פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת ה-25
הכנסת
318
הוועדה הזמנית לענייני כספים
15/12/2022
מושב ראשון
פרוטוקול מס' 14
מישיבת הוועדה הזמנית לענייני כספים
יום חמישי, כ"א בכסלו התשפ"ג (15 בדצמבר 2022), שעה 10:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-25 מתאריך 15/12/2022
חוק הכנסת (תיקון מס' 51), התשפ"ג-2022
פרוטוקול
הצעת חוק הכנסת (תיקון מס' 52) (מספר חברי הכנסת הנדרש להתפלגות סיעה), התשפ"ג-2022, של ח"כ יואב קיש
חברי הוועדה: משה גפני – היו"ר
ינון אזולאי – מ"מ היו"ר
מיכאל מרדכי ביטון
חיים ביטון
ולדימיר בליאק
אלי דלל
שלום דנינו
שרן מרים השכל
ניסים ואטורי
יצחק שמעון וסרלאוף
אימאן ח'טיב יאסין
אחמד טיבי
אוהד טל
נעמה לזימי
יבגני סובה
עידית סילמן
דבי ביטון
סימון דוידסון
מיכל וולדיגר
ווליד טאהא
בועז טופורובסקי
משה טור פז
מתן כהנא
יוראי להב הרצנו
אורית מלכה סטרוק
יסמין פרידמן
מתי צרפתי הרכבי
יואב קיש
עאידה תומא סלימאן
סמדר לביא, חבר תרגומים
הצעת חוק הכנסת (תיקון מס' 52) (מספר חברי הכנסת הנדרש להתפלגות סיעה), התשפ"ג-2022, פ/84/25 כ/941
בוקר טוב, אני מתכבד לפתוח את ישיבת ועדת הכספים. אנחנו דנים בהצעת חוק הכנסת, מספר חברי הכנסת הנדרש להתפלגות סיעה, התשפ"ג-2022, הכנה לקריאה שנייה ושלישית. היועצת המשפטית ארבל, בבקשה.
קודם כל אני אגיד שהצעת החוק עברה בקריאה ראשונה במליאה והכוונה, אני מבינה, להכין אותה לקריאה שנייה ושלישית באותו נוסח. אפשר להקריא את הנוסח שאומר, בחוק הכנסת, סעיף 59(1), שזה הסעיף שעוסק באפשרויות של סיעות להתפלג, המילים 'או של קבוצה של ארבעה חברי כנסת לפחות – יימחקו'.
שאלו אותי אתמול אחרי הישיבה לגבי השלכות מימוניות ולא התייחסתי לזה, אז אני רוצה שני משפטים להגיד מה ההשלכות המימוניות של הצעת החוק הזה. אתמול הצגתי איך במהלך השנים היו תיקונים לא מעטים בחוק הכנסת בענייני התפלגויות, שבעה, אחד וכו'. לאורך השנים היו גם תיקונים לחוק מימון מפלגות שעסקו בדבר הזה של ההתפלגויות וההשלכות שלהן על המימון. כיום המשמעות של סיעה שמתפלגת היא שברגע שקמה סיעה חדשה בכנסת שמייצגת מפלגה היא זכאית למימון הוצאות שוטפות, אבל במהלך השנים נקבעו שני חריגים לדבר הזה, האחד הוא שאם ההתפלגות נעשתה בשנתיים הראשונות לכהונת הכנסת והיא לא נעשתה על ידי רוב הסיעה ובהסכמתה אז הסיעה לא תהיה זכאית למימון והמימון של הסיעה שממנה התפלגו לא יפחת. בנוסף יש הוראות שמחייבות סיעה, שהתפלגה ומקבלת מימון ובגלל זה היא מפחיתה את המימון של הסיעה שממנה התפלגה, להשתתף בחובות.
זאת ההשלכה לגבי המימון השוטף. לגבי מימון הבחירות אין בעיקרון להתפלגות משמעות, כלומר הסיעה שהתפלגה, אם היא תתמודד בבחירות הבאות לכנסת היא תקבל מקדמת מימון לפי מספר החברים שלה ביום הקובע והמימון הזה יפחת מהסיעה שממנה התפלגו. זאת אומרת מבחינת מקדמת המימון יש השלכה, אבל מבחינת המימון הסופי המימון של הסיעה ממנה התפלגו ייעשה לפי שיטת הממוצעים, תחילת כנסת מול תחילת כנסת, כך שההתפלגות לא תשפיע על מימון הבחירות הסופי והסיעה הזאת שהתפלגה, ככל שהיא תייצג מפלגה ותתמודד לכנסת היא תקבל מימון כסיעה חדשה.
השלכה מימונית נוספת היא לעניין הצוות הפרלמנטרי, מנהל הסיעה. הסכומים שהכנסת מקצה למנהלי הסיעות מושפע מגודל הסיעה ולכן יכול להיות שהתפלגות תשליך על גודלה של סיעה, ובכל מקרה סיעה חדשה שהתפלגה זכאית גם כן לצוות פרלמנטרי ובלבד שהיא סיעה של יותר מאחד. כמובן שלהקמת סיעה חדשה בכנסת יש גם השלכות פרלמנטריות, יש סיעה חדשה בכנסת לכל דבר ועניין אז זה לא משנה אם היא מייצגת מפלגה או לא.
לא, עוד לפני ההסתייגויות. הרי הליך ההכנה לקריאה שנייה ושלישית לא נועד רק להתכנס פה, לקחת את הנוסח אוטומטית שעבר בקריאה ראשונה ומיד לעבור להסתייגויות. לפחות ככה אתה לימדת אותי כשתמיד ניהלת את הוועדה.
עוד לפני שניגשים להסתייגויות עצמן יש עוד מקום לפני קריאה שנייה ושלישית לדון במהות החוק.
בעצם צורך חקיקתו בעת הזאת בשנייה-שלישית ולא רק בקריאה ראשונה. יש מקום לשאול מה - - -
היינו מחייכים. אבל העובדה שוועדת הכספים, במקום לדון בסוגיות שהיא צריכה לדון דנה עכשיו בחוק - - -
היות שאתה מדבר ברצינות אז גם אני מדבר ברצינות. לחוק הזה אין משמעות בכלל, החוק הזה, אני לא מדבר על ההיסטוריה שלו מפני שבהיסטוריה אתה בקי יותר ממני, אתה גם היית איש ליכוד אז אתה יודע גם מי עשה את זה בפעם הראשונה ומי ביטל את זה.
אני רק רוצה לדבר על החוק. החוק, אין בו דיון שלא דנו בו בקריאה הראשונה. החוק בא ואומר שאת מה שנעשה בקדנציה הקודמת, שהורידו את מספר החברים שיכולים להתפלג מסיעה משליש לארבעה חברים, שבסיעות הגדולות יש לזה משמעות, כשכולם יודעים למה אתם הורדתם את זה לארבעה, למה התכוונתם בזה. מה, בא אליכם אליהו הנביא בחלום?
לא משנה, אבל בסוף למה הורדתם את זה לארבעה כולם יודעים. נאמר כאן שלא צריך לעשות את זה עכשיו - - -
היועצת המשפטית שלומית, כנראה שזאב רוצה להיות יועץ משפטי. למה? תנסה להיות יועץ משפטי, אולי זה יותר כדאי.
אבל זאת הבעיה, שאנחנו לא יודעים את הצד של אלקין, אנחנו לא יודעים מתי בדיוק הוא – תלוי אם זה בעיריית ירושלים או בכנסת. עזוב, אנחנו לא יודעים.
אני מסיים את מה שאמרתי. המשמעות של העניין, אתה תרצה, את כל הבמה אתה תקבל, הכול בסדר, אבל שתדע את מה שאתה יודע, אין לחוק הזה שום משמעות, מתקנים את מה שעשיתם בקדנציה הקודמת. למה עושים את זה לפני הבחירות ולמה עושים את זה במהירות ולמה צריך את זה בוועדת הכספים? אלה שאלות טובות - - -
שאין תשובות טובות לשאלות האלה.
אימאן ח'טיב יאסין (רע"מ – הרשימה הערבית המאוחדת):
זה יכול להיות רק שאלות רטוריות.
תודה רבה, אדוני היושב ראש. אני חושב שכמו שאמרת, בצדק, הן שאלות טובות ואני חושב שכן נכון לתת עליהן את הדעת, אמרת שאין חשיבות לחוק הזה. יבוא יום ויכול להיות שהוא לא יהיה כל כך רחוק ועוד שנינו נהיה בבית הזה, שתבוא אליי ותגיד: אתה צדקת, זה הפך לחוק הכי חשוב בהיסטוריה של הבית הזה, וזאת למה? כי כמו שאתה יודע היטב, בבית הזה כל דבר שהוא תקדים חוזרים אחריו בריבוע ופי שלושה ופי ארבעה ופי חמישה ושישה וכו', ככה הבית הזה עובד.
החוק הזה יותר מכל החוקים האחרים שנידונים כאן פותח תקדים שאפשר לחוקק בתקופה הזאת, בין השבעת הכנסת להשבעת הממשלה, בכל נושא, אין נושא שאי אפשר לחוקק עליו. אם אפשר לחוקק בזה, כמו שאתה אמרת, לא חשוב, לא דחוף - - -
אני מודיע, אם אפשר במהלך הדיון להביא הסתייגויות בכתב, מי שרוצה להסתייג להביא הסתייגויות ליועצת המשפטית.
זאב אלקין, אתם כנראה הרבה זמן הייתם בממשלה ולא הייתם בכנסת. גם כשאנחנו היינו באופוזיציה במהלך הדיון אמר לנו היושב ראש זמן מסוים שעד אז אנחנו מביאים את ההסתייגויות, בחוק כזה היה לנו פחות, בחוק אחר היה יותר, חוק שהוא כזה קצר, היושב ראש החליט כמה זמן במהלך הדיון והוא מתחיל להצביע.
גם אגב לא נתנו לנו לדבר גם לפני זה, רק שתדע. זה שעכשיו היושב ראש גפני נותן זה פריבילגיה. אנחנו לא היינו מדברים לפני זה, היינו מדברים על עצם ההסתייגויות.
אני רק אומר לך, אבל אתה אומר שזה יחזור בשליש וברביע. בסדר, אני לא במקום הזה, אבל אני רק אומר לך שהמציאות שהייתה פה בוועדה וקיימת בוועדת כספים שגם מבחינת ההסתייגויות, תוך כדי היינו מביאים, סוגרים את השעה שעד אז מביאים את ההסתייגויות, הדיון היה על ההסתייגויות ולא היה דיון כמו שאתה עושה עכשיו. היושב ראש החליט, זו זכותו, הוא היושב ראש, אבל לא היה דיון, הדיון היה בגוף ההסתייגויות.
חבר הכנסת, אז אולי נדבר במצב שבאמת ועדת הכספים דנה בנושאים מהותיים שקשורים לוועדת הכספים, אבל עכשיו נכפה עליך לדון בנושא שהוא לא קשור.
לא, גם בנושאים שאינם מהותיים, שהבאתם אותם פה לדיון, שבכלל לא היו אמורים ל היות פה, שהיו אמורים להיות בכלכלה, רק שר האוצר רצה את זה פה.
לא שמעת אותו, אתה תגדיר את הזמן שאחרי שהדיון יסתיים יהיה עדיין ניתן להגיש הסתייגויות.
לא, אבל כל עוד הדיון נמשך אפשר להגיש הסתייגויות וגם אחרי שהדיון הסתיים אפשר להגיש הסתייגויות.
לא, אבל אחרי איך? מתי נצביע? מה זה משנה? אני עושה את מה שנעשה פה על ידי קודמי אלכס קושניר. הסתייגויות אפשר להגיש במהלך הדיון ונצביע על ההסתייגויות. אם הם יתקבלו הם ייכנסו לגוף החוק, אם הם לא יתקבלו הם יעלו למליאה.
אני עדיין מקשר, אני מנסה לקשר בין הממשלה לקיימת לכנסת הקיימת. תאמין לי, זה נורא קשה, הם לא מסתדרים ביחד.
ארבל, אני צריך גם את תשומת ליבך, ברשותך. אני מבקש את תשומת ליבה גם של היועצת המשפטית למשהו שאני רוצה לשאול.
ארבל לימדה אותנו שדווקא שאלות באות בזמן הדיון, עוד כשהייתי ח"כ מתחיל פה בכנסת ושואלים אותם ומתדיינים, אני תלמיד שלה בעניין הזה. אז דווקא בעקבות הדברים שנאמרו פה יש לי שתי שאלות. זה שלפעמים כשחוק עבר קריאה ראשונה במליאה קבעו ישיבת ועדה למחרת או בשבוע שאחרי זה, יש זמן להגיש הסתייגויות, אומרים תגישו הסתייגויות במהלך הדיון, אני יכול להבין, אבל החוק הזה אושר במליאת הכנסת לפני פחות מחצי שעה.
כן מעניין. אנחנו הודענו אתמול שככל הנראה בעשר וחצי תתקיים ישיבה שלפי התכנית שמזכירות הכנסת אמרה - - -
אדוני היושב ראש, זה יפה לפנים שורת הדין להתריע לחברי ועדה שיהיו מוכנים שאולי יתקיים דיון. היות שאף אחד מחברי הכנסת, כך אני מניח, לא ידע אם החוק יעבור לא, הרי זו מליאת הכנסת והיא סוברנית - - -
גברתי היועצת המשפטית, התשובה שלי הלא משפטית לעניין הזה היא שהחוק הזה הוא חוק מצחיק, הוא חוק שכל כולו נעשה שמה שהיה בקדנציה הקודמת חוזר חזרה, מפני שהסיבה שעשו את החוק הזה, שהוא לא דמוקרטי, הוא חוק שנעשה באופן מכוון לחברי הליכוד. אנחנו מחזירים את זה חזרה.
יש פיליבסטר ואני מכבד אותו בגלל שאני עשיתי הרבה פעמים פיליבסטר בכנסת. זה הכול, אבל זה מה שיש.
נכון, אבל חלק מהליך נורמלי בכנסת, אדוני היושב ראש, כדי לא להגיע לתקדים של מס דירה שלישית ותקדימים כאלה - -
השר אלקין, זה ברוח החוק, אם חוק מצחיק אז אדוני היושב ראש ממשיך ברוח החוק. מצחיק ומשעשע.
עוד פעם, אני חושב שצריך להיות זמן סביר לחברי כנסת לנסח הסתייגויות, להגיש אותן. חוק שעבר רק כרגע, מבחינה פורמלית חברי הוועדה יודעים שעבר חוק רק לפני פחות מחצי שעה ויודעים שהדיון הזה אכן מתקיים, ורק מהרגע הזה הם צריכים להעסיק את עצמם בכתיבת הסתייגויות. אז צריך להיות זמן סביר שהוא לפחות כמה שעות טובות לנסח אותן, להביא אותן לפה, לנמק וכמובן לדון, לאשר, לדחות.
חבר הכנסת גפני, אני גם מניח שאמנם דילגת על השלב הזה, בגלל שהוא ברור מאליו, אבל אני מניח שהסתייגויות, לא רק שמצביעים עליהן, אלא גם מנמקים אותן. ככה מקובל. עכשיו אני חוזר ל - - -
לא, תמיד נומקו. אפשר לתת זמן קצר לנימוק רביזיה ואפשר לבקש כל דבר שמצביעים עליו התייעצות סיעתית.
אני רק מבקש להגיד לחברים מה כולל החוק הזה, מה גודלו, מה התוכן המעמיק שלו וכו' וכו', שעל זה באמת צריך לחשוב ולעשות, נימוקים והכול. בסדר, גם את זה תגיד.
אחרי שעשינו את הסוגריים הפרוצדורליים עכשיו אני חוזר לגוף העניין וגוף העניין, שוב, בעיניי בנוי מהתהליך וגופו של החוק. התהליך פה הוא ממש לא מצחיק והוא ממש לא לא-חשוב, אלא הוא סופר חשוב כי התהליך הזה פותח פה פתח לדברים שיקרו פה בבית הזה בסוגיות סופר מהותיות ואף אחד מאיתנו כרגע לא יודע, ואתה דווקא כמי שהיה חבר כנסת מנוסה מכיר את זה הכי טוב מכולם, כי ברגע שנפתח הפתח הזה לחקיקה בנושא שלא קשור לתהליך הקמת הממשלה יהיו חקיקות בבית הזה בקואליציות אד-הוק. לא תמיד זה כמו עכשיו, חבר הכנסת אזולאי, זו מציאות פשוטה, אתם 64, תקימו ממשלה, הכול ברור, כולנו יודעים לאן זה יגיע. זה לא תמיד היה ככה וזה לא תמיד יהיה ככה.
ברור לי. יש כאלה שחשבו שכל הזמן נהיה בקואליציה בסוף היינו גם שנה באופוזיציה, זה בסדר גמור, אנחנו מכירים את הכול.
חבר הכנסת אזולאי, למה שציינת כרגע הכלל הוא פשוט, כשאתה הולך עם בנימין נתניהו אתה עדיין לפעמים באופוזיציה, כמו שקרה ב-2013, כשאתה הולך איתו לפעמים אתה באופוזיציה יחד איתו, כמו שהיה לפני שנה. זה פעם ככה פעם ככה.
יכול להיות, אבל, זאב, אתה תמיד חשבת שאיפה שאלקין זה קואליציה, והפעם אתה לא בקואליציה. גם זה קורה. זו פעם ראשונה שאתה באופוזיציה, אם אני לא טועה.
אתה כמעט לא טועה, למה כמעט? כי דווקא חבר הכנסת גפני זוכר את זה, שקדנציה ראשונה שלי בבית הזה הייתי חבר כנסת, אמנם פורמלית בקואליציה, אבל הייתי ח"כ מורד ברמה כזאת שלפעמים הגדירו אותי כח"כ ה-13 של סיעת הליכוד.
אבל, ינון, אל תשכח שאלקין הוא שחקן שחמט מחונן, בשחמט לא תמיד מנצחים, אבל תמיד - - -
אני דווקא עכשיו איתך, אדוני היושב ראש, והכי איתך כמו שצריך, כי הראשונים שיכולים להיפגע מהתקדים הזה זה אתם, ואתה יודע את זה יותר טוב ממני. אתה פשוט נקלעת לסיטואציה, יכול להיות שלא חשבתם על זה מספיק מראש.
אני מבין שהנאמנות של סיעת יהדות התורה לבנימין נתניהו גוברת על הנאמנות של כל שאר מרכיבי הקואליציה.
אני שמתי לב שאתם הסיעה היחידה שפועלת באמון ולא ביקשה אף חוק לפני הקמת הממשלה, כל האחרים ביקשו. מבחינה זאת אני בהחלט מציין שיש פה נאמנות מדהימה מבחינת האמון והנאמנות והנכונות לוותר לבקשתו לעומת שאר השותפים הקואליציוניים.
כיוונתי רק ליהדות התורה, סיעת ש"ס תמיד ידעה לשלב נאמנות לנתניהו עם הדאגה לאינטרסים שלה.
אני שיבחתי את השותף הקואליציוני הפוטנציאלי שלך שהוא היחידי שלא דרש חוק לפני הקמת הממשלה בגלל האמון שיש לו, זה סיעת יהדות התורה. הרי אי אפשר להתווכח עם העובדות, כן? אה, חבר הכנסת גפני, אני מכיר עוד אחד, אני חייב לתקן את דבריי, סיעת נעם. אתם וסיעת נעם. יש שתי סיעות שלא ביקשו חקיקה.
סיעת נעם בהלם מכמות המתנות שהסיעה הזאת קיבלה, אז אין להם מה לבוא בטענות. ההלם עוד לא עבר לסיעת נעם. לטובה הכוונה.
השחקן הכי ותיק בקואליציות והכי חדש בקואליציות, שניהם לא ביקשו חוקים לטובתם, זה אתם וסיעת נעם, אחרים ליתר ביטחון אמרו נבקש חוק. אבל אחרי כל החוקים שביקשו כל הסיעות זה שהסכמתם לקדם את החוק הזה בכל הקריאות, אני עוד מבין להתחיל את התהליך כדי להראות שהוא מתקדם, אני לא יודע, אני מבין שנתניהו מפחד מארבעה חברי כנסת שלא יהיו מרוצים וירצו להתפצל, אבל בסופו של דבר אם כבר החוק בשלב כל כך מתקדם אז יכול להיות שיחשבו על זה פעמיים, אבל זה שהסכמתם שזה יחוקק עד הסוף ויירשם בדברי הכנסת, שחוק שלא קשור בשום דרך להרכבת ממשלה מותר לחוקק אותו, יהיו לזה אין ספור תקדימים.
מה שיקרה פה, בכנסת אחרת, חבר הכנסת אזולאי, לא כזאת, לא 64 מאוד מאוד ברורים, אלא כנסת מעורבבת מכל מיני כוחות ולא ברור למי יש רוב ולא ברור איך תיראה קואליציה, עוד פעם, הייתי בכנסת כזאת, אגב הזכרת אותה, הכנסת ב-2013, ממש לא היה ברור - - -
ב-13' לא היה ברור מי ייכנס ומי לא. הרי היה ניסיון של נתניהו כן להכניס מפלגות - - -
אם זה היה אחת לארבע שנים אתה יודע כמה שנים הייתי צריך להיות בכנסת אם עכשיו זה הכנסת ה-25 ואני התחלתי ב-17? אני כבר הייתי יוצא לפנסיה.
זאב, אחרי מה שעברנו איתכם, תאמין לי שאנחנו מוכנים להכול. אחרי מה שעברנו בשנה האחרונה אנחנו כבר מחוסנים לכול. אם תגיעו למצב שתהיו עוד פעם בקואליציה תביאו הכול, הכול בסדר. עזוב, עזוב, עם השנה הזאת זה הספיק לנו.
כנראה שלא הבנת, אני ממש לא התנשאתי, רק אני אמרתי שאין לנו בעיה שיביאו מה שרוצים. חוץ מזה מותר לנו להתנשא אחרי תקופה של שנה שרק רמסתם, זה בסדר.
חבר הכנסת אזולאי, קודם כל תאמין לי, תפיסת העולם שאומרת שיותר גרוע מזה לא יכול להיות, אף פעם לא הצדיקה את עצמה בכנסת, תמיד יכול להיות יותר גרוע.
אני לא יודע, אני ראיתי את חבר הכנסת אזולאי בוועדת הכספים, מהצד זה היה נראה כאילו הוא חבר קואליציה, הוא השיג הרבה מאוד הישגים, נלחם, פעל, עשה דברים.
בסדר, זה בגלל שהייתי נוכח כל הזמן והייתי עובד, אבל הייתה רמיסה, אתה לא יכול להגיד שלא.
תגיד לי, אם אני צריך לבוא כקבלן לבקש כל דבר ולריב על כל דבר, מה זה, הוא עשה לי את זה בכבוד?
שנייה, לא הבנתי, מה ההבדל בין קואליציה לאופוזיציה, איך שמתנהל המשא והמתן הקואליציוני, גם רבים על כל דבר.
אנחנו היינו נוכחים כאן כשאלכס קושניר נתן לנו הבטחה, כשדיברנו על איזה סעיף שנמחק בתקציב המדינה וסיכמנו איתו, לא משנה, סכום קטן, שהוא מעביר את זה, אחרי יום הוא חזר אלינו בפנים נפולות, הוא אמר: קיבלתי הוראה, אני לא יכול לבצע את מה שסיכמתי.
אחרי שגם עשינו כבר צעד בונה אמון מצדנו. אגב, אני לא מאשים את אלכס קושניר כי - - -
בוא נגיד ככה, חבר הכנסת גפני, אני חושב שלגבי לא תוכל להגיד שאי פעם הגעת איתי לסיכום ולא קיבלת.
לא, אבל אתה היית בממשלה כזאת שמה שהיא עשתה לציבורים גדולים בישראל לא היה לזה אח ורע.
לא, לגבי הקואליציה הנוכחית.
אימאן ח'טיב יאסין (רע"מ – הרשימה הערבית המאוחדת):
אולי ללמוד מזה שלא לעשות משהו כזה לקבוצות מסוימות.
איך הבנו? אנחנו כבר עשינו כאלה סוגריים שאני בקושי זוכר באיזה משפט עצרתי, אז בטח אתם לא.
עוד פעם, אני חוזר לנקודה הראשונה שאני רוצה לטעון אותה. השלמת תהליך חקיקה בנושא הזה תפתח פה פתח לדברים שהבית הזה לא ידע כדוגמתם, ואני רוצה להביא כמה דוגמאות, רק כדי שנבין. למשל יש נושא שלשתי מפלגות גדולות, שהן בדרך כלל רוב הבית, יש להם יותר מ-60, תמיד היה אינטרס ותמיד בגלל שהייתה קואליציה אז השותפים הקואליציוניים לא נתנו להם לשחק בזה, חוץ ממקרה אחד או שניים שכן שיחקו, זה אחוז חסימה.
מה יקרה אם בתקופה הזאת בין השבעת הכנסת להקמת ממשלה, אגב ככה בזמנו גם עסקו בנושא הזה, יסתדרו ביניהן שתי המפלגות הגדולות ויגידו: לא משנה, אנחנו עוד לא יודעים מי ירכיב ממשלה, איזה ממשלה, בוא דבר ראשון שנעשה נגדיל אחוז חסימה בצורה כזאת שרק שנינו נישאר בבחירות הבאות. לדוגמה. אפשר, עוד אין הגנה קואליציונית, עוד אין סעיף רגיל בהסכמים קואליציוניים שכל שינוי בדיני בחירות מחייב הסכמה של כל מרכיבי הקואליציה. יגידו ראשי שתי המפלגות הגדולות - - -
אתה יודע מה הבעיה שלי עם הטעות שעכשיו הוא עושה והוא שמח בזה? כרגע הוא אמר לכם שלא הגשתם שום הצעת חוק, עכשיו הוא נותן לאייכלר סיבה איזה הצעת חוק לדרוש לפני, להורדת אחוז החסימה.
כן, שתי מפלגות גדולות מסכמות ביניהן שהם מעלים את אחוז החסימה שרק שניהם יישארו. עכשיו שתי המפלגות האלה הולכות גם לקואליציה? הן לא הולכות לקואליציה, הן צריכות למשל אותנו לקואליציה, אחת מהן, או שתיהן, כל אחת בנפרד. אז אנחנו נגיד, לפני שמתחיל כל העניין, אם אתם מעלים את אחוז החסימה – אני בדעה שצריך להוריד את אחוז החסימה, אני חושב שדמוקרטית זה לא בסדר, טענתי את זה תמיד, אבל נניח לעניין הזה, אצלנו יש ויכוח, אנחנו באים ואומרים: אתם לא עושים שינויים בלעדינו, אם אתם תעשו שינויים בלעדינו אנחנו הולכים עם הצד השני.
באות שתי המפלגות הגדולות שעוד לא ברור מי מהן תצליח להרכיב ממשלה ובאמת יש משא ומתן סופר מורכב ואומרות: בואו כבר נעשה דבר אחד טוב, נעלה את אחוז החסימה. הרי מה יקרה כתוצאה מהעלאת אחוז החסימה?
רגע, רגע. אתה תנסה לסחוט כל אחת מהן, אבל ביניהן יסכמו שבנושא הזה - - -
ושניהם יצביעו, אז מה תעשה? לא תהיה שותף של אף אחד? אני אגיד לך מה יקרה, כשהם ינהלו איתך משא ומתן קואליציוני הם יגידו כבר העברנו את זה. אם עכשיו לא תקום פה ממשלה והולכים לבחירות אתה נמחק.
לא, למה? זו אג'נדה של חלק מהמפלגות הגדולות. הם יגידו שמפלגה שאין בה ייצוג נשים לא תיכנס לקואליציה בשום תנאי ויעבירו את החוק הזה לפני הקמת הממשלה.
חבר הכנסת דלל, אם להיות רציניים, מטרת הדיון היא להבין מה אנחנו עושים פה, ושוב, אנחנו עושים פה לכאורה משהו טכני ואתם אומרים לא חשוב. אגב, אם זה לא חשוב למה עכשיו?
אני מבקש שערוץ הכנסת יעלה את זה. אלי דלל, סגן ראש עיריית נתניה לשעבר, אמר: אנחנו רוצים לרצות את המנהיג שלנו. אבל אם היית מוסיף שם של המנהיג זה היה מושלם.
לא, בטח שלא סיימנו. יש לי הצעה לשיפור לחבר הכנסת דלל בריצוי המנהיג של הליכוד, זה מעניין שזה הפך להיות העיקרון המארגן, רוצים לרצות את המנהיג שלנו. ההצעה היא כזאת, תחשוב מה רמת הריצוי אם למרות שיש חוק פיצול לארבעה אתם נאמנים לו ולא מתפצלים אחרי חלוקת התפקידים. הרי זה ריצוי הרבה יותר גבוה ואמון הרבה יותר גבוה.
אני עוד לא בהסתייגויות, עוד לא היה לי זמן. מרגע שהתחיל הדיון אני מדבר, מתי לדעתך הייתי צריך לנסח הסתייגויות?
לא, קודם כל זה לא אני, זה תוצר קולקטיבי, זה אתם, יש לכם תרומה גדולה לחלק גדול מזמן הדיבור. אני פה בקושי חמש דקות דיברתי, בקושי.
לא, זה לא פילוסופי, זה דיון פרלמנטרי ממדרגה ראשונה, מה ההשלכות של חקיקה מהסוג הזה בתקופה הזאת. זה דבר אחד. הדבר השני שאני מציע לוועדה לשקול, עוד לא ברמת ההסתייגויות, אלא כמחשבה עקרונית על נוסח שיונח פה בשם הוועדה. אגב הונח נוסח בשם הוועדה כבר לקריאה שנייה ושלישית?
שתדע, כשהרב גפני לא מאזין לך אני מאזין לך. זו החלוקה בינינו, אז אתה יכול להמשיך.
לא, פשוט אייכלר ראה בשידור את ההצעה של חבר הכנסת אזולאי, יש כבר הצעת חוק שגם יהדות התורה רוצה להגיש.
למשל, אדוני היושב ראש, אני לא יודע, אני מבין שאתה רוצה ללכת עם הנוסח שהועבר בקריאה ראשונה ובלי לקיים דיון מעמיק עליו עוד לפני הדיון בהסתייגויות, אבל דווקא במסגרת של מה שנקרא, דיבר פה חבר הכנסת דלל על ההערצה למנהיג, אז אני מניח שכל רעיון של בנימין נתניהו, צריך לקחת אותו ברצינות, נכון? זה הרי א'-ב' של הערצה. שווה לחברי כנסת מסיעת הליכוד לשקול את הרעיון המקורי של נתניהו, הוא היה שבע בחוק מופז. הרי זה היה רעיון שלו, אולי אפילו גם הוא ירצה, אני לא יודע אם בדקתם, לא בדקתם, אני חושב שכדאי לחשוב על הרעיון הזה. אגב, היו לרעיון הזה כל מיני בסיסים ורעיונות מאיפה זה נוצר, אבל בסופו של דבר כדאי לתת את הדעת על העניין הזה.
או לחילופין, אם רוצים לבטל את הרעיון של ארבעה, לחשוב על שינוי של הכלל הידוע של השליש. הרי מאיפה הנולד של הארבעה? לאפשר גמישות מסוימת לחברי סיעה במידה שבמפלגות גדולות מתקיים איזה שהוא ויכוח אידיאולוגי נוקב להתפצלות. אתם זוכרים מה קרה בהסכמי קמפ דיוויד עם התחייה למשל, אתם זוכרים מה הייתה העוצמה של הוויכוח האידיאולוגי בליכוד בהתנתקות. בסופו של דבר במפלגות גדולות הכלל הזה של שליש נועל דווקא את הח"כים האידיאולוגיים כשהם לא מרוצים ממה שהמנהיג עושה. בסופו של דבר יש לזה מחיר לא פשוט.
אדוני היושב ראש, יש לי עוד שאלה, כחומר שאני חושב שכדאי לחברי כנסת לדעת ולקבל סקירה מארבל בעניין הזה. הרי אנחנו לא צריכים להמציא את הגלגל, אנחנו לא המדינה הדמוקרטית היחידה בעולם. מה מקובל בדיני ההתפלגות במדינות המערביות ולפי איזה כלל בדרך כלל הם נקבעים? האם זה הולך לפי כלל שליש כמו אצלנו, האם יש כמות מינימלית של ח"כים ולפי מה היא נקבעת, הרי פה הסיפור של הארבע היה לפי הגודל המינימלי של סיעה בכנסת הזאת. ברור שתמיד במדינת ישראל הכול ייחודי, אבל בכל זאת יש עוד פרלמנטים בעולם ואם קובעים - - -
אבל זה חלק מתהליך פורמלי של הכנת החוק לקריאה שנייה ושלישית לדעת מה קורה מבחינת משפט השוואתי.
יכול להיות, בסדר. אם אתה תבוא ותשכנע אותי אחרי התשובה שלה בסוף הדיון שצריך לפתוח את הכול מחדש נפתח את הכול מחדש.
אני חושב שנתון כזה, הרי בדרך כלל כשהבית הזה מחוקק על סדרי הבית אנחנו שואלים את עצמנו מה קורה.
הסוגיה הנוספת, וגם פה זו שאלה ליועצת המשפטית, זו הסוגיה של התחולה, האם זה נכון שהחוק הזה יחול כבר באופן מיידי, האם הוא צריך לחול מהכנסת הבאה, האם צריכה להיות תקופה מסוימת?
הרי אנשים שהתמודדו לכנסת, התמודדו על דעת זה שהם כן יכולים להתפלג כארבעה כי זה היה החוק.
זה נכון שבכנסות קודמות כשטיפלו בסעיף הזה, גם כשנתניהו הציע את שבע, גם כשנתניהו ביטל את שבע שהוא הציע, גם כשהוצע ארבע - - -
עם כל הכבוד, יש פה חוק, נורא פשוט, שמה שעשיתם היה לא לעניין, רוצים לבטל אותו, זה הכול. איך נתניהו מגיע לפה?
הרב גפני, כל החוק הזה הוא נתניהו. הוא לא נוגע לך, הוא לא נוגע לו, הוא לא נוגע לאף אחד.
הוא גם לא נוגע לנו, אנחנו גם מסכימים לחוק, הוא נוגע לשתי מפלגות, ליכוד ויש עתיד.
בסדר, אתם רוצים לדבר על נתניהו כל הזמן. בזמן שאנחנו עומדים בתפילת 18, אנחנו שלוש פעמים ביום מתפללים 18, אתם שלוש פעמים ביום תגידו נתניהו.
לא, אני מנסה, אתה מביא אותי לחדד אותי על נתניהו, אני חשבתי שדווקא לא צריך חידוד כי זה עובדה.
אני רוצה לחדד את השאלה. זה נכון שמבחינה היסטורית הטיפול בסעיף הזה, וארבל ציינה את זה בדיון בקריאה ראשונה ואני גם מכיר את זה כי איכשהו הייתי בכל הצמתים האלה בצורה כזאת או אחרת, הטיפול היה תוך כדי כהונה של הכנסת, אבל הוא תמיד היה לאחר שהכנסת כבר התייצבה, כשהייתה ממשלה, חולקו תפקידים וכו' וכו' וכו'. ארבל, את איתי? זה נכון, ואז שינו את הכללים תוך כדי. אפילו תיקון למה שקרוי חוק ברונפמן, שדיברתְּ עליו, גם הוא נעשה אחרי שכבר הוקמה ממשלה.
היא תענה. אני לא מגביל אותה, חס וחלילה, אפילו לא לרגע. רק העיתוי, התשובות על השאלות האלה היו - - -
אבל פה נוצרה סיטואציה שהיא סיטואציה אחרת. חברי כנסת שהתמודדו בבחירות ידעו שלפחות עד זמן הקמת ממשלה והתייצבות הכנסת הם מוגנים באמצעות ההוראה הזאת. יש כל מיני שמות שאני שומע, דווקא במקרה זה מתכנס למספר ארבע, כנראה מספר מקרי בלבד, שיש איזה שהוא קשר בין מה שמופיע בחוק לבין מה שמופיע בכותרות, אבל אני שומע שמות של כל מיני חברי כנסת שרצו להפעיל מנופים לצורך קבלת תפקידים בסיעת הליכוד ואני מניח שכשהם כולם התמודדו בסיעה וגם יצאו בכל מיני הצהרות או תדרכו שאם לא זה אז הם יהיו ח"כים מורדים בכנסת ויהיה בלגן וכן הלאה וכן הלאה.
הם ידעו שיש להם חוק שמגן עליהם ולכן ידעו שלמרות שהם מגלים עצמאות מסוימת במאבק על תפקידים והדרך של ניהול המאבק הזה, כל אחד בדרכו, יש כל מיני דרכים בסיעת הליכוד לנסות לקבל תפקיד, אז יש כאלה שהולכים בכוח, זה בדרך כלל הוותיקים יותר כי הם יודעים שמי שהולך בכוח מוותרים לו, מי שהולך בטוב בסוף דופקים אותו, אבל זה - - -
אני מדבר על החוק, לחוק הזה יש השלכות. ארבעה אנשים התמודדו בבחירות, סיכמו ביניהם מה שסיכמו, דיברו מה שדיברו על דעת זה שהחוק הזה אין סיכוי שישתנה עכשיו.
יותר מזה, אתה לא מבין שחלקם אולי ישלמו עכשיו את המחיר על זה שהם דיברו על דעת זה שהחוק הזה קיים.
ולכן בנושא הזה סוגיית התחולה היא משמעותית. וזה נכון שכל חבר כנסת שהוא מתמודד צריך לקחת בחשבון שיכולים להשתנות על סמך הניסיון הקודם כללי ההתפלגות תוך כדי קדנציה, אבל אף חבר כנסת לא יכול לקחת בחשבון שכללי ההתפלגות ישתנו לפני הקמת ממשלה. זה משהו שעוד לא היה ולכן השאלה ליועצת המשפטית אם לא נכון מבחינת תחולת החוק לתת לחוק הזה כמה שבועות כדי שהוא ייכנס לתוקף לאחר הקמת ממשלה.
שנייה, אדוני היושב ראש. אם כמו שאתה אומר הכול תיאורטי ואף אחד לא מפחד מאף אחד אז מה הבעיה?
תודה רבה, אדוני היושב ראש. חברי ינון אזולאי אמר שהוא סוחב את הטראומות מהכנסת הקודמת, נכון ככה אמרת?
אז אני רוצה להגיד על הטראומה שאני סוחב מהכנסת הקודמת שקשורה להסתייגויות. בכנסת ה-24 אני הגשתי חוק, ונדמה לי גם שחלקכם הצבעתם בקריאה הראשונה בעד החוק הזה של להגדיל את מתן הסיוע למנטרלי אסון צ'רנוביל. דרך אגב, סלח לי שאני לוקח זמן מהדיון, אבל חשוב לציין את זה, אתמול ציינו 36 שנה לסיום בניית הכיפה מעל הכור שהתפוצץ ב-86'. בארץ יש 1,500 מנטרלים, רובם עולים מן הסתם, עולים שעלו, ועל פי החוק שחוקק בכנסת עוד על ידי יורי שטרן ז"ל, חבר כנסת מישראל ביתנו, הוגדר שהם מקבלים סיוע כל שנה, זה התחיל מ-4,500 שקל בשנה וזה הגיע ל-6,000 שקל. אני כחבר כנסת מסיעת ישראל ביתנו, כשראש המפלגה שר האוצר, סיכמתי עם שר האוצר על העלאה קטנה ומזערית.
אלקין יחזור אחר כך. אני סיכמתי עם האוצר ואמרתי שבגלל שהאנשים האלה, שבאמת צריך להגיד שחלקם עברו את גיל הפנסיה, 90%-85% מהם סוחבים גם מחלות, רובם מחלות אונקולוגיות - - -
לא, זה נוגע לתהליך, תיכף אתה תבין למה אני מתכוון. ואז אני סיכמתי עם האוצר שאנחנו נעלה את זה ב-1,000 שקל, נביא להם קצבה שנתית של 7,000 שקל ומצאנו באוצר משהו כמו שני מיליון שקלים והחוק הזה כחקיקה פרטית שלי עבר בקריאה שנייה ורוב, נדמה לי 40 ומשהו חברי כנסת, כולל חברי כנסת מהאופוזיציה, אני חושב שגם אתם הצבעתם בעד בקריאה ראשונה. ואז החוק הזה הגיע לוועדת הרווחה בראשותה של אפרת רייטן, לפני שנייה-שלישית, אמרתי מה, דבר פשוט, שורה אחת, הנה, מצאנו כסף, מצאנו אוכלוסייה שזקוקה לסיוע, ואז מגיע חבר הכנסת משה אבוטבול ומגיש מאות הסתייגויות נגד החוק הזה.
שנייה. אמרתי לו: למה אתה עושה את זה? למה אתה מעלה להם ל-7,000? בוא נעלה להם ל-20,000 שקל בשנה. כואב לי הלב על האנשים האלה. שאלתי אותו: תגיד לי, אתה מכיר באופן אישי את האנשים? כי אני מכיר, הדוד שלי, לצערי ז"ל, הלך לעולמו לפני עשר שנים. הוא לא עלה לארץ, הוא היה במוסקבה, בן דוד של אמא שלי בעצם, זה כמו דוד שלי, הוא היה מהמנטרלים. כלומר אני ראיתי את התהליך שלו, אני ראיתי שבגיל 50 הוא מאבד שיניים, הוא מאבד שיער, אני ראיתי את זה. אמרתי לו: אתה מכיר לפחות באופן אישי אחד שהשתתף בנטרול האסון הנורא הזה? ישראל לקחה על עצמה גם מחויבות לסייע לאותם אנשים, כמו רוב המדינות בעולם. מה זה קשור? הוא אומר לי, אתה מכיר מישהו שנפגע מהגזרות של שר האוצר של ליברמן? אמרתי לו: אני מכיר הרבה אנשים מהמגזר החרדי, מה זה קשור? ולכן הוא הגיש מאות הסתייגויות בשם כל הסיעות של האופוזיציה, דבר שהקשה עליי להעביר את זה בקריאה שנייה-שלישית משום שכל ההסתייגויות האלה, אם נחשב בזמן זה הגיע ל - - -
לא. זה הגיע ל-18 שעות דיבור במליאה. כשהכנסת התפזרה ניסיתי להכניס את זה, היה את הרשימה, אדוני, של 70 חוקים, 50 חוקים, חבר הכנסת קיש כנציג האופוזיציה דאז, אני חושב שיחד עם חבר הכנסת לוין, לא הכניסו את החוק הזה. אמרתי: למה? תסבירו לי למה, כי אנחנו לא רוצים לתת לך הישג. זה היה ההסבר, לא רוצים לתת הישג לשר האוצר. אמרתי: אני לא עושה את זה בשבילי, אני סך הכול מצאתי כסף, יש כסף בקופה, בואו נעלה להם ב-1,000 שקל, חלק מהמנטרלים אפילו הצביעו ליכוד, אני יודע את זה בוודאות. זה היה כל כך מגוחך שאני דואג לאנשים שלעולם לא יצביעו לי ואני ידעתי את זה, אני אמרתי שאני לא מפריד בין המנטרלים, אבל כמות ההסתייגויות שהוגשה עשתה את שלה כי החוק לא עבר.
שכשאתה מדבר על הסתייגויות אז לא תמיד הסתייגויות – אתה יודע, מגישים הסתייגויות בשביל ל - - -
עכשיו לגבי העניין של החוק. רק חשבתי להגיד את זה, אני לא מדבר הרבה בוועדה הזאת, אני גם לא הייתי חבר ועדה ולכן אני חושב שאם הדבר הזה יעלה בכנסת הבאה אז יכול להיות שיש מקום לשקול. למרות, שוב, שזו חקיקה פרטית, אולי מישהו מהקואליציה יגיש הצעת חוק דומה אז אני אשמח לצרף את זה ויחד נעשה את זה קואליציה ואופוזיציה.
לגבי מהות החוק. אני לא אחזור על הדברים. דרך אגב, אני מסכים עם חלק מהדברים של השר המקשר. אז קודם כל אני חושב שאם שנה וחצי אף אחד לא השתמש בחוק הזה אז אין דאגה שמישהו ישתמש בו עכשיו לפני הקמת הממשלה. התהליך היה הפוך, זה לא מהכיוון של אופוזיציה אלא מהכיוון של הקואליציה. דבר שני, יש היגיון בארבעה ח"כים, מה ההיגיון, אדוני היושב ראש? מה ההיגיון לדעתך?
לא, כי ארבעה ח"כים זה אחוז החסימה. אז אם היה היגיון בשניים, אתה אומר שלשניים לעולם אין סיכוי לעבור, אבל ארבעה זה בעצם המינימום שאתה צריך בשביל להיבחר, נכון? אני לא מבין את ההיגיון של סיעת יחיד נכנסת ברשימה, מתפלגת, כי יש לו רוב, למעשה לקואליציה יש רוב לאשר את הפילוג. אני אתן לך דוגמה היפותטית, למרות שאני לא אוהב שאלות היפותטיות, אם עכשיו מישהו מהאופוזיציה בא אליך או לכל חבר כנסת מהקואליציה המסתמנת ויגיד: תשמע, אני רוצה להתפלג מהסיעה, אבל אתה כחלק מהקואליציה מזהה את ההתפלגות של האופוזיציה בשביל לפורר את האופוזיציה סביר להניח שהקואליציה תאשר את ההתפלגות בתוך ועדת הכנסת שתקום מיד אחרי הקמת הממשלה. אתה מבין את חוט המחשבה שלי?
כן, אני רוצה לשבח אותך, שברתי את הראש איך תנמקו את ארבעה חברי הכנסת. הרי אני יודע את האמת.
אז, ולכן אתם עשיתם את החוק. זאת הייתה הסיבה. אני חשבתי, עכשיו כשמדברים לתקן את זה חזרה, הרי אין הסיבה הזאת, איזה נימוק יביאו בסוף שבכל זאת צריך להישאר ארבעה.
הנימוק האמיתי זה השמות של חברי הסיעה שעליהם דובר שיפרשו. על זה עשיתם את החוק. אוקיי, תודה רבה, אני מודה לך. אנחנו עוברים להסתייגויות.
לא, לא אמרתי סיבה, אמרתי שיש היגיון בזה שזה ארבעה אנשים, כי ארבעה זה המינימום בשביל להגיע לכנסת להיבחר, כי אחוז החסימה הוא 3.25 שזה מהווה ארבעה חברי כנסת.
אז קודם כל מה שסובה אמר, יש בזה הרבה מאוד היגיון ואני הולך עם זה צעד אחד קדימה, אם באמת בתהליך כלשהו - - -
אני הולך צעד אחד קדימה והייתי מציע שהאישור הזה להתפלג יהיה לפי אחוז החסימה. זאת אומרת אם משנים את אחוז החסימה, כפי שאתה טוען, לשני מנדטים, מנדט, שלושה, לא משנה מה יהיה, שיהיה בחוק שלפי אחוז החסימה זה מספר הח"כים שיוכלו להתפלג.
הצעה טובה, אבל יהיו שאלות קשות אם ההצעה הזאת תבוא. היא גם לא תבוא אם לא יהיה למישהו שיש לו כוח, למפלגה שיש לה הרבה חברי כנסת, שיהיה להם אינטרס בזה, אז זה גם לא יגיע. זה בנוי על אינטרסים.
היפותטית, בוא נדבר היפותטית. אנחנו מדברים כל הזמן, לא אנחנו, יש פה חברי כנסת מהליכוד, יש פה את אלי, אבל הליכוד כל הזמן טוען, זו איזה מנטרה כזאת, שזו מפלגה דמוקרטית: אנחנו דמוקרטים ואתם לא דמוקרטים, אנחנו דמוקרטים ואלה לא דמוקרטים, בסוף צריך להבין שכל הפחד הזה להעביר חוק כזה לפני שמקימים ממשלה זה הכי לא דמוקרטי כי בסוף כל חבר כנסת בליכוד נבחר בפריימריז, נכון?
אני לא רציתי להגיד שאני הולך לליכוד, בגלל שאתה אולי תגיע לליכוד, אני לא, אני ביהדות התורה.
לכן אני אומר, אתה, לא אתה, מישהו, פלוני אלמוני הלך לליכוד, קיבל על עצמו את מצע הליכוד ואת הכללים של הליכוד.
לא חשוב, אבל העיקרון הוא שאתה יודע שאתה נבחר בפריימריז, אתה יודע את כל הדברים האלה, אתה ביש עתיד יודע שאתה צריך את יאיר לפיד, אני ביהדות התורה יודע שאני צריך, להבדיל, את מועצת גדולי התורה. אתה בליכוד, או מי שהולך לליכוד, יודע שהוא הולך לפריימריז. הלכת לפריימריז, נכשלת בפריימריז אז אתה פורש מהסיעה, וזה נקרא דמוקרטי?
לא, אבל פה זה דבר אחר. למה זה דבר אחר? כי כשאתה נבחר בפריימריז אתה מציג את עצמך כפונקציה, כאדם אחד עם דעות מסוימות, אתה לא בא ואומר - - -
עם כל הכבוד, הליכוד היא המפלגה הכי דמוקרטית בכנסת. אני לא הייתי צריך להסביר, אני חושב שהיושב ראש הסביר את זה הכי טוב.
אלי, אני מבין מה שאתה אומר ואתה יודע מה? אני אפילו מסכים איתך, אתם מנהלים בחירות פריימריז דמוקרטיות, אתם המלכים של הפוליטיקה הישראלית, אין כמוכם, אבל הטענה שלי אומרת שדווקא הנושא הזה של ארבעה חברי כנסת, להעביר את החקיקה הזאת לפני שמקימים ממשלה, למה היא?
בוודאי שכן, ואני אגיד לך למה. כי הפחד של מנהיגך, המנהיג הנערץ שלך, שאתה אמרת עכשיו, מר בנימין נתניהו, הוא שארבעה חברי כנסת שהוא חושש מהם יערקו בגלל שלא יקבלו תפקידים מסוימים, בגלל שהם לא יקבלו את החלום שלהם. לכן אני אומר שאת החוק הזה היה חובה להעביר לאחר הקמת הממשלה.
עוד משפט אחד. בסוף כשאנחנו נמצאים בבניין המדהים, שאתה אמרת שהוא מדהים, יש פה גם דברים שהוא לא מדהימים.
אז לפעמים אין פה עניין ומה אני טוען?
אימאן ח'טיב יאסין (רע"מ – הרשימה הערבית המאוחדת):
אפילו עידית?
אפילו עידית לא מדהימה אותך? היא שואלת. צודקת. אם יש משהו שאנחנו מסכימות עליו זה זה.
הנה, הגיעה עידית למשל, היא דוגמה. עידית החליטה, אני לא בא לתקוף אותך, עידית, למרות שאת דעותיי אני שומר עם עצמי, כי אנחנו מדברים פה על נושא אחר - -
אבל בסוף נמצאים פה 120 חברי כנסת שכל אחד עשה משהו בחייו ולכל אחד יש איזה שהיא מחשבה, פילוסופיה, דעה, בנושא כזה או אחר. תאר לך מצב שמחר בבוקר מפלגת סמוטריץ' מכופפת את היד של ביבי והוא הולך בכל הכוח על הנושא של סיפוח ובא בנימין נתניהו, המנהיג הנערץ שלך, ואומר: כולם חייבים להצביע כפי שאני אומר. בא אדם שנמצא בתוך המפלגה הזאת והדעה שלו היא שונה, הרי מותר, זו דמוקרטיה, הדעה שלו היא לא למען הסיפוח, כי הוא מבין את ההשלכות של הסיפוח, זה לא דמוקרטי.
בוא נאמר, זה לא יקרה, אבל בוא נאמר שביבי יכפה על חבריו, על 32 חברי הכנסת שלו, להצביע כפי שהוא אומר. יבוא חבר כנסת ויגיד: לא, אני לא אצביע. מה יעשו, יכניסו אותו לכלא? לכן אני אומר ואני חוזר על מה שאמרתי, ארבעה חברי כנסת, החוק הזה צריך לעבור אחרי הקמת הממשלה והייתי מציע, כפי שאמרתי, אם משנים את אחוז החסימה, שגם המספר של חברי הכנסת יירד לפי אחוז החסימה.
אגב, בשביל להרגיע את הרוחות התייעצות סיעתית חמש דקות לפני הצבעה, אדוני היושב ראש?
כן, אבל אנחנו עדיין לא יודעים על איזה הסתייגות, היא מקריאה את ההסתייגויות ואז יוצאים.
אז אני חוזר מהחוזר, אני משאיר את הנימוק במליאה, אני רק, כמו שאמרתי, מבקש לפני הצבעה חמש דקות התייעצות סיעתית.
אז אני רק אגיד אותן. יש פה הסתייגות שסעיף 1 יימחק, זו הסתייגות שהיא לא אפשרית, זה מופיע כמעט בכל הקבוצות, אי אפשר להגיש הסתייגות שמאיינת לחלוטין את החוק.
מוסיפים קבוצות, אפשרויות להתפלג. קבוצה של שישה חברי כנסת בסיעות המונות 20, קבוצות של חמישה חברי כנסת בסיעות - - -
אנחנו רשומים כמגישים. בגלל ששר לא מגיש הסתייגויות אני ביקשתי בשם הסיעה. ינון, בשם הסיעה אנחנו הגשנו הסתייגויות ומנמקים אותן, אבל יש עוד שלושה שרים, ביקשתי רשות דיבור לשרים כי השרים לא יכולים להגיש הסתייגויות.
לא, שרים לא מגישים הסתייגויות. ביקשתי רשות דיבור לשרים, הסיעה, שלושה ח"כים - - -
ההסתייגות השנייה מדברת להוסיף אפשרות התפלגות של קבוצה של חמישה חברי כנסת בסיעה של 25 ח"כים לפחות, קבוצה של ארבעה בסיעה של 30 לפחות. פה זה מחליף את האופציה של ארבעה תמיד, רק בקבוצה של 30, ובסיעה שחברים בה רק גברים יוכלו להתפלג שני חברי כנסת לפחות.
אלי, תבדוק את הטוויטר, זה כבר מופיע שם ככוכב הטוויטר של ערוץ הכנסת. ערוץ הכנסת פרסם. הם עוקבים אחרי הדברים שנאמרו כאן בוועדה לגבי ההערצה של המנהיג, זה כבר פורסם. תודה לחברים שעוקבים אחרינו בערוץ הכנסת. בהפסקה תן עוד משפט יפה, אולי יצטטו שוב.
בוא נעשה סדר. היות שביקשת התייעצות סיעתית אז אתה מקבל התייעצות סיעתית חמש דקות. אם אתה רוצה אותי בהתייעצות אני גם בא. התייעצות סיעתית, ובעוד חמש דקות אנחנו נחדש את הישיבה וכנראה נצביע.
הוא רוצה להצביע על ההסתייגויות שלו ואם זה יעבור זה ייכנס כמובן בגוף החוק, אם זה לא יעבור הוא רוצה לנמק את ההסתייגויות האלה במליאה.
בדיוק, תודה רבה. אין יותר ברור מזה.
(הישיבה נפסקה בשעה 11:37 ונתחדשה בשעה 11:42.)
מכיוון שזה מקבץ, הסתייגויות שהן אותו דבר, אנחנו מצביעים על הראשונה במקבץ ועל האחרונה, הן כולן יעלו למליאה. אז אנחנו מצביעים עכשיו על הסתייגות מספר 2.
כן, יש פה את מנהל הוועדה, לא יצביע מי שאין לו זכות הצבעה. אוי ואבוי אם היינו מגיעים למצב כזה.
מי נגד? שמונה נגד, חמישה בעד. מי נמנע? אין נמנעים, ההסתייגות לא התקבלה.
הצבעה
בעד – 5
נגד – 8
נמנעים – אין
לא אושר.
גם כאן הסתייגויות שהן דומות, במקבץ, אנחנו נאחד אותן ונצביע על הראשונה והאחרונה במקבץ. ההסתייגות הראשונה בסעיף 59(1) להצעת החוק במקום 'קבוצה של ארבעה חברי כנסת' יבוא 'קבוצה של חמישה חברי כנסת'.
אני רוצה לדבר על הנושא הזה של המספר ארבע. הרי בסופו של עניין לא סתם אנחנו בחרנו שזה יהיה ארבע, המספר ארבע מתחבר מאוד למה שנקבע בחוק, ארבעה מנדטים זה אחוז החסימה, ארבעה מנדטים נכנסים לכנסת. לכן כשמקודם הרב גפני הציע את הנושא שאולי בעתיד יורידו את אחוז החסימה, אמרתי - - -
אמרתי בדבריי, אני בעד הרעיון שאם אי פעם אחוז החסימה ישתנה בחוק יהיה כתוב שזה יהיה מקביל למספר חברי כנסת שעוברים את אחוז החסימה. לכן המספר ארבע הוא לא איזה המצאה שהמצאנו, אלא ארבעה חברי כנסת עוברים את אחוז החסימה, ארבעה חברי כנסת יוכלו גם להיפרד מהרשימה.
בסוף אנחנו מדברים פה על 'חוק ביבי'. יש אדם אחד שקוראים לו בנימין נתניהו, שהוא הולך להקים ממשלה, שהוא רוצה להעביר את החוק הזה לפני שקמה ממשלה בגלל דבר אחד מרכזי, פחד, הוא מפחד, לא מאמין בחברי הכנסת שהוא היה חלק מהאנשים שבחרו אותם להיות ברשימה. 32 חברי כנסת נרשמו בליכוד וביבי לא מאמין לחברי הכנסת שלו. זה דבר שהוא זועק לשמים, איך חברי הכנסת של הליכוד לא מבינים את הנושא הזה? איך הם לא מתרעמים?
אז בסדר, לא מדברים פה על החוקים האחרים הדרקוניים שהולכים לעבור בכנסת, מדברים על החוק הזה. החוק הזה הוא חוק שמעבירים אותו בגלל פחד שלא טוב לדמוקרטיה הישראלית, לא טוב גם לליכוד שלא נותנים איזה שהוא חופש לחברי הכנסת שלהם. לכן ההצעה שלנו שארבעה חברי הכנסת האלה, שאתם מבקשים להוריד את החוק הזה, יעבור לאחר הקמת הממשלה. מה אתם ממהרים?
ובנוסף אני אגיד עוד משפט, אדוני היושב ראש, ההזיה הכי גמורה עם החקיקה הזאת שהיא מתבצעת באולם שלא מתאים בכלל לחקיקה, מתבצעת אצלך בוועדת כספים. אתה מסכים עם זה שזה לא היה צריך להיות פה, כי שאלנו אותך למה אתה פה, אמרת: אני התנדבתי.
נכון, למה התנדבתי? מכיוון שראיתי שאין ועדות לידי אז אמרתי למה צריך להקים כל כך הרבה ועדות מיוחדות, אנחנו נסיים את סדר היום של הוועדה ונעשה את זה בהתנדבות.
הסתייגות מספר 1 של יש עתיד. עוד חמש דקות הצבעה. ב-53.
(הישיבה נפסקה בשעה 11:48 ונתחדשה בשעה 11:53.)
התייעצות סיעתית. אני מתאר לעצמי שהיה דיון רציני ביש עתיד. מי בעד ההסתייגות הראשונה של יש עתיד? ירים את ידו. מי נגד? מי נמנע? ההסתייגות לא התקבלה.
הצבעה
לא אושר.
סעיף 2 זה חלק מאותה קבוצה, אז אנחנו עוברים להסתייגות 3, בסעיף 59(1) להצעת החוק, במקום 'קבוצה של ארבעה חברי כנסת' יבוא 'קבוצה של שבעה חברי כנסת'.
את הסתייגות מספר 3. אני אומר, בעבר תיקנו את החוק, אני חושב שזה היה סביב ההקמה של מפלגת קדימה או הפיצול של מפלגת קדימה, שהכלל יהיה או שליש מחברי הסיעה או שבע. אני לא זוכר למה זה יועד, אבל אני זוכר שתקופת הקמת מפלגת קדימה הייתה תקופה טובה לפרלמנט הישראלי, היו פה דיונים עמוקים, אידיאולוגיים, ערכיים, כאלה שאנחנו צריכים לחזור אליהם. היום הייתי בוועדה של חבר הכנסת קרעי ושם יש יד קלה על ההדק על איך מוציאים חברי כנסת מהדיון, אני לדעתי כבר צברתי בערך 13 קריאות לסדר ויצאתי שלוש פעמים.
גם שם יש יד קלה על ההדק, אבל ההדק הלא נכון. ולפיכך, אדוני, אני חושב שנכון, מאחר שאני חש שהסכנה מפני עריקות מהליכוד פחות גבוהה, היום רוצים לבטל את ארבעה חברי כנסת, אני חושב שאפשר קצת להעלות את הרף לשבעה. מאחר שאני מכיר את חברי הליכוד, אני יודע שהם נאמנים לדרך, נאמנים למנהיגם ועל כן לא צריך לדאוג לארבעה. אני חושב שהחל משבעה זה כבר משקל רציני.
לא, אני אכן אשמח להתייעצות סיעתית. שוב, זה חזרה לתקופת קדימה, זה חזרה אחורה.
סימון, אתם מנסים לחקות אותנו מפעם שעברה, אבל ההבדל שהייתם 61 ואנחנו 64, אז סתם חבל לכם.
אנחנו מקבצים את ההסתייגויות כשהן דומות, פה יש טיפה שונות אז אפשר לעשות בשני מקבצים ולא במקבץ אחד.
היו לי ויכוחים כאלה כשהייתי באופוזיציה והייעוץ המשפטי אמר שבמקבץ זה המצב. ככה היה כלפינו כשהיינו באופוזיציה.
לא, זה במקום ארבעה, השליש נשאר. גם בהצעת החוק השליש נשאר וגם בנוסח שלכם השליש נשאר. אתם רציתם את הארבעה להחליף בחצי. אם היום שליש יכולים כבר להתפלג אז בוודאי שחצי יכולים להתפלג.
זאת אומרת מה שאת אומרת, ארבל, זה שככל שהמספר קטן משליש ההסתייגות רלוונטית.
אני לא מבין, הם כתבו את ההסתייגות והם רוצים שאת תסבירי להם אותה? הרב גפני, הם כתבו את ההסתייגות והם רוצים שהיא תסביר להם אותה.
תודה רבה, אדוני היושב ראש. יושב מולי אדם נפלא, ואטורי, שנבחר כנציג הגליל בליכוד.
הגולן. אל תהרסו לו, הוא עשה הכנה מראש, הוא שאל אותי מאיפה באתי ואז הכין איזה נאום.
לא, אצלי הכול ספונטני, מהלב. מצד ימין שלי יושב, הוא קם לרגע, אלי דלל, מנתניה, נבחר גם כן באזור השרון.
לא, הוא חבר יקר שלי. ובסוף יושב מולי אלקין, שהוא אשף שחמט כי בעצם שולחן השחמט שאלקין כל כך טוב בו הוא בעצם, בעיניים שלי, הפך אתכם למין חיילים על השולחן. אבל חיילים שאתם לא יכולים לזוז לבד, לפי הבקשה של ביבי נתניהו - - -
החוק הפחדני הזה שלו, שהוא לא מאמין לאף אחד מהחיילים שלו, אני אומר דבר מאוד מאוד פשוט, אתם כחברי הכנסת, הוא די משפיל אתכם.
לא, אני אומר דבר אחד מאוד פשוט, כמה שהחוק הזה חשוב תעשה אותו אחרי הקמת הממשלה. תשב, תדון בו, תעשה אותו רציני, בוועדת חוקה, לא בוועדת כספים, שזה יהיה משהו רציני. זה באמת הופך להיות בדיחה, הדבר הזה.
אני רק רוצה לציין משהו בנוסף לדברים של החברים שלי ביחס להתייחסות של היועצת המשפטית. כוונתנו הייתה לא חצי או שליש, אלא שזה יוקשח לחצי. זאת הייתה המטרה.
אין נושא חדש בהסתייגות בוועדה. אני מבקש מהיועצת המשפטית להבהיר, אין, לא היה ולא נברא נושא חדש.
החוק המקורי דיבר על הקלה, פה מציעים, אם אני מבין נכון את ההסתייגות, לא רק לבטל את ההקלה לארבע, אלא לבצע החמרה לגבי השליש, כי כל הרעיון של החוק המקורי הוא בסיעות הגדולות דיבר על ההקלה בנושא של ארבעה חברי כנסת.
החוק מדבר על מספר חברי סיעה שיכולים להתפלג, זה רחוק מלהיות נושא חדש, זה דיון באיזה קבוצה בסיעה יכולה להתפלג.
שנייה, אדוני, שהיועצת המשפטית תגיד אם מותר לטעון נושא חדש. אנחנו טוענים נושא חדש.
אין. הוא לא יכול לטעון. ארבל, עם כל הכבוד, אני מכבד את הדעה שלך, בוועדה פה לא היה נוהג כזה שעל הסתייגויות מגישים נושא חדש. נגמר.
לא יכול להיות ש - - - אין דבר כזה שאני אגיש הסתייגות לנושא חדש. לא היה ולא נברא.
אמר נכון חבר הכנסת אזולאי, הפרקטיקה הנהוגה בוועדה הזאת שלא נטענה טענת נושא חדש לגבי הסתייגויות שהוגשו - - -
אני חוזרת ואומרת, הפרקטיקה שנהגה פה כל השנים הייתה שבאמת הדיון בהסתייגויות נעשה פה ולא עובר לוועדת הכנסת. העברת הדיון על כל ההסתייגויות או על מרביתן יכולה לשלול מחברי האופוזיציה את השימוש בכלי הפרלמנטרי הזה וגם יכול לעלות כדי שימוש לרעה בכלי הזה. אמר חבר הכנסת אלקין, הוגשה פה בקשת נושא חדש, בסדר, אבל, שוב, אנחנו חושבים שנכון לקיים את הדיון בהסתייגויות פה במסגרת הדיון בוועדה, וככל שתחזור ותיטען טענת נושא חדש זה משהו שיוכל גם להיות מבחינתנו שימוש ב - - -
לא נכון, הכלי הזה הרבה פעמים משמש את הממשלה, מותר לממשלה לטעון נושא חדש אם מכניסים פה דברים חדשים.
אז מה? היו הרבה חוקים בכנסת ה-24 שלא היו צריכים להתדיין בכל מיני ועדות ודנו בהם, מה לעשות? יצרנו תקדים.
אתה אמרת בתחילת הדיון שתקדים יכול להיות דבר מסוכן. התקדים הזה שלא נתתם לנו לטעון נושא חדש - -
הרב גפני, כמה תקדימים שנוצרו בכנסת ה-24, ביניהם הנושא החדש, ביניהם דיון בוועדות כאלה ואחרות, אז אי אפשר לבוא ולטעון עכשיו על מה שמישהו עשה בעבר והיה בסדר.
מה זה משנה? ביטון, אז זה היה נכון וזה נכון גם לעכשיו, מי שיצר תקדימים שלא יתבאס עליהם.
אדוני היושב ראש, לממשלה מותר לטעון נושא חדש גם לפי התקנון. לפי הפרשנות הזאת, שלומית, גם לממשלה אסור לבקש נושא חדש?
אתם לא מבינים, אתם מגישים הסתייגות ואתם רוצים גם להגיש עליה נושא חדש? תגידו, מה, אתם נפלתם?
תשמע, יכול להיות שאתה יודע כנסת, אבל גם אני יודע יום או יומיים כנסת, רק אני עשיתי פה גם הסתייגויות, עברתי את כל מה שאתם רוצים לעבור פה, וגם למה שאתה הולך יש לי פתרון לזה, ואל תביא אותי לפתרון הזה, בסדר? כי אז אתם תצטערו על זה. אבל אני אומר לך דבר אחד - - -
היה ככה, זה מה שהיה, זה מה שנהוג, ואז לא זעקתם לא געוולד ולא כלום. לכן אני אומר, זה לא אמור להיות במקום הזה.
מאוד פשוט. אנחנו היינו במקום שלכם בכנסת ה-24 ורצינו להשתמש בכלים הפרלמנטריים למגוונם, חלקם נבלמו, חלקם נתתם לנו להשתמש. אני יכול לתת לך דוגמה אחרת, הצבעה שמית במליאה, היה רצון שנבלם בסוף בקואליציה, למנוע מ-20 ח"כים שמבקשים שמית כי זה היה כלי שהשתמשנו בו יחסית הרבה.
חבר'ה, תנו לי רגע לסיים את הדברים. ואני אומר, בצדק נלקחה בסוף החלטה לא לגעת בזה. אתה יכול לשאול את היושב ראש שלך לשעבר, מיקי לוי, שהוא באופן אישי, כולל שינויים שלא היו בתקנון, כתוב בתקנון שכש-20 ח"כים חותמים הוא חייב והוא התחיל להכניס נוהל שלו, שרגע, אם ה-20 ח"כים האלה נמצאים בבניין, כן או לא.
לא כתוב. אני קראתי את הסעיף, היה לי על זה, תאמין לי, מפה עד – כתוב 20 ח"כים חתמו, נקודה. לא כתוב היו או לא היו 20 ח"כים. הוא התחיל לפרש את זה שהם היו ואם הם לא – עזוב, לא ניכנס לזה כי בסוף לא עשו עם זה כלום ואני שמח שלא עשו עם זה כלום, למה? כי אם היו עושים היינו גם אנחנו כנראה משתמשים היום.
באירוע שאתה מדבר עליו עכשיו, של קריאת נושא חדש על הסתייגות, אנחנו רצינו לעשות את זה והייתה אמירה ברורה כולל הנחיה בכתב של הייעוץ המשפטי שלא ניתן.
שגית הוציאה מסמך שנאמר שאת ההסתייגויות שמוגשות לא ניתן לטעון עליהן נושא חדש, ובזה נגמר האירוע.
אבל זה לא נכון. סעיף ז' במסמך שהיועצת המשפטית לכנסת הוציאה כתוב בפירוש שאפשר לטעון נושא חדש על הסתייגויות, לא המציע, אלא גורם אחר. שחור על גבי לבן.
בהנחיית היועצת המשפטית כתוב כך, נטענה טענת נושא חדש ביחס להסתייגות שהוגשה לא תתקיים הצבעה על ההסתייגות או על הסעיף אלא לאחר החלטת ועדת הכנסת בטענת נושא חדש. יחד עם זאת ניתן להמשיך לקיים את ההצבעה על הסתייגויות אחרות. חבר כנסת שהגיש הסתייגות לא יוכל לטעון לגביה טענת נושא חדש, זה ברור, ולא תתקבל טענת נושא חדש שנטענת באופן גורף ביחס לכלל ההסתייגויות להצעת החוק או למספר רב של הסתייגויות. יש לזכור כי הכרעה בטענת נושא חדש נתונה לוועדת הכנסת אשר ככלל - -
- - - מקבלת את ההחלטה לפי הרוב הקואליציוני ולא לפי נימוקים משפטיים, לפיכך העברת הדיון על כל ההסתייגויות או מרביתן עלולה לשלול מחברי האופוזיציה את השימוש בכלי פרלמנטרי חשוב ולגיטימי ולפיכך אינה ראויה.
אדוני היושב ראש, אני מבקש ממך להגיש נושא חדש, אין בעיה, תאשר להם, בוא נמשיך הלאה. ניפגש.
אין באמור כדי לגרוע מהאפשרות לטעון טענת נושא חדש על הסתייגויות נפרדות ובוודאי לא על הסתייגות שיצרה תיקון מהותי, שאגב זה לא המצב כאן, אבל הטענה אפשרית.
אוקיי. רבותיי, חברי האופוזיציה, אני מבקש לדעת על כל ההסתייגויות שהוגשו מה נושא חדש.
לא, אני לא קראתי את ההסתייגויות של הסיעות האחרות, אני מכיר את ההסתייגויות שלי שעליהן אני לא יכול לטעון.
חבר הכנסת כהנא, הוא לא נציג סיעת יש עתיד, הוא נציג סיעת המחנה הממלכתי. ברגע שתהיה הסתייגות מסוימת הוא יחליט.
תקריא את ההסתייגויות שלו, שהוא יגיש. הוא רוצה שתי דקות הפסקה לקרוא אותן ולהגיש, בבקשה.
אבל אני עדיין לא יודע מה ההסתייגויות של סיעת המחנה הממלכתי, כשהם יקראו אני אבחן.
אני אשמח גם לנמק חלק מההסתייגויות שלי. אם אני לא אנמק איך חברי המחנה הממלכתי יוכלו להחליט על מה להגיש נושא חדש?
צריך לזכור שאם הקואליציה טוענת נושא חדש וזה מתקבל בוועדה המסדרת זה מוריד לכם הסתייגויות. זאת המשמעות של זה.
אני לוקח את העבודה, אמנם באמת זה סיפור שזה הגיע לוועדת הכספים, זה בסדר, קיבלתי את הטענה הזאת, אבל אני הסכמתי - - -
לא גוי של שבת, הייתי של שבת, את הגוי השארתי למישהו אחר. על כל פנים אני חושב שאת הדיון כאן צריך לעשות ברצינות. כשתבוא האופוזיציה ותגיש הסתייגויות, אנחנו לא עשינו את זה, לא נתנו לנו לעשות את זה, תבוא האופוזיציה ותגיש הסתייגויות וזה יילך לוועדה המסדרת, המשמעות של העניין שאם אנחנו נאשר בוועדה המסדרת את קבלת הטענה של נושא חדש אין לכם הסתייגויות, ההסתייגויות האלה נופלות. אז מה, אתם עושים צחוק מהוועדה? אני אאפשר לכם בגלל שאני מקבל את העמדה של היועצות המשפטיות.
גם אני יכול להחליט על נושא חדש, קחו את זה בחשבון. סליחה, אני רשאי לבקש נושא חדש?
אין בעיה, זה פועל כבומרנג. אתה אבי אבות ה-, המורה בעניין הזה, לא ליצור תקדימים כאלה.
הוא לא יכול לפסול את הנימוק שלו בזה שהוא טוען לנושא חדש, כי אז זה פוסל את הנימוק של מגיש ההסתייגות.
מה זאת אומרת? אם הוא מגיש הסתייגויות ואזולאי טוען לנושא חדש אז אתה לא יכול לפסול עכשיו את הנימוק.
אין בעיה. אמר לי אחד בשם זאב אלקין, שהוא גם שר בממשלה, שדבר כזה פועל כחרב פיפיות וזה יעבוד כבומרנג, ואני מציע שתגיש באמת נושא חדש על ההסתייגויות.
אני קורא, זה ההבדל. אני קורא, לא כמו שהם עשו. אני קורא את ההסתייגויות, הן מולי, אני עובר על ההסתייגויות.
רגע, אני שואל. כאשר חבר הכנסת אזולאי טוען נושא חדש אני צריך לתת לו לנמק את ההסתייגות או שאני עוצר כאן?
בטח. המורה שלנו בתרגילים שהם לא מוצלחים בגלל שהם פועלים כבומרנג. אתה אמרת לי את זה. אתה אפילו צדקת במה שאמרת, עכשיו אני רואה את זה.
אז השאלה שלי לייעוץ המשפטי. אם אני מבין נכון את ההנחיה של היועצת המשפטית לכנסת בנושא הזה, אז א', אפשר להגיש נושא חדש בהסתייגויות, ב', אי אפשר להגיש את זה גורף על כמות גדולה של הסתייגויות כי יש בזה שימוש לרעה וחסימה, כמו שמנסה לעשות פה חבר הכנסת אזולאי, של דיון בהסתייגויות והאישור שלהן. לכן אני מבקש שני דברים, אחת, לא לספור את ההערות של חבר הכנסת אזולאי או התומכים בחוק בטענה שאי אפשר בכלל להגיש נושא חדש, כי אנחנו לא התכוונו להגיש נושא חדש על כמות גדולה של הסעיפים. לפי מה שאני ראיתי יש פה כמה בודדים כאלה.
אבל אם חבר הכנסת אזולאי עכשיו על כל דבר יגיד נושא חדש תגידו לנו שיש כבר יותר מדי נושאים חדשים ו - - -
לא, אין יותר מדי, אתם תגישו על מה שאתם חושבים, אל תדאג. אני אגיש על מה שאני חושב וכל אחד פה יגיש על מה שהוא חושב. אני אחלק את זה בצורה טובה, אל תדאג. כנסת אני יודע. קדימה.
השר אלקין, אני אומר לך באמת, לא עם ההומור מסביב, אם אתם רוצים לשחק משחק כזה על החוק הקטן הזה ועם כל ההסתייגויות ולהפוך את ההסתייגויות לנושא חדש יש לנו תשובות. אני לא רוצה ללכת בדרך הזאת, אני רוצה שתגידו אתם, אתם, תגידו בהסתייגויות שניים-שלושה נושא חדש, נעצור את הדיון, נלך לוועדה המסדרת ונצביע שם. אם אתה רוצה ללכת על משחק כזה שאתה לא אומר וחלק כן וחלק לא, אנחנו יודעים לתת תשובות לתרגילים האלה, למדנו את זה אצל אלקין.
אני עבדתי על חומר, הכנתי הסתייגויות. אני לא למדתי מאלקין, אבל אלקין עכשיו למד ממני.
קודם כל אתה צודק, ו-ב', אם להגיד דברים בשם אומרם, חלק ממה שלמדתי למדתי מאביך ז"ל.
אני שמח מאוד. אני לא מגיש נושא חדש, עזוב. אמרו לי כשנכנסתי לכנסת שים את המצפון בצד. שמתי אותו, עכשיו בוא נמשיך.
חבר הכנסת גפני, התשובה לשאלתך, לא הייתה בכוונתנו להציג כמות סיטונאית של נושאים חדשים לוועדת הכנסת, אבל יש פה חלק מהדברים, חלק מסוים, לא גדול, שכן, אני חושב שזה נכון לטעון עליהם נושא חדש.
אני מחדש את הישיבה. זאב, אני מבקש, עשינו הפסקה, תגידו מה הנושאים החדשים שאתם אומרים עליהם.
מה זה לנו? מה, אתה יושב ראש הוועדה? להגיד לנו? מה, אתה היועץ המשפטי של הוועדה?
אני רוצה להגיד לך משהו, אנחנו היינו באופוזיציה, לא נתנו לנו להגיש הסתייגות, ארבל לא נתנה לנו להגיש נושא חדש על הסתייגות. פתאום נפתח לכם הפתח, נותנים לכם להגיש נושא חדש על הסתייגויות. תגידו מה הן ההסתייגויות, אנחנו נעצור את הדיון - - -
אדוני היושב ראש, חוות הדעת של היועצת המשפטית לכנסת, שציטטו אותה כבר, לדעתי היא יצאה בתקופה של הכנסת הקודמת, לא הכנסת הזאת.
בסעיף 206, בהסתייגויות של יש עתיד, כשבעצם מדברים על סעיף נוסף, אז זה יוצר - - -
בינתיים. אם יוצגו פה עוד הסתייגויות על ידי מי מחברי הכנסת שלא נמצאים - - -
סיכמנו מקודם שאתה בא ואומר לנו את כל הנושאים החדשים שיש גם אצלם, והם צריכים להגיד גם אצלכם, זו הייתה ההסכמה.
אנחנו עצרנו בהסתייגות מספר 9 שנטענה טענת נושא חדש ואנחנו עוברים להסתייגות 16, בסעיף 59(1), אנחנו עדיין בקובץ של יש עתיד, בקובץ הגדול.
סעיף 10 הוא סעיף שהוא שונה מסעיף 9, הוא לא באותו מקבץ כי הוא מדבר על מגדר.
כן, זאת הסתייגות מגדרית. מאחר שיש כל כך מעט נשים ברשימת הליכוד בכנסת, באופן שמעורר חשש גדול לשמירה על שוויון זכויות ועל שוויון מגדרי שרבים היום ברשימת הליכוד וברשימות שמרכיבות את הקואליציה המתווה מגדירים כטרלול פרוגרסיבי אנחנו חושבים שיש מקום להקדיש סעיף שלם שנוגע להגנה על זכותן של הנשים ברשימה להתפצל ולממש את זכותן להגן על ההשתתפות שלהן ועל המעמד שלהן.
אז אני אומר שיש כל כך מעט נשים אז אנחנו חושבים שנכון לתת חשיבות יתרה למגדר עליו, להגנה עליו ולמעמד.
אני מכיר, דווקא הרבה פעמים עשיתי את זה בוועדת הכספים, כשאתה היית יושב ראש, ובכלל יש לפעמים מצבים כאלה בוועדה, שמנסים להגיע להסכמות בכל זאת ואז לא צריך פיליבסטר ולא צריך שום דבר. יש לי הצעה לשקול ואני אקח על עצמי לגבש הסכמה של אפילו מתנגדי החוק.
שאם תסכימו שתחולת החוק תהיה מ-1 בינואר 23' אנחנו נשחרר אתכם לדרך. זה חוק רע שאתם רוצים שהוא - - -
היושב ראש, אתה מסכים שאני אענה לו להסכמה? בוא נעשה דרך ביניים, בפשרות יש משהו, אנחנו כולנו נצביע בעד ההסתייגות שלך של ה-1 בינואר ונביא אותה למליאה. אם היא תיפול במליאה נפלה.
יש לי הצעה נוספת, כל מי שיצביע כאן בעד ההסתייגות גם יצביע במליאה ואז יש דיל.
הרי מה אנחנו מבקשים? הרי החוק הזה יאושר בקריאה שנייה-שלישית בשבוע הבא, זו דחייה של עשרה ימים.
אם המטרה היא לבטל חוקים רעים שחוקקו בכנסת הקודמת, קיבלתם, מ-1 בינואר זה לא בתוקף, מה הבעיה?
תודה רבה. בעצם אנחנו מציעים שבמקום קבוצה של ארבעה חברי כנסת יבוא קבוצה של שמונה חברי כנסת וחברות כנסת. בעצם המטרה של התיקון הזה הוא להבטיח יציבות של סיעות גדולות ובאמת במקרה של שמונה חברים שחושבים שדרכה של המפלגה אבדה והם רוצים להתפלג אז אנחנו מציעים שזה יהיה שמונה חברי כנסת. כמובן שהשליש נשאר, אבל שמונה חברי כנסת מאפשר בכל זאת יותר חופש בחירה ומחאה.
תודה רבה. מי בעד ההסתייגות? ירים את ידו. מי נגד? מי נמנע? ההסתייגות לא התקבלה.
הצבעה
לא אושר.
רק הערה ליש עתיד, יש לכם שלושה מקומות ואתם מצביעים ארבעה, אז אני סופר רק שלושה. נעמה נמצאת על חשבון יש עתיד.
אנחנו סבורים בהסתייגות הזו שהמילה קבוצה לא משקפת נכונה את רוח החוק מאחר שההתפצלות משקפת רצון אישי של כל חבר כנסת שכבר לא רוצה לקחת חלק בהתנהלות הסיעתית הקבוצתית ולכן כשמדובר על קבוצה שמתפצלת זה פשוט חוטא לרעיון הבסיסי שלחבר כנסת יש מנדט שהוא אישי משלו, ככל שהוא לא ח"כ נורבגי.
אגב, זו הסתייגות שבעיניי נכון לאמץ אותה אובייקטיבית כי זה פשוט משקף את הרציונל, את הרעיון באמת המהותי, התכלית - - -
אני חושב שהייתי הח"כ הנורבגי היחיד ששירת באופוזיציה. הייתי ח"כ נורבגי באופוזיציה, מאחר שנכנסתי מטעם כחול לבן גדולה וחזרתי ליש עתיד עם הפיצול של כחול לבן.
הח"כ היחיד שהיה בנורבגי באופוזיציה הגיש הסתייגות. אני מבקש שתצביעו. מי בעד ההסתייגות? מי נגד?
הסתייגות 23. בסעיף 59(1) להצעת החוק במקום המילים 'קבוצה של ארבעה חברי כנסת' יבוא 'ארבעה חברי פרלמנט'.
בסופו של דבר צריך להבין שאנחנו פה בשליחות של חברי כנסת מהליכוד, שלחו אותנו כנציגים שלהם ל - - -
אבל, סימון, אתה לא יכול בכל הסתייגות להגיד את אותו דבר, ההסתייגויות שונות תמציא משהו אחר.
לא, אני לא אמרתי את המילה ביבי. למה אנחנו בעצם בשליחות שלהם? את צריכה להבין, עידית, החוק הזה, אם יעבירו אותו לפני הממשלה אין לכם שום כוח, זהו.
אתם פשוט בלי כוח מול, איך אמרו פה כולם? המנהיג שלכם. לא אמרתי ביבי, אמרתי המנהיג.
לא, לא הבנתם עד הסוף. מה שאני רוצה לומר, חברי הכנסת מהליכוד צריכים להגיד תודה לכל החברים פה מהאופוזיציה העתידית שאנחנו נאבקים למען החירות הפרלמנטרית שלהם, להיות חזקים גם מול המנהיג הנערץ שלהם.
אני רוצה עכשיו, בבקשה. את רוצה שאני אעשה על הכול? אז נעשה בבא, על הכיפק.
הסתייגות 28, שזה סוף המקבץ. בסעיף 59(1) במקום המילים 'קבוצה של ארבעה חברי כנסת' יבוא 'תשעה חברי פרלמנט'.
לא, אני ממשיכה. המטרה של תשעה חברי פרלמנט, קודם כל הפרלמנט, השורש של המילה פרלמנט זה פרלה וזה בעצם דיבור ותפקידנו העיקרי כחברי כנסת זה לחוקק חוקים או להתנגד להם בהסתייגויות בדיבור.
התייעצות סיעתית, בבקשה. שוב, אני צריך להתייעץ עם הקבוצה לעניין ביטול ה - - -
מה עם עברית? אנחנו בעד השפה העברית, הרב גפני, למה פרלמנט אם אפשר לקרוא לזה כנסת?
ההתייעצות הסתיימה. מי בעד ההסתייגות? ירים את ידו. מי נגד? מי נמנע? ההסתייגות לא התקבלה.
הצבעה
לא אושר.
בסעיף 59(1) לחוק במקום המילים 'קבוצה של ארבעה חברי כנסת' יבוא 'יושב ראש הסיעה ומנכ"ל המפלגה'.
זה פליק פלאק לאחור בעולמות שלך של התעמלות קרקע ואת נמצאת עכשיו בעמדה כזאת שאין לך יכולת יותר - - -
לא, יו"ר המפלגה בסופו של דבר קובע את הכול. אתם באים ואומרים יו"ר המפלגה, יש 32 חברי כנסת במפלגה, אין להם שום סיי, הם לא יכולים לעשות שום דבר. יגיע עכשיו חוק, תארי לך חמץ בבתי החולים - - -
ואת תבואי ואין לך שום דעה בתוך המפלגה, כלום. את נמצאת במקום שלא לך ולעוד שלושה חברים אין שום דעה ואין שום כוח.
אנחנו עוברים להסתייגות 35. בסעיף 59(1) להצעת החוק במקום המילים 'קבוצה של ארבעה חברי כנסת' יבוא 'יושב ראש הכנסת בלבד'.
מאחר שאנחנו, אדוני, בחרנו כרגע ביושב ראש כנסת שהוא ממש תופעה חדשה בדברי הימים של הכנסת, יושב ראש כנסת שבהגדרה הוא זמני ולכן אנחנו רוצים לאפשר ליושב ראש הכנסת הזמני קבוע, זמני זמני קבוע קבוע, את היכולת להודיע שהוא הוא יכול להתפצל מסיעתו במידה שמחליפים אותו בניגוד לרצונו.
איזה כלים יש לו ל – אתה יודע, זה מאוד מאוד קריטי לתת ליושב ראש הכנסת הזמני קבוע, זמני זמני קבוע את הכלי להתפצל.
נכון, זה נראה מה שהוועדה תחליט. מי בעד ההסתייגות? ירים את ידו. מי נגד? מי נמנע? ההסתייגות לא התקבלה.
רק שתדע שאי אפשר להחליף אותו בניגוד לרצונו, אבל לא משנה, זו העיקר הסתייגות.
הצבעה
לא אושר.
סעיף 36, בסעיף 59(1) במקום המילים 'קבוצה של ארבעה חברי כנסת' יבוא 'קבוצה של ארבעה חברי כנסת לכל היותר'.
החוק מאפשר עכשיו לקבוצה של ארבעה חברי כנסת לפחות, זאת אומרת זה גם יכול להיות חמישה, שישה, שבעה ולפחות שליש.
זה דווקא רעיון לא רע. מי בעד ההסתייגות? מי נגד? מי נמנע? ההסתייגות לא התקבלה.
הצבעה
לא אושר.
39, בסעיף 59(1) במקום המילים 'קבוצה של ארבעה חברי כנסת' יבוא 'קבוצה של ארבעה חברי כנסת מושחתים'.
כן, אנחנו נסיר את ההסתייגות הזאת, אנחנו לא רוצים להשתמע – אתה יודע, בכל זאת, חברי הכנסת.
עכשיו אנחנו מתחילים את המקבץ. בסעיף 59 במקום פסקה (1) יבוא 'התפלגות היא כל קבוצה שתשרת את ראש הממשלה'.
לא, אני תיקנתי את הנוסח כמו שצריך יהיה לנסח את זה כשזה יונח, כשזה יופיע כתיקון. זה הסתייגות 40, פשוט צריך לנסח אותה ככה שבמקום פסקה (1) יבוא 'התפלגות היא כל קבוצה שתשרת את ראש הממשלה'.
אני. מאחר שהצעת החוק הזו באה לשרת את המפלגה הגדולה בקואליציה ואת העומד בראשה, מאחר שזו הסיבה שרוצים להוריד אותה ולשמור על שלמות הסיעה הגדולה ביותר, אנחנו חושבים שבמידה שכן תהיה התפלגות אז ברור לנו ומובן לנו שהיא תשרת בכזו דרך את ראש המפלגה.
הבנתי. מי בעד ההסתייגות? ירים את ידו. מי נגד? מי נמנע? ההסתייגות לא התקבלה.
הצבעה
לא אושר.
אז אנחנו עוברים ל-44, בסעיף 59 במקום פסקה (1), 'התפלגות היא קבוצה של אנשים שמייצרים חשמל בשבת'.
אני אסביר, ואולי אני אוכל לקבל את ההסבר שלך. בתור אדם שעוסק ב – אני מחבק עצים והגנת הסביבה ומשבר האקלים חשובים לי ומאחר שאני עוסק בזה ואני מגיע ממפלגתה של שרת האנרגיה אני יודע שאין מספיק מתקני אגירה בישראל בשביל לאפשר עצירה של ייצור חשמל בישראל ביום שבת.
היות שאתה אדם אינטליגנט, אני מציע לך ללמוד את העניין הזה. מדובר על זה שכל מי שהוא ירוק, שהוא חבר כנסת שאכפת לו מההגנה על כדור הארץ, צריך את מתקני האגירה האלה.
ואז הנושא של שבת, הרי אנחנו לא רוצים לכפות שכן יעבדו בשבת או לא יעבדו בשבת, כל אחד שיעשה מה שהוא מבין, אבל אנחנו רוצים לזרז את המתקנים הללו, שהמתקנים הללו לא פוגעים בסביבה.
כלומר קידום של נגיד פאנלים סולריים ושכל אחד ייצר את החשמל שלו ולהתקין מתקני אגירה על כל גג בישראל.
גפני, זה דיון שהוא משמעותי וחשוב כי יש כאן איזה שהוא ספין תקשורתי שאנשים לא מבינים.
אבל אני כן רוצה, אפרופו הדיון הרציני, להתייחס להערה של חבר הכנסת דלל, כי הגנרטורים זה אמצעי מזהם ש - - -
הממשלה הקודמת עשתה את זה, הממשלה הקודמת, לפיד ובנט דנו בזה, פתאום הפכו את זה עלינו. הם דנו. הייתה החלטה.
לא, אבל יש כאן שאלה משפטית, אם אפשר להוריד אותה לגמרי או להשאיר אותה.
גם ועדת הכספים עוסקת בדברים, מרחיבה את סמכויותיה, אז אפשר לדבר על אגירת אנרגיה.
הסתייגות 54, במקום פסקה (1) יבוא 'התפלגות היא כל קבוצה של ארבעה חברי וחברות הכנסת וזאת בלבד שיושב ראש הסיעה אינו נכלל בהצבעה'.
אנחנו כיש עתיד דווקא דואגים לחלשים ולמוחלשים, למה? אני גר בנתניה, אם הבת שלי רוצה לנסוע ביום שישי בערב לתל אביב היא צריכה לקחת תחבורה פרטית, זאת אומרת היא צריכה לקחת מונית ולשלם הרבה מאוד כסף כדי להגיע לתל אביב.
אתה יודע מה קורה לבת שלי שהיא רוצה ביום חול לנסוע מגוש עציון לגבעת שמואל? אין לה שום רכב.
אנחנו דואגים לאלה שאין להם את האפשרות הכספית, התחבורה הציבורית בשבת במקומות שהם לא דתיים - - -
אני סבור שנכון לתת למיכאל ביטון להגיד מדוע אין תחבורה ציבורית במדינת ישראל. אני חושב שזה חשוב לו.
אז אנחנו חוזרים להסתייגות 54, התפלגות היא כל קבוצה של ארבעה חברי וחברות כנסת וזאת בלבד שיושב ראש הסיעה אינו נכלל בהצבעה.
אני מבקש הפסקה מתי שהוא להכין את החמין לשבת בתוך ההסתייגויות. מי שלא טורח בערב שבת.
אנחנו סבורים שעל מנת לאפשר התפלגות של קבוצה מסיעה, או אמרנו לא קבוצה, של יחידים מסיעה, מאוד מאוד חשוב שיו"ר הסיעה לא יהיה נוכח בהצבעה מאחר שהוא יכול להטיל אימים על הקבוצה שחפצה בהתפלגות.
אנחנו עוברים להסתייגות 55. בסעיף 59(1) במקום המילים 'קבוצה של ארבעה חברי כנסת' יבוא 'קבוצה של שישה חברי כנסת וזאת בלבד שהם לובשים טוקסידו'.
הסתייגות 59, בסעיף 59(1) במקום האמור בוא יבוא 'התפלגות היא כל קבוצה של ארבעה חברי וחברות כנסת' - - -
אין בעיה. הסתייגות 56, 'התפלגות היא כל קבוצה של חמישה חברי וחברות כנסת שלא הורשעו מעולם'.
הנושא של הרשעה מלווה את ההקמה של הממשלה הזו, הנוכחית לאורך כל הדרך. אנחנו יושבים פה בחדר שלוש קומות מתחת ודנים בחוק שהוא כאילו פרסונלי, אבל הוא לא פרסונלי, חוק שנועד להכשיר את הכהונה של אדם שהורשע למאסר על תנאי, נקנס ב-180,000 שקל, נשלח למאסר על תנאי של 12 חודשים מאחורי סורג ובריח, ואני שואל את עצמי האם מקובל עלינו ברמה הערכית והמוסרית לאפשר לשחיתות להיות שזורה בתוך נימי נפשה של החברה הישראלית, חקוקה בתוך חוקי היסוד של מדינת ישראל.
תראה, חברת הכנסת וולדיגר תיקנה, ובצדק, שאם אנחנו רוצים להתייחס לטוקסידו עלינו להשתמש בעברית, זה חליפה של שלושה חלקים.
אבל אני חייבת להגיד לך ששחיתות, בן אדם הורשע בעבירה בתאונת דרכים, אין בזה שחיתות.
גברתי היועצת המשפטית, אם תוכלי לעדכן אותנו מתי אנחנו בסוף מקבצים כדי שנוכל להתייעץ עליהם אני מאוד מאוד אודה לך.
כן. בסעיף 59(1) במקום האמור בו יבוא 'התפלגות היא כל קבוצה של ארבעה חברי וחברות כנסת וזאת בלבד שאלו יודעים להבחין בין פר לפרה'.
אבל, הרב גפני, אני זוכרת בכנסת הקודמת שפשוט פסלו לנו את כל ההסתייגויות שהן לא היו רלוונטיות, פשוט הורידו לנו את זה מהייעוץ המשפטי. למה זה לא קורה עכשיו?
חברתנו, חברת הכנסת יסמין סאקס פרידמן, קידמה ותמשיך לקדם הצעת חוק להפסקת המשלוחים החיים, שזה הובלה של עגלים ופרות לישראל, שזה מעלה - - -
הסתייגות 63. זה מקבץ חדש. במקום 'קבוצה של ארבעה חברי כנסת' יבוא 'קבוצה של ארבעה - - -
אני לא מבין, הרב גפני, בפעם שעברה, אני זוכר, באופוזיציה לא נתנו לנו כל מיני דברים, אמרו רק רלוונטיים, הייעוץ המשפטי מחק את זה. אני דורש למחוק את זה נקודה.
נכון. אני חייבת להגיד לך שהורידו לנו את כל ההסתייגויות המצוצות מהאצבע.
לא, אדוני, אין שתי כנסות שונות. אנחנו לא נתנו לנו להביא דברים כאלה, רק דבר רלוונטי.
מר ביטון דיבר קודם, אז אני רוצה להגיד לך שאנחנו נמצאים בימי המונדיאל ואנחנו רואים מה קורה, זה הענף הכי פופולרי שיש, הכי הרבה אנשים בעולם רואים מונדיאל. ואני לא מדבר על זה בצחוק, עכשיו ברצינות. אנחנו מדינה שמאוד מתקדמת בהרבה מאוד תחומים, אם יש תחום אחד שאנחנו הרבה מאוד אחרי לפעמים מדינות עולם שלישי זה בנושא של מתקני ספורט ותקציבי ספורט. כשאנחנו רואים מדינה כמו מרוקו, שלפי שם המשפחה השורשים שלך מגיעים משם, מגיעים לחצי גמר ורואים מה קורה במדינה ואיזה התלהבות ואיזה אהבה יש לדגל, במרוקו וגם במדינות אפריקה וערב, צריך - - -
הנושא הזה שנותנים כל כך מעט לכל הספורט במדינת ישראל הוא דבר שאני פועל בו כבר שנה וחצי, כל חיי פעלתי ואני אדון הרבה מאוד בוועדה שלך בנושא הזה. אנחנו חייבים להשקיע בילדים שלנו, לא רק בחילוניים, גם בחרדים ובחברה הערבית ובחברה היהודית.
הרב גפני, זה משהו שאני ממש ממש – לא רק שאני בעד, אני פעלתי בנושא הזה בשנה וחצי האחרונות ואני אסביר לכם על מה.
תנו לי להסביר. בימים האחרונים עלו כל מיני נתונים על הסכמים קואליציוניים עם המפלגה ואחד מהם היה נתון שאני שנה וחצי עובד למענו, וזה נושא חופי הרחצה. אני בעד וצריך וחייבים להגדיל את מספר חופי הרחצה במדינת ישראל ובחברה החרדית. מקרי המוות מספר שלוש, מוות אצל ילדים, זה חופי הים ובריכות השחייה. חלק מזה זה בגלל שהחופים מלאים ומפוצצים באנשים ואנשים בוחרים ללכת לחופים - - -
אבל זה חשוב להגיד. הולכים לחופים לא מוכרזים ושם רוב מקרי המוות קורים. לכן אני בעד הסעיף הזה שאתם דורשים לגבי חופי הים המוכרזים. עכשיו אתה יכול להצביע.
חד משמעית, רק תתייעצו על הפר או הפרה.
(הישיבה נפסקה בשעה 14:18 ונתחדשה בשעה 14:23.)
חבר הכנסת דנינו, סוף סוף אני מדבר דברי טעם. הדברים האחרים אולי, אבל עכשיו, מה, חופי ים ומוות של ילדים זה לא – כסף לספורט הישראלי זה לא חכם?
אבל אני אומר את זה כל הזמן ואני אגיד את זה גם פה, עד שזה יקרה. עד שיהיו חופי ים, עד שכל ילד ילמד לשחות, כי זו חובה גם בתורה וזה לא קורה במדינת ישראל. 50% מהילדים במדינת ישראל לא זוכים לזה בכלל. אז אני אגיד את זה כל יום, כל דקה, כל שעה, שיידעו.
דוידסון, חלק משחקני מרוקו שהזכרת לא נולדו במרוקו, הם כמו עולים חדשים מבחינתנו.
לכל מי שטוען שאנחנו מדברים שטויות, תקשיבו, חבר הכנסת מקלב, שהוא אחד מהפרלמנטרים הכי טובים במשכן הזה, הגיש הסתייגות וזו לשונה, אני קורא, חברים, לכל מי שאומר שאנחנו לא יכולים לקרוא שטויות, אנחנו לוקחים דוגמה - - -
לא, אני אומר מה הם אומרים. אני מקריא אחת מההסתייגויות של חבר הכנסת אורי מקלב, שהוא אחד מהטובים מהפרלמנטרים שכאן, ואני מצטט: בדיון שנמשך בוועדה לאחר השעה שמונה יוגש למשתתפים כיבוד של ירקות בריאים שיכלול אבטיחים ומלונים בקיץ וקולורבי בחורף. בדיון שנערך בוועדה בליל שישי יוגש בנוסף לירקות גם צ'ולנט. היה הדיון בתשעת הימים יוגש במקום צ'ולנט קרטפול קוגל אובר נייט - - -
מי בעד ההסתייגות? ירים את ידו. מי נגד? מי נמנע? אף אחד. ההסתייגות לא התקבלה.
הצבעה
לא אושר.
אנחנו בהסתייגות 82. בסעיף 59, במקום 'קבוצה של ארבעה חברי כנסת לפחות' יבוא 'קבוצה של ארבעה חברי כנסת צמחוניים'.
אני. אנחנו לא מאמינים שתפקידה של המדינה הוא בפטרונות לומר לאזרחים מה לאכול, אבל יחד עם זאת אנחנו חושבים שתזונה צמחונית, ואפילו תזונה טבעונית טובה יותר לסביבה ועל כן יש לעודד אותה וליצור תמריצים שהאזרחים וגם חברי הכנסת שהם מייצגי ציבור יראו דוגמה ויילכו בדרכים שדריסת הרגל הפחמנית שלהם פחות מזיקה לסביבה.
לא, אבל זו לא ההסתייגות שלך. מי בעד ההסתייגות? ירים את ידו. מי נגד? מי נמנע? ההסתייגות לא התקבלה.
הצבעה
לא אושר.
הסתייגות 83, בסעיף 59(1), לאחר המילים 'התפלגות היא של קבוצת שני חברי כנסת לפחות' יבוא 'וזאת בלבד שאלו אינם מכהנים כחברי ממשלה'.
אדוני, אני מנמקת. יש חשיבות במצב של התפלגות מסיעה לשמור על היציבות של הממשלה ועל התפקוד הרציף במדינה ובמידה שהתפלגות כוללת גם שרים הרי שזה סכנה ליציבות השלטונית ולכן יש חשיבות שמי שבוחר להיות שר לא יכול להתפלג מסיעתו. אני חושבת באמת שברמה המהותית זה פוגע ביציבות קואליציה כדי לאפשר לה להמשיך לתפקד. אני הייתי שמחה שאתם גם תתמכו בהסתייגות הזאת בכדי להבטיח יציבות.
כן, מאה אחוז, אנחנו נשקול את העניין הזה. מי בעד ההסתייגות? מי נגד? מי נמנע? ההסתייגות לא התקבלה.
הצבעה
לא אושר.
נכון, אנחנו חושבים שיש חשיבות או חשיבות לשוני הרלוונטי לעניין גודל הסיעה ומספר החברים שיכולים להתפלג ממנה, כלומר סיעות קטנות שמורכבות ממספר חד ספרתי של מנדטים ארבעה מנדטים יכולים להיות מספר קריטי.
לא סיימתי, אדוני. אני מבין שאתה מבין מהר, יכול להיות שיש חברי כנסת שהם פחות מהירי תפיסה.
ועל כן אני חושב שיש חשיבות גדולה לראות שיש מספר דו ספרתי. אגב, אם אני עכשיו חושב על זה לעומק ייתכן שצריך לקבוע משהו תלת או אפילו – אתה יודע, יכול להיות שיש - - -
אני אומר לא דו ספרתי, אפשר גם תלת ספרתי. חיינו גם ב – אני לא חייתי בתקופה שבה היה לסיעה יותר מ-40 מנדטים, זאת אומרת בכנסות הראשונות ראינו סיעות מגדלים שונים ועל כן מספר החברים - - -
ברגע שאנחנו סוטים מהכלל היחסי ונכנסים למספרים אבסולוטיים יש צורך להתאים את זה - - -
תודה, אבל אין לכם את כל הזמן שבעולם. להתמקד בהסתייגות, היא הובנה. מי בעד ההסתייגות? ירים את ידו.
אני רוצה להימנע מההסתייגות, אני לא מסכימה להסתייגות הזאת ביחד עם - - -
91, לאחר התפלגות של שני חברים יבוא 'וזאת בלבד ששתי הסיעות שתתקבלנה יבואו למליאה בחליפות בלבד'.
יש חליפות, יש טוקסידו, יש חליפות כשרות. אני למדתי את העניין הזה על החליפות הכשרות רק בשבוע שעבר.
אני אספר לכם, אנחנו הבנו שטוקסידו זה יותר מדי, אבל אנחנו נמצאים בבניין, הרב גפני אמר מקודם מאוד מעניין, אבל כמה שהוא מעניין הוא גם מאוד חשוב ויושבים פה 120 חברי כנסת, נבחרי העם, ולכן אנחנו חשבנו שכל מי שמגיע לבניין הזה כחבר כנסת, חברת כנסת, יגיע עם חליפה.
שיכבד את עצמו, שיכבד את הבניין, שאנשים בבית שרואים אותו יראו את חבר הכנסת טייב עם חליפה מסודרת, עם עניבה.
כן, יש שר חדש, שר השיכון, גולדקנופף, שהגיע עם חליפה מאוד מאוד מחברה מאוד זה והבנתי שאת החליפה הזו הוא קנה כחליפה כשרה, שהחיוט שלה הוא מיוחד וכשר, ואתמול למדתי שיש חליפה כשרה.
מי נגד? מי נמנע?
אימאן ח'טיב יאסין (רע"מ – הרשימה הערבית המאוחדת):
אני נמנעת, כי אני לא יכולה לארגן חליפה.
אנחנו בהסתייגות 92, בסעיף 59(1) יבוא 'וזאת בלבד שהבקשה להתפלגות הוגשה בתקופה שהיא מעל ל-120 ימים מתקופת הבחירות'.
אני לא שכחתי, אני הייתי בכל הוועדות. אתה יכול לראות את הזמנים שלי מהשנה האחרונה. אתה יכול לראות כמה זמן הייתי כאן בוועדת החינוך, התרבות והספורט.
רגע, מה קרה? אני לא מסכים לדבר הזה. יש לי סבלנות לכולם, אבל אנחנו בהצבעות. בבקשה, תנמק את ההסתייגות.
כן, זאת הסתייגות מהותית שבאמת נועדה למנוע מצב שבו חברי הכנסת שנבחרים והמנדט הוא שלהם והם אמורים לייצג ציבור בצורה בלתי תלויה יוכלו לממש את זה. אנחנו רואים מה קורה עכשיו, הממשלה או ראש הממשלה המיועד מביא את זה לכאן במטרה למנוע מחברי כנסת שלא קיבלו את מה שהם ביקשו או את מה שהם ציפו לקבל במסגרת המשא ומתן הקואליציוני ומאיימים עליו או יכולים לאיים עליו בהתפצלות מהסיעה. חברי הכנסת הם מנדטים, לכל אחד מאיתנו יש מנדט שהוא שלו, שהוא מייצג את הציבור שלו והוא צריך לייצג אותו ללא מורא וללא פחד, ועל כן כשאתה נותן 120 יום, בדרך כלל או אחרי תקופה שניתנת להרכבת הממשלה, כך נוכל לוודא שאותם נבחרי ציבור יכולים למלא את שליחותם, את שליחותם הקדושה יש לומר, עבור הציבור ללא מורא, ללא פחד ומתוך הבנה שהמנדט, כפי שקבוע בחוק יסוד הכנסת, הוא שלהם ורק שלהם.
ההצבעה תתקיים בעוד חמש דקות, בשתיים ו-36. יש התייעצות סיעתית.
(הישיבה נפסקה בשעה 14:31 ונתחדשה בשעה 14:36.)
אז אנחנו עוברים להסתייגות 103. בסעיף 59, 'וזאת בלבד שהבקשה להתפלגות הוגשה בתקופה שהיא מעל ל-150 ימים מתקופת הבחירות'.
ההסתייגות הזאת היא מאוד מאוד חשובה, אדוני. אני חושב שהחוק הזה, קודם כל הוא לא היה אמור להגיע לשולחן הכנסת בכלל ולא היה אמור להגיע לוועדה הזאת.
אבל אני לא הייתי כאן, אדוני. הוועדה הזאת היא ועדה מאוד מאוד מקצועית והוכחנו את זה בשנה האחרונה, אני חושב שביתר שאת, וחבל שעל ידי הדיון הזה אנחנו בעצם מורידים את הרמה של הוועדה הזאת. אני גם סבור, אדוני, שהחוק הזה מעיד בעיקר שנתניהו חלש וסחיט והוא מפחד מהסיעה שלו, כמו שהוא מפחד מכם ומהשותפות הנוספות, גם מהמפלגה שלך, ינון. אי לכך ובהתאם לזאת אני מציע לקבל את ההסתייגות. תודה רבה.
יש אפשרות לדעת מי הצביע מהליכוד? יש פה יותר מדי מצביעים, יש אפשרות לעשות סדר? אני אשמח לדעת.
מה זאת אומרת לדבר לעניין? אני אשמח לדעת מי מצביע, מאיזה סיעה. ראיתי יותר מדי – עכשיו ניסים נכנס. אפשר להבין שנייה מי מצביע מאיזו סיעה?
הכול בסדר, אני רק רוצה לדעת ממנהל הוועדה, הוא ניהל את ההצבעה, מי התוצאות ומי הצביע מטעם מי. יש פה קצת בלגן.
בסעיף 59(1) להצעת החוק לאחר המילים 'התפלגות היא של קבוצה של שני חברי כנסת' יבוא 'שמעבדים לפחות 100 דונמים של עגבניות'.
105, בסעיף 59 יבוא 'קבוצה של אנשים שיוצאים לרכיבה בכל יום שישי ובלבד שמדובר על רכיבה על סוסים'.
אנחנו סבורים שפעילות ספורטיבית, ודאי כשמדובר בפעילות שמבוצעת מחוץ לכתליו של גג הן חשובות, במיוחד פעילות שמעודדת את הקרבה של בני אדם לבעלי חיים ולכן חברי כנסת כדוגמת רם בן ברק, שרוכבים על סוסים, אני חושב שזה מרחיב רוח ומרחיב דעת, גורם להחלטות נבונות יותר, חכמות יותר.
וככל הנראה, אדוני, שבתקופה הקרובה לא תהיה לנו הזדמנות לרכוב על סוסים כי אנחנו נהיה פה איתך.
אני עושה הפסקה של הוועדה המסדרת על הטענות של נושא חדש וכשמסתיימת שם הישיבה אנחנו חוזרים לכאן.
(הישיבה נפסקה בשעה 14:45 ונתחדשה בשעה 15:24.)
אני רוצה לומר משהו לפרוטוקול לעניין הנושאים החדשים אחרי מה שהיועצת המשפטית אמרה, בבקשה.
הרב, תמתין שכולם יחזרו, יש גם שלוש ועדות, גם בדיוק סיימנו את הוועדה המסדרת. יוראי לא כאן והוא מציע ההסתייגויות.
אני רק אגיד לכם שבבית של משפחת טייב אתמול היה דיון קשה מאוד. טייב הוא אוהד של צרפת ואשתו מרוקו, זה היה קרב.
מי בעד הסתייגות 105? ירים את ידו. מי נגד? מי נמנע? ההסתייגות לא התקבלה.
הצבעה
לא אושר.
אנחנו עדיין באותה קבוצה. בסעיף 59 יבוא 'וזאת בלבד שתהיה תקופת צינון של 365 ימים לפני מעבר למפלגה חדשה'.
אני אנמק, אדוני. אני חושב שההסתייגות הזאת היא קריטית לנוסח של הצעת החוק. אם אנחנו מדברים על פיצול של חבר כנסת מהסיעה, שזה מהלך די חריג, אני חייב לציין, בנוף הפוליטי של הכנסת והכנסות האחרונות ובאופן כללי אני חושב שתקופת צינון זה נושא מאוד משמעותי ולכן אנחנו לא יכולים להתעלם מהסוגיה הזאת. אי לכך ובהתאם לזאת אני מציע לקבל את ההסתייגות, תודה רבה.
סעיף 110. יבוא 'וזאת בלבד שתוקפו של תיקון החוק ייכנס בחגיגות ה-100 שנים למדינת ישראל'.
אחר כך אנחנו נפסול את ההצבעות האלה. חבר'ה, אם לא מנמקים, אם לא מצביעים כמו שצריך, אז תפסלו, אנחנו נפסול - - -
111, בסעיף 59 פסקה (1) יתווסף, 'ככל שחברי הכנסת משתייכים למפלגה שנערכות בה בחירות מקדימות'.
אני אנמק את זה. כל הזמן אתם דיברתם על נושא של דמוקרטיה, אנחנו מגישים לכם את הדמוקרטיה. איך אנחנו מגישים לכם אותה? אתם מפלגה שעושה פריימריז, אתם, אני מסתכל על הליכוד. יש פה מישהו מהליכוד בכלל?
אני מדבר על הסעיף הזה, 111. הליכוד היא מפלגה שעושה פריימריז, למה אני מדבר על הליכוד? כי החוק הזה, כולנו מבינים, שזה חוק של בנימין נתניהו שמפחד שארבעה חברי כנסת יימלטו ויברחו מהמפלגה שלו, לכן הוא עושה את זה לפני הקמת הממשלה ולא עושה את זה אחרי הקמת הממשלה ולכן אני הגשתי את הטיעון הזה, שאתם כמפלגה דמוקרטית, מפלגה שיש שם פריימריז, אפשר להכניס את הסעיף הזה בשונה משאר הסעיפים - - -
לא, לא סיימתי. עשר שניות. לכן אנחנו טוענים, בשביל הליכוד, נותנים לכם מחמאה, כמפלגת פריימריז אתם צריכים לבקש שהחוק הזה, קודם כל שיעבור רק אחרי הקמת הממשלה, ואני בכלל הייתי מוריד את החוק הזה לגמרי, לא צריך אותו, שיעבור רק אחרי הקמת הממשלה.
דרך אגב, עכשיו הסעיפים האלה, תקראו אותם טוב, אלה באמת סעיפים שהם לא סתם. בשונה מדברים אחרים.
רגע, אני רואה שגפני הלך, אז אפשר לדבר על ספורט, זה הזמן.
אנחנו חוזרים ל-113, בסעיף (1) יתווסף אחרי 'ככל שזו הפעם הראשונה שבה התפלגו חברי כנסת'.
לי חשוב לומר משהו, וארבל, חשוב לי שזה ייאמר לפרוטוקול משום שהתחושה שלי שבוועדת הכנסת יואב לא נתן לנו את האפשרות לנמק כמו שצריך.
לא, אבל הוא אמר שאנחנו נתכנס ישר להצבעה כדי להכריז את ההחלטה, אם אנחנו מקבלים אותה או לא בלי אפשרות לנמק ובלי אפשרות לקיים דיון בעניין הייעוץ המשפטי.
חשוב לי שהדברים ייאמרו לפרוטוקול כי בסוף החוק הזה ייבחן בבג"צ ואם הוא ייבחן בבג"צ יעשו שימוש בפרוטוקול, במה שנאמר כאן בוועדה. היועצת המשפטית של הוועדה אמרה שעניין הנושא החדש הוא לא לעניין בעצם קואליציה ואופוזיציה, או אם מגישים אותו גם מהאופוזיציה וגם מהקואליציה, זה גם לא אפילו כמות, אלא עניין של מהות.
אחת השאלות היא מי קובע מהי מהות ומה לא אם אנחנו לא עוברים ומנמקים את כל אותם נושאים חדשים שאמורים לעלות בפני הוועדה המסדרת, ומי יכול לומר לנו האם זה יעבור או לא יעבור. מה היועצת המשפטית טענה לאחר מכן? היא אמרה: אוקיי, בין אם זה מתקבל או לא - - -
בסדר, אז דורסים, אז תגידי שאני דורס, זה בסדר. אם היית מדברת בעניין ההסתייגות הייתי נותן לך עוד חצי דקה.
לי אין בעיה, בסוף את החוק הזה יפסלו כי אתם לא מאפשרים לנו לתת טיעונים משפטיים לדבר הזה.
את אפילו לא מדברת בעניין ההסתייגות. חבל. מי בעד ההסתייגות? שירים את ידו. תודה. מי נגד? מי נמנע? בבקשה.
הצבעה
לא אושר.
אני מעוניינת להצטרף להסתייגות הבאה ולהמשיך את אותו נימוק לאותם טיעונים של נושאים חדשים ולקבל עליהם גם תשובה אולי מהייעוץ המשפטי, אם תאפשרו לייעוץ המשפטי לדבר.
מה היועצת המשפטית אז בעצם אמרה? היא אמרה שהיא מסתכלת על מהות ההסתייגות והיא טענה שבחוק שבו יש סעיף אחד לא יכול להיות שיטענו לשבעה נושאים חדשים, כאשר מדובר אך ורק בסעיף אחד. היועצת המשפטית ארבל, את ישבת איתנו בכנסת ה-20 בחוק שלי שהיה בסך הכול שלושה סעיפים, אותו חוק שנקרא חוק התקשורת, אם את זוכרת אותו טוב. חוק התקשורת, שאני הגשתי, ורק אני הייתי חתומה עליו, זה אותו חוק, שמי שמכיר פה, זה חוק שהציל כביכול את ערוץ 20, היה שלושה סעיפים. החוק הזה בתוך הוועדה למעשה הפך לחוק של אולי ארבעה עמודים, ממש חוברת שלמה עם לא מעט סעיפים. מי כמוך זוכרת כמה טיעונים לנושא חדש נטענו על ידי האופוזיציה באותה הצעת חוק.
ודאי, אני רוצה שזה יעלה בטיעונים המשפטיים אחר כך, כשיערערו על החוק הזה.
ליושב ראש כרגע יש אנרגיות חבל על הזמן, אבל עדיין תקנון זה תקנון, חוק זה חוק.
אז כך, באותה הצעת חוק שהייתה למעשה שלושה סעיפים שגדלה ללא מעט עמודים, אם היינו מסתכלים על פי אותה הצעה של היועצת המשפטית של הכנסת וטוענים שבחקיקה של שלושה סעיפים אי אפשר לטעון לנושאים חדשים יותר משלושה סעיפים או יותר מסעיף אחד, כפי שהיא מבקשת עכשיו על הצעת חוק שהיא סעיף אחד, אותה אופוזיציה לא הייתה יכולה להגיש שורה של נושאים חדשים, לדעתי היו לפחות 50 נושאים חדשים.
ולכן כאשר אתם באים לקבוע עוד הפעם תקדים כזה שלא היה לפני כן, שהצעת חוק שבה יש סעיף אחד אי אפשר להגיש יותר מסעיף של נושא חדש אחד, זה עלול להשליך על הצעות חוק עתידיות בהן יש טיעונים ענייניים גם לנושאים חדשים. ולכן טענת נושא חדש חייבת להיבחן על פי המהות, לא לפי כמות הסעיפים בהצעת החוק, לא לפי כמות הנושאים החדשים, אלא צריך לעבור על פי מה נטען נושא חדש ולפי זה למעשה להכריע. כל ניסיון בכל דרך אחרת הוא מסוכן להצעות החוק העתידיות.
תודה רבה. אני עובר להצבעה על ההסתייגות. מי בעד ההסתייגות? שירים את ידו. מי נגד? מי נמנע? תודה רבה.
שנייה, ינון, קבענו שלפני שמסיימים את הקבוצה יש אפשרות לקבל התייעצות סיעתית.
ינון, אל תדרוס, לא דרסנו אותך. אל תמהר. ינון, אנחנו נתנו לך לנמק שעות ארוכות, שבועות ארוכים. בוא.
לא, בסופו של דבר הפרוטוקול הזה יגיע לאותם ארגונים שונים שמבינים שאתם מעבירים הצעות חוק משמעותיות בצורה מאוד מאוד חפוזה, עוד לפני שהקמתם ממשלה.
אגב, גם חברי כנסת ממפלגתך שהגישו ערעורים בבג"צ, להזכירך חבר הכנסת דודי אמסלם שכל שני וחמישי בשנה האחרונה בילו בבג"צ - - -
אני אישית לא אגיש על כך ערעור, אבל אין לי ספק שיהיו ארגונים שיגישו - - -
ינון, כאשר מישהו מהקואליציה מפריע לנו ולא מאפשר לנו שנייה לנמק - - -
אין לי בעיה, את רוצה לנהל איתו דו שיח, בבקשה תנהלי איתו דו שיח, את רוצה לנהל איתו דו שיח - - -
אבל אם אתה לא תיתן לי את זכות הדיבור ותאפשר לי אותה אל מול חברי הקואליציה העתידית שלך - - -
זה עדיין חלק מהמקבץ. בתוך המקבץ ביקשתם ממני לעשות כמה שהם מהותיות לכם ולכן אני מקריאה את המהותיות לכם, שנוספו על המקבץ.
קודם כל אני מבקשת לגופו של עניין לקבל תשובה מהיועצת המשפטית ארבל לעניין שאותו העליתי. אני חושבת שחשוב לתת – אולי אתם יכולים לסתום לנו את הפה ולהגיד שאולי אנחנו לא יכולים לנמק גם את ההסתייגויות ולגזור את הזמן הזה לחברי הקואליציה העתידית שלכם, אבל אני מבקשת לפחות לגופו של עניין שהיועצת המשפטית תענה לטיעון הזה של נושא חדש בבואכם לקבוע תקדים נוסף, אגב מסוכן לכנסת ולהעברת אותן חקיקות.
אין בעיה שיירשם בפרוטוקול שיושב ראש הוועדה לא מאפשר ליועצת המשפטית - - -
שיירשם בבקשה בפרוטוקול שיושב ראש הוועדה לא מאפשר ליועצת המשפטית לענות - - -
מי בעד ההסתייגות? מי נגד? מי נמנע? אני מבקש לרשום לבג"צ בפרוטוקול ששרן נמנעת, היא לא מצביעה בעד, כי זה מאוד קשור גם לגופו של החוק.
הצבעה
לא אושר.
מה שבאמת הכי מפריע לי בחוק הזה הוא הביטול שלנו כחברי כנסת. אני זוכר את הימים הראשונים שלי כשהגעתי לכנסת, כולם עם הצעקות, נורבגי נורבגי נורבגי נורבגי, ואני בכלל נולדתי בליטא למרות שאני נראה מרוקאי. ואני כל החיים מבולבל, שחור שנולד ליטאי ופתאום אני נורבגי.
הייתי קם בבוקר ואומר מה אני? נורבגי, ליטאי, מרוקאי? מה אני? אז אני אגיד לך, בעצם מה קורה פה עם החוק הזה, אומרים יש מפלגה אחת, יש עתיד, יש ליכוד וכן הלאה וכן הלאה, אין בעצם ערך לחבר הכנסת, זה לא משנה מה אתה חושב, זה לא משנה מה הדעות שלך.
אני אגיד לך מה הבעיה עם עידית. עידית, בגלל שהיא באה מהתעמלות קרקע, היא מגיעה כל כך מהר בפליק פלאקים לוועדה, לא ראיתי אותה.
אז מה שאני רוצה לומר, היא הפריעה לי, בסוף אנחנו צריכים להסתכל על עצמנו כחברי כנסת עם איזה שהיא דעה, איזה שהיא פילוסופיה. אני יודע שכולם אומרים, מה, מה זה חשוב הדעה? אתה בתוך מפלגה. אז לא, פה באמת זה מבטל חד משמעית.
בדיוק. כשהגעתי לכנסת אז אמרו אתה מישראל ביתנו, יש עתיד? כל הזמן התבלבלו ובעצם נקבע שאני חבר הכנסת היחיד שחבר בשתי מפלגות. חבר הכנסת קיש לפני יומיים קרא לי יבגני, הגדיל לעשות, לפעמים קוראים לי בוריס.
מכיוון שבילינו כאן ביחד, אדוני היושב ראש, לא מעט שעות, אז אתה מבין את ההתלבטות שלי ולכן אני הכי בעד לחזק את מעמדם של חברי הכנסת, גם במסגרת החוק הפסול הזה. אי לכך ובהתאם לזאת אני מציע לקבל את ההסתייגות. תודה רבה.
לא לחוק של הוועדה ליד שקוראים לה ועדת, זה מתחיל ב-ד' ונגמר ב-י', אני הולך למקום אחר.
אז, עידית, זה עדיין על חברי כנסת, אבל זה משהו אחר. גם בבניין הזה אני חושב ש-120 חברי כנסת שיושבים פה צריכים להיות נקיים מכל אשם, אנחנו דוגמה ואנחנו 120 מתוך עשרה מיליון כמעט של אנשים שיושבים פה. אז מקודם דיברנו על חליפות וצחקתם, אני לא צחקתי בנושא של החליפות. חבר כנסת שמגיע לפה לבניין הזה צריך להיות עם חליפה ואני חושב שגם עם עניבה. אמא שלי מסתכלת, סיפרתי לאלי דלל, אתמול היא מתקשרת, אומרת לי, עם המבטא הרוסי שלה: סימצ'קה, למה היית בלי עניבה? זו הדרישה שלה. היא רואה את הבניין הזה, דיברנו על פרלמנט - - -
יש לי כיבוד אם, חד משמעית. הפרלמנט הזה, הבית הזה, צריך להיות מכובד, ולכן חוץ מחליפה גם הנושא של ניקיון בנושא פלילי חייב להיות בבניין הזה.
יש פה שורה של 142 עד 148, 'ככל שהוא מדורג באחד משלושת המקומות הראשונים', חמש עד שש עד שבעה, עד שמונה, עד תשעה, עד עשרה. אפשר על הדברים האלה להצביע בהצבעה אחת.
אנחנו מחדשים את הישיבה. מי בעד ההסתייגות? שירים את ידו. מי נגד? מי נמנע? ההסתייגות לא עברה. תודה רבה.
הצבעה
לא אושר.
יוצאים להפסקה, אנחנו נחדש את הישיבה מיד לאחר הדיון בוועדה המסדרת. תודה רבה.
(הישיבה נפסקה בשעה 15:50 ונתחדשה בשעה 16:33.)
טוב, אני מחדש את הישיבה. אנחנו הודענו שבארבע וחצי הישיבה מתחדשת ולאחר הדיון בוועדה המסדרת. האמת היא שלא התעצבנתי בוועדה המסדרת. כששמעתי את הנימוקים המלומדים של השר אלקין לא התעצבנתי, הכול בסדר. באיזה הסתייגות אנחנו עומדים?
תדע לך שמקודם דיברתי דברי חוכמה בעולם שלי ולא היית פה, אז אני אחזור על זה שוב.
לא לקנא. סימון, אני לפחות יכולה להרים את עצמי לשני פליק פלאקים וסלטה. אתה, אנחנו בספק.
אז אני אספר לך, הייתה פעם ועדה בראשות עידית וישבתי עם חברת הכנסת וולדיגר בוועדה ומשום מה התרגזתי, בדרך כלל אני לא מתרגז, ואמרתי לה: צריך להוציא לך כרטיס צהוב. כרטיס צהוב בכדורגל זה - - -
פה בארץ, היום במליאה אני אנאם על זה, למה אנחנו לא מצליחים כנבחרת ישראל במשחקים במונדיאל.
אני אגיד לך את המקרו, לא ניכנס למיקרו, הוא אמר שבמקרו בסוף כדי שאנחנו נהיה במונדיאל – אני אספר לך את ההיסטוריה.
לא, היינו פעם אחת במונדיאל ב-1970, הגול היחידי שנבקע זה היה מוטל'ה שפיגלר שהוא מנתניה, חבר קרוב, ואנחנו לא חזרנו על ההישג הזה, אנחנו לא קרובים אפילו להעפיל למונדיאל ומה שהוא אמר בוועדה זה בעצם שאנחנו צריכים לעשות בדיוק כמו הממשלה, זה אומר לשנות את החוקים, שהקהל יבחר את השחקנים, שבמקום כרטיס צהוב נוציא כרטיס ורוד.
שבעיטה ברגל לא תהיה כרטיס צהוב, שנחליף את השופטים וכן הלאה וכן הלאה וכן הלאה. הוא אמר את זה בהומור עם קונוטציה למה שקורה בממשלה הזאת.
עכשיו יש את 150 עד 154, 154 תוצבע, שיתווסף שם, 'רקע תמונתם ולוחות הנוכחות הדיגיטליים הפרוסים ברחבי הכנסת ייצבע באדום'.
אז אני אחזור, בגלל שזה אדום, כרטיס אדום בכדורגל זה כרטיס שאתה מורחק מהמשחק.
הוא אומר שהשופטים בבג"צ מסתכלים עלינו ככדור, מגלגלים אותנו כל פעם. זה מה שהוא בא להגיד, זה מה שסימון אמר.
בגלל שעולם הכדורגל, ואני אגיד לך, זה הקהל בעצם, התרעם על זה ששופטים עושים הרבה טעויות, קרי מה שמתרעמים פה שהשופטים בבג"צ עושים טעויות, קם גוף נוסף שקוראים לו VAR. מה זה VAR? זה גוף שיושב מול טלוויזיות - - -
כן, יש שם חמישה שופטי VAR שהם בקשר עם השופט הראשי ואם הוא עושה טעות במהלך המשחק הם מודיעים לו. ראינו במונדיאל הזה חמישה פנדלים שה-VAR קבע.
כל הקבוצה של הסתייגויות 155 עד 168 מדברות על כך שככל שלפחות אחד מהם מכהן בכנסת מעל חמש שנים ברציפות, מעל חמש שנים שלא ברציפות, שש שנים וכו', עד 168. אחר כך 169 להצביע ספציפית.
אני אמשיך מה שביקשת. לגבי הנושא הזה של ה-VAR. יש טוענים שה-VAR בעצם קלקל את המשחק, למה? כי מפסיקים את המשחק למספר דקות כדי שהשופט יילך לטלוויזיה ויראה האם זה פנדל או קרן או כרטיס אדום וכן הלאה וכן הלאה.
לא, ברגע שהוא לא מסכים עם ה-VAR. אם הוא לא מסכים עם ה-VAR הוא הולך לראות, אם הוא מסכים הוא מקבל את ההוראה של ה-VAR וממשיך את המשחק.
למה חשוב לי לדבר על זה? כי בסוף היום הזה חשוב לי שהרב גפני, כיושב ראש ועדת הכספים, יבין בסוף היום שהספורט הוא חלק חשוב במדינת ישראל וגם פה צריכים לתקצב את העולם הזה, כי התקציב של עולם הספורט במדינת ישראל הוא בדיחה לצערי עלובה.
עד היום חבר כנסת וחברת כנסת לא היה הבדל ביניהם בגיל הפרישה, אתם עכשיו יוצרים מצב שבו יש הסתייגות שהולכת להירשם בפרוטוקול, היא לא תתקבל, אבל היא נרשמת בפרוטוקול וחלק נכבד מחברי הכנסת - - -
נכון, ורק תזכרו שאתם כל הזמן דוגלים בשוויון. אני רק אומרת, אתם דרשתם שוויון כל הזמן.
אתה לוקח את הפנסיה גם לצבא, אתה לוקח את הפנסיה לכל דבר בחיים, של נשים וגברים?
אני עשיתי פה את העלאת גיל הפרישה לנשים, אני בעד זה שהקדוש ברוך הוא נתן לנו שגיל הפרישה, תוחלת החיים גבוהה, גם אצל גברים ובעיקר אצל נשים, אני רק רציתי לדאוג לנשים עם ה – לא משנה.
173, התווסף 'אולם אם עשו זאת יהיו מחויבים לפרסם פגישות עם שתדלנים'. רוצים להוסיף לסעיף.
אני רואה את המילה 'אולם'. אני אסביר לכם מה קורה במדינת ישראל. במדינת ישראל מעל - - -
לא, אני ראיתי 'אולם', אני עכשיו אסביר לכם לאיזה אולם אני מתכוון. במעל 50% מבתי הספר במדינת ישראל אין אולם ספורט. בונים בית ספר במדינת ישראל ללא אולם משנת 1998. צריך להבין מה ההשלכות של זה. ההשלכות הן שבונים בית ספר.
תן לי עוד 20 שניות על זה ואחרי זה אני אחזור. מה כל כך קריטי בזה? כי בסוף הילדים שלנו היום, בשנת 2022, הולכים לבית ספר - - -
זה נורמלי שבשעה 12:00 בצהריים ב-40 מעלות חום ילד עושה שיעור ספורט לא באולם, אלא בחוץ? זה מדינת ישראל - - -
אנחנו ב-181. 'על חברי הכנסת המתפלגים תחול תקופת צינון של שנה בטרם ימונו לתפקיד של שר'.
אני נימקתי את זה.
אימאן ח'טיב יאסין (רע"מ – הרשימה הערבית המאוחדת):
לא היה על מינוי של שר.
אל תפריעו לי, זה על חשבון הזמן שלי. הייתי, אדוני, בנבחרת רוסיה ב-800 מטר, ואני אגיד לכם יותר, השיא האישי שלי ב-800 מטר, אני עליתי לארץ אחרי שפרשתי, בערך שנתיים אחרי שפרשתי מעולם האתלטיקה, אבל השיא האישי שלי ב-800 מטר הוא בין עשר התוצאות הטובות בהיסטוריה של האתלטיקה הישראלית.
הסתייגות 194, יתווסף, 'אולם ההתפלגות תותר רק במקרה שהיא נבעה ממחלוקת רעיונית ערכית משמעותית'.
לגבי האולם, יש פה את האולם. למה טענתי את הנושא הזה? וזה יגיע אליך בכספים, יש גם חקיקה בסוף.
ברור שבסוף זה יגיע לכסף. אבל לא ייתכן שיבנו בית ספר, ולא משנה באיזה חברה זה נמצא - - -
עידית, עכשיו אני באמת – בסוף חשוב שנצליח בדבר הזה לכל הילדים. כי אם כבר בונים בית ספר ומשקיעים ובזמן הבנייה לא בונים את האולם, אבל בונים ספרייה, בונים מחשבים, בונים כל דבר אחר, אבל אולם לא חשוב. ואז מה קורה? מה האבסורד, הרב גפני? שאת האולם בונים אחרי שנתיים - - -
הנה בבקשה. בונים את האולם, אז מה עושים? שוברים את הגדר, מתחילים לחפור, זה עולה הרבה יותר כסף. לכן את בית הספר צריכים לבנות יחד עם אולם. אם זה בית ספר קטן אולם קטן, בית ספר שש שנתי אולם גדול. מגיע לילדי ישראל לעשות ספורט כמו בני אדם נורמליים ב-2022. תודה.
מי בעד ההסתייגות? ירים את ידו. אבל אתם סתם מצביעים בעד בגלל שהאולם שכתוב פה זה רק – זה לא - - -
קודם כל אני מזכיר לאדוני היושב ראש שדווקא אני זה שפעם ראשונה השמעתי את הטיעון ההגיוני לכך שארבעה ח"כים מתפצלים, אז אני אתן לך עוד הסבר הגיוני. ממה חושש בנימין נתניהו, שאת שמו כבר נמאס לך לשמוע בוועדת הכספים היום? אז הוא חושש כנראה שאו שהאנשים שלו חלשים, או שהוא חושש אולי מהשריונים שהוא עשה, זה בדיוק ארבעה שריונים בתוך הרשימה. אז הנה עוד סיבה למה זה ארבעה. ארבע, ארבע, נכון? אתה מקבל את הטיעון?
אז אני אומר ככה, האנשים האלה שמחכים היום לתפקידים הם רוצים קודם כל לראות את התפקידים לפני שהם עושים משהו, כי החקיקה הזאת לפני שקמה ממשלה ולפני שהם יידעו מה תפקידם בממשלה גורמת להם, איך אומרים? אי ודאות. זאת הבעיה האמיתית.
יש לנו ועדה מתמדת, לא ידעת? זה לא השתנה אצלנו. חמש מערכות בחירות זה לא השתנה.
זה שאנחנו קיבלנו שישה במקום שבעה זה בעיה בתוכנו, אנחנו נפיק לקחים. דרך אגב, אם אתה כבר נגעת בנקודה, אז היה לנו שר אוצר שמעשרה ירד לאפס, נכון? אז אנחנו לפחות שמרנו כמעט על כוחנו. אז תן כבוד גם למצביעים שלנו.
198, זה יתווסף 'ככל שחברי הכנסת המתפלגים משתייכים לסיעה שהעומד בראשה מכהן גם כראש הממשלה'.
201, יתווסף 'ככל שהסיעה שהתפלגה התמזגה עם סיעה קיימת אחרת ובסיעה האחרת מתקיימות בחירות מקדימות, לא יוכל חבר הכנסת המתפלג לקבל שריון ברשימה'.
אני רוצה להתייחס לידידי ורעי, חבר הכנסת שלמה קרעי, כי הוא מרבה להשתמש ב - - -
בדקתי עכשיו, בהקשר להתפלגות של ארבעה חברי כנסת, חברתי מטי הסבה את תשומת ליבי שארבע בגימטרייה זה אדום עולה עולה. אם אנחנו כבר מדברים על עולם הספורט. אני חייב לציין שזה פחות מדבר אליי כי אני אוהד מכבי אבל עדיין חשבתי לנכון לציין את זה ואי לכך ובהתאם לזאת אני מציע לקבל את ההסתייגות.
חנוך, אם אומרים מכבי זה מכבי תל אביב, אם אומרים מכבי חיפה זה מכבי חיפה.
הצבעה
לא אושר.
203. אחרי סעיף 1 יבוא סעיף 2 בחוק הכנסת בסעיף 59, אחרי המילים 'סעיף 6א לחוק יסוד: הכנסת יבוא 'ולכל דבר ועניין'.'
220. אחרי סעיף 1 להצעת החוק יבוא סעיף 2 'האמור בסעיף 1 לא ייכנס לתוקף אלא בהצבעה של 70 חברי כנסת לפחות'.
אני רגע רוצה להבהיר, הכוונה היא שכל שינוי בחוק יחל מהכנסת הבאה ולא בכנסת ה-25.
אני לא יודעת. אנחנו אומרים שבכנסת הנוכחית זה לא יחול, זה יחול החל מהכנסת הבאה. הרציונל אומר שהחל מהכנסת הבאה, מאחר שהכנסת הזו נבחרה עם הסעיף של החוק כך, עם ארבעה חברי כנסת, הרי שאך נכון וראוי שבכנסת הזאת זה יישאר כך והחל מהכנסת הבאה יהיה אפשר לתקן את זה.
אני עושה הפסקה חמש דקות כדי להצביע על הרביזיה בוועדה המסדרת וחוזרים. חמש דקות הפסקה.
(הישיבה נפסקה בשעה 17:01 ונתחדשה בשעה 17:17.)
אז 213, אחרי המילים 'ארבעה חברי כנסת לפחות', יבוא 'בתנאי שאין בכך כדי לפגוע בלכידות הסיעתית ובתפקודה התקין של הכנסת'.
אבל מקבץ חדש, ככה תיאמנו, מה זאת אומרת? אם אנחנו מסכימים על הכללים זה ה - - -
אחרי המילים 'של ארבעה חברי כנסת' יבוא 'יושב ראש הכנסת יקבע נוסח תצהיר עליו יחתום כל חבר כנסת המתפלג מסיעתו בהתאם להוראות סעיף זה'.
אנחנו סבורים שהתפלגות מסיעה היא אירוע דרמטי שיכול לפגוע גם באמון הציבור וגם ביציבות הכנסת ולכן אנחנו סבורים שיש לוודא ולהבטיח שיהיה תצהיר שחבר שמתפלג מסיעתו, שיהיה ברור שהוא לא עשה את זה תחת לחץ ותחת כפייה, אלא עשה את זה מרצונו החופשי ולכן נכון שיושב ראש הכנסת ינסח תצהיר וזה ייחתם בפני עורך דין. אנחנו רוצים שהמינהל יהיה תקין.
אני רוצה להגן על 220. בסך הכול התיקון של ארבעה חברי כנסת קרה לא מזמן אחרי שהכנסת דנה וקיבלה החלטה מושכלת בהליך תקין, לא בהליך חפוז ומהיר, ולכן מאחר שהיום מבחינתי מדובר על שינוי משמעותי מהחוק - - -
אנחנו סבורים שבמקרה כזה צריך רוב מיוחד, במיוחד שהתיקון נעשה לא מזמן ונעשה כדין.
אה, מעולם לא הגשתם הסתייגות כזאת.
אימאן ח'טיב יאסין (רע"מ – הרשימה הערבית המאוחדת):
לא, אני אומרת איפה אנחנו?
לא נתפזר ולא נסגור את הדיון. כשמציעים הסתייגויות אני לא חייב לתת לנמק. אני נותן לנמק, זה הנוהג, אני נותן לנמק, אבל כשיש הסתייגות שלפי דעתי אנחנו לא צריכים להביא אותה להצבעה ואתם צריכים להוריד אותה, אחרי שהן הוגשו וכבר לקחו את הזמן, כשבמקום ארבעה חברי כנסת יהיו ארבעה חברי בית נבחרים, עם כל הכבוד, את זה אתה רוצה לנמק, אתה עושה צחוק מהוועדה.
לא ייצא כלום, אני נותן כל הזמן וכשאתה מבקש על קבוצות התייעצות סיעתית אני גם נותן. הלוואי שהיו נותנים לי בקדנציה הקודמת.
אני יודע דבר אחד היה פה, כשאתה היית פה, כשוולדימיר היה מדבר הוא לא היה מצליח לדבר בלי שתפריע לו. זה אני חייב להגיד.
235, בסעיף 59(1) בסופו יבוא 'ובלבד שעל פי חוות דעת יושב ראש הכנסת ההתפלגות אינה פוגעת באמון הציבור ובנבחריו'.
אדוני, אני חושב שכל מה שקורה פה בימים האחרונים זו פגיעה באמון הציבור. כל ארבעת החוקים שהבאתם זו פגיעה אחת קשה באמון הציבור.
רגע. זו פגיעה באמון הציבור. אני לא הרבה זמן בכנסת, אדוני, אתה 30 שנה, נכון? אני פחות משנתיים, אבל ימים עצובים כאלה עוד לא עברו עליי כאן.
מתוך 32 שנה היה לך עצוב שנה וחצי לא נורא, אפשר להתמודד עם זה. אני חושב שזו הסתייגות מאוד מאוד חשובה, היא קריטית, אם כבר החוק הפסול הזה אז לפחות ההסתייגות החשובה הזאת חייבת לעבור. אי לכך ובהתאם לזאת אני מציע לקבל אותה.
אני רק מבקש, אני מאפשר לך לנמק כמובן, זה הנוהג תמיד, כאשר יש קבוצה כזאת של הסתייגויות שזה פחות או יותר אז לא לעשות את כולן, עושים את הראשון ואת האחרון, אבל אני מכבד אותך.
אז 239 מדבר על התפלגות ובלבד שלא תיוותר סיעה ללא חברות כנסת נשים. במידה שיש בסיעה נשים, אני יודעת שזה לא כל סיעות הבית, אבל בחלק מסיעות הבית יש נשים, אז אנחנו חושבים שלא נכון שאם תהיה התפלגות הסיעה הגדולה שממנה מתפלגים תישאר ללא ייצוג מגדרי.
'חברי הכנסת אשר יהיו רשאים להתפלג מסיעתם על פי הוראות סעיפים אלה יהיו בני 35 לכל הפחות'.
תן, תן הסבר.
אימאן ח'טיב יאסין (רע"מ – הרשימה הערבית המאוחדת):
כשבן אדם יותר בוגר מ-35 הוא יודע לקבל החלטה.
כשדיברנו מקודם על הנושא של האולמות, אני רוצה לספר לכם על יום מאוד מאוד מרגש שעבר עליי. הכרתי לפני כשנה בחור בשם מיקי חייט. מיקי חייט היה אחד מהמובילים בעולם בקפוארה, בחור חרדי, והתחלנו לעשות פעילות משותפת בחברה החרדית בנושא קפוארה. לפני שלושה חודשים הוזמנתי לבני ברק, אולם מפוצץ באנשים - - -
כן, ראיתי אולם אז נזכרתי. עם 300 ילדים ונוער שעסקו בקפוארה ואני זוכר שניגשו אליי מספר חבר'ה בני 17-16, חבר'ה עם פאות ארוכות, שאתה רואה שהם באמצע ישיבה: חבר הכנסת דוידסון, תודה רבה, תודה רבה. אמרתי להם: תגידו, מה אתם עושים פה? אמרו: אנחנו בפקודת הרב מגיעים שלוש פעמים בשבוע לשעה וחצי אימון קפוארה כי הרב ביקש מאיתנו לעשות את זה כי זה עוזר לנו בלימודים. אני הופתעתי ושמחתי והדבר הזה באמת עשה לי איזה סוויץ' בראש, אמרתי לעצמי: סימון, הקטן מנתניה, אתה צריך עכשיו לצאת ולפרוץ מהדברים שאתה מדבר, כדורגל ושחייה וזה, ללכת למגזרים אחרים שצריכים את השקפת העולם שלך.
246, בסופו יבוא 'כל מספר חברי כנסת אשר יוכיח ליושב ראש הכנסת כי התפלגותו נדרשת למען שמירה על קיומה של מדינת ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית'.
אנחנו חושבים שבמציאות מסוימת אנחנו צריכים להבטיח את הקיום של המדינה היהודית דמוקרטית ויכול להיות מצב שכתוצאה מהתפלגות כזו סיעתית יופר האיזון ולכן צריך לוודא שלא תהיה פגיעה מהותית.
אנחנו בהסתייגות 248. אחרי סעיף 1 יבוא 'בחוק הכנסת בסעיף 59 יתווסף 'התפלגות על פי הוראות סעיף זה תתאפשר עד סוף השנה הראשונה לכהונתה של הכנסת'.'
אני אסביר. נמצא פה אלי דלל. אלי דלל, אני מכיר אותו הרבה מאוד שנים, היה סגן ראש עיריית נתניה, חבר ובאמת – כשדיברתי על אולמות קודם, אני אדבר עכשיו על העולם של אלי דלל בנושא הספורט, רכיבת אופניים. צריך להבין שהנושא של האופניים הוא דבר דרמטי בנושא של השינוי בתחבורה במדינת ישראל. בכל מדינה מתקדמת בעולם, וגם במדינות לא מתקדמות, אנחנו נוסעים ורואים המון אנשים רוכבים על אופניים, הרבה פחות במכוניות ואוטובוסים ורכבות, אנשים פשוט קמים בבוקר עולים על האופניים ופשוט רוכבים, או לעבודה שלהם, או לכל מקום אחר.
כדי שזה יקרה במדינת ישראל אנחנו צריכים לייצר שלושה דברים, אחת, שיהיו לנו שבילים לרכיבת אופניים, הרבה יותר ממה שיש לנו היום - - -
אימאן ח'טיב יאסין (רע"מ – הרשימה הערבית המאוחדת):
אחת, שיהיו לנו כבישים לפני שיהיו לנו שבילים.
לא, רק משפט אחרון על האופניים. אנחנו צריכים את שבילי האופניים, אנחנו צריכים מודעות והדבר השלישי, באמת לסבסד, במיוחד בדור הצעיר, לסבסד, לא באופן מלא, אופניים, שכמה שיותר יתחילו בגיל צעיר. ואני אמשיך אחרי זה.
לא, אבל צריך להוסיף עוד משהו.
אימאן ח'טיב יאסין (רע"מ – הרשימה הערבית המאוחדת):
מי בעד כבישים תחילה ואחר כך אופניים ושישלמו תשלום מלא עבור האופניים.
אתה יודע שבבתי הספר בנתניה יש לנו תכנית מדריכים בדרכים ומלמדים תלמידים לרכוב על אופניים.
'הזכות להתפלג נתונה אך ורק לחבר כנסת ש - - -
אימאן ח'טיב יאסין (רע"מ – הרשימה הערבית המאוחדת):
איפה אנחנו?
באופניים. זה נכון שגם בתורה כתוב קודם כל ללמד את השחייה, זה אחד מהחובות - - -
זה לא כתוב בתורה, זה כתוב בגמרא.
אימאן ח'טיב יאסין (רע"מ – הרשימה הערבית המאוחדת):
ואללה אצלנו (בערבית).
צריך להבין שיש גם ילדים שלא יודעים לרכוב על אופניים ויש ילדים שפשוט לא מגיעים למצב הזה שיש להם אופניים בבית שהאבא או האמא או האח הגדול מלמד אותם רכיבה על אופניים. זה נכון שבנתניה יש פרויקט כזה, אבל אנחנו צריכים לעשות פרויקט ארצי. זה לא צריך להיות פרויקט יקר, למה? כי זה לא כל השנה, מדובר על מספר שיעורים בודד שמביאים ילדים למרכז, יש מרכזים כאלה ללמד את הילדים רכיבה על האופניים.
הם מפתיעים אותם כל פעם מחדש, הם חושבים שהם באמת מדברים ברצינות, הוא לא מתכוון למה שהוא אומר בכלל.
אני רק אקריא. אחרי המילים 'ארבעה חברי כנסת לפחות' יבוא 'אך במקרים מיוחדים ניתן יהיה גם לחבר כנסת בודד להתפלג מסיעתו'.
בכנסת השנייה שלי היה את המקרה המפורסם של – רגע, עידית סילמן לא כאן? חברת הכנסת עידית סילמן שבאמת קיבלה את ההחלטה שלה, שגם אם אני לא מסכים אני מכבד אותה. במקרים כאלה שהתקבלה על ידה החלטה ערכית, לטענתה לפחות, אז אם בחוק הייתה את האפשרות להתפלג לחברת כנסת יחידה אני חושב שהיא הייתה מנצלת את זה. מכיוון שאני חושב שאנחנו חברים אני חושב שזו הסתייגות חשובה.
הסתייגות 260, האמור בסעיף זה לא יחול על חברי כנסת אשר מונו לכהן בכנסת על פי החוק הנורבגי ואלה לא יבואו במניין חברי הכנסת לצורך סעיף זה.
ברשותך, אני. בפרקטיקה של הממשלות האחרונות נכנסים חברי כנסת בנורבגי. הטענה שלנו היא שמספר חברי הכנסת שנבחר הוא זה שגם היום יכהנו כשרים ולכן אם זה חברי כנסת נורבגים שרוצים להתפצל יש בזה איזה שהוא טעם לפגם כי בבחירת הציבור הם לא היו בבחירה ולכן אנחנו חושבים שזה - - -
ושוב פה בעניין הזה, אנחנו בשנתיים האחרונות חווים אי יציבות משמעותית ולכן מאוד מאוד חשוב שאם כבר יש יציבות קואליציונית אז שהיא תישמר והתפלגות כזו שמפרקת את היציבות הקואליציונית, יש בה טעם לפגם מבחינת אמון הציבור.
לפני עשר שנים גב' בשם עפרה מרקוביץ' החליטה להקים כיושבת ראש ארגון ספורט לנשים. זה התחיל בקטן מאוד, לארגון הזה קוראים מאמאנט. הארגון הזה הוא לנשים נשואות עם ילדים.
זה לא חייב להיות נשואות, אבל אולי הן פעם היו נשואות, אולי הן גרושות, אבל אימהות. הארגון הזה מוציא אימהות לפעילות ספורטיבית, פעילות של גיבוש, היכרות, מחוץ לבתים וזה נערך באולמות, בגלל זה יש פה את המילה 'אולם'.
272, הזכות להתפלגות מושתתת על ההכרה בערך האדם והיותו של חבר הכנסת בן חורין והיא תכובד ברוח העקרונות שבהכרזה על הקמת מדינת ישראל.
לא, לא בטוח. טייב מקודם אמר לי שיש דברים שהוא לא שמע אותי והוא לא הבין מה שאמרתי, אז בגלל שאני מאוד אוהב אותו חשוב לי לחדד את זה. אני כל כך מעריך אנשים שיושבים פה בבניין הזה, כפי שהרב גפני אמר, הבניין המעניין הזה, כל אחד מה-120 אנשים פה הם אנשים מיוחדים ונשים מיוחדות. לכן כשאנחנו מדברים על החופש של חבר כנסת או חברת כנסת להביע את העמדה, את הדעה, את פילוסופיית החיים שלו, חשוב מאוד שנשמור על התפקיד הזה של חבר כנסת.
כמו שהזכרתי בעבר, אם פתאום יגיע חוק שאתה כל כך כל כך תהיה נגדו, שזה לא בפילוסופיה שלך, אתה תהיה חנוק ממנו, אתה לא תוכל להצביע נגדו או בעדו, תלוי מה זה. לכן אני אומר שהסעיף הזה הוא מאוד מאוד חשוב, צריך לשמור על החירות שלנו כחברי כנסת, גם אם זה נורבגי, גם אם זה ליטאי וגם אם זה שבדי, ולהגיע למצב שנוכל להביע את העמדה שלנו.
עשר שנים שיהיה חבר כנסת, כי חבר כנסת שהוא חדש, אין לו מספיק ניסיון. חבר הכנסת שהוא בשל ועם הרבה ניסיון פרלמנטרי, אני חושבת שההחלטה שלו לפרוש מסיעה תהיה מושכלת, עם ניסיון פרלמנטרי ארוך.
אין מגבילים זכויות להתפלגות על פי סעיף זה אלא לפי חוק יסוד.
אימאן ח'טיב יאסין (רע"מ – הרשימה הערבית המאוחדת):
איפה זה?
אנחנו סבורים שהאמת היא שהתפלגות מסיעה היא באמת דרמה, היא באמת משהו שיכול לזעזע את הקואליציה ואת השבירות של התנהלות הכנסת והממשלה. לכן אנחנו חושבים שכל מה שקשור להתפלגות מסיעה צריך להיות מעוגן כחוק יסוד בכדי להבטיח באמת את הזהירות המתבקשת להתפלגות מסיעה.
286. אין פוגעים בזכות ההתפלגות אלא בחוק ההולם את ערכי מדינת ישראל שנועד לתכלית ראויה.
אני רציתי לסיים את מה שאמרתי מקודם. לא לגבי אשת ראש הממשלה, כי זה נושא אחר.
אני ציינתי מקודם אישה מדהימה בשם עפרה שהקיפה את הפרויקט בשם מאמאנט והיום 12,000 נשים יוצאות מהבית פעמיים בשבוע לעשות פעילות של כדורשת, כך זה נקרא. מה שזה עושה לנשים זה דבר אדיר, אבל מה שזה עושה לקהילה מעבר לכך זה דבר הרבה יותר מדהים. מה זה עושה בעצם? הילדים רואים את האמא יוצאת לפעילות ספורטיבית, האמא נדבקת בחיידק הזה, הולכת פעמיים בשבוע לעשות חוג עם נשים אחרות, זה רק נשים, בלי גברים.
לכן מה שאני אומר, מה שהיא עשתה זה מדהים עבור הילדים, כי הילדים רואים את האימהות שלהם, הילדים גם יוצאים אחרי זה לפעילות ובסוף נוצר מעגל ש - - -
גפני, יש לנו הסתייגות. לדעתי אתה מנהל את הישיבה מהר מדי. אתה צריך להאט את הקצב. לאן אתה רץ? מה בוער לך?
סיבה טובה. האמת, תדרשו חופש בחנוכה. אנשים צריכים להיות עם המשפחות שלהם. מה, לא יגיעו להדלקת נרות עם המשפחה.
דוחים את חנוכה.
אימאן ח'טיב יאסין (רע"מ – הרשימה הערבית המאוחדת):
אנחנו רוצים להגיע לתפילת שישי, מיכאל.
לגבי שר הספורט, אל תצא עכשיו, חבר הכנסת דוידסון הולך להסביר משהו על איזה הסתייגות, הוא רוצה שהשר ישמע.
אך. במקרה של סיעות גדולות המונות מעל עשרה חברי כנסת וגם במקרה של רבע או חמישית מהסיעה ניתן יהיה לממש את ההתפלגות.
צדיקים, לא צדיקים, אבל זה עשרה שחקנים. יושב פה שר שאני באמת רוצה לפרגן לו, אני כבן אדם שכל החיים שלי הייתי בספורט והייתי יושב ראש איגוד השחייה ועבדתי עם כמה שרים, לא רוצה לציין, כל אחד ניסה כפי יכולתו, אבל באמת השר טרוֹפר, צריך להגיד טרוֹפר ולא טרוּפר, השר טרופר באמת עשה שתי קדנציות מדהימות למען הספורט הישראלי בהרבה מאוד רפורמות חכמות, נבונות, שאני מקווה מאוד שיצוקו להם עוד הרבה מאוד כסף כדי שהם יתפרצו. כאיש ספורט ולמען הילדים שלנו אני חושב שכל הברכות מגיעות לך. ולמרות שהם צוחקים על כל הדברים שאני אומר על הספורט אני מבטיח לך - - -
אז אני מבטיח לך שאחרי השעות הרבות שנמצאים פה ומדברים הרבה על ספורט כל אחד שנמצא פה יבין שבתקציב הבא צריך לצקת הרבה יותר כסף לספורט הישראלי למען הילדים שלנו.
וזו ההזדמנות להגיד שהשר טרופר באמת זוכה לכבוד מכולנו, על הבן אדם שהוא ועל התבונה שיש לו.
אמרתי, אנחנו רוצים לברך את עידו שיהיה במזל טוב, שההורים ירוו ממך נחת, וההצעה של כולנו פה: שלא תגיע לפה.
שתעשה דברים יותר טובים למען עם ישראל. אני אומר לך, עידו, את הבן שלי אני מברך, אבא שלי גם בירך אותי שאני לא אגיע לפה.
אני תמיד אומר שההורים שלי היו תמיד מחנכים, המשפחה שלי מחנכים, אשתי גם, בסופו של דבר רק אני נפלתי בין הכיסאות, רק המזל שלי שזה 120 כיסאות.
עידו, אני מאחל לך שתהיה תלמיד מצטיין ובמה שאתה חושב להצליח שתצליח בו עד הסוף בעזרת ה'.
עידו, בכנסת נהוג שכל נציג של מפלגה מברך. אז התחלנו עם ש"ס, גם מפלגת יש עתיד תברך אותך.
בלי שאלות מתקילות.
אימאן ח'טיב יאסין (רע"מ – הרשימה הערבית המאוחדת):
אני רוצה לברך את עידו ולהגיד לו, שתזכה אתה וכל בני גילך מכל קשת החברה לימים יותר טובים משלנו ובעיקר לימים של שלום.
אני רוצה לברך את עידו שיקוים בו כל מצוות שבין אדם לחברו בקומה ראשונה ועליה יעשה קומה שנייה שלו עם הקב"ה, מצוות שבין אדם למקום, אבל הקומה הראשונה שיהיה אדם, בבחינת ואהבת לרעך כמוך.
אנחנו סבורים ואמרנו את זה קודם שהדיון הזה בתיקון של החוק צריך להיות בוועדה מיוחדת, או בוועדת הכנסת ולא בוועדת הכספים, ועדת הכספים היא לא הפורום המתאים לדון.
כן, אנחנו ב-300, האמור בסעיף 1 יחול רק לאחר סיום מינויים של חברי הכנסת הנורבגים ובכפוף לאישורו של יושב ראש הקואליציה על דבר סיום המינויים.
אני רוצה שתצאו מפה עם ידע. אז אני אספר לכם, נורבגיה זו המדינה שמבחינת אחוז האנשים שרשומים באיגודי ספורט הוא הגדול בעולם. 33% מהאנשים שגרים בנורבגיה רשומים באיגודי ספורט. מה זה אומר איגודי ספורט? איגוד ספורט זה איגוד הכדורגל, שחייה, כדורסל, טניס שולחן וכדומה. במדינת ישראל רשומים 1.4%, פחות מ-1.5% רשומים באיגודי ספורט. כשרואים את המונדיאל ואומרים איך מרוקו מגיעים ואיך הנורבגים מגיעים ואיך דנמרק מגיעים? בישראל רשומים באיגוד הכדורגל 37,000 כדורגלנים, זה מספר יותר קטן מכל מדינה. תסתכלו בעולם השלישי - - -
לא סיימתי. בנורבגיה למשל, שמספר התושבים שם קטן מישראל רשומים מעל חצי מיליון משחקים כדורגל, וזה רק בכדורגל, לא מדבר על שחייה, ג'ודו וכדומה.
אנחנו עוברים לקובץ ההסתייגויות מטעם סיעת המחנה הממלכתי. אנחנו מתחילים בסעיף 1. בסעיף 59(1) אחרי המילים 'קבוצה של' יבוא 'חברי הכנסת התומכים בסגירת חברת עמידר'.
אני רוצה לנמק. לפעמים אנחנו שוכחים למה אנחנו כאן ואני רוצה להגיד לך, הרב גפני, בישיבות המעטות שכבר עשית ועדת כספים, התחלנו לדבר על דברים ברומו של עולם - - -
לא רק על זה. כל ההסתייגויות שלי מזכירות לנו במה אנחנו צריכים לעסוק, אם לעסוק בדבר האמיתי, בתיקון עולם, בצמצום פערים, בטיפול בעוולות, ואני מבחינתי חלק אנמק, חלק לא, אבל יירשם זמן הדיבור שלנו במליאה. אנחנו נדלג על חלק מהנימוקים.
מאה אחוז, בסדר. מי בעד ההסתייגות? מי נגד? מי נמנע? ההסתייגות לא התקבלה.
הצבעה
לא אושר.
עכשיו זה מקבץ, אנחנו עוברים להסתייגות 7. בסעיף 59(1) אחרי המילים 'קבוצה של' יבוא 'חברי הכנסת השואפים לייצב את המערכת הפוליטית'.
אנחנו עוברים להסתייגות מספר 9. בסעיף 59(1), אחרי המילים 'קבוצה של' יבוא 'חברי הכנסת שאישרו העברות תקציביות ליישובים מדירוג סוציואקונומי נמוך'.
הסתייגות 10, אחרי המילים 'קבוצה של' יבוא 'חברי כנסת שאינם חברים בוועדות המיוחדות שהוקמו על מנת להכשיר הקמת ממשלה'.
אחרי 'הקבוצה של' יבוא 'מספר חברי הכנסת שגדלו בתנועת הנוער בני עקיבא '. זה חזר על עצמו, זה אותו דבר, אני עוברת הלאה.
אפשר עזרא, אפשר בנות חיל. איך קוראים לתנועה שלכם? בנות רבקה? בנות בתיה.
אימאן ח'טיב יאסין (רע"מ – הרשימה הערבית המאוחדת):
איפה זה?
המילים 'או של קבוצה של ארבעה חברי כנסת לפחות' יימחקו, במקומם יבוא 'קבוצה של ארבעה מפוטרי מפעל תכ"ל, טכנולוגיית להבים'.
גפני, למרות שאתה תהיה שרוי בענייני קואליציה בשבוע הבא את הנושאים שהתחלנו עם להבים, אמרת שניסע לשם.
ויש לנו שנה להציל מפעל. אני אומר לך, זה מצב נדיר. בדרך כלל מפעלים באים אלינו שבועיים לפני סגירה. פרי גליל קודם סוגרים ואז אתה עולה ונאבק. פה יש לנו שנה.
מאה אחוז. מי בעד ההסתייגות? ירים את ידו. מי נגד? מי נמנע? ההסתייגות לא התקבלה.
הצבעה
לא אושר.
המילים 'קבוצה של ארבעה חברי כנסת לפחות' יימחקו ובמקומן יבוא 'קבוצה של ארבעה מפוטרי מפעל סודה סטרים'.
במקום אותן מילים יבוא 'קבוצה של ארבעה תושבי הפריפריה ששירתו ביחידת טכנולוגיה עילית של צה"ל'.
אתם יודעים, 21 ו-22, אני אנמק אותן, אין הרבה כאלה. אין הרבה כאלה שהגיעו לטכנולוגיות ואין הרבה רופאים שבטווח קצר מגיעים לפריפריה. פשוט יכול להיות שאפילו ארבעה אין, אתה מבין?
עכשיו זה מקבץ שנמשך עד 57. 57. החלק החל במילים 'המילים' יימחק ובמקומו יבוא 'במקום ארבעה יבוא 29'.
אני רוצה שתעברי להצביע עד 60 ואז להקריא את 61. זה חשוב, שם יש נימוקים.
הצבעה עד 60, כולל 60. מי בעד ההסתייגויות עד 60 כולל 60? מי נגד? מי נמנע? ההסתייגויות לא התקבלו.
הצבעה
לא אושר.
אני רוצה להגיד לכם. גפני, אחת הבעיות של הנגב והגליל שעל אף שיש לפעמים נציגים מהנגב והגליל - - -
יש בעיה אצלנו בכנסת שאין לנו אזוריוּת. אתה גרת באופקים והאזורים לא מיוצגים. למשל מאיר יצחק הלוי נהיה חבר - - -
אימאן ח'טיב יאסין (רע"מ – הרשימה הערבית המאוחדת):
תלמדו מרע"מ.
אתה יודע, פעם אחת דיברתי לאט באיזה ועדה וזה היה כל כך לאט שהדוברת שלי עשתה מהירות והעלתה את זה, אמרתי: וואו, אני מדבר כל כך מהר?
אתה יודע, באותו זמן בוועדה אשתי ניסתה שעתיים להרדים את הילדים שלי, שמעו אותך, נרדמו.
אני רוצה לדבר. אז עכשיו מאיר יצחק הלוי, מסכן – אני רוצה שגפני ישמע את זה. יש לו עוד שבע דקות ערבית. אני מבקש שתוודא שארבל וינון גם יגיעו למניין הזה, שאף אחד לא ישתמט.
אז מאיר יצחק הלוי, חבר הכנסת, מסכן, לפני שלוש שנים יושב בודד במאבק באוהל לא לסגור את שדה דב. כל הטייקונים שם, בעלי קרקעות, שמו עשרות מיליוני שקלים, אתה רואה על גשרים בירושלים שלטים למה צריך לבנות בתים בשדה דב וניתקו את אילת. ניתקו אותה מטיפולי סרטן, ניתקו אותה ממורים, ממש ניתקו אותה מהמדינה. מאיר יצחק הלוי נכנס לכנסת, אם הוא היה בכנסת באותו זמן לא היו סוגרים את שדה דב.
אני גם. הנקודה היא שאין אזוריות, אתה צריך שהאזורים – אנחנו קמנו כמדינה של 600,000 איש, היו לנו 120 חברי כנסת, אנחנו היום קרוב לעשרה מיליון, למה שלא יהיו 160? 40 מהנגב מהגליל.
מ-61 עד 66. מי בעד ההסתייגות? מי נגד? מי נמנע? ההסתייגויות לא התקבלו.
הצבעה
לא אושר.
יש לי הצעה לרע"מ, אולי קחי את הזמן לדבר על איזה נושא מאוד חשוב שאת רוצה שאנחנו נדע ולא סתם, שבאמת נלמד משהו על מה שחשוב לך ונצביע על הכול.
אה, רביזיה, אבל זה לא משנה את הזמנים. נא לרשום רביזיה.
אימאן ח'טיב יאסין (רע"מ – הרשימה הערבית המאוחדת):
שאלה, למה דווקא כשהגיע התור של רע"מ?
כי ראיתי מביטון שהוא מסכים, אז חשבתי שזה רעיון טוב.
אימאן ח'טיב יאסין (רע"מ – הרשימה הערבית המאוחדת):
לא, אתם פשוט מזדהים עם האנשים המהותיים.
רע"מ. ינון, תחליף אותי. אתה התפללת ערבית, אני יורד לערבית, וכשהיא מסיימת, אם עוברת הסתייגות שלה אז בסדר, אם לא עובר - - -
אימאן ח'טיב יאסין (רע"מ – הרשימה הערבית המאוחדת):
וכשחברת הכנסת אימאן ח'טיב יאסין מסיימת.
חברת הכנסת אימאן ח'טיב יאסין.
אימאן ח'טיב יאסין (רע"מ – הרשימה הערבית המאוחדת):
למה אתה תמיד אומר 'היא'?
אם את מבקשת רביזיה אז אני מבקש שכשמסתיימת ההצבעה לקבוע אחרי חצי שעה רביזיות על כל הרביזיות שהתבקשו. אני חייב לרוץ לערבית.
(היו"ר ינון אזולאי)
ינון, אני הצעתי הצעה לחברת הכנסת יאסין, שהיא תדבר ברצינות על נושא חשוב שאנחנו גם נלמד אותו ממנה כנגד כל ההסתייגויות.
אימאן ח'טיב יאסין (רע"מ – הרשימה הערבית המאוחדת):
לא, לא כולן.
אני גם לך הייתי מציע קודם באמת לרכז את כל נושא הספורט בצורה מסודרת ולא מקוטעת כנגד סעיפים מטופשים ואז היינו לומדים ממך דברים חשובים.
אז אנחנו עוברים לקובץ של קבוצת רע"מ. שלוש ההסתייגויות הראשונות הן הסתייגויות לתיקון שם החוק. אנחנו לא מסתייגים לשם החוק ולכן אנחנו מדלגים עליהן.
אימאן ח'טיב יאסין (רע"מ – הרשימה הערבית המאוחדת):
אבל בכל זאת אני רוצה להגיד משהו.
בבקשה.
אימאן ח'טיב יאסין (רע"מ – הרשימה הערבית המאוחדת):
בעיניי שלוש ההסתייגויות באו להגיד מהי המטרה האמיתית והעיקרית מאחורי כל ההצעה הזאת, והיא באמת עניין של שליטה והשתלטות על חברי הכנסת ולא לאפשר להם חופש החלטה במה שהם חושבים לנכון לעשות. לכן אני חושבת שכן זו המטרה, מעט מרד או מעט יכולת לקבל החלטה נכונה וראויה לאותם חברי כנסת שרוצים להתפלג. זה על שלושתן.
אוקיי. אז אנחנו עוברים לתיקון סעיף 50. מה שמופיע אצלכם 1, גם הסעיף יימחק אז אנחנו מדלגים על זה, אנחנו עוברים ל-2. בסעיף 59(1) אחרי המילים 'קבוצה של שני חברי כנסת לפחות שהם שליש' יבוא 'או של ארבעה חברי כנסת לפחות'.
אימאן ח'טיב יאסין (רע"מ – הרשימה הערבית המאוחדת):
אני רוצה לדבר על דברים באמת מעניינים. מחר יום השפה הערבית והתקשרו אליי מערוץ הכנסת ורצו לראיין ולא יכולתי לצאת בגלל ההצבעות, אז אני רוצה להגיד משהו בנושא. במיוחד לאחרונה אנחנו שומעות ושומעים כל מיני תגובות כאלה בעיניי ממש גסות, שכל כך מפריע לחלק מהאנשים בתוך הכנסת לשמוע חברי כנסת מדברים בשפת האם שלהם.
זה מפריע לאחת.
אימאן ח'טיב יאסין (רע"מ – הרשימה הערבית המאוחדת):
בינתיים לאחת, אבל אנחנו שמענו גם בקדנציה, אני הייתי פה גם בקדנציה הקודמת ושמענו מאנשים אחרים, וחבל שזה - - -
מה שהיא טענה, רק על מנת לדייק, אם אתם מדברים, שאין תרגום והיא רוצה דווקא לדעת מה אתם אומרים בערבית.
אימאן ח'טיב יאסין (רע"מ – הרשימה הערבית המאוחדת):
אוקיי, אז דווקא למקרה הספציפי, מה שח"כ ווליד טאהא התחיל לדבר בערבית זה היה התרגום שלו למה שאמר קודם בעברית.
חברים, לא להפריע.
אימאן ח'טיב יאסין (רע"מ – הרשימה הערבית המאוחדת):
אני חושבת שגם אם זאת הייתה הסיבה היה אפשר לעשות את זה בצורה יותר מכבדת, קודם כל אותה ואחר כך את האחרים.
תודה רבה.
אימאן ח'טיב יאסין (רע"מ – הרשימה הערבית המאוחדת):
אוקיי, בסדר, אני אמשיך אחר כך.
עכשיו למשל נהוג שאנחנו לא נותנים. פה סיכמנו בינינו את זה, זה מה שהיה. אם אתה רוצה להפר את זה, בבקשה.
אין פה מקבץ, אז אנחנו קוראים אחת אחת. סעיף 59(1), אחרי 'קבוצה של שני חברי כנסת לפחות שהם שליש ממספר חברי הסיעה לפחות' יבוא 'או של קבוצה של שלושה חברי כנסת לפחות'.
אימאן ח'טיב יאסין (רע"מ – הרשימה הערבית המאוחדת):
אני רוצה לדבר על החזון שלי, על החלום שלי, שבמקום הזה, בתוך הכנסת, שהוא אמור להיות בית המחוקקים, שאמור גם לשקף דוגמה טובה לכל האזרחים במדינה, שבסופו של יום נהפך להיות, תסלחו לי על המדינה, אבל זה יותר מקרקס, אפילו בית של משוגעים. איך ההתנהלות שהייתה, ואני מקווה שזה לא יהיה מה שהיה לפני, שזה ייפסק.
אני בהסתייגות 4, אחרי המילים 'שהם שליש ממספר חברי הכנסת'. לא, צריך לנסח את זה אחרת, זה צריך להיות המילים 'שהם שליש מהסיעה לפחות' יימחקו. הניסוח צריך להיות אחר, אותה משמעות.
אימאן ח'טיב יאסין (רע"מ – הרשימה הערבית המאוחדת):
אני רוצה להביא לידיעתם של האנשים שיושבים כאן וגם אלה ששומעים אותנו בחוץ, אם מישהו שומע בכלל – אנחנו לא בשידור, נכון?
חברים, לא להפריע.
אימאן ח'טיב יאסין (רע"מ – הרשימה הערבית המאוחדת):
אז אני רוצה להביא לידיעתכם שיותר מ-52% מהילדים בחברה הערבית חיים מתחת לקו העוני והשאלה באמת איזה מחויבות כל אחד ואחת לוקח על עצמו שלא יהיו ילדים רעבים במדינה הזאת.
הסתייגות 5. במקום 'שליש' יבוא 'רבע'.
אימאן ח'טיב יאסין (רע"מ – הרשימה הערבית המאוחדת):
אני רוצה להביא לידיעתכם שיותר מ-60% מהסטודנטים הערבים בטכניון 60% הן סטודנטיות. שווה שתדעו מה קורה בתוך החברה.
במקום 'שליש' יבוא 'חמישית'.
אימאן ח'טיב יאסין (רע"מ – הרשימה הערבית המאוחדת):
נעבור בלי לנמק.
לא, אבל זו התייעצות סיעתית, לא בין סיעתית.
(הישיבה נפסקה בשעה 18:35 ונתחדשה בשעה 18:40.)
הסתייגות 7. אחרי 'קבוצה של ארבעה חברי כנסת' יבוא 'בהסכמה'.
אימאן ח'טיב יאסין (רע"מ – הרשימה הערבית המאוחדת):
לא יודעת אם אתם יודעים שהנשים הערביות הן הקבוצה הכי מוחלשת בתוך החברה הישראלית. גם כאילו כשהם מגיעים לגיל זקנה עדיין הן נשארות באותו מעגל וגם הצעירות, שהן עכשיו בגילאי 45 ומעלה עד 65, הן גם יישארו באותו מעגל. השאלה מה עושה המדינה בסיפור הזה.
אבל, יוראי, באמת, אני מכבד, אבל אי אפשר שכל פעם זה חוזר על עצמו. עזוב, תסתכל, אם ראית שמישהו הצביע כפול או משהו - - -
זה לא בסדר שמבטלים ככה את ה – אני חבר כנסת, אני שואל שאלה, אני – אל תגיד לי תיתן אמון, אני לא נותן אמון ואני מבקש - - -
יוראי, סתם. אנחנו לא אוהבים את הוויכוחים האלה, אלה ויכוחים קטנוניים שבאמת לא ראויים, וזה בסדר.
יש שלושה בסך הכול. אתה רוצה שאני אעזור לך לספור עד חמש? יאללה. אימאן אחת, אתה שתיים, ולדי שלוש, רם ארבע, מיכאל חמש.
אני אומר שצריך לסיים את היום בטוב, היה פה הומור, למידה, מה יש לכם אתם?
מיכאל. את רוצה ל - - -
אימאן ח'טיב יאסין (רע"מ – הרשימה הערבית המאוחדת):
אני רק רוצה שתשמעו מה שאני אומרת. כי דווקא אני אומרת דברים רציניים.
נכון, אימאן, ואת גם מחכה בסבלנות.
אימאן ח'טיב יאסין (רע"מ – הרשימה הערבית המאוחדת):
אוקיי. אז בטח אתם יודעים שיש חיסרון של 5,400 מורות ומורים בחברה היהודית, מחסור, אבל אני לא בטוחה שאתם יודעים - -
שיש עודף בגליל.
אימאן ח'טיב יאסין (רע"מ – הרשימה הערבית המאוחדת):
- - שיש לנו 14,000 בעיקר מורות בחברה הערבית, בעיקר בגליל.
ב-9 אין תוכן, זה בעצם הסתייגות 10, במקום שליש יבוא חצי.
אימאן ח'טיב יאסין (רע"מ – הרשימה הערבית המאוחדת):
אני רוצה להגיד עוד מידע שאלפי מורות ערביות מלמדות בדרום וחלק גדול מהן נוסעות כל יום מהצפון לדרום וחוזרות בחזרה. המצער שיש חלק לא מבוטל שמסיעות איתן את התינוקות שלהן לדרום כי אין להן איפה לשים את הילדים ומי שישים אותם בגן ומי שיחזיר אותם ויקבל אותם בחזרה.
חברת הכנסת אורית סטרוק, תנו לה לסיים בבקשה.
אימאן ח'טיב יאסין (רע"מ – הרשימה הערבית המאוחדת):
לא רק זאת.
תודה. מי בעד ההסתייגות? מי נגד? תודה, שבע חמש, ההסתייגות לא עברה.
הצבעה
בעד – 4
נגד – 7
לא אושר.
שבע ארבע.
אימאן ח'טיב יאסין (רע"מ – הרשימה הערבית המאוחדת):
אני גם מדברת ברצינות.
תודה, ביטון, אנחנו מכבדים את זה.
אימאן ח'טיב יאסין (רע"מ – הרשימה הערבית המאוחדת):
אני רוצה להגיד שבשנה שעברה - - -
למה דווקא כשאימאן מדברת אתה מפריע? שמת לב? כשהחברים שלך דיברו לא הפרעת, לאימאן אתה מפריע.
אני אלמד אותך מה זה גזענות שבשתיקה, אתה אפילו במסדרון לא אומר לי שלום. זה ציטוט.
מיכאל, אני אקרא אותך לסדר.
אימאן ח'טיב יאסין (רע"מ – הרשימה הערבית המאוחדת):
אני מסכימה איתך לגביו.
אנחנו נשחט כבש, נעשה סולחה.
אימאן ח'טיב יאסין (רע"מ – הרשימה הערבית המאוחדת):
אתם שניים שונים אחד מהשני לגמרי. ינון, תשמור על עצמך.
ואני חושב שבאווירה אופטימית זאת נעבור להצבעה.
אימאן ח'טיב יאסין (רע"מ – הרשימה הערבית המאוחדת):
לא, אני רוצה לנמק. אני רוצה להגיד לכם שבשנה שעברה 3,600 מורות בעיקר ביקשו העברה מתוכן בכל הארץ רק עברו 98.
מי בעד ההסתייגות? מי נגד? שבע ארבע, מי נמנע? אין נמנע. ההסתייגות לא עברה.
הצבעה
בעד – 4
נגד – 7
נמנעים – אין
לא אושר.
אתה רוצה? אפשר להצביע על כולם ביחד. הוא רוצה להצביע ביחד על הכול, רם.
אימאן ח'טיב יאסין (רע"מ – הרשימה הערבית המאוחדת):
לא, לא.
אם זמן הדיבור שלך חצי שעה תדברי על הכול.
אימאן ח'טיב יאסין (רע"מ – הרשימה הערבית המאוחדת):
לא.
אני לא חושב שבכלל צריך לנמק דבר כזה.
אימאן ח'טיב יאסין (רע"מ – הרשימה הערבית המאוחדת):
לא, לא.
אני אומר לך שזה מובן. חבל, את סתם תהרסי. לא מפריע לי, אבל סתם תהרסי.
אימאן ח'טיב יאסין (רע"מ – הרשימה הערבית המאוחדת):
אני בכוונה רוצה לנצל את ההזדמנות ושהאולם ישמע מה קורה בתוך החברה הערבית. פשוט מאוד, אני רוצה להעלות כאן סוגיה מאוד מאוד חשובה בכל הנושא - - -
אבל כואב לי, למה הן לא הולכות להייטק?
אימאן ח'טיב יאסין (רע"מ – הרשימה הערבית המאוחדת):
בכל הנושא של שיבוץ מורות ומורים. מורים שמבקשים להשתבץ במרץ המסך נסגר בפניהם בספטמבר ואז פתאום אחר כך אנחנו רואים שמורים או מורות, שבכלל זה לא התור שלהם, נכנסים ומשתבצים.
זה הממשלה הקודמת גזענית.
אימאן ח'טיב יאסין (רע"מ – הרשימה הערבית המאוחדת):
אז נתקן עכשיו.
הסתייגות 14, אחרי 'מפלגות כאמור' יבוא 'ובתנאי שניהלו הסכם קואליציוני משותף'.
אימאן ח'טיב יאסין (רע"מ – הרשימה הערבית המאוחדת):
אני ממשיכה את הסיפור של המורות. בשנה שעברה בוועדת המשנה שעמדתי בראשה הגשתי המלצות לוועדה, אחת ההמלצות שאם לבן משפחה מדרגה ראשונה יש מקרה הומניטרי המורה יוכל או תוכל להגיש בקשה למעבר והבקשה שלה תתקבל, אבל מה? במשרד החינוך קבעו שהם לא הולכים לפי החוק מה זה קרבה מדרגה ראשונה ואמרו שזה רק בן או בת, לאותה משפחה גרעינית, בן זוג או בת זוג.
למה? אין לה כלום נגדי.
אימאן ח'טיב יאסין (רע"מ – הרשימה הערבית המאוחדת):
הוא לא מפריע לי.
מה, זה קורבן ערבית?
אימאן ח'טיב יאסין (רע"מ – הרשימה הערבית המאוחדת):
באתי לעשות עבודה - - -
תעשה אחת שתיים שלוש.
אימאן ח'טיב יאסין (רע"מ – הרשימה הערבית המאוחדת):
גם בזה אתה טועה.
בבקשה.
אימאן ח'טיב יאסין (רע"מ – הרשימה הערבית המאוחדת):
אנחנו נמשיך בעניין של החינוך ונדבר על בתי הספר המוכר הלא רשמי. אני אגיד שאנחנו הצלחנו בקדנציה הקודמת להביא קצת כסף לתת מענה חלקי למה שצריך שיהיה בחוק. אם יש חוק חינוך חובה וחינם אז צריך ליישם אותו ולא צריך להוציא חלק מילדי ותלמידי המדינה ולהפלות אותם לרעה.
הסתייגות 16. אחרי 'חברי הסיעה לפחות' יבוא 'או כל חבר סיעה בודד המשמש כיו"ר ועדה, חבר ועדה, שר או סגן שר בממשלה המיועדת'.
בבקשה.
אימאן ח'טיב יאסין (רע"מ – הרשימה הערבית המאוחדת):
אתם יודעים שבנושא של שיבוץ מורים, רק בחברה הערבית זה קורה, יש מנגנון של ניקוד ונקודות זיכוי כדי שיוכל להיות מדורג כאילו במקום - - -
למה רק בחברה הערבית?
אימאן ח'טיב יאסין (רע"מ – הרשימה הערבית המאוחדת):
לא יודעת, ככה קבעו במשרד החינוך. אחד הקריטריונים שמורֶה או מורָה יכולים לקבל ניקוד גבוה ולהשפיע על הניקוד זה שנות ותק, כמה שנים הוא לימד בפועל. אז מה שקורה, בבתי הספר של המוכש"ר הוותק לא נחשב. אפילו אם אתה מלמד 20 שנה ואתה המורֶה או המורָה הכי טובים בעולם אתה תבוא עם אפס נקודות בסעיף הזה, וצריך לשנות.
נכון. מי בעד ההסתייגות? ירים את ידו. מי נגד? מי נמנע? ההסתייגות לא התקבלה.
הצבעה
לא אושר.
אני הצבעתי נגד ההסתייגות, אבל אני בעד מה שאמרת.
אימאן ח'טיב יאסין (רע"מ – הרשימה הערבית המאוחדת):
אני שמחה לשמוע ומקווה שתפעל גם בשביל זה.
את רוצה לנמק או שנצביע?
אימאן ח'טיב יאסין (רע"מ – הרשימה הערבית המאוחדת):
לא, אני רוצה לנמק.
יש לה נימוקים טובים.
אימאן ח'טיב יאסין (רע"מ – הרשימה הערבית המאוחדת):
עוד מידע שאתם צריכים לדעת, שכמעט שאין אף אישה, כמעט כמעט, אף אישה ערבייה דירקטורית בחברה ממשלתית למרות שיש לנו רבות. אני לא אגזים ואגיד שיש לנו מאות, לפחות יש לנו עשרות שבטוח מעל ל-200 ומשהו.
למה אין?
אימאן ח'טיב יאסין (רע"מ – הרשימה הערבית המאוחדת):
פשוט מאוד, אני אביא דוגמה את עצמי. יש לי תעודה שעברתי את ההשתלמות, ותק של 20 שנה בניהול מתנ"ס ובייסוד מתנ"סים, ותק של 11 שנים בהקמת ו - - -
ולמה את לא דירקטורית בחברה?
אימאן ח'טיב יאסין (רע"מ – הרשימה הערבית המאוחדת):
ניגשתי לנבחרת ולא קיבלו אותי.
אבל אני יודע למה לא קיבלו אותך.
אימאן ח'טיב יאסין (רע"מ – הרשימה הערבית המאוחדת):
למה?
בגלל שאת חרדית.
אימאן ח'טיב יאסין (רע"מ – הרשימה הערבית המאוחדת):
בגלל שאני ערבייה. בגלל זה אני אומרת לך כל הזמן שאנחנו באותה סירה וצריך לפעול ביחד.
אני רוצה להגיד לך, כשאנחנו נעשה פה קואליציה ואנחנו נהיה בשלטון, הערבים והחרדים, אנחנו לא נקפח את החילוניים.
אימאן ח'טיב יאסין (רע"מ – הרשימה הערבית המאוחדת):
אני איתך.
אתה יודע מה הבעיה שלכם? שאתם כל היום מדברים על חילוניים ודתיים, אבל הקבוצה הכי חשובה זה המסורתיים, ואני מייצג את המסורתיים.
לא שלא לקפח, אני שוכח שאני לא יכול לעשות את הקואליציה עם המסורתיים.
אימאן ח'טיב יאסין (רע"מ – הרשימה הערבית המאוחדת):
הרב גפני, אני רוצה להגיד לך - - -
אבל לא מזכירים את המסורתיים, הם לא קיימים, כל הזמן אומרים דתיים-חילוניים.
כל ההסתייגויות נראות אותו דבר.
אימאן ח'טיב יאסין (רע"מ – הרשימה הערבית המאוחדת):
לא, אני רוצה להגיד לכם עוד אינפורמציה לגבי נשים ערביות. זו המומחיות שלי ובשביל זה אני כאן.
אז אולי תיתני את כל האינפורמציה - - -
אימאן ח'טיב יאסין (רע"מ – הרשימה הערבית המאוחדת):
לא, לא, לא, אחת אחת. אתם יודעים שנשים ערביות חולות בסרטן שד בגילאים יותר צעירים מאשר הנשים היהודיות?
זה בגלל המדורות, נראה לי.
אימאן ח'טיב יאסין (רע"מ – הרשימה הערבית המאוחדת):
ואתם יודעים שקופות החולים מסרבות להפחית את הגיל של בדיקת חינם לגיל יותר צעיר?
אנחנו נברר את זה בהסתייגות הבאה. מי בעד ההסתייגות? מי נגד? מי נמנע? ההסתייגות לא התקבלה.
הצבעה
לא אושר.
היושב ראש, אני חושב שקם לנו פה איזה מועדון צחוקים, סטנדאפ, כל החמישייה הזאת לא מפסיקה לצחוק.
בבקשה. את מנמקת?
אימאן ח'טיב יאסין (רע"מ – הרשימה הערבית המאוחדת):
אני מנמקת. עוד אינפורמציה על המונדיאל האחרון, על קטאר שהצליחה להפתיע את העולם ברמה וביכולת של לארגן אירוע ברמה בין לאומית.
השאלה באיזה מחיר.
אימאן ח'טיב יאסין (רע"מ – הרשימה הערבית המאוחדת):
כל כך מתוקתק. במחיר שבכל מקום בעולם - - -
במחיר של - - -
אימאן ח'טיב יאסין (רע"מ – הרשימה הערבית המאוחדת):
ולדי, אל תיכנס - - -
של מותם של אלפי פועלים. זו האמת.
אימאן ח'טיב יאסין (רע"מ – הרשימה הערבית המאוחדת):
ולדי, אל תיכנס לזירה הזאת. בוא תסתכל בתוך הבית שלך, מה שקורה בישראל, מבחינת שכר מינימום, מבחינת - - -
אבל את מדברת על קטאר, לא על ישראל.
אימאן ח'טיב יאסין (רע"מ – הרשימה הערבית המאוחדת):
לא, לא, לא, אז אם אתה נכנס למקום הזה אז תסתכל על ישראל - -
כן, אני נכנס למקום הזה.
אימאן ח'טיב יאסין (רע"מ – הרשימה הערבית המאוחדת):
- - ותגיד מה עושים גם עם עובדים פלסטינים - - -
כי חשוב להיכנס למקום הזה. כי המחיר של המונדיאל הזה היה מאוד מאוד כבד.
אימאן ח'טיב יאסין (רע"מ – הרשימה הערבית המאוחדת):
לא נותנים להם - - - .
את תומכת בזה? אני לא מבין את האמוציות האלה.
אימאן ח'טיב יאסין (רע"מ – הרשימה הערבית המאוחדת):
אני לא - - -
מספר 20, אחרי 'חברי הסיעה לפחות' יבוא 'או כל חבר סיעה שנבחר בעשירייה הראשונה של הסיעה ולא מונה לשר'.
לא קרה כלום.
אימאן ח'טיב יאסין (רע"מ – הרשימה הערבית המאוחדת):
לא, אני רוצה להמשיך על המונדיאל, כדי להגיד כמה מרוקו הסבה לנו גאווה.
גם לנו.
אימאן ח'טיב יאסין (רע"מ – הרשימה הערבית המאוחדת):
אוקיי.
אבל יש יותר מרוקאים יהודים מאשר מרוקאים ערבים פה בארץ.
אימאן ח'טיב יאסין (רע"מ – הרשימה הערבית המאוחדת):
אני שמחה שיש שותפים לגאווה הזאת ואני שמחה על השחקנים - - -
למרות שכל השחקנים בכלל לא ממרוקו כמעט שם.
אימאן ח'טיב יאסין (רע"מ – הרשימה הערבית המאוחדת):
לא, לא, כולם ממרוקו.
לא, לא כולם נולדו במרוקו.
אימאן ח'טיב יאסין (רע"מ – הרשימה הערבית המאוחדת):
כולם ממרוקו.
חברים, יש משהו מיוחד במדינה הזאת, מרוקו, שאנשים אפילו דור שני ושלישי מחוברים לזה. מלך מרוקו לפני שנתיים העניק תעודות הוקרה למרוקאים שאפילו לא נולדו שם, שהם בנים למשפחות ואני חושב שזה קשר מאוד מיוחד.
בבקשה.
אימאן ח'טיב יאסין (רע"מ – הרשימה הערבית המאוחדת):
בהמשך למרוקו אני רוצה להגיד לכם, אני לא יודעת אם אתם יודעים, אני בוגרת עתודת 120 של שחרית. העתודה הזאת בעיקר מנסה ליצור כאילו קבוצה של פוליטיקאים חברי כנסת, חברות כנסת, שמאמינים בקיום משותף ובטוב משותף. במסגרת הלימודים האלה יש מנהג שנוסעים למרוקו ועושים סיורים שם במשך שבועיים ואני רוצה להגיד לכם, הלוואי שתצאו ללמוד ממה שקורה במרוקו, על קיום משותף אמיתי, על מקום וכבוד שנותנים ליהודים שם, על בתי קברות שמצוחצחים ומפעילים שם עובדים ואנשים כמעט 24 שעות.
מעניין. מי בעד ההסתייגות?
אימאן ח'טיב יאסין (רע"מ – הרשימה הערבית המאוחדת):
מעניין, הא?
תדעי לך, את עשית את הדבר הכי רציני פה, באת עם הרצאה מפורקת לחלקים.
את יכולה להמשיך עכשיו.
אימאן ח'טיב יאסין (רע"מ – הרשימה הערבית המאוחדת):
לגבי מה שקורה במרוקו על טוב משותף. אני רוצה להגיד לכם שבמרוקו בתים של יהודים עדיין רשומים על השם שלהם והם בתחילת כל חודש מקבלים את השכר בווסטרט יוניון. אתם יכולים לתאר לעצמכם שכזה דבר קורה כאן?
והסורים.
אימאן ח'טיב יאסין (רע"מ – הרשימה הערבית המאוחדת):
אני לא יודעת להגיד, אני עכשיו - - -
איפה? טיבי הלך, אמר לקדאפי מלך מלכי המלכים.
אימאן ח'טיב יאסין (רע"מ – הרשימה הערבית המאוחדת):
כשאני אסע ללוב או לעירק - - -
רגע, אימאן, אז את בעד שיהיה מלך?
אימאן ח'טיב יאסין (רע"מ – הרשימה הערבית המאוחדת):
איפה?
מלך פותר את הבעיה כנראה. במרוקו יש מלך, הכול מסודר.
אימאן ח'טיב יאסין (רע"מ – הרשימה הערבית המאוחדת):
אז מי המלך שלכם?
מה זאת אומרת? ביבי.
אימאן ח'טיב יאסין (רע"מ – הרשימה הערבית המאוחדת):
תציעו ונחשוב על זה.
ועכשיו יש קבוצה, מהסתייגות 24 עד הסתייגות 104, בכולם מחליפים במקום שליש ואז יש רשימה - - -
עשירית, אחד חלקי 20, שניים חלקי 20 וכו' עד תשעה חלקי 100.
אימאן ח'טיב יאסין (רע"מ – הרשימה הערבית המאוחדת):
אנחנו נצא להתייעצות.
היא רוצה התייעצות.
אימאן ח'טיב יאסין (רע"מ – הרשימה הערבית המאוחדת):
התייעצות סיעתית.
אז אולי נעשה אם זו הצבעה אחת ותצאו להתייעצות?
אימאן ח'טיב יאסין (רע"מ – הרשימה הערבית המאוחדת):
לא, לא, לא.
רק נגיד שהוגשו בקשות רשות דיבור גם לסיעת העבודה ולחד"ש ותע"ל, אנחנו נשלב אותם.
אימאן ח'טיב יאסין (רע"מ – הרשימה הערבית המאוחדת):
אנחנו גם מבקשים רשות דיבור. זה כתוב כאן.
אתם הגשתם הסתייגויות.
אימאן ח'טיב יאסין (רע"מ – הרשימה הערבית המאוחדת):
לא, אנחנו ביקשנו.
ארבל, היות שהוגשו בקשות לרביזיה על ההצבעות אז אנחנו נקיים כאן כעבור חצי שעה בשעה רבע לשמונה את ההצבעות על הרביזיות ולאחר מכן, אם הרביזיות לא יתקבלו, אנחנו נעלה למליאה את החוק הזה.
הצבעה על החוק.
אימאן ח'טיב יאסין (רע"מ – הרשימה הערבית המאוחדת):
מה, זה אומר שמחר בטוח יש מליאה?
בסדר, הלשכה המשפטית זה חלק מהעניין של הוועדה. לאחר מכן במליאה יש פקק עם עוד כמה חוקים. ברבע לשמונה אנחנו מתכנסים מחדש להצביע על הרביזיות.
(הישיבה נפסקה בשעה 19:15 ונתחדשה בשעה 19:45.)
כי זו החלטה של יו"ר הוועדה, הוא לא חייב. קיימנו דיון ארוך על כל ההסתייגויות ויו"ר הוועדה יכול לקבוע - - -
ברמת העיקרון אין חובה לקיים דיון על הרביזיות. אין חובה כזו. אנחנו עשינו את זה בכנסת ה-24. יסמין, בכנסת ה-24 - - -
אני לא בטוח שאין פה אף אחד מישראל ביתנו, ינון. אני מציע לך להתבטא בזהירות.
אין בעיה. אני הגשתי את הרביזיה, אדוני, כי אני מוחה כנגד המתקפה על הדמוקרטיה הישראלית וכנגד העברת חוקים פרסונליים רטרואקטיביים מושחתים שמהווים אות קלון לכנסת ה-25. תודה.
אני הגשתי את הרביזיה, אדוני, כי אני מוחה כנגד המתקפה על הדמוקרטיה הישראלית וכנגד העברת חוקים פרסונליים רטרואקטיביים מושחתים שמהווים אות קלון על הכנסת ה-25.
תנוח דעתך, עידית. אני יודע על מה אנחנו – הם עם הידיים למעלה.
כן, כן. היו מקרים בעבר. את היית בצד השני, הצבעתי איתם. מה לעשות? את היית אז בקואליציה, לא ידעת מה להצביע.
לא, אני אמרתי שכן. אבל עם כל הכבוד אני אתן 70 נימוקים שכל הזמן יהיה מושחתים, ואתם רטרואקטיביים והכול אותו דבר.
בסדר, בסדר, לא, אנחנו פה היינו מלכי העולם, מה נגיד לך? הרגשנו פה על המאדים. על כל פנים אני אמרתי, אתה יכול לנמק, אבל אני לא אתן לך לנמק את הכול, זה נראה לא לעניין ואני לא חושב שעל פי התקנון אני צריך לעשות את זה.
אני הגשתי את הרביזיה כי אני ממשיך למחות נגד המתקפה על הדמוקרטיה הישראלית ונגד הניסיון שלכם להעביר חוקים פרסונליים רטרואקטיביים מושחתים שמהווים קלון לכנסת ה-25.
אתה יודע מה? אני לא צריך עזרה. אני מודה לך על הניסיון, אבל אני נמצא פה עכשיו והגשתי את הרביזיות כדי למחות כנגד המתקפה - - -
כנגד המתקפה שלכם נגד הדמוקרטיה הישראלית והניסיון שלכם להעביר חוקים פרסונליים רטרואקטיביים מושחתים שמהווים אות קלון לכנסת ה-25.
אפשר רק להוסיף שגם בסעיף הזה יש לנו מידע כי אלה חמישה חברי כנסת ולא ארבעה?
תשעה נגד, חמישה בעד, אחד נמנע. הרביזיה לא התקבלה.
הצבעה
בעד – 5
נגד – 9
נמנעים – 1
לא אושר.
אז אני ממשיך למחות כנגד המתקפה שלכם על הדמוקרטיה הישראלית והניסיון הפסול שלכם להעביר חוקים פרסונליים רטרואקטיביים מושחתים שמהווים אות קלון לכנסת ה-25.
אז אני ליבי ליבי, אדוני היושב ראש, עם ארבעת הח"כים של הליכוד שאוטוטו רצו להתפצל והחוק הזה ימנע מהם.
אתה אומר דברים נכונים, אבל אני רוצה להגיד לך, אנחנו כבר יום שלם שמענו את הנימוק הזה, עכשיו אנחנו עוסקים בנימוק על הרביזיה.
תודה רבה, אדוני. אני הגשתי את הרביזיה כי אני ממשיך למחות כנגד המתקפה שלכם על הדמוקרטיה הישראלית והניסיון מבחינתי פסול להעביר חוקים פרסונליים רטרואקטיביים מושחתים שמהווים אות קלון לכנסת ה-25. תודה רבה.
אתה זוכר מה הם היו עושים? תסתכלו כמה מבזבזים את הזמן, את הכסף של הכנסת, את העובדות, את הכול הם היו עושים.
סליחה, אני הצבעתי על רביזיה שהיה בה במשפט גם צ'ולנט וגם רכיבה על בימבה. אני זוכרת את זה.
- - המתקפה שלכם על הדמוקרטיה הישראלית והניסיון הפסול להעביר חוקים מושחתים פרסונליים רטרואקטיביים שמהווים אות קלון, אדוני, על הכנסת ה-25. תודה רבה.
מי בעד? מי נגד? מי נמנע? הוא נמנע. הרביזיה לא התקבלה.
הצבעה
בעד – 2
נגד – 9
נמנעים – 1
לא אושר.
אני נמצא כאן כדי למחות כנגד המתקפה שלכם על הדמוקרטיה הישראלית והניסיון הפסול להעביר חוקים פרסונליים רטרואקטיביים מושחתים שמהווים אות קלון לכנסת ה-25. תודה רבה.
אני חושב שלמה שהם הגישו את הרביזיה, זה בגלל שהוא רוצה למחות על המלחמה נגד הדמוקרטיה הישראלית. מי בעד? מי נגד? מי נמנע? הרביזיה לא התקבלה.
רביזיה לא כותבים, רביזיה אומרים 'רביזיה' וזהו. אפילו לא היה צריך להגיד, אני אמרתי כשהאופוזיציה הגישה רביזיה על הכול, אני אמרתי את זה. האמת שהוא לא הגיש.
לא, הגישו על העגבניות והיו חילוקי דעות באופוזיציה האם זה עגבניות ירוקות או אדומות, לא הגיעו להסכמה, ביטלו את הרביזיה.
כי אני מוחה כנגד המתקפה שלכם כנגד הדמוקרטיה שלכם והניסיון הפסול להעביר חוקים פרסונליים רטרואקטיביים מושחתים שמהווים אות קלון, אדוני, לכנסת ה-25.
אני אנמק. 110. אנחנו רוצים לחזור ולטעון שלוועדה הזאת אין סמכות לדון בתיקון של החוק מפני שזו ועדת כספים - - -
לא, היית צריכה להיות יותר ברורה כי הרביזיה אומרת בצורה מאוד ברורה שהתיקון ייכנס בחגיגות 100 שנה למדינת ישראל. זה נימוק מאוד חשוב.
הקצב של גפני תופס אותי באותה הצבעה בשלוש קריאות, בעד, נגד ונמנע.
אני כבר מפחד להרים את היד. אני לא יודע למה אני מרים.
הצבעה
לא אושר.
אני הגשתי את הרביזיה כי אני בעצם, גם נמצא כאן כי אני מוחה כנגד המתקפה שלכם כנגד הדמוקרטיה הישראלית והניסיון הפסול שלכם להעביר חוקים פרסונליים רטרואקטיביים מושחתים שמהווים, אדוני, אות קלון לכנסת ה-25.
אם אפשר רק להגיד לחברי הכנסת החדשים, בלי להיפגע, אפשר להחליף ידיים מדי פעם, באמת יהיה לכם יותר נוח.
במיוחד כלפיך, ולדימיר בליאק, שאתה מגיע ויושב כאן ואנחנו מעריכים את הישיבה הזאת ואת הנימוק הזה.
אני הגשתי את הרביזיה כי אני מוחה, אדוני, כנגד המתקפה שלכם כנגד הדמוקרטיה הישראלית והניסיון הפסול להעביר חוגים פרסונליים רטרואקטיביים מושחתים שמהווים אות קלון לכנסת ה-25. תודה רבה.
אני. 195. אני נמצא פה, אדוני, והגשתי את הרביזיה כי אני מוחה כנגד המתקפה שלכם נגד הדמוקרטיה הישראלית והניסיון הפסול להעביר חוקים פרסונליים רטרואקטיביים ומושחתים שמהווים אות קלון, אדוני, לכנסת ה-25. תודה רבה.
אדוני היושב ראש, מתן כהנא גם נמנע, גם בעד, גם מתנגד, כולם ביחד.
עכשיו 220. מי בעד? מי נגד? מי נמנע? לא התקבל.
הצבעה
בעד – 6
נגד – 9
נמנעים – אין
לא אושר.
אני חושב שכמדומני כבר אמרתי את זה, אבל חשוב לי שהדברים יישמעו. אני הגשתי את הרביזיה כי אני ממשיך למחות כנגד המתקפה שלכם נגד הדמוקרטיה הישראלית והניסיון הפסול להעביר חוקים פרסונליים רטרואקטיביים מושחתים שמהווים אות קלון לכנסת ה-25.
עשר חמש. סופרים תמיד, תמיד כשתרצה לדעת מה התוצאה תשאל.
הצבעה
בעד – 5
נגד – 10
נמנעים – אין
לא אושר.
לא למחות על הדמוקרטיה, למחות נגד המתקפה על הדמוקרטיה והניסיון הפסול להעביר חוקים פרסונליים רטרואקטיביים ומושחתים שמהווים אות קלון, אדוני, על הכנסת ה-25.
רק יש לי בקשה בנימוק הבא של ולדימיר, שיגיד את זה הפוך. עד עכשיו הוא אמר את זה ישר, עכשיו שיגיד את זה הפוך.
כשלא האמנתי במשהו באתי ואמרתי. מספיק, צריך לגלות בגרות. כשאתה לא מאמין במשהו לבוא ולעשות מעשה.
בלי שאני מכיר פה אף אחד. אז אם אני היום יושב כאן אז כנראה שאני יודע מה אני עושה.
שמישהו ידריך אותי להיכנס לקובץ. אנחנו צריכים עזרה טכנית.
וליד, אני מבקש מהחברים לתת כבוד לרע"מ ולכן אם ווליד יגיד שהוא רוצה לנמק אחת מההסתייגויות אז אנחנו נאפשר לו, רק אני מבקש שלא תמחה על הדמוקרטיה הישראלית.
אדוני היושב ראש, היות שמדובר ברביזיה שלנו אני נותן ייפוי כוח לוולדימיר שינמק.
ראשית, אני מודה לכם על הנדיבות, ודבר שני, אני משער שמפלגת רע"מ הגישו את הרביזיה, אני דווקא לא רוצה כרגע לדבר על הדמוקרטיה הישראלית שנמצאת בסכנה, אבל אני רוצה למחות כנגד הניסיון הפסול שלכם להעביר חוקים - - -
להעביר חוקים פרסונליים רטרואקטיביים מושחתים שמהווים אות קלון לכנסת ה-25. ועוד משפט, אדוני. אנחנו הגשנו המון הסתייגויות, אנחנו רוצים להסיר חלק מהן, אני אעביר את המסמך באופן מסודר ליועצת המשפטית. תודה רבה.
יפה. אבל אני מקבל את ההערה של ווליד, בגלל שאתה הגשת פה עכשיו את הנימוקים על הרביזיה בשם רע"מ, אז המחאה שלך זו לא מחאה שלך, זו מחאה של ווליד.
האמת שאני מוחה בשם כל חברי הוועדה, כי אני חושב שהדמוקרטיה הישראלית היא חשובה לכולכם.
סיימנו? ולדימיר, אתה מקבל עוד – ואני רוצה לדעת ממך, אתה אמרת שאתה מסיר חלק מההסתייגויות, כמה זמן מליאה אתם רוצים? אתה יודע מה? לפני שאני - --
מכיוון שמשמעות ההסתייגויות היא על זמן המליאה העתידי וכרגע יש לנו זמן מליאה ארוך מאוד אז אני מבין שיכול להיות לכם התלבטויות, אבל אנחנו עוד מדברים על תחילת שבוע וחנוכה ואנחנו רוצים כבר היום כדי שנדע לגבי יום ראשון. אנחנו הולכים גם לקיים דיון על זה בוועדה המסדרת תיכף, בדיוק בהתאם לזה. אז אני מבין שיכולות להיות לכם החלטות על הסתייגויות כאלה או אחרות, אבל בסופו של דבר - - -
אז אני אומר, אתה צריך לתת את התשובה. אני רוצה להוציא מפה נוסח להדפסה. אתה לא יכול להשאיר אותם, אז תגיד מה הסרת.
את יודעת להגיד בגדול כמה הסתייגויות יש וכמה דוברים כדי שנדע על כמה זמן מליאה מדובר?
אני הגשתי לא מעט רביזיות וגם ניסיתי לנמק אותן והסיבה שהגשתי את הרביזיות זה כי אני מוחה כנגד הניסיון שלכם - - -
כי אני מוחה כנגד הניסיון שלכם להעביר חוקים פרסונליים רטרואקטיביים מושחתים שמהווים אות קלון לכנסת ה-25. תודה שהקשבת לי.
הצעת חוק הכנסת של התפלגות סיעה, הצעת החוק הזאת שאנחנו קיימנו עליה דיון ארוך, גם בקריאה ראשונה וגם בקריאה השנייה והשלישית, ומכיוון שחבר הכנסת בליאק מבקש התייעצות סיעתית, מעניין על מה אתה הולך - - -
הצעת חוק הכנסת (תיקון מספר 52) (מספר חברי כנסת הנדרש להתפלגות סיעה), התשפ"ג-2022. מי בעד? הצעת החוק הזאת לקריאה שנייה ושלישית? ירים את ידו.
אני הולך להגיד את זה. החוק עבר בקריאה שנייה ושלישית, ולדימיר הגיש רביזיה ב-8:47, כעבור חצי שעה אנחנו נצביע על פי התקנון על הרביזיה, ב-9:17 נצביע. בינתיים אני לא נועל את הישיבה, אני עושה הפסקה.
האירוע הוא כזה, הוא מאוד פשוט, האירוע של שינוי ההסתייגויות וההחלטה על זמן ההצבעה הוא אירוע שנעשה בחלק מהמאבק הפרלמנטרי של האופוזיציה.
ולדימיר, תן לי רגע. יש שתי אפשרויות, אני אומר לך ככה, מה קרה? וזו הבעיה המשפטית שהם צריכים לתת תשובה. הבעיה המשפטית שאת צריכה לתת תשובה, ההסתייגויות הוגשו בשם כל הסיעה ועכשיו בעצם אתם אומרים מסירים את כל חברי הסיעה מלבד חבר אחד שנשאר על ההסתייגויות, החבר הזה על ההסתייגויות האלה והחבר הזה על ההסתייגויות האלה. מכיוון שכל ההסתייגויות הוצבעו - - -
נכון. במחנה הממלכתי כך היה. אצלכם יש מספר הסתייגויות עם מספר חברים, לא כל הסיעה. אבל בהצבעה הצביעו עליהם כעל כל הסיעה, זה לא הסתייגויות, כמו שאמר ינון אזולאי, שהתחילו וסיימו את דרכם עם אותו מציע. יש פה שינוי, הצבענו עליהם כקבוצת מציעים מסוימת - - -
הקטנה זה שינוי, יש שינוי, הצבענו עליהם כהסתייגויות סיעתיות, קרתה הקטנה, אני לא אשתמש במילה שינוי, הייתה הקטנה במציעים ועכשיו אתם רוצים להשאיר את זה כך. השאלה שנשאלת לייעוץ המשפטי שיצטרך לתת תשובה, האם מדובר באירוע שמאפשרים אותו, בהתאם לינון אזולאי, מה היה בעבר, אני מציע שתדברו, ואפשרות שנייה, ופה אני אומר שאני בא לקראתם, אם לא ניתן אני מציע, היושב ראש, תגיד לאופוזיציה - - -
אז אני אומר לך מה ההצעה שלי לוועדה. אם לא ניתן, כי באמת מסיבה כלשהי, כי אי אפשר להחליף באמצע אחרי שכבר נגמר, נניח, אז אני אומר מה אפשר לעשות, אחת משתיים, או להשאיר את כולם כפי שהיה בהצבעות, ותשאיר את כל הרביזיות, או אם הם רוצים להוריד את הכול, שיורידו את הכול, להחלטתם. אתה מבין? ואז אתה אומר להם, האירוע התנהל – אני לא יודע, אולי אפשר.
ווליד, רק דקה. יש פה תהליך ואי אפשר להגיד הקטנה של מספר המסתייגים, או הגדלה של מספר המסתייגים, השאלה אם מבחינה תקנונית משפטית כאשר אנחנו מצביעים על קבוצה.
כן. הציעו הסתייגות, הצבענו על הקבוצה. התקבל, עבר, לא עבר, זה הולך למליאת הכנסת, פתאום באים ואומרים אנחנו משנים את השמות, אנחנו באים ואנחנו אומרים שיש קבוצה שמשאירה את ההסתייגות על הסתייגות אחת וקבוצה אחרת שמה את זה על הסתייגות שנייה. יש משמעות להקטנת המספר, כמו שיש משמעות להגדלת המספר. אפשר לעשות דבר כזה או לא?
אדוני, אין פה חברי כנסת חדשים שמגישים עכשיו הסתייגויות. זה אותם חברי כנסת, רק יש הקטנה של מספר חברי הכנסת.
רבותיי, עם כל הכבוד, אנחנו מבקשים לדעת האם זה אפשרי, כן או לא, מבחינה משפטית. שאלנו את היועצת המשפטית.
לא, זה מציעים, לא כמות, לא ביטלת. אם היית מבטל את ההסתייגויות. לא ביטלו, לא הסירו, אמרו, זה הוגש והוצבע.
גפני, היו פה דוברים של, לא יודע מה, 20 שעות, 30 שעות, באה האופוזיציה ואומרת אנחנו - - -
בקצרה. כשבאה האופוזיציה והיא צוברת את הזכות לדבר עשרות שעות והיא אומרת: אנחנו נלך לקראת הדיון להקטין את המעמסה ונייצר דיון של שש או חמש שעות, אז זאת הליכה לקראת. אז יענישו אותנו על הדבר הזה?
כן, כמה משפטים. השאלה עכשיו לא השעות שצריך לדבר ולא לדבר.
בדיוק, השאלה עכשיו האם לאחר שבליאק אמר שהם מפחיתים את מספר המגישים ואתה קיבלת את זה והצבענו על החוק בקריאה שנייה ושלישית, האם אחרי כל זה אפשר להתווכח על הדבר הזה? זו השאלה המשפטית.
אז השאלה שרציתי להתחיל ממנה צעד אחד אחורה. כיוון שקיבלנו עכשיו את ההסתייגויות האלה ולא היה לנו זמן להסתכל מול הקבצים המקוריים, קודם-כל כל ההסתייגויות שנמצאות כאן בקבצים שקיבלנו אלה הסתייגויות שכבר דנו בהן והצבענו עליהן, אין פה שום שינוי מהסתייגויות שדנו והצבענו עליהן. אז עכשיו מבקשים חברי הכנסת, חלקם, להסיר את ההסתייגות שלהם ולהשאיר, כך שרק חלק מחברי הכנסת יגישו את ההסתייגויות, והם יכולים לעשות את זה.
הקבצים המקוריים הופיעו בשם הסיעה וכרגע להבנתי חברי הכנסת שמופיעים פה עכשיו הם ממש נקובים בשם, יש הסתייגויות לחבר הכנסת מיכאל ביטון, לחברת הכנסת שרן השכל, לחבר הכנסת מתן כהנא.
אבל מתוך סיעה הם נתנו שמות עכשיו על כל הסתייגות, האם יש בזה שוני ברמה המשפטית?
רגע, שאלה נוספת ליועצת המשפטית, אפשר, אדוני היושב ראש? האם אפשר להגיש את ההסתייגויות ופשוט להניח בלי לנמק אותן, עדיין, אם יש?
תודה, אדוני היושב ראש. שלומית, אני רוצה לומר משהו, תשמעי גם את, למיטב זיכרוני דרשו מאיתנו לאורך כל הזמן, כשמגישים את ההסתייגויות להגיש אותן אם רוצים בחלוקה לפי שמות בשעת ההגשה. תמכו את זה, אם אני זוכר, שאי אפשר שהייעוץ המשפטי עכשיו, לתת לו עבודה כפולה גם אחר כך, אפילו לפני שהצבענו על ההסתייגויות, תוך כדי ההצבעות אמרו לנו מראש שצריך להגיש את זה בצורה כזו שמית - -
- - כי א', מה שאתם מבקשים עכשיו גם גורם לייעוץ המשפטי לעבודה מאוד קשה, אבל נעזוב את זה רגע, הדבר השני הוא שההסתייגויות ברגע שהצבענו עליהן - - -
שלומית, אנחנו הצבענו כבר על ההסתייגויות כסיעה, האם אחרי שהצביעו עליהן כסיעה אפשר לבצע את זה?
שמעת. אז דבר ראשון, מאיתנו כל הזמן דרשו בהגשה לעשות את זה, אני זוכר שאחד הנימוקים העיקריים היה שהייעוץ המשפטי לא עובד אצלכם, אנחנו לא אחר כך נשב ונשנה ונערוך את הכול מחדש. משהו כזה
רגע. ובעצם קודם כל תדעו שאתם עכשיו מטריחים ו – רגע, בליאק, אל תענה לי, תן לי לדבר. מי שעכשיו מבקש שינוי גורם לצוות של הייעוץ המשפטי לשבת עוד כמה שעות ולערוך את זה. זה אחת. דבר שני, אם אני זוכר גם, אחרי שהצבענו כבר על ההסתייגות בעצם המקום שלה הוא כבר במליאה.
מי שרוצה למשוך את השם שלו הולך ליושב ראש, אומר: אני לא עולה לדבר בהסתייגות הזאת. פה זה הסתיים. ההסתייגות עכשיו, ברגע שהצבעתם עלתה למליאה.
לא הבנתי, אתם מדברים ביניכם מה הייעוץ המשפטי של הכנסת, היא אומרת זה בסדר, לגיטימי, ואומר לכם ווליד שכבר סיכמנו.
אני קודם כל רוצה להצטרף למה ששלמה אמר. אני חושב שהיינו פה מספיק שעות בשביל לזכור את הדברים האלה והתנסינו בכול. היה סיכום והבנה של דבר אחד, אם אנחנו רוצים להגיש שמות בשביל להגיע מסודרים למליאה על פי זמנים, לתחום את הזמנים, אמרו לנו לעשות את זה בשמות מראש. ברגע שעברתם את הוועדה בהצבעה, עם הרביזיות ועם הכול, אתה לא יכול לעשות את זה.
ואני מבקש גם להגיד למה אני גם חושב שזה נכון. ושלומית, הייתי מבקש לשאול, אם למשל זה היה הפוך, הם באים בתור שמות, מחלקים את זה ואחר כך מבקשים לעשות את זה כקבוצה, הייתם מקבלים את זה?
לא, הם לא צירפו שמות, הם לקחו מתוך הסיעה שלהם והוציאו שמות וחילקו אותם, אמרו: אתה מהסתייגות 1 עד 3, אתה מ-3 עד 5, אתה מ-6 עד 7. זה מה שהם עשו. מה שאנחנו עשינו את זה מעיקרא הם עושים את זה עכשיו לאחר כל הוויכוח הזה.
היה דבר אחד שגם תוך כדי הדיון אפשרת ליותר מאחד לנמק הסתייגות, כי אמרת: טוב, בסדר, תנמק גם אתה. מה יוצא? שאחרים גם מנמקים, אז הם נימקו, יכול להיות, שניים הסתייגות אחת, הם יעשו את זה כל הזמן והם הרוויחו מהצד הזה שיהיו יותר נימוקים של הסתייגויות על אותה הסתייגות ואחר כך הוא אומר: לא, רק הוא. כאילו המשחק הזה של משיכת הזמן הוא כפול, משולש ומרובע.
אם הם רוצים להיות אמיתיים, כנים וישרים, אז הדרך היא לבוא מהתחלה ולשים. אם זה עניין חד פעמי, של זמני, של מה שאמרנו, אתה יודע מה? אפשר להבין, עד שיסודר, אבל לעשות את זה כנוהל קבוע? זה לא יכול להיות, זה לא יעבוד ככה.
אני רוצה לומר שלושה דברים. קודם כל זה לא תקדים, זה כבר היה בעבר, קרה, אז לא צריך להמציא. דבר שני, הגשנו הסתייגויות עם מספר שמות, עכשיו הסרנו חלק מהשמות וחלק מההסתייגויות. כלומר אין פה חברי כנסת חדשים שהגישו הסתייגויות חדשות. והדבר השלישי, הגשנו את זה לפני ההנחה ואפילו לפני ההצבעה על החוק עצמו. תודה רבה.
אני מקבל את עמדת הייעוץ המשפטי, אבל אני רוצה להגיד את המציאות כמות שהיא. יש פה התחכמות לא הוגנת. אני בתוך תוכי מבין למה עושים את זה, רוצים להרוויח בזה כמה דברים, אבל מה המציאות שהייתה? המציאות שהייתה זה שהגישה סיעה, הגישה הסתייגויות, ואנחנו דנו על ההסתייגויות של הסיעה שהחשבון של כל אחד, יכול להיות שהוא אומר: אני רוצה לדעת מי הגיש את ההסתייגות. אחרי שההסתייגות לא התקבלה וזה אמור לעבור למליאה, הם באים ומחלקים את זה בין החברים, הם באים ואומרים: מה שאמרנו שהסיעה הגישה, זה לא הסיעה, זה שני חברים מתוך הסיעה, ובהסתייגות הבאה זה שני חברים אחרים גם מתוך הסיעה, ובהסתייגות הבאה - - -
ראובן ושמעון, אלה שעכשיו נמצאים בהסתייגות, השניים האחרים נרשמים על הסתייגות אחרת. אנחנו מבינים את הפטנט הזה, זו התחכמות שמעמידה אותנו במצב לא הגון.
מאה אחוז. אני אמרתי, לפני שאמרתי את הדברים שלי, אני מקבל את מה שהיועצת המשפטית של הוועדה אומרת, אבל אני אומר שההתנהגות הזאת היא התנהגות שמעמידה פה – כבר דיברנו היום על הנושא של ההסתייגויות והנושא החדש, זו התנהגות לא הגונה.
אם אתה יודע למה עשו את זה. עד עכשיו הסיעות הגישו, עכשיו זה שמות של חברים בסיעות שמחלקים אותם על כל סעיף בפני עצמו.
אני אומר את מה שאמרתי בהתחלה, חבר הכנסת מתן כהנא, אני מקבל את מה שהיועצת המשפטית של הוועדה אומרת, אני אומר ליועצת המשפטית ואני אומר גם לחברים, שתדעו, אתם לא שמים לב, בגלל שחלקכם חדשים, הבניין הזה הוא עגול, הוא יכול להיות - - -
רבותיי, ואז המציאות היא שההתחכמות הזאת גלויה, ברורה, זה נעשה בכוונה, זה לא משהו אקראי. כשהצבענו הצבענו על הסתייגות הסיעה, ההסתייגות לא התקבלה ועכשיו אתם באים ומפצלים את זה ואומרים שהשמות האלה כאן והשמות האלה אחרת. אנחנו נחפש התחכמות אחרת. אני מציע לא ללכת בדרך הזאת, היא לא הוגנת. זה מה שהבאתם, הייתם יכולים להביא מלכתחילה את השמות של חברי הכנסת שהם מגישים את ההסתייגות. הבאתם את כל הסיעה, בגלל סיבות מסוימות, ועכשיו אתם משנים את זה בגלל סיבות אחרות. זאת התחכמות לא הגונה. אם היועצת המשפטית תתמיד בעמדתה שאפשר לעשות את זה אני מקבל את זה, אני איש צייתן, מה שאומרים לי.
הרב גפני, יש לי רק משהו לומר להם. לפני שאת אומרת, שלומית, אני רוצה לומר להם משהו. הם לא מבינים שיש נקודת אופטימום, בין להגיש אלפי הסתייגויות לבין להגיש כמות מסוימת לפי שמות. בסוף זה מתכנס לאותן שמונה ועשר שעות שאתם מקבלים. אז אתם עשיתם עבודה קשה, זה בסדר, בכל מקרה ב-98 כנראה הייתם מקבלים את אותו דבר. אז באמת שאף אחד פה לא מרוויח ולא מפסיד כלום, חוץ מהייעוץ המשפטי שצריך לעבוד כפול.
רק רציתי להתייחס למה שאמרת לגבי העניין של להגיש בשמות. קודם כל כשאנחנו מבקשים להגיש את ההסתייגויות, כן, כמובן שאנחנו מבקשים לומר מי הגיש, זה בסדר להגיש גם בשם סיעה וגם למנות באופן פרטני, בכל מקרה צריכות להיות מצורפות - - -
נכון, ובכל מקרה צריכות להיות מצורפות החתימות ועל זה אנחנו מקפידים, אבל אין בעיה להגיש לפי שם או לפי סיעה, מבחינתנו זה –
אנחנו נצביע על הרביזיה ב-9:17 דקות. עשר דקות הפסקה.
(הישיבה נפסקה בשעה 21:07 ונתחדשה בשעה 21:17.)
גבירותיי ורבותיי, אני מחדש את הישיבה לאחר ההפסקה שהייתה עכשיו של עשר דקות. אנחנו הצבענו על הצעת חוק הכנסת (תיקון מספר 52) (מספר חברי הכנסת הנדרש להתפלגות סיעה). הוועדה ברוב קולות אישרה את הצעת החוק הזאת לקריאה שנייה ושלישית.
יש דברים יותר מצערים מזה, תאמין לי. חבר הכנסת בליאק הגיש רביזיה, אני ביקשתי שתעבור חצי שעה כפי ש - - -
ולכן היות שעברו כבר 31 דקות מאז בקשת הרביזיה אז אנחנו יכולים להצביע על הרביזיה. מי בעד הרביזיה? ירים את ידו.
מי נמנע? תשעה נגד, שבעה בעד הרביזיה. מכיוון שכך היות שיש רוב קולות נגד, ולדימיר, הרביזיה לא התקבלה וממילא החוק עבר.
הצבעה
בעד – 7
נגד – 9
נמנעים – אין
לא אושר.