פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-וארבע
הכנסת
2
ועדת העבודה והרווחה
07/03/2022
מושב שני
פרוטוקול מס' 111
מישיבת ועדת העבודה והרווחה
יום שני, ד' באדר ב' התשפ"ב (7 במרץ 2022), שעה 11:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-24 מתאריך 07/03/2022
צו התוכנית לסיוע כלכלי (נגיף הקורונה החדש) (הוראת שעה) (מס' 4), התשפ"ב-2022
פרוטוקול
סדר היום
הצעת צו התכנית לסיוע כלכלי (נגיף הקורונה החדש) (הוראת שעה) (מס' 4), התשפ"ב-2022
מוזמנים
¶
נועה שוקרון - רפרנטית מו"פ והשכלה גבוהה באגף תקציבים, משרד האוצר
אורי כץ - עורך דין בלשכה המשפטית, משרד האוצר
עילם שניר - עו"ד, משרד המשפטים
מירה רווה - יועצת משפטית, משרד הבריאות
אילנה גנס - ראש מטה בריאות הציבור, משרד הבריאות
רינת זקן - אחראית דמי בידוד, המוסד לביטוח לאומי
אדם בלומנברג - סמנכ"ל אגף הכלכלה ויועץ כלכלי ליו"ר ההסתדרות
רישום פרלמנטרי
¶
יפעת קדם
הצעת צו התכנית לסיוע כלכלי (נגיף הקורונה החדש) (הוראת שעה) (מס' 4), התשפ"ב-2022
היו"ר אפרת רייטן מרום
¶
אנחנו פותחים את הישיבה. היום 7 במרץ 2022, ד' באדר ב' התשפ"ב, השעה 11:50. הצעת צו התכנית לסיוע כלכלי (נגיף הקורונה החדש) (הוראת שעה), (מס' 4), התשפ"ב-2022. את מטרת הצו יציג משרד האוצר, בבקשה.
אורי כץ
¶
אנחנו פה בבקשה להארכה של תקופת הזכאות של חוק התכנית לסיוע כלכלי שעניינו תשלום ימי בידוד. אני מזכיר שבסוף שנת 2020 עבר החוק שמקנה זכאות לדמי בידוד לשכירים, כשלפני כמה חודשים, בנובמבר, היינו פה כדי להעביר את התיקון לחוק שהקנה זכאות גם לעובדים העצמאיים. שתי הזכאויות, גם לשכירים וגם לעצמאיים, נקבעו עד סוף חודש פברואר, עד ה-28 בפברואר, וכעת אנחנו מביאים הצעה להאריך את זה בחודשיים נוספים, עד ה-30 באפריל.
היו"ר אפרת רייטן מרום
¶
למה לא משלמים לאזרחים את מה שמגיע להם על ימי הבידוד? ראיתי השבוע באחת ממהדורות החדשות שלמרות שהעברנו את זה כבר בדצמבר, אם אני לא טועה, זה עדיין לא נכנס לתוקף ואנשים למרות שהם הגישו מלא תביעות על ימי הבידוד שלהם לא זוכים לקבל את התשלומים.
נועה שוקרון
¶
כל הוראות השעה של הקורונה, בגלל המבנה והאופי של המגפה, מתנהלות בהארכות. חודשיים היא אחת הארכות הארוכות שאנחנו מבקשים. חוק תו ירוק לעובדים, למשל, מוארך כל פעם בשבועיים. הסיבה היא שהתנאים משתנים, שמדיניות משרד הבריאות לאור התנאים האלה משתנה וכתוצאה מזה גם ההגנות או המענים התקציביים שאנחנו נותנים עשויים להשתנות.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד)
¶
נכון, אבל בהקשר הזה, ותקני אותי אם אני טועה, לא צפויה להשתנות המדיניות, כי במידה והורים או ילדים חולים נשלם להם דמי בידוד.
נועה שוקרון
¶
אני אחדד ואזכיר שמדובר בבידוד, לא במחלה. ככל שמישהו חולה הוא לא חלק מהמענה שאנחנו מדברים עליו פה. הוראת השעה הייתה איזו שהיא הוראה מיטיבה לאור מגפת האומיקרון שבה משרד האוצר אמר שהוא מוכן לתת איזה שהוא מענה יתר למצבים מסוימים, לעובדים מסוימים, במצב כזה או אחר. הדבר הזה יכול כמו המגיפה להתגבר ולפחות בהתאם לתנאים. הארכה בחודשיים היא על בסיס איזו שהיא הנחה שבחודשיים הקרובים אנחנו אחרי שיאו של גל מאוד משמעותי.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד)
¶
אופן החישוב של תשלום על ימי בידוד נוסח פה בוועדה כאשר עמד בראשה חבר הכנסת אחר שיושב היום באופוזיציה. ההסדר מאז לא השתנה. במידה וב-1 במאי יהיו חולים יהיה את אותו הסדר. הכנסת לא עבודת במאי, אנחנו בפגרה, לכן מה אתם מתכוונים לעשות?
יוראי להב הרצנו (יש עתיד)
¶
זה לא אירוע טכני. אני לא מצליח להבין למה אתם מטרידים את הכנסת במשהו שלא הולך להשתנות.
נועה שוקרון
¶
ההנחה שהוא לא הולך להשתנות, כמו שאמרתי, היא הנחה שלא בוודאי נכונה ולא תקפה לגבי כלל חקיקת הקורונה. יכול להיות שמדיניות הבידודים תשתנה וכתוצאה מזה גם המדיניות שנותנת מענה סוציאלי לבידודים תשתנה.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד)
¶
מה זאת אומרת? את אומרת לי שייתכן שהממשלה תורה לאנשים להיכנס לבידוד ולא תשלמו להם על זה?
נועה שוקרון
¶
ייתכן שהממשלה, כמו שהיה בהוראת השעה, תחליט שהיא מיטיבה על ההסדר הקיים. ההיתכנות היא לשני הצדדים.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד)
¶
בוא נקבע שזאת ברירת המחדל ובמידה ותרצו להיטיב או לשנות את התנאים תבואו לכנסת. ההסדר הזה כל כך בסיסי שאני לא מבין למה צריך כל חודשיים לבוא ולאשר אותו. אנחנו טכנית נהיה בפגרה.
אורי כץ
¶
לא, אין פה הארכה אוטומטית. גם עכשיו עשינו הארכה רטרואקטיבית, אנחנו באיחור של שבוע. כמובן שזו לא דרך המלך, אבל זה כן אפשרי. יש שאלה של גמישות והתאמת המענים לסיטואציה, שזאת שאלה שרק התגברה בתיקון האחרון כשהוספנו את הזכאות לעצמאים. גם בפעם הקודמת שעשינו את התיקון לעצמאים אמרנו בפירוש שזה מענה אחד שמצאנו לנכון לתת לעצמאים. אני מזכיר שבתחילת המגיפה העצמאים דווקא קיבלו מענים אחרים - מענקים, הוצאות קבועות, מתוך הנחה שהפגיעה שנגרמת בעקבות הבידודים נבלעת בתוך המענקים האלה. האפשרות לתת לממשלה גמישות להתאים את הצעדים באינטרוולים של חודשיים, פחות או יותר, היא הכרחית בשביל לשמור על הגמישות.
אורי כץ
¶
אמרנו בפירוש שלגבי העצמאים, במידה והייתה החמרה, יכול להיות שהיו מוצאים לנכון לתת איזה שהוא מענק, לא בהכרח דמי בידוד. זה בסדר להשאיר את הגמישות הזאת.
היו"ר אפרת רייטן מרום
¶
הסוגיה הזאת לא תיפתר כאן, אף על פי שזאת שאלה נכונה שגם עלתה בדיון הקודם. משרד הבריאות, אתם רוצים לתת נתונים על בידודים, על תחלואה, על איפה אנחנו עומדים היום?
אילנה גנס
¶
קרוב ל-82% מהאוכלוסייה במדינת ישראל מחוסנת או מחלימה. נותרנו עם אחוז יחסית קטן של אוכלוסייה שעדיין יש עליה חובת בידוד על פי צו, על פי חוק. כשליש מתוכה זה ילדים מתחת לגיל 12. עדיין זה יכול להיות רלוונטי להורים, במידה והם נדרשים להיות בבידוד עם ילד. נתח האוכלוסייה שיש עליו חובת בידוד על פי חוק הצטמצם היום בצורה משמעותית בעקבות גל התחלואה האחרון שאנחנו נמצאים כרגע לקראת סיומו. מראש אנחנו כרגע בפוטנציאל של חייבי בידוד הרבה יותר קטן לעומת מה שהיינו בעבר.
היו"ר אפרת רייטן מרום
¶
על פי הפקקים בבוקר בכבישים נראה שכבר אין כמעט מבודדים. יש לכם איזה שהוא נתון?
אדם בלומנברג
¶
רציתי להתייחס למכסת ימי המחלה שנגבית מהעובד. היינו בתחילת הדרך, בתחילת הבידודים על תקופה של 14 יום בידוד עם חמישה ימים שנגבים מהעובד. אחר כך ירדנו לשלושה ימים. ככל שהתקצרה תקופת הבידוד לא תיקנו את גביית ימי המחלה מהעובד. אנחנו לא רואים לנכון להמשיך עם גבייה של שלושה ימי מחלה על תקופה של חמישה ימי בידוד, מה גם שמנגנון השיפוי למעסיקים כרגע ניתן מהיום הראשון. אנחנו חושבים שצריך לצמצם את ימי המחלה שנגבו מהעובד.
נועה שוקרון
¶
תקופת ימי הבידוד מתקצרת למעסיקים, לעובדים ולפקידי ממשלה. ההסדר הזה נעשה בהסכמה. כל הסטה של עלות יום מחלה מהעובד היא בסופו של דבר הפנמה של העלויות האלו אצל המעסיק, לכן יש עלויות תקציביות לשינוי כזה. ככל שרוצים לדון בהן אני מציעה שלא נעשה את זה בשולחן הזה אלא בעבודת מטה קצת יותר סדורה. זה שכמות הבידודים יורדת ומספר ימי הבידוד יורדים דווקא מפחיתים את הבעיה, לא מגבירים אותה.
אדם בלומנברג
¶
העובדים בתקופה הזאת סחבו על גבם חלק גדול מהעול של ההשתתפות במכסת ימי המחלה שלהם שהם אמורים לייעד למחלת ילד, למחלת הורה, למחלות שלהם. הם ניצלו איזה שהוא בנק שלהם לטובת האירוע הזה. אנחנו כן חושבים שצריכה להמשיך להתקיים השתתפות, רק שהפרופורציה השתנתה מחמישה ימי מחלה על 14 ימים. אם אנחנו מדברים עכשיו על חמישה ימי בידוד, זה צריך להיות בהתאם.
נועה שוקרון
¶
אם בעבר ההיתכנות להיכנס לבידוד הייתה מאוד מאוד גבוהה, היום מדובר באירוע הרבה יותר מקרי. הסיבה לאדם מבוגר לא מחוסן להיכנס לבידוד היא ילד חולה. גם ההיתכנות של האירוע הזה הרבה יותר נמוכה, לכן גם כמות ימי המחלה הפוטנציאליים שנדרש העובד לתת נמוכה יותר.
נועה שוקרון
¶
אם אנחנו רוצים לנהל דיון ענייני, לרבות מחשבות על מה הם המקורות הפוטנציאליים למימון של הדבר הזה, אפשר לעשות את זה.
היו"ר אפרת רייטן מרום
¶
כמו שהבנת, יוראי, גם זה מוארך רטרואקטיבית. אני לא אצטרך לבוא לכאן ב-1 במאי, אני אבוא כשתיגמר הפגרה.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד)
¶
היא הנותנת. למה צריך את הכנסת אם הם יכולים להאריך את זה מתי שהם רוצים? או שתבואו לכנסת ותגידו: אנחנו מבקשים שתאריכו את זה משיקולים כאלה ואחרים, או שלא תבואו בכלל.
אורי כץ
¶
צו התכנית לסיוע כלכלי (נגיף הקורונה החדש) (הוראת שעה) (מס' 4), התשפ"ב-2022
בתוקף סמכותי לפי סעיפים 26יז(ג) ו-26כח(ג) לחוק התכנית לסיוע כלכלי (נגיף
הקורונה החדש) (הוראת שעה), התש"ף-2020, ובאישור ועדת העבודה והרווחה
של הכנסת, אני מצווה לאמור
¶
הארכת 1. תקופת הזכאות האמורה בפסקה (1) להגדרה "תקופת הזכאות" שבסעיף
תקופת 26יז(א) וסעיף 26כח(א) תוארך עד יום א' בסיוון התשפ"ב (31 במאי 2022).
הזכאות
תחילה 2. תחילתו של צו זה ביום כ"ח באדר א' התשפ"ב (1 במרס 2022).
היו"ר אפרת רייטן מרום
¶
הצו הוארך לשלושה חודשים נוספים. תודה רבה, הדיון הזה ננעל.
הישיבה ננעלה בשעה 12:10.