פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-וחמש
הכנסת
3
ועדת החוקה חוק ומשפט
23/01/2023
מושב ראשון
פרוטוקול מס' 15
מישיבת ועדת החוקה חוק ומשפט
יום שני, א' בשבט התשפ"ג (23 בינואר 2023), שעה 9:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-25 מתאריך 23/01/2023
חוק-יסוד: הכנסת (תיקון מס' 52)
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק-יסוד: הכנסת (תיקון מס' 52) (הפסקת חברות בכנסת של שר או סגן שר)
נכחו
¶
חברי הוועדה: שמחה רוטמן – היו"ר
חנוך דב מלביצקי – מ"מ היו"ר
קארין אלהרר
אברהם בצלאל
טלי גוטליב
עמית הלוי
מתן כהנא
יונתן מישרקי
יואב סגלוביץ'
משה סעדה
יצחק פינדרוס
אריאל קלנר
יצחק קרויזר
גלעד קריב
רישום פרלמנטרי
¶
אסתר מימון
רשימת הנוכחים על תואריהם מבוססת על המידע שהוזן במערכת המוזמנים הממוחשבת. ייתכנו אי-דיוקים והשמטות.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
בוקר טוב, ראש חודש טוב, חודש טוב. היום א' בשבט, הנושא שעל סדר-יומנו עכשיו הוא הצעת חוק-יסוד: הכנסת (תיקון מס' 52) (הפסקת חברות בכנסת של שר או סגן שר). אנחנו בהנמקה והצבעה על הסתייגויות של האופוזיציה בנושא.
אני מודיע ומעדכן לפרוטוקול על ההסתייגויות של חברת הכנסת מלינובסקי, שבאישורי נכנסות ללו"ז, גם אם היא לא תצליח להגיע במהלך הישיבה, ותעלינה למליאה.
אני אאפשר כמובן הערות פתיחה קצרות לחברי האופוזיציה. בעיקרון זה הזמן שלהם, אז אנחנו פה בקואליציה נתרגל הקשבה. הערות פתיחה לחברי האופוזיציה שמעוניינים לנמק ולהצביע. הערות לסדר, הערת פתיחה, ומכאן נמשיך.
גלעד קריב (העבודה)
¶
אדוני היושב-ראש, שתי הערות קצרות מאוד לסדר. האחת, והייתה לנו בנושא שיחה טלפונית אתמול – מה שהתרחש כאן אתמול מבחינתי היה הפרה של הסיכומים. הפרה של הסיכומים בינינו לגבי תהליך ההנמקות. יש הבדל בין דיון, שגם בו ראוי שיהיה דיון שמאפשר לחברי כנסת להציג בצורה רציפה יחסית את דעתם, פה ושם יש הערות ביניים – יש הבדל בין דיון בהצעת חוק או בנושא מסוים לבין תהליך של הנמקה של הסתייגויות. והנמקה של הסתייגויות זה דיון שבו, עוד פעם, גם אם יש הערות ביניים, הן צריכות להיות במסורה. בוודאי לא ייתכן שמי שיושב על כיסא היושב-ראש ישבש את תהליך ההנמקות על ידי התערבות - - -
גלעד קריב (העבודה)
¶
לא. סליחה, כאשר ההתנהלות הזאת מלווה את כל תהליך ההנמקות, יש פה שיבוש על ידי היושב-ראש של תהליך ההנמקות. ובמיוחד כאשר מסכמים מראש עם יושב-ראש הוועדה כיצד מתנהל התהליך, ונקבע שיש שעתיים לטובת הנמקות, הדיון הזה – עוד פעם, מבלי לכפור בעובדה שיש גם קריאות ביניים פה ושם, בוודאי יושב-ראש יכול להתערב לטובת שאלה, אמירה, קביעה לסדר, אבל התערבות חוזרת ונשנית בתהליך ההנמקות מצד חברי הקואליציה. דבר ראשון, זה דבר לא ראוי, ודבר שני, זה דבר שיקשה להגעה על הסכמות דיוניות בעתיד.
אני מבקש, אדוני היושב-ראש, אני לא אחזור על דברים שאמרתי לגבי הציפייה שהייתה לנו שתהיה אתמול בדיון – אני לא אחזור על זה, אני רק אומר, הציפייה שלנו היא בוודאי, כאשר מגיעים להסכמות, ההסכמות האלה תכובדנה, גם על ידי מי שיושב בכיסא היושב-ראש.
ההערה השנייה לסדר, ברשותך אדוני. ביומיים האחרונים אנחנו קוראים בכלי תקשורת שונים, דומני זאת הייתה חשיפה ראשונית של עיתון הארץ על השלבים הבאים שמתכנן השר לוין במהפכה המשטרית, והשר לוין בעצמו הודיע לציבור הישראלי שכל הצעדים החמורים מאוד וההרסניים שהוא הציג עד כה הם בגדר שלב ראשון. אז בשם השקיפות שהוא מרבה לדבר עליה, בשם ההוגנות, בשם הטענה שהוצגה פה תוכנית מפורטת לפרטי פרטים לבוחרים, אני מבקש מאדוני היושב-ראש להזמין באחד מהימים הקרובים את שר המשפטים שישב על הכיסא לצדך ויציג את כל השלבים.
הרי הוא טוען שכבר 20 שנה הוא מתכנן לפרטי פרטים את התוכנית, אז ברור שהוא יודע מה השלב השני, מה השלב השלישי ומה השלב הרביעי. לא ברור לי מה יישאר כאן מהדמוקרטיה כשנגיע כבר לשלב הרביעי, אבל שיהיה הגון, כדי שכאשר אנחנו נבוא בעוד כמה חודשים ונגיד: לא הצגתם, לא אמרתם, שלא יאמר: אני כבר 20 שנה מתכנן. אתה מתכנן את כל השלבים, תשב כאן באומץ לב ציבורי ותציג. העובדה שאתה לא עושה את זה, מעידה על החשש שלך שכאשר הציבור הישראלי יבין את עומק המהפכה שאתה מבקש לחולל: ביטול חוק-יסוד: כבוד האדם וחירותו, המרת ההגנה על זכויות היסוד של כל אחד ואחת מאיתנו באיזה הגנה רופפת, הוא יודע את האמת, איפה הציבור יהיה. אז לא יהיו 200,000 איש בהפגנות, אז מהר מאוד כבר יהיו חצי מיליון ומיליון.
גלעד קריב (העבודה)
¶
אז שיבוא האיש האמיץ, השר האמיץ, ויציג את כל השלבים, ואז נוכל להצביע על השלב הראשון גם מתוך זיקה להמשך הדרך.
אני אציע לחבריי לאופוזיציה להצטרף למכתב שלי ליושב-ראש הוועדה. נהיה שליש מחברי הוועדה, נבקש דיון בשלב השני, השלישי והרביעי של תוכנית לוין להחרבת הדמוקרטיה. אני בטוח שהוא ישמח לבוא ולהציג לנו. הוא הרי מתוכנן לפרטי פרטים.
גלעד קריב (העבודה)
¶
אנחנו יודעים. ניתחו כאן את התיאוריות הכי מתקדמות בתורת המשחקים איך אפשר להרוס דמוקרטיה בשלושה שלבים.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
אני רוצה להבהיר את מסגרת הדיון. הוא לא פה, כשהוא יהיה, אם הוא ירצה, הוא יגן על עצמו. צפיתי בדיון, בין היתר לאור שיחתנו. צפיתי בדיון, אני לא חושב שנפגעה היכולת שלכם לנמק, אבל כן חשוב לנמק כשאין פה חזרה מהסיכום, כי אם יש חזרה מהסיכום, אנחנו בכלל באירוע אחר. פיניתי היום בלו"ז עד השעה 12:30.
קארין אלהרר (יש עתיד)
¶
אדוני היושב-ראש, אני חייבת לומר לך שלמרות שיש לנו חילוקי דעות עמוקים, לגבי האופן שבו צריך, אם צריך, לשנות דברים במערכת המשפט, הדבר שכן ייחסתי לך הוא הוגנות והגינות. בוא, גם אתה, גם אני, גם עוד אנשים שיושבים כאן מסביב לשולחן, יודעים שלא הגעת אתמול לדיון בהסתייגויות לחוק שאנחנו דנים בו היום.
קארין אלהרר (יש עתיד)
¶
אתה קבעת את זה לדיון בהתאם ללו"ז שלך. מילא לא הגעת, אבל להגיד: היא סתם אומרת, תני לאופוזיציה לדבר. תגיד לי: אתה אמיתי?
היו"ר שמחה רוטמן
¶
אני חושב שאחרי שקבענו דיונים בצורה מסודרת שבוע קודם, ואני מקבל מכם מכתב שאתם מחרימים את הדיון בבוקר, זה רק הולם שאני לא אהיה אחרי הצוהריים, זה בסדר גמור.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
לא חלילה עונש. אני מביא לפה חתן פרס נובל שידבר, ואתם לא רוצים לשמוע אותו. אני צריך לשבת ולשמוע הנמקות - - -
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
נכנסתי אתמול, הושיבו אותי, אמרו: זה זמן האופוזיציה להנמקות. יצאתי, נתתי להם לדבר.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
לעניין סדרי הדיון היום, אני רוצה לוודא שזה מקובל. חברת הכנסת עאידה תומא סלימאן ביקשה להשלים את ההנמקות מאתמול, שאני אתן לה כמה דקות לטובת ההשלמות. הייתי רוצה לעשות לבחירתכם, הצבעות בשעה 10:30, הצבעות במרוכז. את רוצה שיצביעו על שלך בנפרד, מיד לאחר ההנמקה שלך, אני זורם, אנחנו ערוכים, רק תגידי, או שנעשה את ההצבעות במרוכז בסוף? לדעתי זו הדרך היעילה ביותר. ניתן לכם לנמק, נתחיל באזור 10:30 את ההצבעות על ההסתייגויות שלכם. לאחר מכן תרצו לעשות באמצע התייעצויות סיעתיות, מה שתרצו, ואז נצא לחצי שעה של הפסקה ואחריה נעשה רביזיה. נתכנס לרביזיות בשעה 12:00, כדי שנסיים אותן עד 12:30. זה מבחינתי הלו"ז. אם מקובל עליכם, נתחיל. מקובל על כבודכם?
היו"ר שמחה רוטמן
¶
שנייה, ואני מבטיח לפרוטוקול, בהמשך למה שאמרת, אני משתדל מאוד שיהיה דיון ויהיה שיח. לפעמים יש ויכוחים שחורגים. בכל מקרה, גם אתמול אני באופן אישי נשארתי פה בבניין, כדי שאם יהיה צורך להשלים ולהישאר את כל השלמת ההנמקות, לא עד שעות מאוחרות, אלא בשעות סבירות כמו שסוכם.
כן צריך לחדד, יש לנו עוד הרבה זמן לפנינו בעזרת השם, לשמור על זכותה של האופוזיציה, בוודאי בזמן הנמקות. זה דבר חשוב מאוד. לפעמים רוצים פינג-פונג, לא תמיד מזהים מתי רוצים להפסיק את הפינג-פונג.
גלעד קריב (העבודה)
¶
קל לזהות. כשגורמים מקצועיים אומרים פעם אחרי פעם לעצור.
בפעם הבאה, הסיכומים הדיוניים בינינו, אם תרצה להגיע אליהם, יכללו גם מי מנהל את הדיון. לא תרצה להגיע לסיכומים דיוניים, לא נגיע אליהם, זה בסדר. הלקח שלנו מאתמול שכל סיכום בהמשך לגבי מתכונת דיונים, אם תרצה להגיע איתנו לסיכומים - - -
גלעד קריב (העבודה)
¶
אם תרצה להגיע איתנו לסיכומים, אנחנו נרצה לדעת מי מנהל את הישיבה. מה שהיה פה אתמול, לא יחזור מבחינתנו.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
במסגרת סיכומים כמובן אפשר להסכים על הכול. רק אומרים לי פה שמבחינת הפרוצדורה, נצטרך לעשות שתי הפסקות של חצי שעה בשביל הרביזיה, כדי לסיים במועד. ב-10:30 נתחיל הצבעות. נסיים את ההצבעות, זה לא אמור להיות הרבה. כמה הסתייגויות יש לנו?
היו"ר שמחה רוטמן
¶
89 הצבעות. אז אנחנו נתחיל ב-10:30 את כל ההסתייגויות. נעשה חצי שעה הפסקה לרביזיות. אני מעריך שנסיים בחצי שעה, זה אפילו די הרבה. נצא להפסקה מ-11:00 עד 11:30. ב-11:30 נצביע על הרביזיות, על ההצבעות, ומיד לאחר מכן הצבעה על נוסח החוק כפי שיעלה למליאה, ואז נצא לעוד חצי שעה הפסקה ונצביע על הרביזיה האחרונה.
קארין, ביקשת הצהרת פתיחה?
יואב סגלוביץ' (יש עתיד)
¶
ממש בקצרה. כל יום אנחנו מגיעים לפטנט חדש. שלשום ואתמול נולדו שניים: האחד זה השר קרעי, שהוא יעשה סדר ברשות השידור. אני אומר כל הזמן וגם הפעם, מרוב עצים לא רואים את היער, אבל רואים את היער, היער הוא ניסיונות פגיעה מתמשכים בכל מה שקשור לדמוקרטיה במדינת ישראל. מתקשורת עובר למה שמתנהל כאן בוועדת החוקה, או מה שיהיה מחר, המשך דיון על חוק בן גביר. שכחנו אותו. בן גביר חוזר. הוא לא חוזר לטפל בפשיעה, הוא חוזר לוועדות, כי הוא רוצה עוד כוח. לא בהכרח עוד יכולת טיפול, עוד כוח.
ואז אנחנו שומעים את חבר הכנסת ביסמוט, חבל שהוא לא פה, עורך עיתון ישראל היום, שמכל הצעות החוק שהוא מצא לנכון בתור אדם שחשוב לו הנושא של תקשורת חופשית – הוא לא איבד את החושים העיתונאיים, כלומר, אני מניח שההצעה שלו לא קיבלה פ', כי זה פורסם, אבל הוא יודע לעבוד היטב עם תקשורת - - -
יואב סגלוביץ' (יש עתיד)
¶
- - בפרסום אני לא מתחרה בו. הפרשן הבכיר בערוץ 12 – חופש הדיבור, חופש הביטוי – הוא כתב שהקלטה של אדם ללא אישורו תהווה עבירה פלילית וגם עוולה אזרחית.
אני דווקא לא אדבר על הנושא של תקשורת. אני רק אזכיר לכולם שחלק מהדרך של אנשים שנפגעים באופן כללי, לא קשור לבית הזה – הדרך שלהם לעתים לריב את ריבם מול רשויות הוא באמצעות הבאת חומרים, הבאת ראיות. כל אחד יעשה את החשבון האם זה פוגע, האם זה עוולה אזרחית, לא עוולה אזרחית, עוד לא דיברנו על תביעות ההשתקה שיהיו בעניין הזה, אבל אני מניח שגם ההצעה הזאת כנראה, כי זה דן בזכויות אדם, זכויות יסוד, כנראה תגיע לוועדת החוקה, אז נצרף את ההצעה הזאת לשאר ההצעות, לאותו יער בלתי נגמר של אותם דברים שפוגעים.
אי-אפשר להסתכל על כל דבר נקודתית, צריך להסתכל על תמונה כוללת. יש פה פעילות קשה של ממשלה, לא של כנסת. זה לא כנסת שיש לה ממשלה. זו ממשלה שיש לה כנסת.
נחזור לחוק הנורבגי ואני אנמק עוד מעט. אני אשמח מאוד שאדוני היושב-ראש יצטרף לחלק מההסתייגויות שאתה בעצמך הצעת. אני אשמח מאוד לראות את ההפתעה הזאת, ואני גם אברך אותך עליה. אבל אם לא כך, אז נחזור למה שאמרתי קודם: התקרנפתם כולכם, גם הקרנפים שרואים. תודה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
לרשותך כמה זמן שאת צריכה ושחברייך גם יסכימו. נצביע, כמו שאמרתי, לפי הסדר. נצביע במרוכז ב-10:30. אחת-אחת או בהתאם למקצבים, מה שתגיד היועצת המשפטית.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
את יכולה להתחיל בהצהרת פתיחה. אני רק אתייחס במשפט. שר המשפטים הגיע לוועדה, שר המשפטים – אני מתאר לעצמי שעוד יגיע לוועדה. אני באמת חושב שדיוני הוועדה בנושאים הללו - - -
היו"ר שמחה רוטמן
¶
אני בוודאי לא מתייחס לפרסומים בעיתונות, אני רק יכול להגיד לך את התוכנית שלי. את התוכנית שלי פרסמתי בצורה מלאה - -
גלעד קריב (העבודה)
¶
מכיוון שחנוך מלביצקי עוד לא בקיא בנוהלי הבית הזה, איך מחכים למשל לחוות-דעת של השב"כ על הצעות חוק, הוא ילמד. הוא ילמד, זה בסדר.
גלעד קריב (העבודה)
¶
אולי כדאי שידבר קצת עם שר הביטחון ממפלגתו. הוא עסוק פשוט להרגיע את סמוטריץ' ובן גביר.
גלעד קריב (העבודה)
¶
יש ליושב-ראש גם סמכות להזיז חברי כנסת ממקום מושבם כמו בכיתה. אני מבקש שחנוך ישב ליד עאידה הבוקר.
עאידה תומא סלימאן (חד"ש-תע"ל)
¶
גלעד, עד עכשיו חשבתי שיש בינינו שיתוף פעולה. למה אתה רוצה להזיז את חנוך לידי?
גלעד קריב (העבודה)
¶
חבר הכנסת רוטמן, השר אמר שלב אחד. למה אנחנו דנים במהלכים של שלב אחד, כשהשר אמר שיש לו עוד שלבים? הרי הדיון בשלב אחד צריך להיות בין השאר בהקשר של המטרה הארוכה יותר.
עאידה תומא סלימאן (חד"ש-תע"ל)
¶
תודה רבה. תודה לכולכם. אני אנסה לשמור על הרוגע שלי. אני חייבת להגיד שהגילוי הזה על תוכנית בשלבים מכה אותנו בתדהמה.
לשר המשפטים יש תוכנית, ויש לו תוכנית בשלבים, וכנראה לא רק שלו, אלא היא מתואמת טוב מאוד גם עם ראש הממשלה. כל הניסיון לדבר על ראש ממשלה חלש שכאילו השרים דוחקים אותו לפינה וכל אחד מושך לכיוון אחר, אני דוחה אותו על הסף. אני חושבת שראש הממשלה, מר נתניהו, כן יודע לאן הוא מוביל, הוא חיכה לזמן הנכון שהוא ידע שהוא יכול להעביר גם את מה שקוראים לו "הרפורמה המשפטית", גם את תוכניות הסיפוח – הכול. הכול מתוכנן ועובד יפה מאוד.
רק מה, הם לא חושפים הכול לציבור. הם חושפים את זה בשיטת הסלאמי – בואו נעביר את החלק הזה, ואחר כך נביא את החלק השני, ואת החלק הנכבד של ביטול חוק-יסוד: כבוד האדם וחירותו, ונזכרים עכשיו שצריך לשנות את החובה בכמה קולות צריך לקבל, וחוזרים אחורה ובודקים כמה החוק הזה קיבל בזמנו ואם אפשר לבטל. מטרללים אותנו בטכניקות ובוויכוחים על הטכניקות ועל הדברים המינהליים במקום לדבר על המהות ורוצים להתרחק מלדבר על המהות.
מה זה אומר כאשר מבטלים חוק-יסוד או הופכים אותו לחוק רגיל שאי-אפשר להסתמך עליו בפסיקה הנוכחית? מי שעוקב אחרי האקטיביזם המשפטי שמאוד חרה לקבוצות הימין, רוב הפסיקות שהיו הסתמכו בעיקר על חוק-יסוד: כבוד האדם וחירותו, ולכן צריך לחסל את החוק הזה, כדי לחסל את האפשרות גם לעצור בפני חוקים שכנראה נמצאים בתוכניות. התוכנית מדברת על השלבים, אבל לא מדברים אחרי שמעבירים את התוכנית הזאת, איזה סוג של חוקים כן רוצים להעביר, ואיזה סוג של מדיניות רוצים להשליט במדינה, ואיזה סוג של דיקטטורה תהיה בממשלת ישראל. עכשיו מעמיסים עלינו את הפרטים של השלבים, וכולנו בדיונים על השלבים האלה. מרוב הפרטים נכון שרואים את היער, יואב, אבל לא רואים מה מאחורי היער, לא מצליחים לחזות איזה סוג של משטר יהיה אחרי ארבעת השלבים האלה, או אם יצליחו, ואני מקווה מאוד שלא תצליחו.
אם גורמים לאחת כמוני, שהייתה לה ביקורת על המערכת המשפטית, הייתה לה ביקורת על המדיניות הממשלתית כל הזמן, לצאת להגן ולהבין עד כמה זה חשוב. לא להסכים עם כל הסיסמאות שמרימים אותן במחאה והאשליה שהיינו בדמוקרטיה עד היום, ורק זה מה שיגרום לנו לא להיות בדמוקרטיה, זה אשליה. אבל אם אחת כמוני מבינה כמה חשוב עכשיו לצאת ולהגן, לא על מה שהיה, אלא להתגונן בפני מה שיהיה ולנסות ליצור מצב אמיתי שיש בו הגנה, לא רק על ערכי הדמוקרטיה לאדונים, אלא דמוקרטיה לכולם, והשוויון לכולם, וזכויות לכולם, ואין עליונות של אף קבוצה על קבוצה אחרת, אז אני אומרת שאנחנו בסכנה וצריך לנסות לחזות.
היה מן הראוי לחשוף את כל התוכנית, לבוא לציבור ולהגיד: בחרתם בנו, לא סיפרנו לכם את כל הסיפור אז, בואו נספר לכם מה אנחנו מתכננים לעשות, ושישבו פה, לא רק שר המשפטים, אלא גם ראש הממשלה שמוביל מהפכה שלטונית.
עאידה תומא סלימאן (חד"ש-תע"ל)
¶
אני חושבת שבכל צעד שצריך לקחת צריך לשקול. אני מציעה ליושב-ראש לא לזלזל בהנמקות של ההסתייגויות, כי זה בדיוק מה שנעשה בתחילת הדיון כשאמרת: אתם מצפים ממני שאני אשב פה ואקשיב להסתייגויות? כן. כן מצפים מכל יושב-ראש.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
אמרתי שאחרי שהאופוזיציה החליטה להחרים דיון, אני חושב שהלגיטימציה שלהם לדרוש שאני אשב פה - - -
עאידה תומא סלימאן (חד"ש-תע"ל)
¶
אופוזיציה משתמשת בצעד פרלמנטרי או טקטיקה מסוימת כדי להביע את המחאה שלה על זה שעושים דרכים עוקפות לחוות-הדעת של היועץ המשפטי או הייעוץ המשפטי, כל מיני דרכים אחרות וטקטיקות, משתמשים בטקטיקות פרלמנטריות, אבל יושב-ראש ועדה לא יכול להחרים דיון.
עאידה תומא סלימאן (חד"ש-תע"ל)
¶
הגיע הזמן שחברי כנסת חדשים ילמדו. הרי אתם קובעים קצב רצחני וריצה בדברים, אז כדאי מאוד שחברי הכנסת החדשים גם ילמדו מה מקובל ומה לא מקובל בכנסת, כדי לעמוד בקצב שאתם קובעים בינתיים.
עאידה תומא סלימאן (חד"ש-תע"ל)
¶
אני חושבת שאי-אפשר כל הזמן להמשיך לסלוח על דברים שנזרקים לחלל החדר בגלל שחברי הכנסת לא יודעים איך זה הולך. אני מציעה שתעשו קורס מזורז, במיוחד שאתם מתכננים להכניס עוד חברי כנסת חדשים בנורבגי. הגעתי להנמקה.
עאידה תומא סלימאן (חד"ש-תע"ל)
¶
אני יודעת לחבר דברים. לא מנחיתה דברים ככה סתם כמו שאתם עושים. אני מחברת. יש לוגיקה בדברים.
לתכנן עכשיו – קודם כול, אני לא רוצה להיזכר בכל הנאומים הגדולים שהיו במליאה בקדנציה הקודמת איך הממשלה הקודמת השתמשה בנורבגי, למה זה היה כל כך גרוע, והדיבורים על תקציבים והעמסה על הציבור מבחינת התקציב, כי אני יודעת ששני הצדדים משתמשים בנימוקים האלה. אנחנו לעומת כולם היינו, בממשלות שהשתמשו בנורבגי, בכל הכנסות שניסו לחוקק את החוק הנורבגי, היינו נגד, ואנחנו עדיין נגד.
אני חושבת שאחת הפגיעות הקשות שנעשות בעניין הנורבגי זה קודם כול הניתוק שיוצרים בין השרים לבין הרשות המחוקקת, כי השרים מפסיקים להגיע למליאה, מפסיקים להקשיב למה שקורה בתוך המליאה. לא שהם תמיד נמצאים, אבל זה אחרת כשהם חברי כנסת והם מחויבים להגיע, ואז הם מגיחים מדי פעם. קשה לדבר איתם, קשה ליצור איתם קשר, וכולם יודעים שזה שהם יימצאו בתוך הכנסת, במסדרונות וגם בפרסה, זה מקל על חברי הכנסת לנסות להידבר עם השרים בדברים.
אני נכנסת עכשיו לנימוקים. אנחנו בהסתייגות ל"לפני סעיף 1". אנחנו מדברים על היחלשות מעמדה של הכנסת. וזה מאוד ברור כאשר החוק הזה מחליש, מחליש את מעמדה של הכנסת, קודם כול כגוף, גם מבקר וגם כגוף מחוקק, כאשר אנחנו אומרים שאלה שהיו ברשימות וקיבלו את האמון של הציבור שלהם, שייצגו אותו בכנסת, הם יותר מדי טובים לזה, הם עוברים לרשות המבצעת, ונכנסים אנשים שהיו בתחתית הרשימות, ועכשיו יתחילו הכול מחדש, ונשמע עוד ועוד איך חברי כנסת חדשים לא יודעים.
מה שיחליש יותר ויותר את הכנסת, עצם הפטרונות הזאת בין חברי כנסת לחברי כנסת, בין אלה שמגישים את ההתפטרות שלהם, כדי שיכניסו חברי כנסת חדשים, שאמורים להרגיש שנעשתה להם טובה, שבלי הפטרון שהתפטר הם לא היו מגיעים לשלב הזה שייצגו את הבוחרים שלהם בתוך הכנסת. היחסים האלה של כפיפות בין חברי כנסת, שנכנסים דרך הנורבגי, לבין השרים שהתפטרו, אני חושבת שמחלישה את הכנסת ומחלישה את מעמדה וחבל שזה ככה.
לצערי הרב אנחנו מבינים שהרצון הזה לחוקק את הנורבגי וההתעקשות לחוקק את הנורבגי, למרות שלממשלה יש רוב, ויש לה רוב שדרכו אפשר להמשיך לעבוד גם כשרים וגם חברי כנסת, הרצון הוא שיהיו אנשים פנויים כדי לשבת פה ולזרז את התהליך של ההפיכה המשטרית המתוכננת.
עאידה תומא סלימאן (חד"ש-תע"ל)
¶
אני לא דואגת. חס וחלילה, למה שאני אדאג? אני דואגת מכם. היה חשוב לענות, כדי שלא יישאר בפרוטוקול ובהיסטוריה שבאיזה רגע דאגתי לכם.
אני אנמק את הכול, אם יורשה לי.
עאידה תומא סלימאן (חד"ש-תע"ל)
¶
אני יודעת. תודה. חשוב לנו להדגיש את העובדה בנוסף כמובן להרגשה שמפזרים טובות הנאה לכולם. אני לא מצליחה כבר לחשוב מי השר הבא בתור או מי סגן השר הבא בתור, וכמה משרדים עוד יפצלו כדי שכולם ירגישו בטוב בכל הסיעות. כולם קיבלו את חלקם מהעוגה, מישהו שר בלי תיק, ומישהו שר שני בתוך משרד, ומישהו סגן שר וסגנית שר.
את היער הזה אני לא מצליחה לראות, יואב. את היער שיוצרים מרוב שרים וסגני שרים וכו', ובגלל זה הם צריכים את הנורבגי.
עמית הלוי
¶
יש לך מדד, חברת הכנסת. יש לך מדד מהשנה שעברה, מי שיש לו שישה מנדטים הוא ראש ממשלה. מהמדד הזה אנחנו הלכנו למטה.
עאידה תומא סלימאן (חד"ש-תע"ל)
¶
פספסנו במנדט אחד אצלנו בחד"ש-תע"ל, מה לעשות. נתאמץ בפעם הבאה, ואני אהיה ראשת הממשלה, ותראו איזה נורבגי אני אביא. אני לומדת בינתיים. מתכוננת. זה הסטאז' שלי.
עאידה תומא סלימאן (חד"ש-תע"ל)
¶
איזה יופי. הניסיון הזה לפזר לכולם שיהיו מרוצים, כדי להבטיח שכל התכנון הפוליטי – כנראה ההפיכה הזאת חייבת להיות מלווה במוסר של שחיתות טוטלית. לא חשובה קופת המדינה, לא חשוב מה עובר על הציבור.
רק לפני שבוע ישבנו בוועדה והוחלט על עלייה בשכר לחברי כנסת. אומנם קוצצה העלייה הזאת, אבל אף אחד לא מדבר על העלאת שכר המינימום.
גלעד קריב (העבודה)
¶
פורום קהלת נגד שכר המינימום, בגלל זה לא מדברים. פורום קהלת, שהם הממשלה האמיתית שמנהלת את ישראל, הם נגד שכר מינימום.
עמית הלוי
¶
תזכיר את הנימוק, גלעד. הנימוק שאנחנו רוצים שלשכבות החלשות – אני לא מייצג פה את הפורום, אני מייצג את עצמי – תהיה תעסוקה, שלא יקופחו.
עאידה תומא סלימאן (חד"ש-תע"ל)
¶
אתה יודע מה שיעור המשפחות ששני האנשים עובדים, משפחות שיש להן שני מפרנסים, כמה השיעור שלהם שנופל מתחת לקו העוני, וזה רק מזנק למעלה? כלומר, יותר ויותר משפחות שיש בהן שני מפרנסים, שני אנשים שעובדים, אישה וגבר או שני גברים או שתי נשים, בכל זאת הם מתחת לקו העוני.
עאידה תומא סלימאן (חד"ש-תע"ל)
¶
אני אדע שמה שהרשיתם לעצמכם כחברי כנסת לקבל לכיס, היה צריך ללכת לאנשים העניים. את זה אני יודעת. אני חושבת שחברי הכנסת לא רעבים. והמקרר שלהם מדושן, כולל אותי. וזה בושה שאנחנו יושבים פה ומישהו מעז, חבר כנסת שמקבל משכורת כזאת, ועוד נלחמים להיות במשכורת של סגני שרים, ואומרים בלי בושה: תישארו אתם עם העוני שלכם. הרי אנחנו נגיע אליכם בבחירות הבאות ונגיד שאנחנו הולכים לעשות לכם טוב, נקצץ מהעלייה בחשמל, נקצץ מזה ומזה, ואתם תרגישו טוב מאוד, ובינתיים אנחנו לוקחים לעצמנו את ההעלאה בשכר. זה מביש. אני חושבת שצריך להתבייש לשבת ולהגיד דברים כאלה. צריך להסתכל על האנשים האלה, שאין להם בבוקר מה לשים לילדים שלהם לבית הספר שייקחו איתם, אפילו לחם, ויושבים ונותנים לעצמנו את הזכות להעלות לעצמנו את המשכורת ולהגיד: לא, אלה אנשים שצריכים לצאת לעבוד. אפילו נתניהו הפסיק לדבר על המובטלים ועל האנשים שעובדים בצורה כזאת. תזכרו את זה טוב מאוד. תשנו פאזה, הרי הבוס משנה פאזה בנושאים האלה, תעשו את זה גם אתם.
אני חושבת שהגיע הזמן, חברי הכנסת, להתחיל אולי לדון בדברים האמיתיים, שאכפת לציבור שבחר בנו, הציבור שלא רוצה לראות עוד קבוצה של חברי כנסת מקבלים שכר לפי העלאה שהבוסים שלהם או הפטרונים שלהם הכינו להם לפני שהם נכנסו לכנסת, והציבור רוצה לראות אותנו גם מגנים על הזכות שלו לחיות אולי סוף-סוף בדמוקרטיה אמיתית, בלי שיצטרך לדכא עם אחר, ואולי סוף-סוף מישהו יטפל בבעיות הכלכליות שלו.
אני לא חושבת שחברי הכנסת החדשים מגויסים לפי הנורבגי הזה כדי להגן. אם הם יגיעו כדי להגן למה לא צריך להעלות את שכר המינימום, אני חושבת שחבל על הזמן שלנו פה, ולא כדאי להצביע על החוק הזה, ממילא האמנתי שלא כדאי. אני מקווה שכולם יצביעו בעד ההסתייגות שהגשנו בחד"ש-תע"ל. תודה לכם.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
תודה רבה, חברת הכנסת עאידה תומא סלימאן, אני רק אגיד במשפט – אני יודע שזה לא משנה מה אני אגיד, - - - אתם רוצים להקשיב, כפי ההחרמה של אתמול והיום – לא ממש משנה מה אני אגיד, אבל אני אומר את מה שאני אומר כאן בכנות. קחי את זה ותעשי עם זה מה שאת רוצה.
אני חושב שבית משפט עליון שעוסק באמת בעתירות של אנשים פרטיים שנפגעים, עם זכות עמידה, שמבקר את מעשי השלטון, הממשלה, על פי כללים ברורים ולא על פי עקרונות עמומים, ועושה את זה על פי החוק ולא על פי יוזמות ורעיונות שהוא ממציא לעצמו, עקרונות יסוד שאף אחד לא כתב ולא החליט בשום מקום, אני חושב שהוא פועל ומגן על זכויות אדם יותר מכל בית משפט שפועל בחלל עמום.
אני חושב שפסק דין קול העם, שהגן למעשה כנגד סגירת עיתון שתקף את הממשלה מכיוון שמאל, מכיוון ערבי, זה לא ממש משנה – אני חושב שבית משפט של היום לא היה נותן פסק דין כזה. רק בית משפט שלא החזיק בסמכות לפסול חוקים, רק בית משפט שנהנה מאמון הציבור, היה מסוגל לתת פסק דין שכזה, שנלחם על חופש ביטוי של קבוצה לא פופולרית.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
לפחות זו תקוותי. אני מקווה שאצליח. אני חושב שלאחר שנצליח לקדם את הרפורמה במערכת המשפט, יהיה לנו בית משפט שישמור יותר על זכויות, גם של אזרחים ערבים, גם של אזרחים יהודים, גם של קבוצות מיעוט. זאת דעתי.
עאידה תומא סלימאן (חד"ש-תע"ל)
¶
בסדר גמור. אתם יודעים טוב מאוד שגם לי יש ביקורת על בית המשפט העליון. אף פעם, חוץ מאשר אולי כמה מההחלטות בעניינים ספציפיים, בג"ץ לא פרץ את הקונצנזוס הקיים ואת השליטה וההגמוניה הקיימת.
טלי גוטליב (הליכוד)
¶
זה לא משנה, אני אגיד את זה כמה שאני רוצה, כשאני שומעת פה שבית משפט עליון - - -
היו"ר שמחה רוטמן
¶
חברת הכנסת טלי גוטליב, אני קורא אותך לסדר פעם שנייה. אני לא יכול לפגוע בזכות של מנמק הסתייגויות לדבר.
טלי גוטליב (הליכוד)
¶
אדוני הכול בסדר. לא קוראים כל כך מהר לחבר כנסת בשתי קריאות, בטח לא בוועדה הזאת.
עאידה תומא סלימאן (חד"ש-תע"ל)
¶
הרבה פעמים יכול להיות שהייתה לי ביקורת ועדיין. יצא לי להעביר גם את הביקורת הזאת גם בנושאים אחרים. היה ויכוח די גדול עם כבוד הנשיאה חיות בזמנו בנושא של המלצות בהקמת בית משפט לנפגעות תקיפה מינית, היו נושאים אחרים, לא רק בנושאים שקשורים לאוכלוסייה הערבית. אני חושבת שבכל זאת בג"ץ לא יצא מגדר הגבולות של ההגמוניה ושל העליונות היהודית, ובכל זאת אני לא חושבת שהפתרון הוא הפתרון שהיושב-ראש או שר המשפטים מציעים, כי מה שהם מציעים זה לא לתקן את הבית, אלא להרוס אותו לגמרי, ולא להשאיר בית אפילו.
אני חושבת שרעיון של הריסה קוסם לממשלה הזאת, וזה לא יהיה רק הריסת בתים בנגב ולא הריסת בתים בשטחים, אלא הריסת בית שמאוד קרוב לבית הזה, שנקרא "בית המשפט העליון". התכנון הזה הוא תכנון של הריסה טוטלית.
אנחנו צריכים לשאול את עצמנו למה משתוקקת הממשלה הזאת להרוס את המערכת המשפטית. למה רוצים לקחת את הבלם היחיד שנשאר ולהרוס אותו. מה מתוכנן לאחר יום ההריסה? איזה חבילת חוקים ואיזה מדיניות ירצו להעביר? ואני חושבת שהתכנון הוא מאוד מאוד מסוכן. מדובר על סיפוח, מדובר על קולוניאליזם, מדובר על אפרטהייד בתוך מדינת ישראל, שבו האוכלוסייה הערבית תישאר כיחידים שמתחננים לתקציבים, ואולי יישארו ואולי לא - -
עאידה תומא סלימאן (חד"ש-תע"ל)
¶
למרות הכול עדיין אפשר להגיד את המילים האלה, אני לא יודעת מה יהיה אחרי ההרס הטוטלי, אבל אנחנו נעמוד ונמנע את זה.
טלי גוטליב (הליכוד)
¶
נקווה מאוד שנתקן את חוק המפלגות, שבפעם הבאה לא תהיי פה, לא את ולא המפלגה תומכת הטרור שלך.
עאידה תומא סלימאן (חד"ש-תע"ל)
¶
- - שבע שנים אני בכנסת, וכל קדנציה היה מישהו שאמר לי את המשפט הזה, ואופס, אני הגעתי לקדנציה שאחריה, ומי שאמר לי, לא נשאר בבניין.
חנוך דב מלביצקי (הליכוד)
¶
אני פשוט רוצה לציין שדיברו פה על הריסת בתים בנגב, ואנחנו דווקא אתמול נטענו עצים בנגב. לשם אנחנו הולכים, לנטוע ולהפריח את השממה, ולא להרוס.
יואב סגלוביץ' (יש עתיד)
¶
בעשר הדקות שנשארו עד ההצבעה, אני אקח לעצמי משימה לא פשוטה, לנסות לשכנע את חבריי לקואליציה ואת יושב-ראש הוועדה לתמוך בשלוש הסתייגויות שאני אדבר עליהן ממש בקצרה.
אני מדבר על הסתייגות מס' 58, שנוגעת למעשה לשורש מעמדו של חבר כנסת שנכנס לכנסת בחוק הנורבגי, ואיך לשמר את מעמדו. דברים שעלו כאן בישיבות הוועדה, גם מפיו בצורה כזאת או אחרת, גם של יושב-ראש הוועדה, גם של חברי כנסת אחרים.
הנושא בליבת המחלוקת שקיימת היא ניגוד העניינים האישי מצד אחד, והמוסדי מצד שני, כי תפקיד הכנסת איננו רק לחוקק, הוא גם לייצר תהליך של פיקוח ובקרה על משרדי הממשלה. ויכול להיות מצב תיאורטי שחבר כנסת, בתוקף תפקידו כמבקר באחת מוועדות הכנסת, אומר דברים שלא מוצאים חן בעיני השר או שר אחר, והם מחליטים להוציא אותו משם. ועל הדבר הזה אמרנו, איך אנחנו מייצרים מהלך שחבר הכנסת הזה יושב במקומו, ככל אחד מחברי הכנסת. ואמרנו שהתקופה של הזמן שבין החלטתו של השר לחזור לכנסת, כלומר, הוצאתו של אותו חבר כנסת החוצה, לא יהיה מידי, דבר שהיום על פי חוק.
אני סברתי, ולכן כך זה נמצא בהסתייגות, שזה 30 יום. ולא סתם אמרתי "30 יום", חשבתי שיהיה מספיק זמן לשיג ושיח גם אם חבר כנסת מסוים הרגיז חבר כנסת אחר או שר אחר, יהיה גם כוח לסיעה לייצר מהלך, בסוף לא כולנו בודדים פה לחלוטין. זו ההסתייגות הראשונה שאני מאוד מאוד אשמח אם חבריי לקואליציה טרם ההצבעה יעשו חשיבה נוספת, האם זה נכון, כי כולנו בדעה, גם אם בסופו של דבר גם אם אני מתנגד לחוק, אני חושב שאפשר לעשות בו תיקונים כרגע, שבסוף יעגנו בצורה יותר משמעותית את אותו חבר כנסת שנכנס כחבר כנסת מחליף. זה לגבי 58.
אני רוצה לדבר על הסתייגות מס' 60, שבאה ונותנת מן הצד השני. הסתייגות מס' 60, ההנמקה שלה מאוד פשוטה. היא להבטיח את עצמאות חבר הכנסת ולמנוע מצב שבו שר או סגן שר חוזרים בהם מהפסקת כהונתם כחבר כנסת, בשל מחלוקת או אי-הסכמות. זה יכול להיות אפילו דברים בין-אישיים, בין חבר כנסת בישיבת סיעה כזאת או אחרת.
תשכחו רגע מהמצב הפוליטי שבו נמצאים, זה יכול להיות בכל אירוע שבסוף שר שהוא איננו חבר מאותה סיעה, שחבר הכנסת אפילו דיבר אליו לא יפה בקבוצת ווטסאפ פנימית שלהם. הוא מחליט שהוא מבחינתו חוזר לכנסת ולוקח את חבר הכנסת ומשגר אותו מחוץ לכנסת. לייצר תהליך מניעה לעניין הזה, והדרך בהקשר הזה היא לא לאפשר משחק. כלומר, קרה פעם אחת, אין פעם שנייה. כלומר, אני לצורך העניין שר, נכנסתי בחזרה, אני לא יכול אחר כך שעוד אחד ייכנס במקומי. גם לשריין או לתת איזה מעמד נורמטיבי חזק יותר לאותו חבר כנסת שנכנס כמחליף.
ההסתייגות הנוספת שאני רוצה לשכנע אתכם בה היא הסתייגות מס' 62. ההסתייגות הזאת באה ואומרת למעשה: בואו נעשה פה גם משהו שיש בו קצת היגיון פנימי, שלא יהיה מצב שהיום הוא אפשרי דרך אגב, שגם השר וגם סגן השר יכולים לצאת על פי אותו חוק נורבגי.
במקום הזה אני מדבר על הכנסת. המצב הוא שגם שר וגם סגן שר אינם נמצאים בכנסת הוא מצב לא בריא בהרבה מהמובנים של הכנסת מול הממשלה באשר היא.
יואב סגלוביץ' (יש עתיד)
¶
כי מי שעונה לדוגמה על שאילתות בסופו של דבר, הצעות לסדר, הצעות חוק פרטיות – כל הדברים האלה, נכון שיהיה הנציג שיודע לעומק את מה שקורה במשרד, כי על פי תקנון הכנסת אין בעיה, השר התורן יכול לענות על כל דבר, שזה פחות טוב. הנוכחות של האנשים, ואמרתי את זה בישיבה הראשונה, גם מהחוויה האישית שלי - - -
אריאל קלנר (הליכוד)
¶
הוא בכל זאת יגיע להשיב אם הוא ירצה. ואם ירצו שר תורן, השר התורן יעשה את זה בכל מקרה.
יואב סגלוביץ' (יש עתיד)
¶
לא. תקשיבו לי. חברים, יש אפשרות שעל כל מה שקורה פה יכול לענות שר תורן. על הכול. את זה אני רוצה למנוע. יש פה היגיון. בסוף אמרתי את זה כאן גם מהחוויה האישית שלי כסגן שר.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
הטיעון שלו הוא כזה, משרד שיש בו שני שרים, או שר וסגן שר, אם אתה נותן לשניהם להיות נורבגים, לצאת מהכנסת, אז למשרד הזה, לא לשר, אין שום ממשק עם הכנסת, רק במסגרת מענה לשאילתות וכדומה.
יואב סגלוביץ' (יש עתיד)
¶
זה לא רק מענה לשאילתות. דיברנו על זה גם בישיבות ובדיונים. לא סתם בחרתי מכל ההסתייגויות שיש, שמתי כאן לנסות לשכנע אתכם בשלוש הסתייגויות. מאחר שההסתייגויות האלה שאני מעלה עלו פה בדיונים, הייתה גם הסכמה עקרונית כזאת או אחרת שנכון בחלק מהדברים, גם בדבריו של יושב-ראש הוועדה, שנראה לקראת שנייה ושלישית.
יואב סגלוביץ' (יש עתיד)
¶
אני רק אשלים את הטיעון. לא בחרתי את כולן. יש פה עוד הרבה הסתייגויות שאני מאמין בהן, ואני חושב שנכון שייכנסו. בחרתי את בשלוש באלה, כי הן הכי פחות אנטגוניסטיות לאיזה מצב אנטגוניסטי. לא דיברתי עכשיו בכלל על מספרים, כל ההסתייגויות שנגעתי בהן הן מהמקום של הכנסת ועוצמתה של הכנסת מול הממשלה מצד אחד, והדבר השני, עוצמתו של חבר הכנסת הבודד אל מול הפיכתו למשהו שהוא פחות מחבר כנסת רגיל.
אחרי שאמרתי את הדברים האלה, אני רוצה להגיד משהו מהחוויה האישית. הייתי פה סגן שר לביטחון פנים בכנסת במהלך השנה וחצי האחרונות. יותר מפעם אחת עצם הנוכחות במליאה, או הנוכחות האינטנסיבית שיש לכולנו פה כחברי כנסת, אפשרה, א', לתת מענה מהיר להרבה דברים שעלו פה מצד חברי כנסת מכל סיעות הבית, ללא קשר, קואליציה, אופוזיציה, לא משנה מי הם, והיא יצרה גם אינטראקציה בלתי רגילה, לפחות אני יכול להגיד עליי, להבין בעיות שלא חשבתי עליהן קודם, לא הבנתי אותן קודם, הבנתי אותן בצורה אחרת. חזרתי עם השיעורי בית האלה, גם אם לא נתתי תשובה מידית.
לכנסת יש תפקיד. הבידול היותר מדי גדול, אני אומר כל הזמן, זה יותר ממשלה שיש לה כנסת מאשר כנסת שיש לה ממשלה, ואחרי שאמרתי את זה ולמרות העובדה, ולמרות הנורבגי, למרות הרבה מאוד הסתייגויות שהכנסתי פה, שמתי רק שלוש. אלה שלוש הסתייגויות שאפשר להסכים עליהן, ואני מבקש מחבריי לחשוב טרם ההצבעה, ואני מקווה מאוד שתצביעו בעד ההסתייגויות האלה שהצגתי, שהייתה לי הזדמנות לנמק אותן קצת יותר לעומק. תודה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
אני אנצל את מעט הזמן שנותר להתייחס לדברים שאמרת. א', אמרתי בעצמי, אני חושב שיש בזה דברי טעם, והדברים האלה עלו.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
אני רוצה לעדכן בתוצאות הבדיקה. הדברים האלה עלו וגם נבדקו. קודם כול, אמרנו שכחלק מחיזוק הנוכחות אנחנו מחזירים את שעת השאלות. זה כבר מונח על השולחן. זה כבר יש. מעבר לדבר הזה, שני הפתרונות האלה הם אומנם מצמצמים את הבעיה בהסדר הנורבגי, ובזה אני מסכים איתך לחלוטין – אני מתייחס כרגע להשעיית ההתפטרות וגם לצמצום היכולת לחזור לאחר מכן – הם מצמצמים את בעיית הנורבגים, וזה נכון. מצד שני, הם מייצרים בעיות אחרות. והבעיות האלה הן בעיות שצריך לחשוב עליהן ברצינות. זה לא צריך להיות תנאי לנורבגי, אני בהחלט חושב שצריך להתייחס לזה ברצינות. למשל, חלק מהבעיות שעלו, במסגרת הבדיקה שעשינו, כולל ההתייעצויות, וכן התייעצתי לגביהם ברצינות, זה לא נדחה לאחר יד, ואפילו לחצתי בנושא - - -
היו"ר שמחה רוטמן
¶
למשל הנושא של השעיית התפטרות מייצרת סיטואציה ששר, ממונה על משרד, או סגן שר, שהוא התפטר, וחודש המשרד תקוע בלימבו. חיזקתי את עצמאות הנורבגי, וזה נכון, אבל יצרתי סיטואציה - - -
יואב סגלוביץ' (יש עתיד)
¶
שמחה, אני חייב להגיד דבר אחד, אני בכוונה אומר את זה. העלינו פה את הדברים האלה, כי להגיד שיש מקום לחשוב על זה אחר כך, מתי זה אחר כך? החוק עכשיו. בשביל מה אנחנו ועדת חוקה, בשביל שמישהו אחר יחשוב אחר כך?
היו"ר שמחה רוטמן
¶
לא. אני מצביע על הבעיות שזה מייצר. אני כן אומר שאחד ממבחני המידתיות, אומנם אנחנו לא עוסקים בזכויות אדם, אין זכות להיות שר ואין זכות להיות חבר כנסת, מלבד הזכות לבחור ולהיבחר כמובן, אבל זה לא זכויות שיש עליהן - - -
יואב סגלוביץ' (יש עתיד)
¶
אני אקל עליך. נשנה את הסעיף, נעשה במקום 30 יום שכתבתי, שבוע. זה פגיעה בעקרונות יסוד? לא.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
קודם כול, זה מייצר שוני בין השרים. יהיה שר שצמוד אליו נורבגי שמתפטר, וזה נכנס לתוקף בתוך שבוע, ויש שר שזה 48 שעות. ותחשוב - - -
היו"ר שמחה רוטמן
¶
אנחנו נעבור להצבעות. אני מנסה לענות לך ברצינות. העלינו את הדברים גם לפני הקריאה הראשונה וגם בדברי הפתיחה שלי בין הראשונה לשנייה והשלישית.
קודם כול, תחשוב על סיטואציה של מפלגה אמיתית, כנה, שעוזבת את הקואליציה. היא כועסת על משהו, טורקת את הדלת. לחלק מהשרים שלה יש נורבגי צמוד, לחלק לא, חלק עוזבים בתוך 48 שעות, חלק נשארים. זה מייצר סיטואציה, אני לא אומר שהיא בלתי פתירה, אבל אני לא בטוח שהתועלת - - -
היו"ר שמחה רוטמן
¶
יואב, אני עונה לך. אני חושב, ואם עמדתי תתקבל על חברי הוועדה, כנראה שגם הם יחשבו שהצר איננו שווה בנזק המלך, זאת אומרת, התועלת שהדבר הזה מייצר עבור קצת יותר יציבות לחברי כנסת נורבגים מסוימים, לא שווה בנזק שזה מייצר להסדרים הכלליים של שר וסגן שר.
יואב סגלוביץ' (יש עתיד)
¶
זה לא רק חברי הכנסת באופן אישי, זה גם מוסדי לגבי הכנסת. זו גם שאלה מוסדית לגבי הכנסת. זה לא רק חברי הכנסת, בסוף גם ככה הכנסת יחסית חלשה מדי, על זה אנחנו מסכימים, אז זו גם בעיה מוסדית. אני רק אומר דבר אחד, ופה אני אסיים. הדברים שהעלינו כאן בוועדה, מקומם לדיון בוועדה. יכול להיות שאני טועה, יכול להיות שאתה צודק - - -
היו"ר שמחה רוטמן
¶
סליחה, חברי הכנסת שמעו את הטיעונים. עוד מעט אנחנו גם נבצע הצבעה. ואם יואב שכנע יותר ממני, תתקבל ההסתייגות שלו. רבותיי, אני לא מבין מה אתם רוצים.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
מה שקורה כרגע שאת פוגעת ביכולת לנהל עוד דיון במשהו שכבר ניהלנו עליו דיון שלוש פעמים.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
לא. אני מנסה לענות לו. לא רוצים, לא חייבים. הגענו לזמן ההצבעה. אני מתייחס ברצינות. חבל.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
סגן שר ושר בניגוד לנושא הראשון שדיברנו, אני אומר שיש לו יתרונות, יש לו גם חסרונות, ובעיניי הצר איננו שווה בנזק המלך בהקשר הזה, בנוגע לשניים ממשרד זה הסדר שאני לא מבין איתו. אני באמת לא מסכים איתו. זה לא שאני רואה צד לחיוב או צד לשלילה. למה? הרי לפי חוק אין שום חובה ששר או סגן שר במשרד יהיה בכלל חבר כנסת, אז אתה מייצר כלל רק לנורבגים. סגן שר חייב להיות חבר כנסת, אבל יכול להיות מצב שגם שר וגם שר נוסף במשרד הם בכלל לא יהיו חברי כנסת, ואז אנחנו מייצרים סיטואציה שרק אם הם נורבגים, הם חייבים להיות חברי כנסת, שזה מייצר אנומליה. לזה אני לא מסכים לגופו. בשני הדברים האחרונים אני רואה את היתרונות, אני גם רואה את החסרונות. הם הוצגו בפני חברי הוועדה, תהיה הצבעה, ומה שיוחלט, יוחלט. זה בסדר גמור.
אנחנו אמורים לפי הלו"ז שפרסמנו לעבור להצבעות.
טלי גוטליב (הליכוד)
¶
- - - בעניינים של עצמי, אני אתערב במה שבא לי, ואל תקראי ליושב-ראש, לא חוצפן ולא שקרן.
קארין אלהרר (יש עתיד)
¶
אני רק רוצה לציין לפרוטוקול שהיה דיון בקריאה הראשונה, כל הזמן טענת: אל תדאגו, יהיו עוד שינויים לפני השנייה והשלישית.
קארין אלהרר (יש עתיד)
¶
אדוני היושב-ראש, עוד לפני שהתחיל הדיון בקריאה השנייה והשלישית הודעת שלא יהיה שינוי, אנחנו נעביר את זה ככתבו וכלשונו.
גלעד קריב (העבודה)
¶
אדוני, לפני ההצבעות אני רוצה להבין מה כוונתך והאם מבחינתך התשובה השלילית שקיבלת מהנהגת הקואליציה היא סוף פסוק? מכיוון שאתה הסכמת איתנו שהחוק הזה מחמיר עיוותים - - -
היו"ר שמחה רוטמן
¶
לא. לא הסכמתי גם לזה. אמרתי שכל ההסדר הנורבגי מייצר עיוותים מסוימים שצריך לחשוב איך מצמצמים אותם. לא חשבתי שזה מחמיר. להפך, אפילו ציינתי שהעובדה שיש יותר, זה מוריד את התלות.
גלעד קריב (העבודה)
¶
בסדר. האם, אדוני, מבחינתך התשובה שקיבלת מהנהגת הקואליציה היא סוף פסוק או אם למשל - - -
גלעד קריב (העבודה)
¶
זה הנהגת הקואליציה. הרי לא דיברת עם כל חבר כנסת בכל סיעה. יש לסיעות יושבי-ראש. יש לך סמכויות כיושב-ראש ועדה, יכולת להקים כאן צוות של שני חברי כנסת מהאופוזיציה - - -
גלעד קריב (העבודה)
¶
אני מציע לך רעיון. תודיע עכשיו לפרוטוקול שאתה מקים ועדת משנה של שני חברי כנסת מהאופוזיציה, שניים מהקואליציה, להבאת הצעה מטעם הוועדה לשינוי ההסדר בשבועות הקרובים. מה הבעיה?
היו"ר שמחה רוטמן
¶
אפשר בבקשה. אמרתי שאני חושב שהמענה העיקרי לבעיות שההסדר הנורבגי מייצר, והוא גם פותר בעיות, יש לו יתרונות ויש לו חסרונות. המענה העיקרי לצמצום הבעיות, אני חושב, הוא בתחום הכלים הפרלמנטריים של תקנון הכנסת, שהם לא בוועדה הזאת, הם בוועדת הכנסת, הוספת כל מיני מנגנונים תקנוניים לחיזוק מעמד הכנסת. דיברנו עליהם, הצעתי אותם ליושב-ראש ועדת הכנסת, אחד מהם הוא כבר קיבל. אמרתי שאני מקווה, בעזרת השם, כשהרוחות יירגעו ופחות נהיה בסיטואציה של אופוזיציה שמחרימה ועדות או מריבות, או שלא נותנים לדבר, או שעושים פיליבסטרים כל יום - - -
גלעד קריב (העבודה)
¶
אופוזיציה שמחרימה ועדות - - - כשנהיה בסיטואציה שיושבי-ראש לא רומסים כללים של הוועדה - -
היו"ר שמחה רוטמן
¶
- - להציע ליושב-ראש ועדת הכנסת לתקן את התקנון לכלים נוספים שיצמצמו את הפגיעה בוועדות הכנסת.
גלעד קריב (העבודה)
¶
אתה עדיין יכול להקים כאן ועדה שתשקוד על המלאכה. זה שאתה לא עושה את זה, אומר שאתה לא רוצה לעמוד מאחורי זה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
אני כרגע חושב שזה בתחום התקנון, ולכן דיברתי על זה עם יושב-ראש ועדת הכנסת, וקיבלתי דווקא אוזן קשובה, ואני בטוח שבהמשך יהיו עוד. אנחנו נעבור להצבעות, רבותיי. מנהל הוועדה יעבור על חברי הוועדה, מי מצביע, מי איתנו, מי נגדנו, מי בעדנו.
איל קופמן
¶
מהציונות הדתית שמחה רוטמן; הליכוד – טלי גוטליב, חנוך מלביצקי, אריאל קלנר ועמית הלוי; ש"ס – אברהם בצלאל ויוני משריקי; יהדות התורה – יצחק פינדרוס; עוצמה יהודית – יצחק קרויזר; יש עתיד – קארין אלהרר ויואב סגלוביץ'; רע"מ – ואליד אל הואשלה; המחנה הממלכתי – מתן כהנא; ישראל ביתנו לא נוכחים – חד"ש-תע"ל לא נוכחים; העבודה – גלעד קריב.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
אני אקרא את מספר ההסתייגות, ואם יהיו הסתייגויות מצחיקות במיוחד, אולי אני אקרא אותן, אבל אני לא מבטיח. ראיתי דווקא שלא הוגשו יותר מדי הסתייגויות עם חוש הומור, וזה בסדר, כי הנושא הוא רציני.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
אין ספק. לחדשים שבינינו, האופוזיציה בדרך כלל הם בעד הסתייגויות, הקואליציה הם נגד הסתייגויות. אולי צריך להגיד גם את זה. מי בעד הסתייגות מס' 1, ירים את ידו. מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד – 5
נגד – 9
נמנעים – אין
לא אושרה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
אנחנו מחדשים את ישיבת הוועדה לאחר ההתייעצות הסיעתית. אנחנו בהסתייגות מס' 2. מי בעד הסתייגות מס' 2? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד – 5
נגד – 9
נמנעים – אין
לא אושרה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
הסתייגות מס' 3. מי בעד? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד – 5
נגד – 9
נמנעים – אין
לא אושרה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
ההסתייגות נפלה. אתם לא יכולים להגיד "רביזיה" לפני שאמרתי שהיא נפלה. הסתייגות מס' 4. מי בעד? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד – 6
נגד – 9
נמנעים – אין
לא אושרה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
הסתייגות מס' 5, 6, 7 במקבץ. מי בעד הסתייגויות 5, 6, ו-7, ירים את ידו. מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד – 6
נגד – 9
נמנעים – אין
לא אושרו.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
הסתייגות מס' 8. מי בעד? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד – 5
נגד – 9
נמנעים – אין
לא אושרה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
הסתייגות מס' 12. מי בעד? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד – 6
נגד – 9
נמנעים – אין
לא אושרה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
הסתייגות מס' 13. מי בעד? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד – 6
נגד – 9
נמנעים – אין
לא אושרה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
ההסתייגות נפלה ורביזיה. הסתייגויות 14 ו-15. מי בעד? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד – 6
נגד – 9
נמנעים – אין
לא אושרו.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
הסתייגויות 14 ו-15 נפלו. הסתייגויות מס' 16 ו-17. מי בעד? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד – 6
נגד – 9
נמנעים – אין
לא אושרו.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
הסתייגויות 16 ו-17 נפלו. הסתייגות מס' 18. מי בעד? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד – 6
נגד – 9
נמנעים – אין
לא אושרה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
הסתייגות מס' 19. מי בעד? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד – 6
נגד – 9
נמנעים – אין
לא אושרה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
הסתייגות מס' 20. מי בעד? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד – 6
נגד – 9
נמנעים – אין
לא אושרה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
הסתייגות מס' 21. מי בעד? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד – 6
נגד – 9
נמנעים – אין
לא אושרה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
הסתייגות מס' 22. מי בעד? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד – 6
נגד – 9
נמנעים – אין
לא אושרה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
הסתייגות מס' 22 נפלה. 23 – מי בעד? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד – 6
נגד – 9
נמנעים – אין
לא אושרה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
הסתייגות מס' 24. מי בעד? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד – 6
נגד – 9
נמנעים – אין
לא אושרה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
הסתייגות מס' 25. מי בעד? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד – 6
נגד – 9
נמנעים – אין
לא אושרה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
ההסתייגות נפלה. הסתייגות מס' 27. מי בעד? מי נגד?
הצבעה
בעד – 6
נגד – 9
נמנעים – אין
לא אושרה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
הסתייגות מס' 30, של גלעד קריב. מי בעד? מי נגד?
הצבעה
בעד – 6
נגד – 8
נמנעים – אין
לא אושרה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
ההסתייגות נפלה. הסתייגות מס' 32. מי בעד? מי נגד?
הצבעה
בעד – 5
נגד – 9
נמנעים – אין
לא אושרה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
הסתייגות 33 ו-34 והחלופי. מי בעד? מי נגד?
הצבעה
בעד – 6
נגד – 9
נמנעים – אין
לא אושרו.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
ההסתייגויות נפלו. הסתייגויות מס' 35 ו-35. מי בעד? מי נגד?
הצבעה
בעד – 6
נגד – 9
נמנעים – אין
לא אושרה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
ההסתייגויות נפלו. הסתייגות 37. מי בעד? מי נגד?
הצבעה
בעד – 6
נגד – 9
נמנעים – אין
לא אושרה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
ההסתייגות נפלה. הסתייגות מס' 38. מי בעד? מי נגד?
הצבעה
בעד – 6
נגד – 9
נמנעים – אין
לא אושרה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
ההסתייגויות נפלו. הסתייגות מס' 44. מי בעד? מי נגד?
הצבעה
בעד – 6
נגד – 9
נמנעים – אין
לא אושרה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
ההסתייגות נפלה. הסתייגות מס' 46. מי בעד? מי נגד?
הצבעה
בעד – 4
נגד – 9
נמנעים – אין
לא אושרה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
ההסתייגות נפלה. הסתייגות מס' 47. מי בעד? מי נגד?
הצבעה
בעד – 6
נגד – 9
נמנעים – אין
לא אושרה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
הסתייגויות 48 עד 51. אגב, הייתי מצפה מכם לעשות הערות לפי חברי הכנסת שנמצאים במקומם ברשימה. הסתייגויות שיותאמו לחברי הכנסת ברשימה. הסתייגויות 48 עד 51. מי בעד? מי נגד?
הצבעה
בעד – 6
נגד – 9
נמנעים – אין
לא אושרו.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
ההסתייגויות נפלו. הסתייגות 52. מי בעד? מי נגד?
הצבעה
בעד – 6
נגד – 9
נמנעים – אין
לא אושרה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
ההסתייגות נפלה. החלופיות. א-ב עד ו של 52. מי בעד? מי נגד?
הצבעה
בעד – 6
נגד – 9
נמנעים – אין
לא אושרו.
טלי גוטליב (הליכוד)
¶
אחת-אחת. תת-רמה. שעם ישראל ידע איך זה עובד.
הצבעה
בעד – 6
נגד – 9
נמנעים – אין
לא אושרה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
ההסתייגות נפלה. הסתייגות ג. מי בעד? מי נגד?
הצבעה
בעד – 6
נגד – 9
נמנעים – אין
לא אושרה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
ההסתייגות נפלה. א, ב, ג ו-ד החלופיות של 54. מי בעד? מי נגד?
הצבעה
בעד – 6
נגד – 9
נמנעים – אין
לא אושרה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
ההסתייגויות נפלו. הסתייגויות ה ו-ו. מי בעד? מי נגד?
בעד – 6
נגד – 9
נמנעים – אין
לא אושרו.
קארין אלהרר (יש עתיד)
¶
הייתי מציעה לכם לקרוא אותה לפני שאתם מצביעים.
הצבעה
בעד – 5
נגד – 9
נמנעים – אין
לא אושרה.
קארין אלהרר (יש עתיד)
¶
רגע. אדוני היושב-ראש, סליחה. נשמעות קריאות ביניים, זה מפריע לגלעד קריב להצביע.
טלי גוטליב (הליכוד)
¶
לא להגיד לי שקט, הגב' שקט. כמה שתגידי לי שקט, אני רק ארעיש יותר, שזה יהיה לך הנחת עבודה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
לבקשת חברת הכנסת קארין אלהרר, ולפנים משורת הדין, הצבעה חוזרת על הסתייגות מס' 55. מי בעד?
הצבעה
בעד – 6
נגד – 9
נמנעים – אין
לא אושרה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
ההסתייגות נפלה. הסתייגות מס' 61. מי בעד? מי נגד?
הצבעה
בעד – 6
נגד – 9
נמנעים – אין
לא אושרה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
הסתייגות מס' 68. למרות שאפשר לעשות אותה במקבץ, נעשה רק אותה. מי בעד? מי נגד?
הצבעה
בעד – 6
נגד – 9
נמנעים – אין
לא אושרה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
עם החלופות. הסתייגות 72 עם החלופות. מי בעד? מי נגד?
הצבעה
בעד – 5
נגד – 9
נמנעים – אין
לא אושרה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
הסתייגות מס' 73, כולל החלופות. מי בעד? מי נגד?
הצבעה
בעד – 6
נגד – 9
נמנעים – אין
לא אושרה.
טלי גוטליב (הליכוד)
¶
אין כאן נציג שלהם. למה צריך להצביע אם הם לא פה.
הצבעה
בעד – 6
נגד – 9
נמנעים – אין
לא אושרה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
הסתייגות מס' 80, כולל החלופות א עד ז. מי בעד? מי נגד?
הצבעה
בעד – 6
נגד – 9
נמנעים – אין
לא אושרו.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
בסדר גמור. לא נצביע עליה עכשיו.
הסתייגות מס' 82. מי בעד? מי נגד?
הצבעה
בעד – 6
נגד – 9
נמנעים – אין
לא אושרה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
ההסתייגות נפלה. הסתייגות מס' 83. מי בעד? מי נגד?
הצבעה
בעד – 4
נגד – 9
נמנעים – אין
לא אושרה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
הסתייגות מס' 84 עד 86. מי בעד? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד – 3
נגד – 9
נמנעים – 1
לא אושרה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
ההסתייגות נפלה. הסתייגות 89. מי בעד? מי נגד?
הצבעה
בעד – 3
נגד – 9
נמנעים – 1
לא אושרה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
סיימנו את ההסתייגויות. אני מגיש רביזיה על כל ההסתייגויות שלא הוגשו עליהן רביזיות. נתכנס פה בשעה 11:35 להצבעה על הרביזיות.
(הישיבה נפסקה בשעה 11:05 ונתחדשה בשעה 11:35.)
היו"ר שמחה רוטמן
¶
רבותיי, חזרנו להנמקות והצבעות על הרביזיות. אני מציע, כפי שדיברתי עם גלעד לפני, ניתן לכל אחד מכם שלוש דקות לנמק את הרביזיה, ואז נפתח הצבעה.
קארין אלהרר (יש עתיד)
¶
אני אתחיל, אדוני היושב-ראש, אני רוצה לחזור על דברים שכבר נאמרו, אבל ניכר שלא הקשבתם. החוק הנורבגי, שאגב חוקק לראשונה בממשלת נתניהו בשנת 2015, מעולם לא היה נורבגי אמיתי. זה היה נורבגי ישראלי, מזרח-תיכוני, שבדי – היו לו כל מיני שמות.
בקדנציה הקודמת, דווקא מי שמכהן היום בקואליציה, יצא כנגד הרחבת הנורבגי באיזה נאומים חוצבי להבות במליאה, איזה שמות גנאי היו לחברי הכנסת שנכנסו בנורבגי, איך לא כינו אותם, מה לא עשו להם, חברי כנסת שכל חטאם, שרצו להגיע ולשרת את אזרחי ואזרחיות מדינת ישראל.
אין ספק שחוק טעון שיפורים, שיפורים שעליהם עמדנו בהסתייגויות שהבאנו בדיון הזה. ולמרבה השמחה, אני חייבת לומר שגם אני שמחתי, אדוני היושב-ראש, וגם אתה הסכמת.
(היו"ר חנוך דב מלביצקי, 11:37)
אדוני יושב-ראש הישיבה, גם אתה, גם אם לא תודה בכך, השתכנעת שיש דברים שאפשר עוד לתקן ולשפר. אני מבינה, יש ענייני משמעת קואליציונית, אבל גם בתוך קואליציה וגם בתוך משמעת קואליציונית, יש מקום לשכנע, יש מקום לבוא ולומר: אנחנו ישבנו בוועדה, אנחנו שמענו את הדברים, השתכנענו במידה מסוימת. זה קצת מאכזב שלא הייתם מסוגלים לבוא ולהודות בפני עצמכם, בפני חברי הוועדה - -
קארין אלהרר (יש עתיד)
¶
אני לא רוצה לחזור על זה, כדי לא להביך אף אחד. חבל בעיניי. אדוני היושב-ראש, אני רק אזכיר לך שכיושב-ראש הישיבה אתה יכול להרגיע קריאות ביניים.
(היו"ר שמחה רוטמן, 11:38)
טלי גוטליב (הליכוד)
¶
אני מעדיפה לשמוע מה הדברים מאחורי הקלעים, מי אמר אותם, מה אמר. אנחנו, אנשי ציבור, מחויבים לציבור. כשאמרתי כשאני במשמעת סיעתית, אמרתי את זה בפה מלא.
קארין אלהרר (יש עתיד)
¶
לא. תודה רבה, פינדרוס. זאת הסיבה האמיתית, חברי האופוזיציה בוועדת החוקה, התריעו בפני יושב-ראש הוועדה שללא חוות דעת יועץ משפטי, כפי שנהוג ומקובל במחוזותינו, לא יתקיים דיון אמיתי. בכל הכבוד, היית צריך לכבד את זה. וגם אם אתה לא מכבד את זה, לכל הפחות יכולת לומר ולדווח אמת. וכשאני אומרת שלא באת לנהל את הדיון על ההסתייגויות, יכולת להגיד: נכון, לזה לא הגעתי. במקום זה בחרת לומר: עזבו, תנו לאופוזיציה לדבר.
קארין אלהרר (יש עתיד)
¶
- - כמו שאמרתי בתחילת היום הזה: זה בסדר שיהיו בינינו חילוקי דעות, על הגינות אפשר לשמור בכל מקרה.
טלי גוטליב (הליכוד)
¶
מה זה מקפידים בכבודו. לקרוא לו שקרן ולא הגון, זה מילים מכובסות ולעוסות, כבר נמאס.
טלי גוטליב (הליכוד)
¶
סליחה רגע, יושב-ראש ועדה זה מוסד בפני עצמו, זה לא פרסונה. כשאומרים לי על יושב-ראש הוועדה, כשאני חלק מהוועדה הזאת, כשאומרים שהוא לא הגון, כשהוא סופר הגון, סובלני מאין כמותו, ונותן לכולכם לדבר, בין אם אתם כאן ובין אם לא, גם כשאתם לא כאן, הוא מדבר בשמכם. באמת. די.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
תודה. זה על חשבון זמן ההנמקה שלי. גלעד, אתה יכול בבקשה להתחיל לנמק או שאתה רוצה שאני אנמק לפניך?
גלעד קריב (העבודה)
¶
רציתי לנמק את הרביזיות בהתייחס לחוק הנורבגי, אבל אז ראיתי דבר שצד את עיניי, אני מקווה שכל החברים, גם אלה שיושבים בצד השני של השולחן וגם בצד הזה ישמעו. אני חושב שזה הקמפיין של 1984, כשהליכוד, הדבר המרכזי שהוא עשה בקמפיין, הוא הציג תמונה של שמעון פרס, זכרו לברכה, שאומר "כן ולא". אתם זוכרים? היה פעם קמפיין כזה. אני לא זוכר אם ב-1984 או ב-1988. ולמה נזכרתי בקמפיין הזה? כי כרגע פורסמה ההודעה הבאה, הודעה משותפת ללשכת ראש הממשלה ומשרד שר התרבות והספורט: ראש הממשלה נתניהו שוחח עם שר התרבות והספורט מיקי זוהר. בשיחה הובהר כי כל הפעילויות המתקיימות בשבת על ידי הגופים השונים, שמתוקצבים על ידי המשרד, יימשכו כרגיל. שר התרבות והספורט הבהיר כי הוא מבקש שהיוזמה לפעילויות תגיע מהגופים הממומנים ולא מהמשרד, מבלי כל פגיעה במימון עצמו ובתוכן הפעילות.
אז קודם כול, אני מנצל את ההנמקות שלי כדי לשבח את לשכת ראש הממשלה - -
גלעד קריב (העבודה)
¶
לא צריך. זה נימוק כולל לכל ההסתייגויות.
כשאני מצרף את מה שראינו ביום שישי במאחז הבלתי חוקי שהוקם לזכרו של הרב דרוקמן, שתמיד האמין בהמשך לתורת רבו, הרב קוק, חשיבות ההקפדה בהוראות החוק של מדינת ישראל, ראשית התחלת הגאולה, בסדר הקימו מאחז בלתי חוקי דווקא לזכרו, אז ראינו את ממשלת כן ולא, לא וכן, ממשלה שמדברת בשני קולות, בשלושה קולות.
הבוקר אנחנו רואים הוכחה נוספת לממשלה מבולגנת, שאומרת בבוקר א', אומרת בצוהריים ב', סביר להניח שבשעות אחר הצוהריים כבר תצא הבהרה על ההבהרה.
גלעד קריב (העבודה)
¶
מה הקשר לחוק הנורבגי? הכול היה אקספוזיציה להסביר. אני ממליץ לשר מיקי זוהר לא להתפטר, לא להתפטר מתפקידו בכנסת ולהישאר חבר כנסת, כי אם ראש הממשלה מרים אליו טלפון כמה שעות אחרי שהוא מפרסם את מדיניות משרדו ואומר לו: חזור בך, וככה משפיל אותו לפני הציבור, אז כדאי שהוא יישאר גם חבר כנסת, שהוא יוכל להשפיע.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
"ושמרו בני ישראל את השבת לעשות את השבת לדורותם ברית עולם, ביני ובין בני ישראל אות היא לעולם". היא לא משתנה באמצע. "ששת ימים עשה יהוה את השמים ואת הארץ וביום השביעי שבת וינפש". וכך יהיה בישראל. תודה רבה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
אני לא רוצה לייצר לכם תקדים שמוותרים על הנמקה של רביזיות, זה דבר שעלול לפגוע מאוד בציפור נפשכם. אני רק אעדכן אותך שבשעה 12:30 טענת נושא חדש שהעלית, תידון בוועדת הכנסת. לא תהיה לך בעיה להגיע, כי אתה מחרים את דיוני הוועדה, ואז ממילא - - -
היו"ר שמחה רוטמן
¶
רבותיי, אתם מפריעים לי בהנמקת הרביזיות, ואני לא מבין מדוע. אני חושב שהנמקת הרביזיה שלי מאוד מאוד חשובה.
אני רוצה לנמק את הרביזיה ולהגיד, מאחר שחברת הכנסת קארין אלהרר אמרה שמאוד חשוב להיות הוגן, וההגינות היא באמת נר לרגליי, אני רוצה לומר בהגינות שמאוד נפגעתי. כאשר לא הצגתי נוסח לוועדה, קיבלתי מכתב חתום על ידי אחת, אולי את מכירה אותה, קארין אלהרר.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
לא הוצג נוסח, אז קיבלתי מכתב, חתום על ידי קארין אלהרר, שבגלל שלא הוצג נוסח, יחרימו את דיוני הוועדה. ואז הוצג נוסח, ובגלל שהוצג נוסח יחרימו את דיוני הוועדה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
כשם שאמרה פה היועצת המשפטית של הכנסת, היא אמרה פה שחוות הדעת, ואני מסכים איתה אגב, לא שהיא צריכה את הסכמתי, שמצע לדיון ומסמך הכנה לדיון מטעם הייעוץ המשפטי זה דבר מאוד חשוב, אבל הוא לא מונע קיום דיון. הדבר הזה נשאל ונבדק גם על ידיכם, רק שהחלטתם לא להגיע, וזה בסדר, זו זכותכם, רק לא לבוא ולהגיד שאני פעלתי כלפיכם שלא בהגינות. אני הצגתי עבורכם נוסח, לבקשתכם.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
רבותיי, אנחנו נעבור להצבעות על הרביזיות. אנחנו נעבור לפי סדר ההסתייגויות, כי על כל ההסתייגויות הוגשו רביזיות.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
אני רוצה שנצביע. הנחתי על כולן, והכול בסדר. אני מזכיר לחברי הכנסת החדשים, ברביזיה הקואליציה נגד, האופוזיציה בעד.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
אתם באופוזיציה, אתם בעד הרביזיות, ואנחנו נגד רביזיות.
הרביזיה על הסתייגות מס' 1. מי בעד הרביזיה, ירים את ידו. מי נגד? מי נגד הרביזיה? מי נמנע?
הצבעה
בעד – 4
נגד – 9
נמנעים – אין
לא אושרה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
הרביזיה נדחתה. רביזיה על הסתייגות מס' 2. מי בעד? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד – 4
נגד – 9
נמנעים – אין
לא אושרה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
הרביזיה נדחתה. 3 – מי בעד? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד – 4
נגד – 9
נמנעים – אין
לא אושרה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
הרביזיה נדחתה. 4. מי בעד? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד – 4
נגד – 9
נמנעים – אין
לא אושרה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
הרביזיה נדחתה. רביזיה על 5, 6, ו-7. מי בעד? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד – 4
נגד – 9
נמנעים – אין
לא אושרה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
הרביזיה נדחתה. רביזיה על 8. מי בעד? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד – 3
נגד – 9
נמנעים – אין
לא אושרה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
הרביזיה נדחתה. רביזיה על 9. מי בעד? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד – 2
נגד – 9
נמנעים – אין
לא אושרה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
הרביזיה נדחתה. רביזיה על 10. מי בעד? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד – 2
נגד – 9
נמנעים – 1
לא אושרה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
הרביזיה נדחתה. רביזיה על 11. מי בעד? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד – 3
נגד – 9
נמנעים – אין
לא אושרה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
הרביזיה נדחתה. רביזיה על 12. מי בעד? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד – 4
נגד – 9
נמנעים – אין
לא אושרה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
הרביזיה נדחתה. רביזיה על 13. מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד – 4
נגד – 9
נמנעים – אין
לא אושרה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
הרביזיה נדחתה. רביזיה על 14 ו-15. מי בעד? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד – 4
נגד – 9
נמנעים – אין
לא אושרה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
הרביזיה נדחתה. רביזיה על 16 ו-17. מי בעד? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד – 3
נגד – 9
נמנעים – 1
לא אושרה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
הרביזיה נדחתה. רביזיה על 18. מי בעד? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד – 4
נגד – 9
נמנעים – אין
לא אושרה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
הרביזיה נדחתה. רביזיה על 19. מי בעד? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד – 3
נגד – 9
נמנעים – 1
לא אושרה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
הרביזיה נדחתה. רביזיה על 20. מי בעד? מי נגד? מי ננמע?
הצבעה
בעד – 4
נגד – 9
נמנעים – אין
לא אושרה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
הרביזיה נדחתה. רביזיה על 21. מי בעד? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד – 4
נגד – 9
נמנעים – אין
לא אושרה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
הרביזיה נדחתה. רביזיה על 22. מי בעד? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד – 4
נגד – 8
נמנעים – אין
לא אושרה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
הרביזיה נדחתה. רביזיה על 23. מי בעד? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד – 4
נגד – 9
נמנעים – אין
לא אושרה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
הרביזיה נדחתה. רביזיה על 24. מי בעד? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד – 4
נגד – 9
נמנעים – אין
לא אושרה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
הרביזיה נדחתה. רביזיה על 26. מי בעד? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד – 4
נגד – 9
נמנעים – אין
לא אושרה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
הרביזיה נדחתה. רביזיה על 27. מי בעד? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד – 4
נגד – 9
נמנעים – אין
לא אושרה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
הרביזיה נדחתה. רביזיה על 28. מי בעד? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד – 4
נגד – 9
נמנעים – אין
לא אושרה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
הרביזיה נדחתה. רביזיה על 29. מי בעד? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד – 4
נגד – 9
נמנעים – אין
לא אושרה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
הרביזיה נדחתה. רביזיה על 30. מי בעד? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד – 4
נגד – 9
נמנעים – אין
לא אושרה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
הרביזיה נדחתה. רביזיה על 31. מי בעד? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד – 3
נגד – 9
נמנעים – 1
לא אושרה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
הרביזיה נדחתה. רביזיה על 32. מי בעד? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד – 4
נגד – 9
נמנעים – אין
לא אושרה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
הרביזיה נדחתה. רביזיה על 33, 34 ועל החלופי ל-34. מי בעד? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד – 4
נגד – 9
נמנעים – אין
לא אושרה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
הרביזיה נדחתה. רביזיה על 35 ו-36. מי בעד? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד – 4
נגד – 9
נמנעים – אין
לא אושרה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
הרביזיה נדחתה. רביזיה על 37. מי בעד? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד – 2
נגד – 9
נמנעים – 2
לא אושרה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
הרביזיה נדחתה. רביזיה על 38. מי בעד? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד – 4
נגד – 9
נמנעים – אין
לא אושרה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
הרביזיה נדחתה. רביזיה על 39 עד 43. מי בעד? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד – 4
נגד – 9
נמנעים – אין
לא אושרה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
הרביזיה נדחתה. רביזיה על 44. מי בעד? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד – 2
נגד – 9
נמנעים – 2
לא אושרה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
הרביזיה נדחתה. רביזיה על 45. מי בעד? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד – 4
נגד – 8
נמנעים – אין
לא אושרה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
הרביזיה נדחתה. רביזיה על 46. מי בעד? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד – 3
נגד – 9
נמנעים – 1
לא אושרה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
הרביזיה נדחתה. רביזיה על 47. מי בעד? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד – 4
נגד – 9
נמנעים – אין
לא אושרה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
הרביזיה נדחתה. רביזיה על 48 עד 51. מי בעד? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד – 3
נגד – 9
נמנעים – 1
לא אושרה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
הרביזיה נדחתה. רביזיה על 52. מי בעד? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד – 3
נגד – 9
נמנעים – 1
לא אושרה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
הרביזיה נדחתה. רביזיה על החלופין א, ב, ג, ד, ה, ו. מי בעד? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד – 3
נגד – 8
נמנעים – 1
לא אושרה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
הרביזיה נדחתה. רביזיה על 53. מי בעד? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד – 3
נגד – 9
נמנעים – 1
לא אושרה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
הרביזיה נדחתה. רביזיה על 53א. מי בעד? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד – 4
נגד – 9
נמנעים – אין
לא אושרה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
הרביזיה נדחתה. רביזיה על 53ב. מי בעד? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד – 3
נגד – 9
נמנעים – אין
לא אושרה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
הרביזיה נדחתה. רביזיה על 53ג. מי בעד? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד – 3
נגד – 9
נמנעים – 1
לא אושרה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
הרביזיה נדחתה. רביזיה על 54. מי בעד? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד – 3
נגד – 8
נמנעים – אין
לא אושרה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
הרביזיה נדחתה. רביזיה על לחלופין א, ב, ג ו-ד של 54. מי בעד? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד – 2
נגד – 9
נמנעים – 2
לא אושרה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
הרביזיה נדחתה. רביזיה על לחלופין ה ו-ו. מי בעד? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד – 2
נגד – 9
נמנעים – 2
לא אושרה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
הרביזיה נדחתה. רביזיה על 55. מי בעד הרביזיה? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד – 3
נגד – 9
נמנעים – 1
לא אושרה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
הרביזיה נדחתה. רביזיה על 56. מי בעד? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד – 4
נגד – 9
נמנעים – אין
לא אושרה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
הרביזיה נדחתה. רביזיה על 57. מי בעד? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד – 3
נגד – 8
נמנעים – 1
לא אושרה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
הרביזיה נדחתה. רביזיה על 59. מי בעד? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד – 4
נגד – 8
נמנעים – אין
לא אושרה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
הרביזיה נדחתה. רביזיה על 59. מי בעד? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד – 3
נגד – 8
נמנעים – 1
לא אושרה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
הרביזיה נדחתה. רביזיה על לחלופין ל-59. מי בעד? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד – 3
נגד – 9
נמנעים – 1
לא אושרה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
הרביזיה נדחתה. מי בעד רביזיה על 60. מי בעד? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד – 3
נגד – 9
נמנעים – 1
לא אושרה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
הרביזיה נדחתה. רביזיה על 61. מי בעד? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד – 3
נגד – 9
נמנעים – אין
לא אושרה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
הרביזיה נדחתה. רביזיה על 62. מי בעד? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד – 3
נגד – 9
נמנעים – 1
לא אושרה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
הרביזיה נדחתה. רביזיה על 63. מי בעד? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד – 3
נגד – 9
נמנעים – 1
לא אושרה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
הרביזיה נדחתה. רביזיה על 64. מי בעד? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד – 4
נגד – 9
נמנעים – אין
לא אושרה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
הרביזיה נדחתה. רביזיה על 65 ו-66. מי בעד? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד – 3
נגד – 9
נמנעים – אין
לא אושרה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
הרביזיה נדחתה. רביזיה על 67. מי בעד? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד – 3
נגד – 9
נמנעים – 1
לא אושרה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
הרביזיה נדחתה. רביזיה על 68. מי בעד? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד – 2
נגד – 9
נמנעים – 1
לא אושרה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
הרביזיה נדחתה. רביזיה על 69. מי בעד? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד – 3
נגד – 9
נמנעים – 1
לא אושרה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
הרביזיה נדחתה. רביזיה על 70. מי בעד? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד – 2
נגד – 9
נמנעים – 1
לא אושרה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
הרביזיה נדחתה. רביזיה על 71. מי בעד? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד – 4
נגד – 9
נמנעים – אין
לא אושרה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
הרביזיה נדחתה. רביזיה על 72, כולל לחלופין א ו-ב. מי בעד? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד – 4
נגד – 9
נמנעים – אין
לא אושרה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
רביזיה על 73, כולל לחלופין א, ב ו-ג. מי בעד? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד – 3
נגד – 9
נמנעים – אין
לא אושרה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
הרביזיה נפלה. רביזיה על 74, כולל לחלופין א ו-ב. מי בעד? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד – 3
נגד – 9
נמנעים – 1
לא אושרה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
הרביזיה נפלה. רביזיה על 75. מי בעד? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד – 4
נגד – 9
נמנעים – אין
לא אושרה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
הרביזיה נפלה. רביזיה על 76. מי בעד? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד – 3
נגד – 9
נמנעים – 1
לא אושרה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
הרביזיה נפלה. רביזיה על 77. מי בעד? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד – 4
נגד – 9
נמנעים – אין
לא אושרה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
הרביזיה נפלה. רביזיה לחלופין א של 77. מי בעד? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד – 4
נגד – 9
נמנעים – אין
לא אושרה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
הרביזיה נפלה. רביזיה ב ו-ג של 77. מי בעד? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד – 3
נגד – 9
נמנעים – אין
לא אושרה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
הרביזיה נפלה. רביזיה על 77ד. מי בעד? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד – 3
נגד – 8
נמנעים – אין
לא אושרה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
הרביזיה נפלה. רביזיה על 78. מי בעד? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד – 4
נגד – 9
נמנעים – אין
לא אושרה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
הרביזיה נפלה. רביזיה על 79. מי בעד? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד – 3
נגד – 9
נמנעים – 1
לא אושרה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
הרביזיה נפלה. רביזיה על 80, כולל לחלופין א עד ז. מי בעד? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד – 3
נגד – 9
נמנעים – 1
לא אושרה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
הרביזיה נפלה. רביזיה על 82. מי בעד? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד – 4
נגד – 9
נמנעים – אין
לא אושרה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
הרביזיה נפלה. רביזיה על 83. מי בעד? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד – 4
נגד – 9
נמנעים – אין
לא אושרה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
הרביזיה נפלה. רביזיה על 84 עד 86. מי בעד? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד – 4
נגד – 9
נמנעים – אין
לא אושרה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
הרביזיה נפלה. רביזיה על 87. מי בעד? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד – 3
נגד – 9
נמנעים – 1
לא אושרה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
הרביזיה נפלה. רביזיה על 88. מי בעד? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד – 4
נגד – 9
נמנעים – אין
לא אושרה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
הרביזיה נפלה. רביזיה על 89. מי בעד? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד – 3
נגד – 9
נמנעים – אין
לא אושרה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
אני מעדכן את חברי הוועדה שמתעניינים בטענת נושא חדש של גלעד, שבשעה 12:30 יתקיים דיון של ועדת הכנסת בנושא הזה.
אני מודיע כבר עכשיו לפני שאנשים ילכו, מיד לאחר ההחלטה בוועדת הכנסת - -
היו"ר שמחה רוטמן
¶
- - ככל שתהיה החלטה המקבלת את הנושא החדש או הדוחה את הנושא החדש, נודיע ונכנס את הוועדה כאן להצבעה על הנוסח לקריאה השנייה והשלישית.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
מיד כשתסתיים הוועדה. נודיע חמש דקות לאחר סיום ישיבת הוועדה של ועדת הכנסת. תעקבו בבקשה על לו"ז ועדת הכנסת. כרגע זה 12:30. החל מ-12:30 תהיו נכונים לקריאה. יש ישיבת ועדה שמתנהלת תוך כדי. ישיבת הוועדה הזאת תינעל. בשעה 12:30 אנחנו מתכנסים כאן להמשך בעניין ציון במשפט תיפדה. ישיבה זו נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 12:06.