פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-וארבע
הכנסת
5
ועדת מיזמי תשתית לאומיים מיוחדים ושירותי דת יהודיים
15/02/2022
מושב שני
פרוטוקול מס' 34
מישיבת ועדת מיזמי תשתית לאומיים מיוחדים ושירותי דת יהודיים
יום שלישי, י"ד באדר התשפ"ב (15 בפברואר 2022), שעה 13:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-24 מתאריך 15/02/2022
הצעת חוק רכבת תחתית (מטרו) (תיקון), התשפ"ב-2022 - הסתייגויות והצבעות, חוק רכבת תחתית (מטרו) (תיקון מס' 4), התשפ"ד-2024
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק רכבת תחתית (מטרו) (תיקון), התשפ"ב-2022 - הסתייגויות והצבעות
פרק כ"א (רכבת תחתית (מטרו)), סימן ג' בפרק ב' (המועצה המאסדרת) מתוך הצעת חוק התכנית הכלכלית (תיקוני חקיקה ליישום המדיניות הכלכלית לשנות התקציב 2021 ו-2022), התשפ"א-2021 [פוצלה לפי סעיף 84(ב) לתקנון הכנסת]
מוזמנים
¶
עילם שגיא - משנה למנכ"לית, משרד התחבורה והבטיחות בדרכים
יאיר ארז - מנהל תקציבים ותשתיות, משרד התחבורה והבטיחות בדרכים
עמית שטאובר - סגן היועץ המשפטי, הלשכה המשפטית, משרד האוצר
מירב ליבנה - הלשכה המשפטית, משרד האוצר
איציק דניאל - רכז תשתיות, אגף התקציבים, משרד האוצר
רותם ברמלי - רפרנט תכנון ובינוי, אגף התקציבים, משרד האוצר
דנה דובר - רפרנטית נמלים והסעות המונים, אגף התקציבים, משרד האוצר
רישום פרלמנטרי
¶
סמדר לביא, חבר תרגומים
הצעת חוק רכבת תחתית (מטרו) (תיקון), התשפ"ב-2022 - הסתייגויות והצבעות
< נושא >> פרק כ"א (רכבת תחתית (מטרו)), סימן ג' בפרק ב' (המועצה המאסדרת) מתוך הצעת חוק התכנית הכלכלית (תיקוני חקיקה ליישום המדיניות הכלכלית לשנות התקציב 2021 ו-2022), התשפ"א-2021 [פוצלה לפי סעיף 84(ב) לתקנון הכנסת], מ/1443
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
שלום לכולכם, אנחנו בדיון על הסתייגויות על חוק המטרו. לפנים משורת הדין אני אתחיל מהסתייגות שלי למרות שיש פה הסתייגויות של חבר הכנסת יעקב אשר. הוא עוד לא פה, אבל מתוך כבוד והערכה אני לא אתחיל את הדיון בדיון בהסתייגויות שלו, אני אתחיל מהסתייגות שלי.
הגשתי הסתייגות בשמי, אבל בפועל זו הסתייגות שביקשו ממני להגיש ממשרד האוצר כי היה דיון רחב על סעיף מסוים בדיון הקודם והיו פה שאלות שקיבלנו תשובות שהכול תקין והכול בסדר, ובסוף, כנראה אחרי חשיבה משותפת שלכם ביחד, והבנתי שהיו על זה הרבה דיונים, הגעתם למסקנה שיש בעיה בסעיף מסוים.
אז עשינו דין ודברים בשיחות טלפוניות רבות והתבקשתי והסכמתי להגיש הסתייגות בשמי, להוסיף סעיף 42א1. אני אקריא אותו וזו הסתייגות שאני מגישה בשמי לוועדה, תיקון הנוסף של החוק. אתה יכול להקריא? היועץ המשפטי, בבקשה.
גלעד קרן
¶
42א1
מוסד תכנון לא יחליט על הפקדת תכנית שלפי הוראות סימון ב' חלה לגביה הקניית מקרקעין אלא עם אחד מאלה בלבד:
(1) תכנית כוללנית כמשמעותה בחוק התכנון והבנייה;
(2) תכנית הכוללת הוראות המאפשרות מתן היתר מכוחה בלא צורך באישור תכנית נוספת טרם מתן ההיתר;
(3) תכנית אחרת שניתן לגביה אישור שר הפנים בהתייעצות עם שר האוצר ובלבד שמצא כי הובטחה הקניית מקרקעין למדינה בהתאם לסימן זה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
זו ההסתייגות שנתבקשתי להגיש מטעם משרד האוצר יחד עם משרד המשפטים ובהתייחסות רחבה עם כל גורמי המקצוע. אני מעלה את ההסתייגות הזו להצבעה. מי בעד ההסתייגות? מי נגד? עבר.
הצבעה
אושר.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
יעקב, חיכינו לך. בינתיים הייתה פה הסתייגות שמשרד האוצר ביקש להעביר, אנחנו הצבענו עליה, זה תיקון לנוסח לסעיף מסוים, לא רציתי להתחיל מההסתייגות שלך.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
הוא יותר מסביר, כי היה דיון על זה בדיון הקודם, עלו שאלות, בהתחלה הם חשבו שאין בעיה, אחר כך הגיעו למסקנה שצריך לפרש את הסעיף הזה יותר לעומק, היה על זה ממש דין ודברים מאוד רחב. זה גם עבר ייעוץ משפטי של הוועדה אז התבקשתי להגיש את זה כהסתייגות שלי ועשיתי זאת לפנים משורת הדין, במיוחד כשהיה על זה דיון רחב בדיון הקודם. אז אנחנו נתחיל מההסתייגויות שלך.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
אני אציג את הנימוקים על כל ההסתייגויות, שלי, יש לי שתיים, וחוץ מזה יש של סיעות נוספות, שאני מציג גם את שלהם.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
אז קודם כל אני רוצה להתייחס באופן כללי. כמו שאמרתי, אנחנו יודעים להיות אופוזיציה לוחמת בהרבה מאוד דברים, אני חושב שהנושא הזה של המטרו הוא נושא חשוב מאוד, אמרתי את זה בתחילת הדיונים, אני אומר את זה גם עכשיו, אין ספק שהנושא הזה הוא נושא שיש בו צורך אקוטי. אין מדינות בעולם כמעט, אפילו במדינות המפגרות ביותר, אין מצב שאין מטרו, שאין הסעת המונים כמו שצריך, ואני מאוד מקווה שהדברים האלה יסתדרו למרות כל מיני דברים שתיקנו פה ושם, אבל בסך הכול, שוב, אנחנו גם כאנשי אופוזיציה וגם אם הייתי בקואליציה עכשיו הייתי מקדם את זה בדרך זו או בדרך אחרת.
אני רק רוצה לומר לך דבר אחד, לפני שאני אגיע להסתייגויות ואני אומר את זה לאוזני משרד האוצר, נמצאים פה מאגף התקציבים, גם מהחשכ"ל נמצאים? לא. אז פה מתחילה הבעיה ואני אסביר לכם.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
אוקיי, המשפטית זה הכי טוב, אבל יש דברים שגם הלשכה המשפטית לא מצליחה לעשות ואני אספר לכם בתור ראש עיר שהיה מעורב מאוד בקו האדום בגוש דן. הקו האדום, כמו שאתם יודעים, היה צריך כבר להתחיל לפעול, לדעתי, אם אני זוכר נכון, ב-2016 או 2014, אני כבר לא זוכר, בתכניות הראשונות שלו.
מה שעבר הקו האדום זה יכול להיות בית ספר ששילמו את המחיר הערים שזה נמצא בתוכן, אבל זה יכול להיות בית ספר, שאני מאוד מקווה, גברתי יושבת הראש, שתעקבי אחרי העניין הזה, כי מה שעלול לקרות ומה שהיה שם עלול לקרות גם כאן, שהוויכוחים האין סופיים על שיטת העבודה, על שיטת התשלום, זאת אומרת האם זה יהיה PPT או שזה יהיה זכיין של המדינה, או שזה יהיה המדינה עצמה, החליפו, ארבע שנים זה היה ככה. שלוש שנים רבו והחליטו אחרת, והזמן רץ והרכבת לא נסעה.
ואתם באים כאן עם פרויקט באמת אדיר, גדול, שאנחנו משנים פה הרבה מאוד חוקים והרבה מאוד דברים כדי לתת לכם את האפשרות לנהל את זה ואני אומר כל הנושא של איך זה יילך לעבוד טרם הוחלט באוצר. טרם הוחלט. ואני אומר לכם שה'טרם הוחלט' הזה הוא רמזור אדום. תקשיבו לי, אני אתן לכם ייעוץ בחינם, אני לא שולח לכם חשבונית. אני זוכר את המריבות שהיו ובזמנו שר התחבורה, ישראל כץ, מינה צוות להאצת התכנית הזאת וישבו שם נציגים של רשויות מקומיות ואני ייצגתי את הערים של גוש דן, לא הייתה ישיבה שהחסרתי, אחת לא.
המלחמות שהיו שם בין אגף התקציבים לבין החשכ"ל והתקיעות שהיו, של הייעוץ המשפטי בנושא של מכרזים כאלה ואחרים, אני אומר עוד פעם, תמיד צריך לבדוק, תמיד צריך לראות שחלילה לא יהיו אנשים שינצלו את הדבר הזה לעשיית רווחים חלילה או דברים מהסוג הזה, אבל האויב של הטוב הוא הטוב ביותר ולפעמים על דבר אחד קטן הפסדנו שנים ארוכות.
לכן אני אומר, אם אתם דורשים מאיתנו, באמת יושבת ראש הוועדה הקדישה הרבה זמן במהירות שיא לאשר את הדברים שאושרו עד רגע זה, אני אומר לכם, הארכיון לא משקר, יש אחד שכבר למד את זה על בשרו פה בממשלה, אני לא רוצה שהארכיון יוציא את הקטע הזה שאני אמרתי שאתם תהיו באיזה שהיא סחבת של שנים רבות. אם המטרו לא יעבוד בצורה הכי מהירה בעולם ולקצר את התהליכים ולהגיע מהר מאוד למטרו עצמו, אז עד אז הכלכלה וכל מה שקשור לכלכלת תחבורה יקרוס איתה ביחד, כי התחבורה רק גדלה, הרי ממשיכים לקנות רכבים חדשים, הכבישים מתמלאים וזה רק ימשיך הלאה להשפיע. לכן זו הפנייה שלי אליכם, בתור אחד שהיה בסרט הזה, מה שנקרא.
עכשיו נעבור להסתייגויות שלי, שתי הסתייגויות שהן כבר ייצגו את שאר ההסתייגויות הנוספות. סעיף 47, לפי ההסתייגות שלי אני מבקש שהמילים '70%' יימחקו ובמקומם יבוא '100%'. הרציונל, בהפקעה בדרך כלל בחוק מקרקעין, זה עבור צורך ציבורי. כשאתה מפקיע מבן אדם בעל קרקע לצורך ציבורי אז אתה מפקיע לו, נותן לו את הפיצויים שמגיעים לו בצורה כזו או בצורה אחרת, אבל כאן אין כל הצדקה שזכויות סחירות, ואני מדבר על אותם מקומות שבהם יהיה על הקרקע שהופקעה זכויות של עסקים על קו המטרו עצמו, בין אם זה יהיה עם הסיפור של הדפו או לא, שאני מבין שאתם מסתפקים בעניין הזה, בגלל העלויות או מה שלא יהיה, אבל אני חושב שזכויות סחירות, שמופקעות מהקניין הפרטי והרווח שיופק מהם יגיע למדינה בצורה כזו או אחרת, אבל ההסתייגות מבקשת שזכות הפקעת המקרקעין תהיה רק לצורך ציבורי כהגדרתו בפקודת הקרקעות ולא לצורך כלכלי להעשרת הקופה הציבורית על חשבון הקניין הפרטי.
לכן אני חושב שהשותפות הזאת של ה-30% בעניין הזה, אם היינו בארבע עיניים הייתי אומר שהיא קצת חזירית, בגלל שיש מס מטרו גם על זה, ויש גם היטלי השבחה שאדם כמובן עם ההשבחה הזאת שהשבחתם, כמו כל תכנית, מה, איך נהייתם שותפים פתאום על קרקע שהפקעתם לצורך ציבורי ואתם גם משתתפים ברווחים של זה? יש חוק במדינת ישראל איך זה עובד. פה יש לכם חוק, דאבל חוק, מס מטרו על מסי ההשבחה הקיימים. אז עם כל הכבוד לקופת האוצר, ואני מאוד מאוד דואג לקופת האוצר, אבל חבר'ה, יש גבול ולכן אני מבקש שהמילים 70% יימחקו ובמקומם יבוא 100%. זה אחת.
בהערה השנייה שלי, סעיף 2(א) לאחר סעיף קטן (2) יבוא (3) 'על אף האמור הזכאות לדיור חלופי בגין רעש מהשעה ארבע עד שמונה הינה לפי חוק למניעת מפגעים ללא תוספת דציבלים וללא חישוב אמצעי המיגון'.
על פי הצעת החוק שאתם עשיתם נתתם בעצם הקלות בדציבלים. הקלות שהן החמרות לשומע והקלות למשמיע. בעצם הרמתם קצת את מה שמקובל בחוק הרעש, עד כמה מותר ועד כמה אסור, ועשיתם את החישוב הזה בחישוב משוקלל של הפחתת רעש על ידי אמצעי מיגון. אמצעי מיגון, אנחנו יודעים, זה אומר בסוף בית סגור. אמצעי מיגון, גברתי היושבת ראש, שאני מאוד מקווה שאת מקשיבה לי –
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
כי אלה הסתייגויות מאוד מאוד ענייניות, מאוד מאוד חשובות ואני חושב שהן פוגעות גם פגיעה אנושה בציבור ולכן אני חושב שצריך לתקן אותן ואם לא יתקנו אותן לדעתי זה יגיע גם לבתי משפט, להערכתי. אני לא יודע אם את יודעת, וחברי הוועדה שהיו פה נוכחים, ברגע שמעלים את זה ומחשבים את רמת הדציבלים וגם מחשבים את העניין הזה בשעות ומחשבים את זה כאילו מיגון, מה זה מיגון? יש מזגן, אולי חלונות כפולים, לא יודע מה, אבל זה אומר שאנשים בבית 24/6, או 7, לא יודע, מה שיהיה, יהיו סגורים, וחישבתם את זה בתוך הדציבלים.
זאת אומרת אם הייתם באים ואומרים שבשעות העבודה, נגיד בשעות שמונה בבוקר עד ארבע אחר הצהריים אנשים בדרך כלל לא בבית והבית יכול להיות סגור, אבל לבוא ולהגיד ש-24 שעות הבית יהיה סגור ואתם מחשבים את זה כדי שזה לא ייקרא רעש ולא יחייב את הדיור החלופי, אני חושב שזה דבר לא נכון. אני הייתי מציע לך ולי ולאחרים, מבקש מכם, תמחישו לנו את זה, תביאו לפה לוועדה עם מומחים באקוסטיקה ובדציבלים, לא יודע איך שם המקצוע הזה, דציבליסטים או משהו כזה.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
אבל תקשיב למה שאני אומר, עזוב את הפוליטיקה עכשיו בצד כי אתה מגיע מהמקומות האלה, לפחות היית שם פעם, זו גזרה שהציבור לא יכול לעמוד בה. זאת אומרת, כשאתה בא ואומר שאתה תיתן למישהו דיור חלופי רק אם הוא יעמוד ברף הגבוה שאני העליתי עכשיו לכבוד המטרו בדציבלים, רק אם הוא יהיה סגור 24 שעות, סגור, כי חישבתם את זה בתוך הדציבלים, אני חושב שפשוט דבר אחד צריך להיות, שהמדינה תגיד, אם אין ברירה ואני מרעיש בעבודה, וזו עבודה של הרבה מאוד זמן, למי שמכיר, אז ייתנו דיור חילופי וישנו את השינויים שאני ביקשתי כאן שבעצם אומרים שזה יעבוד לפי חוק למניעת מפגעים ללא תוספת דציבלים וללא חישוב אמצעי המיגון.
גברתי היושבת ראש, יש דיונים שאת מקיימת שאני לא מגיע כי גם אם אני אעיר הערות את לא תשמעי אותי. לא, את יודעת מה? גם אם תשמעי אותי לא תביני וגם אם תביני לא תסכימי, אז חבל.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
אני מזלזל בה? אני מזלזל בך? תראי איזה כבוד אני עושה לך, תראי איזה ועדה יפה במטרו העברנו, קינלי ומוסי ואני היחידים שהיינו כאן.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
יופי, אז אל תקלקלי. אני אומר עוד דבר, את הרעש הזה, את הדבר הזה, לא ישבתי וחיפשתי דברים בכוח.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
אם הייתי רוצה להביא דברים, אז הייתי כותב, זה מטרו בשביל ליברמן, זה מטרו בשביל זה, יש לנו מחשב שלם שיודע לעשות את השטויות האלה. אני מעלה פה שתי נקודות שאני חושב ששתיהן מייצגות את החברים, גם את האזרחים שהם בעלי קרקע, בהסתייגות הראשונה, וגם את האזרחים שהם בעלי אוזניים ושומעים, ברוך ה', לאורך ימים ושנים.
ואני אומר לך שאני מבקש שתבחני את הדבר הזה, אולי תצטרפי להסתייגות הזאת ותוכלי להסיר אותה, לפחות את. אני אומר שיש כאן בעיה, אני מבקש לשמוע גם את חוות הדעת של האנשים כאן, שייתנו לי תשובה על שני הדברים האלה, ושל היועץ המשפטי.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
באמת חבל, בדיון הקודם ישבה פה המשנה ליועצת המשפטית לממשלה, עורכת הדין כרמית יוליס, שנתנה לזה באמת הסבר מאוד מדויק. ברור לי שיכול להיות שהנושא הזה יגיע גם – זאת אומרת היא הצליחה לשכנע אותי, היא הצליחה באמת להסביר מאיפה זה נובע בצורה מאוד מדויקת. ברור שיכול להיות שיהיו על זה עתירות ועניינים, בתי המשפט יחליטו.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
למדינה יש הסבר והם הצליחו לשכנע אותי. יתרה מזאת, ביתר סעיפי החוק אנחנו שינינו שם את לוח הזמנים, אנחנו עשינו שם הסדרים, הודות ליועץ המשפטי שלנו, לגלעד, עשינו שם שינויים דרמטיים לטובת בעלי הקרקע. עכשיו החוק בסעיפים האלה הוא הרבה הרבה הרבה יותר מאוזן דווקא לטובת האנשים הפרטיים. לכן זה איכשהו התאזן.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
ההסתייגות שלך היא במקום, אנחנו שמענו פה בדיון הקודם, באמת קיימנו על זה דיון, הקדשנו לזה זמן בצורה מאוד מאוד מכובדת.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
בנושא הרעש, ההסדר שאנחנו בסוף כפינו על המדינה עם הנושא של הדיור, הם באו אליי לפני יומיים בדמעות בכלל בבקשות לבטל את כל ההסדר הזה לדיור חלופי וזה, אמרתי לא יקום ולא יהיה כי מדינה גם צריכה לשאת באחריות. על נושא הרעש באמת באמת היה דיון מאוד מאוד מעמיק, השתתפו בדיון הנציגים של המשרד להגנת הסביבה, הבכירים ביניהם, גם כן השתתף ממונה בנת"ע. אנחנו גם לומדים, בנת"ע מתברר יש ממש ממונה על רעש.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
ברור, גם אתה או אני והוא, אם אנחנו נגור, זה לא יוסיף לנו שקט ונחת, אבל אין דרך אחרת. הנושא של ההסדר של הרעש הוא מאוד מאוד נוקשה, אפילו שינינו שם. אם היום החברה על פי חוק מחויבת לעשות מדידות ושולחת דוח למשרד לאיכות הסביבה פעם בחודש, בדיעבד, בפרק הזה ברעש חורג הדיווח יהיה פעם בשבוע וגם משרד איכות הסביבה יוכל לדרוש את זה ביוזמתו. זאת אומרת ההסדר הוא הרבה יותר נגיש.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
יוליה, קודם כל אני משבח אותך על הדברים האלה כי אלה באמת דברים נכונים, אבל אני מתייחס לנקודה עצמה. היום רעש מוגדר ככה, בחוק שלך שאת מעבירה והולכת לדחות את ההסתייגות שלך הרעש יהיה ככה כשהוא כבר מחושב שהככה זה גם בסדר, ואיך הוא גם יהיה בסדר? כשאתה סגור בבית, אטום לגמרי.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
לכן אני אומר, לא תהיה שום פשיטת רגל של שום מדינה ושום משרד אוצר, שייקחו מה-30% האלה וישלמו את זה ויהיה דיור חלופי.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
את נאבקת עליו, אני יודע, אבל אלה שמגיע להם לא מקבלים את זה כי שיניתם את ההגדרה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
גלעד מזכיר לי על מה היה פה בכי ודמעות, שהוספנו פה שווה ערך, זאת אומרת לא רק דיור חלופי, אלא המדינה במצבים מסוימים, למשל אני לא רוצה להתפנות לאן שהמדינה מציעה לי - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
לא משנה לאן, אני לא רוצה, אז הוספנו שם את האופציה שווה ערך, למשל אני יכולה את הימים האלה לבלות אצל אמא שלי.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
אז גם על זה אני נותן לך זר פרחים וירטואלי, אבל עדיין אני אומר דבר אחד, לקחו את המילה המקובלת במדינת ישראל איך מודדים רעש ועשו רעש מיוחד לוועדה שלך. אני חושב שזה דבר לא נכון ולכן אני אומר לך דבר אחד, בואי נשמע את זה אנחנו. תבקשי, עד שזה יגיע לדיון, בואי נעשה ניסיון.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
מה שאני מציעה ומבקשת, קודם כל הוועדה הזאת כרגע חיה ונושמת ואנחנו לא הולכים להתפזר, וגם אני מאמינה, בכנסת הבאה לא תהיה ועדה כזאת, אבל יהיו ועדות כנסת, יהיו ח"כים, מה שתלוי בי בנושא המטרו, והזהרתי את כולם פה, לא הולך מפה לשום מקום. אנחנו הוספנו בחוק המון חובות דיווח שהם יצטרכו לבוא לפה ולבקר, אנחנו נעשה עבודת מעקב וסביר להניח, לא סביר להניח, בוודאות, אבל בוודאות בחוק הזה יש פשלות, נו, מה לעשות? כולנו בני אדם ואנחנו ניסינו פה לעשות הכי טוב שאפשר בנסיבות העניין, אבל ברור לי, וגם ברור לכולם פה, אני מאמינה, שהמציאות תעשה גם כן שינויים ויהיו שינויים בחוק הזה.
אין חוק שלא עבר שינויים וגם החוק הזה יעבור שינויים. כרגע כל ההסדרים לגבי הרעש, אחרי עבודה באמת באמת, המון עבודה מאחורי הקלעים, דיונים על דיונים, כרגע זה הסדר סביר, רק זה שמשרד האוצר ביקש ממני לבטל אותו זה כבר אומר שהוא יותר טוב ממה שהיה אפשר לצפות כי הם היו מתים שאני בכלל אבטל את כל ההסדר.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
לא, אבל הם במקום לבטל אותו סירסו אותו, זה כמעט אותה תוצאה בסוף. אני אומר לך שבסוף, לפי הקריטריונים האלה, הרי לא יכול להיות, הרי המצאנו פה מס מטרו, מעל כל המסים, המצאנו דברים בהיטלי השבחה, המצאנו המון דברים לכבוד המטרו, יש דבר אחד שאי אפשר להמציא, רעש באוזן.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
אני אומר, לא מדובר פה שאתה נותן להם דיור חלופי ל-200 שנה, אתה לא קונה להם דירה חדשה שתהיה בבעלותם, מדובר רק על דבר אחד, מה אני בא ואומר? עד שיתחילו העבודות עוד ייקח זמן, נכון? והוועדה לא הולכת לשום מקום, לכן אני מציע לך, כרגע אל תשנו את חוק הרעש, זה יהיה תקדים מסוכן לפרויקטים אחרים. אני מציע לחזור לנוסח רגיל, שמי שמגיע לו מגיע לו על פי חוק הרעש דהיום לאחר חישוב מיגונים, אבל עוד פעם, בשעות סטנדרטיות ונורמליות ונבחן את זה. בואו נלך לשמוע, יכול להיות שזה לא נורא, נרד מזה. את יודעת מה זה עושה לאנשים שקמים בבוקר והולכים לישון בלילה?
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
כן, אני יודעת. אני יודעת, אני גרתי על כביש, הייתה לי דירה שהייתה ממש על הכביש, שעות הבוקר, כל הפקקים, אני יודעת מה זה רעש.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
אנחנו בחוק הזה עשינו הרבה תקדימים. אני אזכיר לכולם את ההסדרים שעשינו לגבי חברת חשמל וחברות המים וגם רשות העתיקות ופקיד היערות, ומה לא נגענו, באמת זה משהו תקדימי לחקיקה ישראלית, גם ברעש. אז, יעקב, אני מבקשת ממך, אני פונה גם לחברי הקואליציה, לא לקבל את ההסתייגויות האלה, אבל במשרדי הממשלה הרלוונטיים צריכים להיות מוכנים - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
מה שאני רוצה להגיד למשרדי הממשלה, תקשיבו, חברים, תהיו איתי, משרד האוצר, יעל, משרד התחבורה - - -
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
הנה, ככה זה, יש יוקר מחיה, מה מעניין אתכם? חרדים, שבת. שאנשים ימותו עם רעש, מה אכפת לכם? תזרקו להם שעשועים, את הלחם תיקחו להם. כולכם נהייתם ליברמן. מילא היא, אין לה ברירה, אבל לכם יש ברירה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
משרדי הממשלה, תקשיבו טוב, וגם אלה שלא נמצאים פה, אנחנו לא נרפה ולא נעזוב אתכם.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
כן. הנושא הזה ילווה אותנו הרבה מאוד שנים, בוועדה הזו או בוועדה אחרת, כנסת תהיה, אתם תצטרכו לבוא ולהסביר ולתת דין וחשבון ואנחנו נקיים אחר כך דיונים, מה שמוסי עזר לי כשהייתי חולה, עם התוואי, אנחנו נקיים ונצא לסיורים, אנחנו נהיה על זה כל הזמן. פרויקט בסדר גודל כזה יהיה בפיקוח פרלמנטרי שלנו, של חברי הכנסת, צמוד כל הזמן ותהיו מוכנים. ואם אתם לא תשתפו פעולה כמו שאנחנו מצפים מכם יהיו לזה גם תוצאות וסנקציות, אני כבר מזהירה. זה יותר מדי כסף, זה יותר מדי חשיבות, זו השפעה ענקית על החיים של כולנו, לא יהיו פה פשרות.
תעבירו את זה גם לשרים הרלוונטיים שלהם, היום זה שר כזה, מחר זה שר אחר, לא משנה מי, זה משהו שדורש מאיתנו באמת עין, בשבע עיניים אנחנו נסתכל על הפרויקט הזה כל הזמן במשך כל התקופה הזאת. גם אם יהיו תלונות ציבור, הערות, הוועדה הזאת תהיה פתוחה. אנחנו כמובן נשמור על הפרדת הרשויות, אבל עדיין נשאל שאלות כשיהיה צורך וגם שאלות קשות אם יהיה צורך.
אנחנו מעלים להצבעה את שתי ההסתייגויות האלה?
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
אוקיי. אז ההסתייגות של חבר הכנסת יעקב אשר לסעיף 47, בבקשה, מי בעד ההסתייגות? מי נגד ההסתייגות? ההסתייגות לא עברה.
הצבעה
לא אושר.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
הסתייגות לתוספת שנייה, סעיף 2(א) של חבר הכנסת יעקב אשר, בבקשה, מי בעד? מי נגד? ההסתייגות לא עברה.
הצבעה
לא אושר.
גלעד קרן
¶
לפני שמצביעים על כל שאר התשע, ההסתייגות הראשונה בקובץ של התשע, הסתייגות שמדברת על הגדרת הקרקעות, היא הסתייגות מיותרת כי ההגדרה לא נמצאת כאן, היא פשוט עברה מקום.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
ביחד כמקשה אחת. מי בעד ההסתייגויות מ-2 עד 9? מי נגד? יופי, ההסתייגויות מ-2 עד 9 לא עברו.
הצבעה
לא אושר.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
לא ביקשת. אז אנחנו מצביעים עכשיו, אני לא מאמינה שאנחנו עושים את זה, חבר'ה, תרשו לי, אני מתרגשת. זו עבודה שאף אחד לא האמין שאנחנו נתחיל ונסיים אותה במושב החורף.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
הודות לכולכם. זה ענק, כנראה אנחנו עוד נעבוד על זה. אני מעלה את כל החוק להצבעה כולל ההסתייגות שלי שאנחנו העברנו קודם, מה שדיברנו בתחילת הדיון. מי בעד חוק המטרו? ארבעה בעד, נגד אין, נמנעים אחד. החוק אושר.
הצבעה
בעד – 4
נגד – 0
נמנעים - 1
אושר.