פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-וחמש
הכנסת
81
ועדת הכלכלה
24/01/2023
מושב ראשון
פרוטוקול מס' 8
מישיבת ועדת הכלכלה
יום שלישי, ב' בשבט התשפ"ג (24 בינואר 2023), שעה 12:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-25 מתאריך 24/01/2023
התחרות בנמלי ישראל כאמצעי לבלימת עליית המחירים של חומרי גלם למוצרי מזון, צריכה ובניה
פרוטוקול
סדר היום
התחרות בנמלי ישראל כאמצעי לבלימת עליית המחירים של חומרי גלם למוצרי מזון, צריכה ובניה
מוזמנים
¶
מנהל אגף כלכלה וקשרי חוץ, משרד התחבורה והבטיחות בדרכים - צביקה שפירא
מנהלת תחום כלכלה ומימון פרויקטים, משרד התחבורה והבטיחות בדרכים - אילנית דאר יחזקאל
יועץ משפטי, משרד התחבורה והבטיחות בדרכים - סיגלית ברקאי
רפרנטית הסעת המונים באג"ת, משרד האוצר - דנה דובר
מנהל הרשות, רשות הספנות והנמלים - צדוק רדקר
מנהל תחום בכיר תעשייה, משרד הכלכלה והתעשייה - יפעת ענבר
מנהלת אגף מחקר ופיתוח, כלכלית, הרשות להגנת הצרכן והסחר ההוגן - דליה שיליאן
כלכלן צוות תחבורה, רשות התחרות - תום כהן
עו"ד, רשות התחרות - מעיין מור
מ"מ מנכ"ל, סמנכ"ל כספים, חברת נמלי ישראל - טיקו גדות
עו"ד, נשיא איגוד לשכות המסחר - אוריאל לין
עו"ד, מנכ"ל איגוד עובדי התחבורה בהסתדרות החדשה - רועי בליטנטל
ראש מחלקה, נמל אשדוד - שושנית לב ארי
מנהלת מכירות, נמל אשדוד - אתי אלאשוילי
מנכ"ל בפועל, נמל אשדוד - אלי בר יוסף
מנכ"ל, נמל הדרום - אייל ברוך
דירקטור וסגן נשיא, נמל המפרץ - יואב צוקרמן
נשיא לשכת הספנות הישראלית - ד"ר יורם זבה
ראש אגף כלכלה, התאחדות התעשיינים - נתנאל היימן
הנהג של אוריאל לין נשיא איגוד לשכות המסחר, איגוד לשכות המסחר - אייל יהודה
מנהלת שיווק התאגיד, לשכת הספנות הישראלית - יפעת גינצבברג
מנכ"ל, חברת צים - מוטי אברשי
נציג ממגורה, לוגיסטיקר ממגורות - זאב מנצור
מנכ"ל, מועצת המובילים והמסיעים - דוד כוכבא
יו"ר מועצת המובילים והמסיעים בישראל, מלכ"ר - גבריאל בן הרוש
מנכ"ל, מספנות ישראל - צביקה שכטרמן
מנכ"ל קוראל שירותי ים, קוראל שירותי ים - יוני איזקוב
יו"ר האיגוד מנכ"ל ובעלים של חב' צנציפר, איגוד יבואני התבואות - איתי רון
ועד עובדי נמל אשדוד
-
שי בניסטי
ועד עובדי נמל אשדוד
-
עמית שרף
ועד עובדי נמל אשדוד
-
דודו אפריאט
יו"ר ועד טרנספורט, נמל חיפה - אמיר נסראלדין
חבר ועד סוואר, ועד עובדי נמל חיפה - אבנר ביטון
עומר שכטר
רשמת פרלמנטרית
¶
שרון רפאלי
רשימת הנוכחים על תואריהם מבוססת על המידע שהוזן במערכת המוזמנים הממוחשבת. ייתכנו אי-דיוקים והשמטות.
התחרות בנמלי ישראל כאמצעי לבלימת עליית המחירים של חומרי גלם למוצרי מזון, צריכה ובניה
היו"ר דוד ביטן
¶
בוקר טוב. אני פותח את ישיבת ועדת הכלכלה. הנושא על סדר היום: התחרות בנמלי ישראל כאמצעי לבלימת עליית המחירים של חומרי גלם למוצרי מזון, צריכה ובנייה.
בהמשך לישיבות שהבטחתי שנעסוק בבדיקה ובפתרון בעיות שקשורות ליוקר המחיה זאת הישיבה השנייה בנושא ויהיו לנו עוד כמה ישיבות. אנחנו נאפשר, קודם כול, לחברי הכנסת לדבר. אם אפשר לא יותר מדי ארוך. שיהיה קצר. אחר כך תוכלו להתערב בדיונים. בבקשה, נתחיל לפי הסדר.
ולדימיר בליאק (יש עתיד)
¶
תודה רבה, אדוני היושב-ראש, אני ממש קצר. הדיון הזה חשוב כי לתחום הזה יש תרומה משמעותית ליוקר המחיה. אבל אני בעיקר באתי לשמוע, וכשנשמע את כל הגורמים הרלוונטיים נוכל להסיק מסקנות. תודה.
אלון שוסטר (המחנה הממלכתי)
¶
שלום לכל המתכנסים. הנושא הנקודתי שאני אבקש לשמוע עליו בדיון הזה הוא סוגיית פריקת המטענים בתפזורת. מכיוון שאני בא מכיוון החקלאות והמזון - -
אלון שוסטר (המחנה הממלכתי)
¶
- - בעיקר בנושא התירס והגרעינים. אני מבין שבנמל אשדוד יש פריצת דרך בשבועות האחרונים ממש אבל צריך לראות כיצד ישראל נערכת לא רק לפריקה שגרתית בימי שגרה, אלא, חלילה, בימי חירום או אפילו תקלות בחיפה.
היו"ר דוד ביטן
¶
רק שתדע שמבירורים שעשיתי אחת הבעיות זה המשרד להגנת הסביבה בנושא הזה. לא חשבנו על זה אז לא הזמנו. אז אחרי שנשמע כאן נקיים ישיבה נוספת של חצי שעה שבה נזמין את המשרד להגנת הסביבה לתת תשובות בעניין הזה. הם בעצם הרגולטור שיוצר בעיות בנמלים בנושא של מהירות הפריקה. יכול להיות שיש להם סיבה טובה אבל אני לא יודע, נראה לי משונה קצת. בבקשה, רון.
רון כץ (יש עתיד)
¶
תודה, אדוני. רציתי בדיוק על זה לדבר. בקדנציה הקודמת הובלתי את הדיונים האלה וגילינו תוך כדי כך שיש בעיה של סנכרון, זאת הבעיה העיקרית. משרד התחבורה והמשרד לאיכות הסביבה שכל אחד מושך לכיוון שלו, שם בדרך כלל נופלים הדברים. כמובן, יש גם אינטרסים שנשמע סביב השולחן הזה. אבל בעמדה שלך אתה תהיה מספיק חזק פה כדי לקבל החלטה חד-משמעית עם לוחות זמנים לביצוע. כי כשדיברנו על זה בפעם שעברה, אתה רואה – הנה, עברה שנה, ואנחנו שוב באותו דיון. אז אני פה גם כדי לסייע לך ממה שעברנו בפעם הקודמת כי הפעם אנחנו חייבים לתת דד-ליין אמיתי כי הנושא הזה מייקר כל דבר שנכנס למדינת ישראל. תכף נשמע כמה עולה כל יום כזה של עיכוב ואז נעשה את המכפלות ונבין כמה הדיון הזה הוא קריטי. תודה, אדוני.
היו"ר דוד ביטן
¶
תודה. אני רק רוצה להסביר: אנשים מגיעים והם, כמובן, רוצים לדבר, אבל אני רוצה לפתור את הבעיות, ואני לא יכול לסיים את כל הזמן כשכל אחד מקבל זכות דיבור ואחר כך אני לא יכול להיכנס לתוך העניין. אז אם מישהו לא ידבר לא נורא. אני יודע שזה מפריע אבל אין מה לעשות.
היו"ר דוד ביטן
¶
אני לא יודע איך פותרים את הבעיה, רק אם נעשה שתיים, שלוש ישיבות בכל נושא. אז יבואו שוב אותם אנשים ושוב הם ירצו לדבר. אז אנחנו לא נתעלם, כמובן, מזה, אבל צריך להבין שאנחנו רוצים לפתור את הבעיות.
קודם כול, מה שאני לא מבין ואני רוצה שיתייחסו לזה – פתחו עוד נמלים, והבעיה עדיין נשארה אותה בעיה. אז משהו פה לא מתקדם כמו שצריך. אמרו שאם יפתחו העסק ייפתח. תכל'ס נשארנו עם אותן בעיות. אז בתקופה של הקורונה אני מבין – היו בעיות אחרות שלא קשורות כל כך למצב הרגיל.
אוריאל לין
¶
אדוני היושב-ראש, אני רוצה בתמצית לומר איפה לב הבעיה ומה הפתרונות לנושא הזה. אני הייתי אומר כך: הזנחנו את תשומת הלב והטיפול בנמלי הים על פני שנים. הקמת נמלי הים החדשים יצרה שינוי מהותי וגדול. היא יצרה שינוי בתחום המכולות. הבעיה שלנו היום זה מטען כללי וצובר. אבל שלא נחשוב ששום דבר לא השתנה – השתנה הרבה. למשל, חברת SIPG בחיפה שנמצא כאן נציגה היום עובדת ביעילות מופתית. היא פתרה חלק גדול מאוד מכל אי היעילות של פריקת המטענים בנמל חיפה. איפה הבעיות? הבעיות הן שעדיין יש חלק גדול מאוד מעבודת נמלי הים בנמלים הוותיקים, בעיקר בנמל הדרום. נמל הדרום שצריך לפרוק מטענים ואין לו מספיק צוותי עבודה מפטר עובדים. הוא מפטר עובדים זמניים. הוא פיטר לפני כמה חודשים 47 עובדים כשהאניות עומדות ומצפות לפריקה. עלינו להבין שכל אימת שאנייה מגיעה לפיר לוקח זמן רב לפריקה. זה עולה לכולנו הרבה כסף. סך הייבוא של מדינת ישראל בשנת 2021 הגיע ל-85 מיליארד דולר. אני חוזר על המספר: היקף הייבוא בשנת 2021 הגיע ל-85 מיליארד דולר, וכל זה מתייקר בגלל התפקוד הלקוי של מה שנקרא – בעיקר נמל הדרום הוותיק.
אוריאל לין
¶
אנחנו נשמע אחר כך את ההצדקה שלהם למה הם מפטרים עובדים זמניים שהיו נחוצים מאוד כדי לפרוק מטענים בזמן סביר. יש עוד בעיה – בעיית הרציפים. יש לנו פה תשתית במדינת ישראל של רציפי ים. בגלל ניהול מדיניות כושלת של משרד התחבורה ומשרד האוצר יחדיו לא ניצלנו את אותם רציפים קודמים. למשל, אדוני היושב-ראש, ליד SIPG בחיפה היו שני רציפים שוממים, 7 ו-8. אפשר היה לנצל אותם לצורך פריקת מטען כללי כשהיו לחצים גדולים מאוד. מה עשו שרי האוצר ושרת התחבורה? נתנו אישור לשנתיים בלבד להשתמש ברציפים. מה זה אומר שנתיים בלבד? הם לא יכולים לייבא את הציוד הכבד והיקר כשהם יודעים שהזמן שניתן להם להשתמש ברציפים הוא רק שנתיים. אז אני נוגע כאן בבעיה הזאת.
בעיה לא פחות חמורה שאנחנו לא שמים אליה לב, אדוני היושב-ראש – משרד האוצר הוא המאיץ הגדול ביותר במדינת ישראל ליצירת יוקר מחיה. אני אסביר: בעוד שהתובלה הימית מזנקת ועולה בתקופה שהתובלה הימית זינקה ועלתה מ-2,000 דולר להובלת מכולה מהמזרח הרחוק ל-16,000 דולר, על 14,000 דולר האלה האוצר מטיל מסי ייבוא. הוא לא מנטרל את האלמנט של ההתייקרות, הוא מטיל את מלוא המסים על ההתייקרות.
אוריאל לין
¶
הוא מטיל מס ערך מוסף. על כל פעולת ייבוא יש מס ערך מוסף של 17%. אם יש מכס, גם מכס. על מה שמטילים זה על הערך לצורכי המכס. הערך על צורכי המכס כולל גם תובלה ימית, גם ביטוח, גם כל האגרות השונות וההיטלים השונים שמוטלים על הנמל – 12 במספר. ועל כל זה מטיל האוצר מסי ייבוא.
אוריאל לין
¶
היום אני יכול להגיד לך טבלה שלמה, תלוי באיזה נמל זה יוצא. זה יכול להיות כפליים, זה יכול להיות 1.5.
אוריאל לין
¶
אני רוצה לתת דוגמה, אדוני היושב-ראש, כדי שנבין על מה מדובר. כי אנחנו נאבקים היום ביוקר המחיה. כשאנחנו נאבקים ביוקר המחיה כל התייקרות שקיימת בכל מקום במשק בתעריף חשמל או בסל מוצרי מזון – כשזה עולה האוצר מטיל על ההתייקרות מסים. אז אנחנו באנו ואמרנו לאוצר, תקזזו את זה. מה זה תקזזו? תעברו מחיוב של מסי ייבוא שמוטל על ערך לצורכי מכס למיסוי של FOB, Free on Board. הווה אומר: מה מחיר אותו מוצר בנמל המוצא. תפסיקו להטיל את המיסים על כל ההתייקרות וגם את אי היעילות של הנמלים על כל מה שמתייקר. אתם בעצם מאיצי התייקרות. איך אתם יכולים להטיל מסים על ההתייקרות?
כשאני הולך לשוק וקונה מוצרים ומשלם יותר אז יש התייקרות כי אני משלם יותר מע"מ. זה אי אפשר למנוע. אבל כדי לאזן את זה שהאוצר גובה מיסים על ההתייקרות צריך בהובלה ימית לנטרל את נושא התובלה הימית, וכל ההיטלים למיניהם, 12 במספר, זה פשוט מאוד להטיל את מסי הייבוא כמו שעושים באמריקה על FOB. עכשיו, האוצר לא יפסיד פרוטה אחת כי הוא בלאו הכי גובה מיסים גבוהים יותר של מס ערך מוסף על כלל ההתייקרויות במשק. אז, לפחות, פה שהוא יכול לאזן את הורדת גביית המיסים על ההתייקרות שיעבור ל-FOB.
אני מסכם ואומר מה, לדעתי, אנחנו צריכים. אני לא רוצה לגזול זמן מאחרים. אנחנו צריכים היום לאפשר לכל נמלי הים הקיימים ללא יוצא מן הכלל לעבוד ללא שום הפרעה ובתחרות מלאה, זה דבר ראשון - -
אוריאל לין
¶
- - ואדוני היושב-ראש, ניצול מלא של כל רציפי הים – לא חלקית, לא בהגבלת זמן – באופן מלא שאפשר יהיה להצטייד בציוד כבד ונכון כדי לפרוק את המטענים. הנקודה הנוספת, אדוני היושב-ראש, אם רוצים להילחם ביוקר המחיה לומר לאוצר, סליחה, תפסיקו לגבות מסים על התייקרות. את זה צריך לאזן. חייבים לעשות את זה.
היו"ר דוד ביטן
¶
אוריאל לין זה לא דוגמה, נתתי לו לדבר כמה שהוא רוצה. אז כל אחד שיקצר.
מי הנציג של נמל אשדוד?
אלי בר יוסף
¶
אלי בר-יוסף, אני המנכ"ל בפועל. לצדי שושנית לב-ארי, מנהלת מערך הבילינג של הנמל, ואתי אלשווילי, מנהלת המכירות של תחום המטען הכללי.
קודם כול, מחירי ההובלה הימית בתחום המכולות ירדו כבר למחירי טרום קורונה?
אלי בר יוסף
¶
הממוצע הוא 2,500 ל-3,500, 4,000 דולר להובלה מהמזרח. המחירים מטורקיה כבר מתחילים להגיע לשפל ממש משמעותי. אני חייב לציין שנמל אשדוד הוא מהנמלים היעילים בעולם בקורונה בתחום המכולות. עוד בלוס אנג'לס ונמלי לונג-ביץ' היו המתנות עד חודש בתחום המכולות, ובנמל אשדוד הייתה המתנה של בקושי משמרת. מנכ"ל MSE ישראל שהוא החברה הגדולה ביותר בתחום הספנות הציג את נמל אשדוד בשיא הקורונה כיהלום. אז מהבחינה הזאת בואו ניכנס לפרופורציות: התורים הכבדים והקשים היו במטען כללי וגם במטען כללי צריך לעשות הבחנה בין סוגי המטען הכללי. אם נמל אשדוד משנע 24-23 מיליון טון מטענים בשנה התלונות העיקריות שהיו, וחלקן היו מוצדקות בהחלט, זה יבואני הגרעינים שהם כ-4%-3% מפעילות נמל אשדוד, ובגלל אילוצי איכות סביבה מצאנו את עצמנו בהמתנות מאוד ארוכות. מאפריל 22 עד 22 בינואר קו המגמה ירד דרמטית מ-25 ימי המתנה ושהייה ל-4 עד 8 ימים כאשר האניות היחידות - -
אלי בר יוסף
¶
- - שממתינות יותר משבוע זה אניות גופרית שאיתן יש לנו הסדר עם ICL שהם עובדים בטור. אלה נתונים מקצועיים שאני אשמח להציג. הכול סטטיסטי, אין פה שום דבר בעלמא ובשיחות רקע.
אלי בר יוסף
¶
אניית מכולות – אני אסביר. זה תלוי ברציף. בערך 80% מהמטענים של מכולות בנמל אשדוד מגיעים בהסדרי חלונות שבהם הרציף מחכה לאנייה. מתוך עשרת חברות הספנות חוצות אוקיינוסים הגדולות בעולם שהגדולה בהן היא MSE והקטנה בהם היא "צים ישראל", תשע פוקדות את נמל אשדוד באופן שוטף. צריך להבין שלא היו פוקדות את נמל אשדוד אם לא היינו עם תפוקות מהטובות בעולם. ולמה? כי לאניות כאלה מאוד קל לדלג על נמל אשדוד או על כל נמל אחר, ואז להביא את הסחורה בהזנה. הקווים המשמעותיים מקבלים שירות מהטובים בעולם. ממוצע התפוקות שלנו הוא בין 24, 25 מכולות לשעת עבודה. אבל באניות הגדולות בקו הישיר אנחנו מגיעים גם ל-40-35 מכולות לשעה.
אלי בר יוסף
¶
זה מה שאמרתי. הזמן אומר שאם האנייה הגדולה שלנו מגיעה עם 3,000 פעולות עד 3,500 אנחנו פורקים אותה בשלוש משמרות וחצי. זה נתון
היו"ר דוד ביטן
¶
לא, לא. אתה אמרת, בין ארבעה לשמונה ימים, ואני שאלתי כמה זמן לפרוק, ואמרת שזה לוקח בערך יום וחצי.
היו"ר דוד ביטן
¶
שנייה. אתה מדבר על משהו אחר, והוא על משהו אחר. אנחנו לא מדברים כרגע על תפזורת. תמתין בסבלנות. נגיע לתפזורת.
אלי בר יוסף
¶
אין המתנות בכלל. גם בשיא הקורונה בקושי היו המתנות למכולות. ההמתנות היו ל-8%-4% מהמטענים.
היו"ר דוד ביטן
¶
מי יכול להסביר לנו כמה זה עולה לאנייה שממתינה? זאת אומרת תוספת למחיר. לא תפזורת, אלא במכולות. אם האנייה המתינה יום, יומיים, שבוע, שבועיים – מה העלות לתוספת שמגיעה בסוף על המוצר? אף אחד לא יכול לענות על זה?
אלי בר יוסף
¶
אין המתנות. זה שונה, לפי גודל האנייה. באנייה גדולה זה יכול להגיע ל-20,000 דולר ליום, זה יכול להגיע ל-10,000 דולר. אבל אין המתנות במכולות. הדבר היחיד שיש בו המתנות זה בתפזורות, וזה אחוז מאוד נמוך מהמטענים.
היו"ר דוד ביטן
¶
אני רוצה לראות שאנחנו מבינים נכון. יש מישהו כאן שיש לו לומר משהו אחר ממה שאמרו לגבי המכולות, שאין המתנות כמעט?
יורם זבה
¶
אני נשיא לשכת הספנות הישראלית. המכולות נחלקות לשתי קבוצות: קבוצה אחת זאת קבוצה מתוכננת עם חלונות, ולגביה פחות או יותר המצב דומה למה שהזכיר כאן ממלא מקום נמל אשדוד. אבל יש עוד קבוצה שהיא לא בחלונות וגם אלה, וזה די הרבה אניות, באו במיוחד כי האניות בחלונות לא הספיקו לעשות את כל מה שהיו צריכים לעשות, הפליגו בלי שמילאו את כל חובותיהן והשאירו מאחורנית הרבה מאוד מכולות. את המכולות האלה, באו אניות מיוחדות: חלקן עמדו שישה ימים וחיכה, חמישה ימים וחיכה – אגב, הכול מתועד בדיווחים של רספ"ן שהם מאוד מפורטים, חודשיים, שנתיים, יומיים. לכן אי אפשר לבוא ולהגיד על סקציה מסוימת שאין לה בכלל המתנות.
שלום חתוקה
¶
אני שלום חתוקה, בעל חברת ייבוא שינתרקו לתבואות ומכולות גם כן. בנושא המכולות – זה ענה על התשובה שאלי מנסה לייפות. היא לא יפה כמו שהוא מציג אותה כי יש המתנות. יש אניות שמגיעות ומחלקות חמישה ושישה ימים עד שמגיע תורן.
שלום חתוקה
¶
יש אניות שמגיעות וממתינות גם חמישה ושישה ימים עד לפריקה. אני יודע כי אני מביא אלפי מכולות בשנה ואני מרגיש את זה גם בכיס.
לגבי תפזורות – אם יורשה לי לעבור לנושא – המצב הוא קטסטרופלי. תיאורטית הוא משתפר אבל הוא לא משתפר. לא ייתכן שבחודש ינואר אנייה של 15,000 טון עם מוצרים כמו סויה תמתין 35 ימים מיום ההגעה עד לגמר פריקה. אין שום סיבה בעולם שאנייה כזאת תפרק מקסימום בשבוע ימים. אז כל התירוצים בעולם או שאין משפך מתאים או שאיכות הסביבה מפריעה – וזה לא כל כך נכון. הצענו פתרונות על חשבוננו, למשל: לשפץ משפכים שעומדים ריקים וליצור להם התזה של מים כמו בנמל חיפה. בנמל חיפה אתה לא שומע את הסיפורים האלה – עובדים במשפכים כחולים עם מתזים, בלי מתזים, פורקים אנייה מהסוג הזה של מוצרים ברבע זמן מאשר זה נמשך באשדוד.
שלום חתוקה
¶
העלות של זה היא 30,000 דולר ליום כשאתה מגיע באנייה כזאת למיליון דולר הוצאות שהציבור משלם אותן. מיליון דולר האלה חלים עלינו מהאניות. זה היה חודש של אניית חיטה של 54 אלף טון שגם שילמה 700,000 דולר על המתנות בגלל חוסר יעילות.
אלי בר יוסף
¶
זה לא כל התפזורת. זה סוג מסוים של תפזורת שמהווה מתוך 24 מיליון טון ומתוך 4.5 מיליון טון תפזורות שאנחנו משנעים אולי 300,000 טון.
אלי בר יוסף
¶
אני אסביר. לגבי מוצרי גרעינים נמל אשדוד הצטייד במתקנים שנקראים אקו-הופרים – משפכים ירוקים. אלה מתקנים מאוד יקרים, מאוד מורכבים שתהליך ההטמעה שלהם לוקח זמן. למעשה, היום אנחנו נמצאים כבר אחרי זה. אנחנו במוצרי גרעינים עושים בסביבות 2,000-1,500 טון למשמרת. זה קצבים סבירים. הבעיה היא שנוח מאוד לגלגל את זה על הנמל - -
אלי בר יוסף
¶
נוח לכם להגיד "לא נכון". אפשר להביא נתונים, ואני מבקש בנושא הזה – אני מדבר אך ורק מנתונים סטטיסטיים.
אלי בר יוסף
¶
לגבי קצב הפריקה, אני אסביר: אכן בגלל הרבה אילוצים של איכות סביבה ומחסור במשאיות שהכרנו בהם, ואנחנו עובדים עליהם, השקענו נמל אשדוד וחני 250 מיליון שקל במסוע גרעינים שהתחיל לעבוד, ולעומת שנה שעברה שהיינו באפס בכמויות הגרעינים השנה אנחנו כבר קרוב ל-100,000 טון וכנראה נגיע לכמות כפולה - -
אלי בר יוסף
¶
בהחלט. המתקן הזה, נכון שבנקודות מסוימות יש פלקטואציה. יש תור תפעולי בנמל אשדוד. נמל אשדוד עובד על-פי חוק של תור תפעולי. כשיש הופעה של אניות גלנוע או אניות מכולה בקצבים יותר גבוהים מהממוצע, וזה קורה, במצב כזה יש פחות לאלה שבסוף התור התפעולי.
היו"ר דוד ביטן
¶
זה לא מספיק. התפזורת הזאת היא חומר גלם לדברים אחרים במשק. אם זה עולה ליזם עוד מיליון דולר או חצי מיליון דולר זה עובר למחיר של המוצר, בסופו של דבר. זה דבר שאתם צריכים לפתור אותו.
אלי בר יוסף
¶
אנחנו עובדים מאוד צמוד עם יבואני הגרעינים. אבל יבואני הגרעינים מופלים לטובה, צריך לזכור את זה.
אלי בר יוסף
¶
הם מופלים לטובה בכך שהם נהנים משמונה ימי פטור בממגורה על חשבון מדינת ישראל. אף יבואן תפזורת לא נהנה אפילו מיום של פטור. מכולות נהנות מארבעה ימי פטור. הם נהנים משמונה ימי פטור. זה מהווה גם צוואר בקבוק.
צביקה שכטרמן
¶
אני יודע ואני ארחיב את היריעה. נמל מספנות ישראל הוא הנמל הפרטי הראשון במדינת ישראל. הוא קיבל את הרישיון ב-2007, ומאז אנחנו מתעסקים במספר תחומים. אנחנו הסנונית של התחרות כאשר אנחנו נתנו באמצעות ההצלחה שלנו – וכל מי שבא מהענף יסכים – נתנו את הרוח הגבית להמשך הרפורמה של מה שהגענו אליו היום.
התחומים שאנחנו מתעסקים בהם
¶
מטען כללי, בעיקר ברזל לענף הבנייה. אנחנו עושים היום 40% מהפעילות של מדינת ישראל; אנחנו מתעסקים בתבואות במסירה ישירה – 20% מהפעילות של מדינת ישראל. אנחנו בסך הכול עם 600,000 רציפים. ב-2016 נכנסנו לתחום המלט שעד אותו שלב היה מונופול על-ידי יצרן מקומי. היום יש 50% ייבוא, 50% ייצור מקומי. ב-50% ייבוא אנחנו מהווים מעל 36% מהייבוא למדינת ישראל. זאת אומרת שבכל תחום שנכנסנו אליו תרמנו לתחרות.
לגבי גרעינים – אנחנו חברה בורסאית. ביום ראשון האחרון אנחנו פרסמנו לבורסה שאנחנו מקימים ממגורות. ממגורות זה תשתית בחוסר במדינת ישראל. בנו נמלים, בנו נמלים למכולות. אלי אמר וגם יאמרו החברים האחרים – יש תשתית לפריקת מכולות, ופה כבר יש תחרות. SIPG שיושב פה הנציג שלהם לוקחים כמות נרחבת של מכולות מנמל חיפה והתחרות נמצאת בעיצומה, אנחנו רואים את זה.
בתחום של מטען כללי – נכון להיום אנחנו מחוללי התחרות. נתנו ל-SIPG לעבוד, נתנו ל-TIL לעבוד – אנחנו עדיין עושים 40% מהשוק.
צביקה שכטרמן
¶
אנחנו לוקחים כל דבר. להפך, אנחנו בסחורות הרווחיות פחות. מכולות זה יותר רווחי. אנחנו מחפשים את המקומות שאנחנו יודעים להביא בהם ערך מוסף. ביום ראשון האחרון פרסמנו שאנחנו הולכים לבצע השקעה של כמה מאות מיליוני שקלים ולהקים ממגורה של 60,000 טון בשלב ראשון. כיום במדינת ישראל יש מחסור בתשתיות ועל זה מלינים היבואנים פה. אניות של מטען כללי ואניות של מכולות לא ממתינות. אניות של גרעינים ממתינות ואלה ההמתנות שאנחנו רואים. אבל מדינת ישראל השקיעה הרבה מאוד כסף בבניית תשתית ליצירת תחרות.
צביקה שכטרמן
¶
במטען כללי אנחנו מתעסקים. אנחנו 40% מהשוק. ברשותך, אני רק אחדד נקודה אחת בעייתית: אנחנו נמצאים היום במדינת ישראל במצב שיש שישה נמלים ומתוכם חמישה נמלים פרטיים והתחרות בעיצומה. אנחנו מחולל התחרות בתחום אוכל – גרעינים לבני אדם ולבעלי חיים – במוצרים לוואי לבעלי חיים, בברזל ובמלט. אנחנו היום הנמל שיוצר את התחרות. אנחנו מוגבלים ב-5% מהיקף הפעילות של מדינת ישראל היסטורית מ-2007. זאת מגבלה שכבר מזמן היה צריך לסלק. לא יכול להיות שיש שישה נמלים במדינת ישראל, חמישה מתוכם פרטיים כי זה עתה הפריטו את נמל חיפה לקבוצת עדני, ואנחנו, מחוללי התחרות בדיוק בנושא שהוא לב השיחה פה, מוגבלים ב-5%. אז הבקשה שלי זה בדיוק מה שאמר אורי: להסיר את המגבלה.
צביקה שפירא
¶
פרקטית הוא לא מוגבל. אני צביקה שפירא מרשות הספנות והנמלים במשרד התחבורה. בכתב ההסמכה של מספנות ישראל יש נספח ב' שבמסגרת הרפורמה הגדולה ב-2005 הוסכם יחד עם מספנות ישראל לגבי מגבלות מסוימות. חלק זה היה בצורה מדורגת. בימים אלה אנחנו בוחנים יחד עם משרד האוצר את המגבלות.
צביקה שכטרמן
¶
אדוני, היינו בבג"ץ בנושא הזה, ובג"ץ אמר. אנחנו משכנו את הבג"ץ תמורת התחייבות של המדינה לבחון את הנושא עד אפריל שנה שעברה.
היו"ר דוד ביטן
¶
אתה תענה, אל תדאג. במקרה היום יום שלישי. אפשר לחרוג מהשעות.
אנחנו מבקשים ממך תשובה תוך חודש. תעשו מה שאתם צריכים ותנו תשובה תוך חודש בעניין הזה.
היו"ר דוד ביטן
¶
הבנתי. תהיה ישיבה בעוד חודש ונשמע את התשובות. או שיש תחרות או שאין תחרות. ואם הנמלים הקיימים לא מסוגלים מכל מיני סיבות לספק את מה שצריך אז יש עוד נמלים שיכולים לעשות את זה.
היו"ר דוד ביטן
¶
אז, שנייה, תמתין בסבלנות. מה קרה? אני לא מבין.
אגף תקציבים, בבקשה. מה התפקיד שלך? אני רוצה תשובה אחת לגבי מה שאמרו הנמלים הפרטיים לגבי היכולת שלהם לקבל עבודה, מה שנקרא. תשובה שנייה שאני מבקש – אני שומע שהבעיה בנמלים זה גם השקעה – למה שלא תעשו כמו ברשות שדות התעופה – שנתתם להם הלוואה מהאוצר כדי שיעשו פיתוח. אז תנו להם הלוואה והם יחזירו את זה עם הזמן. אנחנו לא מוכנים בשום פנים ואופן שהנמלים לא יוכלו לעשות את העבודה כי אין להם מכשור או השקעות שהם צריכים לתת. תנו להם הלוואה כדי שהם יעשו את זה מהר כמה שיותר. הרי תמיד הם נותנים לכם צ'ק בסופו של דבר, אז הם יחזירו את ההלוואה בדרך הזאת. אז אם אין לך תשובה עכשיו תעני לנו בסוף החודש כשנעשה ישיבה נוספת. אנחנו רוצים לסיים את העניין הזה. אני שומע שהבעיה העיקרית זה התפזורת. במצב הזה אנחנו רוצים שתהיה אפשרות לנמלים לעשות את העבודה הזאת כמה שיותר מהר. אם צריך לתת להם תקציב ממשרד האוצר לא כמתנה, אלא כהלוואה – תעשו את זה. כמו שעשיתם עם רשות שדות התעופה – נתתם להם המון הלוואות גם בתקופת הקורונה וגם אחרי זה.
היו"ר דוד ביטן
¶
כן, דיברנו על זה. הכול בסדר. אבל אתם צריכים להתחייב מהצד השני לעשות כל דבר, לא רק במה שאתם מרוויחים כסף. זה גם אני יודע – יש דברים שאתם לא מוכנים לפרוק ולא להשקיע כדי לעשות את זה. אז גם אתם צריכים כתנאי לזה שישחררו לכם חלק מההגבלות לעשות כל דבר ולא רק מה שנוח לכם.
צביקה שכטרמן
¶
התחומים היחידים שאנחנו לא מתעסקים בהם זה מכוניות. אנחנו נשמח לעשות מכוניות החל ממחר, רק שישחררו את המגבלה.
דנה דובר
¶
אני אגיד שני דברים: ראשית, לעניין ההשקעות – לפחות, להבנתי וממה שאני מכירה משיחות עם רבים מהיושבים בחדר, כסף הוא לא החסם להקמת המתקנים לטובת פריקה. ההשקעות בתחום הנמלים מתבצעות באמצעות חברת נמלי ישראל שיודעת גם לקחת הלוואות וגם לבצע הקמה של תשתיות חדשות, ולראייה גם הקמה של הנמלים החדשים בחיפה וגם באשדוד וגם ההשקעה שהיא לוקחת כרגע בה חלק יחד עם נמל אשדוד לטובת הקמת מסוע שיאפשר - - - בצורה טובה ובטוחה יותר.
אלי בר יוסף
¶
לא, לא. בדיוק אני מספר שהשלמנו בימים אלה השקעה חסרת תקדים במסוע גרעינים, וההשקעה הזאת, למעשה, התחילה לתת את אותותיה. הרי בינואר שנה שעברה כמעט לא שינענו גרעינים בנמל אשדוד, והשנה אנחנו כבר בקצב של 100,000, 120,000 טון. כך שמהבחינה הזאת לנמל אשדוד אין צורך בהשקעות נוספות. נמל אשדוד השקיעה הרבה מאוד כסף - -
אלון שוסטר (המחנה הממלכתי)
¶
אבל היכולת שלכם, אם עובדים באמת כמו שצריך סביב השעון, הוא קרוב ל-2 מיליון. אז למה 1.2 מיליון?
היו"ר דוד ביטן
¶
אני לא מאמין לזה. אני רוצה לקחת יועץ של הוועדה שיבדוק את העניין הזה מול הנמלים. לדעתי, אם אנייה צריכה להמתין הרבה זמן יש סיבה שהיא ממתינה, וזה עולה הרבה כסף.
היו"ר דוד ביטן
¶
הוא ילך לנמל אשדוד, יישב עם בעלי האניות היזמים. אני רוצה לדעת איפה זה נתקע. אם האוצר צריך לתת לכם תקציב הוא ייתן לכם תקציב כי זה עולה לציבור הרבה מאוד כסף.
אלי בר יוסף
¶
ביטן, אנחנו מקבלים את זה בברכה. אני רק רוצה לציין כמו שציינתי – אתה רואה את השיפוע של הגרף הזה? זה שיפוע - - -
היו"ר דוד ביטן
¶
שוב – אמרתי בתחילת הישיבה שכל אחד רוצה לדבר. אני רוצה לפתור את הבעיה – לא לדבר. לא לשמוע את האנשים מדברים והולכים הביתה כולם מבסוטים. מספיק עם זה.
איתי רון
¶
שמי איתי רון, אני רוצה להקריא מהנתונים של רספ"ן – רשות הספנות. ב-2018 נמל אשדוד פרק 1.752 מיליון. זאת אומרת להציג 1.2 מיליון כאיזה הישג גדול – זה לא הישג גדול.
איתי רון
¶
המספרים יורדים משנה לשנה. בשנתיים האחרונות הנמל פרק הכול בתחום שלנו – בערך חצי מהכמות שהוא פרק ב-2018. 1.2 מיליון זה ממש לא הישג בשבילנו.
המדינה בשביל להאכיל את האוכלוסייה צריכה להביא 5.5 מיליון טון. כאשר יש לך 1 מיליון טון שאינם נפרקים באשדוד מאלף ואחת סיבות שחלקן צוינו כאן, אותם 1.5 טון נעים במשאיות. אני מדבר על 35 אלף משאיות בכל שנה.
איתי רון
¶
מחיפה. הם פורקים אצל צביקה או בדגון חיפה או בנמל חיפה, ויורדים במשאיות. יש כל יום מאות משאיות על הכבישים.
איתי רון
¶
לא. הוא יכול לעבוד. אני אסביר לך: בשנה שעברה נמל אשדוד העמיד 16% מתוך כלל הביקושים. כלומר, אנייה רוצה שתי משמרות א', שתי משמרות ב', שתי משמרות ג' – מקבלת משמרת אחת ביום. חסרים המון עובדים. זה דבר ראשון.
איתי רון
¶
הדבר השני – דיברו פה על השקעה במסוע. המסוע מצוין. אבל בסוף המסוע יש ממגורה. הממגורה הייתה צריכה להיות משודרגת ב-2015 לפי התכניות של הנמל. זאת אומרת שגם אם המסוע - -
אלי בר יוסף
¶
אני אומר שאם יפתרו את נושא שמונה ימי פטור חינם ואת נושא המשאיות לא יהיה צורך בהשקעות האדירות האלה. צריך להבין: הבאנו 2 מיליון טון מלט בהשקעות של מיליונים בודדים. פה השקענו בשביל 2 מיליון טון גרעינים באותו תעריף 250 מיליון שקל. אז צריך קצת להיכנס לפרופורציות פה. חסרות משאיות - -
אלי בר יוסף
¶
אין החזר השקעה על ההשקעה הזאת, רק תבינו. השקענו את זה בשביל שירות נטו. הפרויקט הזה של 250 מיליון – הנה, הוא מקים מתקן של 60,000 טון ב- 100 מיליון שקל.
אלי בר יוסף
¶
אנחנו עושים את השירות הזה, וזה שירות שאנחנו נותנים. אבל כדי לזרז את העבודה וכדי שהממגורות לא יהיו צוואר בקבוקר ויש מאחורה מקורות הכנסה פרטיים מצוינים בתעריפים מעולים שיכולים לעשות את זה בלי שמונה ימי פטור מוחלט.
אלי בר יוסף
¶
שמונה ימי פטור זה כסף שמקבל היבואן על חשבון המדינה לאחסון במתקן של המדינה כשהוא לא משלם את זה במתקן בחוץ בעוד שכל שאר התפזורות משלמות מהיום הראשון. זה צוואר בקבוק. מצד אחד הם מתלוננים שהם עומדים בתור, מצד שני הם נהנים מהמדינה מפטור של שמונה ימים.
איתי רון
¶
כבוד היושב-ראש, נאמרים פה דברים לא מדויקים. הממגורה באשדוד אמורה להכניס 15,000 טון כשהמסוע יעבוד. אם הממגורה תוציא את המקסימום היא יודעת להוציא בין 10,000 טון ל-12,000 טון מקסימום. זאת אומרת, גם אם כולם יעבדו, ויהיו אין-סוף משאיות שמחכות בתור און-ליין הממגורה לא יכולה להוציא את מה שהיא אמורה להכניס.
היו"ר דוד ביטן
¶
המנכ"ל, אמרתי לך לא להפריע. אני לא רוצה להוציא אף אחד, אז לא מתאים שנוציא אותך. אתה לא יכול שכל אחד שמדבר יש לך מה להגיד.
איתי רון
¶
אני אמשיך ואומר שהממגורה כולה היא בגודל של אנייה אחת. זאת אומרת שאנייה שפורקת היא תעבוד - -
איתי רון
¶
חברת נמל אשדוד תכננה את הרחבת הממגורה שהייתה אמורה להתבצע ב-2015. המסוע שהוא מדבר עליו היה אמור להיות ב-2011.
איתי רון
¶
עוד דבר שלישי: ב-2016 מדינת ישראל החליטה לסגור את דגון חיפה. אם יסגרו את דגון חיפה, אדוני היושב-ראש, לא תוכל לקנות ביצים, בשר וחלב במכולת כי לא יהיה לך אוכל. המדינה הייתה צריכה לחשוב על פתרון חליפי לדגון חיפה. אין כרגע - -
צביקה שפירא
¶
קודם כול, נאמר פה על-ידי מנכ"ל נמל מספנות ישראל שהם הולכים לבנות ממגורה חדשה בשנים הקרובות.
צביקה שכטרמן
¶
אנחנו מתחילים את הבנייה עוד החודש. אנחנו עובדים על זה כבר חמש שנים – לקבל היתרים ולגמור את התכנונים.
צביקה שפירא
¶
בינתיים אני לא חושב שמישהו יסגור את ממגורת דגון כל עוד אין פתרונות אחרים. דבר שני, הייתי שמח לתת גם לחברת נמלי ישראל שהיא אחראית על התשתיות - -
זאב מנצור
¶
אני זאב מנצור, יושב-ראש חברת לוגיסטיקר ממגורות. אנחנו החברה שמנהלת ומתפעלת את הממגורה ואת המסוע. נכון לרגע זה הממגורה והמסוע לא היו צוואר בקבוק.
היו"ר דוד ביטן
¶
אז מי צריך להגיד שהיא מהווה? אתם או הלקוח? אני לא מבין את זה. אתם אומרים שהכול בסדר ובינתיים יש בעיות.
זאב מנצור
¶
ממש לא בסדר. אני אשמח שיעברו כמה שיותר גרעינים בממגורה ובמסוע. צריך להבין שאכן הושקעו 250 מיליון שקל והמסוע הזה צריך לעבוד 24/7 להוציא שבת כדי שנוכל ליהנות ממנו, אחרת ההשקעה לא תבוא לידי ביטוי. עד כה זה לא נעשה. אנחנו במהלך שיפור. קיבלנו את המפתחות לניהול המסוע רק בתחילת החודש, ומידי שבוע אנחנו רואים שיפור הולך וגובר.
אני רוצה לדייק כאן את הנתונים: נכון לשלושה שבועות של הפעלה אנחנו בשיא – הממגורה הגיעה ל-65% ניצולת אחסנה. זאת אומרת נכון לרגע זה הממגורה והמסוע לא היוו צוואר בקבוק. כדי להגיע למעל 2 מיליון טון גרעינים בשנה יצטרכו לבצע שיפורים. אבל למחר בבוקר והיום אפשר לקלוט ולהכפיל את כמות כניסת הגרעינים בלי שינויים מג'וריים בממגורה. בהחלט, כפי שנאמר קודם - -
היו"ר דוד ביטן
¶
הרי אמרת שלא אז איך אתה אומר שהכול בסדר? אני לא מבין את העניין הזה. לא ראיתי דבר כזה. הלקוח אומר שיש בעיה, ואתם אומרים כולם שאין בעיה.
זאב מנצור
¶
- - - דברי טעם, אבל הם נכונים ורלוונטיים לעתיד. נכון להיום אפשר להכפיל את כמות כניסת הגרעינים עוד לפני שעשינו - - -
זאב מנצור
¶
מה שאומר אדון חתוקה בהחלט צודק לגבי יכולת המסירה של הממגורה. אנחנו יכולים מחר בבוקר להשמיש את פסי הרכבת. אני יודע שחברת נמלי ישראל עובדים על זה. זה צריך לקרות כמה שיותר מהר כדי שהממגורה תוכל גם למסור ברכבת.
זאב מנצור
¶
סליחה, עד לפני שנה הייתה רכבת. רכבת ישראל קיבלה החלטה להשבית את פסי הרכבת. זה לא משהו שהוא תורה מסיני, אפשר לשנות את ההחלטה הזאת.
היו"ר דוד ביטן
¶
אפשר להשתגע מזה, תאמיני לי. בינתיים אני מבין שאת כל הבעיות אתם מפנים דווקא לנמל אשדוד. עם נמל חיפה אין בעיות?
אלון שוסטר (המחנה הממלכתי)
¶
חברים, מניסיוני מדובר בנושא חיוני. מדובר במזון שאנחנו אוכלים, שבעלי החיים שאנחנו אוכלים ותוצריהם מתפרנסים ממנו, וזה משפיע, כמובן, על יוקר המחיה. יש כאן נושא סבוך. אתה עלית על כיוון ההתמודדות שלנו – קראת לזה היועץ שלנו. לדעתי, חסר לנו ידע. יש ידע חלקי ואולי הרבה יותר, היריעה לא מספיקה. אנחנו מוכרחים לקבל מפת דרכים כדי להבהיר לעצמנו איפה נקודות המחלוקת ואיפה צוואר הבקבוק, השקעות בכוח אדם, הגבלת השימוש ברציפים, תחבורה, מוכנות לפינוי דגון, מוכנות לחירום.
היו"ר דוד ביטן
¶
תכף נתייחס לעובדים ולמשאיות. אני כבר הבנתי את הבעיה. לא צריך לחזור על העניין של המשאיות.
היו"ר דוד ביטן
¶
אחר כך כוח וועדים.
מי נציג ההסתדרות פה? אז ניתן לך גם להתייחס לעניין אחרי שנתייחס לכוח אדם. בסדר?
גבי בן הרוש
¶
אדוני היושב-ראש, ברכות על המינוי לתפקיד. הוועדה הזאת חשוב מאוד לכלכלה בישראל. שמי גבי בן הרוש, יושב-ראש מועצת המובילים. אם הייתי לוקח דיון לפני 20 שנה בוועדות הקודמות – אותם השחקנים ואותן הבעיות. מדינת ישראל השקיעה קרוב ל-8 מיליארד כדי לפתח שני נמלים פרטיים חדשים נוספים. להגיד לכם שיש שינוי? אין שינוי. כ- 20,000 משאיות ביום פוקדות את הנמלים בשלוש משמרות. אתה שאלת את מנהל נמל אשדוד כמה זמן לוקחת פריקה של אנייה של מכולות. אז, אוקיי, הוא פורק את האנייה שיש בה 6,000 מכולות בחמש משמרות – מה ההמשך? המכולות נשארות בתוך הנמל. הן מגיעות לבית הלקוח? לא. יש לנו מחסור בכ-6,000 נהגים - -
היו"ר דוד ביטן
¶
הוא לא יכול לעזור לך בעניין הזה. הוא לא קשור לעניין, אני מאוד מצטער. יש בעיה, זה נכון. אבל זאת לא בעיה שהוא יכול לפתור.
גבי בן הרוש
¶
כשנמלים עובדים 24/7 הם עובדים. תשעה נמלים יש היום במדינת ישראל. אנחנו, נהגי המשאיות, מורשים על-פי חוק לתשע שעות נהיגה בלבד. אז מה קרה? המדינה השקיעה מצד אחד במשאב ציבורי תפעולי להורדת יוקר המחיה, לתחרות, לשביתות – למה שאתה רק רוצה – אבל אין מי שיפעיל את הנמלים האלה 24 שעות. למה הדבר דומה, אדוני? הקמת בניין רב-קומות אבל שכחנו לעשות חניונים. מה שתוקע את המדינה ותוקע אותנו זאת הרגולציה. היו פה דיונים אין-ספור. זאת אומרת כל ההשקעה יורדת לטמיון.
אותו דבר בתפזורות – שאלת כמה זמן זה לוקח. באה אנייה עם 20 או 30 אלף טון. הנמל יכול להפעיל כמה מחסנים ומנופים במקביל, אבל אין לנו משאיות, הנהגים עוברים על החוק. אז האנייה ממתינה. היא משלמת ביום 100,000 דולר. אז, רבותיי חברי הכנסת, תבינו, לא יכול להיות שעושים פה חצאי עבודה והכותרת של הדיון היא באמת חשובה היום לציבור: יוקר המחיה והתחרות. אז לא השתנה כלום ביוקר המחיה והתחרות לא תהיה, אדוני, אם לא יפתרו את הצעדים המשלימים.
סיגלית ברקאי
¶
אני סיגלית ברקאי מהלשכה המשפטית. הסוגיה של שעות נהיגה ומנוחה של נהגים מקצועיים באוטובוסים ובמשאיות היא סוגיה שנבדקת. במשך הרבה מאוד שנים אנחנו מנסים לתקן אותה. כבר היינו פעם בוועדה כדי לתקן את הנושא הזה.
אני חייבת לומר שבאירופה שעות הנהיגה והמנוחה הרבה יותר נמוכות מאשר בארץ. אנחנו בשיח אנחנו שוטף בימים האלה גם בהמשך לדיונים קודמים שהיו פה בוועדה גם עם הארגונים השונים מול כל סוגי הנהגים כדי לעשות תיאום ותיקון של תקנה 168 בתקנות. זה הליך ממושך כי יש כמה סוגים של נהגים, כמה תחומים. לכל אחד יש המיוחדות שלו. זה בבדיקה, כן בשיח וכן בבדיקה שוטפת.
אלון שוסטר (המחנה הממלכתי)
¶
הפתרון הטריוויאלי הוא תוספת כוח אדם. אם רוצים לשמור על מעט שעות עבודה צריך יותר כוח אדם. האם פה יש בעיה?
היו"ר דוד ביטן
¶
חברים, יש להבחין בין כוח אדם שעובד בנמל כדי לפרוק את האניות לבין נהגי משאיות. זה נכון שאם אתה פורק ואין מי שייקח את זה אז אנחנו באותה בעיה. אנחנו נצמצם את מועד הפירוק ובסוף לא יהיה שינוע כי הרכבת יצאה מהתמונה. אין פה נציג של משרד התחבורה בעניין הזה.
יואב צוקרמן
¶
שמי יואב צוקרמן, סגן נשיא נמל המפרץ החדש SIPG, הנמל המתחרה החדש בחיפה. עבדתי בחברת נמלי ישראל והייתי אחראי על הרפורמה בנמלים.
אני רוצה לעשות פה סדר למי שלא חי את הנמלים. נכנסנו לדיון עמוק על נושא הגרעינים שהוא מאוד מורכב ושווה דיון נפרד. אבל אני רוצה לתת דוגמה שאפשר לפתור מחר בבוקר: מטען שנקרא מלט – תשומת הבנייה מספר 1 במדינת ישראל – הביקוש הוא קשיח, כולם צריכים מלט כל הזמן, והמחיר כל הזמן רק עולה. מלט זה דבר שקל מאוד לפרוק אותו. לא צריך ממגורות ולא צריך עוד עובדים ועוד משאיות – יש הכול. מלט פורקים שני מיליון טון באשדוד - -
יואב צוקרמן
¶
בדיוק. אין תור במלט באשדוד, נכון. אבל תן לי. רק להסביר – אין פה שום עניין בנוגע לעובדים ולהסתדרות. זה עניין מאוד פשוט שהוא רגולציה נטו. מחר בבוקר אפשר להגביר משמעותית את התחרות בשוק פריקת המלט ולהוריד את תשומות הבנייה באופן מידי.
יואב צוקרמן
¶
רשות הספנות והנמלים נתנה לנמלים החדשים, גם לנמל הדרום שנמצא בזום וגם לנמל המפרץ החדש שיודעים מחר לפרוק כמויות גדולות של מלט ולהתחרות במספנות ישראל שלא מתנגדים לתחרות הזאת ולנמל אשדוד ולנמל חיפה שלא מתנגדים לתחרות הזאת. פשוט לפרוק אניות של מלט, להוריד את תשומות הבנייה. אז מה אומרים? ברישיון שלנו – אנחנו חוזרים למילה הזאת "כתב הסמכה", זה הרישיון. נתנו לי רישיון, אני סלקום חדש בשוק ואמרו לי, מסרון אם אתה לא עושה, תעשה רק שיחות. יש רישיון מוגבל כי שרת התחבורה בממשלה הקודמת הגבילה אותו בגלל כל מיני נושאים. חשבו שצריך להגביל או אפילו לא חשבו על נושא המלט, ועכשיו במילה – לא צריך אישור, אלא ברמה המשפטית – מותר לפרוק מלט אבל הרגולטור צריך לתת את ברכתו. זה נטו רגולציה, זה לא קשור לוועדים. הדיון הזה הוא על תחרות בנמלים. תחרות במלט אפשר לעשות מחר בבוקר.
(היו"ר אלון שוסטר, 13:05)
יואב צוקרמן
¶
אני רק אשלים. הרעיון של הרפורמה בנמלים, שוב, למי שלא מבין: תחשבו שאנחנו מדברים על חניונים בתל-אביב. כולם רוצים לחנות ואין חנייה. נפתחו שני חניונים חדשים ענקיים במרכז תל-אביב, ועדיין מיניבוסים לא נכנסים לחנות, עומדים בתור. אז אומרים, למה? כי מי שנתן לי את הרישיון לא כתב במפורש "מותר לך להחנות מיניבוסים" – "מותר לך לפרוק מלט או גרעינים".
עכשיו, הם דיברו כאן על פריקת גרעינים. אני יכול מחר בבוקר לפרוק סוג מסוים של גרעינים. אבל אני צריך לשים מתקן. הם קראו לו קודם "ההופר הירוק". נמל אשדוד הסביר את זה יפה. כדי שאני אקנה הופר ירוק אני צריך איזשהו טווח כדי להחזיר את ההשקעה. אבל יש לי רק שנה וחצי כי שרת התחבורה נתנה לי רק שנתיים. אז מה שמבקשים פה - -
יואב צוקרמן
¶
רק לסכם. מה שמבקשים פה כולם זה בדיוק אותו דבר. מה שאמר אוריאל לין, מה שאמרו מספנות ישראל - תחרות פתוחה, חופשית לכולם בלי הגבלת זמן ומקום. אין אף אחד שמתנגד לזה.
נתנאל היימן
¶
אני רוצה להתחבר למה שיואב אמר. הדיון פה הלך למקום שכולם מאשימים את כולם בתוך הגורמים שמתפעלים את הנמל. ואני רוצה להאמין שמתוך הגורמים שמתפעלים את הנמלים כולם עושים את העבודה. נמצאים פה הוועדים של אשדוד, אנשים שעושים עבודת קודש, וכמעט גמרו את הפקק שהיה לנו בשנה האחרונה.
השלב הבא לא טמון באנשים שיושבים פה מהצד העסקי, אלא הוא טמון במדיניות של הממשלה. כל זמן שהממשלה שמה את כל ההגבלות האלה – ועדיין לא הצלחתי להבין את הרציונל, לא ממה שצביקה אמר ולא ממה שאמרה היועצת המשפטית, למה יש עדיין מגבלות בנמלים הפרטיים. אנחנו נמצאים היום בעולם אחר. תנו לכל מי שיכול לפרוק את מה שהוא יכול. תנו לו טווח ארוך – לא שנתיים, לא חצי שנה ולא תנאי כזה ולא אחר.
סיגלית ברקאי
¶
קודם כול, נבהיר: גם בנמל הדרום וגם בנמל המפרץ אפשר להפעיל את כל סוגי המטענים בתחומי הרציפים הראשיים שיש להם. זאת אומרת בנמל המפרץ ברציף 6 ובנמל הדרום רציף 27. זאת אומרת היום בתחומים הגדולים ברוב שטח הפעילות שלהם הם יכולים להפעיל ולפרוק כל מטען שהם רוצים. יש תוספת השטחים הנוספים שהיו אמורים להינתן לחברות בשלב מאוחר יותר. זה מסיבות של הכנסה של תחרות הדרגתית כדי שהמשק יתאים את עצמו בצורה מאוזנת יותר.
סיגלית ברקאי
¶
אני אשלים את התשובה.
בגלל העומסים שהיו בנמלים בזמנו שרי התחבורה והאוצר הסכימו לתת את השטח בהתאם לסמכות שיש בכתב ההסמכה, לבקשת החברות, כרגע לפרק זמן של שנתיים כדי לפרוק מטען כללי כי אלה היו העיכובים שהיו אז באותו זמן בנמלים.
סיגלית ברקאי
¶
כמו שאמרנו מדובר בזכות שהיא לפני התנאים שקיימים בכתב ההסמכה כדי לתת את השטח. אנחנו כבר אמרנו לחברות שככל שהחברה מבקשת לשנות את ההיתר שניתן לה ולהרחיב אותו, לשנות אותו באיזשהו היבט, היא מוזמנת לפנות לשרים פעם נוספת בפנייה מסודרת ולבקש שהשרים יבדקו ויבחנו אם הם רוצים או לא רוצים. זאת שאלה שהם צריכים לבדוק אותה. ואז הם יוכלו להידרש לזה ולתת תשובה. אבל לשנות מחר בבוקר זה לא משהו שאפשר - -
יואב צוקרמן
¶
אדוני, קיבלתם דוגמה מושלמת לפסיביות של הרגולטור שאחראי לקידום התחרות. הרגולטור הזה אחראי לקידום התחרות בנמלים – זה התפקיד היחיד שלו בחוק. אז הרגולטור יושב פסיבי ואומר, תכתוב מכתב. עכשיו, כתבת מכתב, אומרים לך – לא - -
יואב צוקרמן
¶
נמל הדרום פרק 102,000 טון מלט ונמל המפרץ לא פרק אפילו טון אחד. למה? כי פנינו אליך ואמרת לנו לא לעשות את זה. אמרת שאנחנו לא יכולים. אבל לפי החוק, אנחנו כן יכולים, ויש פה עניין שהוא נטו רגולציה.
דן אילוז (הליכוד )
¶
דיברת על זה שזה צריך להיות תחרות הדרגתית ודברים כאלה – יש צפי מתי כל הרגולציה הזאת תיעלם פשוט?
אלון שוסטר (המחנה הממלכתי)
¶
לפני שאת עונה אני רוצה להוסיף שאלה או הערה: הרגולציה בהקשר הזה, כמו שאני מבין, גם רוצה וחייבת לעסוק בנושא התחרות מכל הסיבות שבעולם, אבל גם צריכה לעמוד במדדים של הביצוע, כלומר של הפריקה ושל השינוע בקצב הנכון; וגם - אני מזכיר – להיות מוכנים לזמן חירום. התחרות היא רק חלק מהמשימות שלכם.
סיגלית ברקאי
¶
אני רוצה להשלים את השאלה המקורית שנשאלה עכשיו ואני אתן לגורמי המקצוע לענות כי זאת לא שאלה משפטית.
כתב ההסמכה יצר מארג של מסגרת יחסית מאוזנת מתי השטחים האלה יינתנו מאליהם בלי שהם יצטרכו לבקש את השטח. שוב – אפשר לתת בעיקר השטח של החברה את השירותים לכל סוגי המטענים. השטחים הנוספים שהם שטחים יותר קטנים, והם תוספת, כתב ההסמכה יצר מסגרת מתי אפשר לבקש מהם לעשות בהם שימוש, מתי הם יכולים לבקש ומתי יתנו להם גם בלי שיבקשו בהתאם להיקף מטענים שנטענים בשטח במדינה, בהתאם לכמויות ולעומסים. זה ההסדר שהיה.
היו"ר דוד ביטן
¶
תמתין רגע.
אני מבקש מהחברות שיגישו מכתב מה הדרישות כדי לפתור בעיות קיימות. לא כדי לעשות דברים נוספים. תשלחו לנו עותק ואנחנו רוצים לראות את זה. לא בדיבורים, רק להגיד "מגיע לנו". אבל גם זה צריך לפתור לי בעיות קיימות. זה שאני נותן לך עוד 2,000 מטר ברציפים ואתה לא פותר לי בעיה קיימת אז אני אתן לרגולציה לעשות את העבודה שלהם. אבל אם יש בעיה שנמל אשדוד לא יכול לתת לה פתרון – אני רואה שנמל חיפה אפילו לא הגיעו - -
היו"ר דוד ביטן
¶
שנייה, לא נתתי. רגע.
את זה אני רוצה לראות. לדעתי, נעשה את זה מהר מאוד אם צריך לפתוח ולתת להם עוד שטחים ועד משהו אז שיעשו את זה אם הם לא מסוגלים. אם הם מסוגלים לתת פתרון, בבקשה, שייתנו את הפתרון. אני לא רוצה לפגוע כרגע בנמלים קיימים וכולי. אבל אם אין לכם פתרון אז תנו הסכמה גם אתם לפתוח את השוק בהרבה יותר ממה שהוא נמצא היום.
אוריאל לין
¶
הערה קצרה: משרד התחבורה בשנים האחרונות לא עשה מאומה כדי לשפר את המצב בנמלי הים. אני מקווה שזה ישתנה. אבל אני רוצה לציין: יש פתרון אחד ויחיד להפעיל את כל הרציפים, לבנות תחרות חופשית לכל הנמלים הקיימים - -
היו"ר דוד ביטן
¶
בוא נגיד דבר כזה, אוריאל: אנחנו רוצים שיוקר המחיה יירד. אני לא נכנס כרגע לאיזה נמל מגיע את זה ולאיזה נמל מגיע זה. מה שמפריע להורדת יוקר המחיה – בזה אנחנו צריכים לטפל כרגע. זה הדבר הכי חשוב ולא אם איזה נמל ירוויח עוד חצי מיליארד או פחות חצי מיליארד.
היו"ר דוד ביטן
¶
אני רוצה לסכם איתכם את הבעיות ואחר כך נראה את הפתרונות: קודם כול, בנושא המכולות הבעיה כמעט לא קיימת. אבל הבעיה העיקרית במכולות זה השינוע של המכולות מהנמל והלאה. זאת לא הבעיה של הנמל, אלא צריך לפתור את זה באיזושהי צורה. זאת הבעיה העיקרית במכולות.
היו"ר דוד ביטן
¶
לגבי התפזורת – זאת הבעיה המרכזית היום שהנמלים לא יכולים לתת את המענה כמו שצריך מכל מיני סיבות. לא ניכנס כרגע לסיבות, אני לא מאשים אף אחד.
היו"ר דוד ביטן
¶
בסדר, יכול להיות. אני שמעתי עוד בעיות לא רק בגרעינים כאלה ואחרים.
אתם מסכימים איתי שזה הרבה יותר מרכזי? אחד הפתרונות למסוע זה הרכבת. משקיעים מיליארדים בפרויקט של רכבת ולא יכולים להשקיע קצת כסף בלשנע את העסק הזה מהנמל הלאה? לא רק שלא עושים אלא גם סגרו את הרכבת בכלל, גם במקום שהיא יכלה לעבוד.
אריאל קלנר (הליכוד)
¶
רק לחדד את הנקודה: יש פרויקט של מסילות רכבת שמסתיים בחדרה במקום להמשיך אותו עד הנמלים בחיפה כדי שזה יקל את עומס המשאיות וזה גם מקל את זיהום האוויר – מכל הבחינות – זה פתרון מתבקש מכל בחינה שהיא. המשאיות - - - בעומס.
היו"ר דוד ביטן
¶
כדי שיהיה לנו יותר קל בישיבה הבאה נזמין את הרכבת לישיבה הבאה. אני רוצה מומחה מטעמנו שיעשה בדיקה וייתן חוות דעת מה ההשקעות לשיפורים שצריך לעשות בנמל אשדוד ואולי גם בנמל חיפה.
היו"ר דוד ביטן
¶
עד אז אני רוצה את המכתבים שלכם – מה השיפורים שאתם צריכים לעשות כדי לקבל הסכמה מהרגולטור.
היו"ר דוד ביטן
¶
ברור לי שאתם לא רוצים מגבלות. זה ברור לי. אתם חברה עסקית. נמל חיפה סיכמו עם נמל אשדוד על איזשהו תהליך. אני לא רוצה לפגוע בתהליך הזה, אבל אני רוצה לפתור את הבעיה של יוקר המחיה.
היו"ר דוד ביטן
¶
בדיוק. אחת הבעיות זה באמת איכות הסביבה. בואו נשמע מה הפתרונות. כי חלק מהפירוק הוא איכות הסביבה – לא מאפשרים לעובדים. ככה שמעתי מהם.
היו"ר דוד ביטן
¶
אני לא נותן לך. כשיהיו מאיכות הסביבה תטען את הטענות. למה לשמוע את זה עכשיו ועוד פעם אחת?
היו"ר דוד ביטן
¶
עזוב את זה. אני לא פותר את הבעיה של איכות הסביבה. אני צריך פה אותם, אז מה זה יעזור שאני אשמע אותך בעניין הזה?
עכשיו אנחנו עוברים לנושא של העובדים. דרך אגב, אם למישהו יש פתרון בנושא של המשאיות חוץ מהבעיה של הרכבת, מוזמן לכתוב לנו על העניין הזה. בסדר? אני רואה בזה בעיה מאוד רצינית. אני לא רואה פתרון כי הבעיה של נהגי משאיות קיימות בכל אירופה כמעט בכל מקום, ואני לא ראיתי שהם מצאו פתרון. אז יכול להיות שנעשה עבודה טובה מאוד בלפרק את האניות ואחר כך הסחורה לא תגיע למקום שלה. אז מה עשינו בזה? לא עשינו בזה כלום. אז יש לך פתרון למשאיות?
גבי בן הרוש
¶
שאלת אם יש פתרון. באמת יש מחסור בכל העולם. אבל ההבדל בין ישראל לעולם הוא שנהגים באירופה ובארצות-הברית עוברים ממדינה למדינה ומתפעלים. בישראל אין לנו הלוקסוס, אין לנו יכולת לייבא נהגים כאלה, גם מבחינה ביטחונית.
לוועדה שלך נגיע בעוד חודש בנושא תיקון השעות. במשך 20 שנה משרד התחבורה מבטיח פה לוועדה לתקן את שעות העבודה. התאמנו אותם לטכוגרף לאירופה. מדוע זה לא מתבצע?
גבי בן הרוש
¶
זה יפתור מבחינת שעות עבודה כי היום לא המשטרה יודעת ולא הנהגים יודעים מה מותר ומה אסור. אימצנו את התקינה האירופית, אימצנו את הטכוגרף הדיגיטלי. הכול בסדר, טכנולוגיה, טכנולוגיה - -
קריאה
¶
20,000 משאיות יגדילו את התפוקה בלפחות 10%. אם נוסיף לזה עבודות לילה – עוד 15%. זה כבר נותן תשובה.
עוד מילה, אדוני, ברשותך
¶
פרויקט "עובדים, לילה טוב" – להוריד את המשאיות מהכבישים, אחרת לא תפתור את הבעיה. יש עכשיו פיילוט. האוצר יגיד 5 מיליון שקל. הנמלים עובדים 24 שעות, אז הגבילו את זה רק למטען כללי. למה? אני רוצה להוציא מטענים מהנמלים בשעות החשכה ובבוקר להגיע לבית הלקוח.
היו"ר דוד ביטן
¶
תשקלו את העניין שבמקומות בעייתיים שמשפיעים על יוקר המחיה שם תיתנו יותר אפשרויות מאשר למשאיות בכל הארץ. אנחנו צריכים לסייע בנושא הנמלים – שם תיתנו אפשרויות גם בתקנות, שמי שמוביל מהנמל, יהיו לו תנאים אחרים. אפילו באופן זמני שנפתור את זה עד שנעשה את הרכבת. שתהיה להם האפשרות הזאת, זה לא יכול להיות דבר כזה. אני כבר אומר לך שבמסגרת הדיון לאישור התקנות זה יעלה. ואם זה לא יעלה אנחנו נוסיף את זה. אתם צריכים לפתור את הבעיה הזאת. אתם תמיד אומרים: נלך לפי התקינה האירופית – אז בואו ניקח את התקינה האירופית לפחות, אם היא פותרת לנו את הבעיה.
היו"ר דוד ביטן
¶
אל תתחייבי, אנחנו מבקשים. אני לא אמרתי לך להתחייב במשהו. רק אני אומר לך כבר שבדיון אנחנו נכניס את זה. אז, חבל, כבר תשקלו את העניין שלא נתווכח בוועדה.
עכשיו נעבור לכוח אדם. מי רוצה לדבר ראשון?
אלי בר יוסף
¶
צריך להבין שהתחרות היום היא כבר בעיצומה. יש הרבה מאוד מעברים של מטענים ואניות מנמל לנמל, יש תחרות, יש הנחות. נמל אשדוד נותן תמריצים בגובה של כ-100 מיליון שקל בשנה בגלל התחרות. צריך להבין – האינטרס שלנו זה, כמובן, לעבוד כמה שיותר חזק בקו המים ולחזק את כמות הידיים. אלא מה, בנקודות מסוימות חסרים צוותים לעיתים. אבל כשאנחנו מסתכלים על הממוצעים ביחס לתחרות אנחנו נותנים שירות שהולך ומשתפר. כי בסופו של דבר אם אני אתן לפזורות יותר ידיים כשכבר היום יש לי מחסור במשאיות בקצב ההוצאה שלהן, המשמעות של זה שזה סתם תקוע.
אלי בר יוסף
¶
אחד הדברים שהמסוע עושה, הוא הולך להוריד היקף מאוד משמעותי מצוואר הבקבוק הזה. אנחנו בשיח מאוד מתקדם עם הוועדים להתייעלויות בנקודות שהן צוואר בקבוק בנושא הזה. אבל בסך הכול המחסור בידיים כרגע לא קיים ביחס למחסור במשאיות. זה צוואר הבקבוק האמיתי של הנמל.
אלי בר יוסף
¶
אז אני אומר, בנקודות מסוימות זה קורה לעיתים, זה נכון. אבל התחרות עושה את שלה. צריך להבין שכ-400-300 אלף טון גרעינים נוסעים ברכבת מדגון לדרום. ברגע שאנחנו נעביר את זה לנמל אשדוד - -
אלי בר יוסף
¶
הם יודעים שדבירה במשך שנים קיבלה את רוב הפעילות שלה מהצפון ברכבת לדרום. צריך להשמיש את הרכבת. אם ישמישו את הרכבת בצפון - -
יוני איזקוב
¶
מה זה קשור לכוח אדם, אלי? יש מחסור בכוח אדם, לפי נתוני רשות הספנות, לא לפי מה שאנחנו אומרים.
אלי בר יוסף
¶
כשבא סוכן ומזמין מספר כפול של ידיים ממה שהוא יודע שהוא יצטרך זה לא אינדיקציה. כי מי שמסתכל - -
יוני איזקוב
¶
בואו נדבר על עובדות: יש כרגע חודש המתנה של אניות בממגורות דגון חיפה. למה? כי הלקוחות הדרומיים פורקים היום בחיפה. למה הם פורקים בחיפה? כי הם לא מקבלים מענה של כוח אדם של ידיים באשדוד. יש אנייה שפרקה בינואר. 40 יום היא פרקה 50,000 טון, במקום בשבוע.
יוני איזקוב
¶
בנמל אשדוד. זה הכלל, זה לא היוצא מן הכלל. אתם אמרתם שיש בעיות של איכות סביבה ושל משאיות. אלה הבעיות הקטנות. הבעיה העיקרית זה כוח אדם בנמל. אין מענה של ידיים - -
יוני איזקוב
¶
אתה מדבר על יוקר המחיה? אתה יכול לכמת רק את הקנסות על המתנות של אניות בנמלי הארץ בתפזורות - -
יוני איזקוב
¶
כן, בשנה. זה אם אתה לוקח את המכפלות. אנייה אחת כמו ששלום אמר זה שני מיליון שקל קנס. תכפיל את זה - -
יוני איזקוב
¶
400 מיליון שקל, כן. אלה ההוצאות הישירות. אני לא מדבר על אחסנות ודברים אחרים של משאיות. אני מדבר על הדברים הישירים.
אלי בר יוסף
¶
הם מצביעים ברגליים. יש היום תחרות בעולם התפזורת בכלל המטענים. זה כל הרעיון של התחרות. אז תחליטו – או שאתם רוצים תחרות או שאתם לא רוצים תחרות.
יוני איזקוב
¶
בתקופת הקורונה היה יותר באופן משמעותי כי אז, אם אתה זוכר, היו תקופות של 80 אניות שהמתינו בנמלים. היום ההמתנה נמוכה יותר אבל עדיין - -
עמית שרף
¶
אנחנו מגיעים לרציף ובגלל איכות סביבה עומדים ומסתכלים על האנייה. לא מאפשרים לנו לעבוד. המשרד להגנת הסביבה מונע מאיתנו לעבוד.
עמית שרף
¶
שנית, אין משאיות. אתם יודעים את זה. העובדים יושבים ימים שלמים ליד האנייה בלי לעבוד ובלי פרמיה.
אלי בר יוסף
¶
היועץ שאתה מבקש שיבדוק את זה – אני מבקש שיבדוק את הנתונים האלה. אני אשמח להוכיח שאין המתנות חריגות היום בנמל. הממוצע היום הוא מתחת לחמישה ימים בארבעת החודשים האחרונים. זה פשוט לא נכון.
היו"ר דוד ביטן
¶
הבנו שיש בעיה, זה ברור. את זה הבנו ולא משנה מה יגידו. עכשיו הפתרון: אתם אומרים שהפתרון הוא הגדלת כוח אדם מצד אחד וגם משמרות מצד שני.
יוני איזקוב
¶
כאשר המסוע יעבוד אין צורך במשאיות. המטען נפרק ישירות לממגורה. אין שום סיבה לא לעבוד 24/6 בשתי ידיים במשמרת. כיום הנמל לא מסוגל לתת את זה.
אלי בר יוסף
¶
זה נושא טכני שאנחנו נענה עליו. הוא לא קשור לממוצע של המתנות. יש פה סיטואציה - -
אני מבקש שמנהלת המכירות תתייחס לזה.
אלי בר יוסף
¶
בנושא הגרעינים אין בעיה, אנחנו נפתור את הנושא הזה. ככל שהמסוע מתחיל לרוץ יותר – אנחנו כבר הכפלנו את התפוקות שם. ככל שהמסוע ירוץ יותר אנחנו נגיע למצב של 24 שעות. אבל בסיטואציה הזאת יקרה צוואר בקבוק בממגורה בגלל שמונת ימי הפטור.
היו"ר דוד ביטן
¶
אז תספק את התשובות.
ועד העובדים, אני רוצה להבין דבר אחד: יש איזושהי בעיה מבחינת ועד העובדים גם באשדוד וגם בחיפה שקשורה להגדלת כוח האדם באיזושהי צורה? משמרות – כל הדברים מהסוג הזה?
שי בניסטי
¶
אני יושב-ראש ועד תפעול בנמל אשדוד. אנחנו עובדים בתפוסה מלאה. אלה עובדים שעבדו לפני שנתיים, שלוש. יש לנו בעיה חמורה היום שמבקשים שתי ידיים, נותנים להם שתי ידיים. אם יד אחת עושה אלף טון, שתי ידיים צריכות לעשות אלפיים טון. אותו אלף נשאר. כמות המשאיות מתחלק לשתי ידיים. אלי יודע את הבעיה, החברים יודעים את הבעיה.
שי בניסטי
¶
אני מזדהה עם מה שגבי אמר אבל השמיכה היא קצרה. אם הוא ייתן למשמרת ג' עבודה של משאיות יהיה לו מחסור במשמרת א' ו-ב' בגלל התקנות.
שי בניסטי
¶
רק הנהגים. הוא ייתן עבודה במשמרת ג', יהיו לו נהגים ב-ג', ויהיו לו בעיות במשמרת א' ו-ב'. הם לא יודעים לתת את כמות המשאיות שדרושה בשביל לפרוק אנייה. אפשר לתת לו שתי ידיים או שלוש, כמה שהוא רוצה.
שי בניסטי
¶
הסוכן מבקש ידיים על-פי דרישת הלקוח. הלקוח מבקש שתי ידיים. קיבל שתי ידיים – עמד בשתי ידיים? לא עמד בשתי ידיים.
אלי בר יוסף
¶
יש לנו דוחות שוטפים של מחסור במשאיות, והדוחות האלה מעידים. אני מבקש שמנהלת הבילינג תציג - -
שי בניסטי
¶
רק רגע. אמרת כוח אדם – הייתה פנייה לפני כשנה מהמדינה לקבל כוח אדם. הסכמנו לקבל כוח אדם זמני. השארנו אותם שנה וחצי אחרי שהמדינה ביקשה אותם רק חצי שנה. השארנו אותם בגלל הבעיות האלה. בתקופה האחרונה הייתה בטלה ענקית עם העובדים האלה, הם לא עבדו. צמצמנו - -
דודו אפריאט
¶
אני אומר, אדון איתי שם צועק "לא נכון". אז בואו נסכם שאם הוא טועה לא נעזור לו. אנחנו דוברי אמת, אבל הוא אומר שאנחנו משקרים. הוא יכול לבוא לראות. אני מזמין אותו אליי חודש ימים כל יום שנראה לך איך מתנהלת העבודה. ואם תראה שזאת בעיה שלנו כל מה שאתה רוצה תקבל.
אבנר ביטון
¶
כבוד היושב-ראש, אני אבנר ביטון ואני חבר ועד בנמל חיפה. קודם כול ההטיה פה לגבי העובדים ולגבי כוח אדם – גם כשאנחנו פותחים ידיים אין כוח של משאיות לשרת לא במשמרות א' ולא במשמרות ב'. היום נמל חיפה הפך מטען רציף של מכולות, מתחילים - - - להפוך אותו למטען כללי. בפריקה של המלט אין לנו שום בעיה. המטענים נעים ברכבת, בפתיחת ידיים במכולות – אותו דבר. העניין הוא של משאיות – אין משאיות בלילה, לא במשמרת לילה. עובדים במשמרת אחת ואין משאיות. מתחילים לעבוד משמרת ב-22:30 ובשעה 2:00 מגיעה משאית. מה אנחנו אשמים?
היו"ר דוד ביטן
¶
רבותיי, בואו נסכם את העניין הזה. אתם שומעים את העובדים – מוכנים להגדיל את העובדים, את המשמרות ומה שצריך כדי לעשות את העבודה. הבעיה היא בנקודת הקצה של המשאיות. הגענו שוב בלופ לאותה בעיה. אם תהיה רכבת אתם מעמיסים הכול לרכבת.
זאב מנצור
¶
הייתה מסירה ברכבת בעבר. רכבת ישראל החליטו שהמסילה דורשת שיפוץ ולא מרשים לנו למסור גרעינים ברכבת.
רועי בליטנטל
¶
תודה, אדוני, אני רועי בליטנטל, אני מנכ"ל איגוד עובדי התחבורה בהסתדרות החדשה. אני רוצה להזכיר פה לכל המנכ"לים של נמל אשדוד ובכלל את הדברים הבאים: בקורונה - -
רועי בליטנטל
¶
אני אגיד דבר כזה, אדוני: באופן נחרץ אין בעיה של כוח אדם בנמלים. אני מציע מאוד לגברת להיזהר עם המילים. מאוד. היו לאורך שנה וחצי כ-130 או 140 עובדים זמניים שגויסו בחירום בהסכמים איתנו בשני הנמלים, והם עוסקים בחירום. זה היה בשנה וחצי בחריגה מכל ההסכמים. שתי ההנהלות של שני הנמלים – שחררו אותם. הסיבה ששחררו אותם היא שאין בעיה של כוח אדם. יש בעיות של משאיות, של רגולציה, של תשתיות לפעמים, של איכות סביבה וכל מיני כאלה. העובדים שיושבים פה הורידו את התור התפעולי מ-90 ל-20 אניות שממתינות בכל מדינת ישראל, ואין שום בעיה. יש לנו עובדים קבועים שיושבים ברזרבה בגלל בעיות שלא קשורות בנו ובהפעלה שלהם. זה הכול, אדוני. שכל הדיבור הזה ייפסק, הוא חסר קשר למציאות.
גבי בן הרוש
¶
יש לנו רגולציה. יש לנו אלפי חיילים משוחררים שרוצים להוציא רישיון מתאים. הרגולציה - - -הרפואי תוקע אותנו.
גבי בן הרוש
¶
אני אתן לך דוגמה, אדוני, של נמל אילת. בנמל אילת אנחנו עובדים 24 שעות. נהג עובד 12 שעות ומחליף אותו נהג אחר – מה שאני לא יכול לעשות בנמלים האחרים בגלל המחסור.
גבי בן הרוש
¶
במידי לטובת עוד שני נמלים שקמו אנחנו צריכים כ-2,500 נהגים. אנחנו מעסיקים נהגים בני 78, 80 בגלל המחסור. יש לנו מחיר כבד בתאונות הדרכים. אנחנו מעסיקים נהגים שהייתי מוותר עליהם כי הם מועדים לפורענות אבל אנחנו במצוקה אמיתית. היום לקנות אוטובוס זה עולה 1.2 מיליון; לקנות משאית זה 800-700 אלף. אני מעדיף שהמשאית תעבוד 24 שעות כדי לנצל את ההשקעה בהון. יש לנו מאגר של אלפי נהגים שמשתחררים מצה"ל - -
גבי בן הרוש
¶
שנה ויותר. זה פורסם והיינו אצל ליצמן, שר הבריאות – איפה לא היינו. אדוני, זאת המצוקה. לכן אני אומר: המדינה כבר השקיעה סוף-סוף בתשתיות, הנמלים מוכנים להתחרות ביניהם. אבל מי מפעיל אותם?
רועי בליטנטל
¶
אני רוצה להגיד שאנחנו באיגוד עובדי התחבורה מייצגים גם את מרבית הנהגים בענפי התחבורה השונים במדינת ישראל גם בהובלה היבשתית, גם בהיסעים הפרטיים וגם בתחבורה הציבורית. התופעה של חוסר בנהגים היא פשוט מכת מדינה. אני ישבתי בכנסת הנכבדה הזאת בדיונים דומים לפני חמש ושש שנים על תחבורה ציבורית. היום העובדים הישראלים לא רוצים לבוא למקצוע הנהגות בכל האפשרויות שלו – תחבורה פרטית, תחבורה ציבורית, הובלה יבשתית – בין היתר בגלל התנאים שהם מקבלים שם מצד מעסיקים. לדוגמה, בתחבורה הציבורית בגלל אלימות קשה מאוד שמופנית כלפיהם - -
היו"ר דוד ביטן
¶
אולי נשלח להם מכתב. אני לא יודע אם הוא יכול להעביר את המסר אבל אנחנו צריכים פתרון לעניין הזה של הרגולציה בתחום הזה. כי עם כל הכבוד אם נפתור את כל הבעיות ניתקע עם השינוע החוצה. אז מה עשינו בזה? לא עשינו כלום. תקצר לו את הזמן של החומר ואף אחד לא ייקח אותו. אתה שומע את העובדים – הם יכולים להגדיל את העבודה אבל אין להם איך להעביר את זה. אז אני מבקש בעניין הזה – צריך את משרד הבריאות פה?
גבי בן הרוש
¶
אנחנו מדברים על הסכם קיבוצי, צו הרחבה. הנהגים משתכרים סך הכול בשכר יפה בין 13-12 אלף שקל נטו, ויש עוד 150% בסוציאליות. זאת אומרת שהנושא של השכר לא קיים. אבל חסרות לנו ידיים עובדות והמדינה תוקעת אותנו.
היו"ר דוד ביטן
¶
אבל אתה מדבר על פתרון לכלל המדינה, לא קשור לנמלים. אתה תקבל עכשיו, לדוגמה, עוד 2,000 נהגים – אתה תשתמש בזה גם לדברים אחרים. אני צריך שלאור הבעיה שיש היום, ההפסדים של היזמים 400 מיליון שקל רק בנושא אחד.
גבי בן הרוש
¶
שם בהפסד הסמוי הוא ארבעה ימי פטור מאחסנה. אבל זה לא נכון. עד שהאנייה מסיימת לפרוק בסוף-שבוע הלקוח כבר מהיום הראשון משלם והוא תקוע עם סטוק של מכולות.
יואב צוקרמן
¶
אדוני, יש תרופה אחת בנמלים. אחרי 20 שנה יש תרופה אחת שהוכיחה את עצמה יעילה בנמלים – תחרות. תן לי ולנמל אשדוד שמנפנף פה - -
היו"ר דוד ביטן
¶
אני לא רוצה לשמוע. אמרתי לכם בהתחלה שאני לא רוצה שכולם ידברו רק בשביל לדבר. אתם מזכירים לי את זה אלה שהולכים להיות מועמדים בבחירות מקומיות רק כדי לראות את התמונה שלהם בשלטי המודעות.
יואב צוקרמן
¶
אדוני, היו 70 מוניות מחוץ לנמל חיפה לפני חצי שנה. ברגע שקיבלנו אישור לפרוק מוניות מטען כללי היום אין תור. למה? איך זה קרה?
עמית שרף
¶
למה אין תור? כי נגמרה הקורונה. די עם הסיפורים. נגמרה הקורונה. אתה לא פרקת את כל האניות לבד.
יואב צוקרמן
¶
אני פרקתי 350 אלף טון מטען כללי עם מנוף נייד אחד. זאת אומרת אם אתה מכניס תחרות ומדרבן - - -
היו"ר דוד ביטן
¶
אני אומר לך, זה סיסמאות. כי הבעיות היו קיימות גם לך וגם להם. זה אותן בעיות. אין הבדל בבעיות.
היו"ר דוד ביטן
¶
עזוב אותך, מספיק כבר עם זה. אתה מנצל את זה כדי להגדיל את היכולת שלך לעבוד מול משרדי הממשלה. מספיק כבר עם העניין. אותן בעיות קיימות לכם וקיימות להם. מה הסיפורים האלה, תגיד לי? משאיות אין לך ואין להם.
דן אילוז (הליכוד )
¶
תודה רבה על הדיון הזה. זה באמת דיון חשוב, וכל האמוציות שאנחנו רואים עכשיו וראינו לאורך כל הדיון זה מראה על אכפתיות מאוד גדולה של כל הגורמים פה, וזה דבר טוב.
אני הגעתי למסקנה אחת מהדיון הזה, שעשינו רפורמה של שוק חופשי ותחרות אבל אין באמת שוק חופשי כרגע בנושא הזה. יש שוק מתוכנן מאוד וההפעלה שלו בסוף היא של גורמים פרטיים. אבל התכנון הוא עדיין תכנון, וזה לא תחרות אמיתית. לפי מה שהבנתי הרבה מאוד מזה נובע מרגולציה שיושבת דווקא במשרד התחבורה. לא קיבלנו שום תשובה בנוגע לרגולציות ולהצדקות לרגולציות האלה, למה הן קיימות, האם אתם בכלל מבינים כמה הם עולים למשק. כי כל רגולציה שמעבירים עולה הרבה מאוד כסף למשק ומי שבסוף משלם את הכסף זה הצרכן בסופר. הרגולציה מתחילה ביוקר המחיה שאנחנו כולנו רוצים להילחם בו. יש פה חברות פרטיות שאומרות לנו שהן רוצות לפתור בעיות שכולנו יודעים שהן קיימות. אומרים לנו, רק תיתנו לנו; ואנחנו אומרים: יש רגולציה. לא נותנים לכם אבל גם לא מסבירים למה יש הרגולציה הזאת.
היו"ר דוד ביטן
¶
בגדול הבעיות הן כאלה שגם אם תפתח עכשיו את כל השוק אתה תישאר עם אותן בעיות. ויש דבר נוסף שקשור להסכמים. אתה לא יכול עכשיו לבוא יום אחד ולפרק הכול.
אריאל קלנר (הליכוד)
¶
אני מאוד בקצרה. חשוב שכל ההסכמים האלה יהיו מולנו כדי שנוכל לראות באמת על מה הדיון פה ומה קורה. הנושא השני – אני רוצה שוב לחדד ולהצטרף למה שאמר דן – הנושא של הרגולציה, במיוחד מה שאתה ביקשת בנושא של מקור המשאיות ובתחומים של התחבורה אנחנו צריכים להבין האם יש פה צוואר בקבוק שתוקע פה את כולם.
אריאל קלנר (הליכוד)
¶
ודאי. אז נצטרך לראות איך אנחנו משחררים את צוואר הבקבוק הזה ומוציאים לנושאים האלה פתרונות. יש פתרונות לטווח הארוך – רכבות, ויש פתרונות לטווח הקצר יותר שזה - - -
היו"ר דוד ביטן
¶
אז, קודם כול, מי יכול לתת לנו נתונים מה ההפסדים של החברות כתוצאה מהעיכובים האלה ומה ההשפעה של זה, בסופו של דבר, על המוצר הסופי, על המכירה הסופית?
היו"ר דוד ביטן
¶
לישיבה הבאה. אני מבקש שאם יש דבר כזה – להעביר למנהלת הוועדה, והיא תעביר את זה לכולם. זה לא משהו סודי, נכון?
משרד התחבורה ואולי גם משרד האוצר, בסופו של דבר אנחנו צריכים לדעת איך אנחנו פותרים את הבעיה של הרגולציה בנושא של נהגי המשאיות. זאת אחת הבעיות המרכזיות בלופ הזה. אבל תבואו עם פתרון – לא אולי בעוד ארבע שנים אולי יהיה פתרון – אנחנו צריכים פתרון תוך חודש-חודשיים לעניין הזה. אותו דבר – דברו עם הרכבת. אני לא מבין מה הולך פה. יש כבר מסלולים. עזבו שצריך לפתח מסלולים חדשים – גם את הקיימים עצרתם? מה זה הדבר הזה, השתגעתם?
היו"ר דוד ביטן
¶
בסדר. אני לא נגד פרויקט החשמול, עלא כיפאק. זה טוב להגנת הסביבה לנסוע בלי שיהיה רעש. אבל בגדול הם צריכים לפתור גם בעיות אחרות. מה הולך פה? אני לא מבין. אנחנו לא צריכים להגיע לדיון בוועדת כלכלה כדי לדעת שזאת בעיה. איפה משרדי הממשלה? אני לא מבין את זה. אחד התפקידים שלכם זה לא לעשות רגולציה אלא לראות איזה בעיות יש ולשחרר את החסמים. זה גם התפקיד של הרגולציה.
היו"ר דוד ביטן
¶
אל תוכיח לי.
את הישיבה הבאה נעשה מהר. אבל יש דברים שאני לא יכול לקבל צ'יק-צ'ק. נכון?
היו"ר דוד ביטן
¶
זה כבר כתבנו. אני רק רוצה מעובדי נמל אשדוד ונמל חיפה התחייבות שלכם. אמרתם שהבעיה המרכזית זה לא להוסיף כוח אדם אלא שאין מי שייקח בקצה של העבודה שלכם את הדברים החוצה. נכון? אם הנושא הזה נפתר בחלקו או באופן מלא אני רוצה התחייבות שלכם שאתם תגדילו את כוח האדם – כל מה שצריך כדי לעשות את זה מהר.
רועי בליטנטל
¶
אני עונה בשם ההסתדרות, אדוני. ההסתדרות ידעה בעבר ותדע בעתיד להגיע להסכמות עם המנכ"לים של הנמלים - -
היו"ר דוד ביטן
¶
תגיעו לאיזה הסכמות שאתם רוצים. אני רוצה התחייבות של הנמל, התחייבות של ההסתדרות ושל ועדי העובדים שיעשו משא ומתן ויגיעו להסכמות. לא אמרתי לכם איזה הסכמות. אבל תפתרו את הבעיה.
רועי בליטנטל
¶
תמיד היינו פרטנר למשא ומתן, נמשיך להיות פרטנר למשא ומתן. התגייסנו כשהיינו צריכים להתגייס ויש לנו אחריות גם לעובדים וגם למשק בישראל.
היו"ר דוד ביטן
¶
אתה לא מבין מה שאמרתי. בתקופת הקורונה זה אד-הוק. הווירוס לא רץ לאחרים כל הזמן. אבל אני רוצה בעיה ארוכת טווח. זאת אומרת אם יש דבר כזה, כל עוד נמל אשדוד לא מופרד ועובד או נמל חיפה אז אתם צריכים לתת לנו התחייבות כזאת. הבנתי את הבעיה – אין טעם להוסיף עובדים כשבעצם אין - - - ואני חושב שהם גם צודקים בעניין הזה.
רועי בליטנטל
¶
זה יותר מזה. לא צריך היום את אותו אקורדיון של עובדים זמניים ומוחרגים כמו שהתגייסנו לזה בקורונה. אם רוצים לשבת ולדבר על מצבות כוח אדם קבועים בהתאם להסכמים – בבקשה, בשמחה, אנחנו כאן.
היו"ר דוד ביטן
¶
אני לא נכנס איתכם למשא ומתן. אני רוצה התחייבות שיהיה הסכם כזה. מה לעשות, כל אחד יירד קצת מהאולימפוס ויוותר על משהו. מה הבעיה?
אמיר נסראלדין
¶
אני אמיר נסראלדין, יושב-ראש ועד טרנספורט, נמל חיפה. אצלנו אין שום בעיה עם כוח אדם. בכל משמרת יש לנו 40-20 עובדים ברזרבה - -
אמיר נסראלדין
¶
עד חודש ספטמבר היו לנו עובדים זמניים, ובחודשים האחרונים כמעט לא היו לנו חמישה ימי עבודה בחודש. אין שום בעיה.
היו"ר דוד ביטן
¶
אני מבקש מכם תוך שלושה חודשים לנהל משא ומתן ולהגיע להסכם. כדי שלא נעבוד פה בפייל-אוף כזה שבסוף לא ייתן לנו כלום.
אמיר נסראלדין
¶
אגב, רק משפט אחד, אדוני היושב-ראש, בנמל חיפה יש לנו כמה רציפים. הרציף המזרחי ריק לחלוטין, אין כלום. אין אניות, אין שום דבר. יש לו הסמכות לעבוד. כלום לא נכנס.
אלי בר יוסף
¶
כי יש קיבולת לנמלים. כמות הקיבולת של הנמלים השתפרה בצורה דרמטית. צריך להבין – בעולם המכולות אם בעבר נמל חיפה ונמל אשדוד ידעו יחד לתת שירות ל-3.2 מיליון TU עם קיבולת של 3.5, לגרד 4 – היום עם הנמלים החדשים יש קיבולת של 6 מיליון TU על אותה כמות. אז זה מתחלק על יותר נמלים, התחרות הרבה יותר עמוקה, וכשנעבור לשלב הבא לפי המדרגות של הרגולציה זה יהיה קיבולת של 8 מיליון TU. כך שמהבחינה הזאת אין מחסור היום בשטחים. צוואר הבקבוק זה בעיקר משאיות ולא שאר הדברים שמעלים פה.
היו"ר דוד ביטן
¶
אנחנו יכולים לקחת. מה זה השטויות האלה. אז אנחנו נהיה הרגולטור פה עכשיו? מה העניין הזה? אני גם רוצה מישהו שייתן לי חוות דעת. אם ה-מ.מ.מ יכולים לתת – עלא כיפאק, שייתנו. אחרי שנקבל את ההפסדים שיש לחברות אני רוצה חוות דעת מה ההשפעה של זה על המחיר של המוצר הסופי בכל מיני סוגים של מוצרים: מזון לבד – כל דבר.
אלי בר יוסף
¶
אני לא יודע מה קורה עם זה אבל אני יודע שיש מכון מחקר לכנסת שמוציא עבודות יוצאות מן הכלל.
היו"ר דוד ביטן
¶
זה, לדעתי, המ.מ.מ. כן יכול לעשות אבל צריך את הנתון. אבל גם בדבר הזה שייקחו בחשבון שאי אפשר שהאנייה באה וישר הכול עף. יש זמן סביר שמפרקים. גם אם נפתור את כל הבעיות זה יהיה קיים. מעבר לזמן הסביר הזה – ההמתנות וכל מה שמסביב, מה ההשפעה של זה על המוצר הסופי? מה שמגיע דרך הים. מה שמגיע דרך האוויר אין לנו מה לעשות.
מישהו שלא דיבר עד עכשיו ורוצה להגיד משהו? אנחנו ניתן לכם לדבר.
היו"ר דוד ביטן
¶
אמרתי, מי שלא דיבר. עוד מישהו פה רוצה להגיד משהו? שלא יגידו שהיו פה ולא דיברו.
מה השם?
טיקו גדות
¶
אני גדות טיקו, חברת נמלי ישראל. אני רוצה להתייחס לשתי אמירות: א', לא סוגרים את הממגורה בחיפה. יסגרו את הממגורה בחיפה כשיהיו למשק פתרונות חלופיים.
היו"ר דוד ביטן
¶
אבל נציגת המשרד אמרה שלא סביר שיקרה. הם לא יעשו את זה. כל עוד אין פתרון איך יסגרו?
תוסיפי את זה להחלטה שלנו, שהממגורה לא תיסגר עד שיהיה פתרון חליפי.
טיקו גדות
¶
נכון. והדבר השני הוא לגבי הנושא של הפעילות של הממגורות בכלל. מדינת ישראל משקיעה עשרות רבות של מיליוני שקלים בממגורה בחיפה על רקע העובדה שהיא נדרשה לתפקד כממגורה יחידה בארץ בשלוש השנים האחרונות מכל מיני בעיות שהיו קשורות ביכולת של פריקה ישירה בשאר המקומות. הקצב היה כזה שלא ניתן היה אפילו לתחזק. לכן היה צורך בהשקעות גדולות מאוד. על אותו משקל יש ההשקעה המשותפת עם חברת נמל אשדוד במסוע, כמו שנאמר קודם, של 250 מיליון שקלים ויותר. יש כרגע השקעה נוספת של עוד 10 מיליון שקלים - -
טיקו גדות
¶
בנוסף אנחנו משקיעים כרגע למעלה מ-10 מיליון שקלים בשדרוג הטכנולוגי של הממגורה כדי לאפשר לה לעבוד בעומסים - -
טיקו גדות
¶
ברור שהוא סומך עליי.
בנוסף הייתה בעיה בטיחותית בפסי הרכבת. פסי הרכבת אמורים לשרת את הממגורה באשדוד נסגרו לא על רקע של גחמה אלא בעיה בטיחותית.
היו"ר דוד ביטן
¶
הרכבת צריכים לתת לנו תשובות. את צריכה לכתוב להם מכתב על העניין הזה. לא סתם אלא ממש מכתב.
טיקו גדות
¶
הם צריכים לתת תשובות לא רק על הממגורה, אלא גם על הקצב של בניית פסי הרכבת לשני הנמלים החדשים, גם נמל המפרץ וגם נמל הדרום. כי כרגע לא נהנים מפסי רכבת.
היו"ר דוד ביטן
¶
גם הם יהיו בעניין. הם הקימו אז צריך להתייחס למה שצריך.
אתה כבר דיברת. אתה רוצה שוב?
יורם זבה
¶
רק שאלת אותי לגבי המכולות.
רק שתי הערות קצרות. לגבי כוח אדם: אם המדיניות היא – ואני אומר מדיניות על המכולות הכפולות – וזה מכוון לאלה שעכשיו מצטלמים – אם המדיניות היא הצבת יד אחת למשמרת לאנייה הוא צודק, לא צריך את זה. אבל זה לא מה שאנחנו רוצים. אם באה אניית פנמקס עם חמישה מחסנים לא ייתכן שיעבדו עם מחסן אחד. זה יוצר את כל התור של האניות.
יורם זבה
¶
הוא הוסיף עכשיו הערה שאני מסכים לה בכל לב. אני בכלל חושב שהבעיה היא 90% עניינים של הנהלה.
היו"ר דוד ביטן
¶
יש דרישה ציבורית. ההנהלה גם הסכימה, תסלח לי. גם ההנהלה הסכימה לזה. יש דרישה ציבורית בעניין הזה. עם כל הכבוד אנשים מפסידים מיליארדים. מה אתם מדברים? צריך כוח אדם – תביאו כוח אדם. צריך לשלם? תשלמו. מרוויחים. זה לא שהם מפסידים כסף. לא נמל אשדוד ולא אף נמל מפסיד כסף. צריך לתגמל את העובדים - -
יורם זבה
¶
אני רק רוצה להשלים: העניין הזה כרוך בדרישה להגדיל את מספר הידיים למשמרת לאנייה. זה הדבר הכי חשוב. כי בלי לדבר על זה חבל לדבר על כוח אדם בכלל.
יורם זבה
¶
כבר עשר שנים זה יד אחת למשמרת.
ההערה השנייה היא יותר תאורטית, ואני מתעסק בזה כבר עשר שנים: הפתרון הוא פתרון אינטגרטיבי. יש 12 נושאים. אני מוכן לסכם לך ולהסביר לך אותם: תור תפעולי, רציפים ייעודיים, כתבי הסמכה, מדדי שירות. בלי לראות את הדברים האלה בתמונה אחת אין לך שום סיכוי.
היו"ר דוד ביטן
¶
אבל אמרנו. לא נזמין את כל העולם כדי לפתור את הבעיה של המשאיות. נזמין רק את הנושא שלכם.
דודו אפריאט
¶
משפט אחד גם כדי לחזק את מה שגבי אומר ומה שהחברים אומרים. גם מה שכבוד יורם זבה אמר פה על הידיים אתם מבינים שהכול סובב סביב התעבורה. אבל גם אם ניתן עוד שתיים או שלוש ידיים במשמרת ג' - -
דודו אפריאט
¶
רגע, רגע.
המפעלים שהחבר'ה האלה מייצגים אותם לא עובדים בלילות אז אין לאן לשלוח את המטענים. מישהו נתן לזה פתרון? אנחנו מוכנים בלילה לעבוד כמו ביום, לתת ידיים. הנה, אנחנו מתחייבים. הם לא עובדים בלילה.
דודו אפריאט
¶
למה אני נזכר? כי אני שומע פה רק את התלונות שלהם. עכשיו בואו נשמע את התלונות של מדינת ישראל למה אתם לא פותחים בלילה – כי זה יקר לכם.
היו"ר דוד ביטן
¶
אז אני רוצה התחייבות שלכם בעניין הזה; שאם אנחנו פותרים את הבעיה אתם תיתנו התחייבות לקלוט את הסחורה. אותו דבר כמו שעשיתי לעובדים אני רוצה התחייבות שלכם גם. אחרת אני עוזב את זה ולא מטפל בכלום. אתם תתחייבו גם כן. הוא צודק – תהיה משאית, לאן היא תגיע? תחכה בלילה עד שתפתחו בבוקר? בסדר, תהיה גם התחייבות של זה.
עכשיו נשמע את מי שבזום. בבקשה.
אייל ברוך
¶
אני אייל ברוך, מנכ"ל נמל הדרום. מצטער שלא יכולתי להגיע פיזית. אני לא אחזור על דברים שאמרו. אני רוצה להפנות את תשומת לבך, אדוני היושב-ראש, לשני דברים: אני מצטרף לדעה שנשמעה פה לגבי הרגולטור. עם כל הכבוד, בעיניי הרגולטור הוא החסם העיקרי ליכולת שלנו לפתח את כל תחום הנמלים. אני אתן לך דוגמה: אני לא יודע אם אתה יודע, אבל לפני למעלה משנה סיימו לבנות את מחלף יבנה דרום - - - צפון, שמה שמפריד בינו לבין שני הנמלים – לא רק שלנו, נמל הדרום החדש, אלא גם של נמל אשדוד הוותיק והמכובד – זה חמישה קילומטר של סלילה. כשאני מדבר עם משרדי הממשלה, ובין היתר עם הגברת דנה דובר ממשרד האוצר שנעלמה מהדיון הזה, היא מספרת לי שמרחיבים את כביש 41 בכניסת אשדוד – לא יודע מתי. תסללו פה חמישה קילומטר, תנו אישור - - - הנמלים ותראה איך כל משאית עושה עוד שני סבבים ביום, לא אחד. איפה הפתרונות האלה של המדינה? היועצת המשפטית המכובדת שישבה שם גם טרחה להטעות אותך, אדוני. כשהיא אומרת לך שהשטחים יימסרו לנמלים - - - היא שכחה לציין שההתניה היא למספר מכולות. המספר הוא 4.9 מיליון שיגיעו לזה אולי בעוד 10 או 15 שנה. ומה שאמרו קודמיי שיש תשתיות שעלו מיליארדי שקלים שעוד שנה או שנה וחצי הולכים להשבית אותם חזרה, לפי הצו הקיים לפחות, אם זה לא ישתנה, אז דע לך שמדינת ישראל זרקה לטמיון מיליארדים, לפחות בחלק הזה של הנמלים, גם בנמל המפרץ וגם אצלנו בנמל הדרום – תשתיות מושבתות שלא יתרמו לאף אחד שום דבר. וכרגע אני לא נכנס לויכוח, כן עובדים, לא עובדים. עזוב, אלה דברים פשוטים שאפשר לפתור מחר בבוקר. תודה רבה.
היו"ר דוד ביטן
¶
ועדת כלכלה היא לא בתפקיד של יושב-ראש נמל אשדוד ויושב-ראש הנמלים. אנחנו רוצים לפתור את הבעיות שאנחנו יכולים כרגע. האוצר עדיין בזום?
היו"ר דוד ביטן
¶
שהאוצר יגיד לנו מה העלויות של הפיתוח של הרכבת כדי שנטפל בזה מול המשרד. עוד מישהו שהיה צריך לדבר ולא דיבר?
יואב צוקרמן
¶
אני מודה לך, אדוני. שוק הנמלים עבר רפורמה. היא דומה לרפורמה בסלולר. פעם הייתה פלאפון, הגיעו סלקום ואורנג', ירדו מחירי הטלפון, השתכללו הטלפונים; אחרי זה הביאו את גולן טלקום – ירדו עוד קצת. זה בדיוק מה שקורה בימים אלה ברפורמה בנמלים. העובדה שפה מרבית הדיון נסוב סביב ענייני חברת נמל אשדוד הממשלתית וחברת נמל חיפה שהיא חברה פרטית - -
יואב צוקרמן
¶
מאה אחוז. חברת נמל חיפה היא חברה פרטית לחלוטין. היא עברה הפרטה, היא שייכת לקבוצת "גדות עדני", ומולה באותו מפרץ יש עוד שני מתחרים. מול פלאפון יש סלקום – מספנות ישראל, ויש אורנג' – נמל המפרץ.
היו"ר דוד ביטן
¶
הבנו את הבעיה, יואב. הבעיה היא שיש להם זיכיון מסוים ותנאים מסוימים והוא רוצה להרחיב אותו. את זה הבנו. זה יגדיל את התחרות – את זה הבנו גם כן.
יואב צוקרמן
¶
אני רוצה להפנות את תשומת לבו של היושב-ראש כי לפי החוק יש רגולטור בנמלים. יש לו סמכויות יותר חזקות פחות או יותר כמו לממונה על ההגבלים העסקיים. הוא יושב פה בדיון ואתה אפילו לא יודע מיהו.
היו"ר דוד ביטן
¶
אני גם חושב שכרגע הנמלים הפרטיים לא מוכנים עדיין בתשתיות ובהשקעות. כרגע אם אני אומר להם, קחו, תעשו – אין להם. הם צריכים עוד להשקיע בזה.
היו"ר דוד ביטן
¶
זה לא פותר לי את הבעיה נכון לעכשיו. אנחנו מדברים על יוקר המחיה כרגע, לא על זה שהנמל – התחרות משפיעה על יוקר המחיה, על זה אין ויכוח. אבל עדיין הנמלים החדשים לא מוכנים מבחינת תשתיות והשקעות קיימות לעשות את העבודה הזאת במקומם. זה גם ברור לי. אני מאוד מצטער.
צביקה שכטרמן
¶
אם יורשה לי, אדוני היושב-ראש, אני נמל מהחדשים, מ-2007. אנחנו לא נמל שנפתח בשנים האחרונות אלא קיימים מ-2007.
צביקה שכטרמן
¶
יש לנו תשתיות ואנחנו פורקים מטען. הבעיה שהציגו פה היא לא בעיה בתחום המכולות – בכל זה יש קונצנזוס בשולחן.
צביקה שכטרמן
¶
לא, לא, אנחנו עושים 40% מהפעילות של מדינת ישראל במטען כללי, 20% בצוברים – אנחנו שם. שחררו לנו את המגבלה כדי שנוכל לעבוד. אנחנו שם, השקענו בתשתיות מאות מיליוני שקלים.
היו"ר דוד ביטן
¶
ביקשנו מהיועצת המשפטית שהייתה פה לבדוק איך אפשר לשחרר את הדבר הזה בלי לפגוע בהסכמים הקיימים. אני לא מכיר את ההסכמים אז אני לא רוצה להיכנס לזה. אבל אם זה משפיע על המחיר אנחנו נעשה הכול כדי שזה ישוחרר. אבל אני צריך לדעת מכם שאתם מסוגלים. לעשות מלחמה מול נמל אשדוד וחיפה ואחר כך תגידו לי, תשמע, אני עוד צריך להשקיע שלוש שנים בזה וארבע שנים בזה – אז לא עשיתי כלום. אז אני מעדיף לתת להם קצת תקציב כדי שהם ישקיעו את השיפור שהם צריכים כדי לפתור את הבעיה הנוכחית. אז לכן אני לא נכנס כל כך לעניין כי אני מבין שגם אתם עדיין לא מוכנים לזה באופן מוחלט. זה לוקח זמן. כל דבר לוקח זמן.
היו"ר דוד ביטן
¶
זה לא תקציב, זאת הלוואה. אם הם צריכים כסף הם יקבלו הלוואה, ויחזירו את הכסף כי הם מרוויחים.
היו"ר דוד ביטן
¶
אין בעיה. אמרתי – אם צריך את זה. אבל אני צריך לדעת שזה פותר לי את הבעיה עכשיו, לא בעוד חמש שנים. הבנת? אם אני פותר את הבעיה עכשיו אני אלחם; אם אני לא פותר עכשיו אני מעדיף לשפר כרגע שיפור קל בנמל אשדוד כדי שזה ייפתר מעכשיו, ואחר כך כשהם יהיו מוכנים נילחם בשבילם גם כן כדי שתהיה יותר תחרות. אני צריך לפתור את הבעיה עכשיו, לא לפתור את הבעיה בעוד חמש שנים.
היו"ר דוד ביטן
¶
איפה שלא אנחנו נבדוק את זה. אמרתי את זה. אבל במקום שצריך השקעה זה לוקח זמן אז אני לא אשתגע ואנסה עכשיו לפוצץ הכול על כלום.
זאב מנצור
¶
אדוני, במסוע כבר השקיעו 250 מיליון שקל. בואו נדאג להפעיל אותו בתפוקה מלאה – אלה פתרונות למחר בבוקר. נאמרו פה דברים נכונים וחכמים שיפתרו לנו את הבעיות בעוד 4-3 שנים. אבל יש פה פתרונות למחר בבוקר.
היו"ר דוד ביטן
¶
משרד התחבורה יבואו בישיבה הבאה וייתנו תשובה , למה הם לא מאפשרים לפתוח את ההסכם. איפה שאפשר אני בעד, אני לא נגד. אני גם לא חושב שהם בעד כי אני רואה שבינתיים נמל אשדוד עובד לא רע.
היו"ר דוד ביטן
¶
אני בכלל לא מבין – מכרו וקבעו שמיליארד שקל יושקע בנמל. אז לא מכרו את זה ב-4, מכרו את זה ב-3.
היו"ר דוד ביטן
¶
מכרו ב-4, ומיליון יושקע בנמל. אז לפי זה הם מכרו ב-3, לא ב-4. למה להגדיל כדי לספר שזה כאילו הרבה? זה רק בתזרים מזומנים. הם מקבלים מהאוצר את הכסף ומשקיעים את זה בחזרה. אז תזרים מזומנים לתקציב הזה יהיה עוד מיליארד אבל בתקציב הבא הם יצטרכו להחזיר את זה.
היו"ר דוד ביטן
¶
הבנו את זה. עוד משהו או שנסיים את הישיבה?
הישיבה נעולה. תודה רבה.
הישיבה ננעלה בשעה 14:21.