פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-וארבע
הכנסת
46
ועדת הפנים והגנת הסביבה
24/05/2022
מושב שני
פרוטוקול מס' 135
מישיבת ועדת הפנים והגנת הסביבה
יום שלישי, כ"ג באייר התשפ"ב (24 במאי 2022), שעה 10:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-24 מתאריך 24/05/2022
הקצאת נשק באמצעות מפעלים ראויים לשם מניעת התפרצות מזיקים ומינים פולשים
פרוטוקול
סדר היום
הקצאת נשק באמצעות מפעלים ראויים לשם מניעת התפרצות מזיקים ומינים פולשים
מוזמנים
¶
לימור ארזני - אגף כלי ירייה, המשרד לביטחון הפנים
רועי הראל - רפרנט לעניין כלי ירייה, ייעוץ משפטי, המשרד לביטחון הפנים
ליאורה עופרי - עו"ד, לשכה משפטית, המשרד להגנת הסביבה
יתיר שמיר - מנהל חטיבת אכיפה, רשות הטבע והגנים הלאומיים
שי פרץ - עו"ד, רשות הטבע והגנים הלאומיים
סעיד חדאד - עו"ד, יועץ משפטי, ציידים למען הטבע
יואב פרלמן - מנהל מרכז הצפרות הישראלי
ג'יהאד מוסטפא - יו"ר, העמותה לציד חוקי וסיוע לחקלאות ולסביבה
דניאל יוסף - דובר, העמותה לציד חוקי וסיוע לחקלאות ולסביבה
אסנת בנימין - יו"ר, צבא ההגנה לעצים
תמר מאיו - עו"ד, מחלקה משפטית, עמותת תנו לחיות לחיות
אלה אבין - יו"ר הוועד, עמותת נח, התאחדות ישראלית של ארגונים להגנת בעלי חיים
רונן בר - חקלאי, מושב בן שמן
משה בכר - מנהל מפעל ראוי פיתוח שאן, מפעל ראוי למיגור נזקי חקלאות
עמית קרונר - מנהל מפעל ראוי, מפעל ראוי למיגור נזקי חקלאות
משתתפים באמצעים מקוונים
¶
תמים עבד אלחלים - יועץ משפטי, העמותה לציד חוקי וסיוע לחקלאות ולסביבה
יעל תותחני - עמותת אוהב עורב
אמנון קרן - עו"ד, מנחה קליני, אוניברסיטת תל אביב
רישום פרלמנטרי
¶
א.ב., חבר תרגומים
הקצאת נשק באמצעות מפעלים ראויים לשם מניעת התפרצות מזיקים ומינים פולשים
היו"ר ווליד טאהא
¶
בוקר טוב, הדיון הזה נעשה ביוזמתי ובו אנחנו נדבר על הקצאת נשק באמצעות מפעלים ראויים לשם מניעת התפרצות מזיקים ומינים פולשים. האמת היא, בפעם הראשונה כשאני שמעתי את המושג מפעל ראוי, לא הבנתי מה זה. שאלתי את עצמי מה זה יכול להיות מפעל ראוי. נגיד מפעל לייצור בלוקים, זה יכול להיות מפעל ראוי? מה זה מפעל ראוי? למה השם הזה? אז הבנתי גם שיש קשר בין המפעל הראוי הזה לבין הטבע, משום מה, ואמרתי, זה נושא מעניין להביא אותו לדיון, קודם כל להבין מה זה המפעל הראוי הזה, האם אפשר לכנות כל מפעל כמפעל ראוי בהתאם לדפוס הפעילות שלו, כמה הוא טוב לאזרח, לטבע? ולהבין את ההקשר של הדבר הזה גם עם גורמים נוספים הקשורים בטבע, נגיד ציידים מורשים וכו'. בנושא הזה כמובן גם הבנתי שצריך להיות קשור המשרד לביטחון הפנים, המשרד להגנת הסביבה וכל מיני גורמים, רשות הטבע והגנים, אז אנחנו באמת עורכים את הדיון הזה כדי להשכיל ולהבין ולבדוק כמה זה הגיוני שיש מחסן שיש בו נשק, באים אליו אנשים, פשוט לוקחים נשק ויוצאים לטבע. זה מעניין מאוד.
אני יכול גם ללכת לשם לקחת נשק ולצאת לטבע עם הקטסטרופה של הידע האישי שלי בשימוש בדבר הזה? לירון מהייעוץ המשפטי של ועדת הפנים תיתן לנו סקירה על ההכשר החוקי של פעילות המפעלים האלה, ואז נעבור לשמוע את האורחים. בבקשה, לירון.
לירון אדלר-מינקה
¶
בוקר טוב, אני אתן באמת בכמה קווים כללים את המסגרת החוקית, ואחר כך אני חושבת שיהיה טוב שהמשרדים הרלוונטיים יפרטו יותר איך הם מפרשים את החוקים האלה ומיישמים אותם.
בעצם לפי חוק הגנת חיית הבר אסור לצוד סתם חיות. צריך לזה רישיונות או היתרים מיוחדים. יש לנו סוג אחד של רישיון שנקרא רישיון ציד. רישיון ציד ניתן לפי מכסות מסוימות. מותר לצוד בו בעלי חיים מסוימים שכתובים בתקנות, בזמנים מסוימים. יש כל מיני הוראות שקשורות לרישיון ציד. זה דבר אחד שיש לנו.
לירון אדלר-מינקה
¶
בחודשים מסוימים. זה לחיות מסוימות שמוגדרות כציד. יש במקביל לזה עוד היתר שנקרא היתר צידה, שהיתר צידה הוא נועד בעצם כדי להתמודד עם נושא של נזקים לחקלאות, של מחלות בעלי חיים, של דברים כאלה.
לירון אדלר-מינקה
¶
הוא ניתן כשיש איזושהי בעיה שצריך להתמודד איתה, אבל שוב, אני אומרת את זה במסגרת הכללית.
לירון אדלר-מינקה
¶
חקלאי שיש לו נזקים בחקלאות יכול ללכת לבקש היתר צידה, אבל לא הוא בעצמו מבצע את היתר הצידה. אם היתר צידה מבוצע באמצעות ירי, אז צריך שיהיה לזה בן אדם שהוא מורשה. אפשר לתת היתר צידה גם לציידים לבצע אותו. אחד מהדברים שמשתמשים בהם כדי ליישם את היתר צידה זה באמת אותם מפעלים ראויים, מפעל ראוי מוסדר אצל המשרד לביטחון הפנים באופן כללי, חוק כלי הירייה.
היו"ר ווליד טאהא
¶
מפעל ראוי, התפקיד שלו לתת את הנשק או גם לארגן את האירוע הזה שמישהו יבוא, ייקח את הנשק?
לירון אדלר-מינקה
¶
איך שכתוב החוק, נועד בעיקרו בהתחלה שלו למפעלים שצריכים להחזיק נשק לצורך הגנת המפעל, ואז בעצם הסעיף מתיר להם להחזיק כמות של נשק. אנשים שאין להם נשק אישי משל עצמם יכולים לבוא לאותו מפעל ראוי, לקחת משם נשק, אנשים מסוימים שמורשים לקחת נשק מאותו מקום שנמצא במפעל הראוי.
בעצם לפי תקנות חוק הגנת חיית הבר אפשר להשתמש במפעל ראוי כזה גם כדי לתת נשקים לאנשים שמקבלים היתר צידה ויכולים לצוד חיות בשביל המטרות האלה שמנויות בחוק: מניעת נזקים בחקלאות, מניעת מחלות בעלי חיים ודברים כאלה. זו המסגרת הכללית. לגבי הנושא של היישום, איך באמת מבקשים בקשה למפעל ראוי, מי מקבל, מי אותם מורשים שמקבלים, כמה מפעלים ונתונים האלה, אני חושבת שכדאי לשמוע באמת את הנוכחים כאן שמיישמים את הדברים בפועל.
היו"ר ווליד טאהא
¶
לפני שאני אתן לנוכחים כאן, אני רוצה להתחיל עם חברי הכנסת, אבל מעניין אותי לדעת מי הגורם הראשון המוסמך על המפעלים האלה כדי להתחיל איתו, אז מי הוא?
מופיד מרעי (כחול לבן)
¶
בוקר טוב, תודה אדוני היושב-ראש. בשביל הגילוי הנאות, אני קצת מכיר את הנושא. הייתי קב"ט גם הביטוח הלאומי, ומבין ויודע מה זה מפעל ראוי, שזה גם מושג חדש, תיכף תשמע פה מהחברים שמאשרים. מפעל ראוי זה אומר שהמפעל, יש לו - - -
מופיד מרעי (כחול לבן)
¶
יש לו כלים. הוא נותן אישור גם לקלוט את הכלים ואז יכול לבוא מישהו, לקבל את כלי הירייה מהמפעל עצמו, להשתמש בו למטרות של המפעל עצמו, ואחרי זה כשהוא מסיים - - -
מופיד מרעי (כחול לבן)
¶
מאוד כלכלי. חברות אבטחה היום, הם מוגדרים כמפעל ראוי והם יכולים להחזיק בהתאם למה שמאשרים להם, 100, 200, 300 כלי ירייה, ואותו כנ"ל בהשלכה לגבי ציד.
מופיד מרעי (כחול לבן)
¶
כן. החבר'ה פה יודעים להסביר את זה יותר טוב ממני בנושא הזה. זה לגבי המפעלים הראויים.
היו"ר ווליד טאהא
¶
בוא תשקף לי את זה לטבע עכשיו. בא מישהו, לוקח את הנשק ואז מה, הוא נהיה גיבור הטבע?
מופיד מרעי (כחול לבן)
¶
היא דיברה על אישור של צידה. אתן לך דוגמה, יש יעלים שנכנסים לתוך שדה, מהווים כבר סכנה ואז מול רשות שמורות הטבע, יש פה נציגים שלהם, מקבלים היתר לצוד ולדלל, מה שנקרא, את היעלים בשטח, ואז בתאום עם רשות שמורות - - -
היו"ר ווליד טאהא
¶
קובעים להם מספר? אומרים להם, ביום שני אנחנו רוצים לחסל חמישה ואז אלה שבאו, לקחו נשק, מסונכרנים באיזושהי דרך כדי לספור כמה הגיעו ביחד?
מופיד מרעי (כחול לבן)
¶
יחד עם רשות שמורות הטבע ואז הם באמת מקבלים היתר למשל לדלל 10, 20, 30 ראש. הם יודעים לעשות את זה. אנחנו מדברים כרגע על ציד - - -
מופיד מרעי (כחול לבן)
¶
אני יכול להגיד לך מידיעה שלי, אני לא צייד, אין לי רישיון ציד ואין לי רובה ציד. מידיעה שלי, היום נושא הציד והיתרי הציד הוא מאוד קשה. לא מאשרים - - -
מופיד מרעי (כחול לבן)
¶
יש גם טבע. חוגלות, אתה לא יכול לצוד אותן מתי שאתה רוצה. יעלים, בטוח שאתה לא יכול לצוד - - -, לכן המוסדות מנסים לקבע קווים מנחים, כללי יסוד שלא יפרצו כדי לשמור מצד אחד על הטבע, מצד שני לאפשר ציד.
היו"ר ווליד טאהא
¶
אני לא הצלחתי להבין מה הקשר באיזון בין הטבע לזה, אבל אתה כנראה מצאת. אני לא מצאתי את הקשר הזה.
היו"ר ווליד טאהא
¶
מהדברים שלך לא מצאתי שום קשר. יכול צייד לעשות את מה שאמרת בלי המפעל הזה, בלי מחסן של נשק.
מופיד מרעי (כחול לבן)
¶
אני הבנתי עכשיו את השאלה. יסבירו לנו מה זה היתר ציד. היתר ציד מוגבל, לא נותנים - - -
היו"ר ווליד טאהא
¶
ברור. כל דבר מוגבל. גם על הכביש אתה מוגבל. אתה עומד באדום, אתה מתכונן בצהוב, אתה נוסע בירוק. תמיד יש את הסדר הזה בחיים. לרחוב אנחנו לא יכולים לצאת בלי בגדים. לכאורה, אתה עושה מה שבא לך אבל לא, אתה לא עושה מה שבא לך.
היו"ר ווליד טאהא
¶
שאלתי אם אפשר לכנות מפעל ראוי, נגיד מפעל שמייצר מלפפון. למה דווקא בהקשר הזה של הנשק?
מוסי רז (מרצ)
¶
כל העניין הזה של היתרי ציד, ראשית, חבר הכנסת מרעי אומר שהוא מכיר. אני לא מספיק מכיר, אני אומר מראש.
מוסי רז (מרצ)
¶
אני אוהב, אבל יש לי בעיקר שאלות. ראשית, האם ניתן לטפל במינים פולשים גם בדרכים אחרות? מצד אחד אנחנו מדברים על זה, מצד שני אנחנו לא מקדמים את החוק למניעת הרעלות. גם לזה צריך לשים לב.
מוסי רז (מרצ)
¶
יש גם הבדלי עקרונות, אבל לעניין הזה צריך גם לראות מדוע יש בכלל מינים פולשים שצריך לתת היתרי ציד. האם כשאנחנו מתכננים ובונים, אנחנו מתייחסים בכלל לסוגיה הזו? יכול להיות שצריך לשנות את כל החוק בהקשר של הדברים האלה.
לאחרונה נכנס אליי הביתה לדשא, תן דווקא נחמד. אני יודע למה הוא מתקרב אליי, כי בונים מכל הכיוונים, אז לא נשאר לו מקומות. האם כשאנחנו מאשרים תכנון ובניה, אנחנו נוגעים בנושאים האלה? אולי אנחנו צריכים שלעמותות ששומרות על בעלי חיים, לא קובע איזה עמותה כרגע, נציג במועצות לתכנון ובניה ושלא נגיע למצבים האלה בכלל. יש לי עוד שאלות.
היו"ר ווליד טאהא
¶
הלוואי ובתכנון והבניה כל הבעיה הייתה נציג של הארגונים האלה. אני מכיר שם את הבעיות והלוואי וזו הייתה הבעיה.
מוסי רז (מרצ)
¶
כמו שאמרת, אני מבדיל בין ציד אחר. האם היו מקרים שבהם נשק כזה נגנב? האם היו מקרים שבהם היו תאונות ונפגעו אנשים במהלך הציד או לא יודע, אחרי זה בבית מפליטת כדור?
מוסי רז (מרצ)
¶
כמה אנשים איבדו את חייהם? כמה בני משפחה שלהם? כמה פעמים זה שימש לפשע, לא משנה איפה בכלל? אולי נמכר, אני לא יודע למי, לאיזה ארגון פשע? אני שואל. אני לא יודע כמה מקרים. כפי שאומר חברי, חבר הכנסת מרעי, אני לא צריך לדעת. אני באמת לא מומחה. אני לא צריך לדעת כדי לדעת שזה קורה, ואני שואל, כמה? אולי נקבל את הנתונים קודם כל לפני שאנחנו בכלל מתקדמים בדיון, כי אם לא נפגעים בני אדם - - -
מוסי רז (מרצ)
¶
נשק שנמצא על השולחן במערכה הראשונה, יורה במערכה השלישית ואולי גם פוגע וגם הורג בני אדם. אנחנו יודעים את זה על נשק. נשק צריך לצמצם ולא להרחיב.
היו"ר ווליד טאהא
¶
נכון. אוקיי, תודה רבה חבר הכנסת מוסי רז.
אני רוצה לעבור עכשיו ולשמוע את הנציגים של המשרד לביטחון הפנים. מי שידבר יציג את עצמו לפרוטוקול. עלו הרבה מאוד שאלות, נאמרו הרבה מאוד דברים. אני מניח שיש לכם את הבסיס כבר לגשת לנושא. מעניין אותי מאוד להבין את ההקשר בין המפעל הזה לבין הטבע, מאין זה בא, למה זה חשוב לטבע, למה זו הדרך הנכונה להגן בה על הטבע? כל השאלות שקשורות גם לטבע, כי הנשק הזה נלקח כדי שמישהו יצא לטבע. בבקשה.
רועי הראל
¶
בוקר טוב לכולם, אני מהמשרד לביטחון הפנים, ייעוץ משפטי, רפרנט לעניין כלי ירייה. אני אגיד בגדול, הנושא של המפעלים הראויים מוסדר בחוק כלי ירייה באופן עקרוני בסעיף 10 לחוק, ותכליתו כפי שהוא מופיע בחוק, לאפשר למפעלים שהדבר נדרש להם להגנת הרכוש והנפש של המפעל - - -
היו"ר ווליד טאהא
¶
לירון, היועצת המשפטית שלנו אמרה. אנחנו שאלנו שאלות, העלינו תהיות. לזה אנחנו רוצים תשובות. הרקע התיאורטי של איך זה נוצר, אנחנו כבר ידענו.
רועי הראל
¶
כן, אז אני אומר, קודם כל הדבר מוסדר בחוק. זה לא המצאה שקמה בגוף כזה או אחר אלא זה מנגנון שמוסדר בחוק. יש לו כללים ויש לו גדרות, ולא מדובר פה באיזה מן כלי נסתר להפצת כלי נשק כאלה או אחרים.
המפעל הראוי למיגור נזקי חקלאות בעצם פועל בשיתוף או ממש על פי צרכים שמעלים הגורמים הרלוונטיים לתחום נזקי החקלאות, במקרה הזה רשות הטבע והגנים שהיא נמצאת - - -
היו"ר ווליד טאהא
¶
בוא תרחיב כאן. אני שאלתי על הקשר בין הטבע, רשות הטבע והגנים לבין המפעל הזה, אז בוא כאן תרחיב את היריעה, איך זה נעשה?
רועי הראל
¶
אני ארחיב את היריעה באותו תחום שבו זה מגיע לפתחינו ואנחנו נכנסים לתמונה. אנחנו בעצם מקבלים פנייה מרט"ג לאחר שהיא באה בדברים או קיבלה בקשה - - -
רועי הראל
¶
אני אסביר בשני משפטים שלמים. המשרד לביטחון הפנים, אגף רישוי כלי ירייה, בעצם הוא הגוף הרגולטורי בארץ למתן רישיונות נשק לצרכים כאלה ואחרים. יש אזרחים שנושאים נשק להגנה עצמית, יש אזרחים שנושאים נשק כדי להיות מדריכי ירי.
רועי הראל
¶
יש גורמים, זה לא אזרחים פרטיים, זה גופים. זה יכול להיות תאגידים, רשויות, שנושאים נשק לצרכים כאלה ואחרים של הארגון שאליו הם משתייכים. אנחנו נותנים רישוי גם לארגונים כאלה. אני אעשה מטאפורה מעולם אחר, חברות שמירה למשל. זה ארגון שלא המאבטח הפרטי מקבל מאיתנו את הנשק. הארגון מקבל נשק תחת כללים, תחת בדיקות שנעשות, פיקוח ובקרה של האגף לרישוי כלי ירייה.
רועי הראל
¶
פונה אלינו רשות הטבע והגנים, לא החברה להגנת הטבע. רשות הטבע והגנים שהוא גוף ממשלתי פונה אלינו ואומר, אחרי בדיקות שעשיתי, פניות של חקלאים כאלה ואחרים, המפעל הזה או החקלאי הזה או התאגיד הזה שעוסק או צריך נשק למיגור נזקי חקלאות, אני מבקש שאתם תאשרו לו כלי ירייה לצורך מיגור נזקי חקלאות שאיתם הוא מתמודד. אנחנו בעצם מקבלים את רשימת אותו גורם בארגון שמועמד להיות זה שאחראי על כלי הנשק, זה נקרא בעל רישיון מיוחד. החוק מגדיר מתן רישיון מיוחד לאדם במפעל. אנחנו עושים בדיקות של אותו אדם, האם למשל ניתן לסמוך עליו בהיבט המסוכנות, בהיבט הכשירות הרפואית, האם המקום נמצא במקום שניתן לאשר בו כלי נשק וכאלה? אותו אדם יקבל מאיתנו רישיון למספר הכלים וסוג הכלים שרט"ג ימליצו.
אנחנו לא מבינים בחקלאות ובבעלי חיים, אבל אנחנו מקבלים את הנתונים האלה מרט"ג ואנחנו יודעים למי כלי הנשק האלה הולכים. למשל, עכשיו אותו מפעל צריך שלושה-ארבעה אנשים, אנחנו מקבלים את השמות, עושים בדיקות כמו כל רישיון לכלי נשק, עושים בקרה על כלי הנשק, האם הם עברו בדיקות תקינות, האם בוצעו רענונים, מטווחים, אימונים, אחסון כלי הנשק יחד עם המשטרה, כדי להבטיח את שלום הציבור במקום שבו נמצאים כלי הנשק, כמו בכל ארגון חמוש אחר, ואנחנו גם מקבלים דיווח מרט"ג. אם למשל רט"ג, הגיע לידיה מידע שכלי נשק שימשו לצרכים אחרים או שאותו מפעל חרג מההיתר שניתן לו לשימוש בכלי הנשק, אנחנו מקבלים מהם דיווח.
רועי הראל
¶
כי רט"ג קבעו שהוא עבר עבירה לפי החוקים שלהם ולכן לא מוצדק לתת לו רישיון. הוא הפר את ההוראות של רט"ג, וגם אם הוא לא עבר עבירה פלילית במובן שהמשטרה ביטלה אותו בגלל אלימות או משהו כזה, הפר את חוקי הציד או עבר עבירת ציד, אנחנו נבטל את הרישיון בתיאום עם רט"ג.
רועי הראל
¶
אני לא יודע להגיד לך. אנחנו נבדוק את האירועים החריגים שדווחו. אם נעשתה עבירה בנשק שפגעה בנפש, המשטרה תמליץ לבטל בפן המסוכנות.
מוסי רז (מרצ)
¶
אם מישהו הורג מישהו אחר או פוצע מישהו אחר, ברור לי שהוא יטופל. השאלה מה המחיר של הסידור הזה?
לימור ארזני
¶
אני רק ארחיב לגבי זה. בעל הרישיון המיוחד כמו שרועי אמר, הוא בעל הסמכות הרי לתת את ההרשאות. יש לו גם חובת דיווח אלינו. כל אירוע חריג, פליטת כדור שאלת, אחסון שלא כדין, כל אירוע חריג שקשור לנשק במפעל, עם נפגעים או בלי נפגעים מדווח אלינו.
היו"ר ווליד טאהא
¶
אני רוצה להתמקד בחקלאות ובטבע ולהבין את ההקשר של החקלאות והמפעל, כי הנושא שלנו הוא טבע. מעניין אותי להבין כל מה שקשור לקונספט הזה בין המפעל לבין החקלאים לבין הטבע.
לירון אדלר-מינקה
¶
מי מקבל נניח רישיון של מפעל ראוי בנושא של נזקי חקלאות? מי מחזיק את הנשקים, חקלאים, רשויות מקומיות?
רועי הראל
¶
זה תלוי מאוד בהמלצה שרט"ג מעבירה. זה יכול להיות חקלאי, זה יכול להיות חברה או מפעל חקלאי שיש לה שדות וגידולים ויש לה צורך בכלים כאלה, זה יכול להיות רשות מקומית שבשטחה נמצאים השטחים החקלאיים. אם רט"ג בחנה וראתה לנכון שהרשות המקומית, כי אם היא לוקחת אחריות או כי יש למשל ריבוי של מקרים ואז הטיפול הוא מערכתי יותר.
חקלאים פרטניים, צריך להבין, הסיפור של להחזיק נשק ברישיון ארגוני הוא לא פשוט לכל אדם. יש כללים שצריך לעמוד, יש תנאים שצריך לספק. היו מקרים כאלה ואחרים שמספר חקלאים, כל אחד בפני עצמו לא היה יכול. למשל, יכול להיות שחקלאי עכשיו מנוע מלהחזיק נשק מסיבות כאלה ואחרות, סיבות רפואיות, סיבות פליליות, אבל יש לו שטחים חקלאיים שסופגים נזקים ואז רט"ג בעצם אומרים, אנחנו אפשרנו פה לארגון מסוים, או למשל חקלאי אחד שייתן שירות לחקלאי אחר. זה גם יכול להיות. לתת לאנשים האלה כלים כי אותו חקלאי לא יכול להחזיק או כי יש בעיה כזו או אחרת. למשל, שדות שלא רוצים שיהיה בהם כלי נשק כי הם קרובים לאזורים בעייתיים, אז יש ארגון במקום אחר שנותן להם שירות, ואותו חקלאי ככה בעצם מגן על שדותיו תוך שימוש באותו מורשה למיגור נזקי חקלאות.
חשוב להגיד, אנחנו כגוף רישוי לכלי נשק פחות מבינים האם עכשיו הרישיון ניתן למיגור חיה כזאת או אחרת, האם זה החיה הנכונה או לא, או האם זו חיה מוגנת או לא. זה שיקולים שרט"ג שוקל ועליהם הוא מפקח גם בשטח, על נושא שמירת הטבע והחקלאות. בעצם המימוש של הרישיון המיוחד בהיבטי החקלאות והטבע מפוקח על ידי רט"ג. זה לא תחום המומחיות שלנו. תחום המומחיות שלנו הוא השימוש בנשק, הטיפול בנשק, שלום הציבור, חיי אדם, בהיבט של השימוש בנשק, וכמובן ההקפדה שהשימוש נעשה תחת ההרשאות הרלוונטיות שנתנו, למקומות מסוימים שנתנו, בכלים שנתנו. אם למשל קיבלנו דיווח מרט"ג שמורשה השתמש בנשק שלא אושר לו, אז הדיווח הזה נרשם אצלנו ואנחנו מזמנים את בעל הרישיון לשימוע, מדוע הפרת את תנאי הרישיון שניתן לך? אם זה מוצדק, אנחנו גם נבטל את הרישיון אם צריך.
לירון אדלר-מינקה
¶
הרישיון למפעל ראוי הוא גם לנושא של החזקת הנשקים וגם לכל המורשים של אותו מפעל ראוי?
רועי הראל
¶
כן, כולם רשומים, כולם נבדקים באופן רציף. כולם מדווחים כאילו זה אדם פרטי שמחזיק אקדח בבית להגנה עצמית. עוברים את הבדיקות. רט"ג גם מוודא שהוא עובר הכשרה על כלי הנשק הנדרש.
היו"ר ווליד טאהא
¶
אוקיי. טוב, אני רוצה לעבור מההיבט הפורמלי של הקשר של המשרד להיבט הכספי, הביזנס הזה. מי יכול להביא אותנו לצד הזה? איך זה נעשה? מה העלויות? מה ההבדל בין לעשות זאת לבין נגיד להשתמש בציד החוקי, ציידים שיש להם רישיון לציד? מי מנהל את העסק הזה? יש פה מישהו מטעם המפעלים עצמם?
עמית קרונר
¶
תראה, אני מקבל בעצם בקשה להיכנס למפעל ראוי, לפי הצורך. הבקשה הזאת עוברת דרך רט"ג. אני צריך לשלוח בעצם את הבן אדם, לבקש מרט"ג אישור אם בכלל להתחיל לשלוח אותו לתהליך.
עמית קרונר
¶
כן. אני אמור להגיש את הבן אדם דבר ראשון לרט"ג, לבקש מי זה הבן אדם, אם אתם צריכים אותו, יש איזשהו צורך אמיתי? אני שולח את זה למחוז. זה עובר מהמחוז לעוד אישורים. זה לא תהליך שלוקח שנייה, זה תהליך שלוקח זמן. אני גם עצמי באופן אישי תמיד מברר. אני לא שולח סתם בקשות.
היו"ר ווליד טאהא
¶
עכשיו לגבי העלויות. מגיע אליך אדם, אומר לך, אני חקלאי, יש לי 38 דונמים. יש לי בעיה עם X חיה. אתה עושה לו חישוב, אתה אומר לו, זה פלוס, זה מינוס, הסכום ייצא ככה?
עמית קרונר
¶
כן, החקלאי משלם. לפעמים זה רשות. לדוגמה, מועצה שיש מישהו מטעמה שצריך. הגוף שמשלם הוא משלם בעבור השירות. זה חברה פרטית. לפעמים יש התארגנויות.
עמית קרונר
¶
לא, אני מקבל תשלום מהחקלאי או מהבן אדם שמבקש ממני את השירות. אני מקבל את האישורים שלי מרט"ג ולפעמים גם רט"ג פונים אלינו אם צריך. אני גובה בעצם את התשלום על השירות שאני נותן. זה הרבה עבודה, זה לא משהו שאני יושב בבית.
עמית קרונר
¶
לפעמים יש התארגנויות של כמה חקלאים ביחד כמו של ידידי משה בכר, שזה בעצם מפעל ראוי של הדייגים לדוגמה, שהרבה חקלאים התאגדו ביחד, הקימו מפעל ראוי והם מחזיקים אותו. יש כאלה של מועצות שבעצם נותנות שירות.
לירון אדלר-מינקה
¶
זה משהו של הרבה שנים, המפעלים הראויים לחקלאות? כי הסעיף עצמו כמו שהוא מנוסח, הוא יותר נראה שמדבר כמו באמת שמירה ודברים כאלה.
רועי הראל
¶
אני יכול לבדוק את ההיסטוריה, מתי, אבל הסעיף שדיברת על שמירה והגנה, יש לנו סעיף נפרד להגנת יישובים. זה סעיף אחר בחוק.
רועי הראל
¶
חוק כלי ירייה הוא חוק קצת מיושן. הוא מתעדכן עם השנים. אנחנו עובדים לעדכן אותו. סעיף המפעלים, בעצם כמו שהיו בעבר יש גם היום, יישובים שמסיבות כאלה ואחרות נדרשים להגנה על תושביהם ועל התחבורה ליישוב. יש מפעלים - - - להגנה על עובדיהם, על התחבורה אליהם ועל הרכוש שלהם, בין אם זה מסיבות שפעם זה היה קרוב לגבול והיו שם פלישות או הצתות או לא יודע מה. גם היום יש מפעלים והמפעל חקלאי, השדות שלו והציוד שלו. זה יכול להיות שדות לגידולים חקלאיים, זה יכול להיות רשתות וציוד הגנה שניזוק ממזיקים.
היו"ר ווליד טאהא
¶
אוקיי, זה אפשר להבין ואפשר להבין את הקשר של המשרד לביטחון הפנים. אני שואל על הקשר בין רט"ג, חקלאי לבין הנשק הזה. מה אתה מספר דבר שאפשר להבין אותו? הקטע הזה, עדיין אף אחד לא ענה לי עליו.
רט"ג, אפשר להבין הקשר בין העבודה שלכם לבין מפעלי הנשק האלה? מישהו יכול לענות?
יתיר שמיר
¶
אני אפתח, תודה כבוד היושב-ראש. אני מנהל חטיבת אכיפה ברשות הטבע והגנים. רק לפני שאני פותח בדברים, אני אגיד שעד אתמול לא היה ברורה לנו מהות הדיון ולכן הגענו לא לגמרי מוכנים. התבקשנו גם על ידי לשכת השרה לקיים דיון פנימי אצלנו, כך נעשה, כדי לדון בדברים עוד פעם.
מייד אני אתן לשי התובע שלנו לענות על השאלה הספציפית. אני אגיד בגדול מה המנגנון ואיך הוא עובד. יש שלושה מנגנוני ציד. יש ציד במסגרת עונת הציד. זה רק ציידים עושים. יש ציד במסגרת היתרים כלליים שאנחנו מנפיקים למספר רב של מינים, שזה גם כן רק ציידים עושים, ויש היתרים מיוחדים שאנחנו מנפיקים לצורך טיפול ספציפי בנזקי חקלאות, וזה ניתן גם למפעלים ראויים וגם לציידים, כשרוב הפעילויות נעשות על ידי ציידים על פי הנתונים שנמצאים אצלנו. זה המנגנון.
נאמר פה על איך אנחנו מרשים את המורשים האלה ביחד עם המשרד לביטחון פנים. כאשר אנחנו מזהים נזק ויש פנייה מהחקלאי שצריך לטפל בנזק הזה, אז מונפק ההיתר שאתה מדבר עליו. אנחנו לא עוסקים בעניין הכלכלי. זה בין החקלאי לבין הגורם המטפל. אגב, יש גם ציידים שגובים כסף על עצם זה שהם באים לטפל בנזקי חקלאות, כך שגם ציידים עושים את זה. אני לא אומר את זה כביקורת. אלה הן העובדות. זה בגדול על המערך כולו. שי.
שי פרץ
¶
אני מהלשכה המשפטית, רשות הטבע והגנים. קודם כל אני רוצה לענות על השאלה, אדוני, שהתחלת בפתיחת הדברים. לא כל אדם יכול לקבל היתר צידה. זה לא שאדם יכול לבוא, לקחת נשק וליטול. יש הגדרות מאוד מפורשות של המחוקק משנה בהקשר הזה של היתר צידה לירי וצריך לעמוד במספר תנאים, אחד מהם זה שהוא יהיה בגיל 21, שהוא יהיה אזרח או תושב קבע בישראל, שלא נפתחה בעניינו חקירה פלילית, שהוא לא קיבל הודעת תשלום קנס על עבירה ולא נפתחה חקירה נגדו.
בנוסף לעניין הירי, אדוני שאל לגבי הקשר למפעל הראוי, והנה הקשר למפעל הראוי, שסעיף 7(א)(5) מפנה לעניין שמורשה במפעל ראוי שכזה יכול לקבל היתר צידה, ומפנה לסעיף של 10(ג), אותו סעיף של חוק ירייה שמסדיר את כל הפעילות של המפעל הראוי בהקשר הזה, ואותו אחד צריך להיות בעל רישיון מיוחד שמחזיק ברישיון למטרות הקבועות בסעיף 3 לחוק, שסעיף 3 לחוק זה מיגור נזקי חקלאות. בנוסף, אותו אדם גם צריך לעבור הכשרה, צריך לעבור מבחן ציד, כלומר זה לא כל אדם אלא האדם שעומד בדרישות האלה של המחוקק משנה, דרישות מאוד קפדניות, וממילא הוא גם צריך להיות מורשה במפעל ראוי, מפעל כזה שאחת התכליות שלו הוא גם למיגור נזקי חקלאות.
היו"ר ווליד טאהא
¶
אוקיי. רט"ג עושים את החישוב בין הדבר הזה לבין הציד המורשה? איפה הציידים המורשים, הציידים עם רישיונות שיוצאים לטבע בדרך כלל, נמצאים בנוסחה?
יתיר שמיר
¶
כפי שאמרתי מקודם, מרב הציד נעשה על ידי הציידים המורשים. מיעוטו נעשה על ידי מפעלים ראויים, וכשמדובר בהיתרים מיוחדים, אנחנו מפנים את זה לחקלאי מאחר ואנחנו - - -
היו"ר ווליד טאהא
¶
זאת אומרת, חקלאי נפגע מאיזשהו דבר, מגיע אליכם כדי לקבל את האישור שמישהו יבוא, יטפל לו בפוגע הספציפי הזה.
יתיר שמיר
¶
זה כללי. זה רק ציידים יכולים לעשות. אם חקלאי עכשיו סובל מנזק, לשם דוגמה מחזירי בר, ועל חזירי בר יש היתר כללי, הוא יכול לפנות, הוא לא צריך אותנו בכלל. הוא יכול לפנות רק לצייד, לא למפעל ראוי, ולבקש ממנו שיבוא ויטפל.
יתיר שמיר
¶
לא בעניין הזה. בהיתר מיוחד החקלאי בדרך כלל יפנה אלינו, יגיע פקח, יבחן שאכן יש נזק ואנחנו מזהים את הנזק כמו החקלאי, ואז יבחר החקלאי האם הוא רוצה לזמן מפעל ראוי או האם הוא רוצה לזמן צייד לעניין הזה, ובהתאם לזה יונפק ההיתר או לצייד או למפעל ראוי.
אלון טל (כחול לבן)
¶
אתם יושבים פה ומדברים על ציד ודילול מינים מתפרצים. מידי שנה חתולים הורגות כ-4 מיליארד ציפורים בעולם ואנחנו יודעים שבשמורות טבע - - -
אלון טל (כחול לבן)
¶
הם עשו מחקר, אדוני היושב-ראש, שפשוט שמו מצלמות על הראש של חתולים ביתיים. גילו שחתולים אוהבים להרוג בשביל הכיף.
אלון טל (כחול לבן)
¶
וזאת בעיה אמיתית לאור מספר החתולים שמסתובבים בארץ, אז אני שואל האם יש לכם איזושהי מדיניות בקשר לזה? זה לא קשור לנזקים חקלאיים.
יתיר שמיר
¶
אני אענה לחבר הכנסת. זה לא הדיון אבל לעניין הכלבים והחתולים דעתנו שהם מייצרים נזק גדול מאוד לטבע ואנחנו משיקולי מנסים לטפל בזה. אגב, אנחנו יודעים את בעיית החתולים שהיא לא פתורה. בנושא כלבים, זה לא רק שזה מסוכן לטבע, זה מסוכן גם לאדם. מחלת הכלבת, התבקשתי על ידי מנהל השירותים הווטרינרים להגיד את זה. אנחנו עסקנו לא מעט בעניין הזה מאחר והייתה התפרצות של מחלת כלבת שנבעה בעיקר מכלבים ותנים משוטטים, ואנחנו הפעלנו מפעלים ראויים בעניין הזה כדי להתמודד עם תופעה שהיא בהווייתה בעיה בריאותית לציבור, לא רק שיקולי שמירת טבע, אבל זה קצת מרחיב את הדיון ופותח אותו למקומות אחרים.
היו"ר ווליד טאהא
¶
אנחנו מדברים פה על שימוש בנשק, חבר הכנסת אלון, לא בהנאה לרצוח באמצעים קונבנציונליים. פה יש שימוש לא קונבנציונלי בכלי נשק.
היו"ר ווליד טאהא
¶
תודה, חבר הכנסת אלון טל.
אני רוצה לעבור לזום, לעמותה לציד חוקי וסיוע לחקלאות ולסביבה, עו"ד תמים עבד אלחלים, יועץ משפטי. שמעת את הדיון? עקבת אחרי הנאמר?
תמים עבד אלחלים
¶
עקבתי. היה מאוד מעניין. אני לא רוצה להפוך את זה לדיון משפטי אבל אני כן ארצה להתייחס בשתי מילים לסעיף 10 לחוק כלי ירייה שגם נציגי המשרד לביטחון פנים וגם נציגי רט"ג התייחסו אליו.
היו"ר ווליד טאהא
¶
אני דווקא רציתי להשכיל ממך על הקשר בין חקלאות, סביבה, טבע וציד חוקי, כי זה מה שמעניין אותי בסוגיה הזו.
תמים עבד אלחלים
¶
אני אתייחס לזה, אדוני, אבל אני חושב שיש כאן איזושהי נקודה שגם אולי תעניין את חברי הכנסת, כי כל מה שנציגי רט"ג וגם נציגי המשרד לביטחון הפנים ניסו להצדיק את מתן הרישיון למפעל ראוי, הפנו לאותו סעיף 10 אבל אם אנחנו נסתכל על סעיף 10, אנחנו נראה שהוא מתייחס למתן היתר למפעל כדי להגן על עובדיו או על עצמו, לכן אם נניח יש חקלאי שיש לו מאות דונמים, אז אפשר להגדיר אותו כמפעל שמגן על האדמות שלו. אם יש קיבוץ למשל שיש לו גם כן מאות דונמים או אלפי דונמים, אז אפשר להגדיר אותו כמפעל שמגן על עצמו.
היו"ר ווליד טאהא
¶
אוקיי, על כן שאלתי את השאלה. אמרתי שאני מבין את הקטע של ישוב, של מפעל. מה הקשר לחקלאי?
תמים עבד אלחלים
¶
השימוש שנעשה שנותנים אישור או רישיון של מפעל ראוי לחברה פרטית כמו שהנציג של רט"ג אמר, שהוא לא חקלאי והוא לא קיבוץ, אז הוא לא עונה על ההגדרה.
היו"ר ווליד טאהא
¶
עו"ד תמים, היות ואתה מהעמותה לציד חוקי ומייצג עמותה לציד חוקי, איפה הבעיה שלכם עם הדבר הזה? לי יכולות להיות בעיות אחרות, אבל אתם באופן ספציפי כמי שמייצג ציד חוקי, ציידים שאוהבים את הטבע, יוצאים לטבע, משתמשים בדבר הזה באופן שוטף. איפה הבעיה שלכם עם הדבר הזה?
תמים עבד אלחלים
¶
היום בישראל יש כ-1,700 ציידים. כדי שאדם יהיה צייד הוא צריך לעבור שורה של תנאים, ללמוד, לעבור מבחן ציד, לקבל רישיון ציד והרישיון הזה מתחדש מידי שנה. התופעה הזו שנקראת מפעלים ראויים, לצערי הרב הפכה להיות מפעלים לרצח המוני של בעלי חיים. ההיתרים המיוחדים שניתנים, עד עכשיו לא שמענו את הנתונים. ההערכה שלנו שמדובר במאות אלפי היתרים ולכן יש אנשים שמתפרנסים מזה. יש אנשים שגם נאמר שזאת פרנסה ומקבלים כסף מהעניין הזה. התופעה הזו של מפעלים ראויים הפכה להיות מנגנון רצח המוני של בעלי חיים, בהרבה מאוד מקרים ללא הצדקה. המשוואה מאוד פשוטה. ככל שאתה כמפעל ראוי פרטי הורג יותר בעלי חיים, אתה מרוויח יותר ולכן יש אינטרס להרוג כמה שיותר בעלי חיים. לזה אנחנו מתנגדים.
כמו שנאמר כאן, ציידים פועלים במסגרת כללים מאוד נוקשים. יש עונת ציד שמוגדרת ויש מינים מאוד מצומצמים שמותר לצוד, ולא רק שמותר לצוד רק מינים ספציפיים ומוגדרים, אלא גם בהרבה מאוד מקרים יש מגבלה על מספר הפריטים של אותו מין שמותר לצוד בכל יום או בכל עונה, וכאשר מרגישים שיש איזושהי ירידה במספר מינים מסוימים, אז גם מקפיאים את זה.
התחושה שלנו וגם הנתונים שיש בידנו מראים שכל הנושא הזה של מפעלים ראויים הוא מופקר לחלוטין והוא מונע משיקולים זרים של בצע כסף.
היו"ר ווליד טאהא
¶
הם לא מסתירים את הקטע של הכסף ואומרים, אנחנו נותנים את זה תמורת כסף. אני מנסה להבין, בתקופות שיש איסור על ציד לציידים המורשים, העסק הזה יכול לעבוד עדיין?
היו"ר ווליד טאהא
¶
בתקופה שאסור לכם, אתם הציידים המורשים, לצאת לטבע ולצוד ולהשתמש בנשק שלכם, אלה המפעלים יכולים עדיין לספק את הנשק ולתפקד כאילו אין שום בעיה?
תמים עבד אלחלים
¶
הם עובדים 365 ימים בשנה. עונת הצייד היא מה-1 בספטמבר עד ה-31 בינואר, אבל המפעלים הראויים פועלים כל השנה.
היו"ר ווליד טאהא
¶
עוד שאלה. אתה מבין את האיזון שרט"ג מבקשים לעשות בטבע? אם הם מרגישים שיש סוג אחד שמזיק לטבע, הם רוצים לדלל אותו. אתם מבינים גם את ההיגיון שלהם בעניין?
תמים עבד אלחלים
¶
נכון. אני גם לא יכולתי לשלוח את זה, אבל בחודש מאי 2018 התקיימה ישיבה בין הציידים לבין מנכ"ל רט"ג לשעבר, שאול גולדשטיין, ואחד הסיכומים שם היו בעניין המפעלים הראויים, שרט"ג לא תנפיק יותר אישורים למפעלים ראויים פרטיים ותשים דגש על הציידים כדי להתמודד עם הבעיה הזו של - - -
היו"ר ווליד טאהא
¶
טוב, אבל לפחות השגתם חתימה. זה גם משהו. עו"ד תמים, אני רוצה להודות לך בשלב הזה ולעבור לציידים למען הטבע. אז שהתחלתי את הדיון, כל הזמן אמרתי טבע, חקלאות. רוצה להבין את הקונספט הזה, אז ציידים למען הטבע, עו"ד סעיד חדאד.
סעיד חדאד
¶
של ציידים למען הטבע. אני במשך השנים ליוויתי ארגון ציידים. אני מלווה את התחום הזה מאז שנת 2001 אבל אני מכיר את הציידים בהיותי ילד שגדל במשפחת ציידים וכך אני יכול להתייחס לכל הנקודות האלה. כיום אני גם מייצג מפעלים ראויים, כך שאני יכול להתייחס לשתי הנקודות ולהסביר אותן.
סעיד חדאד
¶
תיכף אני אסביר למה האחד משלים את השני ולא מה שמנסים לטעון, ואני הראשון שהעליתי את הטענה כנגד המפעל הראוי, ועם השנים אתה לומד שהדברים הם לא בדיוק. תיכף אני אסביר.
העליתי את הטענה בשנת 2009 במסגרת עתירה שהוגשה לבג"ץ. בשנת 1998 היה בערך 6,000 ציידים בישראל, אלא שמאז שנת 1997 הפסיקו להנפיק רישיונות צייד.
סעיד חדאד
¶
במשך השנים ירד מספר הציידים באופן ברור, השטחים החקלאיים הצטמצמו, המדינה גדלה. דוחק של חיות, יש יותר נזקים, יש צורך לתת מענה. מצד שני אנחנו אנשים, רוצים לקבל רישיונות צייד, עד שבשנת 2017 הוסיפו עוד 300 ציידים כל שלוש שנים, משהו שנקבע בהחלטה של המנכ"ל.
סעיד חדאד
¶
הציידים צדים חיות ציד שהן בדרך כלל עופות. החוק מגדיר מה זה חיות ציד. צייד ראשי לצאת בעונת הצייד לצוד מה שבא לו.
סעיד חדאד
¶
בדיוק. החוק גם קובע מה הן החיות שאסור לצוד, שהן מוגדרות חיות בר מוגנות. בין חיות הבר המוגנות יש את החזירים שלציידים יש גם היתר כללי לצוד אותם בכל שנה.
סעיד חדאד
¶
לאורך השנה. זה כבר היתר כללי שקיים שנות דור ומותר לציידים לצאת. היה ניסיון במשך השנים להיעזר בציידים כדי לפתור בעיות של חיות מתפרצות שגורמות נזקים לאדם ולחיות, והדבר הזה לא צלח.
סעיד חדאד
¶
העלות של הטיפול בחיות שלא מביאות למעשה את הבשר של הצידה לצייד, הן כאלה גדולות שבסוף הצייד, אין לו רצון, אין לו חשק לצאת. ניסינו במהלך השנים ליצור מעין - - -
סעיד חדאד
¶
ניסינו ארגון הציידים בשנת 2011. הייתה לנו בעיה עם המפעל הראוי. ניסינו לקדם מהלך שהציידים בתמורה להיתר שהם מקבלים, גם יתנו תרומה חברתית.
היו"ר ווליד טאהא
¶
למה לא לפנות ישירות למי שצריך לפנות אליו? הרי הם, אם לא נותנים אישור, הוא לא יכול לתת את הנשק. זה מה שהבנתי.
סעיד חדאד
¶
הנשק של הצייד הוא נשק פרטי. הנשק של המפעל הראוי זה נשק ארגוני. מה שקרה, שכדי לספק את הצרכים של החקלאים, של התרבות נזקים, היה צורך לבנות מנגנון. אני אסביר את זה עכשיו מנקודת המבט של עורך דין שמתעסק בתחום של רישוי כלי ירייה.
המדינה, בגלל כל הלחצים של לא לתת נשק בידי הציבור, עברה ממשטר של רישוי פרטי למשטר של רישוי ארגוני. מה המשמעות של מעבר מרישוי פרטי לרישוי ארגוני? מבחינה סטטיסטית, בסוף השנה אנחנו רואים שמספר כלי הירייה בידי הציבור הוא יורד, כאשר בפועל ברגע שמעניקים רישיונות לגופים, המספר יכול לעלות, למה? כי מתחילים לחלק את הנשקים לחברות שמירה, לכיתות כוננות ודברים כאלה, כך שבפועל זה מעין הסוואה כזאת לצורך הסטטיסטיקה כדי להרגיע את הציבור.
מבחינת המפעל הראוי למיגור נזקי חקלאות, אני רוצה להסתכל מנקודת המיקרו לא מנקודת המקרו. יושבים פה נציגים של מפעלים ראויים ויש גם חקלאים. למשל אני אביא דוגמה, חקלאים בעלי בריכות דגים. בעלי בריכות דגים זקוקים למגר את התופעה של השקנאים שפולשים וגורמים להם נזקים כבדים מבחינת המדגה. מה המשמעות? צריך שיבואו מישהו, ינסה לגרש את אותם שקנאים. כדי לבצע את הפעולה הזו, מאחר ומדובר בשקנאי שהוא חיית בר מוגנת, אי אפשר לבצע את הפעולה בלי היתר של רשות הטבע והגנים. צייד, כדי שיבוא ויבצע את הפעולה, זה לא משתלם לו כי הוא צריך לירות באוויר, לבזבז תחמושת. הוא צריך קודם כל אישור מרשות הטבע והגנים. צייד שעיקר עיסוקו לא בציד אלא הציד הוא תחביב, מבחינתו עיסוק אינסידנטלי, אז הוא לא יבוא ויעשה את העבודה הזו אלא אם כן החקלאי ישלם לו, אבל לא כל הציידים רוצים לעשות את הפעולה הזו, אז יש את המפעל הראוי. הולך אותו חקלאי לאותו מפעל ראוי החולש על האזור שלו, פונה אליו ואומר לו, או שתיתן לי רובה, אבל חקלאי עובד כל היום במדגה. הוא לא יכול גם לטפל במדגה וגם - - -
סעיד חדאד
¶
הוא צריך קודם כל לעבור את הבדיקות של המשרד לביטחון הפנים כדי לקבל אישור להחזיק בנשק. הוא לא יכול להוציא נשק מהמפעל ראוי אלא אם כן יש לו ביד, הוא קיבל כבר מהפקח שבא ובדק ומצא שיש נזק. הוא צריך לקבל אישור לפגיעה או לגירוש של חיית בר ואז הוא יכול לצאת. הוא יוצא. יש ממשק משולש כזה. הוא צריך לעבוד מול רט"ג. כל פעולה שלו הוא חייב לדווח אותה בדיוק כמו צייד. הוא לא שונה.
היו"ר ווליד טאהא
¶
אתה מדבר על מי שיוצא לעשות את העבודה, אבל חקלאי שהוא פונה, הוא לא יודע מי יבוא לעשות את העבודה. הוא פונה, מבקש שירות, אז נכנס הקטע העסקי. הם מביאים את האדם שילך לעשות את העבודה.
סעיד חדאד
¶
מי שמשלם בעבור הפעולה הוא החקלאי, והוא רשאי להחליט האם לתת אותה לצייד. השאלה אם יש ציידים שמוכנים לעשות את העבודה הזו, או לתת אותה למפעל ראוי.
היו"ר ווליד טאהא
¶
למה הוא צריך את המפעל ראוי, אם כך? הרי לצייד יש את הרישיון שלך והוא יודע לגשת אליו באופן ישיר ואתה תיתן לו אישור. למה אתה צריך את בעל העסק הזה?
יתיר שמיר
¶
אני אסביר את זה במספר מישורים. אני רואה שמנהל השירותים הווטרינרים יצא. חבל, כי הוא שותף בעניין הזה ואנחנו מטפלים לא רק בנזקי חקלאות אלא גם במחלות מתפרצות. בריאות הציבור זה חלק מהעניין.
עו"ד חדאד נתן את הסיבות ללמה צריך את המפעלים הראויים. נוסיף לזה שמפעלים ראויים יודעים להפעיל נשק שצייד אינו יודע להפעיל על פי חוק. אני לא רואה שאנחנו בוויכוח. אני מסכים עם כל מה שאמר פה עו"ד תמים. אני מחזיק לפניי את הסיכום מ-2018 שהוא דיבר עליו. נענינו לכל הדרישות של הציידים בעניין הזה. אני חוזר ומזכיר שמרבית הפעילויות נעשות על פי - - -
יתיר שמיר
¶
לא יודע, צריך לשאול אותם. אני רק אגיד שכל מה שציין עו"ד תמים נעשה אחד לאחד ולכן אני לא רואה פה כל ויכוח.
שי פרץ
¶
אדוני, אם אפשר להוסיף משהו רק כדי לחדד. החקלאי בוחר. הוא עצמו בוחר מה הוא רוצה, איזה שירות הוא רוצה. הוא יכול לבחור את בעל רישיון הציד, ואז בעל רישיון הציד מבקש מאיתנו את היתר הצידה ויקבל באותה מידה שהמורשה יקבל. אנחנו לא בוחרים.
היו"ר ווליד טאהא
¶
אם אנחנו מדברים על 13 מפעלים כאלה, אז כנראה יש שם תופעה של לגשת למפעלים ולבחור בהם. לא צריך להיות חכם כדי להגיע למסקנה הזאת.
יתיר שמיר
¶
לא אנחנו בוחרים, ונגיד שכמו תמים אנחנו סבורים שהמפעלים האלה צריכים להיות מפעלים מוניציפליים וזה המצב היום. אנחנו מאשרים רק מפעלים מוניציפליים ולכן אמרתי שדרישותיו של עו"ד תמים נענינו אחת לאחת ואנחנו לא בוויכוח בעניין הזה. כל מה שהוא ביקש ב-2018 התקבל.
רונן בר
¶
אני סובל מיונים. כמו שאתם יודעים, לפני חודש סלמונלה סגרה את המדינה בעקבות יונים. אנחנו כל בוקר ברפתות סובלים מאלפי יונים שאוכלים את האוכל של הפרות והעגלים. הנזק החודשי המוערך הוא 42 מיליון שקל לחודש, נזק ישיר של איבוד מזון. נזק משני כמו שראינו, היונים אוכלות אצלנו והולכות לישון באזור האורבני. הם לא ישנים אצלנו.
רונן בר
¶
בגלל זה אני מחזיק אותם.
אדוני חבר הכנסת, מה שרציתי להגיד, לנו יש בעיה אמיתית היום למגר את התופעה של היונים.
רונן בר
¶
אצלי במועצה יש מפעל ראוי כללי. הוא ללא כסף. זה מוסדי. זה של המועצה וכל מה שצריך זה להחזיר עטרה ליושנה, שיהיה לו אישור להחזיק רובה אחד או שני רובים לטיפול בנזקי החקלאות.
רונן בר
¶
הוא אומר לי, אני לא יכול לבוא היום, אבל היונים באות כל יום, וכשהוא בא, הוא יורה כמה יריות והולך. אני עובד בזה כמו שאמר פה עו"ד סעיד חדאד. אני עובד ברפת כל היום. אני צריך את הפתרון, לבוא בבוקר, לתת מספר יריות, לדלל את הלהקה הזאת מספר ימים עד שימוגר הנזק הזה. הנזק של היונים הוא אדיר. הוא מיליוני שקלים למדינה, גם בבריאות וגם בכלכלה כמו שראינו.
רונן בר
¶
לא, או לשים קו נטוי ולתת לו היתר גם לזה. לא לעשות עוד מפעל ראוי. פשוט לתת לו את ההסמכה שיוכל לתת שירות - - -
היו"ר ווליד טאהא
¶
זה בדיוק היה הוויכוח, מאין להם את ההכשר החוקתי לזה. אתה הוכחת את זה עכשיו באופן מובהק. זה לא קם כדי שחקלאי יבוא ומישהו יעשה לו עבודה. זה הוקם למשהו אחר.
לירון אדלר-מינקה
¶
אני רוצה רגע לחדד. עלתה כאן שאלה קודם שהיא שאלה נכונה, אם הסעיף כמו שהוא כתוב היום, של מפעלים ראויים, הוא באמת מתאים לנושא של מפעל, כי כמו שהסעיף כתוב הוא מדבר על מפעל להגנה על הדברים שיש במפעל, לא למפעל ראוי שהוא באישור ונותן נשק בשביל משהו אחר.
היו"ר ווליד טאהא
¶
לא שוכנעתי גם אני בתשובה הראשונית. יש פה בעיה של התפעול של הדבר הזה באופן שזה נעשה היום, ואני לא בעד או נגד. אני מעלה את הסוגיה כי פגשתי את זה איכשהו ועורר אצלי הרבה מאוד שאלות.
כן, תזדהי לפרוטוקול בבקשה.
אלה אבין
¶
בוקר טוב, אני יושבת-ראש של עמותת נח, התאחדות ישראלית של ארגונים להגנת בעלי חיים. אני רוצה להגיד לכם שכשעולם נאור מתקדם קדימה, מדינת ישראל הולכת אחורה.
אלה אבין
¶
בעניין של כל הנושא של הפגיעה במינים שמוגדרים כי מישהו הגדיר אותם כמתפרצים או פולשים, מזיקים. אני חושבת שקודם כל צריך לטפל במה שצריך לטפל בנושא של הפסולת. הפסולת החקלאית מושכת אותן חיות בר המסכנות שבסוף משלמים בחיים, אותם עורבים מסכנים שאחר כך פוגעים בהם - - -
היו"ר ווליד טאהא
¶
ומה באמת נעשה לזה שבאמת הוא סובל נגיד מריבוי של סוג של אחד ציפור, חיה כלשהי והוא סובל? זה מזיק לו לפרנסה. מה נעשה לו?
אלה אבין
¶
בעולם יש פתרונות הומניים ויש גם חוקרים ישראלים שעוסקים בפתרונות הומניים בדיוק לאותן בעיות, אבל בלי נושא של אכיפה נגד משליכי הפסולת, זה פשוט לא יעבוד כי הפסולת הזאת, מישהו שבעצם לא נענש ועושה את זה, מישהו משלם בחיים שלו. זה לא יתכן דבר כזה שבעל חיים ישלם בחיים על היעדר אכיפה.
היו"ר ווליד טאהא
¶
נכון. זה חשוב. את הדגשת את הנושא של פסולת הטבע. הלוואי ולא נראה את זה.
ג'יהאד, תזדהה לפרוטוקול ותגיד את הדברים שלך.
ג'יהאד מוסטפא
¶
צוהריים טובים לכולם, אני יושב-ראש עמותת הציד החוקי וסיוע לחקלאים. אני בתפקיד קרוב לשנה וחצי. לפני זה הייתי יושב-ראש ארגון על ציידי ישראל. היועץ המשפטי שלי היה סעיד חדאד שליווה אותי קרוב לעשר שנים. 15 שנה היינו ביחד וניהלנו את כל ממשק הציד בשיתוף פעולה מלא עם רט"ג בזמנו, עם כל ההתנהלות לטובה ולרעה גם לציידים וגם לרשות וגם לחיות הבר עצמן.
כל העסק הזה היום שונה לגמרי. מאז שהקימו את המפעלים הראויים אנחנו איבדנו את הציד ואת כל הגישה של הציד.
ג'יהאד מוסטפא
¶
נכון, היינו 6,000 ומשהו ציידים. היום אני טוען שאין יותר מ-1,200 ציידים חוקיים. יכולים לספר מה שהם רוצים.
ג'יהאד מוסטפא
¶
צייד חוקי, צייד שעבר הכשרה, עשה מבחן ציד, אושר על ידי רט"ג, הגיש בקשה לבט"פ, בט"פ אישר לו את הבקשה שלו וקיבל את - - -
ג'יהאד מוסטפא
¶
אני אסביר, אדוני. לפני שנה קיבלו הבט"פ הפניה מהיועץ המשפטי של העמותה שאני מנהל אותה היום, מאדם ג'ורנו, פנייה שיתנו בקשה במספר, כמה רישיונות מוחזקים במדינה בתבחיני ציד. קיבלנו את זה בכתוב מהמשרד שלהם, 1,513.
היו"ר ווליד טאהא
¶
אז אמור להיות סתירה בכלל בין הדברים? יכול להיות שנתת רישיון ומישהו לא רכש את כלי הנשק?
יתיר שמיר
¶
אדוני היושב-ראש, אני שלוש פעמים חיפשתי את העוזר לך כדי להבין על מה הדיון כדי להגיע ערוך. לצערי לא הצלחתי.
יתיר שמיר
¶
מאתמול - - - עם היועצת המשפטית. הבנתי על מה מדברים. הכנו את הנתונים ואלה הנתונים. זכאות לרישיון ציד יש 2,300. יש אנשים שמממשים את הזכאות הזאת ויש אנשים שלא. יש כ-2,300 זכאים. יש כ-2,000 רישיונות בפועל. אלה הנתונים.
היו"ר ווליד טאהא
¶
יש קצת פער שמישהו שצריך להסביר לנו אותו בהמשך. יש 2,300 רישיונות. לרט"ג יש 1,800 רישיונות. במשרד לביטחון פנים יש פער. מישהו צריך להסביר את הפער הזה. ניתן לג'יהאד להמשיך את הדברים.
ג'יהאד מוסטפא
¶
אני ממשיך מהנקודה הזו של הפער. הפער עוד יותר מזה, אדוני, מהסיבה שאני הולך להגיד אותה עכשיו. אני למשל מחזיק בשלושה רובים. יש כמוני ציידים שמחזיקים בשניים ובשלוש ובארבע.
ג'יהאד מוסטפא
¶
נכון. לגבי היונים, אני חוזר גם לחבר שלנו החקלאי. אנחנו עד לפני שלושה חודשים היינו עושים את העבודה של היונים. אני למשל הייתי מסתובב ב-43 רפתות בארץ עם צוותים של ציידים עם רישיונות ועושה את הדילול הזה.
היו"ר ווליד טאהא
¶
אני אשאל אותך שאלה. מה זה שווה לך להסתובב בכל הארץ עם החבר'ה והנשק ולעשות התנדבת? הם לא צריכים לחיות, הציידים?
ג'יהאד מוסטפא
¶
הציידים צריכים לחיות, אבל אנחנו לא עושים את זה בכסף, אנחנו עושים את זה מכיוון שאנחנו ציידים בדם.
ג'יהאד מוסטפא
¶
למה אני אומר הייתה? אם הייתי לוקח ציידים מהצפון ומגיע לניצנים עם פיקוח של הפקחים לדלל עורבים מהגליל עד קיבוץ ניצנים, ועשיתי את זה, ואם לקחתי צוותים והלכנו עד הערבה לדלל - - -
דניאל יוסף
¶
אני הדובר של ג'יהאד. אני חוזר להיסטוריה ובו נתמקד על המפעל הראוי. המפעל הראוי במקור שלו זה מפעל שניתן למוסדות או למושבים או לקיבוצים לצורך הגנה על רכושם או על עצמם, אם מבחינת העיסוק ואם מבחינת מקום העבודה שלהם. איך הדברים התגלגלו ממפעל ראוי שמגן על עצמו ועל הרכוש שלו למצב כזה שאתה נותן נשק לאנשים כדי שיפגעו בבעלי חיים? אני לא מבין את כל התהליך הזה.
אני שואל יותר מזה. איזה אמצעים יש לבעלי מפעלים ראויים או למורשים במפעלים ראויים כדי למגר חיות בר, שזה אולי כולל שימוש במלכודות, כולל שימוש בציד תוך כדי רדיפה, אולי תוך כדי סנוור באורות? אני לא קובע עובדה, אני שואל שאלה.
לגבי המספר של הנשק, אנחנו הוצאנו מסמך מהבט"פ לגבי מספר בעלי רישיונות רובי הציד. קיבלנו מספר של 1,500 ומשהו איש. בשנת 2021 נוספו עוד 250 פלוס-מינוס של ציידים, כלומר המספר היום צריך לעמוד על 1,800. צריכה להיות הקבלה מדויקת אחד לאחד. יש לך רישיון ציד, יש לך רובה ציד. 1,800 מול 1,800.
היו"ר ווליד טאהא
¶
בסדר, אבל יש כאלה שיש לו רישיון ציד ויותר מרובה ציד אחד. כמה ההפרש? 500? ה-500 האלה כנראה מחזיקים ביותר מכלי נשק אחד.
היו"ר ווליד טאהא
¶
לאה, אני רוצה שתכניסי בסיכום בקשה מרט"ג להביא לנו פילוח מדויק של מספר המחזיקים, של מי מחזיק ביותר מכלי נשק אחד. אנחנו רוצים את הנתונים.
דניאל יוסף
¶
דבר מאוד עקרוני שלי באופן אישי חורה. תראה, אני לא אגזים אם אני אגיד שאני 67 שנה מסתובב בטבע ומכיר את הטבע כאילו זה הילדים שלי. אני גר במועצה אזורית לב השרון שחופפת לגבול של עמק חפר, ואני רואה בעלי מפעל ראוי, איך הם פועלים בעמק חפר, כואב לי הלב. אני מסתובב בשטח עם הכלבים שלי ואנחנו רואים חזירי בר זרוקים בשטח, שלא אספו אותם, או תנים ירויים שלא אספו אותם בשטח. אני אגיד לך בשיא הכנות, מעולם לא נתקלתי במצב שצייד ירה בחזיר - - -
דניאל יוסף
¶
ערכית הוא לא יעשה את זה, אני אגיד לך למה. אני לא מדבר באספמיה, בסיפורים. אני כבר בשנת 74' הוצאתי את רישיון הציד שלי, לפני כמעט 50 שנה כשהייתי חייל בצבא. אני רואה תנים ירויים שלא אספו אותם. אני רואה חזירי בר שלא אספו אותם. אני מכיר אלפי ציידים בארץ הזאת. מעולם אני לא הייתי עם צייד או לא שמעתי סיפור של צייד שהשאיר חזיר בר בכוונת מכוון בשטח או תנים או דברים כאלה.
דניאל יוסף
¶
עכשיו אני רוצה לאתגר את רט"ג. אני אומר לרט"ג, בואו תנו לי את ההוכחה, שאני אוכיח את עצמי שאם אתם תבואו ותפנו אליי ותגידו לי, דני, אתה ארגון, חברים, קבוצות, יש בעיה של חקלאי, הוא משלם ככה וככה, X כסף למפעל ראוי, החקלאי הזה בקושי מתפרנס, אני מוכן לעשות לו את העבודה בחינם. תנסו אותי לאורך הזמן. אם אני לא עומד במשימה שלי, תגידו, ואלה, אנשים לא עושים את העבודה שלהם, אבל בואו תנסו אותי. אני מוכן לעשות את זה בתור אחד שגר במושב. אני רואה את הנזקים. אני מדבר עם הפקח האזורי בעמק חפר. הוא נתן לי רשימה של אנשים שיש להם נזקים בתותים שלהם, או עכשיו עונת האבטיחים, אם זה דררות ותוכי אפור - - -
דניאל יוסף
¶
דיברו פה על היתרים כלליים. ציידים הם ציידים בעונת הצייד, שזה חמישה חודשים בשנה, ובשאר השנה הם מקבלים היתר כללי לחזירי בר. הם כמעט ולא מקבלים היתרים פרטניים.
היו"ר ווליד טאהא
¶
אתה חושב שהמפעל הראוי הזה בכל הקשור לטבע ולחקלאות, מיותר, לא צריך אותו ושאתם תתנהלו מול רט"ג ומול הגופים הרלוונטיים.
דניאל יוסף
¶
אני עובד פה על שני מודלים. מודל אחד זה המודל הערכי וחוסר החוקיות שבעניין הזה. המודל השני זה המודל המעשי שבו אני באמת אעזור לחקלאי. אני בעצמי גר במושב.
היו"ר ווליד טאהא
¶
אוקיי. רבותיי, לא נשאר לנו הרבה זמן. בדרך כלל דיון יזום כזה לא לוקח יותר משעה וחצי. אני כבר על שעה וחצי ויש כמה אנשים שלא נתתי להם לדבר. ממש דקתיים כל אחד שאני נותן לו כדי שאפשר יהיה לשמוע את כולם.
החברה להגנת הטבע, ד"ר יואב פרלמן, מנהל מרכז הצפרות.
יואב פרלמן
¶
אני מנהל מרכז הצפרות בחברה להגנת הטבע. יש עוד היבט אחד שפחות דיברנו עליו אבל הוא מאוד מתקשר למה שאתה דיברת.
יואב פרלמן
¶
קצת, אבל באמת אנחנו מדברים על הנושא של הטבע. אנחנו נמצאים עכשיו בתקופה של משבר בטבע גם בישראל וגם בעולם. יש מינים בסכנת הכחדה, הטבע נעלם, מערכות טבעיות הולכות ונעלמות וקורסות, והאיזון מופר.
בתקופה הזאת איפה שאנחנו נמצאים עכשיו, אנחנו בחברה להגנת הטבע חושבים שכל הנושא הזה של ציד בעונת הציד, כבר אין לו מקום בישראל. אני חושב שמדינת ישראל צריכה לברך ולהיות אור לגויים בעולם בזה, שיש לנו מעט ציד בעונת הציד, וזה שיש עכשיו - - -
יואב פרלמן
¶
אני לא אומר שזה בסדר או לא בסדר, מפעל ראוי. אני אומר שצריך לתת פתרון לחקלאים וצריך שרשות הטבע והגנים תוכל לטפל בבעיות אקולוגיות.
משה בכר
¶
שלום לכולם, אני מקיבוץ נווה אור, אני מנהל מפעל ראוי פיתוח שאן בעמק המעיינות. אני לא לוקח כסף. אנחנו נותנים שירות לכל הדייגים בעמק, ולחקלאים.
היו"ר ווליד טאהא
¶
אתה רוצה לשכנע אותם שאין פה עסק? זה לא עסק, זה לא ביזנס? זה משהו ידיד לטבע, ידיד לחקלאי, ידיד לסביבה?
משה בכר
¶
כן, ידיד מאוד במפעל הראוי שלי. זה שירות לחקלאים למיגור נזקי חקלאות. כמו ששמענו, יש לחקלאים נזק במאות אלפי שקלים.
משה בכר
¶
כן. המורשה מטפל בהם, המורשה שמקבל רישיון לאחוז נזק. הרישיון ניתן אחרי תהליך שהוא עובר במשרד לביטחון הפנים וברט"ג.
היו"ר ווליד טאהא
¶
מה ההבדל בינך לבין הצייד שעושה את זה? צייד עושה את זה ללא כסף, יש לו קשר ערכי לטבע.
משה בכר
¶
אם הוא מתנדב אז אני מצדיע לו, זה בסדר, אבל הציידים לא מתנדבים, הם רוצים כסף. אנחנו נותנים שירות לחקלאים שלנו בעמק להרחקת, לגירוש בעלי חיים.
משה בכר
¶
בשום אופן לא וזה לא נכון. מי שעושה את זה, הוא עובר עבירה פלילית והוא נשפט בבית דין.
אנחנו נותנים שירות לחקלאים לנזקי חקלאות. אנחנו לא גובים כסף אלא עלות בלבד שזה עולה לנו כלפי השלטונות. התהליך לאישור מורשה הוא לפי החוק, גם באישור ביטחון פנים וגם באישור הרט"ג. כל צייד שלנו מורשה, תפקידו לגרש - - -
משה בכר
¶
לא, שום כסף. עזוב כסף. אני לא גובה כסף. הקיבוץ שרוצה לגרש מבריכות הדגים שלו ציפורים שמזיקים לו כמו שקנאים למשל, אסור לירות בהם אבל מותר להרחיק אותם עם כדורי נפץ, לא ירי ישיר.
משה בכר
¶
מי שעובר עבירה, אז הוא עובר עבירה. אני מדבר על הכלל. הוא שולח אליי אחד מחברי הקיבוץ שלו, מהעובדים שלו במדגה. אני עושה לו תהליך שהוא מורשה, מצייד אותו בנשק.
משה בכר
¶
בוודאי, זה עם רישיון. הוא מקבל נשק והוא עובד בבריכות הדגים שלו, מגרש ציפורים לפי היתר מסוים שהוא מקבל מרט"ג, לא לכל המינים, לא בכל שעות היממה, מה מותר לו לירות, איפה מותר לו לירות, דבר מאוד קפדני.
תמר מאיו
¶
אני עו"ד מתנו לחיות לחיות. אני רוצה להציג קצת נתונים על ירי מפעלים ראויים ובעלי היתר. נורים עשרות אלפי בעלי חיים מידי שנה על ידי בעלי היתר.
תמר מאיו
¶
ביניהם כ-15,000 חזרי בר, כ-2,600 שפני סלעים, כ-2,200 עורבים אפורים, באמת נתונים מפלצתיים.
היו"ר ווליד טאהא
¶
חבר'ה, אנחנו נאפשר לה לומר את כל מה שהיא רוצה לומר מבלי שאף אחד נכנס לה לדברים. תודה.
תמר מאיו
¶
אנחנו רואים שזה נמצא במגמת עלייה. הנתונים רק עולים מידי שנה, אז נשאלת השאלה עד כמה זה אפקטיבי, כי אנחנו רואים שממשיכים לירות יותר ויותר.
תמר מאיו
¶
גם וגם. יש מפעלים ראויים שניתן להם היתר מיוחד, ויש היתרים כלליים שניתנים לציידים. היתרים כלליים זה למשל לחזירי בר.
תמר מאיו
¶
בהחלט. גם נתוני הציד הספורטיבי הם מאוד נרחבים. ב-2021 נורו כ-86,000 בעלי חיים במסגרת ציד ספורטיבי חוקי. פה אני מדברת על ציד חוקי.
תמר מאיו
¶
בעיקר יוני בית. מכיוון שבעלי החיים שמוגדרים כציד זה רשימה קצת יותר מצומצמת מאלה שבהיתר צידה, ולכן זה בעיקר סוגים מסוימים של יונים.
תמר מאיו
¶
לגבי מפעלים ראויים, עמדתנו היא שזה לא מעוגן בחוק מכיוון שכמו שדובר כאן, סעיף 10 מדבר על אבטחת יישוב ומפעל ולא על מיגור נזקי חקלאות, ואנחנו גם יודעים שברוב המקרים לא נבחנות חלופות שפגיעתן בבעלי חיים פחותה, והיד קלה מידי על ההדק.
אסנת בנימין
¶
אני מצבא ההגנה לעצים, עצים למען אקלים, כמה קבוצות של עצים. קודם כל אני רוצה להגיד שהתדרדרות בפגיעה בבעלי חיים קשורה ישירות לכריתת עצים ומאותן סיבות, מינים מזיקים, פולשים. מה שקורה זה שדוחקים את בעלי החיים מאזורי הקבע לאזורי המגורים.
אסנת בנימין
¶
בדיוק, ולאזורי המגורים ולאזורי החקלאות. רט"ג אוסרת על חקלאים שרוצים לגדר שטחי חקלאות מסוימים. רוצים לגדר אותם כדי שלא יכנסו מינים, אז הם אומרים שאסור בגלל המגוון הביולוגי, שזה כל מיני מינים של בעלי חיים קטנים כמובן וזה לא משהו שמצדיק את הפגיעה. לטאה יכולה ללכת מסביב לשדה כמובן.
צריך להבין שאיפה שאין עצים, האדמה יבשה, יש הרבה פחות בעלי חיים בתת הקרקע, יש הרבה פחות אוכל לציפורים. ברגע שיש לנו יותר אזורים רטובים, יותר עצים, בעלי החיים נמצאים בהם, אין להם את הצורך.
יש בעולם פתרונות אדירים לדברים האלה. יש צלילים שמשמיעים והם מרחיקים ציפורים בעונות מסוימות. יש גידור. כשאתה מקים רפת, היא תעמוד שם עשרות שנים, נכון? למה אי אפשר לגדר? הרי יש לה גג, יש לה כניסות, יש לה מבנה. תורידו גדרות מסוימות לציפורים. יש כל מיני מיגונים שאפשר לעשות. ככל שבעל החיים משיג כל כך בקלות את המזון שלו, אז הוא יישאר שם. ברגע שזה יהיה לו פחות נגיש, הוא יחזור לאזורי הטבע. כשהוא צריך לצוד את התולעת שלו, הוא גם יתרבה יותר לאט, הטבע נשמר יותר מאוזן. יש לנו בעיה עם החברה להגנת הטבע ועם רשות הטבע והגנים שהם בחרו ללכת עם המגוון הביולוגי למקומי והטבעי, ולכרות המון עצים, את העצים הגדולים ביותר ששומרים על מרב בעלי החיים. זאת הבעיה שלנו. הם הורסים את בתי הגידול בטבע.
היו"ר ווליד טאהא
¶
תודה, את משתתפת מתמדת בכל מיני דיונים כאלה ואני רוצה להודות לך באמת.
בבקשה, תזדהי לפרוטוקול עם שם מלא ותגידי את דברייך.
ליאורה עופרי
¶
שלום, אני מהלשכה המשפטית במשרד להגנת הסביבה. לדורותיהם, שרי הגנת הסביבה תמיד בהידברות יחד עם גורמי רט"ג והציידים לאורך השנים, גם כמו שציין סעיד חדאד, 2017 עם השר אלקין לקדם תקנות, כל הדיונים מול הבג"צים למיניהם. גם השרה זנדברג מקבלת פניות ובעצם מה שהיא מבקשת לומר זה שאנחנו נקיים על זה דיון. היא תקיים על זה דיון ביחד עם גורמי רט"ג והציידים ותינתן אוזן קשבת יחד עם המנכ"לית החדשה.
היו"ר ווליד טאהא
¶
אני גם ארצה לקבל התייחסות של המשרדים הרלוונטיים על הקשר הזה בין המפעלים הראויים למה שנעשה היום בפועל, כי סעיף 10 שאתם מדברים עליו לא מתייחס לזה בכלל. המקור החוקתי של הדבר הזה לא קשור למה שנעשה היום. אני רוצה להבין - - -
היו"ר ווליד טאהא
¶
בדיוק, כי אולי עושים דבר שהוא מנוגד לחוק, אז המשרדים הרלוונטיים מתבקשים להביא לנו גם התייחסות לסוגיה הזו. אני רוצה להודות לך.
עו"ד אמנון קרן בזום, דקתיים יש לך.
אמנון קרן
¶
קודם כל אני חושב שזה דיון חשוב. יש פה כמה נקודות מבט שעלו לקראת הסוף, שחשוב להדהד אותן. אנחנו צריכים לזכור שבעלי חיים הם לא רק משאב טבע שצריך לנהל אותו, אלא הם חלק ממערכת אקולוגית שמושפעת מפעולות שאנחנו בני האדם לא כל כך טובים בלשמור עליה, ואנחנו חלק מהסיבה שהגענו עד הלום בתקופה של משבר אקלימי ואקולוגי.
גם הפרשנות של האמנה בדבר מגוון ביולוגי שאנחנו חלק ממנה, מתייחסת לבעלי חיים כבעלי ערך בפני עצמם, לכן צעדים שנוגעים לסוגיה הזאת צריכים לכלול גם התייחסות להגנת בעלי חיים ולמזעור הפגיעה בהם כחלק מכל צעדי מדיניות.
הפתרון בסוגיות הללו הוא בראש ובראשונה במניעה שלהם, שזה גם כן דברים שעלו כאן. אנחנו רואים היום אצבע קלה על ההדק גם מבחינת היקף הפגיעה במפעלים הראויים בפרט כשיש מניע כלכלי בסיפור הזה, וגם סביב שימוש בהיתרים הכלליים. גם גורמי מקצוע ברשות הטבע והגנים מסכימים שירי ודילול הוא לא פתרון ארוך טווח לסוגיות הללו. הם לכל היותר יכולים להיות איזשהו אצבע בסכר.
יש בפועל מעט מידי פקחים למניעת נזקי חקלאות על פני שטחים גדולים, שלא יכולים באמת לפקח על כל מה שנעשה. נתקלנו לא פעם ולא פעמיים בחריגה מהיתרים, בפגיעה במינים שלא מורשים בהיתרים, בירי בשקנאים וקושי במעקב אחרי דיווחים, ולא צריך לספר שיש פה גם תופעה רחבה בארץ של ציד לא חוקי.
כשאנחנו מדברים למשל על שקנאים וציפורים נודדות, יש את אכלוס הדגים, יש השבה של בתי גידול לחים כמו בכפר רופין, שזה חלק מפתרונות מבוססי טבע להתמודדות עם משבר האקלים, שזה פרויקט חשוב שהחברה להגנת הטבע גם מעורבת בו. באופן כללי ציפורים נודדות סובלות מהיעדר מקורות מים לאורך מסלול הנדידה שלהן. מצד שני, בריכות הדגים הוקמו באותו מסלול נדידה.
בנושא של זאבים אנחנו רואים גם בעיות של סניטציה, גידור וכו'. גם בדוחות של רט"ג אנחנו רואים ביקורת על היקף הירי והפגיעה.
הפתרון הוא דרך מניעה וצמצום, פיקוח הדוק על חלוקת הנשק והפעלה שלו, לא לאשר ירי למניעים כלכליים ולא מתוך תפיסה שבעלי חיים הם בסך הכול משאב שדמו מותר. תודה.
יעל תותחני
¶
שלום, אני היועצת המשפטית של עמותת אוהב עורב. אני יועצת משפטית גם של עוד עמותות שעוסקות בזכויות בעלי חיים. אני גם חברת הוועדה לזכויות בעלי חיים של לשכת עורכי הדין ואני בעצם כאן כדי לשמש פה לאלו שאין להם פה.
אחד הדברים שחורים לנו מהדיון הזה בוועדה, זה שהוועדה יוצאת כבר מנקודת הנחה שהטיפול הנכון והראוי בבעיה הקיימת היא בירי ובציד מבלי לבדוק חלופות.
היו"ר ווליד טאהא
¶
אני לא מסכים עם המסקנה שלך. הוועדה לא אמרה את זה. את יכולה להגיד דעתך אבל לא להלביש לוועדה.
יעל תותחני
¶
אז אני אומרת שאנחנו כרגע שומעים דיון שמדבר על מפעלי נשק ומפעלים שהמטרה שלהם בעצם לבוא ולהרחיב ולאפשר ציד של בעלי חיים ושל עופות, ועל זה אנחנו דנים. הדבר הראשון שהייתי רוצה לומר זה שאני חושבת שהוועדה צריכה לבחון בראש ובראשונה האם אכן ציד, הרג, רצח בעלי חיים, עופות, אני מייצגת עמותה שדואגת לרווחתם של העורבים. האם זו אכן הדרך הנכונה והיעילה ביותר לטפל?
אני רוצה להפנות את הוועדה קודם כל למקרה שיש לנו אפשרות ללמוד ממנו, מקרה דומה מאוד שהיה לפני כמה שנים, לא לפני זמן רב. זה נקרא קמפיין חיסול הדרורים וזה היה בסין, שם הייתה להם בעיה של דרורים, מין פולש, ובעקבות כך הם עשו בדיוק מה שהוועדה הזאת רוצה לעשות. התחילו לצוד את הדרורים. אוכלוסיית הדרורים - - - לחלוטין, דבר שהוביל לכך שבסופו של דבר, אני לא אעבור על כל השתלשלות העניינים, אבל אפשר לקרוא לזה והוועדה צריכה להכיר את הנושא הזה, גרם לכך שמצבורי האורז במדינה למעשה נגמרו, הגיע רעב איום ונורא בסין ועשרות מיליוני אזרחים פשוט מתו מחרפת רעב, כאשר אין מחלוקת על הדבר הזה שרק בעקבות חיסול אוכלוסיית הדרורים. ברגע שאנחנו עושים דבר כזה, אנחנו למעשה מתערבים בטבע.
היו"ר ווליד טאהא
¶
הלוואי והיית מגיעה אלינו לוועדה ולדבר חופשי מה שאת רוצה. שנית, לא דיברת דקה. את מוזמנת ללכת לבדוק כמה דיברת. תודה רבה.
אני חוזר אלינו לוועדה. חבר הכנסת אלון טל, בבקשה.
אלון טל (כחול לבן)
¶
תודה רבה אדוני היושב-ראש, כמה דברים כלליים ואז אולי הצעה לסיכום. בשבוע שעבר אני השתתפתי בהליכה רגלית בנגב ליד ערד כדי לעמוד מקרוב על הנזקים שנגרמו ממרוץ אופנועים שהיה לא מזמן. למרות מאמץ אמיתי של רט"ג וגופים אחרים וגם חילי טרופר למזער נזקים, היו נזקים רבים, ונשאלת השאלה האם יש באמת מקום במדינת ישראל הקטנה לאפשר לספורט כזה של אופנועים שהולכים לחיק הטבע, בכלל להתקיים. יש ספורט שאולי לא מתאים לישראל. אני נוטה לדעה שבנושא של ציד למטרות ספורטיביות לא בטוח שמדינת ישראל צריכה לעודד ספורט כזה. אני חושב שאנחנו שומעים היום באמת נתונים שמאוד מפתיעים אותי. 15,000 חזירי בר בשנה אחת ואנחנו עדיין רואים התפרצויות.
אני אאתגר אותך בהמשך עם ההצעה שלנו באמת לדוח מצב, מכיוון שכנראה שהטבע עובר טלטלות ושינויים ואנחנו צריכים להבין. חלק מהניהול הוא כזה.
אני מאוד מעוניין שיביאו לך את הנתונים כדי לאמת את הדברים שנאמרו פה, מה המינים שבאמת היום אנחנו צדים. יש הרבה מינים שהם הולכים ונעלמים. צבאים, פעם היו מקבלים היתר לציד.
אלון טל (כחול לבן)
¶
אני חושב שהגישה של רט"ג במה שאני שומע היא גישה נכונה ופרגמטית ואנחנו צריכים להתערב, כי אם נשאיר את הטבע כמו שהוא, אז לא יישאר הרבה.
היו"ר ווליד טאהא
¶
תודה רבה חבר הכנסת אלון טל.
אני רוצה לסכם. מתברר שאנחנו מול נושא מעניין מאוד. מה שהתחיל עם ידע דל מאוד שלי לפחות על הדבר הזה, מתברר שהוא סוגיה. אני מקווה שעוררתי פה דיון מעניין עבור אלה שנתקלים בזה, חיים את זה, סובלים מזה, נהנים מזה, לא משנה, כל אחד והמקום שלו.
צריך לתת עוד תשובות לסוגיות שעלו ולא קיבלנו עליהן תשובות, כלומר הקשר לחקלאות בכל הקשור לאישורים שניתנים למפעלים האלה. אני אומר הקשר לחקלאות ולטבע, כי אני מבין שהיו שימושים מתוך תפיסות אחרות בעבר. אני לא יודע לאן זה יתגלגל, אבל אם זה יתגלגל כדי לעשות מזה שימוש שאיננו ראוי בשם מפעלים ראויים, אז אנחנו צריכים להיות גם על המשמר בעניין הזה.
אני אמשיך לתרום את חלקי, לעשות את הדבר הנכון גם לטבע, גם לחקלאים. אני מבין גם את הצרכים של החקלאים, דרך אגב. ברור שיש להם צרכים, אבל צריך לעשות את זה ממקום חוקתי. לי נראה שיש בעיה חוקתית בעניין הזה, ואני מפנה את זה למשרד לביטחון פנים ואני מפנה את זה למשרד להגנת הסביבה וגם לרט"ג שעושה איתם קשר מתמיד. לי נראה שיש בעיה בבסיס החוקי שדרכו נעשה שימוש בדבר הזה, ועל כן אנחנו מבקשים באמת את ההתייחסות של הגורמים הרלוונטיים בעניין הזה. אולי לפי ההתייחסות יהיה צורך להמשך חקיקתי, אני לא יודע, אבל מישהו צריך להסדיר את הסוגיה.
אני רוצה להודות לכל אלה שהגיעו, לכל אלה שהשתתפו בזום, לכל אלה שהתעניינו, לכל אלה שאהבו, לכל אלה שלא אהבו את הדיון הזה. תודה רבה לכולם, הישיבה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 11:57.