פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת ה-25
הכנסת
2
הוועדה המיוחדת לדיון בהצעת חוק לתיקון פקודת המשטרה
14/12/2022
מושב ראשון
פרוטוקול מס' 2
מישיבת הוועדה המיוחדת לדיון בהצעת חוק לתיקון פקודת המשטרה (סמכויות), התשפ"ג-2022 (פ/80/25)
יום רביעי, כ' בכסלו התשפ"ג (14 בדצמבר 2022), שעה 12:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-25 מתאריך 14/12/2022
חוק לתיקון פקודת המשטרה (מס' 37), התשפ"ג-2022
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק לתיקון פקודת המשטרה (סמכויות), התשפ"ג-2022 , של חה"כ איתמר בן גביר
נכחו
¶
חברי הוועדה: אופיר כץ – היו"ר
משה סעדה – מ"מ היו"ר
גדי איזנקוט
מירב בן ארי
עופר כסיף
רון כץ
יוליה מלינובסקי
משה סולומון
אליהו רביבו
חברי הכנסת
¶
קארין אלהרר
איתמר בן גביר
דבי ביטון
אברהם בצלאל
אורנה ברביבאי
אבי דיכטר
יצחק שמעון וסרלאוף
יאסר חוג'יראת
ווליד טאהא
יוסף טייב
אלמוג כהן
נעמה לזימי
מרב מיכאלי
שרון ניר
מנסור עבאס
יוסף עטאונה
יצחק פינדרוס
אורית פרקש הכהן
מטי צרפתי הרכבי
גלעד קריב
עידן רול
אפרת רייטן
עמיחי שיקלי
נאור שירי
עאידה תומא סלימאן
מוזמנים
¶
יושב ראש הכנסת מיקי לוי
השר לביטחון הפנים עמר בר-לב
שר הרווחה והביטחון החברתי מאיר כהן
שר המודיעין אלעזר שטרן
סגן השר לביטחון הפנים יואב סגלוביץ'
יצחק פינדרוס - חבר הכנסת לשעבר
תומר לוטן - מנכ"ל המשרד לביטחון הפנים
רב ניצב יעקב שבתאי - מפכ"ל המשטרה, המשרד לביטחון הפנים
נצ"מ אלעזר כהנא - יועמ"ש משטרת ישראל, המשרד לביטחון הפנים
נצ"מ רועי ולדמן - עוזר מפכ"ל המשטרה, המשרד לביטחון הפנים
מירי שמואלי - מנהלת אגף בכיר תיאום מערכתי, המשרד לביטחון הפנים
עמית מררי - משנה ליועצת המשפטית לממשלה (מינהלי-ציבורי), משרד המשפטים
גיל לימון - משנה ליועצת המשפטית לממשלה (פלילי), משרד המשפטים
אורי בר-לב - ניצב בדימוס במשטרת ישראל
שלומי קעטבי - ניצב בדימוס במשטרת ישראל
ניצב דוד צור
אברהם טננבאום - שופט בדימוס
תומר נאור - ראש האגף המשפטי, התנועה לאיכות השלטון
אורי נרוב - מנהל המחלקה המשפטית, המרכז הרפורמי לדת ומדינה
ד"ר גיא לוריא - חוקר, המכון הישראלי לדמוקרטיה
אריאל ארליך - עו"ד, פורום קהלת
גלעד אך - מנכ"ל ארגון 'עד כאן'
אברהם בנימין
–
מנהל אגף מדיניות, תנועת רגבים
טליה לנקרי - ראש המל"ל לשעבר
רישום פרלמנטרי
¶
הדר אביב;
תמר פוליבוי;
סמדר לביא, חבר תרגומים
רשימת הנוכחים על תואריהם מבוססת על המידע שהוזן במערכת המוזמנים הממוחשבת. ייתכנו אי-דיוקים והשמטות.
הצעת חוק לתיקון פקודת המשטרה (סמכויות), התשפ"ג-2022, פ/80/25
היו"ר אופיר כץ
¶
צוהריים טובים, היום יום רביעי, כ' בכסלו, 14 בדצמבר 2022. אני מתכבד לפתוח את הדיון הראשון של הוועדה המיוחדת להצעת חוק לתיקון פקודת המשטרה (סמכויות), התשפ"ג-2022. אנחנו נקיים דיון היום, ולמי שרוצה גם מחר משעה 9:00 בבוקר.
ראשית, אני רוצה להודות לכל מי שהגיע היום להשתתף בוועדה ולמי שיגיע גם בהמשך. אני מכיר את המשטרה ואת המשרד לביטחון הפנים מקרוב. זו המשטרה של כולנו, וכולנו מעריכים ומוקירים את השוטרות והשוטרים הנהדרים שלנו, שעובדים לילות כימים בעבודה קשה ולא פשוטה.
אני רוצה לפרגן לשר המיועד, איתמר בן גביר, ולראש הממשלה המיועד, נתניהו, על הסיכום המתהווה שלפיו למשטרה יתווספו תקנים, יעלו את המשכורות ויגדילו תקציבים. הייתי מצפה גם מארגונים שחרתו על דגלם את טובת השוטרים לפרגן על המהלך, אבל לצערי, זה לא קרה.
בתקופה האחרונה למדתי את הנושא לעומקו, נפגשתי עם גורמי מקצוע, קראתי דוחות של ועדות ציבוריות, בחנתי את השיטה במדינות אחרות בעולם, ואני סבור שהמהלך שנעשה יחזק את המערכת כולה, את השר, את המשטרה, את המפכ"ל; יעלה את הביטחון האישי של אזרחי מדינת ישראל שנפגע קשות בשנה האחרונה, וגם את אמון הציבור.
אני סבור שיש מהומה לא מוצדקת. אנחנו באים לתקן לקונה של שנים, וגם בתקופתי במשרד היה רצון לתקן את הדבר הזה, אך לא היה לנו רוב בכנסת.
המודל הזה של הצעת החוק, בעיקרו, עובד גם במשרד הביטחון, גם בשב"כ, ואפילו גם בשב"ס. המודל הזה עובד במדינות דמוקרטיות אחרות, ולמרבה הפלא, לא קמו שם מיליציות, והמפכ"ל שם גם לא התפטר, בניגוד למה ששמענו הבוקר.
עד היום, על השר הייתה מוטלת אחריות אך ללא סמכות – דבר שהוזכר גם בדוחות של מספר ועדות ציבוריות וועדות חקירה. קביעת המדיניות, אם מומשה, נעשתה בהתאם לרצונו הטוב של המפכ"ל ולמערכת היחסים בין השר למפכ"ל – דבר שלא אמור להיות במדינה מתוקנת. זה צריך להיות מוסדר בחוק.
אני רוצה להתייחס גם לעמדתה של היועצת המשפטית לממשלה. אומנם אני לא ותיק, אבל הספקתי להעביר מספר חוקים, ולא זכורה לי מהירות יוצרת דופן כזו של הוצאת חוות-דעת משפטית תוך 24 שעות.
היו"ר אופיר כץ
¶
אל תפריעו לי. כל מי שיש לו זכות דיבור, ולא מפריעים. מי שיעשה את זה, ימצא את עצמו בחוץ.
מירב בן ארי (יש עתיד)
¶
אין בעיה, אבל אתה יודע, עד לפני כמה דקות ישבתי שם, והנה אני אומרת לך שהיו לי קריאות ביניים כל הזמן, וזה בסדר, זה חברי כנסת.
היו"ר אופיר כץ
¶
לא זכורה לי מהירות יוצאת דופן כזו של הוצאת חוות-דעת משפטית לחוק תוך 24 שעות. פזיזות וזריזות חריגה שכזו עלולה להביא לפגיעה באמון הציבור לגבי מקצועיות חוות-הדעת. רק אתמול ישב פה בוועדה המסדרת שר המשפטים, ואמר שזו הצעה כבדה, ולכן נתן לצוותים עוד יום כדי לגבש חוות-דעת במשך חמישה ימים, ולאחר מכן לפרסם.
רובן המוחלט של הצעות חוק, אם לא כולן, עוברות שינוי בוועדות, בהליך החקיקה, ולא יוצאות כפי שנכנסו. מצופה היה מהייעוץ המשפטי לממשלה להתייחס יותר ברצינות לחוק שהם הגדירו כשינוי סדרי בראשית, לשוחח עם המציע, לקיים דיונים מעמיקים, ולשמוע חוות-דעת של גורמים מקצועיים שונים.
חשוב לי להגיד שהדיון כאן יהיה ענייני ומקצועי. אאפשר לכל הנוגעים בדבר להביע את עמדתם. נעלה את הסוגיות ואת הקשיים. נקשיב, נלמד ונמצא מענה ופתרונות תוך כדי הסכמה עם המציע. מי שיפריע למהלך הדיון וינסה להפוך אותו לפיליבסטר פוליטי, ימצא את עצמו בחוץ. המטרה שעומדת לנגד עינינו היא לשפר את חייהם וביטחונם של אזרחי ישראל. וזה הדבר החשוב.
מציע הצעת החוק, חה"כ בן גביר, בבקשה.
איתמר בן גביר (עוצמה יהודית)
¶
תודה, אדוני היושב-ראש, האיש הנכון במקום הנכון. אני יודע כמה אתה יסודי, כמה אתה תאפשר כאן, מחד גיסא, את חופש הביטוי שחשוב לכולם וכל אחד יוכל לדבר, ומאידך, בואו נקיים דיון ענייני על תיקון שהוא תיקון היסטורי, ולמעשה בכל מדינה דמוקרטית הוא מחויב המציאות.
אין מדינה דמוקרטית שהשר לא קובע את המדיניות.
איתמר בן גביר (עוצמה יהודית)
¶
תבואי בלב פתוח ונפש חפצה. וזה מה שאני מבקש מכולכם כאן, כי בסופו של דבר, יש לנו מדינה אחת ומשטרה אחת. ואנחנו כאן באמת כדי לתקן, לשפר, לשנות ולאפשר.
ואני רוצה להגיד תודה רבה למפכ"ל, קובי שבתאי, שהגיע לכאן ומכבד אותנו בנוכחותו. ואני יודע כמה הוא עובד קשה, וכמה הוא עושה למען עם ישראל ולמען ביטחון תושבי ישראל. אני מודה לך, קובי, ומעריך מאוד שמצאת את הזמן להגיע לדיון הסופר-חשוב הזה.
ואני מיד אביא לכם סקירה קצרה, בקצירת האומר, איך מלומדים, פוסקים שונים, שופטים, שופטים שמונו לראשי ועדות חקירה, שרי משפטים, אגב, ממפלגת העבודה, ממפא"י, לא איתמר בן גביר, וכולם-כולם ביקשו את השינוי הזה, כמו גם שרים שונים מכל המפלגות, מקשת המפלגות. אגב, גם השר הנוכחי, תיכף נדבר עליו. אבל גם הם ראו את המורכבות ואת הבעייתיות בפקודת המשטרה, ואני מזכיר לכם, זו פקודה שמנוסחת מלפני קום המדינה. זו פקודה שהתיקון המהותי בה נעשה בה בתחילת שנות ה-70. גילוי נאות, אני נולדתי ב-76'. רק תבינו מה הולך כאן.
איתמר בן גביר (עוצמה יהודית)
¶
עכשיו בואו נודה על האמת, אם זה לא היה איתמר בן גביר, אתם הייתם אומרים כל הכבוד.
איתמר בן גביר (עוצמה יהודית)
¶
אתם, חבריי באופוזיציה, הייתם אומרים, איזה יופי שסוף-סוף באים ומשנים ומתקנים. אבל מה לעשות שיש כאלה שהכול אצלם פוליטי. אני מקווה שבמהלך הדיון הזה נופתע ונגלה גם כאלה שחושבים שיקולים אחרים מהשיקולים הפוליטיים.
אבל לפני כן, אדוני היושב-ראש, אני רוצה להתייחס לקולות הרקע שאנחנו שומעים בחוץ, כי זה לא סוד שיש קמפיין מתוזמר שנועד להלך אימים, נועד להפחיד. והקמפיין הזה, שאנחנו יודעים בדיוק מי מוביל אותו - - -
איתמר בן גביר (עוצמה יהודית)
¶
עומדות בראשו כל מיני טענות – פוליטיזציה, משטרה פוליטית, מפכ"ל-על. וכשרואים ממי זה מגיע, פשוט נכנסים לתדהמה.
הראשון, זה השר המכהן עמר בר-לב, שלצערי, עוד פעם לא מגיע. מירב, את יודעת, ודיברנו על זה לא פעם. בכל הדיונים הכי חשובים הוא לא הגיע לכנסת. בכל הדיונים הכי חשובים הוא לא היה בוועדה שלך. תודי בזה.
איתמר בן גביר (עוצמה יהודית)
¶
לא היה צריך להגיע. בסדר. חבל לי שהוא לא הגיע, ואני לא איכנס כאן שלא בנוכחותו לרשימת הכשלים, המחדלים, הכישלונות, העלייה המטורפת באחוזי הפיגועים בזמן שלו. אגב, שמעתי אותו הבוקר בגלי צה"ל. הוא אמר, זו לא בעיה של המשטרה שיש אלימות, זו לא בעיה של המשטרה שדוקרים בסכינים, זה לא במשטרה.
איתמר בן גביר (עוצמה יהודית)
¶
אני בהלם, אני בהלם משר שלא מבין את תפקידו, שלא מבין שהוא צריך ליישם מדיניות, שלא מבין שהוא צריך לתת גב לשוטרים, שלא היה שם ברגעים הכי-הכי קשים.
שרת החדשנות, המדע והטכנולוגיה אורית פרקש הכהן
¶
רגע, זה לא קמפיין? למה זה רלוונטי להצעת החוק, אדוני?
איתמר בן גביר (עוצמה יהודית)
¶
שלב נוסף. הם כבר רוצים להגיד לנו על מה נדבר, אדוני היושב-ראש. על מה נדבר, גם את זה הם רוצים להכתיב.
איתמר בן גביר (עוצמה יהודית)
¶
אביר חופש הביטוי דמיקולו.
עכשיו אני רוצה לדבר באמת, כי שמעתי מפי השר בר-לב טענות על פוליטיזציה. אלא שאני מפנה אתכם – יש לנו מסמך, אני יכול להציג אותו – לחשיפה מדהימה של עקיבא ביגמן בערוץ 14 אמש. באחד מהדיונים שמר בר-לב עשה במשרדו, הוא אומר תוך כדי דיון – וזה סיכום דיון שהיה במשרד לביטחון הפנים, זה מסמך רשמי. אומר שם השר בר-לב בדיון - - -
איתמר בן גביר (עוצמה יהודית)
¶
אומרים אנשיו, יש להוריד את השמאל הקיצוני כגורם המפר סדר ציבורי. בוא לא נתייחס לשמאל כגורם מפר סדר, אבל תכניסו את הימין. מה זה אם לא פוליטי? מה זה אם לא פוליטיקה במשטרה? מה זו ההתנהלות הזאת?
איתמר בן גביר (עוצמה יהודית)
¶
חשיפה מדהימה. צחקתם מקודם. אמרתם, ערוץ 14, צחקתם. נכון? הנה ערוץ 13, חשיפה מדהימה של ערוץ 13.
איתמר בן גביר (עוצמה יהודית)
¶
בר-לב מבקש לקבל פרטים על חקירת פעיל פוליטי מ"קריים מיניסטר". בר-לב הוא זה שעשה את המשטרה למשטרה פוליטית. עמר בר-לב, זה האיש.
איתמר בן גביר (עוצמה יהודית)
¶
אבל האיש הזה, יש גם דבר אחד מאוד נכון שהוא עורר, וכאן אנחנו נספר אותו. ככה הוא מספר בוועדת חקירה לבריחה מכלא גלבוע. ביום הראשון שלו פרץ עימות בינו לבין המפכ"ל קובי שבתאי, והשאלה הייתה על הסמכויות. למחרת התחיל המצעד. הוא מספר על צעדת הדגלים. ובבוקר המצעד פניתי לקובי שבתאי, ככה הוא אומר, והנחיתי, אין רימוני הלם בהר הבית. אגב, בעיניי, זה נורא ואיום, כניעה לפורעי חוק. אבל זו לא השאלה. אין שימוש ברובה רוגר.
כעבור שעה הרים קובי שבתאי טלפון אליי ואמר לי, זה לא בסמכות שלך. ואז בר-לב הלך ליועץ המשפטי לממשלה.
מירב בן ארי (יש עתיד)
¶
אבל זה לא לעניין. הוא לא יכול להגן על עצמו, וזה גם לא על החוק. אופיר, זה לא לעניין.
איתמר בן גביר (עוצמה יהודית)
¶
יש בעיה, אבל אני אומר לך, אתה שר, אתה יכול לקבוע מדיניות. כן, בדקתי את זה. היה לי דיון, בדקתי את הנושא הזה וזה מה שנאמר. אני אשמח שמר שבתאי יאיר לנו. טוב שהוא נמצא כאן בהזדמנות הזאת.
איתמר בן גביר (עוצמה יהודית)
¶
יאיר לנו את הנקודות ובאמת נשמע איך הוא רואה את זה מהצד שלו.
הלאה. פורום הניצבים. יש פורום ניצבים במשטרה. אני נפגשתי עם חלקם, אנשים מאוד-מאוד טובים. אבל יש שם אדם בשם קראדי שעושה קמפיין, כל היום רץ לתקשורת, אחד-אחד.
איתמר בן גביר (עוצמה יהודית)
¶
כן, אבל יש רק בעיה אחת עם המפכ"ל לשעבר הזה. את יודעת מה הוועדה של כבוד השופט ורדי זיילר קבעה עליו? רשלנות, לא יכול להשליט נורמות תקינות, לא ראוי למשטרה.
היו"ר אופיר כץ
¶
הוא יסיים את דבריו. אתם תגיבו בזמן הדיבור שלכם. לא להפריע. אתם כאילו מתאמצים לעשות מזה קרקס. די. אני לא רוצה להוציא אתכם.
שרת החדשנות, המדע והטכנולוגיה אורית פרקש הכהן
¶
אופיר, זה פשוט לא נכון. אני מעולם לא ראיתי שר מדבר ככה בוועדה.
איתמר בן גביר (עוצמה יהודית)
¶
רוני אלשיך, מעבר כך שהיה מפכ"ל כושל שריגל אחרי אזרחים – מירב, בוועדה שלך דיברנו גם על זה.
סגן השר לביטחון הפנים יואב סגלוביץ'
¶
אדוני היושב-ראש, אתה פשוט מועל בתפקידך. מה שקורה פה עכשיו הוא משהו הזוי, לא מתאים לכנסת. אני מתפלא עליך.
רון כץ (יש עתיד)
¶
המיקרופונים של כולם מושתקים חוץ משל בן גביר - - - לא אכפת לך? לא אכפת לך שכולנו מושתקים?
איתמר בן גביר (עוצמה יהודית)
¶
המפכ"ל אלשיך מתראיין, ושימו לב מה הוא אומר בעיתון הארץ ב-17.6.2016: יח"א יכולה להקים ממשלות ולהפיל אותן. זה רוני אלשיך. זה לא איתמר בן גביר.
איתמר בן גביר (עוצמה יהודית)
¶
אני מיד אדבר על החוק, אבל האחרון שאני רוצה, ואמרתם לא בנוכחותו – בנוכחותו, מר תומר לוטן, שאגב, אני מאוד מעריך. קצת חבל לי שמר לוטן, כמנכ"ל, נתן הוראה כמעט גורפת לרוב העובדים שלו לא להיפגש איתי. ברוב המקומות העובדים נפגשים. אבל זה לא הסיפור.
איתמר בן גביר (עוצמה יהודית)
¶
אין. אין. הם לא מעריכים את הדמוקרטיה. זה משהו.
תומר לוטן, המנכ"ל של המשרד לביטחון הפנים, שאני באמת מעריך, אומר בראיון לעיתון גלובס ב-31.122021: המשרד הפך להיות מין רגולטור טיפש לגופים שתחת פיקודו. המשטרה, השב"ס, הכבאות, יושב להם על העורקים באמצעות הרשאת תקציבים ודרגות, מהווה בעצם מעין מ פעל אישורים. זה מה שתומר לוטן, המנכל לביטחון הפנים אומר. זה הסיפור וזה העניין. שבעצם הסמכות של השר היום, לפי פקודת המשטרה – וזה לא אני אומר, אלא תומר לוטן אומר את זה בראיון.
איתמר בן גביר (עוצמה יהודית)
¶
המשרד הפך להיות מין רגולטור טיפש לגופים שתחת תפקידו. נכון, אנחנו יכולים לשלוט, אבל באמצעות מה? באמצעות מינויים.
אני רוצה לשלוט בדרך המלך. אני רוצה להכתיב מדיניות בדרך המלך. נבחרנו כדי להכתיב מדיניות בדרך המלך.
איתמר בן גביר (עוצמה יהודית)
¶
אני מכבד אותה מאוד. אגב, אם יש מישהי שבאמת עשתה את העניין של ביטחון פנים זו מירב בן ארי. זה לא השר. זה לא השר. זו מירב בן ארי.
איתמר בן גביר (עוצמה יהודית)
¶
למן שנותיה הראשונות, המפכ"לים והשרים היו מצויים בקונפליקטים בלתי נגמרים. ודיברו על זה כמעט כל המפכ"לים וכל השרים. ככה לדוגמה, יעקב טרנר, זיכרונו לברכה. כשהוא עזב, הוא אמר, כמעט כל מפכ"ל סיים את תפקידו בנסיבות של מתיחות או אי הסכמה או קשיים עם השר הממונה עליו, משום שהסיטואציה של מפכ"ל ושר משטרה מעליו מזמינה בעיות. ומה מזמין את הבעיות? הפקודה, פקודת המשטרה. וכאמור, זו פקודה מנדטורית משנת 1926.
שרת החדשנות, המדע והטכנולוגיה אורית פרקש הכהן
¶
אם אתה כל כך דואג - - - של הפקודה, תעשה עבודה יסודית.
איתמר בן גביר (עוצמה יהודית)
¶
גם לשרים אסור להפריע. בשנת 71' קבעה ועדת החוקה של הכנסת כל מיני שינויים. אולם במבנה המהותי של הפקודה הזאת היא נשארה כמות שהיא. אתם אמרתם, מה הבעיה? הנה, אני אתן לכם דוגמה אחת – עתירה שאני הייתי שותף לה. אלדד יניב הוא זה שעתר, לא איתמר בן גביר. בג"ץ 6536/17, התנועה למען איכות השלטון בישראל נגד משטרת ישראל.
עתרנו נגד סעיף בפקודה, על הפגנות מול בתים של אנשי ציבור. היה דיון שלם בבית המשפט העליון, והיו אלה שופטי בית המשפט העליון שאמרו, פקודת המשטרה היא פקודה מנדטורית, היא נחקקה בימי המנדט הבריטי, והם מצטטים עוד ועוד, והם אומרים, זה לא מתאים להיום. זה לא מתאים להיום, הפקודה הזאת בענייני חופש ביטוי. אני מקווה שכולם כאן מסכימים על חופש ביטוי. זה היה חופש ביטוי של הפגנות שמאל. לא הפגנות ימין. אני הצטרפתי לשם כי אני בעד חופש ביטוי גם לאנשי שמאל. ואומרים שופטי בית המשפט העליון, זה לא מתאים, זו פקודה מנדטורית ישנה, צריך לעשות בה שינויים.
עכשיו נגיע לשינויים שלנו.
איתמר בן גביר (עוצמה יהודית)
¶
בפקודת המשטרה, כשאנחנו רואים את הנוסח שלה, זה פשוט שוד ושבר. מי שקורא אותה, ואני מקווה שכולכם קראתם, צריך דגל אדום, דגל שחור ונקודות אדומות מהדהדות. ככה זה לפי הפקודה: "המפקח הכללי יפקח על משטרת ישראל, על סדרי ניהולה ועל הפעלתה, ויהיה אחראי להשגחה על כל ההוצאות הכרוכות בה". לכאורה, הכול בידי המפקח, שאני מאוד מעריך.
רק מבקשים לתקן, ואני מתנצל כאן. אני אמרתי, טרנר ז"ל. הוא לא נפטר. סליחה.
איתמר בן גביר (עוצמה יהודית)
¶
יופי. אז תתקנו אותי. אני, בניגוד אליכם, אני רוצה לשמוע אתכם. כשאתם הייתם שרים, באתם, אמרתם, הלכתם. אני רוצה לשמוע כל אחד.
איתמר בן גביר (עוצמה יהודית)
¶
ואני עדיין לא שר. אני חבר כנסת.
סעיף 9א(א): "המפקח הכללי יוציא, באישור השר, הוראות כלליות שיקבעו עקרונות לעניין ארגון המשטרה, סדרי המינהל", וכולי. זאת אומרת, לפי הפקודה הזאת המפקח הוא זה שקובע את המדיניות. הוא זה שמוציא את העקרונות, הוא זה שמתווה את הדברים. השר יכול להיות גורם שמאשר, שחותם. וזה, אם תרצו, הסיפור במקרה שלנו, במקרה של פקודת המשטרה. אין דמוקרטיה אחת שבה המפכ"ל, המפקח הכללי, הוא זה שכותב את העקרונות והוא זה שמכריע בעניין מדיניות, והשר מאשר.
נכון, זה קיים במדינות משטרה, זה קיים במדינות עולם שלישי. אבל לא בדמוקרטיה. בדמוקרטיה השר הוא בעל הסמכות לקבוע מדיניות. נדמה לי, ונשמע את נציגי משרד המשפטים עוד מעט, שאין חולק בנושא הזה, שכולם מבינים שלשר יש את האפשרות לקבוע את המדיניות. לפי הפקודה לא. וזה עניין התיקון.
אם הייתם אומרים, איתמר בן גביר התעורר יום אחד בבוקר והחליט שהוא זה שרוצה לתקן, סתם כי בא לו, אני עוד מבין. אבל כדי להתכונן לתפקיד הזה, מעבר לזה שהייתי תקופה ארוכה בוועדה לביטחון הפנים, ואני עוד פעם אומר, אני מפרגן לחברתי מירב בן ארי. היא עשתה עבודה טובה באמת. והיינו בסיורים בתחנות משטרה, והיינו בסיורים בבתי כלא. מירב היא בולדוזר.
איתמר בן גביר (עוצמה יהודית)
¶
מירב בולדוזר. עבדה, עבדה, עבדה. חבל לי שהשר לא עבד כמוה. אבל זה משהו אחר. ראינו את הבעיות, ומעבר לזה, בחודש וחצי האחרון ישבתי עם ניצבים, עם נצ"מים, עם סנ"צים, עם פורום הניצבים, חברים מתוך הפורום, וגם עברתי על דוחות. היו דוחות בנושא הזה. הייתה ועדת זמיר בשנות ה-90' שדיברה על האירועים בהר הבית. אחרי זה ועדת צדוק – השר חיים צדוק לא היה איש עוצמה יהודית. הוא היה ממפלגת העבודה, גברת לזימי.
איתמר בן גביר (עוצמה יהודית)
¶
ואחריה גם ועדת החקירה הממלכתית לבירור התנגשויות בין כוחות הביטחון לבין אזרחים ישראלים באוקטובר 2000, שנקראת ועדת אור.
עכשיו בואו נקרא את ועדת זמיר, שמדברת בצורה מאוד מפורשת, ואומרת, אחרי המהומות ואחרי מה שקרה, שהוועדה סבורה ששר המשטרה – אז הוא נקרא שר המשטרה – מופקד על המשטרה, יש לו אחריות מיניסטריאלית. הוועדה סבורה שלנושא שמירת הסדר הציבורי שהוקם בסדר עדיפות ממלכתי דרושה מעורבות פעילה של השר כדי שיוכל לעמוד בקיום אחריותו המיניסטריאלית. והיא אומרת: במבנהו הנוכחי של המשרד אין כלים שנדרשים לכך.
ואומרת הוועדה
¶
לדעת הוועדה אין די בכך שהשר יקבל דיווח מהמפכ"ל בהתייעצות בין השר והמפכ"ל, בביקור ביחידות וכדומה. זה חשוב. טוב שהשר יעשה את זה. אבל אומרת הוועדה: לדעתנו, יש צורך בפיתוח עבודת מטה מיוחדת לצורך תפקודו של שר המשטרה, על ידי יחידה קטנה, איכותית, שתעמוד לרשותו, שתוכל להתוות מדיניות, לבחון אלטרנטיבות, לקיים בקרה, לקיים תיאומים, לנתח דיווחים. זו המהות. זה מה שאנחנו רוצים לעשות.
איתמר בן גביר (עוצמה יהודית)
¶
סגן השר סגלוביץ', אני אסביר משהו אחד. זה נכון שקרו הדברים, אבל יש רק בעיה אחת, זה לא מעוגן בפקודה.
איתמר בן גביר (עוצמה יהודית)
¶
מה שנכון נכון. אני לא בא להגיד לכם מה שלא נכון, אבל זה לא מעוגן לפקודה.
איתמר בן גביר (עוצמה יהודית)
¶
אבל זה לא בפקודה. מר קריב, אני שמעתי ממך כל השנה האחרונה בוועדת החוקה שאתה באת לתקן תקנות ולעשות כל מיני דברים. היה לך חשוב המילה הכתובה.
איתמר בן גביר (עוצמה יהודית)
¶
לי חשובה המילה הכתובה. ואגב, זה לא רק בשביל איתמר בן גביר. היום זה איתמר בן גביר. מחר זה יכול להיות כל שר אחר. אני לא מבין את זה. אתם לא מבינים ששר צריך להכתיב מדיניות?
גלעד קריב (העבודה)
¶
חה"כ בן גביר, תאמר לנו מה אתה רוצה מעבר לוועדת צדוק. הבנו את העניין של הפער בעיגון.
איתמר בן גביר (עוצמה יהודית)
¶
מר קריב, אני מבטיח לך דבר אחד. אני לא הולך אחרי שאני מדבר. אני נשאר כאן. אם יהיו שאלות, אם יהיה דיאלוג, אפשר ליצור אותו.
איתמר בן גביר (עוצמה יהודית)
¶
עכשיו נגיע לוועדת צדוק, כי ועדת צדוק זו הוועדה שדנה באמת בסמכויות של השר ובפקודת המשטרה. עוד פעם, חיים צדוק, מפלגת העבודה, משפטן - - -
איתמר בן גביר (עוצמה יהודית)
¶
חברים, הוועדה סבורה – ואלה ציטוטים מתוך הדברים של הוועדה – כי השר רשאי להתערב בהחלטות אסטרטגיות, לתת הנחיות כלליות, להתוות מדיניות עבור המשטרה בעניינים בעלי חשיבות עקרונית. ולפי הפקודה היום זה לא קיים. זה לא קיים.
היו"ר אופיר כץ
¶
תן לו לסיים. גלעד, תן לו לסיים. מה יש לך? הוא רוצה להציג, הוא רוצה לשכנע אתכם למה הוא הביא את החוק הזה כדי שתתמכו. אז תנו לו לסיים.
איתמר בן גביר (עוצמה יהודית)
¶
נו, אז מה? מי שלא שר לא יכול להגיש הצעות חוק? אני בהלם מהטענה. אני בהלם מהתפיסה.
איתמר בן גביר (עוצמה יהודית)
¶
בעניין ועדת צדוק חשוב לי להדגיש עוד משהו. שמעתי בימים האחרונים – מה, בן גביר יקבע מדיניות גם בענייני חקירות? שוד ושבר. לצערי, גם במשרד המשפטים שמעתי את הקולות הללו, וקשה לי איתם. קשה לי איתם משום שוועדת צדוק מתייחסת לדברים הללו, ואומרת, הוועדה סבורה כי השר רשאי להתוות מדיניות כללית גם בתחום החקירות.
היו"ר אופיר כץ
¶
אתה לא רוצה לעשות דיון. תן לו לסיים. תהיה לך זכות דיבור, אתה תדבר. די. אתה לא ניהלת ועדה?
היו"ר אופיר כץ
¶
לא. אתם מגזימים עם קריאות הביניים. זה לא קריאות ביניים. זה לא קריאות ביניים לגיטימיות. זה הרבה מעבר.
איתמר בן גביר (עוצמה יהודית)
¶
השר רשאי להתוות מדיניות כללית בתחום החקירות, לרבות קביעה של סדרי עדיפויות עקרוניים. אני לא אעשה הנחות לעצמי. צריך לקרוא גם את ההמשך – הוועדה אומרת שצריך לעשות את זה בהתייעצות עם היועץ המשפטי לממשלה, מפכ"ל המשטרה - - -
איתמר בן גביר (עוצמה יהודית)
¶
אני חייב לומר שהמושג התייעצות עם היועץ המשפטי לממשלה בענייני חקירות קצת מטריד אותי, משום שלצערי, התפיסה של היועץ המשפטי לממשלה היום – ואני לא דווקא מאשים את היועצת הזאת, זו התפיסה במשרד המשפטים – שהתייעצות הופכת להיות בהרבה מאוד מקרים קבלת הוראה. אני מאלה שחושבים, ולדעתי, כך גם רוב חברי הכנסת כאן, גם אלה שלא מודים בכך, שעם כל הכבוד וההערכה לפקידי הציבור, למשנים ליועמ"שית, ליועמ"שית עצמה – ויש לי הערכה, הם אנשי ציבור, משקיעים שעות, ימים, לילות. אבל אני סובר שבסוף ההחלטה צריכה להיות של הדרג שנבחר. זו דעתי. אנחנו יכולים לחלוק על כך, אנחנו יכולים לדון בזה. אבל דבר אחד אי אפשר להגיד – גם ועדת צדוק אומרת שהשר יכול להתוות מדיניות בענייני חקירות. אני אסביר לכם במה מדובר.
איתמר בן גביר (עוצמה יהודית)
¶
אני אתן לכם שתי דוגמאות מהעולם שאני מכיר. אתם יודעים שהייתי עורך דין שנים רבות.
היו"ר אופיר כץ
¶
קריאה שנייה. קריאת ביניים אחת, שתיים, שלוש. אבל אתה מגזים. מה באת לעשות? לפוצץ? תגיד לנו מהתחלה. די.
איתמר בן גביר (עוצמה יהודית)
¶
אני רוצה לתת לכם שתי דוגמאות כדי שתבינו למה אני מתכוון. אני הייתי עורך דין שנים רבות, והטריד אותי מאוד שמישהו צועק משהו בהפגנה – לא משנה, אגב, אם זה שמאל, אם זה ימין, אם זה חילוני, אם זה דתי, אם זה ערבי, זה לא משנה. בהפגנה הרבה פעמים בן אדם צועק משהו, ומוצא את עצמו לילה במעצר. אני לא יודע מי מכם מצא את עצמו לילה במעצר אי פעם. אני לא מאחל לאף אחד כאן.
איתמר בן גביר (עוצמה יהודית)
¶
אבל היום במגרש הרוסים – זה עוד דבר שצריך לתקן – יש כלוב, כלובים ששמים בהם אנשים. זה לא במשמרת של המפכ"ל הזה, זה מקדמת דנא. זה בעיות קשות שהיו במשטרה עוד לפני. אבל אני שואל את עצמי – בן אדם שצעק, בין אם הוא מהשמאל, בין אם הוא מהימין, ימצא את עצמו עצור ללילה שלם בגלל הצעקה?
ומאידך גיסא, אני כעורך דין נתקלתי בלא מעט מקרים שבן אדם שבר לסת של מישהו בבריונות בכביש, נתן אגרוף, הוציא סכין, ואני נחרדתי לראות שבהרבה מקרים אתה מגלה שאחרי שעה-שעתיים שלחו אותו לביתו.
איתמר בן גביר (עוצמה יהודית)
¶
לא, לא. המשטרה. עוד לפני בית המשפט. בית משפט מגיע 24 שעות אחרי. אני חושב, מירב, גברת בן ארי, שלשר יש זכות לקרוא למפכ"ל ולהגיד לו, אדוני המפכ"ל - - -
מירב בן ארי (יש עתיד)
¶
לא. לפי הפקודה לא. זה מה שאתם לא מבינים. לפי הפרקטיקה יגיד לך מר סגלוביץ', הוא צודק. בפרקטיקה עושים את זה. את יודעת למה עושים את זה?
יואב סגלוביץ' (יש עתיד)
¶
אני יושב בשקט כי אין לי זכות דיבור. תעשה לי טובה, אל תיתן פרשנות לדבריי. יכולים להתבלבל פשוט. אני לא רוצה שאנשים יתבלבלו פה.
איתמר בן גביר (עוצמה יהודית)
¶
בסדר. אז אני אגיד. לפי הפקודה אין לשר סמכות להתערב בכך. ואני חושב שכשר יש לי את היכולת לבוא לכבוד המפכ"ל - - -
איתמר בן גביר (עוצמה יהודית)
¶
אתה צודק. זה בשביל כל אחד שיהיה שר. אתה צודק. כמה שאתה צודק, חה"כ שירי.
איתמר בן גביר (עוצמה יהודית)
¶
חה"כ שירי, אתה חבר כנסת חדש. אני חייב להגיד לך משהו, כי אתה כנראה לא מכיר איך זה עובד בבניין.
איתמר בן גביר (עוצמה יהודית)
¶
כן, תענה לי אחר כך. אבל אני חייב להעיר לך הערה, כי אתה מחריד אותי כבר כמה פעמים. אמרת, הוא לא שר, הוא לא שר, איך הוא יכול להציע הצעת חוק.
איתמר בן גביר (עוצמה יהודית)
¶
חה"כ שירי, תן לי לגלות לך סוד. גם חברי כנסת יכולים להציג הצעות חוק. אתה תגלה את זה בהמשך.
איתמר בן גביר (עוצמה יהודית)
¶
עכשיו אני רוצה להגיד לכם, אני חושב שלשר המיועד או לאיזה שר שלא יהיה, לא משנה מה שמו, כשהוא יהיה בתפקיד של שר לביטחון לאומי, יש לו את החובה לבוא למשטרה ולומר, חברים, אני רוצה לדעת, אני רוצה להבין למה המדיניות היא X ולמה המדיניות היא Y, ואני רוצה להתוות את המדיניות.
אני אומר לכם את זה כאן – אני עדיין לא שר, אבל אם אני אהיה שר, עבירות של פרוטקשן – אפס סובלנות, עבירות של טרור חקלאי – אפס סובלנות; עבירות של ירי בחתונות – אפס סובלנות. אגב, גם בשביל אנשים שגרים ברהט, גם בשביל אנשים שגרים באום אל-פחם. הרכי בסוף פוגעים לא רק בנו. מי שיורה בחתונה באום אל-פחם יכול לפגוע בילדה בת שלוש שמסתובבת שם. כן, תהיה אפס סובלנות. זו המדיניות שלי אם אני אהיה - - -
איתמר בן גביר (עוצמה יהודית)
¶
כן, תהיה אפס סובלנות, בעזרת השם, אם אני אהיה שר. מבחינתי תהיה אפס סובלנות בעבירות הללו. ולדעתי, זה בסמכות שלי, ביכולת שלי, ברצון ובתפיסה ובחובה של השר לבוא למפכ"ל ולהגיד לו, אדוני המפכ"ל, אלה עבירות שצריך למצות בהן את החקירה עד תום. נקודה.
איתמר בן גביר (עוצמה יהודית)
¶
עכשיו תתפלאו, מי חושב כמוני? חושבת כמוני ועדה שנקראת ועדת אור. הוועדה הזאת דנה בתפקודו של השר שלמה בן-עמי בעניין המהומות שהיו בשנת 2000, והיא אומרת דברים מדהימים; למשרד לביטחון הפנים חשיבות רבה, המשטרה מהווה זרוע ביצועית עיקרית של משרד זה, נושאת באחריות, שומרת את הסדר וכולי. והיא אומרת שהשר לא יכול להיות בעמדה פסיבית. היא שפטה, היא דנה, היא הביעה תרעומת על השר בן-עמי שהיה פסיבי לשיטתה. היא אומרת, נדרש מהשר לעמוד על המשמר, לדאוג לכך שיהיה בידיו כל המידע הדרוש לצורך פיקוח על עבודת המשטרה וקביעת המדיניות המנחה אותה, וכדי שיוכל לקבל החלטות בממשלה.
והיא אומרת את הדברים הבאים
¶
אכן, השר לביטחון הפנים אינו אמור להתערב בהחלטות אופרטיביות פרטניות של המשטרה. הוא גם אינו אמור להתערב בהחלטות בנושאים מקצועיים. עם זאת, מחובתו לגלות מנהיגות בנושא מדיניות, לגבש סדר יום, לפעול, להתוות עקרונות, להתוות כללים. זה מה שקרה עם שלמה בן-עמי. זו הייתה הטענה כלפיו – היית פסיבי, לא באת לפעול, היית צריך לפעול.
ואני אומר לכם משהו מדהים. אמר לי אחד הניצבים שהתייעצתי איתם: בן גביר, מה אתה עושה לעצמך? יש היום את פקודת המשטרה, תסתתר מתחת לפקודת המשטרה. תמיד תוכל לטעון, מה אתם רוצים? לא רציתם לשנות את פקודת המשטרה, השר לא אשם, השר לא קובע מדיניות, השר הוא סוג של עציץ במשרד, בואו נודה על האמת. השר גוזר סרטים, השר ממנה מינויים. מי יכול לבוא אליך בתלונות אם משהו כאן לא יתרחש?
אמרו לי כל היועצים, אל תבקש את המשרד הזה, קח תחבורה, תשקיע מיליארדים, קח שיכון, תשקיע, תהיה אהוב על ידי הבוחרים שלך. אבל אני שנים מסתובב במדינת ישראל, ואני רואה את הילדים שלנו, של כולנו, ואגב, גם ילדים במגזר הערבי שפוגעים בהם, כי יש עבריינות ויש אלימות. אני רואה את הילדים בחברון שחוטפים מכות.
אני רואה אמא ברמלה שבאה אליי ואומרת לי: בן גביר, הילד שלי נכנס לבית ספר עם כיפה, יוצא מבית הספר, מוריד את הכיפה, ומתחילה לבכות לי. ואני אומר לה, גברת, גם ההורים שלי היו חילונים, הם היו אנשים הכי צדיקים בעולם, מה את בוכה? והיא אומרת לי, בן גביר, אתה לא מבין, הוא מוריד את הכיפה כי מרביצים לו כי הוא יהודי. זה קורה בעכו וזה קורה בבאר שבע, וזה קורה בכל מקום במדינת ישראל. ואגב, זה לא רק טרור לאומני. זה גם בריונות בכבישים, זה אלימות. הרבה פעמים אתה יוצא לעבודה ולא יודע איך תחזור. תעיר למישהו בכביש? תחטוף סכין? לא תחטוף סכין? תריב עם מישהו על חניה?
יש לנו שוטרים נפלאים. יש לנו משטרה נפלאה. יש לנו מנכ"ל מצוין. אבל אני רוצה לשנות, זה החלום שלי. בשביל זה בדיוק ביקשנו לשנות את פקודת המשטרה. אחרי עבודת מטה ארוכה מאוד, אחרי קריאה של כל החומרים מהוועדות, אני רוצה לשנות את זה בשביל הילדים של כולנו. ואני מבקש מכם פעם אחת, תעזבו את הפוליטיקה, זה לא עניין של שמאל או ימין. זה עניין של הזכות של כולנו – לכולנו יש ילדים, דודים ואחים, וגם אנחנו עצמנו הולכים ברחובות. הפקודה בנוסח שלה היום לא מאפשרת לשר לדאוג לדברים הללו. ואני רוצה לא להיות עציץ - - -
איתמר בן גביר (עוצמה יהודית)
¶
לא מאפשרת, כן. תקראי את הפקודה. ואני רוצה לא להיות עציץ, אלא לבוא ולקבוע מדיניות.
ואני אסיים בדבר אחד. הדהים אותי רביב דרוקר, אגב, בכנותו אולי. הוא כתב אתמול בעיתון הארץ – בן גביר צודק, יש בעיה עם הפקודה וצריך לשנות אותה.
איתמר בן גביר (עוצמה יהודית)
¶
הבעיה שלנו היא שזה איתמר בן גביר. אז בואו נפסיק להסתתר. אם הבעיה שלכם היא שזה איתמר בן גביר – מה לעשות, זו דמוקרטיה, תקבלו את רצון הבוחר. ואם הבעיה שלכם זה לא איתמר בן גביר – אני מבקש מכולכם, אתם יודעים מה, אני דורש מכולכם להצביע בעד התיקון הזה כדי שנוכל כולנו לנהל כאן חברה טובה יותר, שלווה יותר, בטוחה יותר. תודה רבה, אדוני היושב-ראש.
היו"ר אופיר כץ
¶
תודה רבה, חה"כ בן גביר. זה מאוד מפליא אותי לשמוע אתכם מצד אחד כל השבוע מפמפמים שזה דחוף לנו ומהלך בזק, ודיון בזק. יושב פה מגיש הצעת החוק, 40 דקות מסביר את העמדה שלו, מסביר את החוק שלו ואז אתם שואלים, למה הוא מדבר כל כך הרבה.
איתמר בן גביר (עוצמה יהודית)
¶
רגע, רגע. הם רוצים להציג את ההצעה, שהיועצת המשפטית כאן תציג? אני עברתי על עיקריה, ואני חייב להגיד דבר אחד – סקירה של 40 דקות מעולם לא קיבלתי מכם אף פעם על חוקים.
היו"ר אופיר כץ
¶
אדוני המפכ"ל, קובי שבתאי, יצא לנו לעבוד יחד ואני מצטרף לברכות. אני מכיר אותך ואת העבודה שלך. אתה בקושי ישן בשביל לשרת את הציבור. מדינת ישראל התברכה במפכ"ל כמוך. בבקשה.
יעקב שבתאי
¶
תודה. רבותיי המכובדים, צוהריים טובים לכולם. אני הגעתי לכאן היום על מנת לומר את דעתי באשר לתיקון המוצע לפקודת המשטרה. אני רוצה לפתוח ולומר שמשטרת ישראל היא ארגון ממלכתי, מקצועי, שפועל באופן שוויוני והגון. עשרות אלפי שוטרים ושוטרות, מסורים כולם, ללא הבדל דת, גזע, מין או השקפת עולם, נשבעו לשרת ולהגן על המדינה ועל תושביה. הבסיס לעבודת המשטרה הוא אמון הציבור. ללא אמון הציבור אין לנו לגיטימציה לעבודתנו. זה נכון מהמפכ"ל ועד ראשון השוטרים שנמצאים בחזית המפגש הישיר עם אזרחי המדינה, ויש לנו מיליוני מפגשים כאלה בשנה.
שוטרים לובשי מדים מכל מגוון העדות והדתות, דרוזים, נוצרים, צ'רקסים, מוסלמים ויהודים, מהווים דוגמה ומופת לחברה הישראלית כולה. משטרת ישראל תמיד הייתה, ולעולם היא תהיה, ארגון הפועל בניקיון כפיים, ולא מערב שיקולים זרים בהחלטותיו; שוטרים הפועלים בשליחות ובנחישות כדי לשמור על מרקם חייהם של אזרחי מדינת ישראל.
כשאזרחי המדינה חושבים על המשטרה, למה האזרח מצפה? הוא מצפה למשטרה נטולת אינטרסים, וכזו שנותנת לו את התחושה שהוא מקבל שירות מקצועי, הוגן ולא מוטה. אני נמצא כאן היום כי המדינה הזו חשובה לי, אזרחי המדינה חשובים לי, והשוטרים היקרים שלנו שבשמם אני מגיע, הם חוד החנית, וכפי שכבר אמר ראש הממשלה הראשון דוד בן-גוריון, הם כבודה של המדינה.
בחברה המקוטבת שבה אנו חיים ישנו גוף אחד שנדרש להתמודד בפועל עם כל המשברים החברתיים והציבוריים. הגוף הזה הוא משטרת ישראל. כל תחלואי החברה מתנפצים לפתחה, וחיוני – אני אומר את זה לכולנו – שנשמור על הגוף הזה. זו הציפייה של הציבור, שהגוף הזה יישאר עצמאי, נקי וממלכתי. בזכות עצמאותה, המשטרה הינה ציר חשוב ומרכזי הניצב במוקד הפעילות לשמירת חוסנה וביטחונה של מדינת ישראל.
על שולחן הוועדה מונחת פה היום הצעת חוק שקשה להפריז בחשיבותה, ואני סבור שתהיה לה השפעה דרמטית לא רק על פעילות משטרת ישראל, אלא על דמותה וצביונה בעיני הציבור כולו.
חשוב לי להדגיש, אין אנו מתנגדים לשינויים והתאמות ברוח התקופה, אך שינויים דרסטיים ודרמטיים כאלה, חייבים להיעשות בזהירות, בשום שכל ובהליך מקצועי מעמיק.
המשטרה היא לא צבא. המשטרה חשופה למידע אישי רגיש של אזרחי המדינה. הצבא פחות. המשטרה עובדת מול אזרחים. הצבא עובד מול אויב מוגדר, וההבדל עצום. אני יכול לפרוס פה רשימה שלמה על ההבדלים בין צה"ל לבין משטרת ישראל, והשאלה שאנחנו צריכים לשאול את עצמנו היא מה הבעיה במצב הנוכחי, ובהתאם לכך, עלינו לבחון את הדרכים לשפר.
ישנן טענות על עבודת המשטרה. אני מכיר את רובן, וחשוב שתדעו שמשטרת ישראל בשנתיים האחרונות הגיעה להישגים חסרי תקדים. אני מסכים, יש עוד הרבה-הרבה מה לעשות עם כל ההישגים שיש, ובהזדמנות אני אשמח גם להציג אותם. אבל אני יודע איך למצוא את הפתרונות ויש לנו את הפתרונות. אנחנו זקוקים לתקציבים, לכוח אדם, לסמכויות חוקיות, לציוד משודרג ועוד. התוכניות הללו קיימות ונמצאות על שולחן השר והממשלה כבר שנתיים, מאז כניסתי לתפקיד. הייתה תוכנית 555 שהצגנו. אני יודע מה צריך לעשות וכיצד לממש אותה, כיצד לייצר פה מציאות שונה לחלוטין, בטוחה יותר, רפורמה של ממש בחיינו במדינת ישראל.
כמפקח הכללי של משטרת ישראל מזה כשנתיים, אני יודע כיצד לייצר את המציאות האחרת והבטוחה יותר במדינה. כל חקיקה מתחילה מהצגה של בעיה שאותה צריך לפתור. לשר לביטחון הפנים יש כיום סמכויות רבות, וכמפכ"ל שירתִּי תחת שני שרים. אני מודה שעד היום לא נתקלתי בסיטואציה שממחישה את הבעיה. לא שהיו מחלוקות. היו מחלוקות מקצועיות, אבל לא היו מקרים שבהם השר ביקש ליישם את מדיניותו ולא ניתן לכך מענה. הצעת החוק אינה מפרטת ואינה מבהירה מה לא ניתן לעשות עד כה ומה כן ניתן לעשות אחרי שהחקיקה תעבור.
אני רוצה לדבר קצת על הסמכויות של השר, ואמרתי, גם היום לשר יש סמכויות להפעלת המשטרה והן נרחבות מאוד. יש פה דף, ומי שירצה יוכל לקבל אותו.
איתמר בן גביר (עוצמה יהודית)
¶
אבל אין שם מדיניות, קובי. אין מדיניות. השר לא יכול לקבוע מדיניות. ראית את זה.
יעקב שבתאי
¶
הנושא של התוויית המדיניות בשנתיים שאני מתפקד כמפכ"ל בכל המקרים, כל פעילות המשטרה הייתה נגזרת של מדיניות השר.
יעקב שבתאי
¶
קביעת תוכניות העבודה של משטרת ישראל כולן, ללא יוצא מן הכלל, עברו את אישור השר. קביעת סדרי העדיפויות נקבעו על ידי השר. תקציב המשטרה, גם כיום, ניתן לשליטתו של המשרד לבט"פ והשר. ואם אנחנו משווים את זה לצה"ל, אז גם בצה"ל יש את התקציב של משרד הביטחון שמתחלק בין המשרדים, ויש את התקציב של הרמטכ"ל שמנהל אותו ודרכו הוא מנהל את הצבא.
הסמכויות לקבוע את הרכב המשטרה ומינוי קצינים בדרגות בכירות – אם אנחנו משווים לצה"ל, בצה"ל מתת-אלוף מתערב השר.
יעקב שבתאי
¶
במשטרת ישראל, מדרגת סנ"צ השר מאשר כל מינוי ומינוי במשטרת ישראל.
הסמכות להכרזה על אירוע חירום על המשתמע מכך – ויש עוד רשימה ארוכה של סמכויות שהן לצד השר. מכאן קצת קשה לי להבין את הטענות, כאילו שהשר לבט"פ הוא סוג של חותמת גומי או שהוא לא משפיע על עבודת המשטרה.
יעקב שבתאי
¶
הצעת החוק כרגע היא דקלרטיבית. עצם ההצהרה והרצון להשוואה למבנה שבו הרמטכ"ל כפוף לשר הביטחון היא כשלעצמה משפיעה על הדרך שבה אזרחי המדינה יתפסו את המשטרה. עצם השינוי הדקלרטיבי יהווה אמירה שתפגע במערכת היחסים המורכבת והיומיומית בין השוטרים לאזרח, במיליוני מפגשים שייצבעו בגוון אחר בעצם האמירה בשינוי הפקודה.
אני אתן דוגמאות. אני מנסה להבין מה הצעת החוק משנה, על מנת שנוכל לגבש עמדה מקצועית ורצינית ביחס לשינוי המוצע.
עמיחי שיקלי (הליכוד)
¶
האמת, היחידי שאין לו זכות דיבור זה אתה, כסיף, שתקפת פיזית שוטר. עדיף שתעוף מפה.
עופר כסיף (חד"ש-תע"ל)
¶
אתה מגן על מישהו שיש לו כתבי אישום. אני – אפילו עוד לא החליטו להגיש כתב אישום, אז כדאי שתשתוק.
יעקב שבתאי
¶
חברים, אני מתייחס לסעיף 9 לפקודה שמצמצם את סמכות המפכ"ל ומרחיב את סכמות השר. השינוי מוצע טומן בחובו מספר שאלות. לדוגמה, בהפגנות ומחאות – האם השר יוכל להנחות את המשטרה לפזר או לא לפזר אותן? זאת שאלה.
אפרת רייטן מרום (העבודה)
¶
למה אתה מתפרץ לדברים של המפכ"ל? אתה כבר לא באופוזיציה. אתה יכול לתת לו לדבר - - -
יעקב שבתאי
¶
שאלה נוספת: האם השר יוכל להורות למפכ"ל להסיט כוחות משטרה בזמן נתון לרשות מקומית על חשבון פעילות מתוכננת מאיזורים אחרים בארץ?
יעקב שבתאי
¶
חברים, אלו לא שאלות תיאורטיות. אני אומר עוד פעם, אלו שאלות שאנחנו ניאלץ מרגע שיהיה החוק – מחר בבוקר נצטרך להתמודד עם זה. והחוק יהיה חייב לתת מענה לסוגיות הללו, ובהצעה הזאת אני לא ראיתי את המענה.
אנחנו יודעים שבימים האחרונים מתקיים שיח בין המשנה ליועמ"שית לממשלה לבין מגישי ההצעה. ואנחנו חייבים להיות חלק מהשיח הזה, על מנת שנגיד גם את דעתנו.
יעקב שבתאי
¶
אנחנו לא בחוויה.
מדובר בהצעה שעשויות להיות לה השלכות דרמטיות על אופייה, צביונה ומקצועיותה של המשטרה, והאמון שהציבור נותן במשטרה. ההצעה הזאת מעלה שאלות כבדות-משקל. אני אומר עוד פעם, אני לא נגד שינויים, אני חושב שיש דברים שבהחלט ראוי לעגן אותם ולשפר. פעלתי בעבר לשינוי החקיקה בעניינים דרמטיים הנוגעים לביטחונם של אזרחי המדינה במהלך השנתיים שלי כמפכ"ל, אם זה עונשי המינימום, חוקי חיפוש ועוד לא מעט חוקים. אפשר לקיים דיוני עומק גם בהצעה הזו.
צריך לבצע ניתוח עומק של כל המשמעויות הנגזרות מחקיקה שכזו, ולבצע את השינויים רק במקומות הנדרשים. ואני אומר, כל זאת בתנאי שאנחנו עושים זאת תוך שמירה על העקרונות שעימם פתחתי את דבריי.
אני מסכם. המשטרה היא של כולנו. המשטרה חייבת להישאר ממלכתית, מקצועית, שפועלת באופן שוויוני והוגן כלפי כל אזרחי המדינה. תודה רבה.
היו"ר אופיר כץ
¶
תודה רבה, אדוני המפכ"ל. אנחנו נעשה כפי שאמרתי – חברי כנסת וגם גופים שהגיעו לפה להביע את עמדתם ואת דעתם. נתחיל עם השרה פרקש. שלוש דקות לרשותך, בבקשה.
שרת החדשנות, המדע והטכנולוגיה אורית פרקש הכהן
¶
תודה רבה. קודם כל, אני רוצה לפנות אליך, איתמר בן גביר, השר לביטחון הפנים המיועד, ולהגיד לך שאתה עומד לקבל אחריות מאוד-מאוד כבדה, וזאת אחריות על הסדר הציבורי במדינת ישראל. זאת אחריות שאין להקל בה ראש, וזו לא אחריות לדאוג לסדר הציבורי של סקטור מסוים. זו אחריות לדאוג לאמון הציבור במשטרה ובציבור.
ולצערי, הדבר הראשון שעושים זו הצעת החוק שמלאה שגיאות וסכנות, ואני ברשותך אציג את זה באות הכתובה. ואני שמחה ומעריכה את העובדה שאתה נשאר לשמוע את ההערות. אני מקווה שאולי חלק מההערות שאני אגיד ייפלו על אוזניים קשובות, ושנוכל לשפר את החקיקה הזאת שיש בה לא מעט סכנות.
משפט אחד שמקדים. דווקא העובדה שמדובר בפקודה שלא תוקנה משנות ה-70, דורשת עבודה חשובה, משמעותית, מול הדרג המקצועי, מול הדרג הפיקודי, לשבת מול המפכ"ל, לשבת מול משרד המשפטים. זו לא חקיקה שעושים בפטור מהנחה, בהצעת חוק פרטית, לפני הקמת ממשלה, רק בגלל שלא מאמינים לראש הממשלה המיועד, לשום מילה שיוצאת לו מהפה, ורוצים מהר-מהר לסדר את האירוע.
אכן הטיעון הזה שהפקודה לא תוקנה כל כך הרבה זמן, דווקא דורשים עבודה יסודית וזהירות בצוננין כברותחין כי אנחנו מתעסקים בסדר הציבורי ודווקא באוכלוסיות הכי מוחלשות, כי אנחנו יודעים מי האנשים שיושבים במעצר, בכלוב, כמו שאתה תיארת. הם הרבה פעמים האזרח הכי חלש, שאין לו עורך דין, שאין לו בן אדם שיעזור לו. ואתה בחקיקה הזאת חייב לראות לא רק את עצמך לנגד עיניך, אלא את השר הבא והבא שיבוא אחריו. וחלק יבואו מהצד הזה של המפה הפוליטית, וחלק מהצד הפוליטי השני.
דבר שני, צריך להבין שכשאנחנו מייצרים סיסמאות, כשאנחנו משווים את סמכות השר לביטחון הפנים לסמכות שר הביטחון, ההשוואה אינה במקומה. צה"ל לא חוקר את אזרחי ישראל ויכול לפגוע בפרטיותם כדבר שבשגרה. צה"ל ומערכת הביטחון לא אלו שנוקטים בחקירות פליליות על שוחד, על שחיתות, על גניבה, על פשיעה. וכן, גם בחקירות נגד אישי ציבור, בחקירות נגד ראשי ערים, בחקירות נגד פוליטיקאים. ובואו נסתכל מה כתוב בחוק הזה בפריזמה של ניצול לרעה של מה שכתוב כאן. כי גם אם המטרה עצמה היא להגיד, אני כשר לביטחון הפנים לא מפחד מאחריות, אני רוצה יותר סמכות, אני רוצה שהסמכות הברורה שלי לקבוע מדיניות תהיה ברורה מאליה – בוא נראה איך הדברים מנוסחים. וכמו שהמשפטנים אוהבים לומר, בוא נראה איך האיזונים והבלמים מנוסחים בהצעת החוק שלך.
שרת החדשנות, המדע והטכנולוגיה אורית פרקש הכהן
¶
בתור שרה בממשלה היוצאת, אני חושבת שיש לי כמה מילים לדבר.
שרת החדשנות, המדע והטכנולוגיה אורית פרקש הכהן
¶
לא חצי דקה. אופיר, אני מבקשת להציג את הבעיות בחוק. מדובר כאן בנושא מאוד-מאוד משמעותי.
שרת החדשנות, המדע והטכנולוגיה אורית פרקש הכהן
¶
לא. אין זמן שלי. אנחנו רוצים לעשות כאן דיון אמיתי. השר הגיע כדי להקשיב.
גלעד קריב (העבודה)
¶
מצוין. מי שצריך להירגע זו הקואליציה הבאה, שעושה חקיקת בזק לפוליטיזציה של המשטרה. אתם צריכים להירגע. אנחנו צריכים להירגע? חקיקה פוליטית שנעשית בצורה רשלנית.
איתמר בן גביר (עוצמה יהודית)
¶
עזוב, עזוב. ראינו איך אתם עבדתם. כאן הדיון ממצה, ארוך. יש לכם יושב-ראש שנותן לדבר. איזה כיף.
(חבר הכנסת גלעד קריב יוצא מחדר הוועדה.)
שרת החדשנות, המדע והטכנולוגיה אורית פרקש הכהן
¶
יו"ר הוועדה, אני הקדשתי זמן כדי לנצל את המצב אולי כדי לשפר - - -
שרת החדשנות, המדע והטכנולוגיה אורית פרקש הכהן
¶
סבבה. אז בוא נדבר עכשיו על הסעיפים, על האות הכתובה באמת, כמו שמקפיד השר המיועד לדבר, ונראה מה הם הדברים הבעייתיים בחקיקה הזאת ושאותם לא ציין השר.
שרת החדשנות, המדע והטכנולוגיה אורית פרקש הכהן
¶
אני רוצה להציג שורה של סעיפים ואחרי זה לדבר על המשמעות שלהם, על חלקם דיבר המפכ"ל בממלכתיות רבה; להתחיל ברצף הזה ולראות איזו תמונת מצב אנחנו מקבלים על היחס בין המשטרה לשר אחרי החקיקה הזאת.
סעיף 3א – השר לא רק קובע מדיניות, הוא מקבל לעצמו את האחריות לקבוע מלא-מלא את התקציב של המשטרה. זה סעיף אחד.
שרת החדשנות, המדע והטכנולוגיה אורית פרקש הכהן
¶
תיכף. אני רוצה להמשיך. קל לדבר על הרצף. תיאורטית, יכול לבוא שר ולהגיד, אני מייבש מחלקה כזו או אחרת שלא נראית לי או אני לא מוכן שהחטיבה הזו תקבל תקציב וכולי.
איתמר בן גביר (עוצמה יהודית)
¶
ההחלטה לא מבטלת את בג"ץ. אם אני אחליט משהו לא סביר ולא מידתי, ופתאום אחליט לסגור דברים - - -
שרת החדשנות, המדע והטכנולוגיה אורית פרקש הכהן
¶
הרי אנחנו נכנסים לממשלה שבה אתם השופטים, אתם החוקרים, אתם השוטרים, אתם המחוקקים. אז תהיה פסקת התגברות, וגם על זה נתגבר.
סעיף נוסף, 8ג – השר קובע עכשיו מדיניות למעט סייג הגיוני שאומר 'בנושאי חקירות' שכל הוועדות אמרו, כדי שחס וחלילה לא יבוא שר למפכ"ל ויגיד לו, אתה מעכשיו לא חוקר, לא נוגע בראש עיריית רמת גן, הוא מהמפלגה שלי; אתה לא חוקר יותר אף אחד מהקואליציה; זו מדיניות החקירות שלי. אבל מה? כתבו סייג: אני לא אעסוק בנושאי חקירות כי זו שחיתות מובהקת, למעט מדיניות בתחומי חקירות וטיפול בתיקים והעמדה לדין.
ועכשיו בוא נשב כל היום ונתפלפל עם המפכ"ל, מה גובר? הסייג מחקירות או הסייג של הסייג מחקירות? ואני אומרת לך שלפי מה שכתוב עכשיו, יכול לבוא שר מצד אחד ויגיד, היום לא מרשה לך יותר להעמיד לדין את נוער הגבעות. יבוא שר מהצד השני ויגיד, אני לא מרשה לך יותר לטפל בעבריינים מהחברה הבדואית. יבוא שר שלישי ויגיד, אני לא מוכן בכלל שתתחיל חקירות בתיקי שוחד, שוחד לא מעניין אותי יותר במדינת ישראל, אני רוצה שאתה המפכ"ל תעשה משהו אחר. או יבוא שר אחר ויגיד, אתם יודעים מה, אני חושב שלגנוב זה ממש סבבה, עד 100,000 שקלים, זאת מדיניות החקירה הכללית שלי.
שרת החדשנות, המדע והטכנולוגיה אורית פרקש הכהן
¶
נמשיך. שר הבט"פ מקבל סמכות לפרסם עקרונות כלליים של מדיניות. ועכשיו יתחיל דיון שלם – עקרונות ומדיניות. ועכשיו בוא נדבר - - -
שרת החדשנות, המדע והטכנולוגיה אורית פרקש הכהן
¶
לא. אז עכשיו בוא נדבר על ההצעות שלי לתיקונים. מה חסר בחוק הזה. איפה סעיף שאומר לצורך האיזון שהמפכ"ל הוא הגורם הפיקודי העליון במשטרה? שיהיה ברור ששר בט"פ לא אומר לו איפה להציב את השוטרים. אז הסעיף הזה שאולי היה מאזן ומראה על תום לב של החקיקה הזו לא קיים פה. אנחנו מדברים על אמון הציבור במשטרה. אז איפה נדבר על תקנים ועל חיזוק הטיפול במנגנוני הבקרה העצמית של המשטרה? איפה אנחנו מדברים על זה?
איפה מדברים על סעיף דומה לסעיף שקיים בחוק השב"כ? סעיף שהפנה אותי אליו חה"כ גדי אייזנקוט שידבר פה בהמשך. השר המיועד בן גביר, האם אתה יודע שבחוק השב"כ יש סעיף שאומר לשב"כ: השירות יפעל באורח ממלכתי, לא תוטל על השירות משימה לשם קידום אינטרסים מפלגתיים או פוליטיים?
שרת החדשנות, המדע והטכנולוגיה אורית פרקש הכהן
¶
אז אל תעשה חצי עבודה. תוסיף גם את הסעיפים שישמרו וימנעו ממך לנצל את כוחך לרעה.
שרת החדשנות, המדע והטכנולוגיה אורית פרקש הכהן
¶
אופיר, כשאתה לא תהיה בממשלה הזו ואתה תתעורר בבוקר עם שר שיגיד למפכ"ל - - -
שרת החדשנות, המדע והטכנולוגיה אורית פרקש הכהן
¶
אני רוצה לסכם ולומר משהו. אני הייתי שרה בשתי הממשלות האחרונות, בתקופת קורונה, בתקופת שומר חומות, הייתי בקבינט הביטחוני. אני ראיתי את הערך של מערכת ביטחונית ומשטרתית מקצועית, שבעיקר זקוקה לכוח אדם, למנגנוני בקרה עצמית, לסמכויות. ואני רוצה לסיים בשאלה. כאשר המנגנון יהיה כזה מסורס, איזה שוטרים ומפכ"ל יציעו את עצמם לתפקידים האלה? האם המפכ"ל הבא יהיה מפכ"ל ברמה של שיעור קומה, שיגיד לעצמו, אני בא כדי לעבוד? או מפכ"ל שיגיד לעצמו, אני באתי להיות סריס של שיקולים פוליטיים של שר שיגיד לי את מי לחקור ואת מי לא לחקור? תודה רבה.
היו"ר אופיר כץ
¶
חה"כ כהן, בבקשה. עכשיו שני הדוברים הבאים: היועצת המשפטית של הוועדה, עוה"ד מירי פרנקל-שור, ולאחר מכן מהייעוץ המשפטי לממשלה.
מירי פרנקל-שור
¶
לפני שאני מתייחסת להצעת החוק, אני מבקשת לומר, קודם כל, לחברי הוועדה שאני רואה את ההכנה לקריאה ראשונה כשלב הקריטי בהליך החקיקה. אני חושבת שחשוב מאוד שנשמע את כל הגורמים שיש להם לתרום לנושא, מכיוון שעל ידי שמיעת עמדות כל הצדדים אנחנו לומדים וזה מסייע לנו לעצב את הנורמה באופן הנכון והראוי.
אני גם רוצה לומר שהצעת החוק לקריאה ראשונה מתפרסמת בחוברת הכחולה. היא מתפרסמת לציבור. היא כוללת דברי הסבר. ואני רואה בשלב הזה שלב חשוב ביותר. מה עוד שככל שהדיונים כאן יהיו יסודיים, ואנחנו נקדיש זמן לעיגון ועיצוב הנורמה הנכונה, אנחנו נוכל במהלך הקריאה השנייה והשלישית להכניס שיפורים אם יהיה בכך צורך.
כבר הוזכרו הדוחות השונים; דוח ועדת זמיר ב-1990, דוח ועדת צדוק התפרסם ב-1999, ודוח ועדת אור התפרסם ב-2003. אנחנו למדנו את הדוחות הללו כמו גם כמעט את כל הכתיבה שקיימת בנושא. בנוסף, אנחנו הפצנו, ומי מחברי הכנסת שלא קיבל את הסקירה שלנו – מיד לאחר בחירתו של חה"כ אופיר כץ כיו"ר הוועדה אנחנו הפצנו סקירה ראשונית בנושא. אנחנו עוד נמשיך להוציא סקירות נוספות, וכאם יידרש גם הצעות לתיקון להצעה.
עכשיו אני מבקשת לעבור להצעה ולהתייחס לסעיפים בסדר שיש בהצעה. הסעיף הראשון מדבר על תקציב המשטרה. אז כמו שאמר המפכ"ל, גם לעמדתנו, האחראי על תקציב המשטרה הוא השר לביטחון הפנים. אנחנו לא בדיוק מבינים את המוצע בהצעה, את תכליתה. יכול להיות אפילו שיש מקום לשיפורים, לא במסגרת הצעת החוק הנוכחית. יכול להיות שהשיפורים צריכים לבוא במסגרת חוק התקציב. אני אומרת פה רק אמירה, ואחר כך נצלול במהלך הדיון לחוק יסודות התקציב.
ככל שתוכנית היא עתירת ממון יותר, כך יש עליה פחות פיקוח. כבר אני אומרת לבחינה – יכול להיות שהפתרון למה שמוצע בהצעת החוק הוא פשוט לקחת את התוכניות שנמצאות כרגע במשטרת ישראל, ולפלח אותן לתוכניות נוספות, ובכך להגביר את הפיקוח וגם את השקיפות. זה היה הסעיף הראשון להצעה.
עכשיו אני עוברת לסעיף 2 להצעה, תיקון סעיף (ב) המוצע, ולסעיף 3, שם יש שני עניינים. אני מתייחסת לסעיף 2 להצעה ולסעיף 3 שמדבר על המפקח הכללי נתון למרות הממשלה, ובסעיף 3 על כפיפות משטרת ישראל. משטרת ישראל נתונה למרות הממשלה, והשר ממונה על משטרת ישראל מטעם הממשלה. אז כפי שאמרתי בהתחלה, ועדות ציבוריות שונות דנו בסוגיית היחסים שבין השר לביטחון הפנים לבין משטרת ישראל והמפכ"ל, ואחד הנושאים המרכזיים שעלו בדוחות נוגע למידת המעורבות של השר בפעילות הממשלה.
ועדת צדוק סברה, ואני מצטטת, שהשר רשאי להתערב בהחלטות אסטרטגיות, לתת הנחיות כלליות, ולהתוות מדיניות עבור המשטרה בעניינים בעלי חשיבות עקרונית, אולם אין הוא רשאי להתערב בפרטי הביצוע האופרטיביים של המדיניות או בפרטים – נושא השמור לדרג המקצועי.
בנוסף לכך, התייחסה ועדת אור לנושא. היא ביקרה את השר לביטחון הפנים שלא קיים בקרה מספקת על מוכנותה של המשטרה לאירועים ועל דרכי ההתמודדות עימם. היא קבעה, ואני מצטטת: יש לקבוע במה ועד כמה רשאי השר להתערב בפעילות המשטרה בהתאם לאחריותו המיניסטריאלית לפעילותה. מקובל לומר שלשר שמורה הזכות לקבוע את המדיניות של פעילות המשטרה ולפקח על ביצועה, ואף להתערב בסדרי העדיפויות של המשטרה. אך אל לו להתערב בפרטים הנוגעים לביצוע האופרטיבי. בנושא האחרון נתונה הסמכות למפכ"ל, אשר הוא המפקד העליון למשטרה. וכאן אני כבר אומרת שאנחנו נתייחס למפקד העליון של המשטרה. אני תיכף אגיע לזה.
גם ועדת אור סברה שבמצב המשפטי הקיים, תיאור סמכויותיו השונות של המפכ"ל, מצד אחד, ושל השר לביטחון הפנים, מצד שני, אין בו כדי להסדיר ולהעביר את הסמכויות של השר כלפי המשטרה ואת חובותיהם של המשטרה ושל העומד בראשה עם השר.
לפיכך, להבנתנו, המסקנות שעולות מהדוח הן כי היום אין הסדרה ברורה ליחסים שבין השר לבין מפכ"ל המשטרה. הוועדות סברו – ואני אומרת, להבנתנו – שנכון שהשר יתווה את המדיניות הכללית של המשטרה, אבל הם ראו חשיבות בשמירה על עצמאות סמכויות החקירה והתביעה של המשטרה, והם סברו שיש להבחין בין התוויית מדיניות כללית לבין פעילות אופרטיבית. אלה דברים בקצרה לשני הסעיפים האלה.
ועכשיו אני מבקשת לעבור לסעיף השני שבהצעת החוק שמוגדר בהצעה: סייג לכפיפות, סעיף 8ג. כאן אני מתייחסת לתפקידה של המשטרה בתחום אכיפת החוק. ועדת צדוק סייגה את המסקנות ככל שמדובר בחקירות, והיא קבעה שיש להפריד בין תפקידיה של המשטרה בתחום החקירות לבין תפקידיה האחרים של הוועדה. הוועדה הדגישה, ואני מצטטת, שהמשטרה צריכה להיות חופשית לחלוטין בחקירותיה, כשעליה מרותו של החוק בלבד.
אבל הוועדה גם סברה שהשר רשאי להתוות מדיניות כללית בתחום החקירות, לרבות קביעה של סדרי עדיפויות עקרוניים, אך זאת בהתייעצות עם היועץ המשפטי לממשלה, מפכ"ל המשטרה והמופקדים במשטרה על הנושא.
לעמדתנו, הצעת החוק חייבת וצריכה להבטיח את עצמאות המשטרה בתחום החקירה והתביעה. יש לנו הצעות לכך, כמו לכל הסדר שאנחנו מדברים עליו, ואנחנו נציע אותן בהמשך הדיונים.
אני דיברתי עד עכשיו על כפיפות המפכ"ל לשר, על כפיפות המשטרה לממשלה. לעמדתנו, צריך להשלים את ההסדר המוצע, וצריך לתת את הדעת לתיקון סעיף 9 לפקודה ולבחון תיקון ביחס למעמדו של המפכ"ל, כפי שאולי מצוי בחוק-יסוד: הצבא, לגבי מעמדו של הרמטכ"ל.
בדברים הקצרים האלה, לאור ריבוי הדוברים, אני התייחסתי רק להסדרים המרכזיים שמוצעים בהצעה. כמובן שיש הסדרים נוספים שאנחנו נתייחס אליהם. אנחנו נציע הצעות שמשקפות את עמדתנו, וזה אני מציעה שיהיה במהלך הדיון, בהמשך.
עמית מררי
¶
אנחנו נתייחס להצעה בשלב הזה כמכלול, ולא לסעיפים הקונקרטיים. הצעת החוק שמונחת בפני הוועדה עוסקת בנקודת המפגש והאיזון בין עקרונות כבדי משקל.
ראשית, התפקיד של השר לביטחון הפנים כשר הממונה על המשטרה, לקבוע את מדיניות המשטרה. ועל כך, כמו שאומר המציע, אין מחלוקת. ושנית, עצמאותה המקצועית של המשטרה כגורם המחזיק בידיו סמכויות נרחבות לאכיפת דין ולשמירת הסדר הציבורי. עוד לפני שנעמוד על הקושי בהצעה לגופה, חשוב להדגיש את הקושי בהליך החקיקה. כפי שנפרט, הצעת החוק מבקשת להביא שינוי משמעותי בדין, המפר את האיזון הקיים בין סמכותו של השר לבין עצמאות משטרת ישראל.
תיקון החקיקה הזה נושא השלכות משמעותיות. הוא אינו מתאים, לדעתנו, לחקיקת בזק ערב השבעת הממשלה, וראוי שהוא יגובש כהצעת חוק ממשלתית לאחר דיון מקצועי ומעמיק דיו בממשלה עוד קודם להבאת התיקון לכנסת, ותוך מתן הזדמנות לגורמי המקצוע להתייחס לדברים במסגרת גיבוש תזכיר החקיקה ותוך מתן אפשרות לציבור להעיר את הערותיו לתזכיר לאחר שיפורסם ברבים. אנחנו סבורים שרק תהליך כזה יבטיח חקיקה מאוזנת. הוא לא אמור להיות הליך ארוך במיוחד, אבל הוא צריך להיות הליך ממצה ותהליך רגיל.
וכעת אני אדבר לגופם של דברים, לגופה של ההצעה. עצמאותה המקצועית של המשטרה היא עיקרון יסוד במשטר דמוקרטי, כפי שנפסק באחת הפרשות שעסקה בקציבת כהונתו של מפכ"ל המשטרה לאחרונה. אני מצטטת: "מפכ"ל המשטרה הוא העומד בראשות המשטרה אשר במוקד תפקידי אכיפת החוק והגנה על ביטחון הציבור ושלומו. בין יתר תפקידיה אמונה המשטרה גם על מניעת עבירות, ובכלל זאת היא מופקדת על שלבי החקירה ואיסוף הראיות בהליך הפלילי. בנוסף לכך, המשטרה מבצעת פעילויות מבצעיות בתחום ביטחון הפנים כחלק ממערכת אכיפת החוק. ביסוד שיקול הדעת של כוחות המשטרה עומד הצורך במימוש תכליות ההליך הפלילי, ובהם האינטרס הציבורי בהעמדת עבריינים לדין. מטבע הדברים, ישנה חשיבות מיוחדת שהפעלת הסמכויות בתחומים אלה תיעשה על בסיס מקצועי ובהתחשב באינטרס הציבורי בלבד, באופן שוויוני וללא משוא פנים. מכאן החשיבות הרבה בהבטחת עצמאותו ואי תלותו של מפכ"ל המשטרה העומד בראשה ואמון על הפעלתה לביצוע תפקידיה." סוף ציטוט.
בסיס נוסף לצורך בהבטחת עצמאותה המקצועית של המשטרה הוא הסמכויות המשמעותיות הנתונות בידיה, שיש בהן כדי להגביל זכויות אדם, כמו חופש ביטוי והמחאה, חופש התנועה והחירות האישית. בהתאם לאמור, המליצה ועדת צדוק שהוזכרה פה לא אחת – הוועדה הציבורית לחוק משטרה חדש משנת 1999 – לתקן את חוק המשטרה באופן שיבצר את עצמאותו המקצועית של מפכ"ל המשטרה. ואני מצטטת מהדוח: "על חוק המשטרה החדש להגדיר באופן רחב את סמכויותיו של המפכ"ל העומד בראש המשטרה באופן שיקנה לו שליטה מבצעית מלאה על פעולות המשטרה. סמכויות אלה יופעלו על ידי המפכ"ל באופן עצמאי כדין כל רשות מוסמכת במשפט המינהלי הישראלי אשר הוענקו לה סמכויות ישירות בחוק." סוף ציטוט.
האיזון בין עיקרון יסודי זה לבין סמכותו של השר לקבוע את מדיניות המשטרה הוא מורכב, וגם אנחנו בייעוץ המשפטי לממשלה עסקנו בו במספר הזדמנויות. חלק מההזדמנויות הוזכרו פה בדיון בשנים האחרונות, כאשר התעוררו שאלות נקודתיות בנוגע למידת המעורבות האפשרית של השר באירועים קונקרטיים, תוך התוויה מדויקת יותר של קו הגבול בין מעורבות לגיטימית של השר לבין מעורבות שאינה לגיטימית בהתאם לדוח ועדת צדוק, שאכן מנחה אותנו.
פקודת המשטרה אינה מסדירה את שאלת האיזון בין תפקיד השר לבין עצמאות המפכ"ל, כפי שנאמר פה, ולא קובעת בצורה ברורה את מערכת היחסים ביניהם. עם זאת, סעיף 9 לפקודה מבטא את עיקרון עצמאות המשטרה בכך שהוא קובע כי: "המפקח הכללי יפקח על משטרת ישראל, על סדרי ניהולה ועל הפעלתה, ויהיה אחראי להשגחה על כל ההוצאות הכרוכות בה ולאפסניה שברשותה. סמכויותיו הקונקרטיות של השר מוגדרות בפקודה במסגרת סעיפים שונים." חלקם הוזכרו פה – אישור הוראות כללית, מינוי קצינים מדרגת סנ"צ ומעלה, שזו אכן דרגה נמוכה יחסית לגופים אחרים. וכמובן, המפכ"ל מתמנה על ידי הממשלה על פי המלצת השר.
הלכה למעשה מקובלת נקודת איזון שבאה לידי ביטוי גם בדוח ועדת צדוק, וגם בזה הדברים כבר הובאו, אבל מפאת חשיבותם ולנוכח כך שאין מחלוקת שהוועדה הנחתה בטח עד כה וצריכה להנחות גם בעתיד, חשוב להביא את הדברים. השר רשאי להתערב בהחלטות אסטרטגיות, לתת הנחיות כלליות ולהתוות את מדיניות המשטרה בעניינים בעלי חשיבות עקרונית, אבל הוא אינו רשאי להתערב בפרטי הביצוע האופרטיבי של המדיניות. עד כה הובא גם מפי ה יועצת המשפטית של הוועדה.
השר רשאי להתערב בקביעת תוכנית עבודה של המשטרה ובקביעת סדרי עדיפויות בין התחומים השונים שמופקדים בידיה, אבל הוא נדרש במסגרת זאת לתת משקל ניכר לעמדתו המקצועית של המפכ"ל ולא להתערב אלא במקרים מיוחדים ומטעמים בעלי חשיבות מיוחדת.
בתחום החקירות, שהוא תחום שונה ומיוחד, המשטרה פועלת כשעליה מרות החוק בלבד, והיא פועלת בשיתוף עם מערכת התביעה הכללית שגם היא נתונה למרות החוק בלבד. השר רשאי להתוות מדיניות כללית בתחום החקירות, לרבות קביעת סדרי עדיפויות עקרוניים, בהתייעצות עם היועצת המשפטית לממשלה ומפכ"ל המשטרה. אבל מדובר במדיניות ברמת הפשטה גבוהה. למשל, להנחות את המשטרה לשים דגש על עבירות המהוות מכת מדינה.
השר אינו מוסמך להתערב במדיניות העמדה לדין הנתונה לאחריותו של היועץ המשפטי לממשלה. ועדת צדוק עמדה גם על ההבחנה בחוק בין סוגיות עקרוניות של ממש לבין עניינים ספציפיים שיינתן להם לבוש של סוגיות עקרוניות. ההסדר הזה משקף את נקודת האיזון הראויה והנכונה בין סמכות השר ואחריותו לבין עצמאות המשטרה והעומד בראשה. השר אינו מפכ"ל-על, וסמכויותיו הן של פיקוח, אישור וקביעת מדיניות.
הצעת החוק חורגת באופן משמעותי מההסדר הזה, ומבקשת ליצור נקודת איזון חדשה אשר מצמצמת הלכה למעשה באופן מהותי את עצמאות שיקול הדעת של משטרת ישראל והעומד בראשה. כלומר, ההצעה מבקשת להסיט את נקודת האיזון הקיימת בין סמכויות השר לעצמאות המשטרה באופן שפוגע, לדעתנו, בעצמאות המשטרה, וחורג מחלוקת התפקידים הנהוגה.
הסטת נקודת האיזון משמעותית וניכרת מאוד בראייה כוללת של התיקונים המוצעים והשילוב ביניהם, ונזכיר מספר נקודות קונקרטיות. הנקודה הראשונה, ואני לא עושה פה - - - אנחנו כמובן ניכנס לסעיפים בהמשך – בתחום החקירות שהוזכר לעיל, ההצעה קובעת בסעיף 8ג המוצע כי השר יוכל לקבוע מדיניות, אך אין ביטוי לצורך במתן משקל או התייעצות עם המפכ"ל, גורמי הביצוע במשטרה והיועץ המשפטי לממשלה.
עניין נוסף – ההצעה מבקשת להקנות לשר סמכות לקבוע מדיניות בתחום העמדה לדין. כיום, סמכות קביעת מדיניות העמדה לדין לא נתונה בידיו של המפכ"ל כלל, והיא באחריות היועץ המשפטי לממשלה כראש התביעה הכללית. גם בכך ההצעה מבקשת לשנות עיקרון יסוד משטרי חוקתי.
עניין נוסף – סעיף 9 המוצע מכפיף את סמכויותיו של המפכ"ל לעקרונות כלליים של השר. מונח שמשמעותו אינה ברורה, לדעתנו, והוא יכול לשמש בסיס להתערבות בעצמאות שיקול הדעת של המפכ"ל בהפעלת המשטרה באירועים ובהקשרים שונים. מונח ערטילאי זה מופיע גם בהצעה לתיקון סעיף 9 שעניינו בקביעת הוראות כלליות על ידי מפכ"ל המשטרה.
מול הרחבת סמכותו של השר, ההצעה אינה כוללת איזונים וערובות להבטחת עצמאות המשטרה שקיימים בהסדרים משפטיים דומים. כך, למשל, חוק-יסוד: הצבא, ממנו לקוח התיקון לסעיפים 8א ו-8ב לפקודת המשטרה; כולל סעיף נוסף שלא הועתק, לפיו הדרג הפיקודי העליון בצבא הוא ראש המטה הכללי.
גם חוק השב"כ, שגם הוא הוזכר פה, שבו נקבע הסדר דומה למוצע, של הכפפת השירות למרות הממשלה, כולל הוראה שנועדה להבטיח את עצמאות פעולתו של הגוף, ולפיה השירות יפעל באורח ממלכתי, לא תוטל על השירות משימה לשם קידום אינטרסים מפלגתיים-פוליטיים. אנחנו לא טוענים שההסדרים האלה בהכרח מתאימים למשטרה. אבל הם באים להראות שההסדר המוצע כעת הוא לא מאוזן ואיננו כולל כל ערובה להבטחת עצמאותה של המשטרה.
בהקשר הזה, חשוב לנו להדגיש כי הניסיון של מנסחי ההצעה להסתמך בדברי ההסבר לה על מודל הכפיפות של רמטכ"ל לדרג המדיני כהצדקה לתיקון החקיקה ביחס למשטרה, מעוררת כשלעצמה קשיים מהותיים. תפיסת יסוד בכל משטר דמוקרטי היא כי הצבא לא מהווה זרוע אכיפה או זרוע ביצוע של הממשלה בזירה האזרחית וכלפי האוכלוסייה האזרחית במדינה. מטעם זה קיימת הבחנה יסודית ועמוקה בכל משטר דמוקרטי בין שדה הביטחון לבין שדה ביטחון הפנים, בין סמכויותיו וכוחותיו של הצבא לבין סמכויותיה וכוחותיה של המשטרה וגופי אכיפה אחרים.
בהתאם להבדלים היסודיים ביניהם, גם ההסדרה המשפטית של המשטרה מזה והצבא מזה היא שונה מן היסוד, והיא לא ניתנת להשוואה, בעינינו. בחברה דמוקרטית הפעלת סמכויות המשטרה כלפי אזרחים היא בגדר נורמה מקובלת. המשטרה אחראית על הסדר הציבורי במגוון רחב של תחומים: שיטור בקהילה, פענוח עבירות של פשעים, טיפול באירועי הפרת סדר, בטיחות בדרכים, שמירת הסדר באירועים המוניים, ועוד ועוד תחומים המוכרים לכולנו.
עמית מררי
¶
ככלל, פעולתה של המשטרה בתחומים אלה היא, כאמור, הנורמה המקובלת בחברה דמוקרטית, ומוסדרת בשורה של חוקים שמהווים את מקור הסמכות לפעולתה. לעומת זה, הפעלת סמכויות הצבא בממשק אזרחי משמעותי נחשבת לאקט חריג במדינה דמוקרטית, והיא שמורה ככלל לעתות חירום או למצבי לחימה. לרוב היא נעשית מחוץ לגבולות המדינה באופן המערב שיקולים - - -
עמית מררי
¶
סיכומם של דברים – לדעתנו, שינוי החקיקה הוא כה משמעותי, כפי שנאמר קודם, והוא עוסק באיזון העדין בין סמכותו של השר לבין עצמאותה של המשטרה, והוא לא מתאים לחקיקת בזק ערב השבעת ממשלה. ראוי שהוא יוגש כהצעת חוק ממשלתית, בהובלת המשרד לביטחון הפנים, בשיתוף עם משרד המשפטים, לאחר דיון מקצועי מעמיק, ותוך מתן הזדמנות לגורמי המקצוע ולציבור להתייחס לדברים.
לנושא יש רקע ויש היסטוריה ענפה, חלק מכך כבר שמענו הבוקר, וחשוב להכיר את המדיניות הנוהגת ואת העיסוק בנושא לאורך השנים טרם קביעת ההסדרים הנדרשים בנושא המורכב הזה, שיש לו השלכות משמעותיות.
ההצעה בנוסח המונח כאן בפני הוועדה לא מאזנת כראוי בין סמכויות השר לבין העצמאות המקצועית של מערכת אכיפת החוק. ויש בשילוב של ההוראות המוצעות פוטנציאל לפגיעה ממשית וקשה בעקרונות היסוד במשטר הדמוקרטי של מדינת ישראל. עד כאן.
היו"ר אופיר כץ
¶
תודה רבה. יש לי שתי שאלות, דווקא מהפתיחה של דברייך.
למה ראוי יותר לעשות את זה ממשלתית? הכנסת לא יודעת לחוקק חוקים? היא לא מחוקקת? היא לא חוקקה פה חוקי-יסוד? מאיפה הקביעה הזו שזה ראוי יותר לחקיקה ממשלתית?
עמית מררי
¶
זה עניין של זמן, אבל לא רק זמן. זה עניין של מהות. זו הצעה מורכבת, רגישה, ונוגעת ליחסים בין המשטרה לבין המשרד לביטחון הפנים.
שרת החדשנות, המדע והטכנולוגיה אורית פרקש הכהן
¶
היא מתכוונת שאם זה ממשלתי, אז זה חייב לעבור תהליך סדור, זה חייב לעבור תהליך מקצועי, ומדברים גם עם גורמי המקצוע.
היו"ר אופיר כץ
¶
בדיוק. יש ייעוץ משפטי, יש גורמים מקצועיים שאנחנו מזמינים והם גם מחויבים להגיע. והכנסת עשתה פה הרבה מאוד דיונים מקצועיים והעבירה פה חוקים טובים למדינת ישראל.
היו"ר אופיר כץ
¶
ולגבי החלק שאמרת שצריך להיות דיון ממצה. אז קודם כל, אני לא יודע מאיפה הקביעה שאנחנו לקראת דיון שהוא לא ממצה. ואם חשוב כל כך המיצוי, אז כפי שאמרתי בתחילת דבריי, איפה המיצוי שלכם שלאחר 24 שעות שחה"כ פרסם את החוק שלו וכבר הוצאתם חוות-דעת בלי לדבר עם גורמים נוספים. ואפילו שר המשפטים אמר אתמול בוועדה המסדרת שזה אירוע שצריך – אתם אמרתם, סדרי בראשית. ונדהמתי לשמוע כשהמפכ"ל בעצמו אמר שאתם אפילו לא דיברתם איתם. אז בממשלה לא צריך דיון ממצה לפני חוות-דעת, ובכנסת קובעים שלא?
שרת החדשנות, המדע והטכנולוגיה אורית פרקש הכהן
¶
אבל איזה פלא, כולם אמרו אותו דבר. היושב-ראש, כולם עלו על אותן בעיות. אז אולי יש בזה משהו, בלי שדיברו.
היו"ר אופיר כץ
¶
סליחה, אפשר לשאול את היועצת המשפטית שאלות. מה קרה? את חברת כנסת. את צריכה לשאול את השאלות האלה. אף אחד לא תוקף ולא מדבר בצורה לא יפה. שואלים שאלות.
עמית מררי
¶
אז ראשית, באמת לא הוצאנו עדיין חוות-דעת. חה"כ בן גביר הציע פגישה, ואנחנו שמחנו להיפגש. בפגישה הזאת לא נדונו דברים לגופה של הצעה. הוחלפו דברים. אנחנו שמענו וגם חה"כ בן גביר שמע עקרונות כלליים. ויש בנפרד דיונים בקצב מהיר, כי אנחנו למדנו לראשונה מהתקשורת על ההצעה, ולכן גם אנחנו ניסינו להיערך בלו"ז קצר, מטבע הדברים. וכך אנחנו עושים גם עכשיו. כמובן, אנחנו בקשר מתמיד עם היועץ המשפטי של המשטרה וגם עם המשרד לביטחון הפנים.
יעקב שבתאי
¶
היה עדכון של מה שנאמר בין הייעוץ המשפטי ליועץ המשפטי שלנו. אנחנו ידענו, אבל לא היינו שותפים לשיח שהיה בתוך המשרד.
עמית מררי
¶
הייתה פגישה עם חה"כ בן גביר, כמו שאמרתי. אנחנו שמחנו על הפגישה הזאת. הפגישה רחוקה מלמצות, ואני בטוחה שיהיה המשך שיח. הפגישה הייתה פגישה ראשונית. זה לא היה שיח ממש לגופו של עניין או לגופה של הצעה. כמובן, כשיש שיח כזה אז השיח יהיה משותף לכולם. אני מניחה שגם עם הייעוץ המשפטי של הוועדה. זה היה שיח ראשוני, שיח עקרוני, לא לגופה של הצעה.
נודע לנו על ההצעה מהתקשורת. הבנו שהולך להיות דיון בטווח זמן מהיר. ודאי שאנחנו צריכים לנסות להיערך. לא הוצאנו חוות-דעת. הדברים שאני אומרת עכשיו הם הדברים שאנחנו כרגע מביאים בפני הכנסת, ומטבע הדברים, אנחנו נמשיך לשמוע פה בוועדה ונהיה קשובים. העמדה הזאת היא העמדה שלנו, כמו שאני אומרת עכשיו, ולא שום דבר אחר.
עמית מררי
¶
לשאלתך לגבי הצעת חוק ממשלתית – כמובן יש הצעות חוק פרטיות והן נדונות בכנסת, וגם בכנסת בשנה האחרונה נדונו הצעות חוק פרטיות שעשו שינויים מבורכים ונדונו בדיונים מעמיקים וטובים, ונעשו שינויים רבים במהלך הדיונים. אבל כשאנחנו מדברים על נושא מורכב, ואני חושבת שאין מחלוקת על כך שהוא נושא בליבת היחסים ושנוגע גם לשאלות משטריות ולנושאים שנוגעים לסוגיות שבליבת המשטר הדמוקרטי.
ביחסים בין הדרג המדיני למשטרה נכון שיהיה קודם שיח פנים-ממשלתי. יש הרבה דיונים לעשות בעניין הזה. ישבו ועדות. ולכן נכון שהדברים קודם ילובנו במסגרת הממשלתית, ולאחר מכן יצא תזכיר חוק להערות הציבור. גם זה תהליך חשוב. ולאחר מכן הדברים יובאו בכנסת. וכמובן, הדיונים בכנסת חשובים גם הם כשלעצמם, זה לא במקום. אבל יש חשיבות רבה לתהליך הסדור שיש בהצעות חוק ממשלתיות, וזה נושא קלאסי וברור שמתאים, בעינינו, לחקיקה ממשלתית ולא להצעתה פרטית, ובוודאי לא בלוח זמנים כל כך קצר.
היו"ר אופיר כץ
¶
רגע. הצטרף אלינו השר לביטחון הפנים. שלום, אתה רוצה להתארגן או שאני אתן לדובר ואחרי זה?
שר הרווחה והביטחון החברתי מאיר כהן
¶
גברתי, עו"ד מירי פרנקל, אני קורא את כל ההערות שלך. אני פה 10 שנים. עשרות פעמים התבקשתי על ידי הייעוץ המשפטי של הכנסת לא ללכת לחקיקת בזק, ושכנעתם אותי שהדיון והליבון תמיד טוב לכל חוק, תמיד טוב. ואתם יודעים מה, התחנכנו לאורכם. באמת קיבלתי את זה. לא שמעתי בדברים שלך וגם לא בהערות שלך התייחסות לסד זמנים, ותגידי לנו את זה, בבקשה, בכן או לא, אם את חושבת שאפשר להביא חוק כזה משמעותי – והוא חוק משמעותי ועדיין לא אמרתי את דעתי – בסד של זמנים; או את מציעה שכן ילובן בכנסת.
אגב, אני מקבל את דעתך שאומרת, הכנסת, ואני אומר במידה לא מבוטלת של התרסה, הכנסת ידעה לחוקק חוקים מצוינים. אופיר יודע את זה, וישבנו כאן. יוצא מן הכלל. הכנסת יודעת לחוקק. השאלה היא שאלה של זמן שאתם לא מתייחסים אליה. בבקשה, גברתי.
מירי פרנקל-שור
¶
התייחסתי בתחילת הדברים שלי לגבי החשיבות בהכנה לקריאה ראשונה. וכפי ששוחחתי לפני הדיון עם יו"ר הוועדה, הצעת החוק הזו היא אכן הצעה מורכבת, היא אכן הצעה שצריך לתת עליה את הדעת, והתחלנו היום בדיון. אנחנו לא יודעים מתי הדיון יסתיים. הייעוץ המשפטי של הכנסת אחראי על הליכי חקיקה תקינים. אנחנו מתחילים את הדיון היום, אנחנו נמשיך בו מחר. אני מתארת לעצמי שנמשיך בו גם ביום ראשן. ואנחנו נראה, בהתאם להתקדמות הדיונים, מתי ההצעה תהיה בשלה להבאתה לקריאה ראשונה במליאת הכנסת.
אני לא יודעת איך ההצעות יתפתחו ואיך הדיונים יתפתחו, ואני לא רוצה לקבוע כרגע אם נכון או לא נכון. אני חושבת שנכון לוועדה להתחיל לדון בהצעת החוק, ואנחנו נתקדם תוך כדי תנועה. יכול להיות שבאמצע הדיונים אנחנו נראה שאנחנו מסוגלים או לא מסוגלים, בהתאם להחלטות הוועדה, לסיים תהליכים. אנחנו ניתן את דעתנו לא כרגע. אני לא רוצה לקבוע את דעתי מראש. אנחנו ניתן את זה בהמשך.
שר הרווחה והביטחון החברתי מאיר כהן
¶
אני רוצה לחדד את השאלה. מה שהבנתי מדברייך זה שיכול מאוד להיות, יכול להיות - - -
שר הרווחה והביטחון החברתי מאיר כהן
¶
הבנתי מדברייך שאת לא מגדירה את זה בזמן, אבל יחד עם זה, את לא פוסלת אפשרות שביום ראשון מזכיר הוועדה יחליט לקבל את החוק ולהביא אותו למליאה.
היו"ר אופיר כץ
¶
כרגע שריינּו את היום, שריינּו את מחר. מאיר, אל תכניס את היועצת המשפטית לאן שאתה מכוון. זה לא הוגן.
שר הרווחה והביטחון החברתי מאיר כהן
¶
לא, לא. אני לא. אתה יודע שאני לא. חס וחלילה. ואם זה הובן ככה, אז אני מתנצל.
מירב בן ארי (יש עתיד)
¶
אבל מירי, היית היועצת המשפטית שלי במשך שנה. את יודעת שהחוק לשמירת ערכות אונס במרלו"ג לקח חצי שנה.
מירב בן ארי (יש עתיד)
¶
החוק שלי ושל אופיר, של החמרת ענישה למטפלות – כמה זמן לקח לנו, אופיר? שנינו ביחד עשינו את החוק הזה.
מירב בן ארי (יש עתיד)
¶
בגלל האינטגריטי שלך, אני מכירה אותך. את בן אדם ישר והגון, ובגלל זה הרגשתי צורך להתערב.
מירי פרנקל-שור
¶
חה"כ כהן, ממש חשוב לי שתשמע את תשובתי. יש פה חברי כנסת חדשים שלא מכירים אותי. מי שמכיר אותי, ואני מבקשת לא להטיל בכך שום ספק – השם הטוב שלי והאינטגריטי המקצועי שלי, זה מה שמוביל אותי. מירב, את יודעת בדיוק.
מירי פרנקל-שור
¶
לא תמיד ראינו עין בעין. אני לא מתביישת לומר את עמדתי. ואם הדבר יהיה בהתאם להליכי חקיקה תקינים וראויים, תישמע עמדתי.
אלמוג כהן (עוצמה יהודית)
¶
שלום, גברתי. אני רוצה לשאול אותך שאלה. השווית את המשטרה לצבא. השאלה שלי מאוד ברורה - - -
אלמוג כהן (עוצמה יהודית)
¶
השאלה שלי מאוד ברורה: האם המשטרה נלחמת בטרור? והאם את מגדירה את מי שהמשטרה נלחמת בו בטרור כאויב או לא? באותה נשימה, האם המשטרה כפופה לאמנות בין-לאומיות בלוחמה בטרור?
נאור שירי (יש עתיד)
¶
נראה לי שכולם בשולחן שמעו שהיית במשטרה. אלמוג, כולם שמעו. די. חוזר על זה כריטואל.
גיל לימון
¶
קודם כל, המשטרה בוודאי נלחמת בטרור. אני לא מבין מה השאלה. זה חלק מהאחריות שלה, יחד עם כוחות הביטחון האחרים, יחד עם צה"ל ויחד עם השב"כ. זו ממש לא שאלה. זה כאילו לקחת את כל הדיון למקום אחר.
אפרת רייטן מרום (העבודה)
¶
אז אולי תבהיר את הנקודה, עו"ד לימון? אולי ניישר קו בנקודה הזאת, כדי שלא יהיו פה אי הבנות?
גיל לימון
¶
אני אגיד כמה דברים, ברשותכם. אין ספק שהשר לביטחון הפנים הוא לא רק מוסמך, הוא חייב לקבוע מדיניות למשטרה. זו החובה שלו וזה התפקיד שלו.
גיל לימון
¶
זה הסיפור, וזה קיים במשך עשרות שנים. אני רוצה להגיד כמה דברים. זה נכון שזה לא כתוב בפקודה, אבל זה קיים, קודם כל, כי זה ביסודות המשטרה שלנו ששרים קובעים מדיניות. זו לא הבעיה בתיקון. הבעיה של התיקון המוצע זה לא שהוא רוצה לעגן בפקודה, בכתבים, את הסמכות הקיימת של השר לקבוע את מדיניות המשטרה. הבעיה היא אחרת. הבעיה היא שיש שני צדדים למשוואה הזאת.
הצד השני הוא עצמאות המשטרה. המשטרה, יחד עם עוד גופים אחרים, הם גופי אכיפת החוק, הם מחזיקים את הכוח של המדינה ביד; הכוח להפעיל סמכות, לעצור אנשים, לפזר הפגנות, להשפיע על חופש הביטוי, להגיש כתבי אישום. כל האנשים שמחזיקים בכוח הזה חייבים, וזה המצב המשפטי פה ובמקומות אחרים, לשמור על העצמאות שלהם. העצמאות שלהם היא ערך דמוקרטי.
ולכן, ההצעה הזאת כמו שהיא היום היא לא מאוזנת בגלל שהיא עושה הסטה דרמטית של משוואה אחת, וזה הנושא של ההשפעה של השר - - -
אלמוג כהן (עוצמה יהודית)
¶
אדוני היקר, אני לא מתייחס לכל הנביחות האלה. תהיה מרוכז. האם המשטרה נלחמת בטרור, כן או לא? שאלה פשוטה.
מירב בן ארי (יש עתיד)
¶
תגיד לי, אתה רציני? אנחנו יושבים פה מ-12:00, מחכים לזכות דיבור. נחתת לפני 101 דקות. וואלה, מה זה הדבר הזה? מה זה?
היו"ר אופיר כץ
¶
בבקשה. לא, זה לא יעזור אם כל אחד יקרא עכשיו קריאת ביניים. תנו לו לסיים. שלוש פעמים עצרתם אותו.
גיל לימון
¶
המשטרה נלחמת בטרור. ושאלת שאלה שאני מאוד שמח ששאלת, על האמנות הבין-לאומיות שחלות עליה. אני מזמין אותך לקרוא את ספרי על הדין הבין-לאומי שחל על המאבק בטרור, בהוצאת נבו. אגב, יש את זה חינם באינטרנט. לא צריך לקנות.
גיל לימון
¶
נמצא פה השר עמר בר-לב, והזכיר חה"כ בן גביר, המציע, את המחלוקת שהייתה בין השר עמר-לב לבין מפכ"ל המשטרה, בשאלה אם השר יכול להנחות אותו לגבי האמצעים, כן רימון הלם, כן רובה רוגר, בהפגנות הדגלים בהר הבית. ואמר לו הייעוץ המפטי, לא, אתה לא יכול לתת הוראות למשטרה על אירוע ספציפי - - -
השר לביטחון הפנים עמר בר-לב
¶
מכיוון שאני הייתי, הוא ממש לא אמר לי את זה. הוא אמר ההיפך. אבל אחרי זה אני אתייחס.
איתמר בן גביר (עוצמה יהודית)
¶
עמר בר-לב הוא לא חשוד. לא, אל תספרו סיפורים. דבר אחד אני לא אתן לכם – לספר סיפורים. עמר בר-לב מספר כאן ואומר שאתם לא מדייקים. בואו נהיה מדויקים.
גיל לימון
¶
העמדה המשפטית החד-משמעית היא ששר לא יכול להתערב באירוע ספציפי. יש מקומות ויש הקשרים שיש להם רגישות מיוחדת, ואחת הרגישויות האלה היא הר הבית.
גיל לימון
¶
עלתה השאלה למה הנושא הזה - - - חקיקה ממשלתית, ועלתה השאלה למה הנושא הזה לא מתאים לחקיקת בזק. וזה בדיוק הסיפור, כי זה נושא מורכב. יש הבדל - - -
גיל לימון
¶
יש הבדל בין שיטור קהילתי, יש הבדל בין העמדה לדין, יש הבדל בין חקירה, ויש הבדל בין הר הבית. וכל דבר כזה הוא מורכב.
איתמר בן גביר (עוצמה יהודית)
¶
תענה על השאלה. תענה על השאלה. עמר אמר למפכ"ל, אל תעשה, והמפכ"ל אמר לו, זה לא בסמכותך. בוא נחדד את השאלה, גיל. בוא נחדד את השאלה כדי שלכולם יהיה ברור כאן.
היו"ר אופיר כץ
¶
אבל אתם מתנצחים איתו. אבל הוא לא מצליח להשלים משפט. כל משפט שהוא אומר, אתם אומרים עוד משפט. לא נצא מזה.
גיל לימון
¶
הר הבית זה אירוע מאוד מיוחד. זה אירוע שיש בו רגישויות מיוחדות שחורגות מעבר לגבולות המדינה, ולכן זה מקום שחד משמעית תהיה הצדקה למעורבות. זה לא רוגר בהפגנה בעזריאלי או הפגנה במקום אחר, וזה לא רימוני הלם.
שרת התחבורה והבטיחות בדרכים מרב מיכאלי
¶
הפקודה לא מנעה את זה. עובדה שהפקודה לא מנעה את זה. אבל זה בדיוק העניין.
השר לביטחון הפנים עמר בר-לב
¶
תודה רבה, אדוני היושב-ראש. אני רוצה להתייחס לנושא של סמכויות השר בקביעת מדיניות, מה כן, מה לא, אם הסמכויות ברורות.
השר לביטחון הפנים עמר בר-לב
¶
אדוני היושב-ראש, אני אעזור לך. אני רוצה להתייחס לנושא של סמכויות השר, מה כן, מה לא, אם יש בעיה או אין בעיה.
אני כבר שנה וחצי בתפקיד של השר לביטחון הפנים, ולא הייתה לי שום בעיה באף רגע בקביעת מדיניות כזאת או אחרת לכל אורך הדרך. לא הייתה שום בעיה. חה"כ בן גביר ציטט ציטוטים מוועדות קודמות: ועדת צדוק, ועדת אור. הציטוטים נכונים, והציטוטים מסבירים בדיוק מדוע אין לשר לביטחון הפנים בעיה בקביעת מדיניות.
אני אחזור על כמה ציטוטים. השר רשאי לקבל דיווחים כוללניים של חקירות המתנהלות על ידי המשטרה באותו אופן ובאותה מידה ששר המשפטים רשאי לקבל דיווחים על פעולות היועץ המשפטי לממשלה בתחום אכיפת החוק. השר רשאי להתוות מדיניות כללית בתחום החקירות, לרבות קביעת סדרי עדיפויות עקרוניים, אך זאת בהתייעצות עם היועץ המשפטי לממשלה, מפכ"ל המשטרה והמופקדים במשטרה על נושא החקירה. הדגש הוא 'רשאי'. זו לא חובתו של השר, אבל הוא רשאי לקבוע סדרי עדיפויות וללמוד ולקבל דיווחים כלליים.
ציטוט נוסף
¶
השר רשאי להתערב בהחלטות אסטרטגיות, לתת הנחיות כלליות ולהתוות מדיניות עבור המשטרה בעניינים עקרוניים בעלי חשיבות. השר רשאי להתערב בקביעת תוכנית העבודה של המשטרה ובקביעת סדרי העדיפויות בין התחומים השונים המופקדים בידי המשטרה, אולם בבואו לעשות כן, עליו ליתן משקל ניכר לעמדתו המקצועית של המפכ"ל ולא להתערב בה אלא במקרים מיוחדים ומטעמים בעלי חשיבות רבה.
אלה ציטוטים מוועדת צדוק. ועדת אור דיברה ארוכות. אגב, אחד הלקחים של ועדת אור והמסקנות זה שבכדי שהשר לביטחון הפנים יהיה מסוגל לעמוד באחריות הזו שלו, יהיה לו כמו לשר הביטחון מזכירות ביטחונית - - -
איתמר בן גביר (עוצמה יהודית)
¶
אבל אלה מסקנות גם לתקן את פקודת המשטרה. זה מה שאתה מצפה, לתקן את פקודת המשטרה.
השר לביטחון הפנים עמר בר-לב
¶
והיום לשר לביטחון הפנים יש מזכירות ביטחונית שעוסקת בכל הנושאים האלה ומסייעת בידי השר.
נאור שירי (יש עתיד)
¶
אופיר, אתה שם לב איזה איפה ואיפה אתה עושה? אפילו למראית עין הייתה צריכה להיות פה קריאה, רק למראית עין.
השר לביטחון הפנים עמר בר-לב
¶
בנובמבר 2021 היה דיון נרחב בייעוץ המשפטי של הממשלה. הייתה שם רשימה ארוכה של משתתפים – תנ"צ אלעזר כהנא, היועץ המשפטי של המשטרה שנמצא כאן, היועמ"ש של המשרד, וכן הלאה. זה היה בראשות עו"ד עמית מררי וגיל לימון שנמצאים כאן. ואני רוצה להקריא כאן את חוות-הדעת שלהם בסוף הדיון.
הם אומרים ככה
¶
אין מחלוקת על כך שהשר מוסמך לקבוע מדיניות בנושאים המצויים תחת תחומי אחריותו וסמכויותיו, וביחס לפעילות הגופים הכפופים למשרדו, בהם המשטרה. וכן לתת הנחיות ולפקח על יישומן. בתוך כך, רשאי השר להתערב בענייני מדיניות ובסוגיות עקרוניות ורוחביות הנוגעות לפעילות הגופים האמורים.
בהמשך
¶
לשר סמכות לקבוע מדיניות ולתת הנחיות ביחס למדיניות הנוהגת של המשטרה. קביעת מדיניות ומתן הנחיות, כאמור, צריכים להיעשות לאחר שמיעת הגורמים המקצועיים, ובפרט, תוך שיח עם המפכ"ל.
שמעתי גם את חבר הכנסת בן גביר, גם היום וגם אתמול, מתייחס לאותו דיון ראשון, הערכת מצב שהיתה ב-15 ליוני. לא את כולו, את חלקו שנוגע לטענות המופרכות, שמצביעות על אי הבנה של מגיש ההצעה מה זאת מדיניות ומה קשור למדיניות.
אז ככה, שימוש ברימוני הלם באזור הר הבית הינו בעל משמעות לאומית ובין-לאומית. לאור זאת, מנחה השר לא להשתמש ברימוני הלם על הר הבית, אלא באישור מפורש של מפקד המחוז.
סעיף הבא, המצב בירושלים בפרט ובמדינה בכלל הוא נפיץ ביותר, ולאור זאת, אל לנו לנקוט באמצעים העלולים לגרום למותם של אזרחי ישראל ותושבי ירושלים, ולכן יש להשתמש רק באמצעי אלפא – בסוגריים כתוב רוגר, תיכף אני אתייחס לזה, האם רוגר כלול במסגרת אמצעי אלפא.
מפכ"ל המשטרה יעקב שבתאי
¶
חבר'ה, מדברים רוגר רוגר, אני רק מבקש למחוק את זה מהמפה. תישארו בציוד האלפא.
השר לביטחון הפנים עמר בר לב
¶
דרך אגב, אני הזכרתי את הרוגר, שהוא לא כלול באמצעי אלפא של המשטרה, מכיוון שהיה לי חשש – תזכרו, מדובר ב-24 שעות אחרי שנכנסתי לתפקיד – שאולי לא הבנתי מישהו מהשוטרים שהיו בהערכת מצב, שאולי הוא אומר שהדרך היעילה לעצור הפרות סדר זה ירי רוגר. מכיוון שהיה לי החשש שאולי לא הבנתי ומישהו במשטרה התכוון לומר את זה, לכן אמרתי את הדגש הזה, ולכן ציינתי – כולל בסוגריים כאן – שרוגר הוא לא חלק ממדרג אלפא, ומיד אקריא לכם את מדרג אלפא.
השר לביטחון הפנים עמר בר לב
¶
הסעיף הבא – וכדאי שחבר הכנסת בן גביר ילמד משהו, אני מקריא את הסיכום: לאור העדכון הבוקר של המלצת השב"כ, שמתנגד להמלצת דלת מסתובבת – דלת מסתובבת זה חסימה כזאת או אחרת של ציר והחזרת אוטובוסים כאלה ואחרים.
קריאה
¶
כבוד השר, אני לא חושב שהדיון הזה שווה את כל חשיפת המידע הזה. אני אומר ברצינות, אני מודאג פה רק מזה.
השר לביטחון הפנים עמר בר לב
¶
אז תהיה מודאג. אם אתם זוכרים, כמה ימים לפני זה משטרת ישראל פעלה לא נכון וחסמה את ציר 1 לירושלים לכל התנועה.
השר לביטחון הפנים עמר בר לב
¶
אני ממשיך ומקריא: לאורך העדכון הבוקר של המלצת השב"כ, שמתנגד להפעלת דלת מסתובבת ובשל הרגישות הלאומית, הקשורה בנסיעה חופשית של אזרחים לירושלים, אזרחי ישראל ברחבי הארץ, מנחה השר על מניעה, עיכוב ובחינה בטיחותית תנועתית של האוטובוסים, ובהתאם לכמות האוטובוסים ולאור המודיעין הקיים, לאפשר נסיעה חופשית.
כל הנושאים האלה, מתייחסים בקצה לנושא טקטי, האם זורקים רימון הלם, מי נותן את ההוראה על הר הבית כן או לא, אבל הם כולם קשורים למדיניות לאומית, שיש לה השפעה מאוד מאוד רחבה על מגוון של נושאים, שקשורים גם באזרחי מדינת ישראל וגם בנושאים אחרים.
השר לביטחון הפנים עמר בר לב
¶
מה שקרה שכל מה שהקראתי עכשיו לא היה בסיכום הדיון ערב קודם, כי אם למחרת, ולכן ציינתי את זה. לכן המפכ"ל, שגם הוא לא הכיר אותי, ואני לא בטוח עד כמה הכיר את סמכויות השר, חשב שזה לא נכון, ולכן פניתי ליועץ המשפטי לממשלה. בשיחת טלפון בין היועץ המשפטי לממשלה למפכ"ל, על פי מה שעדכן אותי היועץ המשפטי לממשלה, הוא הסביר למפכ"ל, שההנחיות האלה הן בסמכותי.
איתמר בן גביר (עוצמה יהודית)
¶
בינגו, בינגו, זה מה שרציתי, זה מה שרציתי, תודה רבה. תודה רבה, אדוני השר. תודה רבה עמר בר לב, זה בדיוק מה שרציתי. זה בדיוק מה שרציתי. אגב, לא אמרו לי אמן בלשכת היועמ"ש.
איתמר בן גביר (עוצמה יהודית)
¶
תודה רבה, אדוני השר בר לב, עשית תועלת גדולה לעם ישראל. אגב, אמרת כאן דברים שאסור להגיד, המפכ"ל רצה לקבור את עצמו, כי פלטת כאן דברים שאסור להגיד, אבל האמת היא שעשית תועלת. עשית תועלת, בינגו. בינגו, אתה מאשר את מה שאני אומר, זה כל מה שאני אומר, תודה רבה. ותשמור, אסור לך לדבר על חלק מהדברים.
השר לביטחון הפנים עמר בר לב
¶
מדרגי אלפא הם המדרגים על פי פקודת המשטרה, שבהפרת סדר כזאת או אחרת באיזה סוג של הפרת סדר מותר להפעיל דבר כזה או אחר.
איימן עודה (חד"ש-תע"ל)
¶
סליחה בר לב, פלטת חומר סודי. אני מבקש לשאול אותך, מה זה? לא נותנים לשאול שאלות? סליחה היושב-ראש.
השר לביטחון הפנים עמר בר לב
¶
יש כאן ארבעה מדרגים, אף אחד מהמדרגים האלה אני לא אפרט, כי זה בטח ישעמם אתכם. באף אחד מהמדרגים האלה לא אושר שימוש ברובה רוגר.
השר לביטחון הפנים עמר בר לב
¶
- - שאני מחליט אם הרמה הזאת היא בסיווג א' או ב'. מכיוון שהמסמך הזה או חלקים ממנו הודלפו לחבר הכנסת בן גביר והוא ציטט משם.
השר לביטחון הפנים עמר בר לב
¶
היה ברור שאני חייב לבוא כאן לוועדה ולהציג ולהקריא את הסיכום הזה, שלא יעשו על הסיכום הזה מניפולציות כאלה ואחרות.
השר לביטחון הפנים עמר בר לב
¶
אני אמשיך ואתן עוד דוגמה לסמכות השר, כשלעצרי השר שהיה לפניי לא ניצל את הסמכות הזאת – לגיוס פלוגות מג"ב מילואים, בזמן שיש חשש להתפרצות חמורה מאוד. זה לא נעשה ערב שומר החומות. כפי שאתם יודעים, רק אחרי ששומר החומות פרץ, ביקשה המשטרה וביקש השר, ובסוף זה הגיע לראש הממשלה לשעבר והמיועד נתניהו, לאשר גיוס של פלוגות מילואים של מג"ב, ולכן פלוגות מילואים מג"ב הגיעו לשטח 72 שעות או יותר לערים המעורבות באיחור גדול, ולכן קרו שם המהומות.
השר לביטחון הפנים עמר בר לב
¶
סמכות השר, כשאני לא שאלתי אף אחד כי זאת סמכותי, בתשעה באב 24 שעות אחרי מבצע עלות השחר, לאור הרגישות אני קיבלתי החלטה לגייס מידית חמש פלוגות מג"ב מילואים וחמש פלוגות נוספות שיהיו בכוננות כדי שיתפרסו ברחבי הארץ, כדי שיקטינו את הסיכון ואת הסיכון ואת הסיכוי למהומות בערים המעורבות, ולשמחתי זה עבד.
השר לביטחון הפנים עמר בר לב
¶
לכן זאת עוד דוגמה של החלטה, שמישהו יכול לומר לכאורה מבצעית של השר, אבל החלטה שקשורה למדיניות. ברגע שיש אירוע לאומי, במקרה הזה חשש – לא היה חשש, זה היה מבצע, היתה מלחמה עם הג'יהאד עם האסלאמי, כפי שאתם זוכרים, ולכן אני בתור השר לא חיכיתי, לא זרקתי את תפוח האדמה הלוהט הזה לראש הממשלה, ולא חיכיתי להתכסות באף אחד, היה ברור לי שזאת סמכותי, זאת חובתי, ולכן ביצעתי אותה.
לכן לסיכום העניין של הסמכויות, אין לשר לביטחון הפנים במצב הקיים היום שום בעיה להפעיל את סמכויותיו על פי כל מה שנקבע היום בוועדות החקירה, על פי התורה שבכתב והתורה שבעל פה, אין שום בעיה, וזאת חובתו.
עכשיו אתם שואלים אותי, האם נכון לשנות או לעדכן את פקודת המשטרה? הוזכר כאן שזאת פקודה ותיקה. בוודאי שיש נושאים שיש מקום לעדכן את פקודת המשטרה. בואו אגיד לכם מה הנושא הכי חשוב לעדכן את פקודת המשטרה, שהוא לא מעניין כאן אף אחד. שבועיים אחרי שנכנסתי לתפקיד, היה אירוע בדיר אל אסד. האירוע הזה התחיל בירי חתונה. הגיעו שתי ניידות, שרפו אותן ואת תושבי דיר אל אסד שמרו, לקחו הביתה את השוטרת ואת השוטר.
איימן עודה (חד"ש-תע"ל)
¶
מה זה תושבי דיר אל-אסד? אתה יודע כמה אנשים יש בדיר אל-אסד? כמה אלפים יש בדיר אל-אסד? תושבי דיר אל-אסד חטפו?
השר לביטחון הפנים עמר בר לב
¶
תחקיר מבצעי להבין מה קורה שם. תקשיב, תלמד משהו, הרי אין לי מושג. אין לך מושג, תלמד משהו. ואז אמר לי המפכ"ל, שעל פי פקודת המשטרה, ברגע שאזרח ישראלי נפגע, יש לפנות למח"ש ואסור למשטרת ישראל לערוך תחקיר מבצעי.
אגב, הבעיה הזאת גם היתה בצה"ל, ולכן הנוהג הזה – ולדעתי גם נקבע נוהג בחקיקה – שתחקיר מבצעי אחרי פעילות מבצעית כזאת או אחרת, לא יכול להוות ראיה לחקירת מצ"ח כזאת או אחרת, ונמצא כאן הרמטכ"ל לשעבר גדי איזנקוט שיכול לאשר את מה שאני אומר.
אותו דבר צריך במשטרת ישראל, כדי שתהיה משטרה יותר טובה ונכונה. אז אתם שואלים האם יש מקום לעדכן את פקודת המשטרה? התשובה היא כן.
השר לביטחון הפנים עמר בר לב
¶
למשל עכשיו אתם תשאלו אותי שאלה נוספת, האם יש מקום לחוקק חוק ממשלתי, האם יש מקום לחוקק מטעם הממשלה שמעגן את הסמכויות, הברורות לחלוטין של שר ביטחון הפנים? ראשית אני אשאל אתכם – האם יש חוק כזה לשרים אחרים? האם יש חוק שקובע מה סמכויותיו של שר המשפטים או שר הבריאות?
השר לביטחון הפנים עמר בר לב
¶
אני לא חושב שיש חוקים כאלה. אני לא מכיר, בוודאי אין. יש במקרים בודדים.
השר לביטחון הפנים עמר בר לב
¶
ולכן רק שר חסר ביטחון עצמי, חסר ניסיון, שיש לו ספק במנהיגות שלו, רק שר בא ואומר: אני רוצה חוק שיקבע את הסמכויות שלי. גם אם השר המיועד הזה חסר ביטחון עצמי, אני יכול להבין אותו, אבל מה זה קשור לפקודת המשטרה?
השר לביטחון הפנים עמר בר לב
¶
אז שממשלת ישראל הבאה תגיש הצעת חוק ממשלתית, שקובעת בחוק את סמכויות השר, אם יש לו בעיה עם זה, אבל אין קשר בין זה לבין פקודת המשטרה.
השר לביטחון הפנים עמר בר לב
¶
הצעת החוק הזאת מעקרת את סמכותו של המפכ"ל ונותנת סמכויות בלתי מוגבלות לשר לביטחון הפנים, ולכן הצעת החוק הזאת היא בלתי מתקבלת על הדעת, ולכן אין לה שום מקום, בוודאי לא בכנסת ישראל ובוודאי לא במדינת ישראל.
היו"ר אופיר כץ
¶
תודה רבה.
המפכ"ל – יש לו התחייבויות מן הסתם, הוא צריך לעזוב אותנו בשלב זה, תודה רבה לך שבאת, בהצלחה.
חבר הכנסת אבי דיכטר, השר לביטחון פנים לשעבר, בבקשה. אחריו דוד צור.
אבי דיכטר (הליכוד)
¶
שמענו כאן גם מהשר לביטחון פנים בר לב, גם מהייעוץ המשפטי לממשלה, וגם מהייעוץ המשפטי של הוועדה שבחוק, בפקודה אין שום הסדרה של יחסי מפכ"ל-שר, או שר-מפכ"ל. זו לכשעצמה סוגיה, שכמו שעמר אמר כאן, גם כשר לביטחון פנים בזמנו במלחמת לבנון השנייה, פיקוד העורף לא יכול היה לממש את האחריות שלו ומפכ"ל משטרת ישראל קיבל הנחיה ממני כשר להכפיף את פיקוד העורף תחת משטרת ישראל, הפוך מהקבוע בחוק.
מבקר המדינה בבדיקה שהוא עשה חשב שזה לא נכון, בסופו של דבר השתכנע שבנסיבות שהיו, זה היה מהלך נכון. עמר תיאר כאן את המהלכים שהוא עשה, ובא שר מיועד ואומר: אני מבקש להיכנס לתפקידי, כשיש הגדרה ברורה בחוק, לא בוועדת צדוק, לא בוועדת אור ולא בוועדה כזו או בוועדה אחרת, אני מבקש להיכנס לתפקידי כשר לביטחון פנים, כשאני מול המפכ"ל והמפכ"ל מולי וממשלת ישראל מול שנינו יודעת בדיוק מה חלוקת הסמכויות איש-איש אל מול האחר.
אבי דיכטר (הליכוד)
¶
הדבר השני שעלה כאן הוא כמה זמן צריך לדון בהצעת חוק שכזו. צר לי לאכזב אתכם, אבל אין מסמרות בכנסת בתחום חקיקה מורכבת, כמה זמן היא לוקחת, או חקיקה פשוטה כמה זמן היא לוקחת. רק כדי להמחיש את העובדה, חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו, שהוא ללא ספק חוק מורכב, מאוד משמעותי, בין קריאה טרומית לבין קריאה ראשונה היו שלוש ישיבות של הוועדה, זהו זה. אגב, לא מספר שונה בין קריאה ראשונה לשנייה, שלישית.
סגן השר לביטחון הפנים יואב סגלוביץ'
¶
זה היה עם פטור מחובת הנחה? זה היה עם פטור מחובת הנחה? מה פתאום. חברים, לא היה פטור מחובת הנחה, אל תבלבלו את המוח.
אבי דיכטר (הליכוד)
¶
על משקל האמירה "ארץ האפשרויות הבלתי מוגבלות", הכנסת היא באמת כנסת האפשרויות הבלתי מוגבלות. אני לא מציע לרפות ידיים של מי שרוצה לקדם את ההצעה הזו, לשייף אותה ולהביא אותה בסופו של דבר בצורה האופטימלית שהוועדה הזו מצביעה עליה, ולכן אני לא חושב שמטילים מגבלה לא על הוועדה, לא עליך כיושב-ראש הוועדה, לא על הייעוץ המשפטי של הוועדה, ואני לא חושב שחוק טוב נמדד במספר הישיבות.
אבי דיכטר (הליכוד)
¶
או האם הוא הוגש בממשלה כהצעת חוק ממשלתית או כהצעת חוק פרטית. ללמדכם, חוק יסוד הלאום קודם כהצעת חוק פרטית, לא כהצעת חוק ממשלתית.
אבי דיכטר (הליכוד)
¶
גם חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו, צודק. אני אומר לך כיושב-ראש, העובדה שיש שר נכנס, שאומר: אני רוצה להיכנס בדרך המלך לתפקידי ולהסדיר בחקיקה, לא במסקנות ועדה X או ועדה Y, אלא בחקיקה, זו חובתנו.
סגן השר לביטחון הפנים יואב סגלוביץ'
¶
אופיר, תוכל להגיד את סדר הדוברים? יש פה עוד ועדות שצריכים להגיע אליהן. תגידו שנדע, כי יש עוד ועדות.
שרת האנרגיה קארין אלהרר
¶
אדוני היו"ר, הקואליציה המתהווה הכתיבה דיונים לשלושה חוקים במקביל, אז או שתעשו הפסקה בין ועדה לוועדה, תנו לנו אפשרות להגיע לכל הוועדות, זה לא הגיוני.
היו"ר אופיר כץ
¶
זה שיש ועדות במקביל זה באמת חידוש בכנסת ישראל, די נו. אין לך זכות דיבור, השרה אלהרר. שמעתי מה אמרת, את יודעת שזאת לא פעם ראשונה שיש במקביל
דוד צור
¶
שלום לכולם, חבל לי שחבר הכנסת בן גביר לא נמצא. לעניין ההופעה שלי כאן, אמנם שימשתי במספר תפקידים במשטרת ישראל, אבל עניינית דווקא לנושא הזה, לממשק בין מפכ"ל לשר, הייתי שנתיים ראש המטה המבצעי במשרד לביטחון פנים בין השנים 2000 ל-2002.
יש פה שתי הנחות יסוד, שכנראה גם מובילות לחקיקה הזאת, שלדעתי שתיהן הנחות יסוד מוטעות: אחת, שלשר אין סמכות לקבוע מדיניות. יש פה שני שרים לביטחון פנים בחדר הזה: אחד דיבר כבר, עמר בר לב, אמר את מה שאמר, אני מסכים לגמרי. ולדעתי גם חברי אבי דיכטר, אם היה נאמר משוחרר מכבלי החובה של המשמעת הסיעתית – ואני אומר את זה כחבר כנסת לשעבר – אני בטוח מה האמת המקצועית שלו.
אני רוצה למנות שלוש דרמות שקרו בזמנו של חבר הכנסת דיכטר, בהיותו שר לביטחון פנים, שמשפיעות עלינו עד היום לטובה. אני הייתי ממ"ז תל אביב אז: אחת, התכנית להגנת עדים, שזה קביעת מדיניות, ומשם הדבר הזה בסופו של דבר שינה דרמטית את הלחימה בפשיעה; השני, העברת בתי המעצר ממשטרת ישראל לשירות בתי הסוהר; והשלישית, הקמת לה"ב. לא לכול הסכמתי, המפכ"ל לא בהכרח הסכים לכל הדברים האלה, וקבע השר והדברים האלה קרו.
השר מוסמך, יכול לקבוע מדיניות גם ברמה האסטרטגית – סיגינט הוא בתוך לה"ב, אני לא מדבר כרגע על הדברים האלה. אלה היו שינויים דרמטיים, ומה הפלא? שזה אפילו בלי חקיקה. והדברים האלה ככה קרו אצל כל שר.
בשירותי תחת השר לביטחון פנים, ד"ר עוזי לנדאו, היתה בעיה רצינית מאוד עם כל נושא הפרות הסדר, אני מדבר על אחרי אוקטובר 2000, בהקמה של מסגד בנצרת באזור שהאב א-דין שיצר קושי גדול מאוד לכולם. השר, לא רק שהוא קבע מדיניות של האכיפה, ירד לפרטי פרטים, איך אנחנו אמורים לטפל בנקודה הרגישה הזאת. אז קודם כל הנחת היסוד הזאת לדעתי היא הנחת יסוד מוטעית, שאין לשר סמכות.
לגבי הדבר השני, הנחת היסוד השנייה אומרת שאם נשנה ונחוקק את החוק הזה, אז כבר יהיה פה שינוי דרמטי, זאת אומרת: פתאום סמכויות השר יהפכו להיות כאלה, שהוא יוכל להשפיע על הפעלת הכוח, ולא היא. המפכ"ל הוא בסופו של דבר הוא הגורם העיקרי, היחידי אולי, שיודע וצריך לעסוק בהפעלת הכוח.
אני עדיין חושב שיש פה בעיה וצריך לומר אותה ולשים אותה על השולחן. יש דיסוננס גדול בין האחריות שמוטלת על השר לביטחון פנים לבין חלק מהסמכויות שלו, והדבר הזה כן דורש הסדרה, אבל בטח לא בצורה כזאת. אם היה פה השר המיועד בן גביר, הייתי אומר לו: אדוני השר, יש לך מפכ"ל מקצועי, לוחם, הייתי מפקדו, אחד הלוחמים היותר טובים שיש לנו והיו לנו, והוא יכול בשיח שנכנסים לתוך חדר – וככה זה מתבצע כל הזמן – לדבר ולהשפיע דרמטית הרבה יותר מהמצב שנוצר פה כרגע. זאת אומרת, בוא קח רגע אוויר, כנס למשרד, כנס לתפקיד, תמשיך אם תרצה בתיקונים לאותו חוק מנדטורי לכאורה, שדילג מ-26', עבר לפקודה באופן אוטומטי ב-48' אם אני לא טועה, ואחרי זה ב-71' היו לו את התיקונים, ונסמך על הרבה מאוד טלאים על טלאים של ועדות ציבוריות, ועדות חקירה וכן הלאה.
לכן אני חושב שהדבר הזה בסופו של דבר לא ייפתר בדרך של חקיקה. אגב, אני לא רוצה אפילו להישאב לעניין התקציב. התקציב נקבע בסוף רק על ידי המשרד לביטחון פנים, ונמצא פה המנכ"ל ואפשר לבדוק אתו, אלא מאי? לא בתחום הפעלת הכוח, ולא בתחום ניהול התקציב. המשרד הוא בעיקר משרד מפקח, או רגולטורי בחלק מהדברים, הוא לא משרד עם מטה שיכול לפעול. יש לו ארבעה אנשים וחצי - - - ואולי עוד איזה 10 במטה המבצעי מאז שאני עזבתי שם. זאת אומרת, בסוף צריך להבין, הוא לא יכול להקים מטות כפולים, כדי שהמערכת הזאת תתפקד כראוי.
אני לא מדבר כרגע על העבודה שלכם פה, לא התגעגעתי לעבודת החקיקה הזאת – אני אומר שיש פה מהלך מאוד חפוז, שאפשר וצריך לעשות אותו, אבל צריך לעשות אותו בצורה הרבה יותר מושכלת. תודה רבה.
היו"ר אופיר כץ
¶
חבר הכנסת שירי, אחרי זה גיא לוריא מהמכון הישראלי לדמוקרטיה, חבר הכנסת סעדה, תנועת רגבים וחבר הכנסת אייזנקוט. מנהלת הוועדה רק מסדרת עכשיו את הרשימה, אלה השישה הראשונים ואחר כך נקרא את ההמשך.
נאור שירי (יש עתיד)
¶
לא לא לא, אני לא מחכה, אני לא אשרוד פה. הוא ייאלץ לשמוע את מה שיש לי כנראה מערוץ הכנסת.
נאור שירי (יש עתיד)
¶
לאה מוסרת שכולם רשומים. תודה. חבל גם שהמפכ"ל עזב, רציתי קודם כל להחמיא לו. בהיותי סגן ראש עיר במשבר הקורונה, הוא ריכז את כולנו, כל אנשי השלטון המקומי, ישב אתנו במשך שעתיים, התייעץ, שמע, ניסה לפתור במסגרת מה שהוא יכול היה כמובן, המשטרה היתה מתוחה עד הקצה, ורציתי להחמיא לו על זה וגם לאחל לו בהצלחה. תקופה סוערת הולכת להיות במשטרת ישראל, ואני מקווה שכולנו יחד נעמוד במשימה. זה במובן הראשון.
דבר נוסף, אני מניח שבהמשך הדיונים אנחנו ניכנס לכל סעיף וסעיף בחוק וגם נדבר עליו, אז אני מוצא שעכשיו גם כל גורמי המקצוע פחות או יותר דיברו ונראה לי שאנחנו מבינים לאן הרוח נושבת, גם גורמי המקצוע, גם בכנסת, גם בממשלה, בטח במשטרה, אז אנחנו יודעים בדיוק את דעתם. אבל חבר הכנסת בן גביר, אני כבר יומיים מכנה אותו, ונראה לי שהבנתי מה הסיפור אתו.
רם תשמע, הוא תכל'ס רוצה להתגייס למשטרה. מדובר במגלומן עם אקדח פיקות, אני הבנתי את הקטע הזה, זה הכול. הוא באמת רוצה להתגייס למשטרה.
נאור שירי (יש עתיד)
¶
תנ"צ כהנא, אתה הנציג היחיד שנשאר פה בשולחן. אם תוכל בבקשה להיעתר לפנייתו של חבר הכנסת בן גביר, כי הוא מתבייש, אם תוכל לגייס אותו למשמר האזרחי בחברון, תן לו לעשות שלדי.
נאור שירי (יש עתיד)
¶
יואב, הרסת לי את הפאנץ', אבל תודה על החידוד שאי אפשר לגייס אותו, כי יש לו הרשעות בפלילי. אני פשוט הייתי רוצה שתגייס אותו, שיעשה כמה משמרות שלדי, תן לו שבוע לילות, תן לו לראות מה זאת משטרה מהשטח, שיבין בדיוק את הקשיים.
נאור שירי (יש עתיד)
¶
שיעמוד על האתגרים שעומדים בפני משטרת ישראל בשנים האלו. אני חושב – א. שזה יעשה לו טוב, כי אתה תגשים לו את החלום; ב. זה ישחרר קצת את הלחץ שלו פה, כי יש לו לחץ שאין, פשוט אי אפשר להסביר את זה. אז אם אתה יכול לגייס אותו למשמר האזרחי, אני אודה לך. אני חושב שכולנו גם בבית פה וגם במדינת ישראל נרוויח מזה. תודה רבה.
גיא לוריא
¶
אני מהמכון הישראלי לדמוקרטיה. כתבתי את הדברים יחד עם עמיתי מהמכון לדמוקרטיה וגם העברנו אותם לוועדה. אני אגיד את הדברים בכמה משפטים.
קודם כל, אני חושב שזה חשוב וטוב לדבר על היחסים בין הדרג המדיני, בין השר לבין המשטרה. ההגדרה הזאת היא טובה וחשובה, גם נעשה ניסיון לעשות את זה בחוק בדוח ועדת צדוק, שהוזכר פה כמה פעמים, אבל אני חושב שההגדרה הזאת בצורה כל כך מהירה וחפוזה היא מסוכנת.
ועדת צדוק לצורך העניין ישבה על המדוכה שלוש שנים עד שהיא הוציאה את הדוח שלה. כאן כרגע רוצים לעשות מהלך מאוד מאוד דרמטי בכמה ימים, ועשוי להיות רב נזקו על תועלתו.
אני לא אכנס לכל הפרטים, כי אני מבין שנדון בפרטים יותר מאוחר, אבל אני חושב שהאיזונים פה בהצעת החוק לא נקבעו כמו שצריך בין עצמאות המשטרה לבין הסמכויות של השר. לצורך העניין, לקחו כל מיני חלקים מתוך דוח ועדת צדוק, רק את החלקים שמגדירים את הסמכות של השר, בלי המגבלות והאיזונים שצריכים לשמור על עצמאות שיקול הדעת המקצועי של המשטרה.
אני אתן כמה דוגמאות. למשל ניתנה פה סמכות לשר לקבוע את מדיניות ההעמדה לדין. אני מזכיר שדוח ועדת צדוק המליץ בכלל להוציא את התביעה המשטרתית מתוך המשטרה ולהעביר אותה לפרקליטות. גם היום בפקודות המשטרה יש עצמאות לתביעה המשטרתית בכל ההתנהלות שלה. כרגע הצעת החוק הזאת, אם היא תתקבל, תמחה את כל העצמאות הזאת וזה מסוכן מאוד מבחינת עצמאות התביעה בישראל.
דובר פה על ההבדל הגדול בין צה"ל לבין מערכות אכיפה החוק, שזאת המשטרה. אני חושב שזה לא נכון לעשות את ההעתק-הדבק הזה כפי שהוא, ושוב פעם, זה ימנע את האיזונים הראויים.
לקחו את הסמכות של השר להגדיר את המדיניות, בלי הגדרה ברורה בין מדיניות לבין עניינים אופרטיביים, מה שכן נעשה בדוח ועדת צדוק.
ניתן בסעיפים 4 ו-5 להצעת החוק אפשרות להכפיף את המפכ"ל בהוראות שלו למשטרה, למדיניות ולעקרונות הכלליים של השר. לא ברור בכלל למה הכוונה כאן. אין הגדרה נורמטיבית מה זה אמור להיות, ואם זה יתקבל כפי שזה, זה יכפיף את כל פעילות המשטרה לשר לביטחון פנים.
אני חושב שאת כל הדברים האלה אפשר להגדיר בצורה מדויקת. אני חושב שאם עושים את זה בצורה מהירה, לא נצליח לעשות את זה בצורה מדויקת, ואנחנו יכולים לצאת בסופו של דבר עם הצעת חוק שתיתן שליטה מלאה ולא מאוזנת לשר לביטחון פנים, וככה תפגע באכיפה השוויונית והמקצועית של החוק ותפגע בשלטון החוק, וככה תפגע בכל האזרחים של המדינה. אני מציע להימנע מזה.
משה סעדה (הליכוד)
¶
צהריים טובים, דובר פה על אמון הציבור במשטרה. אני חושב שאמון הציבור במשטרה הוא חשוב והוא משמעותי. האמון הזה נפגע לא בגלל החוק הזה. אני חושב שהחוק הזה יכול להגביר את האמון של הציבור. אמון הציבור נפגע בגלל התנהלות היועמ"ש הקודם מנדלבליט, אלשיך ושי ניצן, ואני מזכיר את זה פה כי זה עודנו קיים, כי הגופים החשובים והמשמעותיים הללו, שאמורים להיות שומרי סף, סיכלו שומרי סף, סיכלו את מח"ש, וזה קיים ובעניין הזה חייבים לדון – לא יודע אם כאן ועכשיו והמועד, אבל אני שם את זה כאן על השולחן.
לענייננו, אני חושב שהחוק הזה נהפוך הוא, יגביר את האמון.
רם בן ברק (יש עתיד)
¶
הוא קם בבוקר ודאג שהציבור לא יאמין. היה מי שקם בבוקר ודאג - - - זה הסיפור האמיתי, כל השאר זה שטויות.
משה סעדה (הליכוד)
¶
אז אני אענה לך ברשותך. מאחר וסירסו את שומר הסף, שזו המחלקה לחקירות שוטרים, אין היום אמון במשטרת ישראל, לצערי.
משה סעדה (הליכוד)
¶
מי שעשה את זה היועמ"ש מנדלבליט, אלשיך וניצן, אני חושב שכאן הבעייתיות, ואני חושב שהכנסת צריכה להידרש לעניין הזה.
משה סעדה (הליכוד)
¶
לגופו של עניין, אני חושב שהחוק פה יכול להגביר את האמון מהסיבה הפשוטה, כרגע יש אי בהירות. אני זוכר מהתפקיד שלי, 24 שנים הייתי במח"ש. הייתי מקבל טלפון מצד אחד מהמפכ"ל, טלפון מצד שני מהשר, למה זה כך, למה זה אחרת, ולמעשה מצאתי שניים אוחזים בטלית ואני אמור להחליט בין השניים, ולא כך הדבר. מה שצריך להיות זאת מסגרת ברורה שהחוק יקבע, ולא הכול תלוי – תראו מה סיפר לנו השר, אני הופתעתי לשמור. השר בר לב סיפר לנו שהוא רצה לקבוע מדיניות מסוימת, וכדי לקבוע את המדיניות שלו כשר, הוא צריך ללכת ליועמ"ש במדינת ישראל, להטריד אותו האם ראוי, ומה ראוי לו לומר, ובאיזה רימונים לזרוק. זה נראה לכם הגיוני?
היו"ר אופיר כץ
¶
לא להפריע, לא להפריע, חבר הכנסת קריב אתה תיכף בזכות דיבור. לא להפריע, אני אשמור גם על זכותך שלא יפריעו לך.
משה סעדה (הליכוד)
¶
אני חושב שההתנהלות הזאת, שאולי היועמ"ש מעוניין בה כי זה משמר את הכוח, היא לא נכונה, היא כשל שלטוני, ולכן המחוקק – הוא יקבע את החוק, וזה התפקיד של הכנסת לחוקק, והמחוקק יחוקק את החוק, ואחרי שהמחוקק יחוקק את החוק, החוק יהיה ברור ונהיר לכולם. וכשהחוק נהיר, כל אחד יידע מה הסמכות שלו, ולא יצטרכו לפנות ליועמ"ש בשאלה כזאת או אחרת. אני חושב שהעניין הזה יגביר את אמון הציבור בצורה משמעותית.
מדברים אתנו על כל מיני הפחדות, אם ניתן עצמאות לדרג המבצע של השר, הוא יגיד שמותר לעשות עבירות פליליות, הוא יגיד שהכול מותר, לא תהיה עצמאות. סליחה, גם השר כפוף לחוקים, והוא כפוף לביקורת והוא כפוף לבג"צ והוא כפוף למבקר, הוא לא יכול לעשות מה שהוא רוצה. לכן אני חושב שמה שנכון - -
משה סעדה (הליכוד)
¶
אתה יודע שבמדינה שלנו, גם ראש הממשלה וגם מפכ"ל המשטרה – אתה יודע, יצא לי לחקור סמפכ"ל משטרה, שריצה עבודות שירות – כולם כפופים לחוק, כולם, גם היועמ"ש, גם פרקליט המדינה; למרות שאין גוף שמבקר אותם, אבל כולם כפופים לחוק. לכן אני אומר, הגיע הזמן שלא תהיה אי-בהירות, הגיע הזמן ששר חדש שנכנס לתפקיד, כמו שאמר ידידי דיכטר, הוא צריך להיכנס בדרך המלך. הוא צריך לדעת שיש חוק, החוק מגדיר, ולכן החוק יגדיר שהוא מתווה מדיניות, והוא יתווה את המדיניות של המשרד.
בסופו של יום, וזה הדבר הנכון, השר שואב את כוחו מהעם, והעם הוא הריבון. העם בחר, בחר בכנסת, הכנסת בממשלה, ועל פי זה הוא יתווה את המדיניות.
רם בן ברק (יש עתיד)
¶
עומק הדיון? באמת יש כאן דיון מעמיק, חבל על הזמן. בחנו את זה אנשי מקצוע? בחנו את זה אנשי מקצוע? התווכחו? נו באמת.
תומר לוטן
¶
שלום לחברי הכנסת ולכל הנמצאים, אני מנכ"ל המשרד לביטחון פנים בשנה וחצי האחרונות. אני רוצה להתייחס לדיון הזה רק מהצד המקצועי, לא מהצד המשפטי, מהצד שנוגע לממשק היישום שבין מדיניות השר, כפי שאני מכיר אותה מקרוב, לבין היכולת להפעיל אותה וליישם אותה במשטרת ישראל, מה שעשיתי במשך, כאמור, שנה וחצי באופן מאוד מאוד יום יומי ושוטף.
יש פה שאלה שעלתה, האם השר קובע מדיניות או לא קובע מדיניות, אני רוצה להתחיל בהמלצה לכולם לכתוב בגוגל "מדיניות השר לביטחון פנים" ולמצוא את מסמך מדיניות השר של השר הנוכחי עמר בר לב.
תומר לוטן
¶
אני רוצה להדגיש כמה נושא מימוש המדיניות הוא חי, קיים, נושם וחזק. בכל דיון שלי עם משטרת ישראל, בכל הערכת מצב מדיניות השר נוכחת, והיא קורית והיא משמעותית והיא משפיעה על ניהול תקציב ועל ניהול כוח אדם ועל ניהול - - -
תומר לוטן
¶
אני חושב שהדיון הזה הוכיח, שהתשתית הנורמטיבית ליחסים שבין שר לבין מפכ"ל, בין המשרד לבין המשטרה הוסדרו ב-1,001 פעולות, שחלקן היו טלאי על טלאי, אין על זה שאלה, ובהחלט יש מקום לעסוק בזה כמדינה, אני חד-משמעית אומר את זה. רק הנקודה שאני רוצה להדגיש היא שאתם נמצאים כאן לא תחת אירוע שבו אין מדיניות והיא לא מיושמת, זאת אומרת: הדחיפות לכאורה לעסוק בדיון הזה היא - -
תומר לוטן
¶
- - היא הרבה יותר מתורה שבעל פה, כפי שעלה פה, גם כולם הקריאו מתוך הוועדות, ושוב אני אומר, אין שאלה, לא במשטרת ישראל ולא במשרד לביטחון פנים, לגבי היכולת – לקבוע מדיניות, לפרסם אותה, להטמיע אותה, ליישם אותה, ולבצע לבקרה. זה מה שעשינו שנה שלמה, ואגב, גם התוצאות של המדיניות הזאת ניכרות, ואני יכול לתת לזה כמה וכמה דוגמאות.
האם יש מקום להסדיר את זה בדרך כזו או אחרת? בוודאי שיש, האם הדרך לעשות את זה באמצעות החוק הזה, שכפי שאנחנו שומעים מכל המומחים שנמצאים כאן, הוא - - -
תומר לוטן
¶
שוב אני אומר, הדרך לעשות את זה היא בתהליך מקצועי ארוך, רציני, שלוקח בחשבון נימי נימים של דוגמאות. הרי מה אמר המפכ"ל קודם? ואני מחזק כל מילה שהוא אמר. המילה "מדיניות" היא מילה – ואני אומר את זה כאיש מדיניות ציבורית – היא כל כך רחבה וכל כל עצומה במה שאפשר להכניס תחת קורת הגג שלה, זה מצד אחד יכול להיות מה הוא הנושא המרכזי לעסוק בו ביעדים השנה, כמו הפשיעה בחברה הערבית שהוגדרה על ידינו כנושא מספר אחד, ועד נושא כמו זריקת רימוני הלם בנקודה זו או אחרת בקונטקסט מדיני אסטרטגי כזה או אחר, או הסטת כוחות בהיבטים מסוימים, או פתיחה במבצע כזה או אחר, ובעוד 1,001 דוגמאות, שהן נימי נימים של פירוש המילה מדיניות.
אני לא חושב שבדיון שמתנהל, או כפי שהוא מתנהל פה עכשיו, הביטוי הזה יכול להיפתר. כולנו רוצים שהשר יכתיב מדיניות, וגם כולנו מסכימים שזה המצב נכון להיום, אבל אני חושב שהחוק הזה באופן שבו הוא כתוב, משאיר פה מסננת עם כל כך הרבה חורים, שכל אחד יכול למלא אותם כראות עיניו, ואנחנו עלולים ליצור מצב שיוצא מאיזון כפי שאמרו פה אחרים קודם.
עוד שתי נקודות אחרונות, שהן יותר טכניות, כי הן כן מופיעות כאן בחוק גם בנוגע לתקציב ולנושא שנשאל פה קודם, האם השר יכול פתאום לסגור יחידה, לפתוח יחידה, להזיז אנשים, להזיז תקציב. אני רוצה להגיד לכם איך זה עובד: 1. תקציב משטרת ישראל מסוכם במשרד לביטחון פנים. אני חותם על הסיכום התקצובי של משטרת ישראל; אני חותם על הפניות התקציביות של משרד האוצר; אני חותם על סיכומי כוח האדם, על מכסות הפרישה, על המענקים לשוטרים. האירוע הזה נעשה במשרד לביטחון פנים, בסדר?
תומר לוטן
¶
זה חד-משמעית מדיניות, ואני רוצה גם לדייק את זה אפילו עוד יותר. כשאנחנו מדברים על תקציב המשטרה, מה זה תקציב המשטרה? 90% מתקציב המשטרה הוא תקציב קשיח – זה כוח אדם, דלק, ארנונה, מדים, וכמובן שכר וגמלאות. אזור הגמישות הוא בעצם אחד, אזור ההתעצמות, כלומר איך המשטרה תגדל בשנה הקרובה מבחינת תקציב, מה ייכנס אליו שהוא חדש, ואת זה אני יכול להגיד בלי כחל וסרק, כל שקל חדש שנכנס למשטרת ישראל בשנת 21'-22' אנחנו ניתבנו למקומות שרצינו, כולל התעצמויות כוח האדם, אותם 800 שוטרים מפורסמים למאבק באלימות בחברה הערבית. אנחנו קבענו האם ילכו להיות בלשים בתחנת אום אל פחם, או אם ילכו להיות חוקרים כלכליים ביחידות הכלכליות החדשות שפתחנו.
(היו"ר אופיר כץ, 14:44)
תומר לוטן
¶
כלי מרכזי מאוד בחיים של המשרד לביטחון פנים נקרא "פקודות ארגוניות". פקודות ארגוניות, וחשוב להכיר את זה, הוא למעשה מסמך שמכתיב איך נראית כל יחידה ויחידה במשטרת ישראל. אפילו במחלקה ללוגיסטיקה האם יהיה מדור עטים ומדור עפרונות וכמה תקנים יהיו בכל אחד. מי שחותם על הפק"א הזאת זה השר לביטחון פנים, זאת אומרת: המפכ"ל לא יכול ביום אחד אחד בבוקר לקום ולהגיד - -
תומר לוטן
¶
- - זאת הוראה מחייבת למשטרת ישראל, רגע. כמובן אפשר לעשות בזה שינויים. אנחנו השנה עשינו 68 שינויים בפק"אות מ-1,001 סיבות, שחלקן הגדול הגיע ממשטרת ישראל. המשטרה, המפכ"ל, יוזמים את השינויים האלה, כי הוא רוצה להציע כל מיני הצעות. יש דברים שדורשים רה-ארגון, יש דברים שדורשים עדכון, יש 1,001 דברים, אבל בסופו של דבר המפכ"ל לא יכול להגיד: רגע, אני סוגר עכשיו את תחנת אום אל פחם ומעביר אותה לטורעאן, ואותו דבר גם השר לא יכול לעשות, כי הפק"א מחייבת.
רוצים לשנות פק"א? אין בעיה, יושבים, מנהלים תהליך, יש לנו אגף שלם במשרד שמבצע בקרה על התהליכים האלה. האירוע הזה מאוזן, הוא מאוד מאוד מאוזן.
תומר לוטן
¶
לי כמנכ"ל אין שום מגבלה מה אני יכול לראות. אם אני מחליט שאני רוצה להיכנס למשטרה לכמה כסף יצא על תקציב המזגנים שלה, אני אקבל את המידע הזה. מבחינתי, זה מידע במידת מעורבות שהיא לא מעניינת אותי.
היו"ר אופיר כץ
¶
זאת אומרת שאם הם מחליפים ומשנים, הם יכולים לעשות את זה ואתה יכול לראות את זה רק בדיעבד.
היו"ר אופיר כץ
¶
אבל קרו כאלה מקרים. אבל אדוני המנכ"ל הצגת את זה כאילו זה אירוע שלא יכול לקרות והכול תמיד ביחד, וזה לא. היו מקרים שקיבלו תקציב לעניין מסוים ובסוף השתמשו בזה לדברים אחרים.
תומר לוטן
¶
בהחלט, ואגב, מי שמכיר, זה קורה בכל שירות המדינה.
אבל אני רוצה להגיד דבר אחר, בסוף זאת מדיניות. למשטרת ישראל יש 17,000 סעיפי רכש. אני רוצה להסתכל על אותם 100 סעיפי רכש, שמעניינים אותי לטובת המדיניות.
תומר לוטן
¶
אגב, בדיוק, גם לכנסת יש הזכות – והחובה במקרים מסוימים – לבצע את הבקרה הזאת. בקרה ופיקוח הם חלק מאוד מרכזי מהחיים של המשרד. מטבע הדברים, אתה לא יכול לפקח ולעשות בקרה ופיקוח על כל דבר שמשטרת ישראל עושה, אלא על מה שחשוב לך במדיניות. הערכות המצב שהשר קיים, ואנחנו מקיימים כאלה כל שבוע – כל שבוע המשטרה מציגה סט נתונים, שאנחנו אמרנו לה מה להציג, האם זה בכתבי אישום, האם זה באמל"ח, האם זה בסחיטת דמי חסות, ב-1,001 דברים, והמשטרה באה עם נתונים. נכון שלפעמים, אני גם מרשה לעצמי להגיד, היא לא משהו בהצגת נתונים, אבל אנחנו משפרים איתה את הדבר הזה.
בסוף מדיניות היא מילה מאוד מאוד מאוד רחבה, סדרי עדיפויות נקבעים כבר היום, יש הרבה דברים שאפשר לשפר בתשתית הנורמטיבית, אבל הדרך לעשות את זה בעיניי היא לא באמצעות החוק הזה.
תומר לוטן
¶
חבר הכנסת סעדה, עוד נקודה שחשוב לי להדגיש אותה ואולי לא הדגשתי אותה מספיק בהתחלה, זה לא שכשאנחנו יושבים כאן ולא מחוקקים אנחנו מאבדים זמן, וחס וחלילה השר איבד שליטה על המשטרה. ממש לא.
משה סעדה (הליכוד)
¶
אחרי מה ששמעתי היום שקרה אצל היועמ"ש, אני מבין שאנחנו בבעיה, שיש שם כשל בשיח הזה, שחושב שאין עצמאות לשר.
דבי ביטון (יש עתיד)
¶
יושב-ראש הוועדה, אני חושבת שאחרי שאנחנו שומעים כאן את האנשים הבכירים שהגיעו ומגיעים מתוך המשטרה, עולות פה המון תהיות על הדחיפות של החקיקה עכשיו. אני אגיד לאדוני, אני כחברת כנסת חדשה חודש ימים, יש איזושהי פרוצדורה מתבקשת, יש השבעה, לפחות זה מה שהשלו אותי, יש ועדה מסדרת למה שדחוף; ואז תקום ממשלה ויהיו ועדות ויעלו חוקים ונדון.
מאוד קשה לי עם כל החופזה שנעשתה. נכון שאתמול גם דנו בזה, אבל איך יעלה על הדעת? אנחנו שומעים את המפכ"ל ושומעים פה אנשים מאוד בכירים. אני תוהה, מה השר רוצה להיות? השר רוצה להיות שר בדמות מפכ"ל? אני לא מצליחה להבין. נושא המדיניות אדוני מקובל עלי. מדיניות – זה בסדר ששר יקבע את המדיניות, אבל מה הוא מכניס לסל הזה תחת הכותרת של מדיניות? זאת אומרת, מי הולך לבלום אותו? מה אנחנו יודעים, עד כמה מותר לו? עד כמה אסור לו? מה גבולות ההתערבות שלו? מה יקרה אם יהיו מיעוטים ש"לא באים לו טוב", סליחה שאני אומרת? וזה לא חייב להיות ערבים.
היו"ר אופיר כץ
¶
חבר הכנסת סעדה, תן לה לסיים, לא להפריע. חברי הכנסת פה חיכו בסבלנות לשלוש דקות שלהם, לא להפריע.
דבי ביטון (יש עתיד)
¶
אדוני, מדובר בשינוי מהותי, חשוב, צריכה להיעשות פה עבודה יסודית. אני לא חושבת שלא צריך. אדוני, אני אהיה הוגנת וכן צריך. אני באה מהדרום, אנחנו רואים מה קורה. אני חייבת לציין שהתחיל ריסון, לא מספיק. היום שמענו על ילד שנדקר בבית ספר, מאוד מאוד מוטרדת מהסיפור הזה.
עם זאת, אני שואלת האם זה היה נכון לעשות את זה במחטף? מה החשש? האם החוקים האלה והציבור במדינת ישראל, שבחר בממשלה הזו, ואנחנו מקבלים את הבחירה, האם נגזר עליו שבגלל שראש הממשלה העתידי מוטרד, כולם רצים לחוקק את החוקים שיגנו עליו, אחרת הם לא ייכנסו לממשלה הזו? מה זה אומר עלינו, עלינו המחוקקים?
אדוני, אני רוצה להבהיר, לשר יש מעמד מאוד חשוב. אני בעד ששר יהיה מעורב, אבל גם צריכים להיות גבולות שהדברים יהיו סדורים, ולכן היה צורך לעשות את זה בצורה מסודרת – שנוכל לקבל חוות דעת. אדוני, כחברת כנסת חדשה, זה מרגיש לי ממש חוסר אונים, שהכול תלוש, אין גבולות, לא ידוע, אין פרוצדורה, עד כמה הוא יכול, איפה הוא מכניס את כל הנתונים של המדיניות. אנחנו שמענו פה את המפכ"ל וכל מילה שנייה של השר העתידי היתה – אבל איפה המדיניות? אבל איפה המדיניות?
אדוני, כשאתה שר, אתה יכול בהחלט גם להזמין את המפכ"ל, לקבל הסברים, אף אחד לא אומר לך גם לא לעשות את זה. ועכשיו כשאתה בא עם החקיקה הזו, זה רק מראה שחבר הכנסת בן גביר, שהוא חבר למקצוע, קצת התבלבל, יש תחושה שהוא לא התנתק - - - יש לי תחושה כזו, ולכן אדוני אני נורא מבקשת, תנו לנו ללמוד; או שתאפשרו לפחות אחרי הקמת הממשלה. תודה.
היו"ר אופיר כץ
¶
תודה.
חבר הכנסת גדי איזנקוט, שמהדקה הראשונה הגיע לפה ולא הפריע, בבקשה אדוני, אני מבקש לא להפריע לו גם.
גדי איזנקוט (המחנה הממלכתי)
¶
המטרה היא לטפל באובדן הביטחון האישי, הפשיעה החמורה. אני בעד להעמיד אותה במישור אחד עם האיומים החיצוניים החמורים ביותר, כי ככה אני רואה את זה, מה שמחייב חיזוק משמעותי של המשטרה, תכנית רב-שנתית, הקצאת משאבים, איגום כלל היכולות, המודיעיניות, הטכנולוגיות, הקמה של קבינט לביטחון פנים שיטפל.
ונכון לטפל גם בחוק, החוק הזה לא דברי אלוהים חיים וזה לא תורה מסיני, ואפשר לשאול מה הפערים, לטפל בזה ולתקן את זה, יחד עם ההבנה, שלי לפחות מהעיסוק בזה גם בחודשים הקודמים, שיש פה הכנה של חוק שבוצעה בחטף, בעיניי גם פערי ידע עמוקים. אני ממליץ להקשיב למפכ"ל. בעיניי, נאמרו פה גם הרבה מאוד דברי טעם שמחייבים התייחסות.
אם אני אקח שניים, שלושה נושאים בקיצור אחד, ההשוואה לחוק יסוד: הצבא מוטעית מעיקרה. אם רצו לקחת איזשהו מודל, ההי ראוי ללכת דווקא על חוק שב"כ, שהוא הרבה יותר מתאים. חוק יסוד: הצבא לא מתאים לחלוטין. גם ההגדרות שנאמרו פה על המפקד העליון, לדעתי הן אמירה שגויה. האמירה בחוק יסוד: הצבא שהרמטכ"ל הוא לא המפקד העליון, הוא הדרג הפיקודי העליון, יש לזה משמעות רבה. ונאמר פה בפרשנות המשפטית "המפקד העליון", טעות. הצבא כפוף לשר ונתון למרות הממשלה, זאת אומרת שנותנים פה בלי משים, לדעתי אם היו מקדישים מחשבה - - -
גדי איזנקוט (המחנה הממלכתי)
¶
נתון למרות הממשלה, זה אומר שהמפקד העליון של הצבא זה הממשלה. אני יכול להגיד לכם מניסיוני ומניסיונם של רמטכ"לים, זה נותן את האיזונים והבלמים, ונותן הרבה מאוד כוח לרמטכ"ל. סיימתי דיונים שאמרתי לשר בארבע עיניים: אני מכבד מאוד את מה שהחלטת, אני דוחה על פניו את הסיכום שלך, אני מבקש לכנס קבינט, כי המפקד העליון שלי זה לא אתה, זה הקבינט.
היו"ר אופיר כץ
¶
לא, אבל זה מה שההצעה אומרת, כפוף לשר למרות הממשלה, זאת אומרת: אם נגיד יש מקרה כמו שאתה מתאר של ויכוח או אי-הסכמה, בסוף מי שקבוע זה לא השר, זאת הממשלה.
גדי איזנקוט (המחנה הממלכתי)
¶
החלק הזה הוא החלק הטוב, החלק הבעייתי הוא החלק הפנימי, ולכן אני ממליץ לקחת את אותו חלק מחוק שב"כ.
בהזדמנות הזאת, אני חושב שיהיה נכון להביא את מינוי המפכ"ל ולהכניס את זה בחוק החדש לארבע שנים, כדי לא לעשות את המסע קח תן, שיש גם עם מפכ"לים וגם עם רמטכ"לים, אלא להשוות את זה למודל הנכון של ראש שב"כ, ראש מוסד שממונים לחמש שנים. אני לא יודע אם לקבוע חמש, אבל לקבוע ארבע. בעיניי שלוש פלוס אחד זה פתח לצרות, זה לא ראוי וזה לא נכון.
נקודה אחרונה, הכניסה למיקרו טקטיקה, שהיא לא בסמכות, ואני ממליץ לא להיכנס אליה, כי היא אולי היתה פופולרית עד הבחירות, צריך למחוק אותה. שר לא נותן הוראות פתיחה באש. מי שנותן הוראות פתיחה באש זה מפכ"ל ורמטכ"ל, ואין שום סמכות לדרג מדיני להגדיר הוראות פתיחה באש. אני גם ממליץ להם לא להיכנס לשם.
הדבר הבא, לא להיכנס לדברים, שבאוזניים שלי נשמעים מגוחכים לגמרי, להכפיף פקודות מג"ב איו"ש – אני אומר את זה כאחד שהיה מג"ב, מח"ט, מפקד איו"ש ורמטכ"ל. צריך להשאיר את זה.
הדבר הבא שצריך להבהיר אותו בצורה ברורה כשהולכים לחוק, כשאומרים את הסדר הזה הדרג הפיקודי העליון כפוף לשר ונתון למרות הממשלה, המשמעות היא ששר הביטחון היום מסוגל לתת, הוא וראש הממשלה, פקודות לחייל אחד בלבד, והוא הרמטכ"ל. אין יכולת לראש הממשלה להחליט שהוא מתקשרת לאלוף פיקוד דרום ולאלוף פיקוד צפון, כי הם יענו לו בנימוס, הם לא יקבלו את הפקודה שלו. כנ"ל, צריך להבהיר את זה פה, אין סמכות – מה שאני שומע מהדיונים האחרונים, הוא דיבר אתו, זה סלט ירקות ובעיה תרבותית עמוקה בהבנת סמכות ואחריות, ואני מציע לטפל בזה גם בצורה חדה, אם עושים עבודה רצינית.
לקחת דוגמה ממפלגה מנוסה, מאגודת ישראל – הם התנו חוק בהעברת תקציב. מה שאני הייתי ממליץ, וזו האמירה הפוליטית היחידה, עד כאן הכול היה מקצועי.
גדי איזנקוט (המחנה הממלכתי)
¶
זו אמירה פוליטית. לומר את אותה אמירה, שתיעשה עבודה רצינית, ובעוד חודש, חודשיים, יונח חוק רציני, מעמיק, שיעשה משטרה טובה יותר ויתרום למטרה של ביטחון פנים ופשיעה וכו', ויתנו את זה בהעברת תקציב. זה יהיה טוב לכולנו.
היו"ר אופיר כץ
¶
תודה רבה.
השר קארין אלהרר, בבקשה. לאחר מכן, אברהם בנימין מתנועת רגבים. שקלי נמצא? עוד גורם חיצוני וגלעד קריב.
היו"ר אופיר כץ
¶
זה מה שאני משתדל לעשות. יש פה שרים, חבר הכנסת לוי, שאומרים לי שהם ממהרים ואני רוצה לכבד.
שרת האנרגיה קארין אלהרר
¶
תודה רבה, אדוני יושב הראש. צריך להגיד ביושר, יש בעיה של ביטחון אישי ברחובות. אחרי שאמרתי את זה, צריך גם לשאול את עצמנו מה הפתרון. האם הפתרון הוא הצעה, שהיא לא יותר מגיבוב של סיסמאות? הצעה שבאה לכאורה לתת מענה, אבל מה זה המענה הזה? הוא אמירות, שאולי נשמעות טוב בציבור. ישב כאן השר המיועד וצעק צעקות, ואמר: אני, מה אכפת לי?
שרת האנרגיה קארין אלהרר
¶
כמובן שברח.
אני, אכפת לי, אני רוצה לדאוג לביטחון. ואני אומרת לשר המיועד: בוא, תיכנס בנחת למשרד, תשב עם כל הגורמים, תערוך דיון מסודר בתוך הממשלה, עם כל הגורמים המקצועיים. ככה מביאים רפורמה משמעותית; לא מביאים אותה בהליכה ברחובות שייח' ג'ראח עם אקדח שלוף ולהגיד: הנה אני אעשה אותו דבר בהצעות חוק.
יש כאן חקיקה, אמרה היועצת המשפטית לוועדה, אמרו את זה נציגי היועצת המשפטית לממשלה, שמדובר בה בשינוי דרמטי של מבנה הפעלת הכוח במדינה. חייבים שיהיה דיון רציני. אם מישהו חושב שיושבים כאן חברי כנסת ומדברים, זה נותן את המענה לדיון רציני, אתם פשוט טועים. בואו, תיכנסו לממשלה, תראו איך ניערך דיון רציני. זה לא דיון רציני – אין עבודת הכנה, מסתמכים על ו עדת צדוק.
היו"ר אופיר כץ
¶
קארין, אני חייב לעצור אותך. היית חבר כנסת כל כך הרבה שנים, חוקקת חוקים, ושאת תגידי: תבואו לממשלה, תראו מה זאת עבודה רצינית, אני חושב שזה לא מכבד את הכנסת ולא את העבודה שלך, שעשית פה בכנסת ישראל.
שרת האנרגיה קארין אלהרר
¶
עם כל הכבוד אופיר, אתה אמרת בעצמך, הייתי שנים רבות חברת כנסת וחזרתי בגאווה להיות חברת כנסת, ואני מכבדת לגמרי את עבודת הכנסת.
שרת האנרגיה קארין אלהרר
¶
אבל מכיוון שיש כאן עבודה, שדורשת סינכרוניזציה בין כמה משרדי ממשלה, ראוי שהדבר ייעשה קודם. אתה יודע מה? גם בחברת כנסת, לא יכולתי להעביר הצעת חוק בלי הידברות עם המשרדים.
היו"ר אופיר כץ
¶
אני חייב לחדש לך, הנוכחות של המפכ"ל בבת מצווה אצל השר, זאת לא פעם ראשונה ששר הולך למפכ"ל ומפכ"ל הולך לשר וגם ניצבים. אני הייתי בשני אירועים, פעם אחת של שר ופעם אחת של מפכ"ל, וזה לא היה שבתאי וזה לא היה בן גביר, אז די, הם לא הראשונים שמכבדים אחד את השני באירועים.
היו"ר אופיר כץ
¶
אבל הוא גם כמעט היה מפכ"ל באירוע שאני הייתי, אז מה זה גם פסול? די, לא להגזים, די. יש ביקורת עניינית, סבבה, לא צריך לחפש בכוח.
שרת האנרגיה קארין אלהרר
¶
בעיניי הביקורת הזאת עניינית, זאת דעתי, אלא אם כן אתם רוצים גם להשתלט על דעות של אנשים, כי נראה לי שבאמת יש לכם תכניות גדולות לקדנציה הזאת.
גלעד קריב (העבודה)
¶
זה התפקיד של חבר הכנסת מעוז, אל תבלבלי בין הדעות, השתלטות על הדעות זה נעם, השתלטות על המשטרה זה עוצמה יהודית, יש חלוקה.
שרת האנרגיה קארין אלהרר
¶
תודה רבה. עקרונות היסוד של השיטה שלנו מלמדים על היעדר מעורבות של גורם פוליטי בסמכות להפעלת כוח. מה שעושה הצעת החוק הזאת זה להכניס עמוק עמוק את ההתערבות הפוליטית, דבר שלא ייעשה. לא ייעשה.
המעורבות הזאת בהעמדה לדין – רוב התביעות הן משטרתיות, אתם יודעים את זה?
שרת האנרגיה קארין אלהרר
¶
זה נשמע למישהו הגיוני, שהשר יהיה מעורב באירוע הזה? אתם יודעים איפה יש את זה? במדינות שאנחנו לא רוצים להידמות להן.
שרת האנרגיה קארין אלהרר
¶
הדבר הנוסף, הפרדת הרשויות היא גם בתוך הרשות המבצעת. המנגנון הזה פשוט משבש את אותה הפרדה, והסמכות הזאת של השר, בוא נדבר עליה, על הסמכות הגדולה שהוא רוצה. ללא אישור כנסת, כי למה צריך את הכנסת, נכון? היא חריגה מאוד, במיוחד כשמדובר, שוב פעם בסמכות להפעלת הכוח.
יותר מזה, מה זאת הסמכות הזאת? היא עמומה, היא לא מוגדרת, אין אמות מידה, אין שום דבר, עלא באב אללה, תבוא, תביא את הסמכות שלך. יש פה איזונים עדינים, מבטלים את הכול, כי רוצים להיות פופוליסטים. הפופוליזם לא פותר את הבעיה, הוא רק יחריף אותה.
אברהם בנימין
¶
שלום אדוני היושב-ראש, קודם כל אני שמח שהדיון הזה מעורר עניין רב. אם ספרתי נכון, למעלה מ-40 חברי כנסת הופיעו לדיון הזה והדיון הזה מעורר עניין גדול. תנועת רגבים מתעסקת בנושא של שמירה על אדמות המדינה ומינהל תקין מעל ל-15 שנה, ואני רוצה להביא כמה קולות מהשטח, שיבהירו את הצורך בסידור הסוגיה הזאת ובהגדרת החוק.
המשטרה אמונה על החוק והסדר, אבל במקרים רבים מההיכרות שלנו, ושוב אני מביא דוגמאות מהשטח, היא מתמקדת בהיבטי הסדר ולא בהיבטי החוק, ומה אני רוצה להגיד על הדבר הזה? למשל, סוגיה של בנייה לא חוקית בצפון, יש כבר מאות ואולי גם אלפי מבנים לא חוקיים, בעיקר בצפון הארץ.
אברהם בנימין
¶
יש עשרות אלפי מבנים, אבל אני מדבר פה על אלפים, אלפי מבנים לא חוקיים שיש נגדם צווים שיפוטיים, שתלויים ועומדים כבר שנים ארוכות. בית המשפט קבע על פי החוק, שצריך לאכוף כנגדם את החוק, ואילו הבתים האלה – אין אכיפה כנגדם, ולמה? כי המשטרה, משיקולי הרצון שלה לשמור על הסדר הציבורי, ולא במובן של עשיית הסדר, אלא במובן של לשמור על השקט, היא לא אוכפת את החוק, כפי שבתי משפט - - -
היו"ר אופיר כץ
¶
סליחה, הוא בזכות דיבור עכשיו. גם אני שמעתי פה דברים שלא אהבתי. כל מי שבזכות דיבור, מסיים את דבריו, לא להפריע.
אברהם בנימין
¶
המשטרה לא מגישה את הליווי המשטרתי הדרוש לאכיפת החוק, בסדר? ניקח את ביר הדאג', בירת הפשע בנגב, בוא נדבר רגע על המונדיאל.
אברהם בנימין
¶
שמינית גמר המונדיאל לפחות כמה עשרות של אירועי ירי ביישובים הבדואים בנגב. המשטרה הגיעה באיחור של שעות, עצרה בחור אחד שיידה אבנים על ניידת, ולאחר מכן נעצרו שני הורים, מקרה אחד מני רבים. המשטרה, כמדיניות אולי, לא מגיעה לאירועים הללו. עכשיו נאמר שהמשטרה נערכת לחצי הגמר. אנחנו עוד לא בחצי הגמר, אין לדעת מה יהיה שם.
אירועי פקיעין, אני גם יכול לדבר על אירועי פקיעין כמתמשכים, לא על אירועי פקיעין של 2007. תושבים יהודים מפקיעין שגורשו מפקיעין, בגלל אלימות של תושבים שם מהמגזר הדרוזי. אדם שאוים על ידי שכנים שלו, הושלך לביתו רימון רסס, הציתו לו את הרכב, ובמקום לתת לו מעטפת של אבטחה, המשטרה המקומית דרשה ממנו לעזוב את היישוב ואת המרחב. אנחנו פנינו לשר לביטחון פנים בארבע עיניים, הראינו לו תיעוד של מעשי החבלה, כולל של נשקים שלופים ושל כל זריקת הבקת"בים והשר אמר שהוא כבול ולא יכול לשנות את זה.
אני קופץ אתכם למאי 2021, אירועי שומר החומות, שעות ספורות לאחר פריצת אירועי שומר החומות, מנכ"ל רגבים ואני מגיעים ללוד בשעות הראשונות של הפרעות, אנחנו מתקשרים לשר אוחנה והוא אומר שהוא התקשר לדבר עם המפכ"ל. שוב, אנחנו מדברים על השעות הראשונות של אותו ערפל קרב. השר אמר: אני אדבר עם המפכ"ל, הוא לא ייתן לו הנחיות. כמובן שאלה אירועים בסדרי גודל - - -
גלעד קריב (העבודה)
¶
היתה לו סמכות והוא לא הפעיל אותה. ועדת צדוק קבעה שיש לו סמכות, אז השר אוחנה לא הפעיל את סמכותו, לא בגלל שאין לו סמכות.
יוסף טייב (ש"ס)
¶
ואולי הוא לא ידע שיש לו סמכות? קריב, זאת בדיוק הבעיה. אם השר לא יודע מה הסמכות שלו והסמכות לא מסודרת בחוק.
אברהם בנימין
¶
בשנה האחרונה – וגם תחקירים כאלה פורסמו בתקשורת – יותר שוטרים עזבו את המשטרה מאשר התגייסו אליה, זה לא בגלל מחסור בתקנים, אלא מטעמנו בגלל היעדר מדיניות והיעדר גיבוי.
אברהם בנימין
¶
יש דברים במדינת ישראל, שבהם האנרכיה שולטת. אנחנו לא רגע משפת התהום, אלא כבר במהלך הגלישה ממנו, ולכן אני אומר שוב, העובדה שהחוק פה מעורר את העניין בצורך בהסדרת היחסים בין השר לבין המפכ"ל, אין פה כוונה למפכ"ל על, ולא יגיד ששלושה שוטרים במקום שני שוטרים, אבל צריך שתהיה פה שינוי מדיניות, ואני חושב שהיתה על זה הסכמה רחבה פה. החוק יבהיר את הדברים לכל הצדדים ויחזק את המשטרה ואת אמון הציבור, שנבחרי הציבור אמורים להביא.
גלעד קריב (העבודה)
¶
אדוני היושב-ראש, לפני שאני אגש להצעת החוק, אני מבקש לומר את הדבר הבא – אמנם השר בר לב לא כאן וגם מנכ"ל המשרד, כן נמצא אתנו סגן השר.
סגן השר לביטחון הפנים יואב סגלוביץ'
¶
נוהגים לשכוח אותי בדיונים האלה. אני פשוט לא מבין באירוע הזה, אני בצד...
גלעד קריב (העבודה)
¶
תשמע את משפט הפתיחה שלי, כן נמצא כאן סגן השר סגלוביץ, שהוביל בתוך צמרת המשרד את המאבק במיגור הפשיעה בחברה הערבית. צריך לומר שהממשלה היוצאת קיבלה לידיה משטרה מוחלשת, מקוצצת תקציבים.
גלעד קריב (העבודה)
¶
ומשטרה שלא זכתה למנהיגות פוליטית, שעובדת איתה על מנת להתמודד עם האתגרים. בשנה וחצי האחרונות, למרות שעוד נותרה עבודה רבה, היה שיתוף פעולה משמעותי בין הצמרת הפיקודית של המשטרה לבין המנהיגות הפוליטית שהופקדה על המשטרה, והמגמה שונתה, למרות שיש עוד דברים רבים שצריך עוד לעשות.
אדוני היושב-ראש, לפעמים הדרך מעידה על התוצאה שאליה חותרים. ואני אחזור על אמירה שנשמעה כאן מפי דוברים רבים, ההחלטה לקדם את החקיקה הזאת בהליך בזק – גם אם נשב כאן מעכשיו רצוף עד יום שני, שלישי הבא, מדובר בחקיקת בזק, הדרך שבה החקיקה הזאת מקודמת, מעידה שמה שמדריך את השר המיועד זה לא באמת טיפול אסטרטגי בפערים שיש בפקודת המשטרה, אלא דווקא הניסיון להבטיח, שהכניסה שלו אל המשרד תהיה כניסה שתאפשר לו לטשטש את הגבולות הנדרשים בין הדרג הפוליטי לבין הדרג המקצועי.
יש כאן ממש עולם הפוך. על פי רוב, ולא משנה אם מדובר במועמדים לשרות מימין, משמאל, מהמרכז, אדם יודע שהוא הולך להתמנות לשר, אז הוא מכין חבילה – של רעיונות, של צעדים, של יוזמות, הוא נכנס לתפקידו, הוא מגיע עם העוצמה של התואר שלו כשר, אחרי שהוא דן בנושאים עם הדרג המקצועי, יכול לגבות אותם גם במהלכים של הבטחת התקציב. פה יש ממש תהליך הפוך – אדם לא מוכן להמתין, חבר כנסת לא מוכן להמתין למינוי שלו לשר בעוד כמה ימים, ומבקש להוביל פה מחטף חקיקתי, וצריך לשאול למה.
היו כאלה שטענו שהסיבה לחקיקת הבזק זה חוסר האמון בין השותפות לקואליציה העתידית, לא מאמינים לנתניהו. אני רוצה להציע אפשרות אחרת – חבר הכנסת בן גביר יודע, שאם יהיה כאן תהליך מסודר של חקיקה, גם אם אתה תהיה זה שמוביל אותו, אבל אם תהיה פה חקיקה קפדנית, התוצאה תהיה שונה לחלוטין מהחוק שהוא רוצה לקדם. הוא רוצה את חקיקת הבזק, לא כי הוא לא מאמין לנתניהו, אלא כי הוא יודע שכל דיון רציני בהצעה הזו, שהיא הצעה מסוכנת ורשלנית ולא מאוזנת, כל דיון מסודר, אם אתה במקום לקיים יומיים של דיונים, תשב על המדוכה ותקיים 10 דיונים, 20 דיונים, התוצאה תהיה אחרת, והוא לא רוצה שהתוצאה תהיה אחרת; מכיוון שמה שאיתמר בן גביר רוצה לעשות, זה למנות את עצמו למפכ"ל העל של משטרת ישראל, בניגוד למה שאתה אומר בנימין. ההצעה הזו כל כולה אומרת, ששר המשטרה, השר לביטחון פנים, השר לביטחון לאומי, השר לביטחון לאומני, רוצה להיות המפכ"ל בפועל של המשטרה.
שמענו כאן הצגה סלקטיבית של המצב המשפטי הקיים. שמענו כאן ציטוטים סלקטיביים מדוח ועדת צדוק ומדוח ועדת אור. דוגמה אחת היא העובדה שדוח ועדת צדוק – הזכירה את זה השרה קארין אלהרר – מדבר על מדיניות בתחום החקירות. אין שם מילה על מדיניות ב תחום ההעמדה לדין, שהיא מסורה בידי יועץ משפטי לממשלה, בידי פרקליט המדינה, ואם כבר יש שר שצריך לגעת בזהירות במדיניות ההעמדה לדין, זה לא שר הבט"פ, אלא זה שר המשפטים. דוגמה אחת.
דוגמה אחרת שמדברים עליה, אם מסתכלים עליה כאן, זה אם אתם מסתכלים על חוק יסוד הצבא, בבקשה אז תקבעו שהמשטרה כפופה למרות הממשלה. מדוע אתם משנים את הגדרת תפקידו של המפכ"ל? מדוע אתם משנים את הגדרת תפקידו של המפכ"ל, אם לא מטרת ההצעה הזו היא להפוך בעצם את מפכ"ל המשטרה לסמפכ"ל, כאשר המפכ"ל האמיתי יהיה השר?
גלעד קריב (העבודה)
¶
שני משפטים אחרונים, אדוני. ההצעה הזו חסרה כל איזונים ובלמים. אין פה שום איזונים ובלמים בהצעה. ההצעה הזאת לא דורשת כל שקיפות מהשר לגבי פרסום פומבי של המדיניות שלו, שום פרוצדורה של קביעת המדיניות, השר יתקשר ויוריד הוראה בטלפון למפכ"ל. אין פה מילה על שקיפות, על מה יש שקיפות? על ההחלטות של המפכ"ל. אבל השר קובע המדיניות, הוא לא צריך שום שקיפות.
הזכיר את זה כבר חבר הכנסת איזנקוט, בחוקים שנוגעים לפעולת הצבא, בחוק יסוד הממשלה למשל, כשמדובר ביציאה למלחמה, או כשמדובר בפעולה צבאית שיכולה לייצר הדרדרות או סיכון, נדרשת החלטת ממשלה או החלטת קבינט. כאן אנחנו לא מוצאים שום סייג להחלטות המדיניות ולהוראות של השר, ולכן – מדובר כאן בהצעת חוק, שנתפרה בחופזה בכוונה תחילה, כדי שלא יהיו בה את האיזונים והבלמים, וכדי שלא יהיו כאן מגבלות על כוחו של השר, שרוצה להיות השריף של מדינת ישראל ושל יהודה ושומרון.
גלעד קריב (העבודה)
¶
רק בואו נזכור, שהוועדה שחוקרת את האסון במירון הוציאה מכתבי אזהרה לדרג הפוליטי לא בגלל שלא היתה להם היכולת להתערב במדיניות, אלא בגלל שהם לא התערבו במדיניות במקום שהם יכלו לעשות את זה.
היו"ר אופיר כץ
¶
קטעתי? כל חבר כנסת דיבר בסביבות שלוש, שלוש וחצי דקות, קריב הגיע לשש וחצי דקות ואתה אומר לי שקטעתי אותו.
אברהם טננבאום
¶
אני מדבר פה לא בתור שופט, אני שופט בדימוס, אני ד"ר לקרימינולוגיה כיום, ואני מרצה במחלקה הרב-תחומית במכללת ספיר. מה שאני אומר זה כאקדמאי ולא כשופט.
צריך לזכור איך הגענו למצב היום של משטרת ישראל. מי שלא יודע, הגענו למצב במקרה, עקב לחצים ומקרים היסטוריים. בשנת 48', המשטרה היתה אמורה להיות חלק ממשרד הפנים, כמו בכל מדינה מערבית, שבה הדרג האזרחי מפקח על המשטרה. שר הפנים היה יצחק גרינבוים, שישב בירושלים הנצורה, ואמר: אני לא אוהב משטרה, לא אהבתי את משטרת הצאר, אני לא אוהב את המשטרה הפולנית, אני לא אוהב את משטרת המנדט, לא אני. לא היה מה לעשות עם המשטרה, אבל היה שם שר, השר שטרית, שהיה קצין משטרה בדימוס, אמרו: נצמיד לו את המשטרה. שטרית היה שר המיעוטים. אמרו שהמשטרה לא יכולה להיות מחלקה במיעוטים, אז נעשה לו גם משרד, אז הוא יצא שר המשטרה ושר המיעוטים. אחרי שנתיים סגרו את משרד המיעוטים, נשאר שטרית עם שר המשטרה. ככה נתקענו עד היום עם משרד המשטרה. כבר מהמצב הראשון, שטרית עצמו רצה לנהל מדיניות, אבל המפכ"ל, שר, היה חבר מפלגה טוב, הם הלכו לבן גוריון, ובן גוריון אמר: המפכ"ל יחליט, לא אתה. שטרית היה איש נוח לבריות, קיבל את העניין, קיבל את הכבוד שלו וישב 18 שנה בתור שר המשטרה ולא עשה הרבה. הוא שבר את השיא של כל שר, לא היה שר שהחזיק מעמד כל כך הרבה כמוהו במשרד. ככה הגענו למצב.
שתבינו את המצב, בשנת 58' היתה בריחת אסירים מכלא שטה. הדיחו את נציב בתי הסוהר, הדיחו את מפקד בתי הכלא, אבל לא הדיחו את שר המשטרה, כי הוא התריע בפני הנציב שהמצב חמור. שתבינו עד כמה שר המשטרה היה – והוא הסכים עם זה. ברגע שהחליפו את השר שטרית, הוא חלה, פרש ונפטר, השר אחריו ששון מיד נכנס לעימות עם המפכ"ל, כי הוא אמר: אני רוצה לקבוע את המדיניות. מאז ועד היום היו 18 שרי משטרה, אם ספרתי נכון, רבו כל הזמן עם המפכ"לים. פה הציגו לנו איזשהו בסיס נחמד, כאילו הם משתפים פעולה. נכון, הם מסתדרים טוב, אם הם עובדים יפה, זה מצוין. אם הם לא עובדים טוב, זה ריב וקטטה, כולל שני שרים שהדיחו את המפכ"לים שלהם. בורג הדיח את שפיר ושחל הדיח את טרנר, והיו עוד הרבה הרבה עימותים. קהלני רב קשות עם המפכ"ל שלו, עם אסף חפץ וכן הלאה וכן הלאה.
אברהם טננבאום
¶
אגב, אם אתה רוצה, יש מחקר בעניין הזה, שאומר שלא בגלל זה, אבל בסדר, לא ניכנס לעניינים פרטיים.
סגן השר לביטחון הפנים יואב סגלוביץ'
¶
כבוד השופט, ברשותך, מאחר וכולנו קצת מכירים היסטוריה, לא רק מ-48', זה תיק אפרסק, זה סיפור של שחיתות ציבורית.
היו"ר אופיר כץ
¶
חברי הכנסת, לא יכול להיות שכל פעם שמישהו יגיד משהו שלא מוצא חן בעיניכם, אתם לא תתנו לו לדבר, אתם שמים לב שכל נציג שמביע עמדה לא זהה לשלכם, אתם מנסים להפריע לו? לא מנסים, אתם מפריעים לו. אתה הבא בתור, סגלוביץ.
היו"ר אופיר כץ
¶
הוא אמר עובדה, ואתה בזכות דיבור שלך תתקן אותו. לא יכול להיות שחמישה, שישה חברי כנסת - - -
נאור שירי (יש עתיד)
¶
אתה לא היית פה, בן גביר לא נתן לבר לב לדבר, אחר כך ההוא דיבר והפסיק אותו, הוא הזהיר אותו ואמר לו: דיברנו על זה קודם.
אברהם טננבאום
¶
אנחנו מסכימים שהיו אין ספור חיכוכים בין השר לבין המפכ"ל. המצב הזה הוא לא בריא. אני לא מכיר שום אקדמאי, ואני מדבר על ד"ר, פרופסור שמתעסק במשטרה וחוקר משטרה, שלא יבוא ויגיד לך שהמצב הזה הוא בלתי אפשרי וצריך לשנות אותו.
אברהם טננבאום
¶
ואחרי זה תתקנו אותו, כי אם לא תעבירו אותו עכשיו, גם לא תעבירו אותו גם בעוד שנתיים, וזה ברור לכולם. אבל זו לא הנקודה. עוד פעם, אין מקום בעולם שאני מכיר – אני לא יכול להגיד על כל מדינות העולם, אבל אני יכול להגיד על ארצות הברית בצורה חד-משמעית, שיש בארצות הברית 17,000 סוכנויות משטרה שונות, כי לכל עיר שם יש משטרה אחרת. אין מקום שבו הדרג האזרחי לא בצורה ברורה וחד משמעית מורה למשטרה מה לעשות, כולל בצרפת.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
אני שואל אותך את דעתך האישית, כי היית שם – גם בנושא חקירות התערבות של דרג מדיני? גם עם שחיתות ציבורית, אדוני השופט בדימוס?
אברהם טננבאום
¶
כולנו שמענו על מקרים של מי שרצה להיות מפכ"ל והיה מיועד להיות מפכ"ל, ופתאום צצה נגדו חקירה.
אברהם טננבאום
¶
התקלות קיימות פה וקיימות פה, צריך איזונים ובלמים, והאיזונים והבלמים הטובים יהיו דבר ראשון, שיעבירו את החוק הזה כמות שהוא.
אברהם טננבאום
¶
בסך הכול החוק הזה אומר שאת המדיניות קובע השר ותו לא. החוק הזה לא אומר שום דבר מהותי.
אברהם טננבאום
¶
אנחנו נמצאים שהוא לא בריא לחלוטין, אין חילוקי דעות. אם הבנתי נכון עכשיו עד פה, כל הוויכוח הוא האם לתקן את זה עכשיו, או לתקן את זה בעוד - - -
גלעד קריב (העבודה)
¶
אופיר, אנחנו הודענו שנתמוך בחקיקה עניינית. בניגוד אליכם, אנחנו הודענו שכשתביאו הצעות חוק ענייניות, אנחנו נתמוך בהן.
היו"ר אופיר כץ
¶
אבל אני אגיד לך מה לא טוב בזה, כי אתה – כל מילה שאומרים פה, אתה מכיר, כי היית שם ואתה לא מתאפק, אז אתה מבין מה התוצאה?
נאור שירי (יש עתיד)
¶
תאמין לי, אני מכיר אותו, זה הכי מאופק שלו אי פעם. כבוד השופט בדימוס, אני נותן לו עוד 20, 30 דקות גג במוד המאופק.
אברהם טננבאום
¶
אני אנסה לסיים. החקיקה הזאת היא חקיקה מאוד כללית, מאוד פשוטה, שנותנת סמכות ומדיניות לשר, ואני לא מכיר שום משטרה בעולם המערבי, שזה לא קיים כבר. מה שקורה היום הוא שאין את החקיקה הברורה הזאת והחד-משמעית. אני לא נכנס לסעיף, אם אתם רוצים לתקן סעיף זה או אחר, אבל זה צריך לעבור כמה שיותר מהר, כי החקיקה הזאת תקבע לאורך שנים את המדיניות ושרי משטרה הם דבר שמשתנה כל שנה, שנתיים, תסלחו לי.
סגן השר לביטחון הפנים יואב סגלוביץ'
¶
קודם כל תודה שקיבלתי את רשות הדיבור, אני מזכיר לכולם שמדובר בהצעת חוק פרטית ואני עדיין בתפקיד, ולכן הסדר היה צריך להיות אחר. אני יושב בסבלנות, אבל אני מזכיר לכולם, וזה חלק מהטירוף הכללי.
סגן השר לביטחון הפנים יואב סגלוביץ'
¶
אני רוצה להגיד כמה דברים כלליים, ואז כמה דברים נקודתיים. מה שאני רוצה לומר הוא בשלושה כובעים: אחד, כחבר כנסת פה בכנסת ישראל, שתפקידו לעשות את המיטב, להוציא את החוקים הכי טובים תחת ידיי יחד עם שותפיי; הכובע השני, כראש אגף חקירות במודיעין, ואני מזכיר דווקא את זה, כי למרות שנאמרו פה דברים כאילו הכול מאוד כללי והכול כאילו באוויר, אני אתייחס גם לזה; הכובע הנוסף בתפקידי האחרון, ופה אני אתחיל דווקא מנושא המדיניות.
אני ממליץ לכל חברי הוועדה, למי שיש לו עדיין ספק בתחום המדיניות, שיפתח את החלטת הממשלה 549. הוא יראה לכל אורכה מדיניות ממשלתית, לא רק של השר לביטחון פנים, אלא מדיניות ממשלתית מדויקת ומפורטת, שאומרת לכל משרדי הממשלה – וגם למשטרת ישראל – מה לעשות. להגיד לכם יותר מזה? בתוך אותה החלטה, בסעיף 4, 3, 5, הממשלה הזאת מינתה סגן שר לביטחון פנים, במקרה הזה אותי, ונתנה לו סמכות בתחום המאבק בפשיעה בחברה הערבית לעשות עם כולם. לדבר אחד היא לא נתנה לו סמכות, וזה הפער שאני רוצה להדגיש כאן, מדיניות מול הפעלת כוח.
אני רוצה להגיד משפט אחד על מדיניות. בשאלות הגדולות, שאומרים: הנושא הזה בשום מקום לא קיים, לא לזלזל בדברים שקשורים לנוהג ולמנהג. אני פה מדבר על ההשוואה, ואני אומר גם לך השופט המופרכת בבסיס התפיסתי של חוק יסוד הצבא למה שצריך להיות בבסיס, כאשר מדובר על משטרת ישראל. צבא עובד ופועל מול אויבים.
סגן השר לביטחון הפנים יואב סגלוביץ'
¶
משטרה עובדת מול אזרחים, מכל הסוגים, מכל הגוונים, ללא הבדל דת, גזע, מין, לאום, הכול. לקחת את עולם המושגים הצבאי ולהכניס אותו, אפילו פרשנית, לתוך חוק כזה, משמע מישהו פה לא מבין עניין – מדוע?
אפילו ברמה הטכנית, משפטית, שמחר יהיה משהו במחלוקת, ויבואו ויבדקו האם כך או אחרת, לאיזה חוק הם ילכו לראות מה היתה הפרשנות הנוהגת? לחוק יסוד הצבא. לכן בבסיס של מי שכתב את ההצעה – וחבל שהוא לא פה, הוא הבטיח שהוא יהיה מהבוקר, אבל כמו הרבה דברים שכנראה מבטיחים, אוהבים לצעוק בבוקר, ואז הולכים לנוח בצהרים כדי לצעוק עוד פעם בערב, אז הוא לא שומע את הדברים. יש לו עדיין את הזמן לקחת את ההצעה הזאת, לשבת עם האנשים, ולהביא הצעה מתוקנת, אולי כזו או אחרת, אם הוא ייקח משהו מהעצות, עד מחר, כי כרגע ההצעה הזאת, בבסיס שלה, היא מופרכת בהשוואה, כי יש פה משהו קונספטואלי במדינה דמוקרטית בין צבא לבין משטרה, וזה הבדל משמעותי. שלא יבלבלו המדים של שוטרים ושל חיילים, זה עולם תוכן אחר.
לגבי דברים נוספים, הפעלת כוח – מדברים פה: חברים, מה אתם רוצים? מדובר פה על מדיניות, מדובר פה על אנשים, או שהם לא קראו את הצעת החוק שהם עצמם כתבו, או שחבריהם שדיברו עד עכשיו, לפחות בתחום הזה, לא קראו אותה, כי כשאתה קורא את הצעת החוק, חלקים גדולים ממנה הם הפעלת כוח.
אתה לא יכול, גם כשאתה מדבר על מדיניות – ותראו את הסעיפים כולם, כשאתה למעשה מגביל את המפכ"ל במדיניות של השר על כל גווניה, אין דבר כזה, לא יהיה.
סגן השר לביטחון הפנים יואב סגלוביץ'
¶
לא יהיה.
לכן אני אומר, כאשר מדובר על מדיינות, מדיניות קיימת, פה המטרה היא מטרה מוסווית. בואו, אין פה מטרה אמיתית. הרי איך הגענו לפה לדיון הזה היום בשעה שלוש וחצי אחרי הצהרים?
הרי יש הסכם קואליציוני שאומר, שאם הצעת החוק הזאת לא תעבור, אין ממשלה. מפה הגענו, ואז מגיעים לשאלה היסודית שנידונה אתמול, אבל היא מקרינה עד הדיון גם היום, כללים שקובעים האם אפשר לקחת חוק ולשים אותו כהצעת חוק פרטית בפטור מחובת הנחה, כלומר 45 יום של דיון ציבורי, ובהנחה שזה משהו דחוף שאי-אפשר לחכות לו.
היה פה איזשהו מצג, שכרגע רחמנא לצלן, ייכנס שר לתפקידו והוא לא יכול לעשות מדיניות, הוא יישב כך ויחכה לחוק. לא, הוא יכול לקחת כל מדיניות שהוא חושב שהיא ראויה ונכונה לדעתו ולממש אותה.
אני מזמין כל שר שייכנס, לדעתי מכל משרד, את המשרדים האחרים אני פחות מכיר, להיכנס ולקרוא את מדיניות השר לביטחון פנים עמר בר לב ולראות מה כתוב שם בתחומים רבים ומגוונים, ויותר מזה, מדיניות הממשלה. אני אגיד לכם חדשה, שאתם לא יודעים אותה, המשטרה מבצעת כדבעי.
לוקחים בסופו של דבר, יש מספר דברים בעבודה המורכבת של עבודה בשיטור בחברה דמוקרטית – כן, והיא עבודה מורכבת ולא לכל דבר יש כלל, ולכן יש גם נוהג – כן, במקרים של מחלוקת במדינת חוק, כן פונים למוסד המשפטי העליון של פרשן החוק על פי הפסיקה. כן, גם אם לא אוהבים את זה, זה היועץ המשפטי לממשלה. ו במקרי קיצון, והיו מעטים כאלה, בחלקם אני הייתי בעבר לא בכובע של סגן השר לביטחון פנים, וכבר הייתי נוכח גם כאשר רצו את עצתי הטובה בהקשרים האלה במקומות אחרים, ובאתי והשתדלתי לתת את עצתי הטובה לטובת קבלת ההחלטות, כי לעתים בשום דבר חקיקה לא הכול שחור ולבן. בתחומים האפורים, בעיקר בנושא מדיניות, ובעיקר בנושאים שקשורים לירושלים, באירועים האלה זה חורג מגבולות הגזרה, עם כל הכבוד הראוי לעתים, גם של מפכ"ל, ולעתים אפילו מגבולות הגזרה של השר לביטחון פנים. וכן לעתים צריך את ההיוועצות הזאת, וזה לא דבר מגונה.
נמצאים היום באיזושהי תקופה, שכל מי שאומר שיש איזושהי מגבלה על הפעלת הכוח, הוא פוגע במשילות. ואני רוצה לחדש לכמה מהיושבים פה סביב השולחן הזה, מי שלא מסכים אתי – כי מי שמסכים אתי, אני לא צריך לחדש לו דבר – שבעניין הזה של מגבלות הכוח, לכולנו יש הרבה מאוד שכל. הוא גורם לכולנו בסוף לחשוב עוד פעם, לקבל לעתים החלטות טובות יותר, ולפעמים ההחלטות שצריך לקבל הן החלטות מאוד מורכבות והרות גורל, ולכן לעתים החלטה בשום שכל היא ההחלטה הטובה ביותר. לא כל דבר נמצא עלי ספר ולא כל דבר כתוב ולא כל דבר אפשר לכתוב.
אחרי שאמרתי את כל הדברים, אני רוצה לסכם, כי יהיה עוד דיון על החוק עצמו:
החוק הזה לא בשל. החוק הזה איננו פוגע במטרה עצמה של המציע. הוא כן פוגע באושיות הכי בסיסיות של שיטור בחברה דמוקרטית. הוא פוגע בכל דבר שקשור למערכת אכיפת חוק הוגנת ושוויונית במצבו. הוא בוודאי נכנס למקום – ואמרתי בתחילת הדרך בדברים שעסקתי בזמנו בתחום אגף החקירות והמודיעין, לשם לא תהיה דריסת רגל, ואסור שתהיה דריסת רגל, למעט מדיניות כללית. אני אתן דוגמה.
סגן השר לביטחון הפנים יואב סגלוביץ'
¶
אני מסיים. אני אתן דוגמה דווקא מתחומים שהם אולי רחוקים מהאירועים הפוליטיים שמקפיצים את כולנו. ניקח דוגמה מתחום, לא עלינו של סחר בנשים. היתה בזמנו בעיה מאוד מאוד קשה גם במדינת ישראל, בוודאי שהיתה מדיניות שר. המשטרה נערכה לזה, הקימה יחידות לזה, דיווחה על הדברים האלה, היו גם ועדות כנסת שגם פיקחו על העניין הזה. אין שום בעיה לייצר מדיניות ולאכוף אותה; יש כן בעיה בהפעלת כוח. תפקיד הכנסת והוועדה הזאת לא להוציא תחת ידן משהו בשל הסכם פוליטי, בגלל כוונה קלוקלת לעשות משהו שפוגע בכל אזרחי מדינת ישראל. ההצעה הזאת פשוט פוגעת בכל אחד מהאזרחים. כשיהיה את הזמן לקיים דיון על הסעיפים עצמם, אני אדגיש, לפחות ביכולתי להדגיש לכם מעבר לרמת הפרזה והדיבורים, מדוע הדבר הזה הוא – מופרך, רע, מסוכן, וצריך להעיף אותו מפה, בוודאי בתצורתו זו, וחבר הכנסת בן גביר, שהוא אדם אינטליגנט, אם יקשיב לכל ההצעות שהיו פה בדרך, אני חושב שייקח את שני הדפים האלה, יעשה איתם עבודה נוספת, ואולי יחזור בצורה מסודרת.
שרת הכלכלה והתעשייה אורנה ברביבאי
¶
תודה רבה. אני רוצה לומר, שלהבנתי, את המהלך המזורז הזה שרוצה השר המיועד בן גביר להוביל, הוא אומר את זה גם, אז אני מבססת את ההתרשמות שלי ממנו, הוא אומר שהוא רוצה לפתור בעיות ושהוא צריך יותר כלים כשר לממש את האחריות שלו; רק מה, אנחנו, אני מריחה ריח גדול מאוד של חוסר אמון, משום שאם אתה חבר הכנסת בן גביר היית מאמין לשותפים שלך, היית מתמנה כשר ודבר דבור על אופניו, היית עושה את זה בבוא העת.
מה אנחנו רואים כאן? אנחנו רואים שבשל חוסר האמון – אגב, הוא לא היחיד שלא מאמין לראש הממשלה המיועד, ראינו, שמענו ציטוטים מפיהם של השותפים שלכם – אנחנו רואים שיש פה הצעת חוק פרטית לחוק יסוד, שנקבע כבר ב-1970, מעל 50 שנה לא נגעו. אתה שואל אותי, צריך לגעת. חברתי חברת הכנסת מירב בן ארי אומרת בעצמה, כמי שהובילה את הוועדה לביטחון פנים, אומרת שיש כמה דברים שצריכים לשנות בחוק הזה.
מה קרה? מה הבהילות? למה עכשיו? למה בחטף? למה הצעת חוק פרטית?
אני גם אומרת לכם, הצעת חוק פרטית שתובא מכם, תובא גם מאתנו. לא תעשו צחוק מהבית הזה ותאפשרו באופן חד-צדדי. ואני לא רוצה להגיד מה יהיה בהצעות חוק פרטיות שלנו, כי יכול להיות שגם אותנו הטירוף יאחז.
לכן אני חושבת שהמהירות הזאת, שנובעת בעיקר מחוסר אמון, אנחנו חייבים לנשום ולשאול את עצמנו, האם ככה אנחנו רוצים בבית המחוקקים הזה אגב, שההצעה של חוק כזה היא לא של בן גביר, היא לא שלך אופיר ידידי, היא של כולנו, כי כולנו נושאים באחריות לאיך שאנחנו נראים.
אני חושבת שלגבי ההקבלה למשרד הביטחון נאמר פה רבות, אתם יודעים מאיזה עולם אני מגיעה, היא לא במקומה לחלוטין. דיבר פה קודם הרמטכ"ל הקודם איזנקוט. אזרחים הם לא האויבים שלנו, הם לא האויבים שלנו. אוי ואבוי לנו, אם אנחנו נבחרנו כשליחי ציבור, והתכלית של העיסוק שלנו היא לצאת נגד האזרחים ששלחו אותנו להיות כאן. אה, אם אתם אזרח ששלחת אותי ואני במפלגה מסוימת, אז בסדר, אתה אזרח טוב. אם אתה אזרח שבחר למישהו אחר, אתה אזרח לא טוב, אתה בכוונת שלי, איך אני אוודא את זה? אני הגורם הפוליטי, ואני אנחה את המשטרה מה שאני רוצה. זה מה שאנחנו רוצים? באמת השתגענו?
אני אומרת שבוודאי אנחנו לא רואים באזרחים אויבים, ובוודאי לא צריך לעשות גזור-הדבק מההקבלה של מערכת הביטחון מול הצבא, שר הביטחון מול הצבא, כשהמסכן הזה גם עוד מפצלים אותו ויכניסו לו עוד שר התיישבות וכו' וכו', יש לו מספיק צרות משלו.
אני קראתי את חוות הדעת של היועצת המשפטית מירי פרנקל. יש פה גם התייחסות לאמירה שב-1999 הוקמה ועדה, שנועדה לבדוק את יחסי הגומלין בין השר לבין המפכ"ל, והיא קובעת מפורשות: השר רשאי להתערב בהחלטות אסטרטגיות ויש חשיבות להחלטות עקרוניות, אבל אין הוא רשאי להתערב בפרטי הביצוע האופרטיביים, ששמורים אך ורק לדרג המקצועי. ואני אומרת לך בן גביר ידידי, אני שרה היום, עוד יש לו עוד כמה ימים, לא עולה בדעתי שחוות דעת מקצועית שמוגשת בפניי, גם אם היא לא מוצאת חן בעיניי, לפסול אותה כי אני הדרג הפוליטי. להפך, אני מתייחסת אליה בכובד ראש, אני אומרת שיש פה ידע וניסיון גדול שהצטברו, ואני נותנת את המקום הראוי דווקא מתוך העניין הזה.
יושב פה היום מפכ"ל, אומר – אני מקווה שזה לא יעלה בהדחה שלו – אומר את זה באומץ רב לשמחתי, שאין הצדקה לחקיקה. גם היום הוא נדרש לאישור שר, גם בהקשרים של סדרי עדיפויות, גם בהיבטים של תקציב. אתם יודעים מה? אני כאלופה במטה הכללי – יושב פה ראש אכ"א נוסף שטרן – אנחנו מאשרים סגני אלופים. אלוף במטה הכללי מאשר סגני אלופים. היום סגני ניצבים מאושרים על ידי השר, מה אתם רוצים? מה אתם רוצים לרמז לרבי הסרנים האלה לפני הקידום שלהם? תסתכל על השר, תראה מה הדעות הפוליטיות שלו, תכוון לדעות הפוליטיות שלו, כי אחרת אין לך סיכוי לקידום.
שרת הכלכלה והתעשייה אורנה ברביבאי
¶
כשהשר – תהיה לו סמכות כל כך משמעותית באופן הפעלת הכוח, זה חלק מהעניין, ושיידע כל קצין במשטרה מה הן הדעות הפוליטיות, מה הציפיות ממנו ואיך עליו להתבטא ואיך עליו להתנהג, זה לא ירחק.
שרת הכלכלה והתעשייה אורנה ברביבאי
¶
כמשפט סיכום אני רוצה להגיד, שהעובדה שאנחנו רוצים לשנות חוק, שיש פה הצעת חוק כזאת, מחייבת זמן. יכול להיות בהחלט שיהיו בה שינויים. לא יכול להיות, ערב כינונה של ממשלה, בדינאמיקה הזאת, שאני רוצה להגיד היא מחטף, היא לא פחות מזה, והיא מנצלת רק את העובדה שיש לכם רוב – לא כי ככה נקבע, לא כי זאת התקנה, לא כי זה הנוהג, לא כי באמת צריך – כי מישהו פה פוחד, פוחד שלא יכבדו סיכום שלו, חתום בהסכם קואליציוני, ואומר: התנאי שלי למימוש ההסכם הקואליציוני, שתעשו את זה ערב הבחירות.
אני חושבת שאנחנו צריכים לדחות את הצעת החוק הזאת. יתכבד השר המיועד להציע הצעת חוק, שיש בה היגיון, יש בה סבירות, ונשמח לתמוך בה לטובת כולם.
מירב בן ארי (יש עתיד)
¶
קודם כל תודה, אדוני היושב-ראש. אני פה אתך מ-12:00, אתה מקיים דיון לעניין, צריך להגיד גם את זה. אני רוצה להגיד משהו לך, כי בניגוד לכולם, בוועדה שלי ישבת וסיירת, ובדברים שלך גם אמרת והחמאת – אני מקבלת את זה באמת בהערכה – ואתה יודע שבשיח שלנו בשנה האחרונה כשהייתי יו"ר הוועדה, יש הרבה דברים שאמרת וקיבלתי ושינינו ועשינו. ולכן האינטרס שלי מעבר לכול הוא באמת למצוא פתרון, ולא ללכת על הראש – לא של הייעוץ המשפטי לכנסת, לא של הממשלה, ובטח לא של המשטרה, שיקרה לי כל כך. שנה ישבתי בכיסא הזה וניהלתי דיונים והכרתי את עולם המשטרה.
יש לנו בעיה לחברי הכנסת, בעיה אמיתית, אמיתית, שאנחנו מגיעים לעולם תוכן וחושבים שבגלל שאנחנו חברי כנסת אנחנו יודעים הכול – אנחנו לא, לא. זו לא בושה לשבת, ללמוד, לקרוא, לסייר, להכיר. והנה אני אומרת בתור אחת שהגיעה לוח חלק, לא סגלוביץ, אפילו לא אורנה או אחרים שהגיעו ממסגרות. הגעתי לוח חלק ולמדתי.
ואני חושבת, שאם אתה מביא חקיקת בזק כזו, וזה בזק – וזה לא יעזור אם אופיר כץ ינהל פה מהבוקר עד הלילה, כי זו חקיקת בזק. בערכות אונס, כפי שעשינו פה, לקח חצי שנה. כמו שעשינו את החמרת הענישה שלי ו של אופיר, זה ארך חצי שנה. הנה אני אומרת לך, חקיקת בזק כזו תעשה רק נזק למשטרה וגם לך. ואני אגיד לך עוד משהו, אני חושבת שצריך לשנות את פקודת המשטרה, ורוב מי שיושב פה אומר את זה, אומר את זה. אבל לא בצורה כזו.
בוא נשב, לך למשטרה. נכון, ישבת עם ניצבים לשעבר ועשית עבודה, אני לא מזלזלת. אפילו ישב פה אלמוג. יש כל כך הרבה דברים, שלמרות שהיית אתי בסיורים, ולמרות שישבת הרבה בדיונים, יש הרבה מה לדעת. כל סטודנט שעושה היום עבודה, עושה מיפוי צרכים. לך למשטרה – ישב כאן מפכ"ל, את רוב הניצבים אתה כבר מכיר – תעשה עבודה אמיתית, והנה אני אומרת לך, זה קשקוש בלבוש שאתה לא יכול להגשים מדיניות. כל שבוע, כל חודש, ישב סגן השר וסיפר על מסלול בטוח, נכון סגלוביץ? ישב בוועדה ואמר: הגשים מדיניות של ממשלה. וגם השר ישב פה ואמר: אני מתעסק במגדר, באלימות נגד נשים.
מירב בן ארי (יש עתיד)
¶
אבל אמרה לך אורנה, ובצדק, ואמר לך סגלוביץ, ובצדק, הרי אתה לא תשב כשר לביטחון לאומי בחיבוק ידיים, זה לא נכון, אתה תגשים מדיניות, והממשלה מבצעת מדיניות.
אתה יודע מה? שאל אותי עכשיו בראיון אלמוג בוקר, אבל למה מירב? זאת רק מדיניות. אמרתי לו: אין בעיה, אבל זאת לא רק מדיניות, החוק לא מדבר רק על השר לביטחון פנים יגשים את המדיניות שלו. ואלה, תגשים את המדיניות שלך, על זה נבחרת, על זה קיבלת מנדטים. אני עמדתי בכניסה לקלפי בבת ים וראיתי נשים חילוניות ליברליות אומרות לי: אני מצביעה בן גביר בגלל המשילות.
מירב בן ארי (יש עתיד)
¶
נכון, אבל אתה מספיק אינטליגנט ואנחנו מספיק לא מטומטמים, לדעת שזה לא רק "השר יגשים את המדיניות". לא, יש פה עוד דברים אחרים, ועל הדברים האחרים האלה צריך לקיים כאן דיון ציבורי ראוי, ואתה יודע למה? כי החשש הגדול הוא שנעשה פה מחטף, ואני לא אחזור על זה; שזה לא דומה לצבא, ואני לא אחזור פה על זה, אני מסכימה עם כל מה שאמרו פה כולם; החשש שאם אתה תעביר את החוק כמו שהוא, תפגע פגיעה אנושה במשטרה ובמתגייסיה – כן.
מירב בן ארי (יש עתיד)
¶
כן, לא הפוך. היום המשטרה – אני כבר אומרת אנחנו במשטרה, כי הספקתי להיות חלק כל כך משמעותי בתוך הארגון הזה – מגייסת צעירים, מוסלמים, נוצרים, בדואים, צ'רקסים. אתה חושב שאם הם יבינו מי השר המיועד ומה המדיניות שלו, דיברת על חתונות של בדואים שאין מספיק אכיפה, ואלה בחתונה האחרונה שמעו יריות, לקחו גם את החתן, גם את הכלה וגם את ההורים לקחו, נכון? מה יקרה כשתהיה חתונה עם סכינים?
מירב בן ארי (יש עתיד)
¶
אז הנה אני אומרת לך, בזכות המדיניות של השר וסגן השר, הצליחו להביא 1,100 שוטרים לדרום. אל תתבלבל, אני חושבת כמוך שיש בעיות ושצריך לפתור אותן, ואם אתה כותב היום חוק – תגידו לי מהייעוץ המשפטי, ממשלה, כנסת – שבחוק יש סעיף שאומר: השר לביטחון פנים יגשים את המדיניות שלו באמצעות המשטרה, יש לכם התנגדות? יש לך התנגדות מירי, שהשר יגשים את מדיניותו באמצעות המשטרה? אין, אבל זה לא החוק הזה. אנחנו לא עיוורים, תראה מה כתבת. תראה מה כתבת.
איתמר בן גביר (עוצמה יהודית)
¶
או שאת לא קראת את החוק, או שאני לא יודע מה. תקראי את החוק, איפה מה שאת אומרת? הכול זה מדיניות, מדיניות ועוד פעם מדיניות.
מירב בן ארי (יש עתיד)
¶
כל מה שאמרתי בשבועיים האחרונים זה שהדבר שהכי משנה סדרי שלטון זה פקודת המשטרה הזאת. ישבנו ודיברנו. ישבנו ודיברנו, אמרו דרעי, אמרתי שהכול חשוב, אבל מה שמשנה את סדרי השלטון זאת הפקודה.
תסתכל לי בעיניים, אם לא היה לך חוסר אמון מוחלט מול ראש הממשלה הייעודי, לא היית מביא את זה. הנה, אתה אפילו אומר את זה.
מירב בן ארי (יש עתיד)
¶
אם אתה תצא מהוועדה הזאת, אחרי ששמעת את גורמי המקצוע, ושמעת את חברי הכנסת, ואתה תשמע גם כמו שאופיר אמר, את הארגונים האזרחיים, ותשמע ניצבים לשעבר, כי אנחנו עושים כאן דיון, תבין שמה אנחנו בסך הכול באים ואומרים לך? בוא תעשה עבודה, ויכול להיות שנוכל להביא משהו של קואליציה ושל אופוזיציה. השיח פה אומר שצריך לשנות. אפילו אופיר כץ יודע, אבל לא ככה.
אם יש משהו שהיה בשנה האחרונה עליו גם נכשלנו בבחירות, זה על זה שמבחינתנו אנחנו הגשמנו מדיניות ואתה אמרת לא. והנה אני אומרת לך, המשטרה ביצעה את המדיניות של הממשלה. בעיני הציבור, זה לא היה מספיק טוב, לכן אנחנו באופוזיציה, אבל זה מה שעשינו, על זה הלכנו הביתה, כי בעיני הציבור לא עשינו, אבל עשינו את המדיניות שלנו, שבעיניך היא פחות טובה. אז אם זאת לא הגשמת מדיניות, על זה חברי הכנסת החברים שלי הולכים לאופוזיציה. אבל זה רק בגלל שעשינו את המדיניות שלנו, שבעיניך לא היתה מספיק טובה. לבוא ולהגיד שהשר לא מגשים מדיניות? זה פשוט תלוש מהיסוד. כשאתה תיכנס למשרד, אתה תגשים מדיניות, ואם אתה רוצה חקיקה, תביא לפה חוק ונחוקק אותו כמו שצריך.
טליה לנקרי
¶
מכובדיי, אדוני היושב-ראש, אני לא רוצה להתייחס, בוודאי לא לעיתוי ובוודאי לא לעניינים הפוליטיים. אני עוסקת בתחום הפנים כבר לא מעט שנים, 30 שנה בצה"ל, אני אלוף משנה במילואים. הייתי אחראית על העורף בשנים האחרונות שלי בצבא. ניהלתי את פתיתים לבנים ב-2014, שזה היה אירוע מזג אוויר מאוד מאוד משמעותי בשיתוף פעולה של צה"ל ושל משטרת ישראל, כל מה שקשור לקורונה, ואחר כך במטה לביטחון לאומי. מה שאני רוצה רגע לשים פה על השולחן זה איך הדברים נראים, כשיש לנו אירוע חירום במדינת ישראל, ומישהו צריך לקבל החלטות.
אני מסכימה עם זה שביטחון הפנים לא דומה למשרד הביטחון בהקשר של האויב, בהקשר של האיום, אבל הוא מאוד דומה בהקשר של הניהול והצורך לנהל, והוא מאוד דומה בהקשר של התהליכים המבצעיים, שנדרשים לעשות בתוך הארגון הזה. תרשו לי אולי לחדש לכם, אין תהליכים בתוך משטרת ישראל, ואני אומרת לא בסוגריים, יש לנו משטרה נהדרת, רק שהיא סגורה בתוך עצמה, הלוך ושוב, חזור והלוך, והיא לא מסתכלת לא החוצה ולא פנימה מבחוץ כדי לראות איפה הבעיות שלה ואיך היא צריכה להתנהל.
ואני מבחינתי אומרת לכם, שבאף אחד מאירועי החירום שהייתי בהם בשנים האחרונות, לא הייתי בדיון אחד אצל השר לביטחון פנים, ששומעים אותו אומר מדיינות ואומר למפכ"ל איך ומה נדרש לעשות, לא באירועי מזג האוויר, לא באירועי הקורונה, לא באירועי שומר החומות.
מירב בן ארי (יש עתיד)
¶
בתור מה את מדברת? כי מה הקשר בין מל"ל למשטרה? רק תבהירי, אני רוצה שהיא רק תבהיר.
טליה לנקרי
¶
חברים, בחוק המל"ל יש סעיף 8 שאומר שראש הממשלה יכול להטיל על המל"ל כל משימה שהוא מוצא לנכון. קבע ראש הממשלה בזמן הקורונה, שמי שיוביל את הקורונה זה המל"ל. קבע ראש הממשלה הקודם, שמי שיוביל את הקמת המשמר הלאומי זה המל"ל, וקבע בנט שמי שיוביל את אוקראינה זה המל"ל, וקבעו מדינת ישראל שהמטה לביטחון לאומי יוביל את עבודות המטה להיערכות לחירום, ועליו להרים דגל כאשר המצב לא עובד, וזה היה תפקידי בכל אחד מהמקומות האלה. מה שאני עושה בחמישה חודשים האחרונים זה מקימה עם משטרת ישראל את המשמר הישראלי, כפי שקבע. לצערי, גם בזה אנחנו לא מצליחים כל כך, אבל בהחלט אני רואה את המשטרה עובדת - - -
מירב בן ארי (יש עתיד)
¶
זאת היתה המדיניות של הממשלה, להקים משמר לאומי, יש מדיניות של שר שמתבצעת, וזה מה שאמרנו.
היו"ר אופיר כץ
¶
חברת הכנסת בן ארי, דיברת ארוכות ולא הפריעו לך, נכון? דיברת יותר מכל חבר כנסת, לא הפריעו לך, תני לה, היא לא מצליחה לומר שני משפטים בלי שמפריעים לה.
טליה לנקרי
¶
אחר כך אני אסביר מי החליט בדיוק, מי הקים ומה קרה בסוף, אם תרצו, אבל זה לא הכול. בתמונה רחבה, אני אומרת לכם שכמי שישבה בדיוני שר ביטחון באירועים אזרחיים, עזבו רגע את המלחמה, אני מזכירה לכם ששר הביטחון אחראי על הג"א במדינת ישראל. שר הביטחון, על פי החלטת ממשלה, אחראי-על על כל מה שקורה בפנים, והדיונים שעושה שר הביטחון והמדיניות שהוא קובע לפיקוד העורף הוא דומה מאוד למה שצריך להיות במשטרה, מה שלא קורה, לא קורה. אתם יכולים להגיד עד מחר, זה פשוט לא קורה. השר לביטחון הפנים, ואגב גם אם הוא יכול, אני יכולה גם לתת לו, זה לא תפקידי, יש שרים שכן הצליחו ויש שרים שלא הצליחו.
טליה לנקרי
¶
נכון, אבל ככל שהדברים יהיו כתובים בחוק, כך זה לא יהיה נתון לאיזה עוצמה של שר מגיע כן או לא.
טליה לנקרי
¶
אני אמרתי והתחלתי במשפט, לא תפקידי להגיד, היום או מחר, אני אומרת מה צריך . לדעתי, השר הזה צריך שתהיה לו האחריות למדיניות וקצת יותר מזה.
מירב בן ארי (יש עתיד)
¶
אפשר לעשות גילוי נאות, שהיה פרסום שטליה מועמדת להיות מנכ"לית של המשרד לביטחון פנים.
איתמר בן גביר (עוצמה יהודית)
¶
תעמידו אותה בעמוד הקלון, היא אמרה משהו שאתם לא מסכימים עליו. אתם לא מסכימים, תעמידו אותה בעמוד הקלון, אוי ואבוי.
מירב בן ארי (יש עתיד)
¶
אני פרגנתי לה, שטליה היא אישה מוכשרת, והנה היה גילוי נאות, שפורסם שהיא מועמדת להיות מנכ"לית המשרד לביטחון פנים.
טל שטיינר
¶
תודה רבה, אדוני היושב-ראש. אני כאן בשם הוועד הציבורי נגד עינויים בישראל, שבחמש השנים האחרונות הגיש עשרות ומאות תלונות כנגד אלימות קיצונית. מניסיונו של הוועד נגד עינויים, הרוב המכריע של מקרי אלימות משטרה קיצונית מתרחשים כלפי קבוצות מיעוט בחברה הישראלית, כלפי מפגינים ופעילים חברתיים. זה הוא המצב נכון להיום, וזה לא פוסח על אף קבוצת מיעוט, זה כולל חרדים שסובלים מאלימות משטרתית קיצונית בהפגנות, זה כולל אקטיביסטים מבלפור, זה כולל כמובן פלסטינים אזרחי ישראל, בעלי מוגבלויות ועוד ועוד. זה המידע שבידינו, המצב כיום הוא קשה.
היה ושר מממשלה מסוימת יקבל את הכוח להפוך את המשטרה לכלי נשק פוליטי כנגד קבוצת מיעוט, היום זה השר המיועד ועמדותיו ידועות, זה יכול להיות שר אחר מחר. אני פונה פה במיוחד לחברי הכנסת החרדים מהקואליציה, אלה המצביעים שלכם שיכולים ונופלים כבר היום קורבן לאלימות משטרה קיצונית. שערו בנפשכם כשיהיה פה שר אחר, על איזה סיכון אנחנו מדברים פה.
לכן אנחנו בתור הוועד נגד עינויים, מתנגדים בצורה נחרצת להצעת החוק המיותרת והמסוכנת הזאת. אנחנו מבקשים מכל חבר קואליציה שמייצג איזושהי קבוצת מיעוט פה – אדוני, גם כשנוער הגבעות מפגינים וסובלים מאלימות משטרה קיצונית - - -
איתמר בן גביר (עוצמה יהודית)
¶
כן, כשעינו אותם, לא ראיתי אותך, אבל לא משנה, בסדר, נסלח לכם על זה, אני לא אקפיד עליכם על זה. כשפגעו בזכויות יסוד של פעילים אצלנו, לא ראיתי אתכם משום מה.
טל שטיינר
¶
חבר הכנסת בן גביר, הוועד נגד עינויים ייצג את אותו לקוח, שאתה בעצמך ייצגת, את עמירם בן אוליאל.
טל שטיינר
¶
אנחנו מתנגדים לעינויים באשר הם. אנחנו נמשיך להתנגד לעינויים באשר הם, אנחנו נמשיך להתנגד לעינויים באשר הם לכל אזרח תושב פלסטיני או ישראלי. הצעת החוק הזאת תעשה לנו הרבה יותר עבודה באלימות משטרה.
היום אדוני זו העמדה. מחר יהיה שר אחר במקומך, סכנה לקבוצות מיעוט היא חיונית וממשית. אנחנו מבקשים לדחות את ההצעה הזאת על הסף. תודה.
שר הרווחה והביטחון החברתי מאיר כהן
¶
אדוני היושב-ראש, אני רוצה להגיד גם לך השר המיועד אדוני, אני רוצה להגיד דבר אחד, והייתי שר, גם עכשיו וגם לפני, אין דבר אחד שמונע ממך ליישם את המדיניות שלך בשום משרד. אתה לא צריך לשנות דבר וחצי דבר, מעשיך יקרבוך, מעשיך ירחיקוך, בלי להקים עליך את כל – או לפחות מחצית מדינה, ואני אומר לך את זה כהצעה. אסור בתכלית האיסור, ששמץ של פוליטיקה ייכנס לשורות המשטרה.
אריאל ארליך
¶
שלום, תודה רבה, עורך דין אריאל ארליך מפורום קהלת. התרומה שלי לדיון תהיה רק בהצעת סקירה או מבט-על על סקירה שמשווה מבחינת מה שקורה בעולם, מה שקורה במשטרות אחרות או ביחסים בין משטרות וממשלות בעולם. אני לא מתייחס, לא לתהליך החקיקה וגם לא לשאלה האם יש צורך בחוק, כי נשמעו פה דברים שמצד אחד החוק מאוד דרמטי, מצד שני שאין צורך בחקיקה.
אני לא מתייחס לשאלה הזו שאין לי בה כל מומחיות, רק אני אומר שהאמירה שנאמרה פה, גם על ידי המשנים ליועצת המשפטית לממשלה וגם על ידי חלק מהדוברים, שיש איזה שהוא עיקרון שהוא מקובל במדינות דמוקרטיות של עצמאות המשטרה. אני חושב שהיא לא מדויקת, היא לא משקפת את המצב כמו שאנחנו ראינו אותו בסקירה של מספר רב של מדינות שסקרנו. אגב, הסקירה הזו נמצאת באתר הוועדה, העלינו אותה הבוקר, מי שראה ראה, מי שלא, מוזמן לראות בהמשך.
היו"ר אופיר כץ
¶
הם לקחו מדינות שהשר שם קובע מדיניות, ואתה יודע מה קרה שם? מה לא קרה? המפכ"ל לא התפטר, והמדינות האלה דמוקרטיות לא פחות ממדינת ישראל.
נאור שירי (יש עתיד)
¶
אבל אתה יודע מה עוד יש שם? יש שם חוקה, יש שם הגבלת כהונה, יש עוד דברים. הקטע הזה עם בואו נהיה ארצות הברית, בואו נהיה שמונה שנים הגבלת כהונה.
אריאל ארליך
¶
אני רק אדייק ואומר, בקשר להערת אדוני, אנחנו לא מתיימרים בסקירה הזו להציג את כל מדינות העולם, הצגנו חלק. האמירה כאילו בחרנו מה שנוח לנו היא לא נכונה, גם התמונה היא לא חד משמעית, מה שכן חד משמעי זה שאי אפשר לומר שלא מקובל היום במדינות דמוקרטיות שיש מעורבות ואפילו מעורבות רבה של הדרג הפוליטי ומה שקורה בממשלה, כולל במינוי, לא רק בארה"ב.
אריאל ארליך
¶
אני אחזור להסתייגות שלי בהתחלה, חברת הכנסת בן ארי, ברשותך, אני גם לא אומר שהמצב היום בישראל בפועל שונה ממה שמקובל בעולם, אני רק מתייחס למה שקורה ובסוף אני אגיד מילה גם על הצעת החוק.
אז בקצרה, אני לא אציג פה את כל הסקירה, רק ממש בראשי פרקים. סקרנו מדינות כמו אנגליה, סקוטלנד, שהיא חלק מבריטניה, קנדה, אוסטרליה, ניו זילנד, הולנד ובלגיה. מבחינת הסמכויות מקובל מאוד בכל המדינות הללו שאנחנו בדקנו שהשר הוא זה שקובע את תכנית השיטור הלאומית, השר מוודא שהיא מבוצעת, השר קובע נהלים למשטרה, קובע סדרי עדיפויות, גם ברמה הלאומית וגם מתחת לה. השר קובע תכניות. זה או השר או גורם פוליטי נבחר אחר, לא תמיד זה השר בכל מדינה, לפעמים זה ברמה המוניציפלית, אבל זה גורם נבחר שהוא קובע גם תכניות עבודה.
שליטת השר במשטרה מופיעה בחוק בחלק גדול מהמדינות הללו, כולל בקנדה, המפכ"ל פועל תחת הוראות של שר המשפטים, קביעת סדרי עדיפויות ועוד כהנה וכהנה.
היו"ר אופיר כץ
¶
מיקי, בבקשה תן לו להביע את עמדתו. אתה לא חייב להסכים, אבל תן לו לסיים. אם אחרי זה תרצה לשאול אני אתן לך, אני מבטיח, אבל תן לו לסיים.
אריאל ארליך
¶
הצד השני שגם הוא מופיע בסקירה שלנו, ואולי הוא יפיס חלק מדעתם של אנשים שכבר רוצים להגיב, זה שבהחלט יש גם מנגנונים ממתנים. וזה גם נציגיה של היועצת המשפטית לממשלה העירו פה, וזה נכון, ישנם גם מנגנוני מיתון, כמו למשל שהשליטה של השר לא נוגעת לחקירה, למעצר ולהרשעה. זה אגב אני חושב קיים בהצעה הזאת, אני לא יודע אם באופן מספיק ברור, מספיק טוב, כן או לא, אבל זה קיים.
עוד אלמנט שלא קיים פה בהצעה זה שקיפות של המדיניות שהשר קובע. בקנדה למשל השר צריך את קווי המדיניות שלו שיפורסמו באופן שקוף לציבור. פרסום תכניות, בחלק מהמדינות יש גם חובה לפרסם ברשומות או להגיש לפרלמנט את קווי המדיניות שהשר קובע, כך שאצלנו, אם נעשה השוואה גם על סמך דברים שנאמרו פה, גם אם ישנה מדיניות, בחלק מהמקרים היא שקופה, אולי בחלק מהמקרים היא לא שקופה לפרלמנט או שהיא לא מפורסמת ברשומות. אפשר לחשוב על הדברים הללו.
השורה התחתונה, כמו שאמרתי בהתחלה, כפיפות של מפכ"ל לדרג פוליטי מאוד מאוד מקובל במדינות דמוקרטיות באמצעות מנגנונים שונים וחובות שונות.
אריאל ארליך
¶
אני אמרתי שהמדינות שסקרנו הן בריטניה, ששם זה מתחלק בין מדינות שונות, אנגליה, סקוטלנד, בקנדה, בניו זילנד, שבה אין חוקה אגב. אני לא חושב ששאלת החוקה היא רלוונטית או לא רלוונטית, זה קיים גם בניו זילנד. באוסטרליה סקרנו גם מחוזות שונים בתוך המדינות הללו, גם הולנד, גם בלגיה. יכול להיות שיש מדינות בהן כן יש עצמאות מוחלטת של המשטרה, אנחנו לא נתקלנו בכאלה, אני לא מתיימר לומר שמיצינו את כל מדינות העולם.
אריאל ארליך
¶
אני לא אמרתי שמה שאמרתי סותר את מה שרוצים פה או את מה שקיים היום. אם כן להגיד מילה אחת על החוק אז אני חושב שהחוק, כמו שאני מבין אותו, את הצעת החוק שעליה מדובר כאן, היא לא חורגת מהתחום שמקובל במדינות עולם שסקרנו, יכול להיות שיש מקום לדבר על חידוד המנגנונים, הבהרה שלהם, או הוספת מנגנונים נוספים.
אריאל ארליך
¶
אבל אנחנו לא חושבים, בהשוואה לחקיקה, שגם אגב חלקה מובאת כלשונה בסקירה ששלחנו, שההצעה הזו חורגת באופן מובהק ממה שקיים במדינות דמוקרטיות אחרות.
נאור שירי (יש עתיד)
¶
אגב, בהצעה שלכם שראיתי לא התייחסתם בשום צורה שבאנדרסטייטמנט אמרת שאמורים כאילו לאזן את העצמאות.
נעמה לזימי (העבודה)
¶
ואת הפרדת הרשויות בין ממשלה לכנסת, את כל הדברים שמייצרים אקלים שבו אולי אפשר לדבר על חקיקה בדיוק כזאת, אתה יודע את זה.
היו"ר אופיר כץ
¶
חבר הכנסת צביקה פוגל נמצא איתנו? לא. חבר הכנסת יאסר חוג'יראת, בבקשה, אדוני. חיכה בסבלנות לזמן שלו.
יאסר חוג'יראת (רע"מ – הרשימה הערבית המאוחדת)
¶
אני לא הפרעתי לאף אחד, אני מבקש גם לא להפריע לי, תודה רבה. אני גם חבר כנסת חדש, אני גם לא משפטן, אני מכיר קצת את המשטרה כראש מועצה לשעבר, אני הקשבתי לכל אנשי המקצוע כאן, גם המשטרה, גם היועמ"שים ואני מבסס את הנתונים שלי בדרך כלל על מה שאני שומע מאנשי מקצוע וגם מה שאני קורא.
לפי מה שנאמר כאן, אני שואל את השאלה, לא צריך תשובה, בעצם מה המטרה בשינוי בפקודת המשטרה? האם באמת יש בעיה בתפקוד המשטרה? האם באמת יש בעיה ביחס בין השר למפכ"ל? מה שנאמר כאן ומה שהוצג כאן, גם מהמפכ"ל וגם מהיועמ"שים וגם מהשר, יש מדיניות, השר קובע מדיניות, המשטרה עושה את העבודה שלה בצורה טובה, לשר תמיד יש לו מה לומר.
גם נאמרו כאן דברים, בעצם מה שנאמר, בערבית יש פתגם שאומר, אִלְעַגַ'לֶה מִן שִיטַאן, החיפזון מהשטן. נאמר כאן ששינויים דרסטיים צריך לעשות בצורה מושכלת, בזהירות. מה הצורך בלעשות שינוי כל כך מהר לפני הקמת הממשלה? אני מוטרד. אנחנו לפעמים כמיעוט סבלנו משיטור יתר ועכשיו הפחד שלי הוא מתן סמכויות יתר לשר משטרה זה יהיה סמכות יתר שיכולה להשפיע עלינו. זה ההסבר שלי, אני רואה בעצם שהתיקון בפקודת המשטרה מופנה יותר כלפי אוכלוסייה מסוימת וזה האוכלוסייה הערבית. ומה שמטריד אותי עוד יותר, את בן גביר אני לא מכיר, אולי הכרתי אותו מכמה פעמים בטלוויזיה, כששלף אקדח בחניון, בשייח' ג'ראח, אבל היום אמרתי שאני רוצה להיכנס ל - - -
איתמר בן גביר (עוצמה יהודית)
¶
לא, המשטרה הגיעה אחרי. אתם לא מכירים עובדות, זו הבעיה שלכם. דלוּת כל כך.
רון כץ (יש עתיד)
¶
איתמר, אתה תפסיק לזלזל באנשים כי אין לך מושג על מה אתה מדבר. אתה כל כך חלש שאתה צריך חוק בשביל שיהיה – אני מדבר איתו, אל תקפוץ.
יאסר חוג'יראת (רע"מ – הרשימה הערבית המאוחדת)
¶
אז אני בעצם היום החלטתי להיכנס לקרוא על בן גביר, נכנסתי לוויקיפדיה. מה שכתוב שם, זה לא ממני, זה הנתונים שם, כתוב שזה אדם שהוגשו נגדו 46 כתבי אישום.
יאסר חוג'יראת (רע"מ – הרשימה הערבית המאוחדת)
¶
הורשע בשמונה, בעבירות התפרעות, השחתת מקרקעין, הפרעה לשוטר.
יאסר חוג'יראת (רע"מ – הרשימה הערבית המאוחדת)
¶
- - - ארגון טרור, החזקת חומר תעמולה לטובת ארגוני הטרור. השאלה שלי בעצם האם זה שר המשטרה שצריך אחר כך לטפל גם באוכלוסייה הערבית? תודה.
גלעד אך
¶
גוגל, הכול בגוגל. אני גלעד אך מארגון 'עד כאן'. אנחנו בשנים האחרונות פועלים במקומות שמדינת ישראל לא מצליחה להגיע אליהם ואנחנו מרגישים שהם מהווים איום על המדינה.
גלעד אך
¶
אמרתי. שלום, אני גלעד אך, מארגון 'עד כאן', אני מנהל גם את הפורום לישראל ירוקה, נפגשנו בעבר אצלך בוועדה. אנחנו בזמן 'שומר החומות' היינו עם מספר מצומצם של ארגונים בלוד, בעכו וביפו ואני רוצה להביא לכם לפה את הקול של האנשים שהיו בשטח.
גלעד אך
¶
בזמן שהמשטרה לא הצליחה להגיב הגיע מספר מצומצם של ארגונים ועשרות אזרחים להגן. אני הייתי בבית, אני הייתי - - -
גלעד אך
¶
חבר'ה, נראה לי שלרוב הדוברים נתנו לדבר. יש לי פאנץ', רם, אני אגיע ונראה לי שאתה תבין את המסר. לאט לאט.
היו"ר אופיר כץ
¶
שימו לב, רק אתם מבינים לאן הולך הדובר, אתם מבינים את הכיוון שלו, זהו, לסתום לו את הפה.
היו"ר אופיר כץ
¶
אמרתי, מי שרוצה מהנציגים של הארגונים החברתיים כשהוא מסיים לשאול שאלה אני אאפשר, אבל את השלוש-ארבע דקות שיש לו תנו לו להשלים.
גלעד אך
¶
אני ביחד עם חברי ארגון 'עד כאן' וחברי 'רגבים' ועוד מספר מצומצם של ארגונים היינו בלוד, ביפו, בעכו, אני רוצה להביא לכם פה לשולחן את הקול מהשטח של האנשים שהיו שם. אני הייתי בבית של מישהי בשם סוניה ברחוב העלייה ב' בלוד, פרצו אליה לבית עם פטישים דרך הקירות, פורעים ערבים, שברו את כל הקירות, והיא דוגמה אחת מני מאות. לא היה לנו שם משטרה שהגיעה. היא התקשרה מאות פעמים למשטרה ללא מענה. את הפחד שהיה לה בעיניים אני לא יכול להביא לכם לשולחן, אבל בסוף מה שעשינו זה פירקנו את השולחן בבית שלה ומישהו עם רגל של שולחן עמד ושמר עליה כל הלילה.
כמה שעות אחרי זה ירי, ברחוב אלשוילי בשכונת רמת אשכול בלוד, משני חלונות עם נשקי אמ-16 על שני חבר'ה יהודים שמשיבים עם גלוק לחלונות, מנסים להציל את עצמם. מגיעה ניידת משטרה, רואה את האירוע, בורחת. מגיעה ניידת של מג"ב, רואה את האירוע ולא מגיבה. אנחנו אחרי המצב הזה מגיעים למפקד התחנה באזור ואומרים לו: זה הבית, קדימה, הגיע הזמן לפעול, יש שם שני אנשים אמ-16 שיורים. אני הייתי גם בדרום לבנון, הייתי גם בג'נין, הייתי גם בעזה ואני אומר לכם שהתחושה הייתה מאוד דומה בשכונת רמת אשכול בלוד, עשר דקות משדה התעופה של מדינת ישראל, שדה התעופה הבין לאומי שלנו. הוא אמר לי: אין לי סמכות, אנחנו לא נעשה כלום, אנחנו לא יכולים לפעול כרגע. פנינו לנבחרי ציבור, מכולם קיבלנו את אותה תשובה: אין לנו סמכות לפעול, אין כוחות, אין יכולת.
המצב הזה היה בלוד, תיארתי שני מקרים מאוד קטנים ויש עוד אלפים כאלה שהיו באותו שבוע. המצב הזה היה בעכו, המצב הזה היה ביפו, המצב הזה היה בנצרת וברמלה. המציאות הזאת לא הלכה והשתפרה מאז 'שומר החומות', היום יש שכונות - - -
איתמר בן גביר (עוצמה יהודית)
¶
אתה מנותק כל כך. אתה כל כך מנותק, רם, אתה לא מסתובב בשטח, זו הבעיה. משהו מדהים.
גלעד אך
¶
זה תמונות מהשבוע. חמושים, מיליציות חמושות בנגב שעושים אימוני פרט, חוליה, כיתה ומחלקה. אני מ"פ במילואים, אני מסתכל על התמונות - - -
קריאה
¶
תגידו לי, אבל כל זה זו תולדה של בעיה של השר לקבוע מדיניות? זה שיש עכשיו בעיה ב – לא, ממש לא.
היו"ר אופיר כץ
¶
תפסיקו להפריע לו ולתקוף אותו ותהיו סבלניים גם אם לא מוצא חן בעיניכם מה שאתם שומעים.
רם בן ברק (יש עתיד)
¶
אז אני חוזר ואומר לך שוב, היחיד שיכול להגיד לחבר כנסת לשתוק זה יושב ראש הוועדה ולא אתה, עם כל הכבוד.
גלעד אך
¶
אני אמשיך, ברשותכם. אני אומר, המצב מאז 'שומר החומות' לא השתנה, הוא רק החמיר. יש הרבה שכונות, אנחנו מקבלים פניות של ילדים יהודים, שנכנסים אליהן עם כיפה והם חוטפים מכות, שכונות שמשטרה לא יכולה להיכנס אליהן. עוד ועוד נשק נאגר, עוד ועוד כסף מזומן נאגר, יש לנו פה מיליציות חמושות שנבנות לנו מתחת לידיים, אם זה ביר הדאג', אם זה טובה זנגרייה, מכת הפרוטקשן.
גלעד אך
¶
אף אחד לא חושב בכלל לפנות למשטרה כי מבינים – אני מדבר עם חקלאים ואני מדבר עם בעלי עסקים - - -
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
לא, סעדה, אתה לא צריך להגיב, אני את הדברים שלך לא מקבל. עזוב, מבלבל את המוח, בחייך.
איתמר בן גביר (עוצמה יהודית)
¶
כל מי שלא איתכם הופך להיות מיליציה. כל מי שלא איתכם הוא גזען, הוא שונא, הוא - - -
היו"ר אופיר כץ
¶
רון, אני אתן לך לשאול אותו, סך הכול הוא דיבר פחות משלוש דקות, במהלך שלוש הדקות הפרעתם לו חמש פעמים.
היו"ר אופיר כץ
¶
מי שירצה אחרי זה לשאול שאלה ספציפית הוא ישאל אותו, אני אאפשר את זה, אבל תנו לו לסיים את מה שהוא בא להגיד.
איתמר בן גביר (עוצמה יהודית)
¶
את מוכנה להוריד את החסינות שלך כדי שהוא יתבע אותך על הדברים האלה? את מוכנה או שאת גיבורה קטנה?
יאסר חוג'יראת (רע"מ – הרשימה הערבית המאוחדת)
¶
אני מבקש לא לצבוע יישובים שלמים בהסתה, לא להסית נגד יישובים שלמים. אם יש אנשים, קבוצות, אבל זה לא יישוב שלם, אז אני מבקש לדייק.
היו"ר אופיר כץ
¶
תראה, זה קצת קשה שאתה מבקש את זה אחרי ההתקפות שלך באופן אישי על חבר הכנסת בן גביר במשך שלוש דקות.
היו"ר אופיר כץ
¶
אתה רוצה להשוות כמה ערבים הותקפו וכמה יהודים הותקפו? כמה יהודים נרצחו? כמה יהודים הגיעו לבית חולים?
היו"ר אופיר כץ
¶
הם לא סבלו כמו שהיהודים סבלו בגלל ההתקפות של הערבים על יהודים. יותר יהודים נרצחו, יותר יהודים הגיעו לבית החולים. אני רוצה להגיד לכם פה - - -
יאסר חוג'יראת (רע"מ – הרשימה הערבית המאוחדת)
¶
אתה יושב ראש, אתה צריך להיות הוגן כלפי כולם, אזרחים ערבים ויהודים.
היו"ר אופיר כץ
¶
ואני רוצה להגיד בהקשר הזה של המדיניות, כשאומרים מדיניות, כשקרה מה שקרה בלוד ובערים המעורבות, הראשונים שהבינו וקיבלו מה שקורה שם זה נבחרי הציבור, ואני בטוח שכל אחד מפה קיבל סרטונים, קיבל הודעות מתושבי עכו ומתושבי לוד וזה לפני שזה חלחל למשטרה. הנגישות אלינו, נבחרי הציבור, היא הרבה יותר קלה עבור אזרחי המדינה כי כולנו אנשים נגישים.
היו"ר אופיר כץ
¶
לא, במשטרה לא הבינו את העוצמה של האירוע, גם מבחינה חברתית. הנפיצות של מה שקרה, במשטרה לא הבינו את זה. לא הבינו את זה, לקח להם כמה ימים להבין את זה. מי שהבין את זה, וזה מכל הקשת הפוליטית, מהשמאל ומהימין, הבינו את מה שהולך לקרות, זה נבחרי הציבור. לכן דווקא הנושא של ערים מעורבות זה דוגמה שממחישה עד כמה צריך את התוויית המדיניות של השר ואת המעורבות של השר.
נאור שירי (יש עתיד)
¶
אופיר, כולם הבינו, כולם חייגו 100, הבעיה הייתה שהמשטרה לא יכלה, לא היו לה מספיק כוחות, היא הייתה פרוסה ב-200%, הם לא יכלו להגיע. כשניידת אחת מגיעה והיא מסתובבת, היא לא מסתובבת כי לא בא לה לטפל או - - -
נאור שירי (יש עתיד)
¶
בסדר, לדעתך זה הפתרון. הפתרון הוא להגדיל את המשטרה, לייעד לה כוחות, להשתמש בכוחות המקומיים, לפרוס שיטור עירוני בכל המקומות.
נאור שירי (יש עתיד)
¶
להגדיל את המשמר האזרחי, לתת מעמד לשוטרים, להגדיל להם את המשכורות. זה הפתרון. זה קל, זה פייק, זה פופוליזם. זה הכול.
נאור שירי (יש עתיד)
¶
זה הכול. במקום לחוקק את זה החוק הראשון שאתם ממציאים פה זה איזה חוק לשר משטרה גדול.
היו"ר אופיר כץ
¶
לא, זה לא בא במקום. זה שהיה חסר כוחות, אתה יודע למה היה חסר כוחות? כי הם לא זיהו את הנפיצות, את מה שהולך להיות.
נאור שירי (יש עתיד)
¶
לא, היה חסר כוחות כי 15 שנים אתם לא התייחסתם לגודל של האוכלוסייה ולגודל המשטרה. היה כזה מצב כי במשך שנתיים לא מיניתם מפכ"ל, כי רציתם להחליש את המשטרה, וזו הסיבה. על זה אתם לא מדברים וזו תהיה הבעיה שלך.
איתמר בן גביר (עוצמה יהודית)
¶
תקרא את החוק. אתה לא מכיר את החוק, זו הבעיה, אתה לא קורא. אתם לא קוראים, חברים.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד)
¶
אתה מחפש פתרונות קלים, זה פייק ניוז, זה לא רלוונטי. אתה רוצה להיות מפכ"ל כנראה, אז תגיש את המועמדות שלך.
היו"ר אופיר כץ
¶
זהו, סיימנו. עכשיו גלעד בזכות דיבור. הוא כבר 20 דקות מנסה לדבר. גם אני מודה שהפרעתי לו.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד)
¶
רק אתם יודעים, כל דבר שאתם אומרים זה ענייני, כל דבר שאנחנו אומרים זה לא ענייני.
גלעד אך
¶
ברשותכם, אני אסיים. מה שאנחנו מבינים באמת ממאות קריאות ופניות שאנחנו מקבלים לאורך השנה וחצי האחרונות שהנושא של הפשיעה במגזר הערבי הפך להיות איום אמיתי על מיליוני יהודים, מיליוני יהודים שלא חיים - - -
גלעד אך
¶
היא פשיעה עם מרכיב לאומני, הדבר הזה הופך להיות איום אמיתי גם על אנשים ספציפיים, על הביטחון האמיתי של אנשים ספציפיים, וגם, אני חושב, על מדינת הלאום במדינת ישראל. כשאנשים מקבלים פניות לפרוטקשן ובכלל לא שוקלים לפנות למשטרה כי הם מבינים שהמשטרה לא תיתן להם מענה אנחנו נמצאים בבעיה אמיתית. לעשות עוד ועדה ועוד ועדה ועוד ועדה שתימשך עוד שנה ועוד שנה ועוד שנתיים זה לא הפתרון.
גלעד אך
¶
אני אענה. ביהדות יש אירוע שנקרא שעת השמד, מה זה שעת השמד? זה אירוע שחייבים לפעול מהר, אין מה לעשות, ואנחנו באירוע שצריך פה שינוי דרמטי. על זה היו הבחירות האלה. לבוא ולהיות מנותקים מהתוצאות של הבחירות וממה שהציבור אמר אני חושב שזה לא לקיים. תודה.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
אדוני היושב ראש, אני מוחה. זה לא עניינו. הוא לא חבר כנסת, הוא לא יכול להגיד דבר כזה. אני מצפה ממך - - -
רון כץ (יש עתיד)
¶
אופיר, יש לי שאלה אמיתית. גלעד, בגלל שאנחנו באמת לא מכירים, אני רוצה להבין מכוח מה אתם פועלים, כי אתה מדבר על מיליציות חמושות, נשמע לי שאתם מיליציה בעצמכם, אבל מכוח מה אתם פועלים? מי מתקשר אליכם? איפה הטלפון הזה? אני פעם ראשונה שמעתי את השם שלך בכלל, אז מה אתם עושים.
גלעד אך
¶
קודם כל אתה יכול לעשות גוגל ולראות קצת את ההיסטוריה. דבר שני, אנחנו באים ומתעדים תופעות שמתרחשות במדינה, כמו 'רגבים', כמו 'אם תרצו', כמו הרבה גופים אחרים ומביאים את זה לציבור, לתקשורת, לפעמים זה מגיע לבתי המשפט.
גלעד אך
¶
אבל בסוף כשהאזרחים מבינים שהם פונים למשטרה פעם ועוד פעם ועוד פעם ויש ארגונים כמו השומר החדש, כמו 'עד כאן', כמו 'רגבים' שהם יכולים לבוא ולעזור להם, אז כן, אנחנו נבוא ונדאג שלא יפוצצו את האישה הזאת.
רון כץ (יש עתיד)
¶
לא, אופיר, אם אני אתקשר אליך אתה לא תבוא עם נשק ותשמור לי על הבית, נכון? אני רוצה להבין.
היו"ר אופיר כץ
¶
רון, אתה מתעלם מזה שב'שומר חומות' לפני שהתחילה המשטרה להיכנס אזרחים שמרו על עצמם עם נשק?
רון כץ (יש עתיד)
¶
אופיר, הבאת ארגון לוועדה שעושה איזה שהיא פעולה שלא הכרתי, אני רוצה לדעת מה הם עושים וגם איך זה קשור לחוק.
עופר כסיף (חד"ש-תע"ל)
¶
תודה רבה. קודם כל לגבי האדם שדיבר הרגע, הוא מייצג ארגון שבמהות שלו זה ארגון שאפשר לכנותו מלשינון, הוא שותל סוכנים במרכאות בארגונים כדי להפליל אותם על דברים שאין להפליל, וגם עכשיו מסתבר, בהמשך למה שאמר חבר הכנסת, שגם כנראה הם פועלים כמיליציה, ואני כבר אדאג איכשהו לבדוק - - -
עופר כסיף (חד"ש-תע"ל)
¶
מאחר שאין לי מספיק זמן אני לא ארחיב מעבר לזה לגבי השטויות שהאדם אמר. אני כן רוצה להתחיל ממשהו שאני דווקא מסכים, ממה שאמר חבר הכנסת בן גביר בדבריו קודם. פקודות מנדטוריות מחייבות שינוי. לא רק פקודות מנדטוריות. הוא הלין על כך שפקודת המשטרה היא מנדטורית במהותה ולכן היא מיושנת, אני מסכים. אתם יודעים מה? בואו נבטל את כל הפקודות והתקנות המנדטוריות, בואו נתחיל מתקנות ההגנה לשעת חירום, 1945. אם כבר אז כבר. זה דבר אחד.
דבר שני, כן, יש מקום לשנות גם את פקודת המשטרה. דיברו רבות על האיך, על החופזה. אני לא רוצה להרחיב על זה כי אני מסכים עם הדברים שנאמרו בהקשר הזה, אבל אני גם רוצה לדבר על המהות של החוק. קודם כל כל אזרח ואזרח ראוי שיהיה בטוח, כל אחד, יהודי, ערבי, דתי, חילוני, גבר, אישה, כולם זכותם היסודית היא לביטחון, אבל הסיבה המרכזית לחוסר הביטחון היא סיבה שעמדו עליה הרבה מאוד גורמים בעבר, בין אם זה למשל השר לשעבר מתן וילנאי, שכתב על זה מסמך, בין אם זה המועצה לביטחון לאומי, שכתבה מסמך ביולי 2000, בין אם זה תת ניצב ראובן לוי, שהיה מה שנקרא יועץ לענייני ערבים של מפכ"ל המשטרה דאז, במאי 2000, הם כתבו כולם, וזה בנוסף למחקרים אקדמיים, מה שאני יכול להגיד לכם מבחינה פוליטית, שהסיבה המרכזית לאלימות, בעיקר כשהיא יוצאת מקרב חלקים קטנים בציבור הערבי, בניגוד להשמצות ולהסתה כנגד הציבור כולו, כל מי שהזכרתי מדגיש שהסיבה היא ההפקרה, ההזנחה והקיפוח של הציבור הערבי.
אז במקום להביא מדיניות רווחה, אגב גם לציבור היהודי בפריפריה, שהוא קורבן של אלימות ושל עוני וכן הלאה, ראינו את דוח העוני אתמול, במקום להציע מדיניות רווחה, מדיניות עמוקה שתפתור את בעיות העומק שמובילות לפשיעה בין השאר מה מציעים? מציעים רק עוד כוח. לא, לא הכוח הוא הפתרון, הפתרון הוא פתרון שנקרא לו מדיני, פתרון של שוויון, פתרון של רווחה, כל מי שמציע זבנג וגמרנו במובן של הצעת החוק המטורפת הזאת הוא לא יותר מאשר פופוליסט ריק.
ואני רוצה גם להגיד עוד דבר שמאוד מאוד רלוונטי לדיון שהיה פה. השר המיועד, למרבה החרפה, טען שהוא מציע ליישם את המלצות ועדת צדוק. שקר וכזב וסילוף ועיוות. שימו לב מה אומרת ועדת צדוק בהקשר של התפקיד של המשטרה, יחסי הגומלין בין המשטרה והמפכ"ל בראשה לבין השר. שימו לב, אני מצטט מתוך הוועדה, כדי להראות שאותו בן גביר שיקר במצח נחושה או שלא מכיר את החומר. וכך אומרת ועדת צדוק: המשטרה חיונית לקיומה של חברה דמוקרטית אשר בה נשמרים הסדר הציבורי והביטחון האישי. עם זאת סמכויות רבות הניתנות לשוטרים פותחות מעצם טבען פתח לאפשרות של פגיעה בזכויות הפרט, כך למשל סמכויות המעצר, החיפוש והשימוש בכוח במקרים מסוימים. מעצם טבעה של משטרה נוצר איפוא החשש כי יתגלו במשטרה במאבקה בפשיעה ובשמירת הסדר נטיות לראות בדמוקרטיה, במרכאות, מנגנון מפריע.
פרופ' מנחם אמיר, מצטט את הוועדה, מציין כי קיים חשש שהשוטרים יתפסו את הערכים הדמוקרטיים כעניינים טכניים בירוקרטיים או רכים ומתירנים מדי המפריעים לאכיפת חוק טובה ויעילה, ואולם הערכים הדמוקרטיים מחייבים פיקוח של החברה על כל זרועות השלטון ובכלל זה המשטרה. כלשונו של פרופ' אמיר, הטיעון הדמוקרטי דורש שהמשטרה תהיה נשלטת על ידי החוק והמשפט המגנים על ערכי זכויות האדם והאזרח שלעתים מתנגשים בערכים של פרגמטיזם, יעילות ועמידה בתקציב. על החוק המסדיר את פעולתה של המשטרה ליצור איפוא את האיזון הראוי ולקבוע באופן ברור את חובת המשטרה לכבד את זכויות הפרט. אני אדלג, מפאת קוצר הזמן, אבל עוד דבר שחשוב לומר פה, לסיכום, גם הוועדה מתייחסת לעניין החקירות. גם לעניין החקירות היא אומרת שיש חשיבות למציאת האיזונים.
מה שהצעת החוק הזאת באה לומר ובאה באמת להציע זה לחסל את מה שוועדת צדוק ממליצה עליו, למנוע את מה שוועדת צדוק ממליצה עליו, ולא כדברי בן גביר שכביכול הצעת החוק באה ליישם את מה שהוועדה אומרת. נהפוך הוא, הוועדה, וגם ועדת אור וגם ועדת קרמניצר מ-1994 שדנה באלימות המשטרה, אמרה שאחת מהבעיות המרכזיות עם משטרת ישראל זה שהיא רואה את עצמה ונתפסת לא כגוף שבא לשרת את האזרח ולתת לו מענה, אלא כגוף שבא לתקוף את האזרח ולראות את האזרח כאויב. זה ועדת קרמניצר, לא אני.
לכן הצעת החוק הזאת, בנוסף לכל מה שנאמר פה קודם, היא הצעת חוק אנטי דמוקרטית שמחסלת את הסיכוי הקלוש שעדיין קיים למנוע התנהלות שפוגעת בזכויות של הפרט ושל המיעוט, ואת זה חובתנו פה למנוע, כל אחד ואחד. במובן הזה זה נכון, זה לא אמור להיות עניין של ימין ושמאל, זה אמור להיות של דמוקרט מול אנטי דמוקרט. מי שהציע את החוק ואלה שתומכים בו הם אנטי דמוקרטיים ולכן צריך למנוע כל מעבר של החוק הזה.
נאור שירי (יש עתיד)
¶
אבל זו מיומנות של רון, היכולת שלך לראות שהוא תמיד פה, אבל בתכלס הוא היה שלוש-ארבע שעות בחוץ.
רון כץ (יש עתיד)
¶
תודה רבה, אדוני. אני מרגיש חובה בפתח דבריי לציין את הסיטואציה ההזויה שהייתה פה היום בין מפכ"ל המשטרה לבין השר המיועד. כל הקרקס הזה שהיה פה הוא לא לכבודה של המשטרה ובטח לא לכבודו של המפכ"ל. אני רוצה לחזק את המפכ"ל על האירוע הזה, זה לא אירוע פשוט, אבל היום אנחנו ראינו מפכ"ל ששם את המשטרה לפני הכול, דיבר באמת באומץ לב ואמר בצורה מאוד פשוטה, אין מה לעשות עם הפקודה הזאת כי לא צריך אותה.
ואני רוצה לומר שאני דווקא מאלה שמאמינים שתמיד יש מקום לשיפורים, צריך לשפר את פקודת המשטרה, אבל בדרך לא צריך לרמוס את הכול. ושמענו פה גם את חבר הכנסת איזנקוט שדיבר לפניי ואומר שהפקודה הזו היא פקודה להפעלת הכוח. אנחנו נשמע פה ניצבים ואנחנו נשמע פה הרבה מאוד אנשים שהגיעו מהמנגנון ומהארגונים הללו.
רון כץ (יש עתיד)
¶
אז כמו שאמרתי, הפקודה הזאת היא לא פקודת המשטרה, או כל שם יפה ומכובס שניתן לה, היא פקודה להפעלת הכוח. שמענו פה קודם איזה שהוא ארגון שלא הכרתי ופתח מיליציה פרטית, ואין לי מושג למה הוא הגיע בכלל לוועדה כי הוא לא מייצג שום דבר ואין לו איזה שהוא מעמד חוקי בחוק, זו קבוצה של אנשים, כמו שאני אחליט מחר בבוקר לעמוד במקום, רק שאני לא אעשה את זה כי אני חושב שזה לא חוקי כי יש את פקודת השומרים ויש כל מיני רגולציות כאלה שצריכים לעמוד בהן, משהו שבן גביר לא מכיר, וחבל שהוא לא פה לשמוע את זה, כי אנחנו עדיין חיים במדינה דמוקרטית וחוקית, שאת זה הוא מנסה להרוס.
נאור שירי (יש עתיד)
¶
אפשר בינתיים לדבר, רון. רוצה שאני אגיד לך קצת על 'עד כאן'? יש סדרה שהם עשו עם צבי יחזקאלי - - -
רון כץ (יש עתיד)
¶
אז כמו שאמרתי, בסופו של דבר השם המכובס הזה של תיקון פקודת המשטרה צריך להיות מנגנון הפעלת הכוח למי שמעולם לא שירת בשום ארגון דומה, לא במשטרה, לא בצבא, לא בכל מקום אחר. אין לו מושג למה הוא נכנס חוץ מכמה סדרות טלוויזיה והפגנה ומעצרים וכלא וכל מיני דברים שאנחנו מכירים שהוא היה בהם. מן הצניעות כשהוא מדבר איתנו, אם קראנו את החוק, מן הצניעות להיכנס יום למשרד. כל המטרה של החוק הזה היא לנסות להיכנס לתחנת משטרה ולהגיד לשוטר: נאור, מעכשיו בוא איתי, אנחנו הולכים להיכנס לבית כי שמעתי שמישהו דיבר לא יפה. עם אקדחים שלופים.
אז זה לא עובד במדינה דמוקרטית ככה. אני מבין שהוא חושב שהוא השריף של מדינת ישראל, אז הוא לא, הוא ייתקל כנראה ביועצים משפטיים שבעל כורחם הפכו להיות המחסום האחרון בפני הטירוף המוחלט שנתניהו מביא אותנו אליו.
רון כץ (יש עתיד)
¶
אל תתפרץ כל פעם. אתה חייב להבין איך אתה נראה מהצד. אתה כל פעם קופץ, אין לך מושג על מה אתה מדבר.
רון כץ (יש עתיד)
¶
לא, זה כבר לא נורמלי. זה כל הזמן, זה לא נורמלי. יושב פה יואב סגלוביץ', היה מפקד שלך, אומר לך תירגע, תפסיק. די. מיקי לוי, ניצב במשטרה, מסתכל עליך, אומר: ראבאק, תירגע כבר.
עאידה תומא סלימאן (חד"ש-תע"ל)
¶
הוא היה אחראי על הטיוח, הוא יודע בדיוק איך הופכים את זה. מה קרה לכם?
נעמה לזימי (העבודה)
¶
אתה לא מתבייש? אתה לא מתבייש להגיד שהם נחקרו? חקירות נגדם? מה זה השטויות האלה? איך אתה מדבר?
רון כץ (יש עתיד)
¶
תודה רבה, אדוני. אז כמו שאמרתי, בסופו של דבר התפקיד של הבית הזה הוא לדון בהצעת החוק הזו ולהבין מה הדחיפות של לחוקק אותה לפני הקמת הממשלה ואם בכלל יש בה צורך והמטרה של הצעת החוק הזו היא אחת, לאכוף איזה שהוא הסכם, שהוא בעיניי מרחיק לכת והזוי, עם ראש הממשלה המיועד. והמנגנון של לעשות את זה לפני הקמת הממשלה הוא אחד, כי הוא פשוט לא מאמין לראש הממשלה המיועד נתניהו. וזה כל הסיפור ועל זה אנחנו מדברים.
ושמענו פה את עורך הדין גיל לימון ושמענו פה את עורכת הדין עמית מררי ושמענו פה את מפכ"ל המשטרה, וכולם תמימי דעים ואומרים שאין אפשרות, לא חוקית ולא מוסרית, לקבל את הפקודה הזו כמו שהיא נמצאת. מה עוד הם אמרו ובן גביר לא מוכן לשמוע? הם אמרו: אנחנו לא אומרים לך בוא אל תעשה שינויים, אנחנו אומרים: בוא תיכנס לחדר, תדבר איתנו, תכיר אותנו, תגיד מה אתה רוצה לעשות, נגיד לך מה אנחנו חושבים שנכון לעשות, נתחיל לעבוד ביחד ונעשה שינויים.
ואז אני מבטיח לך, אופיר, כי אתה גם מכיר אותי ועבדנו לא מעט ביחד, כשתבוא לפה פקודת משטרה אמיתית ומתוקנת אנחנו גם נתמוך בה. לנו יש אינטרס שתהיה משילות במדינת ישראל ולנו יש אינטרס שתהיה משטרה חזקה ולנו יש אינטרס להעלות את שכר השוטרים, כי עשינו את זה, ולנו יש אינטרס להביא יותר כוח אדם למשטרה, וזה מאוד מאוד קשה כי הכשרה של שוטר היא ארוכה, ואנחנו מכירים את כל התהליכים כי עבדנו בזה במשך שנה וחצי האחרונות. מירב בן ארי נמצאת פה, שהיא עשתה את זה יום יום. אנחנו רוצים לעזור לשר המיועד, למרות שזה השר הזה, אנחנו נעזור למשטרה, לא לו, לבנות ארגון חזק יותר וטוב יותר, אבל לא ככה. אי אפשר לקבל את הפקודה ההזויה הזו, אנחנו לא ניתן למשטרת ישראל להיות משטרת בן גביר. תודה רבה.
נעמה לזימי (העבודה)
¶
תודה רבה. דיברו פה לפני כן על אלימות משטרתית ועל הסכנות של החוק הזה להעצים את התופעה הזו שהיא לא פעם נוגעת באוכלוסיות מאוד ספציפיות. ואני אספר שאני מחר בבוקר הייתי אמורה להיות בסיור האחרון של המשפט של סלומון טקה ז"ל שנהרג בירי משטרתי. אני הייתי מגיעה הרבה לבית המשפט היות שהייתי חברת מועצת העיר חיפה, ניסיתי גם כח"כית, אבל לא היה פשוט תוך כדי הוועדות, ואמרתי בחמישי אני אגיע לשם.
ולמה אני מספרת את זה? אני מספרת את זה כי אני יודעת שיש המון דברים לתקן במשטרת ישראל. אני כנראה אפילו מסכימה עם חלק לא פשוט וכואב של הביקורת שצריך לתקן פנימה. זה כמובן גם מצטרף לסיפור של תנאים, שכר, מעמד השוטרים ודברים שהם כן בצד החיובי שחייבים להעצים ולתקן וגם במקומות האלה של חברות מודרות שחוששות באמת למיקומן החברתי ולא בכדי ראינו פה שכל הארגונים שבאו להגן על החקיקה המהירה והדורסנית הזו הביעו עמדות נגד הציבור הערבי בישראל בצורה כזו או אחרת.
וגם אם יש מה לתקן וגם אם יש תופעות שצריך למגר, לא בכדי היו פה הארגונים שהיו בעד החקיקה הזו שהביעו, בין אם זה בגלוי או פחות בגלוי, גזענות או פעולות נגד מיעוטים בחברה. אני רוצה להגיד לך, יש פה ספציפית את פינדרוס, אין פה אחרים, אנחנו יודעים שיש חברות מסומנות בישראל שבמפגש עם מערכת החוק המפגש הזה לא נכון. מה לעשות? אני אומרת את זה כי כדי לתקן לא מייצרים מצב בו זיהוי פוליטי אחראי על איפה מטפלים ואיפה לא מטפלים ומי כן ומי לא. ואתה יודע את זה בדיוק כמוני. ואני אגיד יותר מזה, פקודת המשטרה מיושנת, צריכה תיקון, צריכה עדכון. אולי לא כולם יסכימו איתי על זה, אבל זו דעתי הרבה שנים לפני שאני בכלל חשבתי שאני אהיה בכנסת, אבל לא זו הדרך.
יש איזה שהוא מנהג לימין הישראלי שאחרי הרבה זמן של היעדר אמון במערכת מסוימת, אם זה מערכת המשפט, מערכת המשטרה, משטרת ישראל, אז שופכים את התינוק עם המים. שוכחים שאפשר לעשות רפורמה ארוכת טווח, מעמיקה, שקולה, שמתכללת את כל הצרכים של החברה הישראלית. הם פשוט מוחקים, ככה מרגיש החודש האחרון בבליץ המטורף הזה. מפכ"ל שהופך להיות עציץ, פסקת התגברות שגם היא תפגע כמובן במיעוטים ותשים איזה שהוא איקס על בג"צ וכדומה וכדומה.
ובעצם מה שצריך להגיד פה זה שאם יש מקומות שצריכים תיקון לא שורפים את המועדון, לא מחסלים את הדמוקרטיה ולא אומרים לנו שאנחנו בעצם מדברים מפוזיציה. כי אני אומרת לכם חד משמעית שיש צורך לתקן מערכות, שאני שותפה גם לחלק מהביקורת, אבל אני לעולם לא אהיה שותפה להחרבת מערכות השלטון והחוק. ואם יש לי ביקורת זה לעולם לא אומר שאני אפקיר ציבורים שלמים ואסכן את הציבור. ואם יש לי ביקורת היא לעולם לא תהיה ביקורת שתייצר החלשת הדמוקרטיה הישראלית כי בשביל זה אנחנו פה.
ואני יודעת, יו"ר הוועדה אופיר כץ, שגם אתה בתוכך מבין שחקיקת הבזק ההוא שנועדה לשרת אינטרסים פוליטיים, בגלל מנהיג שאין בו אמון, שכולם חוששים מלהגיע להקמת ממשלה ומשם לבנות את התהליך. זה דבר לא תקין, בטח לא כשמדובר במערכת אכיפת החוק, שהממשק האזרחי שלה הוא יום יומי, הוא נוגע בהכול, הוא נוגע בכל צעד ושעל. אנחנו לא צריכים לייצר מצב בו ציבורים חוששים שהמשטרה הפוליטית מסמנת אותם.
היו"ר אופיר כץ
¶
סליחה, אני רק מעדכן את החברים שנמצאים פה הרבה זמן, בסביבות שש נצא להפסקה, דאגו לנו לקצת אוכל ואחרי זה נחזור.
היו"ר אופיר כץ
¶
כן, אני קבעתי מדיניות של לשלב בין ארגונים אזרחיים ובין אנשי משטרה לשעבר, לשלב בין הח"כים. טוב שאני אסביר לך, כי כל פעם אתה אומר לי את הטענה הזאת. נתתי גם קדימות לשרים ואני משתדל לעשות שזה יהיה חברי כנסת, ארגונים חברתיים ואנשי משטרה לשעבר. היה פה גם ניצב בדימוס שדיבר אך ורק נגד החוק - - -
שר המודיעין אלעזר שטרן
¶
אופיר, אני רוצה לשאול אותך, תן לי להגיד לך משהו. אני אגיד לך מתי המדיניות הזו מקובלת, בסדר? כשבאים לפה חברי כנסת ויושבים ארגונים מהתחלה ואתה אומר שאתה נותן עדיפות לשרים או לחברי כנסת ובאיזה שהוא שלב - - -
שר המודיעין אלעזר שטרן
¶
תקשיב לי רגע, אני הקשבתי לך. ואתה אומר באיזה שהוא שלב שיש פה 120 חברי כנסת ובסוף יושבים פה כל היום חמישה נציגי ארגונים אז באיזה שהוא שלב אני אשלב אותם, מה שקורה פה הוא ההיפך.
היו"ר אופיר כץ
¶
זה שטויות כי אני יודע לאן הוא חותר, הוא מהתחלה מנסה לחפש בקטנות מה שקורה פה. לא, לא קיבלתי - - -
אורי בר-לב
¶
אם חשבתי שבגלל הכיבוד שווה להיות חבר כנסת, האמת שאתם צריכים להרגיש הרבה יותר צעירים, אתם מתנהגים כאן כמו ילדים בכיתה ב'.
שר המודיעין אלעזר שטרן
¶
נכון, אנחנו יכולים לשבת פה שעות ואתה תבוא והוא ייתן לך לדבר, זה בדיוק ההבדל. ואני לא רוצה לשמוע אותו. אתה לא מבין את זה.
שר המודיעין אלעזר שטרן
¶
אתה הבנת מה אמרתי. אתה הבנת מה אמרתי? אנחנו יושבים שעות, אתה בא ופתאום הוא מכל מיני סיבות אומר: אתה תשב פה, אתה רק חבר כנסת, אבל עכשיו הוא ידבר, בגלל שלא יודע למה.
אורי בר-לב
¶
אני באתי להביע את חוות דעתי, מניסיון של הרבה שנים, יש כאן לפחות עוד שני קציני משטרה מאוד מוערכים, אני מדבר לשעבר. גם מיקי לוי. תפקידך היום?
אורי בר-לב
¶
ויש כמובן את שלומי קעטבי, שגם הוא היה ניצב במשטרה. באתי להביע את דעתי על החוק ולהגיד גם קצת על באמת מה קורה במשטרה על פי תחושתי ויותר מתחושתי ואולי גם להציע משהו. כל שר שהגיע למשטרת ישראל, הייתי חבר ספ"כ לא מעט שנים, ספ"כ זה סגל הפיקוד הכללי הבכיר של המשטרה, הן כעוזר מפכ"ל והן בתפקידים שונים, כל שר שהתמנה יומיים אחר כך בא ונתן מדיניות. אני יכול לומר שחלק מהקראת המדיניות לפעמים לא הייתה מחוברת לכלום, אבל בא ונתן מדיניות, את מדיניות השר, כך שזה לא חדש.
החלק האחר, ששמעתי אותו גם איפה שהוא ברקע, דיבר על תקציב, מה פתאום? מאז שאני מכיר את משטרת ישראל, אני מעריך 30 שנה ולדעתי גם לפני כן, מי שעבד מול האוצר על תקציב היה המשרד לבטחון פנים, באופן מוחלט, והמשטרה עבדה מולו. אם לדוגמה עכשיו יחליט המפכ"ל שהוא קונה לכל ניצב מרצדס, אז הוא יפנה לראש אג"ת שלו, ראש אג"ת יפנה לראש את"ב במשרד והוא יגיד לו: אני לא מאשר, שהשר יאשר.
אורי בר-לב
¶
זה אגף תכנון ובקרה במשרד לביטחון פנים, שבסופו של הליך, אותו תקציב עכשיו שהמפכ"ל החליט לקנות משהו, עובר מראש אגף התכנון לראש את"ב והוא אומר לו: אני לא מאשר לך. ככה מקדמת דנא.
אני חושב שמה שאולי כולם חוששים, לפחות לפי התקשורת, זה הנה עכשיו מערכת החקירות תהיה כפופה לשר. מעולם, וכפי שאני מבין את החוק, עם מרקר אדום, כתוב שהשר לא יעסוק בחקירות פרטניות ובוודאי שלא תהיה לו גישה, לא למודיעין ולא לחקירות שמתבצעות באופן פרטני. האם נתנו מדיניות עד היום? ודאי. המפכ"ל הקודם, לא ממלא המקום, אלא המפכ"ל הקודם, החליט שקריאות על רעש קודמות לדברים אחרים. האם זה נכון? האם זה לא נכון? כשהגיע השר הוא שינה את זה. זה לא חדש.
הדבר היחידי, וכאן, למי שקרא את ועדת צדוק ואת ועדת אור – ואגב, כשאני דיברתי עם חבר הכנסת בן גביר אמרתי לו בהתחלה: עזוב את הדברים האלה, זה שטויות, כאילו לך תתחיל לעבוד. ואז למי שקרא את כל החומרים בוועדות האלה, הייתי מציע לכולנו, צדוק בכלל הולך עוד הרבה יותר רחוק, לוקחים את השר בן עמי באירועי אוקטובר ואומרים לו: אתה לא הנחית לירות גז, הוא אומר: אני? גז? אין לי סמכות, הנה, תסתכלו. הוועדה קבעה שהוא לא ראוי לשמש בשום תפקיד ביטחוני מעכשיו ועד עולם.
עכשיו נלך הלאה. הייתה ועדת מירון, אף אחד מאיתנו לא יודע איך היא תסתיים, מי קיבל שלישי את מכתב האזהרה? מפקד המחוז, המפכ"ל והשר. הרי אם אין לו מדיניות ואין לו דרך לממש אותה? אין אחריות בלי סמכות, זה לא עובד. ואני חושב שזה חייב להיות מקובע. מי שאמר כאן פקודת המשטרה - - -
אורי בר-לב
¶
אז כך שתקציב לא רלוונטי, היה תמיד. מדיניות לא רלוונטי, היה תמיד, וכשהייתה תקלה באו ואמרו לו: אתה אחראי. ואז אני מודה שישבתי בלילה וקראתי את החומרים ואמרתי: אני נתתי עצת אחיתופל, למה עצת אחיתופל? כי צריך לשנות את זה. נכון להיום על פי הכתוב דה פקטו, דרך אגב זה כמו שזה אמור להיות לטעמי, בשורה התחתונה כל שר יכול להגיד – ניקח את מה שאין עליו חילוקי דעות, ניקח את ועדת אור, מה אתם רוצים ממני? אז הוא באמת הופך להיות useless ומה תפקידו.
אני עושה הפרדה. יש את נושא החקירות הפרטניות שבהן לשר אין דריסת רגל ואם הוא יתערב מחר וירים טלפון לראש ענף חקירות בלהב אז הוא מחויב, גם אם אני ארים אליו, להגיד לו, תקשיב, מיקי לוי הוא דווקא בחור טוב, הוא מחויב למלא באותו רגע מזכר, לרשום: התקשר אליי אורי ואמר כך וכך, ולהכניס את זה לתיק החקירה. לכן במציאות של היום זה לא רלוונטי.
הפעלת המשטרה באופן מבצעי אג"מי אינה שונה, ואני מדבר כרגע על המקרים שמצריכים התערבות. הרי אנחנו לא מדברים כאן, שמעתי את הגברת הנכבדה ועוד, בסוף בסוף מה עומד למול מדינת ישראל? זה התפרעויות שלב ב', שלטעמי עוד יהיו הרבה יותר חמורות משלב א', וכאן צריך להפעיל איזה שהוא שיקול דעת. שיקול הדעת הזה לא נוגע להתערבות בחקירות, לטעמי כן צריך – אני לא מכיר הרבה משטרות, הייתי נספח ביטחון פנים בצפון אמריקה, הייתי בלא מעט כוחות משטרה אחרת, שמעל המשטרה אין גוף אזרחי שמפקח עליו.
אני רוצה להגיד עוד משהו. מה שנאמר כאן מאוד נכון, המשטרה היום בקריסה, כמות העוזבים היא מטורפת. זה לא תהליך של שנה ולא של שנתיים, זה תהליך מתמשך לאורך הרבה מאוד זמן כשמהצד השני - - -
אורי בר-לב
¶
אני לא יודע לשים את האצבע, אני יכול להגיד לך שבתקופתי כמפקד מחוז דרום, זה הרבה זמן אחורה, ראית כבר את המתח באוויר, את מי שנוסע על כביש 90 ומוריד מהדרך, מצבה החמיר באופן מוחלט מלפני שנה וחצי. הסכם גג שכר, שצריך לשים אותו כאן, הגיע שר חדש, מפכ"ל חדש, נציבה חדשה, ישבו עם האוצר - - -
איתמר בן גביר (עוצמה יהודית)
¶
לשר תהיה סמכות להתעסק במדיניות, על מה אתה מדבר? על מה הוא דיבר? הוא דיבר על כביש 90. אתה לא שומע על מה הוא מדבר בכלל.
אורי בר-לב
¶
אוקיי. מה שאני אומר הוא מאוד פשוט, המשטרה באמת במצב שהיא לא מסוגלת, לטעמי, לתת מענה לאתגרים הביטחוניים, ואני אומר במיוחד הביטחוניים, ודאי בפשיעה החמורה, ודאי באלימות. אי אפשר more for more, אי אפשר מה שהיה, תוסיפו עוד 1,000 תקנים, תנו לנו עוד 1,000 שקל למשכורת, אומרים אותם שוטרים. זה לא שם, אנחנו צריכים לבנות את המשטרה אחרת, אנחנו צריכים להיות הרבה יותר תקיפים כנגד עבריינים, אלימות, להתייחס לטרור אחרת.
ובסוף דעתי על המסמך הזה, אמרתי אותה מלכתחילה, זה המצב דה פקטו. סוף כל סוף, לטעמי, בא מישהו ואומר: אני לוקח אחריות. הגיע הזמן. לטעמי, בנושא אכיפת החוק, ההתפרעויות, חוסר המשילות, דרום, צפון, ערים מעורבות, ירושלים ואיו"ש, אנחנו הולכים וקורסים, אי אפשר לתת היום מענה אמיתי לפרעות שנעשו על ידי מחבלים באותם מקומות שציינתי.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
מי מפריע היום להפעיל את המדיניות? מה הבעיה של מפקד מחוז, בעיה של שר, להפעיל את המדיניות?
איתמר בן גביר (עוצמה יהודית)
¶
איפה זה כתוב? תראה לי איפה בפקודה. תראה לי. כולם דיברו על זה, ועדות דיברו על זה, רק מיקי לוי יודע.
נעמה לזימי (העבודה)
¶
חברים, דיקטטורה זה גם כשיש יו"ר מפלגה אחד שאומר לכל אחד מה להצביע. בוא נירגע רגע, בסדר?
עאידה תומא סלימאן (חד"ש-תע"ל)
¶
נעמה, יש דברים שכדאי להשאיר מריבות לאחרים. אל תקפצי ישר לכל מריבה, מה קרה לך?
רם בן ברק (יש עתיד)
¶
קודם כל אני רוצה להגיד לך, חבר הכנסת בן גביר, למרות שיש בינינו חילוקי דעות עמוקים כמעט בכל דבר אני חושב שאתה בן אדם מאוד מוכשר ואני באמת מאחל לך הצלחה מכל הלב. אני חושב שאם תהיה שר מצליח ותצליח זו גם תהיה הצלחה של כל מדינת ישראל. באמת יש לנו בעיה קשה מאוד של אלימות, של עבריינות, של פרוטקשן, של עבריינות לאומנית, בכל המישורים יש לנו בעיה גדולה מאוד. אני לא חושב שזה תוצאה של הממשלה המכהנת, אני חושב שיש כאן הזנחה של הרבה מאוד שנים, בלי לנקוב באיזה ממשלות היו, הרבה מאוד שנים.
יש במשטרה אנשים מצוינים, אבל המשטרה חלשה מאוד. היא חלשה כי לא הגדילו אותה בצורה מספקת, היא חלשה כי לא נתנו לה את האמצעים הנכונים, היא חלשה כי השכר הוא נמוך מדי ואנשים לא רוצים לבוא ולא רוצים לעבוד כל כך קשה כמו שעובדים במשטרה. יש המון מה לעשות והתחלנו לעשות בממשלה האחרונה, קבענו שנגייס 5,000 שוטרים, יצאנו בתכנית לאומית למלחמה בפשיעה. הדברים האלה לוקחים זמן, גם לך זה ייקח זמן, אני מקווה שאתה תצליח.
ויכול להיות שצריך לתקן גם את פקודת המשטרה, יכול להיות, אני לא אומר שלא, אבל היה ראוי ונכון שתיכנס למשרד, תלמד את האירוע, תראה איפה הבעיות, תבוא חזרה ותגיד: אני רוצה לשנות את החוק. תאמין לי, היינו יושבים איתך ודנים ומתווכחים ושומעים ובסוף כנראה שהיינו מגיעים להסכמות וגם תומכים, כי זו הדרך הנכונה. אבל לבוא לפני, כאשר, לא יעזור שום דבר, חבר הכנסת בן גביר, אתה צבוע בצבע מסוים ויש חשש גדול מאוד של הרבה מאוד אנשים שזה הולך להיות פוליטי וזה הולך להיות נגד מגזרים מסוימים, יש חשש כזה, בין אם הוא מוצדק ובין אם לא.
רם בן ברק (יש עתיד)
¶
בין אם הוא מוצדק ובין אם הוא לא. כשאתה בא וכשאתה אומר: אני רוצה להיות עכשיו השר, אבל בתנאי אחת, שתיים, שלוש, ארבע, חמש, אתה פוגע באמון הציבור בגוף שאמור לשמור על החוק, וזה חבל מאוד.
לכן אני מציע, יושב ראש הוועדה, שבמטותא, תיקחו את החוק הזה אחורה, אנחנו מתחייבים באופוזיציה שנהיה, באופוזיציה המתוכננת, שאם יהיה דיון רציני אנחנו נדון בו ברצינות ונתמוך במה שנסכים עליו, אבל לא בצורה הזאת. לא בהינף יד לשנות חוק שנוגע לכל כך הרבה אנשים בכל התחומים של החיים של כל אזרחי מדינת ישראל, היהודים, הערבים, החרדים, כולם כולם. תודה רבה.
יצחק פינדרוס
¶
אני באתי לפה כאזרח מודאג. תודה רבה, אדוני היושב ראש, חבריי חברי הכנסת. האמת היא שנכון, לא נכנסתי לכנסת המתנתי בסבלנות ולא הגעתי לאף ועדה ולדיון על אף שחברי כנסת לשעבר מגיעים.
נאור שירי (יש עתיד)
¶
אני עד עכשיו לא הבנתי מה זה לשעבר, חשבתי שזה דחקה. אבל תגיד, מה, חברי כנסת לשעבר מגיעים לדיונים?
יצחק פינדרוס
¶
אני נמצא פה מ-12:00 בבוקר בגלל שהדיון חשוב לי, וחבל שיואב ואחרים לא פה כי דיברתי עם יואב בשיחות אישיות עוד בכנסת ה-21, כשהגעתי לפה, על הנושא הזה וקיבלתי אפילו נזיפה, אני חושב ממיקי, בדיון הראשון שהייתי בוועדה המסדרת הראשונה, הוא אמר לי: אל תתקוף את המשטרה, תיזהר, תשמור על עצמך. זה היה בדיון הראשון הראשון. ואני רוצה לדבר כאן כאזרח וכמי שעובד 30 שנה - - -
יצחק פינדרוס
¶
כשהייתי בקואליציה הגשתי הצעה לוועדת חקירה על המשטרה ועמד אמיר אוחנה והתחנן אליי, ואם רוצים לדעת מה זה המשטרה, קיבלתי גם טלפונים מכל מיני עיתונאים עם איומים שאני אוריד את ההצעה שלי עוד תוך כדי שאני עולה לנאום, למי שלא יודע. יותר מזה, באחת הוועדות כשאמרתי משהו בתוך הוועדה יום אחר כך היה איזה שהוא כתב לעניינֵי שהלך לעיריית ירושלים לחפש חומר עליי. למחרת. אני אומר את זה כאן, אני יודע שזה בשידור. אז אני רוצה לדבר על איזה ארגון מדובר.
אני רוצה להתחיל עם דבר אחד. כולנו מסכימים עם דבר אחד, העסק לא עובד, המשטרה, מפכ"ליה, מקראדי שהיום שמעתי אותו ברדיו, ואחריו, נכשלה. במה היא נכשלה? בדבר פשוט מאוד, בשירות לאזרח. יכול להיות שהיא הצליחה לחקור ראשי ערים, ראשי ממשלות, ראשי זה, כולם אוהבים לדבר על הדמוקרטיה, בסוף במה שהיא אמורה לתת, בביטחון האישי, היא נכשלה.
אם אני כממלא מקום ראש העיר ירושלים, כשהיו לי פגיעות מיניות, במשך תשעה חודשים באתי יום יום לתחנת המשטרה, יום יום, ולא עצרו את הבן אדם. יום יום תשעה חודשים, מיקי, הגעתי למשרד הרוסים. חסמתי מפקד תחנה מלצאת ואמרתי לו: אתה לא יוצא מפה עד שאתה לא נותן לי תשובה, אחרי שמונה חודשים. העוזר שלי, שריחם עליי, התקשר לרביב דרוקר, רביב דרוקר הגיע אליי למשרד, 24 שעות אחר כך החבר'ה היו עצורים.
שיענו לי משרד המשפטים, היועצים המשפטיים של המשטרה, שאמרו לי אז שזה לא חוקי, שאי אפשר לעצור אותו, תבין, שהחקירה מזוהמת עם כל מיני סיפורי בית מרקחת, ועומדים מולי הורים, לא ישנתי איתם לילות, ובוכים: הילדים שלנו נפגעו והפוגע מסתובב לנו ליד הבית. ואני באתי יום יום, יום יום, לישיבות במשטרה והתשובות היו – עד שרביב דרוקר לא הגיש שאילתה למשטרה – דרך אגב, נעצרו שלושה אז, כבר לא אחד. שלושה נעצרו 24 שעות אחרי שרביב דרוקר הגיש שאילתה. אז שמישהו יבוא ויגיד לי הכול בסדר?
אני רוצה להגיד, אם זה היה תלוי בי והייתי צריך להתמנות או מבקש להתמנות לשר לביטחון הפנים הייתי מבקש לפרק את המשטרה ולהעביר את זה לעיריות.
יצחק פינדרוס
¶
שנייה. להעביר את הסמכויות בחקיקה, להעביר לעירייה, שראשי ערים יעשו משטרה כמו בארה"ב. זה מה שאני הייתי עושה. אבל בא בן אדם, שאם אתם שומעים אותי, לא נורמלי, מוכן לקחת אחריות, הבטיח לבוחרים משהו שאני לא יודע איך הוא יעמוד בו ועל בסיס זה נבחר והוא אומר: חבר'ה, הדבר היחידי שאני רוצה זה שהסמכויות שמספר עמר בר-לב שיש לי, שמספר סגלוביץ' שיש לו, והם כולם מספרים שככה זה עובד, הוא אומר: אני רוצה את זה כתוב. בגלל שאני ככה וקוראים לי בן גביר, ככה אני רוצה וזה התנאי שלי להיכנס ולקחת את האחריות.אנחנו, אתם כנבחרי ציבור, יכולים לחשוב אפילו לא לעשות את זה? זה המינימום.
הוא אומר
¶
אם אתם רוצים שאני אהיה אחראי ואקח אחריות – כן, כוח אדם במשטרה? מיקי, אני נוסע כל יום הביתה ובודקים לי את הרישיונות, כל יום. עומדים שלושה, ארבעה, חמישה שוטרים משועממים, לא עושים כלום, לא שנה, לא שנתיים, לא שלוש, לא ארבע, לא חמש, ואין כוח אדם. ואני כל הלילה שומע יריות ליד הבית ואז אין כוח אדם, אני יכול להתקשר ל-100 ואף אחד לא יענה לי. וכל לילה אני מקבל יריות בבית, שומע אותן, לא מקבל ברוך ה', שומע יריות. אבל אני רואה את השוטרים המשועממים עומדים ובודקים לי רישיונות. הדבר הזה הוא הזוי לחלוטין.
בא בן אדם, אומר
¶
אני מוכן, בתנאי אחד, תנו לי את הנייר שכולם פה אומרים שזה קיים, הכול בסדר, אז מה אתם אומרים? אתם אומרים לו לא? הוא משוגע שהוא מוכן לקחת את זה.
עאידה תומא סלימאן (חד"ש-תע"ל)
¶
פינדרוס, חשבנו שאתה רוצה חוק מסוים כתנאי כדי להיכנס. כי זה במודה עכשיו, כולם דורשים חוקים מיוחדים.
שלומי קעטבי
¶
אני רוצה לעשות את זה קצר. כל מה שאמר אורי בר-לב תעשה גזור-הדבק, כך אני חושב שצריך להיות. אני רוצה לומר יותר מזה, לא זכותו של השר לקבוע מדיניות, חובתו בחוק לקבוע מדיניות. וגם אם נתייחס לשלוש הוועדות שבדקו את עניין סמכות השר, ועדת צדוק, ועדת זמיר, ועדת אור, מיקי היה שותף לוועדת זמיר, הם החילו אחריות מהותית על השר ובאו איתו חשבון על זה שהוא לא נקט עמדה, עד כדי כך האם להפעיל פרשים, האם להפעיל רוגר, כן או לא, שאלות מבצעיות לחלוטין שהן כל כולן בגדר סמכותו של המפקד המבצעי בשטח. זאת אומרת שהשר, חובתו לכוון את המשטרה.
יותר מזה אני אומר, מהצד השני אין למפכ"ל סוברניות מוחלטת על ניהול המשטרה. מפכ"ל המשטרה מקבל תקציב של 17 מיליארד שקל, 15, לא יודע כמה, והוא עושה ככל העולה על רוחו מבלי בקרה או פיקוח ציבורי או פיקוח שלטוני כלשהו. והראיה, לאן הגענו? לאיזה מצב הגענו היום? לאחר שבודקים את השנים האחרונות בניהולם של המפכ"לים ללא פיקוח של השרים, כשבעצם השר יושב על הגדר ולא נוקט עמדה מהותית, הגענו לכך שהמשטרה הפכה להיות, בצורה הכי פשוטה, איש שמן על רגליים דקות.
בשביל לסבר את האוזן, מה עושה בעצם את הביטחון האישי במדינת ישראל? שלושה מקצועות משטרה, האחד זה הסייר, השני זה החוקר והבלש וגם לוחם הימ"מ והיס"מ. אלה עושים ביטחון אישי בעצם הנוכחות שלהם בשטח. הם לא קיימים היום. משטרת ישראל מונה 30,000 איש, תגידו מה הסד"כ של הסיירים, אלה עם הכובע שכשאתה מחייג 100, הם באים לשטח, נוכחים בכביש 40, בצפון, בדרום, בכל מקום ומקום. תגידו מספר. 3,400. זאת אומרת משהו פה השתבש עם השנים. המפכ"לים קיבלו תקציב, עשו ככל העולה על רוחם, ירצו יקנו מכוניות פאר, לא ירצו לא יקנו מכוניות פאר, הם עושים מה שהם מבינים מבלי פיקוח ציבורי.
בא השר איתמר בן גביר והוא אומר: אני רוצה לקחת ולממש את האחריות שלי על בניין הכוח ועל הפעלת הכוח. יישר כוח, סוף סוף שר שיורד מהגדר ואומר: אני לוקח מעיל עבודה ועושה מעשה. וזכותו וחובתו להתערב בענייני המשטרה, בניין הכוח, תקציבים, מינויים ודירקטיבות. ואני אגיד לך משהו יותר מזה, זו חובה אמיתית, מהותית.
לעניין החקירות, מה שכולם בעצם קצת מתרגשים, האם הוא יתערב בחקירות, יעשה חקירות פוליטיות, כן או לא. קשקוש אחד גדול. מעולם מעולם אף שר, מכוח ההישרדות שלו, מהפחדים האישיים שלו, לא התערב בחקירות, לא שאל שאילתה אפילו בחקירות, כיוון שאתם יודעים מה יקרה? אותו ראש מחלק חקירות בלהב 433 שאם יפנו אליו שאילתה, מה קורה בתיק כזה או אחר, ראו מקרה קהלני, אתם זוכרים? שאל שאלה תמימה, מה עשו לגיבור ישראל? אף שר לא יתערב בחקירות, כך שהחקירות יפעלו וכל התחום של הון שלטון, העבריינות על כל גווניה, העבריינות וחשיפה בכלל, יתנהלו יחד עם הפרקליטות, יחד עם היועץ המשפטי, מי שאתם רוצים. כך שלא צריך להתרגש בעצם.
מה שעושה בן גביר, הוא עושה מעשה נכון מאוד, צריך להסדיר את העניין. פקודת המשטרה 71' היא פקודה מנדטורית, לא מעודכנת. אני אסבר לכם את האוזן, המפכ"ל מוגדר שם המפקח הכללי, בא בן גביר ואומר: בדקתי את זה, המפכ"ל הוא המפקד העליון של משטרת ישראל. הוא מעצים את המפכ"ל. יותר מזה? אין חשש ואין כלום, אני בהחלט בעד החוק הזה.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
תודה רבה. תקשיבו, שני חבריי, אני מקדים ואומר כי יש צורך בשינוי. תראו מה אני אומר. עכשיו שתבין, קעטבי, 90% מהתקציב של המשטרה הוא תקציב קשיח, אין למפכ"ל ואין לאף אחד אפשרות להתעסק איתו, שכר, ארנונה, חשמל, דלק, אוכל, נגמר, נשאר ככה, ככה, כדי להזיז ואין הרבה להזיז. אז אל תדברו על תקציב, עזבו אותו.
אני אומר עוד פעם, אני מקדים ואומר, יש צורך בשינוי. יותר הגדרה מזאת? לא ניתן להשוות את הצבא למשטרה, לא ניתן. לא יעזור לכם, הצבא נלחם באויב, המשטרה מגנה על אזרחים ולעשות את זה קופי זה לא עובד, זה לא חוקי. ולכן אני אומר, הצעת החוק אינה מדויקת, היא חובבנית, אי אפשר להביא הצעת חוק כזו. ואתם לא כל כך מבינים, הצעת חוק כזה, שזה נושא מטוסים, פקודת המשטרה, להביא בהצעת חוק פרטית?
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
ואני לא רוצה שתפריע לי, כי כשדיברת לא הפרעתי לך. לכן אני אומר לכם, זה נושאת מטוסים ענקית ולעשות את זה חאפ-לאפ, לפטור מחובת הנחה. אתם לא כל כך מבינים, אבל זה לא להפקיד את הצעת החוק ל-45 יום, לתגובות הציבור, להבאת מומחים, לטיפול כמו שצריך בהצעת חוק. היא דף, בשנייה וחצי קוראים אותה. ואנחנו לא נגד החוק, אני הקדמתי ואמרתי.
ובדברי הגברת מררי חוזר פעם אחר פעם הצורך שחוק מן הסוג הזה, כפי שאמרתי, אינו ראוי לחקיקת בזק. אינו ראוי לחקיקת בזק. זה נושא מורכב אשר אינו ראוי להצעת חוק פרטית, יש הבדל שהצעת חוק כזו, שינוי פקודת המשטרה, מהות, תבוא כהצעת חוק ממשלתית, לא פרטית. ותיכף אני אגיד לכם למה, כי אני יודע שאתם מייעצים, אז אולי אתם תשמעו את העצות ממני.
היו"ר אופיר כץ
¶
אתה מחליש את הכנסת כשאתה אומר את זה. אתה פשוט מחליש את הכנסת כשאתה אומר אמירה כזאת. עד אתמול היית יושב ראש כנסת.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
מכיוון שהצעות חוק מן הסוג הזה ראוי, הנה היועצת המשפטית שלידך, ראוי שיבואו כהצעת חוק ממשלתית ואם הוא בא כפרטית, בלי פטור מחובת הנחה. זה חקיקת בזק, זה לא ראוי לחוק מן הסוג הזה.
היו"ר אופיר כץ
¶
מה זה להכניס אותה? אם זה ראוי או לא ראוי? מי קובע? אנחנו חברי כנסת, אנחנו המחוקק, מישהו ממסגר לנו איפה זה הגבול?
נאור שירי (יש עתיד)
¶
אני אזכור לך את זה כשאתם תרמסו אותנו כמה פעמים, אני אזכור לך את מעמדם של חברי הכנסת ואת מעמדה של הכנסת.
היו"ר אופיר כץ
¶
לא משנה איפה הייתי, בקואליציה או באופוזיציה, שמרתי על מעמדה של הכנסת. תמיד. אתה חדש פה, אתה - - - את החברים שלך.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
אמרתי שראוי שהוא יבוא כממשלתית, ראוי, ואם הוא בא כפרטית אז בלי פטור מחובת הנחה, שנוכל לדון בו 45 יום, שהוא יופקד לתגובות הציבור ולתגובות המומחים. כאשר הוא נעשה חאפ-לאפ אנחנו ישר חושדים. ולכן אני אומר, אין לי בעיה עם החוק, תראה מה אני אומר לך, אני שוטר לשעבר, אין לי בעיה עם החוק, אבל לא בצורה הזו. זה מאוד מאוד מורכב, צריך לבחון אותו בצורה עמוקה. זהו נושא בליבו או בליבת המשטר הדמוקרטי, בליבת, לא יכול להיות שהוא יחוקק תוך 24 או 36 שעות. יש צורך בתיקונים, בהבהרות, אבל לא בצורה הזו.
ואני נותן דוגמה רעה של מדיניות, אבל מדיניות, לטוב ולרע, החליט ראש הממשלה להציב מגנומטרים בכניסה להר הבית. באותו יום עליתי לתקשורת ואמרתי: תתחילו לספור מתי אנחנו מורידים אותם. טמטום, מדיניות רעה, חוסר הבנה, אבל ראש ממשלה, אני נותן לו את הכבוד, נתן מדיניות. נתן מדיניות, תסכימו איתי. מדיניות רעה, אבל זו הייתה מדיניות, מה לעשות?
אתם רוצים עוד מדיניות? צורי הזכיר אותה ואני אחזור עליה, העברת בתי המעצר לשב"ס, מדיניות, החלטת ממשלה. הקמת להב, מדיניות, הגנת עדים, מדיניות. מה הבעיה? היחידה להקמת עדים, דנינו הגיע אליי ואל אורי לארה"ב כדי לבחון את זה.
ולכן אני אומר לכם, חבל שחבר הכנסת אלמוג איננו פה, החלטת ממשלה 411 מטילה את האחריות באופן ברור על משטרת ישראל בנושא לחימה בטרור בצורה ברורה, אין שום בעיה עם העניין הזה. כל הזמן הוא אמר: מה עם הטרור? מה עם הטרור? אבל בסדר. זו גם מדיניות, הטלת האחריות על משטרת ישראל, נקודה, ומכוח זה אורי, כשהיה מפקד הגדעונים, ביצע מרדפים אחרי מחבלים. מכוח ההחלטה הזו. וזו מדיניות. ואותו דבר קעטבי, כשהיה בימ"מ.
ההחלטה לא מאוזנת, לא ראויה במדינה דמוקרטית. ואני אומר, חבל שהשר המיועד לא פה, אני לא רוצה דווקא עליו, אני אומר, אני מתנצל, זה לא לפגוע. אתם יודעים מה? הסרת הירח הכחול. מה ההבנה שיש לשר העתידי בהפעלת הכוח?
עכשיו אני אומר לך, אדוני היושב ראש, אתם רוצים חוק? אין בעיה. אין בעיה. תראו, אני בעד, אני אעזור, אני אביא את מיטב ידיעתי הבינונית כדי לסייע בידכם, אבל המהירות הזו מן השטן. אמר מי שאמר, השותף של חבר הכנסת בן גביר, מפאת כבודו של ראש הממשלה אני לא רוצה להזכיר את המשפט, אני מתנגד התנגדות מהותית להזכיר את שמו של אביו של ראש הממשלה בתוך המשוואה הזו, זה לא ראוי, אני אומר את זה בצורה רצינית, מתוך כאב עמוק, אבל זה נובע מכך שיש חוסר אמון, שמא החוק הזה לא ייצא לדרך. לכן אני אומר לכם, זו הבעיה המרכזית.
ואני שואל, אדוני היושב ראש, האם המפכ"ל יכול להסיט תקציב? כן, הוא יכול, אבל הוא צריך ללכת לאגף במשרד לבטחון פנים, או המשרד לביטחון לאומני, לאומי סליחה. ישב פה הרמטכ"ל ואמר שגם הוא הסיט תקציבים.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
לשעבר, נכון. אני אומר לכם, ואני שומע בתקשורת, זה לא מופיע, אבל אני שומע מה רוצים, לשנות את הוראות פתיחה באש. אדוני היושב ראש, מצלמות, פרוטוקול, תזכרו מה אני אומר לכם, הוראות פתיחה באש הן הוראות מדויקות, מהותיות, אסור לנגוע בהן. אם אתם תיגעו בהן ותיתנו הוראות לירות על כל אחד, אני מגזים, כן? זה לא יילך עד לשם, אתם עלולים להביא את שוטרי משטרת ישראל ולוחמי מג"ב לבית הדין הבין לאומי. היזהרו לנפשותיכם, היזהרו לנפשותינו. שינוי הוראות פתיחה באש?
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
אין לי בעיה, אני יודע, אני משלים עם זה, אין ברירה, זה בסדר, תקימו ממשלה, אני אומר את זה, ותשנו את החוק אחרי הקמת הממשלה. כל הגעת החוק היום נובעת כתוצאה מחוסר אמון בין חבר הכנסת איתמר בן גביר לבין ראש הממשלה המיועד וגם הסברתי למה. אני אומר שזו השתלטות פוליטית במצב הקיים על משטרת ישראל. במדינה דמוקרטית, אני אומר לכם בצורה חד משמעית, זה לא היה קורה.
אני בעד, אני בעד, פעם חמישית, אבל בצורה מסודרת. הפקדת החוק, לא פטור מחובת הנחה, לא מחטף, אנחנו ממשלת מעבר? תביאו ממשלה ותעשו אותו, מי מפריע לכם?
תומר נאור
¶
קודם כל תודה רבה שאפשרת לי לדבר. אני אקצר כי אני רואה שאנחנו כבר לקראת הערב. התיקון לפקודה שמונח על שולחן הוועדה מעלה, לטעמנו, קשיים בשני רבדים, גם בתוכן וגם בהליך עצמו. אני שומע את כבוד יושב ראש הוועדה, אני יוצא מנקודת הנחה שכל חברי הכנסת וחברות הכנסת שיושבים פה מחזיקים בדעה שהליך החקיקה הוא אחד הדברים המקודשים ביותר בדמוקרטיה ומתוך כך הוא צריך להיות מדויק, מעמיק, צריך להתבסס על נתונים מקצועיים, על תשתית עובדתית יצוקה, על דיונים, אגב בנוגע להשלכות עתידיות שלו.
לצערי הרב בשלוש השנים האחרונות קצת שכחנו את זה, וזה לא משנה אם זו הייתה ממשלת השינוי או האחדות. לא משנה מה הפוזיציה שכל אחד מביא לחדר, אין פה אחד בחדר שלא נפגע פוליטית בצורה כזו או אחרת מכל מיני חוקים שמיהרו לחוקק פה בהליכי בזק לפני שקמה ממשלה. חוק ממשלת החילופים, חוק – כל אחד פה נפגע את הפגיעה שלו מהאדוות של אותם חוקים שלא חשבו מה הם יעשו.
אני חשבתי, אנחנו חשבנו שעם בחירתה של ממשלה שמספרים לנו שהיא תהיה יציבה, ארבע שנים, מקפידים לומר את זה כל הזמן, הנוהג הפסול הזה של לרוץ ולחוקק לפני שמקימים ממשלה ייפסק, ולצערי גם פה וגם בחדר השני של תיקון חוק יסוד: הממשלה, חוק אריה דרעי, הנוהג הזה ממשיך.
רק לומר, החקיקה היום דנה בתיקון של פקודה. אמר פה חבר הכנסת, יושב ראש הכנסת לשעבר מיקי לוי, שהיא נעשתה כחקיקת בזק, עד כדי כך שהזימון לציבור להגיע היום לוועדה נשלח בשעה 12 ודקה, לוועדה שהתחילה להתכנס בשעה 12:00. זאת אומרת כל הרעיון של השתתפות ציבורית, ובסוף בית המחוקקים, אתם הריבון שמקבל את כוחו מאיתנו הציבור, כל הרעיון של השתתפות ציבורית היום בוועדה הזאת לא קרה. פטור מהנחה, דיבר פה חבר הכנסת מיקי לוי, אבל ההזמנה של הציבור להגיע, אני נמצא פה ואני נכנסתי, חבל שחבר הכנסת שטרן עזב, אני הגעתי מאוחר כי פשוט לא ידעתי שזה קורה, שלחתם את הזימון בשעה 12:00.
היו"ר אופיר כץ
¶
האזרח הפשוט? אני אגיד לך, קודם כל לגורמים כן התקשרו אתמול. היום, ברגע שהצבענו על הקמת הוועדה שלחנו זימונים לכולם ועובדה שיש פה הרבה ארגונים שדיברו וגם אתה נמצא פה וכמובן מדבר. ולכן אמרתי שגם מחר משעה 9:00 בבוקר, אני מזמין את כולם לפנות, כל מי שרוצה לדבר, ונאפשר לו.
נעמה לזימי (העבודה)
¶
אבל, אופיר, זו המשמעות, זו חקיקה שמשפיעה על כל אזרחי ישראל בממשק שלהם עם המשטרה בסופו של דבר ואתם לא עושים הליך תקין מבחינת שיתוף ציבור, זאת האמת.
היו"ר אופיר כץ
¶
נראה לי שכל הנושא של הדיון הזה הוא טיפ-טיפה היה בתקשורת בשלושה ימים האחרונים, ממש בקטנה ככה, רק אם מישהו חיפש.
היו"ר אופיר כץ
¶
ואלה שלא הספיקו הם יגיעו מחר, אני אמרתי את זה בפתיחת הדיון היום. בבקשה תמשיך, תומר.
תומר נאור
¶
תודה. שמעתי את המכובדים לפניי, אני קטונתי מלדבר על מצב ביטחוני. אני גם מתחבר אגב לדברים שנאמרו פה, שאם השר המיועד בן גביר יפתור את בעיית המשילות בדרום כולנו הרווחנו, אבל אני רוצה לגעת בנושא שאני כן מבין בו והוא הסיפור של מינהל תקין ושחיתות שלטונית. בניגוד למה שאולי חושבים עלינו לפעמים, התנועה לאיכות השלטון כבר קיימת 33 שנה, אנחנו בטח לא חושבים שכולם מושחתים, אני באופן אישי מאמין בלב שלם ובאמונה שלמה שאדם שהלך לתפקיד ציבורי עושה זאת כדי לקדם מדיניות, להיטיב עם הציבור ששלח אותו, אבל כולנו יודעים שלפעמים הכוח משחית. ובנקודה הזו אני אומר בביטחון מלא, ועם עשר שנות ניסיון בתחום, כדי להילחם בתופעה של שחיתות שלטונית אנחנו צריכים גופים עצמאיים, גופים שמנותקים מהדרג הפוליטי, גופים שיידעו להרים דגלים ולחקור את מה שצריך לחקור.
סעיף 8(ג) בהצעה שמונחת היום מעניק לראשונה, ולהבנתנו באופן חסר תקדים, לדרג הפוליטי כוח להתערב אישית בקבלת החלטות, הנחיה ו - - - בחקירות, נכון, לא חקירה לגופה, אבל כן ברוח הדברים, טיפול בתיקים, העמדה לדין. אפשר לעצום עיניים, לספר שתופרים תיקים וכן הלאה, אבל יש לנו במדינת ישראל, גם בשלטון המקומי וגם בשלטון המרכזי, אירועים של שחיתות שלטונית ואלו מקרים שהמשטרה צריכה לחקור באומץ ובלי שום שיקול פוליטי.
משטרת ישראל היא חומת מגן, חומה של אזרחי מדינת ישראל, משטרה שלא חוששת מהשר, שוטרים ומפקדים שמטפלים בכל תלונה ללא מורא וללא משוא פנים ואוי ואבוי לנו אם בעתיד המשטרה תתחיל לעשות שיקולים פוליטיים כאלה ואחרים. אני אומר בשדה של השחיתות השלטונית כי זה הכובע שבשמו, הכובע שלא עולה עליי, אבל הכובע שבשמו אני נמצא כאן היום.
תרשו לי לספר לכם, מי שלא יודע, שבכל פעם שמתפוצצת פרשת שחיתות במדינת ישראל תמיד יימצא אותו עובד ציבור, זה יכול להיות מבקר פנים, יועץ משפטי, שמפחד להניף את הדגל. אנחנו לא רוצים שמשטרת ישראל תפחד לעסוק בנושאים של שחיתות ציבורית, אסור לנו שזה יקרה.
ונקודה אחרונה, ברשותך כבוד היושב ראש, נקודה אחרונה, כי אתה דברת על זה.
תומר נאור
¶
תודה. אני אבדוק מי ענה אצלנו. אנחנו שומעים בשבועות האחרונים, גם אתה דיברת על זה, כבוד היושב ראש, את הביטוי חיזוק מעמדה של הרשות המחוקקת. אני חותם, את הרשות המחוקקת צריך לחזק ולצערי הרב כולם מדברים על חיזוק הרשות המחוקקת אל מול הרשות השופטת. נכון, בית המשפט שהתעצם, כולם מדברים על הרשות המחוקקת שנחלשה, ואני מסכים שהרשות המחוקקת חלשה ואני גם מסכים שבית המשפט צבר הרבה מאוד כוח ב-30 השנה האחרונות, רק שכחנו שהכוח הזה הגיע מול רשות אחרת, נוספת, שצברה הרבה מאוד כוח והיא הרשות המבצעת. וזה קרה בוועדת השרים לענייני חקיקה שהשתלטה על הליך החקיקה, וזה קרה בסיפור של הצבעות אי אמון שלקחו את השוט של הכנסת.
מה שקורה פה היום זה מתן כוח נוסף לרשות המבצעת. כל החקיקה הזאת, שמגיעה בהליך בזק, תוך דריסת מנגנוני החקיקה של הכנסת וביטול ההנחה וקיצור התהליכים וכל מה שאנחנו רואים כאן, הוא כדי שתוקם ממשלה. זה מבחינתי אומר שהממשלה גם פה שולחת את ידה הארוכה ומנהלת את הכנסת בסופו של דבר, מנהלת את לוח הזמנים של החקיקה, כשהתחלתי ואמרתי שהיא הדבר הכי חשוב בדמוקרטיה.
לכן כשיושב ראש הוועדה, וזה המשפט האחרון, מדבר על חיזוק מעמדה של הכנסת, ואני מאמין לך שאתה רוצה לחזק את מעמד הכנסת, אגב אני עוקב אחרי הפעילות שלך בשנתיים האחרונות ואני חושב שאתה אחד מחברי הכנסת הישרים וההגונים, גם באופוזיציה שלא כל כך שיתפה פעולה בשנתיים האחרונות, אני חושב שאתה שונה מהדברים האלה, וכשאתה מדבר על חיזוק מעמדה של הכנסת אני מאמין לך ומה שקורה פה היום בוועדה זה החלשת הכנסת, לטעמנו. תודה רבה.
עאידה תומא סלימאן (חד"ש-תע"ל)
¶
תודה רבה, כבוד היושב ראש. האמת, אני ישבתי והקשבתי כמה שיכולתי, כי אני נמצאת גם בוועדה השנייה.
עאידה תומא סלימאן (חד"ש-תע"ל)
¶
מנסה, ככה זה כשאתה שייך לסיעה קטנה. אני חייבת להגיד שכולם דיברו על הצורך בשינוי ואני חושבת שכולם מבינים, גם מהביקורת שהעברנו בשנים האחרונות, מהביקורת שאני בעצמי העברתי, אם זה בעניינים שקשורים לנשים, או אם זה בעניינים או עבירות שקשורות נגד נשים ואם זה בעבירות והפשיעה המשתוללת באוכלוסייה הערבית, הביקורת על תפקוד המשטרה ועל העבודה בתוך המשטרה. אפשר לקרוא לזה קריסה תחת הנטל, אפשר להגיד על זה כישלון. אפשר גם כן ללכת יותר קדימה ולהגיד דברים שאמרנו בעבר, שהניסיון שלנו והידע שלנו בתוך האוכלוסייה ובהצהרות שבאו מתוך המשטרה ומתוך מה שנקרא כוחות הביטחון האחרים, מעיד על זה שגם חלקים בתוך המשטרה או יחידים בתוך המשטרה מעורבים ויש להם קשרים עם עולם הפשיעה, וחלק מזה נחשף בעדויות של אנשי משטרה.
הצורך בשינוי מהותי בתפיסה הכללית ובמדיניות הכללית של מהו תפקידה של המשטרה ומה הם הסמכויות והתפקידים שהמשטרה צריכה למלא ברור לחלוטין, אני חושבת שכולם מבינים שיש תפיסה מהותית שאומרת שהמשטרה היא לא כלי שליטה ומשילות רק, היא צריכה להיות כלי שמשרת את האזרח ומבטיח לו ביטחון אישי קודם כל. הם אמורים להיות המשרתים של הציבור הכללי בלתת לו ולהגן על זכויותיו ועל זכותו לחיים בטוחים, דבר שבעיניי, כמי שבאה מהאוכלוסייה הערבית, כמי ששייכת לקבוצת הנשים במדינת ישראל, לאזרחיות, אני אומרת שהמשטרה נכשלה כשל רב.
ואני ממש מזדעזעת מהרעיון שיושבים אנשי משטרה, כמה שיהיו בכירים, לשעבר ומציירים את התמונה שהגיע המשיח עכשיו. הנה, אוטוטו, הגיע המשיח, יפתור את כל הבעיות של המשטרה, המשטרה תתחיל לתקתק כי הוא ייתן את המדיניות והוא יכפה עליהם בדיוק איך הם צריכים להתנהל. מי שחושב שבן גביר, עם כל העבר העברייני שלו, עם כל העבירות הפליליות שלו, עם התמיכה שלו בטרור, עם זה שהוא בעצם מסית כרוני וגזען עד החלקיק הקטן בגוף שלו - -
עאידה תומא סלימאן (חד"ש-תע"ל)
¶
- - יכול להיות זה שישרת את כלל הציבור על כל הגיוון הפוליטי והשיוכים שלו, של הציבור הזה בשוויון מלא ובאמת, רצון, כדי לתת? אל תשלו את עצמכם ואל תשלו אותנו. יש מישהו שחוטף את הדם של הילדים שלנו, שנהרגים יום יום ונרצחים על ידי הפשיעה, והופך אותם לאליבי ליצור לעצמו כלי לעוד דיכוי ועוד רצח ועוד הרג בתוך האוכלוסייה שלנו ואנחנו לא נרשה לדבר כזה. יש מי שרוקד על הדם שלנו, עכשיו נזכר לדבר, ואפילו כשהוא מדבר הוא לא מדבר על הביטחון של הילדים שלנו שבעצם נרצחים יום יום. היום נרצח מישהו ואתמול נרצח מישהו, היום בנצרת, אתמול בכפר קאסם. 107 מתחילת השנה נרצחו, ומה, הבעיה הייתה פקודת המשטרה ומדיניות השר? זאת הייתה הבעיה? זה מה שבוער עכשיו?
שלא נשלה את עצמנו, הוא רוצה להפוך את המשטרה, שממילא מזוהמת בגוונים פוליטיים, למשטרה פוליטית לגמרי. הוא רוצה להפוך אותה לכלי ליישום המדיניות הגזענית שלו. זה מה שהוא רוצה ואתם, כולכם, נותנים לזה יד ברגע שמתווכחים כאילו העניין לא אישי, כאילו לא חשוב מי המציע. לא, כן חשוב מי המציע כי הכוונות הן אלה שיובילו בסוף.
אני רק רוצה להגיד דבר אחד, אל תספסרו בעניין הפשיעה באוכלוסייה הערבית, מי שרוצה למגר את הפשיעה משלב ידיים ובואו נעשה מיגור של הפשיעה בתוך האוכלוסייה הערבית מבלי שיהיה לשר סמכויות דרקוניות, שישבו פה אנשי משטרה ואמרו שממילא נמצאים. מה שנעשה עכשיו זה לחסל את הרעיון של משטרה משרתת אזרחים ולהפוך אותה למשטרת ארגון להב"ה, למשטרה שמשרתת את השר ודעותיו הגזעניות. אל תיתנו לזה יד.
עאידה תומא סלימאן (חד"ש-תע"ל)
¶
היא בדיוק יצאה לאחר שהיא התייאשה, אבל אם תבטיחו שהיא תדבר מחר אנחנו נעביר את זה.
היו"ר אופיר כץ
¶
אחר כך חבר הכנסת איימן עודה, יוליה מלינובסקי, יבגני סובה ויש לנו גם מישהו בזום. בבקשה אדוני.
אורי נרוב
¶
כן, שמי אורי נרוב, אני עורך דין במרכז הרפורמי לדת ומדינה. אנחנו מתנגדים נחרצות להצעת החוק, המרכז הרפורמי סבור שפוליטיזציה של המשטרה לכשעצמה היא פסולה בתכלית, היא תפגע בעקרון שלטון החוק ובאמון הציבור במשטרה.
אני רוצה להתחבר למה שאמרה כאן לפני כן מנכ"לית הוועד נגד עינויים. הקואליציה הנכנסת מבקשת לקדם את הצעת החוק הזו בנסיבות הפוליטיות הנוכחיות, אבל צריך לזכור שבחילופי שלטון עלול בהחלט להיווצר מצב שבו השר שאוחז בדעות יהיה שר עם דעות שונות מהשר שמיועד לביטחון לאומי והוא יחזיק בידו סמכויות מאוד מאוד נרחבות שיאפשרו לו להתערב בעבודת המשטרה. בסיטואציה כזו אני בטוח שהיינו רואים את הגורמים שתומכים בהצעה כעת מתנגדים לה. כך שככלל, כפי שאמרתי, פוליטיזציה של המשטרה היא פסולה.
מכל מקום, נוכח העמדות הקיצוניות של השר המיועד לבטחון לאומי שדוגל ללא כחל ושרק באכיפה שונה של הדין הפלילי על יהודים וערבים לטעמנו הצעת החוק טומנת בחובה סכנות מאוד מאוד חמורות ואני אבקש לעמוד על סכנות ספציפיות ביחס לשלושה תחומים שבהם עוסק המרכז הרפורמי לדת ומדינה, גם פרופיילינג גזעי נגד אוכלוסיות מיעוט ובפרט הציבור הערבי, גם אכיפת עבירות ההסתה לעבירות וגזענות וגם אכיפת הדין הפלילי ברחבת הכותל המערבי.
אנחנו סבורים שאם תתקבל הצעת החוק הזו יש חשש ממשי שהיא תביא למצב של מתן לגיטימציה לפרקטיקות של פרופיילינג גזעי פסול כלפי אוכלוסיות מיעוט ובראשן המיעוט הגדול ביותר במדינת ישראל, המיעוט הערבי. ואני אזכיר שפרופיילינג זה ייחוס של מסוכנות לאדם רק בשל ההשתייכות שלו לקבוצה מסוימת, גזעית, דתית, אתנית, לאומית ומתן יחס שלילי גם בהיעדר מסוכנות.
אנחנו סבורים שההצעה גם עלולה להחמיר את המצב הקיים בכל הנוגע לאכיפה סלקטיבית של עבירות פליליות, כמו למשל עבירות ההסתה לגזענות ולאלימות כלפי מסיתים יהודים באופן שהעבירות האלה ייאכפו בצורה הרבה יותר מוגברת ובמשנה חומרה ביחס לערבים ולא ייאכפו באותה המידה ביחס ליהודים, מצב שכפי שפורסם בדוח שפרסמנו באוגוסט 2022, השנה, מתקיים כבר היום והחשש הממשי הוא שהמצב הזה רק יילך ויחמיר.
כך גם לנוכח העמדה הברורה של חבר הכנסת בן גביר ביחס לזרמים הפלורליסטים, הוא נגד הזרמים הפלורליסטים, הוא נגד נשות הכותל. בן גביר הופיע לא פעם ולא פעמיים כדי למחות נגד נשות הכותל ויש חשש ממשי שלא תוענק למתפללים מקרב הזרמים האלה ומקרב נשות הכותל הגנה מצד המשטרה כשמתקיפים אותם מדי חודש בשעת התפילה שמתקיימת על ידם במקום הקדוש הואיל והם לא מנהלים את התפילה שלהם לפי המנהג האורתודוקסי. מדובר במדיניות כמובן שהיא לא שוויונית והיא מפלה שיכתיב אותה השר ויש פה בעיה מאוד מאוד קשה שמתעוררת כתוצאה מזה.
כפי שעולה מדברי ההסבר להצעת החוק המטרה של ההצעה הזו היא להגביר ולחזק את כפיפות המשטרה לדרג הפוליטי ולהגביר בצורה משמעותית את מעורבות השר המיועד לביטחון לאומי, חבר הכנסת בן גביר, בעבודת המשטרה. החשש שעולה לנוכח מצב דברים זה הוא כי המשטרה תיהפך להיות הזרוע הביצועית של השר שפועלת בהתאם לאינטרסים ולעמדות הפוליטיות שלו ולא בהתאם לשיקולים ענייניים ומקצועיים.
ואני רוצה לעמוד ולהתחבר למה שאמרה פה חברת הכנסת עאידה תומא סלימאן, אני רוצה להזכיר לכולם שחבר הכנסת בן גביר תומך ודוגל במשנתו הגזענית של הרב כהנא, הוא הגדיר אותו לא אחת כמורו ורבו, את העמדות שלו הוא מבקש לקדם כעת באמצעות שימוש במשטרת ישראל. בן גביר אמנם לא נפסל על ידי בית המשפט העליון מלכהן כחבר כנסת, אבל בהחלט צוין לגביו שההתבטאויות שלו קשות ומטרידות ביותר. ואני רוצה להזכיר שרק באוגוסט 2022 הוא אמר שיש להחיל דין שונה על זורקי אבנים יהודים וערבים. הוא אמר: אני בהחלט חושב שצריך להקים משרד לעידוד הגירה שכל מי שזורק בקבוקי תבערה ואבנים על חיילי צה"ל על רקע לאומני נגד מדינת העם היהודי בארצו לא צריך להיות כאן.
אורי נרוב
¶
יהודי שזרק אבנים על חיילי צה"ל, שיישב בכלא, אבל יש הבדל בין מי שרוצה להשמיד את המדינה היהודית למי שלא, שזה הערבים. הצעת החוק הזו שמכפיפה את המשטרה לשר עם דעות כאלה ולשר בכלל עומדת בניגוד גמור למושכלות יסוד של אי תלות עבודת המשטרה בדרג הפוליטי שנועדה לאפשר לה לפעול באופן ענייני ומקצועי תוך הימנעות מהפעלת שיקולים זרים ופוליטיים ותוך הפעלת מדיניות אכיפה שוויונית כלפי כלל הציבור לרבות הציבור הפלורליסטי, הציבור הערבי ובכלל כל מי שלא מחזיק בדעות של השר המיועד לביטחון לאומי.
לא נוכל לעמוד במצב דברים שיביא לצביעת המשטרה בגון פוליטי ולאובדן אמון הציבור בה. אנחנו קוראים לחברי הוועדה להתנגד בתוקף להצעה המסוכנת הזאת.
איימן עודה (חד"ש-תע"ל)
¶
כבוד היושב ראש, חברי הוועדה והאורחים. אני חושב שאנחנו תמימי דעים שהאלימות והפשיעה בקרב האוכלוסייה הערבית היא הנושא האקוטי, הנושא החשוב ביותר בשנים האחרונות בפני המשטרה ובפני החברה כולה. אחד מהנושאים המרכזיים ביותר בשביל שהמשטרה תצליח זה האמון בין המשטרה לבין האזרחים ובין האזרחים לבין המשטרה. אני חושב שזה הדבר הבסיסי ביותר.
איך האוכלוסייה הערבית מתייחסת אל המשטרה? אתם יכולים לדעת דרך סקרי דעת קהל, דרך הנבחרים של האוכלוסייה הערבית, דרך ועדות שטיפלו בנושא, למשל אחרי אירועי אוקטובר 2000 הוקמה ועדת אור שאמרה שהמשטרה מתייחסת לערבים כאל אויבים ולא כאל אזרחים, זו ועדת חקירה ממלכתית, ושהמשטרה מטפחת תרבות שקר.
לפני כשנה היה ריאיון עם השר הנוכחי, עד אולי לשבוע הבא, בר-לב, שם העיתונאי קושמרו אמר לו שהוא נפגש עם קצינים בדימוס מהמשטרה והם אמרו לו: כששמענו שההרוג הוא ערבי אמרנו אה, שיהרגו אחד את השני. אז הוא שאל את השר האם זה נכון, האם זה קורה במשטרה? השר אמר לו: לצערי זה נכון. האזרחים הערבים היו עדים לכל המקרים האלה, עקבו, שמעו, הפנימו ואם נעשה סקר דעת קהל איך האוכלוסייה הערבית רואה את המשטרה, אני חושב שיש חוסר אמון של יותר מ-80% מהאזרחים. כשאומרים להם שבן גביר הוא זה שיהיה השר לבטחון הפנים ועכשיו גם מחזקים לו את הסמכויות שלו, זה דבר שפוגע בצורה אנושה בכל ממד של אמון בין המשטרה לבין האוכלוסייה הערבית, שזה הדבר הבסיסי למיגור הפשיעה בכל מקום בעולם, גם אצלנו, בקרבנו.
אנחנו מדברים עם בן אדם שאומר שהמשנה שלו זה המשנה של מאיר כהנא, תנועה טרוריסטית, בסלון ביתו יש את התמונה של גולדשטיין שרצח 29 מתפללים מוסלמים, ערבים פלסטינים, ולפי המפכ"ל הנוכחי בן גביר הוא זה שהצית את המאורעות של חודש מאי לפני כשנה וחצי. הציבור הערבי שומע אותו בכנסת, בכלי התקשורת, נמצא עם להב"ה ולה פמיליה בכל משחקי הכדורגל של ביתר ירושלים מול קבוצות ערביות, לכן תגידו לי, בבקשה, מה אתם אומרים לאוכלוסייה הערבית? מה המסר שאתם מעבירים? לגבי ירושלים המזרחית, אני חושב שזה ברור לכולם. לגבי השטחים הכבושים והגדה המערבית, זה ברור גם לכולם.
איימן עודה (חד"ש-תע"ל)
¶
אבל גם לתושבי הנגב אני חושב שהמסר הוא מאוד ברור, הוא מדבר עליו כל הזמן. גם אתמול בכנסת הוא דיבר לגבי הנגב. הוא חושב על משילות ואני חושב שכל בן אדם שיש לו תפיסה אזרחית דמוקרטית יודע מה זה משילות באמת. משילות זה דמוקרטיה, משילות זה חינוך טוב, משילות זה לא כפרים בלתי מוכרים, זה כפרים שיש להם מים וחשמל, זה השקעה באזרח. המשילות זה אפרטהייד עם משטרה, המשילות זה שוויון, המשילות זה דמוקרטיה, המשילות זה לכבד את האזרח, המשילות זה איך לקחת את האזרחים ממקום רע למקום טוב, יחד עם החוק. הכול הולך ביחד. אבל לא כפרים בלתי מוכרים שאין בית ספר יסודי, שהם צריכים ללכת 20 קילומטר בשביל להגיע לבית הספר היסודי הקרוב ביותר, זה לא מקום שאין בו מים וחשמל לילדים, ואחר כך אומרים משילות, משטרה. זה לא כך, זה הפוך לגמרי.
לכן אני חושב שכל בן אדם שעיניו בראשו מבין שזה ממש לשים אצבע, ממש ממש, בעיניים של האזרחים הערבים ולהגיד להם: זהו הפתרון. לכן אני אומר לכם שהאוכלוסייה הערבית תיאבק נגד המינוי הזה, נגד סמכויות היתר שמוענקות לשר המיועד, נגד התפיסה הגזענית כולה, אנחנו ניאבק. לצערי הרב ברור לנו שלא יהיה מאבק אמיתי נגד האלימות והפשיעה מקרב המשטרה ב - - -
איימן עודה (חד"ש-תע"ל)
¶
לכן אני חושב שאין לנו דרך אחרת חוץ ממאבק נגד המינוי הזה ונגד הגישה הפוליטית כולה. תודה.
נעמה לזימי (העבודה)
¶
אופיר, משהו רק להגיד. יש ארגונים שלא הצליחו לדבר והלכו. הם לקחו את היום החופשי שלהם ובשלב מסוים הם הלכו אחרי - - -
נעמה לזימי (העבודה)
¶
כמו 'יש דין', כמו יוזמות אברהם, כמו האגודה לזכויות האזרח, והבנתי שגם עוד ארגונים, אלה ספציפית אני יודעת עליהם.
היו"ר אופיר כץ
¶
נעמה, זה דיון ארוך. 'יש דין' הגיעו לפני שעה וחצי-שעתיים, ובסדר, יש פה אנשים שמחכים יותר זמן.
נעמה לזימי (העבודה)
¶
אבל אנחנו מדברים פה על שיתוף ציבור, עם כל הכבוד, וזה דיון שמשתף ציבור. אולי לך זה לא מעניין, כי אתם לא כל כך רגילים לדמוקרטיה, יוליה, מה לעשות, מפלגה לא דמוקרטית, אני רגילה לדמוקרטיה, סבבה?
נעמה לזימי (העבודה)
¶
שיתוף ציבור, שיתוף ציבור. מה, את עושה להם סדרת חינוך? הישיבה התארכה, מה נסגר איתך?
היו"ר אופיר כץ
¶
הם לא היו שבע שעות וזה לא נכון, נעמה, הם היו שעה וחצי, שעתיים, והלכו, ועדיין, כל ארגון - - -
היו"ר אופיר כץ
¶
נעמה, שנייה. ועדיין, כל ארגון שרוצה, אני מזמין אותו מחר, מתשע בבוקר אנחנו פותחים את הדיון. אם קשה לו להגיע פיזית לפה אנחנו נעשה את זה דרך הזום. כל ארגון שרוצה להביע את עמדתו יביע.
נעמה לזימי (העבודה)
¶
מה שאני אומרת לך, אופיר, שאין פה שיתוף ציבור אמיתי לחוק הזה, לא לציבור, לא לקבוצות ולא לארגונים, זה לא עובד.
נאור שירי (יש עתיד)
¶
לשם כך נועדה תקופת ההנחה, צריכים ללמוד את זה, האנשים צריכים לעבוד, ככה זה עובד.
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
¶
תודה רבה, אדוני היושב ראש. לא התכוונתי להיכנס בכלל, אבל מניסיון גם של יושבת ראש ועדה, כאשר היו דיונים, אפילו 16 שעות ברצף, וכן היו כאלה דיונים, לכל הארגונים שהיה להם חשוב להשתתף הם השתתפו ולא הלכו. וגם אם למישהו באותו יום זה לא התאפשר תמיד היה יום למחרת, ועוד היינו בתקופת הקורונה אז גם היה זום.
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
¶
נעמה, די, אני עכשיו בזכות דיבור, אל תפריעי לי. אני בכלל לא התכוונתי להיכנס לזה, זה לא הנושא פה. אדוני היושב ראש, יש פה כמה שאלות כבדות משקל, אני כרגע לא אכנס לתוכן של החוק, על זה אנחנו נדבר בדיון אחר מחר. אגב, איך מחר בתשע בבוקר אם יש כבר הצבעה מחר?
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
¶
אוקיי. כי אפשר להתווכח על תוכן, מישהו יגיד שהוא לגמרי לא מתאים, מישהו יכול להגיד שיש שם דברים אולי מהותיים ויש דברים שצריך לתקן, גם לי יש ביקורת לא פשוטה על משטרת ישראל ואני לא אגיד ששם הכול גן עדן ועובדים ממש מלאכים, גם שם בני אדם, גם הייעוץ המשפטי של הממשלה, סליחה, אתם לפעמים הולכים רחוק מדי ובשיא העוצמה והכוח ומאפשרים לעצמכם באמת מה שנקרא להכתיב לממשלה ולח"כים את ההתנהגות והמדיניות. קצת צניעות לא תזיק.
על החוק הזה ועל התוכן שלו אנחנו נדון בהמשך, ואני אופוזיציה, אני אופוזיציה, אבל לא יהיה פה מצב שאנחנו נהיה פה כמו חומה ונגן על הייעוץ המשפטי לממשלה. גם לי יש ביקורת לא קטנה על זה, וגם על משטרת ישראל, כי הייתי איתכם בדיונים וראיתי את ההתנהגות ואני לא אשכח את מירון ואני הייתי שם בסיורים. בואו, חבר'ה, יש על מה לדבר, אבל על התוכן של החוק, וזה שאלות אלייך, מירי. לגבי זה שלדעתי זה לא מתאים להליך חקיקה פרטית, זה כבר דובר, את פתחת עם זה.
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
¶
אז אני אביע את דעתי, אני ממש אקצר. לדעתי הצעת חוק בסדר גודל כזה שמשנה סדרי עולם, שבאמת עושה פה שינוי מהותי, ואולי כן צריך לדון על השינוי הזה וכן יש מה לתקן, כי כן יש בעיות וצריך להגדיר אותן ולראות איך אפשר לשפר, לא כל מה שהיה 75 שנה זה טוב ולא צריך לגעת בזה, אבל בגלל שזה כל כך מהותי, הצעת חוק פרטית בהליך חקיקה פרטי זה לא מתאים, לטעמי. זה צריך להיות הצעת חוק ממשלתית שכל ממשלת ישראל העתידית, מה שעוד מעט אתם תשביעו, תעמוד מאחורי החוק הזה, ועדת שרים לחקיקה, הערות הציבור, משרדי ממשלה השונים שמתייחסים.
הליך חקיקה פרטית זה מצוין, זה טוב לחוקים אחרים, לא כאלה שמשנים סדרי עולם. ולא פעם כאשר אני או אתה או חברי כנסת אחרים הגישו הצעות חוק פרטיות בנושאים כל כך כבדים הממשלה הייתה באה ואומרת: חבר'ה, זה לא מתאים להליך חקיקה פרטית. זה קורה. אני אשמח, מירי, ברשותך, אני פניתי בכתב לייעוץ המשפטי של הכנסת, לשגית, היועצת המשפטית של הכנסת, לא זכיתי עדיין לתשובה, אבל אני מפנה את השאלות האלה אלייך ואני באמת אשמח לקבל תשובה מה מקובל ומה דרך המלך.
השאלה השנייה שאני שואלת, האם בנסיבות העניין חבר הכנסת בן גביר בכלל רשאי לקדם כזו הצעת חוק, כי בעצם יש פה נושא של ניגוד עניינים. לא ניגוד עניינים, זה אפילו לא הנאה אישית, זה לא שהוא מרוויח מזה כסף, אבל לכולנו ברור שחבר הכנסת בן גביר הולך להתמנות לשר לביטחון פנים, לאומי, לא יודעת איך זה נקרא עכשיו, אותה גברת בשינוי אדרת, אבל הוא הולך ליהנות מהסמכויות האלה. אם הוא היה מקדם את זה כבר כשר, דרך הצעת חוק ממשלתית, השאלה הזאת לא הייתה עולה כי זה מתוקף סמכותו. זה שזה כתנאי למינויו לשר ותנאי מקדים שלו ובעצם הסמכויות האלה מקנות לו יותר כוח ושליטה, לדעתי זה הליך פסול. יש פה מבחן של ניגוד עניינים או ניגוד אינטרסים. מירי.
גם פה אני אבקש ממך, מירי, תשובה משפטית, חוות דעת משפטית שלך לשתי השאלות האלה. תודה רבה. לגופו של החוק נדון כנראה בהמשך, תודה.
יוסף עטאונה (חד"ש-תע"ל)
¶
כבוד היושב ראש, אני חשבתי כחבר כנסת חדש שבאים לכנסת כן לעבוד ולשרת את הציבור ששלח אותנו ולצערי אנחנו מוצאים את עצמנו ביומיים האחרונים, כמעט כל הכנסת, בוועדות המיוחדות שהוקמו, גם במליאה מתעסקים באילוצים קואליציוניים שבאים לשרת חקיקה פרסונלית בעיקר. אני רוצה גם להתייחס לזהותו של המציע של החוק והדברים שאמר, גם אתמול בוועדה וגם במליאה, והוא דיבר בצורה מפורשת על אפס סובלנות לעבריינות, לפרוטקשן ולירי בהתייחס לאוכלוסייה הערבית.
אני חושב שבינתיים הפרוטקשן היחידי עכשיו הוא שכולנו בוועדה מתכנסים והפרוטקשן הוא שראש הממשלה המיועד מזרז ומקדם את הצעת החוק כפרוטקשן לשר המיועד. זה הפרוטקשן היחידי שקיים באולם הזה ולא מה שדיבר השר המיועד.
השר המיועד, שמקדם את ההצעה, ידוע בעמדותיו הקיצוניות, ידוע בהסתה המתמשכת, במיוחד כלפי האוכלוסייה הערבית הבדואית בנגב בשנה האחרונה ולפי דעתי הוא מציג מצג שווא, גם במליאה וגם בוועדות, על המציאות בעיר באר שבע ועל מרקם היחסים בין יהודים לערבים גם בבאר שבע עצמה. הוא מציג מצג שווא, שיש אלימות גואה בעיר באר שבע מצד האוכלוסייה הלא יהודית בתוך עיר עצמה. לפי דעתי הוא שכח שהעיר באר שבע היא מזמן עיר מעורבת שחיים בה גם יהודים וגם ערבים ואין כמעט בית ספר אחד בבאר שבע שאין ילדים ערבים שלא לומדים עם ילדים יהודים בתוך בתי הספר, אין כמעט בניין בבאר שבע שלא גרה משפחה ערבית והם גרים בשכנות, בשותפות ובדו קיום אמיתי.
אני רוצה לציין גם לשר המיועד שכנראה האווירה החיובית בבאר שבע, שישנו מיזם חינוכי ערבי-יהודי שמתבטא בבית ספר ובגני ילדים דו לשוניים, שמובילה אותו עמותת 'הגר' בבאר שבע, שיש 400 ילדים ערבים ויהודים לומדים ביחד, גם על הנרטיב הערבי והיהודי ולומדים לחיים משותפים במרחב הזה בדרום וזה מפריע לו.
אם הוא מדבר על אלימות בדרום וצריך לטפל בה, האלימות היחידה שהייתה בשנה האחרונה זה ההסתה המתמשכת שלו. הוא בא לתפקיד הזה בתפיסה מאוד מסוכנת לנו כמיעוט, בעיקר בנגב, שהוא רואה מתוך תפיסה שמה שלא הולך בכוח הולך ביותר כוח. אני חושב שהוא טועה, המציאות בנגב, צריך עליה להסתכל בדרך אחרת. לא צריך להסתכל על המציאות, על מה שקורה היום, צריך להסתכל על מה שלא נעשה שם.
וכמו שאמר חברי איימן עודה לגבי משילות, המשילות האמיתית בנגב זה לא להוסיף יחידות משטרה נוספות, כי המקרה היחידי במדינה שלמגזר מסוים, לאוכלוסייה מסוימת, מקימים יחידות מסוימות זה בנגב. הקימו יחידת יואב, יחידת מגן וכל מיני יחידות, גם כאלה שאנחנו לא יודעים איך קוראים להן ובאים לטפל. אי אפשר לטפל בסוגיה של הערבים הבדואים בנגב בכוח הזרוע במשטרה, צריך להכיר בכפרים הבלתי מוכרים שקיימים בנגב, המשילות האמיתית בנגב זה שהממשלה העתידית תיקח אחריות על כל נושא החינוך ותשקיע בו. לבוא עם יחידות משטרה וכוח ועוד כוח, זה יכול להוביל להתנגשות אמיתית בדרום כי המצב והמצוקה של הערבים הבדואים בנגב היא כל כך צודקת, היא כל כך צועקת לפתרון, אז אני מצפה גם מהממשלה העתידית שתסתכל על הנגב ועל האוכלוסייה הבדואית כאזרחים שווים שמגיע להם להתפתח כמו היהודים במרחב הציבורי בדרום שווה בשווה. תודה רבה.
היו"ר אופיר כץ
¶
תודה. האורח האחרון לפני ההפסקה, ואחרי זה אנחנו נשוב, נמצא בזום, ניצב בדימוס יעקב בורובסקי. שלום לך, אדוני.
יעקב בורובסקי
¶
שלום לכם, תודה שהזמנתם אותי. אתם ועדה חשובה מאוד משום שכולכם בוודאי מכירים את המצב המיוחד שמשטרת ישראל נתונה בו והדרך לשפר את השירות לאזרחי ישראל עוברת, כמו שאתם יודעים, דרך תקציבים. תקציב, אם הוא לא תקציב מיוחד, אם הוא לא תקציב שמעוגן רק למשטרת ישראל, וחלקכם מכירים אותי בתור מפקד המחוז הצפוני, אבל עוד פחות מכירים אותי כראש אגף התכנון, מדבר אליכם מי שניהל את תקציבה של משטרת ישראל שלוש שנים, שלושת התקציבים הם תקציבים שידעת איך התחלת ולא ידעת איך הם יסתיימו כי המערכות שוחקות, הדחוף דוחק את החשוב. דיבר חבר הכנסת עכשיו על ערביי ישראל ועל הבדואים והוא צודק במאת האחוזים, רק גישה שירותית של הרבה שוטרים כחולים, לא יחידות, לא דברים אחרים, זה כסף.
כאשר קראתי את הצעת החוק, עוד בטרם הבנתי שאנשים מתנגדים אליה כפי שאני שומע ורואה, אמרתי לעצמי ימות המשיח, מישהו בא ומסתכל על מעמד השוטר ונותן לו כלים. לטעון שהמשטרה מאבדת מעצמאותה דרך החוק זוהי טעות גדולה בנושא התקציב. התקציב הולך להיות, כפי שהצעת החוק אומרת, תקציב שמנוהל על ידי השר למשטרת ישראל, לא לשירות בתי הסוהר, לא לכיבוי אש, לא לגחמות אחרות, למשטרת ישראל. ולמשטרת ישראל פירושו של דבר שהכנסת והמדינה והממשלה נותנים כוח להיטיב את שכר השוטרים, להיטיב את הדרגות שלהם, לגייס כוח אדם איכותי מתאים, יותר עורכי דין, יותר קצינים, יותר אנשים שהם דוברי השפה הערבית, יותר אנשים שיש להם הכשרה מתאימה לעניין. לא שיבואו לתקופה קצרה למשטרת ישראל ויעזבו אותה.
יעקב בורובסקי
¶
הכלי השני החשוב הוא מעמד השוטר. חברים, חברי כנסת נכבדים, שוטר היום הוא שוטר שיודע שהוא יוצא לעבודה ולא בטוח שהוא חוזר למקום העבודה, כי זווית לא נכונה של צילום, כי מצלמת גוף, כי מצלמת רחוב, כי הקלטה בטלפון שמישהו אמר משהו למישהו, אני כבר לא מדבר על חיכוך עם עבריינים, אני כבר לא מדבר על דברים אחרים, הם מיד תיקים פליליים. מה שקורה במשטרת ישראל זה שיש חובה להפוך את ההליך הפלילי להליך שהוא לא אגב תפקיד, זה אפשר לעשות רק על ידי שינוי פקודת המשטרה והענקת הסמכויות.
יש עוד הרבה מאוד דברים בתוך הפקודה שצריך לשנות אותם. אתם יודעים, המחלקה לחקירות שוטרים יונקת את סמכותה מסעיף 49ט. האם כשאנחנו נותנים את הכוח הזה לפרקליטות דווקא, להיות אלה שבודקים את שוטרי משטרת ישראל במשקפיים פליליים, אתם יודעים מה זה עושה לשוטר?
יעקב בורובסקי
¶
אמרתי את הדברים האלה, אני מדבר עכשיו על נושא החקירות. פעם ראשונה שאני רואה שר בהצעת חוק שאומר לכנסת, לציבור: אני לא אטפל בתיקים פליליים, לא בפתיחתם, לא בסגירתם, לא ב - - - אני חושב שאתם צריכים לתת משקל חשוב מאוד לעובדה שבחוק מונעים התערבות של שר. האמינו לי שאין שר אחד שאני מכיר, שר לענייני משטרה, שלא התערב באופן כזה או אחר. אין דבר כזה, אין דבר כזה כי אתם יודעים איך הפוליטיקה עובדת. אם השר בא ואומר: אני מגביל את עצמי, הפרשנות שלי, זאת הפרשנות, זו הבנת הנקרא, אומרת שהפוליטיזציה מורחקת מנושא החקירות.
נושא מדיניות. מדיניות - - - (נתק בזום).
נאור שירי (יש עתיד)
¶
בדיוק, ואידך זיל גמור. מצבה של המדינה בקליפת אגוז מה שנקרא, הכול מתמוטט. תראו מה אתם עושים פה. אתם רק אמורים להיות ותראה מה קורה.
היו"ר אופיר כץ
¶
אפשר לבקש מצוות הוועדה לדבר עם בורובסקי ואם זה לא מסתדר אז אחרי ההפסקה. אנחנו נצא להפסקה ונחזור בשבע. תודה.
(הישיבה נפסקה בשעה 18:20 ונתחדשה בשעה 19:00.)
היו"ר אופיר כץ
¶
לא, זה העניין, ככה הוא רואה את החוק, ככה הוא רואה שצריך לחזק, הוא בעד החוק. כל מי שאתם לא אוהבים את העמדה שלו אתם קופצים.
נאור שירי (יש עתיד)
¶
אתה יודע מה? אני אגלה לך מה אני חושב שאתה? אתה גם לא אוהב את החוק ואת הדרך שהוא מגיע.
היו"ר אופיר כץ
¶
אני מאוד מאמין ואם הייתי יכול כשהייתי ראש מטה המשרד לביטחון פנים והיה לנו רוב בכנסת היינו עושים את זה.
מירי שמואלי
¶
ערב טוב לכולם. קודם כל אני באמת שמחה ומתכבדת להיות כאן היום. התפקיד שלי זה ראש את"ב של המשרד לביטחון הפנים, או נציבותית סמנכ"לית ארגון, תכנון, תקצוב ובקרה של המשרד. כן חשוב לי להתייחס מבחינת הצעת החוק המונחת בעיקר לסוגיה התקציבית. עלו כאן טענות והבהרות שונות לעניין המצב הנוכחי כיום אל מול מה שהצעת החוק נועדה לאפשר או לעשות.
אני יכולה להעיד ברמה האישית, כשנתיים במשרד, כשנה בתפקידי הנוכחי, בסופו של יום ישנה עבודה צמודה שלנו כמשרד אל מול משטרת ישראל ויתר הגופים, שירות בתי הסוהר, כבאות והצלה ורשויות נוספות, כמובן בהתאם לצורך לעניין גיבוש חוק התקציב, עבודה כמובן מול האוצר, כאשר ברור לכולם שמי שאמון על תקציב המשרד לביטחון הפנים הוא השר לביטחון הפנים.
אנחנו בסופו של יום במסגרת העבודה כאשכול את"ב עובדים בצמידות רבה כן למשטרת ישראל, כן לאגף התקציבים באוצר, כאשר כן ברור לכולם שעל מנת להביא ולהניח את ההצעות על השולחן צריך לנהוג לפי מדיניות השר ובסופו של יום תקציב הוא כלי עבודה שנועד לשרת את מדיניותו.
לעניין הצעת החוק הנוכחית והאופן שבו הדברים באים לידי ביטוי, אני סבורה שבסופו של דבר זה מעגן את המצב הנוכחי, אין בו בכדי לשנות. מה שכן, יש שם איזה שינוי טכני מסוים שצריך להיעשות לעניין תחום פעולה ולא לעניין סעיף תקציבי, אבל בסדר, אני חושבת שזה עניין טכני שצריך להביא לידי ביטוי בהמשך בנסחות.
מירי פרנקל שור
¶
לא, זה לא דבר טכני. אני ממש מבקשת להבין את הסעיף הזה. הסעיף הזה קובע שלמשטרה יש סעיף תקציבי נפרד מחוץ למשרד לביטחון פנים, אני מבינה. למשטרה. מה זה נותן לכם? אני פשוט לא מצליחה להבין, ומה עם כל היחידות האחרות שתחת סמכותו של השר? הן ימשיכו להיות תחום פעולה בחוק התקציב?
מירי שמואלי
¶
אני סבורה שכן צריך לשנות את הצעת החוק הנוכחית בהיבט שהסעיף עצמו לא צריך להיות סעיף נפרד, סעיף המשטרה, אלא תחת המשרד לביטחון פנים, כמו שקיים היום, כתחום פעולה. זה שינוי שאנחנו נציע אותו ברגע שנדבר על נסחות.
מירי שמואלי
¶
היום מה שקיים בחוק התקציב זה סעיף תקציבי של המשרד לביטחון פנים, ישנם שני סעיפים, אחד 07, השני הוא 52, תחת כל אחד מהסעיפים הללו יש תחומי פעולה לגופים שלנו, אחד מהם כמובן למשטרת ישראל ובעצם ההצעה כרגע אומרת בואו נפריד את זה מתחום פעולה לסעיף תקציבי. פה אנחנו סבורים שנכון להשאיר את המצב כיום ולהשאיר את משטרת ישראל תחת סעיפי המשרד לביטחון הפנים. בהיבט הזה אני סבורה שנכון יהיה לעגן בחקיקה, ככל שהיא תעבור, את הנושא הזה כתחום פעולה תחת הסעיף התקציבי של המשרד לביטחון פנים.
מירי פרנקל שור
¶
רק שנייה, מה שקורה היום, המשטרה, שב"ס, כבאות וכו' הם תחומי פעולה בתוך התקציב של המשרד לביטחון פנים בחוק תקציב שנתי.
מירי פרנקל שור
¶
אז את חושבת שיש לשנות את הסעיף ולשנות את המצב הקיים? כי מה שאני מבינה, את אומרת שהמצב הקיים הוא מצב נכון.
מירי שמואלי
¶
נכון, המצב הקיים כיום הוא מצב נכון, אני חושבת שיש אולי מקום לעגן אותו, זה מה שאפשר לעשות בתוך החקיקה.
מירי פרנקל שור
¶
אבל זה לא כל כך - - - מכיוון שאת לא יכולה לעגן רק את המשטרה כאשר מהסעיף התקציבי של המשרד לביטחון פנים יש לך יחידות נוספות, כי אז תישאל שאלה, מה לגבי תקציב הכבאות, מה לגבי תקציב הרשות להגנת עדים.
נאור שירי (יש עתיד)
¶
הבנתי. אני שואל, בתמונת ראי למה שאת אומרת, האם ניתן גם להוציא רק את תקציב מהמשטרה נגיד מהבט"פ?
מירי שמואלי
¶
אני לא כתבתי את ההצעה שעל השולחן, אני רק יכולה להתייחס למצב העובדתי הנוכחי, והוא אכן כפי שאת מציינת אותו, שבאופן שהתקציב מנוהל כרגע זה שיש סעיף תקציבי, תחת זה יש תחום פעולה, תחום פעולה של המשטרה, תחום פעולה של שב"ס, תחום פעולה של כבאות והצלה, ונכון להשאיר את המצב כפי שהוא.
אני כן יכולה לומר שבסופו של דבר מבחינתי כמשרד, כשאני מסתכלת על הסעיף הזה, או כמשרתת ציבור בתפקידי הנוכחי, הסיפא של הסעיף, כפי שהוא מנוסח כיום בהצעת החוק שמדברת על סמכויות השר בהקשר הזה בצורה ברורה, זה משהו שבטח אין בו בכדי להרע, אלא רק להיטיב. היום מצב העניינים הוא כזה שכן יש שיתוף פעולה, עבודה צמודה מול ראש אג"ת של משטרת ישראל, מפכ"ל המשטרה, השר. אני לא יודעת מה יהיה מצב העניינים בעוד זמן מה, או מה היה בעבר, שמעתי כל מיני דברים, ואני חושבת שיש בכך כדי כן לעגן את הדברים כמו שהם צריכים להיות, שהשר הוא זה שבסופו של יום מניח את התקציב על השולחן וזה מבחינתנו משהו מהותי וחשוב.
מירב בן ארי (יש עתיד)
¶
תמיד היית מקצוענית. התקציב של משרד הבט"פ מחולק לכבאות, כב"ה, שב"ס, משטרת ישראל. השאלה שלי, אם היום החלוקה של 15 מיליארד למשטרה, הרשות להגנת עדים וזה, זה מה שעושה השר, בכל מקרה הוא עושה את זה. הוא עושה את זה, נכון?
מירב בן ארי (יש עתיד)
¶
לא, זה חוק יסודות התקציב. זה מה ששאלתי. אני באמצע שאלה. אם גם ככה היום ה-19 מיליארד של משרד בט"פ מחולק לפי אותם האגפים, משטרה לצד אגף רישוי כלי עירייה, ההחלטה היא גם ככה של השר. איפה זה כתוב?
מירי פרנקל שור
¶
לכל משרד יש סעיף תקציבי, מתחת לסעיף התקציבי יש תחומי פעולה, במשרד לבטחון פנים יש לנו מספר תחומי פעולה שזה משטרת ישראל, כב"ה, שב"ס, הרשות להגנה על עדים וכו'. השר, ברגע שהתקציב תחת המשרד לביטחון פנים, הוא אחראי על התקציב.
מירב בן ארי (יש עתיד)
¶
לא, הוא לא רוצה בתוך המשטרה, הוא רוצה את המשטרה – הנה, תסתכל. למה צריך את הסעיף הזה? היא יכולה לענות מקצועית. מקצועית, לא פוליטית.
מירי שמואלי
¶
אני יכולה לענות מקצועית, גם לא משפטית. אני עונה רגע מקצועית, כמי שיושבת במשרד לביטחון הפנים ושומעת גם מה היה בעבר ומה קורה כיום. כיום באמת השר לביטחון הפנים בא, קובע מדיניות, בסופו של דבר מעל ל-80% מהתקציב של משטרת ישראל הוא תקציב קשיח, שכר, גמלאות, ובאמת הסוגיות המרכזיות הן סוגיות ההתעצמויות וההסטות. כפי שציין בבוקר מנכ"ל המשרד לביטחון הפנים, גם כשמדברים על הסטת כוח בסופו של דבר פקודות ארגוניות זה משהו שעובר אצלנו באשכול את"ב, נבחן מקצועית ומתגבשת המלצה לשר לצורך העניין. אני כן סבורה שבעולם - - -
היו"ר אופיר כץ
¶
לא, הוא גם אמר שאם נניח המפכ"ל רוצה להסיט תקציבים לפרויקטים אחרים זה משהו שאתם לא יכולים לראות, אלא רק בדיעבד, ולא יכולים לעצור את זה גם.
מירי פרנקל שור
¶
רק שנייה. בתוך תחום הפעולה שנקרא משטרת ישראל יש לנו אחת, שתיים, שלוש, ארבע, חמש, שש תכניות. למשל תכנית אחת היא קניות, ששם התקציב הוא 2.5 מיליארד ₪. המשמעות של הדבר, שבתוך התכנית הזאת, ב-2.5 מיליארד ₪, את לא יכולה לראות מה קורה.
מירב בן ארי (יש עתיד)
¶
בסדר, אבל אני גם אמורה לתת למפכ"ל עצמאות בתקציב קניות. יש תקציב קניות של - - -
מירי פרנקל שור
¶
מירב, תמיד קיים מתח, וזה אני יכולה להגיד לך מתקציב הביטחון, תמיד קיים מתח בין הפיקוח לבין הגמישות. אני שואלת כאן את השאלה, וזה מה שאמרתי בתחילת הדברים שלי בדיון, האם הבעיה היא בעיה התנהלותית. מכיוון שאם הבעיה היא התנהלותית יכול להיות שיש מקום ב-2.5 מיליארד שקלים לחלק לתכניות נוספות, לפלח אותן, וזה יהיה במתח שבין הגמישות לבין הפיקוח.
היו"ר אופיר כץ
¶
אז את רוצה שהמפכ"ל יוכל עם ה-2.5 מיליארד, שיכול להיות מצב שהשר אומר: אני רואה בעדיפות עכשיו לקנות - - -
היו"ר אופיר כץ
¶
אז תן לי משפט. יכול להיות מצב, ואני אומר לך שגם היו מצבים כאלה, שהשר מבקש להשתמש בתקציב מסוים לתכנית מסוימת, לפעולה מסוימת, לפעילות מסוימת, והמפכ"ל עם התקציב הזה, יש כסף, הוא רק עושה בזה משהו אחר והשר מבין את זה רק בדיעבד וכבר אין לו איך לתקן, ומה שאנחנו אומרים מדיניות השר זה פה הולך.
יואב סגלוביץ' (יש עתיד)
¶
חבר'ה, מדיניות השר, גם לשר הביטחון יש מדיניות. אני אספר לכם סיפור, יש פה חבר'ה שמכירים את תקציב הביטחון. שר לא אמור, לפחות להבנתי, בלי כל קשר להצעה הזאת בכלל, יש בסופו של דבר תפעול של המערכת, השר איננו מתפעל המערכת.
היו"ר אופיר כץ
¶
אני לא מדבר על תפעול, יואב. נגיד עכשיו השר אומר: אני רוצה להוסיף, אין שוטרים ברחובות, אני רוצה עוד 200 שוטרים שיפוזרו ברחבי העיר.
יואב סגלוביץ' (יש עתיד)
¶
השר בתקציב המדינה, 200 שוטרים זה תקציב שכר, זה סעיף נפרד ועושים את ההקצאות. דרך אגב, 1,100 שוטרים שהגיעו בהחלטת ממשלה, יודעים בכל מקום במשטרת ישראל איפה זה הולך, אבל זה לא הסיפור הזה.
יואב סגלוביץ' (יש עתיד)
¶
אתם מחפשים את המקרים, אני אספר לכם ממה אני כן דואג, שפתאום שר כלשהו ממקום אחר יקבל איזה שהיא החלטה שתבוא לו שבעצם, אתם יודעים מה? הנושא הזה של להב 443 לא בא לי טוב, הכרתי כאלה, דרך אגב, לא אלה, הרבה לא בא להם טוב, אני הייתי פה בוועדה, אתם יודעים לפני כמה שנים? הרבה שנים. היה שם – לא רוצה לחזור אחורה, לא רוצה לדבר על אנשים, דבר שנראה מוזר היום לדבר עליו הוא חוק מחקרי תקשורת. מי שזוכר, 2007.
יואב סגלוביץ' (יש עתיד)
¶
חוק מחקרי תקשורת שמאפשר נתוני תקשורת. הגענו לפה לוועדה - - - ששר לא בא לו באותה תקופה שלמשטרה תהיה את היכולת של נתוני תקשורת. רבותיי, אתם שוכחים שבסוף המשטרה צריכה לבצע את תפקידה לפי סעיף 3 בפקודת המשטרה לפני כל מדיניות השר ולפני כל דבר אחר ויש משמעות לקיומו של מפכ"ל. כבודה של מדיניות השר במקומה מונח, הוא לא מייתר דבר מאחריות שיש על מפכ"ל להפעיל את משטרת ישראל אל מול החוק.
מירב בן ארי (יש עתיד)
¶
זה בסדר, בשביל זה אנחנו חברי כנסת, בשביל זה אנחנו פה גם, אוקיי? כשעשינו את האיירסופט וכשעשינו את בלי צו חיפוש שהגיע רק לקריאה ראשונה, זה אגב הגיע מתוך מדיניות, לצורך העניין מתוך 'מסלול בטוח' והרצון של המשטרה.
יואב סגלוביץ' (יש עתיד)
¶
למרות שזה היה במדיניות השר, אבל הייתה מדיניות בכנסת להגיד לא על כל מה שהממשלה מביאה.
מירב בן ארי (יש עתיד)
¶
את חיפוש בלי צו חיפוש ואת האיירסופט לא הצלחנו להעביר בגלל המשילות שלנו, וזה הגיע מתוך הצורך של המשטרה. לכן אני כן חושבת, ופה אני מסיימת, שיש מקום שהמדיניות גוברת על המשטרה וזה החיים שלנו. זה מה שהיה לנו עם האיירסופט. באו לפה עם הרובים, כל השוטרים, והלכנו, והוועדה הלכה וראתה את הרובים ובסוף המדיניות שלנו, של הכנסת אגב, וזה לא אצל ה – לכן אני נותנת לך, אבל אני חושבת שהרבה פעמים המדיניות בסוף קובעת ולא המפכ"ל.
מירי שמואלי
¶
אני אשלים בקצרה ואני גם מתחברת לדברים שנאמרו כאן. מעבר לסעיפים ולתקציבים ובאמת מה שקורה שם, גם ציינה מירי את המשפך של קניות, ושם באמת קשה לנו לעקוב אחרי כל דבר וגם לא בטוח שאחרי כל דבר נכון לנו לעקוב, אבל כן יש מקומות שבהם, בטח כשמדיניות השר מדברת על תגבורים כאלה ואחרים או תכנית התעצמות, ואני לא אכנס פה לתכניות פרטניות, אז פה המקום שלנו כמשרד כן לבצע מעקבים יותר סדורים, יותר ברורים, גם על שיאים, גם על תקנים וגם על תקציבים. זה משהו שנמצא שם ביכולות שלנו, זה חלק ממה שאנחנו עושים, זה לא משהו שמעוגן בשום מקום בצורה מאוד חזקה. זו כרגע תמונת המצב ואם יש שאלות אני כאן.
היו"ר אופיר כץ
¶
היא מוגבלת מאוד כי זה שתי תוכנות, אם אפשר לקרוא לזה כך, שונות שלכם אין גישה אליהם ואתם יכולים לראות את הפעילות של הרכש למשל רק בדיעבד.
מירי שמואלי
¶
אם אנחנו מחליטים להיכנס ולבקר משהו מסוים אז אנחנו שם עם היד על הדופק, אבל יש דברים - - -
מירי שמואלי
¶
יש דברים שהם רק בדיעבד. אנחנו כן חשופים לתקנות של משטרת ישראל, כמו שהאוצר חשוף להן, אבל גם בפנים רמת הרזולוציות לא מאפשרת בקרה מאוד הדוקה. לצורך העניין תכנית חברה ערבית, שציין כאן יואב סגלוביץ' קודם לכן - - -
מירי שמואלי
¶
יש יכולת מוגבלת לבצע בקרה הדוקה על כל דבר. ברגע שיש מדיניות שר ברורה אז ברור שהבקרה מתנקזת אליה, אם זה באמצעות דוחות שאנחנו מבקשים ממשטרת ישראל, לאן התקנים הלכו, איפה הם נמצאים ברמת הפריסה, אם זה ברמת התקציבים, הרכש, לאן הוא בדיוק הלך. זה לא דברים שאנחנו מבקרים אותם באופן שוטף וקבוע.
מירי פרנקל שור
¶
אני אגיד לך מה ההבדל. ההבדל בין תקציב הביטחון לבין תקציב המשטרה, שראש אגף תקציבים של משרד הביטחון הוא אותו אדם שהוא היועץ הכספי לרמטכ"ל, זאת אומרת דווקא בתקציב הביטחון יש איזה ערבוב, זה אותו אדם. זאת אומרת ראש אגף תקציבים של משרד הביטחון הוא גם היועץ הכספי לרמטכ"ל, זה שונה מהמשרד לביטחון פנים שיש את ההפרדה בין המשרד לבין המשטרה, בין המשרד לבין שב"ס. עכשיו, לפי מה שאני מבינה את מה שאת אומרת, הבעיה היא בהתנהלות. לפי מה שאת אומרת, הבעיה היא בחלוקה יותר פרטנית לתכניות.
מירי שמואלי
¶
גם חלוקה מאוד פרטנית לתכניות בסופו של דבר לא תיתן מענה לכל מה שרוצים. אני גם לא חושבת שנכון לקיים את השיח הזה הספציפי לאיך כאן, אני כן סבורה ש - - -
מירי פרנקל שור
¶
אני אגיד לך מדוע חשוב להבין, משני נימוקים. אחת, השאלה אם צריך את סעיף 1 להצעת החוק, והשאלה אם כן צריך את הסעיף, אולי לא בנוסח הנוכחי, אולי הפרתון הוא אחר. אבל אני עדיין לא הבנתי מה הבעיה שאת רואה.
מירי שמואלי
¶
אני לא אמרתי שיש בעיה, לא אמרתי שאני רואה בעיה, הצגתי את תמונת ההתנהלות כיום, גם הצגתי שהמצב כיום, ברמה פרסונלית כרגע, מאוד מאוד טובה, הן מול מפכ"ל, שר, יכולת התנהלות, גם הציג את זה תומר היום בבוקר. אני לא בטוחה שנכון לבסס יחסים בין משרד לשר על התנהלות פרסונלית כזאת או אחרת, אני סבורה שאין בהצעה כרגע לעניין הנוסח התקציבי בכדי לפגום במצב כיום, אלא רק בכדי להיטיב במצבים שבהם הסיטואציות קצת יותר מורכבות. זו העמדה שלי.
אני לא רואה פה איזה שהיא בעיה היום מאוד חזקה, אני כן יכולה להגיד שבמקומות שבהם חשוב לי כמשרד, חשוב לשר כמשרד, לעשות בקרה על סעיפים מסוימים אנחנו נדאג שכל הכלים העומדים לרשותנו ובסופו של דבר כמשרד, כגוף שאמור לממש את מדיניות השר, אני חושבת שהיועצים המשפטיים פה ייתנו לנו אולי רעיונות לאיך לעשות את זה בצורה יותר טובה. אני כן חושבת שהמצב היום הוא יחסית טוב וזה לא פוגם בלעגן אותו.
נאור שירי (יש עתיד)
¶
הוא לא מצוין, אבל היא ניסתה להגיד את זה בכמה ורסיות שונות כדי לשים לזה שני קווים מתחת.
נאור שירי (יש עתיד)
¶
מח"ש זה עניין אחר, אל תערב. מח"ש זה מח"ש. אבל בין ראש את"ב לראש אג"ת זה דיון מקצועי, הוא לא קשור למפכ"ל ולשר.
היו"ר אופיר כץ
¶
חברים, הייעוץ המשפטי למשטרה, לא שמענו אותך. אלעזר כהנא, שלום. ישבת פה כל הדיון ואם יש לך משהו שאתה מעוניין להוסיף, בבקשה.
אלעזר כהנא
¶
אני אתחיל במה שהסתיים פה עכשיו, זה התקציב. אני התרשמתי, היו פה הרבה דוברים בנושא הזה, ראשי אג"ת לשעבר, מזבט"פ ומנכ"ל וכו', שלא ראיתי שיש איזה שהיא בעיה שמישהו הצביע עליה, גם דורות אחורה, אז אני לא בטוח שזה דבר שמחייב תיקון.
אני אומר כמה דברים, לא דווקא לפי הסדר. הראשון זה התאמה בין בעיה – היועצת המשפטית דיברה על בעיה ואיך לפתור אותה אז חקיקה באה לפתור איזה שהיא בעיה. צריך להגדיר את הבעיה ולראות איך פותרים אותה בחקיקה.
אלעזר כהנא
¶
זו הדרך שאנחנו כולנו למדנו, אנחנו באים לפה לכנסת, מבקשים חקיקה, אומרים לנו: מה הבעיה? תנו נתונים, תסבירו, תראו איפה הבעיה וניתן לזה פתרון. אז קודם כל צריך להגדיר את הבעיה. דיברו פה הרבה על משילות, במובן שיש פרעות, חוסר משילות בנגב או ב'שומר חומות'.
אלעזר כהנא
¶
אוקיי, אז למה יש חוסר משילות במקומות כאלה ואיך פותרים את זה? אז לנו, הארגון, אני חושב שהמפכ"ל אמר את זה היום, אנחנו חושבים שאנחנו יודעים איך פותרים את הבעיה הזאת, אבל החוק הזה לא פותר את הבעיה הזאת, הוא לא נותן מענה לשאלה. זאת אומרת אם יש בעיה שהמשטרה לא מצליחה לאכוף את החוק, נניח שזאת הבעיה, במקומות מסוימים, במצבים מסוימים, הוא מתקשר למוקד 100 ואף אחד לא עונה לו, איך זה יפתור את הבעיה?
אלעזר כהנא
¶
לא צריך, תודה. אז איך זה יפתור את הבעיה? אז השר הוא גם קובע מדיניות וזה גם כתוב בחוק, שהוא קובע מדיניות, אבל איך זה פותר את הבעיה? אנחנו, אמר המפכ"ל, יודעים לפתור את הבעיה, אנחנו חושבים שאנחנו יודעים, אנחנו אומרים את זה שנים.
אלעזר כהנא
¶
נכון, כי ביקשנו כוח אדם, תקציבים וסמכויות, ולא קיבלנו. זה הכול, ביקשנו כוח אדם, תקציבים וסמכויות.
היו"ר אופיר כץ
¶
גם את השכר של השוטרים, גם תקנים. מירב, עם כל הכבוד, בסדר, היית יו"ר ועדה, אני גם הייתי במשרד, אני גם הגעתי עם שר ב-2015 שהביא - - -
מירב בן ארי (יש עתיד)
¶
אבל אני לא דיברתי, נאור דיבר, אני רק אמרתי בשקט שזה לא. אבל נאור דיבר והוא לא היה יו"ר ועדת בט"פ, הוא היה במוניציפלי והוא ראה - - -
היו"ר אופיר כץ
¶
אז אני אענה לנאור. אני אגיד לך, אני באתי עם שר שהתנאי שלו לכניסה לממשלה להיות השר לביטחון פנים היה לקבל תקציבים לבנות תחנות משטרה ביישובים הערביים.
מירב בן ארי (יש עתיד)
¶
שנייה, הם ביקשו לדעתי את ה-555 של המפכ"ל, שכמה זה בערך? 5,000. אנחנו אישרנו רק 1,100 ורק לחברה הערבית.
משה סעדה (הליכוד)
¶
זה מה שהוא אומר, אומר היועץ המשפטי. זה מה שהוא אומר. מירב, את פופוליסטית, זה מה שאומר אלעזר כהנא.
היו"ר אופיר כץ
¶
מירב, אני גם הגבתי כשהוא היה באמצע הדברים ואולי זה לא בסדר. ניתן לו להשלים ונגיב. בבקשה.
אלעזר כהנא
¶
אז אני אומר ככה, גם כוח אדם, גם תקציבים, משאבים, כלים, וגם סמכויות. נכון שבשנים האחרונות, לאורך שנים, ניתנו תוספות, אבל אנחנו יודעים כמה שכר השוטרים המתחילים. אני יכול להגיד לכם אצלי, ייעוץ משפטי - - -
אלעזר כהנא
¶
אני לא רוצה להיכנס לפרטים, אנשים עוזבים כי אין להם איך להחזיק את הבית, אצלי בייעוץ המשפטי, וזה משפטנים.
אלעזר כהנא
¶
יש מחקר מאוד גדול במשטרה למה התפטרו הרבה אנשים יחסית במשטרה בשנה-שנתיים האחרונות. ההתפטרות הגדולה, זה לא רק מכה של המשטרה, מכירים את זה בכל העולם, אבל גם במשטרה עשינו מחקר מאוד מאוד מעמיק והנושא הזה של השכר הוא מאוד משמעותי בקרב המתפטרים. זה בעיקר צעירים, זה אנשים בחמש השנים הראשונות של השירות שלהם.
אז זה עניין של המשכורות, זה עניין של התקציבים. כמו שנאמר פה, מעט מאוד תקציבים להתעצמות יש למשטרה, התעצמות טכנולוגית, קודם כל אנחנו צריכים טכנולוגיה, איך נפענח, צריכים כלי עבודה, אני לא רוצה לתת פה - - -
אלעזר כהנא
¶
יש כל כך הרבה דברים, טכנולוגיות שמחכות וצריך לקנות אותן ופשוט אין משאבים. היכולת של המפכ"ל או בכלל של מישהו לשחק בהתעצמות היא כל כך קטנה כי השוטף הוא עצום, הוא לוקח כמעט את כל התקציב.
וסמכויות, אז הנה הוזכר פה עכשיו נושא החיפושים, מכל 'מסלול בטוח' אמרו: מה אתם צריכים? תגידו מה אתם צריכים וניתן לכם. וכתבנו וזה, בסוף הביאו חוק אחד שמדבר על סעיף אחד מתוך חוק החיפוש הגדול שמחכה כבר עשר שנים לחקיקה וגם אותו לא העבירו. אחד. סעיף מכבי אש, תיקון קטן, פחות ממה שנמצא בהצעת חוק חיפוש.
הצעת חוק חיפוש מחכה עשר שנים לחקיקה, עם כל הסמכויות בעולם הסייבר. גם כן, לא ביקשנו שם שום דבר בשמים, נקרא לזה, אני לא רוצה להיכנס פה לפרטים, אני מקווה שנצליח להגיע פה לוועדה. צילום, עץ הנץ. כמה שאנחנו מבקשים לחוקק את עין הנץ, זו בקשה שלנו לחוקק את זה, אנחנו רוצים להעביר חקיקה. זה מחכה עכשיו, מחכים, איך שתיכנס כנסת אנחנו רוצים להעביר את עין הנץ. סמכויות בתחום, אם אתה לא בעולם הסייבר אתה לא נמצא, אנחנו לא שם. אז סמכויות, אי אפשר לעשות בלי סמכויות.
אני אתן דוגמאות. נתתם דוגמה את הפרוטקשן. למה קשה מאוד להוכיח פרוטקשן? אם בא מישהו לקבלן ואומר לו: נכון שאתה צריך שמירה על העסק שלך? והוא מבין לבד שהוא צריך שמירה והוא נותן לו שמירה כדי שתהיה לו שמירה. יש פה פרוטקשן? אפשר להוכיח פרוטקשן?
מירב בן ארי (יש עתיד)
¶
אין עבירה כזאת בספר החוקים של פרוטקשן. יש סחיטה, אין פרוטקשן. זה ממש לא היינו הך.
אלעזר כהנא
¶
תנו לי שנייה אחת לסיים. אני רוצה לסגור את החלק הזה של האירוע, אני רק אומר, הצעת החוק הזאת, שיכול להיות שצריך לתקן, אני לא אומר שלא צריך לתקן, נדבר על זה תיכף, אבל היא לא נותנת מענה לשאלה שאנחנו מדברים עליה, יש בעיה במשילות ולא בהכרח זה הפתרון. יש מה לעשות, אנחנו חושבים שאנחנו יודעים מה אפשר לעשות ומה צריך לעשות.
דבר שני שאני רוצה להגיד זו סוגיית הדקלרציה, שגם המפכ"ל דיבר עליה ואמר אותה. אנחנו צריכים להבטיח שיש פה כוונה לשנות, אולי, אני לא בטוח אפילו, אפילו זה לא בטוח שיש כוונה לשנות את האיזונים הקיימים היום. גם כן זה לא הבנתי, אם החקיקה המתבקשת פה נועדה לעגן את המצב הקיים היום, כמו שאמר חבר הכנסת מציע, שזה פשוט קיים אבל זה לא מעוגן, זה לא כתוב, אז בואו נכתוב את זה. שזה דבר אחד, זה לוקחים את ועדת צדוק ומחוקקים אותה.
אלעזר כהנא
¶
אני לא יודע. אני מודה שאני קורא ואני לא יודע מה הכוונה. על פניו, מההצעה המוגשת כרגע, יש כוונה להסיט. בעיקר אני לוקח את סעיף 9, יש כוונה להפחית את סמכויות המפכ"ל ולהגדיל את סמכויות השר. שזה שינוי המצב הקיים.
היו"ר אופיר כץ
¶
סליחה רגע, אם אתה אומר שזה שינוי המצב הקיים, אני שמעתי פה הרבה דוברים שאמרו בעצם למה צריך את זה, הרי זה מה שקורה בפועל, מתבצעת המדיניות. עכשיו אתה אומר שלא, אנחנו משנים את המצב הקיים.
אלעזר כהנא
¶
אני אסביר עוד פעם מה אמרתי. אני אמרתי שאני קורא את ההצעה. לפני כן, אמרתי שבדיון פה אני שאלתי את עצמי ושמעתי ולא הצלחתי להבין האם הבקשה של חבר הכנסת המציע היא לעגן את המצב הקיים היום או שהוא אומר שהמצב הקיים היום לא טוב והוא רוצה להסיט את נקודת האיזון. אלה שתי אפשרויות מאוד מאוד שונות אחת מהשנייה. אני לא יודע, כשאני קורא את הנוסח המוצע נראה לי שהכוונה היא לשנות את נקודת האיזון, אבל מהמלל לא בטוח שזה מה ששמעתי, זה היה נשמע אוקיי, זה בסדר, זה קיים, אבל זה לא כתוב אז בואו נכתוב, שזה אומר לעגן את המצב הקיים. וזה מאוד מאוד חשוב, כי אם האמירה פה בוועדה שמעגנים רק את המצב הקיים וזה כמו ועדת צדוק והאיזונים קיימים, כל מה שצריך לכתוב את זה, זה משהו אחר לגמרי מאשר לשנות את נקודת האיזון.
אם רוצים לשנות את נקודת האיזון, שני דברים אני אגיד על זה. דבר ראשון, צריך לקחת בחשבון את מה שנאמר פה על הדקלרציה. המפכ"ל דיבר על זה. זאת אמירה מסוימת שהיא כבדת משקל מאוד במבנה של מה זה משטרה. אני תיכף אדבר קצת על משפט משווה, מעט אני אדבר על זה, אבל זה גם חשוב, כי משנים את נקודת האיזון ולאן אנחנו לוקחים אותה. והדבר השני, ואולי הכי חשוב מכל מה שיש לי להגיד, זה מה נקודת האיזון החדשה.
זאת אומרת אנחנו היום נמצאים כשאנחנו פחות או יותר יודעים איפה אנחנו עומדים, יש דיונים לכאן ולכאן, אז לכל שר ולכל מפכ"ל יש מקומות שמתווכחים אם צריך, הולכים ליועמ"שית אם צריך, מסתדרים ומגיעים להחלטות משותפות שעומדות בקריטריונים, אבל אנחנו יודעים פחות או יותר את המצב הקיים.
אלעזר כהנא
¶
אבל יום אחרי שהחקיקה הזאת תעבור, אם אנחנו לא נדע בדיוק בדיוק מה היא אומרת אנחנו רק נעצים את הבעיה, כי יום למחרת לא נדע מה ההסדר החדש. אנחנו יודעים מה ההסדר הישן, פחות או יותר, ומתווכחים.
אלעזר כהנא
¶
רגע. אבל יום אחרי שתעבור ההסדרה, אם לא נדע בדיוק מה היא אומרת, ולזה צריך ועדה ציבורית. אני אתן דוגמה. ועדת צדוק מנתחת את כל האירוע הזה, כותבת כותבת, מסבירה את כל האיזונים ואז כותבת הצעה ואז אנחנו יודעים מה אומרת ההצעה, מה נקודת האיזון שקבעה הוועדה בדוח ארוך, ארוך כמה שנים, והנה זה הביטוי שלה. אם אתה כותב ביטוי, אבל אתה לא יודע מה מאחוריו, מה נקודת ההסדרה החדשה? אני לא יודע.
אלעזר כהנא
¶
תענה לי אחר כך. כי כל מילה שתיכתב פה היא אחר כך בסיס לפרשנות. אם אנחנו לא נותנים לה את התוכן לפני כן - - -
אלעזר כהנא
¶
זה אתם, המחוקק, את התוכן הברור לפני כן עם הסדר מאוד מאוד מסודר, רעיוני, אנחנו יודעים מה הנקודה החדשה שנקבעה, אז למחרת האירוע, אמר את זה המפכ"ל, למחרת אני נכנס לחדר ושואל את עצמי מה נקבע פה ואז אני רץ לבית משפט, ליועמ"ש, אני לא יודע למי, לכנסת, מה כתוב פה. זאת אומרת ההסדרה חייבת להיות מאוד מאוד ברורה, אנחנו צריכים לדעת איך לעבוד. צריכים לעבוד עם זה.
אלעזר כהנא
¶
הדבר האחרון שאני אגיד, במשפט משווה צריך לומר, נאמרו פה דברים על משפט משווה, אני לא הספקתי לקרוא את חוות הדעת של קהלת, זה מעניין, אני אקרא את זה בלילה, אני מקווה, הסדר הוא הרבה יותר מאשר מה כתוב בחוק, הוא אקו סיסטם שלם, של חוקה, של פסיקה, של תורה שבעל פה, של נוהגים. למשל באוסטרליה ובאנגליה, השר יכול לתת את ההנחיות, אבל הוא חייב להניח את ההנחיות האלה על שולחן הפרלמנט. לדוגמה, סוג של שקיפות. יש המון המון איזונים בתוך כל מערכת כזאת.
אלעזר כהנא
¶
אני אקרא את זה, אני רק אתן דוגמה נוספת כמה זה משפיע. למשל במשטרה השר ממנה מדרגת סנ"צ ומעלה, זאת מעורבות מאוד מאוד מאוד מכריעה במינויים שלא קיימת בצבא, למשל.
אלעזר כהנא
¶
הוא מאשר כל מינוי ויש לו השפעה. זה בסדר, זה האיזון שקיים היום, אבל ברור שהכול מערכת איזונים שלמה שאנחנו חיים איתה הרבה מאוד שנים ואנחנו יודעים לעבוד איתה פחות או יותר. תמיד יש ויכוחים, אבל אם אנחנו מזיזים את זה, לאן אנחנו בדיוק מזיזים את זה? אנחנו צריכים להיות מאוד מאוד ברורים. לכן לכל מערכת יש אקו סיסטם.
ברשותך, אני אסיים בדבר אחד, באנקדוטה, אני חושב שהוא יותר מאנקדוטה, הוא מעניין. אני חשבתי מה אומר המשפט העברי על הסוגיה הזאת של מה זה משטרה, לאן היא שייכת. אני חושב שקצת מי שמכיר, יש לנו שופטים ושוטרים ויש לנו הלכות מלכים ומלחמותיהם, וזה ההבדל בין המשטרה לצבא, הצבא הוא כלי של המלך, הוא כלי של השלטון, של הריבון, הציווי להקים משטרה, וזה הלכה בתורה וברמב"ם ובהלכות סנהדרין, זה חלק מהמערכת המשפטית.
אלעזר כהנא
¶
זה תפיסת עולם. יש לזה המון ביטויים, יש הרבה מקורות שאומרים לכאן ולכאן, אבל בתפיסה המשטרה גם היום, אני חושב, פה נתפסת או היא חלק ממש משמעותי בתוך המערכת המשפטית. מה מעניין במשטרה שלנו? שאנחנו עושים הכול. יש משטרות בעולם, גם כשמשווים, שיש הבדלה בין הז'נדרמריה לחקירות ומודיעין, יש משטרות שונות, יש משטרות עירוניות, יש משטרת תנועה, יש משטרת ים, אצלנו יש משטרה אחת, מפכ"ל אחד שעושה את הכול, הכול הכול הכול, מה שאתה קובע אתה קובע את זה על הכול, גם על חלקים שהם לגמרי בעולם המשפטי, וזה נאמר פה, ובפרט בחברה כמו שלנו, קוטבית מאוד, עם צורך בארגון שהוא יוצא לשטח, מפגש שוטר-אזרח, איך האזרח מסתכל על השוטר ומה הוא רואה מאחוריו זה מאוד מאוד חשוב, בטח בחברה קוטבית, חברה שכל הקשיים שלה מתנפצים על השוטר. אז החשיבות גם לנראות היא מאוד מאוד חשובה ולכל איזון פה יש השלכה ביום יום.
כששוטרים ניגשו לאזרחים לתת להם דוח קורונה והטענות היו על הטיות כאלה ואחרות, אז השוטר מרגיש שהוא איבד את כוחו אפילו במובן התחושתי. השוטר צריך לבוא, הוא בא מאחוריו עם כוח של המדינה ואיך האזרח מסתכל על זה. וזה יום יום, השוטרים חיים את זה יום יום בלגשת לאזרח. לכן האיזון פה, א', צריך להיות מאוד מאוד ברור, ו-ב', עם לקחת את כל המשמעויות האלה, להכניס לתוכו את המשמעויות האלה. ואני חושב, זה מה שגם אמר המפכ"ל אמר, אנחנו אומרים שזה מסוג הסוגיות שמחייבות דיון ציבורי מאוד מאוד משמעותי.
אני אומר שוב פעם, יש הבדל בין לעגן את המצב הקיים ולהגיד אותו, זהו, אנחנו לא משנים כלום, רק אנחנו כותבים את זה, לבין אנחנו רוצים עכשיו לעשות הסדר חדש ושונה, עולם אחר.
מטי צרפתי הרכבי (יש עתיד)
¶
שלום, תודה, אדוני היושב ראש. אני רוצה אולי לשתף במחשבות. ברור, ומה ששמעתי, שהמשטרה חסרה בתקציבים. גם אם לאורך השנים נתנו יותר והחליטו - - -
מטי צרפתי הרכבי (יש עתיד)
¶
כן, היא חסרה בתקציבים ואם היו יותר תקציבים אני מניחה ששביעות הרצון - - -
מטי צרפתי הרכבי (יש עתיד)
¶
זה מצוין, אבל ברור שהמשטרה חסרה בתקציבים וזה חשוב, ואני מאחלת שהממשלה הבאה באמת תקצה יותר תקציבים, גם לכוח אדם, גם לתכניות מיוחדות, לציוד, לכל מה שצריך. וגם למדתי שבאופן כללי השר גם היום מתווה מדיניות, את מדיניות-העל, יחד עם זאת יש הבחנה או הפרדה, כמו שציין היועץ המשפטי של המשטרה, יש דיוק שהוא איזון בין המשטרה כגוף אכיפה או מה שזה לבין הממשלה והשר.
בעצם לאורך כל היום הובעה דאגה שחלק מהאיזון הזה יכול להזדעזע והובעה דאגה מפוליטיזציה של המשטרה. זה נאמר כאן יותר מפעם אחת, שבעצם סמכויות בלתי מוגבלות לשר, כתוב כאן מפורשות, כפיפות לעניין מדיניות בתחומי חקירות, טיפול בתיקים והעמדה לדין, והכול בהתאם להתוויית המדיניות ולעקרונות הכלליים של השר, אפילו לא ממשלה, מאוד מאוד חזק, ויש כאן דאגה שלא תהיה פוליטיזציה ויהיה איזה שהוא מדרון חלקלק שתהיה לו אסקלציה.
ואני שואלת ממה החיפזון, למה בכזאת מהירות? ימונה השר לביטחון הפנים, לביטחון לאומי, יגישו הצעה לתיקון פקודת המשטרה בנחת, לא בחיפזון, אולי כהצעת חוק ממשלתית, לא הצעה בפטור מהנחה, ואני מניחה שיש נקודות או סעיפים שאולי כן צריך לשנות את פקודת המשטרה, אבל החיפזון הזה מעלה חשש ודאגה וזה נשמע כאן לאורך כל היום, בעיקר מגופים מקצועיים. ניחא אופוזיציה קואליציה, ניחא פוליטיקאים, אבל זה עבר כחוט השני בין כל חוות הדעת המקצועיות וגם המשפטיות.
אז אני אומרת, מידת הזהירות היא עלינו כמחוקקים, ולכן אני קוראת לא לאשר עכשיו את החוק הזה, ימונה השר, תביא הממשלה הצעה שלא תהיה 'הצעת החוק של בן גביר', זה אפילו עושה זילות לרעיון, הצעה של הממשלה באופן מושכל, נלמד את הנושא ואני מניחה שיהיו נושאים שכן יהיה מקום לתקן. אבל ממה החיפזון? ולמה בדחיפות כזו? זאת השאלה שלי.
ואני גם רוצה לומר, כשבאתי לכאן הבוקר הייתה כאן הגב' נחמה תאנה, אני קוראת רגע לכל העניין של המדיניות, חייבים להחריג ולתת את החופש המוחלט בכל מה שקשור באלימות במשפחה, בהטרדות מיניות, בפדופיליה. הדברים האלה הם מאוד מאוד רגישים ואנחנו יודעים שלפעמים החקירות האלה הן גם עם איזה שהן אוריינטציות פוליטיות, אז אני קוראת למשנה זהירות בעולמות התוכן שבתחומים של האלימות המינית.
היו"ר אופיר כץ
¶
אוקיי. אז אני קורא לכל אותם ארגונים שלא הספיקו להגיע או שרוצים להגיע ועדיין לא היו פה היום, אז אני קורא לכם, אני מזמין אתכם להביע את דעתכם, עמדתכם, להירשם בהנהלת הוועדה וכמובן שכולם ידברו. אותו דבר חברי הכנסת שלנו שעדיין לא היו ורוצים להשמיע את עמדתם. העלו פה בשעה האחרונה נקודות חשובות, על האיזון ועוד דברים נוספים, על התקציב, אנחנו נמשיך מחר בבוקר בתשע יחד עם המציע כמובן. אני רק מעדכן שבסביבות שעה עשר אנחנו נצטרך ללכת להצבעות.
היו"ר אופיר כץ
¶
לאחר מכן אנחנו נשוב, אני לא יודע כמה זמן זה ייקח, זה תלוי בסדר הדוברים. היועצת המשפטית של הוועדה תעביר לנו, חברי הכנסת, וגם למשרדי הממשלה וכל הגורמים הרלוונטיים, הערות להצעת החוק.
נאור שירי (יש עתיד)
¶
אני חושב שאפשר ליישר קו בינינו בין כולנו ואנחנו מתחילים להבין שהחוק הזה לא במקומו, בטח לא בהליך שהוא מוצג.
נאור שירי (יש עתיד)
¶
זה בלי גזר, לא צריך להכות. ואני גם רוצה להגיד תודה רבה ללאה שהביאה לי מנה חמה.
מירב בן ארי (יש עתיד)
¶
אני גם שמחה שבפעם הראשונה שמישהו מתיישב על הכיסא הזה אחריי הוא מנהל דיון בצורה מקצועית, זה מה שרציתי לומר.
היו"ר אופיר כץ
¶
את מי אני צריך להוציא בשביל זה. הוד השרון אני מסודר דווקא, תומכים בי. אני נועל את הישיבה, נתראה מחר בתשע בבוקר. ערב טוב.
הישיבה ננעלה בשעה 20:00.