פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-וארבע
הכנסת
4
ועדת הפנים והגנת הסביבה
28/12/2021
מושב שני
פרוטוקול מס' 82
מישיבת ועדת הפנים והגנת הסביבה
יום שלישי, כ"ד בטבת התשפ"ב (28 בדצמבר 2021), שעה 19:17
ישיבת ועדה של הכנסת ה-24 מתאריך 28/12/2021
חוק התכנון והבנייה (תיקון מס' 137 והוראת שעה), התשפ"ב-2022
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק התכנון והבנייה (תיקון מס' 128 והוראת שעה), התשפ"ב-2021
מוזמנים
¶
בנימין ארביב - עו"ד, סגן היועצת המשפטית, מינהל התכנון
אפרת ברנד - עו"ד, סגנית היועצת המשפטית, מינהל התכנון
אילן טייכמן - מנהל תחום תכנון ובינוי עירוני, משרד הבינוי והשיכון
גיתית הרש ויסבלום - אחראית קשרי ממשל, החברה להגנת הטבע
עלי כבהה - נציג היישוב אום אל קוטוף, וחבר מועצה אזורית מנשה
יוסף גולדמן - חבר מועצת עיר, עיריית חריש
משה כחלון - הוועדה המיוחדת לתכנון ובניה חריש
משתתפים באמצעים מקוונים
¶
יצחק קשת - ראש העיר, עיריית חריש
מירה סלומון - ראש מינהל משפט וכנסת, מרכז השלטון המקומי
נילי ברוש - מנהלת קשרי ממשל, התאחדות בוני הארץ
רישום פרלמנטרי
¶
סופי רון, חבר תרגומים
הצעת חוק התכנון והבנייה (תיקון מס' 128 והוראת שעה), התשפ"ב-2021, מ/1457
היו"ר ווליד טאהא
¶
אנחנו מתחילים את הדיון שהוא דיון שלישי על הצעת חוק התכנון והבנייה (תיקון מס' 128 והוראת שעה), התשפ"ב-2021, מ/1457 - הכנה לקריאה שנייה ושלישית, הסתייגויות והצבעות. בשתי מילים - חוק חריש.
לפני שאני אתן לתומר רוזנר, היועץ המשפטי של הוועדה, להציג את הדברים, הבטחתי לחבר הכנסת ינון אזולאי לדבר. בקשה.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
רק באמת במשפט, על החוק הקודם שרציתי להגיד עליו משפט. היה ויכוח ביניכם אם זה לכולם או לא לכולם. אני רוצה רק להגיד לכם דבר אחד: זה שהשרה וגם אתה בדברים שלך בעצם רמזת שזה לא בדיוק לכולם. ההתיישבות הצעירה תישאר בחושך, אלמנתו של הרב רזיאל שבח תישאר בחושך עם ילדיה. זה לא לאותה התיישבות צעירה. יכול להיות שזה באמת עוזר ליישובים בנגב ובגליל.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
זה שעדיין שרת הפנים איילת שקד לא יודעת איך להדליק את האור בהתיישבות הצעירה ואיך להדליק את האור בביתה של האלמנה של הרב רזיאל שבח - זו בושה וחרפה, תעודת עניות לשרה ולממשלה.
תומר רוזנר
¶
הצעת החוק שבפניכם לקריאה שנייה ושלישית כוללת שני נושאים שאינם קשורים זה לזה, ולכן אני מציע שנחלק את הדיון לשני הנושאים כפי שהניחה אותם בפנינו הממשלה.
הנושא הראשון נוגע למילוי מקום של נציג רשות מקומית במועצה הארצית לתכנון ובנייה. הממשלה מציעה לאפשר לאותו ראש רשות מקומית שהוא חבר במועצה הארצית למנות כממלא מקומו לא רק אחד מסגניו כמו שהמצב היום, אלא לאפשר לו למנות גם כממלא מקום את מהנדס הרשות המקומית, שהוא הסמכות התכנונית הבכירה ביותר באותה רשות מקומית. הוא גם מינוי סטטוטורי שמתמנה לפי חוק, והממשלה מציעה למנות אותו. אני מציע שרעות תקריא את הסעיף ונראה אם יש הערות.
רעות בינג
¶
תיקון סעיף 2 1. בחוק התכנון והבנייה, התשכ"ה-1965 (להלן - החוק העיקרי), בסעיף 2(ג), אחרי "אחד מסגניו" יבוא "או מהנדס הרשות המקומית".
היו"ר ווליד טאהא
¶
טוב, אז אני מעדיף בכל זאת, מי שיש לו הערה על הסעיף שעכשיו ציין תומר והקריאה רעות יכול לכתוב את ההערה שלו. אנחנו רוצים להמשיך להקריא את כל הסעיפים.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
אז אולי שאלה, אם זה המקום, בכלל לעניין כל המושג הזה של הוועדה המיוחדת. עד היום אמרנו שיש ועדה מיוחדת אך ורק בעניין חריש. עכשיו אמרו לי שהממשלה הקימה ועדה מיוחדת חדשה.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
שתיים. ועדה מיוחדת לגולן, בעקבות ישיבת הממשלה בגולן, ואז הוקמה ועדה מיוחדת מס' 2. הצו הזה, משום מה אדוני יושב הראש, כנראה הממשלה מקימה אותו ולא צריך לו אישור.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
לא צריך אפילו ועדה. עשר שנים אי אפשר להוסיף שום נציג. אם אנחנו רוצים לתקן היום את החוק, אפשר בסעיף הזה?
תומר רוזנר
¶
כן. אז אין הערות לסעיף הזה, אני מבין. הסעיף השני, כפי שהצגנו בדיונים הקודמים, מעניינו הוראת שעה פרסונלית, לצערנו, שמתייחסת לוועדה המיוחדת בחריש. מכיוון שאין כרגע ועדות מיוחדות אחרות, מדובר בהצעת חוק פרסונלית ספציפית לוועדת חריש. הממשלה ביקשה לקבוע הוראת שעה שתאפשר לה להאריך בתקופה נוספת את הוועדה, בתקופה של שנתיים נוספות ותגביל את סמכויותיה בדרך שנקבעה בהצעת החוק.
הצעת החוק שמונחת בפניכם כוללת מספר שינויים. אני מציע שקודם כל רעות תקריא את ההצעה ואז אני אסביר את השינויים שעשינו בהצעת החוק הממשלתית.
רעות בינג
¶
חוק התכנון והבנייה - הוראת שעה
2. בתקופה שמיום פרסומו של חוק זה עד תום עשרים ושישה חודשים מהמועד האמור, יקראו את החוק העיקרי כך:
(1) בסעיף 33 אחרי סעיף קטן (ב) יבוא -
"(ג) רשאי שר הפנים, בדרך האמורה בסעיף 32, לחדש תוקפו של צו כאמור שפקע תוקפו בתום התקופה השנייה כאמור בסעיף קטן (ב), בתוך חודשיים ממועד פקיעתו, לתקופה נוספת שלישית שלא תעלה על שנתיים;"
רעות בינג
¶
(2) בסעיף 34 -
(א) בסעיפים קטנים (ב) ו-(ג), בכל מקום, במקום "כמשמעותה" יבוא "ובתקופה הנוספת השלישית, כמשמעותן";
(ב) אחרי סעיף קטן (ג) יבוא -
"(ד) על אף האמור בסעיף 41, בתקופה הנוספת השלישית כמשמעותה בסעיף 33 לא יהיה תוקף לפעולות הוועדה המיוחדת אם לא מונו בה החברים והמשקיפים כאמור בסעיפים קטנים (ב) ו-(ג)."
רעות בינג
¶
(3) בסעיף 36, אחרי סעיף קטן (ב) יבוא:
"(ג) (1) על אף האמור בסעיף קטן (א), בתקופה הנוספת השלישית כמשמעותה בסעיף 33, הוועדה המיוחדת לא תדון בתכנית שבסמכותה ולא תאשר תכנית כאמור אלא אם כן היא תכנית החלה בתחום תכנית אחרת שאושרה על ידיה עד תום התקופה הנוספת השנייה.
(2) תכנית שלא מתקיים בה האמור בפסקה (1), תהיה תכנית בסמכות הוועדה המחוזית."
זהו. עד כאן הנוסח.
תומר רוזנר
¶
אני אסביר את השינויים שעשינו מהצעת החוק הממשלתית. הצעת החוק הממשלתית דיברה על הארכת תוקף תקופת כהונתה של ועדה מיוחדת חריש. מכיוון שהוועדה הזאת פקעה בסוף נובמבר, אין אפשרות להאריך את המינוי אלא צריך לחדש אותו. לכן ניסחנו את הסעיף של חידוש המינוי. כדי להמחיש את החריגות והדחיפות בנושא הזה, שמדובר במעשה שחורג מהנהוג בדרך כלל, תחמנו את התקופה שבה אפשר לעשות את פעולת החידוש הזאת לתקופה של חודשיים ממועד פקיעת הצו הקיים. בהתאם, שינינו את תקופת תוקפה של הוראת השעה כולה ל-26 חודשים, שזו תקופת השנתיים פלוס אותם חודשיים.
השינוי הנוסף הוא לאור העובדה המצערת, בלשון המעטה, שלמרות שבתקופה הנוספת השנייה שנקבעה בחקיקת הכנסת, חובה למנות בה שני משקיפים מרשויות סמוכות וחבר מרשות גובלת, למרבה הצער הפעולה לא בוצעה. לכן, נקבעה הוראה מפורשת שמתנה את תוקף פעולותיה של הוועדה בתקופה השלישית בכך שאותם מינויים יבוצעו. זה השינוי השני שמופיע בסעיף קטן (ד) המוצע.
השינוי השלישי הוא לגבי הגבלת הסמכויות של הוועדה המיוחדת בתקופה השלישית. מכיוון שמוצע להגביל את הסמכויות, הממשלה בהצעתה הציעה שתי חלופות לסמכויות שיהיו לוועדה. מבדיקה שנערכה התברר שהקבוצה הראשונה שלגביה הציעה הממשלה להשאיר סמכות לוועדה המיוחדת היא קבוצה ריקה. אין תוכניות שעונות על התנאים האלה ולכן היא הושמטה.
לכן, אלה השינויים שאנחנו הצענו. אני חייב לומר שאנחנו מרגישים מאוד לא נוח עם הצעת החוק הזאת, שמתייחסת לוועדה מיוחדת ספציפית ותופרת לגביה תפירה מאוד ספציפית וייחודית. זה מעשה שיש בו בעייתיות משפטית, אם כי אין מניעה משפטית לבצע את התיקון כמובן. אבל צריך לקחת בחשבון שמדובר בתיקון שאפשר לקרוא לו פרסונלי, במובן הזה שהוא מתייחס לוועדה מיוחדת מסוימת מאוד שכולם מכירים ויודעים, ולכן גם ההוראות הספציפיות שמופיעות בהצעת החוק מתייחסות לאותה ועדה ולדרך שבה היא פעלה, בצורה לא תקינה עד עכשיו, ומנסה לתקן את אותם ליקויים שנפלו בעבודתה.
היו"ר ווליד טאהא
¶
תודה רבה, תומר, היועץ המשפטי של הוועדה. תומר הזכיר את הנקודה של מינוי נציג ומשקיפים, ועוד דברים. אני רוצה שאילן טייכמן יגיד לנו בתמצית ובקיצור מה ההערות ששמעת, מה הדברים שהיית צריך לתקן, מה תיקנת ומה הדברים החדשים בפיך בעניין הזה.
היו"ר ווליד טאהא
¶
הצעדים בתחום האחריות שהוועדה הייתה צריכה לעשות ולא עשתה, וכתוצאה מהדיונים כאן ומההערות נעשו. אתה רוצה להגיד משהו או שנמשיך?
אילן טייכמן
¶
כן, אני אומר. בעקבות הדיון הראשון שהיה כאן בוועדה, בעצם נעשה כאן תהליך של הכנסת כל התוכניות של חריש לתוך מערך, הכנסת כל ממסמכי התוכנית שאושרו בחריש לתכנון זמין, שזה מערך המידע של מינהל התכנון. אני אומר כאן בהקשר הזה שכל התוכניות שקודמו בחריש היו או באתר של הוועדה המיוחדת או באתר של תכנון זמין של מינהל התכנון. הבאנו את זה למצב שכל התוכניות נמצאות באופן מלא גם בתכנון זמין. הן היו בחלקן ועכשיו הן באופן מלא. זה לגבי הנושא הזה. עלתה סוגיה לגבי הנושא של תעסוקה בחריש. נבדק ודיווחתי על זה בדיון השני: 471 אלף מטר תעסוקה בחריש.
אילן טייכמן
¶
471, בדוק תוכנית אחר תוכנית. אני בדקתי את זה אישית. זה המספר, אלה הנתונים.
עלתה סוגיה של רכבת. קשרו את הוועדה המיוחדת לתכנון המסילה המזרחית שעוברת, ועל פי אחת החלופות משפיעה על מייסר וכפר קרע. הבהרתי בדיון השני שהוועדה המיוחדת לא עוסקת בנושא של תכנון הרכבת, לא מקדמת אותו ולא מעורבת בו. מי שבעצם מקדם ומעורב זו המועצה הארצית והות"ל. זה לא מתנהל תחת סמכויות הוועדה המיוחדת. היה חשוב להבהיר את זה. אין פה שום קשר.
היו"ר ווליד טאהא
¶
לא, הוא אומר שהוועדה שלשמה אנחנו מתכנסים - אין לה סמכות לדון בעניין הרכבת. זה מה שהוא אומר.
היו"ר ווליד טאהא
¶
לא, סליחה. הוא העלה אותו כי זה עלה מאנשים שהשתתפו בדיון, לכאורה כמשהו שקשור לוועדה ולהארכת התוקף. לכן טוב שהוא עונה.
אילן טייכמן
¶
זו ההתייחסות. שוב אני אומר: אין קשר לוועדה.
אני מתייחס לדברים שעלו בדיונים קודמים, לגבי ברטעה וההשפעה והפגיעה בפיתוח של ברטעה. הבהרתי שוב ואני חוזר על מה שנאמר בדיון הקודם: הוועדה המיוחדת חריש לא פוגעת בתחומי ההרחבה של ברטעה. אין שום זיקה ואין שום הפרעה לתוכניות של ברטעה. יתר על כן: מכיוון שבמסגרת הצעת החוק שמונחת כאן על שולחן הוועדה, סמכויות הוועדה המיוחדת מוגבלות רק לתוכניות מאושרות, אותו שטח של ועדה מיוחדת שהוא קרוב לברטעה, ולא פוגע בברטעה גם הוא, נעדר בעצם מסמכויות הוועדה. בדקתי גם את העניין הזה: המרחק בין הבתים הקיצוניים של ברטעה לקצה הקרוב של סמכויות הוועדה המיוחדת בשנתיים הקרובות הוא בדיוק 1,500 מטר בקו אווירי. כך שגם פה בוודאי שאין שום השפעה של ועדה מיוחדת על ברטעה.
היו"ר ווליד טאהא
¶
אני לא יודע אם ראש המועצה איתנו בזום אבל הוא השתתף בדיונים שקדמו. בוא נגיד, אל מול הנדיבות שבתכנון של חריש הוא היה מצפה גם לאישור תוכניות שעושות טוב ליישוב שלו. זה נושא אחר. הוא גם אחר אבל הוא גם קשור מבחינתו. אתה היית אצלו, ישבת אצלו.
אילן טייכמן
¶
אני ישבתי אצלו, הייתה ישיבה טובה עם הבנות. אני חייב גם לציין כאן בוועדה שמשרד הבינוי והשיכון לא מתכנן רק בחריש. הוא מתכנן גם בברטעה. יש תוכניות שמשרד השיכון מקדם בברטעה. אנחנו נמשיך לעשות עבור כל היישובים.
היו"ר ווליד טאהא
¶
כן, אבל אלה תוכניות שהוא יציע לתיקון, כי אתה לא מתכנן אותן. הוא מציע אותן לתיקון. צריך באמת לשתף פעולה כדי גם לתקן אצלו עוולות בעניין הזה.
היו"ר ווליד טאהא
¶
אתם נציגים של משרד הפנים? אז אתם תענו על השאלה לגבי מינוי הנציג, מינוי המשקיפים? מי יענה על השאלה?
היו"ר ווליד טאהא
¶
לא. זה בוועדת התכנון בחריש, בעלת סמכויות מחוזיות. הנציג שאתה מדבר עליו זה משהו אחר. אנחנו מדברים על נציג של היישובים הסמוכים ושני משקיפים של היישובים הסמוכים. תומר, אני לא יודע איפה נכתב על יישובים שכנים.
היו"ר ווליד טאהא
¶
לא, הנציג בראש שלו. אלא אם כן יש עוד נציג למועצה. יש משקיף, אני הבנתי, למועצה. נכון?
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
לא, אז אני אומר לך. מדובר במה שאמר היועץ המשפטי: נציג - חבר, יעני חבר מלא עם זכות הצבעה של רשות גובלת. רשות גובלת - יש רק רשות אחת, שזו מועצה אזורית מנשה. בנוסף שני משקיפים של רשויות סמוכיות. אלה יכולות להיות ערערה או יישובים סמוכים. אבל זה בלי זכות הצבעה. אני הגשתי הסתייגות - אחת מההסתייגויות שלנו, שיהיו שלושה חברים ולא משקיפים, מרשויות סמוכות ומרשות גובלת.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
קודם כל, על סעיף 1 - זה לא מופיע בהסתייגויות: על זה דיברתי ואמרת לי שזה משהו אחר. אני דיברתי על המועצה לתכנון. תומר, השאלה אם שם אפשר להוסיף כי יש עוול היסטורי שנציג התאחדות הקבלנים, שבעצם מייצג את כולם, לא נמצא חבר בוועדה.
תומר רוזנר
¶
הסעיף המוצע מתייחס להרכב הקיים של המועצה וקובע ממלא מקום מסוים. הוא לא משנה את ההרכב. הוא לא פותח את ההרכב, כי פתיחת ההרכב להוספת נציגים נוספים, מעבר לבעייתיות הספציפית במקרה של הבקשה הזו, מערערת את האיזונים השונים שיש בתוך ההרכב של המועצה הארצית. זה לא במסגרת הצעת החוק הזאת.
תומר רוזנר
¶
יש שלושים ומשהו, קשה לי לזכור את כולם. במועצה הארצית יש שלושים וכמה נציגים. יש 11 נציגי ממשלה, נציגים של גופים ציבוריים שונים, ועשרה נציגים של רשויות מקומיות.
תומר רוזנר
¶
אני לא נכנס לשאלה אם מגיע או לא מגיע. אני אומר: אנחנו לא פותחים כרגע את ההרכב של המועצה הארצית, מכיוון שאנחנו מדברים על הרכב קיים. כדי לפתוח את ההרכב צריך לדון בהרכב. אני חושב שהוועדה קיבלה במשך השנים האחרונות עשרות בקשות לשינוי בהרכב של המועצה הארצית. זה נושא מאוד כבד. אני ממליץ, אם רוצים לשנות את ההרכב של המועצה הארצית, להגיש הצעת חוק שתגיד את מה שרוצים להגיד. מעבר לבעיה הספציפית שאנחנו רואים בנושא של התאחדות הקבלנים.
היו"ר ווליד טאהא
¶
אז לדבר על הפרת איזונים - זה לא ממש מדויק, כי אין איזונים. אם יש לך שם כמה נציגים שלא מגיעים בכלל, אז איפה האיזון?
תומר רוזנר
¶
שוב, אני לא מכיר את הנעשה בפועל. אני יכול להגיד לך מה החוק אומר, ומה האיזונים שהוא רצה לעשות. בהחלט יש מקום. הנושא הזה הוא לא נושא שהוא פרה קדושה, כמובן. אפשר לדון בהרכב של המועצה הארצית. יש שם נציגים שהם, בלשון המעטה מעוררים תמיהה שהם קיימים שם. יש שם אפילו נציג הדור הצעיר, למשל.
תומר רוזנר
¶
בהחלט יש מקום לדון, אבל אני חושב שלפתוח את ההרכב עכשיו, זה יפתח דיון אחר. מעבר לעניין העקרוני הזה שיש פה בנושא של ההרכב, שהוא פחות רלוונטי להצעת החוק הזו, כי כפי שאמרתי הסעיף שמוצע לא מתייחס להרכב אלא למילוי מקום של אחד הנציגים.
היו"ר ווליד טאהא
¶
באותו נושא, ינון, אני רוצה לעבור בזום לנילי ברוש מהתאחדות הקבלנים ולשמוע את דעתה בעניין הזה. נילי, שומעת אותנו?
נילי ברוש
¶
תודה רבה וסליחה שאני לוקחת אתכם אחורה. על משבר הדיור דובר הרבה ועוד מדובר. אנחנו קושרים בין זה לבין העדרותו של נציג מטעם התאחדות הקבלנים בוני הארץ בוועדות התכנון. אנחנו כן מבקשים שהכנסת תיתן את דעתה על הדבר הזה. זה לא בהכרח טעון תיקון של חקיקה פרטית. זה יכול בהחלט להיות בידי הוועדה להחליט, ולהכניס דווקא לתיקון הזה. זה אפשרי, וזה בידיים של הוועדה הזאת וזה רלוונטי לוועדה.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
אני יכול להקריא את זה, אדוני יושב הראש. ההרכב: שר הפנים או נציגו, 11 חברי ממשלה או נציגיהם, השר להגנת הסביבה.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
לא. שר הפנים - הנציג שלו זה שלמה הייזלר שהוא היו"ר. דלית זילבר - ממלאת מקום; שר האוצר - מתן יגל; שר האוצר - דניאל מלצר. יש שמות.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
מנהל הרשות לשמירת הטבע והגנים הלאומיים, הרט"ג, ראשי העיריות ירושלים, תל אביב וחיפה, ראשי שתי עיריות אחרות, וראשי שלוש מועצות ושתי מועצות אזוריות - יש באר שבע, יש את שועאע מסארווה למשל, את אחמד דבאח, ג'בר חמוד, אדגאר דכואר. מהנדסים ואדריכלים, נציגת ארגוני הנשים, נציג הטכניון, נציג המוסדות המיישבים, בעל הכשרה מקצועית בסוציולוגיה - אני לא יודע מה זה קשור, אררגון הגג של הגופים הציבוריים שעניינם שמירת איכות הסביבה, נציג הדור הצעיר.
נילי ברוש
¶
כבוד יושב הראש, אני חושבת שעכשיו יותר ברור שאנחנו ממש נעדרים מהרשימה הזאת, ואנחנו חייבים כגורם המבצע היחיד שיכול להיות פה - הגורם היחיד שעולה על השטח עם השופלים, להיות בוועדה הזאת. אנחנו בין הגורמים שעוסקים בבניית דיור ותשתיות. אני חושבת שעכשיו ברור לחברי הוועדה שאולי לא צריך להמתין לחקיקת חוק פרטית או ממשלתית שתבוא, אלא דווקא עכשיו לתקן את העיוות הזה.
היו"ר ווליד טאהא
¶
לא, אם אנחנו מדברים על מועצה ארצית לתכנון, אז אלה גם עוסקים בבנייה. זה יותר הגיוני שיהיה להם נציג.
היו"ר ווליד טאהא
¶
מה העמדה של משרד הפנים לגבי הוספת נציג שלהם? מי צריך להגיד את דעתו? משרד השיכון או משרד הפנים?
בנימין ארביב
¶
לא, זה חוק התכנון והבנייה. אני אתייחס. קודם כל, אנחנו לא חולקים על החשיבות של הנציגים האלה. אנחנו רואים ערך לשמוע את עמדתם, והם נשמעים בכל מוסדות התכנון והם יכולים להישמע גם במועצה הארצית במסגרת הדיון הפתוח. הם נשמעים בנושאים, כמובן כמו תיקוני חקיקה.
היו"ר ווליד טאהא
¶
לא, אני ראיתי כמה נציגים - בערך כמו שאני אהיה חבר באותה מועצה. למה להתאחדות הקבלנים אין נציג באמת? אני שואל עקרונית. אין עמדה עקרונית בעד או נגד, נכון?
בנימין ארביב
¶
אני אגיד את הדברים בכנות. שוב, הגוף הזה הוא גוף חשוב ואנחנו רואים יתרון לשמוע אותו. אבל כפי שאמר היועץ המשפטי של הוועדה - ההרכבים של מוסדות התכנון, מעבר לאיזון הפנימי שנקבע בחוק שהוא נושא שצריך לדבר עליו, את ההרכב של המועצה הארצית באמת מקובל לחלק שליש-שליש-שליש: שליש שלטון מרכזי - חבר ממשלה, שליש שלטון מקומי ושליש גופים אחרים. אנחנו חוששים שזה יפר את האיזון.
היו"ר ווליד טאהא
¶
ממי אנחנו יכולים לבקש היסטוריה של השתתפות? כדי לדעת את מי למשל אנחנו יכולים לגרוע מהרשימה לטובת הנציג שלהם.
תומר רוזנר
¶
אדוני, אני רק אומר: כל שינוי בהרכב מחייב להזמין לדיון כזה את כל מי שביקש בשנים האחרונות להצטרף למועצה הארצית.
שרון רופא אופיר (ישראל ביתנו)
¶
לא, יש המון פניות, אדוני יושב הראש. אם התאחדות הקבלנים, אז למה לא גורם אחר?
היו"ר ווליד טאהא
¶
אם היית מהקואליציה, ינון, הייתי אומר לך להכין הצעת חוק ואנחנו נראה. אז אולי שרון תכין.
שרון רופא אופיר (ישראל ביתנו)
¶
אדוני יושב הראש, אני בהחלט חושבת שזה נושא שאפשר לדון בו ולקיים עליו דיון, אבל אם אני לא טועה לא לשם כך התכנסנו הערב.
שרון רופא אופיר (ישראל ביתנו)
¶
לא, אני מבינה, בהחלט, ואנחנו תמיד יוצאים מאותם נושאים לעוד ועוד נושאים שאנחנו רוצים לקיים עליהם דיונים. הוועדה פה לא נחה לרגע. אבל זה לא נראה לי נושא שאפשר להחליט עליו ככה.
היו"ר ווליד טאהא
¶
שרון, קחי את הנושא הזה את עם ינון ואוסאמה, מי שירצה. נעשה על זה דיון באמת כאן בוועדה. נבוא עם רשימת נציגים, היסטוריה של השתתפויות - מי באמת משתתף ואת מי אף פעם לא עניין להשתתף, ולמה הוא בכלל צריך להיות שם.
היו"ר ווליד טאהא
¶
מי קבע שפלוני ולא אלמוני נמצא ברשימה? נעשה את זה בהמשך. אנחנו נטפל בסוגיה הזו בהמשך. נילי, את רוצה להגיד הערה?
היו"ר ווליד טאהא
¶
תודה. גם לאה הגיעה, אז אנחנו נעשה דיון על הרכב המועצה הארצית לתכנון. נעבור על כל הנציגים, נראה מידת השתתפות, העדרויות, ונבחן בקשה של התאחדות הקבלנים להצטרף למועדון.
שרון רופא אופיר (ישראל ביתנו)
¶
אפשר לעשות דיון עומק, ללא קשר להתאחדות הקבלנים. לעשות דיון עומק בנושא הזה של חברי הוועדה, ובכלל למה הוועדה מובילה. אפשר לקיים על זה דיון עומק.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
כן, בסדר גמור. אין בעיה. לגבי סעיף 2 יש שמונה הסתייגויות. אני אפילו לא אנמק, אני רק מציג אותן כאופוזיציה. אני אבקש שאחר כך תצביעו עליהן, גם כשאני לא נוכח. תודה רבה.
ג'ידא רינאוי זועבי (מרצ)
¶
תודה. אני כן רוצה להתייחס לסעיף השני של הרכב ועדות התכנון המיוחדות. החוק הזה אמנם נקרא חוק חריש, אבל הוא חוק שבעצם עוסק - - -
ג'ידא רינאוי זועבי (מרצ)
¶
זה העניין, כן. באמת הסעיף השני שלו, שמנסה להסדיר את הנושא של ועדות תכנון מיוחדות שאמורות להיות מכונסות להקמת יישובים או ערים חדשות. אני רוצה לפתוח סוגריים ולהגיד שהיום ב-2022 הנושא של סביבה והגנת הסביבה הוא לא מותרות של פריווילגים שחשוב להם, אלא זה נושא שהוא קשור גם לבריאות, גם לכלכלה וגם לאיכות החיים של כולנו. לכן, מה שקיים היום בוועדות התכנון המיוחדות זה שארגוני סביבה יכולים להיות חברים בוועדות המיוחדות אך ורק אחרי עשר שנות פעילות של הוועדה. אני רוצה לבקש להכניס תיקון שארגוני הסביבה, שהם חלק אינטגרלי, חשוב וחיוני בתכנון של כל יישוב או עיר חדשה - שיהיו חברים בהרכב מהיום הראשון של הוועדות המיוחדות. תודה רבה.
אילן טייכמן
¶
אני אומר בתשובה להצעה: גם לגבי חריש, כשמדברים על סביבה המשרד להגנת הסביבה הוא שותף מלא מהיום הראשון של הוועדה. גם לפני התיקון להוספת הנציגים של ארגוני הסביבה. גם משרד הבריאות.
אילן טייכמן
¶
גם בחוק הוועדה המיוחדת. חריש יושבת על חוק הוועדה המיוחדת, אבל הוועדה המיוחדת - גם במקור שלה, ההרכב המקורי של הוועדה כולל את המשרד להגנת הסביבה וכולל את משרד הבריאות.
תומר רוזנר
¶
אני אסביר. בתיקון הקודם של חוק חריש - אני אקרא לו חוק חריש לצורך העניין, ב-2018, הוועדה הזו מצאה לנכון לצרף לוועדה המיוחדת בחריש נציג של ארגוני הסביבה בנוסף לנציגים הקיימים בחוק לגבי כל הוועדות המיוחדות.
תומר רוזנר
¶
למיטב ידיעתנו, גם ב-2018 הייתה ועדה מיוחדת אחת שהיא ועדת חריש. לכן זה התייחס רק אליה. מה שמבקשת חברת הכנסת רינאוי זועבי זה להכניס את זה כהוראה קבועה בהרכב של כל ועדה מיוחדת.
תומר רוזנר
¶
יש רשימה של מי שחבר בוועדה מיוחדת כלשהי, אם עכשיחו למשל הממשלה תחליט להקים ועדה מיוחדת.
רעות בינג
¶
אני אקריא:
34. (א) לכל מרחב תכנון מיוחד תהיה ועדה מיוחדת לתכנון ולבנייה (להלן - ועדה מיוחדת), וזה הרכבה:
(1) שני נציגים של שר הפנים שאחד מהם יהיה יושב ראש ואחד מהם יהיה בעל הכשרה מקצועית בעניני תכנון ובניה;
(2) שני נציגים של שר הבינוי והשיכון, שאחד מהם יהיה בעל הכשרה מקצועית בעניני שיכון ובניה;
(3) נציג אחד של שר הבריאות;
(4) נציג אחד של שר המשפטים;
(5) נציג אחד של השר לאיכות הסביבה;
(6) נציג אחד של שר התחבורה;
(7) נציג אחד של שר הבטחון;
היו"ר ווליד טאהא
¶
כן, גם על זה נרצה לשמוע את דעתה של הממשלה. אין לנו הרבה ממשלה, יש לנו רק את התכנון.
היו"ר ווליד טאהא
¶
הוא לצורך העניין ייצג את הממשלה. אבל בפעם הבאה שאני רוצה לבוא אליך בטענות אל תתנער מהייצוג.
בנימין ארביב
¶
אני אגיד 4-3 הערות ובקשה נוספת לשיקולך, אדוני יושב הראש.
ראשית, בנוסח שרעות הקריאה נכתב 26 חודשים ולחדש את הצו בתוך חודשיים. יש לנו פה תיקון קטן.
בנימין ארביב
¶
אז אנחנו מבקשים לאור חלוף הזמן - עברו כבר שבועיים-שלושה מאז שציפינו שהחוק הזה יעבור, במקום 26 חודשים שיהיה כתוב 27 חודשים, ובמקום בתוך חודשיים שיהיה כתוב בתוך שלושה חודשים, כי אנחנו לא בטוחים שנספיק להתקין את הצו הזה בתוך חודשיים. צריך מועצה ארצית, הליכי פרסום לציבור וכולי. אז אלה שתי הבקשות הראשונות.
בנימין ארביב
¶
ההערה השלישית מהותית יותר ואני רוצה להרחיב בה, ואני אשמח אם נמצא פיתרון ביחד. הוועדה הציעה ואנחנו מקבלים ומסכימים, שככל שלא מונו החברים והמשקיפים - זאת אומרת, נציג הרשות הגובלת ושני המשקיפים של הרשויות הסמוכיות - לא יהיה תוקף לפעולות הוועדה המיוחדת. זה הנוסח שרעות הקריאה, ואנחנו מקבלים את זה.
היו"ר ווליד טאהא
¶
נכון. אנחנו לומדים מניסיון מהפעם הקודמת שלא מונה בכלל נציג ולא מונו בכלל משקיפים.
בנימין ארביב
¶
נכון. אני ניסיתי לקבל הסברים. חלק גדול מהסיפור היה בגלל שהיינו בתקופת בחירות, אבל אני לא רוצה להתנצל.
היו"ר ווליד טאהא
¶
לא, בתקופת בחירות גם ממשיכים לאכול ולשתות, לעבוד, ללכת לרכבת, לעלות לרכבל. מה הקשר?
בנימין ארביב
¶
לא, יש בעיה למנות בתקופת בחירות, אבל זה לא משנה. חלב שנשפך, כמו שאדוני אמר. אנחנו מקבלים את העיקרון וגם השרה התחייבה, ואנחנו אומרים את זה פה. מינהל התכנון, מטה התכנון הלאומי ושרת הפנים יפעלו למנות נציגים כפי שמתחייב מהוראות החוק.
בנימין ארביב
¶
לא, אני אציג ואני אגיד לחבר הכנסת בגין מה כרגע כתוב בהצעת החוק ומה הבעיה. הצעת החוק מחייבת שבתקופה הנוספת השנייה והשלישית - התקופה הנוספת השלישית זו התקופה שאנחנו מדברים עליה - ימונו גם נציגי הרשויות המקומיות, מעבר לנציג הארגונים הסביבתיים שכבר מונה. כשנציג הרשויות, זה בעצם חבר ושני משקיפים: חבר של רשות גובלת - כמו שנאמר, של מנשה, ושני נציגים כמשקיפים ללא זכות הצבעה של הרשויות הסמוכות. זו הוראה שקיימת כבר היום בחוק. יושב ראש הוועדה מבקש להוסיף לחוק, שככל שלא מונו החברים והמשקיפים שהזכרתי אותם כעת, לא יהיה תוקף לפעולות הוועדה.
היו"ר ווליד טאהא
¶
כן, הסעיף אומר שלא יהיה תוקף לפעולות הוועדה המיוחדת אם לא מונו בה החברים והמשקיפים כאמור בסעיפים קטנים (ב) ו-(ג).
בנימין ארביב
¶
בדיוק. אנחנו מבינים מאיפה זה בא ומסכימים עם המהות, ומתחייבים לפעול. הבעיה היא כזו: למיטב ידיעתנו אין בחקיקה תקדים שוועדה לא תוכל לפנות ללא מינוי כזה.
היו"ר ווליד טאהא
¶
לא, רגע. אני אשאל אותך כמשפטן, בנימין. אם זה סעיף של החוק, אתה עדיין תגיד אותו דבר?
בנימין ארביב
¶
לא, הבעיה היא מהותית. הסיפור הוא נורא פשוט: השרה תרצה למנות את נציגי הרשויות, תפנה אליהם ותגיד שהחליטה למנות א', ב', ג'. כדי למנות, צריך שיתוף פעולה של המועמד. המועמד יכול מאוד בקלות לא לחתום על שאלון ניגוד עניינים, הסדר ניגוד עניינים, לא משנה - לא ניתן למנות ללא שיתוף פעולה של המועמד. אז בעצם אנחנו נותנים כוח למועמדים, נציגי הרשויות המקומיות, לסכל את פעילות הוועדה, אם נציגי הרשויות המקומיות לא יסכימו.
בנימין ארביב
¶
לא, שוב, ייתכן שהחשש הוא חשש שווא. אבל אנחנו לא רוצים שבחוק תהיה איזושהי פרצה שתסכל את פעילות הוועדה. אם המועמד יחליט לא לשתף פעולה, אז אין ועדה מיוחדת. כל התיקון הזה לא שווה כלום, כי הוא לא חותם על שאלון ניגוד עניינים.
בנימין ארביב
¶
ורק לכתוב בסופו, באותו סעיף שרעות הקריאה שאנחנו מסכימים אליו - למעט אם לא מונו מסיבות שאינן תלויות בשר הפנים. ושוב, אני אומר לפרוטוקול: אין שום כוונה לא למנות. ההפך הוא הנכון.
שרון רופא אופיר (ישראל ביתנו)
¶
למעט אם לא מונו בשל סירובם. אתם מחויבים לפנות שהם יהיו חברי הוועדה. זה משהו שסיכמנו פה. אבל אם הם יסרבו, אף אחד מאיתנו לא ילך ויחייב. אז אם הם לא מונו כי הם מסרבים, בגלל שהם רוצים לסכל, חלילה, את פעולת הוועדה - הוועדה כן תצא לדרך. אז נרשום - למעט אם לא מונו בשל סירוב.
היו"ר ווליד טאהא
¶
אבל כמה כאלה? כמה? אם לא מונה אחד? שניים, שלושה? מתי נבין שחלאס, עד כאן, הם הגזימו ומתחילים לתפקד? לא, פונים לאדם אחד, שניים, שלושה? ולמי פונים? למי זה מיועד?
היו"ר ווליד טאהא
¶
לא, שם אני לא יכול שיהיה רשום. גם אין לי שם. אבל אני מדבר על הזהות המקצועית. מי יהיה שם? איזה נציג יהיה שם? יהיה שם נציג שמבין בענייני תכנון.
שרון רופא אופיר (ישראל ביתנו)
¶
מצוין. בסדר, אבל הוא לא חייב בהכרח להיות עם השכלה של הנדסה או תכנון.
שרון רופא אופיר (ישראל ביתנו)
¶
יפה. גם אם הוא נציג ציבור. הרי בסוף, מי חברים בוועדות משנה לתכנון או בוועדות תכנון? נבחרי ציבור. אז זה בסדר.
שרון רופא אופיר (ישראל ביתנו)
¶
אז זה לא חייב להיות דמות מקצועית, כי בסוף בוועדות תכנון - הרי כולנו פה, כל חברי הוועדה שהגיעו מרשויות מקומיות היו חברים בוועדות תכנון. אנחנו לא מגיעים עם השכלה תכנונית, ועדיין ישבנו בוועדות תכנון.
בנימין ארביב
¶
כן, אדוני יושב הראש, אני מצטרף למה שאומרת חברת הכנסת. כשהחוק מדבר על חברים מקצועיים, אז יש דרישה של בקיאות בתכנון ובנייה, אבל נציגי הרשויות המקומיות - לכל אורך החוק כשמדובר על נציג של רשות מקומית אין דרישה של בקיאות או ניסיון בתכנון ובנייה, ונציג של רשות מקומית זה המעמד שמצדיק את עצם החברות. בכל מקרה, זו ההצעה שלנו.
שרון רופא אופיר (ישראל ביתנו)
¶
לא, לא. אנחנו הרי קבענו את הרכב הוועדה, אדוני יושב הראש. רצינו שבוועדה יהיו חברים. שנייה, רגע, בואו נעשה פה סדר.
היו"ר ווליד טאהא
¶
אני אחדד, שרון. השרה פנתה אלי ואמרה לי - אני רוצה אותך, ווליד, כבן ליישוב סמוך להיות חבר בוועדת חריש.
שרון רופא אופיר (ישראל ביתנו)
¶
לא, היא לא תתפקד ללא נציג. אפשר לעשות את זה יותר מסודר. הדאגה כאן שלא יקרה מצב שיש רשות מקומית סמוכה שרוצה לסכל את פעילות הוועדה. הרי אנחנו בכל אופן מעבירים פה חוק כדי שהוועדה תוכל לתפקד. אז מצד אחד אנחנו רוצים שיהיו בה חברים של רשויות סמוכות - מה שלא קרה עד עכשיו, ואנחנו רוצים לתקן את זה. אבל אנחנו גם רוצים למנוע בעיה של מחסום בפני פעילות הוועדה. על כן, אנחנו נגיד שיהיו חברים בוועדה - אני כבר לא זוכרת את הנוסח. אני גם לא חושבת ששרת הפנים תפנה באופן אישי ותגיד, פשוט אותה רשות מקומית תדע שהיא צריכה למנות. והיה ואותה רשות מקומית תסרב למנות - היא תבחר את מי היא רוצה למנות, לא יפנו פה אצבע.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
לא, לא. לא רצו להיות נציגים של היישובים הערביים בתוך מייסר ואום אל קוטוף.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
מועצה אזורית מנשה, ולכן היא לא מינתה. אז מה אתם רוצים עכשיו? מה בנימין רוצה עכשיו? שלוש שנים שהוועדה עבדה, לא היה אכפת למשרד הפנים לבוא ולראות שהוועדה הזאת מתפקדת בלי חבר ובלי משקיפים. לא היה אכפת לכם. עכשיו אתם אומרים - אה, כשאנחנו מבקשים שיהיו חבר וזה, אנחנו רוצים למנוע מצב שתסכלו את זה. פה מדברים משפטית שאם לא מונו. לא כתוב שהם השתתפו או הוזמנו. ששרת הפנים תמנה; זה הכל.
שרון רופא אופיר (ישראל ביתנו)
¶
זה מצוין, ועל זה אין עוררין. אין מחלוקת. אם הבנתי לא נכון - תתקנו אותי. אין על זה מחלוקת וזה צריך לקרות. אתה יודע, מה שהיה - היה. פנינו קדימה. אנחנו רוצים עכשיו שבוועדה המיוחדת יהיו נציגים של הרשויות הסמוכות. זה כתוב בלשון החוק שעליו אנחנו מצביעים כרגע, כאן בוועדה. סעיף קטן מתחת יגיד שהיה ואותם נציגים יסרבו - אנחנו לא יכולים להכריח אותם - בכל זאת הוועדה תתכנס. עכשיו, סביר להניח הסתברותית שלא כל הרשויות יסרבו. מה, כל הרשויות יסרבו להיות חלק בוועדה? זה לא עושה שכל. אז אני מתארת לעצמי שהוועדה כן תצא לדרך עם הנציגים מהרשויות.
היו"ר ווליד טאהא
¶
כן, אבל עדיין לא ענית על השאלה - סירב להתמנות, הוועדה התכנסה, יש לה סמכות להחליט. אז, איזה היגיון יש שהיא תחפש מישהו אחר? הרי היא התחילה לתפקד. לא, הם צריכים למנות. אז אחד סירב, שניים סירבו.
שרון רופא אופיר (ישראל ביתנו)
¶
אתה יודע מה, אז אפשר לדייק את זה. לא סתם נציגי הרשויות הסמוכות. נציגים החברים בוועדות תכנון ברשויות הסמוכות. והיה ואחד יסרב, יהיה נציג אחר שחבר בוועדה. אפשר לדייק את זה.
היו"ר ווליד טאהא
¶
או שהנציגים של ועדות התכנון יהיו בנוסף. ועם התחייבות שאם שלחו מינוי או ביקשו מינוי של אדם והוא סירב, ועשו ישיבה אחת - לא יעשו עוד ישיבה ללא חזרה על מינוי נוסף. אנחנו רוצים לשמור את העיקרון של המינוי.
משה כחלון
¶
לא, אני רוצה לעזור לך. אני מוועדה מיוחדת חריש. לאה פרי כמהנדסת המועצה האזורית מנשה קיבלה זימון לכל ישיבה בוועדה בשלוש השנים האחרונות.
משה כחלון
¶
היות וגם אז, בחוק הקודם ב-2018, דובר על שני נציגים חדשים, והמועצה לא מימשה את הנושא הזה.
שרון רופא אופיר (ישראל ביתנו)
¶
אדוני יושב הראש, אולי אפשר להגביל בזמן את הזמן שהנציגים של הרשויות צריכים לשלוח את האנשים שלהם?
היו"ר ווליד טאהא
¶
אני רוצה לדבר בזום עם ראש המועצה של חריש, אם הוא יכול לעזור. גם משרד הפנים מתבקש לעזור באמצעות הודות או מה שאתם רוצים. אני רוצה שהסעיף הזה יובטח. הוועדה מבקשת שאף אחד לא יעשה סיבוב לסעיף הזה. קדנציה שלמה עברה ללא נציגים. שאף אחד לא יספר לנו סיפורים. שיגידו לנו איך מבטיחים מינוי נציג ומשקיפים. זה מה שאנחנו רוצים לשמוע. יצחק קשת, ראש המועצה.
יצחק קשת
¶
חברים יקרים, אני מאוד שמח שהגענו לרגע הזה. זה באמת רגע מאוד-מאוד חשוב, למדינת ישראל בכלל ולחריש בפרט. אנחנו מסכימים גם עם השינויים וגם עם ההערות שנאמרו פה. חשוב מאוד לציין את הדברים. אני מצטרף לדברים שנאמרו. חשוב לנו לסייג רק את זה שכשהנציגים מצטרפים לוועדה, לצורך העניין לתחום את זה בזמן.
יצחק קשת
¶
זאת אומרת, שאי אפשר יהיה למשוך את זה בלי גבול של זמן אלא שבאמת זה יהיה תחום בזמן והוועדה תוכל להתחיל לעבוד, ולא יהיו דרכים אחרות לסכל את הפעילות של הוועדה.
היו"ר ווליד טאהא
¶
לא, אין לנו בעיה לתחום בזמן, אבל הקטע הוא שנציג אחד שתחמנו לו זמן וסירב ותפקדתם - מה הלאה? ודרך אגב, החשש הזה לא מובן כי אנשים רוצים להיות חלק מזה.
שרון רופא אופיר (ישראל ביתנו)
¶
אז אם החשש לא מובן אין שום בעיה. כי הסעיף הראשון הוא החשוב, אדוני יושב הראש.
שרון רופא אופיר (ישראל ביתנו)
¶
גם אני חושבת. לכן, הסעיף שאנחנו מכניסים פה הוא הסעיף החשוב ועליו צריכים להתעסק. אבל חייבים לסייג, כי אם בכל אופן אנחנו מעבירים פה חוק אנחנו לא רוצים שסתם יהיה פה כולי עלמא - העברת חוק ובסוף לא קרה שום דבר.
תומר רוזנר
¶
יש לי הצעה שמקובלת במינויים מהסוג הזה. שר הפנים צריך לפנות לרשות המקומית שתמנה את נציגה, והוא נותן לה תקופת זמן מוגדרת להציע לו את הנציג. אם בתוך התקופה הוא לא מציע את הנציג, אז שר הפנים יכול לבחור את הנציג של אותה רשות מקומית בעצמו. זה המנגנון המקובל. זה פותר את הבעיה לדעתנו.
שרון רופא אופיר (ישראל ביתנו)
¶
מה שהיועץ המשפטי אומר מקובל לחלוטין. חבר אחד לא יסכים - יש ארבעה אחרים שיסכימו.
אילן טייכמן
¶
שוב: העיקרון לצרף ברור. אנחנו מסכימים פה כולנו. אני רוצה להדגיש כאן את הנקודה שחשוב להגיד אותה. מי שירצה לשחק על זמן ולא ישתף פעולה עם פניית שרת הפנים - שרת הפנים תעביר את זה לנציג אחר, שגם הוא יכול לשחק על זמן באותה רשות, ועוד נציג ועוד נציג. אנחנו יכולים לכלות ככה את זמנה את הוועדה המיוחדת.
שרון רופא אופיר (ישראל ביתנו)
¶
לא, זה שונה. זה משהו אחר. זה מקצועי. אבל אתה לא מדבר על זה - אתה מדבר על נציגי ציבור.
היו"ר ווליד טאהא
¶
והוא לא יכול להיות נציג ציבור, המקצועי? למה לא? בטח שכן, איזו שאלה. על אחת כמה וכמה. הוא גם נציג ציבור וגם מבין על מה מדברים.
שרון רופא אופיר (ישראל ביתנו)
¶
להערכתי, עד שזה יגיע להצבעה בכנסת, אתם תספיקו להביא את כל הנציגים שירצו להיות חברים בוועדה.
היו"ר ווליד טאהא
¶
נכון, אבל עד אז אנחנו רוצים לסגור נוסח. אנחנו חייבים להתקדם. על כן, מי שירצה שיציע נוסחים.
היו"ר ווליד טאהא
¶
לא, אני אגיד לך מה, חבר הכנסת בני בגין - מי שיטען את הטענה הזו, לא רוצה למנות. חד וחלק. כל העולם לא רוצים, כל העולם סרבנים - אין כזה דבר. יש פה בעיה. אני לא מתרשם טוב מהבקשה. היא לא תהיה בנוסח שביקשת. אני רוצה לתת ליצחק שישלים.
יצחק קשת
¶
אני אגיד לך, אדוני יושב הראש: יש פה באמת ובתמים חשש אמיתי. אני חושב שאפשר לתת ליועץ המשפטי של הוועדה לנסח נוסח שימנע את הפרצה הזאת בחוק, וזה חלק מהתפקיד של החוק. חוק צריך להסתכל על כל הווריאציות וכל האפשרויות, ולכוון לדעת המחוקק ולמה שהוא רצה מלכתחילה. לכן אני חושב שכן נדרש בתוך הצעת החוק נוסח שלא יאפשר פרצה כזאת שתמנע את פעילות הוועדה. אני חושב שזה מהאחריות שלנו וגם האחריות שלך, יושב הראש. כשמעבירים משהו מעבירים אותו עד הסוף, כמו שצריך.
יצחק קשת
¶
ולא לאפשר סיטואציות שאנחנו נצטער עליהן ונגיד - הנה, אמרנו, וזה לא קרה. זה לא אמור לפגוע כהוא זה במינוי הנציגים.
תומר רוזנר
¶
חזקה על משרדי הממשלה שבחודש שחלף מאז פקעה הוועדה כבר ביצעו את עבודות ההכנה למציאת המינויים הרלוונטיים, ואם לא זה מעורר תמיהה כשלעצמו.
היו"ר ווליד טאהא
¶
אוקי. טוב, בינתיים אני רוצה להודות לך, יצחק קשת, ראש מועצת חריש. אני עדיין בזום עם מירה סלומון ממרכז השלטון המקומי.
מירה סלומון
¶
ערב טוב, תודה רבה. אנחנו חושבים שבהחלט צריך לאזן, ולתוך קלחת חוסר האמון שאנחנו שומעים כאן אנחנו יכולים להוסיף עוד איזשהו חוסר אמון, של פנייה אולי לא לגורם הכי מתאים בבקשה שימונה כחבר בוועדה. לדעתנו אין מתאים כמובן מראש הרשות שהוא נבחר בבחירות ישירות, שהוא מייצג את הציבור שלו, שתפקידו לשמור על האינטרסים של הציבור שלו שיישב בוועדה הזו. אנחנו חושבים שבהחלט צריך לקצוב מועד למתן תשובה לרצון למנות, אבל ככל שהתשובה הייתה סירוב או לא הייתה תשובה - אז לקיים כמו שאמר יושב הראש דיון אחד, ולהגיש עוד פעם בקשה.
היו"ר ווליד טאהא
¶
אני רוצה להתחבר לעומק הדעה שלך. את אומרת שמשרד הפנים יפנה לראש הרשות, ואם הוא ירצה להיות נציג אז הוא יהיה הנציג. אם הוא לא רוצה, אז הוא ימסור נציג למשרד הפנים?
מירה סלומון
¶
לא, אנחנו מתנגדים לאמירה הזאת, כי עדיין ראש הרשות צריך לשמור על האינטרסים של התושבים שלו ואי אפשר לעקוף אותו.
מירה סלומון
¶
מה שאנחנו מציעים זה שהשרה תפנה לראש הרשות ותקצוב זמן למתן מענה, אם הוא או נציג מטעמו שרלוונטי לפי דעתו כמובן, יישבו בוועדה. היה והוא לא ענה בפרק הזמן הקצוב הזה או ענה בסירוב, אז אפשר לקיים דיון אחד ואחריו צריך לפנות לעוד רשות מקומית אחת כדי שאפשר יהיה לקיים עוד דיון. השרה תהיה חייבת לעבור על כל הרשויות המקומיות הסמוכות - לא הגובלות כי גובלות יש אחת, כדי להתקדם מדיון לדיון. כך נשמר איזשהו סוג של מאזן אימה בין החשש שמביע משרד הפנים.
תומר רוזנר
¶
ההצעה של יושב הראש היא הצעה מעניינת. מעניין אותי לשמוע את עמדת משרד הפנים. יושב הראש הציע שהחבר יהיה לפי הצעת הרשות המקומית הגובלת או המשקיף וכולי, ואם הם לא הציעו משקיף או לא ענו לפנייה יהיה חבר או יושב ראש הוועדה המרחבית שבה הם מצויים.
תומר רוזנר
¶
מכיר את ועדה מרחבית עירון? אם הרשויות המקומיות לא יביאו נציג, יהיה יושב ראש הוועדה המרחבית.
בנימין ארביב
¶
זה אולי פיתרון למנשה אלון אבל נראה לי ששם הבעיה היא פחותה. לגבי משקיפים זה לא בדיוק פיתרון.
בנימין ארביב
¶
לא, בהחלט רוצים. דרך אגב, ההצעה של מירה, למרות שהיא מאוד מסובכת, היא יותר טובה מכלום.
בנימין ארביב
¶
מה שתומר אמר עכשיו, זה בסדר לגבי חבר: במקום רשות גובלת, אפשר להצביע על חבר - יו"ר ועדה מרחבית.
היו"ר ווליד טאהא
¶
אז כמה אתה צריך? אני שואל אותך. כמה אנשים אתה רוצה כדי לומר לך שתתחיל לעבוד? תתחיל לעבוד תוך כדי איתור, לא תתחיל לעבוד וסלאמאת.
תומר רוזנר
¶
אני אשאל את אדוני: במינויי שר הפנים בוועדות במוסדות התכנון, בכמה מקרים של סירובים נתקלת? אני שואל שאלה עובדתית.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
אבל יש לכם נתונים? למה אתם כבר רותמים את העגלה לפני הסוס? אתם בכלל לא מיניתם ולא פניתם.
יוסף גולדמן
¶
לא, הם היו פה ואמרו בקול. הם לא לחשו באוזן כלום. היו פה אצלך בדיון ואמרו שהם מתנגדים לוועדה. הם אמרו שהם מתנגדים.
היו"ר ווליד טאהא
¶
אז אתה מתווכח איתי על המושגים? רגע. בסעיפים הקודמים אתה לא התאמצת למנות כי אתה גם לא היית צריך לעשות את זה. עכשיו אתה עונה במקום אלה שצריכים לענות. אל תסביר כלום. אתה מוסיף לאי אמון.
היו"ר ווליד טאהא
¶
אתה מוסיף לאי אמון ואנחנו רוצים לעבור את זה. אנשים הגיעו לכאן, כל אחד דיבר איך שדיבר. מי שלא הביא הוכחה שהדבר הזה פוגע בו, כנראה גם לא הרגיש צורך להגיע. אז עזוב, אל תחזור לדיון ההוא, כי גם אתה היית קטסטרופה בדיון ההוא.
היו"ר ווליד טאהא
¶
לא, לא אתה באופן אישי. אני מדבר על ההתנהלות בכלל של הוועדה. אנחנו רוצים לתקן ולהמשיך הלאה. על כן, אל תתקעו אותנו יותר מדי בסעיף 1. גם ככה יש פה מי שמבקש לטעון לנושא חדש. רוצים להתקדם.
אילן טייכמן
¶
רגע. זו לא דוגמה, מה שהיועץ המשפטי של הוועדה אמר - כמה סירבו לוועדות אחרות מחוזיות. מדובר בוועדה מסוימת של יישוב מסוים. ליישוב המסוים הזה ולוועדה המסוימת היו פה התנגדויות. עכשיו אנחנו בעצם נדרשים לפנות, ואנחנו מעוניינים לפנות ורוצים לבנות אמון, אבל אנחנו בהחלט חוששים. אי אפשר לא להבין את החשש שאותו יישוב שהתנגד לחריש ולוועדה המיוחדת לא ישתף פעולה עם פניית שרת הפנים. זאת אומרת, חייבים להבין את החשש הזה. הוא אמיתי ולא תלוש מהמציאות. לכן צריך לתת את המענה הניסוחי.
היו"ר ווליד טאהא
¶
אז תמצא את הפיתרון כי אנחנו רוצים את הסעיף הזה. אילן, תשכח מזה שניתן את האפשרות להשתמט מהמינוי.
אילן טייכמן
¶
אדוני יושב הראש, אני מניח שגם אתה לא רוצה לתת בידיו של אף אחד את הסמכות לתת וטו על הוועדה המיוחדת.
שרון רופא אופיר (ישראל ביתנו)
¶
לא, בסדר, אנחנו מבינים את החשש, אבל כרגע נעשתה פנייה? תראו, הרי אנחנו רוצים שהוועדה הזאת תקום.
משה כחלון
¶
אני מבצע את כל בניית העיר חריש מיום הקמתה ברעיון הראשון שלה, ואני אומר את זה בגאווה גדולה. אני לא יודע למה אתם פוסלים את הסיפור הזה; חבל.
שרון רופא אופיר (ישראל ביתנו)
¶
לא, אבל את מה אנחנו פוסלים? סליחה, אדוני. אתה מכניס לנו מילים לפה? מה פסלנו?
משה כחלון
¶
שימי לב, כי לפני שאני מתחיל לדבר כבר עוצרים אותי עם כל מיני - זה מיותר. אתם רוצים תשובה? אני אעזור לכם.
היו"ר ווליד טאהא
¶
אני אפסיק אותך לגמרי אם אתה לא תיכנס לעניין עניינית, בסדר? אל תקשקש, תיכנס לעניין.
משה כחלון
¶
ומשקיפים נוספים. אנחנו יושבים עם שני יישובים - אחד זה כפר מייסר ואחד זה אום אל קוטוף. יש בכל יישוב ועד מקומי שמייצג את כל התושבים שלו. אחד מוועדי היישוב יהיה אחד המשקיפים, נקודה. ימצא לו מחליף כחבר ועד. יש ועד של חמישה או שבעה תושבים - אחד מהם יהיה נציג המשקיפים בוועדה. זאת אומרת שסגרנו שניים.
אילן טייכמן
¶
ממנשה לא מונה. מנשה הוזמנו כמשקיפים לוועדה מהיום הראשון. הולך להיות חבר, שרת הפנים תפנה. אני לא יודע למי היא תפנה.
אילן טייכמן
¶
אבל הם לא מינו עד היום. הם לא פעלו. אז שיפעלו, אז סגרנו את זה. נשארו שני משקיפים משני היישובים הצמודים.
היו"ר ווליד טאהא
¶
דרך אגב, לא למדנו כלום מהדיון הקודם. כלום לא למדנו. אני לא מרגיש נוח עם התשובות שאני מקבל כאן. קטסטרופה מוחלטת.
אילן טייכמן
¶
יש כאן התלבטות ורצון שהרצון שלך יתקיים. אבל הוא יתקיים גם כשיש ועדה. אני רוצה רגע לחזור.
היו"ר ווליד טאהא
¶
מה זאת אומרת? רגע, אני אכניס סעיף שאני יכול להשבית את הוועדה אחרי חודשיים? זה בסדר?
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
בסדר, אבל הם לא מתקדמים. מי העלה את ההסתייגות? זה משרד הפנים, לא אנחנו. הנוסח הזה הוא מלפני כמה זמן. יכלו לדבר איתכם אז ולפתור את זה. מה, אנחנו נישאר כל הלילה על מנת עכשיו לפתור את זה?
עלי כבהה
¶
אני תושב כפר אום אל קוטוף שזה אחד מיישובי המועצה האזורית מנשה. אני הייתי האיש שנקבו בשמו להיות משקיף. לא לזה אני מתייחס.
שרון רופא אופיר (ישראל ביתנו)
¶
אז לדעתי, אדוני יושב הראש, חוץ מאשר שאנחנו נעביר כאן היום את החוק בקריאה שנייה ושלישית בוועדה נמנה גם את הוועדה. מה אתה אומר?
שרון רופא אופיר (ישראל ביתנו)
¶
אנחנו נסגור עניין ויאללה - חריש תצא לדרך, תהיה לה ועדה, נאשר פה את הוועדה עם החברים.
עלי כבהה
¶
אני חושב שלרשות שאני בא ממנה באמת מגיע בצדק חבר ועדה ולא משקיף ועדה. אני חושב שכולם מסכימים על זה. ההצעה שמציע כחלון היא שיהיו משקיפים לשני הכפרים, וזו הצעה בסדר, אבל אני שואל את עצמי - ומה בקשר לבסמ"ה? ולוועדת תכנון עירון?
בנימין ארביב
¶
עוד שתי הערות. לגבי הבקשה של חבר הכנסת אוסאמה שהמשקיפים יהפכו לחברים - הממשלה מתנגדת לבקשה הזו. זו ההערה הרביעית.
בנימין ארביב
¶
כן. לגבי בקשה שעלתה פה לנציג הארגונים הסביבתיים: שוב, העמדה העקרונית כמו שאמרנו בהתחלה היא לא לפתוח הרכבים, ולכן אנחנו לא חושבים שנכון להסכים להצעה הזאת.
בנימין ארביב
¶
לא, שוב - כמו שהיה בתחילת הדיון לגבי המועצה הארצית: יש לנו עשרות בקשות לגבי פתיחת הרכבים.
ג'ידא רינאוי זועבי (מרצ)
¶
לא, אבל אנחנו מדברים על ועדות מיוחדות. לא ביקשתי עכשיו לפתוח את כל הוועדות ולא את ועדות התכנון המחוזיות. ספציפית לגבי הסיפור הזה.
דבר נוסף
¶
לפי הנוסח שרעות הקריאה, בלי קשר למה שדיברנו עד עכשיו, כתוב שאם לא מונו הנציגים והמשקיפים כאמור אז לא יהיה תוקף לפעולות הוועדה המיוחדת. החברים פה יוכלו להסביר - הצטבר עומס של בקשות שקשורות להיתרים.
היו"ר ווליד טאהא
¶
לא, לא. אנחנו מדברים על ועדה מיוחדת, יחידה במינה בארץ, ואנחנו רוצים נציגים וחברים משקיפים בוועדה.
בנימין ארביב
¶
לא, ברור. אדוני, אני אסביר למה אני מתכוון. לוועדה המיוחדת יש סמכויות תכנון ויש סמכויות רישוי. לוועדה המיוחדת יש גם רשות רישוי, אבל זה ללא קשר. רשות הרישוי של הוועדה המיוחדת פועלת ללא קשר לפעולות הוועדה המיוחדת.
בנימין ארביב
¶
כן. רשות רישוי מורכבת משני אנשים, זה כתוב בהוראות החוק. עכשיו, העומס האקוטי שהצטבר בימים אלה בגלל שהוועדה לא מתפקדת כבר יותר מחודש, קשור יותר מטבע הדברים לרישוי מאשר לתכנון.
היו"ר ווליד טאהא
¶
אז זה הקטע. למה אנשים לא עשו את כל מה שהיו צריכים לעשות שם? למה לדבר על כך שתקועים כאשר יש אפשרות לעשות?
בנימין ארביב
¶
אני אתייחס למה שאדוני שאל כי זאת שאלה חשובה. יש שאלה משפטית לא פשוטה בכלל, האם לאור פקיעת מרחב התכנון המיוחד הסמכויות של הוועדה המקומית בעצם לא קיימות, כי אין ועדה מקומית וזה לא הוכרז כמרחב תכנון מקומי, ולוועדה המחוזית גם אין סמכות; או שרואים בזה כשטח גלילי וחל סעיף 12 לחוק התכנון והבנייה. תומר בטח מכיר את זה ואם אדוני ירצה אני ארחיב. בסעיף 12(ב) לחוק כתוב ששטח גלילי במרחב תכנון מחוזי, כעבור חמש שנים פוקעות הסמכויות של הוועדה המחוזית והשאלה מאיפה סופרים את חמש השנים. אני לא אלאה את אדוני, אבל יש שאלה משפטית האם הסמכות נתונה לוועדה המחוזית. בכל מקרה, גם אם יש סמכות לוועדה המחוזית, אנחנו לא בטוחים שהגיוני להפנות את האנשים לוועדה המחוזית ומחר בבוקר הוועדה המחוזית שוב תאבד סמכות, והיא תחזור לוועדה המיוחדת ואנחנו נטרטר את הציבור. אבל אמרתי את הבקשה ואדוני יחליט.
אילן טייכמן
¶
אני רוצה להסביר בבקשה. כל עסקאות היד שנייה בחריש תקועות כרגע. מי שרוצה להשלים פשוט לא יכול.
שרון רופא אופיר (ישראל ביתנו)
¶
לא, אבל הוועדה אמורה לצאת לדרך. בואו. לכן אנחנו התעקשנו בשעה כזו להעביר את זה.
היו"ר ווליד טאהא
¶
כל עוד לא קיבלתי סעיף שמניח את הדעת אנחנו מתקדמים עם הסעיף שהוקרא פה על ידי רעות. אני רוצה להתחיל להתכנס, תומר.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
אני לא כמוהם. הם הגישו והלכו, הם יודעים למה. הם רוצים את החוק הזה, והם רוצים שאתם ולא הם תעבירו את החוק הזה.
היו"ר ווליד טאהא
¶
אז יש להם שמונה הסתייגויות על סעיף 2. אני רוצה להצביע בבת אחת על שמונה ההסתייגויות שהשאירו לי על סעיף 2.
תומר רוזנר
¶
לא, אפשר להצביע, בכפוף להחלטה. אנחנו לא מסיימים את הדיון. הדיון יסתיים רק אם תהיה הצבעה.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
לא, אדוני. תומר, תבדוק. ברגע שאני טוען נושא חדש על סעיף מסוים - אי אפשר להצביע עליו.
תומר רוזנר
¶
אנחנו יכולים להצביע על ההסתייגויות. אם הוועדה תקבע שזה נושא חדש, אנחנו לא נצביע על הסעיף.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
ממה שאני יודע, ברגע שאתה טוען לנושא חדש על סעיף מסוים - אתה לא יכול להצביע על ההסתייגויות.
היו"ר ווליד טאהא
¶
לא, אני מבין את תומר. הוא אומר שאפשר להצביע על ההסתייגויות. על הסעיף - אי אפשר להצביע. בסדר. אני מקבל את זה. אז אנחנו רוצים להצביע על ההסתייגויות שהגישו. אנחנו נצביע על זה בחבילה אחת, מ-1 עד 8. מי בעד ההסתייגויות? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
לא אושר
ג'ידא רינאוי זועבי (מרצ)
¶
אני מבקשת שיהיה מעוגן בחוק שבהרכב של ועדות התכנון המיוחדות יהיה באופן קבוע גם נציג של ארגוני הסביבה, שהם ארגונים אזרחיים חשובים בכל הנושא של תכנון ובנייה של עיר או יישוב חדש.
היו"ר ווליד טאהא
¶
ההסתייגות של חברת הכנסת ג'ידא התקבלה והיא תוכנס לנוסח. ההצבעה על הנוסח תהיה כלולה בהסתייגות שלך.
חבר הכנסת אוסאמה. איפה ההסתייגויות שלך?
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
לא. אחת-אחת. בסך הכל חמש הסתייגויות. קודם כל אני רוצה לטעון את הנושא חדש ולנמק.
היו"ר ווליד טאהא
¶
ועדת הכנסת בכנסת? אנחנו צריכים שמישהו מטעמנו יבדוק את ועדת הכנסת. חבר הכנסת מבקש לטעון לנושא חדש. נתחיל עם ההסתייגויות שלך.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
קודם כל, ההסתייגות הראשונה היא לשם החוק. איך שאמרת וכולנו יודעים, ברגע שאומרים את השם הצעת חוק תכנון ובנייה (תיקון מס' 128) - ישר יודעים.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
בדיוק. אני רוצה לקרוא לילד בשמו, שזה חוק חריש. הייתה ועדה מיוחדת אחת ויחידה לחריש. עכשיו שמענו שיש עוד ועדה מיוחדת שנייה, אבל שיקראו לזה כך. ואני אומר - בכל מקרה: הוועדה המיוחדת השנייה תהיה ועדה מיוחדת הגולן. שאנשים יידעו, ושהשם יתאים לתוכן של החוק. זו ההסתייגות הראשונה שלי, שיש לקרוא לחוק זה - לא תיקון 128 אלא חוק מיוחד לחריש.
תומר רוזנר
¶
קודם כל, כפי שאמרתי, בהצעת החוק כלולים שני נושאים. הנושא הראשון שעליו דיברנו בתחילת הדיון לא קשור לעניין חריש. הנושא השני של הוראת השעה אכן נוגע לוועדה מיוחדת אחת, אבל לא מקובל בהצעות חוק לנקוב בשמות הוועדות שמדובר בהן, אם כי ידוע לכל שהוראת השעה היא פרסונלית וחלה רק במקרה חריש.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
אמרת, תומר - אם זה חוק פרסונלי וזה חוק מיוחד לחריש, אז צריך לקרוא לו.
היו"ר ווליד טאהא
¶
כן, אתה מבין? זאת אומרת - זה לא ספציפי. זה מתחיל להתרחב. גם למודיעין הייתה ועדה כזאת.
שרון רופא אופיר (ישראל ביתנו)
¶
אז אוסאמה, אני מציעה שאתה תגיש הצעת חוק שמותר להגיש בכנסת הצעות חוק לפי שמות יישובים. פשוט תעשה שינוי.
היו"ר ווליד טאהא
¶
אפשר להבין את הבקשה ואפשר להבין גם את הסירוב. בשתי הדעות יש היגיון כלשהו. אנחנו נצביע על ההסתייגות הראשונה שהעלה חבר הכנסת אוסאמה סעדי בשם סיעת הרשימה המשותפת. מי בעד ההסתייגות של חבר הכנסת אוסאמה? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
לא אושר
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
הסתייגות מס' 2 בדיוק נוגעת למה שדנו בו בשעה האחרונה, שאלה הנציגים, החברים והמשקיפים בוועדה המיוחדת. אנחנו יודעים שבשתי התקופות, הראשונה והשנייה, לא מונו ולא השתתפו.
לאה קריכלי
¶
אין ועדת הכנסת. המליאה גם סגורה, אז כל הודעה צריכה להינתן שלוש שעות מראש. אפשר להכין למחר בבוקר.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
אני מבקש בהסתייגות הזאת שיהיו שלושה חברים ולא רק חבר ושני משקיפים כפי המצב היום. שלושה חברים של רשות גובלת ורשות סמוכה, וכך אנחנו נוכל להבטיח שיש בוועדה ייצוג ליישובים הסמוכים והגובלים לחריש, שישמיעו את הדעה שלהם בוועדה המיוחדת. לא יעלה על הדעת, אדוני יושב הראש, שלא יהיו נציגים ליישובים סמוכים שיכולים להיפגע מהחלטות של הוועדה המיוחדת - למשל היישוב ערערה והיישוב ברטעה שהוא חלק ממועצה אזורית בסמ"ה, וגם שני היישובים אום אל קוטוף ומייסר.
היו"ר ווליד טאהא
¶
אבל אוסאמה, פה נאמר שהוועדה תדון בתוכניות בתוך גבולות היישוב. למה זה צריך לפגוע באחרים?
היו"ר ווליד טאהא
¶
אבל מקצועית, אם זה כך, למה הם צריכים להיות חברים בוועדה שדנה בנושאים שקשורים בתוך היישוב?
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
כי אין להם נציגים בוועדה. הוועדה הזאת תחליט על עתיד הקרקע הזאת, מה יעשו בזה, תעשייה, שינוי ייעוד.
שרון רופא אופיר (ישראל ביתנו)
¶
לא, אבל הוסבר לנו בדיון הקודם. כמדומני, אילן הסביר על גבולות השטח התכנוני שהוועדה הזו סוברנית לעסוק בהם.
שרון רופא אופיר (ישראל ביתנו)
¶
לא, ואז דובר על כמה מתוך זה זו קרקע פרטית. הרי ניהלנו על זה דיון שלם בדיון הקודם. זה כבר עלה.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
לא, גם עכשיו כשהרחיבו את שטח השיפוט של חריש ב-2,300 דונם - נכון שזה לא קשור וזו החלטה של משרד הפנים; אבל זה משפיע על היישובים.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
עכשיו יש כניסה חדשה של חריש מהכיוון של ברטעה. בוודאי שזה משפיע. ברגע שיש אזורי תעשייה, אז לא מיליון מטר - 500 אלף. ה-500 אלף מטר האלה לא משפיעים על מכלול האזור? לא משפיעים על ברטעה, שיש שם אזור מסחר משגשג? בוודאי שכן.
היו"ר ווליד טאהא
¶
לא, שאלתי מה ההבדל בין חבר אחד ושני משקיפים, לצורך העניין, כאשר ההחלטות מתמקדות בתוך גבולות היישוב. למה צריך חברים ולא משקיפים?
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
כי למשקיף אין זכות הצבעה. הוא יכול לבוא ולהגיד את העמדה שלו, אבל בסוף אין לו זכות הצבעה. לחבר יש זכות הצבעה.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
אני לא מבין. עם כל הכבוד, איכות סביבה - עלא ראסי ועיני, ואנחנו תמכנו. אבל איך אתם יכולים להתנגד לחברים מהיישובים הערביים לתוך הוועדה?
היו"ר ווליד טאהא
¶
מה העמדה של המשרדים? יש פה הצעה. חבר הכנסת אוסאמה, אתה תפטור אותנו מההצעה לנושא חדש?
בנימין ארביב
¶
כן, מה שקבוע היום ששני נציגי הרשויות הסמוכות יהיו משקיפים. הבקשה היא כרגע שגם הם יהיו חברים, ואז להוסיף ולשנות בעצם את הרכב הוועדה. זה שינוי מהותי, שלעוד שני חברים תהיה זכות הצבעה. אנחנו לא רואים איך התיקון הזה קשור להארכה הנוספת של השנתיים. ההרכב קבוע בחוק, ולא מבקשים כרגע לפתוח אותו.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
כי אתם מבקשים בפעם הראשונה בהיסטוריה הארכה שלישית. עוד לא היה תקדים כזה.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
ואני מזכיר לכם שאתם התחייבתם שלא תהיה הארכה שלישית. עכשיו אתם באים בהארכה שלישית, ואנחנו מבקשים להבטיח ייצוג של הנציגים הסמוכים.
אילן טייכמן
¶
תראו, אני רוצה לומר לגבי ההצעה שלך. אם היינו נמצאים בוועדה מיוחדת שנמצאת על כל גבולות חריש שגובלים, למשל, בברטעה, בערערה, ויש לה סמכויות מלאות על כל השטח - הייתי אומר שאולי יש איזשהו היגיון.
אילן טייכמן
¶
בעניין של יישובים שהם במרחק של קילומטרים. ברטעה, כמו שאמרתי קודם - קילומטר וחצי. בערערה אנחנו כבר מדברים על 5-4 קילומטר ובכפר קרע מרחק דומה. אנחנו מדברים פה על מרחקים גדולים מאוד, חוסר רלוונטיות מוחלט. אם היינו מדברים על ועדה מיוחדת, נקרא לזה גדול-גדול, עם כל הסמכויות וכל שטח חריש - הייתי אומר שיש כאן היגיון בהצעה. אנחנו מדברים פה פנימה לתוך עיר בתחום שיפוט חריש. אנחנו מדברים רק על תחום שיפוט חריש, במרחק גדול מאוד מהיישובים הסמוכים. הם לא סמוכים קרוב, הם סמוכים רחוקים. אני חושב שזה לא רלוונטי לפעולה של הוועדה המיוחדת. זה כמו שנציג של העיר חריש יישב בוועדה המקומית בכפר קרע, למשל, ויעסוק שם בתכנון של מגרש בית ספר.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
אילן, אתם ועדה מיוחדת שיש לה סמכויות של ועדה מחוזית מרחבית. יש לכם את כל הסמכויות. אל תשווה את זה לוועדה מקומית. אתה רוצה - קח את הסמכויות של ועדה מקומית, אני לא רוצה אף אחד. בבקשה. קח סמכויות של ועדה מקומית חריש - לא רוצים לא משקיף ולא חבר.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
איך אני יודע? אני רוצה להבטיח את זה. אני לא סומך עליכם. אנחנו לא סומכים עליכם. עובדה, אדון אילן, שאתה יושב ראש הוועדה. אתה עברת שלוש שנים.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
חבר ועדה. שלוש שנים עבדתם, לא הזמנתם ולא מיניתם לא חבר ולא משקיף. מה אתה רוצה, איך אתה רוצה שאני אסמוך עליכם?
אילן טייכמן
¶
אני חושב שלאור הצעת החוק והפעולות שהן פנימה לתוך העיר - רק לשנות תוכניות קיימות, לא שטחים חדשים; כל הדברים שמופיעים בחוק ואנחנו מסכימים עליהם - אני חושב שהם לבד מעידים על זה שהתכנון פנימה צריך להמשיך, להתמקד פנימה ובהרכב דומה.
היו"ר ווליד טאהא
¶
אבל אם יש לך 14 חברים, למה אתה מפחד מעוד שני חברים? מה זה ישנה? זה ישנה את כל המפה?
אילן טייכמן
¶
זה בהחלט ישנה את הרכב הוועדה. זה ישנה את היכולת שלה לקבל החלטות. בגלל זה היא ועדה מיוחדת.
אילן טייכמן
¶
כי יש כאן אירוע מיוחד בעניין הזה, של עיר חדשה עם כל הפעולות הדרמטיות, עם פעולות גדולות מאוד בתוך העיר.
אילן טייכמן
¶
הבעיה היא שהיישובים הסמוכים הם לא משהו שהוא רלוונטי לפעולות של הוועדה. אנחנו מתמקדים פה בפיתוח של יישוב מסוים; עיר מסוימת. אם הייתה ועדה מיוחדת בכפר קרע, לא הייתה שום רלוונטיות שחבר בוועדה יגיע מחריש.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
אתה כל הזמן משווה כאילו לוועדה. אני לא רוצה שאתה תהיה בכפר קרע ולא בערערה, וכפר קרע לא רוצה להיות בחריש, אבל שיהיו אותן סמכויות. הרי הקימו ועדה מיוחדת במינה - אחת ויחידה במינה בישראל, לחריש. אז אתה לא רוצה אפילו שיהיו חברים מיישובים סמוכים. זו הבעיה.
אילן טייכמן
¶
לא. אני מתייחס מהותית לפעולה של הוועדה ולמה שהיא עושה פנימה בתוך היישוב. אנחנו רוצים לשמור על היכולת של הוועדה לתפקד.
אילן טייכמן
¶
הם לא רלוונטיים. אגב, זו חריש, אבל אני בעצמי עסקתי בזה ואני לא רוצה להיכנס לשמות וזה יכול להיות בהזדמנות אחרת עיר ערבית חדשה. אני רוצה לראות מה הייתה התגובה אם עיר שנמצאת שבעה קילומטר הייתה חברה בתוך האירוע הזה. זה לא סביר.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
כשיקימו עיר ערבית ראשונה, אתה יודע את מי ישימו שם? אולי ישימו כמה נציגים ערבים.
היו"ר ווליד טאהא
¶
זה הוא טען, שרון. זה לא אני ולא את. אין לנו יכולת להפקיע ממנו, אלא אם כן הוא עכשיו מוותר.
תומר רוזנר
¶
לא, שנייה. אני אסביר. בהרכב היו 14. אתם החלטתם עכשיו להוסיף עוד אחד שזה נציג ארגונים סביבתיים - זה 15. אם אתם מוסיפים עוד שניים, זה 17.
אילן טייכמן
¶
לא, לא. תומר, הנציג הסביבתי הוא כבר בוועדה. הוא חבר בוועדה. הארגונים הסביבתיים כבר בוועדה.
אילן טייכמן
¶
זה לא עניין של מסוכן לחריש. יש מטרה בחוק התכנון והבנייה לוועדה מיוחדת. זה מחמיץ לחלוטין את העניין.
היו"ר ווליד טאהא
¶
אילן, אתה כנראה לא מקשיב לעצמך. אני הקשבתי לך וזו הייתה התובנה שלי. אתה חושב שההרכב הזה יהיה מסוכן לחריש?
אילן טייכמן
¶
אני חושב שההרכב הזה, של יישובים רחוקים מוועדה מיוחדת שיישבו בתוך ועדה מיוחדת, לא רלוונטיים לתכנון של העיר.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
למה החוק הקודם שלא התנגדתם אליו, מצא לנכון בכל זאת להזמין שני משקיפים? להביע את דעתם, לשמוע?
היו"ר ווליד טאהא
¶
בסדר, אני לא רוצה לחזור לזה. אם ההחלטה פה תתקבל, על שני משקיפים, אחד או שלושה - שיהיו בוועדה.
אילן טייכמן
¶
אנחנו בעד להישאר עם תוספת של נציג אחד מרשות מקומית גובלת ועוד שני משקיפים, כפי הצעת החוק הממשלתית.
היו"ר ווליד טאהא
¶
אז זהו, אז אנחנו הולכים להצביע על ההסתייגות, אלא אם כן - אני לא יודע; אם נגיד שיהיו שני חברים ומשקיף, זה יפתור את הבעיה?
שרון רופא אופיר (ישראל ביתנו)
¶
אם יהיו שני חברים ומשקיף, אתה מושך את הדבר החדש? כדי שאנחנו נוכל להצביע פה הערב? בוא נהיה יעילים פה, בבקשה. פעם אחת נוכיח לכולם שאפשר לעשות פוליטיקה יעילה. זה אפשרי? יהיו שני חברים ומשקיף בוועדה בחריש. מקובל עליך, חבר הכנסת סעדי?
היו"ר ווליד טאהא
¶
אבל ביקשת התייעצות סיעתית? אתה יכול לקחת אותו להתייעץ איתו. חמש דקות התייעצות סיעתית.
שרון רופא אופיר (ישראל ביתנו)
¶
האם זה מקובל ונוכל לברך על המוגמר? ותודה לאל, תהיה ועדה מיוחדת לחריש.
היו"ר ווליד טאהא
¶
שרון, למרות זאת יצאנו להתייעצות סיעתית של חמש דקות.
(הישיבה נפסקה בשעה 21:11 ונתחדשה בשעה 21:16.)
היו"ר ווליד טאהא
¶
אנחנו מחדשים את הדיון. חבר הכנסת בני בגין ביקש התייעצות סיעתית ולא התייעץ עם אף אחד. אבל תחת זאת הוא סיפק לנו זמן כדי לעשות התייעצויות אחרות.
בנימין ארביב
¶
אכן כך. לגבי הנושא של הירוקים - ההסתייגות של חברת הכנסת שעברה פה: שרת הפנים שוקלת לבקש רוויזיה בעניין הזה. אנחנו נחליט.
לגבי הנושא השלישי, שקשור לקביעה שאם לא מונו הנציגים והמשקיפים לא יהיה תוקף לפעולות הוועדה: אנחנו ביקשנו להוסיף סעיף למעט אם הם לא מונו מסיבות שאינן תלויות בשר הפנים. יש לנו נוסח חלופי שאנחנו מקווים שיניח את דעת הוועדה.
זאב בנימין בגין (תקווה חדשה)
¶
אדוני יושב הראש, אני מזכיר לכבודו שבחוק הקודם שדנו בו, חוק החשמל, יש סעיף של התניה שמדבר על המבקש שלא מממש את בקשתו מסיבות שאינן תלויות בו. אישרנו רק אתמול.
היו"ר ווליד טאהא
¶
כן. לא רלוונטי לשלוש שנים של תפקוד שלא נעשה בהן מינוי. על כן ההשוואה היא קצת בעייתית. כן, בנימין.
בנימין ארביב
¶
לגבי הסעיף הזה, אני אקריא נוסח חלופי. הסעיף הזה מסדיר בעצם את כל הפרוצדורה של מינוי הנציגים. פסקה (ד) מדברת על ההוראה שרעות הקריאה בהתחלה, שאם לא מונו הנציגים והמשקיפים לא יהיה תוקף לפעולות הוועדה המיוחדת. אנחנו מציעים להוסיף פסקה (ה).
בנימין ארביב
¶
אחרי פסקה (ד) שרעות הקריאה, אנחנו מציעים להוסיף פסקה (ה).
אני אקריא את (ד): על אף האמור בסעיף 41, בתקופה הנוספת השלישית כמשמעותה בסעיף 33 לא יהיה תוקף לפעולות הוועדה המיוחדת אם לא מונו בה החברים והמשקיפים כאמור בסעיפים קטנים (ב) ו-(ג). זה הסעיף שרעות הקריאה.
אנחנו מציעים להוסיף אחרי פסקה (ד) הזו פסקה (ה), שתגיד את הדבר הבא: הרשויות המקומיות הגובלות והסמוכות יעבירו לשר הפנים רשימה של לפחות שלושה מועמדים לשם מינוי הנציגים והמשקיפים כאמור, בתוך עשרה ימים מיום תחילתו של חוק זה. שר הפנים יחליט בדבר מינוי הנציגים כאמור בתוך 14 יום, מיום שהועברו אליו הנציגים או מתום המועד להעביר את רשימת הנציגים כאמור. החליט שר הפנים על המועמדים למינוי - יעבירו המועמדים למינוי את המסמכים הנדרשים למינוי בתוך עשרה ימים. לא העבירו הרשויות המקומיות הגובלות והסמוכות רשימת מועמדים, או לא העבירו המועמדים למינוי את רשימת המסמכים כאמור - לא יחולו הוראות פסקה (ד).
היו"ר ווליד טאהא
¶
את זה הוועדה תחליט. לא יודע של כמה. אנחנו לא נאפשר מצב לחזור לדפוס התפקוד הקודם. נקודה.
בנימין ארביב
¶
לא, זה ברור, אני רק רוצה להבין את ההצעה. הוועדה המיוחדת תחליט כמה? מי יחליט? זה יוגדר בחוק, זה מה שאדוני מציע.
היו"ר ווליד טאהא
¶
לא, היא הציעה עשרה ימים - לא נתווכח על זה. עזוב. אם מבחינתה זה מתאים לה - יופי. אני אומר: אחרי שזה לא צלח, הוועדה תאפשר תפקוד של ועדת התכנון לתקופה שנגדיר אותה, נגיד ל-60 יום. אז היא צריכה לחזור על פעולת המינוי. אין מצב שנאפשר פעילות לכל הזמן ללא המינוי.
אילן טייכמן
¶
אם אני מבין נכון את ההצעה שבני הקריא עכשיו, גם אם הנציג לא העביר את הפרטים שלו כפי שנדרש, הוא יכול לעשות את זה בשבוע אחרי, או חודש אחרי, חצי שנה אחרי - מתי שהוא יעביר.
אילן טייכמן
¶
אבל הוועדה תוכל לתפקד. הוא יוכל להעביר את זה - לא אחרי 60 יום, הוא יכול להעביר את זה גם באיחור של שבועיים. מתי שהוא ירצה.
היו"ר ווליד טאהא
¶
לא, אז אתה לא הבנת מה הוא אמר. אני הבנתי אותו איך שאני מבין את הדברים. הוא דווקא התחבר למה שאני הבנתי. אילן, אתה מעולם אחר, יותר משודרג מאיתנו, על כן אתה מבין את הדברים אחרת.
אילן טייכמן
¶
אני רוצה שיהיו נציגים, אבל שלא יעכבו. כמובן שכולנו מקווים שכן. אנחנו בדיוק הולכים למקרה הקיצון, שמישהו לא.
היו"ר ווליד טאהא
¶
יצרתם את הסוגיה שיעכבו, והיא כבר מרחפת. אוקי, אז לא הגיעו הנציגים בפנייה הראשונה - אני רוצה סעיף שיבטיח שאנחנו נחזור לכבד את החוק כפי שנאמר בפסקה (ד).
היו"ר ווליד טאהא
¶
אני לא יודע אם חוזר חלילה, אבל אתם יוצרים לנו פה מצב בלתי אפשרי. אתם אומרים לנו שכל העולם הולך להתנגד, ועל כן מבקשים שנפטור אתכם מזה. שניתן לכם לתפקד בדיוק באותו סגנון שהיה בתקופה הקודמת. זה נשמע קטסטרופלי.
היו"ר ווליד טאהא
¶
אני אגיד לך למה, אדוני חבר הכנסת בני בגין. בקדנציה הקודמת של הוועדה, אף אחד לא ניסה למנות אף אחד, והם משכו את כל התקופה בניגוד לחוק. עזוב מה שבני אומר, תקשיב למה שאני אומר. כשהתחלנו לדון בחוק, אמרנו שלא ייתכן שוועדה פעלה בניגוד למה שכתוב בחוק עד שסיימה את התקופה שלה. לא רק, גם בעניין של התוכניות שלא הועלו כנדרש בחוק. עכשיו, להארכת תוקף חריגה הם אומרים לנו - עשינו לכם את זה פעם אחת ואנחנו מתכוונים לעשות לכם את זה בהסכמתכם. זה לא יעבוד.
היו"ר ווליד טאהא
¶
אני הבנתי את הנוסח. הנוסח כפי שנאמר לא מבטיח מינוי, לא של חברים ולא משקיפים. אם כדי בכל זאת להתחקות אחרי מה שאתם אומרים, ואתם יצרתם הרגשה נוראית של עליהום, אז כנראה ככה גם המניע של העבודה, אני לא יודע. אנחנו נגביל את העניין הזה לתקופה שאם עד אליה זה לא יוסדר - גם אז יפקע התוקף של הסמכות.
היו"ר ווליד טאהא
¶
אוקי. אז אנחנו משאירים את הנוסח כפי שהוא. הקריאו אותו. אנחנו נצביע על ההסתייגות של אוסאמה. אנחנו בסעיף 2 שלך.
תומר רוזנר
¶
רגע, אני רוצה להפנות את תשומת ליבו של חבר הכנסת סעדי: על הסתייגות מס' 2 אתה דילגת כי אתה חוזר בך ממנה?
היו"ר ווליד טאהא
¶
אוקי. מי בעד הסתייגות מס' 2 של חבר הכנסת אוסאמה סעדי? מי נגד ההסתייגות? מי נמנע?
הצבעה
לא אושר
היו"ר ווליד טאהא
¶
אנחנו ניגשים להסתייגות מס' 3, שנימקת אותה. היא בדיוק מה שאמרת לפני שיצאנו להתייעצות - הפיכת המשקיפים לחברים, נכון?
היו"ר ווליד טאהא
¶
מי בעד הסתייגות מס' 3 של חבר הכנסת אוסאמה סעדי? מי נגד ההסתייגות? מי נמנע?
הצבעה
לא אושר
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
כן. החשש של היישובים הסמוכים שתתקבלנה החלטות של הוועדה המיוחדת של חריש שיפגעו, ישפיעו או ישליכו על היישובים האלה. במיוחד מייסר ואום אל קוטוף שהם יישובים גובלים, וגם על יישובים סמוכים כמו ברטעה וערערה. לכן, אנחנו אומרים שהוועדה המיוחדת לא תדון ולא תאשר תוכנית הכוללת שינוי ייעוד של שטחים המיועדים בתוכנית מאושרת לחקלאות או שמורת טבע. דנו בכל העניין הזה של שמורת טבע ושל ייעור בהרבה ישיבות. אם משנים ייעוד של חלק מהשטחים האלה, זה משפיע על שטחים אחרים שהם סמוכים או גובלים. אני אתן דוגמה אחרת: יש למשל מסוף תחבורה שעומד לקום בתוך חריש. כמובן שלמסוף התחבורה הזה יש השפעה על היישובים הסמוכים. לכן, כל שינוי, גם אם אלה תוכניות בתוך השטח המאושר של חריש, שיש לו השפעה על יישובים גובלים או יישובים סמוכים - הסמכות צריכה להיות בוועדה המחוזית ולא בוועדה המיוחדת של חריש. זו ההסתייגות שלנו.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
קרקע פרטית של תושבים מאום אל קוטוף. אם אתם עושים את מסוף התחבורה בסמוך לאום אל קוטוף, זה משפיע על איכות הסביבה, על האווירה, על הכל. בוודאי שזה משפיע על אום אל קוטוף. לכן אנחנו אומרים, אדוני יושב הראש: אם יש תוכניות ומשנים תוכניות מאושרות בתוך שטח חריש, שמשפיעות על היישובים הסמוכים - שזה יהיה בוועדה המחוזית ולא בוועדה המיוחדת.
היו"ר ווליד טאהא
¶
אתה מדבר מצד אחד על השפעה ישירה על השטח הפרטי, ואחרי זה אתה מדבר על יישובים סמוכים.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
כן, משנים אותו. משנים ייעוד למגורים. מנצלים אחוזי בנייה. זה משנה לכל האזור.
אילן טייכמן
¶
השטח שחבר הכנסת אוסאמה מדבר עליו הוא שטח שתוכנן במסגרת תוכניות חריש במסגרת תוכנית המיתאר שאושרה באפריל 2015. האזור הזה מתוכנן כמתחם חירום. אני לא אכנס פה לסבך העניין, אבל בתכנון המפורט, מכיוון שהדיור הממשלתי שהיה אמור לאכלס את מתחם החירום ביקש לבחון מקום אחר, התכנון במסגרת תכנון מפורט שהיה באותה השנה ואושר בדצמבר 2015 הגדיר אותו כאזור לתכנון בעתיד. אגב, בתוכנית המיתאר יש זכויות לפיתוח בשטח. בתכנון המפורט, מגרש 800 מוגדר כאזור שאפשר לבנות בו בעתיד. זו לא שמורת טבע ולא שום דבר כזה. אני אקריא אפילו מתוך סעיף: שטח לתכנון בעתיד.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
אני לא רוצה להיכנס לפרטים. אני אומר שבדברים האלה יש השפעה על היישובים הסמוכים, ואני מבקש שהדברים האלה יהיו בוועדה המחוזית. אם זה רק בתוך חריש ולא משפיע על הדברים האחרים ועל השכנים - אני לא רוצה שאף אחד יתערב; אבל אם זה משפיע, זה לוועדה המחוזית.
אילן טייכמן
¶
יש כאן תא שטח שמתוכנן ומיועד לפיתוח. גם כשהוא הוגדר לתכנון בעתיד הוא מיועד לפיתוח. כך זה אושר בתוכניות, גם במסגרת המיתאר.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
אילן, מסוף תחבורה שנבנה ליד אום אל קוטוף, משפיע על אום אל קוטוף או לא?
היו"ר ווליד טאהא
¶
יש לי שאלה, אילן. אם יש משהו שיש לו השלכות, מה מפריע לך שוועדת תכנון סטטוטורית של מטה התכנון, ועדה מחוזית, תהיה האחראית על זה? מה, זה בידי מדינה אחרת?
היו"ר ווליד טאהא
¶
נו, אז מה הוא אומר? אם יש פרויקטים בעלי השלכות על הסביבה - למה שלא הוועדה המחוזית תתכנן את זה? איפה הבעיה?
אילן טייכמן
¶
שנייה, תן לי בבקשה להשלים את העניין. הוא מוגדר לפיתוח, מיועד לפיתוח. הוא נמצא בתוך תחום הוועדה המיוחדת ובתוך תחום שיפוט חריש.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
אם אתם לא רוצים לשנות תוכנית, אז ההסתייגות הזאת לא חלה. אילן, אתה יודע על מה אני מדבר. אני מדבר על שינוי תוכניות קיימות. אם אתם לא רוצים לשנות תוכנית קיימת - אז אני לא רוצה שום דבר. אני מדבר על שינוי תוכנית קיימת שיש לה השפעה.
אילן טייכמן
¶
יש כאן הצעת חוק שבאה ומגדירה בצורה מאוד ברורה שאפשר לשנות רק במסגרת תוכניות מאושרות. זו לא הצעה שאנחנו מאוד אוהבים, אבל קיבלנו את זה. עכשיו זה לבוא ולקחת תא שטח מסוים שהוא מוגדר בתכנון.
עלי כבהה
¶
אני רוצה לציין את העובדה שהשטח הזה צמוד דופן לאום אל קוטוף. זה משפיע לרעה על היישוב אום אל קוטוף.
עלי כבהה
¶
חוץ מזה, אנחנו הסכמנו לקבל את המגרש הצמוד. זאת הייתה ההקצאה שלנו במקום חלקה 36 - 17 דונם. קיבלנו את זה. התמקחנו והתמקחנו. לא רצינו, אילצתם אותנו לקבל את זה שם, ואתה מוסיף לשם מזבלה לאשפה גושית, חניה למשאיות כבדות וגם מסוף תחבורה לאוטובוסים. הייתכן שכשכן למגרש שאתה נתת לי להקים בו אזור מסחרי אתה מביא לי את כל הדברים האלה לשם? בצמוד לאום אל קוטוף? אם היה צמוד ליישוב אחר - לא היית שם את הייעוד הזה. היום זה תכנון עתידי. אין שום תוכנית על מה שדיברת, שום ייעוד אחר. לא עברה תוכנית. מה שסיפר עו"ד ג'בארין בדיון שקדם - הוא אמר שעשיתם מחטף. אתם לא קיבלתם את אישור איכות הסביבה ולא עשיתם שום תסקיר אשפה.
היו"ר ווליד טאהא
¶
טוב, חבר'ה, אנחנו יוצאים להפסקה לכמה דקות וחוזרים. תודה רבה.
(הישיבה נפסקה בשעה 21:38 ונתחדשה בשעה 22:18.)
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
אני מדבר על הנושא של שינוי תוכניות קיימות שיש להן השפעה על יישובים סמוכים. בדקתי עכשיו גם עם עו"ד תאופיק ג'בארין שמייצג את התושבים של מייסר ואום אל קוטוף. אני אומר לך, אדוני יושב הראש ואתה תבדוק את זה - מסוף תחבורה, ולא רק מסוף תחבורה אלא יש גם תחנת מעבר לפסולת בשטח שאילן דיבר עליו שהוא אזור תכנון עתידי. הוא במרחק 150 מטר מהבתים של אום אל קוטוף. לא 1,500 ולא קו אווירי. יתרה מזאת: הוא במרחק אפס מהקרקע של אום אל קוטוף ומהגבול של אום אל קוטוף שזו מועצה אזורית מנשה, ששם יש תוכנית מיתאר לאום אל קוטוף. אם תחנת המעבר ומסוף התחבורה יוקמו שם - זה ישפיע על אחוזי הבנייה ועל תוכנית המיתאר של אום אל קוטוף. שלא יספרו לנו סיפורים.
היו"ר ווליד טאהא
¶
אני הבנתי אותך. אני מנסח את זה בלשון שלי. זה לא תכנון מקומי. זה תכנון בעל השלכה על כל הסביבה, זה אזורי. זה יהיה בידי הוועדה המחוזית.
היו"ר ווליד טאהא
¶
אני קבעתי שכל הנושאים שיש להם השלכות על הסביבה יטופלו בוועדה המחוזית. בסדר, תכניס את זה כסעיף.
היו"ר ווליד טאהא
¶
הנושאים האלה שיש בהם השפעה על כל האזור, יתוכננו ויטופלו בוועדה המחוזית. איפה הבעיה? אותה ועדה של מדינת ישראל.
בנימין ארביב
¶
אני שמעתי את הנוסח שחבר הכנסת אוסאמה הקריא, אם זה שינוי ייעוד מחקלאות - זה לא הנוסח? לא על זה מדברים כרגע?
תומר רוזנר
¶
אם אדוני מתכוון לומר שאם מדובר בתכנון שעשויה להיות לו השפעה על היישובים הסמוכים הוא לא יהיה בסמכות הוועדה המיוחדת - זה משהו שאפשר לנסח, אבל זה מאוד רחב.
היו"ר ווליד טאהא
¶
אילן, אני אשאל שאלה. הוא לא מציע שאת התכנון הזה תעביר לאום אל קוטוף. הוא מציע שתעביר אותו לוועדה המחוזית של התכנון והבנייה. איפה הבעיה? מה פה לא בסדר?
היו"ר ווליד טאהא
¶
ההיא אולי לוקחת בחשבון גם שיקולים תכנוניים הקשורים בגורמים נוספים. אתה כיישוב לא תיקח אותם בחשבון.
היו"ר ווליד טאהא
¶
זה לא המגרש. הוא מדבר על כל תכנון שיש לו השפעה על היישובים הסמוכים. כולל מנשה, דרך אגב. זה לא בהכרח קוראים ליישוב אום אל קוטוף.
היו"ר ווליד טאהא
¶
לא, לא. הוא לא אמר כל תכנון. בתוך היישוב, כל הדברים שהם ירצו לעשות - אף אחד לא ישאל על זה. אבל אם הם באים לעשות משהו שמשליך על המועצה האזורית או על יישוב אחר, ראוי שוועדת התכנון המחוזית תעשה את זה, והיא עדיין גוף סטטוטורי של מדינת ישראל.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
לא, אז אני מציע הצעה לסדר: אני אנמק את שתי הבקשות שלנו לנושא חדש, וממילא צריך לדחות את זה עד מחר.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
אבל את הנוסח אפשר מחר. לא חייבים היום. כי משרד הפנים צריך לבדוק את זה. ממילא לא נצביע על זה, כי יש נושא חדש. יש רוויזיה.
זאב בנימין בגין (תקווה חדשה)
¶
אני אשלים. זה לא יהיה ארוך. אני יכול להעלות בדעתי מצב שבו נציגי היישובים בסביבה, כשתהיה החלטה שלא תיראה להם - יאמרו או יבצעו התפטרות הפגנתית של הקבוצה. איך זה יכול להשליך על היכולת של הוועדה לפעול ולתפקד? זה לא נראה לי תרחיש מאוד מרחיק לכת.
היו"ר ווליד טאהא
¶
לא, אז אפשר למצוא אחרים. שמע, אין לשאלות האלה תשובות. בעניין הזה, אני לא רואה את זה. יושב פה אדם שמעוניין להיות חבר בוועדה, אז אתם מדברים על דמיון ולא על אמת. לי יש בעיה עם הדמיון.
היו"ר ווליד טאהא
¶
אז זה לא פוליטי, זה תכנוני. ראית עכשיו שאנחנו מציעים שוועדה מחוזית אחרת תתכנן. מדברים על תכנון.
זאב בנימין בגין (תקווה חדשה)
¶
אני מדבר על פעולה. האם אנחנו צריכים למצוא או האם אנחנו לא צריכים - אני חושב שכן - למצוא את הדרך שתמנע את השבתת פעולת הוועדה?
היו"ר ווליד טאהא
¶
כשהכל יתנהל מקצועי, שום דבר לא ימנע את השבתת הוועדה. בעניין הזה, אם כבר פתחת את הנושא, מתוך השלושה, שזה חבר ושני משקיפים, כדי לקיים את סעיף (ד) לפחות שניים מהם צריכים להיות במינוי. זאת אומרת, אם שניים מהם מונו, הוועדה יכולה להתחיל לתפקד. זה כמובן לא פוטר אותה מאחריות להשלים את המינוי. אבל שניים מתוך השלושה.
היו"ר ווליד טאהא
¶
לפני שאתה מתחיל עם המשהו - רעות, בסעיף (ד): על אף האמור בסעיף 41, בתקופה הנוספת השלישית כמשמעותה בסעיף 33 לא יהיה תוקף לפעולות הוועדה המיוחדת אם לא מונו שניים מתוך שלושת החברים והמשקיפים כאמור בסעיפים - - -
היו"ר ווליד טאהא
¶
לא, נשאר, אבל כדי שתתחיל לתפקד מספיק למנות חבר ומשקיף והיא יכולה להתחיל לתפקד. הם עדיין ישלימו את המינוי.
תומר רוזנר
¶
לגבי הנושא המוצע, מה שביקש יושב הראש, אנחנו מציעים לתקן את פסקה (2) של סעיף (ג). רעות תקריא את זה.
רעות בינג
¶
בסעיף קטן (ג) בפסקה (2): "תוכנית שלא מתקיים בה האמור בפסקה (1)", וכאן אנחנו מוסיפים:
או תוכנית שהוועדה המחוזית קבעה לגביה, בתוך 60 ימים ממועד הגשתה, כי היא בעלת השלכות של ממש על יישובים סמוכים - תהיה תוכנית בסמכות הוועדה המחוזית;
זאב בנימין בגין (תקווה חדשה)
¶
את לא מתכוונת לתוכנית. את מתכוונת לעותק של התוכנית. לא שהתוכנית עוברת.
אילן טייכמן
¶
זה ביטול הוועדה. זה פחות או יותר לבטל את הוועדה המיוחדת. לוועדה המיוחדת יש סמכויות של ועדה מחוזית. היא לא כפופה לוועדה המחוזית חיפה, היא מקבילה לוועדה המחוזית חיפה. לא ייתכן שכל תוכנית שתוגש לוועדה המיוחדת תועבר גם לוועדה המחוזית לאישורה. זה מחמיץ את כל העניין. זאת לא המטרה. אנחנו ממש מתנגדים לזה.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
אבל אתה לא שמעת אפילו מה היא הציעה. היא הציעה אם יש תוכנית בעלת השלכות של ממש על יישובים סמוכים.
שרון רופא אופיר (ישראל ביתנו)
¶
רגע, סליחה, אז אולי נסגור את הוועדה המיוחדת וזה הכל. אני לא מצליחה להבין מה קורה פה.
אילן טייכמן
¶
אם יש ועדה מיוחדת, היא צריכה להיות ועדה מיוחדת. לא ולא, זאת לא התחפשות לוועדה מיוחדת. זאת צריכה להיות ועדה מיוחדת באופן מלא.
היו"ר ווליד טאהא
¶
אילן, מלא - עזוב אותך. זה סיפורי סבתא. אנחנו מדברים פה גם על ועדה מחוזית שיש לה מעמד סטטוטורי, שהיא יודעת להגיד אם יש בתוכנית X השפעה ממשית על היישובים האחרים. למה אתה צריך להשפיע על היישובים האחרים? מי נתן לך את הזכות? למה אתה רוצה להפקיע אותה מוועדה מחוזית?
אילן טייכמן
¶
ואם אני אכין תוכנית ואני אוסיף עוד 100 יחידות דיור - אז מישהו יגיד שזה משפיע על התחבורה בכל המרחב ולכן היא צריכה להיות בסמכות מחוזית. אין לזה גבול.
היו"ר ווליד טאהא
¶
אילן, תקשיב. לא, יש לזה גבול, רק אתה תפתח ראש. יש לזה גבול. אנחנו מדברים על תוכניות שיש בהן השפעה של ממש על יישובים אחרים. אם אתה מתעקש על זה, אני מתחיל לחשוש מהכוונות שלך. אתה לא צריך לחשוש מזה. אתה לא שולח את זה להחלטת ברטעה. אתה שולח את זה להחלטת הוועדה המחוזית.
שרון רופא אופיר (ישראל ביתנו)
¶
לא, אבל הסעיף הזה מעקר מתוכן את כל הרעיון של ועדה מיוחדת. זה כן נכון.
שרון רופא אופיר (ישראל ביתנו)
¶
כן, אבל אפשר לתרגם את זה גם אחרת. מי יקבע מה מהווה פגיעה וצריך להגיע לוועדה המחוזית? הרי כל דבר יכול להיחשב ככזה. על כן, זה יעקר מתוכן את כל פעולתה של הוועדה המיוחדת - כי כל אחד יוכל לבוא ולטעון שיש פה חשש שזה פוגע במשהו שקשור ליישובי הסביבה, ואז כל דבר שיצטרך ללכת להליך תכנוני ייתקע, כי זה צריך להגיע לוועדה המחוזית. מי כמונו מבין איך הליכים תכנוניים מתנהלים במדינת ישראל גם ככה, בצורה מאוד-מאוד מסורבלת. אז מה מידת החשיבות של הוועדה המיוחדת הזאת, אם כל דבר בסוף יגיע לשם? אז בואו נגיד מראש שאנחנו לא רוצים ועדה מיוחדת וזהו.
היו"ר ווליד טאהא
¶
אמרנו - רק תוכניות שיש להן השפעה של ממש על יישובים אחרים. ואת יודעת מה - מי את רוצה שיקבע? שתי הוועדות ביחד?
שרון רופא אופיר (ישראל ביתנו)
¶
לא. השפעה של ממש, אדוני יושב הראש, נתונה לפרשנות. מה זו השפעה של ממש?
שרון רופא אופיר (ישראל ביתנו)
¶
בסדר, בואו נחשוב ביחד. אנחנו גם ככה מנהלים פה דיון אל תוך הלילה. בואו נחשוב על נוסח.
שרון רופא אופיר (ישראל ביתנו)
¶
של הוועדה המיוחדת, כן. שאם מישהו ירצה הוא יערער עליה, כמו שמקובל בוועדות אחרות, למחוזית. הרי גם כשאתה מגיע לוועדה מקומית, אם משהו בהחלטה לא נראה לך אתה יכול לערער למחוזית.
היו"ר ווליד טאהא
¶
אבל מצד שני, אם הוועדה המיוחדת רוצה לבצע משהו, היא לא תחליט נגד עצמה. כל ערר שיגיע אליה יידחה, כי היא יודעת מה היא רוצה.
שרון רופא אופיר (ישראל ביתנו)
¶
אבל אדוני יושב הראש, כמו שזה מנוסח כרגע זה נתון לפרשנות. אז מה, כל דבר יגיע לוועדה המחוזית? אז מה הטעם בוועדה המיוחדת?
היו"ר ווליד טאהא
¶
אנחנו לא מתווכחים על הניסוח. אפשר להביא ניסוח אחר. אנחנו מדברים על העיקרון. שהוועדה לא תעסוק בתכנון שגורם להשפעה על הסביבה. מי שצריך לעשות את זה, זו הוועדה המחוזית.
זאב בנימין בגין (תקווה חדשה)
¶
אני מציע, אדוני יושב הראש, שברירת המחדל תהיה לעניינים אלה תהיה בוועדה המיוחדת, והיא תחליט.
זאב בנימין בגין (תקווה חדשה)
¶
רגע; נאמר ששלושה חברים יערערו על ההחלטה הזו ויגידו שזה בכל זאת משפיע - אז הערעור יישמע, כמו ערעורים אחרים, בוועדה המחוזית. אבל השלב הראשון יהיה במיוחדת.
אילן טייכמן
¶
תראו, כאשר מוכנה תוכנית במסגרת הוועדה המיוחדת היא מוגשת. אפשר להגיש כמובן התנגדויות, כמו בכל ועדה אחרת, ואפשר לערער היה והוועדה המיוחדת לא קיבלה. לא פעם ולא פעמיים היו מתנגדים שהגיעו לוועדת משנה של המועצה הארצית. זה בדיוק הפורום לברר את זה.
אילן טייכמן
¶
פורום של ועדת ערר של המועצה הארצית שיכולה לדון בהתנגדויות לתוכניות. אם מישהו חושב שמשהו משפיע עליו או פוגע בו בכל דרך שהיא - זאת הדרך.
אילן טייכמן
¶
יש את התהליך המוסדר בנושא הזה. זו לא הוועדה המיוחדת מחליטה לבד. אפשר לערער על זה למועצה הארצית, זה הכיוון. לא ועדה מחוזית.
אילן טייכמן
¶
השאלה על מה אתם ערערתם. אם ערערתם סתם, אז נדחיתם. אם הייתה לכם הערה בטעם, אז קיבלו את זה. אתה יודע שגם קיבלו.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
אדוני, אני חוזר על ההצעה: אני אנמק את הנושאים החדשים ונלך מחר, ואחרי זה ימצאו את הנוסח החדש.
שרון רופא אופיר (ישראל ביתנו)
¶
תראה, אדוני יושב הראש. אין שום בעיה שהוא ינמק. מאחר שלצערנו אנחנו לא מסיימים עם זה הערב ואנחנו לא הולכים להצביע, וממילא זה יגיע לוועדת הכנסת, כי חבר הכנסת אוסאמה סעדי רוצה לטעון לשני נושאים חדשים - בואו ניתן לו שינמק בכמה דקות ונסיים. די. מספיק.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
זה מה שאני מציע.
אדוני יושב הראש, אני טוען לנושא חדש בסעיף 2(ג) ובסעיף 2(ד). לגבי סעיף 2(ג): אני מצטרף לעמדתו של היועץ המשפטי של הכנסת, שאמר שלמעשה מאחר שפקע תוקף המינוי של הוועדה המיוחדת אין היום הארכת מינוי.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
לא - בתוך חודשיים ממועד פקיעתו. מה שאמר תומר על המועד. התוקף של הוועדה המיוחדת פקע, ואין היום ועדה מיוחדת לחריש.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
לא. ההצעה הממשלתית המקורית שהובאה לכנסת עדיין הייתה בתוך תוקף המנדט של הוועדה המיוחדת. לכן, באו וביקשו הארכה שלישית. עכשיו מקימים את הוועדה מחדש.
היו"ר ווליד טאהא
¶
אז הנושא החדש הקטן - אחרי התיקון שאנחנו הצענו, שחבר ומשקיף מבין השלושה ימונו. אתה טוען עדיין שזה נושא חדש. בסדר. אוקי, זכותך. אז אתה אמרת את זה בעל פה או שאתה צריך להביא לנו משהו כתוב?
היו"ר ווליד טאהא
¶
טוב. אז לאה תפנה בשם הוועדה לוועדת הכנסת כדי לבקש דיון על נושאים חדשים. שני נושאים חדשים בחוק.
שרון רופא אופיר (ישראל ביתנו)
¶
זה אומר שאין סיכוי שיהיה מחר דיון. אחרי המליאה ביום חמישי בשתיים בצהריים.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
לא, אבל יש נוסח שיכול להיות שאני אסיר את זה. אני בינתיים מבקש לא להצביע על זה.
היו"ר ווליד טאהא
¶
אוקי, אז נרשום לנו שלא הצבענו על שתי ההסתייגויות האחרונות של אוסאמה. בכל זאת צריך להיות נוסח שלא מאפשר לוועדה לתכנן לאחרים מה שבא לה. אז צריך נוסח כזה. אני דורש אותו, זה לא אוסאמה. זה גם הרעיון של כל הנושא הזה, שהיא תתקיים ותתפתח אבל לא תכפה כלום על האחרים ולא תפגע כמובן באחרים.
אז אנחנו נתראה מחר בוועדת הכנסת על טענה לנושאים חדשים, ואחרי זה נראה איך ילך סדר הדיון. אני רוצה בזה לסיים ולהודות לכל המשתתפות והמשתתפים.
הישיבה ננעלה בשעה 22:50.