פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-וארבע
הכנסת
24
ועדת הכספים
28/02/2022
מושב שני
פרוטוקול מס' 234
מישיבת ועדת הכספים
יום שני, כ"ז באדר התשפ"ב (28 בפברואר 2022), שעה 12:15
ישיבת ועדה של הכנסת ה-24 מתאריך 28/02/2022
צו תעריף המכס והפטורים ומס הקניה על טובין (תיקון מס' 15 והוראת שעה מס' 10), התשפ"ב-2021 (רכב דו גלגלי)
פרוטוקול
סדר היום
צו תעריף המכס והפטורים ומס הקניה על טובין (תיקון מס' 15 והוראת שעה מס' 10), התשפ"ב-2021 (רכב דו גלגלי)
מוזמנים
¶
לילי אור - עוזרת ראשית מחלקה משפטית, רשות המסים, רשות המסים
נטליה מירנצ'וב - מנהלת תחום מפקח ארצי, רשות המסים, רשות המסים
ברוני חירמן - מנהלת תחום כלכלת תחבורה, משרד התחבורה והבטיחות בדרכים
קובי סודאי - לשכת המסחר - נציג יבואני הדו גלגלי, איגוד יבואני הרכב הדו-גלגלי
גדי אבירם - מנכ"ל מטרו, קבוצת אופנועי ישראל והלובי הדו - גלגלי
מוזמנים באמצעים מקוונים
¶
אלעד סלומיאנסקי - עו"ד משפט כלכלי ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
טל ברנר דרורי - יו"ר, איגוד יבואני הרכב הדו-גלגלי
עומר סלע - מנהל תחום הרכב, איגוד לשכות המסחר
משה אשר - יועץ, איגוד לשכות המסחר
בועז סופר - יועץ חיצוני לאיגוד יבואני הרכב הדו גלגל, איגוד לשכות המסחר
אליעזר אלג'ם - יו"ר הארגון, מועדון האופנועים הישראלי
רישום פרלמנטרי
¶
איה לינצ'בסקי
צו תעריף המכס והפטורים ומס הקניה על טובין (תיקון מס' 15 והוראת שעה מס' 10),
התשפ"ב-2021 (רכב דו גלגלי)
היו"ר אלכס קושניר
¶
שלום לכולם, אני פותח את ישיבת ועדת הכספים בנושא צו תעריף המכס והפטורים ומס הקניה על טובין (תיקון מס' 15 והוראת שעה מס' 10), התשפ"ב-2021 (רכב דו גלגלי). רשות המסים בבקשה.
נטליה מירנצ'וב
¶
יש פה למעשה ארבעה סעיפים בצו. יש את השיעור המופחת של כלים קטנים עד 125 סמ"ק המס בשיעור 25% - אנחנו מבקשים להאריך אותו. יש הפחתה נוספת לעומת חקיקת הקבע במדרגה של בין 250 סמ"ק ל-400 סמ"ק. לפני זה קצת רקע, יש בחקיקת קבע קבוצות שנקבעו לפי נפח מנוע. הייתה עד סוף 2021 הוראת שעה שקבעה קבוצות מיסוי לפי נפח ולפי הספק.
שלומית ארליך
¶
הכול היה בהוראות שעה. ההוראה שממנה הכול התחיל הייתה ב-2015. אז במקביל הייתה גם הוראת קבע וגם הוראת שעה.
נטליה מירנצ'וב
¶
הוראת השעה החליפה את הוראת הקבע והתנהלנו לפי הוראת השעה. הוראת השעה נקבעה כדי לבחון את היבטי התפעול כי מקצועית אנחנו מאמינים שלהספקים יש יתרון. מיסוי לפי הספקים יותר מדויק. מצד שני, נתקלנו בקשיים תפעוליים שדי ממררים את החיים גם שלנו וגם של יבואני הרכב והגענו למוסכמות שאנחנו יורדים מהמיסוי לפי הספקים.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
זה שהיו הרבה מפגשים זה בסדר, השאלה כשאת אומרת שהגענו להסכמות כלומר הם מסכימים גם להסתכל רק על הנפח?
נטליה מירנצ'וב
¶
כן. יש לנו גם הסכמות בכתב שאנחנו יורדים מההספקים ועוברים לנפח. קבוצות נפח נקבעו בהוראת שעה זה כבר הרבה שנים. בכל זאת קבלנו בקשה להתייחס באופן ספציפי לחולצי פקקים עד 400 סמ"ק. אז פה בהוראת שעה נמצא גם הסעיף שמפחית את המס עליהם, 40% במקום 50%.
נטליה מירנצ'וב
¶
הספקים יכולים להיות גם גבוהים כי ברגע שהספקנו להתייחס להספקים, אז יש גם הספקים גבוהים. מהלכות בטיחות אנחנו רוצים להמשיך באותה מתכונת כפי שהיא קיימת. ההטבה ההיסטורית של ABS חשוב להדגיש שלא הייתה מופעלת, לא קבלו את ההטבה הזו כי הוראת השעה החליפה אותה, אז אין פה פגיעה ממשית בשוק.
נטליה מירנצ'וב
¶
לא את הסכומים של הוראת שעה. אנחנו מבקשים להמשיך את הוראת שעה ולמחוק את הסעיף של ה-ABS כי הסעיף של ABS, המערכת הזו בעצם הפכה להיות חובה בכלים L2 ו-L3. כל מה שלא L1 זו מערכת חובה.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
כשאת אומרת מערכת חובה, לא משלמים על זה כשלוקחים את הרכב? אם פעם היית מוסיף על מערכת ABS סכום איקס, עכשיו כבר לא מוסיפים על זה כסף?
נטליה מירנצ'וב
¶
זה כלול בתוך המחיר, זו מערכת חובה, אנחנו נותנים תמריצים למשהו שאנחנו רוצים לתמרץ. זו מטרה משותפת של כולנו.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
לגבי משלם המסים תרצי למנוע עוד כמה בזבוזים. שאלה לגבי ה-ABS, אתם יודעים אם יש כאלה שנפגעים מזה?
נטליה מירנצ'וב
¶
לא השתמשו, היא הוחלפה בהוראת השעה ואת הוראת השעה אנחנו ממשיכים. בתוך הוראת השעה יש הטבות למערכות מתקדמות שיותר חשובות מ-ABS. כלומר ABS זו מערכת חשובה עד כדי שהיא הפכה לחובה, אבל יש הטבות למערכת בקרת משיכה והחלקה, זו מערכת מאוד חשובה. יש הטבות לתלת גלגלי.
היו"ר אלכס קושניר
¶
האבולוציה הייתה כזו שמערכת ABS נכנסה כמערכת חדשה ואז המדינה רצתה לתמרץ אותה. נכון להיום כל הכלים שמגיעים באופן - - - הם כלים שהם כבר עם מערכת ABS. כרגע יש רצון לעודד מערכות בטיחות נוספות. אני מבין נכון?
נטליה מירנצ'וב
¶
פחות מ-10% מהשוק. בערך 15% מרוויחים, כי המיסוי עליהם יורד. שיעור יותר נמוך, כ-9% נפגעים, אבל בסכומים יחסית נמוכים והרוב נשארים אותו דבר כי יש מתאם בין נפח מנוע והספק. לא אחד לאחר, אבל יש מתאם. אז הרוב נשארים איפה שהם.
נטליה מירנצ'וב
¶
אני אבהיר, ביחס לחקיקה הקיימת, להוראת קבע, אין פה העלאה מס מעצם השינוי של השיטה, יש רק הפחתה.
שלומית ארליך
¶
אל תגידי חקיקה קיימת. יש את הוראת הקבע שנחקקה יחד עם הוראת השעה בשנת 2015. כשאת מסתכלת את אומרת, כל הוראת השעה בדרך פוקעות ולכן נקודת הייחוס היא להוראת הקבע מ-2015.
שלומית ארליך
¶
שואל חבר הכנסת אזולאי, מה קורה כשאת מסתכלת על הצו הנוכחי שכבר נכנס לתוקף מיום שפורסם אל מול הוראת השעה האחרונה שבעצם פקעה ב-31 בדצמבר 2021?
היו"ר אלכס קושניר
¶
את זה הבנו, השאלה שנשאלה היא מה קורה לרכבי חירום והצלה בעקבות השינוי שאנחנו עושים פה? האם יש כלים שנקנים לצורך שימוש כרכבי חירום והצלה ובעקבות השינוי בחקיקה המס עולה עליהם? זאת השאלה שנשאלה.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
יש לא מעט כלים גדולים ברכבי הצלה. אני מדבר על אותם אופנועים שיש לארגוני הצלה ומוגדרים כרכבי חירום. השאלה אם אתם מחריגים אותם.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
ואם אין להם את התלת גלגלי? זה שמקבלים הטבה בצד אחד זה בסדר, אם אני הולך לפי הראש שלך, אני אגיד אין בעיה, יש פה תלת גלגלי, יש להם 30 כאלה ו-100 כאלה ונעשה את הקיזוז. אנחנו מדברים כרגע לגופו של עניין בתלת גלגלי יש הטבה וכל הכבוד. אבל כשמדברים על הדו גלגלי, אני יודע שקיימים כאלה ולכן אני אומר שחשוב לפתור את הבעיה של אותם רכבי הצלה, אלה שמוגדרים כרכבי חירום והצלה, להחריג אותם בצו, דבר פשוט, כי הם נפגעים.
משה גפני (יהדות התורה)
¶
חבר הכנסת אזולאי שואל על מה שדיברנו שעתו. יש רכבים דו גלגליים שהם רכבי הצלה. האם גם עליהם עולה המס?
היו"ר אלכס קושניר
¶
אני אנסה למקד את השאלה שהיא שאלה במקומה. האם רכבים, לא רק דו גלגלי, אלא באופן כללי, רכבים שרוכשים אותם לצורך שימוש כרכב חירום והצלה, האם חל עליהם מס כפי שחל על שאר הרכבים?
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
אפילו שהוא נקרא רכב חירום בחוק? הוא מוגדר כרכב חירום במשרד התחבורה. כמו שאמבולנסים מוגדרים כרכבי חירום. אפשר לשאול גם על רכבי משטרה.
לילי אור
¶
אותה תשובה. יש פטור ספציפי בצו תעריף המכס שקשור לחוק מד"א. אין פטור נוסף שקשור לרכבי הצלה.
משה גפני (יהדות התורה)
¶
זה דבר חמור מה שהיא אומרת. אנחנו מדברים על רכבי הצלה. אין ספק שאם מדברים על אופנוע של איחוד הצלה, יש להם הרבה אופנועים, למה הם שונים ממד"א?
היו"ר אלכס קושניר
¶
אני מסכים אתכם, הם לא צריכים להיות שונים ממד"א. זה קשור גם לשאר הרכבים עד כמה שאני מבין, לא רק דו גלגלי. רכב של איחוד הצלה לא זוכה לזה?
היו"ר אלכס קושניר
¶
שם הצלחנו להחריג. משרד התחבורה הגדיר את זה כרכב חירום והם היו כלולים בתוך רכבי החירום. אם היא אומרת שבצו כל דו גלגלי מוגדר כרכב חירום פתרנו את הבעיה, זה בסדר גמור. יכול להיות שאין בעיה כי זה מוגדר בחוק שכל דו גלגלי כרכב חירום.
היו"ר אלכס קושניר
¶
לא יכול להיות שמדברים רק על מד"א, יכול להיות שלעניין המס כן. אבל כשדברנו על מס הגודש הכנסנו את כל רכבי החירום פנימה, גם את איחוד הצלה. השאלה לאיזה הגדרה אתם מתייחסים? תבדקו את זה.
לילי אור
¶
בצו תעריף המכס ההתייחסות היא לא לצו שבפניכם, בצו שקיים הכללי היום, ההתייחסות היא לחוק מד"א ולא לרכבי חירום.
היו"ר אלכס קושניר
¶
ומה כתוב בחוק מד"א? מה זה חוק מד"א? מה ההגדרה של הרכבים? יש פה נציג של משרד התחבורה? אפשר להתייחס לסוגיה?
ברוני חירמן
¶
אני לא יודעת להתייחס לסוגיה המיסויית כי אלה לא תקנות בסמכות משרד התחבורה אבל בפן של אגרות רישוי רכב למשל, אני יכולה להגיד שלאמבולנסים יש אגרה מופחתת ויש גם רשימה של ארגונים שמשלמים אגרה סמלית של 26 ₪.
ברוני חירמן
¶
אמבולנס, לא משנה של איזה ארגון, משלם אגרה מופחתת של 380 שקל ביחס לאגרה ממוצעת של רכב פרטי.
היו"ר אלכס קושניר
¶
אני רוצה להתקדם. אני מבקש שתבדקו את זה, האם חוק מד"א מתייחס רק לרכבי מד"א או לרכבים נוספים.
היו"ר אלכס קושניר
¶
אולי יש פה מקום לעשות תיקון רחב יותר ולא רק על הדו גלגלי. נתקדם בדיון ונראה איך אנחנו עושים את זה.
משה גפני (יהדות התורה)
¶
הוא קשור, כי את רוצה שנעלה מסים על רכב, לא נעלה מסים על רכבי חירום שהם דו גלגלי.
היו"ר אלכס קושניר
¶
חבר הכנסת גפני, אם אנחנו ממתינים עם הצו אנחנו חוזרים ל-2015 עם מס מאוד מאוד גבוה לכן אנחנו לא יכולים להמתין עם הצו.
היו"ר אלכס קושניר
¶
לא ניפול בין הכיסאות. נדון בצו ולא ניפול בין הכיסאות. אני רק אומר שזה דיון חשוב נוסף שאותו נקיים.
היו"ר אלכס קושניר
¶
אני קודם כל מוריד את הרכב הדו גלגלי. הרוב פה יורד וגם נטל המס הכולל יורד. אז נסתכל על הדברים כמו שהם.
קובי סודאי
¶
שמי קובי סודאי מלשכת המסחר, ארגון יבואני הדו גלגלי. אני אסביר איפה יש ירידה ואיפה יש עליה. לגבי מה שאמרה נטליה, אכן היינו בדיונים עם רשות המסים, לשיטתם הם רצו לעבור לשיטת מיסוי לפי הספק. הספק זה בפועל כמה כוח מייצר המנוע ושיטת נפחים היא נתון חד ערכי שהוא נפח המנוע ולא קשור להספק שלו. אנחנו יודעים את זה מרכבי הטורבו, פעם 1600 היה מנוע משפחתי רגיל היום יש גם 1,000, 1,200 כי הנפח לא משנה להספק.
כתוצאה ממעבר של השיטה הזו קורה דבר, שנטליה תסכים אתי, יש קבוצה גדולה של כלים עם הספק מאוד גבוה שמשמשים בין השאר לפנאי וספורט שיורדת, כי נפחם קטן למרות שהספקם גבוה ויש קבוצה, שעליה אנחנו באים להזהיר היום, של כלי תחבורה, קטנועים, בין השאר שמשמשים אזרחים שנוסעים בין עירוני מהפריפריה למרכז בכבישים מהירים, כל מי שנדרש לעבודה שלו זה כלים שהם טיפה יותר חזקים מכלים עירוניים, מן הסתם כי הם צריכים להתמודד עם מרחקים גדולים יותר וכבישים מהירים.
קורה כרגע מצב ונטליה לא תכחיש אותו, שעולה המס על הכלים שהם בנפח 500-600, שבמקור היו עם הספק מוגבל של 47 כוחות סוס בלבד, זה בערך חצי מההספק של רכב. יורד המס על כלי ספורט שהיו אמנם באותו נפח בין 500 ל-600 אבל עם הספקים של 130, 140, שזה בערך משקל של עשירית מרכב הספק מגביל, אתם מבינים את ההמחשה. אז יוצא שבמקום לתת פתרונות תחבורה למצב המאוד לא פשוט, מעלים את המס על כלי שמשמש לתחבורה ומורידים את המס על כלי שמשמש יותר לפנאי.
היו"ר אלכס קושניר
¶
אבל מצד שני מורידים את המס על נפח נמוך יותר והספקים גבוהים יותר. זה גם קורה. תציג גם את הראי.
קובי סודאי
¶
אני לא מדבר על קבוצה אחת, אבל נטליה אומרת שהיה סיכום ואכן היה סיכום שעוברים לשיטה הזו של הנפחים במקום הספקים והמס נשאר זהה. זו נקודת האפס שאני מתחיל ממנה. מכיוון שהם היו צריכים לעשות התאמות במעבר מהספקים לנפחים כמובן שיש כלים שמעט יותר ומעט פחות. אנחנו התרכזנו רק באלה שחשבנו שלא יכול להיות שכלי שהוא תחבורתי והוא בהספק נמוך ובעבר היה ממוסה ב-50% מתוך היותו כזה, עכשיו עולה עליו המס בתמורה לזה שכלי עם הספק מאוד גבוה שמשמש לספורט ירד.
היו"ר אלכס קושניר
¶
אני מבין את מה שאתה אומר, אבל כדי להשלים את התמונה המלאה והייתי שמח לשמוע את זה ממך, שיש פה כלים בין 400 ל-500 סמ"ק עם הספק מאוד גבוה, שעליהם המס יורד וגם הרכבים האלה יכולים בהחלט לשמש ככלי תחבורה לכל דבר ועניין.
קובי סודאי
¶
אלה שאתה מדבר עליהם הם לא בקבוצה שמשמשת לתחבורה, זו קבוצה נפרדת של אופנועי שטח. זה כתוצאה מהמעבר לנפחים, זו תוצאה בלתי נמנעת. אנחנו דנים פה על פתרונות תחבורה, אם ארצה אני ארחיב על הנושא, אבל אלה לא הכלים, אותם כלים בנפחים נמוכים שאתה מדבר עליהם הם לא הכלים שלשמם באנו לכאן וגם לא הייתה בקשה שלנו בעניין הזה. אלה לא כלי תחבורה, אלה לא כלים שמשמשים אדם להגיע לעבודה וחזרה.
גדי אבירם
¶
שמי גדי אבירם, מחברת מטרו מוטור, יבואנים של רכב דו גלגלי. אני יושב-ראש מועצת המנהלים. בישיבה האחרונה שנכחתי עם מר גפני כיושב-ראש, הוא העלה את הדרישה לרשות המסים להפחית את המיסוי לרכבים דו גלגליים בנפחי הביניים. כשאנחנו מגדירים נפחי ביניים, זה סדר גודל של בין 250 ל-500 סמ"ק. צריך לזכור שעיקר הבעיה היום היא פריפריאלית, לוקח שעתיים להגיע מנתניה לתל אביב.
ההוראה שיושב-ראש ועדת הכספים נתן לרשות המסים הייתה, תבואו אלי בתוך שבועיים עם תוכנית. לרשות המסים לקח שנתיים. רשות המסים סיפרה סיפורים והיא אמרה, אנחנו עושים משהו הרבה יותר רחב. אנחנו רוצים לעודד מערכות בטיחות ודרך זה להוריד מיסוי. רק מה? הורדת המיסוי שהייתה דרך מערכות הבטיחות הייתה הרבה יותר נמוכה ממה שהייתה כוונת המשורר באותה ישיבה.
כל ההתייחסות שלנו כאן, כמו שאמרה היועצת המשפטית של הוועדה, נקודת הייחוס שלנו היא הצו שהיה בתוקף עד לא מזמן. לכן לשאלתך, הכוונה הראשונה של רשות המסים הייתה העלאה גורפת של כל המסים ל-40% מהכלים. בשיחות אתם אמרנו, אתם בעצמכם אמרתם שאין לכם כוונה להעלות מיסים. פניתם אלינו היבואנים לדיון ואמרתם, אתם רוצים לשנות טכנית, אין לנו שום כוונה להעלות מיסים, רק טכנית.
רבותי, אתם רוצים טכנית? אחלה. קיימנו דיון ובאותו דיון ישבה אתנו גם גברת נטליה, קבענו את אותן מדרגות המיסוי מול הנפחים באופן כזה שמייצגים את התמונה של הכנות המדינה כמו שהיו. ממש הופתענו כששלושה ימים לפני שהצו נכנס לתוקף שרשות המסים פרסמה צו ובצו הזה 40% מהכלים, היה אמור לעלות המיסוי שלהם.
גדי אבירם
¶
אז פנינו לרשות המסים ואחרי דיונים רבים החליטו לקטום את עליית המסים עד ה-400 ופתחו קטגוריה אזוטרית, שלא מצאתי אותה בשום מקום אחר בעולם, של 100 סמ"ק. בין 500 ל-600 בוא נצוד קטגוריה, נעלה עליה מסים. על אותה קטגוריה שהעלו בה מסים, שזה בערך 10% מהשוק, בערך כספי יחסית גבוה, וקטנועים, שרובם ככולם משמשים לניוד בין פריפריאלי, מול זה טוענת רשות המסים שהם גם הורידו.
היו"ר אלכס קושניר
¶
אני רוצה להבין את תמונת המצב בשוק. אתה אומר שבקטגוריה הספציפית הזאת שאתה מדבר עליה, אתם שולטים ב-70% מהשוק. אני צודק?
היו"ר אלכס קושניר
¶
לא אמרתי שהוא אשם. אני רוצה לשאול עוד שאלה, הרווח שלכם על הכלים האלה באחוזים, האם הוא שונה באחוזים מהרווח בכלים האחרים בהם השליטה שלכם בשוק נמוכה יותר?
גדי אבירם
¶
את כל עליית המס שהייתה אנחנו ספגנו. לא העלנו מחירים לצרכן. הצרכן לא יודע לשלם עוד כסף. הצרכן זה מעמד הביניים, לא מדברים על עשירי מדינת ישראל.
היו"ר אלכס קושניר
¶
אתם נמצאים גם בקטגוריות נוספות, המס נכנס לתוקף בינואר, האם הורדתם מחירים על כלים בהם ירד המס?
טל ברנר דרורי
¶
שלום לכולם, כמו שאמרו חבריי גדי אבירם וקובי סודאי, עשינו פעילות משותפת עם רשות המסים, עם הגברת נטליה מתוך רצון לעבור משיטה לשיטה. בדרך היו אכן גם הפחתות והיו גם קטגוריות שנפגעו וזו הקטגוריה שעכשיו, כמהלך משלים, אם רואים מול פנינו את הגודש, את המצוקה, את עלויות הגודש וחבל לייגע את הוועדה הזו בכל כך הרבה מידע שבראשותך כבר ניתחה, שמעה וטיפלה באגרת הגודש ופטרה את הדו גלגלי מתוך הבנה שדו גלגלי יכול לשמש כפתרון. אנחנו בצד של הפתרון ולא בצד של המעמסה.
מתוך כל השיקולים האלה אנחנו עכשיו מבקשים סיום של המהלך במניעה של העלאת מס על עוד קטגוריה אחת לכלים שהם בטוחים ויכולים לשמש ככלי שנותן פתרון לצורכי הבאים מהפריפריה למרכז. לא אכביר מילים כי הדברים ברורים, אנחנו נמצאים בוועדה כמה פעמים והבקיאות בתחום הגודש היא רבה. כולנו רואים את המהלך כמהלך משלים למעבר שנעשה בין שיטות. אין מהפיכות, לא מדובר במהלך גורף ומשמעותי מאוד עבור הוועדה או עבור רשות המסים. אבל בעולם הדו גלגלי בכל זאת יש לזה משמעות. מדברים על הנפחים האלה שהם כן בטוחים, כן חיוניים וכן של מעמד הביניים, לכן אנחנו מבקשים מהוועדה לשקול את האפשרות לעשות תיקון בקטגוריה המשלימה הזאת. זה ותו לא. תודה רבה.
ברוני חירמן
¶
אני מאגף כלכלה ויכולה פחות להתייחס לנושא. אני יכולה לנסות לאתר מישהו מאגף התקינה או הרכב, או להתייחס יותר להיבטים הכלכליים.
שלומית ארליך
¶
מבירור שעשיתי עם משרד התחבורה לפני הדיון הבנתי שאין הסדר בחקיקה שמחייב את התקנת מערכת ABS בדו גלגלי, אבל התקינה האירופאית מחייבת ולכן כל רכב שמיובא בתקינה אירופאית מותקנת בו המערכת. הם ציינו בפני שהשוק של הדו גלגלי בתקינה פדראלית וקנדית בישראל הוא נמוך מאוד, האם תוכלי לברר שבאמת אלה הדברים?
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
לא רוצה לתת רעיונות לרשות המסים, אבל לגבי אופנועי השטח, לפני שמעלים לתחבורה הבין עירונית היה צריך להעלות לאופנועי השטח, שזה גם יותר סכנה ולדעתי פחות נחוץ. כמו שדיברנו על רכבי היוקרה, אז אלה אופנועי פנאי, שם לתת יותר ולהוריד באחרים.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
ההפחתה שיצאה בסופו של דבר זה על אופנועי שטח, לפנאי. שם הורדת. אין לי בעיה, אל תרוצו עכשיו להעלות להם את זה.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
יכול להיות שצריך להיות פה עוד שיקול מלבד ההספק או הנפח, למשל אם הוא משמש כבין עירוני או כפנאי.
היו"ר אלכס קושניר
¶
אני רוצה להקריא לכם נתון שקיבלתי מרשות המסים: "נטל המס הכולל על הענף איננו עולה ואף יורד. מסכום של 8,788 שקלים בממוצע לרכב דו גלגלי לפני הפחתת מס בגין אביזרי בטיחות לכ-8,278 שקלים". זאת אומרת יש פה ירידה בממוצע של כ-500-1,000 שקלים לפחות לפי רשות המסים. 76% מהכלים אדישים לשינוי, המס לא משתנה. ב-9% יש עליית מס בסכום של כ-200-700 שקלים. ב-15% יש ירידה של מס שהיא הרבה יותר משמעותית, של 4,990 שקלים.
קובי סודאי
¶
הם מעל 10% מנתח השוק. העלאת המסים שלהם היא בין 4,000 ל-7,000 שקל. אז אני תמה לגבי הנתון שנאמר.
משה גפני (יהדות התורה)
¶
יש שני דברים וצריך להחליט לגבי העניין. יש רכב שהוא רכב תחבורתי ויש רכב שהוא רכב פנאי, רכב מסוג שונה. את הרכב התחבורתי אנחנו מעוניינים לעודד. לכן היו דיבורים על שינוי בהגדרות האלה. פה נצטרך להעלות את הרכב התחבורתי ואני חושב שזה לא נכון.
נטליה מירנצ'וב
¶
יש לי נתונים מעודכנים. נתוני 2021: יש כלים עירוניים שזה הספק עד 125 סמ"ק נפח מנוע - 6,400 כלים יבוא בשנה שהמס עליהם יורד.
נטליה מירנצ'וב
¶
דובר על פתרון לפקקים. עירוני זה עד 125 סמ"ק וגם כלים יותר גדולים שיש בהם מגוון מאוד רחב של דגמים שיכולים לנסוע בכבישים בין עירוניים עם הספקים מספיק גבוהים ואותם כלים גדולים. קטנועי מנהלים מה שנקרא, אם הם רוצים להגיע למס מופחת הם מוזמנים להצטייד במערכות בטיחות, ניתן להם את ההפחתה בשמחה.
שלומית ארליך
¶
בפעם הקודמת הצווים הגיעו באוגוסט 2018, זו היה תיקון הוראת שעה מס' 21. הוועדה החליטה להאריך בשנה וחצי אבל אז זה הובא שוב בנובמבר 2018 והוועדה ביקשה להכניס שינוי בתקופות שנקבעו בצו של חודש אוגוסט 2018. אז בעצם מנובמבר 2018 זה חל.
שלומית ארליך
¶
היו צווים באוגוסט 2018. לבקשת הוועדה זה תוקן בנובמבר 2018, עדכנו את סכומי ההפחתה לפי מועדים שונים ובעצם ההוראה האחרונה הייתה החל ביולי 2021 עד דצמבר 2021, זו הייתה התקופה האחרונה של הטבלאות.
ברוני חירמן
¶
יש לי התייחסות ביחס לתקינה. אכן בתקינה אירופאית כבר חמש שנים מערכת ABS מחויבת והרוב המכריע של אופנועים בארץ הם בתקינה אירופאית. זה נכון שבתקינה אמריקאית וקנדית זה לא חובה, אבל אצלנו האחוזים שלהם ממש זניחים.
היו"ר אלכס קושניר
¶
מדינת ישראל יודעת להמציא תקינה לעצמה, היא עושה את זה מצוין. עכשיו בחוק ההסדרים ביטלנו הרבה מאוד מהדברים המיותרים האלה, לצערי לא מספיק. כאן אני חושב שכדאי לכם לשקול כי מדובר בסופו של דבר בסיכון חיי אדם ומערכת ABS זה משהו שקיים כבר כמעט בכל כלי רכב, אז כדאי שתשקלו האם כדאי להכניס תקינה כזאת גם בישראל. אני בטוח שגם אותם כלים שמוכרים היום בקנדה ובארצות הברית, אם אתה מבקש לקנות אותם עם מערכת ABS אז ימכרו לכם עם מערכת ABS.
לילי אור
¶
צו תעריף המכס והפטורים ומס הקניה על טובין (תיקון מס' 15 והוראת שעה מס' 10), התשפ"ב-2021.
"בתוקף סמכותי לפי סעיפים 3 ו-5 לפקודת תעריף המכס והפטורים, 1937 לפי סעיף 1 לחוק מסי מכס ובלו (שינוי התעריף), התש"ט-1949 ולפי סעיף 3 לחוק מס קנייה (טובין ושירותים), התשי"ב-1952, אני מצווה לאמור:
1. תיקון התוספת הראשונה.
בתוספת הראשונה לצו תעריף המכס והפטורים ומס קנייה על טובין, התשע"ז-2017 )להלן - הצו העיקרי), בפרק 87, בכללים נוספים (ישראליים), בכלל 5 ,סעיף קטן (א) - יימחק.
2. הוראת שעה.
על אף האמור בתוספת הראשונה לצו העיקרי כתיקונה בסעיף 1 לצו זה, בתקופה שמיום כ"ח בטבת התשפ"ב (1 בינואר 2022) עד יום י"ט בטבת התשפ"ד (31 בדצמבר 2023), יראו כאילו –
(1) בפרק 87, בכללים נוספים (ישראליים), בכלל 5, בסופו בא:
"(ד) מסכום המס החל על אופנוע שסיווגו בפרט 87.11, ששיעורו כמפורט בטור א' בטבלה שלהלן ובו מותקנת אחת או יותר ממערכות הבטיחות האלה:
(1) מערכת למניעת נעילת גלגל ABS ובלבד שהיא מותקנת ברכב שנפח הצילינדרים שבו אינו עולה על 125 סמ"ק".
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
לגבי ה-ABS אנחנו לא מתערבים פה בתחרות? כי יש מקומות שלא מביאים את זה עם ABS יכול להיות שיצטרכו לשלם על זה יותר ואנחנו לא נותנים להם עכשיו את ההטבה הזאת. זה כאילו אני מעודד אותם ללכת למקום אחר. אני אומר תשאירו את אותו מצב. זה כמו שאגיד מדינה שלא מחייבת, אז אני אתן להם את ההטבה אז תגידו לי שיש פה אפליה, אבל ככה זה לא אפליה?
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
אני אומר לתת את ההטבה הזאת. אבל אלה שלא מביאים, הם משלמים על זה כנראה. אלה שמגיעים ממדינות שכרגע אין להם את ה-ABS, זה מה ששאלתי בהתחלה, האם משלמים תוספת על המערכת הזאת או שזה גם ככה מגיע. כי ממקומות שאתה לא מחויב יכול להיות שאתה משלם תוספת.
לילי אור
¶
(2) מערכת בקרת יציבות.
(3) מערכת בלימה משולבת.
(4) משכך היגוי.
(5) מערכת בקרת משיכה והחלקה".
או שהוא רכב תלת-גלגלי, יופחת סכום מצטבר של הסכומים כמפורט בטורים ב' עד ז' בטבלה שלהלן בהתאמה; ואולם סכום ההפחתה המצטבר לא יעלה על מחצית סכום המס החל בלא ההפחתות".
לילי אור
¶
הגדרנו כאן חמש מערכות בטיחות שונות פלוס האפשרות של תחת גלגלי. לכל רכב כזה יופחת סכום מצטבר בגין כל הטבה לפי שיעור מס הקניה שחל עליו. בטבלה אפשר לראות את כל שיעורי מס הקניה ולצדם הסכום השקלי שניתן בגין כל מערכת. אני אקריא את הטבלה:
25% מס קניה
¶
מקבלים מערכת ABS-500 שקלים.
מערכת בקרת יציבות-220.
מערכת בלימה משולבת-לא מקבלים.
משכך היגוי-220.
מערכת בקרה משיכת החלקה-500.
רכב תלת גלגלי-1,300.
45% מס קניה: לא מקבלים הטבת מערכת ABS. 310, 310, 310, 650, 2,000
50% מס קניה: אפס, 400, 400, 400, 800, 2,300
60% מס קניה: אפס, 500 ,500, 500, 970, 3,000
70% מס קניה: אפס, 600, 600, 600, 1,130, 3,000
לילי אור
¶
לעניין זה, "רכב תלת-גלגלי" הוא רכב שמתקיימים לגביו כל התנאים האלה:
(1) יש לו שני גלגלים קדמיים ואחד מאחור.
(2) המרחק בין מרכז שני הגלגלים הקדמיים שלו לא יפחת מ-35 ס"מ ולא יעלה על 70 ס"מ.
(3) מערכת המתלים של הגלגלים הקדמיים מאפשרת אי-תלות בזמן תנועה, בין תנועת שני הגלגלים בכל הצירים."
גם כאן זו בעצם הגדרה של מערכת הבטיחות הנוספת שמקבלת הטבה, שזה רכב שנוסע על שלושה גלגלים יש לו שלושה פרמטרים וגם הם לא השתנו בצו הזה לעומת מה שהיה בתוקף בשנים קודמות.
"(ב) בפרט 87.11 –
(1) בפרט משנה 100000, בטור ד', במקום האמור בא 25%". זו הפחתה של מס לקניה על הכלים האלה מ-40% ל-25%.
(2) במקום פרט משנה 200000 בא:
"200000 בעל מנוע בוכנה בשריפה פנימית שנפח הצילינדרים שלו עולה על50 סמ"ק ואינו עולה על 250 סמ"ק".
שלומית ארליך
¶
במקור הופיע בצווים הקודמים "בעל מנוע בוכנה סירוגי" למה המילה "סירוגי" ירדה והאם יש לזה משמעות אופרטיבית?
לילי אור
¶
אין לזה משמעות אופרטיבית. היא ירדה כחלק מההתאמה שלנו לתיקונים שעושים לפי אמנת המכס העולמית אחת לחמש שנים. הם שינו את הגדרת פרט המכס וגם אנחנו, זה לא משפיע על דברים נוספים.
"201000/0 שנפח הצילינדרים שלו אינו עולה על 400 סמ"ק. מכס-7%. מס קניה-25%. יחידה סטטיסטית-כל אחד
202000/8 אחרים. מכס-7%. מס קניה-40% ויחידה סטטיסטית-כל אחד.
נטליה מירנצ'וב
¶
זה תיקון טכני. זה מכתיב סיווג כללי, אנחנו יכולים ליצור תת סיווגים, אבל אי אפשר לאחד קטגוריות. אז יש קטגוריות שהמס עליהם - - -
לילי אור
¶
בפרט אחד למעלה.
"(ג) במקום פרט משנה 3000000 בא:
300000 בעל מנוע בוכנה עם שריפה פנימית שנפח הצילינדרים שלו עולה על 250 סמ"ק אך אינו עולה על 500 סמ"ק.
301000/0 שנפח הצילינדרים שלו אינו עולה על 400 סמ"ק. מכס כללי-7%.מס קניה-40%. יחידה סטטיסטית-כל אחד.
309000/2 אחרים. מכס כללי-7%. מס קניה-50%. יחידה סטטיסטית-כל אחד.
3. תחילה.
תחילתו של צו זה ביום כ"ח בטבת התשפ"ב (1 בינואר 2022 )".
גדי אבירם
¶
כל ההתדיינות שלנו והטענה שלנו מתמקדת בהעלאת מסים בקטגוריה מאוד קטנה של בין 500 ל-600, שם יעלו מסים בין 4,000 ל-7,000 שקל. זה מה שישלם הצרכן.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
אבל זה שיש החרגת מסים זה לא אומר שהוא קונה את שניהם, הוא קונה רק אחד מהם. האזרח לא קונה את שניהם.
גדי אבירם
¶
כל שאר הדברים שאתם טוענים, סליחה, טוענים בצדק, אותם כלים שלהם אתם מורידים לכאורה את המסים, כלים שנוסעים בשטח, אין להם רלוונטיות לשוק, אין להם רלוונטיות לפתרונות.
היו"ר אלכס קושניר
¶
אני מבין את הפוזיציה ממנה אתה מדבר והיא לגיטימית לחלוטין. אבל אתה משווה רק בקטגוריה אחת, אתה מסתכל רק על קטגוריה אחת של רכבים, אתה לא מסתכל על קטגוריה של נפחים מעט יותר נמוכים עם הספקים יותר גבוהים.
גדי אבירם
¶
אני אסביר לך למה היא לא רלוונטית. מכיוון שכל הכלים עד 400, רוב הקטנועים היו בהספקים של 25, 35 קילו ואט. היחידים שיצאו מהקטגוריה הזו אלה אופנועי השטח. אגב, למען הגילוי הנאות אני יבואן שלהם. אם יחליטו להעלות עליהם מסים אני אפגע באותה מידה.
היו"ר אלכס קושניר
¶
אתה לא עונה על השאלה ששאלתי. אתה מגדיר קטגוריה כרכבי תחבורה ואומר שעל כולם המס עולה. זו לא אמירה מדויקת. על חלקם כן ועל חלקם לא.
היו"ר אלכס קושניר
¶
יותר מזה, אומרת לך הנציגה מרשות המסים, שאם אתה תביא כלים עם אותם מערכות בטיחות שמצוינות פה, אז אתה תקבל עליהם הטבה. באופן כללי מדובר בסך הכול בתהליך שהוא מטיב עם רוב הכלים. 15% מהכלים יקבלו הטבה, על 9% מהכלים המס יעלה או שכבר עלה.
משה גפני (יהדות התורה)
¶
אתן יכולות להוריד את זה מ-60% ל-50%? לא מדובר על כסף גדול, שיצאו בהרגשה נורמלית.
היו"ר אלכס קושניר
¶
מדובר בהוראת שעה של שנתיים. בתום השנתיים נבחן איך השוק יתנהג ואם נצטרך לקבל החלטה אחרת, נקבל החלטה אחרת. אני מעלה להצבעה את צו תעריף המכס והפטורים ומס הקניה על טובין (תיקון מס' 15 והוראת שעה מס' 10), התשפ"ב-2021, על הרכב הדו גלגלי. מי בעד הצו?
הצבעה
אושר
משה גפני (יהדות התורה)
¶
בלי רוויזיה, מספיק מליאה. לדעתי זו טעות ורשות המסים הייתה צריכה להוריד את זה ל-50%.