פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-וארבע
הכנסת
53
ועדת הפנים והגנת הסביבה
14/06/2022
מושב שני
פרוטוקול מס' 147
מישיבת ועדת הפנים והגנת הסביבה
יום שלישי, ט"ו בסיון התשפ"ב (14 ביוני 2022), שעה 10:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-24 מתאריך 14/06/2022
הצעה לדיון מהיר בנושא: "היערכות לאומית להתמודדות עם אסונות אקולוגיים ימיים"
פרוטוקול
סדר היום
הצעה לדיון מהיר בנושא: "היערכות לאומית להתמודדות עם אסונות אקולוגיים ימיים" של חה"כ אלון טל, חה"כ אמילי חיה מואטי, חה"כ מוסי רז, חה"כ פטין מולא
מוזמנים
¶
רני עמיר - מנהל היחידה הארצית להגנת הסביבה הימית, המשרד להגנת הסביבה
איריס שליט - עו"ד, לשכה משפטית, המשרד להגנת הסביבה
פרד ארזואן - סגן מנהל היחידה הארצית להגנת הסביבה הימי, המשרד להגנת הסביבה
עאטף חיראלדין - מנהל אגף חופי רחצה, משרד הפנים
אילת פלדמן - עו"ד, ייעוץ וחקיקה - אזרחי, משרד המשפטים
נעם מוזס - מנהל תחום חקלאות ימית, משרד החקלאות ופיתוח הכפר
אילן נסים - ראש אגף סביבה, משרד האנרגיה
אילן בנימין - מהנדס, מנהל ענייני בטיחות הגז, משרד האנרגיה
חגית אייזנמן מלכה - סגנית היועץ המשפטי, משרד האנרגיה
יגאל גוטשל - רפרנט הגנת הסביבה, אגף תקציבים, משרד האוצר
עירית הן - מגר', סגן ראש המערך הארצי לבריאות הסביבה, משרד הבריאות
איתן ארם - ראש חטיבת הגנת הסביבה ותשתיות, משרד הביטחון
יעקב לאנין - רע"ן תא"ס והגנה, אע"צ מקביל לסא"ל, צה"ל, משרד הביטחון
ד"ר לאה קרונבטר - מנהלת תחום תכנון אסטרטגי, רשות המים
אסנת אלגום מזרחי - מרכז מחקר ומידע של הכנסת
הילה אקרמן - ראש תחום חקלאות וסביבה, מרכז השלטון האזורי בישראל; ופורום רשויות החוף
יוסי ורצברגר - מנהל אגף תאום ובקרה, רשות הטבע והגנים הלאומיים
אמיר פוסטר - מנכ"ל איגוד הגז הטבעי, רשות הגז הטבעי
מור גלבוע - מנכ"ל, עמותת צלול
ד"ר יובל ארבל - סמנכ"ל, עמותת צלול
אור משה - רכז פעילות ציבורית לשמירה על מפרץ אילת והים התיכון, החברה להגנת הטבע
גיתית וייסבלום - קשרי ממשל, החברה להגנת הטבע
רפאל כהן - דובר עמותת יעד, י.ע.ד העמותה לקידום הדיג הספורטיבי ושמירת הסביבה הימית
אבי חן - אחראי תחום שמירת הסביבה הימית, י.ע.ד העמותה לקידום הדיג הספורטיבי ושמירת הסביבה הימית
פרופ' גיל רילוב - ראש המעבדה לאקולוגיה של חברות ימיות, מכון חיא"ל חקר ימים ואגמים
ורד איל-סלדינגר - מנהלת תחום אנרגיה ואקלים, גרינפיס
משתתפים באמצעים מקוונים
¶
שלום בן אריה - יועץ המשרד לענייני היערכות לחירום, משרד החוץ
אנדריי סוסליקוב - ראש תחום הגנת הסביבה, התאחדות התעשיינים
דורית אורלי - דוברת, ארגון מגדלי הדגים
גיא זיגלבוים - אחראי פיקוח אכיפה וחירום, איגוד ערים לאיכות סביבה נפת אשקלון
אמנון קרן - עו"ד, מנחה קליני, הקליניקה לצדק סביבתי וזכויות בע"ח, אוניברסיטת תל אביב
ד"ר אביעד שיינין - מנהל מרכז הדולפין והים
רישום פרלמנטרי
¶
חיה הורביץ-בכר, חבר תרגומים
הצעה לדיון מהיר בנושא: "היערכות לאומית להתמודדות עם אסונות אקולוגיים ימיים", של חה"כ אלון טל, חה"כ אמילי חיה מואטי, חה"כ מוסי רז, חה"כ פטין מולא (מס' 212).
היו"ר ווליד טאהא
¶
בוקר טוב לכולם. יש לנו לפחות חבר כנסת אחד מבין ארבעת היוזמים, חבר כנסת מתמיד בדרך כלל, אז האחרים ישמעו שהתחלנו, יכול להיות וישתדלו ויגיעו.
אנחנו דנים היום בהצעה לדיון מהיר בנושא: "היערכות לאומית להתמודדות עם אסונות אקולוגיים ימיים" – היות ומוסי כאן, אני אתחיל איתו – של חברי הכנסת מוסי רז, אלון טל, אמילי חיה מואטי, וחה"כ פטין מולא.
אנחנו נתחיל איתך, חה"כ מוסי רז, כי אתה הולך לדלג בין שתי ועדות, אז תתחיל בבקשה.
מוסי רז (מרצ)
¶
תודה אדוני היו"ר על הישיבה הזאת, תודה שבאתם. התחום הימי בישראל סובל מבעיות רבות - - -
מוסי רז (מרצ)
¶
לא רק הוא, אבל אנחנו מדברים היום עליו. כמובן שאני לא יכול למנות כאן את כולן, אבל יש שתי בעיות שאני רוצה לציין, ואחרי זה לנושאים ההיערכותיים. אחד, זה הנושא של שינויי מזג האוויר, ההתחממות הגלובלית שאנחנו יודעים שמשפיעים גם על הדגה.
מוסי רז (מרצ)
¶
אז זה דבר אחד שגורם באמת למינים שלא הכרנו בילדותנו, פתאום להסתובב כאן. הדבר השני הוא שגם הגלובליזציה גורמת לכל מיני מינים פולשים שנזרקים וכולי מאונייה או מכל מיני דברים אחרים. עכשיו, לתחום הזה, הימי, אין בעל בית. יש שבעה, שמונה גורמים שונים, שכל אחד מהם בעצם אחראי על דבר מסוים, בנושא המים הכלכליים דווקא יש, אבל זה פחות רלוונטי לעניין שלנו. אז אין בעל בית, אין גוף שיתכלל בין כל הגורמים האלה שאחראיים למצב הזה, או שאחראיים לפתור את הבעיות.
חקיקה, שבעצם בהחלטת ממשלה ב-2008 הטילו על המשרד להגנת הסביבה לבצע, עדיין לא חוקקה.
היו"ר ווליד טאהא
¶
דרך אגב, כדאי שהוועדה תעקוב אחר מה נעשה שם, אנחנו הצענו להקים גוף מתכלל, אז זה רלוונטי מאוד למה שאתה אומר.
מוסי רז (מרצ)
¶
הדבר הזה הוא פוגע בכולם, הוא פוגע בשוחרי הטבע, הוא פוגע במתרחצים, הוא פוגע גם בדייגים ובוודאי בדגים עצמם, ולכן אני חושב שצריכה להיות היערכות יותר מסודרת, אולי הקמת גוף שיתכלל בין כל הגופים האחראיים, או שיהיה גוף אחד אחראי, להעביר את כל הסמכויות למשרד להגנת הסביבה, לא יודע, למשרד החקלאות, אני לא קובע כרגע לאן, וכמובן, אנחנו אולי כוועדה, צריכים ליזום את החקיקה שמתעכבת ככה "בקטנה" 14 שנה, כי אני חושב שהיא נדרשת על מנת לטפל בנושאים האלה.
אלון טל (כחול לבן)
¶
תודה רבה, אדוני היו"ר. אני מבקש לברך על קיום הדיון, אבל לפתוח אולי באיזושהי מילה היסטורית, כי הגעתי עם ותק מספיק גדול בתחום כדי לזכור, שכשאני התחלתי לעבוד במה שקדם למשרד להגנת הסביבה, השירות לשמירת איכות הסביבה בשנות ה-80, אז זה היה במשרד הפנים, דווקא הנושא של מניעת זיהום ים היה "היהלום שבכתר" של המערך של המינהל הסביבתי הצעיר.
בעקבות אמנת ברצלונה, אותה אמנה להצלת הים התיכון, מדינת ישראל נחשבה אז, באמת, כחלוצה בתחום הזה, ובאמת הוקם האגף למניעת זיהום ים, אני שמח שרני עמיר נמצא שם, ואני, בתור אחד שמלווה - - -
אלון טל (כחול לבן)
¶
אז האגף הזה תמיד נחשב, והוא עדיין לדעתי נחשב כאגף אולי הכי מקצועי והכי אפקטיבי במשרד להגנת הסביבה, ומגיע להם הרבה מאוד קרדיט. אבל בסך הכל, האגף הזה יכול לעבוד רק אם יש לו את המשאבים ואת הסמכויות הנחוצות.
כפי שחה"כ רז אמר, כבר ב-2008 ממשלת ישראל ציינה את הצורך באמת לאיזושהי קפיצת מדרגה מבחינת המשאבים, הסמכויות, וכולי, ועוד פעם חזרו על זה 15 שנים לאחר מכן, ואנחנו עדיין מוצאים את עצמנו עם איזושהי בעיה, כשאנחנו נשארים עם כלים מהמאה ה-20 אבל לא נותנים את הכלים החקיקתיים הנחוצים וגם את המשאבים.
אנחנו יודעים שיש אנשי מקצוע מצוינים, באמת כפי שאמרתי, יש היסטוריה מפוארת של האגף למניעת זיהום ים, אבל התפקיד שלנו הוא באמת לתת להם יותר מזה מכיוון שהאתגרים גדלים, ומי שהיה בחופי הים אחרי כתם הנפט הקשה בשנה שעברה מבין שאתה עושה צעד אחד קדימה, אבל בכל רגע נתון אפשר ללכת שני צעדים אחורה, ואנחנו חייבים את ההיערכות לאירועי ים קשים. יש פה באמת אנשים חשובים שיכולים להרחיב - - -
אלון טל (כחול לבן)
¶
אני למשל מוכן לדון בשאלה האם המשרד להגנת הסביבה הוא הגוף הנכון לטפל בשינויי האקלים, אבל בנושא מניעת זיהום ים אני חושב שזה הגוף הנכון, צריך פשוט לאפשר להם ולתת להם יותר כלים.
היו"ר ווליד טאהא
¶
אוקיי, היות ואת אחת מהיוזמות רצינו לתת לך את זכות הדיבור. אז נעבור לאסנת אלגום מזרחי, מהמרכז למידע ומחקר של הכנסת, בואי תוסיפי לנו פרטים שיועילו לדיון.
אסנת אלגום מזרחי
¶
תודה רבה, אדוני היו"ר, ובוקר טוב. האמת היא שאני באמת אדבר בקצרה, גם כדי לתת לגופים אחרים שנמצאים כאן ובוודאי יש להם מה להוסיף לנו לדיון. מה שכן, אני אתמקד בשלוש סוגיות עיקריות, שאלה בעצם סוגיות מרכזיות שלקוחות גם מתוך מסמך רקע שהכנתי לדיון הזה, הוא היה אמור להתקיים עוד לפני פסח ואני שמחה שהיום אנחנו נפגשים בו.
אז המסמך בעצם עוסק בכלל בכל הנושא הזה של היערכות לאירועי זיהום ים בישראל, אפשר למצוא אותו גם בפורטל הוועדה ובאתר שלנו - - -
אסנת אלגום מזרחי
¶
בהחלט, ולמעשה בעצם, שלוש הסוגיות העיקריות, אם אנחנו בכלל מדברים על הנושא של היערכות לאסונות אקולוגיים ימיים או לזיהום ים, אז אני חושבת שקודם כל הנושא הראשון, והוא הוזכר כאן עכשיו גם על ידי חברי הכנסת, זה הנושא הזה שהדיון על נושא של זיהום ים לא יכול להיות מנותק מהדיון בכלל על הניהול של הסביבה הימית, של המרחב הימי. הזכיר כאן חה"כ רז, שמדובר במספר גופים, אני חושבת שלמעלה מ-12 גופים היום פעילים רק במרחב הימי, בסביבה הימית.
אסנת אלגום מזרחי
¶
אז זה בדיוק העניין, שחלק מהפעילויות שנעשות בים מוסדרות ברגולציה מלאה, חלקן רגולציה חלקית, חלקן רגולציה חסרה לגמרי, וזה חלק מהרעיון. אם אנחנו אפילו נדמיין איזשהו תרשים גרפי מסודר, יש את זה גם במסמך, אנחנו נראה תמונה של למעלה מ-12 גופים, כאשר יש בעצם קונפליקטים לפעמים והתנגשויות בין הפעילויות שלהם. כל אחד מהגופים עסוק בפעילות שלו - - -
אסנת אלגום מזרחי
¶
נכון, אפשר לראות את זה גם באתר הוועדה. אני חושבת שיש גם פתגם בערבית, שבטח אדוני היו"ר מכיר, שמאוד ממחיש את זה, כשרוצים להגיד למישהו "לך תעשה משהו בהצלחה", "שתצליח עם העניין הזה" – אומרים לו "לך תרצף את הים".
היו"ר ווליד טאהא
¶
כן, כאן אתה מדבר על פוליטיקה, אבל שם אתה מדבר על משימה שאתה פשוט לא יכול לעשות, אז יש הבדל.
אסנת אלגום מזרחי
¶
שמאוד קשה לבצע. חלק מהעניין זה באמת הנושא של היעדר גוף אחד מתכלל, שמנהל ומסדיר את כל הפעילויות של כלל הגופים, כאשר באמת יש מודלים ממדינות אחרות.
היו"ר ווליד טאהא
¶
דרך אגב, זה הנושא שמאפיין את כל הסוגיות שעד עכשיו דנו בהם, ושמעורבים בהם כל כך הרבה גורמים – היעדר גורם מתכלל שיעשה את העבודה בין כולם.
אסנת אלגום מזרחי
¶
בדיוק, זה חלק מהעניין, ויש לזה השלכה ישירה גם על הנושא של היערכות לאירועי זיהום ים, משתי סיבות למעשה. הסיבה הראשונה היא, שככל שיש יותר גופים שפעילים בים, ויש יותר שימושים והפקת משאבים מהים, אז גם הסיכון לאירוע של זיהום עולה, מכיוון שכלל הפעילויות כמובן מגבירות, באופן סטטיסטי, את הסכנה לדליפה, לתקלות, אם זה ממקורות יבשתיים ואם זה ממקורות ימיים.
מעבר לזה, אם כבר מתרחש אירוע, כמו שקרה לנו באסון הזפת בסערה בפברואר 2021, לפני כשנה, אז קשה גם להבין מי מנהל את האירוע ומי מתכלל אותו, למרות שיש לנו בהגדרה כמובן את היחידה הארצית להגנת הסביבה הימית, במשרד להגנת הסביבה, שאמורה גם כמובן לפקח על העניינים ולתכלל, אבל יש גם תוכניות חירום מקומיות בתחומיהן של הרשויות, או של המפעלים, או של כלל הגופים שאמורים בעצם גם לנהל את האירוע בתחומן.
אסנת אלגום מזרחי
¶
זו סוגייה בפני עצמה, נכון. וכאן, אנחנו נכנסים בעצם לנקודה השנייה, שהיא בעצם הנושא של היחידה הארצית להגנת הסביבה הימית, שבתוכה יש בעצם שתי תתי רשויות שאחראיות על הנושא הזה של זיהום ים. יש לנו את הקרן למניעת זיהום ים, שהיא בעצם הקופה שאמורה לממן את הפעילויות, ויש לנו גם את הוועדה למתן היתרי הזרמה לים, ואני מניחה שרני ירחיב את הדיבור על הפעילות.
אני כן יכולה לומר שבוועדת המנכ"לים, בדו"ח של ועדת המנכ"לים שפורסם ממש עכשיו, בנובמבר 2021 בעקבות אסון זפת בסערה, נאמר על ידי אנשי המשרד להגנת הסביבה שיש מחסור גם בתקנים, גם בתקציבים, וגם בכל מה שדרוש כדי להצטייד בציוד ולהקצות את המשאבים הנכונים, להיערך יותר נכון לאירועי זיהום הים. אז זו באמת הנקודה השנייה, לראות איך אפשר לסייע בעניין הזה.
הנקודה השלישית והאחרונה היא כמובן העיגון של התלמ"ת, של התוכנית הלאומית למוכנות ותגובה לאירועי זיהום ים, כשאנחנו יודעים שכבר למעלה משני עשורים הדיונים בה מתרחשים, יש שלוש החלטות ממשלה, שני דוחות מבקר מדינה שעסקו בנושא, וכמובן, שני תזכירי חוק, כשהאחרון שבהם הופץ אחרי אסון זפת בסערה, וגם שם יש המלצות מאוד ברורות איך לקדם את התוכנית, איך לעגן אותה בחקיקה.
אסנת אלגום מזרחי
¶
נכון, יש לנו באמת גם את המישור הבין-לאומי וגם את המישור הלאומי, ואלה הם עיקרי הדברים. תודה רבה.
היו"ר ווליד טאהא
¶
תודה רבה, אסנת. אנחנו נעבור לרני עמיר מהמשרד להגנת הסביבה, מנהל היחידה הארצית להגנת הסביבה הימית. ספר לנו, רני, איזה סוג של מפגעים אקולוגיים ימיים אתם נחשפתם אליהם או חוששים מהם, ספר על הפעילות כולל מה נעשה בתחום הסנכרון, התיאום, התכלול, ביניכם לבין כל כך הרבה גופים אחרים שמתעסקים בזה, בבקשה.
רני עמיר
¶
בוקר טוב, אדוני, ובוקר טוב לחברי הכנסת ולכולם. קודם כל, אני רוצה לומר שאני מאוד שמח על הדיון הזה, זה דיון סופר חשוב מבחינתנו, הוא קריטי.
רני עמיר
¶
ואני שמח על כך. אני רוצה גם להודות למרכז המחקר והמידע של הכנסת ואסנת, שבאמת עשו עבודה ממש טובה, קראנו את המסמך. אנחנו, היחידה הארצית להגנת הסביבה הימית במשרד להגנת הסביבה, כמו שנאמר קודם, אנחנו מתכללים, אנחנו מרכזים, ואנחנו מנחים ומובילים את כל מה שקשור להיערכות ומוכנות לטיפול בזיהום ים בשמן, אם וכאשר הוא קורה. זה כמובן כולל סדרה שלמה של פעולות בזמני שגרה, כהיערכות ומוכנות, וכמובן, כאשר חס וחלילה קורה אירוע, אנחנו גם מנהלים אותו ומשתתפים בטיפול בו, וכמובן בהחזרת המצב לקדמותו.
צריך להגיד, כמאמר מקדים, ואני אתחיל בעיקר, ממש כפולו-אפ על מה שאמר חה"כ טל ונדמה לי שגם חה"כ רז. היום, היחידה שלנו, חסרה תקנים בצורה קריטית, כדי שאנחנו נוכל - - -
רני עמיר
¶
תקנים, תקני כוח אדם. כדי שאנחנו נוכל לבצע את העבודה שלנו כמו שצריך, כמו שמצופה מאיתנו, אנחנו חייבים תגבור רציני מאוד בתקנים, ואני כבר יכול להגיד לך את המספר, לכל הפחות 20 תקני כוח אדם כדי שאנחנו נוכל להשלים את מצבת התקנים שאנחנו סבורים שמאפשרת לנו מוכנות והיערכות וטיפול. זה דבר אחד.
רני עמיר
¶
הדבר הראשון הוא תקנים, הדבר השני הוא תקציב. הקרן למניעת זיהום ים שהוזכרה פה קודם, היא המנוע התקציבי של היחידה הארצית להגנת הסביבה הימית.
באופן מאוד יוצא דופן אנחנו לא סמוכים על תקציב מדינה, אנחנו סמוכים על קרן שהוקמה מתוקף חוק. החוק נקרא "הפקודה למניעת זיהום ים בשמן", נשמע מצחיק, נשמע מוזר, אבל זאת הסיטואציה, והקרן הזאת מממנת את כל הפעילות שלנו, אגב, כולל כוח אדם בחלקו. היום, הקרן הזאת חסרה כמעט 100 מיליון שקלים, כסכום רציני, ועוד תקציב שוטף שנתי של 14 מיליון שקלים בשנה.
רני עמיר
¶
העובדים שלנו, כולם, הם עובדי מדינה לכל דבר ועניין, אבל הסעיף התקציבי, התקנה התקציבית שמממנת אותם זה מאותה קרן.
רני עמיר
¶
אחרי ששמתי את הכותרות, אני רוצה, ברשותך, בדיוק להיכנס לפרטים. אני רוצה להזכיר דבר אחד חשוב, אנחנו עובדים על פי חוק, זה ברור אבל זה לא כל כך ברור. למה זה לא כל כך ברור? הזכירו פה קודם את האזור הכלכלי הבלעדי, או מה שנקרא "המים הכלכליים" של מדינת ישראל. את כל העבודה שמתבצעת מחוץ למים הטריטוריאליים, זאת אומרת, מעבר ל-12 מייל, אנחנו מבצעים על פי חוות דעת משפטית של המשנה ליועץ המשפטי לממשלה דאז, ואת כל הפעילות הרגולטורית שלנו אנחנו עושים על פי אותה חוות דעת.
חסר פריט חקיקה, אנחנו עובדי חוק כפי שאמרנו, שנקרא "חוק אזורים ימיים" שעלה פה לכנסת לפני נדמה לי שלוש כנסות, ולא עבר, והחוק הזה נותן לנו את הגושפנקא החוקית המלאה לעשות את כל הפעילות שלנו באזור הכלכלי הבלעדי, זאת אומרת, מחוץ לאותם 12 מייל. היום זה לא קיים, צריך להבין את זה. זה דבר אחד.
דבר שני, אני כבר שם את הדבר הזה על השולחן של הוועדה, הוא חוק המוכנות והתגובה, מה שנקרא חוק התלמ"ת שהוזכר פה גם קודם, נמצא אצלנו ב"אפייה מתקדמת". אני מאוד מאוד מקווה, ונמצאים איתי כל חבריי למשרד, שבכנסת הזאת זה יעבור, כי אם זה לא יעבור אנחנו נמצאים במצב שבו אנחנו גוררים רגליים כבר 14 שנה ותשעה ימים מאז אותה החלטת ממשלה ב-2008, שבו אנחנו זקוקים לסמכות, ולאחריות מן הסתם, לבצע את - - -
רני עמיר
¶
זה ערב רב של גורמים, ואני נמנע מלהפנות אצבעות מאשימות. זה בירוקרטיה, זה חקיקה, זה תקציבים.
אמילי חיה מואטי (העבודה)
¶
אם בעצם אנחנו נענים להצעה שהציעו לנו כאן הארגונים, ומכניסים את החוק הזה לחוק ההסדרים, האם אתם חושבים שתהיה לזה יותר תועלת מבחינת המימוש והאכיפה?
היו"ר ווליד טאהא
¶
זה לפחות דעתו של רני עמיר, אנחנו לא יודעים מה חושבים שאר הגורמים, אז חכי לשמוע את השאר, יכול להיות שיגידו שזה דבר שהיום אפשר לעשות.
רני עמיר
¶
אני רוצה להוסיף ולומר, שהשרה להגנת הסביבה היום, תמר זנדברג, ומנכ"לית המשרד, הן מחויבות לגמרי לעניין הזה, ודוחפות את זה בכל הכוח, ואני מאוד שמח על כך.
רני עמיר
¶
אבל, אתם יודעים יותר טוב מאיתנו, שכדי לסגור את הסיפור הזה וכדי שתהיה לנו פיסת חקיקה ביד, צריך את ההירתמות של כולם. אני מזכיר, ואני חוזר ואומר, החקיקה עצמה היא הכרח, אבל עם החקיקה באה חבילה, שללא החבילה הזאת, לא נוכל ליישם את החוק. זאת אומרת, גם אם יהיה חוק, אבל לא יהיו לנו תקני כוח אדם ולא יהיה לנו את התקציב המתאים בקרן, אנחנו לא נוכל לבצע את המשימה.
אחרי שאמרתי את כל זה, אדוני היו"ר, אני רוצה להגיד שהחיים הם יותר מורכבים מזה, יש אפור, יש הרבה אפור באמצע. הזכיר חה"כ טל בהתחלה, היחידה הארצית להגנת הסביבה הימית, עם כל השותפים, עשו ועדיין עושים עבודה. שלא יחשוב מישהו שאנחנו יושבים ומחכים בשילוב ידיים. אנחנו עושים המון עבודה, והעובדה היא שאירוע זפת בסערה, מפברואר 2021, עבר כמו שהוא עבר, זה לא - - -
רני עמיר
¶
אז אני מגיע לזה, אדוני. קודם כל, אני אומר עוד פעם, האירוע הזה עבר כמו שהוא עבר לא בגלל שמיים, אלא בגלל עבודה קשה של כל השותפים. זה לא רק אנחנו במשרד להגנת הסביבה, זה גם הרשויות המקומיות החופיות שעשו עבודה פנטסטית, זה העמותות, ובמיוחד עמותת אקואושן שעשתה עבודה לא נורמלית בגיוס מתנדבים. אגב, צפינו מראש את העבודה הזאת והכנו את המערכת הזאת, זאת אומרת, ידענו לאן אנחנו הולכים.
עשינו עבודה נהדרת גם עם הרשויות המקומיות, גם עם גורמי ביטחון שעזרו לנו, רשות הטבע והגנים. בקיצור, הייתה פה התגייסות מלאה, ובגלל זה האירוע עבר כמו שהוא עבר, והעברנו לכם, לוועדה, את סיכום התחקיר המלא שלנו, זה נמצא באתר הוועדה.
בעקבות אותו אירוע, אדוני היו"ר, לפי מה שאתה שאלת, התכנסה ועדת מנכ"לים באותה עת, נדמה לי שבאוגוסט האחרון הייתה הישיבה האחרונה, ויצאו המלצות. אפשר לעבור על ההמלצות, זה תלוי בזמן של הוועדה, אפשר לעבור עליהן אחת אחת או בסקירה קצרה.
רני עמיר
¶
אז בתמצית, אני אומר שיש סדרה שלמה של המלצות, את חלקן אנחנו מיישמים כבר עכשיו. בשביל הדוגמה, היום אמור להתפרסם מכרז באתר המשרד לטיסות סיור וריסוס, אלה הן טיסות אסטרטגיות, שאם וכאשר קורה אירוע בים, אנחנו יודעים להוציא טיסת תצפית שלנו כדי לוודא מה קורה שם. זה לא היה לנו קודם, ועכשיו זה יהיה לנו, וזאת דוגמה אחת ליישום של המלצות הוועדה.
אבל אני חייב לומר, הרבה מאוד מהמלצות הוועדה, שוב, מתכנסות לעניין הזה של תקנים ותקציב. ללא תקנים ותקציב אנחנו באיזשהו שלב ניתקע.
לירון אדלר מינקה
¶
אבל זה חלק מההמלצות, זאת אומרת, זה כן כבר התקבל כהמלצה של ועדת המנכ"לים שיהיו תקנים.
רני עמיר
¶
בדיוק, אנחנו נצטרך לשמוע את נציג האוצר, אני מקווה שיש פה נציג אוצר, מכיוון שבסוף, אתם יודעים יפה מאוד, הם אלה שצריכים לחתום על הסיכומים, גם אם זה יצא כהמלצת ועדת מנכ"לים. סדרה שלמה של דיונים שאנחנו עורכים בימים אלה עם מערכת הביטחון, ונציגיהם גם יושבים פה היום, ואנחנו שואפים להגיע לשיתוף פעולה כפועל יוצא של אותה ועדת מנכ"לים, כדי שנקבל גם סיוע בזמן אמת ממערכת הביטחון.
אני חייב לומר, וזה לזכותם ייאמר, כבר בחשש לאירוע האחרון, בפברואר השנה, באמת, מערכת הביטחון התגייסה במלואה, וראינו סיטואציה אחרת לגמרי של יכולת לאומית לטיפול באירוע זיהום ים, אם וכאשר הוא היה קורה. למזלנו הרב, אגב, זה היה אירוע שווא. זאת אומרת, יש פה סדרה שלמה של המלצות, אדוני היו"ר, שאנחנו מקדמים, וזהו, אני לא רוצה לחזור על עצמי, אבל באיזשהו שלב אנחנו חייבים את העניין הזה של חקיקה, תקני כוח אדם ותקציב.
יגאל גוטשל
¶
בסיכום התקציבי האחרון שנחתם לפני כשנה, למעשה לקראת תקציב 2022-2021, ניתנה בסך הכל תוספת של 36 תקנים למשרד, חלקם בגין סיכומים והבנות שהושגו בכל התקופה שלא נבנה תקציב, מתוכם שמונה תקנים שיועדו ליחידה הימית. זה אמנם לא כל ה-20 תקנים שלטענת המשרד להגנת הסביבה נדרשים, אבל זה בהחלט כמות משמעותית, זה הגדלה של 25 אחוזים של היחידה, בהנחה שהיחידה מונה כ-32 תקנים.
בדיוני התקציב הקרובים שהחלו, וכרגע יש - - -
היו"ר ווליד טאהא
¶
אבל ועדה שבדקה את זה מקצועית רואה שצריך את התקנים הלאה, מישהו יכול להחליט האם ההמלצות שלה הן לא רלוונטיות כי מישהו לא רוצה לשלם?
יגאל גוטשל
¶
קודם כל, הניסוח של ועדת המנכ"לים היה שלטענת המשרד להגנת הסביבה נדרשים 20 תקנים. אנחנו בשלב הזה תקצבנו - - -
יגאל גוטשל
¶
בתחילת דיוני התקציב שנערכו בשבועות האחרונים זה עלה מצד המשרד, הצורך בתקנים נוספים. לצערי הדיונים כרגע מושהים, אבל זה נושא שבהחלט יקבל ביטוי בדיון הבא.
יגאל גוטשל
¶
אז שוב, אני אומר, כבר נתנו תגבור מאוד משמעותי בתקני כוח האדם ליחידה הימית, לטענת המשרד נדרש תגבור נוסף, וזה נושא שמצוי בדיוני תקציב. בעניין התקציב עצמו, של כסף - - -
יגאל גוטשל
¶
לא, לא, לא מדובר בתקציבי אל"ש או דברים שדורשים פניות תקציביות בוועדת הכספים, מדובר בתקציב המקורי של המשרד. אני מציע שתעשו בדיקה אצלכם בבית, לנו אין יכולת לבדוק - - -
אלון טל (כחול לבן)
¶
תודה רבה. קודם כל, האם אתה יכול לציין או שאתה יודע את היקף המכליות שמגיעות ויוצאות מישראל באחריות האגף?
אלון טל (כחול לבן)
¶
אז אני יכול לומר לך, שהאחריות הולכת וגדלה, והאם אתה יודע איזה נזק כלכלי לתיירות, אני לא מדבר על ערכים סביבתיים, בעקבות האירוע שהיה לאחרונה, ואיזה פגיעה יש בתרבות הנופש הישראלי כשיש אירוע כזה, ואין להם את ההיערכות בזמן?
אז נראה לי שזה צרות עין, 20 תקנים כשזאת יחידה שלא גדלה 30 שנה כאשר האתגרים הולכים ותופחים. אז אולי משרד האוצר, מיוזמתו, ילך וימצא את הכסף, ויעביר את זה וידאג שזה מתבצע? אני לא חושב שזה נתקע במשרד, משום מה, איכשהו יש לי תחושת בטן כזאת.
יגאל גוטשל
¶
שוב, אני עומד מאחורי מה שאמרתי, אנחנו תקצבנו שמונה תקנים בשנת 2022, ולגבי ההמשך זה נושא שיעלה בדיוני תקציב. לגבי הנושא של כסף ולא של תקנים, חשוב לשים את הדברים על השולחן, בשנים האחרונות הקרן מסיימת כל שנה עם עודף של סדר גודל של 100 מיליון שקלים, אני יכול להגיד את הסכום בכל שנה אם אתם מעוניינים. גם בשנת 2021, כשהיה בה את אסון זפת בסערה שגרר הוצאות גדולות יותר, הקרן סיימה בעודף של 87 מיליון שקלים, וזה עוד לפני ההחזרים שצפויים להתקבל מהתביעה.
יגאל גוטשל
¶
ההחלטה לגבי ההקצאה של כספים בקרנות היא לא החלטה בלעדית של משרד האוצר, יש הנהלת קרן, משרד האוצר חבר בה אבל עיקר החברים הם מהמשרד להגנת הסביבה, והנהלת הקרן מקבלת החלטות לגבי הקצאת הכספים.
בשל הטענה של המשרד להגנת הסביבה והיחידה הימית, שהקרן בבסיס שלה היא גרעונית, כלומר, ההכנסות מידי שנה קטנות מההוצאות מידי שנה, המשמעות היא שאם אכן כך יקרה, בתוך מספר שנים הקרן תגיע למינוס. בגלל זה סוכם בוועדת מנכ"לים, שכל עוד יש סכום כזה גדול בקרן, אין שום סיבה לתקצב אותה מתקציב המדינה. עם זאת, ברגע שהקרן תרד מתחת לרף של 30 מיליון שקלים, שזה כולל, ראשית, רכיב של 15 מיליון שקלים לפיתוח - - -
יגאל גוטשל
¶
לא, יו"ר הוועדה, אני חייב לציין, התקנים שמתוקצבים על ידי הקרן זה תקציבים של היחידה הימית, הם עושים את הפעילות של היחידה הימית.
לירון אדלר מינקה
¶
אני אומרת שזה עלה כאן גם בדיונים קודמים כשדובר על הקרן, הקושי לתקצב תקנים. בסך הכל הקרן הזאת אמורה לרכז אמצעים להתמודדות עם אירועי ים - - -
יגאל גוטשל
¶
אני שומע, אני סבור שאם אותם עובדים, זה מה שהם מתעסקים בו, אז זה סביר. אם המשרד להגנת הסביבה רוצה להעביר את זה ולממן את זה מתקציבו, אנחנו לא נתנגד לזה. אני שוב אחזור לנקודה שעצרתי בה - - -
היו"ר ווליד טאהא
¶
טוב, אנחנו בינתיים רוצים שתבדקו במשרד האם אתם יודעים על התקנים שהוא דיבר עליהם. אתם כנראה לא, אז תביאו לנו תשובה מוסמכת מהמשרד, ואנחנו נחזור אליך בהמשך.
היו"ר ווליד טאהא
¶
לפני שאני אפנה לעמותות וגורמים נוספים, האם יש גורם ממשלתי, משרד ממשלתי, שיש לו מה להוסיף על הדברים שנאמרו מצד המשרד להגנת הסביבה? תציגי את עצמך בבקשה לפרוטוקול.
אילת פלדמן
¶
אילת פלדמן ממשרד המשפטים. אני רק רוצה להתייחס לנושא של חוק אזורים ימיים שעלה כאן. הצעת החוק שיקפה הסכמה ממשלתית רחבה, כולנו מסכימים שהחוק הוא מאוד חשוב וצריך לקדם אותו.
אילת פלדמן
¶
רגע, אז אני מגיעה לזה. אז באמת, הקידום מתעכב בעיקר בגלל הנסיבות הפוליטיות, ולא בגלל שמישהו חושב שזה לא חשוב.
אילת פלדמן
¶
לא, לגבי הנסיבות הפוליטיות אני אסביר. ב-2018, כפי שהוזכר כאן, הצעת החוק נדונה בפני ועדת הכלכלה להכנה לקריאה שנייה ושלישית, והתהליך לא הושלם והכנסת יצאה לבחירות, ואז אנחנו יודעים, היו ארבעה סבבים.
לירון אדלר מינקה
¶
זה חוק שאמור להסדיר באופן כללי את ההחלה של חוקים ישראליים במים הכלכליים, לאו דווקא בהגנת הסביבה אלא גם בתחומים נוספים.
לירון אדלר מינקה
¶
אבל בזמנו זה נדון בוועדת הכלכלה, למרות שיש שם כל מיני חוקים, גם הגנת הסביבה, גם תכנון, דברים כאלה.
היו"ר ווליד טאהא
¶
כן, אבל את יודעת, אסונות ומפגעים הם נושא לטיפול אחר ולא כלכלי. כמובן שגם כלכלה נכנסת אבל היא לא העיקר.
אילת פלדמן
¶
אנחנו מדברים על חוק התלמ"ת, כמו שנאמר כאן, זה חוק שמסדיר בעצם את התחולה של החוק הישראלי במים הכלכליים. כמובן, אם ועדת הכנסת תסבור שיש ועדה אחרת - - -
אילת פלדמן
¶
אז זה כבר עניין אחר. בכל מקרה, מאחר וכבר והיו כמה כנסות מאז, אי אפשר להחיל דין רציפות על הצעת החוק הזו, ואנחנו נדרשים להתחיל את הליך החקיקה הממשלתי כמעט מההתחלה. אנחנו מתכוונים להביא את הצעת החוק בפני שר המשפטים בקרוב, וגם כבר יצרנו קשר עם משרדי ממשלה מרכזיים שהם רלוונטיים לקידום הצעת החוק. אני מדברת על אזורים ימיים, תלמ"ת זה באחריות של המשרד להגנת הסביבה, וחוק אזורים ימיים הוא חוק שהוא באחריות של משרד המשפטים.
היו"ר ווליד טאהא
¶
אוקיי, תודה רבה לך. כן, בבקשה הלשכה המשפטית של המשרד להגנת הסביבה, תזדהי לפרוטוקול עם השם.
איריס שליט
¶
בוקר טוב, שמי איריס שליט מהלשכה המשפטית, ואני לא אחשוף את הגיל שלי, אבל אני בעוונותיי מטפלת בתלמ"ת כמעט מתחילתו.
איריס שליט
¶
תודה. בכל מקרה, כמו שרני מיצה במשפט אחד, היו באמת הרבה מאוד שנים והרבה מאוד סיבות למה הצעת החוק הזאת לא התקדמה. היה ניצול טוב של העיתוי של אירוע הזפת, שכמובן לצערנו הוא קרה, אבל הוא באמת אפשר להרים מחדש את הנושא הזה. אני חייבת לומר, שהרבה מהשחקנים שהיו לנו איתם לא מעט מחלוקות בעבר, נראה שההסכמות היום הן רחבות יותר וטובות יותר.
אנחנו צריכים באמת לפתור את בעיית התקנים והתקציבים, וזה בעצם מה שאני חושבת שהוא הקושי העיקרי. כמובן שיש עדיין כמה גופים שצריכים להעביר הערות, צריך להגיע להסכמות עם חלק מהמשרדים, אבל אני רק אגיד שהתזכיר הופץ במאי בשנה שעברה, והפצנו אותו שוב, שזאת בעצם הפעם השלישית, לפני ממש כמה חודשים מועטים, בגלל שהוספנו בתוך התזכיר איזשהו סעיף שמסמיך את השרה להטיל גם אגרות וגם היטלים, ומבדיקה משפטית שעשינו, זה הצריך בעצם פרסום מחודש של התזכיר, אבל בעצם, אנחנו בשלים מאוד מתקדמים בדיונים עם כל המשרדים, התייחסנו לכל ההערות שקיבלנו.
היו"ר ווליד טאהא
¶
טוב, תודה רבה. אני רוצה לעבור לשמוע דעה אחרת, נעבור לרפאל כהן, העמותה לקידום דייג ספורטיבי ושמירת הסביבה הימית. תסביר לנו מה הקשר בין דיג ספורטיבי ושמירת סביבה ימית.
רפאל כהן
¶
בוקר טוב, אדוני. אני אסביר בשמחה. את הקשר, אני חושב, אפשר למצוא בצו הנשיאותי של הנשיא קלינטון בארצות הברית, ששם הוא רותם את הרשויות הפדרליות לטובת קידום ושיפור התנאים לקידום הדיג הספורטיבי, מה שנקרא דיג חובבני או דיג פנאי. בגדול, נעשה את זה מאוד פשוט, עבור הדייגים בכלל - - -
רפאל כהן
¶
בכלל לא. עכשיו, נעזוב את אמריקה בצד, עבור הדייגים בכלל, גם המקצועיים וגם הספורטיביים לוכסן החובבניים, מה זה הים? הים זה בית שני, הים זה דרך חיים, הים זה אורח חיים, עבור חלקם זה פרנסה, ונעזוב את זה שזה גם ענף כלכלי כלל עולמי שבכל העולם - - -
רפאל כהן
¶
בדיון הזה אני נמצא לא מהמקום של דייג, ואני דייג 45 שנה, אלא אני נמצא מהמקום של שמירת הסביבה הימית.
רפאל כהן
¶
חובבן, אבל אני נמצא פה גם בשם הדייגים המקצועיים, שהם יהיו בדיון הבא שקבוע לשעה 12:00. בסך הכל, יש לנו דבר אחד - - -
רפאל כהן
¶
המינים הפולשים זו בעיה גדולה לכל המדינה, וגם לדייגים, כן, אבל נישאר בנושא הזה, כבוד היו"ר.
רפאל כהן
¶
יש פלישה קשה של בני אדם, ואני אשאיר את זה לדיון הבא, והם מועלים בתפקידם לצערי. אם יורשה לי - - -
רפאל כהן
¶
אני אהיה מוכן לעמוד מאחורי כל מילה שלי בכל מקום ובכל פורום, ולהוכיח אותה לכל מי שאומר אחרת.
רפאל כהן
¶
אבל הדיון הבא יהיה קצת יותר טעון, הדיון הזה הוא קונסטרוקטיבי. אז ברשות אדוני היו"ר, שני עניינים, ואני אלך מהקל אל הכבד. אולי אני אפתח בשאלה שכבר כיוונת אותי אליה, אבל אני אפתח בשאלה רטורית לכל הנוכחים. מבחינת סקטור, מסה ונוכחות, שזה דבר חשוב בכל מקום, מי נמצא הכי הרבה בים? התשובה ברורה, דייגים. רבבות של נוכחים כל שעות היממה.
רפאל כהן
¶
דגים יש מיליארדים. בארצות הברית, אגב, 12 מיליון רק דייגים ספורטיביים, אבל פה אנחנו כ-100 אלף, לטענת החברה להגנת הטבע 70 אלף.
רפאל כהן
¶
כן, לצערנו די גודעים את הפרנסה ואת דרך החיים הזו שלהם בצורה גסה, והכמות הולכת ופוחתת, אני לא יודע כמה זה היום, יגידו את זה בדיון הבא.
רפאל כהן
¶
אולי ברשותכם, אין ירידה, נעשה את זה פשוט ונשאיר את זה לדיון הבא, אני מוכן לשבת עם כל אחד - - -
רפאל כהן
¶
חה"כ אלון טל, אני מוכן לשבת מול כל איש מקצוע ולהוכיח קבל עם ועדה, שים לב, כי אני יודע מאיפה אתה מדבר ואני יודע על מה אנחנו מדברים. שים לב, אני אומר את זה ואני אומר כבר מראש, לכל מי ששומע אותי אני אומר את זה בפורום גדול, לשון הרע זה אפילו עבירה פלילית, אני מוריד כל הגנה מפני לשון הרע כי אני אוכל להוכיח כל מילה שאני אומר.
רפאל כהן
¶
תשים לב, החברה להגנת הטבע מנהלת שנים קמפיין דמוני כוזב. מתוך הנתונים שלהם אני יכול להוכיח את זה בכל רגע נתון, אין שמץ של אמת.
רפאל כהן
¶
בארץ כרגע יש עלייה, הייתה רגולציה מסוימת, חלקה נכון וחלקה לא, אבל הורידו דברים מסוימים שהיה צריך להוריד וזה בסדר, כרגע יש עלייה ללא ספק.
היו"ר ווליד טאהא
¶
חבר'ה, הפרוטוקול לא מכיר כל אדם שמעיר הערה שהיא לא בתוך הדיון, אז אל תעשו את זה, תבקשו זכות דיבור כדי להזדהות לפרוטוקול. אל תענו את האדם שיושב על הפרוטוקול. כן, בבקשה.
רפאל כהן
¶
ברשות כבוד היו"ר, אני אלך מהקל, כי הכבד זה כבד, עוד לא דיברו על זה מבחינת אסונות אקולוגיים, לא דיברו על האסון הכי גדול שיושב פה בפתח, והסכנה הולכת ומתעצמת.
רפאל כהן
¶
אני מתריע, אבל לפני כן, אני אומר דבר פשוט, אנחנו נמצאים במסות, אורח חיים, פרנסה, אבל אנחנו נמצאים שם ויש לנו אינטרס לשמור עליו. אני אומר את זה בצורה הכי ברורה, זה עוד עשרות אלפי עיניים בים, עשרות אלפי ידיים לסייע בחופים, ואלפי כלי שיט, בין אם זה אירוע זפת ובין אם זה כל דבר אחר.
למה אני בעצם אומר את זה? אגב, בארצות הברית 12 מיליון רק דייגים ספורטיביים, אני לא יודע כמה דייגים מקצועיים יש, אבל צריך להבין, ואפרופו דובר פה על כסף, זה כוח אדם חינמי, זה יחסוך כסף, זה כוח אדם חינמי ואכפתי. למה אני בעצם מעלה את זה? אני אגיד את זה בצורה פשוטה, וזה אולי קצת מתחבר, אני אגיד את זה כרגע טלגרפית.
במקום לנהל קמפיין דמוני שמכוון לגירוש הדייגים מהים, כפי שארגונים מסוימים עושים את זה, אני גם אנקוב בשמם, רשות הטבע והגנים והחברה להגנת הטבע, ואני אומר שוב, משיקולים זרים ולא משיקולים סביבתיים. השיקולים שלהם הם שיקולי התעצמות והעשרת קופתם, וכל מי שירצה שאני אוכיח, אני אוכיח את זה בפני כל מי שרוצה.
רפאל כהן
¶
אני אומר את זה בצורה ברורה, ובדיון של מינים פולשים אני צירפתי כמה אסמכתאות. אני אומר את זה בצורה הכי ברורה.
רפאל כהן
¶
אגב, לא צריך ללכת רחוק, אני מכיר מאוד את הנושא של רשויות המס. פקידי שומה בתחרות, ראשי מע"מ בתחרות, והם רוצים להראות שהם הביאו הרבה כסף. אני לא צריך הרבה, אני יכול להביא לכם כמה ראיונות של אדון שאול גולדשטיין שהיה מנכ"ל רט"ג, ואני אראה לכם על מה הוא מדבר, על כסף. אתם יודעים מה הוא אומר באחד הראיונות ל"הארץ"? אני אגיד לכם מה הוא אומר.
רפאל כהן
¶
שצריך לדאוג, הופכים לאט לאט, לוקחים את כל חלקי הטבע היפים בארץ והופכים אותם לטבע לעשירים בלבד. מה קורה? כל מקום טבע יפה מכריזים עליו שמורה והוא הופך להיות טבע לעשירים בלבד. סליחה, אל תנפנף לי בידיים מול העיניים - - -
היו"ר ווליד טאהא
¶
אני מבין את הרצון שלך לדבר על הרבה דברים, אבל כנראה שזה רלוונטי לדיון הבא באמת, אז בוא תחזור לים.
רפאל כהן
¶
זה למען הסביבה. אני אומר דבר פשוט, והמודל הוא מודל שקיים בכל העולם. צריך להבין, בכל העולם המערבי ובכל מקום שיש בו רגולציה סביבתית מפותחת, לצד רגולציית דייג מפותחת, יושבים ביחד, מאגמים כוחות, יש שיתוף פעולה. הרגולטורים שאחראיים על הסביבה, הרגולטורים שאחראיים על הדייג, הארגונים הסביבתיים, הדייגים והאקדמיה יושבים ביחד ופועלים יחד כדי למצוא - - -
רפאל כהן
¶
כדי למצוא את האיזונים הנכונים. מה שאני אומר פה, ואני פונה לכל מי ששמירת הסביבה הימית חשובה לו, לעשות דבר פשוט, למצוא את הדרך להפוך קודם כל את הדייגים, וזה לא רק מבחינת הסביבה, גם מבחינת הידע וההבנה וההימצאות, לדאוג שהדייגים יהיו חלק מכל היערכות, במקרה הזה לכל היערכות לגבי כל זיהום.
רפאל כהן
¶
תנצלו את זה, אנחנו רוצים להיות שם. זה בית שלנו ואכפת לנו ממנו לא פחות מכל אחד שאומר שאכפת לו. זאת הנקודה הראשונה.
רפאל כהן
¶
צנרת הגז ואסדות הגז, שמה שיש כרגע, אני כבר יכול לומר, צפויים להיות עוד, באורח פלא אגב, תתפלאו, אתם תמצאו אותם באותם מקומות שמיועדים היום לשמורות ימיות, שם אתם תמצאו אותם, כמו בראש כרמל שתוכנית השמורה שמוגשת על ידי רט"ג כדי לשמור על הסביבה הימית, עם חוות דעת של החברה להגנת הטבע כדי לשמור על המגוון האקולוגי - - -
רפאל כהן
¶
אני רוצה דבר אחד, כי הולכים להיות מרוצפות עוד. נעזוב כרגע את כל הקטע של למה זה דווקא בשטחי שמורות ימיות. אני אומר דבר פשוט, עלו פה דברים, יש פה את מי שדיבר על היערכות, אני מדבר על הדבר החשוב באמת מתוך - - -
רפאל כהן
¶
דליפת גז שתהיה, ופה הצינורות - - - ועוד דבר אחד, להתחיל לחייב, כל מי שאכפת לו, תפסיקו לחסוך להם את הכסף, לחברות הגז, יש להם מספיק. תדאגו שהצינורות יהיו כפי שהם צריכים להיות בכל מקום מתוקן, מתחת לפני הקרקעית ולא על הקרקעית, כי אם הדליפה תהיה מעל הקרקעית זה הרבה יותר גרוע.
אלון טל (כחול לבן)
¶
אני רק מבקש לציין משהו. קודם כל, אני רוצה למחות על כבודה של החברה להגנת הטבע, זה ארגון מקצועי עם הרבה אנשי מדע, אבל בואו נלך למוסד ממלכתי, המכון לחקר ימים ואגמים שפרסם דו"ח לא מזמן, שדיבר על ירידה של 50 אחוזים בדגה. כמה צבי ים יש לנו בים התיכון? אני יכול לעבור מין מין.
אלון טל (כחול לבן)
¶
לא, לא אמרתי דייגים, אבל הוא אומר שאין ירידה בדגה בים, וזה פשוט עומד בניגוד לכל מחקר בעולם. מה, כל העולם רואה נסיגה באוכלוסיית הדגים ורק בישראל הם חזקים? באמת - - -
היו"ר ווליד טאהא
¶
טוב, רפאל כהן תודה, ותודה רבה גם לחבר הכנסת. כן, נציג רט"ג, בבקשה תזדהה לפרוטוקול ותגיד את הדברים שלך. ואתה כמובן לא תתחיל לענות לו אישית, אלא תדבר לוועדה ולמכובדים המשתתפים.
יוסי ורצברגר
¶
אוקיי, יוסי ורצברגר, רשות הטבע והגנים. קודם כל, לגבי כל הדברים שהוא אמר, הוא אמר שם דברים שהם ממש לא נכונים אבל הם לא מן העניין של הדיון הזה. אני רק יכול להגיד, שבנושא הזה של השמורות הימיות, הוכח כבר במחקרים, ואנחנו עושים כרגע גם בראש הנקרה, שבזכות השמורות גדלה האוכלוסייה, והן מצילות בעצם את מה שקרה לאורך שנים, שאוכלוסיית הדגים התדלדלה, ובזכות זה גדלה הביו מסה וגדלה כמות הדגים, וזה שדבר שלאורך זמן רק ישפר את המצב של האפשרות גם של הדייג החוקי. היחידה הימית שלנו עושה פעולות רבות כדי לפקח ולשמור על התקנות שנקבעו.
היו"ר ווליד טאהא
¶
שאתם נגיד מחליטים את הרף שלהם? את המספר שלהם? או מה? כל אדם יכול להתאהב בים ולצאת לדייג ספורטיבי, או שמישהו צריך להגביל את זה?
יוסי ורצברגר
¶
מכיוון שזה לא הנושא של הדיון, הדיון פה היה צריך להיות בנושא של זיהום ים, אני לא באתי עם מספר הרישיונות.
היו"ר ווליד טאהא
¶
אז תבדוק, תגיד להם שישלחו לך כמה רישיונות כאלה יש לכם, ומהו הרף שקבעתם שאתם לא מסכימים לעבור אותו.
יוסי ורצברגר
¶
אוקיי, אני אבדוק את זה. לגבי הנושא של זיהום ים, אז אני רק יכול להגיד שדיברו הרבה על הנושא של התקצוב, אז אנחנו ברשות הטבע והגנים אחראיים על 55 קילומטר חוף, ובעתיד, עוד מעט אם תוכרז חולות יבנה, זה יהיה כבר 65 קילומטר, ואנחנו כוח שזמין לתגובה ראשונית. חשוב שגם הנושא של התקצוב של הדברים שקשורים לדברים שאנחנו נצטרך לעשות, יהיו חלק מכל הנושא הזה של החוק.
יוסי ורצברגר
¶
כן, אנחנו בתיאום מלא עם היחידה של רני, ואנחנו עובדים גם עם גורמים אחרים שנמצאים בתוך הים. בנוסף, בנוגע לחוק התלמ"ת, חשוב באמת להכיר ברט"ג כגוף שונה מכל רשות מקומית אחרת - - -
יוסי ורצברגר
¶
לא, גוף שצריך לתת לו התייחסות קצת שונה, בגלל ההיקף של קילומטר החוף עליו אנחנו אחראיים, לעומת רשויות - - -
היו"ר ווליד טאהא
¶
טוב, עוד מעט נשמע אותך. תודה רבה. אני עובר למשרד החקלאות, תזדהה בבקשה לפרוטוקול, ותאמר את הדברים שלך.
נעם מוזס
¶
אני נעם מוזס, אני מנהל את התחום של חקלאות ימית, אני לא עוסק באופן רציף בנושא הדייג, ואני עכשיו בודק את הנתונים ששאלת לגבי מספר הרישיונות מכל סוג, ואני עוד מעט אדווח על זה.
נעם מוזס
¶
כן. מי שנותן רישיונות דייג זה אגף הדייג של משרד החקלאות, ובשנים האחרונות הפיקוח על נושא הדייג עבר באמת לידיים של רט"ג, והם עושים עבודה מצוינת. אני חושב שגם הרעיון שעלה פה, לשלב את הדייגים בהקשר לזיהום ימי, אני חושב שזה רעיון טוב וכדאי לפתח אותו.
אנחנו גם תומכים לחלוטין בדברים שנאמרו על ידי היחידה הימית של המשרד להגנת הסביבה, בהחלט נדרשים עוד תקנים ועוד תקציבים. אני לא כל כך מכיר את הנושא, אבל אני אשמח לדעת למה חסרים בקרן למניעת זיהום ים 100 מיליון שקלים. מעניין היה לדעת מה הסיבה לזה.
היו"ר ווליד טאהא
¶
ואתה אומר שאתה לחלוטין עם העמדה של רט"ג? זאת אומרת, אתה מכיר את הבעיות ואתה מזדהה עם כל מה שרט"ג עושים?
נעם מוזס
¶
כן, הרט"ג בהחלט עושים עבודה טובה, וזה הגוף היחיד בעצם שעושה איזושהי עבודת פיקוח. אולי בעניין הזה, אם לא רוצים לחכות לכל הצעות החוק, אפשר באמצעות רגולציה לתת להם עוד סמכויות, הם היום עובדים מתוקף פקודת הדייג.
נעם מוזס
¶
לא, הם עובדים מתוקף פקודת הדייג, ויש עוד כל מיני חוקים שניתן באמצעות תקנות לתת להם סמכויות של פיקוח.
היו"ר ווליד טאהא
¶
אני שמרתי על הזכות שלך לדבר ולא הסכמתי שאף אחד יחתוך אותך. תודה רבה. אני חוזר אלייך, אבל לפני זה אני רוצה לשמוע את פורום ערי החוף, בבקשה נציגת השלטון המקומי.
הילה אקרמן
¶
יש לי הרבה כובעים היום, אכן. קודם כל, אנחנו רוצים להתייחס לחקיקה של התלמ"ת, אנחנו מאוד מברכים עליה, אנחנו חושבים שהיא חשובה מאוד כדי לתת מסגרת לפעילות שיקום במסגרת של אירוע זיהום ים, אבל חשוב לדעת, שלמעשה, התלמ"ת מעבירה הרבה מאוד אחריות לרשויות המקומיות, בלי לדעתנו לתת מספיק מענה וגיבוי.
הילה אקרמן
¶
ובעצם, בזפת בסערה הרשויות המקומיות היו אלה שהובילו, כמובן ביחד עם המשרד להגנת הסביבה, רט"ג, עמותות ושותפים אחרים, את הנושא של הניקיון, אבל לראשי הרשויות היה מאוד קשה להתחיל לנקות מבלי שהייתה התחייבות כספית של המשרד שיהיה שיפוי. מהר מאוד, ביחידה להגנה הימית הבינו את זה, ודאגו ישר שיהיה שיפוי כספי, ויצא קול קורא לרשויות המקומיות שנותן מענה.
אותו דבר היה בכמעט אירוע שהיה לפני כמה חודשים, הבינו את זה במשרד ואמרו שיהיה שיפוי אם הרשויות יצטרכו לנקות, אבל ההבנה וההכרה הזאת קצת נשכחו בהצעת החוק הנוכחית של התלמ"ת. למעשה, במקרה של אירוע, אם הצעת החוק הזו תעבור, הרשויות המקומיות קודם כל יצטרכו לנקות, לשלם את ההוצאות, ואחרי זה הן יצטרכו ללכת ולחפש את הכסף. הן יצטרכו לתבוע אם יהיה מדובר בגורם שהוא ידוע, ואני לא ידוע כמה זמן זה ייקח להם, או אם זה גורם לא ידוע אז כן יהיה איזשהו שיפוי מהמשרד להגנת הסביבה, אבל לא ברור מתי יהיה השיפוי הזה, כמה השיפוי הזה יהיה, ואם בכלל הוא יהיה.
לכן, במקרה כזה שיהיה אירוע עוד יותר גדול אפילו מזפת בסערה, יש רשויות מקומיות כמו אצלי במועצות האזוריות, שעשויות לפשוט את הרגל, יש להם מספר תושבים מצומצם והתושבים האלה הם אלה שצריכים מהארנונה שלהם לנקות את החוף.
במסגרת התלמ"ת חשוב להגיד, שגם הרשויות המקומיות נדרשות להכין תוכניות להצטייד, ללא שיפוי כספי, ולכן אנחנו חושבים שהחוק הזה מאוד חשוב, אבל אנחנו רק מבקשים שבמקרה של אירוע יהיה מנגנון שיפוי מידי, שהרשויות המקומיות יוכלו לקבל מקדמה או אפילו שיפוי מלא, באופן כזה שהם לא יצטרכו לדאוג ולהגיד לעובדים לא לצאת, כי הם לא ידעו אם מישהו מחר בבוקר יחזיר להם את התקציב הזה.
אז אנחנו מברכים באמת על הצעת החוק הזו, אבל אנחנו חושבים שכמו שצריך להיות תקציב למשרד להגנת הסביבה לטיפול, התקציב הזה צריך להיות גם לרשויות המקומיות. תודה.
היו"ר ווליד טאהא
¶
תודה רבה לך. גלית שאול הייתה פה פעם, ראשת המועצה האזורית עמק חפר, שהציפה את הבעיה של רצועת החוף, שאף אחד לא עוזר להם שם בעניין. כן, בבקשה תזדהי לפרוטוקול.
לאה קרונבטר
¶
שלום, אני לאה קרונבטר מרשות המים, מנהלת תחום תכנון ארצי. רק משפט רקע קודם, משק המים היום מספק כ-2.4 מיליארד מטר קוב מים לשנה לכלל הצרכנים, מתוך זה 25 אחוזים מקורם בים התיכון, דרך מתקני התפלה. האחוז הזה רק יגדל, כבר בשנת 2025 זה יגדל ל-30 אחוזים, וכשמדברים על אספקת מים לצרכי בית, מדובר על 70 אחוזים מסך כל הצריכה הביתית.
משק המים נערך לאירועי חירום מסוגים שונים, גם מבחינת מקורות המים וגם מבחינת מערכת ההולכה, אבל כשנערכים, צריכים לדעת למה נערכים, ואני רוצה כאן להצביע על הצורך בהגדרת תרחישים. תרחישי ייחוס שישמשו גם את רשות המים וגם את הגופים האחרים שצריכים להיערך ולתכנן את התשתיות, כדי להתמודד עם מצבים ואירועי זיהום ים, גם מבחינת התרחיש שיכלול אפיון של האירוע מבחינת המיקום, מבחינת משך הזמן, מבחינת העומק בים, מבחינת ההסתברות להתרחשות. אלה הם הדברים החשובים.
כשאנחנו נערכים, משק המים הוא משק פיננסי סגור, כל ההשקעה לתשתיות ולגיבויים נוספים, מיד מקבלים ביטוי בתעריפי המים, אנחנו צריכים פה לדעת למה להיערך - - -
לאה קרונבטר
¶
כשאנחנו נערכים לתקלות באספקת מים ממתקני התפלה, אנחנו צריכים לדעת כמה זמן זה נמשך, לא בדיוק אבל צריכים לעבוד עם תרחישים בהסתברויות שונות. אנחנו יודעים שיש אי ודאות מאוד גדולה ושקשה להעריך, אבל אנחנו צריכים תרחישי ייחוס, ואני מאמינה שזה לא ישמש רק לרשות המים, אלא גם לגופים אחרים.
היו"ר ווליד טאהא
¶
תודה רבה לך. פרופ' גיל רילוב, מכון חקר ימים ואגמים, ראש המעבדה לאקולוגיה של חברות ימיות.
גיל רילוב
¶
שיחקת אותה. אנחנו בעצם הזרוע המחקרית הביצועית של המשרד להגנת הסביבה, וזה חלק מהתפקיד שלנו, ליצור את אותם תרחישים, תחזיות, וגם הגבה לאירועים כאלה, גם מבחינת המודלים שאנחנו מריצים, גם קדימה וגם אחורה. אחורה, כלומר לראות מאיפה הגיע הזיהום, וקדימה, לראות לאיפה הוא יגיע בהמשך.
גיל רילוב
¶
יש לי נתוני מחקר כי אני צללתי ועדיין צולל בתוך השמורה באכזיב, שהיא השמורה הוותיקה ביותר, ולעומת האזורים האחרים שהם לא שמורים יש הבדלים מאוד גדולים. זה לא קשור לזיהום, זה לצערי קשור ללא ספק לדייג, וצריך לדעת לנהל אותו כמו שצריך, עם הדייגים, אני מסכים ולא נגד, אבל להכחיש את העובדה שהדייג לא תורם להיעלמות חלק מהדגים לפחות, זה קצת להתעלם מהמציאות.
גיל רילוב
¶
אני אישית, את הזפת אספתי. יש לי כדור כזה של זפת במשרד משנה שעברה, כי אנחנו צללנו מתחת למכון. למזלנו זה היה אירוע זפת ולא אירוע נפט, חשוב לציין את זה, כי זה התרחש רחוק מהחוף והגיע כבר בתצורה של זפת, שאולי זה לא נעים ברגליים ופוגע בחלק מהיצורים, אבל הפגיעה האקולוגית הייתה נמוכה יחסית בגלל זה. אם האירוע הזה היה מתקיים יותר קרוב לחוף, והתצורה הנוזלית הייתה מגיעה, האסון היה הרבה יותר גדול, חשוב לציין את זה. למרות שהוא היה בסדר גודל קטן ובינוני, עדיין, המשמעות האקולוגית שלו הייתה עצומה.
לצורך בניית תחזיות כמו שצריך, באמת צריך תקציבים. אני, כמדען, תמיד אומר שהמדע תמיד צריך עוד כסף כדי לעשות את המדע הזה כמו שצריך, ואנחנו עושים כבר היום לא מעט בכלל. אמנם המודלים זה לא התחום שלי, אני האקולוג שיוצא לשטח ובודק מה קרה ליצורים, בשביל זה אנחנו עושים את תוכנית הניטור לאורך שנים, החלק שלי הוא 12 שנה כבר, באזור החוף. נכנסנו לים העמוק בשנים האחרונות, כי שם מתבצעים באמת הקידוחים.
אז המסר שלי הוא שקודם כל חשוב להמשיך לעשות את הניטור, חשוב לתקצב את המשרד כמו שצריך כדי באמת להיערך לזה, כי הנפח התעבורתי הולך וגדל, וכולי.
יובל ארבל
¶
יובל ארבל, עמותת צלול, ונמצא איתי פה המנכ"ל של עמותת צלול, אם אפשר להעביר לו את זכות הדיבור?
מור גלבוע
¶
מור גלבוע, מנכ"ל עמותת צלול.
(באמצעות מצגת)
אז את "צלול" אני חושב שרבים מאיתנו שיושבים פה באולם מכירים. נעבור את השקף, ונדבר על האירוע של זפת בסערה שקרה לפני קצת למעלה משנה. זה בעצם אירוע שרבים מאיתנו היינו מאוד מושקעים בו, אנחנו במשך חודשיים הפסקנו את כל הפעילות שלנו ועשינו את כל מה שאנחנו יכולים, גם כדי להפעיל מתנדבים וגם כדי להעלות למודעות בעצם כמה שיותר את הצורך בחירום לים, התלמ"ת, מה שאנחנו מדברים עליו במהלך הדיון הזה.
באמת, כמו שנאמר פה מקודם, כמו שאמר גיל, זה לא האירוע הכי חמור שיכול היה לקרות, ואנחנו בעצם יושבים כאן היום ומדברים, במטרה למנוע את האסון הבא, זה בעצם הדיון המרכזי. אנחנו יודעים שהאסון הבא יקרה, אבל אנחנו לא יודעים מתי הוא יקרה, ואנחנו מדברים פה כי אנחנו בעצם בחרדה גדולה על זה שאין בעצם היערכות כמו שצריך למצבי חירום של שפך, של נפט, של דלק בים.
בשקף הבא, כולנו פה אוהבים את הים, אבל באמת חשוב להזכיר את התועלות הגדולות והרבות, והשימושים הרבים של הים, אם זה מזון ודגים ותשתיות - - -
מור גלבוע
¶
מכל הסיבות שדיברנו כאן מקודם. הסיבה המרכזית היא שהתלמ"ת, שזה בעצם החוק המרכזי שאמור להגן על הים במצבי חירום, לא מקודם. יש תוכנית, התלמ"ת קורה, יש תוכנית, אבל כמו שנאמר כאן על ידי החברים במשרד, חסרים התקציבים האלה. הקרן גרעונית, וחסרים כמו שנאמר כאן, 100 מיליון שקלים.
כשאנחנו מדברים על כל התועלות האלה, כשאנחנו מדברים פה על התפלה, אני חושב שכולנו כאן יודעים, אנחנו שותים, 75 אחוזים ממי השתייה שלנו הם מגיעים מהים. הים הוא מקור השתייה שלנו, ויש לנו חמישה מתקני התפלה. אם הזיהום הזה, או זיהום אחר, יהיה קרוב למתקני התפלה, יש סיכון משמעותי שכל משק המים של ישראל יושבת, ואז מה אנחנו נעשה?
אם נעבור לשקף הבא, אז נראה שעם כל התועלות האלה, אנחנו ממשיכים להזרים שפכים ונגר מזוהם לים, יש פסולת פלסטיק, שפיכות שמן, ואסונות נפט כמו שראינו, יש דייג פוגעני שלא משנה כמה יגידו, הוא פוגע בהרבה מאוד מינים, בעיקר בדיג מכמורתנים, הוא פוגע במינים בים.
מור גלבוע
¶
אני באופן אישי טבעוני, אני לא אוכל דגים כבר למעלה מעשר שנים, אבל אנחנו נגד פגיעה גורפת במינים בים.
מור גלבוע
¶
אני לא מדבר על לאסור דייג, אני מדבר על זה שיש כל מיני שיטות של דייג. הדייג של דיג מכמורתנים - - -
היו"ר ווליד טאהא
¶
אתה יודע, היום לפני שהגעתי לדיון הזה, כשיצאתי מהבית, בתוך היישוב כפר קאסם ראיתי חזיר גדול הופך לו פח של זבל ומחפש אוכל. אז אתה יודע, כשעושים את זה לא נכון, אז גם מזיקים לאנשים.
מור גלבוע
¶
כן, אני לא אסיט את הדיון ואני אשמור אותנו ממוקדים על הנושא הזה כי הנושא הזה הוא באמת חשוב. אנחנו משנת 1998 מדברים על התלמ"ת, ואנחנו במצב שבו זה באמת מצב הזוי, שאנחנו לא מסוגלים להגן על הים, שהוא מספק לנו כל כך הרבה תועלות, ואת מי השתייה שלנו.
מור גלבוע
¶
זה לגמרי ככה, כי כרגע, ויש פה הוכחות, המשרד להגנת הסביבה עומד על הרגליים ואומר שאין להם כסף, הקרן למניעת זיהומי ים היא קרן גרעונית - - -
מור גלבוע
¶
אלא אם כן אנחנו יודעים קודם כל לנהל את הים כמו שצריך, דיברנו מקודם על חוק אזורים ימיים. את כל הסיפור הזה של קידוחי גז ונפט אנחנו יודעים לנהל באופן שהוא בר קיימא ויודע להגן על הים, ואלא אם כן יש לנו גם חוק, חוק תלמ"ת שהוא חוק מצוין, שאיתו אנחנו באמת יכולים להגן על הים.
ורד איל-סלדינגר
¶
תודה רבה, אדוני היו"ר. אני רציתי להגיד הרבה דברים שכבר נאמרו, ולכן אני לא אחזור עליהם, ואני אוכל להתמקד בנושא של קידוחי הגז. במסמך של מרכז המחקר והמידע, שכולם פה התייחסו אליו - - -
ורד איל-סלדינגר
¶
כן, דובר על ההגנה על הים, ולא צריך לחזור על כך, על התלמ"ת וכל הנושאים האלה, על הפעולות הקשורות בגז, פעולות החיפוש, הקידוח וההפקה. נאמר שם שפיתוח מאגרי גז גורם לפגיעה סביבתית מינימלית, והסיכון הוא רק מתקלות ודליפות. את המילה "רק" אני הוספתי, אבל זה משתמע משם, הסיכון הוא מתקלות ודליפות. זה פשוט לא נכון, פעולות חיפוש, קידוח והפקה, כולן מסכנות את הסביבה הימית.
אני רוצה לצטט מתוך התוכנית הימית לישראל של הטכניון: זיהום הים, זיהום בשלבי ההקמה קודם כל, זיהום הים מבוץ הקידוח כתוצאה מכימיקלים המוספים לו, רעש, זיהום אוויר ממנועי האסדה, ספינות שירות שמגיעות אליה, פגיעה בבתי גידול בקרקעית הים, היערמות מדחן קידוח ומערכות עגינה, וסיכון לתקלות של פליטת דלקים מושמנים. כמו כן, אנחנו עדיין בזמן החיפוש, סקרים סיסמיים שעושים אותם בזמן החיפושים, כלי מרכזי בחיפושים, עלולים לשבש את מערכות התקשורת של יונקים ימיים, ולגרום פגיעות הדף בדגים, בצבי ים וביונקים ימיים. כל זה רק בשלב ההקמה, החיפושים.
אחר כך, בזמן התפעול, יותר ידוע לכולם אני חושבת, סכנת שפך הקונדנסט שיגרום לזיהום בים לאורך החופים, ישנה הזרמת מי תוצר. אני עדיין מצטטת מהתוכנית הימית. הנחת צנרת תת ימית עלולה לפגוע בבתי גידול בקרקעית הים, וחוץ מזה, נגרמת הפרעה למרחב המחייה של עופות ים והפרעה לעופות נודדים. אז כל אלה מסכנים את הים, ואותנו, כי כמו שנאמר כאן, הים הוא מקום חיים שלנו בכל כך הרבה בחינות, גם לפנאי, גם לפרנסה, והוא גם ממתן את משבר האקלים.
ועכשיו, מה אנחנו עושים? מדינת ישראל פותחת את הים לרישיונות חיפוש חדשים של גז, עשרות קידוחים נוספים שהם עלולים לגרום לפגיעה בלתי הפיכה במערכת הזאת, שהיא כל כך רגישה, כמו שנאמר כאן. יש בה מגוון ייחודי של מינים, בתי גידול בסכנת הכחדה.
יש את גלישת פלמחים, הודיעו שהיא תהיה שמורת טבע ימית, שזה נפלא ומקסים, אבל האם אתם יודעים שיש ארבעה רישיונות חיפוש בתוקף על גלישת פלמחים, שהיא פנינת טבע ימית נדירה ביותר? משרד האנרגיה הודיע שלא יתקרבו אליה עד ליותר מקילומטר, אבל גם - - -
ורד איל-סלדינגר
¶
כן, בקיצור, גם מרחק של קילומטר מהשמורה לא מבטיח ולא מגן. כמו שאמרו כאן גם, אסונות ימיים זה לא שאלה של - - -
ורד איל-סלדינגר
¶
אני לא אמרתי, בואו נראה מה יעשו, אבל רישיונות החיפוש נמצאים על שמורת גלישת פלמחים.
ורד איל-סלדינגר
¶
כן, אני אשתדל להתכנס. אסונות ותאונות על אסדות קידוח, פשוט אי אפשר למנוע אותם ב-100 אחוז. אנחנו ראינו אסונות, היה לנו לפני עשר שנים את דיפווטר הורייזן במפרץ מקסיקו, לפני שנה טבעת אש בערה על מפרץ מקסיקו, זאת אומרת, אלה אסונות בלתי נמענים.
ורד איל-סלדינגר
¶
נכון מאוד. אני רציתי לדבר על זה שנאמר כאן שבמים הכלכליים אין ממש הסדרה ואין ממש רגולציה. זאת בעיה חמורה מאוד, כי כל הקידוחים הם במים הכלכליים. אנחנו, בגרינפיס, הוצאנו במאי ובאפריל שתי הפלגות מחקר לחקר יונקים - - -
היו"ר ווליד טאהא
¶
בדרך כלל, כשאומרים "החוק הבין-לאומי", כמובן מתכוונים לחוק של החזקים. אוקיי, תמשיכי.
ורד איל-סלדינגר
¶
יש חסר עצום במידע על מה שקורה במים הכלכליים של ישראל מבחינת יונקים ימיים, מבחינת מערכת אקולוגית בכלל. המדינה הזניחה את זה במשך עשרות שנים, ואנחנו בגרינפיס הוצאנו הפלגת מחקר ביחד עם אוניברסיטת חיפה, מפינו להקות של ליוויתים ממש בקרבת קידוח כריש, ואין את המידע על זה.
אני רוצה גם להאיר את הנושא של החיוב של החברות לשלם על הזיהומים. חברת "בריטיש פטריוליום" למשל, במקרה של דיפווטר הורייזן, הם חויבו ב-65 מיליארד דולר פיצויים כדי לכסות את עלות ניקוי הים. מי אצלנו משלם על הזיהומים?
ורד איל-סלדינגר
¶
תזכירי השפעה על הסביבה שבוצעו עבור הקידוחים של כריש ואתנה עדיין לא פורסמו בשקיפות עד היום. אני רוצה לדבר על כך שיש פן ביטחוני, שעכשיו עם הסכסוך שהיה עם לבנון סביב הבערות, אפשר להאיר גם אותו. פגיעה באסדה, פגיעה במתקן אנרגיה זה אסון נורא ואיום, וזה גם ינתק את כל המדינה מחשמל.
היו"ר ווליד טאהא
¶
תודה, גברתי, אני רוצה להודות לך, ורד איל. אנחנו מתקרבים לסוף הישיבה. כן אסנת, בבקשה.
אסנת אלגום מזרחי
¶
רק הערה קטנה, תודה אדוני היו"ר. נאמר כאן קודם, ורק שלא ישתמע שבמסמך שלנו, מסמך הממ"מ, נכתב שאחת הסכנות שעלולות להיות מזיהום ים היא מזערית ממקורות גז או נפט. זה לא במסמך שלנו, בכל אופן.
אסנת אלגום מזרחי
¶
אז לכן אני רוצה לדייק. אחד המקורות, בעמוד 5 אפשר לראות: "זיהום שמקורו בדליפת נפט או גז בגלל פעילות שמקורה בחיפוש והפקה של גז או נפט", זה מוזכר שם ממש כאחד המקורות, ובהמשך גם מוזכר דו"ח מבקר המדינה מ-2013 שעסק כולו בנושא הזה של הסכנה שטמונה במאגרי הגז, וגם על הצורך לכלול בתוך התלמ"ת היערכות גם למקרי דליפה או מקרי זיהום שמקורם באסדות הגז.
גיתית וייסבלום
¶
תודה רבה, אדוני היו"ר, רק תגובה קצרה למה שנאמר. החברה להגנת הטבע כמובן קידמה את הנושא של הרפורמה בדייג, עם משרד החקלאות, עם המשרד להגנת הסביבה, עם רט"ג, עם משרד האוצר, עם מדענים בכירים מכל האוניברסיטאות, בתמיכה ברפורמה שתסדיר את הנושא של הדייג.
אנחנו לא מתנגדים לדייג, אבל יש בישראל תופעה של דיג יתר, וזה מה שהיה, שהגבירה את הנושא ופשוט העלימה את המערכת האקולוגית הימית. אנחנו מאוד שמחים שהרפורמה הזאת התקבלה, היא רפורמה מאוד חשובה, וכל אמירה אחרת היא לא נכונה ושקרית, אז תודה שנתת לי הזדמנות להגיד את זה.
גיתית וייסבלום
¶
רק משפט אחד. כולם פה מדברים על הנושא של התלמ"ת, כמה זה חשוב וכמה סכנות יש לנו בתוך הים, אבל מה קורה עם התלמ"ת?
גיתית וייסבלום
¶
אוקיי, בסדר גמור. אנחנו לא רואים את הלחץ הגדול בא לידי ביטוי בשטח, לא בתקציבים אבל גם לא בחקיקה.
היו"ר ווליד טאהא
¶
תודה רבה. לפני גבי ולפני משרד האוצר, אני אפשרתי לכולם לדבר. יש פה מישהו שקשור לגורם נוסף שירצה בדקותיים לומר מה הוא חושב?
אמיר פוסטר
¶
משפט וחצי. הסכנה הכי גדולה שיש לזיהום הים, זה בתעבורה הימית, אם מדברים על שפכים של נפט או זפת או דברים כאלה. אני רק אתן פה סדר גודל, כשמדברים על אסדה, במקרה הכי קיצוני, הכי גדול, יכולים להיות עליה 3,000 חביות. במיכל הדלק של אוניית סוחר שנכנסת לישראל או יוצאת, יש 14,000 חביות - - -
אמיר פוסטר
¶
מה שאני אומר, זה שאם מסתכלים ורוצים באמת להתגונן מפני אסון אפשרי, צריך להבין בדיוק מהם המקורות ומהם הסיכונים הגדולים, ובעולם - - -
היו"ר ווליד טאהא
¶
אתה אומר שהכל בסדר עם האסדות, ושיחפשו את זה במקום אחר? כמו תמיד, זורקים את הבעיה לגורם הבא.
היו"ר ווליד טאהא
¶
לא, אני התחלתי את הדיון בזה שאני מבין שכמו נושאים רבים, יש גורמים רבים שמתחרים ומתקוטטים ולא יודעים לתכלל סמכויות ביניהם, אנחנו מכירים את זה מכל תחום בחיים.
היו"ר ווליד טאהא
¶
טוב, תודה רבה לך. אני חוזר לחה"כ גבי לסקי. אחרי גבי, נציג משרד האוצר יענה, בעיקר על הטענות שהם לא יכולים לעבוד כי אתם פשוט לא נותנים להם כסף. זה כל הסיפור, בזה אפשר לתמצת את הדברים של כמה גורמים שדיברו כאן, טענות על כסף, וזה אחרי חה"כ גבי לסקי. בבקשה.
גבי לסקי (מרצ)
¶
תודה רבה, כבוד היו"ר. אחד מהדברים, בהמשך לדברים שנאמרו פה על הגז, אף אחד גם לא דיבר על קצא"א.
גבי לסקי (מרצ)
¶
לא, אבל כחלק מהסכנות שבאמת אורבות לים ולחוף, זה בעצם מה קורה שם. כל עוד אנחנו גם לא יודעים איך הם מתמודדים עם אסונות, אנחנו לא יודעים מה הם בכלל עומדים לעשות מבחינת ההסכמים, כן או לא, אז זה עוד משהו שאנחנו חייבים לשים על השולחן, זה אחד הסכנות הכי גדולות.
אני חייבת לומר שאני שמתי על השולחן הצעת חוק לסגירת קצא"א, ואני מתכוונת לקדם את זה, במיוחד כל עוד שהדבר הזה ממשיך להיות במחשכים, והאסון שמצפה לנו מקצא"א, כשכבר היו לנו אסונות, זה משהו שאנחנו גם צריכים לדעת.
דבר שני, לגבי חוק התלמ"ת, 14 שנה החוק הזה לא מתקדם. זה לא יכול להיות שיש פתרון מסוים לדבר הזה, וזה לא מתקדם, ובאמת טוב שמשרד האוצר מדבר אחריי, כי חלק מהעניין קשור גם כן בתקציבים, אבל גם הערות, משרד האוצר עדיין לא מסרו את ההערות להצעת החוק. כנ"ל, יש דברים שגם מתעכבים במשרדים אחרים.
אם אנחנו לא חושבים שצריך גוף מתכלל שייקח את הדבר הזה וימרכז אותו, ושזה יהיה משהו שמעמידים לו זמנים, שתוך חצי שנה אפשר יהיה לסיים ולהעביר כבר את החוק, עם התקציבים ועם כל הדברים, אז אנחנו פשוט קוראים לאסון להגיע ואנחנו לא נהיה מוכנים. אנחנו צריכים, באמת, לא מהסיעות החרדיות, אבל אנחנו צריכים להגיד תודה, אני לא יודעת אם זה למזל או לאל, שעדיין לא היה אסון, כי אנחנו לא ערוכים, מדינת ישראל לא ערוכה.
גבי לסקי (מרצ)
¶
אז אני רוצה עכשיו לשמוע ממשרד האוצר, האם מתכוונים עכשיו, בתקציב הקרוב דרך חוק ההסדרים או אני לא יודעת מה, להביא את כל התקציב הנדרש כדי לקדם את התלמ"ת. אני רוצה לדעת מה העמדה של משרד הפנים בעניין הזה, שגם כן לא ברור מה העמדה שלהם, אני רוצה לדעת מה קורה עם משרד האנרגיה, אני רוצה תשובות לגבי זה, וגם אני רוצה לשמוע את משרד המשפטים, כי גם הם טרם העבירו את ההערות שלהם, כי אין לנו זמן.
גבי לסקי (מרצ)
¶
זה שאמרו בוועדה זה לא פוטר אותי מדרך החקיקה, הם חייבים להעביר הערות לחקיקה, אין לנו זמן, ואני מבקשת להתכנס לתוך האירוע הזה, באמת, בגלל החשיבות. אפשר לעשות את זה תוך שבועיים שלושה.
גבי לסקי (מרצ)
¶
אם באמת אנשים לוקחים את זה ברצינות, אז אפשר לסיים עם החקיקה הזאת תוך זמן קצר. תודה רבה.
היו"ר ווליד טאהא
¶
תודה רבה, חה"כ גבי לסקי. לפני שאני נותן את זכות הדיבור לנציג משרד האוצר, אנחנו ביקשנו לדעת מהמשרד להגנת הסביבה פרטים נוספים לגבי שמונה התקנים שהם לא ידעו עליהם, כשבמשרד האוצר אמרו שנתנו לכם עבור זה תקציב. האם לקראת שמונה התקנים ולקראת התקנים שעוד יבואו, אתם תפרסמו למועמדים? והאם גם לחברה הערבית יהיה אולי איזשהו צ'אנס להכניס אליכם מישהו? אני מניח שאין אצלכם אף אחד בינתיים, אני לא יודע. האם אתם יכולים לענות?
משכורות העובדים אינן יכולות להישען על הקרן, זה מובן וברור, צריך להסדיר את הסוגייה הזו. משרד המשפטים וכל הגורמים צריכים להבין שצריך לקדם כמובן את הצעות החוק על חוק אזורים ימיים וחוק התלמ"ת וכל מה שקשור בעניין הזה.
נציג משרד האוצר, אתם תמיד עושים בעיות. תאמין לי, אין דיון שאני עושה שאתם לא האשמים בו, אז בוא תגיד מה אתה מתכוון לעשות כדי לעזור להם, מסכנים, עניים, לא יודעים לעשות את העבודה, הם מתריעים שאם יהיה אסון אנחנו אכלנו אותה כי אתם לא נותנים להם כסף, אז בוא תסביר את העניינים.
יגאל גוטשל
¶
אז אני אמשיך בדברים שהתחלתי קודם. זה נושא שגם עלה בוועדת המנכ"לים, הנושא של התקציב המזומן. כיום, הקרן מסיימת כל שנה בעודף של כ-100 מיליון שקלים. יש הבנה שהקרן, כיום, ההכנסות שלה נמוכות מההוצאות שלה, כלומר, יש גירעון שנתי. עם זאת, ולמרות שזאת אמירה שנאמרת כבר במשך מספר שנים, אנחנו עדיין רואים עודפים ויתרות גבוהות בקרן.
האמירה שסוכמה, שהיא גם מעוגנת במסכנות ועדת המנכ"לים, היא שברגע שיתרות הקרן ירדו מ-30 מיליון שקלים, למה 30 מיליון שקלים? זה 15 מיליון שקלים כמין קופה לאירוע חירום ו-15 מיליון שקלים שמשקפים את הגירעון, ברגע שזה ירד מתחת לזה, אנחנו נתכנס לדיון ולקביעת מנגנון איך לגשר באופן תקציבי על הנושא הזה.
עוד שאלה שרצית שאני אתייחס אליה שלא התייחסתי אליה?
יגאל גוטשל
¶
אני חושב שהמספרים מדברים בעד עצמם, זה שבכל שנה הקרן מסיימת בעודף של כ-100 מיליון שקלים, זה משקף את זה שכרגע, בנקודת הזמן הזה, אין איזשהו - - -
היו"ר ווליד טאהא
¶
אז אתה אומר שבתקציב הבא אתם תכניסו גם את ההמלצות של ועדת המנכ"לים על הוספת 20 תקנים?
יגאל גוטשל
¶
התחלנו דיוני תקציב עם המשרד להגנת הסביבה, זה אחד מהנושאים שהועלו על ידם, וזה בהחלט ייכנס בדיונים.
יגאל גוטשל
¶
אז יש לנו פגישה, אני חושב שבשבוע הבא או בעוד שבועיים, עם המשרד להגנת הסביבה, ואנחנו נדון בנושא הזה, בין היתר.
רני עמיר
¶
ואז נבוא וניתן מענה לטענות של משרד האוצר, אבל השורה התחתונה היא שחסרים 98 מיליון שקלים כדי לממש את המלצות ועדת המנכ"לים, וחסרים 14 מיליון שקלים כל שנה כדי שהקרן תוכל להסדיר - - -
רני עמיר
¶
התקנים זה סיפור מאוד מעניין. מ-2016 ועד היום נגרעו למשרד להגנת הסביבה 60 תקנים. ב-2022 החזירו להם 30 תקנים. קודם כל, זה עדיין חוסר מוחלט.
יגאל גוטשל
¶
רגע, כשאומרים שנגרעו למשרד להגנת הסביבה תקנים, זה נשמע כאילו משרד האוצר בא ולקח מהמשרד להגנת הסביבה תקנים באופן כזה - - -
יגאל גוטשל
¶
יש החלטות ממשלה על קיצוצים שמחייבות את כלל משרדי הממשלה, וגם המשרד להגנת הסביבה מחויב לקצץ את התקנים בהתאם להחלטת הממשלה. זו לא איזושהי מלחמה של גורמי מקצוע במשרד האוצר לקחת תקנים מהמשרד להגנת הסביבה.
רני עמיר
¶
אדוני היו"ר, הנקודה שצריך להוסיף פה, היא שאולי התווספו 30 תקנים ב-2022 למשרד להגנת הסביבה, אבל זה בא כדי לכסות איזשהו גירעון תפעולי שוטף של כלל המשרד, ולעניין התקנים התוספתיים הייעודיים של המשרד ושל היחידה הימית, זה לא התקבל.
אלון טל (כחול לבן)
¶
אדוני היו"ר, רק אמירה אחת. מבזק חדשות, תפתח עכשיו N12, את אתר החדשות, תראה שחופי תל אביב סגורים בגלל הזיהום. זה כאילו שאתה במאי ושמת את ההקשר הדרמטי ברקע, אדוני היו"ר.
היו"ר ווליד טאהא
¶
ואז אין מה לבוא בטענות לאף אחד, כי הם לא נתנו כסף, והם טוענים שאין להם כסף, אז בסדר.
אלון טל (כחול לבן)
¶
ברוח הדברים של חה"כ לסקי, אני חושב שאנחנו צריכים באמת לשים לדבר הזה סוף. 14 שנה זה מוגזם, בואו נציב זמן, אולי בסיכום שלך, כדי שאותן הערות - - -
אלון טל (כחול לבן)
¶
הערות של משרד המשפטים לחוק, הערות של משרד החקלאות, יש את כל המשרדים שלא מעבירים את ההערות, ולכן אנחנו שמענו מהייעוץ המשפטי של המשרד שזה מתעכב.
לירון אדלר מינקה
¶
לא המנכ"לים, יש כאן שני חוקים שדיברו עליהם. חוק האזורים הימיים זה משהו יותר גדול, וזה בסדר, אבל חוק התלמ"ת, שזה הדבר המיידי, תוכנית למוכנות לאירועי זיהום ים, זה תזכיר שכבר 14 שנים מתגלגל. עכשיו הוא הופץ, כבר לפני שנה או לפני כמה חודשים, ואני חושבת שאנחנו צריכים לשמוע מהמשרד להגנת הסביבה מה הצפי ואיך מביאים אותו הכי מהר לקריאה ראשונה לפחות, כי באמת, זה מתגלגל בלי סוף ואנחנו רואים עוד אירוע ועוד אירוע וזה לא מתקדם. איפה הבעיות ומתי אתם יכולים לדווח לוועדה לפחות?
היו"ר ווליד טאהא
¶
בדיוק, אז את התשובות תתנו לוועדה. אנחנו נבחן האם נקיים דיון על זה. בכל מקרה אנחנו נעקוב אחרי זה, ונשמח לכל דיווח של הגורמים הרלוונטיים לעניין, בעיקר של המשרד להגנת הסביבה.
בינתיים, אני רוצה להודות לכל אלה שהגיעו. תודה רבה, הישיבה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 11:33.