ישיבת ועדה של הכנסת ה-24 מתאריך 24/01/2022

הצעת צו תעריף המכס והפטורים ומס קנייה על טובין (תיקון מס' 7), התשפ"ב-2021 (מס על נוזל לסיגריות אלקטרוניות), הצעת צו תעריף המכס והפטרים ומס קנייה על טובין (תיקן מס'..), התשפ"ב-2021 (מס על נוזל לסיגריות אלקטרוניות)

פרוטוקול

 
פרוטוקול של ישיבת ועדה

הכנסת העשרים-וארבע

הכנסת



2
ועדת הכספים
24/01/2022


מושב שני



פרוטוקול מס' 207
מישיבת ועדת הכספים
יום שני, כ"ב בשבט התשפ"ב (24 בינואר 2022), שעה 10:00
סדר היום
1. הצעת צו תעריף המכס והפטורים ומס קנייה על טובין (תיקון מס' 7), התשפ"ב-2021 (מס על נוזל לסיגריות אלקטרוניות)
2. הצעת צו תעריף המכס והפטרים ומס קנייה על טובין (תיקן מס'..), התשפ"ב-2021 (מס על נוזל לסיגריות אלקטרוניות)
נכחו
חברי הוועדה: אלכס קושניר – היו"ר
ינון אזולאי
ולדימיר בליאק
אחמד טיבי
אופיר כץ
נעמה לזימי
יצחק פינדרוס
יעל רון בן משה
ג'ידא רינאוי-זועבי
חברי הכנסת
ענבר בזק
מוסי רז
מוזמנים
אפרת אפללו - מנהלת המחלקה לקידום בריאות, משרד הבריאות

קובי בוזו - מנהל תחום בכיר תכנון וכלכלה, רשום המסים

אורי זיסקינד - מנהל תחום תכנון וכלכלה, רשות המסים

חגי לוין - יו"ר, איגוד רופאי בריאות הציבור בישראל

יעל בר זאב - יו"ר החברה הרפואית למניעה ולגמילה מעישון, ההסתדרות הרפואית בישראל

דמיטריוס קרוסיס - מנהל יו"ר החברה הישראלית לנוירואימונולוגיה בהדסה

דנה פרוסט - האגודה למלחמה בסרטן

יצחק רוזנברג - בעלים יעליק נוזלים בע"מ

שי פרטיג - נציג פורסום חברות האידוי בישראל

חיים לנציצקי - בעלים ייסמוק פלוס

זהר יבדייב - בעלים ומנכ"ל קבוצת סיג

אבי כהן - בעלים מרכז לצרכי עישון בע"מ

אליהו חנן שלום - שכיר חברת סוויט

יהודה גליק - שכיר חברת סוויט

דורון דן - שדלן, שותף בכיר במשרד וקסלר ברגמן, מייצג את ביפרש בע"מ
ייעוץ משפטי
שגית אפיק
לינור כרם
מנהלת הוועדה
טמיר כהן
רישום פרלמנטרי
יפעת קדם



הצעת צו תעריף המכס והפטורים ומס קנייה על טובין (תיקון מס' 7), התשפ"ב-2021 (מס על נוזל לסיגריות אלקטרוניות)
היו"ר אלכס קושניר
היום 24 בינואר 2022 – כ"ב בשבט התשפ"ב. לפני שאנחנו נתחיל בהצעות לסדר, אני רוצה לעדכן אתכם שאתמול התקיימה ישיבה מאוד חשובה במשרד האוצר עם שר האוצר, עם השר פורר ועם ראשי המשק, שבה סוכם על הקמת צוות מו"מ שמי שיוביל אותו מטעם המגזר העסקי זה נשיא לשכת יועצי המס, ירון גנדי, שמקובל גם על המשק וגם על משרד האוצר. כפי שאמרנו, ואנחנו חוזרים על זה, אף אחד לא יישאר מאחור, כל מי שייפגע יקבל פיצוי, רק זה יהיה בצורה נקודתית למי שבאמת נפגע. הצעות לסדר, בבקשה.
ולדימיר בליאק (יש עתיד)
בימים האחרונים, ערכתי פגישות רבות עם בעלי עסקים ועם ראשי ארגונים. נפגשתי עם רועי כהן מלהב, עם רמי בז'ה מאיגוד האמרגנים, עם איגוד הספרים, מסעדנים, התאחדות עובדי מלאכה. המצב הוא קשה. העסקים הקטנים הם הנפגעים העיקריים בגל הנוכחי. אני רוצה גם להזכיר שהם סוחבים את ההפסדים של הסגרים הקודמים. ההחלטה שהממשלה קיבלה למנוע בכל מחיר סגר נוסף ולהשאיר גם את הכלכלה פתוחה וגם את מערכת החינוך, היא החלטה נכונה, היא חיונית, אבל עדיין אי אפשר להתעלם ממצוקת בעלי העסקים ומהנזק שגל האומיקרון גורם למגזר העסקי.

אני הייתי עצמאי במשך 15 שנה, אני יודע שאת הנתונים הראשונים על רמת הפגיעה נקבל בחודש פברואר, אפילו מרץ, ובכל זאת אי אפשר להשאיר את בעלי העסקים באי ודאות. שמחתי לשמוע אתמול על הפגישה אצל שר האוצר, על כך שהוא מתחייב לא להשאיר אף עסק מאחור. אני יודע שהתחילה עבודה על המתווה, שהפעם יהיה גם יותר פשוט, גם יותר נגיש וגם יותר נכון, אבל עדיין אני חושב שאי אפשר לחכות עם המתווה הזה לחודש מרץ. אני מבקש ודורש ממשרד האוצר לגבש ולפרסם את מתווה הסיוע לבעלי עסקים כבר בשבוע, שבועיים הקרובים, ולהביא אותו לאישור ועדת הכספים. העסקים הקטנים הם הלב הפועם של הכלכלה שלנו, אנחנו לא נפקיר אותם. אני בטוח שחברי ועדת הכספים ידאגו לא להפקיר אותם הפעם.
אופיר כץ (הליכוד)
כרגע העצמאיים מופקרים, ועוד איך מופקרים. ראינו בשבוע שעבר את המחקר של המרכז לכלכלה מדינית, שמדבר על פגיעה של מעל מיליארד שקלים בתחום ההסעדה והאירוח, ירידה של 35% בהכנסות בגלל נגיף האומיקרון. אני מדבר עם בעלי עסקים שהם או בקריסה או לקראת קריסה. כל הזמן אתם רוצים להראות מה לא טוב עשינו, למרות שיש פה חברים שהיו גם בקדנציה הקודמת בוועדת הכספים ויודעים שלא התעסקנו רק בהעלאות מיסים כמו הדיון הזה - גם באיך אנחנו מייצרים חבילות סיוע לאותם עצמאיים שנפגעו. השקר הזה של חלוקת כספים מהמסוקים, מהמטוסים, זה פשוט שקר הכי נבזה שיכול להיות. כל החבילות סיוע נבנו על אחוז הפגיעה, אם זה 25%, אם זה 40%, אם זה 80% ומעלה. מי שלא הכנסנו לקריטריון פגיעה לא היה זכאי לקבל שום עזרה. נתנו למי שנפגע, שזה גם מה שהממשלה הזאת צריכה לעשות. תבדקו, הכל מוכן בלחיצת כפתור ברשות המסים לעשות את ההשוואה בין מה שקורה איתו עכשיו לבין מה שקרה איתו שנה אחורה או בשנת 2019, ואז תהיה לכם תשובה מתמטית ברורה מי נפגע בגלל הקורונה ומי לא. למי שנפגע תעזרו, את מי שנפגע תצילו. האנשים האלה בקריסה, ואנחנו רואים את זה גם ממחקרים וגם שומעים את זה מבעלי עסקים.
ענבר בזק (יש עתיד)
אני חושבת שיש בשורה אמיתית בנושא של תשלום על ימי מחלה וימי בידוד, שזה משהו שעוד לא היה. כל הכבוד ותודה רבה. אתה נציג מפלגה של שר האוצר, לכן מגיע פה שאפו.

אני רוצה להתייחס למה שאמר חבר הכנסת כץ. אני הייתי עצמאית בתקופה של הקורונה וקיבלתי מענקים. באמת בנו מנגנון שהיה נכון בקלות שלו. כשלחצת על כפתור ואמרת, "אני עומד בקריטריונים", קיבלת את הכסף, בין אם עמדת, בין אם לא עמדת. היה חשוב שעשו את זה, כי זה היה מאוד נכון לעסקים שהיו צריכים את הכסף מהר. הבעיה הייתה עם הקריטריון זה שהמון אנשים שלא הגיע להם קיבלו ועכשיו הם מאשימים את הממשלה שבאה ומבקשת את הכסף חזרה. יש מעל למיליארד וחצי שקלים ברשות המיסים שניתנו למי שלא עמד בקריטריונים. באיזה שהוא מקום התחושה הייתה שחילקו כסף ממסוקים שהיה מאוד קל לקבל אותו, יותר קשה להחזיר. אני שמחה שהוועדה הזאת מקיימת דיונים משמעותיים כדי באמת לתת למי שנפגע. זה הפוקוס.
אופיר כץ (הליכוד)
לא היה דיון אחד על עזרה לעצמאיים. איזה דיון הועדה הזאת עשתה?
ענבר בזק (יש עתיד)
צריך לתת כסף למי שנפגע, לא להגיע למצב שכספי המסים של כולנו ניתנים ללא קריטריונים. הייתי שם, אני יודעת כמה היה קל לקבל וכמה קשה להחזיר. אני מבינה גם לליבם של כל אותם עסקים שקיבלו כסף והיום צריכים להחזיר. צריך לעשות את זה בצורה יותר מושכלת.
נעמה לזימי (העבודה)
הזמן פה הוא פקטור. צריך להבין שאם לא יטפלו בזה במהרה, כל הסיפור של מי שזכאי יימרח ואנחנו נעמיק פגיעה באנשים שהפרנסה שלהם נפגעה אנושות בתקופה הזאת, בטח על פני השנתיים האחרונות. הגיע הזמן לפעול מהר בלי כל מיני הצהרות בומבסטיות, ולראות מה עושים כרגע עבור עסקים קטנים וענפים שלמים שנפגעו.

יש פגיעה קשה מאוד במעונות המפוקחים והפרטיים עם כל ימי הבידוד. אין עדיין מתווה פיצויים מוסכם למפוקחים וללא מפוקחים. בסגרים הקודמים הייתה הבנה על איך מתקזזים, אבל זה לא קורה עכשיו, וזה לא תקין ולא הגיוני. אנחנו יודעים שענף הגיל הרך במצב אקוטי, קשה, באמת הזנחה של שנים, ייבוש תקציבים של שנים. עכשיו נותנים לו מכת מוות, ואנחנו נמצא עוד ועוד מעונות שנסגרים. אנחנו יודעים את זה מנעמת, מויצו, מאמונה. המסגרות הפרטיות הן במצב קשה אפילו יותר, כי שם אין אפילו הנחות וכל מיני הסדרים. אם לא נחליט שאנחנו לוקחים ומתלבשים על הסיפור הזה באופן מלא, כשלנו לחלוטין. יש פה הורים שמצפים לפיצוי הזה, יש פה אנשים שהקימו עסקים במו ידיהם, יש פה ארגונים שמשוועים ליחס ולא מקבלים יחס. הגיע הזמן לשים את הדברים על השולחן ולפעול בנושא הזה.
היו"ר אלכס קושניר
אפשר לתת פיצויים, וגם חשוב לתת פיצויים למי שנפגע, אבל על סמך מה נותנים? על סמך פגיעה יומית? על סמך פגיעה שבועית? על סמך פגיעה דו-שבועית? על סמך פגיעה תלת שבועית?
אופיר כץ (הליכוד)
אלכס, קודם כל תחליט שאתה נותן, אחרי זה נחליט איך.
היו"ר אלכס קושניר
הנתונים הראשונים שיגיעו עבור חודש ינואר יגיעו בדיווחי מע"מ בחודש פברואר, בין 15 ל-19 בפברואר. אתמול ישבתי עם ירון גינדי שמייצג את יועצי המס ודיברנו על זה. יש להם נתונים על חודש ינואר גם לגבי אלה שמדווחים דו חודשי. צריך לדאוג לכך שהם ידווחו גם על החודש הזה, על ינואר, ואז באמצע חודש פברואר יהיו לנו נתונים. אחרי שנקבע את נוסחת הסיוע במהלך השבוע, שבועיים הקרובים, נוכל כבר לצאת עם מתווה פיצויים אמיתי מבוסס נתונים, לא מבוסס הצהרות ומבוסס תחושות. אני בדיוק כמוך, אופיר, מדבר עם בעלי עסקים. כולם מבינים שהפיצויים חייבים להגיע באופן מושכל, על בסיס נתונים, לא על בסיס תחושות. אנחנו נעשה את זה מהר ככל הניתן.
אופיר כץ (הליכוד)
למה להבימה הזרמתם 60 מיליון על בסיס הצהרה שביטלו להם הופעות? למה מורי הדרך צריכים להחליף מקצוע ואילו ענף התרבות מקבל מזומן?
היו"ר אלכס קושניר
זה התחיל עוד בחודש דצמבר.
אופיר כץ (הליכוד)
מי שנפגע צריך לקבל, לא שיהיה איפה ואיפה.
היו"ר אלכס קושניר
אין איפה ואיפה.
אופיר כץ (הליכוד)
למה אחד צריך להחליף מקצוע ולאחר משלמים?
היו"ר אלכס קושניר
גם למורי הדרך ניתן סיוע. זה שחלק לא רוצים לקחת - -
ולדימיר בליאק (יש עתיד)
יש גם ענפים שנפגעו יותר.
ענבר בזק (יש עתיד)
אם ניקח לדוגמה מסעדה, אז יש מסעדות שפורחות בתקופה הזאת ומסעדות שאין בהן נפש חיה.
אופיר כץ (הליכוד)
אפשר לבדוק את זה.
היו"ר אלכס קושניר
איך אתה בודק את זה? על בסיס דיווחי מע"מ, על בסיס מחזור.
אופיר כץ (הליכוד)
איך עשינו את זה בפעם שעברה? למה אז זה היה מהיר?
היו"ר אלכס קושניר
גם בפעם שעברה חיכיתם לנתוני מע"מ.
אופיר כץ (הליכוד)
אבל הייתה לך את ההצהרה של אותו בעל עסק.
היו"ר אלכס קושניר
ואז מה קרה לו?
אופיר כץ (הליכוד)
מי שלא דיווח נכון צריך היה להחזיר.
היו"ר אלכס קושניר
זה מה שאתה רוצה שיקרה גם עכשיו? אתה רוצה להכניס אותם עוד יותר לבור?

אני רוצה להתקדם לנושא הדיון שלנו. זה הדיון השלישי שאנחנו מקיימים בנוגע למס על סיגריות אלקטרונית. מטרתו של הדיון הקודם הייתה לדחות את פקיעת הצו היות ולא יכולנו לקיים דיון אמיתי בוועדה. במהלך הדיון עלה נושא אחד שקשור לתמציות טעם כפריט מכס, שזה חומר גלם, לא המוצר הסופי. אחרי שדיברנו עם הרשות במהלך הימים האלה, הוחלט להוציא את פריט המכס הזה מהצו כך שהמוצר הספציפי הזה לא ימוסה.

יש שני נושאים שאני מבקש שנתעכב עליהם. יש לי השגות לגבי הקביעה ש-0.7 מיליליטר שווה חפיסה, כי 0.7 מיליליטר מבוסס על ג'ול שכבר לא כל כך קיימת. מי שאומר שסיגריה זה 10 שאיפות כנראה לא החזיק סיגריה ביד אף פעם. כל אחד שעשה את זה בחייו יודע שזה הרבה יותר מזה, זה בין 15 ל-17 שאיפות, ולכן נצטרך לעשות תיקון בהתאם. לגבי אותן סיגריות אלקטרוניות חד פעמיות, מה שהעלה חבר הכנסת ינון אזולאי, צריך לשקול לחזור לנוסחה האחידה שיש גם על הנוזל, ללכת לכיוון של מיסוי על בסיס הגדרת יצרן של כמות המיליליטר שנמצא בפנים. כמובן שלרשות המיסים תהיה את היכולת לבדוק ולאכוף את זה. במידה ויתגלה פער בנושא הזה, כמובן שהיבואן יצטרך לשלם את המס בהתאם.
ענבר בזק (יש עתיד)
אני רוצה לדבר על נפח המכל של נוזל המילוי של הסיגריות החד פעמיות, כשיש מותגים שונים. המס, לפי הבנתי, הוא אחיד, לא משנה מה נפח המכל. 25% מבני הנוער מתחילים בסיגריות אלקטרוניות. זה השער לעישון בקרב בני נוער, בניגוד לתדמית שזה מוצר גמילה, והמחיר הוא פקטור מאוד רציני. ככל שהמוצר יהיה זול יותר, ככל שנעשה אותו נגיש יותר לבני נוער, ככה יותר בני נוער יתחילו לעשן עם המוצר הזה, לכן אני רוצה להציע ששיעור המס יהיה באופן ישיר ביחס לנפח המילוי.
היו"ר אלכס קושניר
זה בדיוק מה שאמרתי.
יצחק רוזנברג
מה אנחנו ממסים כאן? מה הוא חומר המילוי לסיגריה אלקטרונית? לפי מצגת משרד הבריאות מדובר בבקבוקון שמכיל פרופילן גליקול, גליצרין צמחי, תמציות טעם ו/או ניקוטין. ברגע שנכנס גליצרין צמחי אל גוף חימום יוצאים כמויות של אדים. זה חומר מילוי לסיגריה אלקטרונית. אם יוצאים מהכנסת ופונים ימינה ואחר כך שמאלה, ניתן לראות שליטר גליצרין צמחי עולה 20 שקלים לאכילה. אנחנו אוכלים ושותים אותו ביום יום, אנחנו משתמשים בו בתמרוקים, באין ספור דברים. זה מוצר בסיסי בתעשיית המזון. אם אני לוקח תמצית טעם בחמישה שקלים ושם אותה בתוך ליטר גליצרין, יצרתי אירוע מס של 25,000. נתחיל למסות גליצרין צמחי במס קנייה?
היו"ר אלכס קושניר
לא.
יצחק רוזנברג
אז איך זה עובד?
היו"ר אלכס קושניר
הסיבה שהחלטנו להוציא את תמציות הטעם מתוך הצו, ואת זה אמרה רשות המיסים, היא כדי לא למסות את חומרי הגלם אלא את המוצר הסופי. במידה ויתחילו להכין את החומרים ולייצר את זה בישראל - נמסה את זה. אכיפת החוק נועדה לעבריינים שיעשו את זה בצורה פיראטית.
יצחק רוזנברג
כל המדינות בעולם שמיסו את הנוזל למילוי סיגריה אלקטרונית מיסו את הניקוטין. אתה לא יכול לקחת מוצר שאוכלים אותו, שבן אדם בחר לאייד אותו בחדר שלו, ולהטיל עליו מס.
ולדימיר בליאק (יש עתיד)
אין בו ניקוטין?
יצחק רוזנברג
בצו לא מופיעה המילה "ניקוטין".
היו"ר אלכס קושניר
בגלל זה גליצרין צמחי לא בצו. אני לא בטוח שכשמאיידים גליצרין צמחי ולא אוכלים אותו, זה הדבר הכי מועיל לבריאות, ואני אומר את זה בעדינות.
יצחק רוזנברג
על כל מוצר צריכה אפשר לומר את זה.
היו"ר אלכס קושניר
זה לא מוצר צריכה בסיסי.
יצחק רוזנברג
המדינות שבחרו למסות את חומרי המילוי לסיגריות אלקטרוניות, ויש הרבה כאלו, עשו את זה לפי הניקוטין. לרשות המיסים יהיה קל מאוד לבוא ולבדוק כמה האדם ייצר ומה הוא עשה עם הסחורה.
דורון דן
חברת ביפרש היא יבואן קטן שמייבא מספר דברים, בין היתר סיגריות אלקטרוניות חד פעמיות. שלחנו לוועדה ב-29 בדצמבר מכתב שכתבנו בו את כל הטענות. אני מבקש מהוועדה לקרוא את הטענות המפורטות במכתב.

אנחנו לא מתנגדים למיסוי סיגריות אלקטרוניות, לשיעור המיסוי ולהשוואתו לסיגריות אחרות. הטענה שלנו היא כנגד אופן ההחלה של הצו החדש. אנחנו מבקשים, ואנחנו חושבים שיש לזה צידוק גדול מכל אספקט, שתהיה תקופת מעבר סבירה של 60 יום.
מוסי רז (מרצ)
למה צריך תקופת מעבר?
דורון דן
בדיוק כפי שנעשה לגבי ענפים אחרים, לא יותר ולא פחות. אני לא חושב שדמנו סמוק יותר או פחות משל אחרים. ההחלה המיידית של הצו היא בלתי סבירה וגורמת נזק ליבואנים, במיוחד ליבואנים הקטנים. אני אתן דוגמה את הלקוח שלנו שפעל על פי החוק, התקשר בעסקה, הזמין לישראל סיגריות ב- 2.5 מיליון שקל, ועלול למצוא את עצמו ביום בהיר אחד עם חיוב של 10 מיליון שקל שהוא לא צפה ולא יכול היה לצפות אותו. אני חושב שהאיזון הנכון בין הצורך במיסוי לבין הנזק שנגרם ליבואנים, במיוחד ליבואנים הקטנים כדוגמת הלקוח שלנו, זה שתינתן תקופת מעבר.

יושב-ראש הוועדה הנכבד והיועצת המשפטית כבר הבהירו שכל המנגנון הזה של כניסת צו לתוקף והבאתו אחרי זה לדיון הוא מנגנון פגום. יושב-ראש הוועדה אמר שזה לא יקרה. העובדה שזה לא בא לדיון גורם, לדעתי, לא רק לפגם פרוצדוראלי, גם לפגם במובן זה שלא שקלו את השיקולים. לא שמעתי באף דיון איזו התחשבות בפגיעה שהדבר הזה גורם לאותם יבואנים שכבר התקשרו בהסכמים. גם הפסיקה מאוד לא בעד החלה מידית של צו כזה, היא בעד מתן היערכות. זמן היערכות זה דבר הגיוני וסביר גם מבחינה משפטית, גם מבחינת השכל הישר, וגם מבחינה מוסרית, בלי לזלזל בכלל בצורך בהשוואת המיסוי. לא שמעתי מאף אחד ברשות המסים ובמשרד הבריאות למה צריך להחיל את המיסוי הזה בצורה מידית. 60 יום לא יגרום שום נזק לאף אחד, זה ייתן מרחב מחיה לאותם יבואנים לחיות. לא יכול להיות שבן אדם ימצא את עצמו ביום אחד עם חוב של 10 מיליון שקל, או שיצטרך לזרוק את ה-2.5 מיליון שקל שהוא כבר התחייב עליהם. אני מזכיר, אנחנו בימים לא קלים, ימים שלא צריך להעמיס. כפי שנהגו עם הכלים החד פעמיים ועם המשקאות הממותקים, כך צריך לנהוג גם בנו. צריך לעשות את המיסוי הזה, זה בסדר גמור, אבל צריך לעשות אותו מידתי, והמידתיות אומרת לתת לאנשים פרק זמן סביר. תקבעו כמה שאתם רוצים – 60 יום, 45 יום, אבל תנו לנו לחיות, תנו לנו לגמור את זה ולא למצוא את עצמנו יום אחד עם חיוב. אני מודה לוועדה ומקווה שתתחשבו בעקרון המידתיות והאיזון בין השיקולים השונים.
שגית אפיק
אני אתייחס לטענה המשפטית של פרסום הצווים באופן מיידי. אני הראשונה שמתנגדת לפרסום צו באופן כזה שהוא נכנס לתוקף לפני שהוא מגיע לכנסת ולוועדת הכספים ולפני שיש אפשרות לקיים ביחס אליו דיון. דווקא ביחס לצווים של טבק, אלכוהול וסיגריות הצווים לאורך השנים נכנסו באופן מיידי לתוקף. אני חושבת שרשות המיסים צריכה לתת תשובות ביחס לשתי שאלות: אחת - מה הנתונים שיש לכם ביחס ליבואנים - מי שילם, כמה שילם, כדי שהוועדה תוכל לשקול האם ההחלה המיידית הייתה כזאת שאפשר להישאר איתה, ושתיים - למה החלטתם את המקרה הזה להחיל, למרות שבסיגריות לאורך השנים זה הוחל באופן מיידי, לפני שזה הגיע לוועדה. אנחנו מדברים פה על רצף של צווים. הייתי רוצה לשמוע התחייבות מרשות המיסים שזה יהיה הצו האחרון בסדרה שבו - -
אופיר כץ (הליכוד)
היא ניתנה כבר, לא?
שגית אפיק
ניתנה כבר התחייבות.
אופיר כץ (הליכוד)
אז מה היא שווה?
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
הבנו מהדיון הראשון והדיון השני שעל חלק מהדברים יש 7000% מס. זה אירוע משמעותי.
היו"ר אלכס קושניר
אין 7000% מס, יש מס בגובה של 270%.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
על 100 מיליליטר יש 7000% מס. אם אדם הזמין סחורה ב-10,000 שקל שעוד לא הגיעה, הוא מחויב במיליוני שקלים. השאלה אם זה דבר נכון או לא.
היו"ר אלכס קושניר
ניסיתי לבדוק כל מיני אופציות של פתרון לגבי החיוב המשמעותי.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
7000%.
היו"ר אלכס קושניר
הוא לא 7000%. יבואני הסיגריות הרגילות היום משתמשים בשירות Bonded כך שחלק מהסחורה שיש עליה מס מאוד גבוה מאוחסנת בנמל ומשוחררת לפי היכולת שלהם למכור. כל עוד הסחורה לא שוחררה היא לא מחויבת במס. נתח הרווחים המאוד גבוה בין עלות הקנייה שבה הם קונים את הסחורה לבין מכירתה, זה מה שמייצר את - -
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
קונים ב-30, מוכרים ב-70.
שגית אפיק
270%.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
יש פה את הסיגריות החד פעמיות, שזה האירוע שאנחנו רוצים להתמודד איתו בגלל בני הנוער, ואותן באמת מיסו ב-270%.
היו"ר אלכס קושניר
לא, אותן דווקא ב-360%.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
אלה שמשתמשים ב-100 מיליליטר, שאלה המעשנים שעברו לסיגריה אחרת, משלמים 2,100.
היו"ר אלכס קושניר
מה הנוסחה?
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
תגיד אתה.
היו"ר אלכס קושניר
על כל מיליליטר זה 270% מהמחיר הסיטונאי, פלוס 11 שקלים על מיליליטר או מינימום 21 שקלים על מיליליטר. ה-2,100% בכלל לא רלוונטי.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
זה לא 2,100%, זה 7,000%.
קובי בוזו
על היטל הבלאי גבינו מיליון שקלים ועד כמיליון שקלים מהנוזלים והסיגריות החד פעמיות.
ינון אזולאי (ש"ס)
מתוך כמה שאתם אמורים לגבות? לגבות מיליון שקל זה פייק, זו לא גבייה על הכמויות שנמצאות פה.
היו"ר אלכס קושניר
נכון, אז אין בעיה.
ינון אזולאי (ש"ס)
מה שצריך לעשות זה להמתין עם הצו הזה, לתת להם לפרק את הסחורות, ומפה שיעשו מה שהם רוצים.
היו"ר אלכס קושניר
המחירים של הסיגריות האלקטרוניות ושל הנוזל מתומחרים כבר עם המס. איך יכול להיות שעד עכשיו שוחררו רק מיליון שקל ובשוק זה כבר מגולם?
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
כי המלאי קיים.
היו"ר אלכס קושניר
המלאי קיים רק על מיליון שקל.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
הבעיה עם כל אלה שהסחורות שלהם בדרך, לא עם המלאי הקיים.
שי פרטיג
אף מדינה בעולם שהחילה מס על סיגריות אלקטרוניות לא חרתה על דגלה השוואה לסיגריות טבק, וזה לא רק מסימפטיה למוצרי האידוי, זה מכיוון שבלתי אפשרי לעשות את זה מעשית. מדובר במוצרים מגוונים ושונים בתכלית. הסיגריות הרגילות נראות כולן אותו דבר, השימוש בהן זהה לכל משתמש, והמס עליהן הוא על פי משקל הטבק, על פי כמות הניקוטין.
היו"ר אלכס קושניר
שי, אני רק רוצה שתדייק. עד כמה שאני יודע, יש סיגריות רגילות ויש סיגריות לייט. הן ממוסות אותו דבר, רק כמות הניקוטין בהן שונה. להגיד שזה ממוסה לפי כמות הניקוטין זה לא מדויק.
שי פרטיג
אני אתקן אותך. כמות הניקוטין במוצר זהה, אבל תפוקת הניקוטין שונה. בסיגריה לייט עשו חורים בפילטר בצד כדי שלא תשאף את כל כמות העשן ופחות ניקוטין ייכנס, אבל כמות הניקוטין שקיימת בסיגריה לייט היא אותה כמות ניקוטין שיש בסיגריה רגילה. מסיגריה אחת שמכילה 20 מיליגרם ניקוטין בממוצע שואף המשתמש את אותה כמות שאיפות ממוצעת, בערך שני מיליגרם ניקוטין בממוצע נספג מסיגריה אחת, כשבתחום האידוי ישנם מאות ואלפי מכשירים שונים, בעוצמות שונות - החל משלוש ואט – ג'ול - עד ל-300 ואט ויותר. יש סגנונות אידוי שונים - החל מכאלה שמדמים נרגילה עם עוצמה גבוהה והמון אדים, כלה בכאלה עם שאיפה שדומה לסיגריה עם עוצמות נמוכות וכמות אדים קטנה יותר. בנוסף, יש הרכבי נוזלים לאידוי שונים, כאלה שמתאימים למכשירים שונים, עם ריכוזי ניקוטין בהתאם לצרכי המשתמש והמכשיר עליו הוא מאדה. בשורה התחתונה, ישנם מאות אלפי קונפיגורציות שונות, כל אחת מפיקה כמות אדים שונה לשאיפה, עם כמות ניקוטין שונה, בהתאם לצריכת הנוזל שמשתנה. יש מכשירים שבשאיפה אחת מורידים חצי מיליליטר נוזל. העניין של מדידה לפי שאיפות הוא שגוי.
היו"ר אלכס קושניר
הוא לפי מיליליטר, לא לפי שאיפות.
שי פרטיג
זה היינו אך. החישוב שעליו מתבסס המס, שהוא שווה ערך לקופסת סיגריות, נשען על בסיס הערכה של מוצר ג'ול שהיה קיים בעבר. הם שיווקו את המוצר כך שקפסולה שלהם שווה לקופסת סיגריות. ריכוז הניקוטין במוצר שלהם היה מאוד גבוה, לכן הוא יצא מהחוק. המכשיר שלהם של 3 ואט הפיק כמות מאוד קטנה של אדים. היה להם פטנט כך שתרכובת גבוהה של ניקוטין תעבור חלק בגרון. זה היה מוצר מאוד מוצלח שהעביר הרבה אנשים מעישון סיגריות לאידוי, אבל הוא יצא מהחוק בישראל. זה רק מוצר אחד מתוך מאות אלפי מוצרים שונים לחלוטין.

ניתן לחשב עלויות של מאדה במערכות פתוחות, עוד לפני מס, לא במערכות החד פעמיות. יש עלויות שוטפות חוץ מהנוזל עצמו. יש את העלות החד פעמית של מכשיר האידוי והסוללה. אנשים מחליפים כל חצי שנה בממוצע מכשיר וסוללה - סדר גודל של 50 שקל בחודש. עשינו סקר בקרב 500 משתתפים שבו ראינו שהצריכה החודשית הממוצעת היא 294 מיליליטר נוזל אידוי בחודש - 206 שקל לחודש לפני המס.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
אחרי המס כמה זה יהיה?
שי פרטיג
דרך אגב, הממוצע הוא 6.4 מיליגרם ריכוז ניקוטין למיליליטר, שזה 0.6% ריכוז ניקוטין ממוצע צריכה בישראל. בנוסף, יש סלילים, כותנה וראשים שמחליפים בשוטף, בערך כל שלושה ימים בממוצע - סדר גודל של 250 שקל. סך כל העלות החודשית הממוצעת היא 506 שקל למאדה במערכות פתוחות. ניסיתי להשוות את זה לעלות חודשית ממוצעת של מעשן סיגריות בישראל. לפי דוח משרד הבריאות על העישון בישראל, השימוש הממוצע בחודש הוא 18 קופסאות סיגריות. לפי מחיר ממוצע של 30 שקל לקופסה, יוצא שהעלויות של מעשן ממוצע הן 540 שקל.
ינון אזולאי (ש"ס)
זה דוח שמשרד הבריאות הוציא?
שי פרטיג
כן.
ינון אזולאי (ש"ס)
הוא הזמין את הדוח הזה?
שי פרטיג
יש דוח שיוצא כל שנה של שר הבריאות על העישון בישראל. 20.1% מתוך 6 מיליון 300 אלף תושבים בגירים בישראל מעשנים, שזה 1.267 מיליון אנשים. כמות הסיגריות הנצרכות בישראל היא 287 מיליון חפיסות בשנה. אנחנו מציעים להעלות את המס על החד פעמיות בהתאם לתכולת הנוזל, אבל להחריג או להוריד את המס על הנוזלים של סיגריות אלקטרוניות למערכות פתוחות בהתאם לממוצע באירופה, שזה 30 אגורות למיליליטר, וגם להחריג ממס בכלל נוזלים לסיגריות אלקטרוניות ללא ניקוטין. חומרי טעם וריח, גליצרין צמחי ופרופילן גליקול הינם חומרים גנריים המשמשים תעשיות רבות – תעשיית התרופות, מזון, קוסמטיקה, והם לא נחשבים כמזיקים, לכן אין למסות אותם. בעיקרון ניתן לאדות גם מים, למרות שזה פחות אטרקטיבי כי זה מפיק פחות אדים. תגידו לי אם זה הגיוני למסות מים ב-23 שקל למיליליטר. המיסוי, אם בכלל, צריך להיות אך ורק על נוזל לסיגריה אלקטרונית המוכן לאידוי ומכיל ניקוטין.

ישנם מספר מטרות למס הזה. אחד - בריאות הציבור. אם יחריגו מהמס נוזלים ללא ניקוטין, יהיה תמריץ למשתמשים להוריד בריכוז הניקוטין עד גמילה מלאה ממנו. בנוסף, מיסוי גבוה מידי מעביר מסר ברור לציבור המעשנים בישראל: תמשיכו לעשן סיגריות טבק כיוון שאין שום תועלת בריאותית במעבר למוצרי אידוי. זה המסר שעובר במס הזה, וזה לא נכון. שניים - מניעת שימוש מילדים על ידי העלאת המס בצורה יעילה יותר לסיגריות האלקטרוניות החד פעמיות, שהיום הן זולות וזמינות בכל פינת רחוב, עם אכיפה ביד קשה על נקודות המכירה והסברה רחבה בנושא, והחרגה או מיסוי הגיוני של נוזלים לסיגריות אלקטרוניות המשמשים למערכות הפתוחות והיקרות מלכתחילה כך שיתאפשר למבוגרים לעשן חלופה מופחתת סיכון בהשוואה לסיגריות הטבק. הנקודה השלישית – הכנסות למדינה. עם מס סביר כמו שמקובל במדינות אחרות בעולם שהחילו מס כזה, ממוצע של 30 אגורות למיליליטר לנוזלי אידוי עם ניקוטין, תהיה המשכיות לתחום האידוי בישראל. מעל סכום הזה הענף ייגדע, אף אחד לא ירכוש נוזלים בישראל, ולא תהיה הכנסה למדינה בכלל.
ענבר בזק (יש עתיד)
ההכנסות למדינה מתקזזות עם ההוצאות על הטיפול במחלות שנגרמות.
היו"ר אלכס קושניר
הן לא מתקזזות, הן הרבה יותר קטנות לעומת ההוצאה.
שי פרטיג
אין שום תיעוד על מחלות.
ענבר בזק (יש עתיד)
אני אביא לך את התיעוד.
חגי לוין
צריך לשמוע את קולם של הילדים ובני הנוער במדינת ישראל. הנושא כאן הוא לא רק מס, הנושא הוא גם סם. סיגריה אלקטרונית היא סם חוקי, ממכר ומזיק לבריאות. שמענו כאן באריכות את טענות הכזב של נציגי סוחרי הסמים החוקיים שמנסים, ואפשר להבין אותם, להגן על העסקים שלהם, אבל הם יודעים היטב שהם מייצרים מוצרים שפוגעים בבריאות של הישראלים. לישראל, בניגוד לארצות הברית, יכולים להיכנס מוצרים מסוכנים לבריאות בלי שום פיקוח, בלי שום מס. אין לנו מנגנון מקדים של אישור מוצר לפני שמשתמשים בו בישראל, לכן רשות המיסים צריכה לשמר לעצמה את האפשרות להטיל מס באופן מיידי. ידוע היטב למי שמוכר מוצר שהורג אנשים בישראל שמתי שהוא יבוא המיסוי, הרי זה נאמר שוב ושוב. משרד הבריאות אמר, משרד האוצר אמר, אנחנו אמרנו שצריך למסות את המוצר, לכן היה ידוע שזה יגיע. הטענה עכשיו כאילו הפתיעו אותם, היא טענה מופרכת לחלוטין. טוב מאוד שמשרד הבריאות ומשרד האוצר נוקטים במדיניות של להתייחס בצורה דומה למוצר הזה. זה לא רק מוצר צריכה, זה מוצר צריכה ממכר ומסוכן לבריאות. הוא חלק מקבוצה של מוצרים שקטלו יותר אנשים מכל מוצר אחר שאנחנו מכירים בתולדות האנושות. אנחנו יודעים שהנושא המרכזי הוא הילדים שמתחילים במוצר הזה, לא המעשנים הוותיקים שלהם יש מוצרים מאושרים לגמילה מעישון. יש מערך שלם של גמילה מעישון במדינת ישראל שהוא מצוין, שהוא מסופק בחינם. סיגריה אלקטרונית איננה מוצר מאושר לגמילה מעישון. אם רוצים לעשות מחקר ולהוכיח, בקשה, אבל זה עוד לא קיים.

דווקא בהינתן המצב העגום בישראל שאין אכיפה אמיתית על איסור המכירה לקטינים, וגם הגיל הוא עדיין 18 ולא 21, ואין צעדים חיוניים נוספים שנועדו להגן על הציבור, במיוחד על בני הנוער, צריך מיד להשוות את המס לסיגריות, וזה מה שמוצע כאן. נכון, אנחנו לא בעד שיהיה מס יותר גבוה מסיגריות ואם יש מקום שזה נראה כך צריך לקיים את הדיון המעמיק ולתקן. השאלה שעלתה עכשיו לגבי מספר השאיפות של סיגריה תלויה באיך שואפים. אנחנו נשמח לשלוח לכם את הספרות המדעית המתאימה. זה תלוי בכמה בן אדם שואף, איך הוא שואף. כפי שאמר כאן נציג הסיגריות האלקטרוניות, יש שונות רבה, אבל עדיין המדיניות שהוצעה היא מדיניות נכונה, הגיונית ומקצועית. אנחנו ממליצים להשאיר את זה על 0.7 למיליליטר, לא לתת סבסוד והנחה של 30% על ידי העלאה ל-1 מיליליטר.

עם הנושא של הצהרת היבואן אפשר לחיות, אבל זה דורש הקמה של מערך פיקוח והכנסה למסגרת התקציב, לא מתן תקציב חד פעמי. צריך שיהיה פיקוח כמו שצריך על המוצרים, כי היום בישראל השוק פרוץ לחלוטין. אנחנו רואים מגפה במיוחד בקורונה, אנחנו רואים עלייה בשימוש בסיגריות האלקטרוניות בקרב בני הנוער בישראל. כשהם מתחילים להשתמש הם נהיים מכורים לכל החיים שלהם, וזה לא רק לסיגריות אלקטרוניות, גם לסיגריות רגילות. אמנם שמענו הרבה מאוד את נציגי הסיגריות האלקטרוניות, אבל חשוב מאוד שנקבל את ההחלטות על בסיס האינטרס הציבורי של בריאות הציבור. אנחנו כקואליציה מאוד רחבה תומכים באנשי המקצוע במשרד הבריאות והאוצר באישור המס הזה כמו שצריך.
זהר יבדייב
אני אחד מאלה שנפגעו על ידי כך שהמוצרים שייבאתי נעצרו במכס בדיוק בתאריכים שהצו יצא. אני לא יודע מה לעשות עם המוצרים שעדיין שוכבים שם. המס שנדרש עליהם הוא כמה מיליוני שקלים. מה אפשר לעשות לגבי זה? אנחנו עמדנו בחוקים, שילמנו את הכל כמו שצריך, למה אנחנו צריכים להיפגע? נפגענו בשיעור של כמיליון שקל.

הנוזל לסיגריה אלקטרונית מורכב מכמה מרכיבים, כשאחד מהם הוא הניקוטין. למסות נוזל לסיגריה אלקטרונית ללא ניקוטין זה כמו למסות תחליף טבק שהיום אין עליו מיסוי. איפה ההיגיון למסות את הנוזל לסיגריה ללא ניקוטין? זה לא קיים באף מקום בעולם, אנחנו הראשונים. כמו שניסינו למסות תמצית טעם, כך אנחנו מנסים למסות נוזל לסיגריה אלקטרונית ללא ניקוטין. זה לא ממכר, זה פחות מסוכן, וזה נותן לאנשים שמעשנים איזו שהיא דרך לא לעשן. כך אני הפסקתי לעשן.
דנה פרוסט
אני רוצה להמשיך את דבריו של ידידי פרופסור חגי לוין. מכיוון שבישיבה הקודמת וגם הנוכחית נשמעו עדויות רבות של המשווקים והיבואנים של מוצרי עישון שונים, מאוד חשוב לייצר איזון. אני רוצה לספר לכם על פניות של מורות מרחבי הארץ שהן חסרות אונים אל מול מגפה משתוללת בחצרות בתי הספר. אני רוצה לספר לכם על מורות שמספרות על סחר, על ילדים שמביאים לכיתה מוצרי עישון, סיגריות אלקטרוניות ומוכרים לחברים שלהם. אני רוצה לספר לכם על שיחות שמגיעות לאגודה מאימהות ממגזרים שונים, ביניהם ממגזרים שאין בהם טלפונים חכמים, ששואלות אותנו מה אפשר לעשות עם הילדים. נכון לעכשיו אין תכנית גמילה מסיגריות אלקטרוניות שהיא תכנית מוכחת, ידועה, מפוקחת לבני נוער. נכון, יש אמנה מוסדרת למניעת עישון, שכוללת צעדים שונים ומרובים שצריך לנקוט בכולם. באמנה שעליה חתמה מדינת ישראל ואישררה ישנו סעיף שאומר שבבואה של מדינה לקבוע מדיניות של בריאות ציבור אסור לה להתחשב באינטרסים מסחריים, כלכליים ואחרים של חברות הטבק והעישון. מיסוי סיגריות זו מדיניות של בריאות הציבור. סיגריות אלקטרוניות זה מוצר ממכר, מזיק, מסוכן לבריאות, גורם לנזקים ידועים וברורים - נזק לריאות, נזק ללב ולכלי הדם, בעיות התפתחות, פגיעה בהתפתחות המוח אצל ילדים וצעירים, ונזקים שלצערנו ילכו ויתגלו בשנים הקרובות ככל שתקופת השימוש תלך ותעלה. זה השיקול המרכזי שצריך לעמוד בראש מעייניהם של חברי הוועדה. אינטרסים מסחריים של חברות הטבק לא רק שלא צריכים להישמע פה בוועדה, הם גם לא אינטרסים שבכלל יש להתחשב בהם, ועל זה חתמה מדינת ישראל, אתם, לפני פחות מ-10 שנים. יו"ר הוועדה אלכס קושניר, אני רוצה לברך אותך על הסיכום שלך מהישיבה הלפני קודמת שאמרת שאתה מוכן ורוצה למסות סיגריות אלקטרוניות. זה הכיוון, זה מה שחשוב. אנחנו חייבים כולנו, בטח נבחרי הציבור, למנוע התחלות עישון בקרב בני נוער, זאת ההתחייבות שנתנו לדור ההמשך.
היו"ר אלכס קושניר
היועצת המשפטית התייחסה לטענה של לא לתת ליבואני הסיגריות לדבר בוועדה. הוועדה והכנסת זה מקום בשביל כולם להביע דעות ולהביע עמדות. זה ברור שכל אחד שמביע עמדה צריך להסביר מאיזו פוזיציה הוא מדבר ואנחנו כאן בוועדה מאוד מקפידים על הסוגיה הזאת, אבל ועדת הכספים לא תהיה מקום לסתימת פיות של אף אחד. יש פה חברי כנסת שיודעים לשקול את השיקולים, יודעים להבין מאיזו פוזיציה ומאיזו עמדה כל אחד מדבר, יודעים מי מדבר משיקולים מסחריים, מי מדבר משיקולים בריאותיים. בוועדה הזאת כל אחד ידבר, וחברי הכנסת יקבלו את ההחלטה שהם צריכים לקבל.
ענבר בזק (יש עתיד)
מאוד חשוב לי להתייחס למה שאמר פרופסור חגי לוין, לכך שהוא כינה את יבואני הסיגריות סוחרי סמים. אני מאוד מתחברת לאמירה הזאת. הוועדה המיוחדת לסמים ואלכוהול ביקרה בחודשים האחרונים בשתי חוות לגמילה מהתמכרות, כשאחת מהן במלכישוע בגלבוע. השבוע הייתי בעמותת הדרך בעילבון. דיברו איתנו על זה שגיל הנגמלים ירד. מגיעים אליהם ילדים בני 12 עד 14, ילדים שהתחילו לעשן בגיל 9. הסיגריות האלקטרוניות הפכו פופולאריות בגלל המחיר שלהן, בגלל שאותם סוחרי סמים, אותם יבואנים הולכים למסיבות ומחלקים סיגריה חד פעמית שהעלות שלה היא 30 שקלים. מחלקים אותה לילדים בידיעה שזה חומר ממכר, בידיעה שהם גורמים לילדים האלה להיות מכורים כל החיים שלהם, בידיעה שהילדים האלה כל החיים יסבלו מבעיות בריאותיות ויוציאו הון עתק על מוצרי עישון. לבוא ולהגיד שזה מוצר גמילה זה פשוט שקר, אין לי מילה אחרת להגיד. זה מוצר כניסה, זה שער כניסה לעישון. הבן שלי בכיתה י' סיפר לי שילדים תוך כדי שיעור מורידים את הראש ומעשנים סיגריות אלקטרוניות כי אין לזה ריח והמורה לא תופסת אותם. זה איבד שליטה בבתי הספר. הייתי שמחה אם הדיון הזה היה דיון משותף של ועדת הכספים והוועדה לסמים ואלכוהול.
ינון אזולאי (ש"ס)
לפי דברייך גם ועדת חינוך הייתה צריכה להיות פה.
ענבר בזק (יש עתיד)
גם ועדת חינוך הייתה צריכה להיות פה. אנחנו נמצאים בפתחה של מגפה. הקורונה הביאה לעלייה בכמות הנוער שמעשן. צריך לעצור את התופעה הזאת במיסוי, באיסור פרסום. הם איכשהו חמקו מחוק איסור הפרסום. הם מפרסמים ברשתות חברתיות מכוונות לבני נוער, הם מוסיפים טעמים אטרקטיביים, הם מחלקים את זה חינם במסיבות. סומרות לי כאן השערות כשאני שומעת אנשים באים ומדברים על אינטרסים כלכליים של סוחרי סמים. אני מתחננת בפני הוועדה, תעשו את הכל כדי להפוך את המוצר הזה ללא נגיש לצעירים.
אבי כהן
אני מבקש ממך לא לקרוא לנו סוחרי סמים.
היו"ר אלכס קושניר
אני לא חושב שמי שיושב כאן הוא סוחר סמים. המוצר הזה נכון להיום מותר בחוק. אם נוציא אותו מהחוק - סיפור אחר. כרגע הם מקיימים פעילות חוקית. אני מסכים איתך שהפעילות הזאת פוגעת בבריאות הילדים שלנו, לכן אנחנו ממסים.
ענבר בזק (יש עתיד)
זה דבר ממכר.
היו"ר אלכס קושניר
אין פה אף אחד שהוא סוחר סמים.
נעמה לזימי (העבודה)
הפעם אני אחרוג ממנהגי ואקריא משהו שהסבירה לי וכתבה לי אישה, שאני מעריכה מאוד, שעוסקת בייעוץ והנחיה מגמילה מעישון זמן מאוד רב. מדובר בנטלי הופמן דישון, אם מעניין אתכם לשמוע יותר. "העישון הוא הרגל בריאותי משעתק אי שוויון חברתי כלכלי בגלל הנזקים הבריאותיים שהוא גורם לנו. חשיפה לעישון כפוי בבית או במשפחה מייצרת במוח רצפטורים שהופכים ילדים למתמכרים בקלות ובמהירות לניקוטין. על הפרטת שירותי הבריאות אנחנו לא נרחיב כי זה נושא שאתם מכירים היטב, אבל העלאת המיסוי מטרתה ליצור מגבלה משמעותית על חשיפה של ילדים. כבר בגיל 12, לפי סקר של גיאוקרטוגרפיה, אם יש חשיפה משמעותית אל החומרים האלה, יש התנסות ואימוץ של עישון סיגריות אלקטרוניות. סיגריות אלקטרוניות זה מוצר שאפשר לעשן בבית הספר בשירותים, מול המורה בכיתה, כי הוא פחות מסריח ומריח כמו פירות או ממתקים. חיצונית זה נראה כמו דיסק און-קי. אחרי הסגר השני רואים עלייה גדולה בשיעור הנוער שמעשן סיגריות אלקטרוניות שמגיע ל-23%, שזה אחוז מבהיל. יש 32 מדינות שאסרו על מכירה של סיגריות אלקטרוניות, ויש מדינות שמסדירות את זה באמצעות רגולציה. צו המיסוי מסדיר מיסוי דומה של סיגריות אלקטרוניות כמו סיגריות קונבנציונאליות. אין דבר שמבהיר למעשנים טוב יותר מאשר העלאת מיסים, הם מבינים היטב שהמדינה אומרת: חבר'ה, זה ממש מזיק הדבר הזה, חד משמעית".
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
אנחנו מתבלבלים, ואני שומע פה גם את חברי הכנסת וגם את אנשי המקצוע, בין שני חלקים. צריך לדעת להבדיל בין מה שמושך את בני הנוער, לבין הדבר הכללי. מה שמושך את בני הנוער זה הסיגריות החד פעמיות שעליהן, כמו שאמרת, המס הוא 360%, ועל זה אף אחד לא יתווכח. לא רק שאף אחד לא יתווכח, גם צריך לעשות הכל בשביל שבני נוער לא ייכנסו. יש עוד מוצר שבו משתמש אחוז מסוים מהמבוגרים - משרד הבריאות עוד לא ענה לנו עד היום כמה משתמשים בו = שאנחנו מגיעים ל-7000% מס, ואלו הסיגריות שמהוות חלופה לסיגריות הרגילות. ברור לך, אלכס, ש-7000% מיסוי יהפוך את המוצר הזה ללא רלוונטי. שאלת מקודם אם הם ישחררו את המוצר הזה. ברור שהם לא ישחררו, כי אף אחד לא יקנה את זה. אין אף אחד שעובר ממוצר שעולה 70 שקל למוצר שעולה 2,100 שקל, אין חיה כזאת. הסיגריות החד פעמיות יישארו במחיר גבוה יותר, זה נכון, ואילו הסיגריות שנועדו להחליף את הסיגריות הרגילות יצאו מהשוק, או שייצרו אותן בבית ויהיה שוק שחור. כשאתה מגיע ל-7,000% מיסוי אתה מזמין שוק שחור או ייצור בבית, ועל הדבר הזה צריך לתת את הדעת.

צריך לתת את שיעור המס שהיה לפני כניסת הצו לתוקף על הזמנות שכבר בוצעו, אחרת אתה שורף אנשים על לא עוול בכפם. אי אפשר למכור מוצר בפי 7000, אין דבר כזה. אין מציאות שבה מוצר שעלה 70 שקל בשוק יעלה 2,100. שנינו מבינים שאף אחד לא יקנה את זה. מה הוא יעשה עם הסחורה? יחזיר את זה לסין? הרי לא יקבלו את זה חזרה.
ינון אזולאי (ש"ס)
חגי לוין, הפרופסור המלומד, קרא לאנשים פה סוחרי סמים, ואחר כך חברת הכנסת אמרה שזה נכון. האנשים שיושבים פה בחדר הם לא מסוממים, הם אנשים ישרים והגונים, הם אנשים שיודעים מה הם רוצים. יכול להיות שבן אדם מכור לסיגריות, זה בסדר, כל אחד עם ההתמכרות לשטויות שלו ולדברים שהוא מכור אליהם. כמו שאמרת, אדוני היושב-ראש, יש חוק שכרגע עובדים לפיו. לפי מה שאומר הפרופסור, אלה שיושבים כאן מסממים ילדים, מסממים אנשים. הרי גם התרופות הן בחוק, הרי גם בהן יש סמים, האם זה אומר שהוא בעצמו סוחר סמים? יכול להיות שהוא קורא לעצמו סוחר סמים. שילמד כשהוא מגיע לוועדת כספים לברור את המילים שלו, כי אחרת עדיף שלא יגיע.

קראתי בעיון את החומר, יש שם דברים מאוד הגיוניים. צריך ללמוד מה זה שאכטה, מה ההבדל בין כמות השאיפות בסיגריה רגילה אל מול סיגריה אלקטרונית. צריך לבדוק מה משרד הבריאות עושה, ושאלנו את זה גם פעם שעברה, לגבי הנרגילות. עזבו את הנרגילות, מה קורה עם הסמים? דיברו על הנוער שמעשן את הסיגריה האלקטרונית, אבל בדקתם כמה נוער משתמש בסמים? רשות המסים לא רוצה למסות את זה, כי אם היא תמסה זה יהיה כאילו חוקי. בתי הספר מלאים בסמים. האם בדקתם את זה? שגם בנושא הזה תהיה ועדת חינוך, ועדת סמים. יש פה אנשים שרוצים להביא לנו את הקנאביס, רוצים את כל המרעין בישין של הסמים להכשיר בשביל כל מיני גילאים. אתם הולכים על סיגריות, ואני נגד סיגריות, אני לא מעשן. לא נכנס לבית שלי אדם עם סיגריה, ככה גדלתי, כי זה דבר מסוכן, מסכן את הבריאות, מסכן את הילדים שלנו. צריך לשים לילדים מחסומים כדי שלא יגיעו לזה עד גיל 21, והלוואי ולא יגיעו בכלל. את מה שאפשר לעשות נעשה, אבל רשות המיסים, תפסיקו לזרוק את זה כל פעם על הציבור, תהיו אנשים הגונים, תבואו ותגידו: "אנחנו רוצים עוד תקציב לאכיפה". שיהיה מצב כמו באלכוהול שבעלי חנויות לא מעזים למכור אחרי 23:00 בלילה. אני עובר בחנויות האלו ורואה שאחרי 23:00 הם לא מוכרים אפילו בקבוק בירה, שום דבר. למה הם לא מוכרים את זה? כי יש פחד. תתחילו לאכוף גם לגבי הסיגריות כך שמתחת לגיל 18 או 21 לא ימכרו. לא יכול להיות שכל פעם כשאין לכם איך לאכוף אתם מטילים מס על הציבור. הציבור הוא איזה כספומט? אתם רוצים למסות? תעשו את הדברים בהיגיון, בהדרגה. אתם יודעים מה, יש לי רעיון. אתם רוצים עכשיו למסות? קחו את החבר'ה שפה, תראו כמה הסחורה שלהם שווה. אם היא שווה 100,000, תנו להם 150,000 עם התחייבות שהם מפסיקים למכור את המוצרים האלה. תנו להם גם מענק כדי לפתוח עסק אחר. שבו איתם, תשמעו אותם. מה אתם אומרים להם? לכו לאבטלה, תהיו רעבים, שהילדים שלכם יהיו רעבים. חבר'ה, זו לא חוכמה לזרוק על הציבור, לזרוק על האנשים האלה. תציעו להם דרכים חלופיות, אולי הם כן ירצו. ניסיתם?

אני מבקש שמשרד הבריאות לא יסתמך רק על כל מיני מחקרים של עמותה, ואנחנו מכבדים את העמותה. העמותה עושה את שלה, יש לה את הפילנטרופים שלה שנותנים, לא משנה אם זה פילנטרופ אחד גדול או כמה פילנטרופים. משרד הבריאות צריך להשקיע כסף בשביל לעשות מחקרים. כשבאים לפה עם נתונים, צריך לתת לנו את הנתונים מכל המחקרים שיש, לא רק ממחקר שהם רוצים על פיו ללכת.

אני נגד עישון סיגריות, במיוחד בקרב ילדים, וצריך לעשות הכל כדי לא לתת להם. אם תטיל מס קצת גבוה על ילדים, הם לא יוכלו לקנות את זה. ילד לא יכול להביא 250 שקל כדי לקנות סיגריה אלקטרונית.
יהודה גליק
היו ימים שהייתי היחיד בכנסת שנאבק בעישון. אני שמח שיש פה הרבה מאוד שנאבקים. הסיגריה באמת הורגת. הסיגריות הן לא סמים, כי בסמים משתמשים לפעמים כתרופה. בסיגריה אין שום תועלת, זה רק הורג. גם ארגון הבריאות העולמי אומר שהדרך הנכונה היא באמצעות המיסוי. אני צריך להסכים עם חבר הכנסת פינדרוס שאמר שיש פה שני מוצרים שונים לחלוטין שחוץ מהשם אין ביניהם קשר. אנחנו רוצים להיאבק בעישון בקרב בני הנוער. בני הנוער מעשנים את הסיגריה החד פעמית. הלוואי ויעבירו פה חוק להעלות את גיל המכירה לגיל 21. הלוואי, כמו שאמר חבר הכנסת ינון אזולאי, שיאכפו את זה כמו שאוכפים את האלכוהול. 360% מיסוי, אפילו 500% על החד פעמי הוא נכון. בחד פעמי צריך להיאבק בכל הכוח.
ינון אזולאי (ש"ס)
אפשר לאסור את זה.
יהודה גליק
אפשר לאסור להביא חד פעמי שיש בו ניקוטין. אגב, באוסטרליה יש איסור על חד פעמי שיש בו ניקוטין. החומר שמדובר עליו פה כולל נוזל אידוי. תאר לעצמך שמחר ימציאו מכשיר שמכניס ויטמינים באמצעות נוזל אידוי. אסור לעשות את זה באופן גורף.

אני לא חושב שיש בושה לעזור לסוחרים. רשות המסים צריכה לקבוע שמה שהוזמן לפני שהתקנה נכנסה לתוקף צריך להיות כמו מלאי. לא צריך להעניש את האנשים שהזמינו כחוק.

צריך למסות את החד פעמי, אפילו לאסור מכשיר חד פעמי שיש בו יותר מידי שאיפות, אבל את חומר האידוי צריך לבחון. בחומר הזה לא משתמשים בני הנוער. אם נשפוך את כל המים עם האמבטיה נפסיד את המאבק שלנו. המאבק שלנו הוא למען הילדים, המאבק שלנו צריך להיות נחוש, לכן צריך שיהיה מיסוי על החד פעמי והחרגה של מה שהוזמן לפני התקנה, ואת הנוזל לשקול בהתאם לתוכן שלו. לא למסות רק בגלל שקוראים לו נוזל אידוי. צריך לראות אם זה מיץ עגבניות, מים או T.N.T.
דמיטריוס קרוסיס
אני שמח להשתתף בדיון הזה כחוקר וגם מאינטרס אישי, מכיוון שנגמלתי דרך השימוש בסיגריות האלו. אני מאוד מסכים עם זה שצריך לעשות צעדים, אולי לאסור את זה על הגילאים הצעירים כדי למנוע את התופעה הזאת. כל חודש אני מקבל את כל העיתונים ואת כל המחקרים. אני קורא כל מאמר שיוצא לגבי תופעות הלוואי והסיכונים, כי אני דואג גם לעצמי וגם לסובבים. המקרים הבודדים שהיו עד עכשיו, שהיו מקרים חריגים וחריפים, היו לפני שנתיים, שלוש בארצות הברית. היו מספר מקרים שגרמו נזק לריאות, אבל בכל המקרים השתמשו בחומרים מהשוק השחור שערבבו אותם עם חומר שדומה לקנאביס רפואי.

מדברים על התמכרות. אם התמכרות נגרמת מניקוטין, איך יכולים להכניס כחומר ממכר סיגריות אלקטרוניות שאין בהן ניקוטין? אם אין שום קשר לטבק - זה לא ממכר. הסיגריה האלקטרונית ממכרת כשהיא מכילה ניקוטין, לכן צריך להילחם נגד זה. אף אחד לא ממליץ להתחיל לעשן סיגריה אלקטרונית, אבל זה הרע במיעוטו. כל המחקרים הגדולים, אפילו השליליים ביותר, מודים שנראה שהדבר הזה הוא הרבה פחות מזיק מסיגריה רגילה. זה הרע במיעוטו. אם מדברים על כל העניין של התמכרות, אז קנאביס רפואי ממכר פי שלוש עד פי 10 מניקוטין, ואנחנו עדיין משתמשים בזה. אני נותן למאות חולים לעשן או לאדות קנאביס רפואי. למה אנחנו נותנים את זה? כי כשיש מחלה זה הרע במיעוטו. אם כמות הניקוטין בסיגריה רגילה היא 10 מיליגרם, שני מיליגרם מזה נכנס לדם. זה שווה לכמעט 10 מ"ל של אידוי, שזו צריכה ממוצעת של אנשים שמשתמשים בסיגריה אלקטרונית. אידוי שמכיל בין 3 ל-6 מיליגרם ל-מ"ל שווה לאחד עד שלוש סיגריות. ראיתי שההצעה הייתה להשוות 10 מ"ל ל-200 סיגריות מבחינת הייבוא. זה באמת לא הוגן.

אני חושב שצריך לעצור את המכה הזאת בגיל הצעיר ואת המכה של המעשנים בכלל, אבל המחקרים האפידמיולוגים שהיו בכל מקום בעולם, כולל שאלונים שהיו פה בארץ, מראים ש-99% מהאנשים המבוגרים שעברו לסיגריה אלקטרונית עברו לעשן אותה לאחר עישון סיגריה רגילה. זה מופיע גם ב-British Medical Journal. זה יותר יעיל ממסטיקים וכל התוצרים האחרים שמכילים ניקוטין. זה כן חומר שיכול לעזור לגמילה למבוגרים, זה כן חומר שיכול להיות תחליף שהוא הרע במיעוטו. צריך להתייחס לזה כשלב ביניים כדי להיפטר לאט לאט ממכת העישון בקרב המבוגרים, לא כפתרון והצעה לכל האוכלוסייה.
היו"ר אלכס קושניר
מה הקשר המסחרי או העסקי שלך ליבואנים, ליצרנים של סיגריות אלקטרוניות או של נוזל אידוי?
דמיטריוס קרוסיס
אין לי שום קשר לחברות התרופות, בוודאי ובוודאי שום קשר אפילו של שקל אחד לאף חברה. אני אפילו לא מכיר את האנשים האלה. רק עכשיו ראיתי את הפרצוף של חלק מהאנשים שמוכרים. הקשר היחיד זה שמידי פעם הלכתי לחנויות וקניתי.
היו"ר אלכס קושניר
אף פעם לא נתת שום ייעוץ ליצרנים של סיגריות אלקטרוניות או מוצרי אידוי?
דמיטריוס קרוסיס
אף פעם. כששאלו אנשים באחד מהשאלונים מה הם יעשו אם המחירים יהיו מופרכים ולא יהיו את החנויות לקנות את הנוזלים האלה, 35% מהאנשים אמרו שהם יחזרו לסיגריות רגילות, שזה יותר גרוע, ו-50% מהאנשים אמרו שהם יתחילו להכין בשוק השחור או בבית, שאלה בדיוק היו המקרים שגרמו לתופעות לוואי חריפות בארצות הברית.
יעל בר זאב
אני רוצה להצטרף למה שאמרו לפניי גם פרופסור לוין וגם דנה פרוסט. אני מקבלת הרבה מאוד מהדברים שאמרו פה, אבל בסוף צריך להסתכל על הנתונים מישראל. הסיגריות האלקטרוניות נמצאות בשוק בישראל כבר משנת 2010. במשך כמעט 10 שנים הן היו כמעט ללא שום רגולציה, כמוצר צריכה, לא היו שום השפעות על הפרסום שלהן, על איך שהן צריכות להיות. יש היום פחות מ-2% מהמבוגרים שמשתמשים בהן, לעומת מגפה בקרב בני הנוער. הבעיה במדינת ישראל היא בני הנוער שמשתמשים בסיגריות האלו, לא מתי המעט של המבוגרים שאולי יעברו לסיגריה אלקטרונית. אני רוצה לתקן גם את מה שנאמר לפניי בנוגע להוכחות המדעיות. יש היום הוכחות מדעיות לנזק מהסיגריות האלקטרוניות. זה נכון שלא מדובר על אותו נזק כמו מסיגריה רגילה, אבל יש נזק חד משמעי. הוכח שזה פוגע באנדותל של כלי הדם, שזה גורם לכל מיני שינויים בחומר הגנטי של התא שעלולים להביא בסופו של דבר גם לעלייה בסיכון לסרטן. אנחנו יודעים שהדברים האלה קיימים. זה לא מוצר נטול סיכון.

כל הזמן מדברים על אנגליה שתומכת בסיגריות האלקטרוניות, על כך ששם מעודדים אנשים לעבור לסיגריות אלקטרוניות, אבל גם באנגליה פחות מ-6% מהמבוגרים המעשנים עברו לסיגריות אלקטרוניות. אנחנו יודעים שהרבה מאוד מהאנשים שמשתמשים בסיגריה אלקטרונית כמוצר גמילה נשארים Dual Users, משתמשים כפולים. מדברים על בין 30% ל-50% מהאנשים שרוצים לעבור לסיגריות אלקטרוניות כדי להיגמל מסיגריות רגילות שנשארים משתמשים כפולים. המחקרים מראים שלמשתמשים הכפולים יש נזק אפילו יותר גדול מאשר לאלה שמשתמשים רק בסיגריות רגילות, כי הם נחשפים לחומרים נוספים כמו מתכות כבדות שנחשפים אליהן רק מהסיגריות האלקטרוניות. הבעיה במדינת ישראל היא לא המעשנים המבוגרים שלהם יש לנו מה להציע, אלא בני הנוער שלצערי הרב הולכים ומתמכרים, כשחלק מבני הנוער שמתמכרים לניקוטין יעבור גם לסיגריות רגילות. אנחנו יודעים שהשינויים המבניים שקורים במוח כתוצאה מהחשיפה לניקוטין בגיל ההתבגרות גורמים להם להיות יותר פתוחים להתמכרויות של סמים אחרים. זו נקודת הפתיחה של בני הנוער לכל העולם הזה של סמים, וצריך לאסור את זה.
אפרת אפללו
אני רוצה לשאול את חבר הכנסת ינון אזולאי, האם הוא קרא, מעבר למה ששלחו לו כל היבואנים, את החומר שאני שלחתי, האם הוא קרא גם את המחקרים מהעולם, את הדוחות של ארגון הבריאות העולמי, של הבנק העולמי, של ה-CDC. יש מספיק מחקרים שתומכים בכל הטענות שהועלו כאן בשלב הזה.

אידוי זה עישון. אין דבר כזה מבחינתו להיגמל מעישון על ידי מעבר לאידוי. זה לא נקרא גמילה. סיגריות אלקטרוניות, כמו שאמרו, מכילות חומרים רעילים ומזיקים, מכילות ניקוטין כחומר ממכר. בוא נגיד שזו נבלה וזו טרפה מבחינתנו. זה לא הרע במיעוטו. זה לא מוצר גמילה למבוגרים, זה בעיקר מיועד לבני נוער.

פורום האידוי נתן לנו שיעור מצוין לגבי כל המוצרים. מכיוון שיש הרבה ורסטיליות, נקודת הייחוס של משרד הבריאות החל מ-2019 היא המחסנית של ג'ול, של 0.7 מיליליטר. אנחנו לא המצאנו את זה. בשנתיים האחרונות הצטברו עוד הרבה מאוד מחקרים ועדויות שהראו בצורה חד משמעית ש-0.7 מיליליטר שווה ל-200 שאיפות. זה מבוסס מחקרים, כבוד היושב-ראש, לא מבוסס על דיווחים אנקדוטליים של אנשים שעישנו בין 15 ל-17. הממוצע של 10 שאיפות לסיגריה זה לא דיווח אנקדוטלי, זה מבוסס מחקרים, זה הניסיון שהצטבר בעולם.
היו"ר אלכס קושניר
לא היה פה שום דיווח אנקדוטלי. אם אנחנו מדברים פה על אנקדוטות, אז ג'ול נעלם מהעולם לפני שנתיים. כל מעשן בעולם הזה יגיד לך שסיגריה שווה הרבה יותר מ-10 שאיפות, וזה לא משנה מי מעשן אותה. אני מבקש ממך לשמור על שפה נאותה. אם אני אגיד את כל הטענות שיש לי על ההכנות שלכם לקראת הצו הזה, תאמיני לי שאתם לא תצאו טוב.
אפרת אפללו
אני לא חושבת שלהגיד דיווח אנקדוטלי זו שפה לא נאותה.
היו"ר אלכס קושניר
לא היה פה דיווח אנקדוטלי. לא מספרים פה אנקדוטות.
אפרת אפללו
אני מבססת את הניירות שלי על מסמכים מקצועיים מהעולם, לא על מישהו שאמר לי כמה שאיפות הוא שואף.
ינון אזולאי (ש"ס)
זה שלא ידעת לענות לנו על התשובות בפעם שעברה לא מעיד על מקצועיות. זו לא מקצועיות לקחת מהעמותה את כל הסקרים ואת כל המחקרים שלה. אל תספרי לנו מה זו מקצועיות. מקצועיות זה לא לשבת שם מאחורי השולחן ולהתנהג התנהגות כל כך מבישה, אז תתביישי לך.
אפרת אפללו
על מה יש לי להתבייש?
ינון אזולאי (ש"ס)
על התשובות שפעם שעברה לא נתת.
אפרת אפללו
על זה שאני קוראת מאמרים ומחקרים מהעולם אני צריכה להתבייש?
ינון אזולאי (ש"ס)
על איך שאת מייצגת את משרד הבריאות ואיך שאת מדברת עכשיו.
אפרת אפללו
אתה צריך להתבייש שאתה מדבר ככה לפקיד במשרד ממשלתי.
ינון אזולאי (ש"ס)
הבעיה שכשאתם יושבים במשרד הממשלתי אתם מתנהגים לנבחרי ציבור כאילו הם איזה פסולת. תתביישו.
היו"ר אלכס קושניר
אני מאוד מכבד את אנשי המקצוע, אבל אני לא אתן לאנשי המקצוע לדבר ככה לחברי הכנסת וגם לא לתת תשובות לוועדה. אפרת, אם יש לך תשובות על השאלות שנשאלו כאן בדיון הראשון על הנושא, אני אבקש לקבל אותן בכתב, כולל כמות המעשנים, כולל מה הייתה כמות המעשנים לפני שהסיגריות האלקטרוניות נכנסו לתוקף או נכנסו לשוק, כולל האם זה השתנה בקרב צעירים. חבל שהנציגים של הממשלה מתנהגים ככה. רשות המסים, בבקשה.
קובי בוזו
אנחנו נוריד מהצו את פרט מכס 33.02.
שגית אפיק
שזה תמציות הטעם?
קובי בוזו
כן. אם נקבל ממשרד הבריאות נייר עמדה מתוקן לגבי החישוב של 0.7, נתקן גם את זה.
היו"ר אלכס קושניר
זאת תהיה הדרישה של הוועדה.
שגית אפיק
לא קיבלנו עדיין תשובות על איך ה-0.7 נבנה.
היו"ר אלכס קושניר
הם מסתמכים על ג'ול, אבל ג'ול כבר לא רלוונטי. כל אחד שאי פעם עישן סיגריה יודע שסיגריה זה הרבה יותר מ-10 שאיפות, זה בין 15 ל-17.
ולדימיר בליאק (יש עתיד)
גם אני תהיתי איך זה 10, למרות שמעולם לא עישנתי.
שגית אפיק
רשות המסים, אתם מפנים אותנו למשרד הבריאות, אבל משרד הבריאות לא מחזיר לנו תשובה.
היו"ר אלכס קושניר
לכן הוועדה תקבל החלטה לבד.
שגית אפיק
רצוי שההחלטה תהיה על בסיס נתונים.
קובי בוזו
את החד פעמי אנחנו מוכנים למסות כמו הנוזל כך שזה יהיה 270% פלוס הקצוב, ולא פחות מהמס המינימאלי.
ינון אזולאי (ש"ס)
אגב, היושב-ראש, יש לי איזה רעיון, תחשוב אם זה יכול להיות. הרי כולנו תמימי דעים שבני הנוער הם היעד המרכזי שלנו עכשיו לטפל בו כי הסיגריה החד פעמית באמת מזיקה להם. אני מציע שבהסכמה נאסור את הסיגריה האלקטרונית החד פעמית.
היו"ר אלכס קושניר
אני לא בטוח שאתה יכול בהסכמה, אתה צריך חקיקה.
ינון אזולאי (ש"ס)
על חקיקה אני מדבר.
יהודה גליק
תאסור את אלו שיש בהן ניקוטין.
ינון אזולאי (ש"ס)
יש יבואנים שיושבים פה שהביאו את הסיגריה האלקטרונית החד פעמית. מכיוון שרשות המסים תכניס עכשיו כסף מהמס שהיא תיקח, אני מציע שייקחו את הסיגריות האלקטרוניות החד פעמיות שהגיעו להשמדה, ושרשות המיסים תשפה את היבואנים על הסיגריות האלקטרוניות החד פעמיות. אם רוצים לדאוג לבריאות הילדים האלה ולחינוך שלהם, זה יכול לתת מענה מיידי, אלא אם כן רשות המיסים רק רוצה כסף.
היו"ר אלכס קושניר
הגעתי לסיכום עם אגף התקציבים במשרד האוצר על כך ששלושה מיליון שקלים מההכנסות מהמס הזה יעברו למשרד הבריאות בשנה כדי שיגבירו את האכיפה.
ינון אזולאי (ש"ס)
מתוך כמה?
היו"ר אלכס קושניר
מדברים על 40 מיליון, אבל אף אחד לא באמת יודע. זה יעבור למשרד הבריאות לצורך הגברת האכיפה והלחימה בתופעות העישון כולן.
יהודה גליק
זה ייבלע בקופות החולים.
אבי כהן
אני מבקש פה פתרונות, לא נאומים. אף אחד לא נותן פה פתרונות.
היו"ר אלכס קושניר
אני חושב שמאוד התקדמנו עם הפתרון.
אבי כהן
יש פה ארבעה נושאים שצריך לדבר עליהם: החד פעמיות, הרב פעמיות, הנוזלים ללא ניקוטין והמלאי הקיים. אני אתחיל עם החד פעמי. אתם כולכם מדברים פה על כך שהניקוטין זה הדבר המסוכן. תחילו חוק שאי אפשר להכניס סיגריות חד פעמיות עם ניקוטין, תגבילו את זה כמו במדינות אחרות לכך שיהיה מספר שאיפות מוגבל. לירדן, שכנה קטנה שלנו, אי אפשר להכניס את המוצר הזה בלי תקן. מראש זה מוריד 90% מהמכשירים, זה חוסם את כל היבואנים הקטנים שנכנסו שהם בכלל לא מהמקצוע שלנו. כל אחד עם קצת כסף הולך ומייבא את הסחורה הזאת, אז לא אכפת לו מה יש בפנים, לא אכפת לו מה טיב המוצר, וזה בסופו של דבר פוגע בנו. יש צעדים שאפשר לנקוט בהם, לרבות גובה המס. בשום מקום בעולם לא גובים מעל 0.06 סנט למיליליטר. כל מי שיושב פה מסכים באופן מוחלט וחד ודאי שהחד פעמי גורם לנזק. החלק של המדינה חייב להיות באכיפה. תעשו חוק שזה מעל גיל 21, תתנו הרתעה זהה שוות ערך לאלכוהול כך שבעלי החנויות לא יעזו למכור את זה. תנקטו בצעדים האלה. תחריגו את זה מהרב פעמיות. יש מיליון 700 מעשני סיגריות ו-200,000 מאיידים. איך אנחנו נכנסנו לתוך קטגוריה של חד פעמיות? זה בכלל לא אנחנו, אנחנו לא שם, זה קהל אחר לגמרי. הגיל הממוצע של המאיידים הוא באזור 30 פלוס. מתוך מדגם של 500 איש יש רק 12 שהם בין 18 ל-21. כבעל חנות מקצועית אני לא ניתן לאף אחד מתחת לגיל 18 לדרוך אצלי.
ינון אזולאי (ש"ס)
אז מאיפה יש לילדים את הסיגריה?
אבי כהן
זה נמצא בכל פיצוצייה. אתם חייבים להחריג את הדבר הזה ולהבין שמדובר פה בקטגוריות אחרות לגמרי. עשיתם שני חוקים במהלך השנים האחרונות - הורדתם מ-5% ניקוטין ל-2% ניקוטין ונתתם לנו חצי שנה להתארגן כדי לגמור את המלאי, ואחרי זה אדון גליק הנכבד העביר חוק של פרסום ונתתם לנו שנה לגמור את המלאי. היום כדי להזמין, אם אתה יבואן אחראי, אתה צריך להעביר תחזית של מכירות שלך, אתה צריך להזמין את האריזות במיוחד. גם פה נכנסים היבואנים הלא אחראיים שעושים פרטץ', מביאים סחורות. אין מי שיאכוף את זה. יש לי סחורה תקועה בסין כי בסין יש כרגע את החג הסיני. גם אם תתנו לי לשחרר את הסחורה הזאת, בשלושה שבועות הקרובים אין עם מי לדבר, זה לא יעזור, זה תקוע שם. אתה חייב להתחייב על כמות מסוימת ולהביא אותה בצורה מסודרת. אם תעשו תקן, תעשו בדיקה – במדינות שכנות עושים את זה – של מה החומר בפנים, אתם תגלו לבד ש-80% מביאים דברים שהם בכלל לא מוצרים. תשבו איתנו, אנחנו נעזור לכם איך לגרום לתופעה הזאת להיעלם. אתם נותנים פה פרסים לתעשיית הסיגריות. דרך אגב, החישוב של רשות המסים נולד בשנות ה-90, משם זה בא. אין היום תמחיר סיטונאי, לא קיים הדבר הזה. ברגע ש"דובק" בשנה שעברה עברו לשיווק ישיר - זה כבר היום מהיבואן לקמעונאי - הם דילגו על כל הצינורות, לכן זה בכלל לא רלוונטי החישוב העתיק הזה של רשות המסים. תתאימו את עצמכם לרוח התקופה.
היו"ר אלכס קושניר
אנחנו היום לא נצביע על הצו הזה, נצביע עליו מחר. אני מבקש מרשות המסים לעשות שני תיקוני עיקריים. הדבר הראשון זה לתקן את החישוב לקופסת סיגריות למיליליטר אחד, לא ל-0.7, כי כל אחד מבין שזה לא הגיוני ש-0.7 זה 10 שאיפות וזה שווה ערך לסיגריה. הדבר השני שאני מבקש זה לתקן את הנוסחה של הסיגריות החד פעמיות לנוסחה הרגילה. זה אמנם יהיה מבוסס על הצהרת היצרן והיבואן, אבל לרשות המיסים תהיה את הזכות ואת היכולת לבצע בדיקה של המוצרים האלה, כשבמידה ויהיו שם אי דיוקים היבואנים ייכנסו לגרעון מיסויי. אלה שני התיקונים שאני מבקש להכניס לצו ולהביא אותם מחר.
יהודה גליק
מה לגבי סחורה שהוזמנה כבר?
היו"ר אלכס קושניר
לסחורה שהוזמנה יש פתרון.
ינון אזולאי (ש"ס)
שהם יכולים להשאיר את הסחורה?
היו"ר אלכס קושניר
הם משאירים את הסחורה בנמל ומשחררים אותה בחלקים. הם משלמים את המס על החלק שהם משחררים.
ינון אזולאי (ש"ס)
הם משלמים על האחסון?
אבי כהן
איזה מס אנחנו משלמים?
היו"ר אלכס קושניר
אתם משלמים את המס שייקבע בצו.
יצחק רוזנברג
לא הכתבנו פה את הצורה של הסיגריה שבה היא צריכה להיכנס לארץ, את חוזק הניקוטין שלה. אני לא הבאתי סיגריות חד פעמיות, אבל מהחבר'ה שכן הביאו הסיני לא לוקח חזרה.
היו"ר אלכס קושניר
אז תשחרר את זה בשלבים.
יצחק רוזנברג
אי אפשר לשחרר, אין לזה קליינטים. אי אפשר בפי 1,000.
היו"ר אלכס קושניר
אני מבקש מרשות המסים להכין את הצו כפי שקבעתי.


הישיבה ננעלה בשעה 12:15.

קוד המקור של הנתונים