פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-וארבע
הכנסת
102
ועדת הבריאות
01/03/2022
מושב שני
פרוטוקול מס' 99
מישיבת ועדת הבריאות
יום שלישי, כ"ח באדר א' התשפ"ב (01 במרץ 2022), שעה 10:34
ישיבת ועדה של הכנסת ה-24 מתאריך 01/03/2022
הצעת חוק מוקד חירום רפואי טלפוני, התשפ"ב–2022, הצעת חוק לאיחוד מוקדי החירום הרפואיים הטלפוניים, התשפ"ב-2021
פרוטוקול
סדר היום
1. הצעת חוק לאיחוד קווי החירום הטלפוניים, התשפ"א-2021, של ח"כ משה גפני
2. הצעת חוק לאיחוד מוקדי החירום הרפואיים הטלפוניים, התשפ"ב-2021, של ח"כ עידית סילמן
מוזמנים
¶
קטיה קיל - מנהלת תחום פיקוח ורישוי אמבולנסים, משרד הבריאות
מיטל לוי גבאי - עו"ד ממונה, משרד הבריאות
אודי גלבשטיין - מנהל תחום, משרד הבריאות
ד"ר סיגל ליברנט- טאוב - ראש אגף רפואה כללית, משרד הבריאות
שי סומך - מחלקת ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
עזרא עוזי אליעזר - עו"ד, יועמ"ש תחום איחוד הצלה
שאול אברמוביץ - תמ"ג, עו"ד מנהל אגף, מגן דוד אדום
ד"ר נעם נסים יפרח - יועץ לצל"א, מגן דוד אדום
יצחק ליבוביץ - מג"ר, מנהל מחלקה, מגן דוד אדום
יניב שחר - מנהל אגף אחריות קהילתית
משה טייטלבוים
-
יו"ר איחוד הצלה
דב מייזל - סמנכ"ל מבצעים, איחוד הצלה
מושיקו מוסקוביץ - ראש אגף מבצעים, איחוד הצלה
אלי פולק - מנכ"ל איחוד הצלה
אלכס מילר - קשרי חוץ
רישום פרלמנטרי
¶
ולריה ורבה - חבר תרגומים
1. הצעת חוק לאיחוד קווי החירום הטלפוניים, התשפ"א-2021, של ח"כ משה גפני
2. הצעת חוק לאיחוד מוקדי החירום הרפואיים הטלפוניים, התשפ"ב-2021, של ח"כ עידית סילמן
היו"ר עידית סילמן
¶
בוקר טוב לכולם, תאריך ה-1.03.2022 למניינם, כ"ח באדר א' תשפ"ב. בוקר טוב לכל הנמצאים ולכל הנמצאות, תודה לכולם על הנוכחות שלכם כאן הבוקר. אנחנו מתקדמים, תודה לחברי מד"א על הטיפול המסור אמש במליאה כשלא חשבתי בטוב. ברוך השם הכל טוב, מרגישים טוב, אנחנו מתקדים.
היו"ר עידית סילמן
¶
נו יאללה עלי, יש לך הזדמנות. לא רק פתחת עמדת מד"א, צריך גם להביא את זה לידי יישום הלכה למעשה. בסדר גמור, אז אנחנו מתקדמים. נמצאות איתנו כאן היועצות המשפטיות שעשו עבודה רצינית ותודה, מנהלת הוועדה, הצוותים, כבוד חבר הכנסת הרב גפני וחבר הכנסת ינון אזולאי ששותפים פה ועובדים קשה למען הצלחת החוק הזה. אז אנחנו מתחילים, היועצת המשפטית, בבקשה.
נעה בן שבת
¶
אוקיי, אז אנחנו נתחיל לקרוא את הצעת החוק ואני מציעה שאחרי כל כמה זמן נוכל לעצור ולקבל התייחסויות.
פרק א
¶
הגדרות
1. בחוק זה –
"ארגון עזר לתן טיפול רפואי ראשוני" = מגן דוד אדום וכן גוף אחר שהכיר בו המנהל לעניין חוק זה, שמטרתו מתן טיפול רפואי ראשוני לציבור בלתי מסוים, המפורט בתוספת";"
והתוספת מפרטת בעמ' 12.
"(הגדרה "ארגון עזר למתן טיפול רפואי ראשוני, שבסעיף 1, סעיף 5(ב))
1. עמותת איחוד הצלה לישראל."
זאת ההגדרה, אם יש מישהו שרוצה להעיר?
נעה בן שבת
¶
חובש רפואת חירום. התוספת הזאת, יש סמכות לתקן את התוספת, הסמכות הזאת קבועה בסעיף 13(ב) גם כן בעמוד 12 ואומרת שהשר רשאי באישור ועדת הבריאות של הכנסת לתקן בצו את התוספת, ובלבד שלא יגרה מהגופים המנויים בה. משרד הבריאות התנגד לסיפה הזאת שאומרת שהשר יכול רק להוסיף לתוספת ולא לגרוע ממנה.
נעה בן שבת
¶
""חובש רפואת חירום" – מי שהוא בעל תעודת חובש רפואת חירום שהוכרה על ידי המנהל לפי סעיף 4;"
בהמשך הצעת החוק אנחנו מסדירים את ההוראה שנוגעת למי הוא חופש רפואת חירום, כי בעצם היום אין שום הסדרה לתחום הזה של חובש רפואת חירום.
""טיפול רפואי ראשוני" – טיפול רפואי ראשוני מיידי בזירת האירוע עקב צורך רפואי פתאומי;"
כאן הייתה הצעה של איחוד הצלה שביקשו שגם הטיפול הרפואי הראשוני שיכלול גם נסיבות חריגות שעלולות לסכן חיים, שבהן עשוי להידרש טיפול כאמור להצלחת חיים. אז אולי יש אפשרות לבקש מהם להתייחס, להסביר את ההערה ולהסביר מדוע הם מבקשים את זה.
משה טייטלבוים
¶
שלום לגברתי, בוקר טוב לכל החברים. אני אשמח להתייחס לנושא של מצבי חירום. קודם כל, שמי משה טייטלבוים, אני יושב ראש איחוד הצלה. מצבי חירום הם משהו כלל רוחבי, שהייתי אומר שהרבה פעמים הוא לא דווקא מתחיל כאירוע רפואי. יש לא מעט מצבים שמסתכמים בהתחלה, בתחילת הדרך, כאירועי חירום כמו לצורך העניין אדם שנתקע במעלית או ילד שנתקע ברכב. חילוצים שהם לאו דווקא רפואיים, אבל בסופו של דבר נשלחים אליהם כוחות רפואה גם כן.
משה טייטלבוים
¶
אנחנו קוראים לזה חשש לחיי אדם, כשיש הרבה מאוד אירועים שכאלו שהם למעשה מתחילים כחשש, יכול להיות שהם יסתכמו בסופו של דבר בכלום ויכול להיות שהם גם יהיו אירועים רפואיים שיתגלגלו בהמשך.
נעה בן שבת
¶
אבל אתה לא מדבר על אירוע כמו באמת נגיד ההילולה במירון, שמגיעים אולי צוותי מד"א עומדים שם אכן, אבל זה החזקת כוננים, לא לזה התכוונו.
משה טייטלבוים
¶
שם בשביל לקבל תנאים או רישיון לאירוע, צריך לשלוח כוחות אבטחה. עכשיו, זה אירוע אחר, זה אירוע אבטחתי שעליו אני פחות מדבר. אני מדבר יותר על אירועים שהם לא בפר אקסלנס אירוע רפואי שכרגע קיים, כמו למשל כאבים בחזה, או אירוע של דום לב, אלא אירוע של חשש לחיי אדם שהוא אירוע שמתגלגל ואז אנחנו בעצם נכנסים לקטגוריה של מצב מסכן חיים. אבל הוא לא אירוע רפואי כרגע.
משה טייטלבוים
¶
אני נותן דוגמה פשוט פרקטית, לצערי לא מעט פעמים ילדים נשכחים ברכב. כרגע הילד מנופף לשלום והכל בסדר, אבל בעוד מספר דקות הוא כבר עלול להגיע למצב רפואי, או אנשים שנתקעו במעלית. עכשיו, לכל האירועים האלו נשלחים כוחות רפואה, כוחות כיבוי ומשטרה. יכול להיות מצב שמתנדב איחוד הצלה יעמוד לאירוע שכזה הוא לא ידע מכך. לכן היה חשוב גם להגדיר את זה בצורה הברורה ביותר, שאירוע כזה שנשלח אליו אמבולנס בנסיעה דחופה, הוא גם אירוע שמסכן חיים והוא חייב להיכלל גם בתוך ההגדרה.
היו"ר עידית סילמן
¶
כל אירוע שמסכן חיים שנאלצים להגיע אליו כוחות ביטחון, אני אומרת גם לכתחילה בעייני, כמו האירוע במירון. אירוע שאנחנו יודעים שעלול להיות אירוע מסכן חיים, שיש בו תנועה של המונים.
משה גפני (יהדות התורה)
¶
אבל זה משהו מסוג אחר, זה לא שיודעים שיש בעיה רפואית, יש הצטברות של הרבה אנשים, זה חלק אחד.
משה טייטלבוים
¶
נכון גברתי, בדיוק. אז זו ההגדרה המדויקת, זאת אומרת אירוע שעלול להתגלגל לאירוע רפואי.
משה טייטלבוים
¶
כן, כן, אנחנו הגדרנו את זה כאירוע שנמצא בסוג של מצב חירום או מצב שעלול לסכן חיי אדם. בהגדרה המדויקת, איך שהכנסנו את זה פה זה "נסיבות חריגות העלולות לסכן חיי אדם המחייבות הזנקת כוננים".
נעה בן שבת
¶
ננסח את זה שיהיה ברור מצד אחד שזה המצב המצומצם שיש ממש סכנה ומזניקים את הכוחות לצורך זה, אולי אפילו לכתוב את זה בתוך הסעיף של ההזנקה.
נעה בן שבת
¶
""כונן רשום" – כונן שנכלל במרשם, בהתאם להוראות סעיף 4;"
שזה הסעיף ואנחנו נתקן אחרי זה המספור, שינינו קצת את סדר הסעיפים. עכשיו, כאן יש א ההערה של משרד הבריאות שהיא הערה יותר גדולה למעשה. כפי שאנחנו הבנו אותה הם אומרים שמד"א עומד בפני עצמו, ארגון עזר הוא רק הארגונים האחרים ולכן כונן שצריך להירשם במרשם הוא רק כונן של ארגון שהוא לא מד"א, ואילו כונני מד"א הם גם יחשבו כוננים רשומים, למרות שהם לא מאושרים באותו מנגנון על ידי משרד הבריאות.
מיטל לוי גבאי
¶
כן, מיטל גבי עורכת דין מהלשכה המשפטית במשרד הבריאות. מכיוון שכונני מד"א הם ממילא משתייכים לארגון מד"א, אז אין טעם שננהל מרשם מקביל של כוננים שבאים מתוך הארגון שמפעיל את המוקד.
נעה בן שבת
¶
מצד שני, הכוונה אולי של הצעת החוק הייתה להגיד שיהיה לנו מרשם אחד שבו ירשמו וכל הכוננים יבדקו.
היו"ר עידית סילמן
¶
מה זאת אומרת? אנחנו רוצים שיהיה רישום של כוננים. אני רוצה לדעת, אומרים לי שהיום יש במדינת ישראל 6,000 כוננים, אני רוצה לדעת מי הם הכוננים.
מיטל לוי גבאי
¶
לא, יש הבדל, הרי מה המטרה? המטרה זה לקחת את המידע מכל כונן וכונן באיחוד הצלה, לעבור על החומרים, להכניס אותו למרשם ושיהיה אפשר להזניק אותו מהמרשם.
היו"ר עידית סילמן
¶
לא רק של איחוד הצלה, אמרתם שיש כאן עוד 20 ארגונים תחת מד"א, שיש עוד כוננים של מד"א. אנחנו רוצים שלמדינת ישראל יהיה מרשם של כל הכוננים שלה. מחר יש אירוע חירום בינלאומי, שבוע הבא יש לנו דיון על מצבי חירום במערכת הבריאות, היתכנות מערכת הבריאות למלחמה, מלחמת סייבר או מלחמה רגילה. אני רוצה לדעת מי הם כל הכוננים של מדינת ישראל, בשמות, שאני יכולה להשתמש בהם מחר בבוקר, שמוגדרים או כחובש או כפרמדיק, זה לא משנה שלא חובש ולא פרמדיק זה מקצועות מוסדרים כרגע, אבל גם את זה אנחנו נסדר.
משה גפני (יהדות התורה)
¶
תראי, אנחנו הסכמנו, אני חתום על החוק אחרי יושבת הראש, וגם חבר הכנסת ינון אזולאי חתום על זה. הכוונה שלנו היא שמשרד הבריאות לא יורד מכוחו בכלל, ההיפך. אנחנו רוצים שמשרד הבריאות, כפי שיש רישום על רופאים, שיהיה רישום על כוננים. אבל לא שהוא יהיה מתחת למד"א, הרי כבר היינו במצב הזה. למה הגענו לחקיקה? בגלל שזה לא עבד. זה שלמד"א יש כוננים, זה בסדר גמור. איפה הם רשומים? הם רשומים אצלכם. אנחנו רוצים שגם ארגונים אחרים, במקרה הזה איחוד הצלה שהוא הגדול ביותר, שהוא גם יהיה רשום אצלכם. לא מורידים מהסמכות שלכם, להיפך, אנחנו לא רוצים שהכונן של איחוד הצלה יהיה הנכד שלכם. אנחנו רוצים שהוא יהיה הבן שלכם.
היו"ר עידית סילמן
¶
שנייה אני רק אגיד לך. הניסוח שלכם אומר "המרשם לא יכלול את מתנדבי מד"א, ואולם כוננים המאושרים יחשבו ככוננים רשומים". מה אתם מתכוונים לומר פה?
מיטל לוי גבאי
¶
הרי כשרוצים שמשרד הבריאות יקבל את כל המידע על כונני איחוד הצלה, יקבל את התעודות, אחר כך יאשר.
היו"ר עידית סילמן
¶
אני רק אתקן אותך שנייה, בסדר? אני רק אתקן אותך מיטל. משרד הבריאות לא יקבל, משרד הבריאות מראש, בהגדרת החוק הזאת, ידע ויהיה בעצם המפקח. יבין מי הם הכוננים שלו במדינת ישראל, זה הרעיון. היום לדוגמא, אני לא יודעת אם אתם יודעים כמה כוננים, איחוד הצלה כמה כוננים אמרתם שיש שמחכים להיכנס למערכת? לא נכנסו?
דב מייזל
¶
דובי מייזל, סמנכ"ל מבצעים מאיחוד הצלה. שלום, בוקר טוב כבוד יושבת הראש וחברי הכנסת. מחוזר המנכ"ל 5.17 יש עשרות רבות אם לא מאות מיילים אל משרד הבריאות עם רשימות, דרך כספות, ולא כספות.
היו"ר עידית סילמן
¶
אנחנו פשוט משיחה שערכנו הבוקר הבנו שאין כזה דבר. אז האם כזה דבר? יש לך העתקים של הרשומות האלה?
דב מייזל
¶
נשלחו עוד בימים של לא הקודם בתפקיד במשרד הבריאות, אלה הגברת שלפניו, עוד מימי גברת מירי כהן. נשלחו הרשימות, טבלאות אקסלים, דרך כספות ולא בכספות, בכל דרך אפשרית.
דב מייזל
¶
אני יכול להגיד שבאופן עצמאי משרד הבריאות חיבר, ללא ידיעתנו, דרך פניה יזומה של מתנדב עורך דין שאיים באיזושהי עתירה, אז חיברו אותו. אבל מעבר לזה, בצורה ממוסדת, עברו חודשים רבים.
משה טייטלבוים
¶
אני רוצה ברשותך להעיר עוד נקודה בהקשר הזה שדיברה פה הגברת, היועצת המשפטית של משרד הבריאות, בעניין של רישום הכוננים של מד"א. זאת אומרת, גם בתוך מד"א יש מתנדבים ברמות שונות שחלקם מאושרים ככוננים וחלקם אינם מאושרים ככוננים. זאת אומרת, לקחת את כל הגוף הכובד שנקרא מד"א ולהגיד שאוטומטית הם כבר נמצאים בתוך המרשם, ודאי שזה לא הגיוני.
היו"ר עידית סילמן
¶
קטיה, האם יש אנשים אחרים שהם כביכול היו אמורים להיות כוננים, אפילו מטעם מד"א, שפנו אליכם ואמרו 'לא רשמו אותנו עדיין'. האם יש לכם תכתובות כאלה? פניות כאלה נעשו? לא נעשו?
קטיה קיל
¶
קטיה קיל, מנהלת תחום פיקוח ורישוי אמבולנסים במשרד הבריאות. אני באמת לא הייתי מטפלת בנושא הכוננים לפני. כשנכנסתי ובדקתי את הנושא כרגע, אני ראיתי שהמעבר האחרון, אל תתפסו אותי במספר, אבל 1,398 כוננים, רשימה בעצם שהועברה מאיחוד הצלה, טופלה על ידי חברוני שכבר לא נמצא פה היום וזה כן הועבר, נבדק מול מד"א וכולם עודכנו. לפני שבוע באמת פנה אלי במייל - -
היו"ר עידית סילמן
¶
לא שבוע, שנייה קטיה, מדברים פה על חמש שנים. רגע, אני רק אגיד לפרוטוקול. אנחנו ערכנו שיחה מקדימה, נאמר לנו בשיחה המקדימה שאין כזה דבר, לא קיימת חיה כזאת, אנחנו לא מכירים. הוועדה תקבל לפרוטוקול את כל רשימת הנתונים, המיילים ואנחנו נבדוק את זה מול המשרד הבריאות ואנחנו נעשה וידוא הריגה, לראות אם כן קרה, לא קרה, היה או לא היה.
היו"ר עידית סילמן
¶
סליחה, סליחה וידוא חיים. נוודא שאנחנו סגורים על הרעיון הזה, כי אני רוצה להסביר גם לכם מאיפה נולדה הצעת החוק ולמה הייתה כאן בעיתיות. בשיחה המקדימה שערכנו עם היועצת המשפטית, נראה שזה לא היה מובן עד הסוף. אז אני רוצה שזה יהיה מובן עד הסוף, כדי שניישר קווים. הוועדה לא מעוניינת לקבל יותר תלונות של כוננים, של פרמדיקים, של החובשים.
היו"ר עידית סילמן
¶
אני פניות ציבור לאזרחי מדינת ישראל שצריכים עזרה בבריאות, אני לא רוצה להיות פניות ציבור לכונני מדינת ישראל שמוכשרים לכך ואמורים לתת מענה לתושבים ולאזרחים בזמן חירום. אני לא מעוניינת להתעסק בזה, בואו נגיד את האמת, בשביל זה אנחנו מסדירים את זה כאן אחת ולתמיד. זה באמת לא התפקיד הבירוקרטי שלנו ואנחנו רוצים שזה יהיה התפקיד הבירוקרטי שלכם.
קטיה קיל
¶
מילה אחרונה רק בבקשה, אני רק רוצה לציין שאין בידי שום רשימה של כוננים שממתינים להתחבר. אם הייתה כמובן - -
היו"ר עידית סילמן
¶
לכן ביקשתי, לא, לא, אנחנו לא נכנס לזה. אנחנו ביקשנו תכתובות ואנחנו נראה אם אתם רשומים או לא.
עלי סלאלחה (מרצ)
¶
תודה, תודה. חברים, הנושא הוא מאוד מאוד חשוב כי הוא משרת את כלל מדינת ישראל, דתיים ולא דתיים, חילונים, ערבים, דרוזים, מה שאתם רוצים, ולכן הכי חשוב שאנחנו נדאג שיהיה החוק הטוב ביותר שיטיב עם כלל הציבור. לכן אני חושב שיש מקום לשמוע את עמדת משרד הבריאות, מה עמדתו ואחרי שאנחנו שומעים את עמדת משרד הבריאות, אז אנחנו נתדיין, נתווכח, נדבר, על אחד, שניים, זה טוב, זה לא טוב, את זה נשנה ואת זה לא נשנה. מי יהיה פה ממשרד הבריאות אני לא יודע, אני גם לא מכיר. אני חושב שחשוב קודם כל שאנחנו נשמע אותם.
נעה בן שבת
¶
באמת לאור ההערה של משרד הבריאות שאומרת שיש לנו פה מרשם קיים, אז אולי נעשה איזה הוראת מעבר שאומרת שלמרשם הזה, כונני מד"א קיימים, שוב, מד"א יבדוק אותם, באמת יעשה איזה בדיקה ויוכל לקבל אותם בתוך העניין, מלבד שהם עומדים בדרישות האלה, אותן דרישות של החוק, בשביל לקלוט את הקיימים, אבל עדיין שהמרשם יהיה מרשם. באופן הזה המרשם הוא מרשם - - -, אבל אתם לא צריכים עכשיו לשבת אולי ולהתחיל לבדוק את כל המערך הקיים ואז יהיה איזשהו מענה ביניים. זה אומר שכוננים חדשים יצטרכו לעבור במהלך הרישום הרגיל. אבל הכוננים הקיימים, מד"א יצטרך להכיר או לערוך את הבדיקה ולהצהיר שהוא בדק את כל הכוננים, בדק שהם עומדים בכל הדרישות של החוק. הוא ישלח לכם אותם לפי סיווגים אולי.
היו"ר עידית סילמן
¶
כל מי שייכנס לתוך המערכת, אנחנו מוודא, כמו שאתם מעבירים, יש מי שיהיה מפקח ומבקר ויאשר את הכניסה של כל כונן לתוך המערכת הזו. הרי לא בן אדם יבוא ויחליט 'משה הוא טוב לנו ואהרון לא טוב לנו'. אנחנו נעשה על פי הגדרות מאוד מסוימות של מיהו כונן וזה גם הוגדר פה, ולפי זה הוא ייכנס לתוך המערכת.
אלי פולק
¶
ברור, אבל גברתי מה שקרה עד היום זה שכונני מד"א באופן אוטומטי נכנסו למערכת, למה? כי מד"א שולטת במערכת ותמשיך לשלוט במערכת ככל הנראה, וכל מי שכונן אוטומטית - -
אלי פולק
¶
סליחה, מנכ"ל איחוד הצלה. ישבנו בפגישה במשרד הבריאות יחד עם מנכ"ל משרד הבריאות ואז ביקשנו, למרות שאומרים פה חברי ממשרד הבריאות שלא היה - -
אלי פולק
¶
לפני חודשיים אני חושב ישבנו עם משרד הבריאות וחברוני שהיה אחראי על זה, אמר 'אכן יש מאוד לא מחוברים, מאות רבות שלא מחוברים' הוא אמר את זה במפורש, שהוא מודע אליהם והם לא מחוברים. ואגב באותו יום של הפגישה עם משרד הבריאות שהייתה לפני חודשיים או משהו כזה, הייתה מחווה של רצון טוב וחוברו גם. זאת אומרת, הם ידעו שלא מחוברים.
היו"ר עידית סילמן
¶
אז סתם שאלה, קטיה, מה הבעיה לעשות מחווה של רצון טוב ולעבור מאות, בכלל, התחלנו דיונים פה לפני חודשים או חודשיים, מה הבעיה לקחת את כל הרשימות האלה? לעבור עליהן ולוודא שכולם מתחברים, כאילו מי שצריך, מי שמגיע לו, מי שיכול להיות מחובר. למה זה גורר רגליים? אני לתומי גם אומרת, הרי העלנו את זה בדיון הראשון, העלנו את זה בדיון השני, העלנו את זה גם בדיון השלישי, היה מין הסתם ראוי, לא אני בתור עידית סילמן, אתם בתור משרד, אתם בתור מי שאחראי על אותה מערכת, גם במד"א, שתיקחו את הדברים לתשומת ליבכם, תבררו אם באמת יש כאלה מקרים, אין כאלה מקרים ותחברו. תעשו את הצעד הזה.
אלי פולק
¶
אני מאמין שמשרד הבריאות מעביר את הרשימות, בסדר? אני מאמין שהוא מעביר את כל הרשומות לחיבור.
היו"ר עידית סילמן
¶
אז אני לא רוצה שיהיה מצב של לקונה, וזה מה שהחוק פותר, שיהיה מצב של לקונה, ולכן יש מפקח ובקרה אחראית שמוודאת שכל מה שמתקבל, נכנס.
אלי פולק
¶
אני רק אוסיף דבר אחד, ששם במשרד הבריאות אמרו למה הם לא מחברים את כולם, אז אמרו שיש בעיה כי רק בן אדם אחראי על זה. מה אתה צריך לעשות בשביל לחבר? הוא אומר, אני מקבל את הרשימות של איחוד הצלה, צריך לעבור על כל אחד מה ההכשרה שלו, מה התפקיד שלו, התעודות שלו. אז שאל אותו מנכ"ל משרד הבריאות, את אותו אחד, אז חברוני אומר 'רגע שנייה, גם את מד"א בודק את כל האנשים?' הוא אומר, לא, לא, הם בודקים את עצמם. ופה השאלה שלי, לא הבנתי מה ההבדל? אנחנו ארגון מפוקח - -
נעה בן שבת
¶
אתה שואל כרגע, הרי הצעת החוק מדברת עכשיו על מרשם אחד שבו גם הכוננים של איחוד הצלה וגם הכוננים של מד"א יצטרכו להירשם. אבל עכשיו אנחנו שואלים מה אנחנו עושים עם המאגר הקיים של הכוננים. איך אנחנו מקלים, כי אני מבינה שזאת ההתנגדות בעצם של משרד הבריאות, לגבי המאגר של הכוננים הקיים. אז אולי לגביהם נקבע איזשהו תהליך של כניסה, הוראת מעבר למעשה.
משה טייטלבוים
¶
אני מאמין שבדיוק בשביל זה אנחנו יושבים ואם נמצא את ה-system להכניס את כל אותם כוננים, אנחנו נצליח לשלב את כולם. אבל חייב שתהיה פה שוויוניות כמו שאומר פה מנכ"ל איחוד הצלה אלי פולק. לא יכול להיות מצב שאנחנו תלויים ועומדים בהמתנה ארוכה מאוד, ולכן גם הגדרנו פה תאריך שזה אמור לקחת לא יותר מ-30 יום, כי לצערי בחוזר המנכ"ל, כשאנחנו כתבנו את חוזר המנכ"ל אני ישבתי יחד עם ד"ר סבי מנדלוביץ' ממשרד הבריאות בזמנו, לא תיארתי לעצמי שהיה צריך להגדיר תאריכים. פתאום אנחנו מוצאים את עצמנו שנה וחצי, שנתיים בתהליך של להכניס כונן.
משה גפני (יהדות התורה)
¶
היא אומרת שצריך שיהיה שוויון וצריך להחליט איך נכנסים הכוננים. אין הבדל לאיחוד הצלה שהוא יהיה גרוע יותר מאשר מד"א, אבל היא אומרת, אבל יש מלא כוננים עכשיו. ההוראה הייתה שהם ייכנסו, זה לא משנה, כוננים של איחוד הצלה.
היו"ר עידית סילמן
¶
אני אמרתי דבר אחד. אני אומרת, מה שאפשר לעשות היום, צריך לחכות להצעת החוק שתהיה מוכנה ותעבור. אני גם ציפיתי שמאז הדיון הראשון שערכנו כאן ודיברנו על הנושאים האלה, שאף אחד לא יגרור רגליים, יבין שניה שהפעמונים יצלצלו ושיתחילו לעשות תהליך. אני מבינה שלא צלצלו הפעמונים, אנחנו מצלצלים בהם כעת.
שאול אברמוביץ
¶
מנהל אגף ארגון ומנהל במד"א. ראשית, כפי שאמרת הפעמונים צלצלו גם אחרי הדיונים הקודמים. פנינו אחרי כל אחד מהדיונים לחברים במשרד הבריאות והם גם יאשרו את זה, לבדוק אם יש כוננים שלא חוברו. הרשימה האחרונה שהתקבלה במד"א ממשרד הבריאות היא בחודש נובמבר 21', טופלה במלואה. אין היום בקשה אחת פתוחה במד"א של כונן, או במשרד הבריאות למיטב ידיעתנו וזה נבדק והינה ד"ר סיגל ליברנט פה מאשרת את זה.
היו"ר עידית סילמן
¶
אז מד"א מה שהם מקבלים מכם, הם עושים. אז במשרד הבריאות, איפה הדברים תקועים? הם אומרים שהם שלחו אליכם, משרד הבריאות מה שאתם מעבירים למד"א, ואני גם מאמינה להם, מד"א עושים מה שהם אמורים לעשות, כי הם ארגון מסודר ועובד בצורה מסודרת, ראינו. אז מה קורה פה? כאילו מישהו פה בתהליך. אתם יודעים מה, זו לא ודעת חקירה, כן? אבל בואו תבדקו את זה ולדיון הבא נגיע מוכנים עם זה שכל הכוננים - -
היו"ר עידית סילמן
¶
אפשר בבקשה את הרשימה, היום להעביר לשם והם יבדקו, ויעדכנו אותנו כבר ביום-יומיים הקרובים שהכל בוצע, טופל וקיים? יש מציאות כזאת משרד הבריאות?
סיגל ליברנט- טאוב
¶
רק חבל שלא נאמר גם שיאיר חברוני כבר מספר פעמים פנה לארגון וביקש את הרשימות על מנת להעביר אותם למד"א והוא לא קיבל אותם.
היו"ר עידית סילמן
¶
חבר הכנסת עלי סלאלחה, חבר הכנסת עלי סלאלחה, לכן ביקשנו אחד, את תכתובות המיילים, אנחנו לא זה. אתה יודע, כבר העלנו את זה, זה דיון רביעי שאנחנו מדברים פה על הדברים האלה. ולא רק זה, היו כאן נציגים של משרד הבריאות שאמרו שאכן לא היה יותר מדי תקשורת בתחום הזה. אנחנו נסדיר את הדברים, הם אמרו שתוך יומיים הם מטפלים בזה והכל טוב.
שאול אברמוביץ
¶
גברתי, גם לגבי הכוננים של מד"א חשוב לי להדגיש, קודם כל אני מבין את ההשוואה שמנסים לעשות. מד"א הוא תאגיד סטטוטורי שהוקם על פי חוק, יש לו תפקידים על פי חוק שהתפקידים שלו הם מאוד ברורים, לספק שירותי עזרה ראשונה לכל הציבור. המערך הזה של מערך הכוננים הוא נדבך, וגברתי ביקרה במד"א וראתה והיא יודעת במה מדובר, הוא נדבך אחד, חוליה אחת בשרשרת מאוד ארוכה של מענה. לנו לא נשמע סביר שחובש נהג אמבולנס אני יכול לשגר באמבולנס או במסוק, או בסירה, או לא משנה איך זה יהיה, או באופנוע כשהוא אצלי במשמרת. אבל אם הוא רשום במערך הכוננים, אני כן צריך לעבור איזושהי דרך ארוכה יותר והיא לא נכונה. בסוף, לבד לה יש את העצמאות שלה, היא מפעילה מערך מאוד גדול של 1,400 אמבולנסים, של 500-600 אופנוענים שהם חלקם - -
היו"ר עידית סילמן
¶
אני רק אגיד שכונן של מד"א שיוצא אופנולנס, או איך שתקראו לו, או בסירה, או במסוק, אתם הנחתם לנו פה את רשימת האופציות שהכוננים טסים איתם לאירועי חירום. אם זה במסוק, אם זה במטוס, לא יודעת מה שאתם, יש לכם כל מיני רכבי חירום מיוחדים, לא מכירה את השמות שלהם, הבאתם אותם פה. אני, מבחינתי כונן מוגדר כחובש, פרמדיק, whatever, שיוצא לאירוע חירום, שמגיע הכי מהר. אני לא אחלק בין האנשים, אני מבחינתי כל מי שיוצא לאירוע חירום הוא כונן רפואי שהיום הוקפץ לאירוע חירום. אתם יודעים איך לסווג את הקריאות שלכם, אתם בינתיים מזמינים אמבולנס לאירוע ומזניקים בינתיים גם אנשים על רכבים אחרים שיכולים להגיע בצורה יעילה יותר. כל מי שהיום מוזנק לאירוע חירום ומי שיוזנק לאירוע חירום, גם במקרים אחרים של כל מי שנכנס אצלכם למערכת. אם תחליטו בעתיד, לא יודעת, לשתף פעולה יותר, להביא את האנשים שמי שקרוב לאיזה אירוע יעלה ההוא על הארגון של ההוא ויטפס על האוטו של זה, וייסעו ביחד. אשריכם ישראל, מי אני שאגיד לכם לא. אנחנו בעד שיסעו כונן של מד"א עם איחוד הצלה בתוך אמבולנס אחד וילכו להציל חיים.
מבחינתי כל מי שעולה להציל חיים, מי שכונן ומוקפץ, אתם הצגתם לנו את המצגת, אתם אמרתם על מה אתם מקפצים כוננים שלכם, אדרבה.
שאול אברמוביץ
¶
אני רוצה לחדד את הסוגייה, כנראה שלא הובנתי כמו שצריך. אם שאול אברמוביץ עכשיו עושה משמרת כנהג אמבולנס, אני לא כונן, זו המשמרת שלי, זו העבודה שלי. התקבלתי לעבודה כדין במד"א, מד"א הוא גוף עצמאי ומד"א סוברני להפעיל אותי כעובד, כמתנדב וכולי. זה לא קשור למערך הכוננים. אבל עכשיו, once עשינו את זה וכבר בדקנו, ושאול כבר התקבל וכבר משמש כנהג אמבולנס ואני רוצה להיות גם חבר במערך הכוננים, שזה בעצם מעבר לזה. מי שכונן זה מישהו שיושב בבית ומחכה להקפצה. אז לא נשמע לנו סביר שבהתחשב בזה שזה העיסוק היומיומי שלו והוא עבר כבר את כל התהליך ועולה כבר לאמבולנס, עכשיו כדי להיכלל גם ככונן שזה משהו פחות יותר מבחינת הבירוקרטיה שצריך לעבור, הוא צריך עוד בדיקה ועוד תהליכים.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
שאול, אני מבין את מה שאתה אומר. אז קודם כל אפשר לעשות סדר עם אלה שקיימים כרגע במערכת, שנמצאים, כוננים, אפשר להעביר אותם כי עם מספר שנים שהיו עם הניסיון והכל בסדר. אבל צריך לעשות גם סדר, שאותם אלה יהיו במערכת, אפילו שאתה בעצם - -
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
אפילו במשך היום כשאתה עובד וזה בסדר, ואנחנו סומכים עליך שאתה עובד במשך היום וגם כשאתה כונן בבית אני סומך עליך. אני אגיד לך יותר מזה, גם אותו כונן שיש לכם, הרי לא כולם עובדים, יש כוננים שגם עולים על אמבולנס וכוננים על אמבולנס, נכון? מתנדבים. אז אני אומר, אני לא רוצה לחלק ולעשות איפה ואיפה, כי כולם בהתחלה כשהם מתחילים הם לא ישר עולים לאמבולנס ומתחילים לעבוד במד"א. 90% מהמקרים זה ככה, אני יודע - -
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
לא, לא, כעובד? זה לא בדיוק ככה. יש את תקופת ההכשרה, הרי מה עושים, הוא כרגע עובר הכשרה, לאחר מכן הוא ממשיך באיזושהי התנדבות, יש את השעות שהוא מחויב לאחר מכן מקבלים אותו. הרי לא כל אחד שעובר קורס אתם מקבלים אותו לעבודה, אין מצב כזה. נכון? יופי, אבל אתם כן מקבלים אותו להיות כונן.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
לא בהכרח, אין בעיה, אבל בסופו של דבר הוא חייב לעבור איזשהו תהליך בשביל להיות כונן וחייב לעבור דרך בשביל להגיע להיות נהג אמבולנס, נכון? יפה. אני אומר, ברגע שהוא חייב את התהליך, חלק מהתהליך יהיה העברה שלו לבדיקה במשרד הבריאות, כמו שאיחוד הצלה נמצא, אותו דבר. יש לך בעיה עם אותם כאלה שכרגע נמצאים? אני שומע, אני מבין, אפשר לפתור את הבעיה.
היו"ר עידית סילמן
¶
אני גם אומרת, לא מעניין אותי בכל ארגון אם יש להם קבוצה של אירועי חירום, או קבוצה של מה שאתם מחליטים לעשות בארגון שלכם מבחינת האנשים שלכם, זה אחלה. כל מי שעולה על רכב הצלה שבא לאירוע מציל חיים, מבחינתי צריך להיות רשום בתוך מערכת אחת. אנחנו צריכים לדעת מי הוא, מה הוא.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
אתם סתם נכנסים למקומות שאתם לא אמורים להיות שם. להירשם, כשאתה אומר לי דבר כזה, אתה בא ואומר לי 'תשמע ינון, יש לי מה להסתיר'. אין לך מה להסתיר, אני יודע שאין לך מה להסתיר. שים את השמות, תהיה בקרה כמו לכולם והכל בסדר.
היו"ר עידית סילמן
¶
אגב, סתם שתדע לך, בלי קשר, בחוק מד"א כתוב שלמשרד הבריאות יש בקרה, פיקוח וכו' בחוק מד"א. אז כאילו מה האירוע?
נעם נסים יפרח
¶
ד"ר נעם יפרח, הייתי יושב ראש הדירקטוריון של מד"א 12 שנים. היום אני עובד של מד"א בנושאי צלב אדום.
נעם נסים יפרח
¶
מד"א הוקמה כדי להיות אגודת הצלב האדום של ישראל בהתאם לאמנות ג'נבה. המשימה הראשונה של מד"א, צריך לראות את חוק מד"א, הסעיף הראשון אומר שהתפקיד של מד"א זה לקיים את אמנות ג'נבה בטרטוריה הישראלית. לכן, על פי אמנות ג'נבה ועל פי חוקי הצלב האדום, אסור לממשלה לשלוט במד"א.
נעם נסים יפרח
¶
חבר'ה, אתם רוצים להפריע? אז תפריעו, אין בעיה. לא ניתן למנות, לפי אמנות ג'נבה, גם משרד המשפטים יודע את זה וגם משרד החוץ יודע את זה, לא ניתן למנות מנהל על מד"א.
היו"ר עידית סילמן
¶
תקשיבו רגע, לא, לא, סליחה. אתם לא תפגעו במעמד של מד"א, אף אחד פה לא נפגע במעמד של מד"א, בטח לא בעולם, בטח לא אל מול הצלב האדום, ולא ייכנס פה ויכניס מקלות בין הגלגלים, אחד.
שתיים, מה שכתוב כתוב. גם אנחנו הלכנו ללשון החוק ושמנו ממונה, לא שמנו משהו אחר, כדי לא לפגוע בלשון חוק מד"א. לכן בחוק שלנו כתוב ממונה. לקחנו את אותו חוק, הסתכלנו כדי לא לפגוע במקום העצמאי, במקום של מד"א בעולם ובמקום שלה אל מול מערכת הצלב האדום וכדומה, ולכן מה שכתוב פה, עשינו בלשון החוק גם שלנו.
נעה בן שבת
¶
סליחה אדוני. אם יש לך הערה לגבי סמכות מסוימת שניתנה לממונה, נשמע אותה כשנגיע לסעיף הזה ואז תתייחס.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
קודם כל תדבר ליועצת המשפטית בכבוד, את לא יודעת, כן יודעת, היא יודעת, היא מבינה וגם אם יש לך הערה תעשה את זה בצורה מכובדת כלפי היועצת המשפטית של הוועדה. אתה נמצא פה ומכבדים אותך, אז תכבד גם אותנו.
משה גפני (יהדות התורה)
¶
גברתי יושבת הראש, אני מבקש להגיד. היות ואני התחלתי בחקיקה הזאת לפני הרבה שנים, הייתה לי התלבטות ואת שכנעת אותי לא לעשות את זה. הייתה לי התלבטות האם לטפל בכל מד"א. אנחנו חברי הכנסת, התפקיד שלנו לבחון את מה שנעשה פה בשנים עברו מבחינת החקיקה, אם לשנות או לשנות. ואת, כמו שגם אני ראיתי, לא לגעת בחוק מד"א, לא להיכנס לעניין הזה.
האדון הנכבד הזה עכשיו בא ואומר לנו 'יש משהו שבאמת מצדיק את כל מה שהיה במשך כל השנים, שמד"א הוא גוף עצמאי שגם השר לא יכול להגיד לו מה לעשות, אין פיקוח על העבודה שלו. כשמגיעים לסיכומים שאנחנו רוצים ש-6,200 מתנדבים יהיו בתוך העניין, באה מד"א ואומרת 'לא'.
משה גפני (יהדות התורה)
¶
אני מאוד מודה לאדון הזה, לא שמעתי את השם שלו. האדון הזה באמת אמר לנו 'תדע לך, מה שהם עושים זה הרבה יותר דיפלומטי. תדע לך, אנחנו בעלי הבית, אתם הממשלה ואתם הכנסת לא רלוונטיים לכל הדבר הזה. אנחנו נחליט, אנחנו מהצלב האדום הבינלאומי, אנחנו בעלי הבית פה. הם לא בעלי הבית, במשטר דמוקרטי הכנסת היא קובעת ואני שמח שהלכנו בדרך הזאת שלא לגעת בחוק מד"א על אף מה שהוא אמר.
היו"ר עידית סילמן
¶
יש דברים שהם רגישים ואני בתור יושבת ראש ועדה מנסה להלך בין הטיפות ואני אומרת את הדברים שאני אומרת עכשיו בצורה עדינה, כדי לשמור על סמכויות מסוימות ולא לפגוע בהן. אז יש דברים שצריך טיפה להניח להם בצד. אני מציעה שתניח לזה רגע בצד, בסדר? ונקיים את הדיון הזה אחר כך, כדי לא לפגוע במה שאנחנו לא רוצים לפגוע וכדי כן לאפשר מה שרוצים לאפשר וכולנו יודעים שיש תיבת פנדורה מאוד מאוד גדולה שיכול להיות שכדאי לא לפתוח אותה ברגע זה. אבל לשיקולכם, ואם תחליטו לפתוח - -
נעה בן שבת
¶
כן, אבל אי אפשר להגיד שמד"א, כל התפקידים - - - לפי הצלב האדום. יש לה גם את התפקיד הזה וגם תפקידים אחרים.
אילה וולברג
¶
אני רוצה להציע. דיברתם קודם על כוננים שכבר רשומים היום על ידי מד"א, כדי שמשרד הבריאות לא יצטרך בעצם, או יוכל באיזושהי צורה לקבל את הפול של הכוננים שכבר קיים כאיזושהי הוראת מעבר. אז אני רוצה להציע - -
אילה וולברג
¶
אז אני רוצה להציע שמי שהיה רשום ככונן ערב תחילת החוק, יראו אותו ככונן לפי חוק זה והממונה ירשום אותו במרשם הכוננים לפי החוק, אם יתקיימו התנאים הבאים. וכמובן יש עוד עבודת ניסוח שצריך לעשות, אבל העקרונות הכללים יהיו שהארגון שהכונן חבר בו, יעביר לממונה את פרטי הכונן בהתאם לחוק זה, הפרטים שמצוינים בחוק זה לעניין הכונן. גם בהתאם לסיווג שלו, הסיווג המקצועי. וצריך לקבוע עד יום מסוים, זאת אומרת לא תמיד, אלא תוך חודשיים, תוך שלושה מיום תחילת החוק, תוך פרק זמן מסוים. התנאי השני הוא שהכונן עומד בתנאי הכשירות לפי החוק החדש והתנאי השלישי הוא, יש תנאי נוסף שאני לא יודעת כמה הוא מיושם כיום, זה בדיקה של היעדר הרשעה, או כתב אישום תלוי ועומד בעבירה שמפאת מהותה, חומרתה או נסיבותיה אין הוא רשאי לשמש ככונן. אז משרד הבריאות יבדוק את ההיעדר ההרשעה כשהוא מקבל את הרשימה הזאת לגבי כל כונן.
זה בעצם המתווה הכללי, רק חסר פה תוך כמה זמן הארגון יהיה רשאי להעביר את הרשימה הזאת של הכוננים, אחרי תחילת החוק.
משה טייטלבוים
¶
בעצם הכנסנו את זה בביצוע התקנות בסעיף 7 בסיפה של הסעיף, הכנסנו הוראות תכולה בהערות שלנו.
נעה בן שבת
¶
אנחנו כרגע מקריאים נוסח לגבי הנושא של הכוננים. אם יהיו לכם הערות אחרות, אז אפשר יהיה לשמוע אותן אחר כך.
אילה וולברג
¶
כן, הם לא צריכים לבדוק את התעודה של בעל המקצוע ואם הוא כשיר, כמו שיש לגבי פעמים שאתם אמורים לבדוק.
אילה וולברג
¶
לא, אני אומרת שהארגון, כשהארגון מעביר רשימה, או מד"א או איחוד הצלה מעבירים רשימה ואומרים לדוגמא: 'הכונן הוא חובש רפואת חירום', הוא מציין את כל הפרטים שצריך על פי החוק היום לגבי אותו כונן ואתם רושמים אותו ואתם רק בודקים בעצם היעדר הרשעה פלילית.
נעה בן שבת
¶
אולי אבל תעיר את זה כשנגיע לסעיף של ממש מה שנבדק, כי אנחנו פשוט אמרנו רק מבחינה, אנחנו מדברים כרגע בגדול על זה שלוקחים את הפול הקיים, כמו שאמרת, ואנחנו מעבירים אותו. אתם מעבירים את רשימות האקסל למשרד הבריאות, שמראות שהם עומדים בתנאים, הם בודקים את תנאי ההרשעה הפלילית שזה תנאי המשרד יקבל עכשיו סמכות לבדוק.
אלי פולק
¶
אבל זה לא קיים היום, רישום פלילי, וזה גם לא חוקי לבקש על רישום פלילי. היעדר עבירות מין, כן - -
היו"ר עידית סילמן
¶
חבר הכנסת עלי סלאלחה אתה מתבלבל, אני אגיד לך למה, אני אספר לך. מתבלבלים לפעמים וזה בסדר, הכל טוב, אנחנו עושים סדר גם. אנחנו פנינו לכל הארגונים וביקשנו מהם גם לבוא ולשבת עם היועצת המשפטית. היינו שקופים לכולם, הארגונים קיבלו זמנים, קיבלו שעות לשבת עם הייעוץ המשפטי. כל מי שרצה יכול היה לבוא ולשבת איתה, היועצת המשפטית ישבה איתם, אנחנו ישבנו עם כל מי שפנה אלינו.
היו"ר עידית סילמן
¶
אוקיי. ונאמר לנו שהם יושבים מול משרד הבריאות גם ועושים את הדברים. כל מה שרוצים, כל מה שצריך, אפשר לבוא לשבת איתנו, עם הייעוץ המשפטי. הזמנו גם אז, הלשכות שלנו פתוחות ואנחנו תוך כדי עושים גם דיונים בתוך הוועדות. אם צריך לבשל משהו, אז הינה אנחנו cooking it now. יאללה.
שאול אברמוביץ
¶
גברתי, אני רק רוצה להתייחס לסוגיה הזאת. אנחנו קיבלנו את הצעת החוק הזאת באמת אתמול בבוקר, בשעה 10:00 ומשהו. היא שונה לגמרי מהצעת החוק שהכרנו. לקח לנו זמן, זאת הצעה מאוד מאוד מפורטת שיורדת לרזולוציות מאוד נמוכות. לקח לנו זמן, אפילו לא סיימנו להעיר על הכל. העברנו למשרד הבריאות את עמדתנו רק אתמול בערב. זאת חקיקה ראשית משמעותית שדורשת הרבה עבודה.
היו"ר עידית סילמן
¶
בסדר, נכון, אתה צודק. אני רק אומר עוד משהו. גם אני קיבלתי את כמוכם. יש את היועצת המשפטית, היועצת המשפטית יושבת מול המשרדים, מול משרד הבריאות, מול משרד המשפטים ומול משרד האוצר והיא יושבת מול הנציגים של המשרדים ומתקנת את מה שאנחנו כביכול כתבנו. אתה יודע, אנחנו חברי כנסת, אנחנו כותבים בלהט הרגע מה שנראה לנו ומה שאנחנו חושבים שנכון לעשות. ומה לעשות? ברוך השם בכנסת ישראל יש יועצים משפטיים ויש משרדים שאומרים 'סילמן, למרות שאת רוצה א', לא כותבים את זה ככה' או מנסחים את זה אחרת, או יש התייחסות לחוק ולתקנה בסעיפים אחרים בחוקים אחרים. לכן יש יועצת משפטית שכל חקיקה לוקחת, מנסחת אותה, שולחת אותה ואנחנו דנים עליה גם בוועדה. זה בדיוק מה שאנחנו עושים עכשיו.
היו"ר עידית סילמן
¶
עלי, אתה רוצה שנלך לשתות קפה ביחד עכשיו? מה נעשה עד הדיון הבא? אנחנו גם ככה פה כולם.
עלי סלאלחה (מרצ)
¶
זה נושא מאוד מאוד חשוב. שמעתי גם עכשיו איש מד"א אומר 'אנחנו רק קיבלנו אותו אתמול'. משרד הבריאות, אני לא חושב שהוא כן בקיא בכל הדברים.
עלי סלאלחה (מרצ)
¶
נשים את זה על השולחן, נדון בזה בצורה הטובה ביותר, להביא את זה פחות ולא יותר מוכן לוועדה ואנחנו ניתן את כל הפוש בשביל זה.
משה גפני (יהדות התורה)
¶
גברתי יושבת הראש, אני רוצה להגיד לפרוטוקול. אני בכנסת חוקקתי מאות חוקים, בין היתר גם כיושב ראש ועדה שחוקק הרבה מאוד חוקים כולל חוקי הסדרים ארוכים וחוקי תקציב.
משה גפני (יהדות התורה)
¶
אני לא זוכר פתיחות כזאת לגבי חוק כזה. החוק הזה נדון כמה פעמים במליאת הכנסת.
משה גפני (יהדות התורה)
¶
רק שנייה, החוק הזה נדון בוועדת שרים לחקיקה, שני חוקים בעניין הזה והחוק שעליו אנחנו מדברים עכשיו נדון בוועדת שרים לחקיקה, עם תנאים, עם כל מה שנלווה לעניין, עם התייחסות של שר הבריאות. זה נדון כאן בוועדה אחרי שזה אושר בטרומית במליאת הכנסת. באה היועצת המשפטית או הלשכה המשפטית כולה של הוועדה, ומכינה, לאור הדיונים שהיו פה, לאור מה שדובר עם האנשים - -
היו"ר עידית סילמן
¶
אני רק אגיד שאתמול אלינה ברדץ יאלוב העבירה בוועדה אצלנו דברים שהם הרי גורל, אחד אחרי השני.
היו"ר עידית סילמן
¶
תוך שעה, עברו ארבעה צווים? כמה? שלושה צווים של הארכת תוקף שהייעוץ המשפטי פעם הכינו, העבירו - -
היו"ר עידית סילמן
¶
רגע, רגע, אני רק אסביר לכם. זה הליך חקיקה בכנסת, אנחנו דנים בוועדה בחוק הזה עכשיו. כל מי שלא היה בדיונים המקדימים, ברוכים הבאים, בואו תכנסו לעניינים ותתקדמו איתנו.
נעה בן שבת
¶
אני רק אסביר שהנוסח הזה הוא באמת מגבש את הדברים והתיקונים את הכיוונים שהבנו מהדיונים הקודמים וגם את ההערות שקיבלנו, הערות שהגיעו אלינו ממשרד הבריאות ואיחוד הצלה. כמובן המקום לעשות את כל הדיון זה כאן בוועדה, להמשיך פה את הדיון.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
עלי אבל סתם הצעה, אם אתה באמת רוצה לרדת לעניין, תגיש עוד חוק ואנחנו נדון עליו בנפרד.
היו"ר עידית סילמן
¶
חברים, אפשר להתקדם? אני לא יודעת מה איתכם, אנחנו היינו פה עד מאוחר אתמול בלילה, חוקקנו חוקים, עשינו דברים טובים למען מדינת ישראל. בואו נתקדם הלאה.
היו"ר עידית סילמן
¶
סליחה, סליחה, אתה מתבלבל. אנחנו עשינו דיונים גם על החוק, הגעת עכשיו פעם ראשונה, ברוך הבא.
היו"ר עידית סילמן
¶
אתה יודע, הכל משתנה בכנסת, שום דבר לא נכנס ויוצא ככה. גם חוק החשמל הגיע א', יצא ב'.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
גברתי יושבת הראש, את יושבת הראש, שיתקדמו הלאה וזהו. אחר כך מי שרוצה שירשום את ההערות.
אלכס מילר
¶
ההסתדרות הכללית, ראש תחום קשרי קהילה. יושב ראש עמל. מבחינתנו מה שחשוב שהחוק יגיע להסכמות כמו שסיכמנו בין משרד הבריאות ובין כל המשרדים.
היו"ר עידית סילמן
¶
אחלה, מעולה, מצוין. סליחה, סליחה, יש כאן איזשהו בלבול. המסכמים היחידים זה חברי הכנסת, בואו נתקדם בבקשה.
היו"ר עידית סילמן
¶
עוד מעט, בואו נתקדם בבקשה. אני לא מצליחה להבין 'כפי שסיכמנו', אתה רוצה לדבר עניינית, תהיה ענייני.
אלכס מילר
¶
מבחינתי מה שחשוב להבין זה דבר כזה, אנחנו מבקשים שהחוק הזה יגיע בהסכמה עם המשרדים הרלוונטיים.
היו"ר עידית סילמן
¶
מה זאת אומרת? אנחנו עובדים עם המשרדים. אתה לא צריך לספר לי מה זה הסכמות עם המשרדים.
היו"ר עידית סילמן
¶
משרד הבריאות, אין הסכמה על העניין? אני רוצה שנייה, שנייה. בואו נעצור שנייה את הדיון הזה, מה קורה פה? אז מה אתה מדבר? משרד הבריאות לא אמר שום דבר כזה, איזו אי הסכמה? מה העניין? אני לא מצליחה להבין.
חברים, אני חברת כנסת, רגע שנייה, אנחנו חברי הכנסת בישראל, אני יושבת ראש ועדת הבריאות, אני עובדת עם משרד הבריאות כל היום, כל הלילה, מקיימת כאן דיונים. אני יושבת ראש הקואליציה ואני מעבירה את כל החוקים הכי חשובים של מדינת ישראל.
היו"ר עידית סילמן
¶
אל תבוא ותגיד לי מה יש הסכמה ומה אין הסכמה. אם אין הסכמה, אני יודעת לעבוד מול משרד הבריאות, אני לא צריכה אותך כאחד שיבוא ויגיד לי. מאיפה אתה יודע אם אין הסכמה? שמעת פה שאין הסכמה?
היו"ר עידית סילמן
¶
אני אגיד לכם מה הדבר הכי חשוב ברפואה. אחד הדברים הכי חשובים ברפואה, רגע שנייה - -
אלכס מילר
¶
אם יגידו שיש הסכמה על הנוסח של החוק, אז אין לי שום בעיה, בבקשה תתקדמו. אבל כרגע אני לא שומע גם את זה.
היו"ר עידית סילמן
¶
דעתך היא בסדר, אחלה, אנחנו שמחים לשמוע אותה. פשוט ברפואה יש דבר שנקרא evidence based. אתה לא יכול לבוא ולהגיד משהו שאין לו ביסוס. אם יש לו ביסוס, תבוא ותגיד. אנחנו יושבים מול המשרדים כל היום, אם אין לזה ביסוס, חבל סתם להוציא לעז או לעד, לא למשרד ואל לזה, למה?
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
הוא גם אמר שמשרד הבריאות אמר לו שהם לא מסכימים ומשרד הבריאות אומר שלא היה דבר כזה.
היו"ר עידית סילמן
¶
קיבלנו את עמדת ההסתדרות וגם היינו בקשר עם יושב ראש ההסתדרות, הנציג מטעמנו, חבר הכנסת גפני.
משה גפני (יהדות התורה)
¶
אני אומר לפרוטוקול, מה שאת יודעת ומה שכולם יודעים. אין שום כוונה, אפילו לא בדן מחשבתנו לפגוע בעובדי מד"א, אין מציאות כזאת, מי הולך לפגוע בהם? זה לא עומד בחוק הזה בכלל.
היו"ר עידית סילמן
¶
כדאי פשוט לקרוא את החוק לפני שבאים לוועדה, וגם את התיקונים של החוק וגם את הדברים. ובכל חקיקה אנחנו עוברים על השינויים שהביאה היועצת המשפטית, שומעים את העמדות השונות ומתקדמים. ככה עובדת חקיקה בכנסת.
משה גפני (יהדות התורה)
¶
אני גם הסברתי את זה להסתדרות, אם הייתי יודע שאלכס מילר הוא גם מייצג את ההסתדרות, הייתי גם מדבר איתו.
היו"ר עידית סילמן
¶
נכון. הרב גפני דיבר עם יו"ר ההסתדרות לבקשתי, עשה את כל העבודה הקשה שם, ישר כוח הרב.
אלינה ברדץ' יאלוב (ישראל ביתנו)
¶
סליחה, ברשותכם אני חוזרת על שאלתי. האם משרד הבריאות כבר הביע את דעתו? כי פשוט אני לא - -
היו"ר עידית סילמן
¶
רגע, אלינה ברדץ' יאלוב, אנחנו עוברים סעיף-סעיף וכל אחד מביע את דעתו. יש דברים שאנחנו נסכים עליהם ויש דברים שאולי לא נסכים עליהם, ויש דברים שאולי נתקדם איתם ויש דברים שאולי לא נתקדם איתם.
היו"ר עידית סילמן
¶
אוקיי תשמעו, כדי לעבור חקיקה, תראו, אנחנו יכולים לקחת את החוק ולהגיד 'יאללה בואו נצביע עליו'. אתם רוצים לעבור על הסעיפים, נעבור על הסעיפים, מה שתחליטו. יש אפשרות גם להעביר את הכל ככה ולעשות הצבעה עכשיו.
משה גפני (יהדות התורה)
¶
והוועדה שעוסקת בעניין הזה, והמקרה שזאת ועדת הבריאות, היא צריכה לדון על כל סעיף.
היו"ר עידית סילמן
¶
כמו שאנחנו דנים בוועדה. אני רק מזכירה לך, אלינה ברדץ יאלוב, שאת סעיף ההתחשבנות בין בתי החולים לקופות החולים היינו גם ימים ושעות - -
אלינה ברדץ' יאלוב (ישראל ביתנו)
¶
אני פשוט אומרת ששאלתי שאלה, לא קיבלתי תשובה, ביקשתי תשובה, עכשיו נתנו לי תשובה.
נעה בן שבת
¶
אבל רגע, לגבי הסעיף הזה שקראנו, אנחנו קראנו הוראת מעבר שצריך אולי את הפרטים, הערם שאולי פרט אחד בהסמכה של הכוננים או פרט אחר, אבל הרעיון מקובל, נכון?
קטיה קיל
¶
אני הבנתי מה היא אומרת, אבל יש הרבה דברים שבתוך זה. השתלמויות, באמת להבין את הכשירות שלהם. אנחנו צריכים להבין כל דבר ולא רק להגיד 'אוקיי, לקחנו את הקבוצה וסימנו אותם'.
קטיה קיל
¶
לא משנה, אבל גם לגבי העבר, היום כל כונן שנמצא נבדק לאורך הדרך. זה לא שנכנס כונן לרשימה וזהו, סימנו V, הכל בסדר והוא בפנים. אין דבר כזה, אתם צריכים להבין, מאחר ומדובר פה בהצלת חיים, אנחנו חייבים להתייחס לכל פרט של כל כונן.
מיטל לוי גבאי
¶
היא מדברת כבר על הניהול השוטף של המרשם. גם מי שנכנס נדרש בהשתלמויות ריענון ודברים - -
קטיה קיל
¶
נכון, אבל אתם חייבים להבין משהו. אם אנחנו באמת הולכים לקחת את כל הכוננים, את כולם, מכל הארגונים, ממד"א וכולי, אתם צריכים להבין שיש פה גם עניין תקציבי מאוד גדול. מדובר בהמון כוח אדם שהולך לטפל בזה.
נעה בן שבת
¶
זאת אומרת, את אומרת לי, גם אחרי שבדקתי וראיתי שהוא רופא מורשה, אחרי זה אני צריך לעבור ולראות איזה השתלמויות בעזרה ראשונה הוא עשה - -
היו"ר עידית סילמן
¶
אז יש לי שאלה קטיה, כל הדבר הזה לא מפוקח היום? אנחנו לא יודעים איזה כוננים יש לנו בתוך המערכת?
היו"ר עידית סילמן
¶
לא, אם היום יש כוננים שהם לא כוננים והם לא כוננים והם לא עברו את הבדיקה שלכם, אז מה קורה פה?
משה גפני (יהדות התורה)
¶
לא הבנתי, האמת היא שהיום אין חוק. החוק הקיים, יש כמה אלפי כוננים, או כמה שיש, הם צריכים לעבור השתלמויות ריענון והכשרות וכולי ועל זה יש כוח אדם במשרד הבריאות שיודע לטפל בזה. מציעה היועצת המשפטית, היא אומרת דבר פשוט, היות ואנחנו עושים חוק חדש והכוננים צריכים שיעברו כמה פרמטרים כאלה שהם על פי החוק החדש, מה עושים עם הכוננים הקיימים? אלה שעכשיו דיברנו עליהם. היא אומרת, הארגונים יביאו לכם את הכוננים האלה, מה שצריך לעשות איתם תעשו - -
היו"ר עידית סילמן
¶
קטיה, מה עשיתם עד היום עם הכוננים? מה עשיתם עד היום? אז כמו שבדקת אותם עד היום, תמשיכי לבדוק, אשריכם ישראל, בואו נתקדם.
היו"ר עידית סילמן
¶
שנייה, אני רוצה שנייה להסביר משהו, בסדר? אנחנו לא באים להמציא גלגלים, יש פה משהו שכבר בנוי מראש. אנחנו לא ביקשנו שתמציאו צורת הכשרה חדשה, אנחנו באנו ואמרנו, איך שאתם היום מכניסים אנשים, תמשיכו להכניס, רק תכניסו, רק תכניסו, כי כרגע יש איזשהו פקק. DVD כזה שלא עובר, אז בואו כאילו.
קטיה קיל
¶
היום אנחנו עוברים על הכוננים של החברות הפרטיות, העמותות וכולי. אם אתם באים ואומרים 'תכניסו לרשימה את מד"א', מד"א רוצים להגיד לי כמה כוננים יש להם?
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
לא, לא, אז יש פה משהו בהבנה בינינו. מה שאנחנו אומרים, מה שהציעה גם היועצת המשפטית, דבר אחד, עד עכשיו יש 10 אלף כוננים למד"א, בסדר? הם נכנסים, כביכול כן, כאוטומט אליכם, אלה שקיימים עד ערב החוק הזה. אתם רק עושים את הבדיקה שהיועצת המשפטית אמרה, שזאת בדיקה שולית, זאת לא כל הבדיקה עם כל ההשתלמויות והכל.
מכאן ואילך לא ייכנסו 10 אלף במכה, יכנסו 200, 300, 100, 20, 50, כל הזמן ייכנסו. בוודאי שכל הזמן ייכנסו וטוב שככה ייכנסו. ועל זה תצטרכו לפקח. היום את אומרת 'תשמע להביא 10 אלף, יש לי בעיה, אני צריכה להביא כוח אדם'. אנחנו אומרים לך על ה-10 אלף האלה הקיימים היום 'תשמעי, תסמכי, זה בסדר. בואו אנחנו בשביל - -
היו"ר עידית סילמן
¶
אני סומכת על מד"א, אני חושבת שמד"א הכניסו למערכת את מי שהוכשר על ידם, אין לי בכלל ספק.
היו"ר עידית סילמן
¶
קטיה, אין לנו ספק לרגע ששני הארגונים האלה שיושבים פה, שמיוצגים פה, יכול להיות שיש עוד ארגונים, הם אחראיים, אחראיים על הצלת חיים. הם לא פרטצ'ים, הם מביאים לך אנשים שהם יודעים את מי הם מאשרים אל תוך הדבר הזה. אני, אין לי ספק בכל ה-10 אלף שקיימים היום במד"א. אני רוצה לסמוך עליהם שהם יודעים מה הם עשו עד היום. אני לא באתי בטענה אחת למד"א על המקצועיות שלהם, על האחריות שלהם, על הפיקוח שלהם.
אנחנו רק מבקשים שמעתה והלאה, לא קשור לזה, לעצם העשייה כדי שלא תהיה כאן איזושהי בעיה, שתהיה מערכת כזאת שרשומה אצלך עם כל מי שנכנס מעתה ואילך. סתם גם כדי שנדע, בנוסף ל-10 אלף שיש פה, מי עוד מתווסף ככונן במדינת ישראל, שכשנצטרך את כולם באד הוק וכולם יהיו בעזרת השם מחוברים למערכת, לאפליקציה או whatever, נוכל ללחוץ לכולם "אירוע חירום" וכולם יצאו מהבתים שלהם ויעזרו. אם זה משהו גדול שחס וחלילה, שלא נזדקק לו, אבל אם נזדקק יום אחד, אנחנו נמצאים אולי בשכונה הכי מסוכנת בעולם ואנחנו רואים מה קורה היום בעולם. אומנם השכינה שורה פה ויש לנו שמירה מיוחדת במקום הזה, אבל אנחנו עדיין צריכים להיות בהיכון. כן.
משה טייטלבוים
¶
אני רציתי ברשותך גברתי להעיר ככה. קודם כל, לטעמי זה הבסיס של הבלוף. 10 אלף כוננים, הרי כל הבעיה שמתחילה בחוסר שוויוניות בהזנקה אוטומטית, שמדובר עליה באפליקציה, זה בגלל שאומרים 'לא, יש כבר כוננים של מד"א במקום, ממילא לא צריך את איחוד . הבקרה פה חייבת להיות שוויונית מלכתחילה בכל הנושא של הכוננים. מהרגע הראשון של הקליטה של הכונן, נעזוב את עובדי מד"א, אנחנו לא מדברים על עובדי מד"א ואנחנו לא מדברים על חוק מד"א, אנחנו מדברים על כוננים. מי שנכנס למערך הכוננים של מדינת ישראל בתחום רפואת החירום, חייב להיות קשור למערך באופן שוויוני. כמו שאיחוד הצלה יהיה צריך להעביר בקרה, עכשיו לצורך התייעלות אני מציע למשרד הבריאות שאנחנו ומד"א, כל אחד מאתנו יביא תצהיר עורך דין על הבדיקות שנעשו על אותו כונן, יעבירו אותו בצורה מקוצרת ומשרד הבריאות יאשר אותו. לא צריך לשקול ולמשוך את זה, ולהטיל את כל הלחץ על משרד הבריאות, אני מבין שגם ככה הם קורסים. אנחנו ומד"א, כל אחד יפעיל - -
משה טייטלבוים
¶
יש לנו נוהל, חוזר מנכ"ל 2014 שמדבר על הסמכות שניתנת לארגון איחוד הצלה ולמד"א להפעלת כוננים. הנוהל הזה נותן ומטיל עלינו אחריות, לכן אני מבקש שיידרשו גם את האחריות מצידנו, גם את האחריות מצידם, בשיקול דעת להכניס את הכוננים לפי מה שקבענו בחוק הזה, בהצעת החוק הזאת.
שאול אברמוביץ
¶
וחוזר 2014 לא אומר שמד"א צריך להעביר את הרשימות שלו למשרד הבריאות. עוד פעם, אין בעיה בדיווח אבל העיוות שנוצר באישור, לא יכול להיות שמישהו שהעבודה שלו או ההתנדבות שלו זה על אמבולנס, זה מה שהוא עושה כדרך קבע - -
משה טייטלבוים
¶
אני מבדיל בין עובד מד"א שעכשיו בא לעשות משמרת בתחנה לבין כונן. כונן דינו ככונן איחוד הצלה, נקודה.
נעה בן שבת
¶
רגע, יש פה כמה שאלות, אולי נפריד את השאלות. רגע, יש פה כמה שאלות. אומר פה נציג מד"א, אני לא צריך אנשים שעובדים אצלי כנהג אמבולנס, אני לא צריך להעביר אותו למסלול הכוננים. לא חושבת שאנחנו - -
היו"ר עידית סילמן
¶
גם באיחוד הצלה לדעתי יש מישהו שעובד על הפקת אירועים, אני לא רוצה שהוא יירשם. לא התכוונו לדברים כאלה.
אלינה ברדץ' יאלוב (ישראל ביתנו)
¶
וזה אומר שהם עוברים את אותן בדיקות? אני לא מצליחה לקבל תשובה. לא, אני באמת לא מצליחה לקבל תשובה.
נעה בן שבת
¶
אבל את שואלת על המצב הקיים והשאלה היא למה זה משנה המצב הקיים, אנחנו רוצים לדעת מה הולך להיות חדש.
אלינה ברדץ' יאלוב (ישראל ביתנו)
¶
נכון, נכון נעה, אני רק מנסה לקבל תשובה בדיוק כמו שאת מנסה. האם הם עברו את אותן בדיקות? אם הם עברו את אותן בדיקות, אז הכל טוב ויפה. אבל אם חסר רישום פלילי או חסר, אני לא רוצה שמישהו שהטריד מינית מישהי עכשיו יטפל במישהי חצי מעולפת.
אלינה ברדץ' יאלוב (ישראל ביתנו)
¶
ברור שאף אחד לא רוצה, ולכן אני מנסה לקבל תשובה, האם הם עוברים את אותן בדיקות ואם לא, אז צריך להכריח אותם לעבור את אותן בדיקות.
משה גפני (יהדות התורה)
¶
באמת. אני באתי לפה לעשות חוק, לא לשמוע את כל הדיבורים האלה. נהג אמבולנס, לא נהג אמבולנס. אם עושים פיליבסטר אז אני הולך לוועדת כספים.
אילה וולברג
¶
""מגן דוד אדום" – אגודת מגן דוד אדום בישראל כמשמעותה בחוק מגן דוד אדום, התש"י-1950.
"מוקד חירום רפואי לאומי" "המוקד" – מוקד חירום לפי סעיף 2;
"הממונה על המוקד" – מי שמונה לפי סעיף 3;"
אילה וולברג
¶
""המנהל" – המנהל הכללי של משרד הבריאות;
"מנהל המוקד" – מי שאושר כמנהל המוקד לפי סעיף 5(א)(1);"
אילה וולברג
¶
""המערכת הטכנולוגית" – כאמור בסעיף 7;
"המרשם" – מרשם הכוננים כמשמעותו בסעיף 4;
"המשרד" – משרד הבריאות;
"פרמדיק" – מי שהוא בעל תעודת פרמדיק שהמנהל הכיר בה בהתאם להוראות סעיף 4;
"ציוד הצלת חיים" – ציוד למתן טיפול רפואי ראשוני, לרבות דפיברילטור;
"רופא" – רופא מורשה כמשמעותו בפקודת הרופאים;
"השר" – שר הבריאות;"
ועכשיו בעצם מגיעים להוראות המהותיות.
"פרק ב
¶
מוקד חירום רפואי לאומי
2. (א) מוקד החירום הטלפוני של מגן דוד אדום ישמש כמוקד חירום רפואי לאומי למתן ענה לפניות טלפוניות, ובמסגרתו יפעל מוקד הכוננים למתן מענה עזרה ראשונה וטיפול רפואי ראשוני.
(ב) מוקד החירום הרפואי הלאומי יפעל באופן רצוף בכל ימות השנה, והפעלתו והזנקת כוננים באמצעות מוקד הכוננים שבמסגרתו תיעשה בהתאם להוראות לפי חוק זה.
(ג) התקשורת למוקד החירום הרפואי הלאומי תיעשה בחיוג מקוצר למספר החירום הלאומי 101 ולא תחויב בתשלום.
(ד) אדם או גוף לא יקיים מוקד חירום טלפוני לסיוע למתן טיפול רפואי ראשוני שלא במסגרת מוקד החירום הרפואי הלאומי, אלא אם כן ניתן לכך אישור בידי שר הבריאות ושר התקשורת."
נעה בן שבת
¶
אנחנו לא מגדירים הגדרת חירום, יש לנו הגדרה של טיפול רפואי ראשוני ובמסגרת טיפול רפואי ראשוני אנחנו הוספנו עכשיו בוועדה, שטיפול רפואי ראשוני מיידי בזירת האירוע, עקב צורך רפואי פתאומי או מצב/נסיבות חריגות שעלולות לסכן חיים, שבהן עשוי להידרש טיפול כאמור להצלת חיים.
מיטל לוי גבאי
¶
נעה, אנחנו בעניין הזה כדי לפתור את זה, הצענו להוסיף "לציבור בלתי מסוים" ואז זה פותר את הבעיה של חברות שנותנות שירותים למנויים פרטיים.
נעה בן שבת
¶
לא, מוקד לקריאות חירום. היא כרגע הציעה עו"ד מיטל גבאי זה להבהיר מהו הסיוע למתן טיפול רפואי ראשוני וכשנכניס לתוכו סיוע במתן טיפול רפואי ראשוני לציבור בלתי מסוים, ממילא "נטלי" שנותנת שירות למנויים - -
מיטל לוי גבאי
¶
גם הצענו למחוק את המילה "טלפוני", כי מוקד יכול גם לעבוד על אפליקציה מחר או משהו כזה.
נעה בן שבת
¶
זאת אומרת אתם רוצים שהמוקד הזה הוא יהיה מוקד החירום של מד"א, הוא ישמש כמוקד חירום רפואי לאומי - -
אלי פולק
¶
לא, זה טלפוני, מוקד יכול - - - לכל עירייה יש מוקד חירום, יש מוקדים בכל זה. מוקד לקבלת חירום טלפוני, זה לא. אבל לכן מוקד יש, גם לאיחוד הצלה יש מוקד שצריך לעשות שירות וטיפול.
היו"ר עידית סילמן
¶
שנייה, אני רק אגיד, גם ל-"יד שרה" לדוגמה, כשאני הייתי שם, יש להם מוקד טלפוני ובן אדם שנפצע, נפגע או משהו, שצריך איזושהי עזרה, אז מהר קוראים להם והם הולכים לשם ועוזרים לו. אז צריך לראות באיזו התייחסות מדובר אולי, של מוקד ספציפי כשמדובר בהקפצת הכוננים בתוך המערכת הספציפית הזאת.
נעה בן שבת
¶
זה סעיף שהיה במקור, שבעצם הרעיון היה שיש לנו מוקד אחד, מדובר על מוקד מאוחד, לא משנה עכשיו, זה מוקד של מד"א שהוא משמש כמוקד אחד. יש מספר אחד שאליו מתקשרים לאירועי חירום.
היו"ר עידית סילמן
¶
מה זה מוקדים מקבילים? היום יש את המוקד יש לך ל-"יד שרה" מוקד מקביל, את סוגרת אותו?
מיטל לוי גבאי
¶
רגע, רגע, אני אדייק את זה. הכוונה למוקד חירום רפואי לציבור בלתי מסוים. זאת אומרת שלא למנויים ולא לדברים אחרים שהם קיימים ולא - -
משה טייטלבוים
¶
כי הם לא חירום רפואי, "יד שרה" לא חירום רפואי. השאלה מה יהיה עם ה"חובש הר נוף" למשל או מוקד יו"ש או כל מי שעובד עם מד"א.
מיטל לוי גבאי
¶
רגע סליחה, אבל רשום פה שאפשר עדיין, שצריך לבוא עם זה בפנייה לשר הבריאות ושר הבריאות יאשר. אבל אנחנו לא רוצים שהם מחר יקימו מוקדים מקבילים, כי אז אין תכלית לחוק הזה, גם אתם לא רוצים.
קטיה קיל
¶
2(א) אנחנו רק חידדנו כדי שתהיה הבהרה, שמדובר במוקד כללי של מד"א, שזה בעצם מוקד החירום הלאומי ובתוכו יש את מוקד הכוננים, אז אנחנו דייקנו את ההגדרה.
היו"ר עידית סילמן
¶
מה זאת אומרת? מה זה "במסגרתו יפעל" עוד פעם, לא הבנתי. הוא מוקד חירום רפואי, מה זה "במסגרתו יפעל מוקד הכוננים"?
קטיה קיל
¶
כי אנחנו כרגע מדברים על מוקד הכוננים. מוקד הכוננים הוא בעצם תחת המוקד הגדול של מד"א, נגדיר את זה כמו תתי מוקדים. יש מוקד כוננים, מוקד רפואי וכולי, כשכל מוקד בעצם עושה - -
היו"ר עידית סילמן
¶
יפה, אליה אנחנו מדברים. וכשאני מדברת על כוננים, אני מדברת על כל מי שהוא פרמדיק, חובש, שמוקפץ לאירוע חירום. לא משנה על איזה רכב הוא נמצא, גם הוא נמצא במסוקים ובחלליות.
קטיה קיל
¶
נכון. אבל אם לדוגמה עכשיו כונן נמצא באיזושהי כתובת ורוצה להתקשר למוקד, הוא לא מחייג 101, הוא מתקשר למוקד הכוננים. אז צריך להבין שיש מוקד כוננים בתוך 101.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
כן, אבל מוקד הכוננים הזה הוא לא מקפיץ, זאת אומרת הוא לא מקום שהאזרח יכול להתקשר אליו, קטי. מוקד הכוננים שאת מדברת עליו הוא - -
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
אבל מה שכן לא מובן לי, אומרים פה שהשר רשאי, אין בעיה, שר רשאי. אבל מה יקרה במקרה שכמו שאמרו 1208, או "החובש הר נוף" שזה בעצם אלה שתחת מד"א, שגם הם לא יוכלו לפתוח מוקדים כאלה. כלומר, לא יכול להיות שמד"א מחר יבואו ויגידו לי ש-1208 יכול לפתוח, זה שלי. אין דבר כזה.
היו"ר עידית סילמן
¶
אני מבקשת ככה, אני לא מצליחה להבין, יש לנו מוקד חירום טלפוני של מגן דוד אדום, הוא משמש כמוקד חירום לאומי למתן מענה לפניות טלפוניות. יפה. למה צריך להגיד שבמענה לפניות טלפוניות, במסגרתו יפעל מוקד כוננים? זה המענה הטלפוני שהוא מחליט מה הוא מקפיץ, איך הוא מקפיץ. מה זה "במסגרתו יפעל מוקד כוננים"? מה זה מוקד כוננים?
היו"ר עידית סילמן
¶
נכון. אם הם מחליטים להקפיץ אמבולנס של איחוד הצלה, זה עניין שלהם. מה שהם יחליטו, מי שקרוב יותר, לא? אנחנו עושים על פי קרבה, כשירות.
משה טייטלבוים
¶
למעשה מה שהיא מגדירה כמוקד כוננים, זה המוקד שיש לנו באיחוד הצלה שהוא מוקד מפעיל, הוא מוקד מפעיל.
היו"ר עידית סילמן
¶
אני רק אסביר, לא יהיה "במסגרתו יפעל מוקד כוננים". אני לא יודעת מה זה "מסגרתו יפעל מוקד כוננים", אני יודעת מה זה 101, אני לא יודעת מה זה בתוך 101, כל מיני כאלה.
מיטל לוי גבאי
¶
אין בעיה, זה משהו שצריך להבין פשוט, זה הכל. זה בהחלט עניין ניסוחי, אבל משהו שצריך להכין.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
גברתי יושבת הראש, את אומרת שלא יתקשר אזרח לאותו מוקד, מלבד 101, זה לאן שאת רוצה להגיע.
היו"ר עידית סילמן
¶
אני לא רוצה שב-101 יגידו לי 'אה, תקשיבי סילמן, ב-101 יש מוקד א', יש מוקד ב', יש מוקד'.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
לא, לא, אני מבין אותם. יש את מוקד הכוננים הפנימי, זה משהו אחד, אבל כשאדם מתקשר, הוא מתקשר ל-101.
משה טייטלבוים
¶
רגע לפני כן, ברשותך גברתי, אתמול הערנו גם לצוות של הייעוץ המשפטי. בעניין הזה של מוקד ההפעלה שלנו, למרות הנאמר בסעיף (ד) שלא יקיים אדם/גוף מוקד חירום וכולי, אנחנו דיברנו והערנו שיש את המוקד המפעיל של איחוד הצלה, שהוא זה שמפעיל את המתנדבים ולכן חשוב להגדיר אותו בסעיף הזה. זאת אומרת, זה אותו מוקד מפעיל, לא מוקד מזניק, הוא לא מקבל שיחות חירום.
היו"ר עידית סילמן
¶
קטיה, בסוף מה שהם אומרים, האחריות על החבר'ה של איחוד הצלה בשטח, היא שלהם, לא של מד"א. זאת אומרת, ברמת הכוננים, הכוננים שייכים להם, אם קורה לאחד הכוננים שלהם משהו, אם הוא לא מרגיש טוב, כל מה שקורה בשטח.
קטיה קיל
¶
אבל זה שני דברים שונים. יש מוקד אחד שהולך להפעיל את הכוננים, מוקד 101 הולך להפעיל את הכוננים.
היו"ר עידית סילמן
¶
כן, כן, נכון. הוא הולך להזניק את הכוננים, להפעיל אותם בהזנקה, נכון. החבר'ה של איחוד הצלה - -
מיטל לוי גבאי
¶
צריך להגדיר את רמת הקשר אחרי זה של הכונן מול המוקד. הוא ממשיך להיות בקשר עם מוקד מד"א או הציפייה זה שהוא יהיה בקשר עם איחוד הצלה?
היו"ר עידית סילמן
¶
לא, ברור שהוא מעדכן את המוקד שהזניק אותו מה מצבו, אם הוא הגיע לאירוע או לא הגיע לאירוע.
היו"ר עידית סילמן
¶
חברים, הכל בסדר. לכן יש בן אדם שנקרא ממונה שגם בודק שהכל היה בסדר. אם אין תלונות, אין תלונות, יש תלונות? יש תלונות. למה אני פה? כי יש תלונות, אני לא רציתי להיות פה באירוע הזה, יש לי הרבה דברים יותר, כאילו לא שאני לא סומכת עליכם, סומכת עליכם לגמרי, בעייני אתם יכולים - -
אלי פולק
¶
כשיש אירוע של תאונת דרכים קשה, אז מד"א גם מזמין משטרה. הוא לא מנהל אותו, הוא מזניק את המשטרה לאירוע, הוא לא מנהל אותו עכשיו. המשטרה עכשיו צריכה לדווח למד"א אם אני פה, הגעתי למקום, לא הגעתי, אני עושה ככה, לא. המשטרה מנהלת את המשטרה, זה הכל.
היו"ר עידית סילמן
¶
טוב חברים, בואו לא נאבד עניין. יש לנו אמא שהילדה שלה נחנקת בבית, היא מתקשרת 101, תקפיצו, סבבה ? אחלה נהדר.
אלינה ברדץ' יאלוב (ישראל ביתנו)
¶
כן אבל, עידית אני רק רוצה הבהרה פה. הכונן שמגיע אול לא מגיע מלא יודעת, איחוד הצלה - -
היו"ר עידית סילמן
¶
כן, ברור, מה זאת אומרת? חייב לדווח. זו האפליקציה, אלינה ברדץ יאלוב, תהיה אפליקציה אחת אליה הוא מדווח.
היו"ר עידית סילמן
¶
כן, כן, ואיחוד הצלה ידעו שמשה שלהם נמצא עכשיו בהר מירון ואם קרה לו משהו, אז אם אחר כך צריך להביא לו סנדוויץ', אם צריך לחלץ אותו, אם צריך להביא לו איזה - -
דב מייזל
¶
ברור שטובתנו היא טובת החולה והמידע יועבר למוקד מד"א, חד משמעית, מה השאלה? גם היום עושים את זה.
היו"ר עידית סילמן
¶
ד"ר יפרח תראה, הדבר היחיד שאני בתור עידית סילמן יכולה לעשות, זה לפתוח צוהר לעולם שמפה השמיים הם הגבול. אם תחליטו לעשות שיתופי פעולה ברמה בינלאומית, ואללה אתם תגיעו עד לשם. אם תחליטו לחסום אחד את השני לעשות, אני יכולה לעשות את כל המאמצים, אני וחברי הכנסת, להשתדל עמוקות. אבל אתה יודע, בסוף גם גאולתם של ישראל זה קמעה קמעה, זה אתם, זה לא אנחנו, לא עלינו המלאכה לגמור. נשתדל אבל לעשות את ההכי טוב.
נעה בן שבת
¶
אז רגע, אז ההבהרה הזאת, אנחנו רוצים לאפשר אותה? לא לאפשר אותה? את אותה הבהרה שקבועה אחרי סעיף קטן (ד).
היו"ר עידית סילמן
¶
כן. מה שהם צריכים כל אחד. אני אומרת, אין בעיה להגיד שאין בכך למנוע מארגון עזר אחר לקיים את מוקד ההפעלה שלהם ברמת כמו "יד שרה", "זק"א", מה שיש להם במוקד הפעלה.
משה טייטלבוים
¶
אנחנו הצענו לכתוב ככה, ניסחנו את זה כבר ביחד עם היועץ המשפטי שלנו. "בלי לגרוע בפסקת משנה (ד), ארגון עזר רפואי יהיה רשאי להפעיל מוקד שאינו מוקד חירום טלפוני לפי חוק זה, שהוכר על ידי המשרד, זאת לשם הבטחת הפעלה, פיקוח ובקרה על הכוננים הפועלים במסגרתו ולשם תיאום עם מוקד החירום הלאומי". אני חושב שזה דיוק מלא - -
נעה בן שבת
¶
לא, אבל זה לא הנוסח שאנחנו הצענו בהמשך להערה הזאת, אמרנו שזו רק הערה מבהירה, כי אנחנו לא יודעים מה זה מוקד שלא טלפוני, כן טלפוני, גם סליחה אני מצטערת, שמעתי את כל הדברים ולא הייתה לי אפשרות לרשום אותם כרגע, אבל להבהיר ש"אין בכך כדי למנוע מארגון עזר לקיים מוקד הפעלה, פיקוח ובקרה על הכוננים שפועלים במסגרתו". זה מה שהייתה הבקשה, שזה מוקד הפעלה.
אלינה ברדץ' יאלוב (ישראל ביתנו)
¶
לכן שאלתי את כל הנושא ששאלתי, כי לא בדיוק הבנתי עד הסוף על מה מדובר.
היו"ר עידית סילמן
¶
אבל לכל ארגון יכול להיות מוקד הפעלה משלו שהוא מפעיל את הכוננים שלו בדברים אחרים, לא בהזנקת כוננים.
מיטל לוי גבאי
¶
בדיוק, כדי למנוע לדעתי את הבעיה שקיימת היום שתוך כדי המוקד מקביל מפעיל ומתפעל ומזניק כוננים נוספים - -
משה טייטלבוים
¶
אבל חשוב להבהיר, כל ארגון פעיל את המתנדבים שלו. יש לו אחריות שילוחית, הוא מבטח אותם, הוא יודע מי הם, הוא בודק אותם ולכן אנחנו מפעילים את המתנדבים. אז חשוב מאוד שיוגדר.
דב מייזל
¶
המידע המוזנק יוצא מהמוקד הלאומי ומאותו רגע התפעול של המתנדב, האחריות עליו, המעקב עליו, הגיבוי בכל מה שהוא צריך, התיעוד הרפואי, הכל מתבצע בתוך ארגון איחוד הצלה. זה לא דיון שבואו נכניס עכשיו שאיחוד הצלה יעביר עכשיו את כל המתנדבים למד"א.
היו"ר עידית סילמן
¶
מד"א יודעת בדיוק מה היא עושה, על אותם מוזנקים שהיא הזניקה, כולם, כמו שהיא עושה כביכול היום, כי היום היא גם מזניקה איחוד הצלה והיא יודעת בדיוק מי הגיע לאן, לא הגיע - -
אלינה ברדץ' יאלוב (ישראל ביתנו)
¶
אני לא יודעת מה רמת הדיווח בין הארגונים, אני באמת לא יודעת ולכן אני שואלת.
היו"ר עידית סילמן
¶
ועדיין הבן אדם שהוא משויך לו הוא ארגון איחוד הצלה, הוא לא משויך למד"א ויש לו בלי קשר את המוקד שלו שהוא מדווח לו 'סיימתי עכשיו אירוע בגלילות' - -
היו"ר עידית סילמן
¶
בסדר, גם אני חוששת מזה, בשביל זה הבאתי חקיקה. אז אני מגדירה את זה בחקיקה שלא, שיש מוקד הזנקה אחד ואחר כך יש את מי שמטפל.
היו"ר עידית סילמן
¶
אם הוא רוצה לקחת בעלות על כל הכוננים של מדינת ישראל ולא היו ארגונים אחרים, תגידו את זה ונתארגן על משהו אחר.
היו"ר עידית סילמן
¶
אין בעיה, אז בואו נסביר. אנחנו פה מול היועצת המשפטית. מוקד הפעלה, זה אומר שיש בן אדם שיש לו שייכות ארגונית שהיא אחרת וצריך מישהו שיארגן לו הכשרות, כל הדברים האלה של בקרה.
משה טייטלבוים
¶
אני חייב לומר שב-95% מהמקרים שיש, כמעט ואין תלונות בשטח. התלונות בשטח לא מגיעות. אם מישהו רב עם מישהו, פרמדיק של איחוד הצלה או פרמדיק של מד"א, כמעט וזה לא קורה, זה אפסי.
היו"ר עידית סילמן
¶
ההבהרה הזאת תישאר לקריאה שנייה ושלישית, תודה. בואו נניח את זה בצד. אי אפשר להיכנס להכל לפני קריאה ראשונה.
היו"ר עידית סילמן
¶
חברים, אני מצטערת, אתם זוכרים שאנחנו לפני קריאה ראשונה ויש עוד דיון ארוך לפני שנייה שלישית? תודה. זה להשאיר בצד, לרשום הערה.
אלי פולק
¶
המשפט הזה, החשש שיזניקו מישהו. במה מדובר פה? מדובר פה על מישהו שנחנק, ילד שנחנק שהולך למות עוד רגע והחשש הגדול שיזניקו מישהו שיציל את החיים שלו. מה זה הדבר הזה? איך זה החשש הגדול? אני מבין שצריך להיות סדר, אי אפשר להזניק כל אחד. הרי גם - - - שמזניקה, כן? עוד לפני חוק וכל זה, כשהיא מזניקה, את מי היא מזניקה? או חובש שלה, או פרמדיק, או רופא שהוכשר כחוק. החשש, החשש הגדול שיזניקו אותו, נורא ואיום, קשה מאוד. אמרתי.
אילה וולברג
¶
סעיף 3 "ממונה על מוקד החירום הרפואי הלאומי.
3. (א) השר ימנה עובד ביר מבין עובדי משרדו לממונה על מוקד החירום הרפואי הלאומי; הודעה על המינוי תפורסם ברשומות.
(ב) תפקידי הממונה על המוקד יהיו כלהלן:
(1) אישור תכנית העבודה השנתית של המוקד;
(2) פיקוח ובקרה על עבודת המוקד והעמידה בהוראות חוק זה;
(3) תחקור אירועים חריגים במוקד והגשת דוח למנהל בעניינם;"
אילה וולברג
¶
אני מקריאה שוב את פסקה 4.
"(4) טיפול בפניות ציבור לעניין פעילות המוקד ופעילות ארגוני עזר למתן טיפול רואי ראשוני, ופניות של ארגונים כאמור או של כוננים;
(5) מתן הוראות למנהל המוקד ולבעלי התפקידים בו, ומתן הוראות לארגוני עזר למתן טיפול רפואי ראשוני לעניין ביצועו של חוק זה, לרבות הוראות להעברת אדם הפועל בביצוע חוק זה לתפקיד אחר או הפסקה, זמנית או קבועה, של פעילותו במסגרת המוקד, ככל הנדרש להבטחת ביצועו של חוק זה;
(6) מתן הנחיה מקצועית לפעילות המוקד;
(7) מעקב שוטף אחר נתוני המוקד ואחר פעילות המערכת הטכנולוגית;
(8) מתן הנחיות מקצועיות להפעלת המערכת הטכנולוגית, בדיקתה או העמדתה לבדיקה מקצועית של גורם מטעם משרד הבריאות או מי מטעמו, בחינת התאמתה לצרכים הנובעים מהוראות לפי חוק זה, וכן מתן הוראות לעדכון המערכת הטכנולוגית או להחלפתה, ולעניין מערכות גיבוי חלופיות;
(9) ניהול המרשם;
(10) תיאום בין ארגוני עזר לטיפול רפואי ראשוני בכל הנוגע לפעילות המוקד והמערכת הטכנולוגית.
(ג) לצורך ביצוע תפקידיו מוסמך הממונה לדרוש כל מידע מארגון עזר למתן טיפול רפואי ראשוני, לרבות מגן דוד אדום, מכונן או מאדם אחר הנוגע בדבר, והוא ימסור לממונה את המידע מיד לפי דרישתו."
מיטל לוי גבאי
¶
הסעיף הזה זה אחת הבעיות המהותיות שיש למשרד הבריאות בחוק הזה. המבנה, לשים ממונה שבעצם יהפוך למעין מנהל כפול של התפעול ויהיה מעין גורם מקביל לניהול שצריך להיות מנוהל על ידי מד"א, זה משהו שאנחנו מתנגדים לו. כן חשבנו ואנחנו חושבים שנכון להגדיר את משרד הבריאות כבעל סמכות פיקוח ובקרה על הנושא הזה, אבל לא להטיל פה אחריות שהיא מקבילה בעצם לניהול של הדבר הזה. זה ממש לא נכון, אין לזה מקבילה, לא בדברים אחרים שמשרד הבריאות עושה עליהם רגולציה, לא מול קופות חולים, לא מול בתי חולים, מוסדות רפואיים, מרפאות.
שוב, כן צריך להגדיר סמכויות פיקוח ובקרה, אבל לא לרדת להגדרה של ממונה שיוכל בכל עת להתערב, לתת הנחיות ולתת הוראות. לא, זה תפקיד מד"א, זה בסוף תפקיד מד"א והם צריכים לעשות את זה. בשביל זה יש הכרה במד"א ובמוקד שלו, והטלת סמכויות ותפקידים על מנהל המוקד שתיכף גם נעבור על התפקיד הזה, וחידדנו שם עוד כל מיני תפקידים שעל מנהל המוקד לעדכן בשוטף את משרד הבריאות, לדווח על אירועים חריגים. אבל לקחת את כל הסמכויות ולהעביר אותן למשרד הבריאות, לעשות אותו מנהל כפול ולצפות ממנו שבזמן אמת יוכל להתערב ולהחליף את שיקול הדעת, זה ממש לא בא בחשבון. ושוב, אין לזה מקבילה בשום רגולציה.
משה טייטלבוים
¶
בחוזר מנכ"ל 17 יש סעיף שמנחה שימונה מפקח או ממונה מטעם משרד הבריאות לניהול החוזר. לצערי אנחנו יושבים פה היום חמש שנים לאחר מכן בגלל שלא מונה מפקח, לא ביצע את עבודתו ולכן אנחנו יושבים פה בסבב ג'.
מיטל לוי גבאי
¶
אנחנו הצענו כן לכתוב במפורש בחוק שלמשרד הבריאות תהיה סמכות של פיקוח ובקרה על הדבר הזה, ויש סמכות גם לשר הבריאות להתקין תקנות על כל מיני מנגנונים לפיקוח ובקרה.
דב מייזל
¶
אבל זה היה גם בחוזר וישב פה יאיר חברוני ואמר ליושבת הראש בוועדה הראשונה, לכל השאלות שלה על כל הסעיפים בחוזר, האם בוצע, והוא אמר 'לא', לא אני. הוא, נציג משרד הבריאות ישב ואמר 'לא בוצע, לא בוצע, לא בוצע'. אז מה יהיה שונה במנגנון הפיקוח והבקרה?
נעה בן שבת
¶
אני מבקשת רגע לנסות להבין בדיוק את העמדה. אני רוצה שנעבור רגע על התפקידים, יש פה כל מיני סוגים של תפקידים, גדולים וקטנים, ואני רוצה לשאול מה העמדה לגבי כל אחד מהתפקידים.
נעה בן שבת
¶
אוקיי, אז דבר ראשון יש לנו את תפקידי הממונה, אישור תוכנית עבודה שנתית של המוקד. זה דבר שנראה לכם שהמשרד - -
מיטל לוי גבאי
¶
למה אנחנו צריכים לאשר תוכנית עבודה שנתית? למה זה לא ברור שלמד"א תהיה תוכנית עבודה שנתית - -
היו"ר עידית סילמן
¶
יפה, אז את מפקחת. תסתכלי על תוכנית עבודה שאת מפקחת עליה. כדי לפקח את צריכה לראות על מה את מפקחת. אז יגישו לך תוכנית עבודה, תסתכלי שזה סבבה, תעברי על זה חצי שעה, שעה, מצידי גם 10 דקות, תוודאי שיש - -
היו"ר עידית סילמן
¶
אם אין תוכנית עבודה, אז גם מד"א יכולה לבוא ולהגיד 'סליחה, לי אין תוכנית עבודה, זה בסדר מבחינתך? אני עובדת ככה'. תגידי שכן, אז כן.
היו"ר עידית סילמן
¶
נכון, אבל אני מציעה שלתוך הדבר הזה גם פחות או יותר נכניס מה זה אומר, כי היום לדוגמה יש חוזר מנכ"ל שאתם מפקחים עליו ואחראיים עליו ואתם לא עושים כלום.
משה טייטלבוים
¶
אמר פה הרגע, לפני דקה אמר פה נעם יפרח שמד"א הוא גוף לא מפוקח, אין לו פיקוח, הוא עושה מה שבא לו, הוא על פי אמנות ג'נבה. עכשיו אנחנו רוצים שיהיה פיקוח, שהחוק הזה יעבוד. אחרת מד"א הוא מעל החוק.
מיטל לוי גבאי
¶
הרחבנו את זה אפילו, אמרנו לא רק תוכנית, אנחנו רוצים דיווחים רבעוניים על כל מיני דברים.
שאול אברמוביץ
¶
אנחנו מדברים על מוקד הכוננים? רק שיובהר. אנחנו מדברים על מוקד הכוננים, כן? כי כרגע זה לא ברור.
אלי פולק
¶
כן, אבל קטיה יש לי שאלה. כונן רשום הכל טוב ויפה, הוא עובד באמבולנס פרטי, יוזנק או לא יוזנק?
היו"ר עידית סילמן
¶
קטיה, אני רוצה בבקשה את ההגדרה של משרד הבריאות למה זה מוקד הכוננים ולמה זה מוקד 101. היום, מה עושה מוקד 101 ומה עושה מוקד הכוננים, בואי תגידי לנו.
קטיה קיל
¶
אוקיי, אני אסביר לכם. מוקד 101 זה אומר שכרגע כל אזרח פה מתקשר 101 ואומר 'אני לא מרגיש טוב'.
קטיה קיל
¶
ומישהו אומר עכשיו 'נפלתי ברחוב, שברתי את הרגל', אוקיי? המוקדנית מכניסה את הפנייה במערכת והיא מזניקה אמבולנס וכוננים במקביל. המערכת בעצם מאתרת, שוב כל מקרה לגופו, ניתן לדוגמא, נגיד חמישה כוננים באזור. המערכת מאתרת חמישה כוננים, לא משנה מאיפה מהם, מאיחוד הצלה, ממד"א, זה לא משנה.
היו"ר עידית סילמן
¶
רגע, רגע, ויש לי שאלה. אם יש לך אמבולנס והאמבולנס הוא של איחוד הצלה אבל הוא נמצא קרוב, אז הוא כונן, זה בן אדם שנמצא שם קרוב לכונן. זה כל מי שיש לו, והגדרתי את זה 100 פעמים ועברנו על זה, וגם מד"א הציגו את זה במצגת, כל מי שיש לו הכשרה של פרמדיק, חובש, וזה גם כתוב כאן מי זה מוקד הכוננים. אז בואו נבהיר, ניישר קווים, כדי שלא תגידו לי עוד פעם.
היו"ר עידית סילמן
¶
ביקשנו להבהיר כמה פעמים. אני ראיתי מצגת של מד"א, פעלתי על פי המצגת של מד"א. היא מזניקה אנשים שהם כונני חירום ורפואה, כל מי שנמצא בכל מה שהוא נוסע עליו כדי להגיע מהר למוקד האירוע. אתם לא תחלקו ותגידו עכשיו שסליחה, אם איחוד הצלה רכשה צוללת ויש לך עכשיו אירוע בלב ים ולהם יש צוללת צהובה והם יכולים להגיע לשם מהר, אז תזניקי אותם לאירוע.
היו"ר עידית סילמן
¶
לא, אין הפרדה. אני ראיתי את המערכת שלכם, אין הפרדה, אתם מזניקים את כולם ביחד. המוקדנית שם עונה לטלפון ומחליטה לפי גודל האירוע והמקרה, מה היא מזניקה והיא מעדכנת את כולם. ואתם גם אומרים לבן אדם באמבולנס, תוך כדי, 'יש לך אמבולנס בדרך, הוא יגיע עוד 8 דקות, 25 דקות, כי זה הזמן שלו. בינתיים ב-4 דקות הקרובות אמור להגיע אלייך גם כונן נוסף על אופנוע.'
היו"ר עידית סילמן
¶
ולכן אתה תזניק כל מי שיכול להיות, כי אם יש לך עוד אמבולנס של איחוד הצלה שנמצא 2 דקות משם, כמו שחגי מנדלוביץ' היה שתי דקות מהאירוע ברחובות, במגיני הגליל ורחוב האגוז, אז אתה לא תגיד שזה מוקד 101 וזה מוקד לא יודעת מה. אין, אני ראיתי מוקד אחד שמזניק כוננים שנמצאים, על כל מה שהצגתם לי פה, מוזנקים לאירועי חירום.
שאול אברמוביץ
¶
אז אני ברשותך אתייחס. קודם כל אני אשמח שמשרד הבריאות בדק את הסיפור של חגי מנדלוביץ' ואירועים אחרים, הוא עוד לא הספיק להציג את זה.
היו"ר עידית סילמן
¶
מה אתה אומר שנאמרים פה דברים? ראיתי את האירוע בלייב ליד יאיר חברוני שלך, עמד איתי ביחד במוקד מד"א.
היו"ר עידית סילמן
¶
שלהם והוא שלך גם כי הוא אמר שהוא פרמדיק של מד"א, גילוי נאות, אז הוא כן שלך, אז אל תגיד לא שלי. אז אני רק אומרת, שעמדתי בלייב והתקשרתי לכל החבר'ה של איחוד הצלה, שאלתי אותם בלייב כרגע איפה אתם? הם אומרים לי 'אנחנו מתחת לבניין, לא קיבלנו את האירוע'. אז למה אתה אומר לי? גברתי, אין בעיה, את יכול להגיד - -
משה טייטלבוים
¶
לצערי לא זכורה לי פעם אחת שמד"א הודה שלא הייתה טעות אצלו, פעם אחת אני לא זוכר. תמיד הוא היה בסדר.
היו"ר עידית סילמן
¶
אני לא נמצאת כאן בשביל זה. אבל אם לחגי מנדלוביץ' יש אמבולנס של איחוד הצלה, לא מעניין אותי איך הוא יגיע לאירוע. הוא יגיע לאירוע כמה שיותר מהר כי מוגדר בחוק שהבן אדם הקרוב ביותר שהוא פרמדיק, חובש או whatever - -
שאול אברמוביץ
¶
לא, אבל זה כן העניין גברתי כי זו המהות של החוק וחשוב רגע להסביר. המענה הוא ניתן מענה בכמה נדבכים, בסוף כשבן אדם מתקשר 101 - -
שאול אברמוביץ
¶
כשבן אדם מתקשר 101 השירות שאנחנו שולחים לו זה שירותי אמבולנס, בסדר? בסוף, אמבולנס, ניידת טיפול נמרץ וכולי.
משה טייטלבוים
¶
למה? בהרבה אירועים אתם שולחים גם כונן, כונן. לא, תדייק אבל שאולי. תדייק. אבל אל תטעה אותם.
שאול אברמוביץ
¶
רגע שנייה. איך אני אדייק אם לא נתתם לי להשלים את המשפט? אז אני רוצה להדגיש. בן אדם שמתקשר 101, השירות שניתן על פי חוק זה שירותי אמבולנס. אמבולנס רגיל, טיפול נמרץ וכולי, זה השירות. עד הגעת האמבולנס, במקרים שנדרשים ולא בכל המקרים, במקרים שנדרשים ואופיינו, משוגר במקביל באופן אוטומטי גם כונן. על זה החוק עוסק, הוא לא עוסק בשימוש של האמבולנס.
היו"ר עידית סילמן
¶
אז אתה טועה. החוק מדבר על כל מי שמגיע להציל חיים בצורה המהירה ביותר, לפי כשירות, מהירות, זמינות, קרבה, זה מה שכתוב בחוק. אם הבנתם אחרת, צר לי.
קטיה קיל
¶
אבל זה כוננים, את מדברת על כוננים. תמיד מוזנק גם אמבולנס שאנחנו לא נכנסים אליו כרגע כי אנחנו מדברים על מוקד הכוננים.
היו"ר עידית סילמן
¶
לא, לא הבנתי. תראו, בואו לא נעשה צחוק מהוועדה, בסדר? היה זמן לכל ארגון להציג את המצגת שלו ולהראות מה הם הכוננים שלו ועל מה הם נוסעים, על מה הם יושבים, כי שאלנו. יש לנו את המצגת של מד"א שהציגה איפה הכוננים שלה נמצאים ועל מה, והכונן מוגדר כאן כחובש, כפרמדיק וכל אלה שבעצם מוזנקים לאירוע חירום. כשאני רוצה להזניק אירוע חירום שיגיע הכי מהר ללקוח, אני מזניקה מתוך מערך אחד. אתם לא תבואו ותחלקו עכשיו את מערכי החירום לכל מיני כוננים, לא כוננים, כוננים אמבולנסים ותגידו לי 'החוק שלך מדבר רק על אחד מהם'.
לא, החוק שלי מדבר על הצלת חיים. אני צריכה שהבן אדם שנמצא קרוב, הכי קרוב, נגיד הם עובדים עם זק"א, הם אמרו שזק"א נמצא תחתם. אם יש אמבולנס של זק"א שנמצא ברחוב מעפילי האגוז 2, וקרה ב-2 ב' אירוע, אז הם יזניקו את האמבולנס של זק"א, הכי קרוב, כי הוא מתנדב שלהם, הוא כונן שלהם. הבנו?
מיטל לוי גבאי
¶
לא, לא, אבל רגע, זה פשוט לא מה שמתנהל. הם ידייקו, אני לא גורם מקצועי, אבל האפליקציה מזניקה את הכוננים. הכוננים זה האנשים, זה בעלי המקצועות, והם יכולים באמת כמו שאמרת לבוא - -
משה גפני (יהדות התורה)
¶
נכון. מתקשרים ל-101, אנחנו מבקשים שברגע שמתקשרים ל-101 שזה המוקד המרכזי - -
משה גפני (יהדות התורה)
¶
אנחנו מבקשים שיודיעו לאמבולנס ויודיעו למסוק ושיודיעו לבן אדם שנמצא שם, כל מי שיכול להגיע.
היו"ר עידית סילמן
¶
אתם באים להציל חיים. תראי, אני אגיד לך מה. אני לא יודעת מה אצלכם בראש יושב, אצלי יושב הצלת חיים מהירה, זה החוק, זה מה שאני באה לסדר. איך שלא תגיעו, במה שלא תגיעו, אם מחר תחליטו לייצר רכבות תחתיות להצלת חיים, אשריכם, אני לא מתערבת למד"א, לא מתערבת לאיחוד הצלה. אני ראיתי המון כלים, אני לא אתחיל לחלק את כל סוגי הכלים המוזרים שאתם בונים עכשיו כדי להגיע לשטח, כדי להגיע לזה.
היו"ר עידית סילמן
¶
יש להם איזה משהו שנקרא ארבע על ארבע, מה יש לו חוק מיוחד ל"ארבע על ארבע" איך קראו לו? אופנמבולנס?
היו"ר עידית סילמן
¶
בבקשה שי סומך. מה הכוונה מוזנק אוטומטי? מי שמוזנק אוטומטי זה מי שהכי קרוב למקום האירוע.
מיטל לוי גבאי
¶
רגע, אבל חוץ מהאנשים יש לכם עוד מערך של אמבולנסים, נכון? הם שולחים ניידת טיפול נמרץ, שולחים אמבולנס, זה כבר לא קשור לכונן עצמו.
היו"ר עידית סילמן
¶
יכול להיות, אז יכול להיות, בואו נקרא את החוק. מי שמוזנק זה ראשון שנותן מענה מהיר לטיפול מציל חיים. לא משנה לי על מה הוא נמצא, הראשון שנותן מענה לטיפול מציל חיים, לא משנה על מה הוא נוסע.
היו"ר עידית סילמן
¶
אבל אם האמבולנס הוא הקרוב, אם אמבולנס נמצא לידי? אמבולנס של איחוד הצלה לדוגמא, חגי מנדלוביץ' גר מטר ממני. הוא מגיע עם האמבולנס שלו ולא מגיע לי כונן על אופניים או ברגל, או בדרך אחרת.
משה טייטלבוים
¶
וגם מד"א מפעיל כוננים על אמבולנסים, זה מה שאני מסביר. לכן אמרתי, מד"א מפעיל כוננים על אמבולנסים.
שאול אברמוביץ
¶
גברתי, הזנקת האמבולנס היא תמיד במקביל להזנקת הכונן. הזנקת הכונן לא מבטלת את הזנקת האמבולנס.
שי סומך
¶
הכנסת סוברנית להחליט מה שהיא רוצה והממשלה יכולה גם להביע עמדה לגבי העניין. אני רק אומר, ההבנה של כל מי שטיפל בנוסח החוק היא הייתה שמדובר במוקד הכוננים ולא במוקד הזנקת האמבולנסים. הנוהל שיש במשרד הבריאות מתייחס למוקד כוננים.
היו"ר עידית סילמן
¶
אני הייתי במקום וראיתי מוקד הזנקה אחד שמחליט על פי חומרת הפציעה, הכשירות, המיקום, הקירבה, את מי להזניק. ובזה אני מבקשת שתמשיכו לטפל, כי לא משנה מי נמצא הכי קרוב, הוא מציל חיים וזה הרעיון של החוק הזה. לא מעניין אותי מי נוסע, על מה נוסע, באיזה אפוד.
היו"ר עידית סילמן
¶
המוקד של הכוננים והאמבולנסים אחד הוא, אין שני מוקדים, אנחנו ראינו את אותו מוקד באותה מערכת. זה אותו דבר, זה אותו דבר, זה מוקד אחד שי. היינו שם וראינו וזה אותה בחורה שמסתכלת איפה הכוננים שלה נמצאים ואיפה האמבולנסים שלה נמצאים והיא מזניקה על פי קירבה. ומה לעשות שהיום אמבולנסים, לוקח להם הרבה יותר זמן, יש פחות מהם והם מגיעים אחרי יותר זמן למקום האירוע. זה הרעיון שהביאו גם אנשים שנוסעים ברכבים אחרים, שונים ופתחו את זה לקהילה.
שי סומך
¶
למשל השאלה מי זה האמבולנס שיכול בכלל להישלח, ובכלל אין התייחסות בנוסח של החוק לשאלה איזה אמבולנס יכול להישלח.
היו"ר עידית סילמן
¶
כי אנחנו לא מתייחסים לכל כלי רכב. יש הרבה כלי רכב, הם הציגו לנו הרבה כלי רכב, גם מוניות.
שי סומך
¶
וגם איזה צוות יש שם, זאת אומרת זה הסדרה מסוג אחר שכרגע אין נוהל של משרד הבריאות למיטב ידיעתי.
משה גפני (יהדות התורה)
¶
לא, לא, אני אגיד לך בדיוק מה שאני חושב שאני מבין, אבל נעזוב את העניין הזה. קודם כל אני מדבר על מה שאת אמרת כל הזמן ומה שגם אני אומר. בן אדם מתקשר למוקד והוא מבקש הצלת חיים, אז אם ההוא מגיע באופניים או שהוא מגיע באמבולנס, או שהוא מגיע, בחוק לא נאמר אחרת.
משה גפני (יהדות התורה)
¶
אבל אני אתבלבל אם את ככה תעשי לי את זה. גברתי יושבת הראש, דיבר איתי מי שהוא יושב ראש ארגון האמבולנסים הפרטיים, גם הם באים הציל חיים והוא רצה לדבר בישיבה הקודמת. הוא מבקש גם פה להגיד משהו, אני מאוד מבקש אם אפשר לתת לו לדבר בזום. המטרה שלנו זה הצלת חיים ומי שמגיע הכי מהר להצלת חיים. והסכמנו שהמוקד יהיה מד"א, שזה יהיה 101, אני לא יודע למה משרד הבריאות מתנגד.
מיטל לוי גבאי
¶
העקרוני זה שהאפליקציה מאתרת את החמישה הקרובים ביותר, מקפיצה אותם והיא לא בודקת עכשיו עם מה הם מגיעים.
היו"ר עידית סילמן
¶
נכון, בדיוק. זה מה שאנחנו אומרים, היא לא בודקת עם מה הם מגיעים, אם זה אמבולנס או על צוללת.
מיטל לוי גבאי
¶
רגע שנייה, לכן במוקד מד"א באותו זמן שמזניקים את הכונן גם מזניקים את הרכב שמתאים לאירוע. למשל אם זה טיפול נמרץ - -
היו"ר עידית סילמן
¶
אז תעשו את זה. יש כאן מערכת שאנחנו אמורים לטפל בה ויש בה הרבה כוננים מכל מיני סוגים.
מיטל לוי גבאי
¶
אוקיי, אבל כשמדברים פה על הזנקת כוננים משותפים, זה כונן, זה לא רכב. הרכב יוצא ממוקד מד"א, מוקד מד"א מזניק אותו - -
היו"ר עידית סילמן
¶
רכב שמפנה, מה שתחליטי. רגע, רגע, שנייה, אני רוצה להגיד לך משהו. אם אתם תמתינו, ואני אומרת את זה כאן שכל עם ישראל ישמע, שכל עם ישראל עכשיו את מה שאני אומרת. אם אתם בגלל פוליטיקה קטנה תמתינו עם בן אדם במקום אירוע ולא תפנו אותו לבית החולים כדי שהוא ימתין עד שיגיע לשם איזה מישהו שמאושר לפנות, אוי ואבוי לנו ואני מקווה שעד היום זה לא קרה.
היו"ר עידית סילמן
¶
יפה, אז שנייה, אם אמבולנס של איחוד הצלה נמצא דקה מאירוע והמוקד שלכם שיודע מה נמצא שם מזניק אותם כי הוא הקרוב ביותר והוא זה שיפנה לבית החולים, תעשו מה שנראה נכון מבחינה רפואית, לטובת בן האדם.
היו"ר עידית סילמן
¶
סליחה, אלי פולק, היא הסכימה איתי שזה מה שכתוב בחקיקה, ככה זה מתנהל. תודה קטיה, בואו נתקדם. אל תעשו משהו שהוא לא נכון לאזרחי מדינת ישראל. אזרחי מדינת ישראל צופים בכם עכשיו והם רוצים לדעת שאתם עושים הכל בצורה הטובה ביותר, משרד הבריאות, כדי שבן אדם יקבל הצלת חיים מהירה. אם יש פה איזושהי בעיה שהייתה עד היום, אז שימו גילוי נאות על השולחן ותגידו לכולנו מה הבעיה ומה לא היה עד היום ומה הבעיה בחוק לדעתך שאנחנו מביאים כרגע, שמדבר על זה שתזניקי חללית, צוללת, אמבולנס, אופנמבולנס, אופניים, רגליים, קטנועים, לאן שצריך כדי להציל חיים. מה הבעיה?
אלינה ברדץ' יאלוב (ישראל ביתנו)
¶
אני מתנצלת על הצוללת והכל, אבל רגע, בחוק יש התייחסות לפיקוח על צוות אמבולנסים, על האמבולנסים עצמם ככלי רכב. האם כל זה רשום בחוק? כי זה חשוב.
היו"ר עידית סילמן
¶
בוודאי, הוא אמר עכשיו לפרוטוקול שיש לו כונן על אמבולנס. הוא אמר שיש לו כונן על אמבולנס. הם אמרו.
אלינה ברדץ' יאלוב (ישראל ביתנו)
¶
יש נהג אמבולנס שהוא לא כונן? אני עדיין לא רוצה שהוא יהיה מטריד מינית, נכון?
היו"ר עידית סילמן
¶
רגע אלינה, אנחנו שואלים מה הרעיון, הרעיון שבן אדם יגיע להצלת חיים הכי מהר לא משנה על מה הוא נמצא.
אלינה ברדץ' יאלוב (ישראל ביתנו)
¶
ואם חס וחלילה איזשהו נהג אמבולנס ששכחנו להכניס אותו שם תחת החוק - -
אלינה ברדץ' יאלוב (ישראל ביתנו)
¶
הוא לא מפוקח, אז אנחנו נקבל אחר כך ערעור של הטרדה מינית או של אונס - -
נעה בן שבת
¶
אני רוצה רגע להציע להשתמש במשהו שקטיה קודם הזכירה נדמה לי, הנושא הזה של הפינוי. האם אנחנו מדברים גם על ההזנקה לצורך פינוי או שאנחנו מדברים רק על מתן טיפול רפואי מיידי.
נעה בן שבת
¶
אם אנחנו מדברים על טיפול רפואי מיידי, אז אנחנו באמת שואלים את עצמנו מי הכונן הכי מהיר, וזה המוקד. המוקד שלנו עוסק בדבר הזה.
קטיה קיל
¶
אנחנו מחדדים, אתם צריכים להבין שכונן זה בעצם מגיב ראשוני. מגיב ראשוני זה בעצם הבן אדם שמגיע הכי מהר.
קטיה קיל
¶
הוא יכול לרכב גם על סוס, אין עניין בכלל. רגע, אבל במקביל מוזנק אמבולנס כי מי שמגיע על סוס לא יפנה.
היו"ר עידית סילמן
¶
בסדר, אבל אם הזנקת אמבולנס כי הוא הכי קרוב, אז הוא על אמבולנס. מה זה משנה? לא הבנתי. לא משנה הרב גפני אנחנו מתקדמים.
משה גפני (יהדות התורה)
¶
רק שנייה, אני מציע לך, אנחנו מדברים כמו שהסברת בטוב טעם, להזניק כל מי שנוסע במה שהוא נוסע שיבוא הציל חיים. את צריכה להכין חוק כמו שאת מכינה על הרבה דברים אחרים, להכין חוק על הנושא של פינוי באמבולנס.
היו"ר עידית סילמן
¶
למרות שאני אגיד לך את האמת, באמת, אני אגיד לך משהו בגילוי נאות. אני שמתי חוק כזה, אבל אני חושבת שכל אזרח במדינת ישראל שצופה בנו עכשיו אומר 'שנייה, שנייה, אז מה נעשה עד עכשיו? עד עכשיו קראו למישהו שהחזיק אותי בינתיים בבית 20 דקות, 30 דקות כדי שיגיע אמבולנס של מד"א לפנות אותי כי רק הוא אחראי על פינוי. יכול להיות שבדרך, לא יודעת, אולי היה לי איזשהו אירוע מוחי או משהו כזה שלא ידעתי עליו ויכול להיות שהמצב תוך כדי החמיר עד שהגעתי, בגלל איזשהו רעיון שרק אמבולנס מסוים יכול לפנות אותי. האם יכול להיות שקרה כזה דבר עד היום?
משה גפני (יהדות התורה)
¶
אז אני אומר לך ואני אומר לאנשים שצופים בנו מה את מציעה, את מציעה שהזנקה להצלת חיים, לא חשוב במה, כולל בצוללת - -
משה גפני (יהדות התורה)
¶
שכל אחד שקרוב למקום שהוא יכול להגיע, שהוא יוזנק, זה לא משנה על מה הוא נוסע, לא רלוונטי כל העניין הזה. עכשיו יש סוגיה אחרת, את אותו בן אדם שקיבל דום לב או לא חשוב מה, צריך לפנות לבית החולים וצריך בשביל זה אמבולנס. מפנים אותו היום, יש בעיה בגלל שצריך להסדיר את זה בחקיקה, למה צריך להסדיר את זה בחקיקה? מכיוון שיש פה כל כך הרבה ויכוחים ואנחנו גם לא בטוחים, או אני על כל פנים לא בטוח שיכולות של משרד הבריאות להתמודד עם הבעיות האלה. אז צריך לעשות חקיקה נפרדת, אבל זה לא דבר שהוא הצלת חיים. לא על זה את מדברת, בגלל שלפנות את אותו חולה, יפנו, מפנים היום. הבעיה שלא מגיעים אליו בזמן.
היו"ר עידית סילמן
¶
זה בדיוק מה שדיברנו ואני מאוד מאוד מקווה שאיזשהו issue גם בפינוי, אנחנו נדבר גם על זה.
אפי פלדמן
¶
שלום וברכה, צוהריים טובים. בגלל כל כורח, אני אדלג על הברכות על החוק כמו שהיה בפגישה הקודמת, בדיון הקודם שבסופו של דבר לא היה זמן כדי שאני אעלה. אני מקווה שרואים ושומעים אותי טוב.
בשתי מילים, שמי אפי פלדמן, אני מנכ"ל של איחוד האמבולנסים בישראל. איחוד האמבולנסים בישראל מייצג לפי המרשם של משרד הבריאות, יש 142 חברות, ארגונים ובעלי רישיונות הפעלה לאמבולנסים במדינת ישראל שמפעילים 611 אמבולנסים. אני לוקח את המספר ממה שמופיע כעת במרשם של משרד הבריאות, באתר שכל אחד יכול להיכנס ולראות אותו. מתוכם אגב 61 זה ניידות טיפול נמרץ, הם נמצאים ופועלים בכל רחבי הארץ. בכל הנושא החוק, דבר ראשון, אין התייחסות מהי ההגדרה של מי שמורשה להפעיל או מי שיהיה מפעיל כוננים, לפי ההגדרה של הכוננים ואני כן אחלק את זה.
יש את החלק בהצלת חיים, קודם כל מתן מענה ראשוני שזה ההגעה לשטח, לתת את המענה הראשוני ואחרי זה יש את השלב של הפינוי שבו צריכים לבוא ולפנות את הבן אדם לבית החולים. אז אני רוצה לגעת בשתי הנקודות. אם הדיון כרגע הוא רק על מתן הזנקה ומתן המענה הראשוני, נכון לרגע זה בכל הצעת החוק עוד לא הוזכרה מילה מה קורה עם כל שאר בעלי רישיונות ההפעלה, שמשרד הבריאות ניפק להם רישיונות הפעלה, 142 במספר לפי המרשם, איפה הם נמצאים בכפוף לחוק הזה? דיברו על מד"א, דיברו על איחוד הצלה, כאשר אנחנו ב-2018 הכרזנו על הקמה של מוקד איחוד האמבולנסים שיהווה מכפיל כוח למתן מענה ראשוני ו/או פינוי וגם פינוי, באותו יום קיבלנו מכתב ממשרד הבריאות שהפעולה שלנו שבה אנחנו מעמידים 611 רכבים שהם אמבולנסים מאושרים שקיבלו אישור הפעלה ממשרד הבריאות, בזה שאנחנו מעמידים אותם גם לשירות הציבור כמתן מענה משלים, אנחנו פועלים בניגוד להנחיות משרד הבריאות.
אפי פלדמן
¶
האמבולנסים האלה בשגרה נותנים מענה לא רק למקרי חירום, להרבה מאוד שירותים נוספים כמו החזרה מבית החולים הביתה, מעבר ממקום רפואי אחד למקום רפואי שני וגם למענה - -
היו"ר עידית סילמן
¶
אבל אם יש לי 600 כלי רכב היום בשוק בחוץ וקרה מקרה, יש לך נניח ברמת הגולן אמבולנסים?
היו"ר עידית סילמן
¶
אז קרה מקרה, או במקומות נידחים אחרים, קטורה בדרום, צופר, whatever, האם אתה מחובר למוקד הזה של מד"א שהיום במקרה של הצלחת חיים, אם מישהו יתקשר ל-101, הוא מקפיץ גם אותך?
היו"ר עידית סילמן
¶
יכירו בך ואתה יכול כביכול. אני לא מבינה, אם יש לך 600 אנשים שפזורים ברחבי הארץ על כלים מצילי חיים - -
משה טייטלבוים
¶
יש שיקול כלכלי, מה הפירוש? יש גם שיקול. גברתי יושבת הראש, אחד מהנושאים שעלו, אפי ברשותך רגע, כשאנחנו רצינו להכניס כונן שהוא שייך או מפעיל אמבולנס פרטי, עלה מיד הקונפליקט 'רגע, אם עכשיו הוא כונן ויגיע עם האמבולנס הפרטי, אז זה יפגע בשיקול הכלכלי של ההתחייבות של מד"א. אז יש לנו בעיה להכניס אותו ככונן. יש פה שיקול לקוי שנלקח מתחילתו ועד סופו של התהליך פה בכל הנושא של שיקול הדעת של הצלת חיים אל מול עניין כלכלי. צריך לקרוא לילד בשמו.
אלי פולק
¶
קיבלנו מכתב מעורך הדין של מד"א על כך שהוא כובל שאסור לנו להעביר קריאות לכוננים שלנו שנמצאים על אמבולנסים פרטיים. אסור לנו להעביר על זה קריאות, למה? כי הם לוקחים את הקריאות ואז מפסידים כסף.
קטיה קיל
¶
קודם כל היום בחוק מד"א, מד"א יכולים לגבות אגרה. ברגע שמגיעה חברה פרטית, היא יכולה בעצם להחליט אם היא גובה על פינוי או לא גובה כסף.
היו"ר עידית סילמן
¶
אז למה שלא תקפיצו אותם בכל אופן? למה לא להקפיץ אותם? היא תחליט אם היא גובה, לא גובה. למה לא להקפיץ אותם?
קטיה קיל
¶
אז מה שבאתי להגיד, מה שאנחנו הכנסנו לפה, מדובר פה בעצם בחוק אחר, חוק האמבולנסים. זה נושא שבהחלט אנחנו צריכים להסדיר - -
היו"ר עידית סילמן
¶
שנייה, שנייה, אני אגיד לך משהו. את לא יכולה להגיד חוק אחר, אני אגיד לך למה את לא יכולה להגיד חוק אחר. יכול להיות שאת חלקת את הצלת החיים במדינת ישראל, אנחנו עדיין מדברים על בן אדם אחד שהוא קרה לו משהו, הוא לא מחולק. הוא לא מחולק ואת לא רוצה גם לחתוך אותו.
אלינה ברדץ' יאלוב (ישראל ביתנו)
¶
אני לא רוצה עכשיו שהאזרחים הוותיקים ישלמו 2,000 שקל על אמבולנס, אז צריך להסדיר את הסוגייה הזאת.
אפי פלדמן
¶
גברתי יושבת הראש, אני רוצה ברשותך לחלק את הנושא לשניים. אני מבין שאת לא מחלקת, אבל אני כן חושב שגם אם החוק מדבר על כלל הנושאים, אנחנו חייבים לחלק את הנושא לשניים כי יש פה שני חלקים.
אנחנו לא באים לקחת לא ממד"א ולא לאף אחד אחר כרגע שום דבר. אני אומר את המצב הנתון. קטיה, ברכות על כניסתך לתפקיד, לא התחלתי בזה, היא באמת החליפה ממש בימים האחרונים את יאיר וקטיה - -
היו"ר עידית סילמן
¶
לא, היא לא החליפה את יאיר. יאיר עזב, עדיין אין לו מחליף אבל קטיה היא הסגנית שלו, נכון? ממונה על, תראו אני אגיד לכם מה, זה לגיטימי לגבות כסף. אני לא רוצה שאנשים יעבדו בחינם, כן? אבל בסוף צריך גם לממן את מד"א וזה בסדר, אנחנו לא רוצים לא לממן אותם.
אפי פלדמן
¶
אנחנו מחלקים את הנושא לשניים, גם אם החוק מדבר על שני הנושאים, אני את דברי רוצה לחלק לשניים. התחיל לדבר על זה בפגישה הקודמת גם נציג משרד המשפטים שי סומך וגם חברת הכנסת טטיאנה מזרסקי שהייתה פעם ראשונה והיא נגעה בנקודות האלה. קודם כל כולנו, למרות שאנחנו חברות כלכליות או עמותות, כל אחד והגוף - - - כולנו אנשי רפואת חירום, כולנו יש לנו רישיונות הפעלה ממשרד הבריאות. נכון לרגע זה, כרגע קטיה שהיא המפקחת על תחום האמבולנסים, היא זאת שנותנת לי את אישור ההפעלה.
אפי פלדמן
¶
יופי. כרגע יש אמבולנס שנמצא ברמת הגולן, דיברת על זה קודם אז אני אגע בזה. יש את חברת ש.ב.א , שירותי בריאות בגולן שנותנת מענה באמצעות מספר אמבולנסים, יש להם רק שישה, לא מדבר על 600. אם כרגע קורה מקרה ברמת הגולן והם נמצאים במרחק הזנקה של שתי דקות משם ומד"א צריך לצאת, או שהוא נמצא שם, אני מדבר על המקרים שהוא לא נמצא שם והוא יוצא ממקום רחוק, אני לא מדבר כרגע על התחום של הפינוי, הוא אפילו לא ידע על המקרה שנמצא בשכונה שלו, באזור שלו, כדי לתת את המענה הראשוני לפני הפנוי. אני לא נוגע בפינוי.
היו"ר עידית סילמן
¶
מאוד חכם. אוקיי, אז קטיה מה יש לכם לומר על זה? למה אתם לא מאשרים בעצם, הוא הממונה, הוא פונה אלייך לממונה כדי לקבל אישור.
קטיה קיל
¶
הם מקבלים מאתנו אישור הפעלה, כל פעם לשנתיים. אנחנו בודקים את כל מה שקשור לכוח אדם, לביטוחים - -
קטיה קיל
¶
אז שוב, כרגע בעצם האמבולנסים האלה, כל חברה פועלת בצורה שהיא מחליטה. זה אומר שיש חברות - -
היו"ר עידית סילמן
¶
שנייה, הכוננים, אבל אני מסבירה לך שיש פה עוד כוננים שנמצאים. יש כונן של מד"א או איחוד הצלה שיושב על האמבולנסים הפרטיים - -
משה גפני (יהדות התורה)
¶
גברתי יושבת הראש, את שאלת שאלה שהיא נוגעת לחוק הזה. למה לא מקפיצים גם את נהגי האמבולנסים הפרטיים.
משה גפני (יהדות התורה)
¶
אומרת קטיה שיש בעיות עם העניין הזה, עם אגרה ועם הכל, זה נכון. יש בעיות עם אגרה, לכן אני הצעתי לא להיכנס לעניין הזה. להכניס בחוק שכל מי שיכול לבוא ויש לו אישור של משרד הבריאות, תקפיצו אותם. זה מה שאנחנו מבקשים בחוק הזה. לגבי האגרות, למה לא קבעתם עד היום אגרות? למה אז נתתם להם רישיונות ולא קבעתם? תקבעו, תקבעו אגרות. מה מותר לגבות - -
היו"ר עידית סילמן
¶
סליחה יש לי שאלה, למה במדינת ישראל של שנת 2022 לא טיפלתם בזה עד היום? באמת אני שואלת.
היו"ר עידית סילמן
¶
אני אומרת לך את האמת, אני כל פעם מגלה דברים חדשים. מתחילים לדון ב-א', מגלים ב', מגלים ג' - -
היו"ר עידית סילמן
¶
בחיי, בחיי. תראו, הוא פתח בבית ג'ן תחת מד"א כי באמת לא היה שם, לא היה שם, אזורית. יכול להיות, אפי יש לכם אמבולנסים פרטיים בבית ג'ן?
אפי פלדמן
¶
אם אנחנו מדברים על המגזר הערבי, אני חושב שהמגזר הערבי כיום, וזאת עוד נקודה שרציתי לדבר קודם לגבי סעיף קודם של ד', שאוסר על הפעלת מוקדי חירום אחרים במדינת ישראל. בעצם אם הסעיף הזה יעבור כמו שהוא כתוב, בין אם לפני התיקון ובין אם אחרי התיקון, בעצם החוק הזה הולך לפגוע במאות אלפי תושבי מדינת ישראל שמקבלים כיום שירות ואין להם את האפשרות לחכות למד"א מבחינת זמנים. אני מדבר במיוחד באזורים הערביים. האמבולנסים הפרטיים פזורים בכל אותם מקומות, שנכון יש מקומות שעכשיו נפתחים תחנות נוספות ואנחנו מברכים על כל פתיחה של מד"א ושל כל גוף אחר.
אם החוק הולך לאסור על אמבולנס "חיאן" שיש לו 30 ומשהו ניידות שפועלות בכל האזור שאין בו אפשרות כרגע לקבל מענה מיידי מבחינת הנושא הזה של מד"א. והאמבולנסים שיותר קרובים אליו זה אותם אמבולנסים פרטיים. אם אנחנו נאסור עליהם בחוק, לא רק שלא נחבר אותם לדעת על מקרי החירום מהמוקד הלאומי החדש שיפעל בכוח החוק החדש, אלא גם נאסור עליהם להפעיל מוקד חירום שכיום, נכון להיום יש למעלה מ-150 מוקדים כאלו פזורים ברחבי הארץ. החוק הזה יהפוך אותם לעבירה פלילית, יהפוך אותם למשהו שבעצם נותן מכת מחץ לאותם חברות, אבל לפני החברות, לאותם אזרחים שהיום משתמשים בשירותים של המוקדים האלה.
מי פה מבין אלה שיושבים, רוצה שהתושב שאין לו, אם הוא יחייג ל-101 הוא יקבל אמבולנס בעוד 25 דקות או בעוד 20 דקות, והיום הוא מתקשר למוקד חירום פרטי של חברה פרטית, זה יכול להיות אמבולנס חדרה, זה יכול להיות כל אמבולנס שהוא שקיבל רישיון הפעלה ממשרד הבריאות ואנחנו נאסור עליו להקים מוקד חירום, איך נקרא לו? איך יקראו לאותו אמבולנס שהוא קרוב במרחק של 3 דקות נסיעה?
אלינה ברדץ' יאלוב (ישראל ביתנו)
¶
רק הבהרה, אני חייבת את זה. כונן, אם הוא מוזעק, זה חינמי? אני מבינה נכון?
אלינה ברדץ' יאלוב (ישראל ביתנו)
¶
אוקיי, אז אם אמבולנס שלהם לצורך העניין מוזעק בתור כונן, זה יהיה חינמי אלא אם כן אנחנו עוברים - -
היו"ר עידית סילמן
¶
כן, כן, אבל היום הוא לא יכול גם להזניק כי הוא לא מחובר למערכת. הוא היה יכול לקבל החלטה, תראי, ברמת העיקרון האנשים האלה, אני אגיד לך משהו שאני הייתי בשוק. נסע איתי אביחי בקרמן שהוא מתנדב בסיעת הציונות הדתית, בחור מתוק מתוק ביום שישי, הוא מתנדב של מד"א לדעתי, הוא ברכב הפרטי שלו סיפר לי שהיה אירוע בדרום, לקח את הרכב שלו וזה. ואני שואלת אותו 'תגיד, אתה יוצא כל פעם עם הרכב שלך, זה דלק, זה זה, זה עלויות' והוא בחור צעיר, אז הוא אומר לי 'כן, אבל זה הצלחת חיים'. עכשיו, יכול להיות שיושב כאן אמבולנס שאומר שנייה, זה בנחל ג'ילבון זה דקה ממני, קרה משהו או מה, אני הולך ואני לא עושה את השיקול הכלכלי רגע.
היו"ר עידית סילמן
¶
אבל אפילו, שנייה, מה שאני מתכוונת להגיד שהוא אפילו לא בתוך הלופ כי כרגע הם לא נמצאים בלופ של ההזנקה.
אלינה ברדץ' יאלוב (ישראל ביתנו)
¶
לא, לא, אין לי שום בעיה, אני פשוט שאלתי אם אני מבינה נכון את ההתנהלות הכלכלית.
אלי פולק
¶
גברתי, את מבינה נכון, רק במד"א זה עולה כסף. במד"א זה לא חינם, גם אם אין פינוי. גם אם אין פינוי, זה לא חינם.
משה גפני (יהדות התורה)
¶
די כבר, באמת מספיק עם הוויכוחים האלה. אני מציע ש-"לא יקיים אדם/גוף" לדחות את זה לקריאה השנייה והשלישית, לקיים על זה דיון בנפרד.
משה גפני (יהדות התורה)
¶
עוד פעם, נעשה סדר. לגבי התשלום, אני לא מדבר מילה, למה אני לא מדבר? אני מספיק מרוגז על העניין הזה אבל המרוגז זה לכל הכיוונים. אם רוצים לדפוק את החוק או לעצור אותו, אז בואו נתחיל לדבר על אגרה, את תראי איזה ויכוח יהיה פה עוד שבועיים. אנחנו לא מדברים, זאת לא כוונת המחוקק בעניין הזה, צריך לדון על זה בנפרד. לכן אני מציע את פסקה (ד) בסעיף 2, את העניין הזה לא לאשר עכשיו, אלא לדון עליו מיד בתחילת הדיון בקריאה השנייה והשלישית. ואז יכול להיות שאפשר יהיה לפתוח את הדיון, מה עם האמבולנסים הפרטיים. הוא אומר שיש לו גם במגזר הערבי, יש לו גם ברמת הגולן ויש לו גם בנגב. צריך להפעיל את כל צי כוח האדם והרכבים להציל חיים.
משה גפני (יהדות התורה)
¶
לא לאשר אותו עכשיו, לאשר אותו בקריאה השנייה והשלישית לאחר קיום דיון במה שנאמר פה. ולא לדבר על האגרות, אני יודע עידית, אני הכרתי אותך כבר, יש לך את היצר הרע לדבר על זה.
היו"ר עידית סילמן
¶
לא, זה לא קשור לזה. אני אגיד לך את האמת, פשוט עצוב לי שככה כל המערך הזה עובד, זה לא אמור להיות ככה.
היו"ר עידית סילמן
¶
זה לא קשור אפילו לאגרות, אני אומרת שיש כאן אנשים שמצילים חיים בחינם כל יום, לא קשור אפילו לאגרות. תודיעו להם שיש בן אדם שעוד שנייה עומד למות לידם.
משה גפני (יהדות התורה)
¶
משרד הבריאות היה צריך גם קודם, והוא צריך גם עכשיו לקבוע את האגרות בעניין הזה. זה לא נוגע למחוקק.
עלי סלאלחה (מרצ)
¶
חברים, במגזר הערבי והדרוזי קמו חברות וגופים שהקימו וייסדו אמבולנסים, או חברה לאמבולנסים, בגלל הצורך, לא בגלל תענוג. לכן, לא יכול להיות שנשאיר את הגוף הזה בחוץ. יש להסדיר את הנושא הזה וחשוב להסדיר את הנושא הזה. והצלת חיים, היא צריכה להיות חינמית לדעתי או בתשלום סימלי.
היו"ר עידית סילמן
¶
עלי הפוך, תדע לך שתמיד מי שסובל מאי השוויון הזה, זה האוכלוסיות החלשות יותר, זה המגזרים לצערנו, הקהילות, מי שנמצא מרוחק בפריפריות וזה מה שאנחנו רוצים לבוא לתקן. בסוף באמת כמו שאתה אומר, זה מה שאמרנו, אי אפשר להשאיר את הדברים האלה בחוץ. אני אומרת לכם את האמת, באופן אישי, לכל מי שיושב בחדר הזה, זה מאוד עצוב כי זה מאוד עצוב שאנחנו מתקדמים בחקיקה מסוימת, אנחנו באים לתקן עוול אחד ומגלים עוול אחר כל פעם. לא יודעת מה להגיד.
היו"ר עידית סילמן
¶
הרב גפני תשמע, אני אגיד לך את האמת, אנחנו לא מתייאשים גם לא מדרך ארוכה, אתה מכיר אותי ואני אותך, והכל בסדר. פשוט אני לא יכולה להביע את האכזבה שלי ממה שהיה פה עד עכשיו במדינת ישראל של שנת 2022. ואני שנייה חושבת על אירוע חירום שהיו פה או על כל מיני דברים ואני מנסה לדמיין בראש מה הלך שם בין האמבולנסים לבין זה. אני אפילו לא רוצה לפתוח את זה כי זה לא נעים. אני לא רוצה שבן אדם ירגיש שאולי פספסו את הקרוב שלו בגלל איזושהי מלחמה מיותרת, או בגלל שלא הכניסו פה את מה שהיה צריך להכניס מזמן.
היו"ר עידית סילמן
¶
בסדר אבל אתה יודע, בסוף אנחנו אומרים, אנחנו נמצאים באמת באחת השכונות הכי מסוכנות בעולם כשסבבנו כל מה שאנחנו יודעים ואנחנו מבינים עם מה אנחנו מתמודדים יום-יום, ועם איזה אירועים ביטחוניים, אז מה? זה הדבר הראשון שצריך להיות מסודר פרפקט מההתחלה עד הסוף, לא היו צריכים לחכות לא לחבר הכנסת הרב גפני ולא לחברת הכנסת עידית סילמן שיבואו כדי לעשות את ההסדר שאת האירוע הזה. לא היו צריכים לחכות.
אפי פלדמן
¶
גברתי יושבת הראש, כיוון שעלה פה בדיוק פה כמה וכמה פעמים הנושא של מירון, אני רק רוצה בשביל הפרוטוקול - -
היו"ר עידית סילמן
¶
לא, לא, אל תגיד, אל תגיד, אני אגיד לך למה אל תגיד? כי אני הלב שלי חלש מזה, אני הייתי שם עם כל הגופות ביום שישי באבו כביר, מוצאי שבת הייתי עכשיו במלווה מלכה אצל משפחת ראק בבית שמש, אני עוד לא יוצאת מהמלווה מלכה ממוצאי השבת, אל תדבר על זה.
אפי פלדמן
¶
במהלך אירוע מירון במרחק נסיעה של עד 20 דקות ובאירוע כזה 20 דקות זה לא הרבה, עמדו לרשות מדינת ישראל למעלה מ-100 אמבולנסים שרק היו צריכים להוציא אותם והיו נמצאים במקום תוך רבע שעה במקסימום וניידות מאוישות על ידי עובדים הוציאו אמבולנסים מבית שמש ומבית"ר ולא הוציאו את אותם אמבולנסים. זה נושא שחייב להיות על סדר היום כי עד היום נגעו כבר בהרבה מאוד נושאים, אף אחד לא נגע בזה.
היו"ר עידית סילמן
¶
אז אני מבטיחה לך, תראה, אני אגיד לך משהו, אם לא הייתי באבו כביר, אני הייתי דקה מההר ולקח לי המון זמן לרדת, הגעתי כמעט לפנות בוקר הביתה. כשהגעתי הביתה אמרו לי 'תשמעי, יש משפחות שם שצובעות על הגדר באבו כביר, לא עונים להם, לא מטפלים, סעי לאבו כביר'. באמת, בבגדים שרק החלפתי בבית נסעתי ישר לאבו כביר, נכנסתי והייתי שם עם המשפחות ופתחנו שקים ביחד כדי לוודא ונשארתי איתם עד כניסת שבת שם. ואני רוצה להגיד לך שאם יש משהו בדברים שאתה אומר, זה חמור מאוד, חמור מאוד ומדינת ישראל צריכה להביא את זה כדבר ראשון, כי כל אירוע רב נפגעים כזה הוא יכול לעלות בחיי אדם ופה אין בכלל שאלה את מי מזיזים ואת מי מקפיצים, אלא את המהיר היותר, הקרוב ביותר והנכון ביותר.
אני נמצאת עם המשפחות האלה בקשר עד היום ואני אומרת לך שזה דבר קשה מנשוא, עצם המחשבה, כמו שישב כאן אבא של ארי ברנשטיין, עצם המחשבה שמישהו יכול היה להגיע אליו דקה מוקדם יותר, עצם המחשבה, כי אמר לו בן אדם שהוא חיפש את הקריאה, עצם המחשבה. קשה מנשוא. בואו נתקדם הלאה.
אפי פלדמן
¶
אז אני חוזר רק לבקשה, להוריד את סעיף (ד) שאוסר על אותם ארגונים וחברות שכיום מפעילים להפעיל מוקד חירום לפני שמתקיים על כך דיון.
עלי סלאלחה (מרצ)
¶
דבר אחד אני רוצה להגיד עידית לפרוטוקול, שכל סטייה מההסכמים או מהסיכום עם משרד הבריאות, אני אתנגד לו.
היו"ר עידית סילמן
¶
עלי, אתה יודע, אנחנו מדברים כאן על דברים הרי גורל, אנחנו מדברים כאן מדם לבנו ואתה מביא לפה אמירה שלא קשורה לכלום, וזה יפה כי כולם עובדים פה עם משרד הבריאות.
היו"ר עידית סילמן
¶
לפחות עלי לא להיות מנותק, בסדר? לא להיות מנותק מהשיח שאנחנו מדברים פה עכשיו. זה כאילו שלא היית ומישהו שלח לך הודעה והקראת אותה, הכל בסדר. עלי, אל תדאג, אני עובדת עם משרד הבריאות ואנחנו נשתדל לעשות הכל בתיאום.
היו"ר עידית סילמן
¶
משרד הבריאות יושב פה עכשיו ולדעתי בעצמו אם הוא לא בשוק ממה שקרה פה עד היום ומאיך שההתנהלות הייתה פה עד היום - -
היו"ר עידית סילמן
¶
יפה, אז ביחד, תודה. אין לאף אחד מונופול על הצלת חיים, גם לא למשרד הבריאות וגם לא לעידית סילמן וגם לא לרב גפני. היועצת המשפטית, בואי נתקדם.
נעה בן שבת
¶
התחלנו לשוחח על הנושא של הממונה ואמרנו שהממונה יש לו תפקידים שהם ברורים, של הפיקוח, הבקרה, התחקור של האירועים והטיפול בפניות הציבור, אין שום סיבה, אלה דברים שהם לא יכולים להיעשות על ידי ממונה. ויש את מספר 5 שאומר פה "רשאי לתת הוראות למנהל המוקד ולבעלי תפקידים, לארגוני הסיוע לעניין ביצוע של חוק זה, לרבות עניין העברת אדם שפועל בביצוע התפקיד, או הפסקה זמנית או קבועה של פעילותו במסגרת המוקד".
אי אפשר להשאיר את הסמכות הזאת למשל בידי המוקד עצמו. אדם זר - -
נעה בן שבת
¶
כי את אומרת דבר ראשון שזאת סמכות של רשות. דבר שני, זה בביצוע החוק. יכול להיות שהם לא מבצעים את החוק, אבל את רוצה לוודא שהם מבצעים את החוק בגדר סמכות הפיקוח שלך. לא יכול להיות שתהיה רק סמכות פיקוח בלי שיש לך שום כלי אפקטיבי כלפי - -
היו"ר עידית סילמן
¶
מה זאת אומרת? יש סמכויות של פיקוח ובקרה הרבה יותר מעמיקות. את רוצה שנביא לך מחוקים אחרים סמכויות של פיקוח ובקרה.
היו"ר עידית סילמן
¶
כן, אפשר להביא הרבה חוקים של בריאות, של מפקחים וזה. יש משקאות משכרים עכשיו שהגיעו אלינו וראינו מה הפיקוח, אני אביא לך, אני אביא לך עוד הרבה מקומות.
אילה וולברג
¶
אמרתם לדוגמא פיקוח על קופות החולים, אז לצורך הפיקוח הוא רשאי, סוגי רשומות, רפואיות או מנהליות שחובה על קופת חולים לקיים - -
היו"ר עידית סילמן
¶
את יכולה להורות להם על דברים, את לא רוצה? אל תורי, אבל אם את רוצה אז תהיה לך אפשרות להורות.
היו"ר עידית סילמן
¶
אז מתי שתרצי תתני להם הוראות. רשאי לתת הוראות, אנחנו נכתוב "רשאי לתת הוראות", ננסח.
מיטל לוי גבאי
¶
עכשיו, כל הסעיפים הראשונים ב-(ב), זה דברים שצריך להעביר אותם להנהלת המוקד, להטיל עליהם כחובה לדווח על אירועים חריגים, להעביר לנו תוכנית שנתית.
היו"ר עידית סילמן
¶
לא, אבל אני אגיד לך את האמת, כשיש אירוע חירום את צריכה לתחקר אותו פעם ב-, את יודעת, לבדוק, אם את ממונה. את לא רוצה? אל תתחקרי, אבל אם אנחנו בתור ועדה נבוא אלייך את תהיי רשאית. את תהיי רשאית כי את ממונה, כי את היום יש לך פיקוח ובקרה.
היו"ר עידית סילמן
¶
והיום יהיה לנו לאן לפנות ולהגיד 'אני מבקשת שתתחקרו את האסון במירון, מה היה שם ואם נכון המצב שיש אמבולנסים פרטיים שהיו דקה מהאירוע ולא הגיעו לאירוע, בגלל פוליטיקה.
היו"ר עידית סילמן
¶
אנחנו נגדיר, תגדירי, בבקשה בואי תגדירי. את יועצת משפטית, אנחנו נקשיב לך, בואי תגדירי.
עזרא עוזי אליעזר
¶
אני היועמ"ש של איחוד הצלה. זאת הפעם הראשונה למעשה למיטב זכרוני וידיעתי שנכנסת הוראה שמדברת על פיקוח על מד"א. רק אזכיר שבמשך דוחות ביקורת רבים במהלך העשור האחרון העיר מבקר המדינה על כך שמערכות היחסים בין משרד הבריאות למד"א טרם הוסדרו. אז אולי זו הזדמנות נפלאה, מצוינת ומעולה להסדיר גם את סמכויות הממונה, זו החובה, זה דבר קיומי כדי שהמוקד יפעל.
משה גפני (יהדות התורה)
¶
לא חשוב, אז אני רוצה להגיד לך, אני הרבה בפוליטיקה. אם אנחנו דנים עכשיו על העניין הזה, על הסמכויות בין משרד הבריאות לבין מד"א - -
עזרא עוזי אליעזר
¶
הרב גפני, בזיקה, זו הפעם הראשונה שמופיע בהוראת חוק ראשי פיקוח על מד"א, בעיקר בחלק הזה שקשור למוקד וזה חשוב וקיומי.
נעה בן שבת
¶
זה גם קיים בחוק מד"א.
הבנתי שיש לכם בעיה עם פסקה 6 פה, של מתן הנחייה מקצועית לפעילות המוקד, שאיתה הייתה לכם בעיה. אמרתם שזו בעצם העבודה של מנהל המוקד, נכון?
נעה בן שבת
¶
אוקיי, ומעקב שוטף אחרי נתוני המוקד ואחרי פעילות המערכת הטכנולוגית, מישהו צריך לעקוב ולראות.
היו"ר עידית סילמן
¶
תקשיבי, אני רוצה להגיד לך משהו. אתם הקשבתם כמונו למה שהיה כאן בדיון עכשיו, אז תעשו מעקב כדי לוודא שאירוע כמו מירון לא קורה. תוודאו. יש לכם ניתוח על מה היה במירון? בדקתם את זה? תחקרתם את זה אי פעם?
היו"ר עידית סילמן
¶
אוקיי, אז אני רוצה שאני בתור ועדה, תהיה לי אפשרות לפנות למשרד הבריאות ולך יש פיקוח ובקרה ואת תתני לי תשובות.
היו"ר עידית סילמן
¶
מעקב שוטף זה שיש לך בן אדם שיהיה אחראי, סליחה, מפקח, מבקר בתוך המוקד הזה ויהיה לך דשבורד שאת תחוברי אליו ותראי את הדשבורד, תוכלי להיכנס אליו בכל רגע נתון.
היו"ר עידית סילמן
¶
יפה, תבואי ותסתכלי, מה שתעשי. מה שאת רוצה לעשות, רגע שנייה, בואו נעשה הפוך. מה תפקידך בתור בקרה ופיקוח, בואי תספרי לנו.
משה גפני (יהדות התורה)
¶
רק מילה אחת, אני רוצה שתדעו, אני שותף לחקיקה הזאת, אמרתי, זה ליבת החוק. אם אתם, אתם המשרד - -
משה גפני (יהדות התורה)
¶
אנחנו תולים את יהבנו בזה שיש משרד ממשלתי שהוא אחראי מפקח כולי, כל מה שכתבו. אם אתם לא לוקחים את זה, אין חוק, או שאנחנו מעבירים את זה למשרד לביטחון פנים.
היו"ר עידית סילמן
¶
אני אגיד לך מה, יש פחד במשרד הבריאות. זאת הנקודה. מה שהכי מדהים אותי זה שאני מרגישה פה פחד. מה הפחד? אנחנו באים להציל אנשים ואני מרגישה כאילו אנחנו עושים שוד בנקים לאור יום. זאת התחושה, אמיתי, ככה אני מרגישה. מעבר להצלת נפשות, אתם יודעים היום כמה עולה שיקום ארוך של בן אדם שחס וחלילה הגיעו אליו מאוחר יותר? תקשיבו, אמיתי. אנחנו באים לתת לא אחריות, לא ניהול, אלא פיקוח ובקרה. פעם ראשונה שנותנים פיקוח ובקרה למשרד על משהו שהוא נקרא הצלת חיים, שזה התפקיד של המשרד שלכם, בזה אתם עוסקים, זו המהות וליבת העניין של המשרד והעבודה שלכם. ואתם אומרים לא, כמה שפחות, מה אנחנו שודדים בנק? אנחנו לא שודדים בנק. קטיה, זה התפקיד שלכם. אם זה היה טוב עד עכשיו, לא היינו צריכים להגיע לחקיקה הזאת כי בחוזר מנכ"ל זה היה מוסדר.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
יש לי שאלה ליועצת המשפטית, גברת גבאי נכון? חוזר 2017 בעצם אומר את כל מה שאנחנו אומרים פה והוא נמצא, אז בעצם אתם בהסתכלות שלכם או של אחרים שנמצאים, לא צריך את החוק הזה. את יכולה להביא לי את הביקורת שהייתה לכם ב-2018 על חוזר 2017, כלומר אם הוא יושם או לא יושם? ואת של 2018, 2019, 2020 ו-2021.
היו"ר עידית סילמן
¶
חוץ מוועדות תדמור שעשו עליכם בקרה מבחוץ ומבקר המדינה שעשה עליכם בקרה מבחוץ. תשמעו, טוב לא יצא מזה, אבל תצטרכו להתכנס לעבודה סדורה, קטיה. אני באמת מתנצלת, אבל קטיה אתם תצטרכו להתכנס לעבודה סדורה ובלי פחדים. אני לא יודעת ממה אתם מחכים.
ואני אגיד לך את האמת, תדעו לכם משרד הבריאות, בקטע הזה אתם עושים עוול למד"א שהוא ארגון מצוין ויודע לעבוד מעולה. כל מה שקורה פה עכשיו סתם עושה להם עוול, אני אומרת לכם.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
והם כל שנה מחכים שתראו להם איפה היו ליקויים מחוזר 2017 ואתם לא נותנים להם ובגלל זה - - -
היו"ר עידית סילמן
¶
הוא אומר לך, מה שאת הבאת לנו, אני הכנסתי. את האנשים שאת הבאת לי, אני בתור מד"א הכנסתי.
שי סומך
¶
חברת הכנסת סילמן, אפשר להציע? מה שאפשר לעשות זה ברישה של סעיף 5 או סעיף 3 לכתוב "רשאי" ודבר שני - -
היו"ר עידית סילמן
¶
לא, אני רוצה שאתם תבקרו בשוטף, מה לעשות? זה התפקיד ואני בתור חברת כנסת לא אוותר על זה. אתם לא רוצים לבקר ואתם לא רוצים לעשות פיקוח, אל תעשו. אנחנו נעשה. לא אוותר על זה, נקודה. בואו נתווכח, לא אוותר על זה. החוק הזה מטרתו לעשות בקרה ופיקוח. אתם לא רוצים לעשות בקרה ופיקוח? אל תהיו שם.
היו"ר עידית סילמן
¶
נכון, אם יש תלונה, אני לא צריכה לקבל אותה בתור ועדת הבריאות, אתה צריך, הממונה שיהיה שם, סליחה לא אתה שי סומך, ואתה צריך לטפל בזה. לא אני, לא עידית סילמן, לא רוצה לקבל את כל התלונות האלה לנייד, הנייד שלי מפוצץ, לא רוצה.
שי סומך
¶
לא יודע, כאילו בשוטף, יכול להשתמע מזה שזה כל הזמן ולכן צריך איזשהו נוסח שמבהיר שזה לא כל הזמן, אלא בדיקות - -
היו"ר עידית סילמן
¶
אתה יכול בכל רגע נתון לעשות בדיקות לפקח ולבקר. אנחנו רוצים, אני יכולה להכניס 'דיווח שבועי לוועדה' אם תרצו, על העבודה שלכם. אבל אני לא צריכה לפקח על משרד הבריאות, אני יודעת שהוא רשות מבצעת, הוא יודע לבצע את הדברים בעצמו. עכשיו, בואו נתנהל כמו אנשים בוגרים שמבינים מה אנחנו מנסים לעשות כאן, ואל תנסו ללכת בין הטיפות ולצאת מזה. לא יצא, יורד גשם, נרטבים, בואו נתקדם.
שי סומך
¶
אני רק מבהיר שבנוסח, מה שמטריד את משרד הבריאות זה שבנוסח זה נראה שזה 24/7 ואני בטוח שהכוונה - -
היו"ר עידית סילמן
¶
אנחנו אומרים את זה גם לפרוטוקול, לא 24/7. אתם בוחנים את המערכת, בודקים אותה, רואים שזה קיים.
קטיה קיל
¶
אני רוצה לחדד משהו, שתבינו, אנחנו לחלוטין הרגולטור, אנחנו מאמינים בפיקוח ובבקרה, אנחנו חושבים - -
נעה בן שבת
¶
אז אני חושבת שהיו פה כמה ויכוחים, גם ההצעה להגיד על חלק מהדברים "רשאי" וגם להוריד את ההנחיה המקצועית - -
היו"ר עידית סילמן
¶
היא קראה את כל הסעיף. בסדר, אז אנחנו עד סעיף 4. אמרנו מה אנחנו משאירים בחוץ. אנחנו מתכנסים רגע לסיום כי אני צריכה לטפל באומנויות גם, שזה גם חשוב לעם ישראל ויש לנו דיון על טיפול באומנויות.
אני רוצה להגיד כמה דברים, קודם כל תודה רבה ליועצות המשפטיות ולמנהלת הוועדה, תודה למשרד הבריאות, למד"א, לאיחוד הצלה. חבר הכנסת הרב גפני, אני באמת מודה שאתה נמצא פה בכנסת ישראל, צריך אנשים כמוך.
היו"ר עידית סילמן
¶
תדע לך שעכשיו עלית בשני מנדטים. חברת הכנסת אלינה ברדץ' יאלוב וחבר הכנס עלי סלאלחה. תראו, אני רק רוצה להגיד לכם משהו, אני מצטערת שאני קשוחה בדברים האלה אבל אני באתי לכאן למשימה, והמשימה שלי עוד לפני שבחרתי להיות יושבת ראש קואליציה או משהו אחר, היה להביא ועדת בריאות לכנסת. זה היה חלום ואני מאמינה שעשינו משהו טוב. וגם אם זה נראה לכם שאנחנו באמת טיפה בקשיחות, אנחנו באנו לעשות דברים טובים ולהציל חיים. אני מאמינה שבסוף כולנו רק נרוויח מזה. אני לא בן אדם קשוח מטבעי, אני מאוד רגישה, מאוד והינה, הינה אפילו בלילה מד"א באו ברגישות לסייע לי בתוך המליאה.
אבל אני באמת אומרת, אמיתי, יש פה משימה לפתחנו ויש פה גם הזדמנות, כי אנחנו פותחים כאן איזשהו צוהר, פתח של עבודה באמת משותפת שאני מאמינה בה. ואני חושבת שכמו שמדינת ישראל חזקה בעולמות של קופות החולים, של השטח ושל הקהילה, וגם בבתי החולים שלה והיא במקום של כבוד בקהילה הרפואית, אין שום סיבה שגם בהזנקת חירום וטיפולי חירום אנחנו לא נהיה כאלה. אז אנחנו נמשיך וניפגש, אנחנו נוציא לכם את הזמנים הלאה ואני רוצה להודות לכל מי שב לכאן וטורח מזמנו, זה לא יהיה לריק, אני מבטיחה לכם. אז אשריכם ישראל, תודה.
הישיבה ננעלה בשעה 13:08.