פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-וחמש
הכנסת
17
ועדת העלייה, הקליטה והתפוצות
23/01/2023
מושב ראשון
פרוטוקול מס' 8
מישיבת ועדת העלייה, הקליטה והתפוצות
יום שני, א' בשבט התשפ"ג (23 בינואר 2023), שעה 12:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-25 מתאריך 23/01/2023
דיווח משרדי הממשלה בנושאים: 1. הארכת תשלום מענק הסתגלות לעולים חדשים בשנת 2023; 2. עדכון סל הקליטה ועדכון סכומי הסיוע בשכר דירה
פרוטוקול
סדר היום
דיווח משרדי הממשלה בנושאים: 1. הארכת תשלום מענק הסתגלות לעולים חדשים בשנת 2023 2. עדכון סל הקליטה ועדכון סכומי הסיוע בשכר דירה
מוזמנים
¶
אולגה דדון - סמנכ"לית דיור, משרד העלייה והקליטה
אריק אוזן - מנהל תחום בכיר תקציב תמחיר ותוכניות, משרד העלייה והקליטה
שאול מוצפי - מנהל אגף תוכניות סיוע, משרד הבינוי והשיכון
דניאל בלנגה - רפרנט בטל"א, קליטה ועלייה באג"ת, משרד האוצר
יוני נוטקיס - רכז משרדים חברתיים בחשכ"ל, משרד האוצר
אלכס קושניר - חבר כנסת לשעבר
איילה אליהו - חוקרת במחלקת המחקר והמידע, הכנסת
שמעון שמילה - מנהל תכניות תפעול ועידוד עליה, הסוכנות היהודית
מרינה רוזנברג קוריטני - ראשת המחלקה לעידוד עלייה, ההסתדרות הציונית העולמית
יוליה סקין - מנהלת דסק דוברי רוסית המחלקה לעידוד עלייה, ההסתדרות הציונית העולמית
תני קרמר - מנהל תכנון ואסטרטגיה, ארגון "נפש בנפש"
יגאל שאלתיאל - מנהל אגף, אופק ישראלי - חברה לעידוד העלייה (חל"צ)
אריאל קנדל - מנכ''ל, ארגון קעליטה - עמותות הפועלות למען עולי צרפת
דב ליפמן - מנכ״ל, יד לעולים
אשר אלטשול - מנהל קשרי ממשל - יד לעולים, יד לעולים
מלבינה וייסברג - יו"ר, עולים מברזיל
סידני שפירא - מנהל, עולים מברזיל
גלדיס ברזובסקי - חבר עמותה, עולים מברזיל
יאיר סמוליאנוב - מנהל תחום קליטת עלייה - לובי המיליון
רישום פרלמנטרי
¶
מאיר פרץ
רשימת הנוכחים על תואריהם מבוססת על המידע שהוזן במערכת המוזמנים הממוחשבת. ייתכנו אי-דיוקים והשמטות.
היו"ר עודד פורר
¶
שלום לכולם, אני פותח את הישיבה השנייה שלנו ליום זה. שני נושאים לפנינו. הראשון הוא הארכת תשלום מענק הסתגלות לעולים חדשים בשנת 2023 והשני: עדכון סל הקליטה, עדכון סכומי הסיוע בשכר דירה וקיצור משך זמן ההמתנה. נתחיל לדון בנושא הראשון, מענק ההסתגלות. נציג משרד העלייה והקליטה, בבקשה.
אריק אוזן
¶
צהריים טובים, שמי אריק אוזן מאגף התכנון והתקצוב במשרד העלייה והקליטה. כרגע אנחנו עדיין בודקים ורוצים לבחון איך אנחנו יכולים לסייע לכלל העולים בתחום הדיור לאור ההשלכות התקציביות.
אריק אוזן
¶
עדיין אין תשובה בעניין זה, אנחנו ממשיכים לבחון, יש לזה השלכות תקציביות מאוד גדולות, במיוחד במציאות של תקציב המשכי שבה אנו נמצאים כעת. אנחנו, יחד עם האוצר, נגיש המלצות במסגרת דיוני התקציב.
היו"ר עודד פורר
¶
דיוני התקציב זה ליולי, המשמעות של דבריך היא שמשרד הקליטה מודיע שאין מענק הסתגלות. אם זאת המשמעות – תודיעו שזו עמדת המשרד. מה עמדת משרד האוצר, גם לפי עמדתכם אין אישור מענק הסתגלות עד לאחר אישור תקציב המדינה, אם בכלל?
דניאל בלנגה
¶
דניאל בלנגה מאגף התקציבים במשרד האוצר, כרגע אין מקור תקציבי למענק ההסתגלות, אנחנו עובדים יחד עם משרד הקליטה כדי לבחון מה אפשר לעשות לקראת דיוני התקציב.
היו"ר עודד פורר
¶
ראו, התשובה לא מקובלת. ברור שהאמירה ש: "אין מענק הסתגלות כרגע" וש-"מחכים לדיוני תקציב", המשמעות היא – אם אתם תעבדו מהר – שזה יהיה באזור חודש יולי.
זאב אלקין (המחנה הממלכתי)
¶
אדוני לא מעודכן, יש החלטה של הממשלה והקואליציה להעביר את כל התקציב בזמן פגרת פסח של הכנסת.
היו"ר עודד פורר
¶
30 במאי זה תאריך טוב. זה אומר שעד ה-30 במאי אין מענק הסתגלות. המשמעות היא שאין משמעות למענק ההסתגלות והעולים שהגיעו לכאן בחודש נובמבר לא יקבלו מענק הסתגלות, העולים שהגיעו לכאן בחודש ספטמבר לא יקבלו מענק הסתגלות והעולים שהגיעו לכאן קודם גם הם לא. אוקיי, זאת העמדה של משרדי העלייה והקליטה והאוצר, זאת המשמעות, זה לא לדיוני תקציב.
זאב אלקין (המחנה הממלכתי)
¶
מה השתנה מהבחינה המקצועית, למה בשנה שעברה – אני לא שואל לגבי מקורות התקציב כי זו שאלה לאוצר – למה משרד העלייה והקליטה סבר בשנה שעברה שיש צורך במענק הסתגלות ונלחם על זה ולחץ על האוצר לאשר את המענק גם כשהיינו במציאות של בחירות והיה לא פשוט לאשר אותו. מה השתנה מה-1 בינואר?
אריק אוזן
¶
עניין המקור התקציבי באמת חשוב. היה לנו תקציב מאושר והיה גם - - - ייחודי לכל הסוגיה הזו. הייתה הסכמה להעביר החלטת ממשלה בנושא – החלטה שהוארכה פעם אחת – כרגע המציאות, כמו שאמרנו, היא של תקציב המשכי ואגף התקציבים אומר שאין מקור תקציבי לכך.
דניאל בלנגה
¶
רק אומר שהורדת המס - - - ההכנסה ומענק הסתגלות הם בצד של הוצאה אז זה שונה. אני מוכן לבדוק ולהחזיר תשובה.
זאב אלקין (המחנה הממלכתי)
¶
אדוני היושב-ראש, יש משהו שאני לא מבין, אני זוכר את הדיונים בקבינט העלייה והקליטה, נכחתי שם וגם אתה נכחת בהם. משרד העלייה והקליטה, ברמה המקצועית, טען כל הזמן שהמענק הזה הוא קריטי ואפילו הממשלה הסכימה לפלט בגלל הלחץ של משרד העלייה והקליטה. אני לא שואל לגבי משרד האוצר, אני רוצה להבין האם משרד העלייה והקליטה עדיין נמצא באותה העמדה מהבחינה המקצועית. האם המשרד עדיין סבור שמענק ההסתגלות הוא הכרחי בנושאים האלה כפי שהוצג במשך כל השנה, או שלחילופין הוא שינה עמדה ב-1 בינואר, ואם כן, עקב איזה תהליך ואיזו עבודת מטה.
אריק אוזן
¶
לא מדובר בעבודת מטה. הנושא הוצג בפני השר הנכנס, הראינו לו את הנקודות והוא רוצה לבין אם בכלל האפשרות - - -
זאב אלקין (המחנה הממלכתי)
¶
הם דיברו על שר הקליטה. אני מציע, אדוני, להזמין לכאן את השר. מדובר בנושא קריטי אפילו יותר מהדיון הקודם.
היו"ר עודד פורר
¶
אם יש שינויים בנתונים שהציג משרד הקליטה לעומת מה שהציגו לממשלה בפעם הקודמת אז אני חושב שכדאי שהוועדה תכיר את הנתונים החדשים. אם מצבם של העולים שהגיעו השתפר לאין ערוך אז יכול להיות שכדאי לנו לדעת את זה. אגב דיוני תקציב, יכול להיות שמשרד העלייה והקליטה צריך פחות תקציב גם לתחומים אחרים. מישהו מחברי הכנסת רוצה להתייחס לעמדה של משרד הקליטה?
דב ליפמן
¶
אני רוצה לדבר מהשטח, מארגון מטפל בעולים באופן שוטף, חוסר מענק הסתגלות משמעו שהם לא יוכלו לשרוד במדינה שלנו. זה לא שמשהו השתפר ועכשיו הם בסדר. אנחנו מקבלים דיווחים בכל יום, אנשים לא יכולים לשרוד. אנחנו, נציגי ארגוני העולים, מנסים לעשות כל מה שאפשר כדי לעזור להם – בציוד, בבגדים ועוד – אבל זה קריטי.
זאב אלקין (המחנה הממלכתי)
¶
אם עד סוף מאי לא ישולם מענק הסתגלות, מהיכרותי עם המנגנון הישראלי – הוא לא יחזור בחודש יוני.
מרינה רוזנברג קוריטני
¶
שלום לכולם, אני רוצה להבין, אני ראש המחלקה לעידוד העלייה בהסתדרות הציונית העולמית זו השנה השביעית. מה שאנחנו עשינו במהלך השנים האלה, אנחנו כל הזמן ניסינו לצמצם את הפער ולעזור לעולים שמגיעים לארץ, עכשיו אני לא בדיוק מבינה איך הממשלה מתייחסת לנושא. האם אנחנו צריכים את העולים במדינה? אני זוכרת שפניתי בעבר לחבר הכנסת אלקין בבקשה לבדוק מי מחליט לעלות או לא לעלות לארץ ולעשות סקר מקיף. קיבלנו את ברכת הדרך ועשינו את הסקר. מה שעלה בסקר הוא שהטווח של הקליטה למשפחה ממוצעת הוא 10 שנים. 10 שנים המשפחה לא יכולה לשרוד בלי תמיכה של הממשלה. אנחנו עושים את כל המאמצים לשכנע יהודים לעלות לארץ ומהצד השני מתחילים לקצץ בתקציבים, אז מה אנחנו עושים? אני מנסה להבין אבל לא מצליחה.
יאיר סמוליאנוב
¶
אני קצת מבולבל ואני חושב שאם זו המציאות אז יש להגיד בפנים ולא ללכת סחור-סחור. אם היו גורמי מקצוע שלפני שנה המליצו על משהו אחד והיום גורמים ממשלתיים ממליצים על משהו אחר אז אני, בתור אזרח, הייתי שמח להבין מה הנימוקים. אם החליטו שיש צורך בכסף ובמענק הסתגלות לעולים, ועכשיו אין צורך, אז כדאי להבין למה היה צורך פעם ולמה אין צורך היום. אני חושב שצריך לדבר גם על פיל בחדר שיש דיון לגביו, דעתי תישמע כשהדיון הזה יגיע. כוונתי לדיון לגבי שאלת חוק השבות. אני אומר שאני מקווה שאין כאן שיקולים אחרים ואין כאן רצון לרמוז שאנחנו רוצים שמכאן יעלו ומכאן לא יעלו. אני חונכתי על הערך הציוני והיהודי של קליטת עלייה. להגיד שאין מענק הסתגלות, אני מודה ברמה הרגשית ביותר שזה מאוד מעציב.
היו"ר עודד פורר
¶
לסיכום הסעיף הזה, ההפתעה הגדולה אינה מכיוון משרד האוצר, שם הציפייה הייתה ברורה. ההפתעה שלי היא מכיוון משרד העלייה והקליטה. משרד העלייה והקליטה חי בשלוות נפש עם העובדה שמענק ההסתגלות נמוג. המשמעות ברורה לחלוטין, נראה זאת במספרי העולים לישראל. ממשלת ישראל הנוכחית מודיעה באופן חד-משמעי: "אנחנו לא רוצים עלייה", זאת המשמעות. גם מי שהגיע לפה יעזוב.
אריק אוזן
¶
כמו שאמרתי קודם, ברור לי שהזמן עובר אבל השר עדיין לא גיבש את עמדתו. השר בוחן אפשרות לסייע בשכר דירה לכלל העולים. אם דובר על - - -
היו"ר עודד פורר
¶
אתה עונה על שאלה אחרת, אתה עונה על השאלה השנייה ומיד נגיע לכך. השאלה הראשונה נגעה במענק ההסתגלות ולא מענק לשכר דירה. מענק ההסתגלות נובע ממלחמה, מכך שאנשים שעולים לא יכולים להעביר לכאן כסף, צריכים לצאת מעכשיו לעכשיו בצורה מהירה יותר. אגב, כל הנהלים שלפיהם עובדת מערכת העלייה והקליטה עובדים על יציאה מהירה. מנגנון ה-Go- no go, מאיפה נולד המנגנון הזה? הוא אומר שיש אנשים שצריכים לצאת מעכשיו לעכשיו ונוכח כך אנחנו מעניקים להם סיוע מיוחד. המשמעות של מה שאתה אמרת כאן היא שאין יותר סיוע מיוחד. חבר הכנסת לשעבר קושניר, בבקשה.
אלכס קושניר
¶
אני רוצה שננתח את התהליך של העלייה לישראל ותראו עד כמה ההחלטה לא לתת מענק הסתגלות ולהפסיק את הסיוע לשכר דירה פוגעת בנו כמדינה. העולים שמגיעים לישראל אמורים לעבור תקופה בת שישה חודשים שבמהלכה הם מקבלים סל קליטה ובמקביל הם לומדים באולפנים. אנחנו יודעים שהתקופה באולפן אף פעם לא מתחילה בזמן כי יש מחסור באולפנים, מורים, כיתות ועוד. זה אומר שאנשים לא מתחילים ללמוד בזמן, בזמן הזה נאכל סל הקליטה וכשמגיעים לשלב של שישה חודשים אז בעצם אין להם ברירה והם יוצאים לשוק התעסוקה. הם יוצאים לשוק התעסוקה לא מספיק מוכנים מבחינת השפה וכך היכולת שלהם להשתלב בשוק זה ולממש את הפוטנציאל שלהם – הולכת ופוחתת.
בשנה שעברה, בעקבות המלחמה, החליט שר האוצר הקודם, יחד עם שרת הקליטה, על שני סוגי סיוע: מענק הסתגלות וסיוע בשכר דירה. הוכח בכל המחקרים, וכל היושבים כאן יודעים שזה היה מאוד אפקטיבי שנתן לאנשים את האפשרות להשתלב טוב, לא להיות לחוצים על השקל כדי ללמוד באולפן כמו שצריך ולממש את הפוטנציאל שלהם. אומר שוב שההוצאה על קליטת עלייה אינה בבחינת הוצאה אלא בבחינת השקעה. הכסף הזה חוזר כפליים לאוצר המדינה ולתוצר הלאומי, גם באמצעות מיסים וגם בזכות ההשתלבות של אותם אנשים בארץ. אני לא מצליח להבין למה הממשלה הזאת פשוט לא מתעניינת בזה. אם עד עכשיו היו פה ממשלות שקלטו עלייה, יש כאלה שקלטו יותר טוב ויש כאלה שקלטו פחות טוב. הממשלה הנוכחית החליטה שהיא לא קולטת עלייה אלא פולטת עלייה. אני חושב שכל מי שיושב פה צריך לתת על זה את הדעת ובמיוחד אתם, במשרד הקליטה, חייבים להרים דגל אדום כי אני מכיר אתכם, אני יודע שאכפת לכם ואני יודע שאתם רוצים את זה. אז תעשו את זה, תודה.
היו"ר עודד פורר
¶
אני פשוט עובר לנושא השני. התעדכנו כרגע ממשרד העלייה והקליטה שלא יהיה המשך של הענקת מענק ההסתגלות לעולים החדשים.
גלעד קריב (העבודה)
¶
אני יודע, לכן נכנסתי לדיון.
דיווח משרדי הממשלה בנושא: עדכון סל הקליטה ועדכון סכומי הסיוע בשכר דירה
היו"ר עודד פורר
¶
אני עובר לסעיף הבא: עדכון סל הקליטה ועדכון סכומי הסיוע בשכר דירה. חבר הכנסת קריב, בבקשה.
גלעד קריב (העבודה)
¶
ראשית, אדוני היושב-ראש, אני מתנצל על ההגעה המאוחרת, סיימנו דיונים בוועדת החוקה. אני בטוח שחבריי וחברותי אמרו את כל מה שצריך להיאמר על ההשלכות של היעדר התקצוב להמשך נושא סל הקליטה. אני מבקש לקשור בין מה שקורה בוועדת החוקה לבין מה שקורה כאן. הדברים הם לא תמימים, זה לא עניין בירוקרטי שנגמר הכסף ולא יודעים איך להיחלץ מהבעיה הבירוקרטית הזאת. כשממשלה רוצה להיחלץ מסבך בירוקרטי היא יודעת לעשות את זה, כל סדר היום של ועדת הכספים מוקדש מבוקר עד ערב להעברות מתקציב אחד לתקציב אחר. יודעים להעביר תקציבים בממשלת ישראל וגם בכנסת. יש פה, בסופו של דבר – אני ממשיך את דברי חברי, חבר הכנסת לשעבר אלכס קושניר – מהלך אחד רציף שמתחיל בשלילת הלגיטימציה של העולים שמגיעים כרגע מחבר המדינות – בין אם מרוסיה ובין אם מאוקראינה – יש פה ניסיון לומר שיש כאן ניצול לרעה של הוראות חוק השבות. הכול מתנהל סביב או על רקע הדיון הזה בשינוי חוק השבות, בבדיקה של מי הוא הנכד ומי הוא הבן וכולי. זאת ממשלה שמאותתת ליהדות העולם ומאותתת ליהדות רוסיה ואוקראינה שאנחנו לא עד הסוף רוצים שתהיו כאן, ומכיוון שכך אז גם לא נורא שלא נטפל בסיפור הזה של סל הקליטה.
אני מאוד מקווה, אדוני היושב-ראש, שבזכות הדיון שאתה מקיים כאן, בזכות קולך ובזכות קולנו נצליח בתקופה שהקשב הציבורי מופנה למקומות אחרים לעורר את הציבור הישראלי גם לנושא זה. אני קורא לחברי וחברותי לנצל גם את ההזדמנויות על הדוכן במליאה – מנאומים בני דקה ועד השתתפות בדיונים אישיים, ואני מקווה שפה נשמע גם קואליציה וגם אופוזיציה – להשמיע גם במליאה את הדרישה הזאת לתקצב במשאבים נוספים את הסעיף התקציבי הרלוונטי, אני מזכיר שאנחנו נמצאים בעיצומם של ימי הכנת התקציב לשנים 2023-2024 במשרד האוצר, זה יגיע לממשלה עד סוף פברואר, יגיע לכאן בקריאה ראשונה במהלך חודש מרץ ואנחנו צריכים לעורר עכשיו את הקול הציבורי כדי שבשנתיים הקרובות יוסדרו כל התקציבים הנדרשים כדי לקלוט בזרועות פתוחות את גל העלייה המבורך שיגיע וממשיך להגיע מרוסיה ומאוקראינה.
טטיאנה מזרסקי (יש עתיד)
¶
ביום חמישי שעבר התלוויתי לשר הקליטה בעת ביקורו בלשכת הקליטה - - - ובמשרד הקליטה. אין ספק שהשר מבין שיש תוכניות נהדרים ויש עולים איכותיים שמגיעים עכשיו. הרצון שלו לעזור לכל העולים באופן שוויוני הוא רצון טוב, הכוונה טובה, אבל אם אנחנו יודעים שמי שמגיע עכשיו מאזור אוקראינה ורוסיה ששם יש תנאים מיוחדים, מענק ההסתגלות ששולם להם לא שולם בגלל שהם עולים מועדפים אלא בגלל שיש צורך. אם אנחנו מדברים על גישה שוויונית לכלל מועמדי העלייה אז צריך להתחשב בכך שלא יכול להיות שוויון כמדובר באוכלוסייה שיוצאת מאזור מלחמה או בורחים מגיוס צבאי. הגישה לא יכולה להיות סלקטיבית והשוויון שרוצה להראות שר הקליטה מוביל לסלקציה – את אלה אני רוצה ואת אלה לא – ואם לאלה קשה להגיע אז שלא יגיעו כלל. אנחנו, חברי ועדת הקליטה, ואני מקווה שאתה, אדוני היושב-ראש מבין זאת, צריכים לפקח על פעילות המשרד ולא לאפשר דבר זה.
היו"ר עודד פורר
¶
אקיים דיון נפרד לגבי דיון זה. אני מבקש לקבוע דיון ולזמן אליו את השר. זה לא שסיימנו את הדיון ובזה נגמר האירוע. יהיה דיון נוסף בנוכחות השר רק על הנושא הזה. נזמן את הקבוצות הרלוונטיות על מנת שיספרו מאיפה הם ברחו, למה ברחו ועם מה הם הגיעו לכאן. נשמע את עמדת הממשלה. גלדיס, את רוצה להגיב?
גלדיס ברזובסקי
¶
שמי גלדיס ברזובסקי, אני עולה מברזיל, אנחנו מיעוט. אני רואה שחברי מריו לא נמצא כאן ולכן אשמיע את הקול של כל העולים מדרום אמריקה ולא רק של ברזיל.
גלדיס ברזובסקי
¶
אנחנו מיעוט בתוך המיעוט בתוך ים של עולים מרוסיה ואוקראינה אבל דרום אמריקה עוברת מצב כלכלי מאוד קשה. הדולר, הם באים לפה עם מחצית הסכום, הדולר פה שווה חצי ממה שהוא שווה שם והם איבדו את היכולת להיות במרכזי קליטה בגלל שפינו את העולים ממרכזי קליטה, אז הם צריכים לבוא עם שכר דירה ואנחנו יודעים כמה זה עולה היום, גם בפריפריה, וגם לאולפנים הם צריכים לחכות חצי שנה.
גלדיס ברזובסקי
¶
אני מבקשת לקחת בחשבון גם את העולים מדרום אמריקה. כל עולה הוא עולם ומלואו. יש לנו רופאים בברזיל ובארגנטינה שרוצים לעלות אבל אחרי שהם רואים את המצב הם פשוט לא מעיזים.
יבגני סובה (ישראל ביתנו)
¶
תודה עבור הדיון, שמח לראות כאן את חברי אלכס קושניר שהוביל את הנושא גם כיושב-ראש ועדת הכספים. ברוך שובך לכנסת ולוועדה שלא הייתה פעילה. אני מסכים שלא מקובל שתהיה הפליה. מענק הסתגלות שברובו מנוצל לתשלום שכר דירה בעוד העולים לומדים באולפנים בחצי שנה הראשונה זה נותן אוויר לנשימה ואפשרות לשלם שכירות. אנשים שהגיעו עד חודש אוגוסט ימשיכו לקבל את זה וזו הפליה לא טובה זה גם נותן מסר לא טוב לאנשים שמחכים כרגע במדינות סמוכות לרוסיה שעדיין רוצות להגיע והם יגיעו, עשרות אלפים יגיעו. דבר נוסף, אחרי שמונה חודשים מגיע לעולה חדש להגיש בקשה לקבלת זכאות לסיוע בשכר דירה אבל הסכומים הרבה יותר נמוכים. יכול להיות, אדוני היושב-ראש, שאנחנו צריכים - - -
היו"ר עודד פורר
¶
זה הנושא השני. נשמע את התייחסות משרד הקליטה לעדכון סל קליטה לעולים ולקיצור משך מתן הסיוע בשכר דירה.
אריק אוזן
¶
שלום שוב, אריק אוזן מאגף תכנון ותקצוב במשרד העלייה והקליטה. כמו שנאמר בדיון הקודם, סל קליטה לא עודכן (חוץ מההצמדות) מאז שחוקק החוק ב-1995. נאמר בדיון הקודם שמדובר באחד מהתקציבים הגדולים במשרד. לאור זאת, לעדכון הסל תהיינה השלכות גדולות. אנחנו בוחנים את זה, זה לא משהו שניתן לעשות בתקופה כל-כך קצרה. בנוסף, השר הנחה את כל האגפים במשרד, במסגרת הכנת דיוני התקציב, להציג תוכניות להתמודדות עם יוקר המחייה.
היו"ר עודד פורר
¶
אריק, אני יודע שהנושא רחב, מורכב וחשוב ולא צריך לחזור על זה, זו בערך התשובה היחידה שאני מקבל ממשרד הקליטה מאז שבוע שעבר. בשבוע שעבר באתם לפה בלי תשובה ולא אהבתי את זה, לבוא לדיון מעקב בלי תשובות ולהגיד: "מורכב, בוחנים, שוקלים" זו לא תשובה. בעוד שלושה שבועות אתם אמורים להצביע בממשלה על תקציב מדינה, ואל תספרו לי שאתם לא נמצאים בדיוני תקציב ואל תספרו לי שאתם לא יושבים ויודעים מה אתם רוצים או לא רוצים בתקציב כי אתם יודעים. אז תגידו אם אתם דורשים העלאת סל קליטה או לא. זה לגיטימי להגיד גם שלא. העמדה שלי היא שצריך להעלות את סל הקליטה אבל זו לא חייבת להיות עמדת הממשלה. צריכה להיות לכם עמדה. לא יכול להיות שלמשרד אין עמדה מקצועית בנושא של מענק הסתגלות, אין עמדה מקצועית לגבי סל קליטה והכול הוא השלכות רוחב. השלכות רוחב יש לגבי כל החלטה. גם לעצירת העלייה יש השלכות רוחב.
היו"ר עודד פורר
¶
תודה, אני מבקש דיון עם השר, אני לא מקבל תשובות ממשרד העלייה והקליטה, אלו לא תשובות. בעוד שלושה שבועות אתם מצביעים בממשלה, מתי תהיה לכם תשובה?
אריק אוזן
¶
כן, האגפים המקצועיים הונחו לתת מתווה תוך עשרה ימים לגבי עדכון סל הקליטה או חלופות אחרות. כמו שאמרתי, כל האגפים המקצועיים נדרשו גם להכין תוכניות שיעזרו לעולים להתמודד עם יוקר המחייה.
אולגה דדון
¶
צהריים טובים, אולגה דדון ממשרד הקליטה, סמנכ"לית דיור. כפי שאמרתי בישיבה הקודמת בשבוע שעבר, צמצום תקופה לקבלת סיוע אוטומטי בשכר דירה – הלוגיקה ברורה והרציונל ברור. השר טרם גיבש את עמדתו.
אולגה דדון
¶
שנייה, אנחנו בדיוק שוקדים יחד עם משרד השיכון על בחינת כל הנתונים כי מדובר בתהליך מאוד מורכב שדורש בחינה מעמיקה. אמרתי בפעם שעברה שייקח לנו זמן להכין את כל הנתונים. בטח לאור העלייה המאוד גדולה בשנה שעברה שהכפילה את עצמה ביחס לשנים הקודמות.
היו"ר עודד פורר
¶
זה בסך הכול דיון מעקב, הוא היה צריך להסתיים עכשיו. הייתם אמורים להציג את הנתונים שלא באתם איתם לדיון הקודם.
היו"ר עודד פורר
¶
אבל למה לא אמרתם, למה לא התקשרתם אתמול למנהלת הוועדה להגיד שאתם צריכים עוד 24 שעות?
שאול מוצפי
¶
שמי שאול מוצפי משרד השיכון, מדובר בשליפות מורכבות, אנחנו מתבססים על נתוני עבר ולא על נתונים קדימה. אנחנו לא יודעים לצפות איזה אוכלוסייה תיכנס אחרי סל הקליטה.
שלומית אבינח
¶
סליחה, בדרך כלל אני לא מתערבת, הרעיון הזה של קיצור זמנים למי שוותיק, דוד ביטן, יושב-ראש הוועדה בכנסת ה-23 עשה ממש עבודה. אני יודעת שזה היה, פשוט הוא חלה בקורונה וזה נעצר. הרעיון הוא לא חדש, הוא עלה כמה פעמים בכנסת ה-23 וגם התקיימו דיונים. זה שהציעו את זה עכשיו זה לא אומר שמדובר במשהו שצץ יש מאין. כבר אז דובר וכבר אז אני הייתי עדה באופן אישי לשיחות עם אגף התקציבים לגבי ההשלכות על הארגונים. חשוב להבין שלא מדובר במשהו שצץ עכשיו.
דניאל בלנגה
¶
עדיין לא, אבל אודיע לוועדה, אני אמצא. ברצוני להתייחס לקיצור, בשבוע האחרון עמדנו בקשר עם משרד הקליטה ומשרד השיכון בניסיון להבין את המשמעויות. זה באמת יותר מסובך ממה שחשבתי. אנחנו יכולים להגיד שמדובר בסדר גודל של כמה מאות מליוני שקלים על פני ארבע שנים. זה אמור לכסות את כל המלאי הקיים ואז נישאר בלא עלות תקציבית כי זו עלות חד-פעמית. אנחנו בוחנים לעומק את הנתונים כדי לראות מה העלות של הדבר הזה.
אוהד טל (הציונות הדתית)
¶
אומר משהו, אני רוצה לצאת מעט נגד רוח הדברים שנאמרו כאן ולהגן מעט על משרד העלייה והקליטה, על אף שאני חושב שראוי היה להביא את הנתונים. נכנס שר חדש ולגיטימי לחלוטין שלוקח לו זמן ללמוד את העניין ולגבש מדיניות עצמאית, הוא לא חייב להיות מחויב אוטומטית למדיניות של השר הקודם.
אלכס קושניר
¶
שנייה, כשאתם נכנסתם וראיתם שפתאום מבטלים את הטבות המס לדימונה ולעוד כמה יישובים, נלחצתם ומצאתם את הכסף ואת הדרך לסדר את זה. כשמדובר בעולים אז פחות אכפת לכם. בסדר, הבנו, השר צריך את הזמן.
אוהד טל (הציונות הדתית)
¶
לקיים דיון פופוליסטי ולנסות להתעלם מהבעיות של העולים מדרום אמריקה או מצרפת או ממקומות אחרים ולדאוג רק לעולים מרוסיה זה - - - לא פחות ממה - - -
אוהד טל (הציונות הדתית)
¶
אז השר מנסה לגבש עמדה. השמיכה קצרה ואין מה לעשות. הוא מנסה לגבש עמדה ולדאוג לכל העולים.
היו"ר עודד פורר
¶
סליחה, לא. בתוך משרד העלייה והקליטה וגם בקליטה העלייה יש אירועים שהמשרד נותן להם מענה. הוא נותן את זה לעלייה מאתיופיה באמצעות מענקים שונים, הוא נותן את זה עם קרן הנמלטים כשמכריזים על אזור שיש ממנו נמלטים של מלחמה, והוא נותן סיוע שניתן נקודתית לגבי אירועים שבעבר לסיוע הכללי שניתן כשכבת בסיס. יש משמעות לרצף של סיוע חרום. בשנה האחרונה הגיעו למדינת ישראל 74,000 עולים. כמה מהם מרוסיה ואוקראינה?
היו"ר עודד פורר
¶
אנחנו רואים שכ-75% מהעולים הגיעו עם בעיה מאוד משמעותית מאזורי מלחמה. זיהה את זה הדרג המקצועי לפני כשנה, העלה את זה לפני הממשלה וזו קיבלה החלטה. אפשר לומר שאנחנו ממשיכים את המצב הזה עד שהשר ילמד, לגיטימי שהשר רוצה ללמוד, ויש דרך לומר שהנתונים בבחינה ובודקים אותם. כרגע חתכת, משרד העלייה והקליטה החליט לחתוך את הסיוע המיוחד שניתן לעולים נוכח המלחמה ולכן אני חושב שנכון היה, מעבר לזה שבאים לפה בלי נתונים ותשובות אחרי שביקשנו את התשובות לשאלות, נכון היה להגיד שמשאירים את הרצף עד לחודש פברואר. הרי זה יגיע בפני הממשלה. נאמר כאן שזה ימתין עד לאישור תקציב המדינה והמשמעות של אמירה כזו היא שרוצים לחתוך. תקציב המדינה יאושר במאי ומה שלא ניתן עד מאי כבר לא יינתן ביוני, בניגוד לשיר "אני גיטרה" של נעמי שמר. אני אומר לכם שלדעתי ב-31 בחודש נוכל לקיים ישיבה. במהלך השבוע הבא אתם תזומנו לישיבה. אני מבקש שהשר יגיע לישיבה וככל שהוא לא יכול המנכ"לית תהיה בישיבה עם תשובות. אם אתם לא באים עם מספרים ותשובות - - -
היו"ר עודד פורר
¶
אבל הם לעולם לא מוכנים, הם לא היו מוכנים לדיון הקודם והם לא מוכנים לדיון הזה. הם ידעו מה הנושא של הדיון הקודם, ביקשנו את הנתונים לדיון הזה ועד לרגע זה לא קיבלנו אותם. אנחנו ניפגש פה כל שבוע, נעשה את ההופעה הזאת – אני לא נהנה לעשות את ההופעה הזאת, זאת לא הייתה הכוונה – עד שתבואו עם נתונים. יש מספיק מערכות מחשב ומספיק אנשים. אני יודע כמה מהר שולפים את הנתונים כשרוצים אותם. שלפו את הנתונים ובואו איתם במהלך השבוע הבא. מה שקרה פה היום לא מקובל, לא אצלי. תודה, הישיבה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 13:13.