ישיבת ועדה של הכנסת ה-24 מתאריך 20/06/2022

תקנות בריאות העם (מכשירים רפואיים מיוחדים) (תיקון), התשפ"ב-2022

פרוטוקול

 
פרוטוקול של ישיבת ועדה

הכנסת העשרים-וארבע

הכנסת



113
ועדת הבריאות
20/06/2022


מושב שני


פרוטוקול מס' 147
מישיבת ועדת הבריאות
יום שני, כ"א בסיון התשפ"ב (20 ביוני 2022), שעה 09:32
סדר היום
הצעת תקנות בריאות העם (מכשירים רפואיים מיוחדים) תיקון התשפ"ב-2022
נכחו
חברי הוועדה: עידית סילמן – היו"ר
אלינה ברדץ' יאלוב
עלי סלאלחה
חברי הכנסת
משה גפני
אופיר כץ
טטיאנה מזרסקי
מופיד מרעי
יצחק פינדרוס
מוזמנים
פרופ' נחמן אש - מנכ"ל, משרד הבריאות

ד"ר ורד אייזנברג - ראש אגף רישוי מוסדות ומכשירים רפואיים, משרד הבריאות

אור אלדר - לשכה משפטית, משרד הבריאות

אורלי מלכה - מנהלת תחום תמחור, משרד הבריאות

ד"ר רועי גורנשטיין - מפקח קרינה, מינהל בטיחות ובריאות תעסוקתית, משרד הכלכלה והתעשייה

דניאל פדון - רפרנט בריאות, אגף תקציבים, משרד האוצר

בני בן מובחר - יו"ר, אשכול גליל מזרחי

אורן דטל - עו"ד, יועץ משפטי, בית חולים אלישע, רשת מדיקה

חנה לאידרשניידר - מנהלת תחום ענפי, איגוד לשכות המסחר

רונן בכור - מנכ"ל, אלסמד פתרונות רפואיים

מרב בכור - מנהלת, אלסמד פתרונות רפואיים

מיכאל מנקין - מנהל מוצר, אלסמד פתרונות רפואיים

פרופ' אלון פיקרסקי - מנהל אגף כירורגי, בית חולים הדסה

ד"ר חיים דורון - מנהל אגף דנטלי, מרכז רפואי שמיר, ההסתדרות לרפואת שיניים בישראל

ברק בר שלום - עו"ד, הסתדרות רופאי השיניים

רון משה - מנכ"ל, בית חולים רפאל

ד"ר אליס בליזיניוק - מייסדת המרכז לרפואה היפרברית

שי ברוש - מנהל פיתוח עסקי, בטר לייף בע"מ

נועה מן - רו"ח, מנכ"לית, מור אינסייד

נעמי ארגמן שניצקי - עו"ד, יועצת משפטית, מכונים להדמיה דנטלית

ד"ר יצחק וידר - בעלים, ויו קליניק - צחי וידר בע"מ

פרופ' נחום נשר - רופא, ויו קליניק - צחי וידר בע"מ

שמעון אסולין - מנכ"ל, רשת דנט אור

אמיר בר - מנכ"ל, סיטידנט

דולב ארגמן - שדלן, ריפבליק יועצים בע"מ, מייצג את פורום מכוני צילום דנטליים
משתתפים באמצעים מקוונים
ד"ר אתי סממה - ראש אגף למדיניות טכנולוגיות רפואיות, משרד הבריאות

ד"ר זיו פז - ראש אגף טכנולוגיות ובריאות דיגיטלית, שירותי בריאות כללית

פרופ' שי אפרתי - יו"ר, האיגוד הישראלי לרפואה היפרברית

ד"ר יאיר בכור - מנהל תפעול תא לחץ, מרכז רפואי שמיר

יהונתן ברין בורגר - מנכ"ל, אידן - איגוד היבואנים הדנטלים בישראל
ייעוץ משפטי
יעל סלנט
סגנית מנהלת הוועדה
אורית ארז
רישום פרלמנטרי
סופי רון, חבר תרגומים



הצעת תקנות בריאות העם (מכשירים רפואיים מיוחדים) תיקון התשפ"ב-2022
היו"ר עידית סילמן
בוקר טוב לכולם. השם עימכם, כמו שאומרים. היום יום שני, כ"א בסיוון התשפ"ב, 20 ביוני 2022 למניינם. אנחנו מתכבדים לפתוח את ישיבת ועדת הבריאות בנושא תקנות בריאות העם (מכשירים רפואיים מיוחדים). נמצא איתנו מנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' נחמן אש.

קודם כל, תודה רבה פרופ' אש שהגעת לכאן לוועדה. זו לא פעם ראשונה שאתה מגיע בכלל לדיונים כאלה ואחרים. אנחנו מאוד מעריכים את המקצועיות באמת, ואת הנכונות שלך להגיע, את הזמן שלך, ובאמת את שיתוף הפעולה הפורה גם עם חברי הכנסת וגם עם הוועדה. יש באמת הרבה נושאים שהתחלנו להעלות אותם, ובשבוע שעבר הדיון היה קצר יחסית. היום נתנו לו מספיק זמן בתוך לוח הזמנים, כדי לשמוע את כל האנשים. גם דברים שעלו כאן בנושא תאי הלחץ, ה-CT הדנטלי, החלוקה של אותם מכשירים, שאנחנו מבינים שהיא מוגבלת מבחינת האמירה של משרד הבריאות, אבל גם לחברי הכנסת וגם ליושבים מסביב לשולחן, ואנשים רבים שמצטרפים אלינו בזום, יש אמירה – גם פריפריאלית חברתית, גם ברמת ההסתכלות הכלל-ארצית פר הנפות והמחוזות, כדי לראות איך אנחנו בעצם מתקדמים בנושא הזה.

כמו שאמרתי, העניין שנקרא תקנות מכשירים הוא אולי אחד מכלל האשרורים שעוברים דרך ועדת הבריאות, אבל הוא באמת אחד הדברים המשמעותיים יותר בתחום של צמצום פערים – בטח בין פריפריה למרכז, בטח בתוך הפריפריה החברתית של מדינת ישראל, גם במרכז הארץ. לכן אנחנו כאן. פרופ' נחמן אש, דקה לפני שאתה תפתח, אני רוצה לתת הזדמנות לחברי הכנסת, אם הם רוצים להגיע משהו עכשיו. חבר הכנסת אופיר כץ, בבקשה.
אופיר כץ (הליכוד)
תודה רבה, גברתי יושבת הראש, על הדיון הנוסף החשוב הזה. מאחר שאז קיבלנו את המצגת רק ממש כמה דקות לפני הדיון, אני הספקתי לעבור עליה לאחר הדיון. יש פה כמה דברים שאני לא מצליח להבין. למשל, החלוקה של מכשירי ה-MRI: לפי השקף שלכם, החלוקה החדשה הולכת להיות 1 ל-103 אלף, במקום 1 ל-120 אלף.
ד"ר ורד אייזנברג
יש מצגת חדשה.
אופיר כץ (הליכוד)
המספרים לא נכונים?
פרופ' נחמן אש
יש שם טעות בין ה-CT ל-MRI.
אופיר כץ (הליכוד)
אוקי. אז זה לפי 161 אלף, אז תכף אני אחשב גם לפי 161. עכשיו, לפי החישובים שעשיתי לגבי החלוקה, בנוסף לתוספת, אני רוצה להגיד ככה: אחרי החלוקה, אם אנחנו עושים לפי ה-161 אלף, בצפון אנחנו נישאר עם חוסר של שני מכשירים, בדרום חוסר של שלושה מכשירים, ובתל אביב עודף של שלושה מכשירים. אני מדבר על MRI. ב-CT: בצפון חוסר של שלושה מכשירים, בדרום חוסר של אחד, בתל אביב עודף של שלושה מכשירים. זאת אומרת שלפני שאנחנו בכלל מתחילים - - -
פרופ' נחמן אש
זה עם הנתונים - - -
אופיר כץ (הליכוד)
עם ה-161 ו-103, לפי הנתונים החדשים שלכם. אם אנחנו רוצים לפי המספרים שאתם קבעתם בתקנות, זה המצב שאנחנו נמצאים בו.
פרופ' נחמן אש
המצב כרגע, לפני החלוקה.
אופיר כץ (הליכוד)
נכון. זאת אומרת שקודם כל צריך להתחיל עם שני מכשירי MRI לצפון, שלושה מכשירי MRI לדרום, וב-CT אותו דבר: קודם כל לתת לצפון ולדרום כדי שאנחנו לא נהיה בפער.
דבר נוסף
הסעיף שהוספתם שם, של ה-70 אחוז – זה בעצם סוג של לאשר את הפערים בין הפריפריה למרכז. ברגע שאנחנו כותבים בתקנות שעד 70 אחוז זה בסדר, שזה אומר ב-30 אחוז לאפשר מרחב – זה בעצם אומר שמכשיר-שניים, אתם מאשרים שיהיה פער כזה בין המחוזות. מכשיר-שניים זה המון: אנחנו רואים כמה חוסר של מכשיר אחד גורם לתורים להיות ארוכים. אני חושב שאנחנו לא צריכים לאפשר לסעיף כזה לעבור. מה שהסעיף הזה אומר – הוא נותן חותמת להמשך ההנצחה. נותן רישיון למשרד הבריאות להמשיך עם הפערים בין הפריפריה למרכז.
פרופ' נחמן אש
אתה יודע, אפשר להסתכל עליו לשני הצדדים. כי אתה יכול להסתכל עליו שהוא אומר שאם אתה יורד לרמה כזאת שבה אתה חייב לתת לזה מענה, אז זה לא אומר שאתה לא יכול לתת לזה מענה - - -
אופיר כץ (הליכוד)
לא, אבל ברגע שאתה נותן את המרווח הזה, אתה בעצם מאשר. 30 אחוז זה המון.
היו"ר עידית סילמן
זה הרבה.
אופיר כץ (הליכוד)
אם אתה מדבר על תשעה מכשירים, אתה יכול לרדת לשבעה. זה המון. שני מכשירי MRI במחוז זה ההבדל בין שלושה חודשי המתנה לחודש המתנה.

מה שגם היה חסר לי בנתונים שהוצגו לנו, זה באמת על המצב היום של המכשירים: כמה הם עובדים. מי עובד בעצם 24/7, מה בעצם העלויות של כל הבדיקות האלו. אולי יש לנו בעיה במחירים ויש אפשרות כן להוריד את המחירים בשביל שהם יעבדו יותר. וכמובן, ההסטות של הקופות לבתי החולים, שגם שם יש העדפה לתת לבעלי החולים שבבעלות כי כנראה זה יותר זול. גם מכשירים, כמו שעשינו פה דיון מיוחד למשל, אדוני המנכ"ל, על מכשירי MRI גפיים, שהם בעצם יכולים לנכות מהתורים הארוכים של מכשירי MRI ראש, והבנתי שהם גם באיזשהו שיג ושיח איתכם. אני חושב שזה באמת יוריד מהעומס. כמובן, אם זה עומד בתקנים ואם אתם רואים שזה דבר שנותן את המענה הרפואי.

זהו בינתיים. תודה.
היו"ר עידית סילמן
אוקי. אני רק אוסיף על מה שאופיר אמר, בנוגע לצמצום פערים, דווקא בנושא תאי הלחץ. תאי הלחץ הוגדרו למרכזי העל. ברגע שאנחנו מגדירים למרכזי העל, אז בעצם אנחנו שוב מנציחים את הפער בפריפריה.
פרופ' נחמן אש
כן, בסדר, אבל יש לזה הסבר. זה נכון, מה שאת אומרת.
היו"ר עידית סילמן
כן, אין ספק, אבל אין לנו אף מרכז על אחד בצפון, ולמעט סורוקה אין לנו גם בדרום שום אפשרות.
פרופ' נחמן אש
בתנאי שאת מוציאה את רמב"ם מהצפון.
היו"ר עידית סילמן
בסדר, אני לא אומרת, אבל ברמב"ם נכון לעכשיו יש מכשיר אחד.
פרופ' נחמן אש
אין מכשיר.
היו"ר עידית סילמן
אין? אוקי. זאת אומרת, אתה אומר שכרגע – אלישע, סליחה.
פרופ' נחמן אש
נכון.
היו"ר עידית סילמן
אוקי. ולכן אני אומרת: גם רמב"ם זה חיפה. זה משאיר לנו את כל הצפון.
אופיר כץ (הליכוד)
זה מחוז חיפה. כל הגליל המזרחי - - -
היו"ר עידית סילמן
לגמרי, והגליל - - -
פרופ' נחמן אש
לא, ברור. זה פער. אין ספק.
היו"ר עידית סילמן
ונאמר גם שזה אומר שמי שיש לו רגל סוכרתית בצפון, ויש המון כאלה, כי אנחנו יודעים שסוכרת זו אחת המחלות שמונעת גם לפי מצב סוציואקונומי – יש השפעה מאוד-מאוד גדולה בין המצב הסוציואקונומי לחולים סוכרתיים. לכן אנחנו אומרים שכל בן אדם שני יצטרך לעבור קטיעה בצפון, ולא נוכל לאפשר לו תא לחץ. אז יש פה איזשהו אירוע שהוא מנציח פערים, מעבר לזה שלדוגמה לזיו בצפת, לעמק, הגליל בנהריה – בתי החולים שאנחנו כל הזמן מדברים עליהם – אני לא רואה סיבה שאנשים יצטרכו לנסוע נסיעות כאלה ממושכות לטובת תאי לחץ, כשהיום ברור שתא לחץ הוא טיפול מאוד אפקטיבי בדברים האלה, ולא רק באלה.

זה לעניין הזה. חברת הכנסת טטיאנה מזרסקי, בבקשה.
טטיאנה מזרסקי (יש עתיד)
אני לא הספקתי לעיין במצגת ששלחתם לדיון. אני רוצה לשמוע. ולא פעם פניתי לפני הדיונים ובין הדיונים למשרד הבריאות, וביקשתי להתייחס לפערים, ולקבוע נורמות – לא על פי צפיפות וגודל האוכלוסייה, אלא על פי ביקוש ונגישות של השירות לציבור. גם כשאנחנו מדברים על MRI בעיר אילת, שממשיכים לנסוע מעל ל-200 קילומטר כדי לבצע בדיקה שהיא לא כזאת נדירה כפי שזה היה לפני 20 שנה, וגם כפי שציין חבר הכנסת אופיר כץ, צריך לבדוק את המחירון של משרד הבריאות. כי המכשור הוא מתקדם, ומה שהיה מאוד יקר לפני 15 שנים – יכול להיות שכבר צריך לעדכן את המחיר לכל בדיקה ושימוש בכל מכשיר.
תאי לחץ בצפון
אם יש כבר מכשירים בחיפה, אפילו שמכשירי תאי לחץ נמצאים במסגרת רפואית פרטית – אבל לתושבי חיפה יש מענה. לתושבי הצפון – הגליל, בקעת הירדן – אין להם. מהגליל העליון זה ייקח שעתיים להגיע לחיפה. אני חושבת שכן צריך להנגיש את השירות גם לתושבי הצפון. אתה מסכים, כבוד המנכ"ל, שיש פער. אנחנו כאן כדי להשלים ולתקן את מה שהיה.
דבר שלישי
אנחנו צריכים להתייחס ולראות שהטכנולוגיה מתקדמת. כל כירורג שעושה עכשיו התמחות, גם בחו"ל וגם בארץ – אם יש אופציה לבצע ניתוחים עם רובוט דה וינצ'י, צריך לאפשר. אני חושבת שצריך להסיר את המגבלה על שימוש ברובוט דה וינצ'י, ולאפשר לבתי חולים לרכוש את המכשירים ולהפעיל אותם, ולגייס כוח אדם מקצועי. ככה להנגיש לציבור – לא רק במרכז הארץ, אלא גם בפריפריה, להנגיש את האפשרות להשתמש בטכנולוגיה מתקדמת בניתוחים. תודה.
יעל סלנט
לגבי רובוט דה וינצ'י, אולי כדאי להגיד – אני לא יודעת אם משרד הבריאות רוצה להגיד או שאני אגיד. בתקנות המקוריות בעצם דובר על רובוט דה וינצ'י במרכזי על – התוספת של השניים, אם אני לא טועה. משרד הבריאות בעצם פנה אלינו לפני הדיון הקודם, ואמר שהכוונה הייתה דווקא לתת לבתי החולים שיש בהם פחות מ-900 מיטות. בהתאם לזה הנוסח שונה לפני הדיון האחרון. אולי באמת שווה לשים רגע זרקור על העניין הזה ולהסביר למה זה היה ככה. הבנתי שזה היה ככה במקור בגלל טעות. אבל למה רוצים לתת למרכזים הקטנים, ואיך זה ישנה את תמונת המצב מבחינת החלוקה של הדברים?

ועוד דבר, שגם דיברנו עליו בפעם שעברה: בעצם כל ההסתכלות של התקנות, גם בקריטריון שמבקשים להוסיף מבחינת אמות המידה וגם בתוספת – הוא בחלוקה לפי מחוזות. גם במצגת שמשרד הבריאות עצמו הציג בפעם שעברה – נכון, הסתכלנו על מחוזות, אבל בתוך המחוזות הסתכלנו על אזורים יותר קטנים, על נפות. ראינו שגם בתוך המחוז יש פערים מאוד-מאוד גדולים. נגיד, מחוז הדרום הוא מחוז ענק, שמשתרע על חצי מדינה פחות או יותר, או שליש, וגם בתוכו יש פערים מאוד-מאוד גדולים. אז אולי ההסתכלות הזאת על מחוזות – זה משהו שקצת עבר זמנו, שהוא כבר לא כל כך מתאים, או לא נותן את המענה האמיתי לפערים שיש גם בתוך המחוז, בין מי שגר יותר רחוק מלב המחוז, או מלב המקום שבו ניתן השירות, לבין מי שגר יותר קרוב. ראינו שם במצגת פערים, עד כמה שאני זוכרת, מאוד משמעותיים. אז אולי צריך להתייחס לשתי הנקודות האלה.
אור אלדר
אני מהלשכה המשפטית במשרד הבריאות. אני אתייחס לתיקון הנוסח שעשינו, ואחר כך אני אעביר את השרביט לד"ר אייזנברג שתוכל לתת את הנימוקים המקצועיים.

היום פרט 12 לתוספת לתקנות קובע שמערכת רובוטית לביצוע ניתוחים בשלט רחוק זה מכשיר רפואי מיוחד. קיימת מגבלה של שישה מכשירים בכל הארץ, כשקיים תנאי מקצועי לפיו המכשיר צריך להיות מופעל בבית חולים כללי של 900 מיטות או יותר. בנוסף לזה, למנהל יש סמכות לתת שני רישיונות נוספים לבתי חולים קטנים יותר. בנוסח הראשוני שפרסמנו, בעצם קבענו שיינתנו שמונה מכשירים במקום שישה מכשירים, כשבפועל הכוונה של משרד הבריאות הייתה שלמנהל תהיה סמכות לתת ארבעה רישיונות לבתי חולים קטנים. לכן זה התיקון שהוכנס בנוסח.
אופיר כץ (הליכוד)
לא הבנתי. היום יש שישה פועלים?
יעל סלנט
היום יש שישה בכל הארץ.
אופיר כץ (הליכוד)
אז מוסיפים עוד שניים או ארבעה?
פרופ' נחמן אש
יש שישה רישיונות.
אורן דטל
היום יש 14 מכשירים בכל הארץ, והם עדיין נשארים בתת תקינה של ארבעה מכשירים.
היו"ר עידית סילמן
רגע, שנייה. אי אפשר לדבר ככה, בלי שם לפרוטוקול. דקה. אוקי, זאת אומרת: התוספת שלכם היא שני מכשירים.
אור אלדר
שני מכשירים במוסדות קטנים.
יעל סלנט
במוסדות קטנים, ובהתחלה זה היה למוסדות גדולים.
אופיר כץ (הליכוד)
אחד מהם זה נהריה?
היו"ר עידית סילמן
אחד מהם זה הגליל בנהריה שכבר אישרנו אותו, ואמור להיות מחוץ לדבר הזה. בקיצור, זה אחד.
אופיר כץ (הליכוד)
זה עוד אחד.
היו"ר עידית סילמן
אוקי. כן, הצג עצמך לפרוטוקול.
אורן דטל
אני מרשת מדיקה מרכזית רפואיים. אני רוצה להזכיר שיש היום 14 מכשירים בארץ. גם אם מוסיפים אחד, נשארים פה בתת תקינה של ארבעה או חמישה מכשירים. אני רוצה לחזור על מה שאמרנו בוועדה בשבוע שעבר: אין שום תוספת במחירון משרד הבריאות לניתוח עם דה וינצ'י או בלי דה וינצ'י. אני עדיין לא מבין איך אישור של רובוט דה וינצ'י נוסף לבית חולים פרטי, שאינו זקוק למימון משרד הבריאות - - -
פרופ' נחמן אש
יש תוספת בעלויות? לא במחירון, בעלויות יש תוספת?
אורן דטל
לא. חד משמעית אין. חד משמעית. לבית חולים פרטי, שמביא את המכשיר בעצמו ללא מימון ציבורי – אין פה שום הגדלה של המימון הציבורי, כי אף אחד לא יבוא להתנתח כי יש רובוט דה וינצ'י.
היו"ר עידית סילמן
פרופ' אש, ונניח שזה עולה יקר יותר בצורה כזאת או אחרת – אי אפשר לתת מכשירים ולהשית את זה פר שב"ן, פר השתתפויות כאלה ואחרות?
פרופ' נחמן אש
אפשר לגמרי.
היו"ר עידית סילמן
אז למה לא לעשות משהו כזה? למה לא להנגיש את זה לכלל האוכלוסייה?
פרופ' נחמן אש
זה בשיח שלנו מול האוצר. אנחנו צריכים לסגור את זה. זה לא צריך להיות בתקנות האלה.
היו"ר עידית סילמן
אבל בשיח אתם לא תקראו לנו בתקנות נוספות עוד מעט.
פרופ' נחמן אש
לא, זה לא צריך להיות בתקנות בכלל. צריך להוציא את זה מהתקנות.
היו"ר עידית סילמן
בוא נעיף את הדבר הזה מהתקנות. אז סבבה, בוא נקבל החלטה שדה וינצ'י יוצא מהתקנות, ואתם תגיעו להסכמים מול האוצר.
פרופ' נחמן אש
שנייה, אני רוצה לתת את הקונטקסט הרחב יותר. שנייה. התקנות האלה אלה תקנות שהן תחת הכותרת של Certificate of need, והן תקנות כלכליות: כמה מכשירים כדי שיהיה איזשהו איזון כלכלי ויעילות במערכת הבריאות. בסדר? זה המקור שלהן מלכתחילה. המכסות נקבעו, ואנחנו פועלים על פי התקנות האלה. התקנות מגדירות גם את המכשירים, וגם כמה. זה על העיסוק שלנו.

עכשיו, אנחנו במשא ומתן עם האוצר, ארוך – אני יכול להגיד שכמעט מהיום הראשון של הכניסה שלי לתפקיד, בעניין הזה. והגענו לסיכום, וזה הסיכום שהגענו. הייתי רוצה יותר. אנחנו מאוד רצינו להוציא את הרובוט מהתקנות האלה, כי אנחנו חושבים שאפשר למצוא דרכים. זה עולה יותר – למערכת הציבורית זה עולה יותר. יש דרכים אחרות כדי לממש את הכסף הזה, שזה עולה יותר, אבל בסופו של דבר, במשא ומתן עם האוצר – זה מה שהגענו כסיכום. את זה אנחנו מביאים לוועדה, ואת זה אנחנו רוצים לאשר.

עכשיו, אפשר להמשיך ולדון על זה הרבה, אבל בסופו של דבר אני לא יכול ללחוץ על האוצר לתת לי יותר ממה שסיכמנו. זה מה שאנחנו מבקשים לאשר. בסוף זו בשורה, יש פה ענייני חלוקה שנתייחס אליהם, אבל זו בשורה גדולה למערכת, וצריך להתקדם עם זה. בסוף אנחנו הרבה מאוד חודשים מתקשקשים, בלי להביא את זה לשטח, וחבל. אני מבטיח שגם בתקציב הקרוב נדבר עם האוצר על למצוא דרכים אחרות לממן את הרובוט הזה. צריך למצוא את הדרך. אני חושב שהדרך – הצענו כבר, היא קיימת. והיא לא צריכה להיות בתקנות האלה, אין לי שום ספק בעניין הזה, אבל זה לא לעכשיו. זה רק יעכב אותנו. עכשיו אנחנו לא יכולים לקיים את המשא ומתן עם האוצר על סמך משהו שכבר סוכם. את זה צריך להבין. זה הכל.
היו"ר עידית סילמן
אוקי. עוד משהו לעניין?
פרופ' נחמן אש
כן. לגבי מה שאנחנו דנים פה: תראו, אני לא חושב שיש פה מקום לדיונים קליניים. שיעלו פה סוגיות – כן קרינה, לא קרינה. התקנות האלה הן תקנות כלכליות. הן לא תקנות קליניות או אחרות. כל ההיבטים הקליניים – זה תפקידינו, אנחנו לוקחים את זה בחשבון. זה לא צריך להיות בדיון פה.
היו"ר עידית סילמן
פרופ' אש, אני סופר מבינה אותך, וגם מסכימה איתך בהיבטים מסוימים. אני אגיד לך על מה אני חולקת: אני חולקת שכאשר אנחנו מבקשים ממשרד הבריאות לעמוד איתנו ביחד מול האנשים של ה-CT הדנטלי, או מול האנשים של תאי הלחץ, ולנסות להבין ביחד איתם מה עומד מאחורי אותן החלטות, של שינוי באטמוספירה, פתיחת ה-CT הדנטלי וכאלה - - -
פרופ' נחמן אש
אז אנחנו נסביר פה.
היו"ר עידית סילמן
אין לי בעיה. וכשאנחנו מבקשים לעשות את זה ביחד איתכם, אפילו בתוך דיון סגור, מאחורי דיון הוועדה הזה, כדי שנבין ביחד, ואומרים לנו – תקשיבו, אנחנו מוכנים לדבר איתכם אנשי הוועדה, אבל בסופו של דבר לא מוכנים לקיים את הדיון עם אנשי מערכת הבריאות שיושבים כאן סביב השולחן ביחד איתנו.

אז אני, מבחינתי, אומרת את האמת: אני לא מוכנה לקיים את הדיון הזה לבד מול משרד הבריאות. אני אגיד לך גם למה: זה לא עניין שלי ושלכם; זה לא עניין של חברי הכנסת ושלכם. זה עניין של כל מי שיושב כאן, והאמת שהלקוחות הראשונים של מערכת הבריאות הם קודם כל, לא המטופלים אפילו – זה מי שמפעיל לנו את מערכת הבריאות ומי שנותן שירות למטופלים, מי שעומד מול האלימות חסרת הרסן של אותם מטופלים שממתינים הרבה זמן בתור, שצריכים לנסוע שעות ל-CT באיזשהו מקום, ואז מגיעים כבר עצבניים ומותשים, ובסופו של דבר הכל מתלקח. אז אני רוצה לתת שירות אמיתי ונכון – גם לאנשים שמשרתים אותנו, את מערכת הבריאות, כקו ראשון. אחר כך אין ספק שיש קו שני שהוא המטופלים, וכולנו כאן רוצים לשמור על המטופלים בידיים טובות. לכן, אני נאלצת להביא אתכם כאן לוועדה ולקיים את הדיון כאן, כי אני צריכה לתת את השירות הזה לתוך מערכת הבריאות בדיוק כמוכם. אני מבינה את הסוגייה שזה כלכלי.
פרופ' נחמן אש
אנחנו ניתן את התשובות, כי אני חושב שאנחנו מחויבים לתת את התשובות, אז אין בעיה.
היו"ר עידית סילמן
כן. והאמת שרוב הדברים באמת מופנים גם לאוצר. לא מופנים רק אליכם. אין לי ספק שזה בכלל מאבק - - -
פרופ' נחמן אש
לא, בסדר, אני לא מפנה את זה לאוצר.
היו"ר עידית סילמן
לא, אנחנו מפנים לאוצר - - -
פרופ' נחמן אש
אנחנו באים בסוף ביחד. אנחנו ממשלה. באנו, סיכמנו, זה מה שאנחנו מביאים. מביאים את זה ביחד. יש עוד מקום להרבה המשך דיון בעניין.
היו"ר עידית סילמן
אתה מסכים איתי, אני בטוחה, שהבריאות היו שמחים לקבל יותר מכשירים, והיו שמחים לקבל PET-CT, דברים שאנחנו חושבים שאמורים להיות בתוך התקנות האלה.
פרופ' נחמן אש
לגמרי, כן.
היו"ר עידית סילמן
אנחנו מבינים שיש כאן ראייה כלכלית, ואנחנו רוצים להבין מהאוצר מה הראייה הכלכלית המאוד מיוחדת הזאת, שבמקום למנוע מחלות, ובמקום להכניס כמה שיותר מפענחים לתוך המקום הזה, אנשים נאלצים לחכות חצי שנה ויותר ל-CT ול-MRI. אלה דברים שאנחנו יודעים – הדיון הבא אחרינו יהיה בתחום של מלנומה, ואנחנו מבינים שחצי שנה היא הרת גורל בדברים האלה, ובכלל בסרטנים אחרים. אז איך אנחנו בכלל יכולים לבוא לציבור ולהגיד שלמערכת, הטיפול שהוא יקר יותר מהמניעה, חוסך משאבים?

אני מבינה שהמטרה של תקנות המכשירים היא באמת להקפיד על ההוצאה הלאומית לבריאות, ואולי גם לצמצם אותה. אבל רובוט דה וינצ'י? אני לא רואה היום מתמחה בכירורגיה או אורולוגיה שהולך לבית חולים שאין בו רובוט דה וינצ'י. אני אומרת את האמת: אני אישית לא הייתי הולכת. והייתי איתם בהרבה בתי חולים, ואני נמצאת איתם בתוך כל המשמרות שהם עושים, ומגיעה גם לניתוחים ושמחה על זה. ברוך השם, יש לנו מערכת בריאות מעולה, ואני חושבת שעד שהמתמחים שלנו עוברים את כל הדרך ומגיעים לתוך המערכת הזו, ונאלצים גם לעבוד מאוד קשה – אין שום סיבה לא לאפשר להם לעבוד על המכשור הטוב ביותר. לוקח המון זמן להתמחות בו ולהתמקצע בו גם הלכה למעשה. נשמע לי שבשנת 2022 של מערכת הבריאות בישראל, סליחה שאני אומרת – הזיה גדולה.

אז אולי נשאל את האוצר באמת: במה רובוט דה וינצ'י מהווה נטל כלכלי משמעותי על המערכת, והאם אין סיבה או אין סיכוי שתנסו למצוא דרך אחרת? אתם הרבה יותר כלכלנים ממני, ויודעים איך לעשות את זה בתוך מערכת הבריאות – דרך השב"נים או דרך עלויות של ניתוחים כאלה ואחרים. אבל רוב האנשים שיושבים פה סביב השולחן – יש להם ביטוח של שב"ן, יש להם עוד איזשהו ביטוח פרטי שהם לא בטוחים מהו, ואולי יש להם עוד איזה ביטוח שלישי שמתישהו הם חתמו עליו והם לא סגורים, או ביטוח משפחתי דרך האישה, הבעל, בן הזוג, בת הזוג או וואטאבר. גם על זה אנחנו נקיים דיוני ועדה, ואתם תראו. ועדת אש, בראשותך, פרופ' נחמן אש, שיושבת בדיוק בימים אלה על המדוכה, ואתם רואים את הטרללת בין הביטוחים הפרטיים לבין השב"נים. אנשים אפילו לא יודעים מה יש להם, ואנשים מוציאים כל כך הרבה כסף לבריאות. בסופו של דבר, אנשים קמים וטסים לטורקיה. אז אני מעדיפה שהם יטוסו לאילת וייקחו כחול לבן מאשר יטוסו לטורקיה. גם אופציה.
פרופ' נחמן אש
אין צורך גם שיטוסו לאילת. שיהיה להם ליד הבית.
היו"ר עידית סילמן
אבל אילת טסים. אילת כבר טסים. אילת כבר נוסעים אלינו, זה בטוח.
פרופ' נחמן אש
לא, זה נכון.
היו"ר עידית סילמן
אז בוא ננסה לטוס אליהם, לכיוון ההפוך. נאפשר לכמה מאות אלפי תושבים שנמצאים באילת ובנפה הזאת עד סורוקה, מכשיר MRI בדרום, ואז מי שימצא שם איזשהו תור פנוי, כי זה לא מספיק תושבים פר מכשיר – אז נטוס. אם נרצה, שהביטוחים הפרטיים יעבדו על זה. דניאל פדון, בבקשה. אתה יכול בכלל על הכל, אם אתה רוצה, אבל לגבי דה וינצ'י בכללי.
דניאל פדון
אוקי. אני מאגף תקציבים. כמו שאמר פרופ' אש, לניתוח שמבוצע עם טכנולוגיה של רובוט דה וינצ'י יש עלויות יותר גבוהות מאשר - - -
אופיר כץ (הליכוד)
כמה?
דניאל פדון
העלות הכוללת שאנחנו מעריכים למכשיר רובוט דה וינצ'י לשנה - - -
אופיר כץ (הליכוד)
כמה עולה ניתוח כזה?
דניאל פדון
בסביבות ה-6 מיליון שקל תוספתיים.
אופיר כץ (הליכוד)
מה זה לשנה? יש בית חולים שמנתח 200 ויש אחד שמנתח 50. מה זה שנה?
דניאל פדון
לפי הממוצע - - -
אופיר כץ (הליכוד)
כמה עולה ניתוח? עכשיו בן אדם נכנס לניתוח עם הרובוט הזה. כמה זה עולה?
דניאל פדון
אני לא יודע להגיד לך בשלוף - - -
אופיר כץ (הליכוד)
אז לפי מה מקבלים החלטה?
פרופ' נחמן אש
למיטב ידיעתי זה עוד כמה אלפים.
דניאל פדון
ויש עלויות רכש - - -
היו"ר עידית סילמן
כמה אלפים. וזה לא מקצר - - -
אופיר כץ (הליכוד)
לא, אבל בטוח שהם יודעים את הנתון. אם הם מתעקשים בטוח שהם יודעים לפי השקל, אז למה אנחנו לא מקבלים את הנתון הזה?
היו"ר עידית סילמן
זה לא ניתוח יותר בטוח?
דניאל פדון
אין לי בשלוף את התחשיב, אבל העלות הממוצעת לפי מספר ניתוחים ממוצע בשנה היא כ-6 מיליון שקלים.
אופיר כץ (הליכוד)
לא, אבל זו לא תשובה מספקת. סליחה. אם אנחנו בדיון שני פה, וכל חברי הוועדה מדברים על הרובוט, וגם מנכ"ל משרד הבריאות יושב פה ואומר שהוא גם רואה לנכון להוציא את זה – אז לפחות, המינימום הנדרש זה שאנחנו נדע כמה עולה ניתוח. להבין על מה אתם מתעקשים.
פרופ' נחמן אש
אני יכול להגיד כמה מילים?
היו"ר עידית סילמן
דקה. דניאל יסיים ואז.
דניאל פדון
יש עלויות שונות לניתוחים שונים. יש ציוד שונה שמשתמשים בו בכל ניתוח. אנחנו לא מתמחרים לפי ניתוח בודד, גם לא בניתוחים אחרים.
אופיר כץ (הליכוד)
אז איך אתם מגיעים לתחשיב השנתי אם אתם לא יודעים כמה עולה בודד?
דניאל פדון
שנייה, אני אסביר. גם בניתוחים שלא קשורים לרובוט דה וינצ'י, אלא סתם ניתוח – נקרא לו רגיל, במרכאות – אנחנו מתמחרים לפי עלות ממוצעת. אני לא יודע להגיד לך כמה ניתוח X עולה. אני יודע להגיד לך מה העלות הממוצעת של הניתוחים, מה הכמות הממוצעת של ניתוחים שמבוצעת בשנה פר רובוט היום, ולפי זה אנחנו יוצרים את הערכת העלות לשנה. הערכת העלות שלנו לשנה היא תוספת עלות של 6 מיליון שקל פר רובוט נוסף שנוסיף. הניתוחים האלה יותר יקרים מאחר שיש ציוד נוסף שמשתמשים בו כשמבצעים את הניתוח. אני בטוח שיש פה - - -
אופיר כץ (הליכוד)
הציוד הזה הוא חד פעמי?
דניאל פדון
יש מספר פעמים שאפשר להשתמש בו. אני לא המומחה בתחום. יש פה אנשים שמומחים ממני בהרבה.
אופיר כץ (הליכוד)
לא, בסדר, אבל אנחנו רוצים לקבל תשובות. אותי זה לא מספק, התשובות שלך. אני רוצה לדעת למה אנחנו לא יכולים להחריג את זה. להגיד לי 6 מיליון באופן כללי - - -
פרופ' נחמן אש
לא, אבל אני חושב שלא זאת השאלה. השאלה, שגם - - -
אופיר כץ (הליכוד)
מה ההבדל?
פרופ' נחמן אש
זה האם יש דרכים אחרות להכניס את זה.
היו"ר עידית סילמן
כן, יש דרכים אחרות.
פרופ' נחמן אש
בלי שזה יהיה תחת המגבלה הזאת.
היו"ר עידית סילמן
למה בתוך תקנות המכשירים בכלל שמים מגבלה? בוא נפתח את המגבלה הזאת.
דניאל פדון
אז קודם כל, מי ששם את המגבלה אלה כמובן חברי הכנסת, באישור קודם של התקנות.
היו"ר עידית סילמן
לא. על דה וינצ'י אני אישית לא שמה שום מגבלה עכשיו. אני מוכנה לפתוח אותן.
פרופ' נחמן אש
לא, הוא מתכוון למי שהכניס את זה.
דניאל פדון
כשזה נכנס, זה נכנס בהחלטה של חברי הכנסת.
אופיר כץ (הליכוד)
אז עכשיו חברי הכנסת רוצים לשנות.
דניאל פדון
זה כמובן לגיטימי, שתרצו לשנות. יש לדבר הזה עלות תקציבית, כמו שאמר גם פרופ' אש, וגם אנחנו אומרים. זה משהו שאפשר לדבר עליו במסגרת דיוני תקציב, במסגרת - - -
היו"ר עידית סילמן
דיוני תקציב לא יקרו כרגע, הלכה למעשה. אני לא רואה את זה קורה. אז בואו נדבר על זה עכשיו, אם אנחנו רוצים לאשר את זה עכשיו.
דניאל פדון
תפקידי בכוח, אגף תקציבים, לדבר על דיוני תקציב. לכן אנחנו פועלים - - -
אופיר כץ (הליכוד)
לא, סליחה. מה זה אתה צריך לדבר על דיוני תקציב? אנחנו רוצים פה תשובות.
היו"ר עידית סילמן
אבל אני שמעתי באופן אישי ששר האוצר החליט לדחות את חוק ההסדרים בתקציב - - -
אופיר כץ (הליכוד)
הדיון הוא כלכלי, נכון? השאלה כמה זה עולה, למה מחריגים וכמה נותנים.
דניאל פדון
שוב, הסברתי. העלות - - -
אופיר כץ (הליכוד)
לא, אבל שוב, ההסבר שלך לא, אז אולי, אם אתה יכול לבדוק, להביא לנו, כמה באמת זה עולה, מה ההבדל בין ניתוח רגיל לבין ניתוח הרובוט. אולי נגיד – האוצר צודק, זה באמת יותר יקר, אנחנו צריכים להשאיר את זה. אולי. אבל עם מספרים כאלה ברמה כללית, זה לא באמת - - -
טטיאנה מזרסקי (יש עתיד)
הדיון הוא על תקנות. אם אנחנו נאשר עכשיו תקנות שהן כבר עם מגבלה, אנחנו נגביל את עצמנו.
דניאל פדון
יש משמעות תקציבית לתקנות. להסרת המגבלה יש משמעות תקציבית. ואני אומר שוב: העלות לרובוט בודד היא כ-6 מיליון שקל לשנה, וזה מתבסס על ההערכה של הפער בעלויות בין ניתוח שמבוצע על ידי רובוט לבין ניתוח שמבוצע ללא רובוט.
היו"ר עידית סילמן
יש לי שאלה: משרד האוצר מבצע ניתוח כלכלי גם לנושאים של מניעה, ולא רק טיפול? כמה עולה לנו למנוע תחלואה במדינת ישראל? לדוגמה, הגענו למיליארדים – 19 מיליארד שקלים הוצגו כאן, בנושא של סוכרת. סוכרת זו אחת המחלות שניתנות למניעה – מה לעשות. בחינוך נכון, בהגדרה נכונה מראש של איך עושים את זה – זה ניתן למניעה. ההוצאה בשנה. אני חושבת שאלה סכומים אדירים ביחס למה שאתה מציין כאן. השאלה כמה עולה לנו לטפל במי שלא זיהינו, גילוי מוקדם, כתוצאה מהדבר הזה.
דניאל פדון
אז אנחנו כמובן חושבים שגילוי מוקדם זה דבר מאוד חשוב, ואנחנו פועלים ביחד עם משרד הבריאות כדי לעודד גילוי מוקדם, וספציפית בנושא של סוכרת יש מבחן תמיכה לקופות החולים - - -
היו"ר עידית סילמן
לא, אני ראיתי את מבחני התמיכה. בוא לא ניכנס לזה. עשינו דיון שלם על סוכרת כאן. מבחני התמיכה מגיעים לאחר מעשה של קופות החולים, הם קטנים ומצומצמים. אף קופת חולים לא יכולה באמת לבנות תוכנית חמש שנתית קדימה בתחום של טיפול ומניעה של תחלואה של סוכרת.
דניאל פדון
לא, מבחני התמיכה האלה נמשכים כבר שנים רבות, הם לא השתנו ואני לא חושב שקופות החולים יכולות לטעון - - -
היו"ר עידית סילמן
גם מצב התחלואה לא השתנה, אז אולי כדאי להסתכל על הדברים, לראות מה עובד ומה לא עובד. הפוך – זה אפילו עלה. בהיבטים האלה, אני אומרת את האמת: יש כאן איזשהו משהו לא הגיוני לגבי הרובוט דה וינצ'י. זאת אומרת, כרגע מה שאתם נותנים, מכיוון שנלחמו כאן חברי הכנסת על בית חולים לגליל בנהריה, אז אחד מתוך שני המכשירים הולך לבית חולים לגליל בנהריה שכבר פתח את הרובוט שלו. זה אישור בדיעבד. ולאן הרובוט השני ילך? כל מדינת ישראל ממתינה לשמוע.
פרופ' נחמן אש
זה אנחנו קובעים את זה. אנחנו עוד לא קבענו.
היו"ר עידית סילמן
איך תקבע, פרופ' נחמן אש? יושבים כאן כל בתי החולים וכל המרכזים הרפואיים.
פרופ' נחמן אש
נושיב את כל האנשים החכמים, נראה איפה הצורך הכי גדול, ולשם ניתן את זה.
היו"ר עידית סילמן
ואני רק מזכירה, ואני לא אומרת את זה בציניות: בסופו של דבר צריך לזכור שמשרד הבריאות מחזיק בבתי חולים – בתי חולים שהם גם מרכזי על. יש כאן איזשהו אירוע שהחתול שומר על השמנת, ובסופו של דבר - - -
פרופ' נחמן אש
לא, לא.
היו"ר עידית סילמן
לא נתפלא אם מכשירים הולכים לשם, למרכזי העל.
פרופ' נחמן אש
לא, לא.
היו"ר עידית סילמן
אבל זו שאלה. אלה אנשים שבדאגות אומרים את הדברים האלה.
פרופ' נחמן אש
מי בדאגות אומר את זה? לא הבנתי מי פה בדאגות. זה לא ילך לרפואה הפרטית. את זה אני יכול להגיד בוודאות. זה ילך לרפואה הציבורית, המכשיר הזה. ולמי זה ילך ברפואה הציבורית? נעשה את זה במיטב שיקול הדעת, כשאנחנו מנטרלים את זה שאנחנו גם הבעלים של בתי החולים הממשלתיים. ניקח את זה בחשבון.
יעל סלנט
גם צריך להגיד שלפי התיקון שאתם מציעים פה, זה לא ילך למרכזי העל אלא זה דווקא ילך לבתי החולים הקטנים עם פחות מ-900 מיטות.
אופיר כץ (הליכוד)
בית חולים אחד. לא בתי חולים.
קריאה
זאת אומרת שאין כאן שיקול בכלל כמה השתתפות משרד הבריאות באותו רישיון שמבקשים.
פרופ' אלון פיקרסקי
אני מנהל האגף הכירורגי בהדסה, פה בירושלים.
היו"ר עידית סילמן
בוא תספר לנו קצת: האם יש מתמחים שרוצים להתמחות לא על רובוט דה וינצ'י.
פרופ' אלון פיקרסקי
רגע, לפני. קודם כל, כשאתם אומרים רובוט דה וינצ'י, זה קצת כמו לבלבל בין מקרר לפריג'ידר. ברוך השם, יש רובוטים חדשים בשוק, שיצאו בשנה-שנתיים האחרונות. זה הולך לשנות לחלוטין את כל המחשבות, כי לדעתי, זה יוזיל את העלויות. לדה וינצ'י היה מונופול עד לפני שנה, ועכשיו הוא לא מונופול. זאת נקודה חשובה, שאתם חייבים להכניס אותה לשיקול הדעת שלכם.
היו"ר עידית סילמן
רגע, ולאחרים צריך אישור תקנות?
פרופ' אלון פיקרסקי
בוודאי. הם קוראים לזה רובוט.
פרופ' נחמן אש
כן, כן. אבל זו הערה מאוד חשובה. זו בדיוק העבודה שאנחנו עושים עכשיו. יכול להיות שיהיה אפשר לעשות שינוי גדול, אם זה בסוף לא יעלה יותר.
היו"ר עידית סילמן
אין בעיה. נאשר לך יותר מכשירים רובוטיים, ואתה תחליט אחר כך מה אתה מכניס לתוך זה.
פרופ' נחמן אש
לא, אני רוצה להוציא את זה מהתקנות.
היו"ר עידית סילמן
יפה.
פרופ' אלון פיקרסקי
אני רוצה לתת טיפה הבהרות מקצועיות - - -
היו"ר עידית סילמן
יפה, אפשר להוציא את זה מהתקנות?
פרופ' אלון פיקרסקי
טיפה הבהרות מקצועיות, שכל חברי הכנסת ביקשו. דבר שני: אחד ההבדלים הנוספים בין הרובוטים הנוספים לדה וינצ'י, זה הנושא של המתכלים, לשאלה של חבר הכנסת כץ. שאלת שאלה חשובה. ברובוט דה וינצ'י, מעבר לעלות הראשונית של קניית המכשיר, שהיא גדולה – בסביבות 3.5 מיליון דולר, לרובוט XI, הרובוט המתקדם - - -
אופיר כץ (הליכוד)
כן, אבל זה, כל בתי החולים אומרים שהם יודעים להביא את הכסף - - -
פרופ' אלון פיקרסקי
נכון, אבל יש - - -
היו"ר עידית סילמן
בכל המכשירים משרד האוצר לא קונה כלום.
פרופ' אלון פיקרסקי
רגע. אני איש חלש מאוד בפוליטיקה. אתם חייבים לתת לי לדבר שתי דקות, בסדר? אני מפחד מכם.
היו"ר עידית סילמן
לא, אל תפחד.
פרופ' אלון פיקרסקי
אני אומר לכם.
אופיר כץ (הליכוד)
בוא, כשאתם רוצים לדבר אתם מדברים יופי. אל תיתמם.
פרופ' אלון פיקרסקי
לא. לא אני. לא הכירורגים. עכשיו, יש בעיה עם העלויות של המתכלים. לדה וינצ'י יש פטנט של הגבלת מתכלים. זאת אומרת שיש שם מערכת מחשב, שאחרי שאנחנו משתמשים בציוד המתכלה עשר פעמים, או בציוד הלא מתכלה עשר פעמים – בום, זה לא עובד יותר. פטנט גאוני שהם עשו. זה מעלה מאוד את המחיר, כי אנחנו צריכים לרכוש ציוד יקר.

ברובוטים החדשים – המתכלים שלהם, ציוד הקצה שעובד בתוך החולה, זה הציוד הלפרוסקופי הרגיל. זה גם שינוי מהותי בעלויות העתידיות של הרובוטים האלה, שייצור תחרות עצומה בין דה וינצ'י לבין החברות החדשות. לכן גם זה יוריד. דה וינצ'י שייך לאינטואיטיב, והרובוטים החדשים העיקריים שייכים למדטרוניק, אבל זה לא משנה.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
מה המחיר שלהם? אתה אומר 3.5 מיליון דולר לדה וינצ'י. מה המחיר של הרובוטים החדשים?
פרופ' אלון פיקרסקי
עדיין אין לי מחיר, כי זה ממש חדש בשוק. עדיין אין, אנחנו מקבלים את זה כ-Beta site. זאת אומרת, אנחנו מרכז מחקר. אנחנו הראשונים באירופה שמקבלים את הרובוט הזה. לכן זה מעבר למחירים, וזה הסכם שלנו.
היו"ר עידית סילמן
יש לכם אותו כבר אצלכם?
פרופ' אלון פיקרסקי
לא, אבל הוא יגיע במאי.

אני חושב שהנקודות שאת אמרת הן החשובות ביותר. יש פה צורך רפואי. אתם צריכים להבין שאי אפשר להגביל את הרפואה. אי אפשר להגביל את ההתפתחות ברפואה. אתם צריכים להבין שניתוחים רובוטיים נותנים מענה שלא נותנים ניתוחים לפרוסקופיים, שהם הניתוחים הסטנדרטיים היום. אנחנו לא יכולים לעשות השתלת כליה לפרוסקופית. אנחנו יכולים לעשות Donor – נפרקטומי. כלומר, יכולים לעשות את הכריתה של הכליה מהתורם בצורה לפרוסקופית, ועושים את זה, אבל אנחנו לא עושים השתלה בצורה לפרוסקופית, כי ההשקות של כלי הדם ושל השופכן זה לא דבר שאפשרי לעשות בצורה לפרוסקופית. זה לא מספיק עדין, המנובר של היד. אותו דבר בניתוחים של כריתות לבלב, השקות לבלב והשקות דרכי מרה. לכן, אני לא רואה את הדרך שאפשר להגביל את הרובוט. כמו שאומרת חברת הכנסת סילמן – המתמחים והכירורגים הצעירים שלומדים את הרפואה העתידית, ובעיקר החולים – החולים צריכים ליהנות מרפואה נכונה. לכן, להגביל לשבעה מכשירים - - -
היו"ר עידית סילמן
למכשיר אחד.
פרופ' אלון פיקרסקי
ואני משוכנע שפרופ' אש ידע לעשות את ההחלטה הנכונה, בלי שיקולים של בעלות על בתי חולים. זה עדיין לא הגיוני לתת לו רק מכשיר אחד. הוא צריך שתהיה לו אפשרות לתת מכשיר רובוט לכל בית חולים. מה זה לכל בית חולים? בית חולים צריך הרבה מכשירי רובוט. אתם לא מבינים לאן הדברים הולכים. כשתלכו ל-MSK, ל-Memorial Sloan Kettering cancer center – יש שם 30 רובוטים. הם עובדים רק עם רובוטים. הם הפסיקו לעבוד בצורה לפרוסקופית.

והדבר האחרון שאני רוצה להגיד, שאולי קשה להגיד אותו, ופה אני דווקא כן משמיע את זעקת הכירורגים: אחד היתרונות הגדולים ביותר של הניתוחים הרובוטיים הוא מעבר ליעילות לחולה, זו היעילות למנתח. הניתוחים הלפרוסקופיים הם ניתוחים שהורסים לנו את מפרקי הצוואר. מנתחים ותיקים של לפרוסקופיה סובלים מדיסקים חוזרים, עם אובדן ימי עבודה, פגיעות קשות במפרקי הידיים. דברים שעדיין לא יודעים בעולם המודרני, אבל אלה דברים שהולכים ותופסים.
קריאה
וזה גם מעמיס על ה-MRI.
פרופ' אלון פיקרסקי
וזה מעמיס על ה-MRI הרבה, כי אנחנו יושבים שם בתוך ה-MRI, וזה כל פעם 45 דקות לפרק כף יד. ואנחנו מושבתים מעבודה, חדשות לבקרים, לשישה שבועות וכדומה. זה מה שקורה לכל מנתח לפרוסקופי שעובד שנים רבות. ברובוט אין את הבעיה הזאת. הרובוט הוא יוזר פרנדלי, הוא מכשיר ארגונומי בצורה בלתי רגילה, ואי אפשר לעצור אותו.
היו"ר עידית סילמן
אני רק אגיד שאני עשיתי סיור בכמה בתי חולים. הגעתי לקפלן שבדיוק קיבל את הדה וינצ'י שלו, והוא ככה יושב בתוך הניילונים.
פרופ' אלון פיקרסקי
באריזה.
היו"ר עידית סילמן
באריזה, ומשחררים אותו. אבל אמר לי הרופא הכירורג הבכיר שם של המערך, שעכשיו הוא צריך להשקיע המון זמן בללמד את כל הכירורגים הצעירים.
פרופ' אלון פיקרסקי
נכון. הוא קודם צריך ללמוד.
היו"ר עידית סילמן
כן. גם הוא לא עבד עליו הרבה זמן, למרות שהוא כן עשה השתלמויות כאלה ואחרות עליו. אבל הוא אומר: אני צריך עכשיו לפנות זמן של ניתוחים שלי וזמן של ניתוחים שלהם. זאת אומרת, זו עוד מערכת שלמה של שיקולים שנכנסת, וזמינות של תורים של ניתוחים.
טטיאנה מזרסקי (יש עתיד)
ככה למדו גם את הדרך הלפרוסקופית. אותו דבר.
היו"ר עידית סילמן
מה שאנחנו מנסים להגיד, דווקא פה לאוצר, ואני חושבת שזה נכון, שלפרופ' נחמן אש ולצוות המקצועי – שאני באופן אישי מאוד סומכת על הצוות המקצועי בתוך משרד הבריאות שהוא יודע לאן לנתב, וגם יודע לנתב פר הוצאה לאומית אמיתית לבריאות. הוא לא ישים איפה שלא צריך. הוא לא ישים יותר מדי או פחות מדי. יש משהו באוצר, שצריך ללמוד לשחרר: לשחרר לגורמים המקצועיים לעשות את העבודה שלהם כמו שצריך. המשרד שאחראי על מערכת הבריאות בישראל זה משרד הבריאות, ואי אפשר שכמעט בכל דבר שמגיע לכאן לוועדה, חתומים משרד האוצר ומשרד הבריאות ביחד. זה נטל כבד על מערכת הבריאות, אני חייבת לומר. באמת, ברמה הכי אמיתית: זה נכון שזה אחד המשרדים שעולים הרבה לתוך המערכת, אבל אני לא רואה את זה בתקנות אחרות – לא במשרד החינוך ולא במשרדים אחרים, שכל פעם זה צריך לבוא בחתימות משותפות, של תקנות מכשירים, של Cap, של עוד הרבה דברים.

יש פה מערך של מומחים. אתם לא בקיאים בפרטים האלה. אנחנו שואלים אתכם עכשיו ואתם לא יודעים בכלל על מה מדובר בנושא הזה, כמה עולה ניתוח כזה וכמה עולה ניתוח אחר. שחררו את הנושא הזה, כמו ששחררתם את ה-CT הדנטלי. הם יחליטו איך לנתב את זה בצורה מסודרת, בצורה עניינית. אני לא רואה שום סיבה להיות אחראים עכשיו, לצמצם ולאפשר רובוט אחד. בתקנות הבאות – עזוב, אני כבר לא אומרת מה יקרה פה בקונסטלציה הפוליטית, כי אף אחד לא יודע לצפות לאן נצא, איך נצא, האם נישאר או לא נישאר ואיך זה ייראה. לא עלינו המלאכה לגמור. יש פה, ברוך השם, הרבה חברי כנסת שכל אחד פה בענייניו הוא, ויכול לתקוע את המערכת הפוליטית. אבל המערכת הפוליטית הזאת, לא יכולה להחזיק כבת ערובה את מערכת הבריאות.; לא ייתכן.

לכן מבחינתנו, הוועדה תדרוש לשחרר למערכת הבריאות – ואין בעיה שתעשו את זה בשיתוף פעולה, ותפקחו על הדבר הזה. ואני בטוחה שאם אתם תראו שהם לא עושים את עבודתם נאמנה, תדעו לעצור להם תקציבים אחרים ברמות אחרות שלכם, וזה בסדר. זו זכותכם. אלה כבר עניינים פנימיים בתוך המערכות. אבל פה, יושבת מדינה שלמה ולא מצליחה להבין איך הולך להיות רובוט ניתוחי אחד, על כל הרובוטים הניתוחיים שהולכים לצאת קדימה, בחצי שנה – שנה הקרובה. מתי הגיעו תקנות מכשירים בפעם האחרונה? 2018?
פרופ' נחמן אש
יש לי הצעה.
היו"ר עידית סילמן
מתי זה יגיע עוד הפעם?
פרופ' נחמן אש
נכון. יש לי הצעה. אני מציע שתתני לנו שלושה חודשים, שנבוא אני והאוצר, ונציג לכם את הרפורמה בנושא הרובוטים: איך מוציאים את הרובוטים מהתקנות האלה, ומייצרים דרך אחרת שנותנת את המימון המתאים.

אני רוצה קודם כל לשחרר את התקנות האלה, כי אחרת אנחנו פוגעים פה באזרחים, כשאנחנו לא משחררים את זה. ולהציג עבודה נפרדת בעניין הזה. אם זה מקובל על האוצר, זאת ההצעה שלי.
היו"ר עידית סילמן
אוקי. אופיר.
אופיר כץ (הליכוד)
כן, תודה. אדוני המנכ"ל, במשהו אחד אני מסכים איתך ובמשהו אחד פחות. אני באופן אישי לא יודע להתמודד, אמת, גם אין לי רצון, אין לי יכולת, ואין לי הבנה עם האטמוספירה, תאי הלחץ, ומה נכון, ומה קרינה, וזה – לא מתיימר גם. זה באמת – אני בטוח שיש אנשי משרד הבריאות שיודעים לעשות את זה הכי טוב ולשמור על הבריאות שלנו. אבל דבר שקשה לקבל זה שאומרת יושבת ראש הוועדה שהיא מנסה לקיים דיון בשביל באמת לצלול לפרטים, והיא מקבלת תשובה שלילית לדיון, לפגישה, בין הדיונים בשביל להבין את העולם הזה, לראות את הטענות שמוצגות בפנינו. אפילו פגישה לא מקיימים בנושא הזה. זה נראה לי דבר לא מקובל.

עכשיו, מה שאמרת קודם, שזו בעצם ההחלטה שהתקבלה בין האוצר לבין הבריאות – החוק מסמיך אותנו לאשר את התקנות האלה. עכשיו, זה שהוא מסמיך אותנו וקבעתם את זה בין הבריאות לבין האוצר, זה לא אומר שאנחנו צריכים לבוא ולאשר ולהיות חותמת גומי. יש עוד דברים. יש צווים ששר האוצר מביא, זה גם עובר בוועדת הכספים, ולא היה צו אחד של שר האוצר שנכנס, לדוגמה - - -
פרופ' נחמן אש
ברור שאתם לא חותמת גומי.
אופיר כץ (הליכוד)
לא, מנסים שנהיה.
אלינה ברדץ' יאלוב (ישראל ביתנו)
יש לך זכות הצבעה בכלל, אופיר?
אופיר כץ (הליכוד)
שר האוצר, שמביא תקנות – אף פעם הן לא יוצאות איך שהן נכנסות. תמיד חברי הוועדה משנים. יש להם באמת סיי. ופה, לבוא ולהגיד שאנחנו פוגעים בבריאות אם אנחנו לא מאשרים – זו אמירה לא הוגנת. אני חושב שהבריאות של האזרחים - - -
פרופ' נחמן אש
לא, אין לי בעיה - - -
אופיר כץ (הליכוד)
לא, אני אגיד לך. זה לא פייר.
פרופ' נחמן אש
אין לי בעיה שתגידו – תוסיפו כך וכך - - -
אופיר כץ (הליכוד)
לא, לא רק תוסיפו. לבוא ולהגיד לנו – קודם תאשרו ואז אנחנו נחליט איפה נשים את זה – בצפון או בדרום - - -
פרופ' נחמן אש
אבל אלה התקנות. התקנות מדברות רק על המגבלות האלה.
אופיר כץ (הליכוד)
אין בעיה, אבל ברגע שיש - - -
פרופ' נחמן אש
לא רק זה: אני חושב שבצדק, החוק עשה שההחלטה איפה לשים את זה היא החלטה מקצועית. עכשיו אתה רוצה שזו תהיה החלטה פוליטית, איפה לשים מכשיר?
היו"ר עידית סילמן
לא, אבל ממש לא פוליטית.
אופיר כץ (הליכוד)
פוליטית איפה לשים מכשיר? יש לי פה רשימה. תגיד לי שבצפון ובדרום אתם מתכוונים לשים - - -
היו"ר עידית סילמן
פוליטית, יש לי רשימה של כל החברים הטובים שלי, אני אגיד לך בדיוק איפה, אבל זה לא פוליטי.
אופיר כץ (הליכוד)
תגיד לי שאתם מצמצמים את הפערים בצפון ובדרום. ואם אתה רוצה לקרוא לזה פוליטי – אז אני פוליטי.
פרופ' נחמן אש
אז אני אומר לך. אני אומר לך, לא - - -
אופיר כץ (הליכוד)
תצמצם את הפערים בצפון ובדרום, ואין שום בעיה.
פרופ' נחמן אש
בסדר גמור. אני אומר לך שזה מה שנעשה.
אופיר כץ (הליכוד)
אוקי, אז תגידו לנו שתעשו את זה. תראו לנו שאתם עושים את זה.
היו"ר עידית סילמן
לא, פרופ' אש, אתה צריך רק להבין שאם זה לא היה צריך לעבור דרכנו, דרך הוועדה – אז הייתי אומרת לך: פטרת אותנו באמת מחתיכת אירוע. הייתם קובעים את זה ביחד. אף אחד לא היה מגיע - - -
פרופ' נחמן אש
זה לא צריך לעבור, החלוקה הספציפית. לא צריך לעבור בוועדה.
היו"ר עידית סילמן
אבל אתה צריך להבין, פרופסור, שזה לא נכון. בסופו של דבר, באים לצמצם פה פערים, ואנחנו צריכים לוודא. אתם מביאים מכשיר דה וינצ'י אחד; אז מה אתם רוצים – שאנחנו לא נגיד את עמדתנו, שמכשיר דה וינצ'י אחד זה נשמע לא הגיוני בעליל?
פרופ' נחמן אש
לא, זה משהו אחר. המספרים זה – המקום.
היו"ר עידית סילמן
או מכשיר בכלל. לא, המספרים - - -
פרופ' נחמן אש
על המספרים תגידי, ואני גם מסכים איתך.
היו"ר עידית סילמן
אין בעיה. אז בוא נדבר רגע על המספרים. דה וינצ'י, ובכלל רובוטים – לא יכול להיות אירוע כזה. תאי לחץ – לא יכול להיות אירוע כזה.
אלינה ברדץ' יאלוב (ישראל ביתנו)
אוקי, אז בואו לא נאשר שום דבר. ש-28 המכשירים האלה לא יגיעו למערכת. בסדר. אם זאת ההחלטה.
היו"ר עידית סילמן
אלינה, אני רק אגיד לך שמרגע שאת מאשרת אותם פה בוועדה - - -
אלינה ברדץ' יאלוב (ישראל ביתנו)
לא, אל תגידי לי. לא, עידית - - -
היו"ר עידית סילמן
עוד ייקח זמן, שהם ידונו בפנים לאן זה הולך.
אלינה ברדץ' יאלוב (ישראל ביתנו)
אל תגידי לי. אנחנו כבר שבועיים פה, תקועים, והיינו שוב תקועים - - -
היו"ר עידית סילמן
קודם כל, אנחנו לא תקועים פה שבועיים. אנחנו תקועים פה כבר חצי שנה על הנושא של תקנות מכשירים.
אלינה ברדץ' יאלוב (ישראל ביתנו)
נכון.
היו"ר עידית סילמן
עוד הרבה לפני שהביאו לנו את זה - - -
אופיר כץ (הליכוד)
בוועדות עושים טיולים, מביאים את העמדה, זה לא - - -
אלינה ברדץ' יאלוב (ישראל ביתנו)
לא, הכל בסדר - - -
היו"ר עידית סילמן
חברת הכנסת אלינה, אני סופר מבינה שהבוס שלך זה שר האוצר.
אלינה ברדץ' יאלוב (ישראל ביתנו)
עידית, עידית - - -
היו"ר עידית סילמן
וזה בסדר גמור, אני לא באה נגדך בטענות.
אלינה ברדץ' יאלוב (ישראל ביתנו)
אני לא שואלת מי הבוס שלך, נכון? לא שאלתי.
היו"ר עידית סילמן
אני, ברוך השם, מסודרת. הבוס שלי זה בורא עולם.
אלינה ברדץ' יאלוב (ישראל ביתנו)
אז יופי. יופי, מצוין. אז אף אחד לא שואל מי הבוס של מי.
היו"ר עידית סילמן
אני בחרתי בוס אחד. זהו.
אלינה ברדץ' יאלוב (ישראל ביתנו)
אבל אני שואלת באמת, בשיא הרצינות: יש לנו פה מכשירים שהם די תקועים, ואנחנו מדברים על דברים – איפה פורסים אותם, כאשר זה לא בתקנות. אז בואו נחזור למספר המכשירים. את אומרת שדה וינצ'י לא מספיק? אז יש פיתרון לזה.
היו"ר עידית סילמן
סבבה. רובוטים – זה נראה לך הגיוני?
אלינה ברדץ' יאלוב (ישראל ביתנו)
אז יש פיתרון לזה. כרגע הציעו פיתרון, נכון? אבל אנחנו שוב סוטים למקום שהוא לא רלוונטי, וזה בדיוק מה שאני מנסה להגיד. הרי אין את זה בתקנות, אז אם אנחנו נדון בזה עוד שבוע ועוד שבוע ועוד שבוע – זה לא יהיה בתקנות, עידית. תסכימי איתי.
היו"ר עידית סילמן
לא מסכימה איתך. לא, לא מסכימה איתך. תרשי לי לחלוק עלייך.
אלינה ברדץ' יאלוב (ישראל ביתנו)
לא, תסכימי איתי. זה אף פעם לא היה - - -
היו"ר עידית סילמן
תרשי לי לחלוק עלייך.
אלינה ברדץ' יאלוב (ישראל ביתנו)
זה אף פעם לא היה בתקנות, וזה גם לא יהיה חלק מהתקנות.
היו"ר עידית סילמן
בכל פעם זה הגיע לכאן, לתוך הוועדה, ובכל פעם פה הוועדה נלחמה על מדינת ישראל.
אלינה ברדץ' יאלוב (ישראל ביתנו)
אוקי, אז בואו נתקע את המכשירים.
היו"ר עידית סילמן
לא צריך לתקוע. אגב, אלינה, מרגע שאנחנו מאשרים את זה, וזה טוב – אם את לא רוצה להיות פה, את יכולה לצאת. זה בסדר גמור.
אלינה ברדץ' יאלוב (ישראל ביתנו)
עידית, אני רוצה להיות פה, אבל הדיון צריך להיות ענייני, וזה לא דיון ענייני. אני מצטערת מאוד.
היו"ר עידית סילמן
אז כל מי שיושב פה מסביב לשולחן חושב שהדיון ענייני.
אופיר כץ (הליכוד)
לא מפריע לך שאין מכשירים בפריפריה?
אופיר כץ (הליכוד)
לא כל חברי הכנסת הם דה וינצ'י שמצביעים רק בעד ונגד ולא מדברים.
היו"ר עידית סילמן
טוב, מה לעשות. לא עלינו המלאכה לגמור, אבל אנחנו לא בטלים. טוב, בוא נתקדם. זה לעניין של דה וינצ'י. אמרנו מה שזה. טטיאנה, יש לך מה להוסיף בנושא הזה?
טטיאנה מזרסקי (יש עתיד)
אני רוצה לשמוע את משרד הבריאות – מה התיקונים שהוצעו, ואז אני אתייחס בהקדם.
היו"ר עידית סילמן
אוקי.
אופיר כץ (הליכוד)
יש פה נבחרי אוצר, לא נבחרי ציבור.
רון משה
עידית, אני רוצה להגיד משהו. אני מנכ"ל בית חולים רפאל. אני חושב שכל הדיון על טכנולוגיות רפואיות בכלל, ועל דה וינצ'י בפרט, כמו שאמר פרופ' פיקרסקי מהדסה – העולם הולך לרובוטיקה. זה גולד סטנדרט היום. זה ניתוח סטנדרטי לחלוטין. זה כמו שלפני 15 שנה הכניסו ניתוחים לפרוסקופיים כשהיו ניתוחים פתוחים. גם אז הטכנולוגיה עלתה יותר כסף, אבל היום לא עושים ניתוחים פתוחים.

עכשיו, כל החברה שלנו, שנוסעים לארצות הברית לפלואשיפ, ויש הרבה כאלה – הדבר היחיד שהם לומדים לעשות זה לנתח על רובוט דה וינצ'י, כי זה הגולד סטנדרט בארצות הברית ובכל העולם היום. ואי אפשר להסתכל ולהגיד שהעולם לא מתקדם, כי נכנסים לאט עוד ועוד רובוטים, כמו שנכנסו בתקנות מיוחדות. אני לא מכיר, דרך אגב, טכנולוגיה ניתוחית נוספת שנכנסה לתקנות, ויש עוד הרבה טכנולוגיות רפואיות שעולות כסף. זה העתיד, ואי אפשר להתייחס. אני לא יודע, דרך אגב, מתי הכניסו את הדה וינצ'י לתקנות, ואני לא יודע אם באמת התקיים דיון משמעותי על הדה וינצ'י. אבל דה וינצ'י זה רובוט אחד, וייכנסו עוד רובוטים נוספים, ועוד רובוטים נוספים נכנסים גם לתרפיות נוספות – כמו לאורתופדיה, כמו לגינקולוגיה וכדומה. ושם, דרך אגב – אין רגולציה.

אני חושב שהגיע הזמן להסתכל על הדברים, ולהגיד – חבר'ה, העתיד הולך לשם. לגבי המימון: אנחנו לא מבקשים מימון. דרך אגב, רוב בתי החולים, גם הציבוריים, מקבלים תרומות לקנות את המכשירים האלה. העלויות בסוף, כמו כל הניתוחים – כן, העלויות עולות. כן, הן ירדו לאט-לאט עם הזמן ככל שהטכנולוגיה תתקדם. אני חושב שהגיע הזמן להתקדם ולהגיד – חבר'ה, הדברים האלה לא צריכים להיות בתוך התקנות. אני חושב שצריכים להבין שהחבר'ה שיגיעו לפה בעוד חמש ושש שנים, לא ידעו לנתח ניתוחים אחרים. הניתוחים האלה כמובן הרבה יותר בטיחותיים למטופל עם הצלחות יותר טובות, יש על זה מחקרים ומאמרים. צריך להתייחס לזה.
לגבי הרגולציה
כמו שאתם כולכם יודעים פה, יש הרבה יותר מכשירים בארץ מאשר מה שיש ברישיונות. אני חושב שהגיע הדבר להוציא את הדבר הזה מהרישיונות, וכמו שכל בית חולים מתקדם – לתת את זה.
היו"ר עידית סילמן
רגע. משרד הבריאות, יש היום מכשירי דה וינצ'י שהם ללא רישיון? זאת אומרת, אתם מדברים על שישה, מוסיפים עוד שניים. יש היום יותר מכשירים שעובדים ללא רישיון?
פרופ' נחמן אש
יש, יש, כן.
היו"ר עידית סילמן
כמה? על מה אנחנו מדברים?
פרופ' נחמן אש
נאמרו פה המספרים. אני לא יודע להגיד אותם בדיוק, כיוון שהם לא מגישים את זה.
ד"ר ורד אייזנברג
אנחנו לא יודעים בדיוק לומר כי לא מגישים לנו.
פרופ' נחמן אש
אבל נאמרו פה מספרים. נזרק פה 14.
יעל סלנט
בסדר, אז משרד הבריאות יודע שיש רובוטים שעובדים בלי רישיונות?
פרופ' נחמן אש
כן.
יעל סלנט
ובכל זאת באים עם התקנות האלה, ובעצם – מה?
פרופ' נחמן אש
מה זאת אומרת בעצם מה? לא הבנתי. יש דרך להתמודד עם זה. יש דרך להתמודד עם זה: לעצור את הפעילות של הרובוטים האלה. אנחנו רוצים לעשות את זה?
היו"ר עידית סילמן
אוקי.
פרופ' נחמן אש
אני אומר – אני מצטרף לאמירות שנאמרו פה: זה לא צריך להיות בתקנות, הרובוטים האלה.
היו"ר עידית סילמן
כן, אני מבינה אותך.
פרופ' נחמן אש
צריך להוציא את זה. אני מציע שוב את הצעתי, שנבוא לוועדה בתוך שלושה חודשים ונציע איך אנחנו עושים את זה. אם האוצר מסכים לזה, זו הדרך לפתור את זה.
טטיאנה מזרסקי (יש עתיד)
אבל עכשיו אנחנו נצטרך להצביע כשזה בפנים?
פרופ' נחמן אש
כן.
טטיאנה מזרסקי (יש עתיד)
אני לא מסכימה.
פרופ' נחמן אש
בסדר, אז אני לא רואה פיתרון אחר. אם האוצר רוצה לתת עוד עשרה מכשירים, שיכסו גם את הפער וגם את התוספת, אז סבבה. אני בעד.
היו"ר עידית סילמן
אז יש לי רק שאלה, באמת – אז למה צריך תקנות מכשירים? אמיתי, כאילו – תקנו דה וינצ'י, תעבדו.
פרופ' נחמן אש
אז את אומרת מה שאני אומר בהקשר הזה.
היו"ר עידית סילמן
לא הצלחתי להבין, כן, אבל - - -
פרופ' נחמן אש
אבל צריך למצוא את הדרך שזה יהיה מתומחר כמו שצריך. שבתי החולים לא יהיו גרעוניים.
היו"ר עידית סילמן
אבל משרד האוצר, באמת, ממה נקעה נפשכם? בואו, יש בסוף רובוטים שעובדים ללא רישיון, וכולם עובדים פה – 14 – בדיוק כפול ממה שאתם פה באירוע. רגע. אז אני באמת תוהה ושואלת: למה צריך להשאיר את זה ברישיון? אתם גם ככה לא מפקחים על מה שלא ברישיון ולא סוגרים אותו. אין שום סיבה. אני לא מבינה – אמיתי, לא מבינה.
פרופ' נחמן אש
תתני להם רעיונות – הם גם יסגרו אותו. אני לא חושב שצריך לסגור.
היו"ר עידית סילמן
לא, אין שום סיבה לסגור, כן? אבל אם גם ככה יש מכשירים שעובדים ללא רישיון, אז למה ההגבלה על עוד מכשיר אחד?
דניאל פדון
אני לא חושב שאנחנו יכולים לקרוא מפה להפרה של הוראות התקנות. זה אפילו לא משהו שאנחנו יכולים להתייחס אליו.
קריאה
תהיה לך חסינות - - -
דניאל פדון
לא אנחנו – שוב, אישרו אותן פה בכנסת. משרד הבריאות הוא זה שאמון על האכיפה של התקנות, לא משרד האוצר. אמר פה המנכ"ל מה שיש לו להגיד על הנושא הזה. אבל בוודאי שזה לא אומר שאנחנו צריכים לאיין את תכליות התקנות מלכתחילה.
היו"ר עידית סילמן
טוב. לא שכנעת אותי, סליחה. עוד מישהו על רובוטים?
אורן דטל
אם אפשר רק שאלה אחת: שוב, אמרתם שיש כאן הוצאה תקציבית לגבי הרובוטים.
היו"ר עידית סילמן
לא משנה, הם מוציאים תקציבי ואף אחד לא יודע, נו.
אורן דטל
אבל אני רק שואל, האם משרד הבריאות, כשהוא שוקל את בקשת הרישיון, בודק גם מה ההוצאה התקציבית לאותה בקשה. זאת אומרת, כשאני בית חולים פרטי, לא זכור לי שאני מקבל איזשהו תקציב לרכוש את הרובוט.
פרופ' נחמן אש
לא, לא. זה באמת לא עובד ככה, כמו שאתה אומר. בסוף יש לנו לחלק את המכשיר הזה לפי המון-המון פרמטרים ושיקולים. זה יכול להיות שיקול אחד – אבל מיני רבים.
אורן דטל
היום משרד הבריאות יודע להגיד איפה חסר רובוט? איפה כדאי להציב רובוט?
היו"ר עידית סילמן
מה זאת אומרת? כל מי שאין לו רובוט רוצה רובוט.
פרופ' נחמן אש
אני לא בטוח. אנחנו עשינו עבודה כזאת? אני לא יודע אם עשינו עבודה כזאת.
ד"ר ורד אייזנברג
השאלה על חסר היא שאלה מאוד מעניינת. כי חסר MRI – זה משהו שאני יודעת להגיד חד משמעית: חסר MRI, אז אני רוצה לשים MRI איפה שחסר. אבל לגבי רובוט חסר – בואו תגדירו מה זה חסר, כי אנחנו יכולים להתמקד בתקנות ולהגיד – הם לא עונים על המספר, אבל התקנות היום עונות על המספר וצריך יהיה לתקן אותן. אבל חוסר אמיתי זה לא חוסר רפואי או חוסר של צורך - - -
אורן דטל
אז אני רוצה לחזור אלייך - - -
פרופ' נחמן אש
אבל שמעת את פרופ' פיקרסקי. הוא אמר כמה חסר.
אורן דטל
אז אני חוזר אלייך לגבי ה-MRI, כי גם ל-MRI הגשתי שש בקשות לקבל רישיון, ובכל פעם כשדוחים אותנו לא אומרים לי – אבל חסר לנו במקום אחר, בוא תציב שם.
ד"ר ורד אייזנברג
כשנסיים את החלק הזה של הדיון נדבר על ה-MRI. אני הכנתי לכם איזשהו עדכון על המצגת של שבוע שעבר.
היו"ר עידית סילמן
אוקי. את רוצה להראות את זה עכשיו?
ד"ר ורד אייזנברג
סיימנו את החלק הזה?
היו"ר עידית סילמן
דה וינצ'י סיימנו, נכון? אוקי. בבקשה.
ד"ר ורד אייזנברג
אני ראש אגף רישוי מוסדות ומכשירים רפואיים במשרד הבריאות.

(מציגה מצגת)

אנחנו הראינו לכם שוב את התקנות. אני לא אתעכב על זה פעם נוספת, אבל אני כן - - -
היו"ר עידית סילמן
לא, רק אני אגיד שבשקף הראשון שלך כתוב – לא ירכוש ולא ישתמש, כשיש פה מלא מכשירים: גם CT, גם MRI, גם רובוטים, הכל ללא רישיון.
פרופ' נחמן אש
לא, לא, אל תעשי את זה ככה. הבעיה ברובוטים. בשאר אני לא יודע להגיד, ואני מעריך שלא, שאין בעיה כזאת.
אורן דטל
לא, לא בכמויות האלה.
היו"ר עידית סילמן
לא בכמויות האלה, אבל יש. אגב, אנחנו גם ביקשנו לדעת בפעם הקודמת מה אין ומה יש, ולא – אז בסדר.
פרופ' נחמן אש
לא, יש פה אז מה יש ומה אין.
היו"ר עידית סילמן
לא, מה יש ללא רישיון.
ד"ר ורד אייזנברג
אנחנו לא יודעים.
היו"ר עידית סילמן
אני יודעת להגיד לך איפה יש ללא רישיון בדברים מסוימים. אני אעביר לכם את המידע אחר כך.
פרופ' נחמן אש
אז אנחנו נשמח אם תעבירי לנו את המידע.
היו"ר עידית סילמן
בשמחה.
ד"ר ורד אייזנברג
תודה.

אז אתם רואים – הבקשה לשינוי ב-MRI, כדי שאפשר יהיה להגדיל את הכמות. הבקשה לשינוי ב-CT – אני פשוט חוזרת על זה, דיברנו על זה בפעם הקודמת. לגבי ה-CT הדנטלי – אנחנו נדבר על זה בהמשך, אני מניחה, אם תרצו, אבל שם הבקשה היא להוציא את זה מההגבלה הכמותית, כאשר אנחנו ממשיכים להגדיר רישיונות קרינה ועמידה בסטנדרטים. אני ממשיכה, ואנחנו אחר כך נדבר על זה אם תרצו. כתוב לגבי תאי מה שסוכם, ודיברנו על המערכת הרובוטית, שכפי שנאמר פה, משרד הבריאות סובר, כפי שנאמר פה - - -
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
תנסי, כי אני שנתיים מנסה להשתכנע – למה בכלל תאי הלחץ נמצאים במספר ברישוי. לא התפעול שלהם – למה המספר צריך להיות ברישוי. אני כבר שנתיים מנסה להבין, מסתובב בכנסת ולא מצליח להבין. זה חלק מזה שלא למדתי לימודי ליבה ביסודי.
ד"ר ורד אייזנברג
יש לנו תשובות גם לזה, אבל אם תרצו, נתייחס לזה בנפרד אחר כך.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
לא, מה הסיבה? למה את עושה לי מספרים? כאילו, למה את מגבילה את זה?
ד"ר ורד אייזנברג
אלה התקנות.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
בשביל שאם אני ממש אצטרך אני אסע לטורקיה כשלפיד יאשר לי?
ד"ר ורד אייזנברג
אלה התקנות, ככה הן כתובות.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
אבל אני שואל מה ההיגיון הבריאותי מאחורי התקנות.
ד"ר ורד אייזנברג
התקנות האלה הן תקנות שההיגיון שעומד מאחוריהן הוא כלכלי ולא בריאותי.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
כלכלי ולא בריאותי.
היו"ר עידית סילמן
זהו, זה העניין, שאף אחד לא מצליח להבין, אמיתי אני אומרת לך - - -
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
גם את ההיגיון הכלכלי עוד לא הצלחתי להבין.
היו"ר עידית סילמן
לא, זה לא, את לא צודקת. זו משמעות בריאותית שעומדת מאחורי זה.
פרופ' נחמן אש
שנייה, שנייה - - -
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
לא, לא, את אומרת כלכלי; תסבירי את הכלכלי.
היו"ר עידית סילמן
כשאתם לא שמים תאי לחץ - - -
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
חוץ מאינטרסים של אנשים פרטיים בשוק - - -
היו"ר עידית סילמן
יש פה משהו שזה לא בצפון, ולא בפריפריה, בבתי חולים קטנים - - -
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
אין לי שום הסבר מה האינטרס.
היו"ר עידית סילמן
אז אין פה.
פרופ' נחמן אש
לא, לא, אין פה, למה אינטרסים של אנשים פרטיים? לא.
היו"ר עידית סילמן
לא, אין ספק שזה העלויות.
פרופ' נחמן אש
דווקא האינטרסים של הפרטיים שיהיו הרבה יותר מכשירים. אלה האינטרסים.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
למה?
פרופ' נחמן אש
כי הגורמים הפרטיים רוצים להפעיל מכשירים.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
אני, יש לי במשפחה כמה חולי סוכר שצריכים טיפול בתאי לחץ ולא מקבלים את הטיפול הזה, ולקופת חולים עולה הרבה מאוד כסף, והרבה אנשים מרוויחים כסף על הדרך כי הוא לא יכול להיות מטופל בתא לחץ.
פרופ' נחמן אש
שנייה. אני רוצה להסביר את ההיגיון הכלכלי בתקנות האלה. ושוב: אני לא מתווכח על המספרים. אני חושב שצריך יותר מכל דבר.
היו"ר עידית סילמן
נכון. אנחנו רוצים להשיג בשבילכם יותר. זו המטרה פה.
פרופ' נחמן אש
אין ספק. אין ספק. ההיגיון הכלכלי הוא שכל מכשיר שאתה מכניס ברפואה מתמלא בבדיקות. חלקן מאוד-מאוד חשובות - - -
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
בתאי לחץ אין בדיקות.
פרופ' נחמן אש
כן, או טיפולים. לא משנה. חלקם מאוד לצורך, וחלקם לא לצורך. זה מוריד את היעילות של המערכת ומוריד את ההוצאה. זה ההיגיון מאחורי כל הדבר הזה. עכשיו, הבעיה היא המינון. גם אני אומר: המספרים הם לא מספקים. אני הייתי רוצה תא לחץ בכל בית חולים. שבכל בית חולים יהיה לחץ. זה מה שאנחנו רוצים.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
אני שואל היום, שנייה - - -
היו"ר עידית סילמן
מה השיקול של לא לשים תא לחץ בכל בית חולים?
פרופ' נחמן אש
אין שיקול כזה. זה רק העניין, ששוב – זה הסיכום של מה שהיה אפשר לעשות בתקציב של השנה הזאת. זה מה שסיכמנו עם האוצר.
היו"ר עידית סילמן
אבל אני סתם שואלת: בן אדם שבסוף אנחנו צריכים לקטוע את הרגל, רגל סוכרתית, לא עונה לנו למערכת הרבה יותר כסף?
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
בדיוק, לא עולה למערכת הבריאות כסף?
פרופ' נחמן אש
לא, רגע, אף אחד - - -
טטיאנה מזרסקי (יש עתיד)
עולה יותר.
היו"ר עידית סילמן
לא, אני לא מצליחה להבין. ניתוח, ואחר כך שיקום, ואחר כך מטפלת בבית, ואחר כך הוא לא יעיל בעבודה. מה?
פרופ' נחמן אש
לא, שנייה. אף אחד לא אמור לא לקבל את הטיפול שהוא זכאי לו, גם - - -
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
אבל לא מקבלים.
היו"ר עידית סילמן
אבל איך אפשר? ארבעה מכשירים בכל הארץ.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
חולי סוכר לא נכנסים לתאי לחץ.
היו"ר עידית סילמן
רק זמני ההמתנה לתאי לחץ זה חתיכת אירוע. עד אז הוא כבר קוטע את הרגל.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
בן אדם, יש לו נמק – חולה סוכר עם נמק ברגל: מקבל טיפול בתא לחץ או לא?
פרופ' נחמן אש
בוודאי, בוודאי. אם הוא צריך – הוא מקבל.
ד"ר אליס בליזיניוק
עם תור של שנתיים.
היו"ר עידית סילמן
מה התור שם?
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
אז כנראה אני גר במדינה אחרת.
ד"ר אליס בליזיניוק
שנתיים.
היו"ר עידית סילמן
שנתיים זה לקטוע - - -
ד"ר אליס בליזיניוק
מהדרום בכלל לא מגיעים.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
אבל אני, יש לי היכרות אישית, שזה לא נכון.
פרופ' נחמן אש
מה? לא הבנתי. מה שנתיים?
היו"ר עידית סילמן
שנייה, אז בואו נעשה רגע - - -
ד"ר ורד אייזנברג
לא, לא, זה לא נכון.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
מה זה? קטעו כבר את הרגל. איזה שנתיים? כבר קטעו את הרגל. עלה המנתח - - -
פרופ' נחמן אש
לא, לא.
היו"ר עידית סילמן
שנייה, סליחה שאנחנו - - -
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
ולא היה מנתח רובוטי אז גם שילמת לו, ושילמת לו להיכנס.
פרופ' נחמן אש
אין שנתיים.
היו"ר עידית סילמן
אז רגע. בואו נעצור שנייה את המצגת, כי אני מבינה שזה חוזר לכל השיקולים.
ד"ר ורד אייזנברג
אני יכולה רגע לענות לו?
היו"ר עידית סילמן
כן, בבקשה.
ד"ר ורד אייזנברג
אין שום מגבלה בזמן המתנה בטיפולים דחופים. מי שיכול להגיע לבית החולים, ויש היום תאי לחץ חדשים - - -
היו"ר עידית סילמן
למה, אין תורים?
ד"ר ורד אייזנברג
אין מגבלת תורים. אני אומרת: אדם שצריך טיפול דחוף בתוך תא לחץ – אין שום מגבלה.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
אם הוא שכן של שיבא, את צודקת. שוין, הוא ירושלמי.
ד"ר אליס בליזיניוק
זה לא נכון, מה שאת אומרת.
היו"ר עידית סילמן
זה נגיש? לא הבנתי. אני מנסה לעזור לאנשים - - -
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
בן אדם ירושלמי, יכול להגיע לתא לחץ היום אם חולה סוכר?
היו"ר עידית סילמן
רגע, אני מנסה לעזור לאנשים ויש לי הרבה הפניות - - -
ד"ר ורד אייזנברג
כן, כן. אני יכולה לענות לו? כן. בבית חולים הדסה עין כרם נפתח תא לחץ.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
מתי?
ד"ר אליס בליזיניוק
יש שלושה מונוצ'יימבר שם.
ד"ר ורד אייזנברג
מתי? השבוע. נפתח תא לחץ. הוא תא לחץ - - -
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
את שמה לב – בואי, אני מרגיש מטומטם. זאת אומרת, אני מדבר איתך על בעיה של כמה שנים ואת אומרת לי – השבוע נפתח תא לחץ. זאת אומרת, לפני התקנות. אז אם אני עכשיו אאשר את התקנות האלה, את אומרת לי שבעוד ארבע-חמש שנים – כי אם אנחנו חמש שנים מ-2017 – תהיה אפשרות לבן אדם שיהיה לו תא לחץ. זה מה שאת אומרת לי בעצם.
ד"ר ורד אייזנברג
לא. כי לא לוקח ארבע שנים לבנות תאי לחץ.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
זאת אומרת שמישהו צריך לתת את הדין על זה שחמש שנים אף תושב ירושלים חולה סוכר, או אף תושב באר שבע חולה סוכר, או אף תושב בצפון חולה סוכר – לא יכול לקבל טיפול בתא לחץ. כי מישהו חשב שיש לזה היגיון כלכלי?
פרופ' נחמן אש
רק שנייה, אבל זה לא הדיון. אנחנו - - -
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
זה כן הדיון. זה הדיון.
פרופ' נחמן אש
לא, זה לא הדיון. אנחנו יכולים להתווכח על זה עכשיו שנים. שנים יכולים להתווכח על זה. אנחנו באנו לפה עם להוסיף ארבעה תאי לחץ.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
אז אתה מוסיף עכשיו 15.
פרופ' נחמן אש
יפה, תן לי 15, אני מוסיף.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
זה מה שאני אומר לך לפי הדיון הזה. אתה צריך להוסיף 15.
פרופ' נחמן אש
אני מוסיף, מה - - -
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
כי היא אומרת לך שהתקנות של 2017 פגעו בכלכלת ישראל כי רפואה לא מעניינת אף אחד - - -
פרופ' נחמן אש
יש פה הוצאה. תוסיפו 15. אתם לא חותמת גומי - - -
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
אז בכלכלת ישראל היא פגעה.
פרופ' נחמן אש
תגידו לאוצר – תנו 15. בבקשה. בבקשה: עכשיו אפשר לעשות על זה דיון חודשים.
היו"ר עידית סילמן
אנחנו נגיד לאוצר גם על הדה וינצ'י וגם על תאי הלחץ - - -
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
את שמה לב באיזה דיון הזוי אנחנו נמצאים? מדברים איתי על רובוטים. בתאי לחץ מספרים לנו עכשיו שהתקנות של 2017 – בשבוע שעבר התחיל. ואומרים לך שיש לזה היגיון כלכלי. אומרים לך שיש לזה היגיון כלכלי.
היו"ר עידית סילמן
אוקי, שנייה. את רצית לדבר על תאי הלחץ. בבקשה.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
מה קורה בצפון, אופיר כץ?
ד"ר אליס בליזיניוק
אני מתמחה ב- - -
ד"ר ורד אייזנברג
אני יכולה רגע להפריע? אתם רציתם שאני אסיים את המצגת? אולי אני אסיים את המצגת - - -
היו"ר עידית סילמן
דקה, דקה. אנחנו על תאי לחץ, נתקדם ביחד עם זה. אין בעיה, אנחנו נעבור גם על המצגת. שנייה. כן.
ד"ר אליס בליזיניוק
אני מתמחה בתחום רפואה היפרברית. אני לא רופאה, אני PhD, אני חוקרת בתחום. שירתי במר"י בחיל הים בתא לחץ. נכון להיום, המצב הוא שיש שישה רישיונות. הפריסה היא כזאת: אחד באילת, שלושה במרכז – שכשאנחנו מסתכלים על זה, באסף הרופא יש ארבעה תאים. באיכילוב פתחו בסוף 2021 תא. ובהדסה עין כרם, שקיבלו רישיון – אני לא יודעת על סמך מה, כי כבר קיבלו שני רישיונות במרכז – אנחנו, כבר מעל שנתיים, בשיתוף פעולה עם סורוקה וראש העיר באר שבע, מבקשים רישיון ואומרים לנו שאי אפשר לתת. אין – נגמרו הרישיונות. מצטערים, תחזרו אחר כך – אין רישיונות. נכון להיום - - -
אופיר כץ (הליכוד)
כשהתקנות אומרות שניים לדרום, ויש אחד.
ד"ר אליס בליזיניוק
נכון, בדיוק. נכון מאוד. וזה היה מאוד מפתיע - - -
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
זה כלכלי, זה יעלה הרבה כסף למדינה. זה כלכלי.
ד"ר אליס בליזיניוק
נכון להיום, תושב דרום שצריך טיפול בתא לחץ - - -
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
ההבנה היא שצריך לבטל את הרישוי, ולבטל את הרגולציה של משרד הבריאות על המכשירים. זאת המסקנה שלי מהסיפור.
פרופ' נחמן אש
בבקשה. תעבירו חוק כזה. אני בעד.
ד"ר אליס בליזיניוק
מבחינה כלכלית, אני רוצה להתייחס גם מבחינה כלכלית.
היו"ר עידית סילמן
רגע, שנייה, יש לי שאלה: למה בתאי הלחץ ירושלים לא מופיעה בנפרד, כנפה נפרדת? בכל שאר תקנות המכשירים - - -
יעל סלנט
בתוך איזה מחוז היא בכלל, בתור התחלה?
אור אלדר
אין לי הסבר למה היא לא כלולה - - -
היו"ר עידית סילמן
אבל בכל השאר הוצאתם את ירושלים בנפרד.
אופיר כץ (הליכוד)
בתאי לחץ הם החליטו שרק שלושה מחוזות.
אור אלדר
נכון. אני מודה שאני לא יודעת מה ההסבר לזה, אבל היום הרישיון שניתן בירושלים – הוא בעצם חלק ממחוז הדרום.
היו"ר עידית סילמן
והוא חלק מתקנות המכשירים שאתם מביאים פה.
אופיר כץ (הליכוד)
אה, הבנת איך, מה עושים?
אור אלדר
ירושלים זה דרום היום?
אור אלדר
לא. התוספת היא מעבר. היום בעצם יש שישה רישיונות ואנחנו מוסיפים עוד רישיונות מעבר להם.
אופיר כץ (הליכוד)
הבנת? את שייכת לירושלים.
היו"ר עידית סילמן
אני הבנתי. אבל ירושלים היא כבר בתוך השישה או שמעבר?
אור אלדר
היא כבר בתוך השישה.
יעל סלנט
אבל בכל זאת, אני חושבת שצריך לתת פה הסבר למה ירושלים - - -
היו"ר עידית סילמן
שנייה, שנייה. למה ירושלים נכללת במחוז דרום?
אור אלדר
אני לא יודעת לומר.
היו"ר עידית סילמן
אבל אתם הגורם המקצועי.
ד"ר ורד אייזנברג
זה משהו היסטורי שנקבע בעבר.
היו"ר עידית סילמן
מה היסטורי? בכל שאר הסעיפים זה לא היסטורי. ירושלים היא בנפרד. אז למה פה זה היסטורי?
ד"ר ורד אייזנברג
כך קבע מי שכתב את התקנות בזמנו.
היו"ר עידית סילמן
מי כתב את התקנות? אולי תביאו אותו?
טטיאנה מזרסקי (יש עתיד)
התקנות מ-1994. אנחנו בשנת 2022.
ד"ר ורד אייזנברג
אני חושבת שהוא כבר לא איתנו.
היו"ר עידית סילמן
אני אגיד לך מה: שוקי שמר אז עלה ואמר – אני הייתי מאלה שכתבו את התקנות, והדבר הזה הוא רעה חולה. לא צריך להיות היום. הוא עלה בדיון ועדה לפני כמה פעמים, ואמר – אני אז כתבתי את זה, זה היה נכון לאז וזה לא נכון להיום.
פרופ' נחמן אש
חברת הכנסת סילמן, תעשו חוק שמבטל את התקנות.
היו"ר עידית סילמן
אז אנחנו נעשה חוק. נעשה חוק שמבטל את התקנות. אמיתי, זה לא יכול להיות.
פרופ' נחמן אש
בבקשה. בינתיים תאשרו, כדי שנוכל לתת לשטח את המכשירים האלה.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
פשוט תכפילו את המספר.
היו"ר עידית סילמן
עכשיו אני רק שואלת - - -
פרופ' נחמן אש
אין בעיה, אני - - -
היו"ר עידית סילמן
אנחנו נכפיל. אל תדאג, אנחנו נכפיל, אנחנו נעזור.
פרופ' נחמן אש
תכפילו, בבקשה. אבל מה שאני מתחנן – תשחררו לשטח את המכשירים האלה.
אופיר כץ (הליכוד)
תגידו לאן זה הולך לשטח. תגידו לנו לאן זה הולך לשטח, פרופ' אש. תגידו לנו, אנחנו רוצים - - -
היו"ר עידית סילמן
אבל אז שחררו ב-2017, לא השתנה מאז. לא באה בשורה.
אופיר כץ (הליכוד)
אני רוצה לוודא שהפערים נמחקים.
פרופ' נחמן אש
נו, אז מה זה אומר? שצריך לעכב עוד יותר?
היו"ר עידית סילמן
מה פתאום לעכב עוד יותר? צריך להילחם למען הבריאות של מדינת ישראל.
אופיר כץ (הליכוד)
אנחנו רוצים לוודא - - -
היו"ר עידית סילמן
שיתנו כמה שיותר.
אופיר כץ (הליכוד)
אנחנו רוצים לוודא שהפערים בפריפריה נמחקים.
היו"ר עידית סילמן
אם נביא אפילו עוד מכשיר אחד, אז יש כאן שכר בצידנו.
אופיר כץ (הליכוד)
הטבלה הזאת של הפערים שיש פה במכשירים – אנחנו רוצים לוודא שאתם שמים את המכשירים איפה - - -
פרופ' נחמן אש
אנחנו נשים את התקנות בפריפריה.
היו"ר עידית סילמן
פרופ' אש, אני רק אסביר לך רגע. הכל בסדר. אין בעיה.
פרופ' נחמן אש
אני אומר לך את זה בצורה ברורה. המכשירים לפריפריה.
היו"ר עידית סילמן
לא, לא, אבל פרופ' אש, אין לנו ספק בכלל שמה שניתן לכם – אתם תעשו שם עבודה טובה. אבל אתה צריך להבין - - -
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
אני שואל אותך - - -
היו"ר עידית סילמן
שאנשים פה נלחמים על מה שניתן לכם כדי לתת לכם יותר.
פרופ' נחמן אש
אבל בסדר, אז בואו תגידו עכשיו לאוצר – תכפילו.
היו"ר עידית סילמן
נכון.
פרופ' נחמן אש
ונתפזר, והם ילכו לבדוק אם הם יכולים להכפיל.
היו"ר עידית סילמן
נכון, בדיוק.
פרופ' נחמן אש
ויחזרו, ונדון עוד פעם.
היו"ר עידית סילמן
נכון, ויגידו אם כן או לא. בדיוק.
פרופ' נחמן אש
אבל בואו נתקדם, כי אנחנו לא מתקדמים.
היו"ר עידית סילמן
אל תדאג. לא, אנחנו מתקדמים, כי אנחנו גם עונים לאנשים על מה שלא ענו להם בפעם הקודמת. אנחנו נלחמים על זה שיהיו יותר מכשירים. אם יש עוד מכשיר אחד, שלא משנה מהו, איפשהו – זה באמת הישג עבור אזרחי מדינת ישראל. סביר להניח שרוב אלה שיושבים סביב השולחן – לא יודעת, סטטיסטית, לא יצטרכו את המכשיר הזה מחר בבוקר. בעזרת השם, בלי נדר, שתהיו בריאים. אבל שאר אזרחי מדינת ישראל, ככל הנראה יצטרכו. ומי שצריך, אז כולנו פה נלחמים עבורו – לא עבורנו אישית. לי אין איזשהו הישג, אם הבאנו כולנו עוד איזשהו מכשיר, לרזומה שלי. אף אחד לא יגיד לי – אה, סילמן, הבאת עוד מכשיר. לא, ממש לא. על זה אף אחד מאיתנו לא ידליק משואה. אבל התפקיד שלנו זה להילחם עבורכם, כשהאוצר לא נותנים לנו תשובות הגיוניות, שבבסיסן עומד השיקול הכלכלי האמיתי של ההוצאה הלאומית לבריאות. אני שואלת כמה עולה טיפול וכמה עולה מניעה, אם הם לא יודעים מה ההשוואות של זה. אני חושבת שאם רוצים להגביל הוצאה לאומית לבריאות, אז לכל קופת חולים יש ועדת חריגים, ואפשר להעלות את זה לרופא ממיין שבודק האם אכן הבקשה היא הגיונית או לא הגיונית. לא בגלל זה להגיד שאני לא שם מכשירים. אני לא מאפשר מכשיר לאילת כי אין לי רופא ממיין שיעשה את המיון אם זה מתאים או לא מתאים. אז תטפלו בתהליך. תעשו רפואה ממיינת טובה יותר בתהליך.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
איך הגעת לאילת, אני אומר באר שבע.
היו"ר עידית סילמן
עזוב, גם באילת אין.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
אילת זה כבר - - -
היו"ר עידית סילמן
בסדר, נו, אבל זה אירוע, אילת זה גם.
פרופ' נחמן אש
יש תא לחץ שהולך לבאר שבע, אם אתם - - -
היו"ר עידית סילמן
אנחנו לא יודעים. איך אנחנו יכולים לדעת? רק אומרים לנו את הכמות. אומרים שאחר כך בחלוקה זה כבר לא זה, אז מאיפה אנחנו יודעים?
פרופ' נחמן אש
כי אם התקנות אומרות שבבית חולים מעל 900 מיטות יהיה תא לחץ, וסורוקה הוא כזה - - -
ד"ר אליס בליזיניוק
אבל בית החולים עצמו לא ירצה להקים.
פרופ' נחמן אש
סליחה?
ד"ר אליס בליזיניוק
סורוקה לא ירצו להקים תא לחץ לבד. הם לא ירצו, כי זה - - -
פרופ' נחמן אש
מי אמר דבר כזה?
ד"ר אליס בליזיניוק
אני אומרת לך. כי בית חולים סורוקה הוא של קופת חולים כללית.
היו"ר עידית סילמן
נו, ו-?
ד"ר אליס בליזיניוק
ונכון להיום שווה לקופת חולים כללית לא להוציא את ההוצאה הזאת.
פרופ' נחמן אש
אני לא יודע דבר כזה.
ד"ר אליס בליזיניוק
כי הרבה יותר זול לקופת חולים כללית לקטוע רגל מאשר לטפל. כי ברגע שהם - - -
פרופ' נחמן אש
וואו, אל תגידו דבר כזה.
ד"ר אליס בליזיניוק
אבל זאת המציאות, אני מצטערת.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
סליחה? זאת המדיניות.
ד"ר אליס בליזיניוק
זאת המדיניות של הקופה.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
עם כל הכבוד – זאת המדיניות.
היו"ר עידית סילמן
טוב, עכשיו שאלה לגבי - - -
פרופ' נחמן אש
אני מוחה בתוקף.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
אתה יכול למחות - - -
היו"ר עידית סילמן
אז רגע.
ד"ר אליס בליזיניוק
אני רוצה גם להתייחס מבחינת עלות תועלת.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
עכשיו קיבלתי תשובה שעכשיו בירושלים הקימו.
אורן דטל
אני רוצה רק להרגיע ולהגיד שבתא הלחץ בצפון אין בעיה של זמינות תורים. את התור מקבלים בתוך שבוע, עשרה ימים, שבועיים. הבעיה היא באמת באישור ההתחייבויות.
היו"ר עידית סילמן
באישור התורים. נכון, זה עולה יקר.
אורן דטל
אישור ההתחייבויות מקופות החולים.
ד"ר אליס בליזיניוק
נכון.
ד"ר ורד אייזנברג
תראו, צריך לזכור עוד דבר - - -
אופיר כץ (הליכוד)
מה זה בצפון? איזה בית חולים על יש בצפון?
אורן דטל
בבית חולים אלישע יש לנו את תא הלחץ שעבר מרמב"ם.
אופיר כץ (הליכוד)
לא, אז לתושב בית שאן זה לא בדיוק אותו צפון. אתה יודע, בגלל זה אני שואל. באזור הגליל העליון, הגולן – אין בית חולים על.
היו"ר עידית סילמן
צפון, הרצליה מערב.
פרופ' נחמן אש
באזור הגליל - - -
אופיר כץ (הליכוד)
אז זה אומר שהתקנות האלה – מרחיבים את הפערים. בגלל שאין לנו - - -
היו"ר עידית סילמן
אין ספק שהחלוקה למחוזות היא בעייתית.
פרופ' נחמן אש
אבל הכוונה - - -
היו"ר עידית סילמן
בדרום בגדרה לדוגמה. כאילו, הדרום זה ירושלים פה לפי התקנות.
אופיר כץ (הליכוד)
אבל פרופ' אש, בגלל שאין לנו בית חולים על, והקריטריון הוא רק בית חולים על, אז מעצימים פה את הפער בין המרכז לפריפריה.
פרופ' נחמן אש
אתה צודק.
אופיר כץ (הליכוד)
אז למה מעל 900 מיטות? למה רק בית חולים על? אז תנסו למצוא את הפיתרון, שיהיה גם לתושבי הצפון.
פרופ' נחמן אש
אני לא יכול למצוא את זה במספר הזה. יהיה מספר יותר גדול – יהיה אפשר לתת גם למקומות האלה. התעדוף הוא לבתי החולים הגדולים, כי שם חשוב, יש שם הרבה יותר חולים.
אופיר כץ (הליכוד)
אבל יש מעל מיליון אזרחים. מה אכפת לי בית חולים? יש מעל מיליון אזרחים בצפון, שגם ככה אוכלים אותה משירותי בריאות לא טובים. עכשיו אנחנו מנציחים, עושים את הפער יותר גדול.
פרופ' נחמן אש
אתה צודק. אם היה עוד מכשיר אחד - - -
אופיר כץ (הליכוד)
לא, למה אם היה עוד מכשיר?
היו"ר עידית סילמן
סתם אני שואלת, אם משרד האוצר לדוגמה בדק כמה סוכרתיים יש בצפון, בפריפריה של מדינת ישראל, לעומת המרכז.
אופיר כץ (הליכוד)
צריך לא להסתכל לפי כמה מיטות, אלא לפי אזרחים.
טטיאנה מזרסקי (יש עתיד)
אבל יש הגבלה לרכוש את המכשיר.
פרופ' נחמן אש
גם לפי אזרחים זה יצא אותו דבר.
אופיר כץ (הליכוד)
לא. תושב בית שאן – לנסוע לחיפה לתא לחץ זה שעה וחצי.
היו"ר עידית סילמן
טוב, חברים, אנחנו רוצים רגע להתקדם לעבר הנושא הקליני שנקרא אחוזי אטמוספירה פה, ששאלו אותנו.
ד"ר ורד אייזנברג
רגע, שנייה. אם אפשר, אני רוצה לענות.
היו"ר עידית סילמן
כן, בבקשה, אפשר.
ד"ר ורד אייזנברג
אני רוצה לענות לחבר הכנסת. תראו. מרגע שמקום מקבל רישיון, לוקח זמן עד שהוא מוציא אותו לפועל. הרישיון לתא לחץ של הדסה ניתן ב-2018, וכל מה שאנחנו נעשה היום – ייקח עוד זמן עד שזה יקרה. MRI דורש בנייה. לכן חשוב שאנחנו נקדם דברים ונזיז אותם. כל הזמן לעצור ולתקוע – זה - - -
אופיר כץ (הליכוד)
סליחה, אני לא מקבל. אני לא מקבל את ההטפה הזאת ואני לא מקבל להגיד לנו שאנחנו תוקעים, כשאנחנו בסך הכל בשבוע אחד עושים דיון שני - - -
היו"ר עידית סילמן
סליחה, את לא יכולה לבוא להגיד לנו - - -
אופיר כץ (הליכוד)
אחרי שנה שאתם מביאים, אל תגידי לנו שאנחנו תוקעים את זה.
היו"ר עידית סילמן
שאנחנו תוקעים. מתי הגיעו תקנות מכשירים?
אופיר כץ (הליכוד)
מספיק עם הדמגוגיה הזאת שלכם.
היו"ר עידית סילמן
מתי הגיעו תקנות מכשירים לוועדה כדי שנחתום עליהן?
ד"ר ורד אייזנברג
אני רוצה להראות לכם - - -
היו"ר עידית סילמן
לא, אני לא רוצה לשמוע את זה.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
העליתי הצעה לסדר אצל שר הבריאות הקודם יולי אדלשטיין, כשהייתי בקואליציה.
היו"ר עידית סילמן
אני מצטערת. אף אחד – אני מצטערת.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
תקפתי אותו במליאה על זה שהוא לא הביא את התקנות אז. אני תקפתי אותו במליאה על זה שהוא לא הביא אז את התקנות.
ד"ר ורד אייזנברג
אני רוצה להראות לכם - - -
היו"ר עידית סילמן
אני מצטערת.
פרופ' נחמן אש
בואו, שנייה. אז אל תתקפו אותנו שאנחנו הבאנו את התקנות.
היו"ר עידית סילמן
נחמן, לא, אבל, אני – רגע.
אופיר כץ (הליכוד)
לא, אבל לא יגידו לנו שאנחנו מעכבים - - -
היו"ר עידית סילמן
רגע. משרד הבריאות, בואו - - -
פרופ' נחמן אש
בסדר, בסדר. אני מסכים, בסדר.
היו"ר עידית סילמן
בואו ניישר קווים רגע. משרד הבריאות – אתם כרגע לא צד לעניין. אתם יודעים למה? כי אתם אומרים: גם אנחנו לא מחליטים. תפתחו יותר, זה האוצר.
פרופ' נחמן אש
לא, אני לא אומר את זה.
היו"ר עידית סילמן
רגע, שנייה.
פרופ' נחמן אש
אני אמרתי בהתחלה – יש לנו הסכם עם האוצר.
היו"ר עידית סילמן
אז אנחנו פה, רגע שנייה. אנחנו פה אל מול האוצר.
פרופ' נחמן אש
אני מכבד את ההסכם עם האוצר הזה, ועם זה אנחנו רוצים להתקדם.
היו"ר עידית סילמן
בסדר, אני לא אומרת שלא. אנחנו רוצים שההסכם הזה יהיה טוב יותר. כי אנחנו מבינים ואנחנו שומעים את העם. אנחנו בסוף – לא נבחרי ציבור; היינו נבחרי ציבור כשנבחרנו. מהיום שנבחרנו אנחנו שליחי ציבור, והתפקיד שלנו זה להיות שליחים של אלה. זהו, זה התפקיד שלנו, תבינו – אין לנו תפקיד אחר בכנסת פה. אף אחד, כמו שאמרתי, לא ידליק משואה על עוד מכשיר באיזשהו מקום. זה לא קורה.

עכשיו, אי אפשר, את לא יכולה לבוא להגיד לנו - - -
ד"ר ורד אייזנברג
אני רוצה לחזור למצגת כדי להראות לכם.
היו"ר עידית סילמן
רגע, לא. שנייה. אני רק אסביר לך, לפני שתחזרי למצגת, שאת לא יכולה לבוא ולהגיד לנו שאנחנו תוקעים, כשאישרתם משהו ב-2018 ומשרד הבריאות לא עמד על זה שבתוך אותה שנה יקום באותו מקום שאישרתם תא הלחץ. זו כבר אחריות שלכם – בפיקוח, בבקרה, באישורי מכשירים ואיך שאתם עושים את זה.
פרופ' נחמן אש
נכון, אני מקבל את הביקורת הזאת.
היו"ר עידית סילמן
אנחנו לא אלה שתוקעים למדינת ישראל את כמות המכשירים. אנחנו אלה שמקדמים למדינת ישראל. וכשמביאים לנו, משנים לנו, ומביאים מצגת על הבוקר עם שינויים – אז כן: חברי הכנסת פה זכאים לדעת על מה הם חותמים, מה הם מעבירים. אף אחד פה הוא לא חותמת גומי, ואם אנחנו חותמת גומי, אז קחו את תקנות המכשירים האלה, תסתדרו לבד ותורידו את זה מעלינו. אבל כל עוד מישהו, אי שם למעלה, קבע שזה עובר דרך הוועדה – קטונתי, אבל יכול להיות שיש סיבה. לא אני קבעתי, לא אני הבאתי את זה. זה החוק, ולכן אנחנו עושים את מה שמוטל עלינו כשליחי ציבור.

כדאי שהמשרדים והאנשים שעובדים שם ישנו שנייה את התקליט. אנחנו לא נגדכם; אנחנו בעדכם, ואנחנו רוצים לסייע. אבל אתם צריכים לסייע בידינו לסייע למערכת.
ד"ר ורד אייזנברג
אני מסכימה איתך. גם אני רואה את עצמי כשליחת ציבור.
היו"ר עידית סילמן
זהו.
ד"ר ורד אייזנברג
אמנם אני לא נבחרתי, אבל אני - - -
פרופ' נחמן אש
האמת שאנחנו כולנו באותו צדק, באמת.
היו"ר עידית סילמן
אני יודעת, אבל פרופ' אש, אי אפשר לבוא ולהגיד לחברי הכנסת שהם תוקעים כשהם מנסים לעזור.
פרופ' נחמן אש
לא, בסדר גמור. אני מתנצל על זה. חברי הכנסת בטח לא תוקעים.
היו"ר עידית סילמן
אני רק אגיד לכם שיש פה מלא חברי כנסת שלא נכנסו כי אמרתי להם שאין מקום, אפילו איפה לשבת. בואו, אנחנו עכשיו מנסים להתכנס, וכל חברי הכנסת כותבים לי לתוך הטלפון, כי זה בנפשם וכי הם רוצים, וכי אמרנו להם שאנחנו גם נעשה את העבודה עבורם ונביא את הדברים. אז מה לעשות? ויש כאן חברי כנסת שהם חברי ועדה, ויש חברי כנסת שהם לא חברי ועדה, שלמרות שהם לא חברי ועדה, המקום שלנו זה לשמוע אותם ולתת להם את הכבוד הזה. אין לנו ברירה. אתם חייבים להבין: אנחנו חצי שנה ישבנו על תקנות מכשירים, עוד הרבה לפני שהגעתם לפני שבועיים עם החותמת הזו של התקנות, בראסמי, ושיניתם והזזתם ועשיתם.
פרופ' נחמן אש
נכון, נכון.
היו"ר עידית סילמן
אנחנו לא אלה שתוקעים. אנחנו בדרך כלל מקדמים. לא תקענו כלום למערכת הבריאות. הפוך: אנחנו רק הבאנו למערכת הבריאות את הדברים בצורה יותר טובה. ראה ערך הקפיטציה ושאר הדברים. אני רוצה לראות לראות אם אי פעם הייתה לכם בכלל ועדת בריאות שהעלתה את קרנה של מערכת הבריאות באופן הזה, שהביאה לכאן דיונים בצורה הזאת, שחברי כנסת נכנסו והיה אכפת להם ממערכת הבריאות.
פרופ' נחמן אש
חברת הכנסת סילמן - - -
היו"ר עידית סילמן
לא קרה בחיים. תגידו תודה וברוך השם, נלחמים בשבילכם.
פרופ' נחמן אש
אני, את הנאום הזה אני נואם כל פעם ואני אומר כמה הוועדה – זה.
היו"ר עידית סילמן
אבל אתה צודק. אני מחזקת אותך, ואני אומרת לך את האמת: אנחנו נלחמים בשבילכם.
פרופ' נחמן אש
בסדר, בסדר גמור.
היו"ר עידית סילמן
פרופ' אש, בסוף אתם עומדים חסרי תשובות אל מול המערכת ואומרים – יש לי אישור אחד. לא, אז לא יהיה לכם אישור אחד. אנחנו נילחם בשבילכם, שיהיו עוד אישורים. הם לא מבינים בזה ככל הנראה, האוצר, כי אין להם תשובות בשבילנו.
פרופ' נחמן אש
הם מבינים בזה.
היו"ר עידית סילמן
הם מבינים כלכלית. הם לא מבינים חמלתית.
פרופ' נחמן אש
הם מבינים בזה. בסוף - - -
היו"ר עידית סילמן
בסוף מערכת הבריאות היא מערכת של חמלה.
פרופ' נחמן אש
אני רוצה להגיד עוד משהו. בסוף יש תקציב, כשאנחנו עובדים במסגרת תקציב נתונה. את הפערים של מערכת הבריאות את מכירה יותר טוב ממני.
היו"ר עידית סילמן
מכירה.
פרופ' נחמן אש
כמה הם קיימים במקומות אחרים. ועכשיו, אם נכריח את האוצר להוסיף עכשיו עוד כך וכך בעניין הזה והם יורידו ממקום אחר, כמו שאמרת שהם יודעים לעשות - - -
היו"ר עידית סילמן
שיגידו לנו שהם יוצאים לעבודה בנושא הזה, לפחות שהם יבואו לכאן. שהם יגידו לנו.
פרופ' נחמן אש
אוקי, סבבה.
היו"ר עידית סילמן
אבל אי אפשר לא לקבל תשובות אף פעם. שיגידו: אנחנו הולכים לעשות עבודה, נגיע עם תשובה. אין, לא קיים הדבר הזה. לא קיים האירוע הזה. כבר חצי שנה שאנחנו יושבים על הדברים האלה ומבקשים תשובות, ותוך שנייה משנים לנו פה. עכשיו, מה האירוע של האטמוספירה, אם אפשר להבין? למה שונתה האטמוספירה בתאי הלחץ, ואיך זה משפיע הלכה למעשה?
פרופ' נחמן אש
העניין של השינוי של האטמוספירה הוא לא שינוי תפיסתי, אלא בגלל שהיה בלבול בציבור של מה זה תא לחץ. אז היה צריך להגדיר אותו – שתא לחץ זה מקום שיש בו לחץ מעל האטמוספירי, שהוא 1. זה תא לחץ. ההגדרה של טיפול משמעותי הוא בלחץ יותר גבוה. כלומר, יש איזה טווח שזה עדיין תא לחץ, אבל הטיפול הוא מבחינתנו לא משמעותי, כי הטיפול המשמעותי צריך להיות בלחץ של 1.4 כמדומני. אז זה בדיוק העניין. אין פה שינוי תפיסתי, זה לא משהו שעשינו, ששינינו משהו. זה רק מחדד את העניין, כי היו כאלה שפירשו את זה אחרת – שתא לחץ של 1.2 זה לא תא לחץ. אבל זה כן תא לחץ – כי יש בו לחץ מעל 1.
פרופ' נחום נשר
זה שינוי תפיסתי משמעותי. אני כירורג חזה, דרך אגב, אני גם עובד עם הרובוט. צדק פה הפרופסור מהדסה: ב-Memorial Sloan Kettering, רק למחלקה לכירורגית חזה יש שישה רובוטים. סתם, במאמר מוסגר.
לגבי הסיפור של שינוי הלחצים
פרופ' אש, השינוי בלחצים גרם לכך שכל המכשירים הנמצאים היום בשוק, שנותנים מענה – אפשר להתווכח על איכותו של המענה, אפשר להתווכח על הרבה דברים קליניים, וזה לא הפורום – ייזרקו החוצה. חבל. אין לך פיתרון, אין לך מענה אחר. משתמשים בתאים האלה להרבה דברים, שהמערכת הציבורית לא יכולה לעמוד בהם. לא יכולה, ואתם יודעים מה – לא צריכה. כאבים כרוניים – כמה זמן לוקח להגיע למרפאת כאב? אתם יודעים כמה זמן? בין שלושה חודשים לשבעה חודשים. אנשים עם כאבים כרוניים באים, נכנסים – כן, ב-1.4 – ומרגישים טוב יותר. ילדים עם שיתוק מוחין, אנשים אחרי אירוע מוחי. זה לא באינדיקציות, ואתם יודעים מה – שלא יהיה באינדיקציות. בינתיים יש מענה.
פרופ' נחמן אש
ממתי אנחנו עושים ברפואה דברים שהם לא באינדיקציות?
פרופ' נחום נשר
מה זאת אומרת? אם יש מחקרים מספיק טובים - - -
פרופ' נחמן אש
אז זה צריך להיות באינדיקציות. אני לא בטוח שיש מחקרים מספיק טובים.
פרופ' נחום נשר
אבל לאינדיקציות האלה ייקח זמן להתעדכן. יש אינדיקציות שמתעדכנות כל הזמן, אבל זה לא עניין של משרד הבריאות כרגע, אם יש אינדיקציות או אין אינדיקציות.
פרופ' נחמן אש
אני חולק עליך בעניין הזה. אני לא חושב שאפשר להגיד שמטפלים בילד עם שיתוק מוחין כשזה לא באינדיקציה, ומשרד הבריאות יכול להגיד שזה בסדר. אם זה צריך להיות באינדיקציה, אז צריך להראות שיש - - -
ד"ר יצחק וידר
מה עם לונג קוביד? לונג קוביד זו אינדיקציה?
פרופ' נחמן אש
לונג קוביד לא יכול להיות אינדיקציה כל עוד לא מראים שזה באמת עוזר ללונג קוביד.
ד"ר יצחק וידר
אז יש עבודות שהראו שזה עוזר ללונג קוביד.
פרופ' נחמן אש
אוקי, אז זה צריך להגיע למשרד הבריאות. משרד הבריאות יבדוק. משרד הבריאות צריך להסתכל על החומרים ולראות. אם יש מחקרים שמראים – בבקשה.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
כן, אבל אם אתה עושה משהו משמעותי ואתה מוציא כרגע משהו שנמצא בשוק, צריך להבין מה המשמעות של זה. זאת אומרת, כרגע כשאתה משנה את האטמוספירה, זאת אומרת את ההגדרה – אתה מוציא החוצה משהו שקיים.
פרופ' נחמן אש
אבל יש פה סתירה, נאמרה פה סתירה. מצד אחד אנחנו אומרים – טיפול יעיל זה מעל 1.4. עכשיו רוצים לעשות טיפול בפחות מזה - - -
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
אבל זה לא היה, אתה משנה.
פרופ' נחמן אש
ולהגיד שזה יעיל.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
אתה משנה, אז זה - - -
פרופ' נחמן אש
אני לא יודע, אני באמת לא איש מקצוע בתחום הזה. אני לא יודע לענות על זה.
פרופ' נחום נשר
אז בואו ניפגש, אנשי המקצוע, וננסה איכשהו להבין ולפתור את הדבר הזה.
פרופ' נחמן אש
בסדר גמור. בסדר, מקובל.
פרופ' נחום נשר
לגלות אחריות.
פרופ' נחמן אש
מקובל.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
אתם הולכים לעשות פעולה – לפני שעושים את הפעולה הזאת, צריך לעשות שיעורי בית.
פרופ' נחמן אש
אני שוב אומר - - -
היו"ר עידית סילמן
אגב, אני רק אומרת שזו הייתה בקשתי אל מול משרד הבריאות.
פרופ' נחמן אש
עבודה כזאת יכולה להיות חודשים.
היו"ר עידית סילמן
כי אני לא מבינה, תראו. רגע, שנייה, אבל פרופ' אש, אני רק אומרת שאם הייתה ניתנת אמירה אפילו שהולכים ויושבים על זה – אבל אני, שמבקשת מהמשרד כגורם מקצועי לבוא מולם – אין לי בעיה, אני קוראת Evidence based כל יום.
פרופ' נחמן אש
לא, זו אמירה אחרת.
היו"ר עידית סילמן
אני אקרא גם את זה ואני גם אבין את זה, אני פשוט על משהו אחר בנוירוכירורגיה.
פרופ' נחמן אש
זו אמירה אחרת, לשבת עם אנשי המקצוע. אנחנו בחיים לא התנגדנו לזה.
היו"ר עידית סילמן
מה ביקשתי?
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
לא, לא. הבעיה היא שעכשיו משנים. כשמשנים, אני אומר – צריך להיות איזשהו דיון. אם זה לוקח כמה חודשים, אז בוא – אבל צריך לקיים דיון.
ד"ר יצחק וידר
אני רוצה לתת פרספקטיבה שהתחום הזה הוא תחום שמקובל בכל רחבי העולם. תחום של Mild hyperbaric – זה תחום שקיים כמעט בכל ארצות העולם. זה תחום שיש מספיק עבודות מחקר עליו. זה תחום שהאינדיקציות הן לפעמים אחרות מהתחומים של 14 האינדיקציות העיקריות. זה תחום שיש לו מקום. הוא חשוב, הוא עקרוני. אלפי מטופלים אם לא הרבה יותר מזה זקוקים לו. ואנחנו, בהחלטה הזאת שמעל 1 אטמוספירה זה תא לחץ ואי אפשר לעשות אלא רק באישור של תא לחץ כמו שרוצים להכניס פה לתקנות – אנחנו למעשה מחסלים תחום שקיים בכל רחבי העולם, שיש לו ביקוש, שנותן מזור להרבה מאוד אנשים.
פרופ' נחמן אש
אבל זו דעתך, ויש אנשי מקצוע שחושבים אחרת.
ד"ר יצחק וידר
אז בוא נשב ונחליט.
פרופ' נחמן אש
בסדר גמור. אבל יש לך אנשי מקצוע שחושבים לגמרי אחרת.
פרופ' נחום נשר
אנחנו לא חושבים אנשי מקצוע שחושבים ככה.
פרופ' נחמן אש
אני יכול לתת לך רשימה.
פרופ' נחום נשר
כן, בוא תיתן לי רשימה. תן לי שם אחד. מי, שי אפרתי?
היו"ר עידית סילמן
אוקי, דקה. שנייה.
פרופ' נחמן אש
מה זה, אתה רוצה עכשיו לדבר על אנשים?
פרופ' נחום נשר
לא, אני אומר - - -
היו"ר עידית סילמן
אור מהלשכה המשפטית של משרד הבריאות, בבקשה.
אור אלדר
אז כפי שאני הסברתי גם בדיון הקודם, אנחנו לא באנו לשנות הגדרה של מהו תא לחץ, אלא בסך הכל להבהיר מהו תא לחץ. כבר לפני התיקון הזה, אנחנו סברנו, וזו לא רק אני - - -
היו"ר עידית סילמן
רגע, שנייה. נעשה תיקון.
אור אלדר
כן.
היו"ר עידית סילמן
אז זה לא שלא באתם לשנות הגדרה; שיניתם הגדרה. בעברית.
אור אלדר
אני, רגע שנייה. סליחה, בואי, אני רגע אסביר מחדש. עד היום מכשיר מסוג תא לחץ – אני אגיד לכם בדיוק איך הוא נקרא בתקנות.
פרופ' נחום נשר
100 אחוז חמצן, 1.4 וצפונה.
אור אלדר
זה לא נכון. פרט 11 לתוספת לתקנות קובע שתא לחץ לטיפול בחמצן היפרברי הוא מכשיר רפואי מיוחד שטעון רישיון. במהלך השנים האחרונות - - -
ד"ר יצחק וידר
אני לא שומע פה הגדרה.
פרופ' נחום נשר
לא, מעל 1.4.
אור אלדר
תן לי רגע להשלים את המשפט. אני לא הפרעתי לך, תודה רבה.
היו"ר עידית סילמן
רגע, אז עד עכשיו לא הייתה שום הגדרה.
אור אלדר
לא הייתה שום הגדרה.
היו"ר עידית סילמן
אז סתם זה היה תא לחץ.
אור אלדר
בדיוק. אם אנחנו עכשיו מוסיפים - - -
פרופ' נחום נשר
אני הבאתי לכם את ההגדרה, חברת הכנסת סילמן. אני נתתי לך את ההעתק של ההגדרה.
אור אלדר
אבל אדוני - - -
היו"ר עידית סילמן
שנייה, אני שואלת אם זה כתוב שם או לא כתוב שם, בתקנות.
אור אלדר
זה לא כתוב בתקנות.
פרופ' נחום נשר
אצלך, ראית, אני נתתי לך את זה בישיבה הקודמת, את התקנות.
היו"ר עידית סילמן
שנייה. אני לא יודעת מה אתה הבאת לי. אני מסתכלת על התקנות.
אור אלדר
אני גם יכולה להסביר מה הוא הביא, וזה יכול קצת לשפוך אור על הבעיה.
היו"ר עידית סילמן
כן. מה זה?
אור אלדר
התוספת לתקנות קובעת את כל המכשירים שחייבים ברישיונות, וביניהם מכשיר תא לחץ לטיפול בחמצן היפרברי. אין הגדרה של מהו המכשיר הזה, ולכן, על פניו, משפטית אפשר להגיד שכל מכשיר שקוראים לו תא לחץ חייב ברישיון. בזמנו גם, נדמה לי שבשנת 1999, פורסם חוזר מינהל רפואה שהמטרה היחידה שלו הייתה להבהיר מהן ההתוויות הרפואיות שכלולות בסל הבריאות. כלומר: למה אני מקבלת מימון כשאני הולכת לבית חולים לקבל טיפול. שם נקבעה סדרה של התוויות רפואיות מקובלות בעולם, ובין היתר נקבע שהמכשיר שבו יטופלו הוא מכשיר שמגיע למידת לחץ של מעל 1.4, משום שזה הטיפול שנחשב ליעיל.
היו"ר עידית סילמן
אוקי. אז כן, בצורה כזאת או אחרת, נקבעה הגדרה של 1.4.
אור אלדר
לא. לא נקבע. נקבע בעצם על מה אנחנו, המדינה - - -
היו"ר עידית סילמן
מפקחים.
אור אלדר
לא, לא משלמים. משלמים.
היו"ר עידית סילמן
אוקי. עכשיו אתם משלמים על משהו אחר. שיניתם.
אור אלדר
שניונת. עכשיו, עם הזמן, במהלך השנים האחרונות, התחלנו לשים לב שיש מרפאות שמפעילות מכשירי תא לחץ ללא רישיון. בהתאם לסמכויות שלנו בפקודת בריאות העם התחלנו לבצע פעולות אכיפה, וקיבלנו טענות שאומרות – המכשיר שלי מגיע ל-1.3, 1.2 וכדומה. אנחנו מצאנו לנכון להבהיר בתקנות שגם המכשירים האלה הם מכשירי תא לחץ. עכשיו, זה לא שבאנו – אני, אור אלדר, החלטתי שמכשיר תא לחץ הוא מעל 1. זו הגדרה רפואית מקובלת. יש פה גם מומחים שנמצאים בזום – ד"ר יאיר בכור שאנחנו שוחחנו איתו על העניין, וגם הוא יכול לתמוך בזה. בנוסף לזה יש גם חקיקה אמריקאית שנוגעת למכשור רפואי, שאומרת בדיוק את הדבר הזה.
היו"ר עידית סילמן
אוקי. אז בואו נעלה רגע את ד"ר יאיר בכור, מנהל תפעול תא לחץ בשמיר אסף הרופא. הוא בזום.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
רגע, רגע, שנייה. לפני שאת מעלה, שנייה.
היו"ר עידית סילמן
בוא נשמע אותו רגע. אבל ההגדרה שונתה.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
אני רוצה לשקף, אם הבנתי אותך נכון, בסדר? ואם הבנתי את הדיאלוג הזה. בעצם, הייתה פה כאילו פרצה, שאת אומרת שהיא לא פרצה נכונה. הייתה פה כאילו פרצה, שבפרצה הזאת נכנסנו פנימה. לצורך העניין זה שבגלל המימון הם הגדירו 1.4 כתא לחץ, ועד 1.4 הם השתמשו כאילו זה לא תא לחץ. אתם באים ואומרים כמשרד הבריאות – לא, כתוב תא לחץ, ומבחינתכם כל לחץ מעל 1 הוא לחץ, ולכן הוא חייב רישוי.
אור אלדר
כל לחץ חמצן, כן.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
בסדר. אז אני רוצה להגיד לך עכשיו מה אני חושב בגלל זה, כבוד יושבת הראש, ברשותך. בגלל שאנחנו כחברי ועדה בכלל, רואים את כל התקנות האלה כדבר מיותר, ודבר שלא היה צריך אותו וטוב לו שלא נברא, כי אנחנו חולקים על האוצר בעניין הזה. בסדר? חברי הכנסת, לפחות רובם, מה שאני מכיר, חולקים על האוצר. יש פה פרצה. בדיוק כמו ברובוטים – למה אנחנו צריכים לסתום אותה?
ואני אגיד עוד יותר מזה
אמר את זה גם מנכ"ל משרד הבריאות, ובצדק – השיקול הוא כלכלי ולא בריאותי, בסדר? משרד הבריאות מייצג את השיקול הבריאותי ולא הכלכלי. ככה זה אמור להיות באיזונים בשלטון. לצערנו אין את זה, כי בסוף האוצר שולט על הכל, אבל באיזשהו מקום זה הרצון שלנו. למה שניכנס לזה? תעזבו את הסיפור.
פרופ' נחמן אש
לא, זה לא אותו דבר.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
תעזבו את זה. תנו לזה, בדיוק כמו ברובוטים. עזבו.
פרופ' נחמן אש
לא, לא, זה ממש לא. פה מה שקורה, שיש לך תא לחץ שנותן טיפול שהוא לא מספיק טוב ואתה מאשר אותו.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
כן, אבל אין לך תא לחץ שייתן טוב. אבל אין לך.
פרופ' נחמן אש
יש, יש.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
אין לך מספיק. אתה גם מודה שאין לך מספיק.
פרופ' נחמן אש
אני מודה שאני רוצה יותר.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
אין לך.
פרופ' נחמן אש
וזה לא נותן לי את הפיתרון. אבל זה לא נותן לי את הפיתרון.
היו"ר עידית סילמן
אז אני רק אגיד – לא, זה בסדר, אין בעיה.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
אז זה נותן פיתרון חלקי.
פרופ' נחמן אש
זה לא פיתרון.
אור אלדר
אני רק רוצה להוסיף עוד: אנחנו שוחחנו הבוקר עם ד"ר בכור, והוא לדוגמה הסביר לנו שבלחצים הנמוכים יותר – ועוד פעם: אני לא אשת מקצוע, אז בבקשה, אנא אל תתפסו אותי במילה.
היו"ר עידית סילמן
אור, שנייה. אנחנו תכף נשמע אותו.
אור אלדר
רגע. בלחצים הנמוכים יש גם נזקים רפואיים - - -
היו"ר עידית סילמן
אז דקה. אנחנו נשמע אותו. אני רק אומרת שכאשר משרד הבריאות בא לשנות איזשהו משהו, או בא לייצר הגבלה, והוא יודע שבתוך ההגבלה הזאת, פתאום הרבה הולכים So called לסבול ממנה או לצאת מתוך הדבר הזה – ראוי לקיים איזשהו דיון עם האנשים. דיון שהוא שנייה Evidence based, שבאמת מדבר על הדבר הזה. לראות הכצעקתה, האם זה באמת קיים, במיוחד כשאתם יודעים שיש הרבה תאי לחץ שאולי עובדים ללא רישיון באופן הזה. כדי לבדוק, בסופו של דבר זה משפיע על האוכלוסייה, ועל מי שמטופל שם בטיפולים ארוכי טווח. יכול להיות שבכלל הם לא צריכים את זה, יכול להיות שזה אפילו עושה למטופלים האלה נזק; אבל זה נמצא תחת אחריותכם, לבוא ולהגיד – סליחה, זה לא ככה. ואם זה סליחה זה לא ככה, אז איפה אתם גם? כדי לפקח, ולהגיד – אוקי, אז אני לא מאשר שדבר כזה ימשיך לפעול ומה אנחנו עושים.
פרופ' נחמן אש
אז זה מה שאנחנו עושים עכשיו.
היו"ר עידית סילמן
הכל בסדר. אז אני רק אומרת - - -
אור אלדר
אנחנו גם מפקחים. יש הרבה צווי סגירה שניתנים למרפאות שמפעילות מכשירים ללא רישיון. בנוסף לזה גם רוצה - - -
פרופ' נחום נשר
אבל אתם לא נותנים רישיון. זאת אומרת - - -
אור אלדר
שנייה רגע. אני גם רוצה להעיר עוד נקודה - - -
פרופ' נחום נשר
מה זאת אומרת סוגרים? חבל על הפציינטים; חבל. תגידו – חבר'ה, בואו נשב, נמסד את זה, נסדר את זה. תוקם ועדה, נארגן את הדברים האלה. אם צריך רישיון, א', ב', ג' ו-ד'. אילו סיכונים יש ב-1.4? בחייכם, זה כמו לרדת מירושלים לים המלח. בגלל זה בכלל הקימו את ה-Mild hyperbaric treatment. זה קיים בכל העולם 20 שנה. אי אפשר להתכחש לזה.
היו"ר עידית סילמן
אוקי, שנייה. בוא נשמע את ד"ר יאיר בכור, מנהל תפעול תא לחץ בשמיר אסף הרופא שנמצא איתנו בזום, בסדר?
פרופ' נחום נשר
שחושב שאנחנו לוקחים לו את כל החולים.
היו"ר עידית סילמן
לא משנה, נו. בואו. בבקשה.
ד"ר יאיר בכור
בוקר טוב לכולם, דבר ראשון. אני אסביר כמה מושגי יסוד קצרים מאוד שקשורים לרפואה היפרברית וחשוב להבין אותם.
היו"ר עידית סילמן
יש לנו ממש דקה עבור זה, כן?
ד"ר יאיר בכור
זה יהיה דקה. השילוב של רפואה היפרברית כולל שני אלמנטים: עלייה של לחץ ומתן 100 אחוז חמצן. אנחנו, כאנשי רפואה היפרברית, צריכים לדאוג לשני אלמנטים מאוד קריטיים של בטיחות. כל עלייה בלחץ, ופרופ' נשר – צר לי, אתה טועה, ואני מקווה שבכירורגית חזה אתה טועה פחות. כל עלייה בלחץ - - -
היו"ר עידית סילמן
אני מקווה שהעקיצות האלה – הן באמת מיותרות, בטח מתוך קולגות בתוך המערכת. זה לא מקובל פה בוועדה. אני מבקשת ממך רק שנייה להתנצל על הדברים.
פרופ' נחום נשר
מה זה צריך להיות?
היו"ר עידית סילמן
לא מדברים ככה אצלנו בוועדה. אנחנו מעריכים קולגות. שנייה. תודה רבה. בואו נעבור הלאה.
פרופ' נחום נשר
אם היית רוצה להביא לפה איש מקצוע רציני, הייתי מביא לפה את יהודה מלמד.
היו"ר עידית סילמן
נכון מאוד. לא משנה, זה בסדר. פשוט, הדבר היחיד הוא – אני בחיים לא עושה את זה בתוך הוועדה שלי, אבל אני מבקשת. בטח בתור קולגות. תשמע, המערכת הזאת זו מערכת אדירה של חמלה וחסד.
פרופ' נחמן אש
בסדר, תני לו להתנצל. שיתנצל על דבריו.
היו"ר עידית סילמן
אתה רוצה להתנצל על דבריך ולהמשיך – אני אסכים. אם לא – אנחנו פשוט עוצרים את הזום.
ד"ר יאיר בכור
ראשית, אני מתנצל.
היו"ר עידית סילמן
אוקי. תודה. הלאה.
ד"ר יאיר בכור
כל עלייה בלחץ מעל 1 אטמוספירה יכולה לגרום לנזק שקשור לחבלה בעור התוף, וכל אי בקרה על איכות החמצן שלא עולה לערכים מספיק גבוהים, יכולה לגרום לאי ריפוי של הפצעים. כדי להגיע לאפקט תרפויטי טוב, צריך להגיע לפצעים בשתי אטמוספירות אבסולוטיות ומתן 100 אחוז חמצן תחת בקרת איכות גבוהה.

כל רגולציה שיוצאת מתוך בתי החולים יכולה לפגוע במטופלים. אנחנו בעד – שימו לב, אני רוצה שיידעו את זה: אנחנו כבית חולים אסף הרופא, בעד פתיחה של כל תאי לחץ בבתי חולים. רפואה שקשורה לרפואה היפרברית שלא בבתי חולים נעשית תחת חוסר בקרה. אין בקרה על איכות החמצן, אין בקרה על איכות הלחצים. אנחנו רוצים שתהיה רגולציה של משרד הבריאות על הדברים האלה, וכן יכול להיגרם נזק – א' בזה שאנחנו נותנים כאילו חמצן וכאילו לחץ, וזה לא יגיע לאפקט תרפויטי. האנשים האלה יוכנסו לתוך כל מיני מכלים שלא יתנו להם את האפקט התרפויטי. ופה הנזק שלנו - - -
היו"ר עידית סילמן
אוקי, תודה. ועכשיו שאלה: כמה תאי לחץ יש באסף הרופא?
ד"ר יאיר בכור
באסף הרופא בטוטאל יש 84 כיסאות של תאי לחץ.
היו"ר עידית סילמן
מה זה אומר? כמה מכשירים של תאי לחץ יש באסף הרופא?
ד"ר יאיר בכור
אלה ארבעה מכשירים, כשכל מכשיר בנוי בעצם משלושה - - -
היו"ר עידית סילמן
זאת אומרת – לכם יש ארבעה מכשירים. זאת אומרת שמתוך השישה שיש היום בכל הארץ, ארבעה יושבים בשמיר אסף הרופא?
ד"ר יאיר בכור
לא. אני אסביר. זו שאלה מעולה. אנחנו היום חוד החנית של המחקר.
היו"ר עידית סילמן
בדרך כלל השאלות שלנו טובות. אנחנו עובדים עליהן קשה.
ד"ר יאיר בכור
תא הלחץ באסף הרופא הוא חוד החנית של המחקר לרפואה היפרברית היום בעולם. כל הדברים שאנחנו מובילים היום בתחום של מחקר לפצעים, נזקי קרינה, פגיעות מוח.
היו"ר עידית סילמן
אין בעיה. אנחנו יודעים שאתם טובים. אנחנו גם אוהבים את מנהלת בית החולים שלכם. אל תדאג.
ד"ר יאיר בכור
אנחנו מוכנים לחלוק הכל. אני אומר באהבה גדולה.
היו"ר עידית סילמן
שנייה, בסדר. כמה מכשירים יש באסף הרופא, תאי לחץ?
פרופ' נחמן אש
לי אין מושג.
ד"ר אליס בליזיניוק
ארבעה גדולים.
היו"ר עידית סילמן
מתוך מה?
ד"ר אליס בליזיניוק
ואחד מונוצ'יימבר.
היו"ר עידית סילמן
מתוך, כמה יש היום בארץ?
ד"ר יאיר בכור
אין לנו מונוצ'יימבר.
היו"ר עידית סילמן
שנייה, שנייה. כמה יש היום בארץ, אמרנו?
ד"ר ורד אייזנברג
בארץ יש שישה.
היו"ר עידית סילמן
שישה. אז ארבעה נמצאים היום בשמיר אסף הרופא.
ד"ר אליס בליזיניוק
לא, שישה רישיונות. תבדילי, יש רישיון ויש כמות תאים.
ד"ר ורד אייזנברג
לא, אבל זה רישיון אחד.
היו"ר עידית סילמן
אוקי, אוקי. אז זה רישיון אחד של ארבעה תאי לחץ.
ד"ר ורד אייזנברג
זה רישיון אחד. זה לא בא על חשבון אף אחד אחר.
ד"ר יצחק וידר
זה לא נכון. זה לא מה שהתקנות אומרות.
היו"ר עידית סילמן
אין בעיה. אז זה מוגדר – שנייה. תנו לי שנייה. זה – ארבעה תאי לחץ – מוגדרים כרישיון אחד?
ד"ר יצחק וידר
כן. זה לא חוקי. זה לא מה שהתקנות אומרות.
היו"ר עידית סילמן
שנייה. תסבירו לי. אני רוצה להבין.
ד"ר ורד אייזנברג
יש להם רישיון לתא לחץ קליני ותא לחץ מחקרי.
היו"ר עידית סילמן
אז זאת אומרת – עוד שניים נמצאים שם ללא אישור.
ד"ר אליס בליזיניוק
שלושה.
ד"ר ורד אייזנברג
בפועל, היום תאי הלחץ הם מאוד-מאוד גדולים והם רב מדוריים. כך שבפועל, הם פשוט ארוכים וגדולים.
היו"ר עידית סילמן
דקה, דקה. בואי.
ד"ר ורד אייזנברג
זה לא ארבעה רישיונות.
היו"ר עידית סילמן
אני שואלת: יש להם שם שני תאי לחץ נוספים ללא רישיון? בואו נגיד את האמת. כן או לא? שחור לבן. אין פה מה.
ד"ר ורד אייזנברג
לא, ממש לא. הם לא חרגו מהרישיון שלהם.
היו"ר עידית סילמן
אוקי.
ד"ר ורד אייזנברג
והם גם לא באים על חשבון אף אחד אחר.
היו"ר עידית סילמן
והרישיון שאתם נותנים עכשיו, זה לכמה מושבים בתא לחץ?
ד"ר ורד אייזנברג
אז יש אפשרות ל-16, 18, 24. תלוי בסוג תא הלחץ שרוכשים אותו.
ד"ר אליס בליזיניוק
אבל הרישיון לא מגדיר כמה כיסאות.
ד"ר ורד אייזנברג
הרישיון לא מגדיר את מספר המושבים, ועל הרישיון הזה, מי שרוצה לקנות רב מדורי שיש לו הרבה מאוד מקום – יכול בהחלט לעשות זאת על הרישיון הזה. אנחנו גם ממליצים לעשות זאת, מכיוון שזה מאפשר לתת טיפול ליותר אנשים באותו כסף.
ד"ר אליס בליזיניוק
אז למה הדסה קנו שלושה מונוצ'יימבר עם הרישיון שלהם, ולא תא גדול?
ד"ר ורד אייזנברג
יש להם תא גדול. הם לא קנו שלושה מונוצ'יימבר. את מוזמנת ללכת לבקר בתא הלחץ של הדסה. אני הייתי שם לפני שלושה שבועות. יופי של תא לחץ.
היו"ר עידית סילמן
אוקי. כן.
חנה לאידרשניידר
אני מלשכת המסחר. מה שיש היום – אנחנו רואים בדיון הזה עכשיו כמה התקנות האלה באמת מיושנות. יש היום פתרונות אחרים. יש היום תאי לחץ מונופלייס. הם הרבה יותר זולים, הם לא כל כך יקרים להפעלה. יש להם הפעלה פשוטה יותר. עדיין ברישיון משרד הבריאות, ברישיון אמ"ר, אפשר לשלב אותם בקהילה, ואפשר לשים אותם בהמון מקומות ולפזר אותם.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
אבל יש שישה בכל הארץ, אז על מה את מדברת? לא הבנתי.
חנה לאידרשניידר
אנחנו לא בדיון הזה, אנחנו בדיון אחר. אנחנו בדיון שבו אפשר לתת אותם לכל אחד שצריך ולכל מקום שצריך. אם הם יימצאו בקהילה, הם יונגשו לכל הפריפריה ולכל מקום, והם לא יישבו כולם – שמונים ומשהו תאים באסף הרופא, ובכל הצפון - - -
ד"ר אליס בליזיניוק
אין שום סיבה לפקח על המונוצ'יימברים מבחינת רישיון. כן לפקח שמי שמפעיל אותם יודע איך לעשות את זה, שהתא הוא נכון. המצב היום שבכל חור – בכל חור – יש תאים מתנפחים מעלי אקספרס שאנשים קונים. אנשים משלמים על זה מלא כסף. כשאת מגיעה לשם בתור אשת מקצוע, אין לך מושג אם הם דוחסים את האנשים, אין לך מושג מה הבקרה. תשחררו את המונוצ'יימבר. בכל מחלקת פצע, בכל מרפאת פצע אפשר יהיה לשים - - -
פרופ' נחמן אש
לא הבנתי איך זה יפתור את הבעיה הזאת. כאילו נשחרר את המונוצ'יימבר אז לא יהיה בכל חור תא מתנפח. הרי ברור לך שיהיה גם וגם וגם.
ד"ר אליס בליזיניוק
אני לא אמרתי שלא צריך לפקח.
אור אלדר
עם הבעיה הזאת התיקון שלנו בא להתמודד.
ד"ר אליס בליזיניוק
אבל תתנו 40 רישיונות מונוצ'יימבר. ואז על האנשים שיקבלו אתם כן תפקחו, ותראו מי האדם שמבקש את הרישיון. זה לא מה שאני אמרתי – אני לא אמרתי שלא צריך לפקח. להפך: צריך לפקח, כי זה מפחיד, מה שקורה בשנים האחרונות.
פרופ' נחום נשר
אנחנו בסך הכל אומרים שצריך להסדיר את העניין.
ד"ר אליס בליזיניוק
רק תתנו הרבה רישיונות, זה הכל.
טטיאנה מזרסקי (יש עתיד)
בדומה ל-CT דנטלי. כמו שמשחררים CT דנטלי – אותו דבר, אפשר לאשר תאים כאלה.
פרופ' נחום נשר
נכון.
ד"ר אליס בליזיניוק
וכן תפקחו, להפך – אני בעד שתפקחו. היום המצב הוא סכנת נפשות, עד שמישהו נשרף בתא כזה. אני לא יודעת מה קורה במרכז, לא הייתי בתאים. אבל מה שקורה בדרום, בערים שזה קם בהן – זו פשוט סכנת נפשות, עד שמישהו יישרף שם, באמת. ואז זה יהיה בחדשות, וכולם יגידו – אח, איך לא שמענו על זה.
ד"ר ורד אייזנברג
אנחנו מאוד מודים לך. רצינו שמישהו יגיד את זה. זה נכון שזה מסוכן, וזו בדיוק הסיבה שאנחנו באים להסדיר את זה.
פרופ' נחום נשר
זה מסוכן רק אם התא – זה לא נכון.
ד"ר אליס בליזיניוק
זה מסוכן אם אתה לא מבין.
פרופ' נחום נשר
זה מסוכן רק אם בתוך התא, רק אם אתה לא יודע להפעיל את התא.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
אבל מה שאומרים לך פה – זה לא העכבר גנב, החור גנב. ברגע שיש צורך, לצורך העניין, ל-20 תאי לחץ, ואת מגדילה את זה לשישה – אז לא יעזור לך כלום. יהיה שוק שחור, יהיה שוק אפור. יגנבו אותך, ירמו אותך. ישלחו, ואתם תשלחו פיקוח, ויפתחו את זה בצד השני. ככה עובדת מדינה נורמלית ואנשים – התרבות, ככה עובדת. את יודעת, יש חוק מים שלובים. בסוף זה ייצא ממקום אחר, וזה מה שמנסים להגיד לך פה. יש פה פנטזיה: נעבור משישה לשמונה ואז זה יפתור את הבעיה. לא. אתם לא באירוע. עכשיו, זה לא אתם; זה משרד האוצר לא באירוע. לא נעים שיושב פה מנכ"ל משרד הבריאות במקום שישב פה מנכ"ל משרד האוצר, והוא חוטף את האש על השטויות האלה של האוצר.

אם זה לא היה מוגבל במספר בצורה הזאת, והייתם פותרים את הצורך – כי כפי שכולנו הבנו, כשאני תקפתי שאין בירושלים תא לחץ ואת מספרת שמלפני שבוע יש, זאת אומרת שרק ב-2022 הגיעה מחלת סוכר או פצעים או זה לירושלים – זה נשמע הזוי. אז תביני בסוף שיבוא מישהו, ויקים בדירת מסתור תא לחץ. אין ספק שאנשים ילכו אליו. ועד שמשרד הבריאות ייגש ליועצת המשפטית, ויוציאו את הצו הנכון ויקראו לו לשימוע, אז יקים עוד מישהו בצד השני. כי אין דרך אחרת, בסוף יש לזה מחויבות. לכן אומרים לכם פה: חבר'ה, אתם מנותקים מהמציאות.
ד"ר ורד אייזנברג
אנחנו מסכימים איתך לגבי זה שיש מחסור, והתקנות האלה באות לתקן את המחסור. ובדיוק בגלל זה, המכשירים האלה יוקמו במרכזי על, שבהם יש אפשרות לבנות תאי לחץ גדולים שיתנו שירות לכמות גדולה מאוד של אוכלוסייה בסשן אחד, שיוכלו לעבוד 24/7, שזה החזון שלנו. זה ייתן מענה לצורך, וזה בדיוק מה שאנחנו צריכים, ואנחנו נשמח אם אתם תעזרו לנו לקדם. את זה. הפיתרון של תאי לחץ שאינם עומדים בסטנדרטים האלה, יגרום לאסון, כפי שאמרה החברה פה.
ד"ר אליס בליזיניוק
אז תתנו 40 מונוצ'יימברים.
פרופ' נחום נשר
תקבעו את הסטנדרטים.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
תעלו את המספרים, תקבעו סטנדרטים ואז תוכלו לפתור את זה. הפיתרון הוא לא לקבוע מספר בתקנות. הפיתרון הוא לקבוע בתקנות את הרמה ולהוריד את הגבלת המספר. זה הפיתרון. זה הפיתרון, כי אנחנו נשב פה עוד שנה – אני אומר לך, נשב פה עוד שנה ואתם תגלו שמה שיש היום לא חוקי – יש פי שניים.
ד"ר ורד אייזנברג
קיימים סטנדרטים - - -
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
אני רק אומר – בואו נבין באיזה אירוע אנחנו נמצאים פה. זה האירוע שאנחנו נמצאים בו היום. אתם תקבעו בתקנות את המספר – אתם מקימים עוד עשרה לא חוקיים. אם תקבעו בתקנות את הסטנדרטים, אז אתם קובעים את המציאות. זה הכל.
ד"ר ורד אייזנברג
אלה שני דברים שונים.
פרופ' נחום נשר
קוראים לזה עודף רגולציה.
ד"ר ורד אייזנברג
התקנה הזאת היא בעצם, כמו שאמרנו, תקנה שמתייחסת למספרים. את הסטנדרטים אנחנו נגדיר בסטנדרטים נפרדים.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
אז המספרים זאת הבעיה.
ד"ר ורד אייזנברג
הם סטנדרטים קליניים, ואנחנו בהחלט עושים את זה. קיימים סטנדרטים קליניים, ויש כאלה שהוגדרו גם בעולם. ה-FDA הגדיר את זה בצורה מאוד ברורה.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
אבל זה לא יעזור לכם. כל זמן שיהיה מספר, הסטנדרטים שלכם לא רלוונטיים.
פרופ' נחמן אש
לא, אז זהו – נניח שאנחנו מורידים את המספר. בתאי לחץ הבעיה היא לא רק המספר. לא רק המספר, כי יש פה סוגיות מורכבות.
היו"ר עידית סילמן
גם האיכות של הטיפול הרפואי.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
אבל זה מה שיפתור את זה.
פרופ' נחמן אש
ראיתם בדיון: האם טיפול בלחץ נמוך הוא מועיל, למה הוא מועיל. יש פה עניין של התוויות. יש פה הרבה עבודה, שאני מסכים שצריך לעשות אותה וצריך לסכם אותה. האם זה ימנע תאי לחץ פיראטיים – אני לא יודע, כי בסוף יש פה גם ענייני שיווק וכאלה שנכנסים. אבל אין ספק שצריך לעשות פה סדר, אני לא מתווכח.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
אני לא רוצה להאריך, לסחוב את הזמן של הוועדה. אני רוצה לתת דוגמה: כשאני התמניתי לראש עיר בבית"ר עילית ב-2001, הייתה שם תופעה של בנייה בלתי חוקית. קראתי למחלקת הנדסה אצלי, ואמרתי להם – חבר'ה, יש לכם שתי אפשרויות: או שאתם מתחייבים, בתוך שלושה שבועות – דרך אגב, המקובל הוא 150 יום – בתוך שלושה שבועות להוציא היתר בנייה למי שמגיש, לפי הכללים שאתם תקבעו, אבל בצורה ברורה: שלושה שבועות שהם מקבלים היתר, ואז אני הורס את כל מה שלא חוקי, או שאני משחרר, ואתם יכולים מבחינתי ללכת לשתות קפה ולהפסיק לעבוד. הייתי ראש עיר חמש שנים והרסתי פעם אחת, ואני אומר לך – לא הייתה בנייה בלתי חוקית.
פרופ' נחמן אש
כי הם הלכו לשתות קפה.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
אבל למה? כי תוך שלושה שבועות קיבלת רישיון. אם אתה אומר לבן אדם – תקשיב, אתה רוצה לבנות תא לחץ? אלה הסטנדרטים. אבל אם תעמוד בסטנדרטים – לא תחכה שנתיים, חמש שנים, שבע שנים. תעמוד בסטנדרטים הכי גבוהים, בכללים הכי מחמירים. ככה מדינה אמורה לעבוד. לבוא ולהגביל במספר – אתה בעצם מזמין את כל הצרות שאנחנו מדברים עליהן. לכן, הבעיה היא באוצר. תורידו את המספר או שתעשו את ההגבלה הגבלה יותר סבירה, כי ההגבלה הזאת שאתם מביאים עכשיו בתקנות היא לא סבירה. היא לא סבירה בצורך שקיים בשוק. ואז, תאמינו לי – יהיה לכם גיבוי מלא. מי שלא עומד בסטנדרטים – סגירה מוחלטת מיד, בלי משחקים. תמצאו יועצת משפטית שתקל עליכם בשימוע, שתגמור את השימוע מהר, ותסגרו אותם. אבל לא תהיה לכם בעיה. היום אין לכם את הלגיטימציה לבוא ולסגור, כי אומרים לכם – חבר'ה, בין כה וכה אי אפשר. אז אין ברירה. אנשים חולים, אנשים צריכים את זה, בואו נעשה את זה. אני אומר: משהו צריך להשתנות בפאזה.
היו"ר עידית סילמן
אוקי.
יעל סלנט
רגע, אבל אני חושבת שכדאי רק לחדד. אני חושבת שיש פה איזשהו בלבול. אור, אולי את יכולה לפרט. יש פה שני חלקים לאירוע הזה: חלק אחד זה באמת תקנות מכשירים רפואיים שקובעות את המכסה וצריך לתת רישיון. אבל חוץ מזה, בעצם כל אותם תאי לחץ גם אמורים להיות ציוד רפואי ולקבל רישיון מכוח אמ"ר. אז בעצם, אולי תסבירו מה אתם עושים כשאתם נותנים למכשיר רישיון תחת ציוד רפואי.
אור אלדר
כשאנחנו נותנים רישיון לציוד רפואי, קודם כל יכול להיות מצב שמוצר יקבל רישיון לפי חוק ציור רפואי אבל הוא לא יופעל בפועל בארץ. בעיקרון, הרישום של ציוד רפואי בישראל מתבסס על שלושה סטנדרטים: סטנדרטים של יעילות, איכות ובטיחות. יש הבדלים בין סוגי המכשירים – אני לא גורם המקצוע בתחום ציוד רפואי אז אני פחות יכולה לתת מידע על זה. בנוסף לזה, אנחנו גם מתבססים על רישום של ציוד רפואי בעולם.
יעל סלנט
תא לחץ הוא ציוד רפואי?
אור אלדר
תא לחץ הוא ציוד רפואי. כל המכשירים שאנחנו מדברים עליהם הם ציוד רפואי. בהקשר של תא לחץ, ואני גם ציינתי את זה קצת קודם, יש רגולציה של ציוד רפואי בארצות הברית, שגם מגדירה מהו תא לחץ. ההגדרה היא תואמת להגדרה שאנחנו הבאנו היום.
אופיר כץ (הליכוד)
איזו הגדרה? של ה-900 מיטות? של בית חולים על?
אור אלדר
לא, לא. רגע, בוא נבחין. אני לא מדברת על המגבלות הכמותיות אלא רק על מהו המכשיר. זאת אומרת, רק ההסבר של משהו מכשיר תא לחץ.
אופיר כץ (הליכוד)
וכשקיימתם דיונים והכנסתם את המגבלה של ה-900 מיטות וזה, חשבתם על מעל מיליון תושבים שאין להם בית חולים על? מה נעשה איתם, מה השירות שהם יקבלו? עשינו פה לא מעט דיונים, למשל, על בית חולים העמק, על המצב הקשה. במקום לתקן, לשפר ולתת שירותים רפואיים יותר טובים לתושבי הצפון, אתם פשוט – יאללה, בואו נרחיב את הפערים ושיסבלו עוד קצת.
פרופ' נחמן אש
מה שהיה בתהליך – אנחנו רצינו שיהיה תא לחץ בכל בית חולים. בכל בית חולים, לא משנה מה גודלו, שיהיה תא לחץ. לשם אנחנו שואפים. לשנה הזאת, זה הסיכום שהגענו עם האוצר – לארבעה מכשירים האלה. אנחנו מתעדפים אותם לבתי החולים הגדולים, אבל הכוונה שלנו היא בהחלט להמשיך עם זה. זה צריך להגיע לכל בית חולים.
אופיר כץ (הליכוד)
אבל פרופ' אש, אנחנו צריכים לתעדף לטובת הציבור. איפה שחסר לציבור.
פרופ' נחמן אש
נכון.
אופיר כץ (הליכוד)
לא לפי בית החולים, אם הוא – אני בטוח שאם תעשו עבודה ותרדו לבתי החולים, אתם תמצאו את בית החולים שיוכל להקים את תא הלחץ הזה לתושבי הצפון.
פרופ' נחמן אש
לא, אבל עשינו עבודה. ברור, בוודאי שיש בית חולים שיכול להגביל את זה.
אופיר כץ (הליכוד)
אז למה הקריטריון הזה שמגביל?
פרופ' נחמן אש
כי אם היה לנו עוד מכשיר אחד, לא היינו צריכים את הקריטריון המגביל.
אופיר כץ (הליכוד)
לא. מתוך הארבעה אחד צריך ללכת לצפון. אי אפשר להפקיר שוב את תושבי הצפון.
פרופ' נחמן אש
אבל אז, תראה. אבל אז, נניח שלא תיתן לבאר שבע, לא תיתן לתל השומר. נניח לתל השומר – מרכז, אוקי?
אופיר כץ (הליכוד)
יש במרכז.
פרופ' נחמן אש
יש במרכז.
אופיר כץ (הליכוד)
בצפון אין אפילו אחד.
פרופ' נחמן אש
אבל אין בתל השומר.
אופיר כץ (הליכוד)
אבל אין בצפון אחד.
פרופ' נחמן אש
עכשיו, כל החולים - - -
אופיר כץ (הליכוד)
אני אגיד לך מה – זה לא מעניין אותי לאיזה בית חולים במרכז אתה נותן. אתה נותן למרכז. בצפון, עובדתית, נשאר על אפס.
פרופ' נחמן אש
לא, לא. אבל מה שקורה - - -
היו"ר עידית סילמן
אז שנייה, אז פשוט משרד האוצר צריך לפתוח עוד. אין מה לעשות.
פרופ' נחמן אש
זה הפיתרון.
היו"ר עידית סילמן
אתם לא יכולים לאפשר.
אופיר כץ (הליכוד)
אבל למה לא בתוך – ואם הם לא יפתחו?
פרופ' נחמן אש
כי לא סביר שבית חולים גדול - - -
היו"ר עידית סילמן
האוצר, אתם – אתה לא תגיד לו לאיזה ילד לתת ולאיזה ילד לא לתת.
פרופ' נחמן אש
לא, זה לא קשור.
היו"ר עידית סילמן
הוא – נתת לו ארבעה מכשירים, הוא ינסה עכשיו, זה.
אופיר כץ (הליכוד)
לא, אבל יש פה הגבלה שאנחנו הולכים לאשר אותה, שלצפון לא נוכל לתת. זה דבר מעוות.
פרופ' נחמן אש
נכון.
היו"ר עידית סילמן
נכון. זה בדיוק מה שאמרנו. יש פה הגבלה מבחינת ה- - -
אופיר כץ (הליכוד)
אבל הפיתרון הוא לא להגיד לאוצר – בוא, הלוואי שהם יגדילו. ובמידה שלא, אז שוב נפקיר את הצפון?
היו"ר עידית סילמן
לא.
קריאה
אבל הצפון מקבל.
היו"ר עידית סילמן
הוא לא מקבל.
קריאה
לפי התקנות. למה לא?
היו"ר עידית סילמן
כי זה רק מרכזי על.
קריאה
הוא מקבל ברמב"ם.
היו"ר עידית סילמן
ברמב"ם. זה לא צפון.
אופיר כץ (הליכוד)
זה לא צפון. זה מחוז חיפה.
קריאה
ברמב"ם אין מכשיר.
היו"ר עידית סילמן
לא אמרתי. כל מי שאין לו מכשיר – אנחנו בעדו. אבל זה לא קשור. רמב"ם זה לא צפון. זה לא העמק, זה לא - - -
קריאה
לרמב"ם אין מכשיר.
היו"ר עידית סילמן
הבנו, אבל רמב"ם יקבל עכשיו לפי התקנות. אז אני רק אומרת.
אופיר כץ (הליכוד)
אז מה יהיה, באלישע וברמב"ם?
היו"ר עידית סילמן
כן.
פרופ' נחמן אש
נכון.
אופיר כץ (הליכוד)
נו, אז מה?
היו"ר עידית סילמן
כן, זה הכי צפון.
אופיר כץ (הליכוד)
זה הוגן?
פרופ' נחמן אש
זה הוגן – תלוי איך אתה מסתכל על זה בהוגנות.
אופיר כץ (הליכוד)
לא, אם אני מסתכל על זה שאני גר בבית שאן, או אני גר בעפולה או אני בקריית שמונה – זה סופר לא הוגן.
פרופ' נחמן אש
מה זה הוגן? לא, שנייה. יש ברמב"ם הרבה מאוד מטופלים שלא מקבלים את השירות הזה.
היו"ר עידית סילמן
אני לא אמרתי, הם צריכים, אבל צריך גם בצפון.
פרופ' נחמן אש
שאחרי זה צריכים להשתחרר מהאשפוז, להתחיל לחפש איפה לקבל, ללכת לקופה, לקבל טופס 17, לא לקבל טופס 17.
היו"ר עידית סילמן
רגע, פרופ' נחמן אש, זה בדיוק כמו שאמרנו, שבאמת לגבי החלוקה – אחר כך אתם תשבו. אבל יש כאן דברים שמראש מגבילים את החלוקה. לדוגמה, ב-MRI אנחנו רוצים לוודא שיש בדרום של הארץ, ויש באילת וכדומה.
אופיר כץ (הליכוד)
ובצפון. יש גם חוסר בצפון.
היו"ר עידית סילמן
יכול להיות שתאי לחץ – כנ"ל.
פרופ' נחמן אש
אני שוב אומר: התעדוף יהיה לפריפריה.
היו"ר עידית סילמן
כל השאר – תבדקו אתם, אבל לנו יש מסמרות. לנו יש מסמרות שאנחנו לא נוותר עליהם.
פרופ' נחמן אש
בסדר גמור.
היו"ר עידית סילמן
כל השאר – תעשו מה שאתם רוצים בפנים, ואני מקווה שתעשו את זה טוב, ואם לא, מערכת הבריאות פה תבוא אליכם בטענות. לא רק אנחנו. אבל אני רק אומרת - - -
פרופ' נחמן אש
התעדוף יהיה לפריפריה. אילת – אנחנו מכירים - - -
היו"ר עידית סילמן
אבל עכשיו התעדוף הוא לא לפריפריה. הנה – בתאי לחץ אין תעדוף לפריפריה, מה לעשות?
פרופ' נחמן אש
נכון, בתאי לחץ – נכון. כי בתאי לחץ, זה לא הגיוני לתת את זה לבית חולים קטן ושיהיה בית חולים גדול בלי תא לחץ. זה לא הגיוני.
היו"ר עידית סילמן
אוקי.
פרופ' נחמן אש
אז נכון.
אופיר כץ (הליכוד)
למה לא הגיוני? איך תסביר את זה לתושב בית שאן, שזה לא הגיוני? הוא, מעניין אותו עכשיו הגודל של בית החולים או שמעניין אותו איפה ומתי, ואם הוא יכול לקבל את זה?
פרופ' נחמן אש
איך אני אסביר לתושב חיפה שמתאשפז ברמב"ם, או תושב בית שאן שמתאשפז ברמב"ם, ובית החולים לא יכול לתת לו את הטיפול הזה?
אופיר כץ (הליכוד)
אבל אתה נותן שניים לחיפה ואפס לצפון.
פרופ' נחמן אש
אבל לא, זה לא עובד. כי הוא מאושפז ברמב"ם.
אופיר כץ (הליכוד)
מה זה לא עובד?
פרופ' נחמן אש
זה לא עובד ככה. שמעת את אלישע. לא נותנים טופסי 17 לאלישע. שמעת את זה.
היו"ר עידית סילמן
אז למה לא נותנים טופסי 17 לאלישע? אני חושבת שאת כל המערכת צריך לפתור. להתחיל לפרום את כל הקשירות האלה.
אופיר כץ (הליכוד)
אז בגלל הטופס אנחנו עכשיו נשאיר אותם ככה?
היו"ר עידית סילמן
לראות מה לא בסדר בתהליכים בדרך.
פרופ' נחמן אש
לא נשאיר אותם.
אופיר כץ (הליכוד)
אנחנו משאירים אותם ככה.
פרופ' נחמן אש
לא, אנחנו עכשיו - - -
היו"ר עידית סילמן
מייצרים, מתקנים עוול אחד בעוול אחר.
פרופ' נחמן אש
עכשיו פותרים בעיה א', ורוצים מאוד לפתור את בעיה ב'. אני מקווה שכבר בשנה הבאה.
אופיר כץ (הליכוד)
אנחנו לא פותרים את בעיה ב'. אנחנו מרחיבים, מעצימים את הפערים שבבעיה ב'.
היו"ר עידית סילמן
מנציחים. אוקי.
אורן דטל
אני לא הבנתי. בבית חולים רמב"ם יתנו טיפולי תא לחץ תחת אשפוז? לא יוציאו על זה התחייבות נפרדת?
פרופ' נחמן אש
לא יודע איך יתנו. אני מניח שגם וגם. יש מקרים שנותנים את זה גם תחת אשפוז.
ד"ר ורד אייזנברג
כן, האינדיקציות - - -
ד"ר אליס בליזיניוק
אבל אם זה תחת אשפוז הם מטופלים במר"י. אם זה מקרה חירום, המטופל מרמב"ם פשוט מועבר למר"י.
אורן דטל
מר"י מטפל אך ורק בנפגעי צלילה ושאיפת עשן, ומחייב על זה פי שלושה עבור טיפול חירום.
ד"ר ורד אייזנברג
האינדיקציות היום לטיפול לחץ הן רבות.
פרופ' נחמן אש
מר"י לא צריך להיות הפיתרון, למרות שאת צודקת שבמקרה חירום מטפלים במר"י, אבל זה לא צריך להיות הפיתרון.
היו"ר עידית סילמן
כן, זה לא. אוקי. אנחנו לא נגד. אנחנו חושבים שגם תאי לחץ צריך לפתוח, לפחות שיהיה תא לחץ בכל בית חולים, ואנחנו נשב על זה גם מול האוצר ונראה מה אפשר לעשות.
אופיר כץ (הליכוד)
עזבי בית חולים – מחוז. יש פה מחוז שלם שיהיה בלי תא לחץ.
היו"ר עידית סילמן
לא, בכל בית חולים.
אופיר כץ (הליכוד)
אנחנו מדברים על בית חולים, אז אנחנו במצב שאין לנו במחוז. מיליון תושבים.
היו"ר עידית סילמן
כן. אין ספק. אוקי. שירותי בריאות כללית, ד"ר זיו פז נמצא איתנו בזום. ראש אגף טכנולוגיות ובריאות דיגיטלית.
ד"ר זיו פז
שלום. קודם כל, אני מלווה את דיוני הוועדה הזאת במשך כל התקופה של הדיון על התקנות. אני בהחלט חושב שמפעם לפעם יש איזושהי התקדמות בהבנה. אנחנו ככללית ציינו כבר בעבר שאנחנו חושבים שהתקנות הן אנכרוניסטיות, ויש חשיבות רבה לדיון על המהות. אבל כרגע השאלות הן פרקטיות. יש הסכמה עם משרד הבריאות לגבי איך מתקדמים.

אני רוצה להתייחס להערה שעלתה פה. לגבי כללית – שלא תוכל להפעיל, לפתח רישיונות – זו לא המציאות. זה לא נכון ולא מדויק. בסוגיית תאי הלחץ אנחנו קיבלנו בברכה את האמירה הכללית, או את השינוי המוצע בתקנות, ואפילו התחלנו בתוכניות עסקיות גם עבור סורוקה וגם עבור בילינסון. אבל בנוסף לכך, גם הגשנו בקשה לרישיון לתא לחץ עבור בית חולים העמק. כמו שחבר הכנסת אופיר כץ ציין, אוכלוסיית הצפון ומזרח הגליל, וכמובן אזור העמקים – זו אוכלוסייה שכרגע אין לה מענה מבחינת תאי לחץ. אגב, גם לא תאי לחץ חד מדוריים, גם ללא נוכחות של חברות פרטיות, שלא רואות שם את קהל היעד המכניס והרווחי ביותר, לפחות לא נוכחות משמעותית.

אנחנו רואים את כללית כגוף שמאז ומעולם היה אמון על שירותים לפריפריה. זה חלק מהאידיאולוגיה שלנו, 110 שנים, גם לפתח את שירותי תא הלחץ בבית חולים העמק. לכן, יותר משני הרישיונות שאנחנו אמורים לקבל, שסביבם כבר פיתחנו תוכנית עסקית, ואנחנו עובדים, וכרגע עובדים גם בעבודה מול הספקים, להבין מה קיים כרגע בשוק, אנחנו מעוניינים לקבל רישיון בבית חולים העמק בנוסף לבתי החולים האחרים, על מנת שנוכל לפתח שירותים גם עבור הפריפריה.
היו"ר עידית סילמן
אוקי. תודה זיו. אנחנו מתקדמים. פרופ' נחמן אש, אתה רוצה להוסיף איזשהו משהו לעניין הזה? עכשיו גם של ה-CT וגם ה-MRI? עברנו על זה פחות או יותר, היא הציגה בפעם הקודמת.
מיכאל מנקין
אנחנו מאוד מבקשים לדבר על ה-MRI, אם אפשר.
היו"ר עידית סילמן
אז שנייה. לגבי ה-CT וה-MRI.
ד"ר ורד אייזנברג
כן, נעלה שוב את המצגת. אני רוצה עוד פעם לעבור על השיקולים שבאמצעותם אנחנו בוחרים איך לחלק את המכשירים, כפי שאתם רואים במצגת. הדברים האלה לקוחים גם מהתקנות. אז קודם כל, ההשפעה על בריאות הציבור באותו אזור, שיעור המכשירים לנפש שדיברנו על זה, ופריסה ברמה ארצית.
היו"ר עידית סילמן
כן, ראינו את השיקולים.
ד"ר ורד אייזנברג
נגישות הציבור למכשיר זו סוגייה מאוד חשובה שהיא רלוונטית לפריפריה, ואנחנו לוקחים פה בחשבון שבצפון ובדרום – אמנם, אולי שיעור האוכלוסייה הוא לא מספיק גבוה, אבל בהחלט המרחקים והקושי להגיע ממקום למקום הם מאוד-מאוד רלוונטיים.

על ההשפעה על ההוצאה הציבורית לבריאות דיברנו. בטיחות המכשיר ויעילותו – גם על זה דיברנו ארוכות.
היו"ר עידית סילמן
אנחנו נתנו את השיקולים בחלוקת המכשירים. בואו נעבור לפרקטיקה בבקשה.
ד"ר ורד אייזנברג
בהקשר למה שד"ר זיו דיבר, אז הצרכים לפעילות תקינה של בתי חולים – אני אדבר על זה עוד מעט בנושא CT. פיזור בפריפריה כפי שדיברנו, זמני המתנה לבדיקות שזה שיקול מאוד משמעותי, ונגישות לאוכלוסיות ייחודיות, שגם כן – אנחנו יודעים שהם לא מאוד ניידים, ולכן אנחנו רוצים - - -
היו"ר עידית סילמן
כן, אבל אני רק אדגיש שבזמני ההמתנה לבדיקות, אתם נתתם לנו כמה ממתינים לכל מכשיר לבדיקה, ולא אמרתם לנו מאיפה ממתינים לו לבדיקה. זאת אומרת, תושבי אילת, נגיד – אנחנו לא יודעים לאיזה מכשיר בדיוק הם הולכים, ואז הם ימתינו שם לבדיקה. אז זה קצת לא נכון לעשות את זה לא פר אוכלוסייה.
פרופ' נחמן אש
אילת זה בהחלט סיפור אחר.
היו"ר עידית סילמן
לא, אילת, או סתם – כל מקום אחר. נגיד, תושבי רחובות ממתינים X זמן למכשיר, וברמלה, העיר השכנה הצמודה, ממתינים פי שניים או שלושה זמן למכשיר. עכשיו, לא בדקו איזו אוכלוסייה הולכת למכשיר באיזה מקום. בדקו את זמני ההמתנה של המכשיר עצמו, שזה קצת, אפעס, משנה את כל המציאות. אני רוצה לדעת כמה זמן תושבי עפולה והעמק ממתינים. היה צריך לקחת את כל תושבי עפולה והעמק שהזמינו בדיקה למכשיר בשנה האחרונה, ולשאול אותם כמה זמן הם המתינו למכשיר. אז היינו יודעים מה זמן ההמתנה של תושבי עפולה למכשירים רפואיים. לא להגיד מה המכשיר – כי שם, אם אין מכשיר, או אם המכשיר משרת עוד אוכלוסייה אחרת – זאת, אומרת, אני מקווה שהבהרתי את העמדה.
יעל סלנט
אני גם רוצה להעיר לגבי מה שהצגת בשקופית שלך: בעצם יש שם כל מיני שיקולים ואמות מידה שהם אולי קצת פיתוח של מה שיש באמות המידה בתקנה 3. אבל למשל, היה כתוב שם משהו על פיזור בפריפריה, או משהו כזה – זה לא משהו שכתוב בצורה מפורשת.
ד"ר ורד אייזנברג
לא, אלה שיקולים - - -
יעל סלנט
אני פשוט שומעת את חברי הכנסת ונשמע שהעניין של הפריפריה זה לב העניין. נגיד, כתוב – שיעור המכשירים לנפש באוכלוסייה ופריסתם בארץ, ונגישות בנפרד. כאן כתוב פיזור בפריפריה. אם זה באמת קריטריון, אם זו באמת אמת מידה שאתם שוקלים, אז למה שלא נכתוב אותה אולי באופן מפורש פה בתקנות?
היו"ר עידית סילמן
שיקולים.
ד"ר ורד אייזנברג
תנו לי להתקדם ואחר כך אפשר לחזור לשאלה זו.
אופיר כץ (הליכוד)
למה? זו שאלה שאנחנו נשמח לשמוע תשובה.
ד"ר ורד אייזנברג
אין לי תשובה. תקשיבו לי קודם, ואז אני אשמח לנסות לענות לכם, אבל לדעתי בעצם מתן מה שאני הולכת להגיד עכשיו – זה ייתן לכם את התשובה. מכיוון שאנחנו גם מפעילים שיקול קליני וגם מפעילים שיקול של צרכים. אנחנו גם הקשבנו היטב לכל מה שאתם ביקשתם, ואני חושבת שהמענה שאנחנו נותנים הוא מענה שמכסה היטב את הצרכים של האוכלוסייה.
אופיר כץ (הליכוד)
אנחנו לא יודעים.
היו"ר עידית סילמן
אבל את לא יודעת מה המענה. אנחנו לא יודעים מה המענה.
ד"ר ורד אייזנברג
אני אשמח, תנו לי להמשיך, אני אשמח - - -
אופיר כץ (הליכוד)
לא, גם אם תמשיכי אנחנו לא נדע.
היו"ר עידית סילמן
אתם אמרתם לנו שאנחנו רק מאשרים את כמות המכשירים. אתם לא יכולים להגיד לנו אם זה נותן מענה או לא. אנחנו אמורים לאשר גם את אמות המידה שלכם. אז אם את לא אומרת לי לאן המכשירים הולכים, אני לא יכולה לאשר את אמות המידה האלה. זה מה שכתוב בתקנות מכשירים. אנחנו מאשרים כמות מכשירים, ומאשרים אמות מידה. אם לא תגידו לנו לאן המכשירים הולכים – לא נוכל לאשר את זה. זה כל כך פשוט, ואתם מתעקשים לומר שלא: שאנחנו רק מאשרים את הכמות.
פרופ' נחמן אש
מה זה אנחנו מתעקשים? אלה התקנות.
היו"ר עידית סילמן
לא. כתוב כאן שאנחנו מאשרים – בבקשה, כתוב בתקנות המכשירים. אתם מביאים לנו אמות מידה.
יעל סלנט
אתם מבקשים לתקן את אמות המידה. למשל הנושא של ה-70 אחוז, למשל שיעור הפעילות - - -
היו"ר עידית סילמן
אתם מתקנים אמות מידה. אז אנחנו צריכים לוודא שזה מתוקן פר המכשירים. זאת אומרת, משפטית זה מאוד-מאוד פשוט, וזה מה שהוגדר לנו כוועדה גם ברמה המשפטית. היועצות המשפטיות נמצאות כאן.
יעל סלנט
משרד הבריאות ביקש לתקן את אמות המידה.
פרופ' נחמן אש
לא הבנתי. אמות המידה – אבל זה אמות מידה. זה לא לאן הולך כל מכשיר.
יעל סלנט
נכון, אמות המידה אלה הכללים שלפיהם תבוצע ההקצאה. נכון.
פרופ' נחמן אש
נכון.
אופיר כץ (הליכוד)
למה ההתעקשות לא להגיד לנו לאן זה הולך?
ד"ר ורד אייזנברג
אז אני רוצה - - -
פרופ' נחמן אש
אין התעקשות. אני אסביר. אנחנו עכשיו, MRI – זה הולך לקופות, כן? עכשיו, אנחנו צריכים לשבת, והתחלנו כבר לשבת, עם כל קופה כדי לראות איתה – איפה היא יכולה להפעיל. יש את הלחצים שלנו, למשל לפריפריה ולהביא את זה לפריפריה. לקופות זה יותר מורכב. צריך לתאם את זה מולן. לכן אני לא יודע להגיד את זה עכשיו.
היו"ר עידית סילמן
צריך לוודא שהקופה לא שמה איפה שהיא רוצה, אלא היא שמה בפריפריה.
פרופ' נחמן אש
נכון, בדיוק.
היו"ר עידית סילמן
אז איך נדע?
פרופ' נחמן אש
אנחנו נבוא כשנסכם ונגיד לכם איפה, ואז תדעו. האינטרס שלנו הוא שזה יהיה - - -
מופיד מרעי (כחול לבן)
מי צריך לסכם?
פרופ' נחמן אש
משרד הבריאות.
מופיד מרעי (כחול לבן)
משרד הבריאות מסכם? ואז אתם באים ואומרים לנו למעשה מה הפריסה?
פרופ' נחמן אש
כן.
אופיר כץ (הליכוד)
לא, אחרי שאתה תצביע.
פרופ' נחמן אש
כן. אנחנו מאשרים כרגע – אני אפילו עוד לא יודע, אתם לא מאשרים את התקנות, אני לא יודע כמה MRI.
היו"ר עידית סילמן
אוקי, אז רגע, שנייה. שיעור המכשירים - - -
מופיד מרעי (כחול לבן)
אין בעיה. מה אתם רוצים שנאשר?
פרופ' נחמן אש
את התקנות הקיימות.
מופיד מרעי (כחול לבן)
אבל אתה אומר לי שאתה לא יודע אפילו מה הפריסה. אתה לא יודע להגיד לי אם היום נותן מענה לפריפריה או לא.
היו"ר עידית סילמן
לא, לא, אבל פרופ' אש, תראה, אפשר לתקן את זה. כתוב ב-3(2) - - -
פרופ' נחמן אש
אני אומר לך שעל פי הבקשה שלכם, התעדוף יהיה לפריפריה. זה מה שאני אומר.
היו"ר עידית סילמן
אז רגע, פרופ' אש, אפשר להוסיף את זה ככה? רגע - - -
מופיד מרעי (כחול לבן)
אז איך אנחנו מכניסים את זה לתקנות?
היו"ר עידית סילמן
מופיד, הנה, אני שואלת. כתוב בסעיף 3(2): שיעור המכשירים המיוחדים לנפש באוכלוסייה או פריסתם בארץ, כפי שנקבע בתוספת. אז נעשה: שיעור המכשירים המיוחדים לנפש באוכלוסייה או פריסתם בארץ, לרבות הפריפריה. בוא נוסיף לרבות הפריפריה.
פרופ' נחמן אש
בסדר גמור.
קריאה
אבל מה זה פריפריה?
היו"ר עידית סילמן
יכול להיות מקובל?
מופיד מרעי (כחול לבן)
יש פריפריה גיאוגרפית ויש גם חברתית. אנחנו מדברים על גיאוגרפית. כי זה נתון שלא נלקח בחשבון גם בתקנה של הפריסה של המכשירים. לקחו בפריסה של המכשירים את הנתון של גודל האוכלוסייה וצפיפות האוכלוסייה. זה בדיוק מה שהעלינו ביום רביעי במליאת הכנסת.
היו"ר עידית סילמן
מה העליתם ביום רביעי במליאת הכנסת? אה, השאילתה.
מופיד מרעי (כחול לבן)
כן, שאילתה. דיון מהיר על הנושא. במיוחד תאי לחץ, ואנחנו נגיע לזה, וגם כל המכשירים.
אופיר כץ (הליכוד)
דיברנו על תאי לחץ.
מופיד מרעי (כחול לבן)
כן, אתם דיברתם. אני פשוט הייתי בדיון אחר. אני אומר: כל נושא הפריסה, וזה באמת מה שהעלינו בכנסת – אתה היית צריך גם להיות, נכון?
אופיר כץ (הליכוד)
כן.
מופיד מרעי (כחול לבן)
אז ייצגתי אותך, מה שנקרא.
אופיר כץ (הליכוד)
ייצגת אותי בכבוד.
מופיד מרעי (כחול לבן)
כן. ובסופו של דבר, לא נלקח בחשבון הנתון הגיאוגרפי. לא יכול להיות שהיום אישה, חולת סוכרת, בדרך לקטוע את הרגל שלה – היא צריכה לחשוב פעמיים - - -
היו"ר עידית סילמן
למה אבל? אתה עושה לנו רפלקציה.
מופיד מרעי (כחול לבן)
אני אעשה, כי לא הייתי. מותר לי. אבל אני אומר: לא יכול להיות שהיא צריכה לקבל החלטה האם היא נוסעת עכשיו לטיפול בתא לחץ מקריית שמונה לרמב"ם, כי זה המקום היחיד שיש.
היו"ר עידית סילמן
שעוד אין ברמב"ם, שיהיה.
מופיד מרעי (כחול לבן)
30 יום, כל יום שלוש שעות נסיעה ושלוש שעות נסיעה חזור – בלי הטיפול.
היו"ר עידית סילמן
נכון.
מופיד מרעי (כחול לבן)
אז מה, אנחנו מזוכיסטים?
פרופ' נחום נשר
60 יום, והרבה פעמים זה פעמיים ביום, דרך אגב. 60 יום – טיפול ברגל סוכרתית לפני קטיעה.
היו"ר עידית סילמן
60 יום רצוף?
פרופ' נחום נשר
60 יום רצוף, בלי הפסקה. לעיתים אפילו פעמיים ביום.
היו"ר עידית סילמן
אז זה מלון בחיפה.
פרופ' נחום נשר
כן.
מופיד מרעי (כחול לבן)
אני אומר לך: אני נגד שיהיה בבית חולים על. צריך לשים אחד בסורוקה ואחד בזיו בצפת. אלה בתי חולים שיכולים לרכז. לקח לנו הרבה מאוד זמן, יחד עם יושבת ראש הוועדה – מה לא עשינו כדי להפעיל את מכשיר הדה וינצ'י בבית החולים בנהריה? לא יכול להיות שאני, ואני אומר את זה לא רק כחבר כנסת, אלא גם מהכובע שהייתי ראש רשות בצפון ויושב ראש הפורום, ונלחמנו כדי שבסופו של דבר לא נמות בצפון – שמונה אחוז יותר מאשר במרכז. זכותנו המלאה. לא יכול להיות.

אני חושב שכמו שהתקבלה החלטה בקורונה להנגיש את החיסונים למחוסנים, וזו הייתה הנחת יסוד בעבודה - - -
היו"ר עידית סילמן
מה זאת אומרת? עכשיו מביאים לנו תקנה לעשות גם את בדיקות הקורונה בווידאו מהבית.
מופיד מרעי (כחול לבן)
לא, אני אומר – כמו - - -
היו"ר עידית סילמן
שמי שעדיין לא הגיע לרמת יוניקורן ברמת האלה, יגיעו להיות יוניקורנים על הקורונה.
מופיד מרעי (כחול לבן)
אני מדבר על התפיסה שבסופו של דבר, בעידון שלנו, אנחנו צריכים לעשות את המקסימום כדי להנגיש את אמצעי הטיפול למטופלים. מה לעשות? אנחנו לא אשמים בזה שהם גרים במושב דובב.
היו"ר עידית סילמן
בעבר תיקנו את חוק ביטוח בריאות ממלכתי. אנחנו פשוט משתדלים ליישם אותו הלכה למעשה, מבקשים. נגישות וזמינות.
מופיד מרעי (כחול לבן)
הנגשה, כן. הנגשת טיפול רפואי למטופל.
היו"ר עידית סילמן
נכון.
מופיד מרעי (כחול לבן)
אני נתתי פעם דוגמה אגב, לזמן הזהב. הייתה תאונה בכניסה לחורפש, אם אתם זוכרים – האוטובוס שיצא מהר מירון, ומחץ שם מונית עם ארבעה אנשים.
היו"ר עידית סילמן
כן, נכון.
מופיד מרעי (כחול לבן)
זה בדיוק בתפר, כלומר באמצע הדרך בין בית חולים צפת לבית חולים נהריה. חצי שעה לכל כיוון. לא משנה שחוק מרפי עובד – התאונה הייתה במקום שאין בו קליטה בכלל לטלפונים, סיבך בכלל את כל תהליך הפינוי. ומזל שיש לנו את הצבא, שהגיע עם מסוקים, נחת במקום וטיפל באירועים.
היו"ר עידית סילמן
ואיזה באסה שאין מרכז על חלל בצפון, שבכלל אפשר לפנות אותם אם זו פגיעה מורכבת שמורכבת מכמה דברים: ראש, חזה.
מופיד מרעי (כחול לבן)
נכון, נכון.
היו"ר עידית סילמן
נניח, כזה אחד – קורה שיש מישהו שיש לו פגיעה קצת יותר מורכבת, שאי אפשר להגיד – אה, זו רק כירורגית חזה אז לפה, או זה רק נוירולוגי אז זה לשם.
אופיר כץ (הליכוד)
ואז שנחלק מכשירים רק לבתי חולים על. בסך הכל הגיוני.
מופיד מרעי (כחול לבן)
לכן אנחנו נעשה את המקסימום כדי שבאמת ננגיש קודם כל למי שצריך. כולם צריכים, אבל עכשיו בעיקר בפריפריה – בצפון ובדרום. אדוני המנכ"ל, תתחשב במה שאנחנו אומרים.
פרופ' נחמן אש
לגמרי.
מופיד מרעי (כחול לבן)
אז לכן אני חושב שאנחנו צריכים להכניס את זה לתקנות לפני שאנחנו מצביעים, בצורה כזאת או אחרת. דעתי האישית.
פרופ' נחמן אש
אנחנו באמת-באמת מתחשבים בדברים האלה.
היו"ר עידית סילמן
וזה לא אני אמרתי.
פרופ' נחמן אש
אין ספק שצריך לתת מענה בפריפריה. על תאי לחץ דיברנו קודם – יש בעיה קשה בעניין הזה, כי במספר הנתון, יותר הגיוני ויותר נכון לתת את זה לבתי חולים עם נפח יותר גדול. עוד אחד – יינתן לגליל איפשהו.
מופיד מרעי (כחול לבן)
כן, אבל אתה יודע, אגב, שבחיל הים יש עוד תא לחץ, והוא מקבל את האזרחים.
פרופ' נחמן אש
כן, אבל זה לא - - -
מופיד מרעי (כחול לבן)
הוא צבאי, נכון. אני מכיר כי אני בא מהמערכת הזו.
פרופ' נחמן אש
זה לא נותן שירות לכל הצרכים.
מופיד מרעי (כחול לבן)
כשצריך הוא נותן לאזרחים.
פרופ' נחמן אש
רק במקרי חירום.
מופיד מרעי (כחול לבן)
אז אני אומר – קחו את הדברים האלה בשיקול דעת. אני לא יודע, אגב, אם יש לנו ביוספטל, בחיל הים באילת.
פרופ' נחמן אש
יש שם, באילת יש. באילת אין בעיה.
משה גפני (יהדות התורה)
גברתי יושבת הראש, אני לא מבין, בעידן שאנחנו נמצאים עם רפואה מודרנית ומתקדמת, ב-2022 – למה צריך אישור על ה-MRI. הדבר הזה הוא דבר שהיום, ברפואה שאנחנו מצויים בה, זה כבר – אני לא יודע. משרד האוצר טוען שאם יהיה יותר MRI בבתי החולים או בקופות החולים, יעשו יותר בדיקות, וזה לא נכון. זו פשוט חשיבה אנכרוניסטית, שאין לה שום אחיזה במציאות. צריך לאפשר לבתי החולים, לאפשר לפעול עם ה-MRI. היום יש כבר מכשירים מתקדמים יותר. אני לא מבין למה אנחנו צריכים, למה משרד הבריאות נשאר עם העניין הזה מול משרד האוצר והוא לא מתמודד איתו. אני ניסיתי בעבר לעשות דבר כזה ולא הצלחתי, מול משרד האוצר, ומחזיקים בכוח את המציאות הזאת. אבל אם זאת המציאות, אז צריך לבוא לוועדה כאן – יש ועדת בריאות בכנסת. צריך לבוא ולהגיד לאן ה-MRI הזה הולך. צריכים לדעת בסופו של דבר. זה לא רק הנושא של פריפריה. זה גם הנושא שצריך לדעת מה הפיזור שנעשה במרכז הארץ. יכול להיות מצב כזה – אני דיברתי גם עם המנכ"ל: יכול להיות מצב כזה שלכל בתי החולים במרכז הארץ יהיה, ויהיה בית חולים אחד שלא יהיה לו, בגלל שהוא לא עשה הסכם קואליציוני עם שר החוץ, אז אין. מה אמרתי?
אופיר כץ (הליכוד)
לא, לא טעית. הכל טוב.
פרופ' נחמן אש
אני לא יודע מה אמרת. מה הקשר בין הסכם קואליציוני - - -
היו"ר עידית סילמן
פרופסור, אתה תישאר פרופסור. עזוב אותך מהדברים האחרים. ממה נקעה נפשך? עזוב אותך.
משה גפני (יהדות התורה)
הוא מבין, הוא מבין.
היו"ר עידית סילמן
תישאר בצד הקליני.
משה גפני (יהדות התורה)
הוא איש רציני. הוא לא צריך להתערב בזה, בגלל שבאמת – מה למנכ"ל משרד הבריאות עם משרד החוץ, אבל מה ל-MRI עם שר החוץ? אני גם לא כל כך יודע. אבל בסדר. אנחנו נמצאים היום בעידן שדברים שפעם לא היו מובנים – היום הם מובנים. בסדר. אבל אני אומר ברצינות – האם לא הגיע הזמן לבטל את הבקשה הזאת של האישור? בכל מקום שבו הוא חושב, והוא מתפעל MRI ומכשירים מהסוג הזה – שהוא יוכל לעשות את זה. והיה אם לא – תפקידה של ועדת הבריאות, כמו שתפקידה של הכנסת, לעקוב אחרי הדברים האלה. בגלל שבסופו של דבר, אי מתן אישור ל-MRI בבית חולים מסוים יכול לפגוע בו באופן דרמטי, ומתן אישור עודף לבית חולים אחר יכול לתת לו עדיפות על פני בתי חולים אחרים. זה דבר שציבורית, צריך לדון בזה. זה שדיברתי על שר החוץ – לא נורא.
היו"ר עידית סילמן
אוקי.
פרופ' נחמן אש
אני מתנצל, אני חייב לצאת.
היו"ר עידית סילמן
כן, אני יודעת פרופ' אש, שאתה רוצה לצאת. אני רק רוצה לשאול אותך: אנחנו קיבלנו לדוגמה פנייה מאזור נתיבות. באמת לרווחת תושבי נתיבות והנגב המערבי – כל האזור הזה, שבעצם הוא אזור של פריפריה חברתית וגיאוגרפית. בעצם הם אומרים – שמעו, אנחנו עושים גם הסכמים עם הדסה לדוגמה, וראש העיר העמיד לטובת העניין הזה – הוא אומר, היום יש 48 אלף תושבים, והם עוברים תהליכי אכלוס והצפי הוא להגיע ל-120 אלף, סביר להניח בשנים הקרובות. ובאמת, כל השדרות, נתיבות – הכל שם גדל, וברוך השם, למרות הקסאמים, ואף על פי כל האירועים הביטחוניים בדרום. לדוגמה בנתיב העשרה אתמול, שגם היה אירוע גדול, ואנחנו מאחלים להם מפה ימים שקטים ורגועים, ובהחלט לא ראוי שעמדות של חמאס מתצפתות על יישוב. אבל גם שם – אין להשיג כבר מקומות ביישוב. לא להגיע, לא לשכור, לא הרחבה. כל הדרום התמלא לגמרי, גם ההרחבות של היישובים, וברוך השם – באמת יש פריחה וצמיחה גדולה. והשאלה היא האם אנחנו באמת מסיטים את זה רק לבתי חולים, או שבא נגיד ראש עיר כמו נתיבות - - -
פרופ' נחמן אש
על מה אנחנו מדברים?
היו"ר עידית סילמן
על MRI.
פרופ' נחמן אש
לא, MRI זה לא רק בבתי חולים.
היו"ר עידית סילמן
לא, ברור, אז אני אומרת.
אופיר כץ (הליכוד)
יש גם נתון חשוב ש-50 אחוז מתושבי הדרום עושים את בדיקות ה-MRI במרכז. זה מהממ"מ שאני ביקשתי: ש-50 אחוז מהם נוסעים למרכז.
היו"ר עידית סילמן
נכון. נתונים אחרונים מהממ"מ. ולכן אני אומרת: יכול להיות שבאמת למקום כזה, שעושה היום הסכם עם הדסה, שהביעה נכונות לשאת באחריות ותפעיל מרכז בשיתוף העירייה, והעירייה מצריחה שם שטחים ומאפשרת, עם כל המערך הנלווה הכרוך, כולל הקצאת רופאים מומחים בקהילה. וגם שדרות וגם נתיבות, צריך לומר – עושות עבודה באמת מעולה ברמה הזאת, של ראשי עיר שלקחו אחריות על בריאות הציבור. כולל מרכזי חוסן, כולל הרבה דברים שהם באמת – השאלה אם יש סיכוי שמקום כזה, כמו נתיבות, שעושה עכשיו איזשהו שיתוף פעולה ביחד עם הדסה, יקבל בתוך מכשירי ה-MRI האלה מכשיר. או שאנחנו אומרים שמחלקים שניים לכללית, שניים למכבי, שניים ללאומית ושניים למאוחדת – וואטאבר.
פרופ' נחמן אש
בשיח עם הקופות – זה בדיוק השיח, זה איפה למקם את זה. זו בהחלט אחת האופציות. אני לא יודע אם התחלנו לדבר בעניין הזה ואנחנו יכולים להגיד אם זה אחד הכיוונים. העניין מול הדסה הוא שלפי ההסכם הזה, אנחנו נותנים באמת את המכשירים לקופות ולא לבתי החולים.
מופיד מרעי (כחול לבן)
אתם מאפשרים גם לפרטיים אולי?
אופיר כץ (הליכוד)
אבל פרופסור, זו בדיוק הבעיה: למה לתת את זה לפי קופה ולא לפי צורך של האזרחים לבדיקות?
פרופ' נחמן אש
לא, לא, זה בדיוק זה. עם הקופה אנחנו מדברים על הצורך של האזרחים. זה לאיפה להביא.
אופיר כץ (הליכוד)
לא, אבל הקופה זה בית החולים, נכון? זו האפשרות שהם יכולים לשים.
פרופ' נחמן אש
לא, לא.
אופיר כץ (הליכוד)
למה לא לשים את זה בקהילה גם?
מופיד מרעי (כחול לבן)
אתם נותנים אישור לפרטיים, לדוגמה?
פרופ' נחמן אש
לא, אנחנו כן רוצים בקהילה.
מופיד מרעי (כחול לבן)
פרופ' אש, יש אישור לפרטיים? יש מכונים פרטיים, מכוני בדיקה.
פרופ' נחמן אש
בחלוקה הזאת לא. אין לנו מספיק.
מופיד מרעי (כחול לבן)
אני יודע שזה קורה, אבל השאלה עכשיו, מה שנקרא להשכלה - - -
פרופ' נחמן אש
מה שכן קורה זה שלמשל יש קופות שלא מסוגלות להפעיל את זה בעצמן, ואז הן עושות הסכם עם גורם פרטי.
מופיד מרעי (כחול לבן)
הן עושות מין הפרטה. מיקור חוץ כזה.
פרופ' נחמן אש
סוג של.
מופיד מרעי (כחול לבן)
ואתם יודעים כמה כאלה יש?
פרופ' נחמן אש
כמה כאלה יש כיום? אני לא יודע.
מופיד מרעי (כחול לבן)
עכשיו, כרעיון, למה לא להאיץ את זה? כלומר, אם אפשר - - -
פרופ' נחמן אש
לא, זה במסגרת - - -
מופיד מרעי (כחול לבן)
הכל במסגרת קופת החולים.
פרופ' נחמן אש
אין בעיה, מבחינתנו זה לגיטימי.
אופיר כץ (הליכוד)
אין לך מספיק.
פרופ' נחמן אש
מבחינתנו זה לגיטימי. העניין הוא שבסוף המספר מוגבל.
מופיד מרעי (כחול לבן)
לא, ברור. אתה לא תקבל - - -
פרופ' נחמן אש
אבל אין בעיה שקופה תעשה את זה דרך גורם פרטי. אין שום בעיה.
מופיד מרעי (כחול לבן)
אין בעיה. טוב, זה חלק מההנגשה.
היו"ר עידית סילמן
הרב גפני, תודה.
מיכאל מנקין
אני מבקש להתייחס לנושא ה-MRI בבקשה.
היו"ר עידית סילמן
כן, בבקשה.
מיכאל מנקין
שלום, אני מנהל מוצר בחברת אלסמד. החברה שלנו מפעילה מכוני MRI בעולם וגם בארץ. אנחנו מכירים גם את הצד ההנדסי, גם את הצד התפעולי, את הצד של הפענוח. אנחנו מכירים את הנושא על כל היבטיו. הייתי רוצה להתייחס למה שפרופ' אש אמר בפתיחת הדיון: שמדובר בסוגייה כלכלית נטו. זה אכן הדבר.
פרופ' נחמן אש
אני רק מתנצל. אני חייב לצאת. אני מכיר את הסוגייה, וזה בהחלט משהו שאנחנו בוחנים.
מיכאל מנקין
מה שאני טוען, פרופ' אש, זה שמחירי ה-MRI בישראל הם מופרכים. מחירי ה-MRI במדינת ישראל הם גבוהים בצורה חסרת הצדקה לחלוטין.
אופיר כץ (הליכוד)
כמה? אנחנו לא מצליחים לקבל מספר.
מיכאל מנקין
אני אגיד לכם בדיוק את המספרים. הפעלה של בדיקת MRI למכון ה-MRI עולה 400 שקלים. אני אומר את זה באחריות, כי אנחנו עושים את זה בארץ בעצמנו. 400 שקל. קופת החולים משלמת למכון ה-MRI 1,800-1,600 שקלים. יש פה 300 אחוזי רווח וזו שערורייה. זה מיותר לגמרי וזה לא צריך לקרות.

מה שאנחנו מציעים זה דבר נורא פשוט: משתחררים עכשיו תשעה רישיונות חדשים. תתנו את הרישיונות האלה – כמובן בפריפריה, ברור. כמובן בשיקול של פיזור אזרחים, ברור. אבל תתנו את כל הרישיונות האלה במחיר מקסימום לבדיקה של 900 שקל, זה הכל. ברגע שתעשו את זה, תוכלו לאשר – לא תשעה מכשירים, תוכלו לאשר 18 מכשירים בלי שום בעיה.

והצעה נוספת, ואני חוזר על זה כבר פעם חמישית שאני חושב שאני פה בוועדה, זה לעשות מסלול רישוי נפרד ל-MRI לגפיים. בדיוק כמו ששחררו עכשיו CT דנטלי בנפרד מ-CT, כי אלה שני מכשירים שלא קשורים אחד לשני לחלוטין. לשחרר לחוד מכשיר MRI גפיים במסלול רישיון נפרד. כבר דיברנו על זה.

אני רוצה רק לסבר את אוזנך, יושבת ראש הוועדה. אנחנו מתחילים עכשיו פעילות לשלוח תושבים ישראלים שצריכים MRI לקפריסין לבדיקות MRI. למה? כי הבחור ששולח אנשים לטורקיה נמצא עכשיו בבעיה. מה זה אומר, רבותיי? שמשמרות המהפכה באיראן מכתיבים איך מדינת ישראל תבצע בדיקות MRI לתושבים שלה. אני מתבייש להגיד את זה, אבל זה המצב. יש פה הזדמנות עסקית, ואני מנצל אותה. אני מאוד אשמח להתייחסות של משרד האוצר למחירי הבדיקות. תודה.
היו"ר עידית סילמן
אוקי. אז אני רק אומר שזה בכלל על מחירי בדיקות וזה על בדיקות פרטיות אל מול זה, אז זה לא כל כך העיסוק שלנו.
מיכאל מנקין
לא, לא פרטיות. במערכת הציבורית. עוד פעם: קופת חולים כללית משלמת למכון ה-MRI 1,600 שקל לבדיקה.
היו"ר עידית סילמן
אנחנו לא אומרים, אבל אנחנו פה על סוגייה שהיא קצת אחרת, על הנושא של תקנות מכשירים.
מיכאל מנקין
לא, אבל הרי כתוב, ד"ר אייזנברג הראתה קודם: אחד הקריטריונים למתן רישיונות זו ההשפעה על ההוצאה הציבורית למכשור.
אופיר כץ (הליכוד)
הם אומרים שזה יקר ובגלל זה אין רישיונות. אז שיורידו את המחיר.
היו"ר עידית סילמן
דניאל, אתה יודע לענות לזה?
מיכאל מנקין
אנחנו רוצים להוריד את ההוצאה הציבורית, זה הכל. מה שאני מבקש זה להתנות את הרישיון במחיר הבדיקה. זה קל.
אופיר כץ (הליכוד)
לא, זו דווקא נקודה חשובה. אם הטיעון הוא כל הזמן כלכלי ויש אפשרות להוריד את המחירים, אז למה לא בעצם?
דניאל פדון
אז קודם כל, אנחנו במהלך מאוד גדול להתאים את המחירים במערכת, לא רק של בדיקות דימות אלא גם של פרוצדורות נוספות. אנחנו בהחלט חושבים שיש מקום לבחון מחדש גם את המחיר של בדיקות MRI וגם בדיקות דימות אחרות. אנחנו עושים את זה במסגרת עבודה של ועדת המחירים הבין-משרדית של משרדי הבריאות והאוצר, ובהחלט נביא את זה לדיון שם כשיהיה תחשיב מסודר.
אופיר כץ (הליכוד)
אתה יודע מתי זה יהיה מוכן?
דניאל פדון
נמצאת כאן ראש תחום תמחור במשרד הבריאות שתוכל אולי לתת התייחסות.
אורלי מלכה
אנחנו הצגנו לכם כבר בדיונים אחרים, שיש לנו תוכנית לעדכן את כל מחירון משרד הבריאות. יש הרבה מאוד מערכים שצריך לתמחר אותם מחדש. אנחנו מכירים את הבעיה שיש בדימות, את העובדה שהמחיר היום הוא מאוד גבוה והוא מה שמייצר בין היתר את ההוצאה הגבוהה. אנחנו מאוד מקווים בחודשים הקרובים לסיים את העבודה ולהגיש את זה לוועדת המחירים הבין-משרדית.
אופיר כץ (הליכוד)
בדיונים קודמים אמרתם שאתם מכירים שצריך לשנות, ועכשיו אנחנו – באיזה שלב אנחנו? של ההפנמה? הבנה? כי את אומרת בחודשים הקרובים. לא שמים איזה דד ליין מתי זה קורה?
אורלי מלכה
יש המון-המון מערכים במחירון משרד הבריאות שצריך לתמחר אותם מחדש. היינו פה בדיון על מערך אחר, על מערך הבריאטריה. יש המון מערכים שצריך לתמחר אותם מחדש. אנחנו עוברים מערך-מערך. זה נמצא בתוכנית. דימות נמצא בתוכנית, ההסדרה של כל הנושא הזה לרבות שכר מפענחים. אנחנו גם מבינים שזה ייצר פיתרון להרבה מאוד מהבעיה.
רונן בכור
אני מחברת אלסמד. גם מפענחים, אם יורשה לי – כל הנושא של MRI – אני חושב שבאמת דרושה פה חשיבה קצת מחוץ לקופסה. כל אחד, כשמדברים על MRI, מדמיין חדר גדול עם מכשיר ענק יושב, הליום, יקר מאוד להפעלה. אבל זו פעם שלישית שאנחנו מעלים פה את הבקשה לחשוב קצת מחוץ לקופסה. קיימים מכשירי MRI לגפיים. היום גפיים זה 30-25 אחוז מהבדיקות. מכשירים קטנטנים, שלא דורשים אפילו חדר מיוחד. מכשיר בגובה של מטר. אני לא מדבר כבר על החוויה של הנבדק, אבל תחשבו שאתם יכולים להוריד 30 אחוז מהבדיקות במכשירי ה-MRI למכשירים קטנטנים, שאפשר לשנע אותם בקלות על ניידות, חבר הכנסת אופיר כץ, לפריפריות, לאן שרוצים. עלות הבדיקה היא חצי. פעם רביעית שאנחנו מדברים על זה, וכאילו אף אחד לא מתייחס לזה.

רדיולוגים – יש בעיה עם רדיולוגים. אתם אומרים שאם יהיו יותר מכשירים, לא יהיו מספיק רדיולוגים. אנחנו באים ואומרים – גפיים קוראים אורתופדים, בכל העולם. אלפי מכשירים כאלה. אז נפתח גם את הקריאות, את הפענוחים, לאורתופדים. אני מבין שיש כאן בעיה עם הרדיולוגים ומשחקי כוח, אבל חבר'ה – עם קצת חשיבה מחוץ לקופסה אפשר, אולי לא לפתור את הבעיה אבל לשפר אותה הרבה, בלי עלות נוספת לאוצר.
ד"ר ורד אייזנברג
אני רוצה לענות לך. כפי שידוע לכם, כי אתם הייתם אצל המנכ"ל, הנושא הזה הוא בבדיקה. אחרי שתסתיים הבדיקה, אפשר יהיה לדון על איך לחשוב מחוץ לקופסה, על כל ההיבטים. גם על ההיבט של המכשור, גם על ההיבט של מי הולך לבצע את הבדיקה, מי הולך לפענח את הבדיקה ומה יהיו הסטנדרטים. זה לא משהו שאנחנו נצליח לפתור אותו היום, ולכן כרגע, אנחנו לא יכולים לשנות את ההתייחסות ל-MRI גפיים. אנחנו בהחלט עם ראש פתוח לעשות את זה בעתיד.
מיכאל מנקין
אפשר לקבל הערכת זמן כלשהי?
ד"ר ורד אייזנברג
מיכאל, אחרי שאנחנו נפתור את כל בעיות מערכת הבריאות.
היו"ר עידית סילמן
אז אנחנו רק אומרים שממה שאני מבינה, גם הסוגייה הזאת של התמחור – היא בעייתית.
אורלי מלכה
אנחנו מכירים את זה שהתמחור - - -
היו"ר עידית סילמן
אתם מכירים, ומה עושים? כי אנחנו דיברנו על זה כבר לפני חצי שנה בוועדות כאן.
אורלי מלכה
אנחנו הצגנו פה בוועדה את תוכנית התמחורים והצגנו את כל המערכים.
היו"ר עידית סילמן
נו, ומה קורה עם זה? ומה יוצא מזה?
אורלי מלכה
הוועדה מתכנסת באופן תדיר ומקדמת הרבה מאוד מערכים.
היו"ר עידית סילמן
בסדר, שמעתי. אלה משפטים שאנחנו שומעים כל הזמן. באופן פרקטי, מה קורה עם הנושא שכולם משלמים עליו את ההוצאה הלאומית הגדולה לבריאות, CT ו-MRI, שאתם מגדירים כאן שיש עם זה בעיה? שזו בעיה, כי הכל פה בהגבלות של תקנות מכשירים, כי יש עם זה בעיה. ככה זה עולה בחו"ל, ככה זה עולה בארץ.

אתם יודעים, את האמת-האמת? אני עכשיו מנסה להבין: אם אלה העלויות, ואם זו הבעיה שלכן יש הגבלה בכמות מכשירים, אז בואו נבין למה העלויות הן כאלה בכלל. ולמה נגיד בבתי חולים, ה-CT, ה-MRI, כל הבדיקות נרשמות על קרן מחקרים, ובעמודות שהן שונות? אם את צריכה נפתח לך ספרים ואני אראה לך איך זה קורה הלכה למעשה. אני באה מתוך המערכות. אז איפה הפיקוח, נגיד, של משרד הבריאות בנושא הזה? ואיך זה עובד? לא שחס וחלילה עיני צרה בבתי החולים. אם זה המקום שלהם לעשות כסף אז כנראה אולי זה – אין לי מושג. אם הקופות מאפשרות אחר כך טופסי 17 לדברים האלה. אבל אי אפשר אחר כך לבוא אלינו בטענות שזו הוצאה לאומית גדולה לבריאות ולכן מגבילים תקנות מכשירים. משהו פה בכל האירוע הזה לא הגיוני. אז איפה זה עומד?
אורלי מלכה
ברמה הפרקטית, כמו שאמרתי, יש המון מערכים שאנחנו צריכים לתמחר. המשרד עובד - - -
היו"ר עידית סילמן
עזבי, אנחנו עכשיו על המערך הזה של CT ו-MRI.
אורלי מלכה
אז כשאנחנו נסיים את שאר המערכים שכרגע מטופלים, אנחנו נגיע גם למערך הזה.
אופיר כץ (הליכוד)
זה לא להאמין.
היו"ר עידית סילמן
אז כשאתם תסיימו עם ה-CT ועם ה-MRI, תבואו אלינו ואנחנו נדון בזה ונראה אם תקנות המכשירים יכולות להיות מאושרות. האמת שבא לי לסגור עכשיו את הדיון, כי זה לא רלוונטי. אתם מביאים לנו נתונים. את אומרת – כשתסיימו מה? איזה מערך אחר? שכולל ניתוחים בריאטריים? גם על זה אנחנו רודפים אחריכם חצי שנה. מה לעשות? עוד לא קיבלנו תשובות. כי עוד לא קיבלנו תשובות לגבי הניתוחים הבריאטריים עד הסוף.
אורלי מלכה
אנחנו העברנו את הכל.
היו"ר עידית סילמן
העברתם את הכל כולל ההחלטה, וכולל הדברים, וכולל מה שהחליטו שם? אז לוועדה לא העברתם את זה.
אורלי מלכה
העברנו גם לוועדה.
היו"ר עידית סילמן
לא, לא העברתם. לא עבר אלינו. לא. אנחנו נבדוק את זה. אז בסדר, אז בואו תגידו לנו למה CT ו-MRI, ומה המחירים של זה שאמורים להיות לדעתכם. תגידו לנו: מה ההוצאה הלאומית, כמה בן אדם אמור לשלם לדעתכם על בדיקת CT ו-MRI?
אופיר כץ (הליכוד)
הבנו שאתם עושים באמת מערך כולל. יושבת פה יושבת ראש ועדת הבריאות.
היו"ר עידית סילמן
אני שואלת: אם לא סיימתם את זה, אז למה אתם מגבילים אותי בתקנות מכשירים?
אופיר כץ (הליכוד)
לא, אבל את לא יכולה להגיד לה – כשנסיים את הדברים. יש פה בקשה, דרישה של יו"ר ועדת הבריאות, בהקשר של התקנות האלה. תביאו את ה-CT ואת ה-MRI.
היו"ר עידית סילמן
כשתסיימו תגבילו מכשירים. כרגע תפתחו לכולם.
אורלי מלכה
לא, זה לא קשור אחד לשני - - -
היו"ר עידית סילמן
תא לחץ, CT, MRI.
אורלי מלכה
זה לא קשור אחד לשני. כבר היום - - -
היו"ר עידית סילמן
כל הדברים. דה וינצ'י. אבל אתם מגבילים כי אתם אומרים – זה הכל כלכלי, הוצאה לאומית לבריאות. זה בכלל לא נתון להחלטתו של פרופ' נחמן אש כי הכל כלכלי. אז בואו תביאו לנו: מה השיקולים הכלכליים? למה זה עולה ככה?
אורלי מלכה
העלויות של כל תמחור נקבעות על פי התשומות שכלולות בו.
היו"ר עידית סילמן
אזרחי מדינת ישראל יודעים מה התמחור היום של משרד הבריאות לדבר הזה?
אורלי מלכה
כן. הוא נגיש באתר משרד הבריאות.
היו"ר עידית סילמן
וכל מי שמקבל מחיר שהוא למעלה מזה או למטה מזה?
אורלי מלכה
אי אפשר. המחיר הוא מחיר מקסימלי. במימון הציבורי אי אפשר לגבות מחיר שהוא יותר גבוה. אנחנו יודעים שבפועל המחירים הם נמוכים יותר.
היו"ר עידית סילמן
נמוכים יותר. לא, אני אומרת. המחיר המקסימלי – מה המחיר המקסימלי ל-MRI היום?
אורלי מלכה
אני לא - - -
מיכאל מנקין
אני מכיר את זה. 2,200 שקל במחירון משרד הבריאות. המחיר שקורה בפועל - - -
היו"ר עידית סילמן
רגע, יש לי שאלה: 2,200 שקל, גם כמחיר מקסימלי, זה לדעתכם מחיר הגיוני ל-CT או MRI?
אורלי מלכה
המחירים, בזמן שהם נקבעו, שאני לא זוכרת מתי זה היה אבל המחירים שלנו הם לפעמים בני עשר שנים כמו שאתם יודעים – העברנו לוועדה בצורה נרחבת את זה - - -
היו"ר עידית סילמן
אוקי. אז על פי מה הקופה קובעת בסוף כמה היא לוקחת?
אורלי מלכה
מתנהל משא ומתן בין הקופה לבין בתי החולים.
היו"ר עידית סילמן
אוקי. אז אולי אתם צריכים אתם לנהל את הדבר הזה בתוככם, אל מול האוצר, ולבדוק כמה צריך לשלם אזרח במדינת ישראל. ובהתאם לזה, שהקופות יבואו – אני לא יודעת. כאילו, לפי מחירים בעולם, לפי מחירים בארץ. אתם נותנים לנו לאשר תקנות מכשירים - - -
אופיר כץ (הליכוד)
זה בסיס הבעיה, שהאוצר לא מאשר ועשר שנים לא נגעו בזה.
היו"ר עידית סילמן
אתם לא מאשרים כי אתם אומרים לנו – הוצאה לאומית לבריאות, ואתם בכלל לא יודעים כמה הדברים האלה עולים, או כמה הם אמורים לעלות?
מיכאל מנקין
יש לנו את כל המספרים. בדקנו את הנושא.
היו"ר עידית סילמן
יש לי שאלה: אתם יודעים כמה קופות החולים לוקחות היום על כל בדיקה? אפשר לראות את הדבר הזה?
מיכאל מנקין
אנחנו יודעים. בדקנו את זה. זה 1,800-1,600 שקל. אתם מוזמנים לבדוק אותי. בבקשה תבדקו.
היו"ר עידית סילמן
אלה פחות או יותר הסכומים: 1,800-1,600 שקלים.
מיכאל מנקין
כן, אבל שתבינו: אנחנו מפעילים MRI בצריפין, בדיוק באותה מתכונת, עם רדיולוגים ישראלים. MRI כמו בבית חולים, ומשרד הביטחון משלם לנו 820 שקל על כל בדיקה. אתם מבינים את הפערים?
היו"ר עידית סילמן
למה?
מיכאל מנקין
כי משרד הביטחון עשה מכרז, והגדיר שם מחיר מקסימלי לבדיקה.
היו"ר עידית סילמן
לא הבנתי; קופת חולים לא עושה מכרז מול מי שהיא עובדת מולו?
מיכאל מנקין
אני לא יודע. את קופת החולים לא מעניינים מחירי בדיקות כנראה. הם עושים מכרז על מכשירים.
מופיד מרעי (כחול לבן)
אז איך מגיעים ל-2,800 שקל בבדיקה פרטית?
היו"ר עידית סילמן
רגע, אם ההגבלה היא 2,200 אז למה נגיד בבדיקות - - -
אורלי מלכה
המחיר הוא מחיר מקסימלי. הקופה תמיד רשאית - - -
היו"ר עידית סילמן
לא, בפרטי אפשר לקחת יותר מזה?
מיכאל מנקין
כן, בוודאי. בפרטי לוקחים יותר, חברת הכנסת סילמן. לוקחים 4,000 שקל על בדיקת MRI פרטית. אני אומר לך באחריות.
אורלי מלכה
רגע, רגע. לא. אין על פי רוב תשלום שהוא פרטי ב-100 אחוז, גם על בדיקות MRI.
היו"ר עידית סילמן
מה זאת אומרת? יש אנשים שעושים באופן פרטי CT ו-MRI.
אורלי מלכה
יש, נכון.
מופיד מרעי (כחול לבן)
אני אומר לכם נכון לשלום - - -
היו"ר עידית סילמן
יש כאלה שטסים לחו"ל, לטורקיה. ראינו כתבה עכשיו.
מופיד מרעי (כחול לבן)
חברת הכנסת סילמן, נכון לאתמול 2,800 שקל לבדיקת MRI.
היו"ר עידית סילמן
אבל אומרים שהמקסימום זה 2,200, לא?
מיכאל מנקין
לא, לבדיקה ציבורית, לא לבדיקה פרטית. אבל גם המחיר של בדיקה ציבורית הוא עצום, הוא פשוט לא נורמלי. זה מה שאנחנו מנסים להגיד כבר כמה פעמים, שזה מחיר שערורייתי.
מופיד מרעי (כחול לבן)
אני חושב שבמדינת ישראל צריך שיהיה מחיר אחיד לכולם. מה זה, כל אחד משלם כמה ש-הוא הולך למכון פרטי - - -
היו"ר עידית סילמן
אולי הוועדה תעשה מכרזים על הנושא הזה ואנחנו נגיע למחירים יותר שפויים. נשחרר אותם לכל מדינת ישראל.
מיכאל מנקין
תקשיבו, משרד האוצר: אם אתם מגדירים מחיר מקסימלי לבדיקה של 900 שקל, אתם מכפילים את כמות המכשירים במדינה מיד, בחקיקה אחת, באותה הוצאה בדיוק. אנחנו חיים בסרט, חבר'ה. חבל, באמת חבל.
אופיר כץ (הליכוד)
אתה מרוויח עם המחיר שאתה לוקח?
מיכאל מנקין
ב-800 שקל אנחנו מרוויחים יפה, יפה מאוד. באמת, מרוויחים יפה. הכל בסדר.
מופיד מרעי (כחול לבן)
אפשר לעשות מחיר אחיד, ארצי.
היו"ר עידית סילמן
שנייה. אני מבקשת. תראו, אני אגיד לכם מה: נראה לי קצת לא הגיוני להמשיך לדון, כשכל האירוע הזה – האמת, הוא לא ברור מלכתחילה, גם באמצע שלו וגם בסופו. אני חושבת שיש כאן איזשהו אירוע שנקרא באמת תקנות מכשירים, שמשרד הבריאות אמון על בריאות הציבור. אתם נותנים לו הגבלות שהן הגבלות כלכליות. אין לכם מושג, ולא במקצת, על מה ההגבלות הכלכליות האלה, כמה עולות הבדיקות. שאלנו שאלות כשלא היית כאן, כי נכנסת בהמשך – שאלנו שאלות לגבי הנושא של העלויות, ולגבי הנושא של טיפול פר מניעה. כל מיני דברים שהם היום מאוד משמעותיים, כשמקבלים החלטה על תקנות מכשירים. כמה עולה דה וינצ'י, האם אפשר לספוג את זה בשב"ן, בביטוחים הפרטיים, בדברים אחרים. איך עושים בכלל את כל התמחור האמיתי הזה.

נראה כי משהו פה הוא, ככה, מהשרוול. באמת, אחרת אני לא מצליחה להבין איך הגיעו למכשיר רובוטי אחד שמחלקים בתקנות מכשירים, ולא להכניס את לגליל בנהריה שכבר אישרנו אותו לפני חצי שנה. ובטח לא ברור איך לא מאשרים תאי לחץ מעבר. לא יודעת. מבחינה קלינית, לטובת אזרחי ישראל, הרוב פה לא ברור.

אני מציעה דבר כזה: אם משרד הבריאות והאוצר רוצים כרגע לאפשר מכשירי MRI, CT והדברים האחרים – חופשי, ללא חותמת הגומי של הוועדה כרגע. כדי לאפשר את זה. אנחנו, וגם לא רק אנחנו – אני חושבת שאנחנו נוציא את זה לשימוע ציבורי. גם כל אזרחי מדינת ישראל לא ירצו להגביל. אבל את חותמת הגומי של האישור של הוועדה – יהיה אפשר לקבל אחר כך, כשנקבל איזשהן תשובות ענייניות והגיוניות, למה אזרחי מדינת ישראל משלמים 1,800 או 1,400, או מה ההשתתפות, למה זה עולה לקופה שלא מאפשרים לה, כמו קופת חולים לאומית או קופת חולים מאוחדת – שלא מקבלים מספיק אישורים לקהילה, לאפשר לעשות שיתוף פעולה עם המדיקל סנטר פה, עם המור-מאר שם. לא יודעת, אני אומרת: אם רוצים לאפשר את הדבר הזה, והיום הקהילה שמפנה צריכה להפנות לבתי חולים, ובתי חולים מתמחרים לקהילה – שמעו, אם שם זה 800, והם מתמחרים לקופה 1,400 או 1,600, משהו פה לא הגיוני. מישהו פה צריך לתת תשובות על הדברים האלה. לא יודעת מי אמור לתת את התשובות.

אנחנו לא רוצים לתקוע בינתיים מכשירים לשאר הקהילה. שחררו להם, תנו להם את כל מה שרציתם לתת להם בתקנות. תאפשרו להם את זה בינתיים – הכל בסדר. אנחנו מאפשרים לכם לתת את כל מה שאתם רוצים בינתיים לאזרחי מדינת ישראל. אנחנו לא נהיה החסם. כמו שיש 14 מכשירים של רובוטים, שחצי מהם הם ללא אישור, הם בדרך לאישור – הנה: לגליל בנהריה כבר מפעיל, כי אנחנו בתור ועדה הסכמנו ולחצנו על זה שהוא יפעיל. והאישור יהיה בקרוב. אז תנו לכולם את מה שאתם רוצים לתת להם פה. שיתחילו לעבוד, שמדינת ישראל תתחיל לנוע עם הנושא של המכשירים. בואו נעשה עבודה פנימית על כל מה שצריך לעשות עבודה פנימית, ונאשר את זה אחר כך בוועדה.

אנחנו לעולם לא נהיה החסם למערכת בריאות טובה, שוויונית ואיכותית יותר. בחיים לא. אבל אנחנו כן נדרוש מכם לעשות עבודה, ולתת לנו כאן תשובות. זה נראה שלא היה מי שיפקח על מערכת הבריאות ומערכת האוצר פה בתחום הזה הרבה מאוד שנים.
יעל סלנט
כמובן שמשפטית התקנות האלה הן באישור ועדה. כלומר, עד שהוועדה לא מאשרת הן לא מאושרות.
היו"ר עידית סילמן
בסדר, אבל יש 14 מכשירים, שחצי מהם כבר לא מאושרים גם ככה במערכת, ויש הרבה דברים.
יעל סלנט
מה שפועל בלי היתרים זו בעיה. בעיה רצינית.
היו"ר עידית סילמן
בסדר, נכון.
יעל סלנט
התקנות לא מותאמות אולי למה שקורה בפועל - - -
היו"ר עידית סילמן
אני רק אגיד שכל הסעיפים פה, בסעיפים בתוך המכשירים, יש כאן אמות מידה, ואמות המידה האלה צריכות גם להיות מאושרות על ידי הוועדה. נגישות הציבור למכשיר המיוחד – נגישות הציבור. נגישות הציבור זה בסעיף 3(א)(3). אין מה לעשות – זו נגישות הציבור. נתתם לנו את האחריות לסעיף הזה שנקרא נגישות ציבור. אם אתם לא שמים באילת מכשיר – אין נגישות ציבור. בן אדם מאילת – צריך לטוס. אז אני רוצה לדעת אם יש נגישות לציבור או אין נגישות לציבור. אם אתם תגידו לי שאתם בדיעבד תאשרו נגישות – וואלה, לא סומכת. אתם כבר מ-2017 לא הבאתם לכאן מכשיר אחד נוסף מאושר. אז איך אפשר לתת נגישות לציבור? אז בואו ניתן תקנות ואחר כך נראה.

אני אומרת לכם שאנחנו פה הרגליים האחוריות של כל מדינת ישראל, שומרים עליה ומגנים עליה. את הכל תפתחו. אנחנו נשגיח ביחד איתכם שהכל נפתח ואוטוטו יקבל את האישורים. לא רוצים לאחר לאף קופת חולים, לאף קהילה, למי שאתם לא רוצים לתת. אבל תנו לנו תשובות. לא יכול להיות שקופה תשלם סכומים דמיוניים כי אין לה ברירה. שם זה עולה 800, שם זה עולה 1,600. התמחור – כמה זמן לא נעשה תמחור ל-MRI ול-CT?
אורלי מלכה
הרבה.
היו"ר עידית סילמן
הרבה. כמה זה הרבה?
אורלי מלכה
אני לא יודעת בדיוק מתי התקנות.
היו"ר עידית סילמן
מעל עשר שנים? מתחת לעשר שנים?
אורלי מלכה
יכול להיות שזה - - -
היו"ר עידית סילמן
מה לעשות? המחירים השתנו. דה וינצ'י – מספר לנו פה הפרופסור שהיה שעכשיו מגיע רובוט חדש. אז צריך לתמחר את זה. ועדת מחירים – מה לעשות. אתם צריכים ועדת מחירים משותפת ביחד עם האוצר ולעבוד עליה כל הזמן.
מופיד מרעי (כחול לבן)
לתמחר וגם לאשר - - -
היו"ר עידית סילמן
אחרת אנחנו עובדים על ריק. אנחנו עובדים על ריק. אין לנו נתונים כדי לדעת. אנחנו לגמרי עובדים על ריק. ואנחנו כבר בתוך הדיונים האלה כל כך הרבה זמן – זה באמת מתיש את הנפש, אני חייבת להגיד.
ד"ר ורד אייזנברג
אני יכולה להציע הצעה?
היו"ר עידית סילמן
כן, בוודאי. אנחנו נשמח לכל הצעה פרקטית. אגב, אני הצעתי את ההצעה הכי טובה. אמרתי לכם – תתנו. לכו על זה. אנחנו לא נהיה החסם.
ד"ר ורד אייזנברג
כדי לתת אנחנו צריכים שאתם תאשרו את התקנות, כי בלי זה אנחנו לא יכולים לעשות.
היו"ר עידית סילמן
מאשרים לכם. קיבלתם. אנחנו נאשר לכם ללא חתימה של זה, כי אנחנו נחתום ברגע שנראה שאתם הבאתם לנו נתונים.
ד"ר ורד אייזנברג
אם אנחנו ללא חתימתכם אנחנו עוברים על החוק. אז אנחנו צריכים את חתימתכם.
היו"ר עידית סילמן
אבל אתם עוברים על החוק גם ככה, כשאתם יודעים שיש לכם מלא מכשירים בחוץ ללא אישור. אתם גם ככה עוברים על החוק.
אור אלדר
אנחנו לא נותנים את הרישיונות לכל המכשירים שפועלים. הם פועלים היום בלי רישיון. זה לא משהו שאנחנו נותנים לו איזשהו אישור.
אופיר כץ (הליכוד)
אנחנו, במחויבות שלנו לציבור, לא יכולים להעביר את זה בלי שנדע שזה הולך לפריפריה. כשתגידו לנו לאן זה הולך, וכשנראה שזה הולך לפריפריה - - -
היו"ר עידית סילמן
לא, אבל אתה לא רואה שגם המחיר? אתה יודע מה המחיר לבדיקה?
אופיר כץ (הליכוד)
לא, לא, בסדר. זה גם משהו שצריך לעשות.
היו"ר עידית סילמן
מה, בן אדם צריך לשלם סכום מסוים - - -
ד"ר ורד אייזנברג
חבר הכנסת כץ - - -
היו"ר עידית סילמן
אנחנו יכולים לאשר בדיוק כפול מכשירים אם המחיר יהיה שונה. הם אומרים לך שמעל עשר שנים לא תמחרו MRI ו-CT. המכשירים השתנו, הנגישות השתנתה. בואו, תכניסו רדיולוגים, תכניסו פסיכולוגים, תכניסו עוד עובדים למערכת במחירים האלה.
אופיר כץ (הליכוד)
הוא אומר לך שב-800 שקל הוא מרוויח.
ד"ר ורד אייזנברג
תראו, כמו שאמר פרופ' אש קודם: אנחנו יכולים להמשיך לעשות עבודה, אבל אנחנו צריכים שיהיו לנו את הכלים, לפחות לתת לשטח כרגע.
היו"ר עידית סילמן
אני רוצה לוחות זמנים לעבודה הזאת.
ד"ר ורד אייזנברג
לוחות זמנים לתמחור?
היו"ר עידית סילמן
לעבודה, להכל. לתמחור, לתאי לחץ.
אופיר כץ (הליכוד)
פריסה, פריסה.
היו"ר עידית סילמן
לפריסה. לאיפה. אני רוצה לוחות זמנים להכל. אנחנו לא נאשר את זה עכשיו, עלא באב אללה.
חנה לאידרשניידר
אני מבקשת, מכיוון שאנחנו לא דיברנו בכלל על ה-CT הדנטלי, זה נושא שהוא - - -
היו"ר עידית סילמן
נכון.
אופיר כץ (הליכוד)
רגע, אבל בואו נשמע. היא רוצה להשיב לך.
ד"ר ורד אייזנברג
אני רוצה לענות, ברשותכם, באמת. זה חשוב, כי כולנו פה רוצים להתקדם. כמו שאמר פרופ' אש קודם: אנחנו יכולים בשלושה חודשי עבודה, אם תתנו לנו לסגור על השאלות שנשארו פתוחות. תבינו שיש דברים שכנראה לא נצליח לענות עליהם, כי אתם נתתם לנו פה הרבה שאלות, אבל את הדברים הבוערים, כמו סוגיות של תמחור, כמו הסוגיות שהוא התחייב עליהן קודם – זה, אנחנו יכולים לעשות את העבודה תוך שלושה חודשים. אבל – אנא שחררו לנו לשטח את המכשירים.
היו"ר עידית סילמן
אז יש לי שאלה: אנחנו ישבנו חצי שנה כאן בוועדה, העלינו את כל הדברים האלה הלוך וחזור. במאות דיונים, עוד לפני שהבאתם – לא מאות, כן?
ד"ר ורד אייזנברג
יש דברים שעלו בשבועיים האחרונים שאני לא מכירה משיחות.
היו"ר עידית סילמן
לא, לא, אבל תשמעו: הם היו כאן. ההוא על הפרטי כבר היה פה. בדיון מהיר של אופיר כץ, בדיון נוסף של ההוא. אני זוכרת פנים של כולם פה. כולם פה היו בדיונים. עכשיו, אני שואלת את עצמי: או שאנחנו מדברים בעד עצמנו. אנחנו מדברים עבורכם, מביאים את זה עבורכם. עד שהבאתם לנו את התקנות האלה – חצי שנה עשינו כאן דיונים, כי ידענו – ידעתי לקראת מה אני הולכת. הבאתי לכם את הכל לפני כן. שאלנו על תמחור, שאלנו למה לפרטי תוך 24 שעות ולציבורי מגיע תוך כמה חודשים. שאלנו את הכל. אופיר כץ, אלוף הדיונים המהירים בתחום הזה, הגיש מלא דיונים מהירים על כל דבר כזה. ולא יכול להיות שאנחנו מקיימים את הדיונים האלה, ואתם עשיתם עבודה – אז על מה נסובה העבודה מול משרד האוצר? מה היו השיקולים? על מה התווכחתם בכלל בכל הדיונים הגדולים שלכם על תקנות מכשירים? מה היה שם?
ד"ר ורד אייזנברג
אז אולי שהנציג של משרד האוצר יענה על השאלה הזאת.
היו"ר עידית סילמן
אני לא יודעת, כן. אני, לא אכפת לי מי.
דניאל פדון
קודם כל, רגע לסוגיית המחירים: המחירים שנקבעים על ידי ועדת המחירים הם מחירי מקסימום. זה אומר שאפשר לגבות גם פחות. בפועל, נהוגות במערכת הנחות הרבה יותר גדולות. גם מבנה העלויות שאנחנו מתמחרים, הוא לא מבנה עלויות של מקום פרטי.
היו"ר עידית סילמן
אבל ועדת המחירים לא התכנסה מעל עשר שנים בנושא הזה.
דניאל פדון
לא נכון, לא נכון.
היו"ר עידית סילמן
לא שינתה את המחיר.
דניאל פדון
אני אשמח להשלים. מבנה העלויות שמתמחרים בוועדת מחירים הוא מבנה עלויות של בית חולים ציבורי כללי ממוצע, נקרא לזה, ולא עלויות של מכון פרטי כזה או אחר. זה חשוב, מאחר שאנחנו לא רוצים ליצור מצב שבו בית חולים ייקלע לגירעון מאחר שעבורו המחיר יהיה הפסדי. יש דברים שבית חולים נדרש אליהם, שמכון פרטי לאו דווקא נדרש - - -
אופיר כץ (הליכוד)
אתה לא רוצה שבית חולים ייקלע לגירעון?
דניאל פדון
לא, אנחנו ממש לא רוצים.
אופיר כץ (הליכוד)
מה המצב היום?
דניאל פדון
אנחנו חושבים שעכשיו המצב הוא מאוד טוב, אחרי תקנות מודל תקצוב.
אופיר כץ (הליכוד)
כן? בתי החולים לא בגירעונות?
דניאל פדון
כרגע בתי החולים הגישו בשבוע שעבר תחזית תקציב לשנה הזאת. אין בית חולים אחד שהגיש תחזית גירעונית.
אופיר כץ (הליכוד)
היום הם לא בגירעון?
דניאל פדון
אין בית חולים אחד שהגיש תחזית גירעונית.
אופיר כץ (הליכוד)
לא, עזוב, לא תחזית. היום המצב שלהם. אני זוכר שהיינו פה בדיונים עם מנהלי בתי חולים, וכל אחד פרס את הגירעון שלו בעשרות מיליונים, אם לא יותר.
דניאל פדון
כרגע אין בית חולים שחוזה - - -
אופיר כץ (הליכוד)
אז לא, אתה אומר בביטחון שאין בית חולים בגירעון.
דניאל פדון
אלה הדיווחים שאני - - -
אופיר כץ (הליכוד)
זה, בכמה חודשים כולם כבר כיסו את הגירעונות?
דניאל פדון
דנו במסגרת מודל תקצוב, זה דיון אחר, אבל אפשר להצטרף גם אליו.
אופיר כץ (הליכוד)
אוקי, טוב. אפשר לבדוק את זה, כן. אני מכיר ממנהלי בתי החולים דברים אחרים, אבל בסדר.
רונן בכור
חבר הכנסת אופיר כץ, אני חייב רק לחדד משהו, כי נאמר פה – מרכז פרטי. המרכז שמיכאל מדבר עליו זה מכרז של משרד הביטחון שש שנים.
היו"ר עידית סילמן
שנייה. דקה.
דניאל פדון
אני אשמח להשלים את התשובה.
היו"ר עידית סילמן
כן, וזה עוד לפני שש שנים, מחיר כזה.
דניאל פדון
אז כמו שאמרתי, המחירים בפועל, גם במערכת - - -
היו"ר עידית סילמן
יש לכם השוואה בין מחירים בעולם למחירים בארץ?
אורלי מלכה
זה לא רלוונטי.
דניאל פדון
אני לא חושב שזה רלוונטי, מאחר שמבנה העלויות כולו אחר. אבל בתוך בתי החולים בארץ, המחיר המפוקח הוא לא המחיר שנגבה בפועל. את החישובים של העלות, וכמה תעלה תוספת כזאת או אחרת של מכשירים, לא עשינו לפי המחיר המפוקח אלא לפי המחיר בפועל. כלומר, ככל שיש תחרות במרבית בתי החולים, והם בעצם כנראה מוכרים במחיר שהוא קרוב יותר למחיר התחרותי, הצפי לעדכון של המחיר על ידי הוועדה לא אמור להיות דראסטי ומשנה עולמות. יכול להיות שאחרי העבודה שיעשה משרד הבריאות נראה שבאמת יש מקום לעדכן את המחיר המפוקח כלפי מטה.
היו"ר עידית סילמן
אוקי. זה אומר שאולי כדאי שלא יישבו לנו הרבה מכשירים בבתי החולים. אולי כדאי שיישבו יותר מכשירים בקהילה. זה יוריד את העלויות. נעשתה עבודה על זה?
דניאל פדון
יש עבודה של משרד הבריאות, שבאמת רוצה להקצות להבנתי הרבה מהמכשירים לקהילה, אבל הם ירחיבו על זה.
היו"ר עידית סילמן
אוקי. אז אני מציעה שמשרד הבריאות ומשרד האוצר – אנחנו נניח להם לנפשם והם ישבו ביחד ויביאו לנו את התובנות לכאן.
מיכאל מנקין
סליחה, אני מבקש רק להתייחס לדבר אחד שדניאל ממשרד האוצר אמר: מה שקורה בפועל – זה פשוט ביקוש והיצע. אין פה משחקים – אלה כוחות השוק. אתה כלכלן, אתה מבין בזה הרבה יותר טוב ממני. יש עכשיו ביקוש ל-550 אלף בדיקות בישראל, יש 50 מכשירים שיכולים לייצר את הבדיקות האלה, והמשא ומתן אלה כוחות השוק, זה הכל. אין פה שום קסם, אין שום דבר. ואני אומר לכם באחריות מלאה, שאין קשר בין העלות של הבדיקה למחיר שבית החולים קובע. לבית החולים יש מרכז רווח. יש לו רישיון מהמדינה להדפיס כסף, והוא מדפיס את הכסף שהוא יכול – זה הכל. זה רווח מטורף. זה לא קשור בכלל לרישיונות וזה לא קשור לכלום.
היו"ר עידית סילמן
לא, לנו אין בעיה אם זה נהנה – אבל שזה יהיה לא חסר.
מיכאל מנקין
אבל, בדיוק.
היו"ר עידית סילמן
אז תן לנו גם לקהילה.
מיכאל מנקין
נכון. הרווח של בית החולים לא הולך לבדיקות MRI. הרווח של בית החולים הולך לכל מיני דברים אחרים ולא לבדיקות MRI, ויש תורים מטורפים בגלל זה, ומחירים גבוהים. יש פה בפועל קרטל.
היו"ר עידית סילמן
אוקי. CT דנטלי – בבקשה, ומשרד הבריאות, אנחנו נשמח שתענו על זה. בבקשה.
שמעון אסולין
שלום, אני מנהל מכוני דנט אור. האמת, כבוד יושבת הראש – אני רואה עולם הפוך: CT דנטלי, שישנו בכמות מטורפת בארץ, לעומת תאי לחץ או MRI – אני רואה שמשרד האוצר, אני לא מבין את האינטרס – אין פה שום אינטרס, לא כלכלי ובטח ובטח לא רפואי. מה העניין לדחוף ולפתוח את ה-CT הדנטלי כאשר השוק מוצף ב-CT דנטלי?
ד"ר ורד אייזנברג
זה ממש לא נכון.
שמעון אסולין
השוק מוצף. בכל פינת רחוב יש היום מכוני רנטגן. ישנם אצל רופאים. לא ממתין פציינט, ולו אחד, גם בפריפריה ולא משנה איפה. ההפך – לא קובעים לו תור, הוא מגיע ופשוט מצטלם.
קריאה
ויש שוק חופשי ויש תחרות.
היו"ר עידית סילמן
אוקי. שנייה.
שמעון אסולין
עכשיו, אני רוצה להדגיש עוד דבר נוסף, שהוא מאוד-מאוד חשוב: תפתחו את ה-CT הדנטלי, תגרמו לתחרות מטורפת כשגם ככה יש לנו תחרות. תגרמו לפיטורים של מאות ואלפי עובדים. מה המטרה? הרי גם רפואית, דיברנו על כך, שיכניסו את המכשירים האלה בצורה שתכל'ס – הרישיון יינתן בדיעבד ולא מלכתחילה. אני חוזר על מה שהיה בוועדה הקודמת: אם לא יאשרו ברישוי מוסדות, אני אוכל להביא את המכשיר דרך היבואן, להכניס אותו לארץ, ואם אני ארצה לקרוא ליחידה לפיקוח אני אוכל לקרוא לה; אבל אם אני אחליט שלא – אני פשוט אפעיל את המכשיר.
ד"ר ורד אייזנברג
זה ממש לא נכון.
קריאה
זה נכון בדיוק, את לא מודעת, את לא היית פה בדיונים קודמים - - -
שמעון אסולין
זה נכון. אתם לא מכירים.
היו"ר עידית סילמן
שנייה, שנייה.
שמעון אסולין
עידית, אנחנו מכירים את הנושא כי אנחנו חיים את המציאות.
קריאה
חיים אותה - - -
שמעון אסולין
אנחנו חיים בתוך התחום כבר עשרות שנים.
היו"ר עידית סילמן
אוקי, שנייה. בואו ניתן לו לדבר. בבקשה.
ד"ר רועי גורנשטיין
שלום. אני מפקח קרינה של משרד הכלכלה. אני עובד בגוף שנקרא מינהל הבטיחות והבריאות התעסוקתית, שבא בעצם לשמור על הבריאות של העובדים ועל הבטיחות.

הנושא הזה של הפתיחה של מכשירי ה-CT הדנטלי הגיע אלינו בצורה קצת לא ישירה, אלא קצת עקיפה. בעצם גם אנחנו קצת הופתענו לראות עניין של פתיחת איזשהו שוק כלשהו למכשירי CT דנטליים ללא הגבלה, כאשר אנחנו בעצם אמונים על הבטיחות של העובדים שמפעילים – כי המכשירים האלה לא מפעילים את עצמם לבד אלא הם מופעלים על ידי עובדים. עכשיו, יש לנו איזושהי בעיה בכל הנושא של האכיפה ופיקוח על מרפאות השיניים בפרט. נכון שגם אם משרד הבריאות עושה על המרפאות האלה פיקוח מושלם – שוב, אני לא יודע, אני לא נמצא במשרד הבריאות אז אני לא יודע. אני מניח שיש מקומות כמו שאצלי, שאני דואג לבטיחות העובדים – יש מקומות שאנחנו לא מכירים, ותכף אני אסביר, אז לא מפוקחים. אבל גם אם משרד הבריאות עושה עבודה מצוינת – אנחנו לא מקבלים את כל המידע. זאת אומרת: היום רופאים שירצו להכניס את זה לדירות – הרי היום יש רופאי שיניים שעובדים בבניינים ובמבנים כאלה או אחרים - - -
היו"ר עידית סילמן
יוכלו. יוכלו להכניס את זה.
ד"ר רועי גורנשטיין
יוכלו להכניס את זה. אני לא רוצה בכלל להתייחס לעובדה שיש צורך בשינוי המיגונים.
ד"ר ורד אייזנברג
הם לא יוכלו להכניס את זה.
שמעון אסולין
למה את אומרת את זה? מאיפה את יודעת?
היו"ר עידית סילמן
מה זאת אומרת? יש היום CT דנטלי בתוך הקומה הראשונה של הבניין.
אמיר בר
ד"ר אייזנברג, היום מכשיר פנורמי - - -
היו"ר עידית סילמן
את רוצה שאני אביא לך לראות כמה?
אור אלדר
רגע, לא, שנייה, אבל יש רישיון קרינה שניתן.
אמיר בר
רגע, רגע. הערה לסדר – אתם לא מכירים את הפרוצדורה.
ד"ר רועי גורנשטיין
אני רוצה לסיים. יש פואנטה. עוד חצי דקה ואני מסיים. אני אמרתי: אם משרד הבריאות עושה פיקוח מבחינת פיקוח קרינה – אני מבין שהרישיון הזה לא מדבר על רישיון הקרינה אלא על רישיון, נקרא לו ייבוא או הכנסה לארץ - - -
ד"ר ורד אייזנברג
לא, גם קרינה.
שמעון אסולין
לא נכון. את אומרת דברים שהם לא נכונים בפועל. אתם אומרים דברים שהם לא נכונים.
היו"ר עידית סילמן
לא לצעוק. רגע, שנייה.
אמיר בר
לא, כי, כבוד יושבת הראש, אנחנו אומרים את זה כבר בפעם השלישית.
ד"ר ורד אייזנברג
זה לא נכון.
אמיר בר
זה נכון ביותר. תקשיבו עד הסוף, גם למשרד הבריאות. אתם נותנים את הרישיון – במקרה של פנורמי, מכשיר פנורמי שנותנים לו היום רישיון, ד"ר אייזנברג – הבדיקה נעשית בדיעבד. והוא גם מכשיר עם קרינה מייננת. לא קרינה מייננת כמו CT דנטלי, אבל הוא מכשיר עם קרינה מייננת. אנחנו עושים את זה ביום-יום, בשוטף, אנחנו לא פונים אליכם. אנחנו לא מבקשים רישיון.
ד"ר ורד אייזנברג
זה לא אותו דיון. מכשיר פנורמי אינו בתקנות של הקון.
אמיר בר
נכון.
שמעון אסולין
זו בדיוק הפואנטה.
שמעון אסולין
לשם את רוצה ללכת.
היו"ר עידית סילמן
שנייה רגע, בואו נשמע את כולם.
אמיר בר
לשם את רוצה ללכת: לאשר את המכשירים האלה בדיעבד. אני מתקשר ליבואן, מזמין אותו ומתקין. אני ארצה להתקשר לד"ר יורם טל בתל השומר – אני אעשה את זה. אם לא – אני לא אעשה את זה. ופה אנחנו נופלים. אתם הגדרתם את זה, גם בפעם הקודמת ד"ר לוקסנבורג אמרה את זה – זה ייעשה בדיעבד. אתם כנראה לא מכירים את התהליך ולכן אנחנו נופלים פה.

אנחנו לא נגד לפתוח את השוק. התחרות ממילא קשה. אנחנו נתמודד איתה.
קריאה
סליחה, אתה מטעה את הוועדה וזה לא נכון.
אמיר בר
זה נכון ביותר. אתה מייצג את היבואנית, אתה יושב במגדל השן בתל אביב, זה פשוט אפילו לא הוגן.
היו"ר עידית סילמן
רגע, שנייה.
ד"ר ורד אייזנברג
אני רוצה רגע לענות לו בבקשה. אני מאוד שמחה שאתה אמרת את מה שאתה אמרת, כי זה מלמד אותי איך דברים קורים, שיכול להיות שאנחנו לא היינו ערים לכך.
היו"ר עידית סילמן
זו בדיוק הסיבה שאני רציתי שנקיים איתם דיון לפני הוועדה, ולא הסכמתם.
ד"ר ורד אייזנברג
רגע, רגע, לא. אנחנו דיברנו על משהו אחר.
היו"ר עידית סילמן
אבל זה בסדר. מה לעשות.
ד"ר ורד אייזנברג
השיח היום הוא על תקנות בריאות העם (מכשירים רפואיים מיוחדים) - - -
היו"ר עידית סילמן
לא, לא. את טועה. תקנות בריאות העם אלה תקנות של בריאות העם, ואנחנו דואגים לבריאות העם, אז תתני תשובה על בריאות העם. לא על תקנות – האם לפתוח או האם לסגור.
אמיר בר
יש פה מישהו שמתמחה בנושא הזה, הוא יכול להגיד לך מה קורה בשוק.
היו"ר עידית סילמן
אם לפתוח או לסגור תלוי בבריאות העם, שאנחנו גם אמונים עליה.
ד"ר ורד אייזנברג
תתנו לי לסיים, אני אענה. הבקשה בתקנות - - -
אמיר בר
אין לך, את לא - - -
היו"ר עידית סילמן
לא, שנייה. אני מבקשת תשובה.
ד"ר ורד אייזנברג
הבקשה בתקנה לגבי CT דנטלי הייתה להוציא את זה מההגבלה הכמותית. אין לנו שום כוונה להפסיק לתת לזה רישיונות ולהפסיק את הבקרות; נהפוך הוא. יהיו רישיונות, אנחנו נעשה בקרות, ואם בכלל אפשר אנחנו אפילו נהיה קצת יותר מחמירים. יש נהלים ויש תקנות, שיצאו על ידי הצוות של בריאות השן במשרד הבריאות. הם יושבים פה מולי, ואם אתם רוצים אני אקריא לכם.
אמיר בר
כן, אחת מהחברות שם, ד"ר חן אדלר, מתנגדת בנחרצות. היא פשוט מפחדת להגיע בגלל הסתדרות רופאי השיניים. יש פה חוות דעת שאתם קיבלתם אותה.
שמעון אסולין
ד"ר חן אדלר מתוך הדסה עין כרם.
אמיר בר
היא מתוך הוועדה שלכם, שהיא מתנגדת לזה בתוקף.
שמעון אסולין
מתנגדת בתוקף, מהסיבה שגם בפעם שעברה שדיברנו בוועדה - - -
היו"ר עידית סילמן
רגע, שנייה. אנחנו לא יכולים לשמוע ככה.
ד"ר ורד אייזנברג
אני דיברתי איתה. ההתנגדות שלה נבעה מכך שהיא חשבה שזה הופך להיות מחוץ לרישיון בכלל, וזה לא המקרה.
אמיר בר
אז בואי תסבירי לנו מה התהליך שהולך להיות.
ד"ר ורד אייזנברג
ימשיך להיות רישוי, אבל אנחנו ביקשנו שלא תהיה הגבלה כמותית.
שמעון אסולין
שאלתי את ד"ר לוקסנבורג במפורש.
היו"ר עידית סילמן
רגע, שנייה. הרישוי הוא בדיעבד או מלכתחילה?
ד"ר ורד אייזנברג
לא, הרישוי הוא מלכתחילה.
היו"ר עידית סילמן
קודם כל הוא קונה את המכשיר, שם אותו, ואז צריך לבוא אלייך לקבל אישור?
אור אלדר
הוראות הדין היום הן שלא יחזיק אדם ולא יפעיל מכשיר אלא אם ניתן רישיון.
היו"ר עידית סילמן
הבנו, אבל השאלה בתהליך – אם הוא קודם כל קונה את המכשיר ואז הוא צריך לקבל רישיון למכשיר?
אמיר בר
כן, כן. ככה בדיוק זה היה בעבר.
היו"ר עידית סילמן
הוא צריך לבוא אלייך עם המכשיר פיזית?
אור אלדר
הוא מרכיב את המכשיר, הפקחים מגיעים, בודקים - - -
היו"ר עידית סילמן
נכון, אבל זה בדיעבד.
אור אלדר
הוא לא אמור להפעיל את זה.
היו"ר עידית סילמן
הוא לא בא אלייך לפני שהוא קונה. הוא קנה, והוא מגיש לך בקשה אחרי שהוא קנה ומראה לך מה הוא קנה ומה המכשיר.
אור אלדר
כפי שקורה אבל במכשירים פולטי קרינה באופן רגיל.
היו"ר עידית סילמן
לא, ב-MRI זה לא יקרה לך ככה, כי את קודם תתני מכשיר ואז הם ילכו לקנות.
אור אלדר
לא, אבל - - -
אמיר בר
את עוצרת את זה במכס, מה שלא קורה היום.
היו"ר עידית סילמן
טוב, בקיצור, תשנו את התקנה, שהם קודם כל יצטרכו - - -
ד"ר ורד אייזנברג
לא, יש כאן - - -
שמעון אסולין
לא, אבל יש לכם טעות - - -
ד"ר רועי גורנשטיין
אני רוצה - - -
ד"ר ורד אייזנברג
שנייה. במכשירים מיוחדים - - -
ד"ר רועי גורנשטיין
אבל אני רוצה לסיים גם. אני לא הספקתי לסיים את מה שאני התחלתי.
היו"ר עידית סילמן
דקה כל אחד, כי אנחנו מסיימים.
ד"ר רועי גורנשטיין
אין לי בעיה עם דקה, אני רק רוצה לסיים בלי שיפריעו לי. העניין הוא כזה: אני העליתי את הסוגייה הזאת של בטיחות העובדים, לא בשביל להגיד שמי שעושה פיקוח כזה או פיקוח כזה הוא יותר טוב. בעצם העובדה שאנחנו פותחים את המשק – שוב, לא לרישיון הקרינה, אלא לרישיון של מכשיר מיוחד – זה אומר שעל פניו יהיו יותר מרפאת. אוקי? יהיו יותר מרפאות – יהיו יותר עובדים. יהיו יותר עובדים – זה אומר שצריך גם לעשות יותר פיקוח. כמו שזה קורה היום, משרד הבריאות עושה פיקוח – הוא אמור לעשות פיקוח על המטופלים ולתת רישיון למכשיר; אבל גם משרד הכלכלה אמור לתת מה שנקרא איזשהו דוח בטיחות על בטיחות העובדים במקום.

אני יכול להגיד לכם בפה מלא, כי אני נמצא בשטח: לא תמיד יש הלימה. בהרבה מקומות יש בבתי מגורים, וכל מיני במרתפים של קניונים ודברים כאלה. על פניו אנחנו אמורים להתנגד למהלך כזה, אבל אנחנו לא רוצים ליצור חסם מול משרד הבריאות. מה שאנחנו מבקשים – זה לא כל כך קשור לדיון, אבל זה חשוב, שזה לפחות יעלה על הפרוטוקול: שיהיה תהליך מסודר. שמשרד הבריאות יקבל מידע על מרפאה או על מכשיר שנכנס, יעדכן את משרד הכלכלה. אנחנו נעשה את הפיקוח שלנו מהצד שלנו, משרד הבריאות יעשה מהצד שלו. ככה אנחנו גם אמורים לפתוח את המכשירים האלה בלי בעיה, וגם לשמור על הבריאות – גם של המטופלים וגם של המטפלים.
אור אלדר
אני רק רוצה להגיב. אני אתמול שוחחתי גם עם היועצת המשפטית שלהם, ואני מבינה שהייתה תקשורת בין משרד העבודה. באמת זה מה שסוכם: שיהיה המשך שיח בין המשרדים כדי להדק את הפיקוח משני הצדדים.
אמיר בר
אגב, בסעיף 2 בבקשה לרישיון, הבולט האחרון – העבודה בקרינה מייננת מחייבת גם עמידה בתקנות הבטיחות בעבודה. כלומר, אתם נותנים רישיון, אבל משרד הכלכלה בכלל לא בלופ. זה אמיתי: אני כמכון גדול עושה את זה כי אני מחויב לבטיחות העובדים שלי. אני לא רוצה לחזור על מה שנאמר בוועדה הקודמת – כן טרור, לא טרור. אני מחויב כלפי העובדים שלי. אני לא רוצה למצוא את עצמי בכלל חשוף לתביעות, חס ושלום, שלא נדע, בנושא של הריון. מדובר על דברים – ואת יודעת את זה, ד"ר אייזנברג – על קרינה מייננת יש מחקרים חד משמעיים שהיא מסרטנת.
קריאה
אני - - -
היו"ר עידית סילמן
שנייה, לא. אין לנו זמן לזה. מצטערת.
קריאה
רק דקה אני.
היו"ר עידית סילמן
מצטערת. השעה 12:12, אני מתחילה עוד מעט דיון נוסף. כבר ב-12 היינו אמורים לסיים. נכון, אין מה לעשות. לא כולם יכולים לדבר. אנחנו כבר יותר משלוש שעות כאן.
קריאה
אנחנו גם רוצים לדבר רגע. ביקשנו כבר, אנחנו גם לא היינו בדיון הקודם. אני מייצג אלפי רופאים - - -
היו"ר עידית סילמן
אין לנו אפשרות. אנחנו צריכים לצאת כדי להיות ערוכים לדיון הבא. יש לנו דיון שהיה אמור – הוועדה הייתה אמורה לסיים ב-12. לא הכל מספיקים בדיון, אין מה לעשות. יהיו עוד דיונים.
קריאה
אבל אתם שומעים כל הזמן צד אחד. הצד השני לא יכול להגיב. אנחנו לא מגיבים.
היו"ר עידית סילמן
אז אם זה רשום לנו כאן, אנחנו יודעים. כן, בבקשה. תשובה של משרד הבריאות.
ד"ר ורד אייזנברג
שמעתם מה שאמרה עו"ד אלדר. יש שיתוף פעולה בין-משרדי, ואת הסוגייה הזו אנחנו יודעים לפתור.
אמיר בר
אנחנו נשמח להיות בתוך הלופ הזה.
היו"ר עידית סילמן
אוקי. אתם ביחד שלושתכם? נציג אחד מטעמכם.
ברק בר שלום
אני מייצג את הסתדרות רופאי השיניים, ואת האיגוד. בעצם אני פה בשם אלפי רופאי שיניים.
אמיר בר
אתה פה בעצם בשם היבואנים.
היו"ר עידית סילמן
אבל למה אתה מפריע לו? די. נתנו לך גם זכות דיבור.
ברק בר שלום
סליחה. אני מבין מאוד את הלחץ של מכוני ה-CT, שהם חוששים שפתיחת השוק תפגע באינטרסים הכלכליים שלהם.
היו"ר עידית סילמן
אתה עובד של ההסתדרות? מה אתה? אתה רופא שיניים?
ברק בר שלום
אני עורך הדין שהגיש את הבג"צ בשם הסתדרות רופאי השיניים, בשם אלפי רופאי שיניים.
אמיר בר
והיבואנים.
היו"ר עידית סילמן
בסדר, אבל אתה צריך להירשם כלוביסט ואתה לא נרשמת כאן ככה. בבקשה. מצטערת. אני אומרת לך את האמת.
ברק בר שלום
בוודאי שנרשמתי.
היו"ר עידית סילמן
לא, אתה לא נרשמת ככה כלוביסט. אתה נרשמת כהסתדרות רופאי השיניים – עורך דין של הסתדרות רופאי השיניים.
ברק בר שלום
נכון, נכון. אני מטעמם.
היו"ר עידית סילמן
בסדר. בבקשה.
ד"ר חיים דורון
אני לא מטעם אף אחד. אני חבר במועצה המדעית של הסתדרות רופאי השיניים, ומנהל האגף הדנטלי במרכז הרפואי שמיר. מכיר את הסוגייה הזאת, וגם הייתי בוועדת ביקורת קרינה מוסדית באסף הרופא, אז אני מכיר את הסוגייה הזאת.

כל הנושא של ה-CT הדנטלי – א', מבחינת כמות קרינה, סכנה וכל זה – סטטוס, למשל, הצילומים הקטנים הרגילים, שאנחנו עושים לכל פציינט ופציינט – מבחינת כמות הקרינה, אנחנו בקרינה הרבה יותר גבוהה מאשר ה-CBCT. אז זה דבר ראשון – קודם כל שנשים רגע את עניין הקרינה למטה.
אמיר בר
אני - - -
היו"ר עידית סילמן
לא, לא, אתם לא עונים רגע. אתם לא עונים.
ד"ר חיים דורון
אני לא הפרעתי לך.
שמעון אסולין
לא נכון, זה פשוט לא נכון.
היו"ר עידית סילמן
אבל זה לא משנה. אתם לא עונים עכשיו. הוא מדבר עכשיו.
ד"ר חיים דורון
אני אשלח לך מאמר - - -
שמעון אסולין
זה לא נכון. במאמר אם אתה מצלם CT ב-Low dose.
ד"ר חיים דורון
ה-CT הדנטלי היום זה CBCT. זה CT שב-2020 יצאו תקנות ורופאי השיניים עוברים הכשרה מיוחדת איך בכלל לגשת - - -
קריאה
לא עוברים.
ד"ר חיים דורון
עוברים הכשרה מיוחדת. גם הסתדרות רופאי השיניים מארגנת את זה, וגם המוסדות הרפואיים, אם זה תל השומר ואם אלה מוסדות רפואיים נוספים – מעבירים הכשרה לרופאים. כל המועצה המדעית בעצם, של הסתדרות רופאי השיניים, דוחפת את רופאי השיניים ללמוד את הסיפור הזה. הסיבה היא אחרת לחלוטין: כל נושא ה-CT הדנטלי – הוא לא רק מכשיר לפענוח, כמו שאתם תופסים אותו. זאת אומרת – אנחנו אומרים שאנחנו שמים את ה-CBCT כדי שנקבל דוחות, למרות שאתם, מכוני הצילומים לא עושים פענוח. הם עושים חתכים. אנחנו מקבלים חתכים, ה-CBCT לא מפוענח. אנחנו לא מקבלים קובץ של CT כרופאים, ומצד שני מבחינת האחריות שלנו – אנחנו כן אחראים על הקובץ שנמצא אצלם. זה דבר ראשון.
דבר שני
היום רפואת השיניים הופכת להיות דיגיטלית, כמו ששמעתם. ברפואה הכללית – רובוטים כדומה. כל הנושא של ה-CBCT – אני בעצם משתמש בו לא רק לצורך הבחנה, אלא גם לצורך תוכנית הטיפול עצמה, וגם לביצוע הטיפול עצמו. זאת אומרת שכשאני לוקח את הקובץ עצמו, את ה-DYCOM, הקובץ לפני שהוא בכלל עבר את כל נושא החתכים, אני משתמש בו להרבה מאוד-מאוד דברים ביום-יום שלי.
היו"ר עידית סילמן
אוקי. הבנתי. תגובה אחרונה שלכם, משרד הבריאות, בנושא הזה?
ד"ר ורד אייזנברג
אין לי שום התנגדות למה שהוא אמר. זה בסדר גמור. ההתנגדות היא מהצד השני.
ד"ר חיים דורון
אז לכן אני חושב שאנחנו צריכים לאשר את זה לרופאים עצמם.
ד"ר ורד אייזנברג
יש לנו את הנוהל, וזה בסדר. אתה דיברת על הנוהל.
שמעון אסולין
כבוד יושבת הראש, אם אנחנו נרד לרזולוציות, כאשר מגיע פציינט, לקוח – וכל לקוח שמגיע, מגיע לשיקום הפה אצל רופא – רופא השיניים לוקח בחשבון שהוא לא גובה מהפציינט את הכסף על אותה סריקה. הוא פשוט אומר לו: זה במחיר של שיקום הפה. אם המחיר עולה 150 אלף ש"ח, הוא אומר לו שבתוך הסכום הוא ממילא מקבל את ה-CT.
היו"ר עידית סילמן
כן, אבל אנחנו לא נכנסים לרזולוציות האלה.
קריאה
אם נותנים לרופא שיניים סכין לנתח, אני חושב שהוא מספיק אחראי לדעת אם לתת קרינה או לא לתת קרינה.
היו"ר עידית סילמן
אנחנו מסיימים בזאת את הדיון. אנחנו נמשיך בפעמים הבאות. משרד הבריאות, אנחנו נשמח לתשובה מסודרת לגבי הפיקוח והבקרה של ה-CT הדנטלי, בסדר?
ד"ר ורד אייזנברג
אז ענינו, אבל אנחנו נעשה עבודה משותפת ביחד עם משרד הכלכלה.
היו"ר עידית סילמן
תודה. הישיבה נעולה.


הישיבה ננעלה בשעה 12:20.

קוד המקור של הנתונים