פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-וארבע
הכנסת
2
ועדת הכלכלה
20/02/2022
מושב שני
פרוטוקול מס' 186
מישיבת ועדת הכלכלה
יום ראשון, י"ט באדר א התשפ"ב (20 בפברואר 2022), שעה 12:20
ישיבת ועדה של הכנסת ה-24 מתאריך 20/02/2022
תקנות רישוי שירותים ומקצועות בענף הרכב (מוסכים), התשפ"ב-2022
פרוטוקול
סדר היום
הצעת תקנות רישוי שירותים ומקצועות בענף הרכב (מוסכים), התשפ"ב-2021
מוזמנים
¶
חוה ראובני - עו"ד, הלשכה המשפטית, משרד התחבורה והבטיחות בדרכים
לנה גרשקוביץ - מנהלת תחום כלכלה, מינהל תנועה, משרד התחבורה והבטיחות בדרכים
אילת פלדמן - עו"ד, ייעוץ וחקיקה - אזרחי, משרד המשפטים
רונן לוי - יו"ר איגוד המוסכים
אינגריד הר אבן - עו"ד, היועצת המשפטית, איגוד המוסכים
משתתפים באמצעים מקוונים
נמרוד הגלילי - מנכ"ל הארגון להשכרת רכב וליסינג
רישום פרלמנטרי
¶
אהובה שרון, חבר תרגומים
הצעת תקנות רישוי שירותים ומקצועות בענף הרכב (מוסכים), התשפ"ב-2021
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
שלום. אנחנו פותחים את הישיבה. על סדר היום הצעת תקנות רישוי שירותים ומקצועות בענף הרכב (מוסכים), התשפ"ב-2021. נתחיל בהצגת עיקרי התקנות על ידי משרד התחבורה, לאחר מכן דיון כללי, הערות כלליות ומשם, בהתאם לקצב, נעבור להקראת הנוסח.
חוה ראובני
¶
שלום רב. התקנות האלה מסדירות את התקנות הנדרשות לענף המוסכים. מקבץ מסוים מהן, אותן תקנות שהחוק קובע לגביהן שהן טעונות אישור ועדת הכלכלה. במקביל הוכן סט נוסף של ענייני מוסכים, תקנות שאינן טעונות אישור ועדת הכלכלה לפי החוק המסמיך או לפי חוק אחר כמו אגרות או עבירות פליליות.
כל תקנה כאן היא בעניין אחר כאשר החוק אומר "השר באישור הוועדה". יש כאן תנאים למוסך נייד, יש את הוראות השילוט, דיווח על ליקויים, כללי אתיקה, ניגודי עניינים, תוקף הרישיון, ההסמכה לשנות את תוקף הרישיון. הכול כפי שנקבע בחוק.
תקנות אלה הופצו לגורמי המקצוע - עוד לפני שהיה עידן הערות הציבור - דרך אתר התזכירים ב-2016, מיד אחרי שהחוק נחקק. כיוון שהתקנות לא הושלמו ועברו שנים, ביוני 2020 – כיוון שגם עברו הרבה מאוד שינויים לעומת הנוסח המקורי – פרסמנו אותן פעם נוספת להערות ציבור. קיבלנו תגובות, קיבלנו התייחסויות, שקלנו את התגובות וההתייחסויות, עשינו מספר שינויים, השבנו לגורמים המעירים, הנחנו אותן על שולחן הוועדה גם בכנסת הקודמת אבל לא הספיקו להעלות אותן לדיון. היום אנחנו מניחים אותן שוב.
אישור התקנות האלה יחד הסט השני שאיננו מצריך אישור ועדה נדרש כדי שיהיה אפשר לבטל את צו הפיקוח על מצרכים ושירותים בעניין מוסכים.
רונן לוי
¶
כן. את תקנות רישוי מוסכים שהן כאן בהגדרות, אנחנו רוצים להמשיך לשבת ולמצות את הדברים. דיברתי בחוץ עם לנה. זה משהו ענק. היו שנתיים קורונה וכמובן לא הצלחנו להכשיר את כל המוסכים לאוטו-טק, את כל המוסכים הקיימים, ואפילו עוד לא התחלנו את ענף הרכב הכבד בגלל שהיו בעיות של אישור של תכניות הלימודים. אנחנו רוצים לשבת יחד – שלא תעלו את זה כאן ולא תאשרו את זה כאן – ולסגור את כל הפינות הקטנות האלה כי יש המון סוגיות.
בתקנות האלה יש פחות דברים. לרוב אנחנו מסכימים. היו הרבה שינויים.
רונן לוי
¶
מה שענק ובעצם ישפיע על כל הענף, על הענף הקיים ועל העתיד שלנו, זה מה שנקרא כאן תקנות רישוי מוסכים. אלה המון תקנות עם המון שינויים כי אנחנו מדברים על שינויים בתעודות הסמכה, מי זכאי ומי רשאי. יש דברים שהיינו צריכים לעשות ולא קרו בגלל שמשרד העבודה עוד לא הוציא תכניות לימודים למקצועות חדשים. אנחנו צריכים להבהיר את העניינים. יש לנו 5,500 עסקים שאנחנו רוצים להקל עליהם. אנחנו גם לא רוצים להכביד על הציבור. לכן אנחנו צריכים את הזמן. אלה דברים הגיוניים. אם במשרד העבודה אין הכשרות, אי אפשר לעשות את השינוי שהצו רוצה להחיל אותו.
יש לנו הסכמות עקרוניות אבל אין לנו הסכמות עקרוניות לגבי חלק מהדברים. עוד לא סיימנו הכול ולכן אנחנו רוצים את הזמן.
מירב תורג'מן
¶
גם סעיף התחילה שהייתה תלויה באותן תקנות שאתה מדבר עליהן, אנחנו ביקשנו להפריד ואתה יכול לראות את זה בנוסח המתוקן.
מירב תורג'מן
¶
בסעיף התחילה של התקנות שמונחות כרגע לאישור הוועדה, סעיף התחילה שהתנה את התחילה של התקנות האלה בתקנות האחרות שאתה מדבר עליהן שאינן באישור הוועדה, אנחנו ביקשנו להפריד.
אינגריד הר אבן
¶
לא. גם בסעיף 4 אתם מפנים לתקנות הרישוי כי אתם מדברים על סימול 187 ו-188. זה מהתקנות השניות.
חוה ראובני
¶
כאן זה עיקרון לגבי מוסכים מן הסוג הזה. מה שיש שם, אלה התנאים לקבלת רישיון לאותו סוג. אין תלות בתוכן. התקנות שם הן תקנות שכמו אלה פורסמו להערות ציבור ביוני 2020. הערתם הערות וקיבלתם תשובות להערות. אם היה עוד על מה לדבר, אני לא מבינה למה אנחנו נמצאים בפברואר 2022 ואומרים לנו שצריך לדבר וכל זה תלוי בתוקף של חקיקה. אם אני לא מסיימת את התקנות שם, אני לא יכולה לבטל צו פיקוח כשיש סעיף בפקודה שמגביל אותי שעכשיו הוארך רק עד יולי.
רונן לוי
¶
אין עכשיו תוכנית לימודים ולוקחים לבן אדם רישיון הפעלת מוסך. למשל משאיות. יש לי מוסך משאיות 30 שנים על רישיון מסוים ועכשיו צריך לעשות שינוי בתכניות הלימודים וזה לא קרה. אי אפשר לקחת רישיון מאנשים. לא ביקשנו משהו.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
תפסיקו את הפינג פונג הזה. אני רוצה לקוות שיש לכם דרכי עבודה סדורים ושיטתיים בהם אתם מקדמים מדיניות ביחד ומקשיבים לאיגוד המוסכים בדאגות שלו ובנושאים שכואבים לו. לא יכול להיות שתבואו לוועדה ומישהו יגיד שהיה לכם זמן לפנות ולא פניתם. הדיאלוג ביניכם צריך להיות הרבה יותר אפקטיבי וקודם לדיון. אל תעשו את הדיון על בעיה כאן. תביאו בעיה שלא פתרתם ביניכם. אם לא דנתם ביניכם לפני שבאתם לכאן, במיוחד אם החוק באופן ישיר משפיע עליכם, משהו לא תקין.
חוה ראובני
¶
תקנות רישוי שירותים ומקצועות בענף הרכב (מוסכים), התשפ"ב-2022
בתוקף סמכותי לפי סעיפים 7(ג), 9, 13(ב, 130(ב), 135(ב), 142, 238(א() ו-239 לחוק רישוי שירותים ומקצועות בענף הרכב, התשע"ו-2016 (להלן – החוק), בהתייעצות עם המועצה המייעצת לעניין מנהלים מקצועיים של מוסכים לעניין תקנות 7 ו-8, בהסכמת שר האוצר לעניין תקנה 9, ובאישור ועדת הכלכלה של הכנסת, אני מתקינה תקנות אלה:
1. הגדרות
(1) בתקנות אלה -
"ליקוי בטיחותי" – ליקוי באחת או יותר מהמערכות הבאות: היגוי, בלמים, צמיגים או מערכות בטיחות אלקטרוניות, שיש בו כדי להפריע לתפקודן התקין.
"תקנות רישוי מוסכים" - תקנות רישוי שירותים ומקצועות בענף הרכב (תנאים לרישוי מוסכים ומנהלים מקצועיים של מוסכים ולהסמכת בוחנים בבחינות לרישוי של מנהלים מקצועיים והוראות שונות), התשפ"ב-2022.
"תקנות התעבורה" – תקנות התעבורה, התשכ"א-1961.
(2) למונחים בתקנות אלה שלא הוגדרו בחוק תהיה המשמעות שיש להם בפקודת התעבורה או בתקנות התעבורה.
2. שירותים של מוסך נייד
(1) בעל רישיון להפעלת מוסך נייד רשאי לתת שירותים אלה בלבד, לפי סוגי הרכב המפורטים להלן:
(1) לרכב, למעט טרקטור או מכונה ניידת -
(1) תיקוני חירום של אחד או יותר מאלה:
(1) מערכת ההצתה.
(2) מערכת הדלק.
(3) מערכת הקירור.
(4) מערכת החשמל.
(2) חילוץ רכב עד להגעתו למוסך.
(3) שירותי תחזוקה לצמיגים ברכב מפעיל מפעל כהגדרתו בתקנה 579 לתקנות התעבורה, ובלבד שהשירות האמור יינתן בשטח סגור שבהחזקת אותו מפעל, בין השעות 17:00 ל-7:00.
(2) לרכב מסוג טרקטור או מכונה ניידת – כל השירותים כאמור סעיף 135(ב) לחוק.
(2) על אף האמור בתקנת משנה (א), המנהל רשאי לתת רישיון להפעלת מוסך נייד שלא יכלול שירותי תחזוקה לצמיגים כאמור בתקנת משנה (א)(1)(ג) (להלן – שירותי תחזוקה לצמיגים) או רישיון כאמור שיכלול שירותי תחזוקה לצמיגים בלבד.
3. תקופת תוקפו של רישיון להפעלת מוסך
המנהל רשאי ליתן רישיון להפעלת מוסך שתקופת תוקפו קצרה משש שנים או לחדש רישיון להפעלת מוסך כאמור, אם הרישיון האמור ניתן או חודש לאחר יום 1 בינואר. תקופת תוקפו של רישיון כאמור תסתיים ביום 31 בדצמבר של השנה השישית שלאחר השנה שבה ניתן או חודש, לפי העניין.
4. פטור תנאים לקבלת רישיון להפעלת מוסך
המנהל, בהחלטה מנומקת בכתב, רשאי ליתן פטור מהתנאים לקבלת רישיון להפעלת מוסך שנקבעו לפי סעיף 127(2) עד (4) לחוק, לבעל רישיון יבואן מסחרי המבקש לקבל רישיון מהסוגים המפורטים להלן:
(1) רישיון להפעלת מוסך לרישום ראשוני לרכב חדש (סימול 187), כמשמעותו בתוספת האמורה בפסקה (1).
(2) רישיון להפעלת מוסך לרישום ורישוי שלש רכב חדש (סימול 188), כמשמעותו בתוספת האמורה בפסקה (1).
5. שילוט המוסך
(1) גודל השלט שיציב בעל רישיון להפעלת מוסך במוסך כאמור בסעיף 130 לחוק לא יפחת מהמפורט להלן: אורך 50 ס"מ ורוחב 70 ס"מ.
(2) גודל האותיות שיופיעו על שלט כאמור בתקנת משנה (א) לא יפחת מהמפורט להלן: גובה 4 ס"מ ורוחב 3 ס"מ.
(3) בעל רישיון להפעלת מוסך מומחה יציב במוסך שלט שצורתו תהיה כאמור בתוספת הראשונה. גודל השלט האמור וגודל האותיות שיופיעו עליו, יהיו כמפורט בתקנות משנה (א) ו-(ב).
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
תודה רבה. הערות לסעיפים שהוקראו. היועצת המשפטית של הוועדה ואחר כך גופים אחרים.
חוה ראובני
¶
תקנה 2 מסדירה מוסך נייד. החוק קובע שמוסך נייד יכול להיות לשלוש מטרות: או ענייני חירום מיידיים או לטיפול שוטף במכונות ניידות וטרקטורים שהם רכבים כבדים מאוד ויש קושי – והרבה פעמים אפילו לא אפשרי – להביא אותם למוסך. שלישית, טיפול בצמיגים לציי רכב בשטח סגור של המקום בו הם מטופלים ולא בשולי הדרך.
כפי שנדרש בחוק אנחנו מגדירים כאן מה כולל כל אחד מהסעיפים האלה, את התנאים לשירותי תחזוקה של צמיגים, המקום והשעות כדי שלא יהוו מפגע.
מירב תורג'מן
¶
לגבי תקנת משנה (א), למעשה הוא צריך לתת תיקוני חירום של אחד או יותר מאלה? מספיק שהוא ייתן שירות רק לגבי אחת מהפסקאות?
מירב תורג'מן
¶
אם כך, מה שאני שואלת, ולדעתי שאלתי את זה בשיח לפני הדיון, זה האם הוא חייב לתת שירות לכל אחת מהמערכות המפורטות בפסקת משנה (א), כדי לקבל את הרישיון.
לנה גרשקוביץ
¶
נכון. יש דרישות שקבועות לצורך מוסך נייד. אלה הפעולות שהוא יכול לתת בהן שירות. הוא לא יכול לתת שירות בפעולות אחרות.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
מדובר על שירותי תחזוקה לצמיגים ברכב. אני מביא כדוגמה את חברי הכנסת. באים לכאן ובודקים את הצמיגים ואם צריך, מחליפים במקום.
חוה ראובני
¶
מטעמי בטיחות תחמנו את זה אל מחוץ למה שנקרא שעות העבודה הסטנדרטיות. החניה של המקום הזה הופכת להיות סוג של מוסך. יש שם שטח עבודה, יש שם ציוד עבודה, יש שם אנשים שמסתובבים, מפרקים צמיגים, מרכיבים צמיגים, מרימים את המכונית על ג'ק.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
בסדר אבל מה הועילו חכמים בתקנתם? אתם רוצים לתת את השירות בזמן שהעובדים נמצאים באותו מקום שנמצא בו צי הרכב. ההיגיון אומר בדיוק הפוך. למה עושים את זה? אני מכיר את זה רק מהפרקטיקה שעכשיו נודע לי שנעשית כאן.
חוה ראובני
¶
ציי רכב זה לאו דווקא רכבי ליסינג שיש במקום עבודה. זה יכול להיות גם החניון של מפעל שיש לו כמה עשרות משאיות כבדות. על זה אנחנו מדברים. יבואו אליהם. זה עניין של בטיחות.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
משאיות לא נמצאות בחניון משעה 7:00 עד 17:00, אם מדובר על צי משאיות. לא בזה מדובר. אני לא רואה את הפרקטיקה שמתכתבת עם מה שקורה בשטח. אם יש צי מכוניות, אז הפוך. למדתי את זה כשראיתי מה קורה כאן, בכנסת. אני לא הייתי לזה. הוא בא, עובר ובודק את הצמיגים.
לנה גרשקוביץ
¶
צריך לקחת בחשבון שהיום יש מוסכים שהם מוסכים עובדים מ-8:00 עד 16:00 ואנחנו לא רוצים לפגוע באפשרות של אנשים להגיע לאותם מוסכים ואנחנו כן רוצים שהמוסכים ימשיכו לעבוד.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
אם הם ייצרו לעצמם אלטרנטיבה במקום העבודה מבחינת יעילות ונוחות? בכל מקרה הם יימנעו מללכת למוסכים.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
דרך אגב, הפנצ'ריות עובדות עד שעה הרבה יותר מאוחרת משעה 16:00 או 17:00. אתם רוצים למנוע תחרות?
מירב תורג'מן
¶
מה הרציונל בקביעת הסעיף הזה? האם הרציונל של קביעת השעות היא כדי לא לפגוע במוסכים הפתוחים הקיימים או כדי לתת את השירות במקום העבודה הסגור?
מירב תורג'מן
¶
מה זה משנה אם אותו עובד בשעה 16:45 צריך לטפל באותו גלגל לבין זה שהוא עושה את זה אחרי 17:00? אני מנסה להבין את ההצדקה.
לנה גרשקוביץ
¶
לפי מה שאני מבינה אנחנו מדברים כאן על ציי רכב, על ליסינג, אבל לדעתי ההגדרה של מפעל לא עונה על זה. אנחנו תחמנו את זה.
רונן לוי
¶
זה נכנס במהלך חקיקה דרך איזושהי חברה. זה היה מחטף, המוסך לעניין של הצמיגים. הייתה התרעמות מאוד מאוד גדולה של הצמיגיות בישראל על כך שהן צריכות לשלם ארנונה ויש להן מקומות נייחים ואז פתאום בא יבואן צמיגים שהביא לכאן ניידת ורוצה להשתלט על השוק. להרים ניידת כזאת זה גם יקר וגם לא שוויוני. הייתה התרעמות ובסופו של דבר עם חבר הכנסת איתן כבל נעשו כאן המון דיונים ובסוף הייתה איזושהי פשרה ואנחנו נאלצנו לבלוע אותה מבחינת מי שמייצג את ענף הצמיגים.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
שעה 17:00 זה לא רלוונטי. אנחנו הרי רוצים לחסוך. מפעל היי-טק שנמצא במרכז, יש לו צי רכב ויש לו אחראי שמטפל בו.
רונן לוי
¶
אני מדבר על פשרה שנעשתה אחר כך במשרד התחבורה יחד עם כל הגופים. מדובר כאן על יבואני צמיגים, הרבה יבואני צמיגים, מדובר כאן על מעל 750 פנצ'ריות שמשלמות ארנונה ועובדות ומפרנסות משפחות.
אינגריד הר אבן
¶
אני היועצת המשפטית של איגוד המוסכים. תחילה רצינו להתייחס לפירוט הפעולות הללו, "תיקוני חירום של אחד או יותר מאלה". זה צריך להיות כפוף להוראות יצרן. צריך לציין את זה במפורש כפי שנושא הוראות היצרן מצוין בסעיפי חוק אחרים.
אינגריד הר אבן
¶
אני חושבת שזה צריך להיות גם כאן. אנחנו לא רוצים שתהיה כאן אקס טריטוריה של מוסכים ניידים שעושים ככל העולה על רוחם ותהיה כאן הפקרות. אנחנו היינו רוצים להוסיף שהכול בכפוף להוראות היצרן.
חוה ראובני
¶
אין שום צורך בזה. סעיף 135 לחוק אומר שעל מוסך נייד, על בעל רישיון להפעלת מוסך נייד, יחולו הוראות לפי סעיפים. יש שלושה סעיפים ואחד מהם הוא 139 כאשר סעיף 139 אומר: בעל רישיון להפעלת מוסך יפעלו בהתאם להוראות יצרן. החוק לא חזק יותר אם כותבים אותו פעמיים. הוא מחייב גם אם הוא כתוב רק פעם אחת.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
שאלה. האם מוסכים של חברות אוטובוסים, למשל אגד, יש להן מוסך שלהן, האם גם זה נקרא מוסך נייד?
לנה גרשקוביץ
¶
זה מה שניסיתי להסביר. יש הבדל בין שלוחו של מוסך, מה שהעברנו בוועדה הקודמת, שזה מוסך קיים ששולח את ניידת השירות שלו לתקן רכב.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
חברה למוסך נייד. החברה עצמה שמחזיקה ומטפלת בצי האוטובוסים שלה, יש לה רכב מוסך.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
הוא צריך להגיש בקשה? הוא לא לוקח שירותים מחברה אחרת אלא הוא בעצמו עושה את זה.
לנה גרשקוביץ
¶
כדי להיות מוסך נייד, צריך לעמוד בדרישות שקבועות בחוק לצורך מוסך נייד ואז הוא מקבל רישיון למוסך נייד.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
הוא צריך להוציא רישיון מיוחד כדי לתקן את הרכב שלו. לדוגמה, לאגד יש מוסכים שלה ויש לה רכב שבא לחלץ מכונית ולטפל בה בשטח.
חוה ראובני
¶
יש כאן ערבוב בין כמה דברים. יש שלוחות של מוסך ואלה התקנות שאושרו לפני כמה שבועות. יש מוסך נייד שהוא מוסך עצמאי ויש גרר, רכב חילוץ.
חוה ראובני
¶
גם כשאגד רוצה מוסך כדי לטפל באוטובוסים שלה, בין אם זה מוסך שממוקם פיזית במקום ובין אם הוא נייד, היא צריכה רישיון. גם אם היא חברה גדולה עם הרבה רכבים, עדיין היא איננה פטורה מרישיון.
נמרוד הגלילי
¶
שלום. צוהריים טובים. רק לוודא. בתקנות רישוי שירותים ומקצועות בענף הרכב, פעולות דרך המותרות שלא במוסך, יש אפשרות להחליף גלגל בגין פנצ'ר ברכב. היום ניידות שירות עושות גם את זה לכאלה שקשה להם. כדי שלא תהיה אי הבנה, אני רוצה לוודא ששירותי התחזוקה לא נכנסים בהחלפת צמיג.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
ניידת להחלפת פנצ'ר של רכב ליסינג יכולה לפעול ללא הגבלה של הסעיפים האלה. התשובה היא כן.
אינגריד, מה רצית להוסיף?
אינגריד הר אבן
¶
תקנות 3 ו-4, אנחנו בסדר. בתקנה 4, בכפוף לנושא הזה של הסימולים, אנחנו מפנים לתקנות שלא עברו כפי שאמרנו בתחילת הדיון.
לגבי נושא שילוט המוסך. אנחנו מבקשים שלמוסך מומחה לא תהיה חובה לשים שני שלטים כי זה הפועל היוצא ממה שאתם כותבים כאן. שיהיה לו כביכול שלט אחד רגיל ואז עוד שלט של מוסך מומחה. זאת תוספת רגולציה מיותרת לחלוטין.
חוה ראובני
¶
אין דרישה לשני שלטים. יש דרישה שלגבי מוסך מומחה, יש דרישות נוספות. אם בדרישה של מוסך רגיל יש גודל שלט וגודל האותיות, במוסך מומחה יש גם דרישה לעיצוב מסוים כפי שזה בתוספת וכמובן הוא גם צריך לעמוד בדרישות גודל, רוחב, גודל אותיות. אלה לא שני שלטים.
מירב תורג'מן
¶
בהפעלת מוסך מומחה, יציין בשלט. לא יציב את השלט הנוסף אלא פשוט יציין באותו שלט שהוא מחויב לפי סעיף קטן (א).
חוה ראובני
¶
"בעל רישיון להפעלת מוסך מומחה, צורת השלט שיציב תהיה כאמור בתוספת הראשונה". הצורה היא כתוספת הראשונה, הגדלים זה (א) ו-(ב).
מירב תורג'מן
¶
יש לי הערה לגבי תקנה 3. סעיף 7(ג) לחוק רישוי שירותים בענף הרכב קובע ששר התחבורה, באישור ועדת הכלכלה, רשאי לשנות את תקופת תוקפו של הרישיון והוא גם רשאי לקבוע שבאותה דרך מטעמים מיוחדים המנהל רשאי לקצר את תקופת הרישיון. כאן הם מבקשים בתקנה 3 ש"המנהל רשאי ליתן רישיון להפעלת מוסך שתקופת תוקפו קצרה משש שנים או לחדשו", אם הרישיון האמור ניתן חודש לאחר יום 1 בינואר. השאלה היא האם העובדה שהרישיון ניתן חודש לאחר 1 בינואר, האם היא תיחשב מטעמים מיוחדים, כדי לאפשר לו לקבוע תקופת רישיון קצרה יותר משש שנים.
לנה גרשקוביץ
¶
מדובר על הארכת רישיון של 5,500 מוסכים. אנחנו רוצים שהרישיונות יחודשו כל ראשון בראשון לחודש. אז אמרנו שאם הרישיון ניתן למוסך אחרי הראשון בראשון לחודש, נגיד שהוא ניתן ב-1 במרס, הוא לא יהיה לשש שנים אלא הוא יהיה לחמש שנים ותשעה חודשים.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
עד מועד התוקף של מי שקיבל בינואר. גם אם הוא קיבל מאוחר יותר, התוקף מוגבל כדי להגיע עם כולם לאותו מועד. המצב הזה שהוא מקבל רישיון באמצע השנה, זה כי הוא חדש?
לנה גרשקוביץ
¶
כן. מוסך חדש. יכולים להיות מוסכים שהרישיון שלהם מחודש והרישיון שלהם נגיד מסתיים באוגוסט אנחנו רוצים להביא את כולם למועד קבוע של חידוש רישיון. אנחנו רוצים לעשות את זה גם בתיקון חקיקה לגבי שאר הרישיונות.
חוה ראובני
¶
ניסיתי לכתוב נוסח לתקנה. "שלט כאמור בתקנה זו של מוסך מומחה, יהיה בצורה כאמור בתוספת הראשונה". אז לא צריך את הסיפה שהגודל וגודל האותיות יהיו כמפורט בתקנת משנה (א). אני בעצם אומרת שהשלט יהיה בצורה שבתוספת הראשונה.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
תודה על ההבהרות.
מי בעד אישור חמשת הסעיפים הראשונים? מסעיף 1 עד 5? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
אושר
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
הסעיפים אושרו פה אחד. אין מתנגדים ואין נמנעים.
נא להקריא סעיפים 6, 7, 8 ו-9.
חוה ראובני
¶
6. דיווח על ליקויים ברכב
(1) מנהל מקצועי של מוסך ידווח לרשות הרישוי על ליקויים בטיחותיים כאמור בסעיף 142 לחוק שלא תוקנו בטרם נמסר הרכב ללקוח, לפי הטופס שבתוספת השנייה.
(2) טופס כאמור ייערך סמוך לפני מסירת הרכב ללקוח ועותק ממנו יימסר ללקוח. הטופס יישלח לרשות הרישוי מיד עם מסירת הרכב כאמור, ולא יאוחר מיום עבודה אחד לאחר מסירת הרכב.
(3) רשות הרישוי רשאית להתלות רישיון רכב שנמסר לגביו דיווח כאמור בתקנת משנה (א), עד לקבלת הודעה מאת מנהל מקצועי של מוסך על תיקון הליקויים המנויים בטופס האמור. הודעה על התליית רישיון הרכב תישלח לבעל הרכב בדואר רשום, לפי כתובתו הרשומה במאגר נתוני הרכב לפי פקודת התעבורה.
7. נסיבות שיש בהן להעיד על חשש לניגוד עניינים של מנהל מקצועי
התקיימו במנהל מקצועי של מוסך אחת או יותר מהנסיבות המפורטות להלן, יראו אותן כמעידות על חשש לניגוד עניינים של המנהל המקצועי האמור:
(1) משמש בתפקיד שדמאי רכב, בוחן רכב או קצין בטיחות בתעבורה.
(2) מקבל הכנסה ממבטח, סוכן ביטוח או מי מטעמם, בעבור שירותים שאינם פעולות ברכב כמשמעותן בסעיף 128(א) לחוק. בפסקה זו, "מבטח" – בעל רישיון מבטח לפי סעיף 15 לחוק הפיקוח על שירותים פיננסיים (ביטוח), התשמ"א-1981. "סוכן ביטוח" – בעל רישיון סוכן כמשמעותו בסעיף 25 לחוק האמור.
8. כללי אתיקה מקצועית למנהל מקצועי של מוסך
מנהל מקצועי של מוסך –
(1) לא יבצע פעולה ברכב שאין בה צורך לפי שיקול דעתו המקצועי, לא יורה ולא יאשר לעובד של מוסך לבצע פעולה כאמור, והכול בכפוף להוראות לעניין ביצוע פעולות ברכב לפי סעיף 139 לחוק.
(2) לא יבצע פעולה ברכב שלא נכללה בהצעת מחיר ראשונה או בהצעת מחיר מעודכנת שניתנה ללקוח לפי סעיף 132 לחוק, ולא יורה ולא יאשר לעובד של מוסך לבצע פעולה כאמור.
רונן לוי
¶
בסעיף 6(ג) יש טעות. אם אנחנו עכשיו מודיעים ומדווחים על ליקוי, מה שהיה עד עכשיו - זה גם היה יותר נכון - הבן אדם היה מתקן במוסך אחר אליו הוא הלך אם הוא לא אהב את המחיר, ואז הוא היה בא עם החשבונית למכון רישוי והיו מעלים אותו שוב על הכביש אחרי שהראה חשבונית וקבלה. כאן יש איזושהי בקשה ממנהל מקצועי שאחר כך יקבל את הרכב לתיקון, שהוא ידווח על ההעלאה. לא ברור איך האוטו הזה יחזור לכביש. אנחנו מציעים לחזור לנוסח הקיים, כפי שהיה קיים עד היום בצו, שהבן אדם שקיבל התליה של הרישיון, ילך למכון רישוי עם חשבונית וקבלה ממוסך מורשה ושם יחזירו לו את הרישיון. זה גם המקום הנכון.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
מה נשתנה החוק הזה מכל החוקים? מה נשנתה התקנה הזאת מנוהל העבודה הרגיל שלכם?
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
אם כן, מה אתם מציעים? הוא טוען שיש לכם נוהל עבודה אחר שהוא עובד ותקין. למה לא מאמצים אותו?
מירב תורג'מן
¶
התיקון הזה נולד בעקבות ההערה שלנו בייעוץ המשפטי לגבי הטופס, הטופס של התוספת השנייה, תקנה 6, טופס דיווח על ליקויים ברכב. בסיפה של הטופס נכתב "לידיעת בעל הרכב, הנך רשאי לתקן את הרכב בכל מוסך לפי בחירתך. אם לא תתקן את הליקויים, רשות הרישוי רשאית להפעיל את סמכויותיה לפי תקנות התעבורה". מדובר כאן בסמכויות שהן גם הורדת רכב מהכביש. זו סמכות מהותית שאנחנו חשבנו שהיא לא יכולה להיות בטופס אלא היא צריכה להיות בתקנה עצמה. צריכה להיות הסמכה מפורשת לדבר הזה. לכן הם הציעו את הנוסח הזה.
אינגריד הר אבן
¶
אנחנו לא רוצים את המטלה הזאת של טופס נוסף של התיקון. הרי התקנה הזאת מדברת על טופס ליקויים.
אינגריד הר אבן
¶
בסעיף 7 מדובר על ניגוד עניינים של מנהל מקצועי במוסך. תקנת משנה (1), "משמש בתפקיד שמאי רכב, בוחן רכב או קצין בטיחות בתעבורה" – היא נכונה אבל היא לא מספיקה. יש גם בעלי רישיונות אחרים לפי חוק הרישוי – או לא בחוק הרישוי אלא בחוקים נוספים - שהם קצין בטיחות, שמאי רכב, וצריכה להיות הוראה מקבילה גם לגביהם. כשיש את הממשק הזה שאותו אדם משמש בשני תפקידים, האיסור צריך לבוא גם מהצד השני.
חוה ראובני
¶
לגבי שמאים, הוראה מקבילה נמצאת בתקנות שמסדירות את השמאים ולא בתקנות אלה. בוחן רכב וקצין בטיחות בתעבורה, חוק רישוי שירותים במקצועות בענף הרכב, איננו מקנה סמכות להסדיר אותם. לגבי שמאי רכב תהיה הוראה זהה.
מירב תורג'מן
¶
ובכל מקרה, התפקידים שמפורטים כאן בתקנה, בעיניכם יש כאן ניגוד עניינים מובנה בתוקף התפקידים האלה. חשוב להבין שמדובר כאן על חזקה של ניגוד עניינים שמגבילה את אותו אדם שמבצע את התפקידים האלה. לכן חשוב שיהיה ברור שאתם בחנתם את העניין ויש כאן ניגוד עניינים מובנה.
רונן לוי
¶
לסעיף 7. מקבל הכנסה, לא הבנו מה הכוונה של זה. הערנו על זה בזמנו. "מקבל הכנסה ממבטח, סוכן ביטוח או מי מטעמם". אנחנו לא מכירים מנהלים מקצועיים שמקבלים הכנסות כמנהלים מקצועיים על פעולות שאינן ברכב. למה הכוונה? הוא משווק ביטוח?
חוה ראובני
¶
מי שמקבל את ההחלטות המהותיות ומחליט מה התיקון שצריך לעשות ברכב, זה המנהל המקצועי. החלטות המקצועיות הן בידיו וממילא האינטרסים והתנגשות האינטרסים יושבת אצלו. לעומת זאת, בעל רישיון להפעלת מוסך, יכול להיות שהוא בכלל תאגיד והוא בכל מקרה, גם אם זה אדם, הוא לא מקבל את ההחלטות. מי שמחליט אם צריך להחליף את החלק הזה או לא צריך להחליף אותו ואפשר לתקן אותו, זה לא הוא.
אינגריד הר אבן
¶
התאגיד. בעל המוסך מקבל את ההחלטה, אם הוא למשל מוסך הסדר של חברת ביטוח. אגב, זאת עבירה פלילית, ניגוד העניינים הזה. אתם שולחים אותנו להוראות פליליות ומינהליות על מנהל מקצועי, ואם הוא עובד במוסך שמתקשר עם חברת ביטוח? זה אומר שהוא כבר עכשיו עבריין?
אינגריד הר אבן
¶
אבל המנהל המקצועי ממילא חייב להיות לפחות שמונה שעות במוסך. אז מתי הוא יקבל הכנסה מחברת ביטוח ועל מה?
מירב תורג'מן
¶
זה בדיוק העניין, שהם רוצים למנוע את זה שהוא מקבל גם הכנסה וגם נותן את השירות. אם ממילא הוא לא מקבל, אז מה החשש כאן?
אינגריד הר אבן
¶
אנחנו חוששים מסיטואציה שהמוסך עצמו יתקשר עם חברת ביטוח ואז יוצא שהמנהל המקצועי שעובד באותו מוסך שהתקשר עם חברת ביטוח הוא עבריין.
לנה גרשקוביץ
¶
אנחנו מדברים על ניגוד עניינים של מנהל מקצועי. אם המוסך הוא זה שמתקשר עם חברת הביטוח, המוסך הוא גם זה שמקבל את התשלום ולא המנהל המקצועי. לכן אין כאן בעיה.
אינגריד הר אבן
¶
תני לי דוגמה אחת למה אתם מתכוונים כאן כי אנחנו חוששים שמנהל מקצועי יהיה חשוף להליכים משמעתיים ופליליים, ועל מה?
חוה ראובני
¶
אם יורשה לי לחזור להיבט המשפטי. סעיף 13 מסמיך לקבוע כללי ניגוד עניינים ואתיקה לבעלי רישיונות לעיסוק במקצוע בענף הרכב ולא לבעלי רישיונות למתן שירות לרכב.
חוה ראובני
¶
אין לי סמכות לקבוע כללים לגבי מי שהוא לא בעל מקצוע. רישיון להפעלת מוסך זה שירות ולא מקצוע.
חוה ראובני
¶
יכול להיות שהיה צריך שתהיה לנו סמכות לקבוע עוד כללים אבל זה לא אומר שאני לא הייתי קובעת כללים.
אינגריד הר אבן
¶
אבל זה לא המענה למה שאני אומרת. לא נתתם לנו דוגמה על מה מדובר כאן. אם זה מיותר, בואו נוריד את זה כדי שמנהלים מקצועיים לא יהיו חשופים להליכים.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
יכול להיות שיאמרו לו שעל כל רכב שהוא לא יעביר, ישלמו לו? יכולים לקרות הרבה דברים.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
אם אדם לא חושש ליושרתו והוא יעשה את תפקידו כמנהל מקצועי, לא תהיה לו בעיה. אם הוא יפעל בניגוד עניינים, תהיה לו בעיה. לאיש הזה יש כוח, הוא מחליט אם האוטו כשיר או לא.
חוה ראובני
¶
לשיטתך אפשר שהוא יהיה מנהל מקצועי של מוסך וחוץ מזה בעלים של סוכנות ביטוח. הוא אפילו לא עובד בה בפועל אבל הוא בעלים של סוכנות ביטוח ויש לו עובדים. הוא לא צריך הרבה זמן בשביל להיות בעלים כשיש לו שם מישהו אחר שעושה את העבודה.
אינגריד הר אבן
¶
לסעיף 8, לכללי האתיקה. אנחנו מתנגדים בתוקף לניסוח של תת סעיף (1), לא יבצע פעולה ברכב שאין בה צורך. התיבה הזאת, "אין בה צורך", היא מאוד עמומה ומאוד לא ברורה. אנחנו לא יודעים איך אתם תבואו בדיעבד ותבחנו את זה. אני שוב מזכירה שהדברים הללו הם מינהלתיים ופליליים. לפי הניסוח הנוכחי שלכם, המשפט הוא "לא יבצע פעולה ברכב שאין בה צורך לפי שיקול דעתו המקצועי".
אינגריד הר אבן
¶
צריך להיות בדיוק להיפך, לא על דרך השלילה אלא על דרך החיוב. "יפעל לפי שיקול דעתו המקצועי בלבד נקי מהשפעות זרות". כך צריך להיות.
אינגריד הר אבן
¶
אפשר לכתוב "לא יפעל שלא לפי שיקול דעתו המקצועי נקי מהשפעות זרות כלשהן". זה גם קושר למה שכבודו אמר, שהוא זה שיקבל את ההחלטות.
מירב תורג'מן
¶
גם אני הערתי בעניין הזה, איך בוחנים את הצורך. מדובר כאן בשיקול דעת אישי מקצועי. יש כאן בחינה סובייקטיבית. שוב, אסור לשכוח שהפרת הוראה זאת עלולה לגרור עיצום כספי בסך 10,000 שקלים. לכן ההפרה צריכה להיות מאוד מאוד ברורה כיצד הוא אמור להפעיל את שיקול הדעת שלו ואיך בוחנים את שיקול הדעת.
חוה ראובני
¶
ההפניה לסעיף 139 אמורה לתת לנו את הסטנדרט המקצועי. סעיף 139 קובע את הסטנדרט של הוראות מקצועיות עם מדרג כאשר הקומה הראשונה של המדרג הן הוראות יצרן הרכב, שנית, תקנות של השר וכרגע אין תקנות כאלה. באחת הטיוטות יש. שלישית, ההוראות של המנהל. כל האמירה הזאת שאין בה צורך, זה הכול בכפוף להוראות לפי סעיף 139.
מירב תורג'מן
¶
אם הוא ביצע את כל ההוראות המפורטות בסעיף 139, האם מבחינתכם הוא הפעיל את שיקול דעתו הנכון?
חוה ראובני
¶
אנחנו מנסים לחסום מצבים, ואני חושבת שלא מעטים מאתנו מכירים או נתקלנו באופן אישי. אנחנו הולכים למוסך, אומרים לנו שצריך לתקן דבר כזה או אחר ואנחנו לא יודעים אם זה נכון או לא נכון ואם צריך או לא צריך.
אינגריד הר אבן
¶
אנחנו מתנגדים להצגה האת של המוסכים כאנשים שמרמים לקוחות. חוה, זה לא מתאים. זה לא לעניין. אם את רוצה למנוע את זה, אז אני מציעה לך ניסוח חלופי שיפעל רק לפי שיקול דעתו המקצועי, לפי סעיף 139 ונקי מהשפעות זרות כלשהן. נתתי לך ניסוח יותר רחב.
אינגריד הר אבן
¶
שמאי שיבוא מטעם חברת ביטוח להגיד לו מה לשים או אלה ספקי חלפים. להיפך, אני נותנת לך ניסוח יותר רחב. אני לא רוצה שמנהל מקצועי ייפול כאן בניסוח שאני לא יודעת איך בדיעבד יהיה אפשר לפרש אותו. מה זה אין בה צורך לפי שיקול דעתו?
רונן לוי
¶
אבל את מנסה להכניס מהימנות ואמינות לסעיף 139. זה נורא קשה. היום יש דין אזרחי ויש לנו כאלף תיקים בשנה בגין בעיות כאלה. הרבה פעמים מסתבר שאלה טעויות באבחון. אם יש טעות באבחון, הבן אדם יהיה פלילי?
חוה ראובני
¶
אנחנו גם מנסים להגן כאן על המנהל המקצועי של המוסך מפני הלחץ של חברת ביטוח או של שמאי לעשות תיקונים שלא נדרשים או לתקן פחות ממה שנדרש כי חברת הביטוח לוחצת עליו.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
אני לא עורך דין אבל אני מציע לכם: "לא יבצע פעולה ברכב שאיננה לפי שיקול דעתו המקצועי בלבד".
חוה ראובני
¶
לא ניסחתי אותו כי הייתי כאן בעניין אחר. תקנה 308(ה) לתקנות התעבורה מדברת על רכב שקיבל הודעת אי שימוש נניח בבדיקה בצדי הדרך. אומרים ש"נוכחה רשות הרישוי על פי בדיקה נוספת כי הפגמים שפורטו בהודעת אי השימוש תוקנו, תבטל את הודעת אי השימוש ותסיר את ההערה שנרשמה ברישיון הרכב למעט במקרה שבו הרכב נקבע בידי שמאי רכב כרכב אובדן גמור". זה פחות רלוונטי. איכשהו צריך לחבר את שני אלה ביחד.
אינגריד הר אבן
¶
אבל סעיף החוק בחוק הרישוי מדבר על דיווח על ליקויים ולא על דיווח על תיקון ליקויים. את יכולה לוותר על כל תת הסעיף הזה.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
אנחנו מקריאים את סעיף 9 ואת כל הסעיפים שנשארו ואחר כך נצביע על הכול. בינתיים תציעו נוסח לסעיף 6.
מירב תורג'מן
¶
9. אגרות
(1) בעדש בקשה למתן רישיון לפי סעיפים 127, 129, 135 או 136 לחוק, קבלת העתק מקור או עותק של רישיון כאמור ובעד השתתפות בבחינה לקבלת רישיון, ישולמו האגרות כמפורט להלן:
בשקלים חדשים
(1) אגרה שנתית בעד רישיון להפעלת מוסך, מסוג אחר 390
(2) אגרה שנתית בעד כל סוג נוסף של מוסך שנכלל ברישיון 170
להפעלת מוסך.
(3) אגרה שנתית בעד רישיון להפעלת מוסך מומחה, נוסף 300
על האגרות לפי פסקאות (1) ו-(2).
(4) אגרה שנתית בעד רישיון לניהול מקצועי של מוסך 190
(5) אגרה בענ השתתפות בבחינה עיונית 137
(6) אגרה בעד השתתפות בבחינה מעשית 232
(7) אגרה בעד קבלת העתק מקור או עותק של רישיון 20
(2) סכום האגרה לפי פסקאות (1) עד (4) שבתקנת משנה (א), לעניין רישיון כאמור באותן פסקאות שניתן או שחודש לאחר יום 1 בינואר, בשנה שבה ניתן או חודש כאמור, יהיה החלק השנים-עשר של האגרה לפי הפסקאות האמורות, בעד כל חודש של תקופת הרישיון או חלק ממנו, ויעוגל כאמור בתקנת משנה (ה).
(3) סכום האגרה בעד השגה על תוצאות בחינה, עיונית או מעשית, יהיה מחצית מן האגרה ששולמה בעד הבחינה כאמור בתקנת משנה (א), לפי העניין, ויעוגל כאמור בתקנת משנה (ה).
(4) הוחזר או בוטל רישיון, לבקשת בעל הרישיון, יחזיר המנהל לבעל הרישיון את סכום האגרה ששילם, באופן יחסי, בעד כל חודש שלם שנותר עד סוף השנה שבה הוחזר או בוטל הרישיון כאמור. סכום ההחזר יעוגל כאמור בתקנת משנה (ה). בתקנת משנה זו, "רישיון" – רישיון כאמור בתקנת משנה (א)(1) עד (3), לרבות סוג של מוסך הכלול בו, או רישיון כאמור בתקנת משנה (א)(4).
(5) הסכומים הנקובים בתקנת משנה (א) יתעדכנו ב-1 באפריל של כך שנה (להלן – יום העדכון) לפי שיעור שינוי המדד החדש לעומת המדד היסודי. סכום אשר עודכן כאמור יעוגל לשקל החדש השלם הקרוב, וסכום של מחצית השקל החדש יעוגל כלפי מעלה. עדכון הסכום כאמור ייעשה על בסיס הסכום שנקבע ליום העדכון הקודם, לפני שעוגל כאמור ויום העדכון הראשון יהיה ב-1 באפריל שלאחר תום שנה מיום תחילתן של תקנות אלה. לעניין זה -
"מדד" – מדד המחירים לצרכן שמפרסמת הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה.
"המדד החדש" – המדד שפורסם בחודש נובמבר שקדם ליום העדכון.
"המדד היסודי" – המדד שפורסם בחודש נובמבר שקדם ליום העדכון הקודם, ולעניין יום העדכון הראשון שלאחר תחילתן של תקנות אלה – המדד שפורסם בחודש נובמבר 2021.
(6) המנהל הכללי של המשרד יפרסם בהודעה ברשומות ובאתר האינטרנט של המשרד את נוסח תקנת משנה (א) כפי שהשתנתה לפי תקנת משנה (ה).
10. תחילתן של תקנות אלה 90 ימים מיום פרסומן.
חוה ראובני
¶
לגבי סעיף 9, במחשבה נוספת, אין לי דרך לפרסם בנפרד את התקנות האלה ותקנות המוסכים האחרות. אחת ההגדרות כאן היא תקנות רישוי מוסכים. הם יצטרכו להתפרסם יחד בכל מקרה.
חוה ראובני
¶
בכל מקרה הן כרוכות. שיהיה ברור שגם אם התקנות האלה מאושרות היום, אנחנו לא נעביר אותן לחתימה ופרסום עד שלא יהיו גם התקנות האחרות.
אילת פלדמן
¶
משרד המשפטים. כמו שהובהר כאן, חוק רישוי, אין בו הסמכה לרשות הרישוי להתלות רישיון רכב. אני מניחה שסמכות כזאת נמצאת בפקודה או בתקנות התעבורה. לכן אני חושבת שאת התקנה הזאת שמציעים להוסיף, אין בה צורך ואולי גם אין סמכות.
מירב תורג'מן
¶
גם כשאת רואה את ההוראה הקבועה בטופס? את לא חושבת שזה צריך להיות כהוראה מהותית ולא בטופס? תסתכלי על העמוד האחרון של התקנות. על ההוראה האחרונה שקבועה בתקנות. "לידיעת בעל הרכב, הנך רשאי לתקן את הרכב בכל מוסך לפי בחירתך. אם לא תתקן את הליקויים, רשות הרישוי רשאי להפעיל את סמכויותיה לפי תקנות התעבורה".
אילת פלדמן
¶
נכון, לפי תקנות התעבורה. איך שאני רואה את הטופס, זאת לא הסמכה להתלות את רישיון הרכב. בעצם משרד התחבורה מביא לידיעת בעל הרכב את הסמכויות שקיימות לו כבר מכוח פקודת התעבורה.
אילת פלדמן
¶
התקנות האלה אושרו בזמנו על ידי משרד המשפטים. אני מודה שרק עכשיו ראיתי את סעיף (ג) המוצע ולכן רק עכשיו אני מתייחסת.
אינגריד הר אבן
¶
גם כאן לגבי המוסך המומחה, אנחנו רואים שהוא יצטרך לשלם כפל רישיון, גם אגרה רגילה לפי פריט (1) וגם עוד אגרה לפי פריט (3). אנחנו מבקשים לא להקשות. למה הוא צריך לשלם עוד אגרה? אין צורך.
חוה ראובני
¶
יש עליו דרישות נוספות, מה שאומר שיש יותר בדיקות שאנחנו צריכים לעשות לפני שהוא מקבל את הרישיון.
רונן לוי
¶
זה עולה לו כסף. המעבדה עולה לו כסף. זה הרבה מאוד כסף. למה הוא צריך לשלם פעמיים על רישיון?
לנה גרשקוביץ
¶
אבל כנראה שהוא גם יהיה מוסך עם מקצוע אחד שהוא אוטו-טק, ועל זה יש את התוספת של המומחיות, שם יש גם בדיקות למשרד התחבורה.
חוה ראובני
¶
יש כאן הליך רישוי. הוא כבר מוסך והוא מבקש עוד רישיון. הוא מבקש מאיתנו לתת לו את הרישיון הזה. אנחנו צריכים לבדוק אותו, לבדוק את המקום שלו, לבדוק את הקשר שלו עם היצרן, לבדוק את אנשי המקצוע שעומדים לרשותו. מדינת ישראל והציבור הישראלי לא אמור לסבסד את זה. המוסך עושה את זה מן הסתם כדי להרוויח מההכרה הזאת.
רונן לוי
¶
אני מנסה לומר שהוא בכל מקרה משלם. המעבדות גובות כמה אלפי שקלים לשנה. המדינה שולחת אותו למעבדה.
חוה ראובני
¶
זה לא עניין של להקל. זאת שאלה מי יישא בעלות הזאת, האם כל הציבור הישראלי או רק הלקוחות שלו. אנחנו חושבים שרק הלקוחות שלו צריכים לשאת בעלות הזאת.
אינגריד הר אבן
¶
אני מזכירה שהמוסך המומחה נולד על רקע המגמה היסודית שבחוק הרישוי, להגדיל את התחרות. זה אמור להיות אינטרס כלל ציבורי שיהיו מוסכים מומחים.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
שאלה. יש שם סעיף של ערעור על הרישיון ושם כתוב שאם אתה מערער, אתה צריך לשלם 50 אחוזים מעלות האגרה.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
תבדקו לי מה המצב האמיתי היום. יש לכם כמה דקות לבדוק את זה.
מה קורה בסעיף 6?
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
אם כן, זאת אגרה חדשה שלא הייתה קיימת. תבדקו לי את זה בדקות הקרובות. לא מטילים אגרות חדשות.
אינגריד הר אבן
¶
נכון. ראינו את זה. זה ירד ל-20 שקלים. לגבי ערעור, באופן עקרוני אנחנו רואים את זה כאחת הזכויות של הנבחן להגיש ערעור.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
אדם שמערער היום משלם או לא משלם? אם הוא משלם, כמה? מה הבעיה לקבל תשובה לשאלה הזאת?
מה סיכמתם לגבי סעיף 9?
חוה ראובני
¶
אנחנו חושבים שכיוון שיש עלויות של הרישוי של המוסך הזה, מעבר לעלויות הרגילות, המוסך צריך לשלם גם אם זה יתגלגל על הלקוחות שלו כי אחרת זה מתגלגל על כל הציבור ולא על הלקוחות שלו.
אינגריד הר אבן
¶
מה זה מוסך מומחה? אני הייתי כאן מתחילת החקיקה וגם כמה מהנוכחים. כל החקיקה הזאת התחילה על ביס ההבנה שיש בעיה בתחרותיות בשוק. משרד התחבורה בעצמו יזם את מתווה המוסך המומחה כדי לתת איזשהו מענה לשליטה של גורמים אחרים בשוק. צריך לעודד את המוסכים האלה לקום ובמקום זה מנסים כנראה לייאש אותם עם תוספות אגרה ורגולציה לאורך כל הדרך.
רונן לוי
¶
בגלל ההתפתחות הטכנולוגית והבעיה בתחרות לפי דוח ועדת זליכה, עשינו פיילוט והכשרנו 15 מוסכים מומחים. כל הרעיון היה להקל. לקחת מוסכים כלליים ולהעלות אותם ברמה. כל הרעיון לא היה להשית עליהם עוד ועוד הוצאות כי לא יהיו אנשים שירצו לעשות את זה. מחפשים לעשות עסקים, להקל בעשיית העסקים ולא כל הזמן לשים חסמים.
אינגריד הר אבן
¶
ברגע שהמחוקק הניח שהיעדר התחרות פוגע בציבור, את אומרת שזה יושת על כלל הציבור, זה הפוך.
אינגריד הר אבן
¶
אנחנו לא מדברים על כפל אגרות. אנחנו מדברים על מוסך חדש שלא היה קיים עד היום. אנחנו מדברים על מוסך מומחה ומוסך מומחה הוא קודם כל מוסך רגיל. זה מוסך שהוא בעל מקצוע אחד, אוטו-טק, שתשלום האגרה עבור מקצוע אחד הוא 390 שקלים. כשאנחנו מדברים על מוסכים קיימים, מדובר כנראה לא על מקצועות אוטו-טק אלא מדובר על מקצוע שיש לו מכונאות, חשמל, מיזוג. מדובר על שלושה מקצועות כאשר מקצוע ראשון הוא 390 שקלים ועוד שני מקצועות של 170 שקלים אגרה על כל מקצוע. אנחנו בכל מקרה מגיעים לאגרה הרבה יותר גבוהה מאשר אם אנחנו הולכים על מוסך מומחה.
אינגריד הר אבן
¶
690 שקלים. 300 ו-390. 390 שקלים על מקצוע ראשון שכל מוסך משלם ו-300 שקלים על התוספת של המוסך מומחה.
רונן לוי
¶
היום משלמים לפי מקצועות. מקצוע אוטו-טק משלב את שלושת המקצועות – מכונאות, חשמל, מיזוג אוויר.
רונן לוי
¶
לא. למקצוע. היום יש או חשמלאי, או מכונאי או מיזוג אוויר. אנחנו מאחדים את הכול למקצוע אחד. לא יהיה יותר מכונאי לבד או חשמלאי לבד. זה אוטו-טק, במקצוע אחד.
רונן לוי
¶
נכון. תהיה אגרה אחת למקצוע אחד. לבן אדם לעשות הסבה עצמית שלו עולה בין 15 ל-20 אלף שקלים עם הבחינות. אחר כך יעלה לו עוד כי זה ציוד נוסף.
רונן לוי
¶
המומחה הוא אוטו-טק. המקצוע האישי שלו הוא אוטו-טק והמומחה זה עניין של להיות מוסך שירות של יבואן או להיות מוסך שהוא כמו שירות של יבואן.
אינגריד הר אבן
¶
איך אין לזה קשר אם אתם הקמתם את המוסך מומחה כדי להתחרות במוסכים? למוסך מומחה יש הגדרות ודרישות שמוסך צריך לעמוד בהן. אחת ההגדרות הבסיסיות הוא שהוא צריך להיות מוסך לאוטו-טק, רכב קל או רכב כבד או אופנועים.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
ואחר כך אם מישהו הוא אוטו-טק ורוצה להיות מומחה, הוא ישלם עוד. למה? מה קרה במעבר שלו מאוטו-טק למומחה?
חוה ראובני
¶
הוא צריך להראות קשר וגישה ליצרן, הוא יצטרך להראות אנשי מקצוע מסוימים, הוא יצטרך ציוד ואני צריכה לבדוק את כל זה.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
אם למשל אדם עשה את האוטו-טק הוא ישלם רק 50 אחוזים על מומחה? ואם הוא לא עשה אוטו-טק, הוא ישלם סכום אחר?
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
הם אומרים שזה נועד להגביר תחרות. אנחנו לא רוצים להגביר אגרות כדי לא לעודד תחרות למרות שזה תשלום לא גבוה ביחס לפעילות העסקית.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
זה יוצא אותו חשבון. 380 ועוד 170 ועוד 170. זה יהיה 380 ועוד 380. זה יוצא אותו תשלום. לא הקלתם או שלא רציתם להקל.
לנה גרשקוביץ
¶
המטרה כאן לא הייתה להקל אלא ליצור מוסך שהוא מוסך ביניים, בין מוסך רגיל לבין מה שנקרא מוסך שירות של יבואן. כן לפתוח את התחרות וכן לאפשר את המדרגה.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
לגבי הבדיקה של מוסך אוטו-טק שיקבל מכם את הרישיון, היקף העבודה מול הבדיקה של מוסך מומחה, זה הרבה יותר קשה? יותר קל? היקף הפעולות זהה?
לנה גרשקוביץ
¶
זה כמעט אותו הדבר. צריך להבין שאנחנו מבקשים כאן עוד כוח אדם ואנחנו מבקשים כאן עוד כל מיני דרישות שהמפקחים שלנו ומי שנותן את הרישיון צריך לבדוק אותן.
אינגריד הר אבן
¶
אלה מאות אלפי שקלים, אם לא מיליונים, שעולה להקים מוסך. גם הארנונה יאמרו לא ה-1,000 שקלים שלנו ימנעו אבל רשימת הדרישות היא פשוט מאוד ארוכה וכל דרישה, יש אגרה בצדה.
רונן לוי
¶
זה 300 ומשהו שקלים לשש שנים. נכון שזה לא סוף העולם. מצד שני, אני חושב שאני באופן אישי והחבורה שלנו השקענו יחד עם משרד התחבורה אלפי שעות. לא מאות שעות אלא אלפי שעות. אני חושב שאנחנו צריכים למצוא דרכים לעודד אנשים להתקדם, לתמרץ אותם ולא כל הזמן להשית עליהם עוד עלויות ועוד עלויות.
חוה ראובני
¶
מה שהצלחתי לברר זה שמה שנאמר כאן על זה שגובים מחצית, זה בא מעולם הבחינות של השמאים, שם בצו יש מחצית האגרה. זה מה שהצלחתי לברר.
חוה ראובני
¶
עדיין בודקים. אמרו לי שגובים חצי ואמרתי שלא יכול להיות כי אין סמכות. אמרו לי שבעצם אלה שמאים והם יבדקו עוד פעם.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
למה לדיון כזה אתם לא מביאים גם אנשי מקצוע? הם הרי צריכים לגבות את החקיקה שלכם.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
אתם רוצים לקדם תקנות ואתם לא מביאים אנשי מקצוע. אנחנו לא מתדיינים כאן רק עם היועצים המשפטיים.
לנה גרשקוביץ
¶
האגרה היום היא 235 שקלים. זה מה שכתוב בצו. אצלנו בחוק היא 137 שקלים. גובה האגרות ירד. שוב, כמו שחוה ציינה, כל הנושא הזה של הערעור זה משהו שמחייב אותנו לבדוק את הבחינה מחדש. האגרות חושבו בהתאם לתשומות שאנחנו משקיעים בכל הפעולות האלה.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
זה לא נהוג היום. האם התנאים השתנו? אני עזבתי את הנושא של המומחה. אני חוזר לערעור.
לנה גרשקוביץ
¶
אני אומרת שגם אם הערעור לא קיים היום, זה לא משנה כי האגרות שלנו חושבו מחדש על ידי כל ההשקעה שהמשרד משקיע כדי גם לתת את הרישיון וגם לבדוק את הבחינות האלה. ראינו שהורדנו את גובה האגרה של המבחן העיוני מ-235 שקלים ל-137 שקלים כי זה בעצם היה לפי התחשיב החדש וגם ראינו שהתשומות שמושקעות בבדיקות של הבחינות האלה בערעורים זה משהו שאנחנו כן צריכים קבוע לזה אגרה. לכן דיברנו על מחצית הסכום.
רונן לוי
¶
אם כך, יש לי הערה. בתוספת הראשונה, תקנה 5(ג), פריט (1), כתוב "צורת שלט של מוסך מומחה לעניין רכב שמשקלו הכולל המותר עולה על 3,500 ק"ג תהיה לפי הדוגמה שלהלן". הבעיה שלנו היא - כל הזמן אנחנו חוזרים על זה - של ה-3.5 טון כי היצרנים משווקים מכוניות למוסכים פרטיים ומסחריות קלות מעל 3.5 טון. גם החשמליות החדשות או החשמליות החדשות שעכשיו הן כאן בניסוי שבמקרה אני מטפל בהן. הניסוי של המוניות האוטונומיות. בשעה 14:00 אנחנו מתחילים כאן את הדיון על המכוניות האוטונומיות. משקל המכונית הוא 4 טון והן במוסכים פרטיים. אם עכשיו אנחנו מגבילים ל-3.5 טון, כל המכוניות האלה מוגבלות ל-3.5 טון במוסכים פרטיים ומוגדרות על ידי יצרני הרכב לטיפול במוסכים פרטיים, אנחנו צריכים לטפל בהן במוסכי משאיות.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
איך את יוצרת מצב של אנומליה, שהשטח פועל בניגוד לחוק בגלל ששמו את המשקל הלא נכון?
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
ותעדכנו את הוועדה. הסיכום הוא שעל התוספות אתם יושבים ובמידה ומצאתם לנכון לשנות אותן בניגוד למה שהוצג לוועדה – אתם תעדכנו את הוועדה.
רונן לוי
¶
או שתעשו רכב פרטי מסחרי קל ותעזבו את המשקל. גם זאת אופציה. כמו שבאירופה כתוב קומרשל, פרייבט אנד לייט קומרשל.
חוה ראובני
¶
פשוט נוריד את פסקה (1) ואז נישאר עם פסקה (2): "צורת שלט של מוסך מומחה תהיה לפי הדוגמה שלהלן". שלט אחד ויחיד.
חוה ראובני
¶
כן. "צורת שלט של מוסך מומחה תהיה לפי הדוגמה שלהלן" ותבוא הדוגמה השנייה. ה-3.5 טון, זה של סט התקנות השני.
לנה גרשקוביץ
¶
אין היום ערעור אבל כמו שאמרתי, אנחנו חישבנו את כל האגרות מחדש בגלל שגם הסכומים שונים. לא לקחנו את גובה האגרות כפי שהוא. אני חייבת לומר שכל תיקון באגרות, אנחנו נצטרך לחזור עוד פעם להיוועצות כי הן בהסכמת שר האוצר.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
אתם לא חושבים שאפשר להוזיל את גובה האגרה על הערעור.
אנחנו מצביעים על הסעיפים, מסעיף 6 עד סעיף 11.
אילת פלדמן
¶
אני רוצה להעיר לגבי השלט שסעיף 130(ב) לחוק רישוי מדבר על כך שהשר, באישור הוועדה, יקבע את הגודל המזערי של השלט, שזה באמת מה שאנחנו עושים עכשיו, ואני מדלגת קצת וההמשך אומר: "הוא רשאי לקבוע בדרך האמורה הוראות נוספות לעניין כאמור ובעניין זה פרטים נוספים שייכללו בו". לגבי המשקלים מעל או מתחת, אנחנו נצטרך לבחון בסט השני של התקנות האם אפשר לעשות את זה בלי אישור ועדה או לא.
חוה ראובני
¶
אנחנו כאן מסדירים רק איך נראה השלט. זה מה שחייב אישור הוועדה. החלטנו שהפרט, רכב כבד, כן או לא, לא צריך להופיע בשלט.
מירב תורג'מן
¶
אם כך, בתקנה 6 אתם מבקשים להוריד את סעיף קטן (ג).
בתקנה 8, פסקה (1), "לא יבצע פעולה ברכב שאיננה לפי שיקול דעתו המקצועי בלבד". ואז הסיפה ממשיכה ואומרת: "לא יורה ולא יאשר לעובד המוסך".
בתקנה 10, כמו שאמרנו אלה 90 ימים מיום הפרסום.
בתוספת הראשונה, פסקה (1) תימחק לרבות הדוגמה של השלט שמצוין כאן בתקנות, ופסקה (2), יבוטל המספור שלה ויהיה כתוב: "צורת שלט של מוסך מומחה תהיה לפי הדוגמה שלהלן".
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
אנחנו מצביעים על סעיפים 6, 7, 8, 9, 10 ועל התוספות כפי שתוקנו בוועדה. מי בעד? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
אושר
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
סעיפים 6 עד 10 והתוספות אושרו פה אחד. אין מתנגדים ואין נמנעים.
התקנה נכנסת לתוקף. אנחנו מצפים ממשרד התחבורה להביא את התקנות שמתעכבות זמן רב מדי כפי שסיכמנו ולהאיץ את הפעולות לפי הסעיפים שכבר נדונו בוועדה בעבר ולהשלים את כל התקנות הנדרשות שנובעות מהחוק הזה.
אני נועל את הישיבה. תודה רבה.
הישיבה ננעלה בשעה 13:47.