פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-וארבע
הכנסת
146
ועדת העבודה והרווחה
15/09/2022
מושב שני
פרוטוקול מס' 164
מישיבת ועדת העבודה והרווחה
יום חמישי, י"ט באלול התשפ"ב (15 בספטמבר 2022), שעה 9:45
ישיבת ועדה של הכנסת ה-24 מתאריך 15/09/2022
הצעת חוק שימוש בזרע של נפטר לשם הולדה, התשפ"ב–2022
פרוטוקול
סדר היום
1. הצעת חוק משפחות חיילים שנספו במערכה (תגמולים ושיקום) (תיקון - שימוש בזרע חייל שנספה), התשפ"א-2021, של ח"כ מאי גולן – בהכנה לקריאה ראשונה.
2. הצעת חוק משפחות חיילים שנספו במערכה (תגמולים ושיקום) (תיקון – שימוש בזרע חייל שנספה), התשפ"ב-2022, של חבר הכנסת צבי האוזר – בהכנה לקריאה ראשונה.
מוזמנים
¶
רועי נתנאל - רע"ן תוה"ד, משרד הביטחון - צה"ל
הדר מיכאלי - יועמ''ש חתומכ''א ונפגעים, משרד הביטחון - צה"ל
ערן יוסף - יועמ"ש, משרד הביטחון - צה"ל
לילך וגנר - ראש אשכול עונשין ופשיעה חמורה, משרד המשפטים
רון גור אריה - מתמחה, משרד המשפטים
שי סומך - עו"ד באשכול החברתי בייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
מוריה כהן בקשי - מחלקת יעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
מצדה מצלאוי דוד
משרד המשפטים
ד"ר יעקב שפירא - היחידה למשפט עברי, משרד המשפטים
יובל שראל גלילי - מתמחה בייעוץ וחקיקה ציבורי-חוקתי אשכול חברתי, משרד המשפטים
אנאל כהן - מתמחה באשכול החברתי בייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
אסף גרינבאום - משרד המשפטים
רקפת עצמון - מנהלת השירות למען הילד - אימוץ, מינהל שירותים אישי, משרד הרווחה והביטחון החברתי
ליאורה אברמוביץ - עו"ד, ממונה ייצוג חסויים, לשכה משפטית, משרד הרווחה והביטחון החברתי
טל פוקס - עו"ד, משרד הבריאות
שיר צדקה שאולוף - מעריכת טכנולוגיות רפואיות, משרד הבריאות
אתי סממה - ראש האגף למדיניות טכנולוגיות רפואיות, משרד הבריאות
עידית סילמן - חברת כנסת לשעבר
ד"ר איתי גת - מנהל בנק הזרע בית החולים אסף הרופא, מנהלי בנק הזרע
ברוך בן יגאל - אב שכול, נציגי משפחות שכולות
בתאל ויצמן - אחות שכולה, נציגי משפחות שכולות
ניצה שמואלי - אימא שכולה, אמו של בראל חדריה שמואלי הי"ד
רישום פרלמנטרי
¶
תמר פוליבוי;
אורי פנסירר;
שלומית כהן;
ירון קוונשטוק
1. הצעת חוק משפחות חיילים שנספו במערכה (תגמולים ושיקום) (תיקון - שימוש בזרע חייל שנספה), התשפ"א-2021, של ח"כ מאי גולן – בהכנה לקריאה ראשונה.
2. הצעת חוק משפחות חיילים שנספו במערכה (תגמולים ושיקום) (תיקון – שימוש בזרע חייל שנספה), התשפ"ב-2022, של חבר הכנסת צבי האוזר – בהכנה לקריאה ראשונה.
היו"ר אפרת רייטן מרום
¶
שלום, בוקר טוב לכולם, אנחנו פותחים את ישיבת ועדת העבודה והרווחה. היום ה-15 בספטמבר 22', י"ט באלול התשפ"ב, השעה היא 9:45. אנחנו ממשיכים להכין לקריאה ראשונה את הצעות החוק הפרטיות שמיזגנו: הצעת חוק משפחות חיילים שנספו במערכה – וכבר לא קוראים לה כך.
היו"ר אפרת רייטן מרום
¶
הצעת חוק משפחות חיילים שנספו במערכה (תגמולים ושיקום) (תיקון – שימוש בזרע חייל שנספה), של חברת הכנסת מאי גולן ושל חבר הכנסת צבי האוזר. אנחנו מכינים את זה, כאמור, לקריאה ראשונה. אתמול התקדמנו עד סעיף 24, אם אני לא טועה. אני רוצה שנשוב לסעיף 23 של העונשין, לפני שאנחנו ממשיכים הלאה, בעקבות ההערות של משרד המשפטים שהיו כאן.
הנוסח כולל נוסח מתוקן. נעה תקרא אותו, ואני מקווה שתצטרף אלינו נציגת משרד המשפטים ונשמע ממנה גם דברי הסבר.
נעה בן שבת
¶
התיקון בסעיף העונשין כרוך בתיקונים כמובן גם בנורמות. אנחנו מציעים שבסעיף 6א אנחנו נגיד:
"לא יעשה אדם שימוש בזרע של נפטר לשם הולדה, אלא באישור מנהל בנק הזרע ולפי הוראות חוק זה".
זה דבר שהיה בתוך התהליך, אבל לא מספיק נתנו את הדגש, ואחר כך בסעיף 7(א) אנחנו נגיד: בסעיף 7(ב) וגם 7(ג) ההנחיה לא תהיה "לא ייעשה שימוש", אלא – "לא יאשר שימוש בזרע... אלא בהתאם להנחיות", "לא יאשר מנהל בנק הזרע...טרם מלאו לו 17" ב-(ב), ו"לא יאשר מנהל בנק הזרע שימוש בזרעו של נפטר לשם הולדה על ידי יותר מאישה אחת" ב-(ג). אלה ההוראות שאנחנו נשנה את הנוסח.
בדומה לכך, בסעיף 3(ז) אולי אנחנו נזיז קצת את ההוראה הזאת אחר כך, אבל זה ברמת הנוסח. גם סעיף 3(ז) אנחנו אומרים:
"לא תבוצע נטילת זרע מנפטר לשימוש בו לשם הולדה אלא באישור מנהל בנק הזרע ולפי הוראות חוק זה", כי גם כל נטילה צריכה להיות באישור. בהתאם לכך וכמו שעשינו קודם, גם בסעיף (ב) אנחנו נגיד "לא יאשר מנהל בנק הזרע", וגם ב-(ה) "לא יאשר מנהל בנק הזרע נטילת", זאת אומרת ההוראות יהפכו להיות "לא יאשר". בהתאם לכך, אנחנו נתקן גם בהוראה הראשית.
נעה בן שבת
¶
"העושה אחד מאלה, דינו – מאסר שנה או קנס כאמור בסעיף 61(א)(4) לחוק העונשין, התשל"ז–1977". באחת ההערות אנחנו רוצים לבקש, שהוועדה תשוב ותדון במדרג הענישה, האם צריך מאסר שנה, מאסר אחר, מאסר בכלל. יכול להיות שיש הבחנה בין העבירות האמורות, אבל נתחיל כרגע במאסר שנה או קנס כאמור בסעיף 81(א)(4) לחוק העונשין:
נוטל זרע מנפטר ללא אישור מנהל בנק הזרע, בניגוד להוראות סעיף 3(ז);
עושה שימוש בזרע של נפטר, ללא אישור מנהל בנק הזרע, בניגוד להוראות סעיף 6(א);
עושה שימוש בזרע של נפטר, בנסיבות של סעיפים 8(ד) או (ה) או 9 ,ללא אישור בית המשפט".
אלה אותם מקרים שבהם נדרש אישור בית המשפט לשימוש.
נותן לבת זוג או לאם עתידית תמורה או מקבל מבת זוג או אם עתידית תמורה בעבור שימוש בזרע של נפטר לשם הולדה, בניגוד להוראות סעיף 18;
וכאן זה יהיה
¶
מתווך בין צדדים להסכם לשם עשיית שימוש בזרע של נפטר על ידי אם עתידית בתמורה – אני מקווה שקראתי את כל הדברים – בניגוד להוראות סעיף 19 – זאת העבירה הנוספת.
סעיף 19 – גם אותו צריך לתקן
¶
לא יתווך אדם בין צדדים להסכם לשימוש בזרע של נפטר על ידי אם עתידית, אם התיווך נעשה בתמורה כספית או בכל תמורה אחרת, או אם הובטחה בעבור השימוש בזרע תמורה כאמור, ולא יקבל אדם תמורה בעד תיווך בנסיבות אלה".
נעה בן שבת
¶
הערה נוספת שקיבלנו – אנחנו אומרים שהשימוש נעשה לפי הנחיות פרק ג' או לפי סעיף 8. השאלה היתה האם סעיף 20 שמאפשר הוצאה מישראל, האם הוא אישור של בית משפט לשימוש בזרע. אני חושבת שאנחנו שם ממוקדים בעניין של ההוצאה, אנחנו עדיין לא בשימוש, ולכן גם הפחתנו את רמת הבדיקות שאנחנו בודקים. אנחנו בסך הכול עושים בדיקה במדינת המוצא, בדיקה יחסית פשוטה, שאפשר לעשות שימוש בזרע לשם הולדה לפי רצונו, ולא נכנסנו לכל הבדיקות המעמיקות, כמו שאמרנו אם יש קשר גנטי או פיזיולוגי, הבדיקות המתקדמות יותר. אני חושבת שאולי אפשר להגיד שסעיף 20 לא נחשב שימוש בזרע, הוא הוצאה של הזרע ואנחנו שחררנו.
לילך וגנר
¶
היו לי שלוש הערות קטנות, שהבנתי שנעה התייחסה אליהן. בעיניי ההגדרה של "שימוש" היא הגדרה רחבה, והוצאה מגבולות ישראל היא כן סוג של שימוש, גם אם השימוש הזה לא נעשה לשם - - -
לילך וגנר
¶
בדיוק, מוציאים את הזרע מגבולות ישראל, לא לצורך בדיקות, או לצורך טיפול במחלות או לצורך מחקר, אלא לצורך הולדה, אז כן מתקיים המבחן המהותי. לכן בעיניי, אם אנחנו דורשים לדבר הזה אישור בית משפט, מי שעושה את זה בלי אישור בית משפט, זה נכנס לאיסור.
לילך וגנר
¶
ההערות המשמעותיות שלי היו שאם אנחנו חושבים שצריך לצורך גם נטילת הזרע וגם השימוש בו אישור של גורם מדינתי כלשהו, כל שאר התנאים צריכים להופיע בשיקול הדעת של גורם המדינה כשהוא נותן את האישור, למשל שלא יינתן זרע מקטין, או כל שאר הסייגים שאתם חשבתם שנכון מבחינה נורמטיבית להחיל על הסיטואציה הזו. האיסור הפלילי צריך להתמקד בפעולה ללא אישור, כמו שיש בחוקי רגולציה אחרים, שכמובן אני לא משווה את המטריה הזאת למטריה אחרת, אבל כמו שנעשה בחוקי רגולציה אחרים, כשעושים פעולה ללא היתר, ללא רישיון, ללא אישור. חשבתי שזה יותר נכון, במקום להתחיל להיכנס לכל התנאים הפרטניים, שאלה יהיו תנאים בהפעלת שיקול הדעת של הגורם המדינתי, והעבירות יתמקדו בפעולה ללא אישור. יש לנו שלושה סוגי אישורים: אישור של מנהל בנק הזרע לנטילת הזרע; אישור של מנהל בנק הזרע לשימוש בזרע; ואישור ושל בית משפט. לכן חשבתי להתמקד בעבירות הללו.
פרט לכך, יש עבירות של התמורה ושל התיווך, שתיקנו מעט את הניסוח, כדי שהוא יהיה תואם יותר לפגיעה בערך המוגן בהקשרים האלה ולחקיקה דומה, זה מבחינתי. ההערות שלי - -
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
לכאורה אנחנו כל הזמן מסתכלים על התמורה לבת הזוג, אבל אני כל הזמן גם חושב שבת זוג עם תמורה זאת אומרת, כל הזמן צריך את האיזון במערכת היחסים הזאת.
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
לא, הוא מנוסח כדו-, והשאלה היא אם כל חקיקה צריכה להסתכל על איזון המעמד בין האם להורים, או להקשר לתקלות בדרך.
נעה בן שבת
¶
אבל כיוון שאנחנו מדברים על תיווך לצדדים להסכם, מסמך הסכמות יש לנו רק לגבי אם עתידית, ולא לגבי בת הזוג, אז זה רק לגבי אם עתידית.
לילך וגנר
¶
כי מבחינתנו בשביל התיווך צריך שיהיו צדדים. גם כשהסתכלנו על חקיקה דומה, למשל על החוק של הביציות, שם מדובר בין תורמת לנתרמת; כאן הצדדים הם יותר מורכבים, זה מה שניסינו להגיד אתמול. יכולים להיות צדדים שונים להסכם הזה, אבל לא משנה, התיווך הוא בין צדדים אפשריים כלשהם להסכם פוטנציאלי כזה, ולכן התיווך הזה הוא אסור – בכסף כמובן, לא בדברים אחרים, בתמורה או בשווה כסף, והאיסור של התמורה יותר דומה לפונדקאות, לאיסורים בחוק הפונדקאות, שאנחנו לא רוצים שהדברים האלה ייעשו בתשלום, למי שמסוגל לקבל תשלום בעד הדבר הזה: זה יכול להיות האם המיועדת או בת הזוג, לפי מה שאני מבינה מבחינת החקיקה הזאת. יש עוד גורמים? כי אם יש עוד גורמים, גם אותם אפשר להכניס. אני מניחה שהתמורה לא תהיה להורים, נכון? כי ההורים הם אלה שמעוניינים בדבר הזה.
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
לכן אני אומר שאנחנו איננו מכירים את נפלאות נפש האדם, המניפולציות בהקשר הזה, אז אנחנו מנסים לסגור את זה. ברור לי שהדומיננטיות בסיכון היא תמורה לבת הזוג, אבל סעיף 18 שמגדיר איסור סחר, גם הוא צריך להיות הדדי, שלא יהיה מצב שמישהו ישלם להורים תמורת הזרע.
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
- - תמורה כספית או כל תמורה אחרת לבת זוג או לאם העתידית בעבור שימוש בזרע של נפטר לשם הולדה.
לילך וגנר
¶
ה"ייתן" זה רק לפונקציונרים האלה. אם חבר הכנסת האוזר סבור שיכולים להיות תרחישים שבהם התמורה תינתן להורים, אפשר להכניס את זה.
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
זה מה שאני אומר, הרי ממה נפשך. אני לא רוצה לייצר סחר בהקשר הזה. אנחנו עומדים על תום הלב כאן בהליך הזה, שהוא בבסיס האתיקה של האינטראקציה האנושית הזאת, ולכן – למרות שאני מניח הנחה מאוד קיצונית, אירוע מוזר, קיצוני, לא סביר, אבל עדיין החקיקה צריכה לכסות אותו, ויש חשיבות לכיסוי גם מבחינת הראייה האתית שלנו לסיטואציה הזאת. מכיוון שאנחנו אוסרים סחר, אנחנו עיוורים לנותן ולמקבל, אנחנו משווים בין שני הצדדים.
יעל סלנט
¶
בפלילי גם, אנחנו צריכים לתקן בסעיף 18 שזה לא יהיה גם להורה הנפטר, אבל גם בסעיף העבירה, מי שנותן לבת הזוג או לאם העתידית או להורה תמורה או מקבל מההורה תמורה, שתי התמורות.
נעה בן שבת
¶
לילך, בסעיף 6 אנחנו הוספנו "לא יעשה אדם שימוש...אלא באישור מנהל בנק הזרע", אבל אולי אנחנו צריכים להגיד שבנסיבות של אותם סעיפים שדרוש אישור בית משפט, גם בהתאם לאישור בית המשפט.
לילך וגנר
¶
אני חשבתי שאם כותבים בסעיף של אישור בית משפט, מבלי לגרוע מהוראות סעיף 6, זה מכסה לי את הסיטואציה הזאת, וברור שאם אני רוצה אישור בית משפט, צריך את אישור בית המשפט. לכן אני חשבתי שמבחינה לשונית ומבנה החוק זה מסתדר, אבל אפשר גם להתייעץ כמובן עם המומחים לניסוח.
היו"ר אפרת רייטן מרום
¶
אם כך, אנחנו מתקדמים. אתן רוצות שנחזור אחורנית לעוד כמה תיקונים או שאפשר להמשיך ל-24?
היו"ר אפרת רייטן מרום
¶
אני מבקשת לקרוא את כל הסעיף ואז נחזור לנקודה שהיינו בה אתמול ונשמע עוד הערות.
יעל סלנט
¶
"חוק שירות ביטחון" – חוק שירות ביטחון [נוסח משולב], התשמ"ו– -1986;
"חייל" – כהגדרתו בפסקה (1) להגדרה "חייל" שבחוק השיפוט הצבאי, התשט"ו–1955, וכן מי שמשרת לפי חוק שירות ביטחון ביחידות כאמור בסעיפים 24 עד 24ב לחוק האמור;
"חייל מילואים" – מי שנמנה עם מערך המילואים כאמור בסעיף 4 לחוק שירות המילואים, התשס"ח-2008;
"שירות סדיר" – כהגדרתו בחוק שירות ביטחון וכן שירות לפי סעיפים 24 עד 24ב לחוק האמור".
נעה בן שבת
¶
אם יש חיילים אחרים ביחידות אחרות לפי חוק שירות ביטחון, כשאנחנו אומרים "שירות סדיר" – "כהגדרתו בחוק שירות ביטחון" או "שירות בכוחות הסדירים של הצבא", האם החיילים האחרים שמשרתים ביחידות האחרות נחשבים כחלק מהכוחות הסדירים?
הדר מיכאלי
¶
הם נחשבים חלק מהכוחות הסדירים, כל חיילי השירות המוכר, כולל יחידות הסמך של משרד ראש הממשלה, משרד הביטחון וכו'.
ערן יוסף
¶
אפשר בהחלט להוסיף קד"צים, אני מציע להגדרה שמופיעה בחוק ומבחינה בין קד"צ שמתבצע בתוך צה"ל לקצ"ד נהיגה שהוא אחר, ולגביו הם לא חיילים.
ערן יוסף
¶
אמרנו שכל מה שנקרא שירות מוכר, סעיף 26 לחוק שירות ביטחון, הם חיילים לכל דבר וזה נכנס בהגדרה.
נעה בן שבת
¶
לא הפנינו לסעיף 26, כי הם נמצאים במסגרת חיילים בשירות סדיר, אבל אתה מפנה אותנו לחוק לעניין הקד"צ?
ערן יוסף
¶
לעניין ההגדרה של קד"צ, כי שם יש הגדרה שמבחינה בין הקד"צ במסגרות צה"ליות לקד"צ נהיגה, שהוא לא במסגרות צה"ליות.
הדר מיכאלי
¶
בעניין חיילי המילואים, צה"ל לא רואה הבחנה בין חייל סדיר לבין חייל מילואים, שנפטר במהלך שירותו הצבאי, אבל בגלל היעדר הסכמות שהיו לעניין התחולה, לנו כצה"ל חשוב כרגע – אנחנו שמים לרגע בצד את ההסדרה של משרתי המילואים – שתהיה אפשרות אחרי המימוש של חיילי הסדיר, לאפשר גם לחיילי המילואים לתת הנחיות בצה"ל במסגרת הצה"לית. בגלל המחלוקת לעניין התחולה וכו', אנחנו רוצים להשאיר כרגע איזשהו נוסח, שהוא נוסח שהסכמנו עם משרד הביטחון, משרד המשפטים, וככל שהבנתי שזה מקובל גם על יועמ"ש הוועדה אצלכם.
נעה בן שבת
¶
אנחנו נגיד ששר הביטחון, בהסכמת שר המשפטים – אני מבינה שאתם מבקשים שזה יהיה בהסכמתכם – רשאי לקבוע הוראות לעניין החלת ההסדר שלפי סעיפים (א) עד (ד) על חייל מילואים בשינויים שיקבע, זאת אומרת שאותו הסדר שקבענו פה של יידוע של החיילים, להציע להם - - -
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
לא הבנתי, אני עושה מילואים חד-יומי, בחד-יומי הזה אני נהרג, לפני המילואים החד-יומי תעדכנו אותי? לפני המילואים החד-יומי אני אמלא טופס?
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
חברים, אני מבקש לקבוע הסדרים בחקיקה, שהם מתכתבים עם מציאות החיים, והכנסת מעת לעת קובעת הסדרי חקיקה, שנכונים אולי במעבדה התיאורטית הזאת ואין להם שום קשר להסדרי חיים.
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
אתם כן סותרים את זה, כי ההוראות האלה בעיניי – אנחנו בתור מחוקק ראשי צריכים להתייחס אליהן ולא להשאיר את זה ככה באוויר, כי לא פעם חיילי מילואים נהרגים. אני טוען טענה מאוד פשוטה וקוהרנטית עם מהלך החיים – כל חייל מילואים לפני כן היה חייל, כל חייל מילא את הטופס אחרי שעבר הסבר ואחרי שנתן את דעתו, ונדמה לי שזאת סוג של אינטראקציה שמייצרת חוויה עם זיכרון, זאת אומרת: כששואלים אותך למי ציווית את רכושך, או האם אתה רוצה המשכיות, זה לא עוד פרט בירוקרטי ששאלו אותי בשרשרת חיול ואני לא זוכר אם צבע הקיטבג הוא אפור כהה או אפור בהיר.
היו"ר אפרת רייטן מרום
¶
אבל אולי הבחור היה בן 18 וגם לא נשוי, ואולי עכשיו הוא נשוי ויש לו חמישה ילדים.
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
אפשר להגיד בווטסאפ: לצבא יש את עמדתך, אם שינית – תעדכן, ואם לא – זאת עמדתך. ברירת המחדל שמה שהוא הצהיר, זה יהיה. אשר על כן, וזה הסיפור של אתמול, צה"ל חייב להמשיך ולשמור את המאגר עם התשובות של החיילים, בהינתן שהם נכנסים למילואים. לצה"ל תהיה בשליפה באותן 48 שעות את עמדת החייל, ויכול להיות שכל חייל מילואים שמקבל קריאה לחד-יומי או יותר, כל פעם צה"ל - -
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
אפשר אולי פעם בשנה או בווטסאפ להגיד. אני חושב לא חושב שצריך להזכיר, אני חושב שכמו שלחייל יש את שאר הבשר, אתם לא מחליפים את שאר הבשר כל שירות מילואים, נכון? אתם לא שואלים על שאר בשר כל שירות מילואים, למרות שהחייל גם יכול לשנות את דעתו בעניין הזה. כמו שהוא איננו משנה בעניין הזה ולא שואלים, אני בעד להשאיר. אפשר לקבוע נוהל שפעם בחמש שנים או פעם בשלוש שנים, שואלים אותו: האם אתה משנה? זה בסדר.
ערן יוסף
¶
אני חוזר על מה שאמרנו אתמול, אנחנו לא מוכנים שהמסמך שניתן בתחילת השירות הסדיר יישאר בצה"ל וישמש לדבר שקורה לאדם בכל חייו, זה לא נראה לנו סביר. אנחנו לא חושבים שזה נכון שמה שניתן בגיל 18 יהיה רלוונטי - - -
ערן יוסף
¶
אני צריך לבדוק איך בדיוק מתקנים את זה, לדעתי זה דבר שכן מתחדש מפעם לפעם. אנחנו מפרידים רגע בין סדיר לבין מילואים. מה שהיה בסדיר – היה ונגמר, בשירות המילואים ייקבעו כללים, אני לא קובע כרגע איך הם יהיו.
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
אני מבקש שתקבע עכשיו. אני חושב שההתחמקות שלכם משירות מילואים, אין לה היגיון, אין לה סבירות, ולעמדה הנחרצת שלך של לנתק – אין סבירות.
ערן יוסף
¶
הנושא של מילואים בכלל לא הופיע בהצעת החוק. אנחנו ביקשנו להוסיף אותם, כי אנחנו רוצים שגם נושא המילואים יוסדר; יחד עם זאת, אין בשלב הזה פירוט של ההסדרה מסוכם בינינו לבין משרד המשפטים איך בדיוק.
ערן יוסף
¶
זה מורכב, כיוון שברגע שמכניסים פרטים של חייל למאגר מילואים שנשאר מעבר לשנות הסדיר, יש משמעות למה קורה אתו באזרחות, ואנחנו עוד לא סגורים איך זה ייראה. לכן אנחנו מבקשים את האירוע הזה להשאיר לתקנות, להשאיר לשר הביטחון בתקנות אופציה לקבוע איך זה ייעשה, כל כמה זמן זה יתעדכן.
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
למה זה בעייתי? לא איך, לגבי הנקודה הזאת שאתה אומר שהיא בעייתית, אני טוען משהו אחר. אני טוען שבעמדה הזאת, אתם מכשילים מאות משפחות, אתם גורמים בעיות, אתם גורמים לפקקים בבתי המשפט, אתם גורמים לתסבוכת אדירה על עמדה שאין לה היגיון, אין לה הסבר, ואתם מתחמקים מנגיעה בעניין.
אני לא מבין, למה אדם שנתן את דעתו בגיל 18 והטופס נשאר עד גיל 21, הוא משרת שנתיים ושמונה חודשים, הוא נהרג בשנתיים ותשעה חודשים ופתאום אין לו עמדה ואני המשפחה צריך ללכת לבית משפט ולעשות את כל הבירוקרטיה. זו גזירה שהציבור לא עומד בה, זו עמדה פלגמטית של מערכת הביטחון, לא רציונלית, לא סבירה, אצבע בעיין לחקיקה הזאת. אין היגיון.
קודם כל, רוב המילואים בגילאים הצעירים, אנשים לא עושים מילואים בגיל 50 או בגיל 40, רוב המילואים הם מגיל 21 עד 25, 28, אלה בערך שנות המילואים. אדם נתן דעתו בגיל 18, זה תופס עד גיל 21, זה תופס באותה מידה עד גיל 23. כשאתה מאיין את האמירה שלו בגיל 18, וחלילה קורה המקרה, אתה גוזר על המשפחה עוול גדול, אתה הולך איתה אחורה.
היו"ר אפרת רייטן מרום
¶
צביקה, הטענה שלך נשמעה והיא ברורה. שוב, אם יש בידכם כרגע את הנוהל הזה של שאר בשר, שכן תופס למילואים וזה כן נשאר אצלכם במאגר המידע, אני לא מצליחה להבין למה זה כן וזה לא, ואני מבינה שפה אין לכם כרגע תשובה.
ערן יוסף
¶
לגופו של עניין, אני חושב – וזו עמדת מערכת הביטחון להבנתי – שאדם כן יכול לשנות את דעתו, וסביר שהוא ישנה את דעתו.
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
אבל יש פה אמירה פסאודו-משפטית שהיא איננה משפטית, לא יכולים להגיד כזה דבר. אני לא יכול שלא לזעוק אל מול העוול הזה.
היו"ר אפרת רייטן מרום
¶
אבל צעקת שלוש פעמים והעוול שאתה מציג הוא ברור, ומצד שני אני רוצה לשמוע גם את ההסבר של הצד השני, ולהבין שיש פה גם אולי עניין של טעם. אגב צביקה, אני כן נוטה לקבל את העמדה המציאותית שאדם משנה את דעתו, ואני כן רוצה למצוא כאן את המתווה, שבו אני לא משאירה את הדברים as is.
היו"ר אפרת רייטן מרום
¶
כן, אבל אתה יודע מה? השאלה שלך היא התשובה עצמה, כי אין לנו כאן שום נתון ושום מחקר שמוכיח אחרת.
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
אני מציע שתרימו טלפון לפרופ' כהנמן, זאת אמירה לא הגיונית על פי התנהלות בני אדם.
היו"ר אפרת רייטן מרום
¶
בסוף אין פה היגיון, יש פה בסך הכול שתי עמדות: את שלך, את שלהם, את שלי. יש פה כמה עמדות על השולחן, יש פה השקפות עולם ויש פה הנחות. אין פה נתונים, אין פה מחקרים, ולכן זה גם חשוב, כי גם דיברנו על זה בדיון הראשון שלנו, כשהעלינו את השאלה הראשונה, מה אותו אדם רצה, ואנחנו לא יודעים מה אנשים רצו, כי אין לנו אפילו מחקרים שמבססים את זה. יכול להיות שייערך מחקר, אולי אגב זה חשוב, לקראת הקריאה השנייה והשלישית, זה מה שצריך לעשות, בוא נעשה משאל, מחקר בקרב צעירים בני 18 שמתגייסים לצבא.
היו"ר אפרת רייטן מרום
¶
נכון, זו יכולה להיות גם שאלה נוספת במחקר. יש פה שתי שאלות: אחת, האם ההנחה היא שרוב מוחלט של אנשים בני 18 רוצים, והשאלה השנייה האם אחרי חמש, 10 שנים אנשים משנים את דעתם.
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
אנחנו לא מסדירים את רצונו של האדם, אנחנו מסירים את אותה אי ודאות לאותם מעטים שרוצים, אם אין אפשרות לדעת מה הם רצו. אנחנו את זה מסדירים, הרי מה ההנחיות שהיו עד היום? אדם שהתחתן, חזקה שרוצה. אדם שלא התחתן, חזקה שאיננו רוצה. אנחנו מסירים את אי הוודאות הזאת, ואנחנו אומרים דבר מאוד פשוט: גלה את דעתך. אנחנו מאפשרים לאנשים לגלות את דעתם, ומכיוון שהצבא מסכן את חיי האנשים, אנחנו מקרבים אותם לגילוי הדעת הזה, ואנחנו אדישים לחלוטין לתשובה שלהם. אני מניח שרוב האנשים לא רוצים, אבל אני לא דואג לאלה שלא רוצים, אני דואג לאותם 20% שכן רוצים, שבמצב החוקי הם לא יכולים, ובמצב החוקי אנחנו נמצאים בסיטואציה שבה משפחות עושות את הפרוצדורה ומתחילות דיון בבית משפט של 10 שנים. אנחנו מסירים על זה לחלוטין את העננה.
לכן העמדה שאפשר להזמין פה אנשים שמומחים בשינוי עמדות של בני אדם – אדם שנתן את דעתו, ולדעתי המיעוט יגיד: כן, רוצה אני; אותו אדם שאמר בגיל 18 רוצה אני, חזקה שירצה בגיל 22 ו-24. אדם שלא רצה, כנראה לא יישאר, ואין בעיה שיחליף ואין בעיה שאחר כך ילך לעורך דין או לשני עדים וגם ייתן את דעתו. אני רק אומר לכל אלה שאמרו כן ויהיו מיעוט, אנחנו לא נעשה עוולה ונגיד: אנחנו מוחקים את האמירה הזאת המפורשת שלך, אחרי שחשבת על זה, ואנחנו מתעלמים מזה כי אולי שינית את דעתך. אנחנו צריכים להניח הנחה, שמי שאמר כן, ירצה.
היו"ר אפרת רייטן מרום
¶
אני לא מניחה הנחות, אין לי את היכולת, אין לי את הסמכות ואין לי את האחריות להחליט עבור כל כך הרבה בני אדם, מה הם רוצים ומה הם לא רוצים.
היו"ר אפרת רייטן מרום
¶
לכן אני חושבת שברגע שהרוב המוחלט לא רוצה – אני חוזרת על הדברים שאתה אמרת – אולי 20% כן - - -
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
לצורך הדיון לחומרה, אני מניח שהרוב לא רוצים. חברים, אנחנו דואגים פה למיעוט, לאותם סתם 20% שרוצים. ברגע שהם רוצים בגיל 18, הם ירצו גם בגיל 28.
היו"ר אפרת רייטן מרום
¶
אי אפשר לדעת, אני חושבת שאפשר להמשיך בלופ הזה לנצח, אני חושבת שבעיקר אי אפשר לדעת, ובגלל שאי אפשר לדעת –כי יש עמדה לכאן ולכאן, ואין לנו שום בסיס אחר להיתלות בו או להסתמך עליו כדי לקבל פה החלטה נורמלית ומושכלת – צריך לפחות לנסות לבנות איזשהו מתווה שההסכמה שהם חתמו, הם יודעים שזה לשלוש, ארבע שנים, ובסוף השירות הם יכולים להגיד: אנחנו רוצים להאריך את זה או לא רוצים להאריך את זה, ואז זה יעבור למקום אחר. אבל היות וממילא אתה גם באת – ואני זוכרת שדיברנו על זה - - -
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
שכנעת אותי, אין לי בעיה שבסוף השירות הצבא יעשה את השאלון פעם נוספת, וזה מה שיישאר הן למילואים והן לאחר מכן חזקה לבית משפט שזה רצונו של אדם, זה הכול. בגיל 21 הוא יגיד את זה.
ערן יוסף
¶
אני רוצה לסיים את הדברים. אמרתי מה דעתי לגבי שינוי הדעה. אני חושב שזה מאוד לא סביר, שאנחנו נהפוך את החוק הזה לחוק שמחיל מאגר מידע בצה"ל על כל האוכלוסייה.
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
תעבירו את מאגר המידע הזה בגיל 21 שישתחרר למשרד המשפטים, משרד המשפטים ינהל את המאגר הזה, זאת תהיה חזקה להורים שנתן את דעתו, וזה ישמש את משרד הביטחון גם במילואים.
ערן יוסף
¶
אם היתה הסכמה של משרד כלשהו לנהל את המאגר הזה, כנראה שלא היינו נפגשים כאן, אבל זה לא המצב. לכן הוחלט שלגבי חיילים זה יתנהל במשרד הביטחון. מכאן ועד להחיל מאגר מידע בצה"ל על כל האזרחים, נראה לי לא סביר. לכן אמרנו לגבי הסדיר זה הסדיר, לגבי מילואים יהיה הסדר אחר.
היו"ר אפרת רייטן מרום
¶
נכון, אז אני מסכימה אתך מאוד, ואני חושבת שמכיוון שמדובר כאן בהסדרים חדשים מכוננים, שלא היה להם אח ורע לפני כן, צריך לעשות את הדברים בצורה מסודרת, ולכן צריך לעשות את זה מה שנקרא שלב שלב.
יצחק פינדרוס (דגל התורה)
¶
מכיוון שזאת חקיקה חדשה, מכניסים את זה גם בתקופה ובצורה כל כך מדורגת, בחקיקה ייכתב שתוך שנה או 18 חודש, משרד הביטחון יודיע לוועדת העבודה והרווחה מה הם ההסדרים שנקבעו.
היו"ר אפרת רייטן מרום
¶
אין בעיה, אפשר שהתקנות יאושרו. אז התקנות יוגשו תוך שנה ויאושרו על ידי הוועדה.
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
אפרת, אני רוצה להבין את עמדתך. האם את חיה בשלום עם מצב, שבו אדם בגיל 18, בעת גיוסו לצבא, אמר "רוצה אני", השתחרר בגיל 21, נהרג בגיל 21 וחודש, לא מילא שום טופס, משפחתו רוצה המשכיות, ההורים השכולים – הוא לא נהרג במסגרת צבא, אלא ההורים של הנפטר רוצים המשכיות, הוא דיבר איתם על זה כמובן, או שהם יודעים, ועל פי החקיקה החדשה הם לא יוכלו לתת המשכיות, כי אין אמירה מפורשת שלו. הוא לא מילא את הטופס בפני שני עדים, והטופס שהוא מילא בצבא התפוגג. האם זאת סיטואציה שאת חיה איתה בשלום?
היו"ר אפרת רייטן מרום
¶
לשאול את השאלה אם אני חיה בשלום עם אדם שנהרג ועם חוק ההמשכיות, בעיניי זה ניסוח רע מאוד, שלא קשור לחיים בשלום או לא לחיים בשלום.
היו"ר אפרת רייטן מרום
¶
לא, אנחנו לא עושים פה עוול, כיוון שאנחנו בונים כאן מנגנון, שבו אנחנו מתייחסים לנקודת הזמן שבו נשאלה דעתו. כשהוא היה בן 18, הוא החליט שהוא רוצה, הוא יודע שהאישור שלו, לפחות לפי מה שאנחנו בונים כאן, יחזיק מעמד לכל תקופת הסדיר שלו, ובסוף תקופת הסדיר, הוא יכול לבחור אם להמשיך את זה או לא. מה זה התפוגג או לא התפוגג?
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
אם את אומרת שבתום תקופת הסדיר זה יימשך, אני חי עם זה מצוין.
יש לי שאלה, אדם מילא בגיל 22 בפני שני עדים את אותו הטופס, האם זה תופס לגיל 32?
היו"ר אפרת רייטן מרום
¶
לגבי האיך, הרי כבר היתה לנו הגישה הדיגיטלית שהכנסנו, ולכן שני עדים או לא שני עדים, זה כאילו לא רלוונטי לשיח.
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
לא, זאת שאלה של הזמן. את אומרת שאדם משנה דעתו, אז אני שואל האם אדם שמילא טופס בגיל 22, אנחנו מניחים שהוא ישנה את דעתו בגיל 32?
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
את מסדירה היום בחקיקה שני מסלולים לאמוד את דעתו של אדם: מסלול אחד זה אותה פרוצדורה בצבא; מסלול שני – הרחבנו את החוק, זה לכל אחד. אדם בגיל 22 ממלא טופס, לא הגבלנו את משך חייו של הטופס הזה.
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
אבל אני מדבר עכשיו על ההתנהגות האנושית. אני כל הזמן אומר לכם, שאני מניח שאדם שמגלה את דעתו בגיל 18 – ואפשר לשאול אותו עוד פעם בגיל 21, אני שלם עם זה מלא מלא, מצוין לי, כי הצבא עושה את זה – ברגע שהוא גילה את דעתו בגיל 21, תנו לו ולמשפחה את הזכות להסתמך על אותו גילוי. אגב, אותו חייל יכול למלא בכלל טופס אזרחי, ואז אנחנו מניחים שזה לכל חייו, כל עוד הוא לא שינה. אני לא מבין למה אנחנו עושים הבחנה בין אותו אדם, שמילא טופס אזרחי, ואז הטופס הזה לכל חייו, לבין שהוא מילא טופס צבאי, ואז זה מתפוגג. זה חייב להיות אחיד.
היו"ר אפרת רייטן מרום
¶
משרד הביטחון מבקש לא להיות האחראי ששומר, אין לו בעיה שזה ימשיך להיות בתוקף. הוא מסיים את השירות שלו, הם בסך הכול אומרים: הוא כבר לא חייל סדיר, הוא לא נמצא יותר תחת אחריותנו, ולכן הטופס הזה לא צריך להיות אצלנו, למה שאנחנו נמשיך לנהל את זה?
נעה בן שבת
¶
אנחנו קבענו בסעיף (ה) – וקראנו את זה בדיון הקודם – שההנחיות יהיו תקפות רק בתקופת השירות ויישמרו רק עד תום התקופה, ושבסיום התקופה מוסרים לאדם הודעה.
נעה בן שבת
¶
אתם אומרים: בואו נוריד את זה, ונגיד שהתקנות תקפות לעד, והצבא גם שומר לעד, אחרת מה אנחנו עושים עם זה?
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
לעניין ניהול המאגר, יבוא משרד המשפטים ויבקש שזה ינוהל במשרד במשפטים, שהם לא יוסיפו על אותו מאגר צבאי, הם רק ישמרו את זה לצורך דיון בבית המשפט.
מוריה כהן בקשי
¶
אני מצטרפת לדברים של חברי. הנושא של חיילי המילואים, אנחנו לא אומרים לא ואנחנו לא אומרים כן באופן מוחלט, אבל זאת סוגיה יותר מורכבת, אי אפשר להגיד שהיא אותו דבר. המורכבות שלה קשורה בכמה דברים: היא קשורה בעובדה שאנחנו מדברים על גיל צעיר, כשבגיל הצעיר הזה לרוב – יש בודדים, אבל לרוב – יש לנו רווקים בתקופה הזאת. שינויי החיים, ההשפעה של המקום של ההורים בחיי האדם בגיל הצעיר שצמוד עדיין לגיל ה-17 - - -
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
לא הבנתי, הסקתם את זה בייעוץ וחקיקה? כל סיפור הגיל הצעיר, אני מתנגד לזה שאת בתור נציגת ייעוץ וחקיקה מציגה את זה. זאת אמירה מקצועית מתחום מדעי החברה ולא מדעי המשפט. זאת השאלה, אני רק טוען על חוסר השוויון בין אדם שמילא בגיל 20 טופס אזרחי לבין אדם שמילא טופס צבאי, כשהוא נהרג ובבית המשפט אחד יכול להציג טופס ואחד לא יוכל להציג טופס. זאת שאלה משפטית.
מוריה כהן בקשי
¶
מכיוון שבין התחומים שלי זה כשרות משפטית ואפוטרופסות, אני לא מעלה שום ספק בהסכמה מדעת של חייל, ושלא אובן לא נכון, הוא בן 18 והוא נותן את הסכמתו מדעת באופן מלא, ועדיין החיים משתנים ואנחנו מדברים פה בגיל צעיר ואנחנו צועדים אתו קדימה.
ההסדר הזה – ההסדר באוכלוסייה הכללית גם – יכול להיות שבשנייה, שלישית נכון שנחשוב על החלה שזה לא יהיה לנצח, ובכל זאת אנחנו נמצאים פה בטווח גילאים, שאנחנו פונים אל מישהו בגיל מאוד צעיר, מה שלא קיים באזרחות, ואנחנו ממשיכים אתו לאורך כל הדרך.
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
למה זה לא קיים באזרחות? אני יכול למלא טופס בגיל 18, או שאת מגבילה את זה לגיל 25 ומעלה?
מוריה כהן בקשי
¶
או שנכון לעצור עוד ועוד תחנות, ולכן היא בכל זאת יותר רלוונטית לחיילים בסדיר לעומת שאלת המילואים.
השאלה השנייה, ההשלכה של ההסדר הזה על האזרחי, שהיא מורכבת. אנחנו יושבים עם צה"ל ועם משרד הביטחון על הנושא הזה, בגלל שמצד אחד חשבנו שהחוק הזה – לא נכון בו ללכת על מאגר גדול ארצי. אנחנו הולכים פה עקב בצד אגודל, אנחנו מתחילים בצה"ל, עם הנימוקים שחבר הכנסת האזור אמר על הייחודיות של צה"ל בהקשר הזה; ומצד שני, דווקא לחיילי המילואים, ההשלכה על העולם האזרחי היא מאוד מאוד גדולה, ולכן זה מורכב.
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
אבל אני מבקש את תשובתך לעניין שאתם דואגים לו בכל הסדר חקיקתי ובכל אמירה חקיקתית, והוא עיקרון השוויון, שהוא אבן ראשה בשיטה הישראלית. אני מפנה את תשומת לבך לסיטואציה אבסורדית שההסדר עשוי ליצור, שבה אדם בגיל 18 ממלא טופס, ואז להורים יש את אותה עמדה, בהינתן שאין לו בת זוג, שמסדירה את אותה המשכיות, מה שהיום לא קיים; ומאידך במצב שאנחנו צועדים אליו, לפי הדברים שלך, אדם בגיל 18, באותו גיל, גילה דעתו בצבא, ובגיל 21 נהרג בתאונת דרכים, ואנחנו גוזרים חוסר שוויון על משפחתו, שאומרת: גילה דעתו באותו זמן כמו השני בדלת השנייה של בית המשפט, הם יקבלו המשכיות ואלה לא יקבלו המשכיות, למרות שאנחנו יודעים ששני הנפטרים גילו את דעתם באותו יום, באותו גיל, ודעתם זהה. אנחנו יוצרים במו ידינו הסדר לא שוויוני, ובנושאים האלה הסדר לא שוויוני הוא מאוד מאוד כואב, הוא מאוד מאוד עוקר את העין. אנחנו דואגים פה לכל ניואנס וניואנס, ויש פה פיל בעניין הזה, שאתם בתור ייעוץ וחקיקה הייתם צריכים להניף דגל אדום בוהק ואומרים: אנחנו צופים פני עתיד, שתבוא משפחה לבית משפט ותגיד: הרי לא יעלה על הדעת המחוקק האכזר הזה, שמנע ממני את ההמשכיות, בגלל שהוא פוגג את רצון בני, בגלל שהוא מילא אותו בצבא, ורצון הבן האחר שלא חלה עליו חובת גיוס ואמר את אותו דבר באותו גיל, היא כן תקפה. זאת סיטואציה שאי אפשר להתקדם איתה, ועל זה אתם צריכים להניף את הדגל.
מוריה כהן בקשי
¶
שאלת השוויון פה אגב, היא נורא מורכבת. מי קבוצת השווים? לאורך כל הדרך אני רואה את ההנהונים של נעה פה מי קבוצת השווים. אנחנו קבענו בהסדר המשכיות לדבר הזה, רק בדרך אחרת.
מוריה כהן בקשי
¶
ואמרנו שלחיילי המילואים אנחנו לא אומרים בחוץ, אנחנו רק אומרים שאנחנו רוצים לדון בהם, זה הכול. אני לא אמרתי בחוץ, שיהיה ברור.
היו"ר אפרת רייטן מרום
¶
אני רוצה להתקדם. כפי שהצעת החוק כרגע מנוסחת, היא מנוסחת שהוא נתן את דעתו בגיל 18, ואז כשהוא מסיים את הסדיר, הוא יכול להמשיך את זה, יש לו כאן הוראה בחוק, הוא יכול לתת הוראה שזה ימשיך, ולכן יש שוויון.
היו"ר אפרת רייטן מרום
¶
תיכף נקריא לך, ומעבר לכך לגבי המילואים, אני חושבת שזה כן דיון מורכב, ואני לא רוצה על רגל אחת לעשות פה דברים. היות ואנחנו מדברים פה רק על קריאה ראשונה ויהיה עוד מספיק זמן לקיים פה דיונים לקריאה שנייה ושלישית, אני חושבת שמה שכתוב כאן כרגע הוא נכון.
יעל סלנט
¶
אני אומרים שההנחיות שנתן חייל בדרך כאמור בסעיף (ד), יהיו תקפות בתקופת שירות הסדיר שלו ויישמרו על ידי הצבא רק עד תום תקופת השירות הסדיר. צבא ההגנה לישראל ימסור לחייל בתום השירות הסדיר הודעה לעניין תום תוקף ההנחיות שמסר החייל ועל הדרכים למתן הנחיות לפי סעיפים 4 ו-5 – כלומר, ההנחיות שהוא נתן לצה"ל ייגמרו, הם מיידעים אותו שהוא יכול למסור הנחיות בדרך האזרחית לפי סעיפים 4 ו-5.
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
זה לא מה שיושבת הראש אמרה. אני אומר שלא נשלח את החייל לעורך הדין. אם הוא רוצה להמשיך, שיתנו לו הנחיות אם הוא רוצה להמשיך את ההנחיה, שהוא גילה את דעתו.
היו"ר אפרת רייטן מרום
¶
אבל לאן? הוא כבר לא נמצא בצבא. הם מעבירים לו ואומרים לו: זה כבר לא אצלנו, אנחנו גמרנו עם זה, יש לך כאן את האופציה, אנחנו אומרים לך שאתה יכול עכשיו ללכת באזרחי - -
יצחק פינדרוס (דגל התורה)
¶
אתה אומר שיש פיל, אבל הפיל הוא בסך הכול דבר אחד, הצבא אומר: אני לא מוכן להחזיק את המאגר, משרד המשפטים אומר: גם אני לא מוכן. אבל אומר הצבא כוכבית: במסגרת שירות המילואים, יכול להיות שאני אצטרך למצוא פתרון, אז הוא אומר: תן לי את הזמן לבדוק מה אני יכול לעשות.
היו"ר אפרת רייטן מרום
¶
אבל גם אזרחים רגילים לא מעבירים למשרד המשפטים, אז למה זה ההבדל? עכשיו אין פה שוויוניות. למה שאותו חייל דאז יעביר למשרד המשפטים?
מוריה כהן בקשי
¶
אבל מאגר אזרחים זאת הסדרה יותר משמעותית, שיש בה עוד צעד, ואנחנו חשבנו שצריך לעשות את הדברים לאט לאט – וזה דבר היה ביסוד ההצעה. יכול להיות שעוד 10 שנים ניפגש ונהיה שם, אנחנו רוצים לעשות את הדברים עקב בצד אגודל, ולא חשבנו שצריך למסד היום באופן כל כך משמעותי את הדבר הזה. בסך הכול אנחנו מבקשים קצת זמן, שלא יובן שאנחנו נגד. היו פה שאלות איך לטוות את הדברים האלה, לא יכולנו מאתמול להיום.
היו"ר אפרת רייטן מרום
¶
די, אני לא מתעכבת על זה יותר, אני לא מתעסקת עם זה. די מוריה, זה ברור לגמרי. אני מבינה את החשש שלך צביקה, אבל אנחנו בקריאה ראשונה. שמת את הדברים על השולחן, יש פה הרבה מאוד סימני שאלה, אני מקווה שיעשו פה את העבודה.
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
זאת אומרת המשפחה לא תוכל לבוא לבית משפט ולהגיד: הוא אמר בצבא, כי לא יהיה לזה תוקף, כי לא יידעו את זה, כי הצבא ימחק את זה.
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
הצבא אומר לי: תן לי להתקין לעניין חיילי מילואים. אני לא מדבר על חיילי מילואים, אני מדבר אתך על אותו דיון בבית משפט שיבואו נציגי הפרקליטות ויגידו: מצטערים, זה שהוא אמר בצבא, זה לא תופס.
היו"ר אפרת רייטן מרום
¶
אני חושבת שההסדר שכרגע מוצע כאן, נותן פתרון גם למאגר של הצבא ולאחריות שלו, ונותן לאותו אדם את הזכות ואת היכולת לשמור ולתת את הציווי שלו. נגמר השירות הסדיר, בזה מעבירים אליו חזרה את האחריות, והוא הופך להיות אזרח מן המניין.
היו"ר אפרת רייטן מרום
¶
אנחנו שולחים לעורך דין כל אדם, גם אותו, והוא הופך להיות אזרח כמו האזרחים האחרים, ולכן כן הוא אזרח. אותו אזרח שרוצה ומעוניין להמשיך, עליו האחריות לעשות את זה, מה קרה? הכול בסדר, נתקדם.
נעה בן שבת
¶
נקבע בסעיף (ו) ששר הביטחון, בהסכמת שר המשפטים, יקבע באישור ועדת העבודה והרווחה הוראות לעניין החלת ההסדר לפי סעיפים (א), (ב) ו-(ד) על חייל מילואים בשינויים שיקבע - - -
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
האם הטופס שהוא מילא יעבור אליו בתור אזרח? האם הוא יכול לבקש את זה, שלא יצטרך ללכת לעורך דין? שהוא יגיד: אני רוצה, ואז זה יהיה אותו מסמך שתוכל המשפחה להציג. אין לי בעיה שהוא ינהל את המאגר של עצמו.
מוריה כהן בקשי
¶
זאת גם אופציה, אבל יותר נכון שיחדש את המסמך הזה. לצד זה, השאלה של תוקף, האם צריך לעשות תחנות באמצע, היא נכונה, גם על החייל וגם על האזרח.
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
אדם בגיל 21 שאומרים לו: אתה עכשיו אזרח, זה לא ברשותנו, אתה רוצה להמשיך או לא? אנחנו שולחים לך טופס, שהוא יהיה העדות החזקה על עמדתך, אחרי שקיבלת תדריך. אני לא רוצה לשלוח אדם לעורך דין.
ערן יוסף
¶
זה לא טופס שאפשר להדפיס, יש פה מסמך דיגיטלי שנמצא במערכת. הוא לא עונה לדרישות החוק לעניין הטופס של משרד המשפטים.
שי סומך
¶
זה שונה. ערן, זה בעצם חידוש, הוא כבר הביע את דעתו שהוא רוצה בחיול, ועכשיו הוא חותם על טופס חדש, שלא יישמר אצלכם במערכת. הוא יוכל להדפיס אותו, לשלוח למייל שלו, והוא לא יישמר אצלכם במערכת. אתם תעשו מערכת קצת אחרת, שהיא לא חלק מהאזור האישי שלו בחיול, והטופס הזה יישלח אליו למייל שלו, הוא לא יישמר אצלכם, אתם גם לא יודעים מה הוא רשם שם.
שי סומך
¶
אבל זה חידוש, זה לא מראש, זה חידוש של חייל שכבר הביע את דעתו והוא רק אמר: ההסכמה שהיתה לפני כן, ממשיכה.
מוריה כהן בקשי
¶
צריך להסדיר את זה בצורה שתהיה הסכמה מדעת, אבל הרעיון שלא חייבים ללכת לעורך דין – אפשר לחשוב על איזשהו מתווה. אני לא יכולה להגיד עכשיו.
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
הרי אתם תעשו את מה שנעשה ועושה פער בין אוכלוסייה עשירה לאוכלוסייה ענייה לגבי הנחיות של אנשים לפני מותם. הרי היום אתה הולך לעורך דין, אתה משלם 5,000 שקל, אתה ממלא טפסים, ורק עשירים נכנסים לגדר הזה. אתם מבינים היום את הטעות הזאת, אז אל תעשו את זה עכשיו. הצבא וישאל אותי בגיל 21: אם אתה מחדש ורוצה, זאת תהיה הסמכה ואני לא אלך לעורך דין.
שי סומך
¶
זה יהיה טופס בתוך המערכת הצבאית, אבל הוא לא חלק מהאזור האישי, זה לא יישמר שם, הם גם לא יידעו מה הוא כתב שם. זה טופס שיישלח למייל שלו ואולי למיילים של ההורים שלו ושל מי שהוא רוצה והוא יוכל להדפיס אותו.
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
לקריאה ראשונה אני מבקש לבחון את הטופס הזה עד היום. אני מבקש להכניס את זה לחקיקה.
ערן יוסף
¶
מה שאתם אומרים זה לתת מעמד לאותו טופס צבאי גם באזרחות. זה אומר שעכשיו אנחנו נייצר במסגרת ההגדרות של סעיף 2, טופס כדין מה שמולא בצבא. אני חושב שזה מצריך בדיקה יותר מעמיקה, זה לא מהרגע להרגע.
שי סומך
¶
אם זה ייכנס, שירד העניין שמקסימום תוך שנה צריכות להיות תקנות לגבי המילואים, כי זה הסדר מאוד מורכב לגבי המילואים. תורידו את העניין שתוך שנה צריך להתקין את התקנות.
מוריה כהן בקשי
¶
אנחנו לא בשלים כרגע, אנחנו רוצים לבדוק את זה. זה כיוון אפשרי, אבל אנחנו לא בדקה יכולים עכשיו להגיד כן.
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
לא, אני מבקש הפוך, להכניס את זה, ואם תגלו בעיה – מה שאני מניח שלא תגלו בעיה בניסוח הטופס – תסירו את זה בקריאה השנייה, אני אומר את זה כאן לפרוטוקול.
נעה בן שבת
¶
אתה ביקשת שהתקנות שהתחלתי לקרוא – אמרתי ששר הביטחון יהיה רשאי לקבוע הוראות, אולי צריך אישור ועדה, אם אתם רוצים להיות מעורבים - - -
היו"ר אפרת רייטן מרום
¶
הנושא הזה כל כך מורכב. רבותי, אני מבקשת שנייה להתאפק וגם לסייע ליועצת המשפטית להבין את מהות העניין.
נעה בן שבת
¶
"שר הביטחון, בהסכמת שר המשפטים – אנחנו מורידים את אישור הוועדה, כי אלה תקנות רשות – רשאי לקבוע הוראות - - -
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
למה לא צריך מילואים? אני בכל זאת חושב שהחיסכון הזה במילואים הוא לא לבן על לבן, הוא לא אותו דבר. המהות במילואים, שחייל שנהרג במילואים, הצבא יודע לפנות אקטיבית למשפחה. במקרה שלנו, שהחייל מקבל טופס והצבא מתעקש לא לנהל את המאגר – ואני מכבד את בקשתו, למרות שאני לא מבין – מאוד יכול להיות שהמשפחה לא יודעת איפה הטופס, לא היתה מודעת לטופס, ולא תגלה באיזה מגירה שמו את הטופס.
לכן אני חושב שצריך שהסדר מילואים יהיה. אני חושב ששנה להסדר המילואים זה סביר ביותר. אני חושב שצריך שהמדינה תתחיל לעבוד בנושאים האלה בסטנדרט זמן התואם את סטנדרט הזמנים בחברה האזרחית, ואני מציע שבמילואים כן יתנו פה תקנות, כן יוגשו לוועדה תוך שנה, ושהטופס יהיה טופס.
שי סומך
¶
הבקשה היא שאם בסופו של דבר יהיה ההסדר שהוועדה מציעה – ואנחנו צריכים לבדוק אותו – שתהיה אפשרות להתקין תקנות לגבי המילואים, אבל שהן לא יהיו תקנות חובה, כי יש כאן תחליפיות.
שי סומך
¶
זה מאוד מאוד מורכב, אנחנו חוזרים למעגל האזרחי. ההצעה שעכשיו דיברנו עליה היא בלי מאגר אזרחי, יש סתירה – אז שתהיה אפשרות לעשות את זה, אבל לא בתקנות.
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
ואז מה? יש אזרחים, שזה הצורך האזרחי, זה האינטרס הציבורי. אני לא מבין מה העיקרון של המערכת הזאת, להימנע מניהול מאגר ולפגוע אגב כך באינטרס אנושי אזרחי. אני לא מבין, מאגר של חיילי מילואים שממילא קיים, ממילא מנהלים את האנשים האלה, ממילא קוראים להם למילואים ועושים 1,001 דברים, משלמים להם משכורות, משלמים להם דברים, נותנים להם תלושי נסיעה, 1,001 דברים לאנשים האלה, ורק את הסיפור הזה שהוא כל כך הומניטרי, אתם מסרבים איכשהו לנהל מאגר.
בסוף אל תשכח, משרד המשפטים, משרד הביטחון משרתים את האזרחים, לא האזרחים מקילים עליכם ומאפשרים לכם להימנע מניהול מאגר. העמדה הזאת, שהם לא יכולים לנהל מאגר, לא מקובלת עלי; אלא אם כן יעלה כאן משהו, שאני אשתכנע שהאינטרס הציבורי מצדיק את זה שלא יהיה מאגר. אבל יש פה מאגר, יש פה חיילי מילואים, זה לא אותו דבר. אנחנו חוסכים לאנשים בטופס לשלם 5,000 לעורך דין. הכנסת הזאת עשתה את הטעות הזאת – איך נקראות ההוראות לפני המוות?
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
אתם מבינים שעשיתם עיוות, אנחנו נמנעים מהעיוות שכל המערכת יודעת עליו ומנסה עכשיו לתקן את זה. היום משלמים 5,000 שקל כדי לעשות את הטופסולוגיה הזאת, זה דבר אחד וזה דבר שני, תסביר לי למה יש בעיה עם המאגר הזה.
שי סומך
¶
מעבר לעניין העקרוני, זה גם עניין שאתה דיברת עליו, שאתה לא רוצה מאגר אזרחי, כשדיברנו על החלה על צה"ל או על האזרחים.
היו"ר אפרת רייטן מרום
¶
בסוף אנחנו מתמקדים בשאלה, האם זה חובה או לא חובה, בזה מתמצה הדיון שלנו. האם זה חובה או לא חובה? אנחנו נחשוב על זה עד סוף הדיון לגבי מעמדו של הטופס שהוא חתם עליו בצבא ולגבי המילואים.
נעה בן שבת
¶
זה שונה קצת: שר הביטחון, בהסכמת שר המשפטים ובאישור הוועדה – אני לא יודעת אם הוא יקבע או רשאי לקבוע - -
נעה בן שבת
¶
- - בעניין החלת ההסדר לפני סעיפים (א), (ב) ו-(ד) על חייל מילואים בשינויים שיקבע; תקנות לפי סעיף קטן זה – זה אם זה חובה – יובאו לאישור הוועדה תוך שנה מיום תחילתו של חוק זה. זאת השאלה, אם זאת תהיה רשות או חובה.
נעה בן שבת
¶
אם אני מבינה נכון את מה שמוצע פה, ללכת לסעיף (ה), שאומר: הנחיות שנתן חייל בדרך כאמור בסעיף קטן (ד), יישמרו על ידי צבא ההגנה לישראל בדרך המבטיחה ככל הניתן את פרטיות ההנחיות ויהיו זמינות לעיון, במקרה שהדבר נדרש לפי הוראות חוק זה. אבל הן יישמרו על ידי צבא ההגנה לישראל רק עד תום תקופת השירות הסדיר.
צבא הגנה לישראל ימסור לחייל בתום שירותו הסדיר עותק של ההנחיות, והן יעמדו בתוקפן כל עוד החייל לא מסר לו הנחיה אחרת – זה אם אני מבינה נכון.
מוריה כהן בקשי
¶
אני רוצה להציע משהו אחר, אם אפשר. אנחנו קבענו שיש דרכים לעשות את ההנחיות האלה, השארנו סעיף של תקנות בדרך נוספת. דיברנו על התצלום והדברים - -
מוריה כהן בקשי
¶
יכול להיות שאפשר לכתוב בדרך נוספת: בין לעניין חיילי צה"ל ובין לעניין כלל האזרחים, ואז אנחנו בתוך הדבר הזה, ככל שנחשוב על איזשהו טופס שמקל - - -
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
לא, אני מבקש שחייל שנתן את דעתו ובסיום שירותו לא שינה את עמדתו, לאפשר לו - - -
היו"ר אפרת רייטן מרום
¶
כן, היא רק מדברת על הטופס, הם יחד ימצאו את הפתרון איך הוא נראה כדי שאותו טופס יחזיק מעמד.
מוריה כהן בקשי
¶
אפשר גם לחשוב על השאלה של תוקף של הנחיות שאדם נתן, בין בצה"ל ובין אם לאו, שתידון בשנייה ושלישית, כי אני מרגישה שזאת סוגיה מאוד מאוד כבדה. אנחנו הלכנו על קו אחד, עכשיו הולכים לקו השני, שזה לנצח.
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
לא היה לזה תוקף. אם זה כל כך ליבתי – הרי זה לא עלה בהצעת חוק, איך זה פתאום נהיה ליבתי?
היו"ר אפרת רייטן מרום
¶
הנקודה של התוקף, כזכור לי לא עלתה באף נוסח כאן. אותו אדם, גם אזרח שאנחנו הרחבנו לגביו - - -
היו"ר אפרת רייטן מרום
¶
אזרחי זה לחמש שנים, זה ל-10 שנים – הוא לא נותן שם הוראה שהיא תקפה עד יום מסוים, לכן בואי לא ניכנס לזה. צודקת, כמו שאמרנו, יש פה הרבה מאוד דיונים שצריך להעמיק בהם, ולכן נעמיק בהם בהמשך.
ערן יוסף
¶
נעה, אני מבקש שהניסוח יהיה שדין אותו מסמך שנותר אחרי השירות הצבאי, דינו יהיה כדין מסמך לפי הסעיף הראשון.
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
ניצה פה אמרה לי דבר נכון, שחייל בגיל 21 שמשתחרר – לרובם לבוא לעורך דין ולשלם לו זה הוא נטל מאוד קשה.
מוריה כהן בקשי
¶
הוספנו עוד אלטרנטיבה לעורך דין בדיוק בגלל הסיפור הזה, בכתב בפני שני עדים, בלי עורך דין, גם לאזרחים. יכול להיות שלחיילי צה"ל צריך לעשות עוד משהו.
היו"ר אפרת רייטן מרום
¶
התקדמנו כבר מהנקודה הזאת, התקדמנו ממנה, כי הגענו פה להבנה, לא צריך לפתוח את זה מחדש ולא צריך לדבר פה על הכסף וכמה זה עולה, כבר היינו בנקודה הזאת, ולכן יש פה הבנה, שאני חושבת שהיא כבר בכיוון הנכון, לפחות בשלב בו אנחנו נמצאים, וגם לגבי המילואים. אני חושבת שזה כן צריך להיות חובה, אבל אנחנו נדבר על זה אחר כך, נתקדם.
נעה בן שבת
¶
"שמירת דינים 25. (א) אין בהוראות חוק זה כדי לגרוע מהוראות לפי חוקים אלה:
חוק אימוץ ילדים, התשמ"א-1981;
חוק הסכמים לנשיאת עוברים, ואולם לעניין סעיף 5(א)(1א)(ב) לחוק הסכמים לנשיאת עוברים, יראו גם נפטר שנעשה שימוש בזרעו לפי חוק זה כהורה מיועד".
אולי משרד הבריאות יוכל להסביר את החידוד פה.
טל פוקס
¶
החידוד פה הוא שחוק הסכמים לנשיאת עוברים מדבר על זה שלא יכולה להיות קרבת משפחה בין ההורה המיועד לבין הפונדקאית, והחידוד כאן הוא שבמקרה כזה שנעשה שימוש בזרע של נפטר, בגלל שההורה שנפטר הוא לא הורה מיועד, כי הוא לא נבחן כהורה מיועד כי הוא נפטר, עדיין לא תהיה קרבה משפחתית בינו לבין הפונדקאית.
נעה בן שבת
¶
רק לבת זוג.
"(3) חוק תרומת ביציות" – גם הוא רלוונטי לבת הזוג בלבד.
"(4) חוק הכשרות המשפטית" – יש מקומות שציינו במפורש את ההוראות, אבל חוק הכשרות המשפטית הוא בין החוקים שלא גורעים מהם.
"(5) חוק לתיקון דיני המשפחה;
חוק מרשם האוכלוסין" – משרד הפנים ביקש להוסיף – "למעט ההוראות בדבר רישום ילדו של נפטר לפי סעיף 16(ב)", שאומר שההוראות בחוק שלנו, סעיף 16(ב) קבע הוראות אחרות דרך מיוחדת את הודעת האם שצריכה להימסר, ואיך מוסרים את האישור הרפואי ומה קורה כשאין אישור רפואי. ההוראות האלה מתגברות בצורה מסוימת על חוק מרשם האוכלוסין. לכן אנחנו אומרים שככלל אנחנו לא גורעים, אבל בנושאים האלה תגבור ההוראה שבסעיף 16(ב).
סעיף (ב) זה אותה הוראה שביקש חבר הכנסת פינדרוס, אני רואה שהוא כרגע לא נמצא פה:
"(ב) אין בהוראות חוק זה כדי לפגוע בדיני איסור והיתר לענייני נישואין וגירושין ומסמכויותיהם
של בתי הדין הרבניים".
היו"ר אפרת רייטן מרום
¶
בואי נעצור שניה, אני רוצה לעבור לד"ר איתי גת, מנהל בנק הזרע בית החולים אסף הרופא. שלום אדוני, בבקשה.
איתי גת
¶
האמת היא שאני רציתי לדבר על נקודה שקודם הועלתה, אבל אני רוצה להתחבר לזה. זה משהו בסעיף (3) עוד לפני כן, הנושא של הסכמות בזמן נטילת הזרע, כי זה גם מדבר עם מה שנאמר קודם מבחינת ההסכמה מדעת שהנפטר נתן.
אחד המצבים המורכבים שיש היום במצב הקיים – אני מדבר עכשיו על רווקים בלבד כמובן, נשואים זה סיפור אחר – שיש הפרדה בין שימור הזרע, בין נטילת הזרע לבין השימוש בזרע. המצב הנוכחי הוא כזה, שכאשר נפטר גבר רווק, לא משנה באיזה מסגרת, צבאית או אזרחית זה לא רלוונטי, ברגע שמגיעים בני המשפחה ומקבלים את צו בית המשפט, אנחנו עושים את נטילת הזרע ואת השימור. אחר כך יש כמובן את הבעיה של השימוש. המצב הנוכחי הוא כזה, שיש אצלנו וגם במקומות אחרים כמות הולכת וגדלה של מנות זרע מגברים שנפטרו, שנעשה שימור ונעשתה נטילה, אבל אין אישור שימוש.
ברור שאם ניתנה הסכמה – לא משנה עוד פעם צבא או לא צבא ובאיזה אופן – ברור שברגע שהנפטר נתן את הסכמתו מראש לשימוש, אנחנו במצב יותר פשוט מבחינת ההתנהלות. מה שאני לא הבנתי בהצעת החוק כמו שהיא, כאשר מדובר על נטילת הזרע, מה קורה במצב שבו אין לנו את אותה אסמכתא שהגבר נתן את הסכמתו לשימוש. אם הוא נתן את הסכמתו לשימוש, אין שום בעיה אתית, אוקי?
איתי גת
¶
אם בני המשפחה פונים – אני לא מדבר על בת הזוג, זה מצב יותר פשוט – ומבקשים לעשות את השימור, אבל אין בידם את ההסכמה שהנפטר נתן לשימוש?
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
לכן אני חושב שהפער פה בין האזרח לבין הצבא. הצבא שמנהל מאגר והחייל נהרג, הצבא בודק בזמן שנהרג, האם יש הסכמה או אין הסכמה. אם יש הסכמה, הפרוצדורה מתחילה; ואם אין הסכמה ומאותו רגע שנכנס החוק אין הסכמה, הסיפור נגמר, אין נטילה.
איפה הבעיה? באזרחות. מכיוון שהכנסנו את הטופס הזה בפני שני עדים ועורך דין, שלהערכתי היקף השימוש יהיה מאוד מאוד קטן, אתם כנראה תמשיכו להתמודד עם הסיטואציה כפי שהיא כיום. תבוא משפחה ותבקש נטילה – אנחנו על פי החוק הזה, מכיוון שב-48 שעות הדרישה שתאפשר נטילה היא מאוד נמוכה, ואז כנראה שאתם תישארו עם מנות של זרע, בלי שאותו אדם שניטל ממנו בכלל נתן אישור.
המצב המשפטי אחרי החקיקה אומר
¶
לא נתן אישור או לא אמר ברצונו לעשות שימוש, אי אפשר יהיה לעשות שימוש, ואז השאלה האם אתם משמידים את זה או לא.
איתי גת
¶
מה שאני רוצה לחדד שבזמן השימור, כלומר נטילה, שיהיה צורך להציג בפנינו את ההסכמה של הנפטר לשימוש העתידי. אם הוא לא נתן את הסכמתו לשימוש, שמלכתחילה לא נעשה את השימור, אתה מבין מה אני אומר?
החיילים מתוך סך כול האוכלוסייה זה חלק שהוא יחסית מצומצם, ובעינינו וגם בעיניי כרופא, זה פחות רלוונטי מה המסגרת, יש פה טרגדיה ואנחנו בסד זמנים קצר, וגם הסיטואציה היא כזו שיש קבורה, הסיטואציה מאוד מורכבת, ולכן הדברים צריכים להיות חדים וברורים. אני ממליץ שיהיה כתוב בצורה מאוד ברורה, שכדי ליטול את הזרע, יהיה צורך להציג את ההסכמה.
היו"ר אפרת רייטן מרום
¶
אבל זה לא מסבך אותך ולא יתקע אותך? דווקא בגלל שאתה אומר שזה סד זמנים מאוד מאוד קצר.
איתי גת
¶
בת זוג זה פשוט, אני לא מדבר על בת הזוג. בבת זוג אין לו גם את אותה מורכבות אתית, שיש לנו את ההסכמה מדעת של אדם רווק וכן הלאה. אני מדבר על הסוגיה של רווקים, שבזמן נטילת הזרע אין לנו הסכמה ברורה לשימוש, וזאת הנקודה הכי משמעותית מבחינתי כמנהל בנק זרע, שאיתה אני מתמודד, כי יש לנו כמות אדירה של מנות זרע שנטלנו, שבעצם נשארת כאבן שאין לה הופכין.
איתי גת
¶
באסף הרופא, יש מקומות נוספים, החל משנת 2003 אנחנו עם 71 מקרים, מתוכם פחות או יותר מחצית נשואים, מחצית רווקים. נשואים אני שם בצד, אז 35 מקרים, אבל עוד פעם מטבע הדברים, הדברים הולכים ומצטברים.
איתי גת
¶
לא בהכרח, לא בהכרח. יש פה 35, זה הולך ועולה, ואלה המקרים.
גם ראינו במחקר, שבמצבים של הרווקים לעומת הנשואים חד-משמעית הרבה יותר מנות זרע נשארות בבנק הזרע ללא שימוש – אצל הרווקים.
איתי גת
¶
נכון, לכן אני אומר שאם מלכתחילה אין לנו אישור שימוש, לא לנטול זרע. אנחנו מנסים לעכב, אבל אז אנחנו שמים את המשפחות בסיטואציה - - -
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
אבל אני אגיד לך איפה הבעיה. החקיקה הזאת מאפשרת היום לרווקים פעם ראשונה, וזה החידוש - -
היו"ר אפרת רייטן מרום
¶
- - לתת הוראה כתובה. אתה אומר: אני רוצה לראות את זה, כי חבל סתם לעשות את הפרוצדורה הקשה מאוד הזאת, אם אין אישור לעשות שימוש, חבל בכלל לעשות את הנטילה.
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
כי אנחנו נמצאים באירוע שמהמוות ועד הנטילה זה 48 שעות. באותן 48 שעות יש שני סוגי אוכלוסייה: אוכלוסיית החיילים, שבה הצבא יודע בשעה הראשונה אחרי המוות שהחייל נתן את דעתו, ואז הוא אמור עם קצינת הנפגעים לעדכן את המשפחה, והמשפחה צריכה להחליט האם היא רוצה לבצע קודם כל את השאיבה ואחרי זה את השימוש. אז יש לנו הסדר. זה המקרה הקל. לא אמר החייל מעכשיו והלאה, אין מה לשאוב ואין מה להשתמש, כי פה זה אפס או אחד.
באזרחות, מכיוון שפתחנו את זה לכולם, המידע נמצא כנראה במגירה של הנפטר, אני בכוונה נותן את הדוגמה שלך. או שנתן את דעתו או לא, ולכן אנחנו שואבים. עד שהמשפחה האבלה תמצא את הטופס - - -
היו"ר אפרת רייטן מרום
¶
צביקה, קודם כל אני רוצה לשים אותנו במסגרת זמנים. עכשיו השעה 11:10. בשעה שלוש אנחנו מסיימים את הדיון הזה. אם לא נספיק לקרוא את החוק, אנחנו לא נסיים אותו. חשוב שכולם יידעו, שאם לא נגיע להצבעה היום בשעה שלוש, גם לא נוכל להעלות אותו שבוע הבא לקריאה ראשונה. חשוב לי שכולם יידעו את זה גם מבחינת האריכות של הדברים שלהם, כי אני לא יכולה להבטיח מעבר למה שיש בפנינו.
השאלה הזאת היא שאלה טובה וחשובה מאוד. אני חושבת שבמסגרת הזו שאנחנו נמצאים בה כרגע, אנחנו נצר את צעדינו ואנחנו נמנע את האפשרויות שקיימות, לכן זה נאמר לפרוטוקול. אני לא חושבת שיש לנו כרגע איזשהו פתרון אחר.
שי סומך
¶
יש לי הצעה קצת אחרת. אפשר שהמשפחה תמסור את הטופס, או הסבר למה הטופס לא בידה, למה היא לא הצליחה להשיג את הטופס. יכול להיות שהמגירה נמצאת עכשיו בעיר אחרת, אבל ברור שצריך להיות טופס.
איתי גת
¶
אני חושב שצריכה להיות פה מה שנקרא, סליחה על הביטוי, החלטת מפקד או הריבון, במקרה הזה הכנסת, שאם לא הוצגה עמדה – כמו הצגת כרטיס אדי – אנחנו לא עושים את הנטילה. אנחנו נעשה פה עוול. כרגע המצב הנוכחי עושה עוול למשפחות שכולות, שיש להן דגימה שהן לא יכולות להשתמש בה. המצב הזה הוא לא טוב. לכן אני חושב שהצעת החוק צריכה להיות כזאת, שאם לא הוצגה ההוכחה שהנפטר רצה שימוש, אנחנו פשוט לא ניטול את הזרע. המצב הנוכחי שהגיע מתוך כוונה טובה, בשורה התחתונה עושה עוול למשפחות שיש זרע והן לא יכולות להשתמש בו. באיזשהו שלב צריך לחתוך את הדבר הזה.
יעל סלנט
¶
הבעיה במה שאתה מציע שאין איזשהו מאגר כללי שיש בו תשובה שחור או לבן, יש או אין הסכמה לשימוש.
היו"ר אפרת רייטן מרום
¶
לא, אין להם את זה. טל, במשרד הבריאות היתה בדיוק את אותה בעיה עם הנחיות מקדימות, שגם לקח זמן עד שאנשים ידעו אם יש להם בתיק את ההנחיות האלה, מה עושים עם אדם שחותם, הלך לעורכי דין, הלך לרופאים, חתם על הטפסים האלה.
היו"ר אפרת רייטן מרום
¶
נכון, אבל היה רופא וזה טופס ארוך מאוד ומסורבל, אני זוכרת שהחתמתי על זה הרבה מאוד אנשים.
היו"ר אפרת רייטן מרום
¶
חברים, תהיו אתי, זו לא הנקודה. הנקודה היא שגם במקרה הזה של הנחיות מקדימות רפואיות לא היה בהתחלה את המאגר, היום כבר יש מאגר במשרד הבריאות. אבל היתה תקופה ארוכה שהוא לא היה מסודר, ואז היתה עמותת לילך ועמותות אחרות שניהלו מאגרים כאלה, ותמיד היה מן פער של זמן, עד שהדברים האלה הסתדרו.
טל פוקס
¶
קודם כל, גם היום אין מאגר, כי אין חובה. כרגע זה לא דיגיטלי, אבל כן יש אפשרות לשלוח למשרד הבריאות, לא כולם שולחים ואין חובה לשלוח, והרי אנחנו גם לא נחייב. מה שקורה זה שמשפחה יכולה להציג את הטופס, בדיוק ככה.
היו"ר אפרת רייטן מרום
¶
אבל לא בטוח שלמשפחה יש את הטופס. אני חיה לבדי, שמרתי את הטופס שלי באיזו כספת שהמשפחה לא יכולה להגיע אליה.
טל פוקס
¶
אז אני כן חושבת שצריך למצוא פתרון למקרה קצה הזה, זה יכול להיות למשל, כשאין טופס להפנות לבית המשפט, צריך לחשוב על זה, אבל ברירת המחדל שכן יהיה טופס. אני חושבת שזאת כן הערה נכונה.
איתי גת
¶
גם אפשר בזמן החתימה להגיד לאותו אדם, שחובה עליו לעדכן את בני המשפחה, כמו מי שחותם על הסכם אדי. אפשר לתת את האפשרות שיעדכן את בני המשפחה, מכיוון שהנושא הזה קריטי לצורך הנטילה.
ברוך בן יגאל
¶
אני ממש מתרגש, אתם יודעים למה? אני רואה אותך פנים מול פנים, והזרע של הבן שלי אצלך, אני ממש מתרגש.
היו"ר אפרת רייטן מרום
¶
זאת נקודה חשובה, אבל אני חושבת שאם אנחנו כרגע נגביל את זה, שיהיה גם את טופס ההסכמה שתוכלו לראות את זה – אני מבינה את העוול שנגרם למשפחות, שעליו אתה מדבר, אבל אני - - -
איתי גת
¶
הדיונים פה באמת מאוד מאוד חשובים, אבל המצב בשטח הוא כזה שזו הבעיה הכי גדולה עם הסיפור הנוכחי. הדיונים שנעשים פה כרגע, עם כל הכבוד ויש המון כבוד, לשטח – הבעיה הכי גדולה בסיפור הזה, לא נותנים מענה.
היו"ר אפרת רייטן מרום
¶
אני מבינה, אבל בכל מקרה אני לא אצליח אף פעם לכסות את ה-100%, כי אני לא יודעת.
איתי גת
¶
אז שילך לבית משפט, מקסימום במקרים חריגים. חברת הכנסת רייטן, הסיטואציה שבה יש זרע שבני המשפחה יודעים שהוא קיים ולא יכולים להשתמש - -
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
אבל את זה אנחנו פותרים בחקיקה. אני חושב שהשאלה היא בהשמדה ולא בשימור. יש לך מ-2003 35 מקרים כאלה.
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
הסוגיה האתית הקשה היא שהמשפחה שאבה ובגלל ההסדר החוקי היום, היא לא יכולה לעשות בזה שימוש. אנחנו מסדירים סוף סוף את ההסדר החוקי. יתכן שיקרה שיהיה הליך של קצירה ולא יהיה טופס, הוא לא מילא ואי אפשר, ובניגוד להיום שזה מתגלגל לבית משפט, פה התשובה היא אפס או אחד. לכן אפשר לקבוע הנחיה, שאם תוך שישה חודשים או 12 חודש לא מציגים את הטופס הזה ואת האמירה, אז אתם יכולים להשמיד את הזרע ונגמר הסיפור.
היו"ר אפרת רייטן מרום
¶
איתי, אם אני מנסה לזקק את הנקודה שאתה מעלה, אתה מנסה למנוע את עוגמת הנפש של ההורים או של קרובי המשפחה.
היו"ר אפרת רייטן מרום
¶
למנוע את עוגמת הנפש מההורים שיודעים שיש להם אולי דגימה או זרע של הבן שלהם, והם לא יכולים להשתמש בו, נכון?
איתי גת
¶
אפשר לקחת מקרים אחרים של עוברים שמוקפאים, גם אם יש את האסמכתה החוקית כדי להשמיד, תכל'ס זה לא נעשה, זה לא נעשה, מכיוון שאני כמנהל בנק זרע, אפילו אם לא - - -
היו"ר אפרת רייטן מרום
¶
איתי, הנקודה חשובה מאוד. אני חושבת שהיא דורשת ניסיונות למצוא את הפתרונות הנכונים. אני חושבת שזה חשוב שאמרת את זה לפרוטוקול, וכמו שהבנת אנחנו רק בקריאה ראשונה.
היו"ר אפרת רייטן מרום
¶
אבל למה זה נושא חדש? זה כבר לא נושא חדש. זה גם עלה עכשיו בדיון, אז זה כבר לא נושא חדש.
איתי גת
¶
אני מדבר אתכם עכשיו מהשטח, זו בעיה מס' אחד. אם מחוקקים חוק, אני באמת חושב שחייבים לתת מענה לנקודה הזאת, של זרע שניטל ללא שימוש.
היו"ר אפרת רייטן מרום
¶
נעה, זה לא יהיה נושא חדש, אנחנו נמצא לזה פתרון בדיונים הבאים, לזרע שניטל ללא שימוש, בסדר? לכן זה לא יהיה נושא חדש.
אתי סממה
¶
כן אספנו נתונים, ואני חושבת שאפשר ללמוד ממפקידי זרע, כאן צביקה אמר שהעובדה שלא השתמשו ובתי המשפט לא נתנו, לא אומרת שלו היתה להם אפשרות הם לא היו משתמשים. השימוש בזרע שניטל לרווקים הוא קרוב לאפס, צריך לדעת את זה. הבעיה היא גדולה. עד היום שאלנו את כל בנקי הזרע.
אתי סממה
¶
אנחנו כן יכולים להסיק מסקנות ממפקידי זרע, שכן כתבו הנחיות והם היו רווקים, גם שם השימוש הוא אפסי, כלומר אנחנו יכולים להסיק מסקנה שבזרע שמשאירים רווקים, השימוש הוא בהיקפים מאוד נמוכים, בלי קשר לבתי משפט.
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
את אומרת שגם היום אפשר שבית המשפט יאשר, כי יש הנחיה מפורשת, ולא עושים בזה שימוש.
איתי גת
¶
אני מבין שיש לחץ של זמן, ותאמיני לי שיש לי הרבה הערות, אבל שני הדברים האלה בעיניי מאוד מאוד קריטיים, אחרת לא הייתי עומד עליהם.
איתי גת
¶
הסכמה מדעת בכל תחום ברפואה, בטח בנושא הזה, זה עניין קריטי, זה במהות הטיפול הרפואי בכל נושא בעולם הרפואה, בטח פה. אני לא נכנס לפרטים הרפואיים, כי זאת הצעת חוק, אבל עדיין בכל הסכמה מדעת חובת הרופא המטפל להציג למטופל מה הטיפול שהוא הולך לעבור, מה האלטרנטיבות. פה אין התייחסות לעובדה שהגבר חותם שאחרי מותו תבוצע פעולה פולשנית בגופו לעומת אלטרנטיבה.
איתי גת
¶
אבל כאן יש אלטרנטיבה, לא שאני תומך באפשרות הזאת, אבל יש לו אפשרות גם לתת זרע מלכתחילה, הוא יכול לתת זרע ולשמור. יש לו אלטרנטיבה ביולוגית אחרת. יש לזה גם משמעויות מבחינת בדיקה גנטית. הדברים המאוד מהותיים האלה לא נמצאים בנוסח הנוכחי.
איתי גת
¶
הוא לא יודע מה ההליך שהוא הולך לעבור והוא לא יודע שיש לו אלטרנטיבות אחרות, והוא גם לא יודע מה המשמעות של זה.
היו"ר אפרת רייטן מרום
¶
גם אני לא יודעת מה ההליך שיהיה לי אחרי המוות. כשאני חתמתי על כרטיס אדי, לא ישב אתי מישהו והסביר לי.
איתי גת
¶
לא, זה לא אותו דבר, מכיוון שכאן יש אלטרנטיבה אחרת והיא לתת מראש זרע, ולאלטרנטיבה הזאת יש השלכות רפואיות, יש השלכות על האפשרות לבדיקה גנטית. אם הוא רוצה שיהיה לו צאצא, מבחינת התאמה גנטית, בדיקות גנטיות מקדימות, אלמנטים רפואיים בפרופר, אבל זה תופס הסכמה מדעת לכל דבר ועניין. הנקודות האלה חסרות פה.
נעה בן שבת
¶
אני רוצה להפנות לטופס בעמוד 20, הוא מצהיר "הפקדת זרע או נטילתו: הפקדתי זרע לשימושי" זאת אפשרות אחת; אפשרות שנייה "לא הפקדתי זרע לשימושי, וידוע לי כי תנאי לשימוש בזרע הוא שתוגש בקשה ליטול ממני זרע", לא פירטו את התהליך, אולי אתה יכול להגיד לנו מה צריך לפטר לדעתך, כדי שזו תהיה הסכמה מדעת, ואז אולי אפשר להוסיף: אני מסכים שתיעשה הפעולה הזאת. אפשרות שלישית שפתחנו, כדי למנוע את אותה פעולה פולשנית: "תרמתי זרע בבנק הזרע" מסוים, ואני מבקש כי הוא ישמש לאחר מותי לשימוש התרומה.
איתי גת
¶
כשמדובר על רקמת אשך, כדי להפיק הריון, אי אפשר לעשות את זה אך ורק באמצעות טיפולים לש הפריה חוץ גופית. זאת לא רקמה שאפשר לעשות בה הזרעה, זה בכלל לא רלוונטי למקרים האלה. זה אומר את כל המשמעויות בגברים נשואים מבחינת בת הזוג. הוא יכול לתת זרע מראש, כמו שנותנים גברים חיים, ואז זה טיפול אחר הרבה יותר פשוט. גם מבחינת היכולת, אם חשוב לך לעשות איזושהי התאמה גנטית, כמו שנאמר פה - - -
איתי גת
¶
אני אומר שחייבים לתת את האלטרנטיבות הרפואיות, חייבים להסביר יתרונות, חסרונות, וגם להתייחס לנושא של בדיקות גנטיות, כי מדובר על התאמה גנטית מול המטופל. זה דבר שהוא מאוד מורכב, לא של מה בכך.
היו"ר אפרת רייטן מרום
¶
בסדר, אתה מחדד את ההסכמה מדעת, אתה אומר שהסכמה מדעת היא גם אחד, שניים, שלוש. כתבנו את זה. אולי גם משרד המשפטים ייתן את דעתו – תיכף נעשה גם איזושהי הפסקה ואז תוכלו לתת את דעתכם – גם לעניין הניסוח מה צריך להיות שם בטופס של הסכמה מדעת וגם לגבי ה-48 שעות האלה.
שי סומך
¶
זאת לא ממש הסכמה מדעת, הפולשנות היא אחרי שאדם נפטר, זה לא בדיוק אותו דבר. אני בעד שיהיה הסבר, אבל לא הייתי קורא לזה הסכמה.
היו"ר אפרת רייטן מרום
¶
אז בואו רק ניישר קו לגבי הצגת האישור במשך 48 שעות, כי זאת באמת נקודה עקרונית.
איתי גת
¶
אם אין הסכמה לשימוש, אני לא חושב שאפשר לעשות שימור. חבר הכנסת האוזר, אני חושב שבשטח יהיה צריך למצוא מנגנון אחר, או שהוראת החוק תגיד שחובה להשמיד. להשאיר את זה לשיקול דעת בשטח – עובדה שלא משמידים לא עוברים ולא זרע. אתה לא עושה את הדברים האלה, כי אתה לא יודע מה יהיה, והאחריות עליך היא מאוד מאוד כבדה. אולי החוק יגיד שאם לא – חובה להשמיד, אולי. אני לא חושב שזה דבר נכון, אני חושב שמלכתחילה הדבר הנכון, שחייבת להיות מוצגת הוכחה שהנפטר רצה שייעשה שימוש, אחרת אין מה לשמור.
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
בין זה לבין חובה להשמיד מבחינת האינטרס הציבורי, עדיף חובה להשמיד, זאת אומרת: האירוע הזה שמישהו מילא, ורק אחרי בשבעה גילינו איפה זה או מה זה, כל הזמן תחשבו בסיטואציה הזאת על המשפחה.
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
כשהוא יכול להשמיד, הוא אומר: אני לא מסוגל להישיר מבט למשפחות ולהשמיד מבחינה אתית. הוא אומר: אם אני לא יכול כי החוק אומר, ואם לא הוגש טופס בטווח של שישה חודשים או 12 חודש, יושמד. אז יש 12 חודש לא לשימוש, אלא להצגה של העמדה.
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
לכן אתה מבין למה אני אומר לך שהשמדת המאגר של הצבא היא כל כך אבסורדית בסיטואציה הזאת? תחשוב שהוא נטל, ואני אומר לו: אבל בצבא הוא נתן. לא, הצבא חסם, הוריד מסך, אי אפשר להוריד וישמידו.
נעה בן שבת
¶
זה גם מופיע בנוסח, אנחנו כותבים בעמוד 16 (ב): "אין בהוראות חוק זה כדי לפגוע בדיני איסור והיתר לענייני נישואין וגירושין, ומסמכויותיהם של בתי הדין הרבניים".
בתאל ויצמן
¶
אני בתאל, אחות שכולה של שאול ויצמן. בהקשר למה שד"ר איתי אמר, יש בזה משהו שהכאב הכי גדול של המשפחות זה שיש את הזרע, נתנו לנו, אבל אין לנו מה לעשות את זה. אמרת שתוך 48 שעות המשפחה צריכה להציג לך את האישור של אותו חייל, אותו נער או אותו צעיר שהוא רוצה את זה. אני אישית חושבת דווקא על המשפחות השכולות, שעכשיו קיבלו את הבשורה, תוך 48 שעות להחליט, אין להן את הראש לזה. זה משהו שלא יקרה.
בתאל ויצמן
¶
לכן הפשרה שלי שבמצב שאין מאגר – אם יש חיילים, יש מאגר של הצבא והכול הולך חלק, כי הצבא מציג למשפחה ובפני בנק הזרע, זה הדבר הקל.
האופציה הבעייתית היא עם אזרחים או חיילי מילואים. אמרנו שיהיה איזשהו מסמך דיגיטלי, שאותו חייל משוחרר יקבל. אני חושבת שצריך לשים איזושהי כוכבית או סעיף בחוק, אפילו בתור המלצה ולא בתור חובה, שאותו אזרח, חייל שמשתחרר וכשהוא כבר אזרח, כן יפקיד את זה בפני איזשהו גורם, זה יכול להיות עו"ד, שמישהו חיצוני יבוא למשפחה באותן שעות קשות ויגיד לגבי הבן שלכם שעכשיו נהרג.
(אחרי כן אורי פנסירר)
היו"ר אפרת רייטן מרום
¶
כן, כן, אני חוזרת שוב לטופס של ההוראות המקדימות ואם אני זוכרת נכון, אפילו מבקשים שם שזה יהיה בשניים או שלושה עותקים, נכון? יש שמה המלצה.
היו"ר אפרת רייטן מרום
¶
לא אצלנו, בהנחיות הרפואיות. יש המלצה בהנחיות רפואיות מקדימות בטופס. טל, תבדקי אותי.
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
אני חוזר ואומר: תשקלו פעם נוספת להשאיר בצבא את המידע הזה, שמשפחה תוכל להרים טלפון לצבא ולברר מה הוא אמר, כן או לא, ולא לחפש במגירה שלו. תחסכו את העוול הזה.
איתי גת
¶
עוד פעם, בצבא זה פשוט. אבל אם אומרים לאדם – הוא הלך לעורך דין, עשה את המאמץ ואז אומרים לו: תפקיד את זה בידי בני המשפחה שלך. זה פותר את הבעיה.
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
אם הצבא ישמור, רחמנא לצלן, את המאגר – פתרת לפחות מ-50% שמתגייסים שיש להם. 50% מהבעיה נפתרה.
בתאל ויצמן
¶
שיהיה פשוט צד חיצוני שיבוא למשפחה באותן שעות קשות ויגיד: הילד שלכם רצה את זה. המשפחה עצמה באותן שעות קשות, לא תצליח להשיג.
היו"ר אפרת רייטן מרום
¶
העניין הוא – על מי עכשיו מוטל הנטל להציג לכם את זה? אתה אומר: באם הוא חייל, האם הנטל הוא על הצבא להעביר את זה אליכם או על ידי בן משפחתו אם כתוב שם שהוא צריך להעביר את זה.
היו"ר אפרת רייטן מרום
¶
רגע, זה כי כרגע העלית את זה. אני מנסה להבין. ערן, בסוף, העניין הזה חוזר לפתחכם.
ערן יוסף
¶
אם מדובר בחייל וכיוון שחלק מהתהליך אל מול משפחה שכולה זה להציג את הדברים. אם הם נמצאים אצלנו, אז לא צריך.
היו"ר אפרת רייטן מרום
¶
ולגבי האזרחים, גם בטופס אפשר לתקן ולקחת כמו שיש במשרד הבריאות לגבי טפסים אחרים שבו הם ממליצים וכותבים שכדאי שיהיה עוד עותק אצל המשפחה, אצל חבר או לא משנה מי.
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
והצבא יחשוב בכל זאת לשמר מאגר. זה נורא פשוט, שלפחות מ-50% מהאוכלוסייה תוכל ללכת לצבא לשאול – מילה לא מילה, ויש אפס או אחד, בוודאות.
היו"ר אפרת רייטן מרום
¶
רגע, לא היית כאן, דיברתי על זה שבשעה 15:00 אנחנו נאלצים לסגור את הדיון. מה שנצליח, נצליח.
היו"ר אפרת רייטן מרום
¶
בשעה 15:00 אנחנו מסיימים את הדיון. לכן הייתי שמחה להיות יעילה ולהתקדם בהקראה ולסיים את הדברים.
היו"ר אפרת רייטן מרום
¶
נכון. ואז אנחנו חוזרים אחורנית. יש הרבה דברים שאנחנו צריכים לחזור אליהם. אני מציעה שנסיים את ההקראה.
יעל סלנט
¶
סייג לתחולה –
26.
"הוראות חוק זה לא יחולו –
(1) על ביצית שהופרתה בהפריה חוץ-גופית בזרעו של הנפטר טרם פטירתו;
(2) על זרע שאדם תרם בחייו לבנק זרע בתרומה בלתי מזוהה, אלא אם כן התקיימו התנאים האמורים בסעיף 5(ב)".
נעה בן שבת
¶
התנאים שבסעיף 5(ב) הם התנאים שהאדם מבקש בהנחיה שלו לעשות שימוש בתרומה שהוא הפקיד ואז אפשר לעשות בה שימוש. פרט לכך, כל החוק לא חל על זרע מתרומה בלתי מזוהה שנמצאה בבנק הזרע, וכמובן לא על ביצית שהופרתה בהליך הפרייה חוץ-גופית. בעניין הזה אנחנו מציינים שהנושא הזה מוסדר היום בתקנות, ואנחנו חושבים שראוי לברר כיוון שהיו הערות של בתי המשפט לגבי תוקפן של התקנות. ממשרד הבריאות אנחנו רוצים לוודא האם התקנות האלה בתוקף. התלבטנו האם לא צריך לכתוב פה גם הסדר לגבי הביצית המופרית. משרד הבריאות שהוא מבקש שהתקנות – אולי נשמע מה עמדתכם?
טל פוקס
¶
בקצרה, הנושא של ביצית שהופרתה מזרע של נפטר, לדעתנו מדובר במקרה אחר עם שיקולים אחרים. מעורב פה חומר גנטי של האישה עצמה, של הבת זוג. כל התהליך צריך להיות אחר, השיקולים צריכים להיות אחרים. אנחנו לא חושבים שהחוק הזה נועד להיכנס לתוך המצב המורכב הזה כרגע בלוח הזמנים הקצר מאוד להכנה שלו. לעמדתנו, תקנות הפרייה חוץ-גופית – למעט הנושא של חוות דעת עובדת סוציאלית עבור אישה רווקה, שזה מה שנידון שם באותו פסק דין שבו נפסלו התקנות – חלות בשאר ההקשרים. אם משרד המשפטים רוצה להתייחס, הוא יכול. בכל מקרה, אנחנו לא חושבים שזה המקום המתאים.
נעה בן שבת
¶
למשרד הפנים – אתייחס ואומר שבמקרה של ביצית מופרית צריך גם לעשות רישום. לא הצענו בחוק בנוסח.
יעל סלנט
¶
ביצוע ותקנות
27.
(א) "השר ממונה על ביצועו של חוק זה" – השר הוא שר הבריאות –, "והוא רשאי, להתקין תקנות בכל עניין הנוגע לביצועו, ובכלל זה בעניינים אלה:
(1) הוראות לעניין פעילות בנק הזרע בביצוע חוק זה, ובכלל זה גם חובת ניהול רישומים וחובות כלפי מפקיד הזרע ומי שעושה שימוש בזרע;
(2) באישור ועדת העבודה והרווחה של הכנסת – סכומים מרביים שניתן יהיה לגבות בעד נטילת זרע מנפטר ובעד שמירת הזרע עד לשימוש בזרע או ביצוע פעולה בו לפי הוראות חוק זה".
טל פוקס
¶
נאמר לפרוטוקול שאנחנו כל הזמן נותנים הנחיות ביצועיות מאוד למוסדות רפואיים, ואנחנו לא רוצים שיהיה צריך תקנות בשביל אותן הנחיות. ברור שיכולות להיות אולי גם תקנות שיש להן באמת הכרעות מאוד משמעותיות. לצורך הדוגמה: הדרך שבה מעבירים את הזרע מבנק הזרע ליחידת ההפריה החוץ-גופית. אנחנו לא חושבים שדברים כל כך ביצועיים צריכים להיות בתקנות. חשוב לי להגיד שדברים כאלה יכול להיות שניתן בצורה של נהלים והנחיות כמו שאנחנו עושים בכל שאר הנושאים.
יעל סלנט
¶
(ב) "על אף האמור בסעיף קטן (א), שר המשפטים רשאי –
(1) באישור ועדת העבודה והרווחה של הכנסת להתקין תקנות בעניינים אלה:
(א) בהתייעצות עם שר הרווחה – תנאים נוספים לעניין האם העתידית;
(ב) בהסכמת שר הפנים – תנאים או הגבלות לעניין שימוש לשם הולדה בישראל בזרע שניטל מנפטר מחוץ לישראל או שנפטר הפקיד בחייו בבנק זרע מחוץ לישראל, ובכלל זה תנאים לעניין הזיקה לישראל של הנפטר או של מי שתעשה שימוש בזרע;
(ג) דרכים נוספות למתן הנחיות.
(2) לתקן, בצו, את התוספות".
ערן יוסף
¶
אני חושב שצריך להחריג את התקנות שבאחריות שר הביטחון שקבענו בסעיף 24. פה כתוב ששר הבריאות רשאי לקבוע תקנות בכל עניין הקשור בחוק זה.
יעל סלנט
¶
תיקון חוק בית המשפט לענייני משפחה
28.
"בחוק בית המשפט לענייני משפחה, התשנ"ה–1995, בסעיף 1, בהגדרה "ענייני משפחה" אחרי פסקה (8) יבוא:
"(9) הליך לפי חוק שימוש בזרע של נפטר לשם הולדה, התשפ"ב–2022.".
נעה בן שבת
¶
זה נותן את הסמכות לבית המשפט לענייני משפחה וגם קובע שכל ההליכים מתנהלים באותה דרך, בדיונים בדלתיים סגורות וכן הלאה.
יעל סלנט
¶
תחילה ותחולה
29.
(א) "תחילתו של חוק זה" – צריך לקבוע פה – "מיום פרסומו (להלן – יום התחילה)".
יעל סלנט
¶
(ב) "הוראות חוק זה יחולו על שימוש בזרע של מי שנפטר מיום התחילה ואילך.
(ג) הוראות חוק זה יחולו גם על זרע שהופקד לפני יום התחילה ובלבד שמפקיד הזרע נפטר מיום התחילה ואילך".
נעה בן שבת
¶
שי, אתה רצית לעשות שינוי פה בנוסח. אתה רוצה להסביר את הבקשה שלך לגבי הילדים? אנחנו מדברים על הגמלאות, על מעמד הילד. פרק ו' כולו עוסק במעמד הילד, אנחנו רוצים להגיד שהוראות פרק ו' יחולו גם על ילד שנולד מזרעו של הנפטר לפני יום התחילה, למעט סעיף הוראות 16(ג) שאתה מציע שהם לא יחולו.
שי סומך
¶
כן, הסברתי את זה בדיון שהיה אתמול. הנושא של חוק משפחות נמצא עכשיו בדיונים בבית המשפט, ואם ייקבע שיש זכויות, אנחנו לא רוצים לשאול אותם באותו הסעיף.
נעה בן שבת
¶
אמרנו "תגמולים", שאלתי אותך האם זה כולל את כל הזכויות. למשל, שאלו האם זה כולל טיפולים פסיכולוגיים, אמרת שזה כולל.
ערן יוסף
¶
אמרתי שהזכויות לפי חוק המשפחות כוללות הרבה מאוד דברים מעבר לתגמולים. צריך שהחוק יגיד במפורש: זכויות לפי חוק זה וזה ולא רק תגמולים, אחרת זה לא יהיה הכול.
נעה בן שבת
¶
הבנתי שזה חלק - - - כתבנו תגמולים, שאלנו על הטיפול הפסיכולוגי, אתה אומר שאתה רוצה - - -
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
איך זה מוגדר בסעיף שכבר קראנו? אם קראנו בסעיף בניסוח מסוים, זה צריך להיות כאן.
ערן יוסף
¶
כנראה שלא הובנתי אתמול נכונה. בסעיף 16 וגם כאן, צריך להתייחס לכלל הזכויות הכספיות והאחרות מכוח החוק, ולא רק לתגמולים, כיוון שכל - - -
נעה בן שבת
¶
הבנתי ההפך, הבנתי שאנחנו רוצים לבדוק. אתה אמרת בשלב מסוים שיכול להיות שכל מה שיש בחוק המשפחות, זה רק תגמולים.
ערן יוסף
¶
חוק משפחות כולל שני פרקים עיקריים: אחד תגמולים ושני זכאויות נוספות. בזכאויות נוספות יש זכויות כספיות ונושאים של טיפולים פסיכולוגיים ואחרים – הם לא תגמולים לפי החוק. לכן הכוונה לכל הזכויות לפי החוק.
נעה בן שבת
¶
בסעיף 16, אנחנו אומרים ש"ילד שנולד משימוש בזרע של נפטר על ידי אם עתידית", אמרנו, לא ישולמו רק התשלומים. רק הכספי. ההפך, אנחנו דייקנו את זה.
נעה בן שבת
¶
"לא שולמו או בעדו תגמולים המשולמים ליתום". השאלה: אתה רוצה שלא יינתנו לו זכויות על פי החוק?
ליאורה אברמוביץ
¶
הבנו והבנתי בסוף הדיון אתמול שכן היה מקום. הבנו שכן תהיה האפשרות להרחבה גם לעניין הנושא של הזיכרון, שזה בחוק אחר, וגם כאן – ילד מקבל טיפולים כאלה ואחרים.
ערן יוסף
¶
לא לפי חוק המשפחות. מה שמגיע מחוקים אחרים – אין בעיה. מה שנקבע כאן הוא שלא יוכר לעניין - - -
ערן יוסף
¶
טיפולים שנותנים לפי חוק - - - ברשויות המקומיות ושל משרד הרווחה – אנחנו לא נוגעים בזה. חוקים כמו חוק יום הזיכרון – אנחנו לא נוגעים בזה.
נעה בן שבת
¶
29
(ד) "הוראות פרק ו', למעט הוראות" – אולי נגיד להפך: "הוראות סעיף 16(ג), יחולו על ילד שנולד מזרעו של נפטר אחרי יום התחילה או גם על ילד", והוראות פרק ו' למעט הוראות סעיף 16 (ג) יחולו גם על ילד שנולד מזרעו של נפטר לפני יום התחילה".
נעה בן שבת
¶
אנחנו אומרים שסעיף 16(ג) יחול על ילד שנולד מזרעו של נפטר אחרי יום התחילה. והוראות פרק ו' למעט סעיף 16(ג), יחולו גם על ילד שנולד מזרעו של נפטר לפני יום התחילה.
נעה בן שבת
¶
הוראות מעבר
30.
(א) "הוראות חוק זה יחולו גם על אדם שנפטר לפני יום התחילה והפקיד זרע לפני מותו או שניטל ממנו זרע לאחר מותו; ואולם, אם הנפטר לא הותיר אחריו ילדים ולא הותיר אחריו בת זוג, או שהיא אינה מעוניינת לעשות שימוש בזרעו, רשאי כל אחד מהוריו לפנות לבית המשפט בבקשה לפי סעיף 9(א) לעשות שימוש בזרע להפרייתה של אם עתידית, אף אם הנפטר לא הותיר הנחיות בכתב, ובלבד שהנפטר לא הביע בחייו התנגדות מפורשת לנטילת זרעו או שימוש בו ובכפוף ליתר הוראות חוק זה";
תכף נדבר על הסיפא, הסיפא צריכה להיות נפרדת. למעשה הסעיף הזה מבקש להתייחס באופן רטרואקטיבי על המצב, על האנשים שנפטרו לפני חוק זה וניטל מהם זרע או שהפקידו זרע לפני יום התחילה ורק לגבי הרווקים. לגבי כולם, אנחנו אומרים שכלל הוראות החוק יחולו וחריג אחד שאנחנו מאפשרים פה למשפחות של הרווקים לפנות לבית המשפט, גם אם הנפטר לא הותיר הנחיות בכתב. התנאי הוא שהוא לא הביע התנגדות בחייו, התנגדות מפורשת לנטילת זרעו. והייתה לנו התלבטות אם להכניס את רצונו המשוער של הנפטר, אבל משרד המשפטים הסביר שהכלי הזה הוא – אולי משרד המשפטים יתייחס לנושא הזה?
היו"ר אפרת רייטן מרום
¶
אפשר לשמוע ולהעלות את כל הדברים, זה בסדר גמור. מוריה, אני מבקשת שתסבירו לפרוטוקול את הוראות המעבר ואת השונות שיש בהם למעשה מכלל החוק.
מוריה כהן בקשי
¶
(לבדוק שאכן זאת)
הוראת הרטרואקטיביות היא הוראה מורכבת וצריך לומר את זה. זה היה רצון המציעים וניסינו ללכת פה במתווה זהיר. הביטוי "רצון משוער" פורש בפסיקתו של בית המשפט העליון בפסק הדין פלונית שדיבר על האפשרות לעשות שימוש בזרע ברצון משוער, מדבר על רצון קונקרטי מאוד – הגם שהוא משוער. כלומר, ההבדל בין "מפורש" ל"משוער", הוא בשאלה של מידת הביטוי המפורש של הדברים. אבל אם נשתמש בביטוי "רצון משוער", משמעות הדברים בהחלה של – אני יכולה לקרוא פה ציטוט מבית המשפט העליון מדברי השופט מזוז: ראוי להעיר כי כאשר מדובר ב"רצון משוער" של הנפטר, התיבה "משוער" אין משמעה קביעת פיקציה לגבי רצונו של הנפטר, אלא בהתחקות אחר רצונו האמיתי של הנפטר, מקום שנעדרות ראיות ישירות ומפורשות באשר לרצונו. אינדיקציות כלליות וספציפיות לגבי רצונו המשוער של אדם עשויות להוות תחליף ראוי לרצונו המפורש, מקום שהן מעוגנות בניסיון החיים ובתשתית עיונית וראייתית. צריך פשוט להבין שזאת המשמעות של "רצון משוער" אם אנחנו רוצים להכניס אותה, פשוט שמנו את הדברים על השולחן. השאלה היא האם רוצים ואם לא, אם רוצים משהו אחר – שוב, שאלת הרטרואקטיביות היא מורכבת, אבל צריך להבין על מה אנחנו מדברים כשמשתמשים בביטוי שכבר קיבל פרשנות בפסיקתו של בית משפט עליון שבעצם מדבר על התחקות על רצון מאוד ספציפי של הנפטר.
נעה בן שבת
¶
זאת אומרת שהרצון גם יכול לבוא לידי ביטוי בזה שהוא לא יתנגד, זה גם פן של הרצון, זה הפן השלילי.
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
אני מציע להתייחס לאמירתו של בית המשפט העליון, בהסתכלות ובהבנה בהינתן שהמחוקק לא הסדיר, ובית המשפט העליון ניסה לדחוף את הרף כמה שיותר ולהחיל, ולכן הרצון המשוער. הוא לא קבע כאן נורמה שהיא הנורמה הנכונה, הוא רק אמר: בהינתן שאין הסדר חוקי, זה גדר הפרשנות – פחות או יותר – שאני יכול לעשות, שכן רצון הנפטר הוא הגורם ההולך.
בהינתן שיש פה מקרים ספורים ואירוע הומניטרי משמעותי, ובשים לב לעובדה של חובת מדינה כלפי חייליה וכלפי המשפחות השכולות, שזה האירוע ההומניטרי, שכן אנחנו לא יכולים באמת לברר אצל החיילים החללים את עמדתם. יש לנו כאן משפחות שכולות, זה לוז האירועים שבגינו הוצת הדיון הזה. אני מציע באשר למשפחות השכולות, קודם כול להסדיר את זה כפי שזה כך. אני מציע לשקול להכניס את הסטנדרט שבית המשפט העליון נכנס על רצון משוער לגבי המערכת האזרחית.
הערת שוליים אחרונה
¶
שימו לב עד כמה האמירה של אותו חייל, אותו אדם בגיל 19 בצבא, הייתה מתפרשת על ידי בית המשפט העליון ברצון – לא רק משוער, אלא אפילו רצון מפורש, גם אם זה היה 20 שנה אחרי. אין ספק שאם היו עושים משאל בפלוגה וממלאים את זה בטופס, בית המשפט היה סומך ידו ומאשר את זה היום, כך אני חוזר ומבהיר עד כמה ניהול המאגר של החיילים הוא קריטי לפתרון בעיות הומניטריות.
מוריה כהן בקשי
¶
אני רק רוצה להבהיר ולשים על השולחן: בבתי המשפט יצטרכו לפרש את הביטוי "רצון משוער", ואם אנחנו בחוק לא עושים את ההבחנה ושזה נצבע כבר, צריך להבין שהמשמעות היא להעמיד רף גבוה.
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
אפשר לדעת מה המספרים? יש מישהו שיודע כמה יש לנו? אתי, אתן בררתן כמה משפחות שיקיריהן - - -
היו"ר אפרת רייטן מרום
¶
כשאין הסכמה מפורשת – כמה משפחות רוצות לפנות לבית המשפט או פנו לבית המשפט? יש לכן נתון?
איתי גת
¶
פניות של משפחות כדי להבין עד כמה אפשר להשתמש בזרע, זה דבר שלהערכתי לפחות באופן יחסי הוא בין שליש לחצי מהמקרים. ועובדה שביותר מ-90% מהרווקים שאין לגביהם אישור שימוש – המנות נשארות ומחכות, בשונה מהנשואים - - -
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
יש לנו את הנשואים שהם מוסדרים על פי הנחיית היועץ ועשו בהם שימושים – אותם אני שם בצד. כמה יש לנו רווקים שהיום בית המשפט לא יכול לעשות שאחרי המוות בוצעה הפרוצדורה?
איתי גת
¶
מתוך 35 רווקים, סדר גודל, אני מדבר על פניות משפחה לבנק הזרע, לא אותה כמות תגיע בסוף לבית משפט. מתוך אותם סדר גודל של 15, 20 משפחות שפנו לבקש מידע ולהבין איפה זה עומד.
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
זאת אומרת שאנחנו מדברים על הערכה של המערכת היום, אין פה מספרים מדויקים, של 55 מקרים שהם לכאורה יכולים להיות בהוראת המעבר.
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
שליש. אגב, אין פה נציג, אבל אפשר אולי לברר את זה עם עמותת 'אור למשפחות'. הם מרכזים רשימה. ניצה, את יודעת כמה משפחות חיילים יש?
היו"ר אפרת רייטן מרום
¶
אנחנו לא נמצאים שם כרגע. אני רוצה לחזור חזרה אליך מוריה כדי לראות אם אני מבינה את הוראות המעבר: למעשה, אנחנו מדברים על כך שכשלא הובעה התנגדות מפורשת, אבל שגם אין הנחיות בכתב, כלומר, מצב כמו – סליחה ניצה, אני יכולה להשתמש במקרה שלכם?
היו"ר אפרת רייטן מרום
¶
הבנתי. אני לוקחת את דבריי. מקרה שאין בו, מקרה של רווק, אין בת זוג, מקרה שאין בו הסכמה בכתב ואין בו גם התנגדות מפורשת. במצב הזה, היום יכולים ההורים, לפי החוק הזה, ללכת לבית המשפט ולהגיד: הואיל ולא הייתה התנגדות, אז אנחנו למעשה מניחים או הולכים לפי הרצון המשוער. אנחנו צריכים להוכיח את ה"רצון המשוער"?
מוריה כהן בקשי
¶
קודם כול זאת שאלה של מדיניות וזאת הייתה הצעה, ואני לא אביע את דעתי בשאלת המדיניות, כי זה מה שרצה המחוקק. אגיד שבמצב הקיים – לפני הצעת החוק – לא ניתן לעשות שימוש במצבים האלה, למרות שבית המשפט העליון אומר שכשיש רצון משוער כן אפשר לעשות שימוש.
היו"ר אפרת רייטן מרום
¶
מוריה, לכן אני מבקשת. זה חשוב כי זה נושא חדש, וזה מדיניות, וזה חקיקה חדשה. ואני רוצה שהדברים יהיו ברורים כדי שגם האנשים ששומעים אותם, אמנם כרגע רק כמה עשרות הורים, אבל זה החיים שלהם לגמרי. אנחנו קובעים עבורם פה עכשיו הסדר חדש. בואי נעזוב רגע את לשון החוק ונסביר לגופו של עניין מה אנשים כאלה צריכים לעשות.
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
כוונת המציעים הייתה הוראת שעה לפתור את הבעיה. גברתי היושבת-ראש, הדיון צריך בשאלה האם אנחנו עושים הבחנה בין שתי קבוצות. המדינה - - -
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
זה דיון אתי משמעותי, ואני בעד לא לטשטש אותו. אנחנו מסדירים היום חקיקה שאומרת: אמר הנפטר את דעתו ונתנהל כמוה ונגמרה שאלת הספקות. אומר את זה בצורה גסה – זה אפס או אחת. עכשיו יש לנו את הוראת המעבר, בהוראת המעבר יש לנו שני קבוצות, קבוצה אחת של אנשים שמצאו את מותם בגין זה שהמדינה הציבה אותם באותה סיטואציה שהביאה למותם; ואנשים שמצאו את מותם שלא במעורבות המדינה.
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
אני מסכים אתך שזה לא נמצא כאן, והצעת החוק הפרטית שעל בסיסה הדיון הזה, ואני מבקש להתייחס אליה, היא נתנה דעתה לחיילי צה"ל והפילוסופיה והאתיקה שעומדת אחריה אומרת: בהינתן שאנחנו שלחנו אותם אל מותם, אנחנו מאפשרים היום למשפחות לחרוג מהכלל שאומר שצריך את הרצון.
בהצעה כפי שמונחת בפני הוועדה הרחבתם את העיקרון הזה לכל המקרים.
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
תוך כוונה שלא להפלות בין בני אדם, והשאלה אם יש בהקשר הזה אפליה – יש לה הצדקה או לא? זה הדיון לפני ואני רק רוצה לוודא שלא פספסנו כלום: בכל מקרה אחרי כניסת החוק לתוקף, אני לא פוגע במעמד של בנות זוג שהזרע נקצר לפני?
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
ברור לי שלא אחרי אני מסדיר. אנחנו מסדירים פה בהוראת שעה רק את הרווקים ולא את בנות הזוג, בנות זוג ממשיכות יהיה גם כשהחוק ייכנס לתוקף, יוכלו לבצע את זה? זאת שאלה מעניינת שלא תהיה לי פרשנות בעייתית.
נעה בן שבת
¶
יש לנו כל מיני דרישות שהיו פה בחוק. אני מנסה לחשוב האם לגבי בת הזוג יש משהו, אבל לגבי האם העתידית, התהליך הוא יותר משמעותי. יש כל מיני דרישות, למשל דורשים תסקיר. קבענו שאפשר לדרוש תסקיר אם ההורים מתנגדים. אני לא יודעת מה המצב היום אם כן דורשים או לא דורשים.
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
אני רק רוצה לוודא שאנחנו לא מסדירים חקיקה ואנחנו עכשיו נטפל בהוראת השעה ברווקים, ושאנחנו לא פוגעים פה באלמנות. אני מפחד שבמעבר החקיקה אפשר יהיה לקרוא את המצב שבו רק רווקים חל עליהם הוראת השעה, והאלמנות, מכיוון שאינן עומדות בקריטריונים של החוק, לא יוכלו לבצע.
מוריה כהן בקשי
¶
אולי הכי נכון היה להגיד שהמצב ששרר לפני תחילתו של חוק זה. זאת אומרת שהתחולה היא דווקא מכאן להבא ואולם על אף האמור... ולהוסיף את הנושא של הרווקים. זאת גם אפשרות.
נעה בן שבת
¶
את אומרת שסעיף 30 שאנחנו מרחיבים ואומרים שהוא יחול גם על אדם שנפטר לפני יום התחילה, זה רק לגבי רווק, פה ההרחבה שלנו. רק לגבי אדם שאין לו - - -
מוריה כהן בקשי
¶
לגבי בנות הזוג, אנחנו די באותו מתווה, אבל דווקא יש לנו הקלות לחברות. השאלה היא האם רוצים שההקלות המסוימות יחולו גם על מקרים של מי שנפטר לפני תחילת החוק – אפשר כך ואפשר כך, אפשר את שתיהן.
נעה בן שבת
¶
העיקרון שאמרנו בסעיף 29(ב), שהחוק יחול על מי שנפטר ביום התחילה ואילך. זה בגדול. אבל אנחנו אומרים: למרות זאת, אם ניטל ממנו זרע לפני מותו או שהוא הפקיד זרע לפני מותו, אנחנו מרחיבים את הוראות החוק בשינוי הזה שההורים יכולים לבקש גם אם לא היו הנחיות בכתב ובלבד שהוא לא התנגד; זה השינוי של סעיף 30. אפשר את כולו להגיד רק על הרווקים, רק על המקרה הזה ולא לאפיין- - -
מוריה כהן בקשי
¶
החיסרון יהיה שיצטרכו לבדוק בין הסדר אחד לאלמנה של לפני פטירת החוק, והסדר אחר לאלמנה אחרי פטירת החוק. נראה לי שזה לא כל כך בריא מבחינת התפעול של זה. אולי בגלל זה ניסחתם את זה כך.
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
עכשיו השאלה היא חידה בשביל לצמצם את הדיון כאן: אני חושב שאנחנו קובעים פה נורמה, ואנחנו מסירים את "לפי רצונו המשוער של הנפטר", אחרת לא עשינו שום דבר בהוראה הזאת.
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
אם יבוא מישהו ויגיד: הייתה התנגדות מפורשת – אז לא יוכלו לעשות. בהינתן שאין התנגדות, המשפחות יוכלו לבצע את זה. ובסעיף כפי שהוא מנוסח עכשיו, אין הבדל בין חללי צה"ל לבין נפטרים אחרים. אני מבין שסך הכול סדר הגודל הוא של 50, 70 מקסימום ואני לא בטוח שכולם ממשים את זה. ואפרת, פה השאלה היא את כן רוצה לעשות את ההבחנה או לא לעשות את ההבחנה?
היו"ר אפרת רייטן מרום
¶
רק הוראת מעבר. מי שלמעשה הפקיד כבר זרע. כל מי שהפקיד עד היום זרע, עד תחילת הזה...
נעה בן שבת
¶
אני מבינה שאנחנו נשארים בנוסח שנשאר, אבל יש לנו את הסיפא שמסומנת בצהוב והיא נוגעת לנו לשני מקרים – מה אנחנו עושים במקרים שכבר הייתה פסיקה. כתבנו פה: יכולה להיות התייחסות למקרה של פסיקה, שבית המשפט כבר נתן אישור לשימוש בזרע, ואולי זה קצת דומה למקרה שאתה אמרת, שבת הזוג עשתה שימוש בזרע. אבל יכול להיות גם מקרה הפוך – ניתן אישור בית משפט וההפריה טרם בוצעה; מה אנחנו עושים אז? האם אנחנו נכנסים להליכים שכבר החלו?
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
ברגע של כניסת החוק, צריך לעשות סטנדרטיזציה. את כל הסעיפים שטיפלנו בהם, אנחנו עושים מנקודת מבט שכך משקף האינטרס הציבורי. יש פה בדיקות וכולי – אז צריך להיכנס למסלול.
מוריה כהן בקשי
¶
צריך לתת קצת זמן לתחילת החוק, כי צריך לטפל בתיקים, אז לפי זה תלויים ועומדים, ולשנות עמדות – אז תתנו מרווח פה, מרווח הנשימה חשוב.
היו"ר אפרת רייטן מרום
¶
בסדר. חברים, עם כל הכבוד לכולם, ולכל המייעצים הטובים שיש כאן, בסוף צריך לנהל את האירוע. מוריה, בבקשה.
מוריה כהן בקשי
¶
קודם כול יש פה גם תקנות לחוק הזה. יכול להיות שצריך חצי שנה – אני חושבת על תיקים תלויים ועומדים שצריך להתנהל איתם.
אסף גרינבאום
¶
כן. העלה פה חבר הכנסת האוזר את השאלה לגבי הוראת המעבר, מה תהיה היקף הקבוצה שעליה תחול הוראת המעבר. האם היא תחול רק על חיילי צה"ל, כמו שבמקור היה בהצעת החוק שלנו - - -
אסף גרינבאום
¶
רגע, אסיים את דברי. האם זה יחול רק על חיילי צה"ל, כיוון שבסופו של דבר, כל העיקרון שעל בסיסו החוק הזה יושב הוא כיבוד רצונו של הנפטר. ופה אנחנו חורגים מכיבוד רצונו של הנפטר, והשאלה: עד כמה אנחנו חורגים. מצאנו טעם טוב בכך שנחרוג מהעיקרון הזה כשמדובר בחיילי צה"ל שנמצאים בגיל - - -
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
אני שמח שגם את באמצע דבריו של מישהו אחר, אומרת "מקבלת, לא מקבלת", כי מקודם הייתה חוסר שביעות רצון כשאמרתי את זה לנציג משרד הביטחון. אני מציע להמשיך.
היו"ר אפרת רייטן מרום
¶
אבל הסברת אותם, אמרת שאתה רואה שיש חריגה, שאתה חושב שצריכה להיות פה אפליה ואני אומרת לך שלא.
אסף גרינבאום
¶
אבל לא הסברתי. הנה, אני חושב שאין פה אפליה בכלל. אני חושב שיש פה סיבה בעטיה נכון לצמצם את זה דווקא לחיילי צה"ל, כיוון שמדובר בסופו של דבר בחריגה מהעיקרון שעליו מושתת החוק, והעיקרון הזה הוא כיבוד רצונו של הנפטר. ואנחנו רוצים לחרוג בסיטואציה חריגה מאוד של חיילי צה"ל שנשלחו על ידי המדינה, כפי שהציע חבר הכנסת האוזר.
היו"ר אפרת רייטן מרום
¶
מה רלוונטי למדינה? מה רלוונטי? ישבו שני חברים ברכב, אחד היה אזרח ואחד היה חייל, ושניהם עכשיו נהרגו. אתה עושה עכשיו ביניהם את האפליה הזאת? באמת, אסף. תפסיקו עם זה. זה לא לעניין. אנחנו לא יכולים לעשות את זה. יש פה קבוצה מצומצמת ממילא. אתם כרגע אמרתם את זה. קבוצה מצומצמת. אתם כבר מחליטים לקחת את זה רטרואקטיבית אחורנית. די – אי אפשר עם זה.
היו"ר אפרת רייטן מרום
¶
די, חברים, זה לא לעניין. אני מצטערת, אם תכתבו כאן בתחילת החוק שמדובר כאן בחוק רק של חיילים ואנחנו עושים כאן את זה רק לחיילים. זה היה בהתחלה ככה, היה כאן דיון שלם עם משרד המשפטים, עם כולם, ואמרנו: חברים, אי אפשר, זה חוק חדש, זה חוק שיש לו הרבה מאוד השלכות, גם על אזרחים. היו כאן כל מיני דוגמאות, גם וגם. החלטנו אחרי ארבעה דיונים ועוד הרבה מאוד ישיבות אחרות ופנימיות להחיל את זה על כולם ולכן החוק הזה חל על כולם – על אזרחים ועל חיילים. לכן אני לא רואה שום טעם לבוא ולצמצם את זה רק לחיילים.
אסף גרינבאום
¶
זה נכון, אבל גם במשמעותו הנוכחית של החוק הזה, יש הסדר ייחודי לחיילי צה"ל ולאופן הנגשת המידע לחיילי צה"ל - -
היו"ר אפרת רייטן מרום
¶
הסיפור הזה של הנגשה נובע רק מהעניין של החיול והטכניות. אם אתה רוצה, אפשר להעביר את זה גם לטכניות בכל האוניברסיטאות. אין בעיה. אני מוכנה ללכת עם זה הלאה. אני לא חושבת שזה נכון. אני גם לא מבינה על מה ההתעקשות. על מה ההתעקשות? מה אכפת לכם? מה אכפת לכם שזה יחול על כולם?
נעה בן שבת
¶
אנחנו לא סגורים לגבי מצבים, אם יכולה להיות בעייתיות עם מקרים שכבר ניתנה פסיקה בבית המשפט, אז אולי נחזור על זה אחרי זה, אולי אחרי ההפסקה.
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
זאת אומרת, זה אותו מקרה שכבר יש אישור של בית משפט ואת רוצה להחיל עליו את הסטנדרטים.
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
כן. תכינו את זה לקראת קריאה שנייה ושלישית. תדעו גם כמה מקרים כאלה יש. ואני מציע שלקראת הקריאה השנייה והשלישית נדע כמה מספרים אם משרד הבריאות יכול לברר.
היו"ר אפרת רייטן מרום
¶
אין לנו נתונים בכלל. אני לא יודעת מי יישב כאן, אבל אני חושבת שהליך חקיקה ראוי ונכון יהיה מבוסס גם על מחקרים, וגם על נתונים וגם על מספרים. עם כל האהבה שלנו ועם כל הדברים שרוצים פה לקדם, ואנחנו רואים פה את המשפחות ורואים אותם בעיניים והם מסתכלים עלינו, ואנחנו רוצים לעשות בשבילם הכול. אבל בסופו של יום, זאת חקיקה שתישאר פה עוד שנים ארוכות מאוד. ויש לזה משמעויות גדולות מאוד על כלל מדינת ישראל, אזרחיה, ערכיה ובכלל. לכן, כמו שעשינו כאן עד היום במהלך כל השנה הזו, ביקשנו נתונים ומחקרים על כל דבר ועניין, כדי שאפשר יהיה לשבת ולהגיע כאן להחלטות נכונות וראויות, ולא רק על סמך הערכות או השערות או רצון טוב או כל דבר שהוא. הכול זה בסדר, אבל זה לא מספיק, ולכן אני מבקשת מכם ומכל מי שיהיה פה בהמשך, להביא בחשבון – גם משרד הבריאות, גם בנק הזרע, וכל מי שנמצא כאן. אני חושבת שהדברים האלה הם סופר חשובים בשביל שאפשר יהיה להתקדם בצורה נכונה.
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
ובפרט לסעיף 30 – משרד הבריאות, מה המספרים והבחנה כדי שנבין כמה חללי צה"ל וכולי.
היו"ר אפרת רייטן מרום
¶
טוב, אז לכן אין לזה משמעות. אבל כל אדם – כמו שיושבים פה ארבעה אנשים – הוא אדם ומלואו. אין לי כאן אזרחים, כולם פה הורים שכולים מהצבא. יגיע לכאן דיון שלם, משפחה שהילד שלה נהרג במקום אחר - - -
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
אפרת, אני בעד להחיל את זה על כולם. אני בעד לעבוד על פי נתונים ואני בעד גם לברר את העניין הזה. ואני חוזר ואומר: הגם שאנחנו מסדירים לכולם, החקיקה הזאת, תולדתה בעוולה שקמה ממשפחות של חללי צה"ל, וכבודם במקומם מונח.
יעקב שפירא
¶
הייתי רוצה להעיר לגבי סעיף 30. קשה לי עם המחיקה של הדרישה של הרצון המשוער של הנפטר. אסביר מדוע: החוק יוצא מנקודת הנחה שאנחנו רוצים לברר את רצון הנפטר, לא כשאנחנו רוצים לברר את רצון הנפטר, אנחנו דורשים שהוא יחתום על כך במפורש. אנחנו לא מסתפקים באיזושהי פרזומפציה –מסוימת – ביקשנו חתימה מפורשת. בהוראת המעבר, אנחנו הולכים לקיצוניות אחרת לגמרי, אנחנו באים ואומרים שאם ההורה פונה, אזי אנחנו נענה לבקשתו כל עוד הנפטר לא התנגד, ופה אנחנו מקבלים תפיסה אחרת לגמרי, תפיסה שהציג פרופ' אסא כשר, שיש חזקה, יש פרזומפציה שכל בן אדם מעוניין בכך שייעשה ימוש בזרעו. אני לא רואה איך אנחנו יוצרים קוהרנטיות בחוק בכך שמצד אחד אנחנו דורשים מכאן ולהבא חתימה על טופס באופן מאוד-מאוד ברור, ומצד שני, יוצרים בהוראת המעבר קביעה שאומרת שגם בלי אומדן רצונו המשוער, אפשר לעשות שימוש בזרעו של נפטר. אני חושב שזה לא יכול ללכת ביחד.
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
אין קוהרנטיות, בשביל זה זאת הוראת מעבר, ובשביל זה הדיון, עד כמה אנחנו עושים את החריג: האם אנחנו מחילים אותו רק במקום שבו מדינה שלחה ויש לה חובה כלפי ההורים השקולים, לעומת מצב שבו אדם מת ואין חובה כלפי הוריו. יושבת-ראש הוועדה וצוות הוועדה הציעו שבהקשר ההומניטרי אנחנו מרחיבים. ראשית אני טוען שאתה צודק בתפיסה הפילוסופית, אבל בהינתן החובה שלי – לצד רצון הנפטר – מול המשפחות השכולות, אגב, חובה שבאה לידי ביטוי בכל מיני דברים, בתגמולים, בטיפול, בהלוויות בכל מיני דברים, אני מישיר מבט למשפחות השכולות ואני אומר: אני מסדיר את זה גם כשאין רצון משוער. זה בדיאלוג שלי מול המשפחות, שזה באמת חריג לחקיקה הזו. באה יושבת-ראש הוועדה ואמרה: בהינתן ומדובר באירוע הומניטרי משמעותי, אני מרחיבה את זה גם למי שבו המדינה לא חבה כלפיו דבר, למעט השתתפות בצערו של אדם שמת שלא בשליחות המדינה. זאת גישה פילוסופית שאני מקבל אותה. בסוף אנחנו מדברים על 30, 40. אני מסכים להבחנה המדויקת שלך. הייתי אומר אמירה קשה מאוד הומניטרית, שאם היינו מחריגים את זה רק לחיילי צה"ל, גם זה היה בעיני הסדר נאות. בהקשר הזה, אני מחריג בהוראת שעה, 20 משפחות, בשל חובתי למשפחה השכולה, להורים השכולים, ואני לא שואל את רצון המת – אלא אם כן הוא התנגד.
היו"ר אפרת רייטן מרום
¶
הנימוק הוא נימוק נקי של מדיניות ושל תפיסה. זה לא נימוק שאתה מחפש, וגם אני חיפשתי, ומשרד המשפטים יודע את זה, כי גם אני הערתי את אותה הערה שאתה הערת לגבי זה. זה עניין של המציע, וזאת מחווה הומניטרית אם זה מחזיק. בסדר, זאת ההצעה, וגם אם משרד המשפטים מאשר את חוסר הקוהרנטיות, אבל הפתרון שמוצע כאן - - -
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
והייתה פה עוד הנחה – ואני מוסיף את זה כי שמעתי את זה ממשרד המשפטים – שאם היינו מסדירים רק לחללי צה"ל, הטעם שבית המשפט היה - - -
היו"ר אפרת רייטן מרום
¶
אגיד עוד מילה חשובה כי שמענו את זה דווקא ממך, צביקה, לפני שעה קלה: כשדיברנו על בני 18, אז אמרת במפורש שהרוב המוחלט לא רוצה דווקא. ועכשיו אתה אומר שדווקא אנחנו הולכים מחללה שהוא כן רוצה. בסדר, אבל הנימוק הוא מתוך איזשהו - - -
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
אני איתך. אני מניח שזה המצב, אבל זה סעיף חריג שהוא בדיאלוג שלנו מול המשפחות השכולות. בגלל זה אני חשבתי שצריך לפרש בהתחלה בצמצום. החלטתם להרחיב אותו, אני מבין את הגישה הזאת.
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
אנחנו מרחיבים על כולם. אני רק אומר שמבחינה פילוסופית, כי הדיון הוא עדין, רגיש וצריך להיות מדויק מבחינה אתית. אלא אם כן יש רצון מפורש לא נעשה נגד רצונו המפורש, אבל מבחינה אתית אנחנו עושים פה צעד שלאו דווקא עוקב אחרי רצונו של הנפטר. פה אנחנו מניחים הנחה, והחקיקה במחווה ההומניטרית בעיני היא למשפחות השכולות. ראיתים להרחיב את זה הלאה? זו עוד גישה במחווה ההומניטרית. אני חוזר ואומר: תחשבו עד איזה עוול אנחנו עושים אם לא נשמר בצורה אופטימלית את האמירות של אותם אנשים בצה"ל. אני חוזר כל פעם על הסעיף הזה שניערתם אותו ככה בקלות.
היו"ר אפרת רייטן מרום
¶
עו"ד שפירא, מוריה, הדברים ברורים, הם נשמעו. העלינו כאן את הבעייתיות שיש, גם אתם העליתם, גם אני העליתי, אני חושבת שזה ברור. הנימוק של המציע ויוזם החוק הוסבר וזאת הכוונה, למצוא את הפתרון במסגרת החקיקה עבור קבוצה סגורה, מתוך נימוקים אחרים, זה נכון שזה לא בא בהלימה עם ההוראות המפורשות שקבענו כאן של הרצון המפורש של האדם בכתב או לא בכתב, ברור לגמרי, הדברים ברורים והם נמצאים כאן. ועדיין, זאת הצעת החוק הפרטית. בבקשה, מוריה.
מוריה כהן בקשי
¶
מבחינת המתווה של הרטרואקטיביות – רחב וצר – יש יתרונות וחסרונות לכל אחד מהמתווים האלה עם המורכבות שלהם, במיוחד ברמה המשפטית.
היו"ר אפרת רייטן מרום
¶
נכון. ברגע שמכילים את זה רטרואקטיבית, ברור שאם מכילים רטרואקטיבית, אז אי אפשר עוד יותר להפלות בין הקבוצות. לכן ההצעה של הוועדה הייתה - - -
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
עצם ההרחבה לא צריכה להפחית באמירה המוסרית, ערכית ורעיונית שאנחנו בהקשר הזה מצדיעים למשפחות השכולות שמדינת ישראל שלחה אותם והעמידה אותם במצב הזה. אני רוצה לחדד את זה כי יש גם סמליות לדיון הזה וסמליות לחקיקה הזאת.
יעל סלנט
¶
30.
(ב) "הוראות בכתב שניתנו בעניינים האמורים בסעיף 5 ערב יום התחילה יראו אותן כהנחיות שניתנו לפי חוק זה עד תום" – איזושהי תקופה – "מיום התחילה".
נעה בן שבת
¶
אני רוצה לסביר את ההוראה: אנחנו אומרים מכאן ואילך אנחנו רוצים הנחיות בכתב. מה אנחנו עושים אם אדם נתן הנחיות בכתב, אדם שנפטר אפילו אחרי יום התחילה? יש לנו שני מצבים, אדם שנפטר לפני יום התחילה ואדם שנפטר אחרי יום התחילה. אם הוא נפטר לפני יום התחילה, אמרנו שהמשפחה יכולה להגיע גם אם אין הנחיות בכתב, זה לגבי רווק, זה מה שאמר סעיף 30(א). במצב של אחרי יום התחילה, אנחנו אומרים – לכמה זמן אנחנו משאירים לו את ההנחיות שהוא נתן. הוא לא נתן אותן בעדים, הוא לא נתן אותן בפני עורך דין, יכול להיות שהוא גם לא נתן אותם לפי הפורמאט שלנו, כתב משהו אחר בדרך אחרת, לאיזו תקופה נשאיר אותם בתוקף? האדם הזה נפטר 30 יום אחרי יום התחילה, הוא כתב מסמך שהוא רוצה שייעשה שימוש - - -
נעה בן שבת
¶
הוא כתב את זה בנוסח חופשי, הוא לא חתם על זה בפני עורך דין. אבל רואים שהתאריך של זה הוא לפני יום התחילה. לכמה זמן זה יהיה תקף כדי לתת לו זמן להספיק ולהוציא את זה מחדש מהאינטרנט, לגשת לחתום בפני שני עדים או ללכת לעורך דין; כמה זמן אנחנו רוצים לתת לו להשאיר את זה בתוקף?
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
אתם חושבים שאנחנו יכולים לנהל הליך משפטי שמישהו יבוא ויגיד – יהיה לו בעצם סוג של צוואה, הוא כתב תאריך וכולי, ואז נגיד למשפחה: הוא היה צריך להיות מודע לחוק וכולי?
נעה בן שבת
¶
מכאן אליך אנחנו נגיד שהוא צריך להיות מודע לחוק, אבל אנחנו לא רוצים להחיל את זה מיד מיום התחילה, להגיד – כל מה שכתבתם עד היום - - -
היו"ר אפרת רייטן מרום
¶
אבל נעה, עצם זה שכבר היום יש את ה"רצון המשוער", יש לך מישהו שכותב כזה דבר, אז זו הוכחה מצוינת.
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
ודאי, זו הוכחה מצוינת. סליחה על הבוטות, הסיפור הזה של שני עדים, זה כל כך פתוח לזיופים.
נעה בן שבת
¶
בואו נחדד ונחזור גם לסעיף 30(א), אמרנו שההוראות יחולו על כל אדם שנפטר, כל ההוראות וכולי. אולי באמת נצמצם את זה רק לרווקים ששם צריך את ההנחיות ואז לא נסתמך על - - - ונבטל את סעיף קטן ב'.
היו"ר אפרת רייטן מרום
¶
בדיוק. זה נכנס כבר בגדר ממילא ההליכים המשפטיים שקיימים היום, שאתה צריך להוכיח רצון משוער – הנה אתה מוכיח רצון משוער.
נעה בן שבת
¶
ואם הוא נבחר אחרי יום התחילה. אני רוצה להסביר: אדם שנפטר אחרי יום התחילה, זה שהוא כתב סתם ככה פתק, זה לא יעזור. גם אם הוא יבוא לבית המשפט וירצו להוכיח את רצונו המשוער בדרכים אחרות, באותות ומופתים, זה לא יעזור, לא יתנו להורים לעשות שימוש. צריך רק את אותו טופס, אותה הנחיה מסוימת, מכאן ואילך לא יספיק רצונו המשוער של הנפטר. ולכן השאלה היא מה יהיה המעמד של הטפסים שמולאו לפני?
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
אפשר לקבוע מתווה הנחיות בכתב שניתנו בעניינים האומרים - - - ערב יום התחילה, יבחנם בית המשפט לפי רצונו המשוער.
נעה בן שבת
¶
אבל מי הנפטר? הנפטר נפטר אחרי יום התחילה. עוד 30 שנה הוא ימות, אז נגיד: הוא נתן הנחיות, אז אחיל עליו את הדין. אנחנו רוצים מכאן ואילך שיהיו מסמכים, שיהיה מסודר.
נעה בן שבת
¶
אתה רוצה אולי להגיד שיראו אותם כהנחיות שניתנו לפי חוק זה ואז לעצור ולא להשאיר את זה מוגבל בזמן? זה מה שאתה אומר?
היו"ר אפרת רייטן מרום
¶
זה אומר שאם יש היום בן אדם שעשה את זה – אין לך את החוק הזה, מה קורה אם מישהו השאיר פתק?
יצחק פינדרוס (דגל התורה)
¶
מכאן ואילך נגמר הסיפור של ה"רצון המשוער". הרי זאת מטרת החקיקה. הסיפור הזה הסתיים.
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
אני לא מכיר, יכול שמשרד המשפטים יגיד לי: כמה אנשים שהם רווקים ומישהו הציג מסמך בכתב המגלה את עמדתם? האם היסטורית אתם מכירים מקרים כאלה?
שי סומך
¶
הם היו יכולים להיות חולים ונתנו הוראה למנהל בנק הזרע. בכל מקרה שמפקידים זרע בגלל מחלה, אז נותנים הוראות מה ייעשה.
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
אבל אנחנו לא מטפלים בהנחיות. אדם שנוטה למות ומפקיד זרע, ומפקיד הוראות, החוק הזה לא מעלה ולא מוריד.
נעה בן שבת
¶
אבל יש מקרים שלפני. היה איזשהו שלב שהתחלתם – אולי אחרי ועדת מור יוסף – התחילו לדרוש מהם לתת מסמכים.
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
אז אני אומר שמי שהפקיד את הזרע לפני ונתן הנחיות, יש לו את ההנחיות וזה יהיה. קצירה אחרי המוות תהיה אך ורק על פי הנוהל הקיים.
היו"ר אפרת רייטן מרום
¶
טוב, אני מחזירה אתכם רגע למציאות. יש לנו בערך שעתיים וחצי ויש לנו עוד עשרה עמודים. אין לנו שום סיכוי להתקדם עם זה אם נמשיך בקצב הזה.
נעה בן שבת
¶
האם להשאיר את ההוראות האלה, להגיד: הוראות בכתב שניתנו בעניינים האמורים, יראו אותם כהנחיות שניתנו לפי חוק זה. אני חושבת שזה ייתן יתרון.
נעה בן שבת
¶
30.
(ג) "צבא הגנה לישראל ימסור מידע לחייל שהחל את שירותו הסדיר כהגדרתו באותו סעיף לפני יום התחילה, בתוך X זמן מיום פרסום תקנות לפי סעיף 24(ג)".
אני מזכירה שתחילת החוק מוצעת בתוך שישה חודשים. התקנות צריכות להיות מתוקנות חודשיים לאחר יום התחילה. יש לנו בעצם שמונה חודשים עד יום פרסום תקנות.
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
אם החוק התקבל, תוקפו נכנס תוך שישה חודשים – למה צריך לתקנות האלה עוד חודשיים? שיהיה שישה חודשים גם.
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
כן. ממילא החוק לא נכנס לתוקף, אלא בתוך שישה חודשים, במקום שיהיה חודשיים, שלא יהיה שש פלוס שתיים.
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
אז היא לא חודשיים מיום כניסת החוק לתוקף ויום חקיקת החוק. אם הכניסה לתוקף היא שישה חודשים – כשאנחנו כתבנו את זה חשבנו שהחוק נכנס אוטומטית. אז להפך, לצבא יש שישה חודשים במקום חודשיים.
ערן יוסף
¶
סליחה, אני חושב שמה שהתכוונתם בסעיף ב', זה הפוך ממה שנאמר כאן. בעצם את אומרת שהוראות שניתנו בעבר, יחולו תמיד גם בעוד 30 שנה. אני לא חושב שזה מה - - -
נעה בן שבת
¶
אלא אם כן יחליפו אותן. אפשר לתקן אותן. אבל אני רוצה לקחת שאם מישהו ראה מכתב והוא לא תיקן אותה אחרי תחילת החוק, היא לא תפוג.
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
אני חושב שמדובר פה על אירוע שהוא לא נכון. בואו נפריד בין אנשים שנתנו מנת זרע לפני והצמידו להם הוראות – את זה צריך להשאיר. לא יודע אם צריך להחריג או לא, את זה צריך לנהל כפי שהם נתנו. אדם שמת והקציר הוא אחרי, מיום כניסת החוק, האפשרות לבצע היא רק בהוראות על פי החוק. וגם אם הוא כתב "צטלה" במגרה, הוא מת ואחרי זה קצרו לו, ה"צטלה" הזה לא תופס. זה מה שצריך לעשות, החוק פה תופס.
אני אומר כך: בואו לא נערבב מין שבאינו מינו. מי שנתן הנחיות לדגימת חומר ביולוגי לפני מותו, ימשיכו לנהל את זה באותן הנחיות שיש של בנק הזרע, של החומר הביולוגי וכולי. אלה בעיקר אנשים חולים. זה מה שצריך לעשות. אבל מי שמת ורק אחרי זה עושים לו שאיבה, יעשה מיום כניסת החוק רק על פי החוק.
נעה בן שבת
¶
אתה מציע שבסעיף קטן ב' נגיד ש"הוראות בכתב שנתן מי שהפקיד זרע בעניינים האמורים בסעיף..."
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
אז תכתבי, אז אין בעיה, אם צריך את הוראת המעבר הזאת, אז תכתבו: מי שהפקיד זרע, לפני זה, יחול. אבל זה לא מי שהפקיד "צטלה".
נעה בן שבת
¶
בסדר. אז אתה אומר שזה רק למפקיד זרע. וצבא הגנה לישראל – מסירת המידע הראשונה שלכם, לכל הבעלים, כל מי שנמצא, זה לא בתחילת - - -
נעה בן שבת
¶
נכון, ההוראה הזו חלה - - - זה מה שאמרנו לגבי ההפקדה. לגבי ההוראות שניתנו לפני יום התחילה, זה חל תמיד בלי הגבלת זמן. הורדנו אותן.
נעה בן שבת
¶
לעניין הצבא, אמרנו שהתקנות שקובעות את הדרך הדיגיטלית יותקנו עד יום התחילה. תוך כמה זמן אתם צריכים למסור מידע לראשונה לחיילים ולהציע להם ולפנות אליהם בתחילה?
היו"ר אפרת רייטן מרום
¶
זה חייב להיות מיום התחילה, לא יכול להיות שחצי שנה החיילים לא יקבלו מידע והחוק הזה כבר נכנס לתוקף.
נעה בן שבת
¶
נתחיל. אנחנו חוזרים לתחילת החוק בסעיף 2. אנחנו מוסיפים הגדרה של "בית חולים":
הגדרות
2.
בחוק זה –
"בית חולים" – כמשמעותו בסעיף 24 לפקודת בריאות העם, שנרשם לפי סעיף 25 לפקודה האמורה;
ו"בנק זרע" אנחנו מתקנים בהגדרה
¶
"בנק זרע" – בנק זרע בישראל, המנוהל בבית חולים בחלק ממנו" – השאר ההגדרה נשארת. אנו מזכירים שזה בנק זרע ציבורי בישראל.
נעבור לסעיף 3 בעמוד 2. קודם דנתם כאן על הנושא בהמשך להערה של ד"ר גת, ואני רואה שזו הייתה גם ההערה שקיבלנו מפרופ' שטיינברג שרצה – זו הייתה הסכמה מפורשת, הבנתי, אנחנו משאירים את זה כמו שזה, אנחנו לא משנים את הסעיף. נקרא את זה כי יש כמה שינויים:
נטילת זרע מנפטר
3.
(א) "נטילת הזרע מהנפטר לשם הולדה (בחוק זה – נטילת זרע) תבוצע רק לפי בקשה כלהלן, שהוגשה בכתב למנהל בנק זרע או רופא בבנק הזרע מטעמו (בסעיף זה – מנהל בנק הזרע) לפי הטופס שבתוספת הראשונה:
(1) בקשה של בת הזוג של הנפטר; היה למנהל בנק הזרע ספק בדבר היותה של מבקשת בת הזוג, טעונה הבקשה אישור של בית המשפט";
איתי גת
¶
לא ברור העניין הזה של הספק. זאת אומרת, בסיטואציה כזאת, מה אני אמור להגיד לאישה עכשיו שהיא אלמנה? יש לה ספק ב...
נעה בן שבת
¶
אתה רואה, היא אומרת: את בת הזוג? אף אחד לא מכיר אותה, היא מסתובבת ליד המשפחה, אף אחד לא מכיר אותה.
איתי גת
¶
איך מנהל בנק הזרע יכול בסיטואציה שהוא צריך לעשות את הפעולה הזו בצורה הכי מדויקת ובזמן, עכשיו להיכנס לנושא הזה ואיך להטיל ספק באלמנה?
נעה בן שבת
¶
רגע, נניח מופיעות שתי בנות, וכל אחת אומרת: אני בת הזוג, אחת אומרת – אני רוצה שתיטול זרע, אחת אומרת – אני לא רוצה שתיטול זרע, לפי מה אתה...
טל פוקס
¶
מה שרצינו להציע זה את "הובא לידיעתו של מנהל בנק הזרע", במקום "ידוע לו". החשש שלנו הוא שתהיה איזושהי הבנה שמנהל בנק הזרע צריך לעשות משהו מעבר לקרוא את הטפסים ולראות מה קורה מול הפרצוף שלו, שאלה שני דברים שהוא יכול לעשות. הוא לא אמור עכשיו לעשות טלפונים ולחקור. מה שחשבנו, ושזה ייאמר גם לפרוטוקול, וגם לכתוב פה: "הובא לידיעתו של".
איתי גת
¶
ראשית, אני עוד לא ראיתי מצב שהופיעו שתי נשים. העניין הוא שבשביל לכסות את המצבים הלא סבירים, מכניסים פה - - -
טל פוקס
¶
אבל הובא לידיעתו, אם הגיעו שתיים, אז אחת הביאה לידיעתו שיש בעיה. זה כולל את המצב הזה שהגיעו שתי נשים, שהובא לידיעתו.
נעה בן שבת
¶
אתה מסתכל על מסמך ואתה אומר: רק שנייה, תעודת נישואין? זה בכלל לא נראה לי תעודת נישואין, זה נראה לי - - -
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
זה כל כך מקרה קצה של מקרה קצה של מקרה קצה, שלא הייתי מסדיר את זה בחקיקה ראשית בצורה כזאת. יש לו ספק? ירים טלפון לעורך דין היועץ המשפטי של בית החולים ויתייעץ איתו.
ערן יוסף
¶
תיקון לגבי מה שנאמר קודם: אנחנו לא נוכל להביא לידיעת החיילים טרם שהתקנות הותקנו כיוון שהתקנות מאפשרות לנו לתת את הטופס.
ערן יוסף
¶
תקני אותי אם אני טועה, אני לא יכול להתקין תקנות לפני יום תחילה. אני לא יכול להתחיל להביא אותם לוועדה. לכן אני צריך איזשהו פרק זמן נוסף קצר.
מוריה כהן בקשי
¶
בקשר לתקנות, עשיתי את החישוב הרגיל, אבל צריך לקחת בחשבון שאנחנו בתקופת בחירות והקמת ממשלה.
ערן יוסף
¶
שנייה, בסעיף שמדבר על התקנות, בתקווה שהם יותקנו תוך חודשיים מיום התחילה. אתם רוצים לתקן את זה לחודש? אין לנו בעיה.
נעה בן שבת
¶
לא, מה שרצו לתקן קודם, כפי שהסביר חבר הכנסת האוזר, הוא אמר: הם יותקנו עד יום התחילה. עד יום התחילה אתם צריכים לעדכן את התקנות.
היו"ר אפרת רייטן מרום
¶
במהלך חצי השנה שהחוק עדיין לא נכנס לתוקף, אפשר לכתוב ולנסח את התקנות ולהכניס את זה ביחד.
נעה בן שבת
¶
שלא הגיוני שהתקנות האלה ייכנסו לתוקף, ומיד באותו יום, גם הם יותקנו עד יום התחילה, ובאותו יום הם יצטרכו - - -
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
אני לא מבין – אתה יכול לעשות את זה במקום שבעה ימים, ביום התחילה. תעשה "אנטר" ביום התחילה.
נעה בן שבת
¶
3.
(א)
(2) "בקשה של הורהו של הנפטר – אבל אם ידוע למנהל בנק הזרע כי יש מחלוקת בין הוריו של הנפטר או שבת הזוג של הנפטר מתנגדת לבקשת ההורה או שלא ניתן לאתרה, טעונה הבקשה אישור של בית המשפט";
נעה בן שבת
¶
אבל זה לא יכול להיות שאתה תתעלם ממראה עיניך ואתה תתעלם ממה שההיגיון שלך אומר, רק אם מישהו אחר מביא את זה מבחוץ את הידיעה.
היו"ר אפרת רייטן מרום
¶
סליחה, ח"כ פינדרוס ונועה, יקירתי, חייבים לרגע להוריד את גובה האמוציות, זה לא יעזור.
היו"ר אפרת רייטן מרום
¶
בסדר, אבל יש כאן עדיין דברים שצריך ליתן עליהם את הדעת. מצד אחד, יש הוראת חוק חדשה שהכנסנו, שאנחנו מעבירים כאן עכשיו אחריות למנהל בנק הזרע. זה לא היה בנוסח הקודם, ולכן אני מבינה את הפנייה כי אנחנו דנים עכשיו במנהל בנק הזרע. הוא גם רוצה לבוא ולהגיד: סליחה, עם כל הכבוד לכם, בואו תראו איפה אנחנו נמצאים ועומדים.
יעל סלנט
¶
גם בסעיף הקודם: כשנודע למנהל בנק הזרע שהמבקשת היא לא בת הזוג, ובסעיף 2 נגיד, שנודע למנהל בנק הזרע שיש מחלוקת. זה נודע לו. אם לא נודע לו, לא נודע לו – אין עליו אחריות.
טל פוקס
¶
בסדר, אני מבקשת שזה ייכתב בדברי ההסבר שהציפייה ממנהלי בנק הזרע, זה: 1' – להסתכל בטפסים. 2' – לא רק פה בפרוטוקול, אלא גם בדברי ההסבר – להסתכל מה קורה סביבו וכמובן לא לעצום עיניים, אבל הוא לא צריך לחפש ולחקור משהו מעבר למה שהוא רואה.
נעה בן שבת
¶
רגע, המצבים הם כאלה: אם יש לו הנחיות בכתב, אז אתה עושה בלי אישור בית משפט בכלל. אם הוא בא בלי הסכמה בכתב ויש מחלוקת, אז הולכים לבית המשפט, אבל אם אין מחלוקת, אני מבינה שהוועדה אומרת - - -
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
אין אפשרות לפתור את זה אצל אזרחים. חיילים יש לך, לאזרחים נתייחס בקריאה השנייה. בקריאה השנייה, אני ממליץ לשקול שאלה שהנחיה קוגנטית של החוק להשמדה בטווח של 12 חודשים.
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
אני אומר שנשאיר את זה בקריאה השנייה, אני משאיר כאן לפרוטוקול, מכיוון שאני בטוח – אגב, אני כבר אומר שאשתתף כאזרח מן המניין בקריאה השנייה, אינשאללה שיהיה שכולנו נהיה בריאים – ואני מציע לשקול - - -
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
לא, הכול בטוב. אני מציע שנשקול לקריאה השנייה, לשים את זה שההפקדה תהיה תוך 12 חודשים של אותו מסמך. ואם לא תהיה הוראה מחייבת השמדה, ואז יפתרו את הבעיה הזאת של בנק הזרע.
היו"ר אפרת רייטן מרום
¶
או שכן או שלא, אנחנו לא יודעים. אנחנו רואים היום גם כן שזה בסך הכול מדובר על עשרות מקרים.
יעל סלנט
¶
בסעיף קטן ב' יש כמה תיקונים.
(ב) "לא יאשר מנהל בנק זרע" הצגנו את זה קודם "בקשה לנטילת זרע מנפטר" שוב פעם גם פה "אם נודע לו כי הנפטר התנגד בחייו לנטילת זרע ממנו לאחר מותו או לשימוש בזרעו לאחר מותו.
(ג) מועד נטילת זרע מנפטר לא יקדם למועד קביעת המוות; ולא יינטל זרע מהנפטר אם חלפו יותר מ- 48 שעות ממועד קביעת מוות לבבי–נשימתי, אלא אם כן אישר מנהל בנק הזרע כי עדיין יש טעם רפואי בביצוע הנטילה לאחר חלוף המועד האמור לשם הולדה".
נעה בן שבת
¶
יש פה הערה: אנחנו מבינים שהביצוע עצמו יכול להיות על ידי רופאים שונים, אבל האישור הוא תמיד מנהל בנק הזרע. ודבר שני, עמדת פרופ' שטיינברג הייתה שצריך להגיד שקביעת המוות היא מוות מוחי-נשימתי. טל, את רוצה להסביר את קביעת מועד המוות?
טל פוקס
¶
אני חושבת שההערה הזאת נובעת מזה שלא כתבנו בצורה מפורשת, מה זה אומר קביעת מוות. הסיבה שלא כתבנו מה זה אומר קביעת מוות היא כי אין לזה הגדרה. מה בעצם עושה חוק מוות מוחי-נשימתי? הוא אומר שכשמוכרז מוות מוחי-נשימתי, זה יהיה קביעת מוות לכל דבר. המשמעות היא שאפשר לקחת לאחר מוות מוחי-נשימתי, רק שהסוף של זה הוא 48 שעות ממוות לבבי-נשימתי, כי אין סיבה לספור את זה מהמוות מוחי-נשימתי אלא מהמוות הלבבי-נשימתי, רגיל.
יעל סלנט
¶
אני עוברת לסעיף קטן ה'. הצגנו את זה קודם כשהצגנו את העבירות הפליליות, אבל אציג למען הסדר הטוב.
3.
(ה) "לא יאשר מנהל בנק זרע נטילת זרע מנפטר שטרם מלאו לו 18 שנים".
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
לא, לא, מה זאת אומרת מתן הנחיות? זה חריג, אבל יש חיילים שמתגייסים לפני גיל 18. אם הם נהרגים במהלך תפקידם לפני גיל 18, ודיברנו על זה, זה לא כמו שאלת ההנחיות, הפרוצדורה תהיה. ולכן בסעיף הזה צריך להחריג את התקנות.
נעה בן שבת
¶
אלא אם כן מדובר – אנחנו אומרים: לא יאשר מנהל בנק זרע נטילת זרע מנפטר שטרם מלאו לו 18, אלא אם כן מדובר בחייל כהגדרתו באותו סעיף.
יעל סלנט
¶
הסעיף הבא הוא סעיף קטן ז', אמרנו שאולי נזיז אותו ונקדם אותו קצת קדימה בסדר הסעיפים, נראה בניסוח.
3.
(ז) "לא תבוצע נטילת זרע מנפטר לשימוש בו לשם הולדה אלא באישור מנהל בנק הזרע ולפי הוראות חוק זה".
התיקון הבא בסעיף 4. בסעיף קטן 4 אנחנו מדברים על ההנחיות לשימוש בזרע לאחר הפטירה.
4.
(ב) "ההנחיות יינתנו בכתב לפי הטופס שבתוספת השנייה וחתימת נותן ההנחיות עליהן תאומת בידי עורך דין לאחר שנוכח שהחותם שניצב בפניו נתן את ההנחיות בהסכמה חופשית ובהבינו את משמעותן ואת תוצאותיהן.
(ג) על אף האמור בסעיף קטן (ב), יראו כהנחיות גם הוראות שניתן לתת לפי סעיף 5 שנותן ההנחיות נתן בכתב וחתם עליהם בפני שני עדים בגירים, שאינם הוריו של נותן ההנחיות או האם העתידית, לאחר שהצהיר בפניהם שאלה הנחיותיו בציון שמו ותאריך החתימה; העדים יאשרו באותו מעמד, בחתימת ידם על גבי ההנחיות, שנותן ההנחיות חתם על ההנחיות בהסכמה חופשית ובהבינו את משמעותן ואת תוצאותיהן".
נעה בן שבת
¶
יש לנו שאלה לגבי ההגבלות לגבי העדים, בעקבות ההערה של פרופ' שטיינברג, דיברנו על עדים בגירים, שאינם הוריו של נותן ההנחיות כמו לקרוא לנוגעים בדבר או האם העתידית, למרות שיש פה איזשהו דבר לא תואם מבחינת הזמנים, כי האם העתידית היא לעתיד לבוא.
איתי גת
¶
העניין עוד פעם שההסכמה כאן מתייחסת רק לנושא של השימוש עצמו בזרע. אין פה שום התייחסות לפעולה, למה שדיברנו.
יעל סלנט
¶
אולי נגמור קודם להציג את הסעיף. המקומות שנמחקו, אתם רואים את זה מולכם. יש כאן הערה, האם לאפשר גם למי שאינו תושב ישראל.
נעה בן שבת
¶
מי שאינו תושב ישראל יכול לתת הנחיות שיהיו אחר מכן. גם מי שאינו תושב ישראל יכול לתת הנחיות בישראל. נניח, להשאיר אותם בישראל אם הוא נמצא פה. ולגבי שימוש בחו"ל, דיברנו על כך שמי שאם ההורים שלו לא נמצאים בארץ, אז אפשר יהיה להוציא את הזרע, גם לשימוש בחוץ לארץ או בת זוגו - - -
נעה בן שבת
¶
אני מנסה להבין מה הסיטואציה. הסיטואציה היא שמישהו שאינו תושב ישראל נותן הנחיות בישראל. המחשבה הייתה: האם אנשים יבואו עכשיו לישראל בשביל עשות שימוש בזרע, לבוא לקראת מותם או לעשות שימוש בזרע אחר?
נעה בן שבת
¶
ההורים לא נותנים הנחיות, מי שנותן את ההנחיות זה הנפטר עצמו. הנפטר כשהוא עוד חי, אותו חייל בודד, הוא נותן את ההנחיות.
יעל סלנט
¶
סעיף קטן ה': 4.
(ה) "על אף האמור בסעיפים קטנים (א) ו-(ב), הפקיד מי שמלאו לו 17 שנים זרע בבנק זרע, יציע לו בנק הזרע למסור באותו מועד הנחיות בכתב לעניין אפשרות השימוש בזרע לאחר מותו, כאמור בסעיף 5; מי שהפקיד זרע בבנק זרע בטרם מלאו לו 17 רשאי לאחר שהגיע לגיל 17 למסור לבנק הזרע הנחיות כאמור; הנחיות לפי סעיף קטן זה ייחתמו בפני מנהל בנק הזרע או רופא אחר בבנק הזרע".
יעל סלנט
¶
4.
(ה) "הנחיות חדשות, אף אם אין בהן ביטול מפורש של הנחיות קודמות, רואים אותן כמבטלות את ההנחיות הקודמות במידה שהוראות ההנחיות החדשות סותרות את הוראות ההנחיות הקודמות".
נעה בן שבת
¶
בעקבות הערת נוסח שקיבלנו שביקשה לנסות להפוך את זה כמה שיותר דומה להוראות שנוגעות לצוואה.
נעה בן שבת
¶
בנטילה יש דיוק, שציין חבר הכנסת האוזר, שאם מדובר בחייל, אז הגיל יכול להיות מוקדם יותר. אם מדובר בחייל זה יכול להיות לפני גיל 18.
יעל סלנט
¶
תוכן ההנחיות לעניין אפשרות השימוש בזרע לאחר הפטירה
5.
(א) "הנחיות לעניין אפשרות השימוש בזרע יכול שיהיו לעניינים אלה:
נעה בן שבת
¶
הייתה לנו כאן אמירה שאולי אפשר לקבוע פרקי זמן מזעריים או מרביים, במחשבה שנייה חשבנו שזה יכול לבלבל, להגיד: ההורים, בהתחלה בת הזוג שלי, ואם היא לא תרצה אז ההורים שלי, וכל זה, זה מסבך מאוד. אבל יכול להיות תנאים לביצוען, וזו אחת ההתלבטויות בטופס, האם הוא יכול להגיד: אני מעדיף שההורים שלי יבחרו אישה מסוימת לעשות - - - את השימוש בטופס, אם הם רוצים או לא רוצים, צריך לזכור את הדבר הזה, כי אם כן, אז אולי צריך להוסיף פה את התנאים לביצוען. נראה את זה אחר כך.
איתי גת
¶
יש פה עוד נקודה. מתוך אותם 35 גברים נשואים, שלושה שנפטרו, שלושה עשו שימוש להולדה, אבל עוד שניים עשו שימוש לצורך בדיקת אבהות, כי אחרי המוות, מסתבר שהאישה הייתה בהריון.
יעל סלנט
¶
5.
(א)
(2) "מינוי של אחד או יותר מהוריו של נותן ההנחיות, שלאחר פטירתו של נותן ההנחיות יהיה רשאי להחליט על שימוש בזרעו לשם הולדה על ידי אישה שתסכים לכך או להורות כאמור על השמדה של מנות הזרע, אם במועד הפטירה לא הייתה לנותן ההנחיות בת זוג; ואולם נותן ההנחיות יכול לקבוע במפורש כי מינוי הורהו כאמור יחול אף אם במועד הפטירה היתה לו בת זוג שאינה מעוניינת לעשות בעצמה שימוש בזרע, ורשאי הוא לקבוע במפורש כאמור שהמינוי יחול אף אם בת הזוג שאינה מעוניינת כאמור מתנגדת לעשיית שימוש בזרע לפי המינוי על ידי אישה אחרת"
היו"ר אפרת רייטן מרום
¶
יעל, אני מציעה לא להקריא מחדש, אלא כן להסביר את התוספת או השינוי עצמו. בואו תסבירו מה הוספתם כאן.
נעה בן שבת
¶
יש שני תיקונים, תיקון אחד: מינוי של אחד או יותר מהוריו – אנחנו רוצים להדגיש את הנקודה הזו, כי אחת ההצעות של פרופ' שטיינברג הייתה להגיד שאותו מי שנותן הנחיות יגיד האם הוא רוצה הורה אחד, שני הורים או אפילו - - -
נעה בן שבת
¶
אם אני רוצה אחד, זה מתנגד וזה לא רוצה, מי גובר? ביחד או לחוד וכדומה. אבל אנחנו חושבים שזה יכול להיות קצת מסובך לכלול את כל זה בהנחיות. לכן חשבנו שאפשר להסתפק ולהגיד: מינוי של אחד או יותר.
נעה בן שבת
¶
גם עכשיו יהיו לנו תיקוני ניסוח. - - - בבת הזוג, אנחנו אומרים כך: כשאדם נותן מינוי להוריו, בעיקרון החשיבה שלו היא שאין בת זוג. אם הוא רוצה לבוא ולהגיד שאני רוצה שזה יחול גם אם תהיה לי בת זוג, שהיא לא מעוניינת, כי זאת הדרישה שלנו בסעיף 9, הדרישה שלנו שכדי לעשות שימוש, בת הזוג צריכה להיות לא מעוניינת. אז הוא צריך להגיד: אני רוצה שגם אם בת הזוג אינה מעוניינת לעשות וגם אם בת הזוג עצמה מתנגדת לעשות את השימוש.
היו"ר אפרת רייטן מרום
¶
כלומר, אנחנו דורשים כאן מסוימות וממש קביעה מפורשת למקרה ספציפי כזה שבו באנו ואמרנו - - -
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
זה כתוב? אפשר להבין את זה בהקשר? שלא יהיה מצב שבו לבת הזוג יש ילד, כלומר יש להם ילד אחד, ובת הזוג איננה רוצה.
נעה בן שבת
¶
כן, זה כתוב בסעיף 9, בשימוש. לכן יש פה חלוקה. בסעיף 9 בשימוש, התנאי הוא שאין לו ילדים והתנאי שבת הזוג לא מעוניינת. התנאים האלה קבועים. אבל, מה שלא כתוב – עכשיו אנחנו בסעיף שאומר: בוא תחשוב מה אתה רוצה באמת. ומה שאתה רוצה באמת, רצינו קצת לדייק את זה ולהגיד – תחשוב אם אתה באמת רוצה את ההורים שלך, גם כשתהיה לך בת זוג. אתה רוצה שההורים יקבלו את ההחלטה גם כשתהיה לך בת זוג?
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
אבל הבעיה היא שאני קורא את זה בסעיף 9, והסיפא היא בסעיף 5. וכשהעסק יתחיל להיכנס לפרקטיקום של החיים, השאלה היא האם זה לא צריך למען הסר ספק להופיע גם בסעיף 5?
נעה בן שבת
¶
זאת שאלה כמה אנחנו רוצים להגיד בשלב ההנחיות. זאת אומרת, בשימוש בזרע אם יש ילדים, אז זה בכלל לא נכנס לתוקף. אתה רוצה - - -
נעה בן שבת
¶
אם אתה חושב שצריך לכתוב את זה גם פה, ליידע אותו, שזה רק אם יהיו לו ילדים, אז אפשר לכתוב את זה בטופס.
היו"ר אפרת רייטן מרום
¶
ראשית, באמת הסעיף הזה, הנוסח שלו זה הנחיות לעניין אפשרות השימוש בזרע, יכול שיהיו לעניינים האלה. זאת אומרת שזאת גם לא רשימה סגורה.
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
אני לא רוצה דבר אחד: שלא יהיה מצב שבו יש בת זוג שיש לה ילד, היא לא רוצה שיהיה אח, וההורים יבואו ויגידו – לא, אנחנו רוצים אח.
נעה בן שבת
¶
את סעיף 6 הקראנו באישור מנהל בנק הזרע, וגם את 7 וגם את 8. גם את 7(א) ו-7(ב). יש את השאלה לגבי הילדים, אתה אומר שלא צריך להיות כשיש לו ילדים.
אנחנו בסעיף קטן 7(ג) – בסעיף זה הייתה לנו התלבטות אם אנחנו צריכים בכלל את הסיפא. אם אנחנו אומרים: לא יאשר מנהל בנק הזרע שימוש בזרעו של נפטר לשם הולדה על ידי יותר מאישה אחת. אולי אמרנו כבר את הכול, ואולי כל המקרים שדיברנו עליהם קודם, שהיו במקרה של הפריה, אולי הם מיותרים, אולי הסיפא מיותרת מבחינה נוסחית.
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
אני רק רוצה לוודא: יכול להיות מצב שבו יש אישה אחת שעברה הפריה שאינה מצליחה, ויש הפריה שניה, ואז יש אישה שניה, שזה יהיה אפשרי?
נעה בן שבת
¶
אז אתה רוצה להשאיר. חשבנו שזה מיותר הסיפא, אבל אולי אם אתה מדגיש את זה, אז אולי צריך להדגיש את זה.
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
כי זה ברור שבסוף המטרה של החוק היא המשכיות. ויכול שמסיבות פיזיולוגיות או אחרת, האישה לא נכנסת להריון.
נעה בן שבת
¶
סעיף 8 – דבר ראשון, הבקשה שברור שהשימוש על ידי בת הזוג הוא לא במקרה שהייתה התנגדות של המשפחה לעשות שימוש בזרע. ואז בת הזוג רשאית לעשות שימוש לכל אחת מהפעולות. זה רק תיקון נוסח. רצינו אולי להבהיר בנוסח: בסעיף 8(א)(2), יש כמה אפשרויות שהיא יכולה לעשות, היא יכולה לעשות הזרעה, היא יכולה לעשות השתלה של ביצית שלה ואז זה כמובן הפריה חוץ גופית, מה שקרוי IVF. והיא יכולה לעשות הפריה של ביצית של מישהי אחרת, של אישה אחרת, שזה כפוף לחוק תרומת ביציות. והאפשרות השלישית שנתונה לבת הזוג היא העוברים. רק רציתי להבהיר כאן את השאלה לפני.
נעה בן שבת
¶
היו פה שתי הערות, שתי הערות ששתיהן אמרו שבת הזוג גם בה צריך הנחיות, אבל זה לא מה שהחליטה הוועדה. אנחנו הולכים עם בת הזוג ללא הנחיות. לפי סעיף קטן א', בקשת בת הזוג תוגש לפי הטופס.
8.
(ג) "מנהל בנק הזרע יאשר בקשה לפי סעיף קטן (א), לאחר שנוכח לפי הבקשה והמסמכים שיש לצרף לה כי התקיימו כל אלה:
(1) התקבל דוח מעובד הסוציאלי" - - -
נעה בן שבת
¶
לאשר כי התקיימו כל אלה, הסבירו לה והבקשה שלה הושגה מתוך רצון כן וחופשי שלא מתוך משפחתי, כלכלי או אחר. ודבר שני, הוא בחן האם יש קושי להיענות לבקשה. אישרנו את זה פעם שעברה.
נעה בן שבת
¶
קראנו את סעיף 8(ג)(1)(א).
בסעיף (1)(ב) ניסינו לחדד מה הקושי בעזרת משרד הרווחה, מה הקושי שאנחנו מדברים עליו. אתם אמרתם שאנחנו מדברים על קושי "בשל קיומן של נסיבות חריגות שקשורות להולדה בדרך של שימוש בזרע של נפטר".
היו"ר אפרת רייטן מרום
¶
כמו שאתה רואה, אתה מקבל דוח מעובד סוציאלי של בית החולים, ואז הוא בודק את הדברים האלה – אחד, שתיים, שלוש.
טל פוקס
¶
זה לא התפקיד שלך, זה התפקיד שלה. אבל כן אגיד, שיכול להיות שעוד יגיעו אלינו הערות אחרי הקריאה הראשונה מעובדות סוציאליות.
נעה בן שבת
¶
רקפת, תוכלי בבקשה להסביר מה כן בוחן העובד הסוציאלי, על איזה קושי אנחנו מדברים? כי הקושי הזה ישפיע על זה שיידרש אישור בית משפט.
רקפת עצמון
¶
ראשית מדובר בקושי חריג מאוד שהוא קשה להגדרה מדויקת. הכוונה היא אם העובדת סוציאלית פוגשת מולה אישה שנמצאת עדיין בשלבי עיבוד ראשונים של האבל, שנמצאת עם סימנים של דיכאון, יכול להיות שהיא צריכה לציין את זה וזה עדיין לא הזמן לעשות. אמרנו שאנחנו מבקשים שישה חודשים על מנת לאפשר איזשהו עיבוד ולו עיבוד ראשוני של האבל. אבל יש אנשים שפרק הזמן הזה של שישה חודשים לא מותאם להם. יש אנשים שעדיין מתמודדים עם משמעויות האבל תקופה ארוכה יותר. ולכן העובדת הסוציאלית שיש לה כלים לאבחן את מצבו של אדם יכולה לומר אם היא רואה במצב הזה איזשהן נסיבות חריגות. קשה לי להגדיר מהן.
יצחק פינדרוס (דגל התורה)
¶
היא אומרת הפוך, זה מה שהיא אומרת העובדת הסוציאלית. היא באה לגוש אישה שהיא - - - כרגע, והיא אומרת: חבר'ה חכו.
היו"ר אפרת רייטן מרום
¶
חברים, הבנתי, תאמינו לי שאני קוראת מעולה. אני אומרת שזה דווקא נותן כאן אפשרות לעובד הסוציאלי להחליט ולהיות פטרנליסטי עבור האם.
היו"ר אפרת רייטן מרום
¶
הסיטואציה היא נוראית בכל מקרה. אי אפשר. אותה אישה שאיבדה כרגע את יקיר ליבה, אני בטוחה שיהיה לה קשה לקחת החלטה הכי רציונלית עוד הרבה מאוד זמן.
רקפת עצמון
¶
נכון. וגם - - - דיכאון היא לא עילה לא ללדת ילד. גם נשים בדיכאון יולדות ילדים. אנחנו אומרים רק שיש נסיבות שאנחנו לא יודעים מהן, אבל יכול להיות שהעובדת הסוציאלית תפגוש מולה אדם שיעלו בה חששות ודאגות, וטוב שתהיה לה את ההזדמנות לומר. כי אם זה לא יהיה כתוב בסעיף, היא לא תוכל לומר שעלו בה חששות ודאגות. אם היא נדרשת לפי הסעיף הזה לומר רק אם מדובר ברצונה החופשי, אז בעצם אין לה שום אפשרות לכתוב בדוח הסוציאלי שעלו דברים אחרים. ומהסיבה הזו ביקשנו להכניס סעיף שאומר - -
יעל סלנט
¶
בפסקה (2) אנחנו אומרים שהיא אינה ידועה בציבור לא כאשתו אלא כבת זוגו. בהמשך לדיון הקודם, אנחנו אומרים: המבקשת תושבת ישראל.
בפסקה (4), אפשר לראות שהורדנו את התנאי של הגבלת - - -
טל פוקס
¶
אנחנו אומרים: מלאו לה 18 שנים.
כאן זה איזשהו תיקון נוסח, במהות זה היה גם קודם – ששישה חודשים ממועד הפטירה ולא יאוחר מחמש שנים.
טל פוקס
¶
גם פה צריך להגיד שהיכולת שלו לדעת אם היא ידועה בציבור או לא ידועה בציבור, זה רק לפי מה שהיא הצהירה בפניו. מנהל בנק הזרע לא יכול לדעת אם היא באמת ידועה בציבור או לא.
אתי סממה
¶
כאן אנחנו כן מגבילים את הזמן להגיש את הבקשה לחמש שנים. לי היה מאוד קשה עם דור המדבר, עם המקרים הרטרואקטיביים שאנחנו הולכים אחורה בלי שום הגבלה. ואני חושבת שאולי בשם העקביות, וזה נכון, יש בזה הרבה מאוד הגיון – לא לקחת את דור המדבר ולהגיד: מי שהגיש בקשה לפני 12 שנה ובתי משפט כבר הכריעו בעניינו והכול, אנחנו עכשיו פותחים את הכול ואומרים את זה.
אתי סממה
¶
- - אבל אני חושבת שיש בזה גם היבטים מקצועיים, של אנשים שהתבגרו, שחלפו הרבה שנים. זה לא נכון ללכת רטרואקטיבית ולהפוך הכול כאילו...
נעה בן שבת
¶
את מציגה נקודה שלא ציינו פה בהוראת המעבר, שההגבלה לא יכול להיות של חמש שנים – אולי כל כך נוקשה, לגבי מי שלפני שש שנים האדם נפטר. זוהי נקודה אחת שצריך להתייחס אליה בהוראות המעבר.
נעה בן שבת
¶
אבל מצד שני את אומרת – אנחנו לא רוצים להשאיר את זה אחורית עד עולם. השאלה איך נעשה הבחנה בין המקרים?
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
אני אומר שמישהי שהיא חמש שנים ושש שנים – את זה אנחנו כן יכולים לחתוך? אני מציע להיכנס לדיון, כן למשפחות שכולות של צה"ל - - -
היו"ר אפרת רייטן מרום
¶
אני מצטערת שחזרנו רגע עוד פעם לדיון הזה. אני מבקשת לחזור חזרה, אנחנו בסעיפים 8, 9, אני מבקשת לחזור באותו סדר שאנחנו עושים עכשיו. תיקונים נוספים, בבקשה.
יעל סלנט
¶
אנחנו בעמוד 8. אנחנו מוסיפים פה אמירה לבית המשפט, שאם "פנו הורי הנפטר לבית המשפט בעילה של אי התקיימות התנאי שבסעיף קטן (ג)(1) או (2)".
ש-(ג)(1) או (2) אומר...
יעל סלנט
¶
כלומר אם הורי הנפטר בעצם חושבים שהמבקשת היא לא בת הזוג או הידועה בציבור, או שהיא לא תושבת ישראל, אז הם יכולים לפנות לבית המשפט, ובית המשפט רשאי להורות על קבלת תסקיר לפי סעיף 10(ב), ותכף נראה איזה הוראות יש בתסקיר.
נעה בן שבת
¶
האם אנחנו רוצים לתת להורים אפשרות להגיד: היא לא השלימה, יש איזה קושי אחר להיענות לבקשה, אנחנו רוצים לאפשר להורים לטעון כזה דבר? אני חושבת שלא, אנחנו לא רוצים לתת להם. לא. אז רק (2) ו-(3).
יעל סלנט
¶
אוקיי. בסעיף קטן ה' – הדוח של העובד הסוציאלי שדיברנו עליו. אם הוא מראה על קושי לאשר את הבקשה, וכאן הוספנו: "בשל נסיבות חריגות שקשורות להולדה בדרך של שימוש בזרע" – כמו שהיה לנו שם – "טעונה הבקשה את אישור בית המשפט לאחר שהוגש לו תסקיר לפי סעיף 10(א)".
נעה בן שבת
¶
דווקא אם העובד הסוציאלי של בית החולים העיד על קושי, אז אנחנו עושים תסקיר מלא כדי לראות את כל התמונה המלאה. לעומת זאת, אם ההורים פנו בשל בקשה כזאת או איזושהי התנגדות, אז לא פותחים את כל הפתח, אלא רק בעילות האלה, והתסקיר יהיה בשיקול ועל דעת בית משפט, כמו שנראה בסעיף 10.
נעה בן שבת
¶
אחרי זה אנחנו אומרים: ש"אושרה בקשה לשימוש בזרע על ידי בת זוג, יחול האישור גם על שימוש חוזר בזרע על ידה, כל עוד נוכח מנהל בנק הזרע כי מתקיימים התנאים לפי סעיף קטן (ג)(2) עד (3)". אותם תנאים של תושבות.
נעה בן שבת
¶
זה שימוש חוזר. צריך לראות שהיא לא נשואה והיא עדיין תושבת.
בסעיף 9, יש שינוי אחד, הנושא של הבקשה שהיא צריכה - - - , התוספת הרביעית, זה רק נוסחי כי לא הייתה הפניה נכונה. שם המסמך הזה שאנחנו מדברים עליו, האם הוא הסכם, האם הוא מסמך הסכמות.
נעה בן שבת
¶
אתם רוצים, מה שתראו לנכון. לגבי הסעיף "האם העתידית היא בת דתו של הנפטר". אנחנו מציעים להוסיף ש"הוראת פסקה זו לא תחול אם הנפטר חסר דת כמשמעותו בחוק ברית הזוגיות לחסרי דת", ששם מדובר על מישהו שהדת שלו היא לא אחת מהדתות שבמדינת ישראל מוכרות או שיש להן בית דין.
תיקון לנוסח בסעיף 5, כמו שהחליטה הוועדה, מחקנו את מגבלת הגיל המקסימלית, כי אם היא חלה מכוח חוקים אחרים, היא חלה שם. סעיף 6, חוות דעת רפואית נוגעת להפריית הביציות – אמרנו שהאם העתידית צריכה גם להרות מביציותיה.
טל פוקס
¶
לפני זה, ב-7(א), אנחנו רוצים להוסיף: בדיקה רפואית לאיכות הזרע, ולתקינותו, ככל שניתן לבצע בדיקה זו, כי – כמו שנאמר קודם – במקרים מסוימים לא ניתן לבדוק את איכות הזרע.
איתי גת
¶
זאת לא בדיקת זרע רגילה. זה פשוט לא אותו דבר. בדגימת זרע רגילה, עושים עם כל מיני מדדים קבועים, כמו בבדיקת זרע. בנטילת זרע מרקמת האשכים אחרי המוות, זה לא נוזל זרע, זה רקמה, זה משהו אחר, אי אפשר לעשות שם בדיקת זרע רגילה. בגלל זה – כמו שאמרתי קודם – זה מחייב רק הפריה חוץ גופית, זה סיפור רפואי שונה לחלוטין.
איתי גת
¶
לכן כל הנושא של בדיקת הזרע, איכות הזרע – זה משהו מאוד מוגבל. זרע בתנועה או לא בתנועה, אי אפשר בכלל להשוות.
איתי גת
¶
אך ורק באמצעות הפריה חוץ גופית. וגם אין לי אותה יכולת לבדוק את איכות הזרע כמו שיש לי בתרומה רגילה.
איתי גת
¶
לפני שאתה שואב את הביציות ואתה מפרה עם הזרע, אתה תראה אם הייתה הפריה, תראה התפתחות עוברית וכן הלאה.
מוריה כהן בקשי
¶
אני מציעה ב"חסר דת", להוריד את ההגדרה של חוק ברית הזוגיות לחסרי דת, זאת הגדרה מורכבת מאוד, היא חלה על בני עדות דתיות מוכרות. יש שם את האופציה של בירורים. נראה לי שמספיק לכתוב "חסר דת".
נעה בן שבת
¶
בסעיף קטן ג', אנחנו דיברנו על מה שהוועדה - - - זה ביטוי, מסמך הסכמות, בין השאר זה גם אם אנחנו עושים הפריה בסעיף 10(א). זה יטופל בהתאם למה שהוועדה.
נעה בן שבת
¶
10(ב), זה סעיף על התסקיר. אנחנו מזכירים שבמקרה של תסקיר לפי סעיף 8(ד), שההורים פנו והתנגדו בעצם לשימוש על ידי בת הזוג. במקרה הזה בית המשפט יורה על הנושאים הטעונים בדיקה בתסקיר.
יצחק פינדרוס (דגל התורה)
¶
לפני 10(ב), אפרופו הדיון שהיה לנו אתמול – כן תצהיר בית הדין, לא תצהיר בבית הדין, והדין יישאר למשרד המשפטים. יש לי שני פתרונות בדיעבד, אני אומר מפורשות: יש לי בעיה בכלל עם כל הצורה הזאת, אבל כיוון שאנחנו בסד זמנים ואין לי פה את הדיינים ואין לי פה את הרבנות, ואני מאשים אותך, אפרת.
יצחק פינדרוס (דגל התורה)
¶
בסדר, היה להם כינוס, לא היה להם כינוס. יש יועץ משפטי, אין יועץ משפטי.
במסגרת הדבר הזה, אנחנו צריכים להתכנס לקריאה ראשונה ולקראת קריאה שנייה ושלישית, אני מקווה מאוד שגם בתי הדין הרבניים וגם הרבנות הראשית יהיו קצת מערכת יותר מסודרת. יהיה דיון מסודר מולם, כמו שהם טוענים שבעבר היה במשרדי ממשלה איתם בצורה יותר מסודרת, אבל זה לא קרה.
בסעיף (4), יש את מה שהורי הנפטר צריכים להבין. בסעיף (4), ב-10. ה"הבנת הורי הנפטר" - - - "או לאם העתידית, לפי העניין, נתון מעמד הורי בלעדי כלפי הילד וכי הם לא יהיו בעלי זכויות או חובות הוריות כלפיו". הייתי מוסיף עוד סעיף: הבנת הורי הנפטר כי מרשם האוכלוסין אינו קובע לגבי המעמד האישי והאפשרות לבדיקה ברשם הנישואין במשרד הדתות.
יצחק פינדרוס (דגל התורה)
¶
אבל את זה אני ואת יודעים. אני רוצה שבית המשפט יבין שההורים, הורי הנפטר, לא המיועדת.
יצחק פינדרוס (דגל התורה)
¶
הבנת הורי הנפטר – זה ב-10, אבל אחרי (4), יבוא סעיף (5) לצורך העניין ויאמר: הבנת הורי הנפטר, כי מרשם האוכלוסין אינו קובע לגבי המעמד האישי בנישואין וגירושין, ועל האפשרות לבדיקה ברשם הנישואין של משרד הדתות.
היו"ר אפרת רייטן מרום
¶
רק שנייה. כדי ליישר כאן קו ובכדי להבין את הבקשה, אני מניחה, חבר הכנסת פינדרוס, לבוא וליידע את ההורים שהמעמד של המרשם, הוא כמו שכבר נאמר פה על יד משרד הרשות – זאת אפילו לא ראייה. ולכן אתה מבקש שההורים פשוט יידעו את זה.
יצחק פינדרוס (דגל התורה)
¶
אני רוצה בעצם בגלל המורכבות להכניס את זה בשני מקומות. אסביר: מקום אחד בסעיף 10(4) שהורי הנפטר הבינו שבית המשפט ישוכנע שהורי הנפטר הבינו את זה. המקום השני, בטופס שממלאים ברמה הראשונית, כדי שלא יגיעו לסוף, להכניס את זה כחלק מהטופס.
היו"ר אפרת רייטן מרום
¶
התסקיר הזה של סעיף 10, זה תסקיר שעורך אותו עובד סוציאלי, לא בית המשפט. את רוצה שהעובד הסוציאלי יגיד את זה?
יצחק פינדרוס (דגל התורה)
¶
יש פה משהו, ואמרתי את זה גם אתמול ואחדד את זה, ואני אומר את זה גם למשרד הרווחה; כשעובד סוציאלי יושב מול הורים – אני לא מדבר על האם העתידנית, לאם העתידית יש משהו זה אומר – ואומר להורים ולדעתי חובתו במדינת ישראל שאלה הכללים, להסביר להם מה המשמעויות כלפי הילד הזה. חובתו להסביר לו מה המשמעויות. הוא צריך לתת להם לפחות את האופציה. הוא היחידי שהם פוגשים אותו, בכל התהליך הזה בסוף, היחידי במדינת ישראל שהם פוגשים – אם הוא לא בצה"ל – היחידי שהם פוגשים בעצם בסוף. הורי הנפטר, ההורים, הדבר היחידי שהם פוגשים, פרונטאלית ומדברים איתו.
והוא מבהיר לו
¶
אדוני, יש לזה משמעות, יש לך אפשרות התקשר ל-034, ולקבל תשובה על זה. תדע שזה קיים. לפחות לתת לו את האופציה.
היו"ר אפרת רייטן מרום
¶
אבל האם צריך להטיל עליו את המשימה הזאת שהיא לא קשורה למומחיות ולעבודה שלו? בסוף הוא עובד סוציאלי.
יצחק פינדרוס (דגל התורה)
¶
לא נעים להגיד לך, לצערי הרב, עצם השאלה הזאת שזה לא קשור, זה קצת לא יכול להיות ולמה?
יצחק פינדרוס (דגל התורה)
¶
אין משמעות אם הבן אדם יוכל להינשא במדינת ישראל כחוק או יצטרך לנסוע לקפריסין? אין לזה משמעות? יש לזה, אז נגיד לו את זה.
היו"ר אפרת רייטן מרום
¶
אבל אני כעובדת סוציאלית, יש לי את הדברים שהם בתחום המומחיות שלי והסמכות שלי. הרי זה מקצוע לכל דבר. תתקנו אותי מבחינת ההגדרה של זה.
היו"ר אפרת רייטן מרום
¶
זה כמו שעכשיו אני עובדת סוציאלית, ואני לא יכולה כעובדת סוציאלית לתת כל מיני הסברים בתחום עריכת הדין או בתחום הרפואי, נכון?
יצחק פינדרוס (דגל התורה)
¶
כי אם אני עובד סוציאלי לענייני משפחה, ואישה הגיעה אלי או גבר הגיע אלי והם הולכים להפריד את הזוגיות. אז כן, אני חושב שחובתי כעובד סוציאלי, הדבר הראשון להגיד לה זה: יש עורך דין שמטפל בנישואין וגירושין. אם אני לא אעשה את זה, על אף שאני לא משפטן כי אני עובד סוציאלי, אחטא לתפקידי. נכון? אם אדם אומר לי: תקשיב וכולי. אני אומר לו: הדבר הראשון שתעשה זה, לך למשרד הפנים ותרשום במרשם האוכלוסין. סליחה, אני לא מרשם האוכלוסין, אני עובד סוציאלי. זה בעצם מה שאת אומרת, אני לא אומר - - -
היו"ר אפרת רייטן מרום
¶
אבל העובד הסוציאלי הוא לא מודיעין 144. הוא לא אחד שבא ואומר: אני מיצוי הזכויות שלך. זה לא.
רקפת עצמון
¶
מועד כתיבת התסקיר הוא תאריך מאוחר מדי לדון בשאלה הזו. אני רוצה להזכיר שמדובר באנשים שמתקשרים התקשרות רגשית מאוד-מאוד מורכבת. שעושים תהליך ארוך של היכרות, של תיאום ציפיות, של מחשבות, תקוות, פנטזיות על הילד הנולד. ואז בסופו של התהליך, בתחנה האחת לפני אחרונה של האישור של התהליך הזה, אנחנו נאמר להם: רגע, שכחת.
רקפת עצמון
¶
רגע, אדוני, בכבודך, אני רוצה לסיים.
יש עוד דבר לבדוק. אני חושבת שזה שהמידע הזה צריך לעמוד לפתחם הוא קריטי. אני חושבת שצריך לעשות בשלב ראשוני. בשלב הראשוני עוד לפני שהם פנו לבית המשפט ולפני שהם הגישו בקשה. בטופס הזה, בתוספת הרביעית צריך להיות כתוב שאתה יודע שאם אתה רוצה לבדוק את נושא היהדות, עליך לבדוק את זה.
יצחק פינדרוס (דגל התורה)
¶
אפרת, זה מה שהצעתי. אמרתי שאני מציע בנסיבות העניין בשני מקומות. א' בטופס הראשוני, אמרתי והתחלתי בזה. ואמרתי: בשלב של עובד סוציאלי, הוא בסך הכול בודק עם הבן אדם, האם הוא ראה מהו, האם הוא יודע מי זה, זה הכול. אמרתי, בואו, אני עושה עוד שלב. אני לא מפיל עליכם את כל האחריות.
רקפת עצמון
¶
אומר למה: כי יש עוד שאלות לשאול. אני לא שואלת אם הוא עשה בדיקה גנטית, אני לא שואלת אם הוא עשה בדיקת פוריות, אני גם לא שואלת אותו אם הוא עשה בדיקה כלכלית. אני לא שואלת אותו על הרבה מאוד שאלות, אני בודקת כמו שהוגדר בתוך החוק, את היחסים, את עתידו של הילד בתוך המשפחה הזו, וזה לא הנושא שאליו אנחנו נכנסים. אני באמת חושבת שזה עוול להעלות את השאלה הזו בשלב הזה. אם יש טופס שהם צריכים להגיש לבית המשפט, הטופס צריך להיות מלא.
יצחק פינדרוס (דגל התורה)
¶
אני חושב שזה עוול שבכלל שולחים אותו לעובד סוציאלי. בשלב הזה, שני אנשים הגיעו להסכמה ביניהם, איפה משרד הרווחה נכנס פה לתמונה? למה אתם נכנסים לשם בכלל? מה אתם קשורים? אני חושב שצריך להוציא את סעיף 10. אני אומר לך בכנות, צריך להוציא את סעיף 10. אין צורך בעובדים סוציאליים.
רקפת עצמון
¶
אז אין צורך בכלל בחוק ואין צורך באישורו של בית המשפט. הגיעו אנשים להסכמה, יעשו ככל שהם רוצים, המדינה לא צריכה להתערב.
יצחק פינדרוס (דגל התורה)
¶
המדינה עוד לא אמרה, אולי באמת זה מה שצריך להגיד. אבל עכשיו בחקיקה, אולי צריך להוריד את זה.
יצחק פינדרוס (דגל התורה)
¶
בסך הכול מה שביקשתי, ואם אתם זוכרים על כל שלב הייתי מוכן, בית המשפט שיבדוק. באיזשהו שלב, כי מילוי הטופס הוא שלב התחלתי מאוד, זה בסדר, וזה טוב שזה יהיה שם. באיזשהו שלב מישהו מוסמך, מישהו, מישהו, שופט, אני חושב שהם זה, עובד סוציאלי, איך שלא תקראו לו בתרבות הזו – מישהו בדק איתם שהם יודעים על מה מדובר. זה הכול.
היו"ר אפרת רייטן מרום
¶
אין לנו ויכוח שהשאלה הזו צריכה להישאל וההורים צריכים לדעת. ולכן יש את זה גם בטופס בהתחלה. ולכן הם גם חתמו על הטופס הזה. כלומר, הם כבר יודעים את זה, הם חתמו על זה. הרי יש עוד שאלות שהם חותמים עליהם בטופס ולא שואלים אותם את זה אחר כך. למה את זה צריך עוד פעם לשאול אותם?
יצחק פינדרוס (דגל התורה)
¶
את יודעת למה? כי לצערי הרב, בגלל האווירה במדינת ישראל, ובגלל הזה, רוב האזרחים, ואני אומר לך את זה רק מניסיון פה בוועדה, בשלושת הימים האחרונים, רוב האזרחים, אין להם מושג - - -
יצחק פינדרוס (דגל התורה)
¶
הם חתמו, הבנתי, חתמתי. אני אומר לך שמישהו היה צריך – ואמרתי את זה גם אתמול – וחייב להיות איתם, שמודעים לעזרתו.
היו"ר אפרת רייטן מרום
¶
לתווך להם את הטופס הזה? סבבה. נעה, יעל, מישהו מתווך להם, יושב ומסביר להם על הטופס הראשון שהם חותמים? הם יושבים לבד? אנחנו מדברים על הטופס הזה שמדבר עליו חבר הכנסת פינדרוס.
אסף גרינבאום
¶
למה? זה דווקא עדיף. רגע, חבר הכנסת פינדרוס, זאת יכולה להיות הצעה טובה יותר. אם מישהו יסביר להם בעת מילוי הטופס, זה שלב מוקדם יותר ואז זה עדיף.
יצחק פינדרוס (דגל התורה)
¶
אמרתי אתמול למשרד המשפטים, אם תהיה דרך בחוק לחייב שלכל משפחה כזאת תהיה שיחה איתי רבע שעה לפני כן, אז אין בעיה, אבל זה לא הולך לקרות, בואו נהיה מציאותיים.
טל פוקס
¶
- - - מיועדות, הוא מגיע בשלב רק אחרי שיש כבר צו בית משפט. הוא רק רואה את צו בית המשפט וממלא אותו.
יצחק פינדרוס (דגל התורה)
¶
הרי הוא מילא את זה בטופס הראשון, שעובד סוציאלי ידע שיודעים את זה. זה הכול. שלא יחפשו באינטרנט - - - בלי לדעת.
טל פוקס
¶
- - - אם אתה חושב שרגיל להכניס בטפסים, אין שום מניעה גם לטפסים של המפקיד, גם לטפסים של נותן הנחיות. בסדר גמור.
נעה בן שבת
¶
האמירה בטופס של הבקשה. אנחנו יכולים לכתוב את זה במפורש, ואנחנו תכף נעבור על הטפסים. הטפסים יהיו פה ויהיו תוספת לחוק. מדוע שלא נכתוב שם?
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
יש לי הצעה: האם אפשר שהעובד הסוציאלי כשהוא משוחח עם המשפחה, יוודא שהיא מודעת לכל מה שהיא מילאה בטופס?
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
תנו לי דוגמאות. בטופס יהיה, ויהיה עובד סוציאלי שיגיד שהוא וכולי. כל הדברים של הטופס – חשוב שהם ידעו ויהיו מודעים לזה.
נעה בן שבת
¶
בטופס, האמת היא שהבקשה: ידוע לנו שהילד שייוולד משימוש בזרע יהיה ילדה של האם העתידית, והיא בלבד תהיה בעלת מעמד הורי כלפיו. ידוע לנו שלא יהיה לנו מעמד הורי. ידוע לנו שתהיה בעלת החלטה. ידוע לנו שתהיה לה החלטה בלעדית בעניינים הרפואיים. ידוע שהוא מצהיר שלא ידוע לה שיש התנגדות.
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
זאת אומרת בוצעה הקצירה. תנו לי רגע לייצר סימולציה של סיטואציית המשפחה בציר הזמן:
יש את הפטירה, בוצעה קצירה. אנחנו מדברים על קצירה שהיא לאחר המוות, נכון? יש הסיפור של בנק הזרע. אחרי זה מחליטים לגשת לתהליך.
רקפת עצמון
¶
הם ניגשים לבית המשפט עם אם מיועדת. הם לא ניגשים לבית המשפט ללא אם מיועדת. אנחנו לא רוצים לעשות להם שתי תחנות.
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
ואז הם ממלאים טופס ומגישים לבית המשפט. ואז בית המשפט שולח לתסקיר? אז ממילא אנחנו עם האם המיועדת בהליך. אז אני חושב שלא יקרה שום דבר אם אחרי שהם מילאו את הטופס, שהעובד בתסקיר – אגב, בעיני ההנחיות על האפוטרופסות הבלעדית של האם על הילד היא דבר לא פחות דרמטי מהסעיף הזה. הוא הרבה יותר משמעותי ביום-יום של הבנת ההורים, שהרבה מאוד מההורים יש לי נטייה להיות סוג של הורים במקום סבא וסבתא. אנחנו מדברים על אפוטרופסות מלאה רק שלהם.
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
לכן אין שום מניעה שנכתוב שהעובד הסוציאלי יוודא איתם על כל הסעיפים בטופס. בהינתן שאנחנו מסכימים להכניס את הסעיף הזה בטופס, אנחנו נעשה את זה בלי ההבלטה.
היו"ר אפרת רייטן מרום
¶
המומחיות שלהם, מה שהם למדו בלימודי העבודה הסוציאלית, זה לבחון את האם או את האב, לבחון את אותו אדם שמולם, לראות האם הם לקחו את ההחלטות מתוך המצב הנפשי, המסוגלות. זאת המומחיות שלהם. אולי זה הם ואולי זה מישהו אחר, יבוא ויגיד: אתם זוכרים שחתמתם פה על הטופס הזה, וחתמתם גם על עוד דברים, אני מפנה לתשומת לבכם את הדבר הזה כדי לראות שזה העניין עדיין.
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
אני רוצה לחדד. אנחנו הכנסנו בחקיקה שדתה של האם היא כדתו של הבן. הסוגיה היא לא אך ורק מהשיקולים הדתיים. הסוגיה מבוססת על היבטים תרבותיים מובהקים, ובאה המדינה ונותנת דעתה בעניין הזה שאומרת אני רואה בזה את ההקשר החברתי-תרבותי. אני חושבת שהעובדה שהאם לא תהיה בדתו של הבן שנפטר גורמת מצוקה נפשית בחלק מהמקרים או יכולה להביא למצוקה נפשית להורים, לא רק בשאלה של הפסלות הדתית או ההקשרים הדתיים. יש פה עניין מאוד ברור. גם אם באופן פרדוקסלי היילוד לעולם לא יתחתן. לכן אני חושב שלא צריך פה לעוות את ההיגד שאנחנו מכניסים בתוך החוק. ברגע שהכנסנו שזה יהיה באותה דת, אנחנו מכניסים את זה לטופס והעובד הסוציאלי שבודק את כל הדברים יסתכל על זה. הוא מן הסתם יסתכל על זה בהקשר הסוציאלי, הוא מן הסתם ידע ויפעיל את שיקול הדעת ויראה מי המשפחה ומי ההורים והוא גם ידע מתי להורים הדבר הזה הוא ממש קריטי או מתי מבחינת ההורים זה בסדר להם שזה מופיע במרשם האוכלוסין שהוא יהודי. כשעובד סוציאלי נותן את דעתו ומכיר את ההורים האלה שהסיפור הזה הוא קריטי, אני בעד להסיר מכשול בפני עיוור. כי אותם אנשים שזה מאוד קריטי להם, ואולי חתמו כך על הטופס ולא הבינו, הם מניחים הנחה שמה שמופיע במרשם האוכלוסין זאת המציאות וזאת האמת לאמיתה בהקשר החשוב להם. ולכן עובד סוציאלי לא יקטין ראש בסיטואציה הזאת ויוודא. אני בעד להטיל את המשימה הזאת, שהיא מורכבת, על העובד הסוציאלי ולא על איש דת. כי דווקא העובד הסוציאלי יכול להסביר להם מה המשמעות.
ליאורה אברמוביץ
¶
יש כאן שחקן נוסף, שזה בית משפט שיכול מאוד להיות, וברוב הפעמים זה כך, הוא מנהל דיון לפני שהוא מעביר את התסקיר. אני חושבת שצריך לשקול, אם זה כל כך חשוב לוודא שהם מבינים את זה, שבית המשפט יסביר את זה. לא נכון להכניס את העובדת הסוציאלית לסוגיה הזאת של התפקיד. אנחנו חושבים שאפשר להסתפק במה שכתוב בטופס. אפשר להטיל את זה אולי על בית המשפט, אבל בשום פנים ואופן אנחנו לא מסכימים להיכנס לפינה הזאת של העובדים הסוציאליים.
רקפת עצמון
¶
ברשותכם אני רוצה להוסיף שני דברים. אני לא יודעת מי ישב אי פעם עם הורים ואם מיועדת בפגישה כזאת. אלה פגישות קשות מנשוא. מה שאנחנו ראינו פה בכאב של ההורים לא דומה למה שאתה פוגש בתוך החדר בדיונים האלה. אנחנו זהירים מאוד בדברים שאנחנו בודקים ופועלים מתוך זהירות מאוד גדולה לעשות את התהליך הזה. נקודת ההנחה של החוק הזה היא שההורים של הנפטר עושים את הבדיקה וממלאים את רצונו של הנפטר ויודעים מה הם צריכים עבור הילד שעתיד להיוולד. הם אלה שבוחרים את האישה, הם אלה שעושים את ההסכם עם האישה, הם אלה שמגדירים את הדברים. האחריות יושבת לפתחם. הדבר שאנחנו צריכים לבדוק - - -
רקפת עצמון
¶
מה שאנחנו בודקים זה הסיפור של היחסים, הסיפור של האפשרות של היחסים. ולכן אנחנו לא נכנסים לתחומים אחרים בצומת הקשה הזה. שלא לדבר על העובדה שזה מאוחר מדי להעלות את זה בשלב הזה.
היו"ר אפרת רייטן מרום
¶
האם אנחנו מעבירים את האחריות הזו של הווידוא? אני שומעת את העמדה של העובדות הסוציאליות שאפשר אולי לא להסכים איתן אבל זו העמדה שלהן.
היו"ר אפרת רייטן מרום
¶
כל דבר הוא חשוב. כל הגורמים סביב השולחן הם בסוף חשובים בשביל לקבל פה החלטה ולסייע.
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
בואו נשים את זה ב-9(ג): בית המשפט יבחן את תנאי מסמך ההסכמות שערך עם האם העתידית, יוודא שהצדדים עשו את מסמך ההסכמות בהסכמה חופשית ובהבנה על משמעות תוצאותיו ויוודא כי חתמו על הטופס והבינו את ההתחייבויות הכלולות בטופס.
מוריה הכהן
¶
בשיחת גישוש הבוקר עם הנהלת בתי המשפט הם לא רצו לתת את כל ההסבר הזה, ואני חושבת שהרחבה כזאת גדולה של הטופס היא בעייתית.
מוריה כהן
¶
אמרתי את זה לפרוטוקול. אבל לא הייתי שמה על כל הטופס אם כן. עכשיו פתאום הכנסתם את כולו. בסוף רוב האנשים מגישים את זה עם עורך דין. הם באים לעורך דין בתחילת הדרך ושואלים אותו מה עושים. כשהכנסנו את זה לטופס, המשמעות היא שחלק מהאחריות של עורך הדין תהיה להבין מה הסיפור הזה, ובין השאר להציע את הדבר הזה. זאת אומרת, שלא שהם מתחילים לגמרי בחלל ריק. לדעתי הטופס הוא קריטי. לא סתם הכנסתי את זה לטופס. אני חושבת ששם המקום העיקרי. אם יבואו ובית המשפט יגיד לא, אני חושבת שלהסביר את כל הטופס זה לא הגיוני. יש אחריות של מגיש בקשה ושל העורך דין שלו לעמוד על הדברים האלה. אם רוצים ליידע בעניין הזה, הנהלת בתי המשפט לא התלהבה מזה. הם לא פה. הם אפילו התנגדו לזה.
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
אנחנו לא מדברים על מאות רבות של דיונים. אנחנו מדברים על דיונים ספורים, על אירוע שהוא באמת מורכב, על זה שהשופט בסוף הוא המבוגר האחראי פה בכל התהליך הכולל. הוא מוודא פה דברים הרבה יותר מורכבים, שזה מסמך ההסכמות בין הצדדים, ששם יש הרבה מאוד דברים שהשופט צריך לתת את דעתו. הטופס הזה הוא בסך הכול מאוד פשוט. טופס 9 בסוף אומר שההורים יבינו שהאם היא בעלת האחריות המובהקת.
היו"ר אפרת רייטן מרום
¶
אני נוטה להסכים עם צביקה, שצריך להכניס את זה לכאן. אין מה לעשות, צריך להכניס את זה. בית המשפט בוחן עכשיו את הדברים האלה. הוא לא צריך אפילו לעבור סעיף-סעיף, אבל הוא כן צריך להגיד: חתמתם על הטופס הזה ולראות שהכול בסדר.
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
גם תבינו שתהליך כזה שהטופס הוא מסדיר, ואני הולך שוב לשאלת האפוטרופסות הבלעדית של האימא, שהיא דבר מאוד דרמטי ביחסים, היא קשורה בטבורה למסמך ההסכמות ולכן ראוי שכל שופט אחראי יפנה אותם לטופס, גם אם אני לא כותב.
היו"ר אפרת רייטן מרום
¶
אני חושבת שברגע שהוספנו כאן סעיף שמורה לבית המשפט לבחון את מסמך ההסכמות, לא היינו חייבים גם לכתוב את זה אבל אנחנו כן מורים כאן לבית המשפט לבחון את מסמך ההסכמות, אז אפשר באותה אכסניה להוסיף גם את זה.
נעה בן שבת
¶
ליתר ביטחון נקרא את 10(ב): הורה בית משפט על עריכת תסקיר לפי סעיף 8(ד), יורה על הנושאים הטעונים בדיקה בתסקיר כאמור, לרבות מבין הנושאים המנויים בסעיף קטן (א).
כיוון שאנחנו מדברים על תגובה להתנגדות של ההורים, הוא לא חייב לעבור על כל הנושאים, הוא יכול להורות מה לבדוק בתסקיר.
סעיף 11(א), משהו טכני. ההורה השני זה רק אם ישנו.
סעיף קטן (ד): בת הזוג או האם העתידית, לפי העניין – זה לפי ההחלטה של הוועדה בדיון הקודם – תודיע לבית המשפט על כל שינוי בפרטים הנוגעים לה, כאמור בסעיף 8(ג)(2) ו-(3), או 9(ב), לפי העניין, שחל במהלך הליך לפי סעיפים 8(ד) או (ה) או 9.
זאת אומרת, שלושת ההליכים שנמצאים בבית המשפט, מתחיל מתישהו הליך, בת הזוג עוברת כל מיני דברים, או האם עוברת כל מיני דברים. לגבי בת הזוג ביקשנו הודעה רק לגבי נושא של תושבות ונישואים. לגבי האם העתידית, חשבנו שאולי צריך להרחיב לכל הנושאים של 9(ב), ששם מדובר החל בשאלה של התאמה רפואית. השאלה היא אם רוצים לחזור ולהגיד אם מתברר משהו חדש מבחינת התאמה רפואית, אם מתברר משהו חדש בנושאים אחרים, או שנראה לכם מיותר וצריך להיות רק מאוד טכני בנושא הזה של ההודעה על שינוי בפרטים.
נעה בן שבת
¶
אז לגבי האם העתידית, אנחנו צריכים את זה באופן רחב, ולגבי 9 את כל הפרטים, כל 9(ב).
סעיף 12, עצמאות על הליכי הפריה, היריון, בהמשך להערה שנשמעה פה בדיון הקודם. נתקן את הסעיף כך: לבת הזוג או לאם העתידית, לפי העניין, תהיה החלטה בלעדית בעניינים הרפואיים והבריאותיים הקשורים בתהליך ההפריה, ההיריון והלידה. לכל מה שקשור כבר התייחסנו. ולא יימנע ממנה, או לא תהיה לה מניעה לקבל טיפול רפואי או לבצע פעולה רפואית לפי רצונה, לרבות הפסקת היריון לפי סימן (ב) בפרק י' לחוק העונשין.
הנושא של שבע שנים זה מה שהחליטה הוועדה פה אתמול.
תיקון אחד שדיברנו עליו היום בסעיף 16 הוא: על אף האמור בסעיף קטן (ב), ילד שנולד משימוש בזרע של נפטר על ידי אם עתידית לא יינתנו לו זכויות הניתנות ליתום של הנספה לפי חוק המשפחות.
מצדה מצלאוי
¶
חשבנו להוסיף בהקשר הזה איזושהי אמירה לפחות שאומרת שאין בסעיף זה כדי לפגוע במעמדו של הילד כבנו של הנפטר.
ערן יוסף
¶
עוד תיקון קטן לגבי מה שדיברנו קודם. דיברנו קודם על מועד התקנת התקנות ומועד ההודעה. אני חושב שהיה פה איזשהו בלבול. בסעיף 24, שמדובר בו על התקנת התקנות, אין לנו בעיה שזה יהיה שבוע במקום חודשיים. בסעיף האחרון שמדובר על ההודעה לחייל - - -
נעה בן שבת
¶
התקנות לא היה שבוע, אתה מבלבל. התקנות אמרתם שהן עד יום התחילה, שזה חצי שנה מיום הפרסום. אבל לגבי ההודעה לחייל רציתם שבוע נוסף.
ערן יוסף
¶
לא יכולים לתת שבעה ימים למסור הודעה מיום שהותקנו התקנות לכל חיילי צה"ל. זה לא סביר. פה צריכים את פרק הזמן, ממועד התקנת התקנות ועד להודעה.
נעה בן שבת
¶
בכוונה אנחנו לא רוצים ליצור פה גרירה. כי לפעמים מועדים שנקבעים בחקיקה לא מבוצעים ובסופו של דבר נמצא את עצמנו שממתינים להתקנת תקנות עוד ארבע שנים.
ערן יוסף
¶
הטופס הוא טופס דיגיטלי. הסעיף שהתבקשנו לעשות הוא הודעה לכל החיילים ומתן הסבר לכל החיילים. יש שם סעיף מפורש של כל מה שאנחנו צריכים לעשות. זה לא יכול להיות בשבעה ימים לכל חיילי צה"ל.
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
אני מסכים איתך שזה לא יכול להיות, למרות שכל אחד מקדיש לזה את הזמן במקביל, אבל אתה הרי תקבע בתקנות איך אתה מעדכן את החיילים, את המלש"בים, ואתה עושה את זה בצורה דיגיטלית. יש לך היום דרכי התקשרות דיגיטליים עם כל חיילי צה"ל? אני מניח שכאן.
רועי נתנאל
¶
אני מחיל משאבי אנוש. יש לנו אמצעי להגיע לכל חיילי צה"ל, אבל מדובר על למעלה מ-100,000 אנשים.
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
עכשיו אתה צריך לשאול מייל ללמעלה מ-100,000 אנשים. אני לא מתחייב שהם יקראו. אתה לא שולח את זה בטור, אתה שולח בשורה. לכן אתה צריך לנסח את הטופס. אני מבין שאתה יכול לעשות את זה בשישה חודשים, תעשה כמה פיילוטים בשביל להבין. ביום הזה אתה לוחץ אנטר ומיידע את כל החיילים. אני לא ביקשתי שהוא יפתח את התיבה ויראה.
ערן יוסף
¶
איזשהו פרק זמן מינימלי שיאפשר את הפרוצדורה. לפעמים אנשים לא נמצאים, אי אפשר למסור, אדם נמצא בספינה.
היו"ר אפרת רייטן מרום
¶
ערן, קודם כול החוק הזה, גם אם עכשיו היה מתקבל, יש חצי שנה קדימה. החוק הזה לא רק שהוא לא מתקבל, זו רק קריאה ראשונה, יש עוד בחירות עד שהוא יעבור קריאה שנייה ושלישית. כלומר, אנחנו מדברים על חודשים רבים עוד קדימה במינימום.
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
לא ביקשתי שהחייל ידע, ביקשתי שאתה תשלח. בהינתן שווידאנו שיש לכולם דרכי התקשרות דיגיטליים ושאתה שולח את זה בצורה דיגיטלית, אתה צריך בדיוק שנייה.
היו"ר אפרת רייטן מרום
¶
יש לכם מספיק זמן להיערך לזה, ערן. תהיו כבר עם הפנים קדימה. תוך 30 ימים מיום התקנת התקנות וכניסתן לתוקף אתם צריכים להעביר את הכול.
נעה בן שבת
¶
בסעיף 18 קראנו קודם את התיקונים ואמרנו שלא ייתן אדם תמורה כספית או כל תמורה אחרת לבת זוג או לאם עתידית או להורה הנפטר ולא יקבל מהם תמורה בעבור שימוש בזרע. זה התיקון שעשינו היום. ולגבי התיווך קראנו את התיקונים.
סעיף 20, לתקן. נראה לי שקראנו את הנוסח בדיון הקודם: הורה של הנפטר שהנפטר מינה אותו בהנחיות לפי סעיף 5(א)(2) ואינו תושב ישראל ומבקש לעשות שימוש בזרע והדין במדינת המוצא של ההורה לאפשר שימוש בזרע של נפטר לשם הולדה לפי רצונו.
בסעיף 22 משרד הבריאות אמר שמספר הבקשות שאושרו לא בידיעתו. נקרא את סעיף (2): מנהל בנק הזרע או רופא בבנק הזרע מטעמו ידווח על מספר הבקשות לשימוש בזרע על ידי בת זוג של נפטר שהוגשו לבנק הזרע ומספר הבקשות שאושרו ועל מספר הבקשות לשימוש על ידי אם עתידית שהוגשו.
נעה בן שבת
¶
אבל בסוף מנהל בנק הזרע בסוף מאשר. הוא אומר: בית המשפט נתן לי אישור ולכן אני מאשר לבצע את הפעולה. בסוף יש אישור של בנק הזרע. זה חשוב מאד, כי זה גם חשוב להוראה הפלילית.
מוריה הכהן
¶
לגבי הנושא של הוראת הרטרואקטיביות, שהמשך הדיון לגבי היקף תחולתה יתקיים בקריאה שנייה ושלישית. כי יש פה סוגיה מורכבת, גם משפטית. אז קבענו משהו פה, אבל המשך הדיון יתקיים בקריאה שנייה ושלישית.
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
לפרוטוקול אגיד שהמשך הדיון יהיה על הכול, ואני נגד החרגה של סעיף הרטרואקטיביות.
היו"ר אפרת רייטן מרום
¶
ההערה הזאת נשמעה, ואני חושבת שיש פה הרבה מאוד דברים ענקיים שצריך לדון בהם, וזה רק אחד מהם. שמעתם את עמדת יושבת-ראש הוועדה במסגרת הדיון הזה. אני לא אחזור על הדברים, אפשר לראות בפרוטוקול מה אמרתי לגבי זה. שמענו גם את עו"ד קובי שפירא שאמר דברים אחרים לגבי הסעיף הזה. אז צריך יהיה לדון בכל מה שיהיה שם.
נצא להפסקה. נבקש אישור להמשיך לדון בטפסים אחרי השעה 15:00, כי היינו צריכים לסיים את הדיון בשעה 15:00. אני מציעה שבזמן הזה תאכלו ותנוחו ותגיעו לראות אם יש דברים שהם עדיין נמצאים בבעיה של ניסוח. בהפסקה תגיעו לנוסח כדי שאפשר יהיה לרוץ עם זה גם אחר כך בהמשך. ההפסקה תהיה כמו אתמול, 35 דקות, עד השעה 14:40.
(הישיבה נפסקה בשעה 13:58 ונתחדשה בשעה 14:48.)
נעה בן שבת
¶
כן. אז דבר ראשון, לגבי הוראות המעבר, יש דברים שלא שמנו לב אליהם וגילינו עכשיו. דבר ראשון, הבעיה שלנו בסעיף 30(א). בסעיף 30(א) רצינו להגיד שהוראות החוק יחולו על אדם שנפטר לפני יום התחילה, אבל כמובן אנחנו לא מתכוונים לסעיף 23 שקובע את הוראות העונשין. הן לא חלות. הוראות חוק זה – האמת, עכשיו אני חושבת, סליחה, כי אנחנו אמרנו שהן חלות גם על אדם שנפטר.
נראה איך נכתוב את זה. יש לנו קצת בעיה בסעיף העונשין, שמצד אחד אמרנו שהם יחולו על שימוש בזרע של מי שנפטר מיום התחילה ואילך, ואחרי זה אמרנו שהן חלות גם על אדם שנפטר לפני יום וניטל ממנו זרע או הפקיד זרע. ועכשיו יש לנו בעיה עם העונשין, מה שאנחנו רוצים להבהיר, ואנחנו נמצא את הדרך - - -
נעה בן שבת
¶
עכשיו, עוד דבר שעלה – זה חידד לנו שאלה – האם ההוראות שלנו של נטילת הזרע צריכות להיות עוד שישה חודשים, או שיכול להיות שהן יכולות להיכנס בפרק זמן יותר מהר, או שאתם רוצים שכל החוק ייכנס בפרק זמן יותר מהיר?
נעה בן שבת
¶
אוקיי. עכשיו, עוד עניין שהעלתה קודם אתי. אחד התנאים שלנו בחוק הזה זה שאי-אפשר לעשות שימוש אם עברו חמש שנים מיום הפטירה. הבקשה צריכה להיות מוגשת תוך חמש שנים מיום הפטירה. ואם הם עברו? אז השאלה היא אם אנחנו נכנסים כבר למסלול של אישור בית משפט, וזה פותר לנו את הבעיה. עקרונית אי-אפשר - - - אבל צריך אישור בית משפט או שממש רוצים לעשות הוראת מעבר. אני מקווה שהשאלה שלי מובנת.
נעה בן שבת
¶
בסעיף 8 וגם בסעיף 9 אמרנו שהבקשה צריכה להיות מוגשת תוך חמש שנים מיום הפטירה. לגבי אם עתידית נותנים עוד גרייס של שנתיים - - -
נעה בן שבת
¶
אז השאלה אם אנחנו צריכים הוראת מעבר, או שאנחנו מסתפקים בזה שבית משפט יכול לאשר. אז יבואו לבית המשפט, יגידו - - -
אתי סממה
¶
אני שאלתי לגבי דור המדבר, אלה שלא נתנו הסכמה, כמה אחורה נלך בלאפשר להם לעשות את זה? וגם לא לגמרי ברור לי, כשדיברנו עכשיו על אם מיועדת, שצריך להגיש את הבקשה עד חמש שנים, מה עם בת הזוג, יש שם גם הגבלה של שנים?
אתי סממה
¶
יכול להיות שהיא תרצה ללדת ילד ראשון אחרי חמש שנים, ואולי עוד שלוש שנים היא תרצה עוד ילד, ואנחנו לא הולכים להתערב.
נעה בן שבת
¶
אבל אמרנו שהיא לא חוזרת ומגישה אלא היא רק מוכיחה למנהל בנק הזרע שממשיכים להתקיים בה תנאי התושבות ותנאי זה שהיא לא נשואה.
נעה בן שבת
¶
חמש שנים חל עליה בהתחלה. בוא נסתכל בסעיף, אני רוצה להפנות לסעיף 8. אני מזכירה שהיא בעיקרון הולכת למנהל בנק הזרע, והוא מאשר אם הוא נוכח בחמישה דברים שיש פה: (2) אומר שהיא נשואה, (3) אומר שהיא תושבת ישראל, (5) אומר שחלפו לפחות שישה חודשים ועדיין לא חלפו חמש שנים.
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
אני חושב שלהגביל בת זוג בחמש שנים לא סביר בעליל. אני חושב שיכולה להיות בת זוג בגיל 25 - - -
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
לא, אבל גם לא בבקשה החוזרת. יש לי שאלה: יש בת זוג עם ילד אחד, היא בת 25, והיא מחליטה בגיל 35 לעשות ילד שני - - -
היו"ר אפרת רייטן מרום
¶
כן, תסבירו את הרציונל, למה ההבדלה. השאלה היא מובנת. אנחנו דיברנו על זה קצת בפעם הקודמת, אבל אתן עדיין רוצות להסביר למה זה צריך?
אתי סממה
¶
דיברנו על הבקשה, התהליך לקבלת ההחלטה. יכול להיות שהיא תגיש את הבקשה אבל היא לא תשתמש בזה באותו - - -
היו"ר אפרת רייטן מרום
¶
לא, הוא שואל אבל למה להגביל לחמש שנים. למה לא להשאיר את זה לעשר או למה צריך בכלל להגביל?
רקפת עצמון
¶
לא, רגע, אני יודעת מה אני אומרת. עומדת להורים של המנוח הזכות, אם בת הזוג אינה רוצה לעשות שימוש, לבקש שימוש בעצמם. עכשיו, אם בת הזוג אינה עושה שימוש, עומדת השאלה: האם היא לא רוצה? ואז ההורים יכולים לבקש מהזכות שלהם. לכן הייתה הגבלה של זמן, ולכן חשבו על חמש שנים, שמאפשר לה מספיק זמן לקבל החלטה, איך היא רוצה לנהל את המשך חייה. ומצד שני, לא מונע מההורים במצב שבו היא מסרבת את האפשרות לשקול לבקש.
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
כן, אז ההסדר הוא לא טוב. קודם כול יש בת זוג עם ילד או בלי ילד. רק אם אין לה ילד. עכשיו, אם לבת הזוג יש ילד, והיא מוגבלת היום בחמש שנים, זה הסדר מאוד מאוד לא טוב.
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
הבנתי. אבל אני חושב שהחוק אומר משהו אחר. לכן אני מציע לתקן את החוק שאומר: בת זוג שיש לה ילד, ההורים ממילא לא בסיפור. לא צריך להגביל את הזמן שהיא יכולה לעשות שימוש.
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
אז אני אומר ככה: בת זוג עם ילד, ההורים קודם כול לא בסיפור. והיא יכולה לעשות שימוש. עכשיו, אני חושב שיכול להיות סביר שבת זוג בגיל 25 שאיבדה את בן-זוגה, יש לה ילד אחד או שניים. והיא בגיל 35 מחליטה שהיא רוצה בן זקונים. הילדים גדלו, היא רוצה עוד ילד בגיל 35, 37, לא משנה, אפשר לעשות עם בת זוג הפריה, כל הסיפור הזה. אז למה אנחנו צריכים למנוע ממנה לבקש? אני הבנתי את השיקול של הרווחה שאומר: אני חייב פה להכריע במחלוקת בין בת זוג להורה, וזה חלק שני. אבל כל עוד אין לי את ההורים אני לא רוצה להגביל את זה.
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
החמש-שנים אומר: יש ראשוניות לבת הזוג. בת הזוג לא רוצה, ההורים לא יכולים להחליט בחמש שנים. עכשיו, אם ההורים רוצים אחרי חמש שנים והיא לא רוצה, ההורים יכולים לעשות. אבל אם בת הזוג לא רוצה אחרי חמש שנים, ההורים לא רוצים בכלל, ובת הזוג רוצה אחרי עשר שנים גם צריך לתת לה. לכן יש לנו שלושה מצבים: מצב ראשון זה שיש ילדים ואז בכלל ההורים לא נמצאים.
נעה בן שבת
¶
זה לא נכון שההורים לא נמצאים. גם אז יכול להיות שהיא לא מעוניינת, יכול להיות שהיא החליטה להתחתן מחדש, יכול להיות - - -
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
אם יש ילד, ההורים לא בעניין, והיה צריך לתת להם גמישות יותר גדולה מחמש או שבע שנים. אם אין ילד, זה אחד משתיים – אין ילד, האישה לא רוצה וההורים רוצים, אז הם נכנסים אחרי חמש שנים; או האישה לא רוצה, ההורים לא רוצים, והאישה אחרי שמונה שנים תרצה, גם אפשר לכבד אותה.
אתי סממה
¶
העניין הוא שגם דיברנו על זה שיש מכפלות של חמש שנים של הקפאה. אז לפחות אחרי חמש שנים היא צריכה להגיד מה היא רוצה. היא יכולה לבקש להאריך.
נעה בן שבת
¶
אין פה חשש מזה שהיא תפספס? אישור בית משפט משאיר לה איזושהי גמישות. אני מסכימה שאם בנק הזרע משמיד את הזרע אז אין לה אפשרות, אבל אישור בית המשפט מאפשר לה גמישות.
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
לא, אישור בית המשפט זה עורכי דין, זה פרוצדורה. 80% נופלים בדרך לאישור בית משפט. זה לא שבית המשפט זה אני והמכולת. כמה שתוסיפו בית משפט זה יקשה. אני אומר מאוד פשוט: אישה שיש לה ילדים, קודם כול לתת לה את מלוא הגמישות, כי זה ממש נשמע סביר. היא לא התחתנה פעם שנייה, הילדים גדלו, היא רוצה עוד ילד.
נעה בן שבת
¶
אתה רוצה להגיד שאישה שיש לה ילד יכולה לבקש הארכה. וגם אישה שאין לה ילד, אבל ההורים - - -
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
רגע, בת הזוג יכולה תוך חמש שנים, נכון? בחמש שנים הראשונות שיש בת זוג ההורים לא – בוא נתחיל ככה: אין בת זוג, להורים יש שבע שנים? מה אמרנו, חמש שנים או שבע שנים?
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
לא משנה, הוא לא נתן הנחיות, ההורים לא בעסק. אני אומר, כשההורים בעסק יש להם חמש שנים לממש את ההנחיות. אנחנו חושבים שחמש שנים זה לא קצר מדי?
היו"ר אפרת רייטן מרום
¶
בדיוק. איזה שיקולים צריך לצקת בתוך המשוואה הזאת בשביל להחליט אם זה קצר מדי או לא? האם זה הזמן של ההתגברות? האם זה המחויבות שיש לבנקי הזרע של החמש-שנים?
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
אין בת זוג. יש הנחיה. ההורים נכנסים לתמונה רק כשיש הנחיה של המת. יש הנחיה של המת, מתחיל שעון חול. ואני מציע, במקום חמש שנים שזה יהיה עשר שנים. ההורה באבל, לא חושב, כן חושב. גם ילד בגיל 18 - - -
רקפת עצמון
¶
בגדול זו לא שאלה שלנו, אבל אני כן רוצה לומר תובנה שלי, מבלי להיות פטרנליסטית. יש משהו בהשארה של החלופה כמעכבת את היכולת להתמודד עם האבל. אתה נשאר בעיסוק בשאלה כן או לא. עכשיו, זה נכון שזו החלטה שלהם, ואני חושבת שצריך לאפשר להאריך את זמן ההחלטה ככל שהם יבקשו, אבל במנגנון הזה, חמש השנים הייתה תחנה שאמר בנק הזרע: צריך לחדש את ההקפאה. אז חשבנו שנכון בתחנה הזו לבקש עמדה אקטיבית שלהם.
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
אין בעיה, שתהיה עמדה אקטיבית. אני רק אומר שאם חייל נופל בגיל 18, אז ההורה צריך לקבל החלטה באשר לנכד, ואם אנחנו ממתינים חמש שנים זה בעצם מקבילה שהבן שלך בגיל 23 יש לו נכד. עכשיו, יש אנשים שאומרים: תשמע, אני לא בטוח שהבן שלי בגיל 23 – אבל יש גם בשלות לעמדת הסב. סבא וסבתא זה גם בשלות של פוזיציה. אנשים אומרים: תשמע, אני לא רוצה להיות סבא, סבתא, בגיל 40, אם אני נותן דוגמה. אני מאוד הייתי רוצה, אבל פתאום בגיל 40, אני עצמי עוד יש לי ילד בן חמש, ופתאום אני אהיה סבא בן – לכן נאפשר לו להאריך את זה.
היו"ר אפרת רייטן מרום
¶
העניין של הסיום של התהליך כדי להבשיל להחלמה, אני מבינה את הנקודה הזאת שלכם, ולהמשיך בחיים קדימה מה שנקרא. מצד שני, כשאת שמה את זה אחד מול השני ואת נותנת את האופציה כן לשמר את זה, וכן לתת את הזכות לאדם להחליט אם הוא רוצה או לא רוצה, אני חושבת שזה שם אותנו מחוץ למעגל, והם מחליטים.
טל פוקס
¶
אני חושבת שאפשר לדבר על השמדת זרע לאחר עשר שנים, ואז באמת יהיה אותו, אבל הזמנים יישארו כמו פה. וגם פה זה לא שאין להם אפשרות אחר כך, רק שצריך אישור בית משפט. ואז יהיה איזה משהו שהוא תהליך אקטיבי, אבל הם לא יאבדו את האפשרות כי זה עדיין יהיה.
יעל סלנט
¶
לא, כי אז הייתה מחשבה שצריך אישור בית משפט כדי לראות את מערכת היחסים ולמה בעצם זה לקח יותר מחמש שנים.
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
רגע, בואו נעבור אחד-אחד. בואי שנייה נלך למקרה המצומצם הורים. הורים הופכים להיות בהקשר הזה סבא וסבתא. סבא וסבתא, כשהבן שלך נופל בגיל 18, הבשלות שלך להיות סבא וסבתא כשהילד שלך היה בן 23, היא לא תואמת את המציאות החברתית בחלק מן המקרים במדינת ישראל. יש מקומות שכבר בגיל 23 של הילד, אתה בגיל 43 סבא וסבתא. אבל יש גם הרבה מקומות וחברות במדינת ישראל שהם לא בגיל הזה.
ולכן כל הסיפור הזה, שיכול להיות אדם שבגיל 40 שכל את בנו בן ה-20, ולא רוצה בגיל 45 להיות סבא או סבתא. ולכן אנו חייבים לתת לו את האפשרות. זה יוצר סיטואציה שההורה לא ירצה. על זה הייתי נותן לפחות עשר שנים בהקשר הזה. גם אל תשכחו שגיל הסבא-סבתא הוא לא גיל האם המיועדת.
היו"ר אפרת רייטן מרום
¶
בואו נפשט. אני לא הייתי רוצה להיכנס לרזולוציה של כל מיני מקרים, כי אני חושבת שזה דווקא מסבך. כרגע אני רוצה שנסתכל על הנוסח, שלא רק שאישרנו אותו אלא גם באמת דנו בו, שמדובר על החמש-שנים. תראי לי את זה, יעל. יש את המבקשת, שיש לה חמש שנים?
יעל סלנט
¶
הייתה לנו את בת הזוג, שזה בסעיף 8(ג)(5), שאנחנו אומרים: הבקשה לאחר שחלפו שישה חודשים ממועד הפטירה ולא יאוחר מתום חמש שנים ממועד הפטירה. ואם היא הגישה לאחר החמש-שנים האלה, אז מנהל בנק הזרע לא יאשר, אלא אם בית המשפט אישר את הבקשה.
היו"ר אפרת רייטן מרום
¶
לא, לא כתוב לי כאן או לא ילד. אין פה התייחסות. היא בת זוג. חמש שנים היא יכולה להגיש. אם היא רוצה אחרי זה - - -
היו"ר אפרת רייטן מרום
¶
לא, אבל אני אומרת שמבחינתי זה לא משנה. גם אם יש ילד וגם אם אין לה, מבחינתי היא בת הזוג שלו והיא יכולה גם אחרי שש שנים פתאום לרצות. אבל היא יכולה לרצות את זה. אבל היא צריכה גם לבקש מבית המשפט, לפי מה שכתוב פה. ואני לא הייתי עושה דיפרנציאציה בין אם יש לה ילד או אין לה ילד, היא הייתה בת הזוג שלו.
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
יש לי שאלה: אישה שכולה, אלמנה. המת ביקש. יש להם ילדים. אחרי חמש שנים אנחנו שולחים אותה עכשיו לבית משפט? אני לא מבין למה. אני לא מבין למה אנחנו יושבים ככה ושולחים אותה לבית משפט אחרי חמש שנים.
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
לא, אני אומר ככה: בית המשפט פה נכנס בגלל אותו קונפליקט פוטנציאלי בין ההורים לבין האם. במקום שאין קונפליקט תסירו את הכבלים, אל תקשרו אותה לבית משפט.
רקפת עצמון
¶
המחשבה הייתה איך אנחנו מאפשרים להורים של נפטר כן להיות בעלי עמדה בזמן הזה בלי לפגוע בזכויותיה של בת הזוג.
רקפת עצמון
¶
החמש-שנים מתייחס לתחנה שממילא קיימת, שבה צריך להחליט מה עושים עם הזרע. מבחינתי זה יכול להיות יותר זמן, זה לא חייב להיות חמש שנים. אני לא יודעת למדוד - - -
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
שנייה, אני חוזר ואומר: יש לנו קונפליקט פוטנציאלי בין ההורים לבין האישה במידה שאין ילדים, ולכן צריך לאזן אותו על ידי כך שנותנים תחנה אחרי חמש שנים. זה כמו בחוזה שיש לך ראשוניות בכניסה לעסקה לשלושה חודשי – יש לה חמש שנים ראשוניות. היא חמש שנים יכולה להחליט כן או לא.
רקפת עצמון
¶
מעבר לזה, היתרון הגדול של זה זה שזה לא מאפשר דיונים וקונפליקט בין בת הזוג לבין ההורים - - -
היו"ר אפרת רייטן מרום
¶
צביקה, אם יש לך שאיפה שזה יעלה ביום שני או שלישי, אני מציעה לא להתעכב על זה. אני אגיד לך למה. כי באמת דנו בזה. אני לא זוכרת אפילו, צריך לפתוח את הפרוטוקולים ולראות מה היה, אבל דנו בזה והגענו לזה והסכמנו.
היו"ר אפרת רייטן מרום
¶
אני אומרת לך, שאם עכשיו היינו פותחים את כל זה, היינו מתחילים מחדש על הרבה דברים.
היו"ר אפרת רייטן מרום
¶
בדיוק, נשאיר את זה לקריאה השנייה. אם בסוף זה רק תיקון כזה, אז אפשר לתקן את זה גם בקטנה.
היו"ר אפרת רייטן מרום
¶
צריך להוציא את הפרוטוקולים. צריך לראות את הכול, צריך לחשוב על זה. זה גם באמת חוק שצריך לעבור עוד - - -
שם המבקש/ת
¶
_______ מספר זהות: _______________ .
מצ"ב צילום תעודת הזהות
2. זיקתי לנפטר היא כלהלן:
[] אני מצהירה כי אני אלמנתו.
או שהיא צריכה להצהיר - - - אני מניחה שהכול זה במהירות, אז אולי אני מצהירה כי אני אלמנתו.
רקפת עצמון
¶
סליחה, במחשבה נוספת אני רוצה לומר: גם יש זוגיות בין גברים, אז יכול להיות שגם בן זוג יכול להיות רלוונטי לבקש.
נעה בן שבת
¶
רק שנייה. אנחנו לא אמרנו קודם, אבל אני מזכירה את הרציונל של החוק, אלא אם כן אתם חושבים אחרת, אבל דרשנו קשר ביולוגי או גנטי. אם זה בן זוג לא יהיה קשר לא ביולוגי ולא גנטי להורה שמגדל את הילד.
ערן יוסף
¶
כי בת זוג בהקשרים האלה מתפרשת לפעמים גם כבן זוג מאותו המין. לכן לפחות בדברי ההסבר כדאי שיהיה לזה ביטוי.
היו"ר אפרת רייטן מרום
¶
כן, זה היה בסיס הדברים הפילוסופיים ששמנו פה על ההמשכיות והכול. אז אנחנו זורמים עם הכיוון.
נעה בן שבת
¶
אז אני מצהירה כי אני אלמנתו.
[] אני מצהירה כי אני ידועה בציבור כבת זוגו של הנפטר.
זו אפשרות אחת שהיא מבקשת שהיא בת זוג.
עכשיו, אפשרות שלישית זה כמה אפשרויות לבחירה
¶
[] אני הורה של הנפטר, ואני מצהיר/ה כי מתקיים אחד מאלה:
[] הנפטר מינה אותי בהנחיות בכתב לעשות שימוש בזרעו לאחר פטירתו;
(2) מתקיימים כל אלה – אין הורה אחר – זה בעצם צריך להיות (א) ו-(ב), כי זה לא לפי בחירה, זה צריך להיות שניהם ביחד – לא, סליחה, זה לפי בחירה: אם יש לו הנחיות אז גם אם יש התנגדות הוא יכול ליטול, ואם לא, באים התנאים הנוספים. סליחה, זה נשאר כמו שהיה.
[] מתקיימים כל אלה
¶
(1) כי אין הורה אחר שמתנגד לנטילת הזרע;
(2) מתקיים אחד מאלה:
[] הנפטר לא הותיר אחריו בת זוג;
[] הנפטר הותיר אחריו בת זוג אך היא לא מתנגדת לנטילת הזרע.
נזכיר שבמקרה הראשון לגבי ההורה, הוא לא צריך אישור יותר, רק אישור של מנהל בנק הזרע, ובמקרה השני הוא צריך לפנות לבית המשפט.
3. ידוע לי כי במקרה של מחלוקת בין ההורים או בין הורה ובין בת זוג של הנפטר יש צורך באישור בית המשפט לבקשה, למעט אם המנוח מינה את ההורה המבקש בהנחיות בכתב לעשות שימוש בזרעו .
זה מה שאמרנו עכשיו.
4. אני מצהיר/ה כי לא ידוע לי על התנגדות של הנפטר לנטילת זרע ממנו לאחר פטירתו או לשימוש בו.
זאת ההצהרה, הם מצהירים שלא ידוע להם.
טל פוקס
¶
אני רק אזכיר, שפה אמרנו שנדבר בקריאה שנייה ושלישית לגבי ההערה של איתי גת, שהם יצרפו ממש כבר את ההנחיות של הנפטר. אז שזה ידובר בהמשך.
תאריך
¶
__________ שם:______________ חתימה: ___________
עכשיו, התוספת השנייה היא אותן הנחיות לשימוש בזרע לאחר הפטירה שנותן המנוח – הוא עוד לא מנוח, הוא חי.
דבר ראשון, אנחנו נכתוב פה המלצה להכין את הנוסח בשלושה עותקים ולהפקיד העתק ממנו אצל בן משפחה.
אני הח"מ ______________ מספר זהות ________________ נותן בזה הנחיות לעניין שימוש בזרעי לאחר מותי
מבקשים ממנו לסמן את בחירתו, למחוק את המיותר ומבהירים: שים לב שבחירה בסעיף 2, שאומרת שימוש בזרע, מחייבת מילוי הפרטים. זו לא יכולה להיות בחירה סתם להקיף. שים לב שבחירה בסעיף 5, שזה סירוב לעשות שימוש בזרע, סותרת בחירה בכל שאר האפשרויות, ובחירה בסעיפים 3 או 4 אינה יכולה להתקיים בעת ובעונה אחת עם בחירה בסעיף 2.
טל פוקס
¶
סליחה שאני שוב אומרת, פה יש בקשה. אם אתם רוצים, אנחנו יכולים להקריא דוגמה של מה אנחנו רוצים להוסיף פה מבחינת ההליך, או שאפשר גם לעשות את זה אחר כך, מה שתרצו.
טל פוקס
¶
זו הערה שכבר נאמרה, אבל אני אומרת: פה המקום שבו אנחנו חושבים שצריך לשלב הסבר קצר על ההליך, כדי שיהיה יותר קרוב - - -
נעה בן שבת
¶
רגע, אני מציעה לעשות את ההסבר על ההליך בהמשך. אוכל מייד להציע. נראה, ואם זה לא מתאים אז נציע.
נעה בן שבת
¶
1. הפקדת זרע או נטילתו
אני מצהיר כי (סמן את בחירתך ומחק את המיותר) –
[] הפקדתי זרע לשימושי;
צריך להגיד בבנק זרע או שלא צריך להגיד? לחייב אותו להגיד?
נעה בן שבת
¶
בבנק זרע. אפשרות שנייה: [] לא הפקדתי זרע לשימושי, וידוע לי כי תנאי לשימוש בזרע הוא שתוגש בקשה ליטול ממני זרע באמצעות נטילת רקמת אשך. הבקשה תוגש על ידי אשתי או מי שידועה בציבור כבת זוגי או על ידי הורי. ידוע לי שפעולה של נטילת רקמת אשך היא פעולה פולשנית ואני מסכים לביצועה.
היו"ר אפרת רייטן מרום
¶
נו, מה אתם רוצים שיכתבו? צריך למצוא את המונח הנכון, אם אתם רוצים להסביר לאדם מה הולך להתבצע.
טל פוקס
¶
אני אקריא רגע את מה שאנחנו חשבנו. לצורך הולדה לאחר המוות קיימת אפשרות להפקיד זרע בחיים בבנק זרע או לבצע נטילת זרע לאחר המוות לפי טופס זה – כדי שהוא ידע שיש לו עוד אלטרנטיבה – נטילת זרע לאחר המוות כרוכה לרוב בביצוע פעולה כירורגית - - -
אתי סממה
¶
את צודקת לגמרי, נעה, אמרנו שאחרי המוות אין דרך להפיק זרע באמצעים חשמליים. אבל בגלל שיש שני סוגי מוות, יכול להיווצר מצב שאחרי מוות מוחי נשימתי, לפני מוות לבבי, עוד יש תגובה, ויכול להיות שברגעים האלה יהיו מקרים, והסברנו את זה כל הזמן. אז אני לא חושבת שצריך להיכנס לדיוק הזה.
היו"ר אפרת רייטן מרום
¶
אבל בסדר, עכשיו מדייקים את זה. אז אפשר לומר "לרוב"? קדימה. "לרוב" התקבל. מה עוד?
טל פוקס
¶
כרוכה לרוב בביצוע פעולה כירורגית לשימור רקמת אשך. שימוש בזרע מרקמת האשך לעומת שימוש בזרע שהופקד בחיים מחייב הפריה חוץ-גופית לצורך השגת הריון ולידה, ולא ניתן לבצע באמצעותו הזרעה.
טל פוקס
¶
כי אם יש לו בת זוג הוא צריך להבין שהוא משאיר לה לעשות טיפולים לא פשוטים של הפריה חוץ גופית, כשהיא יכולה לא לעשות אותם.
יעל סלנט
¶
למה צריך להכניס את כל הרזולוציות האלה לתוך החקיקה? אפילו אפשר לכתוב הוראה, שמשרד הבריאות יפרסם באתר שלו הסברים לעניין ההליך - - -
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
למה זה צריך להיות – טוב, זו כבר שאלה אחרת – למה זה לא בפרק נפרד? הרי כל הסיפור הזה של הפקדת זרע לפני איננו קשור למהות הדיון שאנחנו מדברים על פרוצדורה של קצירת זרע.
טל פוקס
¶
אני אחזור על דבריו של ד"ר איתי גת, הוא היה צריך ללכת אבל זאת הערה שלו. ההערה היא כזאת: בניגוד לאדם שמפקיד זרע בחייו. זה נמצא שם. אפשר לפתוח רגע את הטפסים שאדם מפקיד זרע בחייו – בכלל כל פעולה, לפני כל ניתוח מפורט התהליך, מפורטות האלטרנטיבות, אדם יודע על מה הוא חותם, למה הוא נכנס. כאן הרי לא יהיה אפשר לדבר איתו אחר כך, כי הוא נותן הנחיות לשימוש לאחר המוות. זה נכון שלא צריך אולי בדרגה של הסכמה מדעת רגילה לניתוח הזה, אז יכול להיות יותר תמציתי, וזה לא צריך להיות מפורט כמו מה שאתה מתאר לאדם לפני שהוא עובר ניתוח, אבל עדיין האמירה היא שכדי שנתקרב לרצון נפטר הוא צריך להבין מה זה הולך להיות; ושיש לו אלטרנטיבות, זה היה הדגש השני.
היו"ר אפרת רייטן מרום
¶
טל, יש לנו הצעה. צריך לבחון. יכול להיות שכל מה שאתן אומרות, שהוא חשוב מאוד, יכול להיות באתר עצמו, ולא בלשון החוק והטופס. ואז יש לכם שמה את כל ההסמכה מדעת. הבן-אדם יכול להסתכל ולקרוא ולראות מה הולך להיות שם עם הפרוצדורה. אתם רוצים להיכנס יותר ופחות? זה לא משנה.
אתי סממה
¶
צביקה, אתה דיברת על בפני עיוור לא תשים מכשול? אנחנו מנתבים את האנשים לאלטרנטיבה הפחות-טובה - - -
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
אני מסכים איתך. אני רק מהרהר קונספטואלית, שאני לא אפתח את זה עכשיו, מדוע ערבבנו חקיקה שמדברת על נטילת זרע לאחר המוות, וכל הפרוצדורות האלה שהן הרבה יותר שכיחות, והן בקונטקסט בריאותי אחר לגמרי? אדם היום מפקיד זרע לפני בגלל חשש בריאותי, וערבבנו פה שני נושאים.
היו"ר אפרת רייטן מרום
¶
בסדר, טל, אנחנו מקבלים. עזבי. בסדר, עזבו, אני חוזרת בי, שזה לא יהיה באתר. אתי, אני רוצה להתקדם. אנחנו נגיע פה לנוסח מוסכם, שבו אדם ידע במה זה כרוך, ההסכמה שלו.
טל פוקס
¶
שימוש בזרע מרקמת האשך לעומת שימוש בזרע שהופקד בחיים מחייב הפריה חוץ גופית לצורך השגת הריון ולידה ולא ניתן - - -
טל פוקס
¶
כמו כן, שימוש בזרע מרקמת האשך מקטין את הסיכוי להשיג הריון, וכן מגביל את האפשרויות לביצוע בדיקות גנטיות.
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
עכשיו רק שאלה של תמונת המקרו: לאחר חקיקת החוק הזה וקבלת החוק, אדם יוכל להפקיד זרע לצרכי מה שאני מכנה פה צוואה ביולוגית? אחרי החקיקה, לאור מה שאתם אומרים, אדם יוכל ללכת להפקיד זרע בחייו ולתת הוראות, שאם חלילה אני אדרס תעשו ככה וככה?
אתי סממה
¶
זהו. נגמר. אבל אני אסביר. אם לא היינו מחתימים אותו בחייו על שום דבר, אז אין בעיה, הכול נשאר כמו שאנחנו מכירים ואנחנו עושים את מה שאנחנו - - -
אתי סממה
¶
אבל אם אנחנו כן מחתימים אותו, אנחנו בעצם מסתירים ממנו את הידיעה שיש אלטרנטיבה יותר טובה, יותר בטוחה, עם יותר סיכוי, שלא ייגעו בגופה - - -
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
מה שאתם אומרים, שהחייל בבקו"ם – אני לא הבנתי את זה ככה, סליחה. זה ממש לא - - -
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
אני חושב שהחייל בבקו"ם חותם על הנחיות. אני חשבתי שכל הטופסולוגיה הזאת היא לאותם אנשים שמסיבות רפואיות מפקידים. אני לא חושב שחייל בבקו"ם יכול, ואני לא חושב שבנק הזרע יגיד: תשמע, רעיון מצוין, אני אפקיד זרע בבנק הזרע ואני לא אחתום על הטופס הזה, ואז יהיה תור של חיילים בבנק הזרע, מכיוון שאנחנו ניידע אותם וניידד אותם עם התהליך הזה והם יחתמו. אני חושב שיש פה פספוס של כל התפיסה הזאת.
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
אני עוצר אתכם. תראו, מה זה להסתיר? אני לא חושב שמדינת ישראל מנהלת עכשיו בנקי זרע לכל מי שרוצה להפקיד. אני חושב שהפקדת זרע מראש היום מיועדת לאנשים שנמצאים בטיפול רפואי, שעלול לגרום להם לא להוליד ילדים או חלילה למות. אבל יש חשש סביר למותם, שהוא בהגדרה מעבר מעבר לחשש הבסיסי ממותם של חיילים. מותם של חיילים הוא לא בגלל הסכנה היותר-גדולה אלא בגלל שהמדינה מכריחה אותם להגיע למצב כזה.
עכשיו, לקחנו אירוע של מחלה, והסדרנו את זה אגב. אז אני אמרתי: אין לי בעיה להסדיר את זה אגב, אבל אם כוונתכם תהיה בשרשרת החיול להפנות תשומת ליבו של חייל, או לחשוב שחיילים במקום החתימה הזאת ילכו ויפקידו זרע בגלל שהם חיילים, אז אנחנו ב-out of focus מוחלט, החקיקה הזאת - - -
היו"ר אפרת רייטן מרום
¶
לא. הנקודה שכרגע נפתחה כאן היא רק העניין של המודעות. לא נלך למקומות רחבים, נלך רק לעניין - - -
היו"ר אפרת רייטן מרום
¶
אז אני הבנתי את עניין ההסכמה מדעת. והסכמה מדעת יש בה מודעות, הבנה למה אני הולכת לעשות והאם יש לזה אלטרנטיבה? זה אל"ף בי"ת בהסכמה מדעת.
היו"ר אפרת רייטן מרום
¶
זוכרת משהו. ולכן שמים כאן את הדברים בצורה הזו, המפורשת, כפי שהוצע כאן עכשיו במשרד הבריאות. בעצם נותנים לאותו אדם שחותם בסוף הטופס את המידע הרלוונטי כדי לקחת החלטה. כמו שכולנו עושים פה אגב, רוצים לדעת את המידע הרלוונטי כדי להבין: אולי יש אלטרנטיבה? אולי יש חוק אחר עדיף מהחוק הזה? אולי יש דברים אחרים?
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
אבל יש לי שאלה על האלטרנטיבה. יגיעו עכשיו 100,000 אנשים לבנק הזרע להפקדת זרע – אנחנו ערוכים?
היו"ר אפרת רייטן מרום
¶
לא יודעת. אבל אני רוצה להשאיר את האופציה הזאת. אבל אני רוצה שהיום אתה, כשמביאים לך את זה, אתה תהיה מודע. נגיד הם אומרים לך: תקשיב, יש לך היום את האופציה, במקום שזה יהיה אחרי המוות שלך, שיקצרו לך מהאשך, אתה יכול לבוא היום ולהפקיד. ואז יכול להיות שאתה תחליט דברים אחרים, אם יהיה לך את המידע. זה חוק זכויות החולה נדמה לי.
אתי סממה
¶
אם אתה בן יחיד, וההורים שלך בחרדה, ודיברתם על זה בבית, והחלטת לפני שאתה נוסע לנפאל להשאיר תרומת זרע, אתה יכול - - - זרע ולעשות את זה.
מוריה הכהן
¶
הדיון הזה היה לגבי חיילי צה"ל, שנאמר כיוון עתידי פעם, להשאיר את הזרע בעצמו היה בדיון הראשון הפתוח.
מוריה הכהן
¶
אני יודעת שלא מסדירים, אבל להניח שזאת אופציה כשאנחנו לא יודעים את סדרי הגודל שיבואו בעקבות הכתיבה הזאת, אני חושבת שהדבר צריך להיעשות – יש הבדל בין להגיד: זה לא נאסר. השאלה אם לא נאסר זה אומר שעכשיו כל אזרח מאזרחי ישראל - - -
היו"ר אפרת רייטן מרום
¶
לא רק חיילים. היום החוקים במדינת ישראל מתירים לי לעשות את הדבר הזה? ואין הסדרה.
נעה בן שבת
¶
אז אני חושבת שאם אנחנו אומרים מה הפעולה, ושזו פעולה כירורגית, ושאני מסכים לביצועה, ופרטים נוספים על הפעולה תוכל למצוא באתר משרד הבריאות - - -
נעה בן שבת
¶
לא, כי יש לי את האלטרנטיבה, כי כתוב: אני יכול להפקיד זרע ואני יכול לתרום זרע. יש לי שלוש אלטרנטיבות.
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
יש לי שאלה – מטרתו של חוק זה להסדיר שימוש בזרעו של אדם שנפטר לשם הולדה לאחר פטירתו בהתאם לרצונו, ואת נטילת הזרע מהנפטר לשימוש כאמור. מטרתו של חוק זה לא להסדיר את נטילת הזרע של אדם שאיננו נפטר.
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
שנייה, אני לא בטוח, אני מבין את זה אחרת. כל דבר שמתייחס לנטילת זרע של איננו נפטר לא שייך לחוק הזה.
נעה בן שבת
¶
אני מזכירה שבדיון הראשון פרופ' חגי לוין קרא לזה שתהיה הפקדה המונית של זרע, בגלל שהוא טען - - -
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
חגי לוין רשאי להגיש הצעת חוק על הפקדה המונית. יש לזה קריאה וקריאתו הדהדה בתוך החוק.
נעה בן שבת
¶
נכון. אבל בחוק הזה אנחנו מדברים על מי שניטל ממנו אחרי המוות, וגם אנשים שהפקידו ומתו. יש דבר כזה אנשים שהפקידו ומתו.
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
אז למה מי שהמפקיד ומת צריך להכניס אותו לכאן, כשהוא נותן הנחיות מפורשות, ורמת הגמישות הרבה יותר גדולה, והקונסטלציה אחרת, כי הוא הפקיד - - -
ערן יוסף
¶
שלושה משפטים. א' זה לא בבקו"ם, זה לא בא בשרשרת החיול, דיברנו על זה, יהיה תהליך מסודר. ב' כן יש כוונה לעשות את זה בהליך דיגיטלי, אבל אין שום כוונה לוותר על המידע, וכל המידע שניתן לאזרחים יינתן גם לחיילים.
היו"ר אפרת רייטן מרום
¶
חד משמעי. צריך לקבל החלטה, זה לא נושא פעוט, אנשים צריכים לדעת על מה הם חותמים, נקודה.
נעה בן שבת
¶
[] תרמתי זרע בבנק הזרע _____________ ואני מבקש כי אם יהיה צורך בכך, ייעשה שימוש בתרומה זו לשם הולדה לאחר מותי, אולם ידוע לי כי לא ייעשה שימוש כאמור אם במועד הגשת הבקשה לשימוש התרומה הוקצתה כבר לשימושה של אישה מסוימת או הושמדה.
נעה בן שבת
¶
זה אדם שאומר: אני לא רוצה שייטלו ממני זרע אחרי מותי, כי יש ירידה וכו' וכו'. אני כבר נתתי תרומה בחיי, התרומה אנונימית. היא נמצאת, מופקדת באיזשהו מקום.
נעה בן שבת
¶
ואני רוצה לעשות בה שימוש, בדיוק מאותם דברים שאתה דיברת עליהם, שאולי באמת זה מעיד על איזה רצון לעשות שימוש. במקום לעשות את הפעולה הפולשנית הזאת, שאולי פוגעת בכבוד המת וכו' - - -
נעה בן שבת
¶
2. שימוש בזרע (אם בחרת בשימוש בזרע לאחר הפטירה לפי סעיף זה עליך לסמן בצורה ברורה את בחירתך ולמלא את הפרטים בסעיף זה במלואם כדי שיתאפשר שימוש בזרעך אחרי הפטירה)
א. אני מבקש כי ייעשה שימוש בזרע לשם הולדה לפי הוראות אלה: (סמן את בחירתך ומחק את המיותר):
[] אפשרות א' – שימוש על ידי בת זוג: אני מרשה כי מי שבעת פטירתי תהיה אשתי או בת זוגי - -
תכף נדלג על זה רגע.
- - תהיה רשאית לעשות שימוש בזרע לאחר מותי לשם הזרעתה או הפריית ביציותיה.
כאן עולה שאלה שדיברנו עליה קודם, האם אנחנו רוצים לאפשר לו לציין אישה מסוימת ולהגיד: אני רוצה בת זוג דווקא את פלונית אלמונית, ואז יכול להיות שבינתיים חלו שינויים, הוא נפרד ממנה, ושכח לעדכן את הטופס, או שאנחנו רוצים לאפשר לו להגיד תנאים מיוחדים לעניין שימוש של בת הזוג?
אתי סממה
¶
אני חושבת שזה בלי שם. הוא צריך לתת את הדעת שזה יכול להיות גם מישהי אחרת. ואם הוא הסכים לזה אז הוא התכוון - - -
נעה בן שבת
¶
השאלה אם אנחנו רוצים נוסח רחב וגדול עם הרבה אפשרויות, או נוסח פשוט שבסופו של דבר מנהל בנק הזרע רואה את זה – כן, לא. יותר פשוט לכולם.
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
לא, אבל אם מישהו אומר: אשתי או בת זוגי, והוא אומר: אני לא אתחתן עם החברה הכי טובה שלי, אבל אם היא תרצה זרע ממני – הינה, יש לה זרע ממני.
נעה בן שבת
¶
אני מזכירה שבתחילת הדיון בבוקר אמרתי שיש לנו את הסעיף של התנאים המיוחדים, ונחזור אליו כשנגיע לטופס. זה המצב. זה בעצם עונה לשאלה: האם להשאיר פתוח או לסגור?
היו"ר אפרת רייטן מרום
¶
זה מה שאני אומרת, אני חושבת שעצם זה שהשארתם את זה פתוח, זה הרי סעיפים שמקובלים בהרבה מאוד טפסים, שלאו דווקא אותו אדם מוצא את האפשרויות שלו מבין האפשרויות המוצעות. ולכן דווקא זה שהשארתם פתוח, אני חושבת שיש בזה משהו שהוא נכון, שיכתוב את ההוראה המסוימת שלו.
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
לא, אני חושב שהוא יכול לתת או לאשתו/בת זוגו, או למישהי אחרת שהוא יודע מי היא בזמן חתימת הטופס.
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
תראו, קודם כול אתם מאפשרים לאדם שנוטל זרע מראש לפני מותו לתת הנחיות – סליחה, אתם מסדירים בחוק הזה לתת זרע לפני המוות ולא אחרי המוות.
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
אתם מתייחסים לאפשרות. ואם אני נותן זרע לפני המוות, אני יכול לכתוב: לתת זרע, ואני מבקש להפקיד אותו אצל זאת וזאת.
היו"ר אפרת רייטן מרום
¶
לא יודעת. מה יש היום? היום כבר יש את הדבר הזה. בואו תגידו אתם מה יש היום בטפסים האלה.
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
אז אנחנו היום מצמצמים את האפשרויות? היום אני יכול להפקיד זרע בבנק הזרע. כמו שאמרת, הוריי מהנסיעה לנפאל חוששים, ואני מסכם את הוריי החששנים שאני אתן לגברת פלונית אלמונית, אם קורה לי משהו, שהיא תמיד ביקשה ממני ילד, אמרה: אתה יפה, אתה חכם, אתה נבון, בוא תעשה לי ילד. אז אני יכול לכתוב היום לבנק הזרע, שפלונית אלמונית תעשה בו שימוש?
ערן יוסף
¶
גם אם זה אפשרי זה לא קרה אף פעם, ואנחנו לא יודעים איך בית משפט היה מתייחס לזה. יכול להיות שבית המשפט לא היה מאשר את זה, כי אף מקרה כזה לא עלה אף פעם, אז אנחנו לא יודעים מה הוא היה עושה.
היו"ר אפרת רייטן מרום
¶
אז לא נקרא לזה תנאים מיוחדים. השאלה אם אנחנו צריכים – וזה באמת הדיון, ונשמע גם מה אתם אומרים ונתקדם – השאלה אם לא צריך לשמור כאן עוד איזה סעיף, רובריקה כזאת, שהיא פתוחה לאותו בן אדם לכתוב משהו ספציפי.
יעל סלנט
¶
כשדיברנו על זה, אם אתם זוכרים, דיברנו על מי שהיא באמת בת זוגו, ואנחנו יודעים מי בת זוגו, אבל גם על מצבים שהיא לא בת זוג, והיא גם עדיין לא ידועה בציבור שלו, אבל יש כוונה, הם ארוסים.
היו"ר אפרת רייטן מרום
¶
תקשיבו, אי-אפשר. אני אומרת: בואו נחתוך. קודם כול זה לא מה שכתוב, וזה כרגע פתוח כאן לכל כך הרבה פרשנויות.
היו"ר אפרת רייטן מרום
¶
לא צריך, מצדה. אני חושבת שזה כרגע, כמו שזה מנוסח, או הכיוונים האלה, הם פתוחים לי מדי. ואני רואה שזה עלול לגרום לכל מיני בעיות, שאנחנו עלולים לא לצפות מה יהיה ההשלכות של זה.
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
כן. ואנחנו מגיעים למצב, רק אני אומר לכם, שאחרי מותו ההורים יכולים לבחור כל מאן דהיא, ולפני מותו הוא איננו יכול לבחור כל מאן דהיא.
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
שנייה, אני אומר את זה ככה: שוב, מבחינת אתיקה של ההסדר, אדם לפני מותו יכול להגיד שהוא רוצה לתת לבת זוגו, אך אנחנו מונעים ממנו לקבוע לתת לפלונית אלמונית. אחרי מותו הוריו יוכלו לתת לפלונית אלמונית.
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
נכון. אז אני אומר, אם הוא רווק, והוא אומר: אם אני במותי רווק, אני מבקש שתיתנו את זה לפלונית אלמונית, אנחנו מונעים ממנו.
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
אם אני מת ואני רק אומר באוזניים של ההורים שלי: תיתנו לפלונית אלמונית, אז פלונית אלמונית – ההורים שלי כן יוכלו לקבוע את זה. ואתה יוצר איזה תעדוף, שאם יש רצון המת לתת לפלונית אלמונית אני לא מאפשר לו לממש את רצון המת, ומאידך אני אדיש לשאלה: האם ההורים מחליטים לתת למאן דהוא?
אני חושב שאם אדם ממלא את הטופס הזה לפני מותו, כמובן שהוא לא יוכל לתת לפלונית אלמונית אם יש לו אישה. אבל אם אין לו אישה ואין לו בת זוג, והוא רוצה לתת לפלונית אלמונית, וזה רצון המת, אני בעד לכבד את רצון המת, זה הכול. האוטונומיה של המת זה הגורם המוביל. והפטרנליזם הזה שלא ניתן לך, ונפקיד את הרצון הזה בידי ההורים שלך, מייצר הסדר שהוא לא נאות.
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
בסדר. מה זאת אומרת? הוא ממלא את הטופס, וכל עוד הוא ממלא את הטופס, להגיד: בהינתן שאין בת זוג, האם יש מישהו אחר? תכתבי את זה ככה.
נעה בן שבת
¶
אני לא רוצה להגיד דברים שאני לא אשת המקצוע בהם, אבל אחד הדברים שנאמרו בדיונים הפנימיים, אחד השיקולים, זה הנטל שמטילה האמירה הזאת על אישה צעירה או לא צעירה.
נעה בן שבת
¶
אם היא בת זוגו, אז היה ביניהם קשר וזה מחייב אותה. אבל אם לא, פתאום באים ההורים ואומרים - - -
טל פוקס
¶
השם מופיע. הסיבה שהוא מופיע, ואתי תתקן אותי אם אני טועה, זה שיהיה קל להגיע אליה, במקרה שבאמת היה איזשהו אסון ורוצים ליצור קשר כמה שיותר מהיר.
אתי סממה
¶
הם כתבו לי כששאלתי, הם לא יודעים בבנק הזרע מתוך המפקידים מי נפטר ומי לא. אין להם את המידע הזה.
נעה בן שבת
¶
אז הם יכולים לבקש עוד דברים, אבל זה טופס של הבן-אדם, שהבן-אדם נתן לצורך הפקדה. אם הם צריכים עוד פרטים ועוד נתונים - - -
נעה בן שבת
¶
ידוע לי כי אשתי או בת זוגי תהיה רשאית לעשות שימוש בזרעי כאמור אף אם לא ציינתי זאת בהנחיותיי אלה, אלא אם כן ציינתי בטופס זה או בהנחיות אלה כי אני מתנגד לכך.
ידוע לי כי אשתי או בת זוגי תהיה אימו של ילד שייוולד והיא בלבד תהיה בעלת המעמד ההורי לגביו.
ידוע לי כי הילד שייוולד ירשם במרשם האוכלוסין כילדה וכילדי.
אלה שלושה דברים. וזה מאוד היה חשוב לנו לציין שאשתו יכולה לעשות שימוש גם אם הוא לא חתם, אלא אם כן הוא התנגד, כדי שאם הוא רוצה להתנגד, שירוץ ויסמן את זה בטופס.
יצחק פינדרוס (דגל התורה)
¶
הוא חותם עכשיו על טופס, ואת אומרת: אני חותם שאני לא מתנגד ואני לא אוכל להביע התנגדות? והוא חותם שהוא לא מתנגד?
נעה בן שבת
¶
לא, אני רוצה להגיד לו: תקשיב, בוא תסתכל מה אתה עושה. האם אתה נותן את האפשרות לבת הזוג? או שאתה לא רוצה, אז יש לך אפשרות בהמשך - - -
נעה בן שבת
¶
לא, כי הטופס הזה יכול גם להעיד על ההתנגדות שלו. הוא הטופס שיכול להעיד גם על ההתנגדות שלו.
[] אפשרות ב'
¶
מינוי הורה לעשות שימוש בזרע על ידי אם עתידית: אני ממנה את ההורה/ההורים שלי: [אם ציינת רק אחד מהוריך, רק הוא יהיה רשאי לעשות שימוש בזרע, והוא יהיה רשאי לבקש את נטילת הזרע על אף התנגדות ההורה האחר.]
שם: ____________ מספר זהות: ____________
כתובת
¶
______________________________________.
להחליט לאחר פטירתי על שימוש בזרעי לשם הפרייתה של אישה שאינה קרובת משפחתי שעימה ההורה יתקשר במסמך הסכמות שיאושר בידי בית המשפט, ובכפוף להגבלות שבחוק, או שיהיה רשאי להחליט על השמדת הזרע; - -
זה עוד שיקול דעת שהוא נותן להורים.
- - מינוי זה יחול רק בהתקיים האפשרות שלהלן
¶
אמרנו שאנחנו רוצים את זה רק לדעת מה גמירות הדעת של האדם, גם אם זה לא בא לידי ביטוי בשימוש.
נעה בן שבת
¶
הוא יכול לבחור: [] רק אם לא תהיה לי בת זוג במועד פטירתי;
[] גם אם תהיה לי בת זוג במועד פטירתי והיא לא תהיה מעוניינת לעשות שימוש בזרעי;
[] גם אם תהיה לי בת זוג במועד פטירתי והיא לא תהיה מעוניינת לעשות שימוש בזרעי ואף אם תתנגד לעשיית שימוש בזרעי בידי אישה אחרת;
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
אתם באמת חושבים שאדם מול שני עדים ימלא את הטופס הזה ויבין למה כוונת המחוקק. אבל נמשיך.
נעה בן שבת
¶
שי, אני כרגע לא חושבת שאנחנו יכולים, בזמן שנותר, לעשות את זה כברירת מחדל. נבדוק את זה אולי לקריאה השנייה והשלישית, כי זה סיבוך בנוסח, אנחנו צריכים לדעת איך אנחנו בונים את ברירת המחדל, ואז לעשות על אף האמור אני בוחר בחירה אחרת.
נעה בן שבת
¶
ידוע לי כי אם תהיה לי בעת מותי אישה או בת זוג, השימוש בזרע יהיה על ידה אם תרצה בכך, כל עוד לא התנגדתי לשימוש על ידה במפורש, ורק אם אשתי או בת זוגי לא תהיה מעוניינת בכך, יוכל ההורה שמיניתי לעשות שימוש בזרע באמצעות אישה שעימה יתקשר במסמך הסכמות.
אז ציינת שרק אם היא לא תהיה מעוניינת בכך או אם ילדתי ילד, נכון? שכחנו את התנאי הזה שאין לי ילדים. אז נוסיף את התנאי הזה.
היו"ר אפרת רייטן מרום
¶
נעה, אני חושבת שזה צריך להיות מאוד פשוט וללכת עם הרציונל: יש לי בת זוג – יש בת זוג; אין לי בת זוג – כמו שכתוב פה, אני ממנה את ההורים שלי, מסמיך אותם, ולא נתחיל להיכנס פה לרזולוציות האלה.
היו"ר אפרת רייטן מרום
¶
עכשיו אם הייתם יכולים הייתי מעדיפה, כי אני חושבת שזה קצת - - - לא הייתי נכנסת לרזולוציות האלה, צריך להבין את העיקרון של מה שהוא אומר במקרה הזה, שהוא מסמיך פה בעצם את ההורים שלו להיכנס בנעליו.
היו"ר אפרת רייטן מרום
¶
לא יודעת על פי הדין, אבל בעצם הוא נותן להם את המנדט להגיד להם: הורים יקרים, אני נותן לכם לנהל את זה. אני רוצה בעצם, כי זה מה שאנחנו אומרים, אנחנו רוצים שיהיה לי צאצא, ולכן אני אומר לכם שאתם יכולים לעשות את זה, בלי כל הבלגן הזה.
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
אני מציע להעביר את זה עכשיו כמו שזה. ואני מציע לקראת קריאה שנייה ושלישת לעשות הערכה מחדש לגבי כל הטופסולוגיה הזאת, כי טופסולוגיה שהאדם הסביר לא יוכל - - -
היו"ר אפרת רייטן מרום
¶
זה באמת מזכיר לי את הטפסים הקיימים גם שיש היום במשרד הבריאות, הם גם ארוכים מאוד, של הנחיות רפואיות. זה מאוד דומה. אין מה לעשות, זה לוקח זמן, וזה דברים רציניים מאוד מאוד. לכן דווקא צריכה להיות כאן כן מחשבה. בסדר, אני מוכנה לקבל את זה כרגע as is, ובאמת כמו שצביקה אומר, לתת לזה עוד מחשבה והעמקה בדיונים הבאים.
נעה בן שבת
¶
הילדים כתובים בהמשך, סליחה, שכחתי.
ידוע לי כי הזכות לעשות שימוש בזרע להולדת ילד תחול רק אם לא יהיו לי ילדים במועד פטירתי.
הזכות של ההורים כמובן.
ידוע לי כי האישה שההורה שמיניתי יתקשר עימה במסמך הסכמות תהיה אימו של ילד שייוולד והיא בלבד תהיה בעלת המעמד ההורי לגביו - - -
יעל סלנט
¶
אנחנו חוסכים את כל ההסברים הרפואיים שמשרד הבריאות ציין. וזה, דרך אגב, יאריך עוד הרבה את הדבר הזה.
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
ידוע לי כי האישה שמיניתי – יתקשרו איתה במסמך הסכמות, היא תהיה אימו של הילד, ועד שהיא תהיה בעלת מעמד ההורים - - -
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
אני חושב שצריך להגיד, הסכמה או לא הסכמה: להלן עקרונות ההסדר כפי שהוא מפורט בחוק שמפנה לכך וכך, זה אחד האם היא האפוטרופסית היחידה. לא להיכנס ל - - -
היו"ר אפרת רייטן מרום
¶
הכלל שאמרתי לגבי המשך הדיונים תופס גם על זה. אל תיכנסו יותר לעניינים האלה, צריך עוד להמשיך ולתקן את זה.
מצדה מצלאוי דוד
¶
אבל, נעה, אולי רק לעצור פה: והיא בלבד תהיה אימו של הילד שייוולד. לא צריך את כל הסוף.
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
זה צריך להיות מסמך כללי שנותן את ההסבר הכללי. ואם הוא נותן את הסכמתו, שזו גמירות דעת פחות או יותר, זה יפעל על פי הדין, תהיה הפניה - - -
נעה בן שבת
¶
ב. ידוע לי כי לא ייעשה שימוש בזרעי לשם הפריה של יותר מאישה אחת.
ג. ידוע לי כי איחשב אביו של ילד שייוולד מהזרע שייעשה בו שימוש, והוא ייחשב כצאצא שלי, גם לעניין ירושתי וירושה מכוחי.
אז אנחנו נוריד את זה. נוריד את כל ג'?
נעה בן שבת
¶
ד. ידוע לי כי בקשתי זו תלויה בהתקיימות התנאים לכך, ובכלל זה ברצונה ובהסכמתה החופשית של אישה לעשות שימוש בזרע להולדת ילד, ואם מיניתי הורה שלי – גם בפעולתו לשם כך.
שזה לא אוטומטי, זה שיקול דעת.
3. השמדת מנות הזרע
אני מורה על השמדת מנות זרעי שהפקדתי - - -
אולי צריך גם להתייחס לזרע שהוא תרם או שאתם לא רוצים להיכנס פה לתרומה?
נעה בן שבת
¶
אוקיי, אנחנו נתקן את זה – לאישה, לעשות שימוש, גם בת הזוג.
אני מורה על השמדת מנות זרעי שהפקדתי או שיינטלו ממני לאחר מותי (סמן את בחירתך; שים לב שאפשרות זו אינה מתיישבת עם הוראות לשימוש בזרע, אלא אם כן השמדת המנות מתבצעת רק אחרי שלא התאפשר השימוש במנות הזרע – ונדרש ציון המועדים לעניין זה) –
אז הוא יכול להורות על השמדה במועד הפטירה – זה לגבי זרע שהופקד – או בתום X זמן ממועד פטירתי, אם עד אותו מועד לא הוגשה בקשה לעשות בו שימוש בהתאם להנחיותיי כאמור בסעיף 2.
טל פוקס
¶
אני לא כל כך מבינה. כשהוא מפקיד זרע זה בסדר, זה אצלנו. אבל כשהוא לא מפקיד זרע, כשהוא נותן הנחיות, איך זה תגיע אלינו ההוראה הזאת להשמיד? הרי ההורה לא - - -
נעה בן שבת
¶
או שהוא יפקיד מכאן ואילך. מכאן ואילך הוא כותב את ההנחיות בטופס. רגע, אני רוצה לשאול: בן אדם מפקיד לצורך שימוש של עצמו אחרי שהוא יבריא, זה בדרך כלל המצב?
נעה בן שבת
¶
עכשיו הוא אומר: תראו, יכול להיות שלמרבה הצער אני גם לא אבריא, ואז מה יקרה עם הזרע אחרי פטירתי?
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
אז אני מציע לעשות שני טפסים, חברים. אדם שהוא במחלה והוא מפקיד את הזרע, נא לעשות טופס נפרד לעניין הזה.
היו"ר אפרת רייטן מרום
¶
רגע, אני חושבת שצריך לעשות פה באמת איזשהו סדר. אנחנו שמים פה עוד כוכבית, כי אני חושבת שההוראה פה על מנות זרע שהופקד כבר, כרגע זה באמת החריג אצלנו כאן מהחוק.
נעה בן שבת
¶
כן, הוא החריג. זו בעצם צורה להגיד: אני לא מתנגד, אבל אני מבקש שאחרי מותי ישמידו את המנות האלה.
נעה בן שבת
¶
אבל אני מנסה להסביר למה אני חושבת שזה כן רלוונטי. זה הטופס שהוא יצטרך למלא כשהוא מפקיד את הזרע. הוא עכשיו עשה את הפעולה, הוא מפקיד את הזרע, עכשיו הוא ממלא את הטופס. הוא אומר: כשאני אמות, תשמידו את המנות, כי אני לא רוצה לעשות בהם שימוש. אז השאלה אם אתם רוצים להגיד: לא - - -
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
נעה, את צודקת במאה אחוז, אבל אנחנו מדברים פה על הסדר שהוא אחר לגמרי. ואני מציע שאם מי שמפקיד היום זרע, להבנתי ולהערכתי, ממלא טפסים ונותן הוראות, וזה עניין של מחלה. ואם צריך לשנות ולכלול את הטופס של היום בחקיקה הזאת, אנא תייצרו טופס נפרד.
היו"ר אפרת רייטן מרום
¶
אני לא יודעת מה יש בטופס הקיים היום. אני בטוחה שיש שם סעיף שמדבר על השמדת זרע. אין ספק.
מצדה מצלאוי דוד
¶
לא, כי אמרנו שהשמדת זרע היא לא רלוונטית לגבי חיילים שרוצים עכשיו למלא את הטופס ולא הפקידו זרע. זה יותר רלוונטי למי שהפקיד כבר זרע.
טל פוקס
¶
לא, רגע, צריך להפריד אם ככה. צריך אם ככה לעשות נפרד, כי כרגע הוא מורה לפי הטופס הזה. בעצם החוק הזה אומר למשרד הבריאות: תחליפו את הטפסים הקיימים של המפקידים לטופס הזה.
מוריה הכהן
¶
אז יכול להיות שאפשר לעשות שני חלקים כשזה אצלכם – חלק אחד הוא של החוק הזה, וחלק אחד בנושא הפקדה למי שהפקיד, אבל לא כולם מפקידים.
נעה בן שבת
¶
שי, לא עושים את ההפקדה. החוק הזה לא קובע איך עושים הפקדה, הוא רק אומר: אני יכול לעשות שימוש בזרע שניטל אחרי המוות או בזרע שכבר הופקד בחיים. זה כל מה שהוא אומר. והוא אומר שמי שמפקיד צריך למלא את הטופס.
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
מי שמפקיד, לשאלת ההשמדה, יקבע בפרוצדורה שהוא מפקיד, מכיוון שבן אדם לא בא, מפקיד והולך. רושמים משהו, יש איזה טופס. שמה שישאלו אותו על ההשמדה. לא קשור לטופס הזה. הטופס הזה רק מסדיר שימוש במי שהפקיד לצורכי זה אחרי מותו.
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
לא. אני מנסה להזהיר: החוק הזה לא מסדיר הפקדה של זרע, החוק הזה מסדיר רק שימוש בזרע שהופקד. הפקדה והשמדה של זרע יוסדרו בפרוצדורות הקיימות.
נעה בן שבת
¶
החוק הזה הוא חוק. ועם כל הכבוד לנוהל בנקי זרע, הוא נוהל, אנחנו לא יכולים להגיד שהחוק הזה לא יגרע מהנוהל של בנקי זרע.
נעה בן שבת
¶
יש עניין אחד שבו החוק הזה כן מסביר. הוא אומר: ברגע שאדם מפקיד זרע, יציע לו בנק הזרע למסור באותו מועד הנחיות בכתב כאמור בסעיף 5. הוא מציע לו לחתום על ההנחיות האלה. זה הדבר היחיד שהוא אומר. ואומרת נכון מבחינה זאת טל, שהבנק צריך להציע לו את ההנחיות האלה. ולכן היא אומרת שזה צריך - - -
נעה בן שבת
¶
בסדר. אז הורדנו את הנושא של השמדה, אנחנו עוברים לסעיף שיהפוך להיות סעיף 4.
4. התנגדות לשימוש בזרע אחרי המוות (סמן אפשרות זו רק אם אינך מעוניין באפשרויות שבסעיף 2)
זאת אומרת, רק אם אינך מעוניין בשימוש.
נעה בן שבת
¶
אפשר. אבל יכול להיות שאני לא רוצה על ידי אשתי או בת זוגי אבל אני רוצה על ידי ההורים דווקא.
נעה בן שבת
¶
5. אישור
אני מאשר כי אני נותן הנחיות אלה מרצוני החופשי ובדעה צלולה לאחר שהבנתי את משמעות ההנחיות ואת תוצאותיהן.
חשבנו לשאול על ייעוץ, אבל לא הסדרנו פה בחוק את הייעוץ, אז אנחנו נוריד את זה.
תאריך
¶
__________ שם:________________ חתימה: ___________
ועכשיו יש אישור חתימה של עדים.
אישור חתימה בפני עדים
אנו הח"מ _________ מאשרים כי ביום ______________ הופיע בפנינו ________________, וחתם לפנינו, בנוכחות שנינו, על הנחיות אלה בהסכמה חופשית ובהבינו את משמעות ההנחיות ותוצאותיהן.
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
"ובהבינו את משמעות ההנחיות ותוצאותיהן" – מי שיחתום בפני שני עדים בוודאי ייקח על זה גם אחריות.
נעה בן שבת
¶
כן, חלופה א', נכון. זה צריך להיות גם בסדר הפוך: חלופה א' זה עורך דין וחלופה ב' זה עדים.
תוספת שלישית
(סעיף 8)
בקשה לעשות שימוש בזרע – בת זוג
1. אני הח"מ ___________ מבקשת לעשות שימוש בזרע של נפטר לשם הולדה לפי הפרטים שלהלן:
שם המבקשת
¶
_____________ מספר זהות: ______________.
מצ"ב צילום תעודת הזהות כולל הספח
2. אני מצהירה כי במועד פטירת הנפטר הייתי בת זוגו כלהלן:
[] במועד הפטירה הייתי נשואה לנפטר. מצ"ב תעודת הנישואין.
[] אני מצהירה כי במועד הפטירה הייתי ידועה בציבור כבת זוגו של הנפטר.
3. אני מצהירה כי ערב הפטירה לא היה פירוד או הליכי גירושין ביני ובין הנפטר.
4. אני מצהירה כי כיום איני נשואה ואיני ידועה בציבור כבת זוג של אדם אחר.
5. הנפטר הפקיד זרע - - -
יכול להיות שהיא לא צריכה למלא את הפרטים האלה, אם אתם לא רוצים לסבך.
נעה בן שבת
¶
את 5. כי אנחנו אומרים: או שהוא הפקיד זרע, או שניטל ממנו זרע אחרי פטירתו, או שהוא תרם תרומת זרע בלתי מזוהה וביקש לעשות בה שימוש.
נעה בן שבת
¶
אוקיי. אז אנחנו נוריד את זה.
6. ידוע לי כי אני יכולה לבקש לעשות בזרע שימוש לשם הולדת ילד שיהיה ילדו של הנפטר באמצעות אחד מאלה: הזרעה שלי / הפריה חוץ־גופית של ביציות שיישאבו ממני לשם השתלתן בי או לשם השתלתן באם נושאת לפי חוק הסכמים לנשיאת עוברים/ הפריה חוץ־גופית של ביצית לשם השתלתה בי לפי חוק תרומת ביציות.
7. ידוע לי כי הילד שייוולד משימוש בזרע יהיה ילדי ולי בלבד יהיה מעמד הורי לגביו. ידוע לי כי הנפטר ייחשב כאביו. ידוע לי כי עליי לרשום את הילד כילדו של הנפטר במרשם האוכלוסין.
הייתה לך הערה אבל אין לי אותה פה.
תניה גולשטיין
¶
כן, רצינו להתאים את הסיפה למה שכתבנו בסעיף 16 – ידוע לי כי עליי להודיע לפקיד רישום על פרטי אב של היילוד בצירוף אישור של רופא אחראי במחלקה מוכרת, כי הזרעה או הפריה בוצעו בזרעו של הנפטר ואת כל ההמשך. הודעתי כאמור תימסר במסגרת הודעה על לידה לפי סעיף 6 לחוק מרשם האוכלוסין ואישור כאמור יצורף לא יאוחר מ-90 ימים מיום הלידה. בהיעדר אישור כאמור יירשם הנפטר - - -
תניה גולשטיין
¶
אישור כאמור יירשם הנפטר כאביו של היילוד על סמך תוצאות בדיקה גנטית וקשרי משפחה שנערכה לפי הוראות חוק מידע גנטי, התשס"א–2000.
נעה בן שבת
¶
8. אני מצהירה כי לא ידוע לי על התנגדות של הנפטר כי יעשו שימוש בזרעו לאחר פטירתו.
9. אני מצהירה כי הודעתי להורי הנפטר על בקשתי זו לפי הפרטים שלהלן/הורי הנפטר אינם בחיים:
היא צריכה לסמן את הבחירה. שם, מס' זהות, כתובת, מס' טלפון של האם ושל האב.
ידוע לי כי במקרה שבידי הורי הנפטר ראיה בכתב בדבר התנגדות מפורשת וברורה של הנפטר לשימוש בזרע על ידי או במקרה שהם סבורים כי לא מתקיימים לגביי התנאים לעניין זה - -
צריך להגיד איזה תנאים, אנחנו צמצמנו אותם.
- - הם רשאים לפנות לבית משפט לענייני משפחה ובקשתי תהיה טעונה אישור של בית המשפט.
10. אני מאשרת כי בקשתי זו נעשית מרצוני החופשי ובדעה צלולה לאחר שהבנתי את משמעות הבאת ילד מזרעו של הנפטר, ואת ההשלכות שיש לכך.
לא פירטנו פה את הקשר - - - השאלה אם רוצים - - -
נעה בן שבת
¶
אבל דווקא ילדה של בת הזוג כן ייחשב יתום. רק ילדה של האם העתידית לא ייחשב יתום. יש פה הבדל.
ערן יוסף
¶
היא אומרת בצדק שיכולות להיות סיטואציות שהוא נכנס להגדרת בת זוג אבל לא נכנס להגדרת ידועה בציבור. ואני אומר: אם יתאפשר לעשות שימוש באמצעות בת זוג, אז אני לא רואה איך אנחנו עושים את ההפרדה הזאת - - -
יעל סלנט
¶
תוספת רביעית
(סעיף 9)
בקשה לעשות שימוש בזרע לשם הולדה באמצעות אם עתידית
1. אני הח"מ/אנו הח"מ _________________ מבקש/ת/ים לעשות שימוש בזרע של בננו שנפטר למטרת הולדה לפי הפרטים שלהלן:
שם הנפטר
¶
_______ מספר זהות: _____________ תאריך הפטירה: _______
מצ"ב אישור רשות האוכלוסין וההגירה _____________ בדבר פרטי הנפטר
כאן יש לי שאלה
¶
האם ההורים יכולים להפיק כזה מסמך שאומר: אין לו בת זוג, או שזה משהו שיש בעיה להפיק אותו?
יעל סלנט
¶
2. אנו מצהירים כי אנו ההורים של הנפטר.
3. הנפטר מינה אותי/אותנו לעשות שימוש בזרעו לשם הולדה לאחר פטירתו בהנחיות שנתן; ההנחיות מצורפות לבקשה זו;
יעל סלנט
¶
אם בהנחיות מונו שני ההורים והבקשה מוגשת רק על ידי אחד ההורים, יש לפרט את פרטי ההורה האחר ולציין מה עמדתו של ההורה האחר:
שם: _________________ מספר זהות: _____________
כתובת
¶
_________________________________
עמדתו של ההורה האחר לעניין הבקשה: _________________________
4. הנפטר הפקיד זרע - - -
נעה בן שבת
¶
אולי גם את זה אפשר להוריד, את כל הפרטים איפה הוא הפקיד ומה הוא הפקיד בבנק הזרע. אבל רגע, זה אולי נוגע לבית המשפט, פה הם פונים ישר לבית המשפט.
נעה בן שבת
¶
ואם הוא נתן הנחיות? הנחיות לא במובן של החוק. הוא כתב הוראות, רואים אותן כהנחיות לפי חוק זה.
נעה בן שבת
¶
אני לא יודעת, אמרנו שאם הוא נתן הנחיות אז הן נחשבות כהנחיות לפי החוק הזה. ואני חושבת שזה בסדר, כי הם אומרים: יש לנו הנחיות. בלי ההנחיות הם לא יוכלו ללכת ולעשות שימוש.
נעה בן שבת
¶
אבל אולי אנחנו צריכים לציין בראש הבקשה שזה מוגש לבית משפט, בעוד שהבקשה של בת הזוג מוגשת ל - - -
יעל סלנט
¶
4. הנפטר הפקיד זרע / ניטל מהנפטר זרע לאחר פטירתו / הנפטר תרם תרומת זרע בלתי מזוהה וביקש לעשות בה שימוש / (מחק/י/ו את המיותר).
נעה בן שבת
¶
אבל אנחנו משאירים את זה או מורידים את הסעיף הזה של איפה נמצא הזרע? זה חשוב מבחינתכם - - -
נעה בן שבת
¶
כשהוא פונה לבית משפט לקבל אישור על ידי אם עתידית הוא צריך לציין איפה נמצא הזרע או מה הפרוצדורה שזה בוצע?
נעה בן שבת
¶
כי אולי אחרי זה בית המשפט צריך לשלוח את זה לבנק זרע מסוים, את האישור שלו, או שהוא נותן את זה להורים והם ייגשו - - -
יעל סלנט
¶
5. התקיים אחד מאלה (סמן/ני/נו/ את הבחירה ומחקו את המיותר):
[] הנפטר לא היה נשוי ולא הייתה לו בת זוג במועד פטירתו;
[] הנפטר היה נשוי או שהייתה לו בת זוג במועד פטירתו ובת הזוג אינה מעוניינת לעשות שימוש בזרעו לשם הולדה.
אלה פרטי אשתו או בת זוגו
¶
שם: ______________ מספר זהות: __________________ כתובת: _____________________________________.
צריך לצרף תעודת זהות.
היו"ר אפרת רייטן מרום
¶
לא, הם לא הולכים ביחד לתהליך. לא. זה לאם עתידית. זה אישתו. לא בטוח שתהיה להם את תעודת הזהות של האישה, לכן את זה הורדתם.
יעל סלנט
¶
אז הורדנו את זה. ואנחנו אומרים: מצורפת לבקשה זו הסכמתה לבקשה/הודעתה כי אינה מעוניינת לעשות שימוש בזרע/ מפורטים להלן הנימוקים שמהם עולה כי אינה מעוניינת לעשות שימוש בזרע: ___________________________________ _________________________________________________.
נעה בן שבת
¶
זה למשל יכול להיות נימוקים שיעידו על זה שהיא נישאה מחדש או משהו אחר שמונע ממנה. אולי זה מנוסח לא הכי טוב, זה לא בדיוק נימוקים. נימוקים אחרים שבגללם היא לא עושה שימוש?
נעה בן שבת
¶
כי נניח שהיא לא נתנה הסכמה, היא לא הודיעה שהיא איננה מעוניינת, אבל אנחנו יודעים שהיא כבר נשואה, היא כבר לא תושבת ישראל.
היו"ר אפרת רייטן מרום
¶
לא, אבל אנחנו יודעים כאן שהיא לא מסרה את הסכמתה. כלומר, היא מתנגדת, נכון? או שהיא לא מסרה בכלל.
נעה בן שבת
¶
לא, אבל יכול להיות שהיא רוצה לעשות שימוש בעצמה, אבל היא נשואה. אז היא לא יכולה לעשות שימוש בזרע.
ערן יוסף
¶
נעה, אפשר לשאול למה בכלל צריך טופס אם זה מיועד לבית משפט? הרי זה יהיה הליך בפני בית דין, למה צריך עוד למלא טופס? זה היה רלוונטי כשזה היה בנק הזרע או גורם מנהלי.
נעה בן שבת
¶
זה נכון, אבל עדיין אני חושבת שלפחות עכשיו אנחנו רוצים שיהיה איזשהו טופס שיראה גם לנו מה בא בחשבון. וזה גם - - - ההחלטות שהיו בהוראות המהותיות, כמו ששי אמר קודם.
רקפת עצמון
¶
אני חושבת שערכו של הטופס שהוא גם מסדר את התהליך כולו ומבהיר להורים מראש מה נדרש מהם לעשות.
מוריה הכהן
¶
בדרך כלל בקשות לבית משפט מוגשות בלי טפסים. הדירוג הוא שלתקנות ולתקנות סדר הדין האזרחי משפחה בהקשר הזה. מה שכן אפשר לעשות, ואני יכולה להגיד שעשינו את זה בתקנות סדר הדין האזרחי משפחה, שלא עשינו טופס אלא כתבנו איזה דברים, שהם הדברים המהותיים, צריכים להיכלל בבקשה שמוגשת לבית המשפט. ואז כותבים את הנקודות המאוד-אקוטיות שאנחנו רוצים, בלי ממש לסדר פה את הטופס. אולי לא נרצה טופס.
מוריה הכהן
¶
הינה, הסיפור הדתי. אפשר להגיד שבבקשה יצוין שידוע לה כך וכך – זאת אומרת, דברים יותר משמעותיים, שהם גם לא כתובים בחוק עצמו, אז - - -
נעה בן שבת
¶
אבל כרגע יש לנו לפחות סעיף אחד שאנחנו מבינים שהוא צריך להיות כתוב, אתה מבקש שהוא יהיה כתוב בטופס הזה, הסעיף הדתי. אולי אחר כך אפשר יהיה לחשוב - - -
יצחק פינדרוס (דגל התורה)
¶
זאת אומרת, נרשום לעצמנו בפרוטוקול, לקראת הדיון בין הראשונה לשנייה, לבטל את הצורך בטופס, אלא לכתוב מהם הדברים - - -
היו"ר אפרת רייטן מרום
¶
אני מסכימה איתך. אין ספק. זו אחת מההערות פה של הייעוץ המשפטי. זה מתכתב עם ההערות של הייעוץ המשפטי, שהדיונים האלה מצריכים עוד הרבה זמן.
היו"ר אפרת רייטן מרום
¶
לא רק בגלל קוצר הזמן. יש הרי רציונל למה יש את הטפסים האלה. אני באה לתת פה הצעה שתהיה טובה יותר, נכונה יותר, וזה בסדר גמור, אבל גם מה שיש פה כרגע לא שזה פסול, בעיניי גם קריאת הכיוון וגם הטופס עצמו הוא נכון. אני חושבת שאפשר לייעל את זה בשלב הבא, ולבחון באמת הצעה מסוג אחר, כדי באמת אולי לייתר חלק מהטפסים ולמצוא להם פתרון אחר.
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
הטפסים צריכים להיות ללא משפטנים מה שנקרא, והטפסים פה נכתבים למשפטנים ובטעות חושבים שהם מיועדים למשפטנים. אין ספק שעורך דין שיושב על הטפסים, אחרי שהוא משקיע זמן רב של חשיבה, הוא פחות או יותר מבין למה התכוון המחוקק. אבל אדם סתם, שני עדים – אין פה שום סיכוי. לכן צריך לדעתי לפשט אותם, לספר סיפור שמביא את גמירות הדעת של ההסכמה, ולא לכל דבר - - -
היו"ר אפרת רייטן מרום
¶
נכון. בדיוק. בסדר גמור. אני חושבת שמה שהציגו כאן הצוות וגם אתם ביחד זה קריאת כיוון. איפה אנחנו, בבקשה? 6.
כתובת
¶
___________________________________________
מצ"ב צילום תעודת הזהות בצירוף הספח
פה כן אפשר להשאיר.
יעל סלנט
¶
7. מסמך ההסכמות שערכתי/ערכנו עם האם העתידית מצורף לבקשה זו; מסמך הסכמות זה משקף את כל הסכמותינו עימה וידוע לי כי כל הסכמה נוספת עימה או שינוי במסמך ההסכמות טעון אישור בית המשפט.
8. מצורף בזה לבקשה זו אישור בדבר ביצוע בדיקה רפואית לאיכות הזרע ולתקינותו.
ויש כאן הערה של פרופ' השילוני - - -
נעה בן שבת
¶
אנחנו לכן הורדנו את המסמכים, את חוות הדעת הרפואית של רופא בעל תואר מומחה לגבי האם העתידית ואת ההתאמה הגנטית. הורדנו את זה מכאן, כי זה צריך להיות מסמכים שהיא מנפיקה והאם העתידית מגישה, כי אחרת זה מסמכים רפואיים שלה.
יעל סלנט
¶
9. ידוע לי/לנו כי הילד שייוולד משימוש בזרע הנפטר יהיה ילדה של האם העתידית והיא בלבד תהיה בעלת מעמד הורי כלפיו ואפוטרופוסית בלעדית לגביו; ידוע לי כי הנפטר ייחשב כאביו; ידוע לי/לנו כי לא יהיה לי/לנו מעמד הורי, זכויות או חובות הוריות או מעמד של אפוטרופסות כלפי הילד.
10. ידוע לי/לנו כי לאם העתידית תהיה החלטה בלעדית בעניינים הרפואיים והבריאותיים הקשורים בתהליך ההפריה, ההיריון והלידה וכל הקשור בהם.
אולי צריך גם להוסיף פה את הפסקת ההיריון.
נעה בן שבת
¶
עכשיו צריך אולי להוסיף, לפי בקשתו של חבר הכנסת פינדרוס: ידוע לי כי מרשם האוכלוסין אינו קובע את המעמד האישי - - -
נעה בן שבת
¶
אינו מהווה ראיה לכאורה, את אומרת, לגבי המעמד האישי בנישואין וגירושין של היילוד שייוולד, ובאפשרותי לבצע בדיקה בנושא זה אצל רשם הנישואין במשרד לשירותי דת.
מוריה הכהן
¶
אז אני אעדכן פה ככה: ניסינו לעשות כמה התייעצויות גם עם הרבנות וגם עם המשרד לשירותי דת. בגדול יש פה שתי אופציות שהם לא סגורים עליהן אבל שהן עלו. אחד זה רשמי הנישואים עצמם. כלומר, למרות שהם לא ממונים, הם ממונים לצורך נישואין, בכל זאת סוג הבדיקה שנעשית על ידם היא באמת הבדיקה היותר-שגרתית, ובמקרה הצורך בהתאם לנהלים הם מפנים הלאה. ולכן זה יכול להיות אפיק אפשרי. אפיק אחר אפשרי זה כן להקל על אנשים, אולי למנות גורם מסוים בתוך מערך רישום הנישואין שכולם יופנו אליו, מכיוון שאנחנו לא במספרים גדולים, ומצד שני הוא יבין וידע איך לטפל בזה.
אני רק אזכיר עוד דבר, שמדובר בכמה דתות. למרות שהבעיה היא לגבי יהודים, השאלה אם לא רוצים לעשות הסדר שיחול על כלל הדתות.
מוריה הכהן
¶
המשרד לשירותי דת הוא רק לגבי יהודים. לגבי הדברים האחרים זה נורא תלוי. בנושא נישואין, פקודת הנישואין והגירושין (רישום) מפוצלת בין כמה שרים. מה שאני חשבתי זה שתי אפשרויות. אחת זה לכתוב שיופנו לגורם שיקבע השר הממונה על רישום נישואין וגירושין בהתאם לדתו של הנפטר, ואז הוא יקבע אם זה - - - או לא.
מוריה הכהן
¶
שהוא כבר יותר ספציפי, ושהוא אומר: רושם נישואין לפי נהלי רישום נישואין החלים עליו לפי כל דין. ואז אם הוא רושם נישואין יהודי אז זה לפי נהלי הרבנות הראשית, אם הוא רושם שרעי שם זה בכלל עם בתי הדין השרעיים עצמם, רשמי הנישואין, דרוזים – כל אחד והכללים שלו. או עובד ציבור שייקבע מתוך מערך רישום הנישואין בהתאם לדתו של הנפטר.
אבל זה קצת ספציפי יותר. יכול להיות שאנחנו יכולים להישאר בשלב הזה במה - - -
מוריה הכהן
¶
לא, ברור שנמלא את זה. אה, אנחנו כבר בנוסח של טופס. אז אתם רוצים טנטטיבית לשים את השני? אנחנו פשוט לא ערוכים לזה. עשינו את כל הבירורים, אבל הם בעצמם - - -
נעה בן שבת
¶
אנחנו נגיד שבאפשרותי לבצע בדיקה בנושא זה אצל רושם הנישואין הנוגע אליי לפי נהלי הרישום החלים לפי דתי או משהו כזה.
היו"ר אפרת רייטן מרום
¶
לא, אבל אומר חבר הכנסת פינדרוס, שברגע שאת רושמת על פי החוק, אז את יכולה אחר כך לשנות בחוק את מה שאת רוצה, לפי איזה אפשרות.
מוריה הכהן
¶
אני אסביר. רושם הנישואין, בכל אחת מהדתות יש פקודת הנישואין והגירושין (רישום), ויש אלפי רושמי נישואין כאלה. השאלה אם נכון להפנות לענפים האלה - - -
נעה בן שבת
¶
כרגע בא הורה וממלא את הטופס הזה לבית משפט. הוא אומר: אני יודע שיש פה איזה עניין, ואם זה מעניין אותי ידוע לי שאני יכול לפנות לרושם הנישואין, או לגורם שהוסמך לכך על ידי מי?
מוריה הכהן
¶
הבעיה שלי היא זמנית עכשיו, שכרגע אנחנו לא יכולים עדיין להגיד את זה באופן מוחלט. אם יישאר בכל זאת הטופס, נכתוב.
יצחק פינדרוס (דגל התורה)
¶
מכיוון שיש לי חסינות, אני אסביר לך מה הבעיה של מוריה ממשרד המשפטים. מי שעושה בדיקה היום, ולסוג בדיקה כזאת הדבר הכי יעיל, יש בן אדם במשרד הדתות שיש לו בעצם את כל המידע, והוא כמעט בלחיצת כפתור - - -
יצחק פינדרוס (דגל התורה)
¶
ליהודים. אבל גם ביהודים, במסגרת המדיניות החדשה של שר הדתות, קפץ המשרד לשירותי דת ואמר: וואלה, בוא נפתח את זה לכל רושם נישואין שיש בכל מקום ומקום. טכנית, אם את שואלת אותי, זה קצת ויה דולורוזה למשפחות, כי לא כל אחד יש לו במחשב באנטר את כל המידע - - -
מוריה הכהן
¶
ההתלבטות היא פשוט מי יעשה את זה יותר טוב. היום הוא גם בגדר ממונה על המחוז, הפונקציה במקרה במשרד לשירותי דת.
יצחק פינדרוס (דגל התורה)
¶
טופס – את מסבכת אותו. את צריכה להגיד לו למי לפנות, למי שמוסמך על פי החוק.
מוריה הכהן
¶
אז תכתבו בדברי ההסבר, שייבחן האם נכון לקבוע גורם אחד בתוך מערך הנישואין והגירושין - - -
יצחק פינדרוס (דגל התורה)
¶
אני אומר: הוא יודע שהוא יכול לפנות למישהו. למי שהוסמך. אם הוא שרעי אז לשרעי.
מוריה הכהן
¶
לא, זה הבדל נורא גדול אם אני מעבירה את זה לכלל הרשמים או לאדם אחד. אז רציתי לאפשר כרגע את שתי האופציות.
נעה בן שבת
¶
ידוע לי כי מרשם האוכלוסין אינו מהווה לכאורה לגבי המעמד האישי בנישואין ובגירושין של היילוד שייוולד, ובאפשרותי לבצע בדיקה בנושא זה אצל רושם הנישואין - - -
מוריה הכהן
¶
או לכתוב את שניהם רושם הנישואין, או לכתוב: על גורם שיקבע השר הממונה על רישום נישואין וגירושין בהתאם לדתו של הנפטר.
היו"ר אפרת רייטן מרום
¶
אוקיי, כי הבן-אדם שחותם על טופס אין לו מושג מי זה, הוא צריך עכשיו ללכת לחפש. הוא ילך לחפש מי זה הגורם המוסמך.
נעה בן שבת
¶
אם אתם ממש מתעקשים שזה ייכנס לקריאה הראשונה אז בסדר, אבל אני צריכה לדעת מה כתוב, מה הנוסח.
מוריה הכהן
¶
היא פשוט פחות קונקרטית – גורם שיקבע השר הממונה על רישום נישואין וגירושין בהתאם לדתו של הנפטר.
מוריה הכהן
¶
הממונה על רישום נישואין וגירושין בהתאם לדתו של הנפטר. זה הנוסח הכי כללי שיכולתי. עכשיו, זה קצת מוזר לטופס, אבל צריך למלא את זה בתוכן. אפשרות אחרת היא כן לדבר היום כבר על רשמים וגם על הפונקציה הזאת.
תניה גולשטיין
¶
אני רוצה רק לדייק את הרישה, שזה פרטי הדת והלאום כפי שמופיעים במרשם האוכלוסין אינם מהווים ראיה לכאורה לנכונותם.
יעל סלנט
¶
11. אני/ו מצהיר/ה/ים כי לא ידוע לי/לנו על התנגדות של הנפטר, לשימוש בזרעו לאחר פטירתו.
12. אני/ו מאשר/ת/ים כי בקשתי/נו זו נעשית מרצוני החופשי ובדעה צלולה לאחר שהבנתי את משמעות הבאת ילד מזרעו של הנפטר על ידי האם העתידית, ואת ההשלכות שיש לכך.
שם, חתימה, של אחד מהם או של שניהם.
נעה בן שבת
¶
עכשיו, פה כן אפשר להוסיף עוד לגבי מעמד הילד והזכאות לקצבאות של ילד, כי הילד של האם העתידית לא יהיה זכאי.
יעל סלנט
¶
אז אמרנו תאריך, שם, חתימה של כל אחד מההורים, או של אחד מהם אם זה רק על ידי אחד מהם.
אם הבקשה מוגשת על ידי הורה אחד של הנפטר בלבד, יש למסור העתק מהבקשה להורה האחר.
אם הייתה לנפטר בת זוג בעת פטירתו, יש למסור העתק של הבקשה לבת הזוג.
על האם העתידית להגיש לבית המשפט מסמכים אלה:
(1) חוות דעת רפואית של רופא בעל תואר מומחה ביילוד וגניקולוגיה בדבר מידת היכולת של האם העתידית להתעבר ולשאת היריון;
(2) אישור על בדיקת מידת ההתאמה של האם העתידית מבחינה רפואית וגנטית להפריה של הביציות בזרע של הנפטר על פי אמות מידה רפואיות מקובלות לעניין תרומות זרע.
נעה בן שבת
¶
ופה יש שאלה אם צריך בכלל גם מסמך הסכמה של האם העתידית, אבל אולי לא, במיוחד אם אנחנו יורדים מהנושא של טופס.
נעה בן שבת
¶
וחשבנו לגבי גמלאות, שאולי האם צריכה להגיד שהילד לא יהיה זכאי לאותם תגמולים או זכויות מכוח חוק משפחות חיילים, אבל כרגע זה לא בטופס זה.
היו"ר אפרת רייטן מרום
¶
נכון. אנחנו לא מצאנו שיש לזה איזשהו מקום להפוך את זה לרשות. יש בזה משהו שהוא נכון לנו כרגע קוהרנטית. אם אתם רוצים אפשר לדון על זה בהמשך, אבל אני חושבת שצריך להתייחס לזה כרגע כאל חובה.
ערן יוסף
¶
דיברנו על זה אתמול. נאמר שאנחנו רוצים לראות איך הדבר הזה מתנהל לאורך הסדיר, להשלים את התקנות, לראות איך אנחנו נכנסים לפעולה, ואז לקבל - - -
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
חברים, צריך לקחת בחשבון, אנחנו מדברים פה על חודשים רבים. יש שישה חודשים מאז שהחוק עובר בקריאה שלישית לכניסתו לתוקף. אם אתם רוצים עוד שנה זה 18 חודש.
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
מיום שהוא אושר. אני בעד לצמצם, כי אתה יכול להימצא בסיטואציה מאוד בעייתית, שחייל מילואים נהרג, מתבצעת קצירת זרע, ואנחנו נמצאים בלופ שהתקנות לא - - -
ערן יוסף
¶
קבענו הוראות מעבר. אם הוא השאיר הנחיות אז הוא השאיר הנחיות. אנחנו צריכים איזשהו פרק זמן בין הסדיר למילואים, זה לא יכול להיות ביחד. אז פרק הזמן שנותר הוא הוא חצי שנה בסך הכול.
נעה בן שבת
¶
אוקיי. היה לנו עוד נושא, ביקש ד"ר איתי גת היום לדבר על הנושא: האם יידרש אישור שימוש למטרת נטילת הזרע? אני מבינה שהוועדה החליטה לא להתנות את הנטילה בזה שיש אישור - - -
היו"ר אפרת רייטן מרום
¶
במסגרת 48 שעות האלה, האם צריך להגיש גם לבנק הזרע את אישור השימוש כבר באותו מועד? כי הוא הסביר, מצד אחד זה עלול לפתוח כאן פתח להרבה מאוד - - -
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
אני חושב שנדון בזה בקריאה השנייה, בהינתן שמשרד המשפטים ומשרד הביטחון ייתנו דעתם פעם נוספת, קודם כול לנגישות על המידע שיימצא אחרי שהחייל אומר את דעתו. אנחנו נמצאים היום בסיטואציה שבה להערכתי למעלה מ-50% מהאנשים מתגייסים לצה"ל.
נעה בן שבת
¶
ההוראות לגבי אישורי בית משפט שקדמו, אנחנו אמרנו שאנחנו משאירים את זה לקריאה שנייה ושלישית.
עוד דבר אחד, סעיף 5(א) בהנחיות, אנחנו לא משאירים תנאים. הטופס הוא רזה, לא נשאר בו מקום לתנאים.
נעה בן שבת
¶
אז גם בסעיף 5(א) ירד.
אנחנו קיבלנו הודעה מדניאל פדון מאגף תקציבים, שהוא הודיע שאין עלות להצעת החוק.
רקפת עצמון
¶
אני רק רוצה לומר, אמרנו קודם: במידה ואכן יהיו בקשות תהיה עלות בנושא של כוח אדם הן בלשכה המשפטית והן בשירות למען הילד.
היו"ר אפרת רייטן מרום
¶
אני מעלה להצבעה את הצעת חוק שימוש בזרע של נפטר לשם הולדה, התשפ"ב–2022. מי בעד? שירים יד. שלוש.
הצבעה
אושר.
נעה בן שבת
¶
רק רצינו להגיד, שאם אנחנו מגישים רוויזיה וצריך לקבוע דיון לרוויזיה, אז זה מחייב הודעה של ארבעה ימים מראש אלא באישור היושב-ראש במקרים מיוחדים ודחופים.
מוריה הכהן
¶
אז מה המשמעות של ועדת השרים? אני לא כל כך מבינה. אנחנו רוצים תמיד לאפשר לנו את אפשרות הרוויזיה אחרי ועדת שרים.
היו"ר אפרת רייטן מרום
¶
קודם כול באמת תודה רבה לכל אנשי המקצוע, האנשים הרבים והמומחים שהגיעו. אני מתחילה אתכם, כי אני יודעת שגם השקעתם הרבה מאוד זמן ומאמץ, ובאמת השקעתם מחשבה יצירתית ומכוננת בהרבה מאוד סוגיות שלא עלו, אני חושבת, אי פעם לדיון, והיו דיונים מאוד מאוד אינטנסיביים לחפש פתרונות, מחשבות מעמיקות והסכמות. אז אני באמת מסירה בפניהם את הכובע ותודה רבה על השותפות, משרד הביטחון, כולכם.
כמובן אני רוצה להגיד תודה רבה לצוות המשפטי, ולצוות של הוועדה המעולה הזה שיצא לי במשך קדנציה שלמה – הדיון האחרון שלי גם, לא?
היו"ר אפרת רייטן מרום
¶
חוץ מהרוויזיה.
אז אני רוצה שתדעו באמת כולם, שיש פה צוות פשוט יוצא מן הכלל, של נשים – אין פה אפילו גבר אחד, כולכן נשים – באמת מקצועניות ומסורות, שעושות עבודה פשוט לעילא ולעילא. אז אני אוהבת אתכן ומסירה בפניכן את הכובע.
היו"ר אפרת רייטן מרום
¶
כן, זה מה שאמרתי. חבל על הזמן.
ואני רוצה, לפני שאני אומרת לכם תודה רבה, להורים, להגיד לצביקה האוזר - -
היו"ר אפרת רייטן מרום
¶
- - שאתה מסיים את הקדנציה הזאת, קראתי גם את הודעתך לפני יומיים – אתמול זה היה? מתי זה היה? – ובאמת בצער אני אומרת שאנחנו נפרדים, לפחות לתקופה הקרובה, מפרלמנטר מעולה, חכם, מעמיק, מוכשר, ומיוחד מאוד מאוד מאוד.
ואני מכירה את צביקה עוד כמשפטן, ואפילו חלקנו את אותו משרד, ולכן ממש היה לי כיף אפילו להיפגש איתו פה בכנסת ולעבוד ביחד. באמת זה איש נדיר, וגם בנוף הזה שיש פה בכנסת עוד יותר מבליט את נוצותיך הבאמת מאוד מאוד מיוחדות. אני בטוחה ומקווה שאתה תחזור לכנסת בקרוב, בכל מפלגה, אם תלך קצת שמאלה אני מפנה לך את המקום אצלנו. אבל באמת יש לך כל כך הרבה דברים לתת, להעניק, לעשות, לקדם ולהשפיע, אז נחכה לך ממש, ותודה רבה על הכול.
ולכם, הורים יקרים ממש, אמרתי לכם בהתחלה שעוד באתם כעוסים כעוסים, שאנחנו, מי שנמצא כאן, יעשה הכול בשביל להעביר את החוק הזה. בפגרה של הבחירות, וכולם בקמפיינים, וכולם באמת אומרים לי: למה את בכנסת עכשיו ולא הולכת להתראיין ב"פגוש את העיתונות", במקום לקדם את עצמך את יושבת פה? אז בואו, יש דברים שחייבים לשים את הכול בצד.
ואני חושבת שזכיתם פה בפרלמנטרים שזה בדיוק מה שהם עושים. זה פשוט באמת אנשים שבאו לעבוד ובאו לתת לציבור, ושמו אתכם בראש סדר העדיפויות. וזה באמת חוק שאתם יודעים שהפך לי את הבטן, לא הסתרתי את זה מכם. יש בו הרבה מאוד דברים שהיו לי קשים לעיכול, ועדיין לראות אתכם ולשמוע אתכם ולהרגיש אתכם, זו הייתה המשימה כאן ששמנו לנו על השולחן כדי לקדם, ולראות באמת – בסוף מי אנחנו? בסוף שליחי ציבור.
ברוך בן יגאל
¶
אני מבקש להגיד לך, אפרת, קודם כול, שבכנסת הבאה, לא חשוב איפה תהיי, באיזו ועדה, איזו שרה, לא יודע איפה תהיי, אני ממש מבקש ממך, גם בשמי, גם בשם בתאל, גם בשם ניצה, ועוד הורים נוספים שלא נמצאים פה כרגע, שתמשיכי לקחת את הדבר הזה איתך ביחד.
ברוך בן יגאל
¶
בלעדיך לא היינו מגיעים ליום הזה. היום הייתי אצל עמית על הבוקר ואמרתי לו: עמית, היום זה יקרה. לא יודע איך, אבל זה יקרה, כי כל עדכון של צביקה והחבר'ה של צביקה, זה קובי מאחורה שהיה איתנו, וסבל את כל הדברים שלנו, ואת כל הבכי וכל הדאגות וכל החששות וכל באמת הדאגות האמיתיות, כי בסך הכול הכללי שלחנו ילדים הולכים על שתיים, החזירו לנו אותם בארונות. באמת תודה רבה. אומנם יש לנו עוד דרך ארוכה.
ולכם, כל אנשי המקצוע, אם חלילה קצת התרגזנו או משהו כזה, שתדעו שאנחנו הכי נקיים בעולם. או-טו-טו ראש השנה ואחרי זה יום כיפור. בשמי קודם כול, בשם ברוך, אבא של עמית, אם חס ושלום וחס וחלילה מישהו או מישהי נפגע ממני או לא יודע מה, סליחה ומחילה, סליחה ומחילה, סליחה ומחילה. כי הדרך שלי הוא דרך נימוס, דרך של כבוד. כך גם חינכתי את עמית. ואני ממש מודה לכל אחת ואחד מכם. מקווה שיהיה המשך לזה והמשך טוב.
ניצה שמואלי
¶
תודה רבה לכולם. אני יוצאת מפה לאזכרה של בראל שנה ראשונה, אחרי יום כזה, אחרי כמה ימים מתישים ומתוחים. ולפחות אתם גורמים לי להגיע לאזכרה אופטימית. אני כל רגע מקבלת טלפון – נו, מתי את מגיעה? הבית מלא אנשים. ואני פה. גם אם זה היה מתעכב עד 22:00 בלילה – אני פה. אמרתי: אני מפה לא יוצאת עד שאני לא רואה ומרגישה את האופטימיות.
אז באמת תודה רבה לכולכם, ולאפרת. בפעם הראשונה שפגשתי את אפרת חזרתי הביתה נבולה, כי ידעתי שבאמת זה לא קל. וצביקה אני כבר אמרתי לו, איש קשר אמר לי בהתחלה, אחרי שבראל נרצח: את חייבת לפגוש את צביקה האוזר. אני לא הכרתי אותו, לא במראה. לא יודעת מי הוא, אדם זר. אני לא מבינה פוליטיקה, לא מתעסקת עם פוליטיקה. נסעתי אליו, נפגשנו בתל אביב, ואהבתי את הכנות. הוא דיבר אליי ממש בגובה העיניים, ואמר לי: תקשיבי, אני לא מבין, אני אבדוק. והוא גרם לי באמת לקבל אותו ולהעריך אותו. הוא לא דיבר באופן פוליטי ולא התנשא מעליי, וזכיתי להכיר אדם גדול, אישיות מדהימה. ואני כבר אמרתי לו: אתה אבדה ענקית לנו, לעם.
בתאל ויצמן
¶
בטח. אני רוצה להגיד קודם כול תודה לכל אחד ואחת מכם, אם זה על הזמן שהשקעתם, על המקצועיות, על הרגישות, על ההכלה. אני יודעת שהדיון הזה לא קל לאף אחד מכם, ובשבילי עשיתם את הבלתי-אפשרי. זו אומנם תחילת הדרך, רק קריאה ראשונה ויש עוד שתיים, שגם לזה נגיע, אבל הוכחתם לנו באמת שכל אחד ואחד שיושב פה, אתם בני אדם כמוני וכמוכם. ולא משנה מה התפקיד שלכם, אם אתם עם תואר ראשון, שני, עשירי, או חברי כנסת, באמת אתם בני אדם מעל הכול, אם זו אפרת המהממת, שלקחה את זה בצורה הכי מקצועית ורגישה ואחראית. ובאמת, כל מקום שתלכי, את נכס, רק ירוויחו. וצביקה, אתה המלך, אין מה לומר.
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
אז אני אגיד. קודם כול באמת תודה לכל הצוות שהיה. אני חושב שהייתה פה עבודת מחשבה משותפת של אנשים מכל הדיסציפלינות, שבסופו של דבר מייצרים פה חקיקה ראויה וטובה, חקיקה משמעותית. אני לפני כן לגבי התהליך רוצה להגיד שאני מתנצל קודם כול אם חלק מהערותיי פורשו שלא נכון או כאישיות או בעלות בוטות למעלה מן הנדרש, אז התנצלות מלאה.
דבר שני, אני חושב שעשינו פה הליך של שקלא וטריא ראוי, הליך שמכבד את המקום הזה, והליך שגם שיש פה דעות חלוקות ואפילו עמדות מוצא תפיסתיות שונות, הגענו בסופו של דבר לעמק שווה. אנחנו מבטאים בהליך הזה בצורה נאותה ומלאה מהו האינטרס הציבורי בנושא רגיש, מורכב, בהסדר שאם נשלים אותו הוא יהיה הסדר נחשוני, שאני אומר לכם הוא יהיה גם הסדר שיוביל להערכתי לחקיקות במדינות אחרות בעולם. אנחנו מניחים פה הסדר שהוא לא רק ראשוני לנו, למיטב הבנתי הוא ראשוני ברמה העולמית.
ואני אומר פה למשפחות שאיבדו את היקר מכול, ואין שום דבר מנחם ושום דבר לא יכול באמת לתקן, אבל המעט שכן עשיתן בהתעקשות שלכן ובדחיפה שלכן, קודם כול לנסות – וזה שלב חשוב, מה שאנחנו עושים עכשיו – להגיע באמת לפחות לאותה אפשרות להביא המשכיות לילדים שנפלו. אבל אגב זה, אנחנו מסדירים המשכיות גם למשפחות אחרות שהן לא משפחות שכולות של חללי צה"ל, ואנחנו פותרים בעיות לאנשים שהגורל היכה בהם. ולצערי הרב, אנחנו פורצים פה דרך כנראה לרבים, אלה החיים, לרבים שיבואו אחר כך. אז לפחות בדבר אחד עשיתם לא רק למענכם, עשיתם למען הציבור מעשה גדול, וזה גם תיקחו אתכם הלאה. אני יודע שזה לא יחזיר את הבנים וזאת לא נחמה, אבל זה דבר מה מסוים שהתרומה שלכם גם לציבור.
ואפרת, תודה גם לך, לניהוג השקול, הראוי, המדויק, ובסופו של דבר לאפייה הזאת. אני בטוח שלא תהיה ברירה, את תמשיכי ללוות את זה כאן או אחרת, לא משנה מה הכובע או מה התפקיד. יש מעטים שמבינים בזה. זה נושא מאוד מורכב, רב-רב-ממדים, מסובך.
ואני גם מרשה להגיד לכם
¶
אם תאהבו או לא, אני מבטיחכם, ככל שידי תהיה מגעת, אני אגיע לכאן ללוות את זה עד הסיום. כך הבטחתי גם להורים.
ודבר אחד, ההורים, שתדעו, לא האמנתם שנגיע לקריאה ראשונה. אז אומנם זו לא הקריאה הראשונה עכשיו, אבל אנחנו כנראה שם בוודאות, והדיון הזה הסתיים. הקדשנו את הזמן שעשינו. לא עשינו הנחות לאף אחד. אי-אפשר להגיד שקיצרנו דרכים, ההפך, פתרנו פה הרבה בעיות שחסכנו לקריאה השנייה והשלישית, ובסוף המאפה זה יהיה טוב. זהו. שיהיה בהצלחה לכולנו, ושוב תודה לכולם.
היו"ר אפרת רייטן מרום
¶
תודה רבה, צביקה.
אני נועלת את הישיבה. תודה רבה לכולם.
הישיבה ננעלה בשעה 16:50.