פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-וארבע
הכנסת
33
ועדת הבריאות
26/06/2022
מושב שני
פרוטוקול מס' 156
מישיבת ועדת הבריאות
יום ראשון, כ"ז בסיון התשפ"ב (26 ביוני 2022), שעה 12:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-24 מתאריך 26/06/2022
חוק איסור פרסום מידע לגבי נפגעים, התשפ"ב–2022
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק איסור פרסום מידע לגבי נפגעים, התשפ"ב–2022, של ח"כ יצחק פינדרוס
מוזמנים
¶
ניצן דהאן - רע"נ נפגעים, משרד הביטחון - צה"ל
עו"ד רותם קס - יועצת משפטית, מערכת הביטחון, משרד הביטחון - צה"ל
הדר מיכאלי - יועצת משפטית חתומכא, משרד הביטחון - צה"ל
וחיד חשאן - מנהל תחום חירום וביטחון, משרד הפנים
שרון רובינשטיין צמח - ע' יועמ"ש, המשרד לביטחון פנים
מירה סלומון - יועמ"ש, מרכז השלטון המקומי
עו"ד הדס ארנון שרעבי - ארגון משפחות נרצחים ונרצחות
היו"ר עידית סילמן
¶
שלום לכולם. אני מתכבדת לפתוח את ישיבת ועדת הבריאות. על סדר היום הצעת חוק איסור פרסום מידע לגבי נפגעים, התשפ"ב–2022, של ח"כ יצחק פינדרוס, פ/1416/24, כ/903. אנחנו מתחילים.
משרד המשפטים? בטח מסכים לכול. לא נמצא.
היועצת המשפטית עורכת הדין שמרית גיטלין שקד יחד עם עורכת הדין איילת וולברג ישבו על החקיקה הזאת, הכינו אותה לקריאה שנייה ושלישית והן יגידו עכשיו את הדברים שיש לגביהם השגות או אין ונתקדם.
שמרית גיטלין שקד
¶
הצעת חוק איסור פרסום מידע לגבי נפגעים, התשפ"ב–2022
הגדרות
1.
בחוק זה –
"בן משפחה" – בן זוג, הורה, בן או בת, אח או אחות;
עלה החשש מצד נציגי משרדי הממשלה שאם נכתוב ילד זה יתפרש כך שזה יהיה רק ילד עד גיל 18 ולכן לא כתבנו "ילד" אלא "בן או בת". ההגדרה "גורם מוסמך" ירדה. אנחנו נראה שהיא מופיעה במקום אחר.
"נפגע" – כל אחד מאלה
¶
(1) חייל, שוטר, סוהר או לוחם אש שנספה או שנפצע ונשקפת סכנה לחייו;
(2) אדם שנרצח בפעולת איבה או שנפצע בפעולת איבה ונשקפת סכנה לחייו;
(3) אדם שנהרג באירוע פתאומי או שנפצע באירוע כאמור ונשקפת סכנה לחייו.
הייתה פה הערה של הצבא. מה ההערה?
ניצן דהאן
¶
לא. כתוב: "שנשקפת סכנה לחייו". לפעמים בשלב שהוא פצוע קשה אנחנו לא יודעים אם נשקפת סכנה לחייו בהכרח בהגדרה, ויחד עם זאת הוא לא יכול לבצע הודעה בעצמו למשפחתו. זה מה שמנחה אותנו.
היו"ר עידית סילמן
¶
אני בכלל הייתי כותבת: "אדם שנהרג באירוע פתאומי או שנפצע או נשקפת סכנה לחייו". גם בן אדם שנפצע – אנחנו יודעים אם זאת פציעה בינונית, קשה, קלה?
הדר מיכאלי
¶
אני מהפרקליטות הצבאית. "נשקפת סכנה לחייו" פחות מתאים, לטעמנו. אין כאן סוגיה צה"לית, אנחנו פשוט חושבים שעדיף לכתוב: "נפצע באורח קשה".
שמרית גיטלין שקד
¶
"נשקפת סכנה לחייו" זה משהו שכל אחד שקורא יכול להבין מה זה. לעומת זאת "באורח קשה" זה אולי עניין של הגדרה.
הדר מיכאלי
¶
החשש שבגללו הערנו את ההערה הוא שיגיעו אנשים לבתי המשפט ויצטרכו להוכיח בנזיקין שנשקפה סכנה לחייהם. לפעמים האורח הוא קשה אבל המושג האם נשקפה סכנה או לא הוא יותר עמום. אנחנו רוצים שהם כן ייכנסו למושג הזה, לגדר החוק.
ניצן דהאן
¶
אני רע"ן נפגעים. אני רוצה להגיד שהאורח הקשה לא נתון לפרשנות דווקא כי זאת הגדרה מאוד ברורה של סגל רפואי. בגלל זה לנו נוח יותר ללכת על זה. גם אנחנו כשאנחנו מעבירים את המידע לדובר צה"ל או לגורמים חיצוניים זה בהתאם להגדרת סגל רפואי: קל, בינוני, קשה ואנוש – ארבעה מצבים שמוגדרים רפואית.
היו"ר עידית סילמן
¶
אז "או נפצע קשה או נשקפת סכנה לחייו". להשאיר "או ואו". אי אפשר לעשות זה וזה. מבינה? "אדם שנהרג באירוע פתאומי או שנפצע קשה או שנשקפת סכנה לחייו".
ניצן דהאן
¶
כן, זה מוריד את זה. ה"קשה" הוא יותר רחב. זאת אומרת היום מישהו שמאושפז מורדם ומונשם יוגדר "קשה" גם אם - -
אלון טל (כחול לבן)
¶
ההצעה שמציעה נציגת צה"ל עושה שכל מכיוון שלא היכולת של מישהו על ערש דווי שיש לו עוד דקה לחיות והוא לא ערני ויכול להתייחס וכולי. פה מדובר על אנשים שהם חסרי ישע וחסרי הכרה ולא יכולים, וזה בעצם הפואנטה. לכן אני מציע שנזרום עם נציגי צה"ל.
שמרית גיטלין שקד
¶
איסור פרסום מידע לגבי נפגעים
2.
(א) לא יפרסם אדם את שמו הפרטי או את שם משפחתו של נפגע וכל מידע אחר העלול להביא לידי זיהויו של הנפגע על ידי כלל הציבור או על ידי סביבתו הקרובה - -
פה יש שינוי. אנחנו בהתחלה רשמנו: "כל עוד לא הותר לפרסום שמו על ידי גורם מוסמך". בקשת הממשלה הייתה שאנחנו לא נסתמך על התרת השם לפרסום.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
זה היה בדיון הקודם, ולדעתי, זה יותר נכון. בדיון הקודם אמרנו שזה מאוד פתוח מבחינה פרקטית, לא מבחינה חוקית. לכן לחדד את מה שיש בחוק היום.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
כן, אמרתי, לדעתי, ההצעה של הממשלה היא הגיונית מאוד. זה גם יחייב, כפי שאמרתי, את הדיון המקביל שיש לנו בוועדת הפנים על האחריות של הרשויות המקומיות.
שמרית גיטלין שקד
¶
המשך הקראת הסעיף: - - "כל עוד לא אישר גורם רשמי שנמסרה הודעה רשמית מטעם גורם רשמי לבני משפחתו של הנפגע בדבר פגיעתו; לעניין זה, ""גורם רשמי" – צבא הגנה לישראל, משטרת ישראל, שירות בתי הסוהר, הרשות הארצית לכבאות והצלה או רשות מקומית".
אני רק רוצה לומר שנשאר מקרה שהיה מכוסה על-ידי הנוסח הקודם והוא עכשיו לא מכוסה כאן. לדוגמה, צה"ל אמרו שיש מקרים שבהם הם מסרו הודעה לבן משפחה, אבל הם יודעים על בן משפחה נוסף שעדיין לא קיבל את ההודעה. ואז נמסרה הודעה לבני משפחתו אבל הם עדיין לא התירו את פרסום השם. אז אנחנו בעצם מקדימים שלב - -
מוסי רז (מרצ)
¶
אבל למה אנחנו עושים את זה בעצם? למה לא "כל עוד לא הותר"? אני מבין את הבעיה אבל זה נראה לי פחות בעייתי. כי מה קורה? כי אם יש לאדם שני ילדים והודיעו לילד אחד והילד השני כבר יראה את זה בוואטסאפ כשהוא נוחת עם המטוס. זה בעייתי. למה לא להישאר עם הנוסח הזה?
שרון רובינשטיין צמח
¶
שלום, אני מהלשכה המשפטית של המשרד לביטחון הפנים. אני יכולה לדבר בשם המשטרה. גם היום לגבי נפגעי תאונות דרכים החוק מדבר על בן משפחה. כלומר, לפי החוק, מספיק להודיע לבן משפחה אחד. כמובן, בפועל אנחנו מנסים להגיע לכמה שיותר בני משפחה ולוודא שכולם הגיעו.
ניצן דהאן
¶
אני רוצה להגיד שהמטרה של החוק הזה היא למנוע את המקרים האלה שרק בן משפחה אחד יודע וכל היתר לא, ובגלל זה אנחנו באים לחקיקה הזאת. אנחנו בצה"ל מקפידים מאוד, בצורה מאוד מדוקדקת שכל בני המשפחה מקרבה ראשונה יכירו – מהראשון ועד האחרון – ורק לאחר מכן מתירים פרסום.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
מה שצריך להציע: "כל עוד לא אישר גורם רשמי שנמסרה הודעה רשמית מטעם גורם רשמי לבני משפחתו של הנפגע בדבר פגיעתו – והותר לפרסום". כלומר צריך לנסח את זה נכון.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
לא. הגורם הרשמי: צה"ל, משטרת ישראל, שירות בתי הסוהר, הרשות הארצית או הרשות המקומית יתירו לפרסום. כי כל אחד נוהג בנוהג שלו. לכן אתה לא יכול לקבוע בחוק את הנוהל של הצבא שיחול על המשטרה ואת הנוהל של המשטרה שיחול על - - -
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
זאת אומרת כל עוד לא קיבלו הודעה מהגורם הרשמי שהם סיימו את ההודעה שלהם למשפחה.
שמרית גיטלין שקד
¶
זה שהמשטרה, לפי חוק תאונות דרכים, היא לא מחויבת להודיע לכולם זה לא אומר שלפי החוק הזה אי אפשר יהיה.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
אבל אני לא הולך עכשיו למשטרה לחייב אותה לשנות את הנהלים שלה. אני לא הולך להכריח את הצבא לעמוד בנוהל של המשטרה ולא את המשטרה לעבוד בנוהל של הצבא. צריך למצוא את הנוסח: "כל עוד לא הותר לפרסום שמו על-ידי גורם מוסמך".
שרון רובינשטיין צמח
¶
אבל אנחנו מבקשים שלא יהיה כתוב: "כל עוד לא הותר לפרסום", אלא "כל עוד נמסרה הודעה למשפחה". יש הבדל.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
לא, לא, כי מבחינתכם אחרי שהודעתם למשפחה זה הותר לפרסום, אז מבחינתכם זה הותר לפרסום. לכם יש הנוהל שלכם מתי זה מותר לפרסום ואתם תראו אותו. זה צריך להיות: "כל עוד הותר מגורם מוסמך", קרי: "לעניין זה גורם מוסמך הוא צה"ל".
שרון רובינשטיין צמח
¶
אדוני, אני שוב מציינת וסליחה שאני חוזרת על זה: לגבי תאונות דרכים אין חובה על משטרת ישראל להתיר לפרסום. אנחנו הגורמים המוסמכים שמאשרים שההודעה נמסרה לבני המשפחה, לא לכל בני המשפחה.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
אין בעיה. אתם מוסמכים להגיד שזה הסתיים. לכן לא הייתי נכנס לשאלה למי הודיעו. אתם מודיעים לנו מתי להודיע.
היו"ר עידית סילמן
¶
אני אגיד לך, את מודיעה לגורם רשמי של בני משפחתו, ומבחינתך את אומרת שזה מותר לפרסום לגמרי.
היו"ר עידית סילמן
¶
אין בעיה שאת הודעת. לא משנה אם את הודעת או לא. אבל אנחנו לא רוצים שאנשים יפרסמו. זה לא קשור אלייך, אנחנו מדברים על האזרחים.
היו"ר עידית סילמן
¶
לא הבנת. כל הרעיון פה הוא שאנחנו לא רוצים שאנשים יפרסמו בין את הודעת למשפחה וזה עדיין לא יצא לאישור מוסמך כזה או אחר - -
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
אבל לא היא המוסמכת. יש פה בעיה: לצורך העניין היא המוסמכת להודיע. היא הודיעה למישהו אחד אז מבחינתה היא סיימה את עבודתה.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
מי מתיר את זה לפרסום? מבחינתי אני אומר שזה מה שהותר לפרסום כי היא הגורם המוסמך. אם היא הודיעה האירוע הסתיים. לכן הנוסח הקודם: "כל עוד לא הותר לפרסום שמו על-ידי גורם מוסמך" – זה אמור להיות הנוסח. כי את המתירה. אין מישהו אחר שמתיר.
היו"ר עידית סילמן
¶
מבחינתך "לא הותר לפרסום על-ידי גורם מוסמך" – את הגורם המוסמך שאמורה להתיר לבני משפחה. אין צורך לפרט את זה באופן הזה.
שרון רובינשטיין צמח
¶
אם כבר ההצעה שלך מקובלת. אבל אני שוב מנסה להסביר את ההבדל בין "נמסרה הודעה רשמית" – זה אני יכולה להגיד; לבין "להתיר לפרסום". אם זה לא נפגעי פעולות איבה אנחנו לא מתירים לפרסום.
שרון רובינשטיין צמח
¶
משטרת ישראל לא מחויבת להתיר לפרסום, לפי חוק נפגעי תאונות דרכים. לכן בשביל לאחד ביקשנו שהנוסח יהיה כמו שמופיע היום, ההצעה "שנמסרה הודעה רשמית לבני משפחתו".
שמרית גיטלין שקד
¶
אז הבנתי שההצעה של איילת מקובלת עליכם: "כל עוד לא אישר גורם רשמי שניתן לפרסם את שמו של הנפגע"?
מוסי רז (מרצ)
¶
אנחנו לא מתנגדים. רק שיוסף מה שאמר חבר הכנסת פינדרוס: "נמסרה הודעה רשמית והותר לפרסום". אז יש לנו גם זה וגם זה.
שמרית גיטלין שקד
¶
השאלה אם אתם לא תוכלו לנהוג כפי שאתם נוהגים כיום גם עם הנוסח הנוכחי. לא? אתם לא תוכלו?
שמרית גיטלין שקד
¶
אם אנחנו מאשרים השאלה היא האם החוק ישיג בסוף את התכלית שלו. כי בסוף את אומרת שאת תיתני אישור ברגע שבן משפחה אחד יודע, ושאר בני המשפחה יכולים ללמוד את זה מהתקשורת.
שרון רובינשטיין צמח
¶
אני אומרת שבפועל משטרת ישראל מנסה להגיע לכל בני המשפחה. בפועל אנחנו לא מסתפקים בבן משפחה אחד.
מוסי רז (מרצ)
¶
ברגע שמתירים לפרסום זה מתפרסם גם באתרי החדשות. ברגע שזה מתפרסם באתרי החדשות אין טעם למנוע מעבר בקבוצות וואטסאפ או ברשתות חברתיות.
שמרית גיטלין שקד
¶
יושבת-ראש הוועדה, חבר הכנסת מוסי רז וחבר הכנסת טל סבורים שצריך להשאיר: "כל עוד לא הותר לפרסום שמו על-ידי גורם מוסמך".
היו"ר עידית סילמן
¶
זה פחות או יותר אותו דבר לגבי מה שאת אומרת. אפשר לפרט מה זה "כל עוד לא הותר לפרסום שמו על-ידי גורם מוסמך" שזאת הודעה רשמית מטעם גורם רשמי.
שמרית גיטלין שקד
¶
אנחנו לא צריכים לפרט. כל אחד לפי הנהלים שלו יחליט מתי הוא מתיר לפרסם. כלומר זה יהיה שיקולים של כל גוף בעצמו.
שרון רובינשטיין צמח
¶
אז אני אסביר שוב: המשטרה במקרים של תאונות דרכים עם פציעות אחרות שאינן בגלל פעולת איבה לא מתירה לפרסום. אם אנחנו כותבים את זה פה בחוק אין הלימה לחוקים אחרים.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
אם לא התרתם לפרסום אז זה לא הותר. אם אני אהיה דקדקן ואהיה עורך דין או שופט אני אגיד: זה לא הותר אז חכו 24 שעות?
מוסי רז (מרצ)
¶
רגע, לא כדאי להתחכם. אני עכשיו כותב בעיתון "המודיע". מתי אני יכול לפרסם שמישהו נהרג בתאונת דרכים?
מוסי רז (מרצ)
¶
ואז היא התירה לפרסום. די, עכשיו את מתחכמת לגמרי. היא אמרה "כן", אז היא התירה לפרסום. מה השאלה כאן? יפה, נגמר.
איילת וולברג
¶
נשאיר את הנוסח של הקריאה הראשונה: "כל עוד לא הותר לפרסום שמו על-ידי גורם מוסמך". אבל במקום "מוסמך", נרשום "רשמי".
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
"לעניין זה "גורם מוסמך" – צבא ההגנה לישראל, משטרת ישראל, שירות בתי הסוהר, הרשות הארצית וכבאות לרשות המקומית".
איילת וולברג
¶
בדיוק. גם פה צריך את ההגדרה כי עצרנו אותה מסעיף ההגדרות.
(ב) איסור הפרסום כאמור בסעיף קטן (א) לא יחול –
(1) לעניין נפגע כאמור בפסקאות (2) או (3) להגדרה "נפגע", אם חלפו 24 שעות ממועד הפגיעה;
כאן עולה השאלה לדיון, האם להחיל את ההוראה המתירה פרסום כעבור 24 שעות גם לגבי חיילים ויתר כוחות הביטחון ולשנות את המצב הנוהג כיום. הבנו שמכוח איזושהי הבנה יש נוהג של כלי התקשורת לא לפרסם שמות של חיילים ושל כוחות הביטחון בטרם דובר צה"ל אישר את פרסום שמם גם אם חלפו 24 שעות. למעשה, אם אנחנו כותבים בחוק שמותר לפרסם אם חלפו 24 שעות גם אם דובר צה"ל לא התיר לפרסם את השעות, עולה פה חשש שאנחנו מרעים את המצב הקיים.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
אני רוצה להבין מצה"ל – הנוהג כיום של כלי התשקורת הוא נוהג או הוא כלול במה שיש אחר כך בחוק זכויות החולה , חוק הגנת הפרטיות או כל החוקים והכללים האחרים. זאת אומרת זה בא מתוך נוהג או מתוך כללים?
ניצן דהאן
¶
אני מכירה שזה מגיע מתוך נוהג ומתוך הסכמים בלתי כתובים שלנו איתם – של דובר צה"ל והכתבים. אני יכולה לבדוק את השאלה הספציפית הזאת.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
אני אייצג לרגע את משרד המשפטים שנבהל ולא הגיע לדיון עם המכון הישראלי לדמוקרטיה. אני לא מאמין שאני זה שמייצג את זה כרגע אבל אני רוצה לומר את זה בסוף. יש קושי שאומר שלצורך העניין בסוף רוצים שאור השמש יחטא דברים שרוצים להסתיר. לו אנחנו בחקיקה נקבע שעד שמישהו לא יחליט לפרסם – ואפשר למשוך את זה לאורך ימים שלמים – אז אם זה מכוח צנזורה ומכוח כללים אז ילכו ויתמודדו בבתי המשפט; אבל להחיל כאן בחוק את מה שאנחנו רוצים, כי תכלית החוק היא בסוף דחיית סיפוקים. אחרי 24 שעות יש מקרים נדירים שאולי יש צורך. השאלה היא אם אנחנו יכולים לפתור את זה לא בדרך חקיקה. כי אם נפתור בחקיקה ויבוא משרד המשפטים שיגיד שזכות הציבור לדעת ולכן אתם חייבים לעצור פה. אז אני אמרתי מראש שלא זאת מטרת החוק. מטרת החוק הייתה להמתין 24 שעות. ולדעת אחרי 24 שעות זה כמו לדעת לפעמים לפני 24 שעות. זה לא כל כך משמעותי. השאלה איך אנחנו פותרים את זה.
ניצן דהאן
¶
אני יודעת, הכול בסדר. אני עונה את עמדתי, בכל מקרה.
- - שהם רוצים את זה מההתחלה ואומרים שזכות הציבור לדעת על כל אירוע. אנחנו בצה"ל תמיד נעשה במהירות האפשרית, ואנחנו חותרים לזה בכל אירוע. ל-24 שעות אנחנו נגיע באירועים מאוד נדירים וספציפים. דייקנו אותם כאן גם בפעמים הקודמות ואני אחזור עליהם: רק אם יש לנו קרוב משפחה באיזה טרק באנאפורנה וקשה יותר לאתר; או באירועים רבי נפגעים שדורשים יכולות זיהוי מורכבות יותר. אלה המקרים שבהם אנחנו עלולים להגיע למעל 24 שעות, ושם נרצה שגורם רשמי ייתן את האישור להוציא את זה. לא נרצה לפגוע גם במקרים הבודדים האלה. אם נדרש חוק הדר תוכל לעזור לי בעניינים של החוקים.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
אם הייתי אומר לכם להגדיר לי בזמן את המקרים הנדירים האלה, את גם מבינה שבסוף אחרי שבועיים אי אפשר להסתיר מתושבי מדינת ישראל משהו שקרה.
ניצן דהאן
¶
הבקשה לקבל הסדר ייחודי לצה"ל זאת החלטה שלכם. אם אתם רוצים לכסות מאה אחוז מהמקרים אתם יכולים להכניס את הדבר הזה – האם צה"ל רוצה או חושב שהוא צריך להיות מוחרג ביחס לגורמים אחרים – לא בטוח. זה יכסה 99% מהמקרים כי תמיד יש לך מקרים של אח של חייל שנהרג שנמצא בטרק באנאפורנה וקשה להשיג אותו. אבל אלה מקרים מאוד ייחודיים. לכן השאלה היא האם אתם כמחוקקים רוצים לכסות מאה אחוז מהמקרים או 99% מהמקרים זה מספיק.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
אני אגיד לך מה אני מרגיש. יכול להיות שיש מקום לשקול להוסיף פה סעיף שבמקרים שהגורם הרשמי מבקש גם אחרי 24 שעות לקבל זמן מוגדר אפשר יהיה לעשות את זה. כלומר לא הייתי מחריג את צה"ל בעניין הזה – לא מכיוון שאני לא חושב שצה"ל מספיק חשוב – מכיוון שמקרים כאלה יכולים להיות בכל מקרה. לצורך העניין בפעולת איבה גם יכול להיות תושב חו"ל, ואנחנו מכירים את זה. לכן הייתי אומר: "במקרים שהגורם הרשמי מבקש לא לפרסם גם אחרי 24 שעות.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
החוק לא על כלי התקשורת. לכן אני אומר שבמקרים נדירים נצטרך להמשיך בנוהל הקיים.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
אם יש מקרה נדיר אז גם המשטרה יודעת לפנות לכלי התקשורת וגם הצבא. יגידו להם שיש פה מצוקה.
שמרית גיטלין שקד
¶
רק יש הבדל מבחינה משפטית אם החוק שותק ויש איזושהי הבנה לבין מקרה שהחוק אומר במפורש שמותר לך לפרסם אחרי 24 שעות גם אם לא כל בני המשפחה יודעים. גם אם דובר צה"ל לא התיר לפרסום יש פה אמירה של המחוקק.
שמרית גיטלין שקד
¶
כרגע הנוסח הוא שהנושא של 24 שעות לא חל לגבי חיילים. כלומר כרגע הסעיף מנוסח כך שלגבי פעולות איבה ואנשים שנהרגו באסונות אזרחיים אחרי 24 שעות בכל מקרה אתה יכול לפרסם. לגבי חיילים וכוחות הביטחון אתה בכל מקרה ממתין להודעה הרשמית. זה הנוסח כרגע.
הדס ארנון שרעבי
¶
נכון. תודה רבה. אני רוצה להגיד לפני שמתקדמים בחקיקה. שמי עורכת דין הדס ארנון שרעבי. אני נפגעת עבירה בעצמי ונציגת משפחות נרצחים ונרצחות. אבא שלי, עורך דין ארנון, הוא חלל מערכת המשפט. הוא נרצח לפני שנה וארבעה חודשים בפתח ביתו בעת מינויו ככונס נכסים במינוי בית משפט שזה ממש כמו שופט. אבל מכיוון שהוא עורך דין הוא לא זכאי לכבוד אחרון, לצערנו. זה עניין אחר אבל הוא חלל מערכת המשפט לכל דבר ועניין.
בארגון משפחות נרצחים ונרצחות שאותו אני מייצגת היום יש אין-ספור סיפורים על משפחות שגילו על רצח היקירים שלהם באופן מחריד לא רק בוואטסאפ אלא גם ב-YNET, ברדיו או בטלוויזיה. אני לא אתחיל לספר על כל המקרים אבל אני מבקשת מאוד בסעיף 1(3) של סעיף ההגדרות כדי שלא תהיה הכוונה רק לתאונות דרכים, כפי ששמעתי באופן אינטואיטיבי שמדברים, גם להוסיף: "נהרג באופן פתאומי או בעבירת המתה. זאת אומרת כדי שלא יתפרש באופן שמחריג את משפחות הנרצחים והנרצחות מן החוק.
הדס ארנון שרעבי
¶
נכון. אבל אנחנו משאירים, כפי שאמרת בהקשר אחר, לבית המשפט לפרש, ואפשר גם להגיד את זה - -
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
מה יכול להיות יותר מהתיאור שתיארת קודם שהוא תיאור מזעזע? בן אדם יצא מפתח בית המשפט ונורה.
מוסי רז (מרצ)
¶
עבירת המתה זה הרבה יותר מסובך. אני יכול לטעון שחברות סיגריות המיתו מישהו. אבל זה לא פתאומי. הוא לא מת מסיגריה באופן פתאומי. את מכניסה אותנו למקום מאוד מסוכן.
מוסי רז (מרצ)
¶
אבל ברור שרצח זה פתאומי. מה יותר פתאומי מרצח? אם היו יודעים על הרצח היו מודיעים על זה.
איילת וולברג
¶
הרעיון היה לא לכלול בחוק מוות טבעי כמו אחרי מחלה או דברים אחרים שהמשפחה כבר יודעת עליהם. הרעיון היה לתפוס את כל המקרים שהמשפחה לא יודעת כי זה קרה באופן פתאומי.
הדס ארנון שרעבי
¶
אם אתם אומרים שרצח שהוא, כמובן, מיידי, כלול בתוך סעיף (3) אז בסדר גמור. פשוט החשש שלנו בארגון משפחות נרצחים ונרצחות שזה יתפרש לתאונות דרכים וישאיר אותנו מחוץ לגדרי החוק.
אני אגיד עוד משהו כללי שאני חושבת שבית המחוקקים צריך להכניס יותר למודעות בכל חקיקה רלוונטית את נושא הרצח האזרחי. לצד חללי צה"ל ונפגעי פעולות האיבה הרצח האזרחי נשכח, ואנחנו חשים בתחתית היררכיית השכול. צריך לשמור את זה במודעות ולוודא שאנחנו לא נשמטים משום חקיקה רלוונטית. תודה.
היו"ר עידית סילמן
¶
אני רק אגיד שדחינו את הדיון בשבוע. הוא היה אמור להתקיים לפני שבוע ומשרד המשפטים ביקש דחייה של שבוע כי מישהו שם היה בחו"ל. הם זומנו לפרוטוקול והם יודעים על הדיון.
שמרית גיטלין שקד
¶
אז אנחנו מבינים שהם קיבלו זימון.
(2) על הנפגע, על בן משפחתו ועל מידע שהם התירו לפרסם;
איסור הפרסום שקבענו כאן לא חל על הנפגע, כמובן, אם הוא נותר בחיים או פצוע באורח קשה. הוא יכול לפרסם מה שהוא רוצה. גם על כל בן משפחה לפי ההגדרה שקבענו – גם הוא יכול לפרסם מה שהוא רוצה; וגם מידע שהם התירו לפרסם. זאת אומרת אם המשפחה עצמה כבר פרסמה את המידע אז כל מידע שהיא פרסמה מותר לפרסום.
בסעיף (3) יש הצעה חדשה כרגע. אנחנו נציע שהמיקום שלה יהיה שונה. אני אקריא כי היא רשומה כאן אבל אנחנו חושבים שהיא צריכה לעבור אחר כך לסעיף 3.
(3) על פרסום מועד ומקום לוויה של הנפגע.
שמרית גיטלין שקד
¶
(ג) אין בהוראות סעיף זה כדי להתיר פרסום מידע שאסור לפרסמו על פי כל דין, ובכלל זה על פי חוק זכויות החולה, התשנ"ו–1996, ועל פי חוק הגנת הפרטיות, התשמ"א–1981, או שאסור לפרסמו על פי כללי אתיקה.
זה סעיף חדש שלא היה בנוסח הקודם. רצינו להבהיר בנוסח שגם אם נגמרו 24 שעות, לפי החוק שלנו, לא התכוונו להתיר משהו שהוא אסור. חוק זכויות החולה אוסר על פרסום מידע רפואי; בחוק הגנת הפרטיות יש גם מידע שאסור לפרסם אותו. יש כללי אתיקה שאוסרים פרסומים שונים. ולכן רצינו להבהיר שהחוק לא מתיר את מה שאסור. אנחנו ניתן דוגמה למה שראינו בכללי האתיקה שחלים על גופים שהם באחריות הרשות השנייה: "לא יפרסם בעל זיכיון שמות, קולות, תמונות או כל פרט מזהה אחר של נפגעים באסון קודם שבירר כי הודעות בנידון נמסרו כבר למשפחות הנפגעים". זה כללי הרשות השנייה לטלוויזיה ורדיו (אתיקה ושידורי טלוויזיה ורדיו), התשנ"ד-1994. אז ככל שקיימת חובה אתית היא ממשיכה לחול. החוק לא התכוון לגרוע ממנה.
פה יש סעיף שהצענו כמענה לבעיה שעלתה בסעיף הקודם.
שמרית גיטלין שקד
¶
הסעיף הזה נתן מענה גם לפיגועים שנפגעו בהם מספר רב של נפגעים, אבל אני מבינה שכרגע הכוונה להוריד אותו.
איילת וולברג
¶
אבל צריך לדייק מהבחינה הזאת שהסעיף הקודם הוחל רק לגבי כוחות הביטחון, ופה הסעיף הזה הוא חריג לכל המצבים: גם אירוע אסון אזרחי, כמו למשל האסון שהיה במירון. אם לוקח זמן לזהות או בפיגוע רב נפגעים - -
איילת וולברג
¶
הוא פשוט אומר שבמקרים כאלה הסייג של 24 שעות לא יחול. זאת אומרת צריך לחכות עד שנמסרת הודעה למשפחות ואי אפשר לפרסם אחרי 24 שעות.
היו"ר עידית סילמן
¶
"בעת מלחמה, פיגוע או אסון שגרם למספר רב של נפגעים". כן, ברגע שיש משהו גדול רשמי.
איילת וולברג
¶
הבעיה שיכולה לעלות מזה – בסוף החוק חל על כל אדם פרטי. השאלה אם אדם פרטי יודע מה זה מספר רב של נפגעים. אנחנו חשבנו על מלחמה, ואני מקווה שזה ברור לכולם; פיגוע שלא עלינו יש בו הרבה נפגעים. פחות או יותר אנשים יודעים במקרים האלה.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
בואו נהיה פרקטים. אנחנו מדברים על מה שקורה אחרי 24 שעות. לדעתי, כמעט לא יהיה אדם במדינת ישראל שיידע כשהמשפחות לא יודעות. הבעיה המרכזית היא חמש-שש השעות הראשונות. זה תמיד.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
לא נעים לי להגיד לך, אבל במירון – יותר מ-24 שעות אחר כך אנשים עוד לא ידעו.
מוסי רז (מרצ)
¶
כשחייל נמצא מחוץ לארצו זה לא אדם שיוצא מהבית ולא חוזר ואשתו אומרת שהוא לא חזר והיא כבר מתחילה לדאוג.
אלון טל (כחול לבן)
¶
היו כבר אירועים בטיולים. בתור אמריקאי אני שם לב שיש הרבה מאוד אירועים שלא קשורים למלחמה. לדעתי, זה סעיף סביר.
היו"ר עידית סילמן
¶
אני בעד להשאיר בינתיים. בואו נתקדם.
סייגים לאיסור הפרסום
3.
אין בהוראות חוק זה כדי למנוע –
(1) מאדם לעשות מעשה שהוסמך לעשותו על פי דין;
(2) מאדם להעביר מידע הנדרש לשם מתן טיפול רפואי, בהיקף המזערי הנדרש לשם כך;
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
כי דיברנו על זה. קבוצות הוואטסאפ של המתנדבים, במיוחד במגזר החרדי, הן קבוצות של 300-250 משתתפים. לא נעים לי להגיד, אבל כשאני רוצה לדעת מה קורה באירוע אני מתקשר לאחד הארגונים האלה או למישהו שמחובר לאחת הקבוצות האלה, ומקבל מידע, לצערי הרב, מדויק מדי.
איילת וולברג
¶
אני רוצה לשאול: חשבנו על המילה "מזערי". בהיקף הנדרש לשם כך בוודאי שצריך "מזערי". זה משמעותי.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
נכון. כשאני רוצה להעביר מידע ממתנדב למתנדב אני מעביר את זה בקבוצה של 250 מתנדבים וזה מאוד משמעותי. אני מזכיר לך מה אמרה פה הקצינה מצה"ל שנפלה בקבוצה פנימית, לא בקבוצה חיצונית. היא העבירה את זה בקבוצת נאטו אז יש לזה משמעות.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
אמרתי אותו דבר: בקבוצה של חיילים אם אתה רוצה תעביר את זה לחייל שרלוונטי ולא לכל הקבוצה שכולם בה רואים.
שמרית גיטלין שקד
¶
(3) מכוחות הביטחון וההצלה כהגדרתם בחוק איסור הפליה במוצרים, בשירותים ובכניסה למקומות בידור ולמקומות ציבוריים, התשס"א–2000, או ממי שפועל מטעמם, להעביר מידע הנדרש לשם מילוי תפקידם, בהיקף המזערי הנדרש לשם כך.
לכאן ב-(4) ייכנס החריג שדיברנו עליו: "פרסום של מועד ומקום הלוויה של נפגע". התלבטנו בנושא הזה כי מצד אחד לא רצינו שיהיה מצב שאנשים יחששו להעביר מידע לגבי לוויות של נפגעים. אנחנו יודעים שזה קרוב אחרון למת וזה לא משהו שאני מניחה שהמציעים היו רוצים למנוע. Comment by חשבון Microsoft: צי
שמרית גיטלין שקד
¶
הוספנו חריג ספציפי לדבר הזה. יש כאן נושא נוסף שכרגע לא הכנסנו לנוסח ואנחנו מתלבטים לגביו. בעצם יש כאן מצב שכולם לא היו רוצים למנוע – היינו קוראים לזה שיתוף מידע של שיחה בין שני אנשים שיש ביניהם קשר אישי קרוב. למשל, ילד שהיה באסון צפית וראה מה קרה לחברים שלו לנגד עיניו, והוא מתקשר להורים שלו ומספר להם מה קרה לחברים שלו. אז מצד אחד יש דוגמות כאלה של שיתוף מידע שלא היינו רוצים למנוע אותן. אני לא בטוחה שזה עולה עד כדי פרסום אבל יכול להיות שיהיו מצבים שזה יכול להגיע למצב כזה. לכן אנחנו מתלבטים אם לנסח איזשהו חריג לגבי שיתוף מידע לגבי הפגיעה בשיחה בין שני אנשים שיש ביניהם קשר אישי קרוב. אנחנו רק חוששים שזה חריג שיוביל לפתח מאוד גדול.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
ההחרגה הזאת מסוכנת. אני אומר לך בכנות שהיא מסוכנת. במבחן התוצאה – אם ילד שיתף את ההורים שלו, ואבא שלו פחות היסטרי – אני לא אגיד "אמא" כי ארגוני הנשים יקפצו עליי – שלא משתף את זה בתוך קבוצת וואטסאפ, בסדר, לא קרה כלום. אנחנו מדברים על מקרה שנודע לבן משפחה. למה זה קרה? כי אותו אחד שיתף עם אבא קצת היסטרי, ואבא קצת היסטרי נכנס לקבוצת הוואטסאפ השכונתית והשמים הם הגבול. את זה בדיוק אנחנו רוצים למנוע.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
אני חושב שזה ששיתף עם האבא שלו. לא נעים לי להגיד לך. יש מצב שאתה צריך לדעת וזה צריך להיות הנורמה – זה לא, וואלה, אני יודע ראשון. אנחנו מדברים על - - - הגיעו דוגמות בלי סוף תוך כדי החקיקה, וכשהתחלנו את החוק התחלנו על מקרה מסוים בצה"ל והגענו לכל הדברים האלה. אני לא הייתי מחריג. אם עשית מעשה של פרסום מזיק יש לו הגדרה, זה בחוק נזיקין. הרי אתה לא אומר לבן אדם שלא יספר למישהו – אתה אומר, אל תעשה נזק, אל תפרסם. לפרסום יש הגדרה וזה מה שעשית אז האבא ההיסטרי יהיה יותר טוב או הילד יהיה יותר בסדר. יושבים פה נציגי צה"ל – אני לא חושב שחייל אמור לספר למשפחה שלו מה שקורה לו כרגע ביחידה. לפי הכללים הצה"ליים, הוא לא אמור לספר איפה הוא נמצא ומה קורה איתו. אבל זה אבא שלו, אימא שלו, חברה שלו, זה נכון, אבל הוא לא אמור לספר את זה. לפי הכללים, אני מתאר לעצמי שגם הם יגידו לכם את זה. אין דבר כזה, בן אדם לא אמור לספר. אני מכיר את זה גם מעצמי. יש לי בן במד"א ואני אומר לו, אל תספר לי את מי פינית, את מה פינית. הוא פינה פה חברי כנסת בלילה שכולם היו לחוצים. אמרתי לו, רק אל תספר לי אם זה מהקואליציה או מהאופוזיציה – תישאר עם המידע שלך, אסור לך לספר.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
נכון, אמרתי לו לא לספר לי.
ככל שנתחיל להחריג בחוק הזה אנחנו ניצור נורמות. אנחנו רוצים ליצור נורמות? כן. לא כל דבר צריך לרוץ ולספר.
איילת וולברג
¶
צריך לשים לב שהיום אנחנו לא יכולים לחזות את כל המקרים ואת הדברים שעלולים להתרחש שאנחנו - - -
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
לא, לא, מאוד ברור לנו. בן אדם שיגיע לתביעה בלי הוכחת נזיקין זה אישה, גבר, בן או בת שקיבלו את ההודעה בדרך לא ראויה ולא נכונה בוואטסאפ. זה בסוף מבחן התוצאה. הרי מדובר פה על מבחן נזיקין. אתה לא אומר, יש לך עבירה פלילית אם עשית את זה, והמשטרה רודפת אחריך. הבן אדם הגיש תביעה – זה אומר שקרה משהו. מישהו שעשה פעולה צריך לשאת באחריות. לא משנה אם התירוץ שלו הוא אם רק סיפר לאימא או רק סיפר לאבא, לאח או לחברה. הוא צריך לשאת בתוצאות. אם הייתי אומר עכשיו הגדרה פלילית כללית את צודקת. את אומרת, תשמע, אתה לא יכול להגיד לבעל שאומר לאשתו משהו שהוא עובר עבירה פלילית. לצורך העניין אני מסכים עם זה. אבל אם אתה אומר לו, יש לך מידע, סרטון, ידע – תיזהר עם זה כי זה יכול להגיע לאדם הלא נכון שזה יגרום לו לסיכון. דיברו על זה – אני לא צריך לחזור על כל מה שהיה פה בוועדות הקודמות.
שמרית גיטלין שקד
¶
בדיוק. גם אם זה לא הגיע למשפחה או זה הגיע למשפחה רק אחרי שהיא כבר ידעה אסור לך לפרסם את זה.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
יש לך מידע, והוא חומר נפץ שיכול להזיק, ואני אומר לך – אל תשתמש במידע הזה. ככה אני מלמד את הילדים שלי בבית.
איילת וולברג
¶
בסוף גם מי שהוא עד לאירוע, חלילה, לאסון, או אפילו לכאורה לפי הנורמה, לא יכול להגיד לאדם שעומד לידו, תשמע, מה ראינו עכשיו, כך וכך.
שמרית גיטלין שקד
¶
אני אמשיך לקרוא.
עוולה אזרחית
4.
פרסום בניגוד להוראות סעיף 2 הוא עוולה אזרחית, והוראות פקודת הנזיקין [נוסח חדש], יחולו עליו, בשינויים המחויבים ובכפוף להוראות חוק זה.
הגשת תובענה
5.
תובענה לפי חוק זה יכול שתוגש על ידי הנפגע או על ידי בן משפחתו.
כמובן, גם כאן, אם הנפגע בחיים אז גם הוא יכול להגיש וגם בני משפחה; אם הנפגע לא בחיים אז, כמובן, רק בני משפחתו.
פיצוי ללא
הוכחת נזק
6.
(א) בתובענה על הפרת הוראות סעיף 2(א), בית המשפט רשאי לפסוק לתובע פיצויים בלא הוכחת נזק בסכום שלא יעלה על 10,000 שקלים חדשים.
שמרית גיטלין שקד
¶
כן. יש מסלול נפרד בלי קשר לפיצוי ללא הוכחת נזק שיש בו עוולה אזרחית והבן אדם יכול לתבוע את הנזק שנגרם לו. יכול להיות שנגרם לו נזק הרבה יותר גדול.
שמרית גיטלין שקד
¶
אנחנו רוצים לנסח סעיף רחב יותר שמדבר בכלל על השיקולים של בית המשפט כשהוא פוסק פיצויים, ובתוך אותו סעיף אנחנו מציעים לקחת בחשבון גם את מספר התביעות שהוגשו בשל אותו נפגע. זה נוסח שלא נמצא כרגע מולכם. אני אקריא הוראה שאנחנו מציעים לכתוב כך: "בבוא בית משפט לפסוק פיצויים בלא הוכחת נזק, כאמור בסעיף קטן (א) - -
שמרית גיטלין שקד
¶
כן, זה ייכנס ב-(ב).
- - רשאי בית המשפט להתחשב, בין השאר, בכל אחד מאלה". זאת אומרת כשבית המשפט פוסק פיצויים הוא ינסה להתחשב בהיקף ההפרה, בחומרתה ובנסיבותיה.
שמרית גיטלין שקד
¶
כן. כשבית המשפט פוסק את הפיצוי. ואז אנחנו יכולים לתת ביטוי לכל מיני דברים שעלו במהלך הדיונים.
שמרית גיטלין שקד
¶
זה ב-10,000 שקלים. זה בפיצוי ללא הוכחת נזק שבית המשפט יכול לשקול פה דברים שדיברנו עליהם, כמו היקף ההפרה. זוכרים? בהתחלה דיברנו על היקף – בקבוצה קטנה או בקבוצה גדולה. אז פה בית המשפט רשאי לשקול את היקף ההפרה: אם בן אדם רק סיפר להורה שלו או כתב בקבוצת וואטסאפ כללית שחברים בה הרבה מאוד אנשים; בחומרה של ההפרה; בנסיבות שלה – יש נסיבות שונות לפרסומים. אם בן אדם השיח משהו לתומו או היה עד לאיזשהו אירוע וכולו נסער מהאירוע ומספר לבין בן אדם שהלך במודע, לא היה חלק מהאירוע, קיבל שמות והעביר אותם. יש נסיבות שונות וחשבנו לתת שיקול דעת לבית משפט לקחת את הדברים האלה בחשבון כשהוא פוסק את הפיצוי. זה ייתן מענה גם לסעיף שהורדנו קודם לנושא של שיתוף המידע בעניין הפגיעה בשיחה בין שני אנשים שיש ביניהם קשר אישי. לא הכנסנו את זה אבל יכול להיות שבית המשפט יכול לשקול את זה כחלק מנסיבות העבירה והחומרה שלה.
(2) במספר התביעות שהוגשו נגד הנתבע לגבי אותו נפגע;
גם כאן יש פה עניין שלכאורה בני משפחה שונים יכולים להגיש על אותו פרסום לגבי אותו נפגע אבל יש פה אנשים שונים שנפגעו: האימא, הילד, האח. אבל גם כאן בית המשפט יכול לקחת בחשבון את מספר התביעות. כלומר לא לפסוק לכל אחד מהם 10,000 שקל, אלא נניח, לפסוק לכל אחד מהם - -
היו"ר עידית סילמן
¶
אלינה ברדץ' יאלוב.
חברי כנסת, אני רוצה לשאול אתכם, אם יש פה 40 בני משפחה וכל אחד יתבע בעצמו - -
מוסי רז (מרצ)
¶
בית המשפט יגביל את שיקול הדעת הסביר. אז יכול להיות שאם יקבעו עשרה אז ייתנו לכל אחד 2,000.
היו"ר עידית סילמן
¶
השאלה האם הכוונה של משרד המשפטים אז הייתה שאנחנו מגבילים את זה כדי שלא נגיע לסכומים גדולים.
שמרית גיטלין שקד
¶
6(ב) היה סעיף שאנחנו עדכנו. הוא היה בנוסח הקודם וזה לשיקול דעתכם אם להכניס את זה או לא. שם אמרנו שלגבי כל נפגע אפשר לתבוע מקסימום 10,000 שקל. אני רק אומרת שלא ראינו סעיף כזה בחקיקה, ולכן התלבטנו אם להכניס את זה.
שרון רובינשטיין צמח
¶
כי יש לכאורה זכות לכל בן משפחה לתבוע למרות שזה יכול - - - אצל משפחות. אבל הרעיון הוא "למען יראו וייראו". מספיק שתהיה תביעה אחת.
היו"ר עידית סילמן
¶
אבל השאלה היא אם אנחנו מאפשרים שכל אחד יוכל לתבוע ואז בית המשפט יגיד, אתם אפשרתם.
שמרית גיטלין שקד
¶
אז כרגע אנחנו לא מכניסים את הסעיף שמגביל את זה ל-10,000 לגבי אותו נפגע אבל זה שיקול לבית משפט.
השיקול השלישי שחשבנו לתת לבית המשפט לשקול וגם על זה אנחנו מתלבטות, זה הנושא של מידע שפורסם למטרה ראויה. מצד אחד אתה רוצה לאפשר פרסום מידע לתכלית ראויה - -
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
השארנו את זה במזערי. השארנו את הלוויה, השארנו כשזה לצורך רפואי או לצורך טיפול. אז כתבתם "למטרה ראויה".
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
טיפול רפואי – נתנו, טיפול במשפחה – נתנו, טיפול בלוויה – נתנו. שנינו יודעים שלוויה זה כבר רחב מאוד. אז מה עוד את רוצה לתת? הוא יגיד שמטרה ראויה זה לעודד את המתנדבים לצאת לשטח.
שמרית גיטלין שקד
¶
אז אנחנו נשארים בלי אז אני אקריא את הסעיף שוב כי הנוסח לא לפניכם:
"בבוא בית המשפט לפסוק פיצויים בלא הוכחת נזק כאמור בסעיף קטן (א), רשאי בית המשפט להתחשב, בין השאר, בכל אחד מאלה: (1) בהיקף ההפרה, בחומרתה ובנסיבותיה; (2) במספר התביעות שהוגשו נגד הנתבע לגבי אותו נפגע;
שמרית גיטלין שקד
¶
לדעתי, לכל אחד מהם יש עילה נפרדת. לא ביקשנו מבית המשפט להתחשב. אם בן אדם פרסם רשימה של שמות של עשרה חיילים אז כל חייל זה בנפרד.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
מכיוון שיש לי בשנה האחרונה ניסיון עם הסתייגויות אני מבקש מיושבת-ראש הוועדה להוריד את ההסתייגויות מכיוון שהמסתייג לא נמצא.
היו"ר עידית סילמן
¶
המסתייגת היחידה שהגישה הסתייגויות זאת חברת הכנסת אלינה ברדץ' יאלוב והיא איננה נוכחת כאן.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
נראה לך שאני אשב שעות בוועדות לחכות לנמק הסתייגויות, ואלה ישלחו מכתב ויברחו?
היו"ר עידית סילמן
¶
גם מכיוון שזה דקה לפני פיזור אנחנו לא נוהגים. ובדרך כלל מדברים איתנו לפני כן ולא שולחים את זה ככה בצורת יונת דואר. רצוי לדבר לפני כן, לעדכן ולהגיד. גם לא בחקיקות שבאות לנקות שולחן. האמת היא שזאת חקיקה חברתית שנמצאת די בקונצנזוס אז לבוא עכשיו ולהגיש עליה הסתייגויות? כשאני קוראת את ההסתייגויות אני רואה שאלה הסתייגויות שכבר דנו עליהן רבות בוועדה. למשל, במקום 10,000 שקלים יבוא 15,000 שקלים. כבר דיברנו על זה ודנו על זה עם המשרדים השונים.
שמרית גיטלין שקד
¶
(ג) סכום הפיצוי כאמור בסעיף קטן (א) יעודכן ב־1 בינואר של כל שנה (להלן – יום העדכון) בהתאם לשיעור שינוי המדד הידוע ביום העדכון לעומת המדד שהיה ידוע ביום 1 בינואר של השנה הקודמת, ויעוגל לשקל החדש השלם הקרוב; בסעיף זה, "מדד" – מדד המחירים לצרכן שמפרסמת הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה; המנהל הכללי של משרד המשפטים יפרסם ברשומות הודעה על הסכום המעודכן כאמור.
7.
אין בהוראות חוק זה כדי לגרוע מהוראות כל דין.
8.
שר המשפטים ממונה על ביצוע חוק זה.
היו"ר עידית סילמן
¶
נמצאים איתנו כאן נציג קואליציה ונציג אופוזיציה ששניהם יחד הגישו בקשה רשמית ליושבת-ראש ועדת הבריאות שלא נקבל את ההסתייגויות מכיוון שיש קונצנזוס בחקיקה הזאת ומכיוון שהמנמקת לא נמצאת כאן כדי להציג את ההסתייגויות שלה, אלא שלחו לנו אותן ברגע האחרון. אם יהיה משהו בעניין הזה אז תמיד אפשר יהיה לטעון בעתיד.
כן, בבקשה.
מירה סלומון
¶
אני ממרכז השלטון המקומי. הנושא נדון לפני הגעתי. אני מתנצלת על העיכוב, הייתי בדיון בוועדה אחרת. אני מבקשת להתייחס לסעיף 2(א) ו-(ד). שני המקרים מתייחסים למצב של אישור מטעם גורם רשמי - -
מירה סלומון
¶
לצערי, מאחר שהכנסת, כמו שאמרה גברתי, רגע לפני פיזור, יש הרבה דיונים שמתקיימים במקביל. אני שוחקת את עצמי ונפרסת עד דק - -
מירה סלומון
¶
יצאנו להפסקה ובמקום לאכול ארוחת צהריים באתי לטעון בפני גברתי על הסוגיה. אז אני מתנצלת על זה אבל זה צוק העיתים.
מירה סלומון
¶
בדיוק. העניין של הרשות המקומית נכנס. אני מזכירה שבדיונים הקודמים הסברנו שאנחנו לא גורם שמאשר לתקשורת, אנחנו פועלים מול הממונה על המחוזות הממונים ממשרד הפנים. רצינו לוודא שאין בעניין האישור כאן של "גורם רשמי", ובייחוד בעניין סעיף קטן (ד) לא יחול האיסור בטרם ניתן אישור שלנו. אנחנו מאשרים בנוהל הרגיל שלנו למשרד הפנים.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
שינינו לכם פה את הנוהל? אף אחד לא משנה לכם את הנוהל. תעשו מה שאתם רוצים.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
כמו שאמר המשרד לביטחון פנים, תחליטו איך שאתם רוצים להודיע את זה – דרך משרד הפנים, דרך משרד החוץ, דרך האו"ם – איך שאתם רוצים. הסמכות היא שלכם.
היו"ר עידית סילמן
¶
לבקשת היועצות המשפטיות, הן מעוניינות לסגור את כל מה שקשור לחקיקה מכיוון שאין כאן יועצים ממשרד המשפטים. אנחנו נצביע עליה מחר. היא מוכנה ושלמה כביכול.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
יש לי הצעת פשרה. נגיש רביזיה. זאת אומרת אם משרד המשפטים רוצה לפתוח את זה ולשנות משהו ממה שניסחנו נעשה מחר בבוקר רביזיה ונגמור את זה. מה אתן אומרות? כי אם משרד המשפטים הולך על הנוסחה הזאת אז אין בעיה. אבל אם הם רוצים לפתוח את זה אז נפתח, לא קרה כלום.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
לא. לכן ביקשתי רביזיה. זה בדיוק מה שאני רוצה למנוע. הבנת אותי נכון. אנחנו רוצים להתקדם. אם יש משהו ממשרד המשפטים או מהייעוץ המשפטי של הכנסת אז עושים רביזיה ופותחים.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
אני מתאר לעצמי מה היה קורה אם הייתי מגיש לוועדת הפנים או לוועדה כזאת ולא הייתי מגיע. תשאלי את ענת. כשאני סוגר עם יושבת-ראש הוועדה שלא יצביעו על ההסתייגויות שלי שיודיעו לי כשיש דיון שמתנהל כמה שעות ואני נכנס שלוש פעמים ובודק כל הזמן.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
נרשום אותה מראש לרשות דיבור, אין לי בעיה. זה לא הנושא. בשביל לתקוע את זה את יודעת בדיוק מה זה אומר. גם אני יודע מה זה הסתייגויות – זה מאה שעות דיון במליאה.
היו"ר עידית סילמן
¶
אנחנו מסכמים על הצעת החוק כפי שהיא גובשה. אתם תשבו מול משרד המשפטים, ובכל אופן פינדרוס יגיש רביזיה. מי בעד?
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
תודה רבה ליושבת-ראש הוועדה ולמוסי רז על עבודה משותפת. וכמובן, לשרה פנינה תמנו שטה שהייתה היוזמת והראשונה בעניין. אני מודה לכל הגורמים ולחברת הכנסת לשעבר רחל עזריה.
אני מגיש רביזיה, ואני מבקש שתשלחי מכתב לחבר הכנסת ניר אורבך, יושב-ראש ועדת הכנסת, לגבי פטור מחובת הנחה. במקביל אנחנו מול הלשכה המשפטית שיסיימו גם את העבודה מול משרד המשפטים וגם מולנו.