פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-וארבע
הכנסת
3
ישיבה משותפת של וועדת ביטחון הפנים וועדת החוץ והביטחון
04/04/2022
מושב שני
פרוטוקול מס' 77
מישיבת ועדת ביטחון הפנים
ופרוטוקול מס' 98
מישיבת ועדת החוץ והביטחון
יום שני, ג' בניסן התשפ"ב (04 באפריל 2022), שעה 9:40
ישיבת ועדה של הכנסת ה-24 מתאריך 04/04/2022
היערכות כוחות הביטחון לחודש הרמאדן
פרוטוקול
סדר היום
פיגועי הטרור וההכנה לחודש הרמדאן של המשטרה, הצבא וכוחות הביטחון
נכחו
¶
חברי הוועדה: :
מירב בן ארי – יו"ר ועדת ביטחון פנים
רם בן ברק - יו"ר ועדת החוץ והביטחון
צבי האוזר
רות וסרמן לנדה
יום טוב חי כלפון
משה טור פז
אמילי מואטי
נירה שפק
חברי הכנסת
¶
אופיר אקוניס
איתמר בן גביר
אבי דיכטר
אופיר סופר
אורית סטרוק
יצחק פינדרוס
יסמין פרידמן
יואב קיש
שלמה קרעי
שמחה רוטמן
מוסי רז
עמיחי שיקלי
מוזמנים
¶
סנ"צ אופיר בינדר - רמ"ד מבצעים, משטרת ישראל, המשרד לביטחון הפנים
שבתאי גרברצ'יק - דוברות המשטרה, משטרת ישראל, המשרד לביטחון הפנים
נצ"מ צחי שרעבי - מזכירות ביטחונית, משטרת ישראל, המשרד לביטחון הפנים
נצ"מ ארז תבור - קצין אג"מ מחוז ירושלים, משטרת ישראל, המשרד לביטחון הפנים
מירי שמואלי - סמנכ"לית ארגון, תכנון, תקצוב ובקרה, המשרד לביטחון הפנים
אל"מ ישראל שומר - רמ"ח מבצעים, צה"ל
סא"ל אילון פרץ - רז"ר מרכז, צה"ל
רס"ן אדיר בוניטוב - רמ"ד אג"מ, צה"ל
גבי פיסמן - ייעוץ וחקיקה פלילי, משרד המשפטים
חיים ביבס - ראש עיריית מודיעין-מכבים-רעות ויו"ר מרכז השלטון המקומי
מירה סלומון - ראש מינהל משפט וכנסת, מרכז השלטון המקומי
הרצל חג'אג' - חבר בפורום "בוחרים בחיים" של המשפחות השכולות ונפגעי הטרור
בועז קוקיא - חבר בפורום "בוחרים בחיים" של המשפחות השכולות ונפגעי הטרור
יואל זילברמן - מנכ"ל ומייסד השומר החדש
און ריפמן - סמנכ"ל חינוך ומייסד השומר החדש
אליאס זרינה - מנהל קהילה ודובר, עמותת יוזמת הירושלמים
יהודה שרבאני - ראש אגף משימות, תנועת אם תרצו
היו"ר מירב בן ארי
¶
בוקר טוב לכולם, אנחנו פותחים דיון משותף נוסף של ועדת החוץ והביטחון הוועדה לביטחון פנים. את הדיון הזה ביקשנו לקיים לאור גל הפיגועים האחרון ובעיקר לאור העובדה שנכנסנו לתוך חודש הרמדאן, וחשוב שמה שקורה בקבינט ובממשלה יוצג גם לחברי הכנסת וגם יוצג בצורה גלויה ושקופה לציבור. אני כבר אומרת שבערך 40 דקות לפני הסיום אנחנו נסגור את הוועדה ויישארו רק חברי הכנסת שחברים בוועדה החסויה של הוועדה לביטחון פנים ובוועדת החוץ והביטחון.
כמה מילים בעקבות השבועיים האחרונים. ראשית, אני אנצל עוד פעם את המקום כדי לאחל תנחומים למשפחות של הנרצחים והחלמה מהירה לפצועים. אני ביקרתי את רוב הפצועים, כולם שוטרי מג"ב, וצריך להגיד תודה לגיבורים האלה, שבלמו בגופם פיגועי טרור קשים מאוד. אני מודה להם על כך בשם שתי הוועדות.
ראיתי את התוכנית שהממשלה הציגה ואני אשמח לשמוע התייחסות אליה. אני וחברי רם סיירנו בקו התפר. כבר חצי שנה אנחנו מסיירים, מדרום לצפון. ראינו את הפרצות, ראינו את כניסת הרכבים, ראינו את שלוש המ"מים – מסיעים, מלינים וכו'. לצערי באירוע של קו התפר לא היה קשב והיו שנים של הזנחה, וכמו שכתבתי לרם, מה שחשבנו באמת קרה. דיברנו על זה שייכנס מחבל ברכב, יחצה בלי שום בעיה ויגיע לאזור שהוא מכיר מצוין, וזה באמת מה שקרה.
אז אני מברכת על התוכנית לקו התפר, שתכף נשמע אותה. לדעתי, ואני אומרת את זה כחלק מהקואליציה, זה קורה קצת מאוחר מדי. אבל אני מקווה שמה שאנחנו רואים על הגדר באמת יישאר כך.
אני לא אתייחס לכל התוכנית, אין לנו זמן, אני רק אגיד שתגבור מג"ב והגדלת המשטרה הם דברים שהוועדה הזו וועדת החוץ והביטחון מתעסקות בהם כל הזמן. אני חושבת שהמשטרה קטנה על מדינת ישראל, ומג"ב עוד יותר קטן, בעיקר כשיש להם משימות גם של שיטור וגם הגנה על אזרחי ישראל. לכן אני אומרת שלקראת התקציב הבא אני אעשה הכול כדי לאפשר הגדלה של מג"ב ושל המשטרה. הבנתי שכבר עכשיו אושרו פלוגת המילואים.
אני מסכמת. הוועדה הזאת תעקוב. יהיה כאן דיון מעקב על התוכנית הממשלתית, כדי לוודא שהיא אכן יוצאת לדרך. זה כולל גם את הגדר, גם את הגדלת מג"ב ואת כל שאר הנקודות שהממשלה הציעה כדי להחזיר את הביטחון לתושבי ישראל. אני מודה לכולם ואני מעבירה את זכות הדיבור לחברי חבר הכנסת רם בן ברק, יו"ר ועדת החוץ והביטחון.
רם בן ברק (יו"ר ועדת החוץ והביטחון)
¶
תודה ובוקר טוב לכולם. אני כבר אחרי דיון עם שירות ביטחון כללי מהבוקר, וזאת הזדמנות טובה להגיד תודה רבה לכוחות הביטחון, למשטרה, למג"ב, לצה"ל ולשירות הביטחון, שבאמת עושים עבודה קשה מאוד, גם במניעה מודיעינית וגם במניעה פיזית כאשר המודיעין לא עובד מספיק טוב.
אנחנו נמצאים בעיצומו של אירוע שאנחנו לא מופתעים ממנו. זה אירוע מתגלגל שהתחיל וצובר תנופה. גם החמאס וגם הג'יהאד האסלאמי מבינים את הפוטנציאל שיש לטרור בתוך ישראל ובשימוש ברשתות חברתיות, שמעצימות את הפיגועים האלה וגורמות לאנשים לצאת לבצע פיגוע. צריך להגיד ביושר שהפיגועים האלה הם פיגועים של אנשים שהתעוררו והחליטו לעשות פיגוע, לא הייתה כאן איזושהי התארגנות, ובחלק מהמקרים גם לא היה מידע מקדים.
אנחנו הזנחנו את - - -
רם בן ברק (יו"ר ועדת החוץ והביטחון)
¶
אנחנו כמדינה הזנחנו הרבה מאוד שנים את מה שקורה בקו התפר, וגם הזנחנו כמדינה – ואני אומר את זה בצער רב – את מה שקורה בחברה הערבית מבחינת פשיעה הרבה מאוד שנים. צריך להבין שבסופו של דבר הפלילי מהר מאוד הופך ללאומני ומהר מאוד הופך לטרור ויש קשר הדוק בין שני הדברים האלה.
משום מה בשנים האחרונות – וכאן אני פונה גם למשטרה – התייחסנו בצורה לא נכונה לדעתי לכל נושא הרבש"צים. עשיתי על זה שני דיונים בוועדה. במקום לחזק את היכולת של האנשים, אנחנו מבזרים אותם מנשקם ומהסמכויות שלהם. את הדיון הזה נצטרך להשלים, כדי לחזק את היישובים, במיוחד במקומות הרגישים.
אין מנוס מחיזוק מאסיבי של משטרת ישראל ומשמר הגבול, ואין מנוס מלחשוב אחרת ולראות איך אפשר לבנות כאן כוח של משמר לאומי שיודע לתגבר את כוחות הביטחון ברגעי משבר.
אחרי שאמרתי את כל הדברים האלה אני רוצה להגיד בצורה חד-משמעית שיש לנו שירותי ביטחון טובים. יש לנו כאן אירוע מורכב של סכסוך בין תרבויות וסכסוך אידיאולוגי, אבל משטרת ישראל ושירות הביטחון הכללי וצה"ל באמת עושים עבודה טובה בתוך הדבר המורכב הזה – ואני מברך אותם על כך.
אופיר בינדר
¶
שמי אופיר בינדר, אני רמ"ד מבצעים של משטרת ישראל. אני אתחיל ואומר שרק החודש, חודש מרץ, אנחנו עם 14 אירועים של פיגועים, שבהם היו 11 הרוגים – שלושה שוטרים ושבעה אזרחים – ושבעה פצועים. היו לנו חמישה אירועי ירי בחודש מרץ, שמונה אירועי דקירה, אירוע דריסה, בפריסה בכל הארץ: בירושלים ארבעה אירועים, בחדרה, בבאר שבע ובבני ברק, ועוד שלושה אירועים במעברים וארבעה אירועים באיו"ש.
אנחנו נערכים בהיערכות מאוד מוגברת לגל האירועים הזה. למשטרה, שהיא באמת חומת מגן של הציבור, יש שלושה הרוגים ו-37 פצועים באירועי הטרור מתחילת השנה. אלה מספרים מאוד גבוהים. השוטרים שלנו בחזית ואנחנו נערכנו פה בתגבור מאוד משמעותי.
בפתח הדברים כבר נאמר שאנחנו בחוסר של כוח אדם. בכניסתו לתפקיד, מפכ"ל המשטרה הציג תוכנית ל-5,000 שוטרים. אנחנו קיבלנו 1,000 תקנים, אבל אנחנו עדיין בפער של 4,000 שוטרים, ויש לנו הרבה מאוד משימות, כולל הטרור. אנחנו ממשיכים לעסוק בכלל המשימות, כולל הפשיעה במגזר הערבי, האלימות, איסוף הנשק, משפחות הפשע, הנושא של אלימות בכלל, אירועי שגרה, מתן שירות ועוד המון משימות.
לאירועים האחרונים שפקדו אותנו אנחנו נערכנו בצורה מאוד רחבה. אנחנו מהדקים, ביחד עם כל גופי הביטחון, השב"כ וצה"ל, את המודיעין שלנו. אנחנו גם עוסקים בסיכול טרור, כמו שראינו בשבת לפנות בוקר בפעולה של הימ"מ, היחידה המשטרתית, בשיתוף השב"כ וצה"ל. אנחנו גם פרוסים בצורה רחבה כדי לתת מענה מיידי, להגיב לכל אירוע, לתת תחושת ביטחון, לסכל אירועים ולמנוע אותם עוד בהתהוותם. לצורך כך אנחנו עושים הרבה מאוד מאמצים כדי להיות בכל מקום.
אנחנו הוצאנו את כל היחידות המיוחדות שלנו ועכשיו כולן פועלות בשטח. מדובר באלפי שוטרים. היחידות המיוחדות נמצאות בשטח, בערים, במקומות הומי אדם. משתדלים להיות בכל פינה. לצורך זה עצרנו את כל ההכשרות שלנו, כולל המכללה הלאומית ובתי הספר להכשרות של מג"ב. יש בזה פגיעה בהכשרות, אבל אלה פעולות שאנחנו עושים בטווח המיידי, לצד פעולות שאנחנו עושים בטווח הארוך יותר.
אז פרסנו בשטח מאות שוטרים בהכשרות. גם הוצאנו לשטח מאות אנשי מטה עם רקע מבצעי. אנחנו הפעלנו את כל המערכים שלנו במחוזות לתוך השטח, כדי להיות בכל מקום. אנחנו גם מפעילים מתנדבים, אלפים, וגם הפעלנו פלוגות מילואים של מג"ב, חלק על פי תוכנית וחלק בגלל ענייני השעה.
אופיר בינדר
¶
מדובר על חמש פלוגות שפרסנו בערים – גם פלוגות של מג"ב איו"ש וגם פלוגות מילואים. בנוסף, פרסנו ביחד עם צה"ל חיילים. קיבלנו מצה"ל 14 פלוגות, 1,300 חיילים מיחידות קרביות, שפועלים עכשיו בשירות המשטרה ביחד עם השוטרים במקומות הומי אדם. אפשר לראות היום תמונות של שוטרים וחיילים בכל מקום - - -
אופיר בינדר
¶
אז זה לגבי הפריסה שלנו. מעבר לאירועי הטרור האלה אנחנו ממשיכים את הפעילות שלנו בתחומים נוספים. אנחנו נכנסנו לחודש של הרמדאן, שהוא חודש מאוד מורכב שמשלב בתוכו עוד הרבה מאוד אירועים רגישים – פסח, נבי שועייב, הפסחא, אירועי יום העצמאות ויום הזיכרון, ועוד הרבה אירועים גדולים והמוניים שמרכזים הרבה מאוד אזרחים. אנחנו מרכזים מאמץ, אנחנו עושים עבודת מטה רחבה כבר מספר חודשים ביחד עם כל גופי הביטחון, עם צה"ל והשב"כ, וגם פה הפוקוס הוא כמובן ירושלים וערים מעורבות. אנחנו במוכנות גדולה - - -
אופיר אקוניס (הליכוד)
¶
זה דבר שאמור לקרות כל שנה, משום שחגי האביב של כל הדתות מתקיימים כל שנה כבר כמה מאות שנים.
אופיר אקוניס (הליכוד)
¶
יש מועדים רבים בתקופה הזאת, כולל יום הנכבה ויום הנכסה המומצאים של השנים האחרונות.
אופיר בינדר
¶
אתה צודק, זה קיים כל שנה, ואנחנו נערכים לזה כל שנה, זה לא משהו חדש. אבל כל שנה אנחנו מפיקים לקחים, לומדים, מטייבים את המודיעין שלנו, את ההיערכות שלנו, את המקצועיות שלנו, משפרים יחידות ומדייקים את הדברים. אנחנו עושים את העבודה בצורה משותפת עם כל גופי הביטחון וגופי החירום, וגם השנה אנחנו פרוסים עם אלפי שוטרים בירושלים ובשאר הערים המעורבות, במטרה לצמצם את החיכוך. אנחנו רוצים לאפשר את חופש הפולחן ואת חופש הדת לכל הדתות - - -
היו"ר מירב בן ארי
¶
אתה יכול להתייחס לתוכנית הממשלתית? למה מיועד ה-181 מיליון שקל? הבנתי שיש היום ועדת כספים כדי לאשר את הפעימה הראשונה של זה, 70 מיליון שקל. אני בטוחה שכל חברי הכנסת יתגייסו כדי להעביר למשטרה את התקציב, אבל אולי רק תגיד לנו לאן אמורה ללכת הפעימה הראשונה – האם זה לטובת הצטיידות וכו'.
אופיר בינדר
¶
ה-181 מיליון שקל הם דבר מבורך, קיבלנו את זה השבוע ואנחנו מודים על כך לראש הממשלה, לשר לביטחון פנים ולמפכ"ל, שהובילו את התהליך הזה. זה לא לטווח הקצר והמיידי. יש פה סל של נושאים שאנחנו רוצים לטפל בהם. אחד הדברים הגדולים זה הנושא של חטיבת מילואים של מג"ב, כלומר, שיהיה באופן רציף פלוגות מילואים שיחזקו את המערכים במקומות שאנחנו צריכים אותן. חלק אחר מהעניין זה 200 תקנים להגדלת מג"ב. ויש בזה גם נושאים של הצטיידות והשלמת פערים של ציוד, ונושאים של כלי תחבורה, כולל דו-גלגליים. ראינו באירוע האחרון בבני ברק כמה חשובה התגובה המהירה של האופנועים.
היו"ר מירב בן ארי
¶
פשוט זה קורה היום ב-14:00 וחשוב לי שכל חברי הכנסת יכירו את זה. מדובר היום על פעימה ראשונה, 70 מיליון שקל למשרד הבט"פ.
מירי שמואלי
¶
שלום לכולם, שמי מירי שמואלי, אני סמנכ"לית ארגון, תכנון, תקצוב ובקרה במשרד לביטחון פנים. התוכנית, שהונחה על השולחן על ידי השר לביטחון פנים, המפכ"ל, ראש הממשלה, וכמובן האוצר, בסיוע מאוד נרחב שקיבלנו, מונה 181 מיליון שקלים, שמחולקים לשלושה נדבכים מרכזיים. הנדבך הראשון הוא נדבך של הצטיידות בגובה של 80 מיליון שקלים עבור השלמות ארוכות טווח שהמשטרה הייתה צריכה. זה כולל קסדות, אפודים, סוגיית האופנועים ועוד. זאת הפעימה הראשונה, בתגבור משרד האוצר. עשינו מאמצים להביא את זה לוועדת הכספים היום ב-14:00. יש שם 61 מיליון שקלים פעימה ראשונה עבור הצטיידות מיידית של משטרת ישראל. בנוסף לכך, יש תגבור של פלוגות המילואים של מג"ב, בשיתוף עם צה"ל. סך הכול אנחנו מדברים על הקמה של עוד שש פלוגות חדשות - - -
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
אבל אני רוצה לשאול שאלה. הח"כים לא יכולים לשאול שאלות את המומחים שמגיעים?
יואב קיש (הליכוד)
¶
אז מירב, בשביל מה הדיון? אני לא מבין, או ששואלים שאלות ענייניות או שנלך הביתה וניתן להם - - -
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
זה לא הגיוני, צריך לשאול שאלות אינפורמטיביות. אם אני אחכה לתור שלי - - -
מירי שמואלי
¶
אני אמשיך. אני אציין שיש היבטים וצרכים שהם ארוכי טווח ואנחנו גם נדון בהם בתקציב הקרוב. אנחנו הבאנו למשטרה תגבור של תקנים מזה עשור. מדובר בתקציבים המשמעותיים ביותר, 1,248 תקנים שמשטרת ישראל קיבלה. זה התגבור הכי משמעותי שקרה בעשור האחרון.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
שאני אבין, אנחנו משתתפים עכשיו בחגיגת הפריימריז ביש עתיד? מה האירוע פה? באמת, חבר'ה, תנו לשאול שאלות.
מירי שמואלי
¶
אני אציין שהנדבך השלישי והאחרון זה תגבור של 200 תקנים נוספים עבור מג"ב משטרת ישראל, שגם הם יינתנו בשתי פעימות. נעשים מאמצים כבירים מצד משטרת ישראל גם להרחיב את יכולות הגיוס שלה, והם עומדים בזה בצורה מאוד יפה ומבוססת. וכמו שאמר קודמי כאן, יש כאן מאמצים כבירים שנעשים על ידי המשרד לביטחון פנים ועל ידי משטרת ישראל.
אז זאת התוכנית בגדול, והיא תובא היום לאישור הפעימה הראשונה בוועדת הכספים. אני כאן לכל שאלה.
איתמר בן גביר (הציונות הדתית)
¶
אני לא מבין, זאת פעם ראשונה שאת מתנהלת ככה, מירב. זה לא בסדר, תיתנו לנו לשאול.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
רק שיירשם שלא קיבלנו תשובה לשאלה אם התקנים שננטשו מאז שומר החומות אוישו. מקבלים עוד תקנים בזמן שאת התקנים שיש עזבו אנשים.
איתמר בן גביר (הציונות הדתית)
¶
גם רציתי לשאול על סמכויות. מה התקנים עוזרים אם מרביצים להם בשער שכם.
ישראל שומר
¶
בוקר טוב לכולם, אני ישראל שומר, ראש מחלקת מבצעים באגף המבצעים של צה"ל. ראשית, צה"ל מרכין את ראשו על הקורבנות והאירועים הקשים שהיו בתוך ערי ישראל ושולח את החלמתו המהירה לכל הפצועים מהאירועים שקרו – גם הפיגועים וגם ההיתקלויות ואירועי הלחימה בשטח, גם בתוך ערי ישראל וגם בתוך הערים הפלסטיניות בזמן מעצרים - - -
היו"ר מירב בן ארי
¶
די, אי אפשר שאלה ועוד שאלה כשאתם כל כך הרבה. אני רוצה לתת לכולכם לדבר, אבל תכבדו את הדיון.
היו"ר מירב בן ארי
¶
לא, אין שאלות. זה כמו בבית ספר, כל אחד אומר "רק שאלה, רק שאלה", אנחנו לא נתקדם ככה בדיון. ישראל, בבקשה.
ישראל שומר
¶
לגבי ההיערכות של צה"ל, אני רוצה לציין פה את ההיערכות המקדימה לתקופה שנכנסנו אליה לאחרונה ולפיגועים האחרונים, בדגש על התקופה מאז הפיגוע בבאר שבע. היו פיגועים גם לפני כן, לשמחתנו עם תוצאות הרבה פחות משמעותיות.
ההיערכות לחגי ניסן ולחודש הרמדאן החלה כמו בכל שנה, כאשר לכל שנה יש את הייחודיות שלה ואת ההקשר שלה ולפי זה אנחנו עושים את ההתאמה. אם אתם שואלים אותי מה ההיערכות הייחודית שהייתה שונה לעומת שנים קודמות, התשובה היא בעיקר החיבור הבין-ארגוני והבין-משרדי שכולל את צה"ל, שירות הביטחון הכללי, משטרת ישראל, שירות בתי הסוהר – כי יש משמעות גם לסוגיית האסירים – מטה ההסברה הלאומי, ומשרדים נוספים כמו המשרד לביטחון פנים ומשרד הביטחון. אני אתן כדוגמה את "קציר ירוק", בנושא השריפות סביב עוטף כזה. כלומר, הסתכלנו על זה בצורה הוליסטית ורחבה. לקחנו את זה כשלם אבל גם פירקנו את זה לפי נושאים, כשבתוכם שמנו כמובן גם את סוגיית יהודה ושומרון. אנחנו מכירים את הרגישות של התקופה והסתכלנו על הייחודיות של ירושלים ועל לקחים משומר החומות.
ישראל שומר
¶
בהיערכות שלנו לתקופה הזאת לא עסקנו בנושא התקציבי, עסקנו בעיקר בדרכים להתארגן נכון. עשינו דיונים משותפים בכל הרמות, מרמת דרגי העבודה ועד רמת הדרגים הבכירים בצבא, כולל ישיבות של הרמטכ"ל, המפכ"ל, נציבת שירות בתי הסוהר וראש השירות כמובן. היו ישיבות ודיונים דחופים וקבלת החלטות. אני יכול לומר שגם הסוגיה של המדיניות האזרחית עלתה על הפרק ביתר שאת. למשל, מי עולה להר הבית בימי שישי ודברים מהסוג הזה. כל הסוגיות הללו נדונו בדיונים המקדימים, שהחלו כבר בחודש ינואר.
ישראל שומר
¶
אני לא נכנס להחלטות של הממשלה והחלטות של דרג פוליטי-מדיני. אני יכול להגיד שאנחנו כצבא, ברגע שקיבלנו את ההנחיה לאחר החלטת ממשלה, הכנסנו יותר מ-1,300 לוחמים, מכל הסיירות של צה"ל. עצרנו את כל ההכשרות המתקדמות של כל הסיירות בצה"ל - - -
איתמר בן גביר (הציונות הדתית)
¶
אני שותק פה כמו דג, תני לשאול שאלות. זאת פעם ראשונה שאת מתנהלת ככה, תמיד בוועדה שלך את נותנת לשאול.
ישראל שומר
¶
אני מפריד בין התקופה של ההכנה לתקופה שממנה נכנסנו לפיגועים, שבה יש פריסה רחבה של יותר מ-13 גדודים בסך הכול בכל זירת המלחמה, כולל סביב רצועת עזה ובדגש על עשרה גדודים באזור יהודה ושומרון. יש יכולות נוספות שנפרסו, אני לא מפרט אותן כאן, אבל אלה יכולות משמעותיות. הרמטכ"ל הגדיר את סדר העדיפות וכרגע צה"ל מושקע באופן מלא, לפחות לשבועות הקרובים, בעצירה ובבלימת גל הפיגועים הזה – בעצם לא גל, אלא הפיגועים הקשים הללו – ובמניעה של זיקות בין רצועת עזה, ירושלים, יהודה ושומרון וביטחון הפנים. בזה אנחנו עוסקים כרגע, בשיתוף פעולה בין-ארגוני על בסיס יומי, כולל מפגש נוסף בשבוע שעבר של כל ראשי הארגונים, כדי לתאם, לסנכרן ולראות שיש שיתוף פעולה מלא, החל מסוגיית האסירים בבתי הכלא ועד הפעלת הכוח.
במסגרת ההכנות, מתוך החלטה ולמידה משנים עברו, בחודשים פברואר ומרץ אנחנו הגברנו באופן משמעותי את המאמץ הסיכולי ההתקפי, בדגש על יהודה ושומרון. גם המשטרה עשתה ככה, בלי להיכנס לפרטים. הגברנו את הפעילות הזאת, בדגש על יהודה ושומרון, והעלינו למאות את כמות העצורים והצווים המינהליים, מתוך רצון עד כמה שניתן לקרר את הזירה ולהיכנס לתקופת הרמדאן וחגי ניסן במצב שונה מהמצב של הפיגועים שהיו. המשימה שלנו עכשיו היא להמשיך את המאמץ הזה, והוזכרה פה הפעולה של הימ"מ, שהייתה פעולה שראויה לכל שבח והשתאות. יש לנו עוד עשרות פעולות כאלה בכל לילה, כולל הלילה האחרון, וכמות העצורים רק מהשבוע האחרון של חשודים או כאלה שביצעו פעילות בעבר הרחוק וגם בהווה... בנוסף, אנחנו עוסקים גם בניטור הרשתות החברתיות, כדי למנוע השראה. זאת זירה בפני עצמה.
אורית מלכה סטרוק (הציונות הדתית)
¶
לא עכשיו, אני שואלת כמה נעשה מבעוד מועד. איך יכולתם כשבינואר התחלתם לדון בזה ועכשיו אתם מפסיקים קורסים - - -
היו"ר מירב בן ארי
¶
ישראל, סיימת? תודה רבה. נשמע כמה חברי כנסת ולאחר מכן נשמע עוד נציגים שהגיעו לפה. נתחיל עם אקוניס ואחר כך חברת הכנסת אורית סטרוק. אני מבקשת מהצבא והמשטרה לכתוב לעצמכם את ההערות של הח"כים. אני מזכירה שאני נותנת שלוש דקות.
אופיר אקוניס (הליכוד)
¶
תודה, גברתי היושבת-ראש, היושב-ראש, חברות וחברי הכנסת. תנחומים למשפחות ורפואה שלמה לפצועים בגל הטרור הזה. גל טרור, אין בעברית הגדרה אחרת לאירועים שקרו בשבוע וחצי האחרון. תודה ענקית למפרע לכל כוחות הביטחון על כל שלוחותיהם. אני הייתי בהלוויה של אמיר חורי ביום חמישי בנוף הגליל, ואני חוזר על עמדתי שהמשרד לביטחון פנים יחד עם משטרת ישראל צריכים לפעול לתת לו צל"ש, משום שמעשיו הרשימו בגבורתם את כל אזרחי ישראל באשר הם, בוודאי את רובם.
אני רוצה להתחיל מהסוף, מאתמול בלילה. מה שהיה אתמול בלילה בשער שכם לא יהיה הלילה. לא יהיה לינץ' בחיילים, בכוחותינו. הבריונים פראי האדם האלה לא יכו אותם. הם פראיים, אתם רואים את התמונות. מדובר על פראי אדם. הם מגיעים לשם, הם מכים חיילים. זה לא יקרה הלילה. יש כאן גיבוי מלא, מימין ומשמאל – רוב השמאל אני מקווה, מימין בוודאי – לפעולות נחושות והתקפיות של כוחותינו. שוטרי ושוטרות מג"ב עומדים בחזית המאבק, וצריך לתת להם גיבוי, צריך להכות אותם. היה כבר שר ביטחון שאמר את זה בעבר, למזלי לא מהמפלגה שלי. אני חוזר ואומר, תכו אותם. תמונות כמו שהיו בלילה בשער שכם, רבע שעה מכאן, לא יהיו יותר. זה הכול. אם אפשר לצטט את ראש השב"כ לשעבר, "מחבלים צריכים למות". אמר את זה אברהם שלום, לא אדם שבא מן הימין הפוליטי. זה מה שמחבל צריך לדעת. שהוא מת. שהוא הרוג. והשיטות הן שיטות מגוונות.
עכשיו לעניין האירועים בשבוע וחצי האחרונים, בראשיתם הטבח בבאר שבע. טבח באר שבע היה אירוע מכונן גם באכזריות שלו וגם במוכנות של משטרת ישראל – ואני אומר את זה בכאב לב – מבחינת הזמן הרב שלקח לה להגיב לאירוע הזה. אגב, בבני ברק זה כבר היה מחצית מן הזמן ואפילו פחות.
אדוני היושב-ראש, גברתי, אני מברך על התגבור. זה דבר טוב, אבל שזה לא יהיה פלסטר זמני. היו בבאר שבע אירועים לפני שנה, היה תגבור של שבועיים, ואחר כך נסעתי ברחובות העיר ולא היה שוטר אחד ולא ניידת אחת. זה היה מאוד נקודתי וזמני. התגבור צריך להיות הרבה יותר עקבי.
עלתה כאן סוגיית התקציב. אני אומר לך, מירב, ולכל הנוכחים כאן, האופוזיציה לא תכשיל תוספת תקציב לגופים ביטחוניים – לעניינים מבצעיים. לא לשומנים של המשרדים, דבר שיש בכל משרד ממשלתי, כולל במשרדים שאני כיהנתי בהם, אלא לצרכים מבצעים. קסדה, אופנוע, כלי נשק ועוד צרכים מבצעיים. לזה אנחנו לא נתנגד, תהיו בטוחים.
אגב, אדוני היושב-ראש, זה כולל תקציב חירום לסתימת פרצות. הסיורים שלכם חשובים, כולנו עוברים שם. אגב, זה נכון גם ליד המעברים; ליד מכבים, מחסום אליהו ומקומות נוספים שבהם אנחנו רואים איך הם פשוט הולכים ונכנסים. הם אפילו לא צריכים את הפרצה בגדר, הם פשוט צועדים פנימה.
אני רוצה לדבר על חוקים. חוק שלילת אזרחות למחבלים. שלא יהיו אי-הבנות, היום הסמכות היא של שרת הפנים. תשללו אזרחות. משפחת אגבאריה, שעשתה כבר את ליל הקלשונים ב-1992, אחד ממעשי הטבח הפראיים ביותר בתולדות המדינה – הנצרים שלה עשו בשבוע שעבר את הפיגוע בחדרה. צריך לשלול אזרחות, כדי שהאלמנה לא תקבל ביטוח לאומי.
אופיר אקוניס (הליכוד)
¶
אני מסיים בשני דברים קצרים. אחד, רישיונות לנשק. צריך לשנות מן הקצה אל הקצה את מדיניות המשרד לביטחון פנים. אני חושב שהמדיניות של צמצום רישיונות הנשק היא שגויה, ודאי בעת הזאת, וצריך לשנות אותה ולתת הרבה יותר נשקים, כולל לפקחי סל"ע, שהם יוצאי צבא, רובאי 03, אבל בגלל הגיל אינם יכולים לשאת נשק. זה דבר פשוט מופרך.
דבר אחרון, גברתי – המאבק הסייברי והקיברנטי. זה לא דבר שנדרש לפעילות אקטיבית של משטרה, שב"כ, מוסד וכוחות ביון אחרים. המחבל אמר שהוא יוצא לפיגוע בשם אל אקצה, בשם הרמדאן? פשוט ליירט את הפיגוע לפני שהוא יוצא.
אופיר אקוניס (הליכוד)
¶
אני מסיים, גברתי, במשפט. אני אומר את זה לכל חברי הבית: אם ישראל לא תהיה דמוקרטיה מתגוננת היא לא תהיה בכלל. אמרתי את זה ב-2010 אחרי אירועי המרמרה ואני חושב שלמשפט הזה בוודאי יש תוקף אקטואלי ומוסרי אחרי השבוע הזה. תודה רבה.
היו"ר מירב בן ארי
¶
כל מי שבא יכול לדבר. כל חברי הכנסת הוזמנו, ואנחנו מקבלים בברכה את כולם, כי כולם נציגי ציבור.
איתמר בן גביר (הציונות הדתית)
¶
הוא חימם את הרוחות, צריך להגיד את זה. לפיד חימם את הרוחות, פרובוקציה זה פרובוקציה.
אורית מלכה סטרוק (הציונות הדתית)
¶
קודם כול אני רוצה להגיד לחברתי אמילי שכן, רוב חברי הכנסת הם מהימין. הממשלה שאת רואה היא סוג של מוטציה של שקר ורמייה, כי בעצם הייתה צריכה להיות פה ממשלת ימין רחבה מאוד.
אורית מלכה סטרוק (הציונות הדתית)
¶
הלוואי. אנחנו תכף נראה.
גברתי היושבת-ראש ואדוני היושב-ראש, אני חושבת שקציני המשטרה והצבא שיושבים כאן מולנו עושים עבודה מצוינת ואין לנו אלא להודות באמצעותם לכל מי שמתחתיהם ומאחוריהם ועובדים לילות כימים לעמן ביטחוננו. אז קודם כול תודה גדולה.
הביקורת צריכה להיות לא על הצבא, לא על המשטרה וגם לא על השב"כ, ואפילו לא על השב"ס, שנכנע בהוראה מדינית מלמעלה. הביקורת צריכה להיות על מי שמפעילים אותם מהדרג המדיני. ויש ביקורת רבה. שום דבר לא נפל עלינו בהפתעה – לא הרמדאן ולא דברים אחרים. לפני שנה שמענו פה בחדר הזה שאירועי שומר החומות לא היו בתרחיש הייחוס, שזה מזעזע. אבל אחרי שהם כבר קרו אז הם בוודאי היו צריכים להיות בתרחיש ייחוס. ולנו הבטיחו מעל במת התקשורת שאחרי שומר החומות השב"כ ייכנס בענק לטפל בפשיעה הלאומנית בחברה הערבית. זה לא קרה. אני שלחתי שאילתה לראש הממשלה נפתלי בנט ושאלתי אותו על תיקי חקירה משומר החומות שלא פוענחו כי השב"כ לא היה מעורב בחקירה. יש לי תמונת מצב נהדרת שלפיה איפה שהשב"כ היה מעורב בחקירה יש כתבי אישום ויש מיצוי הדין, ואיפה שלא אז כמעט תמיד אין. מיצוי הדין משומר החומות הוא אפסי. נפתלי בנט, אחרי הרבה נדנודים שאני ביקשתי שיואיל להסביר למה הוא לא מוכן לענות, ענה לי שמה שאמרה שרת הפנים בתקשורת, שהשב"כ הולך להיכנס לזה, זה הרהורים שלה ושאני אשאל אותה למה היא התכוונה. אז זו שאלה ראשונה, והיא לממשלה, לא לקצינים ולא לגורמי הביטחון. שאלה לראש הממשלה, שלא הפעיל את השב"כ, ולכן הדין עם פורעי שומר החומות כמעט שלא מוצה, וההרתעה היא אפס.
דבר שני, הכסף. ה-70 מיליון שקלים – עכשיו מעבירים אותם? באמצע הבלגן? לא יכלו להעביר אותם לפני חצי שנה או שנה?
אורית מלכה סטרוק (הציונות הדתית)
¶
אדוני היושב-ראש, מה זה הסכום הזה 70 מיליון שקל לעומת 500 מיליון שקל שבני גנץ מעביר לרשות הפלסטינית בשיטת הדלת המסתובבת, כדי שהיא תשלם את משכורות המחבלים - -
אורית מלכה סטרוק (הציונות הדתית)
¶
רגע. - - גם המחבלים הישראלים, גם המחבלים מטעם דעאש, וגם המחבלים מטעם עצמם, שרוצים לרצוח בנו כי הם רבו עם אימא שלהם או עם האישה שלהם. לכולם אבו מאזן "המגנה" משלם משכורות, ובני גנץ וליברמן משלמים לאבו מאזן. 500 מיליון, לא 70 מיליון.
אורית מלכה סטרוק (הציונות הדתית)
¶
דבר אחרון. אני קוראת מפה ליושב-ראש הכנסת ולכולכם לעזור לי: ביום רביעי מתכנסת המליאה. צריכים להצביע על החוק לביטול אזרחות למחבלים. זה בנפשנו, זה חוק מציל חיים. הפלתם אותו פעמיים במליאה. הוא צריך לעבור במליאה מוחרתיים. תודה.
היו"ר מירב בן ארי
¶
תודה רבה. חבר הכנסת שלמה קרעי, ולאחר מכן אנחנו נשמע את חיים ביבס, יו"ר השלטון המקומי.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
תודה, מכובדיי יושבי-הראש. מה שקרה בעצם זה ששומר החומות 1 לא הסתיים. שומר החומות 1 בעצם מוגר באופן זמני, אבל מאז הממשלה הסיטה מבט הצידה ולא טיפלה בטרור הלאומני בקרב אזרחי ישראל הערבים, אלו שמקימים שם תאי טרור. אני רוצה להקריא לכם משהו מתוך טור של יוסי יהושע. הוא אומר שלא רק שהממשלה עצמה עיניים, הממשלה לא נותנת לשב"כ לעשות את העבודה שלו. הוא אומר: "אתמול הצפנו כאן את מחדל המודיעין של השב"כ, שפספס עוד פצצה מתקתקת. בשירות מבינים ומודים בכישלון, אבל טוענים שידיהם קשורות ביחס לערביי ישראל. הם מסבירים שהראיות הנדרשות מהם להציג למעצרים מינהליים לאזרחים עם תעודת זהות כחולה הם ברף גבוה משמעותית ומערכת המשפט סלחנית לגביהם. הם גם ביקשו לבחון את סוגיית הריסת הבתים של המחבלים הישראלים, אבל גנץ ובנט אמרו להם לא, הם הביעו התנגדות בטענה כי הצעד ייתקל בקשיים משפטיים".
אז אין אכיפה, אין התרעה, לא נותנים לכוחות הביטחון לעשות את העבודה שלהם – אז מה אתם מצפים? שהתבערה הלאומנית שהתחוללה כאן בשומר החומות פתאום תירגע ולא תחזור ותצוף בשטח? בוודאי שהיא תחזור.
אני טוען שחוץ מכוחות הביטחון – שצריך לתגבר אותם... אגב, גם את זה מזכיר יוסי יהושע. הוא אומר שהם קיבלו גיוס מילואים של שלוש פלוגות מג"ב. אני לא יודע מה קרה מאז, כדאי שתעדכנו אותנו. אלו אותן שלוש פלוגות מג"ב שאישרו להם עוד לפני שגל הטרור הזה התחיל להרים את הראש - - -
רם בן ברק (יו"ר ועדת החוץ והביטחון)
¶
חבר הכנסת קרעי, אני יכול לשאול אותך שאלה? אתה מציע שנחוקק חוקים לאזרחים ערבים וחוקים לאזרחים יהודים?
רם בן ברק (יו"ר ועדת החוץ והביטחון)
¶
האם אתם רוצים שיהיה חוק אחד לאזרחים ישראלים ערבים וחוק אחר לאזרחים יהודים?
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
מחבל שיוצא נגד מדינת ישראל ובא לפגוע באזרחים בגלל שהם יהודים, בגלל שהם אזרחי ישראל - - -
רם בן ברק (יו"ר ועדת החוץ והביטחון)
¶
אתה רוצה שנהיה מדינה שיש לה חוקים לאוכלוסייה אחת וחוקים לאוכלוסייה אחרת?
יואב קיש (הליכוד)
¶
אתה היחיד שחושב על זה. היחיד. חוק נגד מחבלים שפועלים נגד אזרחי ישראל. דרך אגב, נרצחו גם ערבים בפיגועים האלה. אז מה הקשר, מאיפה הבאת את זה?
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
אתה יודע מה הבעיה של הממשלה הזאת, שלא מסוגלת להיאבק בטרור? ההשקפה הזאת שלך ושל החברים שלך.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
אמילי, כאשר הוא לא מסוגל להבין שיש כאן טרור לאומני שמכה בנו, טרור של ערבים טרוריסטים שרוצים לפגוע באזרחי ישראל – זה שורש הבעיה.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
לא אמרתי שהוא מעודד, אמרתי שהוא לא מבין את הבעיה. כולנו שמענו אותו עכשיו.
גברתי היושבת-ראש, אני רוצה לסיים את הדברים שלי. מערכת המשפט והפרקליטות, שלא מטפלת במסיתים... יש כאן חוות דעת של "בצלמו" שמדברת על בלוגר שמסית, והמשטרה אומרת שלא מוצאים אותו. יש אימאמים שמסיתים לרצח ותומכים במחבלים, ואף אחד לא מגיש נגדם כלום. גם נציב תלונות הציבור קבע שיש עיכוב הליכים חריף בהתנהלות של משטרת ישראל והפרקליטות לגבי כאלו שמסיתים. מה אתם מצפים שיקרה? יוצאים אנשים מוסתים, יוצא המון מוסת, והם עושים את מה שהם חושבים שצריך לעשות.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
עוד משפט אחד. אני מצטרף לקריאה של חברת הכנסת סטרוק. מה שצריך לעשות זה להעביר כאן חוק לשלילת זכויות, שלילת קצבאות ביטוח לאומי, שלילת אזרחות, גירוש של מחבלים, סייענים, מסיתים, ובני משפחותיהם. צריכים להבין שדם יהודי הוא לא הפקר. אם אנשים יקבלו עונש חמור וחריף, גם אם הוא קיצוני לדעתך, אדוני היושב-ראש, לפחות שערה משערות ראשו של יהודי לא תיפול ארצה, וזה מה שחשוב לכולנו בחדר הזה.
אופיר אקוניס (הליכוד)
¶
היושבת-ראש, אם אפשר, אשמח לחדד את עניין החוק באמצעות הייעוץ המשפטי של הוועדה. משום שהסמכות לשלול אזרחות קיימת בידיו של שר או שרת פנים. אם יש כאן שלשלאות של מערכת המשפט, נדרש תיקון של החוק. אבל הדבר הזה קיים, הוא אפשרי והוא לא מתבצע - - -
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
עוד מילה אחת, לגבי רישיונות נשק. לוחמים שנמצאים בשל"ת ועוד כל מיני גורמים כאלו - - -
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
זה לא רק הבט"פ, לוחמים בשל"ת זה דווקא צה"ל. צריך לתגבר את הכוח האזרחי שמסתובב עם נשק.
היו"ר מירב בן ארי
¶
המשרד לביטחון פנים יתייחס לאישור של הרישיונות. יש רפורמה בכל מה שקשור לזה, אנחנו מטפלים בזה. והצבא יתייחס לשאלה לגבי אלה שבשל"ת. חיים ביבס, בבקשה.
חיים ביבס
¶
בוקר טוב לכולם. הרשויות עובדות בשיתוף פעולה מלא עם המשטרה בכל דבר ועניין, בטח ובטח עם הצבא ופיקוד העורף.
אני מחלק את זה לשלושה דברים מרכזיים: הטווח הקצר, הבינוני והארוך. בטווח הקצר, אנחנו מתגברים את נושא המחסומים, הכניסות לערים, מתגברים סיורים, אבל עדיין צריך חיזוק משמעותי מיידי. זה כולל גם את גני הילדים, שאין בהם אבטחה, את מעונות היום, את המחסומים, כי לא כל רשות יכולה לעמוד בזה.
בטווח הבינוני צריכה לצאת קריאה
¶
הגיע הזמן שיבינו שאי אפשר שבכל פעם שיש אירוע מטפלים בזה נקודתית ולמוחרת האירוע נגמר וגם המשאבים נגמרים.
חיים ביבס
¶
כרגע אנחנו מעבים בשיטור עירוני או בסיור, אבל לא כולם יכולים לעשות את זה. ולכן אנחנו דורשים במיידי – כמו שעשינו באירועי הדקירות – לקבל תקציב מיידי לאבטחה של אותם גנים ואותם מעונות. אז זה לגבי הטווח הקצר. הגנים והמחסומים. לייצר ערנות ונוכחות.
בטווח הבינוני הגיע הזמן להקים משמר לאומי. לא מדובר באירוע תקציבי שנתי גדול. צריך לקחת בוגרי יחידות קרביות שמשתחררים ולתת להם שכר הולם על התרומה שלהם. שיהיה להם שיטור בסיסי, כולל סמכויות אכיפה ושיטור. אנחנו חייבים לטפל משמעותית בנגב וגם בצפון, שכולם שוכחים אותו. כדי שהדבר הזה יקרה צריך לפחות 3,000 כאלה שייכנסו. זה תהליך שייצר משהו אמיתי, עם נוכחות ארוכת טווח, ולא רק טיפול נקודתי.
בטווח הארוך - - -
אורית מלכה סטרוק (הציונות הדתית)
¶
אבל מה שמשגע זה שידענו את זה כבר לפני שנה. הרי ידענו את זה אחרי הרמדאן הקודם, איפה הייתם כל הזמן הזה?
חיים ביבס
¶
הדבר האחרון זה הטווח הארוך. יש שני דברים מרכזיים. אחד, הנושא של נשק בלתי חוקי. צריך לטפל בו במלוא העוצמה והכוח. יש פתגם ערבי שאומר שכשיש אצל הפלאח בשדה שרפה, לך אתה, השכן שלו, לעזור לו, כי אם לא השרפה תגיע גם אליך. זה מה שקרה פה – לא טיפלנו והשרפה הגיעה אלינו. צריך לטפל בזה במלוא העוצמה. ואני אומר לכם, ראשי הרשויות במגזר זועקים לעזרה בנושא הזה.
דבר שני, והוא תקלה חמורה של המל"ג במדינת ישראל: אין סמינר למורים, לא בדרום ולא בשום מקום, ובסוף כולם הולכים ללמוד בחברון, בשכם, בג'נין. ואף אחד מהם לא חוזר משם חובב ציון. אז הגיע הזמן לטפל גם בנושא הזה, לנער את הדבר המיושן הזה שנקרא המל"ג. גם בנושא הזה ראשי רשויות זועקים. תודה.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
תודה רבה, גברתי היושבת-ראש ואדוני היושב-ראש. אני רוצה להתחיל עם מה שאמר אופיר אקוניס. אפשר להגביר כוחות, אפשר לתגבר, אפשר להביא אופנועים, אפשר להביא קסדות, אבל אירוע כמו שהיה אתמול בשער שכם שווה חצי מיליארד שקל של ציוד למשטרה. רם, אנחנו במזרח התיכון, והערות כמו "לאיזה טרוריסטים אתה מתכוון" או "הבעיה היא אלימות המתנחלים"... אתה יודע מה, על אף שזה שקר, גם אם זה היה נכון, אנחנו נמצאים במזרח התיכון, התרבות פה היא אחרת. יריקה של ילד פלסטיני, ערבי, מוסלמי, נוצרי או יהודי על שוטר – זה גורם לפיגוע של מחר בבוקר. תבינו את זה. כל ההתגוננות הזאת גורמת לפיגועים, אנחנו רואים את זה פעם אחר פעם אחר פעם. זה בדיוק הדבר. צריך לתת גיבוי מלא לכל שוטר, כל חייל וכל אזרח שיש לו אקדח, וגם צריך לדאוג שהמשרד לביטחון פנים יקצר את התור, כי אנשים מחכים חודשים. אם הם ידעו שאם מישהו מסכן חיים הוא נורה, בלי משחקים, ואם מישהו מתחצף לשוטר הוא נעצר במקום, הדבר הזה ייגמר. אין מה לעשות, זאת שפה אחרת. כולנו אוהבים להיות מדינה מערבית, זה נחמד, זה טוב, אבל לא זאת השפה שמדברים פה, זה לא עובד, זה גורם לפיגועים.
ומכאן אני רוצה לעבור לחקיקה של חברי הכנסת. הרתעה זה הנושא. אם בתי המשפט מושכים את הדיונים האלה, אם לוקח ארבעה או חמישה חודשים להרוס בית של מחבל, הפסדת את ההרתעה, ולא נעים להגיד, אבל ההריסה כבר מיותרת. ההריסה הרי היא לא עונש, היא בשביל הרתעה. לכן צריך לעשות את זה מיידית, בלי לחכות, בלי להמתין. צריך לשלול אזרחות באופן מיידי, לא עשר שנים אחרי. כי חייבים לייצר הרתעה, אחרת אנחנו גורמים לעצמנו פיגועים. אנחנו יודעים את זה, אנחנו אומרים את זה כל הזמן, ידענו את זה אחרי שומר החומות, ידענו את זה גם לפני כן, ראינו את זה קורה, זה לא בא בהפתעה. שידע כל שוטר וכל חייל שעומד שם שהוא יקבל גיבוי מלא. כי ההתחצפות לשוטר גורמת לפיגוע הבא.
יסמין פרידמן (יש עתיד)
¶
אני אתחיל בלענות לאורית. אורית, את אומרת ששנה ידעו ולא עשו כלום, אבל אני - - -
יסמין פרידמן (יש עתיד)
¶
שמונה שנים הייתי חברת מועצה בעיריית באר שבע, ואני רוצה לספר לך משהו שאולי את לא יודעת. בשנת 2005 היו בבאר שבע תקנים ל-250 שוטרים. היום, כמעט 20 שנה אחרי, את יודעת כמה תקנים יש בבאר שבע, בתקופה שבה העיר הכפילה את עצמה? 260 תקנים. זה לא קרה אצלנו, אוקיי? זה דבר אחד.
יסמין פרידמן (יש עתיד)
¶
סליחה, אני באר שבעית ואני אגן על באר שבע. אתם מזלזלים באינטליגנציה של אנשי הנגב.
יסמין פרידמן (יש עתיד)
¶
אני רוצה לשאול משהו. כמובן שאני מברכת על התקציב החדש ועל התקנים, אבל אני רוצה לשאול איך התקנים האלה הולכים להיות מחולקים. הרי כולנו יודעים שהאירוע הוא בנגב, וחשוב לי לדעת כמה מתוך 1,250 התקנים שאמרתם שהולכים להוסיף מגיעים לנגב. זה מה שחשוב לי לדעת בתור אשת הדרום. אני גם רוצה לדעת האם כל התקנים שקיימים עכשיו מאוישים והאם התחילו גיוסים. מה המצב בפועל? התוכנית בסדר, אבל אני רוצה לדעת מה לוחות הזמנים וכמה מתוך התקציבים האלה יורדים דרומה.
היו"ר מירב בן ארי
¶
1,100, ואישרנו את זה ל-2022-2021. אני לא רציתי להפריע, אני שומרת על הזכות של כל אחד לדבר - - -
היו"ר מירב בן ארי
¶
ה-1,100 כבר אושר ל-2022-2021. מה שדיברתי עם מירי היום זה על העברה חדשה שיש היום בוועדת הכספים. תאמין לי, אני יודעת על כל תקן שהוסף למשטרה, לפחות בזה אני מבינה.
היו"ר מירב בן ארי
¶
מירי תייחס לזה. אני מבטיחה שכל מי שיישאר פה יקבל את ההתייחסות של החבורה הרצינית שהגיעה לפה לענות לחברי הכנסת. אלה האנשים שנמצאים עכשיו בחזית בכל מה שקשור לתכנון. שמחה, בבקשה.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
תודה רבה, גברתי יושבת-הראש. דבר ראשון אני רוצה להתחיל בלחלוק דווקא על חברתי אורית סטרוק. היא אומרת שבמשך שנה לא עשו כלום. נכון אומנם שהממשלה לא עשתה כלום, בזה היא צודקת, אבל מפלגת השלטון בהחלט עשתה. מפלגת בג"ץ, כלקח מאירועי שומר החומות, אמרה בחודש יולי שעבר שהחוק של הכנסת שאומר שמשפחתו של קטין שעוסק בטרור לא תקבל בגינו קצבאות הוא לא חוקתי, כי הוא פוגע בזכות החוקתית לשוויון, והיא ביטלה אותו. אני לא מכיר את חוק יסוד: השוויון. אז אם אתם מחכים למשבר הקואליציוני הבא, אני נותן לכם פרומו, כי בחודש יולי אתם תצטרכו למצוא פתרון: או שהחוק הזה יתבטל או שיהיה חוק חדש. אני בטוח שמנסור עבאס מאוד ישמח. אז זה משהו שמפלגת השלטון, בג"ץ, דווקא עשתה, היא הפיקה לקחים: יש טרור – ניתן להם כספים.
הפקת לקחים מסוג שני, שבה הם אפילו חזו את העתיד – שכמעט כל המחבלים והמעורבים בגל הטרור הנוכחי זה אנשים שמערכת המשפט שלנו כבר הכירה. אני חייב לומר שאני מבין מדוע כל כך הרבה שוטרים עזבו את משטרת ישראל, בהמשך לשאלה שלא נתנו לי לשאול. אני מבין למה כל כך הרבה שוטרים עזבו את המשטרה, אני לא מבין למה שוטרים נשארים במשטרת ישראל. הם הולכים, מסכנים את חייהם, אנשים מאוד מסורים, עובדים מסביב לשעון, עוצרים עבריינים, עוצרים טרוריסטים, מביאים אותם לבית משפט, ושם הפרקליטות מבקשת עונש מצחיק ובית המשפט עוד מקל על העונש המצחיק שהם מבקשים. אז בשביל מה הם מסכנים את החיים שלהם ומעמידים את עצמם בקו האש? באמת, הלב יוצא אליהם, הם מעמידים את עצמם בקו האש והם גם מתים. בן אדם נוסע על אופנוע כדי לסכל מחבל, ואם חס ושלום אותו מחבל לא היה מטופל כמו שצריך על ידי המשטרה ומחוסל, הוא היה נכנס לכלא לקייטנה, מוציא תואר, וגם מקבל כסף מהרשות הפלסטינית שגנץ דואג לו כדי שלא תהיה בעיה תזרימית ברשות. אז לשם מה הוא מסכן את החיים שלו. כואב הלב.
רות וסרמן לנדה (כחול לבן)
¶
שמחה רוטמן, כבר לא מקבלים תארים כמה שנים טובות בבתי הסוהר במדינה. לפחות תדייק בעובדות, אתה אדם אינטליגנטי.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
אני חייב לומר שלעשות פוליטיקה על חשבון טרור זה דבר באמת מגונה, ולכן אני אמשיך לדבר על בני גנץ, שלא שלח חיילים בפעם הקודמת כי זה לא התאים לו פוליטית, ועכשיו זה כן מתאים לו פוליטית אז הוא כן שולח חיילים. אז או שיש מניעה חוקית או שאין מניעה חוקית. אמר פה קצין מהצבא שיש החלטת ממשלה. לא ראיתי החלטת ממשלה שמאפשרת לשלוח חיילים לסייר ברחובות הערים. בזמן שומר החומות אני הסתובבתי לבד, בלי ליווי משטרתי - - -
היו"ר מירב בן ארי
¶
רות, מספיק עם זה, זה לא דיבייט. אני מבינה שקשה לך, אבל יש כאן חברי כנסת שמחכים הרבה זמן. שמחה, בבקשה.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
תודה. אני הסתובבתי בלוד בזמן שומר החומות, המשטרה אמרה לי שאין לה כוח אדם להגן עליי, אז אני הגנתי על עצמי, חילצתי אנשים מתוך העיר עם הנשק האישי שלי, בזמן שגנץ אמר שהוא לא שולח חיילים כי אסור שחיילים יתעסקו עם אזרחים. ופתאום עכשיו יכולים. אז או שיש שיקול פוליטי או ש... את יודעת מה, אם אין שיקול פוליטי אז אני אשמח מאוד לשמוע מה נשתנה בין אירועי שומר החומות לבין עכשיו, שאפשר לראות עכשיו תמונות של חיילים מפטרלים בחוף עם מצלמה שעוקבת אחריהם.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
אני רק מבקש תשובה לשאלה ששאלתי בהתחלה. למרות מידע שגוי שנמסר לוועדה לביטחון פנים, מאז שומר החומות יש גל עזיבה של שוטרים את משטרת ישראל. האם, לפני שאתם מבקשים תקנים חדשים, איישתם את התקנים שעזבו? כי עם השוטרים שעוזבים – בגלל אותו תסכול שדיברתי עליו – אני לא מצליח להבין איך תאיישו את התקנים שאתם מקבלים עכשיו.
אופיר סופר (הציונות הדתית)
¶
קודם כול אני רוצה לחזק את צה"ל, שב"כ, משטרת ישראל ובכלל זה מג"ב.
אנחנו נמצאים, שנה לאחר שומר החומות, עם 11 נרצחים בשלושה פיגועים שונים, כשבחלקם אני מבין שיש מרכיבים של התארגנות ותשתית. גברתי היושבת-ראש, אני ביקשתי שהדיון הזה יתבצע ביום חמישי בשבוע שעבר, כשהדם עוד בער. לצערי יש איזו תחושה – כך לפחות אני מרגיש – שבגלל שקיבלנו כמה ימים של חמצן אז העסק נרגע.
אופיר סופר (הציונות הדתית)
¶
אז אני רוצה להזכיר את זה פה לכולנו. אני ביקשתי דיון כי אני רציתי שהוועדה הזאת תבקר גם את החלטות הקבינט. כי אם הקבינט מתגייס, עוד לפני שקברנו את מתינו, ואחת ההודעות שיוצאות משם זה שההקלות לרמדאן ימשיכו לקרות... מה היה קורה אם לא היינו מודיעים שההקלות לרמדאן ימשיכו? מה היה כל כך קריטי להודיע שצריך עוד 20,000 עזתים ועוד 10,000 או לא אני יודע כמה פלסטינים מיו"ש שייכנסו פנימה? למה היה צריך את זה? למה זה היה חשוב כל כך? היחס לרש"פ הוא פשוט יחס של רפיסות. כולם עולים אליו לרגל, חלקם מזמינים אותו אליהם הביתה לארוחה בשרית עם כל מיני גינונים, והוא אפילו גינוי לא מוכן להוציא. זאת הרשות הפלסטינית. וישראל "חייבת" לנהל את זה בחוכמה, כאילו ישראל היא מדינה חלשה, כאילו אין לה צבא חזק, אין לה שב"כ חזק, אין לה משטרה חזקה.
איפה אנחנו חיים? אתם התבלבלתם? אותו יושב-ראש של מה שהיה פעם הבית היהודי, שכל הזמן דיבר על הריסת בתים... אני אישית זוכר אותו מדבר איתי על זה. ועכשיו הוא מספר סיפורים ופוסל את המלצות השב"כ. פוסל את המלצות השב"כ. אז אנחנו מדינה של מבולבלים, והטוקבקיסט ששומע את הדברים, רגע לפני שהוא מעלה את סרטון ההתאבדות שלו לטיק-טוק, הוא שומע את ההודעות הרופסות, את ההפרדה של אוכלוסייה מטרור ועוד כל מיני אגדות שהן בטח לא רלוונטיות כשאתה לא שולט מודיעינית והן בטח לא רלוונטיות כשמחבל יוצא מיעבד ומגיע פנימה וחובר לנשקים בדרך. אבל זאת המדיניות.
אני רוצה להזכיר לך, גברתי היושבת-ראש, שכאן אצלך היה דיון בוועדה לביטחון פנים על שומר החומות. אני דיברתי על חטיבת חי"ר משטרתית, אמרתי את זה אז, לפני שנה. אמרתי שהיא הייתה צריכה לקום מזמן. אז לפחות צריך להקים אותה באופן דחוף עכשיו, כדי שתאסוף נשקים באום אל-פאחם, עיר הטרור. ואני לא מדבר על ראש העיר, הפרחח, הפושע, שצריך להיות היום מאחורי סורג ובריח ומי שצריכה לעצור אותו זה הגברת שקד. אבל זה לא קרה. לא קרה כלום עד עכשיו. בליל הסדר הזה את תשאלי מה נשתנה. לא השתנה כלום, רק ברבורים. עוד דיון ועוד דיון ועוד דיון. שמתם את השר הכי כושל – ממשלה כושלת עם השר הכי כושל – לנהל את החיים שלנו, את ביטחון הפנים שלנו. האיש אומנם פיקד על סיירת מטכ"ל ועפר אני לרגליו בניסיונו המבצעי, אבל כרגע הוא לא רלוונטי. הוא לא רלוונטי. ובמקום זה אנחנו מקבלים תשובות הזויות. דיברנו כבר אז על הגדלת תקציב הביטחון. כשרוצים להגדיל תקציב באמצע השנה, מגדילים תקציב באמצע השנה. אבל זה לא קרה וזה לא קורה, ובמקום זה אתם מספרים לנו אגדות על עוד פלוגות ועוד פלוגות. הכול אגדה. והשמיכה קצרה. היא חושבת שהבעיה היא רק בנגב, אני חושב שהבעיה היא רק בגליל ורוטמן חושב שהבעיה רק בלוד. אבל הבעיה היא פה. ותפסיקו לבלבל את המוח על 12 שנים. לזכותי ייאמר שתמיד הייתי באופוזיציה, אבל תפסיקו לבלבל את המוח על 12 שנים, תיקחו אחריות. תיקחו אחריות.
אופיר סופר (הציונות הדתית)
¶
שמעתי איזה גימיק מראש הממשלה על הקמת חטיבת מג"ב. אני רוצה לשמוע בדיוק במה מדובר. האם מדובר על חטיבת חי"ר עם יכולות משטרתיות או על איזה בלוף אחר?
דבר נוסף, לגבי חקיקה. כמדומני יצאה כותרת בשמך, יושב-ראש ראש ועדת החוץ והביטחון, רם, על הנושא של מעצרים מינהליים לערביי ישראל. לא אכפת לי איך תעשה את זה... אתה יודע מה, השאלה ששאלת לפני כן מפריעה לי. תעצור את מי שצריך לעצור. אני רוצה שאת המסיתים, אלה שיושבים במסגדים – שיעצרו אותם עכשיו. יודעים מי אלה. הרי איפה שאני גר, בין סכנין, דיר חנא וכפר קנא, יש הסתה יום-יומית, בטח בתקופה הזאת. וזה קורה בעוד מקומות, ואנחנו רואים את החגיגות ואת האמירות שיוצאות מכל מיני מקומות. ראינו את מה שאמר ראש מועצת כפר קנא במהלך שומר החומות. למה אנחנו מחכים? אנחנו התבלבלנו? אנחנו רוצים לאבד את המדינה הזאת? זה נמצא אצל השר לביטחון פנים.
אבי דיכטר (הליכוד)
¶
תודה רבה. קודם כול, אני מברך על הדיון הזה של הוועדה המשותפת. כמי שהיה יושב-ראש ועדת החוץ והביטחון אני יכול להגיד שאנחנו קיימנו שם סדרה של דיונים וסיורים. הסיפור של מרחב התפר הוא בעיה של שנים, כמעט עשור. צה"ל קבע כאסטרטגיה שאת הלחימה בטרור הוא לא מנהל על הגדר אלא בעומק השטח. צריך להודות שהאסטרטגיה הזאת קרסה, נכשלה. היא לא סיפקה את התוצרים שאמורים להיות, והגדר ניזוקה בהיקפים גדולים מאוד. אי אפשר עכשיו לדבר במונחים של תיקון הגדר מבלי לדבר על כך שהגדר הזו תהיה גדר עד שייכון שלום. אי אפשר לחזור פעם נוספת לסאגה הזו, שנמשכה שנים, שבה צה"ל התנער מאחריות לגדר.
לגבי האחריות המשותפת של צה"ל והמשטרה בסוגיית הגדר – צריך לקבוע בצורה ברורה שהאחריות על הגדר היא של צה"ל. צה"ל צריך להימדד על מה שעובר בגדר, גם מיהודה ושומרון לישראל וגם מישראל ליהודה ושומרון. לא יכול להיות שהגדר הזאת תהיה פרוצה לחלוטין מישראל לכיוון יהודה ושומרון ומיהודה ושומרון לישראל. לצערי היא פרוצה מאוד, אפשר לראות את זה מניתוח של העבירות הפליליות, דבר שמשליך מאוד גם על הטרור.
העובדה ש-80,000 עובדים נכנסים לישראל במעברים ועוד בערך 40,000 נכנסים בגדר – זו תקלה שצריך לסגור אותה. הוועדה הזו צריכה לפקח שהסיפור הזה יגיע לכדי סיום, נקודה.
דבר שני, הסיפור של התקציב. תקציב משטרת ישראל הוא 14 מיליארד שקל. 11 מיליארד שקל זה משכורות. שמונה מיליארד שקל לשוטרים ושלושה מיליארד לגמלאים. זאת אומרת שתקציב התפעול של משטרת ישראל הוא שלושה מיליארד שקל. אין ארגון שמסוגל לעבוד במצב של כמעט 80% משכורות ורק 20% תפעול, אין חיה כזו, זה דבר בלתי סביר בעליל. בצה"ל המצב הוא 47% משכורות, ואם ניקח בחשבון את הסיוע הביטחוני מארצות הברית אז זה יוצא עוד פחות. גם במוסד ובשב"כ זה לא מגיע ל-80%. מדברים פה על 180 מיליון שקל ויש בזה כביכול אנחת רווחה, אבל זה רק פלסטר קטן.
אני אומר לכם, ועדת החוץ והביטחון והוועדה לביטחון הפנים, אתם חייבים לדחוף שמשטרת ישראל תקבל הקצאה תקציבית שתאפשר לה לתפקד עם 60% משכורות ו-40% תפעול, ככה עובד ארגון בריא. אם לא נעשה את זה אנחנו נמשיך לעסוק פה בפלסטרים.
לגבי שב"כ, אי אפשר לדבר במונחים של "שב"כ יסייע למשטרה בתחומי אלימות לאומנית בתוך תחומי ישראל". המשטרה לא מקבלת סיוע, היא מקבלת גורם שהוא אחראי. צריכה להיות אחריות ברורה. וכשאתה נותן אחריות ברורה לשב"כ, אתה מודד אותו על האחריות שאתה הטלת עליו. משטרת ישראל היא גורם מוביל וכך צריך להיות, גם מול צה"ל וגם מול שב"כ בתחומי הקו הירוק. ולכן החלוקה הזאת צריכה להיות לא התנדבותית אלא זו צריכה להיות משימה.
תראו, גל הטרור הזה הוא גל טרור עם מאפיינים חריגים. היינו יכולים לשבת פה, לא עלינו, אחרי שבוע הרבה יותר קשה מהשבוע שהיה, שהיה גם הוא קשה מאוד, עם 11 הרוגים. באירוע של חדרה שני לוחמי הימ"ס בכלל היו אמורים ללכת לאכול בנתניה אבל אחד מהם התעקש לאכול רק אצל שאולי בחדרה, והם התיישבו שם וזה בעצם מה שמנע מהפיגוע הנוראי להיות נוראי הרבה יותר. אבל אי אפשר להשתית ביטחון על פוקסים או על גבורה של שוטר על אופנוע, שבאמת בלם בגופו ושילם בחייו, אמיר חורי ז"ל, השם ייקום דמו. כשמדברים על להילחם בטרור יש מגרפה שלמה וצריך להוריד את כל המתגים. הגדר היא מתג אחד, ההרתעה בתוך שטחי יהודה ושומרון היא מתג שני, הטיפול מול מסיתי ישראל הוא מתג שלישי. נאמר כאן בצדק שהשייח' ראאד סלאח והשייח' כאמל ח'טיב, שניהם שייח'ים מסיתים. אגב, אחד מהם כבר היה בכלא שנים פעם ועוד פעם, ואף על פי כן נרתעים מלטפל בזה. הפרקליטות חייבת להיות קשורה בעבותות לנושא הזה. אני לא יודע בדיוק מי מטפל בזה במשרד המשפטים - - -
אבי דיכטר (הליכוד)
¶
הפרקליטות חייבת להירתם לזה, ובתי המשפט צריכים להבין שאם הם לא יירתמו לעניין באמצעות מתן עונשים רציניים כפי שקבוע היום בחוק, לא יהיה מנוס לכנסת אלא לקבוע עונשי מינימום. זה תפקידנו.
אבי דיכטר (הליכוד)
¶
אני אתן דוגמה. היום על תקיפת שוטר אתה מקבל שלוש שנות מאסר. תקיפת שוטר בנסיבות מחמירות, שזה דחיפת שוטר או חילוץ עצור מידי שוטר, זה חמש שנות מאסר. אלה עונשים חמורים. האם בית המשפט נותן את העונש הזה? לא.
אבי דיכטר (הליכוד)
¶
חייב להיות מסר מרתיע מאיתנו, ואם לא יינתן עונש רציני אנחנו נלך לחקיקת עונשי מינימום. מהנהון הראשים פה אני רואה שזה דבר שתואם גם לימין וגם לשמאל.
יואב קיש (הליכוד)
¶
אני אפתח את דבריי בכך שמהבית הזה צריכה לצאת קריאה מאוחדת לחזק את כל הלוחמים בשטח ואת המפקדים במשטרה ובצה"ל. אתם השכפ"ץ של המדינה. ביקורת יש וחשוב לשמוע אותה, אבל אני לא חושב שהביקורת היא כלפי הלוחם בשטח, הביקורת היא כלפי מקומות אחרים.
חבל שחברת הכנסת יסמין הלכה. בעיניי שומר החומות היא נקודת מפנה בהתנהלות מדינת ישראל מול טרור לאומני. זה קרה בגלל החלפת הממשלה, היינו בתקופה מאוד מורכבת, אבל הממשלה שהוקמה מאז לא עשתה דבר כדי לטפל באירוע הכי חמור שקרה פה לפחות בעשור האחרון, שזה אירוע שומר החומות.
אנחנו מול פצע כואב, מול לאומנות שנמצאת בתוך אזרחי ישראל, לאומנות שלא קיבלה מענה. ומפה מתחיל הכול. רואים את זה כשהשייח' העבריין המורשע ראאד סלאח משתחרר בדצמבר 2021 ומקבל מסיבות חינגה באום אל-פאחם ועולים אליו לרגל כל מיני אנשים לברך. זה דבר שלא יכול להמשיך. אלא שבמקום להתעסק בזה, מישהו מדבר על אלימות מתנחלים, וכך אנחנו מגיעים למצב הזוי שבלינקן היה פה ואמר שזאת הבעיה שהוא רואה לנגד עיניו. אתם מבינים לאן הגענו? זאת כל כך יציאה מפוקוס; מדיניות מטורללת שלא מטפלת בבעיה האמיתית. כולם פה איבדו את הכיוון.
ואת זה אני משליך ישירות על מה שקרה אתמול בשער שכם. אני לא מאמין שראינו את הדברים האלה. אלימות מטורפת נגד שוטרים. לפחות בסרטונים שראינו, אותם מכים נלקחו, אבל היו סרטונים שאפילו זה לא קרה.
איתמר בן גביר (הציונות הדתית)
¶
הם בטח כבר השתחררו הבוקר על ידי שופט השלום אלעד לנג. הוא יגיד שהמשטרה פעלה בכוח לא סביר.
יואב קיש (הליכוד)
¶
איתמר, חבר'ה, אני לא צריך עזרה. אני אומר בצורה הכי ברורה שאני מאוד מקווה שהיום בערב לא נראה תמונות כאלה ואני מאוד מקווה שהמשטרה תדע לטפל באותם מוקדים. ברגע שיש יד אחת על שוטר מייד צריך לטפל באירוע הזה בחומרה הכי גדולה.
אני רוצה להתייחס להנהגה הרופסת שלנו, של לפיד. אני אומר בצורה הכי ברורה: כל יהודי יכול להיות בכל מקום בארץ ישראל, ושום דבר בנוכחות של יהודי כלשהו, בין אם הוא ראש ממשלה ובין אם הוא אדם רגיל מהיישוב, לא צריך לגרום לאלימות כלשהי בקרב מי משונאינו בארץ ישראל. זאת התפיסה הבסיסית. והאבסורד הגדול הוא ששר החוץ החליפי לפיד מאשים מתסיסים, והיום, כשהוא עושה סיור סופר לגיטימי בשער שכם, זה משמש כנגדו כמתסיס ראשי, ובאים מירדן ומכל מיני מקומות ומאשימים את לפיד באירועים האלה. אין ללפיד שום קשר לאירועים האלה, הוא בסך הכול הלך לעשות כמה פוטו-אופים כמו שהוא רגיל לעשות, והוא לא הבין שאולי הוא עושה פה איזו טעות נגד עצמו.
יואב קיש (הליכוד)
¶
אבל הדבר המרכזי הוא זה: תפסיקו להאשים את היהודים. אף יהודי פה לא גורם לאלימות ברמה הזו, ואם כן הוא מטופל בצורה הכי חמורה, וטוב שכך. אבל תתייחסו ככה גם לשונאינו הערבים. הם מחבלים. ואני אומר בצורה הכי ברורה שלא יכול להיות שכשקוראים "מוות למחבלים" קורעים להם את השלט. כל מחבל צריך למות. דמו בראשו, נקודה.
יואב קיש (הליכוד)
¶
נושא אחרון. אני רוצה לדבר על חקיקה בבית הזה. יש את הכלים האופרטיביים, אבל יש גם את הכלים של החקיקה לנוכח הבעיה שקיימת בפרקליטות ובבתי המשפט. אנחנו צריכים עכשיו בחקיקה לעשות override על בתי המשפט ועל הפרקליטות, כולל עונשי מינימום ושלילת אזרחות כחובה, כמו בחוק של אבי דיכטר וחברת הכנסת סטרוק. תפסיקו לפחד ממה שזה יעשה או לא יעשה, בואו כיד אחת נביא סל של כלים להתמודד עם הנושא. אני הבאתי חוק למשמר לאומי, כולל תקצוב, כולל הכול. בואו נתחיל לעשות, כי לבית הזה יש אחריות לפחות מבחינת החקיקה.
אמילי חיה מואטי (העבודה)
¶
בוקר טוב, חברות וחברים. תודה למי שנמצא פה. כמו שאמרה לי פעם מישהי, "ההצלחות הן שלכם, והכישלונות, חלילה, עלינו". אנחנו מגבים אתכם באופן מלא, אתם עושים עבודה חשובה, ותודה על זה.
לפני מספר ימים יצאה מהמשרד לביטחון פנים הודעה שמדברת על גיוס של 4,000 אנשים כתוספת לכוחות הקיימים. אני רוצה לדעת כמה גויסו עד כה, מה היעדים, מה הפריסה של אותם מגויסים, מה הטווח של המהלך ומה לוח הזמנים.
דיבר חבר הכנסת אבי דיכטר על המאפיינים החריגים של מתקפת הטרור שאנחנו חווים. אם מסתובבים בינינו תומכי דאעש שמקבלים זכויות מביטוח לאומי, אזרחים לכל דבר ועניין שידועים כתומכי דאעש, שיוצאים לבסיסים שלהם ועושים לייקים ומשתפים תכנים של דאעש בפייסבוק – איך זה שאנשים האלה מסתובבים חופשי? מה ניתן לעשות נגדם? האם השב"כ עוקב אחרי האנשים האלה? האם יש סכנה שיש עוד כאלה שאנחנו לא יודעים עליהם? אני רוצה לדעת מספרים. מי האנשים האלה, היכן הם גרים, מה התוכניות שלהם ואיך אפשר למנוע מהם פעולות טרור נגדנו.
דבר אחרון, גדר המערכת. ישב אצלי דני תרזה והסביר לי על החשיבות הביטחונית הרבה של גדר המערכת. אני רוצה להבין איך קרה שמאז שנעצרה בנייתה היא בעצם לא חודשה. אני מבינה שהיו עניינים פוליטיים, אבל עכשיו אנחנו הממשלה. ממי מקבלים תשובות לגבי גדר המערכת? האם נמצאים כאן נציגים של משרד הביטחון?
היו"ר מירב בן ארי
¶
תודה. לגבי קו התפר, לא מדובר שם בגדר או במכשול כמו שבנו בעזה או כמו שמתכוונים לבנות מול לבנון. אם תרצי, ניקח אותך לסיור - - -
אופיר אקוניס (הליכוד)
¶
היושבת-ראש, אני חושב שהשאלה של חברת הכנסת מואטי היא מדויקת. זה קורה מדי פעם.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
הם רוצחים גם מוסלמים וכופרים? איפה ראית שהם רוצחים מוסלמים כופרים? הם רוצחים רק יהודים.
איתמר בן גביר (הציונות הדתית)
¶
בנימה אישית, יושב-ראש הוועדה הלך בימים האחרונים לטלוויזיה והשווה אותי לחמאס. כשאמרו עליך, רמי, שאתה שונא ישראל אני באתי לכאן לוועדה ואמרתי שיש לי מחלוקת מאוד קשה איתך - - -
רם בן ברק (יו"ר ועדת החוץ והביטחון)
¶
רגע, אם הזכרת את שמי אני אדייק את זה. לא השוויתי אותך לחמאס, חס וחלילה. אמרתי שבכל מה שקשור להגברת המהומות האינטרס שלכם זהה.
איתמר בן גביר (הציונות הדתית)
¶
אז עכשיו אתה אומר על יאיר לפיד, ראש המפלגה שלך, את אותו הדבר? אני רוצה להגיד לך ולכולם פה משהו בנימה אישית. בסוף-בסוף-בסוף אנחנו אחים והאינטרס שלנו הוא אותו אינטרס. יש בינינו מחלוקות קשות מאוד, אבל בסוף, כשהמחבל מסתכל מעבר לכוונת, הוא לא אומר "זה שמאל וההוא ימין", הוא רואה אותנו אותו דבר. וכשאני שומע את הדיון כאן אני צובט את עצמי. כי בא נציג המשטרה, שאני מאוד מכבד, ומדבר על תקנים, ובא שומר, שאני מאוד מעריך, ומדבר על תקנים ועל חיילים; אבל לא זאת השאלה. גם אם יביאו 100,000 שוטרים, כל עוד שבשער שכם מרביצים לשוטר עד זוב דם או זורקים מוט לעבר שוטר והשוטרים לא מוציאים את האקדח ויורים, אז זה לא שווה כלום, וגם אם תוסיף 100,000 תקנים זה לא יעזור.
שומר, אני מעריך אותך, אתה גיבור ישראל, אבל אם אני נוסע בכביש חברון-ירושלים ועומדים מחבלים רעולי פנים עם לומים ועם בלוקים, זורקים אבנים כשמאחורה נוסע רכב עם ילדים ותינוקות, סלעים שאם יפגעו בהם הם ימותו, ואני רואה חייל עומד שם ואני שואל למה הוא לא יורה, והוא אומר לי שאין לו אישור לירות – אז מה זה שווה? מה שווים כל הדיונים שאנחנו עושים כאן? מה שווה כל התוספת התקציבית אם אנחנו לא יודעים מה לעשות.
רבותיי, אנחנו יכולים לעשות הרבה. דיבר כאן אופיר על האימאמים שמסיתים במסגדים. למה לא עוצרים אותם? יש להם חסינות? נציגי המשטרה, יש להם חסינות? למה הם לא נעצרים. כשרבנים חתמו הסכמה על ספר תורת המלך עצרו אותם, אז למה לא עוצרים אימאמים? למה אדם כמו ראאד סלאח וכאמל ח'טיב לא עצורים עכשיו במעצרים מינהליים? הם מסיתים, הם קוראים לרצח. כשנערי גבעות עושים פרומיל ממה שהם עושים, ישר מוציאים להם צווים מינהליים. למה ראאד סלאח לא עצור במעצר מינהלי?
איתמר בן גביר (הציונות הדתית)
¶
יש כאן נציגי הפרקליטות. שיסבירו את זה.
דבר אחרון, הסיכולים הממוקדים. זה הצליח בעבר, זה יצר הרתעה. ועכשיו אנחנו מאבדים את עצמנו לדעת.
אני אסיים בדבר אחד. כשאני הגעתי לשמעון הצדיק אחרי שתקפו שם יהודים, הרביצו ליהודים וכמעט שרפו תינוקת יהודייה בחיים, אמרו לי שאני מבעיר את השטח. אבל אחרי שהגעתי – חודש וחצי של שקט. כשאני הלכתי להר הבית אמרו לי שיש מידעים, אמרו לי שדובר חמאס מאיים עליי. אני אמרתי שדובר חמאס יסתום את הפה, צריך לסכל אותו סיכול ממוקד. והיה שקט. אבל כשיאיר לפיד הלך בשער שכם היה רעש. אתם יודעים למה? כי שכשלא ממצמצים וכשלא מתקפלים וכשלא סופרים אותו וכשלא עושים לו חשבון, האויב שלנו מבין את המסר.
אני מבקש מנציג המשטרה שיסביר למה אתמול שוטרים לא השתמשו בנשק שלהם, וגם משומר שיסביר למה לחייל אין אישור לירות כשזורקים עליו סלעים.
אופיר אקוניס (הליכוד)
¶
סליחה, קרעי, אני התחלתי עם שער שכם ואני מבקש תשובה מהמשטרה. אני הודעתי שהם יקבלו גיבוי מלא לכל פעולה מול הפראיים האלה.
יואב קיש (הליכוד)
¶
מירב, אני שאלתי קודם איך ההחלטה על שילוב חיילים הייתה לפני שנה בניגוד לחוק והשנה זה בתמיכה מלאה של גנץ? מה השתנה בחוק שהצבא פתאום יכול להתערב, אחרי שגנץ אמר בשומר החומות שהוא לא יכול?
עמיחי שיקלי (ימינה)
¶
אני חושב שהדיון הזה מתכנס מאוחר מדי, אבל עדיף מאוחר מאף פעם. אני רוצה קודם כול לחזק את המשפחות השכולות, ואני מבקש מכאן לאחל החלמה מהירה לאנה והילה שנפצעו בפיגוע בבאר שבע וללוחמי מג"ב וימ"ס בהלל יפה שנפצעו בפיגוע בחדרה, ולמפקד הפלגה בימ"מ, ששמחתי לשמוע שחל שיפור במצבו.
היסודות של ביטחון ישראל נשענים על שלוש רגליים: התרעה, הרתעה, הכרעה. בכל מה שנוגע להתרעה, אין מה לדבר, הכתובת מרוחה על הקיר ממאי שנה שעברה, אף אחד פה לא מופתע, הכול גלוי וידוע, הכוונות ברורות. וזה לא רק הכוונות של אנשים מדאעש, מבחינתי זה גם כל סטודנט שמניף דגל פלסטין באוניברסיטת חיפה וצועק "ברוח ובדם נפדה את פלסטין". אני מקשיב לו. מבחינתי באמירה הזאת שלו הוא מצטרף לשורות האויב פר-אקסלנס.
בוא נלך לבעיה הכי חמורה שלנו בתוך המשולש הזה. אני חושב שהבעיה הכי חמורה שלנו היא הבעיה של היעדר הרתעה. אם אנחנו רוצים לראות דוגמה מוחצת וחמורה מאין כמותה להיעדר הרתעה, אפשר לראות אותה בשער שכם. תראו לי עוד מדינה בעולם שבה ילד כאפות מנוזל, איזה חמום מוח ברברי מאיזו שכונה במזרח ירושלים, מעז להרים יד על שוטר. איך הגענו למצב כזה? איך הגענו למצב שהם מעיזים בכלל להתקרב לשוטר? יש לזה תשובה.
התשובה היא
¶
מערכת המשפט. אני רוצה לדבר פה בצורה חדה על כמה דוגמאות. נלך לפיגוע בבאר שבע. המחבל המתועב שרצח בברבריות וברוטליות שכמוה לא ראינו מזמן את דורית יחבס ולורה יצחק, אימהות, ואת מנחם יחזקאל מנוחין ואת הרב משה קריביצקי, השם ייקום דמם – המחבל הזה נשפט על הקמת חוליה של דאעש. השופט המחוזי שדן בעניינו, יואל עדן, אמר: "מוחמד הוא מורה במקצועו, מוערך ומכובד בקהילתו. נטל אחריות מלאה על מעשיו והביע חרטה, ולכן על הענישה להיות ברף הנמוך של מתחם העונש ההולם". כולי תקווה ששנתנו של כבוד השופט הזה נודדת. כולי תקווה שהוא לפחות בא לבקר את המשפחות השכולות.
נעבור הלאה, לחדרה.
עמיחי שיקלי (ימינה)
¶
איברהים אגבאריה, תושב אום אל-פאחם, טס לטורקיה כדי לעלות על מטוס ולהצטרף ללחימה בדאעש. נעצר רגע קודם. אלה לא היו רק כוונות תאורטיות, הוא כבר היה בדרך לשם. העונש שביקשו לגזור עליו היה שלוש שנות מאסר בלבד. אבל השופט אהוד קפלן, בבית משפט השלום בחדרה, אמר: "האיש הביע חרטה. בחור צעיר, כל עתידו לפניו". הוא קיבל 18 חודשי מאסר בלבד.
אלה העונשים שניתנו לאנשים שביצעו את הפיגועים החמורים ביותר שראינו כאן בעשור או שניים האחרונים. זה דבר שהוא פשוט בלתי נתפס. אנחנו לא נוכל להכריע אם לא תתעוררו שם בפרקליטות ובבתי המשפט. שטפו פנים.
צבי האוזר (תקווה חדשה)
¶
תודה רבה. יש הרבה מאוד פרטים רלוונטיים, אבל אני רוצה להתמקד בדבר שהוא בעיניי אולי החשוב ביותר, הפיל הענק שנמצא בחדר, שהוא העובדה שמדינת ישראל היא מדינה שמוצפת בנשק בלתי חוקי. ההערכות מדברות על בין 200 ל-400 אלף נשקים בלתי חוקיים, כאשר מספר הנשקים החוקיים הוא 145,000 נכון ל-2021. חברים, אנחנו במצב שבו האירוע הזה הוא אירוע אסטרטגי, מכת מדינה שגורמת לאובדן ביטחון אישי של כל אזרחי ישראל, לאובדן המשילות, לגילויי טרור ולעבריינות אלימה קשה. זה פרי של הזנחה של שנים, של עצימת עיניים במשך שנים.
אופיר סופר (הציונות הדתית)
¶
האוזר, היית יושב-ראש חוץ וביטחון בממשלה הקודמת, לא? מה זה השטויות האלה עוד פעם? תתחילו לדבר לעניין.
צבי האוזר (תקווה חדשה)
¶
הזנחה של שנים – ואל תבלבלו את הדברים – גרמה להצפת המדינה בבין 200 ל-400 אלף נשקים.
צבי האוזר (תקווה חדשה)
¶
בעניין הזה – ואני אומר את זה בצער רב – אי אפשר לטפל בכלים קונבנציונליים. אנחנו במסלול של קולומביה של פעם. אסור לנו להגיע למצב שבו כבר לא נוכל לשלוט בגורלנו גם אם נרצה וגם אם נחיל חוקי חירום ונפעל בצעדים דרסטיים. אנחנו צריכים לעשות את זה היום, ולא להמתין למסלול כמו שכולנו ראינו בסדרות טלוויזיה כמו נרקוס. קולומביה יכולה להיות כאן.
לכן אני חושב שאין מנוס אלא להקים כוח משימה ייעודי וייחודי שכולו ייועד למלחמה ולניקוי מדינת ישראל מהנשק הזה.
צבי האוזר (תקווה חדשה)
¶
תנו לי לסיים, אני אשמח לענות לשאלות בסיום. הכוח הזה צריך להתמקד אך ורק באיסוף נשק בלתי חוקי ולא במשימות אחרות. הכוח הזה לא צריך להיות תחת הפיקוד הרגיל לא של המשטרה ולא של הצבא, אלא ככוח נפרד, שייבחן רק על זה. זאת צריכה להיות משימה קצובת זמן ל-24 חודש. זה צריך להיות מגובה בחוקי חירום ובכלים אפקטיביים. אני מנצל את ההזדמנות הזאת לקרוא לכל חבריי באופוזיציה שלפני מספר חודשים עצמו עיניים לרווחה ולא תמכו בחוק החיפוש, שייעודו חיפוש כלי נשק והגמשה ומתן כלים למשטרה - - -
צבי האוזר (תקווה חדשה)
¶
אין באיסוף כלי נשק אופוזיציה וקואליציה, ואני אשמח שעכשיו אחד-אחד תתחייבו לתמוך בחוק חיפוש כלי הנשק ובחוק ההסתה בפייסבוק, חוק נוסף ששר המשפטים הציג.
צבי האוזר (תקווה חדשה)
¶
הם עברו על ידי הקואליציה בקריאה ראשונה אבל אתם עשיתם פיליבסטר. אל תעשו בזה פיליבסטר, תפעילו שיקול דעת לאומי ותבהירו לפני המצלמות שאתם תומכים בחוק חיפוש כלי הנשק.
צבי האוזר (תקווה חדשה)
¶
ותפסיקו להעיר את ההערות הפוליטיות האלה. תתמוך בחוק חיפוש כלי הנשק, ותתביישו על ההצבעה נגד - - -
צבי האוזר (תקווה חדשה)
¶
אתם לא יכולים לבוא מול הטלוויזיה אבל באצבע להצביע נגד חוק חיפוש כלי הנשק. תודה רבה.
צבי האוזר (תקווה חדשה)
¶
כל הזמן צועקים וצווחים נגד חוקים לחיפוש כלי הנשק. אי אפשר אחד בפה ואחד ביד.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
אתה הצבעת נגד הרתעה. תגיד לשר המשפטים מהמפלגה שלך שיזמן לשימוע שופטים שמשחררים פורעים.
רם בן ברק (יו"ר ועדת החוץ והביטחון)
¶
אז הענשת אותו, קרעי? נתת לו עונש? ככה אתם מתנהלים? אתם לא מתביישים?
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
אני אמרתי שאני אעשה דווקא? אני אמרתי "תביאו את החוקים ביום רביעי". תביא את החוקים, תביא סל של חוקים.
צבי האוזר (תקווה חדשה)
¶
תתחילו לתמוך בחוקים שנלחמים נגד איסוף כלי נשק, תתייצבו ככנסת אחת, לא אופוזיציה וקואליציה בנושא הזה.
היו"ר מירב בן ארי
¶
די, צביקה, אתה רוצה שאני אוציא אותך החוצה? זה לא מתאים, מה יש לכם. אני שומעת כאן דברים שקשים גם לי ולא מקובלים עליי, אבל תנשמו, יש אנשים שמסתכלים על הדיון הזה. יש נציגי ציבור שכבר לא יספיקו לדבר היום, את הדיון החסוי לא נספיק לעשות, אז לפחות תנו לחברי הכנסת שיושבים פה שעתיים לדבר. חברת הכנסת רות וסרמן לנדה, בבקשה.
רות וסרמן לנדה (כחול לבן)
¶
אני רוצה לפתוח בלהצדיע ללוחמים האמיצים שלנו שפועלים בזמן מורכב ולומר שאני מתפללת לשלומם של הפצועים, שאת חלקם ביקרתי. זה לא פשוט, ולא בכדי יש פה אמוציות מטורפות, תקופה לא פשוטה.
אני רוצה להצטרף למה שנאמר לגבי המשמר האזרחי ולהדגיש עד כמה הדבר הזה חשוב, ולשאול את מי שיכול לתת לי מענה מה הסטטוס של הנושא הזה ואיפה זה עומד.
דבר שני, הניטור של המדיה החברתית. אני רוצה להבין מה ההיקף של התקנים שהועמדו לטובת הסיפור הזה. לניטור המדיה החברתית, גם מבחינת הסתה לאומית וגם מבחינת איתור סכסוכים במישור המקומי בהקשר של הפשיעה והאלימות בחברה הערבית, יש ערך רב מאוד בעצירת הדברים לפני שהם הופכים להיות איומים מאוד.
לגבי הנושא של המשטרה, אנחנו יכולים להגיד שהמשטרה הוזנחה שנים, זה נכון. וזה גם נכון שאנחנו פה כמעט שנה. המשטרה היא גורם אכיפת החוק המשמעותי ביותר בתוך גבולות המדינה, והיא חייבת לקבל יותר תקציבים ויותר תקנים. אופיר אקוניס דיבר פה על שוטרים בארצות הברית. כשרואים שוטר בארצות הברית הלב דופק. הייתה פה שנים דה-לגיטימציה כלפי המשטרה וגורמי אכיפת החוק, ואף לב לא דופק כשרואים שוטר. אני חושבת שמה שנאמר פה על ידי חבר הכנסת איתמר בן גביר לגבי הזלזול והפגיעה הבאמת קשה מנשוא בשוטרים בשער שכם – אסור שזה ימשיך לקרות. חברים, זה לא קואליציה ואופוזיציה, זה חיי אדם, זה המהות והבסיס של הכול. אי אפשר יהיה לעשות פה כלום אם לא יהיה פה חוק וסדר. אני עוקבת אחרי הפשיעה והאלימות בחברה הערבית כבר שנים, ואין למשטרה מספיק תקציבים ותקנים כדי לבצע את מה שמוטל עליהם. הם פועלים בגבורה, הם פועלים בצורה שבעיניי, כמי שעלתה לארץ לפני למעלה מ-20 שנה, מעוררת השתאות. אני מצדיעה לאנשים האלה, שתמורת משכורות לא תמיד מכבדות מחרפים את נפשם. וזה מה שאמור לאחד אותנו. חייבים לחזק את המשטרה היום, נקודה.
רות וסרמן לנדה (כחול לבן)
¶
אני רוצה לומר מילה על מורים שעובדים רדיקליזציה. השתתפתי בדיון מאוד חשוב שהובילה יושבת-ראש ועדת החינוך. הדבר הזה במעקב, הוא חייב להיות במעקב צמוד. חייבים לעקור את התופעה הזאת מהשורש. לא יכול להיות שבן אדם שעובד במערכת החינוך הישראלית למד במוסד שמסית וגורם לרדיקליזציה. וכן, צריך להסתכל על הדבר הזה בעיניים פקוחות ולהבין שבן אדם שכזה לא יכול להיות במערכת החינוך, לא במזרח ירושלים ולא באף מקום במדינת ישראל.
דבר אחרון. חברים, אני משתתפת כמעט בכל דיון בנושא החמרת ענישה. הממשלה הזאת עושה המון בנוגע לזה. זה מאבק מאוד מאוד קשה. הסניגוריה הציבורית וגורמים במשרד המשפטים, בצדק מסוים ובאופן לגיטימי, נאבקים על הדמוקרטיה ומנסים למנוע לקיחת אחריות מהזרוע השופטת. אבל יש פה באמת הקלה שיטתית בענישה. מדובר פה עכשיו במצב חירום. אני קוראת ערבית, אני קוראת את הטוקבקים, אני כבר שנים קוראת את הלך הרוח בחברה הערבית. יש זלזול בחוק ובסדר. אלוהים יודע שהתפיסה שלי היא ליברלית ואני בעד הדמוקרטיה ובעד שמירת חוק וסדר, אבל הבסיס של מה מותר ומה אסור חייב להיות מונח וברור. וההקלה בעונשים פוגעת בזה.
יום טוב חי כלפון (ימינה)
¶
תודה רבה. אני מצטרף לתנחומים למשפחות ולאיחולי ההחלמה לפצועים. כוחות הביטחון, אנחנו איתכם ואנחנו מחזקים אתכם.
מה שחסר פה סביב שולחן הדיונים זה לא רק התשובות לגבי כמה תקנים וכמה כסף נוסיף לכוחות. איפה השופטים ששחררו את המחבלים האלה? זאת הבעיה העיקרית שלנו. אנחנו מפקחים על גופי שלטון, אבל יש גוף שהוא כמעט לא מפוקח – מערכת המשפט. כשהצבא או המשטרה מפספסים איפשהו אנחנו נמצאים כאן לעמוד על הכשלים ולתקן. אבל כששופט טועה בפסיקה שלו ובעצם מקל בעונש – מי מפקח על זה? מי מתקן? למי הוא נותן דין וחשבון? לאף אחד. בפועל, לאף אחד. לוועדה הזאת לא מוזמנים שופטים וכמעט אין כאן נציגים ממערכת המשפט. הם חסינים. לדעתי הבעיה נמצאת שם.
אני רואה פה את הוויכוחים בין קואליציה לאופוזיציה, אלה מאשימים את עבאס שבקואליציה, אלה מאשימים את נתניהו שלא עשה כלום 12 שנים. סליחה, שני הצדדים טועים כאן. כי גם עם נתניהו וגם עם עבאס, בסוף אותו פעיל טרור מגיע לשופט, והשופט ייתן לו חצי שנה, שנה, שנה וחצי, כי הוא בא ממשפחה נורמטיבית, כי זו עבירה ראשונה וכו'. כך שזה לא נתניהו וזה לא עבאס, אלא בסוף זה אותו שופט שמשחרר את המחבל שכמה חודשים לאחר מכן יעשה את מעשה הטבח.
אורית מלכה סטרוק (הציונות הדתית)
¶
אתה עושה לעצמך חיים קלים. זה חלק מהבעיה, אבל זאת לא כל הבעיה. זה שנפתלי בנט לא הכניס את השב"כ לטפל בפשיעה במגזר הערבי ובפשיעה הלאומית אחרי - - -
יום טוב חי כלפון (ימינה)
¶
אורית, זה לא יעזור אם בסוף המחבלים ישתחררו. השב"כ יעצור אותם, הם יגיעו לבית המשפט, ושם ישחררו אותם.
איתמר בן גביר (הציונות הדתית)
¶
אז לסכל אותם סיכול ממוקד. למה הוא לא חוזר לסיכולים הממוקדים? שיחזור לסיכולים, מהקבר הם לא יחזרו.
יום טוב חי כלפון (ימינה)
¶
חברים, החוליה החסרה כאן בדיון, שהיא החוליה החלשה במאבק בטרור, זאת מערכת המשפט. השופטים - - -
יום טוב חי כלפון (ימינה)
¶
ואני מעלה את הדברים כאן. גם מפלגות השלטון לשעבר לא פתרו, לצערי הרב, את העניין הזה. בעיניי זו הבעיה החמורה ביותר, וצריך לטפלה בה בדחיפות.
עוד נקודה. במציאות שבה מחבלים משתחררים כל כך בקלות במדינת ישראל, אנחנו צריכים להגן על עצמנו. לכן אני אשמח שנעשה דיון יותר מעמיק בוועדה לביטחון פנים בעניין רישיון נשק. לתת הקלות למתן רישיון נשק, כי עדיף שאנשים יסתובבו פה עם נשקים ויחסלו את המחבל במקום, כדי שהוא לא יגיע לבית המשפט, ששם כנראה הוא ישתחרר בשלב מסוים.
יום טוב חי כלפון (ימינה)
¶
רם בן ברק, הבא להורגך, השכם להורגו. לדעתי זה הכלל שאנחנו צריכים לפעול על פיו.
רם בן ברק (יו"ר ועדת החוץ והביטחון)
¶
אני לא נגד. מי שמיומן ויודע להשתמש בנשק, טוב שיהיה עם נשק. אבל צריך לקחת בחשבון שאקדח אצל אזרח לא מיומן - - -
היו"ר מירב בן ארי
¶
רגע, תנו לי לענות. הוועדה לביטחון פנים תתכנס במושב הזה לאשר את הרפורמה החדשה של המשרד לבט"פ בכל מה שקשור למתן רישיונות. נבדוק איפה אפשר להקל ואיפה צריך להקשות. הכיוון שלי הוא להקל.
גבי פיסמן
¶
תודה רבה. אני אתחיל מהנושא של עונשי המינימום. חשוב לומר שעברה הוראת שעה לפרק זמן של שלוש שנים שמקנה עונשי מינימום בעבירות נשק. זה קרה לפני מספר חודשים.
רות וסרמן לנדה (כחול לבן)
¶
לרבע מהעונש מקסימום. היה דיון אם זה יהיה רבע או חמישית. חייבים לשים את זה בפרספקטיבה. הייתי בכל הדיונים הארוכים האלה. אני מאוד מכבדת את הדעה של השמירה על הדמוקרטיה והמידתיות - - -
היו"ר מירב בן ארי
¶
רות, את לא מנהלת את הדיון עכשיו. אם יש לך שאלות את יכולה לשאול אחרי זה. גבי, נשמעה פה הרבה ביקורת על משרד המשפטים והתנהלות מערכת בתי המשפט. דיברו על זה הרבה חברי כנסת, תעני על זה.
אופיר אקוניס (הליכוד)
¶
ואם אפשר, אז להתמקד בהגשת כתבי אישום, שזה התפקיד של הפרקליטות. עונשי מינימום זה תפקיד שלנו, הכנסת, אנחנו מחוקקים את החוק. ואם השופט חי בלה-לה-לנד ומחליט שהוא קובע את החוק, הוא לא יודע מהי הפרדת רשויות ומהי דמוקרטיה.
אופיר אקוניס (הליכוד)
¶
הנהלת בתי המשפט זה טכני. יום טוב, הפרקליטות זה העניין, הפרקליטות. מי מגיש את כתב האישום.
גבי פיסמן
¶
אז התייחסתי לחקיקה של עונשי מינימום בעבירות הנשק. יש את הצעת החוק הממשלתית שהזכיר חבר הכנסת האוזר שנוגעת לתיקון לפקודת הפרוצדורה הפלילית ומאפשרת סמכות חיפוש ללא צו שיפוטי בעבירות של פשע חמור ועבירות אמל"ח. תיקון החקיקה הזה עבר בקריאה ראשונה וטרם קודם. להבנתי זה אמור להיות מקודם במושב הקיץ בוועדת החוקה. זה בוודאי כלי שכן עשוי לשנות את תמונת המצב בהקשר הזה.
לגבי גיוס חיילים, הפרטים של המתווה שסוכם עליו לפני מספר ימים עדיין לא הובאו בפנינו, אבל העקרונות הם שהחיילים לא מפעילים סמכויות מול אזרחי מדינת ישראל. הם כן מלווים את השוטרים ומבצעים פעילות של ביטחון שוטף, אבל הם לא מבצעים פעילות של אכיפה פלילית. המתווה המדויק יאושר על ידנו בהמשך.
איתמר בן גביר (הציונות הדתית)
¶
רגע, מה עם כתבי האישום? מה עם בתי משפט מיוחדים, כמו לדוגמה אלה שעשיתם בהתנתקות? אנחנו הרי במצב חירום. בהתנתקות הייתה לכם היערכות שלמה, פתחתם בתי משפט מיוחדים, עשיתם הליכי כתבי אישום בהליך מזורז – מה קורה עם כל הדבר הזה? אם זה לא התנתקות זה לא מעניין אתכם?
עמיחי שיקלי (ימינה)
¶
בהקשר של מערכת המשפט צריך לשים גם את הנושא של מח"ש על הפרק. אנחנו לא יכולים להרשות ששוטרים שמסתובבים בשער שכם יחששו שאם הם יגיבו בתקיפות לאיזה בריון למוחרת מח"ש ייקח אותם אליו. צריך שמישהו ישב עם ראשת מח"ש ויבהיר לה את המצב.
רם בן ברק (יו"ר ועדת החוץ והביטחון)
¶
תראו, אני לא רוצה להיכנס איתכם לוויכוח אם זה כן נכון או לא נכון. ברור לגמרי ששוטרים לא צריכים להיות מוכים על ידי אזרחים או פלסטינים שאינם אזרחים. אבל יש כאן מדיניות שרוצה להרגיע, ולפעמים השוטרים, באומץ לב רב, מגיבים בצורה מסוימת ולא מייד יורים כי הם מבינים את המשמעויות של זה, כנראה יותר מחלק מחברי הכנסת שיושבים כאן.
עמיחי שיקלי (ימינה)
¶
מי בכלל דיבר על לירות? אני לא מדבר על לירות. אנחנו צריכים להגיע לסיטואציה שלא מתקרבים אליהם.
אבי דיכטר (הליכוד)
¶
רם, שנייה. האם אפשר לקבל מגבי נתון לגבי חמש השנים האחרונות שמראה כמה מקרים של תקיפת שוטר הסתיימו בעונש של שלוש או חמש שנים בכלא?
רם בן ברק (יו"ר ועדת החוץ והביטחון)
¶
אני מסכים איתך לגמרי. חבר הכנסת דיכטר, אני רוצה להגיד לך משהו. יש כאן דיון ארוך ואמוציונלי. הדברים שאתה אמרת היו דברים עניינים, דברים לגופו של עניין, ללא הקשר פוליטי, והיה ממש תענוג לשמוע אותך. להבדיל ממך יש כאן הרבה מאוד דברים שנאמרו שיש להם משמעויות אחרות - - -
רם בן ברק (יו"ר ועדת החוץ והביטחון)
¶
אני אחלק לך ציונים כמה שאני רוצה, כמו שאתה מחלק לי ציונים כמה שאתה רוצה
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
הרווח הפוליטי שאתה מדבר עליו הוא השליחות שלנו, כי יש פה ממשלה רופסת וכושלת והציבור רוצה להסתובב ברחוב בלי פחד. אתה קורא לזה רווח פוליטי, אנחנו קוראים לזה ביטחון במדינת ישראל.
רם בן ברק (יו"ר ועדת החוץ והביטחון)
¶
יש הבדל גדול מאוד בין מי שבא לכאן לדיון ורוצה שהדיון הזה יהיה דיון פרודוקטיבי שיצאו ממנו מסקנות ענייניות שישפרו את הביטחון שלך, שלי ושל הילדים שלנו, לבין מי שבא לכאן לעשות דברים שהם מעבר לזה. ולצערי הרב חלק מהדיון היה כזה, צריך להגיד את זה ביושר.
אורית מלכה סטרוק (הציונות הדתית)
¶
רם בן ברק, אנחנו השתתפנו בדיונים לאורך כל עשרת החודשים האחרונים באופן פרודוקטיבי.
רם בן ברק (יו"ר ועדת החוץ והביטחון)
¶
לבוא ולהגיד שצריך לירות בכל מי שמרים אבן – אולי זה היה פותר חלק מהבעיה, אבל זה היה עושה בעיה במקום אחר.
היו"ר מירב בן ארי
¶
בהמשך למה שאבי אמר אני גם רוצה שתסבירי לי איך משרד המשפטים הסכים להצעת החוק שמבטלת את העלבת עובד הציבור.
היו"ר מירב בן ארי
¶
אני הייתי אתמול במחלקת התביעות, השוטרים בשטח מודאגים. מעניין אותי לדעת איך המשרד הסכים לזה. הרי עובד ציבור זה גם מורה. וזאת לא שאלה לפרקליטות, זה הרי נעשה בהסכמת משרד המשפטים.
אופיר אקוניס (הליכוד)
¶
מירב, את צודקת בטענה שלך, אבל ועדת שרים לחקיקה תמכה בזה וכל הקואליציה התייצבה להצביע בעד החוק המופרך הזה של גבי לסקי.
היו"ר מירב בן ארי
¶
אני רוצה לדעת אם זה מקצועי או פוליטי. אם זה פוליטי אז אני אטפל בזה. האם יש עמדה מקצועית שתומכת בחוק של ביטול העבירה של העלבת עובד ציבור?
אורית מלכה סטרוק (הציונות הדתית)
¶
אני יודעת שאת לא מהפרקליטות, אבל היועץ המשפטי לממשלה עומד גם בראש מערכת התביעה. אני רוצה לשאול כמה מכתבי האישום שהוגשו בעקבות שומר החומות כוללים אלמנטים של פעילות מטעמים גזעניים ולאומניים וכמה מהנאשמים שהוגשו בעניינם כתבי אישום שוחררו עוד לפני תום ההליכים ואיך אתם מתנהלים מול בתי המשפט בעניין הזה.
גבי פיסמן
¶
כמו שאמרתי, אני לא נציגת הפרקליטות וגם לא התבקשתי להביא נתונים, ולכן הנתונים האלה לא נמצאים כרגע בפניי. אני יכולה לבדוק את - - -
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
לא אני דיברתי, מירב דיברה. יש לי זכות להעביר ביקורת על פרקליטות שלא מגישה כתבי אישום נגד מסיתים שגורמים לרצח בסוף. הם ראש הנחש, כן.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
תדבר הרבה מילים יפות, אבל צריך לשים את האצבע על הבעיה: הפרקליטות אשמה כאן ברוב הדברים, כששר המשפטים בראש.
אופיר אקוניס (הליכוד)
¶
זאת עמדה שמעמידה בחזית את השוטרים שלנו במצב שהערבי הזה מקלל אותו וזה לא נחשב להעלבת עובד ציבור. זה בלתי נתפס. שגבי לסקי תמשיך לבד עם החוק ההזוי הזה, היא וארבעת חברי הכנסת של מרצ.
היו"ר מירב בן ארי
¶
אל תדאגו, בשביל זה יש קואליציה. שמעתם אותי ואת רות, ואני בטוחה שגם רם יסכים איתי שיש דברים שאפשר לנהל אחרת.
אני נותנת את רשות הדיבור לשלושה נציגי ציבור. און, בבקשה. יש לכם שתי דקות.
און ריפמן
¶
תודה רבה. אלה באמת ימים עצובים, אני משתתף בצערן של המשפחות, ואנחנו גאים מאוד בכוחות הביטחון. לצערנו ראינו בעשור האחרון שהפשיעה הפלילית הופכת בכל מיני נקודות לפשיעה לאומנית, וזה מראה עד כמה הוועדות האלה חשובות. חשוב לחזק מאוד את המאבק בפשיעה.
מאז שהיא קמה, המדינה שלנו השקיעה הרבה מאוד בביטחון החוץ, ועכשיו זה הזמן להשקיע בביטחון הפנים. אנחנו הוצאנו השבוע דוח שנתי על המאבק בפשיעה, דוח שמראה כמה המצב חמור וכמה הביטחון של האנשים מאוד ירד בשנה האחרונה, בעיקר אחרי אירועי מאי.
שמחנו מאוד שהמשרד לביטחון פנים החליט לגייס מתנדבים למילואים, אבל אני חייב להגיד שהפסדנו חצי שנה. שמנו להם תוכנית בערך לפני חצי שנה, והיום כבר היינו יכולים להיות עם 1,000 מתנדבים במג"ב. כנציג של החברה האזרחית אני יכול להגיד שגיוס מתנדבים זה תהליך שלוקח זמן. לקחת אזרח ולהביא אותו למצב שהוא מסיים את התהליך של המשטרה ויכול לצאת למשמרת זה דבר שלוקח בערך חצי שנה, וגם זה רק אחרי שעובדים על זה קשה ומטפלים בזה. לכן דרוש פה שינוי עומק. אנחנו בעצם קוראים לוועדות להמשיך לקדם את התוכנית שמחזקת את מג"ב והמשטרה, בשיתוף פעולה עם הצבא, ומחליטה על הקמה של חטיבות מילואים למתנדבים. נזרק פה קודם המספר 4,000, אני לא יודע מאיפה הוא הגיע, אבל באמת אלה המספרים שצריך לדבר עליהם, 4,000, אפילו 7,000. יש הרבה מאוד חיילי מילואים שרק רוצים לבוא ולעשות - - -
און ריפמן
¶
אז אני חושב שהתפקיד שלנו כארגון אזרחי ושל האנשים מהפוליטיקה זה לוודא שהדבר הזה מתקדם וקורה. צריך לייצר פה חטיבות מילואים. כמו שיש מילואים, אפשר לעשות אותו דבר במשמר האזרחי במג"ב ולהגיע לכמה אלפי אנשים.
אני חייב להגיד שיש בארץ תופעה של הרבה מאוד רשויות מקומיות... מי שגדל במושב או בקיבוץ מכיר את זה. המשטרה לא שמרה לך על המושב או על הקיבוץ, אלא הקיבוץ שמר על עצמו, והיה שומר שדות ששמר על השדות. אנחנו יודעים שהתופעה הזאת מגיעה היום גם לערים וכבר יש כמה וכמה ערים בישראל שמקימות כל מיני פתרונות כמו משמר אזרחי או משמר השכונה. צריך שהדבר הזה ינוהל ויתוכלל מלמעלה כדי שלא יקרו פה כל מיני תהליכים לא טובים.
דבר אחרון, ככל שנצליח לגייס מילואים למג"ב ולמשטרה – ויש הסכמה של אכ"א למהלך הזה – נוכל לשחרר את השוטרים למבצע ארצי של איסוף נשק. יש תמיכה בכל הקשת הפוליטית לסיפור של איסוף הנשק, ואנחנו ממש מבקשים מהוועדה לקדם, ללוות ולהוביל את התהליכים האלה. זה משהו שאפשר תוך שנה-שנתיים לפתור אותו ושיהיה מאחורינו לגמרי. תודה רבה.
אליאס זרינה
¶
קודם כול תנחומיי למשפחות והחלמה מהירה לכל הפצועים. אני רוצה לדבר על הנוצרים, שמקבלים איומים מדאעש ונמצאים במצב ביטחוני כמו כל יהודי במדינת ישראל. יצא לי לפגוש מלא נוצרים במהלך ההלוויה של הגיבור אמיר חורי, זיכרונו לברכה. הקול הנוצרי קורא לשיתוף פעולה, במיוחד מהמשטרה. הנוצרים מתכננים להקים סוג של משמר לכנסיות, במיוחד בשבוע הקדוש הזה, עד חג הפסחא. בתקופה הזאת האיום מתגבר, ואני קורא לשיתוף פעולה.
יש אצל הנוצרים צעירים שרוצים להיות רעולי פנים ולחפש מי זר ומי לא זר. לכן אני מציע שיהיה שיתוף פעולה עם משטרת ישראל ושתינתן עדיפות לחיילים משוחררים והם יוכלו להשתלב במערך האבטחה של הכנסיות. מדובר באיום אמיתי.
אני רוצה להתייחס גם להסתה, שהתחילה יום אחד בלבד אחרי מסע ההלוויה של הגיבור אמיר חורי זיכרונו לברכה. יש בצילום הזה גרפיטי שקורא לשחיטה של בוגדים ומשתפי פעולה. הוא מכנה את הגיבור אמיר חורי משתף פעולה.
אליאס זרינה
¶
זה מנצרת, ליד כנסיית הבשורה, יום אחרי הלוויה של אמיר חורי. הגזענות וההסתה לא מפסיקות. הם גם קוראים לתקוף חיילי צה"ל ושוטרים ובני מיעוטים שמשרתים בצה"ל. מי שאחראי על זה, במיוחד בנצרת, זה "בלדנא", שמקבלים מהקרן החדשה ומהאיחוד האירופי תקציבים. הם אלה שמובילים את ההסתה בשטחי ישראל.
אני רוצה לגעת בעוד משהו קטן. אתם כממשלה הוצאתם מהחוק את הסעיף שמדבר על שירות קהילתי, שירות אזרחי ושירות לאומי. זה משהו שפגע במגמת ההשתלבות של בני מיעוטים, במיוחד של נוצרים. המדינה צריכה לתמוך בהם ולחבק אותם, אבל המדינה לא מחבקת אותם והסעיף הזה בעצם יצא מהחוק.
אליאס זרינה
¶
שני דברים אחרונים. אנדרטה לחללים ונופלים נוצרים. יש לנו מעל 20. זה חייב טיפול. דבר אחרון, תקנים לעובדים נוצרים, במיוחד במשרד הביטחון. אין לנו ייצוג בגוף הצבאי והמדיני. תודה לכם.
יהודה שרבאני
¶
אני יהודה שרבאני, מאם תרצו. בימים אלה אנחנו מציינים 20 שנה למבצע חומת מגן. לפני 20 שנה עלייה להר הבית הייתה פרובוקציה, היום סיור של שר החוץ הישראלי בשער שכם נחשב לפרובוקציה.
נקודה נוספת, יש לנו יתרון איכותי אחרי שומר החומות: שאנחנו ראינו מה אירע כאן ולכן אנחנו יודעים להתכונן. ואחרי שראינו את הסרטון של אתמול, חמומי מוח שמרביצים ללוחמי מג"ב בלי שהם מגיבים, אנחנו לומדים שלא עשינו שום דבר ולא התכוננו.
ואני רוצה לומר משהו לגבי השוטרים. אנחנו לא צריכים להתייחס לשוטרים כאל מגן אנושי. שוטר הוא גורם אכיפה. במדינה דמוקרטית אמורים להתייחס אליו כגורם אכיפה. ואם במשך שלושה ימים יש במוקד אחד אירוע ועוד אירוע ועוד אירוע, אולי הגיע הזמן לחסום את האזור, לסגור אותו ולא ליצור איזה סוג של מלחמת התשה שלא מובילה לשום דבר.
אני אעבור לנקודה המרכזית, הפרצות בגדר. אין ספק שהוועדה עשתה עבודה חשובה בעניין הזה. גם אנחנו, אם תרצו, נוכחים שם, וגם יש לנו פורום של תושבים מקרני שומרון. זה מתחיל ממצב שאנשים לא יכולים לעלות לאוטובוסים ועד מצב שערבי מקלקיליה יכול לעבור דרך הגדר בעוד שאימא עם שלושה ילדים מקרני שומרון צריכה לעמוד שעה במחסום כדי להיכנס לכפר סבא, כי יש את המלינים ואת ההסעות. לא מדובר בהרבה כסף. לפי ההערכות של משרד הביטחון מדובר בכמעט מיליארד שקל. אני רוצה להזכיר לכולנו שהפנסיות התקציביות עלו לנו בעוד 1.5 מיליארד שקל לא מזמן, לעומת אפס שקלים לפרצות בגדר. כך שיש למדינת ישראל את הכסף, אפשר לעשות את זה.
יהודה שרבאני
¶
ברשותך, היושב-ראש, אני אשמח שלא תעשה לי ככה עם היד ואני גם אגיד לך באיזה כובע אני מדבר. אני אשמח שתכבד אותי - - -
רם בן ברק (יו"ר ועדת החוץ והביטחון)
¶
אנחנו הזמנו אותך לדיון, אנחנו נותנים לך רשות דיבור, למה את מערבב עניין שלא בעניין?
איתמר בן גביר (הציונות הדתית)
¶
אתה לא תגיד "אל תעזור", אני חבר כנסת, גם אותי אתה לא רוצה לשמוע? מה קרה, רק לעוזרת שלך מהחמאס יש אפשרות לדבר? מה זה הדבר הזה? אתה לא תשתיק אותי. אותי הוא לא ישתיק.
יהודה שרבאני
¶
חבר הכנסת בן גביר, אני אשמח לענות. אני יושב בכנסת ישראל, זה לא מקום ששייך לאף גורם פרטי, זה הבית של הציבור הישראלי, ואני מייצג כאן את תנועת אם תרצו, שמייצגת מאות אלפים בתוך החברה הישראלית, ויש לי את הזכות לשבת בדיונים. היושב-ראש יכול לתת או לא לתת לי את זכות הדיבור, אבל אני יכול להיות נוכח איפה שאני רוצה, כמה שאני רוצה ומתי שאני רוצה.
רם בן ברק (יו"ר ועדת החוץ והביטחון)
¶
באיזה זכות אתה יכול להגיד כאן שנתנו פנסיות תקציביות אבל לא בונים גדר?
רם בן ברק (יו"ר ועדת החוץ והביטחון)
¶
מה הקשר? אני חושב שצריך לבנות את הגדר, אני הייתי פועל כבר מזמן בעניין הזה.
יהודה שרבאני
¶
אתה בעצמך הלכת וביקרת בגדר הביטחון, ואין ספק שיש העדפות... אנחנו רואים שהציבור הישראלי - - -
רות וסרמן לנדה (כחול לבן)
¶
אבל אתה לא חשוף להעדפות של מערכת הביטחון, אין לך את הנתונים ואת המודיעין.
יהודה שרבאני
¶
נכון, ואני גם לא מצייר את עצמי כחשוף לזה, אבל כאזרח ישראלי מותר לתהות למה גדר ביטחון - - -
יהודה שרבאני
¶
יש לנו חודש קשה לפנינו, ועם כל הכבוד לכל הדברים כאן אנחנו צריכים לעשות עבודה חשובה, ואני מחזק את כוחות הביטחון כמובן. תודה רבה על רשות הדיבור לשני יושבי-הראש.
היו"ר מירב בן ארי
¶
תודה. הרצל חג'אג', אבא של סגן שיר חג'אג' וחבר בפורום "בוחרים בחיים" של המשפחות השכולות ונפגעי הטרור.
הרצל חג'אג'
¶
שלום לכם. רצינו להעלות הרבה נושאים אבל אני מבין שאין זמן, אז אני רק רוצה להגיד לכם שלנו בפורום יש חבילת הרתעה שבנויה אל מול המפגע הבודד, דבר שהיום לצערנו לשב"כ אין פתרון כנגדו והוא לא מצליח לתפוס את המפגע הבודד שהוסת או מכל מיני סיבות החליט לבצע פיגוע. לכן אנחנו נשמח להגיע לדיון אחר, גדול יותר. מדובר על חבילת הרתעה שמגובה על ידי אנשי מקצוע, שלדעתנו אם היא תיפול על המחבל וסביבתו מייד אחרי הפיגוע יהיה בזה כדי למנוע את הפיגוע הבא.
לגבי איסוף נשקים, אני שומע פה שזה הנושא הכי בוער, וזה באמת נושא חשוב מאוד, אבל יושב איתי פה בועז קוקיא, שהבן שלו נשחט עם סכין באמצע ערד. הבת שלי נדרסה על ידי מחבל עם משאית בפיגוע בארמון הנציב עם עוד שלושה חיילים ועם עשרות פצועים. ואני יכול לתת לכם עוד תיאורים של דריסה עם דקירה, שריפות, אבנים ועוד אלף ואחד תיאורים. המחבלים מאוד מאוד יודעים למצוא איך לרצוח אותנו. ולכן רק איסוף נשקים לא יעזור, צריך גם הרתעה.
אני רוצה להתמקד במשהו קונקרטי לשבוע הזה, ההקלות שניתנו. אני אעזוב את הכניעה למחבלים בכלא, זה משהו שכבר נתנו להם, וצריך לעבוד על זה אחר כך עם חבילת ההרתעה. אני רוצה להתייחס לכניסה ביום שישי של פלסטינים תושבי יו"ש לישראל. אנחנו מלווים את זה כבר כמה שנים, והיינו בקשר גם כשהייתה הממשלה הקודמת. מכניסים לפה בימי שישי עשרות אלפי פלסטינים. אומרים לנו שהם עוברים בדיקה ביטחונית. נגיד שיש. אבל הם נכנסים ללא בדיקה שמית, לא יודעים מי נכנס, לא יודעים מי יוצא, לא יודעים מתי הוא יוצא, לא יודעים איפה הוא מטייל בארץ. הם הולכים לחופי הים, מעשים מגונים ומעשי פשיעה עולים בתקופה הזאת, יש רציחות ופיגועים, כמו למשל של הדס מלכא ושל עוד שמות שאני לא אקריא כדי לא להאריך. אנשים שנרצחו על ידי כאלה שנכנסו לפה עם ההסעות. ההסעות האלה יוצאות מקלנדיה בשיירות של אוטובוסים, במימון של משרד התחבורה. משרד התחבורה מימן אותם לפני שנתיים. שנה שעבר לא היה בגלל הקורונה. אנחנו שילמנו 2.5 מיליון שקל על האוטובוסים האלה. למה אני צריך לשלם לתושב יו"ש כדי שייכנס לישראל, ועוד לכזה שמסכן אותנו? למה לוקחים ריסק על החיים שלנו? כבר יש פה חבית חומר נפץ, ראינו אתמול מה קרה בשער שכם, ראינו את הרציחות בשבועיים האחרונים. לצערי ימשיכו לרצוח אותנו עד שלא תהיה פה הרתעה אמיתית. עד שממשלת ישראל תגיד שהיא לא מוכנה יותר לרצח של ישראלים על ידי ערבים, על ידי מחבלים, זה לא ישתנה.
עוד משהו. לפני שנתיים היה פיילוט על אוטובוסים שנכנסו לפה. עשרות אוטובוסים לא נבדקו בכלל. אנחנו יודעים את זה מכמה מקורות וגם אימתנו את זה עם מפכ"ל משטרת ישראל בזמנו, אלשיך, בשיחת טלפון של מירב. עימתנו אותו עם זה והוא אישר לנו את זה. הוא אמר לנו אז שהוא מתנגד להכנסת כזאת כמות של תושבי יו"ש בלי שום בדיקה בתקופה כזאת, אבל הצבא ומערכת הביטחון מכריחים אותו. זה משהו שצריך לשנות. החיים של אזרחי ישראל יותר חשובים מהחג שלהם, שלצערי נהפך לחג הקורבן היהודי. אני לא אומר לא להכניס ערבים, אנחנו לא נגד ערבים, אבל צריך לסגור את הריסק הזה ולעצור את הפרצה הזאת. זה הולך להתחיל ביום שישי הזה, תעצרו את זה. תודה לכם.
בועז קוקיא
¶
אני שותף של הרצל בפורום "בוחרים בחיים". בלוויה של רון, שנרצח על ידי בדואי ישראלי לפני ארבע שנים, אמרתי שמדינת ישראל, על שלוש הרשויות שלה, איננה עושה מספיק – הרשות השופטת, המחוקקת והמבצעת. ומכל מה שעולה כאן בדיון אנחנו רואים שלאורך שנים, ללא קשר לאיזו ממשלה נמצאת וללא קשר למצב הפוליטי, לא נעשה מספיק. כל רשות ורשות יכולה לעשות בתוך עצמה יותר וכל רשות ורשות יכולה יותר לשתף פעולה אחת עם השנייה. אתם כוועדת החוץ והביטחון וכרשות המחוקקת יכולים לדאוג שהדרג המדיני, הדרג הממשלתי, יפעיל נכון את כל הרשויות ויפעל לצמצם את הטרור.
כמו שאמר הרצל, חבילת ההרתעה באה לסגור פער, השב"כ איננו יכול לסכל את כל הפיגועים. גם זה לא ימנע במאה אחוז את הטרור, אבל זה יפחית אותו משמעותית ויציל חיים.
עוד דבר אחד. הניסיון לתת הקלות לא מוכיח את עצמו. מכל הדברים עולה שנתינת הקלות לא בהכרח מונעת את ההקרנה של האלימות הפלסטינית לתוך גבולות מדינת ישראל. אחד המרכיבים שעלו פה זה הנושא של גדר ההפרדה. צריך להתעקש עליה כנכס חיוני של מדינת ישראל. ראש המל"ל הקודם הזכיר במאמר חשוב מלפני חודש שהשב"חים ואיחודי המשפחות יוצרים תמהיל קשה מאוד מבחינת ביטחון הפנים במדינת ישראל.
אתם צריכים לפקח על הרשות המבצעת, כולל חקיקה בכנסת. תעשו את החוקים המתאימים, כמו החוק שהוזכר פה, שלילת אזרחות למחבלים ישראלים, שבשנים האחרונות עושים יותר ויותר פיגועים. ותעמדו על כך שהרשות המבצעת מקיימת חוקים. למשל, חוק קיזוז משכורות למחבלים לא מתבצע. תעשו את העבודה שלכם כדי להציל חיים במדינת ישראל. תודה רבה.
ארז תבור
¶
שמי ארז תבור, אני קצין אגף המבצעים של מחוז ירושלים. הייתי אתמול ושלשום בשער שכם. בפתח דבריי אני רוצה להגיד תודה רבה על הוועדה הזאת ועל הדברים שנעשים לאור המחסור הגדול מאוד בשוטרים. אני רוצה להגיד שיש לנו משטרה אחת, והמתכון הנכון זה משטרה חזקה. שמעתי פה כל מיני דברים על משמר לאומי ודברים דומים. אני חושב שזאת טעות, גם בתור אזרח. צריך לחזק את המשטרה. למשטרה יש את הסמכויות ואת הידע, המשטרה יודעת מה היא עושה. כשאני מדבר על המשטרה אני מתכוון גם למג"ב; כחול וירוק אחד הם.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
איך יכול להיות שאתה מתנגד שיהיה כוח עזר אזרחי נוסף, אני לא מבין את זה. צריך גם לחזק את המשטרה וגם שיהיה כוח עזר אזרחי, מה הבעיה בזה?
ארז תבור
¶
כשניסו להוסיף כוחות נוספים עם סמכויות כאלה ואחרות – לדעתי זה דבר לא נכון. לדעתי צריך לחזק את משטרת ישראל.
רם בן ברק (יו"ר ועדת החוץ והביטחון)
¶
גם אם יוחלט להקים גוף כזה או אחר, אף אחד לא חושב שזה לא יהיה ת"פ משטרת ישראל.
ארז תבור
¶
לגבי שער שכם, אנחנו אחרי חודשים רבים של עבודת מטה מאוד סדורה לגבי חודש הרמדאן, שהשנה יצא יחד עם חגים נוספים – הפסחא ופסח. נעשתה הרבה מאוד עבודת מטה, בהובלה של כלל משטרת ישראל ושל מפקד מחוז ירושלים. צריך לזכור שברמדאן מגיעים לאזור הר הבית ושער שכם הרבה מאוד מאמינים שלא מתכוונים להפר את הסדר. הם רוצים להגיע להר הבית ולחזור חזרה. אתמול חווינו הפרות סדר באזור שער שכם, שכללו יידוי בקבוקים ואבנים לעבר השוטרים והכוחות שפעלו שם במקום. צריך להגיד שאנחנו נמצאים שם כל ערב, כל הפיקוד של מחוז ירושלים, אנחנו מובילים את הכוחות, מפקד המחוז נמצא שם באופן ישיר יחד עם מפקדי המרחבים. השוטרים שנפצעו אתמול זה סגן מפקד מרחב קדם ומפקד תחנת שלם, שהובילו את הכוחות. פעלנו גם בכוחות סמויים וגם בכוחות גלויים על מנת לעצור את אותם אנשים. עד כה – ואני מדגיש שעד כה, כי יש פה פעולות מודיעיניות וחקירתיות שנעשות – בשטח עצמו נעצרו עשרה מפירי סדר, והם כמובן יטופלו. בשונה מחגי רמדאן קודמים, אנחנו הקמנו כוח חקירות מודיעין וכוח תודעה מיוחד לטובת החודש הזה, על מנת להביא את הראיות הנכונות ולהביא את אותם מתפרעים לדין.
לגבי התודעה, דיברו פה על הנושא של הרשת. כולנו מבינים היום את הכוח והעוצמה של הרשת, ואנחנו פועלים רבות - - -
איתמר בן גביר (הציונות הדתית)
¶
גם אני מבקש. הוא ניסה לרצוח שוטר. הוא ניסה לרצוח שוטר, למה לא ירו בו? למה לא ירו בו?
איתמר בן גביר (הציונות הדתית)
¶
אני לא יכול לשאול? לך לא חשוב ששוטר יגן על עצמו? אני יודע שזה חשוב לך.
איתמר בן גביר (הציונות הדתית)
¶
מירב, הוא ניסה לרצוח שוטר. את ראית את התמונה? ראית את הסרטון? ניסו לרצוח שם שוטר. למה השוטר לא ירה?
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
ומה זה עוזר שאתם מקימים כוח מודיעיני אם המפקד שלך ישב כאן בחדר ואמר שהפרקליטות מקבלת תמלילי הסתות ולא מגישה כתב אישום?
היו"ר מירב בן ארי
¶
קרעי, זאת פעם שלישית, תצא החוצה. יש כאן ועדה שהייתה אמורה להתחיל ב-12:00, יש כאן אנשים שמחכים, לא אכפת לכם מאף אחד? אני לא מעירה מילה.
היו"ר מירב בן ארי
¶
אתה בקריאה שלישית, החוצה בבקשה.
(חבר הכנסת שלמה קרעי יוצא מחדר הוועדה).
ארז, דקה אחרונה, אחרי זה עוד שתי דקות לשומר, ואז הדיון מסתיים. תכבדו את האנשים. אני שומעת פה דברי בלע, כמעט עפות לי האוזניים, ואני לא מוציאה מילה, חוץ מהתקיפה של עובדי ציבור, שזה כבר היה השיא. די, תתאפקו, יש כאן לוח זמנים, אנשים יושבים כאן שלוש שעות.
היו"ר מירב בן ארי
¶
לא, די, את עוד שנייה גם בקריאה שלישית. רק מתוך כבוד אלייך אני קוראת אותך לסדר כל כך הרבה פעמים. מספיק. ארז, בבקשה.
ארז תבור
¶
יחד עם הטיפול במפירי הסדר אנחנו נאפשר חופש פולחן לכל הדתות ונאפשר לכולם לחגוג את חגם. תודה.
עמיחי שיקלי (ימינה)
¶
רק עניין אחד. הביטוי הפרות סדר לא מקובל. כשמיידים אבנים זה לא הפרת סדר, זאת אלימות.
ישראל שומר
¶
שלוש נקודות קצרות לסיום, בהתייחסות לשאלות ששאלתם. בסוגיית הסד"כ צה"ל פועל ביחד עם משטרת ישראל על הקמת סד"כ שיהיה ת"פ משטרת ישראל. יש שני מאמצים. מאמץ אחד הוא מאמץ בסגנון של מג"ב, תחת משטרת ישראל, שמיועד לתוך הערים. הסד"כ השני זה פיקוד העורף – לקחת גדודים שלו ולהסב אותם להגנה בתוך מדינת ישראל, צירים וכן הלאה. אלה שני מאמצים שקורים כרגע במקביל ואנחנו מקווים עד הקיץ לעשות את כל המאמצים כדי ששני הכוחות הללו יקומו ויהיו לעזר וייתנו את המענה.
ישראל שומר
¶
הסוגיה השנייה נוגעת להוראות הפתיחה באש. אני לא נכנס פה לכל הוראות הפתיחה באש, אבל אני כן אומר שאם חייל מזהה סכנת חיים, בכל היבט שלה, הוא רשאי לירות על מנת להסיר את הסכנה.
ישראל שומר
¶
אם זה זריקת אבנים והיא לא מסכנת חיים, הוא יכול לבצע נוהל מעצר חשוד שמסתיים בירי לרגליים. אני לא נכנס פה לכל הוראות הפתיחה באש ואני גם לא מכיר את המקרה הספציפי שתיארת, אבל אני כן אומר מה מותר ואיך אנחנו מנחים ומתדרכים - - -
ישראל שומר
¶
הסוגיה השלישית זה קו התפר. כרגע יש עשרה גדודים בתוך יהודה ושומרון. צה"ל, על פי הנחיית הרמטכ"ל, עצר הכשרות ועצר אימונים של גדודים לוחמים, כי המשימה המרכזית כרגע היא להחזיר את הביטחון ולהגביר את תחושת הביטחון. חלק משמעותי מהסד"כ הולך לקו התפר.
במקביל, הייתי אתמול בדיון בראשות הרמטכ"ל, שבו נקבע להאיץ בנייה של גדר חדשה. אני מדגיש במילותיו: לא תיקון, אלא בנייה - - -
ישראל שומר
¶
על הבסיס של הגדר הנוכחית, באותו תוואי שקיים. החלק הראשון שאושר זה החלק הצפוני, מסאלם ועד אזור עוטף ירושלים. זה כמובן בגיבוי שר הביטחון. זה עוד דורש אישור תקציבים וכו', אבל זה ייכנס לעבודה מואצת. המטרה היא לא לתקן את המכשול הקיים אלא להקים גדר חדשה שתהיה בעיקרה חומה מבטון, גם כדי שיהיה קשה להרוס אותה וגם כדי שיהיה יותר קל לשלוט בה לאורך זמן.
היו"ר מירב בן ארי
¶
אבל אתם צריכים להתייחס גם לתקופת הביניים. רם ואני מתעסקים בזה יותר מחצי שנה. אתה תצטרך להחזיר את הלוחמים לפעילות, ועד שתיבנה גדר צריך פתרון ביניים. במטה יהודה למשל שמו את התלתליות האלה - - -
ישראל שומר
¶
יש את זה. גברתי היושבת-ראש, אני יודע שאת מסיירת בשטח, ואת תראי שיש עבודה שנעשית גם לטווח הביניים. אבל גם צריך להבין משהו: אנחנו לא יכולים לשים חייל בכל מקום, זה לא אפשרי, כי צריך גם להתאמן למלחמה וצריך להכשיר חיילים. אנחנו לוקחים פה סיכונים מחושבים, ולצערנו יש לזה בתקופה האחרונה מחיר כואב. אנחנו לא בורחים מאחריות, האחריות היא שלנו, אנחנו מבינים את זה, ואנחנו עושים את כל המאמץ – עם כל המשמעויות הכבדות של זה – כדי להחזיר את הביטחון ולבלום את הטרור וכדי להחזיר את תחושת הביטחון, שהיא לא פחות חשובה לנו. תודה.
רם בן ברק (יו"ר ועדת החוץ והביטחון)
¶
זה דיון חשוב, הוא לא נגמר, אנחנו רק בתחילתו. אני קודם כול רוצה לברך את שירות הביטחון ואת המשטרה על העבודה הטובה והמאומצת שהם עושים, וגם על קבלת ההחלטות שלהם. אני אתחיל עם המשטרה. אני מאוד מאוד מעריך את העבודה שלכם ואת היכולת שלכם להיות מאופקים בשביל שאירועים לא יתדרדרו אלא יישארו ככה. למרות מה שנאמר כאן, אני חושב שבהחלט מגיע לכם צל"ש על ההתנהלות הזאת, כולל מה שהיה אתמול בשער שכם.
אני גם חושב שההחלטה על הפרדה בין מי שמעורב לבין מי שלא מעורב ועל מתן הקלות לאנשים שלא מעורבים היא מדיניות נכונה ואמיצה של ממשלה שמקבלת החלטות לא פוליטיות אלא החלטות ענייניות על פי גורמי המקצוע.
יש כאן שני סוגי טרור. יש טרור שהוא פנימי ויש טרור שהוא פלסטיני. לגבי הטרור הפלסטיני אני חושב שלא חוסכים שום מאמץ ויש לנו את כל האמצעים וכל האפשרויות. שירות הביטחון הכללי עושה את מה שצריך, אבל אף פעם אין מאה אחוז. אנחנו רואים שאנחנו לא נמנעים מלהיכנס לאזורים כמו ג'נין ולבצע מעצרים תחת אש ובסיכון גבוה. אני חושב שהם עושים את מה שצריך ואני לא רואה איך אפשר לעשות יותר ממה שעושים כרגע.
לגבי גדר ההפרדה, אנחנו דיברנו על זה כאן ואנחנו מתריעים על זה כבר הרבה מאוד זמן. אני מאוד שמח על ההחלטה לגביה, וצריך לראות איך אפשר לגבות את הכוחות שם עד שהיא תהיה גמורה.
לגבי הטרור הפנים-ארצי, לדעתי זאת הבעיה הגדולה של מדינת ישראל היום. זה בא לידי ביטוי בצורה מאוד מובהקת בשומר החומות, אבל זה לא התחיל שם, זה התחיל מארגוני פשיעה שהולכים ומתעצמים ברחוב הערבי. אני חושב שהגיע הזמן להכריז על איזשהו מצב חירום לתקופה מסוימת, כולל חוקי חירום לתקופה הזאת. אנחנו חייבים את משרד המשפטים, הפרקליטות ובתי המשפט מאוחדים לצורך העניין הזה. אנחנו צריכים צווים לאיסוף נשק ועוד הרבה מאוד דברים, כולל הסתה ועוד.
רם בן ברק (יו"ר ועדת החוץ והביטחון)
¶
גם מעצרים מינהליים, גם הגברת הענישה לגבי הסתה, וכל מה שצריך כדי לבלום את התופעה הזאת. אני חוזר ומדגיש, כמו שאמרתי כל הזמן: הפלילי והטרור הלאומני שלובים אחד בשני. אני דיברתי עם מספר אנשים בשבוע אחרון, והרבה פעמים כדי להצדיק את זה שהם אנשים רעים, עבריינים, הם הולכים להיות יעני אידיאולוגיים, כדי להקל על המצפון שלהם, ואז הכול מתערבב. אנחנו חייבים להחזיר את הסדר ואת המשילות, בדרום, בצפון ובכל מקום. מירב, אנחנו נפעל ביחד כדי שהדברים האלה אכן יקרו בכנסת ויחוקקו החוקים המתאימים. תודה רבה לך על הדיון.
היו"ר מירב בן ארי
¶
תודה, רם, על דיון המשותף, ותודה לכל חברי וחברות הכנסת. בוועדה הזו נמשיך לעקוב ולבדוק, גם פיזית, מה קורה בתקופת הביניים. המכשול לא מטריד אותי, הוא ייבנה, כמו שבנו את המכשול בעזה. זה יקרה. אבל אנחנו צריכים לחשוב גם על תקופת הביניים. השוטרים צריכים לחזור להכשרות ולקורסים, החיילים הם לוחמים, הייעוד שלהם הוא לא לעמוד ולעצור שב"חים. שומר, חשוב לי שתעביר את זה גם לרמטכ"ל. אנחנו נעקוב ואנחנו נלך לשם, כי רק כשראיתי במו עיניי את התלתלית או את החפיר במטה יהודה ראיתי עד כמה זה פשוט לוודא שהאוטו לא יוכל לעבור. ברגע שחפרו מסביב - - -
היו"ר מירב בן ארי
¶
אל תפריעי לי בבקשה. יש פתרונות ביניים שיכולים לטרפד ולעצור, וכמובן צריך במקביל גם לסגור את החורים ואת הפרצות, שזה הדבר הכי בסיסי. לפעמים אני ורם מסתובבים שם ואני מרגישה שאנחנו כמו מדינת עולם שלישי. מה הבעיה לסגור שם. ואם יש מדיניות של כן להכניס אנשים, כי חייבים ידיים עובדות, אז תעשו פשפשים מסודרים, כדי שלפחות נדע מי נכנס ונדע לשלוט בזה. יש כאן מדיניות מסוימת של שנים – שנים, לא רק נתניהו – אבל לפחות בואו נעשה את זה מסודר.
אני רוצה להגיד תודה לשוטרים ולחיילים, זה לא מובן מאליו. אני חושבת שהדברים היו צריכים לקרות מוקדם יותר – הגדר, הלוחמים אחרי שומר החומות, החזרת הביטחון – ולא היינו צריכים להגיע למצב שהגענו אליו. אבל כל עוד אתם נמצאים שם בחזית, אני מודה לכם על כל מה שאתם עושים. אני יודעת כמה זה מורכב. הרמטכ"ל היה אתמול בטיילת. הוא לא אמור להיות בטיילת, הוא אמור להיות במקום אחר בתל אביב, לא בחוף הים. אני מבינה כמה זה מורכב ולכן אני חושבת שהנושא הכי חשוב עכשיו הוא למצוא פתרונות לתקופת הביניים, כי השוטרים והחיילים צריכים לחזור למשימות שלהם.
משפט אחרון. ראיתי את כל התוכנית, את כל 11 הנקודות. אני אעקוב בוועדה שלי אחרי זה. אני מציעה לכל הח"כים לבוא היום בשעה 14:00 לתמוך בפעימה הראשונה, 60 מיליון שקל, כדי שיהיו לנו יותר אופנועים, יותר אפודים ויותר אפשרויות. נכון שזה לא הרבה, אבל בואו לפחות נתחיל לשחרר להם. אני מאוד מקווה שזה יקרה כבר היום ונוכל להתקדם.
אני מודה לכולם, הישיבה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 12:20.