פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-וארבע
הכנסת
28
ועדת המשנה למעקב אחר הטיפול בחקיקה התלויה במצב חירום
07/02/2022
מושב שני
פרוטוקול מס' 1
מישיבת ועדת המשנה למעקב אחר הטיפול בחקיקה התלויה במצב חירום
של הוועדה המשותפת להכרזה על מצב חירום
יום שני, ו' באדר א התשפ"ב (07 בפברואר 2022), שעה 8:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-24 מתאריך 07/02/2022
דיון מעקב אחר עבודת הממשלה לניתוק זיקתם של חוקים וצווים למצב החירום
פרוטוקול
סדר היום
דיון מעקב אחר עבודת הממשלה לניתוק זיקתם של חוקים וצווים למצב החירום
מוזמנים
¶
גאל אזריאל - יעוץ וחקיקה חוקתי, משרד המשפטים
הדס פיקסלר - יועמ"ש, המשרד להגנת הסביבה
דן יונה-עמדי - מנהל תחום מדיניות רגולציה, משרד הכלכלה והתעשייה
יובל גל אביעד - ראש תחום זרוע עבודה, משרד הכלכלה והתעשייה
אופיר גור - מנהל מינהל יהלומים, משרד הכלכלה והתעשייה
שירלי אברמוביץ - יועמ"ש, משרד הבריאות
חן בר-יוסף - מנהל הדלק, משרד האנרגיה
עופר טלקר - ממונה הערכות לשעת חירום - רספ"ן, משרד התחבורה
סיגלית ברקאי-וקאיל - יועמ"ש, משרד התחבורה
סיגל ירדני - יועמ"ש, משרד החקלאות ופיתוח הכפר
עמרי גילה - מנהל מחלקת חקיקה, משרד הביטחון
רישום פרלמנטרי
¶
אורנית אפלבוים – חבר תרגומים
דיון מעקב אחר עבודת הממשלה לניתוק זיקתם של חוקים וצווים למצב החירום
רם בן ברק (יש עתיד)
¶
אנחנו פותחים את הדיון בראשותו של חבר הכנסת איתן גינזבורג, יושב ראש ועדת המשנה להכרזה על מצב חירום. יש לנו דו"ח אותו צריכים להציג המשרדים בעקבות הדיון הקודם שהיה לנו, בו ביקשנו שיבואו כדי לראות איך הם מתקדמים בהורדת סעיפים ממצב החירום ולהביא אותם לחקיקה רגילה. אנחנו בודקים את הסטטוס.
אני מעביר את הדיון אליך, אדוני יושב הראש.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
תודה רבה. ראשית, אני מודה ליושב ראש על האמון שהענקת לי בכך שביקשת ממני לעמוד בראש ועדת המשנה החשובה הזאת, שהיא בעצם ועדת משנה משותפת לוועדת חוקה, חוק ומשפט וועדת חוץ וביטחון למעקב אחרי הטיפול בחקיקה שתלויה במצב חירום.
אני רוצה בהזדמנות זו לברך את מנהל ועדת חוקה, חוק ומשפט היוצא ומנהל ועדת חוץ וביטחון הנכנס, מר אסף פרידמן, ולאחל לך הצלחה רבה בתפקיד. לא באתי לפרידה ממך בחוקה, כי ידעתי שאני אפגוש אותך בחוץ וביטחון. אני מאחל לך הצלחה רבה בתפקיד.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
אני באמת חושב שזה תפקיד חשוב וועדה חשובה כפי שציינת, אדוני יושב הראש. הזמנו את גורמי הממשלה השונים שבתחום אחריותם נמצאים חוקים וצווים בלתי תלויים במצב חירום. אני רוצה להודות לכל מי שהגיע לדיון הזה ונמצא איתנו פה בזום, בעיקר.
אני מקווה שכולם מבינים למה אנחנו נמצאים כאן. ארבעה ימי אחרי קום המדינה, ב-19 במאי 1948 מועצת המדינה הזמנית הכריזה שיש בישראל מצב חירום, דבר שאפשר להתקין תקנות חירום בלי הליך חקיקה מסודר. בעצם מדובר על הליך חקיקה לכל דבר ועניין שמשפיע באופן ישיר על אזרחי ישראל, שלא חל עליו כל פיקוח פרלמנטרי. כלומר, ההליך הזה לא מושתת על ערכי הדמוקרטיה, ולעיתים הוא אפילו יכול לפגוע בחירויות יסוד.
לאורך השנים נחקקו קרוב ל-200 חוקים וצווים תלויי מצב חירום, שלרובם המכריע אין שום קשר לחירום. אתכם המשתתפים בטח לא יפתיע לגלות, אבל את האזרחים בטוח שכן, שיש צווי פיקוח תלויי מצב חירום על תמרוקים ועל תכשירים להדברת מזיקים וייצור דבש, ייבוא וייצוא צעצועים מסוכנים, טיפול בדגים, הפעלת רכבלים, שירותי הסעות והשכרת רכב, מכשירי רנטגן. אפילו רכישת מונים למוניות והתקנת מעליות, יהלומים וכלי שיט. אלה רק חלק מהצווים מתוקף היותנו בשעת חירום.
אי אז בשנה שבה הוכרז מצב חירום, הוא באמת היה דרוש ומתבקש. היום ברור שאנחנו לא במאה הקודמת, אלא בשנת 2022. אי אפשר לומר שיש היום בישראל מצב חירום כזה שצריך לעבוד על פי כל אותם חוקים. הגיע הזמן להפשיל שרוולים ולסיים עם הדבר הזה.
אנחנו נאבקים אמנם בנגיף הקורונה ויוקר המחייה, אבל זו לא שעת מלחמה ולא שעת חירום, אנחנו נמצאים בשליטה, ולכן אנחנו צריכים לעשות הכל כדי לשמור על ערכי הדמוקרטיה וחירויות של אזרחי ישראל, ולבטל את מצב החירום על ידי זה שנמיר את כל הצווים והחוקים תלויי מצב החירום לחקיקה רגילה. זאת תהיה המטרה של הוועדה הזאת. זו לא מטרה בלתי אפשרית.
ב-2009 כשהוקמה לראשונה ועדת המשנה, היא ביטלה למעלה מ-100 צווים. היום נותרו לפתחנו 21 כאלה, 17 צווים, 4 חוקים. מאז 2016 לצערנו לא הייתה שום התקדמות, תכף נראה פה את הגרף ונבין שאנחנו נמצאים בישורת האחרונה לכל דבר ועניין, רוב העבודה כבר נעשתה.
מבחינתי, אדוני יושב הראש, המשימה של הוועדה היא לבטל בכנסת הזאת את כל מה שנותר, כמה שיותר צווים, כמה שיותר חוקים, וכמה שיותר מהר. אין שום סיבה שלא נעשה את זה ולא נצליח. זה הרבה תלוי במשתתפים ממשרדי הממשלה השונים שנמצאים איתנו כאן היום, כדי להתקדם עד לכדי ביטול מצב החירום ולהמיר מה שצריך בנושא החירום לחקיקה רגילה שנדע לפעול מכוחה.
אם הייתי יכול להציב יעד, הייתי מציב עד סוף השנה האזרחית הנוכחית, להישאר עם לא יותר מחוק אחד או שניים שהם טיפה יותר מורכבים ומסובכים. חוץ מהם, הכל צריך לעבור לידי חקיקה רגילה. לכן היום בדיון שאנחנו פותחים אני ראשית אבקש לשמוע מכל משרד סטטוס עדכני על החוקים והצווים שנמצאים באחריותו.
לגבי כל חוק נבקש לדעת כמה דברים. ראשית, האם יש באמת זיקה לשעת חירום או למצב חירום. שנית, האם הופץ תזכיר חוק חדש, אם לא מה הסיבה לכך, מה הערכת הזמן להפצת תזכיר, ואם כן, מה סטטוס הצעת החוק שנמצאת היום.
אני מציע שנצא לעבודה. אני מודה לך אדוני יושב הראש, אתה איש עסוק אז נשמח אם תישאר אבל נבין אם לא. נתחיל לעבוד, נעבור אחד אחד. אדוני היועץ המשפטי רוצה לומר כמה דברים?
עידו בן יצחק
¶
לא, אני מציע שנשמע את המשרדים. אנחנו זוכרים מה הם אמרו לנו לפני חצי שנה, רוב הדברים שאמרו לנו אז עוד לא התממשו.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
אני רוצה בהזדמנות הזאת להודות ליועץ המשפטי, למנהל הוועדה וליושב ראש הוועדה שאפשרו את קיומה של הישיבה הזאת מאוד מהר מרגע הקמת הוועדה.
נתחיל עם משרד המשפטים, כל מי שמדבר יציג את עצמו לפרוטוקול.
גאל אזריאל
¶
גאל אזריאל, מחלקת יעוץ וחקיקה משרד המשפטים, שלום לכולם. קודם כל, אני גם רוצה לברך על הקמת הוועדה, כי לא היינו פה שבוע שעבר כשהצוות הוקם. כבר מ-2009 זה עוזר מאוד לממשלה שגם הכנסת נרתמת למהלך, גם לממשלה חשוב מאוד להגיע למצב שבו יבוטל מצב החירום ונהיה מדינה דמוקרטית כמו כל מדינה דמוקרטית, ויוכרז על מצב חירום רק כאשר יש צורך בכך באמת, וצורך בהתקנת תקנות לשעת חירום במצבים קיצוניים וחריגים.
אנחנו מאוד מברכים על היוזמה בכנסת ועל הליווי הצמוד בשנים האחרונות. בעשור האחרון הממשלה הביאה הרבה דברי חקיקה לכנסת כדי להחליף חקיקה שהייתה תלויה במצב חירום בחקיקה מודרנית שאינה תלויה במצב חירום שלא לצורך. הכנסת סייעה בפיקוח שלה על הממשלה.
כמובן שזה קודם כל מאמץ ממשלתי, אבל הכנסת מאוד מסייעת גם בפיקוח שלה וגם כמובן כאשר צריך חקיקה ראשית או חקיקת משנה באישור ועדות, צריך לא פחות מהמאמץ הממשלתי את הדיונים בכנסת ואת הרצון לשים את זה בראש סדר העדיפויות גם בוועדות השונות. זה משהו שאנחנו מצפים ומקווים שהצוות יעזור מהבחינה הזאת, כדי לקדם את הדיונים האלה בוועדות השונות בכנסת כשההצעות יונחו על שולחנן.
גאל אזריאל
¶
כמובן שמשרד המשפטים מרכז את כל הפרויקט וגם מסייע למשרדים כמו בכל חקיקה רגילה. מבחינת חיקוקים שבאחריות משרד המשפטים, יש בעצם שני חיקוקים כאלה ואחד ספיח שתלוי היום כנראה בחוק שיקדם משרד המשפטים, מה גם שהחוק כשלעצמו אינו באחריות משרד המשפטים.
אני מדברת קודם כל על מעצרים מנהליים, חוק סמכויות שעת חירום מעצרים שהוא בסמכות משרד המשפטים או בהובלה של משרד המשפטים, והספיח שיוסדר כנראה גם באותה הצעת חוק הוא הדרך להחליף ולבטל את פקודת הארכת תוקף של תקנות שעת חירום יציאה לחוץ לארץ, את אותה תקנה 6 שנשארת ונותרה עד היום.
כל הדברים האחרים באותה פקודה כבר הוחלפו בחקיקה רגילה, אותה תקנה 6 שאוסרת על אדם ספציפי לצאת לחו"ל בגלל סכנה ביטחונית היא תמצא כנראה את הפתרון שלה באותו הסדר שיחליף את ההסדר שעוסק היום במעצרים מנהליים שקשור למצב חירום.
מובן וברור לכולם שמדובר בהסדר לא פשוט ורגיש שמצריך הרבה עבודה גם ממשלתית - - -
היו"ר איתן גינזבורג
¶
בואי נוריד את התיאורים ונהיה מאוד פרקטיים כי אנחנו מוגבלים בזמן וצריכים להיות מאוד ממוקדים, יש הרבה משרדי ממשלה. אתם הגשתם הצעת חוק שאושרה בקריאה ראשונה בכנסת ה-20, היו הערות בוועדת חוקה, חוק ומשפט. הכנסת פוזרה, ממילא החוק כבר לא קיים. אתם ביקשתם להכין חוק חדש.
א', אני שואל למה לא להמשיך עם אותו חוק ולתקן אותו בוועדה, למה צריך להתחיל הכל מההתחלה, זה לוקח זמן. למה לא לקדם את מה שיש ולתקן את זה תוך כדי הוועדה?
גאל אזריאל
¶
כמה דברים. דבר ראשון, כמו שאמרת אכן הייתה הצעת חוק ממשלתית שהונחה אם אני זוכרת נכון - - -
גאל אזריאל
¶
היו הרבה דיונים בכנסת לאורך הזמן, היו הרבה הערות מוועדת החוקה. מאז עברו ארבע או חמש שנים כי כולנו יודעים שהיו הרבה מערכות בחירות בינתיים. גורמי הביטחון ומשרד המשפטים צריכים לשבת יחד לבחון את הדברים, לראות אם הם עדיין אקטואליים, לראות אם רוצים וצריכים - - -
גאל אזריאל
¶
המחלקה הפלילית בייעוץ וחקיקה שהיא זו שמובילה את המאמץ הזה, קבעה בסיכום עם שר המשפטים שהדבר הזה יתקדם במחצית השנייה - - -
רם בן ברק (יש עתיד)
¶
זה מונח על סדר היום כבר שנים, זה כבר עבר. למה לדחות את זה? למה אנחנו צריכים כל פעם לבוא ולפה ולשמוע את אותם תיאורים יפים ואינטליגנטיים? אני מבטיח לך שאם זה ייצא עוד שלושה או ארבעה חודשים, מתי שיושב הראש יקבע, אנחנו נשב ונשמע את אותו דבר בדיוק.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
מכיוון שמשרד המשפטים הוא משרד מאוד עמוס עם הרבה מאוד משימות, ככל שלא תקדמו את זה ותגררו את זה על כתפיכם, תמשיכו להתעסק בזה. תסיימו עם זה, תתפנו לדברים אחרים, פשוט תסיימו על זה.
גאל אזריאל
¶
הלוואי. אנחנו מאוד רוצים לסיים עם זה. אני מניחה שידוע לכם שיש עוד הרבה הצעות חוק על שולחן משרד המשפטים. התוכנית שנקבעה - - -
עידו בן יצחק
¶
חבר הכנסת בגין הגיש הצעת חוק פרטית, שלמיטב הבנתי מבוססת על ההסכמות שהגיעו אליהם בוועדת חוקה בכנסת ה-20.
גאל אזריאל
¶
חבר הכנסת בגין הגיש הצעת חוק פרטית, שאם אני מבינה נכון עלתה אתמול בדיון בוועדת השרים לענייני חקיקה. אם קיבלתי דיווח מדויק, הוחלט לדחות את הדיון בשבועיים כדי שיתחילו את הבדיקות. זה כמובן יזרז את התהליך.
גאל אזריאל
¶
חוק הסדרי משפט ומינהל הוא חוק שמבחינה היסטורית תלוי במצב חירום, חלק מהסעיפים בו. טיוטת התזכיר הועברה לאישור שר המשפטים שאישר את ההפצה, יכול להיות שהיא כבר קרתה בשעות האלה. אם זה עוד לא קרה, זה קורה ממש בשעות הקרובות.
גאל אזריאל
¶
אנחנו מעדיפים ללכת לפי הליכי חקיקה תקינים, ככל שאפשר לתת שלושה שבועות לציבור להגיב לתזכיר חוק, נראה לי שזה ראוי. אם אנחנו לא במצב - - -
היו"ר איתן גינזבורג
¶
אני אגיד לך מה הכנסת עושה, הכנסת מייצגת פה את הציבור, כשהיא דנה בחוקים הציבור מגיע, זה מפורסם גם באתר הכנסת וגם לציבור כולו. לכן הסוגייה הזו, אתם כבר שמעתם את עמדת הציבור בהקשר הזה, אין שום סיבה לשמוע שוב את הציבור כשהציבור הולך לדון בזה בכנסת שוב. זה נראה לי סתם חבל.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
זה לא מה שאמרתי, אמרתי שעברנו את השלב הזה ובחרתם מתוך בחירה מודעת לעבור אותו שוב, דבר שמעכב את התהליך ולא יוסיף דבר מה נוסף לקידום החוק. אני אגיד לך מה נעשה, בעוד חודש ניפגש פה שוב ונבדוק איפה הדברים עומדים.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
אני מציע שבכל מקרה על אף הרוח החיובית, שהרוח החיובית הזו תתורגם גם לעשייה יותר אינטנסיבית. את הרוח הזאת ואת הדבר הזה אני מבקש להעביר לנציגי המחלקה שעוסקת בשלושת החוקים. מדובר בסך הכל ב-2.5 חוקים שצריך לתקן, חבל לא לגמור אותם. אגב, הם החוקים הכי דרמטיים בכל סוגיית שעת החירום, כל שאר הדברים הם הרבה פחות. חוק המעצרים זה באמת דבר מורכב.
תרצי להוסיף עוד משהו?
גאל אזריאל
¶
אני רק אשלים עוד משהו שנראה לי שעוד לא הייתה לנו הזדמנות לשתף את הוועדה, זה מדיונים שנערכו בזמן האחרון. כמו שאמרתם, חלק גדול מהחקיקה שתלויה כיום במצב חירום כבר לא קשורה למצב החירום עצמו. כבר יותר מעשור הממשלה מנסה להתקדם ולקדם את הדברים מהר ככל האפשר. מטבע הדברים, לצערנו הדברים מתעכבים.
משום כך יש שיח על כך שנקדם הצעת חוק ממשלתית שתנתק את הזיקה של אותם חוקים ממצב החירום, כך שנוכל לבטל את מצב החירום ויהיה עוד זמן להשלים את העבודה על אותם חוקים, כדי שהם יוחלפו, בלי קשר לזה שהם תלויים במצב החירום, על ידי חוקים מודרניים ומתאימים.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
אני מציע שכל משרד יתעסק בחוקים שלו שינתקו אותו, ובסוף חוק מצב החירום יישאר עומד לבדו ותתעסקו בו. הנתיב הקריטי לדעתי זה להמיר את החוקים הקיימים - - -
רם בן ברק (יש עתיד)
¶
מצד אחד את אומרת שיש לכם הרבה מאוד עומס ולכן אתם לא מצליחים להגיע לזה, מצד שני את אומרת שנוסיף עוד חוק אחד כדי שיבטל את זה.
עידו בן יצחק
¶
זה דווקא משהו שכן דחפנו אליו לאורך השנים, גם חבר הכנסת קריב התכוון להגיש הצעת חוק דומה. זה כן יכול לפתור לנו הרבה מהדברים.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
לכן אין פה מה להתקדם במקביל, פשוט צריך לעשות את מה שצריך לעשות, לא ללכת בדרך עקומה, להגיע לאוזן שמאל עם יד ימין. צריך פשוט ללכת ישר ולעשות את זה מהר, זה כל הסיפור.
תודה רבה גברתי.
רם בן ברק (יש עתיד)
¶
לכם יהיה יותר נוח לחשוב שזה לא תחת צו חירום אז תישנו יותר טוב בשקט, היועצים המשפטיים? זאת אומרת, מה הבעיה?
עידו בן יצחק
¶
יצטרכו לפתור אותם באיזשהו שלב, אבל הם כבר לא יבססו את הצורך בלהכריז על מצב חירום אז לא נהיה במצב שבו יש את הסמכויות להתקין תקנות לשעת חירום וכל הדברים האלה. נוכל לבטל את המצב הזה.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
גאל, אתם התאהבתם, אני לא רוצה לדבר כמו ארגונים אחרים שהתאהבו בדברים אחרים. אתם התאהבתם בהוראות שעה. חוקים לא אמורים להיות הוראות שעה, דברי החקיקה אמורים להיות משהו קבוע. אם רוצים לתקן אותו, יבואו למחוקק ויתקנו אותו. אתם פשוט התאהבתם במנגנון הקלוקל הזה שנקרא הוראות שעה. הוא צריך לעבור מהעולם, אני מתנגד להוראות שעה, כך לא מחוקקים חוקים במדינה דמוקרטית.
כשרוצים לבטל חוק באים ומבטלים אותו, הוא לא פוקע מעצמו. הסיפור הזה של הוראת שעה שמתחדשת כל פעם זה רעה חולה, זה כמו נרקומן שמתאהב בהתמכרות הזאת. אני אומר לך, אין דבר כזה, לא צריך להתאהב בהוראת שעה, צריך לעשות מה שנכון לעשות. מה שנכון לעשות זה להמיר את החוקים האלה, את תקנות שעת חירום, בחוקים רגילים. זו דרך המלך, כל משהו אחר זה כמו אקמול וזו לא הדרך הנכונה.
תתנתקו מהוראות השעה האלה, אין שום סיבה שחוק יהיה בהוראת שעה. זה רעה חולה שמשרד המשפטים דוחף אותו כל פעם. חוק השמירה בוועדת הפנים, עשר שנים בהוראת שעה, למה? נבדוק אותו שוב עוד חמש שנים, מה זה?
נעבור למשרד התחבורה, עופר טלקר ועורכת הדין סיגלית ברקאי, בבקשה.
עופר טלקר
¶
בוקר טוב חברי הכנסת. אני עופר טלקר, ממונה החירום ברשות הספנות והנמלים. אני ליוויתי את עורכת הדין סיגלית ברקאי עם כל גורמי המקצוע שהיא ריכזה בנושא חוק הספנות, ביטחון וחירום. אני משמש למעשה יועץ מקצועי, מי שמנהלת את כל העניין היא סיגלית.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
לכם יש גם לא מעט חוקים, בואי נעבור מה מצבם, מה סטטוס כל אחד מהחוקים. נתחיל עם פיקוח על כלי השיט.
סיגלית ברקאי-וקאיל
¶
לגבי הפיקוח על כלי שיט, חידשנו את הדיונים עם משרד המשפטים. מדובר בתיקון של צו פיקוח, העברה של צו פיקוח שתפקידו להסדיר את הסמכויות של שר התחבורה בשעת חירום ובמקרה שיש צורך של שירות מיוחד לאספקת מצרכים או שירותים מיוחדים בשעת חירום.
אנחנו חידשנו את הדיונים עם משרד המשפטים לאחרונה, והתבקשנו פעם נוספת על ידי משרד המשפטים לעבור שוב על הסמכויות שלנו בשביל להחליט ובשביל להצדיק שוב את הצורך של כל אחד מהסעיפים והסמכויות.
אני רוצה להגיד שאנחנו סבורים שהסמכויות שלנו נדרשות, מה שקבוע בחוק, הן כבר אחרי סינון של החוק הקיים. אנחנו עדיין עושים בחינה מחודשת.
סיגלית ברקאי-וקאיל
¶
אנחנו כרגע עומדים מאחורי התזכיר, אבל בעיקרון משרד המשפטים עדיין מבקש לעבור ולנסח מחדש את הפרק של שעת החירום. בשביל זה אנחנו - - -
סיגלית ברקאי-וקאיל
¶
אנחנו ממש מקווים שאנחנו נסיים את זה נניח בשבוע-שבועיים הקרובים, לעבור על כל הסעיפים שוב. זה תלוי במשרד המשפטים.
רם בן ברק (יש עתיד)
¶
יש לי שאלה, תנסי לענות לי ביושר כמו שאת עונה בדרך כלל. אילולא הדיון הזה, היינו בכלל מדברים עם משרד המשפטים ומקדמים את החוק?
רם בן ברק (יש עתיד)
¶
למה זה מטריד אותי? כמעט כל חוק שנדבר עליו כאן נגיד כן, דיברנו עם משרד המשפטים והכל קרה בשבועיים האחרונים - - -
גאל אזריאל
¶
אני רוצה להבהיר שהישיבה הקודמת עם משרד התחבורה הייתה לפני חודשיים וחצי, בלי קשר בכלל - - -
גאל אזריאל
¶
מאז אנחנו מחכים לתשובות מקצועיות, הם צריכים לעשות עוד כמה בדיקות כדי לא להקנות סמכויות בשעת חירום שהם לא נדרשות מעבר לנדרש.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
אבל היא אומרת שזה נכון. השיח כרגע לא בין השרים, השיח הוא בין הפקידים. עובדי משרד התחבורה חושבים שהסמכויות נדרשות לשר, ועובדי משרד המשפטים חושבים שלא וביקשו לעשות שיעורי בית. מה אומר משרד המשפטים, למה הוא חזק פה? הוא אומר, אם לא תשנו את מה שאנחנו רוצים שתשנו, לא נפרסם לכם תזכיר.
גאל אזריאל
¶
הנסחות נדרשת להעברת טיוטת הצעת חוק, לא לפני כן. בכל מקרה כמובן שצריך את המעורבות של משרד המשפטים, רצוי וכדאי שהצעות חוק לא יקודמו בלי בדיקה חוקתית לפני כן.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
גאל, אנחנו צריכים להתקדם. אם משרד ממשלתי רוצה לקדם משהו, בסוף הדברים יתבררו לא בטוח הממשלה, הם יתבררו בסוף בכנסת. אי אפשר לקבל מצב שבו משרד המשפטים מונע ממשרדי ממשלה קידום של חוקים כי זה לא לרוחכם.
גאל אזריאל
¶
אני חייבת למחות על ההערה, אני מתנצלת. משרד המשפטים מלווה ומסייע את קידום מדיניות הממשלה באופן שישקף את הצרכים ואת הליכי החקיקה הנדרשים.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
בסדר, בלי מעורבות. היום בדקתי בבוקר, אנחנו בשנת 2022, חמש שנים עברו מאז. כמה זמן היה צריך להיות השיח ביניכם כדי שתגיעו להסכמות? לא צריך לענות לי על זה.
סיגלית, אני רוצה לדעת מתי נוכל לראות תזכיר מופץ.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
אתם הודעתם לכנסת לפני שבועיים בערך שעד סוף ינואר תסיימו. אנחנו כבר בתחילת פברואר.
סיגלית ברקאי-וקאיל
¶
אנחנו נסיים את הבדיקה בשבוע הקרוב ונעביר למשרד המשפטים. ננסה עד סוף החודש לגבש איתם נוסח. שוב, זה יהיה תלוי בהצעה ובנוסח שמשרד המשפטים יתווה. מבחינתנו אפשר יהיה להפיץ את התיקון בחודש-חודשיים הקרובים, בהנחה שאנחנו נסכם את הנוסח עם משרד המשפטים.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
אני מציע שגם אם בסוף יהיה מחלקות על הנוסח, מי שיכריעו זה לא העובדים אלא השרים, ואם לא אז הכנסת. אי אפשר להתנהל ככה.
נעבור להפעלת רכבל.
סיגלית ברקאי-וקאיל
¶
הנושא של הרכבלים, כמו שכבר ציינו בעבר זה למעשה הסדרה של תחום תחבורה חדש כתחבורה להסעת המונים. אנחנו כרגע בעיצומה של בדיקה וגיבוש של כל ההסדרים והדרישות הבטיחותיות, בגלל שזה משהו מאוד ייחודי.
רם בן ברק (יש עתיד)
¶
האם לדעתו של משרד התחבורה צריך להשבית את הרכבל עד שיהיו תקנות, כדי שלא נפגע בבטיחות הנוסעים?
רם בן ברק (יש עתיד)
¶
את מבינה את האבסורד? יש כאן משהו שכבר נוסע, אנחנו לא נמצאים במצב שאנחנו צריכים להחליט מהיום להיום בערב להפעיל משהו בצו חירום.
רם בן ברק (יש עתיד)
¶
יש כאן מצב של מציאות קיימת, רכבל שמסיע אנשים מהצ'ק פוסט לאוניברסיטה, כל יום נוסעים שם עשרות או מאות אנשים צעירים, ואנחנו מבזבזים את הזמן עם איזשהו חוק כדי לקבוע את סטנדרט הבטיחות. זה נראה לי לא סביר. צריך להתכנס. גם למשרד המשפטים יש אחריות. אם יהיה אסון בטיחותי מחר בבוקר, זה ייפול על הכתפיים שלכם כי לא היה לכם זמן להיפגש ולדבר.
רם בן ברק (יש עתיד)
¶
צריך דיאלוג ביניכם. צריכות להיות תקנות מסודרות לרכבל עובד, ולא במצב חירום. זה צריך להיות לא בעוד חודשים ספורים, זה צריך להיות מחר בבוקר. אם יקרה מחר משהו, למי יבואו בטענות?
היו"ר איתן גינזבורג
¶
סיגלית, בחודש יולי הודעתם לכנסת שבאפריל תסיימו את העבודה. עכשיו את אומרת לי שמהיום עוד חצי שנה.
סיגלית ברקאי-וקאיל
¶
עוד פעם, זה תיקון חקיקה ולא עניין של תקנות, זה תיקון חקיקה שאנחנו צריכים לגבש. גורמי המקצוע באמת מטפלים בה, אבל זה משהו - - -
היו"ר איתן גינזבורג
¶
אם מישהו לא ידפוק על השולחן ויגיד שהוא רוצה את זה תוך חודש, זה פשוט לא יקרה. פה בדיוק עניין הנחישות שלכם, את כיועצת משפטית צריכה להבין שאנחנו בכנסת לא נסבול את זה, אנחנו נקרא לכם לפה בתדירות מאוד גבוהה כדי לראות איפה זה עומד. אנחנו רוצים שהדברים האלה יתקדמו, אם זה דורש מאגף בטיחות או אגף כלשהו במשרד התחבורה להאיץ את הקצב, אז תאיצו את הקצב.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
גם חבר הוועדה הזו לשעבר, ככה שיש לי קצת ניסיון. אני כבר לא זוכר מתי הפעם האחרונה שהוועדה הזו ישבה.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
זה הרבה יותר כשאתה בא ואומר – בחלק מהדברים אני זוכר שנתנו תאריכים הרבה יותר מוקדמים.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
אני רוצה לומר לכם משהו בהקשר הזה, משהו נורא טכני לגבי הוועדה הזאת. הקצו לה שעה, אני צריך לסיים אותה ב-09:30. אני רוצה להיות מאוד ממוקד עם משרדי הממשלה שייתנו לנו תאריכים, ובעוד חודש ניפגש פה שוב כדי - - -
היו"ר איתן גינזבורג
¶
זה בדיוק מה שאפשר לעשות, שיעשו סדר, שיגידו לי תאריכים מוגדרים, אנחנו נשווה את זה למה שאתה אומר ונתחיל לפקח.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
יש הבדל בין יום דין ליום התוכחה, ההבדל הוא שביום דין אתה בא ואומרים לך שלא הספקנו, בתוכחה כבר אמרת שזה התאריך שנקבע.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
אני רק אומר, אנחנו לא חסרי אונים לחלוטין. אנחנו יכולים לקחת את צו הפיקוח על הפעלת רכבלים, נגיש אותו פרטי ונעביר את זה מעל הראש של המשרד אם הם לא יודעים לעבוד.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
יש לי פה קבצי חקיקה ממשלתיים שהוגשו בעבר ולא התקדמו, בין אם ברמת תזכיר ובין אם נעצר כי הכנסת פוזרה. אנחנו נגיש אותם כפרטיים והמשרדים יצטרכו להתמודד עם זה.
רם בן ברק (יש עתיד)
¶
אני יכול לנחש ברמת סבירות גבוהה שכל המשרדים יגידו פחות או יותר את מה שנאמר עד עכשיו גם על ידי משרד המשפטים והחוקים שלו וגם על ידי משרד התחבורה, ככה יהיה בכל המשרדים. לכן יכול להיות שאתה צריך לסגור את הדיון ולהגיד להם שאתה רוצה דיון נוסף בעוד שבועיים מהיום, ובדיון הנוסף נבקש שכל משרד יבוא עם רשימת פגישות שיש לו ביומן בכל חוק, ותוך שלושה חודשים נגמור את הסיפור הזה.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
אתה יודע מה מטריד אותי בסיפור של שעת חירום? שעכשיו כל משרדי הממשלה מסכימים שצריך לסיים עם זה, זו הבעיה. צריך למצוא אחד שמתנגד להפסקת שעת חירום כדי שהדברים יתחילו לזוז. כשכולם מסכימים, לאף אחד אין אינטרס לקדם את זה כמו שצריך.
אתה צודק אדוני, יכול להיות שצריך לשבת על היומנים שלהם ולראות מה הם עושים ביחס לכל אחת מהפעילויות שלהם. בכל מקרה, אנחנו ננצל את הזמן שהוקצה לנו כדי לסיים. נדבר עם משרד התחבורה שוב, נדבר על השכרת רכב.
סיגלית ברקאי-וקאיל
¶
זה תיקון משותף לשני תיקונים, אחד מהם משותף למונים והשכרת רכב. התיקון הזה למעשה כבר הופץ, הוא עלה לדיון בכנסת ה-20 ופשוט לא הושלם. עכשיו לאור הזמן שעבר והחלפת מוניות, יש כרגע השלמה שאנחנו עושים בגלל השינוי הטכנולוגי.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
אל תסבירי לי את הבעיה, תסבירי לי את הפתרון. למה אי אפשר לקדם אותו ככה? תתקנו את מה שאתם רוצים בתוך הוועדה.
סיגלית ברקאי-וקאיל
¶
ההסבר הוא שיש פה שינוי, בגלל שהחליפו את המונים בשלוש השנים האחרונות למעשה יש חובות חדשות שחלות על נהגי המוניות, בשביל זה צריך לתקן ולהתאים.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
את יודעת כמה דברים המדינה הביאה לוועדות תוך כדי חקיקת חוקים? דברים שנקראים בעגה הפרלמנטרית נושאים חדשים.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
שלא הופיעו בכחול, שלא הופיעו בהצעת החוק המקורית, משרד המשפטים, משרד הפנים, מינהל תכנון, משרד התחבורה דחפו את זה למרות שזה לא היה בכחול, וזה נכנס בלי תזכיר.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
זה פשוט נורא. תאמינו לי, אולי טוב שיש שעת חירום, אחרת לא הייתה קמה מדינה עם האופן שבו משרדי הממשלה מתנהלים. החוק מוכן, אבל רק עוד חודשיים וחצי יהיה מוכן הפרסום. אני לא מבין את זה.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
אתם יודעים מה? התהליך מקדש את כל העסק הזה. יש ריא, יש דיון והכל, אבל בסוף לא יהיה חוק. העיקר שיש תהליך סדור. חודשיים זה המון זמן, אני אדבר היום עם שרת התחבורה. נראה לי שגם היא לא תרצה שהדברים האלה ייקחו כל כך הרבה זמן. תודה.
חן בר יוסף, משרד האנרגיה, בוא נהיה ממוקדים. צו הפיקוח הסדרים במשק הדלק, אני מבין שהתזכיר הופץ ב-2016 ואתם הערכתם שיופץ עד ספטמבר 2021. מה מצבנו?
חן בר-יוסף
¶
אז קודם כל, התזכיר שהופץ ב-2016, מה שנקרא חוק משק הדלק, זה היה חוק גדול מאוד עם המון השפעות על המשק. במשרד לאורך השנים החליטו שלא לקדם אותו. כדי להתקדם ולנתק את הזיקה משעת החירום, החלטנו על חוק יותר מצומצם שנקרא חוק משק הדלק חירום. החוק הזה עבר תהליכי ריא שחשבנו שסיימנו אותם.
לאחרונה בעקבות מה שנקרא משובים חוזרים – המשרד ערך לחוקים אחרים בתחום הגז הטבעי, הבנו שתהליך הריא לא שלם, אנחנו כרגע עומדים להשלים אותו.
עוד נקודה מאוד משמעותית, בסוף כל הצוות שמתעסק בזה הוא צוות של יועצת משפטית אחת ושני אנשים שאני ביניהם. אנחנו כרגע בשלושה-ארבעה חודשים האחרונים עמוק בתוך אירוע של שינוי פני מפרץ חיפה וכל הסוגייה של צמצום וסגירת המפעלים שם. לכן הצוות הזה עסוק ונקרע בין המשימות.
אדוני ביקש מקודמיי הערכת זמנים, אז אני מעריך ששלושה חודשים מהיום – אני מקווה כמובן להקדים, אבל כדי לא לבוא ולהגיד שלא הספקנו, אני אומר שבתוך שלושה חודשים נוכל להיות עם תזכיר חוק שנקרא חוק משק הדלק חירום. אני מזכיר, הריא בתחום הזה היא לא טריוויאלית, מדובר על חקיקה - - -
חן בר-יוסף
¶
יש שלושה שבועות ביניהם. התזכיר יהיה מוכן תוך שלושה חודשים לכל היותר. במקביל אנחנו עדיין עובדים על סוגיית שינוי פני המפרץ - - -
היו"ר איתן גינזבורג
¶
יופי, תודה רבה אדוני. נעבור למשרד הבריאות, לכם יש הרבה נושאים. נתחיל עם תכשירים להדברת מזיקים, מה מצב החוק? פרסמתם תזכיר חוק ב-2014, עשיתם בו כמובן שינויים ואמרתם שאפשר יהיה לסיים את זה עד סוף 2021. האם העבודה הסתיימה?
שירלי אברמוביץ
¶
בעדכון האחרון מסרנו שאפשר יהיה להעביר טיוטה עדכנית למשרד המשפטים וכך היה, לפני כחודשיים העברנו טיוטה עדכנית אחרי שביצענו הטמעה של – בעלי עניין. אנחנו מקיימים בימים אלה שיח עם משרד המשפטים, יש לנו ביום רביעי ישיבה נוספת איתם.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
למה רבעון שלישי? אם העברתם למשרד המשפטים לפני חודשיים, ביום רביעי יש לכם דיון, למה ברבעון השלישי?
שירלי אברמוביץ
¶
מכיוון שזו חקיקה מאוד מורכבת שמסדירה תחום רגולטורי מורכב, למשרד המשפטים בצדק יש הרבה שאלות ולכן יש דין ודברים מאוד מורכב בנושא הזה מול משרד המשפטים.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
חודשיים משרד המשפטים יושב על החוק הזה, עכשיו קבעתם פגישה על כך, למה רבעון שלישי?
שירלי אברמוביץ
¶
מכיוון שזה קצב העבודה שלנו מול משרד המשפטים. אתה יכול להפנות את השאלה למשרד המשפטים, אבל אני חושבת שבצדק מתנהל פה דיון מקצועי רציני.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
גברתי, אתם הלקוח, אתם צריכים לקבל את השירות ממשרד המשפטים. האינטרס שלכם הוא לקדם את החוק בקצב מהיר ולא בקצב שיוכתב לכם. אתם צריכים לקבוע את הקצב ולא לחכות שיקראו לכם לדיון. האינטרס שלכם הוא שהחוק הזה יסתיים. לא יכול להיות שהוא הסתיים לפני חודשיים, אתם מחכים חודשיים לפגישה ועכשיו אתם רק ברבעון השלישי.
גאל אזריאל
¶
אני אחדד. הערות ממשרד המשפטים הועברו למשרד הבריאות, קיימנו כבר ישיבות, עוד ישיבה אמורה להתקיים, זה ממש בקצב מהיר. בגלל שזה תלוי במצב החירום ניתנה הנחיה ובקשה - - -
גאל אזריאל
¶
זו הערכה של משרד הבריאות. מבחינתנו הדיונים מתקיימים בצורה מאוד אינטנסיבית עם כל הרפרנטים הרלוונטיים, הועברו בקשות מכל הרפרנטים – בגלל שזה תלוי במצב החירום שישימו את זה בראש סדר העדיפויות. כבר התקיימה ישיבה לפני שבוע-שבועיים, אמורה להתקיים עוד אחת עוד שבוע. הערות ממשרד המשפטים נשלחו שבועיים-שלושה מקסימום אחרי שנשלחה לנו הטיוטה הגדולה.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
חברים, זה לא סביר. לא סביר שיש לכם תזכיר ב-2014 ושבע שנים אחרי עוד לא הגעתם להסכמות. זה נראה לי לא סביר בעליל, רבעון שלישי לא מקובל עלינו. זה לא קצב נורמלי, כל עסק היה נסגר בקצב הזה. אנחנו מדברים פה על מדינה, אז בבקשה מכם – מחוק לחוק העסק הולך ומתדרדר, זה בלתי סביר. אנחנו נגיש חוק משלנו ואתם תצטרכו להתמודד עם זה, כמה מורכב שזה לא יהיה. אי אפשר לעבוד בצורה כזאת. אם רוצים לסיים את הנושאים האלה, צריך להקדיש לזה זמן.
בואו נעבור על תמרוקים, מה קורה שם?
שירלי אברמוביץ
¶
מכשירי קרינה מנהל הליך על ידי גורמי המקצוע שלנו, מתגבש צוות מקצועי גם חיצוני למשרד הבריאות שמסייע לגורמי המקצוע לגבש את המתווה. בהתאם לקצב העבודה שלהם על ההליך נוכל לגבש תזכיר.
שירלי אברמוביץ
¶
נכון, זה מתעכב בגלל הליך הריא. אני מתקשה לתת הערכה מדויקת, אני מקווה שברבעון הרביעי יופץ תזכיר.
שירלי אברמוביץ
¶
נכון. נמצא איתנו דוקטור אנדרי ברויסמן, אם אתה רוצה להבין את המורכבות של גיבוש נושא בטיפול רפואי במכשירי קרינה, אתה מוזמן לשאול אותו. זה נושא מאוד מורכב ואנחנו צריכים גורמי מקצוע שיעזרו לנו לגבש מתווה.
הדס פיקסלר
¶
שלום. לנו יש חוק אחד שנועד להחליף שני צווים שנותרו. הצעת החוק מוכנה, התזכיר הופץ מזמן, העיכוב היה בגלל ממשלות המעבר והקורונה.
הדס פיקסלר
¶
עקב חלוף הזמן ביקשו שני משרדים, משרד העבודה ומשרד הבריאות, להעביר הערות נוספות מחדש. ההערות התקבלו, אנחנו השבנו להן, אני מקווה שנסיים את זה בשבועות הקרובים והצעת החוק תוגש לוועדת השרים לענייני חקיקה. אנחנו כמובן נעדכן את הוועדה.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
מה זה שבועות קרובים? שבועות זה יכול להיות שבועיים, יכול להיות חמישה, יכול להיות שמונה, שנים עשר. המונחים האלה שבועות קרובים, הרבעון השלישי, זה לא מונחים של זמן, זה מונחים נזילים. אנחנו רוצים זמנים, חודש, יום. אנחנו רוצים לעקוב אחרי זה. אם תגידו לי רבעון רביעי, הוא יכול להתחיל בספטמבר ולהיגמר בדצמבר. אי אפשר ככה, אנחנו צריכים מועדים.
אופיר גור
¶
אז ב-28 לאוקטובר הפצנו את תזכיר החוק להערות הציבור, קיבלנו לא מעט התייחסויות. החל מסוף חודש נובמבר אנחנו עוברים על ההערות, עברנו כבר על קצת יותר מחצי מהן. אני מקווה שתוך עשרה עד 12 שבועות נוכל להטמיע את ההערות שהחלטנו להטמיע לתוך התזכיר ולהתקדם עם זה.
אופיר גור
¶
קיבלנו הרבה מאוד הערות של הציבור, לחלקן אנחנו צריכים להתייחס בצורה מאוד רצינית, לבדוק את ההשלכות.
אופיר גור
¶
מעבר לנושא של בדיקת ההערות, מן הסתם ייקח לנו גם בתוך המשרד בסופו של דבר לגבש את הנוסח הסופי.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
אופיר, זה לא סביר. שבעה חודשים של בדיקה ועבודה על החוק אחרי שכבר גובש על ידכם, גם אם מדובר בהערות ציבור וכאלה דברים, הרי הם יעלו גם בוועדה, זה לא יסתיים שם. למה לעכב את הדברים האלה? החוק לא ייגמר בהערות הציבור הללו, הרי לאחר מכן זה יגיע לוועדת שרים, יהיו שם עוד הערות, הוא יגיע לכנסת ויהיו עוד הערות. לא תביאו חוק מושלם, לא כל מה שייכנס לכנסת ייצא כמו שהכנסתם אותו. תתחילו לקדם את זה.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
אתם כבר במקום כל כך מתקדם, ולמרות זאת אחרי תזכיר ואחרי הערות ציבור עוד שבעה חודשים. זה לא סביר.
אופיר גור
¶
שוב, אנחנו מתייחסים להערות במלוא הרצינות. אנחנו כמובן מנסים לעשות את זה כמה שיותר מהר, האינטרס שלנו הוא להעביר את החוק הזה כמה שיותר מהר. אנחנו עובדים על זה בצורה רצינית.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
אני מאמין לך שאתם עובדים בצורה רצינית, אני מאמין לכוונות שלך. כל מה שאנחנו מבקשים זה שתאיצו את הפעילות. שבעה חודשים לטפל בחוק הזה, אני אומר לך גם כמי שהיה שר, גם כמי שעסק בחקיקה וגם כמי שעבד ועמד בראש מערכת, זה לא זמן סביר, זה זמן בלתי סביר ולא ראוי.
התהליך לא יכול לקדש את העניינים, התהליך לא קדוש. תעשו תהליך כמו שצריך, תעשו אותו על פי חוק, תעשו אותו מהר. על הקצב אתם שולטים, התהליך הוא תהליך אבל על הקצב שלו אתם שולטים. אנחנו ניפגש בעוד זמן קצר כדי לקבל מכם מועד מוקדם יותר.
יובל אביעד, ראש זרוע העבודה.
יובל גל אביעד
¶
עורך דין יובל אביעד מזרוע העבודה. אצלנו יש את חוק המעליות, אנחנו פרסמנו מחדש בעקבות תיקונים מהותיים שהיו בהצעת החוק שעברה בכנסות הקודמות. הריא הסתיימה אתמול למעשה להערות הציבור. ניתנה הארכה נוספת עד ה-20.02 כי הגיעו הערות מהותיות. מייד לאחר מכן אנחנו נתחיל בעבודה של הכנת התזכיר, אנחנו ממש על זה, אנחנו מודעים לצורך. אנחנו גם רוצים לקדם את זה במהירות האפשרית ואנחנו מקווים שעד תחילת הרבעון השני יהיה לנו כבר תזכיר חוק מוכן. אנחנו נותנים לזה את כל תשומת הלב.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
יובל, אני מציע שתשימו לכם כיעד לא תחילת רבעון שני אלא סוף רבעון ראשון, זה עושה את כל ההבדל.
יובל גל אביעד
¶
אני אומר לך שאנחנו שמים את זה כיעד ראשוני, השרה גם רוצה את זה. כעיקרון אנחנו ממש על זה וגם בימים האלה אנחנו ממש על זה. אנחנו רוצים לקדם את זה כמה שיותר מהר, אנחנו לא רוצים לעכב.
דן יונה-עמדי
¶
בוקר טוב אדוני יושב הראש. עדכון לגבי חוק צעצועים מסוכנים, התזכיר עבר בקריאה ראשונה במליאה ב-2014, היו דיונים גם בוועדת הכלכלה של הכנסת. אנחנו בסוף השנה שעברה ניסינו לקדם את התזכיר שוב להליכי חקיקה בכנסת. הובהר לנו מאגף רגולציה במשרד ראש הממשלה שאי אפשר לקדם את התזכיר מבלי לבצע לו תהליך הערכת השפעות רגולציה - - -
דן יונה-עמדי
¶
אני אסיים אותו כולל היוועצות עם הציבור לגבי הדו"ח עצמו עד סוף הרבעון הזה. זה לא נושא כל כך מורכב, אבל הוא כן מחייב התייחסות של הרבה מאוד גורמים שיש להם זיקה לזה. מדובר ברגולציה מאוד ייחודית לישראל, זה לא משהו שקיים בעולם.
כאמור, דו"ח הערכת השפעות רגולציה, עד סוף הרבעון הזה כולל היוועצות עם הציבור. אחרי זה נראה איך מטמיעים את זה בתזכיר החוק עצמו. לדעתי תזכיר החוק הוא ברמת בשלות מאוד גבוהה. כן יש כמה שינויים שצריך לשים אליהם לב, הם עולים עכשיו בדו"ח ובהתאם לזה נטמיע את זה בחקיקה.
סיגל ירדני
¶
אני שמחה להגיד שהוגש מכתב משר החקלאות ליושב ראש ועדת הכלכלה של הכנסת אתמול ואנחנו מחכים שיתקיים הדיון.
סיגל ירדני
¶
כמו שאתה וודאי יודע, בחוק הדבש החוק כבר עבר קריאה ראשונה אבל בגלל ענייני הממשלות וחילופי הכנסות לא הצלחנו להחיל דין רציפות. השר הודיעו לאחרונה שהוא מעוניין לקדם את החוק ואנחנו צופים ומעריכים שבשלושה שבועות הקרובים טיוטת החוק תוגש לוועדה.
עמרי גילה
¶
אני אגיד ככה, הסמכויות שניתנו לנו מכוח החוק עדיין נדרשות, זה חוק מהותי למערכת הביטחון. לדוגמה, מכוחו נפרסות כיפות ברזל ואמצעים ביטחוניים אחרים. אני יכול לעדכן שלפני מספר שנים הופץ תזכיר החוק להערות הציבור ובעקבות תזכיר החוק התגלו מחלוקות משמעותיות מול משרד המשפטים.
לפני מספר חודשים קיים המשנה ליועץ המשפטי לממשלה דיון שעסק בחלק מהסוגיות, נותרו מספר סוגיות פתוחות. אני מניח שתוך חודש נוכל להחזיר למשרד המשפטים את עמדתנו לגבי הסוגיות הפתוחות, מתוך תקווה להתחיל לקדם את התזכיר המעודכן בתוך כחודשיים.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
את זה הבנתי. יהיה לכם שיח, נניח שתסכימו ביניכם למרות שרוב הסיכויים שזה לא יקרה. מה זה אומר? תתחילו לעבוד על התזכיר בעוד כחודשיים או שאז יופץ התזכיר?
עמרי גילה
¶
יש לנו תזכיר קיים, בהתאם להבנות מול משרד המשפטים ומשרד הבט"פ נעשה את התיקונים. הכוונה היא לפרסם תזכיר מעודכן בתוך כחודשיים.
עמרי גילה
¶
מדובר באירוע יחסית מורכב כי הוא כולל מעבר מפיקוח ביטחוני בלבד לפיקוח שהוא חציו אזרחי על ידי משרד הכלכלה והשימושים הביטחוניים ימשיכו להיות באחריות משרד הביטחון. בגלל מעבר הסמכויות ממשרד הביטחון למשרד הכלכלה, התקיימה עבודת מטה די מואצת בחודשים האחרונים מול משרד הכלכלה, לרבות שני סקרים מאוד מקיפים שהסתיימו לפני שבועות.
אנחנו כרגע מעבדים את הסקרים כדי לראות את ההשלכות של הרפורמה. הכוונה היא להשלים את עבודת המטה עם משרד הכלכלה בתוך כחודשיים, וככל שלא יתגלו מחלוקות גדולות לפרסם את הצו שיחליף את צו החירום בתוך כחודשיים.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
תודה. אני חייב לומר שהמצב יותר קשה ממה שחשבתי, הייתי טיפה יותר אופטימי בתחילת הדיון כפי שהוצגו לי הדברים, אבל נראה לי שהמצב טיפה יותר חמור ולו מהטעם שהבירוקרטיה והרגולציה משתלטת על חיינו ועל הפעילות שלכם, של עובדי הציבור.
אם אתם לא תבינו ולא תקחו את זה כמשימה באמת חשובה של סיום האירוע הזה, כדי לפנות אתכם לדברים החשובים באמת שבחייכם המקצועיים, הסיפור הזה של כל חקיקת מצב חירום לא תסתיים. זה תלוי בכל אחת ואחד מהמשתתפים היום בדיון הזה.
אני קורא לכל העובדים, בעיקר ליועצים המשפטיים במשרדי הממשלה השונים, ובראש ובראשונה למשרד המשפטים, תאיצו את העבודה סביב הנושאים הללו. אנחנו לא נרפה, אנחנו ניפגש פה כמעט כל חודש כדי לראות מה נעשה מאז הפגישה.
המשימה שלנו היא משימה חשובה וצריך להעלות את זה בסדר העדיפות שלכם, על אף שיש לכם הרבה מאוד נושאים חשובים שאתם עוסקים בהם. מתישהו צריך להחליט שעושים סוף לסיטואציה הזאת ומסיימים את האירוע הזה. יש פה בעיה גדולה שדורשת מכל משרד להסתכל מעבר למטרות והיעדים שהוא הציב לעצמו, לאתגר את עצמו ולהביא את הדברים לכדי סיום. זה יכול להיפתר רק אם תשתפו פעולה אחד עם השני, רק אם תתקיים עבודה באמת מאומצת של כל המשרדים, בלי יוצא מן הכלל.
אני אומר לכם, אני לוקח את הוועדה הזאת כפרויקט אישי, להשלים את הליך החקיקה הזה כמה שיותר מהר וכמובן בצורה מיטבית. אל תתנו לתהליך להשפיע עליהם, אל תתנו לתהליך לקבוע לכם. תקבעו אתם את הקצב, תקבעו אתם את היעדים, תעמדו בהם ותביאו את הסיטואציה הזאת לכדי סיום.
תפנו את תשומת הלב למנהלים שלכם, למנכ"לים, לשרים ולשרות על הדיון שקיימנו היום. תעדכנו אותם בסטטוסים של הסיטואציות. אני מכיר את השרים והשרות שמכהנים היום, כולם בעד סיום שעת החירום. תעדכנו אותם בסטטוס החוקים, תעדכנו אותם בסטטוס הצווים של המשרד שלכם. אני מפציר בכם ממש, תעשו את זה במהרה ותבהירו את החשיבות שבגמר הליך החקיקה החשוב הזה.
אנחנו נתכנס כאן בשבועות הקרובים כדי לבדוק סטטוס. נבחן את הצעתו של יושב ראש ועדת חוץ וביטחון לבדוק את מידת המפגשים והדיונים שהיו לכם בנושאים הללו. אנחנו לא נשקוט עד שהדברים האלה יגיעו לכדי סיום. כבר עברנו את שנת ה-70 של המדינה, אנחנו אחרי 70 שנות קיום, אין שום סיבה שעדיין נחיה פה עם תקנות וצווים במצב חירום. זה תלוי בכם, אל תסתכלו אחורה או למעלה, זה תלוי בכל אחת ואחד שנמצאים בדיון הזה.
אני מודה לכולכם על ההשתתפות ואנחנו ניפגש פה בקרוב.
נירה שפק (יש עתיד)
¶
אני קודם כל רוצה לברך על הדיון הזה, מבחינתי כיושבת ראש ועדת המשנה למוכנות העורף זה דיון חשוב ברמות. חשוב לי לשתף אותך שתכיר שגם כשאנחנו עוברים על תקנות לשעת חירום, אנחנו עוברים על תקנות ש-8, 14 ו-15 שנים לא תוקנו.
שר הביטחון הוא אחד הראשונים שהרימו את הכפפה והגיש את התקנות לאנשים עם מוגבלויות בחירום, הניח אותן על שולחן הוועדה והסיכום היה שעד סוף המושב הזה כל חמשת התקנות שלא טופלו שנים יאושרו. לכן אני מוצאת שהעבודה המשותפת תוכל להוביל להרבה דברים, ואם נעבוד כמלקחיים עם שני הדברים האלה, מגיע לכולנו שבזמן חירום נתפקד.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
מאה אחוז, תודה רבה חברת הכנסת שפק.
אני מודיע לכל משרדי הממשלה, אני מתכוון להגיש הצעות חוק פרטיות בכל הנושאים הללו ולהתעקש על העלאתן במליאת הכנסת, אם אני אראה שאין התקדמות בתוך המשרדים עצמם. תצטרכו בסוף להתמודד עם החוקים שיהיו אולי פחות טובים מבחינתכם בוועדות הכנסת ולעשות את השינויים, ואז יתחיל מרוץ סמכויות מי יסיים ראשון, אתם או הכנסת. אל תאתגרו אותנו בהקשר הזה, תעשו את מה שצריך לעשות, תאיצו את קצב העבודה.
תודה רבה לכולכם, הישיבה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 09:37.