פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-וארבע
הכנסת
155
ועדת החוץ והביטחון
06/03/2022
מושב שני
פרוטוקול מס' 90
מישיבת ועדת החוץ והביטחון
יום ראשון, ג' באדר ב' תשפ"ב, (06 במרץ 2022), שעה 10:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-24 מתאריך 06/03/2022
חוק האזרחות והכניסה לישראל (הוראת שעה), התשפ"ב-2022 , הצעת חוק האזרחות והכניסה לישראל (הוראת שעה), התשפ"ב-2022, הצעת חוק האזרחות והכניסה לישראל (הוראת שעה), התשפ"ב-2021, הצעת חוק האזרחות והכניסה לישראל (הוראת שעה), התשפ"א-2021
פרוטוקול
סדר היום
1. הצעת חוק האזרחות והכניסה לישראל (הוראת שעה), התשפ"ב-2021, של ח"כ שמחה רוטמן
2. הצעת חוק האזרחות והכניסה לישראל (הוראת שעה), התשפ"ב-2022, של ח"כ אבי דיכטר
3. הצעת חוק האזרחות והכניסה לישראל (הוראת שעה), התשפ"ב-2022
4. הצעת חוק האזרחות והכניסה לישראל (הוראת שעה), התשפ"א-2021, של ח"כ צבי האוזר
נכחו
¶
חברי הוועדה: רם בן ברק – היו"ר
צבי האוזר
גבי לסקי
אמילי חיה מואטי
מאיר פרוש
מיכל רוזין
יוסף שיין
נירה שפק
מוזמנים
¶
אביטל שטרנברג - עו"ד, יועצת משפטית, משרד המשפטים
נעמה פלאי - עו"ד, ממונה בכירה, לשכה משפטית, רשות האוכלוסין, משרד הפנים
תהילה אראל - עו"ד, לשכה משפטית, משרד הפנים
חגית צור - מנהלת לשכת רשות האוכלוסין מזרח ירושלים, משרד הפנים
שירה קרואני - קמ"ד אח"מ וטכנולוגיות יועמ"ש, המשרד לביטחון הפנים
עודד פלר - עו"ד, יועץ משפטי, האגודה לזכויות האזרח בישראל
עדי לוסטיגמן - עו"ד, יועצת משפטית, רופאים לזכויות אדם
שי שמאי גליק - מנכ"ל "בצלמו"
משתתפים באמצעים מקוונים
¶
יצחק - יועץ משפטי, שירות הביטחון הכללי
תהילה - יחידת המחקר, שירות הביטחון הכללי
חגי ויניצקי - ראש מכון בגין למשפט וציונות, אוניברסיטת בר אילן
רישום פרלמנטרי
¶
חיה הורביץ-בכר, חבר תרגומים
הצעת חוק האזרחות והכניסה לישראל (הוראת שעה), התשפ"ב-2021, פ/2276/24
הצעת חוק האזרחות והכניסה לישראל (הוראת שעה), התשפ"ב-2022, פ/2997/24
הצעת חוק האזרחות והכניסה לישראל (הוראת שעה), התשפ"ב-2022, מ/1509
הצעת חוק האזרחות והכניסה לישראל (הוראת שעה), התשפ"א-2021, פ/1994/24
היו"ר רם בן ברק
¶
תודה רבה, בוקר טוב לכולם, שבוע טוב שיהיה לכולנו, שבוע אחרון לפני הפגרה, אני די מחכה לזה כבר. אנחנו ממשיכים את ההקראה של הנוסח.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
אדוני היו"ר, אנחנו קיבלנו נוסח מטעם יו"ר הוועדה, והוא שונה בהרבה נקודות באופן מהותי מההצעה הממשלתית שהונחה, מהנוסח המעודכן הקודם שהתחלנו להקריא אותו והגענו בו לסעיף 5(א), ועכשיו אני רואה שבסעיפים שכבר הקראנו, והגשנו הסתייגויות עליהם, יש שינוי.
אז איך אתה רוצה מבחינה פרוצדורלית, שאנחנו נמשיך להקריא את החוק, בעוד לסעיף 3 הוסף סעיף 3א? אני אומר לך, אדוני היו"ר וחבריי חברי הכנסת, במשך 20 שנה של החוק הזה, הסעיף הזה לא הוכנס, ודווקא במשמרת שלכם אתם מכניסים סעיף - - -
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
זה סעיף שאומר, שלמעשה שרת הפנים יכולה לתת אישורים רק מעל גיל 50. אתם מכניסים את זה לחוק? הרי היום יש את ההוראות ואת ההנחיות של שרת הפנים שמשרד הפנים עובד לפיהם, ואתם עכשיו מכניסים את זה לחוק ומגבילים את שיקול הדעת של שרת הפנים אפילו לפי החוק הקיים, מה קרה לכם?
באמת אני שואל, אדוני היו"ר, אתה אמרת בישיבה הראשונה, שאתם תבחינו בין שתי קבוצות, קבוצה שקיימת שכבר 20 שנה מגישים בקשות, וצריך למצוא עבורן פתרון, וקבוצה חדשה שעכשיו תתחיל להגיש בקשות. מה שקורה כאן - - -
היו"ר רם בן ברק
¶
אני אסביר לך מה כוונתי, ואם צריך לשנות את הנוסח, אנחנו נשנה אותו. כוונתי היא, שברגע שמגיעים לגיל 50, השדרוג מהיתר מת"ק ל-א/5 כבר לא צריך לקבל את אישור משרד הפנים, אלא זה נעשה באופן אוטומטי אלא אם כן יש מניעה של שירות הביטחון הכללי.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
רשאי, לפי שיקול דעתו, נו באמת, אני יודע לקרוא, אם למישהו יש בעיות בהבנה זה לא אני, עם כל הכבוד.
היו"ר רם בן ברק
¶
אני מתנצל, אנחנו נשנה את הנוסח כך שיהיה בדיוק כמו שאמרתי. כל בן אדם שהגיע לכאן בגיל 25 או 35, ובמשך השנים עד שהגיע לגיל 50 לא נרשמה לו - - -
היו"ר רם בן ברק
¶
הוא לא היה מעורב בפעילות עוינת נגד מדינת ישראל, ישודרג מעמדו מהיתר מת"ק ל-א/5, אלא אם כן, שירות הביטחון הכללי כמובן יגיד שיש עם זה בעיה. שמחה רוטמן, אתה רוצה להגיד משהו?
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
לא, אני רק אומר שהמילים "...רשאי שר הפנים לפי שיקול דעתו..." מופיעים גם בסעיף 3 וגם בסעיפים האחרים, כי הכלל הוא בכלל תמיד, בנתינת מעמד כלשהו בישראל, זה שיש שיקול דעת מאוד רחב לשר. כמובן שאם בן אדם עומד בקריטריונים, אז שר הפנים מפעיל את שיקול דעתו, חזקה עליו בתום לב ובדרך מכובדת, אנחנו לא שוללים ואנחנו לא מחייבים אותו, כי אם יש סיבה שאנחנו לא חושבים עליה כרגע - - -
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
שמחה, עכשיו אתה סומך על שיקול הדעת ולכן אתה רוצה מכסות? הרי אתה לא סומך על שיקול הדעת של שרת הפנים ולכן ביקשת להכניס את המכסות ולקבוע בחוק את המכסות, ושהכנסת תאשר את המכסות. מה קרה? עכשיו אתה סומך על שיקול הדעת?
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
אוסאמה, אני רק עניתי לתשובת היו"ר אליך, אני ודאי את עמדתי בנוגע לשיקול הדעת של שרת הפנים, שבחרה להקים קואליציה כפי שהקימה, הבעתי כמה פעמים. אני מדבר עכשיו על השאלה איך מנוסח החוק כולו, גם היום, כשמישהו מעל גיל 35, אם אין עליו מניעה ביטחונית והוא מתחתן ויש כנות קשר, שר הפנים נותן לו את המעמד, אפילו שכתוב "...רשאי שר הפנים על פי שיקול דעתו...".
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
היום היתר מת"ק, עכשיו לפי סעיף 3א שהציע היו"ר, אגב אני רק מסביר, אני לא מסכים ולא תומך בסעיף הזה, אני רק מסביר מה כתוב, כתוב את אותו דבר שכתוב בכל הסעיפים, יש לי עדיין השגות גדולות ואני בהחלט בעד שנציג את - - -
היו"ר רם בן ברק
¶
אני אגיד לכם בכנות, אני רציתי לנצל את זה שנפלה בזכותי להיות יו"ר ועדת חוץ וביטחון, ולהיטיב עם אוכלוסייה שצריך להיטיב איתה.
שנייה בבקשה, אני מבקש סליחה, אני עוד דקה חוזר.
אז אני לא יודע איך כותבים את זה בצורה משפטית, הכוונה הייתה שבגיל 50 ולאחר שעברו לפחות עשר שנים מאז שהוא הגיע לארץ, ולשב"כ אין התנגדות, אז באופן אוטומטי המעמד שלו עובר מהיתר מת"ק ל-א/5. אני חושב שזה הדבר הנכון והראוי.
מירי פרנקל-שור
¶
אני רק רוצה להתייחס להערתו של חה"כ אוסאמה סעדי. אני מבינה את ההערה שלך, בהתאם להחלטת הוועדה אנחנו ננסה למצוא נוסח, אבל לאורך חוק האזרחות והכניסה לישראל הוראות שעה, תמיד הסמכות היא סמכות רשאי לשר הפנים. נבוא בדברים עם משרד הפנים ואנחנו נראה מה אפשר לעשות, אבל "חובה לתת" זה יהיה זר לחוק, אבל אנחנו ננסה לחדד את זה בדרך כלשהי כדי לתת מענה ליו"ר הוועדה.
אמילי חיה מואטי (העבודה)
¶
סליחה, אם אפשר לשנות וגם לבחון אפשרות להוריד את החידוש כל שישה חודשים, וגם לתת רישיון לישיבת קבע בישראל.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
3א מדבר על סיטואציה של אדם שהיה לו היתר מת"ק במשך 10 שנים, והוא שהה בישראל מכוח היתר המת"ק הזה והוא עכשיו בן 50, ועכשיו ההצעה של היו"ר היא שהוא יקבל א/5, זה מה שהסעיף עכשיו מוסיף.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
בסעיף הזה "...שר הפנים רשאי לבטל רישיון ישיבה בישראל שנתן לפי סעיף זה, אם הוכח להנחת דעתו כי בעל הרישיון עשה מעשה שיש בו משום הפרת אמונים למדינת ישראל כהגדרתו בסעיף 11א לחוק הכניסה לישראל...".
תגידו לי מה, 20 שנה לא הכנסתם סעיף כזה, עכשיו אתם מכניסים סעיף כזה? הרי יש סמכות, משרד הפנים יודע, יש פרוצדורה איך שוללים רישיון, זה היועץ המשפטי לממשלה, זה בית משפט, מה אתם מכניסים סעיף כזה? אתם נותנים לשר הפנים, לא משנה עכשיו אם זה איילת שקד, דרעי, כל שר פנים, שהוא רשאי לבטל, בלי שום פרוצדורה, על הפרת אמונים.
מה זה הפרת אמונים? על מה? הוא הרים דגל פלסטין? הוא אמר סיסמאות? זה הפרת אמונים? אתם שוללים רישיון שהייה כדין, יש פרוצדורה בחוק, בפסיקה, למה אתם מכניסים סעיף כזה? בגלל ששמחה רוטמן רוצה? בגלל שדיכטר רוצה?
אבי דיכטר (הליכוד)
¶
לא, א', בגלל שאתה אמרת בדיון הקודם שבכל מקרה אתם תתנגדו לחוק הזה. זאת אומרת, ברגע שאמרתם - - -
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
אנחנו מתנגדים 20 שנה, מה זה משנה? כשהיית שר בממשלה שלך, בממשלת נתניהו, לא הכנסתם את הסעיפים האלה, למה אתם עכשיו מנצלים את זה שהקואליציה רוצה אתכם ואתם מכניסים סעיף כזה? למה סעיף כזה? אתה היית השר לביטחון הפנים - - -
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
היית השר לביטחון הפנים, למה לא הכנסת סעיף כזה? למה לא הכנסת סעיף כזה?
היו"ר רם בן ברק
¶
אני אענה לך, מפני שבחוק הקודם לא היה את הסיפור של עשר שנים וגיל 50, שזאת סוג של בשורה שאני שמח מאוד להיות חתום עליה אבל לצד זה - - -
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
מה צילמו אותי? אני לא בא בשביל הצילום, זה חיים של משפחות, זה חיים של משפחות, אל תגיד לי שאני בא בשביל צילום - - -
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
אני כל יום יושב פה עשר שעות, אני לא בא לדפוק הופעה של חמש דקות וללכת, אני יושב עשר שעות כי זה חיים של משפחות!
היו"ר רם בן ברק
¶
אז א' אתה צודק, זה באמת חיים של משפחות, ובאמת הרבה כאן הולכים לקראת המשפחות האלה, אולי לא מספיק לפי דעתך, אבל מספיק בהינתן מה שהיה קודם. מצד שני, יכול להיות מצב היפותטי, שבן אדם ששדרגו לו את המעמד מהיתר מת"ק ל-א/5 ופתאום הוא היה מעורב בפעילות טרור כזאת או אחרת, אז ניתנת הזכות להחזיר לו את המעמד הקודם - - -
מוסי רז (מרצ)
¶
אבל רם, אם זה כך אז שיהיה כתוב. שיהיה כתוב אם היה מעורב בפעילות, אם הוא הורשע בפעילות טרור או במעשה אלים או - - -
מוסי רז (מרצ)
¶
אם הוא הורשע כפי שרם אומר, מוסכם, אני חושב שאתה צודק. אם הורשע בפעילות אלימה, אני לא יודע במה, בחברות בארגון טרור, אפשר להגדיר במה, אז אני מבין, אבל שר הפנים - - -
מירי פרנקל-שור
¶
אני רק רוצה לחדד, שסעיף הפרת אמונים למדינת ישראל נמצא בחוק הכניסה לישראל, בסעיף 11א, והוא מגדיר בדיוק מה זה הפרת אמונים. הפרת אמונים זה מעשה טרור כהגדרתו בחוק המאבק בטרור, סיוע, שידול, וכולי, ומעשה המהווה בגידה או ריגול לפי חוק העונשין.
מוסי רז (מרצ)
¶
כן, 100 אחוז, לכן אני אומר שצריך להוסיף אם הוא הורשע בזה, לא אם הסבירו לשר והשר השתכנע שזה מה שהיה, כן?
אבי דיכטר (הליכוד)
¶
אדוני היו"ר, אם אפשר רק הערה בהתייחס למה שאמר חה"כ סעדי? אדוני היו"ר, בהערה קצרה אקטואלית, אמר חה"כ סעדי, אליה וקוץ בה, אני רוצה להגיד לך, סעדי, החוק הזה עוסק בעלייה וקוץ בה, ואנחנו עוסקים בקוץ, בהחלט. כל אותם מקרים שבהם אנשים שעל פי חוק האזרחות, או התיקון לחוק האזרחות, עתידים להוות איום, סיכון, למדינת ישראל, ביטחוני, בצדק, הדקדוק כאן הוא מחויב המציאות.
אני חושב שמה שהיועצת המשפטית הקריאה כרגע מסביר היטב מה זו הפרת אמונים, ואתם לא יכולים להקל ראש בהפרת אמונים, או אנחנו לא יכולים להקל ראש, אתם מקלים, לצערי. אני חושב שהנושא של הפרת אמונים, לגבי מי שעושה את צעדיו הראשונים כאן במעמד כלשהו, א/5 או אחר, כדאי מאוד שניתן את הדעת על זה.
זה חוק חדש, זה לא המשך, נכון שהוא דומה מאוד ברובו המכריע, אבל לא בכולו, ולכן אני שמח שיש פה הצעות לחידודים - - -
מירי פרנקל-שור
¶
יש לי פתרון כבר, אנחנו נפנה את הסעיף לסעיף 11א לחוק האזרחות, נשאיר את שיקול דעתו של שר הפנים. מה שנכון בחוק האזרחות, הצעתי היא להמשיך - - -
נעמה פלאי
¶
רק צריך לשים את הדברים במסגרת המתאימה. חוק האזרחות בסעיף 11 שלו וחוק הכניסה לישראל בסעיף 11א רבתי שלו מגדירים את נושא ביטול אזרחית, ביטול רישיון לישיבת קבע בשל הפרת אמונים.
אגב, הסעיף לא קובע שחייבת להיות הרשעה, יכולים להיות גם דברים שאינם הרשעה, כמו ראיות מנהליות ברורות, משמעותיות, יש פה תנאים מחמירים להקשר הזה. הם מדברים על ביטול של רישיון לישיבת קבע ואזרחות. הסמכות לעניין מי שנמצא ברישיון ישיבה פחות מקבע, היא סמכות יותר רחבה, היא סמכות שהיא לא מוגבלת רק להפרת אמונים, גם הפרת אמונים, בוודאי.
אם אפשר לבטל אזרחות או תושבות קבע על הפרת אמונים, בוודאי שניתן לבטל רישיון שהוא רישיון פחות מזה, רישיון לישיבת ארעי או היתר מת"ק, על הפרת אמונים, אבל ניתן לבטל גם על דברים שהם פחותים, ולכן, מבחינה משפטית, הוספת האמירה הזאת באה באיזשהו מקום לצמצם ויצאנו פה עם משהו שלא התכוונו לעשות.
זאת אומרת, לצמצם על משהו שהוא שיקול דעת רחב, שאפשרי לבטל על דברים שהם לא רק הפרת אמונים אלא שהם עבירות ביטחוניות שהן פחותות מהפרת אמונים, אז צריך לשים לב לדברים האלה, אלה הם ההקשרים. בוודאי שבביטול רישיון לישיבת קבע, היה צריך לקבוע את הסעיף הזה שהוא סעיף מחמיר לעניין מתי מבטלים רישיון לישיבת קבע, מעמד קבע הוא שונה ממעמד של רישיון לישיבת ארעי, אז צריך לשים לב לדברים האלה.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
אז אי אפשר להשוות את הארעי לקבע? אבל בסדר, יצאנו באמצע להסתייגויות, אני גם רוצה בהסתייגויות - - -
מירי פרנקל-שור
¶
רגע, שנייה, אז בוא נברר את הנקודה הזאת. את בעצם ממליצה לוועדה לא לכלול את סעיף 3א(ג)?
נעמה פלאי
¶
מבחינה משפטית, בהיבט המשפטי של ההסתכלות על הדברים, הסעיף הזה בא להגדיר סמכות לשר הפנים לשדרג מעמד לרישיון לישיבת ארעי, אם כך צריך גם להוסיף את המילה "ארעי" לרישיון הישיבה כדי שזה יהיה ברור, ואז בעצם התנאים הם: מלאו לאותו אדם 50 שנה והוא שוהה בישראל כדין עשר שנים לפחות, וגם התוספת של סעיף קטן (ב) היא באיזשהו מקום, אם לא נכתב שם פלילי, אנחנו גם מצמצמים. זאת אומרת, בחקיקה, פירוט יתר לפעמים גורם לזה שנסתכל על הדברים בפריזמה מצומצמת יותר ממה שכיוונו לעשות.
לכן, משפטית, בוודאי שסעיף קטן (ג) מכניס פה למסלול שהוא רק הפרת אמונים, אני חושבת שמבחינה משפטית צריך - - -
אבי דיכטר (הליכוד)
¶
לא, אני שואל מפני שתראי, לפי הצעת החוק הזו, אפשר לתת מעמד תושב ארעי למישהו שמסתבר אחר כך שהוא הופך להיות עבריין במדינת ישראל. לפי הנוסח כאן, אי אפשר יהיה לטפל בו לפי החוק הזה, זה נראה קצת מוזר.
נעמה פלאי
¶
זה שיקול הדעת הכללי של שר הפנים תמיד, בבדיקת בקשות לאיחוד משפחות תמיד הבדיקה היא בדיקה ביטחונית ובדיקה פלילית, זאת הבדיקה בהקשרים האלה.
היו"ר רם בן ברק
¶
אני בדקתי לגבי מה קורה בעולם, וגם בצרפת וגם באנגליה וגם באוסטרליה ובמדינות נוספות, מתאזרח שעושה פשע חמור, אפשר לשלול את אזרחותו. מתאזרח, מישהו שבא והיגר לצרפת, אחרי עשר שנים הוא שדד בנק, אפשר לשלול את אזרחותו, גם לא רק על טרור. אותו דבר באוסטרליה, אותו דבר בהרבה מאוד מקומות.
היו"ר רם בן ברק
¶
כן, בצרפת אחרי הפיגועים האחרונים שהיו הם כן הכניסו את זה לחוק. מתאזרח שקשור לטרור, נשללת אזרחותו, בוודאות, את רוצה שאני אראה לך את זה?
מירי פרנקל-שור
¶
רגע, צריך להחליט לגבי (ב) ו-(ג). צריך לקבל החלטה, לפי מה שאמרה נעמה, אם (ב) ו-(ג) מוסרים מהנוסח, כי בעצם לפי מה שנעמה אמרה, זה מצמצם את שיקול דעתו של שר הפנים. זה מה שאמרת, נכון?
נעמה פלאי
¶
זאת אומרת, זה ממסגר את זה לתוך שיקולים שהם ביטחוניים והפרת אמונים בלבד, ולא משאיר את שיקול הדעת הרחב לשקול גם שיקולים שהם מעבר, כששוב, הפרת אמונים מוגדרת בהקשרים של תושבי קבע ואזרחים, בדיוק בגלל המעמד השונה של תושב קבע ושל אזרח בשונה מאחרים. זאת אומרת, פה, עבירות טרור שהן פחות מהפרת אמונים הן עילה לשלול רישיון לישיבת ארעי. צריך גם להוסיף את המילה "ארעי".
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
אני עדיין מדבר בעניין סעיף 3א. אמרת שזו בשורה, ולכן הכנסתם את סעיף קטן (ג) ששר הפנים רשאי - - -
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
כן, אז אני אומר לך, מה שקיים בנוהל שמשרד הפנים פועל על פיו היום, לגבי הקבוצה הזאת של מעל גיל 50, מדברים על גיל ועל שהייה בישראל כדין של חמש שנים, אתם הוספתם והכפלתם את זה לעשר שנים, מה שקיים היום זה חמש שנים.
קריאה
¶
אדוני, סליחה, יש נוהל זמני. מאז שהחוק פקע, וכרגע עד לחקיקת החוק, הנוהל הזמני שמשרד הפנים קבע, זה שמקבלים תושבות אם נמצאים פה מעל גיל 50 וחמש שנים, לא עשר שנים.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
דבר ראשון, אני לא מצליח להבין איך אנחנו מחייבים את עצמנו בחקיקה לפי נוהל זמני של משרד הפנים? לנו יש עמדה כמחוקקים, זה לא עובד ככה. דבר שני, יש לי שאלה בקשר למה שהייעוץ המשפטי של משרד הפנים אמר.
לגבי סעיף קטן (ג) אני מסכים, הסעיף מנוסח באופן מצמצם שיקול דעת ולכן אני מסכים שלא צריך, אני הייתי רוצה לנסח אותו עם אמירה שמחייבת. כלומר, רישיון ארעי שניתן לפי חוק זה יבוטל אם הוכח להנחת דעתו, זאת אומרת שזה לא עניין של שיקול דעת.
בשנייה שיש הוכחה להנחת הדעת שיש פה מעורבות בעבירות שהן הפרת אמונים למדינה, הרישיון מבוטל על בסיס כמעט אוטומטי, ואז זה לא באמת מצמצם את שיקול הדעת של השר לשלול מסיבות אחרות, אבל בנסיבות הביטחוניות הוא מייצר חובה לבטל, כלומר, בלי שיקול דעת. אני אשמח להתייחסות האם זה מצמצם בעיניכם את שיקול הדעת או שזה משאיר.
כנ"ל לעניין סעיף קטן (ב), אני חייב לומר שאני לא אוהב את סעיף קטן (ב) בכלל, אבל גם הוא מנוסח בצורה של "לא ייתן", זאת אומרת, בשנייה שאין חוות דעת של גורמי הביטחון שהאנשים האלו הם לא מסוכנים כולל המשפחה שלהם, אין אפשרות לתת, זה לא בתחום שיקול הדעת הרחב, ולכן, סעיף קטן (ב) בעיניי לא מצמצם את שיקול הדעת של שר הפנים, אבל אני יכול להבין למה רוצים אולי להשאיר יותר וכולי.
סעיף קטן (ב) בעיניי מצמצם את שיקול הדעת של שר הפנים והוא סעיף טוב בהקשר הזה, וסעיף קטן (ג) אני מסכים שהוא בעייתי, אבל אפשר לנסח אותו באותה צורה הפוכה, זאת אומרת, רישיון ארעי שניתן לפי חוק זה, יבוטל אם הוכח להנחת דעתו של שר הפנים כי בעל הרישיון עשה מעשה שיש בו משום הפרת אמונים.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
אז שנייה, יכול להיות שאנחנו כמחוקקים באים ואומרים כך, אנחנו פה נותנים כמו שאתה קראת לזה ושוב, אני לא מסכים לעניין בכלל, אבל אתה קראת לזה בשורה גדולה, אנשים שעד עכשיו גורלם היה היתר מת"ק עד סוף חייהם, שהם לעולם לא יקבלו א/5, תמיד יטרטרו אותם, תמיד הם יעמדו בבחינה וכולי, ועכשיו אתה אומר שאתה רוצה לתת להם בשורה גדולה, וזה בסדר גמור, אבל זה לגיטימי לבוא ולהגיד שאנחנו רוצים לתת את זה רק למי שהוא נקי לחלוטין, עבר פלילי נקי, אין לו כלום, וגם אם אחד מקרובי המשפחה שלו - - -
היו"ר רם בן ברק
¶
מה זה קשור קרובי המשפחה? אם יש לו קרוב משפחה רחוק בעזה שאין לו קשר איתו 20 שנה, למה אתה צריך לשלול ממנו זכויות? אני לא מצליח להבין את זה. אם השב"כ אומר שיש לו קשר איתו זה סיפור אחר, אבל אם השב"כ אומר שלא - - -
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
נכון, ואני אומר, השאלה היא איזה חוות דעת מינימום שר הפנים צריך לבקש. אם שר הפנים צריך לבקש רק על האדם עצמו, זה משהו אחד - - -
היו"ר רם בן ברק
¶
אבל שירות הביטחון הכללי מופקד על ביטחון המדינה. אם הוא רואה לנכון לסמן מישהו כבעיה ביטחונית, בגלל שיש לו קרוב משפחה, בגלל שסבא שלו, בגלל שאבא שלו, אז הוא עושה את זה. אם הוא רואה שאין, אז הוא לא עושה את זה, זאת אומרת אם יש לו בעיה, שירות הביטחון הכללי, גמרנו אני לא רוצה - - -
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
אני מקבל את מה שאתה אומר שסעיף קטן (ב) הוא מיותר בהקשר הזה, אני מקבל את מה שאתה אומר, אני רק אומר שסעיף קטן (ג) צריך להיות מנוסח, בעיניי, וזאת גם האמירה, שאני רוצה שהוא יהיה מנוסח הפוך.
זאת אומרת, ברגע שאדם שקיבל כבר רישיון לישיבת ארעי לפי חוק זה, עשה מעשה שיש בו משום הפרת אמונים למדינת ישראל כהגדרתו בסעיף 11א לחוק הכניסה לישראל, אני רוצה ששר הפנים לא "יהיה רשאי לשלול" לו את ה-א/5, אלא שה-א/5 שלו יבוטל אוטומטית. בשנייה שהבן אדם הזה, שאנחנו נותנים לו עכשיו הטבה, נתנו לו רישיון ארעי בישראל, והוא מעורב בטרור, אני רוצה שייקחו - - -
היו"ר רם בן ברק
¶
אני מסכים איתך, רק לגבי דבר אחד, אני חושב שמי שצריך לקבוע האם אדם עומד בקריטריונים זה שירות הביטחון הכללי.
היו"ר רם בן ברק
¶
שירות הביטחון הכללי הוא א-פוליטי, לא מעניין אותו מי השר, יש לו את השיקולים הביטחוניים.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
נכון, אבל החוק כפי שהוא מנוסח כרגע, גם אחרי שהשב"כ מראה ומביא חוות דעת למשרד הפנים, אחרי שנתת לו א/5, שהאדם הזה מעורב בטרור, אבל כל זמן שהוא לא הורשע לשר הפנים יש שיקול דעת, הוא יכול להגיד שהוא מבטל והוא יכול להגיד שהוא לא מבטל.
אני רוצה שבשנייה שהשב"כ אומר שהאדם שקיבל את ה-א/5 הלך והתעסק בטרור, באותה שנייה ה-א/5 שלו מבוטל. נתתי לך עכשיו מתנה, תתנהג יפה את תזרוק - - -
מאיר פרוש (יהדות התורה)
¶
השאלה שלי מאוד קצרה. רציתי לדעת את עמדת משרד הפנים על ההערה של רוטמן, אני שואל לא לעניין הזה אבל מתוך העניין הזה. הרי, אנחנו מדברים פה על מי שנמצא ב"אזור", יהודה ושומרון ועזה, ואז אנחנו באנו עם סעיף חדש, סעיף 3א, עם הקלה מסוימת. השאלה שלי היא האם ההקלה הזו קיימת גם למי שלא באזור הזה. אדם שגר פה עשר שנים, הכל בסדר, הוא מעל גיל 50, האם אפשר לתת לו באופן אוטומטי א/5?
מאיר פרוש (יהדות התורה)
¶
תשאל אותה מה המצב של אזרח אמריקאי שבא לפה, לומד פה, גר פה עשר שנים, הכל בסדר איתו - - -
היו"ר רם בן ברק
¶
אם אזרח אמריקאי שבא לפה מתחתן עם אזרחית ישראלית, הוא מקבל תושבות ואחרי כמה שנים אזרחות, הוא לא נמצא בכלל - - -
יוסף שיין (ישראל ביתנו)
¶
יש באמת שתי שאלות שמקודם דיברת עליהן, וגם עשית השוואה למדינות אחרות. הוויכוח הזה היה, כפי שאתה ציינת אדוני, מאוד נפיץ בעקבות הפיגועים בשרלי הבדו וכל מה שהיה בצרפת, ובאירופה היה ויכוח עצום לגבי אזרחות כפולה, אני לא מדבר על שהייה זמנית, והחליטו כך בכמה מדינות, אני אקריא את רשימת המדינות כי זה חשוב לדעת.
רשימת המדינות היא
¶
אוסטריה, בלגיה, דנמרק, צרפת, והולנד. כל המדינות האלה החליטו שבמידה והאיש שקיבל אזרחות כפולה, יושב בשטחה והיה מעורב בטרור, הוא יגורש מהמדינה, ונשללת ממנו האזרחות.
אנחנו מדברים פה על רמה נמוכה יותר. הציע פה חה"כ אבי דיכטר, שגם אם הוא עושה עבירה שהיא פלילית צריך לשלול, ואני חושב שצריך להיזהר מהדבר הזה. אבי, עבירה פלילית יכולה להיות נהיגה במהירות, נהיגה בשכרות, כל הדברים האלה, ואנחנו לא רוצים לגרש מהר, אבל בהחלט צריך את מה שאתה אמרת, וזה אולי סוגר את הפערים עם חה"כ רוטמן בעניין הזה.
אם יש לנו פה מישהו שהוא בישיבה ארעית במדינה והוא מעורב בטרור, והייתה כאן גם אמירה של מוסי רז ממר"צ, השאלה באמת תהיה הפררוגטיבה של שר הפנים, האם הוא צריך להיות מורשע בעבירה הזאת? זאת השאלה, שלא יהיה פה אלמנט של שרירותיות, אבל בו בזמן צריך בהחלט לקבל את הרעיון, שבמידה והוא או היא הפרו, אחרי שהם קיבלו את המתנה הזאת לשבת פה יישוב קבע, והם מעורבים בפעילות ביטחונית ברמה הזאת של סעיף 11א, אז צריך באמת לשלול את מעמדם, כפי שהאירופאים שוללים מעמד לאזרחים. האירופאים שללו מעמד לאזרחים עם אזרחות כפולה בעקבות הפיגועים שהיו באירופה.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
הבעיה בתיקים האלה, ואני אז ייצגתי את חברי הפרלמנט מירושלים המזרחית ששללו להם את רישיון הקבע, שהם נשארים בלי שום תושבות ובלי שום תושבות.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
אני מסכים איתך כשיש אזרחות כפולה, פה אין אזרחות כפולה, פה אין אזרחות, רק תושבות.
יוסף שיין (ישראל ביתנו)
¶
אבל מכיוון שאזרחות זו הדרגה הגבוהה ביותר שהמדינה יכולה להעניק לאדם על מנת - - -
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
אבל פרופ' שיין, המשפט הבין-לאומי קובע שאי אפשר להשאיר אזרח או תושב בלי אזרחות או בלי תושבות, כך הוא נשאר חסר מעמד וזה אסור לפי החוק הבין-לאומי.
אבי דיכטר (הליכוד)
¶
זה אבסורד, מחבל בכלא מקבל משכורת מהרשות הפלסטינית ועבריין שהוא תושב ישראל שנזרק לרשות הפלסטינית, מגורש לשם, מאבד את המעמד שלו, הרשות דוחה את בקשתו, יעני דוחה כי היא בפועל לא דוחה אבל היא יעני דוחה את בקשתו כדי שהוא יישאר חסר מעמד. זו פיקציה שאני חושב שהוועדה הזאת לא יכולה לטאטא מתחת לשולחן - - -
נעמה פלאי
¶
אני חוזרת שוב, גם הדיון הראה שברגע שאנחנו מסלילים את הנושא הזה לכיוון של הפרת אמונים ועבירות ביטחוניות, אנחנו מצמצמים באיזשהו מקום את שיקול הדעת הכללי. שיקול הדעת של שרת הפנים לעניין רישיון לישיבת ארעי הוא שיקול דעת רחב, הוא לא אותו שיקול דעת שקיים לגבי מי שיש לו רישיון לישיבת קבע או אזרחות בישראל.
מי שיש לו רישיון לישיבת קבע או אזרחות, זה צריך לעמוד ברף של הפרת אמונים, כדי שניתן יהיה לבטל את מעמדו כאן. זה מעמד אחר, זה מעמד חזק, זה מעמד שצריך להגיע לרמה של הפרת אמונים כדי לבטל אותו, ושוב, גם שם יש תנאים, גם לעניין מה מוגדר הפרת אמונים, ומתי, מתי זה יופעל לפי אמות מידה שנקבעו.
אנחנו מדברים כאן על רישיון לישיבת ארעי, שהוא רישיון לישיבת ארעי שניתן לא רק לתושבי אזור, הוא ניתן גם לאנשים שמקבלים איחוד משפחות ממדינות אחרות, ואז שיקול הדעת הוא שיקול דעת יותר רחב, הוא שיקול דעת שלוקח בחשבון עבירות ביטחוניות שהן פחותות מהפרת אמונים, הוא שיקול דעת שלוקח בחשבון גם עניינים פליליים ולא, שוב כמו שהצגנו בדיון הקודם, לא רק עבירה של משהו פעוט וקטן, אין לי כרגע דוגמה, אבל דברים שהם יותר חמורים שמצדיקים לסרב לבקשה לאיחוד משפחות.
לכן, ברגע שאנחנו קובעים פה שני סעיפים, שאחד עניינו רק ההיבט הביטחוני, והשני עניינו הפרת אמונים, וזה עלה פה בתגובות שהגיעו מצד חברי הכנסת, אנחנו בעצם ממסגרים את זה לאותו כיוון של חומרה יתרה לביטול, כשבעצם שיקול הדעת מאז ומתמיד, לפי הנהלים ולפי כל מה שמתנהל בהקשרים האלה של איחודי משפחות, הוא שיקול דעת לסרב לעבירות שהן יותר נמוכות במדרג, לא עבירות פעוטות, אבל עבירות יותר נמוכות במדרג.
אבי דיכטר (הליכוד)
¶
אז נעמה, את בעצם אומרת לנו שאנחנו המחוקקים נכניס סעיף שעוסק רק במעמד תושבות ארעית, ושנבדל את זה מתושבות קבע ואזרחות?
אבי דיכטר (הליכוד)
¶
לא, אבל לענייננו, להצעת החוק כאן, אם היו עושים הבחנה, בסעיף אחד מתייחסים לתושב ארעי, ובסעיף אחר לתושב קבע ואזרח, זה היה משרת את המטרה שאת מדברת עליה?
נעמה פלאי
¶
השאלה היא האם הדבר הזה דרוש, כי כל משפט שמוסיפים מצמצם את מה שלא נמצא שם, ומצמצם את הנושא של רישיון של ישיבת ארעי לסוג מסוים של עבירות, או לסוג מסוים של פעילות ביטחונית. לפעמים למשל המידע הביטחוני מגיע מהמשטרה, אנחנו מדברים פה בכלל על מידע שמגיע מגורמי הביטחון, יכול להיות שזה ימנע מאיתנו לקבל מידע מהמשטרה - - -
נעמה פלאי
¶
אז זאת השאלה, השאלה היא מה בניסוחים בסוף גורם לזה ששיקול הדעת מצומצם, במקום להישאר בשיקול הדעת הרחב שבהקשר לרישיון לישיבת ארעי.
אבי דיכטר (הליכוד)
¶
סליחה, היו"ר, אולי הייעוץ המשפטי של הוועדה יכול לתת מענה, על סוגיה אמיתית, רלוונטית מאוד, ובהזדמנות חגיגית זו שמנסחים את החוק הזה מחדש, משפצים או משייפים אותו, אז שיוף אחד צריך לגעת בנושא הזה.
אולי היועצת המשפטית של הוועדה יכולה לתת איזשהו כיוון, שלא יצמצם מצד אחד, אבל ישאיר את המקרים החשובים באמת מהצד השני, שהם הנושא של תושב קבע ואזרח, ששם שלילת המעמד היא הרבה יותר סבוכה ואמורה לעמוד במבחנים משפטיים הרבה יותר נוקשים, לעומת תושב ארעי, ששם באמת אתה רוצה להיות מסוגל כמחוקק להביא לידי ביטוי שהחקיקה שלך תיושם בשטח ולא תתגלגל במשך שנים כשהאיש עדיין נמצא פה, ואז הוא עובר את מחסום החמש שנים ואנחנו נכנסים ללופ שמאיין את המשמעות של החוק.
מירי פרנקל-שור
¶
מה שאתה אומר הוא לא להשאיר לשר הפנים שיקול דעת, אלא שבעצם המעמד יפקע אם הוא היה מעורב?
אבי דיכטר (הליכוד)
¶
לומר להם, שיקול הדעת שלכם לגבי תושב ארעי הוא שיקול דעת הרבה יותר, אני לא רוצה לומר קל כי זה בכל זאת דיני - - -
אבי דיכטר (הליכוד)
¶
הרבה יותר רחב, תודה, מאשר כשמגיעים לתושב קבע או לאזרח, ששם השיקול הוא כבר יותר מצומצם, אם אני נשען על המילים של נעמה.
שי שמאי גליק
¶
אני רוצה להגיד מילה אחת על העניין של ההרשעה. אם ניקח שייח' שמסית, ראינו את זה בפרעות האחרונות, הרבה שייח'ים הסיתו, והרשעה והסתה לוקח הרבה מאוד שנים, אז יהיה מצב של מישהו שהוא שייח' והוא קיבל מעמד זמני, הוא ימשיך להסית והוא ילך להר הבית וינאם שם, והוא ימשיך עד שירשיעו אותו הוא יכול לקחת ארבע וחמש שנים.
יש לי תיק שאני מלווה, לקח להרשיע שייח' בהר הבית שאמר להרוג את היהודים בהר הבית, זה שודר בערוץ 10, בכל הערוצים, חמש שנים עד שהוא הועמד לדין והגישו כתב אישום, הוא עוד לא הורשע. אז לא ייתכן מצב כזה שאנחנו אומרים שאנחנו מחכים רק להרשעה. אני מבין שיש איזושהי בעיה - - -
היו"ר רם בן ברק
¶
אני אמרתי, רבותיי, ברגע ששירות הביטחון הכללי קובע שמישהו עבר את העבירה הזאת או הזאת, אז - - -
שי שמאי גליק
¶
אני רוצה להגיד נקודה אחת לגבי בן משפחה. אני מסכים שבן משפחה של מחבל זה לא שלילה אוטומטית, יכול להיות באמת שהוא בסדר גמור, אבל יש כאן נקודה של נראות ציבורית. אני חושב שלמשל, כמו שבהרבה מדינות בשביל לקבל אזרחות צריך לדעת לשיר את ההמנון בעל פה או משהו כזה, אז בהחלט, צריך לדרוש מבן משפחה של מחבל הצהרה כתובה שהוא מגנה כל מעשה טרור בפומבי - - -
היו"ר רם בן ברק
¶
רק אל תתייחס למשפחות שכולות עכשיו. הלאה, משפחות שכולות, כן. כל אחד מנכס לעצמו משפחות שכולות מאיזה צד שהוא רוצה.
שי שמאי גליק
¶
לא, אני חוזר בי, אבל אני שואל, מה הבעיה לבקש מבן של מחבל להגיד שהוא מגנה פיגועים? זאת בעיה ביטחונית?
נעמה פלאי
¶
חשוב לי רק להוסיף שמצבים של מידע על הפרת אמונים או על עבירות ביטחוניות לא מגיע רק מגורמי הביטחון, זה יכול גם להגיע כמובן מהמשטרה, כמו שאמרתי קודם, אז חשוב לשים את זה בקונוטציה יותר רחבה - - -
היו"ר רם בן ברק
¶
אבל שירות הביטחון הכללי הוא זה שיקבל את ההחלטה, גם אם זה הגיע ממישהו אחר, זה דבר אחד, ואז אנחנו מבטלים בעצם את - - -
אבי דיכטר (הליכוד)
¶
אני חושב שזאת בעיה לומר משפט כזה, בוודאי בוועדת כנסת, שבנושא ביטחוני שירות הביטחון הכללי יקבע גם אם המידע הוא מידע משטרתי. אני חושב שמשטרת ישראל היא גוף עצמאי במדינת ישראל, בתחומי מדינת ישראל היא גוף בעל סמכות חוקית, ואי אפשר לומר שמשטרת ישראל - - -
יוסף שיין (ישראל ביתנו)
¶
כי המשטרה היא אף פעם לא גורם במובן הזה, היא גורם שמעלה חשדות, גם בשפה, היא גורם המעלה חשדות.
יוסף שיין (ישראל ביתנו)
¶
זאת שאלה גדולה, מה שאמר מקודם מוסי רז, זאת שאלה גדולה כי ברגע שאתה נותן פררוגטיבה למוסדות המדינה שמעלות חשד, מהו הרף שלהן? יש פה שאלה עצומה שהיא שאלה בהחלט ראויה, וצריך לדעת מספרים לגבי הדברים האלה.
יוסף שיין (ישראל ביתנו)
¶
זאת לא שאלה שאפשר שגורמי הביטחון ככה יעלו, שישבו כמה חבר'ה במשטרה ויגידו שהם חושדים, אז מה? אז נגמר הסיפור? אני רוצה לדעת למה מתכוונים. גורמי הביטחון זו מילה טובה, אבל צריך לדעת האם יש פה אינסטנציה משפטית עם סמכותיות עליונה בתוך העסק, אחרת זה יישאר פתוח לגמרי.
מוסי רז (מרצ)
¶
וגם, חה"כ שיין צודק, כי ביקשנו בשבוע שעבר שיביאו לנו נתונים, מתוך הנוכחים, נגד כמה הוגשו כתבי אישום, כמה הורשעו, אנחנו לא יודעים, הכל בחלל. מספיק שיהיה איזה חשד משטרתי כלשהו, ואז ייפסל המעמד? הרי קורה גם שהמשטרה טועה, אני לא אומר שהיא רוצה.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
מוסי, אני מזכיר לך וליו"ר ולכולנו, סגן ראש השב"כ שדיבר קודם אמר שבעניין כל הנתונים לדור א' ודור ב', אדוני היו"ר, יש להם פילוח לפי כתבי אישום, מב"דים, חומר מינהלי או לא חומר מינהלי, השאלה היא האם אנחנו קיבלנו את הפילוחים האלה?
היו"ר רם בן ברק
¶
משרד הפנים, אני הייתי רוצה לדעת, כי אני שאלתי קודם, מה טווח הגילאים של האנשים שנמצאים היום בישראל על היתר מת"ק, ובני כמה הם? 25, 28, כמה יש בכל שנה?
נעמה פלאי
¶
אני לא יודעת אם יש לנו באופן מדויק את הנתון הזה. נתנו נתון לגבי כמה אנשים מצויים מעל גיל 50 ושוהים בישראל מעל חמש שנים, זה נתון שאספנו אותו במסגרת - - -
נעמה פלאי
¶
1,457 אנשים. הייתה בקשה מצד חברי הכנסת לגבי אנשים שהם מעל גיל 60, אני לא זוכרת איזה אבל היה איזה פילוח אחר שביקשו ונתנו גם לגביו את המספר.
בגדול, בשנת 2016 התקבלה קודמת לשדרוג שנעשתה במסגרת שיקול הדעת הרחב של שר הפנים, במסגרתה שודרגה אנשים מהיתר מת"ק לרישיון לישיבת ארעי, סדר גודל של 1,600 אנשים - - -
נעמה פלאי
¶
זו הייתה החלטה של השר הקודם. אלה אנשים שהגישו בקשה לפני שנת 2003, זאת אומרת, מרבית האנשים הגישו בקשה לפני שנת 2003, אלה אנשים שהם, מטבע הדברים, בגילאים יותר מתקדמים, ומרבית האנשים כבר שודרגו. זאת אומרת, מרבית האנשים שהם בגילאים שכבר הגישו לפני 2003, יעשו פה האנשים את החישוב, הם כבר שודרגו לרישיון לישיבת ארעי, אז פילוח מדויק - - -
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
הגילאים, כמה זמן, פילוח נשים וגברים, וכל הדברים האלה, ביקשנו את זה בישיבה הראשונה, של ה-9,000 - - -
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
כן, אני אומר, אני מחזק את זה, יש 9,200 שהם עם היתרי מת"ק ו-3,000 שהם עם א/5, וביקשנו בישיבה הראשונה פילוח, כמה זמן הם שוהים, גיל הבקשה, זה 5, 10, 15 שנים, פילוח מגדרי לפי נשים וגברים.
היו"ר רם בן ברק
¶
בסדר אוקיי, ביקשנו, אוסאמה. טוב, אני רוצה להתקדם חברים, אנחנו נמצאים כרגע בסעיף 3א, את רוצה להגיד דבר נוסף?
עידו בן יצחק
¶
רישיון ישיבה לבני זוג בעלי היתר
3א.
(1) על אף הוראת סעיף 2, רשאי שר הפנים, לפי שיקול דעתו, לתת רישיון לישיבה בישראל לתושב האזור, שבן זוגו אזרח או תושב ישראלי, אם ניתן לו היתר לשהייה בישראל בידי מפקד האזור והוא שוהה בישראל כדין מכוח אותו היתר, והתקיימו בו שני אלה:
(1) גילו מעל 50 שנים;
(2) הוא שוהה בישראל כדין עשר שנים לפחות.
(2) לא ייתן שר הפנים רישיון ישיבה בישראל לפי סעיף זה - - -
המילה "אלא" מיותרת - - -
עידו בן יצחק
¶
צריך להוסיף גם את המילה ארעי, כן.
- - - אם ניתנה חוות דעת מאת גורמי הביטחון המוסמכים ולפיה תושב האזור או בן משפחתו עלולים להוות סיכון ביטחוני למדינת ישראל: בסעיף זה, "בן משפחה" – בן זוג, הורה, ילד, אח ואחות ובני זוגם.
(3) שר הפנים רשאי לבטל רישיון לישיבה בישראל שניתן לפי סעיף זה אם הוכח להנחת דעתו כי בעל הרישיון עשה מעשה שיש בו משום הפרת אמונים למדינת ישראל כהגדרתו בסעיף 11א לחוק הכניסה לישראל.
מירי פרנקל-שור
¶
רגע, אז אנחנו משאירים את סעיף ג? אנחנו הבנו שצריך להסיר את סעיף קטן (ג) לפי עמדת משרד הפנים.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
אז שנייה, בוא אני אגיד את ההערות שלי לסעיף הזה בצורה מסודרת, מה שתחליט להכניס, תכניס.
דבר ראשון, שינית עכשיו את סעיף 2 ל-5 או שהשארת את זה? כי זה דבר שאני מבחינתי הייתה לי הסתייגות, ואני חייב לומר שמלכתחילה רציתי 55 ו-15, אבל - - -
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
דבר שני, רישיון ארעי. בסעיף קטן (ב) אני מסכים שאם הם אומרים שלא צריך, אז לא צריך, אבל בסעיף (א) באפשרויות דיברנו על עבר פלילי נקי, ולפי מה שאמרנו, מי שמקבל את זה הוא רק אדם שהוא עם היתר מת"ק, מלאו לו 50 שנים, הוא שוהה בישראל כדין עשר שנים לפחות ויש לו עבר פלילי נקי, הוא יקבל - - -
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
לא, אני אגיד לכם למה, כי באופן עקרוני, בן אדם שהוא בסטטוס היתר מת"ק הוא כמו תייר, זה המקבילה של זה אצל מישהו שלא בא מיהודה ושומרון. היתר מת"ק זה כמו היתר תייר, במדינות נורמליות, ואתה גם דיברת קודם על ההשוואה למדינות אחרות וכולי, תייר שזורק מסטיק על הריצפה, אומרים לו שיעלה על המטוס וייסע מפה, פה - - -
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
אבל אנחנו לא עושים את זה, בגלל הסיטואציה שהוא נשוי וזה, אנחנו לא עושים את זה, גם לתיירים אנחנו לא עושים את זה אבל גם לא לבעלי היתר מת"ק. אז אני אומר, בסדר גמור, אני לא מבקש לשלול לו את היתר המת"ק מראש, אבל פה אתה מנסה לתת הטבה, הקלה, אז בואו ניתן אותה למישהו שהוא באמת אזרח שומר חוק של מדינת ישראל. אני לא מדבר איתך על עבר תחבורתי, אם הוא נסע - - -
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
ההסתייגות השנייה היא מה שאמרתי על סעיף קטן (ג). אני רוצה שסעיף קטן (ג) יהיה כך שאנחנו נגיד שעל כל א/5 שאנחנו נותנים פה על פי החוק, הוא יבוטל לא בשיקול דעת במקרה שכזה, אלא היפוך העניין. זאת אומרת, אם הוכח להנחת דעתו של שר הפנים, וזה כמובן על בסיס חוות דעת של השב"כ לא צריך לפרט את זה, אם הוכח שהבן אדם עשה מעשה שיש בו הפרת אמונים למדינת ישראל, כהגדרתו בסעיף 11א לחוק הכניסה לישראל, זה לא "רשאי לבטל", פה זה ביטול.
רישיון לישיבת ארעי שניתן על פי חוק זה יבוטל אם הוכח להנחת דעתו של שר הפנים כי בעל הרישיון עשה מעשה שיש בו משום הפרת אמונים למדינת ישראל. לא אולי, לא כמעט, לא כאילו, ופה זה לא עניין של פגיעה בשיקול הדעת של שר הפנים, שר הפנים ודאי יוכל להמשיך לשקול דברים כאלה, אבל לא ייתכן שאנחנו מכניסים אלינו אנשים, אנחנו בחוק ביטחוני, הם יהיו מעורבים בעשיות ביטחוניות ואנחנו נישאר איתם תקועים.
אפילו אם יוחלט אחר כך לתת לו היתר מת"ק, כי בכל זאת יש נסיבות, יחליטו אחר כך להעביר אותו בין ועדות הומניטאריות כי יש לו נסיבות הומניטאריות, בסדר גמור, אבל - - -
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
לתת לו להיות בישראל כשהוא מעורב במעשה הפרת אמונים נגד ישראל, אני חושב שזה משהו - - -
היו"ר רם בן ברק
¶
ואחרי זה מוסי רז, כל השמאל עוד מעט. שמחה, אם היית בא ואומר, אתה יודע מה, אני בא לזה בלב חפץ, זאת אומרת, אנחנו יש לנו מגבלות שהן מגבלות ביטחוניות, 25 ו-35, אלה מגבלות קשות מאוד אבל אנחנו מדינה מיוחדת, יש לנו את תושבי האזור, ויש לנו את ההצדקה המלאה לעשות את זה. האם אתה היית בא ואומר לי שמי שכבר קיבל ממני את האישור וחי כאן 15 שנה, ולא היו לו עבירות ביטחוניות ולא היה לו שום דבר, אחרי 15 שנה ולא בגיל 50, באופן אוטומטי הוא מקבל את השדרוג?
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
אתה בא ואומר לי 15 שנה שבן אדם נמצא פה, אם זה 50 לגבר, שזה המינימום - - -
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
ואז אתה אומר לי, אבל כל מי שמקבל א/5 לפי החוק הזה, לא רק לפי הסעיף הזה אלא לפי החוק הזה כי זה אותו היגיון, נשלל לו ה-א/5 אם הוא עושה מעשה שיש בו הפרת אמונים, נשלל אוטומטית בלי שיקול דעת, בלי כלום?
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
בוא נבדוק את זה, אבל אני אומר, התן-וקח של הדבר הזה צריך להיות א/5 כמו שאמרת - - -
היו"ר רם בן ברק
¶
אני רוצה להגיד לפרוטוקול מה אני הבנתי שאתה מסכים איתי לגביו, שבן אדם שמקבל אישור להיכנס על פי הפרמטרים של החוק, 25 ו-35, נמצא כאן 15 שנה ולא עשה שום עבירה ביטחונית, לאומנית, או פלילית, יקבל באופן אוטומטי, בהמלצת שירות הביטחון, א/5. אבל, במידה ואחרי שהוא קיבל א/5 הוא יהיה מעורב בפעילות פלילית או לאומנית, נשלל ממנו ה-א/5 באופן אוטומטי?
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
נכון. אני אומר, זה לאיזון של הסעיף הזה. דיברנו גם בישיבה הקודמת על כך שכדי לאזן את המטרה הזאת, אנחנו צריכים גם את המכסות כמו שצריך לפי - - -
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
אין את המכסות על סעיף 5 שלא פותח את השערים, ודיברנו גם על סעיף מטרה שאנחנו עדיין צריכים לדבר עליו.
יוסף שיין (ישראל ביתנו)
¶
אין לוגיקה בכלל במה שאמרת כרגע. רגע סליחה מר רוטמן, אתה אמרת שכל מי שעושה עבירת ביטחון או עבירה פלילית, יישלל ממנו למעשה הרישיון באופן אוטומטי, זה כבר לא משנה אם הוא בן 40 או 50, כי גם אחרי שהוא קיבל יישלל ממנו הרישיון, לכן אין שום רצף בתוך - - -
יוסף שיין (ישראל ביתנו)
¶
רק שנייה, צריך פה לעשות הסתייגות על מה שאתה אמרת, כי ברור לנו שב-15 השנים הראשונות, ברור לנו שבמידה והוא או היא, אצלה בגיל 40 ואצלו בגיל 50 יעשו את אותה עבירה שאמרת, הם יגורשו באופן אוטומטי, נכון?
יוסף שיין (ישראל ביתנו)
¶
רק שנייה, וגם אחרי שהם יקבלו את המעמד, במידה והם יעשו את אותן עבירות שהם עשו עד גיל 40 או 50.
היו"ר רם בן ברק
¶
שנייה חברים, אני חייב לענות לטלפון הזה, זה משירות הביטחון הכללי. חמש דקות הפסקה.
(הישיבה נפסקה בשעה 11:10 ונתחדשה בשעה 11:12.)
היו"ר רם בן ברק
¶
אנחנו ממשיכים, כאשר הסוגייה הנשאלת כאן לגבי שיקול הדעת של שר הפנים, אנחנו רוצים לצמצם את שיקול הדעת של שר הפנים, במידה ומדובר באירוע לאומני או באירוע פלילי. שמחה, אני רוצה את הקשב שלך.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
היו פה התייעצויות לעניין המיקום הנכון להכניס את זה בחוק, האם פה או ב-8.
היו"ר רם בן ברק
¶
לא, אני בעניין של שיקול הדעת לגבי אירוע פח"עי או אירוע פלילי לשלילת המעמד המיוחד שהוא קיבל. אני בעד, אבל אני רוצה שנגדיר שזה לא כל אירוע, כי אם מישהו סגר פרגולה זה פלילי.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
אז אני אגיד לך מה אני מציע. קודם כל, יש פה את שער הכניסה, שזה אצלכם א(1) ו-א(2) שהם תנאי הסף. פה, לכאורה, אני הייתי מגדיר כל מעשה, כי באמת פה לא קורה לבן אדם שום נזק אמיתי מזה שאני לא משדרג אותו.
אני אומר כך, אם הוא באמת עשה עבירה פלילית חמורה, אז ממילא הוא יאבד את היתר המת"ק שלו, אז יש לו מה להפסיד, נכון? כי הוא מקבל מת"ק כבר עשר שנים, הוא שוהה בישראל כדין וכל הזמן יכולים לשלול לו, אם הוא יתנהג בצורה פלילית היום לא יחדשו לו את המת"ק בכל מקרה, זה המצב היום, אני לא מחדש פה שום דבר. רק מה, אם הוא רוצה להשתדרג ל-א/5, שיהיה אקסטרה נקי. אז פה מבחינתי עבר פלילי נקי - - -
היו"ר רם בן ברק
¶
אני רק רוצה להגדיר רף פלילי כי אני למשל, בעוונותיי, בניתי פרגולה לא חוקית, לא באמת חבר'ה, שלא יבוא פקח אליי מחר הביתה, אז זה כאילו עבירה אבל זה נחשב לעבירה פלילית לצורך העניין? לא.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
אני אומר שבמקרה הזה, מעט מאוד אנשים מגיעים למצב שהם מקבלים על זה אחר כך בר"פ שלהם משהו. אם המשטרה אמרה שאין לבן אדם הזה עבר נקי, הוא לא יכול להוציא תעודת יושר לצורך העניין, אם אפשר להוציא תעודת יושר או המקבילה של תעודת יושר, אז הוא יכול לקבל את ה-א/5, אחרת שלא תקבל את ה-א/5, שיישאר בהיתר מת"ק, לא יקרה שום אסון, שיישאר בהיתר מת"ק.
שירה קרואני
¶
שירה קרואני ארד, מיועמ"ש המשטרה. לעניין השאלה הספציפית ביחס לתעודות יושר, כל עבירה שהיא חלק מהרישום הפלילי, כאשר חלקן הם עבירות קלות מאוד כמו לדוגמא תכנון ובנייה, כלומר, הן לא בלב של העשייה הפלילית, ברגע שהן נרשמות ברישום הפלילי הן כן פוגעות בתעודת היושר. כמובן הכל בהתאם לכללי המחיקה וההתיישנות שקיימים בחוק סדר הדין הפלילי.
אני כן רוצה להתייחס לעניין חוות הדעת, ואולי זה ייתן איזשהו מענה לחה"כ רוטמן. כשמשטרת ישראל מעבירה חוות דעת למשרד הפנים, היא למעשה משקללת גם את העבר הפלילי של האדם, וגם כל מידע שיש למשטרת ישראל, אם זה מידע גלוי ואם זה מידע חסוי, ביחס לאותו אדם.
אם אנחנו מדברים על עבירות שהוא כבר הורשע בהם, אנחנו מסתכלים על חומרת העבירה, לפני כמה זמן היא בוצעה, נסיבות הביצוע של העבירה, וכדומה. כאשר אנחנו מדברים על מידע מודיעיני, גם שם אנחנו מסתכלים בין היתר ממתי המידע, מה טיב העבירה, מהות העבירה, החלק של אותו אדם בביצוע העבירה, מה חוזקת המידע, מהימנות המידע. זאת אומרת, יש כאן חוות דעת מאוד מאורגנת ומבוססת, לפחות לדעתנו, ביחס לאותו אדם, כאשר אנחנו בסופו של דבר מעבירים המלצה.
היו"ר רם בן ברק
¶
כששירות הביטחון הכללי מצביע על מישהו שיש לו פוטנציאל פח"עי או משהו לאומני, אז הוא רושם המלצה ועל פי ההמלצה הזאת נוהגים. עכשיו, האם אנחנו יכולים בסעיף הזה לכתוב שההורדה במדרג תהיה על פי המלצת המשטרה? כי רק הם עושים את המכלול של כל הדברים.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
חשוב לי להגיד, אני לא רוצה לשלול בשום צורה שהיא את שיקול הדעת הרחב שיש היום לשר הפנים. לשר הפנים יש את כל השיקולים שהוא יכול לשקול בהתאם לחוק ובזה אנחנו לא נוגעים, אני מנסה לעשות פה שני דברים. אחד, אתה מייצר פה לכאורה סוג של שדרוג כמעט אוטומטי, אתה אומר שבן אדם שמגיע לגיל 50 עם עשר שנים, לא משנה כרגע איזה פרק שנים ואיזה גיל, הוא מקבל, ואז אתה מנסה לייצר איזשהו שדרוג אוטומטי. אני אומר כך, השדרוג האוטומטי הזה מותנה - - -
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
שנייה, המותנה הזה קיים בכל מקרה, אני לא מבקש פה שום דבר מיוחד, כי אם אין אישור שב"כ ואין אישור משטרה, הוא לא יקבל לא את ה-א/5 ולא את היתר המת"ק כל הדרך לשם. אני מבקש פה משהו שהוא רמה מעבר, אני מוסיף מעבר לבדיקה, לפני שהשב"כ והמשטרה מתחילים לבדוק את האדם ולהגיש עליו דו"ח, התנאי הוא המקבילה של תעודת יושר.
אגב, סתם לרפרנס, כשאנחנו מביאים אנשים לעשות עלייה מארצות הברית או ממקומות אחרים, אנחנו מבקשים תעודת יושר משם. יהודי, זכאי שבות, אם יש לו בעיה בר"פ שם אז אנחנו עושים לו צרות, לא אוטומטית, יש שיקול דעת - - -
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
הדרישה הבסיסית מבן אדם לפני שאנחנו מכניסים אותו אלינו לארץ, אפילו שהוא זכאי שבות וזאת המדינה שלו והכל, אנחנו מבקשים לראות תעודת יושר, ואז מפעילים שיקול דעת לפעמים, לעשות איזו ועדת חריגים.
תעודת יושר פה זה לא איזה משהו מופרך, אז אני אומר, ודאי שבן אדם שנמצא פה ולמשטרה יש את זה, שמינימום כניסה להליך יהיה הצגת מקבילה לתעודת יושר, ואם לא, הוא יישאר בהיתר מת"ק, וזה בתנאי הכניסה, המקבילה של תעודת יושר.
אחר כך, אחרי שהוא קיבל את ה-א/5 לפי החוק הזה, ומבחינתי זה לא משנה אם זה רק מהסעיף הזה או מכל הסעיפים האחרים, מי שקיבל א/5 לפי החוק הזה, אל תחדשו לו או תשללו לו - - -
מיכל רוזין (מרצ)
¶
אני פה כבר שעה ועדיין, רק אתה מדבר, אז אני רוצה להבין, כי אם זה משא ומתן עם רוטמן אז אולי נלך ונחזור כשתחליטו.
מיכל רוזין (מרצ)
¶
כמה דברים לגבי הסעיף, כי כרגע אנחנו בסעיף 3א, אני מבינה נכון או שאנחנו מדברים על כל החוק?
היו"ר רם בן ברק
¶
3א. תראי, אני רוצה רגע לחדד. אנחנו הגענו לעניין הזה של מה שדיברתי עליו עכשיו שמחה לגבי איך אפשר לשלול מעמד למי שכבר קיבל, ואני אמרתי שאני מוכן לדון בסעיף הזה לעומקו של עניין ובתנאי שהקריטריון לקבלת ה-א/5 יהיה לא תלוי גיל אלא תלוי זמן בארץ, 15 שנה.
בשיחת הטלפון שעשיתי עכשיו עם השירות, השירות מוכן לקבל את זה. זאת אומרת, השירות מוכן ל-15 שנה, גבר ואישה, זה שם את האישה בגיל 40 ואת הגבר בגיל 50, הוא אמר שיכולים לחיות עם זה.
עכשיו אנחנו דנים בעניין הזה של מה שולל ממנו את המעמד. היה ונתנו מעמד, מה שולל ממנו את המעמד ואיך לכתוב את זה? אני לא רוצה שכל עבירת בנייה של סגירת פרגולה תשלול מעמד למישהו, מצד שני, אם הוא היה חבר עכשיו במשפחת פשע ברמלה, אני כן רוצה שזה ישלול ממנו את המעמד, והשאלה היא איך אני יודע לעשות את החיתוך הזה, ועל זה אנחנו מדברים עכשיו, כי ממילא הוא - - -
מיכל רוזין (מרצ)
¶
כן, ברור, נוסח חדש, אני מצטרפת. אני רק אומרת פה שהוא ממילא לא יקבל, אם אדם פשע הוא ממילא לא יקבל.
אביטל שטרנברג
¶
שלום לכולם, שמי אביטל שטרנברג, אני ממשרד המשפטים ממחלקת ייעוץ וחקיקה. מה שרציתי לומר הוא, שסעיף 3א(ב) הוא למעשה מיותר, משום ששר הפנים, בכל פעם שהוא משדרג מישהו ל-א/5, בין אם זה בן זוג מלפלנד ובין אם זה בן זוג מאיו"ש, הוא בודק והוא מפעיל את שיקול הדעת פרטיקולרית על העבירה, כי זאת יכולה להיות עבירת בנייה נורא חמורה וזאת יכולה גם להיות עבירה מחוק העונשין ברף נורא נמוך, ולכן שיקול הדעת הוא חשוב, וזה נעשה ממילא, ולכן ההבניה שמוצעת פה היא בעצם בעייתית.
יותר מזה, מהרגע שאותו בן זוג יקבל א/5, הוא ייבדק מידי שנה או מידי שנתיים, ואם יקרה אירוע חמור במהלך התקופה, שר הפנים ידע על כך ויוכל לבטל, כך שההוראה מיותרת, היא מצד אחד מרחיבה ומצד שני היא מצירה, היא מייצרת סנדול לא בריא, היא מייצרת דיסוננס בין בן הזוג הזה לבני זוג זרים ממדינות אחרות, וזה פשוט חבל, זה מיותר לגמרי.
כל מה שאנחנו צריכים לעשות זה לאזכר בסעיף 8 את סעיף 3א רבתי, כדי שהמניעה הביטחונית תחול גם על מתן מעמד מכוחו של 3א רבתי.
היו"ר רם בן ברק
¶
תראו, אני מוטרד מאוד, במיוחד לאור מה שקורה בחברה הערבית, לצערי, בתקופה הזאת. מעבר להשתייכות לאומנית כזאת או אחרת, יש השתייכות למשפחות פשע, וזה מאוד מטריד אותי ואת זה הייתי רוצה למנוע.
אביטל שטרנברג
¶
אבל זאת עבירה רצינית, במצב כזה האדם לא ישודרג. חשוב להגיד, לא צריכה להיות הרשעה, יכולות להיות גם ראיות מינהליות ברף גבוה, אז חברות בארגון פשע מן הסתם כרוכה בביצוע של עבירות מאוד חמורות, וזה ממילא יקרה - - -
היו"ר רם בן ברק
¶
עכשיו אני אגיד לך, הרי אנחנו בסוף ארגון פוליטי כאן, יש כאן פוליטיקה, ומצד אחד - - -
אביטל שטרנברג
¶
לגופו של עניין, אדוני היו"ר, צריך גם להגיד, יש לנו כריבון אחריות על הדבר הזה שעכשיו אמרת, על זה שבני אדם מחליטים להשתייך לארגוני פשע, יש לנו אחריות על זה. נכון שזה מאוד מטריד אבל אנחנו יכולים לשנות את זה, יש כאן מערכת חינוך, יש מערכת - - -
יוסף שיין (ישראל ביתנו)
¶
רם, אי אפשר לסגור את כל הדברים האלה, כולל תעודת יושר. תראה, היה לנו דיון על זה ב-2010, רוטמן נמצא כאן אבל הוא לא מקשיב. בוא נגיד שאנחנו עכשיו עומדים בפני עלייה מסיבית של 80,000 אוקראינים, אתה לא יכול בכלל לבדוק עם איזה תעודות הם מגיעים. ב-2010 היו לנו בעיות עם אנשים שהגיעו מאתיופיה - - -
יוסף שיין (ישראל ביתנו)
¶
לא, אז אני אומר, תעודת היושר זה היה איזה נושא, ואני לא אומר לך שאי אפשר במצבים נורמליים. מדינת ישראל מקבלת עליות מאסיביות במצבים אבנורמליים, ולכן, אחר כך הוחלט ב-2010 כשהגישו את הנושא הזה של תעודת יושר, לבטל את הדרישה לכל העולים לכל העלייה הגדולה, כי אי אפשר להציג את זה.
יוסף שיין (ישראל ביתנו)
¶
אני לא מתפרץ לכלום, אני רק מתאר מצב. אנחנו היום ניכנס למצב של עלייה, נגיד מאוקראינה, האם אתה תוכל לבקש מהם תעודת יושר?
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
אמרתי שזאת המציאות היום, ושזה בשיקול דעת של שר הפנים, מה אתה רוצה ממני?
מיכל רוזין (מרצ)
¶
תודה רבה. אני רוצה להעיר כמה הערות על הדברים שאנחנו עכשיו עליהם ויש לי עליהם הערות. קודם כל, סעיף קטן (ב), כמו שאומר גם חה"כ רוטמן ולא שאנחנו צריכים אישור שלו, הוא מיותר לחלוטין כי יש לנו את סעיף 8. סעיף 8 אומר את כל הדברים האלה בצורה מפורשת. פה זה נאמר "לא ייתן" ופה כתוב "רשאי" אבל אפשר - - - שמחה, אני מבקשת ממך, אני לא מצליחה להתרכז, באמת.
מיכל רוזין (מרצ)
¶
לא בסדר, הוא שמע אותי עכשיו אבל קולו חזק וברור אז קשה לי עם זה. בקיצור, לא צריך בכלל את זה, כי סעיף 8 מדבר על מניעה ביטחונית, ופה אפשר להכניס גם את השדרוג במעמד מהיתר מת"ק ל-א/5, ולכן לא צריך בכלל את הסעיף הזה, הוא לא רלוונטי בכלל.
דבר שני, אתם בעצם לא כותבים פה כלום על שני דברים קריטיים, אחד, מסלול מעבר לתושבות קבע. כלומר, בן אדם נמצא פה 30 שנה, לא ה-15 שאתה מכיר, הוא כבר 30 שנה. אתה יודע מה, יש כאלה שהם באישור של תושבות ארעית, אני לא יודעת כמה כי לא נתנו לנו פילוחים, אז איך האופציה לעבור לתושבות קבע? האם אנחנו חוסמים את זה פה או לא? חשוב לי לשאול ולדעת.
מיכל רוזין (מרצ)
¶
בדיוק, האם עכשיו זה חוסם להם את האפשרות לעבור, ואני רוצה לדעת מה האופציה לעבור לתושבות קבע לאלה שנמצאים פה עשרות שנים, ויש להם א/5 כבר 10, 15 שנה. אז זה חשוב, כי אני לא רואה את זה פה.
נעמה פלאי
¶
לפי הנוהל הזמני אין מעבר מרישיון לישיבת ארעי לרישיון לישיבת קבע. הנוהל הזמני מדבר על תיעדוף של הקבוצה הראשונה, שלגביה התחלנו את הטיפול, וזה מעבר מהיתר מת"ק לרישיון לישיבת ארעי, זה מה שמטופל כרגע ולא מעבר לרישיון לישיבת קבע. כשיעבור החוק, זה יהיה לפי החוק.
נעמה פלאי
¶
יש סעיף שמדבר על היתר מיוחד, סעיף 7, שמדבר על סמכות לשר הפנים להעניק אזרחות או רישיון לישיבת קבע או רישיון לישיבת ארעי, למי שמזדהה עם מדינת ישראל, מי שפעל פעולה של ממש לקידום הביטחון, הכלכלה, או עניין חשוב אחר של המדינה. זה הסעיף היחיד בחוק שמאפשר מעבר לרישיון קבע - - -
היו"ר רם בן ברק
¶
אני אומר, אם לא נוצרים תנאים מיוחדים, אז בעצם א/5 זה המעמד שבו תושב האזור יכול להישאר בו. מה ההבדל בין א/5 לתושבות קבע?
נעמה פלאי
¶
בהקשרים בפועל, מבחינת זכויות סוציאליות, הן זהות לתושב קבע ולבעל רישיון לישיבת ארעי. מבחינת נהיגה, כפי שהצגתי, גם בעל היתר מת"ק יכול לנהוג אחרי שלוש שנים - - -
נעמה פלאי
¶
ולעניין תעודת המעבר שהוא מחזיק, של א/5 דומה למה שיש לתושב קבע, וזה ההבדל מאזרחות. בעצם, רישיון לישיבת ארעי דומה מאוד לרישיון לישיבת קבע, הצורך הוא להאריך אותו אחרי תקופה.
נעמה פלאי
¶
באופן כללי, אנחנו בשלב מסוים אפשרנו למי שהגיש בקשה לפני שנת 2003, ואחר כך לפני שנת 2006, להאריך אותו פעם בשנתיים.
מיכל רוזין (מרצ)
¶
אדוני, אני חייבת להגיד פה משהו, היו פה משפחות והם דיברו בכאב לב, קודם כל על המתח הזה שכל שנה או כל שנתיים הם צריכים ללכת לחדש ולא לדעת האם הן נשארות עם הילדים שלהן פה, וכן יש לזה משמעות בתושבות קבע.
היו"ר רם בן ברק
¶
לא, אבל לפני החוק אמרה נעמה ממשרד הפנים שמי שהגיש את הבקשה לפני החוק, לפני 2003, כמעט כל הבקשות כבר טופלו.
היו"ר רם בן ברק
¶
גברתי ממשרד הפנים, נעמה, אל תנהלי שיחות כשאת לוקחת את זכות הדיבור של מיכל רוזין, אבל לי מותר כי אני יו"ר הוועדה. נאמר ש-א/5 בסך הכל נותנת תנאים מקבילים לתושבות קבע, למעט שני דברים, אי אפשר להצביע לעירייה כמו שבתושבות מותר - - -
נעמה פלאי
¶
סליחה, לגבי ההצבעה לרשויות המקומיות, יכול להיות שאני צריכה לעשות בדיקה חוזרת, אני לא בטוחה.
היו"ר רם בן ברק
¶
השאלה היא האם אנחנו יכולים להקל עליהם. הרי מה קורה, אם אני עכשיו תושב עם א/5, אני מגיע למשרד הפנים, משרד הפנים פותח את התיק ובודק האם הם קיבלו משהו מהשב"כ או מהמשטרה, הוא שוקל האם לאשר להאריך לי או לא. אם לא קיבלו, אז הכל כרגיל, נכון? הרי אין כאן משהו, זאת פרוצדורה.
אז אני שואל, למה לא לעשות את זה הפוך? במידה ומתקבלת פנייה מהשב"כ או מהמשטרה הוא יקבל הארכה, ואז אנחנו יכולים להקל עליהם מאוד מאוד.
היו"ר רם בן ברק
¶
אבל בשביל זה לא צריך שהבן אדם יבוא. למה הבן אדם צריך לבוא בשביל זה? שיעשו בדיקה באופן רנדומלי פעם בשנתיים, ואם יש למישהו בעיה, קוראים לו. למה הוא צריך לבוא?
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
סליחה, מישהו שמקבל היתר מת"ק, אז כל פעם שהוא מגיש בקשה אתם בעצם גם בודקים אם הוא עדיין נשוי לאותו אדם, נכון?
היו"ר רם בן ברק
¶
תראו אני אגיד לכם איך זה הולך. שנייה, משרד הפנים תקשיבו לי רגע כי אני רוצה להבין. אני עכשיו יש לי א/5, אני בא למשרד הפנים, קבעתי תור, יודעים שקבעתי תור, משרד הפנים פונה כדי לבדוק שמרכז החיים שלי הוא בארץ, לבדוק שאין לי רישום פלילי, לבדוק עם השב"כ, ולמה? כי הוא יודע שביום X אני מגיע לפגישה, וכשאני מגיע לפגישה יודעים האם להאריך לי או לא להאריך לי. עכשיו אני שואל, האם אפשר לעשות את הבדיקה בצורה קבועה פעם בשנתיים, בלי לקרוא להם פיזית?
היו"ר רם בן ברק
¶
בלי לקרוא להם פיזית, לעשות את הבדיקה ולקרוא רק למי שיש איתו בעיה, הרי הבן אדם שיושב מולך, את לא עושה את הבדיקה במקום.
חגית צור
¶
הרי כל ההליך המדורג נולד מהבדיקה של כנות הקשר בין בני הזוג. זאת אומרת, הנוכחות באה לבדוק האם הקשר הזה הוא קשר אמיתי שעדיין מתקיים, ולכן, הנוכחות של בני הזוג היא חיונית לצורך הבדיקה הזאת.
יוסף שיין (ישראל ביתנו)
¶
קיבלנו מכתב מארגוני נשים על הפוך, שהן נשארות נשואות למרות מכות. קיבלנו מכתבים שהן נשארות למרות התעללות עצומה, כי האישה והילדים שלה פוחדים שיגרשו אותם במידה והיא תעזוב, ופה משאירים אותה כמעט כשפחה.
מיכל רוזין (מרצ)
¶
אני רוצה רק להעלות נקודה אחרונה כרגע. אני יודע שזה נוגע יותר לסעיף 5(ו) אבל, מכיוון שזה כן נוגע גם לנושא הזה, ברגע שהורדתם בעצם הפכתם את סעיף 5(ו) את הועדה עם המכסות, לאות מתה. לצערי הרב, מחקתם בנוסח הזה את התוספות המדהימות שהכניסה היועצת המשפטית לפה, וגם על העניין של נתון לאיומים או לאלימות מצד בן משפחתו, וגם קטין של בן משפחה שנותק עימו הקשר, ברגע שהורדתם את שני הדברים האלה, הפכתם את סעיף 5(ו), את הוועדה, לאות מתה, הורדתם את שני הדברים האלה - - -
מיכל רוזין (מרצ)
¶
רגע, וגם הוספתם פיקוח של הכנסת, שאין סיכוי בכלל שהכנסת תעשה משהו. למה בכלל צריך את הפיקוח של הכנסת על המכסות של הוועדה ההומניטארית? אין את זה בשום ועדה הומניטארית שקיימת, לא על מבקשי מקלט אחרים או כל דבר אחר. אני לא מבינה, אתם פשוט עשיתם פלסטר מהוועדה ההומניטארית, אפשר לבטל אותה, לא צריך אותה, היא לא יכולה לעשות שום דבר.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
תמחקי את הסעיף ההומניטארי, אין יותר חריג, היא לא רוצה שיהיה יותר חריג הומניטארי.
היו"ר רם בן ברק
¶
דיברנו על זה בינינו, זה ייכנס עוד מעט. נקבע שברגע שיש התעללות או אלימות במשפחה, הוועדה ההומניטארית חייבת לדון בזה תוך שבועיים ימים מקבלת הפנייה.
מיכל רוזין (מרצ)
¶
ולמה צריך פיקוח של הכנסת? לא הבנתי מה הבעיה עם הממשלה, כלומר, ממתי מכניסים פיקוח - - -
היו"ר רם בן ברק
¶
אני רוצה לוודא שבאמת מי שנמצא כאן 15 שנה ואין עליו הערות יקבל את ה-א/5. את יודעת, הפיקוח הוא לשני הצדדים.
מיכל רוזין (מרצ)
¶
אני מנסה להבין את הנוהל הזה מכיוון שלא קיים בשום חוק ובשום נוהל שוועדת כנסת מאשרת את המכסות של ועדה הומניטארית, אני לא מכירה את זה לא אצל עובדים זרים, לא אצל מבקשי מקלט.
יש ועדות הומניטאריות, יש דיווח לכנסת, אני יכולה לקבל דיווח לכנסת, זה ראוי וצודק, אבל אישור ועדת כנסת? זה נראה לי בעייתי.
מיכל רוזין (מרצ)
¶
איך אני אמורה לדעת לעבור על כל הבקשות ההומניטאריות? דיווח פעם בשנה זה לגיטימי לחלוטין, בכל ועדה הומניטארית, השאלה היא האם אישור - - - צריך לחשוב על זה, מירי, זה קצת בעייתי.
מוסי רז (מרצ)
¶
כן, אני רוצה לשאול גם לגבי סעיף 3א(ב), מיותר או לא מיותר, וגם לגבי סעיף 8, איך אנחנו מכניסים לחוק שגורמי הביטחון סבורים שבן משפחה עלול להוות סיכון ביטחוני? אני מציע למחוק את העניין הזה של בן משפחה, מספיק שאומרים שגורמי הביטחון סבורים שאותו אדם יכול להוות סיכון ביטחוני וכבר הוא נפסל, אבל לפסול אדם בגלל בן זוגה של אחותו, או בן זוגו של הילד שלו - - -
היו"ר רם בן ברק
¶
לא, אני אגיד לך איך, אם אתה רואה שיש קשר ישיר ביניהם, קשר טלפוני וכולי, אז מבינים - - -
מוסי רז (מרצ)
¶
אבל אפשרנו לשב"כ שיקול דעת רחב מאוד. הוא קובע שאדם א' מסוכן לביטחון המדינה, אבל אתה יודע מה אנחנו אומרים פה בחוק? גם אם השב"כ אומר ש-א' לא מסוכן לביטחון המדינה אבל גיסו מסוכן לביטחון המדינה, אז יימנע הסיפור הזה. גם אם א' לא מסוכן לביטחון המדינה אבל אחותו מסוכנת לביטחון המדינה, זה יימנע, וגם אם הוא לא מסוכן לביטחון המדינה אבל הבת שלו התחתנה עם מישהו שהוא מסוכן, זה יימנע. מה ההיגיון בזה?
אפשרנו לשב"כ שיקול דעת רחב, הוא יגיד מי מסוכן לביטחון המדינה, ואם הוא חושב שבגלל שהגיס מסוכן אז א' מסוכן, אוקיי, זה לא כל כך טוב אבל מילא, אבל למה לקבוע דבר כזה שגם אם א' לא מסוכן, גיסו מסוכן אז הוא ייפסל? זה מה שכתוב פה בעברית, גם פה וגם בסעיף 8.
מוסי רז (מרצ)
¶
בן זוג של האח, של האחות, של ההורה, ושל הילד. אם אתם חושבים שהבן אדם מסוכן בגלל זה, תגידו שהוא מסוכן, אבל גם אם הוא לא מסוכן אז בגלל הגיס שלו הוא פתאום הופך למסוכן?
אבי דיכטר (הליכוד)
¶
תודה רבה. קודם כל, לגבי סעיף 3א, התלבטנו והלכנו קדימה, אחורה, הצידה, ובסופו של דבר, אני אומר לכם שלדעתי ראוי שהסעיף הזה יישאר במתכונת שלו, אולי עם שינוי קל. אני מציע שהיועצים המשפטיים יקשיבו. אני חושב שהסעיף הזה הוא נדרש גם כפי שהקריא אותו היועץ המשפטי, עידו.
דבר שני, בסעיף קטן (ג)הייתה התלבטות, כי בסעיף כתוב "שר הפנים רשאי לבטל..." והרי תמיד יש לנו שתי דרכים לתת זכויות או סמכויות, יותר או פחות. דרך אחת זה לומר "השר רשאי", ודרך שנייה היא לומר "השר יבצע" ובסוף "אלא אם שוכנע מטעמים אחרים" או משהו כזה.
יש הבדל בין שתי האופציות, ובאמת בסעיף 3א(ג), במקום "שר הפנים רשאי לבטל", אני מציע לכתוב "שר הפנים יבטל רישיון ישיבה...אלא אם שוכנע שהפגיעה היא בלי מידתית" או ניסוח שהיועצת המשפטית של הוועדה בטח תיטיב לתת ממני. אני הייתי משאיר את הסעיף הזה, וזה הדבר הראשון.
הדבר השני הוא, שבצדק הורדתם את הסעיפים הפרטניים, לא שהם לא חשובים אבל עדיף לתת את הסמכות לוועדה. אני מדבר על סעיף 5, האמירה הכללית יותר נכונה - - -
יוסף שיין (ישראל ביתנו)
¶
זה לא מוסיף שאתה אומר "אלא אם שוכנע", ברור שזה אומר "לא ייתן שר הפנים רישיון לישיבה בישראל לפי סעיף זה אלא אם ניתנה חוות דעת מאת גורמי הביטחון", אתה אומר שעכשיו זה תלוי בגורמי הביטחון ואלא אם שוכנע זה נותן לו בסוף פררוגטיבה על הכל, זה ברור.
אבי דיכטר (הליכוד)
¶
אבל יש הבדל, אתה יודע, זה כמו בהערכות עובדים, שזה תחום יותר מוכר לרוב האנשים פה. בהערכות עובדים דרך אחת היא לומר שהעובד הוא מצוין ולחפש נקודות לחובתו, והדרך השנייה היא לומר שהעובד הוא קארט בלאנש, אפס, ולחפש נקודות לזכותו. יש הבדל משמעותי, ותמיד הדרך הראשונה תהיה שונה באופן משמעותי מהדרך השנייה.
אני חושב שפה אנחנו צריכים לקלוע באמת לסיבה שבגללה החוק הזה נחקק, הרי אנחנו מתחילים במשהו הרבה יותר גבוה, הרבה יותר ערכי, הרבה יותר ממלכתי.
אבי דיכטר (הליכוד)
¶
לא, אני חושב שהסעיף השלישי, במקום להשאיר אותו ברשאי, לשנות כך שהשר יבטל אלא אם באמת שוכנע שהפגיעה בו היא בלתי מידתית ואז יש לו שיקול דעת. אני חושב שלהשאיר שר בלי שיקול דעת לחלוטין זו בעיה.
אבי דיכטר (הליכוד)
¶
ולכן, גם בסעיף 5 אני חושב שבצדק הורדתם את הירידה למה יהיה המנדט של הוועדה וכולי, והסעיפים הכלליים שלו 1 ו-2 עונים לבעיה, ואני מציע להתקדם הלאה.
מירי פרנקל-שור
¶
אבי, אני רוצה לחזור רגע לסעיף 3א(ג). אם אתה אומר "שר הפנים יבטל אלא אם שוכנע שזה לא מידתי" אז בעצם אנחנו חוזרים לרשאי, מכיוון שזה בדיוק - - -
אבי דיכטר (הליכוד)
¶
כשאת אומרת "שר הפנים רשאי", זאת אומרת הוא מתחיל מהתלבטות, וכשאת אומרת "שר הפנים יבטל", הוא מתחיל ממשהו אחר ואז יש לו שיקול דעת.
אביטל שטרנברג
¶
שוב, הבעיה היא עקרונית לגבי סעיף קטן (ג), משום שהיום שיקול הדעת שם אסור לשר הפנים בביטול תושבות ארעי הוא הרבה יותר רחב מהרגע שתגדירי אותו כאן, גם אם התכוונת שזה יבוא בנוסף ובצד וכהערה מסבירה, עדיין, בסופו של דבר כל העיניים תינשאנה לשם, ראי את פסק הדין בעניין לארה אל-קאסם, ואני חושבת שמי שרצה פה לדייק או להפנות וכן הלאה, יימצא שבעצם הוא מצמצם את שיקול דעת שר הפנים.
אביטל שטרנברג
¶
לא, אבל תראי, מירי, כשיש א/5, סקאלת הסיבות לבטל את האשרה היא מאוד רחבה, נכון, לא כל עבירה קטנטנה, אבל עדיין, דברים שהם גם פחות מהפרת אמונים. מהרגע שזה ייכתב באופן הזה, לכאורה יש פה צמצום של שיקול דעת שר הפנים.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
ההצעה שלי בהקשר הזה היא לשים את זה בסעיף 8, שמדבר על מניעה ביטחונית. אני מציע להוסיף לסעיף 8 בסוף "בנוסף לאמור לעיל, רישיון לישיבת ארעי וכל האשרות והרישיונות יבוטלו, אם הוכח להנחת דעתו של שר הפנים שמחזיק הרישיון עשה מעשה שיש בו משום הפרת אמונים כהגדרתו בסעיף 11א לחוק הכניסה לישראל". שוב, בתוספת לדבר הזה.
אני לא חושב שזה מצמצם, אם נשים את זה ככה אני לא חושב שזה מצמצם את שיקול הדעת המאוד רחב, להיפך, הוא מוסיף מצב שבו אין שיקול דעת וחייבים לצמצם. בואו נבין מתי יהיה הבדל. היום זה באמת בשיטה של, נקרא לזה - - -
אבי דיכטר (הליכוד)
¶
אבל גם סעיף 8 עוסק במתן היתר, וסעיף 3א(ג) עוסק בלקיחת היתר, אלה שני דברים שונים.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
אני אומר, בנוסף, מאחר וזה, גם רישיון שניתן יבוטל, אם הוכח להנחת דעתו של שר הפנים שהמחזיק עשה כך וכך.
אבי דיכטר (הליכוד)
¶
תראה, לקיחת היתר זו מדרגה יותר קשה מאשר מתן היתר, ואני חושב שעל לקיחת היתר כדאי שנייחד סעיף, ולא חשוב אם זה 8(א) או 3א(ג).
מירי פרנקל-שור
¶
אני לא חושבת שזה קשור למניעה ביטחונית, שמחה, הסעיף של המניעה הביטחונית הוא סעיף שהוא סעיף מטרייה לכל החוק, וכאן אנחנו דנים על דבר מאוד מהותי, אני חושב שזו הרחבה - - -
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
אני מסכים שזו הרחבה, אנחנו פה בהרחבה בכל מקרה. אני אומר שרישיון, ובאמת לא צריך להיות הבדל בין א/5 שניתן לפי סעיף 3א, לבין א/5 שניתן לפי סעיף אחר.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
אני חושב שזה מטריד את כולנו ואני אתן את הסיטואציה שעליה אני מדבר, יש סיטואציה בעולם האמיתי שעליה אני מדבר. נכון להיום, המערכת הזאת היא סוג של, מבחינתנו, קופסא שחורה. מוגשת בקשה, שר הפנים מקבל חוות דעת שב"כ, חוות דעת משטרה, סוג של קופסה שחורה.
לפעמים יש סיטואציות, בוודאי בימינו, שבהם תרחישי הייחוס שראינו בשומר חומות, למשל. אני ראיתי אדם שהשתתף בהתפרעות נגד יהודים וצעק "ח'ייבר ח'ייבר אל יהוד" בלוד, יש לי תמונה שלו, אני יודע מיהו, ואני יודע שהוא מחזיק א/5. השב"כ במקרה עסוק, עוד לא עשה לא דו"ח, כן עשה לו דו"ח, חושב שזאת התפרעות, חושב שמסיבותיו הוא צריך להנמיך את הלהבות, מאלף סיבות שהן.
אני אומר, אני רוצה לגשת עם הדבר הזה לשר הפנים, ולהגיד לו, בן אדם עשה מעשה שיש בו הפרת אמונים למדינת ישראל, כי לצעוק "ח'ייבר ח'ייבר אל יהוד" ולתקוף ולשרוף בית של יהודים זה מעשה של הפרת אמונים למדינת ישראל, ולבטל לו את רישיון ה-א/5. היום אין לי מה לעשות, אני רוצה שתהיה את האופציה הזאת, בין אם הוא קיבל את זה מכוח סעיף 3א ובין אם הוא קיבל את זה מכוח סעיף 8.
היו"ר רם בן ברק
¶
אני לא מתווכח על העיקרון, כי הרי דיברנו על כך שאם אנחנו נותנים הטבה בצד אחד, צריך לעשות את ההגבלה בצד השני, על זה אני לא מתווכח, הוויכוח כאן ועל זה מירי בסוף תחליט, הוא באיזה סעיף אנחנו שמים את זה. אני לא מתווכח על העיקרון.
אבי דיכטר (הליכוד)
¶
תרשה לי, רם, לעזור לך ולהקשות על שמחה. תראה, סעיף 8 עוסק בסיכון ביטחוני, הפרת אמונים זה משהו יותר רך, ואני חושב שזה משהו יותר רך.
אבי דיכטר (הליכוד)
¶
ולכן, אפרופו מה שאתה אמרת, אם אנחנו לא נייחד לזה סעיף, זה ייבלע. סעיף 3 עוסק במדרג - - -
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
שנייה, אבי, סעיף 3א עוסק רק במי שיקבל א/5 מעל גיל 50, ואתה צודק, בוא נלך עם זה לסעיף נפרד ונקרא לו 8ב - - -
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
לא, כי בסעיף 3 זה יחול רק על אנשי סעיף 3. אני אומר, מי שקיבל א/5 גם מסעיף אחר, גם בהומניטארי, מי שקיבל א/5 - - -
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
אני מתחבר למה שאמרת אתה, אדוני יו"ר הוועדה, ואמרת את זה בצדק, עד שאנחנו מסכימים ב"ה - - -
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
הבאת את הדוגמה של צרפת ומדינות אחרות, אמרת שמי שמתאזרח, גם אם הוא מקבל אזרחות, ואחרי זה הוא עושה מעשה, שוללים לו את זה. מה זה משנה אם הוא קיבל את זה - - -
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
על טרור, על הפרת אמונים. מה זה משנה אם הוא קיבל את ה-א/5 שלו בגלל שהוא בן 50 או שהוא קיבל את ה-א/5 שלו לפי סעיף 4 או 5.
היו"ר רם בן ברק
¶
אוקיי, אני רוצה להציע כך, אנחנו מסמנים כוכבית, אנחנו מסכימים על העיקרון, על המיקום נחליט.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
אני רק אומר לגבי הפתרון לבעיה שהם דיברו עליה, של צמצום שיקול הדעת של שר הפנים, אני חושב שאם שמים את זה בסעיף הכללי בתור סל של סיבות, אחת מתוך סל של סיבות של מתן או שלילה או שלילת הארכה, גם אם נשנה את השם של הסעיף ממניעה ביטחונית לסיטואציה שבהן לא יתקבל או משהו כזה, אז הפגיעה בשיקול הדעת של השר היא קטנה יותר, בעיניי, או לא קיימת בכלל.
מירי פרנקל-שור
¶
כן אבל בואו רגע, היות והוועדה מבקשת למחוק את הסעיף לגבי הנשים שנתונות לאלימות במשפחה ולגבי הקטינים המנותקים, אתה רוצה להנחות שהוועדה ההומניטארית תדון תוך שבועיים בבקשה? צריך לסכם את זה. זה בעמוד 3.
מירי פרנקל-שור
¶
אז הייתה לנו הצעה, היו"ר מבקש שהדיון בבקשה של שני הסעיפים האלה יהיה תוך שבועיים בוועדה ההומניטארית.
היו"ר רם בן ברק
¶
אני מוכן שהעיקרון נשאר בזה שברגע שיש או התעללות בחסר ישע או אלימות במשפחה, אז הוועדה ההומניטארית תהיה חייבת לדון בזה תוך פרק זמן שיוגדר מראש ולא לדחות אותם עכשיו חצי שנה, כי יש בצד השני מישהו שמקבל מכות או קטין שמתעללים בו.
נעמה פלאי
¶
כמו שהסברנו בדיון הקודם, הניסוח שהיה קיים שם הרחיב מאוד את האפשרויות וקבע שבעצם כל מקרה כזה יעלה לוועדה. אנחנו הבהרנו שישנם מקרים שלא עולים לוועדה גם כשמדובר באנשים שאינם תושבי אזור. זאת אומרת, במצבים שבהם בכלל לא התחיל ההליך המדורג למשל, אז יש מצבים שבהם אין עניין, או שהניסוח המאוד רחב הביא לזה שבעצם ככל שיש כאן קטין, מבחינת הניסוח של "חסר ישע", הוא אמור לעלות לוועדה ההומניטארית.
אנחנו הסברנו שלא כל המקרים עולים לוועדה, המקרים שעולים לוועדה מקבלים טיפול מיוחד בהקשר הזה שממשיכים לתת את אותו היתר או רישיון שהיה בידיו של נפגע האלימות או של הקטין שמעורב בסיפור הזה, עד להחלטת הוועדה.
קיים קושי לקבוע, זאת אומרת, גם מבחינת הניסוח, שלא ייווצר מצב שבו בעצם חוזרים לאותה סיטואציה שהבהרנו קודם שהיא בעייתית, כשבעצם כל אירוע כזה עולה לוועדה גם כשזה לא מוצדק שהוא יעלה לוועדה. גם מבחינת העובדה שמסנדלים את זה לתקופה מאוד קצרה, קיים קושי מבחינת היכולת של הוועדה לדון בזה, אז השאלה היא איך עושים את זה, זאת אומרת, אנחנו הסברנו - - -
היו"ר רם בן ברק
¶
לא, אין לי בעיה שהם נידונים בוועדה, הבעיה שלי היא שהוועדה מתכנסת רק פעמיים בשנה, אז עכשיו יש - - -
צבי האוזר (תקווה חדשה)
¶
כתוב "שר הפנים ייתן החלטה, בכתב, אם לתת רישיון או לאשר בקשה, לפי העניין, כאמור בסעיף קטן (א), בתוך שישה חודשים מיום שהומצאו לוועדה כל המסמכים הדרושים..." ותוסיף כאן "ובמקרים חמורים, תוך 45 יום או תוך 60 יום".
היו"ר רם בן ברק
¶
אז אני חושב שמה שאני אומר זה בדיוק מה שאתה אומר, במקרה של אלימות או בהתעללות - - -
היו"ר רם בן ברק
¶
אז אני אומר, לא יכול להיות מצב שאנחנו יודעים שיש התעללות בחסר ישע ואנחנו אומרים לו שנדון בזה עוד שישה חודשים.
צבי האוזר (תקווה חדשה)
¶
אני איתך, אני איתך, ולאשר בפני השר להחליט בתוך המדיניות מהו מקרה חמור, לא אנחנו הם - - -
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
רק שנייה, לפי מה שנאמר בוועדה בפעם הקודמת על ידי אנשי משרד הפנים. בסיטואציות האלה הם נותנים איזשהו משהו זמני - - -
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
זאת אומרת, מה הסיטואציה? בואו נדבר שוב על הסיטואציה, הבעל נשוי לאישה והוא מכה אותה, והוא אומר לה שהוא לא יגיש עבורה בקשה להיתר מת"ק, היא צריכה אותו כספונסר והוא אומר לה שהיא לא תקבל ושתיסע - - -
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
היא הולכת כי היא מפחדת לחיות תחת אלימות. עכשיו אנחנו אומרים שהיא יכולה לבוא למשרד הפנים, והיא עושה את זה כבר היום והיא מגישה בקשה הומניטארית, אז אומרים לה שהיא יכולה לעזוב אותו, להיכנס למקלט לנשים מוכות או ללכת למקום אחר, ובינתיים היא תקבל היתר מת"ק או א/5, כמו שהיה לה עד עכשיו, זאת המציאות היום - - -
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
אז למה צריך לייצר לזה מסלול עוקף? ואם זה ייקח שישה חודשים, להיפך, אנחנו פוגעים בה, ולמה אנחנו פוגעים בה? בואו נגיד שבהומניטארי שרת הפנים רוצה לתת לה א/5 - - -
היו"ר רם בן ברק
¶
אותה גברת, אם אין לה ילדים והיא עוזבת את בעלה בגלל שהוא מכה אותה, אז היא חוזרת הביתה, היא לא נשארת בארץ מן הסתם, אבל אם יש לה ילדים, היא כבר נשארת כאן בזכות הילדים ולא בזכות הבעל, נכון?
מירי פרנקל-שור
¶
לא, אנחנו מדברים על ההומניטארי, אבל אם יש לה היתר מת"ק קשה לה להישאר מכיוון שיש לה זכויות מוגבלות - - -
תהילה אראל
¶
אבל יהיה דיון בוועדה, ואם הוועדה תסבור שזה נכון אז היא תמליץ לשדרג אותה, הוועדה יכולה להמליץ לתת לה א/5, בתקופת ההמתנה - - -
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
נכון להיום בוועדה ההומניטארית, יכול להיות שבגלל הנסיבות המיוחדות שלה וכדי שהיא לא תהיה תלויה בבעל, רוצים לתת לה א/5, הוועדה הייתה נותנת לה את זה. היום היא נשארת עם היתר המת"ק שלה, וגם אם ייקח שישה חודשים, בסוף היא תקבל את ה-א/5 והיא תהיה במצב יותר טוב. עכשיו אתה מכריח את כולם לעבוד מאוד מהר, ואז הוועדה תגיד לה שתישאר עם היתר מת"ק.
היו"ר רם בן ברק
¶
אני רוצה עכשיו לדבר על מקרה כדי שאוכל להבין. אני נשוי לבחורה מג'נין ונולדו לנו שני ילדים, אם היא החליטה לעזוב אותי, היא נשארת בארץ?
תהילה אראל
¶
אוקיי, היא מגישה בקשה לוועדה המקצועית ההומניטארית, בהנחה שהיא מגישה את הבקשה, יוארך לה היתר המת"ק שברשותה - - -
תהילה אראל
¶
אנחנו מדברים על לקבל את אותו היתר או את אותו מעמד או אותו רישיון שהיה לה לפני, במהלך הבקשה לאיחוד משפחות.
תהילה אראל
¶
אנחנו לא מדברים על שדרוג, אנחנו מדברים על הוראת שעה, ובהוראת שעה אין שדרוג מעמד. אם הוועדה תחליט, מטעמים הומניטאריים מיוחדים נוספים שיש - - -
תהילה אראל
¶
פרק הזמן לוקח, כמו שכתבנו במכתב השני ששלחנו, בין שנה לשנה וחצי בגלל עומס, וגם בגלל מגפת הקורונה שעיכבה די הרבה את הדברים.
נעמה פלאי
¶
נכון להיום הוועדה מתכנסת שלוש פעמים בחודש והיא תוכל לצמצם פערים ברמה שזה יהיה פחות מהתקופה שהצהרנו עליה, זה היה בתקופה האחרונה גם בגלל הקורונה והסגרים, אבל הוועדה מתכנסת שלוש פעמים ולעיתים אף ארבע פעמים בחודש.
תהילה אראל
¶
זה גם משהו שכרגע אנחנו רוצים לעמוד בו, אנחנו רוצים לעמוד במה שכתוב בחוק, החצי שנה הייתה מלכתחילה קשה לעמידה.
צבי האוזר (תקווה חדשה)
¶
הסטנדרט לפי החוק הוא שישה חודשים, ואגב, בהשוואה למקומות אחרים בעולם, נגדיר את זה - - -
צבי האוזר (תקווה חדשה)
¶
זה יחסית מהר. אבל אני חייב להגיד, אני מסכים שצריך להבחין בין מהלך "עסקים רגיל" של איחוד משפחות כשהכל טוב ויפה, לבין סיטואציות דחופות, שאני לא רוצה עכשיו לגדר אותן כי היכולת שלנו להגדיר דחיפות אל מול התנהלות היא באמת לא קיימת, ואני סומך חזקה שהמשרד עובד בצורה נאותה. אני רק רוצה לעשות עוד רמה של מקרים דחופים, כפי שאתם תגדירו אותה.
נעמה פלאי
¶
העניין הוא, שכדי להגדיר מקרה דחוף אתה כבר צריך באיזשהו מקום להתחיל לבדוק את הבקשה ולראות מה הדחיפות שקיימת בה. זאת אומרת יש פה איזשהו מן משהו שזה ידרוש בדיקה של כלל הבקשות כדי לראות מה דחוף כדי להעלות אותו לוועדה, אז כבר נוצר מצב שבעצם הכל - - -
היו"ר רם בן ברק
¶
למה לא להגדיר שבקשה לדיון בוועדה הומניטארית, כשהסיבה לכך היא אלימות, תידון תוך X זמן?
נעמה פלאי
¶
עוד פעם, בתוספת כזאת, נקודת ההנחה היא שכל תיק של אלימות עולה לוועדה והסברנו כבר שלא כל תיק של אלימות עולה לוועדה. זאת אומרת, תוספת המילים האלה מביאה את זה לזה שכל תיק של אלימות עולה לוועדה. יש תנאי סף, יש סיבות שבגינן במצב של אלימות בכלל לא היה - - -
מיכל רוזין (מרצ)
¶
אז יש לי שאלה. יש הרי נוהל של משרד הפנים לגבי נישואים עם מולדובית או פיליפינית או לא יודעת מה, נוהל לגבי נשים מוכות.
מיכל רוזין (מרצ)
¶
אבל במקרים האלה, בסוף זה לא הסיפור, הסיפור זה לא אישה שעזבה את בעלה, הסיפור זה אישה שחיה תחת האלימות הזאת והוא מנצל את זה כדי להגיד שהם לא בטוחים על כנות היחסים, ולכן אין לה יכולת לעבור שלב, נכון? זה הסיפור? אז איך אנחנו מונעים את הניצול הזה של אותו גבר את האישה, את המעמד שלה?
נעמה פלאי
¶
התיקים האלה עולים לוועדה ההומניטארית, והם מאושרים על ידי הוועדה. אישה בסיטואציה שבה היה כבר הליך שהתקיים בין בני הזוג, או עברה תקופה מסוימת של הליך, בנהלים הרגילים זה חצי מתקופת ההליך המדורג, פה אין לנו חצי כי באמת השנים נמשכות, אז הוא עולה לוועדה והוא מאושר. זאת הסיטואציה שבה כן מאשרים את התיקים האלה.
מיכל רוזין (מרצ)
¶
כן, אבל היא לא יכולה לעבור לתושבות ארעית, מה שאומר שהיא לא יכולה לעבוד, היא לא יכולה שיהיה לה רישיון נהיגה, היא לא יכולה שיהיה לה את כל הדברים - - -
עודד פלר
¶
אנחנו שומעים בין היתר על העומס המאוד גדול, ושנה וחצי זה פרק זמן מאוד לא סביר לקבל החלטות, ולמעשה גם חצי שנה, בניגוד למה שאמר חה"כ האוזר, כי בעניינים הומניטאריים בדרך כלל דנים הרבה יותר מהר.
אני מפנה את תשומת הלב, הוועדה עצרה בסעיף 5(ב), שאומר: "שר הפנים רשאי להחליט על הקמת כמה ועדות לעניין סעיף זה, שהרכבן יהיה כאמור בסעיף קטן (ג)...". אני חושב שלא צריך לתת פה שיקול דעת, אלא הוועדה הזאת יכולה לקבוע מספר ועדות הומניטאריות שיוקמו בחוק, ולחייב את משרד הפנים שלא תהיה ועדה אחת שתקבל החלטות פעם בשנה וחצי בכל מקרה, אלא יהיו חמש ועדות ולכן זה יהיה הרבה יותר מהר.
היו"ר רם בן ברק
¶
טוב, בסדר אוקיי, הלאה. גם על זה יש כוכבית, נראה, נחשוב על איזשהו רעיון, אני קצת מוטרד מזה שבמקרה של אלימות זה יכול לקחת כמה חודשים עד שמטפלים בזה, זה מטריד אותי מאוד.
היו"ר רם בן ברק
¶
לא, זה בסדר, אבל מטריד אותי שהן סובלות בינתיים, זה שאישה צריכה לחיות תחת אלימות במשך שנה עד שיגיע המקרה שלה לוועדה.
צבי האוזר (תקווה חדשה)
¶
אם היא מקבלת מעמד זמני, למה היא צריכה לחיות תחת אלימות? היא לא צריכה לחיות תחת אלימות.
צבי האוזר (תקווה חדשה)
¶
ויש לה ילדים, והיא חווה אלימות, והיא ממשיכה להיות בהיתרי מת"ק, למה השדרוג ל-א/5 הוא כזה קריטי? אני לא מבין את קפיצת המדרגה הזאת.
מיכל רוזין (מרצ)
¶
מכיוון שדווקא אותן נשים שחיות תחת אלימות, אתה הופך אותן לגמרי תלויות בגבר, יש להן ילדים ישראלים. בגלל שהיא עם היתרי מת"ק ולא א/5 אין לה ביטוח לאומי - - -
עודד פלר
¶
לא, היא לא זאת שיכולה לקבל את הכסף עבורם, היא לא תקבל, היא צריכה למצוא אפוטרופוס שיקבל עבורם.
מיכל רוזין (מרצ)
¶
צביקה, אין לה חשבון בנק, היא לא יכולה להתפרנס, היא לא יכולה להיות עצמאית, אז היא תישאר מוכה ואומללה תחתיו, כי הילדים הם ישראלים והיא נשארת איתם.
היו"ר רם בן ברק
¶
תראו, אנחנו צריכים לשמור על ביטחון המדינה ולא להיות רעים. בעניין הזה של נשים שתלויות בגבר, שגם מתנהג אליהן באלימות וגם הן תלויות בו כי הילדים רשומים בתעודת הזהות שלו ולא בתעודת הזהות שלה, הם גם לא מקבלים ביטוח לאומי בגלל זה כי היא לא זכאית לביטוח לאומי, וגם לא יכולים לקבל ביטוח בריאות כי אם היא עוזבת אותו אז היא לא יכולה ללכת איתם לבית החולים. זה מצב שאנחנו צריכים לתקן אותו, הוא לא תקין, זה לא קשור לביטחון המדינה.
עודד פלר
¶
רק עוד מילה אחת, אדוני, אם אפשר. כל מקלט לנשים מוכות יאמרו לכם, ואנחנו נמצאים בקשר הדוק עם רבים מהם, ההמתנה הזאת להחלטה של ועדה הומניטארית במשך תקופה כל כך ארוכה, גורמת להרבה מאוד נשים חרדות למעמדן לעזוב את המקלט ולחזור לגבר. זה קורה שוב ושוב ושוב, כי הפחד הנורא - - -
היו"ר רם בן ברק
¶
אני רוצה ממשרד הפנים, הדבר הזה מטריד מאוד את חברי הכנסת מימין ומשמאל. אנחנו רוצים למצוא פתרון לחסרי ישע ולנשים שסובלות מאלימות, האלימות לא חייבת להיות מכות, היא יכולה להיות גם דברים אחרים, למצוא פתרון שהן מגיעות לוועדה ההומניטארית ומטפלים בהן בזמן סביר. זמן סביר זה חודש, זה זמן סביר. ואם צריך לצורך העניין לעשות ועדה מיוחדת, שיעשו ועדה מיוחדת, אבל אי אפשר להשאיר את המצב הזה כך.
עידו בן יצחק
¶
אני קורא בסעיף קטן (ב) בעמוד 3.
(ב) שר הפנים רשאי להחליט על הקמת כמה ועדות לעניין סעיף זה, שהרכבן יהיה כאמור בסעיף קטן (ג);
היו"ר רם בן ברק
¶
אגב, שר הפנים צריך לעשות פעם בחודש וחצי ועדה מיוחדת למקרים כאלה, ואז יודעים שכל חודש וחצי דנים בזה, כי זה בסמכותו להקים ועדות. לא חייבים לחכות שיגיע תורה של אותה ועדה.
עידו בן יצחק
¶
(ג) הרכב הוועדה יהיה –
(1) מי שכשיר להתמנות לשופט בית המשפט המחוזי, שימנה שר הפנים והוא יהיה היושב ראש;
(2) נציג שימנה שר הביטחון;
(3) נציג שימנה ראש שירות הביטחון הכללי מקרב עובדי השירות;
(4) נציג שימנה שר הפנים מקרב עובדי משרדו;
(5) נציג ציבור שימנו שר המשפטים ושר הפנים.
(4) שר הפנים ייתן החלטה בכתב - - -
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
אין מישהו מקצועי פה, עובד סוציאלי, פסיכולוג, משהו. כשמדברים על מקרים הומניטאריים, על אלימות, על ילדים, צריך מישהו - - -
היו"ר רם בן ברק
¶
אני לא חושב. תראו חברים, יש ועדה, בשאלה הזאת יש אלימות או לא זו שאלה של בירור עובדה וסיטואציה, זה אירוע מאוד מורכב, השאלה היא האם הוועדה יכולה לפנות, אני לא הייתי שם את העובד הסוציאלי שהוא צריך לחוות את דעתו המקצועית על כל מקרה ומקרה, אבל שהוועדה תוכל לדרוש מעובד סוציאלי את הדברים, לפחות שתהיה לה את האופציה.
תהילה אראל
¶
אם אני יכולה רק לציין, שגם היום אנחנו מבקשים, לא פעם ולא פעמיים, עמדת נציג רווחה. זאת אומרת, אנחנו כן מבקשים את עמדת הרווחה הרבה פעמים כדי לדעת מה המצב.
מירי פרנקל-שור
¶
תראו, הציע היו"ר להקים ועדה נוספת לנושא של נשים מוכות וחסרי ישע, ולמרות שהכל מתקיים, הוא מבקש לקבוע את זה בחקיקה, אז אנחנו מבקשים לעגן הקמת ועדה נוספת.
נעמה פלאי
¶
אנחנו נצטרך לבדוק את הדברים. אני רק רוצה להגיד שיש לנו ועדה מקבילה, שהיא ועדה בין-משרדית לעניינים הומניטארית, שמטפלת בבקשות שמגיעות מכלל העולם, זו ועדה אחת שמתכנסת, והיא דנה בכל המקרים האלה, ומטבע הדברים זה בכמות יותר גדולה, אז קיים לנו קושי לבוא ולהגיד - - -
נעמה פלאי
¶
שנקים שתי ועדות כשמדובר בעניינם של תושבי אזור, אנחנו נצטרך לחזור ולבדוק את הדברים האלה, זה לא - - -
היו"ר רם בן ברק
¶
קודם כל, בסוף מה שנקבע כאן זה מה שיקרה. אני שואל אתכם, אני בא ואמר לכם תתנו לי אתם עד סוף היום פתרון לאיך אנחנו דנים בבעיות של אלימות תוך חודש ימים. אם תתנו פתרון טוב, אז לא תצטרכו לשנות כלום.
עידו בן יצחק
¶
(4) שר הפנים ייתן החלטה בכתב אם לתת רישיון או לאשר בקשה, לפי העניין, כאמור בסעיף קטן (א), בתוך שישה חודשים מיום שהומצאו לוועדה כל המסמכים הדרושים, החלטת השר תהיה מנומקת.
(5) לעניין סעיף זה –
(1) העובדה כי בן משפחה של מבקש ההיתר או הרישיון, השוהה כדין בישראל, הוא בן זוגו, או כי לבני הזוג ילדים משותפים לא תהווה כשלעצמה טעם הומניטרי מיוחד;
צבי האוזר (תקווה חדשה)
¶
אבל חבר'ה, יש פה אלפי בקשות, תסתכלו מה קצב הבירור בהקשרים אחרים ובמדינות אחרות.
עידו בן יצחק
¶
חה"כ האוזר, אין אלפי בקשות. המספר שהוצג לוועדה של מספר הבקשות שמוגשות בשנה הוא לדעתי בין 200 ל-300.
מאיר פרוש (יהדות התורה)
¶
אני שואל את השאלה הזאת כי אני מכיר את זה גם בקרב יהודים שרוצים לעשות עלייה, זה בערך מגיע לשישה חודשים, זה אולי קצב הפעילות. סליחה שאני אומר את זה, גם הבוקר טיפלתי בבעיה כזאת. אני לא מבין מה פה העניין, אני מדבר על יהודייה שרוצה לעשות עלייה. שישה חודשים - - -
חגית צור
¶
שישה חודשים זה המינימום הנדרש כדי לבחון בקשה, מבקשים מסמכים מאנשים, הם ממציאים אותם, שולחים ללשכה להזמין לראיון, לבדוק את הטענות, זה דברים שלוקחים זמן.
מאיר פרוש (יהדות התורה)
¶
לא, אבל מיום שהומצאו לוועדה כל המסמכים, שישה חודשים. אחרי הומצאו לוועדה את כל המסמכים, שישה חודשים? עוד מה? די - - -
היו"ר רם בן ברק
¶
תראו, הוועדה רוצה לשנות את זה לשלושה חודשים, תגידו לנו למה זה לא אפשרי, ומנומק. שלושה חודשים מיום הגשת המסמכים.
חגית צור
¶
בכל הנהלים שלנו, שישה חודשים זה הזמן המינימלי לבדיקת בקשה. גם בנוהל הרגיל שהוא לא הומניטארי - - -
היו"ר רם בן ברק
¶
הפוך, הפוך. תחשבי עכשיו שיש למישהו בעיה הומניטארית, הוא חולה סרטן, אז אומרים לו לבוא עוד חצי שנה?
היו"ר רם בן ברק
¶
מה העניין שלו? הוא חולה סרטן, הוא הביא לך את המסמכים מבית החולים שהוא צריך טיפול מיוחד כי הוא חולה סרטן, אתם אומרים לו לבוא עוד חצי שנה. זה מה שאתם אומרים לו על פי מה שכתוב כאן.
מירי פרנקל-שור
¶
אני חושבת שחולי הסרטן נכנסים לך בסעיף אחר, לא בהומניטארי. זה כשהאמא חולת סרטן והוא רוצה להביא אותה לארץ, נכון?
קריאה
¶
ברשותכם, אם יורשה לי, מה שאומר היו"ר הוא שאם הסיפור הוא חצי שנה, אז קל וחומר במקרים ההומניטאריים, שצריך לקצץ את זה למקסימום שלושה חודשים, אני הייתי אפילו מדברת ברמה של שעות, אבל - - -
עידו בן יצחק
¶
(2) היה מבקש הרישיון תושב סוריה, ובן זוגו הוא בן העדה הדרוזית השוהה כדין בישראל ומתגורר בשטח רמת הגולן שהוחל עליו המשפט, השיפוט והמינהל של מדינת ישראל, לפי חוק רמת הגולן, התשמ"ב–1981, רשאי שר הפנים לראות בכך טעם הומניטרי מיוחד.
(6) שר הפנים יכול לקבוע בצו, באישור הממשלה והכנסת מכסה שנתית מרבית של רישיונות או היתרים שיינתנו או יאושרו לפי סעיף זה; המכסה תיקבע בשים לב לאינטרסים חיוניים לביטחון הלאומי של המדינה; עד לקביעת מכסה כאמור תעמוד המכסה השנתית על מספר הבקשות שאושרו בשנת - - -.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
אבל עידו, אני מציין כאן את זה שאישור הכנסת הוא פעם ראשונה, הוא לא היה בנוסחים במשך 20 שנה, וגם, העניין הזה של "בשים לב לאינטרסים חיוניים לביטחון הלאומי של המדינה..." מצמצם עוד ועוד את שיקול הדעת של הוועדה ההומניטארית, וגם זה לא היה.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
אתה קובע מכסה שהיא גם באישור הכנסת, אתה מוסיף עכשיו עוד שיקול, ואתה עוד עכשיו אומר, שמספר העל שהכנסת תקבע כמכסה יהיה כמו בשנת אני לא יודע מה - - -
היו"ר רם בן ברק
¶
האישור של הכנסת בא כדי שלא יבוא לנו חס וחלילה איזה שר פנים עם איזשהו רצון לעשות כאן אפס מכסות הומניטאריות, ויעשה ככל העולה על רוחו, ולכן אנחנו רוצים שתהיה לנו שליטה על זה. חס וחלילה יהיה פתאום שר פנים מהימין, למשל, אנחנו רוצים שתהיה לנו היכולת - - -
צבי האוזר (תקווה חדשה)
¶
לא, אבל אוסאמה, יש גם צד שני שצריך להגיד אותו ביושר כאן. אסור שהסעיף ההומניטארי יהיה שער שדרכו ייכנסו מקרים שאינם הומניטאריים.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
צבי האוזר, עד היום הוועדה ההומניטארית לא נתנה, וביד קמוצה מאוד, היא כמעט ולא נתנה אישורים - - -
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
על מה אתה מדבר? עכשיו אחרי 20 שנה פתאום הוועדה ההומניטארית תתחיל לחלק היתרים ככה?
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
האמת היא שווליד תפס לי את המקום, ונראה לי שהוא יכול לנמק את עמדתי בצורה מצוינת, כי בעצם, אפשר לומר - - -
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
בגדול, סעיף המכסות, כפי שאני מתאר לעצמי שנמסר, באמת נעשה פה שימוש במשורה עד עכשיו.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
נעשה בסעיף שימוש במשורה, אבל, כפי שכולם יודעים, עם הקמת הממשלה הזאת הגיעו שותפות קואליציוניות שלמעשה, לדעתי לראשונה כמעט מאז שהחוק נחקק, הן נמצאות בתוך הקואליציה, והן רוצות לקחת את המספר הזה שנעשה בו באמת שימוש במשורה, ולהרחיב אותו.
בעצם, זה הסעיף היחיד, מכל סעיפי החוק, למרות שהמונח "שיקול דעת" מופיע בכולם, זה הסעיף היחיד שבו שיקול הדעת של שר הפנים הוא מאוד גמיש, ברצותו מרחיב וברצותו מקצר, וכדי שאנחנו באמת נשמר את הסעיף הזה למטרותיו ההומניטאריות, שזה באמת מקרים בודדים, עשרות בשנה, למקרים הקשים - - -
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
ששם זה מה שהנוהג. כדי שהוא לא יתפח ויגדל למה שהוא היה במקרים קודמים שבהם נדרשה הרחבה, למשל ההגדלה שהייתה אז בעקבות איזושהי דרישה מבג"ץ, או טרום בג"ץ, שהיה בהקשר של אלה שהגישו את הבקשות לפני 2003, וכדומה. כדי שהוא לא יתפח - - -
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
שנייה, עירבנו את זה, מאחר והסעיף היחיד שמאפשר את שיקול הדעת זה סעיף 5, אז המסננת שדרכו זה עבר היה סעיף 5, ולכן, אנחנו רוצים לשמר את סעיף 5 למטרתו הוא, ולכן דרשנו מכסות.
החוק כבר החיל בתוכו מכסות, אנחנו לא ממציאים פה את הגלגל, רק מה? המכסות היו בשיקול דעת של השר והממשלה, ואנחנו, כדי לייצר לא רק מכסות על הנייר, אלא שהמכסות יהיו אמיתיות ומשקפות את מה שקרה בשנים האחרונות, בשלוש השנים האחרונות, בשנתיים האחרונות.
לצורך זה, אמרנו שאנחנו רוצים שהמכסות יהיו בכנסת ולא בממשלה בלבד, ואנחנו רוצים שעד שייקבעו מכסות, במנגנון שאנחנו מציעים פה, והמנגנון הוא מנגנון הדומה למנגנון של הארכה, צריך לתקן אותו שהוא יהיה עם הוועדה וכל הדברים האלה, עד שייקבעו מכסות, המכסות יהיו "מה שהיה הוא שיהיה", שלוש השנים האחרונות, נעשה ממוצע או שנה מסוימת מהם, נבחר ונעשה אותו, והוא יהיה השנים קדימה.
מוסי רז (מרצ)
¶
כבר אתה קבעת מכסה, בלי אישור הממשלה ובלי אישור הכנסת, ואתה, בעצם זה שאתה אומר שזה ממוצע של שלוש השנים האחרונות, קבעת מכסה.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
מוסי, אם לא אישור הכנסת, לא תהיה מכסה. אנחנו עכשיו מחוקקים, זה העניין, אני לא קבעתי שום דבר, אנחנו מחוקקים ואנחנו קובעים את המכסה.
היו"ר רם בן ברק
¶
אני רוצה רק להגיד, אתה יודע, יש כאן אנשים שאוהבים להיות קיצוניים, הם מתנגדים או הם תומכים, הכל באופן אוטומטי. צריך להסתכל על החוק הזה בצורה מאוזנת, מה זאת אומרת בצורה מאוזנת? נכון, יש כאן את הסיפור של המכסות שמדאיג את חה"כ שמחה רוטמן, בצדק או שלא בצדק, זה לא שייך.
מצד שני, יש כאן משהו שבעצם, כל מה שהוא לא הומניטארי הוא נעשה אוטומטי. זאת אומרת, הרבה דברים שהיו נכנסים קודם להומניטארי, יבואו עכשיו בצורה אוטומטית. הכי כיף להגיד "אני מתנגד", אבל צריך להסתכל על זה בצורה כוללת, ולראות שבסופו של דבר אנחנו מדברים על משהו מאוד מאוזן, משהו שלא היה - - -
מוסי רז (מרצ)
¶
נכון, שיהיו צריכות לעבור אישור ממשלה וכנסת, אבל עד שהן יהיו, יש כבר, שזה הממוצע של שלוש השנים האחרונות, אז אני אומר, בוא לפחות נבטל את היש כבר הזה. אם לממשלה ולכנסת יש רוב והן רוצות לעשות את זה, שיעשו את זה, מילא, אני מבין, אבל - - -
ווליד טאהא (רע"מ – רשימת האיחוד הערבי)
¶
תודה רבה, היו"ר. ראשית, אני רוצה לומר שתי מילים על הוועדות ההומניטאריות. אם לחה"כ, פניות אל הוועדה ההומניטארית לא נענות, אז אני מניח שלא נענות פניות של האזרחים התמימים, שבקושי יודעים להגיע בכלל לוועדות ההומניטאריות ולהגיש אליהן בקשות.
הסעיף הזה, למעשה, משתמש במילים מכובסות כדי לרוקן את עצמו מתוכן. זאת אומרת, מה זה "בשים לב לאינטרסים חיוניים לביטחון הלאומי של המדינה..."? אם לא קבענו את הדברים, אז כל שטות יכולה להיחשב אינטרסים חיוניים לביטחון המדינה, והמכסה השנתית המירבית של הרישיונות או ההיתרים שיינתנו, תיקבע בהתאם לזה.
זאת אומרת, אפשר לטעון כנגד כל בקשה, שהיא פוגעת באינטרסים החיוניים. הרי מלכתחילה השתמשו במילים האלה, בביטחון ובתירוצים של הביטחון, כדי למנוע בקשות מהאנשים, ועל כן, הסעיף הזה למעשה אומר בבירור, שלא הולך להינתן כלום בהסתמך עליו, אז איך אפשר באמת לקבל אותו כמשהו באמצע? אתה מדבר על האמצע, אין פה אמצע ולא כלום.
היו"ר רם בן ברק
¶
ווליד, אני רוצה לזקק את העניין ההומניטארי. תסבירו לי מה זה ועדה הומניטארית, במה היא דנה?
ווליד טאהא (רע"מ – רשימת האיחוד הערבי)
¶
שאלה יפה, אז מישהו צריך להסביר את זה מבין אלה שמבקשים את החוק.
ווליד טאהא (רע"מ – רשימת האיחוד הערבי)
¶
בעיקר במה היא לא דנה. היא לא דנה בכל הבקשות שמגיעות אליה - - -
חגית צור
¶
היא דנה במצבים שבהם נטען לאלימות במשפחה, במצבים שיש נשים בנישואים ביגמיה ופוליגמיה שהבעל פתאום עוזב אותן לגורלן, והיא דנה במצבים של - - -
מיכל רוזין (מרצ)
¶
איך? אבל על פי החוק המקורי, אסור לוועדה ההומניטארית אסור לדון במעמד מתוקף בני זוג, מתוקף איחוד משפחות, אז איך?
תהילה אראל
¶
לא, כעיקרון, הוועדה המקצועית ההומניטארית, הסעיף הזה בכלל נוסף כדי לאפשר לתת פתח לדון במקרים שלא עולים בחוק. זאת אומרת - - -
תהילה אראל
¶
ולכן, במקרים של הפסקת הליך, כשיש איזה טעם הומניטארי, שהאישה נשארת לבד בגלל אלימות, בגלל גירושין, בגלל התאלמנות, מסיבות שונות, אז זה כן משהו שנידון.
חגית צור
¶
מקצועות שלא ניתן להתקבל אליהם בגלל המעמד, דיברנו על זה גם קודם, נגיד טענות שרוקחות או מקצועות כאלה שלא ניתן להתקבל אליהם - - -
היו"ר רם בן ברק
¶
אני אגיד לך, ווליד, חלק גדול מהבקשות ההומניטאריות שמגיעות אליך, זה אישה שנמצאת עכשיו בנצרת ורוצה לשדרג את המעמד שלה מהרבה מאוד סיבות כי היא צריכה ככה וככה, עכשיו בדברים האלה אנחנו מטפלים בצורה אחרת, אלה שלא נענים להם.
ווליד טאהא (רע"מ – רשימת האיחוד הערבי)
¶
לא, לא התכוונתי לזה, התכוונתי להומניטארי. כל כמה זמן הוועדה הזאת מתכנסת?
ווליד טאהא (רע"מ – רשימת האיחוד הערבי)
¶
שלוש פעמים בחודש? אבל אני יודע אחרת. אני יודע שהיא לא התכנסה חודשים רבים.
חגית צור
¶
הוועדה מעולם לא התכנסה פחות מפעמיים בחודש, מעולם, ולאחרונה הוספנו עוד מועדי התכנסות בגלל העומס שהצטבר.
היו"ר רם בן ברק
¶
אבל תבינו, הבקשות הן של מישהי שנמצאת 20 שנה כאן, ויש לה כבר ילדים בצבא, או לא בצבא אבל יש לה ילדים גדולים ועכשיו היא רוצה לשדרג את המעמד שלה, זה חלק מהבקשות - - -
ווליד טאהא (רע"מ – רשימת האיחוד הערבי)
¶
כלומר, מה שלא נדון הוא מאיזו סיבה? כי הם לא עונים על הקריטריון של הומניטארי?
חגית צור
¶
לא, לא, מה שלא נדון זה לא שלא מתכוונים לדון בו, זה נמצא בתהליך של בדיקה. זאת אומרת, בדרך כלל בקשה מתקבלת, שולחים את - - -
חגית צור
¶
אבל צריך להבין שהטיפול בבקשות האלה תלוי לא רק בתפקוד הוועדה, אלא גם בשיתוף הפעולה של מגיש הבקשה, כי כשהוועדה דנה בתיק וחסרים לה מסמכים או בירורים שהיא מבקשת לבצע, בדרך כלל היא פונה לפונה, למגיש הבקשה, היא מבקשת ממנו להשלים פרטים או מידע - - -
חגית צור
¶
או שהיא פונה ללשכה שבאזור המגורים של הפונה, והיא מבקשת מהלשכה לעשות את בדיקות ההשלמה שנדרשות לה. לעיתים, גם נדרשת לוועדה השלמה של גורמי מקצוע, כמו לשכת הרווחה או גורמים כאלה, ואז הטיפול פשוט מתארך או לוקח זמן מטבע הטיפול בתיק, לא בגלל התפקוד של הוועדה.
מוסי רז (מרצ)
¶
100 אחוז, אז הם כן נדונו, וביקשו השלמה, לזה את מתכוונת? כל ה-84 או שיש כאלה שלא נדונו?
חגית צור
¶
נכון, אבל לפעמים התיק הוא לא בשל לדיון, כי צריך לגבות אותו ולתמוך אותו, ואז מבקשים או את סיוע הלשכה או סיוע של גורמים אחרים, כדי שהתיק יוכל להיות - - -
מוסי רז (מרצ)
¶
לא, כי יו"ר הוועדה דיבר לפני רגע על חודש, ואנחנו רואים שגם אחרי שנתיים, שליש מהבקשות עוד לא הושלמו.
ווליד טאהא (רע"מ – רשימת האיחוד הערבי)
¶
אז אולי תסדיר בסעיף מפורט את הקריטריונים שמנחים את הוועדה הזו? כדי שלא ניכנס לשאלות של איך ומתי וכמה ולמה, אולי תכניס סעיף שאומר מהו התפקוד של הוועדה? סעיף שאומר כמה היא צריכה להתכנס, תוך כמה זמן היא צריכה להגיב.
צבי האוזר (תקווה חדשה)
¶
כן, אני מצטרף לביקורת של ווליד על נוסחו של החוק. אני לא מבין את הטעם ואת ההקשר של "אינטרסים חיוניים לביטחון הלאומי של המדינה" בקונטקסט ההומניטארי. אנחנו מדברים על מקרים הומניטאריים מהותיים, אפילו הוסיפו פה מכסות, זאת אומרת שזה לא יהיה פתח לדברים אחרים.
צבי האוזר (תקווה חדשה)
¶
בדיוק, אז זה מה שאני אומר, אני חושב שבהינתן שיש סעיף מטרה, אז זה לפחות פותר חלק מהביקורת של ווליד, כי היא מוצדקת.
ווליד טאהא (רע"מ – רשימת האיחוד הערבי)
¶
בנוסף, צריך לקבוע איך מתפקדת הוועדה הזו, מתי היא צריכה להתכנס, איך היא צריכה לדון, מתי היא צריכה לענות, לא הכל היא יכולה. הוועדה הזו לא עונה אפילו לפניות של חברי כנסת.
היו"ר רם בן ברק
¶
אני רוצה להגיד משהו כדי לחזק את מה שווליד אומר. תראו, אי אפשר לקבוע שמות יפים ולעשות איתם שימוש לא נכון. אם יש ועדה הומניטארית, היא צריכה לדון רק בדברים הומניטאריים, שזה לא שדרוג של מעמד וכן הלאה, אלא דברים הומניטריים, או אם זה בא על רקע הומניטארי, והיא צריכה לעשות את זה בצורה ישרה, הגונה, בזמן סביר, וללא משוא פנים, אחרת זה משחק מכור, אחרת אומרים ששולחים לאיזו ועדה, והיא מטרטרת אותך חמש שנים, זה לא רציני.
גברתי עוה"ד, אני בעד שאנחנו נקבע בחוק שחייבים לדון בבקשה הומניטארית תוך פרק זמן מסוים וחייבים לתת תשובה תוך פרק זמן מסוים. לא יכול להיות שיקבלו איזו בקשה ואז במשך חמש שנים ימסמסו את זה באוויר, או שיגידו לא או שיגידו כן אבל שידונו ויגיעו להחלטה.
מוסי רז (מרצ)
¶
אתה צודק לגמרי, אבל מה אנחנו עושים עם מה שנאמר לנו כאן, שבשליש מהבקשות טרם הסתיים הדיון, ואומרים שהפונה לא הגיש איזה מסמך או לא יודע.
היו"ר רם בן ברק
¶
אז צריך לקבוע זמן וצריך להתעקש, ואם מתעכבים צריך לשלוח לו מכתב שאומר שהבקשה שלו לא נדונה כי מסמך מסוים לא הגיע.
ווליד טאהא (רע"מ – רשימת האיחוד הערבי)
¶
אז אם יש להם חודשים, אז כנראה הם בעצם לא חושבים שהם ועדה הומניטארית.
ווליד טאהא (רע"מ – רשימת האיחוד הערבי)
¶
אז תגדיר את זה, תגדיר את זה ותתחום אותם בזמנים, כל כמה זמן הם יתכנסו, איך הם מנגישים את עצמם לקהל כדי שאנשים ידעו איך הפרוצדורה נעשית, זה משהו מסורבל לחלוטין.
נעמה פלאי
¶
יש גם עניין בהקשר הזה שאתה לא רוצה לפגוע באותם אנשים מהכיוון השני, כי אם אתה קובע פרק זמן ומבחינתנו, אדם לא הגיש את כל המסמכים שהוא היה צריך להגיש או את מה שנדרש כדי לדון בסיפור ההומניטארי שלו, זאת אומרת שאנחנו אמורים לסגור את הבקשה, כדי שהיא תטופל בתוך פרק הזמן, אז בואו לא נפגע גם בפונה שמגיש בקשה ומעלה טעמים, והם צריכים להיבדק לגופם.
נעמה פלאי
¶
עכשיו, ברגע שאתה אומר שאנחנו מחלקים בין דברים שהם רק שדרוג לבין דברים שהם הומניטאריים, כשאדם פונה לוועדה הוא פונה גם בהקשרים של שדרוג וגם - - -
ווליד טאהא (רע"מ – רשימת האיחוד הערבי)
¶
חוץ מזה, שאלנו מיהם החברים בוועדה? מי חברים בוועדה ההומניטארית?
היו"ר רם בן ברק
¶
ואז ממשיכים וממשיכים וממשיכים, עד שמתישהו אנחנו נגמור את הצבעות.
(הישיבה נפסקה בשעה 12:45 ונתחדשה בשעה 13:30.)
נעמה פלאי
¶
אנחנו כרגע יכולים לתת נתונים לעניין מעל גיל 50 בלי פילוח של נשים וגברים, בהקשר של מה שאנחנו נתנו כבר. אנחנו נתנו בזמנו, כמו שאמרתי קודם, נתון של מעד גיל 50 השוהים בישראל מעל חמש שנים.
הנתון לגבי מעל גיל 50 ושוהים בישראל מעל עשר שנים, שוב, כרשימת פוטנציאל שדורשת בדיקה פרטנית, זה סדר גודל של 1,170 גברים ונשים, בלי פילוח לנשים וגברים, רק מעל גיל 50 ששוהים בישראל סדר גודל של מעל עשר שנים. אנחנו עוד צריכים לעבוד על ההבחנה בין נשים וגברים ומה שביקשו גם בהקשר של גיל 40 - - -
נעמה פלאי
¶
אנחנו נתנו נתון כללי שיש יותר נשים ששוהות בהיתרי מת"ק מגברים, אבל בסדר גודל של 60 אחוזים נשים ו-40 אחוזים גברים.
היו"ר רם בן ברק
¶
כמה קיבלו אשרה ב-2003? כמה קיבלו ב-2004? 2005, 2006, 2007? ואז אנחנו נדע את כל קבוצות הגיל, מתי הם כולם מגיעים לגיל 50.
נעמה פלאי
¶
הנתונים האלה נמצאים בתוך תיקי הבקשות, ולכן היה לנו קשה לנתח את זה בצורה כזאת כמו שהיו"ר ביקש, אנחנו נתנו פה נתון שהוא כללי לעניין המעל עשר שנים. אנחנו ננסה לפלח את זה גם כמו שביקשו, לנשים וגברים, ואז גם מעל גילאים אחרים, אבל זה היה קצת יותר מורכב.
מוסי רז (מרצ)
¶
אני יכול לשאול עוד פעם? אולי אני בדיוק נכנסתי ולא הבנתי. מעל עשר שנים כמה אמרת שיש? אלף וכמה?
נעמה פלאי
¶
שוהים מעל 15 שנים בהיתרי מת"ק המספרים נמוכים בהרבה, מכיוון שכמו שאמרתי, בשנת 2016 כבר נעשה שדרוג של כל מי שהגיש בקשות לפני שנת 2003, אז נוצר מצב - - -
היו"ר רם בן ברק
¶
זאת אומרת, אם אני עושה ממוצע גס, אני אחלק 9,200 ל-20 שנה בדיוק, כמה זה? 450. זאת אומרת שאם אנחנו מחליטים היום שכל מי שנמצא פה 15 שנה ואין עליו רישום וכולי וכולי, אנחנו נקבל בסביבות כ-450 משפחות כל שנה שייכנסו למעגל - - -
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
לא, עשית 20 שנה ויש לך 15, אז זה כפול 5. זאת אומרת, כ-2,300-2,000 - - -
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
אנחנו רואים, אנחנו יודעים שהמספרים של מבקשי היתרי המת"ק הם במגמת גדילה לאורך השנים.
היו"ר רם בן ברק
¶
השאלה היא, אם יש לנו 3,200 אנשים שהגיעו עד היום, שהם עדיין במעמד של היתרי מת"ק ולא במעמד א/5, ואם אני עושה את זה באופן גס בממוצע, זה שאחרי 15 שנה יקבלו שדרוג של המעמד, אם הם עומדים בכל התנאים, בסביבות 450 אנשים כל שנה, נכון?
היו"ר רם בן ברק
¶
כלומר, לא קיבלנו את המספרים שלהם אבל אם הם יתנו את המספרים אז הם יראו ששנה אחת זה 600, שנה אחת זה 300, שנה אחת זה 200, אבל אם אנחנו עושים ממוצע, אז כל שנה נכנסים למעגל הזה 450 אנשים, אחרי 15 שנה בארץ.
מיכל רוזין (מרצ)
¶
אבל עדיין, אם אתה משאיר מתוך 12,000 חסרי מעמד, אתה משאיר עכשיו 10,000 חסרי מעמד, אז לא עשית באמת שינוי מהותי במציאות.
היו"ר רם בן ברק
¶
לא, עשית, אם את אומרת שמהיום והלאה, כל מי שנכנס אחרי גיל 25, אחרי גיל 35, עבר את כל האישורים, נכנס, התחתן, בעוד 15 שנה אם הוא יהיה אזרח למופת הוא יקבל שדרוג, זה עוד 15 שנים.
היו"ר רם בן ברק
¶
כן, אז תהיה לו מוטיבציה גם להיות אזרח למופת, הוא יקבל את השדרוג ואת המעמד. אם אני מסתכל אחורה, אני אומר שבממוצע, כל שנה, יקבלו 450 אנשים שדרוג, מהיום עד שזה ייגמר.
היו"ר רם בן ברק
¶
כרגע אנחנו לא מדברים עליה, אנחנו מדברים על המעבר מהיתר מת"ק ל-א/5. פרה פרה, אתה איתי, אוסאמה?
היו"ר רם בן ברק
¶
ברור שזאת בעיה, אבל אני אומר, קבענו כאן, להבדיל מהחוק הקודם, שאנחנו אחרי 15 שנה משדרגים ל-א/5. קבענו כאן, בחוק, כתוב, לא קשור לשרת הפנים ולא קשור לאף אחד, הגיע 15 שנה אז מקבלים א/5.
אז אני אומר, 1,400 יקבלו את זה מיידית, ואחרי זה כל שנה עוד 450 בממוצע, זה מה שאני אומר. זה לא משנה המספרים שלהם, הם לא מעניינים אותי, כי זאת המציאות אם הולכים על הדבר הזה.
שמחה, לאן אתה הולך? אני מודאג.
היו"ר רם בן ברק
¶
אני רוצה להגיד לכם דבר כזה, אנחנו יכולים להתבחבש עכשיו עוד שלושה ימים על החוק הזה, בסוף הגענו להסכמות גם אם הם חזרו בהם, וגם באישור של שירות הביטחון שדיברתי איתם פעמיים במהלך הישיבה, וגם מתוך מה שעולה כאן בישיבה.
אם אנחנו מחליטים שבן אדם שאין לגביו שום דבר, לא פלילי ולא לאומני, ועברו 15 שנים מאז שאושר איחוד המשפחות שלו, הוא מקבל שדרוג מהיתר מת"ק ל-א/5, אז אנחנו יכולים על הנוסח הזה של החוק, חה"כ רוזין, יחד עם הרשימה המשותפת, להצביע בעד.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
איפה השופר? בדיוק, אז אני אומר, לפי הקריטריונים האלה, אני לא זכאי להיתר שהייה כדין, כי אני עוד לא הגעתי לא ל-10 ולא ל-15, אני בקושי ארבע.
היו"ר רם בן ברק
¶
בפניי כיו"ר הוועדה שלוש אפשרויות. אפשרות אחת, היא לקחת את החוק כפי שהוא ולאשר אותו. אפשרות שנייה, היא לקחת את החוק כפי שהוא, ולאשר אותו בתיקונים של האופוזיציה. האפשרות השלישית, היא לקחת את החוק, כמו שאני ניסחתי אותו עכשיו פחות או יותר, על העקרונות שלו, ואז אני צריך את הקואליציה.
היו"ר רם בן ברק
¶
הם חזרו בהם. אה, והתנאי הנוסף, ואני שם את זה על השולחן, הוא שאני לא מוכן שהחוק הזה יהיה לפחות משנתיים, ובשנתיים האלה אנחנו נעבוד על חוק הגירה חדש. אני מציע שנצביע על זה.
עודד פלר
¶
קודם כל, אדוני, לכבוד הוא לי, עדאלה הוא ארגון זכויות אדם שאני מאוד מכבד, הם קולגות ואין עם זה שום בעיה.
עודד פלר
¶
לא, אני אגיד לאדוני כך. אנחנו מתנגדים לחוק הזה, כל כולו וכמו שהוא, אבל אני אומר לצד זה, אדוני, אני מסכים שבמהלך הדיון פה, לראשונה היום ובדיונים הקודמים שהיו פה, אחרי כמעט 20 שנה, התחילו לדון בשאלות שעולות מהחוק הזה ולהכניס בו תיקונים, מה שלא עשו הרבה מאוד שנים.
לצעד הזה בפירוש יש היבטים חיוביים, האם הם עומדים בקנה מידה חוקתי, אני עדיין לא חושב, אבל אדוני שאל אותי את דעתי.
מיכל רוזין (מרצ)
¶
בטח, איפה חזקי? הם נטשו אותנו, נטשו אתכם ממשרד הפנים, לא חזקי ולא יונתן, השאירו אתכם לבד.
מירי פרנקל-שור
¶
אוקיי, אני מציעה שנמשיך להתקדם בחוק, השאלה לגבי סעיף 5(ו) שבעמוד 4, מה קורה עם המכסה?
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
אני מציע, אדוני היו"ר, שאולי נקרא את הכל, נעשה הפסקה, תתנו לנו נוסח - - -
מירי פרנקל-שור
¶
אנשי משרד הפנים, אנחנו ביקשנו לקבל מספרים של הוועדה ההומניטארית, מ-2018 עד 2021, יש לכם אותם?
מיכל רוזין (מרצ)
¶
לא, אני הדגשתי, 2019-2018, אמרתי לך לתת לי דוגמה של שנתיים, כמה פעמים התכנסה הוועדה ההומניטארית. אל תברחו ל-2021 כשהחוק נפל ובג"ץ הכריח אתכם, תחזרי ל-2019-2018, כמה פעמים הוועדה ההומניטארית התכנסה בשנה.
חגית צור
¶
אין לנו כרגע נתונים לגבי 2018 ו-2019, גם את 2021 ישבה עובדת וספרה את מספר הפעמים שהוועדה התכנסה, אז את זה אנחנו נוכל אולי - - -
מירי פרנקל-שור
¶
אבל אנחנו ביקשנו, על מנת לקבל החלטה, אם תתקבל ההחלטה לגבי המכסה, אנחנו ביקשנו לקבל נתונים של ארבע שנים, אז למה אתם לא נותנים לנו את הנתונים?
תהילה אראל
¶
כי אלה הנתונים שיש ברשותנו, מאחר והוועדה התחלפה. בסוף 2017 הוועדה התחלפה, היו"ר שלה התחלף, ואז בעצם המרכזות של הוועדה ריכזו את הנתונים משנת 2019 באופן מסודר. בגלל זה יש לנו נתונים מ-2019 ומ-2020.
תהילה אראל
¶
זה מה שאמרתי, שב-2018 אין לנו נתונים, בגלל החילוף של הוועדות, התחלף שם היו"ר והרכב הוועדה.
תהילה אראל
¶
אמרנו שהנתונים לא היו חדים, הם לא היו מסודרים כמו שצריך, ואז ברגע שהתחלף יו"ר הוועדה, והתכנסה ועדה חדשה, ומינו מרכזת לוועדה, אז התחילו לרכז את הנתונים בצורה מסודרת, והעברנו לכם את הנתונים - - -
עידו בן יצחק
¶
חה"כ רוזין, אלה שני דברים נפרדים, אחד, הנתונים שהעבירו על 2019 ו-2020, זה מספר הבקשות שהוגשו ומספר הבקשות שאושרו. לגבי מספר הישיבות, הם בדקו רק את 2021.
תהילה אראל
¶
נכון, ובדקנו ממה שיצא. קודם כל, חשוב להבהיר פה, לוועדה יש נוהל שמפורסם בערך מאז שהיא הוקמה, ובנוהל כתוב באופן מפורש, שהוועדה צריכה להתכנס לפחות פעמיים בחודש. כך, שמאז 2018 הוועדה התכנסה פעמיים בחודש. מה שאמרנו, זה שבתקופה האחרונה, בשנה ומשהו האחרונות, הוועדה מתכנסת יותר מפעמיים בחודש כדי לצמצם פערים, והיא מתכנסת שלוש פעמים בחודש, ולפעמים גם ארבע פעמים.
באמת, מהנתונים שביקשנו ממרכזת הוועדה, ראינו שבשנת 2021, בזמן שהיא התכנסה, שזה שמונה חודשים מתוך 12 חודשים, כי בארבעת החודשים בין יולי לאוקטובר היא לא התכנסה בגלל פקיעת החוק, היא התכנסה במהלך שמונת החודשים האלה 25 פעמים, זה יוצא 3 נקודה משהו אם תסתכלו - - -
תהילה אראל
¶
אז גם לגבי זה התייחסנו במכתב, וכתבנו שמהנתונים שנמסרו לנו יוצא שעד ההחלטה לוקח בין שנה לשנה וחצי.
מוסי רז (מרצ)
¶
את זה אני לא יודע, כי שאלנו על איזה מספר לא התקיים דיון וזה נתון שאין לכם. אלא אם כן את אומרת שהתקיים דיון על כל הבקשות.
מיכל רוזין (מרצ)
¶
אז רגע, בוא מוסי תעזור לי בסטטיסטיקה, אני מנסה להבין, אם הוועדה ההומניטארית מתכנסת בין פעמיים לשלוש פעמים בחודש, ויש כ-300 בקשות לוועדה ההומניטארית בשנה, אז מדוע לוקח שנה וחצי עד שנתיים לקבל תשובה? אני לא מצליחה להבין, הם מצליחים לדון בכל ישיבה בבקשה אחת, שתיים שלוש? תעזור לי בסטטיסטיקה, מוסי.
תהילה אראל
¶
אני יכולה להשיב כפי שהשיבה חגית קודם. הוועדה דנה שלוש פעמים בחודש בתקופה האחרונה, לפני זה פעמיים בחודש. הוועדה עושה את הבדיקות שלה, והרבה פעמים צריך לבקש מסמכים נוספים, צריך לעשות ראיונות, צריך לערוך בדיקות מול רשויות הרווחה, ולכן זה לוקח פרק זמן - - -
חגית צור
¶
שעותרים בגינם לבתי משפט, ובתי משפט מחזירים לדיונים נוספים, זה לא איזה עולם ורוד שדנים בו בצורה כזאת, יש המון דינמיקה מוכרת וידועה של ועדה שמתנהלת - - -
חגית צור
¶
שנה וחצי עד שנתיים זה עד להחלטת השרה, זאת אומרת, תחשבו שמגישים בקשה בתיק, ממציאים מסמכים, שולחים ללשכה לבצע בדיקות, מכניסים את זה ללו"ז של ועדה, יש דיון בוועדה, הוועדה מקבלת החלטה, מעבירה את זה לחתימה של שרת הפנים, וכל התהליך הזה לפעמים לוקח זמן.
מיכל רוזין (מרצ)
¶
אני לא שואלת על השרה הנוכחית, אני שואלת באופן כללי, האם יש על השרה איזשהו פרק זמן שהיא חייבת או צריכה להתייחס, לאשר או לא לאשר את הבקשה?
נעמה פלאי
¶
זה חלק מהלו"ז שנקבע בחוק, זה עד קבלת החלטה לא עד קבלת המלצה, לפי הלו"ז שקבוע בחוק, אז זה מתכנס גם לתוך החלטת השר. צריך לשים לב שכשהוועדה דנה, חלק מהתיקים שהיא דנה בהם הם גם משנה קודמת. זאת אומרת, יוצא שבשנה הוועדה דנה ביותר תיקים ממה שהוגשו באותה שנה, היא גם מצמצמת פערים של שנים קודמות, לכן זה גם - - -
מוסי רז (מרצ)
¶
לפי איזו פרשנות, עם פקיעתו של החוק פקעה הסמכות של הוועדה ההומניטארית? הרי להיפך, זה רק עושה אותה חשובה יותר.
נעמה פלאי
¶
הוועדה המשיכה לתפקד, הייתה תקופה שבה היה גם, שוב, חילופים של יו"ר, והיה רצון ללמוד את המשמעויות של פקיעת הוראת השעה. מיד לאחר מכן, השרה הנחתה שהוועדה הזאת תמשיך לפעול מכוח חוק הכניסה לישראל, והיא תיתן מענה למקרים הומניטאריים מיוחדים שקשורים - - -
מוסי רז (מרצ)
¶
אז השרה הנחתה שהיא תמשיך לפעול, אבל היא לא ישבה אף פעם בחמשת החודשים האחרונים של השנה?
נעמה פלאי
¶
לא, הייתה תקופה שבה היא לא ישבה, היו חילופים של יו"ר, ברגע שהתמנה יו"ר חדש לוועדה, הוועדה התחילה להתכנס מחדש, מתחילת נובמבר - - -
מוסי רז (מרצ)
¶
25 פעמים ב-2021? רגע, שנייה, 25 פעמים ב-2021, במשך כמה זמן היה לה את פסק הזמן הזה עד - - - -
תהילה אראל
¶
לא, ארבעה חודשים. בתקופה הזאת, ברגע שלמדנו את המשמעויות והיה צריך לגבש איזושהי מדיניות, השרה הנחתה שלמרות פקיעת החוק, חשוב מאוד שהוועדה הזאת תמשיך לתפקד ולדון במקרים הומניטאריים, מאחר והיה צריך גם למנות יו"ר, שכרגע הוא ממונה מכוח חוק הכניסה ולא מכוח חוק הוראת השעה, לקח עוד פרק זמן, ולכן זה ארבעה חודשים עד שהתכנסה שוב הוועדה, והיא המשיכה להתכנס שלוש פעמים בחודש.
עידו בן יצחק
¶
היתרים נוספים
6.
על אף הוראות סעיף 2, רשאי מפקד האזור לתת היתר לשהייה בישראל למטרה כמפורט להלן:
(1) טיפול רפואי;
(2) עבודה בישראל;
(3) למטרה זמנית, ובלבד שהיתר לשהייה למטרה כאמור יינתן לתקופה מצטברת שלא תעלה על שישה חודשים.
עידו בן יצחק
¶
היתר מיוחד
7.
על אף הוראות סעיף 2, רשאי שר הפנים להעניק אזרחות או לתת רישיון לישיבה בישראל, לתושב אזור או לאזרח או לתושב של מדינה המנויה בתוספת, ורשאי מפקד האזור לתת לתושב האזור היתר לשהייה בישראל, אם שוכנעו כי התושב או האזרח כאמור מזדהה עם מדינת ישראל ויעדיה וכי הוא או בן משפחתו פעלו פעולה של ממש לקידום הביטחון, הכלכלה או עניין חשוב אחר של המדינה, או שהענקת האזרחות, מתן הרישיון לישיבה בישראל או מתן ההיתר לשהייה בישראל, לפי העניין, הם מעניינה המיוחד של המדינה; בפסקה זו, "בן משפחה" – בן זוג, הורה, ילד.
גבי לסקי (מרצ)
¶
אני רוצה לשאול פה משהו. בדרך כלל היו נותנים פה בעניין הזה היתרי מת"ק, אם אני לא טועה, זאת אומרת, שאתם מסכימים כבר לתת מעמד בעניינים האלה - - -
נעמה פלאי
¶
עניינה המדינה של המדינה זה סעיף שהיה קיים בהוראת השעה לפני כן, באותו אופן, היתר מת"ק - - -
גבי לסקי (מרצ)
¶
אבל אתם נתתם את זה למשת"פים או ששם זה היה היתרי מת"ק? השאלה היא כמה אנשים קיבלו על סמך הסעיף הזה בהוראה הקודמת? כמה אנשים קיבלו היתר על פי סעיף 7?
נעמה פלאי
¶
זה מספרים בודדים, זה עניינים של עניינה המיוחד של המדינה, אלה אנשים שקיבלו באופן מצומצם ביותר.
נעמה פלאי
¶
יש עניינים של מאוימים שמקבלים דרך ועדת מאוימים, שעל זה משרד הביטחון אחראי, זה דבר אחד. ברישיונות לישיבת ארעי ובאזרחות ובקבע, זה שרת הפנים.
גבי לסקי (מרצ)
¶
ואיך מחליטים מה זה מה? מה זה מאוימים? אם הוא מאוים בגלל שיתוף פעולה עם ישראל, מי מחליט? משרד הביטחון או משרד הפנים?
נעמה פלאי
¶
זאת שאלה שצריכה להיות מופנית למשרד הביטחון, אבל מאוימים זה עניין של מאוימות על רקע של חשד לשיתוף פעולה, עניינים של סייענים זה טיפול אחר. זאת שאלה שצריכה להיות מופנית למשרד הביטחון.
נעמה פלאי
¶
זאת סיטואציה אחרת לגמרי שמטופלת במסגרת צוות שהיה ודן בנושא הזה, וזה דרך הצבא, דרך מתאם פעולות הממשלה בשטחים.
נעמה פלאי
¶
כל נושא המאוימים מטופל דרך משרד הביטחון. מאוים זה מישהו שחשוף למאוימות על רקע חשד לשיתוף פעולה, זה שונה מהטיפול שנעשה בהקשרים של סיוע אופרטיבי למדינת ישראל, זאת מטריה שונה.
גבי לסקי (מרצ)
¶
אבל יש הרבה סייענים, השאלה היא, לא רק בגלל החשד, לפעמים בגלל שזה אמת ומכוח זה הם מאוימים, אז השאלה היא מי מטפל בהם?
נעמה פלאי
¶
אלה נושאים שהם של משרד הביטחון. משרד הביטחון הוא זה שממליץ בהקשרים האלה, לגבי מי שהוא בהקשרים של סייענות. לגבי מי שמטופל במסגרת מאוימים, זאת ועדת מאוימים שמטפלת בלבד דרך משרד הביטחון.
גבי לסקי (מרצ)
¶
סליחה שאני מקשה, אני פשוט רוצה להבין מיהם האנשים שנכנסים בגדר סעיף 7, אם זה לא סייענים.
היו"ר רם בן ברק
¶
יכול להיות אחרים גם, מה זאת אומרת, זה יכול להיות אחד ששיתף פעולה עם ישראל, זה יכול להיות אחד שסייע לישראל בדרכים אחרות.
קריאה
¶
היא אמרה שזה דרך משרד הביטחון, מה שגבי שאלה הוא איפה רואים את ההבדל כאן, מי דרך משרד הביטחון ומי דרך משרד הפנים?
נעמה פלאי
¶
יש הבחנה בין מי שהוא סייען לבין מי שהוא מטופל על ידי ועדת מאוימים, זאת שאלה שצריך להפעיל לנציג של משרד הביטחון שנמצא כאן, אבל יש הבדל בין שני הסוגים האלה.
גבי לסקי (מרצ)
¶
למה זה חשוב? כי אם אנחנו כבר מסדירים את זה, אני פשוט רוצה להבין אם הם גם נכנסים דרך סעיף 7, או עבור מי נועד סעיף 7?
נעמה פלאי
¶
סעיף 7 חולש על שני המצבים האלה, הוא מדבר גם על שר הפנים שיכול ליתן רישיון לישיבה בישראל, וגם על מפקד האזור שיכול לתת היתר שהייה, שני המצבים האלה נכנסים לתוך הסעיף הזה. זה סעיף שהיה קיים.
עידו בן יצחק
¶
מניעה ביטחונית
8.
לא יינתן היתר לשהייה בישראל או רישיון לישיבה בישראל, לתושב האזור, לפי סעיפים 3, 4(2), 5, 6(2), ו-3 ו-10(2), ולא יינתן רישיון לישיבה בישראל לכל מבקש אחר שאינו תושב האזור, אם קבע שר הפנים או מפקד האזור, לפי העניין, בהתאם לחוות דעת מאת גורמי הביטחון המוסמכים, כי תושב האזור או המבקש האחר או בן משפחתם עלולים להוות סיכון ביטחוני למדינת ישראל; בסעיף זה, "בן משפחה" – בן זוג, הורה, ילד, אח ואחות ובני זוגם; לעניין זה, רשאי שר הפנים לקבוע כי תושב האזור או המבקש האחר עלולים להוות סיכון ביטחוני למדינת ישראל, בין השאר על סמך חוות דעת מאת גורמי הביטחון המוסמכים ולפיה במדינת מושבו או באזור מגוריו של תושב האזור או המבקש האחר מתבצעת פעילות העלולה לסכן את ביטחון מדינת ישראל או אזרחיה.
גבי לסקי (מרצ)
¶
תראו, אני מכירה מקרים קונקרטיים, שהצבא הרג בטעות ילד פלסטיני, ואז המשפחה קיבלה בעצם מניעה ביטחונית. הטעם, כפי שהוסבר לי והוסבר לבית המשפט, זה חשד לנקמה, זה ממש נכנס ישר למחשב, הורגים לך ילד ואתה ישר הופך להיות סיכון ביטחוני.
השאלה היא, האם יש לנו דרך באמת לבדוק סיכון אמיתי, או שזה אוטומטי, המצב של להיכנס לסטטוס של סיכון ביטחוני?
מוסי רז (מרצ)
¶
אני רוצה להוסיף כאן, כפי שאמרתי בסעיף 3ב. בעצם, מה שכתוב בסעיף הזה, זה שמותר לפסול אדם מסיבות כאילו ביטחוניות, על אף שהשב"כ אומר שאין בו סכנה ביטחונית. כי בעצם מה כתוב כאן? וסליחה שזה היה בחוק הקודם וסליחה מכל דבר אחר, שאם השב"כ מחליט שאני בסדר גמור, ושאשתי בסדר גמור, ושאח שלי בסדר גמור, ושההורים שלי בסדר גמור, ושהילדים שלי בסדר גמור, יפסלו אותי בגלל שאולי אחותי נשואה למישהו שהוא לא בסדר.
תשמעו, הסעיף הזה הוא טינופת, אסור שהוא יופיע בחוק של הכנסת, אין שום צורך שהוא יהיה. הרי, הותרנו כאן את כל הסמכות בידיים של השב"כ, אבל למה לפסול בן אדם בגלל גיסו? איזה סיבה יש שדבר כזה יהיה כתוב בספר חוקים של מדינה? לא אמרתי מדינה דמוקרטית, מדינה בכלל, צריך להוריד את זה, להוריד את "בן משפחה", השב"כ רוצה לפסול מישהו, שיפסול, אבל למה לכתוב דברים כאלה?
היו"ר רם בן ברק
¶
אני לא הבנתי את זה כך, כי אתה יודע, לפעמים אתה מקבל החלטות על פי ניסיון, ניסיון העבר, אתה לומד מדברים שקורים מהניסיון - - -
מוסי רז (מרצ)
¶
אין בעיה, רם, ששירות הביטחון יגיד שבגלל שהגיס של מחמד נרצח על ידי מתנחל, מחמד מסוכן.
היו"ר רם בן ברק
¶
עם כל הכבוד, למה כשהגיעו לכאן עולים מרוסיה, אתה לא קיבלת אותם למוסד ולשב"כ כי יש להם קרובי משפחה ברוסיה?
היו"ר רם בן ברק
¶
לא, אבל הגיע יהודי מרוסיה, קלטת אותו בזרועות פתוחות, נתת לו מגורים, הכל טוב ויפה אבל הוא לא היה יכול לעבוד בשום מקום רגיש - - -
נירה שפק (יש עתיד)
¶
רם, אני מבינה היטב את מה שאתה אומר, רק שאמרת שזה מתבסס על איזשהו ניסיון, אוקיי, כמה מקרים כאלה יש?
מוסי רז (מרצ)
¶
אין בעיה, אז שיבוא שירות הביטחון ויגיד, שבגלל שהגיס של מחמד עשה כך וכך אנחנו פוסלים את מחמד, אבל זה לא מה שנאמר כאן. כאן נאמר שאפילו אם אנחנו אומרים שמחמד הוא בסדר, בגלל שהגיס שלו עשה הוא מסוכן, או אפילו עלול לעשות - - -
נירה שפק (יש עתיד)
¶
אפשר גם להחליט שמהשעה 22:00 בערב גברים לא יסתובבו חופשי כי היו כמה נשים שנאנסו.
מוסי רז (מרצ)
¶
כתוב, "אם קבע שר הפנים או מפקד האזור, לפי העניין, בהתאם לחוות דעת מאת גורמי הביטחון המוסמכים, כי תושב האזור או המבקש האחר או בן משפחתם עלולים להוות סיכון ביטחוני למדינת ישראל; בסעיף זה, "בן משפחה" – בן זוג, הורה, ילד, אח ואחות ובני זוגם...".
זאת אומרת, שאם הוא קבע ש-מ' בסדר, הוא בסדר גמור, אין איתו שום בעיה, אבל הגיס שלו עלול, גם לא כתוב עשה, עלול להיות סיכון, אז הוא פסול. תגידו לי - - -
מוסי רז (מרצ)
¶
אבל למה? אם הם חושבים שמחמד מסוכן, יכתבו שמחמד מסוכן, למה הם צריכים להגיד שאם יכול שהגיס שלו מסוכן אז הוא פסול?
מוסי רז (מרצ)
¶
אבל מירי, זה סעיף מצמצם, אז בואי נכתוב שלא יוכל אדם להיפסל בגלל קרוב משפחה יותר רחוק מזה - - -
נירה שפק (יש עתיד)
¶
אם את מורידה את המילה "עלול" ורושמת במקום "בן משפחה מהווה" אז זה נשמע לי קצת יותר הגיוני.
נירה שפק (יש עתיד)
¶
יש כאן, "כי תושב האזור או המבקש האחר או בן משפחתם מהווה סיכון" ולא "עלול להוות".
מיכל רוזין (מרצ)
¶
אה, במקום "עלול להוות", "מהווה". לא הבנתי, ונגיד שיש לו איזה בן דוד או גיס שמהווה איום, אז זה אומר שגם הוא מהווה איום?
מיכל רוזין (מרצ)
¶
לא, נירה, לא, זה לא בלוגיקה. אם אכן, אותו אדם שמבקש את הבקשה לא מהווה איום, והגיס מהווה איום, אז לגיס לא צריך לאפשר אוקיי, אבל עכשיו את אומרת שאת מטילה את זה על האדם ההוא, ועכשיו את צריכה להשפיע שיש לגיס השפעה עליו.
מיכל רוזין (מרצ)
¶
ברגע שיש קשר, אז אני כבר מהווה איום, אז נגמר כבר הגיס. ברגע שיש קשר, השב"כ יכול להוכיח שהאיש מהווה איום - - -
עודד פלר
¶
כן, לעניין ההערה של היועצת המשפטית, הסעיף הזה לא נותן שיקול דעת, הסעיף הזה קובע "לא יינתן", זאת אומרת, פה יש איסור גורף - - -
עודד פלר
¶
בסדר, אז יש שאלה האם הוא מהווה, אבל ככל שיש קביעה שהוא עלול לסכן, אז אין שיקול דעת, לא יינתן. זה דבר אחד.
הדבר השני, רק בשביל לחדד גם כדי שתבינו על מה מדובר, זאת אומרת, באמת לפעמים מדובר באיזושהי מעורבות של קרוב משפחה שאין איתו שום קשר, אבל הסיכון יכול לצמוח גם, למשל במהלך השנים נתקלנו בזה שעבודה ברשות הפלסטינית כפקיד, זה סיכון.
זאת אומרת, אם אשתו של אחי עובדת ברשות הפלסטינית, אז אני לא יכול לקבל, כי זה סיכון בטחוני, זה שהיא עובדת ברשות. היא לא עשתה שום דבר, יכול להיות שהיא עובדת במשרד החקלאות.
עודד פלר
¶
אלה הסיפורים, זה לא בהכרח מישהו שהוא פעיל באיזה ארגון, עובדת ברשות הפלסטינית במשרד החקלאות או במשרד הרווחה.
שירה קרואני
¶
שירה קרואני ארד, מיועמ"ש המשטרה. אני אולי יסייע לחבריי עד שהם יעלו בזום, אני רוצה להבהיר שני דברים. קודם כל, חוות הדעת גם של השב"כ וגם של המשטרה, הן חוות דעת, הן המלצה ותו לו, ולכן מי שמחליט בסוף זה שר הפנים או מפקד האזור. אם הם מחליטים לקבל את חוות הדעת, אז לא יינתן אישור. זאת אומרת, הם עדיין יכולים להחליט שלא לקבל.
דבר נוסף, אנחנו נמצאים בעולם של הערכה, זאת אומרת, אנחנו לא נמצאים בעולם של ודאות, ולכן אם השירות, בדרך כלל זה השירות, מחליט שישנו קשר וישנה השפעה אז אנחנו - - -
מוסי רז (מרצ)
¶
לא, כאן כתוב שגם אם מדובר בבן משפחה. אם רוצה השירות להגיד שאני עלול להיות סיכון ביטחוני, שיגיד את זה, למה הוא אומר את זה על בן משפחה? אם הוא רוצה להגיד שבגלל גיסי אני סיכון ביטחוני, שיגיד את זה, כאן כתוב הפוך ממה שאמרת, ומה שכתוב כאן לא יכול להיות בספר חוקים של מדינה וזה בושה שזה בספר כבר 19 שנים. לא קשור למדינה דמוקרטית, מדינה שמבינה לקרוא.
מיכל רוזין (מרצ)
¶
אנחנו לא מטילות ספק, גם לא מוסי, בכך שאם אדם, יש לו קשר קרוב עם גיסו או אחיו, והאח הוא עוסק בטרור, אז השב"כ לא יכול להכריז שהוא עלול להוות בעיה, הבן אדם עצמו שמבקש את הבקשה. אי אפשר להניח מראש, שבגלל שיש לי איזשהו קרוב שעוסק בזה, יש לי קשר אליו, והקשר הזה גורם לי להוות סכנה וכדומה. ברגע שאתה אומר שהוא מהווה - - -
מיכל רוזין (מרצ)
¶
שנייה רגע, יש לי שאלה ואולי השב"כ צריך לענות לנו. אם כתוב שהאדם עצמו עלול להוות סכנה, כמו שאת אומרת בהערכה, ההערכה הזאת כוללת גם את הקשרים שלו, שהם עם שכנים, עם משפחה, עם קרובי משפחה וכדומה. זאת אומרת, זו ההערכה, אז אם הוא בקשר עם גיסו וגיסו עלול להוות בעיה, אז גם הוא מהווה בעיה. מירי, את מבינה?
מיכל רוזין (מרצ)
¶
אז אני חייבת להגיד משהו רגע. מכיוון שמדובר על הערכת מסוכנות, הערכת מסוכנות היא לאדם המבקש בקשה. אם לאדם הזה יש קשר עם מישהו שעלול להיות לו קשר איתו, אז הוא עצמו בהערכת מסוכנות, לא בגלל הקשר, ולכן אין טעם לכתוב את זה.
צריך לכתוב שבמידה ואותו אדם עלול להוות סיכון ביטחוני, אז הוא עצמו מהווה את הסיכון. עכשיו, מי מעריך מהו הסיכון הביטחוני? כמו שאתם אומרים, השב"כ. השב"כ יחליט שמכיוון שכל חבורת הילדות שלו, החברים הכי קרובים אליו שהוא פוגש אותם פעם בשבוע לפוקר, הם כולם שותפים לארגון טרור, אז הוא עצמו מהווה בעיה, לא החברים.
נירה שפק (יש עתיד)
¶
מיכל, את אומרת להוריד את המילים "בן משפחה" כי זה לא רלוונטי, כי אם הוא הבעיה - - -
מיכל רוזין (מרצ)
¶
לא רלוונטי, זה הוא עצמו. אם זה מעיד עליו, זה לא חייב להיות בן משפחה, ואם זה החבר הכי טוב שלו מהילדות והוא עוסק בטרור אז זה לא מהווה סכנה?
יוסף שיין (ישראל ביתנו)
¶
אני לא זוכר את שמו, אולי אתם תזכירו לי, אני ניסיתי לחפש את בסאם חסן יוסף, זה שהיה הבן של מפקד החמאס - - -
יוסף שיין (ישראל ביתנו)
¶
הוא הרי נתפס ואחר כך הוא גויס על ידנו והפך לשחקן מאוד חשוב אצלנו בחשיפת פיגועים. נכון, הוא נסע לארצות הברית, אני לא זוכר איפה הוא היה.
יוסף שיין (ישראל ביתנו)
¶
מה שאומר מוסי רז, הוא למעשה מעלה שאלה על איזה מעגלים אנחנו רוצים להתמקד, או רק להתמקד באדם עצמו, כי הרי, הקשר שלו למעגלים מסוימים הופכים אותו לאדם - - -
יוסף שיין (ישראל ביתנו)
¶
שאנחנו רוצים למנוע ממנו לקבל היתר שהייה בישראל - - - ועם כל הדבר הזה, הוא מגיע - - - באיזה מקום הוא מסתובב? האם הוא חי בקרבם? זה כבר לא משנה אם זה גיסו, אחיו, זה יכול להיות החברים הכי קרובים שלו.
מיכל רוזין (מרצ)
¶
בדיוק, אולי זה לא בן משפחה, אולי זה חבר'ה שהוא פוגש אותם כל שבוע לפוקר והם המסוכנים.
יוסף שיין (ישראל ביתנו)
¶
מירי, יש פה הרי את כל הנושא הזה של בן משפחה, השבטיות הזאת, אז אנחנו הרי חושדים במעגלים הקרובים אליו, וזה משפט שהוא די סתום. עכשיו, השאלה היא, על מנת לא להחשיד אותו במעשים של אחרים, מה אפשר לעשות פה? אני לא יודע, אני רק מהרהר פה.
אני חושב שחייבים לציין משהו שגורם לנו לכאבי ראש, אבל האם אנחנו אומרים גם שהוא, החשוד הזה, נמצא איתם בקשרים אינטימיים כאלה שמחשידים אותו? זאת השאלה ששואלים, תעזבי עכשיו את הבן דוד מדרגה שניה, זאת השאלה שאתה שואל, נכון מוסי? אם אני מחדד אותך.
מוסי רז (מרצ)
¶
כן, אני בעצם אומר שלפי הנוסח כאן, אם השב"כ אומר שאני בסדר גמור ביטחונית, אני עדיין לא יכול לקבל אישור.
יוסף שיין (ישראל ביתנו)
¶
השאלה היא, השב"כ אומר לך להסתובב במעגלים שהם מסוכנים לנו ולכן אין לנו איך לחשב את זה וזה גורם לזה - - -
מיכל רוזין (מרצ)
¶
אין בעיה, אבל בעיה איתו, עם האדם עצמו שמבקש, הוא מהווה סיכון, מה קשור מי בסביבתו? ההערכה של השב"כ היא על האדם, בודקים עם מי הוא מסתובב, מי החברים שלו, מי אשתו, מי המשפחה - - -
היו"ר רם בן ברק
¶
חברים, אני אסגור את העניין הזה עם השירות, אני אבקש מהם הסברים ונראה אם אפשר לשנות.
יוסף שיין (ישראל ביתנו)
¶
אבל רק שנייה. אפשר לסגור כל הגדרה ולהרחיב אותה, מה שאומר פה, מה שאומר מוסי רז עושה שכל. אנחנו הולכים על האדם עצמו שהוא מבחינתנו מושא הדיון, מושא הדיון הזה, במידה וחושדים בו, והחשד הוא חשד רחב מאוד, שהוא או בגלל כל מי שהוא מקורב אליו, זהו, זאת החלטה, בלי לקבוע אם אנחנו עומדים רק על הגיס, על האח, על הבן, וזה הכל.
מוסי רז (מרצ)
¶
יש כאן עוד הרחבה שצריך לתת עליה את הדעת, וזה בסוף הסעיף, הוא אומר: "בין השאר על סמך חוות דעת מאת גורמי הביטחון המוסמכים ולפיה מדינת מושבו או באזור מגוריו של תושב האזור או המבקש האחר מתבצעת פעילות העלולה לסכן את ביטחון מדינת ישראל או אזרחיה".
האם זה חדש כאן למישהו, שבשטחים הכבושים מתנהלת פעולה העלולה לסכן את ביטחון מדינת ישראל ותושביה? אם כך, אז יש כאן סעיף שמאפשר לפסול את כולם. הסעיף הזה בעצם מנוסח בצורה מרושלת, אני לא מבין איך הוא החזיק מעמד 19 שנה, אבל אי אפשר לקבל את זה. זאת אומרת, כתוב כאן שאם ירצו, יגידו שעל כל תושב בשטחים שבגלל שהוא גר בשטחים הוא סכנה ביטחונית, וזהו זה, פסלנו את כולם, ועם כל הכבוד, 15 שנה, 50 שנה, 55 שנה, כולם פסולים.
מירי פרנקל-שור
¶
מוסי, אני רוצה להגיד לך, אני לא מחליפה את השירות בדרך שבה הם נותנים את הערכת המסוכנות שלהם, אבל כשאתה עובר התאמה ביטחונית, כלומר, אנחנו שעוברים סיווג, אנחנו נותנים את כל המעטפת המשפחתית שלנו, כלומר זה חלק מזה.
מוסי רז (מרצ)
¶
אין בעיה, אם השירות אומר שהאדם מסוכן, אני מבין, אבל הוא אומר שהוא מסוכן כי בשטחים הכבושים יש סכנה? הרי ברור שיש סכנה.
אמילי חיה מואטי (העבודה)
¶
סליחה שאני מתערבת, אבל הסיווג הביטחוני הוא כזה, שגם כשצריכים למנות אותך לתפקיד מסוים ומגלים שיש בעייתיות מסוימת אצל בני המשפחה שלך, נגיד מאן דהוא, בעלי, אז בדרך כלל השירות פונה אליו ואומר לו.
היו"ר רם בן ברק
¶
אמילי. אני רוצה לדעת למה אי אפשר לקבוע בסעיף 8 שהשירות יקבע את המסוכנות של האדם בהתאם לקריטריונים שהוא ימצא לנכון לנקוט? בלי להגיד אם הסבתא שלו ככה או הסבא שלו ככה.
תהילה
¶
אוקיי, אז אני רק אציג את עצמי, נמצאת אתכם תהילה, אני מיחידת המחקר. אנחנו מבינים, והניסיון שלנו לגבי זה, הוא שקשרים משפחתיים גם ביהודה ושומרון וגם ברצועה, הם פקטור מאוד משמעותי, והם משמשים מנוף להפעלת לחץ בידי ארגוני הטרור, לא כל שכן אם מישהו או בן משפחתו הוא פעיל בארגון טרור.
באופן אוטומטי, בן המשפחה שזוכה למעמד בישראל הופך לאטרקטיבי במיוחד, להשתמש בו ולהיעזר בו לקידום פעילות טרור, בין אם זה העברת כספים, העברת אמצעי לחימה - - -
היו"ר רם בן ברק
¶
נו, אני לא יכול להתנהל ככה כשמישהו מתחיל לדבר ועכשיו שעה הוא מדבר ואי אפשר לשאול אותו שאלה. את שומעת אותי עכשיו? שירות הביטחון?
היו"ר רם בן ברק
¶
את שומעת? יפה. תראי, אני מבין מה את אומרת ואני מכיר את זה גם, אבל אי אפשר לעשות את זה באופן גורף, אי אפשר להגיד באופן גורף שכל אחד שסבתא שלו עוסקת בטרור הוא מיד מסוכן למדינה. אי אפשר להגיד את זה, למרות שהניסיון מראה שכן.
אם למשל יש כאן איזושהי בחורה שהגיעה והיא כבר עשר שנים פה, ואחרי עשר שנים אח שלה החליט שהוא מתעסק בטרור, ואתם, שירות הביטחון, רואים שאין ביניהם שום קשר, לא אינטרנטי ולא טלפוני, והיא לא נוסעת לשם והוא לא בא לכאן, והיא גם לא בקשר עם הקרובים שלו, אז אין לו שום השפעה עליה. מצד שני, אם אתם רואים שהיא כל היום בוואטסאפ איתו, אז אתם מקבלים החלטה מושכלת.
היו"ר רם בן ברק
¶
זה גם יכול להיות חבר ילדות וזה יכול להיות מישהו אחר. זאת אומרת, לא יכול להיות שאתם תקבעו שכל אחת שהגיס שלה התעסק בטרור, באופן אוטומטי היא פסולה מההליך, זה פשוט לא הגיוני, הרי בשביל זה אנחנו לא צריכים שירות ביטחון, אם אתם לא יודעים לבדוק את זה פרטני, אפשר להגיד על הכל שזה - - -
אמילי חיה מואטי (העבודה)
¶
רם, מעבר לזה, הם לא אומרים מהווה, כשקוראים את החוק, לא כתוב שבן משפחה או אחר "מהווה" סיכון ביטחוני, אלא "עלול להוות" סיכון ביטחוני. מה זאת ההגדרה הזאת "עלול להוות"?
היו"ר רם בן ברק
¶
חברים, בואי, אני מבקש שתתייעצו עם הייעוץ המשפטי ותביאו לנו ניסוח אחר לסעיף 8, כזה שמאפשר לכם להחליט מי מסוכן, אבל על סמך מודיעין ולא על סמך קרבה משפחתית.
יצחק
¶
יו"ר הוועדה, ברשותך, מדבר עו"ד יצחק מהייעוץ המשפטי בשב"כ. צריך להגיד עוד כמה מילים על היכולות של המודיעין, של האנשים האלה, זה דיון שהוא לא דיון חסוי אבל בכל זאת, אני אנסה בכמה משפטים להבהיר את זה.
כשאנחנו מבצעים אבחון לאוכלוסיות האלה, זה מציב לנו הרבה מאוד אתגרים. יש לפעמים נטייה לחשוב ששירות הביטחון נמצא בכל מקום ויש לו יכולות על טבעיות, זה לא נכון, לא כל קשר שיש בין בן משפחה לבין אדם שהוא מוזמן באחמ"ש אנחנו יודעים לאתר, יש חולשות לדברים האלה ויש דברים שאנחנו לא יודעים לאתר, במיוחד כשבדרך כלל האוכלוסייה הזאת היא אוכלוסיית אחמ"שים, היא לא אוכלוסייה שנמצאת בלב השיח שלנו.
לצפות שאנחנו נדע לגבי כל אחד מהם, מה תדירות הקשר, מה עוצמת הקשר, מה פשר הקשר, אני לא יודע כמה זה עומד במבחן המציאות. דבר נוסף שצריך להבין הוא שהסיכון לפעמים משתנה. זאת אומרת, אם אנחנו נמצאים במהלך "שומר החומות" למשל, אז זה סיכון אחר מאשר בתקופות של רגיעה, ולפעמים בני משפחה לא נמצאים בקשר תקופה מאוד ארוכה, אבל הקשר מתחדש אגב איזשהו אירוע מסוים, איזשהו טריגר מסוים, ולכן, לנו חשוב, ואנחנו, במובן שאנחנו - - -
מיכל רוזין (מרצ)
¶
אבל סליחה, מדובר בענישה קולקטיבית. אתה בעצם אומר, שעל כל שמונת אחיה, גיסיה והמשפחה המורחבת, אם מישהו במקרה עובד ברשות הפלסטינית, או היה בצורה כזאת או אחרת מעורב בהפרת סדר, זהו, אתה עכשיו פוסל אותה ואומר שהיא עלולה להוות איום. אז עם כל הכבוד, יש פה ענישה קולקטיבית, תצמצם את זה איכשהו.
יצחק
¶
אז אני רק רוצה להדגיש משהו גם מהניסיון המצטבר שלנו כיועצים משפטיים, כי אנחנו גם מתמודדים הרבה פעמים בעתירות בבתי משפט שתוקפות את ההחלטות והעמדות שלנו.
צריך להבהיר לחברי הוועדה, אנחנו לא מתנגדים באופן אוטומטי, אין דבר כזה התנגדות אוטומטית למה שאנחנו מכנים חב"ש עקיף, חב"ש עקיף הכוונה לא לחומר בטחוני שלילי - - -
מוסי רז (מרצ)
¶
לא, זה לא מה שהוא קובע. אני רוצה לשאול אותך, יצחק, נאמר שחוות הדעת שלך כשב"כ עליי היא שאני בסדר גמור - - -
נירה שפק (יש עתיד)
¶
השאלה שלי היא ליועמ"ש. שני דברים, אחד, אני רוצה להבין מה פירוש ההגדרה "עלול להוות סיכון", אם יש הגדרה כזאת, תסביר לי מה זה. אני יודעת מה זה סיכון, אני יודעת מה זה מפגע או מפגעת, אני לא יודעת איך אתה יודע לעשות מיפוי בקריטריונים ל"עלול להוות סיכון או פעילות העלולה לסכן את ביטחון המדינה", איך אתה מקבל את ההחלטה?
יצחק
¶
תראו, קשה לי לתת לכם תרחיש שיהיה תמיד נכון, כי זה דבר שתלוי בהרבה מאוד משתנים, אבל אחד המשתנים למשל - - -
יצחק
¶
תדירות הקשר. זה דבר שצריך להבין שהוא תלוי נסיבות קונקרטיות. למשל, אם יש לנו פעיל בארגון טרור, זה חשוב לנו לבחון מה מעמדו בארגון הטרור, האם הוא פעיל, מה שאנחנו מכנים פעיל צבאי, פעיל שעוסק בהנעה של פעילות טרור, או שהוא פעיל ארגוני, פעיל שהפעילות שלו - - -
מוסי רז (מרצ)
¶
אבל זה לא מה שכתוב פה, ריבונו של עולם, מה הם לא יודעים לקרוא? לא יודעים קרוא וכתוב בשב"כ?
יצחק
¶
פעילות ביטחונית שבסופה המיידי אנשים עלולים להיפצע ולהיות חשופים לפיגועים. שוב, צריך להבין את הדבר הזה כבר מהנוסח הנוכחי שלו היום. קודם כל, בית המשפט העליון כבר נדרש לזה, יש את הסוגייה הזאת בפס"ד דקה, בית המשפט העליון מאפשר לנו במשחק איזון לשקול את הדבר הזה.
עכשיו, להגיד שזאת היכולת תמיד להבחין, שתמיד יהיה נכון, שתמיד תהיה דרך לשכנע, לא, כי זה תלוי נסיבות, יש הבדל בין תקופה רגישה, כמו שאמרתי למשל, בתקופת שומר חומות, לבין תקופת רגיעה.
לפעמים אנחנו רואים גם, ואנחנו ציינו את זה בחוות הדעת הגלויה שלנו, תקופות שבהן החמאס ברצועת עזה מקדם את מה שהם מכנים פעילות בין-אזורית, אנחנו רואים יותר ניסיונות לגייס מקרב הערבים בישראל ומקרב אוכלוסיית האחמ"ש. אז בתקופה כזאת, אז בתקופות כאלה, נקודת האיזון תהיה שונה מאשר בתקופות שאנחנו לא רואים את המגמות האלה.
ולכן, יכול להיות שצריך לדייק את נקודת האיזון עוד יותר, אבל בהחלט, אנחנו מאוד רוצים שיתאפשר לנו עדיין לשקול ועדיין להביא בחשבון מידע שהוא לא רק לגבי המוזמן, מידע שהוא גם לגבי בני המשפחה שלו שיכולים להיות בסביבה - - -
מיכל רוזין (מרצ)
¶
אבל זה לא מונע ממך. נגיד אין את הסעיף הזה, או אין את בן המשפחה בסעיף, זה מונע ממך להגדיר את האדם שהוא עלול להוות סכנה בגלל קשרים שיש לו? זה לא מונע, להיפך, זו ההערכה שאתה נותן.
מה זה היתר מת"ק? אתה בודק את הבן אדם ועושה הערכת מסוכנות שלו, הערכת המסוכנות הזאת כוללת גם את הקשרים שלו, החברתיים והמשפחתיים, ולכן, האם העובדה שזה לא ייכתב פה מונע ממך לתת את חוות הדעת? אני לא רואה איך.
נירה שפק (יש עתיד)
¶
פשוט יש לי שאלת המשך לאור מה שענית. זאת אומרת, אם אני הולכת על השלילה, אם אין לבן אדם תדירות קשר, ואם הוא לא קשור לבן אדם שהוא פעיל טרור, אז בעצם, הסעיף הזה לא חל על אלה שהם לא ולא, כי כתוב כאן אוטומטית שלא יינתן, אין כאן את המונח "שיקול דעת", זה לא רשום כאן, וגם כשמדברים, יש סעיפים אחרים שכבר עונים על מה שביקשת, אז מה נוסף הסעיף הזה על סעיפים אחרים?
בסעיף הזה, לכל מה שתיארת יש את הנתונים, יש את שיקול הדעת, אבל הסעיף הזה הוא מיותר לפי מה שאמרת.
יצחק
¶
אז אני אוסיף עוד אמירה מסכמת, לדברים האלה יש משמעות במה שמכונה על רקע חב"ש עקיף והתנגדות של גורמי הביטחון, שוקלים אותה בקפידה, היא עוברת ייעוץ משפטי, ככל שיש עתירה כנגד ההחלטה הזאת, היא עוברת גם את הבחינה של הפרקליטות, ואין אצלנו דבר כזה התנגדות אוטומטית, הכל בשים לב לתבחינים, ואני חייב לומר, ברוב המכריע של המקרים, ואפשר לבדוק את זה גם, בתי המשפט בעתירות מאשרים את שיקול הדעת שלנו וקובעים ששיקול הדעת שהופעל היה נכון.
מוסי רז (מרצ)
¶
כן, הסעיף פשוט מיותר, גם התשובות של השב"כ מוכיחות את זה, אין שום היגיון בחקיקה של הסעיף הזה.
מיכל רוזין (מרצ)
¶
זה לא אוטומטי, השב"כ ממילא קובע, אנחנו לא מתערבים לשב"כ לפי מה הוא קובע, הוא עושה הערכת מסוכנות ואנחנו סומכים את ידינו עליו, אז למה צריך את ההגדה הזאת?
מוסי רז (מרצ)
¶
אני חושב שאפשר על דעת כל חברי הוועדה להוריד את הסעיף הזה, אני לא רואה פה מישהו שחושב שצריך את הסעיף הזה.
היו"ר רם בן ברק
¶
בסדר, בסדר, אם את קוראת את הסעיף הזה בתשומת לב, אז את רואה שבעצם יש כאן גם שיקול דעת בתוך הסעיף הזה, זה לא באופן אוטומטי.
מוסי רז (מרצ)
¶
אפשר להשאיר את הסעיף, אבל מ"בן משפחה" והלאה להוריד. אני גם רציתי לשאול את עוה"ד מהשב"כ, האם לדעתו בשטחים יש פעילות המסכנת את ביטחון מדינת ישראל?
היו"ר רם בן ברק
¶
מוסי, תעשה לי טובה, תכף אני אומר לשב"כ שלא ישתתף בדיון הזה אם אנחנו לוקחים את זה עכשיו לצד הזה.
מוסי רז (מרצ)
¶
אבל הנה, כתוב, אם הוא בא מאזור שיש בו פעילות המסכנת, אז אפשר לפסול אותו, זה מה שכתוב פה.
היו"ר רם בן ברק
¶
אני. אנחנו לא תמימי דעים, אתם חושבים שזה דבר איום ונורא, ואני חושב שיש כאן מספיק שיקול דעת - - -
היו"ר רם בן ברק
¶
בסדר, מה שהשב"כ ניסה לעשות כאן, לפי עניות דעתי, זה להצביע על עובדה, שבהרבה מאוד מקרים קרבה משפחתית יכולה להוות סיכון ביטחוני, ולכן הם הדגישו את זה.
היו"ר רם בן ברק
¶
אי אפשר להאשים אותי שאני נותן איזשהן דעות קיצוניות כאלה או כאלה, אבל, מאחר ואני גם בא מארגון ביטחוני, אז אני יכול בהחלט להבין שבגלל הניסיון המצטבר שלהם, הם מצאו לנכון לציין את זה במפורש ועדיין, הם השאירו לעצמם את שיקול הדעת להחליט את זה, זה לא באופן אוטומטי. אנחנו נעבור לסעיף הבא.
נירה שפק (יש עתיד)
¶
רם, אני רק מבקשת, לפני שאתה עובר לסעיף הבא, לבחון את המילים "עלול להוות" בנושא "מהווה", וזה פותר בעיניי את העניין הזה. כבר הערתי את זה בהתחלה, תסתכל, "עלול להוות" זה משהו ערטילאי ולא רלוונטי, אם אומרים "מהווה" זה כבר סיפור אחר.
היו"ר רם בן ברק
¶
לא, זה "עלול להוות", זה לא מהווה באופן אוטומטי, זה עלול להוות, זה לא באופן אוטומטי שאומרים ככה זה ככה, אלא עלול להיות.
היו"ר רם בן ברק
¶
לא נכון, אתה יודע, אני חושב שהחוק הזה הוא מאוד בעייתי, אבל אני לא חושב שאנחנו חיים באיזשהו - - -
עידו בן יצחק
¶
8א, דיווח לכנסת, זה סעיף חדש שמוצע.
דיווח לכנסת
8א.
שר הפנים ידווח, בתחילת כל רבעון, לוועדת החוץ והביטחון של הכנסת ולוועדת הפנים והגנת הסביבה של הכנסת על כל אלה:
(1) מספר הבקשות שהוגשו, בכל רבעון לקבלת רישיון לישיבה בישראל לפי כל אחד מהסעיפים 3א(א)(1), 3א(א)(2), 4(1), 5(א)(1), 5(א)(3), ו-7, וכן מספר הבקשות שאושרו ומספר הבקשות שנדחו לפי כל אחד מהסעיפים האמורים.
(2) מספר הבקשות שהוגשו, בכל רבעון, לקבלת היתר לשהייה בישראל לפי כל אחד מהסעיפים 3(1), 3(2), 4(2), 5(א)(2), 5(א)(3), ו־7, וכן מספר הבקשות שאושרו ומספר הבקשות שנדחו לפי כל אחד מהסעיפים האמורים.
נירה שפק (יש עתיד)
¶
אני ביקשתי להוסיף כאן (3), גם לאור השיח הקודם שהיה כאן זה מאוד רלוונטי, גם להציג את מספר הדיונים שהתקיימו על פי התקנה.
יוסף שיין (ישראל ביתנו)
¶
רם, יהיו אך ורק מספרים? לא יהיה בה שום נושא? פשוט יגידו לך שהוגשו כך וכך כזה, וכך וכך כזה, זה מה שזה אומר?
היו"ר רם בן ברק
¶
אבל אנחנו נוכל לשאול את השאלות שנרצה לדעת ולהעמיק בהן. אם יגידו לנו שהוגשו 100 בקשות לוועדה ההומניטארית והתקבלה רק אחת, יהיה צריך לראות למה האחרות לא, נוכל להעמיק.
מוסי רז (מרצ)
¶
האם יימסר גם על פסילה לפי סעיף 8? למה רק לפי סעיפים 3, 4, 5, ו-7? אני מקווה שלא יהיה צריך למסור לפי סעיף 8 כי לא יהיה סעיף 8, אבל אם חלילה יהיה סעיף 8, אז האם יימסר גם על הפסילה לפי סעיף 8?
מירי פרנקל-שור
¶
שסעיף 8 זו המניעה הביטחונית שבעצם תומכת בכל הסעיפים, זאת אומרת, אנחנו לא יודעים מה לבקש. אני חושבת ש-8א נותן את המענה, מכיוון שמה אנחנו נבקש במניעה הביטחונית? כמה פעמים השב"כ סירב?
נירה שפק (יש עתיד)
¶
אבל אפשר לבקש סטטיסטיקה, למשל, כמה סורבו בגלל קירבה לבן משפחה או כאלה, כן אפשר לקבל את הסטטיסטיקה, בלי תוכן.
יוסף שיין (ישראל ביתנו)
¶
אני חושב שזה נכון להבין את מה שאמרנו הרגע, סעיף 8 הוא סעיף כזה גנרי גדול של אדם והמקורבים לו, כלומר, לא הבן דוד אלא המקורבים, מעגל המקורבים פחות או יותר. 8א אומר שאנחנו רוצים בסך הכל נתונים, אבל בנתונים כרגע אין לנו אינדיקציה האם יש קורלציה בין מה שעשינו עד עכשיו לפי מה שנשלח, ולכן, אחד הדברים שמאפשרים לנו פיקוח זה להגיד מה, מאיזו סיבה בתוך הדברים האלה, האם חלק זה באמת מקורבים, חלק זה ככה. שימצאו ארבע סיבות גנריות - - -
היו"ר רם בן ברק
¶
איפה זה? שיעשו את זה בוועדת חוץ וביטחון. את פסילות השב"כ שיעשו בוועדת חוץ וביטחון.
היו"ר רם בן ברק
¶
לא, כי אם תרצה להעמיק למה פסלו את שושנה בגלל אחיה שגר בשטחים, אני ארצה לדעת למה כדי שלא יהיה מצב שזה יהיה באופן אוטומטי, ולכן אני רוצה שזה יהיה בוועדת החוץ והביטחון.
מוסי רז (מרצ)
¶
הוא יגיד, סירבתי 100 פעמים, והסברים בוועדת חוץ וביטחון, או אפילו ועדת משנה, זה לא הנקודה.
עידו בן יצחק
¶
שינוי התוספת
9.
הממשלה רשאית בצו, באישור ועדה שתקבע ועדת הכנסת, לשנות את התוספת.
התוספת, נגיד לזה בסוף, היא המדינות הנוספות מעבר לאזור שלגביהן חל החוק.
עידו בן יצחק
¶
הוראות מעבר
10.
(א) על אף הוראות חוק זה –
(1) רשאי שר הפנים או מפקד האזור, לפי העניין, להאריך את תוקפו של רישיון לישיבה בישראל או של היתר לשהייה בישראל, שהיו בידי תושב האזור ערב תחילתו של חוק זה, בהתחשב בין השאר בקיומה של מניעה ביטחונית כאמור בסעיף 8;
(2) מפקד האזור רשאי לתת היתר לשהייה זמנית בישראל לתושב האזור שהגיש בקשה להתאזרחות לפי חוק האזרחות או בקשה לרישיון לישיבה בישראל לפי חוק הכניסה לישראל, לפני יום א' בסיוון התשס"ב (12 במאי 2002) ואשר ביום תחילתו של חוק זה טרם ניתנה החלטה בעניינו, ובלבד שלא תוענק לתושב כאמור, לפי הוראות פסקה זו, אזרחות לפי חוק האזרחות ולא יינתן לו רישיון לישיבת ארעי או לישיבת קבע, לפי חוק הכניסה לישראל.
(ב) מי שהגיש בקשה לפי הוראות חוק האזרחות והכניסה לישראל (הוראת שעה), התשס"ג–2003, ערב פקיעתו של החוק האמור יראו את בקשתו כאילו הוגשה לפי חוק זה.
חגי ויניצקי
¶
כן, אבל לא לסעיף 9 הזה, אלא לסעיף 9 בהצעת החוק של חה"כ האוזר, הסעיף של חוק יסוד הלאום.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
למה הכוונה בסעיף קטן (ב), אני לא הבנתי, איזה בקשות? הבקשות שהוגשו מה-6 ביולי?
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
זאת החלה רטרואקטיבית. בקשה שהוגשה כשהחוק לא היה, אתה עושה עכשיו כאילו מין יצור משפטי כזה, שאילו החוק היה ממשיך לעבור, אין, אין דבר כזה, שידונו בבקשות.
יצחק
¶
מדבר שוב יצחק, יועץ משפטי בשב"כ. אני אומר ברשות חברי הוועדה, שסגן ראש השירות הציג בסקירה הקודמת שלו נתונים לגבי מה שהוא כינה "גילאי הפח"ע" והמעורבות של הגילאים האלה בטרור. אנחנו סבורים שיש מקום לקבוע תחולה רטרואקטיבית, גם לתקופת הביניים, שלא נמצא את עצמנו במצב שבו אנחנו מכניסים לכאן באיוש כמות מאוד גדולה של אנשים בגילאי הפח"ע, ולהבנתנו היא יכולה להגיע ליותר מ-2,000 בקשות.
צריך להבין, גם אם מתבצע אבחון של האנשים האלה, אם דיברתי קודם על היכולות המוגבלות של האבחון שלנו, אנחנו סבורים שלא נכון להסתמך על תחום כזה כשמדובר בהיקף כזה של אנשים וכמות כזאת של אנשים, ולכן, אנחנו סברנו שנכון לקבוע הגבלה לגבי תקופת הביניים, רטרואקטיבית, שבעצם מקימה את הגילאים מחדש ולא מאפשרת הגשה של בקשה בגילאי הפח"ע, כפי שהוצג בסקירת סגן ראש השירות.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
אבל הבקשה כבר הוגשה, הבקשה קיימת, ואתה עכשיו יוצר יצור כזה, שכאילו הבקשות האלה לא הוגשו ולא קיימות במשרד הפנים. אתה יכול לבדוק את זה, זה יכול להיות כפוף לבדיקות וכל זה, תעשה את הבדיקות שלך, אבל אתה לא יכול עכשיו להתעלם מהמצב שבו במשך חודשים אלו הוגשו הבקשות האלה למשרד הפנים.
היו"ר רם בן ברק
¶
תראה, אנחנו מבינים, הרי כל מהות החוק הזה באה למנוע את האפשרות של פח"ע בישראל - - -
היו"ר רם בן ברק
¶
ואנחנו נמצאים עכשיו בסיטואציה מאוד בעייתית, שיש מצב שאולי ינצלו את הפרצה הזאת של שמונת החודשים, להכניס לכאן אנשים שבאופן רגיל לא היינו מסכימים שייכנסו לכאן.
היו"ר רם בן ברק
¶
אני אומרת את זה בצער, כן? ולכן, יש היגיון ביטחוני שזה יחול רטרואקטיבית. אם בג"ץ לא יקבל את זה, אז בג"ץ לא יקבל את זה.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
אבל אני חייב לומר שזה לא רק היגיון ביטחוני. ההיגיון הביטחוני, בוודאי כבודו במקומו מונח, והוא צודק ונכון, וצריך לפעול על פיו, אבל יש גם היגיון אחר, ההיגיון הוא מאוד פשוט - - -
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
לא, לא, הוא פשוט מאוד. היום, על פי החוק, כאשר מוגשת בקשה, מי שמוסמך להפעיל שיקול דעת, שלא גדור בכמעט כלום, זה שרת הפנים. שיקול הדעת שלה לא גדור. אלמלא היה החוק בכלל, כפי שיצא, אפשר להוציא נוהל. אפשר להגיד שהנוהל טוב, הנוהל לא טוב, לתקוף אותו בבג"ץ, ואז היא תעשה נוהל אחר או לא תעשה נוהל אחר.
אבל, מה שהיה קורה היום, בכל מקום אחר בלי קשר להקשר של יהודה ושומרון, מגיעים עכשיו בקשות מאוקראינה, יושבת שרת הפנים ויש לה שיקול דעת, היא יכולה לקבוע כל מיני דברים. עכשיו, אם הוגשה בקשה בתאריך מסוים, ואחרי שהוגשה הבקשה, החליטה שרת הפנים, מסיבותיה שלה, לשנות את הנוהל, אז ברור שהיא יכולה לבוא ולהגיד ברמת הנוהל שלה, בהחלטה המינהלית שלה, שהיא בודקת את הבקשות לפי הנוהל החדש, שמותר לשנות אם יש לה סיבה מספיק טובה לשנות את הנוהל.
פה, אנחנו כמחוקקים משנים לה את הנוהל, אומרים לה, הנוהל שלך להפעיל את שיקול הדעת הגדור שלך, בנושא הבקשות האלה, זה מה שאומר המחוקק, ואנחנו נותנים לה הוראה ברורה לפי איזה נוהל היא תעבוד, הנוהל שהוא לפי החוק הזה. מה, יכול להיות שהכוח שלנו יותר נחות מהכוח של ראש אגף ברשות האוכלוסין שקובע נהלים? נו באמת, בשביל מה אנחנו בכנסת?
עדי לוסטיגמן
¶
רציתי להגיד שבקטגוריה הזאת יש בעצם שתי קבוצות, קבוצה אחת של אנשים שהגישו בקשות ראשוניות שהן מתחת לגילאי 25 ו-35, ומעל גיל 14, כשלגבי הקבוצה הזאת אמרו לנו שיש 2,800-2,700 אנשים. זאת אומרת, קבוצה מאוד מוגדרת, שמתוכה כל מה שמתבקש הוא לבדוק פרטנית. זה לא אומר ש-2,8000 - - -
עדי לוסטיגמן
¶
אנחנו מדברים על אנשים שפנו והגישו בקשות בתקופה שהחוק לא עמד בתוקף, אנשים שפנו והגישו. לא על כל בן אדם ערטילאי שקיים, אלא מי שבאמת הגיש את הבקשה שלו ושילם אגרה והגיש את המסמכים, כשלא היה חוק, וכשהמצב החוקי אפשר לעשות את זה, אבל משרד הפנים בעצם, בניגוד למצב החוקי, המשיך להתנהג כאילו החוק קיים.
האנשים האלה, יש כ-2,800 אנשים, שמתוכם, כל מה שמתבקש זה לבדוק אותם פרטנית, מה שכבר התחילו בעצם לעשות, כבר התחילו לבדוק את הבקשות האלה. אני מטפלת בבקשות כאלה שביקשו מסמכים, את חלק מהאנשים כבר הזמינו ללשכות, והסעיף שעכשיו הוספתם מדבר על מה שקרה לפני 2002, זה בדיוק הסעיף שהיה בחוק המקורי - - -
עדי לוסטיגמן
¶
רגע, נעמה, אני מדברת. זה בדיוק הסעיף שהיה בחוק המקורי, ששם אמרו שמי שהגיש בקשה לפני החוק, כן אפשר יהיה להמשיך לדון בה. אז זה בדיוק מה שמתבקש, להמשיך את אותו קו, מי שהגיש בקשה כשהחוק לא היה קיים, לדון בבקשה שלו, ואפשר לסרב אם יש סיבה ביטחונית. השב"כ אמר לנו עכשיו שהוא בודק את התדירות, הוא מבקש טופס קורות חיים ובודק את בני המשפחה.
היו"ר רם בן ברק
¶
הגישו בבקשה לפני, עכשיו אנחנו דנים בבקשה, ואנחנו רוצים שאחד הקריטריונים יהיה גיל 25 ומעלה.
עדי לוסטיגמן
¶
החוק החדש חוסם את האנשים האלה מלהיבחן, אי אפשר לבחון אותם לפי החוק החדש, כי אם הם מתחת לגילאים אז לפי החוק החדש, למרות שהם הגישו כשלא היה חוק, למרות שהם כבר הביאו את המסמכים, כבר שילמו, כבר חיכו, כבר היו להם ציפיות, כבר הייתה להם הסתמכות, למרות כל זאת לא תיבדק הבקשה שלהם, והיא בעצם תיפסק אפילו באמצע הבדיקה שלה, לא רק שהיא לא תיבדק.
לגבי הקבוצה הזאת, שזאת קבוצה שברור לנו בדיוק מה ההיקף שלה וכמה אנשים פנו לגביה, אפשר לעשות בדיקה פרטנית, לא נמסר מהשב"כ שום סיכון לבדיקה הפרטנית, להיפך. ממה שהוסבר לנו קודם, הוזכר פס"ד דקה, שמדבר על סכנה הקרובה לוודאות, הסתברות קרובה לוודאות לסכנה, זה בדיוק מראה שאפשר לבדוק, בטח כשמדובר בקבוצה מאוד ברורה, כמו הקבוצה הזאת.
הקטגוריה השנייה, זאת קטגוריה של אנשים שהם כבר שנים ארוכות, חלקם 20 שנה, נפגעים מהחוק ולא משדרגים את המעמד שלהם. הם הגישו בתקופה הזאת שהחוק לא היה קיים, ומותר היה להם לבקש שדרוג - - -
עדי לוסטיגמן
¶
כן, חלקם הגישו לפני 2003, חלקם הגישו ב-2004 למשל, והם 18 שנה נמצאים בתוך התהליכים האלה, כל שנה בודקים אותם, כל שנה רואים שאין להם שום מניעה ביטחונית ושום מניעה אחרת והם פנו וביקשו שדרוג בתקופה הזאת - - -
עדי לוסטיגמן
¶
רגע, אז אני אומרת, הקבוצה הזאת של אנשים שמחכים הרבה זמן, שהם לאו דווקא מעל גיל 50, יכול להיות שיש בן אדם שהוא התחיל את התהליך לפני 2002 - - -
היו"ר רם בן ברק
¶
אבל אם נקבל את ההחלטה של ה-15 שנה, אז באופן אוטומטי כולם יקבלו. כן, רצית להגיד משהו, יצחק?
יצחק
¶
תודה, יו"ר הוועדה. רק צריך להבין, שלגבי היכולת שלנו לבצע אבחון, הוועדה שמעה על נתון בעניין המבוגרים בני ה-50 פלוס ואת העמדה שלנו בנושא שלהם. צריך להבין, אני יודע מה אנחנו עושים כשאנחנו בודקים את הגילאים האלה לעומת מה שמכונה "גילאי הפח"ע", זאת לא אותה בדיקה. הבדיקה של גילאי הפח"ע היא בדיקה הרבה יותר מורכבת, זאת בדיקה שמצריכה השקעה של הרבה מאוד תשומות והרבה מאוד בדיקות המשך.
אם מכניסים לבדיקות האלה סדר גודל כזה של 2,700 איש, הן לא יכולות להיות הרמטיות בשום מקרה, משום סיבה, משהו יתפקשש בדרך, לא כי אנחנו נהיה רשלנים או לא בגלל שנעשה עבודה פחות טובה, פשוט בהיקפים האלה לא ניתן להגיע לבדיקה שהיא בדיקה אפקטיבית. ושוב, אני לא נכנס לשאלת המשאבים שהם המשאבים היתרים, אני לא נכנס אליהם כי בכל זאת מדובר בזכויות אדם ואנחנו מכבדים את זה, אבל עדיין, בגילאים האלה הבדיקות האלה הן הרבה יותר מורכבות, הרבה יותר קשות, ובהיקפים האלה ודאי - - -
עדי לוסטיגמן
¶
סליחה, רק משפט אחד. נמסר לנו בעבר שבערך 10,000 פועלים נכנסים כל יום, הם בגילאים האלה וניתן להם להיכנס כל יום הלוך וחזור מהשטחים, הזיקות שלהם חזקות יותר, המחויבות שלהם לישראל נמוכה יותר מכיוון שאין להם משפחות כאן, והם נכנסים, השב"כ בודק אותם כל יום ומאפשר להם להיכנס לכאן כדי לעבוד.
אז עכשיו לומר את הדברים האלה בלי שיש נתונים? ועד עכשיו ביקשנו וחזרנו וביקשנו, ולא הביאו לוועדה הזאת נתונים לגבי הגילאים 25, 35, 14, לא קיבלנו עד עכשיו נתונים. לבוא להגיד לנו, בלי שיש נתונים, כשנכנסים אנשים מידי יום, כאמור, בקטגוריה עם סיכון שהוא כביכול גבוה יותר, שאי אפשר לעשות את הבדיקה הפרטנית לקבוצה של 2,700, וגם לדבר על הרמטיות כשאנחנו יודעים שבכל מקרה אין שום - - -
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
אני בעד שאותם 2,700 יקבלו אישור כמו החד יומי של הפועלים, עם מעביד שאחראי עליהם - - -
עדי לוסטיגמן
¶
רגע, סליחה. המעביד? המעביד הוא מעל השב"כ עכשיו?
אנחנו יודעים שהבדיקות האלה מתקיימות, אנחנו יודעים שאין נתונים שמצדיקים את מה שנאמר לנו עכשיו, ואנחנו גם יודעים שהבדיקה היא בכל מקרה לא הרמטית, לא משנה באיזה גיל.
כל העניין הוא עניין של מידתיות, ולא נמסר לנו איך מבחינה מידתית אפשר להצדיק את המצב הנוכחי ואת התחולה הרטרואקטיבית.
יצחק
¶
הערה אחרונה בהתייחס למה שנאמר פה. אני חושב שמסרתי די הרבה נתונים, ואת מה שחסר אנחנו נשתדל להשלים בהקדם. שוב, להשוות בין שתי קבוצות האוכלוסייה האלה זאת לא השוואה לפי דעתנו. בסך הכל, הפועלים - - -
זה לא בחתך הגילאים שהוזכר אצלנו, זה לא בקורלציה לגילאי הפח"ע, אלה אנשים שגם הסיכון מהם הוא אחר, שעה שהם חוזרים ערב ערב לבתיהם, וזאת לא קבוצת התייחסות שאפשר ללמוד ממנה על היכולת להוריד את הרף בבדיקות ביטחון לאנשים שנמצאים בגילאי הפח"ע בהיקפים המאוד גדולים האלה, שעה שאנחנו מתבקשים לבחון את כל הדבר הזה בעת ובעונה אחת, ובזמן קצר. שוב, בלי קשר לזה, זאת משימה שצריך להבין את ההשלכות שלה.
מירי פרנקל-שור
¶
כן, אני רוצה להוסיף. לטעמי יש פה שלוש קבוצות, יש פה קבוצה שהגישה את הבקשות לפי החוק שהיה בתוקף שפקע, יש פה קבוצה שהגישה בזמן הביניים, ולגבי הקבוצה הזאת מתבקשת הוועדה לאשר רטרואקטיבית, אנחנו סברנו שלא נכון - - -
מירי פרנקל-שור
¶
ולאור מה שאמר השירות, הוועדה תחליט, אבל יש כאן קבוצה נוספת, קבוצה שקיבלה מעמד בשלב הביניים. אני חושבת שכל החלטה של הוועדה שלא תהיה, במקרה שהיא תחליט להחיל רטרואקטיבית, צריך לוודא שהקבוצה שקיבלה מעמד בתקופת הביניים, המעמד הזה יישאר והבקשות שלהן לא תשובנה ותידונה לפי החוק החדש.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
לא, אם היה החוק מוחל רטרואקטיבית, ולכן אני אמרתי ליועצת המשפטית שזה לא רטרואקטיבי, אז המעמד של האנשים האלה שקיבלו את המעמד בתקופה שלא היה חוק, היה מתבטל, כי החוק אסר לתת להם את המעמד הזה בתקופת הביניים ולכן, המעמד שלהם היה מתבטל והם היו צריכים להגיש בקשה חדשה. אנחנו לא מחילים רטרואקטיבית, ולכן אין בעיה שאותם אנשים, כמו שאמר יו"ר הוועדה, יקבלו - - -
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
סליחה, באיזה חוק זה כתוב? באיזה חוק כתוב שזה צריך להיבחן פרטנית ולפי איזה נוהל?
עידו בן יצחק
¶
תוקף
11.
חוק זה יעמוד בתוקפו עד יום י"ז בכסלו התשפ"ד (30 בנובמבר 2023), ואולם הממשלה, באישור הכנסת לאחר שקיבלה את המלצתה של ועדה שתקבע לעניין זה ועדת הכנסת, להאריך בצו את תוקפו, לתקופה שלא תעלה בכל פעם על שנה אחת.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
אני לא מבין מה פתאום אנחנו מאריכים את זה בשנה ושמונה חודשים? החוק הזה הוא לשנה, אני לא מצליח להבין. האמת היא שאני ציפיתי שמישהו אחר יצעק פה, לא אני.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
לא, אני הייתי מוכן בהחלט לחוק שאני מסכים אליו. חוק שאני מסכים אליו ולמה שכתוב בו, הייתי רוצה שיהיה גם הוראת קבע ויותר מזה, הייתי רוצה שהוא יהיה חוק יסוד, הרי אני הצעתי חוק כזה שיש בו מכסות ויש בו שקיפות, שהוא יהיה חוק יסוד, לא חוק רגיל ולא בהוראת קבע.
בהצעת החוק הפרטית שלי אפילו כתוב, שחוק זה יהיה הוראת שעה עד שיחוקקו את חוק יסוד הכניסה וההגירה לישראל, ואז שיהפוך להוראת קבע, אני ודאי רוצה את זה, אבל החוק הזה הוא לא החוק שאני רוצה, יש בו המון חורים, אני מאוד מקווה שבעזרת השם עוד שנה נוכל לתקן אותו לטובה.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
שנה. שוב, מה שהיה בהצעת החוק הממשלתית. תקשיב, אני חייב לומר לך, אדוני היו"ר, אני מלכתחילה אמרתי, ואני לא חוזר בי אף פעם מההבטחות שאני נותן, אמרנו וגם כתבנו את זה כל סיעות האופוזיציה, שאם בחוק הממשלתי יוסיפו את עניין המכסות והשקיפות, אנחנו נתמוך גם בשנייה ובשלישית, כפי שהוא, בלי שינוי ובלי כלום.
ביקשתם להוסיף את ה-50 פלוס, אמרנו שננהל על זה משא ומתן, אתם רוצים לחזור בכם מזה? אפשר בהחלט, ננהל משא ומתן אם זה מתאים, אם זה טוב, אם זה שומר על המטרות, פסקת מטרה, סעיף מטרה, אין לנו שום דרישות נוספות.
אם החוק הממשלתי עובר עם המכסות כפי שכתוב בהצעה שניסחה היועצת המשפטית של הוועדה על המכסות בסעיף שבו הוא נמצא, והשקיפות פעם בחודש או פעם ברבעון, גם בהצעה של נוסח הוועדה, בלי שום תוספות אחרות לחוק, אנחנו נתמוך בחוק בעזרת השם גם בקריאה השנייה והשלישית. זה מה שאמרנו, אני לא מחדש פה שום חידוש.
אם רוצים להוסיף פה תוספות, ורוצים לשנות פה שינויים, אז צריך לשקול אותם לגופם. החוק הזה, אנחנו ידענו לאיזו עסקה אנחנו נכנסים כשהצבענו עליו בראשונה, אנחנו מוכנים לשקול כל דבר לגופו, אבל בצורה עניינית.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
לא, מיכל, מדהים אותי שאת פתאום רוצה שהוא יהיה ליותר משנה, חוק שאת רוצה להתנגד אליו.
מיכל רוזין (מרצ)
¶
לא, אני מנסה להבין את ההיגיון שלך, אתה רוצה אותו כחוק קבוע, לא כהוראת שעה, הסיבה שאתה לא מחוקק אותו כחוק קבוע הוא בגלל בג"ץ, ועכשיו אתה אומר שאתה לא רוצה אותו ליותר משנה - - -
מיכל רוזין (מרצ)
¶
פתאום זה בסדר שאחרי שנה הוא ייפול שוב, והמדינה תהיה פרוצה? אני פשוט רוצה להבין את ההיגיון. אני, מצידי שלא יהיה חוק, אבל אתה רוצה את החוק.
היו"ר רם בן ברק
¶
אני רוצה להגיע לפשרה, בואו נשים את הקלפים על השולחן. הרי מדובר כאן ברוטציה, האם החוק ייגמר אחרי הרוטציה או לפני הרוטציה.
מיכל רוזין (מרצ)
¶
אבל אתם רוצים חוק קבוע, לא הוראת שעה. הוא מבחינתו רוצה חוק קבוע, לא הוראת שעה - - -
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
לא, מיכל, את רוצה לשאול ולא לקבל תשובה? אני אענה לך במשפט. אני אמרתי, החוק הזה בעיניי הוא חוק לא טוב, אנחנו תומכים בו בפלסטר עד שיהיה חוק יסוד הגירה, עכשיו אתם רוצים שהפלסטר הזה יחזיק ליותר זמן - - -
היו"ר רם בן ברק
¶
אמרה לי היועצת המשפטית, שאני יכול לעשות מה שאני רוצה בוועדה.
(הישיבה נפסקה בשעה 15:04 ונתחדשה בשעה 15:50.)
עידו בן יצחק
¶
תיקון חוק הכניסה לישראל
12.
בחוק הכניסה לישראל, התשי"ב–1952, בתוספת, אחרי פסקה (4) יבוא:
"(5) חוק האזרחות והכניסה לישראל (הוראת שעה), התשפ"ב–2022, למעט החלטות לפי סעיפים 5, 6 ו־7;".
זה סעיף שמקנה את הסמכות לדון בהחלטות לפי החוק לבית הדין לעררים שהוקם לפי חוק הכניסה לישראל, באופן זהה לקיים היום לגבי חוק האזרחות והכניסה לישראל הקודם.
תיקון חוק בתי משפט לעניינים מינהליים
13.
בחוק בתי משפט לעניינים מינהליים, התש"ס–2000, בתוספת הראשונה, בפרט 12, אחרי פסקה (3) יבוא:
"(4) חוק האזרחות והכניסה לישראל (הוראת שעה), התשפ"ב–2022;".
באותו אופן, זה סעיף שמקנה סמכות לבתי המשפט לעניינים מינהליים לדון בהחלטות לפי החוק.
תוספת
(סעיפים 2, 5, 7 ו־9)
איראן, לבנון, סוריה, עיראק
אלה המדינות שלגביהן חל החוק, בנוסף לאזור.
עודד פלר
¶
תודה. לגבי סעיפים 12 ו-13, הם תיקונים עקיפים שנעשים באמצעות החקיקה הזאת, ואני רוצה להציע לוועדה עוד שני תיקונים. האחד, הוא תיקון נחוץ בחוק הסיוע המשפטי, מה שקרה הוא, שהיום לפי החוק, אזרח ישראלי שיש לו בן זוג וקיבל תשובה שלילית ממשרד הפנים על הסדרת מעמדו, יכול לקבל סיוע משפטי מהסיוע המשפטי במשרד המשפטים, כמובן בכפוף למבחני יכולת כלכלית, אם אין לו כסף ואם יש סיכוי משפטי.
מרגע שהחוק הזה חוקק בשנת 2003, הסיוע המשפטי הפסיק לטפל בבני משפחה פלסטינים. זאת אומרת, אזרח ישראלי שיש לו בן זוג ממולדובה, מארצות הברית, מיפן, מכל מקום, יקבל סיוע משפטי, אבל לגבי החוק הזה לא נותנים סיוע משפטי, כי חוק הסיוע המשפטי מדבר על חוק האזרחות 1952 ולא על חוק האזרחות והכניסה לישראל.
אין הצדקה שגם עושים לאנשים האלה חוק נפרד, לאנשים שיש להם בני זוג פלסטיניים, וגם לא נותנים להם סיוע על ידי המדינה כשהם נתקלים בבעיות. אני לא מבקש סיוע שלא מגיע, על פי מבחן כלכלי, רק אם אין למישהו אמצעים, ואם יש סיכוי משפטי, כמו שהסיוע המשפטי נותן. זה דבר אחד, ובאמת לא הייתה הצדקה שהאנשים האלה לא יקבלו סיוע משפטי.
דבר שני, דובר פה הרבה על ההיתרים, על כך שהם נחוצים והם עניין ביטחוני וכולי. אני מציע תיקון לסעיף 2א רבתי לחוק הביטוח הלאומי, זה הסעיף שקובע מיהו תושב או לא תושב לעניין חוק הביטוח הלאומי.
אני מציע לקבוע שם, שמי שקיבל היתר לפי החוק הזה, לפי חוק האזרחות והכניסה לישראל, יראו אותו כתושב ארעי לעניין חוק הביטוח הלאומי. הוא לא מקבל תושבות ארעית, הוא לא מקבל מעמד, אבל רואים אותו כתושב וזה נותן לו זכויות סוציאליות, זה נותן לו ביטוח בריאות, והוא ממשיך להחזיק את ההיתר שלו, הוא לא קיבל תיעוד שמסכן מישהו, הוא מקבל את כל הזכויות הסוציאליות כשהוא ממשיך להחזיק בהיתר.
עודד פלר
¶
הוא מקבל ביטוח לאומי, ביטוח בריאות ממלכתי, כן, אבל הוא ממשיך להחזיק בהיתר, לא תהיה בעיה של תיעוד.
עודד פלר
¶
מה שנותרת הדלתא בין א/5 לזה זה קודם כל התיעוד, הוא לא מחזיק תיעוד שאומרים שהחזקתו מסוכנת והיא מאפשרת תנועה חופשית וכולי, אני לא מקבל את זה אבל נניח שזה נכון, זה חלק מהעניין.
בנוסף, כל הדברים האחרים שמגיעים עם תושבות ארעית, יש לנו רשימה שלמה, אם אדוני מבקש אני אוכל להסתכל על זה, יש עוד כל מיני דברים, הליך ההנפקה, לדוגמה, לא משתנה, וזה דבר דרמטי. לעומת זאת, הבחינה האיטית היא הרבה יותר אינטנסיבית, הוא גם נשלח למת"ק כדי לחדש, הסיפור עם רישיון הנהיגה, הסיפור של יציאה מבן גוריון, אי אפשר לצאת מבן גוריון עם היתר, עניינים של ניהול חשבון בנק - - -
עודד פלר
¶
אבל הוא יקבל ביטוח לאומי וביטוח בריאות, ובכל היתר הוא נשאר עם היתר, באותו הליך חידוש, באותו מצב, והוא לא מסוכן לאף אחד כי הוא מחזיק היתר.
נעמה פלאי
¶
קודם כל לעניין חוק ביטוח בריאות ממלכתי, יש תקנות מיוחדות שחלות על בעלי היתר מת"ק, הם מקבלים ביטוח בריאות ממלכתי דרך תקנות מיוחדות שהסדירו באמת בהקשר הזה של - - -
נעמה פלאי
¶
יש שינויים, והיו גם תיקונים שנעשו לאחרונה ששיפרו את המצב, הם מקבלים ביטוח בריאות ממלכתי, העניין הוא הביטוח הלאומי. ישב צוות עם נציגים מהרבה מאוד משרדים, זה קודם על ידי הביטוח הלאומי, היו שם גם נציגי אוצר, נציגים שלנו, נציגים של כל הגופים הרלוונטיים, והם דנו בזה והחליטו לתת ביטוח בריאות ממלכתי.
יש פה עכשיו משהו חדש שהוא מעשי, והוא רחב הרבה יותר ממה שאנחנו יכולים לתת במענה שהוא מהרגע להרגע בהקשר הזה, זה בלתי אפשרי.
עודד פלר
¶
אני רק אומר, ברשות אדוני, ביטוח הבריאות שהם מקבלים הוא נחות מביטוח הבריאות הממלכתי, זה לא אותו דבר, הוא בתשלום יותר גבוה, וגם בניגוד לביטוח הבריאות הממלכתי שבו יש רצף ביטוחי, פה, כשדמי הביטוח משולמים לקופת החולים, אם למשל נוצר חוב, אדם מאבד את הביטוח, וכל מיני דברים שלא קורים לבן אדם רגיל שיש לו ביטוח בריאות ממלכתי.
עדי לוסטיגמן
¶
ולפי הנתונים של המדינה, 50 אחוזים מהאנשים לא הצליחו לקחת חלק, בגלל שהם לא עמדו בדרישות של ההליך הזה, אז 50 אחוזים מהאנשים האלה בכלל לא מצליחים לקבל - - -
נעמה פלאי
¶
היו גם תיקונים שנעשו לאחרונה, בעניין החוב נעשו תיקונים אז אני לא יודעת להגיד בדיוק את הדברים שנעשו אבל נעשו בו תיקונים שהיטיבו עם המצב, אני לא יודעת אם הם מציגים את התמונה העדכנית ביותר.
היו"ר רם בן ברק
¶
יש כאן איזשהו אבסורד, נותנים לאנשים להיכנס תחת איזשהו אישור, ומצד שני לא נותנים להם את האפשרות ללכת לבית חולים, יש בזה בעיה.
עודד פלר
¶
אדוני, צריך לשלם 1,710 שקלים בהתחלה, לחכות חצי שנה, ואז לשלם 285 שקלים כל חודש, בשעה שכל אזרח ותושב שמבוטחים לפי חוק ביטוח בריאות ממלכתי בעצם משלמים את דמי הביטוח כנגזרת מהשכר שלהם, לא לפי סכום קבוע.
להם יש הסדר הרבה יותר יקר, שונה, וכאמור, אזרח או תושב, גם אם יש לו חובות הוא לא יפסיק לקבל טיפול רפואי, ופה הם לא יקבלו. התוצאה בפועל, כפי שאמרה עוה"ד לוסטיגמן, היא ש-50 אחוזים מהאנשים באמת לא נהנים בפועל מביטוח הבריאות הזה, מההסדר המיוחד שעשו להם, ואת זה אפשר היה לפתור מאוד בקלות על ידי תיקון של חוק הביטוח הלאומי.
עודד פלר
¶
אדוני, הדברים האלה נאמרים כבר 20 שנה, הם יודעים אותם, היו עתירות על זה גם לבית המשפט, הם מכירים את זה.
עודד פלר
¶
אני אומר לאדוני, בפעם האחרונה שעתרנו על זה לבית המשפט הם אמרו שהם צריכים ללמוד את זה, הם כבר 20 שנה לומדים את הנושא הזה, זה לא חדש לאף אחד.
עדי לוסטיגמן
¶
אני רק אציין גם שבחוק הביטוח הבריאות הממלכתי הרגיל, ילדים לא צריכים לשלם, בעוד בהסדר המיוחד ילדים כן צריכים לשלם.
אביטל שטרנברג
¶
זאת שאלה טובה, אבל צריך לשאול את השאלות האלה את משרדי האוצר והרווחה, שהם אמונים על אותם סעיפי חוק.
אביטל שטרנברג
¶
אני שלחתי עכשיו שאלה, משום שלמיטב זכרוני, הנושא הזה מטופל, אני לא רוצה להגיד משהו לא אחראי, אז שלחתי שאלה למי שמטפל בזה מיד ברגע שעו"ד פלר העלה את הנושא, אני מקווה שהם יענו לי.
עודד פלר
¶
אביטל, יש לי את זה בכתב מהם, שהם לא מטפלים. יש לי את זה בכתב מהם, הם לא מטפלים בבקשות לפי חוק האזרחות והכניסה לישראל הוראת שעה, רק לפי חוק האזרחות הרגיל.
איילת לוי נחום
¶
אביטל, לגבי הסיוע המשפטי, אם הם מוכללים בתוך החוק הזה אז זה לפי מבחן זכאות כלכלית, זאת אומרת, אין פה איזה הרחבה כלכלית רחבה יותר. אני מתייחסת רק לסיוע המשפטי, אז לא צריכה להיות התנגדות.
היו"ר רם בן ברק
¶
כרגע על הביטוח הבריאות שלהם הם צריכים לשלם עליו 1,710 שקלים ואחר כך 285 שקלים כל חודש?
עודד פלר
¶
כמו מכל בן זוג של אזרח מכל מדינה אחרת. אדוני, אם אני מתחתן עם מישהו מרומניה, ממולדובה, מארצות הברית, או מקנדה, היא מקבלת - - -
עודד פלר
¶
אם מישהו לא עובד אז יש הסדר מול הביטוח הלאומי איך להסדיר את תשלום דמי הביטוח, אותו דבר, שום דבר שונה, אלה מנגנונים שכבר קיימים, מסודרים, מטופלים, זה לא משהו חדש.
עודד פלר
¶
הביטוח הלאומי, היום, נותן להם בעצם זכאות למלוא גמלאות הביטוח הלאומי, כמובן בכפוף לזה שהם משלמים ומבוטחים. הם יכולים לקבל דמי אבטלה, הם יכולים לקבל השלמת הכנסה - - -
עודד פלר
¶
אדוני, זה פשוט ביטוח לעובדים, אם אתה עובד ואתה שכיר אז אתה מקבל דמי אבטלה והבטחת הכנסה והשלמת הכנסה.
נעמה פלאי
¶
זה משהו שישבו עליו תקופה מאוד ארוכה עם נציגים של כל משרדי הממשלה, בהקשרים של החלה של ביטוח לאומי וביטוח בריאות, ובסוף התקבל ההסדר שנוגע רק לביטוח הבריאות, זה דבר שצריך להיבדק, אנחנו לא יכולים ככה להסכים - - -
עדי לוסטיגמן
¶
הם קבעו את זה מתוך נקודת מוצא שבחוק אי אפשר לתת את זה, אנחנו מדברים פה על זה שכן יהיה אפשר, ואז לא יהיה צריך את הישיבות עם ההסדר היקר יותר והמפלה.
היו"ר רם בן ברק
¶
טוב, אני רוצה שהסוגייה הזאת תיבחן, ושמשרד הפנים יעשה את הבירור מול מי שצריך ויסביר לי, למה אנשים במדינת ישראל חיים בלי ביטוח בריאות, או עם ביטוח בריאות מיוחד?
נירה שפק (יש עתיד)
¶
לא, אבל אני יודעת שכן יש הסדר לביטוח בריאות, הייתה לי פגישת עבודה עם איילת שקל לפני שבוע בנושא הזה, והיא הציגה לי את זה. אולי שווה להציג את הסיכום שהיה על נושא הבריאות, יש לכם את הסיכום?
היו"ר רם בן ברק
¶
יש הסדר, כמו שאני מכיר לעובדים זרים בחקלאות, למשל, הם באים לפה ועושים להם ביטוח בריאות, הוא לא ממלכתי.
עודד פלר
¶
אז לפלסטינים באיחוד משפחות יש הסדר משלהם בתקנות מיוחדות, אבל כאמור בפועל, בגלל העלות שלו ובגלל הבירוקרטיה שכרוכה בזה, 50 אחוזים מהאנשים לא מקבלים את זה. אגב, לא אנחנו אומרים נתונים חדשים, הדברים האלה עולים מתשובות משרד הבריאות כשמוגשות עתירות לבג"ץ, הם אומרים את זה, זה לא אנחנו שממציאים את הנתונים האלה.
עדי לוסטיגמן
¶
היא נמחקה כי תוקנו התקנות, ולכן צריך להגיש עתירה חדשה על התקנות החדשות, וזה מה שבאמת יקרה, אלא אם כן ישתנה החוק.
היו"ר רם בן ברק
¶
נטיית הלב שלי היא להגיד שזה בחוק, אבל אני לא יכול לעשות את זה בלי שאני מקבל את חוות הדעת של המשרדים האחרים, מה גם שיש הסדר, הוא רק יקר.
עדי לוסטיגמן
¶
אבל כמו שנאמר על ידי עו"ד פלר, זה לא רק העניין של ביטוח הבריאות, זה גם קצבת נכות, זה גם דמי אבטלה, זה קצבת הקורונה שהייתה, זה כל דבר שאדם שגר במדינה לאורך זמן, בטח כשיש לו משפחה כאן, אמור להיות זכאי לקבל, ואין שום סיבה ביטחונית, אין שום קשר בין העניין הביטחוני לבין העניין הזה, זאת מין פגיעה עודפת נלווית שלא קשורה לעניין, ולכן היא צריכה להיות מוחרגת מהחוק הזה.
נירה שפק (יש עתיד)
¶
אני רוצה לשאול שאלה. במדינות אחרות, אם אני עכשיו אבוא ואהיה לא אזרחית אלא קבועה בארצות הברית או באירופה, זה יהיה? התשובה היא לא.
נירה שפק (יש עתיד)
¶
אחרי זמן מסוים, אחרי תהליכים מסוימים שהם פה, לא בהשוואה. זאת אומרת, אני גם, אבל בואו - - -
עודד פלר
¶
חה"כ שפק, אני אומר שיתנו את מה שנותנים לבן הזוג הרומני, שייתנו גם לפלסטיני, אני לא מבקש שקל אחד יותר או זכות שונה, שום דבר, רק שאין הצדקה ביטחונית לקחת את זה.
היו"ר רם בן ברק
¶
טוב, אני אבדוק את הסוגייה הזאת. אני מבין שמשרד הפנים מתנגד לזה? טוב, מה עכשיו עושים?
נירה שפק (יש עתיד)
¶
אתה יכול לשבת ולהגיד לנו את מה שאתה אומר? כלומר, אם זה משהו שהוא רלוונטי למה שאנחנו שואלים פה, חבל, אנחנו פה.
נעמה פלאי
¶
ההיבט של התמריצים לקבל היתר מת"ק בהקשרים הביטחוניים נוגעים גם לקבלת זכויות בהקשרים האלה.
נעמה פלאי
¶
זה משהו שבהקשר הזה ישבו, ההכרעה הייתה לתת ביטוח בריאות, והייתה נציגות של משרדים רבים שדנו בנושא הזה בהקשרים הרבה יותר רחבים.
היו"ר רם בן ברק
¶
בסדר, אני מכריז על הפסקה של שעה, אנחנו הולכים לדון בנוסח, ובעוד שעה אנחנו חוזרים לפה. עוד שעה, או 55 דקות, זה יהיה בדיוק ב-17:00.
היו"ר רם בן ברק
¶
מיכל, מיכל רוזין, אנחנו עכשיו הולכים לעבוד על הנוסח, אנחנו נפיץ לכם את הנוסח, נותנים לכם שלוש שעות לעבוד הסתייגויות, ואחרי זה אנחנו נתכנס.
חברים, אנחנו הולכים עכשיו לכתוב את הנוסח הסופי בעקבות הדיון, מפיצים לכם, ושלוש אחרי ההפצה אנחנו מתכנסים לדיון. נודיע לכם במייל, תהיו ערניים.
הישיבה ננעלה בשעה 16:06.