ישיבת ועדה של הכנסת ה-24 מתאריך 19/06/2022

הלוואות משלימות לרכישת דירה והשפעתן על נוטלי המשכנתאות

פרוטוקול

 
פרוטוקול של ישיבת ועדה

הכנסת העשרים-וארבע

הכנסת



18
ועדת הכלכלה
19/06/2022


מושב שני



פרוטוקול מס' 273
מישיבת ועדת הכלכלה
יום ראשון, כ' בסיון התשפ"ב (19 ביוני 2022), שעה 11:30
סדר היום
הלוואות משלימות לרכישת דירה והשפעתן על נוטלי המשכנתאות
נכחו
חברי הוועדה: מיכאל מרדכי ביטון – היו"ר
אורי מקלב
מוזמנים
נטליה פרסמן - חוקרת בכירה באגף הפיננסי, בנק ישראל

נמרוד שגב - כלכלן אגף פיננסי, חטיבת המחקר, בנק ישראל

שירלי אבנר - משפטנית, בנק ישראל

עידו יד שלום - פיקוח על הבנקים, בנק ישראל

זיו נאור - פיקוח על הבנקים, בנק ישראל

צביקה אליהו - רפרנט שיכון ומקרקעין באגף החשב הכללי, משרד האוצר

יפתח עשהאל - משרד האוצר

יניב בן צבי - מנהל מחלקת אשראי, רשות שוק ההון

קרן אור חזן - קצין מדור אכיפה כלכלית, משטרת ישראל, המשרד לביטחון הפנים

אבי בן אל - קצין הונאה ארצי, משטרת ישראל, המשרד לביטחון הפנים

שרון שגב - רפ"ק, ר' חו' מחקר בט"פ ואוכלוסיות, משטרת ישראל, המשרד לביטחון הפנים

ברי רוזנברג - מנהל רגולציה, בנק לאומי לישראל, הנהלות הבנקים

שרון לוין - מנהלת הסברה, עמותת פעמונים

יונתן אזריאן - רוכש בפרויקט במחיר למשתכן, התאחדות יועצי המשכנתאות לדיור

נופר יעקב - סגנית יו"ר התאחדות יועצי משכנתאות

שי אבו - יושב-ראש, איגוד היועצים והמאמנים לכלכלת המשפחה בישראל

אבי אבגיל - יו"ר התאחדות יועצי משכנתאות לדיור

ברוך פיירשטיין - חבר הנהלה, התאחדות יועצי מימון לדיור (משכנתאות)
מנהלת הוועדה
עידית חנוכה
רישום פרלמנטרי
הילה לוי



הלוואות משלימות לרכישת דירה והשפעתן על נוטלי המשכנתאות
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
שלום, אנחנו פותחים דיון נוסף בוועדת הכלכלה השבוע, בסוגיית הלוואות משלימות לרכישת דירה, והשפעתן על נוטלי המשכנתאות. נכון להיום, מגבלת המימון של המשכנתה בבנקים עומדת על 75% משווי הנכס. ההוראה הזאת קיימת משנת 2012, והיא לא התייחסה להמשך העלייה במחירי הדיור וכולי.

הטיעון שאנחנו רוצים לבדוק ולחשוב עליו, הוא מה ההשלכות של המגבלה הזאת על לוקחי המשכנתאות. למעשה, בצורה פשוטה, אדם שלוקח משכנתה ויכול לקבל מהבנק רק 75%, מחפש את מקור המימון במקום אחר. אם שפר גורלו, ומישהו במשפחתו יכול לסייע לו, מצבו טוב; או אם הוא עצמו צבר כמה אחוזים של הון עצמי. רבים מלוקחי המשכנתאות משלימים את המשכנתה בהלוואה בנקאית או חוץ בנקאית, ופעמים רבות היא קצרת טווח ובריבית גבוהה יותר משל המשכנתה עצמה. למעשה, אותם גופים, בנקים או גופים חוץ בנקאיים שנותנים משכנתה, משלימים ללווה בהלוואה בנקאית בתנאים פחות טובים ובזמן יותר קצר.

הדבר השני שנוצר במהלך הזה, הוא שדווקא בשנים הקשות ביותר, כשאדם מתחיל את החיים והכנסתו נמוכה, הוצאתו עצומה, כי ההלוואה המשלימה לא פרוסה לעשרים-שלושים שנה אלא לחמש-עשר שנים. בשנים שהוא בלי הכנסה גבוהה, ההוצאות שלו הכי גבוהות שיש.

יש עוד השלכות לתופעה הזאת, ולכן אני רוצה לשמוע גם את עמדת הרגולטורים – מה הם מבינים מהשוק במצב הזה, והאם יש מחשבות, וגופים אחרים. את זכות הפתיחה אני רוצה לתת לבנק ישראל להתייחס לנושא הזה, בבקשה.
זיו נאור
שלום, אני מנהלת את היחידה הכלכלית בפיקוח על הבנקים. כשאנחנו מחשבים איפה נוצרה המגבלה, היא נוצרה מתוך שתי מטרות מרכזיות. המטרה הראשונה היא להגן על הלווים, על מנת שלא ייטלו הלוואות שהם לא יוכלו לעמוד בהן.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
סליחה שאני קוטע אותך, ואני בטוח שהדברים שאת אומרת מבוססים נתונים ומחקר. האם יש לכם נתונים איך אנשים השלימו את המשכנתה? גם את זה תציגו לנו.
זיו נאור
אנחנו לא יודעים להגיד האם יש הלוואות משלימות. אנחנו כן יודעים להגיד, שיש אנשים שנטלו הלוואה בתקופה סמוכה לנטילת המשכנתה. זה לא אומר בהכרח שההלוואה יועדה להוות הלוואה משלימה למשכנתה.

בואו נחזור אחורה ונדבר על תכלית ההוראה, ולמה מראש היא נוצרה. ההוראה נוצרה על מנת להגן על הלקוחות, כדי שלא ייטלו הלוואות גדולות מדי, מסוכנות מדי, שהם לא יוכלו להתמודד איתן. בעצם אותו מנגנון שתיארת.

התכלית השנייה היא לשמור על יציבות המערכת הבנקאית. כמו שכולם בוודאי יודעים, זה אחד מהיעדים המרכזים של הפיקוח על הבנקים. אנחנו מחויבים לשמור על יציבות המערכת הבנקאית לטובת פיקדונות הציבור. מתוך המקום הזה, אנחנו רוצים לוודא שהתיק הבנקאי לא צובר סיכונים עודפים, כך שאם יהיה איזשהו משבר נדל"ן בשלב עתידי כלשהו, הבנקים יוכלו להמשיך ולהעמיד אשראי ללקוחות שלהם, וכמובן, ולהחזיר את הפיקדונות למפקידים. מתוך המטרות האלה נוצרה ההוראה.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
מה אחוז העמידה בהתחייבויות של המשכנתה מול הבנקים?
זיו נאור
נכון להיום, רובם המכריע של הלקוחות מצליחים לעמוד בהתחייבויות שלהם.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
מספרים, לא תיאוריות.
זיו נאור
0.02% הם הלקוחות שיש להם בעיות משמעותיות.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
לא הבנתי. כמה אחוזים מתוך 100% שלקחו משכנתה לא עמדו בהתחייבויות?
זיו נאור
0.02%.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
פחות מאחוז. חמישית האחוז. 99.8% עומדים בהתחייבות של המשכנתה.
זיו נאור
אבל, וזה משהו שאנחנו צריכים לשים אותו פה על השולחן, אנחנו מדברים בשנים האחרונות על שוק נדל"ן מאוד מאוד גואה. המספרים האלה משקפים שוק מאוד מאוד חזק – קודם כול, אפס אבטלה – ושנית, מחירי דירות גואים, ומאוד קל למכור את הדירה. גם אם לקוח מוצא את עצמו בקשיים כלשהם, הדבר הנכון עבורו לעשות - - -
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
האם את יכולה להגיד על פני חמש או עשר שנים, מה היה אחוז העמידה במשכנתה? מה האחוז הכי גרוע שהיה בעמידה בהתחייבויות משכנתה בעשור האחרון או בעשרים השנים האחרונות?
זיו נאור
אני אגיד לך מה אני רואה במבחני הקיצון. מבחני הקיצון הם תהליכים שאנחנו מבצעים מידי שנה למערכת הבנקאית. אנחנו שואלים את הבנקים וגם בודקים בעצמנו, מה יקרה אם, ומתארים איזשהו תרחיש שנקרא לו יום הדין – משהו מאוד מאוד קיצוני. המטרה היא לראות האם הבנקים יכולים לשרוד תרחיש כזה.

בתרחיש קיצון, הכשלים של הדיור עומדים על 4%, אם אני לא טועה.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
שאלתי שאלה וקיבלתי תשובה אחרת. בכל שנה יש אחוז עמידה בתשלומי משכנתה. מהו האחוז הגרוע ביותר בעשר השנים או בעשרים השנים האחרונות?
זיו נאור
1.2%.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
הכי גרוע זה 98.8%, ועכשיו אנחנו ב-99.8%. אנחנו בסיכון של אחוז אחד.
אורי מקלב (יהדות התורה)
למה אתם לא מגדילים את המשכנתה?
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
אנחנו בסיכון של אחוז אחד. אם זה המצב, למה לא לקחת יותר סיכון, ולעזור לאנשים עם משכנתה מוגדלת?
זיו נאור
הסיכון שאתה מדבר עליו הוא בתוך התיק הבנקאי.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
אני נגד סכנה גדולה מדי. אנחנו לא רוצים את הסאב-פריים של ארצות הברית. שמעתי הצעות, שעוד נדון בהן – אני לא יודע אם הן עלו מבנק ישראל או בכלל – איך לייצר פעולה עסקית סביב ההון שקיים במשכנתאות בנקים. עוד פעולה עסקית סביבו, בשל היציבות. הטענה הייתה שעולם המשכנתאות כל כך יציב, שאפשר לעשות שם עוד פעולות ורעיונות של שכלול השוק בפעילות כלכלית. הייתי דווקא זהיר ואמרתי שאנחנו לא רוצים סאב-פריים של ארצות הברית. אנחנו לא רוצים משכנתה לאנשים שלא עובדים והתפוצצות של בועה. אבל אם יש נתון שאומר שאנחנו ב-99.8%, והכי גרוע היה 98.8%, למה אנחנו לא הולכים ל-80% או ל-82%?
אורי מקלב (יהדות התורה)
למה אתה קורא לזה הגדלת הסיכון?
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
אתה מגדיל את האשראי.
אורי מקלב (יהדות התורה)
יכול להיות שיתברר שאין סיכון.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
בסוף זה ניהול סיכונים.
אורי מקלב (יהדות התורה)
מה האחוז שמתחתיו זה כבר סיכון? האם יש לכם בדיקה מקצועית?
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
מקלב, מזל שאתה פה ביום ראשון, אחרת הייתי צריך לעבוד לבד. אני אנוח עכשיו, ואתה תוביל קצת את הדיון.
אורי מקלב (יהדות התורה)
קריאת ביניים זה בסדר, אדוני היושב-ראש.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
אני מבסוט. תמשיך.
אורי מקלב (יהדות התורה)
האם יש אחוז לפי מחקרים שלכם או לפי מחקרים בעולם, שמתחתיו זה סימן שמשהו לא טוב בשוק האשראי? או שבכל פעם צריך לפי החלטה מיידית?
זיו נאור
אנחנו רואים שהמגבלות על שיעורי ה-LTV זה משהו שקיים בכל העולם. כל המשקים בעולם חשבו שזה הדבר הנכון לעשות, להטיל מגבלות. זה חלק מהמסקנות כתוצאה מהמשבר הכלכלי ב-2008. בהיבט הזה, כמו כולם גם אצלנו יש מגבלות.
אורי מקלב (יהדות התורה)
האם יש אחוז מסוים שמתחתיו יש יותר, או שבו הסיכון יותר מדי גבוה? או שאנחנו לא בסדר בהתנהלות? מה הרף? 98%? 97%? 95%? או שאתם עובדים בשלוף?
זיו נאור
יש לנו מדדים שבהם אנחנו מסתכלים, והם הבעייתיים מבחינתנו, אבל הם לא מתבטאים במונחי סיכון אשראי, כמו שאתה מבטא straight forward. אנחנו מסתכלים על כל התיק הבנקאי בכללותו, ועל כל ההיבטים השונים של סיכונים שהוא יכול להיפגע מהם, ולא רק עבור כל סעיף בנפרד. אני מתקשה לתת לך את המספר.
אורי מקלב (יהדות התורה)
אני חושב שגם היושב-ראש לא יחלוק על כך, שהלוואה משלימה היא דבר לא טוב. זה לא דבר שאנחנו צריכים להגיע אליו. אם הרוב צריכים לקחת היום הלוואה משלימה, אנחנו לא נותנים מענה אמיתי שאנחנו חושבים שצריך לתת. זאת מטרת הדיון – אם אין סיכון, למה אנחנו לא משנים את התמהיל?
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
כן, וגם האם קיימתם דיונים פנימיים? הינה, העולם הזה יציב; אנחנו נותנים 75%, ואולי נעזור? גם ככה הדירה מתייקרת, לא שולטים במחירים, אולי נעזור בעולם האשראי ונקל על הזוגות. הרי בנק ישראל נוזף מידי פעם בממשלה על מחירי הדירות. הנגידה הקודמת פרסמה שלה מחקר על הפערים בחברה, והפער הכלכלי הוא היכולת להיות בעל של בית. ההוצאה החודשית הכי גדולה של משק בית זה דיור. האם קיימתם דיונים לבחון את ה-75%?
זיו נאור
אנחנו מקיימים דיונים שוטפים בנושא, בתדירות גבוהה יחסית עם כל הגורמים הרלוונטיים מבנק ישראל. נמצאים פה גם נציגים מהפיקוח על הבנקים.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
אנחנו רוצים לשמוע את כולם, וכל אחד יגיד את תפיסתו בדבר. תהיו תמציתיים, ונספיק לשמוע את כל העמדות, גם גופים אחרים.
זיו נאור
התפיסה כרגע היא שהסיכונים הם כאלה, שלא מצדיקים שחרור של המגבלות. אם יורשה לי לקחת את הדיון צעד אחד קדימה, ולנסות להגיב על הטיעון שישנם אנשים שלא נשמעים להוראות, ולכן יש לבטל את ההוראות, ולשאול האם זה שיש העלמות מס, אמור להוביל לביטול - - -
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
אני לא חושב שזה לא מוקד הדיון. מוקד הדיון הוא האם אנחנו יוצרים שוק לא יציב, בגלל שחלק מהמשכנתה נלקח לא במסלול של הבנק. האם אנחנו יוצרים למשק בית חוסר יציבות כלכלית, בגלל שאנחנו מפנים אותו להשלמה חוץ-בנקאית או בנקאית אחרת. אין לכם נתונים, ולכן אני אשלח אתכם למחקר ואקרא לכם שוב בעוד חודש-חודשיים, להגיד לנו איך משלימים משכנתאות בישראל. הרי הבנק מאשר למישהו לקנות בית או לא. הוא יודע כמה משכנתה הוא נתן, הוא יודע מה גובה הצ'ק שהוא מוציא לקבלן על הבית, והבנק יודע מאיפה הוא מביא את הכסף.
אבי אבגיל
הוא לא תמיד יודע.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
10% לא יודע? 70% לא יודע? כשמישהו אומר לי שהוא לא יודע על בנקים ומספרים, אני מתחיל לדאוג. בסוף כסף זה כסף, חשבון זה חשבון, בנק זה בנק וצ'ק זה צ'ק. לא יודע, לא רוצה לדעת, לא רוצה להודיע, לא רוצה לחקור. יש כל מיני תשובות נכונות.
נמרוד שגב
כבוד היושב-ראש, אני מחטיבת המחקר של בנק ישראל, האגף הפיננסי. כדי לתת קצת מספרים לקונטקסט של הדיון, בדוח היציבות האחרון בדקנו את הנושא. אנחנו מקיימים דיונים על הדבר, היינו ערים לזה, ובדקנו מתוך מאגר האשראי את היקף התופעה ואת כל האפקטים מסביב. זה פורסם לציבור בדוח היציבות הקודם במחצית השנייה של 2021. בחנו הלוואות שנלקחו בסמוך למשכנתה, כלומר עד זמן של חודש מלקיחת המשכנתה. תופעה שבהחלט קיימת, אבל מתוך מאגר האשראי שבהחלט מכסה את כל הבנקים ואת כל חברות כרטיסי האשראי, חלק גדול מהגופים המוסדרים וחלק גדול מהגופים המוסדיים, אנחנו מדברים על סדר גודל של 7%-8% מהמשכנתאות שנלקחות מגורם שלישי. כלומר, ממי שלא נתן את המשכנתה.

7%-8% לקחו הלוואה בסמוך למשכנתה מהבנק שבו הם לקחו את המשכנתה. זה קצת מנפח את הנתונים, אבל בסך הכול, מתוך גורם שלישי, כלומר ממי שלא נתן את המשכנתה, מדובר על סדר גודל של 7%-8%.

הסתכלנו גם על הסיכונים, וצריך להגיד שייתכן שהתופעה היא לעיתים ניסיון לעמוד בהון העצמי. מתוך 7%-8% האלה, לפעמים זה נראה מסיבות אחרות, כי מי שלקח, לא נראה שהוא באזור של 75%. יכול להיות שיש הוצאות בלתי צפויות אחרות, ויותר קל לקחת הלוואה במקום משכנתה; יכול להיות שרוצים להוריד קצת את המימון, אבל לא מתחת ל-75%. לפעמים יש עלייה בתשומות בנייה, הוצאות נוספות, הוצאות שיפוץ וכדומה. לא כל ה-7%-8% האלה היו יכולים לקיים את המשכנתה ללא הלוואה משלימה.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
אני רוצה לשאול אותך שאלת המשך. המדינה עושה את פרויקט מחיר למשתכן. אני לא יודע אם זה חל גם על מחיר מופחת ומחיר מטרה. כל סוגי הפטנטים. היא אומרת שבמקרה הספציפי הזה, המשכנתה תינתן לפי שווי הדירה בשוק ולא לפי המחיר ששולם בפועל בשל אותה הנחה ממשלתית.

תיאורטית, ניקח דוגמה. דירה בראשון לציון עולה 2 מיליון שקלים, הנחה של 600-500 אלף שקל – ככה יצא בפטנטים של הוזלת הקרקע ועידוד הקבלנים לבנות דיור כזה באמצעות הוזלת הקרקע. המשכנתה שהוא ייקח תהיה לפי 2 מיליון, והיא תהיה 90% מה-1.5 מיליון. זה טוב ואני בעד זה, למה אדם שיקנה דירה יד שנייה, שזה הבית הראשון שלו בחיים – אולי זולה יותר ואולי בפריפריה. יש שם דירות בבלוקים ב-700-600 אלף שקל – לא יוכל ליהנות ממשכנתה של 80%-90%? הרי שניהם קהל יעד של הממשלה, מחוסרי דיור. למה לא ייהנו שניהם מהתמריץ הזה. בעצם, נוצרה אפליה – זוכי הדירות המיוחדות, מחוסרי דיור, ייהנו מהיקף משכנתה שהוא מעל 75%, בגלל שהוא מחושב לפי שווי הבית ולא לפי מחיר ההנחה, ורוכש דירה בפעם הראשונה בחיים, גם אם היא זולה יותר וגם אם היא בבלוק ישן, לא יוכל לקבל את העזרה הזאת.
עידו יד שלום
אני מנהל את יחידת האסדרה בפיקוח על הבנקים. נקודת המבט שלנו היא פרספקטיבה של סיכון, וכאשר יש הפרש בין העלות של הרכישה לבין השווי של הדירה שנרכשה, יכולנו לעשות את ההקלה הזאת מתוך הנחה שהמחיר הרלוונטי, כאשר יידרש, יהיה מחיר השוק ולא עלות. ברובן המוחלט של הדירות לא קיים ההבדל הזה, ולכן אי-אפשר לתת את ההקלה הזאת. לכן, זאת לא נקודה של אפליה.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
למה לא אפליה? אם אדם גר ביישוב שאין בו היצע של בתים חדשים, ולא בוצעה שם תוכנית מחיר למשתכן. הוא רוצה לקנות בבלוק ב-600 אלף, ב-700 אלף, ב-800 אלף, ב-900 אלף שקל. למה הוא צריך לסבול? כי עוד לא עשו אצלו מחיר למשתכן? הוא רוצה להישאר ביישוב שלו, לקנות דירה זולה, והוא לא יכול ליהנות מהסיוע של המדינה? הרגולציה החליטה שהוא יקבל רק 75%, והשני, שהדירה שלו שווה יותר, והרוויח מאות אלפי שקלים מהמדינה, גם קיבל 90% משכנתה. זאת לא אפליה? תגיד לי.
עידו יד שלום
אתה צודק, אבל האפליה לא נובעת מזה שבנק ישראל מעדיף אוכלוסייה זו או אחרת, אלא שבמקרה הזה, השווי של הדירה בשוק יותר גבוה מהעלות שלה.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
עובדה שאתה חי עם זה בשלום. כל אותם לוקחי משכנתאות במסלול של מחיר מופחת או מחיר למשתכן, נהנים מגובה משכנתה מקסימלי על ידי הבנק יותר מאחרים.
עידו יד שלום
נכון, אבל בפועל שיעור המימון שלהם הוא 75% משווי הדירה. זה מה שאנחנו רוצים לקבוע מבחינת ניהול הסיכונים.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
אתה מגן על זה שאדם הרוויח פעמיים. הרי מה הביקורת על פרויקטים של מחיר מופחת? שהזוכים בהם הם ממעמד הביניים. ככל שאתה באזורי ביקוש, ההטבה יותר גדולה. באזורים שבהם הקרקע לא שווה כלום, כמעט אין הטבה כי קשה להביא שם פערים. אדם קנה דירה בבלוק והוא גם לא קיבל מכם עזרה? לא הבנתי. איך אתה מסביר לי את הצדק?
אורי מקלב (יהדות התורה)
על פי רוב, כשקונים דירה בבלוק, צריך להשקיע בשיפוץ. הוא גם מקבל רק 75% ואחר כך לחפש הלוואה לשיפוצים כדי לשפץ אותה.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
מכרנו רבע דונם ב-130 אלף שקל בירוחם, ואדם יכול היה לבנות 140 מטר רבוע. הוא לא יקבל 90%? מסכן, זה בית בפחות ממיליון שקל. למה הוא במיליון וחצי-שניים קיבל דה-פקטו, וזה מתחיל את החיים עם פחות הון עצמי, עם מדד סוציו-אקונומי נמוך, עם פחות עזרה מהבית, ובגלל שהוא לא בשיטה, הוא לא נכנס.
זיו נאור
אנחנו מסתכלים על סיכונים, ומי שקיבל הטבה מהמדינה, הסיכון שלו יותר קטן מכיוון שהנכס שנמצא בבעלותו שווה יותר. המצב שאתה מתאר, כרגע לא נמצאה שום דרך אחרת לתמרץ ולסייע לאותו לקוח.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
אתם צריכים לעשות הרבה שיעורי בית עד הדיון הבא: איך השלימו משכנתאות? מי נהנה מה-90% דה-פקטו? איזה מעמדות? ואחרי זה, איך ניתן רק למי שאין לו בית ראשון, לא למשקיעים ולא למשפרי דיור, לקבל 80% או 90% עם כללים מסוימים? נגדיל קצת את הסיכון בעולם המשכנתאות, אבל זה יהיה מבוקר, רק למחוסרי דיור. עשינו מצווה. מאיפה הם יביאו את ההשלמה? בסוף, הכסף לא גדל על העצים. כשאומרים למישהו להביא 25%, הוא הולך לקושש את זה מן הגורן ומן היקב. הוא מכניס את עצמו לאיזה מלכוד. אתם רואים את יציבות הבנקים, וזה דבר טוב, אבל היציבות קיימת כי זה 99.8%. אני לא מכיר נתון יותר יציב מזה בכל עולם המספרים הכלכליים. אבל האיש, נגזר עליו חוסר יציבות כי הוא לקח משכנתה ל-30-25 שנה, משלם 5,000-4,000 בכל חודש, וחסרים לו עוד 250 אלף שקל. הוא לוקח הלוואה של 200 אלף שקל, הוא פורס אותה על חמש שנים – 40 אלף שקל בשנה. ונוספו לו עוד 3,000 שקל לחודש לארבע השנים הראשונות.

במשכנתה אתם רואים יציבות, בחיים הוא רואה סבל. זה 7,000 שקל. אם היה לוקח את ה-200 אלף שקל האלה, שם אותם במשכנתה על פני שלושים שנה, זה היה מוסיף לו הוצאה נוספת של 1,000 שקל ולא 7,000 בשנים הראשונות. זה הנתון, זה חוסר היציבות שנוצר פה לרוכש, לא לבנקים.

אנחנו יודעים שאי-אפשר לקבל החלטה היום, אבל צריך לחקור את זה, לבחון את זה, ללמוד את זה, לראות מי הנפגעים. בנק ישראל, תשלימו בכמה משפטים, וניתן לעוד גופים.
אורי מקלב (יהדות התורה)
אנחנו יודעים בכמה ההלוואה המשלימה מייקרת? מה הפער בין העלות של הלוואה משלימה להלוואה רגילה?
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
הלוואות רגילות, מטבע הדברים, יקרות יותר. יש גם פחות סיוע ממשלתי. הרי כשאתה מקבל משכנתה מהבנק לפעמים יש ערבות מדינה או עזרה או זכאות. מקלים עליך, יש מודלים. ברפורמה של בנק ישראל כבר קבעו את הכללים, איך נראית משכנתה. בהלוואה אין כללים והכול פתוח. כל הריביות אפשריות.
אורי מקלב (יהדות התורה)
היא הרבה יותר יקרה.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
מטבע הדברים. היא לא זולה יותר, זה בטוח.
עידו יד שלום
יש לנו איזושהי הקלה לאוכלוסיות מאוד מוחלשות. לגבי אוכלוסיות של זכאים, אם מעל 50% מההלוואה הוא באמצעות זכאות, אין את הבעיה של ה-LTV, כלומר ה-LTV לא נכפה.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
בשביל הפרוטוקול תדבר בעברית. אל תדבר סינית. תגיד משהו שכל עם ישראל יבין. לא LTV, לא MTV, לא כלום.
עידו יד שלום
גבי לווים שמקבלים זכאות של מעל 50% מההלוואה, אין מגבלה של שיעורי המימון בכלל. זה צעד שנעשה לטובת האוכלוסיות המוחלשות.
אורי מקלב (יהדות התורה)
כמה אחוזים זה?
אבי אבגיל
אין עסקאות כאלה היום. רק בחומש הצלחנו להגיע לזה. זה לא קיים בפועל.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
מה זה חומש? לא היישוב חומש. גם אתה מדבר סינית?
אבי אבגיל
תוכנית ההקלה ליוצאי אתיופיה.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
יפה. תוכנית חשובה.
אורי מקלב (יהדות התורה)
מזל שבצד הזה יש אנשים שיודעים לענות לאנשי המקצוע שבאים להגיד לנו.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
אנחנו רוצים שבנק ישראל יקשיב לדיון הזה בנפש חפצה. הוא לא נדרש להחליט כלום היום, אבל לעשות חקירה מעמיקה, לבחון את מה שעולה פה, ואולי לתקן.
נטליה פרסמן
אני עובדת באגף הפיננסי של חטיבת המחקר. רציתי להוסיף ששיעור המימון זה רק חלק מהמכלול של המגבלות. יש מגבלה יותר כובלת כנראה, והיא חלה על השיעור של החזר המשכנתה מההכנסה החודשית של המשפחה. זאת מגבלה מאוד חשובה, כי היא באמת מראה עד כמה אנשים יכולים לעמוד בתשלומים. לפעמים אתה יכול להגיע לשיעור מימון יותר גבוה, אבל מה שכובל זה ההחזר שלך.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
נעשה פיילוט, שכל מי שבשיעור ההחזר לא מגיע למקסימום, יוכל לקבל משכנתה של יותר מ-75%, ושיעור ההחזר עומד בהגדרות?
נטליה פרסמן
אתה לא יכול לעבוד עם המון המון התניות לכל מיני קבוצות של אנשים. אתה צריך תנאים יותר קשוחים.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
למה לא? מה זאת אומרת? כל עולם המשכנתאות הוא בקבוצות – נכים ככה. את יודעת איך נראה מכרז קרקעות של מדינת ישראל? משוחררי צבא, נכים, מחוסרי דיור, גפיים. אנחנו עובדים עם אלף התניות, וגם אתם עובדים עם אלף התניות. גם אתם באתם להמון תחומים, והגדרתם מצבים מסוימים שבהם אדם יקבל עזרה אחרת.
נטליה פרסמן
זה דווקא תחום שאין בו הרבה התניות.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
לא ענית לי על השאלה. אם אדם לא מגיע למקסימום התשלום החודשי ביחס להכנסתו, ועדיין יכול לקבל משכנתה יותר גבוהה, האם אפשר לבחון את זה כדי שהוא יוכל לקבל?
נטליה פרסמן
אפשר לבחון כל דבר.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
יפה, אהבתי את התשובה.
נטליה פרסמן
אבל אני חושבת שעדיף לא להגיע למקסימום של המגבלה.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
לא צריך מקסימום. לבדוק אולי בשנה אחת 80% או 85% על פני כמה שנים. לראות איך השוק מתנהג, ואולי לא כצעקתה. אולי היציבות תישאר על 98%?
נטליה פרסמן
אני מדברת על שיעור ההחזר מההכנסה. עדיף לא להגיע למקסימום, ועדיף להיות במינימום.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
את מבינה שזה מצב לא אמיתי? את מצידך רואה רק את ההחזר של המשכנתה, אבל אדם שלווה כסף משלם לעוד מישהו. נכון שאצלך הוא עמד בכללים של שיעור ההחזר, אבל בפועל הוא מחזיר למישהו אחר, הרבה יותר, יותר מהר, יותר אגרסיבי. אם אדם לקח משכנתה ויעמוד בה, הוא לא יאבד את הבית בגללה, אבל אם הוא לקח הלוואה חוץ בנקאית ולא עמד בתשלומים, יעקלו לו, כולל את המשכנתה הזאת. גם הבית ילך. הבית שהיה עוגן בשבילו, הופך להיות איום אם הוא לא יעמוד בהלוואה המשלימה. אם כבר, שיהיה עבריין במשכנתה. אם נראה שזה מוריד ל-97% סיכון, זאת באמת בעיה. אבל אם נעשה בדיקות הדרגתיות כאלה, נצמח בכל שנה 5%, ניתן רק למי שאין בית, ונעשה שיעור מקסימלי ביחס להכנסתו – נגדיר מי ייהנה מזה – יש מה לעשות ולא לפחד מדיפרנציאליות בבדיקה של אנשים. זה מה שהבנק עושה, הוא בודק כל מקרה לגופו.
נטליה פרסמן
אני רוצה לשאול אותך שאלה פילוסופית, אם יורשה לי.
אורי מקלב (יהדות התורה)
זה מעניין שרוצים לשאול את היושב-ראש שאלה. אני רגיל שהיושב-ראש שואל שאלות.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
גם בראיונות אני שואל את המראיין שאלות.
נטליה פרסמן
אם יורשה לי. האם אתה לא רואה בעיה בכך שנאפשר קבלת אשראי גדול יותר, והאם זה לא יתדלק עוד יותר את המחירים בשוק הדיור?
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
רק למחוסרי דיור.
נטליה פרסמן
הם מהווים חצי מהרוכשים.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
מגיע להם. למי שאין בית – שיקנה. זה הצדק הכי גדול שיש.
נטליה פרסמן
הבעיה היא שהמחירים ימשיכו לעלות.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
בגלל שהמחירים ממשיכים לעלות, נמנע ממחוסרי דיור לקנות בית? אנחנו צריכים להפסיק לדבר על מחירי הדיור. אני מדבר על דיור בר השגה, דירה עד מיליון שקל סובב מרכז על קרקעות מדינה, 60 עד 80 מטר. לא להסכים לסבסד כלום לאף קבלן. אם הוא בנה דירות של 120 מטר, שישבור את הראש. אם הוא בונה 60 מטר או 80 מטר, גם העירייה תקבל כסף וגם הקבלן יקבל הוזלה בקרקע.
נטליה פרסמן
אני מציעה לדבר גם על שכירות לטווח ארוך.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
אין לי בעיה, אבל אני רוצה לגרד את האוזן הזאת, ואומרים לי לגרד את האוזן השנייה. התרבות של הישראלים היא לקנות בית. בעולם שוכרים בתים, אבל יש רגולציה על המחיר, יש פיקוח, הוא לעשרים שנה והתחזוקה יפה. על איזו שכירות את מדברת? של מוות קליני של דיור ציבורי? כשהעניים ביותר מקבלים מקומות זנוחים? של צמצום הדיור הציבורי? דירה להשכיר – בת כמה החברה הזאת? כמה שנים היא קיימת? כמה דירות היא בנתה? אתם הממשלה, אתם אמורים להביא מדיניות. את מסבירה ליושב-ראש ועדת הכלכלה למה צריך דיור להשכרה, זול, מנוהל ומפוקח? אתם הממשלה, תביאו חוק הסדרים. תביאו דבר שעושה את המציאות אמיתית.

אנחנו רוצים שזוג צעיר יקנה בית. למה למנוע ממנו? רוצה לשכור? נעשה לו גם שכירות זולה ומפוקחת, ונגדיל את ההיצע לשכירות זולה. אבל איזה היצע יש בשכירות זולה? איזה היצע עשינו? באמת הצלחנו להוזיל את השכירות? השכירות מגיעה למספרים בלתי אנושיים בישראל. עשר שנים מדברים על שכירות כפתרון. מה ההישגים של הממשלה בדיור להשכרה ארוכת טווח? מה ההישגים במספרים? כמה יחידות דיור זולות בשכירות לזוגות צעירים לעשרים שנה נולדו בעשור האחרון? התשובות לא טובות ביחס למחסור בדיור בישראל. אני רוצה לגרד את האוזן הזאת – לקנות בית. את רוצה לגרד את האוזן של השכירות? נקיים על זה דיון.

הקמנו פה ועדה ואנחנו מבינים את מה שאת אומרת. בשבוע שעבר הקמנו ועדה בראשות יבגני סובה מוועדת הכלכלה לטיפול בשוק השכירות בישראל והוזלתו. אם יש לממשלה מודלים על זה, קדימה, יש יושב-ראש ועדה. אנחנו הבנו את הבעיה, אבל אנחנו רוצים לדבר על רכש דירות, כי זאת התרבות הישראלית.
זיו נאור
אם יורשה לי, עוד דבר בנושא הסיכונים ברכישת הדירה. צריך לזכור שאנחנו נמצאים עכשיו בעידן שבו האינפלציה מתחילה לעלות, הריביות מתחילות לעלות, והתוצאה היא שגם ההחזרים החודשיים של לקוחות שכבר נטלו הלוואות, בדרכם לעלות. בנק ישראל השיק רפורמה חדשה שמטרתה לשקף ללקוחות מה בדיוק המסלול הצפוי של אותם החזרים חודשיים, כפונקציה של אותן התפתחויות שתיארתי. אני חושבת שזה מאוד חשוב שהציבור יהיה מודע לזה, יבין את הסיכונים ויחשוב טוב האם הוא יכול או לא יכול לעמוד בהלוואות האלה.
אורי מקלב (יהדות התורה)
זה עוד אחד מהדברים שיקרו. אנחנו מכירים את הבעיה הזאת, שהאשראי עלה, וההחזרים גדלים. את מוסיפה עוד משהו לבעיות שיש לאנשים שקנו או הולכים לקנות.


בהתייחס למה שאמרת, היושב-ראש, התרבות היא באמת לקנות דירה ולא לשכור דירה, אבל יש רבים, שמחוסר בררה מוכנים לעבור למסלולים האלה, אבל ההיצע מאוד קטן ומצומצם. על כמה דירות להשכרה הממשלה מפקחת? ממש במספרים מאוד מאוד נמוכים.

אני רוצה לענות גם לך. יכול להיות שהאשראי יש לו חלק בעליית מחירי הדיור, אבל אם נעשה עוד 15 דברים אחרים שצריך לעשות כדי להוריד את מחירי הדיור, נגיע לדבר הזה. את רוצה דרך המשכנתה להילחם במחירי הדיור? זה עושה עוול ופגיעה באזרחים. חוץ מזה, המדיניות שלכם צריכה להיות רק סיכון ולא סיכון. זה מה שצריך להוביל אתכם. לא יכולה להיות מדיניות שלא קיבלתם עליה מנדט או יהיו לכם כל מיני שיקולים, שלא קשורים לעצם הסיכון באשראי וגודל האשראי, אני מאוד חושש שאתם מכניסים דברים אחרים למערכת השיקולים, ולא בגלל מה שאתם מציגים פה, שזה עניין של סיכון בגודל האשראי. מה שאתם אמונים עליו ויש לכם סמכות רק בהקשר הזה – יש הלוואה, מה החששות, מה הסיכונים. כדי להילחם במחירי הדיור? זה לא יכול להיות בשיקולים שלכם.
נטליה פרסמן
לא אמרתי את זה. תחשוב על סיטואציה שבה מחירי הדירות עולים, ובאיזשהו שלב יש משבר, והם יורדים. זה משפיע על היציבות הפיננסית.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
מה הבעיה הכי חמורה של המדינה עכשיו? יציבות פיננסית, או שיש מאות אלפים בלי בית? כנראה שהיציבות הפיננסית שלנו ביחס לעולם היא טובה, והלוואי ותימשך כך. אחת הבעיות הכלכליות הכי חמורות של המדינה, שאתם מצביעים עליה, בנק ישראל, היה המחסור בדירות והקושי להשיג דירה מכל סוג, או ברכישה או בשכירות. אני לא רוצה לעסוק ביוקר הדיור. זה לא מעניין אותי. זה שאדם בא מצרפת וקנה דירה בתל אביב ומשאיר אותה ריקה – יש כמה אלפים כאלה – או אדם בא מארצות הברית, קנה דירה בירושלים ומשאיר אותה ריקה, זה מעלה את מחיר הדירות כי יש משקיעים, יש ספסרים. יש אנשים שקונים בתים להשקעה.

לא מעניין אותי מחיר הדיור. האם יש מוצרים ובירוקרטיה תומכת? האם יש מוצר זול לאדם שאין לו בית – דירה במרכז בפחות ממיליון שקל, קטנה וטובה? האם יש מוצר כזה? הממשלה התייאשה; אפשר שיהיה מוצר כה – 60 עד 80 מטר במרכז סובב תל אביב באדמות מדינה. בפריפריה אפילו רבע דונם צמוד קרקע בפחות ממיליון שקל. 80 מטר על רבע דונם, ופוטנציאל להרחבת הבית בהמשך. כל המודלים האלה נעשו והם מעשיים. זה מה שאנחנו רוצים, ואת הזכות של אדם לקנות את זה עם הסיוע של הבנק, ולא עם מישהו אחר ששוחט אותו בנוסף לבנק. זה אזור הדיון שלנו עכשיו.

אנחנו רוצים לסכם עוד מעט. יונתן, דובר אחד מיועצי המשכנתאות.
אבי אבגיל
אני יושב-ראש התאחדות יועצי המשכנתאות. לשמחתי, הרסת לי את כל דברי הפתיחה וחסכת לי אותם. אני אשמח להתייחס בעיקר לבנק ישראל – לכל הטענות שהם העלו – ונמצא איתנו לקוח, שזכה במחיר למשתכן. הוא ישמח לספר לכם על הקושי ועל המצוקה. תשמעו את זה ברמת השטח, איך זה נראה.

היועצים שלי ואני נפגשים עם הלקוחות מידי יום, ו-50% מהלקוחות במשק עוברים ייעוץ. זאת אומרת, אנחנו חיים את הקשיים ואת המצוקות שלהם. כשמגיע זוג מהמרכז, שאימא ואבא נתנו להם חצי מיליון שקל, ואני אומר להם שהם לא יכולים לקנות דירת חמישה חדרים בתל אביב, הם מתאכזבים, אבל יש להם פתרונות. אבל כשמגיעה משפחה, זוג עם שלושה ילדים מכרמיאל או מירוחם, והם לא יכולים לקנות דירת ארבעה חדרים שהם צריכים, פה כבר נקרע הלב. הם יודעים שאם הם לא ייקנו את הדירה הזאת היום, בעוד שלושה חודשים לא יהיה להם סיכוי לקנות. לכן, הם יעשו את הכול כדי לקנות אותה. הם ימצאו את כל הדרכים כדי למצוא כסף ולהוסיף להון העצמי שלהם. הם ייקנו את הדירה הזאת כמעט בכל מחיר, גם בניגוד להמלצות, כי זה צורך אמיתי וממשי.

לגבי נושא ההלוואות המשלימות, קשה לכם לעשות את החיבורים האלה – מתי נלקחה ההלוואה ולצורך מה היא נלקחה. אנחנו רואים את זה בפועל. הזוגות האלה לוקחים הלוואות, ההורים שלהם לוקחים הלוואות, לוקחים הלוואות על חשבון נכסים של ההורים, חברים לוקחים הלוואות. הם מגייסים את הכסף הזה מכל מקום שהם יכולים, כי הם נמצאים בלחץ ובמצוקה.

אתם מדברים על סיכון עודף מעל 75%, ואני רוצה להזכיר לכם שבשנות האלפיים היה את ה-EMI. אני מגיע מ-EMI ונתנו 90% מימון. ב-90% מימון לא היו יותר דיפולטים מ-75% מימון, כי החיתום היה יותר קפדני, וזה ניתן באמת ללקוחות שיכולים לשלם. זה לא ניתן ללקוחות שלא יכולים לשלם. יש לנו כבר היסטוריה וניסיון, שאומר שב-90% מימון לא היו יותר דיפולטים, וזה רק עשה טוב לאנשים.

לגבי הלוואות משלימות, זה אבסורד שלקוח נאלץ לגשת לבנק, ומאותו בנק שנותן לו את המשכנתה, הוא ייקח הלוואה משלימה של 100 אלף שקל. הוא רק ייקח אותה לתקופה קצרה יותר ובריביות יקרות יותר, במקום לפרוס את זה דרך המשכנתה ולשלם כמו שצריך. זה אבסורד. או יותר גרוע מזה, שהוא נדחק היום לאשראי חוץ בנקאי. המדינה דוחקת את הלווים לאשראי חוץ בנקאי. דרך אגב, האשראי החוץ בנקאי עושה עבודה נהדרת, כי הוא נותן פתרונות היכן שהמערכת הבנקאית לא מסוגלת לתת. הם יודעים לתת 80% מימון, 85% מימון וזה כבר מגיע ל-90% מימון. תאמינו לנו שהגופים האלה יודעים לעשות חיתום. הם לא נותנים את זה בצורה חסרת אחריות, אבל המחיר הרבה יותר יקר.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
גם שנות הפריסה.
אבי אבגיל
גם שם אפשר לפרוס את זה ל-40 שנה, אבל זה כבר מטורף בעיניי. מאוד הייתי רוצה להחזיר את הלווים האלה למערכת הבנקאית, כדי שהמערכת הבנקאית תיתן להם את הריביות הנמוכות של המערכת, ועם הפיקוח הנכון שלכם, של בנק ישראל, כדי לוודא באמת שאנחנו עושים את הכול בצורה שקולה.

הייתי שמח אם נשמע את אחד הלקוחות, כדי שתבינו באמת מה המצוקה ברמת השטח ואיך זה קורה בפועל.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
איפה הלקוח הזה?
יונתן אזריאן
צוהריים טובים, אני בן 33, גר בפתח תקווה, נשוי ועם ארבעה ילדים. ב-2019 זכינו במחיר למשתכן בראש העין, בפרויקט של גיא ודורון. כשפנינו דרך יועץ משכנתאות לקחת משכנתה, היינו צריכים לגייס הון עצמי של 100 אלף שקל. המחיר של הדירה הוא כ-2.5 מיליון, וקיבלנו מהבנק עד 1.8 מיליון. זה היה התקציב המקסימלי. אנחנו עם ארבעה ילדים, יש בתי ספר, יש תשלומים שוטפים ואנחנו גרים בשכירות. אין לנו איך לקחת משכנתה כמו שצריך.

לאחרונה, אחרי שאישרו לנו וחתמנו על החוזה, ניסינו לגייס את 100 אלף השקלים הנותרים מתחת לאדמה. פנינו לגורמים חוץ בנקאיים דרך חברות חוץ שמתווכות. לא היה לנו הון עצמי, וכדי לא לפספס את הזכייה במחיר למשתכן, היינו צריכים לגייס את 100 אלף השקלים האלה תוך חודש-חודש וחצי. לא היה לנו מאיפה. חמותי השאירה לנו ירושה של 50 אלף שקלים, ולקחתי הלוואות משני חברים, כל אחד עוד 25 אלף שקל. הבטחתי להם שאני מחזיר להם את ההלוואות תוך חודשיים-שלושה, ברגע שיאשרו לי מגורמים חיצוניים.

מנגד, כשאתה פונה אליהם, לא כל אחד שש ושמח לתת לך באותו רגע כי אתה עם ארבעה ילדים. בודקים נתונים ואגב, שנינו עובדים – אשתי עובדת בחברת החשמל ואני עובד בתור איש תחזוקה בעיריית פתח תקווה. אני יכול להגיד לך עם יד על הלב, שאני לא מדבר על מותרות. אפילו לא קצת. אפילו לא ברמה של חופשה. אנחנו מתלבטים איך לצאת עם הילדים באוגוסט.

חתמנו לפני חודשיים ופתאום מדד תשומות הבנייה עלה. תוך לילה הוא עלה בעוד 4,000 שקלים. זה אוכל לילדים שלי, ואני לא יודע מאיפה להביא את הכסף.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
קניתם את הבית?
יונתן אזריאן
הקבלן לא מוכן לקבל את התשלומים בפעם אחת, כמובן, אלא בפריסה. יש שם שוברים. תשומות הבנייה עולות ועולות.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
קיבלת 75% מהמשכנתה, למרות ששווי הבית גבוה. אי-אפשר לחשב את המשכנתה לפי השווי הגבוה?
יונתן אזריאן
לא חישבו לפי השווי הגבוה, חישבו לפי 1.8 מקסימום.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
למה? נאמר שאם זה פרויקט של מחיר למשתכן, מחשבים לפי השווי הגבוה.
קריאה
עם תקרה של 1.8 מיליון.
זיו נאור
המטרה היא לסייע ללקוחות חלשים.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
הוא חלש, הוא חזק, הוא לא יוצא לנופש. שני ההורים עובדים. מה הוא, חזק או חלש, האיש הזה שגילה פה את ליבו?
זיו נאור
אנחנו משווים ביחס למחירי הדירות.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
יצא במקרה שהדירה הזאת שווה 2.5 מיליון. במקום אחר היא 2 מיליון. הוא נענש על זה שהתקרה היא 1.8? הוא אשם ששווי הדירות בישראל עלה? תדעו שהשווי הרשמי יהיה 2 מיליון, רק שיקבל את מקסימום המשכנתה. הוא צריך להיענש על זה?
יונתן אזריאן
אני מבקש מהיושב-ראש, חשוב לי מאוד שיהיה לזה פתרון ומענה. עוד לא קיבלנו את הדירה ואנחנו כבר שוקלים למכור ולקנות דירה זולה יותר כי אין לנו.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
עצוב.
יונתן אזריאן
גם פה אני לא יכול למכור עד אחרי חמש שנים.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
טוב שיש הוראה כזאת שאתה לא יכול למכור, כי לא רוצים ספסור במחיר למשתכן. עצוב שאתה נתקע בגלל 50 אלף שקל בגלל תקרה של 1.8 מיליון. מי קבע את התקרה הזאת? לפי מה? למה דווקא? אם המחירים עלו, למה התקרה לא עלתה? הרי יש כל הזמן תוכניות של הממשלה, ואם המחירים עולים, תעלו גם את התקרה. המחירים עלו בעשרות אחוזים. מתי התקרה הזאת נקבעה?
קריאה
ב-2016.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
למה היא לא עלתה מאז? בכמה עלו מאז מחירי הדיור? מישהו יכול להגיד לי בכמה אחוזים עלו המחירים בשנים האלה?
קריאה
ב-40% בערך.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
היום הייתה יכולה להיות תקרה של 2.2 או 2.4 בהתאם לעלות הדיור. למה המספר הזה נתקע? מישהו יכול להגיד לי, בנק ישראל? יש תשובה על זה?
עידו יד שלום
אנחנו נביא את הפניות שלך לדיון אצלנו. בזמנו נושא ההצמדה של זה לממד או למשהו אחר לא עלה. קבעו איזה סכום כדי לעזור לשכבות היותר חלשות.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
חלש זה אחד שאין לו בית והוא הלך לפרויקט ממשלתי. הוא לא הלך לתל אביב, לחוף הים. יצא שבראש העין אלה המחירים. תביא לו בפתח תקווה ב-2 מיליון – יקנה. אבל אם המחיר עלה, התקרה צריכה לעלות. זאת לוגיקה פשוטה. אני מעניש אותו על זה שמחירי הדיור עלו? הוא נענש? אזריאן חזק כשהוא בא לפה ודיבר באומץ. הוא לא חלש בחיים. הוא מנהל משק בית עם ילדים, הוא נאבק על הקיום. פועל באחריות ולא לוקח סתם הלוואות. לא הולך לשוק האפור; הולך לחברים, הולך למשפחה, מישהו שיגאל אותו מהמלכוד שהוא נמצא בו. אם לא היינו עושים את המגבלה של 1.8, כל הבעיות שלו היו נפתרות. זה הגיוני שהמגבלה לא הייתה 1.8, כי מחירי הדיור עלו ב-30% עוד לפני הגובה המקסימלי של המשכנתה, מתוך סך הבית. מספיק שאת זה היינו פותרים. אתה צודק, אני אהבתי את התשובה שלך, אדוני. אתה אומר שעלו פה דברים שאולי לא ניתנה הדעת עליהם, ואתם תלכו לבדוק את הדברים. זאת תשובה טובה ולגיטימית.

שני דוברים אחרים, ואני מסכם. שי אבו, יושב-ראש איגוד היועצים והמאמנים.
שי אבו
תודה רבה על הדברים. אני נמצא בכנס והענקנו היום את אות האיגוד לרן מלמד.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
רן מלמד הוא לוחם חברתי, ממייסדי מרכזי ידיד עם שרי, שאני לא זוכר את שם משפחתה. הוא נלחם מלחמות אדירות למען החלשים. תגיד לו מברוק על האות שהוא קיבל מכם. הוא אחד האנשים שבזכותו קמה הקרן למודרי אשראי. במשך שש שנים הוא נאבק כדי שהיא תבוצע, ועכשיו יצא מכרז. גם בזה יש לו זכויות גדולות.
שי אבו
תודה. אני אהיה מאוד חד וממוקד. בפעולות שאתם עושים, אתם יכולים להשליך על כל החיים של אנשים, ויונתן הוא אחד מתוכם. קודם כול, יונתן, אני אומר לך פה בפני כולם, אם תצטרך את העזרה שלי אני לא אקח ממך כסף. אני אשמח לעזור לך כדי שתמשיך לחלום את החלום שלך ולצאת לחופש. מי שמכיר אותי, יודע שאני עומד מאחורי המילים שלי.

לגבי נושא של החזרי הלוואות, פניתי לבנק ישראל ויש נתון חסר. מאוד שמחתי לקבל את הנתון לגבי נושא המשכנתאות, אבל לגבי נושא של החזר ההלוואות, אני אשמח לדעת כמה פיגורים יש. אם נדע את הנתון הזה, נדע להשליך אותו.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
אמרנו את זה, איפה היית? דיברנו על היציבות.
שי אבו
הייתי פה, הייתי.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
אל תעיר הערות אם לא היית בכל הדיון, שי אבו. זה נדון. היציבות של החזרי התשלומים במשכנתה נדון.
שי אבו
אני אגיד מה הצעתי. בנושא מימוני, אדם שיש לו נכס ויש לו הלוואות, יכול לקבל רק עד 50%. אני הצעתי להגדיל את זה ל-70%. ואז הוא שווה ערך לאדם שיש לו משכנתה של 700 אלף, והוא עושה פריסה. כך אני מונע כשל. זה לא פחות מאותו אדם, הוא נמצא באותו סטטוס. פניתי לבנק ישראל, ולצערי הרב לא קיבלתי תשובה בנושא הזה, ואני אשמח שיקדמו את זה.

דבר נוסף, יש היום כביש עוקף לתקנות בנק ישראל. בנק ישראל אומר: אנחנו נותנים עד 75% מימון, אבל באמצעות חברות חיצוניות, ניתן לקבל השלמה. אם בנק ישראל מתקין תקנה, ובמקביל הוא מאפשר לבנקים לעשות את הכביש העוקף הזה, מה הועילו חכמים בתקנתם? זאת שאלה שצריכה להישאל, וחשוב לי לומר אותה.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
תודה, שי, ידידי. זה נאמר. הדבר הזה נאמר, פחות או יותר.
שי אבו
נתונים של הלוואות לא מופיעים במאגר נתוני אשראי, ואנשים לוקחים את זה דרכם. זאת אומרת, לבנק ישראל אין את הנתון הזה. אני אשמח לסייע לכל אדם שרוצה לקנות דירה במדינת ישראל.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
תודה רבה, שי. ברי רוזנברג.
ברי רוזנברג
אני מנהל רגולציה בבנק לאומי. בקצרה שתי נקודות. זה לא משנה כרגע מה אנחנו חושבים שבנושא של המציאות, האם זה מתדלק את שוק הדיור או לא. המציאות היא כזאת שאנשים לא יושבים היום על הגדר, כי הם חוששים כל הזמן שמחירי הדירות ילכו ויעלו. אנחנו רואים את זה. אנשים לא יושבים על הגדר והם קונים דירות. מה שקורה הוא, שהם נקלעים לכל הבלגאן שתואר כאן, ואני לא רוצה לחזור עליו.

היה פה שיח על ניהול סיכונים, ואני מדבר רק מהזווית של הלקוח, של אדם שבא לקחת משכנתה. הסיכון הגדול יותר, הוא שלבנק אין מושג מאיפה אדם לקח הלוואות נוספות, מן היקב ומן הגורן. ככל שהמשכנתה תרוכז במקום אחד, יש פה הקטנה של הסיכון ולא הגדלה שלו. בהקשר הזה, אחת המגבלות שהוזכרו כאן היא הנושא של ההחזר החודשי. כשמישהו לוקח מכל מיני מקומות, ובדרך כלל הריבית שם היא פי כמה וכמה מהמערכת הבנקאית, ממילא זה מגדיל את ההחזר החודשי שלו, ואת זה הבנק לא רואה. זה עוד יותר מייצר מציאות שהיא הרבה יותר מסוכנת.

אני רוצה להגיד משהו כללי לגבי התהליך עצמו, והזכיר את זה אדוני היושב-ראש. לא מדובר במשהו מסובך. אפשר ללכת על איזשהו פיילוט, וזה לא צריך לחול על כולם. זה יכול לחול על אנשים שזאת הדירה הראשונה שלהם. יש הרבה דברים שאפשר לעשות. זאת לא חקיקה, בסך הכול זאת הוראה של בנק ישראל. אפשר לעשות את זה מהר, אפשר לנסות את זה במשך כמה שנים, אפשר לבחון את הדברים. זה לא סוף העולם.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
תודה רבה. אני מסכם את הדיון. ראשית, אני מבקש מבנק ישראל ומה-ממ"מ לעבוד ולחקור:

1. איך נראות ההלוואות המשלימות למשכנתה. מי מממן את החלק החסר של ה-75% ומה מקורות המימון החוץ בנקאיים? להציג תמונה, גם אם לא שלמה אלא חלקית מאיפה אנשים משלימים את המשכנתה שלהם, כשיש להם מגבלה של 75%.

2. יש פה הטיה כלפי משתתפי תוכניות ממשלתיות, שנהנים ממשכנתה של 75% משווי הדירה הפועל, ולא מהתשלום שלהם בפועל לאחר ההנחה. זאת לעומת רוכשי דירות זולות יד שנייה של מחוסרי דיור, שבפועל יקבלו 75% תקרת משכנתה. זה לעומת אחרים שהם גם מחוסרי דיור, שגם מקבלים הנחה מהמדינה וגם מקבלים בפועל 80%-90% משכנתה דה-פקטו. זאת הטיה ואי שוויון חמור. לא בכל יישוב יש מחיר למשתכן, ולא בכל יישוב יש הזדמנויות.
אורי מקלב (יהדות התורה)
לא כולם זוכים.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
לכן הולכים לדירות ישנות, לבלוקים. לא כולם זוכים, זה ידוע. הממשלה לא מצליחה לייצר את ההיצע הדרוש. הרבה מדברים על ההיצע וההיצע, אבל ההיצע כנראה לא הולך למחוסרי דיור; הוא הולך למשקיעים. הרבה מהרכישות הן דה-פקטו של משקיעים.

לאחר הבדיקה של אי השוויון הזה, לבדוק גם את העדכון של התקרה 1.8 מיליון שקל לחישוב משכנתאות למשתתפי תוכניות ממשלתיות. אם התקרה הזאת לא עודכנה מ-2016, הגיוני שהיא תעודכן לפי מחירי הדיור שעלו מאז. זה כבר יקל על אנשים.

הוועדה מבקשת מבנק ישראל וצוותו לשבת על המדוכה, ולחקור את סוגיית המרכיב המשלים למשכנתאות. לבחון פיילוט שייטיב עם מחוסרי דיור בלבד, ועבורם ייצרו מדרגות של משכנתה של 80%, 85% עד 90%, אפשר על פני שנים. בכל שנה תיבדק השפעת השינוי הזה על כלל השוק ועל העמידה בהתחייבויות משלמי המשכנתאות. אם ייווכח שהסיוע למחוסרי הדיור בהגדלת סך המשכנתה הבנקאית שהם יכולים לקחת, אינו פוגע ביציבות השווקים ובעמידה בהתחייבויות, אפשר יהיה להרחיב את זה בכל שנה ב-5%, ולעשות פיילוט מדורג. שתי הפעולות – הגדלת המשכנתה המקסימלית למחוסרי דיור, והגדלת התקרה ועדכונה לפי עליית המחירים בדיור, יקלו על רבים.
נופר יעקב
אני סגנית יושב-ראש התאחדות יועצי המשכנתאות. צריך לתת את הדעת למדד תשומות הבנייה. עשרות אלפי שקלים שהזוגות הצעירים משלמים.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
נחקק עכשיו חוק לגבי תשומות הבנייה.
נופר יעקב
מי שחתם על חוזה במחיר למשתכן, והחוזה היה בהתאמה למחיר, לתת פתרון מימון להצמדות האלה.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
אנחנו לא עוסקים במימון; אנחנו לא נותנים למישהו כסף על זה שהמחירים עלו. אנחנו יכולים לעזור לו במשכנתה. את אומרת שעוד הסבר למה צריך לתת לאנשים האלה, הוא מכיוון שהתשומות עלו והתייקר להם הבית. זה חל על האנשים שלא ייהנו מהחקיקה החדשה, של בלימת תשומות הדיור.
אורי מקלב (יהדות התורה)
בתקווה שהחוק ידון בוועדה הזאת.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
החוק ידון בהסכמה לוועדת הכספים. גם ליושב-ראש ועדת הכספים הייתה הצעת חוק כזאת, והוא ביקשני בהסכמתי שזה ידון אצלו, ואני הסכמתי.

לאחר דיון מעמיק בבנק ישראל ובאוצר, אנחנו נקבע דיון נוסף. אני מבקש שהדיון אצלכם יהיה זריז. אני לא יודע אם נעשה את הדיון הזה במושב הזה, ייתכן בסוף יולי. ייתכן והדיון יהיה בעוד חודש מהיום. תנסו לקיים דיונים פנימיים ולבחון מדיניות.



הישיבה ננעלה בשעה 12:38.

קוד המקור של הנתונים