פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-וארבע
הכנסת
40
ועדת משנה לענייני פיתוח היישובים הדרוזים והצ'רקסים
26/01/2022
מושב שני
פרוטוקול מס' 2
מישיבת ועדת משנה של הוועדה המיוחדת לענייני החברה הערבית
לענייני פיתוח היישובים הדרוזים והצ'רקסים
יום רביעי, כ"ד בשבט התשפ"ב (26 בינואר 2022), שעה 9:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-24 מתאריך 26/01/2022
יחסי הגומלין בין היישובים ריחאניה ועין אל-אסד למול המועצה האזורית מרום הגליל:-הקצאת תקציבים, פיתוח וסדרי עדיפויות., החברה למתנס"ים- הגרעונות התקציביים של המתנסי"ם ביישובי הדרוזים והצ'רקסים
פרוטוקול
סדר היום
1. יחסי הגומלין בין היישובים ריחאניה ועין אל-אסד למול המועצה האזורית מרום הגליל:-הקצאת תקציבים, פיתוח וסדרי עדיפויות.
2. החברה למתנ"סים- הגרעונות התקציביים של המתנ"סים ביישובי הדרוזים והצ'רקסים
מוזמנים
¶
האשם חסין - מנהל הרשות לפיתוח כלכלי חברתי ביישובים הדרוזיים והצ'רקסיים
עבדאלה סלאמה - יו"ר ועד מקומי עין אל אסד, מועצה אזורית מרום הגליל
פואז עאמר - נציג יישוב עין אל אסד
משתתפים באמצעים מקוונים
¶
עמית סופר - ראש מועצה אזורית מרום הגליל
קרן פטל - מנכ"לית, מועצה אזורית מרום הגליל
סמיר הארון - יו"ר ועד מקומי ריחאניה, מועצה אזורית מרום הגליל
ג'בר חמוד - ראש מועצה מקומית סאג'ור, ויו"ר פורום ראשי הרשויות הדרוזיות והצ'רקסיות
שאוקי אבו לטיף - ראש מועצה מקומית ראמה
עבדאללה ח'יראלדין - ראש מועצה מקומית חורפיש
סאלח חוטבא - סגן ממונה רשויות בשלטון המקומי, משרד הפנים
עאדל ח'טיב - מנהל מחוז צפון, החברה למתנ"סים
רונן קובלסקי - סמנכ"ל חברה וקהילה, החברה למתנ"סים
רישום פרלמנטרי
¶
חיה הורביץ-בכר, חבר תרגומים
יחסי הגומלין בין היישובים ריחאניה ועין אל-אסד למול המועצה האזורית מרום הגליל:-הקצאת תקציבים, פיתוח וסדרי עדיפויות.
היו"ר מופיד מרעי
¶
בוקר טוב לכולם, אני מתכבד לפתוח את הדיון השני של הוועדה, ועדת המשנה לפיתוח היישובים הדרוזיים והצ'רקסיים, היום, יום רביעי 26 בינואר 2022, כ"ד בשבט תשפ"ב.
הנושאים שאנחנו הולכים לדבר עליהם היום הם שניים. אחד, יחסי הגומלין של היישובים ריחאניה ועין אל אסד, שני יישובים, אחד דרוזי ואחד צ'רקסי, שנמצאים במועצה האזורית מרום הגליל. אנחנו נקצה לדיון הזה 50 דקות עד שעה, לא יותר מזה, ומיד נעבור אחרי זה לדיון בנושא מצב המתנ"סים ביישובים הדרוזיים והצ'רקסים. אלה שני הנושאים.
מרבית האנשים שנמצאים איתנו בזום, אני חייב להגיד, חברים, שלעשות דיון גם במצב הקורונה שיש לנו, וגם במצב מזג האוויר, שהיום בצהריים מתחיל להיות סוער, וזאת הזדמנות להגיד לאנשים לנהוג ולהתנהג בדרכים בבטיחות המתאימה והראויה לתנאי מזג אוויר כאלה, וכמובן שבצפון, בגליל, איפה שאני והיישובים שלנו נמצאים, משנה זהירות בדרכים במשך היום.
הדבר השני, הוא שאני רוצה לבקש ולדרוש להמשיך להתנהג בתנאי הזהירות מפני הקורונה, מפני הנגיף החדש, ולהתחסן, למי שצריך להתחסן כמובן, ומי שהגיע הזמן שיתחסן, לעטות את המסכות ולהתנהג על פי כללי משרד הבריאות. אלה שתי חובות מוסריות שחשוב לי להעביר בתחילת הדיון.
אז מרבית החברה נמצאים איתנו בזום, במשכן יש מעט חברי כנסת שהצטרפו כרגע פיזית. בדיון איתנו הנציגים של הוועד של עין אל אסד פיזית, ראש המועצה, סופר, יחד עם הצוות שלו, יחד עם חברי הוועד של ריחאניה נמצאים בגליל, במרום הגליל, והם יעלו מולנו בזום.
אנחנו מתחילים את הדיון, אם אין כרגע חברי כנסת בזום, אנחנו נעבור לראש המועצה, סופר, שייתן בריף קצר של תמונת המצב בהקשר לשני היישובים האלה, וחברי הכנסת שיעלו בזום ויצטרפו, בין לבין הם יתבטאו.
עלי, בוקר טוב, אתה נמצא איתנו בזום? אני מראש מבקש, גם מחברי הכנסת וגם מכולם, להתכנס ללוחות זמנים, כי אין לנו הרבה זמן. שתי דקות לחברי הכנסת כפתיח, ואחרי זה בטח חברי הכנסת ישאלו את כולם. חה"כ עלי סלאלחה, יש לך משהו להגיד כפתיח, או שנשמע את ראש המועצה ואחרי זה נתייחס?
היו"ר מופיד מרעי
¶
יופי, 100 אחוז. בבקשה, אדוני ראש המועצה, אנחנו מקשיבים לך, תנסה לצמצם כי אחריך ידבר יו"ר הוועד בעין אל אסד וריחאניה, בבקשה.
עמית סופר
¶
בוקר טוב לכולם, יו"ר הוועדה ידידי מופיד, חברי הכנסת, חברי הוועדים. אני ממש אומר כמה מילים בקצרה, ואני אשמח כמובן להתייחס לאחר דברי החברים.
זה לא סוד שמרום הגליל היא מועצה המונה 24 יישובים, היא מגוונת מאוד. בתוך המועצה יש יישוב דרוזי, עין אל אסד, ויישוב צ'רקסי, ריחאניה.
צריך לומר, שהעבודה עם כלל היישובים, ביניהם ריחאניה ועין אל אסד, היא עבודה משותפת, אנחנו בשלטון דו רובדי משתדלים לעבוד כמובן עם ההנהגות בצורה מיטבית, לא תמיד ההנהגות רואות עין בעין את צורכי הרשות, אבל בסופו של דבר אנחנו כמובן מגיעים להסכמות, ומיישרים כמובן קו לעבודה פורייה ומשותפת.
צריך לומר, שתמיד האווירה פה היא אווירה מיוחדת, של משפחתיות וחמימות, בין כל הוועדים לרשות עצמה, לא היו דברים חריגים או מיוחדים, לפעמים אתה יודע, מטיבם של דברים יש מהמורות, אבל אנחנו בדרך כלל מנסים לגשר ולפעול.
יחד עם זאת, אני ארד כרגע לרזולוציה של ריחאניה ועין אל אסד, התקציבים עצמם, של היישובים, עוברים כמובן לתב"רים, כתקציבים צבועים, הם עוברים בצורה ישירה כמובן ליישובים עצמם.
גם התקציב השוטף שהתקבל הוא תקציב שעובדים עליו בשיתוף פעולה מלא, עם הסכמות של משרד הפנים לאן התקציב יגיע ולאן הוא יתועל, ורק לאחר אישור של התקציב על ידי משרד הפנים ופיקוח של רואה חשבון, התקציבים עוברים בצורה מסודרת. יש לנו דו"ח מבוקר, מפוקח, וניתן לראות אותו, ואני ארצה כמובן שהמנכ"לית תתייחס לדברים האלה.
אני אומר שוב, כמו שאמרתי בפתח הדברים, יש פערים, לפעמים בין פרסונה כזאת או אחרת, בין ועד כזה שרואה את הדברים בצורה אחרת, אבל תמיד משתדלים להגיע להסכמות. הרשות תמיד רוצה לראות את המנעד הרחב של כלל צורכי התושבים, את כלל התושבים, ובדרך כלל משתדלים להגיע כמובן להסכמות. עד עכשיו זה נעשה כך, וכולי תקווה שכך גם הדברים ייעשו בהמשך.
אני אפסיק פה עם הדברים, כי יהיה חשוב לי לשמוע והזמן שלנו קצר, ולהתייחס לדברים שנאמרים כאן. אם קרן יכולה, ברשותך, לומר כמה מילים, ואז נוכל לשמוע כמובן את ההנהגות עצמן.
היו"ר מופיד מרעי
¶
אני רק אבקש מהמנכ"לית שיהיה קצר, לא יותר משתי דקות, כי אנחנו רוצים לתת לוועדים לדבר ואז לחזור אליכם, ויש לנו גם את משרדי הממשלה, רשות הפיתוח, נציגי כל משרדי הממשלה שנצטרך את ההתייחסות שלהם, ולכן אני מבקש שהדברים יהיו קצרים וענייניים, כדי שנוכל להתקדם.
תציגי את עצמך בבקשה לפרוטוקול, וזה נכון לכולם, כל מי שעולה לדבר יאמר את שמו המלא ותפקידו, וימשיך לדבר. בבקשה.
קרן פטל
¶
בוקר טוב, קרן פטל, מנכ"לית המועצה האזורית מרום הגליל. בהקשר המקצועי, חשוב לי לציין כמה דברים. אחד, זה המקום להגיד תודה לעוזר שלנו, סמואל משלב, שעשה עבודה מצוינת ושלח לכולכם, אמנם הבוקר, אבל אני בטוחה שתעיינו בזה, סטטוס מפורט של כל תקציבי היישובים הייעודיים, וזה מפורט בפניכם, הדברים שקופים ומקצועיים, אנחנו במשך שנתיים - - -
היו"ר מופיד מרעי
¶
גברתי, זה לא הגיע ועדיין לא מונח בפנינו. אם זה נשלח, אנחנו נעיין בזה בהמשך, בבקשה.
קרן פטל
¶
הדברים מאוד שקופים ומבוקרים. מבחינה תקציבית, אנחנו כמובן פועלים באישורו של משרד הפנים ובליווי שלו, אבל מבחינה מהותית, במרום הגליל בשנתיים האחרונות, אנחנו מובילים ובאמת עוסקים ביחסים עם המועצה והוועדים, יחסים מאוד מורכבים בכל המועצות האזוריות.
באמצעות תוכנית ההמראה, אנחנו עוסקים בשנתיים האחרונות בתהליך של בניית אמון ושותפות. זה לא תהליך פשוט, אי אפשר מה שנקרא "ליפות" את הדברים, אבל אני רוצה להגיד שגם היישוב עין אל אסד וגם היישוב ריחאניה הם שותפים קבועים בפורום המקצועי שמתכנס אחת לחודש פה במועצה עם כל מנהלי המחלקות. הפורום הזה מאפשר עבודה שקופה ושוטפת עם כולנו, כך שהדלת היא לא רק פתוחה תיאורטית, היא פתוחה באופן מעשי, ואנחנו עובדים בשיתוף פעולה מלא.
אני רוצה לומר, למען הדיון, החלטת הממשלה האחרונה שעברה ב-28 בנובמבר, כידוע, נתנה בסעיף 1(ב) 60 ימים למשרדי הממשלה, הפנים והאוצר, לתאם מול הרשות את מימוש התקציב. עדיין לא פנו אלינו, וזה בסדר, עוד לא חלפו 60 ימים, אבל ראש המועצה, הקדים לפנות למנכ"ל משרד הפנים במכתב לפני כשלושה שבועות כדי לבקש הנחיות, טרם נקבעה ישיבה.
מכיוון שראינו את הלו"ז של הישיבה הזו, דיברנו עם הוועדים והבנו שיש איזו תחושה של חוסר שותפות, והדבר הזה מאוד חשוב לנו, לכן פעלנו לתיקון מידי של זה. הזמנו את הוועדים, ישבנו אתמול באריכות, הוצאנו מכתב למנכ"ל משרד הפנים עם פירוט כל הבקשות של כל אחד מהוועדים, בהתאם לסעיפי החלטת הממשלה, שבעה סעיפים שמפורטים שם, שוב, עד כמה שאנחנו מבינים. טרם קיבלנו - - -
היו"ר מופיד מרעי
¶
תכף ניכנס לזה, יש איתנו גם את משרד הפנים, אנחנו תכף ניכנס ליישום, זה הייעוד של הוועדה.
קרן פטל
¶
רק מילה לסיום, אנחנו נשמח, כמו שגם הוועדים יודעים וחברי המליאה שלהם יודעים, אנחנו נשמח להמשיך לעבוד בשותפות. יש כאן את עוזר המנכ"לית, סמואל, שהוא מלווה את התקציבים האלה, יש את מוניר אבו סלאח, תקציבן החינוך, שבעצם עושה מעקב אחר התקציבים האלה, ונמשיך לעבוד בשיתוף פעולה.
היו"ר מופיד מרעי
¶
תודה רבה. אנחנו נעבור ליו"ר הוועד בעין אל אסד, את המצגת שלך אנחנו קיבלנו, עברנו עליה. חשוב מאוד גם כן להיות קצר, תמציתי וענייני, כדי שניתן גם זמן אחרי זה לאנשים להתייחס. מיד אחרי זה נשמע את יו"ר הוועד בריחאניה, ואחרי זה ניתן את זכות הדיבור גם ליו"ר הרשות לפיתוח, מר האשם, ולג'בר חמוד, יו"ר פורום ראשי הרשויות.
מראש, אני מבקש מכל מי שמתייחס, להתייחס אך ורק לנושא של היישובים הדרוזיים והצ'רקסיים במועצה האזורית מרום הגליל, כי אנחנו אחרי זה עוברים לדיון השני שנוגע בנושא המתנ"סים והוא נוגע לכל ראשי הרשויות. בבקשה.
עבדאלה סלאמה
¶
בוקר טוב לכולם, אני לא אסתיר שאני נרגש, אני נרגש באופן אישי מעצם קיום הוועדה הזאת. אני נרגש גם כי זו ההזדמנות הראשונה שנתתם לנו להביע את זעקתנו ואת הבעיות שלנו בכפר עין אל אסד במשכן הכנסת.
לכן, אדוני היו"ר, כל החברים הנוכחים, הצופים, אלה שבזום, אני רוצה לברך אתכם אחד אחד, וכולכם מכובדיי.
אני סלאמה עבדאלה, אני מהנדס חשמל בוגר טכניון במקצועי. נבחרתי בסוף 2018 להיות יו"ר הוועד המקומי, בנוכחות יו"ר המועצה, מר עמית סופר. מאז הפעם הראשונה כשנוכחתי ביחד איתו, אני ביקשתי מראש המועצה והדגשתי בפניו, ששיתוף הפעולה בין היישוב עין אל אסד לבין המועצה האזורית, הוא סוד ההצלחה בינינו.
לצערי, עברו יותר משלוש שנים, ונפגשנו אולי בסך הכל בעזרה או בליווי של עוד גורמים אחרים, ותמיד הייתי מדגיש את העניין והחשיבות של שיתוף הפעולה, אבל צר לי להגיד שלא היה כל כך שיתוף פעולה, ביני לפחות או בין הוועד לבין ראש המועצה במיוחד. היה שיתוף כלשהו בין המחלקות ומנהלי המחלקות למיניהם, אבל בצורה מאוד מזערית.
הנושאים שאני רוצה לדבר עליהם הם כל כך גדולים וכל כך רחבים, אבל בגלל קוצר הזמן אני חייב לצמצם. אני חילקתי את הנושאים שאני רוצה לדבר עליהם לשני נושאים, הבעיות הנמצאות היום, ואיך פותרים את הבעיות בעתיד.
הנושא הראשון שאני רציתי לדבר עליו, הוא העניין של היחס. יש שתי רשויות, הוועד המקומי והמועצה האזורית. הוועד המקומי, אין לו את האפשרות לתקשר עם משרדי הממשלה השונים או הגופים הרלוונטיים השונים. לכן התקשורת שלנו או הבקשות שלנו נעשות דרך מנהלי המחלקות במועצה האזורית, ודרך ראש המועצה, ואם הם לא עושים את זה עבורנו, אז סביר להניח שהקול שלנו לא יגיע ולא יישמע, ולכן מצבנו בוועד, או בכפר, הוא מה שהוא היום, וכולכם מוזמנים לבקר ולראות איך המצב שלנו.
היו"ר מופיד מרעי
¶
אנחנו, גם בשביל הפרוטוקול, היינו ביישוב פעמיים מאז היותי חבר כנסת. ישבנו עם הוועד ולמדנו את הדברים לעומק, לכן זה חשוב באמת להיות ממוקדים, וזאת לא הפעם האחרונה, אנחנו עוד נגיע ליישוב.
רק שאלה אחת, כשאתה אומר שאתה עובד מול מנהלי המחלקות ואנשי המועצה או הנהלת המועצה. האם יחסי העבודה מול מנהלי המחלקות והאנשים בהנהלה של המועצה הם תקינים? הם בסדר? אתה מקבל מענה?
עבדאלה סלאמה
¶
אני מקבל מענה, הבעיה היא שראש המועצה הוא כמעט מתעלם מהכפר, הוא מתעלם ממני באופן אישי. זה דבר שלפי דעתי הוא מזיק לכולם.
היו"ר מופיד מרעי
¶
ויש ריחוק, אפשר לקרוא לזה, בינך ובין הוועד לבין ראש המועצה? אני מדייק או לא? אם אני לא מדייק תתקן אותי.
עבדאלה סלאמה
¶
עכשיו, בגלל כל ההזנחות, כך אני קורא להם, שנמשכות עשרות שנים, יש לנו המון בעיות, ואני הולך לדבר בקיצור על כל בעיה ובעיה.
יש לנו היום בעיה מאוד רצינית מבחינת הביוב. הביוב בכפר זורם כמעט כל שבוע, אני אפילו יכול להרשות לעצמי לומר יום יום, גם בתוך השכונות, גם בתוך הרחובות, גם ברחוב הראשי, וגם בעוד חמישה שישה מוקדים מסביב ליישוב. התרעתי וביקשתי כמה פעמים.
היו"ר מופיד מרעי
¶
רק להבהרה, חברים, ואותך אני מנסה לדברר קצת. עין אל אסד לא שייכת לתאגיד, היא שייכת לתאגיד של המועצה האזורית, זה נכון, סופר? זה תאגיד פנימי שלכם, אז חשוב מאוד לדעת שמדובר כאן על תאגיד מים וביוב פנימי של הרשות, של המועצה האזורית, ולא נגיד אזורי כמו פלג הגליל ותאגידים אחרים. בבקשה, תמשיך.
עבדאלה סלאמה
¶
יש לנו גם מחוץ לזרימת הביוב ברחובות ובין השכונות, יש לנו מספר בתים, כעשרים בתים כמעט, שהם עוד לא מחוברים למערכת הביוב. אני ביקשתי מספר פעמים, החל משנת 2019, כן לחבר אותם, כי הם שילמו היטלי ביוב והם משלמים אגרות ביוב. היו לנו כמה פגישות והוצאנו כמה מכתבים בנושא הזה, אפילו עשו כמה סיורים ביישוב, והגיעו למסקנה שצריך לחבר אותם.
אני יודע שיש כמה בתים, אנחנו גם דיברנו על זה אתמול במועצה, שאפשר לחבר אותם למחרת, הם לא צריכים השקעה מיוחדת, אבל יש בתים - - -
עבדאלה סלאמה
¶
דבר שני, אנחנו יכולים לראות את הרחובות בכפר, יש לנו בעיה רצינית ברחובות. הרחובות ברובם לא מעובדים, הם צרים, יש בהם הרבה בורות, קירות תמך שקרסו, מעקים שנפלו, אין פסי האטה, והתמונות יכולות להצביע בעד עצמן, אתה יכול להראות אותן.
היו"ר מופיד מרעי
¶
אוקיי, יש לי שאלה בנושא הזה. היה לך תקציב של הסרת חסמים? כי יש מושג כזה, בטח בהמשך יו"ר הפורום ידבר על זה. האם יש בתקציב או שיש בתוכנית כסף להסרת חסמים, כדי שתוכל להרחיב, או שאתה לא יודע?
עבדאלה סלאמה
¶
היו לנו תקציבים של חסמי תכנון, אנחנו ניצלנו את רוב התקציב הזה בשני הרחובות, רחוב 28 שהוא בביצוע כבר - - -
עבדאלה סלאמה
¶
יש לנו עוד עניין מרכזי, שהוא החצר המרכזית בכפר. החצר המרכזית בכפר היא צומת דרכים של ארבע שכונות, ארבע רחובות, והיא מתחברת לכביש הראשי, הכביש היחיד לכפר, עם עוד שלושה רחובות. הקיר התומך של הכיכר הזאת, או החצר הזאת, קרס בינואר 2016.
בינואר 2016, מה שעשה ראש המועצה והמוצעה, זה שהם שפכו עשרות משאיות של אדמה, והמצב נשאר כך עד עצם היום הזה. הדבר הזה, מאז ינואר 2016, מנע מאוטובוסים ותחבורה ציבורית להגיע לכפר, ועכשיו האוטובוס מגיע רק להתחלת הכפר.
עבדאלה סלאמה
¶
אפשר לראות את הרחבה בשנת 2016, וגם עכשיו זה כך, לא השתנה כמעט כלום חוץ ממעט עשבים שיש על האדמה שהוא שפך.
יש לנו בעיה עם תשתית המים. תשתית המים בכפר קיימת מלפני יותר מ-50 שנה. בנו אז מאגר מים בנפח של 50 קוב, צנרת המים קטנה, היציאה שלה היא בסביבות 3-2.5 אינטש, הצנרת כבר קיימת כמו שאמרתי, כבר יותר מ-50 שנה.
יש לנו בעיה היום בספיקה, הספיקה בלחץ המים, רוב מערכות כיבוי האש היום לא עובדות בגלל חוסר ספיקה, בגלל חוסר לחץ.
היו"ר מופיד מרעי
¶
במילים אחרות, אתה אומר שלא החליפו או לא נגעו בהחלפה של תשתית המים, והיא רעועה בגלל שאין לחץ מים, אין לכם הידרנטים למערכת כיבוי אש, זה מה שאתה אומר?
עבדאלה סלאמה
¶
וגם המאגר היום נמצא במיקום שבו יש בתים באותו גובה, ולכן ברוב שעות היום המים לא מגיעים כמעט לבתים.
עבדאלה סלאמה
¶
עוד נקודה חשובה. בגלל התשתית הרקובה, שהיא בת כבר למעלה מ-50 שנה, יש לנו הרבה פחת, יש לנו קרוב ל-50 אחוזים פחת.
עבדאלה סלאמה
¶
יש בעיה בבית הספר. לבית הספר יש היום בעיה, נכון שלפני שנתיים בנו בית ספר חדש והשקיעו כ-5-4 מיליון שקלים, אבל תתפלאו, שבשבוע שעבר ועד ההורים השבית את בית הספר למשך יומיים בגלל בעיות בטיחות. יש שם כמה בעיות בטיחות שצריך לטפל בהן, ואלה בעיות שדיברו עליהם כבר הרבה מאוד זמן. יש לנו מזכירה בחצי משרה.
עבדאלה סלאמה
¶
נתן היתר, אבל יש הרבה ליקויים שבגללם גם סגרנו את בית הספר בשבוע שעבר. עירבנו את כל הגורמים המקצועיים, גם הקב"ט היה אמור לבוא - - -
עבדאלה סלאמה
¶
יש לנו בעיה נוספת, כמו שאמרתי, יש לנו מזכירה בחצי משרה, אב בית בחצי משרה. אין לנו מגרש חניה למורים, ובגלל זה יש בעיה במיוחד כשההורים מביאים את הילדים שלהם לבית הספר ואוספים אותם, זה יוצר פקק מאוד רציני שמפריע לתנועה כי בית הספר נמצא על הכביש הראשי.
עבדאלה סלאמה
¶
יש לנו בעיה עם העניין של הדרכים החקלאיות. בהחלטה של 959 היה מוקצב לנו בערך 800,000 שקלים. בגלל כל מיני בעיות שאני לא רוצה להיכנס אליהם עכשיו, לא הצלחנו לנצל את התקציב הזה, והלך - - -
עבדאלה סלאמה
¶
עכשיו אצלנו בעין אל אסד, עין אל אסד ידוע ככפר הררי תלול וכל המטעים נמצאים בהרים, אין לנו אפשרות גישה, והיום אין יותר, סליחה על הביטוי, חמורים או סוסים כדי שאנחנו נגיע לאדמות.
עבדאלה סלאמה
¶
אנחנו חייבים להגיע עם רכבים, אז אם אין דרכים חקלאיות, אנחנו לא יכולים לעבד את המטעים שלנו.
היו"ר מופיד מרעי
¶
הנקודה ברורה, מה שחשוב הוא שאתה כיו"ר ועד אומר כאן לכל המשתתפים בדיון, שאצלך לא פיתחו דרכים חקלאיות, וזה מה שחשוב שנדע. על הטופוגרפיה של הגליל והצורך שיהיה אספלט בדרכים חקלאיות, זה דיון אחר ואנחנו נדבר על זה, ואני מקווה שלמשרד החקלאות יהיה גם מענה לנושא הזה, תקציבית וביצועית. בבקשה.
עבדאלה סלאמה
¶
עכשיו אני אקצר, אני לא ארחיב בנושאים. כביש הגישה דורש טיפול ואחזקה, אחזקה בתוך הכפר, חסרה אחזקה מאוד רצינית בתוך הכפר, הכפר שלנו הוא כולו מזבלה אחת גדולה, ואני מרשה לעצמי להגיד את זה.
אין מתקני שעשועים, בכל היישובים של המועצה האזורית גם באזור שלנו, בכל יישוב ויישוב יש מתקני שעשועים לילדים, ובעין אל אסד אין לנו מתקן שעשועים אחד.
עבדאלה סלאמה
¶
אני רוצה, ברשותך, לדבר על נושא אחד כאוב, והוא התקציב השוטף. המועצה מקבלת על עין אל אסד, בזכות עין אל אסד, היא מקבלת ממענק האיזון קרוב ל-1.4 מיליון שקלים.
עבדאלה סלאמה
¶
הבעיה היא שהמועצה מקבלת מעלינו קרוב לארבעה מיליון שקלים בשוטף בשנה, המועצה מעבירה לנו סך הכל 42,000 שקלים כתקציב שנתי. תקשיבו חברים, 42,000 שקלים, לא 42 מיליון, 42,000 שקלים.
המועצה מצפה מאיתנו שאנחנו נבצע אחזקה, שאנחנו נעשה את הכל, ואני כיו"ר הוועד המקומי, אין לי מזכירה, אני עובד בהתנדבות - - -
היו"ר מופיד מרעי
¶
עבדאלה, הדברים ברורים, תשאיר לעצמך קצת זמן אחרי ההתייחסויות, יהיה לך עוד סבב. אתה רוצה לסיים את ראשי הפרקים שלך?
עבדאלה סלאמה
¶
נקודה אחת, היא שבגלל הבעיות של הרחובות והכבישים, בגלל הבעיה של החצר המרכזית, אוטובוסים לא יכולים להגיע כמעט ל-90 אחוזים מהאזורים שביישוב.
היו"ר מופיד מרעי
¶
הם לא יכולים להיכנס לכפר, בגלל זה שאלתי אותך על הסרת חסמים. זה ברור לי, אתה צריך להרחיב את הכבישים.
עבדאלה סלאמה
¶
ויש לנו עוד בעיה מאוד קריטית, יותר מ-30 אחוזים מהבתים, גם רכב יוקרתי לא יכול להגיע אליהם. שני הדברים האלה הם מאוד קריטיים אם אנחנו נחשוב עליהם. אם רכב פרטי לא יכול להגיע לבית, זאת אומרת שאמבולנס לא יכול להגיע, אי אפשר להגיע לפנות זבל, צריך ללכת כמה מטרים, לפעמים מאות מטרים, כדי להגיע.
היו"ר מופיד מרעי
¶
עבדאלה, זה מובן לנו. צריך לתת גם לאחרים, לא נכון לגמור את הדיון, עוד מעט חצי מהשעה ועוד לא התחלנו את הדיון.
עבדאלה סלאמה
¶
אוקיי, גם מבחינת האוטובוסים, צריך לחשוב על הבעיה של היעדר הגעה של אוטובוסים לכל הכפר.
הדבר הקריטי המאוד חשוב, זה העניין של שכונת חיילים משוחררים. הייתה לנו כבר תוכנית לשכונת חיילים משוחררים לאזור הצפון, וכבר יותר מ-30 שנה שמשרד השיכון מנסה להכשיר שכונת חיילים משוחררים, הם שילמו מיליונים של שקלים, ובגלל הטופוגרפיה הקשה לא הצלחנו להכשיר.
היום בסך הכל יש בית אחד שגרים בו והבית השני באמצע הבנייה, ויש עוד שני מגרשים ששיווקו, יש אפשרות, לפי מה שאמרו לי במשרד השיכון לשווק שם עוד איזה שישה מגרשים. צריך לעשות את זה כדי לשווק אותם.
עבדאלה סלאמה
¶
כן, אבל מה שאני אומר הוא יותר מזה. יש שכונה דרומית לכפר, בגוש 19541, בחודש דצמבר 2019 ישבנו עם ועדת הגבולות של משרד הפנים, היה נוכח שם יו"ר הוועדה - - -
עבדאלה סלאמה
¶
צריך להרחיב את הגבול, את הקו הכחול הדרומי לכפר, כדי להכשיר שכונת חיילים משוחררים דרומה, כי זה המקום הכי מתון שנמצא באזור שלנו. בטח עכשיו ראש המועצה יטען - - -
היו"ר מופיד מרעי
¶
עזוב, נו באמת, עזוב מה ראש המועצה יטען. ראש המועצה נמצא איתנו והוא יגיד, אתה תגיד מה הצרכים. אתה אומר לי שאתה צריך שכונת חיילים משוחררים נוספת מעבר לקו הכחול?
היו"ר מופיד מרעי
¶
יכולה הייתה להיות תוכנית מפורטת של מתחם צמוד דופן או להרחיב את הקו הכחול, זה כבר עניין תכנוני, אתה תגיד מה הדרישה שלך.
עבדאלה סלאמה
¶
יפה, אז יש לי עוד הרבה מה להגיד אבל בגלל חוסר הזמן אני רק רוצה לומר את הדברים האלה. בחודש ספטמבר 2021 אני הכנתי חוברת למיפוי הצרכים של כל היישוב. אני עשיתי אז עבודת קודש, יותר מחודשיים של עבודה.
היו"ר מופיד מרעי
¶
בסדר, איפה החוברת, היא פה? אני מבקש שתניח את החוברת, תשאיר אותה אצלנו בוועדה כדי שנוכל גם לסרוק אותה וגם להכניס אותה לפרוטוקול, במידה ויהיה צורך להתייחס אליה. אז בוא נתקדם, עוד משהו?
עבדאלה סלאמה
¶
בסדר, סיימתי, אני רק רוצה לומר שכל הבעיות האלה דורשות תשובה לדבר אחד, עד מתי? עד מתי אנחנו נסבול? עד מתי אנחנו נישאר באותו מצב?
עבדאלה סלאמה
¶
אני מתכוון שהמועצה היא שצריכה להחליט, אם היא רוצה שאנחנו נהיה שייכים למועצה בכל מחיר או בחסות שלה, אז היא צריכה לתת לנו מענה הולם. לא צריך כל הזמן להסביר למה אנחנו - - -
היו"ר מופיד מרעי
¶
בסדר, הנקודה ברורה, תכף נשמע את המועצה, בשביל זה קיימנו את הדיון, עבדאלה, תאמין לי אנחנו מקיימים את הדיון לא בשבילנו אלא בשבילכם.
היו"ר מופיד מרעי
¶
100 אחוז, תודה רבה על סקירה יחסית ארוכה, זה בניגוד למה שסיכמנו, אמרנו חמש דקות. בבקשה יו"ר הוועד ריחאניה. אני שוב מבקש שיהיה קצר, כי אנחנו בסוף לא נספיק לשמוע את כולם וזה לא טוב, תהיו תכליתיים וענייניים.
סמיר הארון
¶
בוקר טוב לכולם, סמיר הארון מוועד ריחאניה. קודם כל, אני רוצה להודות על השקיפות שהייתה בעצם השנה, כשבשנים הקודמות אנחנו לא נהגנו לראות את התקציב. נכון להיום, ראינו את הכסף שמגיע אלינו, ואכן, אנחנו ישבנו עם נציגי המועצה וגם עשינו אלימינציה של כל הנושאים מהחשוב לפחות חשוב.
בוודאי אתם קיבלתם את הנוסח, אני לא רוצה להאריך בכל מיני נושאים שדנו, ובסופו של דבר, 3.33 מיליון שקל, ייעדנו את זה לכל מיני פרויקטים ואנחנו נתקדם עם כל הפרויקטים שאנחנו נתנו יחד עם נציגי המועצה כשישבנו פה.
סמיר הארון
¶
בוא נאמר כך, מבחינת מתן שירות ליישוב, אני חושב שלא צריך לשפוך את התינוק עם המים, אף פעם היישובים לא נאותים באופן מלא ולא מרוצים באופן מלא ממתן השירות. כל אחד רוצה את - - -
היו"ר מופיד מרעי
¶
בסדר, בוא תתמקד בנושאים הבעייתיים שהעליתם, גם לנו כשהיינו בישיבה אצלכם וגם את הדברים שהעליתם לקראת הדיון, בבקשה.
סמיר הארון
¶
אוקיי, אנחנו מקבלים את השירות, אבל תמיד אפשר לשפר, ויש נושאים שאין ספק שהם צריכים לעמוד על הפרק, ואנחנו העלינו אותם מאז ומתמיד כדי לשפר את מתן השירות.
אני לא רוצה להאריך בדברים שלי, אתם קיבלתם את כל הנושאים שאנחנו העלינו בפני הפורום הזה. תודה רבה.
היו"ר מופיד מרעי
¶
אני מבקש, ג'בר, להתייחס לנושא של עין אל אסד וריחאניה, כיו"ר הפורום, לא על המתנ"סים, הם בדיון הבא. בבקשה.
ג'בר חמוד
¶
שלום, אני מברך על הדיון. ממה שהוצג פה, גם על ידי ראש הוועד של עין אל אסד, אין ספק שמצטיירת תמונה קשה ביותר, זה חמור ביותר, יש שם דברים חמורים לשמוע ולא להאמין.
הרושם שנוצר, אצלי לפחות כיו"ר הפורום, שלפחות עין אל אסד במצב קשה, כי אצל סמיר זה לא בדיוק כך, אני גם עברתי ליד ריחאניה לא מזמן וראיתי שם יישוב שגם המיקום שלו קצת שונה מעין אל אסד. עין אל אסד הפך להיות החצר האחורית של המועצה האזורית מרום הגליל, לצערנו.
אני רוצה לגעת במספר דברים. קודם כל, אם הגענו למצב הזה, אז כולנו נכשלנו, ואני אומר את זה גם להאשם. האשם יעיד שדיברתי איתו כמה פעמים על עין אל אסד וריחאניה, וביקשתי לקיים דיונים עם המועצה האזורית מרום הגליל.
לא ייתכן שאנחנו, כפורום רשויות דרוזיות וצ'רקסיות הולכים ונאבקים ונלחמים ומקיימים דיונים, ודואגים להכניס את שני היישובים האלה, למרות שאין בהן מועצות עצמאיות, למרות שמרום הגליל לא בדיוק זקוקה להחלטות ממשלה ולא קיימים בהם הפערים שקיימים ביישובים הדרוזיים.
אז הכנסנו אותם, ובכל זאת אנחנו שומעים על אי שיתוף פעולה, על כך שהעובדה איננה משותפת, ואני אגע במספר דברים. לכן, מה שאני מציע לפני שאני אגיע למספרים.
בהחלטה 959 לבד, עין אל אסד וריחאניה תוקצבו ב-44 מיליון שקלים. אתם שומעים טוב? כולל הסרת חסמים, כולל מבני מוסדות חינוך, כולל תשתיות, אפילו צמצום פערים.
ג'בר חמוד
¶
בערך 50 אחוזים, האשם, יו"ר הרשות, ידע להגיד לנו. גם לא בטוח שזה נוצל בשני היישובים. אם המועצה האזורית לא קראו ליו"ר הוועד של עין אל אסד, וגם לראש הוועד של ריחאניה, הזמינו אותו לשבת ולראות את התקציבים שלהם וביקשו לבנות יחד תוכנית תיעדוף, כי אי אפשר לסגור את כל הפערים בהחלטה אחת וצריך לתעדף את הדברים, ואם זה לא בוצע זה חמור מאוד.
גם כשהם לא נותנים מהכסף שלהם, מביאים להם כסף תוספתי נטו מהאוצר, וגם את זה הם לא מבצעים, אז אני רואה את זה בחומרה רבה. מי שנכשל פה, ואני אומר את זה להאשם, אנחנו צריכים לקרוא לסדר את המועצה האזורית. אלה התקציבים של שני היישובים האלה, זה מה שצריך לבצע, בתיאום עם ראשי הוועד. הם לא נבחרו כדי להיות רק דמות, כדי להצביע רק לראש המועצה האזורית, הם נבחרו כדי באמת לתעדף ולייצג את היישוב.
אגב, גם בתחום הפעילות, פעילות חברתית, שיקום חברתי, אפילו עיר ללא אלימות, הכנסנו אותם כמעט בכל הסעיפים.
אני רוצה להגיד לכם, שני ראשי הוועד, רק בשבוע האחרון של דצמבר, המועצה האזורית מרום הגליל קיבלה לשוטף שלה, ממשרד הפנים בלבד, שלושה מיליון שקלים, וזה לא מיועד למועצה האזורית, זו עבירה, זה מיועד לשני היישובים.
אנחנו מצפים מראש המועצה האזורית, במיידי, שיקרא לשני ראשי הוועד, יציף את הנתונים המספריים יחד עם הרשות לפיתוח היישובים הדרוזיים, ואם צריך גם להציף מול האוצר, אם יגידו לנו אלה התקציבים, משם אנחנו נראה מה עושים ומה מתעדפים.
ג'בר חמוד
¶
אני אומר לכם - - - (תקלה טכנית בזום), 50 אחוז ניצול וראש עין אל אסד מציג את מה שהוא מציג, את התמונות המזעזעות האלה, שלא קיימות אפילו במחנה פליטים. אנחנו נכשלנו כולנו.
היו"ר מופיד מרעי
¶
אדוני היו"ר של הפורום, לכן אנחנו עושים את הדיונים האלה, באמת כדי לקדם. אמרת דברים מאוד חשובים, אז רק נתכנס למשפט סיכום, בבקשה.
ג'בר חמוד
¶
אני מתכנס ואני רק אומר לך דבר אחד. זה שאתה כרגע מקיים ישיבה כזאת, ואנחנו כרשות לפיתוח היישובים הדרוזיים והצ'רקסיים לא קיימנו ולא דרשנו ולא תבענו מהמועצה האזורית שיציגו ויראו מה הם עושים, והם מגיעים לכנסת, זאת הישורת האחרונה, זה לא אמור לעבוד הפוך.
ג'בר חמוד
¶
אז מה שאני מציע לראש הרשות, מר האשם חסין, אני מבקש גם לדרוש לגבש הרשאות מתוקף 959. אני מציע לקיים דיון יחד עם ראשי הוועד באחד היישובים, או בעין אל אסד או בריחאניה עם נציגות הפורום, עם נציגות משרד האוצר, לבוא ולתת סטטוס 959 ואת היתרות שקיימות, הם יתעדפו יחד עם המהנדס של המועצה האזורית, יחד עם מנהלי המחלקות, ולבנות תוכנית עבודה מובנית, זה מה שאני מצפה מהדיון הזה.
ג'בר חמוד
¶
זה שעכשיו הנציגים בורחים, אנחנו צריכים לקבל החלטה קבוצתית שתוך שבועיים מקיימים דיון עם הרשות על 959, על 4798, ועל ההחלטה האחרונה, ובואו נבנה תוכנית אב לניצול אותם תקציבים בהתאם לתיעדוף שראשי הוועד והמועצה האזורית יחליטו, אבל אין פה שקיפות וחבל. תודה.
היו"ר מופיד מרעי
¶
הנקודה ברורה, ההצעה שלך והבקשה שלך נרשמה גם לפרוטוקול, נסכם את זה, אבל טוב שמקיימים דיונים, תודה ג'בר. יו"ר הרשות, האשם, איתנו בזום?
היו"ר מופיד מרעי
¶
שלום, קודם כל אני רוצה לאחל לך בריאות, כי אחרי הדיון שהיה, והוא היה הדיון הראשון של הוועדה, האשם התגלה חיובי לקורונה. אנחנו באמת מאחלים לך בריאות, וטוב שחזרת.
היו"ר מופיד מרעי
¶
צריך להיזהר, כשאני בא כל יום בבוקר לכנסת, אני נכנס לכנסת, הולך לעשות בדיקת קורונה ונכנס למשרד, זה כבר הרגל. בבקשה, האשם, קצר.
האשם חסין
¶
כן, אז קודם כל אני רוצה לציין שאנחנו מטפלים בעין אל אסד וריחאניה מאז תוכנית החומש הראשונה ב-2006, וזה נכון שאנחנו מלווים אותם ויושבים איתם באופן קבוע.
בהמשך למה שאמר יו"ר הפורום, והוא צודק, הוא אמר וכל הזמן הדגיש את הצורך בלהכניס אותם ולטפל בהם, וגם בהחלטה האחרונה, הוא התעקש על זה ולזכותו זה יאמר. אבל, כדי להעמיד את הדברים על דיוקם, ב-959 קיימנו מספר ישיבות עם המועצה האזורית והוועדים, יש לנו פרוטוקולים ויש אפילו ישיבה אחת שגם יו"ר הפורום השתתף בה בתל אביב, והיו ישיבות בחיפה.
אנחנו עקבנו ואנחנו יודעים מה המצב בעין אל אסד, וגם יו"ר הוועד המקומי שלידך יכול להעיד כמה פעמים ישבנו איתם וגם הם באו אלינו, אז מהבחינה הזאת אנחנו עוקבים. גם עם עמית אנחנו בקשר, עם המועצה ועם ראש המועצה באופן ישיר ושוטף. יש הרבה דברים שפתרנו בעין אל אסד, ואני בטוח שעבדאלה יכול להצביע על הרבה מאוד דברים שעזרנו לו בהם. לכן, מבחינת דוחות וביצוע וכולי, אנחנו יודעים טוב מאוד מה קורה בעין אל אסד.
בעקבות הפנייה שלהם אלינו מלפני שבועיים, לגבי התקציבים החדשים של ההחלטה האחרונה, פניתי מיד למשרד הפנים ולמשרד האוצר, וקבענו איתם כמה דברים כדי לטפל בבעיה הזאת. יש גם ישיבה עם ראש המועצה והצוות שלו, וגם ישבנו בשבוע שעבר במקרה עם עבדאלה.
אבל, קיבלנו אתמול גם מכתב מוזר מהוועד של ריחאניה שחוזר בו מהטענות שהועלו לפני שבועיים במכתב הראשון שלהם, ולכן, אם אין בעיות בריחאניה, נמשיך לטפל בעין אל אסד ונפתור את הבעיות שלה, אין לנו שום מחשבה אחרת, כמובן.
אני רוצה להגיד שב-959 הקצינו להם 42 מיליון שקלים, הביצוע עומד היום על בערך 70 אחוזים. יש הרשאות שאנחנו עוקבים אחרי הביצוע שלהם. הטענות של עבדאלה מוצדקות, יש שם בעיה עם השכונה של החיילים המשוחררים, דיברנו עם משרד השיכון - - -
האשם חסין
¶
שנייה, אני ארצה להסביר משהו בקשר לשכונה שלא התקדמה, כי הסבסוד היה מוגבל ל-300,000 שקלים, ועכשיו כשהעלינו את הסבסוד ב-90 אחוזים ל-400,000 שקלים, אז יש אפשרות שנתקדם שם, ואנחנו מול משרד השיכון על זה.
לגבי שאר הבעיות, ממילא יש לנו ישיבה עם המועצה המקומית ועם משרד האוצר ועם משרד הפנים, ונראה איך אנחנו יכולים להתקדם ולפתור את הבעיות של יו"ר הוועד המקומי בעין אל אסד.
לגבי ההצעה לשבת עם נציג הפורום ועם המועצה, אנחנו נקבל את ההצעה וגם נזמין את נציג הפורום, או את יו"ר הפורום, לישיבה שכבר נקבעה, ואני מקווה שנוכל לפתור את הבעיות של עין אל אסד. תודה.
היו"ר מופיד מרעי
¶
תודה רבה לראש הרשות לפיתוח כלכלי ליישובים הדרוזיים והצ'רקסיים. אני רוצה לברך את חה"כ אלון טל, פרופ' אלון טל הוא חבר כנסת שמתעסק בעיקר עם איכות הסביבה, יש לו משקל סגולי, בבקשה אלון.
אלון טל (כחול לבן)
¶
זאת פשוט ועדת משנה חדשה יחסית, אני תולה בה תקוות גדולות. אני שמעתי בסיורים שעשיתי ביישובים הדרוזיים על הרצון האמיתי של התושבים וגם של ההנהגה לשפר ולשדרג את השירותים הסביבתיים וכולי, וזה יחייב לדעתי קצת הפעלת לחץ פרלמנטרי על הרשות המבצעת, המשרד לאיכות הסביבה וכולי.
אני חושב שזאת מסגרת ראויה להעלות באמת אתגרים סביבתיים כדי לסגור פערים שקיימים בין החברה הדרוזית לבין שאר מדינת ישראל בתחום הסביבה. אם אני אוכל לסייע בהקשר הזה, כמובן אני זמין.
היו"ר מופיד מרעי
¶
תודה רבה, חה"כ אלון טל. אני חושב, ואני אבקש להכניס את זה גם לסיכום, לעשות דיון מיוחד עם המשרד לאיכות הסביבה, על כל ההיבטים וההשלכות הסביבתיות של כל היישובים הדרוזיים והצ'רקסיים. אני אבקש ממך להוביל את הדיון ולהיות איתנו כאן.
היו"ר מופיד מרעי
¶
אוקיי, אז זה עוד דיון אחד שחשוב שנעשה אותו. אני מבקש להתחיל להתכנס לסיכומים. שאוקי אבו לטיף נמצא איתנו בזום, הוא רצה להתייחס למשהו.
שאוקי אבו לטיף, הדיון כרגע על עין אל אסד, אנחנו צריכים אתכם גם לדיון השני בנושא המתנ"סים, אז בנושא עין אל אסד, בבקשה שאוקי.
שאוקי אבו לטיף
¶
תראה, אני בעבר פניתי למר עמית סופר, וביקשתי ממנו שאולי נצרף את עין אל אסד לראמה, אני מוכן ובכיף, באמת בידיים רחבות אני לוקח אותם. אם זה יתאפשר לנו, אנחנו נטפל בהם כמו שצריך, כמו שאני טיפלתי בכפר ראמה.
אתה זוכר, מופיד, איך אני קיבלתי את הכפר? היינו ביחד כשהיית יו"ר הפורום, היית ראש מועצת חורפיש. אתה יודע איך אני טיפלתי בעניינים, וכל מה שהציג מר עבדאלה סלאמה, אני מבטיח שתוך פחות משנה אנחנו מסיימים את כל הבלגן שיש.
העניין הזה מתגלגל כבר כמה שנים, לא מדובר על השנה האחרונה, לא, זאת הזנחה בת כמה שנים, כך שהעניין מתגלגל ויש הזנחה מאוד ברורה. אם למר עמית סופר נמאס לטפל בעין אל אסד, אני מוכן לקחת אותם, אני אסחוב אותם על כתפיי, ואנחנו נרים אותם, תאמין לי. קל מאוד לטפל בזה, יש תקציבים, רק צריך לרצות באמת.
היו"ר מופיד מרעי
¶
תודה רבה, ראש המועצה המקומית ראמה, שעושה עבודת קודש ביישוב שלו. תודה, אבל תישארו איתנו, ראשי הרשויות הדרוזיות, לדיון הבא.
אנחנו נעבור להתייחסות של ראש המועצה מרום הגליל, עמית סופר. בבקשה התייחסות קצרה שלך לסיכום, לפני שאני מסכם, כי אחריך חברי הכנסת יתייחסו כמובן, ונוכל לסכם את הדיון ולעבור לדיון הבא, בבקשה.
עמית סופר
¶
אני מבקש מחברי, היו"ר, להתייחס לא בקצרה, אני אשתדל לתמצת את הדברים, אבל נאמרו פה דברים שהם בלשון המעטה לא נכונים, וחשוב לי לדייק בדברים, להעמיד דברים על דיוקם. אני מבקש מאדוני לאפשר לי לומר את הדברים, לפרוטוקול ולמוזמנים שמקשיבים.
עמית סופר
¶
אני אומר כמה דברים שמאוד חשובים למען שלמות התמונה. הציור בין עין אל אסד לריחאניה הוא שונה בתכלית. נתחיל מזה שבעין אל אסד כל הקרקעות הן קרקעות פרטיות, בניגוד לריחאניה, שהן אדמות מינהל. מפה בעצם המשמעויות, ואני אסביר את הדברים.
הקרקעות הן פרטיות, וידידי יו"ר ועד עין אל אסד מחזיק בלא מעט קרקעות, והדברים ידועים. הועלו פה נושאים ואני אנסה לגעת ממש בקצה המזלג בנושאים שהוא העלה.
שכונת הצעירים. לפני כשלוש שנים, ואני שואל פה איפה היה יו"ר הפורום כשהגיעו לפה שיירה של חברי כנסת, מתחננים ליו"ר הוועד לחבר קטע קטן של שני מטר, על מנת שנאפשר היתרים לעשרות משפחות של שכונה צעירה, כדי שיוכלו לקבל היתרים? היכן הם היו? כשישבנו פה והתחננו ליו"ר הוועד שיאשר רק את החיבור כדי שנוכל לתת היתרים לחבר'ה הצעירים, אבל לא, זה היה קלף מיקוח כדי להשיג מטרות על קרקעות פרטיות שלו, כדי שיוכל לקבל דברים כאלה ואחרים.
במשך שנתיים ישבנו פה עם חברי כנסת ושרים, שיירות של אנשים, חיילים משוחררים עם דמעות, עם בכי, התחננו ליו"ר הוועד שיאפשר להם לחבר קטע של מטר כדי שהם יוכלו לקבל היתרים. היכן הייתם חברים, יו"ר הפורום, כשהחבר'ה הצעירים התחננו, שיוועו לעניין? ואני אגיע להמשך הנקודה - - -
עמית סופר
¶
אני מבקש לא להפריע, אני לא הפרעתי למר עבדאלה כשהוא אמר את הדברים הלא נכונים, אני מבקש לא להפריע לי בדברים.
היו"ר מופיד מרעי
¶
אני חייב לעצור שנייה, על מנת להכניס את הדיון לסדר הנכון. אדוני יו"ר הוועד, אתה דיברת והקשיבו לך. יש לי רק בקשה מכל מי שמשתתף, וגם מראש המועצה, אני מכיר את סופר, עבדנו ביחד, לא היום, אנחנו חברים ושכנים, ואני גם בא מהשלטון המקומי ואני מבין מה המשמעויות של הדברים שאתה אומר. יש לי בקשה אחת, לא להיכנס לפינות האישיות, תתייחס לגופו של נושא ולא לגופו של איש, בבקשה.
עמית סופר
¶
אוקיי, אני לא אדבר, אני אדבר מקצועית ואני אתן את ההתייחסות שלי לסוגיות שהוא נגע בהן.
בנושא של המשאיות, הכביש בכיכר המעיין, בקרבת מקומו של יו"ר הוועד, עמד לקריסה כתוצאה מהגשמים. ההמלצה של המהנדס כרגע היא לתת מענה חירום כדי לתמוך את הכביש שלא יקרוס, זאת סכנת נפשות.
יו"ר הוועד עמד שם והתנגד, הוא דרש שלא ישימו שם ואמר שהוא רוצה שהכביש יקרוס, אז נאלצנו להביא את הקבלן, הקבלן קיבל איומים, ובסופו של יום הבאנו את המשטרה, ובסיוע משטרת ישראל עבדנו עם משאיות כדי לתמוך את הכביש. איפה היו כל חברי הכנסת כשעשינו את הדברים האלה והתמודדנו - - -
היו"ר מופיד מרעי
¶
יהיה לך זמן, אני מבקש ממך, וזאת הפעם האחרונה שאני מבקש. יהיה לך זמן להגיב, תנו לאיש לדבר.
עמית סופר
¶
דבר נוסף. דיברו פה על הנושא של העברה, נכון, הייתה בזמנו בקשה של יו"ר הוועד לעבור. אני יכול להגיד לכם שבמקביל, קיבלתי עשרות טלפונים מהיישוב עין אל אסד, ואמרו לי שהם מבקשים, אמרו לי לא להעז, הם פה, טוב להם עם המועצה, ואפילו ביקשו שנעשה הצבעה וכך ניווכח, הם אמרו שטוב להם והם רוצים להיות איתנו כי הם מקבלים שירות מיטבי, עשרות טלפונים, גם לפני הדיון עכשיו וגם בזמנו כשעלה העניין הזה.
עמית סופר
¶
היה דיון בוועדה גיאוגרפית. אנחנו, כמועצה, מבקשים לשייך קרקעות לעתודה לעין אל אסד, אז לא יכול להיות שיו"ר ועד אומר שהם צריכים לבדוק להמיר לראמה, ולמה להעביר לראמה, כי הם ממילא רוצים לעבור. אמרתי להם שברגע שהם יחליטו לעבור, שיעברו עם הקרקעות, אבל למה עכשיו להעביר - - -
היו"ר מופיד מרעי
¶
סליחה שנייה, חברים, לא לערבב בין הדברים על מנת שנוכל להבין. תסביר את זה לאט, אתה נתקעת בנושא של ההעברה של עין אל אסד, תכף נדבר על זה. אמרת לגבי שכונת החיילים המשוחררים.
עמית סופר
¶
שאוקי אבו לטיף העלה את זה אז הייתי חייב להתייחס.
בנושא של מתקן שעשועים, היו אין ספור פגישות, ביקשתי שיבואו ויזהו לי קרקע כי אנחנו רוצים להקים מתקן שעשועים. לקחנו והתקנו מגרש של מיני פיץ' ליד בית העלמין, כי לא היו קרקעות. הייתה שם איזו קרקע של עתודה פרטית, רצינו לעשות הצרחות, אלף ואחת שמיניות רק כדי שיתנו לנו קרקע.
אחת הבעיות העיקריות, זה בעצם כמו שאמרתי, הבעלויות של הקרקעות. זאת אומרת, לא מאפשרים לך לעבוד. אם אתה רוצה להתחיל לעבוד אומרים לך שאתה לא תעבוד עד שתעשה לו את הגדר הזו, ותתמוך לו פה, ותכין לו את הדבר הזה. חבר'ה, מאוד קשה, קבלנים לא רוצים לבוא לעבוד, אנחנו עושים מכרזים על גבי מכרזים, וקבלנים לא ניגשים בעין אל אסד, הם לא מעוניינים לגשת לעבוד בעין אל אסד - - -
היו"ר מופיד מרעי
¶
טוב, סופר, הנקודה של תכנון באדמות פרטיות ברורה, ידועה, חווינו אותה. בבקשה תציג לנו את הפתרונות.
עמית סופר
¶
אבל יחד עם זאת, נעשים פה דברים, כמו שהאשם חסין ציין, עם כל האתגרים שיש לנו בעין אל אסד. אנחנו מנסים לממש את מירב התקציבים, כבישים רבים, השקעות רבות גם מהתקציבים של המגזר, וגם מהתקציבים של המועצה. אני מבקש גם מהמנכ"לית שתיכנס כרגע ליותר פרטים. תודה.
היו"ר מופיד מרעי
¶
שנייה, סופר, הקשבנו לך ושמענו. אני מבקש שתקשיב לשאלות שלי כרגע, שלא קיבלנו עליהן תשובות.
אחת, האם יש מצב שעין אל אסד תוכל להרחיב את עצמה בשכונת חיילים משוחררים על קרקע מדינה, לא קרקעות פרטיות, בהתאם לצרכים של היישוב?
שתיים, עלתה נקודה שחשוב לי לקבל עליה התייחסות על מנת שנהיה ממוקדים, בטיחות, ולא סתם שאלתי האם קב"ט מוסדות החינוך אישר את פתיחת בית הספר, תתייחסו לנושא הזה.
לגבי שאר הסוגייה של התקציבים, לדעתי זה עלה על ידי הרשות, ואני חושב שכן צריך לקיים דיון תקציבי לשתי המועצות האלה, עין אל אסד וריחאניה, למרות שיו"ר הוועד של ריחאניה, סמיר הארון, אמר שבעצם הדברים מסודרים אבל יש להם גם בעיות של הרחבה שם, אני יודע שיש להם בעיה במשולש הצפוני, אני חושב שכן צריך להתקיים דיון.
בבקשה, שכונת חיילים משוחררים ובטיחות בבתי הספר, מי שנותן את התשובות.
היו"ר מופיד מרעי
¶
על שני הדברים האלה, כי יש לנו עוד חברי כנסת שצריכים להתייחס, ויש לנו עוד תגובות של הוועד.
עמית סופר
¶
יש לי רק תגובה לגבי הנושא של שכונת צעירים, שבה כבר ביקשנו לתעל תוכנית מפורטת לאזור שכונת צעירים, וחבל שכמאל באדר לא נמצא פה.
עמית סופר
¶
יש פה את ההתייחסות של כמאל באדר, וכדאי שתקבלו אותה, כשביקשו לתעל את זה לאזור תיירות ולא לזה, אבל אני מבקש.
היו"ר מופיד מרעי
¶
רק חשוב, בהגדרות, שנייה חברים, גברתי המנכ"לית. לא, אתם אומרים שכונת צעירים, וזה שונה משכונת חיילים משוחררים. תדייקו במונח, כדי שאני אבין על מה אתם מדברים.
קרן פטל
¶
אז אני אתייחס. אני מדברת על שכונת חיילים משוחררים, ומי שאמון ומבצע את הנושא הזה, הוא כידוע לכולם, משרד השיכון ולא המועצה, אבל מאוד חשוב לנו הנושא הזה, ואנחנו בקשר רציף עם כמאל באדר.
ממש לפני שבוע, כשערכנו את סטטוס המצב לגבי התקציבים, בעקבות כל מיני אי דיוקים נוספים שיו"ר הוועד הפיץ, כמאל באדר מסר לנו את הסטטוס, וכללנו את זה במכתב.
היו"ר מופיד מרעי
¶
אני שאלתי האם יש היתכנות לבנות שכונת חיילים משוחררים, ואת מספרת לי על תקציבים עם משרד - - -
היו"ר מופיד מרעי
¶
גברתי, את נותנת תשובה לנושאים אחרים, אני יודע ששכונות חיילים משוחררים זה בתחום של משרד השיכון, הסבסוד שהיה 300, וכרגע הוא 400 במשרד השיכון, הנושא ברור לי. שאלתי שאלה, האם יש היתכנות לבניית שכונת חיילים משוחררים לעין אל אסד, ואם כן, תוך כמה זמן ומתי? עזבו אותי מה עשיתם.
היו"ר מופיד מרעי
¶
טוב, הבנתי אותך, קיבלתי תשובה, אני אפנה לכמאל באדר ואני אקבל ממנו תשובה. לגבי מוסדות חינוך - - -
קרן פטל
¶
אבל אדוני היו"ר, היא תלויה בכביש 12, משרד השיכון הסביר שהסדרת כביש 12 הוא תנאי לקידום השכונה הזו. חשוב להבין שיש כאן חסם - - -
קרן פטל
¶
בסדר, אבל מאוד אכפת לי מהנושא הזה, אז דיברתי עם כמאל באדר לפני זה, ומבין הפרויקטים שהוגשו, הרי, כמו שאתם דואגים, תקציבים זאת לא הבעיה כאן, יש כאן תקציבים מאוד משמעותיים.
היישוב בחר להגיש למשרד התחבורה שלושה פרויקטים תחבורתיים. לצערנו הרב, הוועד לא כלל את כביש 12 בתוך תוכנית העבודה. אם הוא היה נכלל, יכול להיות שהתנאי שבו מותנית קידום שכונת הרחבת - - -
קרן פטל
¶
לא, אני אמרתי, ותוכל לעיין בזה אחר כך בדבריי, שהוועד בוחר איזה פרויקטים לקדם במשרד התחבורה. לא הוא מתכנן, יש לכך כספים ממשרדי הממשלה השונים.
היו"ר מופיד מרעי
¶
אז באמת, המנכ"לית, בתור אחד שהיה ברשויות המקומיות ובשלטון המקומי, איפה התפקיד של המועצה לכפות ולתכנן את היישוב? מה את מנסה לזרוק את זה על הוועד? אני לא רוצה להגן עליו, אבל התשובה היא לא עניינית, חברים.
לגבי מוסדות החינוך, אפשר לקבל תשובה?
קרן פטל
¶
מוסדות החינוך, משרד החינוך הקצה לנו ואנחנו ביצענו שיפוץ ובינוי בחמישה מיליון שקלים. לגבי אישורי בטיחות, כמו כל מוסדות החינוך שלנו, קב"ט מוסדות חינוך, מול משרד החינוך, מאשר את בטיחות המוסד לפני פתיחתו - - -
קרן פטל
¶
דבר נוסף שהייתי רוצה להגיד לגבי בית הספר, זה על התקנים של משרות המזכירות ואב הבית, הם מתוקצבים מעל תקן משרד החינוך, דווקא מתוך הראייה והחשיבות שאנחנו מקנים למוסד החשוב הזה.
עוד כמה נתונים, ברשותך אדוני, כי נראה לי שחשוב לכם לעבוד על סמך נתונים אמיתיים, כגורם מקצועי זה מאוד חשוב. מפגעי זבל ופינוי מכולות, ראינו כמה תמונות לא נעימות. 56,000 שקלים בשנה האחרונה, שילמה המועצה על פינוי מכולות ביישוב. ישנם שני מוקדי זבל - - -
קרן פטל
¶
רק סליחה, אדוני, אני רוצה להשלים עוד כמה נתונים, חברי הכנסת שמעו כאן דברים, שכמו שאמר ראש הרשות - - -
היו"ר מופיד מרעי
¶
לא, נראה לי שאת רוצה לנהל את הדיון. יש עוד חברי כנסת שרוצים להתייחס, קיבלתם את הבמה, גם ראש המועצה וגם את, ואני חושב - - -
היו"ר מופיד מרעי
¶
אז תשלחי את הנתונים האמיתיים, שנשים אותם על השולחן לוועדה, שיתקבלו החלטות, זה הכל.
היו"ר מופיד מרעי
¶
אני לא השופט, חברים. באמת תודה רבה, גם למנכ"לית וגם לראש המועצה.
אנחנו מתכנסים לסיכום, ואני מבקש שיהיה קצר. פטין, קצר, ואחרי זה עלי. בוקר טוב, פטין, רצינו שתדבר בפתיח, אבל אנחנו ממש חמש דקות לסיום, ואני עוד צריך לסכם.
פטין מולא (הליכוד)
¶
בוקר טוב, אתה לא תיתן לנו חמש דקות בסוף, ואנחנו כאילו רק צופים ושומעים ואין לנו תגובה ואין לנו מה להגיד.
פטין מולא (הליכוד)
¶
אני מברך על הישיבה השנייה. עמיתיי, ראשי הרשויות, ג'בר, שאוקי, ואחי עלי סלאלחה, המינהלת, הוועד ושאר החברה, ועמית סופר, ראש המועצה האזורית מרום הגליל.
אני שמעתי את הדיון, ואני באמת הקשבתי לכולם, אבל אני קורא לך, שאוקי אבו לטיף, קח את עין אל אסד, שים אותם על הכתפיים שלך, תרים אותם לשמיים כמו שהרמת את ראמה, גם סאג'ור מוכנים לקחת את זה.
לא יעלה על הדעת, 885 תושבים דרוזים, ועם כל הכבוד לידידי, עמית סופר, אני לא באתי לפגוע, אבל טוב שיטופל הנושא של עין אל אסד בידיים של חבר'ה משלנו. אני שומע פה דברים באמת מזעזעים, 70 אחוזים נוצלו מתוך התקציב של ה-42 מיליון שקלים מ-959.
אני באמת כולי תקווה שעין אל אסד תקבל את אותו יחס הולם כמו סאג'ור, כמו ראמה, כמו בית ג'ן, כמו ירכא, כמו כל היישובים האחרים, וגם כמו מרום הגליל ושאר היישובים ששייכים אליו.
לדעתי, זה דיון ממצה, דיון טוב, מעניין לשמוע את זה, לא שמעתי בעבר אבל אני מוכן לחשוב על הנושא הזה באמת להעביר את היישוב הקטן, או שכונה מראמה, שכונה מירכא, שכונה מסאג'ור, ולתת לו את היחס המתאים, ואני מאמין באמת ששאוקי או ג'בר יכולים לעשות את זה על הצד הטוב ביותר.
אין לנו שום בעיה עם עמית או עם שום ראש מועצה אזורית, אלא להיפך. שאוקי וג'בר והאחרים מכירים את הבעיות הקשות של היישוב, ואת הייחודיות של המגזר. אז אני מאחל לכם בהצלחה, וקדימה.
היו"ר מופיד מרעי
¶
תודה, פטין, אנחנו גם רצינו שתדבר בהתחלה אבל לא עלית, ואני מאחל לך באמת בריאות שלמה.
היו"ר מופיד מרעי
¶
חברים, חה"כ עלי, ויש לנו גם את הנציג של השלטון המקומי, הנציג של הרשויות שיעלה אחרי חה"כ עלי, גם להתייחסות קצרה לגבי מה שעלה כאן, ואני רוצה להתכנס לסיכום. בבקשה, חה"כ עלי, גם בזום.
עלי סלאלחה (מרצ)
¶
אני מברך את כולם, אני רוצה להגיד בקיצור נמרץ, אנחנו לא ת.פ. של אף אחד, אנחנו אנשים, התבגרנו, אנחנו יודעים מה אנחנו רוצים, יודעים לנהל את הכפרים שלנו, יודעים לקחת את הגורל שלנו בידיים.
אני קורא למופיד, לפטין, לעלי סלאלחה ולחמד עמאר, לבקש להוציא את כפר עין אל אסד מהמועצה האזורית מרום הגליל. אחנו צריכים שהיא תצטרף או לראמה, או שיותר טוב לצרף אותה לבית ג'ן היות וכל האדמות שנמצאות בעין אל אסד הן אדמות של בית ג'ן, אבל לא להישאר עם מועצה אזורית מרום הגליל.
יחד עם זאת, אני רוצה לשאול את החברים, למה לא להקים שכונה, לא שכונת חיילים משוחררים, שכונה כפי שמקימים בכל יישוב? לא קוראים לזה ביישוב מירון או בכל יישוב אחר במועצה, שכונת חיילים משוחררים, קוראים לזה שכונה חדשה לבני הנוער החדשים, שכונה שתשרת ותיתן מענה לצעירים של אותו יישוב.
בעין אל אסד יכולים גם להקים שכונה לכולם, ולא רק לחיילים משוחררים. אני רוצה לצאת מכל הסיפור הזה של חיילים משוחררים, יש לנו גם צעירים שלא בצבא.
עלי סלאלחה (מרצ)
¶
לא, תהיה שכונה לפיתוח הכפר, יהיו בה חיילים משוחררים ויהיו בה גם אנשים רגילים. בקשר למתנ"סים - - -
עלי סלאלחה (מרצ)
¶
לא, משפט אחד, שיהיה מתנ"ס פתוח בכל כפר, לתת מענה לתרבות ולספורט בכל הכפרים הדרוזיים.
היו"ר מופיד מרעי
¶
חברים, אני באמת רוצה להודות לכולם, הנציג של השלטון המקומי בסוף יעביר את ההתייחסות שלו בכתב. אני רוצה להתכנס לסיכום.
היו"ר מופיד מרעי
¶
זה לא משנה, זה לא עקרוני, זה לא חשוב כרגע. הם אמרו ואתה אמרת, שלא ניכנס לפן האישי, קיבלת במה באמת להציג את כל הבעיות. הצגת את זה בצורה מכובדת וכואבת, הצלחת לסחוף את כל ראשי הרשויות אחרי מה שאמרת, אני חושב שתסתפק בזה. אני רוצה להתכנס לסיכום.
ועדת המשנה לענייני הפיתוח של היישובים הדרוזיים והצ'רקסיים מודה באמת לכל חברי הכנסת, לראשי המועצות, לראש המועצה האזורית מרום הגליל, ולנציגי המועצה, גם נציגי משרד הממשלה, אלה שדיברו ואלה שלא דיברו ושהיו בהאזנה, לוועדי היישובים, עין אל אסד שהגיע לפה, ביחד עם סג"א פואז עאמר, ולריחאניה, ולכל מי שהשתתף בדיון, ועל הסקירה שניתנה כאן. זהו דיון מאוד חשוב ומאוד קריטי.
אנחנו שמענו את הסקירות של החברים כאן, יש הרבה נושאים שלא עלו כאן, אי אפשר, מטבע הדברים, שבדיון אחד נוכל להקיף את הכל, לכן אני מבקש שיהיה דיון מעקב תוך חצי שנה ועד שמונה חודשים בנושא הזה, אחרי שיתקיימו הדיונים והישיבות שנאמרו.
אני רוצה להגיד לכם, חברים, כל נושא היישובים שהם למעשה במועצה האזורית מרום הגליל, והם דרוזים וצ'רקסיים, שייכים בצורה כזאת או אחרת לפורום ראשי הרשויות. בזמנו, היו להם משקיפים ללא אצבע, על מנת להיות חלק מתהליך הבנת התהליכים, ולא מקבלת ההחלטות אלא מהבנת התהליכים, שהוא נושא מאוד מורכב.
אני כן מציע, ומבקש, שעד אז תהיה גם ישיבה מסודרת בין יושבי ראש הוועד, גם עין אל אסד וגם ראש המועצה, גם נציגות של פורום ראשי הרשויות, יו"ר הפורום או מי שיוחלט, הרשות, האשם, תיקחו את הנושא הזה ביתר שאת. אני יודע שאתם עובדים על זה, אני יודע שאתם מקדמים, אני יודע שאתם מעבירים תקציבים, תנתחו את התקציבים כמו שאתה יודע לעשות, כמו שאנחנו מבינים מה צריך להיות, ותוודאו שבסופו של דבר כל גרוש מגיע ליעד שלו, וגם אם יש צרכים לדברים נוספים, תדעו איך להסיט את התקציבים ממקום למקום כדי לפתור את הבעיות.
בסופו של דבר, עובדתית, המצב לא טוב. כן אדמה פרטית, לא אדמה פרטית, זה מורכב, אין לי ספק ואני לא רוצה להיכנס לדיון המקצועי כרגע, אבל אני אומר לכם, הבעיות צריכות להיפתר, ואין שום סיבה שהבעיות לא ייפתרו.
אני קורא גם למועצה, גם למשרד השיכון, גם לוועד, לבחון הקמה של שכונה חדשה. אין ספק שלא כולה צריכה להיות לחיילים משוחררים, כי אין שם מספיק חיילים משוחררים, אנחנו מדברים בסופו של דבר על יישוב קטן. שתהיה שכונה גם לצעירים, גם לחיילים, שתיתן פתרון, בהמשך לדברים שנאמרו על ידי עלי, אבל צריכה להיות שם הרחבה של שכונה באדמת מינהל. אני מציע באדמת מינהל כי קל יותר לתכנן באדמת מינהל.
אני מציע למועצה לקיים דיונים שוטפים, אחת לחודש, עם הוועדים המקומיים, לא עם חברי המועצה אלא עם הוועדים המקומיים, אחת לחודש ולבנות תוכנית מעקב, כי אני מתרשם כאן שיש מועצה שיש לה עוד הרבה מאוד יישובים, ובתוכנית סדורה היא יכולה לתת מענה. יש לה את היכולת, יש לה את הכלים, זו מועצה חזקה, רק צריך לוודא שיש ביצוע.
סיכמתי קודם שאנחנו נקיים דיון בנושא הגנת הסביבה, אני מבקש מהמועצה להעביר לעיון שלנו את כל הנושאים שרציתם להגיד לנו ולא אמרתם אותם, שזה גם יופיע בפרוטוקול, ושנוכל גם להשתמש בנושא ונהיה מוכנים לדיון הבא טוב יותר.
אני קורא למשרד הפנים, ואני מבקש שזה יירשם, שתוך שלושה חודשים יעשו עבודת מטה. אנחנו לא יכולים לעשות דיון מקצועי בוועדה הזאת לגבי העברת יישוב ליישוב, אבל שתיעשה עבודת מטה במשרד הפנים, לגבי החיבור של עין אל אסד לראמה, כי זה היישוב הכי קרוב.
אגב, אני ארחיב בחצי שנייה על העניין ההיסטורי, עין אל אסד הוא למעשה, במונחים אקדמיים, כפר בת של בית ג'ן. הראשונים שהגיעו לעין אל אסד הם בכלל מבית ג'ן, הם ירדו למזרעת עין אל אסד, כפי שנקרא בזמנו, ובסופו של דבר קם היישוב. אבל, בתנאים ובשטח הטופוגרפי, ובחיבור התשתיתי כבישי בין עין אל אסד לבין ראמה, אז עין אל אסד קרובה יותר לראמה, זה טבעי. אולי אפילו כדאי לחשוב גם על ריחאניה, מה יהיה הסטטוס שלה? האם היא תהיה שייכת לכפר כמא? זה רחוק מאוד, אז אני לא יודע איך לחשוב על הנושא הזה.
לכן, אני מבקש ממשרד הפנים, הוא המשרד שאמון על הנושא, והוא המקצועי לחשוב או להגיש נייר עמדה אחרי עבודת מטה, לגבי החיבור של היישובים האלה לרשויות הדרוזיות והצ'רקסיות.
תודה רבה, אני נועל את הדיון, אנחנו עוברים אחרי ההפסקה לדיון הבא.
(הישיבה נפסקה בשעה 10:12 ונתחדשה בשעה 10:15.)
החברה למתנ"סים- הגרעונות התקציביים של המתנ"סים ביישובי הדרוזים והצ'רקסים
היו"ר מופיד מרעי
¶
ברוכים הבאים, אנחנו עוברים לדיון בנושא מתנ"סים. אני רוצה לפתוח ולהגיד לחברים, תראו, הסוגייה של חינוך בלתי פורמלי, והמשקל הסגולי שלו לתרבות שלנו ולפעילות התרבותית, הוא עצום. לצערי, במרבית היישובים הדרוזיים, המתנ"סים סגורים, חלקם כבר הרבה מאוד שנים ולחלקם היו גירעונות.
יש פה סחבת, עד שבסוף אני גם לא מצליח לראות בקצה המנהרה מתי סוגרים את כל הסוגייה הזאת כך שתהיה מאחורינו, ושיהיו לנו מתנ"סים ביישובים ושיהיה אפשר להפעיל שם חיי תרבות.
אני בעצמי רציתי להכניס בכלל חברה אחרת שתפעיל את כל הנושא של החינוך הבלתי פורמלי ביישוב, במקום המתנ"ס. אז ננסה לענות על השאלות האלה, ועל שאלות נוספות שיישאלו, גם על ידי ראשי הרשויות וגם על ידי משתתפי הזום, יש פה גם כונסי נכסים ואחרים שמלווים את כל התהליכים האלה.
חברים, המצב רע. ראשון הדוברים שיציג את הדברים זה החברה למתנ"סים. אני מבקש להעלות אותם לזום, שייתנו לנו תמונת מצב, איפה אנחנו עומדים כרגע ואיך אפשר להתקדם. כל מי שעולה לזום לדבר, אני מבקש שיגיד מה שמו ומה תפקידו כדי שיהיה רשום בפרוטוקול.
עאדל ח'טיב
¶
שלום לכולם, קוראים לי עאדל ח'טיב, אני מנהל המחוז הצפוני של החברה למתנ"סים, אני בתפקיד הרבה שנים, עברתי קצת למשרד התרבות והספורט כמשנה למנכ"ל, ובחודש האחרון אני מנהל המחוז הצפוני. אני אתן סקירה כללית שתדעו על מה אנחנו מדברים.
היום, החברה למתנ"סים נמצאת בשישה יישובים דרוזיים וצ'רקסיים. חמישה היישובים שנמצאים במחוז הם סאג'ור, מע'אר, ירכא, ג'וליס ואבו סנאן, וכפר כמא שייך למחוז חיפה והעמקים.
עאדל ח'טיב
¶
מבחינת הגזרה, הוא שייך לחיפה והעמקים. בשני היישובים עספיא ודליה היו מתנ"סים בעבר, והחברה למתנ"סים יצאה.
היו"ר מופיד מרעי
¶
כן, אבל כשאתה מדבר עכשיו, בסקירה שלך, אתה לא כולל אותם כפי שאני מבין, או שאתה כן כולל אותם?
עאדל ח'טיב
¶
החברה למתנ"סים הפעילה מרכזים קהילתיים בשמונה יישובי החברה הדרוזית והצ'רקסית בעבר, והיא יצאה מהם בשלב זה או אחר, בתקופה של 15 השנים האחרונות, בגלל פירוק השותפות בין הרשות המקומית והחברה למתנ"סים.
חשוב לציין, שהחברה למתנ"סים היא חברה ממשלתית, היא זרוע ביצוע של ממשלת ישראל כדי לקדם את תחום תרבות הפנאי, את החינוך הבלתי פורמלי, ובעיקר את מינוי הקהילה בתוך היישובים, כלל ארצי.
המנגנון שעובד, הוא של החברה יחד עם הרשות המקומית שמקיימים שותפות ומקימים עמותה מקומית שתפעיל, והיא בהגדרת תאגיד מעין עירוני. היא זו שאמונה על הפעלת המרכז הקהילתי, והיא תהיה לא בשליטה מלאה של הרשות, אלא עד 49 אחוזי שליטה של חברי הדירקטוריון מהרשות.
היו"ר מופיד מרעי
¶
עאדל, אני רוצה למקד אותך, בבקשה, שלא נשרוף את כל הזמן. תתרכז פחות בהיסטוריה, כי כולנו, כל מי שנמצא פה בדיון הזה, מבין מה זה מתנ"סים, יודע ממה הוא מורכב, כעמותה פנימית ושאלה יחסי גומלין עם הרשות המקומית, אנחנו באנו משם, הדברים ברורים.
מה שחשוב לנו לדעת, הוא שתגיע לנו כמה מתנ"סים עבדו ביישובים הדרוזיים והצ'רקסיים, כמה מתנ"סים נסגרו, אלה הנתונים שאנחנו מבקשים, ובעיקר, הכי חשוב לגבי הכל, עאדל, תגידו לנו עכשיו מה התוכנית שלכם, מאתמול ועד מתי. זה יותר חשוב מהכל, תתמקד בדברים האלה ואתה תבורך, בבקשה.
עאדל ח'טיב
¶
היישובים שיצאנו מהם, הם פקיעין, חורפיש, בית ג'ן, ינוח ג'ת, דליית אל כרמל, עספיא, והאחרון היה בוקעאתא מבין יישובי הגולן.
אנחנו לא היינו אף פעם בשותפות עם חמישה יישובים, והם ראמה, כסרא-סמיע, ושלושת היישובים בגולן, מג'דל שמס, מסעדה, ועין קיניא.
עאדל ח'טיב
¶
איפה אנחנו נמצאים? ישנם רק חמישה שיש צווי פירוק מלאים של העמותות שהפעילו שם מתנ"סים, והעמותות שלהם נמצאות בהקפאה אצל רשם העמותות.
עאדל ח'טיב
¶
חמישה מתוך השמונה שיצאנו מהם, העמותות שלהם נמצאות בשלבי פירוק, והם עספיא, דליה, בית ג'ן, פקיעין וחורפיש.
נמצא איתנו רונן קובלסקי, שהוא סמנכ"ל בחברה למתנ"סים, ויחד איתי אנחנו מובילים תהליך של תוכנית עבודה לחומש הבא, כדי להיכנס בחזרה.
רונן קובלסקי
¶
אני בעבר הייתי מנהל מחוז צפון בחברה למתנ"סים, אז אני מכיר את כל היישובים הדרוזיים. את מה שעאדל עושה היום, אני עשיתי בעבר. אנחנו הגשנו תוכנית מקיפה לפתיחת מרכזים קהילתיים בכל היישובים והחברה הדרוזית והצ'רקסית.
לפי איך שעאדל חילק, התוכנית שלנו מורכבת קודם כל מתקנים למנהלי מרכזים קהילתיים, וזה כמו שאני אומר, בחלוקה, קודם כל ביישובים שאנחנו יכולים להיכנס אליהם, שאין בהם גירעונות, או שלא היינו בהם בעבר, כמו ראמה, כמו כסרא-סמיע, כמו היישובים בגולן.
הגשנו בתוכנית הזאת פעילות לכל היישובים בחברה הדרוזית, בין אם יש בהם כרגע מרכז קהילתי של החברה למתנ"סים, ובין אם אין. אנחנו מוכנים להיכנס לפעילות בכל היישובים, גם כרגע ביישובים שבהם אין לנו מרכזים קהילתיים.
רונן קובלסקי
¶
אז תכף אני אסביר מה אנחנו עושים. הדבר השלישי שאנחנו עושים זה יצירה, בכל הרשויות החדשות. בתוכנית הגשנו גם כן באופן מתוקצב את כל הנושא של המעטפת שצריך מרכז קהילתי, מעבר לתקן של מנהל מרכז קהילתי. בסופו של דבר, במידה ויימצא פתרון לגירעונות באותם חמישה יישובים שכרגע מוקפאים בגלל שהיו גירעונות - - -
היו"ר מופיד מרעי
¶
תסלח לי, אדוני הסמנכ"ל, כשאתה אומר "במידה ויימצא", למי אתה מפנה את זה? אתה מפנה את זה אלינו?
רונן קובלסקי
¶
את כל מה שאני אומר אנחנו מגישים בתוכנית אחת, כדי לממש את התוכנית הזאת באמצעות ההצעה הכלכלית שכרגע לשנתיים הקרובות.
היו"ר מופיד מרעי
¶
אדוני הסמנכ"ל, כדי שבאמת נהיה ממוקדים, מה התוכנית, היום, לסגירת הגירעונות של החברה למתנ"סים? בתיאום או בלי תיאום עם הרשות לפיתוח הכלכלי ביישובים הדרוזיים והצ'רקסיים, ומול ראשי הרשויות.
האם יש תוכנית כזאת? אם כן, תגיד לנו. אין צורך גם להיכנס לפרטי התוכנית, תגיד לנו שיש לכם תוכנית ותסיימו אותה בתוך שנה ואז תחזירו את הפעילות של המתנ"סים ליישובים האלה, תגידו לנו אם יש דבר כזה.
רונן קובלסקי
¶
כבוד היו"ר, אני אומר את זה בצורה מאוד כנה ובהירה. ביישובים שהצלחנו להגיע להסכמה עם הרשות המקומית, כי הגירעונות האלה נבעו מהקשר עם הרשות המקומית, נכנסנו לפעילות, כמו בירכא. הגענו להסכמה, החוב נסגר אל מול - - -
היו"ר מופיד מרעי
¶
אל תיכנס לפרטים, תגיד לי כמה יישובים, אנחנו פה כדי לעזור, חבר'ה. תגיד שיש לך שלושה יישובים שעדיין לא הגעת להבנות או להסכמות, או ארבעה יישובים, תן לנו את התמונה הכוללת.
רונן קובלסקי
¶
לטובת כניסה ליישובים בחברה הדרוזית והצ'רקסית שלא היינו בהם, ונתתי כדוגמה את כסרא-סמיע, אנחנו זקוקים לתקציב ותקן למנהל.
רונן קובלסקי
¶
התקציב שאנחנו רוצים לכניסה ליישוב, זה תקציב מנהל, זה סדר גודל של 400,000 שקלים בשנה, ועוד תקציב מעטפת של 800 - - -
היו"ר מופיד מרעי
¶
בוא תהיה ממוקד, אנחנו מדברים על כל היישובים הדרוזיים. אני מצפה עכשיו לשמוע ממך שאתה מבקש, או ביקשת, אני לא יודע ממי כבר ביקשת, מהאוצר, ממשרד החינוך, מהרשות.
היו"ר מופיד מרעי
¶
תראו, חברים, במקום שאנחנו נהפוך את זה לדיון, אני מבקש כך, להעביר אלינו את הדרישה שלכם, של החברה למתנ"סים, מהרשות לפיתוח כלכלי ביישובים הדרוזיים והצ'רקסיים, ממשרד האוצר, ממשרד החינוך כי אתם כפופים למשרד החינוך, כמה כסף אתם צריכים בשביל לסגור את הגירעונות ומה התוכנית שלכם בכל יישוב. יכול להיות שאין תוכנית, אנחנו פה מדברים - - -
היו"ר מופיד מרעי
¶
יפה, אתה תעביר עכשיו, ואני מבקש שעם זה אנחנו נסיים. תעביר לנו את הנתונים כדי שנוכל להתייחס אליהם גם פה, אנחנו חייבים לעשות דיון מעקב, אבל יותר קרוב. בבקשה, סיימנו עם החברה למתנ"סים, הבנו - - -
היו"ר מופיד מרעי
¶
אתם הייתם צריכים להעביר את זה לפני הדיון. אתה יכול להגיד לי בהערכה גסה, כמה גירעונות יש למתנ"סים?
בשביל הגילוי הנאות, בשנת 2017 אנחנו הגשנו לכם עם השלטון המקומי מסמך מסודר שמסביר מהם הגירעונות בכל היישובים הדרוזיים, ומאז הנושא, בוא נגיד, עובדתית, לא התקדם. אז אני שמח שהדיון הזה מתקיים כדי באמת להאיץ את התהליך.
היו"ר מופיד מרעי
¶
אז בבקשה, כמה כסף, ותנו לנו הערכה תוך כמה זמן אתם פותחים את כל המתנ"סים בכל היישובים? תודה.
היו"ר מופיד מרעי
¶
זה חשוב מאוד, וחשוב מאוד גם לכתב את כל ראשי הרשויות. אני עובר להאשם, יו"ר הרשות, ולאחר מכן יו"ר הפורום.
האשם חסין
¶
לגבי התוכנית שרונן הסמנכ"ל מדבר עליה, יש לנו ישיבה עוד שלושה שבועות עם החברה למתנ"סים, שמגיעה יחד עם המנכ"ל שלה ועאדל, בעקבות הפנייה של עאדל. אנחנו עדיין לא מכירים את התוכנית ולא לקחנו אותה בחשבון בתוכנית הרב שנתית.
אבל, צריך לראות מאיפה הגירעונות האלה ואיך אפשר לפתור את הבעיה הזאת. כי אני חושב שזה דבר מאוד חשוב שמתנ"סים יהיו ויפעלו בכל יישוב ויישוב, אבל כרגע אין לי שום נתונים וזאת הפעם הראשונה שאני שומע על התוכנית הזאת.
היו"ר מופיד מרעי
¶
ואין תקציב, ממה שאני מבין ממך, בתוכנית הכלכלית, למעשה, נושא המתנ"סים לא בקטגוריה?
האשם חסין
¶
לא, זה לא נכלל, אבל בטח נמצא דרך מול האוצר כדי לעזור להם. כמובן שצריך לבדוק את ההיבטים - - -
היו"ר מופיד מרעי
¶
בשביל להרגיע אותנו, האשם, אותי ואת ראשי הרשויות, האם יש מצב שיהיה אפשר לעגן תקציב ולטפל בסוגייה הזאת?
האשם חסין
¶
ראשי הרשויות, קודם כל, והפורום ויו"ר הפורום צריכים להתכנס ביחד איתנו כדי לדון בנושא הזה, ואחרי שנבין את המשמעויות המשפטיות של סגירת גירעונות מהעבר, ובטח מהגירעונות שכבר 15 ו-16 ובתהליכים משפטיים, לפי מה שאומר עאדל יש כאן הרבה תהליכים משפטיים שאני לא יודע להגיד ברגע זה מה ניתן לעשות ומה לא ניתן לעשות.
קודם כל, שנבין מאיפה הגירעונות האלה, מה עומד מאחוריהם, מהם תהליכי הפירוק של העמותות, איך אפשר להפעיל מחדש. אנחנו בעד להפעיל מתנ"סים, אנחנו מאוד רוצים שיפעלו, אנחנו חושבים שזה מאוד חשוב, אבל כרגע אין לי מספיק נתונים כדי לענות.
היו"ר מופיד מרעי
¶
בסדר, 100 אחוז, תכף גם חברי הכנסת יתייחסו לנושא, הם בזום. עוד משהו לעכשיו, האשם? יהיו בהמשך שאלות, כמובן. ג'אבר יו"ר הפורום, בבקשה.
ג'בר חמוד
¶
תראה, אני אתמצת ואני אגיד כך. אתה היית אלוף משנה בצבא, ואתה יודע, יש מבחני בר אור של ריצת 2,000 מטר, אם בחור אחד מתחיל בנקודת האפס, ובחור אחר מתחיל בנקודת ה-1,500 מטר, אי אפשר בסוף לשאול מי יגיע ראשון.
הרי ברור שנקודת המוצא שלנו, כרשויות שנתמכות במענקי איזון, בחלק מהרשויות מענק האיזון מהווה קרוב ל-50 אחוזים מהתקציב השנתי שלה, ובאה החברה למתנ"סים ודורשת השתתפות בדיוק כמו בתל אביב, כמו במועצה אזורית תמר כשההכנסה שם היא פי 1,000 פר נפש מהיישובים שלנו.
הבעיה היא יותר מהותית ויותר עמוקה, ואני חושב שגם אם נפתור עכשיו את הבעיה, אנחנו נמצא את עצמנו בעוד 8-7 שנים עוד פעם באותה בעיה, כי אין לנו, למועצות, את היכולת לשלם את המאצ'ינג הדרוש לחברה למתנ"סים בכוח אדם ובהרבה מאוד דברים אחרים.
ג'בר חמוד
¶
מה שאני מציע, אם באמת רוצים לפתור את הבעיה מהשורש, וזאת כבר לא בעיה רק של הדרוזים אלא כל הרשויות שנמצאות בסוציו נמוך עם רמת הכנסה ממגורים בלבד, ונתמכות במענקי איזון באחוז גבוה מאוד, אני חושב שיש מקום שהמדינה תבוא ותגיד, כדי באמת, שלא לסגור מתנ"סים כמו בחורפיש וביישובים אחרים, וכדי באמת להקל.
החברה למתנ"סים עושה עבודה נפלאה, לפחות בסאג'ור, נפלאה, עבודה טובה מאוד, ואנחנו בינתיים מפסידים את זה בחלק מהיישובים בגלל, וזה לא עניין של העמותות, זה עניין של מאצ'ינג שאין לרשויות יכולת לשלם את זה לחברה למתנ"סים.
הבעיה היא הרבה יותר מהותית, והגיע הזמן שהמדינה ומשרד האוצר יבואו ויגידו שאשות שרמת ההכנסה בה היא מתחת לרף מסוים, נתמכת במענק איזון באחוזים כאלה ואחרים ביחס לתקציב השנתי, תקבל סבסוד או תשלם פחות מאצ'ינג לחברה למתנ"סים, כך אני חושב שיכולים לעשות צדק חברתי אמיתי באותם יישובים. תודה.
היו"ר מופיד מרעי
¶
יפה, תודה ליו"ר הפורום, גם על הדברים וגם על ההצעה, שהיא אכן הגיונית. אולי נשמע עכשיו את חברי הכנסת, אחרי ששמענו את הרשות לפיתוח, את יו"ר פורום ראשי הרשויות ואת החברה למתנ"סים. בבקשה, פטין מולא, ונשאיר גם זמן לראשי הרשויות, שאצלם המתנ"סים נפגעו.
פטין מולא (הליכוד)
¶
אני נפגשתי עם רונן בעבר, כשהייתי סגן שר, ואני קורא פה בתוכנית שלו ובכל החומר שהוא הביא לי אז בזמנו, ואת עאדל אני לא הכרתי.
השאלה שנשאלת, רונן, היא האם מתנ"ס, או היישוב, צריך לסבול בגלל שיש גירעון של 400,000 שקלים לשכר של מנהל המתנ"ס? בחייך, אני רואה פה את העץ של העובדים של מתנ"ס מסוים, זה כרוך בהרבה עובדים ובהרבה שכר, אבל האם הילד, או הצעיר או מי שזקוק לשירות של המתנ"ס ביישוב שלו, צריך להפסיד?
אתה נתת את ירכא כדוגמה, אני זוכר שהיה בירכא בניין של מתנ"ס, והיום יש שם גן ילדים, איפה המתנ"ס היום בירכא? בתוך הבניין של המועצה, כמה חדרים קטנים ושם יש כל מיני עובדים שמקבלים שכר, הון תועפות של כסף, ואני לא רואה פעילות. אולי אני לא כל כך מעורב, אבל אני לא רואה את המתנ"ס שיש בירכא עובד היום כמו שהיה עובד בעבר.
אני מסתכל גם בחומר שנתת לי בזמנו, ואני שמעתי את עאדל שאומר שמתוך שמונה יישובים ישנם רק שישה יישובים. השאלה שלי אליך ולכל המנהלים וראשי הרשויות שאני מכבד ומעריך, אם זה מרמת הגולן ועד הכרמל, מדוע בסאג'ור המתנ"ס מנוהל מצורה מאוד יפה? מדוע בג'וליס המתנ"ס מתנהל בצורה מאוד יפה והוא עדיין עובד? מדוע במע'אר המתנ"ס עוד פועל ועובד ומתנהל נכון? מדוע באבן סנאן, גם במתנ"ס שם יש פעילות רבה ואני רואה את זה שם כי אני חלק מהיישוב אבו סנאן, אבל בוקעאתא, ושאר היישובים לא יכולים להתנהל?
אתה מדבר פה על גירעונות, באיזה סכום מדובר באמת בגירעונות של היישובים שיש בהם מתנ"סים שנקלעו לחובות ויש שם פירוק?
אני זוכר את ירכא מזמנו של מופיק מולא, אז בשנות ה-80, שהיה חוב והחוב הזה נגרר ונגרר במשך שנים. אם זאת הסוגייה, אז התושבים או הילדים שזקוקים למתנ"ס ביישוב צריכים לסבול בגלל ניהול לא תקין או בגלל תקלות שהיו בדרך?
באמת, מהו היום הגירעון? האם מדובר על שקלים, אלפים, מיליונים? מהו הסכום, על מה אתם מדברים?
היו"ר מופיד מרעי
¶
הוא לא ידע להגיד לך, אבל אני אומר לך שנכון לשנת 2017 זה בקושי הגיע ל-20 מיליון שקלים. זה לא כסף גדול, במיוחד כשמדובר על יישובים במצב סוציו אקונומי נמוך, כמו שלנו. הנקודה ברורה, בשביל זה אנחנו מתכנסים פה, ואתה גם משתתף, תבורך.
פטין מולא (הליכוד)
¶
אני מבקש פילוח של הגירעון, שנדע מה הגירעון לשכר של העובדים של המתנ"סים ביישובים שאין בהם מתנ"סים, הפעילויות שלהם, והבניינים, לכל יישוב צריך להיות בניין ענק של מתנ"ס שייתן מענה, לא בתוך שכונה, ולא בתוך סמטה, ולא בתוך פינה של איזו מועצה.
אני רוצה לראות מתנ"ס, כמו כשאני נכנס לשלומי, כשאני נכנס לנהריה, כשאני נכנס לסביון, כשאני נכנס ליישוב ערבי שיש בו מתנ"ס.
היו"ר מופיד מרעי
¶
ביקשנו מהם, אנחנו נקבל את זה. ביקשנו את הפירוט ואנחנו נעביר אותו לכם, לכל חברי הוועדה וחברי הכנסת.
פטין מולא (הליכוד)
¶
כן, זה חשוב מאוד. אני גם שואל שאלה ומבקש לקבל תשובה, כמה עובדים דרוזיים מהיישובים הדרוזיים מועסקים במתנ"סים? אם זה מנהלים ואם זה רכזים ואת כל התפקידים האלה.
דבר שלישי, אני דורש באמת, האשם, ואני מבקש, אני הסתכלתי על התוכנית שהגשתם לשלוש שנים, 2023-2021, והנה היא פה מונחת על ידי. אני לא ראיתי התייחסות למתנ"סים בכלל, לא בחינוך הבלתי פורמלי ולא בחינוך הפורמלי, ולא דרך משרד התרבות והספורט. מדוע לא לקחתם גם את הנושא הזה בחשבון לפני שהגשתם את התוכנית?
אם אנחנו מדברים על העבר, אז היו תקלות ב-959, למרות שהיו תקציבים וכיוצא בזה, אבל מדוע הנושא של המתנ"סים באמת הוזנח ולא הוכנס לתוכנית?
היו"ר מופיד מרעי
¶
האשם נתן תשובה לזה, חה"כ פטין, הוא אמר שזה לא נמצא, אבל הם יעשו עבודה, אנחנו נדבר על זה בסיכום.
היו"ר מופיד מרעי
¶
הוא אמר שהנושא של המתנ"סים והגירעונות לא נכללו בתוכנית הכלכלית הקרובה. הם יעשו עבודה, עכשיו, עם החברה למתנ"סים, כדי למצוא מקור תקציבי. אני לא בטוח שזה מה שהוא אמר, אבל זה מה שאני הבנתי ממנו.
פטין מולא (הליכוד)
¶
אז מה שאני מבין ממך, זה שאין לנו מה לעשות בשנת 2023-2022 עד שנשב ונתכנן, ואולי ב-2024 נמצא אור בקצה המנהרה.
היו"ר מופיד מרעי
¶
לא, ממש לא, בשביל זה התכנסנו פה, כדי להעלות את הסוגייה הזאת כדי שיהיה פתרון. אני יודע, אתה אומר את זה מדם ליבך כי אכפת לך. בוא רק נתכנס וניתן לחה"כ עלי סלאלחה לדבר, בבקשה.
פטין מולא (הליכוד)
¶
אני מבקש, ורוצה לראות, היום, בתוכנית שיש לכפרים הדרוזיים, בלי יוצא מן הכלל כמו שיש תוכנית לחברה הערבית. אני שמעתי אתמול או שלשום ברדיו שיש למשרד התרבות והספורט תוכניות בחברה הערבית. אנחנו לא פחות טובים משום חברה, לא הערבית, לא הדרוזית, לא הצ'רקסית.
פטין מולא (הליכוד)
¶
לא, אני מבקש לראות, לקראת סוף 2023, ניתן 24 חודשים להאשם, לרונן, לכל מי שצריך לעבוד במלאכה הזו, שבכל יישוב דרוזי יהיה מתנ"ס, שהילדים שלנו ייהנו מהשירות שלו.
עלי סלאלחה (מרצ)
¶
שלום לכולם, אני אדבר בגלוי, בלי משוא פנים, יש ביטוי שאומר "אם אין אני לי, מי לי?" ולכן, הדבר הראשון שאני מבקש, ותובע, הוא שיהיה סמנכ"ל בן החברה הדרוזית בחברת המתנ"סים. הדבר השני, הוא שיהיה סגן למנהל המחוז בחברת המתנ"סים.
הדבר השלישי, הוא להקפיא את כל החובות של הכפרים הדרוזיים, לטפל בזה אחר כך, ולפתוח את המתנ"סים ומייד. לתקצב אותם על ידי האוצר, גם החומש של הדרוזים יכול להיכנס לשם, ובזה אנחנו נצא לדרך.
אנחנו צריכים להבין, אין חינוך פורמלי בלי חינוך משלים, בלי פעילות אחרי הצוהריים שתעשיר את הילדים שלנו. אנחנו הפסדנו, אנחנו לא מתקדמים בגלל דברים שיכול להיות שמישהו מכוון לשם, אני לא יודע, אני רוצה לקוות שלא, אבל אנחנו נעמוד על המשמר, ואנחנו נדרוש שיהיה לנו כפי שיש ליהודים, וכפי שיש לערבים, ואנחנו לא אזרחים סוג ב'. תודה רבה.
היו"ר מופיד מרעי
¶
תודה, חה"כ עלי. הממונה על הרשויות של השלטון המקומי במשרד נמצא איתנו, יצחק רועי או הסגן שלו?
תראו חברים, אנחנו גם מתכנסים לקראת הסיכום, יש ראשי רשויות שנרשמו לדבר, גם נביה נאסראלדין שהוא גם היועץ בשלטון המקומי, ראש המועצה המקומית עספיא, בהיג' מנצור, פוזי מישלב, יאסר גדבאן, נאבסו זכריא, ויסאם נבואני, ופריד גאנם. האם מישהו מראשי הרשויות רוצה לדבר? כדי שנוכל להעלות אותו ואני מאוד מבקש לדבר באמת בקצרה, ואחרי זה נתכנס לסיכום.
סאלח חוטבא
¶
שלום רב לכל המכובדים. אני אתייחס, ברשותכם, יותר לדיון הראשון בנושא של מרום הגליל, ורק לבקשתכם לחזק את הסיכום בנושא.
קודם כל, משרד הפנים העביר בסוף השנה למרום הגליל שלושה מיליון שקלים בגין הכספים המגיעים למועצה על היישובים עין אל אסד וריחאניה. אני יודע מהמועצה, ושלחו גם לנו מכתב, על חלוקת הכסף.
אני מציע, שאם יש סדרי עדיפויות אחרים, שהוועדים או יותר עין אל אסד טוען או חושב שהוא צריך להיות מיועד לדבר אחד, כדאי שהוא ישב איתם והם ישנו את סדרי העדיפויות.
היו"ר מופיד מרעי
¶
בסדר, תתכנס ותשלח לנו גם את העמדה שלכם, כי זה היה בדיון הקודם וחבל לי על הזמן של הדיון הזה, תתייחס לנושא של המתנ"סים בבקשה.
סאלח חוטבא
¶
בנושא של המתנ"סים, אנחנו, גם כמחוז, מלווים את הרשויות הדרוזיות, ובכלל, בנושא. אם יש גירעונות אנחנו גם עוזרים להם בנושא של התייעלות ותוכניות לכיסוי הגירעונות שם. אם יש איזושהי בעיה ספציפית, באמת נוכל לספק גם מענה כמשרד הפנים. זהו, יתר ההתייחסות שלי היא לנושא של הדיון הקודם.
היו"ר מופיד מרעי
¶
אוקיי, בסדר. מבין ראשי הרשויות יש עוד מישהו שרוצה להתייחס, או שאחד מכם יתייחס בשם כולם? אני מבין שאין או שיש?
אז אני באמת מודה לכל ראשי הרשויות שהקראתי את שמותיהם, ניתן התייחסות קצרה של החברה למתנ"סים, תחליטו מי מכם מתייחס לדברים שעלו כאן, ואני אתכנס לסיכום.
עאדל ח'טיב
¶
כן, נושא הגירעונות זה נתון שאפשר לטפל בו. צריך לצאת מתוך נקודת הנחה שכן יש נכונות, גם מהצד שלנו וגם מהצד של הרשויות, להיכנס לתוך תהליך של בניית האמון ופתרון הבעיות.
אני מברך על המילים שאמרו החברים לפניי, גם מר פטין מולא, אני מכיר אותו מרחוק ולא יצא לי לדבר איתו, אבל אני חושב שהמילים שהוא אמר על זה כן נגעו למקומות שאנחנו מסכימים איתם, ואנחנו מעודדים אותם.
אני חושב שהמדינה צריכה לתת את התשובות לגבי זה, שהיא כן תתקצב במקומות שקשה. גם ג'בר חמוד, יו"ר ועד ראשי הרשויות, אנחנו עובדים ביחד בכמה השנים האחרונות ונכנסנו לסאג'ור. אין ספק שההצלחה של המתנ"סים בהרבה יישובים היא בגלל ראשי רשויות שמאמינים בעשייה שם, ואני מאמין שראשי רשויות שיצאנו מהם, הם לא היו אז, אבל הם בכל זאת - - -
היו"ר מופיד מרעי
¶
בוא תתייחס לדברים שעלו, חברי, אם ראשי הרשויות רוצים לדבר הם ידברו. אתה אומר שיש התקדמות? אנחנו יכולים להתקדם או לא? בוא נהיה פרקטיים.
עאדל ח'טיב
¶
כן, אנחנו יכולים להתקדם, אני אומר, מחר בבוקר אנחנו כבר בצעדים מתקדמים. לגבי מר עלי סלאלחה, אני אענה לו, ואני גם מצדיק את האמירה שלך "אם אין אני לי, מי לי?". בחברה למתנ"סים יש כעשרה עובדים בכירים שהם מנהלי מרכזים קהילתיים בתוך היישובים מהחברה הדרוזית והצ'רקסית.
עאדל ח'טיב
¶
אחד מהם נמצא במחוז הצפוני, הוא עובד מטה, הוא מנהל אזור, הוא אדם מוערך, וכל העבודה שלנו היא בתיאום מלא והייצוג שלהם בתוך החברה למתנ"סים הוא ייצוג הולם ושווה.
היו"ר מופיד מרעי
¶
תודה רבה. עבדאללה ח'יראלדין, ראש המועצה המקומית חורפיש, שהמתנ"ס שם לא עובד הרבה מאוד שנים, בבקשה עבדאללה.
עבדאללה ח'יראלדין
¶
האמת, אדוני וכל החבר'ה, היא שאני באמת רוצה שהמתנ"ס יתחיל לעבוד. אתה יודע מה הם החסמים שנמצאים מזה כמה שנים, חובות לחברה למתנ"סים, אני לא יודע מה, אתה היית לפניי ואתה מכיר את הנקודה הזאת. אנחנו נבנה תוכנית, נעשה מכרז למנהל מתנ"סים ונראה איך מתקדמים.
היו"ר מופיד מרעי
¶
אדוני עבדאללה, ראש המועצה, אם החברה למתנ"סים יושבת איתכם, עם המועצה, אתם יכולים עכשיו להגיע להסדר כדי שהמתנ"ס יתחיל לעבוד אתמול ולא מחר? יש אפשרות כזאת?
היו"ר מופיד מרעי
¶
בבקשה. שמעתם, ההנהלה של החברה למתנ"סים, עאדל והסמנכ"ל, אני לא רוצה לדבר בשמם של ראשי הרשויות, כי הם יודעים להציג את זה בעצמם, והם רוצים פעילות, הם רוצים מתנ"ס, אז תסירו את כל החסמים ותתחילו לעבוד, תודה רבה. עוד משהו, אדוני?
עבדאללה ח'יראלדין
¶
לא, תודה. הבניין קיים, החבר'ה נמצאים, רק להפעיל את זה, להסיר לנו את החסמים. תודה רבה לכם.
היו"ר מופיד מרעי
¶
תודה. חברים, אנחנו מתכנסים לסיכום.
קודם כל, הוועדה, ביחד עם כל האנשים שנמצאים פה וגם ההנהלה של הוועדה, אמל ביבר, הצוות המלווה, מודים לכל מי שהשתתף, גם לחברי הכנסת, עם כל המגבלות. בסופו של דבר, זה לא פשוט להתעקש שיהיה דיון כזה, שיתקיים במצב הקיים, הבריאותי ועם מזג האוויר הנוכחי, ולכן התעקשנו, אנחנו קיימנו את הדיון ואני שמח שהדיון הזה התקיים.
אז אני באמת מודה בשמם לראשי הרשויות, למשרדי הממשלה, לנציגים, על ההשתתפות בדיון ועל הסקירה שהביאה אותנו בסופו של דבר להעלות את נושא המתנ"סים ואת הבעייתיות של המתנ"סים לשולחן הדיונים.
הוועדה קוראת מכאן לחברה למתנ"סים להעביר אל הוועדה לעיון את כל החומר שנוגע לנושא הגירעונות, לנושא הסיבות המרכזיות לאי הפעלת המתנ"סים, ויותר חשוב מזה, תוכנית המשכית לקידום המתנ"סים ואיך אנחנו פותחים את כל המתנ"סים בכל היישובים.
הוועדה מבקשת מהחברה למתנ"סים להעביר גם את הדרישה התקציבית, כלומר, כמה כסף דרוש כדי שמחר ייפתחו המתנ"סים. אני אסביר את זה כך בצורה מאוד פשוטה, ואני מבקש שזה יהיה כתוב בפרוטוקול.
יש גירעונות, יש מתנ"סים סגורים, התוכנית צריכה להביא בסופו של דבר למצב שבו המתנ"ס נפתח, יש כיסוי לגירעונות, וגם המשך. אתם יכולים גם לחשוב על רעיון, שהתקצוב לרשות המקומית יהיה על בסיס תשלום לחברה למתנ"סים על חשבון תשלומים עתידיים, יש 1001 פטנטים לסגור בסופו של דבר, וסגרו גם גירעונות.
אני מבקש מהאוצר כאן למצוא את הדרך לסגור את הגירעונות, ואני אומר את זה בלי למצמץ מסיבה אחת פשוטה, כי כל גירעון כזה שנסגר, משמעו שאנחנו פותחים מתנ"ס, אנחנו פותחים פעילות לבנים שלנו, אנחנו פותחים פעילות לבני הנוער שלנו, שיפסיקו להיות זרוקים בכל מיני מקומות.
אמרתי באחד הדיונים, בני הנוער נמצאים בצמתים ובפינות חשוכות, שרק הקדוש ברוך הוא יודע מה קורה שם, אף אחד לא יודע מה קורה שם איתם. תנו לנו את הכלים כדי להפעיל את המתנ"סים ולהנחיל תרבות ומורשת וידע ומידע לכל בני הנוער שלנו לעתיד, וזה דבר אלמנטרי. לכן, כל גירעון מתגמד לעומת התפוקות שיהיו כתוצאה מזה שהמתנ"סים יהיו פתוחים.
אני מקבל, ואני מבקש לבחון את נושא המאצ'ינג שעלה כאן על ידי יו"ר הפורום בנושא ההשתתפות של הרשות המקומית למתנ"סים. יש תוכניות כלכליות, יש תקציבים, ואנחנו מדברים על מיליארדים.
אני אומר לכם, ואני מכיר את זה, במדינת ישראל, לא חסר לממשלת ישראל כסף, רק חסרה הדרך לקחת את הכסף. מפה אני אומר, שלהביא גם לעבודת מטה שאומרת, שיישובים שנמצאים באשכול סוציו אקונומי נמוך, לא ישתתפו במאצ'ינג למתנ"סים, ומהתקציב של האוצר, של המדינה, ישתתפו ויפעילו את המתנ"סים.
זה הפתרון הכי טוב, סגרנו את הגירעון, הנוסחה מאוד פשוטה, משתתפים בתקציב והתוצאות העתידיות מהחינוך שאנחנו נותנים ומנחילים לבנים שלנו, זה מכסה את כל התקציב שמשולם.
נושא ההעסקה של העובדים הדרוזיים והצ'רקסיים, אין ספק שבכל יישוב כזה, צריך שהעובדים יהיו מתוך היישוב ומתוך החברה הדרוזית והצ'רקסית. דובר כאן על ההנהלה, לכן, אני מבקש לקבל לידינו את הפירוט של העובדים בהנהלה של החברה למתנ"סים, מהחברה הדרוזית והצ'רקסית, לא לשכוח אותם, וכדי לראות איך אנחנו מתקדמים ומגיעים למצב שהייצוג גם פה הוא הולם, כי אנחנו עובדים בנושא הייצוג גם בשאר מוסדות הממשלה.
הוועדה תקבע דיון נוסף, אבל לא עוד חצי שנה, אלא מאחר והנושא מאוד כאוב, הנושא מאוד בוער, אני מבקש שהדיון יהיה במהלך החודשיים הקרובים, כדי לדעת איפה אנחנו עומדים.
אני רוצה להודות לכולם, אני סוגר את הישיבה, תיסעו בזהירות, הכפור והקור שמגיע מחייב אותנו במשנה זהירות, אז אני מבקש מכולם שתנהגו בהתאם לכללים. סוף שבוע נעים, שבת שלום, וללא קורונה בשבוע הבא, תודה רבה.
הישיבה ננעלה בשעה 10:55.