פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-וחמש
הכנסת
126
ישיבת ועדה של הכנסת ה-25 מתאריך 20/12/2022
חוק-יסוד: הממשלה (תיקון מס' 11)
פרוטוקול
הוועדה המיוחדת לדיון בהצעת חוק-יסוד
הממשלה
20/12/2022
מושב ראשון
פרוטוקול מס' 7
מישיבת הוועדה המיוחדת לדיון בהצעת חוק-יסוד: הממשלה (תיקון - שר נוסף במשרד) (פ/81/25) ובהצעת חוק-יסוד: הממשלה (תיקון – כשירותם של שרים) (פ/91/25)
יום שלישי, כ"ו בכסלו התשפ"ג (20 בדצמבר 2022), שעה 09:15
נכחו
¶
חברי הוועדה: שלמה קרעי – היו"ר
שמחה רוטמן – מ"מ היו"ר
משה ארבל
אוריאל בוסו
בועז ביסמוט
ולדימיר בליאק
טלי גוטליב
שרן מרים השכל
אלמוג כהן
מתן כהנא
יוראי להב הרצנו
חנוך דב מלביצקי
מאיר פרוש
גלעד קריב
מיכל שיר סגמן
עאידה תומא סלימאן
חברי הכנסת
¶
עמיחי אליהו
דבי ביטון
מיכאל ביטון
מירב בן ארי
רם בן ברק
סימון דוידסון
אלי דלל
משה טור פז
יוסף טייב
רון כץ
יוליה מלינובסקי
שרון ניר
יבגני סובה
יסמין פרידמן
מטי צרפתי
נאור שירי
מוזמנים
¶
שרת החדשנות, המדע והטכנולוגיה אורית פרקש-הכהן
שרת האנרגיה קארין אלהרר
סגן שר הביטחון אלון שוסטר
ענת אסיף – ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
היו"ר שלמה קרעי
¶
בוקר טוב לכולם, נר שני של חנוכה, חנוכה שמח. אני פותח את ישיבת הוועדה המיוחדת לדיון בהצעת חוק-יסוד: הממשלה (תיקון מס' 14) (שר נוסף במשרד וכשירותם של השרים), בהמשך לדיון שהתחלנו לקיים אתמול בנושא הוספת סעיף התחולה.
סדרי הדיון היום יהיו כדלהלן, בשעה הקרובה נקיים דיון פתוח על הסעיף הזה, סעיף התחילה. לאחר הדיון יהיו שעתיים של הסתייגויות בעל פה, הנמקות והצבעות, הצגתן והצבעה עליהן. זה זמן קצוב של שעתיים. כאשר נסיים את ההנמקות נחזור להיכן שעצרנו בהסתייגויות הכתובות. הסתייגות מס' 333, 334. לפני שנתחיל את הדיון אני מבקש מהיועץ המשפטי לוועדה לומר את דבריו.
גור בליי
¶
כמה מילים. דבר ראשון, גם לבקשת היועצת המשפטית לכנסת, אני מבהיר לפרוטוקול שהיועצת המשפטית לכנסת ביקשה שאבהיר בצורה ברורה שאתמול היא לא אמרה שצריך להפסיק את הדיון. היא עשתה על זה איזו התייעצות, ולא הייתה מטעמה הנחיה להפסיק את הדיון. והיא ביקשה שהדברים יובהרו בצורה ברורה לפרוטוקול. אני מבין שבניגוד למה שנאמר בוועדה המסדרת.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
אני רוצה לברך את יושב-ראש הוועדה שפעל לפנים משורת הדין, הרבה מעבר לשורת הדין, והפסיק בכל זאת את הדיון.
היו"ר שלמה קרעי
¶
אגב, זה נאמר גם אתמול, לא רק בוועדה המסדרת. נאמר כאן אתמול בצורה מפורשת תוך כדי טלפון עם מישהו מהאופוזיציה שיש הנחיה לעצור את הדיון. הדבר הזה חמור מאוד. אתם משתמשים כאן בשקר ורמייה. לא אתם, מי שלא נמצא כאן.
היו"ר שלמה קרעי
¶
והעביר מסר של היועצת המשפטית לכנסת לעצור את הדיון. אני רואה את זה בחומרה רבה. שימוש לרעה במרמה בכלים פרלמנטריים.
גור בליי
¶
הנקודה הראשונה היא לגבי הבהרה שנתבקשתי להבהיר. דבר שני, המתכונת הזאת של השעה דיון ועוד שנתיים הסתייגויות בעל פה זאת מתכונת שסוכמה אתמול בישיבה שבה נכחו היועצת המשפטית לכנסת, אני ונציגים של האופוזיציה: חברת הכנסת מלינובסקי, חברת הכנסת הרכבי, חברת הכנסת שיר, וחבר הכנסת יוראי להב-הרצנו, שדיברו מבחינתנו בשם האופוזיציה.
גור בליי
¶
אני אוסיף רק משפט אחד בעניין הזה. חברי הכנסת שהיו שם בישיבה – שהייתה בלשכת היועצת המשפטית לכנסת, שבה אני גם נכחתי – הם הציעו את עמדתם כעמדת האופוזיציה, זה לא היה ברמה סיעתית. זה היה בדיון שהם באו לשם מטעם האופוזיציה, וכך הובנו הדברים.
היו"ר שלמה קרעי
¶
חבר הכנסת קריב, תודה, תן ליועץ המשפטי להשלים את דברו. תודה לגור היועץ המשפטי. כמו שאמרתי, אני חושב שזה מעל ומעבר, הצעתי הרבה פחות מזה אבל קיבלתי את זה כהסכמה, וזו המתכונת שתהיה לנושא הזה.
היו"ר שלמה קרעי
¶
חבר הכנסת קריב, אתה בקריאה שלישית, צא לחמש דקות הפסקה, תשתה כוס מים, תירגע ותחזור. תודה.
גלעד קריב (העבודה)
¶
בסדר גמור, אני אדבר עם היועצת המשפטית של הכנסת.
(חבר הכנסת גלעד קריב יוצא את אולם הוועדה, 09:25.).
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
רציתי לדבר גם בעניין ההוספה וגם בעניין ההתנהלות השערורייתית בעיני, שהוזכרה פה עכשיו על ידי היועץ המשפטי לוועדה ועל ידי יושב-ראש הוועדה, כאשר דיון מופסק בטענות שקר של האופוזיציה. עשינו הרבה מאוד תרגילים פרלמנטריים במסגרת החוק, במסגרת הנהלים של הכנסת כדי למשוך את זמן הדיון, וכל מה שעושים במסגרת התקנון והכללים הוא לגיטימי ומקובל. אבל מה שראינו אתמול ומה שאנחנו רואים גם עכשיו, שנציגי האופוזיציה מגיעים לסיכומים וחוזרים בהם, משקרים בנוגע לעמדתה של היועצת המשפטית של הכנסת, וכתוצאה מזה מפסיקים את הדיונים – הדבר הזה מקשה מאוד על היכולת להתנהל בכנסת הזאת בצורה מכובדת ולגיטימית. וכאשר לאחר מכן יגיעו לשימוש בכלים פרלמנטריים שהם במסגרת החוק והתקנון ויטענו שהדבר הזה הוא דורסני או פוגעני, אני חושב שחשוב שכולנו בקואליציה נזכור כיצד הם נוהגים. לא כיצד הם נהגו כשהם היו הרוב, שאז הם כמובן השתמשו בסעיף 98 כאילו זה דבר יום ביומו, אלא כיצד הם עצרו דיונים בטענות שווא, וכיצד הם התנערו מסיכומים שהגיעו אליהם.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
ומחקו הסתייגויות רבות. עכשיו לגוף סעיף התחולה. אני חושב שגם לגבי סעיף החוק שנועד להסביר כיצד משביעים ממשלה, שהנמענים שלו כולם יושבים פה בתוך הבניין והמטרה שלו – אנחנו עלולים להגיע לסיטואציה אבסורדית מאחר שעל פי החוק יש עשרה ימים לפרסום ברשומות, וגם אם ינסו לפעול הכי מהר שאפשר, יכול להיות שיצליחו יום או יומיים או שלושה וזה יהיה בסדר גמור וללא כל כוונת זדון. והשאלה מתי תושבע ממשלה במדינת ישראל אסור לה שתוכרע לפי השאלה כמה עובדים בדיוק יצאו לחופשת חנוכה במשרדי המדפיס הממשלתי. בעיני מי שרוצה לעשות את הדבר הזה רק מראה שאין לו שום כוונה כל הזמן לכל אורך הדיונים פה.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
ואז הם רוצים שכאשר כבר יתקבל החוק במליאה בכנסת נהיה תלויים בעוד יומיים או שלושה במדפיס הממשלתי. הדבר הזה מגוחך. תקדימי העבר מראים שאין בזה כל צורך. ולכן התיקון הזה הוא לא רק מתבקש, במידה מסוימת אולי הוא אפילו הכרחי. וטוב שמוסיפים אותו בשלב הזה. וטענות על נושא חדש – ופה אני קורא ליושר, אולי לאור אירועי אתמול אפשר להתייאש כבר מהיושר הזה של האופוזיציה אחרי שהם טענו בכישרון כה רב שסעיף תחולה הוא בגדר נושא חדש – שימחקו, ולא לבזבז את זמן הוועדה.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
בסעיף תחילה. ולכן אני מציע שכדי לא להיות בגדר דובר שקרים לא ייכון לנגד עיני, שימחקו את ההסתייגויות שהם הציגו לנושא הזה כדי שחס ושלום - .
היו"ר שלמה קרעי
¶
אני מצטרף להמלצה שלך, אני מקווה שהיא תיפול על אוזניים קשובות. תודה, חבר הכנסת רוטמן. חבר הכנסת גלעד קריב בחוץ, תישמר לו זכות הדיבור. אני עובר קודם כול לחברי ועדה שביקשו רשות דיבור כדי למצות את הדיון בקרב חברי הוועדה. לאחר מכן בזמן שנותר השאר יקבלו זכות דיבור. הדיון עכשיו על סעיף 8. היועץ המשפטי לוועדה.
גור בליי
¶
רק עוד נקודה נוספת, פשוט להבהיר לפרוטוקול. מבחינה תקנונית גם הובהר כבר אתמול מראש שכן נקצב מראש גם המועד לדיון וגם השעתיים שבהם יוגשו ההסתייגויות. זאת אומרת שגם במובן הזה היה גם זמן מהבחינה הזאת ליממה הזאת לכתוב הסתייגויות בהקשר הזה, כך שהדברים הובהרו בהודעה שהופצה לחברי הוועדה.
סימון דוידסון (יש עתיד)
¶
רק לציין שלא הייתה יממה, גור. זאת לא יממה. היו פה מס' שעות, זאת לא יממה, אז צריך לציין את זה. בלילה צריכים לישון לפעמים.
מיכאל מרדכי ביטון (המחנה הממלכתי)
¶
אבל איך יסתיים כשלא דיברנו, קרעי? מה אתה מודיע שהוא יסתיים אם לא דיברנו?
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
אנחנו רוצים לקיים דיון לגופו של חוק. אתה יודע שאפשר גם לדבר לגופו של חוק.
חנוך דב מלביצקי (הליכוד)
¶
קודם כול אנחנו מדברים על סעיף 8 עכשיו. הנושא של הפרסום ברשומות, בניגוד מוחלט למה שמנסים לצייר כאילו יש פה איזושהי פגיעה בזכות הציבור לדעת או משהו כזה, זה בטח ובטח לא נכון לגבי החוק הזה, שכל התקשורת עוסקת רק בו בשבועיים האחרונים.
חנוך דב מלביצקי (הליכוד)
¶
אני נורא נורא אשתדל לא להפריע לאף אחד שידבר, ואני אשמח אם לא תפריעו לי, בסדר, גברתי השרה?
חנוך דב מלביצקי (הליכוד)
¶
מעולה. ולכן מעבר לזה שאין פה באמת עניין של זכות הציבור לדעת, הפרסום ברשומות והחתימה של הנשיא, כמו שציינו, הם דקלרטיביים, הם לא נוגעים לגופו של עניין. כל הנושא של הערות הציבור, כמו ששמעתי בפעם הקודמת, מקומו לא כאשר החוק כבר הסתיים ומפורסם ברשומות, אלא מקומו בקודם במסגרת תזכיר או כל דבר אחר שמפרסמים. ולכן גם כאן אין שום פגיעה מהותית.
בנוסף, אתמול ראיתי איזשהו מקבץ שפרסמו של great assets של התנהלות הוועדות מהכנסת הקודמת, ואני מוכרח לציין שהייתי די בהלם. יחד עם זאת, אני סבור ומשוכנע שנוכל להעביר את כל מה שאנחנו רוצים, כפי שעשינו עד עכשיו, כפי שהתנהלנו במליאה אתמול, כפי שהוועדות מתנהלות עד עכשיו פעם אחרי פעם אחרי פעם בצורה הוגנת, ראויה.
ואני רוצה לחזק את ידיו של שלמה קרעי שבעיני עושה עבודה, וכחבר כנסת חדש יש המון המון המון מה ללמוד ממנו. תודה רבה.
גלעד קריב (העבודה)
¶
תודה, אדוני. ראשית התייחסות לדבר שביקשתי להעלות כהערה לסדר. אינני יודע איזה הסכמות גובשו בעניין. סיעת העבודה לא יוצגה בדיון הזה. אני חבר כאן בוועדה, סעיף 86(א) בתקנון קובע את הדברים בצורה מאוד מפורשת. ברגע שיסתיים הדיון יכולים חברי כנסת להעלות הסתייגויות. אי-אפשר לקצוב לזה זמן. יש נוהג בבניין הזה, שאותו צריך לכבד. הקפידו איתו בעניינו איתי כיושב-ראש ועדה, שאפשר להמיר את הצגת ההסתייגויות בעל פה בהגשת הסתייגויות בכתב, אבל אז צריך לתת לחברי הכנסת את הזמן אחרי סיום הדיון. כמה שעות, שבמקביל לא יכולה להתקיים ישיבת ועדה.
אני לא יודע מה סוכם בין הליכוד לבין סיעות אחרות. אני עומד על זכותי על פי סעיף 86. ברגע שיסתיים הדיון, כל עוד יהיו לי הסתייגויות להעלות, להעלות אותן בלי לקצוב זמן.
גלעד קריב (העבודה)
¶
אבקש התייחסות של הייעוץ המשפטי לנושא הזה. עכשיו לגבי גופו של העניין. תראו, אין הרבה עיתונאים במדינת ישראל שיכולים לטעון שסעיף בחוק-יסוד קרוי על שמם. מיכאל שמש זכה לכבוד הזה. פרסם פרסום, שהוכחש לאחר מכן בצורה נחרצת. והקואליציה העתידית, שכולה מבוססת על חוסר אמון, על פחדים, על דמונים דמיוניים, רצה אצה אחרי שסיימנו את הדיון להוסיף סעיף בחוק-יסוד, ולהשלים את מלאכת הפרימה של הנורמות החוקתיות. אם לא די בכך שהם משנים רטרואקטיבית ובאופן פרסונלי את דיני הכשירות ודיני הקלון, אז עכשיו גם פוגעים בעיקרון שחוק נכנס לתוקף עם פרסומו ברשומות. אין עדות טובה יותר, זה ממש מעין אקורד סיום ראוי לחקיקה מבישה, חקיקה שתפורה למידותיו של עבריין מורשע.
והינה, לאותו עבריין מורשע פעמיים, שעבירתו האחרונה היא יצירת מסך שהקשה על רשויות המס לאתר הכנסות בשווי של 2 מיליון שקל בשתי פרשיות שונות. הינה, לאותו עבריין מורשע יש כל כך חוסר אמון כלפי ראש הממשלה המיועד שלא עולה בדעתו שישביעו את כל השרים, ואותו ישביעו כמה ימים לאחר מכן עם הפרסום ברשומות יתעכב.
איזו התחלה בזויה, לא רצינית, מגוחכת, לממשלה שטוענת שהיא הומוגנית בין חבריה, שהיא מבוססת על אמון, הגוש שניצח ניצחון סוחף בבחירות. זו העדות שלכם על העוצמה הפוליטית שלכם? האחד לא מאמין לשני, השותפים הטבעיים הכי טובים, דרעי המורשע ונתניהו, שככל הנראה אם בעסקת טיעון או לא בעסקת טיעון עתיד להיות מורשע.
גלעד קריב (העבודה)
¶
שניהם לא מסוגלים לסגור שהוא יושבע מייד אחרי הפרסום ברשומות. אתם יודעים מה, חבריי לאופוזיציה? אולי צריך לתמוך בסעיף הזה, כי הסעיף הזה הוא עוד אותו קין על מצחה של הקואליציה העתידית.
גלעד קריב (העבודה)
¶
בסדר גמור. אולי אחרי שאני אעלה את ההסתייגויות בהתאם לסעיף 86, בלי הגבלת זמן, אלא אם אתה רוצה לשנות.
גלעד קריב (העבודה)
¶
הייעוץ המשפטי, אני מצפה ממנו לעמוד על הכללים שהוא עמד עליהם כשאני הייתי יו"ר ועדה.
מתן כהנא (המחנה הממלכתי)
¶
אני רוצה להמשיך את דבריו של חברי זאב אלקין מהוועדה המסדרת. בסופו של דבר יש פה חוק פרסונלי שנועד, כמו שאמר גם גלעד קריב, להכניס לתפקיד שר אדם שכבר הורשע פעם אחת בפלילים, עכשיו הורשע פעם שנייה. כל זה בתהליך חפוז של הצעת חוק פרטית שמשנה חוקי-יסוד, כל זה כאשר אנחנו גם עושים את ההליך מזורז, פטור מחובת הנחה. באיזה הגיון יכול להיות שאנחנו עכשיו גם עושים את מעט הזמן שעוד יש לציבור לשזוף את עיניו בחוק הזה, בין החיקוק שלו לפרסום ברשומות, גם את המעט זמן הזה אנחנו הולכים לקחת לציבור ולא לאפשר לו לראות באיזה חקיקה מדובר.
(היו"ר שמחה רוטמן, 09:34)
מעבר לחקיקה הפרסונלית כלפי מה שנקרא "חוק דרעי", אנחנו עושים את אותו דבר כלפי החוק של שר נוסף במשרד הביטחון. כמו שאמרנו גם על הדבר הזה, אני חושב שאין בעיה עם שר נוסף בכל משרד, גם במשרד הביטחון. יושב פה חברי מיכאל ביטון שהיה שר נוסף במשרד הביטחון. אבל גם כאן יש בעיה קשה של נושאי סמכות ואחריות – כמו שראינו את ההבדלים הגדולים בין לשון החוק, שלכאורה מדובר בלשון חוק מאוד פשוטה וברורה לבין ההסכם הקואליציוני המאוד מאוד פתלתל בין סיעתך, אדוני היושב-ראש, ממלא-מקום היושב-ראש – בין לשון ההסכם הקואליציוני של סיעתך עם סיעת הליכוד, ששם סעיף אחרי סעיף אנחנו רואים את הפער העצום בין מה שלכאורה אתם מדברים על לשון החוק לבין מה שמתבטא בהסכם הקואליציוני. ורואים שבעצם אנחנו הולכים למנות שר נוסף ומשרד שבעצם יש לו סמכות לעשות override על השר שמעליו במגוון נושאים, בין אם זה בתשובות לבג"ץ, בין אם זה במינוי קצינים בכירים. חברי מיכאל ביטון, הייתה לך סמכות למנות קצינים בצה"ל כשהיית?
היו"ר שמחה רוטמן
¶
מתן, יש לי רק שאלה, אני אנצל את מקומי. התחולה המיידית משפיעה במשהו על הדברים הנחמדים שאמרת? אני מנסה למקד אותך לטיעון, כי פשוט יש לך עוד איזה 20 שניות.
מתן כהנא (המחנה הממלכתי)
¶
היושב-ראש החליפי, אז כדאי להתחנף אליו כבר מעכשיו. כמו שניסיתי לטעון בתחילת דבריי, בעצם אני אומר שדבר כל כך מהותי, לא יכול להיות שאנחנו גוזלים מהציבור את מעט הזמן שאולי יש לו עוד סיכוי לראות מה קורה בדברים האלה, את מעט הזמן. ואנחנו בעצם עושים מהפכה חוקתית כל כך משמעותית בלי לתת לציבור אפילו קמצוץ של זמן להביע את עמדתו בנושא.
מתן כהנא (המחנה הממלכתי)
¶
בהחלט חסר זמן, זאת המציאות. אני מבקש שיירשם לפרוטוקול שחסר זמן של הציבור.
משה ארבל (ש"ס)
¶
שיירשם לפרוטוקול גם החיוך של מתן כהנא כשהוא אמר שחסר זמן, כי לא רואים חיוך בפרוטוקול.
ולדימיר בליאק (יש עתיד)
¶
תודה רבה, אדוני היושב-ראש החליפי. תראו, הנושא שאנחנו נמצאים כאן בגינו עכשיו זה עוד אפיזודה באירוע המופרע שאנחנו חווים פה בימים האחרונים. היה איזשהו פרסום בתקשורת, נכנסתם ללחץ, לאיזשהו סרט פרנואידי שמבטא היטב את הלך הרוח בקואליציה המתגבשת שלכם, שאף אחד, איש לא מאמין לרעהו, ונתניהו חלש וסחיט לא רק בידי השותפות שלו, אלא גם בידי המפלגה שלו. מה שקרה פה אתמול זה באמת ניסיון של מחטף בניגוד לכל הנורמות המקובלות ולכל הכללים של הבית הזה.
משה ארבל (ש"ס)
¶
אתה מדבר על סגירת הדיון בוועדה על ידי יוליה בשקר, בתרמית, בהצגת מצג שווא, שהיועצת המשפטית אמרה לה לסגור את הדיון בוועדה?
ולדימיר בליאק (יש עתיד)
¶
אני בעיקר לא מצליח להבין את המהות של האירוע הזה. נאמר פה שפרסום ברשומות זה אירוע דקלרטיבי. אם זה רק דקלרטיבי אז מדוע אתם מוסיפים את הסעיף הזה? ואם זה לא דקלרטיבי, אז יש לזה משמעות.
ולדימיר בליאק (יש עתיד)
¶
אז לא זו בלבד שאנחנו מקדמים כאן חוק פרסונלי רטרואקטיבי שנועד להכשיר עבריין סדרתי להתמנות לשר במדינת ישראל; לא זו בלבד שאנחנו מורידים נורמה ערכית מוסרית באמת לרמה שהיא חסרת תקדים; לא זו בלבד שכל ההליך הזה מתבצע בצורה חפוזה תוך כדי מצב בלתי נסבל שהוועדות מהנהלות במקביל למליאת הכנסת ימים ארוכים, ובאמת מליאת הכנסת הפכה לאיזשהו אירוע ביקום מקביל שאף אחד לא בדיוק יודע מה קורה שם ומדוע היא נפתחת ומי משתתף באירוע הזה, אז עכשיו אתם מוסיפים חטא על פשע ודורסים עוד נורמות. ונאמר אתמול על ידי היועץ המשפטי של הוועדה שהוספת הסעיף הזה היא לא דרך המלך. בעבר אם זה נעשה אז זה נעשה במקרים מאוד חריגים. אין פה שום הצדקה כפי שאין שום מילת הדחיפות בקידום החוק המושחת הזה, כך אין שום מילה להוספת הסעיף הזה.
אז אתם מתנהלים פה בצורה לא דמוקרטית, בצורה דורסנית תוך כדי רמיסה של כל הכללים של הבית הזה. ואני מאוד מקווה, אדוני, שיבוא היום והציבור שלכם יתחשבן אתכם, כי אין לכם רוב גם בציבור שלכם. אנחנו רואים את זה גם בסקרים שפורסמו לאחרונה.
ולדימיר בליאק (יש עתיד)
¶
גם בציבור שלכם, בייחוד בציבור של מצביעי הליכוד אין רוב לקידום ההליך המושחת הזה. תודה רבה.
עאידה תומא סלימאן (חד"ש-תע"ל)
¶
תודה. היושב-ראש, אני חושבת שחוץ מאשר להכתיב לנו קודי לבוש חדשים - - -
היו"ר שמחה רוטמן
¶
רק שנייה, מעירים לי פה שהפרוטוקול איננו רושם ציניות, אז אני מבקש להוסיף בפרוטוקול ציניות.
עאידה תומא סלימאן (חד"ש-תע"ל)
¶
ציניות בסוגריים. העליתי את זה כי אני חושבת שהדיון וצורת הדיון והכתבת – גם שפת הדיבור בתוך הוועדות הגיעה לשיאים, ובמיוחד גם הייתי רוצה שהיושב-ראש של הוועדה יהיה פה כדי לשמוע, את האמת זה מזעזע. תרבות הדיון בתוך הוועדות, ההשתלחות של היושב-ראש בח"כים עוברת את השיאים שמוכרים בעבר.
אני חייבת להגיד שגם כן הנושא הזה – אני מתפלאה עליכם, חברי הקואליציה הנוכחית, אופוזיציה עתידית, מזה שאתם מתפלאים מהמהירות שרוצים להחיל את החוק. הרי כל גנב בדרך כלל כשהוא נכנס הביתה והוא רוצה לגנוב משהו, הוא עושה את זה מהר מהר ורוצה לצאת לפני שיתפסו אותו. כנראה שזה מה שקורה עם החוקים האלה. רוצים להחיל אותם מהר כמה שאפשר לפני שמישהו ישים לב לדבר המתחולל.
ואני רוצה להתמקד דווקא בעצם העובדה שהחוק הוא חוק-יסוד, ומדבר על שר שני. אני רוצה להתמקד בעניין של שר שני. תראו מה קורה, אני קיימתי דיונים על חוקים אצלי בוועדה לקידום מעמד האישה, ובאו ממשרדים ואמרו שהחוק הזה יחייב אותנו בשינויים בתוך המשרד, בהתכוננות, בחלוקה חדשה לעבודה, בהוספת תקנים, תנו לנו זמן כדי שנוכל לבצע את העבודה כמו שצריך. וביקשו שניתן להם ארכה בהחלטת החוק שלושה חודשים או לפעמים שישה חודשים כדי שהם יתארגנו בתוך המשרד.
פה אנחנו מדברים על הוספת שר חדש, ובפועל אנחנו מדברים על סיפוח. הרצון בלספח שטחים תחת כיבוש. אנחנו מדברים על בעיות שיהיו בתקשורת בתוך המשרד עצמו בין השר הקיים לבין השר הנוסף, מדברים על עובדה שצריך אולי לפצל איזושהי עבודה או להעביר יחידות תחת אחריות של שר אחר, ורוצים מייד, מייד שהחוק יתחיל לפעול באותו יום שמצביעים עליו בתוך הכנסת. יש היגיון בזה כדי לדרוש מאיתנו להיות הגיוניים בדיון? למרות שהיינו הגיוניים עד עכשיו. אבל לבוא בדרישה כזו ברגע האחרון, למה? כי גיליתם פתאום שיש איזשהו צד בתוך המדינה הזו שנקרא המדפיס, שאין לכם שליטה על איך שהוא יעבוד באותם ימים? אם ידפיס את זה תוך יום או ידפיס את זה תוך יומיים או חס וחלילה העובדים שלו יצאו לחופשת חנוכה ואתם לא תספיקו. ואז צריך להכריע ולהביא חקיקה מיוחדת ולעשות את כל הבלגן שהיה כדי לשלוט בעוד אזור שאתם לא שולטים בו, שזה המדפיס הממשלתי שיכול להיות שהוא ייתן לכם את זה אחרי יומיים, חס וחלילה, ולא אחרי יום? תתחילו להתרגל, ככה זה, לפעמים אתם לא שולטים בכל דבר. אי-אפשר לכפות חוקים ולשנות סדרי דברים בתוך הכנסת, ותרבות שקיימת כבר שנים רבות, כי גיליתם שאתם לא יכולים לחכות יום אחד.
אוריאל בוסו (ש"ס)
¶
באבא סאלי, רבי ישראל אבוחצירא, שהוא אח של הסבא שלי, היה נוהג בחג החנוכה לומר: חג חנוכה שמח. שמ"ח, ראשי תיבות – שבת, מילה וחודש, שזה הרעיון שמי שיודע שהרי בחג החנוכה היוונים ביקשו, כחלק ממחיקת הסממנים ודחיקת העם היהודי, את שלושת הדברים הללו לאסור על היהודים לקיים – את קדושת השבת, וכמובן את מצוות ברית מילה ואת קידוש החודש. ולכן בחג החנוכה הוא היה מקפיד לומר: חג חנוכה שמח, להדגיש שזה כנגד אותם שלושה סממנים יהודיים.
אני שומע את הרעל למעשה של חברים כאן בוועדה, ולא רק. הדבר היחיד שאנחנו באים כחלק מהקמת הממשלה זה באנו חושך לגרש. באנו חושך לגרש כי אנחנו עם חסינות, ואומרים עוד הפעם שמורשע, ורב אריה, וכו', כשהם יודעים שהם עוברים על תקנת השבים, אבל במסגרת החסינות שלהם הם זורקים הרבה רעל, אבל זה לא תופס.
אוריאל בוסו (ש"ס)
¶
אתם מדברים על סקרים. חבר'ה, עברנו את הבחירות, הסקרים האלה לא רלוונטיים. הסקרים האמיתיים היו בקלפי, והעם אמר את דברו בצורה מאוד מאוד ברורה. הדבר היחיד שאנחנו רוצים כאן בוועדות זה לקיים - - -
אוריאל בוסו (ש"ס)
¶
העם אמר את דברו שהם מבקשים מאיתנו למשול. אבל אתה יודע מה, שמחה, יש לנו טעות אחת, החוק הראשון שהיינו צריכים להעביר כאן בוועדה זה שמי שיש לו רוב בכנסת יכול להעביר חוקים בכנסת. אולי זה חוק שצריך להעביר, ואת זה לא עשינו.
מיכל שיר סגמן (יש עתיד)
¶
אבל אין לך ממשלה. אז תרכיב את הממשלה ותעשה מה שאתה רוצה. אתה עושה את זה במחטף לפני שיש לך ממשלה.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
חבר הכנסת סימון דוידסון, אתה טוען שהחוק שרוב יכול להעביר חוקים זה חוק של סטלין? אני מנסה להבין.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
חברת הכנסת מיכל שיר, את הדוברת הבאה. אני רק חייב שתחדד לי, טענת שחוק שמאפשר לרוב לחוקק חוקים הוא חוק של סטלין.
סימון דוידסון (יש עתיד)
¶
טלי, את לא היית פה, אבל גם הנושא של הלבוש הולך להשתנות. השקעת הרבה מאוד בבגדים יפים, זה הולך להשתנות.
טלי גוטליב (הליכוד)
¶
לא, זה לא כזה יפה, זה בסדר, בגדים של שיין. ותסמכו עלינו שאף אחד לא יתערב לנו בבגדים. תפסיקו, באמת, תהיו רציניים.
היו"ר שמחה רוטמן
¶
חבר הכנסת סימון דוידסון, אתה מפריע לחברת הכנסת מיכל שיר לומר את דברה, שכולנו מחכים לשמוע. חברת הכנסת מיכל שיר, שלוש דקות לרשותך, בבקשה.
מיכל שיר סגמן (יש עתיד)
¶
תודה רבה. אני חייבת קודם כול לפנות לחבר הכנסת בוסו. קודם כול התחלת באמת בדברים מאוד יפים, שלרגע אחד ככה הקשבנו וחיממו לכולנו את הלב, באמת. להבדיל ממה שאתה חושב אולי, או שחבריך לקואליציה המתגבשת חושבים, אנחנו כן מספיק יהודים, ואנחנו אוהבים את היהדות, שלא שייכת, בפעם האחרונה שבדקתי, רק לכם. או כמו שאני כל הזמן אומרת: אתם לא היהודים היחידים במדינה הזו.
מיכל שיר סגמן (יש עתיד)
¶
וכשאתה אומר כאלה דברים ופותח בדברים יפים כל כך, ואחר כך ממשיך בבאנו חושך לגרש, אתה עושה אקט - - -
מיכל שיר סגמן (יש עתיד)
¶
אתה עושה אקט של הרחקת ציבור מהיהדות. אני מקווה שאתה מבין את הנזק העצום באופן שבו אתה בוחר לומר את הדברים, וזה נורא ואיום. זה נורא ואיום. אז זה דבר אחד.
דבר שני, אתה אומר שהציבור בחר, מה בחר. 65% מהציבור, כולל אלא שהצביעו לכם לא מעוניינים בזה. אף אחד לא חשב שעוד לפני הרכבת ממשלה, עוד אין לכם ממשלה בכלל ואתם עושים מחטף. אז אם הייתה ממשלה, אתה יודע מה, גם לא בסדר, אבל לפחות היינו אומרים שיש בזה סוג של היגיון, משהו, לא יודעת. לפני הרכבת ממשלה, כתנאי להרכבת ממשלה, לקחת – כן, אתה לא אוהב לשמוע את זה, אבל לא אני קבעתי את זה. ואני מאוד מכבדת את אריה דרעי, אגב, באמת, זה איש עם זכויות, והוא באמת אישיות ציבורית קודם כול נעימה, חכמה, שעשתה הרבה טוב לעם ישראל, אני לא מבטלת את זה. אבל באמת, בית המשפט קבע שני דברים, שהוא קיבל את הדין עליהם. הוא קיבל את הדין עליהם. ואתם רוצים לשנות חוק? זה ברור שהוא לא יכול להיות שר, ואתם באים לשנות את החוק הזה כדי להלבין אותו. ואתם עושים את זה לפני הרכבת ממשלה, שזה אפילו עוד יותר מעלה את החשד ואת החשד הציבורי לסחיטה. זאת פשוט סחיטה. אז שוב אני אומרת, זה עניין של מראית עין. זה אחד.
מיכל שיר סגמן (יש עתיד)
¶
וזה חמור. זה חמור מאוד. ותנועה מפוארת כמו תנועת ש"ס, שאני תופסת אותה באמת כתנועה חברתית, שבאה לקראת הציבור, שהחקיקה הראשונה שלה היא לא למען הציבור, אלא באמת למען הכשרת עבריין, כי אתם סוחטים את ראש הממשלה לעתיד נתניהו, כי אתם לא סומכים עליו. זה רע מאוד. זה נראה רע מאוד, ולכן 65% מהציבור בכל סקר שהוא אומר: חבר'ה, לא לזה הצבענו. אז אתה בעצם אומר: אני גם מצפצף על הציבור. זאת הטענה לגבי מה שבוסו אמר.
(היו"ר שלמה קרעי, 09:51)
לגבי עניינינו. אתם אומרים שפרסום ברשומות זה כרגע בגלל סעיף 8, וזה לא עניין לציבור. אבל כפי שחברתי השרה אלהרר אמרה לפני מס' ימים, לא רק שאין לכם ממשלה, אין לכם הסכם קואליציוני אחד לרפואה שהוא חתום.
מיכל שיר סגמן (יש עתיד)
¶
אם אין הסכם קואליציוני ואין ממשלה זה אומר שלכאורה גם אין ממשלה מסתמנת, אז זה לא עניין של ממשלה, אז למה לבטל גם את הציבור? אתם מבטלים גם את הציבור, כי אתם אומרים שפרסום הרשומות לא. אנחנו לא נבשר לציבור על מה כנסת ישראל החליטה, כי זה עניין של ממשלה על ממשלה שעוד לא נולדה. משהו כאן צריך להיות סוג של איזון. אתם נותנים כאן ציונים שהם לא אמיתיים, הם לא תופסים מים.
טלי גוטליב (הליכוד)
¶
שלום, חברים, רק כדי להסביר מה עומד בבסיס תחולה. באופן עקרוני פקודת סדרי השלטון והמשפט קבע שתחולה מיום פרסום ברשומות, אלא אם נקבע אחרת כדי להגן על האזרח כיוון שאי ידיעת הדין אינה פוטרת. והעובדה שאדם לא יכול להתגונן מפני אחריות בפלילית או עוולה נזיקית ככל שמישהו טוען כנגדו כשזה פורסם ברשומות. במקרה הספציפי הזה לא מדובר בחוק שיוצר עוולה או עבירה פלילית ולכן לא צריך - - -
טלי גוטליב (הליכוד)
¶
הרעיון שעומד בבסיס תחולה מפרסום ברשומות זה הגנה על האזרח. במקרה הספציפי הזה אנחנו לא מדברים על הגנה על האזרח, כי אנחנו יוצרים הסמכה. בחוק הפרשנות ההסמכה - - -
טלי גוטליב (הליכוד)
¶
השרה. תקראי לי טלי, לי לא משנה הטייטלים. אני כבר מבינה את הסגנון. זה בסדר, תעירי לי כמה הערות ביניים כשאת רק רוצה, וזה לא יוציא אותי מהחובה לומר לך בדיוק את הוראות החוק 10(א) לפקודת סדרי השלטון והמשפט, וחוק הפרשנות כשלעצמו, ששם קובע הסמכה של אדם והסמכה מרגע החקיקה בשעה אפס נקודה אפס אחד. ולכן כל ההתעקשות שלכם לראות בזה רק הסמכה להיות מסוגל להיות שר.
גלעד קריב (העבודה)
¶
אין בזה הסמכה. עורכת הדין גוטליב, זאת לא הסמכה, לא על זה מדובר. נו, מה, אבל אי-אפשר סתם לזרוק מושגים בחלל האוויר. מה בין זה לבין העיקרון של ההסמכה?
טלי גוטליב (הליכוד)
¶
אני חייבת רק לומר לכם, חברים נכבדים, לא שזה באמת משנה לכם, כי ככל שאני שומעת אתכם אתם אומרים את אותו דבר, בואו נשים את הדברים על השולחן.
טלי גוטליב (הליכוד)
¶
קריב, אני רק רוצה להבהיר לך ולנוכחים, באנו לחוקק, זכותנו לחוקק. מזהירים אותנו מפני הכוח שלנו לחוקק. הזכות שלנו לחוקק.
טלי גוטליב (הליכוד)
¶
לשמוע את נשיאת בית המשפט העליון מזהירה מפני ברקים ורעמים שאנחנו מחוללים, ומבחינתי לשמוע יועמ"שית בכובעה ככזה - -
טלי גוטליב (הליכוד)
¶
סליחה, העובדה שאדם הוא עובד ציבור הוא קודם כול מחויב לציבור, ובטח ובטח לתפקידו. ואנחנו כאן - - -
סימון דוידסון (יש עתיד)
¶
אתם כאן לשלוט, תגידי לשלוט. אנחנו כאן לשלוט. אז תשלטו כבר, תתחילו לשלוט כבר.
טלי גוטליב (הליכוד)
¶
ושיובהר, ממש, יושבים פה חברי כנסת, ואני אינני מעליכם ואתם אינכם מעליי, כולנו כאן בני אדם שווים בה במידה. ואני אגב מכל מלמדיי השכלתי.
טלי גוטליב (הליכוד)
¶
אני ממש לא יודעת הכול. אגב, למדתי ממך, ולא האמנתי, לדוגמה, שאתה תהיה חשוד בגזענות ובאנטישמיות, ושמעתי אותך מדבר ליו"ר בצורה מזעזעת. לא ידעתי את זה עליך, ונתתי לך את כל הקרדיט שבעולם.
טלי גוטליב (הליכוד)
¶
אני לא רוצה ללמוד את זה. אני רוצה ללמוד פה שאנחנו כאן כדי לדבר דברים הגיוניים, ולא לחזור אחד על דברי השני את אותו דבר בלי לחשוב לרגע.
טלי גוטליב (הליכוד)
¶
מכל מקום, לסיום אני רק אומר ליו"ר ולחברי הוועדה, תחולה נועדה להגן על האזרח, בעוד שפה זה לשר ולמחוקקים עצמם.
מיכאל מרדכי ביטון (המחנה הממלכתי)
¶
אנחנו גאים שחברי הקואליציה עושים פיליבסטר. אני מבקש ממך להאריך אם אתה יכול.
משה ארבל (ש"ס)
¶
אנחנו הגענו לסיטואציה – ולא כפי שסיפרתם פה, ואני לא מזלזל בכישוריו העיתונאיים של עיתונאי כזה או אחר, ולא של מיכאל שמש – הגענו כאן לסיטואציה של סעיף 8 מסיבה מאוד מאוד פשוטה. אחרי אותה כתבה שפורסמה בעיתון דה-מרקר פניתי באופן אישי כאן בבניין הכנסת.
משה ארבל (ש"ס)
¶
הוא כתב רשומה בעיתון, פוסט בלעז, שבו הוא בעצם מאפשר וכותב לגדעון סער את כל הדרכים כדי להימנע מלכבד את חקיקת הכנסת.
משה ארבל (ש"ס)
¶
אבל מייד לאחר אותה כתבה, כפי שמתבקש, פניתי ליועץ בלשכתו של גדעון סער בצורה הכי הכי הכי ברורה, ישירה.
משה ארבל (ש"ס)
¶
אני לא עומד בחקירה נגדית כרגע. ופניתי אליו בצורה ישירה כאן בבניין הכנסת, נכח בפגישה גם בכיר ממשרד המשפטים, שאני לא אזכיר את שמו. ושאלתי אותו האם בכוונתו של השר סער, לא באופן אקטיבי חלילה וחס, להימנע מלחתום ולהעביר את זה לרשומות, שמא הוא שוקל אולי לנסוע לחו"ל לכמה ימים. והתשובה שלו הייתה: תשמע, אחי, שאלת קיטבג, הבאת רעיון.
משה ארבל (ש"ס)
¶
בגלל אותו עניין מאוד מאוד פשוט, שעלול חלילה וחס להביא חקיקה של הכנסת בארבע קריאות, לא בשלוש קריאות, לעיכוב לא לגיטימי לכניסתה לתוקף, כן, התכנסנו כאן. התווסף סעיף לחוק בצורה מאוד מאוד ברורה, שמבקש לכבד את הבית הזה, ומבקש לכבד אתכם כחברי אופוזיציה שמתנגדים, ומבקש לכבד אותנו כחברי קואליציה שתומכים. וכן, יש משמעות. ורוב שמכריע זה לא סטלין, ידידי, חבר הכנסת דוידסון, רוב שמכריע זה הליך דמוקרטי שמבקש להביא חקיקה בצורה טובה, תקינה, וביחד.
סימון דוידסון (יש עתיד)
¶
לא שמעת את מה שחבר הכנסת בוסו אמר, שהחוק הראשון שצריכים להעביר בכנסת הוא שהקואליציה מעבירה את החוקים. זה מה שאמרת.
משה ארבל (ש"ס)
¶
אחרי שהבהרתי את הנסיבות שהביאו אותנו עד הלום, אני באמת קורא לכם כמי שמכבדים את הבית הזה לכל הפחות לסעיף 8, לכבד את תהליך החקיקה ולתמוך בסעיף הזה. תודה.
היו"ר שלמה קרעי
¶
תודה, חבר הכנסת ארבל. אנחנו עוברים לאלו שאינם חברי ועדה, שתי דקות לרשות כל אחד מכם. חבר הכנסת סובה, בבקשה.
מיכאל מרדכי ביטון (המחנה הממלכתי)
¶
לחבר כנסת בוועדה יש את אותם זכויות כמו לחבר ועדה. אני מבקש מהיועץ המשפטי.
מיכאל מרדכי ביטון (המחנה הממלכתי)
¶
לחבר כנסת בוועדה יש את אותן זכויות בוועדה, למעט זכויות של חקיקה בסוף. בשאר הדברים הוא שווה בכל התחומים.
היו"ר שלמה קרעי
¶
חבר הכנסת ביטון, קריאה ראשונה. חברים, אני משתדל לעמוד בסיכום שהיה בינינו, שעד 10:20 דיון, מ-10:20 הנמקת הסתייגויות, וגם אז כל אחד יוכל לומר הסתייגויות בעל פה, לנמק ולומר את דברו.
היו"ר שלמה קרעי
¶
אין בעיה, זה בסדר, אז שלוש דקות לכל אחד, ב-10:20 זה פשוט יהפוך להיות הסתייגויות. תודה. בבקשה.
יבגני סובה (ישראל ביתנו)
¶
תודה רבה, אדוני היושב-ראש, השמיעו פה חבריי חשש שהעם לא ידע את החוק ובעצם הציבור צריך להכיר ולדעת את החוק שחלילה לא יכנס לרשומות, וכך בעצם גם הנשיא לא יחתום. אז הינה, אני רוצה להגיד לכולם שראש הממשלה המיועד, ובמקרה גם ראש המפלגה של יושב-ראש הוועדה הזמנית הזאת, הוא מאוד קשוב לרחש הציבורי. אני בטוח שאתמול הוא שמע וראה את ערוץ 13 שפרסם את נתוני הסקר באשר לשביעות רצונו של הציבור לגבי הממשלה המסתמנת. ואני רוצה לצטט: 65% מהציבור מתנגדים למינוי של הרב חבר הכנסת דרעי לשר, ומתנגדים לשינוי של החקיקה. כולנו מכירים את ראש הממשלה המיועד, הוא בלחץ מהסקר הזה. נתחיל מזה. ושום חקיקה לא תשנה את זה, כי חקיקה רק תגביר את התנגדות הציבור.
יבגני סובה (ישראל ביתנו)
¶
החקיקה הזאת רק תעלה את אחוז האנשים שלא מרוצים. אני מניח שתוך שבוע מאז שהחוק הזה יעבור זה גם יגיע ל-75%, וכך נדבר על המספרים. דרך אגב, אלו מספרים פשוטים, לא צריך ללמוד לימודי ליבה בשביל המספרים האלה. 24% בלבד תומכים בחוק. ואני במקומו, וגם במקומך, אדוני היושב-ראש, כבר הייתי מודאג מהנתון הזה. דרך אגב, 56% מהסקר אומרים שנתניהו נלחץ ונכנס לדרישות של - - -
יבגני סובה (ישראל ביתנו)
¶
רק הווליום מפריע לך, לא תוכן דבריי, אז אני לא צריך לחזור על הדברים. לא, אני אחזור על הדברים. 65% מהציבור מתנגדים למינוי של הרב חבר הכנסת אריה דרעי לתפקיד השר, ולשינוי חקיקה. נמשיך בהמשך גם להביא עוד נתונים מעניינים, שאני מניח שגם אתם בקואליציה המסתמנת בדיוק יודעים לקרוא היטב את הנתונים של הסקרים.
שרת האנרגיה קארין אלהרר
¶
תודה רבה, אדוני יושב-ראש הוועדה, אני רוצה לפנות ליועץ המשפטי לוועדה, עורך דין גור בליי, ולעדכן בעובדות. העובדות הן שב-13 בנובמבר קיבל חבר הכנסת בנימין נתניהו את המנדט להרכבת הממשלה. היום, רק תעדכנו אותי, מה התאריך?
שרת האנרגיה קארין אלהרר
¶
2022. תודה רבה, חבר הכנסת ביסמוט, על העדכון. עד לתאריך זה טרם נחתמו הסכמים קואליציוניים. ומה קרה בינתיים? בינתיים הובאו לכנסת שלושה חוקים שמשנים סדרים.
שרת האנרגיה קארין אלהרר
¶
שלושה חוקים, האחד קוראים לו "חוק דרעי", האחד קוראים לו "חוק סמוטריץ'", והאחד קוראים לו "חוק בן גביר".
שרת האנרגיה קארין אלהרר
¶
אדוני היו"ר, אתה תשמור על זכותי? המליאה פתוחה במקביל לדיונים ובהן הסתייגויות, אני מזכירה, אין ממשלה. כל הדבר הזה קורה - - -
טלי גוטליב (הליכוד)
¶
יש ממשלת מעבר שלא עושים כלום, זה לא אין ממשלה. יש ממשלת מעבר שלא עושה כלום, זה כן. אין עשייה, יש ממשלת מעבר.
רון כץ (יש עתיד)
¶
אבל היא באמצע הדברים, קצת נימוס. זה לא לשכת נתניהו פה עם ברוורמן וזה, תני לה לסיים לדבר.
טלי גוטליב (הליכוד)
¶
אני מסבירה לך שאני לומדת מפי הגבורה. קארין נוהגת להפריע לכולנו, אז אני עושה בדיוק אותו דבר.
שרת האנרגיה קארין אלהרר
¶
טלי, אני פשוט מתחילה להבין למה מיום שנבחרת לכנסת את כל כך חרדה שהיועצת המשפטית תמשיך בתפקידה.
שרת האנרגיה קארין אלהרר
¶
לא, ממש לא. הדבר שאני לא מצליחה להבין, גור, תראו, בסוף ייעוץ משפטי לכנסת הוא ייעוץ שצריך לדאוג לכל חברי הכנסת. גם לאופוזיציה יש זכויות, הפתעה. הפתעה גדולה.
שרת האנרגיה קארין אלהרר
¶
קינלי, למה אתה מפריע לי? עכשיו תראו, שלטון הרוב זה לא דמוקרטיה. את שלטון הרוב יש ברוסיה, יש בטורקיה, סוריה, זאת לא דמוקרטיה. בישראל, כזו שאנחנו חיים בה ורוצים להמשיך לחיות בה, דמוקרטיה זה גם זכויות המיעוט. אז נכון, היו בחירות והעם אמר את דברו, ויש קואליציה מסתמנת, ויש גם אופוזיציה מסתמנת. וכשמביאים את הסעיף הזה, אני חייבת לומר שניכר מאוד שכל מה שמוליך אתכם מהיום שקיבל את המנדט ועד לרגע זה זה פחד.
דבי ביטון (יש עתיד)
¶
אבל מעל במה זו אני רוצה להתנצל בפניה. אני רוצה להתנצל בפניה שאימא שלה יושבת בוועדות שיעבירו חוקים לא ראויים. אני יכולה רק להבטיח לה שבכנסת הזו אני אפעל להעביר חוקים ראויים יותר. אז אני מודה לכם. ואני חושבת שהדברים שנאמרים פה מדברים בעד עצמם, ויש מקום לחישוב מסלול מחדש. תודה.
היו"ר שלמה קרעי
¶
תודה, חברת הכנסת ביטון. לפני שנמשיך אני מבקש לתת לגור היועץ המשפטי, ולאחריו למשרד המשפטים.
סימון דוידסון (יש עתיד)
¶
אבל, שלמה, מה זה משנה, מה שהוא אומר אתה עושה הפוך. מה אתה נותן לו לדבר? מה שהוא אומר אתה עושה הפוך, אז בשביל מה זה טוב?
היו"ר שלמה קרעי
¶
תודה. אם לא הבנת, הוא הבהיר בתחילת הדיון שזה בדיוק אתם שעושים הפוך מהייעוץ המשפטי.
היו"ר שלמה קרעי
¶
אם לא שמתם לב, הייעוץ המשפטי הודיע גם בדוברות הוועדה אתמול וגם הבוקר שמי שפועל בניגוד לעמדת הייעוץ המשפטי זאת דווקא האופוזיציה. תודה.
גור בליי
¶
כמה דברים. דבר ראשון, לפני שאתייחס לתיקון עצמו, לצערי אני רואה שהיא יצאה, אבל רציתי להתייחס לדברים של חברת הכנסת אלהרר.
גור בליי
¶
אני רוצה להתייחס לדברים שאמרה השרה אלהרר, ואני בהחלט מסכים איתה שחובתנו כייעוץ משפטי לכנסת לשמור על הזכויות הדיוניות של כל חברי הכנסת. אני חושב שאנחנו עושים את זה. בהחלט זאת חקיקה לא פשוטה, והליכים גם לא קלים ומאוד סוערים. אבל אני חושב שאנחנו היועצים המשפטיים בוועדות וכל הצוות של הייעוץ המשפטי לכנסת מאוד מאוד מקפידים על הדבר הזה, והדברים האלה נאמרים גם ליושבי-ראש, וגם משנים ומשפיעים על זכות הדיבור, גם על זכויות דיוניות להגשת הסתייגויות, וכן הלאה. ואני בהחלט חושב שזאת חובתנו, ואני חושב שאנחנו עומדים בה.
לגופם של הדברים על הסעיף הזה. התייחסתי אתמול, לא אוסיף הרבה. רק אומר בקצרה שסעיף 10 לפקודת סדרי שלטון ומשפט באמת קובע שהכלל הוא, וזאת ההלכה שלנו תמיד, זה שחוק נכנס לתוקף עם פרסום ברשומות, אבל יש חריגים לכך. דרך המלך, כמו שאמרתי, היא כניסה לתוקף עם פרסום ברשומות. יש חריגים לכך. הם חריגים שהם בהחלט לא רצויים, כי רצוי תמיד בהקשר הזה ללכת בדרך המלך. אבל היו תקדימים לדבר הזה. הזכרתי את חוק-יסוד: הממשלה, תיקון 5. אתמול בדקנו, היו גם חוקי ההתפזרות: חוק ההתפזרות של הכנסת העשרים-וארבע, חוק הבחירות לכנסת.
טלי גוטליב (הליכוד)
¶
אני מסבירה לך שגם שם בתיקון 5 לחוק הממשלה השפיע על אצילת סמכויות לשרים, ולא קשור לאזרחים.
גור בליי
¶
כמו שאמרתי, היה תיקון 5 לחוק-יסוד: הממשלה, חוק ההתפזרות של הכנסת העשרים-ושתיים, חוק ההתפזרות של הכנסת העשרים-ושלוש, חוק התפזרות הכנסת העשרים-וארבעה, שהייתה בהם הוראה דומה. כמובן שמה שאנחנו מקווים, שברוב המקרים, זו גם השאיפה, לא תהיה הוראה מהסוג הזה, אלא שהכניסה תהיה תוקף בפרסום ברשומות, לפי החוק אפשר תוך עד עשרה ימים. בדרך כלל בזמן האחרון, בעיקר מאז הקורונה, זה נעשה הרבה יותר מהר, תוך שעות או ימים ממש ספורים. ובכל מקרה ברור לגמרי שאי-אפשר לעשות דבר מהסוג הזה כאשר מדובר בחוק שהוא עם הפנים לאזרח. זאת אומרת, חוק שקובע איסור פלילי או חוק שפוגע בזכויות, אלא בחוקים – אם בכלל עושים את זה – אז זה אפשר באמת בדברים מהסוג הזה.
ענת אסיף
¶
בוקר טוב, הדברים גם נאמרו אתמול, וגם כפי שגור אמר היום, יש לנו את הוראת סעיף 10 לפקודת סדרי שלטון ומשפט. ככלל, חוקים נכנסים לתוקף ביום פרסומם ברשומות. יש חוקים לא מעטים שנקבע להם מועד פרסום מאוחר יותר, אתם כמובן יודעים את זה, מצרכים של יישום והיערכות. יש דוגמאות מעטות של חוקים שנכנסו ביום קבלתם. הפקודה מאפשרת את זה.
נשמעה כאן קודם הערה לגבי העובדה שהפרסום הוא רק דקלרטיבי. צריך לחדד, גם זה כתוב באותו סעיף, שלפרסום ברשומות יש חשיבות משמעותית גם כעדות לזה שהחוק ניתן ונחתם כדין. אבל כאמור, לגבי מועד כניסתו לתוקף, מועד התחילה שלו, הסעיף מאפשר גם את החריגה.
גם אנחנו, כמי שמלווים את החקיקה בכללותה, חושבים שעדיף להימנע מכניסה לתוקף לפני הפרסום, אבל זה לא בלתי אפשרית.
רון כץ (יש עתיד)
¶
איזה סיכום? איתי אין סיכום כזה. אני רוצה לדבר. אם לא, אז שהיועץ המשפטי יסביר למה לא.
מיכאל מרדכי ביטון (המחנה הממלכתי)
¶
חברי הכנסת באו לדיון ולא יכולים לדבר? גור, חברי הכנסת נרשמו לדיון ולא יכולים לדבר?
גור בליי
¶
הייתה הסכמה מראש בין הקואליציה לאופוזיציה, שדובר עליה קודם, מסגרת של שעה לדיון ושעתיים להסתייגויות. זו הייתה המסגרת.
מטי צרפתי הרכבי (יש עתיד)
¶
גור, לא הייתה הסכמה עם האופוזיציה. באנו שלושה חברי סיעת יש עתיד, היינו שלושה חברי סיעת יש עתיד.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד)
¶
אני רוצה לחזור ראשית לדברים שאמרת לי כשנימקתי בוועדה המסדרת. אני חושב שאתמול בוצע פה ניסיון מחטף שלך, אדוני יושב-הראש. אני מבין את המצוקה שאתה נתון בה נוכח הסחטנות של השותפות שלכם, שעובר לפני הקמת הממשלה. אתם מבקשים לחוקק ארבעה חוקים פרסונליים, חלקם רטרואקטיביים, שאין להם שום דבר עם הקמת הממשלה, אין להם שום דבר עם שיפור חייהם של אזרחי ישראל. והאופן שבו ביצעת או ניסית לבצע את המחטף שבו הודעת, הצבת בפני חברי הכנסת את הנוסח, הורית לנו דונו, ואז מבלי להתייעץ, מבלי לשמוע חוות דעת של מומחים, מבלי לקיים דיון מעמיק או כלשהו בסעיף החדש שהבאת קבעת 45 דקות לדיון ולקריאת הסתייגויות במהלך חג. אני חושב שזה ניסיון מחטף מכוער, בזוי, שאין לו מקום, שמבקש לדרוס את הזכויות שלנו, של חברי הכנסת, ולדרוס ברגל גסה את התקנון של הכנסת, תוך פגיעה בזכות ההשתתפות שלנו ובזכות שלנו לייצג את הציבור שלנו.
אני מבין, ואתה מקפיד לומר את זה, אדוני יושב-הראש, שהדעות שלנו לא עולות בקנה אחד עם שלך. אתה מקפיד לומר את זה אחרי כל משפט של חבר אופוזיציה כאן. ויחד עם זאת, יש לנו זכות וחובה ושליחות לממש, ואתה לא מפריע לנו במימוש החובה הזאת. ועצם העובדה שהייעוץ המשפטי נדרש לבצע פה אקרובטיקה משפטית שלא בבתי הספר למשפט בישראל, לדעתי גם לא בבתי הספר למשפטים במדינות הדמורקטיות, כדי להגן על הזכויות של חברי האופוזיציה, רק מלמדת על העובדה שאתה כנראה לא נרשמת למשול במשטר דמוקרטי. והצעדים שלכם והניסיון שלכם להלך אימים על המערכת המשפטית גם כאן, אבל גם במדינת ישראל, רק מלמדת שסדר-היום שאתם מבקשים להעביר ולקדם לא יכול לעבור במדינה יהודית ודמוקרטית.
לא צריך את כל הצעדים הללו כדי לשפר את החיים של מדינת ישראל, לא צריך כדי להיאבק ביוקר המחיה, לא צריך אותם בשביל להגביר את המשילות או לחזק את הביטחון של מדינת ישראל. אני לא מצליח להבין איך הדבר הזה משפר בפסיק את החיים של אזרחי מדינת ישראל.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד)
¶
ולכן, מאחר שבשנה וחצי האחרונות התרגלנו כנראה להפוגה בעיסוק של חברי הכנסת בענייניהם הפליליים של נבחרי ציבור.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד)
¶
לקחנו שנה וחצי הפוגה מהעיסוקים בענייניו הפליליים של נתניהו, בענייניו הפליליים של דרעי, והתעסקנו ביוקר המחיה, בהגנת הסביבה, בתחומים שבאמת משפיעים על החיים של אזרחי ישראל.
היו"ר שלמה קרעי
¶
אתה תשאל ברשות הדיבור שלך. כל אחד שמקבל את רשות הדיבור, כולל אלו שכבר קיבלו, יתאפשר להם לדבר מחדש, יוכל להציג, לנמק, לטעון, וגם לומר הסתייגות שיש לו לאותו סעיף תחילה.
היו"ר שלמה קרעי
¶
הסתייגות הסתייגות. ויש לכם זכות התייעצות סיעתית אחת לסעיף הזה. בבקשה. אתה רוצה להיות ראשון הדוברים?
גלעד קריב (העבודה)
¶
תראה, אדוני, היועץ המשפטי, אני שם בצד רגע את הדיון בקביעת מסגרת הסתייגויות בעל פה של שעתיים ואיך זה מתיישב עם ההוראות המפורשות של סעיף 86. מקובל עליי שיש סוף גם לפיליבסטרים, אז אם יושבים ומנסים לעשות סתם פיליבסטר של יומיים על הסתייגויות בעל פה, אז היו"ר קובע זמן הצבעה. אבל אני שם את כל השאלה הזאת בצד, לא נכנס לשעתיים למול סעיף 86, ולדעתי גם אם זאת הסכמה, היא סותרת את הוראות התקנון, אבל נשים בצד.
אבל איך יכול להיות מבחינת הוראות התקנון, וזה לא במסגרת ההסכמה, להגביל את זכות העלאת ההסתייגויות של חבר כנסת, שהוא חבר ועדה או לא חבר ועדה, לשלוש דקות? יושב פה חבר ועדה שיש לו עשר הסתייגויות, הוא צריך לנמק אותן.
גלעד קריב (העבודה)
¶
שאלה שנייה. אני מבין שנקבעה שעה לדיון. ברור לי גם שבמסגרת ההסכמות אי-אפשר פיליבסטר, אבל אם ישנם חברי ועדה, להבדיל מח"כים שהם לא חברי ועדה, שמה לעשות, השעה לא הספיקה, היה רעש, היו קריאות ביניים. יש פה חברי ועדה שלא הספיקו להתייחס לגופו של דבר. האם לא ראוי - - -
היו"ר שלמה קרעי
¶
יש להם עכשיו אפשרות. חבר הכנסת אלון שוסטר, בבקשה, שלוש דקות לרשותך. בתום השלוש דקות הצבעה אם תעלה הסתייגות. אם לא, נעבור הלאה.
מיכאל מרדכי ביטון (המחנה הממלכתי)
¶
רגע, שוסטר, אני רוצה לשאול את גור. גור, יש לנו 33 הסתייגויות - - -
גור בליי
¶
ההסכמה שהושגה היא כדלקמן: יש מסגרת של שעתיים עכשיו, שבעצם נועדה להצגת ההסתייגויות ולהצבעה על ההסתייגויות. לכן אם יש הסתייגויות חשובות ומהותיות אז ברור שיש הגיון שהן יקבלו קדימות. בהקשר הזה אני אומר ברמה הפרקטית שאין פה אלמנט של פיליבסטר, כי ממילא כל המסגרת שדובר עליה היא שעתיים. אז מהבחינה הזאת אין הבדל בין 100 הסתייגויות ל-20 הסתייגויות, כי המסגרת של ההצגה וההצבעה שסוכמה היא של שעתיים. אני חושב שחברי הכנסת של האופוזיציה יכולים להחליט כהבנתם איך לחלק את זה.
גור בליי
¶
אבל הסתייגות שלא הצביעו עליה אי-אפשר להעלות אותה למליאה. אז בשעתיים האלה עד כמה שכל הסתייגות שתוצג ותוצבע תעלה למליאה.
היו"ר שלמה קרעי
¶
תעשו את זה מהר – תקריאו הסתייגות, נצביע עליה, תקריאו הסתייגות, נצביע. אין בעיה, תעשו גם 200. מה שתספיקו בשעתיים. תודה.
סגן שר הביטחון אלון שוסטר
¶
לפני שאני מתייחס במסגרת השלוש דקות אני רוצה להגיד שני דברים. אחד, חברים, העם לא אמר את דברו, העם לא יודע להגיד את דברו. כל אזרח הצביע, ואנחנו נבחרנו. חברי הכנסת נבחרו בהתאם לחוק. וכעת אנחנו אומרים כל אחד את דעתו. הרוב רשאי כמובן לחוקק תחת אילוצי מוסר, חוק, נוהל, אלו הדברים. כל האמירות כאילו - - -
סגן שר הביטחון אלון שוסטר
¶
כל האמירות שהעם אמר את דברו אין להם על מה לסמוך, זאת אמירה חסרת משמעות. הערה שנייה, מכיוון שהמראנו כאן לגבהים של יהדות ומיהו מחובר ועוד רגע נגיע למיהו יהודי, אז אני רוצה לומר לחבריי, חבריי, עמיתיי, בש"ס, בציונות הדתית, ביהדות התורה - -
סגן שר הביטחון אלון שוסטר
¶
- - גם אתם יהודים לגיטימיים, גם אתם בסדר גמור. אומנם חלקכם פוגעים לפעמים, לצערי, בעקרונות מגילת העצמאות להבנתי, חלקכם דוחים מתוך העם מיליוני יהודים, אבל כולנו יהודים, ומותר להמשיך להתווכח כמו שעשינו בעבר.
בעניין שעומד לסדר-היום של הוועדה, יש כאן שעטה בלתי הגיונית, מיותרת לחלוטין כאן ועכשיו להיכנס למסגרת שהיא כשלעצמה, בחלקה לפחות, מפוקפקת, ולמנות שרים שהם או לא מתאימים או מסוכנים או מיותרים או גם וגם וגם. זה הסיפור שלנו.
היו"ר שלמה קרעי
¶
אנחנו בהנמקת הסתייגויות והצבעה. אתה יכול לדבר בלי הסתייגות, זה בסדר. תודה. בבקשה, משפט אחרון.
סגן שר הביטחון אלון שוסטר
¶
הרי כל העניין מגוחך. הערה של עיתונאי שהוכחשה בשידור, אולי בשידור חי, על ידי שר המשפטים לתקשורת, וכולנו נכנסים פה לבוקה ומבולקה. אני רואה בזה סוג של עיסוק מיותר למען מטרה מיותרת, שבחלקה, כפי שהדגשנו במהלך כל הדיון, תהיה גם מסוכנת לפעילות הממשלה שאתם מקימים, ממשלה שלנו.
היו"ר שלמה קרעי
¶
תודה, סגן השר שוסטר. חברת הכנסת מטי צרפתי הרכבי, אם יש לך הסתייגות תקריאי אותה בבקשה בתחילת דברייך.
מטי צרפתי הרכבי (יש עתיד)
¶
הגשתי את ההסתייגויות לעורך דין גור. ההסתייגות הראשונה היא בסעיף 8 להצעת החוק, המילים: "תחילתו של חוק-יסוד זה ביום קבלתו בכנסת" יימחקו.
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
¶
לא, תגידי כמה שיותר הסתייגויות ונצביע. הסתייגות הצבעה, הסתייגות הצבעה. יש לך שלוש דקות להקריא.
היו"ר שלמה קרעי
¶
בבקשה, התייעצות סיעתית חמש דקות, 10:37 הצבעה.
(הישיבה נפסקה בשעה 10:31 ונתחדשה בשעה 10:39.)
היו"ר שלמה קרעי
¶
אני מחדש את הישיבה. חברים, שמישהו מכם יגיד מה הסיכום שאליו הגעתם. מבחינתי אתם יכולים להקריא צבר רצף הסתייגויות ולהצביע עליהם, כמו שהיה לנו אתמול.
מיכאל מרדכי ביטון (המחנה הממלכתי)
¶
אבל יש פה הסכמה אז תן לנו רגע. סוכם פה משהו, תן לנו להבהיר אותו.
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
¶
זה עם הפרסום ברשומות. סיכמנו ככה, כדלקמן, כל סיעה מקריאה עשר הסתייגויות – הקראה הצבעה, הקראה הצבעה, וזה עובר לסיעה אחרת. ככה אנחנו עושים סבב.
מאיר פרוש (יהדות התורה)
¶
אדוני היושב-ראש, זה לא מקובל. ליש עתיד יש 24 חברים ולישראל ביתנו יש רק 6 חברים.
מיכאל מרדכי ביטון (המחנה הממלכתי)
¶
אתם לא מקימים ממשלה, לא מאמינים אחד לשני. כל אחד מביא חוק לעצמו מרוב אחווה ואהבה בקואליציה.
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
¶
אם עכשיו יהיו פה הפרעות מטעם הקואליציה המסתמנת הסיכום יתבטל, ואנחנו נשנה את כל סדרי הדיון פה. הקראה הצבעה.
מטי צרפתי הרכבי (יש עתיד)
¶
הסתייגות ראשונה: בסעיף 8 להצעת החוק, המילים: "תחילתו של חוק-יסוד זה ביום קבלתו בכנסת" יימחקו.
היו"ר שלמה קרעי
¶
מי בעד ההסתייגות? ירים את ידו. מי נגד? מי נמנע?
הצבעה מס' 1
בעד ההסתייגות – 6
נגד – 9
נמנעים – אין
ההסתייגות מס' 1 של קבוצת סיעת יש עתיד לא נתקבלה.
מטי צרפתי הרכבי (יש עתיד)
¶
בסעיף 8 להצעת החוק, במקום המילים "ביום קבלתו בכנסת" יבוא "ביום פרסום החוק ברשומות".
היו"ר שלמה קרעי
¶
מי בעד ההסתייגות? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה מס' 2
בעד ההסתייגות – 5
נגד – 9
נמנעים – אין
ההסתייגות מס' 2 של קבוצת סיעת יש עתיד לא נתקבלה.
מטי צרפתי הרכבי (יש עתיד)
¶
בסעיף 8 להצעת החוק במקום המילים: "ביום קבלתו בכנסת" יבוא "לא לפני חתימתו בהתאם לחוק המעבר, התש"ט–1948, הקובע כי כל חוק ייחתם בידי יושב-ראש הכנסת, ראש הממשלה והשר הממונה על ביצוע החוק".
היו"ר שלמה קרעי
¶
מי בעד ההסתייגות? ירים את ידו. מי נגד? מי נמנע?
הצבעה מס' 3
בעד ההסתייגות – 6
נגד – 9
נמנעים – אין
ההסתייגות מס' 3 של קבוצת סיעת יש עתיד לא נתקבלה.
מטי צרפתי הרכבי (יש עתיד)
¶
בסעיף 8 להצעת החוק, במקום "ביום קבלתו בכנסת" יבוא: "לא לפני חתימתו בהתאם לחוק המעבר תש"ט-1948, הקובע כי כל חוק יפורסם ברשומות תוך עשרה ימים מיום קבלתו בכנסת".
היו"ר שלמה קרעי
¶
מי בעד ההסתייגות? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה מס' 4
בעד ההסתייגות – 6
נגד – 9
נמנעים – אין
ההסתייגות מס' 4 של קבוצת סיעת יש עתיד לא נתקבלה.
מטי צרפתי הרכבי (יש עתיד)
¶
בסעיף 8 להצעת החוק, במקום המילים "ביום קבלתו בכנסת" יבוא "כנדרש בדין ולאחר פרסומו ברשומות ולא במחשכים".
היו"ר שלמה קרעי
¶
תודה. מי בעד ההסתייגות? ירים את ידו. מי נגד? מי נמנע?
הצבעה מס' 5
בעד ההסתייגות – 4
נגד – 9
נמנעים – 1
ההסתייגות מס' 5 של קבוצת סיעת יש עתיד לא נתקבלה.
מטי צרפתי הרכבי (יש עתיד)
¶
בסעיף 8 להצעת החוק, במקום המילים "תחילתו של חוק-יסוד זה ביום קבלתו בכנסת" יבוא "לאור העובדה שהצעת החוק קיבלה פטור מהנחה, תחילתו של חוק-יסוד זה תותנה באישורו של החוק בוועדת השרים לענייני חקיקה".
היו"ר שלמה קרעי
¶
מי בעד ההסתייגות? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה מס' 6
בעד ההסתייגות – 5
נגד – 9
נמנעים –אין
ההסתייגות מס' 6 של קבוצת סיעת יש עתיד לא נתקבלה.
מטי צרפתי הרכבי (יש עתיד)
¶
בסעיף 8 להצעת החוק, לאחר המילים "תחילתו של חוק-יסוד זה ביום קבלתו בכנסת" יבוא "וזאת בכפוף לאישור 90 חברי כנסת".
היו"ר שלמה קרעי
¶
מי בעד? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה מס' 7
בעד ההסתייגות – 6
נגד – 9
נמנעים – אין
ההסתייגות מס' 7 של קבוצת סיעת יש עתיד לא נתקבלה.
מטי צרפתי הרכבי (יש עתיד)
¶
בסעיף 8 להצעת החוק, במקום המילים "ביום קבלתו בכנסת" יבוא "עשרים ימים מיום חתימת נשיא המדינה על החוק".
היו"ר שלמה קרעי
¶
מי בעד? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה מס' 8
בעד ההסתייגות – 6
נגד – 9
נמנעים – אין
ההסתייגות מס' 8 של קבוצת סיעת יש עתיד לא נתקבלה.
מטי צרפתי הרכבי (יש עתיד)
¶
בסעיף 8 להצעת החוק, במקום המילים "תחילתו של חוק-יסוד זה ביום קבלתו בכנסת" יבוא "מועד תחילתו של חוק זה ייקבע במשאל עם".
היו"ר שלמה קרעי
¶
מי בעד ההסתייגות? ירים את ידו. מי נגד? מי נמנע?
הצבעה מס' 9
בעד ההסתייגות – 5
נגד – 9
נמנעים – 1
ההסתייגות מס' 9 של קבוצת סיעת יש עתיד לא נתקבלה.
מטי צרפתי הרכבי (יש עתיד)
¶
בסעיף 8 להצעת החוק, במקום המילים "ביום קבלתו בכנסת" יבוא "חודש ימים מיום השבעתה של ממשלה חדשה".
היו"ר שלמה קרעי
¶
מי בעד? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה מס' 10
בעד ההסתייגות – 5
נגד – 9
נמנעים – אין
ההסתייגות מס' 10 של קבוצת סיעת יש עתיד לא נתקבלה.
מיכאל מרדכי ביטון (המחנה הממלכתי)
¶
הסתייגות מס' 4 בסעיף 8, לאחר המילים "תחילתו של חוק-יסוד זה ביום" יבוא "שינוהל הליך חקיקה תקין".
מיכאל מרדכי ביטון (המחנה הממלכתי)
¶
סעיף 4 במסמך שלי. בסעיף 8 להצעת החוק, לאחר המילים "תחילתו של חוק-יסוד זה ביום" יבוא "שינוהל הליך חקיקה תקין".
היו"ר שלמה קרעי
¶
מי בעד ההסתייגות? ירים את ידו. מי נגד? מי נמנע?
הצבעה מס' 1
בעד ההסתייגות – 5
נגד – 9
נמנעים – אין
ההסתייגות מס' 1 של קבוצת סיעת המחנה הממלכתי לא נתקבלה.
מיכאל מרדכי ביטון (המחנה הממלכתי)
¶
סעיף 5 במסמך שלי. בסעיף 8 להצעת החוק, לאחר המילים "תחילתו של חוק-יסוד זה ביום" יבוא "שהקואליציה לא תעביר תיקון לחקיקת-יסוד במחטף".
היו"ר שלמה קרעי
¶
מי בעד ההסתייגות? ירים את ידו. מי נגד? מי נמנע?
הצבעה מס' 2
בעד ההסתייגות – 6
נגד – 9
נמנעים – אין
ההסתייגות מס' 2 של קבוצת סיעת המחנה הממלכתי לא נתקבלה.
מיכאל מרדכי ביטון (המחנה הממלכתי)
¶
סעיף 10. בסעיף 8 להצעת החוק, לאחר המילים "תחילתו של חוק-יסוד זה ביום" יבוא "ביום שביבי יממש את הבטחתו להוריד את מחירי החשמל".
היו"ר שלמה קרעי
¶
מי בעד ההסתייגות? ירים את ידו. מי נגד? מי נמנע?
הצבעה מס' 3
בעד ההסתייגות – 6
נגד – 9
נמנעים – אין
ההסתייגות מס' 3 של קבוצת סיעת המחנה הממלכתי לא נתקבלה.
מיכאל מרדכי ביטון (המחנה הממלכתי)
¶
סעיף 11. בסעיף 8 להצעת החוק, לאחר המילים "תחילתו של חוק-יסוד זה ביום" יבוא "ביום שישתמשו בעודפי גביית המיסים, כפי שאמר בנימין נתניהו, שהצטברו בתקציב המדינה להוצאות חברתיות, כפי שהבטיח ביבי".
היו"ר שלמה קרעי
¶
מי בעד ההסתייגות? ירים את ידו. מי נגד? מי נמנע?
הצבעה מס' 4
בעד ההסתייגות – 5
נגד – 9
נמנעים – אין
ההסתייגות מס' 4 של קבוצת סיעת המחנה הממלכתי לא נתקבלה.
מיכאל מרדכי ביטון (המחנה הממלכתי)
¶
בסעיף 8 להצעת החוק, לאחר המילים "תחילתו של חוק-יסוד זה ביום" יבוא "ביום שיורד המע"מ מ-17% ל-12%, כפי שהבטיח ביבי בתוכנית הכלכלית ב-3 באוגוסט 2022".
היו"ר שלמה קרעי
¶
מי בעד ההסתייגות? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה מס' 5
בעד ההסתייגות – 5
נגד – 9
נמנעים – אין
ההסתייגות מס' 5 של קבוצת סיעת המחנה הממלכתי לא נתקבלה.
מיכאל מרדכי ביטון (המחנה הממלכתי)
¶
בסעיף 8 להצעת החוק, לאחר המילים "תחילתו של חוק-יסוד זה ביום" יבוא "ביום שהממשלה המסתמנת תפחית את המכסים והמכסות ותרחיב את היבוא המקביל כדי להילחם ביוקר המחיה, כפי שהבטיח ביבי".
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
מיכאל, אתה בעד לפתוח יבוא מקביל? מיכאל בעד פריצת השוק ליבוא חסר אחריות ופגיעה בייצור המקומי.
היו"ר שלמה קרעי
¶
מי בעד? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה מס' 6
בעד ההסתייגות – 5
נגד – 9
נמנעים – 1
ההסתייגות מס' 6 של קבוצת סיעת המחנה הממלכתי לא נתקבלה.
מיכאל מרדכי ביטון (המחנה הממלכתי)
¶
בסעיף 8 להצעת החוק, לאחר המילים "תחילתו של חוק-יסוד זה ביום" יבוא "ביום שיוזלו תעריפי החשמל, ביום שיוזלו תעריפי המים באמצעות סבסוד או הפחתת מס, כפי שהבטיח ביבי בתוכנית הכלכלית שתשנה את פני הכלכלה הישראלית".
היו"ר שלמה קרעי
¶
תודה. מי בעד ההסתייגות? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה מס' 7
בעד ההסתייגות – 5
נגד – 9
נמנעים – אין
ההסתייגות מס' 7 של קבוצת סיעת המחנה הממלכתי לא נתקבלה.
מיכאל מרדכי ביטון (המחנה הממלכתי)
¶
בסעיף 8 להצעת החוק, לאחר המילים "תחילתו של חוק-יסוד זה ביום" יבוא "ביום שיוזלו תעריפי המים באמצעות סבסוד או הפחתת מס, כפי שהבטיח ביבי בתוכנית הכלכלית שתשנה את פני הכלכלה הישראלית".
היו"ר שלמה קרעי
¶
מי נגד? מי נמנע?
הצבעה מס' 8
בעד ההסתייגות – 5
נגד – 9
נמנעים – אין
ההסתייגות מס' 8 של קבוצת סיעת המחנה הממלכתי לא נתקבלה.
מיכאל מרדכי ביטון (המחנה הממלכתי)
¶
בסעיף 8 להצעת החוק, לאחר המילים "תחילתו של חוק-יסוד זה ביום" יבוא "ביום שיוזלו מחירי הפירות והירקות באמצעות סבסוד המים, הסולר, ועוד, לחקלאים, כפי שהבטיח בנימין נתניהו בסרטון שפרסם בעמודו בפייסבוק, בו הוא מדבר עם חקלאי ישראל בסופר לעיני כל".
היו"ר שלמה קרעי
¶
תודה. מי בעד ההסתייגות? ירים את ידו. מי נגד? מי נמנע?
הצבעה מס' 9
בעד ההסתייגות – 5
נגד – 9
נמנעים – אין
ההסתייגות מס' 9 של קבוצת סיעת המחנה הממלכתי לא נתקבלה.
מיכאל מרדכי ביטון (המחנה הממלכתי)
¶
בסעיף 8 להצעת החוק, לאחר המילים "תחילתו של חוק-יסוד זה ביום" יבוא "ביום שיתוקן ההסדר מול ענף ההטלה והלול". מלא ליכודניקים הצביעו לכם באצבע הגליל וש"סניקים, אל תפקירו אותם.
היו"ר שלמה קרעי
¶
מי בעד ההסתייגות? ירים את ידו. מי נגד? מי נמנע?
הצבעה מס' 10
בעד ההסתייגות – 5
נגד – 9
נמנעים – 1
ההסתייגות מס' 10 של קבוצת סיעת המחנה הממלכתי לא נתקבלה.
גלעד קריב (העבודה)
¶
זה בכתב יד. ההסתייגות הראשונה בסעיף 8, "לאחר תחילתו של חוק זה ביום" יבוא "אישור תואר הדוקטור למשפטים של חבר הכנסת משה ארבל" כמציע החוק.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
אבל אתה מעמיד אותנו עכשיו במצב שאנחנו צריכים להצביע נגד הדוקטורט של ארבל. תראה איפה שמת אותנו.
היו"ר שלמה קרעי
¶
מי בעד ההסתייגות? ירים את ידו. מי נגד? מי נמנע?
הצבעה מס' 1
בעד ההסתייגות – 4
נגד – 7
נמנעים – אין
ההסתייגות מס' 1 של קבוצת סיעת העבודה לא נתקבלה.
גלעד קריב (העבודה)
¶
כמובן רוויזיה. בסעיף 8 לאחר המילים "תחילתו של חוק זה ביום" יבוא "ביום הכרעת יו"ר ועדת הבחירות בעניין הקלון של חבר הכנסת אריה דרעי בעקבות הרשעתו השנייה בפלילים".
היו"ר שלמה קרעי
¶
בישיבות הממשלה יש לך זכות דיבור חופשית. כאן אלו ישיבות כנסת.
מי בעד ההסתייגות? ירים את ידו. מי נגד? מי נמנע?
הצבעה מס' 2
בעד ההסתייגות – 7
נגד – 9
נמנעים – אין
ההסתייגות מס' 2 של קבוצת סיעת העבודה לא נתקבלה.
גלעד קריב (העבודה)
¶
ההסתייגות הבאה. בסעיף 8, לאחר המילים "תחילתו של חוק זה ביום" יבוא "שבע שנים לאחר קבלתו במליאה".
היו"ר שלמה קרעי
¶
קצר. מי בעד ההסתייגות? ירים את ידו. מי נגד? מי נמנע?
הצבעה מס' 3
בעד ההסתייגות – 7
נגד – 9
נמנעים – אין
ההסתייגות מס' 3 של קבוצת סיעת העבודה לא נתקבלה.
גלעד קריב (העבודה)
¶
בסעיף 8, לאחר המילים "תחילתו של חוק זה ביום" יבוא "יום לאחר שחבר הכנסת דרעי יזמין ללשכתו את חבר הכנסת לשעבר אלי ישי לשיחת פיוס ברוח תקנת השבים". אנשי פיוס. איך ש"ס לא בעד העניין הזה?
היו"ר שלמה קרעי
¶
תודה. מי בעד ההסתייגות? ירים את ידו. מי נגד? מי נמנע?
הצבעה מס' 4
בעד ההסתייגות – 7
נגד – 9
נמנעים – אין
ההסתייגות מס' 4 של קבוצת סיעת העבודה לא נתקבלה.
גלעד קריב (העבודה)
¶
אציג את ההסתייגות האחרונה. גם פה תורידו את השמות, אבל כולנו יודעים במי מדובר. בסעיף 8, לאחר המילים "תחילתו של חוק זה ביום" יבוא "עשרה ימים לאחר שחבר הכנסת דרעי, חבר הכנסת גפני, וחבר הכנסת לשעבר ליצמן יודיעו בפומבי ובכתב כי הם היו לחלוטין בסוד המשא ומתן בנושא מתווה הכותל".
עאידה תומא סלימאן (חד"ש-תע"ל)
¶
אני נמנעת, לא מתערבת ליהודים בענייני הכותל. אם תדבר על אקצא אז אני אתערב.
היו"ר שלמה קרעי
¶
מי בעד ההסתייגות? ירים את ידו. מי נגד? מי נמנע?
הצבעה מס' 5
בעד ההסתייגות – 6
נגד – 9
נמנעים – 1
ההסתייגות מס' 5 של קבוצת סיעת העבודה לא נתקבלה.
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
¶
תחילתו של הסעיף הזה, על פי דעתו של הייעוץ המשפטי לכנסת, עורך דין גור, יהיה החל מיום כינון הכנסת העשרים-ושש.
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
¶
מאיפה יש לי עברית? אני גויה, רוסיה, הכול בסדר. אני כבר מכירה את כל הסלנג שלך. הכול טוב.
היו"ר שלמה קרעי
¶
מי בעד ההסתייגות? ירים את ידו. מי נגד? מי נמנע?
הצבעה מס' 1
בעד ההסתייגות – 6
נגד – 9
נמנעים – אין
ההסתייגות מס' 1 של קבוצת סיעת ישראל ביתנו לא נתקבלה.
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
¶
האמור בסעיף 8 להצעת חוק-יסוד יסומן כסעיף "(א)", בסופו יבוא "(ב) על אף האמור בסעיף 8(א), שר שהורשע בפלילים לא יהיה זכאי לקבלת משכורת מיום תחילתו של חוק-יסוד הזה במשך שבע שנים".
היו"ר שלמה קרעי
¶
מי בעד ההסתייגות? ירים את ידו. מי נגד? מי נמנע?
הצבעה מס' 2
בעד ההסתייגות – 5
נגד – 9
נמנעים – אין
ההסתייגות מס' 2 של קבוצת סיעת ישראל ביתנו לא נתקבלה.
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
¶
בסעיף 44 לחוק-יסוד: הממשלה, במקום "אלא ברוב חברי הכנסת" יבוא "אלא בחוק-יסוד וברוב של שישים וחמישה חברי כנסת".
היו"ר שלמה קרעי
¶
מי בעד ההסתייגות? ירים את ידו. מי נגד? מי נמנע?
הצבעה מס' 3
בעד ההסתייגות – 5
נגד – 9
נמנעים – אין
ההסתייגות מס' 3 של קבוצת סיעת ישראל ביתנו לא נתקבלה.
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
¶
במקום האמור בסעיף 8 להצעת חוק-יסוד, בסופו יבוא "תחילת החוק הזה ארבע שנים מיום קבלתו בכנסת."
היו"ר שלמה קרעי
¶
תודה. מי בעד ההסתייגות? ירים את ידו. מי נגד? מי נמנע?
הצבעה מס' 4
בעד ההסתייגות – 5
נגד – 9
נמנעים – 1
ההסתייגות מס' 4 של קבוצת סיעת ישראל ביתנו לא נתקבלה.
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
¶
לאחר האמור בסעיף 8 להצעת חוק-יסוד, יבוא "בכפוף לקיום משפט חוזר בעניינו של חבר כנסת שהורשע."
היו"ר שלמה קרעי
¶
מי בעד ההסתייגות? ירים את ידו. מי נגד? מי נמנע?
הצבעה מס' 5
בעד ההסתייגות – 5
נגד – 9
נמנעים – אין
ההסתייגות מס' 5 של קבוצת סיעת ישראל ביתנו לא נתקבלה.
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
¶
האמור בסעיף 8 להצעת חוק-יסוד, יסומן כסעיף (א), בסופו יבוא "(ב) בסעיף קטן זה לא יחול על מינוי שר נוסף במשרד, כקבוע בסעיף 24א לחוק-היסוד".
היו"ר שלמה קרעי
¶
מי בעד ההסתייגות? ירים את ידו. מי נגד? מי נמנע?
הצבעה מס' 6
בעד ההסתייגות – 6
נגד – 9
נמנעים – אין
ההסתייגות מס' 6 של קבוצת סיעת ישראל ביתנו לא נתקבלה.
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
¶
לאחר האמור בסעיף 8 להצעת חוק-יסוד יבוא "סעיף תחילה זה לא יחול על מינוי שר משרד נוסף אלא לאחר העברת תקציב המדינה לשנת 2024-2023".
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
היא החליטה שעושים תקציב דו-שנתי. אתם תומכים בתקציב דו-שנתי, שיהיה לכם ברור.
היו"ר שלמה קרעי
¶
מי בעד ההסתייגות? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה מס' 7
בעד ההסתייגות – 4
נגד – 9
נמנעים – אין
ההסתייגות מס' 7 של קבוצת סיעת ישראל ביתנו לא נתקבלה.
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
¶
בסעיף 8 להצעת חוק-יסוד, בסופו יבוא "ומלבד שיתקבלו בכנסת ויתקבל ברוב של 90 חברי כנסת. מיכאל, אנחנו בעד ההסתייגות.
היו"ר שלמה קרעי
¶
מי בעד ההסתייגות? ירים את ידו. מי נגד? מי נמנע?
הצבעה מס' 8
בעד ההסתייגות – 5
נגד – 9
נמנעים – אין
ההסתייגות מס' 8 של קבוצת סיעת ישראל ביתנו לא נתקבלה.
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
¶
האמור בסעיף 8 להצעת חוק-יסוד יסומן כסעיף (א), ובסופו יבוא "סעיף (ב), סעיף (א) יחול ובלבד שהשר הנכנס לא הורשע בעבירה הכוללת עונש מאסר בפועל או מאסר על תנאי".
היו"ר שלמה קרעי
¶
מי בעד ההסתייגות? ירים את ידו. מי נגד? מי נמנע?
הצבעה מס' 9
בעד ההסתייגות – 6
נגד – 9
נמנעים – אין
ההסתייגות מס' 9 של קבוצת סיעת ישראל ביתנו לא נתקבלה.
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
¶
אחרונה. בסעיף 8 להצעת חוק-יסוד, בסופו יבוא "ולאחר שנשיא המדינה חתם על חוק-היסוד".
היו"ר שלמה קרעי
¶
מי בעד ההסתייגות? ירים את ידו. מי נגד? מי נמנע?
הצבעה מס' 10
בעד ההסתייגות – 7
נגד – 9
נמנעים – 1
ההסתייגות מס' 10 של קבוצת סיעת ישראל ביתנו לא נתקבלה.
היו"ר שלמה קרעי
¶
מתן, בבקשה. עכשיו אלו דוברים שאתם קובעים מיהם, זה הסיכום. יוליה אחראית בשם האופוזיציה.
שרון ניר (ישראל ביתנו)
¶
קודם כול, אני רוצה להגיד ששמורה לי הזכות של חברת כנסת חדשה להתבונן על המציאות גם קצת מבחוץ, ולא ממש מבפנים, ואני חייבת לשתף את כולם. אולי ירגישו חברי הכנסת החדשים כמוני שיש פה חוויה אנתרופולוגית עצימה, באמת, ודי לחכימא ברמיזה. וכל השבוע הזה חוויה אנתרופולוגית מאוד מאוד עצימה, כל אחד שייקח לתשומת ליבו את העניין. יש פה בליץ של חקיקת בזק, ויש פה בין שלושה לבין ארבעה מופעים במקביל, תלוי אם המליאה מתכנסת או לא, ויש פה תחושה באמת של טרלול אחד גדול.
שרון ניר (ישראל ביתנו)
¶
מעבר לכך, במקביל ובאופן לא ברור יש פה גם אירועים מתפרצים, והסעיף הזה, סעיף 8 שנכנס לחוק הוא סוג של אירוע מתפרץ. וכשאני שואלת את עצמי למה יש אירוע מתפרץ או למה יש תחושה של מחטף באוויר, אז הדבר שאני הכי חשה בהקשר הזה זה שזה באמת מבוסס בסוף בסופו של יום על איזשהו חוסר אמון מוחלט בין הגורמים ובין המרכיבים השונים בקואליציה, בינם לבין עצמם, בינם לבין המשרדים שהם הולכים להיות אחראים עליהם, והכי נורא זה בינם לבין ראש הממשלה המיועד.
אז באמת אני שואלת את עצמי שוב כחברת כנסת חדשה, כשכולנו נמצאים פה באיזשהו סוג של חלון ראווה, כשיושב יועץ משפטי לוועדה ויועץ משפטי לממשלה ומסביר לנו, ואורז בסוף את חוות הדעת שלו, ואומר בצורה מאוד ברורה שמה שאנחנו עושים פה זה לא בדרך המלך, זה חורג מדרך המלך. לא בדרך המלך זאת איזושהי תחושה של חוסר מינהל תקין בלשון המעטה. תמתין עד שאני אסיים. אני רואה שאתה ממש בוער להתייחס.
שרון ניר (ישראל ביתנו)
¶
אז תמתין. אגיד שבעיני בכלל כשמדברים על תהליך חקיקה הוא תהליך שהוא ביטוי לנורמות וערכים של חברה. הרי מה אנחנו עושים פה כמחוקקים? מחוקקים את הנורמות והערכים שאנחנו רוצים לחוקק כחברה. אז בכלל כשמסתכלים גם על המחטף שמתבצע פה וגם על כל החוק הזה שהוא חוק-יסוד: הממשלה, יש פה תחושה שיש פה פגיעה מוחלטת בדברים הכי בסיסיים לנורמות ולערכים שלנו כחברה. ואני אתחיל בדבר הראשון.
משה ארבל (ש"ס)
¶
כמה הוא אמר? 100,000 דולר הבוס שלך אמר? נורמות וערכים של חברה, 100,000 דולר הוא מעלים. ערכים של חברה.
שרון ניר (ישראל ביתנו)
¶
אני אתחיל בדבר הראשון. חבר הכנסת משה ארבל, בסוף יש לנו חזקת חפות, וכשאנחנו מסתכלים על דברים אנחנו מסתכלים דרך כתבי אישום.
שרון ניר (ישראל ביתנו)
¶
אגב, אני לא מכירה את הרב דרעי באופן אישי. יש לי באמת, כמו שאמרתי, זכות חדשים, ואין לי ספק שהוא בן אדם - , אבל יש בסוף קריטריונים, ספים, לצורך העניין. יש פה סף בסוף שקבעו פה לאורך שנים של חוק, שאומר שצריכים להיות קריטריונים כדי לקבל תפקיד שר. מה שעושים פה בחוק הזה זה מבטלים לחלוטין את הקריטריונים.
שרון ניר (ישראל ביתנו)
¶
מבהירים שאין קריטריונים. אז עם כל הכבוד, סליחה, אני אומרת לכם בצורה הכי ברורה שיכולה להיות, מבחינתי החוק הזה וגם הסעיף הזה, ובכלל כל התהליך הזה, מביא לידי ביטוי איזשהו סוג - - -
שרון ניר (ישראל ביתנו)
¶
אדוני היושב-ראש, אני אשמח רק אם תעזור לי רגע. עם כל הכבוד, מה שיש פה בסוף מבחינתי זאת איזושהי תחושה שתהליך החקיקה שיש פה הוא באמת איזשהו בליץ, שהוא בטח לא מביא לידי ביטוי מינהל תקין. זהו, תודה. עכשיו האם להמשיך בהסתייגויות?
מתן כהנא (המחנה הממלכתי)
¶
נחכה לוועדת החוקה, חוק ומשפט לבוא עם זה. בסעיף 8 לאחר המילה "זה" יבוא "שלושים יום ממועד הפרסום ברשומות".
היו"ר שלמה קרעי
¶
מי בעד ההסתייגות? ירים את ידו. מי נגד? מי נמנע?
הצבעה מס' 1
בעד ההסתייגות – 6
נגד – 9
נמנעים – אין
ההסתייגות מס' 1 של קבוצת סיעת המחנה הממלכתי לא נתקבלה.
מתן כהנא (המחנה הממלכתי)
¶
אולי את ההסתייגות הזו בניגוד להסתייגות של מלינובסקי אתם כן תקבלו. לאחר המילה "ביום" יבוא "השבעת הכנסת העשרים-ושש".
היו"ר שלמה קרעי
¶
מי בעד ההסתייגות? ירים את ידו. מי נגד? מי נמנע?
הצבעה מס' 2
בעד ההסתייגות – 4
נגד – 9
נמנעים – 1
ההסתייגות מס' 2 של קבוצת סיעת המחנה הממלכתי לא נתקבלה.
טלי גוטליב (הליכוד)
¶
תקשיבו, מי שמצביע לזה בעד, אתם מביישים את עצמכם. למה לא? תעשו את זה אחרי חזון אחרית הימים אחרי ביאת המשיח.
היו"ר שלמה קרעי
¶
תודה, טלי. מי בעד ההסתייגות? ירים את ידו. מי נגד? מי נמנע?
הצבעה מס' 3
בעד ההסתייגות – 5
נגד – 9
נמנעים – 1
ההסתייגות מס' 3 של קבוצת סיעת המחנה הממלכתי לא נתקבלה.
מתן כהנא (המחנה הממלכתי)
¶
לאחר המילה "בכנסת" בסעיף 8 יבוא "ובתנאי שלא הוגשה עתירה לבג"ץ כנגד הליך הצעת החוק וללא צורך בהוצאת צו מניעה".
היו"ר שלמה קרעי
¶
תודה. מי בעד ההסתייגות? ירים את ידו. מי נגד? מי נמנע?
הצבעה מס' 4
בעד ההסתייגות – 7
נגד – 8
נמנעים – אין
ההסתייגות מס' 4 של קבוצת סיעת המחנה הממלכתי לא נתקבלה.
שרן מרים השכל (המחנה הממלכתי)
¶
יש לי 50 הסתייגויות. אני דורשת קודם כול לנמק אותן ולהצביע עליהן. לא לאפשר לחבר כנסת להגיש הסתייגויות ולנמק אותך זה הליך בלתי חוקי, ואתם מעבירים את החוק הזה בצורה בלתי חוקית.
שרן מרים השכל (המחנה הממלכתי)
¶
זה שהגעתם לסיכום עם היועצת המשפטית של הכנסת זאת בעיה שלכם. זה לא סיכום עם האופוזיציה, זה לא סיכום איתנו.
שרן מרים השכל (המחנה הממלכתי)
¶
אז תמשיכו, תעשו את זה בצורה לא חוקית, ותיתנו לנו שעתיים גם לדבר עכשיו בלי הסתייגויות, בבקשה.
היו"ר שלמה קרעי
¶
אם תצעקי זה לא יהפוך את הדברים שלך לנכונים יותר. את מפריעה בינתיים לחבר מפלגתך מתן כהנא, שבדיוק מקריא ומנמק הסתייגויות, ואנחנו מצביעים עליהן.
מתן כהנא (המחנה הממלכתי)
¶
אני אנמק את זה במליאה. לאחר המילה "בכנסת" יתווסף "וסופו ביום כינון הממשלה השלושים-ושבע".
היו"ר שלמה קרעי
¶
מי בעד ההסתייגות? ירים את ידו. מי נגד? מי נמנע?
הצבעה מס' 5
בעד ההסתייגות – 7
נגד – 9
נמנעים – אין
ההסתייגות מס' 5 של קבוצת סיעת המחנה הממלכתי לא נתקבלה.
היו"ר שלמה קרעי
¶
מי בעד ההסתייגות? ירים את ידו. מי נגד? מי נמנע?
הצבעה מס' 6
בעד ההסתייגות – 6
נגד – 9
נמנעים – אין
ההסתייגות מס' 6 של קבוצת סיעת המחנה הממלכתי לא נתקבלה.
היו"ר שלמה קרעי
¶
ההסתייגות נפלה. מתן כהנא, רק משפט ביניים. רק שיירשם לפרוטוקול, שאתה משתף פעולה עם הדיון הזה למרות הדברים של חברתך. תמשיך, בבקשה.
מתן כהנא (המחנה הממלכתי)
¶
לאחר המילה "בכנסת" בסעיף 8 יבוא "ובתנאי שהוגדרו תפקידי השרים הנוספים ותחומי אחריותם במשרדים השונים טרם קבלתו".
היו"ר שלמה קרעי
¶
תודה. מי בעד ההסתייגות? ירים את ידו. מי נגד? מי נמנע?
הצבעה מס' 7
בעד ההסתייגות – 7
נגד – 9
נמנעים – אין
ההסתייגות מס' 7 של קבוצת סיעת המחנה הממלכתי לא נתקבלה.
מתן כהנא (המחנה הממלכתי)
¶
לאחר הסעיף יבוא "סעיף קטן (א)" – זה נושא חדש, זה סעיף חדש, "החוק לא יחול על מי שהועמד לדין יותר מפעם אחת". נושא מהותי.
היו"ר שלמה קרעי
¶
מי בעד ההסתייגות? ירים את ידו. מי נגד? מי נמנע?
הצבעה מס' 8
בעד ההסתייגות – 7
נגד – 9
נמנעים – אין
ההסתייגות מס' 8 של קבוצת סיעת המחנה הממלכתי לא נתקבלה.
שרן מרים השכל (המחנה הממלכתי)
¶
אני לא מאמינה ששגית התכוונה לומר שיש לכם שעתיים וחצי לדבר בין אם תגישו הסתייגויות או לא. יש לי זכות על פי התקנון כחברת כנסת להגיש כמה הסתייגויות שאני רוצה.
שרן מרים השכל (המחנה הממלכתי)
¶
הם יכולים להגיש סעיף 98, אבל למנוע ממני להגיש הסתייגויות זה לא חוקי.
היו"ר שלמה קרעי
¶
אין בעיה, היא מצביעה במקומו. אם היא רוצה לחזור היא תחזור. בבקשה, כהנא. חושבים לבוא כאן לעשות טרור בדיון אחרי הסכמות. זה לא יאומן כבר הדבר הזה. בבקשה.
היו"ר שלמה קרעי
¶
ביטון, אתה מחליף אותה בהצבעה או שאתה מאפשר לה? הינה היא חזרה. מי בעד ההסתייגות? ירים את ידו. מי נגד? מי נמנע?
הצבעה מס' 9
בעד ההסתייגות – 6
נגד – 9
נמנעים – אין
ההסתייגות מס' 9 של קבוצת סיעת המחנה הממלכתי לא נתקבלה.
היו"ר שלמה קרעי
¶
את הוצאת החוצה לחמש דקות, כשיעברו חמש הדקות שלך תחזרי. בינתיים את חוזרת רק להצבעות.
שרן מרים השכל (המחנה הממלכתי)
¶
אני אצא ואכנס, אין בעיה.
(חברת הכנסת שרן מרים השכל יוצאת את אולם הוועדה, 11:25.).
היו"ר שלמה קרעי
¶
לא לכבודה של הכנסת שמגיעה חברת כנסת וחושבת שהדיון ושהאולם הזה של אבא שלה, ויכולה לצעוק כמה שהיא רוצה תוך כדי הצבעות.
גלעד קריב (העבודה)
¶
שלמה, התפקיד שלך כיו"ר ועדה לדאוג לכבודו של הבית הזה גדול מתפקידו של חבר כנסת מן המניין.
מתן כהנא (המחנה הממלכתי)
¶
לאחר הסעיף יבוא סעיף קטן (א) "חוק זה לא יחול על מי שמתנגד למדינת ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית".
היו"ר שלמה קרעי
¶
מי בעד ההסתייגות? ירים את ידו. מי נגד? מי נמנע?
הצבעה מס' 10
בעד ההסתייגות – 4
נגד – 9
נמנעים – 1
ההסתייגות מס' 10 של קבוצת סיעת המחנה הממלכתי לא נתקבלה.
אלמוג כהן (עוצמה יהודית)
¶
חבר'ה, אני מוכרח לומר שציפיתי פה לאופוזיציה יותר לוחמנית, יותר מלוכדת, אתם מאוד חלביים, "פרוולים" מדיי.
מיכאל מרדכי ביטון (המחנה הממלכתי)
¶
מרוב ליכוד לא הקמתם ממשלה חודש וחצי. ממתינים לחוקים אישיים מרוב ליכוד.
היו"ר שלמה קרעי
¶
מי בעד ההסתייגות? ירים את ידו. מי נגד? מי נמנע?
הצבעה מס' 1
בעד ההסתייגות – 7
נגד – 9
נמנעים – אין
ההסתייגות מס' 1 של קבוצת סיעת חד"ש-תע"ל לא נתקבלה.
עאידה תומא סלימאן (חד"ש-תע"ל)
¶
"תחילתו של חוק זה ביום שבו תכריז הממשלה על הכרה בארבעה כפרים בלתי מוכרים בנגב".
היו"ר שלמה קרעי
¶
מי בעד ההסתייגות? ירים את ידו. מי נגד? מי נמנע?
הצבעה מס' 2
בעד ההסתייגות – 5
נגד – 9
נמנעים – אין
ההסתייגות מס' 2 של קבוצת סיעת חד"ש-תע"ל לא נתקבלה.
עאידה תומא סלימאן (חד"ש-תע"ל)
¶
"תחילתו של חוק זה ביום שבו חותמים על קישור של 1,000 בתים העונים על התנאים בחוק החשמל לחשמל". זה חוק שחוקקתם, חבר'ה, לא התכוונתם לבצע?
היו"ר שלמה קרעי
¶
מי בעד ההסתייגות? ירים את ידו. מי נגד? מי נמנע?
הצבעה מס' 3
בעד ההסתייגות – 4
נגד – 9
נמנעים – אין
ההסתייגות מס' 3 של קבוצת סיעת חד"ש-תע"ל לא נתקבלה.
עאידה תומא סלימאן (חד"ש-תע"ל)
¶
"תחילתו של חוק זה ביום שיוחלט על מתן אזרחות ל-1,000 בני זוג שמנועים בגלל חוק האזרחות". פרוש, אתה לא מקשיב להסתייגויות האידיאולוגיות.
היו"ר שלמה קרעי
¶
מי בעד ההסתייגות? ירים את ידו. מי נגד? מי נמנע?
הצבעה מס' 4
בעד ההסתייגות – 1
נגד – 8
נמנעים – אין
ההסתייגות מס' 4 של קבוצת סיעת חד"ש-תע"ל לא נתקבלה.
עאידה תומא סלימאן (חד"ש-תע"ל)
¶
קרעי, אתה מבין שאתה צריך בפעם הבאה שאתה מסכם עם האופוזיציה שאני אהיה נוכחת כחלק מהסיכומים?
היו"ר שלמה קרעי
¶
אני לא סיכמתי עם האופוזיציה. האופוזיציה הגיעה למשרד היועצת המשפטית לכנסת וסיכמה בלעדיי. אני נתתי את אישורי לעניין.
טלי גוטליב (הליכוד)
¶
ההפך, מקשיבים לו כדי להיזהר ממנו. ידענו שתע"ל זה גוש, ידענו ואנחנו מקשיבים לטיבי, ובגלל זה אני רוצה שהוא תמיד ידבר בעברית או שיביא לי מתורגמן, שאני אדע מתי הוא חותר תחתיי ומתי לא.
טלי גוטליב (הליכוד)
¶
לא ח"כים חדשים, אני 47 שנים חיה, ומדינת ישראל היא מדינה יהודית ודמוקרטית. מתי הם משתלבים בנוף?
עאידה תומא סלימאן (חד"ש-תע"ל)
¶
אני יודעת שאתה ממש שונא להסתכל שמאלה, אבל זה מונע ממך לראות את כל ההפרעות שקורות, למרות שאתה יכול להקשיב באוזן הזו, נכון?
טלי גוטליב (הליכוד)
¶
הסרטון שבו הוא מוציא אותי באתר הכנסת פעמיים עם כותרות כאילו עבר בינינו דם רע, כשמדובר פה ביו"ר מעולה.
היו"ר שלמה קרעי
¶
מי נגד? מי נמנע?
הצבעה מס' 5
בעד ההסתייגות – 7
נגד – 9
נמנעים – אין
ההסתייגות מס' 5 של קבוצת סיעת חד"ש-תע"ל לא נתקבלה.
עאידה תומא סלימאן (חד"ש-תע"ל)
¶
אני בטוחה שאם נעביר את האיזוק האלקטרוני תסכימי שהוא יחול אחרי שנתיים, אז לא תהיה לך בעיה עם זה. "תחילתו של חוק זה תהיה באותו יום של הכרזה על פירוק המינהל האזרחי".
היו"ר שלמה קרעי
¶
מי בעד ההסתייגות? ירים את ידו.
חברי האופוזיציה, אתם מקשים על עבודת מנהל הוועדה לספור אתכם, אתם מרימים כמו נמושות את היד, ככה. תרימו גבוה.
מי בעד ההסתייגות? ירים את ידו. מה זה? הוא צריך להתאמץ, מסכן. תראו איך אנחנו מרימים את היד, תלמדו.
גלעד קריב (העבודה)
¶
קרעי, הנמושות היחידות ישבו בחדר המשא ומתן מטעם הליכוד ומכרו הכול לשותפות הקיצוניות.
היו"ר שלמה קרעי
¶
מי נגד? מי נמנע?
הצבעה מס' 6
בעד ההסתייגות – 4
נגד – 9
נמנעים – אין
ההסתייגות מס' 6 של קבוצת סיעת חד"ש-תע"ל לא נתקבלה.
גלעד קריב (העבודה)
¶
סליחה, שמעתי גם שראש הממשלה שלח את הצוות הקרוב שלו לפוליגרף. נראה לי שענייני הנמושות לא שייך לחברי האופוזיציה.
גלעד קריב (העבודה)
¶
נכון, לכן עשיתי איתו משא ומתן על נושא הכותל עם דרעי, גפני וליצמן, רק שהנמושה ברח כי הם עשו לו בו.
עאידה תומא סלימאן (חד"ש-תע"ל)
¶
"תחילתו של חוק זה ביום אישורו בכנסת בתנאי שזה עבר ברוב של 80 ח"כים".
היו"ר שלמה קרעי
¶
מי בעד ההסתייגות? ירים את ידו. מי נגד? מי נמנע?
הצבעה מס' 7
בעד ההסתייגות – 5
נגד – 9
נמנעים – אין
ההסתייגות מס' 7 של קבוצת סיעת חד"ש-תע"ל לא נתקבלה.
עאידה תומא סלימאן (חד"ש-תע"ל)
¶
מאחר שהכול נרשם להיסטוריה אני מבקשת גם כאשר קוטעים אותנו וצועקים מהצד שזה יירשם למען ההיסטוריה.
עאידה תומא סלימאן (חד"ש-תע"ל)
¶
"תחילתו של חוק זה ביום שבו תכיר הכנסת בטבח שנעשה בכפר קאסם, ותאשר את הצעת החוק שלי בעניין".
עאידה תומא סלימאן (חד"ש-תע"ל)
¶
ואני מבקשת שיחזור בו. אתה יכול לחשוב ככה, אין לך את הזכות להגיד את זה. אין לך.
אלמוג כהן (עוצמה יהודית)
¶
עאידה, כל הזמן שחשבתם מי יודע לירות יותר טוב, אתם כל הזמן טועים מחדש. זה לא היה טבח, זאת הייתה לחימה.
היו"ר שלמה קרעי
¶
מי בעד ההסתייגות? ירים את ידו. מי נגד? מי נמנע?
הצבעה מס' 8
בעד ההסתייגות – 3
נגד – 9
נמנעים – אין
ההסתייגות מס' 8 של קבוצת סיעת חד"ש-תע"ל לא נתקבלה.
עאידה תומא סלימאן (חד"ש-תע"ל)
¶
"תחילתו של חוק זה ביום של חתימת הסכם פוליטי עם הרשות הפלסטינית לסיום הכיבוש והקמת מדינה פלסטינית".
טלי גוטליב (הליכוד)
¶
איזה כיבוש? אני לא מאמינה שחברת כנסת בישראל פה אומרת את הדברים האלה כשאנחנו כולנו נוכחים. אין לתאר.
עאידה תומא סלימאן (חד"ש-תע"ל)
¶
כיבוש, כיבוש, כיבוש, כיבוש, כיבוש, כיבוש, כיבוש, כיבוש. מה קרה? מה זה עשה לך?
גלעד קריב (העבודה)
¶
כיבוש, כיבוש, כיבוש, כיבוש, כיבוש, כיבוש, כיבוש, כיבוש. מה קרה? מה? אל תתמודדי למקום בכנסת.
היו"ר שלמה קרעי
¶
כבשנו את השלטון וזרקנו אתכם לאופוזיציה, נכון. מי נגד? מי נמנע?
הצבעה מס' 9
בעד ההסתייגות – 2
נגד – 8
נמנעים – 1
ההסתייגות מס' 9 של קבוצת סיעת חד"ש-תע"ל לא נתקבלה.
היו"ר שלמה קרעי
¶
ההסתייגות נפלה. אני מכריז על התוצאות – 2 בעד, 8 נגד, אחד נמנע. תודה. ההסתייגות הבאה.
היו"ר שלמה קרעי
¶
מי בעד ההסתייגות? ירים את ידו. מי נגד? מי נמנע?
הצבעה מס' 10
בעד ההסתייגות – אין
נגד – 9
נמנעים – אין
ההסתייגות מס' 10 של קבוצת סיעת חד"ש-תע"ל לא נתקבלה.
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
¶
אנחנו מבחינתנו סיימנו את הסבב. סיימנו את ההסתייגויות שרצינו להגיש. אם יהיו עוד מפלגות שירצו מבחינתנו זה עכשיו עוד שעה של freestyle, כי יש הרבה מאוד ח"כים שרצו לדבר ולא קיבלו זכות דיבור, ועכשיו זה פתוח. לדעתי, אם אני לא טועה, היועץ המשפטי, הגשנו 60 הסתייגויות לסעיף הזה, נכון?
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
כדאי להגיד לפרוטוקול שאם שרן הייתה רוצה להגיש עוד הסתייגויות היא הייתה אומרת.
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
¶
55. אם עוד ח"כים רוצים במסגרת הדיבור, אז בבקשה, אבל יש פה ח"כים שמאוד רצו להתבטא בנושא.
שרת החדשנות, המדע והטכנולוגיה אורית פרקש הכהן
¶
תודה רבה. אני רוצה גם להתייחס להרבה דברים שנאמרו כבר וקשורים לנושא של כל ההסתייגויות, וזה תחולת החוק. אני חייבת להודות, היושב-ראש, שאני הדרתי את עצמי מהוועדה הזאת כי באמת אני חושבת שלצד חקיקת בן גביר וחקיקת סמוטריץ' יש משהו באמת מושחת ומאוד מאוד קשה מצפונית להיות בדיון הזה ובחקיקה הזאת שמדיפה ריח של פרוטקציוניזם, של העדפת מקורבים, וסידור לפוליטיקאי אישי פרסונלי של הבעיות שהוא הסתבך בהן. אבל הדברים שכולנו יודעים כן צריכים להיאמר. היושב-ראש, את הזמן שלא הקשבת אני לא - - -
שרת החדשנות, המדע והטכנולוגיה אורית פרקש הכהן
¶
בסדר. אז אנחנו באמת נדבר על הנורמה המשפטית הכי בסיסית, שאני מניחה שדיברו עליה כאן, והיא בעצם החקיקה. כל חקיקה אמורה לייצר קונצנזוס חברתי בדבר ערכי יסוד. הם לא אמורים, ושום חוק לא אמור לשקף אינטרסים פרטיקולריים של רוב כזה או אחר. והסדר שנושא מאפיין פרסונלי חוטא לעיקרון הכלליות. שלמה, חיכיתי בסבלנות הרבה זמן.
שרת החדשנות, המדע והטכנולוגיה אורית פרקש הכהן
¶
אז חשוב לי באמת לומר את הדבר שעומד בשורש האמון של הציבור בכנסת ובמוסד החקיקה הכול כך חשוב, וזה שהאזרח לא יתבונן מהצד ויראה חקיקה שמותאמת למישהו, בטח לא למישהו שמסדר לעצמו סידורים במסגרת הפריבילגיה שיש לו להיות נבחר ציבור. והדבר הזה מבוסס כבר בבג"ץ 6971/11 איתנית, הסדר שנושא מאפיינים פרסונליים חוטא לעיקרון הכלליות, הוא לא עולה בקנה אחד עם אופייה - - -
אוריאל בוסו (ש"ס)
¶
סידור עבודה זה למי שעבר פעם מכחול לבן ליש עתיד. על סידור עבודה מדברים. טול קורה מבין עיניך.
שרת החדשנות, המדע והטכנולוגיה אורית פרקש הכהן
¶
אני לא מיש עתיד. חוק שמנוסח באופן שהמחוקק יכול לזהות מראש מי האדם או האנשים עליהם החוק יחול – אומר בג"ץ איתנית – גם אם לא נוקב במפורש בשמם, חוטא על פניו לדרישת הכלליות. והדברים האלה חוזרים כחוט השני. גם לאחרונה בשנת 2020 בבג"ץ 295 חוזרים על הדברים האלה. באמת, מביך לקרוא את הדברים כשאנחנו חוזרים למקומות שבהם אנחנו אומרים את הברור מאליו.
שרת החדשנות, המדע והטכנולוגיה אורית פרקש הכהן
¶
כידוע, כל חוק או תיקון לחוק, ואני מצטטת, וקל וחומר חקיקת-יסוד או תיקונים חוקתיים צריכים להיות כלליים, וזאת כנגזרת מעיקרון שלטון החוק במובן המהותי. ההסדר הנורמטיבי צריך להיות מאחורי מסך כאשר אין ודאות באשר לשאלה עם מי החוק הזה מיטיב. חקיקה פרסונלית פוגעת בשלטון החוק ובעיקרון הפרדת הרשויות. ועוד ועוד ועוד ועוד. למשל, אומר אותו בג"ץ, האם הרוב בכנסת רשאי לקבוע שכהונה של ראש ממשלה אפשרית במשך שתי קדנציות רצופות? האם הרוב יכול להחיל את ההסדר הזה באופן מיידי כדי למנוע מראש הממשלה הבא להיבחר בבחירות בעת קביעת ההסדר? הדברים האלה הם ברורים מאליהם. ולכן אני רוצה להפנות את סוף דבריי ליועץ המשפטי גור. צריך ליטול קורה מבין עינינו, החוק הזה מנוסח בצורה מתוחכמת אבל מסריחה להחריד.
כי מה בעצם אנחנו עושים כאן? חוק הכי פרסונלי. היה כאן חבר הכנסת דרעי, היה יכול ללכת בדרך המלך, לפנות לוועדה להיתרים, לבדוק האם החוק שלו הוא חוק שיש עימו קלון, מה שכולנו מבינים שכן, וגם הוא הבין את זה בחוכמתו הרבה. אמר לראש הממשלה המיועד: אני לא מוכן שתקים ממשלה לפני שתסדרו את העניין הזה בחקיקה. כלומר, הוא בעצם התנה את כניסתו לממשלה בתיקון הסעיף הזה לחוק-יסוד: הממשלה, ובזה תכנן את צעדיו.
שרת החדשנות, המדע והטכנולוגיה אורית פרקש הכהן
¶
מה זה אם לא חקיקה פרסונלית? מה זה אם לא שינוי כללי משחק? מה יאמר האדם הפשוט כשמגיעה ההוצאה לפועל ומסלקת אותו? לוקחת ציוד ליד הילדים שלו? מה יגיד עובד מדינה שברגע שיש נגדו הליך תלוי ועומד משמעתי לא יכול לגשת למכרז לתפקיד או יכולים להשעות אותו?
שרת החדשנות, המדע והטכנולוגיה אורית פרקש הכהן
¶
וכולנו יושבים כאן ומכניסים את הכול לתוקף. אפילו אין לנו את הבושה, לממשלה הזאת אין את היכולת להסמיק כי אפילו אין לה את הסבלנות להמתין שזה יפורסם ברשומות. תודה רבה. ואני מבקשת התייחסות מגור, האם אין כאן שימוש לרעה של חוק-יסוד לחקיקה פרוספקטיבית ופרסונלית.
שרת החדשנות, המדע והטכנולוגיה אורית פרקש הכהן
¶
ובעיקר ובעיקר מושחתת על שר וחבר כנסת שעמד מול בית משפט והצהיר שהוא פורש מן החיים הפוליטיים. אני באמת חושבת שזה אחד החוקים, אני אומרת לך, היושב-ראש, לא נכחתי בדיוני הוועדה הזאת, כי - - -
היו"ר שלמה קרעי
¶
תודה. אנחנו דמיינו את זה. חבר הכנסת ביטון, רק שנייה. אם יש חברי כנסת בפנים או בחוץ שמבקשים לומר, כולל שרן השכל, שרוצים להגיש הסתייגויות לסעיף הזה מוזמנים. יש לנו עדיין זמן במסגרת הסיכום שהגענו אליו. בבקשה, חבר הכנסת ביטון.
מיכאל מרדכי ביטון (המחנה הממלכתי)
¶
אני רוצה להגיד לכם לקראת סוף הליך החקיקה הזה למה הדבר דומה. הליכוד פתח חנות מכולת מלאה ממתקים לחברי הקואליציה, ואמר להם: כל אחד יבוא וייקח. אמרו: קודם כול תן לנו הרבה ממתקים. עם עיניים גדולות כולם. וביקשו, אחד ביקש את החברה למתנ"סים, ואחד את המינהל האזרחי, ואחד את הכסף של גפן. והליכוד אמר: תיקחו מה שאתם רוצים, החנות פתוחה. ולהם היו עיניים גדולות. והליכוד רץ.
היו"ר שלמה קרעי
¶
אחרי שהם שנה וחצי לא נכנעו לדף הריק שגנץ הבטיח לחתום להם למטה מגיע להם הכול, תאמין לי.
מיכאל מרדכי ביטון (המחנה הממלכתי)
¶
לא כל כך. לא זוכר. עכשיו פותחים את המכולת. ואני רוצה לעדכן עדכון בתחזית מזג האוויר לקואליציה.
מיכאל מרדכי ביטון (המחנה הממלכתי)
¶
זה מפריע לי לרצף של הדברים, לרעיון. תחזית מזג האוויר הייתה שבמשרד הביטחון לאחר שימונה גלנט וסמוטריץ' אנחנו נראה משבר ומריבות תוך שלושה חודשים. אחרי שיחה עם חבר כנסת בכיר בקואליציה היום בבוקר אני מעדכן את התחזית לשבועיים. שבועיים מיום שהם במשרד תקבלו פיצוצים.
כל חבר כנסת עשה לעצמו שבת, עיניים גדולות, רצים קדימה. ואני שואל את עצמי, סמוטריץ' כשר אוצר - - -
מיכאל מרדכי ביטון (המחנה הממלכתי)
¶
סמוטריץ' יהיה כפוף לגלנט במשרד הביטחון. זאת אומרת שהוא צריך לבוא להערכות מצב פעמיים בשבוע, לישיבות, להכיר 26 אגפים במשרד, לקבל פניות ציבור ממשרד הביטחון. את כל זה הוא יעשה בזמן שהוא שר אוצר. לא סביר, לא הגיוני.
זה הזכיר לי שיר שכתב חכם אדוננו מורנו ורבנו, ממש גדול הדור, אריק איינשטיין, זיכרונו לברכה. כתוב שם: זה סיפור על בני פורמן שתמיד הלך לו קלף / היה לו כל מה שאפשר לרצות והוא רצה יותר. ובהמשך: לאן אתה רץ, מה בוער לך? / עזוב את השטויות לך תנוח / אל תסכן את מה שיש ויש לך הרבה, / בני פורמן. הליכוד נתן את הכול, נתן את החינוך, נתן את האוצר, את הביטחון, לא השאיר לשרים שלו כלום.
הבתים ממשיכים
¶
אנשים חיים ביחד, אי-אפשר לבד / אי-אפשר לתת רק אצבע ולקחת כל היד / אנשים רואים, אנשים יודעים, זה לא נעים / אתה חושב על עצמך אבל ישנם גם אחרים. // לאן אתה רץ, מה בוער לך? / עזוב את השטויות לך תנוח / אל תסכן את מה שיש ויש לך הרבה. הליכוד. וכאילו זה בסדר, העתיד נראה ורוד / מרחת פה, טייחת שם, שיחקת טוב מאוד / הצרה איתך, כן שיש לך, כן, עיניים גדולות / רוצה הרבה, תמיד הכי הרבה, רק עוד ועוד ועוד. / הו בני פורמן... // זה סיפור על בני פורמן שתמיד הלך לו קלף.
מיכאל מרדכי ביטון (המחנה הממלכתי)
¶
רק נסכם שהקלף הזה לא לעולם חוסן. ניפגש במשברי הקואליציה בתוך שבועיים מכינון השרים האלה במשרדים.
היו"ר שלמה קרעי
¶
בבקשה. הלאה. חברת הכנסת מירב בן ארי – לא נמצאת איתנו. אני עובר, אתה רשום, חבר הכנסת הרצנו. חבר הכנסת רם בן ברק, בבקשה.
רם בן ברק (יש עתיד)
¶
יפה, סוף סוף, היה שווה לחכות. לא מזמן הייתה איזושהי סערה קטנה סביב אמירה שלי לגבי לבוש צנוע בטלוויזיה הממלכתית, שמן הסתם יקרה מייד אחרי שתקום הממשלה. ואני רואה שלא היה צריך לחכות שהממשלה תקום.
טלי גוטליב (הליכוד)
¶
הכול טוב, יירשם לפרוטוקול לדיראון עולם שלרם ברק יש בעיה עם נשים חובשות כיסוי ראש.
רם בן ברק (יש עתיד)
¶
לא היינו צריכים לחכות שהממשלה תקום. הינה, כבר היום התבשרנו שמרכול בירושלים עשה שעות לגברים ושעות לנשים, עד אחת-עשרה רק גברים, מאחת-עשרה נשים. זאת אומרת שלא היינו צריכים לחכות, זה כבר קורה בשטח.
רם בן ברק (יש עתיד)
¶
אתה יודע על מה שאני מדבר. החוק הזה, מעבר לזה שהוא מושחת, ויותר חמור, הוא גם משחית, אבל הוא בעצם עוסק במהות של האירוע שבגינו הקואליציה המסתמנת עלתה לשלטון. הרי הקואליציה המסתמנת עלתה לשלטון בשם איזושהי אמירה של חוסר משילות, שיש פרוטקשיין, וכן הלאה וכן הלאה. ומה שקורה כאן היום בעצם זה שאנחנו עדים לסחיטה באיומים של כל מוסדות השלטון. בעצם באים היום לנתניהו ואומרים לו: תקשיב, זה פשוט מאוד, תחליט אתה, או שאתה נותן לנו את זה או שאתה הולך לכלא. יש שתי אפשרויות, או שאתה נותן לנו את הסמכויות האלה והאלה ואת התקציבים האלה והאלה, ומעלה פה ומעלה שם, או שאתה הולך לכלא. תחליט אתה אם זה כדאי לך, כן או לא. ואכן כנראה שהמדינה הזאת נעשתה מדינה שאין דין ואין דיין, וכל אחד עושה את מה שהוא רוצה.
נקודה נוספת שמאוד מטרידה אותי, חבר הכנסת קרעי, ואת זה אני מפנה גם אליך. אתה יודע, אנחנו מדברים הרבה על חוק הגיוס, וגם היה אצלי בוועדה לא מעט חוק הגיוס שנולד מ-400 חרדים בימי בן גוריון והגיע לכמה אלפים של חרדים, ומאופיין בעיקר במפלגות החרדיות. אבל אני רואה שהתופעה הזאת הולכת ומתרחבת. רוב חברי הכנסת של ש"ס, שבגינם אנחנו גם יושבים כאן עכשיו על החוק הזה, שירתו בצבא, עד כמה שידוע לי.
רם בן ברק (יש עתיד)
¶
ועדיין רוב רובם של ילדי חברי הכנסת של ש"ס לא ישרתו בצבא. מעבר לזה, כשאני מסתכל עליך, חבר הכנסת שלמה קרעי, שאתה בכלל חבר כנסת מהליכוד, ושירתת בצבא, אני לא בטוח - - -
רם בן ברק (יש עתיד)
¶
אני חושב, אני שואל. האם אתה תדאג שילדיך ישרתו בצבא או שילכו לישיבה במקום? אני שואל אותך שאלה.
היו"ר שלמה קרעי
¶
אני בעד, אגב, הזכרתי את זה גם אצלך בוועדה, הפיכת צה"ל בהדרגה לצבא חצי מקצועי, מכיוון שהוא כבר לא צבא העם.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד)
¶
תודה רבה. אני מבקש להוסיף הסתייגויות, יש לכם את זה מצולם, אבל אני אקריא. בריש סעיף 8 יבוא "רק אם תגיע ישראל לאיפוס פליטות פחמן".
היו"ר שלמה קרעי
¶
מי בעד ההסתייגות? ירים את ידו. מי נגד? מי נמנע?
הצבעה מס' 1
בעד ההסתייגות – 4
נגד – 8
נמנעים – אין
ההסתייגות מס' 1 של קבוצת סיעת יש עתיד לא נתקבלה.
היו"ר שלמה קרעי
¶
מי בעד ההסתייגות? ירים את ידו. מי נגד? מי נמנע?
הצבעה מס' 2
בעד ההסתייגות – 5
נגד – 9
נמנעים – אין
ההסתייגות מס' 2 של קבוצת סיעת יש עתיד לא נתקבלה.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד)
¶
ברישא הסעיף יבוא "רק אם הותקן פאנל סולארי על כל גג של מבנה ציבורי במדינת ישראל".
היו"ר שלמה קרעי
¶
מי בעד ההסתייגות? ירים את ידו. מי נגד? מי נמנע?
הצבעה מס' 3
בעד ההסתייגות – 3
נגד – 9
נמנעים – אין
ההסתייגות מס' 3 של קבוצת סיעת יש עתיד לא נתקבלה.
היו"ר שלמה קרעי
¶
מי בעד ההסתייגות? ירים את ידו. מי נגד? מי נמנע?
הצבעה מס' 4
בעד ההסתייגות – 3
נגד – 8
נמנעים – אין
ההסתייגות מס' 4 של קבוצת סיעת יש עתיד לא נתקבלה.
היו"ר שלמה קרעי
¶
מי בעד ההסתייגות? ירים את ידו. מי נגד? מי נמנע?
הצבעה מס' 5
בעד ההסתייגות – 3
נגד – 8
נמנעים – אין
ההסתייגות מס' 5 של קבוצת סיעת יש עתיד לא נתקבלה.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד)
¶
בסיפא הסעיף יבוא "רק אם ממשלת ישראל תינטע מאה אלף עצים בכל שנה ברחבי ישראל".
היו"ר שלמה קרעי
¶
מי בעד ההסתייגות? ירים את ידו. מי נגד? מי נמנע?
הצבעה מס' 6
בעד ההסתייגות – 3
נגד – 8
נמנעים – אין
ההסתייגות מס' 6 של קבוצת סיעת יש עתיד לא נתקבלה.
שרת האנרגיה קארין אלהרר
¶
אדוני היו"ר, אתה מקיים כאן הצבעות, אני לא יודעת אם שמת לב, אין כאן נציגים של כל חברי האופוזיציה, כי הם מסתייגים במליאה. אני מבקשת שזה יירשם בפרוטוקול.
מאיר פרוש (יהדות התורה)
¶
לפי מה שהחברים מהאופוזיציה מציגים לנו הסתייגויות - - - היא לא הייתה פה שעתיים.
היו"ר שלמה קרעי
¶
תודה. רק שיירשם בפרוטוקול שבכל רגע נתון חבר כנסת אחד מנמק במליאה, ויש לנו 120 חברי כנסת.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד)
¶
בסיפא הסעיף יבוא "רק אם ממשלת ישראל תעביר חוק נישואין אזרחיים באופן שיאפשר לכל שני בני אדם להתחתן עם מי שיחפוץ ליבם".
היו"ר שלמה קרעי
¶
מי נגד? מי נמנע?
הצבעה מס' 7
בעד ההסתייגות – 3
נגד – 9
נמנעים – אין
ההסתייגות מס' 7 של קבוצת סיעת יש עתיד לא נתקבלה.
היו"ר שלמה קרעי
¶
של הקפה בפרסה. בחייכם, חברים, אתם עושים צחוק מעצמכם. אגב, מס דירה שלישית היה לילה אחד, פה אנחנו כבר שמונה ימים ועוד ממשיכים.
מאיר פרוש (יהדות התורה)
¶
היושב-ראש, כאשר מעירים לך על כך שאתה לא מתנהל בסדר, שיהיו לך תמונות באותו רגע איך זה נראה במליאה למעלה, כמה אופוזיציה נמצאת שם.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד)
¶
ההסתייגות האחרונה שאני מבקש להעלות היא: בסיפא הסעיף יבוא "רק עם ייושם מתווה הכותל באופן שיאפשר לכל יהודי באשר הוא, רפורמי, קונסרבטיבי, אורתודוקסי וחילוני, להתפלל". זאת ההסתייגות, בוא נצביע עליה.
היו"ר שלמה קרעי
¶
חבר הכנסת רון כץ, אתה בקריאה ראשונה, תודה. חבר הכנסת בוסו. קריב נימק כאן עשר הסתייגויות והלך אחרי שהוא סיים. הרצנו, תמשיך, תסיים בבקשה.
היו"ר שלמה קרעי
¶
חבר הכנסת הרצנו, דבריך דברי הבל. לא משנה איזו הסתייגות אתה מקריא, ולכן זה לא מעניין.
היו"ר שלמה קרעי
¶
תחזור על ההסתייגות אם אתה רוצה. חבר הכנסת שירי, קריאה שלישית, תצא בבקשה. החוצה, חמש דקות ותחזור. להוציא את שירי, בבקשה.
היו"ר שלמה קרעי
¶
חבר הכנסת הרצנו, אתה קריאה שנייה.
(חבר הכנסת נאור שירי יוצא את אולם הוועדה, 11:58.).
יוראי להב הרצנו (יש עתיד)
¶
זה לא יקרה. יש גבול לאופן שבו אתה מנהל את הוועדה הזאת. אתה לא תוציא אותי.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד)
¶
סליחה, יש גבול, אתה לא עושה את זה ככה. אתה לא תוציא אותי, אני מנמק הסתייגויות. אתה לא עושה את זה ככה.
שרן מרים השכל (המחנה הממלכתי)
¶
אני מבקשת מהייעוץ המשפטי להגיב האם אפשר להוציא מי שמנמק הסתייגות - -
(חבר הכנסת יוראי להב הרצנו וחבר הכנסת רון כץ יוצאים את אולם הוועדה, 11:59.).
היו"ר שלמה קרעי
¶
יהיה המשך. חברת הכנסת שיר, את בקריאה ראשונה. תודה. חבר הכנסת אלמוג, תודה. הגענו לשעה שתים-עשרה, לדיון הזה נשארו 20 דקות להנמקת ההסתייגויות, וזה יימשך בדיון הבא שייקבע בתום המליאה או מחר בבוקר. תקבלו הודעה. תודה. רק תראו את המליאה ריקה, הינה היא מולכם ריקה. ריקה המליאה.
היו"ר שלמה קרעי
¶
חברת הכנסת השכל, קריאה שלישית. להוציא החוצה את השכל, בבקשה. חברת הכנסת מיכל שיר, תודה.
גור בליי
¶
רק רציתי להשלים ולומר שבהמשך הדיון חבר הכנסת הרצנו יש לו את הזכות להשלים את ההסתייגות האחרונה - -
גור בליי
¶
- - שהיא נקטעה בגלל כל המהומה פה.
(חברת הכנסת שרן מרים השכל יוצאת את אולם הוועדה, 12:01.).