פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-וארבע
הכנסת
16
ועדת הכספים
13/04/2022
מושב שני
פרוטוקול מס' 260
מישיבת ועדת הכספים
יום רביעי, י"ב בניסן התשפ"ב (13 באפריל 2022), שעה 12:27
ישיבת ועדה של הכנסת ה-24 מתאריך 13/04/2022
תקנות התעבורה (הוראת שעה) (מס' 2), התשפ"ב-2022
פרוטוקול
סדר היום
הצעת תקנות התעבורה (הוראת שעה), התשפ"ב- 2022- סכומי האגרות לעניין רישוי רכב פרטי ומסחרי קל
משתתפים באמצעים מקוונים
¶
ספיר דדון - עו"ד, משרד התחבורה והבטיחות בדרכים
אריאל הבר - רפרנט תחבורה אגף תקציבים, משרד האוצר
איילת פלדמן - עו"ד, ייעוץ וחקיקה - אזרחי, משרד המשפטים
יהודה בר אור - יו"ר, איגוד המוניות הארצי
רישום פרלמנטרי
¶
חיה הורביץ-בכר, חבר תרגומים
הצעת תקנות התעבורה (הוראת שעה), התשפ"ב- 2022- סכומי האגרות לעניין רישוי רכב פרטי ומסחרי קל
היו"ר אלכס קושניר
¶
חברים, אני מחדש את דיוני הוועדה. אנחנו עוברים לסעיף השלישי בסדר היום הצעת תקנות התעבורה (הוראת שעה), התשפ"ב- 2022- סכומי האגרות לעניין רישוי רכב פרטי ומסחרי קל. מי מציג?
ברוני חירמן
¶
אז אנחנו מבקשים לתקן טעות שנפלה בעדכון אגרות שוטף בשנה שעברה, ולהפחית לתקופה של שנה את אגרות הרכב הפרטי והמסחרי על שלושה וחצי טון, כפי שקבועים בתוספת הראשונה לתקנות התעבורה, בסכומי הפרשי גבייה עודפת שנוצרה עקב אותה טעות מצערת, שהייתה בעדכון אגרות שנכנסו לתוקף ביום 1 באפריל 2021.
ההסדר מן הסוג הזה, בעבר, אושר במסגרת הסכם פשרה בתביעה ייצוגית פטרסקו שהוגשה נגד המדינה בגין הצמדה בשנת 2003, כאשר מדד המחירים לצרכן ירד לראשונה אחרי תקופה ארוכה של אינפלציה, ותקנות התעבורה היו מנוסחות בלשון של עדכון אגרות בהתאם לשיעור עליית המדד, כאשר בפועל הייתה ירידת המדד ולא עדכנו את האגרות.
מספר שנים רב לאחר מכן, המשרד נתבע, ובהסכם הפשרה שאושר על ידי בית משפט הגענו להסדר דומה של הפחתת אגרות בהפרשי גבייה בעצם לתקופה קצובה.
ברוני חירמן
¶
לא, שוב, אני אסביר. מה שאנחנו עושים כאן זה שאנחנו נשענים על הסדר שאושר בזמנו על ידי בית משפט, כאשר המשרד לא עשה טעות, המשרד פעל בהתאם לתקנות תעבורה, וקיבל גם חוות דעת של המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, שיש לפעול בהתאם ללשון התקנות ולפעול לתיקון מנגנון ההצמדה, ובאמת, פעלנו לתיקון מנגנון ההצמדה.
מה שהיה אז בזמנו, זה שאחרי תקופה מאוד ארוכה של אינפלציה, לראשונה ירד מדד המחירים לצרכן, ותקנות התעבורה היו מנוסחות בלשון של עדכון בהתאם לעליית המדד, ואז לא הייתה עלייה אז לא היה עדכון, וזה בהתאם ללשון התקנות, כשגם היועץ המשפטי לממשלה תמך בפרשנות הזאת.
ברוני חירמן
¶
לא, עכשיו אנחנו מדברים על טעות שנמשכה שנה אחת, ואנחנו רוצים לתקן אותה במשך שנה אחת בהוראת שעה, על ידי הפחתת סכומים שקבועים בתקנות בהפרשי גבייה.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
אוקיי, עכשיו בתוך השלושה וחצי מיליון כלי הרכב, הרי יש כאלה שעכשיו אין להם רכב, אז בעצם הם שילמו ולא יקבלו, נכון שזה סכום מזערי.
ברוני חירמן
¶
זה נכון, אבל שוב, זה הכי טוב בהתאם לייעוץ המשפטי שקיבלנו ממשרד המשפטים, וזאת גם חוות הדעת המשפטית של הלשכה המשפטית אצלנו במשרד התחבורה, זה הכי טוב שניתן לעשות בנסיבות העניין.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
בשנה הבאה, כפי ששאל היו"ר, אתם בטוחים שזה לא יקרה? הוא שאל את זה בצורה יותר עדינה.
ברוני חירמן
¶
אנחנו משפרים את הבקרות שלנו, ואנחנו כן בהחלט נפעל לכך שזה לא יחזור על עצמו. זאת טעות מאוד מאוד מצערת, אבל לפחות גילינו אותה יחסית מהר.
שלומית ארליך
¶
עכשיו מה לגבי התאריך? בפורמט הראשון כתבתם שזה היה מהתקופה שמיום 1 באפריל, אני חושבת, ועכשיו זה מיום 1 ביוני.
ברוני חירמן
¶
כן, אני אסביר את עניין התאריך. מכיוון שהטעות הזאת התגלתה עקב עדכון אגרות שוטף שנכנס לתוקף כבר ביום 1 באפריל, אז החשיבה במקור הייתה להספיק לסיים את כל התהליך של האישור, שכולל כמובן אישור ועדת אגרות, וחתימת שר האוצר, ואישור של ועדת כספים.
חשבנו שנספיק לסיים את התהליך כך שההפחתה תתחיל כבר ביום 1 באפריל השנה, אבל מכיוון שהרישיונות נשלחים לתשלום חודשיים לפני, אנחנו מפיקים את הוראות התשלום לגבי חידושי הרישיון, אז אנחנו חייבים את החודשיים האלה ממועד האישור ועד לכניסת התיקון לתוקף.
ברוני חירמן
¶
עכשיו אנחנו מבקשים שזה יהיה מיום 1 ביולי, מכיוון שאנחנו כבר בתוך אפריל, ואנחנו למעשה יום לפני פסח. אם אנחנו רוצים שיהיה לציבור חודשיים כרגיל לשלם את הרישיונות, אז אנחנו צריכים לעשות את הנפקת הרישיונות עם הסכומים המופחתים המתוקנים, למעשה ביום 1 במאי, כדי שיהיה את מאי ויוני, חודשיים, לגבי רישיונות שנכנסים לתוקף ביום 1 ביולי.
ברוני חירמן
¶
עד שנגמור את הסבב של שנה. היה עודף גבייה שנפרס על פני שנה, וגם בעצם ההפחתה תהיה פרוסה על פני שנה.
היו"ר אלכס קושניר
¶
לא, אם אתה עושה את זה שנה אחרי שנה זה בסדר, זה מתאזן. אבל אני רגע רוצה לשמוע את העמדה של משרד המשפטים.
איילת פלדמן
¶
ראשית, אני רוצה להתנצל על הזום, פשוט לאור ההתראה הקצרה על הקדמת מועד הדיון, להגיע מהמיקום שלנו במזרח העיר זה לא ריאלי.
איילת פלדמן
¶
ואני מודה על הגמישות של ההשתתפות בזום. אז אכן, כפי שציינה נציגת משרד התחבורה, התבררה טעות בגבייה, ומשרד התחבורה גבה ביתר את האגרות במשך שנה. כמו שהובהר הרגע, הגבייה ביתר הופסקה.
הגבייה הייתה מתוחמת לשנה אחת, ברגע שהתגלתה הטעות אז הופסקה הגבייה ביתר, ומשרד התחבורה והממשלה החליטו להחזיר, בקירוב, את הסכומים שנגבו ביתר.
אכן, כפי שצוין, אין פה החזר מלא, חלק מהציבור מקבל יותר ממה שהוא אמור לקבל, חלק מהציבור מקבל פחות ממה שהוא היה אמור לקבל, אבל בסופו של דבר האיזון הוא איזון כזה שהאגרות מוחזרות, וההסדר, בעינינו, הוא מידתי, וכמו שצוין, אנחנו אישרנו אותו.
אם אני לוקחת בהשאלה מחוק תובנות ייצוגיות, אז יש לנו בסעיף 9 לחוק תובנות ייצוגיות, שם מדובר בתביעת השבה נגד רשות מינהלית, למעשה כאשר הרשות המינהלית מודיעה על חדילה, היא כלל אינה צריכה להחזיר סכומים שנגבו ביתר, ובכך למעשה, משרד התחבורה פועל אפילו לפנים משורת הדין האזרחי, אבל במישור הדין הציבורי אנחנו חושבים שכך ראוי, לעשות מאמץ - - -
איילת פלדמן
¶
חוק תובנות ייצוגיות הוא משנת 2006, ובעצם, ההגנות המיוחדות שיש למדינה היום, למיטב ידיעתי לא היו קיימות אז. כלומר, היום, כאשר יש הודעת חדילה, הרשות לא צריכה להחזיר, ואנחנו כאן פועלים אפילו מעבר למה שצריך לפעול, ולכן בעינינו ההסדר הוא גם מידתי וראוי.
אני אוסיף עוד דבר, שכמובן הטעות הזאת התגלתה באופן עצמאי על ידי משרד התחבורה, ומשרד התחבורה כבר פעל בתוך הממשלה לאישור החזר הגבייה הזה, מיד כשהתגלתה הטעות. אנחנו יודעים שהיו פרסומים בתקשורת על העניין הזה, אבל הפעולה של משרד התחבורה, וגם האישורים שלנו, ניתנו עוד לפני כן.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
אוקיי, לגבי רכבים שהרישוי שלהם הוא כל חצי שנה, לרכב שהוא ישן, אז איך גביתם ממנו ואיך אתם מחזירים לו. זה בדרך כלל ברכבי אספנות, אם אני לא טועה, זה אחת לחצי שנה.
ברוני חירמן
¶
כמו שהם מחויבים, כך גם ההחזר. זאת אומרת, החישוב הרי הוא אל מול האגרה לשנה, אז הם מחויבים בהתאם לחלק היחסי, אז גם ההחזר יהיה בהתאם לחלק היחסי, כחלק מהאגרה הכוללת.
נירה שפק (יש עתיד)
¶
כן, אני יודעת, שמעתי, הקשבתי וגם דיברנו, אני רק אומרת שחשוב גם בגילוי נאות להגיד בשפה ברורה לציבור, שמי שקנה ומכר, אז זה נלקח ונבדק, ובגלל הבעיה הטכנית זה כך. חשוב רק להגיד את זה.
ברוני חירמן
¶
כמה כלי רכב ירדו? רק שנייה, יש לי מספרים מדויקים. העניין הוא, שבשנת 2021 ירדו 111,415 רכבים, אבל יש להניח שנקנו רכבים אחרים במקום אלה.
היו"ר אלכס קושניר
¶
לא, אבל נגיד יכול להיות מצב שלאדם שהיה רכב פרטי והוא מכר אותו וקיבל רכב מהעבודה, אז הוא לא מקבל?
נירה שפק (יש עתיד)
¶
ההערה שהערתי זה לגבי שינוי בעלות. מה שאני הערתי קודם זה שגם יהיו אנשים שיגידו שהם שילמו ומכרו, האמירה שנאמרה כאן, אם הבנתי נכון, שאין אפשרות מבחינת המנגנון לוודא את זה, ולכן אנחנו צריכים להגיד גם את זה בקול רם לאנשים.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
בינתיים התחבורה הציבורית לא מספיק טובה כדי לוותר על הרכב, אז אפשר להניח שרובם, שמי שהיה צריך רכב עדיין צריך.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
אמרתי, ההלכה אומרת שמי שגזל את הרבים או מי שגזל ולא יודע למי להחזיר, יעשה צרכי רבים, אז זה מה שהם עושים.
נירה שפק (יש עתיד)
¶
בסדר גמור, אני קודם כל מאוד מברכת על זה שזה היה גילוי עצמי, כלומר, מערכת בקרה עצמית ולא עכשיו שמישהו חיכה ואם לא ידעו אז הזכירו.
הדבר השני, הוא ללמוד מזה כמו שאמר היו"ר, איך לומדים מזה הלאה. גם ינון שאל את זה, וזהו, שנטעה כמה שפחות.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
רגע אדוני, לפני ההקראה, אני רוצה לאחל מזל טוב לליאל קושניר, יש לה בת מצווה - - -
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
מה זה משנה? בשביל זה היום אני לא רוצה גם להמשיך איפה אתה תהיה, אז אנחנו בוועדת כספים גם חשבנו על זה, ואנחנו מעניקים לה מתנה ששולחים את אבא היום יותר מוקדם הביתה, כדי שיספיק לעשות את מה שהוא תכנן.
נירה שפק (יש עתיד)
¶
אמרנו היום קודם כל בשביל להיות ראשונים. בפעם השנייה, אנחנו רוצים להגיד, אתה יוצא איתה לטיול וסוף סוף זה זמן אבא איתה, תהנה.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
ואנחנו נותנים לאבא גם חופש במהלך פגרת הקיץ, כמה שהוא רוצה הוא יכול לצאת לחו"ל. לא בפגרה, במושב הקיץ.
היו"ר אלכס קושניר
¶
כן, וואטסאפ הוא לא ישלח, אני לא מצפה ממנו לוואטסאפ.
כן, הקראה, משרד התחבורה בבקשה.
ברוני חירמן
¶
טיוטת תקנות התעבורה (הוראת שעה), התשפ"ב - 2022
בתוקף סמכותי לפי סעיף 70(10) לפקודת התעבורה, באישור שר האוצר לפי סעיף 39ב לחוק יסודות התקציב, התשמ"ה - 1985, ובאישור ועדת הכספים של הכנסת לפי סעיף 1(ב) לחוק יסוד: משק המדינה, אני מתקינה תקנות אלה:
הוראת שעה
1.
על אף האמור בתקנות התעבורה, התשכ"א- 1961 בתקופה שמיום –
כאן אנחנו מתקנים את ה-1 באפריל ל-1 ביולי, כמו אמרנו.
ברוני חירמן
¶
- - עד יום י"א בתמוז התשפ"ג (30 ביוני 2023), יקראו את סכומי האגרות הקבועים בפרט 2(א) בחלק ג' בתוספת הראשונה, כאילו הם מופחתים בסכומים המפורטים להלן:
שלומית ארליך
¶
זה בעצם מתייחס, הפרט הזה, לאגרה בעד רישיונות ושינוי רישום הבעלות לכלי רכב, ובעד הבדיקה שלהן, נכון?
שלומית ארליך
¶
הפרט הזה מתייחס לאגרה בעד רישיונות ושינוי רישום הבעלות לכלי רכב, ובעד הבדיקה שלהן, נכון? אלה סוגי האגרות?
ברוני חירמן
¶
"אגרה בעד רישיון לרכב נוסעים פרטי, למעט אופנוע ואוטובוס פרטי שנרשם לראשונה מיום 1 באפריל 1996, להלן היום הקובע, או לאחריו, מקבוצת מחיר מן המפורטות בטבלאות שבנספח א' לפי העניין. להלן קבוצת מחיר כמצוין בטור א' בטבלה שלהלן, או בעד חידוש רישיון כאמור כקבוע לצד כל קבוצה בטורים ב-ה, לפי העניין, אגרה בשקלים חדשים כשהרישיון ניתן לתקופה של שנה"
זו הכותרת של הטבלה. עכשיו להקריא את כל הסכומים?
ברוני חירמן
¶
לא, את ההפחתות, כי זה טורים ועמודות קבועים.
א
ב
ג
ד
ה
קבוצת מחיר
ששנת ייצורו או מועד עלייתו לכביש עד 3 שנים
ששנת ייצורו או מועד עלייתו לכביש 4 עד 6 שנים
ששנת ייצורו או מועד עלייתו לכביש 7 עד 10 שנים
ששנת ייצורו או מועד עלייתו לכביש מעל 10 שנים
1
6
6
5
4
2
9
7
6
6
3
9
9
7
6
4
12
10
9
7
5
14
11
10
7
6
19
14
11
8
7
28
19
14
9
היו"ר אלכס קושניר
¶
אוקיי. נצביע על התקנות.
הצבעה
בעד – 5
נגד – 0
נמנעים – 0
התקנות אושרו
היום אנחנו בפה אחד חזק.