פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת ה-25
הכנסת
31
הוועדה המסדרת
04/01/2023
מושב ראשון
פרוטוקול מס' 22
מישיבת הוועדה המסדרת
יום רביעי, י"א בטבת התשפ"ג (04 בינואר 2023), שעה 9:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-25 מתאריך 04/01/2023
הצעה בדבר וועדות קבועות לכנסת
פרוטוקול
סדר היום
הצעה בדבר הרכב ועדות הכנסת ויושבי הראש שלהן – דיון והצבעה
נכחו
¶
חברי הוועדה: אופיר כץ – היו"ר
יעקב אשר
מירב בן ארי
שרן מרים השכל
בועז טופורובסקי
אחמד טיבי
יבגני סובה
שמחה רוטמן
אפרת רייטן מרום
חברי הכנסת
¶
ינון אזולאי
ואליד אל הואשלה
בועז ביסמוט
ולדימיר בליאק
אלי דלל
ווליד טאהא
משה טור פז
יוסף טייב
מתן כהנא
נעמה לזימי
חנוך דב מלביצקי
צביקה פוגל
יצחק קרויזר
גלעד קריב
פנינה תמנו
היו"ר אופיר כץ
¶
בוקר טוב לכולם, אני מתכבד לפתוח את ישיבת הוועדה המסדרת. בהמשך לדיון הקודם שהיה לנו לגבי החלוקה, קיימתי פגישות עם נציגים, גם מהקואליציה, גם מהאופוזיציה. לאחר שיח עם הנציגים אתמול, כמו שהתחייבתי, אני אעביר לכם את החומרים לפני ולא באותו בוקר, השתדלתי לשלוח את זה אתמול כמה שיותר מוקדם. להבדיל מהדיון הקודם, אני אציג את השינויים העיקריים, אני בטוח ששמתם לב.
בחלוקה הנוכחית שעשיתי, הפרדנו את יש עתיד ורע"מ, כשלפני כן הם היו ביחד 29 וכל אחת קיבלה את מספר החברים לפי המפתח הקיים. יש עתיד זכאים ל-42 נציגים בוועדות, ורע"מ ל-9.
לפי החישוב יהיו ליש עתיד עכשיו שני נציגים בוועדת העבודה והרווחה במקום אחד, וכן שלושה נציגים בוועדת החינוך לפי בקשתם. התווסף נציג לרע"מ בוועדת הכספים, במקום נציג שהיה להם בקרן הגז. לשם כך אנחנו צריכים להגדיל את ועדת הכספים, ונדרשת הגדלה של מספר חברי ועדת הכספים ל-18 חברים, וזה מצריך רוב של 75% בוועדה. אחרי שנסיים במליאה, נצטרך לחזור לוועדה ונצטרך רוב של 75.
היו"ר אופיר כץ
¶
אז לפני ההצבעה, נצביע גם על ההגדלה, בסדר גמור.
לגבי הוועדות, האופוזיציה תקבל שבע ועדות – ארבע קבועות ועוד שלוש ועדות של נושאים מיוחדים, שייקבעו בהסכמה אתנו. יש עתיד יקבלו סך הכול, אם אנחנו לפי החלוקה של שני שליש ושליש, שתי ועדות מלאות, ויתר החלוקה היא אותו דבר לפי הדף שקיבלתם בדיון הקודם: הוועדות לעניין זכויות הילד, עובדים זרים, מלחמה בסמים ואלכוהול, פניות ציבור – בהמשך, לא יודע אם מחר או תחילת שבוע הבא, נחליט כבר בהמשך.
היו"ר אופיר כץ
¶
כן, או מחר או תחילת שבוע, לא יותר מזה, כי אלה ועדות שגם אנחנו בראשות הליכוד ובראשות סיעות הקואליציה, אין פה איזה משהו לעכב.
גלעד קריב (העבודה)
¶
- - - זכויות הילד, עובדים זרים, מלחמה בסמים – זה ברור לי, אבל אם הם יוקמו ביחד עם שלוש הוועדות?
היו"ר אופיר כץ
¶
כן, אני רוצה אחרי זה את הכול ביחד, כל מה שנשאר.
יש פה עוד חסר גם אצלנו בקואליציה מבחינת הוועדות לש"ס, וגם באופוזיציה קיים עדיין חסר, ואני שוקל בחיוב בהמשך להקים עוד שתי ועדות לנושא מסוים: אחת לקואליציה ואחת לאופוזיציה.
זאב אלקין (המחנה הממלכתי)
¶
הערתי את זה בדיון הקודם, וזה לא כתוב פה בשום מקום, למרות שאמרתם שזה מקובל עליכם, ממלא מקום – שבחוץ וביטחון ובכספים כל סיעה שיש לה חברים, תוכל לשים ממלא מקום כמספר החברים.
ארבל אסטרחן
¶
- - - יכול להיות שחבר הכנסת אלקין למשל יכול להגיד: לנו יש חבר, מגיע לנו למנות ממלא מקום אחד, ואנחנו ממנים אותו מסיעה אחרת.
זאב אלקין (המחנה הממלכתי)
¶
כשמביאים את זה למליאה, זה צריך להיות כתוב, בטח לגבי חוץ וביטחון, לכן אני כבר מראש אומר על סיעתנו, שאנחנו מבקשים שני ממלאי מקום בחוץ וביטחון ושני ממלאי מקום בכספים, שתציינו את זה כבר מראש.
גלעד קריב (העבודה)
¶
אבל עוד פעם, בחוץ וביטחון ממלא המקום לא יכול להיכנס ללא אישור שמו הספציפי. בכספים זה לא המצב.
היו"ר אופיר כץ
¶
ואם לא מביאים את זה, ואם הוא לא מספיק להביא? הוא ישלח עכשיו לסיעה שלו, ואם הוא לא מספיק?
זאב אלקין (המחנה הממלכתי)
¶
הוא לא יכול להיכנס, אבל הרי בסופו של דבר, ברגע שהמליאה הצביעה על ההרכב הסיעתי גם לגבי חוץ וביטחון, אפשר להודיעה במליאה בארבע ביום שני. ברור לי שזה לא נכנס לתוקף עד שלא הודיעו את זה במליאה – המבנה מאושר, צריך רק להודיע עליו אחר כך במליאה, מי שלא יספיק להביא את השמות עד ההצבעה היום. זה לא ריאלי, הרי עד שזה לא הוצבע, אנחנו לא יודעים סופית שזה המבנה. ברגע שמצביעים, רק אז אפשר לעשות תהליך פנים סיעתי, והוא מורכב.
היו"ר אופיר כץ
¶
אוקי, בסדר גמור. אז אני פותח לדיון, מי שלא דיבר. אני רוצה להצביע בסביבות השעה 10:00.
זאב אלקין (המחנה הממלכתי)
¶
רק הערתי התקבלה, כן אופיר? ייכתב בהחלטה, וגם יוצג במליאה, שיש ממלא מקום בחוץ וביטחון ובכספים, כי זה חשוב שייאמר, אחרת אין לזה תוקף.
זאב אלקין (המחנה הממלכתי)
¶
לא, בוודאי שאין לנו. הרי אי אפשר לעשות תהליך סיעתי – את יודעת, דיון פה תמיד יכול לשנות פלוס מינוס מקום לפה, לשם. עד שזה לא הוצבע, אין טעם להתחיל תהליך סיעתי מלא סופי.
זאב אלקין (המחנה הממלכתי)
¶
וזה יוצבע רק היום בעשר, בעשר נתחיל את התהליך. לא בטוח שנסיים אותו היום ב-11:00.
היו"ר אופיר כץ
¶
אנחנו מקסימום נעשה הפסקה במליאה וניתן לכם זמן להעביר את השמות, כי אני מניח שאתם כבר כמה ימים, או אפילו לפני, אתם כבר יודעים את ההרכב של הוועדות ובטח עשיתם עבודה. אני גם מניח שאתם גם רוצים להקים את הוועדות כמה שיותר מהר, שנתחיל לעבוד. אני מאמין שנתגבר על הפער הזה של חצי שעה לפה, שעה לשם. חברים, תעבירו לסיעות שלכם, שיתחיל להעביר את השמות לנועה, ושוב, אם אנחנו נצטרך לחכות עוד קצת במליאה, נעשה הפסקה, זה לא קריטי.
משה טור פז (יש עתיד)
¶
אני רוצה לברך על השיפור שנעשה, עבודה מהפעם הקודמת. תמיד רוצים וצריך יותר, אבל בהחלט היתה התקדמות. אני חושב שגם ההפרדה שנעשתה בינינו לבין רע"מ, היא נכונה לשתי הסיעות. לחלופים, חשבתי להציע לצרף את חד"ש-תע"ל לליכוד, ואז אני חושב שזה היה מתאזן בחזרה, אבל אני חושב שההפרדה עדיפה, כל מפלגה, מן הראוי שתעבוד ביחד.
משה טור פז (יש עתיד)
¶
לא, אבל אתה יודע, העבודה שלכם היתה כל כך טובה באופוזיציה ביחד, חשבתי שאולי גם תעבדו יחד בקואליציה. אני חושב שבהחלט ההפרדה עושה כבוד לכל סיעה, וזה נכון.
זאב אלקין (המחנה הממלכתי)
¶
אמרתי את מה שהיה לי על ממלא מקום, צריך להצביע על זה פה ולהגיד את זה במליאה ולהצביע שם. גם אמרתי על האיוש, שאנחנו ננסה להספיק, אבל זה תהליך שבכל זאת לוקח זמן. לגבי כל השאר, אני לי פה הרבה מה להוסיף מעבר למה שנאמר בדיון הקודם.
אני רק מבין שהרוב בכלכלה השתנה משש לשלוש, נכון?
זאב אלקין (המחנה הממלכתי)
¶
בהשוואה למה שהוצג פה בפעם הקודמת. שש קואליציה, שלוש אופוזיציה, זה מן הסתם קרה בעקבות בקשה של חלק מסיעות האופוזיציה להעביר למקומות אחרים.
היו"ר אופיר כץ
¶
זה גם השיקולים וגם ההתווספות של רע"מ שביקשו לוועדת כספים, אז היה צריך לשנות קצת, אבל המפתח כמובן לא השתנה. זה חלק מהשיקולים.
בועז טופורובסקי (יש עתיד)
¶
אדוני היושב-ראש שלום, קודם כל אני רוצה להתחיל במחאה כמובן, עם ארבעה חברים בקליטה, חמישה חברים במדע, וארבעה חברים במעמד האישה. כמובן אני לא מזלזל חלילה באף ועדה וועדה כאן, אבל הכמות של החברים יחסית לוועדות, שנחשבות ועדות יותר פעילות או שיש בהן הרבה יותר נושאים ועובדות על בסיס יום יומי, זה לא חלוקה לגמרי פיירית. אני לא מקבל, אבל אני מבין כי נאמר כאן על ידי קודמך בתפקיד שהיום הוא שר החינוך, שמה שנקרא "מחזירים לנו", שאנחנו החמרנו את מה שחבר הכנסת מיקי זוהר עשה כשהוא היה יו"ר קואליציה, ואתם מחזירים לנו באותה מטבע. עם זאת, אנחנו גם הצרנו ואמרנו שאנחנו לא הולכים לנהוג בטקטיקה של האופוזיציה הקודמת, הקואליציה הנוכחית. אנחנו לא הולכים להחרים את המקום הזה, אנחנו לא הולכים – לא להשתתף בדיוני הוועדות והכול. אחרי השיח שהיה לנו, אכן שיפרתם במעט את המצב הראשוני שהיה. אני מבין מרע"מ, שגם מבחינתם המצב קצת השתפר, כי זה היה חיבור מוזר, אנחנו ורע"מ, ולהגיד לנו להסתדר רק אנחנו ורע"מ. האמת שגם המצב מבחינתם השתפר, אבל עוד פעם, אני חושב שהחלוקה באופוזיציה לא לגמרי הוגנת, בוא נגיד את זה כך. זה לא רק הלכו לפי המספרים ונתנו לאיזושהי תוכנה במחשב לחלק את זה, אלא יש כאן העדפות וכל מיני חשבונות אישיים, או חשבונות מפלגתיים כאלה ואחרים. אנחנו ביש עתיד, אני יודע שאם אנחנו נתנגד – אני מכיר את התהליך הזה, כי עברתי אותו כשהייתי ממלא מקום של התפקיד שלך של השרה סילמן, שהיתה אז חברת הכנסת ויושבת-ראש הקואליציה – אני יודע שעם התנגדות שלנו, הדבר הזה יעכב את כל הקמת הוועדות ויפגע בעבודת הכנסת כאן.
אנחנו לא נצביע על החלוקה הזאת. אנחנו נקבל אותה, כי אנחנו לא הרוב, וגם שמענו את מה שאמרתם ומה עומד מאחורי זה, ואנחנו נעביר לכם את השמות בהתאם לחלוקה – שעוד פעם, לדעתי היא לא מספיק הוגנת. אנחנו יודעים מה זה לחלק 42, אנחנו יודעים שאפשר לעשות את זה בצורה כזו או אחרת.
גם כמות הוועדות, אני מזכיר שבכנסת העשרים, למחנה הציוני – לא המחנה הממלכתי – יש ראשות ועדת כלכלה, גם ראשות ועדת ביקורת ברוטציה, ועכשיו גם אמרת שאולי אתה הולך להוסיף עוד ועדה מיוחדת. כמובן שגם כאן ראוי לבדוק את זה אל מול החלוקה ההוגנת שצריכה להיות בבניין הזה.
אני מקווה שמעכשיו והלאה, אנחנו נלמד לעשות כאן – הרי בסופו של דבר הבניין הזה מתנהג ביום יום לא על ידי זה שאנשים מחרימים אחד את השני, אלא על ידי זה שאנשים מדברים ומנסים להגיע להסכמה, שבאופן טבעי הסכמה לא מרצה לגמרי אף אחד מהצדדים.
אז אנחנו לא מרוצים, לא נצביע, אנחנו לא לגמרי מסכימים עם מה שקורה, אבל אנחנו לא נמנע את הקמת הוועדות. אנחנו רוצים שהכנסת הזו תיכנס לתפקוד תקין ומלא כמה שיותר מהר. תודה.
אחמד טיבי (חד"ש-תע"ל)
¶
אני לא חייב להגיב. כספים זה חילופים עם חוץ וביטחון.
אפרת, אפשר להודיע על חילופין בינינו לבין סיעת העבודה. אנחנו לוקחים את המקום שלהם בכלכלה, ואנחנו נותנים להם מ"מ קבוע בוועדת הכספים, כי נצביע על זה, כי זאת ועדת כלכלה.
אפרת רייטן מרום (העבודה)
¶
אם בזה זה נגמר ואנחנו פיטים, אז אפשר להתקדם, אין בעיה. בעיניי עשיתי את הדיל הכי טוב ever...
אחמד טיבי (חד"ש-תע"ל)
¶
עוד הודעה, ברשותכם, המקום שלנו בוועדת עובדים זרים עובר לוועדת העבודה, והמקום שלהם בוועדה לזכויות הילד עובר אלינו.
אחמד טיבי (חד"ש-תע"ל)
¶
אנחנו לקחנו חבר בוועדת כלכלה, שאין לנו ולהם יש, ונתנו להם מ"מ קבוע בוועדת הכספים. צריך להעריך את העובדה, שהם רצו מאוד להיות בוועדת הכספים.
אחמד טיבי (חד"ש-תע"ל)
¶
כן, ועדות מיוחדות, זכויות הילד. אנחנו לוקחים את המקום של זכויות הילד שיש לעבודה, ובתמורה מחליפים אותם בוועדה לעובדים זרים, אחד תמורת אחד.
בועז טופורובסקי (יש עתיד)
¶
אדוני היושב-ראש, אנחנו גם רוצים להודיע על ממלא מקום מטעם רע"מ שיהיה לנו בוועדת החינוך. יש לנו שלושה חברים, לרע"מ אין אף חבר, ולכן אנחנו הצענו ממלא מקום קבוע שיהיה מטעמם לאחד מהחברים שלנו, בסדר?
זאב אלקין (המחנה הממלכתי)
¶
לא, זה לא היסטורי, אירוע היסטורי יהיה כשחד"ש-תע"ל יתנו ממלא מקום לרע"מ...
ארבל אסטרחן
¶
צריך לדעת שזה מאוד לא מקובל – בחוץ וביטחון זה נחוץ, כי אחרת הם לא יכולים להיכנס, בכספים זה מקובל - - -
גלעד קריב (העבודה)
¶
לא, אבל היה גם בוועדת החוקה בפעם שעברה. היה ממלא מקום מתקווה חדשה, נתנו ממלא מקום קבוע.
גלעד קריב (העבודה)
¶
לא היה ישראבלוף, הם היו חברים פעילים. היו שלושה של תקווה חדשה, ונתנו מקום אחד - - -
היו"ר אופיר כץ
¶
גפני, לפני שאני עובר להקראה, אתה רוצה משהו? אני רק מעדכן, היום אנחנו מצביעים על הקבועות הקיימות.
משה גפני (יהדות התורה)
¶
אדוני היושב-ראש, אני מודה לך שאתה מאפשר לי, החבר בוועדה המסדרת זה הרב יעקב אשר, לא אני.
משה גפני (יהדות התורה)
¶
אני שמח על כך, אני מברך אותך על זה שנבחרת לוועדה המסדרת. יש בהצעה, שעכשיו לא מדברים עליה, אבל אני רוצה שנהיה ערוכים לעניין הזה, להקים ועדה שפה נקראת תכנון כלכלי.
יש הרבה פעמים ויכוח, שזה עומד ביסוד העניין של יחסי כנסת וממשלה. צריך לבקר את הממשלה, לפעמים יש דברים שיש ויכוח. גם אם אתה יושב-ראש מהקואליציה, אבל אם אתה נאמן למלאכתך, אתה לפעמים מנהל ויכוח עם הממשלה, עם השרים הנוגעים בדבר.
אני רואה את ועדת הכספים. פעמים רבות היו ויכוחים בעבר, גם כשהייתי בקואליציה. הוויכוחים האלה הם בריאים, הם ביסוד המשטר שלנו, שהכנסת מפקחת על עבודת הממשלה. אני מתאר לעצמי, תהיה פה ועדה, שכולה תהיה – בוועדת הכספים יהיו 18 חברים, ושם תצטרך לעבור הרבה מאוד משוכות כדי לקבל החלטה; פה יהיו לך תשעה חברים באיזה ועדה קטנה כזאת, שכאשר יהיה ויכוח עם ועדת הכספים, יעבירו את זה לוועדה לתכנון כלכלי.
אני לא מסכים לעניין הזה. אני חושב שעל זה צריך לדון בנפרד. זאת לא רק השאלה האם עוקפים אותי או לא עוקפים אותי, או עוקפים את יושב-ראש הוועדה או לא עוקפים את יושב-ראש הוועדה. זה המבנה של הכנסת. יש ועדות שבתקנון הן מפקחות על עבודות המשרדים השונות – לוועדת הכספים יש את המטלות שלה, לוועדת הפנים יש המטלות שלה, זאת תמונת המצב. אם עושים פה איזה מן ועדה עם מספר חברים מצומצם, שתהיה סל לבעיות שיש לממשלה כדי לעקוף את הכנסת, אני מתנגד לזה מכל וכל.
לכן אני מבקש דיון, שיתקיים דיון, אפילו לא בוועדה, אבל שיתקיים דיון איך עושים דבר כזה. אני מבין שיש איזשהו הגיון במה ששר האוצר רוצה, אבל צריך לעשות את זה בהסכמה, ואי אפשר לעשות את זה בצורה הזאת, על כל פנים כשהנושא המרכזי של פיקוח הכנסת על הממשלה הוא שלא נהיה כמו שהיה בקדנציה הקודמת, שוועדת הכספים עשתה מה ששר האוצר אמר.
משה גפני (יהדות התורה)
¶
אני לא מתכוון לזה, לא הייתי כך בעבר. הייתי בקואליציה, והרבה פעמים היו לי ויכוחים עם שר האוצר, ושר האוצר היה בא לוועדה ומשכנע חברים, גם מהקואליציה וגם מהאופוזיציה. אני רוצה שזה לא ייפגע.
היו"ר אופיר כץ
¶
הרב גפני, השם שמוצג עכשיו זה שם ביניים, ואני מבטיח לך שלא נעלה להצבעה, קודם כל זה לא להיום, ואני מבטיח לך שגם כשנעלה, לא נעלה פה שום דבר שאנחנו לא נסכים עליו כל המפלגות.
היועצת המשפטית לכנסת שגית אפיק
¶
אני אדבר על זה יותר בפירוט בדיון שיהיה ביחס לוועדה הזאת, אבל גם העמדה המסורתית של הייעוץ המשפטי לכנסת היא נגד ועדת רפורמות. ועדת הרפורמות שהוקמה בכנסת העשרים, עוררה בעיות קשות מאוד, בעקבותיהן היועץ המשפטי לכנסת דאז הוציא מכתב ליושב-ראש הכנסת על התנגדות הייעוץ המשפטי לכנסת. גם בכנסת הקודמת היתה בקשה והיה רצון להקים ועדה שיש לה דמיון מסוים לוועדת הרפורמות. העניין הוא לא רק הכותרת, אלא תחומי הסמכויות. ועדה שאין לה תחומי סמכויות מוגדרים, שמופיעים בתקנון ושידוע מה תכולת עבודתה, היא ועדה עוקפת כל, לא רק את ועדת הכספים, אלא כל ועדה קבועה אחרת בכנסת עם סמכויות מוגדרות.
לכן גם בכנסת הקודמת אני התנגדתי לכך, ובסופו של דבר לא הוקמה ועדה כזאת. אנחנו לא נוכל לאפשר את זה.
היו"ר אופיר כץ
¶
והייעוץ המשפטי גם צד בעניין, אבל קודם כל צריכה להיות בין הסיעות לקואליציה.
בבקשה, חברת הכנסת לזימי.
נעמה לזימי (העבודה)
¶
תודה רבה. הרב גפני, אני לא רק מתחברת לדבריך. אנחנו היינו כמה חברי כנסת מהקואליציה בכנסת הקודמת, שכאשר שר האוצר אמר: תיכנס עסקת החבילה כמו שתצא, אמרנו שאנחנו לא חותמת גומי.
בנושא של ועדת רפורמות שבאה לעקוף סמכות ועדת כספים, אנחנו לא רק רואים עין בעין, מסכימים לחלוטין – הפרדת רשויות היא לא איזה משהו שמתייחסים אליו רק במשהו ספציפי. זאת הדרך של הממשלה לכפות על הכנסת סוגיות כלכליות.
אבל אני רוצה להגיד לך, שאני מצפה שכמו שאני אלחם על הדבר הזה שאתה צודק במאה אחוז, תילחם אתה נגד סעיף קואליציוני, שאומר שחבר אופוזיציה לא יוכלו לקדם חוקים עם עלות תקציבית של מעל 50 מיליון, אלא אם כן יש 61.
נעמה לזימי (העבודה)
¶
אבל אני אומרת אם מי שרוצה להפוך את האופוזיציה לסרח עודף בכנסת, שנדע להילחם ביחד נגד מהלכים מופרכים, שמסרסים את עבודת הכנסת.
נעמה לזימי (העבודה)
¶
זה לא משנה. לא נדון באיזה מספר כן או לא, להגדיר חוקים שהופכים את האופוזיציה למוגבלת, זה דבר שלא הגיוני ואסור לתת לו לקרות, לא משנה איפה אנחנו נמצאים. לכן אני אתך במאה אחוז, ואני מצפה שתהיו אתי במאה אחוז.
נעמה לזימי (העבודה)
¶
ואני לא הייתי אתך במאה אחוז בכנסת הקודמת בהרבה דברים? ינון אזולאי, תהיה ישר והגון.
אפרת רייטן מרום (העבודה)
¶
אם אתה סוגר אתנו על 70% בקדנציה הזאת, יש פה דיל. אם אתה סוגר אתנו על 70% בקדנציה הזאת, אנחנו סוגרים.
נעמה לזימי (העבודה)
¶
אבל סעיפים דווקניים כאלה צריכים להימחק, ואני אתך על ועדת הרפורמות ועל הכול, אנחנו נילחם אתכם בזה.
אפרת רייטן מרום (העבודה)
¶
אחד הדברים, כמו שראיתם מבחינתנו, הסיפור הזה שהעלה הרב גפני – אני חושבת שצריך לב מאוד מאוד בבירור לתהליכים או הליכים שהם כלכליים שהולכים לקרות כאן, כי זה מתקשר לא רק להסכמים הקואליציוניים, אלא גם להצהרות וגם עכשיו למה שאתם עושים מבחינת התכנון הכלכלי. אני לא מבינה מה זה התכנון הכלכלי, זה שם חדש לדעתי, נכון?
היו"ר אופיר כץ
¶
תהיה ועדה, הוועדה הזאת תוקם, והיא תוקם בהסכמה בין סיעות הקואליציה. לגבי התוכן והשם – אנחנו עובדים על זה.
אפרת רייטן מרום (העבודה)
¶
אני תמיד עושה חיבורים בנקודות, ואני רואה מן קריאות תיגר כאלה, כמו השם הזה של התכנון הכלכלי על ועדת הכספים, וכמו אחד מחברי, נדמה לי עוצמה יהודית, שמדבר על כך שהיתד הזה לא נאמן למדינת ישראל. יש פה קריאת תיגר בתוך הקואליציה כבר בלי שאנחנו שמים לב.
זאב אלקין (המחנה הממלכתי)
¶
אני רק אחלוק אתכם את הניסיון שהיה לנו בכנסת הקודמת. הרי גם אנחנו רצינו להקים ועדת רפורמות, ובא הייעוץ המשפטי ואמר לנו: זה בלתי אפשרי. בסוף הפתרון שנמצא – ואני מציע לכם לחפש אותה דרך – לקחנו נושא מתוך הסמכויות של הוועדות הקיימות, במקרה הספציפי הזה בגלל סוגיות ספציפיות שהיו, זה הנושא שירותי דת. פיצלנו מהוועדה הרלוונטית איפה שזה היה, ושמנו אותו כמסמר להקמת ועדה חדשה, ואז לשם כבר הוספנו נושאים אחרים, שהם יותר כלליים, כמובן בתיאום של המנדט של הוועדה עם הייעוץ המשפטי.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
אגב זאב, אני חושב שאתם עשיתם פתרון יותר יצירתי ויותר טוב. לקחתם את שר האוצר, שמתם לו את יושב-ראש ועדת הכספים שלו וגמרתם את הסיפור.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
אני חושב שכן. מה, יש מישהו שלא מסכים על זה?
אין מי שיחליף אותי. נצא להפסקה עד שעה 10:00, ואז נעבור להקראה ולהצבעה. בינתיים תביאו שמות, תביאו כמה שיותר שמות לוועדות, זה דחוף. ככל שנעלה יותר, זה יותר טוב.
(הישיבה נפסקה בשעה 9:44 ונתחדשה בשעה 10:00)
היו"ר אופיר כץ
¶
אני מחדש את הישיבה. ראשי סיעות, תעבירו את השמות, חבל לנו לעכב את הקמת הוועדות, אני רוצה שנצביע היום במליאה, וזה תלוי בשמות שתעבירו לנו. חלק כבר התחילו להעביר, תמשיכו, שנעמוד בזמנים.
היו"ר אופיר כץ
¶
יש עתיד, בועז? עובדים על זה – אוקי, אז אנחנו בסדר. ליכוד – אנחנו גם נעביר את הכול אחרי הישיבה.
אני עובר להקראה והצבעה.
ארבל אסטרחן
¶
חוק הכנסת מגביל את המספר המקסימלי של חברי הוועדות: בכלל הוועדות 15 חברים; חוץ וביטחון, חוקה וכספים – 17; וועדת הכנסת – לא מוגבלת.
בכנסת הקודמת במסגרת השינויים שניסו לעשות לאחר שהוגשה העתירה והיו משאים ומתנים בעניין של הרכב הוועדות, נקבע סעיף חדש שאומר כך:
על אף ההוראה שמגבילה את חברי ועדת הכספים וחוץ וביטחון ל-17, ועדת הכנסת רשאית לקבוע ברוב של שלושה רבעים מחבריה, כי בתקופת כהונתה של הכנסת שבה מתקבלת ההחלטה, מספר החברים בוועדת החוץ והביטחון לא יעלה על 19 ומספר החברים בוועדת הכספים לא יעלה על 20.
ההחלטה שמתבקשת עכשיו היא שבוועדת הכספים בלבד מספר החברים לא יעלה על 20. הרצון הוא לקבוע 18, אבל זאת בעצם ההגבלה שמסירים אותה.
היו"ר אופיר כץ
¶
מי בעד ההגדלה של ועדת הכספים? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד – 17
נגד – אין
נמנעים – אין
אושרה.
היו"ר אופיר כץ
¶
אין נמנעים ואין מתנגדים. אם כך, ההצבעה עברה ברוב של מעל 75%, אז ועדת הכספים תגדל ל-18 חברים.
היו"ר אופיר כץ
¶
אל תכניסי להם רעיונות, הנה בבקשה.
ועדת כנסת – יושב-ראש אופיר כץ, ליכוד חמישה חברים, ש"ס שניים, ציונות דתית אחד, יהדות התורה אחד, עוצמה יהודית אחד – סך הכול קואליציה 10 חברים.
יש עתיד – שניים, רע"מ אחד, המחנה הממלכתי – שניים, ישראל ביתנו – אחד, תע"ל-חד"ש אחד – סך הכול אופוזיציה שבעה. סך הכול לוועדה – 17 חברים.
ועדת כספים – בראשות הוועדה חבר הכנסת משה גפני, ליכוד ארבעה חברים, ש"ס שניים, ציונות דתית אחד, יהדות התורה שניים, עוצמה יהודית אחד. סך הכול קואליציה – 10 חברים.
יש עתיד שניים, רע"מ אחד, המחנה הממלכתי שניים, ישראל ביתנו אחד, תע"ל-חד"ש שניים. סך הכול אופוזיציה שמונה חברים. סך הכול בוועדה 18 חברים.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
אופיר, בחוץ וביטחון אני גם צריך ממלא מקום קבוע שלנו, אם צריך להודיע על זה עכשיו.
היו"ר אופיר כץ
¶
חוץ וביטחון, כפי שאמרתי, היושב-ראש יהיה מהליכוד, אנחנו נודיע עליו ביום שני לאחר שהסיעה שלנו תתכנס. הליכוד – חמישה חברים, ש"ס חבר, הציונות הדתית אחד, יהדות התורה אחד, עוצמה יהודית אחד. סך הכול לקואליציה תשעה חברים.
יש עתיד – ארבעה חברים, המחנה הממלכתי שניים, ישראל ביתנו אחד, העבודה אחד.
ממלאי מקום
¶
חמישה לליכוד, שניים למחנה הממלכתי, אחד לישראל ביתנו, אחד ש"ס, אחד יהדות התורה, ואחד למפלגת העבודה.
מירב בן ארי (יש עתיד)
¶
לא הבנתי, כשדיברת על ממלאי מקום לחוץ וביטחון, אני לא מצליחה להבין, לכל הארבעה של יש עתיד יש ארבעה ממלאי מקום.
היו"ר אופיר כץ
¶
הוספתי לכם ארבעה בחוץ וביטחון, ושניים בכספים, רשמנו.
ועדת החוקה – יושב-ראש הוועדה שמחה רוטמן, ליכוד ארבעה, ש"ס שניים, הציונות הדתית אחד, יהדות התורה אחד, עוצמה יהודית אחד, סך הכול בקואליציה תשעה חברים.
יש עתיד שניים, רע"מ אחד, המחנה הממלכתי אחד, ישראל ביתנו אחד, תע"ל-חד"ש אחד, העבודה אחד, סך הכול שבעה חברים. סך הכול לוועדה 16 חברים. ממלאי מקום: אחד לציונות הדתית.
היו"ר אופיר כץ
¶
ועדת כלכלה – היושב-ראש מטעם הליכוד, כנ"ל כמו בחוץ וביטחון אנחנו נודיע על כך ביום שני. ליכוד חמישה חברים, ש"ס שניים, הציונות הדתית אחד, יהדות התורה אחד, סך הכול קואליציה תשעה חברים.
יש עתיד שניים, המחנה הממלכתי שניים, ישראל ביתנו אחד. מה זה השינוי שעשינו? תע"ל-חד"ש אחד והעבודה לא מקבלים. שישה חברים לאופוזיציה, סך הכול 15 חברים.
אנחנו בוועדת הפנים
¶
יו"ר הוועדה – יעקב אשר. ליכוד ארבעה חברים, ש"ס אחד, הציונות הדתית אחד, יהדות התורה אחד, עוצמה יהודית אחד. סך הכול בקואליציה שמונה.
יש עתיד שניים, רע"מ אחד, המחנה הממלכתי שניים, ישראל ביתנו אחד, תע"ל-חד"ש אחד, סך הכול שבעה. סך הכול לוועדה 15 חברים.
ועדת העבודה והרווחה – חבר הכנסת אייכלר יהיה היושב-ראש. הליכוד ארבעה חברים, ש"ס אחד, הציונות הדתית אחד, יהדות התורה אחד, עוצמה יהודית אחד, שמונה לקואליציה.
יש עתיד שניים, רע"מ אחד, המחנה הממלכתי אחד, ישראל ביתנו אחד, תע"ל-חד"ש אחד, העבודה אחד. סך הכול שבעה, סך הכול לוועדה 15 חברים.
היו"ר אופיר כץ
¶
ועדת החינוך – יושב-ראש הוועדה חבר הכנסת טייב. ליכוד ארבעה חברים, ש"ס אחד, הציונות הדתית אחד, יהדות התורה אחד, עוצמה יהודית אחד. סך הכול שמונה.
יש עתיד ארבעה חברים, המחנה הממלכתי אחד, ישראל ביתנו אחד, העבודה אחד. סך הכול שבעה. סך הכול לוועדה 15 חברים. ממלא מקום אחד לסיעת רע"מ עם יש עתיד.
אחמד טיבי (חד"ש-תע"ל)
¶
אגב, ההיסטוריה תזכור את המחווה הזאת של יש עתיד.
ועדת הקליטה – אני רואה שהם העבירו את השם, עודד פורר, אבל זה לא עולה היום.
היו"ר אופיר כץ
¶
זאת קליטה, ביקורת ומדע – כן, סליחה, טעות שלי. אלה לא עולות.
ועדת הקליטה – עודד פורר היושב-ראש. הליכוד ארבעה חברים, ש"ס אחד, הציונות הדתית אחד, יהדות התורה אחד, עוצמה יהודית אחד – שמונה.
יש עתיד ארבעה, המחנה הממלכתי אחד, ישראל ביתנו אחד, העבודה אחד. סך הכול שבעה. סך הכול 15 חברי ועדה. ממלאי מקום לישראל ביתנו.
מירב בן ארי (יש עתיד)
¶
כי יש רוטציה של חצי-חצי, לא? לא קריטי, רק שנדע. מי החלק הראשון של הרוטציה בוועדת הקליטה?
ארבל אסטרחן
¶
בשונה מסגנים שקבעו את תחילת הכהונה שלהם ובסיום, בוועדות זה לא עובד ככה. קובעים כרגע יושב-ראש, ואם ירצו להחליף, לפי ההסכמה כאן, ועדת הכנסת תצטרך להתכנס ולבחור מישהו אחר, ואז - - -
היו"ר אופיר כץ
¶
אז פה זה חצי-חצי בין ישראל ביתנו לבין העבודה, חצי קדנציה וחצי קדנציה. מי שמתחיל זה ישראל ביתנו עם עודד פורר.
ארבל אסטרחן
¶
אבל בכל מקרה הוא נבחר והכהונה לא פוקעת, אלא עד שוועדת הכנסת תמליץ על מישהו אחר והוועדה תבחר חבר אחר.
היו"ר אופיר כץ
¶
ועדת ביקורת – היושב-ראש יש עתיד שני שליש, המחנה הממלכתי שליש. אם יש לכם את השם של יש עתיד, אפשר להעביר.
היו"ר אופיר כץ
¶
ליכוד ארבעה, ש"ס אחד, יהדות התורה אחד, סך הכול שישה. יש עתיד שניים, רע"מ אחד, המחנה הממלכתי אחד, סך הכול ארבעה. סך הכול חברים בוועדה – 10.
זאב אלקין (המחנה הממלכתי)
¶
אנחנו מצביעים על ביקורת, כולל על דעת זה שיש חילופים של היו"ר אחרי שני שליש של הקדנציה.
היו"ר אופיר כץ
¶
יש עתיד שני שליש בוועדת הביקורת, אמרתי כבר את ההרכב. במחנה הממלכתי שליש. זה לא קריטי, אבל אם יש לך את השם, תביא ונרשום כבר שיהיה, שרן?
היו"ר אופיר כץ
¶
יופי. ועדת מדע, זו גם ועדה חצי קדנציה תע"ל, חצי קדנציה רע"מ. יושב-ראש מתחיל – חבר הכנסת איימן עודה.
היו"ר אופיר כץ
¶
כן, רשום. ליכוד שניים, ש"ס אחד, הציונות הדתית אחד, לקואליציה ארבעה. יש עתיד חמישה, רע"מ אחד, המחנה הממלכתי אחד, ישראל ביתנו אחד, תע"ל-חד"ש אחד. סך הכול תשעה. סך הכול לוועדה 13 חברים.
היו"ר אופיר כץ
¶
פנינה תמנו יושבת-ראש הוועדה מטעם המחנה הממלכתי, ולאחר מכן שליש יש עתיד. הליכוד שניים, לקואליציה שניים.
יש עתיד ארבעה, רע"מ אחד, המחנה הממלכתי אחד, סך הכול שישה. לאופוזיציה סך הכול שמונה חברים בוועדה, רוב.
אם כך סיימנו את ההקראה, אז אנחנו עוברים להצבעה.
ארבל אסטרחן
¶
ובמליאה לבחור את הוועדה. תצטרך ועדת הכנסת להתכנס, אחרי שהליכוד ייתן את השמות, להמליץ על היושב-ראש.
זאב אלקין (המחנה הממלכתי)
¶
אבל אם אנחנו מצביעים עכשיו על כל היו"רים כהמלצת מסדרת, לא צריך עוד פעם לכנס ועדה.
היו"ר אופיר כץ
¶
רק השניים שלי.
אם כך, אנחנו עוברים להצבעה, מי בעד ההרכב שהוצע כפי שהקראתי עכשיו? מי נגד? מי נמנע?
היו"ר אופיר כץ
¶
14 חברים הצביעו בעד, אין נמנעים, אין מתנגדים. אם כך, הרכב הוועדות אושר בוועדה. אנחנו נמשיך את היום במליאה לאשר - - -
היו"ר אופיר כץ
¶
מירב ושמחה ביקשו רביזיה, בשעה 10:50. בינתיים תביאו שמות.
(הישיבה נפסקה בשעה 10:19 ונתחדשה בשעה 10:50.)
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
הנימוק לרביזיה הוא מאוד פשוט. במהלך הדיון עלתה הצעה, ואני חושב שהיא הצעה מאוד מאוד נכונה, והייתי בטוח שהיא גם תיכנס לנוסח ההחלטה, שלכל סיעה שיש חברים בחוץ וביטחון, אוטומטית כבר יאושר לה גם ממלא מקום אחד לכל הסיעות, ואז הסתבר שבנוסח ההחלטה עצמו רק - - -
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
ממלא מקום לכל הסיעות, ואז אחר כך אם הן יבחרו לאייש, יבחרו לאייש. ואם הן יבחרו לא לאייש, לא יבחרו לאייש. לכן אני מבקש לפתוח את ההצבעה, לקבל את הרביזיה ואז לתקן את ההחלטה בהתאם.
היו"ר אופיר כץ
¶
הרביזיה התקבלה.
עכשיו אנחנו נעדכן, כמו ששמחה אמר, לגבי חוץ וביטחון גורף לכל החברים – כמספר החברים יהיו ממלאי מקום לכל הסיעות המיוצגות בוועדה.
מי בעד כל ההחלטה עם השינוי שאמרנו עכשיו?
הצבעה
אושרה.