פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-וארבע
הכנסת
2
ועדת החינוך, התרבות והספורט
21/06/2022
מושב שני
פרוטוקול מס' 176
מישיבת ועדת החינוך, התרבות והספורט
יום שלישי, כ"ב בסיון התשפ"ב (21 ביוני 2022), שעה 12:15
ישיבת ועדה של הכנסת ה-24 מתאריך 21/06/2022
הצעת חוק הספורט (תיקון מס' 17) (זכויות ספורטאי קטין), התשפ"ב–2022
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק הספורט (תיקון - זכויות ספורטאי קטין), התשפ"ב-2022 (פ/3643/24), של חה"כ שרן מרים השכל, חה"כ סימון דוידסון - הכנה לקריאה ראשונה
דיון והצבעה
מוזמנים
¶
יואב רם - רמ"ט מנהל הספורט, משרד התרבות והספורט
חנן דנציגר - סגן ראש מנהל הספורט, משרד התרבות והספורט
גלעד מלכא - יועץ משפטי, משרד התרבות והספורט
לינא סאלם - עו"ד, ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
ורד וינדמן - מנכ"לית, המועצה לשלום הילד
מוטי ברונשטיין - עו"ד, מנהלת הליגות לכדורגל
חני סבג - אם לספורטאי
דוד סבג - אב לספורטאי
רישום פרלמנטרי
¶
א.ב., חבר תרגומים
הצעת חוק הספורט (תיקון - זכויות ספורטאי קטין), התשפ"ב-2022 (פ/3643/24)
של חה"כ שרן מרים השכל, חה"כ סימון דוידסון
הכנה לקריאה ראשונה
דיון והצבעה
היו"ר שרן מרים השכל
¶
אני שמחה לפתוח את ישיבת ועדת החינוך, התרבות והספורט של הכנסת. אנחנו בדיון כרגע על טיוטה של הצעת חוק הספורט (תיקון - זכויות ספורטאי קטין). בהצעה הזו, לאחר דיון ארוך שקיימנו, נעשו מספר תיקונים לפי המלצות של מספר גורמים שישבו כמובן פה בוועדה, ולכן אני אבקש מתמי להתחיל להקריא בעצם את הסעיפים ואת הדברים שלמעשה שינינו בתוכם או מה ביקשנו בעצם לשנות, ואנחנו נקבל תגובות מכל אחד ואחד לעניין הזה.
תמי סלע
¶
אני רק אגיד את העקרונות בפשטות ואז נקרא את הסעיפים עצמם ונשמע הערות. שוב, לא היה לנו המון זמן לקיים על זה דיון, אז אני כן חושבת שחשוב שנקיים את הדיון פה על ההצעות החדשות.
תמי סלע
¶
העקרונות הם שלגבי מתחת לגיל 15 לא תהיה הגבלה על מעבר, אלא 30 יום לאחר שהוא מודיע, בלי להתנות בתשלום, בלי להתנות בהסגר, כלומר באמת ברוח הדברים שעלו פה, שרואים את הקטינים בגילאים האלה כאילו הם חופשיים לממש את הפוטנציאל שלהם וכו' ובלי מגבלות.
לבטל את האבחנה בין גיל 17 ל-18, להסתכל על הקבוצה כולה כקבוצה אחת. לגבי לא הישגיים, גם בין גילאי 15 עד 18 להחיל את אותו הסדר כמו מתחת לגיל 15 בלי מגבלות. מרגע שהם הודיעו, 30 יום בלי שמתנים את זה בתשלום או בהסגר או בתנאי אחר, ואז יש קבוצה של ספורטאים. דיברו איתי, אולי להגביל עוד יותר.
תמי סלע
¶
כן, תיכף נקרא את זה. אני רגע אומרת את העקרונות, ואת הביטוי שלהן תיכף נקרא.
דבר שני זה לגבי קבוצת ספורטאים, כן קטינים שאולי יש מקום כן לקבוע תנאים מגבילים מסוימים כדי לא לפגוע בקבוצות. פה ניסינו למקד אותה. אבל יכול להיות שצריך ללטש את זה. דיברנו על ספורטאים הישגיים שיש לזה איזושהי הגדרה, זאת אומרת שהם משתתפים בתחרויות בין-לאומיות או ארציות רשמיות, שכן יוכלו בהתאם לאיזושהי הגבלת מועדים כדי לא לפגוע בעונה, בלי שמתנים את זה בהסגר.
לגבי התשלום, הכיוון הוא שהאגודה בתקנון תוכל לקבוע סכומים פיקס, לא משהו שעכשיו ינהלו עליו דיון שלם על איזה משאבים הושקעו או לא הושקעו, אלא כן ללכת בהוראות שיחייבו אישור של שר וועדה ויהיה להן תוקף מוגבל ויצטרכו לשכנע שיש נסיבות שמצדיקות את זה. פה השאלה לגבי איזה סוג ספורטאים זה כן מוצדק למרות שהם קטינים, לאפשר קביעת תשלום. זה בעצם החלוקה שמוצעת פה. אני יכולה לקרוא את זה ואז אולי אגב כל סעיף נשמע את ההערות.
תיקונים לסעיף 11(א) הקיים בחוק הספורט שהוא מדבר על העברת ספורטאים
11א. העברת ספורטאים
(א) ספורטאי שגילו פחות מ-18 שנה יוכל, באין הסכמה להעברתו, להודיע על רצונו לעבור לאגודה אחרת, והוא יוכל לעבור לכל אגודה אחרת בתוך 30 ימים מיום מתן הודעתו. אין להתנות מעבר ספורטאי כאמור בסעיף קטן זה מאגודה לאגודה בתשלום או בתקופת הסגר.
(א1) על אף האמור בסעיף קטן (א), המקרה היחיד שבעצם אפשר כן לקבוע תנאים, ספורטאי הישגי שגילו 15 שנה ומעלה אך לא מעל 18 שנה, יוכל, באין הסכמה להעברתו, להודיע על רצונו לעבור לאגודה אחרת והוא יוכל לעבור כמפורט להלן: אם מסר את ההודעה בפגרה – בסיום עונת ספורט אחת, ואם מסר במחצית הראשונה של עונת הספורט – בסיום אותה עונה. אין להתנות מעבר ספורטאי כאמור בסעיף קטן זה מאגודה לאגודה בתשלום או בתקופת הסגר.
(א2) לגבי ענפי ספורט אישיים לא מוצע שינוי אלא בעצם להשאיר את המצב הקיים שאפשר לקבוע תקנות בהוראות, שהן שונות מההוראות האלה.
תמי סלע
¶
אוקיי, אז אחד הצמצומים שאת אומרת, ההישגיים רק בקבוצתי או אפילו אולי רק בכדורסל וכדורגל. אני לא יודע אם זה מה שהכיוון, באיזה ליגות זה רלוונטי.
יואב רם
¶
אני חייב לציין בנוגע לתיקון של הנוסח שמדבר על החרגת ספורטאי הישגי מגיל 15. בגיל 15 למיטב הבנתי אין כדורגלן, לדוגמה, שהוא מוגדר כספורטאי הישגי. זה גיל מוקדם מידי. אין סגלים הישגיים בגילאים האלה.
תמי סלע
¶
אפשר לקבוע גיל יותר בוגר וגם להגביל את זה לליגות מסוימות כמו שאמרתם, כדורגל, כדורסל, כדוריד, איפה שזה רלוונטי.
ורד וינדמן
¶
אני מנכ"לית המועצה לשלום הילד. אני חושבת שיש פה בהצעה הזו, ממש חשוב שתצליחו להעביר אותה קריאה ראשונה. יש שם חלקים מאוד חשובים שמשנים את המציאות לטובת קטינים. יחד עם זאת חשוב לי להגיד כמה דברים מאוד עקרוניים ביחס לגיל 15 עד 18, שלא עולים בקנה אחד עם המלצות ועדת אדלר. אני מזכירה שאני הייתי עוד בעמדת מיעוט בוועדת אדלר כשחשבתי שצריך לפרוס הגנה עוד יותר רחבה ממה שהוועדה המליצה עליה.
15 עד 18, אני רוצה להגיד מה מטריד אותי. מטריד אותי שיש קבוצה מאוד גדולה של ספורטאים קטינים שההסדר הכספי חל עליהם, ובזה אנחנו עלולים לעגן נושא של הסדר כספי שהוא קיים היום בפרקטיקה כפי שאדוני וגבירתי יודעים, אבל הוא לא כתוב שחור על גבי לבן ולכן זה בעייתי.
ועדת אדלר הגבילה רק לכדורגל וכדורסל ורק במעבר לליגה הגבוהה ובתוך הליגה הגבוהה, אז קודם כל ההסדר פה הוא עוד יותר ממה שאדלר המליצו.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
ספורטאי שגילו 15 ומעלה אך לא מעל 18, בעצם יוכל באין הסכמתו, להודיע על רצונו לעבור לאגודה אחרת, והוא יוכל לעבור לאגודה כמפורט להלן: אם, לא יודעת, הוא לא עולה בליגה - - -
ורד וינדמן
¶
אני מרגישה חובה להגיד מה ועדת אדלר המליצה, אבל העמדה שלי כחברה לשעבר בוועדת אדלר וכמועצה לשלום הילד - - -
ורד וינדמן
¶
אני רק אגיד את העמדה שלי שחור על גבי לבן. אני חשבתי, אני עדיין חושבת שגם בענפים האלה צריך להגיע להסדר כפי שהמלצתי בוועדת אדלר והעמדה שלי מפורטת שם, דאטה מאוד קטנה של תשלום. אני לא הסכמתי עם ההמלצות של ועדת אדלר, שכל הכדורגל וכל הכדורסל במעבר מהליגה הגבוהה צריכים להיות בתשלום, אלא רק במקרים שקטין רוצה לעבור לקבוצה בזמן יותר קצר מההודעה של 30 יום.
תמי סלע
¶
תיראי, בכל מקרה הרי זה מותנה פה בקביעת הוראות בתקנון ושהוא הסביר את הנסיבות שמצדיקות את זה. זה לא אוטומטי.
ורד וינדמן
¶
לעניין של התקנון, ועדת אדלר המליצה שהתשלומים, שוב, שאני מתנגדת לעניין של התשלומים, אבל ועדת אדלר המליצה שהתשלומים יהיו בין האגודה הקולטת לאגודה המעבירה.
ורד וינדמן
¶
זה לא יושת על ההורים והקטין למרות שתמיד האגודה יכולה להשית על הקטין וזה רע, אבל פה אנחנו עושים אפילו הרחבה יותר ממה שוועדת אדלר המליצה.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
אנחנו קודם כל מנסים לצמצם את זה באמת לטווח. אמרנו, (א1) זה החריג, אז על אף האמור בסעיף קטן (א), ספורטאי כדורגל או כדורסל - - -
מוטי ברונשטיין
¶
גבירתי, אני רק רוצה להגיד שאנחנו נורא רוצים להתייחס למה שנאמר פה, אבל נורא קשה לנו להתייחס כי אנחנו לא שומעים לא את האיגודים, לא את האגודות, לא את ההתאחדות.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
לצערי הם זומנו והם החליטו לא להגיע. הזימון יצא אליהם. כמו שהוא הגיע אליכם, הזימון הגיע גם אליהם.
תמי סלע
¶
שרן, אולי אפשר להעלות בזום לפחות שנשמע את עמדתם, את הקול שלהם, של המרכזיות? זה מאוד משמעותי להליך כזה.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
מה שאנחנו נעשה זה ככה: קודם כל אנחנו נסיים את הנוסח שאותו אנחנו מעוניינים, ולאחר מכן יהיה אפשר להעלות אותם בזום אם הם ירצו. אנחנו בעצם בסוגיה הראשונה. אמרנו, כדורסל, כדורגל, גיל 15 אך לא מעל 18.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
כן, קטין. יוכל באין הסכמה להעברתו להודיע על רצונו לעבור לאגודה אחרת, והוא יוכל לעבור לאותה אגודה כמפורט להלן: אם מסר הודעה בסיומה של עונת ספורט אחת, ואם מסר הודעה במחצית הראשונה של עונת ספורט – בסיומה של אותה עונה. אין להתנות מעבר ספורטאי כאמור בסעיף קטן זה מאגודה לאגודה בתשלום או בתקופת הסגר. מה היו הסייגים של ועדת אדלר?
היו"ר שרן מרים השכל
¶
השאלה אם אתי יכולה להדפיס את זה עוד פעמיים-שלוש, להביא גם למשרד התרבות והספורט.
תמי סלע
¶
האפשרות בעצם לקבוע הוראות לעניין תשלום היא במסגרת (א3) שקיים גם היום, של קביעת הוראות אחרות על אף האמור בסעיפים האלה.
תמי סלע
¶
נכון. הם יכולים בתקנון לקבוע הוראות אחרות לגבי אותם ספורטאים שהגדרנו, ובלבד שזה לא בהסגר, זאת אומרת לא להתנות בהן על ההסגר אבל כן להתנות לעניין התשלום. אולי פה רוצים למקד בתשלום שהוא בין האגודה לאגודה ולא תשלום שהוא מוטל על ההורים. אני לא יודעת אם לאור ההערה שנשמעה פה. אחר כך זה מושת.
ורד וינדמן
¶
זה יותר טוב אבל צריך להגיד שגם במקרה הזה זה יוצר אפליה בין אגודות חלשות לחזקות. בגלל שאני היחידה שהייתה פה בוועדת אדלר, אז אני משקפת מה שאמרה הוועדה, אבל זו לא הייתה העמדה שלנו. אני חשבתי שצריך לפרוס הגנה הרבה יותר רחבה על קטינים.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
זה בעייתי משום שזה אומר שכל האגודות יגידו, אני לא רוצה לשלם את זה. איך אנחנו בעצם מגדירים סוג של ספורטאי הישגי? יש את הסייג הזה שנקבע, שאמרו מעבר מליגה נמוכה יותר לליגה גבוהה יותר.
סימון דוידסון (יש עתיד)
¶
יש גם את נושא מספר המשחקים שאותו שחקן משחק בעצם בליגה. שחקנים טובים משחקים יותר משחקים. שחקנים שהם פחות טובים משחקים פחות משחקים. אפשר אולי לחשוב על איזה הגבלה, איזה מינימום רף של מספר משחקים שהוא שיחק באותה ליגה בליגה הקודמת.
חנן דנציגר
¶
בנוער יש ארבע רמות אבל אנחנו מדברים על מאות קבוצות בכל שכבה. יש גיל 17-19, יש גיל 16, יש גיל 15, 14.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
אוקיי, ובכל קבוצת גיל יש בעצם ארבע ליגות כאשר הליגה הראשונה היא היוקרתית ביותר.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
אז קודם כל נגיד מדובר 15 עד 18 זה שלוש, אז יש לנו שלוש ליגות שהן אחת, אז נגיד להתנות את המעבר מליגה ב' לליגה א'?
חנן דנציגר
¶
גבירתי, זה קשה לדון פה על דברים מקצועיים. תנו לנו לעשות עבודה מסודרת שכבר התחלנו אותה עם האיגודים.
חנן דנציגר
¶
כן, אנחנו בתוך תהליך אבל בשבוע שנבחרת כדורגל בחוץ לארץ והכדורסל עושה איזשהו אירוע בין-לאומי בצפון, בפריפריה, מאוד קשה לסגור את הכול בשבוע. תנו לנו פרק זמן סביר, אני מבין את הלחץ, כדי לבוא עם הצעה מסודרת. רוב הדברים כבר די מוכנים. זה לא שלא מוכנים. נורא קשה לדון פה על דברים מקצועיים, עם כל הכבוד לכל מי שנמצא פה ומי שהיה בוועדת אדלר.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
קודם כל אני חושבת שיש לנו את היכולת לאזן בין הדברים. אנחנו פתוחים, אנחנו גם שומעים את הגורמים המקצועיים. גם נאמר, זה הכנה לקריאה ראשונה. אני לא אזדרז, בוודאי לא עם קריאה שנייה ושלישית גם אם ידחו את הדברים לעוד מספר שבועות. אנחנו לא נזדרז איתה כדי לקבל את חוות הדעת המקצועיות האלה, זה ברור ומובן מאליו. אני כן רוצה שיהיה לנו נוסח שאנחנו נדע, נגיד הקמת ממשלה נוספת, שיהיה לנו נוסח מקובל שאנחנו נדע להחיל עליו דין רציפות ולהביא אותו. כנראה יהיה שישה חודשים, שבעה חודשים, שמונה חודשים, זמן מספק לדעתי כדי לדון איתם. אין פה שום שאלה, אבל אני כן רוצה שיונח על השולחן הזה כבר משהו שנוכל להחיל עליו דין רציפות ואז יהיו לכם את השבעה, שמונה חודשים להיכנס לפרטים. תמצאו לזה פתרון שהוא פתרון פנימי, מנגנון פנימי, אני אודה לכם, אתם תפתרו אותנו מלהריץ את הדברים האלה, אבל בהיעדר, אז בעוד שבעה-שמונה חודשים אני ארצה להחיל על זה דין רציפות ובאמת להעלות את זה.
תמי סלע
¶
אפשר אולי להוסיף בהמשך להערה שעלתה פה על הפעילות, בהוראות שמאשרים בתקנון, שהשר מאשר, שזה יהיה בהתחשב לא רק בגילאי הספורטאים ובענף, אלא גם בתקופת פעילותו באגודה, כמו שיש אחר כך בסעיפים האחרים.
יואב רם
¶
אני רק אבקש להוסיף בהמשך גם לדיון הקודם וגם לדיון בוועדת שרים, שהוסכם שגם אם נקדם לקריאה ראשונה, הרי שאחרי קריאה ראשונה אנחנו נקיים דיון עמוק, כולל את האפשרות לערוך שינויים מהותיים בהצעה.
דוד סבג
¶
כן, כמה הערות. קודם כל הערת אגב. מה שדובר פה בסיפה של הדברים זה כדי ליצור איזושהי מסגרת ואחר כך למלא אותה בתוכן. הכוונה שלי שאפשר להגדיר מפתח רב מימדי. אפשר לרדת לעומקים כדי להגדיר מחיר של שחקן, איזה מועדון הוא משחק, כמה שנים הוא משחק שם, כמה ביחס לחברים שלו הוא משחק. להגדיר את הקריטריונים. כדאי לייצר מסגרת.
צוין פה גיל 18. אני מציע להגדיר שנתון ולא גיל, כי שחקן יכול ליפול באמצע העונה אם הגיל שלו גיל 18, אז מה קורה אחר כך? אני מציע לקרוא לזה שנתון. גם הכדורגל מתייחס לשנתונים. יש אליפויות אירופה לפי שנתון. יכול להיות שחקן שהוא כבר בן 18 ויומיים - - -
לינא סאלם
¶
כי המחוקק קבע הסדר ייחודי לקטינים והסדר אחר לבוגרים. הבוגרים, בכלל לא נבחנה השאלה אם יש מקום בעצם להגביל את ההוצאות, את התשלומים ואת הפיצויים, לכן משרד הספורט כל הזמן בא ואומר, תנו לנו לעשות את עבודת המטה.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
רגע, אבל אנחנו נחוקק לפי ידיעתי. אנחנו נחוקק ואם אנחנו קובעים נורמה אחרת לאחר חמש שנים, עשר שנים, 15 שנים - - -
היו"ר שרן מרים השכל
¶
אנחנו לא ירדנו לרזולוציה כזו. זה הצעה. כמו שאנחנו שומעים הצעות מכולם, כמובן שנשמע את כל ההצעות.
דוד סבג
¶
מה עשיתם עד עכשיו? כל כך הרבה שנים לא נעשה שום דבר, אז צריך לפחות להתחיל לעשות משהו ולברך על המשהו. קודם כל שלא יהיה גיל 18. לא לציין את הגיל הספציפי של השחקן אלא שנתון שלו. זה חשוב מאוד.
צריך לחדד את הנושא הזה של הישגי.
תמי סלע
¶
כרגע זה חודד. גם הישגי אבל גם שהוא בענפים מסוימים כמו שנאמר פה, ובליגה הבכירה או במעבר לליגה הבכירה.
תמי סלע
¶
יכול להיות שלא צריך אפילו להגיד את זה, כי ברגע שהוא בליגה הבכירה, ברור שהוא משתתף בתחרויות.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
שם כתבנו כדורגל וכדורסל. עדיין לא קבענו את עניין הליגות. זה יכנס לדעתי בסעיף (א3) או (א2) בחריגים.
תמי סלע
¶
זה הולך יחד, על מי אתה מגדירה שהוא בין אלה שכן אפשר להתנות את המעבר שלו בתנאים מסוימים שיקבעו בתקנות.
דוד סבג
¶
קודם כל יש את הקריטריון הכי אובייקטיבי. מגילאי 15 ואילך יש נבחרות. אם הילד משחק בנבחרת, אז אין בכלל שאלה, הוא הישגי.
דוד סבג
¶
דבר אחרון, שלא נשפוך את התינוק עם המים ונעורר התנגדות של המועדונים, צריך להסתכל גם על הזווית שלהם. צריך לתת איזושהי מעטפת מגוננת על המועדונים כמו למשל הגבלה לשלושה ילדים. צריך לציין את זה פה בחוק.
דוד סבג
¶
הרי המועדונים, על מה הם מתנגדים? שיברחו להם שחקנים. על מנת להגן עליהם, לומר שיש מגבלה של העברה.
סימון דוידסון (יש עתיד)
¶
אני חושב שאנחנו רצים לפני העגלה. אני פשוט מגיע מהספורט התחרותי, אני יודע מה זה. זה שאין פה נציגים של איגודים, גם המרכזים, כי המרכזים בעצם מייצגים. אנחנו מדברים פה לשווא, כי בסוף אנחנו צריכים לשמוע אותם. אנחנו לא רוצים לפגוע בספורט הישראלי. אנחנו רוצים לעזור למשפחות ולילדים, אבל צריכים לעשות את זה בשכל.
כמו שיושבת-ראש הוועדה אמרה, יש לכם עכשיו חצי שנה לשבת איתם, להתדיין איתם, להגיע להסכמות שיהיו טובים לשני הצדדים, אבל אנחנו חייבים להבהיר את זה שיהיה דין רציפות, אחרת זה הולך לאבדון. התפקיד שלכם יהיה להגיע איתם בסוף להבנות, אבל ההבנות האלו בסוף יגיעו לפה לוועדה ואנחנו צריכים לראות באמת שזה ממשיך ולא פוגע.
איך זה הגיע בעצם לשולחן הזה? הפניות שקיבלנו זה לא מאותם שחקני צמרת, זה לא משחקנים שהם ליגת העל, זה מאותם ילדים שלא משחקים, שלא טוב להם עם המאמן, רוצים לעבור לאגודה אחרת כדי שאולי מאמן אחר יסתכל עליהם אחרת. אלה רוב הפניות שאנחנו קיבלנו, לכן אנחנו צריכים מצד אחד לתת אפשרות לאותם מאות ילדים שלא טוב להם, שרוצים לעבור לאגודה אחרת, שההורים שלהם לא יצטרכו להכניס את היד לכיס. מצד שני לא לפגוע באותן אגודות שבהן בעצם משקיעות בשחקנים כדי לקדם אותם, לכן יש לכם חצי שנה לעבוד על זה, לעשות את זה בשכל, לעשות את זה כמו שצריך ובעוד חצי שנה בעזרת השם נעביר את זה קריאה ראשונה, שנייה, שלישית ואז החוק הזה יהיה טוב לכולם.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
בואו נמשיך הלאה בבקשה. עשינו (א1) ובעצם אמרנו, ספורטאי בכדורגל ובכדורסל שגילו 15 שנה עד 18 יוכל באין הסכמה להעברתו, להודיע על רצונו לעבור לאגודה אחרת, והוא יוכל לעבור לאותה אגודה כמפורט להלן. שם אנחנו כותבים בעצם, אם הוא מסר הודעה, זה א'. על המועדים זה ב'. ג', נגיד קריטריון של מעבר מליגה נמוכה יותר לליגה גבוהה יותר.
תמי סלע
¶
השאלה אם רק נמוכה לגבוהה או רק לבכירה, כי זה מה שעלה פה כהצעה, אם הולכים ברוח ההמלצות של אדלר, או שתי הגבוהות.
תמי סלע
¶
זה אומר שבליגות הנמוכות אי אפשר להתנות את המעבר בתנאים. אנחנו מנסים למקד איפה לאפשר כן להתנות - - -.
ורד וינדמן
¶
רק לפרוטוקול אני אגיד, זו הייתה עמדת הרוב באדלר, אבל אני כמועצה לשלום ילד חושבת שצריך הגנה רחבה יותר אבל לקראת שנייה ושלישית.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
אנחנו מבינים. אנחנו כרגע נלך עם זה. אנחנו לקראת שנייה ושלישית נהיה חייבים לשמוע את האיגודים. אני בטוחה שתהיה להם עמדה הפוכה לחלוטין ממה קבעה ועדת אדלר.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
סימון, תגיד לי אם זה נכון, לתת להם נגיד בשתי הליגות הבכירות אפשרות לבחור טאלנט אחד או שני טאלנטים של הקבוצה שהם מוכרזים כטאלנטים.
תמי סלע
¶
השאלה אם זה בשל להכניס את זה עכשיו או שזה משהו שכדאי לבחון בשלב הבא, וזה במסגרת הנושא של הצעת החוק.
סימון דוידסון (יש עתיד)
¶
גם אם אנחנו לא מדברים על הגיל עכשיו, עדיין זה משהו שנצטרך לדבר עליו, כי הנושא של השנתונים והגיל זה נכון בכל הענפים, לא רק בכדורגל/כדורסל. ילד יכול להיוולד ב-30 בדצמבר או ילד יכול להיוולד ב-1 בינואר באותה שנה.
תמי סלע
¶
בואו נכתוב בדברי ההסבר שאבחנה לפי גיל או לפי שנתון גם תיבחן, כי זה אותו מקטין לבגיר, זה גם משפיע על המעמד של ההורים, מסירת הודעות. צריך לבחון את זה. עד עכשיו זה באמת בהפרדה בין קטין לבגיר.
חנן דנציגר
¶
טאלנטים זה לא הבעיה. כל הדיון פה מתנהל לא בגלל הטאלנטים. אין איתם בעיה. הבעיה זה הלבל השני. הלבל השני, צריך לדאוג להם. זה חלק מהדיון. אני שוב חוזר עוד פעם, זה שיח שחייב להתנהל עם המערכות המקצועיות, כי בכדורגל משחקים 11, בכדורסל חמישה ובכדורעף שישה, ולהגיד ששניים או שלושה או ארבעה יעברו, זה שיח מאוד מקצועי שצריך לעשות אותו.
ורד וינדמן
¶
כן, אבל אני חייבת להגיד שהדיון הזה מתקיים כבר במשך שנים. סוף סוף יש ועדה בכנסת שלקחה את זה על האחריות שלה ויזמה. שני חברי כנסת שיזמו, אז יש דברים שאפשר להסכים.
דוד סבג
¶
לפעמים ה"מקצועית" זה רק אצטלה או ארומה, סליחה אם אני נשמע ככה. אנחנו מכירים איך זה עובד בישראל. בוא נקדם ואחר כך נמלא בתוכן, יותר נעשה דיוק של הדברים, אבל לא לעצור את זה.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
הגבלנו את זה בעצם לליגה, כלומר מליגה ב', ג', ד'. בואו כרגע נגביל את זה לסכום מסוים.
תמי סלע
¶
זה בתקנונים. כרגע אמרנו שהוראות לגבי התשלום זה רק בתקנון ורק אם הוא מסביר שיש נסיבות שמצדיקות ובאישור של הגורמים.
תמי סלע
¶
יש נוסח משולב שברובו זה סעיף קיים, הוא לא משנה את הסעיף, רק שינויים מסוימים מסומנים, אז את כולם כבר קראנו למעט אולי בסעיף קטן (א5) ו-(ב) ששם את הגיל 17 מחקנו ושינינו ל-18. שאר השינויים כבר קראנו והיו פה דברים שנוספו עליהם כמו העניין של רק כדורגל וכדורסל, רק בתוך הליגה הבכירה או במעבר אליה.
תמי סלע
¶
(א3) מאפשר רק לגבי אותה קבוצה שהחרגנו, זאת אומרת 15 עד 18 בענפי כדורגל וכדורסל בליגה הבכירה או במעבר אליה או בתוכה. מאפשר לאגודות האלה לקבוע בתקנון הוראות אחרות לא לעניין הסגר אבל לעניין דברים אחרים כולל התשלום, לפי אותם כללים שקבועים פה, שהשר וועדת החינוך, התרבות והספורט אישרו אותם לאחר שמצאו שיש נסיבות מצדיקות בהתחשב בגילאי הספורטאים, והוספנו, בתקופת הפעילות באגודה ובענף הספורט שבו מדובר, ושההוראות אושרו ברשומות. זה בעצם סעיף קיים היום שאומר שהאישור הוא לחמש שנים.
דוד סבג
¶
מה עם התייחסות לאפשרות לחוזים גם בגילאים האלה, או לחילופין ברגע שילד משלם על דמי מנוי, אז הוא לא מחויב למועדון שום דבר.
סימון דוידסון (יש עתיד)
¶
אני מבין מה אתה שואל. ההתאחדות לכדורגל, מה קורה אם ילד היום בן 12 שמשחק במכבי יבנה והמאמנים או המנהל מגיע להורים ואומר, תשמעו, אנחנו עכשיו נשקיע בך ככה וככה, אבל אתה צריך לחתום על חוזה, ואז בגיל 12 מחתימים אותו על חוזה. יש דברים כאלה, נכון?
תמי סלע
¶
כרגע החוק פה קובע שאי אפשר להתנות. זה קוגנטי גם בחוזה, בטח מתחת לגיל 15 וגם בקבוצה שאמרנו שהיא היותר רחבה. אתה לא יכול.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
אני עכשיו קובעת איתך חוזה אישי שאתה עובד בשבילי בשביל 1,000 שקל בחודש מ-07:00 בבוקר עד 19:00 בערב. זה אסור על פי חוק, זה לא משנה אם חתמת 500 פעם על החוזה הזה. החוזה הזה לא תקף.
דוד סבג
¶
אני לא סותר, אתם לא רוצים להבין אותי. אני אומר שמי שמשלם, אז לאגודה אין שום זכות על כרטיס השחקן שלו.
מוטי ברונשטיין
¶
אני ממנהלת הליגות לכדורגל. אמנם ההתאחדות לכדורגל בישראל היא הגוף שמתקין תקנונים, הוא הגוף שאחראי. כמו שדובר פה, צריך באמת לעשות פה חשיבה כי יש פה דברים שהם מאוד מורכבים. אני רוצה להציג כמה נקודות מבט מהיבטי הכדורגל המקצועני, שיעמדו בפני הוועדה בטרם קבלת החלטה. קודם כל, טיפוח שחקנים ומכירת שחקנים, כמה שנשמע דבר שהוא נורא וקשה, זה מודל כלכלי. על אותו כישרון שמכבי פתח תקווה מכרה ב-7 מיליון יורו עכשיו, בשל אותו כישרון היא תבוא ותשקיע בילדים נוספים ותפתח עוד 500 ילדים עם אותו כסף. זה דבר שהוא נכון, זה דבר שהוא חיובי, את אותם טאלנטים, את אותם יהלומים ש'פעם ב' גדלים בעמותה, צריך לאסוף, לטפח, וזה דבר שהוא מודל כלכלי שהוא נכון, וצריך לראות שפה אנחנו לא שופכים את התינוק עם המים וגם שומרים על המועדונים.
אני שמעתי את הסיפור של אדון סבג בישיבה הקודמת. חד וחלק, זה דבר שלא יכול לקרות. שחקן שלא משחק ומוחזק אך ורק כבן ערובה, הוועדה צריכה לעשות את ההבחנה בין אותו מקרה שתופסים ילד שרצה לשחק ולא משחק והוא לא משולב ומחזיקים אותו רק בשביל לקבל איזשהו כופר, אני אקרא לזה אפילו כספי עבורו, לבין אותו שחקן מוכשר שעולה כל משחק והוא קפטן הקבוצה ומשקיעים בו זמן ומאמצים, וזה שהוא משחק זה על חשבון שחקן אחר שלא משחק. יש לזה שווי מאוד גדול.
אנחנו עוד לא שם, אבל האמירה של חבר הכנסת דוידסון לפיה ייבדק האם שחקן משחק, והוא כוכב והוא חלק מהקבוצה והוא משחק כך וכך דקות והוא חשוב, או שמדובר במישהו שסתם מחזיקים אותו. זאת תהיה הבחנה שהיא חשובה, ותוכל גם להגן על הילדים וגם להגן על הקבוצות לפחות באיזושהי חלוקה. אני רואה שאדון סבג פה מהנהן.
מוטי ברונשטיין
¶
עוד נקודה אחת שכדאי לחשוב עליה, יש פה גם בעיה שהיא בין אגודות, כי בסוף אותו שחקן מוכשר צמח בנוף הגליל, שחקן מוכשר צמח בדימונה. כולם רוצים להיות במכבי תל אביב. כולם רוצים לעבור למכבי חיפה. ברגע שניתן אפשרות למעבר לטאלנטים, לא למי שעל הספסל, לשחקנים המוכשרים, ליהלומים, ניתן להם לעבור בקלות מאגודה לאגודה, אפשר לשכוח מהאגודות הקטנות יותר. כולם יבחרו לאגודות הגדולות - - -
היו"ר שרן מרים השכל
¶
קודם כל אנחנו קשובים לעניין הזה ולכן היה טוב אם הייתם מביאים לנו נוסח כמו שהוצע לפני כן, קבוצה רוצה להגדיר טאלנט אחד, שני טאלנטים. תביאו לנו נוסח. אנחנו מבינים את זה, אנחנו צריכים לדון.
מוטי ברונשטיין
¶
הפרמטר של דקות המשחק הוא פרמטר חשוב להבחין לפחות הבחנה ראשונית בין אותו ילד שמחזיקים אותו כשבוי, לבין אותו כישרון שצמח 'פעם ב' ועליו צריך לשמור.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
אנחנו לקראת קריאה שנייה ושלישית או לקראת הדיונים במשרד מבקשים גם כן את הדגש על זה ואת ההגדרה ואת ההבדלים בין אותם טאלנטים לבין אותם אנשים שבסוף מחזיקים אותם ככופר.
משרד המשפטים, אתם רוצים להגיב?
גלעד מלכא
¶
ובאמת למנוע איזושהי אי הבנה, שיירשם גם בפרוטוקול שאם אתם מתקדמים, אז שזה יהיה נתון לשינויים מהותיים.
סימון דוידסון (יש עתיד)
¶
זה הבטחה שנתנו גם לשר הספורט ואנחנו מודים לו על זה שהוא הסכים לקדם את זה, ואנחנו נעמוד בהבטחה ונעשה עבודה כמו שצריך.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
אנחנו מקווים שבשישה חודשים הקרובים יש לו גם הזדמנות לעשות את זה. אנחנו קובעים את זה כרגע בחקיקה אבל אתם יכולים לעשות את זה. יהיה לכם את הזמן.
ורד וינדמן
¶
אנחנו הרי רוצים שזה יתקדם, אז כדי שהפרוטוקול ישמש אותנו, אחת ההמלצות החשובות שהייתה בהקשר של סכסוכים כשיש סכסוכים בהקשר של ההעברה, כדי לקצר את הזמן כדי שלא יוחזקו קטינים בני ערובה, הייתה המלצה להקים ועדה מקצועית לטיפול בבקשות העברה לפני שמגיעים למנגנון שקיים היום בחוק הספורט, שזה שופט שמונה לפי חוק הספורט. זה מנגנון שהוא חשוב.
ורד וינדמן
¶
ההמלצה הייתה למשהו קודם כדי לקצר הליכים כדי שקטינים לא יוחזקו בני ערובה וגם לא ישחקו והזמן יחלוף לו. זה בא לטפל בזמנים. זה סופר חשוב.
גלעד מלכא
¶
יכול להיות שהסוגיה הזאת לא תהיה קיימת כי עכשיו זה הופך להיות קוגנטי ואי אפשר גם בתקנון להתנות על זה.
ורד וינדמן
¶
גם הסדר פה שאני חושבת שהוא לא מספיק טוב, שמאפשר בהקשרים מסוימים לדון במי השחקנים, זה לא יהיה קוגנטי.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
אוקיי ורד, תודה רבה, אנחנו חייבים לסיים פה.
אני מעלה להצבעה בוועדה את הנוסח כפי שהוקרא פלוס אותם תיקונים. מי בעד? מי נגד?
הצבעה
אושר
היו"ר שרן מרים השכל
¶
אני מחליטה שההצעה עברה פה אחד. אני רוצה להודות לכם. אני מקווה שבאמת בשישה חודשים הקרובים תצליחו לנהל את המגעים ולפטור אותנו מהחקיקה הזו.
כמו שלכל שבת יש מוצאי שבת, תמיד יש כנסת הבאה ויש המשכי חקיקה, אז תודה רבה לכם, הישיבה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 12:58.