פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-וארבע
הכנסת
13
הוועדה המיוחדת לדיון בהצעת חוק הסדרת השימוש בקנאביס למטרות רפואיות, התשפ"ב-2021 (פ/2245/24)
22/02/2022
מושב שני
פרוטוקול מס' 19
מישיבת הוועדה המיוחדת לדיון בהצעת חוק הסדרת השימוש בקנאביס למטרות רפואיות, התשפ"ב-2021 (פ/2245/24)
יום שלישי, כ"א באדר התשפ"ב (22 בפברואר 2022), שעה 15:35
ישיבת ועדה של הכנסת ה-24 מתאריך 22/02/2022
הצעת חוק הסדרת השימוש בקנאביס למטרות רפואיות, התשפ"ב-2022
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק הסדרת השימוש בקנאביס למטרות רפואיות, התשפ"ב-2021, של ח"כ שרן מרים השכל – פרק ד': אריזה וסימון
מוזמנים
¶
יובל לנדשפט - מנהל היק"ר, משרד הבריאות
רננה מיסקין - לשכה משפטית, משרד הבריאות
ורד ליפמן - נציגת היועצת המשפטית, משרד החקלאות ופיתוח הכפר
יעל שכטר-סיטמן - ראש תחום בריאות ומדעי החיים, התאחדות התעשיינים
אריאל גרופר - יו״ר הועדה לענייני קנאביס במחוז ת״א, לשכת עורכי הדין
אביחי ויקטור סמילה - מלאכים בירוק
ליאור סעדה פיסו
בעלים – מיי גרין פילדס
ד"ר אייל פוליקר
·
יו"ר דירקטוריון – חברת קנאביס קנערבה
רישום פרלמנטרי
¶
תמר פוליבוי
הצעת חוק הסדרת השימוש בקנאביס למטרות רפואיות, התשפ"ב-2021, פ/2245/24 – פרק ד': אריזה וסימון
היו"ר שרן מרים השכל
¶
שלום, צהרים טובים. אני פותחת ישיבה נוספת של ועדת הקנאביס בכנסת. אמרנו שנקיים דיון המשך לעניין הרישיונות, אבל אני מבינה שלמעשה סיימנו את פרק הרישיונות עוד ביום ראשון, לכן צריך להעביר את הנוסחים. אי לכך נעבור לפרק ד': אריזה וסימון.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
יש לנו בדיוק 24 דקות לעבור על פרק אריזה וסימון. לכן אני אבקש מהיועצת המשפטית להתחיל לקרוא. אבקש התייחסות ספציפית לכל סעיף וסעיף בתוך הצעת החוק.
ענת מימון
¶
אריזה של קנאביס 18. אריזת קנאביס לצרכים רפואיים לשיווק, ככל שתעשה בחדר ייעודי
במתקן הגידול והקציר, והכל בתנאים נאותים; אריזה של מוצר קנאביס לצרכים רפואיים אשר הופק מן התוצרת במפעל, תעשה במפעל עצמו - ולאחר עמידה בהוראות סעיף 2 ו-11, ובתנאים נאותים; אריזה לפי הוראות סעיף זה יכול שתעשה בכל גודל וכמות, ללא הגבלה כלשהי.
למעשה, יש לנו אריזה של הקנאביס עצמו, שזה יכול להיות במתקן הגידול והקציר, כל עוד אותם מקומות עומדים בתנאים נאותים. האריזה של המוצר תהיה במפעל.
ענת מימון
¶
כשהמגדלים אורזים את זה ליציאה למפעל. האריזה של המוצר תיעשה כבר רק במפעל עצמו. אי אפשר יהיה להגביל כל אריזה, גם את האריזה במתקן גידול וקציר, וגם במפעל עצמו.
יובל לנדשפט
¶
לא ניתן לארוז קנאביס לשימוש רפואי מבחינת בריאות הציבור, אלא במפעל, בגלל החדרים הנקיים. בחווה אורזים בסוף בשקיות באריזות של צובר, חצי קילו, קילו. כל חווה מוצאת לעצמה, מגישה רציונל למה זה טוב לה לתהליכים, אבל אריזה סופית של 10 גרם שמגיעה לצרכן היא אריזה שלטעמנו ראוי לעשות רק במפעל, בחדרים נקיים, שלא אפשריים במרחב החקלאי, בייצור נקי, איכותי, מדויק ותחת נהלי GMP ולא GAP.
לכן אריזה – תיעשה בכל גודל וכמות ללא הגבלה, זה לא.
אריאל גרופר
¶
גם יובל מכיר, יש חווה אחת לפחות, לפי דעתי יש שתיים או שלוש, שיש להן Post Harvest בתקן ISO8 EU GMP Compliance. למה שהם לא יארזו שם באריזה סופית בחדר נקי, למה?
יובל לנדשפט
¶
אמרת "כמו שאני מכיר"? אנחנו לא מכירים, אנחנו מכירים שעומדים בתנאי GMP ותו לא, ואלה בינתיים רק המפעלים.
יובל לנדשפט
¶
מפריעים לי ואז ניתק לי חוט המחשבה. זה נושא מדויק, אנא אריאל תן לי לסיים. אריזה בכל גודל, בכל כמות – רופאים לא יידעו מה לעשות עם זה, עם שלושה גרם, עם שני גרם, עם חמישה גרם. הנה גם רוקח, אתה תדע לנהל רישום רוקחי על אריזות שהן גם 10 גרם וחמישה גרם? איך תעשה אותו? רק לפי המיליגרם. אתם מסוגלים לעשות? זה מוציא לחלוטין את כל המוצרים האלה מבתי המרקחת.
יובל לנדשפט
¶
גם אין להם איך לדווח. זה עושה להם בלגן טוטלי, עצום וגדול בכלל בייצור, למה? כי אז יידרשו לדווח על פי מיליגרם חומר פעיל, ואז – סליחה על המילה – "הלך עלינו", כי אז זה הצילו. זה לא יקרה, והרוקחות המחוזית בודקת את זה. כדי להקל על בתי המרקחת, קבענו שכל האריזות לניפוק הן 10 גרם, למה? מי שרוצה 20, קונה שתיים. זה מיישר את שני קצוות המקל: לרופאים יותר קל, הם יודעים לרשום בכפולות של 10, והרוקחים יודעים לנפק וקל להם לנפק את הרישום גם לאלה וגם לאלה מטעמי נוחות. לכן אנחנו מאוד מתנגדים ל"בכל גודל וכל כמות".
למה לא ניתן לארוז מוצר לשימוש רפואי בחווה? בגלל הזיהום, בגלל המרחב החקלאי, בגלל זיהומים שיכולים להיות, ולו רק כשהחדר הוא נקי ויומיים אחר כך – וזה קרה לנו באחת החוות – השכן מרסס וכל הריסוס מגיע לחווה. זה קרה בחווה קיימת. אנחנו לא חושבים שזה נכון. אנחנו חושבים שמבחינת בריאות הציבור, זה לא ראוי, ולכן קיימים שם מפעלים, שזה מבוקר, זה נקי.
יובל לנדשפט
¶
אם מישהו רוצה להקים מפעל לצורך אריזה בחווה ויש לו את רשות אישורי התכנון להקים מפעל תעשייתי על קרקע חקלאית, ואלה, קוסם.
אביחי ויקטור סמילה
¶
קודם כל לעניין האריזה ומטופלים, אנחנו מעדיפים שזה יהיה גם באריזות של 5 גרם, למה? אתם מתחילים לנו רישיון ראשון ב-20 גרם. עכשיו אני צריך גם סאטיבה, אני צריך גם אינדיקה, אני צריך גם זן מאוזן, ואני צריך גם CBD. איך ב-20 גרם אני לוקח ארבעה זנים? אם זה באריזות של חמישה גרם ו-10 גרם, לרוקח אין בעיה לבדוק את זה, שישים בכספת של חמישה גרם ושישים בכספת של 10 גרם.
אביחי ויקטור סמילה
¶
יובל, לא הפרעתי לך, אתה יכול להירגע שנייה. בקשר לוולידציה של האריזה בחוות, אם הוא עושה ולידציה ל-bag של חצי קילו וקילו, מה ההבדל לבין 10 גרם? זאת אותה ולידציה. למה אני צריך שהשקית של המגדל, שזאת התרופה שלי, שנארזת ב-bag של קילו יוצאת למפעל, במפעל פותחים אותה, מישהו נוגע בה עוד פעם ושולח אותה לבדיקת מעבדה עוד פעם. מישהו יודע מה קורה? ברגע שזה ייארז בחווה ב-10 גרם במקום בחצי קילו או קילו, שיגיע למפעל ב-10 גרם והמפעל ישים את זה רק בקרטון מצדי, מה אכפת לי?
אביחי ויקטור סמילה
¶
יש, אני הייתי בחווה שאני יודע בוודאות הוא יכול גם לארוז שם 10 גרם, כי המקום שלו טהור ומבריק.
יעל שכטר-סיטמן
¶
אנחנו רק מבקשים שיהיה כתוב, שמוצר סופי צריך לצאת תחת GMP, כי זה לא ברור ממה שכתוב כאן. כתוב לשיווק תחת "תנאים נאותים".
אייל פוליקר
¶
שלום, אני מדבר אליכם מהערבה הרחוקה. היה ויש חווה שבנתה מתקן indoor, כולל Post Harvest ברמות הכי גבוהות, אני לא רואה סיבה לא לאפשר. ברור לי שהיא צריכה לעמוד בתקנים, אבל אם היא עומדת בתקן, אין סיבה בעולם לא לאפשר את זה. תודה רבה.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
גם חקלאי שיש לו פרדס ונדרש לארוז את התפוזים, צריך קרקע וייעוד קרקע לעניין אריזת התפוזים.
ליאור סעדה פיסו
¶
לא, זה לא מה שהוא אומר. הוא אומר: באמצעות התקינה שלי, אני לא הולך לעקוף את התב"ע. אם התב"ע מאפשרת תעשייה. אני שואלת, מה אכפת לך מה התב"ע מאפשרת? זה רק אתה הכנסת את נושא התב"ע.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
לא קשור לתב"ע. אתה חייב לעמוד בנהלי התכנון והבנייה, זה כתוב. הנהלים לא יכולים לסתור את זה, והם לא יכולים להוסיף את זה.
ליאור סעדה פיסו
¶
הוועדה המקומית מאפשרת בית אריזה. כך זה נקרא, זה נקרא בית אריזה. יובל אמר: לא, בית אריזה לא מספיק טוב לי, אני גם רוצה שגם תהיה תב"ע של תעשייה.
יובל לנדשפט
¶
קיים פה מפעל, לא אמר את שמו, עומד ב-GMP, אבל הייצור של חומרי הגלם באריזה נעשה בחווה, ובמפעל באריזות של 10 גרם, וזה במקרה על אותה קרקע.
אריאל גרופר
¶
אתה לא הצלחת להקים מפעל ייצור של קנאביס רפואי על קרקע חקלאית, זה לא אפשרי. ההגדרה של מפעל ייצור לא אפשרית.
ענת מימון
¶
כלומר, אריזת קנאביס לצרכים רפואיים יכולה להיעשות גם במתקן הגידול והקציר באתר הגידול, אם הוא עומד בתנאי IMC-GMP.
רננה מיסקין
¶
אבל אז זה אתר גידול. אם יש אתר גידול ולידו אתר ייצור, שמחזיק ברישיון לייצור תחת תקן IMC-GMP - - -
ענת מימון
¶
זה לא מה שהיא אמרה. היא אמרה שאם אדם עם אתר גידול יוכיח לכם שהוא עומד בתקן IMC-GMP, היא רוצה לאפשר לו אריזה, אז יש פער.
יובל לנדשפט
¶
ה-IMC-GMP זה לא רק חדר נקי. רבותי, IMC-GMP או EU GMP, זה לא רק חדר נקי, זאת בקרה תהליכית שלמה.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
בסדר, אבל אם הם עומדים בבקרה הזו ואם הם עומדים בתהליכים, למה לא לאפשר להם לארוז את זה?
היו"ר שרן מרים השכל
¶
יש לנו פה ויכוח על העניין הזה. אני מנסה להבין, אם אתר הגידול עומד בתנאים של IMC-GMP, מה הבעיה שהם ישימו באתר הגידול ויעשו את עניין האריזה?
רננה מיסקין
¶
אם הם רוצים רישיון ייצור, אם הם רוצים לייצר, כשהאריזה נכללת בדרישות של ייצור, יתכבדו ויגישו בקשה לרישיון לייצור ויהפכו את זה לאתר ייצור ומצדי רק יארזו שם. זה יכול להקל מאוד על הדרישות שלהם, רק את מה שהם מבקשים. בכנות, זה מרגיש כאילו מנסים לעקוף את הדרישות בפועל.
יובל לנדשפט
¶
מוקמים בעת הזאת מפעלים גם ברמת הגולן, שיש להם במקרה בסך הכול אתר גידול, ולידו צמוד על אותה קרקע אתר ייצור, זה תחת תקן ה-GAP וזה תחת תקן ה-GMP. מקום שפועל תחת GAP, לטעמנו לא ניתן לעשות אריזה סופית ל-10 גרם. זה אתר שלא עומד בדרישות ה-GMP לא רק מבחינת חדרים נקיים, תהליכים, בקרה תהליכית, נקודות - - -
יובל לנדשפט
¶
זה לא אני, מי שבאתרים רוצה, יגיד: אוקי, אני פה מגדל, יש לי לגידול, ועל אתר שהיום הוא קורא לו יחיל תקן GMP, לא את כולן, ויחיל על כך את תקן ה-GMP ובכך פתח מפעל.
ליאור סעדה פיסו
¶
לפי מה שיובל אומר, אין לנו מחלוקת. למעשה, אם ה-Post Harvest יעמוד בתקן של GMP , אם נעמוד בתקן GMP, אנחנו יכולים לארוז 10 גרם, זה מה שהוא אומר, ולא מעניינת אותו התב"ע יותר, הוא ירד מהתב"ע, אין תב"ע.
יובל לנדשפט
¶
לא נכון, יש מושבים ויש קיבוצים בהם אפשר לעשות – אני לא מומחה לדיני המקרקעין, וניתן ויש קיבוצים שעומדים בכל תנאי GMP על קרקע חקלאית.
יובל לנדשפט
¶
שואלים אותנו האם נסכים מבחינת בריאות הציבור, שבחווה –לא רק חווה נקייה, חווה פחות נקייה - - -
יובל לנדשפט
¶
לא, היום הם אורזים באריזות והעובדה היא שזה מאולח, איננו נקי מספיק, גם בחוות הנקיות ביותר, ולכן עובר הקרנה. לכן כשזה מגיע למפעל, זה נכנס לקרנטינה. במפעל זה תהליך שאנחנו יכולים להגיד עליו: זה כבר דומה לתרופה, נכנס, עובר קרנטינה, עובר בדיקות תהליכיות, התהליך נבדק, רמות הניקיון הן שונות, החדרים בהם זה נעשה, הלבוש, העובדים וכו' וכו'. לפיכך, ראוי שהגידול ייעשה באתרי גידול וייצור באתרי ייצור.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
בגלל שאנחנו צריכים לסיים, קודם כל אנחנו כן מעוניינים לראות כיצד ניתן להחיל את ה-GMP באותם אתרי גידול. נכון לעכשיו אני אסיר את זה, אבל אנחנו כן רוצים לתת את האפשרות למפעלים, שכן עומדים בתקן GMP, הם לא צריכים לעבור את אותן הקרנות, הם לא צריכים לעבור את אותם תהליכים, כן לאפשר להם את עניין האריזה.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
אבל יובל, זה בדיוק העניין. אני רוצה שבאתר הגידול, מי שיעמוד ב-GMP, יוכל גם לארוז.
יובל לנדשפט
¶
את מתכוונת למקום, ואני מתכוון להגדרה בחוק, זאת פשוט שפתנו המקצועית. המילה אתר זה משהו ספציפי לייעוד ספציפי, ולכן אני אומר שאת מתכוונת שעל אותה משבצת קרקע, בחצרו של אותו חקלאי, האם יתכן שיתקיימו שני דברים? כן.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
נכון, ואני מבקשת להחזיר לנו את זה כאן לדיון כדי לראות האם ניתן לקבוע תקן נוסף לעניין GMP בחוות גידול.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
תודה רבה על הדיון הפנימי שאתם מקיימים.
לעניין שאר הסעיפים, אני מבקשת שתשלחו לנו הערות. אנחנו נתכנס כאן מחר מרגע שהמליאה נסגרת, משום שמסתמן שהמליאה תהיה מאוד קצרה מחר.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
נכון לעכשיו, אנחנו צריכים לנעול את הישיבה. אנחנו נועלים אותה, תודה רבה לכל מי שהגיע, תעבירו אלינו הערות. נקבע את הדיון לקראת השעה ארבע.
הישיבה ננעלה בשעה 15:59.