פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-וארבע
הכנסת
2
ועדת ביטחון הפנים
וועדת חוץ וביטחון
20/06/2022
מושב שני
פרוטוקול מס' 111
מישיבת ועדת ביטחון הפנים
ופרוטוקול מס' 118
מישיבת ועדת חוץ וביטחון
יום שני, כ"א בסיון התשפ"ב (20 ביוני 2022), שעה 9:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-24 מתאריך 20/06/2022
דיון מעקב בנושא הפרצות בגדר הביטחון ועוטף ירושלים
פרוטוקול
סדר היום
דיון מעקב בנושא הפרצות בגדר הביטחון ועוטף ירושלים
מוזמנים
¶
אמיר ענבר - רח"ט אבטחה בלוט"ר - מל"ל, משרד ראש הממשלה
יניב ארד - רע"ן לוט"ר, משרד ראש הממשלה
בעז רקוץ' - רמ"ט מנכ"ל, המשרד לביטחון הפנים
עמית שפייזמן - מנהל אגף תקציבים בכיר, המשרד לביטחון הפנים
רועי הראל - עו"ד, לשכה משפטית, המשרד לביטחון הפנים
אוריאל יצחקי - אג"ת, מחלקת משאבים, משטרת ישראל
אמיר ליפשיץ - יועמ"ש, אג"ת, משטרת ישראל
אלי גוזלן - ק' אח"מ, מג"ב
אירית מזרחי - ראש תחום תכנון ופיתוח ישובים, מג"ב
עמרם נידם - רמ"ח ישובים ומתנדבים, מג"ב
אילון פרץ - ס"א, רז"ר מרכז, חטיבת המבצעים, צה"ל
אבי פיצחדזה - רע"ן תקציבי יבשה, צה"ל
אביה פרון - רפרנט ביטחון פנים, אגף תקציבים, משרד האוצר
תומר בן ציון - קב"ט, אגף חירום וביטחון, עיריית ירושלים
עלי חוסיין - קב"ט מועצה מקומית הר אדר
אייל בק - קב"ט גבעת זאב
ישראל הירש - מזכיר גוש אמונים, מרכז השלטון האזורי
דוד דוידסון - רכז ביטחון בגוש אדומים, תושב הישוב אלון
ירון בוסקילה - סא"ל, מזכ"ל תנועת הביטחוניסטים, תנועת הביטחוניסטים
מאשה מיכאלסון - ק' אופרטיבי וראש תו"ל חופש המידע, צו"ף
רם בן ברק (יו"ר ועדת החוץ והביטחון)
¶
בוקר טוב לכולם, אני מקווה, מאוד מקווה, שזה יהיה הדיון האחרון בנושא יישובי עוטף ירושלים, העברת הסמכויות מצה"ל למשרד לביטחון הפנים. היינו בדיון הזה, הדיון הרביעי נכון? שלישי או רביעי?
רם בן ברק (יו"ר ועדת החוץ והביטחון)
¶
סאגה שבאמת הגיע הזמן לפתור אותה. אני מבין שהמל"ל ריכז על זה את עבודת המטה, וברשותכם אחרי שחברת הכנסת מירב בן ארי, שהיא המנהלת האמיתית של הוועדה הזאת, תגיד את מה שתגיד, אז אני מציע שנפתח איתה.
מירב בן ארי (יו"ר ועדת ביטחון הפנים)
¶
בסדר גמור, תודה רבה רם.
כמו שרם אמר, המטרה היא לסיים את הסאגה הבלתי נגמרת של עוטף ירושלים, ובאמת לאחר מכן נעשה דיון על קו התפר, על הסטטוס, כי אנחנו פה בוועדה עוקבים כל הזמן אחרי ההתנהלות גם מול הבנייה, או חיזוק של קו התפר.
אני רק אומר שהדיון האחרון שהיה כאן ב-10 במאי, בסוף די הצטמצם לכמה סוגיות קטנות יותר, עשינו גם ישיבה בשבוע שעבר, שגם האוצר וגם בעז, הרמ"ט של תומר (לוטן) שנמצא פה שגם ייתן את הזווית שלהם.
אז כמו שאמרת, נתחיל במל"ל, לאחר מכן המשרדים, בט"פ ביטחון וכמובן אוצר שהוא שחקן מפתח כאן בפתירת האירוע, וכמובן צה"ל ומג"ב, אז בבקשה.
אמיר ענבר
¶
שמי אמיר, אני רח"ט לוט"ר במל"ל, אנחנו קיימנו עבודה ביחד עם כלל הגופים הרלוונטיים בעניין הזה, מדובר בהחלטה מאוד ישנה מ- 2006, שנגררה ונגררה, שהאחריות עברה לכאורה למשטרת ישראל, מג"ב ובפועל הם לא קיבלו את הכלים לממש את האחריות שלהם, והעסק הזה נשחק ונשחק, וזה הלך אפילו לבג"צ, ואנחנו לפני כמה חודשים התחלנו את העבודה הזאת, ובסך הכל אני חושב שהגענו לנקודה טובה, ועם קצת רצון טוב מצד הצדדים אנחנו נסיים אותה.
צה"ל הוא הגורם שמסווג את היישובים, סיווג יישובים שווה מרכיבי ביטחון, יישוב X מקבל מרכיב Y, עכשיו אנחנו מדברים על 11 יישובים של עוטף ירושלים, היישובים האלה יש להם מרכיבי ביטחון, שלאורך השנים נשחקו, מה שסוכם, שמשרד הביטחון/צה"ל יביא את היישובים לקו אפס, למה שקבע לרמה הנדרשת שקבע אותה צה"ל, ויעביר את המקל כאשר אנחנו היישובים מיושרים, זאת אומרת הגדרות מותקנות איפה שצריך, תאורה, דרך פטרולים, מה נקבע בקיט של מרכיב הביטחון היישוב יקבל.
אמיר ענבר
¶
מה שנקבע על ידם, כן מה שנקבע על ידם, היה בהתחלה סיפור האם יתנו שווה ערך כספים, או האם יתקנו את זה, מכיוון שהתחילו שם כל מיני וויכוחים, סוכם וזה גם סוכם בדיון שהיה לא מזמן, נדמה לי שבוע או שבועיים על ידי סגן שר הביטחון, אמר אנחנו נתקן ונעביר מקל בקו אפס, קו אפס זה כל המרכיבים מיושרים.
הוא קבע שהתאריך הקובע הוא 1 באוקטובר, עכשיו אני מניח שב-1 באוקטובר לא הכל יעמוד על הרגליים, אבל לפחות יהיה כבר התקשרויות עם קבלנים, העסק הזה יתחיל לרוץ, אבל יש פה תאריך שהוא דד ליין לקדם את זה.
נושא נוסף שהמשטרה קידמה אותו, כל הנושא של הרבש"צים, הרבש"צים מקבלים את המשכורות שלהם, הם מועסקים על ידי משרד הביטחון/ רשות מקומית, מכיוון שהעסק הזה עובר למשטרת ישראל, היה מקום לגייס את האנשים האלה כמשקי משטרה, חלקם הסכימו חלקם לא, אבל המשטרה מנהלת את התהליך הזה, וסך הכל מנהלת אותו בצורה טובה.
נושא נוסף זה הנושא של השמירה השכירה, צה"ל טוען ששמירה שכירה זה לא חלק ממרכיבי הביטחון, ולפיכך הוא מסיר אותה, לנו אין בעיה בעניין הזה, ובלבד שיובהר לתושבים שזה לא בגלל שמג"ב לקחו על זה אחריות ולכן הוסרה האבטחה, אלא מי שקבע את מרכיבי הביטחון סבור שזה לא נחוץ, וזה בסדר גמור.
אילון פרץ
¶
בשני הישובים שיש שמירה, מי שמשלם זה צה"ל פיקוד מרכז, ויצא כבר לפני מספר רב של חודשים הודעה ליישובים בלי קשר, עוד לפני שהתחילה עבודת המטה, שהשמירה שם הולכת לרדת כן.
אילון פרץ
¶
זה היה חלק מתהליך של רידוד שמירה ביישובים, בכלל היישובים באיו"ש לא רק שמה, כי זה רכיב שצה"ל לא משלם אותו, פיקוד מרכז החליט מתקציבו בסדרי העדיפויות שלו החליט להוריד אותו, אבל אין בצה"ל ברכיבי הביטחון תקציב לשומר בש"ג, לא קיים דבר כזה.
אמיר ענבר
¶
בסדר, לנו היה חשוב שפשוט יובהר לראשי היישובים, שהסיפור הזה הוא לא בגלל שמג"ב חוסכים, או מג"ב חושבים שלא צריך, שפשוט צה"ל חושב שזה לא חלק מהמרכיבים ולכן זה ירד.
ישראל הירש
¶
שמי ישראל, אני מלווה את האירוע הזה מהתחלה, ותודה לכל השותפים שכמובן יש להם מן הסתם דברים יותר חשובים לעשות ובכל זאת מפנים את הזמן שלהם לאירוע הזה, אני שמח שאנחנו מתקדמים.
קודם כל אני רוצה לשמוע את מג"ב גם בהקשר הזה, אם הוא אומר שהיישובים יכולים לחיות בלי שמירה, כי בעצם מג"ב עכשיו חותמים על תיק הגנת היישוב, וגם לשמוע מה קורה עם הסיווג של היישובים, האם אתם משנים אותו לתקן עורפי או קדמי?
מירב בן ארי (יו"ר ועדת ביטחון הפנים)
¶
עכשיו מל"ל מתייחסים כגורם שמתכלל, ולאחר מכן יתייחסו מג"ב, ואני בטוחה שיש להם מה להעיר הערות שלהם.
אמיר ענבר
¶
הנושא התקציבי, כל העניין תומחר, יש טבלאות ברורות מה זה כולל, מה התמחור, ממכוניות דרך אמצעים, נשקים, נשקיות, יש רשימה סגורה שבסך הכל יש הסכמה בין צה"ל לבין המשטרה לגבי הצרכים, והסיכום הוא שהעלות החד פעמית הזאת תשולם שליש, שליש, שליש, זאת אומרת שליש האוצר, שליש צה"ל , שליש משטרת ישראל, ויש הסכמה של שלושת הגופים לשאת בעלות הזאת.
אמיר ענבר
¶
לא, קו אפס במרכיבי הביטחון ליישובים זה במאה אחוז על ידי משרד הביטחון, צה"ל, אני מדבר עכשיו על התשלום החד פעמי בשביל, לקנות נשקים, אפודים, אמצעים, מכוניות למשקי ביטחון, כל הדברים האלה זה שליש, שליש, שליש.
יש את הנושא הזה לגבי התקציב העתידי מ-2023 צפונה, השנה זה יהיה סגור, בהנחה שהשליש, שליש, שליש הזה יועבר והכל יהיה בסדר, נשאר באמת הנושא הזה של 2023, ו-2023 אמור להיות מנגנון שיועבר כל שנה כסף ממשרד הביטחון, 4.7 למשרד לביטחון פנים למימון שוטף של העסק הזה, עד לפה.
בעז רקוץ'
¶
בוקר טוב לכולם, בעז רקוץ' ראש המטה של מנכ"ל הבט"פ, אני חושב שנכון לשמוע אפילו קצת לפני את צה"ל משרד הביטחון, אבל אני אגיד את מה שאמרתי אצל סגן שר הביטחון לפני כעשרה ימים, בפגישה באמת מאוד חיובית.
כשמסתכלים על הכדורים שנמצאים עכשיו באוויר, בשיח הבאמת חיובי ושתי נקודות למל"ל על התכלול העוטף, יש באמת מספר עבודות מטה מאוד משמעותיות, יש באמת לא מעט כדורים משמעותיים שמג'ונגלים כרגע בזמן אמת באוויר, בשיח חיובי ושוטף בין שני המשרדים.
אחד זה המענה האווירי ורתימת חייל האוויר לטובת המוכנות לעונת שריפות הענק שכבר נפתחה.
הסיפור השני הוא סיפור עצום שצפוי להיכנס לסיכום תקציבי 2023 ככל שיהיה, וזה הקמת חטיבת המילואים של מג"ב.
בעז רקוץ'
¶
נכון, והאירוע השלישי הוא באמת האירוע הנוכחי, ולאירוע הזה אנחנו מגיעים באמת ברצון טוב ושיח חיובי ופתוח בין המשרדים, ברור שסיכום 2023 הוא נעלם, וכפי שאמר אמיר, המנגנון הזה הוא בהסתכלות קצרת טווח על 2022 הוא פתיר, אבל ככל שהוא נבחן - - -
רם בן ברק (יו"ר ועדת החוץ והביטחון)
¶
אם הוא אמר עכשיו אין שום בעיה, הסעיף התקציבי הנ"ל יועבר באופן קבוע.
רם בן ברק (יו"ר ועדת החוץ והביטחון)
¶
נגיד שיהיה קטסטרופה, לא נראה באופק שיהיו בחירות וכאלה, אבל נגיד שיהיה ונגיד שלא יהיה תקציב, עדיין מה שקיים הוא מה שיהיה נכון? איך זה הולך באוצר?
בעז רקוץ'
¶
אני אצטט אבל, אומנם הוא יושב כאן דרוך, אני אצטט את עמי נידם, רמ"ח יישובי משמר הגבול, כאמירה שהיא באמת חשובה, אני אצטט את עמי נידם שיושב כאן ואומר, משמר הגבול ומשטרת ישראל לא מחפשים כסף מיותר, הנחת היסוד הייתה כפי שאמיר ציין, היישובים צריכים לעבור במה שנקרא מצב אפס, העברתם במצב אפס היא אחריות מלאה כאמור כפי שנאמר על ידי צה"ל משרד הביטחון, ולכן אני חושב ששווה לשמוע אותם לפני שאנחנו מתייחסים, על העברת המקל הזו, אני רק אציין, אם באמת הכל יתקדם כשורה, התאריך שסוכם בראשי פרקים בפגישה אצל סגן שר הביטחון, היה ראשית אוקטובר.
רם בן ברק (יו"ר ועדת החוץ והביטחון)
¶
מה יהיה לא נראה אותך בוועדה כל חודש?
ולאן אתה הולך אתה כבר יודע?
אילון פרץ
¶
האמת שזה הדבר ראשון שהתעניינתי בו, כי בתפקידי אני גם נציג צה"ל בבט"פ, אז התעניינתי מי מפקד התחנה במרחב.
אז תראו בראשי פרקים
¶
העבודה על המסילה, אנחנו עם הסכמות, כל מה שנאמר פה הוא מדויק על ידי המל"ל, אני חושב שההתקדמות המשמעותית בהקשר הביטחון הפרקטי היום, זה האימון של כיתת כוננות של היישוב אלון שקרה שבוע שעבר, אם בהובלת מג"ב עם סיוע שלנו במקומות שהיה צריך, ימ"מים ודברים נוספים.
סוגיית הרבש"צים שדיברנו עליה אז סקרו אותה פה, היא באמת מתקדמת עם המעבר למג"ב.
סוגיית הנשקים כפי שהונחינו גם על ידי הוועדה וגם על ידי המל"ל הם כרגע מוקצים למשטרת ישראל, ברגע שיחליטו שמעבירים את המקל אליהם, הנשקים מזה מספר חודשים ממתינים, לא הוצאנו אותם מהיישובים, הם נמצאים ביישובים, זה יעבור באופן מלא עם ציוד הלחימה, עם כל מה שסיכמנו ולזה פה אנחנו ממתינים שהמשטרה תחליט שזה עובר אליה.
בסוגיות התקציב, אם יש משהו להוסיף, אז פה חברי מיואכ"ל ייגע בהם.
אבי פיצחדזה
¶
בוקר טוב אבי פיצחדזה רע"ן תקציבי יבשה באגף תקציבים משרד הביטחון.
המתווה איך שאני מכיר אותו, מדובר בתשעה מיליון שנתי, ש-4.7 מיליון ממנו אמור לבוא כמו שציינת יו"ר הוועדה, מסעיף 16, שזה ההשקעה השנתית של משרד הביטחון, ועוד 4.3 אמור להתחלק שליש, שליש, שליש כפי שצוין, אוצר, משרד ביטחון הפנים ומשרד הביטחון.
מעבר לכך הקצנו מיליון שקל, על מנת להביא את האישורים לקו אפס, וזה המתווה שאנחנו הקמנו שמסוכם ומקובל על כלל הצדדים.
אם מישהו מכיר אחרת אני אשמח לשמוע.
אביה פרון
¶
להעברת התקציב בעצם יש שני שלבים, יש את השנה הנוכחית שבעצם צריך לעשות העברה, כמו כל העברה בין משרדים, ברגע שהדבר הזה יסוכם נוכל להתחיל את התהליך.
מירב בן ארי (יו"ר ועדת ביטחון הפנים)
¶
זה עניינים פרוצדורליים שלכם, אבל הסיכום הוא סוכם, הבעיה שלך זה עם 2023 של 4.3?
אביה פרון
¶
בגדול כשאנחנו מדברים על משהו שעובר בבסיס של התקציב, צריך שכל המעורבים כולל אותנו, שבעצם צריכים לבוא ולדאוג שזה יקרה בדיוני התקציב, שוב צריך גם שהמשרדים יהיו על זה, בסוף כל תהליך תקציב האוצר לא עושה לבד ואי אפשר שדברים יקרו חד צדדית, אז צריך שזה יהיה ביחד עם כולם, אבל אנחנו פה בשביל המנגנון.
לכן באתי ואמרתי, צריך שהכל יהיה מסוכם, ואז באמת אנחנו יודעים שיש דיוני תקציב בקרוב, כמו שאמר היו"ר, אולי אחרי, באים ומסדירים את הדבר הזה כדי שזה יעבור בבסיס, ומפה כבר לא נפגשים באירוע כי ברגע שזה בבסיס זה כבר נגמר.
מירב בן ארי (יו"ר ועדת ביטחון הפנים)
¶
איפה יש בעיה להתחייב, זאת אומרת זה לא סכומים כאלה גדולים שמשרד ממשלתי לא יכול לעמוד בהם, אז 2022 אני מבינה שזה בסדר, הבעיה זה 2023?
מירב בן ארי (יו"ר ועדת ביטחון הפנים)
¶
אז בואו נפתור את זה, כי הם אומרים שאם אין התחייבות ל-2023 יכול להיות, זה לא כזה סכום גדול.
אביה פרון
¶
שנייה, אני אסביר מה נסגר בדיונים של המל"ל והכל, ונאמר חד וחלק, בעצם אנחנו עוד פעם, יש לנו את נושא ה-2022 ו-2023, ב-2022 בא האוצר ואמר נשים כסף, ומלכתחילה נאמר שכל נושא ה- 2023, מלבד הכסף שמועבר לביטחון כי זה העברת האחריות, כל פער בדבר הזה צריך לבוא ולהתדיין בדיוני התקציב שיהיו.
אביה פרון
¶
התשעה מיליון, שנייה רגע, ופה אפשר גם בהקשר למה שנאמר מצה"ל, העלות של זה לשנה היא לא תשעה מיליון, צריך שנייה להגיד, יש לזה עלות אחרת, התשעה מיליון רובו, שוב פעם הוא לרכש ולדברים יש עלות לבסיס שהיא אחרת, וזה הדלתא פה בין מה שמשרד הביטחון נותן לבין העלות לבסיס, היא לא תשעה מיליון, זה משהו שצריך לבוא לתקציב ולדבר עליו.
רם בן ברק (יו"ר ועדת החוץ והביטחון)
¶
העלות האמיתית בין זה שהפכו אותם לשוטרים שזה יותר יקר, לבין מה שצה"ל נהג לשלם, זה הפער?
אביה פרון
¶
כן זה הפער, יכולים להגיד אותו פה, ושוב במל"ל נאמר חד וחלק גם על ידי טליה וגם על ידי הרח"ט עכשיו, שזה יהיה בדיוני התקציב.
אביה פרון
¶
עוד פעם, אם לא יהיה דיוני תקציב צריך להגיד שוב, בהמשכי זה לא רלוונטי מה מסכמים או לא מסכמים, כי יש מה שהיה הוא מה שיהיה כמו שנאמר, וכשיהיה תקציב יהיו דיוני תקציב.
רם בן ברק (יו"ר ועדת החוץ והביטחון)
¶
אנחנו קיבלנו החלטה שזה עובר מצה"ל למשרד הביטחון, משרד ביטחון הפנים הוא קצת יותר יקר מצה"ל, כי המשכורות של שוטרים, קצת יותר יקר, כמה יותר יקר מישהו יכול להגיד?
רם בן ברק (יו"ר ועדת החוץ והביטחון)
¶
פער של חמישה מיליון שקלים, זאת אומרת בסעיף 16 של משרד הביטחון, יש צבוע תשעה מיליון, ובפועל זה לא יהיה תשעה זה יהיה 14, עד כאן אני צודק?
רם בן ברק (יו"ר ועדת החוץ והביטחון)
¶
14 מיליון, עכשיו אתה אומר אם יהיה תקציב, אנחנו צריכים לדאוג שזה יהיה בבסיס התקציב?
אביה פרון
¶
אם אין תקציב אז יש תקציב המשכי, וכל מה שנסכם הוא לא רלוונטי, כי לוקחים את מה שהיה והולכים קדימה, אז גם אם אני עכשיו אומר שאני נותן 50 מיליון, זה לא משנה.
רועי הראל
¶
מה שהוא אומר או לא אומר שאם לא יהיה תקציב, אנחנו נצטרך איך שהוא להעמיד את זה ממקורותינו ולקוות כשיהיה פעם הבאה תקציב אולי נקבל את זה מה שנקרא בתקציב הבא.
אביה פרון
¶
זה לא מה שאמרתי מהסיבה המאוד פשוטה, בסופו של דבר יהיה דיוני תקציב, לא משנה מתי יהיו, ואנחנו יכולים להעריך בסבירות הגיונית, שיהיה תוספות תקציביות למשרד לביטחון פנים, בוא נגיד בסבירות קרובה למאה.
רם בן ברק (יו"ר ועדת החוץ והביטחון)
¶
שאלה אחרת, בוא נגיד שלא יהיה תקציב, יהיה תקציב אל תדאגו הממשלה לא נופלת, אבל נגיד שלא יהיה תקציב, אין דבר כזה דרישה חריגה?
רם בן ברק (יו"ר ועדת החוץ והביטחון)
¶
אביה נכון? אני שואל אותך ממה שאתה מכיר, נאמר שלא יהיה תקציב, האם יש איזה שהוא נוהל שהמשרד לביטחון פנים בא לאוצר ואומר תקשיבו, ההמשכי לא מספיק לי, אני צריך עוד ארבעה מיליון שקל, אתם יודעים שזה הסיכום ואתם מאשרים לו בחריג מעבר לזה? יש נוהל כזה?
אביה פרון
¶
שוב צריך להגיד משהו, בוא נבדיל בין שני דברים, אחד יש לקנות דברים חדשים, שיש ועדת חריגים.
אביה פרון
¶
משכורות וכל הדברים האלה הם חשבות, הם לא קשורים אלי לתקציב, משכורות חשב מוציא, חשב משלם משכורות.
אביה פרון
¶
לא לא, הרכש קורה השנה, הרכש קורה השנה, משכורות של שנה הבאה וכל דבר שקשור לשנה הבאה הוא בתחום החשבות, הוא לא קשור לתקציב כי אין תקציב.
אביה פרון
¶
אז שוב, מה שיש בדרך כלל, יתקנו אותי אם אני טועה, יש בעיקר את עולם השוטף, שזה המשכורות והדלק, מה עוד? דלק וכאלה.
אביה פרון
¶
מה שאנחנו מדברים על ה-4.3 כרגע וזה מה שסוכם, זה על מה שקורה השנה, זה בשביל הרכש, בשביל שנוכל לצאת לדרך, זה מסוכם.
אביה פרון
¶
אז שוב, היו"ר שאלה לגבי תקציב המשכי, מה קורה אם אין תקציב, אז התשובה אם אין תקציב אז אין תקציב והמספרים האלה לא, וחשב בא ומשלם את המשכורות, משלם מה שהיה, לא משנה מה אני אגיד.
רם בן ברק (יו"ר ועדת החוץ והביטחון)
¶
אני אסביר, הפער בתקציב מה שהיום מופיע בסעיף 16, משרד הביטחון עולה לו להחזיק את הסכמי הביטחון שהוא הגדיר, הוא לא מספיק לרכש והוא מפנה את זה למט"ב, מט"ב יותר יקרה, יותר יקר בכחמישה מיליון שקלים, עולה להם יותר, במקום תשע צריך להיות 14 או 13.
עכשיו אם יהיה תקציב אין שום בעיה, יבואו לוועדת הכספים, ירשמו סעיף ויגדילו את תקציב המשרד לביטחון הפנים ב- 13 מיליון שקלים, על תשע שעברו ממשרד הביטחון פלוס 3.5 נכון?
אביה פרון
¶
במידה שיש תקציב, יש דיוני תקציב, ושם המשרד לביטחון פנים מגיע ואומר, אני צריך תוספת תקציבית על הדבר הזה.
רם בן ברק (יו"ר ועדת החוץ והביטחון)
¶
זה אין בעיה, הבעיה היא אם אין את התקציב.
עכשיו אם אין תקציב, בעצם אתם אומרים למשרד לביטחון הפנים, תספגו את החמישה מיליון האלה תספגו אותם.
רם בן ברק (יו"ר ועדת החוץ והביטחון)
¶
כן אני מדבר על שנה הבאה, תספגו אותם כי תקבלו רק תשעה ולא 13.5 ולא 14 וכשיהיה תקציב, יהיה תקציב?
רם בן ברק (יו"ר ועדת החוץ והביטחון)
¶
אני שאלתי אותך האם יכול להיות, האם יש נוהל כזה, אתה יודע מה, המוסד לזה יש תקציב המשכי, עכשיו ייפול מבצע חדש, צריך עוד 40 מיליון שקלים, האוצר לא לא יעשה את המבצע, הוא יבוא לאוצר ויגיד תקשיבו, למרות אוקי, אנחנו מבינים אחד חלקי 12, הכל נכון, תביאו עוד 40 מיליון שקל, אתם תתנו לו נכון?
אביה פרון
¶
אז שוב עוד פעם, מה שאני מדבר, ברמה החוקית, עוד פעם, אין תקציב מדינה ותקציב המשכי, זאת אומרת, אגף תקציבים לא מתקצב באותה רמה, יכול להיות שהממשלה שתהיה תבוא ותגדיר שהיא מעבירה כספים, אבל זה לא משהו, תקציב המשכי עוד פעם, הוא מוגדר כ- אחד חלקי 12 מתקציב קודם כל חודש, זה ההגדרה שלו, אז השיח הזה אני לא מספיק בקיא בשביל להגיד לך בדיוק על כל פרוצדורה שאפשר או אי אפשר לעשות, אבל ברמת העיקרון זה לא משנה, יש אחד חלקי 12 שאיתו צריך לעבוד.
אביה פרון
¶
אם היה תקציב, יש דיוני תקציב שבו המשרד בא ואומר, אני צריך את הכסף הזה, ויש דיוני תקציב ומסכמים לפי סדרי עדיפויות, כמו שתוכנן מלכתחילה.
מירי פרנקל-שור
¶
רועי, היא מקובלת על המשרד לביטחון פנים שזה ייסגר בדיוני תקציב? בואו נפתח את הנושא של הבחירות ונשים אותו רגע בצד.
עמית שפייזמן
¶
עמית ראש אגף תקציבים למשרד לביטחון פנים, קצת לעשות סדר, אני אנסה לפשט את זה כי הנושא הוא סבוך, העלות שהוזכרה פה בוא נעגל מספרים, היא תשעה מיליון שקל בשנה מ-2023 והלאה.
עמית שפייזמן
¶
זה לא קיים, זו העלות של משטרת ישראל, באו ואמרו משרד הביטחון, צה"ל, לנו יש 4.7, את זה אנחנו יכולים להעביר אליכם, יש בעיה עם הפער.
רם בן ברק (יו"ר ועדת החוץ והביטחון)
¶
אה אוקי, אני לא הבנתי סליחה, אני לא הבנתי, אני חשבתי זה תשעה מיליון פלוס, זה לא.
עמית שפייזמן
¶
בערך 4.5 מיליון שקלים פער, איך פותרים את הפער? לגבי 2022 באופן חד פעמי, הסכים כל גוף לשים שליש, שליש, שליש, המשטרה, משרד הביטחון צה"ל וגם האוצר בא וסייע.
לגבי 2023 והלאה, היינו בדיון אצל סגן שר הביטחון לפני כעשרה ימים, שם הייתה התקדמות, שם אמרו נציגי משרד הביטחון, צה"ל, אנחנו מוכנים שליש מההפרש בבסיס קבוע, לשים בנוסף, אמרה משטרת ישראל אם ככה, גם אנחנו נשים שליש, נותר פער של שליש נוסף.
עמית שפייזמן
¶
בסביבות המיליון וחצי שקלים, עכשיו אנחנו קיוונו עוד השבוע להגיע לסיכום תקציבי, זה היה לוח הזמנים המקורי של הממשלה, לצערנו זה נדחה, זה לא קורה כרגע, חשבנו שהאירוע הזה יהיה מאחורינו עד סוף השבוע, המצב השתנה וכרגע הדברים באוויר.
עמית שפייזמן
¶
בבסיס כמיליון וחצי שקלים בבסיס, הייתה התקדמות משמעותית וכרגע זה הפער, אומר אביה, בדיוני התקציב שיהיו תפנו ותבקשו, הבעיה מבחינתנו שהם יכולים להיות גם בעוד שנה.
רם בן ברק (יו"ר ועדת החוץ והביטחון)
¶
אז אני שואל אותך עכשיו אביה, יש כאן אירוע אני מזכיר לך התחיל ב-2006.
רם בן ברק (יו"ר ועדת החוץ והביטחון)
¶
אנחנו נמצאים ב-2022, אנחנו הגענו לסיכום סוף סוף, באמת צריך להגיד.
רם בן ברק (יו"ר ועדת החוץ והביטחון)
¶
על 2022 ואנחנו רוצים להגיע לסיכום קבוע, האם האוצר יכול לבוא ולהגיד, חבר'ה יהיה בסדר?
אביה פרון
¶
אני שוקל מילים, מה שאמרתי מקודם, בסופו של דבר, וזה מה שהיה מלכתחילה של כל הנוגעים בדבר, זה שהדברים האלה הם בדיוני תקציב, בא משרד הביטחון ואומר שהוא מוכן לשים עוד כסף, מבורך, צריך שנייה גם להגיד בהקשר הזה - - -
מירב בן ארי (יו"ר ועדת ביטחון הפנים)
¶
מה כל הסיפור על המיליון וחצי האלה? אבל הם מוכנים להתחייב ל-2023.
אביה פרון
¶
אני אגיד משהו, בסופו של דבר תקציב המשטרה או המשרד לביטחון פנים, זה לא משנה אם אני הבאתי את הכסף או שהוא הביא את הכסף, בסופו של דבר זה כסף אחד, השליש שהמשטרה אומרת שהיא תשים מתקציבה, בסוף בתקציב הכולל, זה כאילו צריך לשים לב לזה, יש בסוף את השני שליש שזה לא משרד הביטחון, שזה בתוך דיוני התקציב, אגב גם את זה המשטרה יכולה לבקש, לא צריך פה איזה שהם הצהרות.
מירב בן ארי (יו"ר ועדת ביטחון הפנים)
¶
רגע שנייה רגע שנייה, אנחנו רוצים לדעת, ל- 2023 מה שבעצם חסר לנו פה זה מיליון וחצי?
אביה פרון
¶
אז שוב, אני לא חושב שאנחנו האירוע אבל עוד פעם, אנחנו באים ואומרים, אני לשאלת היו"ר, את שואל אותי אם אני יכול לתת משהו, ככל שזה יהיה בסדרי עדיפויות של המשרד, ושל המשטרה, אז ברור שזה ייכנס בתקציב וזה יוסדר, אבל זה צריך לבוא בסדרי העדיפויות, אני לא יכול לבוא ולהגיד מראש לשנות את סדרי העדיפויות, כשיש את סדרי העדיפויות של המשרד והוא בא ואומר אותם, אז זה יהיה שם.
רם בן ברק (יו"ר ועדת החוץ והביטחון)
¶
לא ניתקע מפני ש-2022 יצאה לדרך ומג"ב לוקח אחריות והכל בסדר, והאחריות שלנו יו"ר ועדת ביטחון הפנים ויו"ר ועדת חוץ וביטחון, האחריות שלנו שהדבר הזה ייסגר.
מירב בן ארי (יו"ר ועדת ביטחון הפנים)
¶
הדבר היחיד שאני שואלת אותך, אני יודעת שאתה אוטוריטה ואתה הסמכות, האם בזמן שאנחנו נמשיך פה רגע עם מג"ב, אולי להגיע, אם יש סיכוי שתוכל להביא את ההסכמה הזאת מהאוצר על 2023?
מירב בן ארי (יו"ר ועדת ביטחון הפנים)
¶
דווקא הנה, הוא אמר שאם לא היה את האירוע הזה יכולתם כבר לסגור את זה עד סוף השבוע לא?
אביה פרון
¶
אני חושב עוד לפני זה, גם לפני שבועיים ולפני שלושה, כולנו ידענו לאן אנחנו הולכים כשיש לנו את 2022 מסודר ו-2023 יש לו דיוני תקציב, ושוב פעם אני אומר, ברמה גם הפרוצדורלית וגם העקרונית, אין שום הבדל מתי מגיע דיוני התקציב, אין לזה הבדל, זה לא משנה, כל עוד כמו שהיה זה נמצא בתוך סדרי העדיפויות שהמשטרה והבט"פ מציגים, זה לא משנה אם התקציב יהיה עכשיו או בהמשך, אין לזה הבדל, ולכן זה לא משנה, ולכן אני לא חושב שיש בינינו איזה מחלוקת, צריך לבוא ולהגיד את האמירה שנאמרה עד היום, שיש לנו את 2022, ויש לנו את מה שמשרד הביטחון מעביר, וכל מה שהוא מעבר לכך, יש את דיוני התקציב וזה יגיע במסגרת סדרי העדיפויות של המשרד.
אני לא חושב שיש איזה שהוא חשש שזה לא יוסדר בתקציב, כי עוד פעם זה נמצא בסדרי עדיפויות וזה נמצא.
מירב בן ארי (יו"ר ועדת ביטחון הפנים)
¶
אני יודעת גם ששר האוצר אמר שעכשיו צריכים לשנות, זה שנת הבט"פ, יש עוד כמה דברים שצריכים לעשות, אבל הבנתי, ולכן אמרת זו סבירות גבוהה למדי.
אוקי, בואו נשמע את מג"ב, בבקשה.
עמרם נידם
¶
אדוני גברתי, קוראים לי עמי נידם, אני ראש מחלקת יישובים ומתנדבים של משמר הגבול, אני מלווה את כל התהליך מתחילתו, כמו שנאמר כאן, אני מברך על כל ההתקדמויות שהיו כאן, ואנחנו כמעט הגענו מה שנקרא, לחיתוך הסרט.
השבוע עשינו אימון מצוין של היישוב אלון, ואנחנו ממש בתחילת עבודת מטה, לעשות את האימונים לכל היישובים.
עמרם נידם
¶
זה היה היישוב הראשון שעליו עשינו את האימון משותף עם הצבא, ומכאן אמרנו שנפיק את כל הלקחים, כדי לדעת לעשות שטנץ קבוע של אימון לכל - - -
דוד דוידסון
¶
דוד מהיישוב אלון, היה אימון מצוין, התאמנתי עם מג"ב, אימון ברמה גבוהה מאוד, ראוי לציון.
עמרם נידם
¶
אנחנו בקטע של כיתות הכוננות והיישובים, אנחנו הולכים לקראת תהליך הרבה יותר רחב, מעבר לאימונים אנחנו יוצאים בקול קורא כדי לגייס את כל כיתות הכוננות למתנדבים, להיות מתנדבים שלנו.
יש לנו במערך עוטף ירושלים כיום כ-230 מתנדבים, שפרושים בשלושה בסיסי הפעלה, בדרום בהר גילה, בגבעון ועוד בסיס הפעלה ששמנו אותו כרגע ליד מעלה אדומים.
הכוונה שלנו זה להרחיב את המערך הזה, שבסוף כל חברי כיתות הכוננות יהיו מתנדבים, שאנחנו לא נהיה תלויים, לא בימי מילואים, אלא שנפעל ברוח ובמתכונת שאנחנו עובדים קבוע במשמר הגבול.
אני רוצה להתייחס לשני דברים ברשותכם לגבי השמירה השכירה, אנחנו כרגע נמצאים בהליך של עבודת מטה, הערכת מצב, אנחנו עוד לא קיבלנו החלטות לגבי השמירה השכירה, השמירה השכירה בעיקרון מבחינתנו, היא מתבצעת בעיקר בלילות, רק בלילות, יש לנו 38 יישובים כאלה בתוך הארץ, שאיתם אנחנו עובדים בתצורה הזאת.
יש שם הרבה מאוד בעיות אחרות שהם לא קשורות למהות, אבל גם איתם אנחנו מתגברים עם המועצות האזוריות, זה בעיקר שיש חוסר אדיר של מאבטחים, מאבטחים ברמה, מאבטחים שיש להם את היכולות הנדרשות, אבל גם על זה אנחנו מתגברים איתם.
לגבי השמירה השכירה, יש כרגע תהליך של עבודת מטה, עוד לא התקבלה החלטה, אנחנו רוצים לקבל החלטה אם כן אם לא, ואם כן איך זה יתבצע, האם בכל יישוב או האם מדורג, או האם בכלל מרחבי, אבל אנחנו כרגע בעבודת מטה.
לגבי הנשקים, אכן כמו שנאמר כאן, הנשקים הועברו אלינו, עשינו כרגע עבודה מקדימה של הלוגיסטיקה, אנחנו רוצים את הנשקים, הבעיה שלנו היא כפולה, כרגע יש פרוצדורה עם מחסני הנשק, אנחנו לא יכולים כרגע לקבל אישור למחסני נשק, אבל זה פרוצדורה פשוטה, חטיבת האבטחה צריכה לאשר לנו את מחסני הנשק האלה, אנחנו צריכים לעשות איזו שהיא השלמה קטנה.
רם בן ברק (יו"ר ועדת החוץ והביטחון)
¶
למה אתם לא, שאלה של אולי טיפשית, למה שהמתנדבים לא יקנו להם אקדחים? ואז לא צריך מחסן, הנשק עליהם כל הזמן, גם כשהם באים לתל אביב, גם כשהם מסתובבים ביישוב, ואז אף אחד לא גונב אותו ולא שום דבר, כל הנשקים הארוכים האלה, ברוב המקרים מספיק נשק אחד ארוך או שניים ביישוב, לא צריך יותר, אבל כל כיתת הכוננות שילכו עם אקדחים.
עמרם נידם
¶
לאקדחים יש הכשרות הרבה יותר ארוכות ושמירה על כשירות הרבה יותר ארוכה, רוב חברי כיתות הכוננות הם בוגרים יחידות צבאיות של רובים ולא של אקדחים, אני יכול להגיד לך שיש לנו כיתות כוננות ויש לנו מתנדבים שיש להם אקדחים, את האקדחים אנחנו שומרים אותם ליחידות, או למתנדבים שהם מתנדבי ימע"ר שהם מתנדבי בילוש, ואנחנו שומרים על זה.
אבל אני אומר, הבעיה של מחסני הנשק היא פתירה.
רם בן ברק (יו"ר ועדת החוץ והביטחון)
¶
לא, עכשיו יש התראה על כניסת מחבל ליישוב, אז המתנדב רץ למחסן נשק, לוקח את הנשק?
עמרם נידם
¶
חברי כיתות כוננות רשאים להחזיק את הנשק גם בבית אצלם, יש לנו היום כמעט כ- 200 חברי כיתות כוננות בארץ, שמחזיקים את הנשק בבית.
עכשיו גם את הנשק להחזיק בבית, צריכים להיות תנאים, אני מזכיר לכם שיש הרבה מאוד גנבות של נשקים מבתים, מכל מיני מקומות כאלה, ולכן אנחנו קבענו איזה סף של תנאים, אגב גם איתם, ברגע שאנחנו נגייס אותם כמתנדבים, מי שיעמוד בתנאים, והתנאים הם לא כאלה קשים, וירצה להחזיק את הנשק בבית, לא כולם אגב רוצים להחזיק את הנשקים בבית, אם ירצו יחזיקו את הנשקים בבית, אין שום בעיה, אגב גם את הציוד, אם הם ירצו הם יחזיקו גם את הציוד בבית.
דוד דוידסון
¶
אגב, לכל יישוב כיוון שמדובר בשטחים פתוחים, הטווח של נשק קצר, זה אם אתה תותח על זה 25 מטר, כשאנחנו מדברים על נשקים ארוכים, אנחנו מדברים על טווחים ארוכים, חובה שיהיה בשטח פתוח, חובה שיהיה את הנשקים הארוכים.
בכל יישוב יש סך נשקים שנמצא בחוץ מעבר לשעת חירום שאנחנו בעצם מחמשים את הלוחמים שגם לא מחזיקים בדרך כלל את הנשקים בבית, הם נמצאים בחדר נשק שדובר עליו, כל הזמן יש בחוץ עם התושבים בבתים, בהגדרות מאוד ברורות איך לעשות את זה, איך לאפסן את הנשק, זה יושב בבית, כך שברגע ההקפצה בשתיים בלילה חלילה באירוע, בן אדם לוקח את הנשק ויוצא להגיב.
עמרם נידם
¶
האפסון של הנשק, יש כספות ארוכות לרובים, אפשר לשים את זה גם במקום סגור וגם על הרצפה, קבענו להם את הכללים, מי שירצה אמרתי זה לא בעיה.
עמרם נידם
¶
אז אמרתי, אנחנו כרגע אוספים את כל הלקחים, אנחנו יוצאים לקול קורא כדי לגייס אותם למתנדבים, ואנחנו נקבע ביחד עם הצבא.
עמרם נידם
¶
בדיוק, אז אנחנו רוצים לעשות תהליך מאוד סדור, לגייס את המש"קים הביטחוניים, המש"ק הביטחוני יגייס את הכיתת כוננות, נעשה לה אימון, נחתום עליה, ניתן להם את הנשקים, אגב אנחנו רוצים לחתום על כל הנשקים שניתנו לנו על ידי הצבא, ולא רק על הנשקים, הצבא גם נותן לנו את שאר הציוד שנמצא שם לטובת כיתות כוננות, רוצים לעשות חתימה מסודרת, העברה וזה יהיה התהליך.
עמרם נידם
¶
החתימה וההעברה היא תהיה כשהפיקוד מעלינו יגיד שהם מוכנים מבחינת התקציבים.
תראו מה הבעיה עכשיו, הבעיה היא שאני צריך לגייס מש"קים ביטחוניים, פניתי לכל הרבשצ"ים, אגב 13 רבשצ"ים יש לנו, רק שבעה הביעו התעניינות להתגייס, אז אנחנו רוצים לבוא לקראתם, אנחנו עושים איתם תהליך, אנחנו צריכים גם לגייס אחרים, עכשיו כדי לגייס צריך שורות, וברגע שייכנו כל התהליכים של הכספים, ייפתחו שורות, אנחנו נצא לגיוס, איין לנו בעיה, אנחנו יכולים לעשות את זה ולעשות את זה מהר, אפילו לקחת לוחמים שגרים שם, לשים אותם בתור התפקידים.
עלי חוסיין
¶
הר אדר, אני הקב"ט מועצה של הר אדר. אנחנו ב-2017 לצערי חטפנו שם פיגוע קשה עם שלושה נרצחים, הקפיאו את כיתת הכוננות של היישוב, לאחרונה התחלנו לגייס אנשים חדשים, להביא אותם לכיתת הכוננות, התחלנו לקבל אישורים, לגלגל את זה דרך הצבא לקבל אישורים, להחתים אנשים, קנינו אפילו לעניין הזה מנעולים שיהיה להם בבית, כדי לאפשר את הנשק, ולפני כמה ימים נודע לנו שיותר הצבא לא חותם על תעודת הרשאה של הנשק עצמו, והחבר'ה ממתינים, יש לי סך הכל שני לוחמים בכיתת כוננות, מועמדים עוד עשרה אנשים וממתינים לאישור.
עלי חוסיין
¶
כן, השאלה כמה זמן זה ייקח העניין של העברת הנשק למג"ב, וזה סך הכל תוקע אותנו, תוקע את היישוב, תודה.
עמרם נידם
¶
יש לנו עוד הרבה יישובים שם, ואנחנו כמו שאמרתי, יש כאן תהליך שהוא תהליך מדורג, ברגע שנסגור את מחסני הנשק, נחתום על נשקים, נכניס את הנשקים לתוך המחסנים שזה יהיה מאושר, ברגע שייתנו לנו את האישור לגייס את המש"קים הביטחוניים, נגייס אותם, נרכוש להם את המכוניות, הם יגייסו את כיתת הכוננות, נעשה להם אימון, נחתום עליהם.
עמרם נידם
¶
ה-1.10 אם הבנתי נכון מסגן שר הביטחון שהייתי אתו בדיון, זה כן, זה העברה, העברה כספית, העברה כספית, כל התהליך, כל המנוע של התהליך הזה זה העברה כספית.
עכשיו אם יגידו שלא מחכים לכסף ואנחנו יוצאים לתהליך, אז אנחנו נצא לתהליך.
רם בן ברק (יו"ר ועדת החוץ והביטחון)
¶
אבל אפשר לעשות את זה במקביל, לא לחכות שיקרה משהו בשביל להתחיל משהו אלא לעשות את זה במקביל ואז הכל אמור להתכנס.
עמרם נידם
¶
הציר המרכזי לכל התהליך הוא המש"ק הביטחוני, ברגע שיש שם שוטר ביישוב, הוא אחראי על הכל, כמו שיש לנו בכל שאר היישובים הביטחוניים.
רם בן ברק (יו"ר ועדת החוץ והביטחון)
¶
חבר'ה נו אל תשגעו אותי נו באמת, אנחנו מדברים מדברים ובסוף אני מבין שלא יקרה שום דבר?
יש כאן סיכום שהתקציב עובר, מיליון וחצי אתם שמים, מיליון וחצי צה"ל באופן קבוע, האוצר אמר שהמיליון וחצי שלו יבואו עם אישור התקציב, אז קדימה תלכו על זה? נו מה עכשיו, אל תתקעו את התהליך, אחרת אנחנו לא עשינו שום דבר.
מירב בן ארי (יו"ר ועדת ביטחון הפנים)
¶
תגיד לנו מה נעשה, כי אתה מבין שהוא לא מוכן, ההוא מחכה לשוטר, השוטר לא מגויס כי אין לו התחייבות, הוא אומר מה אני עכשיו אגייס שאני לא יודע מה יהיה בשנה הבאה, ב-2023? אין לו אופק?
רם בן ברק (יו"ר ועדת החוץ והביטחון)
¶
תפטר אותו, אני לא מקבל סיכום כזה, אנחנו מתחילים עם הגיוס עכשיו ויוצאים מתוך הנחה שב- 2023 יהיה בסדר, אנחנו לא מחכים עכשיו למצב שיהיה תקציב ודיוני תקציב, ואתה תגייס אולי במקרה הכי טוב, תתחיל לגייס במרץ 2023, נגיד שהכל ילך פיקס.
מירב בן ארי (יו"ר ועדת ביטחון הפנים)
¶
אבל יש סיכום. בעז חלץ אותנו מהסיפור, אנחנו כבר למעלה מחצי שנה.
בעז רקוץ'
¶
לא לא מכובדי, פה נעוץ ההבדל בין חד פעמי, חד שנתי, 2022 בלבד, לבין העברה בבסיס בראייה ארוכת טווח, מרגע שנצא מהתקיעות ותינתן - - -
אביה פרון
¶
אני רק רוצה להגיד שניה בהקשר הזה, שחשוב להגיד שאת התקנים ברמת הכמות אנחנו אמרנו שאנחנו נביא, אין פה מהאוצר השנה, גם השנים הבאות.
מירב בן ארי (יו"ר ועדת ביטחון הפנים)
¶
שנייה, בעז ואביה, אנחנו צריכים להבין מה קורה עם התקן ל- 2023? תסביר לי, מה אנחנו אמורים לעשות?
אמיר ענבר
¶
תשמעי, אנחנו סגרנו את זה אני לא יודע למה עכשיו זה נגרר, העסק הזה היה צריך כבר להתגלגל במקביל, אי אפשר לחכות.
רם בן ברק (יו"ר ועדת החוץ והביטחון)
¶
מחלקת משאבים באגף התכנון במשטרת ישראל, אני רוצה עכשיו שאתה תגיד לי שהגיוס מתחיל, לא מחכים לשום דבר.
רם בן ברק (יו"ר ועדת החוץ והביטחון)
¶
כל הדברים, אנחנו יוצאים מהדיון הזה שכולנו מבינים כאן בחדר, שהכל בעצם סוכם, הדבר היחידי שעומד מעלינו, תקשיב אביה, הדבר היחידי שעומד מעלינו, זה שמאחר ולא היו עדיין דיוני תקציב, אז זה עדיין לא נכנס בתקציב אבל יהיה בסדר.
רועי הראל
¶
אבל אני חייב להעיר הערה אחת קטנה, שאולי תבהיר קצת את החששות או ההסתייגויות של היושבים משמאלי, כי בסוף המשטרה תתחיל את הגיוס, ואת ההכשרה ואת ההעסקה של האנשים האלה, זה לא האנשים שאני אבוא אליהם ב-1 בינואר ואני אגיד להם אין לי תקציב כי לא היה ונתחיל הליכי פיטורים, זה לא הולך ככה, גם פעם של מיליון וחצי שקל, ב-2023 בסוף יבוא למשטרה, למה לא הקמת את היחידה למלחמה בהימורים, ולמה לא הוקמו אלימות בספורט, ועוד הרבה דברים שאנחנו נותנים דין וחשבון אצל יושבת ראש הוועדה כל שבוע.
בסוף אי אפשר להגיד תתחילו עכשיו ויהיה בסדר, או תספגו עוד עלויות אחר כך, כי זה בא על חשבון משהו אחר, והמשטרה לא תצא להליכי פיטורין של האנשים האלה אחרי חצי שנה. צריך לשים את זה על השולחן.
אביה פרון
¶
אני אמרתי וזה מה שגם דיברתי, אני לא מכיר את זה מהמשטרה, המשטרה אמרה שבדיוק בגלל זה יש את הסיפור של 2022, כדי שהיא תוכל לצאת לדרך והיא תצא לדרך, וזה מה שאני דיברתי עם מקביליי במשטרה, אני לא מכיר משהו אחר.
מירב בן ארי (יו"ר ועדת ביטחון הפנים)
¶
אז גם המל"ל, אז למה אתה לא, בעז אתה יושב לי שם מאחורה, תתקדם רגע נהל את האירוע הזה.
בעז רקוץ'
¶
אבל הנקודה שאמרתי קודם לגבי ההמשכיות, בשונה מאירוע נקודתי של 2022 היא משמעותית, בדיוק בגלל הדוגמה שרועי אמר ויש עוד עשרות דוגמאות.
אם זה לא המשכי ואם אנחנו נהיה מול שוקת שבורה מול אנשי - - -
מירב בן ארי (יו"ר ועדת ביטחון הפנים)
¶
אנחנו עובדים כל הזמן, אנחנו יש סיכוי גבוה שנהיה פה גם בכנסת הבאה.
מירב בן ארי (יו"ר ועדת ביטחון הפנים)
¶
תאמין לי הייתי ארבע שנים עם כחלון, מכירה את האירוע מקרוב.
אנחנו חייבים לצאת לדרך ל-2022, וכשאנחנו רואים את 2023 באופק מתוך הבנה שאנחנו נפתור את זה, אבל אי אפשר כמו שאמרו נציגי המל"ל עכשיו, לתקוע את העסק הזה בלי אופק, אני לא מצליחה להגיד, סיכמתם סיכמתם, הגענו לפה כדי לבוא ולהגיד, אני לא רוצה גם לחכות לאוקטובר, מה קשור אוקטובר, אנחנו ביוני, אוקטובר זה בכלל מאחורי הרי החושך, אתם צריכים עכשיו לצאת לדרך, אתה זה שיושב בסוף על עניין המשאבים.
רם בן ברק (יו"ר ועדת החוץ והביטחון)
¶
תמיד האמרה הנכונה היא, ש-11 מיליארד שקלים מעבירים בישיבה של חצי שעה, ומיליון וחצי שקלים מדברים על זה כבר - - -
מירב בן ארי (יו"ר ועדת ביטחון הפנים)
¶
רגע לפני היישובים, זה הדבר הכי דרמטי, אני צריכה ששני המשרדים יגידו אנחנו יוצאים לדרך, ואתה פיזית תנהל את האירוע, כי אתה תכלס מנהל את האירוע שם עם הגיוס, אתה המשטרה שצריכה להנחות את מג"ב שצריכים לגייס את האנשים, יש פה שרשרת, ואתה צריך לקבל החלטה על זה, אוקי? אז אם אתה מהנהן.
בעז רקוץ'
¶
2023 לא נסגר, מהו המנגנון, מהו המנגנון שנותן ערובה וביטחון לכל אחד מהשותפים כאן, שגם אם אין סיכום תקציבי האירוע הזה פתור? זה עוד לא מאחורינו.
רם בן ברק (יו"ר ועדת החוץ והביטחון)
¶
חבר'ה חמש דקות הפסקה, עד אז תסגרו את הדברים, תראו בסופו של דבר אנחנו צריכים לסגור את זה היום.
(הישיבה נפסקה בשעה 10:30 ונתחדשה בשעה 10:59.)
מירב בן ארי (יו"ר ועדת ביטחון הפנים)
¶
אנחנו ממשיכים את הדיון, אנחנו באמת אני רוצה להגיד לכם, עשינו כאן דיונים על מיליארדים שלא המשיכו כל כך הרבה זמן באמת, העברנו כספים, עשינו דברים, גם אני, גם רם בשתי הוועדות שלנו, ובאמת סוגייה שהיא ביטחונית, באמת היא דרמטית ברמת היום יום של התושבים, אנחנו כל שבוע נמרחים ונמרחים, עכשיו אני יודעת שעשיתם עבודת מטה, אני יודעת שישבתם, גם אנחנו עשינו בשבוע שעבר, אבל אני רוצה שנשמע רגע את אגף תקציבים, ונתכנס לאיזה שהוא מתווה, הוא בסוף נמצא בקצה שמנחה אותם, שמגייס ליישוב, אז אני רוצה שהוא ייצא לדרך, אבל תנו לנו משהו שנוכל לעבוד אתו, אביה בבקשה.
אביה פרון
¶
אז אני אסכם מה שנאמר ודיברנו בינינו, ככל שיש מחלוקות יכולים להגיד.
לגבי 2022, מה שעכשיו דובר מצה"ל שהעביר, שיש עניינים של יחסיות של שנה וכאלה, מה שאמרנו שזה לפחות העיקרון שהצעתי, זה עקרונית המספר צריך עוד להיסגר, זה שצה"ל יבדוק כמה כסף בעצם עלות השכר של הרבש"צים שהוא שילם השנה, כי בעצם כסף שהוא כבר הוציא, המשטרה תבדוק האם בגלל שאנחנו בעצם המשכנו עם השנה וביחס ליכולות גיוס עתידיות שלה, היא תבדוק האם מספר תשע עומד בעינו או שהוא יורד במקצת, ובעצם הפער שבין מה שצה"ל יעביר לבין מה שהמשטרה תביא, יהיה שליש, שליש, שליש כמו שנאמר, זה לגבי 2022.
אני מניח ששני הצדדים הנוספים צריכים גם לבוא וכל אחד ללכת הביתה ולבדוק את הדבר הזה, אבל זה העיקרון שלפחות אני הצעתי.
לגבי ה-2023, בעצם 2023 והלאה, לא משנה מה הפרוצדורה, המשכי לא המשכי, דיברנו מול המשטרה, משרד הביטחון גם אמר פה, הוא מתחייב להעביר את הכסף הזה של ה-6.1 זה בעצם 4.7 + שליש של ה-4.3, הוא מתחייב להעביר את הכסף הזה בבסיס או בהמשכי, מה שיהיה, מספרים קטנים, ואנחנו והמשטרה בדיוני תקציב, זה ייכנס בסדרי עדיפויות, וזה יוסדר בדיוני התקציב, דיברנו על זה מול הגורמים במשטרה, זה נאמר גם על דעתם.
מירב בן ארי (יו"ר ועדת ביטחון הפנים)
¶
מן הסתם אנחנו כבר ביוני, בקצב הזה הוא כבר לא יהיה, לא צריך כסף בכלל כי אין כלום, אז מן הסתם , משהו שדיברנו עליו אני כבר לא זוכרת, מתי זה היה, במרץ? אז אם אתה ביוני מן הסתם הוא כבר משלם חלק. אז באמת זה דברים שאפשר לפתור ברמת ההתחשבנות, ברגע שאותו אדם ילך להיות רבש"צ, צריך לשלם לו ואז הוא לא יצטרך לשלם לו יותר, לא? כי אתה משלם לו כבר, ומן הסתם אנחנו ביוני, עוד שנייה גם את הכסף של 2022 סתם נאבד. עמית.
עמית שפייזמן
¶
זה מקובל, חלק מהתקציב עוד צריך להסדיר, כל צד ילך לביתו, חלק מסוים כבר מוסכם ומוסדר, על בסיס זה יתחילו כבר לטפל בתקנים, סגן שר הביטחון סיכם באוקטובר, אני חושב שזה טווח זמנים סביר בהחלט בשביל להסדיר את ההעסקה ונתקדם.
מירב בן ארי (יו"ר ועדת ביטחון הפנים)
¶
אתם עדיין בתוך האירוע, כי אתם בדרך כלל גורם מתכלל ואז מוציא לדרך, אנחנו מבקשים מכם באמת שתהיו בקשר רציף, רגע ואם יש משהו אנחנו נתערב, חוץ מדיון מעקב, זה אנחנו עושים פה, נראה לי שזו הסוגייה שאנחנו הכי עוקבים אחריה.
מירב בן ארי (יו"ר ועדת ביטחון הפנים)
¶
אתם צריכים לעדכן אותנו אם יש בעיה, אבל כן חשוב לנו שתהיו הגורם.
אמיר ענבר
¶
אנחנו ניתן לגופים משהו כמו שבוע להתארגן על המספרים, נקיים עוד דיון אצלנו, כל אחד יבוא עם המספרים האם תשע נשאר תשע, כמה צה"ל שילם השנה.
מירב בן ארי (יו"ר ועדת ביטחון הפנים)
¶
מילה אחרונה לסיום, כי יש פה סקירה של שר הביטחון, וצריך לראות שהאזור מוכן, מי ישמע על מה מדובר, אבל חייבת להגיד לכם משהו, אנחנו באמת עושים הרבה דברים ביחד, אבל אנחנו רוצים שתסיימו את הסאגה הזאת בשביל הביטחון של האנשים שגרים שם, ולכן אמרתי לכם חכו, אנחנו יודעים שבאתם ואנחנו מלווים אתכם, אבל תנו להם לנהל את האירוע הזה ולסיים אותו, אוקי? בשביל זה היה לי חשבו שהם ידברו.
עכשיו רם אתה רוצה רק להגיד מילה על קו התפר לפני שאיילון עוזב?
ישראל הירש
¶
אם המחיצות פה ירדו, אז אני חושב שאפשר לפרוץ כל גדר אני מדבר על המחיצות של הקורונה.
אנחנו באמת כל הזמן רוצים להסתכל בעניים של האנשים, כי באמת יש דברים מדהימים שקרו בשטח אבל גם יש נסיגות, צריך לחתוך את זה, זה ברור. רק נקודה אחת שלא דיברו עליה, זה לגבי תקציב ההתעצמות, בעצם היחידה להתיישבות במשרד הביטחון לא מתקצבת אותנו מזה שנים, ולא דיברנו על זה, צריך לשים את זה גם על השולחן.
ישראל הירש
¶
היחידה להתיישבות לא נותנת כי אנחנו לא משרד הביטחון, גם בקטע הזה נפלנו בין הכיסאות, זה מה שאנחנו רוצים להגיד, והשאלה אם המל"ל מכיר את זה ובוחן את זה כחלק מעבודת המטה.
רם בן ברק (יו"ר ועדת החוץ והביטחון)
¶
טוב חברים, נשמע כמה מילים על מה שקורה בקו התפר ועל הגיוס של שתי פלוגות מילואים נכון? של מג"ב.
מירב בן ארי (יו"ר ועדת ביטחון הפנים)
¶
לא, גם מילואים של צה"ל שמחליף את הסדירים, שהחליף, זה מה שאמרתם פעם שעברה.
אילון פרץ
¶
טוב, אז אנחנו עדיין בתוך הערכות שובר גלים, בתוך זה אחד המאמצים זה מאמץ התפר, המאמץ הוא נמשך כעשרה גדודים שנמצאים כרגע, ואוחזים את התפר מצפון השומרון עד דרום הר חברון, מרחב ד3.
אילון פרץ
¶
כן, התחלנו עם ליינים של מילואים, יש לינים של מילואים שנכנסו בכלל התעסוקות בארץ, גם בפיקוד צפון ובפיקוד דרום ובפיקוד מרכז, מלווה את המאמץ האג"מי מאמץ מודיעיני מאוד מאוד הדוק שלנו עם השב"כ, עם משטרת ישראל, עם מג"ב, ממש נפתח חדר שעוסק רק בתחום המודיעיני של המרחבים שמהם עוברים שב"חים.
אחד מהבשורות הטובות, שבתאריך ה-13 ביוני התחילו עבודות הקמת החומה.
אילון פרץ
¶
היא מתחילה בסאלם, זה צפון חטיבת מנשה, והאלמנטים הראשונים של החומה יונחו כבר מחר, סדר גודל של 40 קילומטרים, עד מרחב בת חפר, אנחנו מעריכים שהעבודה הזאת תימשך כשנה.
אילון פרץ
¶
כן, כשאני מזכיר שההתקדמות היא כזאת, שיש במקביל יש את המאמץ ההנדסי בצפון, במגן הצפון, כי יש פה שתי עבודות שקורות, עבודות מאוד משמעותיות.
לגבי פלוגות מג"ב, אני אשאיר את זה למג"ב להתייחסות, אנחנו כרגע עם ההערכות הזאת, ממשיכים איתה, ממשיכים את מאמץ סגירת הפרצות, המכשול למעבר רכבים, עשרות קילומטרים שכבר בוצעו, והצבא מרוכז בזה, מרוכז במאמץ סגירת התפר, תודה.
עמרם נידם
¶
אנחנו שותפים למאמץ, אתמול גייסנו שתי פלוגות מילואים במג"ב איו"ש, הם אמורים לסיים עד סוף השבוע את האימון, ואז יטילו אותם למערכה כפי - - -
עמרם נידם
¶
זה לא במקום הסדירים, זה חלק מאותה המערכה שהוצגה כאן כחלק מאותם עשרה גדודים, הם יהיו באזור שבו יושב גדוד שקד שלנו, שזה באזור מי עמי שקד, ושמה הם יוטלו למשימה.
מירב בן ארי (יו"ר ועדת ביטחון הפנים)
¶
אל תדאג אנחנו נבוא.
טוב, אז תודה על העדכון, אני רוצה לאחל לאילון בהצלחה בהמשך הדרך.
מירב בן ארי (יו"ר ועדת ביטחון הפנים)
¶
ליווית כאן את הוועדה, גם את הוועדה לביטחון פנים ואנחנו מודים לך על זה ומאחלים לך בהצלחה רבה בתפקיד הבא שלך.
מירב בן ארי (יו"ר ועדת ביטחון הפנים)
¶
שלום לך, מקווה שעשית לו חפיפה.
רם אתה רוצה להגיד משהו לסיכום? אני סיימתי.
רם בן ברק (יו"ר ועדת החוץ והביטחון)
¶
אני מקווה שבזה תמה הסאגה, אתם תעקבו ותגידו לנו אם צריך לעשות עוד מהלכים, אני מקווה מאוד שלא כי יש לנו עוד הרבה דברים אחרים, ואני אתן למירב בן ארי לסכם, כי ממילא היא תסכם.
מירב בן ארי (יו"ר ועדת ביטחון הפנים)
¶
זה נכון, אני אמשיך לדבר עם החבורה הנפלאה פה כדי להבין איך אנחנו מתקדמים, אני רוצה להודות לכם שאתם מתכללים את האירוע הזה ותמשיכו לסייע לנו, כי אתם רואים שזה באמת חשוב לנו, ואנחנו נגיע לסיור, רם ואני, כדי לראות את הבנייה של קו התפר, ולפגוש את הפלוגות מילואים של מג"ב שאנחנו מלווים פה גם כבר תקופה ארוכה.
אנחנו מלווים אתכם, אתם לא לבד בסיפור הזה.
אילון פרץ
¶
אנחנו מרגישים ותודה רבה, ממש ממש לא מובן מאליו, גם החבר'ה בשטח מכירים את המאמץ ומעריכים מאוד.