ישיבת ועדה של הכנסת ה-24 מתאריך 07/09/2022

תקנות מס הכנסה (קביעת תנאי שוק) (תיקון), התשפ"ב-2022

פרוטוקול

 
פרוטוקול של ישיבת ועדה

הכנסת העשרים-וארבע

הכנסת



2
ועדת הכספים
07/09/2022


מושב שני




פרוטוקול מס' 325
מישיבת ועדת הכספים
יום רביעי, י"א באלול התשפ"ב (07 בספטמבר 2022), שעה 11:30
סדר היום
הצעת תקנות מס הכנסה (קביעת תנאי שוק) (תיקון) תשפ"ב 2022
נכחו
חברי הוועדה: אלכס קושניר – היו"ר
מוזמנים
גיא גולדמן - ממונה חקיקה, רשות המסים, משרד האוצר

חיליק כהן - ממונה מפקח ארצי, רשות המסים, משרד האוצר

אייל בר צבי - חבר פורום מיסים, לשכת עורכי הדין
ייעוץ משפטי
שלומית ארליך
תמר בנתורה
מנהל הוועדה
טמיר כהן
רישום פרלמנטרי
הדס צנוירט


הצעת תקנות מס הכנסה (קביעת תנאי שוק) (תיקון) תשפ"ב 2022
היו"ר אלכס קושניר
בוקר טוב, היום יום רביעי י"א אלול התשפ"ב. 7 בספטמבר 2022. הנושא הראשון על סדר-היום: הצעת תקנות מס הכנסה (קביעת תנאי שוק) (תיקון) תשפ"ב 2022. אני מזכיר לכולם שלפני כמה חודשים עבר פה חוק בקריאה שנייה ושלישית וגם אז במהלך הדיונים על החוק דנו בתקנות והתאמנו אותן לחוק עצמו בהסכמה עם כלל הגורמים. אבקש מהיועצת המשפטית לעבור על הסוגיות.
שלומית ארליך
הדיון האחרון היה ב-10 במאי. ביקשנו מרשות המיסים להביא אז את התקנות כדי שנוכל לראות אותן לפני כן ולעשות את ההתאמות הנדרשות גם בתקנות. הקראנו כבר את הנוסח גם עם התיקונים שנמצאים בפניכם. היו עוד כמה תיקונים שהוועדה ביקשה להוסיף או להתייחס אליהם באותו דיון. אני אעבור בקצרה על הדברים שכר דיברנו עליהם כדי להזכיר ואקרא רק את התיקונים. גיא, תסבירו ותתייחסו.

תיקון תקנה 1. 1. בתקנה 1 לתקנות מס הכנסה יש שתי הגדרות – דוח ישות אם סופית והסכם בין לאומי. ביחס להגדרות הללו התלבטנו אם לשלבן בהתחלה בחקיקה. אחרי שעשינו עוד עיון – סליחה, הסכם בין לאומי והסכם רשויות מוסמכות. התלבטנו אם לשלב אותן בהצעת החוק. בסופו של דבר החלטנו לא לכלול את זה בנוסח של הצעת החוק. אמרנו כבר אז שהן יישארו כמו שהן בתקנות. הבהרנו שבהסכם בין לאומי לחילופי המידע, בנדרש הכוונה לא להסכם לפי סעיף 85ג אלא למידע. זה היה קצת לא ברור.

תוספת נוספת, בתקנה 2, ביטול תקנה 4 לתקנות העיקריות. המשמעות שלה היא שתקנות 2 ו-3 שקיימות בתקנות יחולו על עסקה בין לאומית חד פעמית. זה הנושאים שמתייחסים לעריכת חקר שוק והשוואה לעסקאות דומות. גם זה בא לידי ביטוי בהצעת החוק בסעיף 85א(ה1). הוספנו פה עוד סעיפים, שתכף אקריא אותם, שגם הם מתייחסים לביטול תקנה 4.

הוספנו סעיף של תחילה שקובע שתחילתן של תקנה 2 ויתר ההתייחסויות שתכף נגיע אליהן יהיה ביום תחילתם של כללים שנקבעו לפי סעיף 85א(ה1) לפקודה, כלומר רק מרגע שייקבעו הכללים החדשים, אז תבוטל תקנה 4 והאמירות הנוספות שתכף נזכיר.
גיא גולדמן
נגיד שנקבעה פגיעה לעוד שבועיים, התייעצויות לקראת קביעת הכללים האלה. הכוונה היא לקבוע אותן, לבטל תקנה 4 כפי שציינת. זה היה מענה, הסכמה שלנו לבקשה של לשכת רואי החשבון להרחיב את אותה תקנה 4 או לשנותה כדי שיהיה ניתן להחילה גם על מקרים נוספים. תהיה התייעצות בעניין הזה לקראת קביעת כללים.
שלומית ארליך
אתם מתכוונים להביא את זה אלינו?
גיא גולדמן
לא, זה כללי מנהל. נפיץ את זה להערות כפי שמפיצים תזכירים. כולם יוכלו לראות את זה ולהעיר הערות. זו חקיקת משנה מבחינתנו.
שלומית ארליך
אוקיי. תיקון תקנה 5. בתקנה 5 פסקה (1) נשארת כפי שהיא. בפסקה (2) הורדנו את סעיף קטן (א) שמתייחס לזה שבמקום הרישא יבוא: נישום כאמור בסעיף 85ב(ב) ירשום ויתעד בדוח את הנתונים שלהלן לגביו ולגבי כל עסקה בין לאומית שביצע עד המועד הקבוע בסעיף 132 לפקודה להגשת דוח לפי סעיף 131 לפקודה ויגישו לפקיד שומה לפי דרישתו. במקום זה נכנס סעיף קטן (א) שאומר שברישא: (1) במקום שלא חלה עליה תקנה 4" יבוא "שלא חלים עליה כללים שקבע המנהל לפי סעיף 85א(ה1) לפקודה. זו הוראה שמשלימה את הביטוי של תקנה 4 שהקראתי בתקנה 2; ו-(2) במקום "60" ימים יבוא "30" ימים; זו היתה בקשה של הוועדה. במקור לוחות הזמנים שהיו קבועים בתקנות היה 60 ימים. רשות המיסים ביקשה לתקן כך שיהיה 21 ימים. זו הוראה שמתייחסת לכך שנישום צריך להגיש לפקיד השומה על פי בקשת פקיד השומה דוח שבו יפרט את כלל הנתונים שמופיעים בתקנה. הוועדה ביקשה להעלות את זה מ-21 ימים ל-30 ימים ורשות המיסים קיבלה זאת.

בסעיף קטן (ב) 1א, תיאור המבנה הארגוני של הנישום, הכולל חלוקה לתחומי פעילות מהותיים – בעקבות הערות שקיבלנו נתבקשנו להכניס: בקשר למבנה הארגוני, והוועדה קיבלה את הבקשה - והסבר מפורט לגבי בעלי התפקיד בקבוצה הרב לאומית אליהם כפוף הנישום, לרבות פירוט – היה במקור: שמם – הורדנו את זה לבקשת גורמים שביקשו בדיון. זה יהיה: פירוט תפקידם והמיקום הגיאוגרפי של משרדם.

הורדנו את פסקה (4) שהתייחסה לתיאור תחום הפעילות של הנישום וההתפתחויות בו לרבות שינויים או צפי לשינויים במבנה הבעלות והשליטה. בפסקה (5א) רשימת מתחרים עיקריים של הנישום - קיבלנו הערה והוספנו: ככל שקיימים. לגבי פסקה (7), הורדנו את הרקע לביצוע של עסקאות אלה. פסקה שמתייחסת לכל העסקאות שעשה נישום עם צד לעסקה לרבות הלוואות, תשלום דמי ניהול, שותפויות, מיזמים משותפים, מתנות, ערבויות, הסכמי נאמנות וכל סכום אחר. ומה שאתם רואים מחוק ב-7א, שילבנו את זה בסיפא של פסקה (7). התיקון הוא ברמה הניסוחית. כן הוספנו בפסקה (7) שהקראתי אותה הרגע: וכן סכומי התשלומים והתקבולים בשל עסקאות כאמור. גיא, זה עונה מבחינתכם?
גיא גולדמן
כן.
שלומית ארליך
עסקאות כאמור מתייחס לאיזה עסקאות?
גיא גולדמן
לכל עסקה שהתקנות חלות עליה.
שלומית ארליך
לפי פסקה (7). כלומר כל עסקה שעשה נישום עם צד לעסקה לרבות הלוואות, תשלום דמי ניהול, שותפויות, מיזמים משותפים, מתנות, ערבויות וכל הסכם אחר.
גיא גולדמן
כן.
שלומית ארליך
את סעיף קטן (ז) שמתייחס לפסקה (8), חקר תנאי שוק בשל כל עסקה בין לאומית שקלט את כל הפירוטים - השמטנו וחזרנו לנוסח שהיה במקור בתקנות. אחרי פסקה (9) בסעיף קטן (ה) באה פסקה (10). גם זה תוקן בהתאמה להצעת החוק כך שאם הנישום הוא ישות בקבוצה רב-לאומית שמחזור העסקאות שלה, בשנה שקדמה לשנת הדיווח, עולה על 150 מיליון שקלים חדשים – יכלול בדוח גם סקירה של הקבוצה הרב לאומית שהנישום משתייך אליה, ובכלל זה כל אלה - גיא, תסביר את זה.
גיא גולדמן
זה פסקה מאסטר פייל, כל השינויים שרואים פה השם שינויים שבעקבות הערות של לשכות, שהחלטנו לקבל על דעת חברי הוועדה. זאת ליבת ההסדרה של המאסטר פייל ופירוט מידע על קבוצה רב לאומית שהסניף שלה פועל בישראל כדי לקבוע את המחיר הנכון של עסקה בין לאומית. זה אותה פסקה (10).
שלומית ארליך
בסעיף קטן (א) ו-(ב) שלה לא היו תיקונים. בפסקה (2) בסעיף קטן (ב), תיאור שרשרת האספקה של חמשת המוצרים שמציעה הקבוצה 0 הוספנו: הרב-לאומית – זה תיקון ניסוחי. בפסקה (3): פירוט ההסכמים – זה לבקשת מי שהופיע פה בדיון – הוספנו: עיקריים למתן שירותים. בפסקה (6), תיאור השינויים – גם כאן: העיקריים במבנה הבעלות והשליטה בנישום, במבנה הבעלות והשליטה של הנישום בישויות אחרות. בסעיף קטן (ג) מידע לגבי נכסים בלתי מוחשיים של הקבוצה הרב-לאומית, בפסקה (2) גם שם הכנסנו את רשימת הנכסים הבלתי מוחשיים העיקריים בקבוצה הרב לאומית והישויות המוחזקות בהם. בפסקה (3) רשימת ההסכמים – גם כאן: העיקריים בין ישויות בקבוצה הרב לאומית. בפסקה (5) תיאור כללי של כל העברה מהותית של נכס בלתי מוחשי בקבוצה הרב לאומית. סעיף קטן (ד1) גם כאן התיאור הכללי לרבות עסקאות מימון עיקריות עם מלווים שאינן ישויות בקבוצה הרב לאומית. בסעיף קטן (ה) פירוט מדיניות הקבוצה הרב לאומית בהתאם לכללי המס והחשבונאות החלים עליה לרבות כל אלה. פסקה (1) נותרה כפי שהיא. פסקה (2) – פירוט תמציתי של החלטות המיסוי והאישורים המוקדמים אשר ניתנו בישראל או במדינת חוץ לישויות הקבוצה הרב-לאומית, בנושא חלוקת הכנסות בין המדינות. פסקה (3) היא תוספת של התאמה לזה שמבטלים את תקנה (4). בתקנת משנה (ג) במקום: שחלות עליה הוראות תקנה 4 יבוא: שחלים עליה כללים שקבע המנהל לפי סעיף 85א(ה1) לפקודה. פסקה (4) השארנו כך שבמקום תקנת משנה (ד) ובתוך בסעיף קטן (ד) בפסקה (2) הכנסנו כך שהמחזור המיוחד של הקבוצה ההתייחסות תהיה בשנה שקדמה לשנת הדיווח. הוספת תקנה 5א דוח ישות אם סופית. הורדנו את מה שהיה סעיף קטן (א) שהתייחס לזה שדוח ישות אם סופית יהיה ערוך בשפה האנגלית ויכלול את המידע הכלול בטופס שבתוספת. הורדנו גם בהתאמה את כל התוספות. בסעיף קטן (ב2) הורדנו את הסיפא שמתייחסת לכך שבלבד שאותה מדינה היא צד להסכם בין לאומי אשר על פיו נערך הסכם רשויות מוסמכות. הוספנו סעיף תחילה ב-5 שאומר: תחילתן של תקנה 2, 3(2)(א)(1) ו-3(3) לתקנות אלה ביום תחילתם של כללים שנקבעו לפי סעיף 85א(ה1) לפקודה. אלה שוב, אותם סעיפים שמתייחסים לביטול תקנה 4, ואומרים שהביטול ייכנס לתוקף רק ביום שיהיו כללים שנקבעו לפי סעיף 85א(ה1), והוספנו את סעיף התחולה שהוא בהתאם למה שיש בהצעת החוק כך שהתקנות האלה יחולו על דוחות שיש להגיש לגבי שנת המס 2022 ואילך. מתי מוגשים הדוחות?
גיא גולדמן
של ה-CBC בסוף שנת 23', והדוחות של מס הכנסה כמה חודשים לפני כן - מאי.
שלומית ארליך
אין שום דוח שצריך היה להגיש במהלך שנת 2022?
גיא גולדמן
ממש לא.
שלומית ארליך
אולם ישות תושבת ישראל בקבוצה רב לאומית רשאית להגיש למנהל דוח כאמור בסעיף 85ג(ג) לפקודה גם לגבי שנת המס 2021 והמועד להגשת דוח כאמור יהיה עד יום ט' בניסן התשפ"ג (31 במרס 2023). זה מתייחס רק לתקנה 5א.
גיא גולדמן
רק למה שקשור ל-CBC, לדוח ישות אם סופי. זה התאמה לתיקון חקיקה ראשית שנעשה שקבע את המועדים להגשת דוח ישות אם סופית.
היו"ר אלכס קושניר
יש למישהו הערות לגבי הנוסח של התקנות? לשכות? ממשלה? אין חברי כנסת. מנהל סיעת ישראל ביתנו?
אייל בר צבי
אנחנו בסדר עם הנוסח. אני רוצה גם להודות לרשות המיסים על שיתוף הפעולה והתיאום. בשוק יש כבר נכונות כי מכירים את זה. רק אנחנו צריכים ודאות כלומר שאתם תאשרו, שיפורסם ברשומות ונוכל להתחיל לעבוד.
שלומית ארליך
לפני שאושרה הצעת החוק בקריאה השנייה והשלישית הערתם שמדינת ישראל נכנסה לרשימה אפורה בהקשר הזה. יש התקדמות במישור הבין לאומי?
חיליק כהן
לא. אנחנו מחכים לעדכון מכם.
היו"ר אלכס קושניר
מה התהליך? אחרי שנאשר את התקנות?
חיליק כהן
אעדכן את הגלובל פורום בתיקון התקנות והחוק וגם את האיחוד שבעצם השר עיגן את ההבטחה שלו, ואז ככל הנראה בפגישה הבאה שלהם הם יסירו.
גיא גולדמן
כשתהיה להם התכנסות נוספת, הציפייה שלנו.
היו"ר אלכס קושניר
ראשית אני שמח שאנחנו מסיימים את התהליך הזה שהיה מאוד ארוך ומורכב אבל מאוד חשוב. אני רוצה להודות לכל מי שלקח בזה חלק – גם רשות המיסים, גם הלשכות כמובן וגם הלשכה המשפטית. אני יודע שעבדתם על זה מאוד קשה. אנחנו מיישרים קו עם העולם. זה מאוד חשוב. זה ייתן את הוודאות ואת התמריץ החיובי להמשיך לעבוד פה כמו החברות הרב לאומית. לכן אני מעלה להצבעה תקנות הצעת תקנות מס הכנסה (קביעת תנאי שוק) (תיקון) תשפ"ב 2022, עם כל התיקונים שהתקבלו כאן בוועדה לבקשת הוועדה והלשכות. מי בעד?

הצבעה

בעד – פה אחד
אושר.
היו"ר אלכס קושניר
התקנות אושרו פה אחד.

תודה רבה, הישיבה נעולה.


הישיבה ננעלה בשעה 12:00.

קוד המקור של הנתונים