פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-וארבע
הכנסת
44
ועדה משותפת של ועדת החוץ והביטחון וועדת החוקה, חוק ומשפט לעניין הכרזה על מצב חירום
03/03/2022
מושב שני
פרוטוקול מס' 3
מישיבת ועדה משותפת של ועדת החוץ והביטחון וועדת החוקה, חוק ומשפט לעניין הכרזה על מצב חירום
יום חמישי, ל' באדר א התשפ"ב (03 במרץ 2022), שעה 08:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-24 מתאריך 03/03/2022
דיון מעקב אחר עבודת הממשלה לניתוק זיקתם של חוקים וצווים למצב החירום
פרוטוקול
סדר היום
דיון מעקב אחר עבודת הממשלה לניתוק זיקתם של חוקים וצווים למצב החירום
מוזמנים
¶
גאל אזריאל - מחלקת ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
ד"ר אנדריי ברויסמן - הממונה על קרינה רפואית, משרד הבריאות
אסתר כהנא גוטליק - מנהלת יחידת תמרוקים, משרד הבריאות
משתתפים באמצעים מקוונים
¶
עמיחי פישר - ראש אגף בכיר מדיניות רגולציה, משרד ראש הממשלה
איל זנדברג - ראש תחום משפט ציבורי, משרד המשפטים
רעות גורדון כץ - המחלקה הפלילית, משרד המשפטים
עמרי גילה - עו"ד, יועץ משפטי, משרד הביטחון
שירלי אברמוביץ - המחלקה המשפטית, משרד הבריאות
סיגלית ואקיל ברקאי - עו"ד, יועצת משפטית, משרד התחבורה
הדס פיקסלר - עו"ד לשכה משפטית, המשרד להגנת הסביבה
חגית איגרמן - עו"ד, מחלקה משפטית, משרד החקלאות ופיתוח הכפר
רישום פרלמנטרי
¶
חיה הורביץ-בכר, חבר תרגומים
דיון מעקב אחר עבודת הממשלה לניתוק זיקתם של חוקים וצווים למצב החירום
איתן גינזבורג
¶
בוקר טוב לכולם, אני מתכבד לפתוח את ישיבתה השנייה של הוועדה המשותפת של ועדת החוץ והביטחון וועדת החוקה, חוק ומשפט לעניין הכרזה על מצב חירום.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
כן. אנחנו ביקשנו לקיים דיון מעקב אחרי עבודת הממשלה ביחס לניתוק הזיקה של חוקים וצווים למצב החירום, וכמו שאמרנו בישיבה הקודמת, נעשה ישיבות איטיות על מנת לעקוב אחר ההתקדמות ולבחון איך אפשר לסייע כדי לקדם את תהליכי החקיקה השונים, כדי ליצור את הניתוק שנדרש, ולהגיע למצב שמצב החירום יתייתר או יבוטל.
בפתח הדברים, אני ארצה לשתף אתכם בדברים שאנחנו עשינו. כפי שציינתי בישיבה הקודמת, אחרי הישיבה פניתי לכל שרי הממשלה הרלוונטיים, תוך שיקוף של קיומה של הישיבה הקודמת והסטטוס של החקיקות שמצוי בתחום המשרדים השונים עליהם הם מופקדים, ופניתי אליהם בבקשה לנסות ולקדם, ולקצר את הזמנים, ביחס לקידום הליכי החקיקה שנוגעים לניתוק הזיקה למצב החירום. זו הייתה פעולה אחת שעשינו.
הפעולה השנייה שעשינו, כמובטח, הגשנו את הצעות החוק הפרטיות כדי להיות ערוכים למצב שבו הם לא יקודמו ואז נקדם את זה מהכיוון של החקיקה הפרטית, מתוך רצון באמת ליצור את הניתוק של הזיקה.
אז עד כאן הדברים שאנחנו עשינו כוועדה, ועכשיו נרצה לעבור לנציגי המשרדים השונים, כדי לראות מה המצב, מה הסטטוס, מה נעשה מאז הישיבה הקודמת, ומהם החסמים, מה עוד נותר לעשות ומה השלבים הבאים. נתחיל לפי הרשימה שיש כאן, נתחיל עם נציגי משרד החקלאות ופיתוח הכפר.
חגית איגרמן
¶
לנו יש שני צווים רלוונטיים, אחד בתחום של הדבש, כאשר הועבר הלילה לוועדת השרים לחקיקה חוק שאמור להרחיב את הצו, ובנושא של הדיג הועבר כבר לוועדת הכלכלה וטרם נקבע דיון.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
אחרי שהנושא יידון בוועדת הכלכלה והתקנות יאושרו, אז בכך בעצם יסתיים כל סיפור הדיג?
היו"ר איתן גינזבורג
¶
יופי, תודה רבה על השיתוף והקידום. המשרד להגנת הסביבה, וגם אולי משרד ראש הממשלה בהקשר הזה, ביחס לתקנות הרוקחים וצו הפיקוח על מצרכים ושירותים בנייה והפעלת כור גרעיני. מי איתנו?
הדס פיקסלר
¶
שלום, בוקר טוב. אצלנו יש רק חוק אחד, בחקיקה ראשית שנועדה להחליף את הצווים, והחוק מוכן.
מאז הישיבה הקודמת קיימנו שתי ישיבות עם משרד הכלכלה והבריאות, שביקשו להעביר הערות נוספות למסמך החוק. הישיבות התקיימו, נעשו סיכומים, ואנחנו מחכים עכשיו לאישור שלהם וברגע שזה יהיה, הצעת החוק תוכל להיות מוגשת לוועדת שרים לחקיקה.
הדס פיקסלר
¶
הצעת החוק הועברה כבר לפני הרבה זמן, והיא פשוט נתקעה בגלל ממשלות המעבר בתקופת הקורונה, והיו גם חילופי תפקידים. בזמן שחלף הם ביקשו להוסיף הערות נוספות, וקיבלנו כמובן את הבקשה שלהם.
הדס פיקסלר
¶
זאת הייתה ישיבה עם נציגי משרד הבריאות, נציגים מקצועיים ונציגי הלשכה המשפטית, במטרה להגיע להבנות לגבי הנוסח. בעקבות הישיבה, קיבלנו את ההערות שלהם, העברנו אליהם מסמך שמשקף את ההסכמות, ואנחנו מחכים עכשיו לאישור שלהם.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
מי הנציגים במשרד הבריאות ומשרד הכלכלה שהיו בישיבה? מי הגורמים שאליהם הועבר החומר?
הדס פיקסלר
¶
אני יכולה להגיד מול מי אני עובדת במשרדים, אלה לא בהכרח האנשים שהשתתפו בדיונים בוועדה פה - - -
היו"ר איתן גינזבורג
¶
והן אמרו לכם מועדים לגבי מתי הם יעבירו לכם את ההתייחסויות? או שאתם הצבתם להם מועדים?
היו"ר איתן גינזבורג
¶
יכול להיווצר מצב שבו תקבעו להם מועד להתייחסות, ואם הם לא יעמדו במועד אתם תגישו את נוסח החוק כמו שאתם רואים אותו?
הדס פיקסלר
¶
בגדול, זה מצב שהממשלה רוצה להגיע לוועדת שרים עם נוסח מוסכם, ללא מחלוקות, אבל אני מניחה שאם זה לא יקרה בימים הקרובים ונרצה להתקדם, אז נעדכן את לשכת השרה שלנו שהיא בתמונה כל הזמן, והיא תפנה לשרים הרלוונטיים.
הדס פיקסלר
¶
בראייה שלי זה אמור להיות ממש בטווח המיידי. כמובן שאחרי הישיבה הזאת אני ארים טלפון שוב, ואבקש שוב לדעת מה קורה.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
אני פשוט חושב, אם יורשה לי, שכדאי להציב זמנים, מועדים, פשוט לומר שאתם מבקשים שהם יעבירו את ההתייחסות שלהם עד ליום 20.3.2022 ואם לא תצטרכו לקדם את זה וכולי, זה פשוט לא יעבוד אחרת.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
הם עמוסים, כולם עמוסים, אבל אם לא יהיו יעדים ומועדים שאנחנו קובעים לעצמנו, אפשר לקבל תשובה גם עוד חודשיים.
אנדריי ברויסמן
¶
שמי ד"ר אנדריי ברויסמן, אני הממונה על הקרינה הרפואית, אני אחראי על מכשירים פולטי קרינה.
אנדריי ברויסמן
¶
בתחום הקרינה במשרד הבריאות, אנחנו הקמנו את ועדת המייצרים, את המומחים, אנחנו עובדים על דו"ח ריא (RIA) אני מעריך שהסיכום של דו"ח ריא יהיה בעוד שלושה חודשים.
אנדריי ברויסמן
¶
לפני שנה קיבלתי את המסמך שאומר איך לבצע את הריא, עברנו שלב אחרי שלב ועכשיו אנחנו נמצאים בשלב שבו הקמנו את ועדת המייעצים.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
תסביר לי, אני לא בקיא בכלל בתהליך הריא, מה זה אומר שהגעתם לשלב המייעצים, זה השלב ההתחלתי או השלב הסופי?
אנדריי ברויסמן
¶
לא, יש שלבים שבהם אנחנו כותבים מה אנחנו רוצים, מה עלה בסקר בין-לאומי, ועכשיו הגענו לשלב שהוא כבר יותר מאמצע, וזה להקים ועדה מייעצת, והקמנו אותה. זאת אומרת, הייתה ועדה, נפגשנו, ועכשיו המומחים כותבים את חוות הדעת, וכשאנחנו נקבל את זה אני אכתוב ונגיש.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
אחרי שיש ועדת יועצים, ואחרי שהמומחים מעבירים לכם את חוות הדעת, מה אתה עושה בדיוק?
אנדריי ברויסמן
¶
יש לנו כמה אופציות, מה אנחנו יכולים להמליץ. זאת אומרת, האופציה היא או לאשר ככה, או לשנות קצת, או לכתוב חוק חדש. כלומר, אנחנו נבחן עם היועצים שהם המומחים בארץ, מהם היתרונות ומהם החסרונות של כל הצעה, ואנחנו נגיש למליאה.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
אז בעוד שלושה חודשים שאתה חושב שהמליאה תהיה מוכנה, ואז אחרי זה תיגשו לכתוב את הצעת החוק?
אנדריי ברויסמן
¶
לזה אין לי תשובה. אני דווקא יכול להגיד שאני מעדיף שדו"ח סיכום הריא יהיה בעוד שלושה חודשים.
עמיחי פישר
¶
אני אסביר. הרעיון של לעבור מחקיקת חירום לחקיקה רגילה הוא לא רק טכני, לעבור מפלטפורמה משפטית כזאת לאחרת, הוא מהותי. אנחנו רוצים שהחקיקה והתקנות שיהיו, הם יהיו אחרי שהם עברו את כל השיקולים ואת כל האיזונים שאנחנו רוצים, ולא יהיה משהו חירומי שהוא במהותו לא תמיד מדויק.
התהליך הזה מלווה את תהליך העבודה, כשהמטרה שלו היא שתהיה עבודת מטה כמו שצריך, כדי שהחקיקה תהיה כמו שצריך. הוא אמור ללוות את העבודה מההתחלה כחלק ממתודולוגיה. אין שום סיבה שמעבירים, בין אם זה מחירום לחקיקה רגילה, או כל חקיקה אחרת, שלא יהיה תהליך ריא כמו שצריך, כי אלו הם דברים משמעותיים וצריך לשקול את המשמעויות שלהם.
עמיחי פישר
¶
אני יכול לעזור בדברים שאנחנו עוזרים בדרך כלל, בהתייעצות איתנו, בשאלות אלינו כיועצים ובוודאי במענה שלנו כששולחים, אבל לב התהליך הוא תהליך שצריך לעשות אותו לגופו של עניין, לא כמשהו פרוצדורלי.
עמיחי פישר
¶
אני מקווה שהם לא היו ניגשים לכתוב הצעת חוק בלי לעשות עבודת מטה, ואם עושים עבודת מטה, אז בעולם של רגולציות זה פשוט נקרא ריא. מה זה אומר? להגדיר את הבעיה כמו שצריך, לחשוב על החלופות שיש לנו, לראות מה עושים בהשוואה בין-לאומית, להעריך את ההשפעות של זה. אלה דברים שהם אינטואיטיבית נכונים לכל חקיקה, רק הריא ממשיגה אותם ונותנת להם כלים, ואומרת שהם חייבים לעשות את זה, כי לא תמיד עושים את הדברים הטריוויאליים.
הריא לא אמורה להאריך את התהליך יותר, אם עובדים בצורה טובה מההתחלה, אבל באופן טבעי, תהליכים יותר מורכבים, ושוב, זה לא קשור דווקא לריא, תהליכים יותר מורכבים לוקחים יותר זמן, ותהליכים פשוטים לוקחים פחות.
גם אנחנו, בהנחיות שלנו, כדי באמת להוריד את החשש הזה מהמילה "ריא" הוצאנו גם הבהרות למשרדים, שאנחנו לא מצפים לצ'ק-אין בוקס כזה, של לעבור שלבים בתהליך אם הם לא רלוונטיים לתהליך באופן מהותי.
בדברים פשוטים גם הריא יכולה להיות פשוטה, כי לא צריך לעשות רק בשביל לעשות. גם אנחנו מאוד משתדלים מול המשרדים, בעבודה השוטפת וגם בהנחיות, שהריא תהיה מדויקת ותומכת בתהליך ולא עוד איזשהו כובע כזה שמשלמים לו מחיר, ולכן זה נכון גם פה.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
אני חייב לומר, שהתחושה כרגע היא שהריא הוא תהליך שאתם מנסים להטמיע אותו במשרדי הממשלה כשיטת עבודה, אבל כרגע זה מן משוכה שצריך לעבור אותה, וזה לא משהו אינטואיטיבי וגם לא מתודולוגי שקיים ומוטמע בתוך משרדי הממשלה.
במקרה הספציפי הזה, יש כאן הליך שהחל בחודש יוני 2021 והוא לא הסתיים עדיין. אני לא יודע מה המשמעות של זה, האם זה דבר מקובל? האם זה דבר שגרתי? אנחנו פשוט לא יודעים איך להתייחס לזה.
מה שברור לנו, הוא שיש הליך שהממשלה דורשת לעבור אותו, הוא החל בחודש יוני ואנחנו הרבה מאוד זמן מחכים לתוצר של זה, והתהליך הזה יאפשר את התוצר. אז אני רוצה לבדוק איתך, האם כך אמור להתנהל התהליך? האם זה לוח זמנים סביר?
עמיחי פישר
¶
אני כמובן לא יודע לענות כי אני לא מכיר את ההליכים הנדרשים, אלה הם תהליכים שהם באחריות משרדית. אני יכול לסייע ככל שאני יכול לסייע בעניינים המתודולוגיים של הריא, אבל בסוף אלה הם תהליכים שמשרדים מנהלים אותם. אני לא יכול להיכנס לכל משרד ולהגיד האם המשרד הזה באמת השקיע את הזמן שנדרש, זה תהליך מורכב יותר או לא, יש התנגדויות שצריך לייצר, אני לא יודע להגיד את זה.
זה לא קשור לריא, בואו נגיד את זה. זה שאומרים הרבה פעמים שזה הריא, זה בסדר, אבל זה לא קשור לריא, זו העבודה עצמה.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
יכול להיות שיש לאגף למדיניות ורגולציה אצלכם עבודה לעשות, כדי להטמיע את הנושאים האלה ולא לקבוע את הריא כאיזה מן הליך שצריך לעבור, אלא שהדבר הזה יהפוך להיות פשוט אינטואיטיבי כמו שאמרת, כחלק מעבודת מטה. כרגע, זה נראה ונשמע כאילו זה דבר שמעכב.
בכל מקרה, אני אחזור שנייה לד"ר ברויסמן, עוד שלושה חודשים הריא יהיה מוכן. יש פה את הלשכה המשפטית של משרד הבריאות איתנו? הם הגיעו או לא?
היו"ר איתן גינזבורג
¶
טוב, אז אני מציע לקדם את ההליך הזה ככל שניתן, כי אני מבין שזה הליך מתודולוגי וזה הליך שבו אתם - - -
אנדריי ברויסמן
¶
כי צו החירום נכתב בשנת 1998, זאת אומרת, מאז הטכנולוגיות השתנו ב-180 מעלות, כך שרוב הדברים שכתובים שם או שהם לא מספיקים או שהם לא נכונים, ואנחנו צריכים לכתוב את הכל מחדש. בכל העולם כבר קיבלו את זה, אבל יש שינויים בין מדינה למדינה, אז צריך לבחון לפי איזו מדינה אנחנו הולכים.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
אז אני מציע שניפגש פה בעוד תקופה, ואני בכלל מציע שבישיבות הבאות להקפיד שיהיה גם יועץ משפטי, כי הם אלה שאמונים על כתיבת חוקים אז כדאי שהם יהיו נוכחים, הם חלק מתוך התהליך, הם יצטרכו ללוות את זה בצורה מאוד הדוקה, גם עם אנדריי, ולראות איך אפשר לקדם את ההליך הזה.
ההליך הזה מתקיים רק בתוך היחידה שלך, או עם עוד גופים?
אנדריי ברויסמן
¶
לא, אני מנהל את זה, אני אדם יחיד שמנהל את זה, ואני עכשיו עובד מול המומחים, והם יו"ר האגודה הישראלית להגנה מקרינה, יו"ר האגודה לפיזיקה רפואית, מדען אנרגיה אטומית, וממ"ן, אני מקבל מהם תמיכה.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
טוב, אנחנו היינו מבקשים גם להאיץ בהם, להגיד להם שזה דבר דחוף, או חשוב אם תרצה, כדי לנסות לצמצם את הזמנים, כי אתם בתהליך הזה הרבה כבר הרבה זמן, אז אני מבין שזה תהליך מורכב והטכנולוגיה השתנתה ואתה בונה משהו מאפס, אבל בסוף אנחנו צריכים לקצוב מסלול זמנים.
אז אם תוכל, תדבר גם עם המומחים שהם יקדימו את חוות הדעת שלהם, כדי שאתה תוכל בסוף לסכם ולהחליט, ולהעביר את מה שאתה רוצה ולתרגם אותו לשפה משפטית שנראית כמו חוק, ונוכל לראות איך אפשר ומתי נוכל להעביר את זה לכאן כחוק. תודה רבה.
אסתר כהנא גוטליק, מנהלת יחידת תמרוקים, היי, נעים מאוד.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
כן, סליחה, הדברת מזיקים. היא מנהלת יחידת התמרוקים, ואנחנו מדברים על צו פיקוח תכשירים להדברת מזיקים לאדם.
אסתר כהנא גוטליק
¶
בדיוק, אני הגוף המקצועי שמלווה את החקיקה הזאת, אנחנו כבר בשלבים של טיוטת חוק ואנחנו גם עשינו ישיבות עם משרד המשפטים, אנחנו עובדים על הניסוח. לפי הלשכה המשפטית, אנחנו צפויים ביולי להגיש - - -
היו"ר איתן גינזבורג
¶
ממש צריך להקפיד שמי שהיה פה בפעם שעברה מהלשכה המשפטית יהיה שוב, כי אני לא יכול לשאול את השאלות על מה שהם אמרו. הם אמרו משהו אחר בפעם שעברה, ואני רוצה להבין מה היה, ואין לי דרך פשוט לאמת. התזכיר כבר החל להיכתב?
אסתר כהנא גוטליק
¶
אנחנו מנסים לדייק את הנוסח, כדי שהוא יהיה יותר נכון ומדויק. אנחנו בעצם מאמצים את הרגולציה של האיחוד האירופי, ובגלל שהרגולציה של האיחוד האירופי היא מאוד מקיפה ואנחנו בעצם רצינו רק שני תחומים מתוכה, אז החקיקה שלנו דורשת התאמות.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
התקן של האיחוד האירופי הוא תקן מומלץ למדינות, וכל מדינה בסוף בוחרת משהו מתוך התקן עצמו?
היו"ר איתן גינזבורג
¶
אני מכיר שהרגולציה של האיחוד האירופאי היא רגולציה שבה כל מדינה בסוף קובעת לעצמה את הרגולציה מתוך אותה רגולציה אירופאית.
אסתר כהנא גוטליק
¶
לא במקרה הזה, זאת רגולציה של חומרים ביופידיים, יש שם 23 סוגים של מוצרים, רובם לא קשורים למשרד הבריאות. יש שני נושאים שהם באים במגע עם גוף האדם, והם חומרי חיטוי ותכשירים לדחיית מזיקים, ולכן הם מפוקחים על ידי משרד הבריאות.
באירופה, כרגע כל יצרן או יבואן צריך לקבל אישור על מנת להפיק את זה, כמו שמקובל באיחוד האירופי, כשמקבלים ממדינה אחת אישור, אפשר לשווק את זה בכל המדינות של האיחוד. היום זה נוטיפיקציה כי הם עדיין בתהליכים שלהם, הם עדיין לא סיימו את כל הרוויזיה שהם עושים, את כל החומרים הפליליים שם - - -
אסתר כהנא גוטליק
¶
לא, אנחנו לא תלויים, אני רק מסבירה שגם שם יש רישיונות למוצרים האלה, ממש מקבלים רישיון למכור את המוצר, וגם יש נוטיפיקציה, שזה בעצם הודעה לפני שיווק.
אסתר כהנא גוטליק
¶
כי, תראה, זה עניין של דיוקים בניסוחים, ואנחנו גם מאוד התקדמנו, הרגולציה הייתה ממש בתחילת דרכה כשאנחנו את תזכיר החוק ב-2014, היא רק נכנסה לאירופה ואנחנו היום כמה שנים אחריה, אנחנו יודעים שיש דברים אחרים, וצריך לבחון וללמוד את הדברים בעצם - - -
אסתר כהנא גוטליק
¶
זה דיוקים ברמה שהרגולציה לא השתנתה, החוק האירופאי לא השתנה, אבל הפרשנות שלנו אליו כן השתנתה.
עידו בן יצחק
¶
לא. זה באמת מוזר שמשרד הבריאות לא שלח נציג מהלשכה המשפטית, כך זה תמיד קורה, וגם בנושא הספציפי הזה הוא בוודאי היה יכול להסביר קצת יותר טוב מה הבעיות שלהם שמעכבות את זה. אולי היינו מנסים להעלות אותם בזום, אבל - - -
היו"ר איתן גינזבורג
¶
העבודה שלכם ביחידה הסתיימה? את סיימת את העבודה שלך מבחינה מקצועית? מה חסר עוד כדי שהם יתרגמו את זה לדבר חקיקה?
אסתר כהנא גוטליק
¶
אנחנו צריכים לבחון שבאמת כל המוצרים שאנחנו רוצים שבפועל יוכלו להירשם במדינת ישראל, הם באמת עומדים בתנאי החקיקה.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
אני רק רוצה להבין משהו אחד ביחס לתהליכי העבודה בתוך משרד הבריאות. מתי העבודה שלך מסתיימת? אני מניח שזה קצת בטור, את צריכה לסיים את העבודה המקצועית שלך ואז לבקש לתרגם את זה לדבר חקיקה משפטית, נכון?
אסתר כהנא גוטליק
¶
כל הגדרה שהלשכה המשפטית כותבת בחקיקה, עוצבה על ידי הגופים המקצועיים על מנת לדייק אותם, עורכי דין לא מבינים בהגדרות - - -
היו"ר איתן גינזבורג
¶
לא, אני מבין, בגלל זה אמרתי שאת עובדת מקצועית שמעבירה להם כדי שהם יכתבו את זה בצורה משפטית.
גאל אזריאל
¶
רק לשם הפרוטוקול, גאל אזריאל ממשרד המשפטים, בוקר טוב.
אז כידוע, אני ואיל שנמצא בזום, מרכזים את הפרויקט הממשלתי של ביטול מצב החירום - - -
גאל אזריאל
¶
תוכלו לנוח ממני - - - לכן, אנחנו מתכללים את זה בתוך הממשלה, ונמצאים בקשר עם כל הגורמים שעוסקים בביטול ובהחלפת החקיקה הקיימת על ידי חקיקה ש- - -
גאל אזריאל
¶
אבל, כמובן שאני לא הגורם שעוסק בפרטי הפרטים של כל הצעת חוק והצעת חוק. כמו שנציגת משרד הבריאות הציגה, ולפי מה שנמסר לי הן על ידי הלשכה המשפטית של משרד הבריאות והן על ידי הגורמים הרלוונטיים במשרד המשפטים שמלווים אותם בהקשר של הצעת החוק שעוסקת בהדברת מזיקים, יש תהליך מקצועי שהתקדם.
הלשכה המשפטית של משרד הבריאות עובדת על תרגום הדברים להצעת חוק, לטיוטת תזכיר חוק, הם נמצאים כבר בתהליך של ישיבות ממשוכות ורציפות עם הנציגות הרלוונטיות של משרד המשפטים, אם זה במחלקה הפלילית, אם זה מי שקשור לענייני בריאות במשרד המשפטים, כדי לסייע להם לכתוב את החקיקה בצורה נכונה, באופן שבאמת מתאים לחקיקה מודרנית, לא פוגע מעבר לנדרש בזכויות, אם זה חופש העיסוק ואם זה זכויות אחרות, וכן נותן את המענה לצרכים המקצועיים של משרד הבריאות.
ממה שאני רואה, הם מתכתבים ממש כל שבוע, ואני מבינה שיש סוגיות בעבודה שהן סוגיות קשות ומסובכות באמת, בהסדרת תחום גדול, רפורמה גדלה מלכתחילה, אבל העבדה נעשית.
גאל אזריאל
¶
זה לא יכול לעבוד כך, כי בסופו של דבר, לגורם המקצועי יש צרכים שהוא רוצה לשקף בחקיקה. עורכי הדין, כמו שנאמר, הם לא מומחים מבחינה מקצועית, ולכן הכל נעשה ביחד.
ברור שגורמי המקצוע הם אלה שמעלים את הצורך, שבוחנים, שעושים את תהליך הריא, מהבחינה הזאת שהם צריכים לבדוק מה התוצר הסופי מבחינה עקרונית, מבחינת הרעיון, מבחינת הצרכים והחלופות, ואחרי זה, מול הלשכה המשפטית וגם מול משרד המשפטים, העבודה ממשיכה ביחד עם אנשי המקצוע כדי שלא יהיה טעויות.
למשל, כשכותבים הגדרה, צריך לוודא שבסוף היא תגיע למטרה שגורמי המקצוע רצו להגיע אליה מלכתחילה, אז העבודה היא, ממה שאני מבינה, משותפת לגמרי, כמו בכל הצעת חוק ממשלתית אחרת.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
כי אז הם אמרו לנו שרק בספטמבר יהיה ניתן לסיים את העבודה על התזכיר, עכשיו - - -
היו"ר איתן גינזבורג
¶
זהו, זה מעודד לשמוע שזה עבר ליולי, רק רציתי לדעת אם זה באמת התקצר זה באמת יהיה ריאלי שזה יהיה מוכן ביולי, או שזאת מין אמירה - - -
היו"ר איתן גינזבורג
¶
מעולה, זה ממש מעודד. אני כן אשמח שבישיבה הבאה אנחנו נעקוב אחרי משרד הבריאות שוב, כי זה משרד שיש לו עיכוב מסוים, אז אני אשמח שנציגי הלשכה המשפטית יהיו נוכחים.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
אוקיי, אם זה יקרה פה אנחנו נשמח לשמוע, אבל בכל מקרה שיגיעו גם לישיבה הבאה. אגב, בכלל אני מציע, אנחנו אפשרנו לוועדות הכנסת את קיומן של הישיבות בזום לתקופה מסוימת, ואנחנו כבר מה-1 בספטמבר במצב אחר - - -
היו"ר איתן גינזבורג
¶
לא, לא, גם מוזמנים. הסיפור של הזום התחיל בתקופת הקורונה, אז אני חושב שככל שניתן להגיע לכנסת, הכנסת כבר - - -
היו"ר איתן גינזבורג
¶
אז אני חושב שצריך להתחיל, מי שרוצה צריך להגיע, ובמקרים חריגים צריך לאפשר זום, קשה להתנהל כך.
טוב, יופי, אז התקדמנו, ותודה רבה לנציגי משרד הבריאות. משרד התחבורה, זאת סיגלית ואקיל ברקאי?
סיגלית ואקיל ברקאי
¶
בוקר טוב. לנו יש שלושה צווי ביקור שאנחנו אמורים לבטל. אנחנו כבר ציינו בישיבה הקודמת את לוחות הזמנים, אנחנו פועלים בהתאם ללוחות הזמנים האלה. לגבי חוק הסדרי ביטחון שלוח הזמנים של מעט מתארך, אנחנו בשלב שכבר - - -
היו"ר איתן גינזבורג
¶
רגע, שנייה סיגלית, אני אעבור איתך חוק חוק כדי שנבין את זה לפי מה שכתוב אצלנו, כי זה קצת מבולבל לנו. בסדר?
סיגלית ואקיל ברקאי
¶
כן, אנחנו העברנו את החוק הזה, היינו צריכים לעשות בדיקה נוספת לגבי הסמכויות שנתבקשו במסגרת החוק, אנחנו אפשרנו את הבדיקה והעברנו את זה בשבוע שעבר למשרד המשפטים. אנחנו עובדים היום מול משרד המשפטים במרץ ובכל המאמצים שרק אפשר, בשביל להשלים, למעשה, את הנוסח. אנחנו מעריכים שזה באמת יסתיים ממש בקרוב, ואז נוכל להפיץ את הנוסח.
גאל אזריאל
¶
הפעם, כן. בהקשר הזה, הסעיפים שעדיין פתוחים הם סעיפים של סמכויות במצב חירום ולכן, אני הגורם הרלוונטי. אכן, התשובות, או ההתייחסויות, של משרד התחבורה הגיעו אלינו השבוע, ולכן אנחנו כבר התחלנו לעבור על הדברים ואנחנו נקיים שיח במהלך הפגרה, אני מקווה שזה יקרה ממש בקרוב, התקווה היא לסיים את זה ממש - - -
גאל אזריאל
¶
נכון, זאת התקווה, וזה ברשימת המשימות שנשלים, וכדי שמיד אחרי הפגרה נוכל לסיים את הדברים ולהגיש את זה.
סיגלית ואקיל ברקאי
¶
ברגע שנסיים את הסעיפים של שנת החירום, אז אני מניחה שבמהלך הפגרה, בשבועות הקרובים.
גאל אזריאל
¶
התקווה היא לסיים את הזמן של התזכיר לפני סיום הפגרה, כדי שמתחילת המושב נוכל להתקדם עם טיוטת החוק, אני מקווה.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
לא, השאלה היא, נניח, האם זה יעד ריאלי לקבוע שעד סוף חודש מרץ העבודה תסתיים, והתזכיר יפורסם בתחילת אפריל? על מנת שהחוק יהיה מוכן בסוף אפריל, או אחרי הימים הלאומיים נגיד?
גאל אזריאל
¶
תראה, התקווה היא לסיים את הדברים כמה שיותר מהר, זה ברור, אבל עדיין, יש דברים מהותיים, זה לא משהו של מה בכך, באמת.
הסמכויות במצב חירום הם דברים קיצוניים, ולכן אנחנו באמת צריכים לקיים שיח ויכול להיות שגם נצטרך להתמודד עם ערכאות ברמות יותר גבוהות, ולכן אני לא יכולה באמת להגיד לכם מהם הזמנים, אבל באמת, הזמן הוא קצר מבחינתי, ולכן התקווה היא באמת לסיים בקרוב.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
אני הייתי אולי מקווה או מצפה, שסיום ההכנה של התזכיר ופרסומו לציבור, יהיה בסוף הפגרה, לא שהעבודה שלכם תסתיים בסוף הפגרה - - -
היו"ר איתן גינזבורג
¶
שבתחילת המושב הבא, שזה ב-9 או ב-10 במאי, זה כבר יגיע לוועדת שרים, זה יהיה כבר אחרי הערות ציבור.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
אני חושב שאם תסיימו את כל העבודה ביניכם עד סוף מרץ, ותפרסמו את התזכיר להערות הציבור בתחילת חודש אפריל, אלה זמנים מצוינים.
גאל אזריאל
¶
אנחנו נשתדל, זה ממש חלק מהמשימות שנמצאות בסדר העדיפות הגבוה מבחינתנו, ואנחנו עובדים בשביל זה.
גאל אזריאל
¶
בגלל קשיי התקשורת לזום אני אשיב, כן, ברור שצריך להעביר שוב למשרד הביטחון, כי הסמכויות קשורות לצורכי ביטחון וחירום, ולכן, במקביל לשיח בינינו אני כבר הבנתי ממשרד הביטחון שהם גם צריכים לראות את הדברים, גם לאור חילופי האנשים אצלם.
סיגלית ואקיל ברקאי
¶
לגבי הרכבל, אמרתי שאנחנו פועלים כדי לעמוד בלוחות הזמנים, בתחום הזה מנסים לעבוד כמה שיותר מהר, נקבנו בלוחות זמנים שאנחנו עושים את מירב המאמצים בשביל לעמוד בהם - - -
סיגלית ואקיל ברקאי
¶
לגבי הרכבל, אמרתי את זה כבר בעבר ובדיון הקודם, זה נושא מאוד מורכב, אנחנו היום במירב המאמצים והמשאבים שיש לנו אנחנו פועלים בשביל לקדם אותו ולגבש אותו, ולהשלים את גיבוש תזכיר החוק. אנחנו פועלים בשביל להשלים אותו בהקדם האפשרי, וכמה שאפשר עם המשאבים שיש לנו.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
טוב, בואי נעשה את זה בצורה שתעזור לנו להבין, גם את וגם אני. מה סטטוס העבודה כרגע?
סיגלית ואקיל ברקאי
¶
הבדיקה המקצועית, באופן עקרוני, הושלמה, אנחנו עושים עוד איגוף אחרון בשביל לוודא שלא נעשו איזשהם שינויים בדירקטיבות האירופאיות, בשביל לוודא שלא נדרש לעשות איזשהו שינוי - - -
היו"ר איתן גינזבורג
¶
חודשים? למה צריך אחרי שהעבודה המקצועית הושלמה, לעשות עכשיו עוד בדיקה מקצועית כדי לראות שלא פוספס דבר? הם הרי כבר עשו את העבודה.
סיגלית ואקיל ברקאי
¶
אנחנו רק עושים דברים מאוד ספציפיים, אנחנו רק בודקים אם לא נעשה איזשהו שינוי - - -
היו"ר איתן גינזבורג
¶
כן, אבל אני רוצה להגיד לך משהו, סיגלית, יש לי פלאש ניוז, כל יום יכול להיות שינוי באיחוד האירופי, כל יום יכול להתעורר מישהו ולהגיד שהיום הוא ישנה את זה, כי זה מה שהוא חושב. מתישהו, מישהו, מנהל, צריך להחליט שעד כאן מה שיש, אנחנו עומדים בקטע המקצועי, זה מספיק לנו פה בישראל, כי אפשר להמשיך ולבדוק בלי סוף, תבדקו גם בעוד חודש ויכול להיות שתמצאו עוד שינוי, תבדקו בעוד שנה ויהיה עוד שינוי. אני לא מבין את הגישה הזאת, אם העבודה המקצועית הסתיימה לפני מספר חודשים - - -
סיגלית ואקיל ברקאי
¶
זה במקביל להשלמת גיבוש התזכיר עצמו, אנחנו צריכים לעשות לו עוד תיקון חקיקה, אנחנו עובדים עליו. כפי שאמרתי, זה הכל במסגרת המשאבים שאנחנו - - -
סיגלית ואקיל ברקאי
¶
הגורמים שמטפלים בנושאים האלה הם מספר עורכי דין שמטפלים בזה מטעם הלשכה, היקף כוח האדם הוא מסוים, ויש הרבה מאוד פרויקטים שאנחנו כרגע מקדמים בכל היבטי התחבורה הציבורית, וזהו נושא מאוד חשוב.
במסגרת כל מכלול הפרויקטים, אנחנו בעדיפות מאוד גבוהה אצלנו, אבל זה עדיין נעשה במסגרת תוכניות העבודה הקיימות, ובשביל זה הוא מגובש. עכשיו, אנחנו ממתינים להגדלה נוספת של כוח אדם - --
היו"ר איתן גינזבורג
¶
עזבי, די נו, סיגלית, עזבי את זה שנייה. די, נו סיגלית, אלה תשובות של בית משפט, עזבי, בואי נדבר תכלס, דוגרי.
סיגלית ואקיל ברקאי
¶
אנחנו עושים את כל המאמצים בשביל לעמוד בלוחות הזמנים האלה. אמרתי שאנחנו מצפים לתוספת של כוח אדם במיוחד בשביל זה, בשביל שנוכל להגביר את קצב הפעילות של השלמת תזכיר החוק, ואנחנו מאוד מאוד - - -
סיגלית ואקיל ברקאי
¶
לא, אנחנו עושים את כל המאמצים בשביל לעמוד בלוחות הזמנים שאנחנו נקבנו בדיון לפני שלושה שבועות. אנחנו כן פועלים ומקדמים את זה.
סיגלית ואקיל ברקאי
¶
הרכבלים. יש כמה וכמה רכבלים, זה הסעת המונים ברכבל, תחבורה שהיא מאוד ייחודית. אנחנו רואים את זה לא רק כמשהו תיירותי אלא ממש כתחבורה ציבורית כמו כל תחבורה ציבורית רגילה, זו המטרה עכשיו למעשה, הסדרה של הרכבלים.
סיגלית ואקיל ברקאי
¶
אני לא יודעת להגיד, אני צריכה בשביל זה לבדוק אצלנו מה ההתקדמות, כמה זה מנוסח מבחינת תזכיר החוק.
סיגלית ואקיל ברקאי
¶
אני מעדיפה לא להביא, אנחנו בתחילת עבודה ראשונית מאוד, זה משהו שהיינו מעדיפים שלא להעביר כשהוא בשלב כזה בוסרי - - -
היו"ר איתן גינזבורג
¶
רק כדי להבין איפה הדברים עומדים, רק כדי שנבין אם זה רק ברמה של פתיחת הקובץ או כתיבת הכותרת של הקובץ, או מה.
סיגלית ואקיל ברקאי
¶
צר לי להגיד, אני פה מייצגת את המשרד, אבל אני לא זאת שמטפלת בתזכיר עצמו, ולכן, כמה מתוך תזכיר החוק כבר הספיקו לכתוב, זה מידע שאני אצטרך לבדוק אותו.
סיגלית ואקיל ברקאי
¶
למיטב ידיעתי, בעיקר אגף תחבורה ציבורית, אבל בגלל שזה משהו שהוא בין לבין, אז יש גם את אגף הרכבות. אגף הרכבות הוא גם אגף שרלוונטי לנושא.
סיגלית ואקיל ברקאי
¶
אני יודעת על מישהו בשם אליאס, אבל זה לא משנה לך מבחינת - - - אני מנסה להבין לאיזו מטרה, אם אתם רוצים את השמות של הגורמים אז אני מוכנה להעביר ליועץ המשפטי של הוועדה בהמשך את שמות הגורמים הרלוונטיים במשרד בצורה מסודרת.
סיגלית ואקיל ברקאי
¶
אנחנו כן, אבל אמרתי, אני לא זאת שמטפלת בקידום החוק, ולכן אני לא יודעת להגיד לך את כל שמות הגורמים שעובדים איתם על זה. אנחנו מדברים פה על נושא החקיקה שלנו, מבחינת שעת חירום, אלה שלושה נושאים שונים, כולל ארבעה עורכי דין שונים בלשכה המשפטית, עם חמישה אגפים שונים, ולכן, אני אמנם, כפי שאמרתי, מייצגת את המשרד כרגע, וככל שנדרשים שמות של פרטים ספציפיים שמטפלים בכל נושא ספציפי, אז אני אעביר את זה בהמשך באופן מרוכז, אם זה נדרש.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
אוקיי, טוב. אנחנו נשמח שבישיבה הבאה, שאתם כמובן תהיו בה, שהגורם הרלוונטי שמטפל בכל תזכיר ותזכיר יופיע. אם את רק מייצגת, אז אנחנו כמובן מאוד מכבדים ומודים לך על הייצוג, אבל אנחנו רוצים לדבר עם הגורם הרלוונטי, כדי שנוכל לקבל תשובות קונקרטיות ולא תשובות כלליות של התאמצות ומאמץ וניסיון לעמידה בלוחות זמנים במסגרת המשאבים הקיימים, כי זה - - -
היו"ר איתן גינזבורג
¶
ברור, ברור סיגלית, תראי, הנה התייצב כאן ד"ר אנדריי, והוא זה שעוסק בתחום הספציפי, וכך הוא יכול לתת תשובות לגבי איפה זה נמצא, מה חסר, וכולי. אבל אם מגיע עורך דין כללי, ואני לא מזלזל חלילה, שלא תראי את זה כזלזול או משהו כזה, אבל - - -
סיגלית ואקיל ברקאי
¶
אני מטפלת בחוק הספנות והביטחון באופן אישי, ולכן אני באתי לפרט לכם את זה בהרחבה.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
כן, אנחנו נרצה לדעת מי האדם באגף התחבורה הציבורית, מי הוא? מי הוא זה שמטפל? אני מבקש שתעבירו את השם אלינו להנהלת הוועדה, וגם בפעם הבאה אנחנו נשמח שהם יעמדו ויתייצבו כדי לעדכן אותנו במצב.
יש לך מידע לגבי הסרת סיור ורכישת מונים למוניות?
סיגלית ואקיל ברקאי
¶
כן, לוחות הזמנים שאנחנו לקחנו בזמנו היו עד אפריל, אנחנו נעמוד בהערכתנו, אנחנו עומדים בלוחות הזמנים האלה, תיקוני התקנות כבר בעיקרון הושלמו, אנחנו ממש לקראת סיום ואנחנו נעמוד בלוחות הזמנים.
סיגלית ואקיל ברקאי
¶
זה תקנות, תיקוני התקנות כבר גובשו, הם נוסחו ובמהלך החודש הקרוב, כפי שנקבתי בזמנו עד אפריל, ואנחנו צופים להפיץ אותם אז.
סיגלית ואקיל ברקאי
¶
צריך להגיד, שהתיקון של המונים כבר היה בוועדת הכלכלה בעבר, כבר אמרנו את זה, הוא כבר היה בוועדת הכלכלה בעבר - - -
עידו בן יצחק
¶
שני הדברים, שני הדברים היו בהצעת חוק בזמנו, בכנסת ה-20, בהצעת חוק אחת תיקון לפקודת התעבורה.
סיגלית ואקיל ברקאי
¶
אז נכון, אבל אמרתי, התיקון של המונים שהיה, הוא תיקון חוק, אבל יש לו גם לפי זה תיקון תקנות שנעשה, והוא כבר בהליכים מתקדמים גם.
סיגלית ואקיל ברקאי
¶
לא, כי אחד נוגע להסעות, ומה שקשור להסעות זה היסעים, ומה שקשור למוניות זה תחבורה ציבורית. אני מוכנה להעביר, אנחנו נעביר לוועדה כמו שנדרש, פירוט של האגפים, איזה אגף מטפל בכל נושא - - -
סיגלית ואקיל ברקאי
¶
האגף והאדם שבאגף שמטפל בכל נושא. מבחינת לוחות הזמנים, אנחנו מתכוונים לעמוד בהם.
עידו בן יצחק
¶
אני רק רוצה שנהיה ברורים. בשני הדברים, גם ההסעה וגם המונים, אתם עוברים לתקנות ולא לחקיקה ראשית?
סיגלית ואקיל ברקאי
¶
לא, אמרתי, התיקון של החוק שכבר היה הוא רק בתיקונים אחרונים ואנחנו כבר נעביר. במקביל, אנחנו עושים גם תיקון תקנות, שנעשה לגבי ההסעות, וגם זה בשלבים האחרונים של הטיפול.
סיגלית ואקיל ברקאי
¶
לא, חלק מהשכרת רכבים נכנס במסגרת התיקון של המונים, כמו שדובר עד עכשיו, וחלק כן משולב בתיקון תקנות במשרד.
סיגלית ואקיל ברקאי
¶
בעיקרון, כן. אנחנו יודעים בוודאות שכן, אנחנו בשיח עם משרד המשפטים, לא עם גאל אלא עם הגורמים הרלוונטיים במשרד המשפטים.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
טוב, סיגלית, תודה רבה. כמו שאמרתי, פניתי לשרה בעניין הזה, כשרה שעסקה בהיותה חברת כנסת בביטול מצב החירום, היא בוודאי מחויבת לנושא הזה, אבל אני כמובן שוב אפנה אליה, בטח כדי לראות איך אפשר לקדם את הנושאים הללו, כי זה פשוט חבל, זה חבל שאנחנו נישאר בסוף רק עם משרד התחבורה כמשרד היחידי שלא התקדם מספיק, ואם צריך עוד אנשים שם אז צריך לראות איך אפשר לסייע לכם, אבל חבל שהעסק הזה יתקע. תודה, סיגלית.
משרד הביטחון, עו"ד עמרי גילה, בוקר טוב. בוא נתחיל עם חוק להסדר תפיסת מקרקעין.
עמרי גילה
¶
אז כמו שאתם בטח יודעים - - (קשיים בקליטת הזום), הכוונה היא לבטל את החוק ולהחליף אותו בחוק יותר מודרני ומאזן בין הצרכים של מערכת הביטחון לבין זכות הקניין. אמרתי, הפסקה הראשונית נוסחה בשנת 2013, תפיסת משרד הביטחון הייתה אחת, תפיסת משרד המשפטים הייתה שונה לחלוטין.
לפני מספר חודשים התקיים דיון בפני המשנה ליועץ המשפטי לממשלה דאז, ארז קמיניץ. חלק גדול מהסוגיות הוכרעו, נשארו עוד משהו כמו 20 סוגיות אחרי הדיון הזה. משרד הביטחון קיים מספר דיונים ביחד עם צה"ל, ביחד עם האגף המקצועי שהוא אגף הנכסים של משרד הביטחון, ואנחנו בשלבים מאוד סופיים מבחינת העברת ההתייחסות להערות של משרד המשפטים.
רק כדי לסבר את האוזן, נותרו לנו עוד ארבע סוגיות ביטחון, בכל היתר קיבלנו את כל בקשות משרד המשפטים, ואני יכול להגיד שתוך שבועיים אנחנו נעביר למשרד המשפטים את התזכיר, עם בקשה לבחון מחדש את אותן ארבע סוגיות מצומצמות - - - זה לגבי התזכיר.
עמרי גילה
¶
אריאל צבי מייעוץ וחקיקה. אני יכול להגיד לך שוב, כדי לסבר את האוזן, שמאז הדיון הקודם לפני פחות מחודש, קיימנו ארבעה דיונים בשולחנות עגולים עם הגורמים המקצועיים בין הלשכה המשפטית ואגף נכסים בצה"ל, כדי לתת מיקוד מאמץ כדי להשלים את התיקונים שביקש משרד המשפטים.
כמו שאמרתי, בשבועיים הקרובים ואולי גם בשבוע הקרוב, נוכל להעביר את התזכיר עם העמדה שלנו.
עמרי גילה
¶
ככל שמשרד המשפטים יסכים לקבל את ארבעת הסוגיות, אני מניח שניתן לפרסם תזכיר חדש תוך זמן קצר לאחר מכן.
עמרי גילה
¶
כן, בהחלט. סוגיה ראשונה מדברת על הארכת תוקף התפיסה במקרה שיחלו הליכי הפקעה בשטח. לצורך העניין, התפיסה היא מוגבלת בשנתיים ואחרי זה צריך לשחרר את השטח.
מה קורה אם התחיל הליך ההפקעה, עברו השנתיים, ועדיין יש צורך ביטחוני להחזיק בשטח? אז אנחנו מבקשים שככל שאנחנו נבחן את הליך ההפקעה, יינתנו לנו עוד שנתיים של תפיסה כדי להשלים את ההפקעה.
עמרי גילה
¶
הסוגייה השנייה מדברת על בתי מגורים. הרי, ברור שתפיסת שטח שונה מתפיסה של בית מגורים, אבל יש גם מקרים שאני לא יכול להרחיב בהם שנדרשים גם תפיסת בתי מגורים.
עמרי גילה
¶
הסוגייה השלישית מדברת על תפיסה בצו מיוחד. אלה מקרים מאוד פרטניים שמנוסחים בצו, זה הליך הרבה יותר קצר והרבה יותר - - - אבל היא מסיבות מאוד מסוימות וגם אותן מעדיף לא לפרט פה.
הסוגייה האחרונה היא מה משך הזמן שיפקע צו מיוחד שטרם מומש.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
הבנתי, אז אתה בעצם אומר שעד ה-17 במרץ אתם תעבירו את ההתייחסות של משרד המשפטים?
עמרי גילה
¶
כדי גם להיות קולגיאלי מול משרד המשפטים, אני מניח שיידרש לפחות חודש לעבור על ארבע הסוגיות שלנו.
גאל אזריאל
¶
אני רוצה להזכיר שהישיבה אצל המשנה ליועץ, שהכריע בכל הסוגיות האלה, התקיימה בחודש ספטמבר, אבל בסדר, אנחנו נהיה בשיח פנים ממשלתי כדי להשלים את זה כמה שיותר מהר.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
מה, עומרי, אין סיכוי בעולם שלוקח למשרד המשפטים חודש להכריע בארבע סוגיות, משמעותיות ככל שיהיו. מהידע המשפטי הקטן שיש לי, הן לא נראות לי קרדינליות.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
בסדר, אבל מכיוון שאתה הלקוח, ואתה זה שאמור לפרסם את התזכיר, הגם שאתה עושה את זה בצורה קולגיאלית איתם, אז אני מציע שתנסה לצמצם את הזמן.
גאל אזריאל
¶
אנחנו נסביר שוב על תהליך החקיקה, כמו בדיון הקודם. משרד הביטחון כבר הוציא תזכיר לפני כמה שנים.
גאל אזריאל
¶
נכון, והיו הרבה סוגיות, כדי לעמוד בזמנים שהוועדה הציבה, ולא מוצה השיח עם משרד המשפטים, ולכן אני מציעה שהפעם נמצה אותו, נפיץ תזכיר סופי כדי שהציבור יראה למה באמת מתכוונים, שלא יהיו דברים שמשנים ליועץ לא שלמים איתו, בכל זאת, נשלים את השיח כמו שצריך בעבודה פנים ממשלתית, ונקדם את הדברים כמה שיותר מהר.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
אבל את יודעת מה יקרה עכשיו? המשנֶה הוא כבר לא המשנֶה, הוא המשנָה, וברור שזה מעולה, אתן משתלטות לנו על כל החיים וזה טוב, אתן פשוט יותר יעילות אז זה מעודד, אבל יכול להיות שגם יהיו לה תפיסות עולם שונות, אז זה החשש שלי.
גאל אזריאל
¶
אבל נבדוק את הדברים. אנחנו, מבחינת משרד המשפטים, כידוע, מאוד מגויסים לתהליך של ביטול מצב החירום, ונעשה הכל כדי לקדם את הדברים מהר.
עמרי גילה
¶
אני עדכנתי בדיון לפני חודש, ואני אולי אזכיר קודם את הרקע. אנחנו רוצים לעבור מצו שהוא כולו ביטחוני, לצו הדו שימושי. המעבר הזה בעצם גוזר, שחלק מההצפנה תחת פיקוח של מערכת הביטחון, וחלק אחר של ההצפנה, שהיא אזרחית במהותה, עוברת למשרד הכלכלה.
משרד הכלכלה ואנחנו עובדים בעבודה מאוד צמודה. יכולתי להגיד לך שהיום יהיה עוד דיון עם משרד הכלכלה, כדי להעביר את תחום ההצפנה האזרחית אליהם. יותר מזה, קבענו דיון אחת לשבוע בחודש הקרוב.
בנוסף, מאז הפעם האחרונה שדיווחתי, אני יכול להגיד שהושלמו שני סקרים ועוד בדיקה טכנולוגית. אנחנו מאוד ממוקדים במטרה אבל בסוף יש פה קליטה של תחום חדש על ידי משרד הכלכלה, ובגלל זה האירוע הוא מעט מורכב. כמו שאמרתי, קבענו מועדים אחת לשבוע כדי לנסות להתחיל את העבודה כמה שיותר מהר.
עמרי גילה
¶
בפן הביטחוני בהצפנה אנחנו פחות או יותר יודעים מה אנחנו רוצים לעשות, אבל התיקון בצו הדו שימושי יהיה ביחד, אנחנו גם עושים את הפרק הביטחוני וגם את הפרק האזרחי.
עמרי גילה
¶
כי הם נגזרים אחד מהשני. יהיו חלק מההוראות שיחולו גם על האזרחי וגם על הביטחוני, לדוגמה, הגדרות, תחולות שיחולו על שני החלקים.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
וזה לא נכון לקבוע צו אחד לתקנה ביטחונית עם הגדרות כמו שאתם מבינים, כמו שאתם רוצים, ואחר כך לעבוד רק על הפן האזרחי?
עמרי גילה
¶
מה שנראה להבנתנו זה להכניס לצו קיים כבר, הצו הדו שימושי, כי אם נתחיל את המצב מאפס, זה יאתחל את כל העבודה שלנו.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
כן, ברור, זה מאוד מוערך, ואני מקווה שהן לא יתבטלו בתוך החודש הזה, אבל אנחנו סומכים עליכם שזה לא יתבטל.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
100 אחוז, יופי, תודה רבה. נדמה לי שבסוף, הסיפור הזה של העברת הנושא הזה למשרד הכלכלה הוא אירוע מורכב, אז טוב לשמוע שמשרד הכלכלה רתום, וטוב לשמוע שגם אתם מאיצים וקובעים סדרה של פגישות, אבל מכיוון שזה נושא מורכב, צריך באמת לשים לזה איזה מין "press" כזה של תשומות, כדי לקדם את זה. תודה רבה עו"ד גילה. משרד המשפטים, בבקשה.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
כן, בואי נלך לפי זה, בואי נלך על מעצרים, יש כאן את המעצרים בטיסה לחוץ לארץ, זה אותו אחד?
גאל אזריאל
¶
כן, התקנות האחרונות שעדיין בתוקף, של החוק להארכת תוקף של התקנות של תחום היציאה לחו"ל גם אמורה למצוא את התחליף שלה בהסדר, שיעסוק במעצרים מינהליים והסדרים מידתיים יותר בעניין הזה.
אני אציג את הדברים בגדול, ואם יש שאלות ספציפיות, נמצאת איתנו רעות גורדון מהמחלקה הפלילית, היא ממש הרפרנטית שעוסקת בקידום הצעת החוק.
גאל אזריאל
¶
אז כמו שעדכנו בדיון האחרון של הוועדה, כחלק מתוכנית העבודה של משרד המשפטים, ולצורך ביטול מצב החירום כמובן, שגם את ההסדר הזה צריך לקדם מחדש. הייתה הצעת חוק ממשלתית בעבר ומקדמים אותה מחדש, בשבועות האחרונים, כפי שגם דיברנו - - -
גאל אזריאל
¶
כן, דיברנו על זה שהיו סוגיות שנפתחו בכנסת, והן צפויות להיבחן שוב על ידי גורמי הביטחון ומשרד המשפטים, כדי לראות אם זאת העמדה הממשלתית היום, וגם דיברנו על כך שיש הצעת חוק פרטית של חה"כ בני בגין בעניין הזה. הצעת החוק קיבלה - - -
גאל אזריאל
¶
כן, היא קיבלה תמיכה של ועדת השרים לענייני חקיקה, יכול להיות שכבר אתמול היא עברה קריאה טרומית.
גאל אזריאל
¶
כן, ולמיטב הבנתי, הסיכום הוא שמשרד המשפטים, עם כל הגורמים הרלוונטיים בממשלה, יבחנו את ההבדלים שיש בין הצעת החוק הממשלתית לבין הצעת החוק הפרטית במהלך הפגרה, כדי שעם תחילת המושב הבא תוגש טיוטת חוק ממשלתית, וההצעה הפרטית תוצמד אליה.
גאל אזריאל
¶
אכן, וכבר בדיון האחרון אמרנו שיכול להיות מאוד שהדברים יזורזו, כי אנחנו ממש מנסים לקדם את הדברים מהר ככל האפשר.
רעות גורדון כץ
¶
בוקר טוב, רעות גורדון כץ ממשרד המשפטים. אז כמו שגאל אמרה, אנחנו באמת עכשיו באיזשהו תהליך בחינה מזורז בשני מישורים, גם אל מול ההערות של הוועדה שהיו בזמנו, אנחנו גם רצינו לבחון כמה דברים ולהסתכל עליהם מחדש ולא להגיש את הצעת החוק כפי שהיא הוגשה ב-2015, וגם אל מול הצעת החוק הפרטית של חה"כ בגין, אנחנו בוחנים את הדגם ורוצים לראות מה אנחנו כן מוכנים לאמץ, בשינויים כאלה ואחרים, מתוך ההצעות שלו.
עכשיו, אנחנו צריכים לראות האם יהיו לנו הבדלים מאוד מהותיים בסופו של דבר, אל מול הצעת החוק שכבר הוגשה, ולפי זה נראה האם אנחנו צריכים תזכיר או לא. על כל פנים, מבחינת המועדים, אנחנו כן מתכוונים לכך, שבין אם צריך תזכיר ובין אם לא, אנחנו רוצים שכבר תהיה לנו טיוטת חוק אחרי השלב של התזכיר, וגם אם צריך תזכיר, שזה יהיה בתחילת מושב הקיץ.
רעות גורדון כץ
¶
כן, לפחות זה גם מה שסוכם במסגרת השיחה בהצעה של חה"כ בגין, שאם אנחנו לא נעמוד בלוחות הזמנים אז הוא יתקדם עם ההצעה שלו לראשונה.
רעות גורדון כץ
¶
זה נראה לנו נכון שזאת תהיה הצעת חוק ממשלתית, ואנחנו בהחלט מאיצים קצב עכשיו, אז ננצל את הפגרה.
רעות גורדון כץ
¶
מבחינת הנושא הביטחוני שהוא מאוד חשוב, וגם מבחינת האיזונים, יותר נכון שזה יקודם במסגרת חקיקה ממשלתית - - -
היו"ר איתן גינזבורג
¶
אבל אתם שותפים בתוך הליך החקיקה, בתוך הוועדות, אז למה חשוב לכם שהנוסח שלכם יהיה זה ולא הנוסח של חבר הכנסת שעבר על זה ודנתם בזה, ואפילו סיכמתם שאולי זה יעבור לדיון בקריאה ראשונה, כי הממשלה תומכת בעיקרון, ואת כל האינפוטים שלכם תשימו תוך כדי דיוני הוועדה.
למה זה חייב להיות שלכם, אם חבר הכנסת הגיש הצעת חוק דומה?
גאל אזריאל
¶
אני אסייע. השאלה שלך היא שאלה של תורת החקיקה באופן כללי, ולאו דווקא ספציפית למעצרים מעצרים מינהליים.
גאל אזריאל
¶
באופן כללי, כאשר הצעת חוק עוסקת ברפורמה גדולה שדורשת מעורבות והפעלת תפקידים של גורמים בתוך הרשות המבצעת, נכון ומקובל שהממשלה היא זו שמקדמת את הצעת החוק. יש כמובן גם יתרונות מבחינת תהליך החקיקה עצמו, מי מוביל, מי מקדם, מי מציג את הצעת החוק - - -
גאל אזריאל
¶
מבחינת הממשלה, כמובן, ולכן מבחינת הממשלה, יש עדיפות להצעות חוק ממשלתיות כדי להוביל את התהליך ולקדם אותו, כאשר מדובר בסוגיות - - -
היו"ר איתן גינזבורג
¶
כן, כן, ברור, אני יודע, רק שהרשות המבצעת מנסה בכל דרך לכבול את ידי הרשות המחוקקת מלחוקק, כי היא מעדיפה למשל - - -
היו"ר איתן גינזבורג
¶
כי היא מעדיפה, למשל, לחוקק בעצמה, להביא היא, ליזום היא את הצעות החוק, ולא שההצעות יהיו יזומות על ידי הרשות המחוקקת. נכון שההליך מתקיים ברשות המחוקקת, אבל אתם מבקשים שהיוזמה תהיה - - -
גאל אזריאל
¶
ההליך בהחלטה הוא של הרשות המחוקקת בסופו של דבר, אבל טוב, זה דיון עיוני מאוד מעניין, אפשר להרחיב לגביו אבל אני לא בטוחה שזה - - -
גאל אזריאל
¶
אוקיי, חוק הסדרי משפט ומינהל, אז כמו שאמרנו, חלק מהסעיפים תלויים במצב החירום. משרד המשפטים הפיץ תזכיר חוק בדיוק לפני שלושה שבועות, ולפני יממה או שתים נגמר הזמן להערות לתזכיר.
גאל אזריאל
¶
כמובן שעברנו על ההערות, ואנחנו עובדים עכשיו על גיבוש טיוטת החוק שתוגש כמובן מיד בוועדת השרים הקרובה.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
יופי, נהדר. תודה רבה. רק לסיום, עלתה שירלי אברמוביץ, היועצת המשפטית של משרד הבריאות, את איתנו?
היו"ר איתן גינזבורג
¶
תודה שהצטרפת אלינו. רצינו לשאול אותך ביחס למצב תזכירי החוק. אנחנו מבינים שהריא יהיה מוכן, בכל הנוגע לסוגיית הקרינה בעוד שלושה חודשים, וביחס להדברת מזיקים אתם תסיימו את העבודה על התזכיר בחודש יולי. רצינו לדעת מה חסר בהדברה?
שירלי אברמוביץ
¶
בעצם, תזכיר החוק הזה כולל הוראות פליליות. בחוק הזה יש עיצומים כספיים ושאלות של סמכות והטלת רישוי, ולכן יש לנו עדיין דיונים מול הרפרנטים הרלוונטיים במשרד המשפטים ביחס לסוגיות האלה.
שירלי אברמוביץ
¶
יש לנו איתם התכתבויות רציפות על שאלות שעולות, ואנחנו מעבירים מענים אחרי שאנחנו מתכללים את ההיבטים גם מול גורמי המקצוע שלנו. אני לא יודעת לומר על ישיבה שנקבעה עכשיו, אבל אני כן יכולה לומר שאנחנו כל הזמן בקשר רציף עם הרפרנטים השונים, גם של הפלילי וגם רפרנטים אחרים.
שירלי אברמוביץ
¶
אז כאמור, הסוגיות המרכזיות הן הסוגיות הפליליות של העיצומים הכספיים, כי זה בעצם הוספת פרק לפקודת הרוקחים, ואנחנו צריכים ללבן את השאלה על מי בדיוק העיצומים יושתו, על איזה גורמים בשוק, שאלות מהסוג הזה, סוגיות של סמכות.
שירלי אברמוביץ
¶
אני חושבת שקודם כל, מדובר בסוגיות מורכבות, ואני לא חושבת שזה ייקח ארבעה חודשים, אבל מדובר בחקיקה מאוד דקיקה ועלובה, אז עבודת הנוסח באופן כללי תיקח זמן.
שירלי אברמוביץ
¶
אין לנו חלוקת תפקידים, העבודה היא עבודה רציפה ושוטפת, אז אנחנו משיבים לשאלות שהתקבלו, אנחנו זורמים ורואים האם יש צורך ללבן משהו בישיבה או שאפשר ללבן את זה בהסכמות בכתב, זה תלוי, זה לא נושא שאני יכולה לומר שבעוד שבוע אני צריכה ישיבה כדי לדון בשאלה X או בשאלה Y, מכיוון שמדובר - - -
גאל אזריאל
¶
יש שלל גורמים שאני בקשר איתם, אם אתם רוצים אני יכולה לתת את הרשימה אבל אני לא חושבת שזה נדרש - - -
גאל אזריאל
¶
כי אני מרכזת את זה מטעם משרד המשפטים, אז אני באמת בקשר עם כל הרפרנטים של משרד המשפטים בקשר לחקיקה של משרדי ממשלה שתלויה במצב חירום, והם כולם יודעים מה החשיבות של זה, וכמה צריך לשים את זה בראש סדר העדיפויות, והם באמת פונים מאוד מהר, מקיימים ישיבות איתם - - -
היו"ר איתן גינזבורג
¶
אבל אם נותר רק הפרק הפלילי, הסוגיות הפליליות בתוך החוק, אז למה אי אפשר להכריע בזה?
שירלי אברמוביץ
¶
- - איזה סכומים נטיל, ואין על זה, יש לנו את הנוסח הכללי עצמו.
זאת חקיקה ארוכה, יש לה הרבה סעיפים, זו לא חקיקה פשוטה. אנחנו מסדירים פה שני סוגים של מוצרים, אנחנו מסדירים גם חומרי חיטוי וגם חומרי הדברה והרחקת מזיקים מגוף האדם. יש סוגיות של חידוד ביחד עם גורמי המקצוע אצלנו, של איך נכון להגדיר מה אנחנו מנסים לעשות מול החקיקה האירופית, וזה תמיד יוצר קצת מורכבויות.
יש פה עוד עבודה לעשות, אבל כאמור, אני יכולה להעיד שהרפרנטים של משרד המשפטים מאוד באים לקראתנו, והשיח מולם הוא טוב.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
בסדר, אז נראה לי שצריך להיפגש פה בישיבה הבאה שוב, כדי לראות איך הדברים התקדמו מהכיוון שלכם. את גם עוסקת בתזכיר החוק של הקרינה?
היו"ר איתן גינזבורג
¶
100 אחוז, תודה רבה לך, ואני חושבת שבזה סיימנו את כל המשרדים, נכון? זה מה שביקשנו הפעם?
אני חייב לומר שאני יוצא מפה מעודד ברוב המקרים. כן ניכר שהייתה פה עבודה, הם לוקחים את זה ברצינות, ואני שמח על כך ואני גם מודה לכם, לכל משרדי הממשלה, לכל הנציגים שנמצאים איתנו בזום וגם כאן בחדר, שהדברים יתקדמו.
אני עדיין מאיץ בכם לנסות ולקדם את זה ככל הניתן, ככל שיוקדמו הזמנים כן ייטב. אני אפנה לאותם הגורמים שאמרתי, גם במשרד התחבורה וגם במקומות אחרים כדי להאיץ בשרים ולראות איך אפשר לקדם את הסוגיות הללו.
אנחנו נקיים עוד ישיבת מעקב, כדי לבדוק איך הדברים התקדמו ביחס לדברים שהצגתם כאן, כדי לראות איך אפשר לסייע לכם ככל שניתן לסייע לכם. אגב, אם אתם צריכים את הסיוע שלנו אל מול גורמים שונים, אז אנחנו כמובן נשמח להיות לכם גשר וסיוע ומה שזה לא יהיה.
אז אני מודה לכולם על הזמן ועל העבודה המאומצת ועל ההתגייסות, ואנחנו נתראה בקרוב. ישיבה זו נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 09:57.