פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-וארבע
הכנסת
24
ועדת משנה לענייני פיתוח היישובים הדרוזים והצ'רקסים
17/05/2022
מושב שני
פרוטוקול מס' 16
מישיבת ועדת משנה של הוועדה המיוחדת לענייני החברה הערבית
לענייני פיתוח היישובים הדרוזים והצ'רקסים
יום שלישי, ט"ז באייר התשפ"ב (17 במאי 2022), שעה 9:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-24 מתאריך 17/05/2022
קידום התכנון המתארי והתוכניות המפורטות ביישובי הדרוזים והצ'רקסים
פרוטוקול
סדר היום
קידום התכנון המתארי והתוכניות המפורטות ביישובי הדרוזים והצ'רקסים
מוזמנים
¶
עינב פרץ - ממונה מחוז צפון, משרד הפנים
מיכל מריל - מנהלת אגף בכיר תכנון חברה וקהילה, מנהל התכנון
גיא דייגי - יועץ, מנהל התכנון
דולי כהן - לשכת תכנון מחוז צפון, מנהל התכנון
הדס זמורה - יועצת ללשכת התכנון מחוז צפון, מנהל התכנון
הלית גונן - מנהלת תחום ראש צוות, מנהל התכנון
סוזן מאדי - יועצת, מנהל התכנון
אמין אבו חייה - מנהל אגף א'-מיעוטים במינהל אוכלוסיות, משרד הבינוי והשיכון
ענת סביר אהרן - מנהלת תחום בכירה תכנון ופיתוח, הרשות לפיתוח כלכלי חברתי ביישובים הדרוזים והצ'רקסי
מירב בטט - מנהלת תחום תכנון ומחקר, משרד הכלכלה
יאסר גדבאן - ראש הרשות, פורום ראשי הרשויות הדרוזיים והצ'רקסיים
ראדי נגם - ראש רשות, ראשי רשויות דרוזיות וצ'רקסיות
ג'בר חמוד - יו"ר פורום דרוזי וצ'רקסי, ראשי רשויות דרוזיות וצ'רקסיות
היו"ר מופיד מרעי
¶
היו"ר מופיד מרעי: בוקר טוב לכולם, אני מתכבד לפתוח את ישיבת ועדת משנה של הוועדה המיוחדת לענייני החברה הערבית, הוועדה לענייני פיתוח היישובים הדרוזים והצ'רקסים. היום ט"ז באייר התשפ"ב, 17 במאי 2022. על סדר היום: קידום התכנון המתארי והתוכניות המפורטות ביישובי הדרוזים והצ'רקסים. הדיון הוא דיון מעקב בנושא התכנון המתארי.
אני אפתח את הדיון ואחרי זה אתייחס לסדר היום. אני אומר כאן לנציגי משרדי הממשלה, יש הנחיה שהדיונים יתחילו להיות דיונים פיזיים ולא בזום. לראשי רשויות ואלה שמצטרפים מבחוץ עדיין יש אפשרות להצטרף לדיון בזום, כמובן בתיאום. חשוב שתדעו את זה.
וועדת המשנה לפיתוח היישובים הדרוזי והצ'רקסים קמה כדי לעקוב אחר החלטות הממשלה. הוועדה קיימה עד עכשיו כמעט 20 דיונים, תתקנו אותי אם אני טועה, בתחומים שונים. הנושאים שייכים לפיתוח היישובים הדרוזים והצ'רקסים. קודמו הרבה נושאים שעלו כאן בוועדה, בעיקר בתחום התכנון והבנייה.
חלק גדול מהשרים מתייחסים ברצינות רבה לנושאים שעולים כאן בוועדה, כמו שר התרבות והספורט, שרת המדע שהגיעה לכאן, שרת הכלכלה, סגן שר הכלכלה. אתמול נפגשתי עם שרת הפנים, תכף אני אעדכן לגבי מה התקדם בנושא התכנון עם שרת הפנים, תכנון וועדות גאוגרפיות. יש עוד שרים שלוקחים את הנושאים ומנסים לקדם אותם. אני מתחיל להרגיש שהדברים כן מתקדמים. אנחנו נמשיך לקיים את הדיונים שלנו, כל פעם בתחום אחר. נמשיך לקדם את היישובים ואת פיתוחם, שלשם זה הוועדה הזו קמה.
כמו שאמרתי קודם, נפגשתי אתמול עם שרת הפנים כתוצאה מדיונים שהיו פה, בעיקר בוועדות גאוגרפיות, אימוץ החלטות של הוועדות הגאוגרפיות שקמו, החל מהוועדה הגאוגרפית בצפון וגליל מערבי, מגוון ערים, וכלה בדליית אל כרמל ועוספיא. אני שמח ששרת הפנים ישבה עם ראש המועצה המקומית דליה וראש המועצה המקומית עוספיא כדי לקדם את הנושא. אני לא בטוח שהגיעו להסכמות מבחינת ההצעות. אני ישבתי עם מנהל מחוז צפון בתכנון ובנייה יחד עם ראש המועצה המקומית עוספיא כדי לקדם. קבענו שתהיה גם פגישת המשך. הנושא הזה מתחיל להתקדם בתכנון וועדות גאוגרפיות. זה חשוב מאוד.
לפני שאני עובר להצגה של הדברים, ראשי הרשויות ומשרדי הממשלה, אני חייב לציין כאן שיש שני דיונים. הדיון הראשון הוא על תכנון מפורט והדיון השני הוא על נושא התכנון של משרד השיכון, כל מה שקורה במשרד השיכון. את המחסנית הרצינית שלך תשמור לדיון השני ותעקוב אחרינו בדיון הזה. זה לגבי הדיון, תכף ניכנס לסדר היום.
אני רוצה לציין כאן שבסוף השבוע יצוין יום רצח העם הצ'רקסי בין השנים 1763-1864 במאה ה-17 וה-18 של המאה הקודמת. ברצח הזה נרצחו כמיליון צ'רקסים בקווקז, זה כמחצית מהעם הצ'רקסי. בסוף השבוע, ב-21 לחודש מתקיים יום בהובלת ראש המועצה המקומית כפר כמא שהוא גם האמון על הצ'רקסים. אתמול הם היו בכנסת. אנחנו מחבקים אותם מכאן.
אני מציין שאת הדיון הבא נקדיש לפיתוח היישובים הצ'רקסים, גם ריחניה וגם כפר כמא. מנהל הוועדה מכיר את זה אז אנחנו איתם. אנחנו כאן במדינת ישראל נעשה הכל כדי שלא יהיה רצח עם. אמרתי את זה לפני שבוע מעל במת הכנסת. שלא יהיה רצח כל עם, ולא משנה מה הוא ומי הוא, במרחב ההשפעה של ישראל וכל עוד אנחנו יכולים להשפיע ואנחנו יכולים להשפיע. אנחנו איתכם, חברינו הצ'רקסים במדינת ישראל שהם חלק מהפורום ומהוועדה של הדרוזים והצ'רקסים. זה לגבי הנושא הזה.
לגבי סדר הדיון, מאחר ואנחנו בדיון שני, נמצאים פה ראשי רשויות שחלקם יעלו בזום. אנחנו בדיון מעקב, אנחנו רוצים לראות איפה אנחנו עומדים. אני מבקש לשמוע את משרדי הממשלה וראשי המועצות בהתאם לסדר. מי שהגיע פיזית לכאן ידבר. אחרי זה נשמע את ראשי הרשויות בזום ואת משרדי הממשלה לגבי איפה אנחנו עומדים.
הנציגים של התוכנית הכלכלית או הרשות הכלכלית לפיתוח היישובים הדרוזים והצ'רקסים. יש לנו נציג של האוצר פה? בדיון השני יהיה, שם נדון על תקציבים לתכנון. חשוב מאוד שהאוצר יהיה פה. בכלל, חשוב מאוד שהאוצר יבין שהוועדה הזאת עניינה פיתוח היישובים הדרוזים והצ'רקסים. חשוב שהאוצר יירתמו לפיתוח היישובים האלה. אנחנו לא עושים הצגה, אנחנו עובדים. הם צריכים להיות פה ולא במקומות אחרים.
תודה על ההקשבה בפתיחה היחסית ארוכה, בניגוד למקובל אצלי. אנחנו רוצים לשמוע. ראדי, ראש המועצה המקומית בית ג'אן, אלוף משנה במילואים. בבקשה.
ראדי נגם
¶
בוקר טוב. אני מברך על המעקב התמידי הזה, יישר כוח. השבוע פורסם שמו של גיבור ישראל סגן אלוף מחמוד חיר אל-דין. יש עוד הרבה כמוהו בעדה. אני משתתף בצער המשפחה בנקודה הזאת. יש הרבה אנשים שתרמו רבות למדינה.
לעניין תכנון ובנייה, אני אתן תמונות מצב על בית ג'אן. לבית ג'אן יש תוכנית מתאר כוללנית מאושרת. יש 13 מתחמים לקידום, מתוכם חמישה מתחמים במרקם הישן ועוד שבעה מתחמים בהרחבות. אחד המתחמים של חיילים משוחררים אושר ונמצא עכשיו בשיא הפיתוח שלו. נשארו עוד שבעה מתחמים חוץ ממנו. ארבעה מקודמים עם וועדות מקומיות והוועדה המחוזית. אחד המתחמים עבר תנאי סף ואני מחכה לדיון להפקדה.
עוד שלושה מתחמים במקביל נמצאים בשיא התכנון. לזה היה לי כסף, אני לא יודע מה יהיה בסוף. הכסף משולם לפי התקדמות ואבני דרך שמקדמות את התכנון. אם רואים יתרות, זה לא יתרות לא מנוצלות אלא יתרות בקנה לניצול בעתיד לפי התקדמות.
נשארו לי עוד שלושה מתחמים שלא ניתן לקדם כל עוד אין אשרה תקציבית. אני מחכה לזה שלוש שנים. יש מתכננים שכן זכו במכרזים והקפיאו אותם. אני לא יכול לקדם בגלל שאין אשרה תקציבית.
ראדי נגם
¶
זה שלושה מתחמים שמתכננים ורצים עם התכנון. יש עוד שלושה מתחמים בהם יש מתכננים זוכים. אני לא יכול לחתום איתם על הסכם בגלל שאין אשרה תקציבית, על פי חוק. חמישה מתחמים במרקמים הישנים שצריך - - זה לאחר 1982, שם התחילו לתכנן. התוכנית אושרה ב-1997. יש הרבה שינויים במרקם הישן, לזה אין כסף. יש מתכננים שזכו, אני לא יודע כמה אני אמור לקבל ממשרד השיכון, עד עכשיו לא ידעתי. אני לא יודע כמה אני צריך לקבל. זה דבר ראשון.
זאת תמונת המצב על בית ג'אן. אני חושב שהרבה נמצאים במצב שלנו. אם באמת רוצים ויש כוונות טובות, אני אומר לכם ולכולם שאם לא יהיו שינויים דרסטיים, אם זה חקיקה או רפורמות מסוימות בחוק התכנון והבנייה, בעיקר כשמדובר על יישובים מהמגזר או מהחברה הדרוזית והערבית, לא נתקדם.
ראדי נגם
¶
לדוגמה, צריך להעצים את מחלקות ההנדסה. לא יכול להיות שיישוב כמו בית ג'אן שמכיל 13,000 תושבים, בקושי יש לי מהנדס. איפה הוא ישים את הראש שלו? על זה יש החלטת ממשלה 664 מ-22.12.20. אמרו שם שצריך לחזק את השדרה המקצועית ברשויות המקומיות בשביל להסיר חסמים.
שנית, כל יישוב שיש לו תוכנית - - -
ראדי נגם
¶
לא, זו המלצה. אני הייתי חלק וגם מיכל. כתוב שם שצריך לחזק את השדרה המקצועית. אני מברך את עינב, ממונת מחוז צפון שיושבת לשמאלי והתחילה בתפקיד לפני חודשיים. היא יודעת מהדברים האלה ואני בטוח שהיא תעזור ליישובים לקדם את זה.
הנקודה השלישית, כל יישוב - - מיכל ואינה, יש לכן את המילה שלכן איפה שאתן תקבלו במה. כל יישוב שיש לו תוכנית מתאר כוללנית מאושרת, שהתכנון המפורט יבוצע בוועדות המרחביות. לא בגלל משהו, הוועדה המחוזית מאוד עמוסה. לדוגמה, אני מחודש מרץ סיימתי תנאי סף, אני בחודש יוני עוד מעט, קשה לדחוף את התוכנית הזאת לדיון.
ראדי נגם
¶
אני חושב. יתרה מזאת, הרי יש הרבה דברים. חוק או תיקון חוק 101 לחוק התכנון והבנייה היה אמור להסמיך וועדות מרחביות או וועדות אחרות לוועדות העצמאיות על מנת להאציל להן סמכויות. אין וועדה אחת שיש לה סמכויות. כל מי שמתעסק, 26 וועדות שמתעסקות עם ערבים. אני צריך להסמיך? אני צריך לתגבר כוח אדם?
היו"ר מופיד מרעי
¶
ראדי, הנקודה ברורה. תרשמו בפניכם את הנושא של וועדת המשנה שקמה לטובת היישובים הדרוזים. אנחנו תכף נדבר על זה. דיברו על זה בעבר ואנחנו נתייחס לזה.
ראדי נגם
¶
יש לי שאלה לכולם. למה התושב צריך לסבול? מקדמים תכנון, יש דברים בסדר, הפכנו את האכיפה יותר מתכנון, אבל מה רוצים? אחד שכבר מאורס שמונה שנים מחכה והוא ימשיך לחכות. עובדה שאנחנו באמצע השנה, יוני 2022, שקל אחד לא הוזרם לרשויות המקומיות, לא לתכנון ולא לפיתוח. מה שאנחנו חיים עכשיו, כל מיני תקציבים קודמים של 2020 ו-2021.
ב-2019 נגמרה תוכנית החומש של העדה הדרוזית. מה מצפים ממני לעשות בתור ראש רשות? לקחתי גמול השתלמות אחד וכבר בזבזתי אותו. לא נותנים לי עוד אחד. צריך להגיד את האמת על השולחן, מספיק, אני כל הזמן אומר את זה. מספיק עם ההצגה, צריך לעשות מעשים. אני לא רוצה להתלהם אבל האמת מאוד כואבת.
יש ביוב זורם ברחובות, אין לי מענה לניקוז. יש לי 12 כבישים ודרכים שאנשים עשרים שנה עוברים בהם על כורכר. אין לי תשובות. כמה אני יכול להגיד? כבודו, צריך לעשות מעשה ואסור לחכות עם זה. לדיון השני מאוד חשוב, אני רוצה להשתתף אבל נקבע לי דיון עם מנכ"ל משרד האוצר ואני צריך להיות שם. מה שיוחלט פה.
ראדי נגם
¶
אני לא יודע, אני הולך להשמיע את הצעקה שהשמעתי פה ושאני משמיע כל הזמן. יכול להיות לא טוב, אבל חובתי להשמיע את זה. תודה רבה והמשך יום טוב.
היו"ר מופיד מרעי
¶
תודה רבה. הדברים ברורים, אמרת אותם גם בשבוע שעבר ואתה אומר אותם כל פעם. אנחנו פה כדי לראות איך אנחנו פותרים את הבעיות. הוועדה תעשה הכל. אנחנו לא מתלהמים, אנחנו שמים את העובדות על השולחן. זאת האמת שלנו והיא כואבת, עם זה צריך להתקדם. מי שרוצה להירתם להתקדמות שיתייצב כאן ויתחיל לעבוד.
יאסר, ראש המועצה המקומית כסרא-סמיע, בבקשה. היית איתנו מהתחלה?
היו"ר מופיד מרעי
¶
בוקר טוב לך. זה דיון מעקב אחר התקדמות התכנון. אני עדכנתי על כמה דברים שנעשו מול שת הפנים בנושא הוועדות הגאוגרפיות. המכתב שאתה שלחת בזמנו. חשוב שתבינו, יש קשר הדוק בין הוועדה הגאוגרפית לתכנון הפנימי. יישוב שמתכנן מחוץ לגבולות תחום השיפוט שלו, ייקח לו הרבה מאוד שנים לתכנן. מיכל מכירה את זה וכל מי שעוסק בתכנון מכיר את זה.
גריעת השטח מההמלצות של הוועדה המקומית עלו אתמול גם לשרה. אנחנו בוחנים את כל ההמלצות שהיו על ידי הוועדה הגאוגרפית, מה כן אפשר לעשות ומה לא. השרה ישבה עם דליה ועוספיא שם יש לנו בעיה.
יאסר, עיקר הדיון שלנו הוא בתוכניות המפורטות עצמן. איפה אתה נמצא בתכנון המפורט? עשינו דיון מקדים לפני כן, זה הדיון השני. חלק מראשי הרשויות לא היו. בבקשה תהיה ממוקד וקצר לגבי תוכניות מפורטות כדי שנוכל להתקדם.
יאסר גדבאן
¶
בוקר טוב לכולם. אני לא יודע מי משתתף בזום גם מהתכנון וגם מהמנהלת והאוצר. אין התקדמות, לא התקדמנו. החלטת הממשלה 716 מ-28.11, עד היום לא עבר שקל אחד לרשויות. איך נתכנן בלי תקציב? הקצו תקציבים ממשרד השיכון, עד היום הכסף לא עבר. מישהו יכול להגיד לי מה תוקע את הכסף? 5-6 חודשים עד עכשיו הכסף לא הגיע. המכרזים מוכנים, אנחנו מוכנים. אני לא יכול לצאת למכרז ל-650 דונם אם אין לי הרשאה תקציבית.
יאסר גדבאן
¶
אין הרשאה, אין תקציב. משרד האוצר לא העביר למשרד הבינוי והשיכון. מופיד, מה אני אגיד לך? אנחנו דורכים במקום. אני מתבייש. שלוש וחצי שנים אני ראש רשות והתעסקתי עם תוכנית המתאר ב-25.15.2018. התקדמתי קצת, היום יש לי שלושה מתחמים על בסיס 959. מ-716 לא ראינו כלום. איך נתקדם? צווי הריסה, עליהום, תנו לי פתרון. אני רוצה לחתן זוגות צעירים, איפה הם יגורו? שמישהו יגיד לי.
היו"ר מופיד מרעי
¶
תודה על הדברים, תישאר איתנו. אנחנו נשמע גם את ראשי הרשויות ואת חורפיש. הזעקה הזאת קיימת כל הזמן. היה דיון אתמול במשרד הכלכלה על קידום ההייטק ועל הרשויות לחדשנות בפריפריה. שמעתי שם סכומים שהושקעו בפיתוח ההייטק והחדשנות בדרום ובנגב, שלוש מאות מיליון, שש מאות מיליון.
אומר לי יושב ראש וועדת הכלכלה מיכאל ביטון, ראש העיר של ירוחם בעבר, יש בינינו היכרות ואני מאוד מעריך ומעריץ את העשייה שלו בתחום הכלכלה ומה שהוא מנסה לעשות. הוא שאל אותי, אם היו לך שש מאות מיליון שקלים, מה היית עושה? רציתי להגיד לו שהייתי מקים אצטדיון, יכולתי לעשות הכל עם שש מאות מיליון שקלים. בסופו של דבר יש תקציבים.
אני שומע פה ראשי רשויות ואין להם תקציב. אומרים להם תוכנית כלכלית ליישובים הדרוזים, שלוש מיליארד שקלים. פעם אחר פעם אנחנו שומעים שראשי הרשויות אומרים שאין להם כסף. משרד האוצר לא יודע לתת לנו תשובות.
ראש המועצה, תכף נתייחס ונשמע מה קורה ממנהל התכנון. בואי תציגי את עצמך ותגדירי מה התפקיד שלך.
עינב פרץ
¶
נעים מאוד, אני עינב פרץ, רו"ח וממונה על מחוז צפון של משרד הפנים. זה המחוז הגדול ביותר ולנו יש את רוב הרשויות.
עינב פרץ
¶
עם התכנון אנחנו לא מתעסקים, יש את ההפרדה. בהחלט כל הנושא הזה חשוב לנו כי אנחנו מלווים את הרשויות.
היו"ר מופיד מרעי
¶
תכף נדבר על זה. אני רוצה לאחל לך מזל טוב. זה מחוז חשוב מאוד. אני בא מהשלטון המקומי, מחורפיש, בתקופה של בועז. אני ואורי מדברים ועובדים יחד כמעט קבוע. אני מאחל לך הצלחה בתפקיד. את רוצה להגיד משהו לפני?
עינב פרץ
¶
עינב פרץ, ממונה על מחוז צפון במשרד הפנים. הליווי שלנו הוא ליווי צמוד של הרשויות. אנחנו מודעים לאתגרים ולקשיים ולכן אנחנו כאן גם מבחינת המעקב. חשוב לנו שהכספים יועברו כי בתקציב השוטף אנחנו לא מאשרים לרשויות לבנות על אותם כספים שמיועדים להחלטות הממשלה עד שזה לא בפועל. לכן הכל נמצא כרגע בהכנסות והוצאות מותנות. יש לזה משמעות גם בשוטף, גם בתכנון וגם בפיתוח הכלכלי.
היו"ר מופיד מרעי
¶
בשיחה שהייתה לי עם שרת הפנים, אני חושב שגם מיכל ואורי מכירים את העמדה שלי. יכול להיות שזה לא מקובל או לא נוח, זה מה שהיה בעצם. העבירו את כל תקציבי התכנון למשרד השיכון. משרד הפנים נשאר עם הוועדות לתכנון ובנייה, אבל הוא לא גורם שמוציא תקציבים ומכרזים לתכנון ובנייה. תקציב שעובר לוועדה מקומית לתכנון בנייה כמו מעלה נפתלי או מרכז הגליל, והם היו מוציאים מכרזים לתכנון. היום זה לא קיים.
כשמשרד הפנים יושב פה כשהוא אמון על התכנון מהוועדה המקומית, המרחבית, דרך הוועדה המחוזית, דרך הוועדה הארצית לתכנון ובנייה, הם לא מוציאים מכרזים ואז התכנון נשאר במשרד השיכון. תכף אנחנו ננסה לעשות את הסנכרון הזה. אמרתי את זה גם לשרה אתמול, לדעתי זאת טעות. ככה לא עובדים. יש גוף שאמור להיות אחראי ואמון על התכנון, והוא גם חוטף את כל הביקורת. תנו לו את כל הכסף כדי שהוא יתכנן. זה נושא לשיח אחר.
כרגע במשרד השיכון נמצא כל תקציב התכנון, אלא אם כן נשארו דברים שאתם יכולים להגיד לנו. אתם צריכים להציג ולעקוב אחרי מה שמשרד השיכון מקדם בתכנון, אחרת זה לא טוב.
עינב פרץ
¶
האמת שאנחנו פחות מתעסקים בנושא של התכנון, זה נמצא אצל אורי. אנחנו מלווים יותר את הרשויות.
היו"ר מופיד מרעי
¶
בסדר. לפני שאני עובר למשרד השיכון, אמין עם היד על הדופק. אני לא אומר שהם לא עובדים, גם השר שלו תמיד עם היד על הדופק ורוצה לקדם. זה אחד השרים שמתייחסים לנושאים שעולים כאן בוועדה. אמין, לא על הדיון השני, איפה אנחנו עומדים עם כל מה שנאמר כאן? האם יש לך נגיעה בתוכניות שראדי מקדם? זה אצלך בחצר?
אמין אבו חייה
¶
אני אתייחס. בוקר טוב, אני שמח להיות שותף לוועדות החשובות האלה. אני אפתח ואגיש שקיימנו ב-09 למאי צוות יישום לאישור תכניות העבודה לשנת 2022. לשמחתנו, כל התוכניות אושרו. אנחנו מוכנים מבחינת הוצאת הרשאות מלפני שבוע, לכל הרשויות בכל סעיפי החלטת הממשלה 716 ו-717.
בסעיף התכנון יש לנו בהחלטה 46,000,000 שקלים לתכנון מפורט לביצוע סטטוטורי. הצלחנו להביא את כל הכסף. כל תקציב התכנון של השנתיים הבאנו בבת אחת השנה הזאת.
אמין אבו חייה
¶
התקציב מתחלק לכמה חלקים. בהחלטה לתכנון סטטוטורי יש 46,000,000 שקלים ב-716, ועוד 11,000,000 שקלים ב-717. שני התקציבים האלה - - -
אמין אבו חייה
¶
לעשות סדר. בתכנון הסטטוטורי, בתוכניות המפורטות, ב-716 יש 46,000,000 שקלים. תוסיף לזה עוד 4,000,000 שקלים שהולכים למפ"י, זה כבר 50,000,000 שקלים. תוסיף לזה 5,000,000 שקלים לתכנון היישוב הדרוזי החדש, זה תקציב שיעבוד אחרת ולא ילך לרשויות. הוא יטופל אחרת. בהחלטה 717 יש לנו בסך הכל 11,000,000 שקלים לתכנון סטטוטורי ועוד 2,000,000 שקלים הולכים למפ"י. אם אני סוכם הכל יחד, למעשה זה תקציב התכנון הקיים.
היו"ר מופיד מרעי
¶
זה 50,000,000 ועוד 11,000,000. עזוב את התצ"רים ואת היישוב החדש. תצ"רים זה חשוב כי זה בסוף חוזר ליישוב, אבל היישוב החדש כרגע לא בחצר של ראשי הרשויות. אז יש לנו 46,000,000 ועוד 4,000,000, נוסיף את התצ"רים אז זה 50,000,000. עוד 11,000,000 ו-2,000,000 ועוד 13,000,000. כלומר 63,000,000 שקלים זה כל התקציב שמיועד מתוכנית 717 ו-716 לתכנון היישובים הדרוזים.
אמין אבו חייה
¶
לפני יומיים קיימנו דיון לא קל מול מנכ"ל משרד האוצר יחד עם המנכ"ל שלי, כדי לצעוק את הצעקה שראדי והאחרים צועקים, למה הכסף עוד לא הגיע. מבחינתנו, אנחנו מוציאים את הכסף בינואר 2022. הוצאנו על זה מסמכים לא מעטים. אמרנו שברגע שיש החלטה - - -
אמין אבו חייה
¶
הכסף כרגע ממתין בפנייה התקציבית לאישור וועדת הכספים כדי שיגיע אלינו. ההבטחה שהייתה לנו היא שעד סוף מאי נקבל את התקציב אלינו ואז נשחרר אותו לרשויות. אני אופטימי. אני מקווה שעד סוף מאי הכסף יגיע.
היו"ר מופיד מרעי
¶
תודה רבה, את השאר אנחנו נשמור לדיון הבא. אם מישהו חושב שזה בסדר אז הוא מבולבל. 2021 נגמרה, התקציב של 2021-2022 נגמר. אנחנו מדברים על תקציב של 2023. זה אמת או לא? הממשלה אומרת שב-16 ליוני מניחים על שולחן הממשלה את התקציב לשנת 2023, כשעדיין לא נכנס לנו גרוש אחד. אם דובר של על 3,000,000,000 שקלים, בפועל, תאורטית, מה שהיה צריך להיות אצל ראשי הרשויות מבחינת תקציבית, 1,500,000,000 שקלים מינימום. תשאירו מתוך זה חצי מהסכום שוטף וחצי תוספתי. יכול להיות שאני לא מדייק בחלוקה. זה מה שהיה צריך להיות כבר בקופות של ראשי הרשויות כדי שיוכלו להתקדם. בטח הצעקה של ראשי הרשויות. מה התקדם? לא התקדמנו בכלום. תפקידה של הוועדה הוא לקדם את הדברים.
אתם רוצים להתייחס לפני מיכל?
ענת סביר אהרן
¶
אני רק רוצה לומר שמה שאמין הציג מדויק. ב-09 למאי קיימנו וועדת יישום ברשות משרד הבינוי ומנכ"ל משרד הבינוי והשיכון. אושרה שם תוכנית העבודה להחלטת ממשלה 716 ו-717. אגף תקציבים ישבו בישיבה הזאת ואישרו את העברת כל התקציב.
היו"ר מופיד מרעי
¶
ברור לי. יש לי שאלה, את היית פה בכל הדיונים ושמעתם אותי מבקש לבחון את התקציב המיועד, ולקחת מה-600,000,000 שקלים תקציב לטובת תכנון. איפה זה עומד? הסכום הזה שאתם מדברים עליו לכל היישובים הדרוזים, זה כלום כסף. תחלקו את זה. כל יישוב צריך 30,000,000-40,000,000 שקלים רק לתכנן. בית ג'אן צריך מינימום 30,000,000 שקלים. על מה אתם מדברים? אנחנו מדברים על 63,000,000 שקלים לכל היישובים.
אני לא אהיה שקט עד שלא תתנו לי תשובות ותגידו מה קרה בדיונים מול האוצר והאוצר יבוא לפה. אני אומר לכם, זה רע מאוד שהאוצר לא מתייחס ליישובים הדרוזים והצ'רקסים ולפיתוחם. כל היום אומרים שיש תוכניות, יש חדשנות ויש ברכות, על מה? עד עכשיו לא דיברתי בצורה כזאת, אבל זאת האמת והיא כואבת. ראשי הרשויות צועקים.
זה לא פוליטיקה כאן, זה העתיד של הבנים שלנו שאין להם איפה לגור. הם לא בכו כאן על נזקים כמו שיאסר אומר של תיקון 116 לחוק התכנון והבנייה. הפיקוח נושף בעורף של כולם והתכנון רדום כי אין תקציב, אין כסף. אני מבקש שזה ייכנס לסיכום.
מירב בטט, בבקשה.
מירב בטט
¶
יש לנו תשע תוכניות מפורטות לאזורי תעשייה ביישובים הדרוזים והצ'רקסים. יש בכפר כמא תוכנית שאושרה לא מזמן. אנחנו מקווים שעם התקציב של 716 נוכל לפתח את אזור התעשייה. כמעט בכל היישובים יש מענה ויש תוכנית מפורטת שהיום נמצאת בהליכי תכנון שונים. כשהתוכניות - - -
היו"ר מופיד מרעי
¶
יש מתכננים לכולם? דן הנדסה החליפה את החברה הקודמת שהחליפה את זאת שלפניה, ובינתיים אין תכנון.
מירב בטט
¶
בכסרא-סמיע התוכנית קיימת, יש שם פיתוח. אני חושבת שגם יאסר היה פה קודם ואתמול הוא שוחח גם עם המנהלת של המחלקה שלי והדברים שם נפתרים. גם בחורפיש יש צוות שעובד והגענו לא מזמן להסכמות סביב מערך הדרכים שם. התכנון והקצב שלו הוא לא מאוד מהר, יש לו קצב משלו, אבל אנחנו עובדים במרץ על כל התוכניות.
היו"ר מופיד מרעי
¶
בינתיים הכסף לא טוב, גברתי. אני לא מחפש אשמים, אבל עובדתית אם לדוגמה התחלנו תכנון של אזור תעסוקה ומסחר בחורפיש בשלהי 2017, היום אנחנו עוד מעט ב-2023. תסלחו לי.
מירב בטט
¶
אתה צודק. לא נדבר כרגע על איך זה קורה ומי אשם, אבל יש גם תוכניות שהתחילו ממש לא מזמן בג'וליס ובירכא בהיקפים משמעותיים.
היו"ר מופיד מרעי
¶
שאלה קשה, מתי משרד הכלכלה מעריך שיסיימו את כל אזורי התעסוקה? אני לא מדבר על אזורי תעשייה וגני תעשייה אזוריים שיש להם השפעה על היישובים הדרוזים שנמצאים בקרבתם, אלא אזורי תעסוקה ומסחר שאמונים על הפיתוח של התכנון שלהם. מתי זה אמור להסתיים?
מירב בטט
¶
כמובן שזה משתנה בין יישוב ליישוב. במראר יש הרחבה של אזור התעשייה, זה כבר הוגש לוועדה המחוזית ומחכים לדיוני הפקדה. סאג'ור קיבלנו - - -
היו"ר מופיד מרעי
¶
זה מחכים, צריך לתחום את זה בזמנים. כל עוד אנחנו לא אומרים שעד סוף דצמבר 2022 לדוגמה אנחנו מסיימים את התכנון, מהתאריך הזה עושים גאנט הפוך ושמים אבני דרך איך אנחנו מגיעים ליעד בסוף השנה, אנחנו לא נוכל להתקדם.
מירב בטט
¶
אז אני אגיד שחלק גדול מהתקציבים שיש לנו לפיתוח משוריינים כבר מתקציבים של החלטות ממשלה קודמות. חלק גדול מהאזורים שיש בהם תכנון, בעצם משוריין תקציב לפיתוח.
היו"ר מופיד מרעי
¶
זה בסדר, יש תקציבים, 959 השאירה תקציבים אבל בפועל לא מגיעים ולא מתכננים. אחד הדברים הטובים שהצלחנו לעשות זה להעביר תקציב מתוכנית לתוכנית. אני מקווה שזה יעבור. התקציב הזה נשאר והתכנון צולע. אתם צריכים לקבוע - - חברים, אם אנחנו רוצים לצאת מזה, הבעייתיות בתכנון זה לקבוע לעצמנו לוחות זמנים ולהתכנס אליהם.
לדוגמה, לסיים את התכנון בבית ג'אן עד סוף השנה. אני מתגבר עכשיו את בית ג'אן כספית ותכנונית, בונה לו מחלקת הנדסה, הולך לוועדה המחוזית לתכנון ובנייה ואומר שוועדת המשנה שקמה משימתה עד סוף 2022 היא לסיים את התכנון. כל עוד אנחנו לא קובעים לעצמנו יעדים ברי השגה וישימים אנחנו לא נתקדם. כסף יש במדינה, אבל לא יודעים איך להביא אותו לשטח.
מירב בטט
¶
אנחנו עובדים בשיתוף מלא עם לשכת התכנון המחוזית צפון. כאמור, אנחנו לא מאשרים את התוכניות, הוועדה המחוזית מאשרת את התוכניות. אנחנו עובדים איתם בשיתוף פעולה מלא כדי שהדברים יקודמו בצורה הכי מהירה.
ראדי נגם
¶
יש היתכנות להקים אזור תעסוקה מקומי? יאיר היה וביקשתי להעביר חלק מהתקציב. הוא ביקש לבדוק היתכנות ולהתחיל להריץ את זה. תבדקי לי את זה בבקשה.
מיכל מריל
¶
בוקר טוב לכולם. כולי תקווה שמשרד הבינוי והשיכון יקבלו את כל תקציבי התכנון. זה באמת חשוב, קריטי ומשנה מציאות. אני אתייחס לשני דברים.
מיכל מריל
¶
אני אתייחס לשני דברים. הנושא הראשון הוא התוכניות הכוללניות שנמצאות כרגע בקידום. אני אעבור על הרשויות שכרגע נמצאות בקידום. אלה שאני לא מציינת הן אלה שכבר אושרו. כיסרא נמצאת לקראת דיון לאישור - - -
מיכל מריל
¶
כוללנית. מחר יש דיון אחרון בהתנגדויות. אני מקווה שתתקבל החלטה ויהיה אפשר לצאת לדרך. כבר יצאנו לדרך עם המתחמים המפורטים, לא חיכינו לאישור התוכנית. אני אתייחס לזה עוד מעט. סמיע נמצאת בשלבי תכנון, אני מקווה אחרונים. אני מקווה שתתכנס וועדת היגוי אחרונה בקרוב. יש עוד כמה דברים שמצריכים בדיקה. לשכת התכנון שלנו רתומה לנושא הזה.
בכפר יאסיף התוכנית הכוללנית אושרה בפברואר 2022. מג'דל שמס נמצאת לקראת הפקדה בפועל, היא בשלב של מילוי תנאי הפקדה.
מיכל מריל
¶
אם הם לא מופיעים הם יופיעו, תקבל את זה בצורה מסודרת. מסעדה נמצאת לקראת הגשה למוסדות התכנון. עין קיניא הוגשה לוועדה המחוזית, בינתיים נקבע דיון גם בוועדה המקומית. פקיעין הוחלט לאשר בתנאים לאחרונה. ריחניה התוכנית הופקדה.
מיכל מריל
¶
אם היה תנאי שאי אפשר לעמוד הייתי יודעת. בג'וליס התוכנית נמצאת בשלב הפקדה, היא הופקדה כבר באפריל. אלה התוכניות. לשמחתי, אני רואה שיש התקדמות בתוכניות המתאר.
מיכל מריל
¶
כן, הכוללניות. לגבי התוכניות המפורטות, תקציבי תכנון הועברו למשרד השיכון. אני אתייחס לקידום של התוכניות המפורטות שהיום אנחנו עובדים עליהן במרץ עוד מהחלטה 959. יש לנו שש תוכניות מאושרות, 15 תוכניות שנמצאות בשלבים סטטוטוריים מתקדמים, חלקם כבר לקראת אישור דיון בהתנגדויות. חלקם בפרסום 106 אחרי שנידונו בהתנגדויות. אם יש שינוי מהותי צריך להודיע לבעלי העניין ואז דנים שוב.
יש לנו 11 תוכניות לקראת הגשה למוסדות התכנון, חלקן בשלבי תכנון אחרונים וחלקן בעבודה על מסמכים. יש לנו שלושה מסמכי מדיניות שאושרו ואומצו בוועדה המחוזית. יש לנו שניים במראר ואחד ביאנוח-ג'ת. זה הסטטוס - - -
מיכל מריל
¶
למראר עשינו שני מסמכי מדיניות בתקציב הזה, אחד לטובת מערכת הדרכים היישובית. יש לנו שם שלושה מתחמים. כשהתחלנו בתכנון הבנו שבתחום היישוב מקודמות הרבה מאוד תוכניות, וחלקן תוכניות שפרצו את הקו הכחול. לכן אמרנו שאי אפשר ככה אלא חייבים להסתכל על היישוב בראייה כוללת לגבי מערכת התחבורה וגם לגבי פרוגרמה לשטחי ציבור. הקצנו לזה תקציב ועשינו מסמך מדיניות גם לטובת שטחי ציבור. על בסיס המסמך הזה הוועדה המחוזית עובדת ונשענת עליו, וגם אנחנו נשענים עליו מבחינת ההקצאות הציבוריות הכלל-יישוביות. זה מסמך מאוד חשוב.
מיכל מריל
¶
אני חושבת שלא הבהרתי את עצמי נכון. אני מדברת על מסמכי מדיניות שהם נושאיים, לא מסמך מדיניות כמו שנעשה בסאג'ור שמחליף כוללני.
מיכל מריל
¶
אחד הוא מסמך מדיניות בנושא פרוגרמה לשטחי ציבור אשר אומץ על ידי הוועדה המחוזית. מסמך המדיניות השני הוא בנושא מערכת התנועה והדרכים אשר אומץ על ידי הוועדה המחוזית. יש מסמך מדיניות נוסף בנושא פרוגרמה לשטחי ציבור ביאנוח-ג'ת, שגם אומץ על ידי הוועדה המחוזית.
היו"ר מופיד מרעי
¶
אתם גם על זה? לדוגמה, מה שהיה בזמנו עם מי שתכנן את גרעיני היישובים כדי לאשר אותם כמו שהם.
מיכל מריל
¶
אני אתייחס לנושא וועדת המשנה שהוקמה בשני המחוזות. הוקמה וועדת משנה בשני המחוזות לענייני תכנון ובנייה ביישובים הדרוזים. במחוז חיפה עדיין לא נדונו תוכניות ובמחוז צפון נדונו שלוש תוכניות. אני עדכנתי אותך בזמן אמת בעניין הזה. חברים שם גם ראשי הרשויות.
צריך להגיד שאנחנו מקדמים את התוכניות המפורטות - - -
מיכל מריל
¶
נכון, נדונו שלוש תוכניות בחורפיש. אני רוצה לומר שאנחנו שמים דגש בתוכניות האלה על נושא תצ"ר. אני פונה לוועדה ולמשרד הבינוי והשיכון על מנת שהתוכניות המקודמות האלה יכללו גם תצ"ר ורישום, זה מאוד חשוב ומשנה את המציאות. אנחנו עושים הרבה עבודה בנושא רישום עם צוותים בין-משרדיים ומנסים לקדם את כל הנושא הזה.
את כיסרא לקחנו כפיילוט, אנחנו מנסים להביא את לשכת רישום מקרקעין אל היישוב עצמו עם כמה ימים אינטנסיביים. יש איזשהו מתווה עבודה. כרגע היישוב בודק את ההיתכנות של הדבר הזה מבחינת החלקות וסכסוכי הקרקעות שיש שם.
אנחנו מקדמים את זה כולל תצ"רים, כולל תכניות לצרכי רישום. זה מאוד חשוב כי זאת הדרך בסופו של דבר לרשום את התוכניות האלה.
מיכל מריל
¶
אני לא יכולה להגיד לך. אני חושבת שקודם כל צריך את המרכז למיפוי ישראל, יש להם יותר הבנה וידע בעניין של אומדנים. זה תלוי כמה גושים וחלקות יש בכל תוכנית.
מיכל מריל
¶
אלה שאנחנו עכשיו מקדמים נמצאות בהליכים סטטוטוריים. אנחנו מקדמים אותם גם כולל תצ"ר. זה מאוד חשוב.
היו"ר מופיד מרעי
¶
אנשים לא בקיאים. בלי תצ"ר, תוכנית מפורטת אם היא לא מקודמת, אין בכוחה להוציא היתר. מונח יפה אמרת עכשיו, טאבו עד הבית?
מיכל מריל
¶
יש כמה פיילוטים גם בחברה הערבית. בחברה הדרוזית, מכיוון שאנחנו עכשיו מקדמים את התוכנית, יותר קל לנו. לקחנו את כיסרא ואני מקווה שזה יצליח כי זה עדיין בבדיקה.
מיכל מריל
¶
יש לי שם תוכנית אחד שאני לא מקבלת תשובה מהיישוב. הם לא מתקדמים. יש שתי תוכניות אחרות מאושרות שהתקדמו. יש תוכנית אחת שמשום מה נתקעה שם, אני לא יודעת למה. צריך לפנות לראש הרשות ולראות מה הסיפור שם.
היו"ר מופיד מרעי
¶
תכף נפנה לראשי הרשויות שירצו לשאול שאלות. לי יש שני נושאים שאני מבקש גם לרשום בסיכום. הנושא הראשון הוא התכנון בתוך גרעיני הכפר. הרבה מאוד בתים בתוך גרעיני הכפר לא נמצאים בתוכנית מפורטת חדשה ומתוקצבת. גם שם יש בנייה שעונה על הדרישות ועולה בקנה אחד עם התכנון העתידי בתוך גרעין הכפר. התוכנית יכולה להיות מתאימה לקבלת חיבור חשמל זמני עד שיאושר גרעין הכפר.
גרעיני הכפר באיזשהו מקום לא מקבלים טיפול והתייחסות. קשה מאוד לקדם את התוכניות האלה, זה לוקח שנים. פארס היועץ שלי מכיר את זה, הוא גם חבר במועצה בחורפיש. גם ראדי מכיר את זה. תגידו לי בבקשה, גורמי התכנון, איך אנחנו מסיימים את התכנון של הגרעינים בתוך היישובים, של מרכזי היישובים, שהבתים הנבנים על פי התכנון העתידי יוכלו לקבל היתרי חשמל. זה דבר מאוד קשה ואני מבקש שתתייחסו אליו. העליתי את זה אתמול גם במשרד הפנים. יש פה נציג של משרד הפנים?
אין תמ"א לבתי קברות ביישובים הדרוזים. מצמידים כל מיני הצמדות ושלוחות. איך אני תמיד אומר? כשהייתי מגיע לכנסת בתור ראש הרשות ויושב ראש הפורום. עוד מימי בית המקדש, את המתים קוברים מחוץ לחומות. מישהו בקיא בנהלים? חוץ מאשר ביישובים הדרוזים והצ'רקסים, שם את המתים מביאים מחוץ לחומות וקוברים אותם בתוך החומות. למה? כי אין לנו בתי קברות מודרניים בעוד לכל היישובים מסביב יש. יש כמה בתי קברות שאפשר לתכנן לפי תוכנית של תמ"א בתי קברות, והוא יהיה רחוק מהיישוב.
אפשר לקחת 2-3 יישובים דרוזים צמודים, ללכת ולבנות בית קברות קרוב, אבל לא בתוך היישוב או צמוד דופן ליישוב. תרחיקו את בתי הקברות. אני מבקש מגורמי התכנון להכין תמ"א בתי קברות ליישובים הדרוזים. אני מבקש שזה יופיע בסיכום. אם מישהו יכול להתייחס לזה, אני אשמח.
מיכל מריל
¶
אני יכולה להגיד שברמה אנחנו מתכננים עכשיו את המתחם הדרומי שיכלול כ-1400 יחידות דיור. הוא כולל הקצאה לבית עלמין שיוכל לשרת את שלושת העדות. זו הקצאה נפרדת ורחוקה עם דרך גישה. זה חלק מהתוכנית שלנו. יש מדיניות בנושא בתי העלמין, יש גם תוכנית מתאר ארצית לבתי עלמין.
מיכל מריל
¶
צריך להבין מה הצרכים של היישובים, איפה יש קשיים ובעיות ולראות איך תוכנית המתאר יכולה לתת פתרונות.
מיכל מריל
¶
זו פעם ראשונה שאתה מעלה את הנושא הזה, אז תעבירו אלינו פנייה ותגידו לנו מה הצרכים שיש לכל היישובים. היישובים צריכים להגיד איפה הצרכים.
אמין אבו חייה
¶
אני יכול להגיד שמשרד השיכון מתעסק עם החיים ולא עם המתים. אנחנו בונים כדי לספק פתרונות למצוקת הדיור, אנחנו לא נוגעים בבתי קברות בכלל. זה לא לפתחנו.
היו"ר מופיד מרעי
¶
בתכנון הכוללני בגלל שהמוות זה צורך, אין מה לעשות. מה קורה לרשויות? לוקחים חלקה צמודת דופן ועושים ממנה בית קברות. אחרי יומיים-שלושה מי שנמצא קרוב, הוא גר ליד בית קברות. יש בעיה תברואתית בשיטת הקבורה. אי אפשר לקבור בחדרי קבורה מתים בתוך היישוב כאשר מסביב יש מוסדות ובתים צמודים. מספיק עם זה, אני מבקש להכין תוכנית מתאר לבתי עלמין ביישובים הדרוזים. אני מבקש לקיים דיון מיוחד על זה.
אמין אבו חייה
¶
ברשותך, אני רוצה להגיד משהו בנקודה הזו. אני הייתי במקרה שותף בדיון בין משרדי בו דיברו על בתי קברות בכלל. לא פעם אחת קורה שלפעמים היישוב מתפתח ואז הוא בולע את בית הקברות. זה קרה גם בתל אביב. בית הקברות טרומפלדור נבלע על ידי העיר תל אביב כמו בהרבה מאוד יישובים. לכן זה נכון לתכנן בתי עלמין בשלהי היישובים ולא לכיוון ההתפתחות הראלית של היישוב.
היו"ר מופיד מרעי
¶
יש כללים. תמ"א בתי עלמין לוקחת בחשבון את הכל, גם את הנגישות, שיהיה מקום שאפשר להגיע אליו. קח לדוגמה את בית הקברות של נהריה, שלומי ומעלות.
היו"ר מופיד מרעי
¶
במגזר הלא יהודי כל בתי הקברות בפנים, השיטה לא טובה. צריך לחשוב על זה ולקיים דיון מיוחד בנושא הזה, דיון תכנוני. אם תרצו לעשות את זה פה, נעשה את זה פה. איך אנחנו מקדמים תמ"א, תוכנית מתאר, בתי עלמין ליישובים הדרוזים על פי הכללים של תכנון בתי עלמין.
יאסר, רצית להתייחס? תתייחס למה שהוצע כאן.
מיכל מריל
¶
שכחתי להזכיר את תוכנית המתאר הכוללנית של דלית אל כרמל שהוחלט לאשר אותה. זה לא נכנס ברשימה. עוספיא עדיין עוד לא.
היו"ר מופיד מרעי
¶
עוספיא עדיין לא אושרה בתנאים? עוד לא. אני מקווה שנתקדם. יש לנו דיון מקצועי עם מחוז חיפה, תשתמשו בידע שלי כמגשר שם. אני רוצה לקדם את הנושא.
ראש המועצה המקומית כיסרא, יאסר? מתי נפסיק עם הזום ונחזור לעשות את הדיונים פה? יאסר, התייחסות שלך לדברים של מיכל על הפטנט תב"ע עד לבית. אנחנו רוצים לתת להם את הכתובות של כל הדרוזים כדי שיביאו להם בדואר.
יאסר גדבאן
¶
מעניין אותי שתגיד כמה מילים על תקציב הפיתוח 2021 ו-2022. איפה תקציב הפיתוח למגזר הדרוזי? החלטה 716 ו-717, 65,000,000 לחיזוק והעצמת הרשויות, אני לא יודע איפה זה. מופיד, אני מציע שכל עוד התקציב לא עובר, חבל שאנחנו נמשיך לטחון מים. 65,000,000 להעצמת הרשויות וכלום. 54,000,000 לפיתוח תקציב הרשויות הדרוזיות. מה יהיה מחר, מופיד? אנחנו לקראת בחירות ברשויות המקומיות, מחר משרד הפנים יגיד לי שאני לא יכול לעשות ולקדם.
חבר'ה, שמישהו יתעורר. מה זה יכול להיות? מיכל, ראדי נגם נציג הפורום בוועדה המחוזית, הקמנו וועדת משנה. 2,000,000 שקלים. את יכולה להגיד לי למה ראדי לא שותף לוועדת ההיגוי? למה הוא לא מקדם את המתחמים בכיסרא ובסמיע? למה ראדי לא מקדם אם הוא שייך לוועדת התכנון המגזרית? מה עשינו? הבאנו 2,000,000 שקלים לוועדה, שמו אותם בוועדה המחוזית וראדי בכל מקרה חבר שם, נתנו לו. אם ראדי הוא חלק, למה הוא לא נמצא בוועדת ההיגוי לעדה הדרוזית? למה הוא לא דואג לקדם לנו? להביא לי סתם אנשים שיתקעו לי מקלות בגלגלים?
מופיד, במקום להתקדם אני נתקע. כל העולם מתנגד, ירוקים, משרדי ממשלה, אז אם הוועדה המגזרית הזו לא מקדמת בסמכות הוועדה המחוזית, למה צריך אותה?
היו"ר מופיד מרעי
¶
אתה צודק לגבי התפקיד של וועדת המשנה. לדעתי, ואני אומר את זה גם לגורמי התכנון, למיכל ומשרד הפנים, וועדת המשנה צריכה לקחת לא רק את התוכניות המפורטות, אלא את כל התוכניות המפורטות הקיימות באזור. ראדי נמצא שם ויודע להיות נציג, אני בטוח שאתה מתכוון שהוא חייב להיות כי הוא יודע לייצג אתכם נאמנה איפה שהוא נמצא. כל הדיונים יכולים להיות בוועדת המשנה הזאת, אתה צודק.
יאסר גדבאן
¶
מופיד, מה התפקיד של הוועדה הזו? אנחנו הוספנו וועדה בתוך וועדה, רצינו וועדת אחרת והכניסו לנו את הדבר הזה.
יאסר גדבאן
¶
רצינו משהו ספציפי לעדה הדרוזית כדי לקדם את התוכניות. הלכו ועשו מישמש, ובסוף נתנו 2,000,000 שקלים ככה וככה. מי יודע מכל העדה הדרוזית מה נעשה בדבר הזה? אני רק עכשיו שומע מראדי - - -
היו"ר מופיד מרעי
¶
עוד לא עשו. היה דיון אחד בו דנו על שלוש תוכניות של מתחמים קטנים בחורפיש, עודכנתי בזמן אמת. זה הדיון היחיד שהיה בוועדות המשנה.
יאסר גדבאן
¶
אבל בלי הדיונים האלה ראדי נמצא בוועדה המחוזית. הוא נציג פורום ראשי הרשויות. אני מדבר על הוועדה הזו שקמה, מה התפקיד שלה? עוד משרה?
היו"ר מופיד מרעי
¶
אני מסכים איתך. אני בטוח שאתה לא מנסה לשכנע אותי כי אני ואתה משוכנעים. כשביקשנו וועדה ייחודית שתפתור את כל הבעיות של היישובים הדרוזים והצ'רקסים בדומה לחריש והוועדה שהולכים להקים ברמת הגולן, זה מה שביקשנו. בסוף בהחלטת הממשלה, לצערי הוחלט על שתי וועדות. עכשיו אנחנו צריכים לחיות עם זה עד שנוכל לשנות את החלטת הממשלה. שינוי החלטת הממשלה זה לא בחצר שלכם, זה בחצר שלנו, אנחנו צריכים להשפיע על זה. נכון לעכשיו יש וועדת משנה גם במחוז חיפה שעוד לא התכנסה.
היו"ר מופיד מרעי
¶
הנציג של ראשי הרשויות זה ראדי, ופה אומרים לך שהיה דיון אחד. זה לא מספיק, אתה צודק.
יאסר גדבאן
¶
ראדי נציג הפורום בתוך הוועדה המחוזית והוא הראשון שנכנס. בלי שום קשר לראדי, הקימו וועדת משנה. מה זה וועדת המשנה? מי נמצא בה? מה התפקיד שלה?
היו"ר מופיד מרעי
¶
אני מבין אותך ואני אתן לך תשובה. הציגו את חברי וועדת המשנה. אתה צודק, אם אתה מכוון לזה שאפשר בוועדת המשנה לשים נציגים אחרים, כלומר ראדי נגם נמצא בוועדה המחוזית כנציג של ראשי הרשויות. אם לזה אתה מתכוון, אתה אומר שנשים נציג בוועדת משנה כדי שיהיו שניים ולא אחד.
היו"ר מופיד מרעי
¶
התפקיד שלה הוא לקדם את התכנון ביישובים הדרוזים והצ'רקסים. האם הוועדה עושה את העבודה שלה? דיון אחד זה לא מספיק, אני מסכים איתך. אתה צודק, אנחנו לא מתווכחים.
יאסר גדבאן
¶
אני לא רוצה שראדי יבוא לדיון בוועדה, אני רוצה שהוא יכין אותי במקום וועדת ההיגוי בה מביאים כל פעם מישהו אחר. שיהיה לי נציג עם כוח שמכיר ויהיה בתוך וועדת ההיגוי. איך אני אקדם את התוכניות? עשיתי וועדות היגוי עד אין סוף. במקום להתקדם אני חוזר אחורה.
היו"ר מופיד מרעי
¶
הוא צודק. אני מפנה את מיכל מריל לדיון שאני עשיתי איתה טרום איך מקימים את הוועדה הזאת. מיכל, לזה התכוונתי. ראשי הרשויות רוצים בסופו של דבר ארגון או גוף שייקח את התכנון, ייסע אליהם ויביא אותו לסיום. אין לנו את זה. גם וועדת המשנה לא מצליחה לספק כי רק שלשום היא קמה. הזמן עובר. אני לא רוצה לדבר מדם ליבי.
בסופו של דבר, ביישובים הדרוזים יש פחות חתונות משנה לשנה כי אין לאנשים איפה לגור. אם אין לי מקום וביטחון של בית, למה לי להיכנס לעניין של חתונה? למה לצאת מהחברה למקום אחר? זה ממש גורם מפריע, התכנון וחוסר התכנון הוא אבן היסוד בהתקדמות של החברה. אנחנו חייבים להסיר את זה. אני כל הזמן חוזר ואומר, זה מה שאנחנו צריכים לעשות.
זה לא מובן מאליו, אגב. אני שומע מה קורה בוועדות המשנה. זה לא מובן מאליו שבכנסת כל שבוע מנהל הוועדה מקיים שני דיונים בנושא הזה. אין עוד וועדות שדנות בנושא של פיתוח היישובים הדרוזים והצ'רקסים כמו שאנחנו עושים. אם אני טועה, תגיד לי. כל זה כדי לעזור ולסייע. טוב שאתם משתתפים, ראשי הרשויות, זה בסוף מיועד לכם.
לשאלה שלך, צריך לא לעשות כלום עד שלא נקבל כסף. אם לא נקום ונגיד עכשיו, ושתצא מפה קריאה בצורה מאוד חריפה למשרד האוצר לפתור את הבעיה. כל פעם אומרים משהו אחר, זה בלבול מוח. במבחן התוצאה משרד האוצר לא העביר תקציבים. סיבות יש מפה עד להודעה חדשה.
תודה רבה. יש עוד מישהו שרוצה להתייחס לפני שאני מתכנס לסיכום?
אמין אבו חייה
¶
ברשותכם אני אגיד עוד משהו. שאלת לגבי גרעיני היישובים ומיכל לא ענתה. בהחלטה חדשה 716 בתקציב שנתנו למפ"י ייעדנו תקציב לגרעיני היישובים לרישום כולל בטאבו. אומנם התקציב לא יספיק לכולם, אנחנו תכננו שייתן מענה ל-15 גושים, כלומר 15 גושים יקבלו מענה במהלך ההחלטה הזו לרישום טאבו. זה יכול לפתור את הבעיה שציינת לגבי העניין הזה.
היו"ר מופיד מרעי
¶
שלא נבלבל את הציבור, אני יודע שיש אנשים שצופים בנו. חלק מהדיון משודר בשידור ישיר, אבל גם ברשתות החברתיות. אני התכוונתי תכנונית. אתה אומר רישום בטאבו, התקציב של רישום בטאבו יבוא אחרי שהתוכנית של גרעין הכפר מופקדת ומאושרת. זה סיפור לא פשוט. יש אנשים שבנו בכבישים. ב-959 תוקצבו היישובים בתקציב הסרת חסמים. זו המצאה של יושב ראש הפורום שאמר תנו לנו כסף לעשות הסרת חסמים כדי שנוכל להזיז את הדרכים שלנו. זה חסמי פיתוח, לא חסמי תכנון. אני מדבר כרגע על תכנון.
אני מציע לקחת את התקציב הזה, לבדוק איפה עומדים. הייתה הצעה בזמנו להגיד שאנחנו עושים את הכול כמו שזה, ואז באמת מאשרים את התוכנית ואפשר לבוא ולרשום בטאבו את המצב הקיים כדי שמהתוכנית ומהרישום בטאבו יהיה אפשר להוציא היתר בנייה. זה מורכב, לא פשוט, אבל גם המצבים הכי מורכבים יכולים להתקדם.
אני קורא למשרד השיכון, משרד הפנים וועדות התכנון והבנייה למצוא את הנוסחה המתאימה לסיום התכנון במרכזי הכפרים.
ראדי נגם
¶
אולי אני אשפוך קצת אור על הנושא הזה. מרכז היישוב הסטטוטורי שאין לו גוש וחלקה אבל כן חלים עליהם תוכניות מתאר מקומיות ותנאים של תוכנית מתאר מאושרת, הבעיה היא שאין גוש וחלקה בבית ג'אן. אנחנו כבר עשינו פיילוט במרכז מיפוי ישראל, יש לנו חמישה גושים ומתחילים להתקדם. אתה מתכוון איפה שהיו תוכניות מתאר מאושרות, אבל מתוקף שנים, זה ארך 30-40 שנים לאחר אישור התוכנית. יש שינויים ואת זה צריך לתקצב ולעשות למצב הקיים.
היו"ר מופיד מרעי
¶
וזה עולה עם התכנון. הבעיה היא שגרעיני הכפר או מרכזי היישובים לא מאושרים תכנונית. יש שם בתים שנבנו והם אמורים להיות מאושרים. הם עולים בקנה אחד עם התכנון העתידי. הם לא יכולים לקבל חשמל. יש את זה כמעט בכל היישובים.
אמין אבו חייה
¶
בדיוק מה שראדי אומר, גרעיני היישובים כחלקה אחת. בזמנו כשעשו מיפוי לגרעיני היישובים, עשו קו כחול קטן ואמרו שכולם זה חלקה אחת. הבעלויות הן לפי הסכמות בין בעלים. אותן חלקות חולקו לגושים, ואנחנו עושים להם הסדר ללא קשר לתכנון שאתה מתכוון אליו. אתה מתכוון לתכנון לגרעין היישוב או למרחב הוותיק של היישוב, לא לגרעין של אותה חלקה.
אמין אבו חייה
¶
למרקם הפיזי, שיקום שכונות, אנחנו עושים שם הסדר מול מפ"י ולכן תוקצבו בדיוק לעניין הזה על פי הסכמים בין בעלים. הבעלים יודע מה החלק שלו, זה מה שיירשם.
ראדי נגם
¶
הנושא שצריך לבוא לידי פתרון הוא הנושא של פתרונות קצה. תשמע, נדמה לי שבנינג'ה ישראל יש שישה מסלולים, אבל אצלנו יש שבע. למה אני אומר את זה? אנחנו צריכים להתמודד עם רשות הניקוז, רשות הנחלים, רשות העתיקות, רשות הטבע והגנים, איכות הסביבה ו - -. בתוך היישוב, איפה שחלה התוכנית, אני מחויב לתת פתרון, אין לי בעיה. מעבר לקו הכחול, שיהיה בהצלחה לרשויות האלה שיתנו לי פתרונות קצה, לא אני. זה מעכב תכנון.
היו"ר מופיד מרעי
¶
לכן חשוב מאוד התכנון האזורי. ראדי, כשדיברנו על התכנון האזורי, הוא מחבר פתרונות קצה לכולם. שלא נחזור על הבעיה של קו הביוב שתוקע מספר יישובים כי לא היה פתרון לקו ביוב. אגב, העלו את הנושא הזה, העליתי את זה כדי שיבדקו איפה התוכנית של קו הביוב שיורד מתפן. בזמנו זה היה בתחום השיפוט של אבו סנאן וזה זז צפונה. מצאו פתרון, אבל בינתיים עדיין תקועים ולא יכולים לקבל היתר בנייה כי אין פתרון תברואתי. ברגע שסיימו את זה, צריך להאיץ את התוכנית.
שימו את זה בוועדה המחוזית, תבדקי עם אורי כי בסוף השבוע העברת לו את כל החומר. שיבדוק מה קורה שם. תתנו בינתיים אישור זמני לשכונות כדי שיתחילו לבנות. תנו אופציה לקבל היתר. הכל על פי התוכנית. מה שנשאר זה רק פתרון הקצה. שאנשים יתחילו לבנות. ההיתר הסופי יתקבל ברגע שהתוכנית תיגמר, אבל לפחות תאיצו את התוכנית. זו עוד נקודה.
ראדי, אתה צודק, התכנון האזורי הוא חלק מהחסמים שצריך להוריד. תשתיות, כבישים, מתקנים אזוריים. בזמנו חשבנו על אצטדיון אזורי של חורפיש, בית ג'אן ופקיעין. אצטדיון, לא מגרש משחקים. אל תזניחו את המחשבות האלה.
חברים, הוועדה מודה לכל מי שהשתתף בדיון, גם למיכל, לראדי, לרשות לפיתוח הגליל והיישובים הדרוזים, לנציג משרד הבינוי אמין ולכל מי שהשתתף. אנחנו מאחלים מזל טוב למנהלת מחוז הצפון במשרד הפנים בתפקיד שלה. מזל טוב לאמין, תזכה להרבה ימים איכותיים, ימים של עשייה ונתינה. אתה נמצא במקום שצריך לתת לעשות.
לפני שאני נכנס לסיכום, אנחנו בשלושת הימים האחרונים היינו בתקשורת לא מעט. גם אני הייתי בתקשורת אחרי החשיפה של השם שם סגן אלוף מחמוד חיר אל-דין, תושב חורפיש. אני מכיר אותו אישית כמובן. לא ניכנס כאן לפרטי ההיכרות האישית, על חלק מזה דיברתי בתקשורת. רק מילה אחת על האיש.
מחמוד, זכרונו לברכה, לא היה רק לוחם אמיץ וגיבור. חלק מהאנשים ידעו איפה הוא וחלק ידעו פחות או יותר מה הוא עושה, אבל אף אחד לא ידע איך ומה הוא עושה. סיפור הגבורה שלו, כשאתה מסתכל על האירוע עצמו ועל ההתנהלות שלו, אתה מבין את העוצמות של הצד האנושי שיש לאיש. הוא היה איש של אנשים, איש שהוביל בתנועת הנוער אחריי, קשוב לנוער. אין ספור פעמים ישבנו יחד גם כראש רשות, גם כחבר וגם כקולגה, על עתיד הנוער והצעירים, לאן אנחנו רוצים להגיע. אתה רואה שמעבר לנועזות שיש, יש לאיש גם את האנושיות שלו. הוא הקריב את החיים שלו כדי להציל את החברים שלו. זו האנושיות במעלה הכי גבוהה שיכולה להיות. אני לא בטוח שהרבה אנשים יכולים להגיע למעלה של האיש הזה. אנחנו נזכור אותו, נחנך את בנינו ואת הדורות הבאים על הערכים שהוא מנחיל לנו.
הוועדה שמעה את התהליך של אישור התוכניות המפורטות ושמעה שלוקח לו הרבה זמן. דיברנו על זה יחד עם מיכל ויחד עם שרת הפנים, אני לא רוצה לחזור על זה. בשביל זה עלה הרעיון להקים גוף. איך פעם אמרתי למיכל? תקראי לו בוזגלו, בסדר? אבל שהגוף הזה ייקח את עניין התכנון ביישובים הדרוזים ממקום X למקום Y. אי אפשר, היא לא יכולה לעשות את זה לבד. בדיון הבא נשמע את משרד השיכון, אי אפשר לעשות את זה לבד. צריך לקדם את זה.
חלק מראשי הרשויות כבר אומרים לי שהם לא יכולים יותר להופיע ולהגיד שכואב להם. דיי, הגיע הזמן שתשמעו אותנו. אני אומר לכל משרדי הממשלה ומבקש שזה יגיע לכולם בסיכום, לעשות את הכל. אני לא אוותר, אני אמשיך לעשות דיונים. יבואו, לא יבואו, אני אשלח מכתבים, אני איפגש עם השרים עד שאנחנו נגיע ליעד. חשוב מאוד שתדעו את זה. אני לא מוותר לאף אחד, גם לא לעצמי, בטח ובטח לא לכם.
כל נושא התקציב, אני מבקש שייצא מסמך מסודר למשרד האוצר. אי אפשר להמשיך לסבול את ההתנהלות של משרד האוצר בוועדה. חוסר ההתייחסות של משרד האוצר לפיתוח היישובים הדרוזים והצ'רקסים, והם יכולים להגיד מה שהם רוצים. אני לא רוצה להכניס פוליטיקה לדיון הזה כי אנחנו מדברים על דיון מקצועי, דיון שעניינו פיתוח היישובים הדרוזים והצ'רקסים. אם זה הדיון וזאת הוועדה, בבקשה שהאוצר יבוא לפה, ישים את הדברים על השולחן וייתן תשובות.
לפני שבוע עשינו דיון ונציגי האוצר בלבלו אותנו. את היית פה, נכון? יצאנו מפה מבולבלים, לא יודעים כמה כסף עבר. ראשי הרשויות אומרים שלא עבר כלום, האוצר מנסה להגיד לנו מה עבר ומה לא עבר. חברים, מספיק, לא עשו אותנו באצבע.
אני מבקש לקבל את פירוט כל התכנון המפורט שהוצג כאן על ידי מיכל. אני מבקש לקיים דיון בנושא תמ"א בתי עלמין ביישובים הדרוזים. תכנונית, אני מציע שמשרד הפנים יוביל את זה. זה לא תקציב, לא צריך לתת לזה הרבה תקציב כדי לדעת איך מתקדמים. דווקא עכשיו באישורי התוכניות הכוללניות שקיימות, כי זה חלק מהתוכנית הכוללנית.
כמו שאמרתי קודם, אני מבקש תמונת מצב לתכנון בתוך גרעיני היישובים. תמונת המצב אומרת מה המצב, האם יש תוכנית או לא, האם מתוקצב תכנון. אף אחד לא יכול להגיד לי עכשיו כמה עולה תוכנית כזאת. אני לא רוצה לנקוט במספרים, אבל לעמוס לקח 6-7 שנים להציג תוכנית מסוימת לוועדה המרחבית או המקומית מעלה הגליל וחורפיש. בסוף היא גם לא יושמה. גם משלמים כסף, גם אין תכנון וגם אף אחד לא נהנה מזה. אנחנו שוכחים כאילו גרעין הכפר פסטורלי ולכולם יש היתרים, לא.
כתוצאה מתכנון עקום בזמנו, הכביש חוצה את הבית של השכן שלי, ויש לו היתר וחיבור חשמל מסודר. יש שם כביש שחוצה לו את הבית בין הקיר הצפוני לקיר הדרומי. אני לא יודע איך מגיעים לזה.
היו"ר מופיד מרעי
¶
אני מבקש להציג לנו בדיון הקרוב בנושא התוכניות המפורטות תוכניות הסדרה לכל גרעיני הכפרים.
היו"ר מופיד מרעי
¶
מיכל, הגוף התכנוני, אנחנו צריכים הסדרה ל-10-20 יישובים. תחשבו, אני לא יודע לחשב את זה תקציבית. כמה עולה לפי דונם? אני לא יודע איך מסדירים את זה, אתם יותר חכמים מאתנו, יותר מקצועיים. תציגו את ההצעה ואז אני אלך לאוצר ואבקש ממנו שייתן לי עוד תקציב כדי להסדיר את גרעיני הכפר. אנחנו מביאים ברכה לגרעיני הכפר.
בנוסף לזה, אני מסכם שהוועדה מבקשת לקבל גם את התוכניות הכוללניות שהצגתם כאן. זה דיון אחד וזה לא הדיון האחרון בנושא התוכניות המפורטות. כמו שאמרתי קודם, נמשיך להיות על זה כל הזמן. נהפוך כל אבן כדי שנוכל להתקדם.
הדיון הבא ייקבע על ידי מנהל הוועדה בהתאם ללוחות הזמנים ולמגבלות של וועדות המשנה. בזה אנחנו מסיימים. אני מודה לכולם, הישיבה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 10:53.