פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-וארבע
הכנסת
28
ועדת הכנסת
29/06/2022
מושב שני
פרוטוקול מס' 120
מישיבת ועדת הכנסת
יום רביעי, ל' בסיון התשפ"ב (29 ביוני 2022), שעה 14:01
ישיבת ועדה של הכנסת ה-24 מתאריך 29/06/2022
חוק התפזרות הכנסת העשרים וארבע ומימון מפלגות, התשפ"ב-2022, הצעת חוק התפזרות הכנסת העשרים וארבע ומימון מפלגות, התשפ"ב-2022, חוק התפזרות הכנסת העשרים וארבע ומימון מפלגות, התשפ"ב-2022, חוק התפזרות הכנסת העשרים וארבע ומימון מפלגות, התשפ"ב-2022, חוק משפחות חיילים שנספו במערכה (תגמולים ושיקום) (תיקון מס' 40), התשפ"ב-2022 , חוק התפזרות הכנסת העשרים וארבע ומימון מפלגות, התשפ"ב-2022, חוק התפזרות הכנסת העשרים וארבע ומימון מפלגות, התשפ"ב-2022, חוק משפחות חיילים שנספו במערכה (תגמולים ושיקום) (תיקון מס' 40), התשפ"ב-2022
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק התפזרות הכנסת העשרים וארבע, התשפ"ב-2022
נכחו
¶
חברי הוועדה: ניר אורבך – היו"ר
איתן גינזבורג – מ"מ היו"ר
שרן מרים השכל
ווליד טאהא
אחמד טיבי
יבגני סובה
יצחק פינדרוס
שירלי פינטו קדוש
רם שפע
חברי הכנסת
¶
ינון אזולאי
משה ארבל
אוריאל בוסו
דוד ביטן
ולדימיר בליאק
קרן ברק
משה גפני
סימון דוידסון
צבי האוזר
מיכל וולדיגר
משה טור פז
יוסף טייבכ
אלון טל
עופר כסיף
נעמה לזימי
גבי לסקי
אמילי חיה מואטי
טטיאנה מזרסקי
יוליה מלינובסקי
אבתיסאם מראענה
מופיד מרעי
עידית סילמן
אוסאמה סעדי
איימן עודה
מאיר פרוש
יסמין פרידמן
אלכס קושניר
יואב קיש
מיכל רוזין
שמחה רוטמן
מוסי רז
יוסף שיין
מיכל שיר סגמן
נירה שפק
מוזמנים
¶
השופטת אילה פרוקצ'יה - יו"ר הוועדה הציבורית למימון מפלגות
אהוד רצאבי - חבר כנסת לשעבר, חבר הוועדה הציבורית מימון מפלגות
פרופ' אסף מידני - חבר הוועדה הציבורית למימון מפלגות
יואל הדר - עו"ד, היועץ המשפטי, משרד מבקר המדינה
דן מרזוק - מזכיר הכנסת
חיים אבידר - חשב הכנסת
שגית אפיק - עו"ד, היועצת המשפטית, הכנסת
אייל לב ארי - עו"ד, היועץ המשפטי למליאת הכנסת
רישום פרלמנטרי
¶
אהובה שרון, חבר תרגומים
הצעת חוק התפזרות הכנסת העשרים וארבע, התשפ"ב-2022, פ/1345/24 כ/923
היו"ר ניר אורבך
¶
צוהריים טובים. אני מתכבד לפתוח את ישיבת ועדת הכנסת, היום יום רביעי, ל' בסיון, א' ראש חודש תמוז התשפ"ב, ה-29 ביוני 2022. על סדר היום מיזוג, הכנה והקדמת הדיון בהצעות החוק הבאות בקריאה השנייה והשלישית:
1. הצעת חוק התפזרות הכנסת ה-24, התשפ"ב-2022, פ/1345/24, כ/923.
2. הצעת חוק התפזרות הכנסת ה-24 ומימון מפלגות, התשפ"ב-2022, פ/3660/24, כ/928.
כזכור לכם אתמול הייתה כאן ישיבה וסוכם שהוועדה הציבורית לעניין מימון מפלגות תשב, תדון ותקבל החלטה והכרעה לגבי גובה יחידת המימון. אנחנו כעת מתכנסים כדי לשמוע מה הוועדה החליטה.
אני מקדם בברכה גם את יושבת ראש הוועדה, כבוד השופטת אילה פרוקצ'יה, וגם את חברי הוועדה - רואה חשבון אהוד רצאבי, חבר הכנסת לשעבר, אנחנו שמחים שחזרת אלינו, ופרופ' אסף מידני.
אנחנו מבקשים מיושבת ראש הוועדה להציג את ההחלטה.
השופטת אילה פרוקצ'יה
¶
תודה רבה. אני אציג בקצרה את החלטתנו. הוועדה הציבורית לעניין מימון מפלגות דנה בבקשה של סיעות בכנסת לעשות שימוש בסמכותה מכוח סעיף 1(ב) לחוק מימון המפלגות להעלות את שיעור יחידת המימון לצורך מימון הוצאות הבחירות לכנסת ה-25. הוועדה שמעה את נציגי הסיעות, גם אלה שביקשו העלאה וגם אלה שהתנגדו להעלאה. היא קיבלה נתונים מאוד מפורטים מחשב הכנסת והערכות כלכליות ממחלקת המחקר של הכנסת. בשיקולים שהוועדה שקלה בעקבות שמיעת טיעוני נציגי הסיעות ולאור הנתונים שהוגשו בפניה, השיקולים שהוועדה לקחה בחשבון מתחלקים לשיקולים עקרוניים יותר ושיקולים פרטניים שנוגעים למערכת הבחירות הצפויה הנוכחית.
באשר לשיקולים העקרוניים המהותיים, הוועדה לקחה בחשבון את צורכי הסיעות בניהול מערכת בחירות שתאפשר למפלגות פעילות ראויה כפי שנדרש ממימוש חופש ביטוי פוליטי במשטר דמוקרטי. זאת נקודת המוצא. כמו כן, במקביל לכך, היא שקלה את הצורך בשיטת ניהול תקציבית של מפלגות שמתחשבת בדרישות של חסכון ובדרישות של צניעות בניהול מערכות בחירות, כאשר מתבססים באופן כמעט מלא על כספי ציבור.
בצד השיקולים העקרוניים האלה, הוועדה הציבורית התחשבה בשיקולים הפרטניים כאמור ובעניין הזה היא לקחה בחשבון קודם כל קיום התייקרויות מסוימות בתקופה האחרונה במימון הוצאות בחירות בקשר לפעילויות רלוונטיות לצורך ניהול מערכת בחירות וכן לקחה בחשבון את מעמסת היתר הכספית שמוטלת על המפלגות עקב קיום בחירות תכופות שמגיעות עד כדי חמש מערכות בחירות בתוך קרוב לארבע שנים.
בנסיבות האמורות ולאור מכלול השיקולים העקרוניים והפרטניים שהצבענו עליהם, בהתבסס על הנתונים המספריים וההערכות הכלכליות שעמדו בפנינו, החליטה הוועדה הציבורית על העלאה של סכום יחידת המימון למיליון ו-600 אלף שקלים - הווה אומר, כ-12.5 אחוזים תוספת – לצורך הוצאות הבחירות לכנסת ה-25.
מודגש בזה כי ההחלטה מצומצמת להוצאות הבחירות בלבד והיא לא מתפרסת על הוצאות המימון השוטף על פי סעיף 2(א)(2) לחוק, שהחישוב לגבי המימון השוטף נשאר בעינו וכמו כן מובהר שההחלטה הזאת חלה על הבחירות לכנסת ה-25 בלבד.
הערה אחרונה והיא יותר כללית. במהלך הדיונים בפני הוועדה הציבורית עלו טענות שונות במישור העקרוני המצדיקות בחינה מעמיקה לצורך עריכת רפורמה מהותית בשיטת מימון המפלגות. נודה לנציגי המפלגות על פנייה משותפת לוועדה עם הצעות לשינויים לצורך דיון משותף על מנת להביא שיפור בשיטה הקיימת.
זה תוכן ההחלטה.
היו"ר ניר אורבך
¶
תודה רבה. שוב, אנחנו מאוד מאוד מודים גם על העבודה שנעשתה וגם על משך הזמן. כבוד השופטת, את הבטחת לנו שזה יהיה עד הצוהריים ועמדתם בזה. תודה לכם.
אנחנו נמשיך עכשיו את הדיון שלנו.
איתן גינזבורג (כחול לבן)
¶
חבריי חברי הכנסת, גברתי, כבודה יושבת ראש הוועדה, חברי הוועדה, פרופסור מידני ורואה חשבון רצאבי. אני מברך אתכם לא על תוכן ההחלטה שהיא החלטה מקצועית שלכם ובטוח שקלתם את כל השיקולים, אלא על השיח, על השיח הפתוח שהתקיים כאן אתמול ועל הנכונות להקשיב לכל הסיעות ולהבין את הסיטואציה בה היינו בצוק העיתים, על ההתכנסות המהירה והחפוזה לאור ההתרחשויות הפוליטיות. אלה לא דברים מובנים מאליהם. אם כן, אני רוצה להודות לכם על העשייה הטובה ועל ההשקעה. אני יודע שקראתם הרבה, הקשבתם, זימנתם ועשיתם עבודה מקצועית וטובה יחד עם חשב הכנסת וצוותו ועם היועצת המשפטית לוועדה ארבל אסטרחן שאנחנו בהזדמנות זו נאחל לה יום הולדת שמח.
אני גם רוצה להודות לחברי הכנסת שבסוף ידעו לעצור שנייה במה שנקרא המרוץ הפוליטי שלנו שהוא לגיטימי, גם בג"ץ אמר שאם יש רוב ברור הכנסת רשאית לחוקק, אם היא שמעה את הוועדה יש לה סמכות לחוקק, ואני שמח שבסוף חברי הכנסת עצרו שנייה ונתנו את המקום של הוועדה הציבורית לקבל את ההחלטות ולא ידענו מה תהיה ההחלטה. ההחלטה יכולה להיות הפחתת יחידות מימון, העלאת יחידות מימון או הותרתה באותו שיעור. אמרה השופטת מלכתחילה שהיא לא מתחייבת לכלום. נתנו את אמוננו בוועדה הציבורית ואני רוצה להודות לחברי הכנסת שקיבלו את ההחלטה הזאת ותודה מיוחדת לחברי דוד ביטן שהיה משמעותי בתהליך הזה יחד עם חברי כנסת נוספים.
אני חושב שנעשה כאן הליך ראוי, אדוני היושב ראש, ואני רוצה גם להודות לך על כך שידעת לעצור בזמן ולא להביא את זה לקריאה ראשונה ולצאת לפשרה עת אמרנו שנגיע להידברות. אני חושב שזה היה תהליך נכון וראוי. אני מודה לכולם על שיתוף הפעולה. תודה רבה.
אלכס קושניר (ישראל ביתנו)
¶
גברתי השופטת, חברי הוועדה. תודה רבה על זה שפעלתם כל כך מהר. הייתם כאן בדקת קריאה ברגע שזה התבקש ועשיתם את עבודתכם.
אני מבקש להבין איך הגעתם למספר הזה. אם אני מנתח את נתוני האינפלציה בשנה האחרונה לצורך העניין, הם מאוד מאוד רחוקים מהנתונים שאתם נקבתם ובוודאות לא 12 אחוזים. לכן אני אשמח להבין, אחרי שעברתם על כל המספרים וראיתם אותם, איך הגעתם למספר הזה של העלאה של 12.5 אחוזים. לטעמי מדובר בהעלאה גבוהה מדי אבל שוב, אין לי את הנתונים שיש לכם. לכן אני אשמח לשמוע איך הגעתם למספר הזה.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
זאת ירידה מהשנה האחרונה. זאת ירידה נומינלית. זאת לא עלייה נומינלית. כדאי שהציבור יבין וידע.
השופטת אילה פרוקצ'יה
¶
אנחנו התייחסנו לשני שיקולים עיקריים שציינתי במסגרת ההחלטה – להתייקרויות כפי שנמסר לנו על ידי נציגי הסיעות ונתונים שקיבלנו מהחשב שבפרמטרים מסוימים של פעילות מערכת בחירות יש התייקרות.
השופטת אילה פרוקצ'יה
¶
אנחנו הערכנו הערכה כללית בלבד. לא הסתמכנו על מספרים מדויקים אבל הערכה כללית. לזה הוספנו – שוב, הערכה כללית – של איזושהי תוספת שלוקחת בחשבון את התכיפות של מערכות הבחירות מפני שזו באמת תופעה מאוד מאוד נדירה ובלתי רגילה שיש חמש מערכות בחירות בתוך 3.5 שנים. את הנתון הזה צריך לקחת בחשבון מפני שברור גם בלי להיכנס לחישובים פרטניים שזה יוצא מעמסת יתר על המפלגות וכל החישוב הכספי של החזרי הלוואות וכיסוי גירעונות משתבש כאשר המערכות האלה הן כל כך תכופות.
אנחנו לא הלכנו במצוקת הזמן שהייתה לנו בהסתמכות על נתונים מספריים ספציפיים אלא על הערכות יותר כלליות שמהן הסקנו את המסקנות האלה.
אני רוצה להבהיר עוד נקודה. בשיקולים הכלליים שלנו כנקודת מוצא אמרנו גם לנציגי הסיעות שהופיעו בפנינו שנקודת המוצא שלנו היא שלא צריך להיכנס לגירעונות והמסגרת התקציבית שצריכה להיות מסגרת צנועה מפני שהיא מבוססת על כספי ציבור, צריכה להיות מסגרת שמכבדים אותה. כל הנושא הזה שנכנסים לגירעונות הולכים ומצטברים ממערכת אחת למערכת שנייה, זה מצב לא תקין, לא בריא ולא נכון. יחד עם זאת, אנחנו בכל זאת חיים במציאות מסוימת. אנחנו רוצים לשנות את המציאות הזאת אבל לא ברגע אחד ולא בלי רפורמה כוללת יותר. לכן את המציאות הקיימת הזאת של הגירעונות המצטברים, אנחנו לקחנו בחשבון לא באופן מלא, לא עשינו גם כאן תחשיב כמה צריך לממן תוספת כדי לכסות גירעונות בצורה סבירה אלא לקחנו מצבור של שיקולים ואיזנו ביניהם והגענו לאיזושהי הערכה כוללת שנדמה לי שהיא מאפשרת למפלגות לעבוד בצורה סבירה. היא לא נותנת להם את כל מה שהם ציפו לקבל ובסופו של דבר צריך לפתח תודעה שונה ממה שקיימת היום שמערכות בחירות מכספי ציבור צריכות להיות צנועות ולא צריך ללכת באקסטרווגנציה אלא אפשר להגיע לציבור הבוחרים גם באמצעים יותר צנועים וזאת צריכה להיות נקודת המוצא.
כפי שאמרתי, לקחנו גם מציאות קיימת ואיזנו בין כל השיקולים.
השופטת אילה פרוקצ'יה
¶
אני חוזרת על מה שאמרתי. אני לא אכנס כאן למספרים מפני שאנחנו לא עבדנו עם טבלאות בשעות הספורות שהיו לנו. עבדנו על תפיסה של מגמות בשוק ומגמות בשוק ביחס לאותם רכיבים שהם רלוונטיים למערכות בחירות כמו שכר עבודה, דלק, הוצאות פרסום ודברים נוספים. אני לא אכנס עכשיו לפירוט.
היו"ר ניר אורבך
¶
אני רוצה להדגיש עוד נקודה. אין ספק, ויש כאן הסכמה גם מצד הוועדה וגם מצדנו, שצריך לעשות משהו הרבה יותר עמוק.
היו"ר ניר אורבך
¶
ממש רפורמה בדבר הזה. אמרה השופטת בתחילת דבריה שהיא מצפה מנציגי המפלגות – כידוע לכם יש פורום של מנכ"לי מפלגות שגם עבד כדי להגיש את הנתונים לקראת הישיבה היום – להגיש איזושהי לרפורמה כוללת לוועדה.
חבר הכנסת קושניר, אני חושב שבסד הזמנים שנוצר כאן, אני חייב לומר שגם הייתה פנייה מאוחרת לוועדה אבל יחד עם זה הוועדה התחשבה במציאות הלא רגילה שקיימת כרגע שמתקדמים בהסכמות של קואליציה ואופוזיציה לקראת פיזור וזה סדר הזמנים, ולכן ברור שהיו דברים שעם הזמן אולי היו נעשים בצורה קצת יותר עמוקה וזה מה שאנחנו מצפים מהוועדה אחרי שנגיש הצעה שלנו לרפורמה מקיפה וכוללת. לכן צריך להתחשב כאן באיזון של סד הזמנים המאוד קצר. בסופו של דבר יש עבודה שכן נעשתה עם נתונים כולל הנתונים שהעביר חשב הכנסת והוא נוכח גם בדיון עכשיו.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
אלכס, אתה צריך להבין שזה לא הולך לפי אינפלציה. יש הרבה רכיבים שקשורים למערכת הבחירות שעלו הרבה יותר מהאינפלציה.
אלכס קושניר (ישראל ביתנו)
¶
אני לא מתווכח על זה. רק רציתי להבין את מסד הנתונים עליהם התבססה הוועדה עת היא קיבלה את הנתונים. לשאלה הזאת לא קיבלתי תשובה.
יבגני סובה (ישראל ביתנו)
¶
תודה רבה אדוני היושב ראש. אני רוצה לומר שאותי תמיד לימדו שכל החלטה שיפוטית, יש לכבדה אבל היא גם נתונה לביקורת. אני רוצה לומר קודם כל לומר תודה רבה לכבוד השופטת ולחברי הוועדה הציבורית שעבד איתה.
יבגני סובה (ישראל ביתנו)
¶
את עמדת מפלגת ישראל ביתנו וגם סיעת ישראל ביתנו השמעתי אתמול בוועדת הכנסת בדיון שהתקיים ואמרתי שאנחנו מתנגדים באופן כללי להעלאה. אני חושב שמה שאנחנו הסכמנו אתמול, אנחנו מכבדים את ההסכמות ואמרנו שכל החלטה שתתקבל על ידי הוועדה, על ידי השופטת וצוותה, נקבל אבל מותר לנו גם להוסיף כמה דברים ואני רוצה להוסיף.
אני שמח על כך שאתם מפרידים בין שני הדברים. יש את העניין של הבחירות ויש את העניין של כלל המימון. אני מצטרף לדבריו של יושב ראש הוועדה ומקווה מאוד לדיון עמוק יותר. אני לא יודע באיזו מסגרת ומתי הוא יתקיים, באיזו כנסת, אבל אני מייחל לדיון הזה.
אני רוצה לומר שאתמול בערב הייתה לי התכתבות עם אחד הפעילים שלנו שהודה לנו על כך שאנחנו מתנגדים באופן כללי להעלאה הזאת כי זה כסף של הציבור. הוא כתב שכל העלאה שייתנו למפלגות, זה על הסתה ורפש על חשבוננו. באמת, זה מה שקורה. בקמפיין בחירות רוב ההוצאות הן על פרסום ומה קורה בפרסום? המפלגות תוקפות אחת את השנייה. אני לא יודע אם לקחתם בחשבון את הדבר הזה. כאשר חבר כנסת ביטן אומר שהכול עלה, שהפרסום עלה, שלטי חוצות עלו וכולי – זה כסף שכרגע מוסיפים מקופת הציבור, מהכיס של הציבור, כדי שהמפלגות יריבו במהלך הקמפיין. אני חושב שהיה אפשר למנוע את זה, לצמצם את זה.
יבגני סובה (ישראל ביתנו)
¶
אני אמרתי אתמול שברגע שאני מתנגד, אין טעם להוסיף את השיקולים. אמרתי שאני מתנגד ולכן אני לא רוצה לבזבז את זמן הוועדה הציבורית.
יבגני סובה (ישראל ביתנו)
¶
אל תפריע לי. אני אומר מה שיש לי לומר ואתה תגיד בזמנך את מה שיש לך לומר. אני מייצג את סיעת ישראל ביתנו ואני אומר מה שיש לי לומר.
יבגני סובה (ישראל ביתנו)
¶
פינדרוס. מה יש לו? דוד, תן לו סוכריה. הוא לא קיבל סוכריה. אני חוזר לאמירה. אני חושב שצריך לכבד ונכבד את ההחלטה ואולי בימים אחרונים אלה זאת קרן האור היחידה של אי הסכמות בכנסת כאשר דווקא בוועדת הכנסת אנחנו כן מקבלים את ההסכמות ומכבדים אותן. זה אולי נותן כאן תקווה שהעניינים יחזרו למסלול נורמלי, מסלול של שפיות, הידברות וגם הסכמות בבית הזה. תודה רבה.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
שאלה אינפורמטיבית לחשב או לוועדה. לגבי יחידת המימון או הסכום ששולם בפועל, מה היה גובהה במערכת הבחירות האחרונה שהייתה לפני שנה? אני אחדד את השאלה. מה היה גובה יחידת המימון בבחירות האחרונות?
דוד ביטן (הליכוד)
¶
זאת לא תשובה. נכון להיום זה מיליון ו-420 אלף שקלים. התוספת היא מיליון ו-600 אלף שקלים.
היו"ר ניר אורבך
¶
אם כן, בכנסת ה-23. בפעם הקודמת שהגדילו, שעשו הגדלה בחקיקה ולא באמצעות הוועדה. זה מה שהיה בכנסת ה-23. כמה היה הסכום ששולם על כל מקבילה של יחידת מימון?
היו"ר ניר אורבך
¶
מיליון ו-800 אלף שקלים. זאת התשובה. זאת אומרת, הבחירות לכנסת ה-23 שהיו לפני שנה וחצי, כל מפלגה קיבלה כמקבילה של יחידת מימון מיליון ו-800 אלף שקלים. עכשיו יש ירידה לעומת הבחירות לכנסת ה-23 ועלייה יחסית לכנסת ה-24.
היו"ר ניר אורבך
¶
זאת אומרת, אנחנו עכשיו איפה שהוא בממוצע בין ה-23 ל-24. רק רציתי לוודא. זאת אומרת, זה לא רק העניין של ההתייקרויות במשק.
היו"ר ניר אורבך
¶
ידעתי איזו תשובה תיתן לי אבל היה חשוב לשמוע את זה מהחשב. חיים, תענה ככל שאתה יכול ותן קצת נתונים.
חיים אבידר
¶
הוועדה ישבה על המדוכה אתמול מיד בסיום הישיבה. אתמול היא ישבה עד שעות הערב וגם היום בבוקר ישבה משעה 9:00 בבוקר למעשה עד עכשיו. אנחנו ישבנו אתמול עם הוועדה ונתנו לה נתונים של היסטוריה, של הכנסות שהיו למפלגות, גירעונות שהיו למפלגות הן בשוטף והן במערכות בחירות. ערכנו להם כל מיני פילוחים של כל הנתונים האלה. נכון להיום ישבנו עם נציגי הסיעות ושמענו את צורת ההתנהלות שלהם והמצוקות שהיו להם בהתנהלות של מערכות בחירות. כל מפלגה ומפלגה, כמובן יש לה את העלויות הטיפוסיות שלה. יש מפלגה עם פריימריס, יש מפלגה בלי פריימריס, יש מפלגה שפונה לציבור הרחב, יש מפלגה שפונה לסקטורים מסוימים. לכל אחת ואחת יש את הכאב שלה.
הוועדה לא רצתה להתעסק עם קטע של גירעונות במערכות בחירות מפני שגירעונות במערכות בחירות הם גירעונות שנוצרים כתוצאה מהתנהלות המפלגות עצמן והן יכולות לעמוד בתקציב, אבל מצד שני יש קטע של מגבלת ההוצאה שהוא מאפשר להן להגיע לסכומים שהם יותר גבוהים מהמימון שהם מקבלים. זאת אומרת, אין יחס הולם בין מגבלת ההוצאה לבין המימון שמקבלים מהכנסת עבור הבחירות שיתכן שמבקר המדינה צריך לחשוב על זה ולראות מה לעשות עם ההפרש שיש בעסק הזה.
עדיין יש מתווה מסוים שהמפלגות עובדות בצורה כזאת שמערכות הבחירות הן גירעוניות והן ממומנות מפעילות שוטפת של המפלגות ובפעילות השוטפת יש עודף מסוים.
היות והוועדה לא רצתה להתעסק עם הקטע של הגירעון, הוועדה עדיין אמרה שנבדוק, כתוצאה מתכיפות של מערכות בחירות, כמה הכנסות נמנעו מהמפלגות כדי לממן. אנחנו הגענו למסקנה ש-3 שנים של פעילות שוטפת מכסה מערכת בחירות מסוימת. אז עשינו חשבון וראינו שיש אחוז נכבד שנמנע מהמפלגות על מנת לכסות את הגירעונות שנוצרו להן במערכות הבחירות.
יחד עם זאת הוועדה גם ביקשה נתונים ממרכז המידע והמחקר. היא בדקה את סל העלויות שיש למפלגות ואת השחיקה שנוצרת בסל העלויות. אני לא אכנס למספרים מדויקים של כל הדברים האלה כי אז לא נצא מכאן אבל הוועדה לקחה את כל הדברים האלה, שיקללה את כולם ביחד והגיעה למסקנה שעל העלאה של 12 אחוזים עם האילוצים שנוצרו כתוצאה מהתכיפות במערכות בחירות.
היו"ר ניר אורבך
¶
סליחה. אני מתנצל. אני צריך להגיד קדיש ולכן אני יוצא להתפלל. חבר הכנסת איתן גינזבורג יחליף אותי.
(היו"ר איתן גינזבורג)
חיים אבידר
¶
הוועדה הגיעה למסקנה ש-12 אחוזים יאפשר למפלגות לקיים מערכת בחירות שתמצה את עצמה, הן מבחינת חופש הביטוי, הן מבחינת הדמוקרטיה, הן מבחינת כל הפרמטרים שמעניינים את הוועדה והן כנציגי ציבור. היא מצאה שזה איזון מסוים של שמירה על כספי ציבור אבל יחד עם זאת אפשרות למלא מערכת בחירות נאותה.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
קודם כל, אני מודה לוועדה ולכבוד השופטת על העבודה המהירה שעשיתם. זה גם היה חשוב מאוד מבחינה ציבורית.
אני רוצה לומר לאנשי ישראל ביתנו שתקפו אותנו כרגע בעניין הזה.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
לא אותי אישית. את הסיטואציה. תבינו דבר אחד. השיטה שקבעה המדינה היא שהבחירות ממומנות באמצעות כספי מדינה.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
המחוקק הוא לא המדינה? מה זה המחוקק? כך קבעו. ברגע שיש בחירות, אתה משתמש בכספים שאתה מקבל ממדינת ישראל, מהאוצר וכולי. לכן כל תוספת היא תוספת שבאה מהמדינה. אז לבוא אלינו ולשאול למה אנחנו משתמשים בכספים האלה, זה פשוט לעג לרש. זאת דמגוגיה זולה.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
הכול כסף. זאת דמגוגיה זולה. למה הקימו ועדה ציבורית? נדרש לבדוק האם ההוצאה היא יותר גדולה או לא. במצב הנתון של הבחירות האלה ברור שההוצאה צריכה להיות יותר גדולה. מדוע? מכיוון שכל המחירים עלו ולא בקצב האינפלציה. יש דברים שקשורים למערכת בחירות שעולים יותר, שהאחוזים שהם עולים הם יותר.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
אני לא אגיד לך מכיוון שאנחנו ביקשנו מהחשבים שלנו, מרואי החשבון, לעשות בדיקה מקצועית. את הבדיקה המקצועית הזאת המצאנו לוועדה וגם האנשים הופיעו בפניה. אם אני אגיד לך עכשיו מספר, אני לא בטוח שאני אגיד לך בדיוק כמה אחוזים כי לא הסתכלתי על כל הנתונים כי לקחתי אנשי מקצוע. בגדול אתה לא בודק לפי מערכת הבחירות האחרונות. מתי קבעו את יחידת המימון הזאת? לא קבעו אותה אתמול בבוקר אלא קבעו אותה הרבה לפני. לאורך הזמן המחירים עולים. יותר מזה, ברגע שיש בחירות, המחירים – הפרסום, היועצים וכולי – עולים כבר פי שתיים.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
ההוצאה קיימת ולכן לומר לנו שזה כסף ציבורי, זאת פשוט דמגוגיה. תחליטו לשנות את השיטה שאפשר יהיה לגייס תרומות כמו בארצות הברית – כל מפלגה תוכל לגייס כספים – אני מאמין שהסכומים ירדו אבל לא מאפשרים לקבל תרומות. איך יעשו את הבחירות?
דוד ביטן (הליכוד)
¶
תאמין לי שאני מאמין שאם אתם לא הייתם לאור היחסים שיש ליושב ראש המפלגה שלך עם הרבה אוליגרכים, לא צריכים כסף של המדינה.
יבגני סובה (ישראל ביתנו)
¶
אתה אומר שדבריי דמגוגיה ואתה מפיץ עוד יותר דמגוגיה. או שאת המכבד או שבוא נשחרר את כבוד השופטת ונמשיך בדמגוגיה כי אני חושב שהיא לא רוצה לשמוע את הדמגוגיה הזאת.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
דוד, תוך כדי דבריך בדקתי. הקביעה של המיליון ו-400 אלף שקלים ליחידת המימון היא נקבעה בשנת 2003.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
תקשיב. הסכום של מיליון ו-400 אלף שקלים שנקבעו בחוק כיחידת מימון נקבע בשנת 2003 צמוד למדד ומאז לא שונה. לפעמים העלו, לפעמים הורידו.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
אני רק מתפעל מחליפת התפקידים כאן - הכול שאלה של פוזיציה - כאשר ישראל ביתנו תוקפת ועדה ציבורית. אני מתאר לעצמי אם אני ודודי אמסלם היינו באים ותוקפים את הוועדה הציבורית.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
הכותרות ב-Ynet, הגיעו החוליגנים, הולכים להרוס את הדמוקרטיה. אני אוהב את הפוזיציה הזאת.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
חברים, אני מבקש לסכם את הדיון הזה בכל הנוגע למימון הבחירות. אני מבקש להודות מקרב לב לוועדה הציבורית לעניין מימון מפלגות. לך, כבוד השופטת אילה פרוקצ'יה, לך, רואה חשבון אהוד רצאבי חבר כנסת לשעבר, לך, פרופסור אסף מידני. תודה רבה על הזמן, תודה על ההקפצה ועל הנכונות. אני בטוח שכאשר אתם שומעים שיש בחירות, אתם כבר נדרכים, מפנים את הלו"ז שלכם כי לבטח תוזמנו. אנחנו מקווים שבפעם הבאה זה יקרה רק בעוד ארבע שנים כפי שהחוק קובע.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
הכנסת צריכה לכהן במשך ארבע שנים. זה שאנחנו לא יודעים להסתדר בינינו, זאת בעיה אחרת. בחירות צריכות להיות במועדן והפוליטיקאים צריכים להתמודד אחד עם השני. האזרחים לא אשמים במריבות שלנו אבל זה סיפור אחר.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
אני בסיכומים. אני קורא לוועדה הציבורית לאור העובדה שאנחנו במערכת בחירות, יש לכם מספיק זמן עכשיו להתכנס ולחשוב בכלל על כל הסוגייה הזאת כפי שנחשפתם. זה לאור העובדה שהרבה זמן לא נדונה באופן מעמיק כל סוגיית היחידה, כדי שלא יגיעו למועד בחירות הבא – בין אם זה יהיה אחרי ארבע שנים, בין אם יהיה אחרי שנה ובין אם יהיה אחרי שלוש שנים – ולא דנתם. הנה, מעכשיו יש לכם זמן. אנחנו קוראים לכם ליזום בעצמכם דיונים, תזמינו את ראשי הסיעות, נבוא אליכם עם הצעות.
תודה רבה על העבודה. תודה לחברי הכנסת ולכל חברי הוועדה על הנכונות והעמידה הציבורית מאחורי הוועדה.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
יכולה להיות סיטואציה שחלק מאיתנו לא ייבחר בבחירות הקרובות ונצטרף לוועדה כחברי כנסת לשעבר.
השופטת אילה פרוקצ'יה
¶
אני רוצה להודות בשם הוועדה לצוות הנפלא שיש בכנסת שבלעדיו לא היינו יכולים להתקדם ועל העזרה היוצאת מן הכלל שקיבלנו. תודה גם למחלקת המחקר, לחשב הכנסת, לצוות של החשב, כמובן לארבל. תודה רבה.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
נכון. עבדו קשה. תודה רבה.
חברים, אנחנו ממשיכים בסדר היום שלנו. אני מעלה עכשיו לדיון והצבעה מיזוג של שתי הצעות חוק להתפזרות הכנסת ה-24.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
עוד לא הודעתי על ההצבעה. מיזוג הצעת חוק התפזרות הכנסת ה-24, התשפ"ב-2022, פ/1345/24, כ/923 עם הצעת חוק התפזרות הכנסת ה-24 ומימון מפלגות, התשפ"ב-2022, פ/3660/24, כ/928, אחרי קריאה ראשונה, לקראת קריאה שנייה ושלישית.
5 דקות להתייעצות סיעתית.
(הישיבה נפסקה בשעה 14:30 ונתחדשה בשעה 14:35.)
היו"ר איתן גינזבורג
¶
אני מחדש את ישיבת ועדת הכנסת. אנחנו עוברים להצבעה על מיזוג הצעת חוק התפזרות הכנסת ה-24, התשפ"ב-2022, פ/1345/24, כ/923 עם הצעת חוק התפזרות הכנסת ה-24 ומימון מפלגות, התשפ"ב-2022, פ/3660/24, כ/928.
מי בעד? 4. מי נגד? אין. מי נמנע? אין.
הצבעה
אושר
היו"ר איתן גינזבורג
¶
לא קבעתי מועד.
אנחנו עוברים להקדמת הדיון על הצעת חוק התפזרות הכנסת ה-24. מי בעד הקדמת הדיון? 4. מי נגד? אין. מי נמנע? אין.
הצבעה
אושר
ארבל אסטרחן
¶
ההצעה שהוכנה אתמול בוועדה ואושרה הבוקר במליאה ברוב גדול כוללת שני עניינים: נושא ההתפזרות, כלומר, המועד שכזכור עלה למליאה עם שתי חלופות – באופן חריג בקריאה הראשונה – והנושא השני הוא המימון. השאלה במה אתם רוצים להתחיל.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
אני מצטרף להסתייגות לגבי ה-25 באוקטובר. אני לא מגיש לך את זה בכתב. אנחנו מבקשים להגיש הסתייגות שהבחירות יהיו ב-25 באוקטובר.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
אני מגיש הסתייגות – יואב קיש הגיש הסתייגות ואני מצטרף אליה – ל-25 באוקטובר.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
יכול להיות שבסוף נדון במאוחד בכל הנושאים החדשים. תרשמי. מקסימום אני אמשוך את זה.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
גברתי היועצת המשפטית, מאחר והצעת החוק הזאת שאנחנו עוסקים בה הייתה צריכה, ועברה, 61 בקריאה הראשונה ועשינו שם שתי גרסאות כי הייתה חשיבות. אמרו שאי אפשר יהיה להשאיר את זה.
ארבל אסטרחן
¶
הסתיים נושא ההתפזרות. עכשיו אנחנו עוברים לנושא מימון הבחירות. אני אציג את הנוסח של אתמול.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
לא. אנחנו מקריאים את החוק. אחר כך הסתייגויות. קודם מקריאים ואחר כך הסתייגויות.
ארבל אסטרחן
¶
ככל שנשארים בנוסח שהוועדה אישרה אתמול ושאושר היום בקריאה הראשונה בענייני המימון, אני פשוט אציג אותו בקצרה. הוא מונח בפניכם. זה בדיוק הנוסח הכחול.
סעיף 3 בהצעת החוק מדבר על כך שהתוספת האחידה בבחירות לכנסת ה-25 כהוראת שעה, התוספת האחידה לכל סיעה שנבחרה לכנסת, במקום יחידת מימון אחת, תהיה 1.4 יחידת מימון. זאת פסקה (1).
פסקה (2) מדברת על רשימה חדשה שמתמודדת לכנסת ומקבלת מקדמה כנגד ערבות. במקום 70 אחוזים מ-10 יחידות מימון זה יהיה 10 יחידות מימון.
אלה התיקונים שמוצעים בסעיף 3 כהוראת שעה לבחירות לכנסת ה-25.
ארבל אסטרחן
¶
מפלגה חדשה שיכולה היום לקבל מקדמה כנגד ערבות של 70 אחוזים מיחידת מימון, זו הוראה שקיימת בחוק שנים רבות.
ארבל אסטרחן
¶
בשביל לאזן את השוויון לאור ההטבה שנותנים לסיעות הוותיקות בסעיפי ההלוואה. על מנת ליצור איזשהו סוג של שוויון מול מפלגות חדשות, נותנים להן הטבה מסוימת במקדמות.
אלכס קושניר (ישראל ביתנו)
¶
לא הבנתי. עכשיו הוועדה הציבורית הציגה משהו אחר. כאן עדיין כתוב 1.4. לא הבנתי.
ארבל אסטרחן
¶
לא. ה-1.4. זאת לא תוספת המימון. חוץ מעניין תוספת המימון שהציגה השופטת, החישוב של מימון הבחירות הוא ממוצע כפול יחידת מימון שעכשיו תהיה גבוהה יותר פלוס 1 לכל סיעה. כאן מוצע את הפלוס 1 להעלות לפלוס 1.4.
אלכס קושניר (ישראל ביתנו)
¶
זאת אומרת, גם הגדלנו את יחידת המימון וגם הגדלנו את התוספת של יחידת מימון נוספת.
ארבל אסטרחן
¶
כהוראת שעה. הרציונלים כאן הם אחרים. ה-1.4, הרעיון היה להיטיב עם הסיעות הקטנות כי כל המימון מבוסס על גודל חוץ מזה. זה סכום אחיד שניתן לכל המפלגות והרעיון היה לסייע בשוויון ולסייע למפלגות הקטנות. לגדולות, זה איכשהו נבלע להן בתוך כל המימון. זאת בקשה של הסיעות הקטנות, בשונה מהדברים האחרים.
ארבל אסטרחן
¶
אלה התיקונים כהוראת שעה בעניין חישוב המימון של הבחירות.
סעיף 4 הוא כל סעיף ההלוואות. כמו שאמרתי אתמול, הוא מבוסס באופן מאוד חזק על מה שהיה בכל מערכות הבחירות התכופות האחרונות. יש את העניין שיופסק החזר ההלוואות, ההחזר לא ירד לא מהשוטף עד סוף הכנסת הזאת ולא ממקדמת הבחירות. הוא יתחיל להיות משולם מהכנסת ה-25 כאשר יוכלו לתת הלוואות חדשות וכמובן במתן ההלוואה יתחשבו בהלוואות קיימות של המפלגות.
פסקה (2), אלה הוראות שמועתקות מהחוקים הקודמים. מה שקורה לגבי הלוואות שניתנו בכנסת ה-21 ואחר כך לגבי הלוואות שניתנו בכנסת ה-22 וה-23. כל מה שמופיע בפסקה (2) בעמוד 215 אלה הוראות שהועתקו מחוקים קודמים בגלל אנחנו דורסים אותם ועושים חוק חדש.
סעיף קטן (ב) בעמוד 215, זה הסעיף שמדבר על כך שלא ינכו את ההלוואות הקיימות ממקדמת הבחירות, כמו שאמרתי, אלא הם יתחילו להיות מנוכות בכנסת הבאה.
עכשיו יש את העניין שאתמול היה עליו דיון – פסקה (3) בעמוד 216 – לגבי הלוואות שיינתנו בכנסת ה-25. הציג חבר הכנסת ביטן אתמול בקשה שהתקבלה לגבי היקף ההלוואה, גובה ההלוואה והתקופה. מה שסוכם, למרות שהייתה כאן הסתייגות גם שלי וגם של חשב הכנסת, זה שהתקופה של ההלוואה בכנסת הבאה, זאת אומרת, גם הבסיס לחישוב וגם תקופת ההחזר, תהיה 52 חודשים. כלומר, מה שכתוב. אתם רואים, 4 שנים ו-4 חודשים. אנחנו ציינו שהחוק הנוכחי מבוסס על תקופת החזר וחישוב גובה ההלוואה של 3 שנים ואמנם האריכו את זה בבחירות האחרונות אבל יש מקום לחזור להוראה הקבועה בחוק אבל זה מה שהוחלט.
ארבל אסטרחן
¶
כן, אבל זה הניסוח של החוק. כאשר חשב הכנסת יקרא את זה בכנסת ה-25, יגידו לו שאלה ההוראות לגבי הכנסת ה-25.
ארבל אסטרחן
¶
כך כותבים. בכנסת ה-25 יינתנו הלוואות חדשות. כאשר חשב הכנסת יחשב את הזכאות של הסיעות, הזכאות תיגזר מגובה המימון השוטף לתקופה של 52 חודשים.
ארבל אסטרחן
¶
בחוק המימון הקבוע, עת קבעו את סעיף ההלוואות, רצו להבטיח את החזר ההלוואות. שני אמצעים נחקקו בשביל להבטיח את ההחזר, כדי להבטיח שלא יהיו חובות אבודים. אחד אמר שהתקופה תחושב לפי 3 שנים וכדי לקחת הלוואה בשנה הרביעית יש כללים אחרים אבל ככלל אלה 3 שנים.
ארבל אסטרחן
¶
בנוסף אמרו שאם מקדימים את הבחירות, ההלוואה שנותרה תנוכה מכל כסף שהמפלגה מקבלת, גם מהשוטף וגם ממקדמת הבחירות. מה שקרה, כשהתחיל רצף מערכות הבחירות מהכנסת ה-21, המפלגות הפסיקו לקבל הלוואה אבל לא הספיקו להחזיר חלקים ממנה והם נותרו עם חוב נורא גדול. אז באו המפלגות ואמרו – זה לא בא מאיתנו אלא מהמפלגות – שאם עכשיו תנכו לנו את המיליונים האלה ממקדמת המימון שאנחנו צריכים לקבל לבחירות, לא יהיה לנו איך לנהל בחירות כי את ההלוואה שלקחנו, כבר השתמשנו בה, כבר החזרנו חובות, כבר שילמנו דברים שקשורים למערכת הבחירות.
אלכס קושניר (ישראל ביתנו)
¶
אולי זה האמצעי למנוע בחירות. פשוט לא לתת לנכות את ההלוואות ואז המפלגות יפעילו גם את השיקול הזה כשהן מקבלות החלטות.
ארבל אסטרחן
¶
לכן מה שעשו כבר במערכות הקודמות ומועתק לכאן, אומרים שהחזר ההלוואות ייפסק, הוא לא ינוכה – הכסף הגדול הוא מקדמת הבחירות – ממקדמת הבחירות. בכנסת ה-25, המפלגות שייבחרו יוכלו לבוא לחשב הכנסת ולבקש הלוואה חדשה.
מה יהיה גובה ההלוואה. גם כאן יש שינוי. זה לא יהיה 36 חודשים כמו ההוראה הקבועה בחוק אלא מה שנקבע כאן אתמול זה 4 שנים ו-4 חודשים.
היו"ר ניר אורבך
¶
אני חייב להעיר משהו. אני רוצה להיות ענייני. עד לא מזמן הייתי מנכ"ל מפלגה ויש פורום מנכ"לי מפלגות ש-95 אחוזים מהמפלגות שם. הנושא של פריסת חובות, אחד הדברים הכי חשובים לכל המפלגות ואני אומר את זה באחריות, כולל לישראל ביתנו.
ארבל אסטרחן
¶
יתקן אותי החשב אם אמרתי משהו לא מדויק. אמרתי שבכנסת הבאה תבוא סיעה לבקש הלוואה, היא תהיה זכאית לפי תקופה של 52 חודשים – 4 שנים ו-4 חודשים, מה שאתם רואים בפסקה (3), לא 36 חודשים כפי שבהוראת הקבע – וכמובן יביאו בחשבון הלוואות קודמות שהיא קיבלה.
ארבל אסטרחן
¶
תבוא סיעה, יש לה עכשיו 10 מנדטים, לא יגידו לה שלקחת הלוואה ל-52 חודשים, חצי מהמימון השוטף שלך, זה פחות הלוואה שכבר לקחת.
חיים אבידר
¶
מפלגה שתבקש להוסיף להלוואה קיימת כתוצאה מהגדלת המסגרת שלה – אם זה בגלל עלייה במנדטים או בגלל עליית כמות התשלומים- אנחנו ניקח את ההלוואה הקיימת, נבדוק כמה מגיע לה, נחשב את זה כהלוואה חדשה ואז נפרוס אותה ל-52 תשלומים ונעשה לו את זה כהלוואה חדשה.
חיים אבידר
¶
כן. הלוואה קיימת שהמפלגה לא תרצה לגעת בה, יש אפשרות להמשיך לפי ההחזר הזה. יש אפשרות להמשיך לפי החזר אותו סכום פרוס על 52 תשלומים.
מוסי רז (מרצ)
¶
מה שאומר חבר הכנסת סעדי זה דבר מאוד נכון. אם תוריד את אחוז החסימה תפסיד פחות כסף. אלה שהעלו את אחוז החסימה גם יצרו את המשבר הפוליטי וגם בזבזו כסף.
ארבל אסטרחן
¶
סעיף קטן (ב) בעמוד 216 מדבר על סיעות שלא לקחו עדיין הלוואות. ככלל, לפי החוק, במטרה למנוע חובות אבודים, נקבע בחוק הקבוע שאחרי קבלת חוק התפזרות הכנסת יש תנאים מאוד ספציפיים לקבלת הלוואה על ידי סיעה שלא ביקשה את זה קודם קבלת החוק. כאן מוצע להקל את התנאים ולומר שגם אחרי קבלת חוק ההתפזרות סיעות יוכלו לבקש הלוואה, אם הן לא לקחו או לא לקחו את כולה, אבל הן יוכלו להגיע רק עד 80 אחוזים מגובה ההלוואה שהן היו זכאיות לה בתחילת הכנסת והן יכולות להגיש את הבקשה רק תוך 10 ימים. הוראה זהה הייתה גם בהוראות השעה האחרונות. זה לעניין ההלוואות.
סעיף 5 הוא תיקון של קבע. חוק מימון מפלגות בסעיף 10 קובע מועדים לעניין הדוחות שהסיעות מגישות למבקר המדינה, כמה זמן יש להן להגיש אותו למבקר אחרי הבחירות וכמה זמן יש למבקר להגיש את הדוח מטעמו. מוצע כאן להאריך את המועדים כך שלעניין הסיעות במקום 16 שבועות יהיו 24 שבועות והזמן עומד לרשות מבקר המדינה, במקום 22 שבועות יהיה 24 שבועות.
יש היום סמכות לוועדת הכספים להאריך את התקופה. לא נמחקת הסמכות הזאת. היא תישאר. לא מבטלים או פוגעים כאן בסמכות של ועדת הכספים להאריך את המועדים.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
כיוון שגם החלטת השופטת, היא אמרה, רק לבחירות האלה, אנחנו רוצים בהוראת השעה הזאת להכניס את המספר שהיא אמרה.
ארבל אסטרחן
¶
אם אני מסתכלת על הנוסח שהוגש אתמול לוועדה לפני הסיכום עם השופטת, אנחנו נלך לפיו ויהיה תיקון בסעיף 3 לחוק המימון, בסעיפים קטנים (א) עד (ב1), ובכל מקום שמופיע שם "יחידת מימון אחת" – שם זה לא בסכום אלא באחוזים – יהיה 1.125.
אלכס קושניר (ישראל ביתנו)
¶
גברתי היועצת המשפטית, אני חושב שיש כאן תיקון מאוד מאוד משמעותי לנוסח ולכן בכל מקום שאתם מתקנים ל-1.125 - - -
אלכס קושניר (ישראל ביתנו)
¶
ארבל, בכל מקום שבו אתם מבצעים את השינוי הזה, אני לא יודע כמה פעמים זה מופיע בחוק, בגלל שזה אירוע מאוד מאוד מהותי, אנחנו גם מתנגדים להעלאת המימון, מבחינתי זה נושא חדש.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
משתי סיבות – גם למען הפשטות ולא להיכנס לשברירי אחוזים בחוק וגם כדי שיהיה ברור לכולם שסיעת ישראל ביתנו מתנגדת לא לאיזשהו מספר שקבעה ועדת הכנסת אלא לסכום שישבה ועדה ציבורית והחליטה על סכום שהוא הסכום הנכון והמתאים, אני מציע שנכתוב. ישבה כאן יושבת ראש הוועדה הציבורית והיא לא אמרה שברי אחוזים, היא לא אמרה 1.125 יחידת מימון, היא עשתה חשבון עם החשבים שלה לסכום מסוים והיא אמרה שאנחנו חושבים שגובה יחידת המימון בתקופה הזאת צריך להיות 1.6. אז פשוט במקום לכתוב בתקופת הבחירות לעניין סעיף 3 וכולי, גובה יחידת המימון. זו ההצעה שלי לנוסח.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
לא. אני מציע שזה יהיה נוסח הוועדה. שיהיה כתוב שיחידת המימון תהיה לפי הסכום שהיא אמרה, מיליון ו-600 אלף שקלים. זה הרבה יותר הגיוני מאשר לרשום שברירי אחוז בחוק וטעויות חישוביות.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
אני מציע שמכיוון שזו הוראת שעה רק לכנסת ה-25 וכדי שיהיה ברור, בסעיף 3 אני מציע שפסקה (1) תהיה שיחידת המימון תהיה מיליון ו-600 אלף, ואז (1) יהפוך ל-(2) ו-(2) יהפוך ל-(3).
בפסקה (1) כתוב השווה ליחידת מימון זה 1.4 וב-(2) כתוב 70 אחוזים.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
לכן הרבה יותר הגיוני שתהיה אמירה שכולנו יודעים להבין אותה, שיהיה כתוב שבסעיף 3, "לעניין הבחירות לכנסת העשרים וחמש יקראו את חוק מימון מפלגות התשל"ג-1973 כך:"
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
נכון, את צודקת אבל בכנסת הקודמת-קודמת לא הייתה סיטואציה בה מגיעה לכאן ועדה ציבורית ואומרת סכום, לא באחוזים, לא ביחידות, אלא אמרה סכום. אני אומר בכנות שאני התנגדתי. אני חשבתי שצריך שהכנסת תקבע באחוזים כמו היה בכל הבחירות הקודמות. אמרה השופטת פרוקצ'יה סכום, החלטתם אתם לכבד ואני חושב שזו הדרך. לא לייצר שברירי אחוזים שנראים משונה בחוק. היא חישבה סכום ליחידת מימון למערכת הבחירות הזאת ואם זה מה שהחלטנו אנחנו לאמץ, אז נרשום את הסכום הזה.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
בפעם הקודמת לא עשו כך. בפעם הקודמת היא לא באה ואמרה סכום. בפעם הקודמת לא הייתה סיטואציה שהיא אמרה סכום והסיעות החליטו לאמץ את ההמלצה שלה.
ארבל אסטרחן
¶
זה אומר שאם יהיו סכומים שישתלמו אחרי ינואר, הם לא יוצמדו למדד. כי יחידת המימון מוצמדת ולא המיליון ו-600 אלף.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
אפשר לכתוב צמוד למדד. הסכום נקבע ברגע הכניסה לבחירות. איזה 1 בינואר? הם יקטינו את הסכום?
ארבל אסטרחן
¶
הבנתי. אני אכניס בכל מקום. לעניין סעיף 3 ולעניין סעיף 4, מובהר שזה חל רק על מימון הבחירות.
אלכס קושניר (ישראל ביתנו)
¶
אין בעיה. כשנדון על זה כעל נושא חדש, שכנע אותי שזה לא נושא חדש. עדיין יש שני נושאים חדשים.
אלכס קושניר (ישראל ביתנו)
¶
אפשר יהיה לקבל את הנוסח? שמחה אמר הרבה מאוד דברי חכמה ואני חייב לומר שהתבלבלתי. אני לא מבין מה הנוסח עכשיו.
היו"ר ניר אורבך
¶
אני הולך עם מה שמקובל כאן. ברגע שהנוסח יהיה, נפיץ אותו. כרגע היא אמרה בצורה מאוד מאוד מפורטת ואני חושב שאנחנו מספיק אינטליגנטים כדי להבין מה היה כאן. ברגע שיהיה נוסח, תקבלו אותו.
אלכס קושניר (ישראל ביתנו)
¶
אני מסכים איתך, אני איתך. אני מדבר על השינוי ששמחה הציע. בגלל ששמחה שינה כאן כמעט את כל הנוסח ואת כל ההגדרות, אני מבקש להבין.
היו"ר ניר אורבך
¶
אני אסביר לך בחצי משפט. בחוק יחידת המימון הקודמת דובר באחוזים ולא במספרים מוחלטים. כאן הוועדה החליטה על מספר מוחלט, על מיליון ו-600 אלף. כל מה שאנחנו כרגע עושים, אנחנו מתאימים את המספר המוחלט לנוסח הקודם כדי שלא יהיה בלבול.
חיים אבידר
¶
אני רוצה להבהיר שבסעיף 3(1), כאשר כתוב "בכל מקום השווה ליחידת מימון אחת" תיקרא "השווה ל-1.4 יחידת מימון" – הכוונה ל-1.4 על המיליון ו-422 אלף.
ארבל אסטרחן
¶
לא. אתמול דובר על זה. אני אמרתי כאן במפורש שגם אם הוועדה הציבורית תעלה, ה-1.4 הוא מתוך מה שהיא תעלה. זה מתוך היחידה החדשה.
ארבל אסטרחן
¶
גם על התאריך. חבר הכנסת רוטמן דיבר על ה-... אתה ביקשת נושא חדש על מה שדיברנו עכשיו, על שינוי.
אלכס קושניר (ישראל ביתנו)
¶
ההסתייגויות לסעיף, אי אפשר להצביע עליהן אם לא פתרנו את הסיפור של הנושא החדש.
היו"ר ניר אורבך
¶
אנחנו נעבור עכשיו על כל ההסתייגויות. לפני שנעבור להצבעות על הסעיפים עצמם, נפתור גם את נושא הנושא החדש וגם את הנושא של הרוויזיות.
היו"ר ניר אורבך
¶
המשותפת תהיה בסוף. אנחנו מתחילים עם ההסתייגויות הסיעתיות של ישראל ביתנו. אלכס, אתה נציג הסיעה או אתה רוצה להתחלק?
ארבל אסטרחן
¶
אני מחזיקה עכשיו את הנחיית היועצת המשפטית לכנסת. לפי הנחיית היועצת המשפטית לכנסת בעניין הסתייגויות:
"במקרה של ריבוי הסתייגויות, יושב ראש הוועדה, בהתייעצות עם היועץ המשפטי לוועדה, רשאי מכוח סמכותו לפי סעיף 113 לתקנון לקבוע מקבצים של הסתייגויות שעל כל אחת מהן תתקיים הצבעה אחת. בקביעת המקבצים יש לשקול את אלה:
סדרת הסתייגויות חלופיות או מספר הסתייגויות דומות באותו נושא, למשל הסתייגויות המציעות מטרות שונות להצעת החוק, כמות ההסתייגויות חסרות התוכן המהותי לאורך אורך ההצעה, מורכבות ההצעה והאם הנושאים שנויים במחלוקת".
אלכס קושניר (ישראל ביתנו)
¶
אדוני היושב ראש, שלא יפריעו לי כשאני מדבר. אדוני היושב ראש, חבריי חברי הכנסת, אני לא אסתיר שההסתייגויות האלה הוגשו במטרה להשיג מטרה מאוד מאוד חשובה ומאוד ראויה והיא נוגעת לחוק המטרו שאמור לפתור בעיה שקיימת בגוש דן כבר שנים רבות. אני טוען – ולא רק אני אלא גם אנשי המקצוע וגם חבריי בליכוד יסכימו אתי – כמו שבדיון הקודם בוועדת החוקה אמר יושב ראש ועדת החוקה שאם אתם רוצים שבחוק המטרו אנחנו נשנה את המטרה ונכתוב שהחוק הזה הוא על שמו של בנימין נתניהו, אנחנו מוכנים לקבל הסתייגות כזאת.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
יש לי הצעה יותר טובה. תהיה הסתייגות שמי שממנה את חברי הג'ובים יהיה בנימין נתניהו ואז הם יסכימו. במקום ליברמן. אני חושב שאז יסכימו.
אלכס קושניר (ישראל ביתנו)
¶
זאת גם אופציה. אני אמשיך. אני חושב שכולם מבינים שהגענו לבחירות האלה רק מסיבה אחת, כי יושב ראש מפלגת הליכוד החליט שהוא מוכן לשרוף את המדינה בשביל הכיסא שלו ואנחנו רואים הוכחות לכך. אחת ההוכחות היא חוק המטרו שבעצם הוא קונצנזוס רחב מאוד, גם בקרב הציבור, גם בקרב חברי הכנסת וגם בקרב אנשי מקצוע. יחד עם זאת אנחנו רואים שהתניה לחוק המטרו זאת בעצם הקדמת תאריך בחירות, שזה דבר לא מהותי, לא ענייני, לא רציני ואני טוען שהוא גם פסול.
אלכס קושניר (ישראל ביתנו)
¶
אני מדבר עכשיו ברצינות. אנחנו מבקשים שתפעילו רגע את השכל הישר ובאמת תנו יד למהלך היסטורי אותו אנחנו מנסים לקדם כאן והוא הקמת מטרו בגוש דן. אם לא, אתם דנים מיליוני תושבים בגוש דן לעוד שנים רבות של עמידה בפקקים, תאונות, בזבוז זמן.
היו"ר ניר אורבך
¶
אני רוצה למקד אותך. הבנו את מטרת ההסתייגות. אתה רוצה להסביר את ההסתייגויות או אתם רוצים להישאר על המטרו?
אלכס קושניר (ישראל ביתנו)
¶
כן. אני הגשתי את ההסתייגויות בדיוק מהסיבה הזאת. אני חושב שביום שאנחנו מפזרים את הכנסת אפשר לשים את הפוליטיקה הקטנה בצד, להסתכל רגע על טובת הציבור ולהכניס את חוק המטרו להסכמות. זה לא חוק פוליטי, הוא לא חוק תקציבי, הוא חוק שניסו לחוקק כל כך הרבה שנים ועכשיו זאת ההזדמנות. אני לא מבין למה אנחנו לא עושים את זה.
אלכס קושניר (ישראל ביתנו)
¶
אדוני היושב ראש, אני אעשה כל מה שביכולתי כחבר כנסת לגרום לכך שבסופו של דבר חברי הבית הזה, גם בקואליציה וגם באופוזיציה, יבינו את הנחיצות של החוק הזה כדי שנביא אותו להצבעה.
יבגני סובה (ישראל ביתנו)
¶
אני יכול לוותר לחבר הכנסת יוסי שיין ולתת לו לדבר אבל אני אדבר שתי דקות ואז הוא ימשיך.
אדוני היושב ראש, אני אמתין עד שתקשיב. גברתי היועצת המשפטית, אולי תסבירי לכולנו מה שאת מסבירה לו.
ארבל אסטרחן
¶
אני רואה שהרבה הסתייגויות הן לסעיפים שבסופו של דבר הוועדה אתמול החליטה להוריד אותן. ההסתייגויות נעשו לפי הנוסח שהונח אתמול על השולחן שזה הגיוני כי כולנו עובדים כאן בלוחות זמנים קצרים אבל הנוסח שבסופו של דבר אושר לקריאה ראשונה ועבר קריאה ראשונה, יש כאן כל מיני מילים שאתם מחליפים.
יבגני סובה (ישראל ביתנו)
¶
אדוני היושב ראש, חבר הכנסת בן צור שאל חוק המטרו לא עבר. קודם כל, אנחנו ניסינו להעביר ואתה יודע טוב מאוד שרק בסוף פברואר סיימו לעבוד על החוק הזה.
יבגני סובה (ישראל ביתנו)
¶
אני אענה לך. נכנסנו לכנס הקיץ ומי שתקע את זה, אנחנו לא מסתירים שברגע שאיבדנו את ה-61, זאת האופוזיציה שפעלה בשנה האחרונה לא מתוך האינטרס הלאומי וגם לא מתוך האינטרס של תושבי גוש דן שעומדים בבוקר בפקקים אלא מתוך אינטרס, כפי שנאמר כאן, לשרוף את המועדון. אנחנו לא לקחנו סיכון להעלות את הנושא הזה וללכת איתו עד הסוף בידיעה שאין לנו רוב. אבל בסיטואציה שנוצרה בימים האחרונים ולמעשה אנחנו נמצאים בערב פיזור הכנסת, אין שום הסבר הגיוני לא להכניס את החוק הזה.
אדוני היושב ראש, כך אני לא יכול לדבר. אני מכבד את הקולגות שלי, אני מכבד את החברים בבית הזה. אני אומר כאן דברים לעניין אבל מפריעים לי.
יבגני סובה (ישראל ביתנו)
¶
אתה ידוע כאחד שנותן לדבר ומשתיק את המפריעים. לא רוצה להגיד להשתיק, אבל תן לי לדבר.
יבגני סובה (ישראל ביתנו)
¶
גם אני קבוע בוועדת הכנסת. אתה יודע שאני חבר ועדת הכנסת ואני מקשיב לכולם ומנסה להיות הכי ברור שיכול להיות.
הרעיון של 70 חוקים כאשר בעצם הקואליציה באה לאופוזיציה – ושוב, אני חייב לגלות שאני לא חלק מהשיחות במשא ומתן, יש את יושב ראש הקואליציה שמנהל את זה מטעם הקואליציה – ואני חושב שאנחנו בסיטואציה שכן אישרו 50 חוקים ו-20 חוקים לא אישרו. אני לא בא וטוען לחוקים בהם יש מחלוקת עניינית ומהותית. יכול להיות שבגלל התנגדות כזאת ואחרת, התנגדות מהותית, אף אחד מהקואליציה לא דורש להעביר אותם במסגרת ההסכמות, במסגרת ניקוי השולחן כפי שזה נקרא, אבל אני לא מצליח להבין מדוע יש התנגדות לחוקים שאם מחר החוק הזה עולה במליאה להצבעה – עזבו את ההסתייגויות שהאופוזיציה תוקעת משום שהמשאב העיקרי הוא הזמן במליאה וכך האופוזיציה עשתה במשך השנה האחרונה, ובסדר, זה תפקידה - אף אחד לא יצביע נגד. אני לא שומע התנגדות לחוק המטרו מרוב חברי הבית הזה. אני שואל למה, מלחמה על הקרדיט? אתם פוחדים להגיד שבתקופה ששר האוצר הוא ליברמן ושרת התחבורה היא מיכאלי זה מאושר? מזה אתם מפחדים?
היועצת המשפטית של הכנסת אמרה אתמול דברים נכונים. היא אמרה שבגלל שהעבודה על החוק הזה נעשתה מחוץ לעבודה בחוק ההסדרים, דווקא בגלל שהדבר הזה נעשה בכנסת, יש חשיבות רבה ומהותית להעביר את החוק הזה ולא לחכות לכנסת ה-25 משום שזה מעכב את הפרויקט החשוב הזה לכלל המדינה ולכלל האזרחים.
אני שומע את חבריי בליכוד מהבוקר מסבירים בתקשורת את הבעיות הטכניות. אומרים הרשות המקומית, המכרזים וכולי ואז אני שומע את חבר הכנסת קיש שאומר: תנו לנו 25 באוקטובר והמטרו בפנים. מה זה הדבר הזה? מה זאת המסחרה הזאת? חוק המטרו חייב להיות בפנים, בתוך המוסכמות משום שהחוק הזה הוא טוב לכלל אזרחי מדינת ישראל. אף אחד לא יבדוק נוסע במטרו למי הוא הצביע, לליכוד, לישראל ביתנו, לש"ס או ליהדות התורה ואני בכלל לא יודע איזה מפלגות יהיו בשנים 2040-2035.
יבגני סובה (ישראל ביתנו)
¶
כן. אנחנו לא משחקים כאן. כולכם יודעים למה הגשנו הסתייגויות. יש עדיין זמן. בואו נשב, בואו נדבר, בואו נכניס את החוק הזה. אני גם חושש שיש עוד מספר חוקים בתוך הרשימה שאין התנגדות להם.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
אדוני היושב ראש, אני מגיש את ההסתייגויות לחוק ההתפזרות של הרשימה המשותפת.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
יש גם הסתייגויות מהותיות אבל יש גם הסתייגויות. יש לנו מטרה להגיע למחר עד 12:00 ואתם בטח יודעים למה, כי תוקף התקנות יפוג.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
זה פתרון מסוים. אם תוקף התקנות יפוג, גם שר האוצר לא יוכל להיות שר אוצר ממחר בצוהריים ואז פתרנו גם את הבעיה הזאת.
יוסף שיין (ישראל ביתנו)
¶
חברי חבר הכנסת ניר אורבך וכל החברים, אנחנו הרי יודעים שאנחנו נמצאים כאן בטירוף מערכות לקראת פיזורה של הכנסת. טירוף המערכות הזה באמת מגיע לשיאים חדשים שפוגעים בצורה ממשית באזרחי ישראל למען הישגים פוליטיים שאני קורא להם הישגים פוליטיים עלובים. אין כאן אפילו הישגים פוליטיים אלא הישגים פוליטיים עלובים. לעצור את חוק המטרו בגלל ויכוח מטופש על קרדיט ליואב קיש או למישהו אחר, נראה לי לגמרי הזוי. לא סתם הצעתי, לא בבדיחות הדעת – אמרתי שאי אפשר לדעת מה מספק אנשים – על מנת לרצות את חבר הכנסת קיש בכל נושא המטרו, שתהיה תחנה שנקראת "קיש סטיישן".
מה שאומר כאן חבר הכנסת פינדרוס בהלצות וסרקזם וציניות, זאת פגיעה אנושה אם אנחנו לא נמשיך עם הפרויקט הגדול הזה.
היו"ר ניר אורבך
¶
חבר הכנסת פינדרוס, אני אתחיל לעשות מה שאני לא אוהב לעשות ואני לא נוהג, אבל אני אעשה קריאה ראשונה, שנייה ושלישית. ואם לא יהיה דיון מכובד כאן, אלה לא ויכוחים עכשיו אלא הנמקות להסתייגויות, אני איאלץ להשתמש בדבר הזה.
יוסף שיין (ישראל ביתנו)
¶
כמו שאמר חברי חבר הכנסת סובה וכמו שגם אמר חברי חבר הכנסת קושניר, אנחנו באמת באנו לכאן בידיים נקיות בלי מטרה אחרת. באנו כדי לקדם את אותו פרויקט מטרו שנתקע שנים בממשלות הקודמות וזז במהירות יחסית בתוך חוק ההסדרים בממשלה הנוכחית.
יוסף שיין (ישראל ביתנו)
¶
ידידי חבר הכנסת אורבך, אני מבקש שנתעשת, אזרחי ישראל צופים במחזה המביש הזה, ואני מבקש שנסיים את הדבר הזה ובא לציון גואל. מספיק. יש כאן רמה מסוימת ואי אפשר עם הציניות הזאת שהיא בלתי נסבלת. אנשים רואים את זה. מספיק.
היו"ר ניר אורבך
¶
אני מחדש את הישיבה. אנחנו עוברים להצבעה על הסתייגויות 1 עד 203 בהצבעה אחת. מי בעד קבלת ההסתייגות? 4. מי נגד? 6.
הצבעה
ההסתייגות לא נתקבלה
היו"ר ניר אורבך
¶
קושניר מבקש רוויזיה. בכל הרוויזיות נדון בסוף הישיבה.
אנחנו עוברים לסימן ה' – מימון הבחירות. הסתייגויות 1 עד 40.
ארבל אסטרחן
¶
המקטע השני שהכותרת שלו היא מימון הבחירות, יש כאן הרבה הסתייגויות שאינן קוהרנטיות ולא יוצרות משפט. יש כאן גם הסתייגויות שכנראה מתייחסות לנוסח של אתמול ואלה סעיפים שכבר לא קיימים בחוק.
ארבל אסטרחן
¶
מה זה לתקן? אין לתקן. אני אגיד לכם איזה הסתייגויות ניתן להצביע עליהן. תשים לב, חבר הכנסת קושניר, שיש כאן שתי הסתייגויות בהן אתה מעלה מימון בעוד שבדברים שלך כאן אתה רצית להוריד.
אני אומר איזה הסתייגויות הן רלוונטיות גם אם לא דייקת בדיוק בסעיף ואני אשמיט את אלה שיוצרות משפטים לא קוהרנטיים או אלה דברים שלא נמצאים יותר בחוק הזה. אפשר לדון בפרק הזה בהסתייגויות 3, 7, ושים לב שב-3 אתה מגדיל את המימון וכאן עת דיברת כל הזמן דיברת על הפחתת המימון.
אלכס קושניר (ישראל ביתנו)
¶
חברים, אני שוב חוזר ואומר שהקרב הזה מיותר לחלוטין. אפשר לפתור אותו רק בהחלטה אחת וההחלטה היא לטובת תושבי גוש דן וכל אזרחי ישראל – פרויקט המטרו. פרויקט המטרו הוא פרויקט לא רק תחבורתי אלא הוא גם פרויקט תשתיתי והוא גם פרויקט חברתי. אני לא יודע אם אתם יודעים אבל לאורך פרויקט המטרו הולכים לקום בנייני מגורים עם 30 אחוזים זכאות למחיר בר השגה. את זה אתם תוקעים עכשיו. את זה אתם מונעים עכשיו. אתם יודעים מה? אתם בטוחים וחושבים שאתם תהיו בממשלה הבאה? אין בעיה. אתם תגזרו את הסרט. אף אחד כאן לא רודף אחרי הקרדיט, כולם מבינים שזה פרויקט ארוך שיארך שנים רבות אבל ככל שאנחנו מעכבים אותו עכשיו, אנחנו פוגעים באותם אזרחים ואזרחיות שכל מה שהם רוצים זה להגיע לעבודה והביתה בזמן ובצורה נוחה.
אתם מפעילים שיקול פוליטי.
אלכס קושניר (ישראל ביתנו)
¶
בהתחלה אמרתם שאתם מתנים את זה בהגדלת יחידת המימון, אז פתרתם את הסיפור הזה של הגדלת יחידת המימון בדרך אחרת ועוד פעם אני אומר - דיברה כאן כבוד השופטת - שאנחנו לא מסכימים עם ההעלאה הזו. מכבדים את ההחלטה אבל לא מסכימים עם הצורך בהעלאה הזאת. עכשיו יש לכם התניה חדשה והיא בואו נשנה את תאריך הבחירות. זאת אומרת, שיקול פוליטי אל מול צורך חברתי אמיתי של אזרחים רבים במדינת ישראל.
לכן אני אומר לכם שוב שאנחנו מבקשים מכם להכניס את החוק הזה להסכמות. אני בטוח שבמבחן התוצאה כשאתם תראו את ההצבעה במליאה, זה יהיה פה אחד כי אין כאן אחד שלא מסכים עם הצורך, הנחיצות ועם הדחיפות של הפרויקט הזה.
אני מבקש אדוני היושב ראש שבכל זאת תשקלו את הבקשה שלנו.
היו"ר ניר אורבך
¶
התייעצות סיעתית. אנחנו חוזרים לכאן בשעה 16:03.
(הישיבה נפסקה בשעה 15:58 ונתחדשה בשעה 16:03.)
היו"ר ניר אורבך
¶
אני מחדש את הדיון. אנחנו מצביעים בהצבעה אחת על סעיף 7, 23 עד 31 ו-36. מי בעד ההסתייגות? 2. מי נגד? 6.
הצבעה
ההסתייגות לא נתקבלה
אלכס קושניר (ישראל ביתנו)
¶
אתם לוקחים את כל הפרק ומצביעים על כל הפרק כהסתייגות אחת? זה בטוח לא נכון, ארבל.
היו"ר ניר אורבך
¶
אלכס, אתה צודק. ארבל עכשיו תחלק. אלכס, על 200 הסתייגויות נתנו 10 דקות ועכשיו ניתן 8 דקות על 166 הסתייגויות. לפני שנצביע, ארבל תסביר בדיוק על מה אנחנו מצביעים.
אלכס קושניר (ישראל ביתנו)
¶
התייעצות סיעתית על כל הצבעה. תשאלו את חברי האופוזיציה בוועדה. גם בהסתייגויות.
היו"ר ניר אורבך
¶
לפני הצבעה אנחנו נגיד בדיוק את המקבצים וכמה התייעצויות סיעתיות. בינתיים יש לך 8 דקות.
יבגני סובה (ישראל ביתנו)
¶
אני חוזר ואומר שיש כאן בלבול בנושא של הפרויקט התשתיתי הכי גדול בהיסטוריה של מדינת ישראל. אומרים מה הבעיה, החוק הזה יחכה, למה זה צריך להיות בכלל בחוק ואני אומר שאני לא ממציא דברים אלא מצטט את היועצת המשפטית של הכנסת שאמרה שיש חשיבות רבה להעביר את חוק המטרו בכנסת ה-24 משום שבכנסת ה-24 נעשתה עבודה לגבי החוק הזה והחוק הזה הוכן לקריאה שנייה ושלישית. דווקא בגלל שהחוק הזה לא היה במסגרת הדיונים של חוק ההסדרים בתקציב המדינה אלא בוועדה מיוחדת עבורו.
יבגני סובה (ישראל ביתנו)
¶
אני חוזר ואומר שיש חשיבות להעביר את זה בקריאה שנייה ושלישית כבר בכנסת הזאת משום שיש דברים שכבר נעשים ואין צורך לקחת את הסיכון הזה גם בחוק הזה. אנחנו לא יודעים אם תקום ממשלה. בוא נלך עם האופוזיציה ונניח שהשלטון מתחלף – ואנחנו לא מאמינים שהשלטון יתחלף - אנחנו מגיעים למצב שיש עיכוב גדול שפוגע בפרויקט הזה.
כל זה היה נכון אם באמת ההתנגדות הייתה התנגדות מהותית ומבוססת על דברים הגיוניים שניתן להסתכל עליהם או מבחינה פוליטית או מבחינת האינטרסים של הרשויות המקומיות אבל כשאני שומע שחוק המטרו יכול בקלות להיכנס לרשימת החוקים המוסכמים, רק בתמורה אחת: תנו לנו בחירותב-25 באוקטובר, ואנחנו יודעים למה אתם רוצים את ה-25 אוקטובר, שזה ממש כמה ימים אחרי חג הסוכות – בשנייה אחת כל ההתנגדות המהותית פשוט יורדת לטמיון.
כאן אני חוזר לבקשה שלי. החלטנו לפזר את הכנסת, השגתם את מה שרציתם כאופוזיציה, הפלתם את השלטון, אל תפילו את אזרחי מדינת ישראל. אני חושב שהפרויקט הזה הוא חשוב לכולנו. אף אחד לא יבדוק לפני כרטיס הכניסה למטרו לאיזו מפלגה הצבעת בשנת 2022 כאשר תושבי גוש דן – ולא רק גוש דן אלא גם מעבר לגוש דן - ייכנסו לרכבת המטרו.
יוסף טייב (ש"ס)
¶
משום מה יש לי תחושה שבגלל מחיר הדלק שעולה הלילה, אתם מצאתם לעצמכם איזשהו גל לעלות עליו כדי להעביר את סיפור מחיר הדלק. שר אוצר כושל ששרף את המדינה.
יבגני סובה (ישראל ביתנו)
¶
אני אומר לך שההתעקשות נובעת אך ורק מהפחד שזה יירשם על שמה של הממשלה הזאת. אם אין פחד כזה, בוא נעביר את זה.
יבגני סובה (ישראל ביתנו)
¶
אדוני היושב ראש, אני מעביר את זכות הדיבור ליוסי שיין. גם אלכס קושניר ביקש להתייחס.
יוסף שיין (ישראל ביתנו)
¶
דוד היקר, גם ביום ראשון האחרון אישרה הממשלה את הרכב ועדת האיתור לבחירת רשות המטרו.
יוסף שיין (ישראל ביתנו)
¶
חבר הכנסת אורבך, אני יודע שאתה עסוק וזה בסדר גמור שאתה עסוק, אבל צריך לאפשר לדבר.
יוסף שיין (ישראל ביתנו)
¶
אנחנו מדברים כאן על הפרויקט העירוני אולי הגדול ביותר בתולדות המדינה. לכן כל הציניות שלך, חבר הכנסת טייב - - -
יוסף שיין (ישראל ביתנו)
¶
דוד ביטן מכיר את הנושא יודע שבישראל אם הגלגלים לא מתחילים לזוז, וכבר הנענו את הגלגלים האלה וקיבלנו את ההחלטה בממשלה ונת"ע ממשיכה לעבוד ובהחלט כולנו מקווים שנתחיל לזוז אבל אם נעצור את הדבר הזה, שוב תהיה פגיעה משמעותית. אתה רואה מה קורה במרחב העירוני הישראלי. אתה רואה מה קורה באזור תל אביב, אתה רואה את הנזק החמור שיש לכלכלה הישראלית, לתחבורה הישראלית בכל ההוצאות היוצאות דופן האלה של הפקקים בכבישים, ולכן אין לנו כל סיבה כרגע לעצור בגלל גחמה כזאת או אחרת. אני אומר לכם, מספיק עם הדבר הזה. מספיק. זאת פשוט בושה. מנכ"ל נת"ע אומר השבוע שמדובר במכרז שהוא קפיצת דרך מחזון למציאות ואנחנו התחלנו לזוז. אני מבקש מכם, אני פשוט מבקש מכם, הגיע הזמן להפסיק עם הפוליטיקה. מספיק עם הציניות הזאת, מספיק לכרוך נושאים שאינם קשורים לפרויקט המטרו שהוא פרויקט שכולכם מסכימים עליו. אני אומר שתניחו לזה, תזוזו קדימה, תשחררו לא רק את הפקקים אלא תשחררו את אזרחי ישראל מהעול הזה של כנסת שהיא כנסת עם פקק. לכן אני מבקש מכם, מספיק. הדיון הזה מבייש.
יוסף שיין (ישראל ביתנו)
¶
אפשר להוציא עוד ועוד אנרגיה ולבזבז גם את האנרגיה הזאת על אמירות סרק, בוקי סרוקי.
יוסף טייב (ש"ס)
¶
ראש הישיבה שלי היה אומר שעד עכשיו לא אמרת כלום ועכשיו התחלת לדבר שטויות. הייתה להם שנה. לבוא עכשיו ברגע האחרון ולהתחיל להפיל על האופוזיציה? מספיק עם המשחק הזה.
יוסף שיין (ישראל ביתנו)
¶
אני למדתי שכל הרעיון הזה של כבוד וכל הדברים האלה, לא נמצא כאן. לכן אני אומר שוב שמספיק עם הרטוריקה, מספיק עם כל הטריקים והשטיקים, בואו נשחרר את הפקק הזה לטובת אזרחי ישראל. תודה רבה.
היו"ר ניר אורבך
¶
תודה רבה. אנחנו עוברים כעת להצבעות על ההסתייגויות בפרק של ההלוואות לסיעות. אנחנו נחלק את זה למקבצים של 20.
איתן גינזבורג (כחול לבן)
¶
האם הבנת מה המשמעות של בוקי סרוקי? זה אומר שאלה דברי הבל. אלה בקבוקים ריקים.
(הישיבה נפסקה בשעה 16:17 ונתחדשה בשעה 16:22.)
היו"ר ניר אורבך
¶
אני מחדש את הישיבה. אנחנו עוברים להצבעה. הסתייגות 1 עד 20. מי בעד? 4. מי נגד? 6. מי נמנע?
הצבעה
ההסתייגות לא נתקבלה
ארבל אסטרחן
¶
אני רוצה לומר שחלק מההסתייגויות, אני לא מצליחה להבין אותן. למשל ההסתייגות הראשונה, סעיף קטן (ח)(2). אין סעיף כזה.
ארבל אסטרחן
¶
אני רוצה לומר, כמו שאמרתי, שיש הסתייגויות עם סעיפים שלא קיימים. מפנים לסעיף קטן (ב)(2) אבל אין ב-(ב) חלופה (2). לא העתיקו. אלה הסתייגות שהן לנוסח, לנושא ההלוואות.
היו"ר ניר אורבך
¶
אנחנו יוצאים להתייעצות סיעתית עד שעה 16:30. אני מציע שאת הדיון על ועדת האתיקה נעשה בהפסקה.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
אני מודיע לכם שישראל ביתנו מעולם לא קיימה כל כך הרבה התייעצויות סיעתיות.
(הישיבה נפסקה בשעה 16:25 ונתחדשה בשעה 16:30.)
היו"ר ניר אורבך
¶
אנחנו מצביעים על הסתייגויות ממספר 21 עד 40. מי בעד? 2. מי נגד? 6. מי נמנע?
הצבעה
ההסתייגות לא נתקבלה
היו"ר ניר אורבך
¶
לפני שהתחלנו את הפרק הזה, פרק ההלוואות, אמרתי שיש 166 סעיפים. בפרק הקודם על 200 סעיפים נתתי 10 דקות להנמקה על הכול.
היו"ר ניר אורבך
¶
בסדר. התייעצות סיעתית. חוזרים בשעה 16:37.
(הישיבה נפסקה בשעה 16:32 ונתחדשה בשעה 16:37.)
היו"ר ניר אורבך
¶
בסדר. התייעצות סיעתית. אנחנו חוזרים בשעה 16:43.
(הישיבה נפסקה בשעה 16:38 ונתחדשה בשעה 16:43.)
היו"ר ניר אורבך
¶
אני מחדש את הישיבה. אנחנו מצביעים על הסתייגויות מספר 61 עד 80. מי בעד? 2. מי נגד? 5.
הצבעה
ההסתייגות לא נתקבלה
היו"ר ניר אורבך
¶
התייעצות סיעתית. אנחנו חוזרים בשעה 16:48.
(הישיבה נפסקה בשעה 16:43 ונתחדשה בשעה 16:48.)
היו"ר ניר אורבך
¶
אני מחדש את הישיבה. אנחנו מצביעים על הסתייגויות מספר 81 עד 100 במקבץ. מי בעד? מי נגד?
הצבעה
ההסתייגות לא נתקבלה
היו"ר ניר אורבך
¶
אנחנו מצביעים על הסתייגויות 81 עד 100. מי בעד? 4. מי נגד? 6.
הצבעה
ההסתייגות לא נתקבלה
אלכס קושניר (ישראל ביתנו)
¶
בשעה 17:15 מתכנסת המליאה. החוק הראשון הוא חוק יסוד, 61 חברי כנסת, חוק הבחירות, של ועדת החוקה.
אלכס קושניר (ישראל ביתנו)
¶
אני טוען שזה לא חוק רגיל. במצב עניינים כזה צריך לאפשר לחברי הכנסת להצביע.
ארבל אסטרחן
¶
בזמן הצבעות במליאה אין דיון בוועדה. אם יושב ראש הכנסת מתיר לשבת, הבקשה צריכה לבוא אליו. יושב ראש הכנסת מתיר לוועדה לשבת במקביל למליאה.
ווליד טאהא (רע"מ – רשימת האיחוד הערבי)
¶
השאלה היא הפוכה. האם הוועדה צריכה לבקש מיושב ראש הכנסת לאשר לה להתכנס.
אלכס קושניר (ישראל ביתנו)
¶
העובדה היא שגם שם וגם פה יש הצבעות, זה לא סתם דיון כאן אלא יש כאן הצבעה על הסתייגויות. לא יכול להיות שזה יהיה במקביל.
היו"ר ניר אורבך
¶
אני רוצה להגיד על מה אנחנו מצביעים. אנחנו נצביע על הסתייגויות מספר 101 עד 120.
התייעצות סיעתית. חוזרים בשעה 16:59.
(הישיבה נפסקה בשעה 16:54 ונתחדשה בשעה 16:59.)
היו"ר ניר אורבך
¶
אני מחדש את הישיבה. אנחנו מצביעים על הסתייגויות מ-101 עד 120. מי בעד? 3. מי נגד?
הצבעה
ההסתייגות לא נתקבלה
איתן גינזבורג (כחול לבן)
¶
הנה הקואליציה העתידית – כחול לבן, יש עתיד, החרדים וימינה. הקואליציה השנייה היא עבודה, ישראל ביתנו, המשותפת ורע"מ.
יבגני סובה (ישראל ביתנו)
¶
חבר הכנסת גינזבורג חברי, זה באמת היה יכול להיעשות אם לא היו גחמות של איש אחד.
היו"ר ניר אורבך
¶
אני מחדש את הישיבה. אנחנו מצביעים על הסתייגויות ממספר 121 עד 140. מי בעד? מי נגד? מי נמנע? 1.
הצבעה
ההסתייגות לא נתקבלה
היו"ר ניר אורבך
¶
אני מחדש את הישיבה. אנחנו מצביעים על הסתייגויות מ-141 עד 166. מי בעד? מי נגד? 6.
הצבעה
ההסתייגות לא נתקבלה
רם שפע (העבודה)
¶
ארבל, מה הכוונה שרק בזמן ההצבעה לא יתנהל דיון? יש דיון על הצעת חוק. זאת קריאה ראשונה. הדיון יכול לקחת זמן. אם יש דיון שמתנהל במליאה, ברור שלא יכולה להתנהל ועדת כנסת.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
יש יושב ראש כנסת עם תקדים חדש השנה שאנחנו נשתמש בו. דרך אגב, בכנסת הקודמת זה לא היה אבל בכנסת הזאת זה מתקיים. תקדים חדש. יושב ראש חדש שמאפשר דיוני מליאה ודיוני ועדה באותו זמן.
היו"ר ניר אורבך
¶
אנחנו עוברים לקבוצת ההסתייגויות של סיעת העבודה להצעת חוק התפזרות הכנסת ה-24, התשפ"ב-2022. יש לנו מקבצים.
היו"ר ניר אורבך
¶
כן. לא נעשה כאן הצבעות במקביל.
ארבל תסביר איך חילקנו את המקבצים ואחר כך נחליט על הזמן.
רם שפע (העבודה)
¶
אני רוצה לשמוע מה יש לו לומר. נעשה הפסקה, נשמע מה יש לו לומר, נחזור וארבל תסביר את ההסתייגויות.
ארבל אסטרחן
¶
החלק הארי של החוברת שהוגשה כאן, אלה תיקונים לחוקים אחרים, לחוק הבחירות, לחוק התעמולה ולחוק המטרו. חוקים שלמים שהוכנסו לכאן.
ארבל אסטרחן
¶
אני רוצה להקריא את הנחיית היועצת המשפטית לכנסת שאומרת:
"אין להגיש הצעה לתיקון שאינה קשורה כלל להצעת החוק הנדונה ולא יתקיים עליה דיון כלשהו בוועדה כגון הצעה לתקן חוק אחר בתיקון עקיף כאשר התיקון העקיף אינו קשור כלל ועיקר להצעת החוק הנדונה בוועדה. הצעת תיקון כאמור מדלגת על שלבים מהותיים בהליך החקיקה ועלולה לגרום לפגם היורד לשורש הליך החקיקה באותו עניין אם ההסתייגות תתקבל בסופו של דבר. הצעת תיקון שאין להגיש כאמור לא תידון בוועדה, לא תתקיים הצבעה ולא ייכללו ברשימת ההסתייגויות".
הנושא הזה לא עבר קריאה ראשונה. אי אפשר להביא אותו לקריאה שנייה ושלישית.
ארבל אסטרחן
¶
אי אפשר בהסתייגות. אנחנו בחוק פיזור הכנסת. אי אפשר להכניס לחוק פיזור הכנסת הסתייגות שעניינה חוק הבחירות לכנסת בעניינים שלא קשורים בכלל, תעמולה או מטרו.
ארבל אסטרחן
¶
הנחיית היועצת המשפטית מה-1 באוגוסט 2021 ומאז אנחנו נוהגים לפיה. היא הופצה לכל חברי הכנסת.
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
¶
אתם נוהגים לפיה מתי שנוח לחברי האופוזיציה. היינו בדיונים שעשו איפה ואיפה. ההנחיות האלה הן מאוד גמישות. אני ישבתי בדיונים כאשר הוגשו הסתייגויות בכלל לא קשורות לעניין – למשל הרפורמה בכשרות – שחייבו אותי לדון בהן.
היו"ר ניר אורבך
¶
אני לא יודע מה קורה בוועדות אחרות, אבל כאן אין איפה ואיפה.
אנחנו עוברים למקבץ הראשון.
היו"ר ניר אורבך
¶
מאירה מתזמנת אותי כאן. היא תיתן לנו כמה דקות התרעה כדי שנוכל להגיע למליאה.
אנחנו עוברים למקבץ, סעיפים 1 עד 17, מי בעד ההסתייגויות? מי נגד?
רם שפע (העבודה)
¶
מדי פעם בתוך הדיונים אנחנו קצת שוכחים את המהות של מה שאנחנו עושים כאן ועכשיו אני מדבר בשיא הרצינות. בסוף אנחנו מנהלים כאן תחת לחץ אימים ודחיפה שקשה קצת להסביר אותה. פשוט שמים בצד את הפרויקט הלאומי הכי גדול שעד כה מדינת ישראל הוציאה לפועל וזה המטרו.
רם שפע (העבודה)
¶
אין שום ספק פינדרוס, זה הפרויקט הלאומי הכי גדול, להוציא את בנט מלשכת ראש הממשלה אחרי שהייתה לו שנה מצוינת כראש ממשלה.
רם שפע (העבודה)
¶
אתה יושב כאן חברי חבר הכנסת פינדרוס וביחד עם הקואליציה הנוכחית עושה הכול כדי לזרז את התהליך, כדי שהמטרו חלילה – שאמור לשרת את האנשים בכל רחבי הארץ כי ברגע שאנשים בגוש דן ייסעו בצורה הרבה יותר פשוטה עם המטרו, כמובן זה ירווח את כל שאר המדינה - עדיף להזדרז אם אפשר ופשוט לתת לפרויקט הזה ליפול.
רם שפע (העבודה)
¶
שנים של עבודה. אנשים בכל המשרדים, כמובן בתחבורה, באוצר, עשרות – אם לא מאות – אנשים שעסוקים יום יום כדי לגרום לפרויקט הענק הזה לצאת לדרך ומה שקורה כאן זה שזה לא מעניין אף אחד. מסתכלים בדיווחים התקשורתיים ואומרים יאללה, בואו כבר נזדרז, נלך הביתה ואם אפשר להתקזז, בכלל טוב.
רם שפע (העבודה)
¶
במקום זה, אולי נחזור למהות? אני אומר גם לחבריי בקואליציה וגם לחבריי באופוזיציה, אולי תעצרו רגע, תלכו לראשי המפלגות שלכם ותגידו אולי נפסיק עם המשחק הזה כולנו, נעביר את המטרו ונחזור לכאן כשאנחנו מסוגלים להתקדם עם כל החקיקה המאוד חשובה שעכשיו מתנהלת במליאה. גם עכשיו עולה שם חוק ויגיעו היום עוד חוקים בקריאה שנייה ושלישית ואחר כך, אם נגיע למצב של פיזור הכנסת, חילופי ראש ממשלה, כולנו נהיה שמחים אחרי שהעברנו את הדבר החשוב הזה לפני שאנחנו יוצאים למערכת בחירות מיותרת שלא היינו צריכים להגיע אליה. אני מאוד מקווה שבמקום שזה ייפול על אוזניים ערלות, אנחנו באמת נזכור מה המטרה שלנו כאן. אני רואה שחברי סימון דוידסון, שאני מעריך ואוהב, מקשיב לי בקשב רב. את הקשבת לי לפרקים. את תקועה עכשיו בוותמ"ל.
אגב, לא דיברתי מספיק על האזיק האלקטרוני, אחד החוקים הכי חשובים לקואליציה ולאופוזיציה. באמת. המון חברות כנסת שעובדות על החוק הזה כבר המון שנים ובגלל מה? בגלל הפוליטיקה הצינית של יואב קיש, יריב לוין ונתניהו אנחנו פשוט לא נותנים להמון נשים את ההגנה שהן כל כך ראויות לה, שיהיה אזיק אלקטרוני שיגיד להן מתי חלילה אותו אדם שפגע בהן מנסה להתקרב אליהן. לא. אנחנו מעדיפים שיואב קיש יהיה מרוצה כי הוא עסוק כנראה בפריימריס שלו ולא משחרר.
רם שפע (העבודה)
¶
במקום שהוא יאמר: הבנתי, הכנסת מתפזרת, השגתי את המטרה שלי ועכשיו אני אהיה מהותי לציבור. אבל לא, אני תוקע את הציבור, אני לא עושה שום דבר ענייני. לפחות אפשר להגיד על קיש שהוא עקבי, שהוא לא היה ענייני מהרגע הראשון. אגב, דבר קטן שאמרתי כאן אתמול ובעיניי לא קיבל מספיק תשומת לב. היה דיבור כאן על כך שחברי הכנסת יקבלו את יחידות המימון שלהם לפי הנוכחות. אני חושב שיש כמה חברי כנסת בליכוד שיתכן שהם חייבים כסף.
רם שפע (העבודה)
¶
לדעתי יואב גלנט לא סגור על הדרך לכנסת. במשך תקופה ארוכה הוא לא נוכח כאן. לא מגיע לוועדות, לא מגיש שום דבר, הוא עושה סרטונים על ריצות, סרטונים מרשימים מאוד, ויכול להיות שהוא חייב הרבה מאוד כסף למדינה אם נעביר את החוק הזה שבו יחידות המימון הן לפי הנוכחות בכנסת.
מה אתה אומר חבר הכנסת ניר אורבך? למה אתה מחייך? דיברתי בשיא הרצינות.
היו"ר ניר אורבך
¶
אין בעיה. אנחנו חוזרים לכאן בשעה 17:31.
(הישיבה נפסקה בשעה 17:26 ונתחדשה בשעה 17:31.)
היו"ר ניר אורבך
¶
ההסתייגויות לא התקבלה.
אנחנו עוברים למקבץ השני, סעיפים 18 עד 33. חבר הכנסת רם שפע, 3 דקות.
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
¶
אני מצטערת שלא נמצאים כאן נציגי ליכוד כי הליכוד לקח את כל הכנסת עכשיו כבני ערובה לצרכים פוליטיים צרים שלו. ניסו להפיל את התיק הזה על המפלגות החרדיות ותדרכו תקשורת נגד המפלגות החרדיות ואחר כך התברר שזה שקר, לא היה ולא נברא. אחר כך אמרו שסמוטריץ' מתנגד בגלל העבודות בשבת אבל מתברר שבחוק בכלל אין זכר לדבר כזה. יתרה מזאת - ניר, אולי זה יעניין אותך וישכנע אותך להצביע עם הקואליציה - כאשר ביקשו ממשרד האוצר היתרים כדי לעקוף היתרים של משרד הכלכלה, לא הסכמנו למרות שברור לכולם שיש מכונות לחפור באדמה שאי אפשר לעצור אותן. אמרתי, לא, אני לא אפר את הסטטוס קוו, אני לא אכניס אצבע לעין לאף אחד, לכו בדרך המלך, למשרד הכלכלה, לשר הכלכלה שייתן היתרים. אם כן, הטענה הזו גם היא ירדה מסדר היום.
אחר כך אמרו שהמשותפת נגד ואז טיבי הפתיע ומעל במת הכנסת אמר שהם בעד.
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
¶
לא יודעת מה הוא קיבל. ממני הוא לא קיבל שום דבר. ממני לא קיבל שום דבר. ניהלתי את הוועדה הזאת בצורה הכי מקצועית שאפשר. ישבנו שעות על גבי שעות למרות כל הלחצים. תבינו, מדובר בתקציב בגובה של 166 מיליארד שקלים. ברור שיש אינטרסים כלכליים סופר כבדים לכל מיני חברות ממשלתיות, חברות פרטיות, קבלנים וכולי. זה מטורף. זה כסף שבסופו של דבר גם ייתן מנוע צמיחה למשק הישראלי. אנחנו חייבים מהנדסים למטרו, אנחנו חייבים הרבה מאוד אנשי מקצוע שידעו גם לתחזק את המטרו. זאת אומרת, יש כאן בשורות אמיתיות.
זה נפל לאינטרסים צרים פוליטיים של הליכוד ואגב, אף חבר כנסת לא היה כמה פעמים בדיון אבל כל אבל שעכשיו אני שומעת שמדברים נגד המטרו, זה חוק עם 70 הבנה, חוק שנכתב בשפה מקצועית קשה להבנה ואף אחד מהם אפילו לא יודע על מה מדובר. אני שומעת אותם וזה מצחיק אותי. בגלל כמה פעילי ליכוד ברעננה, שכולנו יודעים מי הם, הם היו כמה פעמים בדיונים וניסו לסטות מהקו, ובגלל פריימריס של קיש. זה מטורף. 4 מיליון אנשים בגוש דן. זה לא רק זה אלא גם פריפריה שמתחברת, 166 מיליארד שקלים, פרויקט לאומי ובגלל פריימריס של איש אחד זה לא עובר. אין היום בבניין מישהו אחד שמתנגד למטרו. זאת התנגדות פוליטית לחלוטין.
אני מצפה ממך שאתה תתהפך עוד פעם ותצביע בעד המטרו.
היו"ר ניר אורבך
¶
אנחנו עוברים להצבעה על הסתייגויות 18 עד 33. מי בעד? 2. מי נגד? 3.
הצבעה
ההסתייגויות לא נתקבלו
אמילי חיה מואטי (העבודה)
¶
אני עדיין מופקעת שבדמדומי השקיעה של הקואליציה פתאום אנחנו מגלים כאן התנגדויות ואני מנסה להבין במה דברים אמורים. זה נכון שגם מבחינה כלכלית זה הפרויקט שמבחינה תשתיתית הושקע בו הכי הרבה כסף בשנים האחרונות. אתה יושב ומדבר על זוגות צעירים, מה ישנה את המציאות שלהם אם לא המטרו ואם לא מצב שבו הם יכולים להגיע למרכז בשלוש דקות? היה לי חשוב לומר את הדברים האלה.
אלכס קושניר (ישראל ביתנו)
¶
אני רק רוצה לומר שההפתעה הזאת של אמילי שהיא ראתה חלק מחברי הקואליציה מצביעים נגד, זה הסיפור עצמו. בסופו של דבר אני או מר לכם שאין כאן קואליציה ואופוזיציה. חוק סופר חשוב וסופר קריטי לכולם, וכן, גם המועד חשוב.
אלכס קושניר (ישראל ביתנו)
¶
לכן צריך להצביע בעד החוק הזה ולהביא אותו למליאה. אתה יודע שאם מביאים אותו למליאה, כולם מצביעים בעד. לא יהיה אחד שיהיה נגד.
אלכס קושניר (ישראל ביתנו)
¶
בגלל שאנחנו צריכים להסביר לאמילי מה קורה כאן, אנחנו צריכים התייעצות סיעתית.
היו"ר ניר אורבך
¶
אתה תקבל את 5 הדקות של ההתייעצות הסיעתית שלך. אני גם לא אצביע עכשיו. כרגע אנחנו יוצאים עד 17:45. נלך להצביע עכשיו במליאה ואחר כך תקבל 5 דקות.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
הוועדה נפתחת 5 דקות אחרי סיום ההצבעה במליאה. 5 דקות אחרי סיום ההצבעה יש לכם התייעצות סיעתית.
היו"ר ניר אורבך
¶
אנחנו נודיע מתי מחדשים את הישיבה ו-5 דקות אחרי החידוש תהיה הצבעה.
(הישיבה נפסקה בשעה 17:40 ונתחדשה בשעה 18:00).
היו"ר ניר אורבך
¶
אני מחדש את הישיבה. אנחנו מצביעים על הסתייגויות ממספר 34 עד 37. עצרנו להתייעצות סיעתית ואנחנו חוזרים לכאן בשעה 18:05.
(הישיבה נפסקה בשעה 18:07 ונתחדשה בשעה 18:12.)
היו"ר ניר אורבך
¶
אני מחדש את הישיבה. אנחנו עוברים להצבעה על סעיפי הסתייגות 34 עד 37. מי בעד? 1. מי נגד? 4.
הצבעה
ההסתייגויות לא נתקבלו
היו"ר ניר אורבך
¶
אנחנו עוברים למקבץ הסתייגויות מספר 38 עד סעיף 47. חברת הכנסת נעמה לזימי, שתי דקות על המקבץ הזה.
נעמה לזימי (העבודה)
¶
אי מתן הלוואות למפלגות שרוצות להרוס קשרים בין-לאומיים. אני רוצה לדבר על מפלגות שלא כואבת להן הבטן כשנשים נרצחות, על מפלגות שתוקעות על רקע אידיאולוגי את חוק איזוק אלקטרוני, חוק שבא להציל נשים וילדים כאשר מול התוקף יש צו הרחקה. היום הגיעה אלישבע לתת עדות בוועדה בראשות מירב בן ארי. היא נתנה עדות קשה מאוד. אני רוצה שיואב קיש שמתנגד אידיאולוגית לחוק הזה של האיזוק האלקטרוני, יסתכל לה בעיניים, לאישה הזאת שניצלה פעם אחר פעם אחרי שהגרוש שלה רדף אותה והפר את כל צווי ההרחקה. אם אלה לא דיני נפשות ופיקוח נפש, אני לא יודעת מה כן. הגיע הזמן שהציבור ידע שזאת לא פוליטיקה ואלה לא הסכמות אלא זאת אידיאולוגיה. אלה אנשים שהם נגד מיגור אלימות ורצח נשים. בזמן שהמשרד לביטחון פנים בשנה הזאת עשה את הלא ייאמן, במשך עשור דחו את החוק הזה פעם אחר פעם, הם עוד מעזים לומר למה לא הביאו אותו בזמן שרצו שיביאו את התסקיר המאוד חשוב והמפורט הזה. משחקים ומשחקים ונרטיב על נרטיב אבל המציאות היא שדם נשים הפקר בליכוד ובמיוחד אצל יואב קיש. הציבור צריך להכיר את זה ולדעת את זה.
היו"ר ניר אורבך
¶
אני מחדש את הישיבה.
אנחנו מצביעים על מקבץ הסתייגויות מספר 37 עד 48. מי קבלת ההסתייגויות בעד? מי נגד? 5.
הצבעה
ההסתייגויות לא נתקבלו
נעמה לזימי (העבודה)
¶
אני רוצה לדבר על הבושה של מפלגות לחסום חוק תשתית לאומית שהושקעו בו מיליארדים בתכנונים והוא אמור לשים את ישראל בחזרה על המפה. 40 מיליארד שקלים בשנה מתבזבזים על הפקקים. זה נתון מטורף. הפריון הנמוך, השעבוד לשוק העובדה שכולו תחת הפקקים הבלתי נסבלים והכול יכול להיכנס לתוך תכנית שבאמת תפתור את זה, תכנית המטרו אבל יש מי שאינטרסים לאומיים הם מהם והלאה, אינטרסים ציבוריים הם מהם והלאה הם לא מתביישים ואף פעם לא כואבת להם הבטן והם רק חושבים על השררה ועל הג'ובים ועל מה הם יעשו כשהם ישבו במקום שייתן להם את הכוח לכך.
הציבור לא מעניין אותם. הפקקים לא מעניינים אותם. לא אכפת להם אלה ששורפים זמנים בנהיגה.
נעמה לזימי (העבודה)
¶
עם כל הכבוד, השרה היא זו שנלחמת על החוק הזה ואתה יודע את זה. אתם אלה שמכשילים אותו.
נעמה לזימי (העבודה)
¶
אני מזכירה לך פינדרוס שאתם אמרתם כל הזמן שברגע שתפילו את הממשלה, כבר לא יהיה אכפת להם להעביר כל מיני דברים. אז הנה, יש פיזור כנסת ועדיין אכפת לכם. איזוק אלקטרוני.
נעמה לזימי (העבודה)
¶
הגיע הזמן שנוציא את ישראל מהפקק וניתן תקווה לכלכלה הרבה יותר איכותית, לפריון גבוה יותר. כולנו יודעים על ההפסד הכלכלי שנה אחרי שנה בגלל הפקקים. הנתונים האלה ידועים לכולנו. אני חוזרת ואומרת פינדרוס, 40 מיליארד שקלים בשנה נשרפים בכלכלה הישראלית בגלל פקקים.
נעמה לזימי (העבודה)
¶
זאת האמת. תתבייש קרעי. פוליטיקה קטנה פעם אחר פעם. אין לכם בושה. אין לכם שום דבר שקשור למצפון ואידיאולוגיה. אתם איבדתם את זה.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
תגידי, את נורבגית שאת בארבעה חודשים הולכת לבזבז מאות אלפי שקלים. גם את הולכת לבזבז מאות אלפי שקלים בחודשים הבאים.
נעמה לזימי (העבודה)
¶
איך אתה לא מתבייש לדבר על נורבגי כשחברי הכנסת אצלכם, כמו יואב גלנט, לא יודעים מה זה מליאה ולא יודעים מה זה ועדות.
היו"ר ניר אורבך
¶
אני מחדש את הישיבה. אנחנו מצביעים על הסתייגויות מספר 48 עד 61. מי בעד? 1. מי נגד? 6.
הצבעה
ההסתייגויות לא נתקבלו
היו"ר ניר אורבך
¶
אני אקריא את הסעיף הרלוונטי בגינו החלטנו להוציא את ההסתייגויות. אמרנו את זה כבר בדיון לפני שיצאנו למליאה אבל חברת הכנסת נעמה לזימי כאן ולכן אני חוזר על כך: "בהתאם להנחיה של הייעוץ המשפטי של הכנסת אין להגיש הצעה לתיקון שאינה קשורה כלל להצעת החוק הנדונה ולא התקיים עליה דיון כלשהו בוועדה כגון הצעה לתקן חוק אחר בתיקון עקיף כאשר התיקון העקיף אינו קשור כלל ועיקר להצעת החוק הנדונה בוועדה. הצעת תיקון כאמור מדלגת על שלבים מהותיים בהליך החקיקה ועלולה לפגוע בשורש הליך החקיקה באותו עניין אם ההסתייגות תתקבל בסופו של דבר ותיכלל בנוסח החוק".
לכן, כל ההסתייגויות עכשיו ועד הסתייגות 71 בעמוד שלפני אחרון יורדות. אנחנו הולכים על הסתייגויות 71 עד 101. אני מבין שאת ההנמקה להסתייגויות תציג לנו חברת הכנסת אמילי מואטי.
אמילי חיה מואטי (העבודה)
¶
בהזדמנות חגיגית זאת חשוב לי לדבר דווקא על יחסי החוץ. יש מונח בפמיניזם שהביאה לחיינו הפמיניסטית קתרין מקינון. נשים מגיל מאוד צעיר חיות תחת נקודת המבט הגברית. כל מהלך שלנו וכל הקיום שלנו הוא אותה נקודת מבט מקטינה, לעתים מרסקת. החיים שלנו כנשים, תחת נקודת המבט הגברית. גם אם זה יוצר תסכול, זה תמיד להיות תחת אותה נקודת מבט מקטינה ולעתים מרסקת.
חבר הכנסת פינדרוס, אני יודעת שנקודת המבט הפטריארכלית, אתה חי איתה יום יום ושלם איתה.
אמילי חיה מואטי (העבודה)
¶
ההנחה היא שאימצנו באופן כל כך מוחלט את הדיכוי הזה שאנחנו מסוגלות להגיד לעצמנו אמירות כמו אני מסתובבת על עקבים כי אני אוהבת את זה, אני מתאפרת בשביל עצמי, אני מורטת שערות ברגליים כי זה חשוב לי, מבלי להבין כמה הדיכוי חדר לנו למחזור הדם וכמה בסופו של דבר אנחנו מוצאות את עצמנו האישה כפי שהפטריארך רואה אותה ולא כפי שראוי שאנחנו נראה את עצמנו.
קתרין מקינון הייתה פמיניסטית רדיקלית, עודנה תודה לאל.
אמילי חיה מואטי (העבודה)
¶
אגב, אני מאמינה בפמיניזם שהוא ליברלי שאומר שלא צריך להפוך את המוסד הקיים. היא האמינה גם בבתי משפט נפרדים לנשים ולגברים. כאמור, עדיין מאמינה. אני חושבת שבלי גברים אי אפשר לעשות מהפכות ושהדרך לשנות את המציאות היא דווקא להצטרף ולנסות לחשוב מה עושים ביחד כי אני גם מאמינה שחברה שוויונית, חבר הכנסת פינדרוס, היא טובה גם לגברים וגם לנשים משום ששוויון כידוע הוא אף פעם לא נגד מישהו אלא הוא תמיד בעד כולם. ככל שכולנו נחזיק ידיים – עד כמה שניתן להחזיק ידיים, חבר הכנסת פינדרוס ואורבך - ככל שכולנו נחוש שאנחנו באותו צד של ההיסטוריה ונפעל יחד לשינוי המנגנון הפטריארכי הכול כך דורסני שאנחנו חיים בו, כך ייטב לכולנו, לדור הבא, לבנות שלנו למשל, לנכדות שלנו.
תודה רבה. שמחתי מאוד להציג את ההסתייגות הזאת. ברשותכם, אם אתם בעניין של יחסי החוץ של ישראל ולמה קוראים למטרו מטרו, אני מאוד אשמח. אני ממליצה גם לקרוא את הספר של ז'ורז' פרק לשון, שם הוא מספר על תכנון קווי האוטובוס בפריז, איך למשל כל הקווים שנגמרים ב-3 הם קווים שנוסעים מזרחה, כל הקווים שנגמרים ב-8 הם קווים שנוסעים לכיוון מונפרנס וכולי. אני מאוד שמחה להמליץ על ההמלצה התרבותית יוצאת הדופן הזאת.
היו"ר ניר אורבך
¶
תודה רבה. זה באמת היה מרתק. נעבור כעת להצבעות על הסתייגויות מספר 71 עד 100. מי בעד? מי נגד?
הצבעה
ההסתייגויות לא נתקבלו
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
אני חושב שחבר הכנסת אמילי מואטי שיקפה את מה שאמרתי קודם. מכיוון ששרת התחבורה, במקום לעסוק בתחבורה במשך שנה עסקה בדיוק בפילוסופיה שאמילי דיברה עליה, זאת בדיוק הבעיה של מדינת ישראל.
אמילי חיה מואטי (העבודה)
¶
פינדרוס, עם כל הכבוד, ויש כבוד, הסוגיות הפמיניסטיות האלה הן כל כך משמעותיות.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
אני מסכים. שרת המגדר. שרת המין הנשי. זה מה שהתכוונתי. אבל לא שרת התחבורה. שרת המגדר זה בסדר גמור. היא עסוקה כל היום בכבישות ומזגניות במקום לדאוג לתחבורה.
אמילי חיה מואטי (העבודה)
¶
עכשיו הזמן לדבר על גיבורות נעוריי. קתרין דנב. יפהפיית היום. זה לא המקום לדבר אחרי שאמרתי לו לא לומר את המילה שאסור לומר בוועדות אבל זה בהחלט סרט מומלץ של בונואל. חבר הכנסת פינדרוס, אני מאוד ממליצה לצפות בו. בפילמוטק בפריז עושים עכשיו הומאז' לקתרין דנב ובסינמטק של פריז עושים הומאז' לרומי שניידר.
ארבל אסטרחן
¶
חבר הכנסת אוסאמה סעדי הגיש מראש רשימה של 9 הסתייגויות. הוא לא נמצא כאן. אפשר להצביע עליהן.
היו"ר ניר אורבך
¶
ההסתייגויות הן: · חוק זה לא ייכנס לתוקף אלא לאחר ביטול חוק יסוד: הלאום.
· חוק זה לא ייכנס לתוקף אלא לאחר ביטול ועדת הקבלה.
· חוק זה לא ייכנס לתוקף אלא לאחר שהוצבו קלפיות בכל היישובים הבלתי מוכרים בנגב.
· חוק זה לא ייכנס לתוקף אלא לאחר הכרה ביישוב דהמש.
· חוק זה לא ייכנס לתוקף אלא לאחר ששרת הפנים תכיר בכפר דהמש כחלק ממועצה אזורית שדות ים.
· חוק זה לא ייכנס לתוקף אלא לאחר ששרת הפנים תחתום על צו להכריז על כפר כנא כעיר.
· חוק זה לא ייכנס לתוקף אלא לאחר ששרת הפנים תחתום על צו להכריז על כפר קרא כעיר.
· חוק זה לא ייכנס לתוקף אלא לאחר ששרת הפנים תחתום על כל המלצות הוועדות הגיאוגרפיות שעל שולחנה.
· חוק זה לא ייכנס לתוקף לאחר חתימה של שרת התחבורה על מבצע לפטור עלות רכבים ישנים.
אלה למעשה שלוש הסתייגויות. מי בעד ההסתייגויות? מי נגד? 7.
הצבעה
ההסתייגויות לא נתקבלו
היו"ר ניר אורבך
¶
אנחנו יוצאים להפסקה. בשעה 19:05 אנחנו נצביע על הרוויזיות ועל הנושאים החדשים.
(הישיבה נפסקה בשעה 18:34 ונתחדשה בשעה 19:07.)
היו"ר ניר אורבך
¶
אני מחדש את הישיבה.
אנחנו מסיימים את החלק האחרון של ההסתייגויות. רע"מ הגישה. אני רואה שזה הוגש לפי קבוצות.
היו"ר ניר אורבך
¶
אנחנו נלך לפי מקבצים. אנחנו עוברים להסתייגויות של סיעת רע"מ. יש לנו כאן מספר סעיפים. על כל קבוצה ניתן כמה דקות לנמק. חבר הכנסת ווליד טאהא, אתה מנמק?
היו"ר ניר אורבך
¶
על כל מקבץ נעשה הצבעה נפרדת. אנחנו כרגע מדברים על תיקון סעיף 2, הסתייגויות 1 עד 14.
רם שפע (העבודה)
¶
אמרתי עכשיו ברדיו שנחזור אחרי כמה חודשים ואם המטרו חלילה לא יעבור, אז אנחנו שוב נקבל את הקרדיט על המטרו. זאת תהיה נקמה מתוקה בשמחה רוטמן.
ווליד טאהא (רע"מ – רשימת האיחוד הערבי)
¶
תודה רבה היושב ראש. רבותיי, אתם רואים כמוני שהאופוזיציה נבהלת מפיזור הכנסת והיא בעצמה מנסה למצוא דרכים להימלט מהגזרה שהיא הביאה עליכם הקואליציה. אתם לא הצלחתם, למרות כל ההסתה שלכם, למרות כל ההשתלחויות, למרות כל השקרים, למרות כל הצעדים הלגיטימיים והלא לגיטימיים כדי להכשיל את עבודת הקואליציה. לא הצלחתם. עד שזה לא בא מתוך הקואליציה בהסכמה, אתם רק ניסיתם.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
אותו דבר קרה גם בחוק האזרחות. גם בחוק האזרחות, עד שהקואליציה לא תמכה, לא הצלחנו להעביר את החוק כמו שצריך. באמת רציתי להגיד לך תודה על זה.
ווליד טאהא (רע"מ – רשימת האיחוד הערבי)
¶
זה לא דומה. הפעם הקואליציה הביאה לך את החבילה. אתה היית צופה מהצד והקואליציה הביאה לך את כל החבילה. אנחנו מנסים להכניס לתוך ההסכמות, או בעיקר היעדר ההסכמות, חוקים טובים לכלל אזרחי המדינה. חוק המטרו הוא חוק טוב כי הוא פותר הרבה מאוד בעיות של פקקי ענק אליהם נקלעים עשרות אלפי אזרחים וסובלים מהפקקים במשך כל שעות היום. רק מהחשש לקרדיט מי הביא את זה, מי הצליח לעשות את זה - היה להם את כל הזמן שבעולם לתכנן פרויקט כזה ולהתחיל בו, אבל לא עשו זאת ועכשיו הם מפחדים שחס ושלום מישהו אחר ייקח קרדיט על פרויקט כזה גדול. זה לגבי המטרו.
לגבי חוקים אחרים. יש לנו חוק שהוא חוק אלמנטרי ממדרגה ראשונה. חוק שבא להסדיר את עבודת המכון לרפואה משפטית באבו כביר. החוק הזה עבר בקריאה ראשונה בוועדה ונשאר רק להעביר אותו בקריאה ראשונה במליאה כדי לשמור על דין רציפות. היות והחוק הזה הולך לשרת את האזרחים הערבים של המדינה, כמו תמיד יואב קיש והמפלגה שלו מתנגדים בכל תוקף להביא אותו במסגרת ההסכמות כי מה אכפת להם מהאזרח הערבי, בין אם הוא חי ובין אם הוא מת? באמת לא היה אכפת להם מהאזרחים הערביים במשך עשרות שנים. כן אכפת להם לקושש קולות אצל האזרחים הערביים ולהתחיל להתרפס בפני דלתות ולמזוג קפה אבל לשרת את החברה הערבית הם לא ידעו.
אנחנו עשינו את זה במסגרת הקואליציה במשך שנה. במשך שנה שלמה הם הפעילו נגדנו מכונת שקרים ארסית, הסתה, אפילו התרת דם, האשמות. מה לא אמרו עלינו? יש להם איתנו בעיה אחת ויחידה והיא שהם לא רוצים ש-1,7 מיליון אזרחים ערביים יגיעו אי פעם לעמדות השפעה במגרש הפוליטי הישראלי. הם רוצים אותנו מאחור על ספסלי האופוזיציה, על השוליים שבשוליים של הפוליטיקה הישראלית. אני אומר לכם שהם יכולים להתקומם, לכעוס, להתפוצץ אבל אנחנו לא נניח לכם להדיר את החברה הערבית ולהוציא אותה ממעגל ההשפעה.
בתוך כל ההסתייגויות יש לי סוגיה אחת שאני להכניס אותה אל תוך סדר ההצעות שבתוך הצעת החוק. אני מדבר על סעיף 2 בו יש שתי גרסאות במועד הבחירות לכנסת ה-25 – ב-15 באוקטובר או ב-1 בנובמבר. אני רוצה להוסיף את הגרסה השלישית שהיא 8 בנובמבר. לא להיות רק עם שתי גרסאות אלא עם שלוש גרסאות.
היו"ר ניר אורבך
¶
בקבוצת ההסתייגויות הבאה, חבר הכנסת ווליד טאהא יקבל עוד זכות דיבור.
אנחנו עוברים להצבעה על הסתייגויות מספר 1 עד 14. מי בעד?
יבגני סובה (ישראל ביתנו)
¶
אני ביקשתי התייעצות סיעתית אבל אני מחכה שהוא יגיד על מה ההצבעה. לכן חיכיתי לסוף דבריו.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
הפעם, בניגוד להתייעצויות הקודמות. את ההתייעצות הזאת הם עושים על המטרו. הקודמות לא היו על המטרו.
היו"ר ניר אורבך
¶
5 דקות התייעצות סיעתית. חוזרים להצבעה בשעה 19:20.
(הישיבה נפסקה בשעה 19:15 ונתחדשה בשעה 19:20.)
היו"ר ניר אורבך
¶
אני מחדש את הישיבה.
אנחנו מצביעים על הסתייגויות מספר 1 עד 14. מי בעד? מי נגד? 5.
הצבעה
ההסתייגויות לא נתקבלו
היו"ר ניר אורבך
¶
אני מחדש את הישיבה. אנחנו מצביעים על תיקן סעיף 4, על המקבץ השני, הסתייגויות 1 עד 26. מי בעד? 3. מי נגד? 6.
הצבעה
ההסתייגויות לא נתקבלו
היו"ר ניר אורבך
¶
ההסתייגויות לא התקבלו.
אנחנו עוברים לתיקון מספר 5, הסתייגויות מספר 1 עד 51. חבר הכנסת ווליד טאהא ויתר על ההנמקה. אנחנו עוברים להצבעה. מי בעד?
היו"ר ניר אורבך
¶
ההסתייגויות לא התקבלו.
יש לנו עוד שני נושאים קטנים לפני שנעבור לרוויזיות. חבר הכנסת אוסאמה סעדי וחבר הכנסת מוסי רז. אני מבין שההסתייגות נפסלה על ידי הייעוץ המשפטי.
מוסי רז (מרצ)
¶
ההסתייגות שהצעתי בעיניי רלוונטית מאוד לחוק ועניינה הורדת אחוז החסימה. אני רוצה להזכיר מה קרה כאן. כשעלה אחוז החסימה, יש לי ציטוטים מאנשים מאוד מכובדים שאני מאוד מעריך אותם, ביניהם יאיר לפיד, אביגדור ליברמן ורבים אחרים בבית הזה, הבטיחו – או בעצם אמרו – שמטרת העלאת אחוז החסימה הוא צמצום מספר הסיעות בכנסת והפיכה לגושים גדולים. כל מי שיודע לספור רואה שקרה בדיוק הפוך. יש היום יותר סיעות בכנסת מכפי שהיה לפני שהעלו את אחוז החסימה, לא הרבה יותר, 13 במקום 12, אבל הסיעות יותר מפוצלות מכפי שהיה אז. הסיעה הראשונה בגודלה נשארה באותו גודל, הסיעה השנייה בגודלה בגודל קטן יותר. זאת אומרת, ההבטחה לצמצום מספר הסיעות התבררה כלא נכונה. ההבטחה לזה שיהיו גושים יותר גדולים, התברר כלא נכונה.
נאמר – עד עכשיו זה מופיע באתרים של חלק מהמפלגות הפוליטיות, ביניהן מפלגות מאוד קרובות אלי – לא העבודה, חלילה - שזה יוביל ליציבות במערכת הפוליטית. "ארץ נהדרת" לא יכלה לחשוב על הזיה גדולה מזו.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
אתה יודע מה הבעיה? אני רוצה להצטרף להנמקה שלך כי כשהעלו כאן, אני ישבתי כאן כנציג ארגון ואמרתי שזה בדיוק מה שיקרה.
מוסי רז (מרצ)
¶
אנחנו התנגדנו גם אז. אני רוצה לציין כדי שנבין על מה מדובר. ישראל ביתנו, סיעה מאוד חשובה בכנסת שתמכה בהעלאת אחוז החסימה, בפעם הראשונה שהתמודדה קיבלה 2.6 אחוזים מהקולות. זאת אומרת, אולי לא הייתה כאן היום איתנו אם היה אז אחוז החסימה הדרקוני האנטי דמוקרטי הזה. ש"ס, סיעה מאוד חשובה בכנסת, בפעם הראשונה שהתמודדה קיבלה 3.1 אחוזים מהקולות. זאת אומרת, אם אז היה אחוז החסימה אנטי דמוקרטי שקיים היום, כנראה לא הייתה יושבת איתנו בכנסת הזאת. הבית היהודי, שאני מניח שאתה גם הצבעת בעדו אדוני היושב ראש בשנת 2009, קיבלה 3 אחוזים בשנת 2009, זאת אומרת, האימא המולידה גם של הציונות הדתית וגם של ימינה, היא לא הייתה יושבת איתנו בבית הרחב. מישהו יכול לדמיין את הבית הזה בלי הציונות הדתית במובן הרחב?
מוסי רז (מרצ)
¶
אגב, גם מרצ, גם חד"ש, גם סיעות רבות אחרות. לו היה אחוז החסימה הזה קיים איתנו מזמן, ספק אם היינו יכולים לקרוא לעצמנו דמוקרטיה.
על מה אנחנו מתעקשים? מדוע אנחנו מתעקשים להדיר מהכנסת קבוצות? מדוע אנחנו מתעקשים לצמצם את הדמוקרטיה? זה הרי לא הוביל ליציבות אלא זה עשה הפוך מיציבות. זה לא הוביל לצמצום הגושים, זה לא הוביל למפלגות גדולות, זה לא הוביל לצמצום מספר הסיעות. מדוע אנחנו מתבצרים בעמדה המיושנת הזאת שנכשלה. מדוע לא ניתן לבוא ולומר שהבנו את העניין, אנחנו הולכים לבחירות חמישיות שיובילו לבחירות שישיות ובין השאר בגלל ההוראה הדרקונית, האנטי דמוקרטית הזאת שצריך לבטל אותה. אני חושב שטוב נעשה אם נבטל אותה.
אני רוצה להוסיף עוד משהו לקראת סיום דבריי. זאת לא עמדה קונייקטוראלית שלי, זו עמדה שהייתה גם של זהבה גלאון ראשת מרצ שהציעה את הצעת החוק הזאת, גם אני הצעתי אותה בכנסת ה-20. אני רוצה לומר עוד דבר. הורדת אחוז החסימה לא טובה ל-מרצ. מרצ הגיעה ל-6 מנדטים בזכות אחוז החסימה כי אנשים באו להציל אותה אבל היא טובה לדמוקרטיה הישראלית. היא תהפוך אותנו לדמוקרטיה טובה יותר ויציבה יותר.
מוסי רז (מרצ)
¶
או שלא הקשבת לדברים או שהחלטת. העלאת אחוז החסימה הגדילה את מספר המפלגות. זה כמו שתגידי לי ש-2 ועוד 2 זה 1. יש גבול למה שאפשר לומר בוועדה. זה ממש לא ראוי שאמרת את זה.
אמילי חיה מואטי (העבודה)
¶
מוסי, אני תומכת בך. אני לא מבינה מה אתה רוצה. לא דיברנו בטלפון לפני יומיים ואמרתי שאני תומכת? מה אתה רוצה מהחיים שלי? אני חושבת שהכנסת לא סובלת ממחסור בסיעות ולכן יכול להיות שמה שצריך לעשות זה לחבר בין מפלגות ולא לפלג עוד יותר לכל מיני תתי-מפלגות. זה מה שאמרתי, אז מה אתה משתולל?
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
אדוני היושב ראש, ארבל, אני חושב שמה שעשה הייעוץ המשפטי – ארבל, עם כל הכבוד ועם כל ההערכה – זה מעשה שלא ייעשה.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
אני הייתי כאן מתחילת ההנמקות להסתייגויות ושמעתי את כל ההסתייגויות של מפלגת ישראל ביתנו וכל ההנמקות היו בעניין חוק המטרו. גם אם תסתכלי בהצעות, לא ראיתי שהן קשורות כהוא זה לחוק ההתפזרות ולא ראיתי שפסלתם. תסתכלי ותגידי לי איזו הנמקה. נכון שעשיתם מקבצים וגם את שלנו היה אפשר לעשות במקבצים.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
אני אומר שכאשר אנחנו מגישים הסתייגויות שקשורות לחוקים אחרים, זה תמיד היה – ואני מזכיר לכולנו שגם בתקציב שמגישים - כל מפלגה מגישה הסתייגויות, בין אם אלה שבשלטון והיו באופוזיציה ובין אם אלה באופוזיציה והיו בשלטון, תמיד מגישים על חוקים שאפשר לראות את זה. מה אתם באים ואומרים? שלמעשה עכשיו אי אפשר לקשור או אי אפשר אפילו להגיש כל הסתייגות שקשורה לחוק אחר. זה כל כך דרקוני ולא מובן. אם אני בא ואומר שאני לא רוצה שחוק ההתפזרות ייכנס לתוקף אלא אם 1, 2, 3, - - -
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
על זה דנו. אתה טועה. על הספר שהוא לא קשור לכלום, על זה פסלו. את זה לא פסלו.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
אדוני היושב ראש, חבריי חברי הכנסת, אנחנו עכשיו מצביעים על התפזרות הכנסת ואנחנו תומכים בפיזור הכנסת אבל מאז שעבר החוק הזה בקריאה ראשונה, אנחנו פונים למשל לשרת הפנים ועל השולחן שלה יש המון צווים שכבר חודשים עובדים עליהם. למשל הכרזה על כפר כנא כעיר. הייתה ועדה, יש המלצה, עכשיו כשהגיע הזמן לחתום – אומרים לא, עכשיו בחירות, ממשלת מעבר, אי אפשר לחתום. אני אומר – אחת ההסתייגויות שלנו – שאי אפשר שהחוק הזה ייכנס לתוקף אלא שכל שר ינקה את השולחן שלו כפי שהכנסת הזאת עושה ומנקה שולחן, ואת הסתימה שהייתה במשך חודשים עכשיו משחררים. זאת אחת ההסתייגויות שלנו. שרת הפנים, מנכ"ל משרד הפנים היו בכפר קרא ועשו סיורים, ראו שמגיע להם וגם את זה עכשיו רוצים להוריד. יש ועדות גיאוגרפיות, הרחבת שטחי שיפוט, והוועדות ישבו שנים. עכשיו זה מגיע לשולחן ואומרים שאי אפשר לחתום.
אני מבקש שעל הדברים האלה השר - בין אם זאת שרת הפנים או כל שר אחר – יוכל לחתום עליהם.
יש למשל את כל העניין הזה של היישובים הלא מוכרים. יש לנו 35 ישובים לא מוכרים. שמענו במשך השנה האחרונה, וגם אתה שמעת, פינדרוס, שהממשלה הכירה בכמה ישובים. אני אומר שאנחנו רוצים להכיר ביישובים האלה ושביישובים האלה יהיו קלפיות. זה לא קשור לבחירות? בטח שזה קשור לבחירות.
לכן אני אומר אדוני היושב ראש שיש לנו עכשיו משא ומתן מתקדם עם משרד המשפטים בעניין מתווה להקפאת חוק קמיניץ על עסקים. יש לנו עם הממשלה הקודמת, עם שר המשפטים הקודם ניסנקורן, מתווה למגורים. בהסכם הקואליציוני יש הארכה של מתווה המגורים לעוד שנתיים אבל בינתיים יש לנו אלפי עסקים ואפרופו פשיעה, אלימות ומיגור האלימות בחברה הערבית, הולכים לסגור את העסקים האלה, על אף שיש תכנון ויש אזורי תעסוקה ואזורי תעשייה.
אנחנו מבקשים לעכב בכמה שנים את חוק קמיניץ ואת התקנות והעבירות המינהליות על מנת שהעסקים האלה יעברו לאזורי תעסוקה ולאזורי תעשייה. אם אנחנו עכשיו הולכים לבחירות ואין שום הסדר ואין שום מתווה, מה שיקרה בתקופה הזאת זה שרשות האכיפה תבוא ותטיל קנסות בסך 600 אלף ו-300 אלף שקלים, תסגור את העסקים האלה וכך אתם גודעים פרנסה. העסקים האלה הם לא עסקים חדשים. פינדרוס, היית ראש עיר.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
בהתנחלויות אין לכם בעיות. לכם יש את הכול.
אני אומר שיש עסקים שהם קיימים כבר שנים, זה לא שהם פתחו עכשיו ואומרים להם תסגרו. עסק שקיים כבר 20 שנים וזה לא עסק בודד. לך לכפר קאסם, לטייבה, לעוד מקומות, מדובר בעשרות עסקים בכל ישוב. תנו להם עכשיו סעד. לכן הסעיפים האלה שאנחנו מבקשים הם כן קשורים כי אתה לא יכול להכריז על בחירות ולתקוע את כל המשרדים האלה כי אומרים שעכשיו זאת ממשלת מעבר ויכול להיות שגם בבחירות האלה לא יהיה רוב ואז אנחנו עוד פעם ממשיכים בממשלת המעבר ושוב הולכים לבחירות.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
לכן אני אומר שהסעיפים וההסתייגויות שהגישה הרשימה המשותפת מתייחסות לתיקון 116 שזה חוק קמיניץ, שזה הקפאת הקנסות המינהליים, להכיר ביישובים הלא מוכרים, 11 ישובים, לביטול חוק הלאום, שכר מינימום שהעברנו בקריאה טרומית ושלפחות נמשיך את החקיקה שלו. לכן אנחנו מבקשים לקבל את ההסתייגויות שלנו ולהצביע עליהן.
היו"ר ניר אורבך
¶
תודה רבה חבר הכנסת סעדי. אמנם עשינו הצבעה אבל מאחר ולא היית כאן, אנחנו נחזור על ההצבעה.
היו"ר ניר אורבך
¶
בסדר. אנחנו נצביע בהצבעה אחת על כל תשע ההסתייגויות. התייעצות סיעתית. נחזור להצבעה בשעה 19:49.
(הישיבה נפסקה בשעה 19:44 ונתחדשה בשעה 19:49.)
היו"ר ניר אורבך
¶
אני מחדש את הישיבה. אנחנו מצביעים על תשע הסתייגויות של הרשימה המשותפת. מי בעד? 2. מי נגד?
הצבעה
ההסתייגויות לא נתקבלו
היו"ר ניר אורבך
¶
ההסתייגויות לא התקבלו.
נעבור עכשיו לרוויזיות ולנושאים החדשים. אנחנו הולכים לפי סדר היום.
רוויזיות על החלטת ועדת הכנסת בדבר מיזוג הצעות החוק הבאות:
1. הצעת חוק התפזרות הכנסת העשרים וארבע, התשפ"ב-2022, פ/1345/24, כ/923.
2. הצעת חוק התפזרות הכנסת העשרים וארבע ומימון מפלגות, התשפ"ב-2022, פ/3660/24, כ/928.
הגישו רוויזיות חברי הכנסת יבגני סובה, שמחה רוטמן ואלכס קושניר.
חבר הכנסת יבגני סובה, בבקשה.
יבגני סובה (ישראל ביתנו)
¶
תודה רבה אדוני היושב ראש. אני אנצל את הדקה או הדקה וחצי שיש לי לנמק את הרוויזיה ואומר דבר אחד. אני לא יודע עמד כמה זמן ועדת הכנסת הזאת תמשיך להתקיים, עוד כמה דיונים יהיו בה, אבל אני שומע דיבורים על כך שהקואליציה מתכוונת להפעיל את סעיף 98. הקואליציה מפעילה סעיף 98 על הקואליציה. אני מאוד מצטער על זה. בגלל האנשים בתוך הקואליציה, אתה יודע ניר, אני מאוד מכבד אותך אבל לצערי גם אתה וגם חלק מחברינו בסיעות האחרות, בגלל הדבר הזה הממשלה התפרקה מבפנים והקואליציה התפרקה. כשאני מסתכל על זה, אני מאוד גאה על השנה הזאת שעשינו יחד ועברנו דרך ארוכה ועשינו המון דברים שהרבה אנשים עוד יגידו לנו תודה עליהם, למרות כל הביקורת ויש מקום לביקורת ואנחנו במדינה דמוקרטית. דווקא הקואליציה הזאת שהיא מאוד מסובכת ומורכבת מ-8 סיעות, אבל עד היום עוד לא התפזרנו וממש כואב לי לראות שהסעיף שאמור להקטין את הזכות הדמוקרטית מופעל כלפי חברים בתוך הקואליציה, כלפינו.
יבגני סובה (ישראל ביתנו)
¶
תודה. תמיד כשאתה אומר דברי חכמה, אני מקשיב. אני רוצה להגיד שבעיניי באמת נעשו כאן דברים שלא נעשו כאן שנים. אני אפילו הייתי אומר שאני גאה בדברים שנעשו.
אני מאוד מקווה שאם אנחנו נתפזר ונלך לבחירות, אני רוצה להרגיע את כל היריבים הפוליטיים שלנו ולומר שאל תדאגו כי יש לנו מה להציג לציבור. אנחנו נחזור ואני בטוח ומקווה שהממשלה תמשיך להתקיים ונוכל גם לעשות את הדברים. תודה.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
כן. אני אשמח. אדוני היושב ראש, אם תוכל להגיד לי, הגשתי הרבה רוויזיות, על איזו רוויזיה מדובר.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
אדוני היושב ראש, המיזוג לדעתי הוא טעות קשה. אדוני היושב ראש, אני צריך את הקשב שלך כי אני חושב שאני אצליח לשכנע אותך. לדעתי המיזוג הוא טעות קשה וזאת מסיבה מאוד פשוטה. אני חושב שזה משונה מאוד שהוגשו – למיטב זיכרוני - 11 הצעות חוק לפיזור הכנסת כאשר על 10 מהן הצבענו בבלוק הזה כאחד ואילו אחת, ההצעה של חבר הכנסת יואב קיש, היא זאת ששימשה כעוגן שעליו אנחנו מצביעים כולנו.
למה אני חושב שהמיזוג הזה הוא טעות ולכן אני מבקש שתתקבל הרוויזיה. אני חושב שהמיזוג הוא טעות מסיבה מאוד פשוטה. המשפט הנוהג הוא שלהצלחה אבות רבים אך הכישלון יתום. אם המיזוג יאושר, אנחנו נגלה שלכישלון אבות רבים. לפיזור הכנסת שכל כולו הודאה בכישלון של מפלגות הקואליציה, רצו מהר מאוד הרבה מאוד אנשים והגישו הצעה לפיזור הכנסת. רוב האנשים שחתומים על אותן 11 הצעות חוק, עבורם פיזור הכנסת הוא הודאה בכישלון כי הם נכשלו ולכן הם רצים לפיזור הכנסת. ההצעה היחידה מבין ההצעות שהיא באמת עונה לגדר הצלחה, היא דווקא הצעתו של חבר הכנסת יואב קיש. ולכן, אם אנחנו נייצר את המיזוג, אנחנו נייצר תוצאה שמנוגדת לעיקרון המקובל לפיו להצלחה אבות רבים אך הכישלון יתום כי יהיה לנו כישלון עם אבות רבים מאוד. אני חושב שקשה לנו להרשות דבר כזה.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
חס ושלום. אני אגיד לך עוד יותר מזה, מדוע הבעיה שלכישלון אבות רבים. הממשלה הזאת מקדמת את הרעיון שלכישלון יכולים להיות אבות רבים אבל למעשה לכישלון יש רק שני אבות – יאיר לפיד ונפתלי בנט.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
אדוני היושב ראש, מאחר שכמו שאמרת יש לי רוויזיות רבות, נראה לי שדי בכך כרגע ואני מוותר על חצי הדקה הנותרת.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
אני מקווה שתשמור על ההערכה הזאת גם לרוויזיות הבאות.
אמרו לי שאי אפשר לבקש התייעצות סיעתית כאשר מדובר ברוויזיות. אני מוותר על זכותי הלא קיימת.
היו"ר ניר אורבך
¶
אנחנו מצביעים על הרוויזיה. מי בעד קבלת הרוויזיה? 1. מי נגד? 6
הצבעה
הרוויזיה לא נתקבלה
היו"ר ניר אורבך
¶
הרוויזיה לא התקבלה.
אנחנו עוברים לסעיף ב' – החלטת ועדת הכנסת בדבר הקדמת הדיון בהצעת חוק התפזרות הכנסת ה-24 ומימון מפלגות, התשפ"ב-2022, כ/928 ו-כ/923. מגישי הרוויזיה הם שלושה – חברי הכנסת יבגני סובה, אלכס קושניר – שכרגע לא נמצאים כאן – ושמחה רוטמן.
היו"ר ניר אורבך
¶
הבנתי שבוועדת הכספים יש שעון בלי שניות וכאן זה שעון עם שניות כך שאפשר להיות מדויקים.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
היה פעם שיר שאמר: אני בעד הנגד ונגד הבעד. רוויזיה זה המקום שבו כאשר אתה בעד, אתה נגד, וכאשר אתה נגד, אתה בעד. זאת ייחודיות שכזו.
אדוני היושב ראש, אני ממש מוטרד מהעובדה שהרייטינג שלנו בערוץ הכנסת צונח ממש ברגעים אלו ואני לא יודע את מה יבחר ערוץ הכנסת לשדר. האם ערוץ הכנסת יבחר לשדר את מה שהוא מחויב על פי דין, שאלה דיוני הוועדות או שמא הוא יחטא בשידור מהחדר כאן ליד בו מודיע נפתלי בנט שאחרי פעמים רבות שבמליאה צעקנו לך, לך, לך, הוא החליט להקשיב לעצתנו. אני חייב לומר שיש כמה עצות נוספות שאם בנט היה מקשיב להן בזמנו - - -
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
תודה רבה לערוץ הכנסת שבחר לשדר אותי. יש התלבטות גדולה בשאלה מה עדיף, בריא ושמע, מי עדיף.
נירה שפק (יש עתיד)
¶
לא בריא ושמע. כל מה שהוא אמר עד עכשיו, הוא בעיקר מדבר על עצמו. איך אני יודעת? כי מאחורי צוחקים מהבדיחות ואני לא. אני מבינה שפספסתי משהו במסר.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
אני אחדד. חברתי חברת הכנסת נירה שפק, חס ושלום, חס וחלילה שאחטא ב-הסגברה. אגב, אני מבקש עדות אופי, גם מאוסאמה וגם מניר שאני מסגביר גם לגברים.
נירה שפק (יש עתיד)
¶
תכף תבין מה אני רוצה לומר. בצבא אומרים שאי אפשר להכריע בהתשה ואתה ההוכחה שאפשר להכריע בהתשה.
נעמה לזימי (העבודה)
¶
אני חייבת לספר שביום ההולדת של אפרת רייטן באתי עם בן הזוג שלי. אז שמחה התחיל לדבר איתו ואני ידעתי מה הולך לקרות. הוא מורה למקרא. אני אומרת שבשלב מסוים אמרתי לו – ליד שמחה - שהוא צריך לחתוך אבל הוא לא חתך. הלכתי, שתיתי, נהניתי, חזרתי והם עדיין התווכחו.
היו"ר ניר אורבך
¶
אנחנו מצביעים על הרוויזיה על החלטת ועדת הכנסת בדבר הקדמת הדיון. מי בעד? מי נגד? 5.
הצבעה
הרוויזיה לא נתקבלה
היו"ר ניר אורבך
¶
הרוויזיה לא התקבלה.
אנחנו עוברים לרוויזיות על ההסתייגויות של ישראל ביתנו. גם שם עשינו מקבצים. הייתה לנו רוויזיה על הסתייגויות 1 עד 203 של חברי הכנסת אלכס קושניר וחבר הכנסת שמחה רוטמן.
חבר הכנסת רוטמן, 2 דקות.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
בעצם התייתרו המקבצים. אתם בוחרים הסתייגות מכל מקבץ? על מה אני עושה רוויזיה? אני לא יודע על מה אני עושה רוויזיה. אני חייב שהדיון יהיה כהלכתו. אם אני לא יודע על מה אני מדבר, זאת בעיה.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
בסדר על כל 10 ההסתייגויות שנותרו, של ישראל ביתנו. כמה זמן אתה מקציב לי לטובת העניין?
היו"ר ניר אורבך
¶
נקפוץ רגע להסתייגויות של סיעת העבודה, כדי לגוון מעט. אנחנו עכשיו על המקבץ הראשון, סעיף 1 עד 17, הרוויזיה של רם שפע שהסמיך אותך להציג במקומו. שתי דקות.
נעמה לזימי (העבודה)
¶
תודה רבה. את הנימוק הזה אני רוצה להקדיש לעובדות ועובדי מזנון הכנסת. כשהגעתי לכנסת הגשתי יחד עם חברי יהוראי להב הרצנו הצעת חוק להעסקה ישירה של המנקות ועובדות מזנון הכנסת. לא הסתפקנו רק בזה אלא מספר פעמים נפגשנו עם מנכ"ל הכנסת והבנו שיש עניין מורכב בין המנקות, לעובדי תחזוקה, לעובדי ערוץ הכנסת ולעובדות ועובדי המזנון. כמות העדויות שהצטברה בלשכתי מאז מעובדי ועובדות מזנון אנונימיים - כי כאשר הם מדברים עם חברי כנסת, אחר כך מתנכלים להם - על התנאים, ההפרות ומצבם קוממה אותי. ניסיתי יחד עם צוות הלשכה שלי לפעול להעסקה ישירה מדורגת. אפילו מפלגת העבודה דרשה בדרישות התקציב תקציב להעסקה ישירה.
אני רוצה שתבינו. כשאתם הולכים, כל חברי הכנסת, לציונה המדהימה ושואלים אותה מה שלומה, אפשר קפה, אפשר קולה, אבל לא דואגים לתנאים הבסיסיים שלה, והיא עובדת עד השעות של הלילה והיא עובדת קבלן – זאת בושה לכולנו וגם צביעות גדולה של כל חברי הכנסת שמתנחמדים ושואלים לשלומה אבל לא עושים את המינימום של המינימום להעסיק אותה בצורה מכבדת והוגנת כך שכמו כל יתר העובדים היא תצא עם פנסיה נורמלית ועם תנאים סוציאליים.
אני יודעת שכבוד יושב ראש הוועדה שותף לי לעמדות בנושאים האלה ואני מאוד מקווה שאם הדבר הזה לא קרה בכנסת הזו, וזאת בושה לכולנו, אנחנו נוכל ביחד לעשות מעשה בכנסת הבאה כי כאשר המקום הזה מעסיק בצורה מנצלת הוא חוטא לתפקידו. לא יכול להיות שזה המקום שאמור להוות מופת לחברה הישראלית אבל הוא מקום שאפילו מי שמשרתים אותנו בתנאים הכי בסיסיים של קפה ושל דאגה והזנה, אנחנו לא רואים את התנאים שלהם ואת המצב שלהם. אני אומרת לכם שהעדויות שיש אצלי על מקרים חמורים מימי חופשה, ויכוחים קשים עם המפעיל ותנאים מסוימים אפילו עד רמת השי לחג, אלה מכמירי לב ומזעזעים אותי ברמה הכי בסיסית כי כאן זה לא צריך לקרות. אם אנחנו לא נשמש דוגמה, מי ישמש דוגמה? אני מאוד מקווה שאת הדבר הבסיסי הזה של העסקת עובדי מזנון הכנסת נוכל לעשות. אנחנו עכשיו נלחמות על חוק המטרו. חוק תשתית לאומית מורכב ברמות אבל מורכב מדי לכנסת לראות איך מעסיקים את העובדים במזנון. זה פשוט מורכב מדי לביצוע. בושה וחוצפה. תודה.
היו"ר ניר אורבך
¶
תודה חברת הכנסת נעמה לזימי. בהחלט נקודה חשובה.
מי בעד קבלת הרוויזיה? 1. מי נגד? 4.
הצבעה
הרוויזיה לא נתקבלה
היו"ר ניר אורבך
¶
הרוויזיה לא התקבלה.
יש למעשה עוד 4 הצבעות על רוויזיות, 4 מקבצים. את רוצה לדבר? אני אתן לך זמן לדבר על כולן ביחד.
נעמה לזימי (העבודה)
¶
תודה רבה. אני רוצה עכשיו לדבר ולנמק את זה דווקא עם המחאה שיש כאן מתחת לכנסת. אני עכשיו חוזרת מהפגנת עובדי ההוראה, המורים והמורות שמתפלאים למה אנחנו כמגדל שן לא יורדים אליהם לכיכר לחזק אותם. מתפלאים ולא מבינים למה אנחנו חודשים אחרי חודשים גוררים רגליים ולא מבינים שאת העם הזה מחנכים ומחנכות מורים ומורות. בזמן שנתנו לכיתות להתפוצץ עם 40 תלמידים בכיתה, בזמן שהמשכורות נשחקו ויש מחסור ענק בעובדי ועובדות הוראה, יש מי שכאן חושבים ש-6,900 שקלים זה סכום סבבה למי שלמדו 4 שנים להיות מורים ומורות.
בעלי מורה. אבא שלי היה מנהל בית ספר. אני חושבת שמי שמטפלים ביקר לנו מכל ומוציאים אותם בני אדם ביקורתיים, חושבים, חברתיים וכאלה שאמורים לצאת אל החברה הזאת ולממש הזדמנות ולממש את הפוטנציאל שלהם, לתרום לכלכלה הישראלית ולתרום לחברה הישראלית – מי שמלמדים אותם, המורות חוטפות סטירת לחי מצלצלת כאשר פעם אחר פעם הופכים אותם לבעייתיות, לאלו שצריכות לחטוף מכל כיוון, להיכנס מתחת לאלונקה בזמן הקורונה, להינזף על כך שהן לא שמרטפיות מספיק טובות. בעצם הופכים את כל השליחות שלהן לדבר משני מול שוק עבודה דורסני כאשר המדינה לא מבינה שצריך לשפר אותו.
אני רוצה לומר לכם משהו לגבי התאמת ימי חופשה. זה אפילו נכון. צריך להתאים את ימי החופשה של ההורים לימי החופשה של המורות והמורים במשק, אלא צריך לדבר על זה מכיוון אחר. בישראל יש 12 ימי חופשה, ממוצע ה-OECD הוא 23 ימי חופשה שנתיים. במקום שנדבר על התלמיד בנגזרת כלפי מטה כמו שמאוד נוח לאוצר לחסוך, צריך לדבר על למה אנחנו לא מקבלות מספיק מהמדינה הזאת, אפילו כדי ממוצע ה-OECD. אני לא מדברת על מדינות כמו הולנד בהן יש 40 ימי חופשה בשנה. אני מדברת על הממוצע והגיע הזמן שישראל, שתמיד נמצאת מאחור בכל סוגייה חברתית, בכל פרמטר חברתי אנחנו נמצאים ממש למטה בממוצע ה-OECD, תתקדם.
אם רוצים ורוצות לדבר על התאמת ימי חופשה של המורים והמורות להורים, בואו נדבר על זה כלפי מעלה. בואו נדבר על חיים שפויים יותר ועל איזון חיי בית-עבודה. במקום לנגח את המורים והמורות עלה ימים שהן מקבלות, אנחנו צריכים לדרוש לקבל יותר. אני חושבת שאז משא ומתן ייראה אחרת.
עם כל הכבוד, בסופו של דבר הסיפור הגדול כאן הוא אי הרצון לתת שכר שהוא מוצמד ותק. אחד ההישגים הגדולים של המורים והמורות הוא שיש להן עדיין חוזה עבודה שמצמיד את השכר שלהן לוותק והעובדה שהן מאורגנות גורמת לכך שעם השנים הן מרוויחות קצת יותר ומצליחות לנשום קצת יותר, ואולי לקנות בית, אולי לחסוך לפנסיה, אולי גם לטוס לחוץ לארץ, דברים שאני חושבת שאנחנו רוצים שאנשים יעשו במהלך חייהם, אולי לתת גם דברים לילדים שלהם, לא לחיות מהיד לפה. אני חושבת שזה הגיוני לרצות את זה אבל במקום זה המדינה הזו רק נלחמת פעם אחר פעם בכל קבוצת עובדים חיונית במשק ואני אומרת את זה ערב פיזור הכנסת. הנהגים והנהגות, המורים והמורות, המתמחים והמתמחות, האחיות, יש קבוצת אוכלוסייה במקצוע חיוני שלא נאבקת היום על שכר? תראו לי אחת. זה גם מעיד על 12 שנים של קריסת מערכות ושל ייבוש תקציבים.
לצערי הרב כאן גם אנחנו לא עשינו מספיק. אני כן אשבח את הסכם העבודה של העובדות הסוציאליות שבעיניי הוא הסכם שהציל את הרווחה בישראל. אני לא אגיד שאין עוד מה לעשות, בוודאי שעוד יש, אבל מול הנסיגה הקשה בתחום הרווחה בארץ, לפחות ההסכם הזה נתן איזשהו מזור. לעומת זאת, אנחנו רואים את כל שאר המקצועות המשוועים להסתכלות ממשלתית, לשיפור תנאים ומעמד.
לא מדובר כאן במקצועות עם עודף עובדים. אם כל כך טוב אצל המורים והמורות, היינו צריכים לראות נהירה. בסופו של דבר אנשי השוק החופשי, הביקוש אמור לתת לנו מדד, נכון? אם אין ביקוש, מה זה אומר? מה זה אומר עלינו? לא לנהגים וחסרים 4,000 אנשים, לא למורים ומורות, לא לכל מקצוע חשוב אחר. תגידו לי, אם עכשיו כל עובדי ההייטק בישראל הולכים להשבתה למשך חודשיים, תרגישו או לא תרגישו? לא נראה לי שתרגישו. אבל אם כל המורים והמורות, הנהגים והנהגות, האחים והאחיות, המתמחים והמתמחות לרפואה ישבתו חודשיים, מר שמחה רוטמן, תרגיש או לא תרגיש? את מי תרגיש קודם? את מי שמצילים חיים, את מישהו שכאשר אתה נמצא כאן שומר לך על היקר מכל. אותם תרגיש.
מדינה ששכחה שמקצועות חיוניים עומדים לפני הכול. במקום זה אנחנו רוצים להיות מדינה של עוד מיליון אנשים בהייטק כאשר כל המקצועות החיוניים נעלמים לאט לאט בגלל שאנחנו הפכנו אותם למשהו לא ראוי, בגלל שאנחנו הורדנו את היוקרה שלהם, בגלל שאנחנו לא השכלנו להעצים אותם ואנחנו לא עושים מה שעושים במדינות אחרות בהן אי השוויון קטן יותר. אנחנו צריכים בסוף להסתכל לציבור שלנו בעיניים ולילדים שלנו שאנחנו גומרים את העתיד שלהם בהזנחה שיטתית של כל המערכות. שמחה, אתה לא יכול לא להסתכל להם בעיניים כמו שאתה לא יכול להסתכל לי בעיניים כשאני אומרת את זה.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
לא נעים לי לצחוק אבל אם ההייטק יצא לחופש לחודשיים, נעמה לזימי ומלחמתה בהייטק.
נעמה לזימי (העבודה)
¶
אתה יודע טוב מאוד שאני צודקת. אני לא נלחמת בהייטק. אין לי שום דבר נגד ההייטק. יש לי בעיה עם מדינה ששכחה את כל השאר בדרך.
היו"ר ניר אורבך
¶
אני רוצה להציע משהו דומה. יש לי רעיון דומה אלא שאני עוד לא פיצחתי איך אני משלב ואתך בזה.
היו"ר ניר אורבך
¶
אנחנו תכף נצביע על הרוויזיות עליהן דיברנו אבל ההמשך הוא שיש לך 5 דקות לנמק את הרוויזיות של ההסתייגויות של ישראל ביתנו. אתה תוכל לענות לה.
נעמה לזימי (העבודה)
¶
אני אשמח. שמחה, זה לא היה מניפסט נגד ההייטק. זה היה מניפסט נגד המדינה שעושה אפליה.
היו"ר ניר אורבך
¶
יש קבוצת הסתייגויות של רע"מ שגם שם הגישו רוויזיה חבר הכנסת רוטמן וחבר הכנסת רם שפע.
חברת הכנסת נעמה לזימי, אנחנו מצביעים עכשיו בהצבעה אחת על כל הקבוצות של הרוויזיות על ההסתייגויות של סיעת העבודה. מי בעד קבלת הרוויזיה? 1. מי נגד? 4.
הצבעה
הרוויזיה לא נתקבלה
היו"ר ניר אורבך
¶
על הרוויזיה הקודמת כבר הצבענו. עכשיו יש לך 5 דקות לנמק את כל הרוויזיות האחרות שנותרו לך ותוך כדי אתה יכול לתת חלק מהזמן שלך לחבר הכנסת צבי האוזר.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
בסדר גמור. אדוני היושב ראש, אני מחכה כרגע שהבת שלי תגיע כי היא מגיעה כרגע מהשער. היא אולי תעזור לי לנמק איזו רוויזיה או שתיים. נעמה, יש לזה ביטוי שאומר תנו לזה לשקוע. אני חושב שאולי כדאי לזמן לכאן גורם או מאגף תקציבים או מאגף הכנסות המדינה, אני לא נעול על איזה אגף מתאים יותר לזה, כדי שיסביר לחברת הכנסת נעמה לזימי מה זה אומר לגרוע 2 חלקי 12, דהיינו 1 חלקי 6. שישית מהכנסות המדינה בהייטק.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
במקרה שההייטק ישבות חודשיים, כמה תיפגע קופת המדינה ממנה משלמים למורים, לרופאים, למתמחים לרפואה, לעובדי מזנון הכנסת, גם לחברי כנסת.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
אחרי שחברת הכנסת נעמה לזימי החליטה להיפטר משישית מהכנסות המדינה מהייטק - - -
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
שאף אחד לא ירגיש אם ההייטק ישבות חודשיים, זה דבר שלא נשים לב אליו, ההצעה החלופית שגם היא בעלת היגיון כלכלי מסוים היא שבמקום שהגירעון מהחודשיים השבתה של ההייטק ייפול על כתפינו, נגדיל את הגירעון ומשם נשלם את המשכורות. גירעון לבעלי הצפייה לעתיד שלנו – פעם היה בכנסת נציב הדורות הבאים, גירעון הוא הלוואה מהעתיד לטובת ההווה. אם אתה מגדיל את הגירעון, המשמעות היא שאתה משעבד את העתיד של ילדינו.
נעמה לזימי (העבודה)
¶
זה כשאתה באפס גירעון ולא משקיע בתשתיות פיזיות ובתשתיות. אתה לא משעבד את העתיד. הילדים שלך לא יצטרכו בתי חולים? לא יצטרכו בתי ספר? לא משעבדים כשלא משקיעים.
היו"ר ניר אורבך
¶
חברת הכנסת לזימי, אלה רק הנמקות. תרשמי את הנקודות ויגיע תורך. יש לך עוד פעם אחת לדבר.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
לכן אני אבקש שאם ההצבעה על הרוויזיה נוגעת איכשהו לבקשה של נעמה לזימי להשבית את ההייטק לחודשיים או שמא להגדיל את הגירעון, אני חושב שמדובר בהסתייגות תקציבית ולכן זה יהפוך רטרואקטיבית את כל הדיון כאן לתקציבי.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
כן. אבל ההסתייגות הזאת ספציפית היא תקציבית בפני עצמה. לכן אני מאוד מאוד חושש שמא חס ושלום מישהו יקבל ברצינות את הצעתה של חברת הכנסת נעמה לזימי, ישבית את ההייטק לחודשיים או שמא יגדיל את הגירעון.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
לחילופין, וזו הצעתי הסופית, ואם תסכימי לזה אנחנו יכולים לסגור את העניין בינינו.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
מאחר ואני עומד מול אשת ברזל בהתהוות, אני רוצה לצטט את אשת הברזל הקודמת מרגרט תאצ'ר שאמרה שהבעיה בסוציאליזם היא שבסוף נגמר לך הכסף של האחרים. אם כן, ההצעות היצירתיות שלך גומרות את הכסף של האחרים לכולנו.
יש לנו כאן אורחת שבאה לחזות בעבודת כנסת. היא באה לבקר אותי. אמרה שמעניין כאן.
אני אומר שיכול להיות שהגענו לפיזור הכנסת ומי שמעכב כרגע את פיזור הכנסת זו מפלגת העבודה עם שלל הצעותיה, הסתייגויותיה, רוויזיותיה, הנמקותיה ונושא חדשותיה. מי שעושה את העיכוב הזה, כנראה שהוא עוד לא הספיק לבזבז את כל הכסף של האחרים במהלך כהונת הקדנציה הזאת ורוצים עוד כמה דקות לטובת הגדלת הגירעון, הפסקת עבודת ההייטק או קטיף של הכסף שגדל אצלכם.
טיפה ברצינות, נעמה.
היו"ר ניר אורבך
¶
נגמר לך הזמן לפני דקה אבל מאחר והבת שלך הגיעה, לא רציתי להפריע לך. תוכל להמשיך את דבריך אחר כך. עוד נשוב אליך בהמשך.
היו"ר ניר אורבך
¶
נעבור להצבעה על כל הרוויזיות על ההסתייגויות של ישראל ביתנו. נקיים הצבעה אחת. מי בעד הרוויזיות של ישראל ביתנו? מי נגד? 5.
הצבעה
הרוויזיות לא נתקבלו
היו"ר ניר אורבך
¶
הרוויזיות של ישראל ביתנו לא התקבלו.
על ההסתייגויות של המשותפת לא הייתה רוויזיה, נכון?
היו"ר ניר אורבך
¶
תיקון מספר 2, הסתייגויות 1 עד 14. מאלה שהגישו רוויזיות נוכחים חבר הכנסת רוטמן וחברת הכנסת נעמה לזימי שקיבלה מינוי על ידי חבר הכנסת רם שפע להציג את ההנמקה לרוויזיה. בבקשה.
נעמה לזימי (העבודה)
¶
שכר המינימום עלה כאן ב-25 אחוזים בפעימה אחת כדי להתמודד עם שחיקת השכר אחרי משבר הקורונה. גם הצורך להזניק את הכלכלה על ידי הגדלת כוח הקנייה וכמובן, לא פחות, השקעה מסיבית ודרמטית בבנייה של דיור ציבורי. מה נחתם בהסכם הקואליציוני כאן?
צבי האוזר (תקווה חדשה)
¶
את יודעת מה הפריון בגרמניה? את יודעת מה הפער בין הפריון בגרמניה לפריון בישראל?
נעמה לזימי (העבודה)
¶
אתה עכשיו מגיע לנושא הדגל שלי. אנחנו נדבר על זה עכשיו. אני רוצה להגיד לך שבישראל הפריון מהנמוכים ב-OECD אבל במקביל אנחנו מהמדינות בהן עובדים הכי הרבה שעות בממוצע שבועי עם הפריון הנמוך ביותר. מה המשמעות של זה? שהתפתחה כאן נורמה – לא שעובדים שחור, זה מיתוס שאתה יכול למכור בפרינט של הקצה של התופעה – שעובדים כאן יותר מדי שעות ועובד טוב נחשב עובד שמחתים הרבה שעות אלא שבכל המדינות האלה שיש בהן מודלים של קיצור שבוע העבודה שהוא או קיצור ל-4 ימים או קיצור שעות העבודה השבועיות, הפריון עולה והתפוקות אינן יורדות. זה מרתק. זה מרתק גם כי זה מאפשר איזון חיי בית-עבודה וגם את הגדלת כוח הקנייה פנימה בכלכלה הפנימית.
אני גם הזמנתי דוח ממרכז המחקר והמידע שיגיע. הוא הגיע לפני שבוע ועדיין הוא רק אצלי. זה דוח מרתק שמראה בדיוק מה שאנחנו יודעים. הזמנתי דוח שנחקר לעילה והוא נתן את כל הידע שלנו מהמחקר שאספנו עד כה בנושא הזה.
בסופו של דבר, כדי להגדיל פריון אנחנו גם צריכים לאפשר את המרווח הזה. אני גם רוצה להגיד לך שבסופו של דבר יש סיבה שמשרות הורה, משרות אב ואם, הן משרות שהוכחו מאוד יעילות במקצועות כי בן אדם שיודע על הזמן הקצוב שיש לו ועובד כמו שצריך ולא מורח באין ספור שעות, הוא גם עובד חיוני יותר וטוב יותר. אם כבר רוצים לדבר על גרמניה או על מדינות אחרות בהן יש שפיות באיזון בית-עבודה, בואו נדבר על זה עד הסוף וכמו שצריך בוא נדבר על כל המעטפת שירותים חברתיים והשקעה חברתית שיש בתוך המדינות האלה - חופשת לידה ארוכה, חינוך מגיל לידה, כל הצעדים שהמדינה עושה כדי לאפשר לך להיות אזרח פרודוקטיבי יותר.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
גם אם חופשת הלידה פי שתיים ממה שנהוג בישראל, המשמעות היא שאישה גרמניה לוקחת פחות חופש.
צבי האוזר (תקווה חדשה)
¶
זה לא הסיפור. בגרמניה הפריון – לא במובן של התוצר אלא במובן של אישה – הוא 1.54. זאת אומרת, אוכלוסיית גרמניה מתכווצת. אם גרמניה לא הייתה קולטת מהגרים מאזורים כאלה ואחרים, התוצר הגרמני באופן כולל היה יורד.
צבי האוזר (תקווה חדשה)
¶
תני לי להשלים משפט. הגרמנים, כדי להבטיח את יכולת הנשיאה של ההוצאות שלהם, של אוכלוסייה מזדקנת, חייבת לקלוט מהגרים בהיקפים גדולים. היא מתמודדת עם אתגרים של מדינה רב לאומית או מגוונת שהקנצלרית הגרמניה צוטטה כניסיון לא אופטימלי, ולכן היא מעודדת את הגרמנים להגדיל את הילודה. אחד מהכלים להגדיל את הילודה בגרמניה הוא חופשות לידה ארוכות. זה לא קשור לשאלת הפריון בעבודה אלא הוא קשור בניסיון הנואש לעודד ילודה בגרמניה ולא להסתייע על הגירה מבחוץ שמייצרת אתגרים הולכים וגדלים לחברה הגרמנית ובגרמניה האתגרים האלה מביאים את גרמניה לדברים לא טובים.
נעמה לזימי (העבודה)
¶
אני מזכירה לך שמה שתיארתי לגבי ילודה וחופשת לידה, הוא גם נכון לכל מדינות סקנדינביה. זאת לא מדינה מובלעת.
היו"ר ניר אורבך
¶
אכן זה דיון מרתק ותכף נמשיך אותו. חבר הכנסת רוטמן, הפעם האחרונה שאתה מופיע בנושא. יש עוד נושא חדש. שתי דקות.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
תודה רבה אדוני היושב ראש. אני רוצה לסיים את דבריי באיחולים, לפחות בנושא הרוויזיה. כחלק מגידול האוכלוסייה המבורך של מדינת ישראל. הסיטואציה בה מנסים להעתיק ממדינות אירופה את כל מה שהפך אותן למדינות בהתכווצות ובדעיכה, להעתיק אותן לישראל, זה ניסוי מרתק. לא פלא שהוא בא ממפלגה שהיא יורשתה של מפלגת מפא"י שניסתה להעתיק את הניסוי הקומוניסטי לישראל.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
אני מסמיך אותו לממש את את ההסתייגויות בשמי ואני ארד לוועדת החוקה, ברשותך. לעניין נושא חדש אני עדיין מתלבט. תודה רבה אדוני.
היו"ר ניר אורבך
¶
זאת הצבעה אחרונה על ההסתייגויות של סיעת רע"מ, מספר 1 עד 14 לעניין תיקון סעיף 2. מי בעד הרוויזיה? מי נגד?
הצבעה
הרוויזיה לא נתקבלה
היו"ר ניר אורבך
¶
הרוויזיה לא התקבלה ולכן גם ההסתייגות לא התקבלו.
אנחנו עוברים לנושאים החדשים. ארבל, תציגי בבקשה. אין מי שיחליף אותי, אז נצא ל-5 דקות הפסקה. נחזור לכאן ב-20:45.
(הישיבה נפסקה בשעה 20:38 ונתחדשה בשעה 20:52.)
היו"ר ניר אורבך
¶
אני מחדש את ישיבת הוועדה. חזרנו מהפסקה.
שלום חברת הכנסת מיכל שיר סגמן. אנחנו מקבלים אותך בברכה.
אנחנו מתקדמים עכשיו לחלק של הנושא החדש. ארבל, בבקשה.
ארבל אסטרחן
¶
היו שתי בקשות נושא חדש שנטענו ממש בתחילת הישיבה, עת חברי הכנסת עוד היו ערניים להגיש את הדברים האלה כי מדובר בשתי בקשות שכבר כאשר הן הוגשו אמרתי שאין להן שום קשר לנושא חדש.
טענה ראשונה הייתה טענה של חבר הכנסת רוטמן כאשר סיעת ישראל ביתנו ביקשה להגיש הסתייגות לעניין מועד הבחירות, שבוע מאוחר יותר מהמועד שהתגבש כאן בוועדה. הוא ביקש לטעון שההסתייגות שעניינה מועד הבחירות היא נושא חדש.
טענה שנייה היא טענה שהגיש חבר הכנסת קושניר לתיקונים שנעשו כאן לעניין גובה יחידת המימון. התיקון שנעשה בעקבות המלצת הוועדה הציבורית כאשר הוחלט להכניס לתוך החוק את המלצתם. מדובר בתיקונים לסעיף 3 וחבר הכנסת קושניר טען שמדובר בנושא חדש. גם במקרה הזה העמדה שלי היא שזה ממש חלק מההצעה. זה גם נושא שנדון לפני הקריאה הראשונה ולא מדובר בנושא חדש. מאחר שזה נטען, ועדת הכנסת צריכה להכריע בעניין.
צריך להצביע על שתי הבקשות.
היו"ר ניר אורבך
¶
מישהו מחברי הכנסת רוצה להתייחס? לא. אנחנו מצביעים האם לקבל את טענת נושא חדש לגבי חוק התפזרות הכנסת ה-24 של חבר הכנסת אלכס קושניר. מי בעד קבלת טענת נושא חדש?
חבר הכנסת סובה, אתה בעד?
היו"ר ניר אורבך
¶
סליחה. אני אחדש שוב את ההצבעה. אנחנו קודם נצביע על טענת חבר הכנסת רוטמן שטען שההצעה של סיעת ישראל ביתנו לעניין מועד הבחירות – אם אני לא טועה זה היה ה-8 בנובמבר – היא עצמה נושא חדש. מי בעד הטענה של חבר הכנסת רוטמן? לדעתי חבר הכנסת סובה, אתה לא צריך לתמוך בזה. אני אצביע על כך שזה נושא חדש. נכון?
היו"ר ניר אורבך
¶
טענת נושא חדש של חבר הכנסת רוטמן נדחתה. אנחנו עוברים להצבעה על טענת חבר הכנסת קושניר לגבי תיקונים בסעיף 3 לעניין גובה יחידת המימון בבחירות לכנסת ה-25. הוא טוען שכל הסעיפים בהם הכנסנו את הסכום, זה נושא חדש. כמו שראינו בהתאם להמלצת הייעוץ המשפטי זה לא נושא חדש.
מי בעד הגדרת הדבר כנושא חדש? 1. מי נגד? 4.
הצבעה
טענות נושא חדש נדחו
היו"ר ניר אורבך
¶
טענות נושא חדש נדחו.
יש לנו את פניית יושבת ראש ועדת העבודה והרווחה בדבר מיזוג הצעות החוק הבאות והקדמת הדיון בהצעת החוק הממוזגת לפני הקריאה השנייה והשלישית.
1. הצעת חוק משפחות חיילים שנספו במערכה (תגמולים ושיקום) (תיקון מס' 41) (הגדלת אח הנספה וזכויותיו), התשפ"ב-2022, מ/1569 של הממשלה.
2. הצעת חוק משפחות חיילים שנספו במערכה (תגמולים ושיקום) (תיקון מס' 40) (אחים שכולים), התשפ"ב-2022, כ/915 של חברי הכנסת.
3. הצעת חוק משפחות חיילים שנספו במערכה (תגמולים ושיקום) (תיקון) (מענק לימודים), התשפ"ב-2022, פ/3438/24.
4. הצעת חוק משפחות חיילים שנספו במערכה (תגמולים ושיקום) (תיקון) (הטבות לאח הנספה), התשפ"ב-2022, פ/3576/24.
5. הצעת חוק משפחות חיילים שנספו במערכה (תגמולים ושיקום) (תיקון) (הטבות לאח הנספה), התשפ"ב-2022, פ/3762/24.
חברת הכנסת מיכל שיר, בבקשה.
מיכל שיר סגמן (תקווה חדשה)
¶
המיזוג הזה הוא עבור הכנסת ה-24. במידה והחוק לא עולה להצבעה במליאה היום, מבחינתי בכנסת ה-25 אין מיזוג.
ארבל אסטרחן
¶
ברגע שההצעה שלך עברה קריאה ראשונה, זה מיזוג של שתי ראשונות. כאשר ממזגים העצה שעברה קריאה ראשונה עם הצעה שעברה טרומית, באמת לזאת שעברה ראשונה יש יתרון. שתיים שעברו קריאה ראשונה, המציעים, כל אחד מהם, הוא בעל בית ובכנסת הבאה את כיוזמת תוכלי לבקש להחיל רציפות.
מיכל שיר סגמן (תקווה חדשה)
¶
זאת אומרת, אני לא אהיה תלויה במשרד הממשלתי בכנסת ה-25 כדי להעביר את זה בקריאה שנייה ושלישית.
מיכל שיר סגמן (תקווה חדשה)
¶
אם נרצה, אחלה, אבל אם רוצים לתקוע את החוק, יהיה שר ביטחון חדש לא יודעת מה.
ארבל אסטרחן
¶
שיעשו מה שהם רוצים. אם יש חברת כנסת שהעבירה הצעת חוק בקריאה ראשונה בכנסת היוצאת, בכנסת הבאה היא יכולה לפנות לוועדת העבודה ולבקש מהוועדה להציע להחיל דין רציפות.
יבגני סובה (ישראל ביתנו)
¶
המיזוג לא קשור לוועדת שרים. אין קשר. מיזוג או פיצול, זה לא קשור לוועדת שרים.
מיכל שיר סגמן (תקווה חדשה)
¶
אני רוצה לוודא. אם המשרד הממשלתי בכנסת הבאה לא מעוניין בהצעת החוק הזאת, כמו שהיום משרד הביטחון רוצה, אני יכולה להמשיך לקדם את ההצעה הזאת בלי קשר אליהם.
יבגני סובה (ישראל ביתנו)
¶
אני רוצה קודם כל לומר בקשר לחוק הזה. בשעות האחרונות מפיצים הרבה שמועות בעיקר כלפי ישראל ביתנו. אני דוחה על הסף את כל ההשמצות. אנחנו מתעקשים על חוק המטרו בלי קשר. לא צריך לעשות את הערבוב הזה. דיברתי עם מיכל וגם הבהרתי את הנקודה הזאת. אין שום קשר בין הדרישה שלנו להכניס את חוק המטרו לבין חוק המשפחות השכולות. אנחנו בעד החוק הזה, אני תומך בו, נדמה לי שאני ועוד כמה חבריי מהסיעה חתומים עליו. אני חושב שהספין הזה הוא עלוב, הניסיון להתנער מאחריות להעברת החוק הזה. אני חושב שבהסכמה ובניקוי שולחן, כולם צריכים לקחת אחריות ולהבין שאי העברת החוק מהווה פגיעה בציבור. אני חושב שכל מי ששומע דבר כזה - הנה, אני אומר את זה באופן רשמי - לא היה ולא נברא. אנחנו בהחלט תומכים בכל החוקים שכרגע נמצאים בצנרת ומחכים להעברה בקריאה שנייה ושלישית. צר לי על כך שחלק מחבריי באופוזיציה מפיצים שמועות כאלה. דרך אגב, גם לגבי חוקים אחרים ולא רק לגבי החוק הזה.
מיכל שיר סגמן (תקווה חדשה)
¶
חברינו באופוזיציה פשוט מנסים למצוא תירוצים למה הם לא תומכים באחים השכולים בערב פיזור הכנסת ומנסים לעשות פוליטיזציה על השכול בישראל. בואו נראה אם הם מצליחים להתעלות על עצמם ולהעלות את החוק הזה ולסיים סחבת של 15 שנים פלוס 4 שנים שאני מטפלת בחוק הזה ובכך להביא בשורה לאחים השכולים ולמשפחות השכולות.
היו"ר ניר אורבך
¶
תודה רבה. נצביע עכשיו בשתי הצבעות. הצבעה אחת על המיזוג והשנייה הצבעה על הקדמת הדיון לפני הקריאה השנייה והשלישית.
מי בעד המיזוג? 4.
הצבעה
אושר
היו"ר ניר אורבך
¶
ההצעה למיזוג אושרה פה אחד.
מי בעד הקדמת הדיון לפני הקריאה השנייה והשלישית?
הצבעה
אושר
היו"ר ניר אורבך
¶
כן. אנחנו יוצאים להפסקה. נודיע מתי מתכנסים.
(הישיבה נפסקה בשעה 21:02 ונתחדשה בשעה 23:53.)
ארבל אסטרחן
¶
לילה טוב. אני מתכבד לפתוח את ישיבת ועדת הכנסת, ערב ליום חמישי, אור ל-א' בתמוז, ראש חודש תמוז התשפ"ב, ה-29 ביוני 2022.
על סדר היום, יש לנו שני נושאים כאשר הנושא הראשון הוא הצעת חוק התפזרות הכנסת העשרים וארבע ומימון מפלגות, התשפ"ב-2020, כ/928 ו-כ/923, הצבעה על נוסח החוק. אנחנו נתחיל בנושא הזה ואחר כך נעבור לקביעת סדרי דיון מיוחדים לפי סעיף 98 לתקנון הכנסת.
היועצת המשפטית של הוועדה, בבקשה.
ארבל אסטרחן
¶
במהלך הישיבות דנו בכל סעיפי החוק והצביעו על ההסתייגויות שכולן נדחו, כולל רוויזיות, כולל נושאים חדשים. מה שנשאר זאת הצבעה על נוסח החוק.
ארבל אסטרחן
¶
כן. אני לא חושבת שיש בעיה. אגב, כרגע מוצעים שני מועדים. יש הסתייגות של ה-8 בנובמבר ויש את ההסתייגות של ה-25 באוקטובר. בכל זאת, זה נמצא שם.
התבקשתי להכין נוסח שכולל את התיקונים לנוסח, לא להסתייגויות, שהוכנסו בבוקר, בישיבה שהייתה עם השופטת.
אני אציג את השינויים שהם גם השינויים לעומת הנוסח הכחול. כל היתר נשאר זהה לכחול.
בסעיף 2 בנוסח שמונח לפניכם יש את התאריך שייכנס לנוסח, לא כהסתייגות, והוא בחירות ביום ז' בחשוון התשפ"ג (1 בנובמבר 2022). כאמור ה-25 באוקטובר ייכנס כהסתייגות.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
אני רק רוצה לומר לגבי התאריך. אדוני היושב ראש, תדע ש-ז' מרחשוון, אתה יודע, מתחילים להגיד אתן טל וברכה. זה יביא ברכה לציבור המאמין במדינת ישראל.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
לא. ניסינו להציל קצת את השמאל ולתת להם אפשרות והם פספסו את זה. יום מיוחד אצלנו הוא מרחשוון.
ארבל אסטרחן
¶
ההסתייגות היא של סיעות הליכוד, יהדות התורה, הציונות הדתית ו-ש"ס. כל האופוזיציה חתומה על ההסתייגות של ה-25 באוקטובר.
בסעיף 3 התווספה פסקה (1) שזה מה שהתוסף כאן בעקבות הדיון היום על יחידת המימון. הסעיף יאמר ש"לעניין הבחירות לכנסת ה-25, סכום יחידת המימון לעניין מימון הוצאות הבחירות לפי סעיפים 3(א), (ב), (ב1) ו-(ב2) ו-4 לחוק מימון מפלגות, יהיו מיליון ו-600 אלף". אני רק אומר שאלה הסעיפים שמדברים על מקדמת המימון ועל חישוב המימון הסופי. מה שלא נכלל כאן, זה המימון השוטף וההלוואות שלעניינם לא משתנה יחידת המימון. כל זה הוראת שעה לכנסת ה-25.
הדבר האחרון הוא שיתווסף סעיף תחילה שאמרתי אותו הבוקר אבל הוא לא היה בכחול האומר ש"תחילתו של החוק ביום קבלתו בכנסת".
אלה היו השינויים.
היו"ר ניר אורבך
¶
נעבור להצבעה על נוסח החוק לקראת הקריאה השנייה והשלישית במליאה. מישהו מחברי הכנסת רוצה להתייחס או נעבור מיד להצבעה?
ארבל אסטרחן
¶
אין. הוגשה בקשה על ידי מרצ ונאמר כאן על ידינו שמה שלא היה בקריאה הראשונה, לא קשור בכלל לחוק הזה, לא יהיה. לא נכנסו תיקונים לחוק הבחירות ולא לחוק התעמולה. יש 43 הסתייגויות והרבה הסתייגויות חלופיות. כל ההסתייגויות על ידי סיעות שלמות.
היו"ר ניר אורבך
¶
אנחנו נעבור להצבעה. מי בעד הצעת החוק כנוסח הוועדה? 5. מי נגד? 2. מי נמנע?
הצבעה
אושר
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
יהדות התורה בגלל נובמבר וישראל ביתנו בגלל המטרו. כל אחד בגלל מילה לועזית אחרת.
ארבל אסטרחן
¶
אני אומרת לכם שאני מורידה את החוק לדפוס בנוסח שעכשיו הצבעתם עליו עם כל ההסתייגויות שדיברנו עליהן כל היום, 43 הסתייגויות והסתייגויות חלופיות של כל הסיעות ובקשות רשות דיבור. נכון?
ארבל אסטרחן
¶
כן. אתה בהסתייגות של כל הסיעה שלך. חבר הכנסת קיש, יש שתי הסתייגויות על התאריך, 25 באוקטובר, שזה אתם הגשתם, ועל ה-8 בנובמבר שהגישה ישראל ביתנו.
ארבל אסטרחן
¶
אם מתקבלת הסתייגות על התאריך, היא לא מקבלת כי זה בקריאה שנייה. בקריאה השלישית כאשר מצביעים על כל החוק בהצבעה אחת, צריך 61. החוק הזה צריך רוב של 61 גם בקריאה השנייה בגלל המימון. לא על ההסתייגויות אבל בגלל המימון הוא צריך 61 גם בקריאה השנייה.
יואב קיש (הליכוד)
¶
לא ב-8:00 בבוקר. שתיפתח ב-4:00 לפנות בוקר לדיבור של 4 שעות והדיבור יסתיים עד 8:00 בבוקר ואז תהיה הצבעה. מי שרוצה לדבר צריך להגיע ב-04:00.
יואב קיש (הליכוד)
¶
לא. אני מתנגד. אני רוצה כמוך, 08:00. אני מסביר כמה זה לא הגיוני אבל אני אלך עם הקואליציה. אני בעד 10:00. אני לא יודע למה צריך 08:00.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
יואב, אתה כנראה לא הבנת ואני אגיד לך למה. הציונות של לפיד עוברת על הציונות של בנט. לבנט לא היה אכפת לו לא לגור בירושלים ולפיד מוכן לעשות הכול בשביל עוד שעתיים בירושלים.
היו"ר ניר אורבך
¶
אנחנו עוברים לסעיף ז' בסדר היום – קביעת סדרי דיון מיוחדים לפי סעיף 98 לתקנון הכנסת בקריאה השנייה והשלישית על חוק התפזרות הכנסת העשרים וארבע ומימון מפלגות, התץשפ"ב-2022, כ/928 ו-כ/923.
אני אקריא את הצעת ההחלטה כדי שנוכל לדון ולהצביע עליה:
"חברי הכנסת העשרים וארבע החליטו לקדם הצעת חוק התפזרות הכנסת. רוב גדול של חברי הכנסת הצביעו בעד הצעת החוק בקריאה הטרומית, מעל 100 חברי כנסת, ובקריאה הראשונה 75 חברי כנסת.
להצעת החוק הוגשו 43 הסתייגויות והסתייגויות חלופיות נוספות, כולן בידי סיעות שלמות.
בנוסף הוגשו בקשות רשות דיבור. כמות זו של הסתייגויות הייתה מאפשרת למסתייגים לנמק במליאה את הסתייגויותיהם במשך מאות שעות.
לפיכך החליטה ועדת הכנסת כי מדובר במקרה יוצא מן הכלל הנכנס בגדרי סעיף 98 לתקנון המאפשר לוועדת הכנסת לקבוע סדרי סיון מיוחדים כדלהלן:
1. הנמקת ההסתייגויות ובקשות רשות דיבור תהיה במסגרת זמן שלא תעלה על 4 שעות. מזכירות הכנסת תחלק את הזמן בין הסיעות שחבריהן הגישו הסתייגויות ובקשות רשות דיבור לפי גודלן.
ארבל אסטרחן
¶
כאן יש תיקון: "3 השעות הראשונות מבין 4 השעות האלה יוקדשו להנמקת הסתייגויות ובקשות רשות דיבור. מזכירות הכנסת תחלק את הזמן בין הסיעות לפי גודלן – זה מה שקורה בדרך כלל עם הסתייגויות – ובשעה הרביעית יתקיים דיון סיעתי, 5 דקות לכל סיעה וליושב ראש האופוזיציה תינתן מסגרת זמן של 15 דקות".
הם רוצים לומר שעה לתחילת הדיון הסיעתי הזה?
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
אם נקבע שעת הצבעה, הדיון הסיעתי יהיה בדיוק שעה לפני שעת ההצבעה. היא תהיה עד שעה לפני ההצבעה.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
למה 7:00? אנחנו מדברים על 9:00. אנחנו רוצים שזה יהיה ב-10:00. שעה לפני ההצבעה שתיקבע.
היו"ר ניר אורבך
¶
עוד רגע.
2. מספר ההצבעות על ההסתייגויות. תתקיים הצבעה לא יותר מ-5 הסתייגויות לכל סיעה לפי בחירתה. לא הודיעה הסיעה על בחירתה, תתקיים הצבעה על חמש ההסתייגויות הראשונות שהגישה.
3. לעניין בקשה להצבעה שמית לפי סעיף 36(ב) לתקנון, יתקיימו לא יותר מחמש הצבעות שיתבקשו על ידי הממשלה או חברי כנסת מהקואליציה או רובם מהקואליציה ולא יותר מחמש הצבעות שהתבקשו על ידי חברי כנסת מהאופוזיציה או רובם מהאופוזיציה בקריאה השנייה ובקריאה השלישית יחד. יושב ראש הכנסת רשאי לאשר מספר מקסימלי גדול יותר של הצבעות שמיות במספר זהה לאופוזיציה ולקואליציה.
לגבי סעיף 4 אני רוצה לעצור כאן. אני אומר כאן ששותף משמעותי לכל הדבר הזה זה יושב ראש הכנסת. הוא ביקש להיפגש איתנו לפני שאנחנו מקבלים החלטה. לכן אני אעשה כאן הפסקה, גם לצורך זה וגם כדי לתקן את הנוסח.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
אולי לפני שתלכו ליושב ראש תשמעו גם את ההצעה שלנו. אנחנו חושבים על עובדי הכנסת. כל הזמן הייתם מבקשים מאתנו לחוס על עובדי הכנסת. מביאים את עובדי הכנסת ב-04:00 לפנות בוקר. למה? מה קרה? אתם לא חסים עכשיו על עובדי הכנסת? אנחנו כן חסים. אתם נותנים 4 שעות, שזה פחות מדי זמן, אבל אם תעשו 4 שעות, תעשו את זה מ-6:00 עד 10:00.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
צריך לזכור שלא מסיימים ב-09:00-08:00 והולכי הביתה אלא המליאה ממשיכה ויש עוד עשרות חוקים.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
אני חוזר בי. 08:00. אני שומע שגלעד קריב משתולל בוועדת החוקה על זה שקבעו לו ב-8:00 בבוקר כדי שהוא לא יוכל להגיע לכותל. אני חוזר בי. 8:00 בבוקר.\
היו"ר ניר אורבך
¶
אנחנו יוצאים כעת להפסקה ונודיע על חידוש הישיבה ברגע שנוכל.
(הישיבה נפסקה בשעה 00:29 ונתחדשה בשעה 01:18.)
היו"ר ניר אורבך
¶
אני מחדש את הישיבה. חזרנו מהפסקה. מאחר ואנחנו בדרך להסכמות ורוב הסיעות כבר משכו את ההסתייגויות, מתייתר הדיון לפי סעיף 98.
היו"ר ניר אורבך
¶
אני מדייק. אנחנו הולכים להחלטה לפי סעיף 142 לתקנון. אני אקריא את הצעת ההחלטה ואחר כך מי שירצה להתייחס, יתייחס ונעבור להצבעה.
"חברי הכנסת העשרים וארבע החליטו לקדם הצעת חוק להתפזרות הכנסת. רוב גדול של חברי הכנסת הצביעו בעד הצעת החוק בקריאה הטרומית, מעל 100 חברי כנסת, ובקריאה הראשונה 75 חברי כנסת.
לפיכך החליטה ועדת הכנסת פה אחד על סדרי דיון מיוחדים כדלהלן:
1. מליאת הכנסת תיפתח ביום חמישי, 30 ביוני 2022, בשעה 7:30 בבוקר. יתקיים דיון סיעתי בהצעת החוק עד השעה 8:45. לכל סיעה תינתן מסגרת זמן של 5 דקות לדובר אחד וסדר הדוברים יהיה לפי סדר הסיעות, מהקטנה לגדולה.
בשעה 08:45 תינתן זכות דיבור ליושב ראש האופוזיציה במסגרת זמן שלא תעלה על 15 דקות.
בשעה 09:00 יסכם יושב ראש ועדת הכנסת את הדיון ויחלו ההצבעות בקריאה השנייה והשלישית.
2. מספר ההצבעות על ההסתייגויות. תתקיים הצבעה לא יותר מ-5 הסתייגויות לכל סיעה לפי בחירתה. לא הודיעה הסיעה על בחירתה, תתקיים הצבעה על חמש ההסתייגויות הראשונות שהגישה.
3. לעניין בקשה להצבעה שמית לפי סעיף 36(ב) לתקנון, יתקיימו לא יותר משלוש הצבעות שיתבקשו על ידי הממשלה או חברי כנסת מהקואליציה או רובם מהקואליציה ולא יותר משלוש הצבעות שהתבקשו על ידי חברי כנסת מהאופוזיציה או רובם מהאופוזיציה בקריאה השנייה ובקריאה השלישית יחד.
יושב ראש הכנסת רשאי לאשר מספר מקסימלי גדול יותר של הצבעות שמיות במספר זהה לאופוזיציה ולקואליציה".
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
בסעיף 3 יש משהו שאני לא מצליח להבין. כל ההסתייגויות, רובן, אפילו אפשר לומר רובן המכריע, הוגשו על ידי הקואליציה.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
תשע. הוגשו עשרות. כשאתה אומר שאתה עושה הצבעות שמיות שוות לקואליציה ולאופוזיציה, לא נראה לי.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
על מה אתה יכול כיושב ראש האופוזיציה להגיש 3 הצבעות שמיות על הסתייגות? אין לך הסתייגויות בכלל.
יואב קיש (הליכוד)
¶
הוא נותן אולי על הסעיף, אולי על משהו כספי שאני צריך. אוסאמה, לכם יש הסתייגות שמית.
יואב קיש (הליכוד)
¶
כן. אני רוצה להבין שני דברים. קודם כל, מבחינת מה קורה במליאה. היא נפתחת בשעה 7:30 בבוקר ונגיד שיהיו מספר רשימות שלא יבואו לדבר במהלך האירוע. מצד שני - סתם דוגמה – הוא יודע שהוא בא לדבר בשעה 8:15 בבוקר ובשעה 8:00 לא היה אף אחד.
יואב קיש (הליכוד)
¶
לא הקדימו. הוא לא נמצא במליאה. מישהו יודע שהוא בא ב-8:15 וצריך לדבר ב-8:15 בבוקר. מי שהיה צריך להיות בשעה 8:00 ובשעה 8:05 ו-8:10 לא הגיעו. היושב ראש אומר שהוא יוצא להפסקה של רבע שעה. נגיד אמר חצי שעה. עכשיו הוא מגיע ואומר אני רוצה לדבר. השאלה איך היושב ראש מנהל את האירוע. אין לי בעיה שיאמר שהוא יוצא להפסקה של 5 דקות.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
לא נראה שיפתח ויסגור, יפתח ויסגור. אני חושב שיש כאן משהו שהוא לא בסדר. אנחנו נותנים כאן זמן דיבור לסיעות שבכלל לא ביקשו ולא הגישו.
יואב קיש (הליכוד)
¶
אני מציע שאם באמת מישהו לא הגיע ואין אף אחד – אם יש מישהו אחר ואפשר להקדים, בסדר - - -
יואב קיש (הליכוד)
¶
בסוף הוא מסיים עם כל מי שהיה ועכשיו הפעם הבאה צריכה להיות אחר כך. אני מתכנן להגיע בשעה 8:30 כי אני יודע שבשעה 8:40 אני עולה לדבר. אם משום מה לפניי לא היו, אני רוצה שיפתחו את המליאה ולא שיחזיקו אותה עד 8:45. זו הנקודה היחידה עליה אני שואל.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
אנחנו מברכים על כך שפותחים ב-7:30 בבוקר ולא בשעה 04:00 לפנות בוקר. זה מאוד חשוב. מי שיהיה בשעה 7:30, הוא יתחיל.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
יפסיד כי הוא לא היה. אם אחרי כן הוא רוצה להחליף, נהיה גמישים. כבוד המזכיר, צריכים להיות כאן גמישים.
היו"ר ניר אורבך
¶
בשעה 7:30 בבוקר.
אנחנו עוברים להצבעה. כדי שזה יעבור למליאה, אני חייב שתהיה כאן הצבעה פה אחד. תהיו ערניים.
היו"ר ניר אורבך
¶
אושר פה אחד.
תודה רבה. הישיבה נעולה. לילה טוב. להתראות מחר בבוקר.
הישיבה ננעלה יום חמישי, א' בתמוז התשפ"ב, ה-30 ביוני 2022 בשעה 01:27.