פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-וארבע
הכנסת
84
ועדת הכספים
29/06/2022
מושב שני
פרוטוקול מס' 313
מישיבת ועדת הכספים
יום רביעי, ל' בסיון התשפ"ב (29 ביוני 2022), שעה 13:10
ישיבת ועדה של הכנסת ה-24 מתאריך 29/06/2022
חוק לעידוד מחקר, פיתוח וחדשנות טכנולוגית בתעשייה (תיקון מס' 8), התשפ"ב-2022
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק לעידוד מחקר, פיתוח וחדשנות טכנולוגית בתעשייה (תיקון מס' 8), התשפ"ב-2022
מוזמנים
¶
שרת החדשנות, המדע והטכנולוגיה אורית פרקש הכהן
הילה חדד חמלניק - מנכ"לית משרד החדשנות, המדע והטכנולוגיה
יונתן יהוסף - ראש מטה השרה, משרד החדשנות, המדע והטכנולוגיה
דני חורין - יועץ משפטי, משרד החדשנות, המדע והטכנולוגיה
טליה ישפה - רפרנטית, אגף התקציבים, משרד האוצר
רומי קאופמן - רפרנטית מול משרד הכלכלה והימורים, משרד המשפטים
ד"ר עמי אפלבום - מדען ראשי וראש רשות החדשנות, הרשות הלאומית לחדשנות טכנולוגית
פניאל רוזנטל - יועץ המדען הראשי במשרד הכלכלה, הרשות הלאומית לחדשנות טכנולוגית
צפריר נוימן - היועץ המשפטי, הרשות הלאומית לחדשנות טכנולוגית
שי קורן - מנהל תחום מחקר ותכנון, משרד הכלכלה והתעשייה
מורן יופה - מחלקה משפטית, משרד הכלכלה והתעשייה
משתתפים באמצעים מקוונים
¶
דרור בין - מנכ"ל רשות החדשנות, הרשות הלאומית לחדשנות וטכנולוגיה
נתנאל היימן - ראש אגף כלכלה, התאחדות התעשיינים בישראל
רישום פרלמנטרי
¶
סמדר לביא, חבר תרגומים
הצעת חוק לעידוד מחקר, פיתוח וחדשנות טכנולוגית בתעשייה (תיקון מס' 8), התשפ"ב-2022, מ/1521
רומי קאופמן
¶
מה שהתחלתי להגיד קודם זה שהתיקון שאנחנו באים לעשות היום זה המשך של המהלך שהתחיל בהחלטת הממשלה והיו דברים שכבר קרו בעקבות החלטת הממשלה וזה היום תיקון שמשלים את המהלך הזה. מבחינת הממשלה המהלך הזה כבר בפברואר עבר ועדת שרים לחקיקה, הצעת החוק גם הוגשה לכנסת לפני מעל לחודשיים ואפילו הדיון שנקבע בשבוע שעבר נקבע עוד לפני שנקבע שהולכים לבחירות.
מבחינתנו הממשלה סיימה את עבודתה על הצעת החוק ולכן אם עולה שאלה בהקשר של הדיון לגבי הצעת החוק בתקופה הזאת, אני מציעה שגם הייעוץ המשפטי לכנסת יביע את דעתו בעניין, אבל - - -
משה גפני (יהדות התורה)
¶
משרד המשפטים בעד זה? אבל עכשיו מבקשים מאיתנו, אחרי שהתחילה תקופת הבחירות, מבקשים מאיתנו לאשר את זה.
משה גפני (יהדות התורה)
¶
אז אמרתי, אתה לא היית פה. היועצת המשפטית לממשלה קבעה לגבי דברים הרבה יותר חיוניים שאנחנו נמצאים בתקופת בחירות.
משה גפני (יהדות התורה)
¶
אני מבין שהתהליך התחיל, יש הרבה דברים שהיה צריך בממשלה לעשות הרבה קודם, לא להביא את זה לרגע האחרון, אבל זו ביקורת שלא קשורה למשרד המשפטים, זו ביקורת שיש לי על הממשלה, יש דברים שאני מסכים איתם ויש דברים שאני חולק עליהם ועוד לא ספרתי כמה אני יותר חולק עליהם וכמה אני יותר מסכים.
היו"ר אלכס קושניר
¶
נראה לי אחרי היום אתה יותר מסכים עם הממשלה הנוכחית מאשר עם הממשלה הפוטנציאלית הבאה.
משה גפני (יהדות התורה)
¶
יותר טוב שאני לא אדבר עכשיו. יש תהליך, התהליך אכן התחיל בעבר, זה בסדר, לא יודע למה כל דבר צריך לעשות שינויים, אני לא בטוח שזה נכון, אבל יש הסכם קואליציוני ואני מכבד את זה, הסכם קואליציוני שאומר שצריך לשים את כל הנושא הזה של החדשנות במקום אחד, המדע והטכנולוגיה. אני מניח שגם הזהות של השר או השרה גם כן קבע פה, בגלל שזה הסכם קואליציוני. אז זה בסדר, אני לא מתווכח על זה ואני לא מעביר ביקורת גם.
אבל כשאנחנו מגיעים לתהליך הזה והתהליך לא נקבע קודם. התהליך, אנחנו רוצים לקבוע עכשיו בחקיקה, הולכים עכשיו, לא אתמול, לא לפני חודשיים, דיברנו על זה או שדיברו על זה לפני חודשיים, אבל עכשיו אנחנו הולכים לבצע את הדבר הזה. אם אני הייתי יועץ משפטי, ואני לא, זאת אומרת אני יכול להגיד את זה בגלל שאף אחד לא צריך לחשוש ממני שאני הולך לקחת משרה של מישהו אחר, בגלל שאני לא הולך להיות יועץ משפטי –
משה גפני (יהדות התורה)
¶
נכון. אני הייתי אומר, נכון שהדיון התחיל קודם, נכון שהדיבורים היו, אבל מה שקובע בסופו של דבר בדבר מהסוג הזה שעליו אנחנו מדברים עכשיו זה חוק, זאת החקיקה שעליה אנחנו מדברים שהיא מונחת עכשיו על שולחן הוועדה. ואז נשאלת השאלה האם לא הגיע ברגע זה לבוא ולהגיד, לתת הנחיה, הצעה של הייעוץ משפטי: תעצרו את זה, יהיו בחירות, תקום ממשלה, אם הכול יימשך אותו דבר והממשלה תמשיך את התהליך הזה אז נצביע על החוק הזה. אם לא, או שאם יהיו שינויים ויבואו ויגידו שחדשנות בוועדת הכלכלה, נפצל, נעשה כך, נעשה אחרת.
הרי לממשלה חדשה יש רעיונות חדשים, שזו הסיבה שבגללה הייעוץ המשפטי לא נותן לעשות שינויים כאלה שהם גם פרסונליים והם גם הסכמים קואליציוניים בתקופת בחירות. האם לא הגיעה העת שאת, משרד המשפטים, תגידו: עצרו, חכו? כך אני הייתי מצפה.
רומי קאופמן
¶
אגב, אני רק אעיר לגבי זה שאין פה סוגיה של מינוי בתקופת בחירות ועל זה ירחיבו אחר כך משרד המדע, אבל זו סוגיה שהיא לא רלוונטית לכאן.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
אגב, אני לא חושד בכם, לא אתם, השרה, היא לא יודעת לעשות מינויים. במטרו רוצים מינויים, ליברמן רוצה מינויים, אבל שם אנחנו יודעים שהיא לא יודעת לעשות מינויים אז זה בסדר. אלכס לא שמע, זה גם טוב.
דני חורין
¶
החוק משלים, כפי שנאמר, את החלטת הממשלה שכבר העבירה את שטחי הפעולה למשרד החדשנות ובעצם הסמכויות כבר עברו והחוק הזה משלים את המהלך. לגבי מינויים, החוק קובע שמי ששימש כמדען הראשי במשרד הכלכלה והיה ראש רשות החדשנות ישמש באותו תפקיד, רק במשרד החדשנות.
משה גפני (יהדות התורה)
¶
אבל אתה אומר דבר חמור. אתה מדבר מקצועית, וזה בסדר, אבל אתה אומר דבר חמור, אתה אומר ככה: בעצם אתם סתם מריונטות שיושבים פה. אתה לא אומר את המילים האלה, אתה אומר את זה מאוד מכובד, אבל אתם סתם – לא, בסדר. אני לפני בחירות.
משה גפני (יהדות התורה)
¶
שלומית, אני רק אשלים את המשפט. מה שאתה אומר, אתה אומר דבר שהוא חמור מבחינתי. אתה אומר שהעניין נגמר, הממשלה החליטה, שטחי הפעולה הועברו, מינויים אין חדשים, את מה שהיה זה ימשיך הלאה, זאת ההחלטה, הכול נגמר, למה אתה בא לכאן? בשביל מה אתה צריך אותי?
דני חורין
¶
הממשלה בעצם קיבלה את ההחלטה, כפי שנאמר, כבר לפני חודשים, פעם אחת לעשות חלק מהפעולות שהיא מוסמכת לעשות במסגרת החלטת ממשלה, פעם שנייה לקדם את הצעת החוק הזו.
דני חורין
¶
החוק הזה נדרש כי יש פריטים בחוק שבהם צריך להעביר, איפה שנקבע בחוק משרד הכלכלה צריך לקבוע משרד החדשנות. אתם בוודאי לא מריונטות, הסמכויות הן שלכם, הממשלה אמרה את דברה וביקשה מהכנסת לאשר את התיקונים האלה ועכשיו הדברים בידיים של הכנסת.
משה גפני (יהדות התורה)
¶
בסדר, אני לא מתווכח עם זה, ההעברה בסמכות הממשלה סמכות הממשלה, מה שקרה בעבר זה בסדר, אבל עכשיו אנחנו - - -
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
אלכס, מייעוץ וחקיקה במשרד המשפטים, היא אמרה שהיא הייתה רוצה לשמוע גם את הדעה של הלשכה המשפטית של הכנסת.
שלומית ארליך
¶
אני אמרתי גם קודם, אני חושבת שהעיתוי הוא באמת, כשמדובר בערב התפזרותה של הכנסת להעביר הצעה כזו, לבקש להעביר, זו הצעה ממשלתית, אני חושבת שאתם צריכים לענות על השאלה למה מבקשים להעביר בעת הזאת את הצעת החוק הממשלתית. אתם בכל זאת מביאים אותה לדיון פה, אני - - -
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
ויש עוד הערות שאני חושב שאפילו קצת יותר מהותיות, בחוק עצמו, שעדיין לא שמענו אותן.
היו"ר אלכס קושניר
¶
חברים, היות שאין כאן איזה שהוא איסור לדון בהצעת החוק הזו אז אני מציע שנתקדם לתוך החוק. בבקשה.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
אגב, לשאלתך, היועצת המשפטית שלומית, מה שהם ענו מקודם, הם אמרו שזה הונח פה כבר לפני שבועיים, היה צריך להיות דיון שנקבע כבר לפני שבועיים בוועדה וזה נדחה. כלומר זה היה גמור ומסודר ומוכן לדיון בוועדת כספים לפני שבכלל הוכרז על בחירות.
היו"ר אלכס קושניר
¶
השאלה היא האם המצב לא ישתנה שוב ולכן כל עוד הכנסת לא התפזרה היא לא התפזרה. ככה אני לפחות מבין את זה.
דני חורין
¶
הצעת החוק כוללת מספר חלקים, החלק הראשון זה העברה של ההיבטים שנוגעים בחוק ממשרד הכלכלה למשרד החדשנות, זאת אומרת במקומות שבהם החוק מתייחס למשרד הכלכלה ההצעה היא להתייחס למשרד החדשנות. במקומות שבהם יש נציגי משרד הכלכלה בוועדות השונות אז יהיו נציגי משרד החדשנות בוועדות השונות.
כפי שאמרתי קודם, המדען הראשי במשרד הכלכלה, שמשמש כיום כראש הרשות, החוק קובע שהוא יהפוך להיות המדען שעוסק בנושא הזה לענייני חדשנות במשרד החדשנות וימשיך לשמש כראש הרשות.
שני חלקים נוספים שהחוק קובע מתייחסים, האחד להיבטים שנוגעים למדיניות, קביעת מדיניות. בחוק הקיים כתוב או נקבע שהממשלה, ואם לא הממשלה אז השר, יכולים לקבוע מדיניות לרשות, יש איזה שהוא שינוי בהקשר הזה. החוק מציע פעם אחת שגם הממשלה וגם השר יוכלו לקבוע מדיניות, והדבר הנוסף זה שהם יוכלו לדרוש דיווח בהקשרים האלה. סעיף נוסף שעוסק החוק מבקש לאפשר לשרים הרלוונטיים לקבל חוות דעת ומידע מהרשות - - -
דני חורין
¶
אז בעצם החוק משמר פה איזה שהוא איזון שאומר שהשר לא יכול לקבל מידע פרטני על בקשה פרטנית או מידע מסחרי ועסקי וגם לא יכול לקבל - - -
דני חורין
¶
לא, תלוי מה. החוק הקיים אומר שכל מידע יכול להימסר רק ברשות ראש הרשות. התיקון בהקשר הזה עושה את ההבחנה ואומר שכיוון שהשר אחראי על הרשות וגם רשאי לקבוע מדיניות וגם בסמכותו להחליט אם להתנגד למסלולים, אז מידע מסוים שיכול להידרש בינינו בהיבטים האלה הוא יכול לדרוש כחוות דעת מהרשות. האיזון בצד השני נשמר במובן זה שהוא לא יכול לבקש מידע פרטני, מידע על בקשה ספציפית, הוא לא יכול לבקש מידע מסחרי או עסקי.
דני חורין
¶
ואם שר צריך לקבוע אם להתנגד או לא להתנגד למסלול אז לגיטימי שהוא יבקש חוות דעת או מידע רלוונטי בהקשר הזה.
דני חורין
¶
כיוון שהחוק הקיים כולל סעיף שאוסר על מסירת מידע למעט אם אישר זאת ראש הרשות אז המחשבה הייתה שנכון כן לייצר פה - - -
הילה חדד חמלניק
¶
אני אסביר. למשל כשאנחנו עושים עבודה על מדיניות על הון אנושי להייטק, בסוף הגוף, בטח המקצועי ביותר בממשלה, שמחזיק בידיו חטיבת מחקר והרבה נתונים ומחקרים ואוסף נתונים, גם על מהלכים שהוא עשה, מהלכי עבר, גם על מהלכים שקורים במשק בלעדיו, בתעשייה עצמה, כי ברשות החדשנות מדינת ישראל מממנת את התקנים האלה, הם אוספים את הנתונים, יש שם חטיבת מחקר מכובדת ורצינית ומשמעותית שעושה עבודה טובה, ובשביל לסייע לשר או לשרה לגבש מדיניות טובה ומיטיבה עם המדינה צריך למשל את הנתונים האלה. הרי ברור שאת הנתונים האלה אין בעיה להעביר כי הם אינם עוסקים בחברה כזו או אחרת שהגישה בקשה לתמיכה בקרן המו"פ. זו כוונת החוק בעצם, לאפשר את חוות הדעת המקצועית.
דני חורין
¶
מה שאומרת ההצעה זה שלא ניתן למסור מידע מסחרי או עסקי שהוא מידע פרטני הנוגע לאדם או לתאגיד. והדבר הנוסף שאנחנו אומרים זה שלא יימסר מידע הנוגע לעמדת חבר ועדת מחקר בעניין פרטני שנדון בפניה ומידע שמתייחס לדיוני ועדת מחקר ובקשות פרטניות יימסר רק לאחר קבלת החלטתה הסופית של הוועדה. הטעם לזה זה באמת לראות שבסוף המידע הרלוונטי, כפי שאמרה מנכ"לית המשרד, נוגע בעיקר לצורך של השר להיות מסוגל לגבש מדיניות, כי הוא מוסמך לגבש מדיניות ולמסור אותה לרשות.
הוא גם נדרש להחליט אם הוא מתנגד או לא מתנגד למסלול. לכן אלה מידעים שהמחשבה הייתה שהיא רלוונטית. מהצד השני, ובשים לב לחשיבות שיש לעצמאות הרשות, הסעיף כולל גם את האיזונים שמבטיחים שמידע פרטני, מידע מסחרי, מידע עסקי, שנוגע לאדם או תאגיד, לא יימסר וגם מידע ביחס לבקשות פרטניות או להחלטות של ועדות מחקר לא יימסר עד אחרי החלטה סופית.
שלומית ארליך
¶
לא, זה רק אם אתה רוצה את הסודיות, אבל אני לא מדברת על הסודיות. הסעיף הוא סעיף כללי שמתייחס לזה שכל אחד מהשרים יכול לבקש מהרשות לגבש עמדה, המלצה או חוות דעת, או למסור מידע בנושא המצוי בתחום תפקידיה או סמכויותיה. אני לא נוגעת בכלל בשאלת הסעיף על הסודיות.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
אני גם לא מבין מה הבעיה עם ראש הרשות, אם לשים עוד סייג לשר איפה הבעיה שלכם שהשר לא ייגש ישר למידע לצורך העניין שהוא צריך לעבור דרך אישור של ראש הרשות?
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
לא, אתה עכשיו אומר שהיום זה מה שקיים ואתה רוצה לתת כביכול עקיפה לזה, אני שואל למה, איפה זה מפריע לך?
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
הבנתי, אבל השאלה אם האיזון הזה הוא נכון. אני מסתכל על זה גם, זה לעשות עוד איזה שהוא גבול לשר להגיע למקום שאולי לפעמים זה בדיוק ההבדל הדק האם אפשר או אי אפשר במקום של הסודיות לבקש ולעשות, אנחנו נמצא את עצמנו בסופו של דבר על חבל דק שהשר הולך כשאנחנו לא יודעים עד כמה אפשר לתת לו את החבל הזה.
אני חס ושלום לא מדבר על שום שר ושום שרה, כי אני אומר שתפקידנו בסופו של דבר לפקח על הרשות המבצעת וכשאתה נותן סמכות כזאת לשר יכול להיות שזה טוב, אבל אולי זה טוב מדי? מה שעושים פה זה טוב מדי, כי אם אמרנו שהוא יכול לקבל את אותו דבר דרך ראש הרשות למה לתת לו את זה בלי המחסום הזה?
עמי אפלבום
¶
אנחנו מחויבים לסודיות מול החברות, זה כל ההסכם ארוך השנים בינינו וכל החרגה או כל נושא שבו אנחנו צריכים לתת נתונים שהם פרטניים הוא בעייתי. פה אני חושב שלפי הנוסח שכתוב אז אנחנו הגענו, אני חושב, להסכמות, אם לא שונה הנוסח. אבל אנחנו צריכים מאוד מאוד להיזהר שחברות לא ירגישו - - -
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
לא, אנחנו מבינים שלא שונה הנוסח, הוא אומר למה צריך לשנות את הנוסח, בעיקר כאילו למה להביא - - -
היו"ר אלכס קושניר
¶
אדוני ראש הרשות, השאלה היא מאוד פשוטה, האם הנוסח שמופיע בהצעת החוק הממשלתית, מה דעתך עליו, על הנוסח הזה?
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
אני רק מבקש תשובה על מה ששאלתי, האם זה לא נכון ולא ראוי להשאיר את המצב הקיים בסייג הזה שיש את הבקשה דרך ראש הרשות? למה צריך להזיז את ראש הרשות בעניין הזה? איפה ההיגיון פה להזיז את ראש הרשות בעניין הזה ולתת לשר את הגישה היותר מקלה? כבודו לא מרגיש נוח עם השאלה?
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
כי גם הוא טוען שצריך ככה להיות, ואני האחרון שרוצה עוד איזה שהיא רגולציה על השר, בוודאי שלא, אבל אני אומר שיש דברים שאנחנו צריכים לשים לעצמנו סייגים.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
לא, באמת, אני מתפלא על היועצים המשפטיים שבעניין הזה אתם לא שמים – אתם בדרך כלל רגילים לשים את אבני הדרך ואת המקלות וגם את הדברים הטובים, גם את הגזר וגם את המקל, אבל פה יש - - -
דני חורין
¶
אנחנו מדברים בסוף על חקיקה שפעם אחת הממשלה רשאית להביא אותה לכנסת ופעם שנייה הכנסת צריכה להחליט לגביה. אנחנו חושבים שהאיזון שנוצר פה, שמאפשר לשר לקבל מידע כי יש לשר איזה שהיא אחריות ואיזה שהן סמכויות ביחס לרשות בהקשרי גיבוש מדיניות, הוא איזון שהוא אפשרי וסביר.
הילה חדד חמלניק
¶
נכון, אני חולקת על דעתך. אני חושבת שנוצר במצב הנוכחי איזונים ובלמים. בסוף כל עבודת הממשלה נסמכת על איזונים ובלמים ראויים בין דרג שצריך לקבל החלטות ומדיניות וכך ראוי - - -
הילה חדד חמלניק
¶
היו מקומות שנדרשנו להם, אגב החוק, שנאמר לנו, כן, שעדיין לא שונה החוק וכשהחוק ישונה והמצב יהיה חדש נקבל את הנתונים כמו שצריך ולא קיבלנו אותם.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
אז אני אמשיך אתה שאלה, וכשלא קיבלתם, ראש הרשות, למה לא נתתם? כי חשבת שזה לא נכון ולא ראוי לתת, אז למה עכשיו כש - - -
עמי אפלבום
¶
אני לא מכיר את הסיטואציה הזאת, אנחנו כפופים בצורה מאוד חדה לאמון עם החברות ואם אנחנו מוותרים על האמון הזה שבנינו עם החברות אז אנחנו מאבדים את התעשייה, הממשלה מאבדת את התעשייה.
שלומית ארליך
¶
איך זה נשמר? ובלבד שלא יימסר מידע הנוגע לעמדת חבר ועדת מחקר פרטני? איך זה נשמר? אתם אומרים, אתם מתגברים פה על הסודיות שנקבעה בסעיף 14, הוא לא נשמר.
דני חורין
¶
לא, הסודיות אומרת שלא יימסר מידע, זאת אומרת למעט מידע מסחרי או עסקי שהוא מידע פרטני בנוגע לאדם או תאגיד.
שלומית ארליך
¶
אני לא מדברת על המידע המסחרי או העסקי הפרטני, אני מדברת על זה שההוראה אומרת: לעניין זה לא יחולו הוראות סעיף 14, שהן קובעות את הסודיות. זאת אומרת אפשר יהיה לגלות מדיוניה של ועדת המחקר או כל חומר שנמסר לה, אלה דברים שעכשיו יתאפשרו לפי הנוסח הזה.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
זה גם היום אתה יכול וגם אחרי זה אתה יכול, אבל אנחנו מדברים פה על המקום שהיום אתה לא יכול, השר לא יכול, ומחר, אחרי החוק, הוא כן יוכל. אומר ראש הרשות שהוא לא מכיר כאלה בקשות שלא ניתן להם מענה שביקשתם. ואני גם סומך על השר שמבקש משהו, בדרך כלל זה במקום שמותר לו, כי יש לו יועץ משפטי שאומר לו לפני זה: את זה מותר לך לבקש, את זה אסור לך לבקש. לכן אני לא רואה מה ההיתר שלנו פה להגיד לכם טוב, בסדר, בואו נוריד את המגבלה הזאת שנקראת ראש הרשות.
משה גפני (יהדות התורה)
¶
זה שאתה סומך על השר זה השר שנמצא עכשיו, אבל בעוד שלושה-ארבעה חודשים יהיה שר אחר, אולי לא תסמוך עליו? לכן אסור לעשות את החוק עכשיו.
היו"ר אלכס קושניר
¶
אדוני היועץ המשפטי, בסעיף 14(ג) בחוק כתוב שהמועצה תגבש נהלים לעניין שמירת סודיות. מי חברים במועצה?
עמי אפלבום
¶
במועצת רשות החדשנות יש שמונה חברים, יש נציג אגף התקציבים, נציג חשב כללי, נציג משרד הכלכלה כרגע.
עמי אפלבום
¶
אני היושב ראש כמשרד הכלכלה וגם אני אהיה משרד המדע. החמישי מהממשלה זה מתוך הלשכה של מדען ראשי, הסגנית שלי כרגע. אלה החמישה. בנוסף יש שלושה נציגי ציבור, אחד נבחר על ידי שר האוצר, אחד נבחר על ידי שר הכלכלה, אני אומר לך מה שכרגע, והשלישי נבחר בשיתוף והסכמה של שניהם, שר האוצר ושר הכלכלה. כל מה שאמרתי כלכלה תחליפו בחדשנות, מדע וטכנולוגיה. אז חמישה נציגי ממשלה, שלושה נציגי ציבור.
היו"ר אלכס קושניר
¶
אני רוצה לשאול שאלה את המנכ"לית. במועצה כתוב בסעיף 14(ג) שהמועצה תגבש נהלים לעניין שמירה על סודיות בפעילות הרשות והאורגנים שלה וגורמים הפועלים מטעמם ועבורם וכו'. אם יש לכם רוב בממשלה - - -
היו"ר אלכס קושניר
¶
אז למה אתם לא יכולים לקבוע את זה בנהלים? למה אתם צריכים חקיקה ראשית? ולהיכנס פה לאירוע שהוא באמת אירוע מאוד בעייתי מבחינתנו.
דני חורין
¶
אני רק אגיד, סעיף 14 בסוף מתייחס לדיונים של ועדת המחקר. הסעיף שאנחנו מדברים עליו אמנם מסייג את סעיף 14, זאת אומרת מחריג את סעיף 14, אבל הוא מתייחס באופן כללי לסמכות של שר לבקש מהרשות, והוא אומר את זה בצורה בסוף די ברורה, הוא מדבר על עמדה, המלצה או חוות דעת או למסור מידע בנושא המצוי בתחום תפקידיה או סמכויותיה לפי חוק זה.
שלומית ארליך
¶
ואז אנחנו חוזרים עוד פעם לשאלה המקדמית, למה מלכתחילה צריך להכניס סעיף כזה שאומר שהשר יכול לדרוש מהרשות שעליה הוא ממונה לגבש עמדה, המלצה, חוות דעת או למסור לו מידע? מה המצב היום?
הילה חדד חמלניק
¶
היום הוא מתקשה לעשות את זה. היום הוא מתקשה לקבל את הניירות האלה, הוא מתקשה לקבל עמדה, ואם ראש הרשות לא מכיר אז אני אזכיר לו, כשרצינו לקבל עמדות על סוגיות בהן השרה ביקשה לגבש מדיניות, עמדה מקצועית של הגוף המקצועי, התקשינו לקבל אותן או להגדיר זמן או להגדיר צורך להעביר כי החוק לא קובע שהגוף מחויב לעשות את זה.
היו"ר אלכס קושניר
¶
זה נראה מוזר שאתם מבקשים מהכנסת בחקיקה ראשית להתערב ביחסים בין רשות לבין משרד כשבעצם הרשות כפופה למשרד אחרי שנעביר את החוק. כאילו זה נשמע לי מאוד - - -
דני חורין
¶
אני כן חושב, הרי בבסיס, וזה חשוב מאוד, וגם אנחנו לא מבקשים לשנות את המצב הזה, בסוף יש פה תאגיד שהוא תאגיד עצמאי ו - - -
דני חורין
¶
אני מנסה לתת את התשובות. התשובה היא שהתאגיד הוא עצמאי ובכל זאת יש איזה שהיא אחריות לשר לגביו וגם יש לשר איזה שהן סמכויות.
היו"ר אלכס קושניר
¶
משרד המשפטים, גברתי ממחלקת ייעוץ וחקיקה, רומי, השאלה היא כזו, הרי זו לא הרשות היחידה שכפופה למשרד ממשלתי כלשהו, האם יש בחוק איפה שהוא מקום שבו סעיף כזה קיים?
משה גפני (יהדות התורה)
¶
את יורדת לסוף דעתנו? אנחנו נמצאים פה במצב מביך. קודם כל מתנהל פה ויכוח בין המשרד לבין הרשות, האם היו דברים כאלה שביקשו ולא קיבלו, האם כן או לא. יש ויכוח עובדתי, זה מעניין כשלעצמו. אבל אני מתעלם מהעניין הזה, יש פה מציאות, כמו שהיושב ראש אומר, שהיום אפשר לבקש ולא צריך את כל החקיקה בעניין הזה ואתם באים עם חוק שהוא משונה מאוד, אתם מבקשים שאנחנו נקבע עכשיו שהשר יכול - - -
היו"ר אלכס קושניר
¶
לא, על זה כבר דיברנו. יש פה בעצם שני חלקים. קודם כל לגבי המעבר של הסמכות של הרשות ממשרד כזה למשרד אחר, יש פה היגיון מקצועי, אני לא מתווכח איתם, אבל לעניין הספציפי הזה - - -
רומי קאופמן
¶
אני רק אגיד שכמו שנאמר פה קודם, הנוסח שאתם רואים עכשיו זה נוסח שעבר הרבה מאוד דיונים פנים ממשלתיים והוא כרגע הכי מאוזן שאנחנו הצלחנו לראות אותו.
היו"ר אלכס קושניר
¶
רומי, אני אגיד לך, חברי הכנסת אלופים בלהתחמק מהשאלות, אלופים, וגם אלופים לזהות את הניסיון של להתחמק מהשאלה. תעני בבקשה לשאלה ששאלתי, האם יש עוד איפה שהוא בחקיקה מקבילה למה שאתם מבקשים לעשות פה?
יונתן יהוסף
¶
אני מקריא מחוק משק החשמל: 'הרשות תגיש לשר, וכו' וכו', דיווחים נוספים על פעולתה וכן נתונים ומידע הנוגעים לפעילותה בין בכלל ובין בנושא מסוים, הכול כפי שיפורט בדרישה'. סעיף הרבה יותר קיצוני, בלי החרגות, בלי למעט, כל מידע, הכול כולל הכול.
שלומית ארליך
¶
שוב, גם פה הסעיף שונה, אין דרישה לגבש עמדה, המלצה, חוות דעת, למסור מידע. זה לעדכן, לדווח.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
אתה יודע מה? אני לא יודע, אני לא מבין. יש פה יועצת משפטית שאני סומך את דעתי עליה, אם היא תגיד לי שזה בסדר.
דני חורין
¶
אם אני מבין את השאלה, השאלה היא למה זה נדרש, כי ממילא אתם חושבים שאין מניעה ששר יבקש מרשות שמצויה תחת אחריותו המלצה, חוות דעת או מידע, ובכל זאת חשבה הממשלה שכן נכון במסגרת האיזונים - - -
דני חורין
¶
אני מבין, ואתם בסוף תחליטו, אף אחד לא חולק על זה. בכל זאת חשבה הממשלה בהצעה שכפי שנאמר היה עליה שיח מאוד משמעותי שאיזון נכון הוא כן לקבוע גם בחקיקה את הסמכות של השר לבקש את המידע הזה, שאתם לא רואים בעיה בעצם הבקשה, אם הבנתי נכון, בעצם הבקשה שהוא יקבל אותו, רק בתנאי שזה יהיה - - -
היו"ר אלכס קושניר
¶
לא, אני אגיד לך מה הבעיה שלנו. הבעיה שלנו שאתם מבקשים מהכנסת לקבוע בחקיקה ראשית יחסי עבודה בין רשות אחת לרשות אחרת בעניין של מסירת מידע. אנחנו לא חושבים שזה צריך להיות בחקיקה ראשית, מה גם שבמועצה שאמורה לקבוע את מדיניות הסודיות יש לממשלה רוב, אז מה אתם צריכים את הכנסת? ואללה לא יודע.
דני חורין
¶
לטעמי דווקא מתוך החשיבות של עצמאות הרשות כן נכון לקבוע את הגדֵרות האלה בחקיקה ולא לייצר מצב שבו הממשלה או השר האחראי יבוא וידרוש דברים שאולי - - -
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
ולהוסיף על מה שהיושב ראש אומר, אני מוסיף ואומר, שאני לא רואה לנכון שצריך להוריד את המגבלה הזאת, את הסייג הזה שיש לשר ולהגיע ישר למאגר המידע, במיוחד שאומר ראש הרשות - - -
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
סליחה, בסדר? אני לוקח את זה קצת יותר קיצוני, אני אומר להוריד את ראש הרשות מפה כשעד עכשיו לא – אם הייתם באים ואומרים שיש לכם הרבה בעיות, מבקשים ומערימים עליכם קשיים וזה, אומר ראש הרשות שלא היה כדבר הזה, לא הייתה בקשה שביקשו ולא קיבלו, שאת זה היה צריך לשאול אותו בנפרד, איך זה יכול להיות שכל מה שמבקשים אתם מקבלים, אבל זה בסדר, אבל הוא אומר לכם שלא היה דבר כזה ואנחנו סומכים את ידינו שאומר פה - - -
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
למה הוא מסכים עליו? קודם כל הוא חי, נמצא ומדבר ושאלנו את השאלות וזה מה שהוא ענה.
הילה חדד חמלניק
¶
אני חושבת שדווקא בגלל הרגישות הקיימת במידע ובגלל שיש חשש של התעשייה לזה שיהיה מידע, כמו שהוא אמר, האמון אל מול החברות, אז צריך להיות ברור בחקיקה ראשית שאין הכוונה להיכנס לאותו מאגר מידע או למידע העסקי שלהן והכול.
משה גפני (יהדות התורה)
¶
מה שאת אומרת עכשיו, אם זו הטענה, בגלל שעד עכשיו לא הבנתי כלום, עכשיו התחלתי להבין, מה שאת אומרת זה שבעצם בחוק צריך שיהיה כתוב רק מה אסור לו להביא, לא מה מותר, אלא מה אסור כדי לא לפגוע בתעשייה, במסחר וכל הדברים האלה.
משה גפני (יהדות התורה)
¶
סליחה, דקה. היושב ראש אמר נכון, אנחנו נמצאים פה במצב שאם מתנהל ויכוח, נעזוב רגע מה אתם מבקשים בחקיקה, אם מתנהל ויכוח בין המשרד או השר שמפקח על הרשות הזאת, לבין הרשות, אם יהיה ויכוח כזה אתם רוצים שאנחנו נתערב ואנחנו נגיד מי צודק.
משה גפני (יהדות התורה)
¶
זה מה שאתם מבקשים, אחרת למה אתם צריכים אותנו בכלל? יש רוב לממשלה בכל הנושאים הללו, השר יכול לבקש מהרשות - - -
היו"ר אלכס קושניר
¶
רגע, בואו ניכנס לגופו של הסעיף, 'בלי לגרוע משאר סמכויותיו לפי חוק רשאי כל אחד מהשרים', היום הוא לא יכול? היום השר לא יכול לפנות לרשות ולבקש בהודעה בכתב לגבש עמדה, המלצה או חוות דעת? הוא לא יכול לעשות את זה היום?
היו"ר אלכס קושניר
¶
רגע, 'חוות דעת או למסור מידע בנושא המצוי בתחום תפקידיה או סמכויותיה לפי חוק זה'.
היו"ר אלכס קושניר
¶
אני הקשבתי, הבנתי. למעט לגבי מידע מסחרי או עסקי שהוא מידע פרטני הנוגע – זה אוקיי. 'קיבלה הרשות דרישה מאת השר כאמור תעביר את העמדה לפי העניין באמצעות המנהל הכללי של הרשות'. אני לא מבין, היום לשר אין סמכות לבקש?
דני חורין
¶
קיבלה הרשות דרישה תעביר את העמדה, המלצה, חוות הדעת או המידע לפי העניין לשר באמצעות המנהל הכללי של הרשות.
דני חורין
¶
אבל הרשות היא לא יחידת סמך במשרד או עוד אגף במשרד שכפוף למנהל הכללי של המשרד, הרשות היא תאגיד עצמאי.
איתן גינזבורג (כחול לבן)
¶
נכון, הם לא עובדים של המשרד, השר אחראי על היחידה הזאת, אבל הם לא תחתיו כמו עובדי המשרד. כשאתה היית מנכ"ל המשרד היו תחתיך עובדים שהיו תחתיך, הם יחידת סמך, כמו חברה ממשלתית.
משה גפני (יהדות התורה)
¶
מה המצב היום? השר מבקש מידע מהרשות, מה קורה? הם לא עובדים במשרד, הם רשות עצמאית, מה קורה אם השר מבקש מהרשות לדעת מידע לפי מה שנכתב כאן.
משה גפני (יהדות התורה)
¶
זאת אומרת אתה רוצה שהכנסת תיכנס לוויכוח בין השר המופקד על הרשות לבין מנכ"ל הרשות, שאנחנו נחליט למי יש יותר כוח? זה מה שאתה רוצה שנעשה?
דני חורין
¶
הבקשה היא לקבוע את הגבולות הנכונים בהקשר הזה של סמכויות השר לבקש מידע, מה אפשר ומה אי אפשר מתוך הבנה שלרשות יש עצמאות.
דני חורין
¶
זה רק סעיף ספציפי של המידע, מה לגבי חוות דעת? המלצה? לגבש עמדה? כל זה לא מוסדר היום בחוק. להיפך, זה גם מחזק את הרשות.
איתן גינזבורג (כחול לבן)
¶
מה זה משנה אם זה קיים או לא קיים? אם הדבר הזה נדרש, כנראה כי הדברים הם לא כאלה ביום יום. סליחה רגע, אז אם הדברים לא כאלה ביום יום והשר לא יכול לממש את הסמכות שלו או את הדברים שהוא צריך כדי לקבל החלטות ומדיניות, אז מה הבעיה לעגן את זה?
משה גפני (יהדות התורה)
¶
אני לא בטוח, איתן, בוויכוח הזה שבין השר לבין מנהל הרשות, אני לא בטוח מי צודק. ומה זה משנה? זה משנה מכיוון שיכול להיות מצב כזה שבו יבוא מנהל הרשות, שהוא איש מקצוע, והוא יגיד: תדע שאם אני מעביר את המידע הזה, או שקיים בחקיקה שאני מעביר מידע, אני יכול לפגוע פה בתעשייה, במסחר, בדברים שנותנים אמון ברשות. תמונת המצב הזאת היא תמונת מצב שאנחנו לא נתקלנו בה אף פעם. אתה מבקש מחברי הכנסת שהם יקבלו החלטה שהשר צודק והרשות לא.
איתן גינזבורג (כחול לבן)
¶
ואם שרת הפנים מבקשת מראש רשות האוכלוסין וההגירה מידע כלשהו או חוות דעת או שימסור בכתב וכל מיני דברים כאלה מידע והוא לא מוכן לתת לה, זה נראה לך סביר? אני שואל אותך שאלה, זה נראה לך סביר? אני לא חייב על פי חוק להעביר לך מידע, זה נראה לך סביר?
משה גפני (יהדות התורה)
¶
אני מציע שני דברים, האחד, שלא לעשות את החוק הזה פה, לעשות את החוק קודם כל ברשות ההגירה. שאם שר הפנים או שרת הפנים מבקשים מידע, הוא יהיה חייב לתת.
משה גפני (יהדות התורה)
¶
להעביר מידע, בגלל שאנחנו מדברים רק על סיטואציה שמנהל הרשות אומר שלא. על זה אנחנו מדברים שלא. את זה אתה רוצה לקבוע ביום שהכנסת מתפזרת?
היו"ר אלכס קושניר
¶
תקשיבו שנייה, חברים. אנחנו יודעים לדקלם את הסעיף הזה כבר. אני רק אומר לכם שהסעיף מתחלק לשניים, יש את החלק הראשון, שהוא מסתיים במילים 'באמצעות המנהל הכללי של הרשות' ואחר כך מדברים לעניין הסודיות. אם אתה הולך לסעיף 14 בחוק אתה רואה שסעיף 14 מסמיך את המועצה לגבש נהלים לעניין הסודיות. במועצה יש רוב לממשלה, אז מה שאני מציע לעשות, חבריי בממשלה, זה להוריד את הסיפה ולהשאיר רק את החלק הראשון של סעיף.
היו"ר אלכס קושניר
¶
חבר הכנסת גפני, הרי אמרנו שהנושא של מדיניות הסודיות נקבע בחקיקה, יש בחוק סעיף שמתייחס לזה, סעיף 14. בסעיף 14 יש מועצה שבה יש לממשלה רוב שהיא אמורה לקבוע את כללי הסודיות של הרשות ולכן לא רלוונטי הסעיף פה, לכן אנחנו מורידים את הסיפה ומשאירים את הרישה.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
אגב, אני לא מסכים עם זה. אני אמרתי את זה מראש, ברגע שיש את הסיפור עם ראש הרשות, שאתה יכול לקבל, לא צריך, אנחנו סתם נכנסים למקום שלא היה צריך להיכנס. אני באמת לא מבין את ההתעקשות על כל הסעיף הזה. בסופו של דבר אתם רוב, תצביעו, הכול בסדר, אבל, איתן, אני אומר לך, זה לא דבר שהיה צריך להגיע פה בכלל לחקיקה אצלנו, זה היה אמור להישאר במצב שזה נמצא בו עכשיו. אני מתכוון רק על הסעיף הזה ספציפית, חבל שזה ככה, אבל תעשו מה שאתם רוצים.
דני חורין
¶
אם אני עובר לרכיב הבא, בעצם האחרון של החוק, למעט השינויים הטכניים, היום לפי החוק השרים יכולים להודיע אם הם מתנגדים למסלול בתוך 14 ימים והדבר הנוסף שיש בחוק זה אפשרות להאריך את התקופה בתקופה נוספת של שבעה ימי עבודה בהודעה שימסור לראש הרשות ולשר האחר.
דני חורין
¶
סעיף 7. בעצם לאפשר לשרים מעט יותר זמן בשביל לגבש את עמדתם אם להתנגד או לא להתנגד להצעת החוק. אלה הרכיבים של החוק.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
אגב, אנחנו רק נרצה להוסיף אם אפשר פה, היועצת המשפטית, אמנם זה חקיקה עקיפה, שהסעיף הזה יחול בכל המשרדים. אפשר להוסיף את זה?
שלומית ארליך
¶
אני לא מכירה סעיף כזה. אני פתחתי לראות את מה שעליו דיבר יונתן ביחס לסעיף שקיים במשק החשמל, שם יש סעיף שמדבר על דיווח לשר ואומר שהרשות תגיש לשר בתחילת כל שנה תכנית עבודה לאותה שנה ובסיומה דיווח על פעילותה באותה שנה. כמו כן היא תמסור, לפי דרישת השר, בתוך זמן סביר דיווחים נוספים על פעילותה. סעיף קטן (ב) אומר שהשר רשאי לדרוש לגבש עמדה, אבל אין התייחסות – זאת אומרת הסעיף מנוסח אחרת, היא יכולה רק לגבש עמדה בעניין מסוים שיפורט בדרישה.
איתן גינזבורג (כחול לבן)
¶
בסדר, גם פה כתוב לגבש עמדה בנושא המצוי בתחום תפקידיה או סמכויותיה, מה זה משנה?
שלומית ארליך
¶
אני לא מתנגדת, אני באמת לא מצליחה להבין, ישב פה ראש הרשות, לפני שנכנסת, והוא אמר שמבחינתם הם מעבירים את המידע, אומרים פה הנציגים ש – אנחנו מנסים להבין מה - - -
היו"ר אלכס קושניר
¶
אני לא רוצה שנחזור על זה בלופים, ברגע שהורדנו את נושא הסודיות אני חושב שזה די מסתדר.
נתנאל היימן
¶
כמה הערות. הערה עקרונית וקצת הערות שבהמשך שעוד לא דנתם בהן. אחת, לגבי העיקרון, כמו שאמרה היועצת המשפטית של הוועדה, באמת לא ברור לנו למה דווקא עכשיו מובא חוק שבדברי ההסבר שלו מוזכר ההסכם הקואליציוני. זה פשוט מופיע בדברי ההסבר, זו המהות של החוק וכל שאר הדברים שנאמרו על ידי נציגי הממשלה, הם יפים אולי לשעה זו, אבל בעוד חצי שנה הם אולי יסבירו לנו, בעקבות הסכם אחר, למה צריך לעבור חזרה למשרד הכלכלה או למשרד אחר. אנחנו חושבים שלאור העובדה שהיסטורית משרד הכלכלה זה המשרד שטיפל בעסקים, במסחר, בתעשייה ובענפים אחרים, אז לא נכון בצורה כזו להעביר את הסמכויות למשרד המדע.
לגבי סעיפים אחרים. יש פה גם במועצת הרשות וגם בוועדות המחקר, הוועדות שבעצם בודקות את התמיכה במחקרים עצמם, מוציאים לגמרי את הנציגים של משרד הכלכלה, זאת אומרת מחליפים אותם ואין היום נציגות, שוב, למשרד שהוא בסוף בחזון שלו, במהות שלו, הוא זה שמייצג את העסקים. אנחנו חושבים שצריך להוסיף אולי את נציגי משרד המדע, אבל לא להוציא את נציגי משרד הכלכלה, גם בוועדות המחקר וגם במועצה.
סעיף נוסף. היום בחוק הקיים מופיע במפורש שבגלל שהקימו את הרשות שמשרד הכלכלה לא יעסוק בקידום חדשנות. זה סעיף 15לה בחוק הקיים. אנחנו חושבים שאם מתקדמים עם החוק אז צריך למחוק את הסעיף הזה. הם החליפו את כל המקומות שבהם מופיע משרד הכלכלה למשרד המדע, ואת הסעיף הזה השאירו, כך שלמשרד הכלכלה אסור לעסוק ב - - -
נתנאל היימן
¶
והערה אחרונה, מעבר למהות. בסעיף 8 אתם מבקשים שהרשות תדווח גם לממשלה וגם לשרה. זאת אומרת כיום הדיווח הוא לממשלה, הרשות תייעץ לממשלה בנושא חדשנות ומוסיפים את השר. שוב, המהות, כשהוקמה הרשות המטרה הייתה שהיא תהיה עצמאית לגמרי, ברגע שמחזירים את הדיווח הזה לשר בעצם מחזירים את הרשות להיות יחידת סמך של המשרד. זו לא הייתה מטרת החוק המקורי. לדוגמה בחוק בנק ישראל הנגיד הוא אחראי לייעץ לממשלה, הוא לא אחראי לייעץ לשר האוצר בנושאים כלכליים. אני חושב שגם פה בסעיף 8(1) צריך למחוק את הדיווח דווקא לשר החדשנות, תודה.
(היו"ר ולדימיר בליאק)
דני חורין
¶
כן. אני אבהיר. אין כוונה ואמרתי את זה גם קודם, לפגוע בעצמאות של הרשות, וזה לחלוטין שונה ממצב של אגף בתוך משרד ממשלתי או יחידת סמך בתוך משרד ממשלתי. הרשות היא תאגיד סטטוטורי עצמאי והיא נשארת כזאת. מה שכן יש זה הגדרה של סמכויות מסוימות לשר לבקש מידע, דיווח או חוות דעת כשזה לא נותן לו סמכות לעסוק בדברים שהחוק מסמיך אותו ממילא.
גם לפני כן החוק קבע ששר יוכל לקבוע מדיניות, שממשלה תוכל לקבוע מדיניות ושהרשות תצטרך לפעול לפיה, גם לפני כן החוק התנה אישור של מסלולים בזה שהשרים לא יתנגדו, ומה שאנחנו מבקשים פה לייצר זה שינוי די מצומצם באיזונים בהקשר הזה שמאפשרים לשר לקבל מידע ודיווחים רלוונטיים כדי שיוכלו להפעיל את סמכותם ולממש את האחריות שיש להם. לטעמנו זה לא פוגע בעצמאות של הרשות וודאי לא הופך אותם או מחזיר אותם למעמד של אגף בתוך משרד ממשלתי.
שלומית ארליך
¶
מה לגבי כל יתר השאלות? מה לגבי סעיף 15לה, מה לגבי הנציגות למשרד הכלכלה בוועדות המחקר ובמועצה? הדיווח לממשלה ולשרה?
דני חורין
¶
לטעמנו, לגבי הדיווח אני חושב שהתייחסתי. לגבי העניין של משרד הכלכלה, בסוף המחשבה הייתה שמשרד החדשנות בהקשר הזה צריך להחליף את משרד הכלכלה ולקבל את האחריות על הרשות בהקשרים האלה, נאמר גם קודם, נוכח העיסוק שלו בחדשנות, במחקר ובפיתוח, ולכן העמדה היא שזה לא צריך להיות בנוסף למשרד הכלכלה, אלא במקום משרד הכלכלה.
דני חורין
¶
15לה. משרד הכלכלה, יש בו עדיין גם את מנהלת ההשקעות וגם יחידות אחרות שעוסקות בתחומים שונים של מסלולים, הטבות, מענקים ומהבחינה הזאת גם על הדבר הזה היה שיח פנים ממשלתי לפני שהוחלט את הדבר הזה לא לשנות. המחשבה הייתה שגם לאחר תיקון החוק לא נכון לייצר כפילות, זאת אומרת נכון שרשות החדשנות תעסוק בשלה ונכון שמשרד הכלכלה לא יעסוק בתחומים שהם באחריות רשות החדשנות.
דני חורין
¶
להיפך. לטעמנו כיוון שבסוף משרד הכלכלה לא מחליף את התפקיד שלו כמי שתומך בהקשרים מסוימים בתעשייה ויש לו גם היום מסלולים שונים או הטבות שונות או מענקים שונים שנותנים. הם ודאי יוכלו להתייחס יותר טוב ממני לדברים שהם עושים.
העובדה שהאחריות על הרשות עוברת ממשרד הכלכלה למשרד החדשנות לא משנה את הדבר הזה ולכן חשבנו שגם לא נכון לשנות את זה שרשות החדשנות תהיה אחראית על כל מה שנוגע לחדשנות טכנולוגית בתעשייה, למסלולים שזו עיקר תכליתם, ולא נכון לאפשר למשרד הכלכלה לעסוק בדברים האלה. בסוף כן יש איזה שהוא רצון ממשלתי לזה שיהיה גורם אחד שממוקד בנושא הזה.
דרור בין
¶
ההתייחסות שלי היא מאוד קצרה. מה שלי חשוב, רשות החדשנות ממוצבת מול התעשייה בצורה מאוד רצינית כגוף מקצועי ועצמאי וככה זה צריך להישאר. אני מאוד חושש להישאר ממצב שהיום ערב פיזור הכנסת אתם תאשרו חוק שמעביר אותנו ממשרד אחד למשרד אחר ובעוד מספר חודשים יעבירו אותנו מחדש למשרד נוסף. אני חושב שזה יכול לפגוע מאוד קשה במיצוב הרשות מול התעשייה.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
אתה צודק, אדוני. בדיוק זה הדבר הראשון שהעליתי פה בנושא הזה. בלי להתערב באמת איזה שר יש לכם או יהיה זה לא אמור להיות בערב בחירות.
דרור בין
¶
זו הנקודה שמטרידה אותי ואני גם רוצה להגיד, אני לא רואה דחיפות, הרשות מתפקדת, יש לה מועצה מתפקדת, יש לה הנהלה מתפקדת, אני חושב שאנחנו יכולים להמשיך לפעול בתקופת הבחירות בצורה הזאת.
דרור בין
¶
לא, השינויים בחוק, כפי שנאמר, הם מוסכמים, הם נידונו בהרחבה בינינו לבין משרד החדשנות והם מוסכמים, אני לא חושב שהם יפגעו בפעילות של הרשות, הרשות היא עצמאית.
דרור בין
¶
כן, בבקשה. כפי שראיתי עם גופים אחרים בעבר, כמו זרוע העבודה, או מל"ג שעברו ממשרד למשרד, הדבר הזה הוא לא בריא. חוסר היציבות הזאת. שוב, אני מגיע מתעשיית ההייטק, אנשי ההייטק אוהבים לעבוד עם גופים מקצועיים ויציבים. המעברים האלה מבחינתי הם לא בריאים, מהבחינה הזאת נכון יהיה לחכות, לדעתי, מספר חודשים ואם הממשלה הבאה תרצה לקבע את המצב הזה אז בשמחה, אנחנו לא מתנגדים. ואם לא, אז נהיה איפה שנהיה.
דרור בין
¶
הרשות למעשה קמה לפני ארבע שנים, היא החליפה את לשכת המדען הראשי שהייתה במשרד הכלכלה מאז שנת 65'. הגוף הזה נמצא במשרד הכלכלה 50 ומשהו שנים.
דרור בין
¶
בדיוק, אני חושב שזה אחד הכוחות שלה. אני חושב שהתעשייה מתייחסת אליה ברצינות בדיוק מהסיבה הזאת.
מופיד מרעי (כחול לבן)
¶
אבל יש החלטת ממשלה. השאלה היא האם אתה מנסה להגיד שמעבר כזה יכול לגרום לזעזוע, במרכאות, לא היה לך ניסיון כזה בעבר, יש החלטת ממשלה.
מופיד מרעי (כחול לבן)
¶
אני שואל אותך חוקית, האם החוק הזה יכול לגרום לזעזוע מקצועי בתוך הרשות ואתה אומר לי לא.
מופיד מרעי (כחול לבן)
¶
כן, חבר הכנסת, אבל לפי התפיסה שלך בארבע השנים האחרונות, חמש מערכות בחירות, אז בואו לא נחוקק חוקים ולא נעשה שום דבר. אבל המדינה צריכה להתקיים, המדינה צריכה להמשיך לתפקד וליישם את ההחלטה. סליחה שאני מתערב.
היו"ר ולדימיר בליאק
¶
מה שאני חושב, ברמה העקרונית, אם כבר הוחלט שהוקם משרד החדשנות, אז זה רק טבעי שרשות החדשנות תהיה חלק ממשרד החדשנות. אני לא רואה פה בעיה גדולה מבחינה תפעולית. בסופו של דבר גם בפגרת בחירות הממשלה ממשיכה לתפקד.
הילה חדד חמלניק
¶
לחלוטין, וגם בניגוד לגופים האחרים שדובר עליהם פה נדרשת חקיקה, כך שזה לא מעביר גוף מפה לפה. גם אם מישהו - - -
הילה חדד חמלניק
¶
נכון, אנחנו צריכים להמשיך לתפקד. דווקא בגלל שמדובר בתעשיית ההייטק אנחנו לא יכולים לעמוד במקום, ההיפך.
דני חורין
¶
הצעת חוק לעידוד מחקר, פיתוח וחדשנות טכנולוגית בתעשייה (תיקון מס' 8), התשפ"ב-2022
תיקון סעיף 3
1.
בחוק לעידוד מחקר, פיתוח וחדשנות טכנולוגית בתעשייה, התשמ"ד-1984 (להלן – החוק העיקרי), בסעיף 3, במקום "שר הכלכלה" יבוא "שר החדשנות, המדע והטכנולוגיה".
דני חורין
¶
בעצם אמרתי כבר קודם לכן שהמטרה העיקרית של החוק היא בכל המקומות שבהם החוק נוקב במשרד הכלכלה או בתפקידו של שר הכלכלה אנחנו מעבירים את הסמכויות לשר החדשנות, המדע והטכנולוגיה. במסגרת החלטת הממשלה הסמכויות האלה כבר עברו, משמתקנים את החוק אנחנו חושבים שנכון לעשות את זה במסגרת הזאת.
שלומית ארליך
¶
סעיף 3 הוא סעיף הביצוע בחוק, הוא מתייחס לזה היום ששר הכלכלה ושר האוצר ביחד ממונים על ביצוע חוק זה, אתם רוצים להחליף פה כך שזה יהיה שר החדשנות ושר האוצר יחד ממונים על ביצוע החוק הזה.
דני חורין
¶
תיקון סעיף 4
2.
(1) בהגדרה "המדען הראשי" במקום "המדען הראשי במשרד הכלכלה" יבוא "המדען הראשי לחדשנות במשרד החדשנות, המדע והטכנולוגיה, שמונה לפי סעיף 6א";
(2) בהגדרה "המסלולים הישנים" אחרי "המדען הראשי" יבוא "במשרד הכלכלה".
דני חורין
¶
מדברים פה על סעיף ההגדרות, אנחנו מבהירים שההגדרה של המדען הראשי, אנחנו כבר לא מדברים על המדען הראשי במשרד הכלכלה, כיוון שאנחנו מעבירים אותו, אלא על המדען הראשי לחדשנות במשרד החדשנות. כפי שאמרתי קודם, אין כוונה לעשות שינוי מעבר לזה.
דני חורין
¶
המסלולים הישנים, ההגדרה היום, מסלולי הטבות שהופעלו על ידי המדען הראשי או המינהל למחקר ופיתוח תעשייתי במשרד הכלכלה לפני יום התחילה, ופה אנחנו מבהירים שהכוונה היא שהופעלו על ידי המדען הראשי במשרד הכלכלה, נוכח ההעברה.
דני חורין
¶
בדיוק, כיוון שהחוק עובר למדען ראשי אחר וההגדרה של המדען הראשי משתנה, משתנה גם ההגדרה של המסלולים הישנים בהתאם.
דני חורין
¶
תיקון סעיף 5א
3.
בסעיף 5א לחוק העיקרי –
(1) בסעיף קטן (א)(2), אחרי "המדען הראשי" יבוא "במשרד הכלכלה";
דני חורין
¶
סעיף 5א(א)(2) מדבר על אמצעים שהפעילו המדען הראשי או המינהל למחקר ופיתוח תעשייתי במשרד הכלכלה.
דני חורין
¶
נכון, שם הוא מתייחס, שוב, לסמכויות ואמצעים שהיו לפני יום התחילה למדען הראשי וההעברה פה בהקשר הזה גם שזה המדען הראשי במשרד הכלכלה.
שלומית ארליך
¶
כששוב, 5א בעצם מתייחס לתפקידי הרשות, הוא אומר שלשם הגשמת המטרות תפעל הרשות לעידוד, קידום, תמיכה, סיוע לחדשנות הטכנולוגיה בתעשייה ולפיתוח תשתיות, בין השאר באמצעות מתן הטבות. הסעיף מגדיר מה הן הטבות, כל אחת מאלה, אותה פסקה (2) שאליה התייחס דני מתייחסת לאמצעים שהפעילו המדען הראשי שפה בעצם מכניסים 'במשרד הכלכלה', או המינהל למחקר ופיתוח תעשייתי במשרד הכלכלה לפני יום התחילה.
דני חורין
¶
הדבר הבא, אנחנו מבקשים להחליף את סעיף קטן (ג) באותו סעיף. סעיף (ג) הנוכחי אומר: 'בביצוע תפקידיה תפעל הרשות בהתאם למדיניות הממשלה בתחומי פעולתה של הרשות, כפי שנקבעה בהחלטות הממשלה, וככל שלא נקבעה המדיניות בידי הממשלה כאמור בהתאם למדיניות שר הכלכלה שתימסר לרשות בכתב, לרבות באמצעות המדען הראשי, תפורסם באתר האינטרנט של הרשות'. והבקשה היא לשנות את הסעיף הזה, כך שהוא יהיה כך:
(2) במקום סעיף קטן (ג) יבוא:
"(ג) בביצוע תפקידיה תפעל הרשות בהתאם למדיניות הממשלה בתחומי פעולתה של הרשות, כפי שנקבעה בהחלטות הממשלה ובהתאם למדיניות שר החדשנות, המדע והטכנולוגיה שתימסר לרשות בכתב, לרבות באמצעות המדען הראשי, ותפורסם באתרי האינטרנט של הרשות ושל משרד החדשנות, המדע והטכנולוגיה; קבעו הממשלה או השר מדיניות כאמור, רשאים הם להורות לרשות, בהחלטת ממשלה או בהודעה שתימסר לרשות בכתב, לפי העניין, לדווח להם על יישום המדיניות כאמור במועדים שיורו.
בעצם השינויים פה הם שניים. פעם אחת, כפי שאמרתי גם קודם, הסמכות של השר לקבוע מדיניות לא כפופה רק למצב שבו הממשלה לא קבעה מדיניות. הדבר השני זה האפשרות לדרוש דיווח על יישום המדיניות.
שלומית ארליך
¶
שוב, לפי המצב הזה יכולה להיווצר סיטואציה שבה גם הממשלה קובעת את המדיניות וגם השר קובע.
שלומית ארליך
¶
אז למה פה משנים את הנוסח הזה? למה לא להגיד שככל שלא נקבעה מדיניות בידי הממשלה אז בהתאם למדיניות שר החדשנות.
דני חורין
¶
זה הנוסח הקודם. הבקשה פה היא לשנות מתוך הבנה שלפעמים יכולה הממשלה לקבוע מדיניות ברזולוציה מסוימת ועדיין נכון שהשר יקבע מדיניות ברזולוציה אחרת מתוקף האחריות שלו על הרשות. מובן ששר בתור חבר בממשלה לא יכול לסתור את החלטות הממשלה והוא כפוף להן, אבל אנחנו חושבים שכן נכון לאפשר, גם במקרים שבהן הממשלה קבעה מדיניות ויכולה להיות ברזולוציה גבוהה לאפשר לשר לקבוע מדיניות ברזולוציה מפורטת יותר.
דני חורין
¶
יש לו בסוף את האחריות שלו מתוקף היותו חבר בממשלה. בהקשר הזה יש כללים, בהקשרים שונים שמדברים על כפיפות של שרים לממשלה ולמדיניות שלה.
שלומית ארליך
¶
שוב אנחנו חוזרים פה לעניין, זה יותר דומה בעיניי למה שנקבע ביחס לרשות החשמל, שקבעו הממשלה או השר מדיניות רשאים הם להורות לרשות בהחלטת הממשלה או בהודעה שתימסר לרשות בכתב, לפי העניין, לדווח להם על יישום המדיניות כאמור. אז בעצם פה אתם מבקשים דיווח על יישום המדיניות, בשונה מהסעיף הבא שעליו כבר דיברנו.
דני חורין
¶
זאת אומרת שאם נקבעה מדיניות ספציפית על ידי הממשלה או על ידי השרים, הם יוכלו לבקש לדווח על היישום שלה.
שלומית ארליך
¶
מה זה אומר במועדים שיורו? אחת לכמה זמן, כמה פעמים? מה עומד לנגד עיניכם כשאתם מתייחסים למועדים שיורו?
דני חורין
¶
שאם שר מבקש מהרשות לדווח על יישום מדיניות אז הוא יכול לבקש שיגישו את זה בתוךX זמן. לייצר, שוב, אני חושב שאמרנו את זה גם קודם, בסוף כן הכוונה היא מצד אחד לשמור על העצמאות של הרשות ומהצד השני כן לייצר איזה שהם גבולות ברורים בהקשרים האלה. מהבחינה הזו אם שר מבקש דיווח על יישום אז אנחנו חושבים שלגיטימי להגיד שהוא יוכל לבקש שהדיווח הזה יימסר תוך זמן מסוים.
דני חורין
¶
קודם כל ההחלטה היא שלכם, אבל אני לא בטוח שעמדת המשרד היא שנכון לשנות. תיכף יתייחס לזה אולי רמ"ט השרה. אני מקריא את הסעיף.
(ד) בלי לגרוע משאר סמכויותיו לפי חוק זה, רשאי כל אחד מהשרים לדרוש מהרשות, בהודעה בכתב, לגבש עמדה, המלצה או חוות דעת או למסור לו מידע בנושא המצוי בתחום תפקידיה או סמכויותיה לפי חוק זה, למעט מידע מסחרי או עסקי, שהוא מידע פרטני בנוגע לאדם או לתאגיד; קיבלה הרשות דרישה מאת שר כאמור, תעביר את העמדה, ההמלצה, חוות הדעת או המידע, לפי העניין, לשר, באמצעות המנהל הכללי של הרשות; לעניין זה לא יחולו הוראות סעיף 14, ובלבד שלא יימסר מידע לפי סעיף קטן זה הנוגע לעמדת חבר ועדת המחקר בעניין פרטני שנדון בפניה ושמידע המתייחס לדיוני ועדת המחקר בבקשות פרטניות יימסר רק לאחר קבלת החלטתה הסופית של הוועדה.
יונתן יהוסף
¶
אני אסביר את הדברים. בסופו של דבר יש פה שרה שיש לה אחריות כלפי מדיניות המשרד. השרה באה ורוצה לקבוע מדיניות, נגיד בתחום האקלים-טק, באה השרה ורוצה לדעת מה הסטרטאפים שקיימים היום, מה המגמות, לאיפה העולם צועד, לשרה אין יכולת בתוך - - -
היו"ר ולדימיר בליאק
¶
אבל אנחנו לא מתנגדים לזה. מה שאמרנו, שיש לכם בסעיף אחר כללים לגבי המועצה הציבורית שקובעת את הכללים בהקשר לסודיות.
יונתן יהוסף
¶
בסופו של דבר אתה יכול לקשר כל דבר לוועדות המחקר, בסוף לוועדות המחקר מגיע הכול ולכן החשש הוא שכל דבר יגיע ויפורש בצורה כזאת, כאילו בצורה שזה קשור באיזה שהוא אופן לוועדות המחקר. בשורה התחתונה השר צריך לקבל מידע, המלצה, נתונים ודברים שהם דברים בסיסיים ששר צריך בשביל לגבש מידע ולכן אני חושב שהבקשה הזאת היא בקשה סופר לגיטימית.
בסופו של דבר הפרקטיקה של הדברים, לא תמיד יש התנגדויות גדולות, אבל בסופו של דבר השר מבקש משהו ואם לא חייבים למסור לו אז עובדים בעצלתיים, מגישים בעוד חודשיים-שלושה והפרקטיקה של הדברים שבסופו של דבר זה לא מגיע. אנחנו כבר שנה עובדים עם הרשות ואני יכול לומר שבשורה התחתונה מבקשים מידע והמידע מגיע חלקי, מגיע עוד שלושה חודשים - - -
משה גפני (יהדות התורה)
¶
אבל עם כל הכבוד, אדוני היושב ראש, אני רוצה רק להזכיר לכולנו באיזה מעמד אנחנו נמצאים. הממשלה הביאה חוק ואנחנו התחלנו לדון הזה, או בעצם אנחנו דנים בו, אתה כבר עוסק בהקראה, יש לי הסתייגויות, אני אבקש איזה הפסקה, אבל המציאות הזאת שבה בא המשרד, נציג השרה, לא חשוב, אני מאוד מכבד את השרה ואת נציגה, והוא אומר: אנחנו לא מקבלים את מה שאתם אומרים. אנחנו במקרה הזה אלה שמחליטים. הייתה החלטה של היושב ראש, זאת הייתה ההחלטה שאנחנו מוציאים את החלק הזה.
מופיד מרעי (כחול לבן)
¶
חבר'ה, יש פה אמירה לגבי ההקראה של הסעיף. על הסעיף הזה כן צריך לדבר. ועוד לא דנו בזה, יכול להיות שאנחנו כן נרצה.
דני חורין
¶
אם אני יכול רק להתייחס בהקשר הזה. קודם שאל היושב ראש אם המשרד יסכים לוותר על הסיפה ובהתחלה נאמר שכן, לאחר בדיקה נאמר שלא.
דני חורין
¶
לאחר בדיקה נוספת המחשבה הייתה שלא, אבל אני רוצה לחזור רגע ולהסביר את הרציונל המקורי של הסעיף. המחשבה הייתה שאם חוות דעת או מידע יכול להיות רלוונטי גם למה שנוגע לוועדות מחקר, עדיין רוצים לאפשר את זה לשר בלי להיות תלוי בהסכמת ראש הרשות ובלבד שאין פה פגיעה במידע מסחרי, עסקי, או במידע שהוא נוגע ל - - -
דני חורין
¶
אני אומר, בעיניו נכון היה לא להחריג – זאת אומרת מלכתחילה כשנוסח הסעיף הייתה מחשבה רבה מאחוריו והמחשבה, בסופו של דבר האיזון שתואם בין כל גורמי הממשלה היה להותיר את הסיפה כפי שהיא.
צפריר נוימן
¶
כן. רק לציין שדובר פה שזה מידע שנוגע רק לפעילות של הוועדה, זה מידע לא רק שנוגע לוועדה.
דרור בין
¶
אני רוצה רק להתייחס למה שנאמר פה ושצויר שאנחנו לא מעבירים מידע. אנחנו כבר כמעט שנה עובדים עם לשכת השרה ועם המשרד, אני כמנהל כללי של הרשות לא זוכר אף מקרה אחד שבו התבקשנו להעביר מידע ולא העברנו אותו. כמובן שאנחנו בוחנים כל בקשה כזו האם היא עומדת בכללי הסודיות של הרשות, ואם אין חריגה מהעניין הזה אנחנו מעבירים את המידע במהירות האפשרית שאנחנו יכולים.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
אולי, אדוני, אני אציע, מכיוון שבאמת אנחנו רוצים לעשות משהו טוב, והם חושבים אחרת או משהו, אולי תעשו איזה שהיא הפסקה, שיבדקו את העניינים.
היו"ר ולדימיר בליאק
¶
אנחנו נצא להפסקה עד שעה שלוש ונחזור.
(הישיבה נפסקה בשעה 14:28 ונתחדשה בשעה 15:03.)
שרת החדשנות, המדע והטכנולוגיה אורית פרקש הכהן
¶
צהריים טובים, אני מאוד שמחה להיות כאן, ולדימיר, ואתה יודע שאני מעריכה את כל העבודה שלך, גם כשהכרנו עוד בכחול לבן הגדולה עבדנו ביחד, ובאמת לכל החברים.
כמו שהוצג פה לפני כן, על ידי הדרגים המקצועיים, מדובר בתוצר של עבודה מקצועית רחבה, כחלק מהמגמות שיש בעולם שאומרת שאנחנו רואים את התעשייה של החדשנות כענף אסטרטגי במדינת ישראל שדורש ראייה טובה יותר, שדורש ראייה שיכולה למקסם את הפוטנציאל שיבטיח את העתיד של הענף הזה שהוא קטר של הכלכלה הישראלית.
הדברים שלובים זה בזה, המדע והמחקר בסוף הוא מה שמנביט את פירות התעשייה שכולנו גאים בה, בכל התחומים, בכל ההיבטים, ובוודאי שהדבר הזה התחדד והתחוור בשנה האחרונה כשאנחנו רואים את התרומה ואת החיבור הזה כמה שהוא רלוונטי באמת בין המחקר והפיתוח לבין התעשייה עצמה.
קודם כל כבר עברה החלטת ממשלה ובפועל עבדנו כך בשנה החולפת, אבל החוק בעצם נעשה, וחשוב לי להדגיש, מלאכת הניסוח הופקדה על משרד המשפטים, על המשנה ליועץ המשפטי למשרד המשפטים, וזה היה לנו מאוד מאוד חשוב כדי שהנוסח הזה יהיה נוסח מוסכם על כל גורמי המקצוע, ואני מדגישה, כל הגורמים שרלוונטיים לחקיקה הזאת בממשלה, וזה הנוסח שאנחנו מביאים היום.
אני לא אחליף את הדברים של היועץ המשפטי, של המנכ"לית, של כל האנשים כאן, אבל יש בו משהו חשוב, לדעתי, לציבור, לתעשייה, למדינת ישראל, כדי שהממשלה תוכל להיות מכפיל כוח עוד יותר גדול בתחום הזה, שהתחום הזה הוא באמת הקטר של הכלכלה הישראלית והמדע והמחקר והתעשייה הזו שלובים זה בזה. נשמרו פה כל האיזונים. זו ההקדמה שלי, כי אני לא רוצה לחזור, הבנתי שנאמרו כאן הרבה מאוד דברים.
היו"ר ולדימיר בליאק
¶
בהתייעצות עם היושב ראש אנחנו כרגע משאירים את זה בנוסח המקורי ואם וכאשר יהיו הסתייגויות אנחנו נחזור לנושא הזה.
שלומית ארליך
¶
רק עוד שאלה לגבי סעיף קטן (ד). ביחס למידע המסחרי או עסקי, שהוא מידע פרטני הנוגע לאדם או תאגיד, זאת אומרת מידע שהוא לא מידע פרטני אפשרי מבחינתכם?
דני חורין
¶
כפי שכתוב, לא ניתן למסור מידע מסחרי או עסקי שהוא מידע פרטני הנוגע לאדם או לתאגיד, ויש שם סייגים נוספים שהתייחסתי אליהם קודם בנוגע לדברים שנמצאים תוך כדי עבודתה של הוועדה ולפני החלטה סופית. אלה הסייגים.
דני חורין
¶
(ה) דיווח, גיבוש עמדה, המלצה או חוות דעת או מסירת מידע, לפי סעיפים קטנים (ג) ו-(ד), לא יפגעו בחובת הסודיות שנקבעה בדין לגבי אדם או תאגיד".
כלומר מקומות שבהם יש חובות סודיות אחרות הסעיף הזה לא קובע בהם.
דני חורין
¶
סעיף קטן (ד) מתייחס גם לעניין של חובת הסודיות הקבועה בחוק הזה, ופה אנחנו מדברים באופן כללי, שאי אפשר לפגוע בחובת סודיות שנקבעה בדין לגבי אדם או תאגיד.
דני חורין
¶
כן.
הוספת סעיף 6א
4.
אחרי סעיף 6 לחוק העיקרי יבוא:
"מינוי המדען הראשי לחדשנות
6א.
הממשלה תמנה, לפי הצעת שר החדשנות, המדע והטכנולוגיה, את המדען הראשי לחדשנות במשרד החדשנות, המדע והטכנולוגיה".
זה סעיף שלא היה קיים ב - - -
דני חורין
¶
ההליך הוא לפי חוק שירות המדינה מינויים, הליך של מינוי, גם כן על ידי המלצה של ועדת איור, הממשלה ממנה, זה נעשה לפי חוק שירות המדינה (מינויים), אנחנו בעצם לא עושים פה שינוי במצב הקיים בהקשר הזה, רק קובעים שהממשלה היא שתמנה את זה.
דני חורין
¶
גם היום זה כך. אנחנו לא משנים פה שום דבר, זה נעשה לפי חוק שירות המדינה (מינויים), גם עכשיו זה ימשיך להיעשות - - -
דני חורין
¶
התוספת הזו אומרת, באופן כללי מינויים של עובדי מדינה נעשים לפי חוק שירות המדינה (מינויים), חוק שירות המדינה (מינויים) מאפשר לקבוע שמינויים מסוימים ייעשו על ידי הממשלה, ופה לגבי התפקיד הזה הוא ממילא נעשה על ידי הממשלה ופה זה פשוט נכתב. אין שינוי במצב הנורמטיבי.
דני חורין
¶
זה יכול להיעשות לפי חוק שירות המדינה (מינויים) בתוספת שלו וזה יכול להיעשות כאן. זה בא כאן, אבל אין פה שום שינוי בהקשר הזה.
דני חורין
¶
תיקון סעיף 8
5.
בסעיף 8 לחוק העיקרי –
(1) בפסקה (1), אחרי "הממשלה" יבוא "ולשר החדשנות, המדע והטכנולוגיה";
(2) בפסקה (4), במקום "לוועדת השרים לענייני מדע, טכנולוגיה וחלל" יבוא "לוועדת השרים לחדשנות, מדע וטכנולוגיה".
דני חורין
¶
כן. סעיף 8 עוסק בתפקידי המדען הראשי, הוא אומר לייעץ לממשלה בכל הקשור ליישום מטרות חוק זה, ובעצם נוסף שהוא מייעץ לממשלה וגם לשר החדשנות, המדע והטכנולוגיה.
בפסקה (4) לדווח לממשלה ובכלל זה לוועדת השרים לענייני מדע וטכנולוגיה וחלל, אז אנחנו משנים את זה לשם העדכני של ועדת השרים, ועדת השרים לחדשנות, מדע וטכנולוגיה.
דני חורין
¶
תיקון סעיף 8ב
6.
בסעיף 8ב לחוק העיקרי –
(1) בסעיף קטן (א)(3), בכל מקום, במקום "משרד הכלכלה" יבוא "משרד החדשנות, המדע והטכנולוגיה";
דני חורין
¶
סעיף 8ב מדבר על הרכב המועצה. בהקשר הזה מדובר על עובד משרד הכלכלה שימנה המנהל הכללי של משרד הכלכלה כאחד מחברי המועצה ופה זה יהיה עובד משרד החדשנות, המדע והטכנולוגיה.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
אבל למה במועצה לא יכול להיות שמשרד הכלכלה בכל זאת תחתיו יש עשרות רבות, אם לא מאות, שכן קשורים בדרך כזו או אחרת, למה שלא יהיה נציג של משרד הכלכלה? איפה ההפרעה שיישאר נציג של משרד הכלכלה, יכול להיות בתפקיד פחות בכיר, לא יושב ראש המועצה.
דני חורין
¶
הרכב המועצה הוא המדען הראשי, עובד לשכת המדען הראשי, עובד היום של משרד הכלכלה, אנחנו מבקשים לשנות את זה לעובד משרד החדשנות, בשים לב לזה שהרשות, שוב, היא רשות עצמאית, היא לא חלק אינטגרלי מהמשרד, היא לא אגף או יחידת סמך רגילה של המשרד. הממונה על התקציבים במשרד האוצר או עובד משרד האוצר מטעמו, החשב הכללי במשרד האוצר או עובד משרד האוצר מטעמו ושלושה חברים מקרב הציבור. זאת אומרת יש איזה שהוא איזון בין משרדי הממשלה לבין נציגי הציבור.
דני חורין
¶
כפי שהיה עד היום נציגי משרד הכלכלה בתור המשרד שאחראי על הרשות, כשאחד הוא ממש עובד משרד הכלכלה ושניים אחרים הם ראש הרשות ועובד מטעמו, שהוא גם ממנה אותו, אז במסגרת המעבר ממשרד הכלכלה למשרד החדשנות וכיוון שהאחריות בסוף על הרשות עוברת לשר והמשרד עצמו עוסק גם הוא בחדשנות ובהיבטים הרלוונטיים הרצון הוא לשנות, לעשות את ההחלפה.
משה גפני (יהדות התורה)
¶
הוא אומר לא להוסיף, לא לגרוע ממשרד החדשנות, אבל למה לא שיהיה גם נציג משרד הכלכלה?
יונתן יהוסף
¶
יש תחומי פעולה רלוונטיים לכל ועדה וועדה ולכן בתוך המועצה זה כאילו לא קיים, אבל בתוך כל ועדת מחקר - - -
הילה חדד חמלניק
¶
צריך להגיד שרשות החדשנות עובדת עם כלל משרדי הממשלה ולכן במועצה זה ההרכב ובוועדות, איפה שזה רלוונטי, יש נציגים של משרדים נוספים.
דני חורין
¶
אני ממשיך.
(2) בסעיף קטן (ד) –
(1) ברישה, במקום "שר הכלכלה" יבוא "שר החדשנות, המדע והטכנולוגיה";
(2) בפסקה (3), במקום "שר הכלכלה" יבוא "שר החדשנות, המדע והטכנולוגיה".
זה הסעיף שמדבר על מי ממנה את נציגי הציבור. כפי שנאמר קודם, ממנה אחד, עד היום שר הכלכלה, עכשיו שר החדשנות, את השני שר האוצר והשלישי במשותף. זה השינוי שמדובר עליו פה.
דני חורין
¶
תיקון סעיף 8ה
7.
בסעיף 8ה לחוק העיקרי, במקום סעיף קטן (ב) יבוא:
"(ב) כל אחד מהשרים רשאי להתנגד, בהחלטה מנומקת בכתב, להחלטת המועצה כאמור בסעיף קטן (א), בתוך 21 ימי עבודה מיום שנמסרה לשרים ההחלטה, ורשאי כל אחד מהשרים, במהלך התקופה האמורה, להאריכה בתקופה נוספת של שבעה ימי עבודה, בהודעה שימסור לראש הרשות ולשר האחר; מסר אחד השרים הודעה על הארכת התקופה כאמור, תהיה התקופה הכוללת להגשת התנגדות בידי כל אחד מהשרים – 28 ימי עבודה מיום שנמסרה לשרים החלטת המועצה; לא התנגדו השרים כאמור, תיכנס החלטת המועצה לתוקף."
הסעיף הזה הוא הסעיף שעוסק בסמכות השרים להודיע שהם מתנגדים למסלול כזה או אחר שאישרה המועצה, ומה שיש בו זה הארכת התקופה שיש להם כדי להתנגד מתוך מחשבה שנכון לאפשר להם קצת יותר זמן בהקשר הזה.
משה גפני (יהדות התורה)
¶
למה כתוב שזה 28 ימי עבודה? מי שהכין את החוק כמוני, לא למד ליבה? הוא לא יודע כמה זה שבע ועוד 21? למה צריך לכתוב את זה?
דני חורין
¶
העניין של ה-21 מול ה-28 זה כדי לא להיות במצב שבו כל אחד מהשרים מבקש עוד ארכה, הרעיון הוא לייצר - - -
דני חורין
¶
נכון, אמרתי, אנחנו מאריכים את זה, פעם אחת מ-14 ל-21 ימי עבודה ופעם שנייה אנחנו מאפשרים לכל אחד מהשרים להאריך בתקופה נוספת של שבעה ימי עבודה.
דני חורין
¶
המחשבה היא שאם לשרים יש איזה שהוא זמן להתנגד או לא להתנגד למסלול, שיהיה להם את הזמן הנאות בשביל להידרש לנושא הזה.
הילה חדד חמלניק
¶
כי אנחנו חושבים שהסוגיות הולכות ונהיות מורכבות יותר, גם בתחום הטכנולוגי שלהן, השר צריך את הזמן ללמוד, להעמיק. אנחנו חושבים ששבעה ימים נוספים זה במתחם הסביר בשביל לאפשר - - -
שרת החדשנות, המדע והטכנולוגיה אורית פרקש הכהן
¶
חבר הכנסת גפני, אני יכולה להעיד על עצמי שהזמן הזה לא הספיק לי וזה פשוט ענייני, זה זמן מאוד קצר, אתה מקבל כשר כמה מסלולים בבת אחת, במכה אחת, ואני לא צריכה לספר לך, תראה את הלו"ז שלך כמה שהוא – זה פשוט כדי לעבור על זה בנחת ובמקצועיות.
משה גפני (יהדות התורה)
¶
אבל למה 28? אני יכול לדעת? למה כתבתם את זה? לא אכפת לי, אתם יכולים לכתוב, אבל - - -
משה גפני (יהדות התורה)
¶
בכל אופן, זה שהכין את החוק לא למד ליבה כמוני? הוא לא יודע כמה זה 21 ועוד שבע?
דני חורין
¶
לא, אמרתי, כיוון שיש פה שני שרים שיש להם סמכות, הרעיון היה לוודא שזה לא יהיה 21 ועוד שבע ועוד שבע, ולמרות שלמדתי ליבה זה יכול להוביל ל-35 ימי עבודה ואנחנו רוצים לוודא שהסך הכול הוא 28 ימי עבודה.
דני חורין
¶
תיקון סעיף 9
8.
בסעיף קטן 9(א1)(4) לחוק העיקרי, בכל מקום, במקום "משרד הכלכלה" יבוא "משרד החדשנות, המדע והטכנולוגיה".
פה אנחנו מדברים על ועדות המחקר של הרשות ובמקום משרד הכלכלה יבוא עובד משרד החדשנות, שוב, כחלק מהשינויים והעברת הרשות ממשרד הכלכלה למשרד החדשנות.
יונתן יהוסף
¶
בסופו של דבר גם שיקול הדעת שלך הוא די מצומצם כי ועדת האיתור מביאה לך את האפשרויות לבחור, אז הבחירה היא די מצומצמת מלכתחילה.
יונתן יהוסף
¶
לא, אני אומר שכנראה שיגיעו להסכמה כי מדובר על מועמד, שניים, שלושה לכל היותר ולכן מתוכם הם יבחרו. זה שונה ממצב שבו יש לך את כל המועמדים בעולם.
דני חורין
¶
תיקון סעיף 10א
9.
בסעיף 10א(ז) לחוק העיקרי, ברישה, במקום "משרד הכלכלה" יבוא "משרד החדשנות, המדע והטכנולוגיה".
פה מדובר, שוב, על הסמכות של ראש הרשות לוותר על חברוּת בוועדת מחקר באופן זמני או קבוע, למנות במקומו עובד משרד הכלכלה שכפוף לו, ובעצם, שוב, כיוון שגם ראש הרשות הופך להיות עובד משרד החדשנות, אז כפי שנאמר גם קודם גם כאן העובד מוחלף בעובד משרד החדשנות.
תיקון סעיף 19
11.
בסעיף 19(א1) לחוק העיקרי, ברישה, במקום "שר הכלכלה" יבוא "שר החדשנות, המדע והטכנולוגיה".
דני חורין
¶
אני אתייחס לזה בסוף, בסדר? אני אתייחס לזה בסוף אגב ההתייחסות לסעיף התחילה. אם את רוצה אני אתייחס עכשיו, יש לזה התייחסות בדברי ההסבר.
שלומית ארליך
¶
אתם מבקשים שהתחילה לגבי סעיף 10 תהיה לא מיום הפרסום, כמו ביחס לכל החוק, אלא ב-1 בינואר 2023.
דני חורין
¶
הסעיף הזה מתייחס לתקציב השנתי של הרשות, ימומן מתקציב המדינה, זה 15כט(א) והרעיון הוא לא לייצר מעבר באמצע השנה.
משה גפני (יהדות התורה)
¶
הבקשות של אגף התקציבים הן בקשות שחייבים למלא אותן על פי רוב, אחרת הם עוצרים את התקציב, אבל קודם שנבין רק את ההיגיון. הרי לא מדובר פה על תוספות תקציביות.
משה גפני (יהדות התורה)
¶
דובר על זה שאפילו המדען, אותו אחד שנמצא היום, עובר לאותו משרד, למה זה צריך להתחיל כאשר יש תקציב? או מה יקרה מתי שאין תקציב, כמו שקורה עכשיו?
דני חורין
¶
שוב, המחשבה בהקשר הזה, בסוף ההתחלה היא בשנת 2023, בהקשר הזה של התקציב, כיוון שתקציב הרשות - - -
דני חורין
¶
אני לא אומר לא יכול, אני אומר שכיוון שתקציב הרשות נקבע כבר דרך משרד הכלכלה, אז אנחנו חושבים שנכון יותר שיהיה סדר בדבר הזה ורק מהתקציב הבא זה יהיה דרך משרד החדשנות.
משה גפני (יהדות התורה)
¶
היועצת המשפטית, אני לא כל כך הבנתי, אבל זה בגלל, את יודעת, בגלל חוסר ההבנה שלי. החוק שהסבירו לנו, אנחנו מדברים על אותו דבר, מה שקורה היום אנחנו מעבירים את הסמכויות, שדה הסמכויות משתנה, לא משתנה פה שום דבר אחר, אותם אנשים שנמצאים היום עוברים והסמכות שתהיה מעליהם יהיה משרד אחר, במקום משרד הכלכלה יהיה משרד החדשנות, במקום שרת הכלכלה תהיה שרת החדשנות. זה הדבר היחיד שמשתנה.
אם ככה, למה סעיף 10 צריך להתחיל בתחילת שנת תקציב? רוצים להביא עוד תקציב? אגף התקציבים רוצה להפחית תקציב? מה? יש חוק, למה זה משתנה? הרי התקציב לא משתנה. אלא אם כן לא הבנתי קודם.
שלומית ארליך
¶
סעיף 15כט לחוק הקיים מתייחס לכך שהתקציב השנתי של הרשות ימומן מתקציב המדינה וייקבע בחוק תקציב שנתי בתחום פעולה נפרד בסעיף התקציב, היום כתוב של משרד הכלכלה.
משה גפני (יהדות התורה)
¶
זה בסדר, הסעיף שהקראת הוא בסדר גמור. הסעיף הזה עובר כמו שעוברים כל הדברים, כולל האנשים, עובר למשרד החדשנות.
דני חורין
¶
מבחינתנו הנושא הזה, שוב, הוא פחות מהותי. לא חשבנו שיש סיבה שלא לקבוע כפי שמוצע פה לבקשת משרד האוצר.
טליה ישפה
¶
משום שהתקציב של רשות החדשנות מעוגן בתחום נפרד, בדיוק כדי לשמור על העצמאות של התקציב של הרשות וכפי שהוסבר קודם לכן וכן לאור זאת שזה בתחום, כך שאין משמעות לכך שזה בסעיף מסוים של משרד הכלכלה ולא בסעיף אחר, המועד הנכון לעשות הסטה בין גגות ובין תקציבים הוא במועד אישור תקציב המדינה ולפיכך זה מה שביקשנו, בטח ובטח במועד שבו החוק, התזכיר, אושר בממשלה, שזה היה עם תחילתה של שנת תקציב, של שנת 2022.
משה גפני (יהדות התורה)
¶
אני מתרגש. תגידי, יש לי שאלה, איך ישלמו משכורת למדען הראשי באוגוסט? מאיזה תקציב?
משה גפני (יהדות התורה)
¶
אני מתנצל, ההוצאות של הרשות לחדשנות. אחרי שהרשות הזאת עברה למשרד החדשנות, מאיפה ההוצאות שלהם באוגוסט, בספטמבר? מאיפה?
טליה ישפה
¶
מתקציב רשות החדשנות שהוא בתחום נפרד ותקציבה אושר. וגם כשאנחנו מביאים פניות לוועדה הזאת אנחנו מביאים פניות נפרדות לרשות החדשנות במשרד הכלכלה. בדיוק כמו הפנייה שנידונה כאן אתמול.
משה גפני (יהדות התורה)
¶
יפה, למה אתם מבקשים שהתקציב הזה, הסעיף התקציבי הזה, יעבור רק בינואר? למה הוא לא עובר עכשיו יחד עם כל המשרד? הרי לא עושים שום שינוי.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
הרב גפני שואל למה. אני אגיד לך, אני פעם ראשונה בוועדת כספים, אני לא יודע איך מתנהלת ועדת כספים, ובפניות תקציביות אף פעם לא הייתי, נראה לי, אבל אני שואל באמת, הפניות התקציביות שמגיעות, אנחנו מביאים במיוחד, גם באמצע השנה, על משרדים שנסגרו או תקציבים, ואז מסבירים לנו בדיוק את ההסבר הזה, מכיוון שאנחנו מעבירים עכשיו, המשרד עבר באמצע שנת תקציב ואנחנו עושים את הפנייה התקציבית, את התקנה, את ההעברה. כל דבר אנחנו מוצאים בדיוק את הסעיף שאנחנו מעבירים ממנו.
וזה מה ששואל הרב גפני, הוא אומר מה קרה עכשיו באמצע השנה? כשאנחנו מעבירים את הכול תעבירו גם את זה. זה לא אומר שאני מסכים איתו, אני רק מחדד את השאלה שלו, אחר כך אני אגיד לך עם מה אני מסכים ועם מה לא.
טליה ישפה
¶
אנחנו לא מעט פעמים דנים כאן על האם התוספת הזאת היא בעל"ש או שהיא בבסיס והתשובה שאנחנו - - -
טליה ישפה
¶
בהקשר של על"ש אל מול בסיס. כשמדברים על הסדרה בבסיס אז המועד הנכון לעשות הסדרה בבסיס הוא במועד אישור תקציב המדינה. כנ"ל גם בהקשר הזה, משום שבלאו הכי אין כאן שום שינוי לעניין התקציב של - - -
היו"ר ולדימיר בליאק
¶
חבר הכנסת גפני, מה שאני לא רוצה שיקרה, שאנחנו נפגע בפעילות של הרשות. אם הם לא יודעים לעשות את זה באמצע השנה אז בוא נדחה את זה לסוף השנה.
דני חורין
¶
תיקון סעיף 19
11.
בסעיף 19(א1) לחוק העיקרי, ברישה, במקום "שר הכלכלה" יבוא "שר החדשנות, המדע והטכנולוגיה".
דני חורין
¶
זה סעיף שעוסק בסמכויות של עד עכשיו שר הכלכלה באישור ועדת הכלכלה לקבוע תנאים לאישור תכניות שאושרו על ידי הרשות. זה סעיף וגם סעיפים אחרים שהסמכויות כבר הועברו על ידי הממשלה במסגרת הסמכויות שיש לה, כשהועבר שטח הפעולה.
משה גפני (יהדות התורה)
¶
אני. הייתי באופוזיציה, הייתי יושב ראש ועדת המדע ושאלו את יאיר לפיד איך אתה נותן לזה שהכי הרבה נלחם נגדך, אז הוא אמר: אבל הוא היחיד שלא מפחד פה מאגף התקציבים. זו הייתה האמת. תשמע, פעם הוא גם אמר אמת.
משה גפני (יהדות התורה)
¶
כן, העברנו את החוק אז עם הסיפור של המיליארד שקל, היה דיון שלם על כל הנושא הזה.
משה גפני (יהדות התורה)
¶
ולדימיר, רק מילה אחת, אני במקומם הייתי אומר שזה לא איזה משהו טכני, מעבירים איזה הסכם קואליציוני וזהו, אלא יש פה שינוי מהותי. נותנים חשיבות לעניין של החדשנות, המדע, הטכנולוגיה. יש פה גם שינוי מהותי, לא סתם איזה דבר טכני שצריך לתת בין יש עתיד לבין כחול לבן. לא, יש פה שינוי.
אם יש פה שינוי והשינוי הוא מהותי, הם היו צריכים לשנות גם את הוועדה. עכשיו, לא מפריע לי, זה יכול להיות ועדת הכלכלה, בסדר, אבל אם אכן מדובר על שינוי מהותי מי שצריך לפקח על המשרד הזה זו ועדת המדע והטכנולוגיה, זאת האמת.
היו"ר ולדימיר בליאק
¶
לא, כפי שאמרתי לפני ההפסקה, שאם כבר הוקם משרד החדשנות אז סביר שהרשות לחדשנות תהיה חלק ממשרד החדשנות, אז אם יש ועדת המדע, שהיא תדון.
דני חורין
¶
זה סעיף שמדבר על אישור תכניות, על הסמכות של השר לקבוע תנאים לאישור תכניות באישור הוועדה. יש תכניות שהרשות מאשרת והשר מוסמך לקבוע תנאים באישור הוועדה, תנאים בהקשרים אחרים.
מופיד מרעי (כחול לבן)
¶
ואם לא מתקיימת ועדת מדע, אז מה עושים? כמו עכשיו. אני חושב שכן צריך לקחת את זה בחשבון, אין לנו ועדת מדע, זה יכול לתקוע את הפעילות של המשרד? אני חושב שכן צריך שיהיה ועדת המדע ולחילופין כלכלה.
שלומית ארליך
¶
אנחנו רוצים לראות, ועדת הכלכלה בטח מופיעה פה לאורך החוק בעוד כל מיני הקשרים, אז צריך להבין - - -
יונתן יהוסף
¶
התיקון הזה, אני רק אגיד, הוא הגיע בזמנו על ידי חבר הכנסת לשעבר כבל שתיקן גם את חוק המו"פ וגם את חוק עידוד השקעות הון, התיקון הזה נמצא בשני החוקים.
שרת החדשנות, המדע והטכנולוגיה אורית פרקש הכהן
¶
יכולים להיות שם נושאים באמת שבמהות יותר מתאימים לוועדת הכלכלה ונושאים יותר מדעיים באופיים ולכן אני חושבת שדווקא האיחוד הזה אולי – אני פשוט לומדת תוך כדי הדיון, אני חושבת שצריך להשאיר כאן את שתי האפשרויות.
איתן גינזבורג (כחול לבן)
¶
יש גם ועדה משותפת, לדעתי, לוועדת חוקה וועדת טכנולוגיה. לא יודע אם זה קשור.
דני חורין
¶
אנחנו בסעיף 12.
תיקון סעיף 42
12.
בסעיף 42(א) לחוק העיקרי, בכל מקום, במקום "שר הכלכלה" יבוא "שר החדשנות, המדע והטכנולוגיה".
סעיף 42(א) זה סעיף שעוסק בשיתוף פעולה בין לאומי במחקר פיתוח תעשייתי ולעניין של אפשרות של הממשלה להתקשר עם מדינות אחרות, מבקשים להעביר פה את סמכות שר הכלכלה לשר החדשנות, המדע והטכנולוגיה. שוב, גם הסעיף הזה, בעצם הסמכות כבר הועברה על ידי הממשלה ואנחנו מבקשים להתאים גם את המצב בחוק לדבר הזה.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
אני רואה את כל ההעברות של הסמכויות, עד עכשיו השרה עבדה בלי סמכות? הרי זה לא יכול להיות.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
הממשלה הסמיכה. אז באמת זה מפריע לי ואני חוזר לשאלה הראשונה, הממשלה הסמיכה והממשלה עבדה בסמכות שהיא סמכות הממשלה, כאילו מה בוער לכם היום? תעשו את זה עוד ארבעה חודשים ואנחנו נעביר בחזרה את המשרד.
איתן גינזבורג (כחול לבן)
¶
ינון, שני דברים אני אגיד לך על הדבר הזה. א', הצעת החוק הזאת מונחת הרבה זמן על השולחן הכנסת, היא פשוט לא עלתה בגלל סיבות אחרות. זה לא הביאו את החוק הזה היום פתאום, זה לא הונח על שולחן הכנסת אתמול, זה הונח על שולחן הכנסת מזמן, לפני המון חודשים, זה היה צריך לעבור מזמן. זה שזה נקלע היום לסיטואציה כזאת, הרי זה היה על סדר יומה של הוועדה הזאת לפני שבועיים וזה ירד מסיבות אחרות.
איתן גינזבורג (כחול לבן)
¶
לא משנה, אני רק אומר שזה היה כבר. לכן אל תתפלא שזה הגיע היום ביום פיזור הכנסת, כי זה חוקק - - -
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
לא אמרתי שזה חוקק בגלל זה. לא, ודאי שלא, אני לא אומר. אבל אני אומר, דווקא בגלל שזה לא - - -
איתן גינזבורג (כחול לבן)
¶
אמירה שנייה. יש פה אמירה גם של הכנסת שכל תחום החדשנות לא צריך להיות תחת משרד הכלכלה אלא תחת משרד המדע והטכנולוגיה והחדשנות, כי זה המקום הטבעי של המקום הזה. זה הפך להיות היום משהו מאוד משמעותי, יש משרד משמעותי שלקח על עצמו את התחום הזה וזה נכון לכל ממשלה, לא משנה מי עומד בראשה.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
אני אמרתי, אבל דווקא בגלל שזה נכון לכל ממשלה אנחנו לא רואים דחיפות להעביר את זה היום. עוד ארבעה חודשים.
איתן גינזבורג (כחול לבן)
¶
הדחיפות היא לא עניין של להעביר היום או לא להעביר היום, הסיפור הזה שהחוק הזה מגיע היום זה במסגרת ההסכמות הפוליטיות, הן לא קשורות בכלל למהות. המהות נקבעה כבר מזמן, זה עלה על שולחן הכנסת, זה היה בקריאה ראשונה לפני המון חודשים במליאה, זה אושר במליאה. סתם, אלה הערות שהן כאילו סתם, לשאול למה דווקא היום כי זה בחירות, אבל זה לא קשור לבחירות.
דני חורין
¶
וכפי שנאמר קודם, יש דברים שהממשלה הייתה מוסמכת לעשות בעצמה והיא עשתה כבר ויש דברים שהצריכו תיקוני חקיקה.
תיקון סעיף 54
13.
בסעיף 54 לחוק העיקרי –
(1) בסעיף קטן (א), ברישה, במקום "לשר הכלכלה" יבוא "לשר החדשנות, המדע והטכנולוגיה";
סעיף 54 זה סעיף שעוסק בדיווח לממשלה ולכנסת. ראש הרשות ידווח מדי שנה היום לשר הכלכלה ולשר האוצר, אנחנו מבקשים שהוא ידווח לשר החדשנות בנושאים שנקובים בסעיף.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
הם למדו מאיתנו, מה אתה חושב? אלכס לקח את כל ההסתייגויות שעשיתי פה במשך השנה ושם אותן שם, לכו תבדקו. זה לא איזה משהו חדש.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
תגיד לי, אני שואל אותך, מסיימים עכשיו מה אתה הולך לעשות? המליאה סגורה, הוועדות סגורות, מה אתה הולך לעשות?
דני חורין
¶
הסברתי לגבי סעיף קטן (א) שמדבר על דיווחים שהרשות צריכה לדווח, היום לשר הכלכלה, וכמו ביתר השינויים - - -
דני חורין
¶
הרשות, זה סעיף שעוסק בדיווחים של הרשות גם לממשלה וגם לכנסת, עכשיו הם צריכים לדווח לשר הכלכלה ולשר האוצר, אנחנו מבקשים שזה ישונה לשר החדשנות ולשר האוצר.
משה גפני (יהדות התורה)
¶
זאת אומרת בכל מקום שכתוב שר הכלכלה אתם משנים את זה לשר החדשנות, המדע והטכנולוגיה.
דני חורין
¶
אני ממשיך.
(2) בסעיף קטן (ג), בסופו יבוא "או תאגיד".
סעיף קטן (ג) אומר 'דיווח לפי סעיף זה לא יפגע בחובת הסודיות שנקבעה בדין לגבי אדם' ואנחנו מוסיפים 'או תאגיד'. זה קוהרנטי גם עם הסעיפים הקודמים שדיברנו עליהם.
עכשיו אנחנו עוברים לתיקונים עקיפים, בעצם תיקונים שנובעים, שוב, מהשינויים שיש כאן בחוקים שמתייחסים לחוק הזה.
תיקון חוק לעידוד השקעות הון
14.
בחוק לעידוד השקעות הון, התשי"ט-1959 –
(1) בסעיף 18א(א), בהגדרה "תכנית מחקר ופיתוח" במקום "שהמדען הראשי במשרד הכלכלה והתעשייה" יבוא "שהמדען הראשי לחדשנות במשרד החדשנות, המדע והטכנולוגיה";
דני חורין
¶
נכון.
(2) בסעיף 51כ(ב)(2)(ב), בהגדרה "ענף טכנולוגיה מועדף", במקום "בהתייעצות עם המדען הראשי במשרד הכלכלה והתעשייה" יבוא "בהתייעצות עם המדען הראשי לחדשנות במשרד החדשנות, המדע והטכנולוגיה";
(3) בסעיף 51כד, בהגדרה "מפעל טכנולוגי מועדף", בפסקה (3), במקום "המדען הראשי במשרד הכלכלה והתעשייה" יבוא "המדען הראשי לחדשנות במשרד החדשנות, המדע והטכנולוגיה".
תיקון חוק המועצה הלאומית למחקר ופיתוח אזרחי
15.
בחוק המועצה הלאומית למחקר ופיתוח אזרחי, התשס"ג-2002, בסעיף 4(ד)(4), במקום "במדען הראשי במשרד התעשייה והמסחר ובהתאחדות" יבוא "בהתאחדות".
משה גפני (יהדות התורה)
¶
יש כמה דברים, אני ראיתי במהלך הדיונים, היו שם כמה פוליטיקות, שאני רוצה לתהות על קנקנן של הפוליטיקות.
איתן גינזבורג (כחול לבן)
¶
אני לא יודע מתי בפעם האחרונה גפני התעניין עד כדי במדע וטכנולוגיה וחדשנות?
משה גפני (יהדות התורה)
¶
יאיר לפיד העביר אליי כי זה היה הרבה כסף, היה מדובר על 24 מיליארד שקל שיהיה בתוך כמה שנים. אז שאלו אותו, אני יודע על זה, זה אפילו התפרסם: איך אתה נותן את זה לגפני?
דני חורין
¶
סעיף 4(ד)(4) לחוק המועצה הלאומית למחקר ופיתוח אזרחי קובע שבמינוי חברי מועצה לאומית למחקר ולפיתוח אזרחי שהם אנשי תעשייה עתירת ידע רלוונטיים ייוועץ שר החדשנות עם המדען הראשי במשרד התעשייה והמסחר ונשיא התאחדות התעשיינים.
דני חורין
¶
כן, אני משיב לשאלה על הסעיף הזה. הסעיף בחוק המועצה הלאומית למחקר ופיתוח אזרחי אומר שכשהשר ממנה את חברי המועצה הלאומית למחקר ולפיתוח אזרחי שהם אנשי תעשייה עתירת ידע בעלי ניסיון ומוניטין במחקר ופיתוח תעשייתי ובניהולו, ייוועץ שר החדשנות, המדע והטכנולוגיה במדען הראשי ממשרד התעשייה והמסחר ונשיא התאחדות התעשיינים.
כיוון ששטח הפעולה בהקשר הזה עובר אז עובר תפקיד המדען הראשי למשרד החדשנות ובעוד שההיוועצות עם ההתאחדות היא מקובלת והגיונית לא מקובל ששר מקיים הליך היוועצות פורמלי בחוק עם עובד משרדו. לכן אנחנו מציעים להותיר את חובת ההיוועצות של השר בנשיא התאחדות התעשיינים.
דני חורין
¶
ההיוועצות בהקשר הזה בהרבה מקרים של סעיפי מינויים כאלה ואחרים, כשנדרשת היוועצות, מקובל בסעיפים מהסוג הזה לדרוש היוועצות עם גורמים חיצוניים לממשלה בדרך כלל, או עם שרים אחרים או עם גורמי ממשלה אחרים. מרגע שהמדען הראשי הוא בתוך משרד החדשנות, לא מקובל.
משה גפני (יהדות התורה)
¶
אם אני הייתי המדען הראשי, אחרי שהחוק הזה מתקבל אני מתפטר. למה המדען הראשי, מוציאים אותו?
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
לא, ההיפך, דווקא בגלל שזה בתוך משרדו, מדען ראשי, שנים זה היה ככה. איפה מפריעה ההיוועצות? יש מכשול בין השר או השרה שנמצאים לבין המדען הראשי שיש פחד מההיוועצות הזאת?
משה גפני (יהדות התורה)
¶
אנחנו לא מתכוונים לשרה הנוכחית, משתי סיבות, הסיבה הראשונה, אם הממשלה הזאת ממשיכה וכחול לבן מקבלים יותר מנדטים מהיום היא הולכת להיות שרה יותר בכירה מאשר שרת החדשנות, אז לא מדברים עליה.
משה גפני (יהדות התורה)
¶
ואם הממשלה הזאת יורדת ובאה ממשלה אחרת, אז גם כן, אני לא יודע בדיוק איפה יהיה כחול לבן, אבל היא לא נשארת שרת החדשנות בגלל שהיא מקבלת תפקיד יותר בכיר.
משה גפני (יהדות התורה)
¶
אני לא רומז כלום, אני רק אמרתי מבחינת העובדות. אני מדבר על המדען הראשי, למה מוציאים אותו?
דני חורין
¶
יש לא מעט סעיפי מינויים בהרבה דברי חקיקה, מקובל הרבה פעמים להורות לשר, מבחינת ההיררכיה והיחס בין שרים אחרים לשרים להיוועץ ביניהם, כפי שמקובל להורות לשר להיוועץ במקרים מסוימים עם גורמים רלוונטיים כמו התאחדות התעשיינים בהקשר הזה. לא מקובל בדרך כלל בסעיפי מינויים להגיד לשר שייוועץ עם עובד משרדו.
שרת החדשנות, המדע והטכנולוגיה אורית פרקש הכהן
¶
חבר הכנסת גפני, אני חושבת שמה שהיועץ המשפטי כאן מנסה להסביר זה שברגע שמדובר בעובד משרדך אתה מתייעץ עם הגורמים המקצועיים כדבר שבשגרה, זהו הליך תקין. כשחוק מוסיף הוא מוסיף, אז הוא אומר שצריך להתייעץ עם מישהו שהוא חיצוני למשרד.
הילה חדד חמלניק
¶
תנו לי רגע להסביר. מי שממנה את המועצה הלאומית למחקר ופיתוח היה, עכשיו והיה בעבר, שר המדע. כיוון שרצינו שבמועצה הלאומית למחקר ופיתוח יהיה המדען הראשי לחדשנות והוא היה נציג משרד הכלכלה הופיע בחוק המולמו"פ, בחוק המועצה הלאומית למחקר ופיתוח, הצורך להיוועץ בו כיוון שהוא חלק ממשרד אחר.
כשהוא עובר להיות בתוך משרד החדשנות, המדע והטכנולוגיה אין צורך לציין אותו כמו כל עובד משרד אחר. עם זאת לא רצינו לאבד את ההיוועצות בהתאחדות התעשיינים, כי אנחנו חושבים שהיא חשובה, ולכן אותה אנחנו משאירים.
משה גפני (יהדות התורה)
¶
טוב, הבנתי. יש פה מישהו מהמדען הראשי או המדען הראשי שיכול לענות על הדבר הזה, אם זה בסדר? אני לא רוצה שהוא יכעס עלינו שאנחנו הוצאנו אותו פה בחוק.
עמי אפלבום
¶
אני מקווה שבמידה שהחוק הזה עובר אז תהיינה הרבה התייעצויות עם השרה או עם השר, מי שיהיה בעתיד, ולכן אני מקווה שהדברים האלה יהיו בלי שיהיה כתוב אותם בהכרח בחוק, כי זה נוהל תקין שהיא תתייעץ.
עמי אפלבום
¶
אם אני כותב את זה, אני מדווח לשרה אז אני מקווה מאוד שהיא תתייעץ איתי בדבר הזה כמו בעוד הרבה דברים.
משה גפני (יהדות התורה)
¶
כן, המנכ"לית הסבירה את זה, אבל אני שואל אותך, אם אתה היית כותב את החוק הזה האם היית כותב את הסעיף הזה, שמוציאים את המדען הראשי?
משה גפני (יהדות התורה)
¶
נכון, אדוני היושב ראש, הוא צודק, המדען הראשי, שאם הוא היה כותב את זה הוא לא היה כותב את הסעיף הזה.
יונתן יהוסף
¶
כל החוק היה בהסכמה עם רשות החדשנות. הסיבה שהחוק הגיע עכשיו, כי חשבו על כל מילה ומילה בחוק, להסכים עם רשות החדשנות ועם משרד המשפטים. כל פסיק בחוק הזה הייתה עם הרשות ועם משרד המשפטים.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
לא, זה לא בא בהסכמה. בסופו של דבר הבאתם משהו, בכל זאת המשרד שממונה עליו עכשיו מביא משהו, אז מה אתם רוצים, שהוא יגיד לכם שהוא לא מסכים? נו באמת.
משה גפני (יהדות התורה)
¶
אם הייתי נכנס לכנסת אתמול הייתי אומר שמה שאתה אומר זה בסדר. אבל לא נכנסתי אתמול, מה לעשות?
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
שמים לו את האקדח על השולחן ואומרים לו: אתה לא מסכים? בואו נהיה אמיתיים. אתם מבינים שיש פה הערות, אתם מבינים בין השורות שזה לא בדיוק יכול להיות יחסים תקינים. אנחנו באים ופה ואנחנו צריכים להיכנס לתוך המשרד הזה ולעשות את הסדר ביחסים התקינים? נו באמת.
דני חורין
¶
אני כן אגיד שהעבודה על הכנת החוק, שהייתה ממושכת ובאמת הייתה מתואמת עם שורה של משרדי ממשלה, משרד המשפטים, משרד האוצר, רשות החדשנות וגם הכלכלה, בסוף כללה לא מעט איזונים והנוסח הסופי שהגיע לפה הוא פרי של אותם איזונים בהקשרים האלה. זה נוסח שמשמר את העצמאות של הרשות מצד אחד ומאפשר לשר ולממשלה לממש את הסמכויות שלהם מהצד השני.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
בסעיף 8, סעיף 5, תיקון 8, הרשות היא בעצם גוף שמייעץ, עד עכשיו הוא ייעץ לממשלה ועכשיו אתם רוצים להוסיף שהוא ייעץ גם לשרה, נכון?
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
כלומר עד עכשיו הוא היה עצמאי שמייעץ לממשלה, עכשיו כשהוא צריך לייעץ לשרה אז הוא כבר לא הופך להיות עצמאי, הוא כבר לא גוף עצמאי.
דני חורין
¶
לא, אני רוצה להבחין. הסמכויות של הרשות כולה כרשות עצמאית נותרות, הסמכויות של הרשות העיקריות הן בסוף לדון במסלולי הטבה, לאשר מסלולי הטבה. לשר יש סמכות להחליט אם הוא מתנגד או לא, אבל אלה סמכויות עצמאיות של הרשות, לדון לאחר מכן בבקשות מכוח אותם מסלולים.
הסמכויות האלה הן סמכויות עצמאיות שנותרות, ראש הרשות הוא גם עובד המשרד, זה האיזון שמצא המחוקק עוד קודם, כשזה היה גם עובד משרד הכלכלה, בין רשות שהיא עצמאית, שהיא תאגיד סטטוטורי עצמאי, לבין זה שראש הרשות הוא עובד המשרד שכפוף לשר והוא לא רק חלק מהרשות. בהקשר הזה לראש הרשות יש תפקיד אחד, שזה להיות ראש הרשות, ובהקשר הזה תפקיד נוסף, לייעץ, כמו שהוא מייעץ לממשלה נכון שהוא ייעץ גם לשר.
הילה חדד חמלניק
¶
כן, יש המון נושאים, כמו שאמרתי גם קודם, הנושאים הופכים להיות הרבה יותר מורכבים. ממשלה מטבעה לא יכולה, בטח ברזולוציות, לעסוק בכל הנושאים והרבה מהנושאים בסוף מגיעים לשולחנו של השר ואינם מגיעים לשולחן הממשלה ועדיין ההחלטות לגביהם צריכות להיות מקצועיות. הגוף המקצועי שיודע לייעץ ביחס אליהם זו הרשות.
דני חורין
¶
אני עובר ל-16, סעיף התחילה.
תחילה
16.
תחילתו של סעיף 15כט(א) לחוק העיקרי, כנוסחו בסעיף 10 לחוק זה, ביום ח' בטבת התשפ"ג (1 בינואר 2025).
זה הסעיף שדיברנו עליו קודם בעניין התקציב.
משה גפני (יהדות התורה)
¶
יש לי הסתייגויות. אני מבקש הפסקה כדי להכין את ההסתייגויות האלה ואחר כך נצביע עליהן.