פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-וארבע
הכנסת
76
הוועדה המיוחדת לדיון בהצעת חוק הסדרת השימוש בקנאביס למטרות רפואיות
התשפ"ב-2021
20/02/2022
מושב שני
פרוטוקול מס' 14
מישיבת הוועדה המיוחדת לדיון בהצעת חוק הסדרת השימוש בקנאביס למטרות רפואיות
התשפ"ב-2021
יום ראשון, י"ט באדר התשפ"ב (20 בפברואר 2022), שעה 12:40
ישיבת ועדה של הכנסת ה-24 מתאריך 20/02/2022
הצעת חוק הסדרת השימוש בקנאביס למטרות רפואיות, התשפ"ב-2022
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק הסדרת השימוש בקנאביס למטרות רפואיות, התשפ"ב-2021, של ח"כ שרן מרים השכל -
הכנה לקריאה ראשונה
מוזמנים
¶
יובל לנדשפט - מנהל היק"ר, משרד הבריאות
רננה מיסקין - עו"ד, הלשכה המשפטית, משרד הבריאות
הדיל יונס - עו"ד, משרד המשפטים
יערה קליינברג - עו"ד, ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
ורד ליפמן - עו"ד, הלשכה המשפטית, משרד החקלאות ופיתוח הכפר
אתי כהנא - עו"ד, מנהלת תחום בכירה, חומרים פסיכואקטיביים, המשרד לביטחון פנים
ענת ממסה קינן - עו"ד, הלשכה המשפטית, המשרד לביטחון פנים
ענת חן מיכאלי - ראש תחום קנאביס ארצי, המשרד לביטחון פנים
טל פז מזרחי - קמ"ד אח"מ וטכנולוגיות, המשרד לביטחון פנים
סנ"צ דנה זוננפלד - אגף חקירות, המשרד לביטחון פנים
רחל גולדשטיין - עו"ד, הלשכה המשפטית, משרד הכלכלה
אריאל גריפר - עו"ד, יו"ר הוועדה לענייני קנאביס מחוז תל אביב, לשכת עורכי הדין
דוד פפו - יו"ר הסתדרות הרוקחים בישראל
יעל שכטר סיטמן - ראש תחום בריאות ומדעי החיים, התאחדות התעשיינים
יפעת קריב - חברת כנסת לשעבר, סמנכ"ל תיקון עולם
ד"ר ארנון הימן - מנכ"ל קאנוניק קנאביס רפואי
איתי רוגל - סמנכ"ל פיתוח עסקי, בזלת פארמה
מיכאל עופר - רוקח ראשי, BOL פארמה
ניר יופטרו - פעיל חברתי, יו"ר מלאכים בירוק
אביחי ויקטור סמילה - פעיל חברתי, מלאכים בירוק
משתתפים באמצעים מקוונים
רויטל גרמה - ראש חוליית אישורים מיוחדים, המשרד לביטחון פנים
אתי פלר - מנכ"ל הרשות הלאומית להסמכת מעבדות
רישום פרלמנטרי
¶
אהובה שרון, חבר תרגומים
הצעת חוק הסדרת השימוש בקנאביס למטרות רפואיות, התשפ"ב-2021, פ/2245/24
הכנה לקריאה ראשונה
היו"ר שרן מרים השכל
¶
צוהריים טובים לכולם. חזרנו לדיון בוועדת הקנאביס ואנחנו נכנסים עכשיו לפרק הרישיונות. פרק הרישיונות הוא אחד הפרקים המשמעותיים ביותר בו יצרנו את המנגנון והיועצת המשפטית ענת תתחיל ותעבור אתנו עליו סעיף-סעיף. כמו שאמרתי בדיון הקודם, אני מבקשת התייחסות לסעיף עצמו. דיברנו על החוקים, דיברנו על התמונה הכוללת ואני מבקשת התייחסות אך ורק לסעיפים.
ענת מימון
¶
הפרק של הרישיונות נסמך למעשה על ההוראות בפקודת הסמים המסוכנים שקובעים את מתן הרישיון ואנחנו לא באים לגרוע. בהמשך יהיו לנו תיקונים עקיפים לאותם סעיפים בפקודת הסמים ואנחנו נגיע לזה בפרק של התיקונים העקיפים. הרעיון הוא שהרישיון ניתן לפי הוראות פקודת הסמים המסוכנים. הוראות ספציפיות שרצינו לתקן הוכנסו כאן כמו לדוגמה שלא תהיה הגבלה כמותית על עיסוק בקנאביס ודברים כאלה. בנוסף יש את התוספת השנייה, שם יש תנאים ספציפיים לרישיונות ספציפיים. כלומר, יש רישיון עיסוק בקנאביס כללי אבל יש רישיון לעניין גידול, רישיון לעניין ייצור, רישיון לעניין שינוע ואבטחה ואם יש תנאים ספציפיים לעניין זה, זה מופיע בתוספת השנייה.
אני אקריא את הסעיפים. את תרצי לעשות היום גם את התיקונים העקיפים?
ענת מימון
¶
פרק ב': רישיונות
3. חובת רישיון
(1) לא יגדל, ייצר, יפיץ, יחזיק מלאי, יבצע מחקר, ישנע, ינפק וייבא אדם קנאביס או יבצע בדיקות מעבדה אלא לפי רישיון שיינתן לפי הוראות פקודת הסמים המסוכנים ולפי הוראות חוק זה.
זה מתקשר להערה שנאמרה קודם. אם נגדיר קנאביס לצרכים רפואיים, לא צריך לחזור על זה כאן, ואם לא נגדיר, נחזור בכל מקום. כרגע הורדתי את הצרכים הרפואיים וגם את מוצריו כי זה כבר נכתב בתוך ההגדרה של הקנאביס.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
ההיגיון לא להכניס את עניין הייצוא הוא משום שבפרק הייצוא רק אדם בעל רישיון לדעתי יכול לייצא.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
אדם שמייצא, הוא למעשה מישהו שמחזיק באחת משרשראות הערך ולכן בכל מקרה הוא נדרש לעמוד באחד מהרישיונות האלה.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
קודם כל, יבוא לא צריך להחזיק באחת משרשראות הערך. לכן אנחנו מכניסים אותו כאן, על מנת שהוא ייאלץ לבקש רישיון כפי שכל אחד אחר נאלץ לבקש רישיון. אני לא דורשת ממנו עכשיו להחזיק במשהו, אבל אני כן מבקשת שיהיה לו רישיון לקנאביס. זה המינימום של המינימום.
יפעת קריב
¶
אני רוצה לומר שכאן יש התנגדות מאוד גדולה של התעשייה. אנחנו רוצים שיבואן יחזיק בחלק משרשרת הערך בדיוק כמו יצואן. לא לתת הקלות כי גם בחקיקה זה לא מופיע. הנושא הזה של יבואן יכול לייבא בלי שהוא מחזיק בשום דבר בשרשרת הערך. זאת איזושהי המצאה לא ברורה ולא ברור מהיכן היא נבעה. לכן כל כך חשוב שהחוק יתייחס גם לנושא הזה של הייבוא. היום המילה יבוא לא מוזכרת בחקיקה וגם עכשיו.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
אנחנו יכולים לדבר עכשיו על הייבוא במשך חצי שעה ולנסות למצוא משהו או שאנחנו יכולים לעבור על פרק הרישיונות ולנסות לסיים אותו על מנת שנוכל להצביע עליו עוד השבוע. החלטה שלכם אם אתם רוצים להמשיך את הדיון על כל הדברים האלה או שאתם רוצים להתחיל להתרכז ולהתחיל להעביר את החוק הזה.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
להוריד את הייבוא? שיבואן לא יידרש לרישיון? אני מבקשת הערות לסעיף הזה. אם אין הערות לסעיף הזה, אני מבקשת לשמור את זה לאחר כך ולהתייחס כאשר נדון בנושא הזה. אם אתם אומרים לי להוריד מכאן את הייבוא, הוא לא יידרש לרישיון – בסדר.
ענת ממסה קינן
¶
בסופו של דבר הפעולות יכולות להיות יותר כמו תיווך וכיוצא בזה, יש שאלה. אנחנו הגדרנו את הרישיון – אמנם לא הגדרה סופית – בפרק ההגדרות. השאלה אם אין מקום כאן להפנות למה שהגדרנו.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
לא. ההגדרה שעשינו היא חובת רישיון. אמרנו שאנחנו מגדירים ספציפית בפרק הרישיונות כדי להשאיר הגדרה מאוד רחבה האומרת מה זה רישיון.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
אם יש עוד דברים נוספים שאתם רוצים להוסיף או להחסיר, אני אשמח לשמוע אבל ההגדרות האלה ייכנסו. אנחנו החלטנו עכשיו בפרק ההגדרות שההגדרה של גידול היא כל פעולה חקלאית או אחרת הנעשית באתר גידול. לכן, לעניין הזה, זה לא נחשב מחקר שאנחנו כן מגדירים אותו כאן, לא נחשב העניין של יבוא שאנחנו מגדירים כאן, כי זאת הרי לא פעולה חקלאית. אם יש לכם הערות ובקשות להחסיר או להוסיף, זה מה שאנחנו נעשה.
יובל לנדשפט
¶
אני רק אתן את המבוא ורננה תשלים. אנחנו כבר היינו בדילמה הזאת כשכתבנו את הנהלים ולכן המילה שאנחנו מצאנו שכוללת את כל סוגי העיסוק הוא: לא יעסוק אדם בקנאביס, בין אם המגע ובין אם ללא מגע.
רננה מיסקין
¶
אני מסכימה עם יובל. באמת ההגדרה רחבה והיא מפנה אותנו לפעולות בפקודה, פעולות שדורשות רישיון. הפעולות שהן אסורות בסם מסוכן. אגב, חדי עין ישימו לב שתיווך הוא לא פעולה אסורה אלא אם כן זה בעסקה אסורה. לכן אני חושבת שנכון גם כאן להפנות לפעולות שאסורות בפקודה ושדורשות רישיון.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
אבל אנחנו בחקיקה הזאת מבקשים להגדיר את זה בצורה ספציפית משום שלפעמים בפקודה הפרשנות – בין אם היא של משרד הבריאות ובין אם היא של המשטרה – הייתה או רחבה מדי או לא מספקת. למשל, הנושא של המחקר ופיתוח. מחקר ופיתוח פתאום כל מי שבמעבדה וכולי – לא. אנחנו כאן מגדירים שמי שעורך את המחקר עצמו, בעל המחקר, הוא יידרש לרישיון. לא כל אחד ואחד שעכשיו צופה באותה קבוצה עליה עושים את הניסוי או משגיח על אותו בעל חיים שעליו נעשה הניסוי או עובד באיזשהו אתר שם נעשה הניסוי.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
זה כן רלוונטי משום שאני רוצה להגדיר לכם למי נדרש רישיון. ככל שזה לא כתוב כאן, הוא לא יהיה שם. ככל שהוא כן כתוב כאן, הוא יהיה כלול כאן.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
זה חלק מהפרשנות של פקודת הסמים המסוכנים. חברת השקעות מאוד מאוד גדולה – חלק מהחברות יונפקו בבורסה – רוצה להשקיע באחת החברות האלה. האם בעל התאגיד עכשיו יידרש לרישיון משום שהוא צריך להחזיק?
היו"ר שרן מרים השכל
¶
אנחנו רוצים להגדיר לכם. אנחנו לא מעוניינים שתרחיבו את זה ואנחנו לא מעוניינים שתצמצמו את זה.
רננה מיסקין
¶
הסעיף הזה לא מרחיב את זה ולא מצמצם את זה. בסך הכול הוא מונה שוב את הפעולות בחפיפה חלקית לפעולות שמנויות בפקודת הסמים המסוכנים.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
נהדר, אבל אנחנו מעוניינים להגדיר אותן משום שהחוק הזה יגבר גם על פקודת הסמים המסוכנים.
רננה מיסקין
¶
כל מצב שיש אי הלימה בין הוראות החוק הזה לבין הוראות פקודת הסמים המסוכנים, זה מתכון לבלגן, במיוחד כשאנחנו מדברים כרגע על עבירות פליליות הארד-קור. אנחנו לא מדברים על החלקים היותר הסדרתיים.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
אני אבהיר מבחינה משפטית. פקודת הסמים המסוכנים למעשה מפורשת, כלומר, יש לה פרשנות משפטית והפרשנות המשפטית הזאת גרמה גם למשטרה וגם למשרד הבריאות לעשות פעולות שלפעמים לא הוגדרו אלא למעשה זו הייתה פרשנות של מה שחשבו. אנחנו מעוניינים לעצור את הפרשנות הזאת ולהגדיר אותה ולכן אנחנו מגדירים אותה כאן.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
אני אשמח לשמוע הערות ספציפית לעניין הסעיף, מה לא מוגדר, מה חסר או מה צריך להוסיף.
רננה מיסקין
¶
אני אשלים את המשפט ותבינו למה אני מתכוונת. מעבר לזה, אם רוצם להגדיר איזה עובדים – לצורך העניין, אתם מדברים על עובדים – ואיזה גורמים לא רלוונטיים, אז קודם כל יש כאן את משרד המשפטים ומבחינת ייעוץ וחקיקה הם מנחים גם אותנו וגם את המשטרה, ואם יש חוסר הבנה ובטעות נבדק בן אדם שלא אמור היה להיבדק, אז אנחנו מקבלים מהם.
הדיל יונס
¶
במקום שיש סתירה בין החוק לבין פקודת הסמים, ייקבע מפורשות שהפקודה גוברת אלא אם נקבע כאן באופן מפורש שההוראה כאן גוברת.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
נכון. לכן אנחנו רוצים להגדיר את הדברים, את הרישיונות שנדרשים ומה לא נדרש. מה שלא נמצא כאן, לא יידרש.
ענת מימון
¶
אומרת הדיל שנצטרך להוסיף ולומר שעל אף האמור בפקודת הסמים, בעניין הרישיונות של קנאביס, אנחנו דורשים את זה לצורך הפעולות הבאות.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
זו החלטה שלנו כוועדה. אנחנו סבורים שזה הדבר הנכון.
לעניין ההערות. האם יש חוסר במשהו או שצריך להוסיף משהו?
ענת ממסה קינן
¶
אני תוהה לגבי ההקשר בין זה לבין סעיף 13. אני מבינה שייצוא וייבוא אתם לא רוצים אבל יש נאמר כאן ש"לא ייצא אדם סם מסוכן, לא ייבא אותו, לא יקל על ייצואו או ייבואו, לא יסחר בו, לא יעשה בו שום עסקה אחרת ולא יספקו". העניין של עסקה אחרת. ההגדרה כאן היא יותר רחבה. השאלה אם יש אפשרות לומר "למעט". כדי שלא יהיה מצב שמשהו יהיה בו לקונה, כן להגדיר את זה בצורה רחבה ואז לרשום "למעט האמור, כאן אני מבקש שלא יהיה רישיון".
ענת ממסה קינן
¶
אולי אפשר כן להגדיר את זה בצורה רחבה ואז להגיד שלגבי זה, אנחנו קובעים שלא נצטרך. זה כדי שלא נגיע למצב שייפול משהו בין הכיסאות.
יפעת קריב
¶
בתוך הקונסטרוקטיבי יש לך כמה חוליות והחברה העליונה שלנו שהיא חברה ציבורית צריכה רישיון למרות שאין לה מגע עם הצמח. התיווך הוא נגזרת לא נכונה מזה.
ענת מימון
¶
אם אנחנו מדברים על פקודת הסמים ואנחנו אומרים שכאן זה רק ייצוא, לכאורה זה לא כולל עסקה אחרת. את אומרת שצריך להגיד את זה מפורשות.
ענת מימון
¶
בואו נעשה סדר. אנחנו לא לוקחים את סעיף 6 ומעתיקים אותו. אנחנו קובעים את הפעולות לעניין החוק שלנו, על אף האמור בפקודת הסמים המסוכנים לעניין קנאביס לצרכים רפואיים. הרישיון נדרש לצורך הפעולות הבאות: גידול, ייצור, הפצה, החזקת מלאי, שינוע, הנפקה, יבוא וביצוע בדיקות מעבדה ומחקר אותו הוספנו.
ענת מימון
¶
לעניין קנאביס רפואי היא רוצה לדוגמה שפעולות שלא מנויות כאן מפורשות, לא יידרשו לרישיון. נכון?
ענת מימון
¶
הוראה ספציפית לעניין קנאביס רפואי שמונה את הפעולות שנדרשות לרישיון בקנאביס לצרכים רפואיים. זה מה שהסעיף הזה אומר.
ענת מימון
¶
בישיבה הקודמת הגדרנו ייצור – כל פעולה שנעשית בקנאביס באתר הייצור, מסיום הגידול ועד אריזתו לשם מסחר.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
אם זה לא באתר, לא, לא נדרש רישיון משום שאם הוא לא מגדל את זה באתר, הוא מגדל את זה בצורה בלתי חוקית, הוא מגדל את זה בצורה פלילית ולכן פקודת הסמים המסוכנים חלה עליו.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
הן מכוסות. תגידו לנו פעולה שהיא לא מכוסה. הייצור מכוסה. יש עוד פעולה שלא מכוסה? אם אתם רוצים שנוסיף ספציפית שייצוא לא יידרש ברישיון, נוסיף את זה בצורה מאוד ברורה.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
מה זה עסקה אחרת? אם אני עכשיו איש עסקים שרוצה לקשר בין המפעל לבין איזשהו גורם בחוץ לארץ ואני מנסה לתווך בעסקה הזאת.
יובל לנדשפט
¶
הוא צריך רישיון לייבוא, אבל ההחזקה שלהם, הוא עוד לא מוכר. הוא למעשה פותח פרה-משתלה. זה הולך להיות זרעים, תרביות וכולי.
קריאה
¶
כאן נמצאת הבעיה. אמרתם שאסור לו לגדל. יש לכם סעיף שאסור לו לגדל. אני אסביר מה יובל אמר. אם אנחנו מדברים על שימוש עצמי, החזקה, ברישיונות של המטופלים היום כתוב החזקה ושימוש עצמי. אגב, מבחינתי אפשר גם להגדיר שכל פעולה אחרת כוללת בתוכה גם את הרישיון להחזיק. מעבר לזה, פעולה של גידול כוללת גם את ההחזקה. או אפילו הוא יכול להחזיק ללא מגע בחוליות אחרות.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
אבל אז את סותרת את הפקודה. מה זה החזקה לשימוש עצמי למטרות רפואיות? או שימוש עצמי בכלל.
אריאל גריפר
¶
איך זה מתיישב עם סעיף 34כד שמגדיר החזקה בפקודת העונשין – החזקה, שליטתו של אדם בדבר המצוי בידו, או בידו של כל אחד אחר.
רננה מיסקין
¶
אמרתי לא קשור על משהו אחר. מלאי במובן הזה לא מוסיף לנו שום דבר כי מלאי יכול להיות של מטופל.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
מה שנעשה, רננה, אנחנו נעשה הגדרה נוספת ונכתוב הגדרת מלאי. אנחנו נגדיר את המילה מלאי לעניין החוק הזה. אנחנו נגדיר את המלאי כעניין עסקי. האימא של ילד חולה אפילפסיה הלכה להביא מהבית לחדר מיון את הדבר הזה.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
ענת, אני מבקשת להוסיף הגדרה של מה זה מלאי. אני רוצה שזאת תהיה הגדרה של משהו עסקי.
רננה מיסקין
¶
בהקשר לשאלה ששאל אריאל. אני לא אחראית כאן על הפרשנות אלא משרד המשפטים אחראי על הפרשנות. איך שאני מבינה את זה, איך שאנחנו מפרשים את זה היום, החזקה בוודאי כוללת גם החזקה ללא מגע כמו שמוגדר שם ועכשיו אני לא זוכרת היכן.
אריאל גריפר
¶
השאלה שלי היא אם רשום החזקה בחוק העונשין, שפירושה של החזקה היא גם שליטה בחומר בלי מגע, לפי חוק העונשין זה אומר שגם מתווך בין עסקאות קנאביס שלט בחומר.
יובל לנדשפט
¶
מתווכת היא לא מייבאת. אם המתווך הוא בעלים של הקנאביס באיזשהו שלב, הרי הוא מחזיק בו. אבל אם הוא רק אומר שאתה תעשה עסקה עם ההוא ואין לו רווח מזה, הוא לא מחזיק בקנאביס גם במובן המשפטי של החזקה קונסטרוקטיבית לענייני סמים ונשק, ורק בהם יש החזקה קונסטרוקטיבית שהיא החזקה גם בלי החזקה בפועל – אז הוא צריך רישיון. אבל אם כמו במקרה של אדם שהוא מתווך, יש בעל דירה ויש מישהו שרוצה לשכור אותה והם עושים את העסקה ביניהם ואותו אדם לרגע לא גר בדירה, הוא לא בעליה, אין לו שום קשר והוא לא צד לעסקה – הוא לא צריך רישיון.
אריאל גריפר
¶
יכול להיות רישיון של בית מרקחת שמותר לו לנפק קנאביס רפואי, אני יכול להיות גם מתווך וגם צד לעסקה.
יובל לנדשפט
¶
נכון. מי שיש לו רישיון עיסוק בתחום, רישיון העיסוק, אם תקראו את מפת הדרכים, ורוצה לעסוק בתחום בתיווך או בייבוא, הוא לא נדרש לרישיון גם בקונסטרוקטיבי.
יובל לנדשפט
¶
אין את המילה החזקה קונסטרוקטיבית. זה רק לפירוש החוק. בנהלים זה נקרא רישיון אחר. מי שמבקש רישיון לפעולות אחרות. אותו אחד שרוצה לתווך, ויש כאלה, בין מטופלים שרוצים לקנות לבין בתי המרקחת שרוצים למכור.
יובל לנדשפט
¶
יש כאלה. יש אתרים שמציגים מלאי בבתי מרקחת פתוחים למטופלים והמטופלים יכולים לבחור בעצמם היכן הם קונים ולאותם אתרים אין התקשרות עם בתי המרקחת והם לא מרוויחים בגלל שהם מציגים את המלאי. יש אתרים אחרים בהם המטופל רוצה לפנות אל האתר, האתר מפנה אותו כי נשמר לו מלאי במקום כזה או אחר והוא כן רוצה לגזור קופון על העסקה. יש גם כאלה. הם כן צריכים רישיון.
יובל לנדשפט
¶
אם הוא לשם שמיים מציג, מתווך בעסקה, קושר בינו לבינו לשם משהו שאין לו רווח מזה, הוא לא צריך רישיון אבל ככל שנגזר רווח מזה, הרי שהוא כעוסק. זאת התכלית.
אריאל גריפר
¶
רק לסכם במשפט. מתווך שאין לו בנפיט מהעסקה, לא צריך רישיון אבל אם המתווך של העסקה, יש לזה תוחלת כלכלית בשבילו ואם העסקה יוצאת לפועל הוא מקבל ממנה איזה שהם אחוזים – הוא כן צריך רישיון.
רננה מיסקין
¶
כך פירשנו. מי שאחראי על פירוש הוראות החוק שיש על כך מחלוקת, זה משרד המשפטים. אם יש שאלות, אפשר להפנות למשרד המשפטים.
הדיל יונס
¶
אנחנו נבדוק עם המחלקה הפלילית מה בדיוק ההגדרה הנכונה. אנחנו יודעים שנורמה פלילית צריכה להיות מאוד ברורה כדי שתתיישב עם עיקרון החוקיות. אנחנו נעביר את העמדה שלנו בעניין הזה.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
התיווך לא נמצא שם. אדם שלמעשה מקבל שכר על תיווך של עסקה, הוא צד בעסקה. זאת אומרת, זה גם מייבא.
יפעת קריב
¶
לא. תקראי את סעיף 14. "לא יתווך אדם, בין בתמורה ובין שלא בתמורה, בפעילות אסורה לפי סעיף 13".
היו"ר שרן מרים השכל
¶
זו פעילות שעל פי חוק היא אסורה. אני סוגרת את הסעיף הזה ואני עוברת לפסקה (ב) בסעיף 3. אנחנו משאירים את ההגדרה כמו שהיא. נגדיר מה זה "יחזיק מלאי" ונוסיף גם את עניין ההשמדה.
יובל לנדשפט
¶
חייבים להוסיף כאן משהו אחד. במחקר חקלאי, יכול בן אדם לומר שהוא רוצה לחקור זנים ואז הוא לא צריך רישיון. הוא יפתח חווה, יגדל מאה דונם לחקר חקלאי.
אתי כהנא
¶
צריך לוודא שהייצוא, גם אם לא קוראים לזה רישיון, הרי היתר הוא גם רישיון. גם ייצוא כרוך ברישיון ואולי קוראים לו היתר אבל תכל'ס זה רישיון.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
חבר'ה, אנחנו לא נוסיף את הייצוא משום שמי שמייצא, הוא למעשה גם כך נדרש ברישיון.
יובל לנדשפט
¶
לא, כי זה אתר אחר. בגלל שחלקם אלה אתרים מסווגים, הם לא בתוך החוות. זה לא שהחווה שולחת את תוצרתה אל אתר להסטת עומס מיקרוביאלי. צריך למצוא את המילה החוקית.
ענת מימון
¶
או שנוריד את האתרים מחוות הגידול והייצור ואז זה לא רק מה שנעשה באתר אלא כל הפעולות שנעשות בקנאביס.
יובל לנדשפט
¶
זה בין. הוא יוצא מהחוות ועובר את ההקרנה ואז מגיע למפעלים. מפעל לא יקבל בלי שהוא עבר במקום הזה. בחווה אי אפשר לעשות את זה.
ענת מימון
¶
עדיף להכניס את זה בהגדרה של ייצור. "כל פעולה שנעשית בקנאביס מסיום הגידול ועד לאריזתו לשם מסחר, לרבות פעולות".
יובל לנדשפט
¶
כעת הן נמצאות בסופי תהליך בדיקה בגלל שמטופלים טוענים שהם לא אוהבים את אותו תהליך הקרנה. זכותם. יש יותר משיטה אחת להפחתת עומס מיקרוביאלי. דרך אגב, זה יכול להיות גם על ידי גלי קול.
ענת מימון
¶
(2) השר, בהתייעצות עם השר לביטחון פנים, ובאישור ועדת הבריאות של הכנסת יקבע הוראות נוספות לעניין תנאים לרישיון לפי סעיף קטן (א), והכול בכפוף להוראות חוק זה.
זאת הסמכה כללית לתקנות ככל שיש צורך.
רננה מיסקין
¶
מה הקשר בין זה לבין התוספת הראשונה? הנוהל מגדיר את התנאים. עכשיו את אומרכת שרוצים לקבוע תנאים נוספים.
ענת ממסה קינן
¶
הכוונה היא רק תנאים לעצם מתן הרישיון? צריך להבהיר את זה כי זה לא ברור. תנאים לרישיון כוללים היום גם תנאים מהותיים.
רננה מיסקין
¶
נעיר על כך בנפרד. זה בעצם אומר שהתחום היום מכוסה על ידי מפת הדרכים, קודם יכוסה על ידי התוספת השנייה ובהמשך – וזה לא כתוב כאן אבל צריך להבהיר - יכוסה על ידי תקנות שיחליפו את התוספת השנייה.
ענת מימון
¶
אני פשוט הורדתי את תחומי הגידול, הייצוא וכולי. אין צורך לקרוא את זה שוב אלא אמרנו רישיון לפי סעיף קטן (א).
ענת מימון
¶
"השר, בהתייעצות עם השר לביטחון פנים, ובאישור ועדת הבריאות של הכנסת רשאי לקבוע הוראות נוספות לעניין תנאים למתן רישיון לפי סעיף קטן (א), והכול בכפוף להוראות חוק זה".
יעל שכטר סיטמן
¶
הסעיף הזה אומר בפועל שכל רישיון חדש או כל שינוי בתנאי רישיון צריכים לעבור דרך לא הגיונית.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
לא רישיון ספציפי. מה פתאום? התנאים למתן הרישיון. במידה וירצו להוסיף נוהל, נגיד שאת צריכה לעמוד עכשיו ב-GMP, ב-GSP, ב-GAP.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
אם אני רוצה עכשיו להוסיף נוהל, בהתייעצות השר לביטחון פנים ובאישור ועדת הבריאות יוסיפו את הנוהל הזה.
יעל שכטר סיטמן
¶
אתן אומרת שכל הנושא של ועדת הבריאות או ועדות הכנסת, זה יעבור לשם שקיפות, כדי שהכול יהיה שקוף. למה לא להפנות לנהלים ולתקנות של משרד הבריאות ולחייב אותם להעביר להערות הציבור כל דבר שהם רוצים לשנות או לעדכן?
היו"ר שרן מרים השכל
¶
זה היה אמור לעבוד כך עד עכשיו. אם כן, לשם מה צריך את החוק הזה? בואו נשאיר אתה תקנות כפי שהן. הרי לפי נוהל שקבעו למשרדי ממשלה, גם כך הם אמורים להעביר את הכול לפניות ציבור.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
הכול במשרדי הממשלה חייב לעבור דרך נוהל תקין כולל הערות לפרסום, הערות לציבור וקבלת הערות לציבור. אם זה עובד כרגע נהדר – נהדר, אז נייתר את החוק הזה.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
נכון. לכן אנחנו מוודאים שעכשיו זה עובר נוהל של שקיפות. הרי בעניין הזה אין סנקציות כלפי המשרדים הממשלתיים.
ענת מימון
¶
תנאים למתן רישיון בכל תחומי העיסוק שאני מכירה, זה בחקיקת משנה, אם לא בחקיקה ראשית. אני לא מצליחה להבין למה יש בעיה לקבוע את זה בדרג של חקיקת משנה.
יפעת קריב
¶
אני אגיד לך למה יש בעיה. כי בפועל תעשיית הקנאביס לא באמת מעניינת את שר הבריאות ואת השר לביטחון פנים. בפועל. מתחילת הקדנציה הנוכחית, שניהם לא נפגשו אתנו ולו פעם אחת. הם לא מכירים, הם לא קשובים. לא היינו זועקים ושולחים מסרונים לשרן השכל אם שר הבריאות היה לפעמים מקשיב.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
בשביל מה את צריכה שזה יוסיף לך תנאים בלי שזה עובר את הבקרה של חברי הכנסת? למה את צריכה את זה?
היו"ר שרן מרים השכל
¶
אם השר לא קשוב לתעשייה והוא רוצה לקבוע נוהל שהגיע אתמול מזימבבווה כדי להוסיף מיץ פטל לתוך כל קופסת קנאביס, היום הוא יכול לקבוע את זה. אנחנו קובעים שאם הוא רוצה עוד נוהל אחד, הוא יצטרך לעבור התייעצות עם השר לביטחון פנים והוא יצטרך לעבור את אישור ועדת הבריאות של הכנסת ורק אז הוא יוכל להוסיף נהלים כאלה. מה הבעיה ומה הסרבול? תסבירי לי.
יפעת קריב
¶
אני אסביר לך. כל הנהלים שהוספו עד היום, פרט לשניים, היו נהלים שבאו מהמציאות היום-יומית שלנו כמו לדוגמה לאשר לחברת האם שלנו - - -
היו"ר שרן מרים השכל
¶
את רוצה שאני אוריד את זה ושלמעשה שר הבריאות יוכל להוסיף איזה נוהל שהוא רוצה, מתי שהוא רוצה ואיך שהוא רוצה?
היו"ר שרן מרים השכל
¶
אנחנו לא שם. אלה רישיונות לעסק. למגדלים. לייצור. העניין של המטופלים הוא בניפוק ומרשם. כנראה לא נספיק להגיע לזה היום.
יפעת קריב
¶
כי החוק הזה כרגע מסנדל אותנו.
יש עוד הערות לסעיף קטן (ב)? לא. אני רוצה לעבור לסעיף קטן (ג).
ענת מימון
¶
(3) רישיון לעיסוק בקנאביס לצרכים רפואיים, לא יכלול הגבלות כמותיות כלשהן בדבר היקף הפעילות המותרת למקבל הרישיון.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
כאשר כבר נתתם את הרישיון לאותו מגדל, אני לא רואה צורך מבחינת ההגבלה של הכמות אותה הוא מייצר או מנפק או דברים כאלה. יש סיבה לכך?
יובל לנדשפט
¶
כן. אני רוצה לומר שני דברים - ויעידו כאן המגדלים ובעלי החוות – על מה שקורה היום ולמה. בהתחלה ניתן רישיון כי הוא נדרש בחוק לצורך ולידציה. זאת אומרת, ולידציות רק להגעה לרישיון האמיתי שהוא רישיון העיסוק. זה כמו שנותנים לבן אדם לנהוג, רק שיש לו מורה נהיגה לידו. הוא לומד נהיגה. הוא עושה ולידציה. כשהוא סיים את הוולידציות – הוולידציות התהליכיות ולא רק הניקיון שהן חלק סופי - הוא יודע לגדל, שיצא לו, שהוא לא מרעיל וכולי, הוא מגיע לבקשה להגשת רישיון ואז הוא מקבל רישיון. הרישיון הראשון ניתן לו לשנה על פי רציונל שאותו הוא מגיש לנו, בין אם זה מגדל ובין אם זה כל עוסק אחר. הוא מגיש רציונל, למה הוא מבקש את הכמות והוא מקבל לשנה. בשנה הזאת הוא עדיין נבדק ונבחן כמו הרישיון שמקבל נהג חדש. בסוף השנה הוא מגיש בקשה והרישיון השני הוא כבר לשלוש שנים אלא אם כן חלו תקלות במשך השנה הראשונה. אני מסתכל ומי שיוצר כאן, לא חלו תקלות, אז קיבלו אחרי הרישיון הראשון של שנה, רישיון של שלוש שנים.
יובל לנדשפט
¶
נכון. למה יש הגבלות מהותיות? כי גם בריאות הציבור מחייבת בקרה שנעשית מדגמית. ככל שהכמות גדולה יותר, סיכויי הבקרה המדגמית לטעות הם קטנים יותר. אין מגדל או עוסק שמגיש לנו רציונל ואומרים לו, לא. בדרך כלל מגישים לנו איזשהו מסמך שמפרט את הרציונל על ידי ה-QA או QP של אותו אתר, מבקרי האיכות, ובדרך כלל אנחנו משתדלים לדייק אותו לטובת המגדל. למה? יש כאן אינטרס משותף. המגדל לא רוצה לעשות גדול יותר כדי שלא יצא לו והוא יצטרך להשמיד את זה ומצד שני גם בריאות הציבור מחייבת את זה כיוון שככל שכמות האם גדולה יותר, הסיכוי לטעות שתיפול גדולה יותר ולכן יצא לו משהו שהוא לא ראוי לטובת המטופלים.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
בעניין של הרישיון הראשוני למדגמי, אולי אפילו השנה הראשונה על מנת לראות שבאמת אותו מפעל הוא מפעל רציני, אבל כאשר אתה מגיע לרישיון אחרי שעברת את כל הבדיקות, עמדת בכל התנאים, תנאי אבטחה, איכות וכולי, המגדל עצמו, כלומר, היכולת שלו, בין אם לטעות ולמעשה אותה אצווה מושמדת ביחסיות לגודל שלה, בסופו של דבר זה נזק כספי שלו. אם הוא יצטרך להשמיד אצווה בגודל של דונם או בגודל של 3 דונם, העלות הכספים בסוף מושתת על אותו מגדל.
לעניין משרד הבריאות. קודם כל, צריך להבין שעליכם יש עומס מטורף. אנחנו הורדנו חלק מהסמכויות על מנת להוריד מכם את העומס. אני חושבת שהעניין של לשבת ולחקור, לשבת עם כל מפעל, אחרי שהוא עבר את כל הבדיקות המטורפות שאתה יושב איתם אחד- אחד על הדבר הזה, זה באמת בלתי נתפס. לבוא ולומר שיתאים לך עכשיו 4 דונם, יתאים לך 50 דונם, אני לא חושבת שזה נכון. בסופו של דבר אותו אדם צריך למכור את זה ואם הוא לא ימכור את זה, הוא יפסיד כסף. אם האיכות לא טובה, הוא יצטרך להשמיד את זה.
יובל לנדשפט
¶
העובדות שבידיך לא נכונות. אנחנו לא קובעים לחווה כמה דונם. חווה יודעת לפי הסכמי הקרקע שלה כמה דונם היא רוצה. חווה של 50, חווה של 5 דונם. אנחנו לא קובעים את גודל החווה. לא משנה אם זה בחווה או זה במפעל. הביקורת שלנו היא לעניין כמויות. לא שטח, לא גודל, לא מספר עובדים.
דבר שני. הנושא של כמות גדולה, יש לו שלוש פנים. האחד הוא הפן הכלכלי.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
כמות גדולה לא טובה, אני מקבלת את זה שבסוף המגדל צריך לעשות את החישוב הזה ולא היק"ר.
יובל לנדשפט
¶
נכון. לא ענייננו. ענייננו אך ורק בריאות הציבור. כמות גדולה, יש בה סיכוי גדול יותר לטעות כי ככל שה-N – N הוא מתחת למכנה – גדול יותר וכמות הבדיקות הנדרשת של שורש N מינוס 1, יש סיכוי גדול יותר לטעון לא מזוהה. לכן בשנה הראשונה הכמות היא כמות מבוקרת.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
לפי העיקרון הזה אני מקבלת את עמדתכם לעניין הנהג החדש ולעניין השנה הראשונה. אבל אחרי שאותו מפעל הוכיח את עצמו ויש לו בקרות איכות פנימיות - - -
רננה מיסקין
¶
אני חושבת שסעיף שמנוסח כמו זה שאין לנו בכלל אפשרות לקבוע הגבלות כמותיות, הוא סעיף לא נכון. אם יש טענות לעניין הכמות שאושרה או לא, בוודאי עוסק יכול לטעון בנושא הזה. בגדול, אם מבקשים מאתנו – אנחנו נותנים.
רננה מיסקין
¶
זה שלא תופיע בכלל אפשרות להגביל כמות ברישיונות? אני גם לא חושבת שזה נכון באופן כללי שיש רישיון לכמה כמות שאתה רוצה באשר היא. אין דבר כזה.
אריאל גריפר
¶
אני רוצה לשאול. יש את אמנת הסמים הבין-לאומית שמצטטים ואנחנו כפופים לה. לפי האמנה הזאת כל מדינה מדווחת אחת לשנה על הכמות המוערכת של ייצור, גידול, יבוא, יצוא, כמה מכל סם יצא מתחומה. לפי הדיווחים של מדינת ישראל בשנת 2021 זה היה 28 טון, כל הקפסטי של הקנאביס ובשנת 2022 זה 49 טון. כלומר, יש 49 טון שאמורים להתחלק בין יבוא, יצוא, גידול. את זה האמנה קובעת. ההגבלה היא באמנה. איך הדיווחים של מדינת ישראל מכוח האמנה לאו"ם מתיישבים עם זה שלא תהיה הגבלת כמות? 49 טון, זה המשחק. זה מגרש המשחקים שלנו בשנה הקרובה. סליחה, נוריד את זה, זה לא המגרש.
אתי כהנא
¶
אני רוצה להתייחס לזה. בהתאם לפרק 21 באמנה, מדובר על מגבלות בייצור וביבוא שבעצם מושתתות על אותן הערכות שמדינות אמורות להגיש בכל שנה לגבי הצריכה והצרכים שיש למדינה שזה כולל גם את הייצוא. כלומר, מותר לייצר כשיש לך הערכה של יצוא בכמויות מסוימות. אבל יש בהחלט מגבלה. האמנות קובעות את זה שצריכה להיות מגבלה שנובעת מהצרכים והצריכה באותה מדינה. לתת את זה למעשה בלי שום מגבלה כזאת, בדרך כלל זה מתואם גם עם המגדלים ועם המטופלים.
איתי רוגל
¶
בתוך האמנה יש התייחסות לכל אחת מהמדינות, אלה שמעדכנות. לפי דעתי קנדה מציינת מספר שהוא מעל 100 טון.
אתי כהנא
¶
כל מדינה צריכה לעשות את הוויסות הפנימי שלה. יכול להיות שקנדה מדווחת את כל מה שהיא צריכה. זה לא סותר את זה שיש אצלה ייצור מוגבל.
מיכאל עופר
¶
אין הגבלה של אמנה. האמנה לא מגבילה. זו הערכה שהמדינה קובעת כמה יהיה. ההערכה היא 49 טון אבל זאת הערכה ואפשר לעשות 52 טון.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
אמנת האו"ם לא מגבילה פר תושב. כלומר, אין איזושהי כמות. אם בשנה הבאה אנחנו מדווחים על 200 טון כמו קנדה, אין איזושהי סנקציה או מגבלה.
אריאל גריפר
¶
למיטב הבנתי אנחנו מדווחים על הערכה. אנחנו מעריכים כמה יהיה. ההערכה הזאת נגזרת גם מכמה מייצרים.
אריאל גריפר
¶
אם אנחנו יודעים היום שאנחנו מייצרים כמות מאוד מאוד גבוהה מעבר למה שאנחנו צורכים, יש כאן הרבה עודפים, אז מה קורה עם זה?
אתי כהנא
¶
הנושא של הצריכה הוא חלק מהרכיבים גם של ההערכה הזאת. אי אפשר לייצר כאן 300 טון כאשר בפועל הצריכה היא 10 טון.
אתי כהנא
¶
אני לא חושבת שיש סתירה בין הדברים. כל הדיון הוא על השאלה האם הרישיון צריך לנקוב במגבלות. זה הדיון.
יובל לנדשפט
¶
אני אסביר. לכן גם אריאל צודק, גם העוסקים צודקים וגם אתי צודקת. האמנה מחייבת לתת הערכה ומדינת ישראל עושה כן, היא נותנת הערכה. מה יכול לשנות את ההערכה? את ההערכה יכולים לשנות מספר המטופלים ועל כך נדרש לתת עדכון ל-NCB.
אריאל גריפר
¶
אבל איך הוא יכול לדווח כשהוא לא יודע מה יהיה היקף השוק? אתה רוצה שבשנת 2021 ידווחו על 28 טון והכניסו 6 טון?
יובל לנדשפט
¶
אני לוקח אוויר ואתם נכנסים לדבריי במקום שאני אסביר. היום כאשר מבקש עוסק רישיון, מי שיסתכל בטופס, כתוב שהעוסק כותב לנו כמה הוא רוצה, מה הן הכמויות שהוא מעריך לגבי עצמו. על סמך אותן הערכות אנחנו מנפיקים את רישיונו בוועדת רישוי – אנחנו יושבים עם המשטרה ועם כולם – וכן, דנים בכמויות כי כך דורשת האמנה.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
אתה עושה את זה גם לגבי יבוא? אתה יושב בוועדה הבין-משרדית ומעריך בגלל שהאמנה מחייבת?
יובל לנדשפט
¶
זה בניגוד לאמנה הבין-לאומית. אנחנו קובעים לו כמות על סמך בקשתו ואם הוא מבקש אחרת, אנחנו נותנים וכאשר סך כול הנתינה משתקפת בדיווחים שלנו.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
אנחנו מעניינים שלא אתם תאשרו להם. הם ידווחו כמה הם מעוניינים וזה לא יהיה נתון לסוג של משא ומתן אלא הם יוכלו לקבוע לעצמם מה הכמות אותה הם יגדלו באותה שנה.
איתי רוגל
¶
הסעיף כרגע מתייחס לכל מי שנמצא עם רישיון עיסוק. זאת אומרת, לפי מה שאני קורא מהסעיף הזה, גם בית מרקחת שהיום יש לו רישיון מבחינת תנאי הביטחון שלו ל-5, ל-15 או ל-50 קילו, מחר בבוקר הוא יכול להחזיק 500 קילו.
איתי רוגל
¶
לא כתובה כאן התייחסות לאיזה תנאים. בסופו של דבר כשאת אומרת רישיון לעיסוק, היום הרישיון לעיסוק הוא א' ואם את אומרת שאין מגבלה, זה אומר שאנחנו צריכים עכשיו להחליט שתנאי ביטחון של מפעל שיכול להחזיק כך וכך טונות, צריכים לחול גם על בית מרקחת של 60 מטרים כי הרי זאת המשמעות. אם את לא מגדירה מראש את סך כל תנאי הביטחון ומהם הולכת אחורה, אני לא מבין איך זה חל.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
בתנאי הביטחון קבוע איך אתה צריך למשל להחזיק את הקנאביס ומה הם התנאים. אם מישהו עכשיו ייצר כספת של בית מרקחת שתוכל להכיל את אותם 50 טון, זאת השקעה כספית אדירה שלו להשקיע בכספת של 50 טון והוא יוכל להחזיק בבית המרקחת שלו 50 טון. אבל אם הוא לא יעמוד באותם תנאי אבטחה, הוא לא יוכל להחזיק אותם כך.
איתי רוגל
¶
בסופו של דבר הוא יכניס את זה לאיזשהו חלל שיש לו. זאת פונקציה של כמות. הכמות צריכה לבוא לידי ביטוי.
אריאל גריפר
¶
את צודקת שאת אומרת שכל אחד יגיד כמה הוא ייצר אבל כדי שהוא ידע כמה לייצר, אמרת השקעות ואכן השקיעו הרבה מאוד כסף עם כושר ייצור שעומד על מעל 100 טון. רוצים לדעת מחר בבוקר כמה לגדל ולדווח. איך אפשר לדעת אם אנחנו לא יודעים מה יהיה השוק? אנחנו בשוק שלא מתנהל בו יצוא, ולא משנה מה יגידו. כמה מחר לשתול כדי שנוכל לדווח. רוצים לדעת מה היקף השוק. בשנת 2021 היקף השוק של כולם, לפי מה שדווח, היה 6 טון של המקומיים כי נכנסה שנת 2022. אנחנו צריכים לדעת על כמה לדווח. איך מדווח יכול לדעת? איך עוסק יכול לדעת על כמה לדווח? הוא לא יודע תא המצב בשוק.
יפעת קריב
¶
ביקשנו. אמרו שאי אפשר לקבל מידע על מי מכניס וכמה טון נכנס לארץ. הסעיף הזה בעיקרון הוא סעיף טוב חוץ מזה שיש לו בעיה אחת וזאת הבעיה של הייבוא.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
לא להתפרץ לדבריי ולא לדבר שלא ברשות דיבור, יפעת. אנחנו נעשה הפסקה. אנחנו נחזור בשעה 14:15 ונמשיך לדון בסעיף הזה.
(הישיבה נפסקה בשעה 13:40 ונתחדשה בשעה 14:25.)
היו"ר שרן מרים השכל
¶
ברוכים השבים. אנחנו חוזרים לדיון בוועדת הקנאביס של כנסת ישראל. אנחנו נמצאים כרגע בפרק ב', רישיונות, סעיף 3(ג) לעניין המגבלה לעיסוק בקנאביס לצרכים רפואיים.
מבחינת המגבלות הכמותיות, מי שרצה עוד לדבר זה היה המשרד לביטחון פנים. בבקשה.
ענת ממסה קינן
¶
אני מבקשת שבעניין הזה – מכיוון שזה משפיע על תנאי האבטחה והמיגון כי יש חליפות אבטחה – ענת מיכאלי, שהיא אחראית לתחום הזה, תתייחס.
ענת חן מיכאלי
¶
מבחינתנו ההתייחסות היא שיש חשיבות מאוד מאוד אקוטית לעניין הכמות, הרישום של הכמות ברישיון עצמו בהיבטים שלום הציבור וביטחונו. זה עקב שני דברים כאשר האחד הוא שחליפת האבטחה, חליפת המיגון שניתנת לעוסק לאתר, היא גם נגזרת של הכמויות. על מנת לא ליצור רגולציה מקשה מדי, אנחנו יצרנו איזשהו מנגנון שנותן מדרגים לפי כמויות. אם ניצור מצב שאין לי הגבלה של כמות לעוסק, זה אומר אני אצטרך ללכת איתו למדרג הכי גבוה כדי שבסופו של דבר הוא יעמוד בדרישות, מה שיוצר קושי.
דבר שני, מבחינת ובקרה על היבט זליגה. ברגע שאני לא אדע מה הכמות שאותו עוסק אמור לייצר, להחזיק או כל דבר אחר, אין לי גם יכולת לפקח ולבקר ואני לא אוכל לדעת כמה מתוך מה שהוא מחזיק אצלו באתר בסופו של דבר מצא את דרכו גם לגורמים הפליליים. אין שום מניעה, גם היום, אם עוסק, לדוגמה בית מרקחת שברישיון שלו ניתנה לו אחזקה עד 15 קילו והוא מבקש להגדיל את הכמות – הוא בסך הכול פונה ואומר שהוא מעוניין להגדיל את הכמות. אנחנו מגיעים, אנחנו בוחנים שמבחינת האבטחה והמיגון יש לו את היכולת לאבטח ולמגן ואז הוא מקבל את האישור. אף אחד היום לא מגביל. זה שהכמות מופיעה ברישיון, היא רק לצורכי פיקוח ובקרה שמאוד מאוד אקוטיים בהיבטים של שלום הציבור.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
אני אסביר ואולי אני אבהיר כאן שתי נקודות. אנחנו אל אומרים שהוא לא ידווח. כלומר, רישיון שיינתן אכן יהיה רשום בו למיטב הבנתי מה בעצם גודל הכמות של אותו מפעל אבל היק"ר לא יגביל באותה כמות שאותה הוא יבקש. על פי הנוהל של המשרד לביטחון פנים, על כמות כזו של דונמים או כזו וכזו של חומר מאוחסן, אתם דורשים מספר של שומרים, אתם דורשים כמות מצלמות, אתם דורשים גדר חכמה, אתם דורשים כל כך הרבה דברים שיש להם עלויות לא קטנות.
אין ספק שבעל חווה שלמעשה פתאום יגדל מ-10 דונם ל-20 דונם, ייאלץ לשאת בעלויות הרבה יותר גדולות כך שזה תלוי בו. אני לא חושבת שמסיבה כזו או אחרת, אחרי שהוא מגיע לרישיון של שלוש שנים - אני מבינה את המגבלה לשנים הראשונות, ואת זה אני מקבלת ונצטרך להבהיר שזה החל מהרישיון שלא יפחת משלוש שנים שנקרא רישיון ותיק – מרגע שהוא קיבל את זה, הוא יכול לעשות חישוב כלכלי כמה הוא יכול כרגע להשקיע, כמה כרגע יהיו אותן עלויות אבטחה והוא ימלא טופס ויאמר שהוא מעוניין ב-30 דונם, אתם תאמרו לו מה נושאי האבטחה והוא יחליט האם הוא מסוגל לעמוד בזה או לא.
הדיל יונס
¶
אם אפשר לעשות סדר בעניין הזה. היק"ר הוא הסוכנות הממשלתית שמחויבת לדווח על פי האמנה לגבי הכמויות. בכמויות צריכה להיות הלימה בין הצורך של השוק לכמויות הייצור. בעל הרישיון עצמו לא מדווח. הוא מדווח רק ליק"ר ומבקש את הרישיון לפי כמות. אם יבוא עוסק ויבקש להגדיל כמות וישכנע שיש צורך בצריכה, אין שום בעיה להגדיל את הכמות. אין הגבלת כמויות כללית רוחבית.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
אבל יש כרגע סוג של הגבלה. אם אין הגבלה, אז אין שום צורך להתנגד לסעיף הזה. אם קיימת הגבלה, אנחנו מגדירים את זה. קודם כל, אותו מגדל אכן ידווח ברישיון על הכמות. כלומר, זה כן יהיה כתוב. אבל משרד הבריאות למעשה לא יגביל את הכמות שהוא מבקש. פשוט כך.
יובל לנדשפט
¶
השאלה היא תמיד מה קודם למה. לפי איך שזה כתוב, עוסק – לא רוצה להגיד מגדל - שברישיונו כתוב 30 קילו ומתחשק לו להחזיק 30 טון, ויש לו רישיון לשלוש שנים, והוא עושה כן – זה מתנגד גם למה שענת אמרה.
ענת ממסה קינן
¶
הבעיה היא במילה הגבלה. היושבת ראש מתכוונת לכך שלא יוגבל אבל בתוך הרישיון תהיה הגבלה לפי מה שאותו בעל רישיון ביקש. כלומר, כשהוא אמר כמה הוא רוצה, זאת ההגבלה שלו. ולכן המילה הגבלה, יש איזושהי הגבלה, לפי מה שהוא ביקש.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
אנחנו ננסח את זה אחרת על מנת שיובהר שקבלת תנאי הרישיון לא מוגבלת בכמות שאותה מבקש הרישיון.
ענת מימון
¶
אי אפשר להגיד לו למה הצהרת על איקס ולא על ואי? אנחנו רוצים שזה יהיה איקס מינוס משהו. נכון?
יובל לנדשפט
¶
לא סיימתי קודם את דבריי. מה שענת אמרה, אנחנו רוצים להקל על התעשייה ולא להחיל עליה את כל צורכי האבטחה הכבדים ביותר מ-day one. לכן העיקרון הזה הוא בסדר אלא איך שזה כתוב, זה כתוב כך שזה מכשיל את העוסקים בכך שאם כך זה כתוב, יושתו עליהם מ-day one כללי אבטחה לכמויות הגדולות ביותר, ואת זה לא רוצים, נכון?
יובל לנדשפט
¶
לא. איך שזה כתוב. ולכן הפרקטיקה הנהוגה היא שאנחנו לא מגבילים ברישיון את בקשתו. שיבקש כמה שהוא רוצה. אנחנו גם בדרך כלל מסכימים. אולי מדייקים אותו לפעמים למעלה ולפעמים למטה. כשמישהו מגיש לנו רציונל, אנחנו אומרים לו למה ככה? אתה יכול לעשות יותר. אתה יכול להגדיל על ידי שימוש כזה או אחר ולפעמים מגדילים. זה די תואם את החלפה הספציפית.
יובל לנדשפט
¶
בסופו של דבר אנחנו נותנים רישיון וברישיון רשומה הכמות. ככל שהוא רוצה לסטות ממנה למעלה, הוא צריך לבקש זאת מראש ולא לעשות כן.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
בסדר, אבל הוא ביקש בהתחלה, הוא ביקש כמות מסוימת, הוא יצטרך לעמוד בתנאים מסוימים.
ענת חן מיכאלי
¶
זה בדיוק העניין. צריך לומר בנוסח שהבקשה אולי לא תוגבל אבל ברישיון עצמו בסופו של דבר יהיה רשום מה הכמות שאושרה לו.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
לא. אתם לא מאשרים לו את הכמות. ההליך הרגולטורי שהוא אמור לעבור מולכם הוא למעשה העניין של GSP. אני מניחה שאתם מתאימים את זה לכמות של החווה. יש חוות שהן גדולות ויש חוות שהן קטנות.
ענת חן מיכאלי
¶
לא. אני לא אומרת לו שהוא אמנם רוצה 20 קילו אבל אני מאשרת לו רק 10 קילו. לא. זה לא קורה. הוא בא ובבקשה שלו רשום שהוא הולך לאחסן במחסן אצלו 20 קילו ואני אומרת לו שאין שום בעיה וכי אני בודקת שהכספת שלו מתאימה ל-20 קילו.
רננה מיסקין
¶
אני לא בטוחה שזה נכון לגבי כל סוג של עוסק כי למשל בבתי מרקחת יש הגבלה שקשורה למשל לגודל הכספת. גם בנוסח המתוקן היעדר כל יכולת להגביל את הכמות שנדרשת, אי אפשר. אם הפסיליטיס לא מאפשרים את זה, אי אפשר להגביל את הכמות?
יובל לנדשפט
¶
לא. הרוקחות המחוזית. בבתי מרקחת זה קרה. מה שאנחנו דיברנו, דיברנו על גידול, דיברנו על ייצור ודיברנו על אחסון. בבתי המרקחת, השלב הוא 15 קילו ואחר כך 50 ומעל. יש בתי מרקחת בהם הרוקחות המחוזית שהיא אחראית על רישוי בית המרקחת אומרת לא וזה משני טעמים. הטעם הראשון, היות ועל פי חוק הרוקחות המחוזית צריכה לאשר את הכול, היא חושבת שכמות אחסון גדולה יותר תשבש את יתר פעילות בית המרקחת והיו דברים מעולם. שנית, איכות הרוקחות המתקיימת, הפרקטיקה הקלינית הנדרשת על ידי הרוקח היא לוקה בחסר. גם היו מקרים כאלה. הרוקחות המחוזית באה ועשתה ביקורות בבית המרקחת ואמרה שהיא מוכנה או לא מוכנה והתנתה תנאים. אם יהיה כאן ללא כל תנאים, אני לא יכול לדבר בשמם.
ענת מימון
¶
היא נתנה דוגמה של אבטחה. באותו מצב לא נותנים לו את הרישיון ואז הוא יגיש בקשה מחודשת ויאמרו לו שלכמות הזאת אתה לא יכול לעמוד בתנאים, תתכבד ותגיש לכמות הגיונית. הוא יגיש לכמות אחרת. אנחנו כרגע לא מדברים על הנוסח אלא על העיקרון של מה שאנחנו עושים.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
כאשר הוא מבקש בקשה לכמות מסוימת, לחממות מסוימות, אתם אומרים לו מה נדרש. אתם הרי צופים בתכנית בנייה.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
מה זה לא? מפת הדרכים אומרת שהוא צריך להגיש לכם תכנית בנייה שלו. אתם עוברים איתו שלב שלב ובודקים שלב שלב. אם הוא רוצה עכשיו 5 דונם, אתה צריך להגיד בסדר, חמשת הדונם צריכים להיות כך והדבר הזה צריך להיות כך.
יובל לנדשפט
¶
העיקרון הוא שנרשמת לו כמות הקנאביס. על פי רציונל שהוא מגיש. אני לא יודע לאמוד בשיטת גידול כזאת או אחרת על 5 דונם כמה יש. הוא מגיש לנו רציונל והרציונל הזה בדרך כלל, ב-99 אחוזים, מאושר או שאנחנו שואלים אותו לאור ניסיוננו למה כל כך קצת.
זה נכון הכול ובואו נעזוב את הגידול, נעזוב את הייצור, הכול נכון למעט בתי מרקחת. בתי המרקחת, לא נדרשת רק דעת היק"ר אלא נדרשת גם דעת – אני מדבר על דעה מקצועית חוץ מדעה אבטחתית – הרוקחות המחוזית כי לרוקחות המחוזית יש שיקולים שונים משני טעמים: האחד, האיכות הרוקחית, ושנית, האם בית המרקחת יכול להכיל עוד כמות כזאת.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
אני בינתיים משאירה את הסעיף הזה כפי שהוא בתיקונים מסוימים. אני רוצה להתייעץ עם הרוקחות המחוזית וגם עם עוד מספר גורמים.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
לא. אני מבקשת. אמרתי, אני מדלגת על הסעיף הזה. אם יש למישהו משהו לגבי הסעיף, שיפנה אלי אישית.
ענת מימון
¶
4. תנאים ברישיון בהתאם לסוג העיסוק
(1) על רישיון קנאביס, המפורט בתוספת השנייה, יחולו בנוסף להוראות חוק זה התנאים המפורטים לצדו בתוספת השנייה. שר הבריאות רשאי, בצו, באישור ועדת הבריאות של הכנסת, לשנת את התוספת השנייה.
שם מצוינים התנאים לרישיונות לפי סוג ספציפי. אני מציע שנעבור לתוספת השנייה.
ענת מימון
¶
כן. לפי נוהל 107, אלה התנאים הראשוניים לעיסוק ספציפי. כלומר, יש כאן כל מיני סוגי רישיונות, מה התנאים הנדרשים.
כל רישיון לעסוק בקנאביס - תנאי ראשון הוא שהמבקש מעל גיל 25 והוא צריך להיות אזרח ישראלי, אדם או תאגיד רשום בישראל.
ענת מימון
¶
נראה אם זה נמצא בתנאים הספציפיים. את זה תוכלו להוסיף בתקנות או בנוהל. בדיוק בשביל זה יש סעיף הסמכה.
ענת מימון
¶
לא רק. אם יש תנאים נוספים. שוב, אם יש לך תנאי שאת רוצה להוסיף, תגידי ונבחן. מה עוד להוסיף בתנאי הכללי?
היו"ר שרן מרים השכל
¶
אלו הם תנאי הסף לקבלת רישיון. הנוהל לקבלת רישיון בנפרד כולל התנאים של בדיקת מסוכנות שנמצאם בפקודת הסמים המסוכנים.
ענת ממסה קינן
¶
זה בדיוק מה שאנחנו אומרים. ברגע שיש פרק בחקיקה שמדבר על רישיון, צריך באותו פרק איכשהו להפנות לפקודת הסמים המסוכנים.
ענת ממסה קינן
¶
לא. אנחנו מדברים על הפקודה. בתיקונים עקיפים השאירה את הסעיף שמדבר על הנושא של ההמלצה וכיוצא בזה. אנחנו אומרים שהיא השאירה את זה בפקודה אבל צריך להפנות את זה בפרק עצמו.
ענת מימון
¶
רישיון גידול.
(1) אישור על כך שמבקש הרישיון הוא בעל זכויות בקרקע חקלאית בה ניתן לקיים את הגידולים או אישור המעיד כי ליזם שותפות עם בעלי זכויות בקרקע חקלאית.
(2) אם הגידול הוא בתחום משבצת חקלאית של קיבוץ או מושב – אישור על הסכמת האגודה החקלאית לקיום הגידול.
(3) אם הגידולים יתבצעו בבית צימוח או מבנים – עמידה בדרישות דיני התכנון והבנייה.
(4) אישור המעיד כי לקרקע הקצאת מים מספקת.
(5) אישור מהאגף לתכנון ופיתוח הכפר במשרד החקלאות.
יובל לנדשפט
¶
לא אישור אלא אישור עקרוני כי לפעמים אישור הוא רק בסוף תהליך הבנייה. האגף לתכנון פיתוח הכפר במשרד החקלאות, לעתים החווה לא בנויה והוא לא יכול להציג אישור. הוא אומר שבמקום הזה ניתן לבנות חווה לקנאביס, תכנן ותעשה ואז ניתן לך. למעשה אישור ניתן רק אחרי סיום הבנייה.
אתי כהנא
¶
תנאי סף או תנאי חובה לרישיון? יש שלבים בו אדם מתחיל בתהליך ואז יכול להיות שבשלב הראשוני עוד אין לו את כל האישורים ומרשים לו להתחיל לעשות את זה. השאלה היא באיזה שלב יוצא הרישיון, האם הרישיון יוצא בשלב שכבר הכול גמור ומוכן כולל כל האישורים ואז זה לא אישור עקרוני אלא זה כן מגיע לשלב של האישור הסופי.
רננה מיסקין
¶
אני אסביר. היום יש לנו מנגנון דו שלבי במפת הדרכים. במנגנון הזה, בשלב הראשון מקבלים אישור ראשוני שהוא עוד לא מתיר בעצמו לגעת בסם אלא הוא בעצם שלב - יובל יכול להסביר את ההתפתחות שלו - שיש לנו איזשהו אישור שאפשר להתחיל איתו ואז זה מאפשר לעשות דברים אחרים. רק בשלב השני מחזיקים ברישיון. בהחלט יכול להיות שמישהו נמצא בשלב מאוד ראשוני, מקבל אישור עקרוני ואז רק אחר כך הוא מתחיל.
יובל לנדשפט
¶
אלה תנאי הסף על מנת שבן אדם יבוא, יקבל את האישור הראשוני לפעול על מנת להתאים את האתר, את המיזם, אבל עדיין חסר כאן למשל שהוא באמת עומד במה שנדרש ממנו. אם זה רישיון ייצור, היכן הוא נבחן שהוא באמת יודע להתאים את אותם תנאי גידול וייצור. הרי אם אלה התנאים כולם לרישיון, מחר בבוקר רישיון ייצור, יש לו אישור זכויות ואישור רשות מקומית והוא פותח.
אני מנסה להסביר רחב על מנת שזה יובן. דבר שחסר כאן בתנאי הסף זה אישור או הצהרה של אותו מגיש, של אותו יזם. הטרמינולוגיה היא בשלב כזה שעד הרישיון הוא יזם. הוא מגיש לאישור ראשוני, עורכים לו את הבדיקות, ואחר כך הוא כבר פועל להתאמת העיסוק או להקמת העיסוק ובסוף הוא עובר את הבחינה, את הטסט. כמו בן אדם שניגש לקבל רישיון ברכב. בהתחלה הוא מגיש את הכול ועובר את התיאוריה, אחר כך הוא לומד ובסוף הוא עובר מבחן ואם הוא עומד בו, הוא מקבל את הרישיון.
מה שחסר כאן עדיין לעניין הסף זה הצהרתו שאין לו שיעבוד על המקרקעין או על תחום העיסוק על ידי צד ג' כלשהו. למה? כי בהחלט יכול להיווצר מצב שהבן אדם מקיף עסק, עיסוק מסוים, והוא כקוף עבור ארגון פשיעה כלשהו שהוא בתוכו. לכן מספיקה הצהרתו.
יובל לנדשפט
¶
או הקרקע או נכסיו. "ככל שקיים או שיקום שיעבוד של המקרקעין או חלק מהם" או של העיסוק לצד ג'. זאת אומרת, בן אדם יכול להקים עיסוק אבל הוא כולו, כל העיסוק שלו, משועבד לגוף פשיעה גדול ואנחנו לא נרצה שמישהו יקים את זה.
יובל לנדשפט
¶
את לא רוצה שכל העיסוק בקנאביס ישועבד לארגון פשיעה גדול. מצד שני, אנחנו לא יכולים לדעת את זה כי לא כל שיעבוד נרשם. לכן מספיקה הצהרה שלו. במסמכים שהוא מגיש, הוא מצהיר.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
תודה רויטל. פתרנו את זה.
לעניין הרישיון. בסופו של דבר גם ברגע שמתחילים להשקיע, אנחנו רוצים לתת להם את הרישיון העקרוני. השאלה היא אם בעצם הרישיון הראשוני, כמו שיובל אומר, ניתן לשנה.
יובל לנדשפט
¶
בהתחלה זה נקרא אישור ראשוני לפעול. הוא ניתן לשנה. אם רוצים שנאריך לשלוש שנים, אפשר להאריך לשלוש שנים מה שיחסוך לנו לחדש לו מעת לעת. אין עם זה בעיה אבל זה אישור ראשוני לפעול לתכנון והקמה. כיוון שעד לתהליך ההקמה בין לפעול לתהליך הקמה ועד ההקמה, יש הרבה מאוד שלבים בדרך, חלקם איכותיים, הם איכות בהתאם לתחום העיסוק והשני הוא איכות בהתאם לתחום המשטרה, ה-GSP.
אם תרצו, נוכל להסביר. זה על פי נוהל 107.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
התנאים שקבענו כאן הם בעצם אישור עקרוני וברגע שהם עומדים בתנאי הסף, הם מקבלים אותו רישיון קבוע.
יובל לנדשפט
¶
אישור עקרוני. זה נקרא אישור ראשוני. אפשר לקרוא לזה רישיון עקרוני. אין בעיה. זה גם נכון יותר.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
אישור עקרוני. ברגע שהם מקימים את הכול, ברגע שהם עומדים בתוספת הראשונה – שאלה כל נהלי האבטחה, האיכות וכולי - הם מקבלים את הרישיון לשלוש שנים.
יובל לנדשפט
¶
לא. קודם כל בתכנון, קבלת אישורים לתכנון מהגורם כי אנחנו לא מאשרים תכנון בנייה אלא זאת ועדה מקומית כל אזור.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
בסדר. של התכנון והבנייה, הקמה של הכול. אולי זה לא אישור עקרוני. אמורים להיות שלושה שלבים.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
עמידה בהגדרות שבתוספת הראשונה. הם מקבלים רישיון לשנה אחת לתפעול ולביקורת. ברגע שהם אישרו את זה, הם מקבלים רישיון שלא יפחת משלוש שנים.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
יש לכם אישור בכל מקרה לסגור חווה שלא עומדת בנהלים. חווה שעובדת בר 15 שנים ועומדת בכל התקנים, בכל הפיקוח, בכל, ורואים שיש לה רקורד מצוין, למה לא לאפשר לה רישיון לחמש שנים? למה לא לאפשר רישיון לעשר שנים?
היו"ר שרן מרים השכל
¶
אנחנו קובעים שלא יפחת משלוש שנים. הם יתחילו לתת רק שלוש שנים, אנחנו נביא עוד תיקונים ונגדיר את זה ל-10 שנים. אנחנו מאפשרים להם כאן, לחברות שמראות את הרצינות, שלא היו להן "פאלטות" לא באיכות ולא באבטחה, נותנים להן את האפשרות לקבל רישיון ל-10 שנים.
טל פז מזרחי
¶
צריך לוודא שהחוק הזה לא סותר את חוק רישוי עסקים למקרה של עסק שהוא דואלי, שהוא גם למשל בית מרקחת שמוכר קנאביס וגם תרופות.
יובל לנדשפט
¶
אנחנו החרגנו את כל תחום הקנאביס, בשמחה גדולה שהייתה לנו אז, בוועדת הפנים - למעט בתי מרקחת לא צריכים רישוי עסקים כי אחרת כל השמחה הגדולה הזאת גמרה את רישוי העסקים. הם לא היו מקבלים רישיונות עד היום עם כב"א, מד"א וכל אלה שהיו באים אליהם.
יובל לנדשפט
¶
אני רוצה לומר משהו. לתת רישיון זה נוח ואנחנו עושים את זה. אני אומר את זה לעמיתיי מהמשטרה ומהמשרד לביטחון פנים. כאשר אנחנו רואים – כמו ששרן קראה לזה - "פאלטות", לא כל דבר, ישר סוגרים את החווה.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
אולי אני קטונתי ואני לא מכירה אנשים שיודעים להשקיע 100 מיליון שקלים באופרציה כזאת ומקבלים אישור לשנה, זה טירוף. נגיד הם עברו את השנה הראשונה עם ההשקעה המינימלית אבל ברגע שהם מגיעים לרישיון של שלוש שנים ומביאים השקעות של מאות מיליוני שקלים, בואו תנו להם להחזיר את ההשקעה.
יובל לנדשפט
¶
התקנות היום קובעות שלוש שנים. אמרנו שהחוק הוא מעל התקנות. ככל שהחוק יקבע אחרת, אמן ואמן. אנחנו לא חוששים מהנושא של פאלטות כי מנגנוני הבקרה, ככל שהם קיימים, הם לא ישר הורדת גיליוטינה על ראשו של העוסק. קודם כל נערך תחקיר- במקרה דיברנו על איזשהו משהו כזה באיזו חווה, משהו שקורה- מוצאים את סיבות השורש. ככל שסיבות השורש אחרי פעם, פעמיים ושלוש פעמים, אז נערך שימוע. לאחר שימוע בוחנים.
רננה מיסקין
¶
תשימו לב שבמפת הדרכים, אתם לקחתם את החלק שרלוונטי רק לפני האישור הראשוני. יש עוד שורה של תנאים שנדרשים בשלב השלישי. זאת אומרת, אחרי שקיבלת אישור ראשוני ולפני שקיבלת רישיון שהם נוספים והם לא מופיעים כאן וגם הם צריכים להיכנס.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
המטרה שלנו הייתה להקל ולכן להוריד את הרישיון ביניים. אנחנו מבינים שמבחינת איכות זה נדרש. לכן אני מבקשת שתעבירו לנו את הסף המינימלי שאתם דורשים במתן הרישיון הראשוני, מה שיובל קורא לו נהג חדש, לעמידה בתנאי סף בשביל רישיון נהג ותיק.
רננה מיסקין
¶
שלא נתבלבל בין מה שאת הזכרת עכשיו כנהג חדש, שזה הרישיון המצומצם, המוגבל יותר, לבין מה שקיים היום לפני שבכלל קיבלת רישיון. אלה שני שלבים שונים.
רננה מיסקין
¶
בסדר. זאת הערה ראשונה. הערה נוספת. יובל אמר - אבל אני חושבת שחסר חלק במה שהוא אמר – שהתקופה לא תקטן משלוש שנים. צריך אמצעי מידתי. יש לנו מקרים כאלה – אנחנו ממש פוגשים את זה - שמישהו התחיל וכן עבר שנה אבל בקושי עבר את המבדקים או עבר בקושי את תנאי האבטחה, יש אצלו ליקויים חוזרים, אבל הוא חצי מתקן אותם וחצי לא מתקן אותם. לא רוצים לבטל לו עכשיו את כל הרישיון. החלופות כרגע הן Go no go ברגע שסיימתי את השנה. לדעתי זה פתרון לא מספיק מידתי ולא מאפשר לנו מספיק גמישות במקרים בהם אנחנו לא רוצים לעצור את כל האופרציה עד שהוא יסדר את הכול אבל כן לתת תקופות מוגבלות של רישיון.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
אני אומרת לא. או שהאדם עומד בתנאים או שהוא לא עומד בתנאים. אם אתם רוצים לתת לו זמן נוסף לתיקון ליקויים, אפשר לתת לו תוספת של שישה חודשים נגיד לתיקון הליקויים ולאחר מכן אתם יכולים לעבוד איתו בתנאי רישיון רגיל. אי אפשר למתוח אותו עכשיו בסוג של רישיון חדש לאורך חמש-שש שנים.
יובל לנדשפט
¶
זה יעשה לנו כיק"ר חיים קלים. אני אתן דוגמה. מפעל - ויש לנו ארבעה כאלה על המדוכה – שהשלים בתוך השנה את נוהלי האיכות שלו לעניין המיצויים אך לא השלים לעניין התפרחות שהן בערך 70 אחוזים מעיסוקו. לא ניתן לו רישיון בכלל? הרי אני צריך לתת לו לשלוש שנים, אז אני לא אתן לו רישיון? עכשיו שלושה מפעלים הולכים לפח.
יובל לנדשפט
¶
לא. ולידציה זה תהליך שהוא נועד להבטיח שבפעם הראשונה, החמישית, ה-15, ה-50 אלף – יצא אותו דבר. פחות או יותר מה שאמרנו. אבל אם הוא לגמרי סוטה, יש לו פלטואציות שונות לחלוטין של האיכות שלו, הוא לא הצליח בייצוב מערכת האיכות שלו, הוא הצליח לייצב אותה במיצויים אך הוא לא הצליח לייצב אותה בתפרחות כתוצאה מגידול, מהחוות שהוא קונה, מהחוות שהוא מביא או מחומר שהוא מייבא. יש כאלה ממש עכשיו שלושה מפעלים וחלקם מאוד מאוד גדולים.
לכן אנחנו אומרים שאנחנו נותנים להם רישיון. ברור לכולם שרישיון ראשון הוא לשנה ואחר כך, אם הכול בסדר, הוא לשלוש שנים. זאת אומרת, אם מישהו מקבל שנה ואחר כך עוד שנה, זה במסגרת איזשהו נו, נו, נו. למה? כי אם ניתן לו רישיון לשלוש שנים, מסכנים המטופלים, הם ימשיכו לקבל משהו שהוא בכלל לא ולידי. הם יקבלו יום אסאל ויום בסאל. או שאנחנו נגיד שאין לו בכלל רישיון, אם החוק לא מתיר לנו את הגמישות הזאת.
יובל לנדשפט
¶
גם מגדל. יש מגדלים שלא הצליחו לייצב אופן אחיד ועדיין לפעמים באצוות מסוימות, ריכוזי החומרים הפעילים הם כאלה ובאצוות מסוימות הם שונים לגמרי. דרך אגב, בגלל זה אנחנו מחייבים את כולם היום לרמת בדיקת חומרים פעילים אחידה שנקראת קל-פישר, שהיא לא ניתנת להטעיות כי השיטה היום ניתנת להטעיות והמטופלים בודקים ואומרים לנו שיום אחד זה ככה אבל כשאנחנו בודקים – זה ככה.
אני אומר שעוסק מסוים שיש לו אבל הוא לא עומד במלוא מה שצריך בשנה הראשונה, הוא לא השלים, כמו נהג חדש שיודע לנהוג מצוין בדרך ישרה אבל אפם הוא יעלה על אוטוסטראדה – פחד אלוהים.
יובל לנדשפט
¶
אבל אנחנו לא בעניין של נהיגה. אנחנו בעניין של בריאות הציבור. אם ייקבע בחוק שניתן לכולם שלוש שנים או לא ניתן, בסדר.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
היום פרסמו שלמעשה מישהו קיבל רישיון יבוא, אולי מקולומביה, כשלמעשה המוצר לא גודל בבתי גידול. זה נכון?
היו"ר שרן מרים השכל
¶
אם מאפשרים קנייה של תוצרת שלא גודלה בחממות, איך מחייבים כאן בישראל תוצרת שגדלה בחממות?
יובל לנדשפט
¶
אינני יודע מה נאמר בפרסום, באחד הפרסומים טענו שסופר פארם שייך לי והלכתי לבקש ולא האמינו לי. לא רצו לתת. אני לפרסומים מאמין מעט מאוד. אבל אמרנו בדיון קודם שמי שמייבא, תנאי האיכות צריכים להיות שקולים לפחות - גם בגידול וגם עוד יותר בבדיקות – למה שבישראל. אם תנאי האיכות הנדרשים בגידול בישראל הם בבתי צימוח, זה צריך להיות לפחות כך בחוץ לארץ. אני אבדוק את זה. יכול להיות שמישהו דיווח לא אמת.
יובל לנדשפט
¶
בעיקר בריאות הציבור. אני אתן דוגמה הכי פשוטה של ציפורים נודדות, לשלשת מעיים על הפרח, פטריות, עובשים, נבגים שנישאים באוויר ואחר כך זה מגיע לחולים כמו למשל חולי סרטן מאותגרי מערכת החיסונית שאין להם.
ענת מימון
¶
רישיון ייצור
(1) אישור על כך שבעל הרישיון הוא בעל זכויות במבנים שנבנו כדין או שיש להם היתר בנייה.
(2) אישור הרשות המקומית כי הפעילות תואמת את התב"ע או שקיים היתר לשימוש חורג.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
זה בעצם רישיון נהג חדש ואחר כך, כשהם עומדים בתנאים, הם מקבלים את הרישיון ללא פחות משלוש שנים.
ענת חן מיכאלי
¶
הכוונה היא שאם אדם עוסק גם בקנאביס רפואי וגם בייצור של תרופות שהן לא קנאביס רפואית, שזה לא יפטור אותו מצורך ברישוי עסקים כי גם שם הוא עדיין מחויב.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
אני לא חושבת שקיים דבר כזה. אני לא חושבת שהיק"ר יאשר איזשהו ערבוב. היום הם לא מאפשרים אפילו ערבוב של אצוות שונות.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
אתם מאשרים מפעל שיש בו ערבוב? יש לכם מפעל שמייצר לא רק קנאביס אלא משהו נוסף? אתם מאשרים דבר כזה?
רננה מיסקין
¶
אם יש מפעלים שמייצרים מוצרים שהם לייצוא בלבד, אני לא בטוחה שההחרגה מאישור עסקים חלה עליהם.
יובל לנדשפט
¶
ככל שאני זוכר, אין מפעלים. בעצם יש מפעל אחד אבל בעיקר יש בתי מסחר שעצם עיסוקם העיקרי, 90-80 אחוזים תרופות רגילות ובנוסף קנאביס. לכן הם נדרשים לחוק רישוי עסקים לכל התרופות הרגילות. למעשה אם הקנאביס היה מופרד במקום אחר, הם לא היו צריכים אבל הם בוחרים לעשות את הכול באותו מקום.
רננה מיסקין
¶
צריך לכתוב שיש להם היתר בנייה. כתוב "בעל זכויות במבנים שנבנו כדין או שיש להם היתר בנייה". זה נשמע לי כאילו חסר כאן החלק של מבנים שלא קיימים, זאת אומרת, מבנים בתכנון.
רננה מיסקין
¶
אבל כתוב בעל זכויות במבנים. אם עוד אין אותם, בנוסח שאנחנו כתבנו את זה, במקרה של ... בתכנון על היזם. צריך לחדד את זה.
ענת מימון
¶
רישיון בית מסחר
(1) אישור על כך שבעל הרישיון הוא בעל זכויות במבנים שנבנו כדין או שיש להם היתר בנייה.
גם כאן נתקן בהתאם לגבי מבנה בתכנון שיש לו היתר בנייה.
(2) אישור הרשות המקומית כי הפעילות תואמת את התב"ע או שקיים היתר לשימוש חורג.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
התוספת השנייה היא תנאי לקבלת אישור ראשוני והתוספת הראשונה היא בעצם קבלת רישיון.
ענת מימון
¶
לא. היו עוד דברים, חוץ מזה שזה מעוגן בתוספת.
רישיון ניפוק בבית מרקחת
(1) רישיון עסק תקף להפעלת בית מרקחת.
(2) אישור רוקח אחראי תקף מאת הרוקח המחוזי.
בכל בית מרקחת צריך להיות רוקח אחראי.
ענת מימון
¶
את רישיון אתר השמדה שמנו בסוגריים. כרגע אין לנו אתר השמדה בחוק. חברי הכנסת ביקשו שיהיה מקום. אפשר להקריא את זה.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
מי שרוצה אתר השמדה בלבד, צריך רישיון לאתר השמדה. אם מישהו רוצה אתר השמדה בתוך אתר מוכר, הוא לא נדרש.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
מי שעוסק באתר השמדה, נדרש לרישיון. אני רוצה להוסיף תוספת שאומרת שמי שקיבל רישיון גידול - - -
יובל לנדשפט
¶
אני חייב להסביר. זה נקרא אתר השמדה קטן כי יש לנו כאן את תקנות פליטת האוויר כי אנחנו מצאנו נישה דרכה אנחנו יכולים להכיל זאת.
יובל לנדשפט
¶
תקנות את אוויר, כמה מותר לשרוף ביום על מנת לאפשר זאת בתוך אתר העיסוק שבדרך כלל הוא אתר גידול.
טל פז מזרחי
¶
אם זה אתר השמדה, זה מובן. אם זה נעשה בתוך המקום עצמו שבעל הרישיון כבר קיבל את הרישיון, צריך שיהיו תנאי אבטחה ופיקוח על התהליך הזה, מה גם שהוא יכול לבקש ממישהו אחר לבוא לתוך המפעל ולעשות את זה שם.
ענת ממסה קינן
¶
מישהו יפקח על זה? יובל, זאת שאלה אליך. אמרת שלא צריך רישיון אבל צריך איזשהו אישור לזה שהם הולכים להשמיד כמו שקבוע בתנאים האלה.
יובל לנדשפט
¶
אלה דרישות הסף ואמרנו שברגע שמישהו עומד בהן, אחר כך הוא צריך להראות את אישורי הבטיחות.
ענת מימון
¶
רישיון מעבדה
(1) רישיון עסק תקף להפעלת מעבדה.
(2) אישור מהרשות להסמכת מעבדות לצורך ביצוע בדיקת שאריות חומרי הדברה – תעודת הכרה מהשירותים להגנת הצומח במשרד החקלאות לביצוע בדיקה כאמור.
יובל לנדשפט
¶
לא. זה גם על פי תקנות אכ"א. כי אנחנו עושים את הכול פר אירופה. זה רק בעל רישיון עיסוק לייצור.
אתי פלר
¶
שלום. אני חושבת שההגדרה של מעבדה היא מצומצמת מאוד ואפילו לא משקפת את המעבדות שעוסקות היום ויש להן רישיונות של היק"ר לבדוק קנאביס. על פי רוב אלה מעבדות שבודקות בדיקות כימיות ומיקרו-ביולוגיות, לאו דווקא שאריות חומרי הדברה. לא יודעת למה החלטתם להגדיר רק שאריות חומרי הדברה.
אתי פלר
¶
אני מסבירה. זה לא נכון להגביל את זה רק לשאריות חומרי הדברה כי הן יכולות לבדוק גם מיקרו-ביולוגיה ויכולות לבדוק גם...
יובל לנדשפט
¶
אתי התכוונה לומר מעבדה שיש לה הסמכה. הסמכה מעבדתית זה שיש לה ריאגנטים מתאימים והוכחו יכולות בדיקה.
אתי פלר
¶
לא. הכשירות המקצועית של מעבדה נבדקת לכל מפרט בדיקות. יש הסמכה נפרדת לקוסמטיקה, לשאריות חומרים - - -
היו"ר שרן מרים השכל
¶
כן, אבל את ההסמכה הזו אנחנו קובעים לאחר מכן. כאן אנחנו מדברים רק על אישור ראשוני למעבדה.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
כן בפרק ח' אנחנו מדברים על התנאים בהם המעבדות צריכות לפעול. כאן זה אישור ראשוני. ברגע שהם מבקשים לקבל רישיון למעבדה כזו, הם צריכים להוכיח קודם כל שהם באמת רישיון עסק תקף להפעלת מעבדות ואישור מהרשות להסמכת מעבדות לצורך ביצוע בדיקות שאריות חומרי הדברה.
אתי פלר
¶
הם לא יכולים להראות כשירות מקצועית לבדיקת קנאביס ומוצריו אם אין להם את הרישיון הראשוני שמאשר להם להחזיק קנאביס ואת הסטנדרטים הנדרשים לבדיקות. זה השלב הראשון.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
בגלל זה אנחנו אומרים שקודם כל רישיון עסק תקף להפעלת מעבדות ואז אישור מהרשות להסמכת מעבדות לצורך ביצוע בדיקת שאריות חומרי הדברה או בדיקות מיקרו-ביולוגיות. עם האישור הראשוני הזה הם מגיעים אליך, אל אתי פלר, אחרי שהם קיבלו את האישור הראשוני ולדעתי מרגע שהם קיבלו אישור שם, למה הם צריכים לעבור גם את היק"ר?
היו"ר שרן מרים השכל
¶
ברגע שמאשרים את זה והם מראים שיש להם אישור מהרגולטור, הם יכולים אוטומטית לקבל אישור החזקה בסם, לא? אם הם מראים לכם את המסמך הזה ואת המסמך הזה.
אתי פלר
¶
אני חושבת שיש כאן קצת בלבול. הרשות הלאומית להסמכת מעבדות היא לא רגולטור. הרגולטור הוא היק"ר. מי שנותן להם את האישור להחזקת הסם והסטנדרטים הנדרשים לסם, זה היק"ר.
אתי פלר
¶
הם נותנים להם אישור להחזיק את הסם, הם מבצעים את התיקופים לבדיקות השונות ואז אנחנו מגיעים לבדוק את ה-...
יובל לנדשפט
¶
אנחנו נותנים להם אישור וכשהם עומדים במבחן שלה – מי שעושה להם את המבחן, זאת הרשות – הם באים אלינו כי אנחנו נותנים את הרישיון, מציגים אישור איכות מאתי, אישור אבטחה מהמשטרה, ו ואנחנו נותנים את הרישיון.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
אם כן, לצורך בדיקת שאריות חומרי הדברה, יש להם. זה כתוב. הם מקבלים אישור ראשוני. מרגע שהם קיבלו את האישור הראשוני מהיק"ר, הם הולכים עם האישור הראשוני ליק"ר, הם מכניסים את הסם, הם מקבלים את האישור מהרשות הלאומית להסמכת מעבדות וברגע שהם מגישים אתה האישור להסמכת מעבדות - - -
אתי פלר
¶
מעבדות המיקרו לא צריכות את משרד החקלאות. הן כן צריכות את האישור של היק"ר. מעבדות שבודקות שאריות חומרי הדברה, צריכות גם הכרה של משרד החקלאות וגם אישור של היק"ר.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
לעניין אותה הסמכת מעבדות, ריכוזי חומרים פעילים ומיקרו-ביולוגיה יידרשו לאישור הרשות הלאומית להסמכת מעבדות ואת האישור הראשוני מהיק"ר. ברגע שהם מקבלים, הם מציגים את המסמכים האלה ליק"ר. בעצם GSP.
אתי פלר
¶
אני מבקשת להציע משהו. מכיוון שיש הרבה הפניות גם לכל העוסקים – ואני בדיון מהקור – יכול להיות ששווה לשקול לעשות טבלה ממי צריך לקבל אישור, את כל משרדי הממשלה, את כל הרגולטורים מהם צריך לקבל אישור, מול תחומי העיסוק. בצורה כזאת זה יהיה מורה נבוכים גם לנו כמי שמפנים לרגולטורים השונים ונוכל לדעת למי להפנות.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
בפרק של המעבדות אנחנו כמובן נכתוב את זה, את התהליך הראשוני. זה בדיוק מה שענת, היועצת המשפטית שלנו, עשתה כרגע. היא תכתוב את זה וכשנגיע לפרק של המעבדות, זה יהיה מאוד מפורט ואז יהיה יו תר קל. ברור שלא כולם ילכו לחוק ואני מקווה שהיק"ר אולי יכין טבלאות באתר שלו.
ענת מימון
¶
רישיון שינוע
רישיון לפי חוק חוקרים פרטיים ושירותי שמירה או רישיון עסק תקף בתחום השינוע לפי חוק רישוי עסקים.
יובל לנדשפט
¶
יש לו רישיון עיסוק, הוא יכול גם להסיע. דרך אגב, בשלב השני, הרכבים שבהם הוא עושה את זה, הם נבדקים לצורך תנאי איכות ואבטחה.
רננה מיסקין
¶
לא מזמן תיקנו את הסעיף הזה ואולי לכן זה כך. זה לא כל פריט לפי חוק רישוי עסקים. יש פריטים מסוימים שחידדנו אותם בסעיף ז'. זה היה אחרי עבודה מקצועית מאוד משמעותית.
רננה מיסקין
¶
נכון.
אם כתוב שיהיה רישיון בתחום רלוונטי ואנחנו יכולים לקבוע את זה בנהלים - זה טוב מבחינתנו כי זה ייתן יותר גמישות.
ענת מימון
¶
יש שתי אפשרויות. או היום בתוך נוהל 107, יש לו פירוט איזה סוגים של רישיון לפי חוק רישוי עסקים רלוונטי לעניין של הקנאביס, לשינוע, או לכתוב רישיון רלוונטי אחר שיקבע המנהל.
יובל לנדשפט
¶
רישיון שינוע לפסולת בהמות או צואה, לא נרצה שכך יסיעו מוצרי תרופות. ישבנו מול אגף הרוקחות ומי שאחראי.
ענת מימון
¶
רישיון למחקר
(1) בעל הרישיון מחזיק במקום ומכשור מתאימים לעריכת מחקר בתחום הקנאביס.
כאן למעשה ביקשת לתקן את זה.
רננה מיסקין
¶
אני חושבת שכאן זה המקום לעשות את מה שדיברנו עליו, להוריד מהחוק את הדרישות של הלסינקי ולשים אותן כאן. זה בדיוק המקום.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
"בעל רישיון מחזיק במקום ומכשור מתאימים לעריכת מחקר בתחום הקנאביס ובעל הרישיון או מנהל המעבדה לא הורשע בעבירה שמפאת מהותה, חומרתה ונסיבותיה אין ראוי שיערוך מחקר".
יובל לנדשפט
¶
אם יהיה כתוב שהוא צריך להציג לנו מראש אישור של ועדת הלסינקי, סליחה על המילה אבל חראם עליו. לגבי מחקר, אנחנו הכי קלים. מי שרוצה לחקור, שיחקור.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
זה האישור הראשוני ועל מנת לקבל רישיון פשוט להוסיף את התוספת של GSP. צריך לעמוד בתקן GSP לעניין המעבדה שלו.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
ברגע שבעל רישיון למחקר קיבל את האישור הראשוני מהיק"ר ואחר כך, בתוך הסעיף של המחקר הוא עמד בנוהל GSP לעניין המעבדה או המקום - אגב, הם לא יצטרכו לעמוד בנוהל GSP במידה וזה אצל בעל רישיון, מי שכבר יש לו רישיון כי הוא כבר עומד בנוהל GSP - הוא למעשה אוטומטית יקבל רישיון מחקר מהיק"ר. הוא לא יצטרך להוכיח יותר שום דבר מול היק"ר.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
אנחנו לא מדברים על זה. אני חוקרת, אני מגיעה ליק"ר ואני מבקשת אישור ראשוני. האישור הראשוני הוא בעצם שני הסעיפים האלה. אתם נותנים לי את האישור הראשוני הזה. ברגע שיש לי אותו, אני הולכת לפרק של המחקר והפיתוח כדי לעמוד בו. ברגע שעמדתי קודם כל בתקן GSP, מי שיש לו רישיון פטור - מנוהל GSP כי גם כך הוא עומד בנוהל GSP. ברגע שאני עמדתי בנוהל GSP – אני אומרת לכם הנה האישור הראשוני, הנה ה-GSP, תנו לי את האישור להיות חוקר. אתם מנפיקים לי אישור חוקר וזאת אומרת שאני יכולה לקנות תוצרת ולהחזיק תוצרת במעבדה.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
זה בכל המחקרים. כשאני עושה היום ניסוי בעגבניות ובני אדם, אני נדרשת לאישור ועדת הלסינקי?
היו"ר שרן מרים השכל
¶
נהדר. אני הולכת לפרק של ועדת הלסינקי. אם אני לא קיבלתי אישור, אני עוברת על החוק אבל זה לא קשור ליק"ר.
רננה מיסקין
¶
כל בן אדם שבא לו שיהיה לו קנאביס, הוא יגיד שהוא חוקר. הוא לא צריך להראות שהוא עשה איזשהו מחקר.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
"הוא בעל רישיון, מחזיק במקום ומכשור מתאימים לעריכת מחקר בתחום הקנאביס. בעל רישיון או מנהל המעבדה לא הורשע בעבירה שמפאת מהותה או חומרתה ונסיבותיה אין זה ראוי שיערוך מחקר".
היו"ר שרן מרים השכל
¶
לא. מעבדה מורשית. דיברנו על מינימום תנאי מחקר, שהוא חוקר שיש לו ניסיון לפחות בשני מחקרים.
אריאל גריפר
¶
אם אני רוצה לעשות ניסוי ומחקר בתוך חוות ולבדוק תאורה מסוימת, השפעה שלה או כל מיני אביזרים אחרים?
היו"ר שרן מרים השכל
¶
מה שאתה עושה, אתה למעשה מבקש אישור ראשוני מהיק"ר, ואתה צריך לעמוד בתנאים האלה, ואנחנו גם נוסיף את זה שזאת מעבדה מורשית. אם יש לך רישיון, אתה לא צריך מעבדה מורשית כי יש לך כבר את השטח. אתה תצטרך לעמוד בתנאי של עבירות פליליות ותצטרך להוכיח את ניסיון המחקר, שיש לך מאחוריך לפחות שני מחקרים או משהו, סוג של תנאי סף כדי לראות שאתה באמת חוקר.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
ברגע שיש לו את האישור הראשוני, הוא מקבל אישור למחקר. אם הוא לא צריך ועדת הלסינקי והוא לא צריך את הוועדה לניסויים בבעלי חיים, ויש לו גם כך את אישור GSP משום שהוא מקיים את זה בתוך מקום עם רישיון – הדבר היחיד שנותן זה בעצם אישור ראשוני. הוא פונה ליק"ר, הוא מוכיח שיש כאן חוקר, שיש כאן מישהו ללא עבר פלילי שחוקר את זה, שיש מישהו שיש מאחורי לפחות שני מחקרים כדי שיראו שהוא באמת איש אקדמיה וחוקר את התחום הזה. הוא מקבל את האישור הראשוני וברגע שיש לו האישור הראשוני, הוא מקבל את הרישיון.
אריאל גריפר
¶
זה מתקיים בפועל אבל נגיד שאנחנו רוצים להרחיב את זה. אני רוצה לבדוק האם התאורה של איקס טובה ואם התאורה של ואי טובה ואני רוצה לעשות לי חדר ולשים תאורה כזאת.
אריאל גריפר
¶
בוא ניקח את זה צעד קדימה. אני רוצה עכשיו להביא אנשים שיבדקו את התאורה שלהם. הם יבואו, יתקינו, ישנו. איפה אני עושה את זה? אני עשוה את זה בתוך אתר ייצוב?
היו"ר שרן מרים השכל
¶
אתה רוצה לערוך מחקר ובשביל מחקר אתה צריך איש מדע שיודע להביא את הממצאים, לכתוב את הדוח, להגיש אותו. אתה צריך איש אקדמיה או איש מחקר כדי לערוך את זה. זה איש מקצוע. אתה רוצה לעשות את זה?
אריאל גריפר
¶
אתם מסתכלים על זה כעל מחקר שהוא יותר מחקר קליני. אני רוצה לבדוק היום האם יש טכנולוגיה חקלאית מסוימת שיכולה להתאים לגידולי קנאביס.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
אם אתה מפתח את התחום, אתה חייב איש מחקר ומדע. אתה לא יכול להוציא פרסום של מחקר בלי שיש מישהו מהתחום. אם אתה אומר לי שאתה רוצה עכשיו בחממה אחת תאורה כזאת ובחממה אחרת חממה אחרת, אף אחד לא מפריע לך ואתה יכול לעשות את זה. אם אתה רוצה לערוך מחקר, במחקר יש דברים מסוימים.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
על זה אנחנו מדברים. על זה בלבד אנחנו מדברים.
אני מבקשת התייחסות לעניין המחקר והפיתוח, אם יש משהו לא מובן כי אנחנו נשאיר את זה כך.
ענת ממסה קינן
¶
שתי סוגיות קצרות, גם לגבי ה-GSP וגם לגבי בדיקת מסוכנות. אמרנו שכל הנושא של ה-GSP חל על כולם. אנחנו חושבים שזה לא נכון להכניס את זה ספציפית רק לנושא הזה אלא שזה יהיה תנאי לגבי כולם.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
זה תנאי לכולם. אין כאן שאלה בכלל. אנחנו לא מכניסים את זה כאן אלא מכניסים את זה בפרק עצמו .
היו"ר שרן מרים השכל
¶
בדיקת המסוכנות. אין צורך בזה. הוספנו את שתי הנקודות האחרות, מעבדה מאושרת וחוקר שיש מאחוריו למשל שני מחקרים. אם יש לכם עוד הערות, תגידו לנו אחר כך.
ענת מימון
¶
רישיון יבוא
(1) רישיון להחזקה של קנאביס בארץ, מקום אחסנה מתאים.
(2) רישיון יבוא חומר צמחי ממשרד החקלאות לפי תקנות הגנת הצומח (יבוא צמחים, מוצרי צמחים, נגעים ואמצעי לוואי), התשס"ט-2009.
(3) היתר יבוא ממשרד הבריאות.
אתי כהנא
¶
יש כאן איזושהי אי-סימטריה בכך שמכניסים כאן כללים לגבי הייבוא ולא מכניסים כללים לגבי הייצוא. לגבי הייבוא יש כללים ברורים, עם ההיתר ועם הכול בטבלה ולייצוא, שגם על פי האמנות הבין-לאומיות מפוקח בדיוק באותו אופן, אין בכלל התייחסות.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
בייצוא אנחנו לא קובעים, לא דרישות סף ולא דרישות ראשוניות. מי שהוא בעל רישיון, כפי שקבענו בפרק הייצוא – ואני לא רוצה להיכנס שוב לפרק הייצוא – ברגע שיש לך רישיון, אחד מכל הרישיונות האלה, מותר לך לייצא קנאביס לחוץ לארץ. נקודה. זה לא ישתנה.
רחל גולדשטיין
¶
המשמעות כאן לא ברורה. למה הכוונה. אם אני רוצה רישיון, אני צריכה היתר. מה ההבדל ביניהם?
היו"ר שרן מרים השכל
¶
ההיתר ניתן על מנת לוודא שהחומר שנכנס לתוך מדינת ישראל עומד בתקן הישראלי. זאת אומרת, כמו שהם בודקים היום, שזה לא גודל בחוץ, שזה גודל בחממות וזה עומד בתקן.
רחל גולדשטיין
¶
אז בואו נכתוב את זה. אין כאן הגדרה לא לרישיון יבוא ולא להיתר יבוא. כל מה שאתם אומרים, זה יפה אבל זה לא כתוב.
ענת מימון
¶
רישיון אחר
(1) הסבר לסוג העיסוק ונימוקים לצורך בעיסוק.
(2) חומר נוסף ככל שיידרש.
זה סעיף סל.
רננה מיסקין
¶
הוספנו בתיקון האחרון של הנוהל דרישות נוספות בשלב השלישי שמדברות על איזשהו תו תקן כלשהו מבחינת איכות.
יובל לנדשפט
¶
נכון. אני אסביר. אמרנו שלכל רישיון צריך בסך הכול – אחרי השלב הראשוני – שני דברים. האחד, אישור אבטחה, והשני, אישור איכות. אישור אבטחה גם לרישיון אחר, צריך. יכול להיות שמגיעה המשטרה ואומרת שהוא רק משרד יבואנים והוא לא צריך אישור אבטחה והיא נותנת לו פטור. יש ביכולתה לתת אישור פטור אבל עדיין הוא נדרש לאישור איכות. למשל, אם זה אתר אינטרנט, הוא מציג לנו אישור מבחינת איזו או משהו מחשובי. אני לא יודע מה המספר שלו. אני חושב שהוא 17-25. אם זה מישהו שרוצה להיות יבואן-יצואן, ברור שהוא נדרש לכללי איכות מתאימים. זה רשום בתיקון האחרון שהוצאנו.
יובל לנדשפט
¶
אין עיוות. אני מסכים לכך שבהתחלה התחיל רישיון אחר על כל אותן פעולות שלא ידענו. לימים הגיעו אנשים שרצו לשמור במדינת ישראל על חופש העיסוק ולומר שאנחנו רוצים להיות יבואנים. דנו, שקלנו, ונכון.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
אני מצטערת, המשכנו את הדיון 40 דקות מעבר לזמן שניתן לנו. אני רוצה להודות לכל מי שנשאר עד סיום הישיבה.
ביום שלישי אנחנו נביא את שלושת הפרקים להקראה והצבעה. זה פורסם כבר ביום חמישי וזה מפורסם באתר הוועדה ואני אומר זאת עכשיו.
בשעה 09:00 אנחנו נפתח עם מחקר ופיתוח. ענת תפרסם את התיקונים הנוספים שאמרנו היום בנושא המחקר והפיתוח. תשלחי לכולם נוסח סופי.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
אנחנו נפיץ את הכול. אני גם אדבר אתך לאחר מכן. אנחנו מנסים להביא בשעה 09:00 את הפרק של מחקר ופיתוח להקראה והצבעה.
בשעה 10:00 אנחנו נביא להקראה והצבעה את הגידול והייצור.
בשעה 11:30 נביא את פרק העובדים.
הנוסחים הם הנוסחים האחרונים. במידה ויש עדכונים, ענת תעדכן. משרדים שיש להם בעיה, אנחנו נשב מחר. כבר קיבלנו מספר פניות ממספר משרדים ונשב מחר לראות אם יש עוד איזה שהן הערות מסוימות וספציפיות.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
דנו.
בשעה 13:00 אנחנו נעבור לייצוא קנאביס לצרכים רפואיים, לפרק הייצוא, הקראה והצבעה.
בשעה 14:00 נמשיך ונסיים את פרק הרישיונות וננסה בכל זאת להגיע לפרק האריזה והסימון.
יהיה יום ארוך. אפשר להיערך בהתאם.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
כן. יום שלישי עד 16:00. כאמור, ננסה להגיע גם לאריזה וסימון שזה בעצם הפרק של המטופלים.
יובל לנדשפט
¶
אני רוצה לומר לאביחי שלא אושר ייבוא תפרחות מקולומביה אלא אושר רק ייבוא של קנאבדיול CBD, כחומר גלם לייצור תחת תנאי ייצור נאותים לחומר פעיל API.