פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-וארבע
הכנסת
109
ועדת החינוך, התרבות והספורט
23/05/2022
מושב שני
פרוטוקול מס' 147
מישיבת ועדת החינוך, התרבות והספורט
יום שני, כ"ב באייר התשפ"ב (23 במאי 2022), שעה 12:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-24 מתאריך 23/05/2022
חופש ביטוי, הסתה ואלימות בקמפוסים
פרוטוקול
סדר היום
חופש ביטוי, הסתה ואלימות בקמפוסים
חברי הכנסת
¶
סמי אבו שחאדה
איתמר בן גביר
אלינה ברדץ' יאלוב
גלית דיסטל אטבריאן
מיכל וולדיגר
רות וסרמן לנדה
רון כץ
אורית מלכה סטרוק
יעקב מרגי
שמחה רוטמן
קטי שטרית
עאידה תומא סלימאן
מוזמנים
¶
שרון פרץ - פקד, קמ"ד מדור חקירות אח"מ, המשרד לביטחון הפנים
מרב אברהמי - סמנכ"ל אקדמי, המועצה להשכלה גבוהה
עמרי גולן - הלשכה משפטית, המועצה להשכלה גבוהה
רחל בן ארי - עו"ד, יועצת משפטית, ארגון ור"ה – ועד ראשי האוניברסיטאות
אלחנן פלהיימר - יושב-ראש התאחדות הסטודנטים
סאלח אגבאריה - רכז ארצי של חד"ש סטודנטים באוניברסיטאות
אלין נסרה - סטודנטית, פעילה בחד"ש סטודנטים באוניברסיטת תל אביב
אמנון בארי-סוליציאנו - מנכ"ל שותף, יוזמות אברהם
מורן מימוני - מנהלת המחלקה הציבורית, יוזמות אברהם
מתן אשר - דובר תנועת אם תרצו
דורית יצחק - אם תרצו
שי רוזנגרטן - ראש אגף פעילים, אם תרצו
אורית אליהו - רכזת אוניברסיטת תל אביב, אם תרצו
דוד קוזלובסקי - רכז האוניברסיטה העברית, אם תרצו
רז תורג'מן - רכז אוניברסיטת בן גוריון, אם תרצו
ארנסט איבניצקי - רכז אוניברסיטת בר אילן, אם תרצו
ידידה אביגד - פעיל, אם תרצו
שי שמאי גליק - מנכ"ל בצלמו
יוסף חדאד - מנכ"ל ביחד ערבים זה לזה
משה אשכנזי - התחדשות ציונית ואחדות
אדוה אנגל בינו - מנהלת קבוצות פעילים
משה פייגלין - חבר כנסת לשעבר
הלל שנקולבסקי
סטודנט
גליה אור מלכה - סטודנטית
אורני בבלי - סטודנטית
טל דדון - סטודנט
יעל אגמון נכט - אחראית על תחום הסטודנטים
איסלאם עאזם - סטודנט
דוד דהן - יו"ר הארגונים החברתיים בכנסת
היו"ר שרן מרים השכל
¶
וואו, אולם מלא. אולי היינו צריכים לעשות את זה באולם נגב. פעם באה.
תודה רבה לכל חברי הכנסת. תודה רבה לכל הנציגים שהגיעו. אני, קודם כול, רוצה להתנצל על התחלה המאוחרת. הדיון הזה כינסתי אותו כדיון חירום. אני חושבת שהדין הזה הוא קריטי ומהותי על השינויים שחלים כרגע או כבר לאורך מספר שנים באקדמיה, באוניברסיטאות ובמכללות ברחבי הארץ. כשאנחנו רואים ואנחנו מגיעים למצב שבו סטודנטים פונים אליי, לוועדת החינוך, ואומרים שהם פוחדים להיכנס לתוך הקמפוס והם מבקשים ללמוד בזום מתוך חשש לביטחונם האישי, משהו כאן לא מתפקד. משהו כאן לא בסדר. לא יכול להיות שבמדינת ישראל, איפה שסטודנטים מובילים, בין אם זה כן גם מחאות ושינויים ומהפכות ובונים שם גשרים לעתיד טוב יותר למדינה שלנו, לעם שלנו, סטודנטים ירגישו מאוימים ושהם לא מסוגלים להגיע. הדבר הזה פשוט בלתי מתקבל על הדעת. אני חושבת שלאורך השנים לא נקטו ביד קשה כלפי אנשים שמסיתים, כלפי אנשים אלימים. בגלל זה גם ביקשתי לזמן את כל ראשי האוניברסיטאות, גם את המל"ג, כדי לבוא ולתת תשובות, כדי לראות איך מפה אנחנו מתקדמים הלאה. האירועים בשבועות האחרונים חצו קו אדום, קו אדום של אלימות שהיא פשוט בלתי מתקבלת על הדעת. ולמיטב הבנתי, גם לאלימות שהייתה עוד לפני כן, כל פעם זה היה בטפטופים, לא נקטו ביד קשה כלפי אותם אנשים אלימים, וכנראה בגלל זה הרגישו אולי קצת יותר בנוח להמשיך למתוח את קווי הגבול שם.
אני חייבת לומר שאני ברמה האישית הזדעזעתי. הזדעזעתי בשבוע שעבר משום שבתוך ההפגנה, ולא משנה איזו הפגנה זו, בטח שבתוך האוניברסיטה שתלמידים זה לצד זה, ראיתי וידאו עם סטודנטית, אני לא זוכרת את שמה.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
דורית יצחק. אני חייבת לומר שאני הזדעזעתי. למה הזדעזעתי? משום שכשאני רואה או קוראת גם ברשתות ובתקשורת על גיבורה לאומית שהעיזה להניף את דגל ישראל בקמפוס, זה גיבור לאומי?
סמי אבו שחאדה (הרשימה המשותפת)
¶
אני מניח שהסתפקת בלראות את הווידאו ולא לברר את העובדות, כי הייתי שם.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
אני מציעה שתגיע אולי יותר לישיבות ועדת החינוך כדי להבין שבדברי פתיחה לא קוטעים את היושב-ראש. אני גם לא מקבלת התפרצויות פה. אנחנו מקיימים דיון ענייני ומעמיק ולכולם תינתן זכות הדיבור, לכולם. אף פעם לא הזנחתי אף צד. אז בטח שלא לקטוע אותי.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
אני מתנצלת. אבל יושבת פה יושבת-ראש ועדה, ומותר לה לפתוח את הוועדה עם הדברים שלשמם היא מקיימת את הדיון.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
אני אחזור על הדברים. הזדעזעתי ממצב שבו במדינת ישראל, מדינה ריבונית, מדינתו של העם היהודי, שבה הוא צריך להניף את דגלו בגאווה, גיבור לאומי נחשב מי הולך עם דגל ישראל בתוך קמפוס. זה מזעזע אותי. אבל אני אומרת לך באמת, בכנות, כל הכבוד. כל הכבוד שהעלית את הנושא הזה לשיח. כל הכבוד שהיה לך את האומץ באמת לעשות את זה, למרות שהבנתי שהיו גם דחיפות או ניסיונות אלימים ממש כלפייך.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
כן, כן. אנחנו נתחיל את הדיון הזה. מה שאנחנו נעשה הוא שאני ארשום את כל חברי הכנסת. ואנחנו נעשה דיון של דובר, חבר כנסת; דובר, חבר כנסת.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
אני ארשום אצלי לפי סדר הגעה. אורית, את יודעת שאני עושה את זה בדרך כלל לפי סדר הגעה.
יעקב מרגי
¶
רק שאלה, שאלה. את אמרת בדברי הפתיחה שהזמנת את ראשי האוניברסיטאות. השאלה שלי היא: האם הם הגיעו? זהו.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
חבר'ה, תודה. תודה על הערה. זה זימון שלי. לא פעם לא רצו בהתחלה להגיע גורמים שונים שזימנו. אנחנו ידענו בסוף איך להביא אותם ולעשות פה שינויים מרחיקי-לכת בתוך ועדת החינוך. מי שמגיעים פה לא מעט, אז אתם מכירים גם את השינויים שהצלחנו לעשות אחרי שלא רצו להגיע. יש לנו את הדרכים שלנו גם לעשות את זה.
אני רוצה, קודם כול, שנתחיל עם הסטודנטים עצמם. יש לנו פה רכזים מאוניברסיטאות שונות. אני רוצה שנשמע אותם. ולאחר מכן אני רוצה באמת, בין אם זה המל"ג או ראשי האוניברסיטאות, מי שכן נמצא, מי שלא נמצא, אני אשמח לקבל רשימה של מי שלא נמצאים.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
כן, כן. בוודאי. בעצם לבוא ולתת לנו סוג של סקירה על מה שהיה עד עכשיו ואיך הסטודנטים בעצם מתמודדים עם המשבר הזה, אני הייתי קוראת לזה, של מה שקורה באקדמיה.
אני רוצה להתחיל בעצם עם יושב-ראש התאחדות הסטודנטים, אלחנן פלהיימר. בבקשה, זכות הדיבור אצלך. אני אומרת לכולם, לרוב האנשים יהיו בין שתיים לשלוש דקות. אז תהיו עדכניים עם הזמן. אני אסמן סטופר וזה יצלצל ברגע שיהיה. בבקשה.
אלחנן פלהיימר
¶
אז בוקר טוב, יושבת-ראש הוועדה, דיון מאוד מאוד חשוב, ולכל חברי וחברות הכנסת ולכל האורחים החשובים שהגיעו לכאן. אני אלחנן פלהיימר, אני יושב-ראש התאחדות הסטודנטים הארצית. ואני מייצג 350,000 סטודנטים וסטודנטיות במדינת ישראל, מתל חי ועד אילת.
חשוב לי להדגיש ולומר בראש ובראשונה שאנחנו בעד חופש ביטוי. אנחנו בעד פלורליזם, בעד אקטיביסטיות של סטודנטים, של תאים סטודנטיאליים, בין אם הם פוליטיים ובין אם הם א-פוליטיים. אנחנו מעודדים את זה. זה דבר חשוב, ומבחינתנו הוא בראש סדר העדיפויות. אבל, וזה אבל גדול, עד שזה גובל בהסתה ובאלימות. והאירועים שאנחנו ראינו בשבועות האחרונים, מבחינתנו, זה לא בא בחשבון. והמוסדות צריכים להתעסק בזה ולשים את זה בראש סדר העדיפויות שלהם.
אלחנן פלהיימר
¶
הגיעו אלינו מאות פניות מכל רחבי המדינה, ממוסדות פה בירושלים, ממוסדות האקדמיים בבאר שבע, בצפון, במרכז, בכל המוסדות האירועים האלה קרו.
אלחנן פלהיימר
¶
אנחנו מקבלים תלונות מסטודנטים וסטודנטיות, אני עוד רגע ואפרט גם, אבל סטודנטים וסטודנטיות שמביעים חשש להגיע לקמפוס ומביעים חשש לבוא ולהתבטא. וכמו שאמרתי קודם, כל עוד זה מגיע ונמצא ברמת שיח, אז זה בסדר גמור. אבל כשסטודנטים וסטודנטיות מאוימים ומאוימות, זה לא יכול לעבור לסדר-היום שלנו.
סמי אבו שחאדה (הרשימה המשותפת)
¶
אני רוצה להבין, כבודו, כדי שננהל דיון ענייני. בכל הקמפוסים במדינת ישראל קיבל יושב-ראש אגודת הסטודנטים תחושת חוסר ביטחון של סטודנטים וסטודנטיות בכל הקמפוסים בכל הארץ בימים האחרונים, בשבוע האחרון, בשנה האחרונה או שאתה מתייחס למשהו ספציפי או יש תופעה רוחבית?
אלחנן פלהיימר
¶
אני מתייחס ספציפית לאירועים שקרו בשבועות האחרונים ומזה אני משליך לתחושה הכללית של מעתה והלאה.
אלחנן פלהיימר
¶
יש אירועים בשבועות האחרונים שהובילו להתססות בקמפוסים, וזה לא מתקבל על הדעת. זה לא משנה מה האירועים, מה סיבת האירוע. עצם זה שזה מגיע למקומות של הסתה ושל אלימות, זה לא מתקבל על הדעת.
ודבר נוסף שנגעת בזה, יושבת-ראש הוועדה, אנחנו לא באיראן, ולהניף דגל ישראל זו לא פרובוקציה. ואנחנו קיבלנו ודיווחו לנו על סטודנטים במוסדות אקדמיים שמפחדים להניף את דגלי ישראל או מוסדות אקדמיים שלא נתנו לסטודנטים וסטודנטיות להיכנס עם דגלי ישראל.
אלחנן פלהיימר
¶
יושבת-ראש הוועדה, ופה אני חושב שצריכים לצאת קריאות ברורות לכל המוסדות גם בעניין הטרור והסתה בקמפוסים, גם בעניין של התבטאויות גם של סטודנטים וסטודנטיות וגם של מרצים ומרצות. צריכים לשים סוף לדברים האלה. ובכל מה שקשור לדגלי ישראל בקמפוסים, גם שם לברר מי נתן הנחיה לא להכניס דגלי ישראל לקמפוסים, ממי הגיעה הנחיה, ולהעמיד אותו לדין משמעתי.
ומפה, בשורה התחתונה, אני קורא לכל הסטודנטים והסטודנטיות במדינת ישראל: אם אתם מרגישים מאוימים, ואם אתם מרגישים שאתם חוששים, ואם יש אירועים בקמפוסים, תצלמו לנו ותדווחו לנו, ואנחנו נטפל באירועים האלה. אבל אני אומר שוב, חופש ביטוי כן. הסתה ואלימות חד משמעית לא. תודה רבה.
אורית מלכה סטרוק (הציונות הדתית)
¶
כן. קודם כול. תודה רבה, גברתי היושבת-ראש על כינוס הדיון החשוב הזה. אני באמת מציעה שאנחנו נקרא לילד בשמו ולא נדבר באופן ערטילאי על אלימות או על חוסר נוחות. אנחנו מדברים על השאלה: האם האוניברסיטאות שלנו והקמפוסים שלנו נצבעים בצבעי פלסטין כן או לא? ואני חושבת שהתשובה של הוועדה הזו ושל הכנסת חייבת להיות חד-משמעית לא. ואני רוצה להסביר למה. דגלי פלסטין, דגלי אש"ף, הם דגלים של הרשות הפלסטינית שבתוך ספר החוקים שלה, חוק מספר 17 של הרשות הפלסטינית, לא תוכנית לימודים, לא קריאת כיכרות, חוק, חוק של הרשות הפלסטינית, הוא חוק שמעודד ומייצר רצח של יהודים, כי זה חוק שקובע, בתוך ספר החוקים, זה חוק שקובע שכל מי שמבצע פיגוע נגד ישראל, נגד ישראלים, נגד יהודים בעולם גם, הוא יתוגמל כספית לפי "טיב", במירכאות, הפיגוע שהוא ביצע. The more you slay, the more you get paid. ככה, זה החוק. זה חוק בספר החוקים. ולכן הרשות הפלסטינית היא רשות עוינת את מדינת ישראל ואת היהודים באשר הם. לא צריכים להגיע על החמאס. הרשות הפלסטינית, שזה בספר החוקים שלה, עד שהיא לא תעקור את חוק הרצח הזה מתוך ספר החוקים שלה, היא רשות עוינת לא פחות מאיראן. והדגל שלה לא יכול להיות מונף במדינת ישראל ובטח לא בקמפוסים, לא רק בגלל שזה מאיים על הסטודנטים שלומדים שם, אלא בגלל שזה מבזה אותנו כמדינה. וזה לא בא בחשבון, הדבר הזה.
עכשיו אני רוצה לומר לך, גברתי היושבת-ראש, שאני כבר ביום רביעי שאלתי את שרת החינוך במליאה על האירועים האלה בקמפוסים. קיבלתי גם פניה מסטודנטים, חלקם יושבים כאן, מאוניברסיטת בן גוריון. ושאלתי אותה, ואני רק רוצה להגיד מה שהיא אמרה. מצד אחד היא מאה אחוז הזדהתה איתי ומאה אחוז אמרה שזה לא יכול להימשך כך. היא אמרה שהעלתה את זה בישיבה עם המל"ג ושהיא ביקשה מהצוות המשפטי שלה להגיש לה המלצות איך אפשר לנקוט בסנקציות נגד סטודנטים שמניפים דגלים כאלה ועושים אירועים כאלה, וגם נגד אוניברסיטאות שאוסרות על הסטודנטים להכניס דגלי ישראל ולהניף דגלי ישראל. אבל בסוף דבריה היא אמרה רק אבל אחד קטן, רק אבל אחד קטן, שאין לה סמכות, שאין לה בעצם סמכות לגרום להנהלות האוניברסיטאות לנהוג על פי אמות המידה שהיא הייתה רוצה.
וזה דבר שצריכים לברר כאן בוועדה: האם לשרת החינוך יש או אין סמכות? האם לוועדה הזו יש או אין יכולת לגרום להנהלות האוניברסיטאות לפעול בהתאם לקודים הבסיסיים של מדינת ישראל? ולמה בעצם ראשי האוניברסיטאות לא כאן? פשוט מצפצפים עלינו צפצוף ארוך. תודה רבה.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
תודה רבה על הדברים. ואני רוצה לתת את ההזדמנות ל"אם תרצו", שאני מבינה שהיו ככה בלב הבלגן או מקרי האלימות שהיו שם. מי מכם רוצה את זכות הדיבור?
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
¶
לפני שבוע. בגאווה גדולה הייתי ביום הנכבה. ואני אמשיך להגיע עם חבריי ולהניף את הדגלים שנגד הכיבוש.
מיכל וולדיגר (הציונות הדתית)
¶
תעבור לפלסטין. אתה מוזמן. עופר, אתה מוזמן לעבור לרשות הפלסטינית ולהיות שם. אתה מוזמן.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
עופר, אתה יודע שבדרך כלל אני גם מרימה את הקול ואני צועקת במקרים כאלה. הגרון שלי לא מסוגל לעשות את זה כרגע.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
לאף אחד מהמוזמנים אין רשות לדבר שלא בזכות דיבור. אוקיי? היחידים שמותר להם להתפרץ בתוך הוועדה ולקרוא קריאות ביניים ולקרוא הערות הם חברי הכנסת. אוקיי? מי מהמוזמנים שיתפרץ שלא בזכות דיבור שניתנה לו, שיקלל או יגדף את אחד מחברי הכנסת, וזה לא משנה ממי וממה, יוצא החוצה בידי הסדרנים.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
אנחנו רוצים פה לשמוע את כולם. הגיעו פה אנשים מכל רחבי הארץ. תנו לנו לא ההזדמנות לשמוע את הדברים בנועם. התפרצויות, צעקות ודברים כאלה, תנו לי לטפל בח"כים אם הם מפריעים לכם בזכות דיבור. אוקיי? שאף אחד לא יתפרץ לדבריהם.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
כן. שי, אני מבקשת שתתאר לנו, בבקשה, גם את סדר האירועים שהיו בעצם בחודשים האחרונים שהובילו לסוג של פיצוץ כזה שראינו בעצם בתקשורת, שהתבטא בלא מעט כתבות גם בטלוויזיה וגם בעיתונות.
שי רוזנגרטן
¶
נכון. אני הכנתי מצגת. אני אשמח אם נוכל להציג אותה. כי שם יש לצורך העניין לא רק מילים, אלא גם עדויות וסרטונים. כך שיהיה ברור יותר איפה אנחנו נמצאים.
שי רוזנגרטן
¶
אז אני אעשה את זה זריז, ברשותך. שמי שי רוזנגרטן, רכז פעילים ארצי של תנועת "אם תרצו". קודם כול, תודה רבה, יושבת-ראש הוועדה, על כינוס הוועדה הזו. אני שמח על כל מי שנצמא כאן. כאמור, ועדה חשובה. ואני מצר מאוד על מי שבחר לא להגיע. הטרדות, הסתה לאלימות ותמיכה בטרור בקמפוסים, אני אנסה טיפה להסביר לכם. דובר קודם באמת באופן כללי על אלימות, על הסתה וכו'. אני לא נמצא מהאו"ם. אנחנו מייצגים תנועה ציונית, הגדולה בישראל, תנועה ציונית סטודנטיאלית. ואנחנו, לצורך העניין, רואים במהלך החודשים האחרונים, גברתי היושבת-ראש, עלייה ניכרת במקרי הסתה לאלימות, תמיכה בטרור בקמפוסים. אנחנו רואים את זה, קודם כול, מאז אירועי "שומר חומות" לפני כשנה, ביתר שאת, מאז גל הטרור שהתקיים בחודשים האחרונים וספק אם נגמר. האירועים הללו מקרינים, וחשוב להבין את זה. לא מדובר על שתי זירות נפרדות. האירועים שהמתרחשים בציבור הישראלי וגל הטרור מקרינים באופן חד-משמעי על מה שקורה באקדמיה.
עכשיו, אני אדלג על השקף הראשון. אשמח אם תוכלו להעביר. קודם כול, קצת על המאפיינים של התופעה. אמרתי, קשר הדוק לגל הטרור שמתרחש והתרחש לנגד עינינו. האירועים בדרך כלל מתקיימים בשני מישורים, גם במישור הפיזי וגם במישור של הרשתות החברתיות. ההתוודעות הראשונית, אגב, היא כמעט תמיד של הסטודנטים עצמם. אנחנו לא מצאנו כמעט מקרים שבהם הנהלת הקמפוסים עצמה מצליחה לאתר ולשים לב מתי האירועים הללו מתרחשים. בדרך כלל, המעגל הראשון שמקבל את האירועים הללו הם הסטודנטים עצמם. ותכף נדבר למי הם בוחרים לפנות ומדוע. זה סימן שאלה מאוד גדול, ואני מקווה שהדבר הזה גם בסופו של דבר ישתנה.
אנחנו נעבור טיפה על מעט מהאירועים שקרו לאחרונה.
שי רוזנגרטן
¶
בסדר. תודה. אז אם אנחנו מתייחסים לאירועים שיש כרגע גם בחודשים האחרונים בירושלים, גברתי היושבת-ראש, קודם כול, 29 במרץ – שני סטודנטים ערבים מאוניברסיטה העברית נעצרים לאחר ששרו שירי הסתה: אימא, אני הולך לגי'האד. זה קרה ממש בלב גל הטרור. יום למוחרת הפגנות המוניות עם דגלי אש"ף. שמענו את זה קודם. 25 באפריל – סטודנטים בבצלאל יוצאים להפגנה עם דגלי אש"ף בשטח הקמפוס.
קטי קטרין שטרית (הליכוד)
¶
זה דגל של שמשקף את חיסולה של מדינת ישראל. זאת המטרה של הדגל. חיסולה של מדינת ישראל.
סמי אבו שחאדה (הרשימה המשותפת)
¶
לא, לא. אם אנחנו בוועדת חינוך, שיעור ראשון בחינוך. הדגל עם ארבעת הצבעים זה דגל פלסטין.
אורית מלכה סטרוק (הציונות הדתית)
¶
זאת רשות שבחוק שלה מתגמלים רוצחי יהודים. שחאדה, זאת רשות שהחוק מתגמל רוצחי יהודים. זה מה שזה.
סמי אבו שחאדה (הרשימה המשותפת)
¶
גברתי היושבת-ראש, עובדות, עובדות. אבל אי-אפשר לקרוא לזה, נגיד, דגל דנמרק. אי-אפשר לשקר כך.
סמי אבו שחאדה (הרשימה המשותפת)
¶
יכולים לעוות דברים. הבנתי. הבנתי את המסר. גם ל"אם תרצו" מותר לעוות. תעוותו, בבקשה.
שי רוזנגרטן
¶
תודה רבה. אני באמת לא רוצה להיסחב יותר מדי עם המילים, אבל יש לנו אירועים גם ב-28 באפריל, בימי הזיכרון לחללי צה"ל ויום הזיכרון לשואה, צעקות, קללות וקריאות ביניים לביזוי, ביזוי הצפירות. אלה אירועים שאנחנו ראינו לא רק בירושלים. ראינו אותם גם בתל אביב, בבאר שבע, במקומות אחרים. וכאמור, הצעקה האחרונה גם ביום הנכבה וגם כמה ימים לפני כן הסיפור של מותה כתבת אל-ג'זירה והמחאות ההמוניות.
אני רוצה עכשיו להראות לכם, אם נעבור רגע שקף, טיפה, כדי שתוכלו לחוות מעט מהדברים שנאמרים, אם אפשר להפעיל את הסרטון.
(צופים בסרטון)
שי רוזנגרטן
¶
הדברים כן, כאמור, בתוך הקמפוס עצמו, האוניברסיטה העברית: "ברוח, בדם, נפדה אותך, שאהיד". נעביר הלאה לסרטון הבא.
(צופים בסרטון)
שי רוזנגרטן
¶
אני חושב שהמילים מדברות בעד עצמן: "תתלו את הבוגד ומשתף הפעול על חרטום הטנק". שיהיה ברור, לא מדובר פה על סתם קריאות, לצורך העניין, של: אנחנו באנו בעד כתבת כזו או אחרת. הסתה לאלימות פר אקסלנס. אם אפשר לעבור הלאה, רק כדי שתבינו, התופעות האלה חובקות את כל הארץ. אני רק רוצה לעבור מעט גם על תל אביב. היה לנו שם תופעות יחסית דומות, שבראשן ציון יום הנכבה, כפי שהוא מכונה.
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
¶
אה, כי להם צריך לתת חצי שעה, נכון? נכון? למה? למה צריך לתת כל כך הרבה זמן? כי הם מוצאים חן בעיניכם?
היו"ר שרן מרים השכל
¶
חברי הכנסת, בבקשה. אתם מאריכים לו את הזמן. זה לא אף אחד אחר. ככל שאתם תקטעו אותו, ניתן לו יותר זמן.
סמי אבו שחאדה (הרשימה המשותפת)
¶
הכול בסדר. אפשר להציע אפילו פשרה. אפשר לתת לו לתת את ההרצאה, ונבוא אחר כך.
קטי קטרין שטרית (הליכוד)
¶
הם לא יכולים לשמוע את זה. מה לא מובן? הם לא יכולים לשמוע את האמת. הם לא יכולים לשמוע. גם לסתום לנו את הפניות.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
אנחנו ניתן אם תשאירו להם זמן, בקום כל שנייה להעיר. אנחנו חמש דקות מתווכחים בינינו לבין עצמנו במקום לתת להם לדבר.
שי רוזנגרטן
¶
תודה. אין תחליף למראה עיניים. בואו נראה דברים שקרו באוניברסיטת תל אביב ב-7 באפריל.
(צופים בסרטון)
גם זה בכניסה לקמפוס תל אביב. קצת קשה לראות פה את הכתוביות: "מהפכה, מהפכה". קריאות להתקוממות עממית. תכף אנחנו נראה גם קריאות לפתיחה באינתיפאדה.
שי רוזנגרטן
¶
הינה: "צאו לרחובות, יא מתנגדים; תגרמו לרחובות לבעור". העדויות מדברות בעד עצמן. זה לא אני אומר, אלא תיעודים אחד לאחד. אפשר להעביר לסרטון הבא, אם אפשר? הזה כבר מה-12 במאי גם כן מחאות.
(צופים בסרטון)
שי רוזנגרטן
¶
זה באוניברסיטת תל אביב, בכניסה לאוניברסיטה. גם זה ב-12 במאי, מחאות לכאורה, התאבלות כביכול על מותה של כתבת אל-ג'זירה: "ברוח, בדם, נפדה את פלסטין". וזה אגב, לפחות לעניות דעתי, ואני חושב שגם לדעת רובכם, בין זה לבין מחאת או עצרת התאבלות אין שום דבר.
שי רוזנגרטן
¶
כן. אז אני רוצה להעביר ישר. יש לנו באמת הרבה מאוד תופעות שראינו, ואנחנו גם העברנו לך את כל החומרים שהיו לאחרונה. המלצות שלנו לכלי ההתמודדות, אפשר להעביר עוד ועוד.
אני רוצה להגיד בכמה מילים. קודם כול, התמודדות של ראשי המוסדות. לצערנו הרב, גם שהם לא נמצאים פה, אנחנו לא רואים טיפול שהוא, לצערי אני אומר את זה, טיפול עיקש ואמיתי וממשי שיכול למנוע אירועים מהסוג הזה. לצערנו הרב, הרבה מאוד מראשי המוסדות, גברתי היושבת-ראש, מסתפקים בשליחת מיילים לומר שהם מתנגדים לאלימות משני הצדדים תוך שהם מדגישים, לצורך העניין, את הרצון להדגיש את הסימטריה. לא רוצים להגיד מי ומה קרה. רק שהם מתנגדים לאלימות וכו' וכו'. וסטודנטים רבים בוחרים, גברתי היושבת-ראש לפנות לאנשים, לצורך העניין, שהם חיצוניים לאוניברסיטה, בין אם זה גופים כמו תנועת "אם תרצו" ובין אם זה ישירות לתקשורת. זה כשלעצמו מעיד על אוזלת היד של האקדמיה. עצם העובדה שסטודנטים בוחרים לדלג על הנהלה של האקדמיה ושל המכללות והאוניברסיטאות ולפנות לגורמים חיצוניים מעיד בפני עצמו.
וכלי המלצה שאנחנו מבקשים, גברתי היושבת-ראש, באמת בקצרה. קודם כול, אנחנו חושבים שראוי, לאור כל התופעות הללו, להקים אגף לזכויות סטודנטים, קו חם בלתי תלוי להגנה על סטודנטים שמרגישים מאוימים, ותכף אנחנו נשמע אותם, סטודנטים מירושלים, מתל אביב, מבאר שבע וכו', כדי שיוכלו לפנות בצורה חדה וברורה ובצורה בטוחה אל מול התופעות הבאמת מאיימות שאנחנו רואים, כי סטודנטים באמת פוחדים להתהלך ופוחדים להסתובב גם עם דגל ישראל וגם בלי.
והדבר השני – אני לא יודע איזה תהליך חקיקה מדויק צריך לעשות בעניין הזה – צריך להכתיב לכל ראשי המוסדות להכניס לתוך תקנות המשמעת ולתקנוני המשמעת, לא לסבול ולא לקבל בשום צורה שהיא קריאות להסתה, קריאות לאלימות, קריאות לטרור, התקוממות אלימה. הדבר הזה לא יכול לעבור בשתיקה.
שי רוזנגרטן
¶
כן. לא יכולים, גברתי היושבת-ראש, להשאיר את הטיפול הזה רק למשטרה, להגיד שהמשטרה תטפל. אם המשטרה תגיע, וראינו מקרים שלפעמים היא הגיעה, צריך שגם המכללות ואוניברסיטאות בעצמן יגידו אמירה ערכית שהן בעצמך אומרות: מי שמסית לטרור ומי שמסית לאלימות, לא נמצא במוסד האקדמי שבו אנחנו נמצאים. תודה רבה.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
תודה רבה על הדברים. אני רוצה לתת את זכות דיבור לסמי אבו שחאדה. חבר הכנסת, בבקשה. לרשותך שתי דקות.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
יש פה דוברים. יש פה סטודנטים שהגיעו כדי להציג את הדברים, כדי להציג תמונה. אני רוצה לתת להם את ההזדמנות לדבר.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
אבל אנחנו מנסים. כל עוד תיתנו לנו לנהל את הוועדה כמו שצריך, בלי התפרצויות, אז אנחנו נצליח גם לעשות את זה. בבקשה, חבר הכנסת אבו שחאדה.
סמי אבו שחאדה (הרשימה המשותפת)
¶
גברתי היושבת-ראש, נושא מאוד חשוב, חופש הביטוי בקמפוס. ואני חושב שצריך להפריד בין הדברים. הדיון הכללי הזה של קלישאות וסיסמאות ושירותי הביון של "אם תרצו" עם הדוחות שלהם, את זה צריך לקחת בערבון מוגבל. ואת מה שקרה באוניברסיטת תל אביב, איפה שהייתי גם אני וגם חבר הכנסת עופר באותו זמן, משהו אחר. עכשיו, לא צריך לדבר על חשיבות חופש הביטוי. אבל אני לא חושב שחגיגות של נכבה של עם אחר הן במסגרת הנסבל בחופש הביטוי. אני חושב שהחלטה של בני אדם, לא משנה מיהם - - -
היו"ר שרן מרים השכל
¶
חבר הכנסת אבו שחאדה, אני רוצה לשאול אותך בכנות. באמת אני רוצה לשאול אותך בכנות. אתה חושב שבקמפוס כשאתה שומע: בדם ובאש נפדה אותך; האיומים האלה על אלימות, על רצח, הילול של רצח, אתה באמת חושב שזה חוסה במסגרת חופש הביטוי?
סמי אבו שחאדה (הרשימה המשותפת)
¶
אני אמשיך את הטיעון שלי כדי לא לקטוע את קו המחשבה, ואני אשיב גם לשאלה.
סמי אבו שחאדה (הרשימה המשותפת)
¶
אז קודם כול, אני חושב שהחלטה של קבוצה כלשהי, "אם תרצו" או כל הזויה אחר, לחגוג נכבה של עם אחר, אני חושב שזה פשע.
אורית מלכה סטרוק (הציונות הדתית)
¶
תגיד תודה שהייתה נכבה. אחרת, לא היית יושב פה. אחרת, היית בתנאים הרבה יותר גרועים. חצוף.
אורית מלכה סטרוק (הציונות הדתית)
¶
הוא לא יגיד שאנחנו חוגגים נכבה. כן אנחנו חוגגים את יום עצמאות שלנו. כן.
סמי אבו שחאדה (הרשימה המשותפת)
¶
אני הייתי שם. הגיעו אנשים עם מוזיקה, עם תופים, עם דגלונים שכתוב עליהם: נכבה שמח; נכבה חרטא. צעקו דברים מזעזעים.
סמי אבו שחאדה (הרשימה המשותפת)
¶
ובאים בטקס של אזכרה של, גם אם הם לא מאמינים, זה לא משנה. אנחנו כן מאמינים שזה מה שהיה שם, זה הנרטיב הלאומי שלנו. אוקיי? ובאים אנשים לחגוג. עכשיו, עזבי, הם יכלו, נגיד, לעמוד, להפגין. אבל לבוא לחגוג נכבה, אני חושב שזה כבר עבר הרבה מעבר למה שאפשר לסבול בחופש הביטוי. דרך אגב, אני באמת חושב שזה מעיד על מחלה, על מחלה נפשית רצינית.
סמי אבו שחאדה (הרשימה המשותפת)
¶
גברתי, אני רוצה לענות לך, לכל השאלות. אבל אני רוצה להגיד, לפחות אני הייתי שם, בניגוד לכל מי שיושב ומסית פה, ואני ראיתי. אני רוצה להגיד מה אני ראיתי ואיך אני חוויתי את הדברים. ואז אני אענה לכל שאלה שאת רוצה. אבל לפחות לשים את הדברים על השולחן. הדבר הזה צריך להיפסק.
עכשיו, אני מבין שיש הכחשה של נכבה. חברה מכחישה. צריך לטפל בזה. אבל חברה שחוגגת נכבה זה כבר פשע. זה פשע.
סמי אבו שחאדה (הרשימה המשותפת)
¶
עכשיו, אפשר לחלוק מה שאתם רוצים. יש עובדות היסטוריות בעולם. דגל פלסטין קיים הרבה לפני אש"ף. לקרוא לזה במכוון דגל אש"ף כדי להסית, לא יעבוד. דבר שני, לאש"ף יש סמלים משלה. דבר שלישי, ישראל חתומה על הסכם שלום עם אש"ף. הדגל הזה חוקי במדינת ישראל.
סמי אבו שחאדה (הרשימה המשותפת)
¶
צריך ללמוד. זה הדגל שמייצג את כל העם הפלסטיני בכל מקום, בכל מקום. ימשיך לייצג את העם הפלסטיני בכל מקום. מי אוהב, מי שלא אוהב, לא משנה, זו החלטה.
עכשיו, ניסיון המחיקה של העם הפלסטיני כשל.
סמי אבו שחאדה (הרשימה המשותפת)
¶
כפלסטיני אני אומר, יש הרבה דברים שלא הצלחנו בהם. ניסיון המחיקה של העם הפלסטיני כשל.
אורית מלכה סטרוק (הציונות הדתית)
¶
תוסיפי לו זמן, תוסיפי. זה מה שהוא אומר בצוהריים. ואחרי צוהריים, את תסתמכי עליו כדי להעביר חוקים במליאה. זהו.
אורית מלכה סטרוק (הציונות הדתית)
¶
גוש העם הפלסטיני. תסתמכי עליו אחר הצוהריים כדי להעביר חוקים במליאה.
משה טור פז (יש עתיד)
¶
סליחה, מי נשען על המשותפת כחלק 60:60? כשאת אומרת 60:60, את מי את סופרת? אותו.
סמי אבו שחאדה (הרשימה המשותפת)
¶
נכשל. ניסיון המחיקה של העם הפלסטיני נכשל. נקודה. עכשיו, לגבי השאלות, אני מתנגד לאלימות, מתנגד להסתה.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
ולחברות הכנסת, מי שיתפרץ עכשיו וינסה להכניס לי כל מיני תכסיסים פוליטיים, אני אתחיל לקרוא אתכם לסדר. הדיון הזה צריך להיות דיון ענייני. אתן רוצות להכניס פוליטיקה, אין בעיה. אני אכנס בהן גם ב-120 קמ"ש. לא על חשבון הסטודנטים שהגיעו לפה.
סמי אבו שחאדה (הרשימה המשותפת)
¶
אני מתנגד לאלימות. אני מתנגד להסתה. אני מתנגד לפגיעה בחפים מפשע בכל מקום בעולם. אני עקרונית בעד חברה דמוקרטית שמבוססת על צדק ועל שוויון לכל האזרחים. זה הפרויקט הפוליטי שלי. ואנחנו מוכנים לשבת עם נשיאי האוניברסיטאות, ראשי האוניברסיטאות ולהגיע להסכמות בסיסיות. חלק מההסכמות הן שצריך להפסיק את הכחשת הנכבה. תודה.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
תודה רבה. אני רוצה לעבור לדובר הבא. נמצא איתנו כאן יוסף חדאד, מנכ"ל "ביחד ערבים זה לזה", בבקשה. לרשותך גם שתי דקות. אני נאלצת לקצר בגלל חברי הכנסת שממשיכים להתפרץ אחד לדברי השני. אז בבקשה, שתי דקות לכל דובר.
יוסף חדאד
¶
טוב. בכל מקרה, זה מעניין. לפני שאני אתחיל, אני באתי מסודר עם קצר. אבל וזה מעניין, כי חבר הכנסת אבו שחאדה מדבר על אלימות. אבל באייטם על אלימות בערוץ 12, שהוא תמיד נגדי, החליט לקרוא לי חלאת אדם ועוד כמה דברים. זה מעניין לראות אותך ולשמוע אותך מדבר על אלימות כשאתה בעצמך אלים ומסית. ואתה יודע מה עוד יותר מדהים אותי? מה שמדהים אותי זה - - -
יוסף חדאד
¶
רגע, שנייה אחת, גברתי. תקשיבו לי, בבקשה. וחברת הכנסת אורית, אני חייב להגיד לך שאת פשוט נותנת לו דלק.
יוסף חדאד
¶
את נותנת לו דלק להמשיך כל דבר. עופר, כמו שאמרתי לך, אתה אמור להיות במעצר כרגע. תן לי כרגע לדבר.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
אחד, אני אומר שדבריו של חבר הכנסת אבו שחאדה כן גובלים בסוג של הסתה שמנסים להגיד שאנחנו מנסים להכחיש דברים או להעלים כל מיני דברים כאלו ואחרים. עם כל הכבוד, בואו.
סמי אבו שחאדה (הרשימה המשותפת)
¶
מדינת ישראל מכחישת נכבה, גברת. מדינת ישראל באופן רשמי מכחישה נכבה. מה קורה לכם?
היו"ר שרן מרים השכל
¶
- - שקריאות הסתה כמו: בדם, ברוח, נפדה את פלסטין, ואתה חושב שהן לגיטימיות במסגרת חופש הביטוי, זו הסתה לאלימות. באמת, בואו, אתם יכולים כל פרובוקציה שאתם רוצים. אבל זו המציאות.
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
¶
במקום להעיר לו איך שהוא אומר שצריך להכניס חבר כנסת למעצר, את מעירה לחבר כנסת? מה זה? מה זה?
סמי אבו שחאדה (הרשימה המשותפת)
¶
את מי? את יוסף? את יוסף? אחרי הביקור הגרוע שלו בצ'ילה, איפה שזרקו אותו מכל הקמפוסים ומכל המדרגות, אני יכול להבין את התסכול שלו. אבל את זה שאת מנהלת את הדיון בצורה הזאת?
סמי אבו שחאדה (הרשימה המשותפת)
¶
אני מבקש לא להסית נגדי. אני מבקש ממך לא להסית נגדי במשך כל הדיון, אם את יכולה. אם את יכולה.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
דקה כבר עשית. נשארו לך 60 שניות. אני הייתי ממליצה לך להתרכז בדברים שבאת לומר מאשר לתקוף ברמה האישית חברי כנסת. בבקשה, ב-60 שניות.
יוסף חדאד
¶
אין בעיה. מסכים. אני רק אגיד לגבי צ'ילה, שרן, חברי פרלמנט הזמינו אותי לנאום בוועדת החוץ והביטחון.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
אני מציעה לך לא להתייחס לזה. אתה סתם מבזבז את הזמן. בוא תדבר על מה שקורה. יש לך 60 שניות.
יוסף חדאד
¶
כבוד היושבת-ראש, חברי הכנסת, חברים יקרים, שלום לכולם. אני מסתובב בארץ ובעולם בשנים האחרונות ומקיים הרצאות בפני סטודנטים בקמפוסים. כשאני בעולם, אני רגיל לחוות מחאות נגדי וניסיונות להשתיק אותי ולבטל אותי רק כי אני מישראל. זה קרה לי ממש לאחרונה בצ'ילה. זה קרה לי ממש לאחרונה באיסלנד. וזה קורה כמעט בכל מדינה שאני מגיע אליה.
אבל יש תופעה חדשה לאחרונה, שאני חווה את זה גם פה בארץ. ואני רוצה לשתף אתכם בשני מקרים ממש מהזמן האחרון. בתחילת החודש הגעתי להרצאה באוניברסיטת תל אביב, וקבוצה של סטודנטים שמזהה את עצמה כפלסטינית, התחילה מייד למחות נגדי ונגד ההגעה שלי, וחטפתי קללות ואיומים ואפילו מישהו כתב לי: כדאי להגיע עם שכפ"ץ.
מחר אני מגיע למכללת ספיר. גם שם, ברגע שזה פורסם לפני כמה ימים, התחילו מחאות, וסטודנט מאגודת הסטודנטים במכללה בשם סלימאן אפילו רשם שהם מתנגדים להגעה שלי כי מדובר באירוע פוליטי, כי אני "ערבי מחמד" ושההגעה שלי פוגעת בשקט הנפשי של הסטודנטים הערבים במכללה. וחשוב לי להגיד שהוא וחבריו הובילו החודש אירוע נכבה במכללה עם דגל פלסטין, אבל להרצאה שלי הוא קורא אירוע פוליטי.
הוא וחבריו, שמגדירים את עצמם פלסטינים, רוצים חופש ביטוי, אבל כשזה מגיע רק מצד אחד, מהצד שלהם. כשבא ערבי ישראלי שמדבר אחרת, ולא מזהה את עצמו כפלסטיני, ורוצה לקדם שותפות, הם מנסים להשתיק אותי ועושים את זה באופן הכי אלים שיש.
אנחנו מדינה דמוקרטית, וחשוב שכל אחד ירגיש חופשי להגיד את דעותיו בגבולות חופש הביטוי. אבל אותם סטודנטים קיצוניים מנצלים את אותו חופש ביטוי שהם זכאים לו כדי להסית, כדי לעורר פרובוקציות, כדי להעביר מסרים אלימים ותוקפניים, ולזה צריך לשים סוף.
כאן זו מדינת ישראל. מי שלא מקבל את זה ולא מכיר בזה, יכול לעבור ללמוד באוניברסיטה הפלסטינית אחרת, אולי של חמאס. אבל לא ייתכן שהמדינה לא תעשה כלום בזמן שהם הופכים את הקמפוסים שלנו לכלים במאבק שלהם נגד זכות קיומה של מדינת ישראל.
לסיום, וחשוב לי עוד לומר – יותר משהם פוגעים בסטודנטים היהודים, הם קודם כול פוגעים בסטודנטים הערבים ישראלים, שרוצים ללמוד, להתקדם ולבנות לעצמם עתיד כחלק אינטגרלי בחברה הישראלית. אבל בגלל אותן קבוצות של סטודנטים פנאטיים ורדיקלים, הם מסומנים וסופגים אש. כן, אותם סטודנטים שבאים רק ללמוד.
בשבילם אני נאבק, לא בשבילי, כי אני אמשיך לספוג מהם את ההתקפות ואעמוד בהן על אפם וחמתם. אבל אני נלחם בשביל הסטודנטים הערבים, בשביל השותפות, בשביל שנדע לעמוד על שלנו במדינה ושנפריד בין חופש הביטוי לחופש להסית וללבות את האש. ומה ששני חברי הכנסת האלה פה עושים זה להסית וללבות את האש.
יוסף חדאד
¶
ואני כערבי אומר לך, אני גאה במדינה הזו. אני גאה להיות ערבי. אני גאה להיות ישראלי, על אפך ועל חמתך, עופר.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
אתה לא בזכות דיבור יותר. אם אתה תמשיך לדבר שלא בזכות דיבור, אני איאלץ להוציא אותך. עופר, תפסיק עם הערות פרובוקטיביות כלפי הדוברים.
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
¶
תגידי לי, את ירדת מהפסים? יש פה אורח שמדבר, משתלח בחברי הכנסת, קורא להכניס אותם למעצר, ואת לא אומרת לו כלום. מה זה?
היו"ר שרן מרים השכל
¶
אני פשוט מאוד, גם חברי כנסת בהתפרצויות האלה, אני פשוט אוציא אתכם לחמש דקות להירגע בחוץ. נקודה. אני לא אתחיל לעבד לחלוטין את הקול שלי בגללכם.
חברת הכנסת מיכל וולדיגר, בבקשה, בשתי דקות.
מיכל וולדיגר (הציונות הדתית)
¶
אני אנסה לעשות את זה מהר. אז קודם כול, אומר פה חבר הכנסת סמי אבו שחאדה, מדינת כל אזרחיה, זה מה שהוא רוצה. אז לא. אני רוצה להגיד לך משהו שאולי לא שמת לב. זאת מדינת ישראל. מדינת הלאום של היהודים, של עם ישראל. ולכן כך היא תישאר. זאת המדינה, לא מדינת כל אזרחיה, בוודאי לא מדינה של הערבים המוסלמים שקוראים לעצמם פלסטינים. אתה רוצה ללכת לפלסטין, אתה יכול ללכת לרשות. אתה יכול ללכת לירדן. אתה יכול לעבור לכל מדינה מוסלמית אחרת שתקבל אותך. פה זו מדינה של הלאום היהודי כאשר כל העמים האחרים שיושבים פה - - -
סמי אבו שחאדה (הרשימה המשותפת)
¶
את עכשיו ממשיכה את הגירוש, יעני? שאני אבין אותך? את עכשיו ממשיכה את הגירוש? זה נראה לך במסגרת חופש הביטוי?
מיכל וולדיגר (הציונות הדתית)
¶
מזמינה אותך לעבור לרשות הפלסטינית בהחלט, אם אתה לא תבין שפה זו מדינה של הלאום היהודי. אין פה מקום לעוד לאום.
מיכל וולדיגר (הציונות הדתית)
¶
אני לא יכולה. אבל הוא נכנס לי לתוך הדברים. אני אמרתי את הדברים בצורה מאוד ברורה. ואני חייבת לומר עוד פעם, שמעתי היום - - -
סמי אבו שחאדה (הרשימה המשותפת)
¶
יושבת חברת כנסת שאומרת שהיא רוצה לגרש חבר כנסת. אני לא יכול להבין את זה.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
תקשיבו, בהתפרצות ראשונה עכשיו של חברי כנסת, אני פשוט מוציאה אתכם לשתי דקות רגיעה בחוץ. נגמר.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
נגמר. אתם סתם מבזבזים וטוחנים פה מים ואת הזמן. את כל הדרמות שלכם מהפוליטיקה הפנימית תעשו מול המצלמות, לא בוועדה שלי. 60 שניות, מיכל.
מיכל וולדיגר (הציונות הדתית)
¶
שמעתי היום ברדיו את עיסאווי פריג', שר בממשלת ישראל, שאומר שקריאת שמע ישראל, שהכמיה לבניית בית המקדש, זאת הסתה. הוא ממשיך ואומר שבגלל שכל האזור נפיץ, כי יש כאן מעשי טרור, אז לא, לא נטפל בטרור. נטפל ביהודים ונגיד להם: אסור להם לעלות להר הבית; אסור להם להגיד שמע ישראל. שמע ישראל, שזאת הקריאה הכי אופיינית ועומדת בבסיס של עם ישראל, את זה אסור להגיד. אסור לכמוה לבניין בית המקדש, כי אסור. מישהו משתלט לנו פה על השיח. לא רק טרור פיזי והורגים אותנו בגרזנים. גם בשיח אסור להגיד את זה.
אז אני כן אומרת, זאת מדינה של הלאום היהודי, של הבית היהודי.
מיכל וולדיגר (הציונות הדתית)
¶
ואני חושבת שהיעדר המשילות שאנחנו רואים אותו ברחוב, בירושלים, בבאר שבע, בלוד, בכל מקום, באלעד, בבני ברק, אנחנו רואים אותו איך הוא גם גולש לתוך אוניברסיטאות. וזו בושה וחרפה.
אלון טל (כחול לבן)
¶
כל מוסד במדינת ישראל – אני מסיימת – צריך לצאת בגאוות דגל. זה חייב להיות בתוך חוק.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
תודה רבה על הדברים, חברת הכנסת מיכל וולדיגר. אני רוצה לתת את ההזדמנות לאורית אליהו. אורית אליהו מאוניברסיטת תל אביב, שחוותה הסתה ביום השואה, נמצאת איתנו?
אורית אליהו
¶
קודם כול, תודה רבה על ההזדמנות לדבר. לי קוראים אורית אליהו ואני סטודנטית באוניברסיטת תל אביב. אני חייבת לציין שאני מגיעה לפה היום עם תחושות מאוד מאוד קשות, כי אנחנו עוברים תקופה לא קלה באוניברסיטה, גם באוניברסיטה, גם במעונות. אני גרה במעונות, ולא קל שם בכלל. סטודנטים היום, סטודנטים יהודים במצב שמפחדים להגיע לאוניברסיטה. חלק מהסטודנטים שלומדים איתי, שגרים איתי במעונות, החליטו לחזור להורים, כי הם פשוט מפחדים. והם מפחדים בצדק. למה שהם לא יפחדו כשהנפת דגל אש"ף – כן, דגל אש"ף, דגל טרור, דגל אויב – הפכה דבר שבשגרה? בזמן שהנפת דגל ישראל הפכה להיות פרובוקציה, כשבעצם להניף את דגל ישראל זו החובה שלנו. ולמה שהם לא יפחדו כשביום הזיכרון במעונות באמצע הצפירה הסטודנטים הערבים הוציאו את הראש שלהם מהחלונות, מחאו לנו כפיים וצחקו עלינו, שאנחנו עומדים בצפירה? ולמה שהם לא יפחדו כשבשבוע שעבר ביום הנכבה, מתן פה לידי, הוא אחד מהחבר'ה שקיבלו מכות מערבים, מסטודנטים ערבים? ולמה שהם לא יפחדו כשכמה שעות לפני הפיגוע בדיזנגוף שבו נרצחו שני סטודנטים מהאוניברסיטה שלנו, הערבים באוניברסיטה עשו הפגנה וקראו לאינתיפאדה? אותם חבר'ה שיום אחרי זה לומדים איתנו, יושבים לידנו בהרצאות, אומרים שהם רוצים לרצוח אותנו. כשמוחאים לנו כפיים באמצע הצפירה, אומרים לנו: אנחנו נשמח שתמותו. הם יום אחרי זה יושבים לידנו בהרצאות. למה שלא נפחד? זה מזעזע. אנחנו משקשקים מפחד. זו האמת. זה לא נעים להגיד. אני גרה במעונות ואני מפחדת.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
אני לא יכולה. אנחנו נותנים ממש שתי דקות לכל אחד. אני מבינה. אלה דברים קשים, הדברים שאת אומרת. אני חושבת שאסור שאף סטודנט יחווה את הדברים האלה בקמפוס.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
בטח איפה שזה חייב להיות מקום בטוח לכל הסטודנטים. אני פשוט רוצה לתת את ההזדמנות לעוד מספר סטודנטים ככה לומר את הדברים שלהם, כי אחרת זה פשוט יבוא על חשבון מישהו אחר.
קטי קטרין שטרית (הליכוד)
¶
תודה רבה, גברתי. אני רוצה להצטרף לברכות. הדיון הזה הוא דיון מאוד מאוד חשוב, הוא מגיע מאוחר, לא בגללך. הוא מגיע מאוחר בגלל שאני חושבת שכבר הסוסים יצאו מהאורווה. אני עוד לפני שנתיים התרעתי באוניברסיטה העברית כשסטודנט עם מדים מהמילואים הגיע לכיתה והמרצה ביקשה ממנו לצאת כי זה פוגע ברגשות הסטודנטים הערבים. ומפה הגלגל פשוט מתגלגל והופך לכדור שלג שאי-אפשר יהיה להשתלט עליו. וזה שאנחנו רואים כל יום מראות כאלה ואחרות, שדגל אש"ף, דגל הטרור, מנשא בכל אוניברסיטה אז כבר מאוחר מדי. דגל אש"ף הוא לא סתם פיסת בד צבועה, אלא הוא ביטוי לחסל את המדינה היהודית, את מדינת ישראל. ואם זה לא נקרא הסתה, אז מה כן נקרא הסתה?
קטי קטרין שטרית (הליכוד)
¶
הדגל הוא שקט, אבל הקול שלו נשמע היטב על ידי כל מי שרואה אותו, כי הוא נועד לשדר מסר. המסר הזה של הנפת דגל אש"ף זו הכרזת מלחמה באמצעות אמצעים ויזואליים. דגל אש"ף זה קריאה למאבק, לקרב, למלחמה נגד מדינת הלאום של המדינה היהודית. מי שמניף דגל אש"ף הוא שואף לחסל אותה ולהקים על חורבותיה סוג אחר של מדינה, פלסטינית, ערבית, אסלאמית, אין לי מושג איך קוראים לזה.
הנורמליזציה שעובר הדגל, דגל אש"ף, זה בדיוק כמו נורמליזציה שאנחנו עוברים עם פעולות הטרור נגד היהודים ברחבי מדינת ישראל. דגל מוביל לטרור. הרשות הפלסטינית שהדגל הזה הוא הדגל שלה, היא צריכה להיות מוגדרת כישות עוינת שאסור להעביר לה לא כספים, לא לשתף איתה פעולה, שום דבר ועניין. וזה הדגל שמשקף את הישות הזו. כל הזמן בבג"ץ, בבתי המשפט מדברים על עקרון הדדיות. האם אני יכולה להסתובב ברמאללה עם דגל ישראל? בשום פנים ואופן לא. ולכן אני לא רוצה שהדגל שלהם יהיה אצלנו.
קריאות באוניברסיטה, שכולם מדברים עליהן כחופש הביטוי, אז בואו נאמר לכם. חלק מהביטויים שנאמרו, הרי כל הזמן מדברים איתנו על קריאות אותו מיעוט לשוויון וכו', אז הקריאות הן כאלה: "ברוח, בדם, נפדה אותך שירין; דרישת שלום מג'נין; לתלות את הבוגדים ואת משתפי הפעולה" - -
קטי קטרין שטרית (הליכוד)
¶
- -"אנחנו לא רוצים ציונים". השאלה היא: למה מדינת ישראל צריכה להתיר בכלל הנפת דגל אש"ף במרחב הציבורי? ולכן מהסיבה הזו, הגשתי הצעת חוק לתיקון חוק העונשין שמגדירה ואוסרת התקהלות, ואוסרת על הנפת דגלי ישות עוינת ומגדירה גם את העונש שלה. דגל אש"ף צריך להיות מונף ברמאללה.
קטי קטרין שטרית (הליכוד)
¶
וצריך, חד-משמעית, לתת לאותם סטודנטים ואותן סטודנטיות להרגיש באוניברסיטאות, להרגיש שהם באו ללמוד ולא להרגיש שהם חוששים. ולכם אני אומרת חד-משמעית, במידה שזה לא יהיה, אפילו נגיע לתביעות משפטיות. הדבר הזה חייב להיפסק.
קטי קטרין שטרית (הליכוד)
¶
ולכן "אם תרצו", תודה רבה לכם שאתם בכלל קיימים. אתם מביאים גאווה למדינה הזו.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
אני רוצה לתת את זכות הדיבור לרכז הארצי של חד"ש סטודנטים באוניברסיטה, סלאח אגברייה. בבקשה.
סלאח אגברייה
¶
אני רק רוצה להתחיל לשתף אתכם בחלק מהתגובות שיש בפייסבוק, בקבוצות הסטודנטים עצמם, הערבים והיהודים המשותפים. אני יכול גם להעביר את זה לוועדה, את התגובות האלה. כאן יש תג לחיל אוויר, שמבקשים מחיל אוויר, עושים תג לחיל אוויר, מבקשים שינקו את המעונות ויתאמנו מעל המעונות, כאילו בגלל שהמעונות מלאים, יש בתוכם הרבה סטודנטים ערבים. אז יש תג לחיל אוויר: תבוא תנקה את המעונות. איפה זה קיים? על פוסט של "אם תרצו". כאילו, "אם תרצו" לוקחים סיפור, מגלגלים אותו, בכלל לא קיים בשטח. היום כל הפגנה, יש לנו הרבה פניות גם מסטודנטים יהודים שאומרים: אנחנו רוצים חופש ביטוי באוניברסיטה; אנחנו רוצים לשמוע את שני הצדדים; האוניברסיטה היא מקום לחופש ביטוי.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
אין בעיה. אני אתן לך. אני גם אוסיף לך זמן על הזמן של השאלה שלי. השאלה שלנו פה בדיון הזה היא: איפה עובר הגבול של חופש הביטוי? כשאנחנו רואים מקרי אלימות, אנחנו מבינים שמשהו פה השתבש בקו הזה של איפה שעובר חופש הביטוי ועובר לקריאה להסתה ולאלימות אחד כלפי השני. אנחנו לא יכולים לקבל את זה שיש אלימות בקמפוסים.
סלאח אגברייה
¶
אבל מה שמתנהל עד עכשיו, כאילו אני שמעתי, שמעתי בצד בשיח, מה מתנהל זה הצגה, שזה סערה דגלים. זה שיח אידיאולוגי שיש בסוף חוק. יעני, אנחנו עומדים לפי החוק. יש בסוף חוק. יש אישורים. ההפגנות מאושרות מתוך האוניברסיטה, דרך המשטרה. יש חוק, לפי החוק. יש בית משפט, לפי בית משפט. יש מסגרת חוק, ככה עובדים לפי מסגרת החוק הזאת. וזו זכות הסטודנטים לעשות את זה. "אם תרצו" עכשיו מנסים לעשות סוג של משטרה בתוך האוניברסיטאות, כאילו מנסים לעשות: כן, אתה ערבי, אתה אסור לך להפגין.
סלאח אגברייה
¶
אני משתף עוד תגובה. אני משתף עוד תגובה. אני משתף עוד תגובה. בחודש מאי בשנה שעברה הייתה תקיפה במעונות סטודנטים באוניברסיטת בן גוריון, שנתקפו סטודנטים ערבים באבנים. ואני הייתי שם וקיבלתי גם אבן כאן מהימין. מהימין. והיו שם קריאות: מוות לערבים. ונזרקו אבנים. ובסוף נעצרו שישה סטודנטים. בית המשפט החליט שהם לא אשמים, הוציא אותם. כאילו, למה הוועדה גם לא דיברה על זה?
סלאח אגברייה
¶
יוסף חדאד אומר: אני באתי לאוניברסיטאות ועשיתי הרצאות וכל זה. הייתה עצומה, כשהוא בא לבן גוריון, עצומה שסטודנטים בסביבות 70%, 80% מהסטודנטים במלגה עצמה שיש לה את ההרצאה של יוסף חדאד, ביקשו: אנחנו לא רוצים להגיע. יוסף חדאד לא מייצג. לא רוצים.
סלאח אגברייה
¶
כן, כן. התאחדות הסטודנטים הארצית לא דיברה על מה שקרה בחודש מאי בשנה שעברה, שהותקפו סטודנטים במעונות. לא דיברה לצד הסטודנטים הערבים. האגודות גם, כל עוד הנציגים באגודות, הנציגים של הסטודנטים ערבים באגודות מנסים - -
סלאח אגברייה
¶
אני מסכם. משפט אחד. אני מסכם ואומר, אנחנו רואים שהאוניברסיטאות הוא מקום לדיון אקדמי, תרבותי, למפגש בין סטודנטים ערבים והיהודים, אנחנו רוצים להיות ביחד, ורוצים ללמוד ביחד, ורוצים גם שניתן כל אחד סיכום לשני וגם ללמוד ביחד ולעשות מבחנים ביחד ולהצליח ביחד. אבל אנחנו גם רוצים חופש ביטוי לשנינו. לשנינו.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
שתי דקות. זה שתי דקות רגיעה, חוזרים. די. חבר הכנסת עופר כסיף, אני מבקשת מחברי הכנסת - - -
רות וסרמן לנדה (כחול לבן)
¶
שתי דקות. קודם כול, תודה רבה. כל הכבוד שבאמת כינסת, גברתי היושבת-ראש, את הדיון המאוד חשוב הזה. ותודה לכל הסטודנטים שהגיעו. שמי רות וסרמן לנדה. אני חברת כנסת מזה שנה. כל מי שמכיר אותי יודע שאחד הדברים שהם נר לרגליי בוודאי זה חופש ביטוי. התפיסה שלי היא תפיסה ליברלית. כל החיים שלי אני עוסקת לא מעט בניסיון לשלב את האוכלוסייה הערבית בתוך המיינסטרים הישראלי.
ואני רוצה להגיד לכם משהו שלי באופן אישי מאוד מפריע בדיון הזה. מי שפה בימין הוא נגד אלימות והסתה של חלק מהסטודנטים הערבים, ומי שבשמאל הוא לכאורה בעד. וזה פשוט מטורף. זה מטורף.
רות וסרמן לנדה (כחול לבן)
¶
זו דעתך, עופר. אני שומעת באוזן שלי, שלי. עליתי למדינה הזאת בגיל 17, ומאז אני חייה פה. ואתה יודע וכולם, כל מי שמכיר אותי, שאולי מיליון שעות אני השקעתי בהתנדבות ולא בהתנדבות בניסיון, ואני ממשיכה. אגב, השדולה שאני מובילה עכשיו היא בנוגע למיגור האלימות והפשיעה בחברה הערבית. ואני אומרת, כל מי שבימין פה הוא מה? נגד הסתה ואלימות? אסור שתהיה הסתה ואלימות. "בדם וברוח נפדה אותך פלסטין" זה לא לגיטימי באוניברסיטה. ולכן וגם לקרוא מוות לערבים זה לא לגיטימי. והגיע הזמן שבאוטובוסים ובכיתות ובבתי חולים ובאוניברסיטאות יהיה פה סדר.
רות וסרמן לנדה (כחול לבן)
¶
אני לא דיברתי הרבה. ואני אומרת מדם ליבי. העולם הזה השתגע. המדינה הזאת השתגעה. אתה טועה, סמי. אסור להגיד: "בדם וברוח נפדה אותך פלסטין" באוניברסיטה כמו שאסור להגיד את זה באף אחת ממדינות ערב וגם לא ברשות הפלסטינית. ואסור לומר מוות לערבים. והגיע הזמן שמישהו ישים את יד ואת הרגל ולהגיד: די, די מכאן ודי מכאן. הסתה ואלימות זה רע.
רות וסרמן לנדה (כחול לבן)
¶
זה לא של הימין. זה לא של הימין לקחת על זה בעלות. ואני לא מהשמאל ואני לא מהימין. אני נגד אלימות ואני נגד הסתה. ואסור לנו, אסור לנו, להבליג. תודה רבה.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
תודה רבה על הדברים, כן, רות וסרמן. אני רוצה לתת את ההזדמנות – יש לנו פה סטודנטית לתואר ראשון, גליה?
גליה אור מלכה
¶
קודם כול, תודה רבה. ואני רוצה לציין שאני לא מייצגת שום מפלגה ושום גוף אזרחי. אני סטודנטית, אזרחית חרדה.
גליה אור מלכה
¶
אני רוצה להגיד שתחושת הביטחון היא עוד נרמסה אי שם ב"שומר חומות". אבל זה הולך ומקצין ומקצין. והיום אנחנו כבר מבינות ומבינים שאנחנו חייבים להגיע עם אמצעי הגנה לאוניברסיטה, כי אין מי שיגן עלינו. אנחנו מבינים שכדי לקבל תגובות מהקמפוסים ומהנהלות האוניברסיטאות, אנחנו צריכים לפנות לכלי התקשורת ולחברי כנסת. כי אחרת, הם לא יגנו את זה ולא נרגיש תחושת ביטחון.
ופה אנחנו מבקשים את התערבותכם ואת התערבות המשטרה כדי שלא נצטרך לפנות כל פעם לכלי תקשורת אחר כדי לקבל איזושהי תגובה.
גליה אור מלכה
¶
לא ייתכן שאירועים קיצוניים כאלה יקרו, בטח לא באוניברסיטה ובטח לא בשום מקום. כולנו בעל חופש ביטוי וכולנו רוצים ביטחון. אבל כרגע אין לנו ביטחון בסיסי. אין לנו ביטחון בסיסי. אנחנו לא מקבלים הכלה של הסתה ואלימות בקמפוסים. אנחנו לא ניתן לזה יד. אף אחד מאיתנו. אנחנו דורשים שהאוניברסיטה וכל האוניברסיטאות ייצרו מנגנון ותקנות שיגבילו את הדברים ויעשו סדר מה מותר ומה אסור, ומה קורה לסטודנטית שנעצרת בחשד להסתה לרצח, ומה קורה כשהיא חוזרת לספסל הלימודים. האם אנחנו מסוגלים לשבת איתה כשברשתות החברתיות היא תומכת במחבלים? האם זה משהו שאנחנו מקבלים, מכילים? כי אנחנו לא מסוגלים להכיל. ואנחנו ציבור רחב שלא יכול לקיים את הדבר הבסיסי – ללמוד. ואת זה אנחנו דורשים. זו כבר לא בקשה, זו דרישה.
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
¶
אני רוצה לומר, קודם כול, שעצם הדיון הוא מביש ומזעזע ואני רוצה להסביר למה. דבר ראשון, ההתנהלות של גברת היושבת-ראש כשנכנס לפה אורח - - -
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
¶
אני מדבר לעניין ומותר לי לדבר ואת לא יכולה לפגוע בזכות הדיבור שלי. אני לא מגדף.
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
¶
לא בשרירותיות. את מפריעה לי כרגע. מותר לי להעביר עלייך עניינית כמו שלך מותר להעביר עליי.
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
¶
הדבר השני, כשקוראים לי תומך טרור זה לא פחות גרוע, שלא לומר יותר גרוע. ואני לא שמעתי אותך יוצאת נגד.
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
¶
עכשיו, אני אומר עוד פעם, הניהול הוא מביש. כשיש פה אורח, לא משנה כרגע מי, זה באמת מאיזה צד, שמגדף חברי כנסת, הוא אומר שחבר כנסת צריך להיות במעצר, קורא לחבר הכנסת אחר – איך הוא קרא לך? לא משנה.
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
¶
ואת נותנת לו את זכות הדיבור. ולעומת זאת לחברי כנסת מסומים את לא נותנת. את מזהירה אותם. זה דבר שלא ייאמן.
דבר שני, הנושא הזה עולה עכשיו משום שלכאורה, ואני מדגיש את המילה לכאורה, הייתה אלימות של סטודנטים מצד מאוד מסוים פוליטי, שמאל כלפי ימין. ואני מדגיש, שזה כביכול כי זה שקר. אבל במשך שנים, במשך שנים יש אלימות של סטודנטים מהימין בהובלה של ארגון "אם תרצו" שמייד אומר עליו כמה מילים שבית המשפט קבע.
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
¶
והכנופיות הפשיסטיות של "אם תרצו" מאיימות על סטודנטים ערבים, מכות אותם. רק השבוע במעונות באוניברסיטת תל אביב הגיעו הכנופיות האלה וצעקו במסדרונות.
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
¶
וצעקו מוות לערבים. על זה לא מדברים. מתי מדברים? כשכביכול יש אלימות מהצד הערבי. המניע האמיתי של הדיון הזה שנעשה בצלמה ובדמותה של הכנופיה הפשיסטית "אם תרצו", הוא סתימת כל קול ביקורתי, עצמאי וספקני שיש באקדמיה. הם לא רוצים שתהיה - - -
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
¶
לא. אני מבקש. זה לא ייתכן שאת תיתני עשר דקות ל"אם תרצו" ולי תיתני שתי דקות. לא ייתכן. אני לא מתכוון להגיע לעשר דקות.
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
¶
אם לא תפריעי לי, אני מסיים בפחות מדקה. אני אומר עוד פעם, הם רוצים סתימת פיות של כל מי שיש לו ביקורת וספקנות ומחשבה עצמאית. ומותר, וחובה באקדמיה במיוחד, לפתח מחשבה עצמאית, ביקורת וספקנות. את זה הם רוצים למחוק.
עכשיו, אני אסיים בשני דברים מאוד מאוד קצרים. בית המשפט המחוזי קבע, ואני מצטט מפסק הדין שלו, ומי שיגיד שבג"ץ הפך את זה, זה לא נכון. מה שנאמר בתביעת דיבה של "אם תרצו" ובית המשפט דחה אותה, נאמר כך: "קיימים קווי דמיון מסוימים בין התנועה הזאת" – כלומר, 'אם תרצו' – "לבין עקרונות מסוימים שביסוד הפשיזם". את זה בית המשפט קבע. וכך הארגון הזה מתנהל.
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
¶
דבר אחרון לגבי הנושא של הדגל. קודם כול, מדובר בדגל של עם, בדגל הפלסטיני, והוא דגל לגיטימי לא רק מבחינה עקרונית אלא גם מבחינת החוק הישראלי.
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
¶
כמובן שאני נגד זה שימנעו הנפת דגלים אחרים, כמובן דגל ישראל, למשל. אני לא אומר שצריך לאסור את זה.
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
¶
אבל אני רוצה רק באמת לסיים בזה. בסעיף 15 לחוק המועצה להשכלה הגבוהה שעוסק בחופש פעולה, כל הדברים האלה נמצאים באחריות המוסד האקדמי, ולא באחריות המדינה. וטוב שכך. כך שאם מוסד אקדמי מחליט שיניפו או לא יניפו דגל, אל למדינה להתערב.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
תודה רבה על הדברים. ואני רוצה באמת לתת רגע את זכות הדיבור. נמצאת איתנו גם סמנכ"ל אקדמי במועצה להשכלה גבוהה, מרב אברהמי. נמצאת איתנו?
היו"ר שרן מרים השכל
¶
אנחנו לא שמענו את - - - ואת הממשלתיות, וכבר נגמר לנו הדיון. ואני אמורה לסכם. אז איך אני עכשיו אדחף עוד סטודנטים וחצי מחברי הכנסת?
היו"ר שרן מרים השכל
¶
בסדר. ואני מנסה לתת. אתם כל פעם קוטעים אותי. זה בלתי אפשרי כך.
קודם כול, מרב, תודה שאת עולה איתנו בזום, למרות שהדרישה שלי הייתה באמת להגיע לוועדה, גם מכם וגם מראשי האוניברסיטאות. הדבר הזה הוא בלתי מתקבל על הדעת, באמת. מדובר פה בנושא קריטי שגם אני פניתי אליכם ברמה האישית עליו. זה מגיע לקצה גבול כרגע.
מרב אברהמי
¶
סליחה, אני בבוקר התקשרתי ולשאלתי את מזכירות הוועדה ונמסר לי שאין שום בעיה לעלות בזום. לכן אני בזום.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
זה בלתי מתקבל על הדעת שאתם לא הבאתם לפה את ראשי האוניברסיטאות לדיון כל כך קריטי ומהותי. אנחנו צריכים לשמוע מהם מה נעשה בקמפוסים, שאנחנו שומעים שסטודנטים יוצאים עם דם, מאושפזים, חדרי מיון. ולא משנה איך, מה, כמה ולמה, יש פה אחריות עליהם, ואחריות על ראשי האוניברסיטאות בדבר הזה.
מרב אברהמי
¶
נמצאת פה נציגת ור"ה. ואנחנו נמצאים, נציגי המל"ג. אני לא יודעת, אם הוזמנו ראשי האוניברסיטאות, מדוע לא הגיעו.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
ואני מצפה מכם, אוקיי? לשלוח את ראש המל"ג. מוור"ה לשלוח את הנציג הראשי, ושכל ראשי האוניברסיטאות יתייצבו פה, כי מה שקורה כרגע, בשבועות האחרונים באוניברסיטאות, הוא פשוט קו גבול שאי-אפשר להשלים איתו.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
ולכן הדרישה שלי היא שתגיעו כולכם, תתייצבו פה ותיתנו פה לכל חברי הכנסת, שורה של מעל 15 חברי כנסת, שמבקשים תשובות. אנחנו צריכים לשמוע אותם. אז אני מבקשת שכבר תארגנו את כל ראשי האוניברסיטאות להגיע לכאן לדיון ביום שני. אני אסכם את זה גם בדבריי מאוחר יותר.
עכשיו, מרב, אני יודעת שאת השליח ככה, בסופו של דבר. אבל בסופו של דבר כמי שעלתה, את צריכה לענות לנו על השאלות האלה. כלומר, אנחנו שומעים על מקרה אחר מקרה, הפגנה אחר הפגנה, הסתה אחר הסתה, אלימות אחר אלימות. מה המל"ג עושה עם זה? אילו הנחיות אתם מורידים לראשי האוניברסיטאות?
מרב אברהמי
¶
קודם כול, המל"ג לאורך השנים קיימה דיונים בנוגע לדברים מהסוג הזה, וקיבלה החלטה אחרונה ב-2014 לגבי פעילות ציבורית בקמפוסים כאשר בעצם היא מבקשת ממוסדות להשכלה גבוהה – קודם כול, זו אחריות של המוסדות להשכלה גבוהה, זה ברור.
מרב אברהמי
¶
פניות הציבור שמגיעות אלינו, לא הגיעו אלינו רבות. פניות הציבור שהגיעו אלינו, אנחנו בעצם מבררים אותן אל מול המוסדות להשכלה גבוהה. והמוסדות להשכלה גבוהה, למיטב הבנתנו, מטפלים. אנחנו יודעים על שני מקרים שאתמול לאחרונה, באופן מקרי, הגיעו לידיעתי, על מוסדות שהשעו תלמידים שעסקו בהסתה ובפעילות לא ראויה. המוסדות, למיטב הבנתנו, מטפלים ועומדים מאחורי אחריותם.
מרב אברהמי
¶
אני מבינה שבמוסד אחד השעו לצמיתות. במוסד אחר לתקופה מוגבלת. אני לא באמת יודעת להשיב בצורה מדויקת.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
שנייה. תודה. מה עמדת המל"ג בעניין של הנפת דגלי ישראל? זאת אומרת, כשאנחנו שומעים על אוניברסיטה שלא מאפשרת, מה שקרה בבן גוריון, לדעתי, שלא אפשרו לסטודנט להיכנס עם דגל ישראל, כשמוסד חינוך מחויב בהנפת דגל ישראל על פי חוק, איך זה מתכתב בעצם עם הנהלים שלכם?
מרב אברהמי
¶
אז אני עונה. קודם כול, בישיבת מל"ג האחרונה העלתה את הסוגיה שרת החינוך ביום המל"ג. בעקבות אותה ישיבה, יום לאחר הישיבה, יצא מכתב מממני כמזכיר המל"ג, כמזכיר המועצה להשכלה גבוהה, לכל המוסדות להשכלה גבוהה, ובו הזכרנו את חובת המוסדות להשכלה לחוק הדגל ולהנפת דגל ישראל על ראש בניין המינהלה. המכתב הזה נשלח לכל המוסדות להשכלה גבוהה, לנשיאים, לרקטורים - -
מרב אברהמי
¶
- - למזכירים האקדמיים, לכל מי שאחראי על המוסדות להשכלה הגבוהה בעצם, ליישם את חובתו לחוק הדגל.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
אוקיי. אייר, תוודא, בבקשה, באמת שיש בכל מוסד דגל, לראות אם הם באמת עוקבים אחר ההוראות או לא. יש לנו את הבחור מהארגון של הדגלים. אתה יכול לבדוק, לעשות קצת סקר, לראות את זה.
ומה בנוגע לסטודנטים שמגיעים עם דגלי ישראל? איך זה יכול להיות שמונעים מהם כניסה עם דגל ישראל?
מרב אברהמי
¶
בכל מקרה - - - שהמוסדות אכן מטפלים. ובכל מקרה אני גם אוסיף ואומר שביקשה השרה בישיבת המל"ג האחרונה לבדוק את הסמכויות ומה ניתן לעשות מול אותם אנשים בעצם מסיתים או מונעים. אבל החובה היא ברורה ואין פה שאלה לגבי החובה של המוסדות להניף את הדגל.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
זה, נגיד, לעניין המוסד. גם אנחנו נעקוב בעניין הזה. השאלה שלי היא לגבי כניסה של סטודנטים גם דגלים. למה מונעים את זה מהם? מה הסיבה? והאם זה בכלל מותר על פי חוק?
היו"ר שרן מרים השכל
¶
כן. אנחנו נשמח להבין. איך יכול להיות שמוסדות האוניברסיטה מונעים כניסה של סטודנטים עם דגלים לתוך השטח להם? דגלי ישראל, כן? לא דגלים אחרים.
עמרי גולן
¶
קודם כול, אנחנו לא קיבלנו פנייה בנושא הזה. אנחנו קיבלנו, כמו שמרב אמרה, מספר פניות בודדות. אחת הפניות התקבלה בתחילת החודש והיא של תנועת "אם תרצו". היא צוינה גם במצגת ש"אם תרצו" הציגו כאן בוועדה. זה היה בנוגע להעמדה לדין משמעתי והרחקה מאוניברסיטה העברית של הסטודנטים שמסיתים לאלימות ולגזענות. אנחנו כמובן פנינו גם לאוניברסיטה העברית וקיבלנו את התייחסות הרקטור שלפיה ההפגנה הזאת נעשתה באישור והייתה תחומה לאזור שנקבע מראש על ידי צוות הביטחון. וזה לא סיכן את האנשים בקמפוס. ובכל מקרה, המוסד עוד בודק את תוכן הדברים שנאמרו שם. ואם הוא יצא שיש בהם עבירה על החוק, הוא יעביר את העניין לטיפול של המשטרה. זה קודם כול, לגבי הפגנה.
עמרי גולן
¶
בכל מקרה, אני אדגיש ואני אחדד שכל הנושא של הפעילות הציבורית של סטודנטים בקמפוסים מוסדר בסעיף 6 לחוק זכויות הסטודנט שקובע באופן ברור שלסטודנטים במוסדות להשכלה גבוהה - - -
היו"ר שרן מרים השכל
¶
אבל יש לנו שאלה מאוד מאוד ספציפית. האם מבחינה חוקית, מבחינת החוק הישראלי, מותר לאוניברסיטה לאסור על כניסה של סטודנט עם דגל ישראל לתוך הקמפוס?
עמרי גולן
¶
ואם תתקבל פנייה בנושא הזה, היא תיבדק אל מול המוסד, כמו שהתקבלו פניות בנוגע לזה, שהמוסדות לא מניפים את הדגל על פי חוק הדגל, הסמל וההמנון. אנחנו פנינו לכל מוסד שקיבלו פניה בנושא הזה ומבררים שבאמת המוסדות מחויבים - - -
היו"ר שרן מרים השכל
¶
אוקיי. אז אני שמחה אולי לבשר כאן, קודם כול, לסטודנטים שפנו אלינו שגם על פי הייעוץ המשפטי של המל"ג, אין כל מניעה מסטודנט ישראלי להיכנס לקמפוס גם דגל ישראל. אין כל מניעה משפטית או חוקית להיכנס לקמפוס עם דגל ישראל. אני לא מאמינה.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
אבל, אבל, מפה יוצאת בקשה. נמצאים פה המון המון סטודנטים פעילים שנמצאים בקמפוסים. במידה שאחד הקמפוסים למעשה אוסר עליהם את הדבר, אני מבקשת שתפנו מכתב אלינו, לוועדת החינוך, אליי ברמת האישית, ולמל"ג עצמו שלא יגידו אחר כך שלא קיבלו פנייה, על מנת שהם יוכלו לפנות לאותה אוניברסיטה ולנזוף ולוודא מה היה המקרה ואיך למעשה הוא נעשה.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
לא. אם התקנון לא אוסר את זה, לא צריך לתקוף את התקנון. צריך לשאול את המל"ג.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
שנייה. שאלה נוספת שעולה כאן מחברי הכנסת שלמעשה דיבור כאן לפני כן, אנחנו מבינים – תראו, מדינת ישראל היא לא במצב, בואו נקרא לזה, ביטחוני רגיל. אין אף מדינה שאפשר להשוות אותה. אלון, אתה הבא בתור, אגב.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
כמה חברי כנסת העלו את הנושא הזה של הנפת דגל פלסטין בקמפוסים ישראליים. עכשיו, תקשיבו, אם אנחנו הולכים עכשיו לכל קמפוס, אני לא יודעת, בארצות הברית, אוקיי? ומניפים שם את דגל הטאליבן, לא נראה לי שזה ככה יעבור בסוג של שקט.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
יש חוק ויש איזושהי הנחיית יועמ"ש לגבי אכיפת החוק הזה. חוק המאבק בטרור, בסעיף 24, מדבר על גילוי הזדהות עם ארגון טרור. והחוק אומר: העושה מעשה של הזדהות עם ארגון טרור, לרבות בדרך של פרסום דברי שבח, תמיכה או אהדה, הנפת דגל, הצגה או פרסום של סמל". כלומר, הנפת דגל כשלעצמה של ארגון טרור היא עבירה על ספרים החוקים. אולם, לגבי דגל הרשות הפלסטינית שזהה לדגל אש"ף שלא הוצא מרשימת ארגוני הטרור, יש הנחיה שאכיפה לגביו תהיה רק אם הנפה באמת נעשית בנסיבות שיש בהן הסתה.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
בסדר. אני רק מסבירה את המצב החוקי. כלומר, לא שכשלעצמו, אם הדגל, אני לא יודעת מה, תלוי על מרפסת של מישהו, אלא אם באמת הוא מונף במסגרת שיש בה את - - -
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
נכון. הופכים להיות במסגרת שיש בה כדי הבעת הזדהות שיכולה להביא לפגיעה בסדר הציבורי.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
עכשיו, אנחנו מבינים שיש פה בעצם עבירה על החוק הישראלי. היא מתבצעת בשבועות האחרונים בקמפוס אחר קמפוס.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
עכשיו, אני עוד מעט אפנה למשטרה בעניין הזה. אבל מבחינת המל"ג, זה לא מניף אצלכם סוג של דגל אדום? אין איזו הנחיה? כלומר, מה ההוראות מבחינתכם לאוניברסיטאות בעניין הזה? הן פשוט עוברות על החוק הישראלי.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
עמרי, אני לא חושבת שאתם צריכים רק ככה כמל"ג להיות במגננה, אוקיי? כלומר, כל פעם שולחים לכם פנייה. אני לא נכנסת לוויכוח אם נשלח או לא נשלח, משום שנאמרים כאן שכן נשלחו פניות. אני שמה את זה בצד. אבל השאלה שלי, במקום להיות כל הזמן במגננה, אתם רואים שהנושא כרגע בתקשורת, אתם רואים שזה הגיע לכדי אלימות בקמפוסים. סטודנטים פונים אלינו, מבקשים לעזור להם לעבור ללמוד בזום כי הם פוחדים. שמעתם את גליה מקודם. היא פוחדת להיכנס לכיתה שלה, משום שבוע לפני כן היא ישבה שם, יושבת לידה מישהי שעשתה את אותן קריאות הסתה שאסורות על פי חוק.
קטי קטרין שטרית (הליכוד)
¶
יש פנייה, שרן. אני מחזיקה פנייה של ראש עיריית באר שבע לפרופ' חיימוביץ' עכשיו, ממש ברגע הזה, שהוא אומר לו: "זעזוע ובושה מאירועי היום בקמפוס של אוניברסיטת בן גוריון". הוא אומר שזה קורא להסתה והוא חושש כי הוא בעצמו, ראש עיר, מבין שזה גולש אחר כך לרחובות.
גלית דיסטל אטבריאן (הליכוד)
¶
שרן, עוד פיסת אינפורמציה חשובה ומאוד רלוונטית. התקנון באוניברסיטה העברית לא מאפשר התקבצות עם דגל ישראל. זה התקנון.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
אנחנו כאן מבינים שבסופו של דבר אתם חייבים למצוא את הדרך גם להיות אקטיביים. אתם לא יכולים לעמוד מן הצד, לראות שאותן אוניברסיטאות שאתם אחראים עליהן עוברות על החוק.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
שנייה. בין אם קיבלתם תלונות מסטודנטים בודדים או לא, עומדים שם סטודנטים מופחדים, ומה אתם עושים? מה, אתם ממתינים לפניית הציבור? אתם לא רואים את זה בתקשורת?
עמרי גולן
¶
מרב כבר ציינה את זה, שהיא פנתה באופן אקטיבי לכל נשיא המוסדות להשכלה גבוהה וחידדה את העניין שהם מחויבים לעמוד בהוראות חוק הדגל, הסמל וההמנון.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
רגע. אבל אני לא מדברת על הוראות חוק הדגל, הסמל וההמנון. אני מדברת על חוק הטרור.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
סליחה. אני מדברת כאן על חוק המאבק בטרור. חוק המאבק בטרור שלמעשה האוניברסיטאות מפירות את החוק.
קטי קטרין שטרית (הליכוד)
¶
לא, לא. זו אחריות שלכם. אתם המל"ג. אתם המל"ג. אתם אחראיים עליהם. זה לא נכון. אתם עכשיו זורקים את האשמה על הנשיאים.
יעקב מרגי
¶
שיתקנו את חוק המל"ג. היא צודקת. הם מנותקים בכלל. הם סתם גוף ערטילאי. תתקנו את חוק המל"ג. הם מיותרים.
קטי קטרין שטרית (הליכוד)
¶
אתם אחר כך באים לבקש מאיתנו לסייע להם לקבל תקציבים. אתם תקבלו אפס תקציבים בפעם הבאה שתבקשו.
אלון טל (כחול לבן)
¶
תודה רבה, גברתי היושבת-ראש. אני מצטרף לברכות על עצם הדיון הזה. אני מדבר בתור אחד, אני חשוב שמכל אחד פה, אני הכי לא מנותק מהאוניברסיטה, כי לימדתי שם.
אלון טל (כחול לבן)
¶
אני לא כיוונתי להתקפה אישית. לא התכוונתי לזה. אני פשוט אומר שהייתי חבר סגל באוניברסיטת בן גוריון ולימדתי בעברית ואני ראש חוג באוניברסיטת תל אביב. אני קצת מבין מה שקורה.
אלון טל (כחול לבן)
¶
ולכן אני רוצה לומר, קודם כול, שחשוב שיהיה שיח פוליטי תוסס וענייני בקמפוס כל אוניברסיטה. זה חלק מהמורשת של אוניברסיטאות. שם באמת מאבקים אידיאולוגיים ואינטלקטואליים צריכים להתנהל. השאלה היא איך לומר. וכולנו מכירים את המשל של מי שצועק אש בקולנוע וזה פסול, ולצעוק אש במקום אחר אולי זה בסדר.
ומה שאני למדתי היום הוא באמת כנראה שהמידתיות או האיזון הזה הופר.
אלון טל (כחול לבן)
¶
ומהסרטון שראיתי לגמרי הזדעזעתי. אני חושב שפה ראשי האוניברסיטאות צריכים להבין שהם, אף על פי שלא נעים להם, כי צריכים באמת להבליג, לגלות איפוק, ברגע שגם הסטודנטית קוראת לאנשים להיות שהידים ובאמת צועקת דברים מאוד מאוד בוטים, וברגע שהסטודנטים מפחדים להביע את דעתם, יש צורך להתערב. כנראה שהרצון לאפשר שיח ציבורי הלך קצת רחוק מדי. ולכן השיח הזה מאוד מאוד חשוב.
אלון טל (כחול לבן)
¶
ואני חושב שיש מה לעשות. מאידך, בואו נזכור שחשוב שכן יתקיים ויכוח וזה בסדר גמור. אבל אם אנחנו בעצמנו לא נקשיב אחד לשני ונתערב כל פעם, אנחנו בעצם משדרים לאותם סטודנטים שהעיקר הוא לצעוק בקול ולא להקשיב זה לזה. ולכן אני מקווה שבדיון ביום שני, וחשוב שיהיה לזה המשך, נקשיב אחד לשני, לא נתערב.
אני גם כן את ההתפרצות של חלק מחברי הכנסת. ובואו ביחד ליצור אווירה אקדמית בריאה שמאשפרת החלפת דעות, ובעיקר חינוך.
קטי קטרין שטרית (הליכוד)
¶
נכון. יושבת-ראש הוועדה, תדעי לך שיש כבר סטודנטים שבוחרים לבוא ללמוד במוסדות שבהם אין את התופעות האלה, כמו באוניברסיטת אריאל, לדוגמה. חד-משמעית, סטודנט שרוצה ללכת ללמוד, מתחיל לבחון איפה טוב ללכת ללמוד.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
קטי, תודה. אני מעוניינת לשמוע כרגע את נציגי המשטרה והמשרד לביטחון הפנים. נמצא איתנו נציג דוברות המשטרה, שבתאי.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
שרון, כן. אנחנו שמענו כאן באמת דברים מאוד קשים מטעם הסטודנטים. בסופו של דבר, אתם אחראים על השמירה על המרחב הציבורי, בין אם זה שם או בחוץ. עכשיו, עולות פה טענות מאוד קשות, מספר טענות. בואו נחלק את זה לשלוש, אוקיי? הדבר הראשון הוא באמת סטודנטים שמגיעים ואין להם את הביטחון בקמפוס שגופם לא ייפגע, ממש ככה. מאוימים באלימות, יותר מבאלימות, בחייהם. זה מה שהם מרגישים.
הבעיה השנייה היא בעצם ההסתה שמתקיימת בקמפוס. ויש פה עבירה ברורה על חוק הטרור. אוקיי? כפי שגם היועצת המשפטית ציינה לפני כן. אותם סטודנטים שלמעשה קוראים קריאות ממש כמעט מפורשות לרצח, הולכים אחר כך ויושבים לצד סטודנטים אחרים, והם פוחדים. הם פוחדים. הרי גם אנחנו, לפעמים גם למשטרה, הסיבה שבגללה אתם לא מצליחים למעשה לאכוף או לעצור 100% מכלל מקרי הטרור או מכלל הפיגועים היא כי יש דברים שאנחנו עדיין לא מבינים על מתי הטריגר הזה שבאמת עובר מסוג של דיבור לביצוע. ואותם סטודנטים נמצאים בחשש מתמיד אם אותו קו גבול יעבור שם בקמפוס ומתי. האם זו שאלה של זמן?
והדבר השלישי הוא באמת הגעה למקרי אלימות של ממש. כלומר, סטודנטים אחרים יצא פצועים, מדממים, מתוך הקמפוסים אחרי ההפגנות שהתקיימו שם. עכשיו, אתם כמשטרה אחראים על השמירה על הביטחון שלהם, על המרחב הציבורי. יש פה עבירות שלדעתי חמורות בהרבה ממקרים אחרים. איך אתם מתמודדים? מה אתם עושים? מה היו התוצאות בשבועות האחרונים בכל המקרים?
שרון פרץ
¶
ראשית לגבי מספר האירועים שטופלו בשבועות או בימים האחרונים במסגרת המחאות באוניברסיטאות, אני לא יודעת לומר לך נתונים, אני מתנצלת. אנחנו קיבלנו את הזימון אתמול בערב ואין לי את האפשרות.
שרון פרץ
¶
שנייה. היו מספר אירועי 100 במסגרת המחאות האלה. הגיעו לשם והיה טיפול משטרתי. בכל מה שקשור לדיווח על עבירות מתחום חופש הביטוי, כל דיווח כזה נבחן לגופו. אנחנו פועלים וזה מועבר לפרקליטות המדינה לבחינה אם לפתוח – הם בעצם הגורם המוסמך להחליט אם לפתוח בחקירה בגין המקרים האלה או לא.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
אוקיי. אבל האם אתם הגשתם לפרקליטות תיק? כמה תיקים הגשתם בשבועות האחרונים על מקרי האלימות בקמפוסים? כלומר, את משרד המשפטים אנחנו נשאל אחר כך, כמה מתוך התיקים שהכנתם הם החליטו להעמיד לדין, חלק החליטו שלא. אבל אתם מבחינתכם, כמה תלונות קיבלתם בשבועות האחרונים? וכמה מהמקרים האלה החלטתם להעביר לפרקליטות להעמדה לדין?
שרון פרץ
¶
אז שוב, אין לי נתונים בנוגע לכמה. אבל ככל שהוגשו תלונות, הן יטופלו וייבחנו או שכבר נבחנו ויועברו לפרקליטות המדינה.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
אוקיי. אז גם אין לנו נתונים על העניין הזה. מה המדיניות שלכם מבחינת ההפגנות? האם אתם, כאשר סטודנטים רוצים לבוא ולהפגין עם דגלים וכו' ביום הנכבה וכול זה, האם הם צריכים לבקש מכם אישור הפגנה?
שרון פרץ
¶
אני רק רוצה להזכיר שההפגנות האלה בוצעו במסגרת המוסדות האקדמיים. וכל עוד הן היו מחאה לגיטימית ולא נדרשנו לטיפול משטרתי שם, אז באמת לא היינו שם. וככל שנדרשנו, אז הדברים טופלו.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
שנייה. בעיקרון, על כל הפגנה שיש נדרש אישור משטרתי. האם על פי התקנונים של האוניברסיטאות, שלמעשה בתקנון, אם מישהו רוצה לקיים הפגנה, כתוב: אתם צריכים לבקש אישור מהאוניברסיטה. האם במקביל הם נדרשים לבקש גם מכם אישור לקיום הפגנה או שזה לא נדרש על פי חוק? ויש להם את ככה כרטיס חופשי.
גלית דיסטל אטבריאן (הליכוד)
¶
את יודעת שבאוניברסיטה העברית צולמה במצלמות סגנית נשיאת האוניברסיטה שבאה לשוטרים והעיפה אותם מהקמפוס כי הם מחוללים הסתה? ידוע לך המקרה הזה?
שרון פרץ
¶
אני לא מכירה את האירוע. ואני גם לא יכולה להתייחס לאירועים ספציפיים, בוודאי שלא במסגרת הוועדה.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
הנחיה של המל"ג מ-2014 היא: "מוסד מוכר להשכלה גבוהה לא ימנע או יגביל את זכותו של סטודנט לקיים פעילות ציבורית, לרבות להתארגן ולהפגין בכל נושא, אלא בהתקיים אחד או יותר מהתנאים: הפעילות אסורה לפי כל דין; יש בה פגיעה מהותית בקיום הסדיר של פעילות המוסד או למטרות מסחריות".
ולאור הנחיה הזאת מ-2014 שהוזכרה, המוסדות בעצם מתקינים לעצמם תקנונים. ולמיטב הבנתי, כמעט בכל המוסדות אתה חייב אישור לפני שאתה מפגין. אני לא חושבת שצריך אישור משטרה, למיטב הבנתי, אם זה בתוך הקמפוס.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
כמעט בכל התקנות האלה יש איזשהו סייג שאומר שאם הדבר הזה מתדרדר למשהו לא חוקי, אפשר להפסיק את זה. השאלה היא איך אוכפים את התקנונים הטובים האלה.
יעקב מרגי
¶
תקשיבו, אני פונה לסטודנטים, קודם כול, חבל לי. קודם כול, לפרגן לך, כי זה דיון טעון. מניסיוני, דיונים כאלה בדרך כלל מתפוצצים. כל הכבוד לך.
יעקב מרגי
¶
יפה. דבר שני, אני אומר לך, חבל שהשקעת זמן במל"ג. הלוואי, החלום שלי הוא לשנות את חוק המל"ג, כי אין להם הרבה סמכויות. חבל להפריע את מנוחתם. הוות"ת קצת עוד עושה משהו. המל"ג, חבל, מיותר. הם לא צריכים לבוא.
טוב, אני רוצה לדבר אליכם, הסטודנטים. אני חקרתי את התופעה הזאת פתולוגית. אני איש באר שבע. אני גר בנגב, במושב. קודם כול, בן גוריון, אני הייתי הפטריות שלה. הם איבדו אותי. אני אכנס בהם בכל הזדמנות שאני יכול. קודם כול. אני חקרתי את התופעה הפתולוגית. שימו לב, הם רוצים שתחששו. זו המלחמה שלהם. הם שנאבד את הביטחון העצמי שלנו, שלא נעז. ראיתם את התופעה שאנשים פחדו לשים דגל יום העצמאות על המכוניות. הם הצליחו, ניצחו אותנו, בגלל הרפיסות שלנו. אלה שכל השנה מדברים איתנו: חופש ביטוי, זה דאגה רק של השמאל. אוי ואבוי, מותר להם, למרצים שלהם, השמאלנים, לדבר בצורה הכי קיצונית, חופש הביטוי. ואם איזה קומץ סטודנטים – אני לא מצאתי מרצים ימניים, אני לא יכול להגיד אם איזה מרצה ימני אמר משהו.
יעקב מרגי
¶
אני צייצתי, ובזה אני אסיים. אני באתי לדבר אליכם. קחו יוזמה. סליחה שאני אומר לכם. זה לא עניין של חקיקה. אם זה היה עניין של חקיקה, היינו מחוקקים. החוק מדבר בעד עצמו. להגיע למצב שאני צריך לשאול אם להרים דגל, דבר שמעורר אצלנו דמעות והתרגשות וצמרמורת מהתרגשות?
יעקב מרגי
¶
הם הצליחו בזה. ואני אומר לכם, רבותיי, אל תכניסו מורך. מה שעשית זה מעשה גבורה מתבקש. אבל צריך לשכפל. רבותיי, באגודת הסטודנטים, אני צייצתי באותו רגע. זו התנהלות מבישה של ראשי האוניברסיטאות. קחו את זה, קחו את הדגל כעניין שבשגרה עד שנבין, נבין, שהחזרנו לעצמנו את הגאווה הלאומית. לצערי הרב, יש מפלגות פוסט-ציוניות פה שהתקשורת נותנת להן לגיטימציה ומשחקים אותה כנאורים. הכניסו בנו מורך, כן, כן. אני הפטריוט. הם הכניסו בנו מורך. ואני אומר, טוב שזה קרה עם המשבר של הדגל. אולי זה מה שיעיר אותנו. זה נתן לנו אגרוף בפרצוף. לאיזה מצב הגענו, שאנחנו צריכים לשאול אם דגל ישראל זו התרסה? בושה וחרפה לאוניברסיטת בן גוריון. בושה וחרפה.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
אביגד. נעים מאוד. יושב-ראש אגודת הסטודנטים באריאל, לתת את ההזדמנות גם כן להציג את הדברים על מה שקורה באוניברסיטה, בבקשה.
ידידה אביגד
¶
תודה רבה. קודם כול, באמת הנושא הזה ממש חשוב. בגלל זה אנחנו מודים לך שקידמת אותו.
רציתי לענות לחבר הכנסת אבו שחאדה, אבל הוא הלך.
ידידה אביגד
¶
אז זהו. הוא דיבר ששמחים על רצח עם וכאלה. אז אחרי כל פיגוע אנחנו שומעים בכפרים מסביב לאריאל שיש זיקוקים ויש שמחה. וזה לא קורה רק באש"ף. לצערי, זה קורה גם בעיירות מעורבות, כגון לוד ועוד כמה כאלה.
ידידה אביגד
¶
יש לא מעט, לצערי. עכשיו לגבי הקמפוסים שאמרתם שאין נציגים מהאוניברסיטאות, אני לא יודע מה קורה בכל האוניברסיטאות, אבל אני פשוט יודע באוניברסיטה שלנו, שברוך השם, היא אוניברסיטה ציונית. ובאוניברסיטה שלנו קיים את הדו-קיום הכי יפה שיש. יש לי גם תמונות. פעם העברתי גם לחברי הכנסת, של ממש מישהו, מ"פ בצבא, במילואים, רואים אותו לומד יחד עם בחורה ערבייה עם כל הרעלה. והם לומדים יחד מדעי המדינה ומזרח תיכון או משהו כזה.
אני רוצה להגיד שאצלנו באמת גאים במדינה ובכל סמליה. ברוך השם, לא מניפים דגלים של מדינת אויב, ובטח ובטח גאים ומניפים דגלים של מדינת ישראל. אחרי כל פיגוע, אחרי כל דבר, אנחנו פותחים בספריה שולחן עם נרות.
ידידה אביגד
¶
אני רוצה להגיד שאצלנו כל פעם, כל אחד שנצרח, בין אם הוא למד באריאל, גם אלה מתל אביב, לא משנה איפה, אנחנו שמים שולחן עם נרות. כל הסטודנטים מדליקים. קוראים פרק תהילים משותף. עשינו גם עצרת בעקבות כל הפיגועים שהיו.
אני רוצה להגיד עוד שאצלנו בכל כיתה ובכל משרד מונפים דגלי ישראל בגאווה. ובכל טקס שהאוניברסיטה עושה גם למצטיינים, גם לא משנה איזה טקס זה יהיה, לא מחייב שזה מדבר משהו על המדינה, תמיד אנחנו מסיימים אותו בהמנון התקווה. תמיד. וכמובן שיש בו דגלי ישראל.
אז אני לא יודע בדיוק לגבי החוק, אם הוא כולל גם את שירת התקווה וכאלה בטקסים, אבל נראה לי שחובה גם לעשות את הדבר הזה.
ובאמת אני רוצה להגיד שזה הזוי שדווקא האוניברסיטה שהכי גאה במדינה, הכי תומכת ובאמת עושה את הכול לקדם את המדינה, וגם הסטודנטים שלומדים, לומדים מתוך ציונות ומתוך לפתח את המדינה, בסופו של דבר היא האוניברסיטה שמוחרמת על ידי ור"ה – ועד ראשי האוניברסיטאות – ועל ידי עוד המון מרצים שמסכימים לפגוע בנו. תודה רבה רבה.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
תודה רבה. אני רק אוסיף, אני יודעת שאתם כרגע עושים מחאה בעניין החרמה הזו. אני קבעתי עם אלחנן. הוא ביקש ממני אישית להגיע אליהם, לדעתי, זה בשבוע הבא.
גלית דיסטל אטבריאן (הליכוד)
¶
תודה רבה. טוב, בהחלט, בהחלט זה דיון חשוב ואני מודה לכם שבאתם. בעיקר כי אני יודעת מה אתם עוברים, כי זה לא פעם ראשונה שאני מתעסקת בזה. עשיתי למעשה כנס לפני חצי שנה בדיוק על הנושא הזה. ושם באמת היה זמן רק לסטודנטים לדבר. ח"כים כמעט ולא דיברו. ועלו עדות אחר עדות אחר עדות מכל האוניברסיטאות בארץ, מבן גוריון, מהעברית, מתל אביב, מבית ברל, מבצלאל, צפון, דרום, לאורכה ולרוחבה של הארץ.
אם אני אלקט עכשיו את כל עדויות שקיבלתי, אז האסוציאציה שלי היא המשל של הצפרדע שמתבשלת לאט בתוך סיר מים. ולמה הכוונה? דברים טריוויאליים שנראו לדור שלי ברורים מאליהם לחלוטין לאט לאט מתאדים מתוך הסיר הזה. והדברים שעבורי היו כמו אוויר לנשימה, עבורכם זה ממש מאבק, מאבק אמיתי.
עכשיו, אני לא חושבת שזה המל"ג, ואני לא חושבת שזאת המשטרה, ואני לא חושבת שזה הסטודנטים מהחברה הערבית. אני חושבת שצריך לומר פעם אחת את האמת. זה הסגל. הרוח שמנשבת כרגע באקדמיה הישראלית עם הלובי החזק היא רוח בין פוסט-ציונית לאנטי-ציונית. את הסממנים לזה אני זוכרת כסטודנטית. למדתי גם באוניברסיטה העברית וגם באוניברסיטת תל אביב, ובשני המקרים חצי שיעור, לא משנה מה היה הנושא, הוקדש לכיבוד, הוקדש לכמה המדינה הציונית היא מדינה שקמה על חטא, הוקדש לרעיונות שמאפיינים אולי, אולי, אולי, אולי, 5% מהאוכלוסייה היהודית בישראל.
עכשיו, אני רוצה להגיד לכם עוד יותר מזה. זה הרבה יותר עמוק ממה שנדמה לכם. כי כשרוח המפקד, כשמרצה בכירה מתסכלת על דגל ואומרת: בדגל הזה יש מחלה, הדגל הזה הוא חולה; הסטודנט מבית ברל, וזה מקרה אמיתי, שתולה את דגל ישראל בחלון חדרו ויורד למטה וחוטף מכות ומביא לי לכנס את החולצה המוכתמת בדם, אני לא מאשימה את הסטודנט הערבי. אני מאשימה את המרצה הבכירה שקראה לדגל שלנו חולה.
גלית דיסטל אטבריאן (הליכוד)
¶
כשבחורה בזום בתוך הרצאה יושבת ומאחוריה דגל ישראל, והמרצה אומר לה: אנא, תזיזי את הדגל מהזום, כי זה פוגע ברגשות שאר הסטודנטים – אני לא מאשימה אף אחד, לא את המשטרה, לא את המל"ג ולא את הסטודנטים. את המרצה. הם נוקמים בציונים; הם נוקמים בנושאי העבודה, אם נושא העבודה שלכם יהיה פטריוטי מדי, ציוני מדי. אתם יודעים מה? מקרה שאני שמעתי מסטודנטים מאוניברסיטה העברית, פשוט בגלל שהיא כתבה בעד נשים חרדיות, נאמרה לה מפורשות: את רוצה ציון טוב, גברת? תחליפי את המאסטר. זו רוח המפקד. זו הצפרדע שמתבשלת. ומול האנשים האלה תהיה מלחמה.
ואני רק רוצה להוסיף משפט מסכם למה שאמר אלון כאן. אתם מדברים על מאבקים אידיאולוגיים, על שיח פוליטי, על ספקנות, על חשיבה ביקורתית, על חשיבה אקדמית. אין את זה יותר. הפרוגרסיביזם משיק ממש אחד לאחד לפשיזם. הם לא מאפשרים חשיבה ביקורתית. הם סותמים פיות. הכול בשם איזו רוח ליברלית מומצאת שהיא דכאנית. היא לא יכולה לשאת דעה שונה משלה.
גלית דיסטל אטבריאן (הליכוד)
¶
היא מתעמרת בדעה שונה משלה. ואתם יודעים את זה בגיליון הציונים שלכם.
אז אני רק אוסיף משפט אחרון. אנחנו כאן. אנחנו נילחם. אנחנו לא ניתן לצפרדע הזו להמשיך להתבשל. וכל הכבוד לכם על האומץ. תודה רבה.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
תודה רבה על הדברים. אני רוצה לתת את ההזדמנות ליועמ"ש של ור"ה, רחל בן ארי, שנמצאת איתנו גם כן בזום, שביקשה גם להתייחס לדברים. שלום רחל. מה שלומך?
רחל בן ארי
¶
שלומי בסך הכול טוב. אחרי השעה האחרונה פחות טוב, כי אני חושבת שיושבים וטופלים על מוסדות להשכלה הגבוהה האשמות שווא.
רחל בן ארי
¶
טופלים האשמות שווא. צריך לזכור, קודם כול, המוסדות להשכלה גבוהה לא מפירים חוק כמו שזה נאמר מספר פעמים בסשן הזה, כולל על ידי יושבת-ראש הוועדה, ואני מאוד מאוד מצרה על כך, לא את חוק הטרור ולא שום חוק אחר. יכולה להיות ביקורת על מידת האכיפה ולחשוב שאולי צריך לנהוג אחרת. אפשר לשוחח על זה.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
את כדי לענות על השאלות המאוד מאתגרות האלו שאני מבינה שעד היום זה די זרם ככה מתחת לפני השטח.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
אבל כמו שאמרתי, אנחנו נשים על זה, אנחנו שמים כרגע, הוועדה תשים את האמצע על הדופק בעניין הזה והיא לא תרד מהנושא.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
ולכן השאלה כאן היא: האם אתם אסרתם על סטודנטים להיכנס לקמפוסים של המכללות, של האוניברסיטאות, עם דגל ישראל?
רחל בן ארי
¶
המקרה שתיארתם הוא מבחינת החריג, וגם הוא עניין של מספר דקות בעיניי מיותרות ולא היה צריך לקרות. ומייד אחרי זה נתנו לסטודנט להיכנס. אז כל העניין הזה, תראו, בואו, המוסדות להשכלה הגבוהה זה בבועה של החברה הישראלית. וכשאנחנו נמצאים בתקופה עם מתיחות מאוד חריפה, אז בוודאי שדברים קשים יוצאים גם בתוך האוניברסיטאות כמו גם נתונים בבתי חולים בחברה שהיא מאוד מגוונת ויש שם מכל וכול מכל המינים ומכל הסוגים, וטוב שכך.
אז המבחנים שבאמת גבול הדק בין חופש ביטוי לבין הסתה, שהוא כמובן מותר ומבורך, לעומת הסתה ואלימות שהן כמובן אסורות וחמורות, והוא באמת גבול דק שצריך הרבה חוכמה ואיפוק איך מתמודדים איתו.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
רחל, שנייה. כשאתם רואים בשבועות האחרונים שאותם דברי הסתה שקורים, כמו שראינו את הסרטונים כאן לפני: "ברוח, בדם, נפדה את פלסטין", ומגבים את השהידים בסרטונים שהראו לפני כן בתוך ההפגנות האלה, ושזה מגיע לכלל אלימות ממש, סטודנטים יוצאים פצועים משם. אוקיי? יוצאים לחדרי מיונים. את רואה דם על החולצות.
רחל בן ארי
¶
שנייה. חמור מאוד מאוד מאוד. וצריך לזכור שהאמצעים של המוסדות להשכלה הגבוהה מטבע הדברים, וטוב שכך, הם אמצעים מוגבלים. זה לא רשויות חקירה וזה לא רשויות אכיפה. אז יש נהלים פנימיים. אפרופו, דובר פה על הפגנות. כל הפגנה במוסד להשכלה גבוהה צריכה לקבל אישור הנהלה. יש נהלים שהם לא אחידים, אבל הם דומים ברוחם בכל האוניברסיטאות.
רחל בן ארי
¶
שנייה. תני לי להשלים. אולי לא נעימה התשובה, אבל תנו לי להשלים. יש תקנוני משמעת. מטבע הדברים, טיפול במשמעת זה לא כאן ועכשיו. זה לא מעצרים ולא כתיב אישום. וכאשר הדברים מגיעים לעבירות פליליות, הכתובת היא כמובן רשויות אכיפה, משטרת ישראל, ותלונות מוגשות וצריכות להתברר כמו תלונות על עבירות פליליות צריכות להתברר.
עאידה תומא סלימאן (הרשימה המשותפת)
¶
דבר שדווקא קורה עם הסטודנטים הערבים. המשטרה ישר מתערבת. לא מחכים, לא למשמעת ולא לכולם.
רחל בן ארי
¶
אני צריכה לבדוק את זה. אני גם בהתרעה יחסית קצרה. אני צריכה לבדוק את זה ואני אשמח לתת תשובה.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
שנייה. כשאנחנו רואים בעצם שהפגנה אחר הפגנה הופכת ליותר יותר אלימה ויוצרת ממש פחד וחרדה בקרב הסטודנטים, למה ממשיכים לאשר את אותן הפגנות כרגע ולא עוצרים אותן רגע ואומרים: חבר'ה - - -
עאידה תומא סלימאן (הרשימה המשותפת)
¶
למה את קוראת להן אלימות? כי מי שביצע את האלימות באוניברסיטת תל אביב היו התא של "אם תרצו".
עאידה תומא סלימאן (הרשימה המשותפת)
¶
המקרה האלים לא קרה בתוך מתחמי ההפגנה. זה קרה בחוץ, ליד הדוכן של "אם תרצו".
הלל שנקולבסקי
¶
לא נכון. יושבת-ראש הוועדה, זה שהיא חברת כנסת היא לא יכולה לשקר לנו בפנים. זה לא לעניין.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
אתם לא מתפרצים. מי שיתפרץ, יצא לשתי דקות הפסקה בחוץ. עאידה, הנוהל, כמו שלפני כן מספר חברי כנסת יצאו, אנחנו גם לא מתפרצים. אוקיי? לא לסטודנטים, לא כשהם מעירים ולא כשהם בזכות דיבור.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
אבל אנחנו מנסים לשמוע את ור"ה ואני מבקשת לא להתפרץ לדברי דובר. זה מה שאנחנו ביקשנו גם מקודם. אנחנו הצלחנו לנהל פה דיון בלי לפוצץ אותו.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
לא, לא. את הבעת עמדה ואמרת שהאלימות הזאת נגרמה ממקום אחד. לא שאלת אותה שאלה, את רחל בן ארי.
עאידה תומא סלימאן (הרשימה המשותפת)
¶
שאלתי: אפשרו מעצר? אמרתי: אתם אפשרתם מעצר של סטודנטים? בעצם זה היה סוג של חטיפה. נכנסו אנשים בליבוש אזרחי, לקחו סטודנטים מתוך מתחם האוניברסיטה למעצר.
עאידה תומא סלימאן (הרשימה המשותפת)
¶
אני שואלת: זה היה בהסכמת ההנהלה? אמרתי את זה. תקשיבי טוב, שרן. אמרתי, כבוד היושבת-ראש, שאלתי.
רחל בן ארי
¶
אני לא מכירה. אני לא מכירה את המקרה המתואר כרגע. אבל אם אנחנו נקבל את הפרטים אודותיו, אנחנו בהחלט נברר ונעביר את זה - - -
עאידה תומא סלימאן (הרשימה המשותפת)
¶
ור"ה, את יודעת טוב מאוד על זה מקרה אני מדברת באוניברסיטת בן גוריון. בואי, לא ניתמם. את יודעת על איזה המקרה.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
היא אומרת שאין פרטים. גם אני שאלתי אותה על המקרה, והיא אומרת שאין פרטים. באמת.
עאידה תומא סלימאן (הרשימה המשותפת)
¶
וזכותי להגיד שאני לא מאמינה שמקרה כזה היה והיא לא יודעת עליו. נו. נו.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
עאידה, אני צריכה לסכם עוד חמש דקות. אני רוצה לתת את זכות הדיבור לעוד אנשים. שנייה.
רחל בן ארי
¶
את שאלת אותי לגבי המדיניות, לגבי היתר ההפגנות והתניית התנאים. אז ראשית, כמו שכבר נאמר פה הבוקר, לא כל ההפגנות נעשות בתוך הקמפוסים. יש הפגנות שנעשות בסמוך לקמפוסים. אז כמובן שהאחריות שלנו היא לא קיימת. וזה לא בשביל להתחמק. זה פשוט להתייחס בצורה עניינית.
עכשיו, בימים כתיקונם, וזה עניין של שיקול דעת של כל מוסד ומוסד. אין פה מדיניות אחידה. אבל אני כן יכולה לתאר איזושהי גישה שאני חושבת שהיא חלה על כולם. בימים כתיקונם, אז ההתייחסות להיתר ההפגנות היא התייחסות יותר ליברלית כשברירת המחדל היא כן לאפשר, בתנאים המסוימים, בשעות מסוימות, במיקומים מסוימים, עם אמצעי ביטחון מסוימים, כמובן, עם ההגנות, כי בסופו של דבר מדובר במוסדות להוראה ומחקר. אוקיי? וכאשר יש מתיחות, מתיחות בחוץ ומתיחות בין הפלגים השונים, אז בוודאי שנדרשת זהירות יתרה ולפעמים שיקול הדעת הוא קשיח יותר כדי באמת לשמור על ביטחונם של הסטודנטים ושל העובדים. בוודאי.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
אוקיי. תראי, רחל, אני מבקשת, אנחנו נקיים דיון נוסף ביום שני, בשעה 12:00. אני מבקשת שתגיעו מוכנים למקרים הפרטניים שעליהם דיברנו גם פה בוועדה, כדי שנוכל לקבל מכם תשובות כיצד התמודדו האוניברסיטאות מול המקרים האלו. זו הבקשה שלי.
רחל בן ארי
¶
בסדר. לא כל המקרים בדיוק – אנשים זרקו דברים, אבל לא אמרו דברים מעבר לזה שזה מאפשר לי ממש לבדוק. אבל מה שאנחנו נוכל לבדוק מתוך הדברים שנאמרו, בוודאי נעשה.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
אוקיי. עכשיו, מבחינתכם, מבחינת ראשי האוניברסיטאות, כשאנחנו קוראים את חוק המאבק בטרור, איך כאילו, את הרי היועצת המשפטית של ור"ה.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
את אומרת שהנפת דגל פלסטין וקריאות: "ברוח, בדם, נפדה את פלסטין" הם לא עבירה על חוק הטרור.
רחל בן ארי
¶
הנפת דגל פלסטיני כשלעצמה אינה עבירה במדינת ישראל. יכול להיות שהנפת דגל בנסיבות מסוימות – דרך אגב, להבדיל, גם יכולים להיות גם דגלים אחרים – שבנסיבות מסוימות המטרה היא באמת להסית ולהמריד.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
רחל, את היועצת המשפטית של ור"ה. כשאת רואה כאן את הסרטונים שעלו לפני כן, ואת רואה שהנפה מגיעה יחד עם קריאות של חיזוק אותם מחבלים, המחבלים מג'נין, וקריאות של: "ברוח, בדם, נפדה את פלסטין", האם מבחינתך זה לא עבירה על חוק הטרור?
רחל בן ארי
¶
זה בהחלט עובר את הקו האדום, בעיניי. אבל צריך לזכור שגם הסרטים שראינו, חלקם לפחות, שמעתי – עוד פעם, אין לנו אפשרויות חקירה. אתם צריכים להבין את זה.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
אף אחד לא מבקש מכם לחקור את זה. אבל השאלה היא שבמקרה שבשטח של האוניברסיטה, ראש האוניברסיטה, כלומר, האם מגיש תלונה למשטרה בעניין הזה? האם הוא מטפל בזה? או הוא פשוט מתעלם מהעבירה על החוק שמתבצעת בשטחו?
רחל בן ארי
¶
לא. אני לא חושבת. אף אחד לא מתעלם מהעבירה על החוק בשטחו. זו לא ההתייחסות של המוסדות. אי-אפשר פה באמת, כל הדברים שנאמרו על מוסדות כאילו זה מהם והלאה. זה לא מה שקורה. הם מאוד מוטרדים, כמו כל אזרח ומעבר לכך, בגלל האחריות שיש להם לציבור של אלפים שנמצאים בדל"ת אמותיהם. התפקיד הוא לא תפקיד קל בימים שכאלה. צריך להבין את זה. אבל צריך להבין גם את המגבלות ולא להתלהם מאף צד של המפה. המוסדות אינם פוליטיים. בניגוד למה שנרמז מקום, הם כולם ציוניים. ועל הרקע המדיניות הזאת, צריך להתנהל בזהירות, באיפוק, וכמובן בנחישות לגבי אותם מקרים של מפרי חוק שמפירים את הסדר הציבורי בתוך האוניברסיטה. חד-משמעית.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
אז רחל, אני מבקשת ממך, משום שהיום עצם העובדה שלא הגיעו ולו ראש אוניברסיטה אחד או אחת, מראה זלזול לא קטן בעצם בוועדה שלנו. ואני מבקשת שכחלק מהמחויבות לבוא ולהציג בפנינו כיצד הם מטפלים בעניין הזה, והכי חשוב מכול, איך הם מטפלים בעניין הזה שסטודנטים פוחדים להגיע לאוניברסיטה, שיבואו וייתנו לנו את התשובות האלה ויתייצבו ביום שני בדיון בוועדה. הוועדה דיון המשך אך ורק משום שהם לא הגיעו לדיון שלנו. אז אני מבקשת גם כן להבהיר להם את זה.
רחל בן ארי
¶
לחזור ולדבר על הפחד כאילו מפחדים רק בגלל שנשיא אוניברסיטה כזה או אחר לא עשה מעשה כזה או אחר, סליחה, זו התייחסות טיפה שטחית לעניין.
רחל בן ארי
¶
עוד פעם, אנחנו בתקופה מתוחה. יש לכך הרבה מאוד סיבות. הן לא מתחילות באוניברסיטה וגם ייגמרו באוניברסיטה. די לנו מה שהם עשו בדיון גם בוועדה הזאת בשעה אחרונה.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
רחל, יושבת כאן סטודנטית שלידה בשולחן שלה ישבה סטודנטית אחרת, או יושבת עדיין סטודנטית, שכתבה פוסט שלמעשה שיבח והילל את המעשה של אותו מפגע ועל מה שקורה בג'נין.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
שנייה. והיא נעצרה. היא פוחדת להגיע לשיעור הזה משום שאותה תלמידה ממשיכה להגיע אחר כך ללימודים. זה משהו שאי-אפשר להתעלם ממנו. אם היית צריכה להגיע לעבודה בידיעה - - -
רחל בן ארי
¶
כל העניין של הרשתות החברתיות, ומה מותר ומה אסור ומהן גבול הגזרה של מה שנאמר ברשתות החברתיות, הוא הרבה יותר רחב, עמוק ומורכב.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
לא. אין פה שאלה. אבל יש להתייחס, כשאנחנו אומרים שיש פחד של סטודנטים להגיע לקמפוס ואת אומרת שזה לא באמת קיים, והם באים מדברים על זה. אז חשוב להתייחס לזה. יש פה דברים משמעותיים שאתם צריכים לטפל בהם.
רחל בן ארי
¶
בוודאי שצריך לטפל. אבל דרכי הטיפול, כמו שנאמרים כאן, הם לא דרכי טיפול היחידים. צריך פה זהירות והצריך - - -
אלין נסרה
¶
השם שלי הוא אלין נסרה. אני סטודנטית שנה א' לתואר חשבונאות וניהול באוניברסיטת תל אביב. ואני גם פעילה בחד"ש סטודנט באוניברסיטת תל אביב. ובאתי לכאן היום כדי לזעוק את זעקתם של הסטודנטים והסטודנטיות הערבים הפלסטיניים שסובלים מהסתה פרועה מצד ארגוני ימין וגם מהתנכלות מצד אנשי המשטרה, ולצערי הרב, משתיקה רועמת מצד הנהלת האוניברסיטאות. וגם אני, כמו רבים ורבות, סבלתי בשבועיים האחרונים מהסתה ברשתות וגם בקמפוס רק מהסיבה הפשוטה שהעזתי להביע עמדה פוליטית, חוקית ולגיטימית.
ב-15 במאי 2022 ציינה התנועה הסטודנטיאלית הפלסטינית באוניברסיטת תל אביב את יום הנכבה. זה היום האבל הלאומי שלנו. היום שבו אנחנו מציינים את עקירתנו מהכפרים שלנו ואת הנישול והגירוש של עם שלם. זו ההיסטוריה שלי. וזו לא רק הזכות שלי להמשיך ולהנכיח אותה, אלא גם החובה האישית והקולקטיבית שלנו. כמו מדי שנה מזה עשור, אנחנו מתכנסים בכיכר באוניברסיטה כאשר כוחות רבים מהמשטרה וחלקם במדים אזרחיים גיבו את פעילי ארגוני "אם תרצו" שקיללו אותנו והסיתו נגדנו. כאשר חלק מהסטודנטים הפלסטינים הותקפו ביד פעילי "אם תרצו", כוחות המשטרה עצרו דווקא שלושה סטודנטים ערבים. ושיהיה ברור, שניים מהם שוחררו באותו יום והשלישי שוחרר אחרי יומיים ללא תנאים. זה אומר שהם לא עשו משהו.
לדיכוי יש פנים רבים. חברים, חבריי, נעצרו בכוח. אני חוויתי רדיפה והסתה פרועה ברשת כאשר הם פרסמו את התמונות שלי עם מילות גנאי והסתה לאלימות. סטודנטית פלסטינית נוספת עצרו אותה מלב הקמפוס על ידי מסתערבים. סטודנט אחר הורחק מאוניברסיטה כי הוא הביע את דעתו בפייסבוק, שהיא דעה לגיטימית.
אלין נסרה
¶
כן. פעילים היו ליד שער המעונות שלנו באוניברסיטה, אומרים מוות לערבים. את לא מדברת על זה. את מדברת שאנחנו אומרים ברוח, בדם נפדה את פלסטין. אבל לא מדברת עדיין על מוות לערבים. וזה מפחיד. זה היה מפחיד אותי. היה מפחיד אותי ללכת לדירה שלי. את יודעת מה זה?
היו"ר שרן מרים השכל
¶
אלין, תראי. קודם כול, אני מבינה לליבך כשאת אומרת שעוברים ליד הקמפוסים והמעונות שלכם ואומרים להם: מוות לערבים. הדבר הזה גם באותה בחינה בלתי מתקבל על הדעת.
יש לי שאלה אלייך. האם את חושבת שאמרה או פוסט שתומך, למשל, במחבל מג'נין או במחבלים, מה שהם עשו בחדרה, בירי, מבחינתך, להביע תמיכה במחבל כזה זה לגיטימי?
היו"ר שרן מרים השכל
¶
עאידה, אני מבקשת, אף אחד כאן לא צריך עזרה, ובטח שאני לא צריכה עזרה. תודה רבה לכולם שמנסים ככה לעזור.
עאידה תומא סלימאן (הרשימה המשותפת)
¶
כאשר יהודי ימני זו זכותו להחזיק בדעות, אבל כשערבי מתנהג ככה זה משת"פ.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
אתם סתם טוחנים מים. זה לא יעזור. אוקיי? אתם סתם טוחנים ומבזבזים את הזמן שלנו פה. אלין, לי חשוב לומר. כל הדיון כאן - - -
היו"ר שרן מרים השכל
¶
אלין, אני מבקשת ממך להקשיב שנייה. הדברים שאת אמרת הם בדיוק לב הדיון שאנחנו מדברים עליו כרגע, והוא: איפה נגמר חופש הביטוי ואיפה מתחילות הסתה ואלימות. וזה נכון לשני הצדדים. לא צריך לשמוע בקמפוס קריאות מוות לערבים, לא צריך לשמוע קריאות מוות ליהודים.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
שנייה. אני לא צריכה עזרה. אני מבקשת גם לא להתפרץ לדבריי. ולכן כשאנחנו מדברים על חופש הביטוי שהוא כל כך עדין באמת ואני כליברלית וכמישהי שבאמת מקדמת ונלחמת על חירויות הפרט, חופש הביטוי עומד כנר לרגליי. העניין הוא איפה אנחנו מציירים את הקו האדום שזה הופך לכדי קריאות לאלימות כמו שראינו בקמפוסים בשבועות האחרונים, וזה לא משנה מאיזה צד.
ולכן שאלתי אותך האם לדעתך קריאות התמיכה במחבל מג'נין, שירה בחדרה וביצע את הפיגוע, האם הן קריאות לגיטימיות?
היו"ר שרן מרים השכל
¶
אלין, אלין, אני מדברת אלייך. ואני מבקשת לא להתחמק, משום שזה לב הדיון. אם אנחנו רוצים לבנות כאן גשרים וחיי שיתוף, אנחנו חייבים לשים את הקריאות האלה של מוות בצד. אוקיי. והשאלה שלי, כשאת מדברת על הנושא הזה, שהוא כאוב, אני מבינה שהוא כאוב, בטח כשאת שומעת קריאות כאלו, האם את מן הצד השני תומכת באותן קריאות כלפי הצד הימני? האם זה לגיטימי מבחינתך?
אלין נסרה
¶
לא. את שואלת אותי על זה, אבל כשהיא דיברה, והיא דברה, לא שאלת אותה מה הם עשו באוניברסיטה. הן מפחדות. כן, זה כואב. אבל אנחנו מפחדים. את שואלת אותנו אם אנחנו תומכים בטרור. זה מה שאת עשית.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
אז הינה, גליה, יש לי שאלה. האם מבחינתך קריאות ליד הקמפוסים של מוות לערבים הן לגיטימיות?
איתמר בן גביר (הציונות הדתית)
¶
למה את מתחמקת? למה? אני ראיתי אותך גם בטלוויזיה. למה את מתחמקת? שואלים אותך שאלה. מה? למה את מתחמקת?
איתמר בן גביר (הציונות הדתית)
¶
מי נתן לה להיות סטודנטית? ריבונו של עולם, תהיה סטודנטית בסוריה. היא לא עונה לך על השאלה. את שואלת אותה כבר עשר דקות.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
חברים, יש לנו כאן דיון מאוד מאוד חשוב. זה דיון שמתקיים כבר כמה דורות במדינת ישראל וזה דיון שימשיך להתקיים בעוד מספר דורות. ואלין, מאוד מאוד עצוב לשמוע את זה. עצוב לי לשמוע את זה, כי כשאנחנו מדברים על סוג משוואה, ואת שומעת פה את כל הסטודנטים מגנים את הקריאות האלו של מוות לערבים, אבל אתם, מהצד שלכם, אפילו לא מסוגלים לגנות את הפיגוע.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
יש פה חוסר איזון. יש פה את העניין שבקמפוסים פתאום התירו לשפוך את דמם של יהודים. התירו קריאות של שפיכת דמם של יהודים. כשאנחנו שומעים: "ברוח, בדם נפדה את פלסטין"; כשאנחנו שומעים את הסרטונים האלה של המחבלים בג'נין: "אנחנו מגבים אתכם ומחזקים אתכם". אלה סרטונים שראינו בתחילת הוועדה. אז יש כאן צד שתומך באלימות הזו. אוקיי? כל אחד שאני אכניס לכאן לוועדה אני אשאל אותו את השאלה הזאת, כי המטרה שלנו כאן היא לבנות גשרים.
איתמר בן גביר (הציונות הדתית)
¶
מה לעשות? מה? אני חבר כנסת כמו כולם. צריך לדבר כמו כולם. להם את נותנת.
יעל אגמון נכט
¶
גברתי היושבת-ראש, אנחנו יושבים כאן וויתרנו על יום לימודים. אם אפשר לקבל את רשות הדיבור לעוד סטודנט פלסטיני שחווה אלימות בקמפוס?
איתמר בן גביר (הציונות הדתית)
¶
מה זה פלסטיני? פלסטיני שילך לפלסטין. מה זה סטודנט פלסטיני? פלסטיני שיחיה בפלסטין, מה הוא עושה כאן.
עאידה תומא סלימאן (הרשימה המשותפת)
¶
אתה מחליט איך מגדירים את עצמם? אתה פלסטיני ואתה גאה שאתה לפלסטיני.
איתמר בן גביר (הציונות הדתית)
¶
בעצם ירדן היא שלנו. בעצם ירדן היא שלנו. סטודנט פלסטיני, ממי הוא מקבל תקצוב סטודנט פלסטיני? מה זה פלסטיני? גם כן.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
אני מאשרת ארבעה דוברים, כל אחד שתי דקות. אם תרחיבו את זה, זה יהיה על חשבון מישהו אחר. ואני פשוט אקטע אתכם, כי אני רוצה לסכם את הדברים. הבא שידבר הוא הלל שנקולבסקי. לאחר מכן חברת הכנסת עאידה תומא סלימאן. ולאחר מכן איסלאם עאזם. אוקיי.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
אוקיי. אני נותנת ככה חריגה אחת וזה יהיה דקה וחצי, כי אנחנו חייבים כבר לסיים. אנחנו הרחבנו את הדיון הרבה מעבר למה שיכולנו. אז ככה, בבקשה, הלל, בשתי דקות ממש.
הלל שנקולבסקי
¶
אז קודם כול, תודה רבה באמת, שרן. הדיון, אני חושב תמצת אותו, באמת את רובו, בשאלה שהפנית ולצערי לא קיבלנו תשובה.
הלל שנקולבסקי
¶
זה ממש חלק חשוב, בסוף זה מתומצת לזה. אני יכול להגיד לך, וטוב שחברת הכנסת עאידה נמצאת כאן, כי היא הייתה בהפגנה בשבוע שעבר. אני גם קיבלתי גז פלפל. הייתי באותו רגע בעת ההפגנה. וגם נדחפתי. אותו סטודנט ערבי שבא וחיפש את המכות והתחיל אותן ורואים את זה בסרטון, עובדות ברורות, אני נגדו הגשתי, למרות שהמשטרה בחרה לשחרר אותו, לצערי, הגשתי נגדו קובלנה משמעתית. את תהיה מוזמנת, אם תרצה לבוא לייצג אותו בדיון שהגשתי כסטודנט באוניברסיטת תל אביב נגדו.
מעבר, קריאות
¶
"בדם, באש נפדה את פלסטין; אנחנו חיילים של מוחמד דף". אני הייתי לוחם בסיירת צנחנים. כשנכנסתי לאוניברסיטה מייד לאחר הדבר הזה, אני, שרן, הסתכלתי, אני נשבע לך, הסתכלתי כל רגע מאחורי הגב כאילו אני בפעילות מעצר בג'נין באמת, ולא פחדתי, אבל הרגשתי חשש. וניגשתי לדייקן הפקולטה למשפטים ואמרתי לו את זה. והתשובה שלו הייתה: אנחנו לא מתכוונים להתערב, זה בגדר חופש הביטוי. ואז נשיא האוניברסיטה, מר אריאל פורת, מחליט להוציא? מכתב שהאלימות משני הצדדים. שקר וכזב. לא היה. זה אותו נשיא אוניברסיטה שבמאי, בשומר חומות, בחר להוציא מכתב לכל האוניברסיטה, ומה הוא מציין שם? שאלימות כלפי ערבים היא חמורה שבעתיים מאלימות כלפי יהודים. איפה נשמע דבר כזה? זאת המשוואה? הדם שלי שווה שביעית מדם של ערבי? מה זה הדבר הזה? איך אני אמור לבוא אחרי זה לאוניברסיטה?
באמת אני אומר לך, שרן, סטודנטים פוחדים. אני מגיב לדברים שקורים בווטסאפ, של השנתונים, סטודנטים לי בפרטי: תודה שאתה מדבר בשבילנו. אנשים מפחדים לדבר. מפחדים להגיע.
הלל שנקולבסקי
¶
משפט לסיכום. ראינו מה, לצערי, הסטודנטים אחרים חושבים. אני חושב שהפתרון צריך לבוא מצד מוסדות האוניברסיטה. אני אחרי הפיגוע בבני ברק ניסיתי להקים עמדת הנצחה עם דגלי ישראל ונרות נשמה, זהו, לא כלום מעבר. עברתי שבעה מדורי גיהינום מצד מזכירות האוניברסיטה עד שאישרו לי את הדבר הזה. למעלה משלוש שעות נלחמתי איתם כדי להעמיד שולחן עם דגל ישראל. זה לא נורמלי. זה הזוי. ואני אשמח שהם יהיו פה בשבוע הבא לתת דין וחשבון על כל הדברים האלה.
עאידה תומא סלימאן (הרשימה המשותפת)
¶
הדיון הזה הוא דיון חשוב. אני חושבת שאף סטודנט לא צריך להרגיש פחד כשהוא מגיע לקמפוס. אבל אני חושבת שהדיון הזה הוא לא מאוזן, כולל ההערות והשאלות שכיוונת, כבוד היושבת-ראש. אני חושבת שכמי שהייתה בהפגנה הזו, בתוך מתחם ההפגנה שהיה מתוחם עם גדרות, עם משטרה, לא קרתה אלימות. האלימות קרתה ליד דוכן "אם תרצו" כאשר הסטודנט עבר משם. עובדה, המשטרה שחררה את שלושת העצורים, שניים באותו יום ואחד אחר כך.
עכשיו, להפיץ תמונה של סטודנטית אחת ולאיים עליה ולהאשים אותה בכל מיני דברים ברשת החברתית, זאת הסתה פרועה. ולא פוסחים על משפט של אנשים שהגיעו מתחת למעונות הסטודנטים וקראו מוות לערבים, לא פוסחים עליו. זה לא יפה ממש. אבל זה מה שקורה בדיון הזה.
עאידה תומא סלימאן (הרשימה המשותפת)
¶
אבל כשלא מגיעים ולא מגינים על הסטודנטים כאשר קוראים להם מוות לערבים וכאשר לא מעמידים אף אחד בבית משפט על קריאות כאלה, כאשר ארגונים שלמים עומדים מאחורי מסעי הסתה נגד סטודנטים בגלל שרצו לכבד את הנרטיב שלהם – כן, אנחנו כולנו פלסטינים, ואנחנו אזרחי מדינת ישראל.
עאידה תומא סלימאן (הרשימה המשותפת)
¶
אתם לא תקבעו לנו אם אנחנו פלסטינים או לא. אף אחד לא יעשה את זה. וזכות הצעירים הפלסטינים לציין את הנכבה.
עאידה תומא סלימאן (הרשימה המשותפת)
¶
חובה עליהם לציין את הנכבה. ואני לא מסכימה. אני הייתי בהפגנה. לא קראנו כולנו את המשפט הזה: חיילים של דף. לא שמעתי קריאה כזו בתוך ההפגנה.
עאידה תומא סלימאן (הרשימה המשותפת)
¶
למרות שהמשוואה היא לא נכונה, אבל אנחנו נגד כל פגיעה באזרחים חפים מפשע. אמרנו את זה. יש מערכת משפט שיכולה להעמיד. אבל גם לחטוף סטודנטים מתוך הקמפוס, זה בלתי מתקבל על הדעת.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
תודה, חברת הכנסת עאידה תומא סלימאן, ואת מוזמנת גם ביום שני לוועדה כאשר יגיעו ראשי האוניברסיטאות והם יוכלו לענות פרטנית על המקרים.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
אני נאלצת לתת למתן אשר מ"אם תרצו", אני נותנת לך 60 שניות להגיב, משום שאתה אומר שזה גובל בדיבה.
מתן אשר
¶
אני אתחיל מהתחלה. סטודנטית מרים אבו קווידר מאוניברסיטת בן גוריון העלתה פוסט של יחיא סינוואר. הוא אמר שם להרוג יהודים בגרזנים. כל הכבוד למשטרת ישראל שעצרה את המחבלת הזאת, שהוארך מעצרה בשבוע. שירות הביטחון הכללי הוציא הודעה שהיא מסוכנת לציבור ולכן הוארך מעצרה.
בנוגע להפגנה, "אם תרצו" מעולם לא קראה שום קריאות הסתה. יתרה מכך, אני באופן אישי הרחקתי אזרחים שהגיעו להפגנה וקראו קריאות הסתה, ואני אמשיך לעשות את זה. מעולם לא הפצנו שום פוסט הסתה. מה שכן היה בהפגנה הזאת, ואני חושב שגם חברת הכנסת שעכשיו יצאה הבינה את מה שקרה. היא פשוט לא אמרה את מה שהיא הבינה, אבל היא הבינה. היה מתחם, בעצם כל הכניסה לאוניברסיטה נכבשה בידי סטודנטים שמספר פעמים כבר קראו קריאות הסתה. הגיעו אלינו בכלל. לא הייתה לנו שם שום עמדה. זה לא נכון. הנפנו שם דגל ישראל אחד. הגיע סטודנט ערבי, רמי ח'טיב, ונתן לי אגרוף בפרצוף. למה? כי עמדתי עם דגל ישראל. לא דיברתי איתו. עמדתי עם הגב אליו. לא פניתי אליו. הוא פשוט ניגש אליי, הרים את היד ונתן לי אגרוף. זה קשה להבין, זה קשה להפנים. זה מה שהיה.
מתן אשר
¶
רק באמת משפט אחרון. אני בהלם, ושמעת את זה פה, הסטודנטית שישבה לידי כותבת פוסטים בעד המחבלים שברחו מהכלא. זאת שישבה פה עכשיו. אז תשימו לב עם מי אתם מדברים רק. זהו.
איסלאם עאזם
¶
שלום לכולם. אני איסלאם. סטודנט באוניברסיטת תל אביב. חשוב לי לדבר על גם חוסר ביטחון, כמו שכולם דיברו. אבל לא להתעלם מהסטודנטים הפלסטינים שגם הם מרגישים חוסר ביטחון.
אני אספר לכם מה קרה בשלישי שעבר בקמפוס, בעצם בשער של האוניברסיטה. הגיעו חבורת הימין הקיצוני עם קריאות של מוות לערבים, מוחמד מת גם. הם ניסו להיכנס לתוך הקמפוס. המשטרה מניעה מהם להיכנס. אז הם החליטו לצעוד לכיוון המעונות עם אותן קריאות של מוות לערבים, כן? מול עיני השוטרים.
עכשיו, ברור לי שגם יהודים לא מרגישים בטוחים בכמה מקרים, וברור לי שיש קיצונים משני הצדדים. אבל להתעלם מהצד השני, שגם יש פלסטינים שמרגישים חוסר ביטחון, זה ההפך ממה שאתם אומרים, חופש ביטוי וחוסר ביטחון. למשל, "אם תרצו" לא פרסמו את הסרטונים של הפעילים שהגיעו לאוניברסיטה, אלא להפך.
איסלאם עאזם
¶
אני באתי מטעם "עומדים ביחד", תנועה של ערבים והיהודים למען שותפות וחיים משותפים. ואנחנו חושבים שהדרך היחידה בשביל לחיות ביחד היא קודם כול להכיר בהיסטוריה ובמה שקרה כאילו לכל צד. הכרת הדדית היא נראה לי הדבר הכי חשוב למען התחלה של חיים משותפים, ולא קריאה של צד אחד. זהו.
איתמר בן גביר (הציונות הדתית)
¶
טוב. אני שומע כאן את הדיון ואני גם צפיתי במקצת מהדברים. אני חייב להגיד שאני מרגיש פשוט, גם עאידה שהייתה כאן עזבה את הדיון בחיוך עצום וגם כל מיני גורמים כאן שהם אנטי מדינת ישראל, פשוט צוחקים, מצחקקים עלינו כל הדרך אל האוניברסיטה. ההשוואה הזאת, הסימטריה הכל כך לא נכונה הזאת: הינה, יש מכאן שצועקים מוות לערבים; והינה, יש מכאן שצועקים כל מיני צעקות. זו השוואה אומללה. זה לא נכון. אנחנו רק עכשיו מקבלים את התמונות מאוניברסיטת בן גוריון. אין כמעט שבוע שאנחנו לא מקבלים את התמונות מהאוניברסיטאות. מוות לערבים, מישהו צועק את הקריאה הבזויה הזאת? צועקים שם נגד היהודים. מניפים שם דגלי ארגון טרור, דגלי ארגון טרור. אש"ף זה ארגון טרור. עכשיו רואים שם מאבטח בבן גוריון גם הוא מניף את הדגל. פשוט לא להאמין, לא נתפס. אנשים מפחדים ללכת באוניברסיטה העברית בירושלים. בנות מפחדות להתגורר במעונות באוניברסיטה העברית בירושלים. אוניברסיטת תל אביב מזמן נכבשה. אתה הולך שם אתה מרגיש כאילו אתה ברמאללה. מה הולך כאן? הם משתלטים עלינו.
ואני אומר לכם, חבריי הסטודנטים הציונים שנמצאים כאן, אני אוהב אתכם, מעריך אתכם, מעריץ אתכם. מה אתם מתגוננים? מה פתאום כל הדיון: לא, לא אומרים מוות לערבים. זה הדיון? זה הדיון? אתם לא צריכים להתגונן. מי שצריך להתגונן הם אלה שקוראים לעצמם סטודנטית פלסטינית. אז סטודנטית פלסטינית, לכי מכאן. מה את עושה בישראל? מה את עושה במדינת ישראל? למה מערכת החינוך של מדינת ישראל מחזיקה סטודנטים פלסטינים? מה פתאום? בשביל מה? על מה? לאיזה חוק? לפי מה?
אני רוצה להגיד לך, גברתי היושבת-ראש, שמה שראינו כאן בוועדה הוא באמת איזשהו סמל למה שמתרחש באוניברסיטאות. יש כאן צד אחד שהוא צד, לצערי, אנטי-ציוני, ולא כל הערבים הם נגד מדינת ישראל. יש הרבה ערבים שהם נאמנים, שהם טובים. אבל דווקא לוקחים את המיעוט שהוא נגד המדינה והוא נגד החיילים, והוא בעד לפגוע בנו, והוא הופך להיות הקול של הסטודנטים הערבים. אתם לא הקול של הסטודנטים הערבים. אתם לא מייצגים את הסטודנטים הערבים. ולמרבה הפליאה, אנחנו כביכול נותנים להם לבוא לכאן ולהתחיל לדבר בשם כל מיני סטודנטים. אתם מייצגים את עצמכם. אם אתם סטודנטים פלסטינים, לכו לירדן.
אני חושב הוועדה הזאת צריכה לעשות כאן משהו אופרטיבי, משהו אפקטיבי. וההצהרות הן חשובות, גברתי היושבת-ראש. אני גם יודע שהקצת המון זמן יחסית לדיונים בוועדה. ואני יודע כמה הנושא חשוב לך. וביום שני יהיה כאן עוד דיון חשוב שאני אשתדל לבוא מתחילתו. אבל דבר אחד ברור לי: כך זה לא יכול להימשך. אגב, צריך לדעת, לטובת כל קברניטי האוניברסיטאות: אתם פוגעים בסוף בעצמכם. ממילא לא מעניינים אתכם מדינת ישראל, עם ישראל. אבל גם בעניין של מה שיקרה בהמשך באוניברסיטה, האוניברסיטאות במדינת ישראל מאבדות מצביונן - -
איתמר בן גביר (הציונות הדתית)
¶
- - והופכות להיות סניף של אנשים ששונאים את החיילים ושונאים את המדינה. כל הכבוד לסטודנטים הציוניים שעומדים כאן מול האלימות הזאת - -
איתמר בן גביר (הציונות הדתית)
¶
- - ומול הבריונות הזאת. תגינו על עצמכם. אל תתחילו להצטדק. זה לא התפקיד שלכם. הם צריכים להצטדק.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
תודה רבה לך, חבר הכנסת בן גביר, על הדברים. אני אתן לעוד מספר דוברים אבל ממש בדקה, משום שבאמת הגיעו מכל רחבי הארץ. דורית, ממש דקה אחת ככה לסכם את הדברים, בבקשה.
דורית יצחק
¶
שמי דורית יצחק. אני זאת שנופפתי בדגל ישראל בהפגנה של ערביי ישראל, שהם סטודנטים במדינת ישראל, באוניברסיטה בלב תל אביב, שמרימים בגאון שם את דגלי אש"ף, את דגלי האויב. והם חוגגים יום שהוא יום הנכבה. נכבה פירושו אסון, אסון שקרה להם בעצם הקמת מדינת ישראל. וזה מה שמאפשרים להם פה במדינת ישראל, לחגוג. ומקבלים פה רוח גבית גם לחגוג את היום הזה. במקום שנחיה פה, כמו שיוסף חדאד יושב פה והוא גאה בדגל ואני הלכתי ונופפתי מולכם את דגל ישראל. במקום שתריעו לי ותחבקו אותי ותגידו לי: בואי, את מרימה לנו את דגל ישראל, כי אתם לומדים במדינת ישראל, אתם באים בבריונות ובאלימות ביום הזה. ניסו לחטוף ממני את הדגל. בכזאת חוצפה בא ומנסה לקחת ממני את דגל ישראל ולהרחיק אותי משם.
אני בוגרת אוניברסיטת תל אביב. לפני משהו כמו 20 שנה, כשלמדתי שם, זה בכלל היה מחוץ לחוק להניף את דגל אש"ף במדינת ישראל או באוניברסיטת תל אביב. לא חגגו ולא ציינו את יום הנכבה. למדנו ביחד יהודים וערבים באוניברסיטת תל אביב ובאמת שהיו לי חברים גם שהם שהיו ערבים, ערביי ארץ-ישראל ולמדו איתנו ביחד, והם כיבדו את דגל ישראל. ואני רוצה גם להוסיף.
דורית יצחק
¶
משפט האחרון. הישראלים לא יודעים את ההיסטוריה. ושקר שאומרים אותו יותר מדי לא הופך להיות אמת. יום הנכבה הוא לא יום שגירשנו ולא נישלנו אתכם מאדמותיכם. יום הנכבה זה יום שבו אמרו לכם ללכת ואתם בחרתם לצאת – והם בחרו לצאת.
דורית יצחק
¶
ומאז ועד היום הם נשארו פליטים במקום להשתקם. גם סבא וסבתא שלי היו פליטים. אז מה? הם באו לישראל והתחילו מחדש ובנו את הארץ. בואו, תתגברו על מה שקרה לפני כל כך הרבה שנים, תשתלבו איתנו. ערביי ארץ-ישראל צריכים לדעת לחיות איתנו בשלום פה במדינה הזאת ולהכיר בדגל, ולהכיר במדינה ולדעת שאנחנו כאן כדי להישאר.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
אני הזדעזעתי מזה. אדווה בינו, בבקשה. גם ממש ב-60 שניות. ולאחר מכן חבר הכנסת לשעבר משה פייגלין.
איתמר בן גביר (הציונות הדתית)
¶
רק צריך להגיד לה אבל כל הכבוד. באמת, כולנו התרגשנו מהסרטון הזה שלה עומדת ומנופפת.
אדוה אנגל בינו
¶
תודה רבה, היושבת-ראש. אני עוסקת בימים אלו בהסברה, בניהול קבוצות הסברה ברשתות יחד עם יוסף חדאד, נטלי דדון ועוד טובים ורבים. ואני מרגישה שאנחנו פה מפספסים איזושהי נקודה מאוד מאוד מרכזית בנושא האוניברסיטראות. הדבר הזה נחלק לשלושה. דבר ראשון, יש כאן סגל. דבר שני, יש כאן סטודנטים. ודבר שלישי, יש כאן אוניברסיטה. שלושת הגורמים האלה הם גורמים שונים שצריך להתייחס אליהם בצורה שונה בנושא הזה. בעצם אם הרוח של הדברים היא שהדגל הוא מחלה ויש סטודנט שמפחד וחושש לומר דברים אחרים, כי הוא חושש לציון שלו, הוא חושש לחייו הכלכליים הלאה, להתקדמות שלו בחיים הכלכליים, זו הבעיה. אם סגל שעובד במדינת ישראל עבור מדינת ישראל ובמערכת החינוך הישראלית, לא מבין שדגל ישראל הוא משהו שיש להעריך ולציין כסמל מכובד, כאן מתחילה הבעיה. ואז זה משליך על הסטודנטים שגם חלקם מקבלים מלגות, חלקם לא עוברים כל מיני פסיכומטרי וכן הלאה, מקבלים הקלות, אבל מרשים כן לבוא ולהתנגד לישות הזאת שבעצם נותנת להם כל ההזדמנות הזו. ואז אני שומעת שהאוניברסיטה מוציאה כל מיני מאמרים שמדברים על כך שאנחנו מחזיקים את עזה כדי לעשות איזשהם ניסויים באנשים שם.
אדוה אנגל בינו
¶
ניסויים בנשק. אז אני אומרת כזה דבר: הנושא צריך להיבדק משפטית ואולי לתת קנסות מינהליים. בנוסף, צריך לבוא אל הסגל ולהגיד: בואו, תנסו לחבר במקום לנתק; בואו, תנסו לעשות משהו שיחבר את שני הצדדים, כי זה התפקיד שלכם כמחנכים.
והדבר האחרון פה הוא בעצם ההשלכות של כל הדבר הזה החוצה, להסברה העולמית. אנחנו עושים נזק תדמיתי שאנחנו רואים אותו ברשתות. ואני אשלח את כל הלינקים בהמשך.
משה פייגלין
¶
תודה רבה, גברתי היושבת-ראש. אני מבקש להזכיר ממש ב-30 שניות לסטודנטים הערבים שהגיעו לכאן את ההיסטוריה. מנהיגיכם, הסבים והסבתות שלכם ב-1948, הכריזו שבכוונתם לסיים את מה שהיטלר התחיל באירופה. הכריזו. כך הכריזו. ופתחו במלחמה. ואתם הפסדתם. למזלכם, הפסדתם, כי בזכות זה שהפסדתם, יש לכם היום את אוניברסיטת תל אביב, את כל האוניברסיטאות במדינת ישראל. ואתם עכשיו טוענים שההפסד הזה הוא יום הנכבה שלכם, יום הנכבה הלאומי שלכם. הנכבה הזו נוצרה, ואני כן חושב שיש לכם נכבה פה, הנגבה הזו נוצרה כתוצאה מכך שאתם פתחתם במלחמה וברוך השם הפסדתם.
ועכשיו, אם אינכם מקבלים את עובדת היותה המוגמרת של מדינת ישראל מדינה יהודית שקמה כאן ליהודים, מדינה ריבונית ולגיטימית, ומכנים את עצמכם עם אחר, עם פלסטיני כביכול, ואתם רוצים לחגוג את הניצחון שלכם או את ההפסד שלכם, יש לכם בג'נין אוניברסיטה פסלטינית. אני לא מבין מה אתם עושים בתל אביב. יש אוניברסיטה שקמה במיוחד עבורכם בג'נין. לכו לג'נין, תניפו כמה דגלי פלסטין שאתם רוצים, ובא לציון גואל. תודה רבה.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
אוקיי. אני רוצה לסכם את הדיון היום, שהיה דיון לא פשוט וטעון. זה התחיל ככה בוויכוחים פוליטיים, ואני שמחה שלאט לאט התחלנו להתיישר והצלחנו לקיים דיון יותר ענייני.
קודם כול, אני מבקשת לשלוח מכתב לכל ראשי האוניברסיטאות על כך שאנחנו רואים בצורה שלילית מאוד את אי הגעתם לוועדת החינוך. אנחנו, בעקבות אי הגעה שלכם, מזמנים אותם ספציפית לדיון מיוחד ביום שני בין השעה 12:00 ל-13:00 על מנת שיענו לנו על כל השאלות הפרטניות ועל המקרים הפרטניים שעלו בשבועיים האחרונים. להוסיף לזה את המקרה שקורה ממש עכשיו באוניברסיטת בן גוריון, שכרגע ראיתי שהתפרסם ב-Ynet, גם על תגרה. וכפי שכתוב בחוק המאבק בטרור, מונף דגל פלסטין יחד עם קריאות מסיתות ואלימות, זו עבירה על חוק הטרור, שלא יגידו שלא פנו, שלא ביקשו, שלא התלוננו. שיבואו אלינו עם תשובות לגבי האירועים האלו. מה נעשה, מה הם מתכננים לעשות. אנחנו דורשים התייצבות של כל אחד ואחד מהם.
אנחנו מבקשים מהשטרה נתונים מדויקים על האירועים האחרונים, כמה הפגנות היו, כמה אישורים להפגנות התקבלו. אוקיי? את הדבר הזה גם להפנות לאוניברסיטאות.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
אז אם זה בקמפוסים, גם שראשי האוניברסיטאות יגיעו אלינו עם רשימה של כמה הפגנות אושרו בחודשיים האחרונים לסטודנטים. לא משנה ממי, ממה, אנחנו רוצים לראות כמה הפגנות ואיזה הפגנה אושרה. אוקיי? שכל אוניברסיטה תבוא עם טבלה.
כמה דיווחים על אלימות הגיעו למשטרה, כמה דיווחים על אלימות הגיעו לאוניברסיטה. כמה מתוך דיווחי אלימות או הפרעות הסדר הועברו למשטרה מטעם האוניברסיטאות, כלומר כמה תלונות הגיעו. אני רוצה לדעת מהמשטרה, מכל המקרים שהגיעו אליה, כמה הועמדו לדין והתיקים הועברו בעצם לפרקליטות. אני רוצה להבין מהפרקליטות כמה מתנהלים כרגע. ואני מדברת על החודשיים.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
אוקיי. מתי התחיל גל האירועים האלה? אנחנו מדברים על חודשיים או על שלושה חודשים?
היו"ר שרן מרים השכל
¶
אנחנו ניקח את זה שלושה חודשים אחורה, לא חודשיים.
קודם כול, גם הוועדה קובעת, על פי חוק המאבק בטרור, בסופו של דבר, דגל אש"ף הוא דגל עוין של בעצם ישות אויבת כמו שכתוב בחוק המאבק בטרור.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
כן. כאשר הוא מלווה בדברי הסתה ובקריאות אלימות, הוא מהווה עבירה על חוק הטרור. הוועדה קובעת כי יש לאסור את הנפת הדגלים יחד עם הקריאות האלו בקמפוסים ברחבי ישראל. אנחנו מבקשים מהמל"ג להוציא מכתב משפטי שמבהיר לכלל ראשי האוניברסיטאות את העניין המשפטי הזה ולעדכן אותם שכאשר הם מאפשרים את הדבר הזה הם למעשה עוברים על החוק הישראלי, הם עוברים על חוק המאבק בטרור. אוקיי? שיהיה ברור.
אני פונה מכאן לכל הסטודנטים: אם מישהו אוסר עליכם להגיע עם דגל ישראל או להניף דגל ישראל בקמפוס, מייד לדווח לנו. זה אסור על פי חוק. כלומר, הם לא יכולים לדרוש מכם להוריד דגלים, להסיר דגלים וכו'. גם הייעוץ המשפטי של המל"ג אמר את זה בצורה מאוד מאוד ברורה.
אנחנו נתראה ביום שני. תודה רבה לכל מי שהגיע. אני רוצה לשלוח ככה באמת מילים חמות לכל הסטודנטים שעוברים כרגע תקופה לא פשוטה ומאוד מאוד מאתגרת, שהמצב לא היה צריך להגיע לכדי כך. זה מצב שבמשך שנים כרגע. אנחנו רואים את ההתדרדרות בתוך הקמפוסים במדינת ישראל. ואני אומרת לכם, הגיע הזמן לשים לזה סוף. אנחנו ביחד, בשיתוף פעולה, ניצור מרחב בטוח לכל הסטודנטים במדינת ישראל בכל הקמפוסים. לא ייתכן מצב שבו סטודנטים יפחדו להגיע לשיעורים. אם אני אקבל עוד מכתב אחד על זה שסטודנט מבקש לעבור ללמוד בזום כי הוא פוחד, אני פשוט לא יודעת מה אני אעשה. זה בלתי מתקבל על הדעת.
אז קודם כול, תודה רבה לכם על כל שיתוף הפעולה. תמשיכו להעביר אלינו את כל המידע והידע הזה. אנחנו נתראה ביום שני. תודה. הישיבה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 14:29.