ישיבת ועדה של הכנסת ה-24 מתאריך 18/01/2022

הצעת צו לייעול האכיפה והפיקוח העירוניים ברשויות המקומיות (הוראת שעה) (שינוי התוספת הראשונה לחוק), התשפ"ב- 2021, הצעת צו לייעול האכיפה והפיקוח העירוניים ברשויות המקומיות (הוראת שעה) (שינוי התוספת הראשונה לחוק) (מס' 2), התשפ"ב-2022

פרוטוקול

 
פרוטוקול של ישיבת ועדה

הכנסת העשרים-וארבע

הכנסת



2
הוועדה לביטחון הפנים
18/01/2022


מושב שני



פרוטוקול מס' 51
מישיבת ועדת ביטחון הפנים
יום שלישי, ט"ז בשבט התשפ"ב (18 בינואר 2022), שעה 11:30
סדר היום
1. הצעת צו לייעול האכיפה והפיקוח העירוניים ברשויות המקומיות (הוראת שעה) (שינוי התוספת הראשונה לחוק), התשפ"ב- 2021
2. הצעת צו לייעול האכיפה והפיקוח העירוניים ברשויות המקומיות (הוראת שעה) (שינוי התוספת הראשונה לחוק) (מס' 2), התשפ"ב- 2022
נכחו
חברת הוועדה: מירב בן ארי – היו"ר
חבר הכנסת
אוריאל בוסו
מוזמנים
ליאור מזרחי

ראש מינהלת מערכי אכיפה, המשרד לביטחון הפנים

שחר חמדי

רמ"ד שיטור עירוני, משטרת ישראל, המשרד לביטחון הפנים

סמיר אמארה

עו"ד, עוזר ראש הרשות, מועצה מקומית כפר כנא
משתתפים באמצעים מקוונים
אליעזר רוזנבאום - משנה למנכ"ל, המשרד לביטחון הפנים

שי עמרם - רמ"ח מחקר, המשרד לביטחון הפנים

ג'רי אלמו - מרכז המחקר והמידע של הכנסת

אורלי אלמגור לוטן - מרכז המחקר והמידע של הכנסת
ייעוץ משפטי
מירי פרנקל-שור
איילת לוי-נחום
מנהלת הוועדה
לאה קריכלי
רישום פרלמנטרי
א.ב., חבר תרגומים

1. הצעת צו לייעול האכיפה והפיקוח העירוניים ברשויות המקומיות (הוראת שעה) (שינוי התוספת הראשונה לחוק), התשפ"ב- 2021
2. הצעת צו לייעול האכיפה והפיקוח העירוניים ברשויות המקומיות (הוראת שעה) (שינוי התוספת הראשונה לחוק) (מס' 2), התשפ"ב- 2022
היו"ר מירב בן ארי
שלום לכולם, אנחנו פותחים את הישיבה של הוועדה לביטחון פנים. היום 18 בינואר 2022, ט"ז בשבט תשפ"ב. הנושא: 1. הצעת צו לייעול האכיפה והפיקוח העירוניים ברשויות המקומיות (הוראת שעה) (שינוי התוספת הראשונה לחוק), התשפ"ב- 2021. 2. הצעת צו לייעול האכיפה והפיקוח העירוניים ברשויות המקומיות (הוראת שעה) (שינוי התוספת הראשונה לחוק) (מס' 2), התשפ"ב- 2022. יציג מהמשרד לביטחון פנים, ליאור מזרחי, ראש מינהלת מערכי אכיפה. בקשה אדוני.
ליאור מזרחי
(הצגת מצגת)

צוהריים טובים גבירתי, חברים יקרים, תוכנית מערכי אכיפה עירוניים פועלת על בסיס החלטת ממשלה 1848 מחודש יוני 2010, רפורמה מהותית ויסודית לשיפור תחושת הביטחון והביטחון האישי של אזרחי ותושבי מדינת ישראל. מערכי אכיפה עירוניים מורכבים מכוח שיטור ייעודי ומכוח פקחים עירוניים ייעודיים. במסגרת אותה החלטה פורטו הייעודים של הכוח הזה, תפקידיו ועקרונות הפעלתו על בסיס מודל, והמגבלות החלות על הפעלתו של הכוח.

אני רץ ישר, גבירתי, כבר להחלטת ממשלה 631 מיום 14.11.2021. בהמשך להחלטת ממשלה מס' 549 מחודש אוקטובר 2021 שעיקרה צמצום פערים בין החברה הערבית לבין כלל האוכלוסייה במדינת ישראל, קידם המשרד לביטחון פנים החלטת ממשלה מס' 631 למתן מענה ממשי לצורך קידום המאמץ הממשלתי להתמודדות ולמיגור הפשיעה במגזר הערבי. עיקרי החלטת הממשלה: הפחתת תנאי הסף להצטרפות לתוכנית, 16,000 תושבים. אני מזכיר שבתחילת הדרך ב-2010 תנאי הסף הראשוני היה 20,000 עד 250,000 תושבים. במרוצת השנים, בהחלטת ממשלה ייעודית התוכנית הורחבה לערי הכרך, ולא הרבה אחרי כניסתו לתפקיד של השר גלעד ארדן איפשהו ב-2015 הוא הפחית את תנאי הסף ל-16,000 תושבים. ככל שעמדנו על המתכונת הקודמת היו בעצם עוד 28 רשויות אופציונאליות להצטרפות. כחלק מהצורך שציינתי קודם הופחת תנאי הסף בחברה הערבית ל-10,000 תושבים, בעצם מה שהגדיל את כמות הערים הפוטנציאליות להצטרפות מ-14 ל-37.

עוד פורט בהחלטת הממשלה על מתן קדימות לצירופן של רשויות בחברה הערבית. אני מזכיר, כניסתן של הרשויות אל התוכנית בנויה על בסיס רכיב צורך שניגע בו בהמשך, אבל פה ההחלטה קובעת שתינתן קדימות לרשויות מהחברה הערבית. היבט נוסף שההחלטה מתייחסת אליו, הגדלת הסיוע של המשרד לביטחון פנים בנושא של מימון פקחים מסייעים. אני מזכיר שהמימון נע בין 25% ל-35% מעלות שכרם השנתית של הפקחים, למימון של 70%.

מבחינת ההחלטה ועיקריה, הכללת רשויות ערביות במגזר הערבי בתוכנית מערכי אכיפה עירוניים, שיטור עירוני, עשויה להוביל למניעת עבירות, בולטות ונוכחות מוגברת באזורים מועדים, הגברת המשילות, חיזוק המשילות בהיבט המדינתי ובהיבט הרשותי, שיפור איכות חיי התושבים, הנגשת שירותים ציבוריים, הגברת אמון הציבור, שיפור השירות, קיצור זמני תגובה לקריאות המתקבלות במוקד המשטרתי והעירוני ככל שקיים, מהתושבים, יצירת מנגנון תהליכי, הסדרת הליכי עבודה סדורים בין הרשות המקומית והמשטרה, שזה בעצם מכפיל הכוח המרכזי של התוכנית שלנו, שיתוף הפעולה בין הרשות המקומית ומשטרת ישראל, יצירת אכיפה אפקטיבית ויעילה, ניצול יתרון יחסי של כל צד. כל צד מגיע עם היתרונות היחסיים שלו, משטרת ישראל עם הסמכויות הלאומיות והפקחים עם הסמכויות המקומיות לאכיפת חוקי עזר, והרחבת הסמכויות לפקחים המסייעים בכפוף לעמידתם בתבחינים שנקבעו בחוק, בעצם גם בין היתר יפנו את השיטור הקלאסי במשטרת ישראל לעסוק בייעודו. מיקוד פעילות האכיפה בתחומי הרשות המקומית ובלבד. אני מזכיר שהשיטור העירוני בהגדרתו פועל בתחום המוניציפאלי ובלבד, גם של השוטרים וגם של הפקחים.
היו"ר מירב בן ארי
אתה לא צריך להיכנס למשמעות של שיטור. אתה מדבר עם מישהו שכבר שולט בפרטים. בוא נתקדם, חבל על הזמן. שיטור עירוני פה יקבל את כל הגיבוי.
ליאור מזרחי
אחלה. תמונת מצב נכון להיום: התוכנית, כידוע, פועלת ב-73 ערים, ויחידה נוספת שמצויה בשלבי הקמה מתקדמים, העיר בית שמש שמייד עם סיום ההתארגנות הסופית תוגדר גם כן מבצעית. אני מקווה שזה יקרה בקרוב מאוד. נכון להיום המשרד מסייע ל-51 רשויות מתוך הרשויות שציינתי, במימון פקחים, מימון שנע בין 25% ל-35% מעלות שכר הפקחים על בסיס מפתח ועל פי מדרג מסודר. פה אני רוצה ברשותכם לצלול פנימה יותר לנושא שלשמו התכנסנו, תקציב להרחבת התוכנית בחברה הערבית. סך תקציב שהוקצה למימון פקחים מסייעים בחברה הערבית לשנת 2022 - - -
ליאור מזרחי
הרשות שמה 25%?
ליאור מזרחי
לא, במקרה של החברה הערבית, גבירתי, אני מזכיר, אנחנו מעלים את המימון ל-70%, זאת אומרת שהרשות המקומית תשים 30%. הרשות תשים 30% והמשרד ישים 70%. אני מדבר אך ורק על נושא מימון שכרם של פקחים ובכפוף להעמדת מלוא כוח האדם וכללי הדיווח שנקבעו. אנחנו נראה את זה בהמשך בטבלאות מסודרות.
מירי פרנקל-שור
מה התקציב? התחלת לומר על התקציב.
ליאור מזרחי
התקציב לטובת מימון פקחים בחברה הערבית, שזה מתייחס גם לתשע שאותן אנחנו מבקשים מהוועדה לאשר, אותן רשויות שאנחנו מבקשים מהוועדה לאשר לצרף, ו-12 היחידות הפעילות הקיימות, ובהמשך נראה את הפירוט שלהן, אז רק לטובת הנושא הזה המשרד מקצה 10 מיליון שקלים.
היו"ר מירב בן ארי
10 מיליון שקלים למימון פקחים מסייעים. תקציב המשטרה, 12 רשויות, 52 מיליון שקלים שוטף ועוד 23 מיליון שקלים.
ליאור מזרחי
חד פעמי.
היו"ר מירב בן ארי
ותשע רשויות נוספות, 26 מיליון שקלים שוטף, 14 מיליון שקלים חד פעמי.
ליאור מזרחי
הסכומים הגדולים בשני הסעיפים האחרונים מתייחסים בהיבט המשטרתי גם לקיימות וגם לאותן אלה שאנחנו מבקשים לצרף. סך הכול אנחנו נראה בהמשך, ופה הנתון האחרון מבחינתנו, נכון להיום סך תקני כוח האדם בתוכנית מונים 999 שוטרים ו-971 שפה בנתון הזה, גבירתי, הוספתי גם את מה שאישרנו לאחרונה, את אותה הקצאת כוח אדם לטובת השיטור המועצתי.
מירי פרנקל-שור
כשאתה מדבר על כוח אדם, אתה מדבר באופן כללי?
ליאור מזרחי
בוודאי, בכלל התוכניות בכלל הארץ ופה השורה האחרונה מתייחסת גם לשיטור המועצתי. אני סוכם את סך כוח האדם שהמשרד הקצה כמובן בכפוף לאישור - - -
מירי פרנקל-שור
מה סך כוח האדם שהוא הקצה לשיטור בחברה הערבי למועצות האלה?
ליאור מזרחי
ל-72, אנחנו תיכף נראה את זה בצורה מסודרת.
מירי פרנקל-שור
לא ל-72, ל-12 שאתה מבקש.
ליאור מזרחי
12 כבר היו. לא, אני לא מבקש עבור 12. אנחנו מדברים על הוספה של תשע. עבורם המשרד הקצה 72 תקני כוח אדם. אנחנו נראה את זה תיכף בטבלה סדורה. ניתן לראות פה את טבלת הרשויות על פי חלוקה למחוזות משטרת ישראל שבתחומן פועלת התוכנית, כולל חלוקה למגזרים, רשויות מעורבות. סך הכול 74 רשויות.
מירי פרנקל-שור
לא הבנתי שדיברת על התקציב. כמה תקציב עכשיו העמיד המשרד לביטחון פנים לרשויות שעומדות להצטרף?
ליאור מזרחי
אז אמרתי, יש פה את זה. אני חוזר לזה.
מירי פרנקל-שור
באיזה שקף?
ליאור מזרחי
שקף מס' 5. לטובת מימון פקחים המשרד הקצה סך הכול 13 מיליון שקלים.
מירי פרנקל-שור
ל-72?
ליאור מזרחי
לא ל-72. אני עושה הפרדה.
מירי פרנקל-שור
תעשה לי הפרדה.
ליאור מזרחי
אני עושה את ההפרדה ותיכף נראה את זה במסגרת הטבלאות המסודרות.
מירי פרנקל-שור
בוא נדבר רק על הרשויות שכרגע עומדות להיכנס. מה תקציב המשרד?
ליאור מזרחי
אפשר לראות את זה פה. ציינתי, תקציב עבור תשע הרשויות הנוספות זה 26 מיליון שקלים פלוס שוטף 14 מיליון שקלים, זה בהיבט המשטרתי. בסעיף הראשון, סך התקציב שהוקצה למימון פקחים בכלל החברה הערבית, שזה התשע פלוס 12, זה לא 10, זה 13 מיליון שקלים בסך הכול הכללי.
מירי פרנקל-שור
כמה נשאר לכם בקופה?
ליאור מזרחי
לא נשאר לנו בקופה.
מירי פרנקל-שור
אז מה יהיה עם רשויות אחרות שמבקשות להצטרף?
ליאור מזרחי
ככל שיוקצה תקציב ממשרד האוצר אנחנו נצרף עוד רשויות.
היו"ר מירב בן ארי
ברור. כמו שהיה לי עם השיטור המועצתי.
ליאור מזרחי
נכון, בדיוק.
היו"ר מירב בן ארי
אותו דבר. אני רציתי להכניס מחר ארבע רשויות שהיו מוכנות גם לשים כסף, ולא היה כסף, אבל הבטיחו לי שיהיה לי 12 ב-2023, אז כמה יהיה ב-2023 אם יהיה צורך? יש משהו?
ליאור מזרחי
תיכף תראו את הטבלה ותראו את המדרג. ככל שאנחנו נקבל כסף תוספתי לטובת הנושא, נפעל לפי המדרג.
היו"ר מירב בן ארי
בשיטור המועצתי, בהמשך למה שאמרה היועצת המשפטית, היה לי איזושהי הבטחה שיכנסו עוד 12 ב-2023. פה אין משהו שיודעים עליו.
ליאור מזרחי
לא משהו שאני יודע עליו.
היו"ר מירב בן ארי
אז זה שווה לבדוק.
ליאור מזרחי
אני יודע שנעשתה איזושהי בדיקת היתכנות.
היו"ר מירב בן ארי
אוקיי, בוא נראה קודם כל שזה באמת קורה.
ליאור מזרחי
בהחלט. זה בעצם המבחן הגדול. תיכף ניגע בזה.
היו"ר מירב בן ארי
עד היום איפה יש שיטור עירוני? איזה רשות גדולה ערבית?
ליאור מזרחי
גבירתי, אלו בעצם 12 הרשויות בחברה הערבית שבתחומן - - -
היו"ר מירב בן ארי
כבר יש?
ליאור מזרחי
אפשר לראות בעמודה השנייה מתי היחידה הוגדרה כמבצעית. אני מזכיר, התוכנית יצאה לדרך כפיילוט ב-2011, ואחת הערים הראשונות שבתחומה התוכנית קמה היא בעיר נצרת, כבר ביוני 2011.
היו"ר מירב בן ארי
אז 12, כבר יש להן?
ליאור מזרחי
כן. אפשר לראות את כל הנתונים כולל, וזה אולי החלק המעניין, וזה בהקשר הישיר לשאלתך מירי, למה חיברנו את הנתון, כדי ליצור אחידות ושוויון בין כלל הרשויות בחברה הערבית, ולא לתת את אותה החלטת ממשלה 631 רק לרשויות המצטרפות אלא ליצור אחידות בין כל הרשויות הערביות, שזה ה-12 הקיימות פלוס התשע שאותן שאנחנו מבקשים לצרף. העלינו את המימון לכל ה-21 רשויות. אפשר לראות פה בעמודה השמאלית את גובה המימון החדש גם באותן רשויות שבתחומן התוכנית כבר פועלת.
מירי פרנקל-שור
מה זה אחוז השתתפות לשנת 2021–2025??
ליאור מזרחי
זה מה שהיה עד כה.
היו"ר מירב בן ארי
עכשיו תיראי, יש כאלה שהוא מחליף להן. הוא עכשיו שם להן יותר כסף.
ליאור מזרחי
מירי, הצגתי בשקופית הראשונה שעד כה המשרד מימן בין 25% ל-35% מעלות שכר הפקחים השנתית. בעקבות החלטת ממשלה 631 העלינו את המימון ל-70% לכלל הרשויות בחברה הערבית.
היו"ר מירב בן ארי
זאת אומרת שגם רשות ששמה 35% עד כה, היא תרד קצת ואתם תיתנו יותר, או שאתה משאיר?
ליאור מזרחי
היא לא שמה עד עכשיו 35%.
היו"ר מירב בן ארי
רהט?
ליאור מזרחי
רהט למשל עד כה קיבלה 35%, זאת אומרת שהיא נדרשה על חשבונה לממן 65%. לצורך העניין, החל משנת 2022 היא תממן רק 30%.
מירי פרנקל-שור
שאתה אומר אחוז ההשתתפות לשנת 2025, של הרשות, לא של המשרד.
ליאור מזרחי
לא, לא, אחוז ההשתתפות, ה-25% זה של המשרד. הגדלנו. לצורך העניין בוא ניקח את השורה הראשונה, נצרת. עד כה מימנו 25%. החל משנת 2022 נממן 70% וכן הלאה.
היו"ר מירב בן ארי
כן, כן. אני הבנתי את זה. זה דרמטי.
ליאור מזרחי
מאוד. זה משמעותי מאוד. זה יסייע רבות.

אני בוחר פה להתמקד בשינוי שנעשה ספציפית לגבי החברה הערבית. אנחנו שינינו את נוסחת הניקוד שעל פיה - - -
היו"ר מירב בן ארי
שזה לא לפי מספר התושבים אלא לפי מספר האירועים?
ליאור מזרחי
זה כן על פי מספר התושבים. אמרנו קודם כל שתנאי הסף היה 16,000. הורדנו אותו ל-10,000. קיבלנו רשימה, נראה אותה בהמשך, של 37 רשויות. באנו ושאלנו, רגע, איך נקבע מי ראשונה ומי שנייה? יצרנו משוואה שגם הפעלנו במתכונת הישנה, שנקראת נוסחת רכיב הצורך, נוסחה שמורכבת מאיכות חיים וכלל העבירות שמתקיימות ברשות המקומית על סמך הנתונים שמופיעים למשטרת ישראל. נתנו ציון בעצם לכל רשות, והרשות שקיבלה את הציון הגבוה ביותר, היא זו שקיבלה את הקדימות. נוכל לראות את הציונים בשקופית הבאה.
היו"ר מירב בן ארי
נגיד ג'סר שיש לה כמעט 15,000 תושבים, יש לה שבעה שוטרים, שבעה פקחים.
ליאור מזרחי
נכון.
היו"ר מירב בן ארי
אוקיי, וכלל העבירות, 116. זה הכי גבוה, ג'סר.
ליאור מזרחי
נכון. הציון הזה של כלל העבירות, ציון הצורך אפשר לראות שם, הוא הציון שקובע את סדר כניסתן של הרשויות לתוכנית.
היו"ר מירב בן ארי
חבל שלא עושים את זה גם ברשויות היהודיות.
ליאור מזרחי
עשינו את זה. ככה תמיד פעלנו.
היו"ר מירב בן ארי
שזה גם על מספר התושבים וגם על מספר העבירות?
ליאור מזרחי
קודם כל מספר התושבים קובע אם אתה בכלל אופציונאלי להצטרפות או לא.
היו"ר מירב בן ארי
נכון.
ליאור מזרחי
שאלת לגבי החברה היהודית. נכון להיום התנאי להצטרפות הוא 16,000 תושבים ומעלה. זה אומר, אתה פחות מ-16,000, אתה לא במשחק.
היו"ר מירב בן ארי
ברור, ווואנס יש לך 16?
ליאור מזרחי
וואנס יש לך 16, לקחנו את כל האלה שהם 16 ויצרנו גם את המשוואה הזאת.
היו"ר מירב בן ארי
גם שם קבעת.
ליאור מזרחי
גם שם קבענו. אני בחרתי להתמקד פה במה שאנחנו דנים כעת ולא ליצור פה איזשהו בלבול, אבל ככל שאת רוצה, אני יכול לפרט גם.
היו"ר מירב בן ארי
לא, לא, זה בסדר.
ליאור מזרחי
עד כמה שניתן לראות ולהבחין, אני הדגשתי את תשע הרשויות הראשונות. אני מעדיף שנעבור אל השקופית הבאה כדי שנתמקד באותן רשויות הרלוונטיות.
היו"ר מירב בן ארי
החדשות, אלה שמצטרפות.
ליאור מזרחי
החדשות שאותן אנחנו מבקשים לצרף. אפשר לראות פה את סדר כניסתן של הרשויות מבחינת כלל עבירות והציון שעל פיו נקבעה קדימותן להצטרפות. לשאלתך, מירי, ניתן לראות מטה את סך תקני כוח האדם שהמשרד מקצה לטובת משטרת ישראל. ניתן לראות את אחוז ההשתתפות של המשרד לביטחון פנים בשנת - - -
מירי פרנקל-שור
כשאתה אומר מספר השוטרים, זה מטעם המשרד. מספר הפקחים זה מטעם הרשות המקומית.
ליאור מזרחי
מטעם הרשות המקומית כשהמשרד משתתף במימונם. בוא ניקח לדוגמה את ג'סר א-זרקא. ג'סר א-זרקא נדרשת להעמיד שבעה פקחים. שבעה פקחים במפתח של 130,000 שקל, להכפיל 130 ב-7 מתוך הסכום הכולל, 70% המשרד מממן, אבל לא בכדי הוספתי את ההערה למטה כדי שזה יובהר בצורה חד משמעית. התשלום או הסכומים מותנים בהעמדת מלוא כוח האדם. הווה אומר, כדי לקבל את מלוא המימון שמצוין מצד שמאל, הרשות המקומית מצידה מתחייבת להעמיד את כוח האדם, אחרת היא תקבל רק את החלק היחסי ולא את כל המימון.
מירי פרנקל-שור
זה לא רק עניין של מימון. אם היא לא מעמידה את מלוא הפקחים, אז איך יכול המערך והמודל הזה להצליח ברשות המקומית?
ליאור מזרחי
את צודקת בהחלט. ההפעלה המיטבית של הכוח ועמידתו ביעדיו תלויה בין היתר או יש לזה משקל כבד, בהעמדת כוח אדם מצד הרשות המקומית ומצד משטרת ישראל.
מירי פרנקל-שור
אני פשוט מעוררת את השאלה. אם היא לא מצליחה להעמיד את מספר הפקחים שאתם הנחיתם, ואתם חושבים שכך יפעל השיטור העירוני, אז השאלה, אם היא לא מצליחה לעמוד בתנאי הזה למרות המימון, לגייס, וזה לא גיוס של הרבה פקחים, שתיכף אנחנו נדבר על זה, אז השאלה אם הרשות צריכה לקבל בכלל את המימון ולא להעביר את המימון לרשות שכן מבקשת להיכנס והיא יכולה להעמיד את מספר הפקחים?
ליאור מזרחי
את צודקת בהחלט ויש מנגנון סדור. אני מזכיר כי זה חשוב מאוד. אנחנו למודי ניסיון כפי שציינתי גם בפגישות הקודמות בינינו. התוכנית כבר פועלת כעשר שנים. יש המון תובנות. לשאלתך, כן בהחלט. יש מנגנון סדור שככל שרשות מקומית לא מעמידה את כוח האדם, דרך אגב, זה גם נכון בצד המשטרתי. ככל שרשות מקומית לא מעמידה את כוח האדם הדרוש להפעלה מיטבית של הכוח הזה, בסמכות המשרד באמצעות מנגנון סדור לזמן את הרשות המקומית, להתריע בפניה עד לכדי הוצאתה מהתוכנית והפניית המשאבים שהוקצו, לטובת הוספת רשות אחרת שכן יכולה, כן רוצה, כן מעוניינת. אני מזכיר שבבסיס התוכנית שלנו, וזה משהו שהוא מאוד חשוב, ההשתתפות בתוכנית היא השתתפות וולונטרית. לא בעבר, לא בהווה ואין בכוונתנו בעתיד לכפות את עצמנו כמשרד על שום רשות, זאת אומרת שלצורך העניין ככל שיתקבל היום האישור מהוועדה, אנחנו נתאם אל מול ראשי הרשויות ובעלי העניין במשטרת ישראל דיון התנעה שבו נפרוס את משנתנו לגבי התוכנית, נציג בפני ראש הרשות המקומית מה נדרש ממנו להעמיד. ככל שהוא ישתף פעולה, יחתום על הסכם ויקדם את העמדת כוח האדם והמשאבים הדרושים לתוכנית, איך אומרים, אהלן וסהלן. ככל שלא ישתף פעולה, יגיד חבר'ה, גדול עלי, לא יכול - - -.

אנחנו גם עשינו איזושהי פעולה מקדימה. כדי לבדוק את יכולתן של אותן רשויות שציינתי להצטרף אל התוכנית, עשינו איזושהי בדיקת היתכנות. פנינו לראשי הרשויות בכתב. דרשנו לקבל בכתב איזושהי התחייבות מצד ראשי הרשויות שאומרים, כן, רוצה אני. כן, אני אעמיד מה שצריך.
מירי פרנקל-שור
השאלה מה הוועדה מתבקשת לאשר? האם היא מתבקשת לאשר רק את ההכללה או שהיא אומרת, אם באמת בסופו של דבר הרשות לא מעמידה את מספר הפקחים, השאלה אם הרשות צריכה - - -
היו"ר מירב בן ארי
אנחנו צריכים לעקוב.
מירי פרנקל-שור
אני חושבת שעד שלא יוסדר הנושא הזה, הוועדה לא צריכה לאשר.
היו"ר מירב בן ארי
מה זה לא מוסדר? אם אני לא אאשר, איך הם יסדירו?
מירי פרנקל-שור
זה צריך להיות מוסכם. כל העבודה צריכה להיות לפני שהוועדה מתבקשת לאשר.
ליאור מזרחי
לא מדויק משפטית. החוק קובע שאסור לי - - -
מירי פרנקל-שור
אתה לא יכול להעביר להם את המימון, אבל אתה בודק את ההיתכנות. לא את ההיתכנות אחר כך.
ליאור מזרחי
לא, עשיתי כבר את ההיתכנות. אמרתי קודם, עשיתי ויש לי פה תשובות בכתב.
מירי פרנקל-שור
אני הבנתי שאמרת שאחרי שאנחנו נאשר, אז תתבצע בדיקת ההיתכנות.
ליאור מזרחי
לא, לא. סליחה, אם לא הבנת אותי, אני חוזר על דבריי. עשיתי את בדיקת ההיתכנות ואני מגיע לכנסת לדיון אחרי שכבר בדקתי את ההיתכנות באותן רשויות.
היו"ר מירב בן ארי
זה כמו עם השיטור המועצתי. היו ארבע רשויות שאמרו שהן לא יכולות לעמוד בזה.
ליאור מזרחי
נכון.
היו"ר מירב בן ארי
אני מאמינה שבאים ובודקים. אם הרשות באה ואומרת לו, רוצה אני ויכולה אני, אנחנו ניתן להם לעבוד. הם הראשונים שיצרו את זה. זה תקציב של המשרד.
מירי פרנקל-שור
לא, אבל היא הנותנת שהמשרד אחר כך לא יכול להעביר מימון פרופורציונאלי למספר הפקחים שהם העבירו.
סמיר אמארה
גבירתי, תרשי לי ברשותך.
היו"ר מירב בן ארי
רק תגיד מי אתה.
סמיר אמארה
אני עורך דין סמיר אמארה, עוזר ראש מועצה מקומית כפר כנא. אנחנו מהתשע שצריך להקים כבר את המערך בתוך - - -
היו"ר מירב בן ארי
כן, כן.
סמיר אמארה
קצת נתונים מהמועצה אצלנו בכפר כנא. כבר אנחנו הסדרנו עניין חוק העזר בתוך הרשות. אנחנו מוכנים כרשות לקלוט את המערך. זה בכפר כמעט מופעל אבל לא בדרך סדורה, בגלל שאין לנו את השילוב הזה בין יחידת פיקוח עירוני ברשות והיחידה של המשטרה. יש לנו כבר מערך שפועל אבל לא כפוף לחוק העזר שהקמנו, אז בטוח בשילוב המערך עם המשטרה אנחנו תוך יומיים עם המשטרה יוצאים להפעיל את התוכנית הזאת. פקחים כבר יש לנו, מערך שלם יש לנו. אנחנו מוכנים להפעיל את המערך הזה.
ליאור מזרחי
ראשית, זה מבורך מה שאתה אומר, אבל איזושהי הסתייגות קלה. אני מזכיר שהתוכנית הזאת, א', פועלת על בסיס חוק, ו-ב', פועלת על בסיס תפיסת הפעלה מאוד מוגדרת וברורה. למה אני מעלה את זה כעת? כי אני לא מכיר את הנפשות שעליהן אתה מדבר בכפר כנא. ישנם תנאים להעסקתם של פקחים במסגרת שיטור עירוני. צריכים לעבור הכשרה, צריכים לעבור בדיקה. הרשות המקומית מצידה צריכה להעמיד את האמצעים הדרושים. יכול להיות שהם קיימים. יש פה איזושהי פרוצדורה שהיא לא בהכרח as is. הלוואי שיהיה לנו פה קיצורי דרך, ו-ב', יש כוח אדם שבאמת נוכל להפעיל אותו על פי החוק ועל פי התנאים הדרושים. מבורך.
היו"ר מירב בן ארי
אוקיי, בוא נמשיך.
ליאור מזרחי
אוקיי. כפי שציינתי קודם, אלה הם תשעת הרשויות שאנחנו מבקשים את אישור הוועדה לצירופן לתוספת הראשונה.
היו"ר מירב בן ארי
אז כמה בסך הכול התקציב של הדבר הזה? זה ה-5 מיליון?
ליאור מזרחי
זה לטובת המימון של אותן תשע. מירב, אני לא רוצה לבלבל אותך.
היו"ר מירב בן ארי
לא, אל תבלבל אותי. תשע הרשויות החדשות - - -
ליאור מזרחי
תשע הרשויות החדשות, המשרד מקצה 72 תקני משטרה. המשרד מממן לאותן תשע רשויות סך כולל של 5.1 מיליון שקלים למימון פקחים. אם נחזור לשקופית מס' 5, אז אני מזכיר שגם המשרד מממן עוד 26 מיליון שקלים שוטף פלוס 14 מיליון שקלים חד פעמי לצד המשטרתי.
היו"ר מירב בן ארי
כן, לבנות את התחנות, ציודים?
ליאור מזרחי
כוח האדם, ההכשרות שלו והאמצעים הדרושים, לרבות ביצוע התאמות במבנה שיוקצה על ידי הרשות המקומית.
היו"ר מירב בן ארי
עד היום יש לך רק 12?
ליאור מזרחי
12 מתוך 74.
היו"ר מירב בן ארי
כל התשע הן חדשות?
ליאור מזרחי
כל התשע הן חדשות, מירב.
מירי פרנקל-שור
ג'סר היא בין התשע שמתבקשים - - -
ליאור מזרחי
נכון, זאת אומרת סך הכול יהיו 21 ככל שנאשר את התשע, וככל שתשע הרשויות הללו, אכן תופעל בתחומן היחידה.
היו"ר מירב בן ארי
אז כל מה שפועל עכשיו נגיד בג'סר זה רק משטרה, אין שיטור עירוני.
ליאור מזרחי
נכון, שזה אולי בעצם מכפיל הכוח הגדול והמרכזי.
היו"ר מירב בן ארי
איך רשות כמו ג'סר עומדת בזה כלכלית?
ליאור מזרחי
בשביל זה היה לנו את המימון ל-70%.
היו"ר מירב בן ארי
מי מודד? מי בודק? ידווח לוועדה על התקדמות? מה לוחות הזמנים?
ליאור מזרחי
שאלת מי בודק ומי מדווח. המשרד מעביר לכנסת ישראל דיווח חציוני על כלל הפעילות של המערך. זה דבר אחד. דבר שני, במסגרת הפיילוט, ואני מקווה שאוטוטו, מירב, ניפגש להפיכת הוראת השעה לחוק של קבע.
מירי פרנקל-שור
מתי אתם מביאים לכנסת את הוראת הקבע?
ליאור מזרחי
קיבלנו כבר את ההערות הציבור. אולי היועמ"ש יוכל לתת התייחסות לזה. אני מקווה שזה יקרה די בקרוב. דבר שני, אני מזכיר שהמשרד נדרש לבצע מחקר מלווה לתוכנית וכמובן המחקר הזה יחול גם על הרשויות שבתחומן אנחנו נפעיל את התוכנית, זאת אומרת על כלל הרשויות שבמסגרת תוכנית שיטור עירוני ומועצתי.
מירי פרנקל-שור
יש להם אמות מידה איך אתם בוחנים את ההצלחה של השיטור העירוני?
ליאור מזרחי
כן, אבל אני מעדיף שהמדען יענה על זה, לא אני. בהחלט יש.
היו"ר מירב בן ארי
אוקיי. מה לוחות הזמנים?
ליאור מזרחי
מכיוון שזה משתנה מרשות לרשות, בגדול, הצגתי לך את זה בשיטור המועצתי. אני יכול לומר את זה בעל פה. יש איזשהו ציר זמן. אחרי שנאשר בכנסת את הצטרפותן של אותן רשויות, אנחנו נגיע לבצע דיון התנעה ברשות המקומית.
היו"ר מירב בן ארי
בכל רשות יתקיים דיון התנעה?
ליאור מזרחי
בכל רשות יתקיים דיון.
היו"ר מירב בן ארי
אתה נמצא שם?
ליאור מזרחי
אני מוביל את דיון ההתנעה יחד עם השותף שלי, ראש מדור שיטור עירוני במשטרת ישראל. אנחנו מגיעים, מכנסים את כלל בעלי העניין גם ברשות המקומית וגם במשטרה על מנת להפוך את הנושא הזה שאנחנו לשמו התכנסנו, לרשמי. בסיומו, ככל שאנחנו מבינים שאכן קיימת ההיתכנות, המשרד מעביר הסכם לרשות המקומית, שבעצם מתחייב בשם משטרת ישראל להעמדת תקינה ואמצעים, והרשות המקומית מצידה מתחייבת להעמיד את התקינה וכוח האדם הדרושים. פה אנחנו בעצם פועלים בשני ערוצים מקבילים, בערוץ המשטרתי, העמדת הכוח, גיוס, השמה, הכשרה, ובצד העירוני, בקצה אנחנו מפגישים את שני הכוחות הללו, העירוני והמשטרתי לכדי אימון הקמה משותף, לראשונה, שבסיומו היחידה בעצם מוגדרת כיחידה מבצעית. פה לא תם חלקינו של המינהלת ושל המדור. זה גם המעקב והבקרה השוטף מצידנו כמשרד, כמינהלת מערכי אכיפה עירוניים לוודא, לבדוק שאכן הכוחות הללו גם בצד העירוני וגם בצד המשטרתי פועלים על בסיס החוק ועל בסיס תפיסת ההפעלה.
היו"ר מירב בן ארי
הבנתי, אוקיי.
ליאור מזרחי
מה שאמרתי זה זהה לחלוטין גם לגבי המועצות האזוריות.
היו"ר מירב בן ארי
אוקיי. אנחנו נעלה את איילת, היועצת המשפטית של הוועדה. היא בזום.
איילת לוי-נחום
כמה הערות. הערה אחת מתייחסת לדברים שדיבר עליהם ליאור. אנחנו כמובן הפצנו מסמך לוועדה שמפרט את כל הרקע. אני לא אחזור על זה כי כולכם מכירים, אבל צריך לקחת בחשבון שיש מספר רשויות מקומיות ערביות כמו ג'דיידה מכר, יפיע, כפר קרע, מג'אר, ריינה שביקשו בעבר להיכלל בפרויקט של השיטור העירוני ולא נכללו מטעמי תקציב שהועמד להכללת הרשויות בפרויקט הזה, כך שבצווים שמונחים כרגע על שולחן הוועדה, עדיין הרשויות האלה לא נכללות ושווה לוועדה לעמוד על המאמצים להכליל את הרשויות האלה ברשימת הרשויות. יש גם רשויות נוספות שביקשו להיכלל בתוכנית כמו כבול, פורדייס, שעב ועוספיה, שלא נכללו בגלל קריטריון שעמד בזמנו על 16,000 איש כמו שציין ליאור, וכרגע ירד. אני מבינה שהרשויות האלה אמורות להיכנס בהמשך אבל שווה לעקוב אחרי העניין הזה.

נקודה נוספת, ליאור הזכיר את החלטת הממשלה 631 שמלווה את תשע הרשויות שמבקשים להוסיף. החלטת הממשלה מדברת גם על הכללת רשויות דרוזיות וצ'רקסיות, ואני רואה שבצו הנוכחי אין תוספת לרשויות האלה, כך שכרגע בחוק השיטור העירוני מופיע רק דאלית אל-כרמל. שווה להתייחס לעניין הזה.

הנקודה האחרונה, ליאור דיבר על המאמצים שעושה המשרד לביטחון פנים להתאים בעצם את מודל השיטור העירוני שחל ברשויות הערביות למאפיינים של אותן רשויות. אני רוצה להתייחס לקושי שעלה גם בוועדה לענייני החברה הערבית. בדיונים שנערכו שם עלה קושי בהפעלת אכיפה מקומית בשל קירבה משפחתית שקיימת ברשויות האלה לפקחים תושבי הרשות. אני מבינה שהטענה הזאת עלתה גם בעבודה שהכין מרכז המידע והמחקר של הכנסת ביחס לתשובות שהתקבלו מהרשויות על קושי בהפעלת אכיפה מקומית ברשויות האלה בגלל סוגיית קרבת המשפחה. אני מציעה שהוועדה תיתן את הדעת גם לנושא הזה. זהו, אלה שלושת הנקודות שהן תוספת לדברים שכבר נאמרו ואני לא אחזור עליהם.
היו"ר מירב בן ארי
תודה, איילת. ג'רי מהממ"מ, בקשה.
ג'רי אלמו
שלום, אני ממרכז המחקר והמידע של הכנסת. איילת מהייעוץ המשפטי וגם ליאור כבר אמרו את רוב הדברים שרצינו להגיד. אני רק אתייחס בנקודה אחת קטנה לגבי הערכת האפקטיביות של התוכנית. במסמך שפרסמנו התייחסנו לזה בצורה יותר גדולה ואמרנו שיש כמה דרכים למדוד אפקטיביות של תוכנית. אחת מהן היא בעצם למדוד את היקף העבריינות לפני ואחרי הקמת התוכנית, וזה מה שעשינו בהקשר לשיטור העירוני. הבדיקה העלתה שבהתייחס להסתכלות כלל-ארצית ראינו שיש ירידה בעבירות הליבה שהשיטור העירוני מטפל בהן אחרי הקמת השיטור העירוני. ראינו שברשויות יהודיות גם הייתה ירידה גדולה ומובהקת במספר העבירות, ואילו ברשויות הערביות ראינו שדווקא הייתה עלייה בעבירות אחרי הקמת השיטור העירוני.

בהתייחס לממצאים האלה רצינו לשאול את המשרד לביטחון פנים כיצד הם מתכוונים לעשות בחינה למדידת אפקטיביות לתוכנית ובאיזה אופן. גם חשוב לציין שבעצם עלייה או ירידה בהיקף העבירות לא בהכרח משקפת עלייה בהיקף העבריינות. היא גם יכולה לשקף עלייה בהיקף האכיפה.
היו"ר מירב בן ארי
מעניין. אוקיי ג'רי, עוד הערות?
ג'רי אלמו
זהו.
היו"ר מירב בן ארי
אוקיי, תודה. אני רוצה שתתייחסו לדברים שנאמרו גם על העלייה בפשיעה וגם מה שאמרה היועצת המשפטית, איילת, על העניין של קרבת משפחה.
ליאור מזרחי
אני מזכיר שג'דיידה מכר כשפנתה אלינו בזמנו, לא עמדה בתנאי הסף.
היו"ר מירב בן ארי
שזה מספר התושבים?
ליאור מזרחי
אז זה היה 16,000. כשהורדנו את זה ל-10,000, היא מופיעה. מבחינת ניקוד הצורך היא לא עומדת בין התשע שאותן אנחנו מבקשים.
היו"ר מירב בן ארי
ההחלטה לבחור את הרשות, זה גם ירד ל-10,000 וזה גם מבחינת מספר המקרים?
ליאור מזרחי
מבחינת ניקוד הצורך.
היו"ר מירב בן ארי
אבל ג'דיידה זה אחד המקומות הקשים של המשרד.
ליאור מזרחי
אנחנו לא קבענו את הנתונים. יש נתונים שנלקחו מתוך המערכות המשטריות.
היו"ר מירב בן ארי
זאת אומרת שהנתונים של ג'סר הם יותר קשים משם.
ליאור מזרחי
כן. דרך אגב, אני מניח שאפשר לראות. אמרנו קודם ג'דיידה מכר, היא במספר 15.
היו"ר מירב בן ארי
גבוה בציון אתה אומר.
ליאור מזרחי
אפשר לראות את הציון שלה ביחס לאלו שמעליה וביחס לאלו שמתחתיה.
היו"ר מירב בן ארי
אתה בחרת תשע.
ליאור מזרחי
אני בחרתי תשע. יכולתי לבחור יותר, יכולתי לבחור פחות. אני התכנסתי גם לתקציבים שהוקצו. אני לא רוצה לחזור על הדברים אבל תקציב הוא לא רק כוח האדם המשטרתי אלא כל אותם דברים נוספים שציינתי.

לגבי הסעיף הנוסף שהתייחסה איילת, החלטת ממשלה 631 שמדברת על דרוזים וצ'רקסים, נכון, אבל אפשר לראות פה שיקוף תמונת מצב של כל הרשויות כולל הדרוזיות והצ'רקסיות שעומדות בתנאי הסף, זאת אומרת שיכול להיות שניקח שם של רשות, אני לא זוכר בעל פה - - -
היו"ר מירב בן ארי
עוספיה היא 21.
ליאור מזרחי
יכול להיות גם מצב של רשות של דרוזים או צ'רקסים שלא עומדת בתנאי הסף, היא פחות מ-10,000 תושבים.
היו"ר מירב בן ארי
עד מג'דל שמס, עד מספר 30 שלך, התושבים בסדר, מעל 10,000. מה שמשפיע זה באמת האירועים של איכות החיים.
ליאור מזרחי
מירב, אפשר להסתכל על כל הטבלה עד מס' 37. כל 37 הרשויות שמופיעות פה בטבלה הן מעל 10,000 תושבים.
היו"ר מירב בן ארי
כן, זה מה שאמרתי.
ליאור מזרחי
אפשר לראות גם שזה מבוסס על נתוני למ"ס המעודכנים ביותר.
היו"ר מירב בן ארי
פשוט מעבר למספר התושבים הוספת כאן את הנתון של האירועים ושל שלל העבירות.
ליאור מזרחי
כן.
היו"ר מירב בן ארי
אם בג'סר יש 116 ובירכא יש 32, יש הבדל. אוקיי, הבנתי.
ליאור מזרחי
הדבר האחרון שהעלו לגבי נושא של ניגוד עניינים - - -
היו"ר מירב בן ארי
כן, של המשפחות.
ליאור מזרחי
אני רוצה את ההתייחסות של ראש מדור שיטור עירוני.
היו"ר מירב בן ארי
בקשה.
שחר חמדי
צוהריים טובים, אני אתן התייחסות לשתי נקודות, אחת זה באמת הקרבה. אנחנו אחראים על ההפעלה המבצעית, מן הסתם. במקום שמפקד היחידה מזהה איזשהו קושי של הפקחים לפעול בשטח המוניציפאלי, עשינו את זה במענה שגם נתנו. במספר יחידות פשוט גויסו פקחים שלא גרים ביישובים הערבים.
היו"ר מירב בן ארי
שלא גרים באותו ישוב.
שחר חמדי
שלא גרים ביישוב, וככה הם פועלים ואין פה לא ניגוד עניינים ולא שום מתח מובנה. ככה פתרנו את זה.
ליאור מזרחי
דרך אגב, זה לא סוד, אני יכול לציין אפילו שמות של רשויות שזו הפעולה שעשו כדי למנוע את הקושי הזה. דרך אגב, כהערה ולא כדי לפתוח את זה לדיון, הקושי הזה יכול להתקיים.
היו"ר מירב בן ארי
גם אצל היהודים.
ליאור מזרחי
גם בחברות אחרות, בדיוק.
שחר חמדי
אנחנו רואים את זה ביישובים יהודיים, שגם זה קורה. גם שם אותו פקח מועבר או מורחק או מופסקת עבודתו. הוא מועבר למשרה אחרת ומגייסים אחר במקומו.

ההתייחסות השנייה זה לגבי עלייה בדיווח, אז במקום שאין משטרה, במיוחד במגזר הלא-יהודי, אז גם אין דיווח. במקום שנכנסים כוחות משטרתיים לאותו אזור שקודם לא היה, אז מן הסתם יש יותר דיווח. יש יותר שירות ויותר אמון ויותר חשיפה ולכן הנתונים עולים. אני יכול להגיד את זה כמשהו שהוא חוצה גבול, חוצה יישובים. בניגוד ליישובים היהודים, אם ניקח את רעננה שיש שם תחנת משטרה, אז יש שם דיווח וכדומה, וכשנכנסת יחידת משטרה נוספת, נתוני הפשיעה יורדים בטח בשיטור העירוני. במקומות שלא היה לפני זה משטרה או היה שם פחות משטרה, ביישובים במגזר הלא-יהודי, אז כשנכנסת יחידה חדשה, נתוני הדיווח ועלים ולכן יש עלייה.
היו"ר מירב בן ארי
אני אנצל את זה שהוועדה הזאת חדשה ואנחנו נפקח. הנתונים, אתם תביאו לוועדה על השיטור. עד עכשיו הממ"מ עשו כשלא הייתה ועדה. כעת, משאישרנו גם את הצו המועצתי לרשויות אזוריות וגם לזה, אתם תדווחו לפה על מספר העבירות. נעשה נוהל מסודר.
ליאור מזרחי
אני מזכיר, בימים אלו מינהלת מערכי אכיפה בתאום עם מדור שיטור עירוני באמצעות הייעוץ המשפטי של המשרד ושל משטרת ישראל, אמורים די בקרוב להעביר את הדיווח החציוני עבור חציון ב' של שנת 2021. תוכלי לראות שם, גבירתי, את כל - - -
היו"ר מירב בן ארי
מתי אתם אמורים - - - ?
ליאור מזרחי
זה בשלבי גיבוש אחרונים. זה כמובן מועבר באמצעות הייעוץ המשפטי ובשם השר.
היו"ר מירב בן ארי
בסדר. אורלי מהממ"מ.
אורלי אלמגור לוטן
ליאור דיבר על זה שיש דגש לעבירות איכות חיים בחברה הערבית. השאלה זה למה דווקא עבירות איכות חיים ולא עבירות של אלימות?
היו"ר מירב בן ארי
אורלי, עוד משהו?
אורלי אלמגור לוטן
הוא התייחס קודם, לא קלטתי את שמו, למה שג'רי העירה, שיש עלייה בהיקף הדיווחים, והסביר למה, אבל אז זה לא ענה לשאלה של ג'רי. איך בעצם מתקדמים להתמודד עם זה כשמודדים את האפקטיביות ביישובים הערבים?
מירי פרנקל-שור
ההתייחסות לעבירות איכות חיים זו החלטת ממשלה. התמהיל שנקבע בהחלטת הממשלה בין עבירות איכות חיים לבין עבירות שדווחו למשטרה - - -
ליאור מזרחי
מירי, עוד לפני ההחלטה, מה הרציונל שעמד בהקמת המערכים הללו? הרציונל שעמד בהקמת המערכים הללו, יצירת כוח אכיפתי תוספתי.
מירי פרנקל-שור
בוא נגיד שהחוק קבע אבל הוא גם הוסיף את הנושא של אלימות.
ליאור מזרחי
במרחב הציבורי.
מירי פרנקל-שור
נכון, אבל יש החלטת ממשלה שכבר לא נותנת שיקול דעת למשרד לביטחון פנים. החלטת הממשלה מדברת על 60% לטובת עבירות איכות חיים.
ליאור מזרחי
נכון.
מירי פרנקל-שור
לכן המשרד לביטחון פנים נותן את הדגש על עבירות איכות חיים. זה לא קשור לשיקול דעתם של המשרד לביטחון פנים.
אורלי אלמגור לוטן
מירי, זה הוצג כאיזושהי התאמה כרגע לרשויות הערביות.
ליאור מזרחי
ניתן לראות בשקופית מס' 9, ההתאמה היחידה שנעשתה בהיעדר דיווח בחברה הערבית, הנוסחה במתכונת הישנה עמדה על 60% עבירות איכות חיים ו-40% עבירות פע"ר בחברה הערבית. 40% הנוספים זה שיעור כלל העבירות שמדווחות ברשותה מקומית. זו ההתאמה הספציפית שנעשתה לגבי חברה ערבית על מנת לשקף תמונת מצב רחבה יותר לגבי הצורך בהקמת המערכים בתחומי הערים הללו.
היו"ר מירב בן ארי
אוקיי. אין כרגע החלטה על 2023, להגדיל את שיטור עירוני בעוד רשויות?
ליאור מזרחי
גבירתי, אני מניח שאת מכירה ומכירה טוב ממני. הגדלה/הרחבת התוכנית בראש ובראשונה מותנית בתקציבים ייעודיים שיופנו לטובת המשרד לביטחון פנים. ככל שיוקצו תקציבים נוספים, אנחנו נצרף.
מירי פרנקל-שור
זה שאלה יותר רחבה.
ליאור מזרחי
בוודאי.
היו"ר מירב בן ארי
אוקיי. עכשיו תגיד לי את הרציונל גם של עבירות איכות חיים.
ליאור מזרחי
בקשה שחר.
שחר חמדי
השיטור העירוני לא בא להחליף את כוחות המשטרה שפועלים. הם באים לתת מענה למשהו שהוזנח או לשיטת ראשי הרשויות בזמנו שהוזנח, וזה כל נושא עבירות איכות החיים והאלימות במרחב הציבורי.
מירי פרנקל-שור
זה המטרה של החוק - - -
שחר חמדי
זו הייתה המטרה המקורית, בדיוק לא ליצור עוד משטרה קלאסית שתטפל ותתמודד עם אותם תחומים שתחנת המשטרה מתמודדת, אלא לתת כוח נוסף לנישה שמאוד עניינה את ראשי הרשויות כדי שיוכלו לטפל זה. זה הרציונל הרחב.
מירי פרנקל-שור
זו המטרה שכתובה בחוק. "מטרתו של חוק זה לייעל את יכולת הפיקוח והאכיפה של הרשויות המקומיות בעבירות שבתחום אחריותן". זו המטרה.
היו"ר מירב בן ארי
לא, אל תדאגי, אני את השיטור העירוני הכרתי ברגליים. כשהייתי חברת מועצה בתל אביב, אנחנו אישרנו את סל"ע. פעם ראשונה שהוקם שיטור עירוני, מלאשר להם את הבגדים שלהם, את הניידות שלהם, ועדת התוכן שלהם. זה היה ב-2015 כשהייתי חברת מועצה. גם הסתובבתי בשבוע שעבר. קודם כל זה מפחית את העומס על השיטור כי הם לוקחים הרבה עבירות.

הסתובבתי עם הניידת בשבוע שעבר, הלכתי לתחנת לב תל אביב בלילה לעשות איתם חצי משמרת. כשהיא יושבת בניידת, השוטרת מקבלת את העבירות שלה ועוד עבירות שמייד כתוב ששיטור עירוני מתלבש עליהן, שזה נורא יפה כי ככה גם מבינים את עבודת השיטור. היא אומרת לי, מירב, זה עבירות שרק אני יכולה לעשות וזה עבירות שמורידים לי, אז מצוין כי זה מפחית לה מהעומס. וואנס, פנו יותר לאותה עבירת אלימות. השיטור העירוני הולך לרעש. זה מפחית מהעומס ואז היא יכולה להיות יותר פנויה לטפל. ממש רואים את זה בתוך הניידת, איך כתוב שיטור עירוני ומשטרה.
שחר חמדי
יש חריג אחד שזה אירועי מצילי חיים. ברגע שיש אירוע עם סכנת חיים - - -
היו"ר מירב בן ארי
כן, ראיתי בתוך הניידת. תאמין לי, אין דבר יותר טוב ממראה עיניים כשנמצאים בניידת רואים את זה מצוין. עוד הערות?
ליאור מזרחי
כן, שאלה קודם ג'רי וגם אורלי הוסיפה לגבי בחינת מידת אפקטיביות התוכנית. ציינתי קודם, מתבצע הרי מחקר מלווה. אני אשמח שתינתן ההתייחסות של הנציגים שמשתתפים איתנו ממחלקת המחקר האסטרטגי.
היו"ר מירב בן ארי
לייזר בזום?
ליאור מזרחי
כן.
היו"ר מירב בן ארי
הוא רוצה להתייחס?
ליאור מזרחי
בוודאי.
היו"ר מירב בן ארי
לייזר, המשנה למנכ"ל. לאחר מכן שי עמרם.
אליעזר רוזנבאום
סך הכול ליאור הציג את הנתונים יחד עם שחר. אני חושב שזה בהחלט בשורה על הרחבה של עוד תשע יחידות בחברה הערבית. כולנו יודעים את הצורך בכוחות שיטור בחברה הערבית. מכפיל הכוח של השיטור העירוני, אין עליו חולק. התוצאות שלו הן טובות. אין היום ראש רשות שלא פונה אלינו ומבקש להצטרף. אם יהיו יותר משאבים גם במהלך 2022, אנחנו נרחיב ברשויות נוספות. מה שהתכנס לנו מבחינת המשאבים זה בתשעה יישובים.

תזכרו שיש עוד הרבה מאוד פעולות שאנחנו עושים גם במסגרת הרשות לביטחון קהילתי וגם במסגרת פעולות המשטרה, אם זה הגדלת יחידות המשטרה, הקמת תחנות, טכנולוגיה, אמצעים וכל הדברים האלה, לכן אני חושב שאחרי שהוועדה תאשר, אנחנו נעשה את הכול מבחינת לוחות זמנים על מנת שעד סוף השנה נצליח ככל שזה תלוי בנו, להקים את היחידות האלה. ככל שהרשויות המקומיות יעשו את הפעולות שנדרש מהן, אנחנו בתוך חודש נעבור בין כל תשע הרשויות, נשב איתן, נציג להן, נחתים אותן על החוזים. כמובן כל אחד יבצע את הפעולות שלו, המשטרה בתהליך שלה לגייס את הכוח ולרכוש את האמצעים, הרשות המקומית בצד שלה.

כדי להקל על הרשויות כבר מהפקח הראשון אנחנו מממנים את הפקחים, מה שלא היה בעבר. תיקנו את הדבר הזה מהפקח הראשון ואנחנו לא מחכים. בעבר רק כשהרשות סיימה לגייס את כל הפקחים, אז העברנו את המימון. שינינו את זה. זה מוכיח את עצמו ולכן אנחנו מבחינתנו נדחוף את הנושא הזה בכל העוצמה על מנת באמת להיות בסוף השנה עם היחידות.

סך הכול היחידות האחרונות שהקמנו אותן, האחרונה שחנכנו אותה זה היה בטירה, יחידה טובה. יש לה גם מבנה, גם תשתית פיזית וגם כמובן האמצעים. אני חושב שנוכל מהניסיון שצברנו להקים באמת את היחידות האלה. דרך אגב, בשיטור המועצתי אנחנו מקצרים את לוחות הזמנים. בין שלושה לשישה חודשים היחידות האלה תחלנה לפעול. מי שמכיר את המועצות האזוריות, אבל זה לא הדיון, גם כאן אנחנו נעשה את הכול כדי שהוועדה תאשר. כמובן שאם תהיה רשות שלא תרצה לשתף פעולה, אז אנחנו נוציא אותה ונעבור לרשות הבאה.

צריך לזכור עוד דבר, שאנחנו עדכנו את הנתונים, גם את הלמ"ס וגם את הנושא של הפריפריה וגם את הנושא של סוציו-אקונומי, כך שהנתונים עדכניים ולמעשה הטבלה של ה-37 רשויות מעודכנת, כך שככל שיהיה תקציב, אנחנו לא צריכים עוד פעם את התהליך הזה, ונכניס את הרשויות - - - החל מהרשות העשירית והלאה. תודה לכם.
היו"ר מירב בן ארי
מצוין, תודה רבה לך לייזר. שי עמרם, רמ"ח מחקר, בקשה.
שי עמרם
אנחנו בעצם בוחנים פה הרי את כל הנושא של שיטור עירוני החל משנת 2011 בצורה די עקבית גם בצורה של סקרים. אנחנו מבצעים סקר תושבים באותן רשויות שבהן מופעלת התוכנית. אנחנו מודדים את התחושות בקרב גם השוטרים של שיטור עירוני וגם במסגרת של - - - פקחים. אנחנו מבצעים סקר בקרב אנשי דעה באותה רשות. בדרך כלל זה מנהלי אגפים, מנהלי עיריות וראשי ערים, ואת מפקד התחנה ואת מפקד השיטור העירוני באותה רשות.

יש לנו סדרה של שלושה מדדים שאנחנו מודדים אותם. אנחנו מקבלים נתונים קבועים ותדירים גם מהמשטרה. מתחילת הדרך אנחנו מודדים אירועי איכות חיים. זה אותם אירועים שגם ליאור וגם שחר ציינו, שזה אותם אירועים שהם מערך השיטור העירוני - - -
היו"ר מירב בן ארי
איך אתה מסביר את מה שג'רי ציינה? איך אתה מסביר לי את זה שהיא אומרת מהנתונים שלהם שיש עלייה? היא רואה ירידה אצל היהודים ועלייה - - - . איך אתה מסביר לי את זה?
שי עמרם
אני חושב ששחר גם כן ציין את זה. אני קצת אחדד את הנקודה הזאת. ככל שאנחנו מפעילים יותר תהליכים גם של שיטור, אנחנו רואים דווקא יותר היענות של הציבור לפעולות של שיטור. אם אני גר ביישוב מסוים שבו מופעל מערך שיטור עירוני ואני רואה שמטפלים באותן הערות, אותן בעיות שאני מציג אותן, הדרישה שלי הולכת וגדלה. אין מה לעשות, זה חלק מהעניין של השירות שאנחנו מבקשים את זה מהרשות המקומית, של תושב שמבקש את זה מהרשות המקומית.
היו"ר מירב בן ארי
מה שאתה אומר, שבמקומות שאין, יש תת דיווח, ובמקומות שיש שיטור עירוני, אנשים יותר מדווחים על עבירות?
שי עמרם
לא, להיפך, הם לא מדווחים כי אף אחד לא מטפל בזה.
היו"ר מירב בן ארי
כן, זה מה שאתה ואני אומרים. אני אומרת שוואנס, הבאת יותר כוחות, אז אנשים יותר מתלוננים?
שי עמרם
כן, בדיוק. יש חשיבות גדולה מאוד בעצם להעצים את הנושא הזה על מנת שאנשים יותר ידווחו. בפרק זמן של שנתיים מיום הקמת התוכנית באותו ישוב, אני רואה עלייה.
היו"ר מירב בן ארי
השאלה היא למה אתה לא רואה בהמשך ירידה? אוקיי, שנתיים ראשונות אנשים מרגישים בנוח. נגיד בנצרת, כמה שנים יש לך שם שיטור עירוני?
ליאור מזרחי
עשור, מ-2011.
שי עמרם
בנצרת אנחנו מדברים על עשר שנים. אנחנו מדברים על תקופה מאוד ארוכה של נתונים ושל פעילות. אני לא זוכר כרגע את המספרים בהתייחס לנצרת, אבל אני יכול להגיד שגם הפעילות שאנחנו עושים, גם סקר תושבים וגם הריענון שאנחנו מבצעים עם בעלי דעה באותה רשות מקומית, כולם מציינים וכולם מעידים על איזה יופי, אני סוף סוף מקבל שירות, בהתייחס לצרכים של אותה רשות.

בימים אלה אנחנו כותבים מתווה למחקר על ידי גורם חיצוני שבעצם יבוא ויבדוק את כל הנושא של השיטור העירוני ובהתייחס לשני מדדים, זה מה שאנחנו לפחות מבקשים. אנחנו רוצים לבדוק את הנושא של האפקטיביות של השיטור העירוני. דבר נוסף, אנחנו רוצים גם כן לבדוק את כל הנושא התקציבי.
היו"ר מירב בן ארי
מה שאתה אומר הוא קריטי כי יש כאן כספי ציבור של מיליונים שהולכים לשיטור העירוני. אנחנו כוועדה נפקח על השיטור המועצתי, על השיטור ברשויות הערביות. נבחן, אבל עכשיו יש כאן פלטפורמה אמיתית של ליאור. מי שרלוונטי יבוא לפה, כולל אתה, ותדווח לנו גם על המדידה וההערכה שאתם עושים. גם נשמע את החבר'ה אצלנו מהממ"מ וככה נוכל לנהל מערכת אמיתית שעוקבת אחרי היעילות של שיטור עירוני.
שי עמרם
הערה אחרונה. אל תנסו להשוות בין ישוב אחד ליישוב אחר. כל ישוב מתנהג בצורה אחרת לגמרי.
היו"ר מירב בן ארי
לא היה לנו ספק. אני בטוחה. צריך להכיר כמה שיותר יישובים כדי להבין את ההתמודדות. בסדר גמור. עוד הערות? יש עוד מישהו מהמשרד לביטחון פנים?
ליאור מזרחי
אני באמת רוצה להודות על מה שאמרת ממש בסיום דברייך. ככל שהוועדה מבחינתה תפקח על הנעשה גם בקצב הצטרפותן של הרשויות/מועצות אזוריות על התוכנית, אני חושב שזה דבר מבורך, כמובן בפועל יוצא של הפעילות השוטפת שלנו במינהלת, במשרד אל מול מדור שיטור עירוני ומחלקת היישובים במג"ב, ואנחנו נפעל ככל שביכולתנו להגדרתן של אותן יחידות שאושרו כיחידות מבצעיות. אין לנו ספק בניסיון המצטבר שתרומתן של היחידות היא רבה לעמידתן ביעדיהן של עבירות איכות חיים וצמצום אלימות.
מירי פרנקל-שור
ליאור, אני רק רוצה לומר בהמשך למה שאמרה היושבת-ראש. היות ואנחנו הולכים להצעת חוק שמבקשים את הפיכתה של הוראת השעה להוראת קבע, קבלת הנתונים זה דבר שיהפוך לקריטי. אני יודעת שגם לממ"מ יש קושי לקבל מכם נתונים.
ליאור מזרחי
ממש לא. אני חייב לומר, ויעידו הבנות מהממ"מ את מידת שיתוף הפעולה לפחות שאני קיימתי איתן לנושא העבודה שלהם בנושא השיטור העירוני. שקיפות מלאה.
מירי פרנקל-שור
בסדר גמור, אבל בכל מקרה קבלת הנתונים עוד מבעוד מועד, חשוב יהיה, ממש קריטי לוועדה מכיוון שברור שההסדר של הוראת הקבע יתבסס על סמך הנתונים, על בחינת ההצלחה של הפרויקט וכו'. תביאו את הדברים בפרק זמן לפני שאנחנו נקבל - - -
ליאור מזרחי
בהחלט. אולי כדאי לתת להתייחסות קצרה בעניין שהעלית, ליועצת המשפטית שמלווה את התוכנית של המשרד?
מירי פרנקל-שור
לא, אנחנו רק אומרים שלא יבוא הנושא הזה ברגע האחרון לוועדה.
ליאור מזרחי
ממש לא. אני מזכיר שתוקף הוראת השעה הוא עד ה-30.6.22. העדכון האחרון שלי, אנחנו כבר קיבלנו את הערות הציבור לנושא וזה אמור להיות די בקרוב. אין בכוונתנו להגיע בדקה ה-90, זה בוודאי.
מירי פרנקל-שור
אוקיי.
היו"ר מירב בן ארי
בסדר.
ליאור מזרחי
מירב, אנחנו מאוד נשמח כפי שאת מקפידה לעשות, להזמין אותך לסיור ספציפי לנושא שיטור עירוני במקומות שתבחרי, באזורים שתבחרי, בדגש אולי לחברה הערבית.
היו"ר מירב בן ארי
אין בעיה, אני רושמת לי. אתה רוצה שנראה משהו שכבר קיים?
שחר חמדי
אני חושב שכן. יחידה במגזר הלא-יהודי, תראי את ההשפעה שלה.
היו"ר מירב בן ארי
כי עשיתי עם השיטור העירוני גם בתל אביב סיור, עם סל"ע.
ליאור מזרחי
אבל תל אביב זה לא דוגמה.
היו"ר מירב בן ארי
ברור. בגלל זה אני אומרת, אני אבוא בדגש של החברה הערבית. רשמתי לי, אני אתאם.

בקשה, אדוני.
קריאה
בתוקף סמכותי לפי סעיף 18(א) לחוק לייעול האכיפה והפיקוח העירוניים ברשויות המקומיות (הוראת שעה), התשע"א-2011 (להלן – החוק), בהסכמת שר הפנים ובאישור ועדת ביטחון הפנים של הכנסת, אני מצווה לאמור:

שינוי
התוספת
הראשונה
לחוק 1. בתוספת הראשונה לחוק, אחרי פרט 78 יבוא –

"79. ג'סר א-זרקא
80. ג'לג'וליה
81. טורעאן
82. כפר יאסיף
83. כפר כנא
84. כפר קאסם
85. ערערה בנגב
86. שגב שלום".

2. בתוספת הראשונה לחוק, אחרי פרט 86 יבוא –

"87. דיר אל-אסד".
היו"ר מירב בן ארי
אוקיי. מי בעד? מי נגד? מי נמנע?

הצבעה

בעד – 1
אושר
היו"ר מירב בן ארי
אישרנו את הצעת צו לייעול האכיפה והפיקוח העירוניים ברשויות המקומיות (הוראת שעה) (שינוי התוספת הראשונה לחוק), התשפ"ב- 2021.

חבר הכנסת אוריאל בוסו, אתה יכול להצטרף. בדיוק הגעת בסוף של הדיון. ברכות לתשע הרשויות שהצטרפו. זה כבר לא מה שהיה בשנים קודמות. יש כאן ועדה לביטחון פנים והיא מפקחת על העבודה, לכן יהיה כאן דיון המשך, אני מקווה כבר בסוף פברואר, מספיק זמן בשביל שתוכל לבוא לכאן עם הנתונים, גם מה שהבטחנו על מעקב על שיטור מועצתי וגם על השיטור העירוני בתשע הרשויות. אנחנו נבדוק שבאמת בחודש הקרוב יתקיימו הפגישות. אנחנו כוועדה כל הזמן נפקח על ההתנהלות הזאת. בניגוד לעבר שזה הסתובב בין ועדת הפנים, זה יהיה כאן ואנחנו ננהל על זה פיקוח, בעיקר ההערות שהגיעו גם מהממ"מ וגם מהייעוץ המשפטי של הוועדה גם בעניין של הקרבה המשפחתית.

באמת השיטור העירוני באותה רשות הוא כלי משמעותי. במקביל אני אבוא לסיור בשיטור העירוני באחד היישובים שכבר יש בהם שיטור עירוני בחברה הערבית, כי בתל אביב זה לא מדד מדויק, בטח לא על החברה הערבית. יהיה כאן מעקב לאורך כל השנה הקרובה על התנהלות השיטור העירוני גם במועצות האזוריות, גם ברשויות וגם בחברה הערבית במיוחד כדי לוודא שבאמת ניתנים לכם הכלים, כי יש לנו כאן משימה לאומית והוועדה הזאת מובילה, וזה הפשיעה בחברה הערבית. אנחנו רוצים לתת את כל הכלים לראשי הרשויות להתמודד עם הפשיעה, לכן אנחנו גם ננהל מעקב וגם נוודא שבאמת התוכנית יוצאת לפועל. כמו שלייזר אומר, אם יש רשות שלא מתקדמת, נקבל את הנתונים ונראה אם באמת המשרד צריך לתת לרשות אחרת. כמו שאמרה היועצת המשפטית ובצדק, יש כאן מיליונים שאנחנו רוצים לדעת שבאמת הם הולכים למקום הנכון. אתה רוצה להגיד משהו?
אוריאל בוסו (ש"ס)
סיימת את הדיון ואני עקבתי אחרי כל הדיון מהמסך. לפחות את ההיבט שלי, אני הייתי ממלא מקום ראש עיריית פתח תקווה. הקמתי את מערך השיטור העירוני בפתח תקווה. אחד הדברים הטובים שהמשרד לביטחון פנים עשה ללא ספק זה מערך השיטור העירוני עם הסמכויות שניתן, ותמיד היה שזה שונה ברשויות.

אני הייתי אחראי על הביטחון בפתח תקווה באופן כללי, ועבדנו יד ביד עם המשטרה. תמיד יש את סוג של התנגשויות. מצד אחד המשטרה נסמכת על השיטור העירוני בהרבה דברים שהם צריכים לתת את המענה. לפעמים זה מתבטא בכלי רכב כאלה ואחרים ומבחינת כוח אדם. צריך כמו שאומרת יושבת-ראש הוועדה, שזה הכי חשוב, השיטור העירוני, שיעשה את שלו, שייתן את המערך העירוני והמשטרה תדע להשתמש בהם לדברים הנכונים ולא לנצל את זה, איך שאומרים. זה צריך לתת כוח עודף בעיר ולא כוח חלופי למשטרה המקומית ולשיטור המקומי. השיטור העירוני זה דבר נפלא. זה נותן נוכחות בשטח. המדים שלהם, הניידות שמסתובבות, התחושה. תמיד במקומות מסוימים ודאי שדאגנו שיסתובבו בכל מיני רחובות, שהם נותנים את התחושה, מפעילים את הצ'קלקות. הן צהובות, אבל רכב שנותן הרגשה של משטרה זה דבר חשוב, לכן חשוב לחזק את הכוח הזה ואני מברך את הרשויות שהצטרפו.
היו"ר מירב בן ארי
טוב שבאת. זה חשוב חשוב.
אוריאל בוסו (ש"ס)
לברך את הרשויות שהצטרפו ולקחו את היוזמה.
היו"ר מירב בן ארי
נכון. נאחל לכם בהצלחה. יש לכם תוכנית חשובה. לייזר אמר, תוך חודש אתם פוגשים את כולם.
סמיר אמארה
אנחנו מבקשים שאצלנו בכפר כנא זה יהיה היום.
היו"ר מירב בן ארי
אנחנו רק נוודא שבאמת הדברים קורים ושיהיה לכולם בהצלחה. תודה רבה, הישיבה נעולה.


הישיבה ננעלה בשעה 12:48.

קוד המקור של הנתונים