פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-וארבע
הכנסת
2
ועדת הכספים
31/05/2022
מושב שני
פרוטוקול מס' 288
מישיבת ועדת הכספים
יום שלישי, א' בסיון התשפ"ב (31 במאי 2022), שעה 14:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-24 מתאריך 31/05/2022
פרוטוקול
סדר היום
שכירות מוסדית ארוכת טווח וקרנות להשקעה במקרקעין ("ריט") - מעקב
מוזמנים
¶
יפתח עשהאל - רפנט שיכון ודתות, משרד האוצר
אורפז משולם - רפרנט שיכון ומקרקעין כש"ל, משרד האוצר
ישי בן אלי - סגן החשב הכללי מקרקעין, משרד האוצר
צביקה אליהו - רפרנט שיכון ומקרקעין חשכ"ל, משרד האוצר
ניסים אברהם - מנהל אגף שיווק, רשות מקרקעין ישראל
ליאור לוי - אגף דיור וחדשנות, דירה להשכיר - החברה הממשלתית לדיור והשכרה
אוראל יפרח - סמנכ"ל כספים ופיתוח עסקי, שירה להשכיר - החברה הממשלתית לדיור והשכרה
ארז רוזנבוך - יו"ר מגוריט
מתנאל רנד - שדלן
היו"ר אלכס קושניר
¶
אני רוצה להתחיל את הדיון ולהזכיר לכולם שבמהלך הדיונים על חוק ההסדרים עשינו שתי רפורמות מאוד משמעותיות בשני חוקים. בחוק עידוד השקעות הון נתנו הטבות מס משמעותיות מאוד, כולל שינוי מודל עבור יזמים שפועלים בתחום הזה של שכירות ארוכת טווח, ועשינו רפורמה משמעותית במה שקשור לקרנות ריט. אמרנו אז שנעשה מעקב אחרי התהליכים שקורים בשוק בעקבות זה, וזה בדיוק מטרת הדיון. בדיון הזה אני רוצה שנתמקד בעיקר בקרנות הריט, לראות איך השינויים שעשינו משפיעים. אני מזכיר לכם שבמהלך הדיונים אז דיברנו על הנושא של מתן ערבות לקרנות ריט על מנת להוזיל את עלויות המימון שלהן, זאת בתמורה להקצאת חלק מהדירות בשכירות מופחתת. אני חייב להגיד שמאז לא התקדמנו יותר מידי. נפגשתי פעם אחת עם החשב הכללי בנושא הזה והוצג לי איזה מודל כללי כזה, לא מודל אמיתי. על רקע המצב שאנחנו רואים בשוק הדיור, עליות מחירי הדירות ועליות מחירי השכירות, אני חושב שזה הזמן לעשות עוד מאמץ על מנת להנגיש בכמות יותר גדולה ובמחיר זול יותר את האלטרנטיבה של דירה להשכרה, לא דירה בבעלות, לאותם אלה שהיום מבקשים את הדיור ואת הדירות. אני מבקש מחברת דירה להשכיר לתת לנו איזו שהיא סקירה.
אוראל יפרח
¶
אנחנו ניתן איזו שהיא סקירה קצרה כדי לרענן את הזיכרון של כולם מה זה המוצר הזה של דיור להשכרה, מה עשינו עד עכשיו, ולאן הולכים קדימה. אני חושב שאת מה שהעברנו בהסדרים ביחד, גם אנשי האוצר, חשב כללי, משרד השיכון, רמ"י וכן הלאה, אנחנו רואים בשטח. יש פשוט מהפכה בתחום השכירות ארוכת הטווח בישראל, הדבר הזה סידר את השוק. היזמים היום מתכוונים בהתאם לחקיקה החדשה, בהתאם לרגולציה החדשה, ואנחנו רואים את זה גם במכרזים שלנו וגם בפניות של אותם יזמים וקרנות ריט אלינו על מנת ליישם את הדבר הזה.
אני אתן בקצרה רקע על הדיור להשכרה בישראל. אנחנו היום בישראל עם סדר גודל של 30% שכירות, 70% בעלות. כשאנחנו משווים את הנתונים האלה למדינות ה-OECD, אנחנו רואים שפחות או יותר, ואנחנו מנטרלים רגע את מדינות מזרח אירופה שקצת שונות בהיבט הזה, היחסים די בטווח הנורמה. אלא מה? שבתוך ה-30% השכרה במדינת ישראל, שזה סדר גודל של 800,000 משקי בית, פחות מאחוז גרים בשכירות ארוכת טווח. במדינות ה-OECD בין 20% ל-65% גרים בשכירות ארוכת טווח בכל מיני מודלים. המשימה שלנו כחברה, כממשלה וכמחוקקים לצמצם את הפער ולראות איך אנחנו נותנים מוצר טוב יותר לשוכרי הדירות במדינת ישראל, יוצרים להם אלטרנטיבה ראויה לדיור בבעלות.
היום שוק השכירות הוא שוק ספורדי, עם תקופות שכירות מאוד קצרות, סדר גודל של בין שנה לשנה וחצי, כשכל הכוח נמצא אצל המשכיר. השוכר נמצא בנקודת קצה מאוד בעייתית - הוא יחתום על כל מה שצריך, יעלו לו את שכר הדירה מתי שירצו. אנחנו רואים גם לא מעט דירות לא ראויות למגורים.
מה אומר המודל של דיור להשכרה ארוכת טווח במודל שדירה להשכיר מפתחת? יציבות וודאות. מה שאנחנו עושים זה יוצרים מוצר מקביל למוצר הדיור בבעלות, יוצרים יציבות וודאות לשוכר, עם הסכמים ארוכי טווח, עם הסכמי שכירות ל-10 שנים, עם גמישות לטובת השוכר בכל נקודת זמן שהוא רוצה, עם שכר דירה ידוע וקבוע מראש. דייר שנכנס היום לפרויקט של שכירות ארוכת טווח יודע כמה הוא ישלם ב-2032, לא משנה אם הריבית עלתה או לא עלתה. מחירי השכירות שעולים בצורה משמעותית, ואנחנו שומעים על זה עכשיו, לא משפיעים על הדיירים שגרים בפרויקטים שלנו. אנחנו מדברים על פרויקטים חדשים, עם קומפלקס מנוהל, עם חוזה בפיקוח דירה להשכיר, בפיקוח המדינה.
איך נראה המודל? אנחנו צריכים להפעיל את השוק הפרטי כך שיהיה לו אינסנטיב כלכלי מספיק גדול כדי להיכנס לפרויקטים האלה, כי המדינה לא מתכוונת להחזיק את הפרויקטים בבעלותה. אנחנו רוצים ליצור תמריצים כלכליים לטובת אותם יזמים ואותן קרנות ריט שנכנסים לפרויקט. אחד מהפרמטרים שעליו נשען המודל זה מכרז על הקרקע. אנחנו משווקים את הקרקע והיזם הוא זה שמתמחר את כל הפרמטרים שתיארתי לפני כן - חוזה ארוך טווח, מחירים יציבים, מחירים קבועים, פיקוח של המדינה. היזם יודע שבסוף התקופה, שזה בדרך כלל אחרי 20 שנה, הוא ימכור את הנכס, יש לו זכות למכור את הנכס. לצורך תחשיב התשואה רואים את ההכנסות ומגיעים לכדאיות הכלכלית הרלוונטית. אנחנו מדברים על תשואה פרוייקטלית של 6% ותשואה על ההון העצמי של 10%. התשואות האלו הן קצת נמוכות מהתשואות בעולם. המטרה שלנו היא לגשר גם על הפער הזה, כדי לגרום למוסדיים ולגופים אחרים להעביר את הכסף שהיום נמצא בהשקעות בפולין ובארצות הברית לישראל. אחרי שיש שיווק של הקרקעות יחד עם רשות מקרקעי ישראל היזם יוצא להיתר בנייה, מקים את הפרויקט יחד עם הליווי והפיקוח שלנו ומשכיר את הדירות באותם תנאים שתיארתי למשך 20 שנים. יש מקומות, ובדרך כלל זה חריג, שבהם אנחנו מצמצמים קצת את תקופת ההשכרה - בדרך כלל בפריפריה - אבל סך הכל אנחנו מדברים על סדר גודל של 20 שנה.
איך נראה המודל מבחינת הדייר? מתוך 100% מהדירות שמשווקות להשכרה בין 25% ל-50%, תלוי אם זאת תכנית ותמ"לית או תכנית רגילה, הן בשכר דירה מופחת. זכאי משרד השיכון, הזכאים של מחיר למשתכן, אותם זכאים שאין להם דירה, שזה תנאי הסף היחידי, יכולים להירשם לפרויקטים שלנו, להגרלות שלנו וליהנות משכר דירה מופחת של 20% מתחת למחיר השוק, בנוסף על כל פרמטר הפיקוח והתקופות הארוכות שתיארתי.
אוראל יפרח
¶
אני אגע גם באיך זה מתנהל בשוק הפרטי. אני תיכף מגיע לחוק ההסדרים, לגבי מה שעשינו ואיך בסוף החזון שלנו זה לראות שלכל אזרחי מדינת ישראל ברור מה זו שכירות ארוכת טווח, איך הם נכנסים לזה, בין בפרויקט דירה להשכיר, בין דרך יזמים במסגרת חוק עידוד השקעות הון, בין במסגרת חוק הריטים.
אני רוצה רגע להזכיר לכם את המודל עצמו. אפשר לראות את תקופות החוזה, את עדכון שכר הדירה וכן הלאה. כל עמך ישראל נמצאים בתוך הפרויקטים האלה. אנחנו רואים היקף משמעותי יותר של צעירים, בעיקר עד גיל 39. אתם יכולים לראות ש-77% מהדיירים הם עד גיל 40. אני חושב שמבחינת מעמד סוציו אקונומי יש מכל הסוגים ומכל המינים, כשאנחנו מדברים בעיקר על משפחות צעירות.
אוראל יפרח
¶
יש לנו בעיית ביקוש הפוכה. מה זה אומר? זה אומר שהביקושים לפרויקטים שדירה להשכיר משווקת ולמוצר הזה של שכירות ארוכת טווח הם הרבה יותר גדולים ממה שכרגע ,לצערי, מדינת ישראל יכולה לתת. רשות מקרקעין ישראל מנסה לסייע לנו במה שאפשר כדי לקבל עוד מתחמים כאלה. רק בשנת 2021 שיווקנו 6,500 יחידות דיור, כאשר בשנת 2022 אנחנו צפויים לשווק 10,000 יחידות דיור.
ישי בן אלי
¶
את מתכוונת לזה שחלק מהדירות מושכרות לזכאים במחיר יותר נמוך. 25% מהדירות מושכרות ב-20% הנחה לזכאים.
אוראל יפרח
¶
אפשר לראות ביקושים מאוד משמעותיים שאנחנו צריכים לענות עליהם. בשקף הקודם הראינו את תמונת המצב כפי שהראיתי בדיון האחרון בחוק ההסדרים - 10,000 יחידות דיור שנמצאות בשלבי הקמה שונים, בין באכלוס, בין בהקמה, בין בשיווק. עברו מאז קצת יותר משבעה חודשים. היום אנחנו רואים 16,000 יחידות דיור שנמצאות בכל מיני שלבים, גם בשלב האכלוס וגם בשלב ההקמה.
אוראל יפרח
¶
מכיוון שהתקופה שעברה מאז תיקון החקיקה ועד היום היא תקופה קצרה יחסית, הרוב מוחלט של הגידול פה נובע כתוצאה משיווקים נוספים ששיווקה דירה להשכיר. את הפעילות של חוק עידוד השקעות הון נראה לקראת סוף שנת 2022, תחילת 2023, כי הייתה הוראת שעה שאפשרה - -
אוראל יפרח
¶
בדיוק. הם מנצלים את אותו מקלט מס מפורסם שאנחנו מכירים מאז. אנחנו מקווים שזה סוף סוף יסתיים בסוף 2022 ונראה את ההשקעות הולכות לתוך הפרויקטים האלה. במודל החדש יש הטבות מס יותר משמעותיות, יש משוואה מאוד ברורה בין תקופת ההשכרה לבין הטבת המס. ככל שתקופת ההשכרה ארוכה יותר, כך גם הטבת המס.
נירה שפק (יש עתיד)
¶
אם אני מסתכלת על הקטע המאוכלס, אני רואה שב-1,000 בערך עלינו מאז ההצגה הקודמת שלך. כשאני מסתכלת על מה התקדם ממצב של הקמה למצב של מאוכלס, אני רואה את אור יהודה שעברה שלב, אני רואה את ראשון, אני רואה את תל אביב.
נירה שפק (יש עתיד)
¶
זה לא כתוב במצגת. הצגתם לנו שתל אביב, ראשון לציון ואור יהודה היו צריכות להתאכלס בין כה וכה עד סוף 2021. אותי מעניין מה עלה בפועל בשבעת החודשים האלה. לפי מה שכתוב כאן לא עלינו, כי מראש התחייבת שזה יהיה בשנת 2021. אני רוצה שתחדד לי מה ב-2022.
הדבר השני זה שדרות ופריפריה אני יודעת מה הביקוש בשדרות, איזה אטרף בשדרות. אנחנו רואים שיש שם ועדות גבולות, יש ותמ"לים. אני מסתכלת מה הנתח שאנחנו נותנים לכאלה שלא יכולים לקנות בית בשדרות - אזור פריפריאלי שיש בו את מכללת ספיר ומלא מכללות מקצועיות מסביב. אני רואה שנשארנו עם אותם 49 יחידות דיור, כאילו לא דיברתי בפעם הקודמת.
אוראל יפרח
¶
מה שאת רואה זה שינוי פנימי, זה 1,000 יחידות שעברו משלב ההקמה לשלב האכלוס. מה שאני מנסה להראות פה זה תוספת של יחידות דיור שנכנסו לתוך הפול הזה, כשלתוך הפול הזה נכנסו עוד 6,000 יחידות דיור.
נירה שפק (יש עתיד)
¶
כמה נכנס ב-2022? כל מה שכתוב פה בין כה וכה היה ב-2021. כמה אתה יודע להגיד שנכנס ב-2022?
אוראל יפרח
¶
נכנסו עד כה סדר גודל של כ-600 יחידות דיור. היה בימים האחרונים טקס אכלוס בשוהם, היום יש טקס אכלוס בלוד. לא הכנסנו את זה לפה, כיוון שהאכלוס עדיין לא מלא. צריך לזכור שכל הפרויקט הזה של 16,000 יחידות דיור הוא פרויקט של שש-שבע שנים. אנחנו רוצים תוך עשור להגיע ל-10% משוק השכירות במדינת ישראל, אנחנו רוצים ש-10% משוק השכירות במדינת ישראל יהיה שוק שכירות ארוך טווח. בשביל להגיע לזה אנחנו צריכים יותר שיווקים, אנחנו צריכים לקבל יותר קרקעות, להעמיק את ההטבות איפה שצריך. ביחד עם הפעילות הממשלתית שדירה להשכיר מובילה עם השוק הפרטי שיש לו את האינסנטיבים הכלכליים, וצריך, כמובן, לחזק אותם עוד, אפשר להגיע למספרים האלה.
נירה שפק (יש עתיד)
¶
שאפו על כל דבר כזה, באמת עושים עבודה, אבל מאוד חשוב לדעת מה מתוכנן לכל שנה. אם הבטחת 2,000, 600 זה לא טוב. אם הבטחת אפס, 600 זה המון. לא ענית לי לגבי שדרות והפריפריה.
אוראל יפרח
¶
בשנה האחרונה אנחנו עושים מאמצים אדירים כדי להיכנס לפריפריה. יש שם קשיים לא פשוטים, אם בגלל פעילות מאוד ענפה של מחיר למשתכן שבסוף מכניסה הרבה מאוד יחידות דיור למכירה בהנחה, ואם בגלל מגבלת כלכליות ידועה – ככל שאתה הולך ומרחיק מהמרכז, ככה ערך הקרקע הולך ופוחת, ככה היכולת שלנו, הבאפר שלנו כדי להיכנס לתוך הפרויקטים האלה מורכב יותר. מה שכן קורה היום, ואני אומר את בצורה ברורה, זה שאנחנו לא מפספסים שום פרויקט שאיך שהוא יכול להיות רלוונטי. כל פרויקט שרשות מקרקעי ישראל תיתן לי באופקים, בדימונה, בטירת הכרמל, בנהריה, בשדרות אנחנו ניקח, נעשה לו את ההתאמות הנדרשות ונשווק אותו. מה שאנחנו רואים פה בינתיים, וראיתם את הפריסה של הפרויקטים, זה קודם כל הוכחת היתכנות שהדבר הזה עובד. מי חשב לפני כמה שנים שבשדרות אפשר לעשות פרויקט שכירות ארוכת טווח ל-15 שנים.
אוראל יפרח
¶
בשדרות זה פרויקט יחסית קטן, זה פרויקט של 100 יחידות דיור שהיינו צריכים לעשות 50 מתוכו למכירה מיידית כדי שיסבסד - -
נירה שפק (יש עתיד)
¶
בשבוע שעבר היה ותמ"ל על חמישה מתחמים לדיור בעיר שדרות שלא הוצג בו אפילו לא מסלול אחד של דירה להשכיר. לא מקובל שמביאים אלפי יחידות ולא נותנים מענה לצעירים בפריפריה, למשפרי דיור בפריפריה. אני מבקשת שבכל מתחם שמוקם בפריפריה תינתן גם נגזרת לדבר הזה, כי בפריפריה צריך את זה יותר.
אוראל יפרח
¶
אתם יכולים לראות בגרף את הגידול שצפוי להיות שנתיים קדימה, גידול מאוד משמעותי. זה תלוי בהמשך המענה הכלכלי שאנחנו מקבלים מכם, מהמחוקקים, ובקבלת קרקעות מרשות מקרקעי ישראל. זה לגבי הצפי לעתיד. בשנת 2022 היעד הממשלתי היה 10,000 יחידות דיור, פי שניים וחצי לעומת יעד - -
אוראל יפרח
¶
השיווקים הם עונתיים. ברבעון הראשון של השנה יש יחסית מעט שיווקים, ברבעונים האחרונים יש יותר. היום אנחנו עומדים על סדר גודל של קצת פחות מ-5,000. צריך להגיד ששיטת הספירה השתנתה - זה לא לפי מודעות, זה לפי חוברות. אני חושב שעם עוד הרבה מאמץ ועבודה קשה שאנחנו עושים נגיע ליעד.
אוראל יפרח
¶
יש דיליי של בערך בין שלוש לארבע שנים מהמועד שבו אנחנו עושים את השיווק עד למועד שבו הדיירים מקבלים את המפתחות ונכנסים לדירה.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
זה הגיוני להגיד חמש-שש שנים, כי אתה רואה שגם הדירות למשתכן הן לא פחות מחמש שנים.
אוראל יפרח
¶
התכניות שאנחנו משווקים הן בדרך כלל תכניות עם תב"ע בתוקף. אנחנו מסייעים ליזמים להוציא את היתרי הבנייה מהר.
אוראל יפרח
¶
אני רוצה להראות מה עשיתם במסגרת ההסדרים, איך זה השפיע על השוק, ומה עוד ניתן לעשות הלאה. במסגרת חוק ההסדרים האחרון הגדרנו לראשונה מה זו שכירות ארוכת טווח. הייתה הגדרה מסוימת בחוק עידוד, הגדרה אחרת בחוק התכנון והבנייה בתוספת השישית, הגדרה בחוק הריטים, הגדרה בפקודת מס הכנסה. לראשונה יצרנו אחידות כדי שלשוק יהיה ברור מה זה המוצר הזה. הגדרנו ששכירות ארוכת טווח זה לפחות 10 שנים, עם חוזים של חמש פלוס חמש, עם התנאי שלא ניתן להעלות את שכר הדירה. יצרנו מסלול שמושך את היזמים לעבור מעולם של להקים פרויקט, להשכיר אותו לטווחים של שנה, שנתיים ושלוש ואז למכור את הפרויקט וליהנות מההטבות, למסלול של 10,15 ו-20 שנה, כאשר ככל שהתקופה עולה ככה שיעור המס פוחת. הנקודה השלישית, וזה הסיפור של הדיון פה, זה קרנות הריט. מה שהעברנו לגבי קרנות הריט כולנו פה ביחד זה צעד שמקשה, שמעמיס על קרנות הריט. זה טוב לציבור אבל מקשה על קרנות הריט. למה אני מתכוון? הדבר היחידי שהחלנו עליהם זה את הרגולציה של שכירות ארוכת טווח. אותה קרן ריט שהייתה יכולה עד אתמול להשכיר את הדירות שלה בחוזים קצרים של שנה ולהעלות כל שנה את שכר הדירה, היום לא יכולה לעשות את זה, היא חייבת חמש פלוס חמש שנים.
יפתח עשהאל
¶
יש מגוון קרנות ריט. אני שומע מקרנות ריט אחרות דברים אחרים. השוק המשני של דיור להשכרה בא לטובת קרנות הריט, כי הן יכולות לרכוש פרויקטים ממי שממשיך לחול עליו חוק עידוד.
אוראל יפרח
¶
מאז שהעברנו את החקיקה עד היום היו שינויים בשוק - אנחנו רואים את האינפלציה שעלתה, את הריבית שעולה כדי להתמודד עם האינפלציה, מה שמקשה מאוד על קרנות הריט. המודל שלהם נבנה על תשואה תזרימית שוטפת מאוד קטנה, עם נטל מימון מאוד משמעותי. מכיוון שקרנות הריט מחזיקות את הפרויקטים למשך 20 שנים לפחות, התשואה התזרימית שלהם הולכת ומצטמצמת ברגע שעלויות המימון הולכות וגדלות.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
הם העלו את זה גם בדיון פה, וגם אנחנו כחברי כנסת העלינו את הנושא הזה. לא ניתן לזה מענה אז. יכול להיות שזה אחד מהדברים שגורמים לחוסר הכדאיות שלהם להשקיע. אני חושב שחייבות להיות כמה שיותר השקעות בקרנות הריט בשביל הדיור הזה.
אוראל יפרח
¶
אנחנו מתחילים לחשוב קדימה. 20 שנים זה יפה, אבל אנחנו רוצים להתחיל לחשוב על ליצור פרויקטים לצמיתות, שלא יהיה מצב שבעוד כמה שנים תסתכלו על הפרויקטים ותגידו, אוקי, אלה שנכנסו לפני חמש שנים עומדים לצאת עוד 10,15 שנה.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
אנחנו בעד שיהיה כמה שיותר ארוך, שיהיה לצמיתות, אבל יש את העניין של חידוש הדירות. נתנו 20,25 שנה מקסימום בגלל העניין של החידוש. אתה יכול לתת אחד מול אחד, להגיד שאתה לא מתחיל עם זה עד שאתה לא מסיים עם זה.
אוראל יפרח
¶
יש פתרונות לנושאים שאתם מעלים, אבל אני חושב שאנחנו קודם כל צריכים להתחיל לחשוב על איך אנחנו מגיעים לשם. אלה דברים שקורים בעולם, אנחנו לא צריכים להמציא את הגלגל. אחת מהדרכים המרכזיות ליצור פרויקטים פרמננטים, פרויקטים לצמיתות, היא דרך קרנות הריט. המשקיעים בקרן ריט - גם פרטיים יכולים להשקיע כסף באמצעות המניה - רוצים לראות תשואה שוטפת, פחות מעניין אתם המכירה. אני חושב שהמכשיר הזה הוא מכשיר אפקטיבי כדי להגיע לתקופות ארוכות יותר מ-20 שנה. אני חושב שהמדינה צריכה להתחיל ללכת לכיוון הזה.
ניסים אברהם
¶
הדיור להשכרה הוא ענף בעץ של דיור בר השגה. היעד של הממשלה ל-2022 הוא של 10,000 דירות. כדי לשפר את הדברים האלה אנחנו מוסיפים גם מכרזי מקב"ת.
ניסים אברהם
¶
מכרז קרקע בהליך תכנון זה תהליך דו שלבי שיכול להיות שבמקומות מסוימים, לפחות בשטחים חומים במרכזי הערים, יש צורך מסוים - -
היו"ר אלכס קושניר
¶
מה המשמעות של זה? אני הבנתי שהיעד של הממשלה בשיווקים בשנת 2022 הוא 10,000 דירות להשכרה. מה היעד ב-2023?
היו"ר אלכס קושניר
¶
אתה מסתכל על תכנית מתאר ארצית, נכון? יש לך מתחמים שאתה יודע מה מוכן לשיווק ומה לא מוכן לשיווק, אני צודק?
ניסים אברהם
¶
בתכנית העבודה שאנחנו מתכננים אנחנו לוקחים את כל מה שניתן להוציא ואנחנו מוציאים, אין משהו שיושב על המדפים וממתין לשיווק.
נירה שפק (יש עתיד)
¶
העיר שדרות, שיש בה 33,000 תושבים, מתוכננת להגיע בחמש השנים הקרובות ל-50,000 תושבים. לקחו שטחים לפי 70,000 ואז קם רמ"י ואמר ש-70,000 לא מספיק בתחזיות שלו והוא לוקח עוד ארבעה מתחמים. תראו לאיזו רמת דיוק אפשר להגיע כשלוקחים שטחים אחרים. איך אין דבר כזה בנושא הזה? משהו מאוד מוזר לי כאן בלוגיקה.
ניסים אברהם
¶
בשנת 2021 היה מספור שונה. בשנת 2021 ספרנו פרסומים ועסקאות, לא חוברות, כי השינוי בתכנית העבודה של 2022 אמר שעוברים לספירה של חוברות, לא של פרסומים.
ניסים אברהם
¶
אני אגיד איך אני חושב שאפשר להגדיל את הדברים האלה. בשנה שעברה היו כ-65,000 חוברות ו-62,000, 63,000 עסקאות במכרזי רמ"י. היו אחוזי הצלחה גבוהים מאוד, כמעט כל מכרז נלקח.
אוראל יפרח
¶
ב-2021 שיווקנו 6,500 פרסומים מתוך מעל 100,000 פרסומים של רמ"י. היעד היה 4,000. אמנם עברנו את היעד, אבל זה לא מספיק. השנה אנחנו ב-10,000 חוברות, לא פרסומים.
ניסים אברהם
¶
ממש לא. הפרסום זה קריאה לשוק להיערך, ואז מתחילים עם הבחינות מול הרשויות המקומיות כדי להסדיר את כל נושא הסדרי הפיתוח. כשכל התיאומים האלה נגמרים מגיעים לחוברת, שזה התהליך שמוצג ליזמים בשוק. העסקאות זה כשאנשים מגישים את ההצעות שלהם, כשהעסקאות בפועל נחתמות עם היזמים.
ניסים אברהם
¶
היום היעדים של הממשלה הם 80 בחברות ו-50 בעסקאות. אלה יעדי הממשלה ל-2022. אני מאמין שאם נעשה את ה-80 חברות נקבל יותר מ-50.
דיברו כאן על איך אפשר להגדיל את היקפי השכירות המסובסדת. אנחנו מתחילים לעשות חשיבה שנצטרך לשלב בה גם את אגף תקציבים, גם את החשכ"ל. חלק מהדירות הן בשכירות רגילה, חלק הן בשכירות מופחתת. אני חושב שיש איזו שהיא בשלות לשנות את התמהילים ולהעלות את הכמות של הדיור בשכירות מופחתת.
היו"ר אלכס קושניר
¶
זו לא גישה. אני לא מקבל את הגישה הזאת. אני רוצה לעבור לחשב הכללי. לפני שבעה חודשים ביקשתי מכם לטפל בנושא של מתן ערבות, כשמאז אתם מורחים ומורחים ומורחים ומורחים. איפה זה עומד? אל תגיד לי שאתם בעבודת מטה, כי שבעה חודשים זה מספיק בשביל עבודת מטה.
ישי בן אלי
¶
עשינו עבודת מטה שבאמת באה לבחון בצורה חיובית את הנושא הזה של מתן ערבות, אבל לצערי יש עם זה המון בעיות, ביניהן בעיות משפטיות שבשלב הזה אנחנו לא יודעים להתמודד איתן ולא יודעים לקבל החלטה.
ישי בן אלי
¶
יכול להיות, ואנחנו גם בזה לא בטוחים, שמתן הערבות יגדיל את מלאי הדירות להשכרה לטווח ארוך. אנחנו לא בטוחים שהנתונים שהוצגו לנו לאור הריביות של הגיוס שהיו עד עכשיו מצדיקים, יביאו לאיזה שהוא שינוי - -
ישי בן אלי
¶
נכון, ולא בחנו את המציאות השונה שקרתה רק עכשיו. דבר שני, השוק הזה מאוד מצומצם. להשתמש בכלי כזה בשוק כזה מצומצם, שהוא כלי מאוד מפלה, זה בעייתי מאוד בהיבטים המשפטיים.
ישי בן אלי
¶
כל המספרים ששמעתם הם ל-20 שנה. בעוד 20 שנה המלאי הזה לא יהיה. החשב הכללי רוצה לקדם, ואני שמח על מה שאוראל אמר ועל מה שנאמר על ידי רמ"י, מודלים של 50, 100 שנה, או שכירות לעולם. כל ההצלחה האדירה של היום בעוד 20 שנה תחזור חזרה לשוק, לא תהיה שכירות ארוכת טווח.
ישי בן אלי
¶
אנחנו דואגים שיהיו שיווקים בכמות שהממשלה הציבה ואנחנו רוצים לקדם שכירות ארוכת טווח לא ל-20 שנה.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
כשביקשתי להכניס את זה כהסתייגות, אז גם לזה התנגדו. אני חושב שזה אחד הפתרונות הכי טובים שיש, רק שאתם לא מתקדמים עם זה.
היו"ר אלכס קושניר
¶
צריך לתת תשובה של כן או לא, ואם כן, למה כן, ואם לא, למה לא ומה אפשר לעשות כדי שיהיה כן.
ישי בן אלי
¶
בשלב הזה אין עדיין החלטה שכן. אני לא רוצה להגיד שלא, כי אני מקווה שאולי זה ישתנה, אבל בשלב הזה אין עדיין החלטה שכן.
היו"ר אלכס קושניר
¶
במשך שבעה חודשים אני מחכה מכם לתשובה. קיימתי פגישה אחת עם החשב הכללי, אחר כך עשינו פגישה בזום, אבל לא ראיתי שום מספר, לא ראיתי שום מודל, שמעתי רק דיבורים בעלמא. המודל הזה הוא כל כך סודי שאתם לא יכולים להראות אותו? הבנתי שהדרך של פגישות עבודה איתכם לא עובדת, לכן אמרתי שאקיים דיון בוועדה. כשאני מקיים דיון בוועדה אני ממשיך לראות ולשמוע את אותה מריחה. אדוני, זה לא מקובל עלי. אני מבקש שלדיון הבא תבואו לפה עם מצגת, עם נתונים, עם מספרים, ותציגו לנו את המודל. הידע הוא לא רק אצלכם, השכל לא רק אצלכם, לכן "אני לא בטוח" או "אני כן בטוח" לא מקובל עלי. ייקבע דיון נוסף בו תציגו את המודל. אני גם מבקש מהחשב הכללי עצמו לבוא לדיון הזה. לא יכול להיות ששבעה חודשים אני לא מקבל תשובה נורמאלית מאגף החשב הכללי, זה פשוט לא יכול לעבוד ככה. אתה אומר לי שיש מודל אחר שאולי אתם חושבים עליו, וזה בסדר, תוכלו להציג אותו, וגם יכול להיות שיש עוד פתרונות בתחום המיסוי, אני לא יודע, אבל לא יכול להיות שאנחנו אומרים שזה חשוב, שאנחנו חייבים את זה, שצריך את זה, אבל אנחנו רק חושבים על זה ואין שום פעולה. בחוק ההסדרים עשינו צעד חשוב, אבל זה לא מספיק, אנחנו רואים שזה לא מספיק. ההתנהלות הזאת לא מקובלת עלי.
נירה שפק (יש עתיד)
¶
לאורך כל הדיונים שעשינו בנושא הזה העלנו מספר רעיונות שרצו כאן בין הגופים, כולל בדיונים עם קרנות הריט. בהינתן המצב הנוכחי וההבנה של מה שנאמר כאן שקרנות הריט כנראה לא קיבלו את המענה המספק כדי להתקדם, האם יש יכולת לעשות שילוב כך שבחלק מהאזור יהיו רישיונות לתעסוקה ולמסחר, בחלק תהיה אפשרות לעשות מגורים?
ארז רוזנבוך
¶
אמרתי בישיבה הקודמת שהעיירה נשרפת והסבתא מסתרקת. יש לנו פה אירוע דרמטי - אנחנו רואים בשטח מה קורה עם שכר הדירה, עם הדיירים, אנחנו רואים ששכר הדירה עלה ב-20%,30% בחצי השנה האחרונה, בארבעת החודשים האחרונים. אנחנו מדברים על 30% מאוכלוסיית ישראל, האוכלוסייה היותר חלשה. כל הפתרונות שדירה להשכיר מציעה הם פתרונות מעולים, רק הם פתרונות שיש להם כמה מגבלות. מגבלה ראשונה, זה לוקח זמן. פרויקט של דירה להשכיר לוקח בממוצע חמש שנים, לא שלוש-ארבע שנים. המגבלה השנייה, האזורים שיש למדינת ישראל קרקעות בהם. למדינת ישראל יש בעיקר קרקעות לשכירות בפריפריה, אין לה קרקעות באזורי הביקוש. מה שאנחנו כקרנות ריט יודעים לעשות, בהנחה שנקבל את ערבות המדינה הזאת, זה לקנות דירות באזורי ביקוש. למדינת ישראל אין קרקעות בכפר סבא, ברעננה, ברמת גן, בחולון, בפתח תקווה, בבת ים. אנחנו יודעים לקנות קרקעות באזורים האלה ולהשכיר אותם בשכר דירה מפוקח ומופחת. מה שנדרש מהמדינה הוא לא להשקיע שקל או לירה בדבר הזה, מה שנדרש זה לתת ערבות מדינה. בחודשיים-שלושה האחרונים הריביות עלו כך שקשה מאוד היום לממן פרויקט להשכרה. אם שכר הדירה הממוצע בארץ הוא בערך 2.8%, 3% והמימון עולה משהו כמו 3%, זה כבר לא כדאי. את כל המודל של 10,000 דירות או 20,000 דירות שתוציאו בשנים הקרובות לא תוכלו לשווק אלא אם תשווקו את הקרקע במחיר מאוד מופחת. מה המשמעות? שהמדינה נותנת מתנה. באירוע שאנחנו מציעים לא רוצים מתנה מהמדינה, רק רוצים את העזרה של הערבות. למדינה זה לא עולה שקל. במקום שהמדינה תחלק מאות מיליונים או מיליארדים של שקלים בהנחות על הקרקע, בואו נעשה אותו דבר ונפריט את זה כך שעדיין נהיה מפוקחים על ידי דירה להשכיר, שעושה עבודה מדהימה, כך שעדיין נעשה שכירות ארוכת טווח. נעשה את כל מה שצריך לעשות. אנחנו כמגזר פרטי מוכנים לקחת את זה על עצמנו, אנחנו רק צריכים שיתוף פעולה. לא הייתי בצבא הסורי, ואני גם לא הולך להתגייס לצבא הסורי, אבל אני לא אויב. בואו נעשה את זה ביחד. לא משתפים איתנו פעולה, הכל במחשכים, אין לי מושג מה קורה. אני כבר למעלה משנתיים רץ אחרי האוצר עם הדבר הזה אבל לא קורה כלום.
ארז רוזנבוך
¶
זה אחרי שלחצתי נורא. אני גם לא יודע מה יהיה שם. כשהציבור סובל, ובמשרד האוצר יודעים שנתיים מראש שהציבור הולך לסבול ולא עושים כלום, זה כואב.
היו"ר אלכס קושניר
¶
תודה רבה, ארז. אני מבקש לדעת עוד היום מתי תהיו מוכנים להציג לנו את המודל. עוד היום אני מבקש לקבל על זה תשובה. אולי אתם צודקים, אולי לא, אולי יש פתרונות אחרים. אתם מספיק מקצועיים ומספיק יצירתיים כדי לבוא ולהגיד מה לא ומה כן. לא יכול להיות ששבעה חודשים ועדת כספים לא מקבלת תשובות. תודה רבה.
הישיבה ננעלה בשעה 15:30.