ישיבת ועדה של הכנסת ה-24 מתאריך 31/05/2022

הצעת צו תעריף המכס והפטורים ומס קנייה על טובין (תיקון מס' 18), התשפ"ב-2022 (סיגריות אלקטרוניות)

פרוטוקול

 
פרוטוקול של ישיבת ועדה

הכנסת העשרים-וארבע

הכנסת



16
ועדת הכספים
31/05/2022


מושב שני



פרוטוקול מס' 286
מישיבת ועדת הכספים
יום שלישי, א' בסיון התשפ"ב (31 במאי 2022), שעה 10:30
סדר היום
הצעת צו תעריף המכס והפטורים ומס קנייה על טובין (תיקון מס' 18), התשפ"ב-2022 (סיגריות אלקטרוניות)
נכחו
חברי הוועדה: אלכס קושניר – היו"ר
ינון אזולאי
ולדימיר בליאק
נעמה לזימי
ג'ידא רינאוי-זועבי
מיכל שיר סגמן
מוזמנים
אפי שפר - סגן מנהל האגף לאכיפה ופיקוח, משרד הבריאות

נרמין ברהום - עוזרת ראשית, משרד הבריאות

אלעד סלומינאסקי - עו"ד משפט כלכלי ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים

לילי אור - עוזרת ראשית מחלקה משפטית, רשות המסים

קובי בוזו - מנהל תחום בכיר תכנון וכלכלה, רשות המסים

שירה כסלו - מנכ"לית, המיזם למיגור העישון

פרופ' חגי לוין - יו"ר איגוד רופאי בריאות הציבור, ההסתדרות הרפואית בישראל

צבי הרציג - מנכ"ל מכון ובחרת בחיים

חיים לנציצקי - בעלים אייסמוק פלוס
ייעוץ משפטי
שלומית ארליך
לינור כרם
מנהל הוועדה
טמיר כהן
רישום פרלמנטרי
יפעת קדם



הצעת צו תעריף המכס והפטורים ומס קנייה על טובין (תיקון מס' 18), התשפ"ב-2022 (סיגריות אלקטרוניות)
היו"ר אלכס קושניר
הצעת צו תעריף המכס והפטורים ומס קנייה על טובין (תיקון מס' 18), התשפ"ב-2022 (סיגריות אלקטרוניות). היועצת המשפטית, בבקשה.
שלומית ארליך
נזכיר בראשית הדברים את הפרוצדורה להטלת מכס. הפרוצדורה הזאת נקבעה בחוק מיסי מכס ובלו (שינוי התעריף), תש"ט-1949. לצורך הטלה או הגדלה של מכס על שר האוצר לפרסם ברשומות צו. צו, בשונה מהפרוצדורה הרגילה שאנחנו מכירים, נכנס לתוקף מיום פרסומו ברשומות, עוד לפני שהוא מגיע לכנסת ונדון בכנסת. תוקפו של הצו הוא לחודשיים מיום הפרסום. במהלך התקופה הזאת של החודשיים רשאית ועדת הכספים לאשר את הצו או לבטל אותו, כשפגרת הכנסת באה במניין הימים.

בנושא של מיסוי נוזל סיגריות אלקטרוניות וסיגריות אלקטרוניות חד פעמיות היו כמה צווים. ביום 22.11.2021 פורסמו ברשומות צו תעריף המכס והפטורים ומס קנייה על טובין (תיקון מס' 7), ותקנות מס קנייה טובין (תיקון מס'). תיקון מס' 7 קבע הוראות לעניין מיסוי נוזל סיגריות אלקטרוניות וסיגריות אלקטרוניות חד פעמיות כך שיחול מס קניה שמקביל בשיעור שלו למס שמוטל על סיגריות רגילות וטבק לגלגול. ברקע, ודיברנו על זה בדיונים, הייתה עתירה שהוגשה בנושא על ידי עמותת המיזם הרב מגזרי למיגור העישון, שעניינה היה להורות לשר האוצר להטיל מס על סיגריות אלקטרוניות בדומה למס שמוטל על סיגריות רגילות, טבק לגלגול וסיגריות אייקוס. הצו הזה נכנס לתוקף עוד לפני שהובא לדיון בוועדת הכספים, כשלוועדה היה פרק זמן של חודשיים לדון, לאשר או לבטל אותו. באותו יום גם פורסמו תקנות מס קנייה שעסקו בקביעת המחיר הסיטונאי ביחס לסיגריות אלקטרוניות שלא דרשו את אישור ועדת הכספים. בנוסף, במהלך דצמבר 2021 הועבר לוועדת הכספים גם צו תעריף המכס והפטורים ומס קנייה על טובין (תיקון מס') שעסק בהגבלת הכמות של נוזל לסיגריות אלקטרוניות וכמות הסיגריות האלקטרוניות החד פעמיות שאפשר להכניס לישראל, כשהצו הזה הובא קודם לוועדת הכספים ואחרי שקיימנו בו דיון הוא אושר. תיקון מס' 7 קבע את המס שיחול גם לגבי נוזל לסיגריה אלקטרונית. במקור נקבע שיחול מס קנייה בגובה 270% מהמחיר הסיטונאי. המס פה הוא שילוב של שלושה רכיבים: המס האחוזי, שזה 270% מהמחיר הסיטונאי ללא מע"מ, המס הקצוב של 11.39 שקלים לאחד מיליליטר, והמס המינימאלי של לא פחות מ-21.81 שקלים. לגבי סיגריות חד פעמיות נקבע שיחול מס קנייה בשיעור 360% מהמחיר הסיטונאי אך לא פחות מ-32.72 שקלים לכל אחת, ונקבע כי לגבי מלאי קיים יוטל מס בסכום של שקל לאחד מיליליטר של נוזל לסיגריה אלקטרונית שמצוי בידי הסוחר ביום פרסום הצו ברשומות ומס בסכום של שישה שקלים ליחידה אחת של סיגריה אלקטרונית חד פעמית, ובלבד שמדובר בסוחר שסך המס שחל על הסיגריות שמצויות בידו במלאי עולה על 10,000 שקלים. תיקון מס' 7 נכנס לתוקף עם הפרסום שלו ברשומות, עוד לפני שהובא לדיון בוועדת הכספים, וזה בהתאם לפרוצדורה שחלה מכוח חוק מיסוי מכס ובלו.

הוועדה קיימה ארבע ישיבות בנושא הזה. הישיבה הראשונה התקיימה ב-11.1.2022. באותה ישיבה הוצגה עמדת משרד הבריאות, שמענו את העמדות השונות מקרב חברי הכנסת, הציבור, היבואנים, והתבקשו נתונים נוספים מרשות המסים. דובר גם על הנוסח, על ה-0.7 מיליליטרים, על ההבחנה שבין סיגריה לסיגריה חד פעמית. בין הטענות דובר גם על התחולה המיידית על המלאי הקיים. ב-20.1.2022 התקיימה ישיבה נוספת, ישיבה שנייה, שבמהלכה הוחלט לאשר את הצו. כיוון שהצו עמד לפקוע, החלטנו לאשר אותו לתקופה של שבוע אחד, עד יום 28 בינואר 2022, וזה מתוך מטרה שנוכל להמשיך ולהעמיק את הדיון בו ולשמוע את כלל הגורמים הנוגעים בדבר. לאחר מכן, ב-24 בינואר, התקיימה ישיבה שלישית בנושא, כששם הוחלט להכניס תיקונים בצו על ידי פרסום צו חדש שבו יוטמעו שלושה תיקונים מרכזיים שהוועדה החליטה לקבל: הורדת פרט המכס שנגע לתמציות הטעם, שזה בעקבות הערה שהתקבלה פה בדיון; תיקון אופן החישוב כך שיהיה אחד מיליליטר שווה ערך לחפיסת סיגריות במקום 0.7 מיליליטר שהיה קבוע בצו במקור, ותיקון הנוסחה של הסיגריות החד פעמיות בדומה לנוזל. רשות המסים פרסמה יום אחרי הדיון, ב-25.1, צו חדש, תיקון מס' 16, אבל כיוון שהוא תיקן את הצו הפוקע, תיקן את תיקון מס' 7, הוא לא אושר בוועדה והתקיימה ישיבה נוספת בוועדה ב-31.1. זאת הייתה הישיבה הרביעית שבה רשות המסים הביאה טיוטת צו לבקשתנו, את תיקון מס' 17. הוועדה הטמיעה את התיקונים שהתבקשו, הצו פורסם ברשומות וחזר מיד לוועדת הכספים כדי שיאושר בוועדה. באותו מועד גם אישרנו את הצו לגבי הגבלת הכמות של סיגריות שניתן להכניס לישראל. אחרי שאישרנו את תיקון מס' 17, הוא הונח על שולחן המליאה ומספר חברי כנסת הגישו בקשה לבטל את החלטת ועדת הכספים בעניין הצו. הדרישות האלו לא נדונו עד תום התקופה שנקבעה בחוק, לכן רשות המסים פרסמה את תיקון מס' 18. הוחלט במסגרת תיקון 18 להפחית את המס על נוזל לסיגריה אלקטרונית. הצו הזה פורסם ב-16.2 וצפוי לפקוע ב-12.6. הוגשה בנושא עתירה על ידי בי פרש בע"מ כנגד התחולה המידית של הצו, כנגד העדר תקופת מעבר להתארגנות ביחס לצו.
היו"ר אלכס קושניר
רשות המסים, אני מבקש שתסבירו את התיקון שעשיתם.
שלומית ארליך
אנחנו עכשיו דנים בתיקון מס' 18, התיקון שפורסם לאחר שתיקון 17 לא אושר במליאה.
קובי בוזו
התיקון היחיד שעשינו בצו נוגע לנוזל של סיגריות אלקטרוניות שהפחתנו 10% משלושת המרכיבים של המס. את שיעור המס מהמחיר הסיטונאי שהיה 270% הפחתנו ב-10%, את המס הקצוב שהוא 8.16 שקלים למיליליטר הפחתנו ב-10% כך שזה נכתב בצו 7.34 שקלים, ואת המס המינימאלי שהיה 15.64 שקלים הפחתנו ל-14.08 שקלים. התיקון נעשה משתי סיבות. סיבה אחת זה שבדיונים שהיו כאן בוועדה הועלו טענות שהנוזל לסיגריה אלקטרונית הוא יותר לאוכלוסייה המבוגרת, פחות לבני נוער, וסיבה שנייה זה שאמרו לנו שיש פחת מסוים בעובדה שקונים בקבוקון של נוזל שצריכים למלא בתוך הכלי של הסיגריה האלקטרונית ותוך כדי המילוי נשפך הנוזל.
ינון אזולאי (ש"ס)
בסיגריות האלקטרוניות החד פעמיות עשיתם שינוי? העליתם את המס?
קובי בוזו
לא.
ינון אזולאי (ש"ס)
למה? אין בעיה שהורדת פה, אבל למה לא העלית בחד פעמי?
היו"ר אלכס קושניר
המטרה הייתה להשוות.
ינון אזולאי (ש"ס)
אבל הוא לא השווה.
היו"ר אלכס קושניר
מס על הסיגריה האלקטרונית החד פעמית שווה למס על סיגריה רגילה.
ינון אזולאי (ש"ס)
מה שעלה פה פעם אחר פעם נגע לסיגריות האלקטרוניות החד פעמיות שאמרנו שהן המזיקות ביותר כי הן נמצאות לא רק אצל הצעירים, אצל בני הנוער, הן אפילו נמצאות ברמה של ילדים. זה מה שכל הזמן העלנו פה, זרקנו כולנו. אם כבר עשיתם את השינוי הזה, קחו את הסיגריה החד פעמית ותעלו את המס. הורדת בסיגריה האלקטרונית בשביל להשוות, הכל בסדר. אגב, אם אני אלך להשוואה שעשית, גם שם אני אמצא. מי אמר לך שהפחת שעשית בבקבוקון הזה הוא באמת הפחת? הרי לא לקחת בקבוקים וחישבת את הפחת, לקחת השערה, ואני כרגע לא מדבר אם עשית הפחתה טובה יותר או טובה פחות, אם הפחתת יותר מידי או פחות מידי. אם לא היית נוגע בצו והיית אומר שאתה הולך עם זה עד הסוף ככה, בסדר, מעבירים, אבל נגעת בצו. הייתה גם דרישה שלנו לייקר את הסיגריות האלקטרוניות החד פעמיות. מאז שהצו הגיע עד עכשיו גם לא היה ייבוא של החד פעמי. הייתם צריכים לגעת בסיגריות האלקטרוניות החד פעמיות ואני הייתי הראשון פה להצדיע לכם על הנושא. כל הוויכוחים שלי היו על הדרך, על הנושא, וגם אמרתי לכם שאני נגד עישון ואני לא מעשן. אם כבר נגעת בצו, היית צריך להכות בחד פעמי.
אפי שפר
צריך להבין שמדובר במוצר מזיק. סיגריה אלקטרונית ממכרת ומזיקה כמו סיגריה רגילה. צריך להשוות את המס ולהעלות אותו אפילו יותר. העישון גורם ל-8,000 מקרי מוות במדינת ישראל בשנה, כש-800 איש מתוכם מתים כתוצאה מעישון כפוי. הכלי של המיסוי הוא כלי אפקטיבי שהוכיח את עצמו בעבר, לכן אנחנו תומכים בהעלאה של המיסוי הזה, אפילו בהשוואה שלו.
ינון אזולאי (ש"ס)
בדיונים הקודמים שישבנו פה הראיתם לנו מצגות עם כל מיני מחקרים. מי שעשה את המחקרים והמצגות זה המיזם למיגור העישון. הם גם עשו את זה בהתנדבות. כל פעם שאלנו למה משרד הבריאות לא עושה, למה צריך להסתמך עליהם. האם מאז ועד היום, והיה מספיק זמן, עשיתם מחקר שלכם שאתם מימנתם, או שעוד פעם אתם מסתמכים על מחקר שלהם בנושא של הסיגריות?
אפי שפר
הנתונים שהוצגו בישיבות הקודמות הם הנתונים הכי עדכניים שיש. אנחנו עושים שיתוף פעולה אקדמי.
ינון אזולאי (ש"ס)
פעם שעברה הערנו על זה. לא יכול להיות שעמותה שיושבת ועושה דברים טובים מביאה את זה.
היו"ר אלכס קושניר
לא מצפים ממשרד ממשלתי תוך שלושה חודשים לעשות מחקר.
ינון אזולאי (ש"ס)
למה לא?
היו"ר אלכס קושניר
כי בשלושה חודשים אתה לא עושה מחקר.
ינון אזולאי (ש"ס)
קובי בא ואמר שרוצים להשוות, וגם אפי אומר שהסיגריות האלקטרוניות מזיקות יותר לבריאות. אני לא עשיתי מחקר, אני לא יודע, אני רק קראתי מחקרים. קראתי גם את הצד הזה, גם את הצד הזה, כשכל אחד אומר את הצד שלו. פה לא הבינו בדיוק את המחקרים של כולם. גם באלה שנגענו ראינו שיש עוד צדדים. היה ראוי ונכון שכשאתם יודעים שמגיע צו חדש שיש בו שינויים תהיה גם הוספה על הסיגריות. משרד הבריאות לא מסוגל להוציא כמה שקלים מהכיס שלו בשביל מחקר כזה?
היו"ר אלכס קושניר
רשות המסים, האם בעקבות הכניסה של הצו לתוקף אתם רואים שינוי בהרגלי צריכה, בהרגלי ייבוא, משהו?
קובי בוזו
כן. מאז כניסת הצו לתוקף אנחנו רואים ירידה.
היו"ר אלכס קושניר
מתי זה היה?
קובי בוזו
מ-22 בנובמבר עד אתמול ראינו ירידה משמעותית גם בנוזלים לסיגריות אלקטרוניות וגם בסיגריות החד פעמיות.
היו"ר אלכס קושניר
בייבוא או במכירה?
קובי בוזו
בייבוא. אנחנו קולטים את מה שמשתחרר מהמכס.
היו"ר אלכס קושניר
מה זה "משמעותי"?
קובי בוזו
עשרות אחוזים.
ינון אזולאי (ש"ס)
אולי זה קורה, ואני אומר את זה ברצינות, בגלל שאתם לא יודעים כמה נכנסו לארץ, הם עדין עומדים בפקק של האניות. אתם יודעים מה קורה בנמלים? אני יודע על כאלה שהסחורה תקועה להם בנמלים. יכול להיות שהאינדיקציה שלכם לא נכונה. יכול להיות גם שיש כאלה שקנו לפני זה מלאי גדול שעדיין נמצא אצלם. יש לנו שני פרמטרים פה שלא בדיוק מביאים את מה שאתה אומר. אם היית אומר שיש ירידה בצריכה של הסיגריות - -
קובי בוזו
זה לא אצלי.
ינון אזולאי (ש"ס)
נתון על ירידה בצריכה זה נתון טוב. הנתון לגבי ייבוא הוא כרגע פחות טוב, כי אני ממשיך לראות את אלה שממשיכים לעשן, את אלה שממשיכים לקנות את הסיגריות בבוקר. אתה רואה את אותו אחד שב-06:00 בבוקר לפני התפילה חייב את הסיגריה, או את אותו אחד שלפני עבודה יורד עם הקפה שלו עם סיגריה. העניין הוא לא בייבוא, העניין הוא בצריכה. כמה כסף נכנס לרשות המסים מהמס על הסיגריות מאז שנכנס הצו עד עכשיו?
קובי בוזו
אנחנו לא אוספים נתונים על מה שקורה אחרי השחרור מהמכס.
ינון אזולאי (ש"ס)
למי יש את הנתונים האלה?
קובי בוזו
למי שעושה מחקרים על הרגלי עישון.
ינון אזולאי (ש"ס)
אתה מבין למה צריך את משרד הבריאות? מחקר כזה היה נותן לנו אינדיקציה עד כמה הצו הזה טוב, עד כמה הוא מבורך.
היו"ר אלכס קושניר
אתה צודק.
אפי שפר
אנחנו עובדים על סקר כזה שהולך להתפרסם.
ינון אזולאי (ש"ס)
על הצריכה של עכשיו?
אפי שפר
התנהגויות של סיכון אצל בני נוער. אחרי פסח התחיל איסוף של נתונים שאני מאמין שבזמן הקרוב יתפרסם.
ינון אזולאי (ש"ס)
לגבי הצריכה מאז שנכנס הצו עד היום אין לכם נתון?
אפי שפר
אנחנו עובדים על זה.
היו"ר אלכס קושניר
שירה, יש לכם נתון על זה?
שירה כסלו
אנחנו מסתכלים על מה שקורה בשטח, וגם החנויות יכולות להגיד מה קורה בשטח.
היו"ר אלכס קושניר
ומה קורה בשטח? מה התחושות?
שירה כסלו
התחושות כרגע זה שהמלאים תקועים ולא ברור מה יקרה. מחכים לראות מה יקרה בחדר הזה.
היו"ר אלכס קושניר
למה המלאים תקועים?
ינון אזולאי (ש"ס)
הם משתמשים בינתיים במלאי הישן.
שירה כסלו
בחנויות הייעודיות אנחנו רואים כרגע שהמלאים של החד פעמיות לאט לאט יורדים. כנראה שהם מחכים למלאים הבאים אחרי שהם ידעו מה יקרה עם הצו פה.
היו"ר אלכס קושניר
צבי הרציג, בבקשה.
צבי הרציג
הקיצוניות של משרד הבריאות בנושא הסיגריה האלקטרונית דחפה אותי במשך השנים לחקר הנושא, וגם כתבתי הרבה למשרד הבריאות במשך השנים. בארצות הברית אין מס פדרלי על סיגריה אלקטרונית וכל מדינה קובעת לעצמה אם להטיל או לא להטיל מס. יש כיום שישה מחקרים בארצות הברית שבוחנים מה התוצאות של מס על סיגריה אלקטרונית על הרגלי עישון טבק, כשהמחקרים מראים שכמעט כל מבוגר שלא מאייד סיגריה אלקטרונית בגלל המס מעשן טבק, וששניים מכל שלושה צעירים שלא מאיידים סיגריה אלקטרונית בגלל המס עוברים לטבק.
ינון אזולאי (ש"ס)
מה זה אצלך צעירים? איזה גילאים?
צבי הרציג
מתחת ל-18. יש הסכמה, וזה בניגוד למה שאמר נציג משרד הבריאות כאן, בין משרדי הבריאות המובילים במערב, כולל ה-CDC, כולל משרד הבריאות של בריטניה, משרד הבריאות של קנדה ומשרד הבריאות של צרפת, שבסיגריה אלקטרונית יש פחות סיכון. משרד הבריאות של בריטניה הסיק שב-95% או יותר זה פחות מסוכן מסיגריה רגילה. האקדמיה הלאומית למדעים בארצות הברית פרסמה דוח בחסות ה-FDA בו היא אמרה שסיגריה אלקטרונית הרבה יותר בטוחה מסיגריה רגילה. פניתי למשרד הבריאות עם המחקרים בעולם שמצביעים על כך שהמס על סיגריה אלקטרונית יגרום לעלייה בעישון טבק, אבל לא קיבלתי תגובה. התגובה היחידה שקיבלתי מהם זה שהם מסתמכים על דוח הבנק העולמי וארגון הבריאות העולמי. אם משרד הבריאות היה עושה מחקר מאוד מקיף הייתי מבין למה הם הולכים נגד כל העולם. בישראל מציעים את המס הכי גבוה בעולם על סיגריה אלקטרונית, בפער של 100% יותר מדרום קוריאה. באירופה יש מדינות שאין בהן מס. במדינות שכן מטילות מס המס הוא משהו כמו שקל או חצי שקל על מיליליטר. כאן מטילים 15 שקל מס על מיליליטר. אין כיום מומחה לנושא הזה במשרד הבריאות. אם אין כיום מומחה לנושא הזה במשרד הבריאות, איך אנחנו יכולים לעשות דברים שלא עשו בכל העולם? איך אנחנו יכולים לעשות משהו נגד דוח ארגון הבריאות העולמי? איך אנחנו יכולים לעשות דברים שמעלים את שיעור העישון וגורמים לסכנת חיים, גורמים ליותר מוות?
היו"ר אלכס קושניר
חגי לוין, בבקשה.
פרופ' חגי לוין
היום הוא היום הבינלאומי ללא עישון.
היו"ר אלכס קושניר
מאוד סימבולי הדיון הזה.
פרופ' חגי לוין
אנחנו מאוד כואבים על הקורבנות של הסיגריות הרגילות, של הסיגריות האלקטרוניות ושל שלל המוצרים ששימוש בהם לפי הוראות היצרן הורג את המשתמש. אנחנו רואים איך חברות הטבק משבשות את תהליכי קבלת ההחלטות, ושמענו כאן עכשיו את צבי שאנחנו יודעים שבעבר שיקר לגבי תאריו האקדמיים, לגבי הארגון שהוא מייצג.
צבי הרציג
לא נכון.
פרופ' חגי לוין
על זה אפשר אחרי זה לפרט ולהרחיב. הטענות שנאמרו כאן הן טענות לא נכונות. קיימנו כאן סדרה של דיונים שבהם הצגנו את המצב בעולם. גם במשרד הבריאות עשו עבודה יסודית ורצינית. צודק ח"כ אזולאי שהיינו רוצים נתונים יותר טובים, מיפוי יותר טוב של הרגלי העישון בישראל והתגובה לצעדי הרגולציה, לכן אנחנו חוזרים על הצעתנו לייעד חלק מהכנסות המסים לטובת קרן כזאת שתבטיח תקצוב הולם לנושא של המאבק בעישון, לרבות נושא הניטור. אנחנו בהחלט רואים רוח חדשה במשרד הבריאות – אנחנו רואים שאותו תפקיד אויש, שנעשים דברים, וגם שמענו על הסקר המתוכנן. הגישה המקצועית המקובלת היא שהסיגריות האלקטרוניות הן חלק מאותו ספקטרום של מוצרים שמזיקים לבריאות וממכרים, לכן טוב עשתה הוועדה בראשותך בנושא המיסוי, למרות שעם הזמן, לצערנו, יש פיחות מסוים בגובה המס. מה שחשוב היום זה להתקדם קדימה. הוודאות של מה הוא גובה המס יעזור למי שמוכרים את אותם מוצרים, יעזור לצרכנים. צריך היום להתקדם הלאה ולאשר את המיסוי. ראוי גם שנעסוק במאמצים למיגור העישון בישראל, כי המצב הוא לא מספיק טוב. כואב על אותם בני נוער שבנתונים שאנחנו רואים משתמשים יותר וגם יותר נכנסים למעגל המוות של העישון דרך סיגריות אלקטרוניות כאלו ואחרות.
נעמה לזימי (העבודה)
לי יש שאלה לגבי המחקר המלווה. הקראתי בדיון הראשון מה שמסרה לי מישהי שמלווה אנשים להיגמל מעישון ואני יודעת כמה הסיגריות האלקטרוניות מזיקות, מה קורה עם בני נוער, עם זה שיש תחום אפור בהקשר של מותר, לא מותר, בהקשר של העלייה בזמן הקורונה. אני בעד המהלך, אבל אם אין מחקר מלווה זה אובדן ידע חמור. אנחנו אמורים להבין האם יש מעבר מאיוד לסיגריות רגילות כתוצאה מאישור המס, האם זה מפחית. משרד הבריאות אמור לעשות איזה שהוא מחקר שייתן לנו נתונים בעתיד. זה נראה לי פספוס עצום שלא ייעשה מחקר כזה.
שירה כסלו
לארגונים יש את הנתונים.
נעמה לזימי (העבודה)
מילא המחקר המקדים, זה בסדר גמור, אבל ברגע שיש את המס הזה הייתי רוצה שהמשרד יעשה מחקר כדי להבין איך זה השפיע.
אפי שפר
המשרד עושה מחקר, הוא מחדש את הנתונים שנוגעים לכל הפרמטרים שקשורים לעישון.
נעמה לזימי (העבודה)
מרגע הצו אתם מתחילים מחקר מלווה?
אפי שפר
המשרד מתקצב את הדברים האלה, זה חלק מהדוח של מניעת עישון שמפורסם פעם בשנה.
נעמה לזימי (העבודה)
אני רוצה לדעת שאנחנו לא עושים תהליך הפוך ודוחפים לעישון. מחקר מגבה לנו את זה.
אפי שפר
יש מחקרים שמראים שבני נוער שנכנסו לעישון של סיגריות אלקטרוניות, מוצאים את עצמם - -
נעמה לזימי (העבודה)
נכון, מוסללים לסיגריות רגילות, ולכן מחקר מלווה הוא חשוב. ברור שהסיגריות האלקטרוניות הן דרך קלה מאוד לעישון סיגריה רגילה, אבל אני שואלת על המחקר המלווה שייתן לנו נתונים להתמודד עם זה. אני יודעת מהעולם שהמס הזה יעיל, יודעים עליו שהוא מס שנותן נורת אזהרה. בניגוד לכל מיני תאוריות על מסים אחרים שגם איתם אני יכולה להסכים, המס הזה מייצר מנגנון אזהרה. בסוף כולנו יודעים מה היא סיגריה. האם משרד הבריאות לוקח בחשבון גם את המתודולוגיה ההמשכית, את הדרך, כדי שאנחנו בצו הבא נוכל להתבסס על נתונים?
אפי שפר
אנחנו בהחלט לוקחים בחשבון את הפרמטרים, אנחנו תמיד מרחיבים את הדוח.
היו"ר אלכס קושניר
הם אמרו שהם התחילו במחקר.
ינון אזולאי (ש"ס)
יש יעד לסיום המחקר?
אפי שפר
אני מאמין שזה ייקח מספר חודשים. עד שאוספים את הנתונים, עושים סקרים ומעבדים את הנתונים - -
ינון אזולאי (ש"ס)
איך אתה אוכף את העניין של הסיגריות?
אפי שפר
אנחנו הרגולטור. מי שאחראי על האכיפה זה הרשויות המקומיות, להן יש את הסמכות לאכוף את העישון במקומות הציבוריים. אנחנו עובדים בשיתוף פעולה עם המכס בכל הנושא.
ינון אזולאי (ש"ס)
יש פיקוח שלכם שהדבר הזה נעשה?
אפי שפר
אנחנו עובדים איתם בשיתוף פעולה, מקדמים את הנושא באמצעות הדרכות.
ינון אזולאי (ש"ס)
הרי אנחנו רואים את הצעיר שמגיע לחנות והמוכר מוכר לו את הסיגריות רק כי אותו צעיר הוא שכן שלו והוא כל יום קונה אצלו משהו. אנחנו גם יודעים שלא תמיד הפקחים של העיריות אוכפים את זה. אתה יכול להיכנס לאולם ולראות שבן אדם מעשן סיגריה ואם הציבור לא יעיר לו הוא ימשיך. האם משרד הבריאות, ואתה אמון על רשות האכיפה של משרד הבריאות, עושים איזו שהיא בדיקה כדי לראות שבאמת אוכפים את זה? זה שנותנים את זה בידי הרשויות זה בסדר.
אפי שפר
הרשויות המקומיות מחויבות לדווח פעם בשנה לגבי היקף האכיפה. אנחנו, לצערנו, יודעים שהם עושים את זה בצורה לא מספיקה, אנחנו יודעים שהיקף הדיווח הוא מאוד דל.
היו"ר אלכס קושניר
איזה שיניים יש לכם כנגד זה?
אפי שפר
הבעיה שלמשרד הבריאות אין שיניים כנגד זה. אנחנו משתפים פעולה עם הרשויות המקומיות, אנחנו נותנים להם את הכלים לבצע את האכיפה, יוצאים איתם לשטח, מדריכים אותם, נותנים להם חוות דעת משפטית כזאת או אחרת.
ינון אזולאי (ש"ס)
בקיצור, אתם רק מלטפים ונותנים להם את הסוכרייה, את המקל אין לכם.
אפי שפר
את המקל אין לנו, אבל אנחנו משתפים פעולה עם משרדי ממשלה אחרים.
היו"ר אלכס קושניר
קובי, נשאלה שאלה לגבי היקף ההכנסות מהמס. יש לך נתון?
קובי בוזו
ההכנסות מהמס הן כמיליון שקלים.
היו"ר אלכס קושניר
כשאישרנו את הצו בפעם הקודמת הקצינו חמישה מיליון שקלים למשרד הבריאות לצורך תגבור המלחמה בעישון. האם הכפלתם את הכסף?
ינון אזולאי (ש"ס)
אם הוא אומר שנכנס רק מיליון שקל מהמס, בוא נמכור עוד סיגריות כדי שיהיו להם עוד ארבעה מיליון.
היו"ר אלכס קושניר
הכסף לא קשור למס, הכסף פשוט מגיע. לא קיבלתם את הכסף? אני מבקש שתבדקו ותעדכנו.
ינון אזולאי (ש"ס)
כמה כסף נכנס מהמס על סיגריות?
קובי בוזו
מיליון שקל. זה נראה לך נמוך, נכון?
ינון אזולאי (ש"ס)
למה? לא עבדתם?
קובי בוזו
עבדנו. נתת קודם את הסיבות למה זה כזה נמוך.
היו"ר אלכס קושניר
למה?
קובי בוזו
קודם כל, העניין של הוודאות פה בוועדה.
היו"ר אלכס קושניר
המלאים תקועים.
קובי בוזו
לא יודעים אם זה יאושר או לא יאושר.
שלומית ארליך
יש לכם מידע בנוגע למלאים? אתם יודעים להעריך?
קובי בוזו
לא, כי זה עדיין נמצא במחסנים. את מה שהוא לא שחרר הוא לא שחרר.
ינון אזולאי (ש"ס)
אתם יודעים שיש מלאי ליבואן פלוני, הרי הוא משלם עבור האחסנה, וגם אתם יודעים כמה יש לו במלאי. אם היום בצוהריים כולם משחררים את המלאי, האם אתם יודעים כמה כסף ייכנס לכם?
קובי בוזו
יכול להיות שאפשר לעשות עיבוד כזה, רק אני יודע שלגבי מלאים קודמים היו כאלה שבחרו להחזיר חזרה. יש גם עדיין מחלוקות לגבי התשלומים. יבואן ששילם כמה אלפי שקלים נמצא תחת בקרה של המכס, כי שולחים את הנוזל בתוך הסיגריה החד פעמית למעבדה. אם נמצא שהוא דיווח על מיליליטר אחד אבל במעבדה ראו שזה חמישה מיליליטר, מוציאים לו הודעת גירעון של פי חמש. זה לא שהוא שילם ואני רואה את זה כבר מולי.
ינון אזולאי (ש"ס)
יש פה משהו שלא מסתדר לי. כשהטלנו את המס הזה, המס היה גם על המלאי הקיים, נכון?
קובי בוזו
לא, זה לא המס על מלאי. על המלאי הקיים הם שילמו בנפרד.
ינון אזולאי (ש"ס)
כשהעברנו פעם ראשונה את הצו היה מס על המלאי, נכון?
שלומית ארליך
היה מס נמוך יותר על המלאי.
היו"ר אלכס קושניר
שקל למיליליטר.
ינון אזולאי (ש"ס)
מאז ועד היום מחיר הסיגריות האלקטרוניות לא עלה בחנויות?
היו"ר אלכס קושניר
בטח שעלה.
ינון אזולאי (ש"ס)
משהו במיליון שקל לא מסתדר לי. מה זה מיליון שקל? כשאתה עושה סיבוב בתל אביב אתה מגיע למיליון.
היו"ר אלכס קושניר
כמה כסף שולם על המלאי הקיים?
קובי בוזו
המלאי הקיים זה בנפרד. על המלאי הקיים זה היה עוד איזה 600,000 שקל.
היו"ר אלכס קושניר
אז 600,000 מיליליטר.
ינון אזולאי (ש"ס)
מיליון שקל זה רק מהמס החדש? רק במיליון שקל שוחררה סחורה?
קובי בוזו
כן.
ינון אזולאי (ש"ס)
על מה שהמשיכו למכור שילמו רק את השקל הזה, את ה-600,000.
היו"ר אלכס קושניר
מה שהיה פה לפני כניסת הצו לתוקף.
קובי בוזו
את מה שהיה לפני.
ינון אזולאי (ש"ס)
זה או שאנשים החליטו להפסיק לעשן, או שהם עברו לסיגריות רגילות.
פרופ' חגי לוין
או שלא התחילו. אולי יש ילדים שלא התחילו.
ינון אזולאי (ש"ס)
אני מדבר על הצריכה. יכול להיות שאין עניין לשחרר את המלאי כי אנשים שצרכו את זה עברו לסיגריות רגילות.
היו"ר אלכס קושניר
המחקר של משרד הבריאות שיסתיים ייתן לנו תשובה. אני רק רוצה שרגע ניזכר במקורות של הצו הזה. לצו הזה היו כמה מטרות. מטרה אחת הייתה להשוות את המס על סיגריות חד פעמיות ועל נוזל לסיגריות אלקטרוניות למס על סיגריות רגילות. ככה נבנתה הנוסחה. עשינו פה כמה שינויים כדי להתאים את הנוסחה למציאות. השינוי שאנחנו רואים כאן זה הפחתת המס על הנוזל מתוקף העובדה שגם לנוזל יש בלאי, וגם מי שמשתמש יותר בנוזל זה המבוגרים, פחות הילדים. מה שהכי חשוב פה זה המס על הסיגריה החד פעמית. למה? כי סיגריה חד פעמית היא שער כניסה קל ומפתה עבור ילדים ונוער. אני רואה המון ילדים בגילאי בית ספר יסודי מסתובבים עם הדבר הזה. ברגע שאנחנו מעלים את המחיר, וגם המחיר עלה בצורה משמעותית, אנחנו מייצרים איזה שהוא רף, איזו שהיא מדרגה גבוהה יותר ומחסום לכניסה. סיגריה מבחינת הילדים האלה היא לא בדיוק תחליף, כי סיגריה מסריחה וכבר לא באופנה. אני חושב שדווקא עבור הצעירים, הילדים והנוער זה שאנחנו מעלים את המס - -
ינון אזולאי (ש"ס)
לכן אמרתי להעלות את המס על החד פעמי.
היו"ר אלכס קושניר
מה שאנחנו עושים כאן זה מתקנים את העיוות הקטן שיצרנו בין הסיגריה האלקטרונית החד פעמית לבין הנוזל. לי זה נראה מהלך מאוד נכון.
שירה כסלו
תחשבו על השינוי שעשינו בטבק לגלגול בהשוואה לסיגריות שלקח כמה חודשים טובים בשביל להתחיל לראות את השינוי בשטח.
היו"ר אלכס קושניר
ברור שזה ייקח זמן.
שירה כסלו
לגבי מתי משרד הבריאות יצא ויהיו לו נתונים שבאמת יוכלו להראות את ההשפעה יש איזה מרחק שצריך לקחת בחשבון. כרגע, בדיוק כמו שדיברתם, השטח קפוא ומחכה במידה מסוימת למה שהחדר הזה יחליט. קחו בחשבון שהמחירים כרגע הם בין 100 ל-120. אם אנחנו מדברים על בני נוער שאנחנו לא רוצים שהם יקנו את זה מדמי הכיס, אנחנו עדיין במחירים יחסית נמוכים, אבל אפשר לומר שהעלינו משמעותית כי קודם היה אפשר להשיג ב-35 שקלים.
לילי אור
צו תעריף המכס והפטורים ומס קנייה על טובין (תיקון מס' 18),
התשפ"ב-2022

בתוק סמכותי לפי סעיפים 3 ו-5 לפקודת תעריף המכס והפטורים 1937, לפי סעיף 1
לחוק מסי מכס ובלו (שינוי התעריף), התש"ט-1949, ולפי סעיף 3 לחוק מס קנייה
(טובין ושירותים), התשי"ב-1952, אני מצווה לאמור
תיקון סעיף 1 1. בסעיף 1 לצו תעריף המכס והפטורים ומס קנייה על טובין, התשע"ז-2017 (להלן –
הצו העיקרי), אחרי ההגדרה "מחסן רישוי" יבוא:

""מ"ל" – מיליליטר;".

סעיף 1 הוא סעיף ההגדרות של צו תעריף המכס. אנחנו מוסיפים פה ראשי תיבות שנשתמש בהם אחר כך לקיצור העניין. סעיף 2 זה תיקון סעיף 8. סעיף 8 קובע את המחיר הסיטונאי לסיגריות, ויש פה הוספה של הסיגריות האלקטרוניות והנוזלים לסיגריות.

תיקון סעיף 8 2. בסעיף 8 לצו העיקרי, במקום "של סיגריות שסיווגם בפרטים 24.02.200000
ו-24.02.902000 של יחידות טבק שסיווגן בפרטים 24.03.911100 ו-24.03.992100
של יחידות טבק הנתונות בערכה למכירה קמעונאית הכוללת מכשיר חימום
המסווג בפרט 85.43.708100 ושל טבק לסיגריות שסיווגו בפרטים 24.03.191000,
24.03.911900, 24.03.992900 ו-85.43.70822" יבוא " של הטובין המפורטים להלן:

(1) סיגריות שסיווגן בפרטים 24.03.200000 ו-24.02.902000;

(2) יחידות טבק שסיווגן בפרטים 24.03.911100 ו-24.03.992100;

(3) יחידות טבק הנתונות בערכה למכירה קמעונאית הכוללת מכשיר חימום
המסווג בפרט 85.43.708100;

(4) טבק לסיגריות שסיווגו בפרטים 24.03.191000, 24.03.911900, 24.03.992900
ו-85.43.708200;

(5) נוזל לסיגריה אלקטרונית שסיווגו בפרט 38.24.991000;

(6) סיגריות אלקטרוניות המסווגות בפרט 85.43.70700".

3. בסעיף 10 לצו העיקרי, בטבלה, אחרי פרט (2א) יבוא:

"(2ב) נוזל לסיגריה אלקטרונית פעולת ההשבחה
מילוי או אריזה".

תיקון סעיף 12 4. בסעיף 12 לצו העיקרי, בסעיף קטן (ב), במקום "ו-85.43.708000" יבוא
"38.24 ו-85.43".

תיקון 5. בתוספת הראשונה לצו העיקרי -
התוספת
הראשונה
(1) בפרט 38.24, במקום סעיף 991000 יבוא:

"991000/1 נוזל לסיגריה אלקטרונית מכס - 8% מס קנייה - 243%
+ 7.34 ש" למ"ל
אל"פ מ-14.08
₪ למל"ל

(2) בכללים לפרק 85, בכללים נוספים (ישראליים) -


(1) בכלל 3, המילים "המאוכסן במחסנית המסווגת בפרט
38.24" – יימחקו;

(2) אחרי כלל 4 יבוא:

"5 בפרט 85.43.707100 שיעור מס הקנייה הקבוע בטור ד'
חל רק על מרכיב הנוזל הנתון בערכה למכירה קמעונאית;";

(3) בפרט 85.43, במקום סעיף 707000 יבוא:

"707000 סיגריה אלקטרונית;

707100/5 הנתונה בערכה מכס – פטור מס קנייה – 243% + 7.34
למכירה קמעונאית ₪ למ"ל אל"פ מ-14.08
המכילה נוזל ₪ למ"ל

707200/3 אחרת, שאינה
מתאימה למילוי מכס – פטור מס קנייה – 270% + 8.16
חוזר המכילה ₪ למ"ל אל"פ מ-15.64
נוזל בתוכה ₪ למ"ל

707900/8 אחרים מכס – פטור מס קנייה – פטור

(4) בפרט 98.02, בטור ב', אחרי "מוצרי טבק" יבוא "נוזל לסיגריות
אלקטרוניות, סיגריות אלקטרוניות המכילות נוזל";

(5) בפרט 98.03, בטור ב', אחרי – "מוצרי טבק" יבוא "נוזל לסיגריות
אלקטרוניות וסיגריות אלקטרוניות המכילות נוזל";

(6) בפרט 98.04, בטור ב', בפסקה 3, אחרי "מוצרי טבק" יבוא "נוזל
לסיגריות אלקטרוניות וסיגריות אלקטרוניות המכילות נוזל".

6. צו תעריף המכס והפטורים ומס קנייה על טובין (תיקון מס' 17), התשפ"ב-2022 –
בטל.

7. על אף האמור בסעיף 12 לצו העיקרי בתיקונו בסעיף 4 לצו זה, יראו לעניין
תיאום הסכומים האמורים בסעיף 5 לצו זה ביום ח' בטבת התשפ"ג (1 בינואר
2023) כאילו המדד היסודי הוא המדד שפורסם בחודש דצמבר 2021.
ינון אזולאי (ש"ס)
אמנם המס שאתם מטילים לא שונה מכל מדינות העולם, אבל אני הייתי מעדיף שתביאו מס גבוה יותר. אם באמת היינו רוצים למגר את העישון בקרב בני הנוער, היינו צריכים להטיל על החד פעמי מס יותר גבוה. לגבי הסיגריות האלקטרוניות לא הראיתם לנו איך אתם מודדים. זה שעכשיו עשיתם פחת על הבקבוקון זה הכל בהשערות, שזה דבר שלא נכון ולא ראוי למי שרוצה לתקן ולעשות צו. צריך להיות יותר מדויק, צריך להביא את זה בצורה יותר מסודרת. אני לא אתנגד לצו, אני אומר את זה, אבל העבודה שנעשתה, לצערי, היא לא עבודה מדויקת, וזה בלשון המעטה. הייתי מצפה שמשרד הבריאות היה מגיע עם יותר מחקרים ולא היה מסתמך על עבודות אחרות. הייתי מצפה מרשות המיסים שכשהם באים עם צו, שהוא יהיה יותר מדויק, כי זה לא נכון לעשות את זה באיזו שהיא השערה ובאיזה שהוא אומדן. חבל שזה ככה. כשמביאים צו, ולא משנה אם הצו טוב או לא טוב, העבודה צריכה להיות, ואת זה אני אומר בצורה כללית לרשות המסים. אני שמח שפרופסור חגי אמר שהתקן אויש, אבל צריך להוסיף עוד תקנים בנושא. גם באכיפה אתם צריכים לעשות יותר. צר לי שזה ככה, אבל בסדר.
קובי בוזו
אני חושב שעשינו עבודה בשיתוף עם משרד הבריאות לגבי השיעור של המס. ברגע שקיבלנו את הנתונים ממשרד הבריאות על זה שהנזק מסיגריה אלקטרונית הוא אותו נזק מסיגריה רגילה, השווינו את המס, קבענו בדיוק את אותו מס.
ינון אזולאי (ש"ס)
גם אז וגם היום לא דייקתם. הרי אנחנו לא יודעים באמת כמה שאיפות יש מול סיגריה רגילה. הסתמכתם על משרד הבריאות שהסתמך על המחקר של האגודה ששירה מייצגת. אני מצדיע לעבודה של האגודה ששירה מייצגת, הם עושים עבודה טובה ומשקיעים הרבה כסף בזה, אבל הבעיה זה שמשרד הבריאות מסתמך על נתונים שהם לא שלו. גוף ממשלתי צריך שהנתונים יהיו שלו. כרשות המסים עשיתם עבודה.
חיים לנציצקי
המס הזה כמות שהוא יביא, לדעתי, רק חולי ומוות לאזרחי מדינת ישראל. אנחנו נגד זה שבני נוער יעשנו את זה, וגם אנשים שלא מעשנים לא צריכים את המוצר הזה שנקרא סיגריה אלקטרונית, אבל המס הזה כמות שהוא יביא רק מוות וחולי. למה? כי מדינת ישראל לא עשתה שום מחקר מדעי בנושא של הסיגריות האלקטרוניות. משרד הבריאות גם אמר שאין אצלו אנשים שחקרו את כל הנושא, שראו את כל המחקרים שהיו בעולם בתחום הזה של הסיגריות האלקטרוניות, שעשו איזה שהוא סיכום מקצועי. מסתמכים על מה שקורה בעולם. המס הזה הוא לא הגיוני, כי כל מדינות העולם שעשו מחקרים ולמדו את הנושא, מטילות מס של 20, 30 אגורות למיליליטר. באה מדינת ישראל, שלא למדה את הנושא, שלא מכירה כלום בנושא, שלא חקרה את הנושא של סיגריות אלקטרוניות, וזה בלי קשר למיזם למיגור העישון שזאת עמותה, ומטילה מס של 15 שקל. יש פה משהו לא תקין. כל מדינות העולם רוצות שאנשים ימותו? איך ייתכן שכל מדינות העולם מטילות מס של 30 אגורות ורק מדינת ישראל מטילה מס של 15 שקל? איך אתם יכולים לאשר דבר שהוא שונה מהנהוג בכל מדינות העולם שנלחמות בעישון לא פחות ממדינת ישראל?
היו"ר אלכס קושניר
זה דיון חמישי על זה, ענינו על זה כבר. גם מומחי הבריאות דיברו, גם משרד הבריאות דיבר. אני חושב שהנושא מוצה, ולכן אני מעלה את צו תעריף המכס והפטורים ומס קנייה על טובין (תיקון מס' 18) להצבעה. מי בעד, מי נגד, מי נמנע?

הצבעה
הצו אושר.


הישיבה ננעלה בשעה 11:35.

קוד המקור של הנתונים