פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-וארבע
הכנסת
2
ועדת הכלכלה
01/06/2022
מושב שני
פרוטוקול מס' 254
מישיבת ועדת הכלכלה
יום רביעי, ב' בסיון התשפ"ב (01 ביוני 2022), שעה 09:45
ישיבת ועדה של הכנסת ה-24 מתאריך 01/06/2022
הוראות שעת חירום (פיקוח על כלי שיט) (איסור שיט סביב אסדת כריש), התשפ"ב-2022
פרוטוקול
סדר היום
הוראות שעת חירום (פיקוח על כלי שיט) (איסור שיט סביב אסדת כריש), התשפ"ב-2022
מוזמנים
¶
דנה דאיבוג - עו"ד, משרד המשפטים
יערה למברגר - ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
יעל דקל שפיר - עו"ד, הייעוץ המשפטי לממשלה, משרד המשפטים
מתן מחבר - רמ"ד אופרטיבי, משרד הביטחון
רני עמיר - מנהל היחידה הארצית להגנת הסביבה הימית, המשרד להגנת הסביבה
יניב ארד - מטה לביטחון פנים, המטה לביטחון לאומי
דנה דובר - רפרנטית נמלים והסעות המונים, משרד האוצר
בילי בירון - עו"ד, יועצת משפטית, רשות הספנות והנמלים
נירית אהרון - עו"ד, רשות הטבע והגנים
זיו בירמן - חוקר פקודת הדיג, רשות הטבע והגנים
רישום פרלמנטרי
¶
חיה הורביץ-בכר, חבר תרגומים
הוראות שעת חירום (פיקוח על כלי שיט) (איסור שיט סביב אסדת כריש), התשפ"ב-2022
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
בוקר טוב, דיון שני בוועדת הכלכלה בנושא הוראות שעת חירום (פיקוח על כלי שיט)(איסור שיט סביב אסדת כריש).
הגז הטבעי הוא נכס למדינת ישאל, והתשתיות עבורו מפותחות. יש אסדות שעובדות ומייצרות גז גם למדינה וגם למדינות אחרות, ועכשיו אנחנו לקראת התחלת הפעילות של אסדת כריש. כמו באסדות אחרות שבהן היו כללי שמונעים שיט מסיבות בטיחותיות ומינהליות במרחק שהוא סביר ומידתי על פי החוקים הבין-לאומיים, אסדת כריש מתמקמת במים הכלכליים של ישראל, ואנחנו פה בעצם מציעים לאפשר איזשהו רדיוס של כקילומטר סביבה, של בקרה בטיחותית אזרחית של כל כלי שיט. זה עיקר ההצעה, נא להציג את זה בקצרה, בבקשה.
בילי בירון
¶
בוקר טוב אדוני, עוה"ד בילי בירון, הממונה על הייעוץ המשפטי ברשות הספנות והנמלים, משרד התחבורה. אני אציג באופן כללי את המסגרת המשפטית של התקנות הללו.
בילי בירון
¶
בסדר גמור. מכוח תקנות שעת חירום, החוק להארכת תוקף של תקנות שעת חירום, מוסמכת שרת התחבורה או גורם אחר שהיא העבירה אליו את סמכויותיה בהתאם לתוספת לחוק, ככל שהיא רואה צורך בכך מטעמים שבביטחון המדינה או שבקיום אספקה ושירותים חיוניים, להורות שורה של הוראות לגבי כלי שיט.
כמו שאדוני הסביר בפתח הדיון, מכוח אותן סמכויות באמת נקבעו אזורים אסורים לשיט סביב אסדות בתחומי המדינה. לאחר שהשרה, או השר הרלוונטי באותה עת, השתכנעו שקיים צורך בכך מטעמים שבביטחון המדינה, או שבקיום אספקה ושירותים חיוניים. כך גם במקרה הזה, הונחו בפני השרה חוות דעת של חיל הים ושל משרד האנרגיה שביססו את הצרכים הללו. ככל שזה נדרש, נמצאים פה נציגים של חיל הים שיכולו לבסס - - -
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
תודה. אני חושב שזה מובן, סביר והגיוני, זה נוהל שהתקיים גם לגבי אסדות אחרות, ואנחנו פשוט מחדשים נוהל לאסדה חדשה. יש מישהו שמתנגד להצעה הזאת? אין.
אני מבקש לעבור להקראה, ואם יהיו הערות מהותיות בתוך ההקראה, נעיר. נא להקריא בבקשה.
איתי עצמון
¶
אני רק אומר לפני תחילת ההקראה, שאנחנו העברנו, הייעוץ המשפטי לוועדה, הערות לנציגי הממשלה, ובשל קוצר הזמנים לא עלה בידיהם להעביר נוסח מתוקן לדיון היום, ולכן, אני מציע שאני אקרא ואסב את תשומת הלב לתיקונים לאורך ההקראה, ככל שיהיה צורך.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
מצוין, נא להקריא. אני מבין שזה 3-2 עמודים, להקריא ברצף ואם יהיו הערות מהותיות בזמן ההקראה, להעיר אותן, בבקשה.
איתי עצמון
¶
הוראות שעת חירום (פיקוח על כלי שיט) (איסור שיט סביב אסדת כריש), התשפ"ב-2022
בתוקף סמכותי לפי תקנות 2(6), 5ג, 7(ג), 8ב ו-22 בתוספת לחוק להארכת תוקף של תקנות שעת חירום (פיקוח על כלי שיט) [נוסח משולב], התשל"ג-1973, ומאחר שאני רואה צורך בכך מטעמים שבביטחון המדינה ושבקיום אספקה ושירותים חיוניים, באישור ועדת הכלכלה של הכנסת לפי סעיף 2(ב) לחוק העונשין, התשל"ז-1977, אני מורה לאמור:
הגדרות
1.
בהוראות אלה –
"אזור אסור לשיט" – שטח במרחק 500 מטרים משוליה החיצוניים של האסדה, שהוא ברדיוס של 1,500 מטרים המקיף את מיקום האסדה, המסומן בעיגול בצבא שחור במפה שבתוספת;
"אמצעי השליטה", בתאגיד, "הבעלים הרשום", "החזקה" ו-"כלי שיט זר" – כהגדרתם בחוק הספנות (כלי שיט זר בשליטה של גורם ישראלי), התשס"ה-2005;
"האסדה" – אסדת "כריש" שמיקומה בנקודה
¶
N 33° 12’’ 14″, E 34° 17’’ 04″;
"הרשות המאשרת" – מפקד חיל הים של צבא ההגנה לישראל או מי שהוא הסמיך לעניין הוראות אלה;
מבחינת ההגדרה של "הרשות המאשרת", אנחנו חשבנו שראוי שיהיה סעיף אופרטיבי לעניין הרשות המאשרת, ושגם יהיה פרסום של מי בעצם יוסמך ככל שזה לא מפקד חיל הים, לרבות גם הוספת פרטי התקשרות, מכיוון שמדובר בגורם צבאי, שיהיו גם גורמים אזרחיים שאמורים להיות איתו בקשר. אני אגיע לכך בסעיף אופרטיבי שאני אקרא בהמשך, כרגע ההגדרה של הרשות המאשרת להצעתנו תהיה כמשמעותה בסעיף 3, אנחנו נגיע אליו תכף.
"חוק הנפט" – חוק הנפט, השתי"ב – 1952;
"שליטה" – היכולת של גורם להורות על תפעולו של כלי השיט הזר, בין לבד ובין יחד עם אחרים או באמצעותם, בין במישרין ובין בעקיפין, לרבות יכולת כאמור הנובעת מכוח החזקת אמצעי שליטה בבעלים הרשום או בתאגיד האחראי לתפעולו של כלי השיט, מכוח תקנון הבעלים הרשום או התאגיד האחראי לתפעולו של כי השיט, מכוח חוזה בכתב או בעל פה או באופן אחר, או מכל מקור אחר, ולמעט יכולת כאמור הנובעת רק ממילוי תפקיד של נושא משרה בתאגיד; לעניין הגדרה זו –
(1) בלי לגרוע מכלליות האמור, חזקה היא כי גורם הוא בעל יכולת להורות על תפעולו של כלי שיט אם הוא מחזיק בשיעור הגדול ביותר של אמצעי שליטה מסוג כלשהו בבעלים הרשום או בתאגיד האחראי לתפעולו של כלי השיט, או שבידו היכולת למנוע קבלת החלטות עסקיות של הבעלים הרשום או של התאגיד האחראי לתפעולו של כלי השיט, למעט החלטות שעניינן הנפקה של אמצעי שליטה בבעלים הרשום או בתאגיד האחראי לתפעולו של כלי השיט או החלטות שעניינן מכירה או חיסול של רוב עסקי הבעלים הרשום או התאגיד האחראי לתפעולו של כלי השיט או שינוי מהותי בהם;
(2) לשם בחינת היכולת של גורם להורות על תפעולו של כלי שיט, יראו את ההחזקה של כמה גורמים באמצעי שליטה בתאגיד רשום או בתאגיד האחראי לתפעולו של כלי השיט, במצטבר, כהחזקה של גורם אחד, ויראו את יכולת ההשפעה של כמה גורמים על תפעולו של כלי השיט, במצטבר, כיכולת של גורם אחד;
"תפעול" – ציוות כלי השיט באנשי צוות, ותפעולו של גוף כלי השיט, מערכותיו ומתקניו.
זה סעיף ההגדרות. האם תוכלו רק לומר במשפט לגבי ההגדרה של שליטה, שהיא מאוד מורכבת ומסוברת?
בילי בירון
¶
אדוני, מדובר בהעתקה בעצם של ההגדרה "שליטה" כפי שהוא קבועה אצלינו בחקיקה ימית אחרת, כאשר היא נועדה להרחיב את השליטה. המקור להגדרה הזאת הוא בחוק הספנות כלי שיט זר בשליטה של גורם ישראלי, כאשר אנחנו מייחסים שליטה גם אם כלי השיט רשום תחת גורם זר, אבל היכולת לתפעל את כלי השיט מוקנית לגורם האחראי, כי זה דבר שמאוד מקובל בעולם הספנות, שכלי שיט רשום על ידי גורם אחד - - -
מתן מחבר
¶
המרחקים, אדוני, נקבעו לפי הדין הבין-לאומי, ניתן לקבוע את המרחקים מהאסדה על ל-500 מטרים מקצותיה החיצוניים של האסדה. היות שהאסדה הזאת היא מתקן שנמצא בים, הוא מתקן קצת שונה, הוא לא כלי שיט רגיל, מדדנו את המרחקים מהאזור שבו כלי שיט שעשוי להגיע למרחב יהיה בסיכון מבחינת הפגיעה בו.
זה נמדד בעצם מהמקום שבו שרשראות העוגנים של האסדה שמחברים אותה לקרקעית הים עלולים לסכן את אותו כלי שיט שיבוא. הגענו לחישוב שבעצם מדבר על עומק שמגיע לקילומטר אחד ממרכז האסדה, ועל זה בעצם הדין הבין-לאומי מתיר לנו לצרף עוד 500 מטרים. זה שורש הסעיף.
איתי עצמון
¶
סעיף הבא: איסור שיט
2.
(1) הבעלים הרשום של כלי שיט או קברניטו לא ישיט כלי שיט באזור האסור לשיט, אלא באישור מראש מאת הרשות המאשרת, ובתנאים שהורתה עליהם.
וכאן, אנחנו מבקשים להוסיף "אם הורתה על תנאים כאמור" מכיוון שלא בהכרח יהיו תנאים.
(2) הבעלים הרשום של כלי שיט או קברניטו לא יפליג בכלי שיט באזור האסור לשיט, אלא באישור מראש מאת הרשות המאשרת, ובתנאים שהורתה עליהם.
גם כאן אנחנו נוסיף "אם הורתה על תנאים כאמור".
(3) סעיפים קטנים (א) ו-(ב) יחולו גם על אדם או תאגיד שבידיו הזכות להורות במישרין או בעקיפין לתאגיד שהוא הבעלים של כלי השיט על הדרך להפעלת זכויות התאגיד בכלי השיט כאמור, ושהשליטה בכלי השיט בידיו.
(4) סעיפים קטנים (א) ו-(ב) יחולו גם על אזרח ישראלי, יחיד היושב בישראל או תאגיד ישראלי שהוא חוכר כלי השיט הרשום במדינת חוץ.
את התיבה "רשום במדינת חוץ" אנחנו מבקשים למחוק, בתיאום עם נציגי הממשלה, כדי שתהיה בו בעצם תחולה גם על תאגיד שחוכר כלי שיט שרשום בישראל.
(5) האיסורים הקבועים בסעיפים קטנים (א) עד (ד) לא יחולו על צבא הגנה לישראל, על משטרת ישראל, על מפקח הגנת הסביבה שמונה מכוח חוק הגנת הסביבה, (סמכויות פיקוח ואכיפה), התשע"א – 2011, על פקח לשמורות טבע ולערכי טבע מוגנים שמונה מכוח חוק גנים לאומיים, שמורות טבע, אתרים לאומיים ואתרי הנצחה, התשנ"ח – 1998 - - -
כאן אנחנו נוסיף
¶
"לשם מילוי תפקידיהם לפי החוקים האמורים". כלומר, ההחרגה היא רק כמובן שהמפקחים ממלאים את אותם תפקידי פיקוח, ואנחנו נתקן את ההפניה לחוק גנים לאומיים, ההפניה הנכונה אמורה להיות לאיזה סעיף?
נירית אהרון
¶
סליחה, אני רק רוצה להעיר משהו. נירית אהרון, רשות הטבע והגנים. גם ההגדרה "פקח לשמורות טבע ולערכי טבע מוגנים" היא לא הגדרה נכונה.
איתי עצמון
¶
אני ממשיך לקרוא:
- - - ועל בעל זכות נפט מכוח חוק הנפט בשטח האסור לשיט או על נותן שירותים לבעל זכות נפט כאמור, בכפוף לכך שכל השטה של כלי שיט או הפלגה בו על ידיהם באזור האסור לשיט ייעשו בתיאום מראש עם הרשות המאשרת - - -
וכאן אנחנו נוסיף
¶
ולגבי בעל זכות נפט כאמור, גם בכפוף לתנאים שהורה עליהם קצין מוסמך כהגדרתו בחוק הסדרת הביטחון בגופים ציבוריים התשנ"ח – 1998, לפי סעיף 10 לחוק האמור.
אנחנו נוסיף כאן
¶
"אם הורה על תנאים כאמור". כלומר, למעשה החריגים האלה חלים כל עוד ההשטה או ההפלגה ייעשו בתיאום מראש עם הרשות המאשרת, ורק לגבי בעל זכות נפט שהוא גורם מונחה לפי חוק הסדרת הביטחון, גם בכפוף לתנאים שעליהם הורה הקצין המוסמך.
(6) על אף האמור בסעיף קטן (ה), ראתה הרשות המאשרת כי טעמי ביטחון מחייבים זאת, היא רשאית להודיע לבעל זכות נפט מכוח חוק הנפט או לנותן שירותים לו כי האיסורים הקבועים בסעיפים קטנים (א) עד (ד) יחולו עליהם לפרק זמן שתורה, כל עוד טעמי הביטחון האמורים מתקיימים.
אתם רוצים להוסיף משפט של הסבר?
בילי בירון
¶
השוני היחיד כאן הוא ההחרגה שניתנה לפקחים שמונו מכוח חוק הגנת הסביבה, ופקחים לשמורות טבע שמונו מכוח חוק הגנת הטבע. אלה הם החריגים היחידים שהוספנו כאן לבקשת הגופים הרלוונטיים.
איתי עצמון
¶
אוקיי, עכשיו סעיף 3 שבנוסח שבפני הוועדה הוא שמירת דינים, אנחנו נעגן בו את תפקידי הרשות המאשרת. אני אקרא כסעיף אופרטיבי בעצם ולא כהגדרה, הסעיף יקבע כדלקמן:
תפקידי הרשות המאשרת
3.
מפקד חיל הים של צבא ההגנה לישראל או קצין שהוא הסמיך לכך יהיה הרשות המאשרת לעניין הוראות אלה. רשות הספנות והנמלים תפרסם הודעה בדבר הסמכה כאמור, ובדבר פרטי ההתקשרות עם הרשות המאשרת באתר האינטרנט של משרד התחבורה והבטיחות בדרכים רשות הספנות והנמלים.
זו בעצם ההוראה האופרטיבית שדיברתי עליה כשהקראנו את הגדרת הרשות המאשרת.
איתי עצמון
¶
סעיף שמירת הדינים יהיה סעיף 4.
שמירת דינים
4.
אין בהוראות אלה כדי לגרוע מהוראות כל דין לעניין חובות המוטלות על הבעלים הרשום כל כלי השיט, קברניטו או מי שבידו השליטה בכלי השיט.
בשלב הבא בעצם יש תוספת שקובעת את האזור שאסור לשיט, הוועדה יכולה לעיין בה.
איתי עצמון
¶
רציתי לשאול, איך בעצם ידעו הגורמים שאסור להם להיכנס לאותו אזור שבעצם אסור להם? כי הרי אין סימון על פני המים, וזאת בכל זאת הוראה שיש לצידה סנקציה פלילית.
בילי בירון
¶
כן, אדוני. מאוד מקובל בעולם הספנות שהודעות רלוונטיות לכלי שיט מפורסמות בכלי תקשורת שקוראים לו "הודעות לימאים". זאת הנורמה הנוהגת בעולם הספנות בכלל, וכך גם אנחנו מתכוונים לפרסם את ההודעה הזאת, כשם שפרסמנו את כל ההודעות הקודמות, וגם הודעות אחרות, בכלי הזה שקוראים לו "הודעות לימאים" והקברניטים וסוכני האונייה יודעים שבאופן תדיר הם חייבים להתעדכן שם. זאת דרך הפרסום היעילה ביותר לתחום הזה.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
יפה, אוקיי, אז אנחנו מצביעים על הוראות שעת חירום. יש הערות? התנגדויות? אין. מצביעים על הוראות שעת חירום (פיקוח על כלי שיט) (איסור שיט סביב אסדת כריש) התשפ"ב-2022.
גברתי, נא לא לצלם כרגע למרות שאנחנו מתים על בליאק וענבר בזק. את יכולה לצלם אותו, מהכיוון הזה את יכולה.
מי בעד הוראות שעת החירום? מי נגד? אין, מי נמנע? אין.
הצבעה
בעד – 1
נגד – 0
נמנעים – 0
ההוראות מאושרות
הוראות שעת החירום אישור שיט סביב אסדת כריש מאושרות, תודה לכולם.
הישיבה ננעלה בשעה 10:04.