פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת ה-25
הכנסת
2
ועדת החוקה, חוק ומשפט
11/01/2023
מושב ראשון
פרוטוקול מס' 6
מישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט
יום רביעי, י"ח בטבת התשפ"ג (11 בינואר 2023), שעה 10:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-25 מתאריך 11/01/2023
צִיּוֹן בְּמִשְׁפָּט תִּפָּדֶה - מחזירים את הצדק למערכת המשפט. נושא הישיבה: הצגת תהליך העבודה של הוועדה בנוגע לחקיקה להסדרת מערכת היחסים שבין הכנסת והממשלה לבין מערכת המשפט, הצעת חוק-יסוד: הממשלה (סמכות הממשלה והשרים לקבוע את עמדתם המשפטית בפעולתם השוטפת ובפני ערכאות שיפוטיות)
פרוטוקול
סדר היום
צִיּוֹן בְּמִשְׁפָּט תִּפָּדֶה - מחזירים את הצדק למערכת המשפט. נושא הישיבה: הצגת תהליך העבודה של הוועדה בנוגע לחקיקה להסדרת מערכת היחסים שבין הכנסת והממשלה לבין מערכת המשפט
נכחו
¶
חברי הוועדה: שמחה רוטמן – היו"ר
משה סעדה – מ"מ היו"ר
קארין אלהרר
אברהם בצלאל
טלי גוטליב
מתן כהנא
עופר כסיף
חנוך דב מלביצקי
יואב סגלוביץ'
אריאל קלנר
גלעד קריב
חברי הכנסת
¶
דבי ביטון
בועז ביסמוט
ולדימיר בליאק
רם בן ברק
סימון דוידסון
אלי דלל
שלום דנינו
שרן השכל
בועז טופורובסקי
משה טור פז
אלמוג כהן
יוראי להב הרצנו
שרון ניר
מיכל שיר סגמן
יצחק פינדרוס
אורית פרקש הכהן
מטי צרפתי הרכבי
אפרת רייטן
אלעזר שטרן
עאידה תומא סלימאן
רישום פרלמנטרי
¶
תמר פוליבוי
רשימת הנוכחים על תואריהם מבוססת על המידע שהוזן במערכת המוזמנים הממוחשבת. ייתכנו אי-דיוקים והשמטות.
צִיּוֹן בְּמִשְׁפָּט תִּפָּדֶה - מחזירים את הצדק למערכת המשפט. נושא הישיבה: הצגת תהליך העבודה של הוועדה בנוגע לחקיקה להסדרת מערכת היחסים שבין הכנסת והממשלה לבין מערכת המשפט
היו"ר שמחה רוטמן
¶
בוקר טוב לכולם. היום י"ח בטבת התשפ"ג. אני מתכבד לפתוח את ישיבת הוועדה, אבל עוד לפני שאני אציג את הנושא, אני רוצה כמובן לציין את פטירתו של הרב בעדני, אבדה גדולה לעם ישראל, אבדה גדולה לכולנו. דיברנו על זה כבר הבוקר בוועדת הכנסת. אין אפשרות לשלוח תנחומים למשפחה, כי חכם שמת – הכול קרוביו, כולנו באבל, ולכן אין טעם שננחם אלו את אלו, רק נקווה שהקדוש ברוך הוא ינחם את עם ישראל על האובדן הזה. אני מתאר לעצמי שיהיו על זה הודעות בהמשך, ככל שיהיו לזה השפעה והשלכה על הבית, זה יבוא מהמקומות המתאימים.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
היום אנחנו נציג את תהליך העבודה של הוועדה, של ועדת החוקה, בנוגע לחקיקה שתסדיר את מערכת היחסים שבין הכנסת והממשלה לבין מערכת המשפט. אני בראש ובראשונה רוצה להודות לידידי, ואני אמרתי את זה גם בהרבה מאוד הזדמנויות, בהרבה תחומים המנטור שלי, שר המשפטים, חבר הכנסת יריב לוין שהרבה מאוד נושאים הם בליבת עשייתו לאורך השנים, עשייתו הפרלמנטרית והציבורית, זו באמת זכות גדולה עבורי שהוא משתתף בישיבה הזאת ושנעשית בברכתו ובתיאום אתו, כדי שבאמת התהליך יתבצע בצורה הטובה, היעילה, המקצועית ביותר.
אני אגיד כמה דברים, ואז אני – בעזרת השם כמובן, רשמנו ואני מבקש שמי שרוצה, יסמן למנהל הוועדה להירשם לזכות דיבור. אני מקווה שבוודאי כל חברי הוועדה הקבועים, וככל שייוותר הזמן גם חברי כנסת אחרים שנמצאים, נוכל לתת להם לדבר בהמשך. זה כמובן תלוי ביכולת להתקדם. אז גם אמרתי את התודות, וכמובן תודה לצוות הוועדה, לצוות שלי ולצוות המשפטי, שמלווה אותנו לכל אורך ההכנה. הם הזמינו את האנשים ודאגו לכול, תודה, תודה רבה.
לכל אורך ההיסטוריה, הוצבה מערכת המשפט – והוצב עיקרון העל של משפט צדק בליבה של התרבות, ההנהגה והשלטון של העם היהודי. זה כמעט understatement, מערכת המשפט ועיקרון משפט הצדק לא נתפסו כרע הכרחי, כסרח עודף של המערכת הציבורית, אלא כאבן הראשה של העם היהודי ושל השלטון שלו.
בהקמת הכנסת הזו, כמו כל כנסת, הקראנו את הפסוקים מתהילים: שיר המעלות לדוד, שמחתי באומרים לי בית ה' נלך. אחר כך כששם עלו שבטים: שבטי ה' עדות לישראל להודות לשם ה', כי שמה ישבו כסאות למשפט. זאת אומרת, אין ולא יכול להיות ערך חשוב יותר לעם ישראל מאשר ערך המשפט.
אינני בקי בתרבויות של עמים זרים, אבל אינני מכיר עוד עם בעולם, שהמשפט והצדק שזורים באופן כה עמוק ויסודי בתרבותו, בהגותו ובתפילותיו. אפילו מבחינה אדריכלית ולשונית, אנו משתמשים בשפה העברית בשם היכל המשפט. היכל הוא כמובן שם נרדף לחלק היותר פנימי של בית המקדש. אני נכחתי לאחרונה באולם הראשון של בית המשפט העליון בירושלים, לפני שהם עברו לבניין החדש פה בגבעת רם. לטעמי מדובר באחד החדרים המפוארים ביותר שקיימים בישראל.
בית המשפט העליון האמריקני, לשם השוואה, זכה לבניין משלו רק 146 שנים לאחר שהוקם. הם הושיבו אותם בלשכת המסחר, אחר כך הם עברו לבניין העירייה של פילדלפיה, ואחר כך שנים רבות ישבו באחד החדרים שהשאיל להם הקונגרס ברוב טובו, ולא היה להם בניין משלהם או מקום משלם.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
לא כך קורה אצלנו, אצלנו בעם ישראל השופטים ישבו בלשכת הגזית, בחדר שחציו בקודש וחציו בחול.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
עוד לפני מתן תורה, בפרשת יתרו הכוללת בתוכה את עשרת הדברות, לא פחות, מוקדשים פסוקים רבים לתיאור בנייתה של מערכת משפט מקיפה, המונה 60,000 שופטים של הערכאה הראשונה וכ-20,000 שופטים של הערכאות הגבוהות. אני חושב שאולי בגלל זה ידידי שר האוצר לא הגיע, הוא פחד שאם הוא יישב כאן יחד עם שר המשפטים הוא יצטרך לתקצב כל כך הרבה תקנים, אז הוא עדיין לא הגיע, הוא יגיע אולי בהמשך וישמע מה מחכה לו. מעל כל המערכת הזאת, עומד עיקרון הצדק, צדק לכל חלקי העם, צדק לעם.
בתחילת ספר מלכים, שלמה המלך מקבל מהקדוש ברוך הוא צ'ק פתוח, רק תרשום מה אתה מבקש ותקבל. הוא לא מבקש אריכות ימים, לא אושר ולא כבוד - -
היו"ר שמחה רוטמן
¶
- - ואפילו אינו מבקש את הכרעת העובדים. מה שהוא מבקש זה: ונתת לעבדך לב שומע לשפוט את עמך, להבין בין טוב לרע, כי מי יוכל לשפוט את עמך הכבד הזה? וייטב הדבר בעיני ה', כי שאל שלמה את הדבר הזה. ולמרות שמדובר באדם שהרגע ניהל שיחה צפופה עם הקדוש ברוך הוא, פעולתו הראשונה – הוא לא דן בעתירה שעוסקת במדיניות חוץ או בביטחון או במדיניות כלכלית, ואפילו לא בשאלות תקדימיות של פסילת חוקי יסוד. זה האנטי-קליימקס הגדול ביותר בתולדות האנושות, משיג ושיח עם בורא עולם לדיון בתביעת אבהות, או יותר נכון לתביעת אימהות בין שתי נשים משולי השוליים של החברה. והמסר הוא חד וברור, הוא נכתב בתורה, הוא נשנה בנביאים, שולש בכתובים, דין פרוטה כדין מאה, וכל דיין שדן דין אמת לאמיתו אפילו שעה אחת, נעשה שותף לקדוש ברוך הוא במעשה בראשית. כל אדם זכאי לקבל את מלוא תשומת הלב של המערכת השיפוטית, לא תכירו פנים במשפט כקטון כגדול תשמעון.
וכמובן שגם המשך הפסוק חייב לעמוד לנגד עינינו: לא תגורו מפני איש, כי המשפט לאלוהים הוא. העצמאות השיפוטית היא בליבה של מערכת המשפט. העצמאות בהבעת הדעה, גם עצמאות מפני לחצים חיצוניים, אבל חשובה לא פחות העצמאות מפני לחצים פנימיים מתוך המערכת ליישור קו ולציפוף שורות. העצמאות בשמירה על טוהר ההליך הפלילי גם כדי להרשיע את הרשע, גם כדי לזכות את הצדיק, ובעיקר כדי לעמוד כחומה בצורה על שמירת זכויות החשודים והנאשמים. עצמאות בניהול הליכים אזרחיים; עצמאות מניגודי עניינים ומהיכרויות מוקדמות, מהעדפות בעלי דינים או עורכי דין מסוימים, או הימנעות מלשבת בתיקים שבהם יש מניעות מלשבת בדין.
אני לא רוצה להעכיר את היום הזה בדוגמאות ממערכת המשפט הישראלית דהיום. יש כמובן דוגמאות טובות רבות, אך העם בישראל הוא עם חכם, ואמון הציבור ההולך וצונח במערכת המשפט על כל חלקיה, בבתי המשפט, בייעוץ המשפטי לממשלה ובמערך התביעה - -
יואב סגלוביץ' (יש עתיד)
¶
מה זה השבת הצדק למערכת המשפט? תגיד על מה אתה מדבר. על מה אתה מדבר בהשבת צדק למערכת המשפט?
טלי גוטליב (הליכוד)
¶
על מה אתה מדבר? אין צדק לפוליטיקאים מושחתים, אתה לא מבין את מערכת המשפט, אין לך טיפת הבנה במערכת המשפט.
ולדימיר בליאק (יש עתיד)
¶
צדק לפוליטיקאים מושחתים, זה מה שאתם עושים פה. הורסים את מערכת המשפט, הורסים את הדמוקרטיה הישראלית, זה מה שאתם עושים פה היום.
מיכל שיר סגמן (יש עתיד)
¶
זה כי אנחנו מתייוונים, פשוט מתייוונים – לא מספיק יהודים, לא מספיק ציונים, שום דבר לא מספיק.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
רבותי, אני רק אגיד דבר אחד, רשם מנהל הוועדה את זכות הדיבור. מי שיעיר הערת ביניים של מילה, שתיים – בסדר גמור. מי שינצל את זכות הדיבור שלו בזמן שאני או שר המשפטים או אחד מהדוברים האחרים ידבר – פשוט אראה בו כמי שניצל את זכות הדיבור שלו.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
כולל את כולם.
אולם דבר אחד ברור, אין מי שרוצה במערכת משפט עצמאית וחזקה שצדק ביסודה יותר מאתנו.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
זאת חובתנו, אותה הטיל עלינו העם. במשך שנים רבות עלו הדרישות והקולות לתיקון המערכת.
ולדימיר בליאק (יש עתיד)
¶
למה סגרו את המיקרופונים? למה סגרתם? מה זאת סתימת הפיות הזאת? תפתחו את המיקרופונים, מה זה הדבר הזה?
ולדימיר בליאק (יש עתיד)
¶
תפתחו את המיקרופונים, לא תהיה פה סתימת פיות, לא תהיה פה סתימת פיות. אתה רוצה לחלק פה צווי מעצר אולי?
היו"ר שמחה רוטמן
¶
- - ואם אתם לא תדעו לא להשתמש במיקרופון כדי להחריש את אוזנינו, הם יונמכו, זה בסדר גמור, בשביל זה יש לנו - - -
מיכל שיר סגמן (יש עתיד)
¶
סליחה, האופוזיציה מחרישה את אוזניך? האופוזיציה מחרישה את אוזניך? אתה לא מתבייש? אזיקים, ואנחנו מחרישים את אוזניך? תפתח את המיקרופון, חצוף – חצוף.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד)
¶
לא הבנתי. שגית, ממתי סוגרים לאופוזיציה את המיקרופונים? אני לא מוכן, לא יסתמו לי את הפה.
מיכל שיר סגמן (יש עתיד)
¶
חצופים, בכנסת ישראל סותמים לאופוזיציה את הפה.
(חבר הכנסת יורי להב הרצנו יוצא מחדר הוועדה.)
היו"ר שמחה רוטמן
¶
אתה רוצה לשמוע גם תשובה? כי שאלת את אותה שאלה חמש פעמים. דבר ראשון, שיהיה ברור, לאיש לא סותמים את הפה. אם יהיה שקט, אני אדבר, ומי שיפריע, אני אוציא.
דבר שני, את כל מה שאתם אומרים שומעים, הוא גם נקלט לשידור, גם בבית וגם שומעים אותו בחדר הוועדה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
חבר הכנסת, אני קורא אותך לסדר פעם שלישית, צא בבקשה.
(חבר הכנסת משה טור פז יוצא מאולם הוועדה.)
דבי ביטון (יש עתיד)
¶
אם אנחנו לא יכולים לדבר, למה לנו לשבת כאן? זאת בדיוק הריסת הדמוקרטיה, סתימת פיות.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
חברי הכנסת, אתם מפריעים לדיון. הם מוקלטים ומשודרים, זה רק כדי שכשכולם צועקים ביחד, כולנו נתחרש - - -
מיכל שיר סגמן (יש עתיד)
¶
זכותנו לקרוא קריאות ביניים, וזכותנו לעשות את זה עם מיקרופון בלי שייצא לנו הגרון. תפתחו את המיקרופון.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
יואב, אני קורא אותך לסדר פעם ראשונה. חבר הכנסת סגלוביץ, אני קורא אותך לסדר פעם שנייה. חבר הכנסת יואב סגלוביץ, אני קורא אותך לסדר פעם שלישית.
מיכל שיר סגמן (יש עתיד)
¶
לא, תפתח את המיקרופון, תפתח את המיקרופון. אתה לא תסתום לנו את הפה, תפתח את המיקרופון.
עאידה תומא סלימאן (חד"ש-תע"ל)
¶
אני מבקשת לדעת מה דעתה של היועצת המשפטית על מה שקורה, מה דעתה של היועצת המשפטית
היו"ר שמחה רוטמן
¶
חבר הכנסת שירי, פעם שלישית. בבקשה להוציא מחדר הוועדה. חבר הכנסת שירי, פעם שלישית, אתה קרוי לסדר פעם שלישית.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
אז אני אענה לך כשתפסיקי לשאול את השאלה, כי שמעתי את השאלה שלך, ואני אענה כשיהיה שקט.
יסמין פרידמן (יש עתיד)
¶
לא הבנתי, - - - אתם מחדש את כל החוקים? גם בוועדות?
(חברת הכנסת יסמין פרידמן יוצאת מחדר הוועדה.)
היו"ר שמחה רוטמן
¶
חבר הכנסת יוראי להב הרצנו, אתה אמור להיות בחוץ, חזרת? אז אני אצטרך להוציא אותך שוב, אם תתפרץ.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
אני לא סותם לכם את הפה. רבותי, אני אתייחס לזה, אם יהיה שקט. אם לא יהיה שקט, כרגע אתם סותמים לי את הפה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
לא, לא. חבר הכנסת יוראי להב הרצנו, פעם ראשונה, הפעם זה לא יהיה חמש דקות – הפעם זה לא יהיה חמש דקות. אתם מבזים את הוועדה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
חבר הכנסת הרצנו, הפעם הזאת זה לא יהיה חמש דקות, זה יהיה עד סוף הישיבה, אתה לא תיכנס יותר.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד)
¶
אתה לא מאיים עלי, ואתה לא תסתום לי את הפה. זה מעולם לא היה, זה לא יעלה על הדעת.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
חבר הכנסת הרצנו, אני קורא אותך לסדר פעם שלישית, צא בבקשה. צא בבקשה, צא בבקשה. כולם שומעים אותך, אז אני לא יכול לסתום לך את הפה, כי כולם שומעים אותך.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד)
¶
אני מבקש לשמוע את היועצת המשפטית.
(חבר הכנסת יוראי להב הרצנו יוצא מחדר הוועדה.)
היו"ר שמחה רוטמן
¶
אתה תצא בבקשה, צא בבקשה. צא בבקשה, צא בבקשה מחדר הוועדה. סדרנים, הוא מפריע לניהול התקין של הישיבה, תוציאו אותו בבקשה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
חברים, אני מבקש להוציא אותו. חברים, אני מבקש להוציא אותו. חברים, אני מבקש להוציא אותו.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
חברים, אני מבקש להוציא אותו. חברים, אני מבקש להוציא אותו. חברים, אני מבקש להוציא אותו. סדרנים, אתם מתעכבים בהוצאתו, והוא מעכב את הדיון של כולם.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
כאשר שומעים בבית את השיחה פה וכולם גם צועקים בעת ובעונה אחת, גם הפרוטוקול לא יכול לרשום, לא את הערות הביניים ולא את ההתייחסויות, הקקופוניה של השמיעה פה – אף אחד לא מצליח לשמוע את עצמו צועק.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
התוצאה היא שכולם שומעים גם בחדר הוועדה, הקלדנית, אפשר לשמוע אתכם גם בבית ולא קקופוניה של צעקות.
משה סעדה (הליכוד)
¶
חבר'ה, אפשר לתת לו לדבר בבקשה? באמת, קצת הגזמתם, באמת שהגזמתם. אבל תנו לו לדבר, מה זה הדבר הזה?
מיכל שיר סגמן (יש עתיד)
¶
אנחנו אופוזיציה, התפקיד שלנו - - - עזוב, רוטמן, עלית על עץ גבוה, תרד – רד מהעץ.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
אני אחזיר את המיקרופונים, שלא תהיה קקופוניה של צעקות, כדי שעורכת הפרוטוקול והציבור בבית יוכל להבחין בין קריאות ביניים לבין קקופוניה של צעקות.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
העובדה שאתם כל פעם תייצר קקופוניה גדולה יותר של צעקות, בסופו של דבר תפגע ביכולת שלכם לדבר. זו לא מטרתי, אני רוצה שכל אחד ואחת מחברי הוועדה וחברי הכנסת יוכלו לדבר.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
תודה, נמשיך. תפתחו בבקשה את המיקרופונים. אני כן אומר, כשתתחיל עוד פעם קקופוניה כזאת, אני אבקש להנמיך, כדי שעובדי הכנסת המסכנים, אנשי הפרוטוקול, לא יתחרשו כתוצאה מהצעקות במקביל מכל המיקרופונים.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
במשך שנים רבות עלו הדרישות והקולות לתיקון המערכת מכיוונים רבים ושונים. אובדן אמון הציבור הוא תהליך ארוך שנים, שלא התחיל אתמול ואיננו קשור למשפט זה או להחלטה אחרת, אלא לתמונה כוללת, ותמיד כשהועלו הצעות לתיקון ולשיפור, קטנות או גדולות, התעוררו "מגיני המערכת", שלמעשה הם מגדולי הפוגעים בה, בזעקות שבר ובנאומי הפחדה ובאיומים: נגדע את ידו, הטנקים יכריעו, הפיכה, מלחמת אזרחים, כיתת יורים.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
תודה. ביטויים שכאלה ושיח שכזה אינם נובעים מפתיחות בעמדות או לביקורת, וזה לא נובע מרצון להגן על מדינת ישראל היקרה לכולנו ועל מערכת המשפט שלה. ביטויים שכאלה הם שבירת כל הנורמות הדמוקרטיות של מדינה ושל עם חופשי בארצו.
ביטוי נוסף, עדין בהרבה מבחינת נראותו החיצונית, אבל חמור לא פחות, הוא הביטוי if it ain't broke don't fix it, או אחיו הישראלי: אם זה עובד, אל תיגע. אז זהו, שלא, זה לא עובד ואנחנו חייבים לגעת, והמפתח הוא הפרדת הרשויות. כשנקפיד עליה, השבר שבעם והשבר שבמערכת המשפט יתרפא ויתאחה.
משה טור פז (יש עתיד)
¶
אתה מאחד רשויות, רק כנסת וכלום לא. שמחה, לא נולדנו היום, אנחנו מקשיבים לך הרבה שנים. הרבה שנים אנחנו מקשיבים לך, אנחנו יודעים מה אתה רוצה, ת עשה לנו טובה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
מצוין. כשהכנסת תחוקק, הממשלה תמשול ובתי המשפט ישפטו צדק, אמון הציבור בכל רשויות השלטון יעלה ויגבר.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
סדרנים, אפשר בבקשה להחזיר את חברי הכנסת המוצעים, אם יהיה שקט.
אנו מתחילים היום בוועדת החוקה דיון ציבור שקוף ופתוח, שיעסוק במשימה זו, שהטיל הבוחר על שכמנו, ואנחנו לא נעצור עד להשלמת המשימה. תהליך העבודה, ציון במשפט תיפדה, כולל בתוכו מרכיבים רבים. התהליך כמובן יתנהל בשיח מתמיד ובשיתוף פעולה מלא עם שר המשפטים יריב לוין ועם התוכנית שהוצגה על ידו.
בשלבי הניסוח והסיום, התהליך יתגבש לדברי חקיקה הנוגעים בתיקונים הנדרשים, שיורכבו וישולמו גם מהצעות חוק פרטיות, גם מהצעות חוק מטעם הוועדה, וגם מהצעות חוק ממשלתיות, הכול כפי שיגיע לוועדה. אולם כפי שידוע לנו, חובה שסוף המעשה יהיה במחשבה תחילה, ואנחנו נראה את התיקונים מתוך תכנית כוללת ומחשבה כוללת של הוועדה.
דרך הדיון תהיה כך
¶
ועדת החוקה בראשותי תקיים דיוני עומק בנושאי הליבה של מערכת המשפט. נזמין את כל המומחים, את ראשי מערכת המשפט מהעבר ומההווה, את שרי המשפטים לשעבר, כמובן שר המשפטים בהווה נמצא פה, את היועצים המשפטיים בעבר, גם את היועצת המשפטית לממשלה, את כל מי שיש לו מידע או רעיונות לתרום לתהליך העבודה ולסוגיות העקרוניות העולות על הפרק. כולם יישמעו בנחת ולעומק, ויתבקשו לחוות את דעתם בשאלות ובסוגיות, שיוצגו להם על ידי ועל ידי חברי הוועדה. כשנחוש שבשלה העת להתקדם לכיוון נוסחים ופתרונות, נעשה זאת, אולם רק אחרי שהדיון ימוצה. אני מזמין כמובן את כל חברי הכנסת מכל המפלגות המעוניינים להיות שותפים בתהליך, מתוך הידברות ומתוך שיח, להשתתף בתהליך העבודה ובתכנית להשבת הצדק למערכת המשפט, להגיע לחדר הוועדה, להיות נוכחים בדיונים, להשאיר לפחות בנושא הזה את הציניות בחוץ ולקיים דיון פתוח ומעמיק.
אני מבקש מכל אחד מחברי הכנסת, שסבור שיש מומחה או בעל דעה שחשוב שדעתו תישמע, לפנות למנהל הוועדה, מר איל קופמן, ולבקש שהמומחה יוזמן ושדעתו תישמע. אנו נקיים פה סדרה ארוכה של דיונים חמישה ימים בשבוע, כדי שנקיף את הסוגיות ונוודא שמלאכת החקיקה שתתבצע בסופו של דבר תיעשה אחרי דיון ציבורי ומקצועי, מעמיק ויסודי.
אני חייב לומר שאת צורת העבודה הזאת גיבשתי גם על בסיס ניסיון העבר. יושבי ראש ועדות החוקה שקדמו לי קיימו דיונים עקרוניים בהצעות לתיקון חוקי היסוד, לדעתי אפילו יושב-ראש הוועדה הקודם היושב פה, לא רק אגב נוסח מסוים שעבר שלב טרומי או ממשלתי, אלא על בסיס סוגיות העומק.
בחרתי לקיים את הדיונים בשבוע הבא בנושא הליבה סמכות הממשלה והשרים לקבוע את עמדתם המשפטית בפעולתם השוטפת ובפני ערכאות שיפוטיות. בחרתי בנושא הזה משתי סיבות עיקריות: האחת, כי מדובר שקווי השבר בו באופן מסורתי אינם עוברים בין ימין לשמאל. כשהכנתי את הפרק בספרי "מפלגת בג"ץ" העוסק בשאלות אלה בדיוק, אני גיליתי קונצנזוס כמעט חוצה מפלגות ועמדות בתיאור הבעיות של ממשק העבודה בין היועץ המשפטי לממשלה כיועץ וכמייצג לבין הממשלה ושריה מייצר עבור מדינת ישראל. גם בקרב שופטי בית המשפט העליון לאורך השנים הובעו בנושא עמדות קוטביות.
ולכן חשבתי שטוב שנתחיל בנושא הזה, כדי שנצא מהשבלונה המחשבתית המסווגת הכול לימין ולשמאל, לקואליציה ולאופוזיציה. בנוסף, וזו חוויה שהופתעתי לגלות בעצמי בשבועות האחרונים, מצאתי את עצמי מתדיין שעות רבות בשאלות בסיס דווקא בנושא הזה עם אנשים שיש ביני לבינם הסכמה כמעט מלאה הן בדבר תיאור הבעיה והן בדבר הפתרונות והן הכיוון הכללי לפתרונות, אבל כשבאנו להסדיר את התחום, שמעולם לא הוסדר בחקיקה בישראל, צצו ועלו סוגיות יסוד שהדיון בהן חשוב מאוד, וקיימנו על כך שעות רבות של דיונים, וחשבתי לעצמי: כמה חבל שהדיונים האלה שקיימתי, לא נעשים בפומבי בפני הציבור, כשבחדר יושבים אנשים חכמים ומנוסים ממני, וכמובן כמובן יש גם חברי כנסת חכמים ומנוסים ממני, חברי הכנסת וחברי הוועדה, שיוכלו להביע עמדות תומכות, מתנגדות, עם דגשים שונים ועם נקודות מבט שונות. כבר ציטטתי בוועדה הזו את בעל ערוך השולחן שכתב: וכל מחלוקות התנאים והאמוראים והגאונים והפוסקים, דברי אלוהים חיים הם, לכולם יש פנים בהלכה, ואדרבה, זאת היא תפארת תורתנו הקדושה והטהורה שנקראת שירה ותפארת השיר היא כשהקולות משונים זה מזה, וזה עיקר הנעימות, ומי שמשוטט בים התלמוד, יראה נעימות משונות בכל הקולות המשונות זה מזה. בניית מערכת משפט השופטת בצדק, אינה רק בגדר תורה היא שללמוד אנו צריכים, היא גם בגדר דרך ארץ שקדמה לתורה. ולכן אני בהחלט רוצה שיישמעו קולות שונים, נקווה שקצת פחות משונים, אבל בעיקר שונים בוועדה בנושא הזה, וכולם בעמקות ובפתיחות.
אני רוצה להתנצל מראש בפני חברי הוועדה, אנשי מנהל הכנסת ומשמר הכנסת, אנשי הייעוץ המשפטי לכנסת, אנשי משרד המשפטים, ובעיקר בפני בני משפחותיהם, על השעות הרבות והימים הרבים שבהם תעבוד הוועדה בנושאים אלה. המשימה הזאת קיבלה עדיפות גבוהה ועליונה לא מאתנו, היא קיבלה עדיפות גבוהה ועליונה מהציבור שבחר בנו. נשמע את כולם, נדון עם כולם ונוציא - - -
היו"ר שמחה רוטמן
¶
חבר הכנסת בליאק, חבר הכנסת הרצנו, אני לא רוצה. להפך, אני רוצה שתדברו, רק אם תצעקו ולא תתנו לי לדבר, אני אוציא אתכם.
נאור שירי (יש עתיד)
¶
כי אם בעילת הסבירות עסקינן, זה לא היה סביר לכבות לנו את המיקרופונים, ואני שמח שהתאפסת על זה.
נאור שירי (יש עתיד)
¶
רק אמרתי שזה לא סביר היה, זה הכול, כי אתה דן בעילת הסבירות, אז זה לא היה סביר. תודה רבה שהחזרת את זה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
תודה. אנחנו נוציא מתהליך העבודה הזה מערכת משפט, השופטת בצדק, מערכת משפט הזוכה לאמון הציבור, מערכת משפט שכולנו נוכל להתגאות בה, ציון במשפט תיפדה. תודה רבה.
אדוני שר המשפטים, אני אשמח לדברי הפתיחה שלך, ואז אנחנו נעבור לחברי הוועדה לפי סדר.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
אני רק אגיד לפני ששר המשפטים ידבר, כאשר אנשים הפריעו לי, התאפקתי כי הייתי בסוג של ניגוד עניינים פנימי.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
לנאומו של שר המשפטים אני אקרא קריאות הרבה יותר מהר, כי אני לא אתן להפוך את הנאום לקרקס.
נאור שירי (יש עתיד)
¶
אפילו לטלי לא היה מה לומר על מה שנעשה פה על המיקרופונים, וזה אירוע באמת נדיר...
היו"ר שמחה רוטמן
¶
תודה רבה. רבותי חברי הכנסת, אני מעביר את רשות הדיבור לשר המשפטים, וכמו שאמרתי, אנא כבדו את המעמד.
שר המשפטים יריב לוין
¶
תודה רבה אדוני יושב-ראש הוועדה, מכובדי חברות וחברי הכנסת וכל מי שנמצא כאן או צופה בנו. ראשית אדוני, אני רוצה להודות לך על היוזמה החשובה שלך לקיים את הדיון הזה כאן בבית המחוקקים הנבחר כפתיח לדיוני עומק מקיפים ברפורמות הדרושות במערכת המשפט.
אני הצגתי את הצעד הראשון ברפורמה הדרושה, כפי שאני רואה אותה. אני חושב שהרפורמה חיונית להשבת הדמוקרטיה, להובלת האיזון בין רשויות השלטון, לתיקון מערכת המשפט ולהשבת אמון הציבור בה.
שר המשפטים יריב לוין
¶
חברות וחברי הוועדה, אני מוכרח לומר, אני מוכרח לומר, שאני רואה בצער גדול – אני באמת רואה בצער גדול - -
שר המשפטים יריב לוין
¶
אני אחזור שוב על הדברים, ואני חושב שלפחות אולי לדברים האלה תאפשרו להשלים את המשפט, כי אני חושב שחשוב שהציבור ישמע את הדברים האלה, יש לנו גם אחריות. אני רואה בצער גדול את הדברים המתלהמים, שנאמרים על ידי מספר מנהיגי ציבור וראשי מערכת המשפט בנושאי הרפורמה.
שר המשפטים יריב לוין
¶
חברות וחברי הוועדה, אני אנסה בפעם השלישית לומר את הדברים, שאני חושב שראוי שייאמרו והם חשובים. אני רואה בצער גדול את הדברים המתלהמים, שנאמרים על ידי מספר מנהיגי ציבור וראשי מערכת המשפט בנושא הרפורמה, בין מצד זה ובין מצד אחר.
משה טור פז (יש עתיד)
¶
על קריאות ביניים אתה עושה פה בליץ. אתה עושה בליץ, ואתה בא בטענות על קריאות ביניים.
רם בן ברק (יש עתיד)
¶
האם זה נכון שלפי ההסכמים הקואליציוניים הם מחויבים לתמוך במה שאתה מביא, עוד לפני שהם קראו את מה שאתה מביא?
היו"ר שמחה רוטמן
¶
חבר הכנסת רם בן ברק, אני לא רוצה לקרוא אותך לסדר פעם שלישית, אבל אם תכריח, זה יקרה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
חבר הכנסת טור פז, קריאה שלישית, צא בבקשה החוצה.
(חבר הכנסת משה טור פז יוצא מחדר הוועדה.)
שר המשפטים יריב לוין
¶
חבר הכנסת בליאק, אני רק אומר לך שבדמוקרטיה, גם אם אתה חושב שמישהו אומר דברי הבל, אתה מאפשר לו לומר אותם.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד)
¶
אבל אתם רוצים לחסל את הדמוקרטיה.
(חבר הכנסת ולדימיר בליאק יוצא מחדר הוועדה.)
מתן כהנא (המחנה הממלכתי)
¶
אדוני השר, כמו שאפשרת לראש הממשלה בנט בנאום הפתיחה שלו? אני זוכר היטב איך ניהלת את הישיבה, עם נאום הפתיחה של ראש הממשלה בנט.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
נכון, כי זו פעם שלישית, אחרי שהבטחת לי שאתה לא תפריע. החזרתי אותך לפנים משורת הדין, ולכן היד אצלך קלה על ההדק.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
טוב, חבר הכנסת עופר כסיף, אני קורא אותך לסדר פעם שלישית.
(חבר הכנסת עופר כסיף יוצא מחדר הוועדה.)
יוראי להב הרצנו (יש עתיד)
¶
אתם פועלים בחוסר סמכות מוחלטת.
(חבר הכנסת יוראי להב הרצנו יוצא מחדר הוועדה.)
שר המשפטים יריב לוין
¶
חבר הכנסת להב הרצנו, יש דבר כזה בדמוקרטיה שקרא העם, הכרעת הציבור, פתקי הצבעה בבחירות, דבר שולי כזה, לא רלוונטי.
מיכל שיר סגמן (יש עתיד)
¶
דמוקרטיה זה שלטון העם, לא שלטון הרוב, ופה אתם מתבלבלים ורוצים לקחת לעם את הזכויות, זה ההבדל.
גלעד קריב (העבודה)
¶
למה ראש הממשלה לא חתם עליה לפני הבחירות, בניגוד להגינות ולשקיפות של היושב-ראש, שהציג תכנית? למה הליכוד לא הציג את התכנית שלך לקמפיין הבחירות?
היו"ר שמחה רוטמן
¶
אני רוצה להחזיר את זכות הדיבור לשר המשפטים. אני לא רוצה לקרוא ולהוציא אנשים במהלך הנאום, אני מבקש שתכבדו גם את הוועדה וגם את השר.
שר המשפטים יריב לוין
¶
אני אעשה עוד ניסיון, ברשות יושב-ראש הוועדה. חברות וחברי הוועדה, אני רואה בצער גדול את הדברים המתלהמים, שנאמרים על ידי מספר מנהיגי ציבור וראשי מערכת המשפט בנושא הרפורמה, בין מצד זה ובין מצד אחר. אין מקום לאמירות מתלהמות, לנשיאת סמלים נאציים ולאלימות כלשהי, לרבות אלימות מילולית.
אני משוכנע, אדוני היושב-ראש, שבהובלתך ולמרות הקשיים יתקיימו כאן בוועדה בה חברים נבחרי העם, שנבחרו אך לפני כחודשיים על ידי מיליוני ישראלים, דיונים מקיפים בהם תישמענה כל הדעות. אני קורא לכל חברי הכנסת לקחת חלק בדיונים חשובים אלה, להשמיע את דעתם, אבל לא פחות חשוב מזה, גם לשמוע.
מכובדי, אני נחוש לקדם את הרפורמה שהצעתי, ושום איום לא ירתיע.
אורית פרקש הכהן (המחנה הממלכתי)
¶
אז מה שווים הדיונים, יריב? מה שווים הדיונים? זה בדיוק הקושי, אלה דיונים עם אקדח טעון כלפי כולנו, זה לא דיון מנותק מהרוב הקואליציוני.
שר המשפטים יריב לוין
¶
אני אחזור ואומר, אני נחוש לקדם את הרפורמה, וזה לא אומר שכל החוכמה במקום אחד, ואני בטוח שתהיינה הערות חשובות ומשמעותיות, שגם תתקבלנה ותשפרנה את הדברים, ככה זה צריך להיות.
רם בן ברק (יש עתיד)
¶
האם זה נכון, אדוני השר, שכל מי שחתם על ההסכמים הקואליציוניים התחייב לתמוך בזה? בעצם יש כאן בובות, הביאו אפילו נורבגים שיהיו כאן בובות שירימו את היד, כי הם קיבלו תקציבים.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
חבר הכנסת רם בן ברק, אני ממש לא מעוניין להוציא אותך. קיימנו דיונים בוועדה בראשותך, השתדלתי תמיד לכבד אותך כיושב-ראש כאשר אתה עצרת אותי, אז אני מבקש שתכבד גם אותי.
שר המשפטים יריב לוין
¶
מכובדי, אני נחוש לקדם את הרפורמה שהצעתי, ושום איום לא ירתיע אותי. אני נרגש לראות את התמיכה הציבורית האדירה בה.
שר המשפטים יריב לוין
¶
הגיע הזמן להשיב את הדמוקרטיה ולתת משמעות להצבעת הבוחר בבחירות הדמוקרטיות, כי אין אנשים נעלים ואין אנשים נחותים.
שר המשפטים יריב לוין
¶
כולנו אזרחים שווים ולכולנו זכות שווה לקחת חלק בהחלטות הקובעות את חיינו. תודה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
- - למרות קוצר הזמן, למרות שאמרתי שמי שיקרא קריאות ביניים, אני אקח ממנו את זכות הדיבור, אני אשתדל - - -
היו"ר שמחה רוטמן
¶
התנאי לזה – אני אשתדל לגוון גם אופוזיציה וגם קואליציה, ודווקא לתת יותר לאופוזיציה שדיברה, כי דיברו שני נציגי קואליציה, אז אני כן אנסה לתת יותר קדימות להעדיף חברי אופוזיציה שידברו. יש לנו עוד רבע שעה עד תחילת המליאה, לצערי. רבותי, לוחות הזמנים שאני תכננתי, אילולא ההתפרעויות האדירות, היה כמעט שעה.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
פינדרוס, הרי אתם לא תדברו, אתם לא תגידו כלום, תעשו ככה עם הראש, זה מה שיהיה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
אני אגן על זכותכם לדבר, כשם שהגנתי על זכות שר המשפטים ועל זכותי, אבל אם אתם תצעקו - -
היו"ר שמחה רוטמן
¶
גלעד, אתה ראשון הדוברים. יש עוד רבע שעה, אני מציע שאף אחד לא ידבר ותצעקו ברבע השעה הקרובה למה לא נותנים לכם לדבר, זה יכול להיות מאוד מעניין.
יסמין פרידמן (יש עתיד)
¶
אבל אדוני יושב-ראש הוועדה, אתם משנים שיטת ממשל, ואתם מתפלאים שאנחנו נסערים? לא הבנתי.
נאור שירי (יש עתיד)
¶
סעדה, להזכיר לך שבדיון על חוק בן גביר אתה קראת ספר, עאלק דיון. באמת עניין אותך ממש הדיון - - -
יוראי להב הרצנו (יש עתיד)
¶
זה דיון שהוא לא לגיטימי, הוא לגיטימי? מי חושב פה שהדיון הזה הוא לגיטימי?
(מיכל שיר סגמן יוצאת מחדר הוועדה.)
יוראי להב הרצנו (יש עתיד)
¶
אפשר לשמוע את הייעוץ המשפטי, שיסבירו לנו איך אפשר לבטל דמוקרטיה באמצעות הדמוקרטיה?
היו"ר שמחה רוטמן
¶
חבר הכנסת בליאק, אנשים שאני הרשיתי להם לחזור אחרי שלוש קריאות, הייתי מצפה – הייתי מצפה שלא יסתמו את הפיות של אחרים.
ולדימיר בליאק (יש עתיד)
¶
אתה לא רוצה להשיב? אין לך תשובה, אין לך תשובה.
(חבר הכנסת ולדימיר בליאק יוצא מחדר הוועדה.)
יוראי להב הרצנו (יש עתיד)
¶
מה זאת אומרת? לא נקראתי עכשיו שלוש פעמים. על מה אתה מדבר? לא נקראתי עכשיו שלוש פעמים.
אפרת רייטן מרום (העבודה)
¶
אז תוציא אותי, תוציא אותי. האיומים האלה לא מפחידים, אני רק מבקשת לשאול את השר.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
חברת הכנסת רייטן, זה לא עניין של לפחד, את פוגעת בזכות הדיבור של חבריך לאופוזיציה.
אפרת רייטן מרום (העבודה)
¶
האם הוא מתכוון להגיע? אני פונה אליו ישירות. אני מבקשת משר המשפטים, אני יודעת שהמשרד הוא מאוד עמוס, ואני מבקשת שתגיע גם לדיונים הבאים, זה מאוד מאוד חשוב.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
ראשון הדוברים יהיה חבר הכנסת גלעד קריב. ביקשתי מהיושב-ראש הארכה כדי לאפשר לכמה שיותר חברי ועדה לדבר. ככל שהוא יאפשר, אני אאריך במספר דקות.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
אחריו קארין אלהרר. אני כן מבקש, מאחר וכרגע, קחו בחשבון שיש חברים, אני כן אומר כבר עכשיו שישיבת הוועדה הקרובה בהמשך באותו נושא, באותו נושא של הצגת תכנית העבודה, הערות לתכנית העבודה, תימשך ביום שני בכל מקרה. מי שלא יקבל, רשימת הדוברים תישמר. כל מי שירצה להמשיך ולדבר, זכותו תישמר גם בהמשך הדיון, גם לעצם מסגרת הדיון וגם לתכני הדיון. אני מזמין את כל חברי הוועדה שזכותם לדבר היום לא מומשה, להמשיך ולהגיע בשני, שלישי ורביעי. חבר הכנסת גלעד קריב, זכות הדיבור שלך.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
חבר הכנסת שטרן, אתה לא מקשיב אפילו לתשובה, זאת תשובה במילה, אבל אני לא אענה למי שישאל את אותה שאלה חמש פעמים.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
אמרתי בתחילת דבריי, אני חשבתי שזה מאוד מאוד ברור, זה נאמר במסגרת דבריי, שכל חבר כנסת וכל חבר ועדה שירצו להגיע ולהשתתף בדיוני הרפורמה והתכנית לתיקון מערכת המשפט והשבת הצדק אליה, יוכל להגיע ולדבר לכל אורכה. תודה, אין שאלת המשך.
אלעזר שטרן (יש עתיד)
¶
את זה אני יודע, אבל לא ענית לי לשאלה. אמרת שאתה שומר את הרשימה של הדוברים ואת הזכות, שאלתי אם גם אנחנו בתוך זה.
גלעד קריב (העבודה)
¶
אדוני היושב-ראש, אדוני השר, ראשית צר לי, חבר הכנסת רוטמן, שבחרת לפתוח את סדרת הדיונים הזו בדיון של שעה אחת בנוכחות שר המשפטים, כאשר ברור שבמסגרת זמן כזו, לא יתאפשר לחברי הכנסת להשיב לשר; והדבר, דומני, וזו התחושה, הוא צעד מכוון.
עוד יותר אני מצטער, ששר המשפטים לא טרח לכלול בדבריו גינוי חד-משמעי לדברים המאיימים והמסוכנים ששמענו אתמול מפי חבריו לקואליציה, לרבות אלו שנושאים תפקידים בכירים בבית הזה, איומים של ממש על מנהיגים פוליטיים, שגם הם בדיוק כמוך נבחרו על ידי אזרחי ישראל.
עכשיו, אדוני היושב-ראש, בהיותך תלמיד חכם, הענקת לסדרת הדיונים שאנחנו עומדים בפתחה כותרת, שלקוחה מהנבואה הראשונה של ישעיהו, ציון במשפט תיפדה, מנהג יפה. אך האמת היא שראוי היה לתת לסדרת הדיונים הזו כותרת מפסוק אחר באותה נבואה, שמעו דבר ה' קציני סדום, האזינו תורת אלוהינו עם עמורה.
ומדוע זה הפסוק שמתאים למהלכים המתוכננים על ידיכם? מכיוון שמסורת חז"ל מלמדת אותנו, שבסדום היתה מערכת משפט בנויה לתלפיות, אלא שהיא שירתה את בעלי הכוח והשררה, ולא העניקה בדל של הגנה לחלשים ולמוחלשים. למקום המסוכן הזה תוביל אותנו התכנית שהציג שר המשפטים במסיבת העיתונאים שלו לפני שבוע: תכנית שתפוגג את ההגנה החוקתית על זכויות האדם והאזרח; תכנית שתביא לפוליטיזציה של השפיטה ולהשתלטות של הרשות המבצעת על הרשות השופטת; תכנית שתהפוך את הסדקים הקיימים, שמאפשרים לשחיתות לחלחל למסדרונות השלטון, לחורים של ממש בחומת ההגנה על טוהר המידות.
וכשם שהזכרנו דוגמאות מקראיות, נכון להזכיר גם דוגמאות מימינו, של מדינות שבהן מערכת המפשט נדרסה תחת גלגלי השלטון, לא בכוח הכידונים, אלא באמצעות "רפורמות" במירכאות כפולות ומכופלות, רפורמות שנגעו להליכי המינוי של השופטים, לסמכויות בית המשפט העליון, ובאמצעות ניסיון לטשטש את העובדה היסודית, שדמוקרטיה היא לא חד-אופן של שלטון הרוב, אלא תלת-אופן, שיש בו גם את גלגל ההגנה החוקתית על זכויות האדם והאזרח וגם את הגלגל של ביזור הכוח השלטוני בין הרשויות, הפרדת רשויות של ממש, ולא דריסת הרשות השופטת והמחוקקת על ידי הרשות המבצעת.
אדוני היושב-ראש, על דבר אחד אני חייב לשבח אותך. למרות הוויכוח הנוקב בינינו, אתה הלכת והצגת ביחד עם ראשי מפלגתך תכנית סדורה ומפורטת לפני הבחירות. ראש הממשלה נתניהו לא עשה זאת. הוא דיבר במונחים עמומים. אם שר המשפטים הגה את תכניתו 20 שנים, מדוע לא הצגת אותה לבוחרים ביחד עם ראש הממשלה נתניהו? לא עשיתם זאת לפני הבחירות; לא עשיתם את זה בזמן המשא ומתן הקואליציוני; ואפילו בקווי היסוד שהצגתם כאן מעל לבמה ובהסכמים הקואליציוניים, אין זכר לכל הצעדים המפורטים. הרי אתה שוקד על התכנית 20 שנה, מדוע הסתרתם אותה בקמפיין הבחירות?
מסיבה אחת, ראש הממשלה נתניהו, וגם אתה יודע, שרבים הצביעו לליכוד, אך עדיין מתנגדים לעוצמת המהלכים הדורסניים שאתה מקדם. רבים ממצביעיכם בהחלט רוצים לראות תיקון במערכת המשפט, אבל לא את דריסתה. ולכן הסתרתם מהציבור את הרפורמה המפורטת, שאתה שוקד על פרטיה.
גלעד קריב (העבודה)
¶
ולסיום אדוני, אי אפשר שלא להתייחס למתכונת הדיונים שאתה מבקש לקדם. יש קו דק - - -
היו"ר שמחה רוטמן
¶
שניה גלעד, אני עוצר אותך, אני מתכוון להתקשר ליושב-ראש הכנסת לבקש את הארכתו, אז יחליף לכמה דקות סעדה.
גלעד קריב (העבודה)
¶
חבל שדווקא הדברים שמכוונים להכרעה שלך – אתה לא נמצא בהם. אני אומר אותם בכל אופן.
טלי גוטליב (הליכוד)
¶
חבל, כי אנחנו לא מנהלים את הוועדה. תגיד ביום שני. קריב, לא חייבים להגיד הכול. גם אם הכנת כתוב, תדע תמיד שאתה יכול - - -
אלעזר שטרן (יש עתיד)
¶
אבל היא מהקואליציה. אבל סעדה, היא מהקואליציה, אז אם היא בקריאה שנייה? היא מהקואליציה.
גלעד קריב (העבודה)
¶
אי אפשר להתעלם מאופן הדיונים שיושב-ראש הוועדה מבקש לקדם. חבריי, ישנו קו דק בין סדרת דיונים תיאורטיים מעמיקים לבין פיזור מסך עשן. לא ניתן – לא ניתן לקיים בוועדה של הכנסת דיונים תיאורטיים במשך שבועות, שהם לא על בסיס של הצעות חוק קונקרטיות. הדבר לא נועד לאפשר דיון מעמיק, אלא רק לפזר מסך של עשן, כפי שאמרתי.
זו ועדה של הכנסת, ולא כנס אקדמי של התנועה למשילות ודמוקרטיה. יש לך רפורמה סדורה, אדוני היושב-ראש? פרסם תזכירים להערות הציבור, כפי שצריך לעשות; הבא לנו הצעות חוק; אנחנו נדבר על הפרטים. אל תלאו אותנו בדיונים מתישים ובסימפוזיונים. הצג לציבור את תכניתך, ואנחנו את כל זמן הדיונים נקדם סביב ההצעות שלך, שהולכות ומסתמנות כהצעות דורסניות, חסרות מנגנונים של איזונים ושל בלמים.
הכול, כל מה שקורה כאן – ההסתרה לפני הבחירות; העמימות במשא ומתן הקואליציוני; ההדלפות החלקיות לעיתונאים בכירים; אי הזכרת העניינים בקווי היסוד; וגם הסימפוזיון המלומד שאדוני היושב-ראש מתכנן לעשות כאן עוד בטרם פורסמו תזכירי החוק.
גלעד קריב (העבודה)
¶
הטשטוש בין הצעות חוק פרטיות להצעות חוק ממשלתיות להצעות חוק מטעם הוועדה – הכול נועד לפזר מסך עשן.
ומשפט הסיום, מכיוון שבכל זאת אדוני נתלה בראשית מסיבת העיתונאים המפחידה שלו בזכרו של מנחם בגין סנדקו, אז גם אני אתלה דווקא באבותיך הרעיוניים. ז'בוטינסקי אמר - - -
גלעד קריב (העבודה)
¶
לא, ז'בוטינסקי לימד אותך, לימד את כולנו, שהשקט הוא רפש, וברוח דבריו של ז'בוטינסקי, אנחנו מבטיחים לכם שלא נהיה שקטים ולא נהיה ממלכתיים, ולא נשתוק כאשר אתם מבקשים להחריב את הדמוקרטיה הישראלית.
וברוח דבריו של ישעיהו, שאתה נתלה בו, אדוני היושב-ראש, למען מדינת ישראל, למען החברה הישראלית כולה ולמען הדמוקרטיה הישראלית, לא נחשה ולא נשתוק, לא כאן ולא ברחובות.
גלעד קריב (העבודה)
¶
אני אומר מאבק דמוקרטי, שירעיד את - - - המדינה, המחאה הציבורית הגדולה ביותר בתולדות מדינת ישראל.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
גלעד, גלעד, אתה לוקח זמן שעמלתי קשות כדי להשיג זמן נוסף לחברי האופוזיציה, בעיקר לחברי האופוזיציה.
יואב סגלוביץ' (יש עתיד)
¶
הולך להיות פה דיון תיאורטי חמישה ימים בשבוע על הנושאים שהם חושבים מתישהו להוציא תזכיר חוק.
קארין אלהרר (יש עתיד)
¶
אדוני יושב-הראש, אני רוצה בראשית הדברים שלי להזכיר לך, שבסוף הדיון אתמול אמרתי לך, שמדובר בנושא כבד בעל משקל גדול, שעשוי לשנות את סדרי השלטון במדינת ישראל, והפצרתי בך לא לקיים דיון בתקופת זמן כל כך קצרה.
הזמנת לכאן את שר המשפטים, שאני מניחה – אני מאוד אשמח אם אני טועה – שהוא לא יגיע לכל דיון. יש חשיבות גדולה באמת לתת זמן לדבר. זאת הערה מקדמית.
עכשיו תראה, יש פה איזה דיסוננס קוגניטיבי שאני מזהה. מצד אחד, הולך שר המשפטים, אדוני למסיבת עיתונאים ואומר: אני נחיש להביא את הרפורמה, ומסמן גם יעדים מאוד מאוד ברורים. מן הצד השני, אתם קוראים כאן לדיון מעמיק, לכולם להשמיע את דעותיהם, אז מה אמורה להיות התוצאה? להקשיב ולעשות מה שתכננתם? הרי ככה לא מתקיים דיון מעמיק.
קארין אלהרר (יש עתיד)
¶
אני שמחה שכולם מנסים להסביר לי, אבל שמעתי באוזניי את שר המשפטים אומר: אני נחוש להעביר את הרפורמה. כשמישהו נחוש להעביר את הרפורמה, אני לא בטוחה שהוא יטה אוזן להקשיב למה באמת נאמר.
יואב סגלוביץ' (יש עתיד)
¶
הוא עסוק עכשיו בחוק חקירת פרקליט המדינה, הוא פשוט עסוק בזה כרגע, זה חשוב מאוד...
קארין אלהרר (יש עתיד)
¶
זה מדהים שכולם מסבירים לי מה אני שומעת, אבל תנו לי לבד להגיד מה שמעתי.
אני רוצה לדבר רגע על המהות. שמעתי את כל הצעדים, שאדוני שר המשפטים מתכוון להביא, ואני אומרת: אתם בסיסמאות של הפרדת רשויות ואיזון אמיתי בין הרשויות, תביאו למצב שבו הרשות היחידה שתשלוט בכיפה ללא עוררין וללא סייגים היא הרשות המבצעת, כי הרשות המבצעת היא זו שתבחר את השופטים. אגב, אולי לא צריך ועדה למינוי שופטים?
נאור שירי (יש עתיד)
¶
עדיף שהחברים שלכם יתמנו, את צודקת...מה אתם עושים? אתם ממנים את השופטים, אז איזה שופטים יהיו? חברים שלכם.
נאור שירי (יש עתיד)
¶
חנוך, זה לא נקרא אפליה מתקנת. אני מזמין אותך ללמוד מה זה – אפליה מתקנת זה בטוח לא.
נאור שירי (יש עתיד)
¶
הבאת אתך בקבוקי תבערה, גברתי, לשרוף את הרחובות? הבאת בקבוקי תבערה? יופי, כל הכבוד לך.
מיכל שיר סגמן (יש עתיד)
¶
בוקר בהיר אחד באים עם הפיכה שלטונית.
(חברת הכנסת טלי גוטליב יוצאת מחדר הוועדה.)
נאור שירי (יש עתיד)
¶
בקבוקי התבערה, להזכיר לך, מי נסע איתם באוטו – בוא בוא, להזכיר לך מי נסע עם בקבוקי תבערה באוטו? להזכיר לך?
היו"ר שמחה רוטמן
¶
כמו שאת רואה, אני אעשה הכול, כולל להוציא חברי קואליציה ואופוזיציה כדי שתשלימי את דבריך.
קארין אלהרר (יש עתיד)
¶
שמעתי לפחות בדברים שאמרת אתה השר על הצעדים שאתה מתכוון להביא: ועדה למינוי שופטים, שכל כולה נשלטת על ידי הקואליציה; ביטול עילת הסבירות; פסקת התגברות ב-61 – כל הדברים האלה, איפה הרשויות האחרות? אתם רוצים להביא לאיזון? איזון? זה לא איזון, זאת העברת הסמכויות משלוש רשויות לרשות אחת.
ואני שואלת אותך, השר לוין, מי יהיה הגורם שיגן על זכויות המיעוט? מי הוא יהיה? הרי הקואליציה נשלטת על ידי מינימום 61, שזה המינימום שאתם רוצים לפסקת ההתגברות. מי יגן על זכויות המיעוט?
ואני רוצה לחזור גם על דברים שנאמרו כאן, מתי הצגתם את כל זה לציבור? מתי זה נאמר? אני שמעתי על לשטוף עם אקונומיקה את בתי המשפט ואת השופטים, אני שמעתי כל מיני אמירות מהליכוד.
קארין אלהרר (יש עתיד)
¶
שמעתי כל מיני דברים, אל התכנית הספציפית הזאת לא שמעתי, לא שמעתי מהליכוד.
אז לבוא ולהתהדר באיזו אמירה "העם בחר"? לא חברים, העם לא בחר בדבר הזה. העם בחר בכם, אולי אלה הרעיונות שלכם, מעולם לא חשפתם אותם.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
אפשר לשאול המון, אפשר ויהיו פה שעות רבות, גם של שאלות וגם של תשובות, אני פשוט רוצה כרגע לתת הזדמנות לחברי הכנסת לדבר.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
ככל שהשר ירצה להתייחס, אני לא סיכמתי אתו מראש, אבל אני בטוח ואני יודע שהוא – בוודאי בחלק מהדיונים – ירצה להגיע לאורך התהליך הזה, ונודיע עליהם כמובן זמן מראש.
יואב סגלוביץ' (יש עתיד)
¶
ממתי עושים דיון תיאורטי במשך חמישה ימים בוועדת חוקה על מה שאנחנו לא יודעים?
היו"ר שמחה רוטמן
¶
גם לזה אני אתייחס כשיגיע תורך ויגיע תורי לענות לך.
מאחר ואני אמרתי שאני גם אתן קדימות לחברי ועדה, היום לפחות, ואני גם רוצה לתת לכמה שיותר נציגי סיעות, אז אני - - -
היו"ר שמחה רוטמן
¶
לא לא, דווקא מנציגי סיעות, אז חבר הכנסת מתן כהנא יהיה אחרון הדוברים להיום, ואנחנו נמשיך את הרשימה מהמקום שבו היא הופסקה ביום שני. אני רק מזכיר שאנחנו בזמן, שבחסדו של היו"ר, אז אני מבקש לתמצת כדי שאנחנו נוכל לעמוד בהארכה שנתן לנו היו"ר.
מתן כהנא (המחנה הממלכתי)
¶
אדוני שר המשפטים, אני רוצה לפנות אליך ולדבר מניסיוני האישי, ניסיוני האישי כשר לשירותי דת בקדנציה הקודמת. למרות שבעיניי בראייה סובייקטיבית, ניסיתי לעשות כל מאמץ כדי לקדם את הרפורמות בהסכמה רחבה ובדיאלוג עם כל הגופים הרלוונטיים, יש כאלה שחשו שזה לא המצב.
עובדתית מה שקורה זה שאותם אלה שחשו שזה לא המצב, הם היום בשלטון, הם היום השר לשירותי דת, ובפועל מה שהם עושים זה עוברים – הם מנסים לפחות – רפורמה, רפורמה מהדברים שעשיתי ולהרוס אותם, גם כשהם יודעים היטב בעצמם, שיש ברפורמות האלה דברים מאוד חיוביים ומאוד טובים.
החשש שלי, שהדברים שאתה תנסה לקדם באופן שבו אתה מנסה לקדם אותם – ואני מאלה שחושבים שכל אחד מהנושאים שהעלית הם נושאים שקריטי לדון בהם וקריטי לעשות בהם שינויים – באופן שבו אתה אדוני מנסה לקדם אותם, ברגע שיתחלף פה השלטון, ויום אחד הוא יתחלף כי ככה זה בדמוקרטיה, יבוא הצד השני או מי שזה לא יהיה, ופשוט יאיין את כל ההישגים שאתה תשיג, וזה פשוט חבל, כי יש פה הזדמנות פז. יש פה אנרגיות, באמת אנרגיות, לעשות את השינויים שגם אני מאז שנכנסתי לפוליטיקה קורא לזה שצריך לעשות אותם.
אבל אדוני, בדרך שאתה מנסה להוביל את זה, זה פשוט יגרום לזה שמיד כשיתחלף השלטון, יקרה מה שקורה לרפורמות שלי בנושא הכשרות ומה שניסיתי לעשות בגיור – הכול הם ינסו למחוק, וחבל. בסוף בני גנץ, יושב-ראש הסיעה שלי, הושיט את ידו ואמר: בואו נעשה את הדברים בהסכמות רחבות, כדי שהם יהיו בני קיימא, כדי שיישאר לשנים ארוכות.
מתן כהנא (המחנה הממלכתי)
¶
ואני אומר לך אדוני שר המשפטים, פסקת התגברות כמובן היא דבר רלוונטי ורצוי, וגם באיזה רוב השופטים כן או לא יכולים לבטל חקיקה, גם היועץ המשפטי של שר, מי הוא צריך להיות – על כל הדברים האלה אפשר לדבר, אבל אדוני, באופן שבו אתה מקדם את זה עכשיו, זה פשוט נידון לזה שזה יחזיק מעמד שנים בודדות, ואחרי זה יבוא מישהו ויהרוס את הכול, וחבל, יש פה הזדמנות פז לתקן את המערכת. אדוני, אתה פשוט לוקח את כל הקלקולים שיש עכשיו ומעביר אותם צד, וזה לא יעזור.
בועז ביסמוט (הליכוד)
¶
אני דווקא מסכים אתו. אדוני שר המשפטים יושב כאן, כי היינו צריכים ללמוד מהם, כמו ההסכם עם לבנון.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
חברי הכנסת, יש לנו עוד זמן קצר עד לארכה שנתן לנו היו"ר, מספר שניות. דבר ראשון, אני רוצה להודות לשר המשפטים שהגיע, ולבקש ממנו – אני חושב שהקולות שנשמעו פה בוועדה, ככל הניתן, אנחנו מכירים את לוחות הזמנים, לעקוב ולהשתתף בדיונים שהוא יראה לנכון תמיד, אורח ובעל בית בבניין הזה ובוועדה הזו. נשמח לבוא ולשמוע, אני בטוח שגם לחברי הכנסת יהיו הרבה הערות.
תודה רבה לחברי הכנסת שהשתתפו. אני מבטיח שכל חבר כנסת שנרשם לדבר היום, חבר ועדה או לא חבר ועדה, ייכנס לסדר היום ביום שני בצורה מלאה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
ואני מבטיח, שכל הדיונים החשובים שיתקיימו כאן בוועדה, ובוודאי כל ההערות שידרשו את התייחסותו של שר המשפטים או של משרד המשפטים, יועברו ויזכו להתייחסות הטובה ביותר לאורך הדיון.
גלעד קריב (העבודה)
¶
אדוני היושב-ראש, אדוני, האם אפשר לבקש ממנו רק בקשה, שישיבת ההמשך תיקבע בתיאום עם השר? לא צריך להעביר את דבריהם, ראוי שהשר ישמע אחרי שהוא השמיע, זה כבודה של הרשות המחוקקת.