פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-וארבע
הכנסת
91
ועדת החינוך, התרבות והספורט
27/03/2022
מושב שני
פרוטוקול מס' 131
מישיבת ועדת החינוך, התרבות והספורט
יום ראשון, כ"ד באדר ב התשפ"ב (27 במרץ 2022), שעה 14:20
ישיבת ועדה של הכנסת ה-24 מתאריך 27/03/2022
הצעת חוק להסדרת הפיקוח על כלבים (תיקון מס' 6 – הוראת שעה) (כלבי הפקר), התשפ"ב-2022, תקנות הספורט (חיוב בתעודת הסמכה) (תיקון מס' 2), התשפ"ב-2022
פרוטוקול
סדר היום
1. הצעת חוק להסדרת הפיקוח על כלבים (תיקון - כלבי הפקר), התשפ"ב-2021 (פ/ 24/ 2460) (פ/ 24/ 2341) של חה"כ יסמין פרידמן, חה"כ שרן מרים השכל, חה"כ יוראי להב הרצנו, חה"כ אלון טל
2. הצעת תקנות הספורט (חיוב בתעודת הסמכה)(תיקון מס' 2), התשפ"ב-2022
מוזמנים
¶
אודליה אסולין דגני - עו"ד, ממונה שירותים וטרינריים ורגולציה, משרד החקלאות ופיתוח הכפר
ד"ר חן הניג - ממונה לחוק צער בעלי חיים, משרד החקלאות ופיתוח הכפר
גלי דוידסון - ראש אגף בעלי חיים, המשרד להגנת הסביבה
טל פלדמן - עו"ד, משרד הבריאות
ד"ר אורן שטח כתבי - מרכז מחלות זואונוטיות ותחלואת מעיים, משרד הבריאות
רועי ברקוביץ - מנהל אגף הכשרת מאמנים, משרד התרבות והספורט
דני חורין - יועץ משפטי, משרד התרבות והספורט
גלעד שץ - יועץ שר התרבות והספורט
מירה סלומון - ראש מינהל משפט וכנסת, מרכז השלטון המקומי
ד"ר מאזן אבו סיאם - רופא רשותי מועצה אזורית אל קסום, מרכז השלטון המקומי
ד"ר אחמד יונס - הרופא הרשותי של רהט, מרכז השלטון המקומי
אבי צרפתי - יו"ר ארגון הווטרינרים, מרכז השלטון המקומי
יעל ארקין - מנכ"לית, תנו לחיות לחיות
ארז וול - עו"ד, יועץ משפטי, תנו לחיות לחיות
ד"ר חיליק מרום - יו"ר ארגון הרופאים הווטרינרים ברשויות המקומיות
ד"ר הילה מיקולשיק - וטרינרית בקריית ארבע ומיתר, וחברה בארגון הרופאים הווטרינרים ברשויות מקומיות
ד"ר משה רפלוביץ' - הווטרינר הראשי אזור גוש דן
ד"ר עדי גנץ - וטרינר מומחה לרפואה זואולוגית
אריאל שפיר - שדלן, יועץ אסטרטגי, מרכז השלטון האזורי
משתתפים באמצעים מקוונים
¶
אביטל שטרנברג - משרד המשפטים
שלומית אורבך - מרכזת הגנה על בעלי חיים, המשרד להגנת הסביבה
דינה עברי - עו"ד, משרד התרבות והספורט
רועי קניג - וטרינר, רשות הטבע והגנים
אסף בן לוי - עו"ד, יועמ"ש, החברה להגנת הטבע
עינת פלינט - מנהלת פרויקטים אסטרטגיים, מרכז השלטון המקומי
הילה אקרמן - ראש תחום חקלאות ואיכות הסביבה, מרכז השלטון האזורי
ד"ר מאיה קמחי - מנהלת המחלקה הווטרינרית בית שמש, ארגון הרופאים הווטרינרים ברשויות המקומיות
יובל נבון - מנכ"ל, צער בעלי חיים רמת גן והסביבה
הילה קרן - מנהלת פעילות ציבורית, אנימלס
פרופ' חגי לוין - יו"ר איגוד רופאי בריאות הציבור, ההסתדרות הרפואית בישראל
רישום פרלמנטרי
¶
ולריה ורבה - חבר תרגומים
1. הצעת חוק להסדרת הפיקוח על כלבים (תיקון - כלבי הפקר), התשפ"ב-2021 (פ/ 24/ 2460) (פ/ 24/ 2341) של חה"כ יסמין פרידמן, חה"כ שרן מרים השכל, חה"כ יוראי להב הרצנו, חה"כ אלון טל
היו"ר שרן מרים השכל
¶
צוהריים טובים לכולם, צוהריים טובים לכל הנוכחים ולכל מי שהגיע לדיון החשוב בעניין הצעת החוק להסדרת הפיקוח על הכלבים המשוטטים, תיקון כלבי ההפקר שלי ושל חברת הכנסת יסמין פרידמן שנמצאת כאן ביחד איתי דיון אחרי דיון, גם בתקופת פגרה וגם בתקופת מושב. המטרה שלנו היא בעצם לבוא ולנסות להכין את החקיקה כבר לקריאה ראשונה בתחילת המושב הקרוב ואנחנו מקווים שננסה ככה אפילו לסיים אותה אולי היום, הקצבנו לזה לא מעט זמן. נמצאים איתנו הרבה מאוד מהנוכחים מהמשרדים הרלוונטיים ומארגונים שונים. אנחנו נמשיך קצת מאיפה שהפסקנו, יסמין אולי אם את רוצה ככה לומר בכמה מילים לפני שאנחנו מתחילים?
היו"ר שרן מרים השכל
¶
אוקיי, אז אנחנו ניתן קודם כל ליועצת המשפטית לבוא ולעדכן את כולם איפה הפסקנו בפעם הקודמות ומאין אנחנו ממשיכים עכשיו. בבקשה.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
תודה, אני רק אעדכן שהנוסח שמונח היום ופורסם לקראת הישיבה היום עבר את מחלקת הנוסח של הלשכה המשפטית ולכן סדר הדברים טיפה שונה, הוא דוייק בצורה שראו שיפרסמו אותו ולכן מה שהיה סעיף 1 שהצבענו עליו ב-23 בפברואר בישיבה הקודמת נמצא כרגע בסוף החוק, זה סעיף ההגדרות וזה הסעיף שבעצם הצבענו עליו. לגבי היתר, אני הקראתי בישיבה הקודמת גם את סעיף 2 שהוא בעצם סעיף 1 בנוסח שמונח בפניכם היום. אולי בגלל ששינינו את המיקום אני אקריא אותו שוב כדי שנהיה על אותו קו ונמשיך מהנקודה הזאת.
הצעת חוק להסדרת הפיקוח על כלבים (תיקון - כלבי הפקר), התשפ"ב-2021. סעיף 1 שכאמור הוא היה בנוסח הקודם סעיף 2:
"1. בחוק להסדרת הפיקוח על כלבים, התשס"ג-2002 (להלן – החוק), אחרי סעיף 21א יבוא:
תכנית מבחן להצלת כלבי הפקר – הוראת שעה
21א1. (א) השר, יפעיל תכנית מבחן שמטרתה זיהוי ואיסוף כלבי הפקר, ביצוע פעולות עיקור, סירוס, חיסון לכלבת וסימון בהם ושחרורם בשטח פתוח; התכנית תבוצע בידי ארגון למען בעלי חיים, כהגדרתו בסעיף זה, שאישר השר (להלן - ארגון מפעיל), בתחומי רשות מקומית שהסכימה לכך.
(ב) פרטי תכנית המבחן ייקבעו במסגרת נוהל תמיכה כמשמעותו בסעיף 3א לחוק יסודות התקציב, תשמ"ה-1985 אשר יאושר סופית לא יאוחר מ-90 ימים מיום פרסומו של חוק זה;
(ג) נוהל התמיכה ייקבע בהתייעצות עם השרה להגנת הסביבה אשר תמסור את עמדתה בתוך 14 ימי עבודה מיום קבלת טיוטת הנוהל; לא מסרה השרה את עמדתה במועד זה - ייראה הדבר כאילו הביעה הסכמתה לנוהל.
(ג) תמיכת משרד החקלאות ופיתוח הכפר בארגון מפעיל שאושר כמבצע תכנית מבחן תהיה לכל הפחות בשיעור של מחצית מעלויות תכנית המבחן;
(ד) מי שהשר הסמיך לכך, יחליט בבקשת תמיכה של ארגון למען בעלי חיים כאמור בסעיף קטן (ב) בתוך 45 ימים מיום הגשתה וימסור לארגון את החלטתו באמצעות הודעה אלקטרונית, מיד עם קבלתה.
(ה) על החלטה לפי סעיף קטן (ד) רשאי ארגון מפעיל להגיש ערר לשר או למי שהוא הסמיך לכך בתוך 15 ימים.
(ו) על ארגון מפעיל לא יחולו הוראות סעיף 2(א) לחוק לעניין כלב שהגיע לחזקתו במהלך ביצוע תכנית המבחן והוא לא ייחשב מחזיק לעניין החוק."
האמת שאני יכולה להפסיק כאן כי באמת זה הסעיף הראשי והוא מאוד ארוך. אני יכולה להפסיק כאן.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
לא, בואו נתחיל קודם כל באמת בסעיף 1. נתחיל לקבל הערות לעניין הסעיף, נוכל לשמוע. אני רק אומר ככה שוב, חברים יקרים, התקיימו כבר לדעתי שלושה דיונים בעניין הזה כאשר עמדותיהן, דעתן וכולי כמעט של כולם נשמעה ולכן אנחנו מבקשים לשמוע ספציפית ועניינית את עמדכם בעניין אותו סעיף שאותו אנחנו נקריא. לדעתי אמרנו נירה שאתם אמורים להשלים משום שלא הספקתם לומר את הדברים בכינוס הקודם, נכון? אדיר, היה עוד מישהו שלא הספיק לדבר בכינוס הקודם שאמרנו שניתן לו את הזכות?
אורן שטח כתבי
¶
שלום נעים מאוד, שמי ד"ר אורן כתבי ממשרד הבריאות. בדיון הראשון אנחנו לא השתתפנו ובדיון השני לא קיבלנו יכולת דיבור אז הייתי שמח מאוד להציג את עמדת משרד הבריאות.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
בסדר גמור, מה שנעשה אז אנחנו ניתן לרשויות המקומיות חמש דקות ולאחר מכן משרד הבריאות גג חמש דקות ככה להציג את העמדה ואז נמשיך בעצם לסעיפים. בבקשה מירה.
מירה סלומון
¶
תודה גברתי. אנחנו מתנגדים לפיילוט הזה כל עוד הוא נעשה בשטח פתוח לא מגודר ונסביר. לשיטתנו וגם לאחר שקיבלנו באמת חוות דעת של רופאים מומחים בתחום, השחרור של כלבים גם אם הם מחוסנים לתקופה שהחיסון יעבוד, גם אם הם מסורסים ומעוקרים, בשטח פתוח שלא יודע גבולות כחולים, קו כחול של רשות מקומית, זה שחרור שבעצם מצריך לא רק את האישור של ראש הרשות המקומית שבתחומה השטח נמצא, אלא גם את האישור של הרשויות המקומיות שסובבות כיוון שהכלבים יכולים לנדוד והם יכולים להוות סיכון - - -
יסמין פרידמן (יש עתיד)
¶
גם עכשיו הם יכולים לנדוד את יודעת. גם כשהם לא מעוקרים ומסורסים הם נודדים, אז מה ההבדל?
מירה סלומון
¶
ההבדל הוא גברתי בשלב הזה הם לא נתפסו, משעה שהם נתפסו ובוודאי בשעה שהם משוחררים, אני אסביר.
יסמין פרידמן (יש עתיד)
¶
את לא יכולה להסביר מירה, את לא יכולה להסביר כי מה שאת אומרת אין בו שום היגיון, סליחה באמת.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
נהדר, הווטרינרית של מיתר, עם כל הכבוד אם אני תופסת מחר באזור מיתר 50 כלבים לך יש מקום לשים אותם?
היו"ר שרן מרים השכל
¶
אני מתנצלת, אבל בוועדה הזו לא מדברים בהתפרצות אלא רק בזכות דיבור ואת לא תדברי בהתפרצות.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
אני לא נתתי לך זכות דיבור ואת תדברי כאשר אני אתן לך זכות דיבור ואת לא תתפרצי לא לדברי חברת כנסת ובטח שלא לדברי ראשת הוועדה. אני אקרא אותך עכשיו לסדר בפעם הראשונה ושתדעי לך שאני יכולה גם להוציא אותך מהדיון בוועדה. את לא תתפרצי, את לא תעירי הערות לחברת כנסת ואת בטח שלא תעירי הערות ליושבת ראש ועדת החינוך.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
אני אמרתי, מי שניתנת לו זכות הדיבור מדבר בזכות דיבור בלבד. היחידים שיכולים להתפרץ - - -
היו"ר שרן מרים השכל
¶
היחידים שיכולים להתפרץ לדברי מישהו הם חברי הכנסת, ולך לא ניתנת הזכות הזו. אז אני מבקשת לשבת בשקט עד אשר תינתן לך זכות הדיבור.
הילה מיקולשיק
¶
טוב, אני אחכה בסבלנות לזכות הדיבור שלי ואני מקווה שאני אקבל אותה כי יש לי הרבה מה להגיד.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
אז אני מבקשת עכשיו לשמור על השקט, חברת הכנסת יסמין פרידמן אמרה דברים בצדק, כבר התנהלו כאן שלושה דיונים על העניין הזה, שלושה דיונים על העניין הזה התקיימו - - -
היו"ר שרן מרים השכל
¶
לא אני מצטערת זה לא יתנהל ככה. אם את רוצה להיות בהאזנה, נהדר, את לא רוצה להיות בהאזנה? את מוזמנת לעזוב את הוועדה. אנחנו קיימנו כבר שלושה דיונים לעניין הזה, לרשויות המקומיות אין מקום לאחסן 30 אלף כלבים משוטטים שנמצאים היום, אוקיי? אז עם כל הרצון הטוב למקום מגודר ולפעול על פי הנהלים היום, חבר'ה במשך מעל לעשור לא היה שום פתרון לאותם כלבי הפקר, אין מקום לשים אותם.
מירה, אם אני היום שולחת גם ארגונים שלא לפי תשלומים, כי זה אמור ליפול עליכם התשלום הזה של התפיסה של הכלבים האלה, אלא בהתנדבות מוחלטת ללכת לאסוף איזה 200-300 כלבים, בטח שנמצאים באזור שלה, אין לכם איפה לשים אותם, אין לכם כלביות שיכילו אותם. גם היום הכלביות מפוצצות וכבר היום לא מוצאים להם אימוץ. לכן הפתרון הזה של אזורים מגודרים או כלביות הוא לא פתרון ישים. אגב, הוא גם לא סותר. אתם רוצים לעשות את זה? תתכבדו, תקימו אותם ותעשו את זה, אנחנו לא מונעים מכם לעשות את זה, ככל שזה נראה לכם הפתרון הנכון.
מירה סלומון
¶
תודה גברתי, אז כפי שהתחלתי לומר העובדה שהכלבים נתפסו היא מייצרת אחריות מסוימת, מאחר שהם כבר תפוסים, ולשחרר אותם ביודענו שכלבים גם שנראים הכי נעימים לעין וגם נראים הכי קטנים לעין, הם מהווים סכנה לציבור. שוב, כך על פי חוות דעת מקצועיות של מומחים בתחום. ביודעינו שכך הם פני הדברים, האפשרות לשחרר אותם בתחומה של רשות מקומית אחת ובכך לייצר סיכון לתושבים של רשות מקומית אחרת היא לא נאותה, לא לדעתנו. לעניין מה שהעירה יושבת ראש הוועדה על העלויות, אנחנו בוודאי מתנגדים לכך שהעלויות יושתו עלינו ואנחנו גם לא אמרנו שהשטחים הסגורים הללו צריכים להיות שטחים סגורים שמוחזקים על ידי הרשויות המקומיות.
הארגונים יכולים להעלות לקולות קוראים שהוציא משרד החקלאות, יכולים לשים בשטחים סגורים שלהם, יכולים לעשות שטחים סגורים גדולים אפילו ולהכיל אותם. אנחנו מתנגדים לכך שהכלבים יוסיפו להיות כלבים משוטטים. העובדה שהם מחוסנים לתקופה שבה הם מחוסנים, העובדה שהם מעוקרים או מסורסים וכפי שאמרו המומחים, לא בכמות מספקת כדי שהדבר באמת יצמצם את תופעת הכלבים המשוטטים, הן עובדות לא מספקות. אנחנו לא חושבים שהדבר הזה הוא נכון, אנחנו חושבים שאם צריך ונכון יהיה לתפוס אותם, צריך להשאיר אותם במקום שממנו הם לא יוכלו לצאת. זוהי עמדתנו בדבר הזה.
ועמדנו היא גם שלומר שהרשות המקומית הסכימה לכך שבתחומה הם ישוחררו, משמע הדבר שהיא לקחה אחריות על כל התופעה, שאין לזה שום זליגה לתחומי רשות מקומית אחרת, זו אמירה שהיא לא יכולה לעמוד כיוון שהכלבים האלה יכולים לעבור את גבול הקו הכחול.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
מירה אני רוצה לשאול אותך, מה ההבדל בין אותו כלב שלמעשה נמצא וחי היום באזור שטח הרשות, נגיד במודיעין לבין אותו כלב שלמעשה נתפס, נלכד, עבר עיקור וסרסור על מנת שלא יוכל להתרבות בשטח, עבר אפילו איזשהו חיסון ומושב לאותו מקום, אוקיי? עכשיו, ההבדל בין אותו הכלב שהיה לפני כן לאותו הכלב שהיה אחרי זה, איך זה בעצם משפיע עליכם?
מירה סלומון
¶
זה משפיע עלינו בשני מובנים. האחד, שכלב שנתפס הוא לא מהווה יותר סיכון אלא כן הוא מוחזר להיות סיכון.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
לא, אבל שנייה, אבל אין פה הבדל. אני שאלתי מה ההבדל בין אותו כלב שהיה לפני לכלב שהיה אחרי. שניהם במצב שבו הם נמצאים שם בשטח, אוקיי? מה ההבדל מבחינת הרשות המקומית לעניין הזה?
מירה סלומון
¶
מבחינת הרשות המקומית שבתחומה הוא משוחרר, כמובן זה מקים לה אחריות מסוימת. כלומר, שהכלב הזה שבתחומה, עכשיו הופך להיות כלב משוטט הוא גם כזה - - -
מירה סלומון
¶
אני מבקשת רק להשלים את הדברים. אני מתייחסת גם לסוגייה שהעלתה היועצת המשפטית לוועדה. אז מבחינת הרשות שבתחומה הוא שוחרר זה בוודאי מקים לה אחריות, כיוון שהוא נתפס ושוחרר בתחומיה. מבחינת הרשות - - -
היו"ר שרן מרים השכל
¶
אבל גם לפני כן הוא באחריות שלה, אז מבחינה חוקית הוא גם עדיין לפני כן באחריות שלה.
מירה סלומון
¶
הנה אני מגיעה לנקודה. האחריות היא אחריות מוגבלת, כיוון שהרשות המקומית למרות הפסיקה, והפסיקה אגב לא חד משמעית. הפסיקה אומרת, כמו שאומר גם החוק, קודם כל האחריות על כלב שהוא לא אמור להיות משוטט בכלל, זה הבעלים של הכלב. לא אמורה להיות בכלל תופעה של כלבים משוטטים.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
אגב מירה, רק כדי להרגיע אותך, גם פה המצב נשאר קיים. זאת אומרת יש תופעה של כלבים שננטשים אבל היום כמעט כל הכלבים אמורים, לפחות מכל מי שמאמץ ממקלטים, מחויבים להיות עם צ'יפ. לכן ברגע, שאפילו לא הרשות המקומית שאמורה לעשות את העבודה הזו, תופסת את הכלב ומזהה שיש אצלו צ'יפ של בעלים, שזאת עבודה של הרשות אבל ארגון בעלי חיים יעשה את זה. סורקת אותו, רואה שהיו בעלים, היא מיד לוקחת אותו ואפשר לקנוס את אותם בעלים. למעשה הם מפנים לכם מהשטח, הם עושים את העבודה בשבילכם, מפנים לכם מהשטח את אותה הכמות של הכלבים שננטשו ולמעשה קובעת גם הרתעה כלפי הבעלים משום שעכשיו יש יכולת לתת להם קנס על הנטישה של הכלבים האלו. האחריות נשארת אותה אחריות - - -
יסמין פרידמן (יש עתיד)
¶
עוד משהו חשוב, יש היום שתי אופציות אוקיי? אופציה, יש לך 30 אלף כלבים, הכלבים האלה נשארים ואנחנו לא עושות כלום. הרמנו ידיים, לא רוצות, תשברו את הראש על הכלבים המשוטטים - - -
היו"ר שרן מרים השכל
¶
אני אמרתי בפעם האחרונה, בלי התפרצויות, זאת הפעם האחרונה שאני מעירה לעניין הזה. לא מתפרצים בוועדה הזו.
יסמין פרידמן (יש עתיד)
¶
הדבר השני, יש פה תוכנית שהיא פיילוט. אנחנו עושים ניסיון, אנחנו הבאנו לזה תקציבים, הכל קיים, הרי חלק מהם ילכו לאימוץ מי שהוא חברותי וזה, אז כבר יהיו לך פחות כלבים כי חלקם אפשר לעשות להם שיקום ואפשר להעביר אותם הלאה לבתים, כבר פינית לך. מעבר לכך, אותה כמות כלבים שהייתה לך לפני, ששליש לפחות ירד ממנה, הם עכשיו מסורסים, מעוקרים ומחוסנים שזה, מה לעשות, גם פחות תוקפניים. כלב מסורס הוא פחות תוקפני. עכשיו, אם עושים את זה בצורה שיטתית ומי שעושה את זה, יודע מה הוא עושה ועושים מקום-מקום, מקום-מקום, תוך 3-5 שנים כמות הכלבים תצטמצם.
מירה סלומון
¶
אני לא יכולה לסיים משפט. אי אפשר ככה להבין מה אני מנסה לומר. מומחי המקצוע בתחום אומרים מפורשות שכל עוד לא מגיעים למצב שמפנים 80%, הכלבים המשוטטים לא מתמעטים בכלל וזה בלי לקחת בחשבון כלבים שהיום לא נחשבים משוטטים ויהפכו להיות תופעה של משוטטים.
מירה סלומון
¶
אני אסביר. בלי לקחת בחשבון תופעה של בעלי קניין וכלב, בעלים של כלבים שקיימים היום שהם מסוגלים להפוך אותם למשוטטים אם הם ידעו שיש דרך קלה, שיש אחריות - - -
היו"ר שרן מרים השכל
¶
אבל מירה זה בדיוק ההפך. שנייה מירה, ההיגיון המשפטי הוא הפוך לחלוטין, לחלוטין. משום שהיום את במודיעין לא מייצרת באמת אכיפה, אתם לא הולכים ורודפים אחרי אותם כלבים משוטטים, תופסים אותם וקונסים.
מירה סלומון
¶
וגם גורמים פרטיים משמשים ומסייעים בלתפוס את הכלבים גם היום. הייחודיות של הפיילוט היא לא ביכולת להביא כלב משוטט למאורה או מכלאה מסודרת, הדבר הזה יכול להתקיים גם היום. הפיילוט זה העמדה של תקציבים מיוחדים כדי להגביר את הבאת הכלבים המשוטטים והשחרור שלהם בשטח פתוח. כבר היום נתפסים כלבים משוטטים בכמויות, עד כמה שמסוגלות הרשויות המקומיות לבצע והם מאופסנים במכלאות עד כמה שיש יכולות לרשויות המקומיות. הרצון של הצעת החוק לייצר עוד ועוד הבאה של כלבים לעיקור ולסירוס גם היא מגובלת, כי היא On top על מה שיש היום, היא לא תגיע ל-80%, שוב, כך לפי דברי המומחים, לא תגיע לרמה של 80% שהיא באמת יכולה להביא לצמצום.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
אז מירה אני אומר לך כך, קודם כל יש לנו עומדות מומחים שנוגדות את זה. אגב, לעניין מספר המדינות שגם מתקיים בהן הפיילוט ולפיילוט דווקא היו לו תוצאות חיוביות. עכשיו, אנחנו מדברים מירה קודם כל מבחינת הרשויות המקומיות על פיילוט של שנה, אוקיי? שם אנחנו אמורים לקבל תוצאות, להבין מה היו הנתונים ואז נדע אם זה נכון לאוכלוסייה הישראלית של הכלבים המשוטטים או לא. בנוסף לכך, אם רשות מקומית לא מעוניינת בכך, היא לא מחויבת. ראשי רשויות אשר אכן מעוניינים בכך ומעוניינים לפתוח את שעריהם ולנסות לטפל בתופעה הזאת בדרך הזו ולקבל את התקציב המיועד, יוכלו. אנחנו לא כופים עליכם עכשיו לעשות את זה, אלא ראש רשות שיהיה מעוניין בכך יוכל לבצע את זה על פי שיקול דעתו.
מירה סלומון
¶
אבל השטח הפתוח שלו לא נשאר מגודר. השטח הפתוח של ראש רשות שבחר לבצע את הפיילוט, בחר לנסות - - -
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
הלכידה היא רק מתחומי רשות מקומית שראש הרשות שלה הסכים לכך. כלומר הלכידה היא מלכתחילה בתחומי רשות מקומית מסוימת שאליה גם ישוחררו.
מירה סלומון
¶
א' זה לא כתוב, ב' אנחנו ברמת ציפוף מאוד מאוד גדולה, כך שגם אם נלכד ברשות מקומית ומשוחרר לאותה רשות מקומית, הוא - - -
יסמין פרידמן (יש עתיד)
¶
זאת אומרת מבחינתך שלא נעשה כלום מירה? זה מה שאני שואלת, מבחינתך שלא נעשה כלום?
מירה סלומון
¶
נאמר כאן בדיון הראשון על ידי נציגת רשות הטבע והגנים שייתכן, כך היא אמרה, ייתכן שהם יצרו את הבעיה של ריבוי כלבים משוטטים כיוון שהם הפסיקו פרויקטים מסוימים. ייתכן שהם יכולים לתרום לפתרון הבעיה ביצירת שטחים מגודרים מתחמים שנמצאים בשטחי הפעילות של רשות הטבע והגנים, אולי גם לתקצב את זה, ואז אפשר לדבר על פיילוט שהוא באמת יכול להראות נתונים מסוימים על כמות האיסוף בלי להוות סיכון ברמת השחרור.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
מירה, תודה רבה על הדברים. אני אומר כך, קודם כל אף אחד לא מנע וגם לא מונע לא מהשלטון המקומי ולא מרשות הטבע והגנים, ולא ממשרד החקלאות או מכל אחד שמעוניין בכך, לבוא ולטפל בתופעה של הכלבים המשוטטים. אף אחד לא מנע בשנים האחרונות ואף אחד גם לא ימנע בעתיד. אנחנו מגיעים כאן עם הצעת חוק שלי ושל חברת הכנסת יסמין פרידמן הוא פיילוט ניסיוני, שמה שלא הצליחו לטפל בו במשך שנים, אנחנו מאמינים שיש לנו פה את הפתרון. מישהו מעוניין להביא פתרון במקביל? מישהו מעוניין לבוא ולהקים חוות מגדורת? תפדל, נהדר, בואו תעשו את זה, אף אחד לא עוצר אתכם. אבל בואו וגם אל תעצרו ניסיונות אחרים לבוא ולטפל בתופעה הזאת. תודה רבה, משרד הבריאות בבקשה.
אורן שטח כתבי
¶
אז אני ממשרד הבריאות כפי שציינתי, שמי ד"ר אורן כתבי, שירותי בריאות הציבור. זוהי עמדת משרד הבריאות, אנחנו רוצים להציג נתונים שקיימים במשרד הבריאות, אנחנו חושבים שחשוב מאוד שהם יוצגו בפני הוועדה. בטבלה הראשונה ניתן לראות כל בן אדם שננשך במדינת ישראל מגיע לקבל סיוע במשרד הבריאות בנושא של הטיפול לאחר הנשיכה שזה כולל גם חיסון נגד כלבת במקרים מסוימים. כלל הנתונים נשמרים אצלנו באגף לאפידמיולוגיה וכפי שאתם רואים על פי הנתונים האלה אפשר לראות יותר מ-50% מהכלבים המשוטטים הם הכלבים הנושכים מול כלבי הבית.
אורן שטח כתבי
¶
ב-2020 יש לכם 14,647 אנשים שננשכו, כאשר מתוכם 1,492 אלה כלבים שנשכו, כלבים ללא בעלים וכלבים ביתיים - - -
אורן שטח כתבי
¶
כלבים משוטטים 2020 יש לנו 1,492 אנשים שפנו למשרד הבריאות וקיבלו טיפול כנגד נשיכה של כלבים משוטטים.
אורן שטח כתבי
¶
1,792 אנשים פנו למשרד הבריאות, אלה כלבים משוטטים בלבד לעומת כלבי בית שזה חצי מהכמות.
אורן שטח כתבי
¶
במידה ויצטרכו להפיק אותם, אנחנו נפיק אותם. כרגע על פי מחקרים הדרישה היא לבוא ולהראות חמש שנים אחורה על מנת להראות איזושהי מגמה מסוימת וזה מה שמוצג לכם בטבלה.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
אני אחדד שנייה את השאלה שלך חברת הכנסת. כלבים שלמעשה, אתה יודע אתה נמצא בשדה, יש איזה כלב שאומנם אולי יש לו בעלים אבל הוא מסתובב ככה חופשי במושב, הוא ברח לאיזה מישהו.
אורן שטח כתבי
¶
כלב שאין לו סימנים או שאין לו איזשהו אמצעי מזהה ולא נתפס, הכלב הזה הוא כלב משוטט. כלב שיש לו סימון הוא כלב בית, יש לו שבב, בעצם הוא מוגדר על פי חוק ככלב שיש לו בעלים וזה מה שמופיע לכם בטבלה.
אורן שטח כתבי
¶
אין בעיה, אני צריך ליצור קשר ויעבור אלייך המידע. בעלי חיים שנמצאו חיובים לנגיף הכלבת, אפשר לראות שיותר מ-80% מהכלבים שנשכו ונמצאו חיובים לכלבת, הם כלבים ללא בעלים.
אורן שטח כתבי
¶
יש לכם ככה, בואו נדבר על מ-2021, יש לנו 21 כלבים בכללי כאשר מתוכם מספר הכלבים המשוטטים שנמצאו חיובים הם 18 כלבים משוטטים מתוך 21 הכלבים.
אורן שטח כתבי
¶
אין בעיה, אם מכירים את המקרים אז זה כמובן. אז אני בא ואומר, אם רציתם, שנת 2020 יש לנו 15 כלבים כאשר 13 מתוכם, מהווים 87% מכלל הכלבים, הם כלבים משוטטים שנשכו אנשים והם היו חיובים לנגיף הכלבת. לכן חשוב מאוד למשרד הבריאות להבהיר, כלבים מהווים גורם להפצת מחלות לבני האדם.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
אני רק מבקשת ממשרד הבריאות גם כן, אם תוכלו להביא לי עד לשנת 2010 את העניין של מספר הכלבים המשוטטים שנמצאו חיובים לנגיף הכלבת.
אורן שטח כתבי
¶
אין בעיה, מה שצריך, אני אשמח מאוד שהנתונים יעברו לוועדה על מנת להראות את הנגיעות של כלבי הבר מול כלבי הבית. כלבת כמובן היות והיא חשוכת מרפא חשוב לציין אותה כראשונה שאנחנו בעצם חרדים מפניה במדינת ישראל, שחס וחלילה יהיה לנו בן אדם שיהיה נגוע בכלבת.
יסמין פרידמן (יש עתיד)
¶
אני חייבת שנייה שאלה קטנה אם אפשר. אתם כל כך חרדים, חשוב לי לדעת מה עשיתם בעשור האחרון למניעה של כלבים עם כלבת, אחת. שתיים, אם אתם כל כך חרדים זה אמור מאוד לשמח אתכם שאנחנו רוצים ללכוד כלבים ולחסן אותם, לא? אם להתחשב שכל מקרי הכלבת הם בצפון אגב, כן?
היו"ר שרן מרים השכל
¶
אבל על מנת למנוע כלבת. הכלבת כאשר היא פוגעת בבני אדם, משרד הבריאות אם הוא כל כך מוטרד ובצדק, מה נעשה מטעם משרד הבריאות לעניין הזה?
אורן שטח כתבי
¶
הלשכות במשרד הבריאות מעבירות את אותו מידע על כלבים שנשכו או תקפו, מעבירות את כלל המידע הזה למשרד החקלאות ומשרד החקלאות פועל על פי הרשויות המקומיות. מציאה של אותם הכלבים, לכידה, יש פה איזושהי סינרגיה בין המשרדים. משרד הבריאות לא לוכד כלבים, אנחנו לא מטפלים בכלבים אם זו השאלה.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
יסמין, נעשו פעולות מניעה. אני יודעת שמשרד החקלאות מניחים פיתיונות, האם משרד הבריאות עוסק במניעה של כלבת? התשובה היא לא.
אורן שטח כתבי
¶
לא, לפעמים זאת גם מניעה, ברגע שיש לנו למשל התפרצויות של כלבת, אנחנו מחסנים את האוכלוסייה אם צריך.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
רגע, אז אתה אומר לי נגיד אם יש עכשיו מספר נשיכות בכפר בצפון, אז מה, אתם הולכים ומחסנים את כל תושבי הצפון?
היו"ר שרן מרים השכל
¶
אבל זה לא מה ששאלתי, איפה, אנחנו מודעים לאיפה זה נמצא. אני שאלתי אם משרד הבריאות, אמרת שהוא עושה גם כן מניעה, אמרת שאתם יוצאים ומחסנים בעצם אוכלוסייה. השאלה שלי היא, מה, אם יש פתאום התפרצות של כלבת ברמת הגולן, לא רמת הגולן, עוטף עזה, אז אתם הולכים ומחסנים שם את הקיבוצים, את חברי הקיבוץ נגד כלבת אוטומטית?
אורן שטח כתבי
¶
המניעה, אוכלוסייה בסיכון כמובן, זה פעולות מניעה. אתה מחסן ביניהם גם רופאים וטרינרים, אנשים שבאים במגע עם בעלי חיים ביומיום עוברים אצלנו חיסונים, כמובן.
אורן שטח כתבי
¶
חשוב לי להבהיר לחבר הכנסת שמשרד הבריאות מטפל בבני אדם ואיננו מטפל בבעלי החיים. הדבר שאנחנו עושים זה לחסן את האוכלוסייה ולמנוע הפצה של מחלת הכלבת ולא רק למנוע הפצה, אלא חס וחלילה שיהיה לנו מקרה של כלבת בבני האדם במדינת ישראל.
יסמין פרידמן (יש עתיד)
¶
ולכן אני אומרת שאתם צריכים לברך על הפיילוט הזה מכיוון שאנחנו הולכים לחסן בכלבת כלבים. אתם צריכים לנשק את הרגליים של הפיילוט הזה.
אורן שטח כתבי
¶
חשוב לי להדגיש, אני רופא וטרינר במקצועי, אני מרכז את המחלות הזואונוטיות במשרד הבריאות. חשוב לי להבהיר, חיסון אחד כנגד כלבת איננו מהווה חיסון לכלב.
אורן שטח כתבי
¶
לא, אני אומר, אני כבעל מקצוע אומר את הדבר הזה. אם יוכח אחרת, כמובן אפשר לבוא ולהציג את הדברים.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
סליחה, רק תוציאו אותה בבקשה ל-10 דקות. תחזרי בבקשה עוד 10 דקות כשתהיי רגועה. אמרתי בלי התפרצויות, תודה רבה. בסדר, אפשר להמשיך.
אורן שטח כתבי
¶
כמובן אני לא אמנה את כלל המחלות שאפשר לראות פה, ביניהם עניין של לישמניה עורית. כלבים שיהיו חולים בלישמניה עורית, ותודה לאל אין לנו כרגע את זבוב החול שקיים לנו באזורים נגועים בלישמניה.
אורן שטח כתבי
¶
תלוי באיזה לישמניה, אני בא ואומר זה שפני סלע, הם המפיצים אבל כלבים עלולים להיות גם כן. כמו שאת רואה בתמונה הזאת, יש לנו פה כלב עם לישמניה.
אורן שטח כתבי
¶
אין בעיה כמובן, אני רוצה באמת להתקדם. כמובן שעניין של בריאות הציבור הוא דבר חשוב במדינת ישראל וחשוב לנו מאוד להציב את זה על השולחן ולהגיד כמה זה חשוב שזה ייתן ביטוי בתוך החוק החדש הזה. הדבר הנוסף זה שלום הציבור, יש לנו מקרי תקיפה במדינת ישראל. קראתי פה את העניין הזה של הערכת מסוכנות, אין לי מושג מה זה הערכת מסוכנות, אני לא יודע, אני לא פסיכולוג של כלבים ואני לא יודע מה זה מסוכן או לא.
אורן שטח כתבי
¶
אין בעיה, אני בא ואומר, בתחום האחריות שלי כרופא וטרינר גם כן במקצועי אני לא יודע מה זה הערכת מסוכנות כי גם צ'יוואווה מבחינתי זה כלב מסוכן, הוא נושך. אבל כמובן חשוב מאוד להבין מה זה הערכת מסוכנות כפי שנאמר בחוק. ברגע שכלב יוערך ככלב מסוכן חשוב שהוא לא יחזור בחזרה, כמובן ברגע שהוא יקבל את הסטמפה של הכלב המסוכן - - -
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
אנחנו מזכירים שהחוק הזה הוא כללים לכתיבת הנוהל. כלומר, יש כאן כללים מפורטים למדי אבל את הנוהל יכתבו במשרד החקלאות בסוף.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
נכון והערכת מסוכנות היא קבועה בחוק והם נדרשים לבצע אותה, ואנחנו ניתן להם את ההזדמנות לבוא ולומר כיצד מתבצעת הערכת המסוכנות הזו וככה בדרך זה מתנהל, או שאתם רוצים שנכתיב לכם בחוק את הכל?
אורן שטח כתבי
¶
כמובן יש לנו לצערנו מקרים של נשיכות, כפי שנראה, גם לצערנו ילדה כבר מתה כתוצאה מנשיכות כלבים ולכן במידה והפיילוט יקודם הדרישות של משרד הבריאות הן כמובן לפרסם את אותם אזורים. הציבור צריך לדעת על כך שהאזור הזה הוא אזור של פיילוט, כדי שאולי הם יחליטו על עצמם, כדי אולי להסתובב במקום, שיהיה צוות מקצועי מלווה - - -
אורן שטח כתבי
¶
אני כגורם מקצועי בא ואומר את דעתי. אני חושב שאני כגורם מקצועי חייב לבוא ולהתריע בפניכם על הדברים החשובים.
יסמין פרידמן (יש עתיד)
¶
ב-10 שנים האחרונות שנהיה ריבוי הכלבים הזה, איפה כל הגורמים המקצועיים שפתאום כולם זועקים על החקיקה ואוי ואבוי, וצ'יוואוות זה גם מסוכן.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
בסדר, תודה רבה, יסמין בבקשה תשמרי על הסדר. אנחנו מבקשים בבקשה שתשלים את דבריך.
אורן שטח כתבי
¶
כמובן לאורך הפיילוט יבדקו מדדים באזורים בהם מבוצע הפיילוט ולכן חשוב מאוד שיוגדר כשנה כדי שנוכל לבוא ולהעריך את הנושא, להבין כמה באמת הדבר הזה שיפר או לא שיפר את אותם אזורים שהוכרזו כאזורים שבעצם מבצוע הפיילוט. ועם סיום התוכנית, יימשך הפיילוט יהיה בהיוועצות עם משרד הבריאות. תודה רבה.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
בסדר גמור, תודה רבה על ההערות. כן זה הכל בנוסח וכמובן שקיבלנו את רוב ההערות. אנחנו עכשיו נעבור בעצם לסעיפים. אנחנו נתחיל להקריא אותם ולהעיר ספציפית לגבי סעיף-סעיף. בבקשה נירה, אם את יכולה לחזור לסעיף הראשון.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
אז אני חוזרת על סעיף 21א1 שזה הסעיף שאנחנו מוסיפים לחוק.
"21א1. (א) השר, יפעיל תכנית מבחן שמטרתה זיהוי ואיסוף כלבי הפקר, ביצוע פעולות עיקור, סירוס, חיסון לכלבת וסימון בהם ושחרורם בשטח פתוח; התכנית תבוצע בידי ארגון למען בעלי חיים, כהגדרתו בסעיף זה, שאישר השר (להלן- ארגון מפעיל), בתחומי רשות מקומית שהסכימה לכך."
אני רק מזכירה שעל סעיף ההגדרות אנחנו כבר הצבענו והוא נמצא כרגע בסוף הנוסח הנוכחי. שם מוגדר הארגון, מוגדר סימון ומוגדר שטח פתוח. אנחנו על הסעיף הזה למיטב הבנתי כבר דיברנו אבל אם אתם רוצים לפתוח אותו.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
אז בעצם לעניין התוכנית ספציפית, לעניין הסעיף עצמו. אני כבר אומרת שאם אתם תתחילו להתרחב לדברים נוספים אני פשוט אעצור אתכם ואקטע אתכם. כן בבקשה, שם ותפקיד לפרוטוקול.
משה רפלוביץ'
¶
ד"ר משה רפלוביץ' הווטרינר הראשי של אזור גוש דן. אני מבקש לשנות בסעיף הזה שלא רק ארגון למען בעלי חיים יוכל לעשות את זה, אלא גם רשות מקומית. זה שינוי אחד שאני מבקש, כי יש רשויות שכן מעוניינות לעשות את זה. והשינוי השני שזה לא יוגבל לתחומי הרשות המקומית אלא גם לשטחים גליליים שסמוכים אליה. אם צריך אני אסביר למה אני מבקש את זה.
משה רפלוביץ'
¶
אני אתן דוגמה מהאזור שאני נמצא בו. יש לנו את אזור חירייה שגובל גם באור יהודה וגם ברמת גן. יש שם כלבי בר, כלבי הפקר רבים והם עוברים מתחת לכביש 4, נכנסים לאור יהודה ולפעמים חוצים את הכביש, מצליחים להגיע לצד השני ונכנסים לנו גם לאזורים האחרים.
משה רפלוביץ'
¶
הוא שטח גלילי. כל השטח של חירייה, מה שנקרא "פארק אריאל שרון", הוא שטח גלילי, לא שייך לאף רשות מקומית. לכן אין לנו אפשרות לפעול שם.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
אני לא בטוחה אבל שהצעת החוק היא המקום להסדיר את זה. אתה אומר משהו מאוד ולידי שצריך לטפל בו, אבל אני חושבת שזה אפשרי מול הרגולטור שלכם, מול משרד החקלאות.
משה רפלוביץ'
¶
אז אני אגיד רגע, אנחנו פנינו למשרד החקלאות לטפל בזה והם הודיעו שזה לא תפקידם. הם הודיעו באופן רשמי שזה לא תפקידם לטפל בכלבים שם. לנו אין סמכות לטפל בכלבים.
חן הניג
¶
בהחלט, אני ישבתי אצלך בישיבה ולאחר בירור העניין השטח הזה הוא בעצם של הגנת הסביבה ואם הגנת הסביבה מאשרת לך לעשות את העניין. אתה רשאי בכל רגע נתון לעשות שם פעילות אם הגנת הסביבה מאשרת לפעול בשטח. אנחנו באמת יצרנו קשר, בדקנו את הסמכויות.
גלי דוידסון
¶
אני לא יודעת על מה ד"ר הניג מסתמכת, אבל חירייה מוגדרת כשטח גלילי. ניתן לראות את זה פשוט בכל - - -
היו"ר שרן מרים השכל
¶
אוקיי. אז מה שאנחנו נעשה הוא אכן תיקון, התוכנית תבוצע בידי ארגון למען בעלי חיים או על ידי וטרינר רשותי?
היו"ר שרן מרים השכל
¶
לא, אני חושבת שאפשר להוסיף את זה. כרגע אני חושבת שאין שום סיבה שלא נרשום וטרינר רשותי. כן, הרשות פונה לקבל תקציב ממשרד החקלאות אם היא מעוניינת והווטרינר הרשותי למעשה יצא ויבצע את זה. אם הם עומדים באותם תנאים שהגדירו גם לארגוני בעלי חיים, אין שום סיבה שהווטרינר הרשותי לא יוכל לעשות את זה גם כן.
אודליה אסולין דגני
¶
משרד החקלאות היום תומך ברשויות מקומיות לפי החוק, תומך ברשויות בכל מה שקשור לאיסוף כלבים משוטטים, עיקור, סירוס, חיסון ומציאת בתים מאמצים. הנוהל פה הוא נוהל תמיכה בארגונים ולכן הוא לפי סעיף 3(א) לחוק יסודות התקציב. אם אנחנו מכניסים בפנים גם תמיכה ברשויות מקומיות זה משהו אחר.
אודליה אסולין דגני
¶
ווטרינר רשותי הוא אורגן של הרשות המקומית. הוא בעל תפקיד בכי ברשות המקומית והוא מבצע, הוא גורם ביצועי לפי החוק. אי אפשר לתמוך בו, אם אנחנו תומכים, אנחנו תומכים ברשות המקומית ואת זה אנחנו עושים במסגרת נהלי התמיכה שאנחנו מקיימים היום.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
כן, אבל נוהל התמיכה שלכם היום ברשות המקומית הוא נגיד להקמת כלבייה, תקציב ללכידה - -
אודליה אסולין דגני
¶
עו"ד אודליה אסולין דגני מהלשכה המשפטית של משרד החקלאות ופיתוח הכפר. כיום בעצם מכיוון שהסעיף מלכתחילה מאשר שיתוף פעולה בין ארגונים למען בעלי חיים לבין רשות מקומית שמעוניינת בכך שהפיילוט הזה יבוצע בתחומה, אין מקום להציע תמיכה ברשות המקומית באופן נפרד, כי ממילא זה מתבצע על ידי ארגון למען בעלי חיים ולא על ידי הרשויות המקומיות.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
יכולה להיות שנצטרך להתאים את הסעיף התקציבי. צריך לברר את זה, אין פה נציג מהאוצר היום אבל אודליה, זה לא אומר שאי אפשר לציין את זה, אם אנחנו רוצים לעשות התאמה.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
מה שאפשר אולי לעשות, זה בעצם לדעתי זה 1(ו) "על ארגון מפעיל לא יחולו הוראות סעיף 2(א) לחוק לעניין כלב שהגיע לחזקתו במהלך ביצוע תכנית המבחן והוא לא ייחשב מחזיק לעניין החוק." ופה אולי אפשר להגיד שארגון מפעיל או וטרינר רשותי שקיבל הסמכה ממשרד החקלאות.
יסמין פרידמן (יש עתיד)
¶
האמת שאני לא מתה על זה, אני לא מתה על זה. הווטרינרים הרשותיים עד היום רק פישלו בכל הדברים האלה.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
יסמין אני אומר לך ככה, אני מבינה לליבך. אני אומר שלי היו לא מעט מקרים, ומקרים מאוד מאוד קשים אל מול רשויות מקומיות שאני הגעתי לשם גם כן כדי לעשות פיקוח ובקרה. לעומת זאת יש מספר רשויות מקומיות שבאמת פרויקטים שזה לב ליבם, לב ליבם. לכן צריך לדעת לעשות גם את ההפרדה הזו. אנחנו שואפים לעודד כמה שיותר רשויות שיפתחו את הלב שלהן לבעלי חיים, ברור לנו שלא כולם נמצאים שם עדיין אבל לא צריך להעניש את כולם בגלל אלו שלא יודעים להתנהל.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
חבר'ה, אנחנו לא מכניסים כאן ספציפית לעניין התוכנית. גם נאמר כאן, הם לא צריכים את התמיכה הזאת, הם יכולים לעשות זאת בכוחות עצמם, הם לא נדרשים לזה. מה שכן, אנחנו נותנים להם על פי סעיף (ו) את הסמכות בעצם לשחרר אותם חזרה על פי אותם נהלים של משרד החקלאות ובאישור משרד החקלאות. הם לא ייקחו מאותו תקציב, יש למשרד החקלאות 4.5 מיליון שקלים בתוך הקופה שהם יכולים להשתמש לטובת הדבר הזה. אין לי ספק שמשרד החקלאות, אם הוא יראה שהדבר הזה עובד טוב, גם כן יסכים לתת להם את התקציבים האלה לכך.
חן הניג
¶
אם את מכניסה את זה, אז זה כן בא מהפיילוט כי אנחנו ניתן הגדרה לזמן התקופה. אז זה בא לתקופה מוגדרת שבה אנחנו יכולים - - -
היו"ר שרן מרים השכל
¶
אבל אנחנו רוצים שייתנו להם את זה מ-4.5 מיליון האלה שסתם שנה אחרי שנה הולכים לפח.
חן הניג
¶
אין בעיה, זה משהו אחר. אמרנו שנתרכז בדיון, זה זמן קצר ואני לא רוצה שנבזבז את הזמן. אבל כרגע לדיון הנוכחי, כאשר אנחנו מדברים על הפיילוט מה שהציע כאן חברי זה שגם המועצות המקומיות יוכלו לגשת כמו ארגון. אנחנו בתוך הפיילוט ואז אנחנו יכולים לבקר אותו בתהליך הנוכחי שבו אנחנו רואים את הפיילוט.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
תקשיבי, בסך הכל יכול להיות שיתוף פעולה מעולה בין הארגונים לבין הווטרינרים הרשותיים. אני מציעה שאנחנו נשים את זה בסעיף (ו) כרגע.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
צריך לראות איך אנחנו מנסחים בצורה דיפרנציאלית כי כרגע הנושא של הסעיף היא אותה הוראת שעה שתומכת והלב שלו הוא לא על התמיכה.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
אני רק אומרת שאם נבין שיש קושי מאוד מאוד רציני בעניין הזה אז תמיד אפשר להוריד את זה לקראת קריאה שנייה ושלישית. אני כרגע לא מצליחה לחשוב על איזה משהו, עוד מעט נשמע אולי הערה להתנגדות ואולי זה ישכנע אותנו. אבל ככל שנחשוב שזה לא נכון, אנחנו יכולים להוריד את זה גם לקראת קריאה שנייה ושלישית. יותר קל להוריד את זה מאשר להוסיף את זה מאוחר יותר. כן בבקשה.
אבי צרפתי
¶
תודה רבה, רבי צרפתי יושב ראש ארגון הרופאים הווטרינרים ברשויות המקומיות. רק הערה לגבי הבקשה להוספה הזו. הווטרינרים העירוניים אוכפים למעשה את החוק להסדרת הפיקוח על הכלבים. זה לא יהיה מצב שבו יש דואליות כזו שחלק מהכלבים אנחנו מקפידים על ההחזקה שלהם על ידי הבעלים, מניעת שוטטות, אפילו מתן קנסות ודברים מן הסוג הזה. ומהצד השני, בדלת האחורית אנחנו נאפשר שחרור של כלבים גם במידה והוא מתבצע על ידינו. זה איזשהו ניגוד אינטרסים אינהרנטי בתוך ההגדרה.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
יש לי שאלה, איפה בתוך הסעיף או בתוך החקיקה שאמרנו אתה רואה מבחינה משפטית שמותר לווטרינר רשותי לשחרר כלב שנמצא בבעלות של מישהו?
אבי צרפתי
¶
לא, אין כזה דבר, זה ברור. אבל אנחנו לא יכולים לאכוף את הנושא של מניעת שוטטות על תושבי העיר, אבל לשחרר בצד השני כלבים לחופשי שאחר כך אנחנו נצטרך להגן עליהם הרי בסוף היום. הרי אם הם יתקפו מחר וינשכו אז אנחנו נגיד 'לא, הכל בסדר, זה כלבי הפקר, מותר'.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
רגע, כחלק מעניין הפרויקט איזו מניעה אתה רואה, כמו שארגון עושה את זה, שווטרינר רשותי ברשות שמעוניינת לעשות את זה, לא יעשה את זה, מה ההבדלים ביניהם?
אבי צרפתי
¶
כי הווטרינר הרשותי, שוב, התפקיד שלו זה לאכוף את מניעת השוטטות. לא לאפשר שוטטות גם על ידי כלבי הפקר, זה אותו הדבר. לכן במסגרת הזו זה ניגוד עניין אינהרנטי בתפקיד שלו והוא לא יכול לבצע את זה. ארגון בעלי חיים, בסדר, אתם אומרים, אני אגב רציתי להגיד משהו עוד. חורה לי התהליך שבו תמיד יש את הפקת ההיגיון הזו, הרי הם כבר שם. חבר'ה, הכלבים המשוטטים, הכמות שלהם זה מחדל במדינת ישראל, זה מחדל לאורך שנים בגלל עניינים של הממשלה, של הרשויות, של תקציבים. אז אנחנו באים ואנחנו אומרים לכם - - -
היו"ר שרן מרים השכל
¶
כשאתה אומר את זה אומר את זה, אתה למעשה מצהיר שאתה נכשלת בתפקידך בלמגר את התופעה הזאת משום שהאחריות היא עליך.
אבי צרפתי
¶
אני לא אומר את זה, אבל אני אומר שבהחלט העניין לא מוצא. אנחנו באים ואומרים כל אנשי המקצוע פה - - -
אבי צרפתי
¶
לא, בואו תאפשרו לנו יחד, תאגדו איתנו את הכוחות כדי למנוע את העוולה הזו. אתם הולכים להנציח בעיה שקיימת במדינת ישראל בצורה מזוויעה על כל הספקטרום שלה.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
תודה, תודה, אלו דברים שכבר שמענו, דנו ולא הסכמנו עליהם. אז תודה רבה, אנחנו נשאר כנראה חלוקים בעניין הזה בין כולם. לעניין הסעיף הספציפי הזה, סעיף (א) עוד מישהו רוצה להעיר?
חן הניג
¶
ד"ר חן הניג ממונה על חוק צער בעלי חיים במשרד החקלאות. אני רק רוצה לדבר על הכלבים עצמם שמשוחררים לשטח, אני רק דואגת להם. אני יודעת שהם שם בתנאים לא טובים, אבל כשאני לוקחת כלב - - -
חן הניג
¶
רגע, רגע, לסעיף הזה ספציפית, אני מבטיחה לך שזה יהיה קצר. כאשר לוקחים כלב ומשחררים אותו שוב לרעב וצמא, אני רואה פגיעה ברווחתו. וכאשר אדם עושה את זה באופן יזום, אני רואה בזה פגיעה ברווחת בעלי החיים וצער בעלי חיים. זהו, אמרתי שאני אהיה קצרה.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
תודה רבה, זה לא קשור לסעיף, נגמר. לא, חן, אני אמרתי לעניין הסעיף. החלטת לעשות את זה על משהו אחר, החלטת לעשות את זה, בבקשה. אני רק אומר שבסופו של דבר הכישלון הוא עליכם משרד החקלאות. במשך שנים לא טיפלתם בתופעה הזאת, לא טיפלתם בבעיה הזו וגזרתם על 30 אלף כלבים במדינת ישראל חיים של רעב, פגיעה ממכוניות, התעללות ומה לא. ממש ככה. לא הבאתם פתרון וגם עד היום אתם לא מביאים פתרון אחר. אז בואו, מישהו אחר מביא פתרון אחר וישר שוללים? זה אותו מעגל שאתם מייצרים, של פשוט לטמון את הראש בחול ולא לעשות כלום. זה מה שזה וכבר קיימנו דיון, דיברנו על זה כבר, כבר מספיק. אני לא פותחת את זה יותר. הערות לעניין הסעיף בלבד? כן בבקשה.
עדי גנץ
¶
אני סגרתי היום את הקליניקה שלי ובאתי לפה בשביל לדבר איתכם. אני שומע פה את המושג "שטחים פתוחים" הרבה פעמים ואני שומע פה את המושג "ארגוני בעלי חיים" גם כן לא מעט. על איזה בעלי חיים אתם מדברים? רק על כלבים וחתולים, זה שתי החיות היחידות שאתם מכירים. מה קורה בשטחים הפתוחים האלו? מה יאכלו אותם כלבים? את מי הם ישמידו? לא איכפת לאף אחד. החיות שבאמת שקופות פה הן חיות הבר, הצבאים שהולכים ונכחדים, השועלים, הארנבות, מהקרקלים האחרונים שעוד נשארו לנו בטבע. הרעלה אחרונה של 14 נשרים, למה היא קרתה? רצו להרעיל נשרים? לא, רצו להרעיל כלבים.
עדי גנץ
¶
אני קראתי את הפרוטוקולים והמונח הזה "שטחים פתוחים" הוא מין איזה מונח דמיוני כזה. ואללה יש איזה שטח סטרילי, אין בו אף חיים, אין בו צבאים, אין בו כלום.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
לא, ההגדרה בחוק היא שטח בתחומי רשות מקומית שראש הרשות הסכים להשתתף בתוכנית והוא מגדיר בתחומי הרשות שלו מה לצורך העניין השטח הפתוח, והוא יהיה בדרך כלל השטח שממנו גם נאספו הכלבים. אני מניחה שאולי זה לא יהיה שטח בנוי אם כלב נלכד בשטח בנוי, אבל זה עדיין יהיה בתחום שהכלבים היו בו ממילא ורק בתחומי רשות מקומית.
עדי גנץ
¶
גבירותי ורבותי אני אסיים בזה שאני אומר, החוק הזה גם לדעתי הוא לא נועד לצמצם את אוכלוסיית הכלבים, אלא להנציח אותה והוא הולך לתת להם את אותו מעמד שיש לחתולים ברחובות ישראל. ומיליון חתולים טורפים בשנה 104 מיליון ציפורים, אבל הן שקופות, הן מתות בשיחים ואף עמותה של בעלי חיים לא איכפת לה.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
אוקיי, תודה רבה על הדברים. אכן זה לא קשור לסעיף ובכל זאת חשוב לי להגיב לדברים האלו. אני אומר ככה, היום ועוד פעם אנחנו חוזרים לאותו דיון שקיימנו כבר שלוש פעמים וחבל שזה עולם פעם אחר פעם, משום שגם נתנו לדבר הזה מענה. היום, היום יש מחדל במדינת ישראל. כשיש לך 30 אלף כלבים משוטטים בשטחים פתוחים, הם הורסים את הטבע, הם הורגים את החיות, אנחנו מתדרדרים למצב שבו יש עלייה במקרי הכלבת, יש עלייה בתקיפה של חיות בר, יש פה פגיעה בשטחי הטבע, בחיות הבר, איך אנחנו מטפלים בזה? בואו נטמון את הראש בחול, נתעלם ולא נעשה כלום. נמשיך כמו ה-10 שנים האחרונות, פשוט לא לעשות כלום.
לעומת זאת, מגיע חוק עם פיילוט שלוקח את המצב הקיים, המצב קיים שהוא מחדל, לוקח את אוכלוסיית הכלבים המשוטטים האלו, יכול לעקר ולסרס את כולם בתקציב שניתן, את כולם. ממצב של היום שבו יש המלטות של שישה גורים כל שישה חודשים בערך, אנחנו יכולים להביא את זה למצב של אפס המלטות. ממצב של היום, התפשטות נוספת, אנחנו יכולים למגר את זה. ממצב שבו יש כלב שמשוטט עם כלבת, אוקיי? אנחנו יכולים לחסן אותם גם אם זה לשלושה חודשים, להוריד גם ברף המינימאלי ביותר את הסיכון לכך. וככה להתחיל לצמצם ולטפל בתופעה הזו, זה הפתרון שלנו. יש פתרונות אחרים? טובים יותר? חכמים יותר? יעילים יותר? נהדר, הנה משרד החקלאות, הנה משרד הבריאות, הנה הרשויות המקומיות, הנה הווטרינרים הרשותיים, כל מי שאמון על הנושא הזה. טפלו בזה, קחו את זה מהידיים שלנו ותטפלו בזה. אבל אל תזניחו ותגידו לנו לעצור את הדבר היחיד שנעשה בשנים האחרונות בעניין הזה ותגידו לנו 'תעצרו גם את זה', כי אנחנו את הראש שלנו לא נטמון בחול. אתם רוצים? תמשיכו לטמון אותו אבל אנחנו לא נעשה את זה.
ולעניין הסעיף בלבד, אם אני שומעת הערה שלא קשורה לעניין הסעיף אני אעצור מיד את הדיון משום שאנחנו ממשיכים וגוררים אותו ואנחנו עדיין רק בסעיף הראשון. מישהו רוצה להעיר הערות לעניין הסעיף בלבד? לא. נהדר, אז ככה אנחנו אמרנו - - -
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
לאור העובדה שהוחלט שאנחנו מוסיפים את הרשויות המקומיות כאלמנט בתוך תוכנית המבחן, נצטרך לעשות התאמות בסעיפים.
אודליה אסולין דגני
¶
אני רק אציין שאנחנו התנגדו להרחבה לשטח גלילי, זה מצוין כבר ולכן לא ראיתי מקום לחזור על זה מקודם.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
אז אני אומר שאנחנו נעשה התאמות לכמה סעיפים שהם פחות רלוונטיים, בתקווה שנצליח, אלא אם כן אנחנו אומרים שהתוכנית הזאת לא מתקצבת את הרשויות המקומיות ואז אין צורך לקבוע מסגרת שבה יפורסם נוהל כזה לרשות המקומית.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
בואי נשאיר את זה בינתיים בסעיף (ו) ואם נראה לנכון שצריך גם להוסיף אותם אז נוסיף אותם. אנחנו נבין קצת יותר את המשמעויות ונעשה את זה - - -
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
כי כרגע כל הדברים האלה מוסדרים בתוך משהו שנקרא "נוהל תמיכה", שהוא פחות רלוונטי לרשות המקומית.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
לא, להוסיף את זה בסעיף (ו) שפשוט מאפשר להם את ההשבה וככל שנראה לנכון, תיקונים משפטיים וכולי, אנחנו נעדכן את זה לקראת שנייה ושלישית.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
לא, כי סעיף ההגדרות מגדיר ארגון מפעיל, אנחנו לא נקרא לרשות המקומית ארגון מפעיל, מקסימום נוסיף.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
אם נראה שצריך לתקן גם את הסעיף הזה אז אנחנו נחזור. כרגע עם ההוספה שאנחנו כבר אומרים מראש היא כנראה לא תותאם עדיין בנוסח, אבל אם כן אנחנו נחזור לסעיף ההוא, אם תהיה חובה, כי רשות מקומית זה לא משהו שאנחנו צריכים להגדיר באופן עקרוני.
"(ב) פרטי תכנית המבחן ייקבעו במסגרת נוהל תמיכה כמשמעותו בסעיף 3א לחוק יסודות התקציב, תשמ"ה-1985 אשר יאושר סופית לא יאוחר מ-90 ימים מיום פרסומו של חוק זה;"
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
לא, אני אומרת עכשיו שאנחנו נוסיף את המילים או "רשות מקומית", זה בעצם הסעיף הראשי שבו אנחנו עושים את השינוי ונראה אם נצטרך לעשות התאמות בסעיפים האחרים ככל שהן יהיו התאמות שלא יעשו שינויים גדולים בנוסח. אז אנחנו מצביעים על 21א1(א)?
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
הסעיף הבא הוא לגבי ההתייעצות עם השרה להגנת הסביבה.
"(ג) נוהל התמיכה ייקבע בהתייעצות עם השרה להגנת הסביבה אשר תמסור את עמדתה בתוך 14 ימי עבודה מיום קבלת טיוטת הנוהל; לא מסרה השרה את עמדתה במועד זה - ייראה הדבר כאילו הביעה הסכמתה לנוהל."
אודליה אסולין דגני
¶
אנחנו מתנגדים. ראשית, בסעיף הקודם נאמר שנוהל התמיכה יפורסם כסופי בתום 90 יום מיום פרסומו של חוק זה. חובת התייעצות נוספת בעצם תגרור את הזמן, לא זאת בלבד שכאן נכתב שבעה ימים ומתקנים את זה ל-14 יום שזה מוסיף עוד לזמן שזה בתוך ה-90 ימים, זה בעצם לא משאיר מספיק זמן. צריך גם לפרסם להערות הציבור.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
אתם מפרסמים אבל להערות הציבור לאחר מכן. זה יפורסם להוראות הציבור לאחר מכן. ו-14 יום, תקשיבו אנחנו בהתחלה שמנו לכם 30 יום, מה זה 14?
אודליה אסולין דגני
¶
אז רגע, חשוב לציין שקודם כל מבחינת ההסכמות לגבי הנוסח הזה, נכתבו פה שבעה ימים ולא 14 יום. אבל מעבר לכך, חשוב לציין שפרסום של נוהל תמיכה לפי סעיף 3(א) לחוק יסודות התקציב ממילא מחייב פרסום באתר התזכירים ככל הצעת חוק, ובעצם במסגרת הזאת יש זמן מינימאלי לפרסום להערות הציבור. במסגרת הזאת אפשר יהיה גם לקיים במקביל את ההתייעצות, אין צורך להוסיף בנוסף התייעצות ועוד לתקופה של 14 יום שהיא מעבר לתקופה של הפרסום באתר התזכירים.
חשוב לציין שנוהל תמיכה כזה הוא נוהל שצריך לעבור את משרד המשפטים, את היועץ המשפטי לממשלה. אנחנו צריכים זמן ובעצם זה רק הולך ומקצר את הזמנים. אנחנו בעצם הולכים אחורה בזמן ומקצרים את הזמן שלנו להכין את הנוהל, להעביר אותו לאישור של משרד המשפטים. זה לא יותיר לנו זמן.
יסמין פרידמן (יש עתיד)
¶
אני חייבת לומר אבל משהו שנייה. בתור המשרד הכי דחייני שאני מכירה שגורר דברים, שלוקח לו חמש שנים להעביר כל תקן אומלל על כל חיה מסכנה, זו ההתעקשות שלכם? 14 יום שהשרה רוצה כי חשוב לה להיות מעורבת?
אודליה אסולין דגני
¶
אני רוצה להסביר שהשרה להגנת הסביבה עצמה יש לה גורמים שמייעצים. אנחנו מדברים על גורמי מקצוע, צריך להעביר את זה אליהם וזה מתעכב ואנחנו יודעים את זה מנהלי תמיכה אחרים שלנו שאנחנו מעבירים ולא מקבלים, רק חודשים אחרי מקבלים את האישור. וחבל, זה מעכב את הפרסום לציבור.
יסמין פרידמן (יש עתיד)
¶
אבל רשום שאם תוך 14 יום היא לא מעבירה, זה כאילו היא הביעה את הסכמתה. אף אחד לא מחכה לה, יש 14 יום, לא? מתקדמים. זה שחור על גבי לבן, גלי את מבינה את זה?
גלי דוידסון
¶
יותר מזה, אני רוצה לציין שבתוך המשרד להגנת הסביבה בטח תחת הצעת החוק הזאת יש עוד גורמי מקצוע שהנוהל צריך לעבור את עיונם ולכן נכון שיהיה 14 יום. ברור שצריכה להיות חובת התייעצות כפי שקיימת גם כמו שדיברנו על זה כבר בדיונים קודמים. אותה חובת התייעצות קיימת מכוח הפיקוח הכלבים, מכוח צמצום התרבות שקיים גם בחוק צער בעלי חיים וגם בחוק הפיקוח על הכלבים, ובהתאם כמובן שצריך להיות גם פה, בטח בנושא שהוא כל כך רלוונטי לעשייה של המשרד להגנת הסביבה. לא רק בתחום של רווחת בעלי חיים, כמו שציינתי, אלא בתחומים נוספים.
אודליה אסולין דגני
¶
אני אומרת ש-14 יום לא יספיקו גם אם הם יצטרכו להעיר, אנחנו צריכים יותר מ-90 יום בשביל להעביר את זה כי צריך - - -
היו"ר שרן מרים השכל
¶
רגע משרד החקלאות, אנחנו כתבנו לכם נוסח שלכם. כתבנו את זה בתוך זמן יחסית קצר, לא רציתם את הנוסח שלנו, רציתם אתם לקיים נוסח משלכם. אנחנו נתנו לכם 30 יום, אתם דרשתם פי שלוש יותר מהזמן הזה.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
אנחנו בהתחלה, אתם ראיתם, כתבנו 30 יום, לא רצינו שזה יהיה יותר מ-30 יום. הנוהל מבחינתנו כבר היה כתוב, אתם פשוט רציתם לכתוב את זה בעצמכם. אתם רוצים? נהדר, בואו תעבדו על זה. אני לא מבינה מה ההתנגדות עכשיו.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
רק להבין, באיזשהו נוהל הם מחייבים? איפה הם כתובים מעבר לעובדה שצריך להתייעץ עם משרד המשפטים, יש כללים שאומרים תוך כמה זמן מפרסים נוהל? לא ידוע לי על זה.
אודליה אסולין דגני
¶
שוב, זה במסגרת הנהלים והניסיון מול משרד המשפטים. יש נציגים של משרד המשפטים שיכולים להסביר את זה, גם בדיון הקודם שהיה הוסבר על ידי נציג משרד המשפטים.
אודליה אסולין דגני
¶
אז שוב, יש דברים כאלה, אבל לוקחים את זה בחשבון בזמן הכולל לפרסום לציבור. לוקחים את זה כחלק מהזמן הכולל ובסעיף הקודם שהקראנו דובר על 90 יום לפרסום הנוהל הסופי מפרסום החוק.
אודליה אסולין דגני
¶
אני יודעת על הסכמה של שבעה ימים, שזה המקסימום שניתן ושוב, אמרתי, יש גם הזדמנות לגורמי מקצוע מכל משרדי הממשלה להעיר לנוהל התמיכה הזה במסגרת הפרסום באתר התזכירים.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
אני מכריעה בעניין הזה, תקשיבו זה פשוט גרירת רגליים, אבל בסדר. אנחנו מבינים שאתם מנסים למשוך את זה, אני מבינה שאתם מנסים למסמס את זה, אבל בסדר.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
מה שאנחנו נעשה, אנחנו ניתן למשרד החקלאות 100 יום במקום 90 יום וניתן למשרד להגנת הסביבה 14 יום, ובבקשה.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
כן. אני אחליט על הכל רביזיה, כדי שנצביע על הכל. אני קוראת רביזיה ובעוד חצי שעה אנחנו נדון בזה, בסדר? בשעה 16:00.
יסמין פרידמן (יש עתיד)
¶
רגע רק שאלה, אם החלטת על 100 ימים, עכשיו כשנבחר את מי שעושה את הפיילוט ויש לו שנה עם אופציה להארכה, ממתי נספרת לו השנה?
היו"ר שרן מרים השכל
¶
כן, מהרגע שאישרו את הארגון הראשון, מאז הפיילוט נכנס לתוקף שנה. אוקיי, קדימה. אז סעיף (ג).
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
הקראתי כבר את הסעיף, אז אנחנו החלטנו שכאן יהיו 14 ימים. לגבי תמיכה של משרד החקלאות יש כאן הערה של משרד האוצר שהועברה אלי מאחר שהנציג שלה לא יכול להשתתף בוועדה בגלל מקרה חירום משפחתי. הוא מציע לא לרשום את גובה המאטצ'ים כדי לתת גמישות במידה ורוצים להגדיל.
יסמין פרידמן (יש עתיד)
¶
אני בכל זאת חושבת שאנחנו ננסה לגייס יותר כספים ממשרד החקלאות. אין שום סיבה שהאזרחים יממנו את הפיילוט הזה, כי גם ככה מי שיתרום לקול קורא כזה זה יהיה הפעילים שגם ככה קורסים בכל הארץ ואין להם שקל להשקיע בזה, לא הגיוני שהם יתבקשו לממן גם את זה. אז בואו נשאיר את זה פתוח, אני גם אנסה.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
אפשר לרשום "לכל היותר" ואז אנחנו מאפשרים את הגמישות למשרד החקלאות בעצם להעלות את המימון.
אודליה אסולין דגני
¶
אני רק אגיד שכל הסעיפים הבאים למעט הסעיף האחרון שמתייחס לנושא של משך התקופה, זה סעיפים שאנחנו הערנו לגביהם שיוסדרו במסגרת נוהל התמיכה. זאת אומרת, כל מה שקשור לנושא של גובה ההשתתפות, תנאי ההשתתפות ואיך מפעילים את נוהל התמיכה, איך להגיש בקשה. הכל יוסדר במסגרת נוהל התמיכה, זה חלק מתנאי נוהל התמיכה. גם הנושא של המימון, בכל נוהל תמיכה יש בעצם פרק שמתייחס לסכום התמיכה ושם זה צריך להיות מוסדר ולא במסגרת הצעת החוק.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
אנחנו מעדיפים להשאיר את זה שם, שלא יהיו איזשהן התלבטויות. אוקיי, אז אנחנו נצביע על שני הסעיפים האלו.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
רגע, אז את (ד) אני אקריא שוב. ושוב, אני כבר אומרת שכל הנושא של רשות מקומית, יכול להיות שיהיו סעיפים שישתנו לאור הסעיף הראשי שאותו שינינו והוספנו רשות מקומית.
מירה סלומון
¶
נירה יש לך כאן פעמיים סעיף קטן (ג) ולכן יכול להיות שהכוונה הייתה להצביע על שני הסעיפים שפורקו - - -
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
אוקיי, נשנה את זה עכשיו. אז יש לנו את (ד) ועכשיו את (ה).
"(ה) מי שהשר הסמיך לכך, יחליט בבקשת תמיכה של ארגון למען בעלי חיים כאמור בסעיף קטן (ב) בתוך 45 ימים מיום הגשתה וימסור לארגון את החלטתו באמצעות הודעה אלקטרונית, מיד עם קבלתה."
היו"ר שרן מרים השכל
¶
בואו נצביע בינתיים עד לפה? קודם כל על (ג) ו-(ד) שתיקנו. בעצם תמיכה, אנחנו נצביע קודם על זה ולאחר מכן אנחנו נצביע על (ד) שאמור להיות (ה).
אז אני מעלה את (ג) ו-(ד) להצבעה. מי בעד? נגד?
הצבעה
הסעיפים אושרו
אודליה אסולין דגני
¶
אני רק מבקשת שתירשם ההתנגדות, זאת אומרת זה בכל נרשם ההתנגדות לגבי הנושא של היכן זה יוסדר.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
כן. עכשיו, (ד) שהוא בעצם (ה). "מי שהשר הסמיך לכך, יחליט בבקשת תמיכה של ארגון למען בעלי חיים כאמור בסעיף קטן (ב) בתוך 45 ימים מיום הגשתה וימסור לארגון" יש איזשהן הערות ספציפית לסעיף הזה? לא. יסמין יש לך הערות לעניין הסעיף?
יסמין פרידמן (יש עתיד)
¶
אני חושבת שזה הרבה זמן להחליט, ברגע שכולם הגישו למה צריך 45 יום לדון בזה? אלוהים יודע.
חן הניג
¶
צריך לבחון את העקרונות של הארגון ודברים נוספים, דברים כאלה כספיים שאנחנו בוחנים אותם ואני לא רוצה גם להעמיד את הארגון במצב שהוא צריך להביא מסמכים. לכל תמיכה אנחנו נתקלים בזה שחסרים להם מסמכים מחשבים ומדברים כאלה בגלל שיש כספים. אל תעמידי אותם גם בסד זמנים שהם לא יוכלו לעמוד בו.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
אוקיי, אז סעיף (ד) שהוא למעשה סעיף (ה) שתיקנו, מי בעד? מי נגד?
הצבעה
הסעיף אושר
עכשיו סעיף (ה) שאמור להיות סעיף (ו).
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
"(ו) על החלטה לפי סעיף קטן (ד) רשאי ארגון מפעיל להגיש ערר לשר או למי שהוא הסמיך לכך בתוך 15 ימים."
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
אני לא קיבלתי שום הערה, זה נמצא בנוסח מההתחלה ומשרד המשפטים היה מודע לדבר הזה לכל אורכו. היועץ הוא זה שנותן הנחיות בעניין הזה, יש כאן נציגה של משרד המשפטים על הקו, עו"ד אביטל שטרנברג אם היא עדיין איתנו, הם נמצאים בהשתלמות באילת אבל הם עלו לזום.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
כן, לא כל כך רואים אותך, אבל יש לך איזשהן הערות לעניין סעיף (ה) שעכשיו יהיה (ו)?
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
וסעיף (ו) שהפך להיות (ז) כרגע.
"(ז) על ארגון מפעיל" 'או כאמור וטרינר רשותי או רשות מקומית שקיבלה אישור מהשר', זה ינוסח. "לא יחולו הוראות סעיף 2(א) לחוק לעניין כלב שהגיע לחזקתו במהלך ביצוע תכנית המבחן והוא לא ייחשב מחזיק לעניין החוק."
הילה מיקולשיק
¶
שמי ד"ר מיקולשיק הילה, אני וטרינרית רשותית של מיתר וקריית ארבע. אני בעלת מרפאה פרטית בבאר שבע, תושבת באר שבע, ואני כל בוקר נוסעת מבאר שבע לקריית ארבע ובדרך אני רואה את הכלבים האומללים, את כלבי ההפקר. אני חושדת בהרבה מאוד עמותות ובהרבה אנשים שנוטשים גם כלבי הבדואים ואני כן הייתי רוצה או שנצמד לכלב וכן תהיה אחריות של הרשות שמחליטה. כי אותם כלבים שמגיעים אלי לקריית ארבע זה כלבים שמגיעים מהר חברון, מחברון העיר, זה כלבים שגורמים אצלנו נזקים וכמובן כל הנושא של רווחת בעלי החיים קיים כאן.
כלבי ההפקר שאתם רוצים להפקיר אותם בחזרה לרחוב צריכים להיות לדעתי מסומנים, כולל גם איזשהו מתקן שיראה בזמן אמת איפה נמצאים הכלבים האלה ואיך הם מתים. אף אחד לא יודע מה קורה איתם אחרי שהם מופקרים שוב לרחוב. אם כבר תפסתם אותם, שלדעתי אתם צריכים לא להחזיר אותם כי הם רק ימותו כי מפקירים אותם שוב לרחוב, לפחות שיהיה עליהם איזשהו סימון וכן שתהיה אחריות גם של העמותה וגם של הרשות שממנה מגיעים הכלבים. גם בנושא של הנזק שהם עושים לבעלי החיים האחרים, גם בנזק שהם עושים לעצמם. כלומר, אם אני אחרי זה תופסת כלב וצריכה להשקיע בו טיפול רפואי אז אני כן מצפה שאותו גורם שגרם לנזק ולאבל שנעשה לאותו כלב, אז שאותו גורם יישא באותו נזק.
יסמין פרידמן (יש עתיד)
¶
תגידי הילה, שאלה, כל הכלבים שמגיעים אלייך מחברון, מקריית ארבע, מה את עושה איתם? את מרדימה.
הילה מיקולשיק
¶
לא, הם לא, בדיוק הפוך. בצער בעלי חיים באר שבע אנחנו עובדים בשיתוף פעולה עם שבעה יישובים - - -
הילה מיקולשיק
¶
צער בעלי חיים באר שבע עושה עבודה יפה, יפה מאוד. 80% מהכלבים שמגיעים לצער בעלי חיים באר שבע הם מגיעים ומוצאים להם בתים. שאר הכלבים שהם לא ברי אימוץ או שהם חולים, אז אנחנו בצער רב ובכאב רב, אני לא למדתי שבע שנים בשביל להמית בעלי חיים, אף אחד פה מהווטרינרים לא עשה את זה, וההתנהלות הזאת של להאשים את כל הווטרינרים הרשותיים בנזק שקיים, את צריכה לשים את האצבע על אותן עמותות שזורקות את הכלבים. ואת בעצמך יסמין יודעת את זה, כי מי שזורק את הכלבים לרחוב זה אותם אנשים שמחליטים להפקיר אותם ולהגיד להם 'כן, הכלב לחופש נולד'.
אז הוא לא נולד לחופש, אני רואה אותם איך הם מתים. אני מגיעה מקריית ארבע לבאר שבע כל יום בכבישים וכלב שאני מוצאת אותו, אני רואה איך הם סובלים, אוקיי? את לא באה ביום שישי כשהמפקח שלך אומר לך 'בואי תצילי את הכלב' ואני יודעת שאנחנו הולכים להפר את השבת, אני לא דתייה אבל הוא אומר לי 'תבואי מהר' ומה שאני מוצאת שם זה כלבים שהם נאכלו על ידי עופות כשהם עוד חיים אחרי שהם נפצעו. אז אותם כלבי ההפקר, את מפקירה אותם שוב.
הילה מיקולשיק
¶
לא, ממש לא, יסמין את יודעת את זה טוב מאוד. הכלבים האלה זה כלבים שהופקרו על ידי העמותות, זה כלבים שהופקרו על ידי אנשים - - -
יסמין פרידמן (יש עתיד)
¶
אז את אומרת שכל הכלבים בשטח זה כלבים שנזרקו על ידי עמותות? זה מה שאת אומרת?
הילה מיקולשיק
¶
בדיוק, חד משמעית בגלל זה גם נקרא הפקר ואת רוצה להפקיר את כלבי ההפקר, זה מה שאת עושה.
יעל ארקין
¶
בתור מי שמבקרת הרבה בקריית ארבע בכלבייה, אז שהיא לא תספר סיפורים גב' מיקולשיק, הכלבים אצלה בתנאים הרבה יותר גרועים ממה שהם בשטח, עד שהיא ממיתה אותם. ושהיא לא תספר פה סיפורי "בובע מעייש'ס", אנחנו ראינו סרטים מתוך ההסגר שלה.
יעל ארקין
¶
כן, ראינו איך הכלבים אצלך נראים. היינו איתך בהליך משפטי, את הודית שם על המצב, ראינו את הצילומים, ראינו את הדוחות של הפיצו"ח חודש אחרי חודש אצלך בכלבייה. אז אל תספרי לי סיפורים על כלבים שנמצאים בשטח, פי אלף יותר טוב להם מאשר להגיע אלייך.
הילה מיקולשיק
¶
ברור, מן הסתם, כי ההשמצות האלה כבר הוכחו בבית המשפט וגם במחוזי הגיע. כל מה שהגיע בסופו של דבר זה על צואה בכלובים. עם כל הכבוד שתעשה קודם כל בדק בית בכפר רות ובהפקרות שנמצאת אצלה ביישוב ובכלבייה שלה, לפני שהיא באה ותוקפת את קריית ארבע.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
כשאני אומרת 'רגע', את שנייה בשקט, יושבת ראש הוועדה מדברת. ככה זה עובד כאן בכנסת.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
הילה, אני אומר לך, אני נכנסתי לכנסת ב-2015 אחרי שאת הגעת לקריית ארבע. אני אישית טיפלתי בכמה מקרים קורעי לב של אנשים שהגיעו לכלבייה שלך והכלב נעלם, לא היה כלב כאשר הם חזרו, בעניין ההסגר הביתי שהיה.
הילה מיקולשיק
¶
אני לא יודעת על מה את מדברת, אבל אני אשמח לדעת דברים יותר קונקרטיים כדי לענות עליהם.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
אני אומרת לך שאני קיבלתי מהציבור לא מעט תלונות על הכלבייה בקריית ארבע. יש שם סימן שאלה מאוד מאוד גדול.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
אוקיי, אני עוצרת את הדיון הזה כאן. תודה רבה. העניין הזה נגמר.
סעיף (ז) הערה לעניין הסעיף בלבד, כן.
אבי צרפתי
¶
אני יו"ר ארגון הרופאים הווטרינריים ברשויות המקומיות. לא הבנתי בדיוק את הנוסח הסופי שלו, כי אם יש שם הכללה גם של רופא וטרינר רשותי אני מבקש לא להכליל מהסיבה שאמרתי קודם.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
אוקיי תודה רבה, שמענו גם כן את הטיעונים. אנחנו לא מקבלים את זה, חברי הכנסת מחליטים להכניס שזאת תהיה בעצם רשות מקומית, ואנחנו נשים אותו כך. עוד הערה לעניין הסעיף הספציפי עצמו? כן בבקשה.
אודליה אסולין דגני
¶
אז ככה, אנחנו הערנו בהקשר הזה שלפי החוק להסדרת הפיקוח על כלבים, כל מי שמחזיק בכלב בתקופת תוכנית המבחן צריך בעצם לעמוד בחובת הרישיון לפי החוק. אין לנו בעיה שכמובן ארגון פטור בחוק מאגרת רישיון, אבל כן שתהיה את חובת הרישיון. הרישיון הוא גם חשוב לעניין הדיווח על כך שמדובר ב - - -.
זה לא עניין של הגנה, זה עניין של מעקב ודיווח שזה חלק מהמטרות והתכליות של החוק הזה. החוק הזה בעצם מחייב גם לדעת לאן הלכו הכלבים, איזה כלבים הם כלבים שנכנסו לתוך תוכנית הפיילוט - - -
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
מה שחשוב, אני חושבת שלא צריכה להיות על זה בכלל מחלוקת, זה שלארגונים לא צריכה ולא יכולה להיות כל זיקה של בעלות או נשיאה בנזק אחרי שהם שחררו את הכלבים. אם חלילה מישהו יגיד שהם יתרשלו והוא גילה שהם לא עשו הערכת מסוכנות או לא פעלו לפי הנוהל זה דבר אחד, אבל לפי החוק כשאנחנו מטילים עליהם כרגע את - - -
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
לא, לא האחריות, זה לא הגיוני שנדרוש מהם אחרי השחרור, ניצור להם בחוק הזה איזושהי זיקה לבעלות.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
גם מבחינת ההיתכנות הפיזית, ברגע שהם לוקחים את הכלב הזה ותוך שבוע הם אמורים לקבל את הרישיון מהרשות המקומית. עד שהם יקבלו את הרישיון הם כבר החזירו את הכלב לשטח, אני לא רואה למה הם צריכים להוציא רישיון - - -
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
אודליה אבל כל הנוהל הזה הוא מקרה פרטיקולרי של רישוי. כשאתם אומרים לארגון 'אתם לוקחים כלב ואנחנו עכשיו אומרים לכם איך להתנהג איתו', למעשה אתם נותנים להם איזה סוג של רישיון עד לשחרור. אין שום סיבה להסדיר את זה ברישיון הרגיל כי זה לא נכלל ברציונל של החוק, זה לא מתייחס לרציונל של החוק. הרציונל של החוק מתייחס לאדם שיש לו כלב והוא בבעלותו ובחזקתו. לא מתקיים הרציונל - -
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
גם ככה הם חשופים והם יודעים את זה, גם ככה הם חשובים אבל גם שאנחנו ניצור להם זיקה לבעלות ברישיון? שמישהו שאולי לא יבין את החוק הזה - - -
היו"ר שרן מרים השכל
¶
חבר'ה, תודה רבה. לאחר ששוחנו על כך לא מעט, חברי הכנסת עומדים לצד היועצת המשפטית בעניין הזה ואנחנו לא מקבלים את העניין הזה.
אודליה אסולין דגני
¶
גם למי שאין לו רישיון ומחזיק בכלב יש אחריות. אגב, גם לפי חוק צער בעלי חיים - - -
היו"ר שרן מרים השכל
¶
חבר'ה, אנחנו לא מקבלים את זה. בסדר, שמענו את ההערה, מבינים, אנחנו לא מקבלים. הערה ספציפית לעניין הסעיף הזה? לא, היה כבר לך מספיק זמן.
אחמד יונס
¶
ד"ר אחמד יונס הרופא הרשותי של עיריית רהט. כולכם יודעים שאנחנו בדרום סובלים מהתופעה הזאת. אנחנו מברכים על כל יוזמה שתמגר את התופעה. עכשיו, לגבי עניין האחריות יש לנו חשש שברגע שהחוק יושם יגיעו אנשים או קבלני משנה, או עמותות למיניהן, אני לא מכליל עמותה או מתכוון לעמותה מסוימת, ויציפו לנו את הדרום בכלבים שהם בכלל לא מהאזור שלנו, שיביאו אותם מהצפון לדרום. לכן נשאל ומתבקש פה עניין האחריות, מישהו צריך אחריות שלא יהיה תוהו ובוהו, יוסיפו חטא על פשע ויתחילו להביא לנו כלבים מרמת הגולן ולזרוק בדרום. אז צריך משהו מעוגן בחוק - - -
היו"ר שרן מרים השכל
¶
אני אסביר, קודם כל בחוק כתוב שבעצם השחרור הוא בשטח פתוח באזור שבו נלכד הכלב, אוקיי? זאת חובה בעצם על המפעיל.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
דבר שני, אם אתה מזהה מישהו שמשחרר, עזוב את העניין הזה שבסופו של דבר אחד הארגונים האלה חייב להתקשר איתך, עם הרשות המקומית. ברגע שראש הרשות אישר לך לעשות את הפיילוט, אתה כבר תכיר את האנשים בשטח, אתה תדע מי הם כשהם מגיעים. אני מניחה שגם תעזור ותסייע להם לאתר את המוקדים העיקריים, איפה נמצאים אותם כלבים משוטטים, איפה לתפוס אותם, איפה לבצע את הדברים האלה. אני מניחה שזה יעבוד ככה בשיתוף פעולה עם הרשות המקומית משום שהם לא יכולים לעשות את זה בלי האישור של הרשות המקומית.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
ואם אתם מזהים, כמו היום, אנשים שלא על פי חוק הולכים ונוטשים כלבים, יש לך את הסמכות ללכת, לתפוס, ללכוד, לעשות השבה ולתת לו קנס במקום, אין פה בכלל שאלה.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
הם לא יכולים, אין להם אישור פה על פי החוק. אין להם איך לנצל את החוק הזה, אין להם שום פרצה כאן שמאפשרת להם על פי חוק לעשות את זה. זה עדיין אסור ולכן עדיין אתה כמו היום יכול לתת קנס לכל מי שלמעשה נוטש כלב באזור שלך.
משה רפלוביץ'
¶
לא בדיוק לעניין הזה אבל לוויכוח שהיה פה קודם, אני מבקש שלושה משפטים גברתי. אני אומנם לא מייצג את הרופאים הרשותיים, אבל מהדברים שעלו פה יוצא שהרופאים הרשותיים הם אלו שהתרשלו בביצוע הפעולות בשטח. אני רוצה לציין שלאורך שנים הרופאים הרשותיים דרשו ממשרד החקלאות, ממנהל השירותים הווטרינריים הקודם, לפעול נגד הכלבים האלה. חברת הכנסת יסמין סאקס פרידמן הייתה נוכחת בחלק מהפגישות וגם יזמה חלק מהפגישות האלה. אנחנו דרשנו את הדברים. זה נכון שברשויות המקומיות אין תקציבים וזה נכון שמשרד החקלאות לא הקצה לזה לא את תשומת הלב ולא את התקציבים הראויים. אני לא חושב שזאת אשמת הרופאים הרשותיים שעומדים שם בחזית ובעצם בלי אמצעים בכלל.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
נכון, אני מסכימה איתך, אני יודעת את זה ובהחלט זה לא הרופאים. משרד החקלאות אכן צריך לתת לכם את הכלים, אבל בסופו של דבר גם האכיפה צריכה להתבצע על ידכם. ממה שאנחנו גם רואים, הכלביות הן קטנות, אין לכם מקום עכשיו לשים עוד איזה אלף כלבים שנמצאים.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
בדיוק, אז כשווטרינרים רשותיים אחרים באים ואומרים 'תנו לנו לתפוס אותם, יש לנו מקום בכלביות', אתה מבין עד כמה זה נשמע מגוחך אחרי שאנחנו ביקרנו במספר כלביות שהן עד אפס מקום, אין מקום להכניס עוד אחד ויש לך 30 אלף כלבים שרק ממתינים.
יסמין פרידמן (יש עתיד)
¶
לא רק זה, בתור מי שמסיירת כלבייה-כלבייה, אוקיי? כבר שמונה חודשים אני עושה את זה. זה קצת הזכיר לי כמו חבר מועצה בהתנדבות, שזה הכל התוכן שאתה יוצק לתפקיד. להבדיל אלפי הבדלות, וטרינר רשותי מרוויח בטח ובטח יותר מחבר כנסת, אוקיי? לכן קשה לי לבוא למקומות ולראות שכלום.
הילה מיקולשיק
¶
יסמין, אני מרוויחה הרבה פחות כווטרינרית רשותית, תאמיני לי שאני מרוויחה הרבה פחות מאשר כווטרינרית פרטית במרפאה שלי. אז כל מה שאנחנו עושים, במיוחד היישובים הקטנים זה רק מדם ליבנו ובגלל שיש לנו מטרה להציל את אותם כלבים.
מאזן אבו סיאם
¶
ד"ר מאזן אבו סיאם, רופא וטרינר מועצת אל קסום. רוצה להגיד כמה דברים, תסלחי לי קצת על הזמן. מי מקבל את האחריות על הכלבים המשוטטים? היום אנחנו יודעים, כלבים שנמצאים בשטח פתוח הם לא באחריות של אף אחד. כלב שאנחנו מסמנים אותו, מעקרים, מסרסים, משחררים, אם הוא נושך או הורג אדם - אנחנו יודעים, הבעלים שלו אם זה עמותה, אם זה משרד החקלאות, משרד איכות הסביבה, משרד ממשלתי אחר.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
לא מדויק, אם זה בשטח של רשות מקומית יש חובה לרשויות לדאוג לכלבי ההפקר ולכן הפסיקה פסקה פיצויים לרשות המקומית שלא הוכיחה - - -
מאזן אבו סיאם
¶
אנחנו בנגב, ובטח יסמין מכירה את זה טוב מאוד, יש לנו מציאות אחרת ושונה מכל המדינה. יש לנו ישובים מוכרים ויש לנו ישובים לא מוכרים. כל ישוב מוכר הוא מוקף בארבעה-חמישה ישובים לא מוכרים. שני דברים קורים בישובים הלא מוכרים, מצד אחד אין להם פינוי פסולת מוסדר, כל הזבל שלהם הולך לנחלים, לוואדיות ולסביבה, פשוט מפעל לייצור כלבים משוטטים. דבר שני, אין להם שירות וטרינרי לא בנשיכות ולא בכלום. אין להם שירות, יש 150 אלף תושבים, אין להם שירות וטרינרי. עניין הנשיכות, אם ננשך ילד אני אישית מתנדב מטעמי הפרטי בשביל לטפל בזה. אבל להמשיך להכפיש וטרינרים כאילו אנחנו אוכלי חינם, אנחנו לא אוכלי חינם. אני מיוזמתי עשיתי 300 ימי עיון, אני לא חושב על אחד על כל כדור הארץ שעשה 300 ימי עיון בבריאות הציבור. יש לי שני אולמות לבריאות הציבור, אני מלמד את כל המדינה, וטרינרים ואנשים פרטיים, גם ילדים, עושה להם חוגים, הכל בהתנדבות. אבל להמשיך להכפיש - - -
יסמין פרידמן (יש עתיד)
¶
מאזן אני מכירה אותך מספיק זמן. המטרה היא לא להכפיש, המטרה היא שיש הבדל בהסגרים.
מאזן אבו סיאם
¶
אבל תכירו את המציאות, אני שאחראי על ישוב אל סייד, ויש לי אל-גרין בצד המזרחי, יש לי ישוב אל-חמרה בצד המערבי, יש לי תל ערווסט מהצד הדרומי ויש לי את ח'רבת אל-ווטן מצד אחר.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
מי כמוך אבל יודע שאנחנו באים פה כדי לתת לכם פתרון, כדי לעזור לכם, לא כדי להקשות.
מאזן אבו סיאם
¶
גם יחידות הצבא תופסים ולוכדים משטחים פתוחים ומשחררים. הנה, עיריית רהט תפסה אותם. צבא הגנה לישראל משחרר כלבים משוטטים ליד רהט.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
אוקיי. אנחנו כאן כדי לתת לכם את הכלים לבוא ולנסות להתמודד עם הדבר הזה. אני מאוד מקווה שנצליח ביחד בשיתוף פעולה.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
סליחה, יש לכם פה לדעתי גישה מלאה למשרד החקלאות, אתם עובדים מולו יום-יום, אתם עובדים מול הרשויות המקומיות. בואו תקדמו, תפעלו ותעשו את זה. אני ממשיכה הלאה.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
כן, אני רוצה רק לוודא אם יש הערות קודם שלא יהיו לנו עוד פעם ענייני רביזיה. אם יש הערות למישהו על הסעיף הזה שאת אולי תקבלי אותם.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
אמרנו כאן שההוראות של החוק הראשי לא יחולו גם על רשות מקומית, ציינו את זה שזה יתווסף לנוסח בהתאם לכל הנושא של רשות מקומית שהתווסף כאן.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
מצוין. אני מעלה את סעיף (ז) להצבעה. מי בעד? נגד?
הצבעה
הסעיף אושר
בבקשה הסעיף הבא.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
הסעיף הבא זה בעצם סעיף (ז) שהפך להיות (ח), זה הדברים שאנחנו רוצים לכלול בתכנית המבחן בין היתר.
"(ח) תכנית המבחן תכלול, בין היתר, הוראות בעניינים אלה:
(1) תנאי סף שעל ארגון למען בעלי חיים המבקש לבצע תכנית מבחן לעמוד בהם לרבות ניהול תקין, היעדר ניגוד עניינים והיעדר הליכים פליליים הנוגעים לנושא תכנית המבחן וכן קיום אמצעים שיאפשרו לו לבצע את תכנית המבחן לרבות, שירותי מרפאה וטרינרית;
(2) פירוט הפעולות שעל הארגון המפעיל לבצע, לרבות בעניינים אלה: ביצוע ותיעוד של הערכת מסוכנות, ושיקום לכלב שנחזה להיות תוקפני באופן קיצוני, והליך טיפול בכלב לגביו נקבע שלא ניתן לשקמו;"
אני אקריא את ההמשך, יש כאן הערות אני יודעת. אז אנחנו - - -
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
לא, אני נמצאת ב-(ח) שהיה (ז).
"(3) תיעוד פעולות ואיסוף נתונים על ידי הארגון המפעיל במסגרת תכנית המבחן ודיווח עליהם לשר/למנהל במועדים שיקבע השר בתכנית המבחן."
כאן אני כתבתי "לשר/למנהל" אני מניחה שזה יהיה לשר, נכון? לאור התיקונים בנוסח.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
"(4) דיווח לרופא הווטרינר העירוני של הרשות המקומית שבשטחה מתבצעת תכנית המבחן על השבת כלב לשטח פתוח במסגרת תכנית המבחן."
חיליק מרום
¶
ד"ר חיליק מרום יושב ראש ארגון הרופאים הווטרינרים לחיות הבית. הערה לסעיף שאין בעצם תכולה בחוק שמדברת על רווחת בעלי החיים מהבחינה הכירורגית. אנחנו הולכים לבצע פרוצדורה כירורגית בבעלי חיים ואין שום דבר שמגדיר מה תעשה ומה לא תעשה, כי אין דבר כזה שמגדיר במשרד החקלאות מה תעשה ומה לא תעשה, באף מכרז או באף קול קורא שהם מוציאים. על אף ולמרות שהערנו על זה עשרות פעמים.
אודליה אסולין דגני
¶
יש נוהל ביצוע שמלווה את נוהל התמיכה, אני מוכנה להעביר לך אותו. אין שום בעיה, וגם כאן הכל צריך להיעשות בנוהל התמיכה. כל הדברים שאתה אומר, אני מקבלת אותם, אנחנו מקבלים אותם, אני חושבת שזאת הערה נכונה ולכן גם הערנו שכל התנאים האלה ונוהל הביצוע צריך להיות מלווה לנוהל התמיכה, בתוך נוהל התמיכה, לא במסגרת הצעת החוק הזאת. זאת ההערה שלנו.
חיליק מרום
¶
חשוב לי שיהיה כתוב שבנוהל התמיכה צריך להופיע מפרט מדויק, מה מותר ומה אסור ומה המצב שבו בעל החיים מוחזר.
אודליה אסולין דגני
¶
חשוב פשוט, כי כאן במסגרת הזאת יכול להיות שכמו שהוא גם אמר, הושמטו דברים, יש דברים שהם לא מספיק מקיפים ולכן המקום לחשוב על זה, לנסח את זה ולתת לציבור להעיר זה במסגרת נוהל התמיכה ולא במסגרת הצעת החוק. כל הנושא של מה תכלול תוכנית המבחן צריך להיות במסגרת תוכנית המבחן.
ארז וול
¶
עו"ד ארז וול, יועץ משפטי מתנו לחיות לחיות. אני רק אגיד לעניין המסוכנות שזאת הגדרה שהיא אולי קצת מבלבלת, מכיוון שמסוכנות מוגדרת גם בחוק להסדרת הפיקוח על כלבים וגם בתקנות הכלבים המסוכנים ונראה לי שכדאי לשקול פה מונח אחר שלא יהיה בלבול כי בהגדרה לא מדובר - - -
ארז וול
¶
כן (ח)(2) הערכת מסוכנות. המילה מסוכנות צריכה אולי להשתנות ל"פוטנציאל מסוכנות" או משהו אחר, כי כלב מסוכן מוגדר בחוק מהו והכלבים האלה שנלכדים לא עונים על ההגדרה של "כלב מסוכן". הם לא נשכו נשיכה שיש בה כך וכך.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
אני לא חשבתי שזה מבלבל, אבל אם זה גרם כאן למישהו בלבול, כי זה לא מסוכנות שמפנה למסוכנות שבחוק.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
אוקיי, אז אפשר לשנות את ההגדרה אם זה איכשהו בלבל מישהו. עד עכשיו עבדנו עם זה ואף אחד מאתנו לא חשב שזה כלב מסוכן.
אודליה אסולין דגני
¶
לא, זה לא כלב מסוכן כהגדרתו בחוק. בחוק יש בעצם שלושה מצבים של כלב מסוכן, אחד מהם הוא כלב שנשך נשיכה שגרמה לחבלה, השני זה כלב שנמצא ברשימת הגזעים המסוכנים והשלישי זה כלב שהוא הכלאה עם אחד מהגזעים המסוכנים.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
אני לא חושבת שיש בעיה עם "מסוכנות" כי זה גם ככה משהו שייקבע בתוך הנוהל. זה לא רלוונטי להגדרה של כלב מסוכן. "הערכת תוקפנות" אודליה?
אודליה אסולין דגני
¶
אפשרי, אבל זה כתוב פה גם היום. זאת אומרת, שוב אנחנו נגדיר את זה במסגרת הנוהל אבל כאן היום כבר כתוב "הערכת מסוכנות ושיקום כלב שנחזה להיות תוקפני באופן קיצוני". אגב, לגבי "אופן קיצוני" זה באמת בעייתי, אבל נושא של הערכת מסוכנות ותוקפנות מבחינתנו זה - - -
אבי צרפתי
¶
לא, למה? מסוכנות זה דבר שהוא מורכב, יש בו הרבה אלמנטים שבגינם אותו כלב יכול להוות בעיה סביבתית, בעוד שתוקפנות זה רק פסיק אחד.
חן הניג
¶
נירה, הבעיה היא ש"תוקפנות" זה התנהגות. "מסוכנות" יש כאן הערכה, כמו שאבי אומר, של דברים נוספים ולכן הכוונה של המחוקק שכתבתם - - -
יסמין פרידמן (יש עתיד)
¶
כמו מה למשל? איזו הערכה יש לכלב אם הוא תוקפן או לא תוקפן, איזו הערה אתם עושים? לא הבנתי. כאילו מה יכול להיות מסוכן בו?
אודליה אסולין דגני
¶
לא, יש פוטנציאל נזק שזה נמצא היום לגבי כלבים מסוכנים שנמצאים ברשימת הגזעים, הם יכולים להיות כלבים מאוד ידידותיים לאדם, אבל היה ויינשכו פוטנציאל הנזק שלהם הוא מאוד גבוה ולכן הם נמצאים ברשימה הזאת. לכן אומר ד"ר צרפתי שהערכת מסוכנות בעצם לא כוללת רק גילוי תוקפנות, התנהגות תוקפנית, אלא גם מדדים נוספים שייקבעו - - -
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
לא, גם כרגע אין לזה שום תוכן. אני מזכירה שכרגע לא כתבנו מה זה הערכת מסוכנות, רק מישהו כאן אמר שאולי זה יבלבל עם הגדרת של כלב מסוכן לפי החוק, אם כי שם זה משהו לא רלוונטי.
הילה מיקולשיק
¶
אבל אתם לא תשחררו כלב שהוא נשך פעמיים, אז זה לא קשור. המסוכנות זה פשוט עניין של אבחנה של המשכן ואבחנה של הווטרינר שאומר הכלב הזה, אם אני אשחרר אותו לטבע, מה המסוכנות שלו? האם הוא יתקוף או לא יתקוף? זה הכל.
מאזן אבו סיאם
¶
אני רוצה להוסיף עוד משפט. תוקפנות בלהקות כלבי הפקר היא היררכיה. בדרך כלל בכל להקה יש כלב או שניים שתוקפים, שניים או שלושה שמתלווים אליהם אבל לא תוקפים וכל השאר הם כלבים ניטרליים. גם אם לוכדים את שני הכלבים התוקפים ולא מחזירים אותם ההיררכיה תעבור להבא אחריו.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
אני חושבת שהמילה תוקפנות לא מתאימה פה. אני חושבת שיש פה כן איזשהו פוטנציאל של סיכון שאתם תכתיבו לארגונים כי חשוב שהם יעמדו - - -
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
בואו נגיד שבהכנה לשנייה ושלישית נדבר באמת אולי על התכנים או על המסגרת של זה, אבל כרגע נשאיר את זה "הערכת מסוכנות", בסדר? אם צריך נכניס הבהרה.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
אוקיי בסדר גמור. משרד הבריאות בבקשה. יסמין רק בואי תחליפי אותי לחמש דקות.
(היו"ר יסמין פרידמן, 16:00)
טל פלדמן
¶
טל פלדמן מהייעוץ המשפטי של משרד הבריאות. אז רק אנחנו רוצים לחזור על זה שעבורנו הנוסח למפורש מספיק. כיום רשום שיהיה "שיקום כלב שנחזה להיות תוקפני באופן קיצוני". מה זה "באופן קיצוני"? אנחנו רוצים שהעיקרון שכלב מסוכן לא יחזור לשטח יהיה כתוב, זה הכל.
היו"ר יסמין פרידמן
¶
אז אמרנו שאנחנו בינתיים משאירים את זה ככה ולקראת קריאה שנייה ושלישית נגדיר יחד עם משרד החקלאות את - - -
אורן שטח כתבי
¶
לא, אבל חשוב לחדד את מה שציינה חברתי שבמידה והכלב הוא מסוכן, הוא לא יוחזר בחזרה לטבע. אנחנו לא רוצים לראות כלבים כאלה חס וחלילה אחרי זה מסכנים בני אדם ושלא נמצאים בשטח הציבורי, זה דבר ראשון ולכן חשוב להוסיף את זה פה. דבר שני, אני לא מבין מה זה הערכת מסוכנות? איך בדיוק מבצעים את הדבר הזה?
אורן שטח כתבי
¶
ומין הראוי שיהיה כתוב פה מה זה בדיוק כלב מסוכן, כדי שאנחנו נבוא ונדע. רק לחדד, אנשים גם מגיעים למשרד הבריאות אחרי שכלב הבית שלהם תקף אותם. אז זאת אומרת שאנחנו עכשיו מעריכים מסוכנות גם של כלבי בית? זאת אומרת שאנחנו נוציא אותם עכשיו גם כן - - -
אורן שטח כתבי
¶
לא, אז אני בא ואומר, לכן חשוב, זה קשור כי חשוב להבין שכל דבר שאנחנו כותבים יש לו השלכה גם על הדברים שהם מעבר. ולכן ברגע שאתם מגדירים כלב ככלב מסוכן, כלב כזה לא צריך להיות בשטח ציבורי. וגם תוכנית שיקום, אני לא יודע איך זה עובד אצל אסירים כי אני לא הבנתי אם זה פותר את הבעיה, אבל בכלבים שיקום פה הוא לא רלוונטי, כלב כזה לא יכול לחזור בחזרה.
היו"ר יסמין פרידמן
¶
אתה אומר 'הכלבים לא יכולים להיות בשטח הציבורי' אבל הם שם עכשיו. מה עשית בנדון? יש לך מה לעשות בנדון?
אורן שטח כתבי
¶
אני אסביר, יש לי מה לעשות בנדון. אני מייצג את משרד הבריאות ובמקצועי אני גם רופא וטרינר, אני מרכז את הנושא של מחלות זואונוטיות, ביניהן גם יש לי את הידע האישי שלי. אני מדבר מתוך הידע האישי שלי ומציג אותו בפנייך. אם זה מקובל עלייך או לא מקובל עלייך, זה דבר אחר, אבל האם מקצועי או לא מקצועי, זה מקצועי.
אורן שטח כתבי
¶
אין בעיה ולכן אני כגוף מקצועי שנמצא פה, בא ואומר, כלב מסוכן שיוערך ככלב מסוכן לא יכול לחזור לשטח הציבורי.
אורן שטח כתבי
¶
כי אחרי זה אנחנו נראה לא רק ילד אחד שנטרף לנו באזור דרום הארץ, אלא נראה אלפי ילדים - -
היו"ר יסמין פרידמן
¶
אוקיי, עכשיו תסביר לי למה יהיו לנו יותר תקיפות, תסביר לי. פתאום יהיו יותר כלבים?
אורן שטח כתבי
¶
לדעתי ברגע שתצרי תוכנית שכזאת, את יוצרת מצב שבו את מכשירה את השרץ, את מוציאה כלבים שכרגע תחת אחריות המדינה, מוציאה אותם לשטח הפתוח ואומרת להם 'תסתובבו בשטח הפתוח'.
אורן שטח כתבי
¶
אז 10 אלף הכלבים האלה שמתוכם את תמצאי מספר כלבים, אני לא יודע גם איך תעריכו את המסוכנות הזאת כי אני לא יודע, כי אני זוכר שאצלי היו גם כלבים קטנים שמגיעים לקליניקה והייתי צריך לשים אותם בסקוויז כדי לתת להם חיסון פשוט. אני לא יודע מה זה הערכת מסוכנות אצלכם ולכן ברגע שאני אומר כלב שהוא מוערך ככלב מסוכן, מן הראוי שלא יחזור בחזרה לשטח הציבורי.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
שנייה, החוק הזה הוא לא חוק שבא לפרץ נוהל לארגונים המפעילים, זה חוק שקובע כללים לשר כשהוא בא לפרסם את הנוהל והשר, אותו הרגולטור ואיש המקצוע הוא זה שיקבע את התכנים לרבות איך מעריכים מסוכנות. זה כל הרעיון, אנחנו רק - - -
אורן שטח כתבי
¶
אני מסכים איתכם בנושא הזה, אבל מן הראוי שיהיה כתוב שכלב מסוכן לא חוזר בחזרה לשטח הציבורי. זה הדבר, להוסיף את זה פה שכלב מסוכן לא חוזר בחזרה לשטח הציבורי. אין לי בעיה, ברגע שהוא יהיה לא מסוכן ותגדירו אותו כלא מסוכן, תשחררו אותו.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
אין בעיה, אתה הרי מחפש הגדרה, לכתוב את זה כרגע בלי ההגדרה זה לא כל כך משנה, כי יכול להיות שהם יגדירו מסוכן וזה בכלל לא יהיה מה שאתה מתכוון אז זה לא משנה - - -
אורן שטח כתבי
¶
אני מעריך את הדעה המקצועית של משרד החקלאות, זה התפקיד שלהם לבוא ולעשות את הדברים האלה.
אורן שטח כתבי
¶
אבל זה צריך להיות גם פה בחקיקה שבאה ואומרת, כלב מסוכן לא חוזר בחזרה לטבע. אחרי זה תבואו ותגידו מי אותם הכלבים המסוכנים שלא חוזרים לטבע. זה הפירוש של הדבר הזה, את מכניסה את זה כמושג בפני עצמו - - -
אורן שטח כתבי
¶
אז למה את קובעת פה תוכנית שיקום? את באה ואומרת שכלב מסוכן, כלב שלא יכול לעבור את הדברים האלה.
היו"ר יסמין פרידמן
¶
איפה לא תראה אותו? ברהט אתה תראה אותו ובאל קסום אתה תראה אותו כי הם נמצאים שם עכשיו.
אורן שטח כתבי
¶
ורוכב האופניים שנוסע על האופניים, כמו שראינו בתמונה, ונפצע מכלב שנשך, נראה לך שיש לו זמן לבוא ולרדוף אחרי הכלב, לראות מה המספר שלו באוזן ולדווח?
אורן שטח כתבי
¶
אני מדבר בדיוק על מה שכתבתם פה. הכלב עצמו, אם ההגדרה באה ואומרת כלב שנשך פעמיים, הגדרת אותו ככלב מסוכן. איך את יכולה - - -
אורן שטח כתבי
¶
ולכן ברגע שכלב יש לו עניין של מסוכנות, אי אפשר להוציא אותו לשטח הציבורי ולסכן את הציבור. זאת עמדת משרד הבריאות, בבקשה.
חיליק מרום
¶
אני חייב להגיד פה משהו, חייבים להתייחס לפיילוט הזה כהזדמנות ענקית למחקר. אנחנו כולם פה - - -
משה רפלוביץ'
¶
צריך להגיד שכלב שיודעים שהוא נשך, זה כלב שהגיע לכלבייה עירונית ועבר שם תצפית כלבת. כשהוא נכנס לכלבייה עירונית הוא לא יכול לצאת משם בלי שבב ובלי שיש לו בעלים. לכן הוא לא רלוונטי בכלל לכלבי ההפקר. כלב לא יכול לנשוך פעמיים ולצאת פעמיים לשטח אחרי זה, אלא אם כן לא יודעים מי הכלב הזה. זה כן יכול לקרות אבל זה מיעוט המקרים ולכן התופעה של כלב שנשך פעם או פעמיים היא לא רלוונטית לעניין החוק הזה.
גלי דוידסון
¶
סליחה רק אני רוצה להכניס עוד, לעמדתנו צריך להכניס כאן עוד קטגוריה שמתייחסת לנושא של הכלבים שעתידים להימסר לאימוץ בעקבות הפרויקט הזה. יש כאן בעצם התייחסות לכלבים שהם ישוחררו במסגרת הפרויקט הזה, יש התייחסות לכלבים שהם לא ישוחררו בגלל התוקפנות שלהם. הם יעברו איזשהו תהליך שיקום. ויש את הכלבים שמטעמים כאלו או אחרים התאמה לאימוץ, או קריטריונים נוספים, הם יהיו מיועדים לאימוץ וזה ראוי שהם יקבלו את הסעיף שלהם במסגרת הזאת.
חיליק מרום
¶
נכון מאוד, אנחנו גם בנייר העמדה כתבנו, אנחנו לא בעד שכלבים יחזרו לטבע, כמה שפחות כך ייטב. כלב שיש לו סיכוי לעבור והמטרה של כולם וכולם מסכימים עליה ולכן מה שגלי מציעה חייב להיות.
חן הניג
¶
אני חושבת שנוצר בלבול בגלל שחלק מהדברים כן מופיעים ולא ממשיכים הכל בנוהל, אם היינו באמת שמים כמו שכתבנו לכם בהערות בהתנגדות שלנו, שדברים צריכים באמת להופיע בנוהל בצורה מסודרת ולא חלקים.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
זה לא דבר נדיר שהכנסת מבקשת משר לעשות משהו והיא מתווה את שיקול הדעת שלו. זה אומר, תכניסו את התוכן שאתם חושבים לנוהל אבל אנחנו רוצים שיהיה ברור שאת הדברים האלה תהיו חייבים להכניס לנוהל.
אודליה אסולין דגני
¶
זה מוסדר היום בחקיקה מה שאת הערת. הנושא של איסוף כלבים לארגון או לרשות המקומית.
גלי דוידסון
¶
אודליה, יש התייחסות כאן ספציפית לפרויקט מסוים במסגרת הוראת שעה ובמסגרת אותה הוראת שעה יש התייחסות לשתי קבוצות, כמו שציינתי, לקבוצה של הכלבים שיושבו לשטח, לקבוצה של הכלבים שהם יוגדרו כתוקפניים ולא יוחזרו בעקבות כך לשטח, וצריך את הקבוצה הנוספת במסגרת הפרויקט הזה, שתופיע פה. עכשיו, זה שמכאן יצטרכו הוראות יותר מפורטות במסגרת נוהל, בסדר גמור. זאת הדרך הנכונה, אבל התוויית הדרך צריכה להיות דרך כאן עם כללים ברורים.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
אני מציעה בשלב הזה, מאחר שהחוק כבר הוצבע והדברים האלה כבר עלו קודם ולא התקבלו, אפשר להכניס את זה לדברי ההסבר כמשהו שנדון בו בהכנה לשנייה ושלישית. האם יש צורך לכתוב במפורש את העניין של ההעברה לאימוץ ואת העניין של טיפול בכלבים המסוכנים. אני רוצה לציין שוב שבסעיף לגבי המסוכנות יש גם הליך טיפול בכלב לגביו נקבע שלא ניתן לשקמו. יש כאן עוד ערוץ של הכלבים שאין להם מוצא. מצד אחד, אנחנו לא מחזירים אותם כי הם הוגדרו כמסוכנים. מצד שני, לא ניתן לשקם אותם וכאן המשרד, השר יצטרך להגדיר בנוהל מה עושים עם הכלבים שאין להם מוצא בעניין הזה ושלא מצאו להם אימוץ.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
זאת אומרת, אלה למשל דברים שאנחנו נותנים לשר להחליט איך ומה יעשו כי אנחנו לא רוצים להיכנס לרמת פירוט. אבל בסוף זה משהו שהוא כולל במה שחייב להיות מטופל בנוהל הזה. אני מכניסה גם את ההערה של משרד הבריאות וגם את ההערה של המשרד להגנת הסביבה כמשהו שאנחנו נדון לגביו בהכנה לשנייה ושלישית לגבי ציון מפורש של ההחזרה לשטח ולגבי האימוץ.
ארז וול
¶
אני רק אגיד בזהירות שיש מקום שכן תהיה התייחסות בחקיקה מכיוון שאנחנו יודעים בעבר שכל מיני נהלים יצאו בצורה שבעצם הגבילה תוכניות בצורה שהן פשוט התאפשרו. לכן צריכה להיות התייחסות לזה.
ארז וול
¶
התייחסות ספציפית לתוכנית האימוץ כדי שזה לא ייעשה בנוהל על ידי גורמי המקצוע באופן שחוסר בעצם את האפשרות לבחון את הפיילוט הזה.
אודליה אסולין דגני
¶
רגע, קודם כל שהנושא של מסירה לאימוץ מוסדר היום בתקנות צער בעלי חיים, החזקה שלא לצרכים חקלאיים. גם ארגון למען בעלי חיים וגם רשות מקומית צריכות למסור לאימוץ כלבים מהכלבייה שלהם או מהמתקן שלהם לאחר עיקור, סירוס, שיבוב וחיסון. זאת אומרת היום זה כבר מוסדר. דבר נוסף, המשרד תומך ברשויות מקומיות, במסירה לאימוץ של כלבים, כך שזה מוסדר בנהלים אחרים של משרד החקלאות. הנוהל הזה בכלל מדבר על מצב ברור, ולטעמי אין בעיה לציין את זה בדברי ההסבר, שכלבים שיש אפשרות למצוא להם בתים מאמצים זה יהיה בעדיפות ראשונה והם בעצם יוחרגו מהפיילוט הזה. זאת אומרת, זה לא כלבים שייכנסו למסגרת הפיילוט ויסומנו ככלבי פיילוט אלא זה כלבים שימסרו לאימוץ וידווחו ככלבים שנמסרו לאימוץ כפי שקיים היום בחוק.
ארז וול
¶
לא, זה בדיוק החשש, הרי אנחנו יודעים שאין אפשרות למצוא בתים מאמצים לכולם ולכן הגדרה רחבה מדי של כלב שחייב לעשות מאמץ, שיקום ארוך או שיקום שהוא לא סביר ולא יאפשר לשחרר כלבים כאלה לשטח, בפועל זה מרוקן את הפיילוט הזה מתוכן וזה החשש שלי.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
רגע, אז הכלל בפיילוט הזה הוא שחרור לשטח, זה הכלל. אז הרעיון הוא שאת אלה שאי אפשר לשחרר כי הם מסוכנים, מן הסתם אנחנו עושים הערכה, מנסים לשקם ואז צריך למצוא דרך מה לעשות איתם כי אותם לא מחזירים לשטח. ואם לכם יש בעיה עם החזרה לאימוץ, כלומר אם אתם תדרשו שכל הכלבים האלה ימסרו לאימוץ ולא ישוחררו, לדעתי זה יסתור את החוק.
אודליה אסולין דגני
¶
בדיוק, זה לא במסגרת הפיילוט הזה. אנחנו בעד ומבחינתנו כל הכלבים המשוטטים צריכים להיות מעוקרים, מסורסים ולמצוא להם בתים מאמצים, זאת ברירת המחדל מבחינתנו.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
זה ברור, אבל החוק הזה אומר בפרוש, יש כאן את סעיף (א) שאומר שהשר יפעיל תוכנית מבחן שמטרתה זיהוי ואיסוף, פעולות עיקור, חיסון ושחרורם בשטח פתוח. זאת המטרה הראשית של החוק הזה, כמובן שיצרנו את החריגים שאומרים 'תבדקו רגע, אל תשחררו כלב אם הוא ממש מסוכן'. אבל המטרה הראשית של החוק היא כן להחזיר.
משה רפלוביץ'
¶
אני מבקש להציע הצעה בעניין הזה. אני חושב שהמוטיבציה להביא אותם לבתים בסוף התהליך הזה זה דבר מבורך ואולי חשוב שיוצא מכאן.
משה רפלוביץ'
¶
המשרד מתגמל היום רשויות מקומיות ואני מציע בעניין הזה לתגמל את העמותה שמבצעת, לא רשויות מקומיות. רשויות מקומיות מקבלות את זה ממקום אחר, אבל את העמותה שמבצעת צריך לתגמל באותו שיעור כמו שרשות מקומית מקבלת לעניין מסירה לאימוץ בצורת חלק מהתקצוב של הפרויקט.
היו"ר יסמין פרידמן
¶
אני מסכימה לגמרי, אני לא יודעת אם זה צריך להופיע פה, אבל חן, צריך לשקול את זה באמת. אין שום סיבה שרשות מקומית שמוצאת בית לכלב מקבלת תגמול ועמותות שבאמת, אני לא צריכה לספר לך, הן לא יקבלו תגמול.
אודליה אסולין דגני
¶
רגע, בעקיפין התמיכה ברשויות המקומיות, יש הרבה רשויות מקומיות שעובדות בשיתוף פעולה עם ארגונים למען בעלי חיים ובמסגרת ההתקשרויות איתם בהחלט יש כיסוי של כל העלויות כל שהדברים האלה. אנחנו כמובן לא מתערבים בזה, כי אנחנו עד היום העברנו את התמיכה לרשויות מקומיות. הפיילוט הזה - - -
חיליק מרום
¶
מה שקורה זה שהעמותות מוצאות בית בשיתוף המחלקה הרשותית והרשות מתוגמלת. עכשיו, זה בסדר גמור, אני לא נגד, אני בעד שהרשות תתוגמל כי היא משתפת פעולה. אבל פה מדובר על ספק אחר שזאת העמותה, אז העמותה צריכה להיות מתוגמלת ולא הרשות המקומית.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
אנחנו נדון בזה לקראת שנייה, שלישית. יש לזה בהחלט מקום וזה כל הרעיון שבהכנה לשנייה ושלישית דנים בדברים לעומק.
אודליה אסולין דגני
¶
המכרז שוקל את הדברים האלה במסגרת, יש לנו את סעיף 21(א) ובמסגרת הזאת המשרד שוקל באיזה גופים לתמוך לצמצם התרבות כלבים משוטטים. זאת תוכנית שהתקציב פה הוא גם מחוץ לסעיף 21(א) ולכן אנחנו פה מתמקדים בנושא הזה. מבחינתנו עדיף היה שכל הכלבים כולל הכלבים שנלקחים מהשטח על ידי ארגונים ימצאו בסופו של דבר בתים מאמצים ולא ישוחררו לשטח.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
אז having said that כמו שאומרים, ברור שהתוכנית הזאת היא באה קודם כל לאפשר את הפעולות האלה של סרס, עקר, חסן, סמן והחזר לשטח וזאת בעצם המטרה העיקרית של החוק כמו שמופיע בסעיף הראשון.
היו"ר יסמין פרידמן
¶
וזה די ברור לכולם שכמה שמשרד החקלאות יתמוך יותר כלכלית, כך יהיה פחות כלבים בשטח חזרה.
היו"ר יסמין פרידמן
¶
הכל עניין של תקציב, זה הכל. אבל בואו נתקדם כי אנחנו באמת כבר - - -
(היו"ר שרן מרים השכל, 16:20)
אורן שטח כתבי
¶
אפשר להציע לסייע במשהו? הנושא של מסוכנות, אולי לכתוב במקום זה "פוטנציאל סיכון לבריאות הציבור".
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
רגע שנייה, הנושא הזה של הגדרת מסוכנות מסומן כמשהו שנדון בו בהרחבה לשנייה, שלישית. אני מציעה שנשאיר את זה ככה.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
הקראנו את (3) ו-(4), היה כאן עניין של האם להוסיף את העניין של אי החזרה לשטח של כלבים מסוכנים, אנחנו ממילא דנים בהערכת מסוכנות בשנייה, שלישית, אנחנו נדון בזה אז.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
כדי שהדברים יובהרו על העניין של מסירה לאימוץ. המשרד להגנת הסביבה ביקש שתכנס הוראה שאומרת שבעצם הכלבים שלא יוערכו כמסוכנים, יימסרו לאימוץ. אני חושבת שצריך להיזהר בעניין הזה מכיוון שהמטרה העיקרית של הפיילוט היא להחזיר לשטח.
גלי דוידסון
¶
לא, לא, ההערה הייתה להגן בדיוק על זה להגן בדיוק על זה שהרציונל של החוק יישאר כפי שהוא כיום כשהמטרה היא שחרור ולא מסירה לאימוץ, כי מסירה לאימוץ היא השוליים, שלא יהפוך להיות באיזשהו כלל - - -
היו"ר שרן מרים השכל
¶
אנחנו נקבע את זה גם בנהלים, כמובן העמותות מודעות לעניין הזה. מהן אני לא מודאגת לעניין רווחת בעלי החיים, לעומת דברים ששמעתי במקומות אחרים, אני אומר ככה בזהירות שאפילו אצל חלק מהווטרינרים הרשותיים.
אבי צרפתי
¶
דיברנו על זה קודם, על הנושא של ההעלאה למוקד של הווטרינרים הרשותיים היא ממש לא במקום, אבל - - -
אביטל שטרנברג
¶
כן, כן. אני מאוד מוטרדת ממה שנאמר קודם לפני בערך חצי שעה לגביה אפשרות של הפעלה לא תקינה של הנוהל, דהיינו שרשויות מקומיות אכן תשחררנה כלבי הפקר אל בשטחיהן, בנגב למשל וכן הלאה. למעשה מנגנון הסנקציות היחידי שכל המודל מציע לנו, כל כולו אמור להיות מעוגן במבחני התמיכה, ולכן לקראת שנייה, שלישית, נצטרך להגדיל את בסיס הסמכות כך שמבחני התמיכה אכן יכללו מצד אחד תמרצים לאימוץ ומצד שני גם אפשרות להטיל סנקציות. דהיינו להפסיק את המבחן, לקבוע ערבויות, לקבוע חילוטים וכן הלאה.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
אני אומר ככה, קודם כל בהצעת החוק הזו אנחנו לא מדברים על עניין האימוץ. אנחנו בכוונה קבענו שזה חוק לעניין השבת כלבי הפקר חזרה לשטחים. יש לנו המון המון חקיקה ונהלים שקשורים בעצם ללכידה, תפיסה ואימוץ של כלבים, בכלל אני לא חושבת שזה צריך להיכנס פה. ולנקודה השנייה, של להבהיר בעצם שלא מחזירים את זה לאותו שטח, תראי בסופו של דבר אם ארגון פועל שלא על פי אותו נוהל, משרד החקלאות - - -
היו"ר שרן מרים השכל
¶
משרד החקלאות יכול לשלול מהם את האפשרות להמשיך בפרויקט. זאת אומרת, איזו סנקציה יותר גדולה יכולה להיות מזה?
היו"ר שרן מרים השכל
¶
שמי שלא יעמוד בנהלים שנקבעו למעשה לא יוכל להמשיך בפרויקט. את זה אתם תכתבו אבל בנהלים שלכם, אתם לא צריכים את זה - - -
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
אנחנו לא אמרנו 'לא', זאת אומרת אין שום מניעה מהארגון לעשות את זה. אבל אם עו"ד שטרנברג מדגישה שכדאי שזה יופיע, אנחנו יכולים להוסיף את זה באמת בהמשך. אביטל בסדר?
היו"ר שרן מרים השכל
¶
רגע, כתוב לי שאסף בן לוי רוצה להתייחס ספציפית לסעיף הזה. אם אפשר להעלות אותו בזום. שלום אסף, אתה רוצה להתייחס לסעיף?
אסף בן לוי
¶
שלום, תודה רבה. אני רציתי להתייחס גם לסעיף אחד שכבר הייתה עליו הצבעה ולצערי הרב לא נתנו לי למרות בקשותיי החוזרות ונשנות. אני אתייחס כרגע רק לסעיף הנוכחי, אני לא זוכר מה המספר שלו. אנחנו מבקשים בחברה להגנת הטבע שתוכנית המבחן תכלול גם ניטור בשטח שבו נלכדים כלבי ההפקר, ניטור שיבוצע גם לפני תחילת התוכנית וגם בסופה. בסופו של דבר מדובר כאן בתוכנית שהיא חדשה, בהצעת חוק שהיא מהפכנית ביחס שלה לכלבים, כדי לבדוק אם התוכנית בכלל פעולת והאם היא משיגה את מטרותיה, אין ברירה אלא לבדוק האם כמות הכלבים אכן קטנה. זה נראה טריוויאלי כי אם מסרסים ומעקרים, לכאורה מספר הכלבים קטן, אבל בפועל כפי שאמרו גם לפני בדיון הזה, נדרש אחוז מאוד מאוד גבוהה של סירוסים ועיקורים כדי שבאמת נראה ירידה במספר הכלבים.
לכן אנחנו מבקשים שבמסגרת הסעיף הנוכחי יקבע שניטור בשטח של הכלבים יתבצע לפני ואחרי תוכנית המבחן ורק ככל שהניטור יראה שאכן יש ירידה במספר שלהם, ירידה קלה ככל שתהיה, ניתן יהיה להאריך את תוקף החוק וזה גם לגבי הסעיף הבא אבל אני לא יודע אם תינתן לי הזדמנות להתייחס אליו ולכן אני אומר גם עכשיו, שתוקף החוק לא יוארך אלא אם תוכניות המבחן בכללותן יראו על ירידה במספר הכלבים. תודה רבה.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
אוקיי, תודה רבה על הדברים. אני קודם כל מאמינה שמשרד החקלאות, אתם עושים ניטור גם ככה של אזורים וכולי, ואני מניחה שגם חלק מהדברים יגיעו בתוך התקנות ואני לא רואה סיבה מסוימת - - -
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
אנחנו גם בסעיף (3) כתבנו שאנחנו מבקשים שהנוהל יתייחס לתיאום פעולות, איסוף נתונים ודיווח לשר. אתם תחליטו מה הדברים הרלוונטיים לאיסוף כדי שהדבר הזה יצליח.
אודליה אסולין דגני
¶
נכון, זה יהיה הן מול הרשות המקומית שתסכים להשתתף בפיילוט והן מול הארגון. זאת אומרת, יש פה נושא של תיעוד ופיקוח.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
כרגע אנחנו משאירים את זה בנוסח, בשנייה ושלישית נדון בדקויות האלה של הגדרת הערכת מסוכנות.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
כן, זה בסדר. מזכירה שהרביזיה הייתה לגבי סעיף (ב). כרגע הסעיף אומר שפרטי תוכנית המבחן ייקבעו במסגרת נוהל תמיכה כמשמעותו בסעיף 3(א) לחוק יסודות התקציב אשר יאושר סופית לא יאוחר מ-90 ימים מיום פרסומו של חוק זה. אחרי ההצבעה על הסעיף הזה הייתה כאן הערה שחברות הכנסת קיבלו וביקשתן להאריך את התקופה הזאת ל-100 ימים. מאחר שכבר הצבענו אנחנו פותחים את הסעיף מחדש.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
מי בעד הרביזיה? נגד?
הצבעה
הרביזיה אושרה
אנחנו מבקשים לפתוח את הרביזיה על הסעיף הזה ולתקן למעשה בתוך הסעיף שניתן למשרד החקלאות 100 ימים במקום 90 ימים. עכשיו נצביע מחדש על הסעיף הזה. מי בעד הסעיף עם תיקון 100 ימים? מי נגד?
הצבעה
הסעיף אושר
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
אוקיי, אנחנו חוזרים חזרה לסעיף שמסומן כרגע בטעות כ-(ו), לגבי דיווח לוועדה המשותפת לוועדת החינוך. אני אקריא אותו.
"(ט) השר ידווח לוועדה משותפת לוועדת החינוך, התרבות והספורט וועדת הכלכלה של הכנסת (להלן- הוועדה המשותפת), שלושה חודשים לפני תום תוקפו של חוק זה, על ביצוע תכנית המבחן, ממצאיה ומסקנותיה; הוועדה המשותפת תקיים דיון על הדיווח כאמור.
(י) סעיף זה יעמוד בתוקפו שנה מיום אישור תמיכה בבקשה ראשונה של ארגון למען בעלי חיים; השר רשאי, בהתייעצות עם שר הבריאות, להאריך את תוקפו של חוק זה בשנתיים נוספות, בצו אשר יובא לאישור הוועדה המשותפת."
זהו, אני בעצם סיימתי להקריא כי הסעיף הבא זה סעיף שכבר אושר.
אודליה אסולין דגני
¶
לסעיף (ט) שהוא בעצם (ו) בנוסח שפורסם. אז ככה, מכיוון שכל הנתונים לגבי הדיווחים יועברו לפי כללי נוהל התמיכה למשרד החקלאות, אנחנו נוכל לדווח לגבי בעצם הביצוע באותם נתונים. אבל לגבי מסקנות, זה משהו שבמסגרת הוועדה המשותפת יהיה צריך לשקול אותם ולהגיע למסקנות, האם מן הראוי להמשיך בתוכנית או להפסיקה, תלוי בממצאים. זה לא משהו ששר החקלאות יכול לתת לגביו מסקנות, הוא יכול לדווח על הביצוע, בעצם מה בוצע במסגרת הנוהל, איזה נתונים התקבלו.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
אבל המסקנות שלכם כשאתם רואים את הנתונים, אתם לא מגיעים אצלכם באופן מקצועי לאיזשהן מסקנות?
חן הניג
¶
אבל אז צריך זמן ממש כשמעבירים את הנוהל. צריך להיות פער בין הזמן שמעבירים את דוח הביצוע לבין המסקנות, זאת אומרת צריך לנתח את הנתונים האלה ולבצע מסקנות. זאת אומרת, אי אפשר באותו רגע שמעבירים גם וגם, זה לא יכול להיות באותו זמן בו זמנית זה מה שאני אומרת. אם העברתי היום תוצאה מסוימת, אני צריכה לנתח אותה, להעריך אותה ולהגיש לך מסקנות, אני צריכה את הפער בזמנים. לכן אין פה את הפער בזמנים, אלא יש כאן קביעת ביצוע של דיווח - - -
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
השאלה איך מגדירים מסקנות, זאת אומרת אף אחד לא מגדיר לכם פה בעצם מה המסקנות. הרעיון הוא שאחרי תשעה חודשים שאספתם נתונים תגידו מה אומרים הממצאים. כלומר, לא רק תבואו ותגידו 'חוסנו כך וכך כלבים, מתוך כך נמסרו לאימוץ ומתוכם כך וכך נניח הומתו' אני לא יודעת. הרעיון הוא שגם יהיו לכן איזשהן מסקנות לגבי העניין. אתם תחליטו איך אתם רוצים.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
יכול להיות שתביאו את זה לכנסת וחברי הכנסת ישאלו אתכם למה הגעתם למסקנה א' שלדעתנו המסקנה היא ב'.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
אני שוקלת לעשות פה שני דברים. קודם כל אנחנו כן נרצה דיווח לעניין התקדמות ואנחנו גם רוצים סוג של דיווח סיכום, אבל את זה הם יכולים להביא לנו בכל מקרה, בגלל שאנחנו דורשים מהם אנחנו מכנסים בעצם הוועדה.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
כי הסעיף כרגע הוא שנה, הרעיון הוא ששלושה חודשה לפני תום השנה נדע מה קורה ואז במקרה שהשר גם ישתמש בסמכות שלו להאריך, רשאי להאריך בעוד שנתיים, אז יהיו כבר איזשהם נתונים על השולחן.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
אתם גם תכריעו ותיצקו לזה תוכן. הרעיון הוא שהוועדה רוצה לשמוע מכם אחרי תשעה חודשים איפה הדברים עומדים מבחינתכם.
אודליה אסולין דגני
¶
מבחינתנו אין בעיה לדווח באמת על הביצוע, אגב גם מניסיון של נהלי תמיכה אחרים, הרבה פעמים אמצע תוכנית לא תמיד מספיקה כדי לתת נתונים מלאים על הצלחה או כישלון של תוכנית.
חן הניג
¶
אנחנו עוצרים ב-75%, זה אומר שבזמן ה-75% אני יכולה לתת נתונים עד חצי מהתוכנית כי יש זמן של איסוף הנתונים והצגתם, זה לא משהו אוטומטי הכל.
חן הניג
¶
ברור, ברור אבל אני לא מתייחסת לשלב ספציפית עם תאריך ויום בשנה, או מתי זה בדיוק התחיל. הבנתי, ברגע שהתחילו את הפעילות בשטח, צריך להיערך, לאסוף את הנתונים ולהציג אותם. לא הכל אוטומטית כל הזמן נאסף כל יום, לפעמים מגיעים נתונים מהשטח וצריך לאסוף גם ממקומות שונים.
חן הניג
¶
בדיוק, אז מעבירים נאמר בסוף כל תקופה מסוימת. עכשיו, כדי שהם יארגנו את הכל כמו שצריך, אותו ארגון שעשה את הפעילות וכעבור תשעה חודשים יגיש לי דוח מסודר, אני צריכה לאפשר לו את הזמן להכין את הדוח המסודר הזה, זה ייקח לו זמן ולכן הדוח הזה למעשה ידווח רק על חצי מהזמן של התוכנית. רק להבין את המשמעות של הדברים, זה כל מה שאני אומרת, זה בדרך כלל מה שקורה.
חן הניג
¶
זה בכל מקרה יהיה, אבל עדיין דוח מסודר מעבר לדיווח החודשי של דברים שהם שוטפים שמבקשים, לפעמים יש דברים נוספים שיש צורך אולי להתייחס אליהם. לאפשר לארגון הזה באמת לארגן את הדברים כמו שצריך ולהציג אותם כראוי ולא לעשות את זה כלאחר יד. אני חושבת שזה מן הראוי לתת למי שעושה כזה פרויקט גדול - - -
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
ואם זה יהיה חודש קודם? כי הרעיון פה שאולי זה יהיה back to back, התקווה היא שבאמת זה ימשיך.
חן הניג
¶
נכון ולכן כמו שאת אומרת, אז אני מקבלת כלב מס' זה, אבל מעבר לזה צריך לנתח את הנתונים, להריץ אותם בסטטיסטיקה ולנקות סטטיסטיקה, רגע טעות פה, הקלדה, בן אדם. יש הרבה דברים שמנקים כאשר אנחנו מנתחים נתונים, יש הרבה עבודה על מה שנקרא ניקיון האקסל וניקיון הנתונים שלנו לפני שמנתחים אותם. כי בעצם יש טעיות הקלדה, כתבנו 0 במקום 10, כל מיני דברים קטנים.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
הרעיון הוא גם שברגע שהדוח יונח, לא בטוח שבאותו רגע הוועדה תוכל לדון והרעיון הוא שהוועדה כן תעשה איזשהו סיכום של התקופה הראשונה.
חן הניג
¶
אז רק להבין שבעצם אם מגישים כעבור תשעה חודשים, זה אומר חצי שנה פחות או יותר, שבעה חודשים מתחילת התוכנית. זה מה שזה אומר, אני רק מבהירה את הנקודה.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
כן, בתקווה כי הוועדה חייבת לקיים דיון, אני כתבתי היא תקיים דיון וזה אומר שהוועדה חייבת לקיים דיון.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
אוקיי, אנחנו נעביר את זה אז לחודש כדי שנוכל לקבל תמונה יותר רחבה. ואני שוקלת להוסיף פה עוד סעיף או נקודה שאותו נוהל יאושר על ידי ועדת החינוך, הנוהל שבעצם הם קובעים שלמעשה הגיע אלינו אחרי שאושר להערות הציבור ולמעשה יבוא אלינו לאישור כאן.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
ברגע שהם מכינים את הנוהל, מפרסמים אותו להערות הציבור, הוא חוזר, מסיימים ואז מביאים לאישור הסופי.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
כן, אני חושבת אבל שזה יבנה סוג של איזון מסוים כדי לוודא שכל הדברים שדיברנו עליהם אכן נכנסים פנימה. אז לדעתי הדבר הנכון לעשות - - -
אודליה אסולין דגני
¶
שוב, ההתנגדות לא הייתה לעניין של השלושה חודשים, ההתנגדות הייתה לעניין המסקנות בגלל שזה דורש את הזמן.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
אוקיי, אני גם אדבר איתו הערב. מה שנעשה קודם כל אנחנו נוסיף סעיף, אנחנו גם נצביע עליו, אני אדבר עם השר וככל שאנחנו נגיע לחילוקי דעות או דברים כאלה, אנחנו גם נתקן את זה לאחר מכן גם כן לקראת שנייה ושלישית.
אודליה אסולין דגני
¶
רק חשוב לשים לב לעניין של התחילה, זאת אומרת זה צריך להיכנס בחשבון בלוחות הזמנים.
אודליה אסולין דגני
¶
כן, אבל אני מתכוונת בכלל לנושא של פרסום הנוהל הסופי. אם זה צריך לבוא גם בפני הוועדה המשותפת לפני הפרסום, אז גם את זה צריך להביא בחשבון.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
כן, כן, זה לא מחייב אתכם בעניין הזמן, זה תנו לי להריץ את זה. 100 ימים בעצם, זה כשלושה חודשים, אחרי שלושה חודשים אז יש עוד 45 יום להערות, נכון? זה כבר יותר מארבעה חודשים, אם ככה זה יהיה במושב החורף הבא.
אביטל שטרנברג
¶
לא מקובל, זאת אומרת אנחנו מדברים פה על משהו שהוא פחות מתקנות, זה נראה לי לא מתאים. אני לא מכירה מבחני תמכיה אחרים שמגיעים לאישורה של הכנסת. זה משהו שהוא פחות מתקנות. זה לא מקובל, חלוקת העבודה המקובלת בין הרשות המחוקקת לרשות המבצעת, יש פעולות של הרשות המבצעת, אולי הן מגיעות לביקורת בהמשך אבל הן לא מגיעות לאישור מראש.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
מה שנעשה, אנחנו כרגע נרשום את זה בפנים. ככל וזה יעלה בעיות משפטיות או דברים כאלה, אנחנו נדאג גם לתקן את זה לקראת קריאה שנייה ושלישית. יותר קל לנו להוריד דברים, מאשר להוסיף אחר כך. אז אני מציעה שנוסיף את זה ולאחר מכן ככל שנצטרך נדע גם - - -
היו"ר שרן מרים השכל
¶
אתה לא רוצה שיקראו לזה "תקנות", אנחנו המתנו לתקנות לולים לדעתי, כמה? שבע שנים? שמונה שנים? וזה עדיין לא הגיע אלינו.
גלי דוידסון
¶
אני רוצה רק, למען הסר ספק, לגבי חובת ההתייעצות גם על הארכה של מעבר לשנה שזה יהיה כמובן בהתייעצות גם עם השרה להגנת הסביבה, שוב, בגלל כל הרלוונטיות שלה לכל העשייה והפן הפרקטי.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
אוקיי זה שני דברים, אז אם כך אנחנו בכל זאת רוצים להכניס סעיף שאומר שנוהל התמיכה יובא לאישור של אותה ועדה משותפת?
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
לא, ועדת הכלכלה היא הוועדה שאחראית על חוק הסדרת פיקוח על כלבים, לכן הכנסנו אותה כאן בוועדה המשותפת אם כי ברגע ש- - -
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
נראה איפה נכניס את הסעיף הזה, אני לא בטוחה שהמקום שלו הוא כאן, יכול להיות שהוא ייכנס באחד הסעיפים הקודמים לפי העניין. ומה שאמרה עכשיו גלי ממשרד להגנת הסביבה זה שהיא מבקשת לגבי הסעיף שעכשיו הוא (י), מה שהיה (ז) - - -
אודליה אסולין דגני
¶
אז כאן אני רק רוצה להעיר שנושא התוקף, הארכה של שנתיים נוספות, שאנחנו מתנגדים לכך. אנחנו ביקשנו להגביל את זה בשלושה חודשים נוספים כי בהחלט מה שחשוב זה לראות - - -
אודליה אסולין דגני
¶
להגביל את ההארכה של התוקף של החוק הזה כדי לאפשר הארכה של התוכנית לא בשנתיים נוספת, אלא בשלושה חודשים נוספים, כדי שבאמת אחרי שנה אפשר יהיה לבחון ולראות את התוצאות של ההתייעצות ובהתאם לכך - - -
היו"ר שרן מרים השכל
¶
רגע, אם יש תוצאות טובות, אתם מגישים את זה ככה חודש לפני אני מניחה והשר יכול להאריך בעוד שנתיים, מה אתם רוצים?
אודליה אסולין דגני
¶
לא העניין של הפער, העניין הוא שזה מה שהשר מסכים. השר מסכים להארכה של שלושה חודשים נוספים של תקופת הביצוע של הנוהל הזה.
יסמין פרידמן (יש עתיד)
¶
הם מדברים עכשיו על הפיילוט הזה של התקציב הזה, אם לא סיימו את כל התקציב או את כמות הכלבים בשנה, אז יש להם עד שלושה חודשים להאריך. ואנחנו מדברות על זה - - -
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
אבל זה לשיקולכם, הרי השר הוא זה שבא ומבקש להאריך, זה לשיקולו. הרעיון הוא שאם הוא חושב שזה מוצלח והוא רוצה להאריך, הוא יכול להאריך בשנתיים. אני מניחה שזה אומר שאפשר עד שנתיים, הוא לא חייב בכל השנתיים.
אודליה אסולין דגני
¶
ההערה של השר הייתה מלכתחילה שהפיילוט הזה יהיה פיילוט שיערוך שנה ושיהיה אפשר להאריך אותו בשלושה חודשים נוספים ולא מעבר לזה.
אודליה אסולין דגני
¶
לכן ציינו את ההערה הזאת, זאת הערה שהייתה מראשית הדרך, זאת אומרת זה לא משהו שהשתנה.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
אז זה ממש לא מה שסוכם. אני אשאיר את זה כמו שזה וככל שיהיו עוד טענות, אני אשוחח איתו בערב בטלפון. כן בבקשה משרד הבריאות.
טל פלדמן
¶
רק בהקשר של דיווח לכנסת, אנחנו רוצים להעלות את העניין של הדיווח לציבור. מה שאורן דיבר על זה שראוי שיפורסם איפה מתבצעת התוכנית.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
כן, אבל זה בנהלים. אמרתם את זה כבר וגם אנחנו הגבנו לזה כבר. בסופו של דבר זה בנהלים, ראש רשות שמעוניין בזה, מקבל את זה ואני מניחה שהוא גם מודיע לציבור.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
אז אנחנו לא רואים שצריך להכניס את זה בחוק, כמו שלא הכנסנו עוד המון דברים שרצינו להכניס פנימה.
חן הניג
¶
אני אומר שוב את עמדתי המקצועית, אני תומכת בעמדה שנאמה על ידי משרד המשפטים בנושא של הנוהל והוועדה.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
אוקיי, אז כרגע למעשה הקראנו את כל החוק למעט אותו סעיף אחרון שעכשיו הוא (יא) מה שכתוב כ-(ח) שכבר הוצבע. הצבענו על יתר הסעיפים עד סעיף (ז), מה שעכשיו (ז). אז למעשה נותר להצביע על הסעיפים (ח), (ט), (י) וסעיף נוסף שאני לא ממספרת אותו כרגע, הסעיף שאומר שנוהל התמיכה יובא לאישור הוועדה לפני פרסומו.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
נכון, בסדר גמור. אני מעלה את זה להצבעה, מי בעד? נגד?
הצבעה
הסעיפים אושרו
אני צריכה להצביע על הכל ביחד, או שזהו?
היו"ר שרן מרים השכל
¶
נהדר, אני מכריזה רביזיה בכל מקרה כדי שלא יהיו התנגדויות מאוחר יותר. אז רביזיה לפרוטוקול. אז ככה, אנחנו סיימנו את הקראת החוק, את ההצבעה על החוק. אנחנו נתכנס להצבעה על הצעת החוק הזו בתחילת המושב הבא. אני רוצה קודם כל להודות לכל מי שהגיע, גם למי שהסכים וגם למי שלא הסכים, טוב שיש בינינו גם כן ויכוחים ואני מקווה שזה רק יפתח אותנו וילמד אותנו איך לדאוג טוב יותר לבעלי החיים במדינת ישראל, גם חיות הבית וגם חיות הבר.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
כמובן שיש עוד המון דברים שהם יישארו פתוחים וידונו לקראת קריאה שנייה ושלישית. הנושא לא סגור ואנחנו כמובן נשמח להמשיך ולקבל הערות למשמעויות שונות שאולי לא שוחחנו עליהן או לא הכרנו.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
כן, כן. אנחנו מצביעים בעצם על כל הנוסח שמונח בפנינו, כולל אותו סעיף שאני מציינת בעל פה לפרוטוקול על אישור הנוהל בכנסת.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
אני מעלה את זה להצבעה. מי בעד? נגד?
הצבעה
הנוסח אושר
ההצעה עברה פה אחד. תודה רבה רבה לכולכם, תודה לכל המשרדים, תודה לארגונים, תודה לווטרינרים הרשותיים, תודה לשלטון המקומי. אנחנו נועלים את הישיבה. תודה. נפתח אותה עוד כחמש דקות שוב.
(הישיבה נפסקה בשעה 16:50 ונתחדשה בשעה 17:01.)
2. הצעת תקנות הספורט (חיוב בתעודת הסמכה)(תיקון מס' 2), התשפ"ב-2022
היו"ר שרן מרים השכל
¶
ערב טוב לכולם, אנחנו פותחים את ועדת החינוך, התרבות והספורט של הכנסת. היום אנחנו נדון בישיבה הזו בעניין תקנות ספורט (חיוב בתעודת הסמכה). נוסח משולב זה נוסח שלנו שיש לנו כאן מולנו. אוקיי, אנחנו קיבלנו תקנות ממשרד התרבות והספורט לעניין חיוב בתעודות הסמכה של מאמנים בספורט הישראלי. אנחנו נתחיל אולי קודם כל באמת במשרד התרבות הספורט, אם אתם רוצים להציג בפנינו את התקנות שהבאתם, את השינויים והתיקונים שלמעשה אתם מבקשים מאתנו מהוועדה לעשות. אז בבקשה, הבמה לרשותכם.
דני חורין
¶
תודה, אז אני דני חורין היועץ המשפטי של המשרד. אני אתן רקע קצר ולאחר מכן רועי ברקוביץ שאחראי על תחום המאמנים במשרד יפרט. בגדול מה שאנחנו מבקשים בעצם לתקן את התקנות וכפי שנהוג אחת לתקופה, לעדכן את הדרישות בכל מה שנוגע לגופי ספורט מבחינת המקומות שבהם נדרשים התנאים שיש ביחס למדריכים והתנאים שיש ביחס למאמנים. השינויים נובעים מכמה דברים, קודם כל מעיסוק של המשרד בתחום המאמנים, בקרוב אנחנו מקווים להביא גם תיקון לחוק הספורט בנושא המאמנים, אבל גם להתפתחויות מקצועיות שהיו במהלך השנים האחרונות, ענפים חדשים שקיימים וענפים שהתפתחו. במסגרת הזאת היה מקום לשנות את הדרישות ביחס למדריכים ומאמנים.
בנוסף, אנחנו רוצים גם לעשות איזשהם עדכונים ולתקן איזשהו עיוות שנוצר במהלך התקנת התקנות הקודמות לגבי הוראת המעבר למי שהיו מדריכים לפני כן והכוונה היא לאפשר להם להיות מדריכים גם עכשיו בתחום הקליעה. התקנות האלה עברו מהלך מאוד ארוך של תיאום עם כל האיגודים הרלוונטיים ובעצם אנחנו מביאים אליכם משהו שהוא אחרי התיאומים ומבחינתנו הוא מוסכם ומתואם עם כל הגורמים הרלוונטיים בתחום הספורט.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
אוקיי, מצוין. היועצת המשפטית את רוצה לתת איזושהי התייחסות משפטית לעניין התקנות?
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
לא, אני פשוט מציעה שנקריא אותן ונעבור סעיף-סעיף. הייתה לנו פגישה מקדימה, הייעוץ המשפטי של הוועדה והיועצים המשפטיים ואנשי המקצוע של משרד הספורט. היו לנו גם שתי הערות שהתקבלו, בעצם הנוסח הזה הוא כבר טיוטה מעודכנת בעקבות ההערות שלנו ונשמע על כל סעיף מדוע רוצים להתקין אותו.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
אני אקריא. אני קוראת משם רק שתדעי, זה שינויים שכבר מוטבעים בתוך התקנות עצמן.
"טיוטת תקנות הספורט (חיוב בתעודת הסמכה)(תיקון מס' 2), התשפ"ב-2022
בתוקף סמכותי לפי סעיפים 2(א) ו-18 לחוק הספורט, התשמ"ח-1988 (להלן – החוק), לאחר התייעצות עם ארגוני הספורט, ובאישור ועדת החינוך התרבות והספורט של הכנסת, אני מתקין תקנות אלה:
תיקון תקנה 2 1. בתקנות הספורט (חיוב בתעודת הסמכה), התשע"ח-2018 (להלן – התקנות העיקריות), בתקנה 2, בסופה יבוא:
"(ג) תעודת מאמן ספורט בענף השחייה כוללת את הרשאות העיסוק לפי תעודת מדריך ספורט בענף שחייה – לימוד, כמפורט בפרט 41 לחלק ב' של התוספת הראשונה.
(ד) בכל מקום בתוספת הראשונה שבו צוין גיל הספורטאי, משמע גיל הספורטאי ביום הראשון של עונת הספורט."
רועי ברקוביץ
¶
זה משהו פשוט מאוד. כיום יש לנו שלוש תעודות בתחום השחייה, תעודת מדריך שחייה לימוד, מדריך שחייה ומאמן שחייה ואנחנו על פי בקשת איגוד השחייה ועל פי בדיקה שלנו של אנשי המקצוע, אנחנו מציעים את מאמן השחייה כיכול, רשאי ויקבל את ההכשרה להיות גם כמדריך שחייה לימוד, זאת אומרת לעסוק בלימוד שחייה. מאמן עם כל הניסיון והוותק שלו, בהחלט יש מקום שהוא יקבל את ההרשאה. זאת פשוט טעות שאיכשהו - - -
רועי ברקוביץ
¶
היום המאמן הוא כאילו עוסק רק באימון ולא בלימוד, אנחנו רואים בזה איזושהי תקלה ואנחנו רוצים לתקן את זה.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
אוקיי, בסדר גמור בסך הכל נשמע לי הגיוני. מישהו נמצא איתנו בזום שהצטרף? עם הערות או משהו?
רועי ברקוביץ
¶
לגבי הסעיף השני עוד פעם זה סוג של דיוק, מדובר בזה שיש לנו בתקנות כל מיני מהליכים שקשורים לגיל, לאימון של ספורטאים שטרם מלאו להם גיל 16 לדוגמה, והמשפט הזה בא להבליט את העובדה שאנחנו מתייחסים בכל מקום בתוספות הראשונה ביום הראשון של עונת הספורט, כי יכול להיות שהוא התחיל לפני שהוא הגיע לגיל 16 בכלל בספטמבר, אבל במהלך השנה עבר את גיל 16, עדיין יוכל המדריך או המאמן את אותו בן אדם.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
הוספת תקנה 3א
2.
אחרי תקנה 3 לתקנות העיקריות יבוא:
"הוראת מעבר לעניין מדריך ספורט בענף קליעה
3א.
מי שהיה בעל תעודת מדריך ספורט בענף קליעה ערב יום כ"ח בתמוז התשע"ח (11 ביולי 2018) יראוהו כאילו הוא בעל תעודת מאמן ספורט בענף קליעה לפי תקנות אלה, החל מיום תחילתן של תקנות הספורט (חיוב בתעודת הסמכה)(תיקון מס' 2), התשפ"ב-2022, ובלבד שהוא בעל רישיון מדריך ירי בתוקף מאת המשרד לביטחון הפנים."
רועי ברקוביץ
¶
אז יש פה איזה גם כן תיקון ועדכון לאיזשהו אבל מסוים שנעשה ב-2018 בתיקון התקנות. עד אז היה מה שנקרא דרגה של תעודת מדריך לאימון ספורטאים חובבים והישגיים שטרם מלאו להם 16. ב-2018 למעשה היה מעבר שבוטלה הדרגה של מדריך והושמה רק דרגה של מאמן ולמעשה נשארו 10-11 חבר'ה מדריכים שנשללה מהם האפשרות להדריך. אנחנו פה מתקנים אבל והם מחכים בציפייה גדולה להחלטה. למעשה אנחנו מאפשרים להם בהוראת המעבר שהם יוכלו לאמן גם ספורטאים הישגיים מעל גיל 16 ובלבד שיש להם רישיון מדריך ירי, כמו כל היתר.
רועי ברקוביץ
¶
קודם כל הסכמה להיות מאמנים הם כמו שעושים היום בישראל במוסדות להכשרת מאמנים ומדריכים. נושא של ירי, זה המשרד לביטחון פנים מסמיך אותם.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
לא, אבל אם יש להם תעודת מדריך קליעה, צה"ל נותן הרי תעודות הסמכה של מדריכי קליעה. האם זה הם יכולים?
רועי ברקוביץ
¶
כן, אבל זה מדריך קליעה ספורטיבי, זה ענף אולימפי, ענף שמשתלב באולימפיאדה. אתמול שני קלעים שלנו זכו באליפויות אירופה דרך אגב במדליית זהב.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
שיהיה המון מזל טוב. אנחנו שולחים להם כאן מהוועדה מזל טוב גדול וברכות על ההישג האדיר.
רועי ברקוביץ
¶
הישג אדיר. זה תיקון של איזשהו עוול שנעשה ב-2018 שנעשה ב-2018. דנו בזה עם היועצות המשפטיות.
דני חורין
¶
הרציונל ככלל לגבי הוראות המעבר שאנחנו קובעים פה זה, וזה נכון גם לגבי התקנות האלה שמקומות שבהם אנחנו משנים ובעצם דורשים מאנשים שיכלו עד עכשיו לעסוק בהדרכה או באימון עכשיו איזשהם דברים נוספים, אז מי שיכלו לעסוק עד עכשיו בתחומים האלה יוכלו גם בעתיד לעסוק בזה. זאת אומרת אדם שאימן במשך תקופה ופתאום הדרישות משתנות, מבחינתנו הוא יוכל להמשיך לאמן והדרישות יחולו על הבאים בתור. ב-2018 לגבי מדריכי קליעה זה לא נעשה ואת זה אנחנו מבקשים לתקן עכשיו.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
אוקיי, לא, השאלה היא פשוט היא סביב באמת אותם מדריכים שעושים קורס מדריכי קליעה בצה"ל, והאם ניתן להקל עליהם אם הם עוסקים בתחום כבר שלוש שנים ויודעים לאמן חיילים.
רועי ברקוביץ
¶
עד כמה שאני יודע זה כלי נשק אחרים לחלוטין ויכול להיות שהם יכולים למצוא את עצמם במשהו אחר שקשור לקליעה, אבל לא בעולם הספורטיבי שלנו.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
לדינה עברי יש הערה לפרוטוקול, אפשר להעלות אותה? דינה עברי משרד הספורט, הערה קטנה לגבי מינוח.
דינה עברי
¶
לא, אין לי תוספת לדברים שדני ורועי ציינו פה. באמת בתקנות הישנות הייתה תעודת מדריך בלבד. ביטול דרגת המדריך ב-2018 בעצם פגעה בבעלי התעודות הקיימים ולכן הוראת המעבר מעניקה להם כרגע את האפשרות לאמן גם ספורטאים הישגיים מעל גיל 16 ובלבד שיש להם רישיון מדריך ירי לעניין הזה. כפי שנאמר, זה משהו שסיכמנו עם המשרד לביטחון פנים. לי לא ידוע האם האפשרות של תעודות נוספות מצה"ל יכולה להיות חלופה לעניין הזה. אנחנו נבדקו את זה, אגב התמונה שמופיעה פה היא התמונה של לינה, אנחנו כנראה חולקות את אותו קישור בזום אבל הכל בסדר.
דינה עברי
¶
אבל שוב, אני הייתי מציעה להשאיר את הדברים כפי שסוכמו עם המשרד לביטחון פנים. אני מניחה שהם גם כרגע לא נוכחים בדיון הזה.
דינה עברי
¶
אגב אני מניחה שאם המשרד לביטחון פנים מכיר בעצמו בתעודות של גופים נוספים, אז יכול להיות שזה ייפתר באופן הזה אבל הייתי משאירה את הנוסח.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
נעבור לסעיף 3 לגבי התיקון לתוספת. פה אנחנו בעצם עוברים לאותה טבלה שמפרטת את המקצועות ועושים תיקונים בפרטים מסוימים.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
אני מתחילה עכשיו.
"3. בתוספת הראשונה לתקנות העיקריות –
(1) בחלק א' –
(1) בפרט 10, בטור א', במקום "התעמלות ספורטיבית (בנים)" יבוא "התעמלות מכשירים".
(2) בפרק 11 – יימחק;
(3) במקום פרט 13 יבוא:"
וכאן יש לנו בעצם את הטבלה. אתם רוצים רגע להסביר קודם לגבי התעמלות מכשירים ואז נמשיך עם התיקונים של הטבלה?
רועי ברקוביץ
¶
כן, ברשותכם. כיום יש לנו למעשה שני קורסים להתעמלות ספורטיבית בנים והתעמלות ספורטיבית בנות. ואנחנו על פי המלצה של גורמי המקצוע וכמובן גם באישור שלנו ובראייה נכונה אנחנו מאחדים את שני הקורסים שזה יהיה קורס אחד, הכשרה אחת ותעודה אחת "מדריך התעמלות מכשירים" ו"מאמן התעמלות מכשירים", כך שלמעשה ההרשאה היא גם לעבוד עם בנים וגם לעבוד עם בנות.
מה שזה אומר מבחינת הוראות המעבר, זה שכל אלה שהיום יש להם תעודה של מדריך התעמלות ספורטיבית בנים למשל, יוכל להמשיך לעסוק רק עם בנים ואם ירצה לעבוד ולקבל את התעודה המלאה, לעסוק מה שנקרא גם וגם, הוא יקבל בתוך תוכניות ההכשרה שלנו תוכנית מקוצרת של השלמה לקבל את כל ההרשאה. אותו דבר מי שמחזיקה תעודת התעמלות ספורטיבית לבנות, תעשה את ההשלמה כאשר תחפוץ ובתוך תוכניות ההכשרה שלנו בתוך האגף.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
רק נסביר שהוראת המעבר נמצאת בסעיף 5 לנוסח. כלומר, יש התייחסות אליה כבר כאן, זה בסדר כי זה הגיוני מבחינה נושאית. אני אקריא את זה בהמשך כשנגיע לסעיף הזה.
אז עכשיו בעצם אנחנו עוברים לתופסת של כל מיני מקצועות. כאן במקום פרק 13, את יכולה לראות את זה כאן בהמשך בטבלאות שקיימות.
אז ככה, במקום פריט 13 הקיים
¶
סוג פעילות ספורט
הרשאות הכלולות בתעודת מדריך ספורט
הרשאות הכלולות בתעודת מאמן ספורט
לא נדרשת תעודה
"13. טיפוס ספורטיבי בסיסי על קיר מלאכותי
1. אימון ספורטאים חובבים שטרם מלאו להם 18 שנים
2. אימון ספורטאים הישגיים עד גיל 16, למעט ספורטאים הישגיים בנבחרות ישראל;
לעניין פרט זה, "טיפוס ספורטיבי בסיסי על קיר מלאכותי" – טיפוס בולדר או טיפוס באמצעות חבל אוטומטי על קיר טיפוס מלאכותי.
אימון ספורטאים הישגיים בכל הגילאים, כולל ספורטאים הישגיים בנבחרות ישראל.
אימון ספורטאים חובבים מגיל 18 ומעלה ואימון ספורטאים מזדמנים בכל הגילאים;"
אוקיי? כלומר מזדמנים הכוונה שאם יש קיר טיפוס באיזשהו מקום בפארק הירקון, מגיע ילד ורוצה לטפס, בעצם מי שלצורך העניין מטפל בו, לא חייב להיות בעל תעודה כלשהי, זה כולל גם ילדים.
רועי ברקוביץ
¶
בהמשך אנחנו נראה שלמעשה הענף הזה הוא ענף בפריצת דרך מאוד גדולה, הוא נהיה ענף אולימפי השנה בטוקיו. בעקבות הנינג'ה קמו הרבה קירות בישראל, הרבה מאוד קירות וכרגע אנחנו דנים בנושא של מה שנקרא "טיפוס ספורטיבי בסיסי על קיר מלאכותי". תיכף באחת מהתקנות בהמשך אולי אנחנו גם נראה שלמעשה הענף הזה פוצל לשני ענפים ויש גם טיפוס על קיר מתקדם. אז זה כרגע לצורך העניין התקנה הראשונה.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
"(ד) אחרי פרט 26 יבוא:
סוג פעילות ספורט
הרשאות הכלולות בתעודת מדריך ספורט
הרשאות הכלולות בתעודת מאמן ספורט
לא נדרשת תעודה
26א. סקייטבורד
1. אימון ספורטאים חובבים שטרם מלאו להם 18 שנים.
2. אימון ספורטאים הישגיים שטרם מלאו להם 16 שנים.
אימון ספורטאים הישגיים בכל הגילאים.
אימון ספורטאים חובבים מגיל 18 ומעלה ואימון ספורטאים מזדמנים בכל הגילאים;"
אז שוב, זה אם מישהו בעצם מגיע לאיזשהו קיר סקייטבורד או איך שלא קוראים לזה - - -
רועי ברקוביץ
¶
לא, לא, אין פה קיר. קודם כל בכלל יש פה את מה שנקרא חוג או מתקן סקייטבורד. עד היום לא היו הרשאות בכלל, זה ענף חדש, גם כן היה בפעם הראשונה בטוקיו בטח אתם זוכרים. ובמקרה הזה באמת זה ענף חדש לגמרי אז אנחנו נותנים את ההרשאה גם למדריך וגם למאמן. עוד מעט אנחנו נדבר גם על עוד הוראות מעבר בהמשך.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
הקורס הוא שמונה חודשים והוראות המעבר הן לשנתיים. כלומר, לכאורה מי שמדריך היום יוכל ללכת לקורס פעמיים בשבוע - - -
רועי ברקוביץ
¶
לא, לא, אנחנו כבר נערכנו, בדקנו את זה. תמי הגישה את השאלה הזאת, חזרתי אליה עם תשובה, היא קיבלה את ההערות. קורס המדריכים הוא קורס קצר, מקסימום שמונה חודשים. יש לנו שנתיים, הוא לא צריך להפסיק לעבוד בשביל זה, כאילו פעמיים בשבוע אחר הצהריים אין כאן שום בעיה.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
הסעיף הבא זה סעיף 10.
סוג פעילות ספורט
הרשאות הכלולות בתעודת מדריך ספורט
הרשאות הכלולות בתעודת מאמן ספורט
לא נדרשת תעודה
10. גלישת גלים
1. אימון ספורטאים מזדמנים בכל הגילאים.
2. אימון ספורטאים חובבים בכל הגילאים.
3. אימון ספורטאים הישגיים עד גיל 16, למעט ספורטאים הישגיים בנבחרות ישראל.
אימון ספורטאים הישגיים בכל הגילאים, כולל ספורטאים הישגיים בנבחרות ישראל.
אין הרשאה לאימון בלא תעודה."
היו"ר שרן מרים השכל
¶
למה בעצם אין הרשאה בלא תעודה במקצוע הזה? היום יש המון חבר'ה צעירים שהולכים, יש את מחנות הקיץ והכל.
רועי ברקוביץ
¶
כל הקייטנות האלה שנעשות וכל מחנות האימון, כל מה שאת מכירה, זה תולדה של קורס מדריכים. חייב להיות שם מישהו מוסמך, לא יהיה דבר שכזה ללא הסמכה.
רועי ברקוביץ
¶
למעשה הוראת המעבר, לאחר דיונים עם האיגוד, באה וקבעה זה שכל מי שהיום הוא מדריך יוכר כמאמן.
רועי ברקוביץ
¶
לא מאתנו, הוא עשה את ההכשרה במשך השנים, בין אם זה לפני 20 שנה ובין אם זה בשנה האחרונה, יוכר כמאמן ומעתה ואילך יהיו שתי דרגות וכל אחד יצטרך - - -
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
"(ב) במקום פרט 18 יבוא:
סוג פעילות ספורט
הרשאות הכלולות בתעודת מדריך ספורט
הרשאות הכלולות בתעודת מאמן ספורט
לא נדרשת תעודה
18. טיפוס צוקים בסיסי (לימוד)
אימון ספורטאים שאינם ספורטאים הישגיים בכל הגילאים; לעניין פרט זה, "טיפוס צוקים בסיסי (לימוד)" –טיפוס בצוקים מבולטים בעלי מקטע אחד בלבד.
אין תעודת מאמן ספורט.
אין הרשאה לאימון בלא תעודה."
רועי ברקוביץ
¶
בגלל שיש דרגות של חובבים, שזה הבסיסי, זה השלב הלימודי ולאחר מכן יש את השלב המתקדם והיה מקום לתת לזה קצת איזו אבולוציה של הענף הזה, כאשר אנחנו נותנים רק תעודה של מדריך. יש מדריך של שלב א', שזה בסיסי (לימוד) ושלב ב' זה צוקי (מתקדם).
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
שזה בעצם הפריט הבא, 18א.
סוג פעילות ספורט
הרשאות הכלולות בתעודת מדריך ספורט
18א. טיפוס צוקים מתקדם
אימון ספורטאים מכל הסוגים ובכל הגילאים; לעניין פרט זה, "טיפוס צוקים מתקדם" – טיפוס צוקים מולטי-פיץ' עם אבני עיגון או בלא אבני עיגון."
רועי ברקוביץ
¶
גם פה יש מה שנקרא הוראות מעבר. כל אלה שהם היו עד היום מה שנקרא טיפוס אלפיני, אנחנו נראה בהם גם כמדריכי טיפוס בסיסי וגם מדריכי טיפוס ספורטיבי מתקדם.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
סוג פעילות ספורט
הרשאות הכלולות בתעודת מדריך ספורט
הרשאות הכלולות בתעודת מאמן ספורט
לא נדרשת תעודה
"18ב. טיפוס ספורטיבי מתקדם על קיר מלאכותי.
1. אימון ספורטאים מזדמנים בכל הגילאים.
2. אימון ספורטאים חובבים בכל הגילאים.
3. אימון ספורטאים הישגיים עד גיל 16, למעט ספורטאים הישגיים בנבחרות ישראל; לעניין פרט זה, "טיפוס ספורטיבי מתקדם על קיר מלאכותי" – טיפוס בהובלה, טופ-רופ, בולדר או בחבל אוטומטי, על קיר טיפוס מלאכותי.
אימון ספורטאים הישגיים בכל הגילאים, כולל ספורטאים הישגיים בנבחרות ישראל.
אין הרשאה לאימון בלא תעודה."
רק אולי נעצור שנייה ונסביר שספורטאי חובב זה מישהו שמצטרף לאיזשהו חוג או קבוצת הדרכה ומזדמן, זה אותו אחד שנכנס לאיזשהו מתקן סקייטבורד, מתקן טיפוס.
רועי ברקוביץ
¶
אז כאמור כמו שדיברנו בסעיף 13, פה מדובר בחלק המתקדם של טיפוס על קיר מלאכותי. אני מזכיר שהייתה לנו רק תעודת מדריך, למעשה פיצלנו כמו שאמרתי לשני ענפים, טיפוס בסיסי וטיפוס מתקדם כאשר המדריכים שקיימים, במקרה הזה אנחנו למעשה עשינו איזשהו מהלך והמדריך יוכל לאמן עד גיל 16 ספורטאים הישגיים, למעט נבחרות ישראל. אבל מכיוון שפה יש איזה סוג של פגיעה קלה בנושא של בעלי תעודת מדריך. קבענו שאם לבעל תעודת המדריך ניסיון - - -
רועי ברקוביץ
¶
אם לבעל התעודה ניסיון של שנתיים באימון ספורטאים הישגיים בנבחרות שהשתתפו בשתי תחרויות בינלאומיות רשמיות, יראו אותו כבעל תעודת מאמן. מה זה אומר בפרשנות? למעשה בתוך העולם הזה של המדריכים היו גם כאלה שעסקו בספורטאים הישגיים, אפילו היו מאמני נבחרות כי לא הייתה תעודת מאמן. אז על פי המלצת האיגוד, אם יש להם שנתיים ניסיון כאמור בהוראות המעבר, אנחנו נראה בהם וניתן להם תעודת מאמן.
סעיף 32
¶
סוג פעילות ספורט
הרשאות הכלולות בתעודת מדריך ספורט
הרשאות הכלולות בתעודת מאמן ספורט
לא נדרשת תעודה
32. קראטה מסורתי
1. אימון ספורטאים חובבים בכל הגילאים עד רמת חגורה שחורה דן3.
2. אימון ספורטאים הישגיים, בכל הגילאים, עד רמת חגורה שחורה דן3, למעט ספורטאים הישגיים בנבחרות ישראל.
אימון ספורטאים חובבים וספורטאים הישגיים בכל הגילאים ובכל הרמות.
אימון ספורטאים מזדמנים בכל הגילאים."
היו"ר שרן מרים השכל
¶
אוקיי. העניין של ספורטאים הישגיים בנבחרת ישראל, למה אנחנו לא עושים את זה בשאר התעודות?
רועי ברקוביץ
¶
בגלישת גלים עשינו הרחבה, להיפך, נתנו לכל אלה שהם מדריכים תעודת מאמן כך שאין שום בעיה.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
לא, אבל נגיד פה אתם נותנים גם כן ספורטאים הישגיים שתהיה להם תעודה אוטומטית, לא?
רועי ברקוביץ
¶
לא, לא, ממש לא. מה שקרה בתחום הקראטה, היה שם מראש מדריך ומאמן. היה חשוב לעשות הפרדה מה בהרשאות של המדריך ומה בהרשאות של המאמן כי לא יכול להיות שלאותם שתי דרגות שונות, יהיו אותן הרשאות. לכן מה שנקבע זה שאותו מדריך בקראטה מסורתי עשינו לו הרחבה עד רמת חגורה שחורה דן3, הצמצום שלמעט ספורטאים הישגיים בנבחרות ישראל. בדקנו שלמעשה לא היה בתוך המהלך הספורטיבי התחרותי מצב כזה שמדריכים, הם לא יכולים לבוא לאליפות אירופה, אליפות עולם עם תעודת מדריך, זה לא קיים וזה גם לא היה אף פעם. זה נבדק על ידי האיגוד, כך שבקטע הזה אנחנו לא באמת פוגעים באף אחד, להיפך אפילו הרחבנו להם לאמן עד דן3.
דני חורין
¶
בכל מקרה כאמירה כללית, לגבי כל אחד מהענפים נעשה שיח עם האיגוד המקצועי כדי לראות באמת מה החליפה המדויקת שמתאימה בהקשרים האלה.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
אנחנו עוברים לסעיף (ה) בפרט 40 שזה ענף השחייה, בטור ב' שזה הטור של מדריכי שחייה – תעודת מדריך.
" (ה) בפרט 40, בטור ב', במקום האמור בו יבוא:
"1. אימון ספורטאים הישגיים שטרם מלאו להם 16 שנים.
2. אימון ספורטאים חובבים מגיל 4.
3. אימון ספורטאים מזדמנים מגיל 4".
בעצם שינינו כאן את התנאים לקבלת תעודת מדריך שחייה.
רועי ברקוביץ
¶
פה מדובר בתעודת מדריך כשלמעשה באנו וקבענו שמדריך, ה-limit ההתחלתי יהיה אימון ספורטאים חובבים מגיל 4. היום אנחנו מכירים שבתוך הענף של השחייה גיל ההתחלתי הוא גיל מאוד מוקדם ולכן ילד שמגיע בגיל 4 עם ההורים שלו לחוג שממש מתעל אותו לכיוון של שחייה, ויש רבים כאלה, אז אנחנו הגדרנו את זה "אימון ספורטאים חובבים מגיל 4 ואימון ספורטאים מזדמנים מגיל 4". זאת אומרת בשלב הזה הם עוד לא נחשבים ספורטאים הישגיים, אבל בהחלט אנחנו מאשרים את הנושא הזה של תעודת המדריך, להתחיל לאמן את הילדים בגילאים האלה.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
אוקיי.
"4. תחילתן של תקנות אלה 30 ימים מיום פרסומן (להלן – יום התחילה)."
עכשיו אני עוברת להקריא את הוראות המעבר שבעצם כבר עברנו על כל אחת ואחת מהן.
"הוראות מעבר
5. (א) מי שערב יום התחילה היה בעל תעודת מדריך ספורט או מאמן ספורט בענפים התעמלות ספורטיבית (בנים) או התעמלות ספורטיבית (בנות) לפי פרט 10 או 11 לחלק א' בתוספת הראשונה לתקנות העיקריות, יהיה רשאי להמשיך בעיסוקו לפי התעודה שקיבל בהתאם לפרט האמור, לפי העניין, כנוסחו ערב יום התחילה.
(ב) מי שערב יום התחילה היה בעל תעודת מדריך ספורט בענף טיפוס ספורטיבי (טיפוס על קירות) לפי פרט 13 לחלק א' בתוספת הראשונה לתקנות העיקריות, יראו אותו גם כבעל תעודת מדריך ספורט בענף טיפוס ספורטיבי מתקדם על קיר מלאכותי לפי פרט 18ב לחלק ב' בתוספת הראשונה לתקנות העיקריות כנוסחו בתקנה 3(2)(ב) לתקנות אלה, ואם בידו אישור מהתאחדות הטיפוס על כך שבמועד האמור היה לו ניסיון של שנתיים לפחות באימון של ספורטאים הישגיים בנבחרות שהשתתפו בשתי תחרויות בין-לאומיות רשמיות לפחות – יראו אותו גם כבעל תעודת מאמן ספורט בענף טיפוס ספורטיבי מתקדם על קיר מלאכותי לפי אותו פרט."
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
" (ג) מי שערב יום התחילה עסק כדין כמדריך ספורט או כמאמן ספורט, בלא תעודת הסמכה, בענף הסקטבורד, יהיה רשאי להמשיך בעיסוקו, בלא תעודת הסמכה, במשך תקופה שלא תעלה על שנתיים מיום התחילה.
(ד) מי שערב יום התחילה היה בעל תעודת מדריך ספורט בענף גלישת גלים לפי פרט 10 לחלק ב' בתוספת הראשונה לתקנות העיקריות, יראו אותו כבעל תעודת מאמן ספורט בענף האמור לפי הפרט האמור כנוסחו בתקנה (3)(2)(א) לתקנות אלה.
(ה) מי שערב יום התחילה היה בעל תעודת מדריך ספורט בענף טיפוס אלפיני לפי פרט 18 לחלק ב' בתוספת הראשונה לתקנות העיקריות, יראו אותו כבעל תעודות מדריך ספורט בענף טיפוס צוקים בסיסי (לימוד) ובענף טיפוס צוקים מתקדם לפי פרטים 18 ו- 18א לחלק ב' בתוספת הראשונה לתקנות העיקריות כנוסחן בתקנה 3(2)(ב) לתקנות אלה."
אפשר רק לשאול אם יש הערות למישהו בזום?
היו"ר שרן מרים השכל
¶
שאלה שלי, כמה עולה תעודת מדריך נגיד בעולם הסקטבורד או בעולם הגלישה? כדי לעשות את ההכשרה הזאת, או מאמן?
רועי ברקוביץ
¶
תלוי באינטנסיביות, יש כאלה שעושים את זה בקיץ בלופ אחד, בעיקר בני נוער אבל לא רק. זה סך הכל סדר גודל של 150 שעות ויש כאלה שעושים את זה במשך שנה, זה משהו כמו שישה חודשים, חמישה חודשים. זאת אומרת זה נע באמת לפי האינטנסיביות ומתי מתחילים חגים וכל מה שקשור לזה.
רועי ברקוביץ
¶
למאמן התעודה היא מתחילה ב-5,500 ₪ בדרך כלל בממוצע ויש קורסים שהם שנתיים בענפים גדולים כמו ג'ודו ויש כאלה שזה רק שנה אחת. עוד פעם, זה תלוי גם באינטנסיביות שזה עובד.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
אני רוצה רק, דינה אם את מקשיבה, רק לוודא, אולי יש משהו שאני לא קלטתי. כשאנחנו מתייחסים בהוראות המעבר לתקנה 3(2)(ב) לתקנות אלה והכוונה היא לתקנות מ-2018. דינה, את רוצה רגע לבדוק את המספר הזה בהוראות המעבר? פשוט יש כאן הפנייה לתקנות הקיימות, תקנה 3(2)(ב), אבל אני לא בטוחה שהיא התקנה הנכונה להפניה.
רועי ברקוביץ
¶
היא ביקשה שיפתחו אותה בזום דינה. אנחנו פספסנו את הקראטה, היה קראטה מסורתי אבל יש קראטה שמופיע שם בסעיף 31.
דינה עברי
¶
כן, כן, אני אתכם פה. רגע, אז קודם כל לגבי הקראטה, לא נדרשו הוראות מעבר ובדקנו את זה בשעתו - - -
דינה עברי
¶
כן, לא, לא, ולכן אין הוראות מעבר לגבי הקראטה, לפי תקינת המשרד בפועל לא היו מדריכים שליוו ספורטאים בנבחרות ישראל בתחרויות הבינלאומיות ועל כן לא כללנו הוראות מעבר. אז זאת נקודה ראשונה, ושאלתם עוד שאלה לגבי הוראות המעבר, את רוצה להפנות אותי?
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
כן דינה, כל ההפניה ל-3(2)(ב) בתקנות אלה. הכוונה היא לתקנות הנוכחיות מ-2018, נכון?
דינה עברי
¶
לא, הכוונה היא לתקנות האלה, לתיקון הזה מ-2022 כנוסחו בתקנה 3(2)(ב), שזה טיפוס צוקים בסיסי לימוד, טיפוס צוקים מתקדם וכולי.
דינה עברי
¶
זה נכון, זה נכון, שניהם נכונים. הראשון בסעיף קטן (ב), אנחנו מדברים על הוראת מעבר בהתייחס למי שבעל תעודת מדריך ספורט בענף טיפוס ספורטיבי - - -
דינה עברי
¶
וב-(ה) זה מי שהיה מדריך ספורט בענף טיפוס אלפיני, ככה הענף היה נקרא בזמנו. אז זה שני ענפים והסיבה שהם נמצאים במנותק אחד מהשני, אחד נמצא בחלק א' שאלה ענפי הספורט הפחות מסוכנים ואחר נמצא בחלק ב' של התוספת שאלה הם ענפי הספורט בסיכון מוגבר, כגון טיפוס אלפיני.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
סיימנו את הקראת התקנות, אני לא רואה סיבה למה לא לאשר אותן היום, המתנו להן לא מעט זמן ויש לא מעט ספורטאים, מדריכים ומאמנים שממתינים להן לא מעט זמן ולכן אני אעלה את זה להצבעה כבר היום. מי בעד? נגד?
הצבעה
התקנות אושרו
התקנות עברו פה אחד, מברוכּ. שיהיה המון בהצלחה לכל הספורטאים שלנו.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
כמובן, עם חתימה והכל ונסיים גם כאן. טוב, תודה רבה למשרד התרבות והספורט שהגיע לכאן ומקדם לא מעט תקנות שמשפרות לנו כאן את הספורט הישראלי. תודה רבה לשר שבאמת עומל על הנושאים האלה, זה לא מובן מאליו, וכל פעם מחפש את הדרך לשפר את המעמד לספורטאי ישראל. תודה רבה ליועצת המשפטית, לכל צוות הוועדה שנמצא איתנו כאן מהבוקר ולצופים מי שנשאר איתנו. תודה רבה, הישיבה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 17:35.