פרוטוקול

 
פרוטוקול של ישיבת ועדה

18הכנסת העשרים-וארבע

הכנסת



51
ועדת הכספים
28/12/2021


מושב שני




פרוטוקול מס' 187
מישיבת ועדת הכספים
יום שלישי, כ"ד בטבת התשפ"ב (28 בדצמבר 2021), שעה 13:00
סדר היום
שינויים בתקציב לשנת 2021
נכחו
חברי הוועדה: אלכס קושניר – היו"ר
ינון אזולאי
ולדימיר בליאק
משה גפני
אחמד טיבי
עופר כסיף
אופיר כץ
נעמה לזימי
אוסאמה סעדי
יצחק פינדרוס
ג'ידא רינאוי-זועבי
נירה שפק
חברי הכנסת
אלון טל
בצלאל סמוטריץ'
שלמה קרעי
מוזמנים
יעל לינדנברג - רכזת שיכון ודתות, אגף התקציבים, משרד האוצר

יפתח עשהאל - רפרנט שיכון ודתות, אגף התקציבים, משרד האוצר

מוחמד חלאילה - רפרנט חינוך, אגף התקציבים, משרד האוצר

יואב הכט - רפרנט מקרו, אגף התקציבים, משרד האוצר

נטע בר זיו - רפרנטית ביטחון, אגף התקציבים, משרד האוצר

עשהאל צור - רפרנט שיכון ודתות, אגף התקציבים, משרד האוצר

יובל הכט - רפרנט מקרו, אגף התקציבים, משרד האוצר

אסף דוברוביצר - רפרנט רווחה, אגף התקציבים, משרד האוצר

משה שגיא - סמנכ"ל בכיר ומנהל מינהל כלכלה ותקציבים, משרד החינוך

יוסי שבת - מנהל אגף בכיר, מימון ותקציבים, משרד הבינוי והשיכון

גלית רייכמן מימון - סגנית מנהל אגף בכיר, תקצוב וכלכלה, משרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים

מינו אבו לבן - חבר מועצת עיריית רמלה

יוסף אלקרבי - עמותת אל הודא
ייעוץ משפטי
שלומית ארליך
שיר שפר
מנהל הוועדה
טמיר כהן
רישום פרלמנטרי
אהובה שרון, חבר תרגומים



שינויים בתקציב לשנת 2021
היו"ר אלכס קושניר
היום יום שלישי, כ"ד בטבת התשפ"ב, 28 בדצמבר 2021. אנחנו ממשיכים בהעברות התקציביות. אני רוצה לומר לחברי הוועדה שהיות ואנחנו נמצאים שלושה ימים לפני סגירת המערכת, אתמול בלילה ישבתי וניסיתי לבחור את ההעברות שהן באמת קריטיות ודורשות הרבה מאוד עבודה בתוך המשרדים ברגע שמתקבל אישור בוועדת הכספים. לכן יש כאן 11-10 פניות שאני מבקש מכם שנעביר אותן היום.
ינון אזולאי (ש"ס)
מתי הן הונחו?
היו"ר אלכס קושניר
חלקן הונחו ביום ראשון.
ינון אזולאי (ש"ס)
זה אומר אנחנו לא עומדים בתקנון.
היו"ר אלכס קושניר
נכון. זה לא תקנון אלא נוהל.
ינון אזולאי (ש"ס)
כן. זה נוהל.
היו"ר אלכס קושניר
יש עוד פנייה אחת שהונחה אתמול אבל היא נוגעת לשכבות החלשות, לסיוע בשכר דירה במשרד השיכון. לכן אני מבקש להעלות את הבקשות האלה היום, לדון בהן לעומק ולעניין ולאשר.
ינון אזולאי (ש"ס)
אתה מבקש או שאתה קובע לנו? אתה לא מבקש. אתה קובע. אם זאת בקשה, היא לא התקבלה.
היו"ר אלכס קושניר
ינון, אני מבקש להשלים את הדברים. אני מבקש להעלות אותן היום מתוקף העובדה שאנחנו נמצאים יומיים לפני הסוף, מה גם שהיום לא יכולנו להתחיל את דיוני הוועדה בבוקר מאחר המליאה התארכה אתמול בלילה. לכן אני פונה אל חברי הוועדה ומבקש לדון בבקשות האלה.
משה גפני (יהדות התורה)
אדוני היושב ראש, אנחנו היינו קונסטרוקטיביים ואתה יודע את זה. ישבנו איתך. יש דברים בהם יש אפליה גדולה נגד ציבורים שונים במשרדים שונים ואנחנו רצינו להגיע להסכמה, גם חבר הכנסת ינון אזולאי וגם אני.
היו"ר אלכס קושניר
נכון.
משה גפני (יהדות התורה)
הייתה הבנה שאנחנו הולכים לאיזה פתרון מאוד לא משמעותי מבחינתנו אבל אז באמת הכול היה מתנהל כמו שמתנהל בוועדת כספים, שהיא בכל אופן ועדה בה מנסים להגיע להסכמות. משום מה הנושא הזה ירד ולא בגללנו אלא בגללכם, אני לא יודע את מי להאשים ואני גם לא מאשים. אני באופוזיציה ואנחנו מקבלים את העניין הזה. אבל אתה לא יכול לעשות דברים שהם בניגוד לנוהל. אני חושב שזה לא בסדר. בשעתו כאשר היו מגיעות פניות כאלה כמו שאתה אומר לגבי שיכון, זה היה יכול להיות גם בינואר. עד אמצע ינואר העברתי. אם רוצים, אם יש רצון טוב ולא רוצים לפגוע בנהלי הוועדה ולא לפגוע בחברי הוועדה, בכל אופן לפי הנהלים האלה צריך יומיים כדי להבין על מה אנחנו מדברים.

אני לא חושב שאתה עושה נכון בעניין הזה. אני לא יכול למנוע את זה ממך, אין לי יכולת חוקית למנוע אבל זה דבר שאסור שיקרה. אתה יודע, אנחנו נמצאים בבניין עגול. אם נתחיל עכשיו באופן כזה שאנחנו פוגעים בנהלים שמתקיימים כאן, מחר זה יכול לפגוע בעוד דברים אחרים.
ינון אזולאי (ש"ס)
אני רוצה להתייחס ולהצטרף לדבריו של חבר הכנסת הרב גפני. אני לא חושב שיש מאמץ להגיע אתנו לפתרון בעניין. זה לא בסדר שמביאים את זה כך. אני אומר שלזכותך זה לא בדיוק במגרש שלך להביא את הפניות בתאריכים כאלה. קודם כל צריך לפנות לאוצר על השנים שהוא מביא את הפניות ברגע האחרון. חשבתי שאתה כחלק מממשל השינוי כפי שאתם קוראים לה, הייתם עושים שינוי ולומר להם שהעברות שלא מגיעות בזמן לא יעלו כאן. זה ממשיך ואנחנו רואים את זה בצווים ובפניות וזה רק הולך ונעשה יותר גרוע. ביקשנו דבר פשוט, את העברת שיתופית והם משחקים אתנו ואומרים שצריך למרקר, צריך להשחיר וכל מיני סיבות. זאת התנהלות האוצר.

עכשיו אתה יותר מודיע לנו מאשר מבקש מאתנו. אם אתה מודיע לנו ואתה אומר שאתה מודיע לנו ואתה ממשיך הלאה, בסדר, זאת התנהלות הוועדה שמודיעים וממשיכים הלאה ואז בסופו של דבר הוועדה הזאת לא תהיה שונה מהוועדות האחרות שדורסות. עד עכשיו עבדנו בשיתוף פעולה וכמעט ולא הייתה דורסנות.
היו"ר אלכס קושניר
ונמשיך לעבוד בשיתוף פעולה.
ינון אזולאי (ש"ס)
אני חושב שכאשר נגיע לפנייה עליה אנחנו מדברים, עם ישראל ידע שאנחנו לא מדברים על הבנות, על כך שיהיה לנו כסף לפיצוחים ולדברים כאלה אלא אנחנו מדברים על כסף שהולך לעובדים ואתם בוועדה מצביעים על כך שמאות עובדים יפוטרו ב-1 בינואר. ב-1 בינואר עומדים לפטר מאות עובדים ואתם יודעים את זה ועל זה הזעקה שלנו. כשנגיע לפנייה, אנחנו נדבר על זה ונציף את זה אבל שתדעו שכאן אתם עובדים בדיוק על הדבר הזה. אנחנו באים לבקש ממך הבנות שהן לא עבורנו אלא עבור אותם עובדים שהולכים הביתה. כולם מגלים סולידריות כלפי מפעל שיש בו 15 עובדים או 20 עובדים, אבל כששולחים מאות עובדים הביתה- עובדים שבכל חודש מקבלים כמה מאות שקלים וזאת המשכורת שלהם – אנחנו רואים את זה ואנחנו אומרים שזה לא נורא כי הם חרדים. אין משהו אחר. הם הולכים הביתה בגלל שהם חרדים ולא בגלל משהו אחר.
היו"ר אלכס קושניר
נגיע לפנייה הזאת ובטח דבר עליה הרבה.

פנייה מספר 74, משרד הרווחה.
שלמה קרעי (הליכוד)
אין הצעות לסדר?
היו"ר אלכס קושניר
אין.
אסף דוברוביצר
רפרנט רווחה, אגף תקציבים. הפנייה נועדה לתקצב סך של 19 מיליון ו-500 אלף שקלים עבור שימושים שיפורטו להלן בהתאם להחלטת הממשלה מספר 289 מיום 1 באוגוסט 2021 שעניינה יישום הסכמים קואליציוניים בשנים 2021 ואילך וכן בהתאם להסכמים שהוקראו בוועדה במהלך הדיונים לאישור חוקי התקציב לשנים 2022-2021.

מכיוון שבעת קבלת החלטת הממשלה ובעת הצגת ההסכמים טרם הושלמו הבדיקות המקצועיות והמשפטיות הנחוצות לצורך הקצאת התקציבים הנדרשים על פי הנחיית היועץ המשפטי לממשלה מספר 1/180, התקציב טרם הוקצה בתכניות הייעודיות עד להשלמתן. כעת, משהושלמו הבדיקות המקצועיות והמשפטיות הנחוצות, מוצע להעביר את הסכומים האמורים בהתאם להחלטות הממשלה האמורות וההסכמים האמורים לתכניות הייעודיות.
עיקרי הפנייה בחלוקה לתכניות
תכנית 23-07-22, טיפול קהילתי באנשים עם מוגבלות – 6 מיליון שקלים. תקצוב סך של 6 מיליון שקלים עבור פעילות פנאי.
משה גפני (יהדות התורה)
למה אתם מביאים את זה כל כך מאוחר?
היו"ר אלכס קושניר
רגע. אני מבקש לסיים את תיאור הפנייה.
משה גפני (יהדות התורה)
בסדר. יש לי כמה שאלות.
אסף דוברוביצר
תכנית 23-10-38, טיפול חוץ ביתי, שירותים אישיים וקהילתיים – 2 מיליון ו-500 אלף שקלים. תקצוב סך של 2 מיליון ו-500 אלף שקלים עבור סיוע לילדים לקויים למידה במסגרת התכנית הלאומית לילדים בסיכון.

תכנית 23-10-39, שירותים קהילתיים, שירותים אישיים וחברתיים – 5 מיליון ו-750 אלף שקלים. תקצוב סך של 5 מיליון ןו-750 אלף שקלים עבור תקצוב מרכזי הגנה וחירום לנפגעי תקיפה מינית.

תכנית 23-11-75, טיפול קהילתי, תקון וסיוע לבתי משפט – 5 מיליון ו-500 אלף שקלים. תקצוב סך של 5 מיליון ו-500 אלף שקלים עבור תקצוב מרכזים ליוצאים בשאלה וכן תקצוב סיירות חברתיות.
היו"ר אלכס קושניר
חברי הכנסת, שאלות.
משה גפני (יהדות התורה)
אני שואל את משרד האוצר. היו כאן פניות לגבי משרד הרווחה. אנחנו גם כאופוזיציה לא הגשנו על זה התייעצות סיעתית ולא הגשנו רוויזיה אלא עזרנו למשרד, ואתה היית נוכח כשזה היה. היה כאן חשב משרד הרווחה. למה זה מגיע עכשיו? למה זה לא הגיע יחד עם הפניות האחרות? למה מביאים את זה ברגע האחרון וכל הזמן מונח על ראשינו זה שסוגרים את המחשבים ואי אפשר יהיה להעביר פניות? למה זה מגיע רק היום?
אסף דוברוביצר
מכיוון שמדובר בתקציבים שעניינם יישום הסכמים קואליציוניים וטרם הקצאת התקציב נדרשת חוות דעת משפטית, מכיוון שלא רצינו לעכב את התאמות הביצוע שהבאנו בפני הוועדה בשבוע שעבר, הפעלנו את הפניות על מנת שנוכל להעביר כמה שיותר מהר את הפנייה שנוגעת להתאמות הביצוע. כעת, משהושלמו חוות הדעת המקצועיות המשפטיות, הגשנו ביום חמישי שעבר את הבקשה לשינוי תקציבי בענייני הסכמים קואליציוניים.
ינון אזולאי (ש"ס)
זה שאתה עונה כך, זה בסדר וזה גם כתוב לנו בפנייה. אנחנו לא שואלים על מה שכתוב אלא אנחנו שואלים מעבר למה שכתוב. אנחנו שואלים מה קרה שהבאתם את זה השבוע ולא בשבוע שעבר. זה חוזר על עצמו בכל הפניות כאשר בשבועיים האחרונים אתם מעמיסים במקום להביא את זה לפני חודש-חודש וחצי. כמשרד הייתם צריכים להיות מאורגנים לכך כדי שאנחנו כוועדה ניתן לכם את המענה. זה שאתה אומר לנו שזה עדיין לא היה מוכן, זה בסדר. גם בזמן הגשת התקציב זה לא היה מוכן. עזוב. התשובה היא לא תשובה מה גם שקראנו אותה.
משה גפני (יהדות התורה)
היא לא תשובה ואנחנו לא מקבלים את התשובה הזאת.
ינון אזולאי (ש"ס)
אני כן רוצה לשאול מאיזה סעיף זה מתוקצב, מאיפה זה נלקח.
אסף דוברוביצר
התקציבים נמצאים כבר בתוך סעיף 23 בתכנית רזרבה, בתקנה שעניינה עתודה להסכמים קואליציוניים והעברת תקציב התקנות הייעודיות כאמור מותנה בחוות דעת.
ינון אזולאי (ש"ס)
תפרט לי בבקשה מאיזו תכנית אתם לוקחים את זה. הרי הכסף הזה מגי מאיזשהו מקום. ממה לקחתם אותו? מי נפגע? למרות שבטח תאמרו שלא נפגע.
אסף דוברוביצר
אף אחד לא נפגע. זה היה ברזרבה. זה פשוט לא היה נגיש לתקנות עבורן זה מיועד לפני שניתנו חוות הדעת המשפטיות.
ינון אזולאי (ש"ס)
כשאתה מדבר אתי על כספים קואליציוניים, איזה כספים קואליציוניים יש שם? של מי?
אסף דוברוביצר
יש 6 מיליון שקלים במסגרת החלטת הממשלה 289 שמיועדים לפעילות משלבת לילדים בעלי מוגבלויות, למבחני תמיכה.
ינון אזולאי (ש"ס)
זה כסף קואליציוני?
אסף דוברוביצר
כן.
ינון אזולאי (ש"ס)
מי מביא את הכסף?
אסף דוברוביצר
מפלגת ימינה.
משה גפני (יהדות התורה)
כמה כסף יש לימינה?
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
זה נראה בערך 3 מיליארד שקלים בהסכמים הקואליציוניים.
ינון אזולאי (ש"ס)
אני רוצה שתיתן לנו קצת פירוט על תכנית 23-07-22. מה זה? מה הולכים לעשות עם האנשים עם המוגבלות.
היו"ר אלכס קושניר
משרד הרווחה נמצא כאן.
אסף דוברוביצר
כן.
גלית רייכמן מימון
אני כאן. אני הסגנית של חנן.
ינון אזולאי (ש"ס)
אנחנו קודם כל שולחים תנחומים לחנן. אימא שלו נפטרה. אנחנו שולחים תנחומים בשם הוועדה כולה.
היו"ר אלכס קושניר
לגמרי. מצטרפים.
גלית רייכמן מימון
תודה רבה. אני אמסור לו. הכספים בתכנית 07 מיועדים לפעילות פנאי לילדים עם מוגבלויות בתכניות פנאי שמשלבות ילדים עם ובלי מוגבלויות.
ינון אזולאי (ש"ס)
כשאת מדברת אתי על ילדים עם מוגבלויות, באיזו רמה?
גלית רייכמן מימון
ברמות תפקוד שונות שמאפשרות את ההשתלבות שלהם.
ינון אזולאי (ש"ס)
זאת הפעילות שנמצאת מחוץ למסגרות שלהם אחר הצהריים?
גלית רייכמן מימון
כן. זה כמו תנועות נוער שמשלבות ילדים עם מוגבלות וילדים בלי מוגבלות, ילדים עם מוגבלות שכלית התפתחותית, ילדים עם מוגבלויות פיזיות שונות.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
6 מיליון השקלים הולכים לתנועות נוער?
גלית רייכמן מימון
לתנועות נוער שמשלבות ילדים בעלי מוגבלויות.
ינון אזולאי (ש"ס)
כמה כסף יש בכל תוך התכנית הזאת? מה סך התקציב בתכנית?
גלית רייכמן מימון
סך התקציב בתכנית מיד אני אתן לכם את התשובה, אבל התכנית הזאת כוללת לא רק את פעילויות הפנאי אלא התכנית האת כוללת עשרות מיליוני שקלים והיא כוללת את כל הפעילות של המשרד וכל השירותים.
ינון אזולאי (ש"ס)
לא. אני שואל ספציפית על הפעילות הזאת שמתבצעת אחר הצהריים.
גלית רייכמן מימון
אני בודקת. תכף אני אתן נתון. להערכתי זה כ-12 מיליון שקלים.
ינון אזולאי (ש"ס)
אני מבקש לדעת איך נבחרות הערים. זה מה שנקרא כנפיים?
גלית רייכמן מימון
גם כנפיים. כן. מדובר על מבחני תמיכה. זה כולל גם את כנפיים של קרמבו.
ינון אזולאי (ש"ס)
זה פרוס בכל הארץ?
גלית רייכמן מימון
למיטב ידיעתי, כן.
ינון אזולאי (ש"ס)
הייתי מבקש לדעת האם זה פרוס בכל הארץ ובכמה מוקדים זה קיים. אם יש את זה גם בחברה הערבית וגם בערים החרדיות.
גלית רייכמן מימון
אני אבדוק ואתן תשובה.
ינון אזולאי (ש"ס)
בתכנית 23-17-75 ראיתי משהו מעניין. יש סיוע ליוצאים בשאלה. מי אמר שהוא צריך סיוע.
היו"ר אלכס קושניר
אני אומר שהם צריכים סיוע.
ינון אזולאי (ש"ס)
האם יש גם סיוע לחוזרים בתשובה? האם קיים דבר כזה?
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
אני רוצה לשאול שאלת המשך. בכותרת כתוב תיקון וסיוע לבתי משפט. איך זה קשור?
היו"ר אלכס קושניר
לא לבתי משפט. אני מבין שמדובר בייעוץ משפטי.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
לא.
גלית רייכמן מימון
אני אענה על זה. התכנית נקראת תקון סיוע לבתי משפט. תקון, כך נקרא המינהל וכל התכניות שעוסקות בנוער ובצעירים שזקוקים לתמיכה. תקון וסיוע לבתי משפט, אוחדו שני מינהלים ולכן התכנית נקראת כך.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
איך זה קשור לתקצוב מרכזים ליוצאים בשאלה?
גלית רייכמן מימון
אני מסבירה.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
את הכותרת הבנתי.
גלית רייכמן מימון
אני עכשיו אסביר לגבי המרכזים. מדובר על מרכזי ייעוץ ומקלטי חירום לחוזרים בשאלה והמשרד מטפל באוכלוסייה הזאת כיוון שמדובר בצעירים שנמצאים במצבי סיכון וסכנה ובמצוקה מאוד מאוד קשה. זו הסיבה בגללה המשרד מטפל.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
למה זה קשור לסעיף של סיוע לבתי משפט?
גלית רייכמן מימון
הסעיף הה נקרא כך, תקון וסיוע לבתי משפט, כי התכנית הזאת כוללת מגוון של שירותים, ביניהם גם שירותים לצעירים וגם סיוע לבתי משפט כי הוא כולל בתוכו את יחידות הסיוע ליד בתי המשפט לענייני משפחה. התכנית הזאת כוללת מגוון גדול של שירותים ולכן זאת הכותרת שלה וכך היא נקראת.
שלמה קרעי (הליכוד)
האם אשפר לתקצב כך באופן לא שוויוני רק כאלה שיוצאים בשאלה ולא כאלה שבאים לכיוון השני? חוזרים בתשובה? יש לכם תכניות סיוע לחוזרים בתשובה?
גלית רייכמן מימון
למשרד יש תכניות למגוון אוכלוסיות. המוקד של המשרד הוא בעצם הסיוע לצעיר שנמצא בסיכון ובמצוקה.
ינון אזולאי (ש"ס)
מי אמר שהוא נמצא בסיכון? למה אתם קובעים שאדם שחזר בשאלה הוא בסיכון? הוא תחת איום? רוצים להרוג אותו?
היו"ר אלכס קושניר
לא סיכון כזה.
ינון אזולאי (ש"ס)
איזה סיכון? סיכון של מה? אם זה לא במקום הזה, גם צעיר שחזר בתשובה, מי אמר לך שהוא לא צריך סיוע? עכשיו תגידי שיש קהילה תומכת. תסבירי לי מה ההבדל.
משה גפני (יהדות התורה)
מי החליט שיוצאים בשאלה מתקצבים וחוזרים בתשובה לא מתקצבים? מי החליט על כך? זאת הוראה של השר או של המנכ"ל? של מי? זה כסף קואליציוני? מה זה?
נעמה לזימי (העבודה)
לגבי היוצאים בשאלה, אנחנו ביקשנו. מפלגת העבודה, עמותת הלל.
ינון אזולאי (ש"ס)
ביקשתם את זה בשביל עמותת הלל?
נעמה לזימי (העבודה)
לא רק הם.
ינון אזולאי (ש"ס)
כלומר, לפני שאתם מביאים את זה, אתם כבר יודעים לאן אתם לוקחים את זה. אתם תופרים את הכסף לפני שאתם יודעים וחוות הדעת של ההסכמים הקואליציוניים מאשרת לכם את זה.
נעמה לזימי (העבודה)
לא. אמרנו שנפגשנו עם עמותה שעוסקת בזה. הבנו שהנושא חשוב. אני מתפלאת עליכם.
ינון אזולאי (ש"ס)
זה טוב שאת מתפלאת עלינו. זה רק מראה את ההבדלים בינינו.
נעמה לזימי (העבודה)
גם נוער נושר ואוכלוסייה צעירה נושרת שיוצאת מהקהילה - - -
ינון אזולאי (ש"ס)
זה לא נוער נושר. זה לא נוער נושר וזה לא נוער בסיכון.
נעמה לזימי (העבודה)
אתם רואים את זה כמשהו שלילי, אבל יש כאן עניין סוציאלי לחלוטין. אני בכלל לא מבינה איך זה עולה לדיון ולמה צריך לנגח מנגד. באמת לא מבינה.
היו"ר אלכס קושניר
אני מבין את האמוציות.
ינון אזולאי (ש"ס)
לא אמוציות. שאלה, למה זה קיים וההוא לא קיים. זאת השאלה.
משה גפני (יהדות התורה)
אני שאלתי את המשרד.
היו"ר אלכס קושניר
אני רוצה לומר כמה מלים על הנושא הזה. יוצאים בשאלה – נפגשתי איתם לא מעט - נמצאים במצב שהוא כמעט בלתי אפשרי. העולם שהם יוצאים אליו, הם לא מכירים אותו. הם גדלו בעולם אחר ושונה וכשהם יוצאים מתוך החברה החרדית, הם נכנסים לאיזשהו עולם חדש שהם לא מכירים. אין להם כלים להשתלב בשוק התעסוקה, הרבה פעמים אין להם מגורים, רובם ככולם מתגייסים לצבא הגנה לישראל כחיילים בודדים.
ינון אזולאי (ש"ס)
אני מחדד לך. לא רובם ככולם. אני מכיר גם את החבר'ה האלה. הם גם חזרו אלינו בחזרה. אני מכיר את זה. טיפלתי בהם.
היו"ר אלכס קושניר
אני רק אומר שאף אחד כאן לא אומר מה נכון או לא נכון לעשות לפרט. מה שהמדינה באה לעשות כאן זה דבר מאוד מאוד חשוב, פשוט ובסיסי. יש כאן אוכלוסייה שנמצאת במצוקה ובאמת הרבה מאוד חבר'ה נמצאים במצוקה, אז המדינה באה ומסייעת להם בכמה תהליכים מאוד מאוד בסיסיים כמו סיוע בתעסוקה ובקורת גג. זה הכול. לכן אני לא מבין מה התרעומת.
משה גפני (יהדות התורה)
מקצועית תשובה מהמשרד. לא ביקשתי ממך ולא ביקשתי מנעמה. שאלתי את נציגת המשרד. הכסף הזה, אם הוא כסף שנמצא בתוך המשרד והם החליטו עליו, למה זה צריך לבוא בהעברה ולמה זה לא נמצא בתוך התקציב.
היו"ר אלכס קושניר
אני יודע שהתקנה הזאת והתכנית הזאת קיימת הרבה מאוד זמן ויש כאן רצון להגדיל אותה. אגב, אני חושב שזה רצון מבורך.
ינון אזולאי (ש"ס)
אדם שחוזר בתשובה בא ממשפחה שהיא לא דתית, שלא שומרים בה שבת, שלא שומרים כשרות, והוא מחפש בית שהוא יכול לחיות בו. הוא באותו מצב ובאותו משקל.
היו"ר אלכס קושניר
זה לא אותו משקל.
ינון אזולאי (ש"ס)
אני אומר לך שזה אותו משקל. אני מכיר את זה גם מהמשפחות הקרובות. בעדות המזרח יש לנו את כל הסוגים ואנחנו מכירים את זה גם מהמקום הזה. מכירים את זה שיש ילדים שחוזרים בתשובה ולפעמים בגלל זה יש להם תאקל עם ההורים. בדרך כלל ההורים משתדלים לכבד והכול בסדר אבל גם תוך כדי אני אומר לך שיש תאקל ושהילדים שחוזרים בתשובה מחפשים מקום, מה גם שהם רוצים להיות יותר מחמירים ויכול להיות שאפילו יותר ממני במצב מסוים. הם צריכים הדרכה, לפעמים עם צריכים תמיכה עד כדי תמיכה נפשית לאור מה שעושים להם בחברה. על אותו משקל קח את זה ואת זה.

אם אתה אומר כאן שה-6 מיליון שקלים אלה כספים קואליציוניים, בסדר, זאת האג'נדה של מפלגת העבודה, המערך, אני לא יודע איך היא נקראת.
היו"ר אלכס קושניר
גם אג'נדה של ישראל ביתנו.
נעמה לזימי (העבודה)
זאת אג'נדה אנושית ינון. אנושית.
ינון אזולאי (ש"ס)
די, אל תעשי את זה. אני לא רוצה לבכות בשידור. את מרגשת אותי.
נעמה לזימי (העבודה)
אבל זאת האמת.
משה גפני (יהדות התורה)
במה זה שונה? מה זאת ההתנהלות הזאת? תגידו את זה, אבל אני רוצה תשובה. אני רוצה שהמשרד יגיד ולא אתם.
ינון אזולאי (ש"ס)
אני אסיים כדי שיענו על השאלות ביחד ולא נמשוך את הזמן. זה לא רק ה-6 מיליון שקלים האלה אלא בתקנה יש מעבר לסכום הזה. אני מבין שבתוך התקנה זה כנראה קיים כבר כמה שנים. אם זה קיים כבר כמה שנים ואתם רואים מצוקה שקורית אצל אותו אחד שחזר בשאלה, אני מודיע לכם – ואתם גם יכולים לבדוק את זה – שיש את אותה מצוקה גם אצל בן אדם שחזר בתשובה. תמצאו כסף לשים את זה גם שם. ציינה נעמה את ארגון הלל אליו רוצים להעביר את הכסף, והארגון הזה חשוב להם מאוד. אגב, מבחינה משפטית אתם תקבלו את כל האישורים לכך. אין לכם מה לדאוג. מה שאתם רוצים תעבירו. אתם יכולים לישון בשקט, הכול בסדר. אנחנו אחר כך נעבור על ההעברות התקציביות ואתם תראו איזה חוות דעת מקבלים כאשר זה נוגע לכספים לחרדים ואיזה חוות דעת מקבלים כשאלה כספים לחוזרים בשאלה וכדומה.

לכן אנחנו שואלים שאלה פשוטה והיא למה צריך את זה בכספים קואליציוניים ולמה – וזאת שאלה שאני חושב שהיא לא פחות חשובה – אין לכם את אותה תשובה בקשר לחוזרים בתשובה במדינה יהודית.
אסף דוברוביצר
לגבי התכנית עצמה.
ינון אזולאי (ש"ס)
למה לא משרד הרווחה עונה אלא אתה?
היו"ר אלכס קושניר
תן לו לענות והיא תשלים.
ינון אזולאי (ש"ס)
הוא מדבר איתי במספרים. אני רוצה לשמוע את משרד הרווחה.
היו"ר אלכס קושניר
הם יתייחסו.
אסף דוברוביצר
כחלק מטיפול באוכלוסיית תקון, היא מייצגת את כל קצה הרצף. במסגרת זאת אנשים שהם חסרי עורף משפחתי, זאת ההגדרה, להם יש מקלטי חירום.
ינון אזולאי (ש"ס)
אתה בדקת שחוזרים בתשובה, יש להם עורף משפחתי? לא בדקת, נכון? אז מה אתה נותן לי תשובה שאין להם עורף משפחתי ולאלה יש. אם אתה יודע את הנתון הזה ובדקת, אני מקבל. אני בדקתי. אני יודע את שניהם. אני טיפלתי ואני מטפל בשני הצדדים. אני הייתי במקום שאני מכיר את החבר'ה האלה. אני יודע גם מה קורה במגזר החרדי ואני יודע מה קורה עם אלה שחוזרים בשאלה ואני יודע את התמיכה שהם צריכים, ואכן הם צריכים תמיכה, לא אמרתי שלא. אני רוצה לקרב את כולם בחזרה. אני אומר לך שגם אלה שחוזרים בתשובה - שאני מכיר ואתם, ויש לי גם משפחה כזאת – אין להם עורף משפחתי והם צריכים את הבית החם הזה. גם להם לא תמיד יש מגורים. ולכן איך אתה בא ונותן רק לצד אחד? אתה מדבר אוצרית, אתה מדבר כסף ולכן ביקשתי שמשרד הרווחה יענה על זה.
גלית רייכמן מימון
אני אענה. כמו שאמרתי קודם, המשרד נותן מענה לכל הצעירים במצוקה ובמצבי סיכון באשר הם. הוא נותן למגוון אוכלוסיות. במקרה הזה הוא נותן לצעירים יוצאים בשאלה והם חסרי עורף משפחתי. אם יש צעירים חוזרים בתשובה - - -
ינון אזולאי (ש"ס)
למה לא כתוב? אין את זה. אל תספרו לי סיפורים. אתם תמצאו אותו בסעיף אחר, עם אנשים מתמודדי נפש. אני שואל אותך למה אין סעיף לחוזרים בתשובה כמו שיש לגבי חוזרים בשאלה.
גלית רייכמן מימון
כמו שאמרתי, אנחנו נותנים למגוון אוכלוסיות.
היו"ר אלכס קושניר
אם לא תתנו לה לענות, אני אעבור להצבעה.
ינון אזולאי (ש"ס)
מה פירוש כמו שאמרת?
היו"ר אלכס קושניר
תן לה לענות.
ינון אזולאי (ש"ס)
אין בעיה. ניתן לה שתי דקות ונראה אם היא עונה.
גלית רייכמן מימון
יש מקרים שמטפלים. אנחנו נותנים למגוון אוכלוסיות כמו נוער חרדי מנותק כאשר גם שם אנחנו מקצים תקציבים ייעודיים לתופעה.
ינון אזולאי (ש"ס)
זה מענה.
גלית רייכמן מימון
הרבה פעמים משתדלים לשלב אותם בתוך הקהילות
ינון אזולאי (ש"ס)
אני מכיר את זה. ניהלתי פרויקטים כאלה.
גלית רייכמן מימון
ככל שיעלו אוכלוסיות שהן במצבי קושי ומצוקה, המשרד יטפל גם בהן.
משה גפני (יהדות התורה)
אני מבקש לדעת רק דבר אחד, בקצרה. מה שהיא עונה, לא רלוונטי לגבי השאלה אבל נניח לעניין הזה. למה כשמביאים את הפנייה הזאת לוועדת הכספים, היא אומרת שנותנים את זה לכולם, גם ליוצאים בשאלה וגם לחוזרים בתשובה, למה זה לא כתוב? למה מביאים רק את היוצאים בשאלה ולא כתוב חוזרים בתשובה? מדינה מסודרת ושוויונית הייתה צריכה לעשות את זה. למה הם לא עושים את זה? מה בדיוק העניין?
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
אתה ענית יפה. מדינה מתוקנת ושוויונית.
משה גפני (יהדות התורה)
למה זה לא כתוב?
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
אתה ענית את התשובה בגוף השאלה.
היו"ר אלכס קושניר
אני חייב לומר לזכותכם שהתקנה הזאת קיימת כבר הרבה מאוד זמן, כולל בממשלה בה אתם הייתם.
משה גפני (יהדות התורה)
אני לא זוכר דבר כזה.
היו"ר אלכס קושניר
אני אומר לך. רק היום אנחנו מפעילים את התקנה. אני צודק?
גלית רייכמן מימון
כן.
משה גפני (יהדות התורה)
אנחנו לא מתווכחים על הכסף. אנחנו מתווכחים על מה שנעשה.
היו"ר אלכס קושניר
אני אומר לך שזה בדיוק מה שנעשה בפעמים הקודמות.
משה גפני (יהדות התורה)
לא.
היו"ר אלכס קושניר
כן. חברים, עוד שאלות? אני רוצה להתקדם.
ינון אזולאי (ש"ס)
לגבי מה שאמרת. כשאתה נמצא בממשלה שלא הכול עשתה טוב - - -
היו"ר אלכס קושניר
אבל אני חושב שזה דבר מצוין.
ינון אזולאי (ש"ס)
אתה חושב משהו ואני חושב משהו. אולי החביתה משותפת לנו אבל יש דברים שלא משותפים לנו. אתה אומר ששאלנו את השאלה כמה פעמים וקיבלנו תשובות אבל אני אתן לך תשובה אח, אם הרב גפני יסכים אתי, זה בסדר, ואם לא, הוא יכול להגיד את התשובה שלו.
משה גפני (יהדות התורה)
זאת הפנייה שאתמול איימו מה יהיה אם אני לא מעביר את זה אתמול?
ינון אזולאי (ש"ס)
כן. זאת הפנייה הזאת.
משה גפני (יהדות התורה)
הבחור לא השתנה. הוא נשאר אותו דבר כמו שהיה פעם. מאיים עלי.
ינון אזולאי (ש"ס)
אני רוצה לומר שכאשר אנחנו היינו בממשלה והיו כספים, אם נפגעת פה, כיסית מכאן. כל אלה שהם בציבור הכללי, אני יודע שהם קיבלו מכל הכיוונים ואף פעם לא פגענו בהם. אבל כאשר הציבור החרדי נפגע בכל מקום, בכל סעיף, אין לנו מהיכן להשלים. לכן כשאנחנו באים ושואלים, אנחנו יורדים לסעיף סעיף כי אנחנו יודעים שיש בנו פגיעה ואנחנו מחפשים מאיפה אנחנו יכולים לכסות על הפגיעה הזאת. לכן, כאשר אנחנו נמצאים, אנחנו יודעים להשלים את זה, אבל כשאנחנו לא נמצאים, אתם יודעים לפגוע בנו פעם אחר פעם. הבנת אלכס?
היו"ר אלכס קושניר
כן.
ינון אזולאי (ש"ס)
לגבי הנושא של הרב גפני, אני קודם כל רוצה להביע מחאה. אתמול הוא קיבל איומים. זה היה מלשכת השר?
משה גפני (יהדות התורה)
לא. דיברתי עם השר אתמול. זה לא קשור לשר.
ינון אזולאי (ש"ס)
זה לא קשור לשר. זה קשור לאישיות של הבן אדם במשרד הרווחה. אתמול לא הסכמנו להעביר את הפנייה של הרווחה בגלל סד הזמנים ומאיימים על הרב גפני ואומרים לו שזה לא בסדר ואנחנו נראה לך.
היו"ר אלכס קושניר
אני חושב שלאף אחד אין כאן זכות לאיים על חברי הכנסת בכלל ועל חברי ועדת הכספים בפרט.
משה גפני (יהדות התורה)
כן, אבל זה מה שקיבלתי. אני רוצה לדעת מהלשכה המשפטית האם ההעברה הזאת עומדת בנהלים.
ינון אזולאי (ש"ס)
כאשר מראש אומרים שזה הולך לארגון הלל.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
שאלה לגלית. הזכרת את העניין הזה של יחידות הסיוע. אני מלווה את הנושא הזה של יחידות הסיוע, גם את החוק ליישוב סכסוכים אותו העלינו כמה פעמים. בזמנו ניהלתי את ועדת החוקה בדיון בחוק הזה. דיברנו עם השר הקודם איציק שמולי וגם עם השר הנוכחי. יחידות הסיוע לא פועלות אך ורק בבתי הדין השרעים. הן פועלות בבתי הדין הרבניים, פועלות בבית משפט שלום למשפחה אבל בבית דין שרעי לא פועלות מכיוון שחסרים תקנים. היו חסרים שבעה-שמונה תקנים. עכשיו כשיש תקציב, האם העניין הזה סודר ועכשיו יש תקציב ליחידות הסיוע האלה כדי שסוף סוף יתחילו לפעול? אתם יודעים מה אחוז העלייה במספר התיקים שנפתחים בבתי הדין השרעים וחלק מזה גם משליך לעניין האלימות. מדובר בשבעה-שמונה תקנים והגיע הזמן שסוף סוף תמצאו את התקציב ותעבירו אותו. יש לך תשובה?
אסף דוברוביצר
אני אענה. השנה, בתקציב 2022, הוספנו 12 תקנים ליחידות הסיוע של בתי הדין השרעים, בדיוק כדי לפתור את הבעיה הזאת.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
זה יועבר? זה בפנייה?
אסף דוברוביצר
זה בתקציב 2022.
ינון אזולאי (ש"ס)
זה לא בהעברה. זה בתקציב עצמו.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
אם כן, בתקציב 2022 יש את התקציב.
אסף דוברוביצר
כן.
שלומית ארליך
תשובה לשאלת חבר הכנסת גפני. כרגע עומדים על שולחן הוועדה סדר גודל של 40 העברות תקציביות כאשר הכוונה היא לאשר אותן עד סוף השנה כדי שניתן יהיה להעביר את הכספים לשימוש.
ינון אזולאי (ש"ס)
כוונה של מי?
שלומית ארליך
של האוצר. כדי שאפשר יהיה לעשות בהם שימוש, הם צריכים לעבור עד סוף השנה. במסגרת 40 הפניות יש כאלה שפורסמו החל מיום ראשון ואילך, כך שהם יכולים לעלות על פי הנוהל. הנוהל קובע יומיים ואנחנו סופרים יומיים, כך שזה משאיר בידי חברי הכנסת יומיים מלאים לעבור על הפניות. זאת אומרת, פניות שפורסמו ביום ראשון, אנחנו מעלים אותן לדיון ביום רביעי.

ביקש היושב ראש בפתח הדיון להעלות היום לדיון בוועדה 10 העברות מתוכן שתיים מונחות כנדרש וחלף המועד של היומיים מהיום שהוגשו וניתן לדון בהן. בנוסף, מתוך ה-40, ביקש היושב ראש להעלות 8 פניות נוספות - ואנחנו מבינים שלחלק מהן יש גם דחיפות מסוימת – כדי שיוכלו לאשר אותן במועד ויוכלו להתקדם עם העברת הכספים וכל הכרוך בכך. אנחנו סברנו שמתוך 40 הפניות אפשר יהיה לאפשר להעלות 8 פניות מתוך אותן פניות שפורסמו ביום ראשון.
ינון אזולאי (ש"ס)
אתם בחרתם את זה כלשכה משפטית או שזה על פי בחירת היושב ראש.
שלומית ארליך
זה הולך לפי סדר הפניות שפורסמו ביום ראשון .
משה גפני (יהדות התורה)
כמה הגיעו ביום ראשון?
שלומית ארליך
26 פניות, מתוכן חשבנו שנכון לאפשר ליושב ראש להעלות 8 פניות.
משה גפני (יהדות התורה)
שנמצאות היום בסדר היום?
היו"ר אלכס קושניר
כן.
שלומית ארליך
מה שיושב הראש מבקש להעלות היום, 8 פניות מתוך 26, גם כדי לאפשר איזושהי פריסה עד יום חמישי של יתר ההעברות.
ינון אזולאי (ש"ס)
התייעצות.
היו"ר אלכס קושניר
אנחנו יוצאים להתייעצות. נצביע בשעה 13:40.
ינון אזולאי (ש"ס)
מתוך ה-8 יש כאלה שהונחו אתמול?
היו"ר אלכס קושניר
לא. יש בסך הכול 10, שתיים כאלה שלא הספקנו לדון בהן אתמול ועוד 8.

(הישיבה נפסקה בשעה 13:35 ונתחדשה בשעה 13:40.)
היו"ר אלכס קושניר
אני מחדש את הישיבה.

אנחנו מצביעים על פנייה מספר 74, משרד הרווחה. מי בעד הפנייה? מי נגד? מי נמנע?

הצבעה
אושרה
ינון אזולאי (ש"ס)
אני נגד בגלל הסעיף של החוזרים בתשובה. אם הוא לא היה, לא היינו נגד.
היו"ר אלכס קושניר
הפנייה אושרה.
ינון אזולאי (ש"ס)
רוויזיה.
משה גפני (יהדות התורה)
רוויזיה.
היו"ר אלכס קושניר
יש רוויזיה.
אופיר כץ (הליכוד)
מה נסגר לגבי ההעברות? מעבירים את כל מה שהבאת?
היו"ר אלכס קושניר
כן.

פנייה מספר 168-161, משרד החינוך.
מוחמד חלאילה
אגף התקציבים, משרד האוצר. הפנייה נועדה לתקצוב סך של 581 מיליוני ו-... אלף שקלים בתקציב משרד החינוך עבור מימון שכר בהתאם לביצוע בפועל, יישום הסכמים פוליטיים בעלי משמעות תקציבית כמפורט בפנייה שהועברה לוועדה, ביצוע שינויים פנימיים. מתוך הסכום האמור, הפנייה נועדה לתקצב סך של 338 מיליוני שקלים ו-150 אלף שקלים עבור נושאים המפורטים בטבלה שהופצה לוועדה, בהתאם להחלטת הממשלה מספר 289 מיום ה-1 באוגוסט 2021 ומספר 551 מיום ה-24 באוקטובר 2021 שעניינן יישום הסכמים קואליציוניים בשנים 2021 ואילך וכן בהתאם להסכמים שהוקראו בוועדה במהלך הדיונים לאישור חוקי התקציב לשנים 2021 ו-2022. מכיוון שבעת קבלת החלטות הממשלה האמורות בעת הצגת ההסכמים טרם הושלמו הבדיקות המקצועיות והמשפטיות הנחוצות לצורך הקצאת התקציבים הנדרשים על פי הנחיית היועץ המשפטי לממשלה מספר 1.180, התקציב טרם מוצה בתכניות הייעודיות עד להשלמתן. כעת, משהושלמו הבדיקות המקצועיות והמשפטיות הנחוצות, מוצע להעביר את הסכומים האמורים בהתאם להחלטות הממשלה האמורות בהסכמים האמורים לתכניות הייעודיות שפורטו בטבלה שצורפה לפנייה לוועדה.
אופיר כץ (הליכוד)
אני מצטרף לרוויזיה הקודמת.
משה גפני (יהדות התורה)
זה כסף שמיועד גם למוסדות במוכר שאינו רשמי וגם למוסדות ערבים. בעבר זה היה בתוך כסף קואליציוני. אני לא רואה את זה כאן. למה זה לא מופיע הנושא של המוכר שאינו רשמי?
מוחמד חלאילה
אכן כפי שהגדרת חבר הכנסת גפני, מדובר בתקציב קואליציוני שהיה.
משה גפני (יהדות התורה)
כן, אבל היה צריך את הכסף הזה. אני לא מבין. סליחה, אני בעצם שואל את היושב ראש ולא אותך. מדובר על כסף שמיועד גם למוסדות חרדים, גם למוסדות כלליים, אבל גם למוסדות ערבים. בממשלה הזאת נמצאת מפלגת רע"מ שהיא צריכה לדאוג לציבור הערבי. אני שואל האם מפלגת רע"מ לא הביאה כסף קואליציוני לעניין של המוכר שאינו רשמי. אני רוצה לדעת. זה נראה לי קצת משונה. הם מחזיקים את הממשלה ולמה אין כסף למוכר שאינו רשמי?
שלמה קרעי (הליכוד)
אדוני היושב ראש, אנחנו ישבנו כאן לפני שנה בחדר הזה ותיקנו באופן חלקי את הנושא של המוכר שאינו רשמי והקצינו תקציבים עד אוגוסט 2020. שילמנו את שעות התמרוץ והטיפוח עד אוגוסט 2020. השעות האלה בזמנו, לפני השר פירון, היו בבסיס התקציב ומאז תקופתו של השר פירון תמיד נכנסו למסגרת הכספים הקואליציוניים. זאת אומרת, חינוך הילדים הכי חלשים בחברה הפך להיות בן ערובה של הגחמות של מי שיושב כאן בתוך ועדת הכספים. גם השנה, אדוני היושב ראש, משרד החינוך ומשרד האוצר לא מצאו לנכון לתקצב את אותם 84 מיליון או 92 מיליון שהיו מוקצים בכל שנה לטובת שעות תמרוץ וטיפוח. אנחנו מדברים בעיקר על 84 מיליון. למעשה מספטמבר 2020 לא תקצבו את שעות התמרוץ והטיפוח.

אדוני, אתה בעצמך בזמנו אמרת כאן בוועדה שילד הוא ילד ולא צריך להבדיל בין דם לדם ולכולם מגיע.
היו"ר אלכס קושניר
לכן אני נלחם יחד איתך בנושא של חינוך מיוחד.
שלמה קרעי (הליכוד)
נכון. אני מעריך מאוד. אתה נלחם ואתה גם עושה ישיבות מחוץ לשעות הוועדה כדי לקדם את הנושא. כאן מביאים העברות תקציביות בסכום של למעלה מחצי מיליארד שקלים ולא מוצאים את אותן שעות תמרוץ וטיפוח כדי לתת באופן שוויוני לאותם ילדים. למה יש ילדים שמופלים? למה לא נותנים להם את מה שמגיע לכל ילד בישראל? אלה לא מוסדות שלא מלמדים לימודי ליבה. במוכר אינו רשמי לומדים לימודי ליבה ולכן מה הבעיה? למה מפלים ילדים כאלה?

אני שמח על כך שאנחנו מתקדמים בנושא של גני הילדים בחינוך המיוחד ואני מקווה שנגיע לפתרון ובעזרת השם כאשר נגיע תהיה לי מילה טובה לומר למשה ולמשרד החינוך, אבל את הנושא הזה אנחנו לא יכולים להשאיר מופקר. לא יכול להיות שכל שנה באים ומתחננים על נפשנו כדי שהילדים האלה יקבלו את מה שמגיע להם.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
אדוני היושב ראש, ברשותך אני רוצה לדבר גם אליך, גם אל חברי הקואליציה בוועדה וגם אל אנשי המקצוע במשרד החינוך שיש לי הערכה גדולה אליהם.

שימו רגע פוליטיקה בצד. בסוף מדובר בלחם ובחמאה של סקטור שלם של מוסדות חינוך. מוסדות המוכר שאינו רשמי. בסוף מדובר בשכר מורים, בשעות עבודה, בשעות למידה. גם אם הוסכם שנכון שהמדינה תיתן עדיפות מסוימת למוסדות ממלכתיים, תמיד דובר על נניח 70 אחוזי תקצוב במוסדות המוכר אינו רשמי, המציאות היום היא שכאשר משקללים את כלל התקציבים, כולל בינוי, הסעות, יום חינוך ארוך, הזנה, שעות וכולי – ילד שההורים שלו עשו צבא, משלמים מסים ומשרתים במילואים אבל הוא לומד במוסד מוכר שאיננו רשמי, מקבל היום 30 אחוזים מהתקצוב שמקבל ילד מקביל שלומד בחינוך ממלכתי. שוב, לא מדובר עכשיו על תוספות ועל שעות תרבות אלא מדובר על הבסיס הכי בסיסי של יכולת לקיים מוסדות חינוך כאשר גם כך ההורים משלמים במוסדות האלה שכר לימוד שקורע להם את הצורה.

אני אומר לכם במשרד החינוך שבעיניי אתם מועלים בתפקיד המקצועי שלכם. אתם רוצים? תסגרו את המוכר שאינו רשמי. תגידו שמדינת ישראל לא מוכנה בשום פנים ואופן שיהיו מוסדות כאלה, אבל הם קיימים והם קיימים הרבה מאוד שנים והם נותנים מענה לאוכלוסיות שמשרד החינוך לא יודע לתת להן מענה דרך המערכות הממלכתיות. זה סוג של מוצר קיים על המדף הרבה מאוד שנים. יש לכם, לשרת החינוך, למנכ"לית, לכם כאנשי כספים, אחריות. זאת מערכת חינוך במדינת ישראל. יש חוק חינוך חובה. העובדה שאתם כאנשי מקצוע לא עומדים על הרגליים האחוריות ואומרים שאין מצב בעולם שאנחנו כמערכת לא עושים את תפקידנו ומתקצבים את זה.

אני אומר לך אלכס. שים בצד פוליטיקה. אפשר לריב על תקציבי חרדים שנשארו באופוזיציה. זה נורא שאלה כספים קואליציוניים כמו כספים אחרים. זה עיוות נוראי שהאוצר יצר במשך השנים כדי להחזיק במקומות רגישים מפלגות בקואליציה. חלק מהתקציבים הם תקציבי ליבה. אני לא מדבר עכשיו על הדובדבן שבקצפת ועל כל מיני אקסטרות שיש שחשוב למפלגות לקדם כי יש להן אג'נדה וגם זה לגיטימי בדמוקרטיה. אני מדבר עכשיו על המסד הכי בסיסי, תקציבים שבאמת היו צריכים כבר מזמן להיות בתוך בסיס התקציב. הרי מה זה בסיס תקציב? בסיס תקציב זה מה שמדינה דמוקרטית מחויבת לתת לאזרחיה במסגרת השירותים שלה. זה נכון בביטחון, זה נכון בחינוך, זה נכון ברווחה, זה נכון בכל תחום אחר. זה עיוות היסטורי שהכספים האלה בכלל כספים קואליציוניים.

אני אומר לך אלכס ואני אומר לחברי הקואליציה, תחשבו רגע על הילדים שלכם. אתם אזרחים שווי חובות במדינת ישראל והילדים שלכם כרגע נמצאים במוסדות שהמדינה נותנת להם לגיטימציה, זאת לא איזו אקס טריטוריה, אנשים שכופרים בסמכות המדינה והקימו לעצמם מוסדות פרטיים. אגב, יש מוסדות פטור וחינוך עצמאי אבל המוכר שאינו רשמי מקיף – אני לא זוכר את המספרים עכשיו, בטח שלמה זוכר טוב ממני – עשרות ואותי מאות אלפי ילדים.
שלמה קרעי (הליכוד)
78 אלף ילדים.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
78 אלף ילדים במדינת ישראל שגם כך לומדים בתת תנאים ובתת תקצוב, וגם כך ההורים שלהם חוסכים פת מפיהם במובן הכי פשוט כדי לתת חינוך בסיסי לילדים שלהם. אלה לא אקסטרות. אלה לא מוסדות למצוינות ברובוטיקה שההורים החליטו שבא להם. שוב, זה זרם מוכר, שהמדינה מכירה בו ונותנת לו לגיטימציה אבל לאורך השנים שוחקת את תקציביו ולא מאפשרת לו להתקיים.

נכון שכל שנה יש מאבקים. שוב, זה הזוי אבל בסוף זה קורה כל שנה. מעולם לא הגענו לתאריך הזה בסוף דצמבר והכסף הזה לא מגיע, 84 מיליון שקלים. אני צריך קצת יותר כי זאת שנה ושליש שלא קיבלו. איך אתם רוצים שמנהלים ישלמו שכר מורים? איך אתם רוצים שהם ישלמו חשמל ומים וייתנו לילדים האלה היכן ללמוד?

אתה יודע אלכס שבסוף הרגולציה שמשרד החינוך משית עליהם, דורשים מהם לעמוד בכל הסכמי השכר של המורים, דורשים מהם לעמוד בכל הקריטריונים של הבטיחות ושל התברואה. מטילים עליהם את כל הרגולציה שיש בכל מוסד אחר, אבל מוסדות אחרים שהמדינה מטילה עליהם חובות וקובעת איזשהו סטנדרט – היא גם מכניסה את היד לכיס ועוזרת לתקצב את זה. כאן מוסד בביקורת שהסתבר שלא שילם שכר כמו בהסכמי המורים – מיד מגרזנים אותו ולוקחים לו את כל התקציב. למוסד עושים ביקורת של תברואה, ואגב, טוב שכך, כי המדינה מכירה בזרם הזה ומסדירה אותו, לוקחת אחריות על הילדים ולא תיתן להם ללמוד בלי תנאי בטיחות וסניטריה בסיסיים. דורשים מהמוסדות לעמוד בכל הקריטריונים ולא מאפשרים להם את המינימום שבמינימום.
היו"ר אלכס קושניר
הנקודה ברורה.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
לחלוטין זאת לא פוליטיקה. אני אומר לך אלכס, יש לך כוח ולכם כחברי קואליציה. תחשבו על חינוך, תחשבו על ילדים, זה לא קשור עכשיו אם אלה ערבים או חרדים. תמצאו את הפתרון הזה.
היו"ר אלכס קושניר
תודה בצלאל. הנקודה ברורה.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
ושוב, לא חסר כסף. משפט אחרון. עברתי על עמדות ועדת שרים לחקיקה לגבי החקיקה הפרטית של מחר. הולכים להוסיף שבוע של חופשת לידה ואני לא נגד אבל זה לא שאין לכם כסף.
היו"ר אלכס קושניר
תודה. אוסאמה סעדי, בבקשה.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
אדוני היושב ראש, חבריי חברי הכנסת, אנחנו ליווינו את המאבק של בתי הספר בחינוך המוכר אינו רשמי ואצלנו בחברה הערבית רוב בתי הספר אלה בתי ספר כנסייתיים, אם זה בנצרת או בעילבון. אני אחד מבוגרי בתי הספר האלה בעילבון, בתחילת שנות ה-80. אז לא היו בתי ספר תיכוניים רשמיים. אפילו ב-מרר לא היה בית ספר תיכון. בערבה לא היה בית ספר תיכון, הרבה מהתלמידים הלכנו לבתי הספר האלה. כל שנה אנחנו מלווים את המאבק שלהם כשהם עומדים בפני קריסה. עכשיו יש בתי ספר במוכר שאינו רשמי שהם למשל ברמלה ובלוד - נמצא כאן חבר מועצת רמלה מינו אבו לבן - ולמה בתי הספר האלה לא מקבלים?

שאלתי את הרפרנט מוחמד חלאילה והוא אמר לי שזה כסף קואליציוני שלא נתבקש. מה זה? בתי הספר האלה צריכים לחיות משנה לשנה על קואליציה כזאת או אחרת? פעם החרדים יביאו ופעם שכחו אותם ולא הביאו? מה זה? צריך לתת להם תקציב בבסיס התקציב והם לא צריכים להתחנן כל שנה. כולם שולחים לנו בקשות ומבקשים שנדאג ושנזעק את הזעקה שלהם. כאן יש 581 מיליון שקלים למשרד החינוך ובא משרד החינוך ובתכנית מספר 7, 20-63-04, יש מוכר שאינו רשמי, 75 מיליון שקלים, מימון חוסרי השכר למוסדות האלה. לבתי הספר האחרים אין חוסרי שכר? מאיפה הם ישלמו? הם יקרסו. זה מה שאנחנו רוצים?

לכן אדוני היושב ראש, אני מבקש לא לאשר את ההעברות האלה למשרד החינוך עד שיבואו וימצאו מקור תקציבי, ויש מקור כזה. אם מדברים על תכנית חומש חדשה, מדברים על 30 מיליארד שקלים, אני יודע שמתוכה יש 10 מיליארד לחינוך. אני לא רוצה עכשיו 10 מיליארד אלא אני רוצה 84 מיליון שקלים לשנת 2021 וזה הכול. לא מיליארדים אלא 84 מיליון שקלים לבתי הספר האלה, גם חרדים וגם ערבים, מוכר שאינו רשמי.
שלמה קרעי (הליכוד)
שייכנס לבסיס התקציב.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
כמובן. אמרתי.
ינון אזולאי (ש"ס)
בסעיף הזה אין כסף קואליציוני? אני יודע שכל שנה אנחנו שמנו, אבל השנה לא שמו? אין כסף קואליציוני כי המגזר הערבי לא דאג לכך?
מנסור עבאס (רע"מ – רשימת האיחוד הערבי)
תכנית החומש לא מוגדרת ככסף קואליציוני. אין אצלנו כסף קואליציוני.
ינון אזולאי (ש"ס)
לא הבנתי. אתה בא לשבור את כל המיתוסים שהיו?
מנסור עבאס (רע"מ – רשימת האיחוד הערבי)
מבחינת חוק, רע"מ לא קיבלה כסף קואליציוני
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
אתה טועה אדוני היקר. הכסף הוא בהסכם פוליטי שאתם חתמתם. העברתם אותו באמצעות החלטת ממשלה.
ינון אזולאי (ש"ס)
בצלאל, תרשה לי לחלוק עליך, הוא צודק. אתם חילקתם כספים קואליציוניים. אתה צודק.
שלמה קרעי (הליכוד)
הם קיבלו את כל התקציב.
ינון אזולאי (ש"ס)
אתם חילקתם. עכשיו אני שואל אותך ברצינות. בתוך תכנית החומש אתה לא שם 84 מיליון שקלים עבור תמרוץ וטיפוח? יש שם גם בתי ספר ערבים ו גם חרדים. זאת ברית המוחלשים, לא?
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
ינון, חסד לאומי אם חטאת. אל תלך למקום הזה.
ינון אזולאי (ש"ס)
אני מסכים איתך אבל אי אפשר לזעוק כל הזמן ולומר שאנחנו דואגים לכולם. אתם לא דואגים. בואו נשים על השולחן. בעניין הזה לא דאגתם לכולם, לא למגזר שלך ולא מגזרים אחרים. התמרוץ והטיפוח בכל שנה, שלא מובן לנו למה הוא צריך להיות בהסכם קואליציוני, זה בגלל התעללות של האוצר ואמרו כמה פעמים שרוצים להחזיק אותנו, את החרדים, הפעם אלה חרדים ופעם אולי מגזר אחר. אלה ילדים. מתעללים בחסרי ישע. זה מה שיש כאן ואין כאן משהו אחר. יש את ילדי השילוב וגם שם קיצצתם.

מה אתם חושבים? הילדים שלנו לא ילדים? הם שונים מהילדים האחרים? כשהם חוצים את הכביש לבית הספר שלהם, בית הספר שלהם עם קרוואנים, בחורף הגג דולף ובקיץ חם להם והם מזיעים אבל את הכול הם מוכנים לקבל. את הכסף המינימלי לשכר העובדים הם לא יכולים לקבל? איפה אנחנו נמצאים? אתם פוגעים פעם אחר פעם בעובדים, אתם פוגעים פעם אחר פעם בילדים והכול סיפורים ואומרים לנו כסף קואליציוני. זאת בושה חרפה שלא נתתם לנו אף פעם להביא את זה לבסיס התקציב. זאת הבושה.
משה גפני (יהדות התורה)
קריאת ביניים. מנסור, אני מסכים אתך שזה צריך להיות בבסיס התקציב. אני שואל האם זה נמצא בבסיס התקציב.
ינון אזולאי (ש"ס)
לא. זה לא נמצא.
מנסור עבאס (רע"מ – רשימת האיחוד הערבי)
הכסף הזה חייב להגיע למוסדות המוכשר הלא רשמי. אין ספק.
ינון אזולאי (ש"ס)
אבל אין אותו. אם אין אותו, הוא לא יגיע. אם אין אותו כאן, הוא לא יהיה.
מנסור עבאס (רע"מ – רשימת האיחוד הערבי)
זה צריך להיות בבסיס התקציב וזה מה שראוי לעשות.
ינון אזולאי (ש"ס)
בסדר, אנחנו יודעים מה ראוי אבל בפועל זה לא נמצא כאן.
מנסור עבאס (רע"מ – רשימת האיחוד הערבי)
אנחנו מחכים לתוצאה אחת, שהכסף הזה יעבור למי שמגיע לו. חרדים, ערבים, כל אחד שהוא מוכר לא רשמי, אמור לקבל את הכסף הזה.
משה גפני (יהדות התורה)
אין כסף. השנה מסתיימת.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
אם לא נעביר את זה עכשיו, זה לא יועבר.
משה גפני (יהדות התורה)
זה לא יהיה.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
אנחנו מדברים על 2021. אנחנו לא מדברים על 2022.
מנסור עבאס (רע"מ – רשימת האיחוד הערבי)
זה חייב לעבור.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
רק להבהיר כי אני קיבלתי נתונים מבתי הספר. מאז ספטמבר 2020 ועד היום לא קיבלו כסף.
מנסור עבאס (רע"מ – רשימת האיחוד הערבי)
חברים, כולנו בעמדה אחת. מאיפה הכסף הזה צריך להגיע עכשיו לשנת 2021, אמורים למצוא לזה פתרון.
ינון אזולאי (ש"ס)
אני רק אומר לך שאם לא יהיה פתרון עד סוף השבוע, זה לא יהיה. אגב, אני גם לא פונה אליך שתביא את הכסף. שלא תבין לא נכון. אני לא חושב שאתה אמור להיות בעל הבית על הכסף. אני רק אומר שכשאומרים אתה דואג – אתה לא דואג ובוא נשים את זה על השולחן. כל השנים זה היה ולא חישבנו ערבי או חרדי.
מנסור עבאס (רע"מ – רשימת האיחוד הערבי)
חברים, אנחנו מדברים בשפה שהיא שפת רחוב ולא שפה ממלכתית.
ינון אזולאי (ש"ס)
מה לעשות, אני לא יודע להיות ממלכתי.
מנסור עבאס (רע"מ – רשימת האיחוד הערבי)
אף אחד מאתנו לא מקבל כסף לעצמו ולא נותן כסף מחשבון הבנק שלו. זה כסף של משלמי המסים, זה כסף של אוצר המדינה שהוא מחלק אותו.
ינון אזולאי (ש"ס)
לכן אמרתי שאני לא מבקש ממך.
מנסור עבאס (רע"מ – רשימת האיחוד הערבי)
אף אחד לא עושה טובות לאף אחד.
ינון אזולאי (ש"ס)
אני לא מבקש ממך. בדיוק, אתה לא עושה לי טובה. אנחנו מדברים באותה שפה.
מנסור עבאס (רע"מ – רשימת האיחוד הערבי)
זאת הגישה הנכונה. כולנו באותה עמדה. מוכר לא רשמי אמור לקבל את הכסף הזה כמו שהוא מקבל כל שנה וראוי שזה ייכנס לבסיס התקציב. דיברתי עם השר חמד עמאר ומחר יש לנו ישיבה בנושא הזה. אנחנו נמצא לזה פתרון. זה לא יכול להיות שהכסף הזה לא יועבר לבתי הספר, למוכר הלא רשמי. נקודה.
ינון אזולאי (ש"ס)
מה זה בתכנית 20-63-04, שם המוכר שאינו רשמי, תקציב בסך של 75 מיליון אלפי שקלים?
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
על זה שאלתי.
ינון אזולאי (ש"ס)
עבור מה זה?
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
מימון חוסרי השכר. זה מה שכתוב.
מוחמד חלאילה
מדובר במימון חוסרי השכר בתכנית.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
לאיזה בתי ספר?
מוחמד חלאילה
בתי ספר במוכר שאינו רשמי.
משה גפני (יהדות התורה)
זה לא מה שאנחנו מדברים עליו .
ינון אזולאי (ש"ס)
לגבי התכנית של תרבות יהודית. אני שמח שיש תרבות יהודית. אגב, כמה היה בשנת 2019?
מוחמד חלאילה
תקציב קואליציוני?
ינון אזולאי (ש"ס)
לא. בסך הכול.
מוחמד חלאילה
אני אבדוק ואעדכן את הוועדה.
היו"ר אלכס קושניר
מה הייתה השאלה?
ינון אזולאי (ש"ס)
כמה היה בתרבות יהודית בשנת 2020.
משה גפני (יהדות התורה)
היו 74 מיליון.
ינון אזולאי (ש"ס)
זאת תכנית 10?
היו"ר אלכס קושניר
תרבות יהודית, תכנית 10, כן.
ינון אזולאי (ש"ס)
אני מגיע לנושא של תרבות החרדית. בתרבות החרדית היו 73 מיליון שקלים בשנת 2020, נמשך גם לשנת 2021. חשבנו שזה נמשך ל-2021. גם בשנת2019. פלוס-מינוס התקציב עמד כל הזמן סביב הסכום הזה. אני רוצה שתבינו שוב שהתרבות החרדית, חושבים שבתרבות החרדית עושים מופעים לציבור החרדי. לא, לא עושים מופעים לציבור החרדי. זה לא למופעים לציבור החרדי ואתה יכול להעיד על כך שזה לא הולך למופעים. קודם ראינו כאן שמביאים כסף לחוזרים בשאלה. תחת תרבות חרדית נמצאים מאות עובדים שמקבלים שכר של כמה שקלים, בנטו נשאר להם אולי 450 שקלים בחודש. זאת ההשלמה שלהם., אגב, אם אנחנו מסתכלים על מעונות היום, הם צריכים היום להביא תלוש שכר. כלומר, גם מי שיצא אחר הצוהריים להשלים קצת את ההכנסה שלו, להוסיף עוד 600-500 שקלים בברוטו על ה-1,800 שקלים, גם את זה לוקחים לו. מאות עובדים הולכים להיות מפוטרים ועל מה? על שנת 2021 בה הם עשו את העבודה ולא קיבלו. אני לא מדבר אתכם על שנת 2022 אלא על שנת 2021.

על זה ניסינו להגיע להבנות ועל זה אמרנו שאנחנו מוכנים לעשות הכול על מנת שהעובדים האלה לא ילכו הביתה. הצבע של העובדים החרדים כנראה הוא צבע אחר. זה לא מעניין אתכם. זורקים אותם הביתה. בשביל חרדי שמקבל אחר הצוהריים את ה-400 שקלים נטו, זה לחם. עם כל יוקר המחיה, זה לחם. יש לו ילדים והילדים שלו זקוקים ללחם הזה. הוא לא מבקש שוקולד, הוא לא מבקש ארטיק, הוא מבקש לחם לילדים. אתם הולכים וגוזרים עוני. על מה? על אותם אלה שהולכים ומוסרים שיעורים? אז מה, הם מוסרים יהדות במדינה. מה הם עושים? לוקחים את הצעירים ומה עושים הצעירים האלה? במקום שייזרקו לרחוב ואז תטפלו בהם ברמת פשיעה, ושם מוציאים יותר כסף בגין הפשיעה, אנחנו לוקחים אותם ואומרים להם בואו ונמצא לכם חממה. לא כולם שם חוזרים בתשובה. אני חייב להגיד לכם שרובם הולכים לצבא אבל מקבלים כלים לחיים שלהם, להיות אנשים יותר טובים, לא להיות ברחוב ולא להיות זרוקים. על זה היה הוויכוח שלנו איתך. זה מה שביקשנו. לא רצינו שום דבר אחר. רצינו שתישמע הזעקה הזאת, שתשמעו אותה אתם בקואליציה כדי שתבינו על מה אתם מצביעים. אתם מצביעים על פיטורי עובדים. על זה אתם מצביעים ולא על משהו אחר. על פיטורי מאות עובדים שהולכים הביתה, על מה? על 500-400 שקלים שיישארו להם בנטו. תגידו, אתם נורמלים? על זה אתם מתווכחים? איך יש לכם פרצוף להגיע הביתה לילדים שלכם כשיש ילדים אחרים שאתם לוקחים מהם את הלחם?
היו"ר אלכס קושניר
תודה רבה.
ינון אזולאי (ש"ס)
אני רוצה לעבור על עוד דבר. זה שאומרים לי תודה, זה לא אומר לי כלום. אני רוצה לראות אותך ואתכם מסתכלים בעיניים של הילדים האלה. זה פשוט כואב. אתם צריכים להבין את הכאב הזה.
היו"ר אלכס קושניר
אני מבין את הכאב הזה.
ינון אזולאי (ש"ס)
לא. אתם לא מבינים את הכאב. אם לא הצלחנו להביא להם כלום, אנחנו לא מבינים את הכאב כאן. רק תסתכלו, אני אראה לכם את העוולה שיש כאן.
היו"ר אלכס קושניר
אני מבקש שתעבור לנושא הבא. לשאלה הבאה.
ינון אזולאי (ש"ס)
אני עובר לשאלה הבאה. יש כספים קואליציוניים או לא קואליציוניים. כספים שבליל התקציב הגענו פעם להבנות. אגב, אני חייב לומר מילה טובה על הוגנות של משה שגיא. אני אומר את האמת. מילה טובה. כשהייתה לי ביקורת, אמרתי עליו את הביקורת וכשיש לי מילה טובה, אני אומר אותה עליו. כשפנינו אליו עם דברים והוא ראה את העוולה זועקת, הוא עזר וסייע. אני חייב להגיד את זה כאן בוועדה. כשצריך לומר מילה טובה לעובד ציבור שעושה את זה, אני אומר את המילה הטובה.
משה גפני (יהדות התורה)
ולא בדבר אחד. בהרבה דברים.
ינון אזולאי (ש"ס)
לא בדבר אחד. אם העוולה הזאת שדיברתי עליה קודם הייתה תלויה בו, אני בטוח שהיינו סוגרים את זה בשקט והכול היה נסגר טוב אבל לצערי זה לא תלוי בו.

בליל התקציב, פעולות של החינוך העצמאי ומעיין החינוך התורני, קיבלנו – עשו לנו טובה – כסף עבור שכר, עבור אותם עובדים. אנחנו לא מדברים על פריבילגיות. אני סתם אתן לכם דוגמה. חוות דעת משפטית לגבי הכספים הקואליציוניים אומרת שלאור האמור לעיל, אין מניעה משפטית להעביר את הכסף אולם הקצאתם תהיה בכפוף לאישור ועדת רכישות וכולי וכולי. אין מניעה משפטית, הכול בסדר. לא ראיתי שום דבר שהייתה בו מניעה משפטית.

אנחנו מגיעים לכסף של הציבור החרדי, החינוך של הילדים שלנו, איזו עבירה. אז בבקשה, לאור כל האמור לעיל, העברת התקציב לתקנה המבוקשת יתאפשר לאחר הגשת תכנית עבודה מפורטת הכוללת נושאים וסיכומים מאושרים על ידי המשרד. פתאום מתחילה הבירוקרטיה. מה קרה? אתה לא צריך תכניות, אתה לא צריך כלום אבל פתאום כסף קואליציוני של המגזר החרדי, של הילדים החרדים, פותחים שורה – בירוקרטיה. אם את לא עוולה ואם זאת לא אפליה, שיקום כאן מישהו ויסביר לי מהי אפליה ומהי עוולה.
היו"ר אלכס קושניר
אני מבקש להתייחס, משה.
ינון אזולאי (ש"ס)
אני לא חושב שזה אליו אלא זה לייעוץ המשפטי. הייעוץ המשפטי כתב את זה.
מוחמד חלאילה
אני לא מהייעוץ המשפטי אבל אני יודע להגיד מה הרקע לדברים. יתר הנושאים הקואליציוניים יועדו לנושאים ספציפיים למעט התוספת שהוגדרה לרשת החינוך העצמאי ולמעיין החינוך התורני שהוגדרו לתקציב פעולות. נתבקשו נציגי המעיין והעצמאי להגיש תכנית למשרד וזה לא עיכב את העברת התקציב ביחד עם כל הפניות התקציביות.
משה גפני (יהדות התורה)
במוסדות החרדים העל-תיכוניים היה כסף שהוא שוב הוגדר ככסף קואליציוני להכשרה חלופית. זה בתי הספר של הבנות. זה נמחק וזה לא נמצא. אין את הכסף הזה ואני רוצה לדעת ממשרד החינוך איך הם מתייחסים לנושא הזה. יהיו כאן מורות שיפוטרו.
היו"ר אלכס קושניר
התשובה היא אותה תשובה. הכסף היה כסף קואליציוני. אף אחד בקואליציה לא ביקש את הכסף הזה ולכן הוא לא נמצא. אתם רוצים התייעצות?
ינון אזולאי (ש"ס)
התייעצות סיעתית. בוודאי.
היו"ר אלכס קושניר
אנחנו נצביע בשעה 14:13.
משה גפני (יהדות התורה)
אפשר לקבל תשובה?
היו"ר אלכס קושניר
אני נתתי לך תשובה. הצבעה בשעה 14:13.
משה גפני (יהדות התורה)
הכשרה חלופית, זה לא קואליציוני.
היו"ר אלכס קושניר
אתה אמרת שזה כן קואליציוניי.
משה גפני (יהדות התורה)
לא. הבסיס הוא קואליציוני. ה-33 מיליון שנמחק. משרד החינוך יודע את זה. יש את הכסף של ההכשרה החלופית והוא לא קואליציוני.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
אני רוצה לומר משהו.
היו"ר אלכס קושניר
אתה בהפסקה.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
בכל זאת אני אומר. זה לא סוד שאני נגד הממשלה. אני גם מאוד רציתי שגפניי יישאר יושב ראש ועדת הכספים אבל אתה עושה עבודה טובה. אתה מנסה להגיע לסיכומים, מאז התחלת את התפקיד ולהגיע להבנות. בדרך כלל כשהייתי מגיש רוויזיה, גפני היה נותן לי או לאחרים אפשרות לנצל את הרוויזיה כדי לבוא בדברים עם המשרד ולמצוא פתרון. לא על כל רוויזיה מצביעים אחרי חצי שעה.

בנושא הזה פניתי אליך אתמול כי פנו אלינו ואני פניתי לחברי כנסת אחרים מהקואליציה ומהאופוזיציה. אני מציע שלא נצביע על סעיף משרד החינוך עד שהבעיה של בתי הספר הכנסייתיים – לא רק כנסייתיים אלא יש מוכר לא רשמי עם 78 אלף תלמידים ערבים. לכן אני מבקש לא להצביע עכשיו.
היו"ר אלכס קושניר
אנחנו נצביע.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
תגלה הבנה לדרישה הזאת.

גפני, שמעת מה אמרתי?
משה גפני (יהדות התורה)
כל מילה ואני מבקש מיושב ראש הוועדה לאפשר לך את זה, אבל אנחנו חיים בעידן אחר. זה ייגמר מהר.
שלמה קרעי (הליכוד)
מנסור, אתה מו כן להפקיר את הילדים במוכר שאינו רשמי שלא יקבלו את התמרוץ והטיפוח?
מנסור עבאס (רע"מ – רשימת האיחוד הערבי)
אין סיכוי שנסכים לזה. אין סיכוי.
שלמה קרעי (הליכוד)
מצוין.

(הישיבה נפסקה בשעה 14:08 ונתחדשה בשעה 14:13.)
היו"ר אלכס קושניר
אני מחדש את הישיבה.

תשובה לגפני, בבקשה.
מוחמד חלאילה
חבר הכנסת גפני, כמו יתר הנושאים שדיברנו עליהם בתחילת הדיון, מדובר בנושא שהוא במהותו לא מוסכם מקצועית על משרד האוצר. בשנים האחרונות התקציב הגיע לאישור הוועדה בעקבות סיכומים פוליטיים.
משה גפני (יהדות התורה)
הכשרה חלופית לא קשורה לזה.
היו"ר אלכס קושניר
תודה. אחמד טיבי, בבקשה.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
גפני, אני רוצה לומר דברים טובים על קושניר. תרשה לי.
היו"ר אלכס קושניר
אבל בקצרה.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
בקצרה. לא פלא שאני נגד הממשלה הזאת אבל אתה בדרך כלל מנהל את הישיבות ומנסה להגיע להבנות בין כולם ואני מברך על הגישה הזאת שלך שהוכיחה את עצמה. אתמול פנינו אליך בנושא הזה וביקשנו שלא תהיה הצבעה עד שתיפתר הבעיה של המוכר שאינו רשמי.

בדרך כלל כאשר חברי הכנסת מגישים רוויזיה, גפני היה נותן להם זמן למצות את הרוויזיה מול המשרד הממשלתי. אם הנוהג יהיה טכני, רוויזיה ואחרי חצי שעה מצביעים עליה ותרוקן אותה מתוכן, מה הועילו חכמים? ולכן אני פונה אליך בשם חברי כנסת רבים ובשם בתי הספר שהתלמידים שלהם הם בני אדם, הם ילדים. חסרים 84 מיליון שקלים ואחרי שזה מתעדכן, לדעתי הסכום הוא 112 מיליון שקלים. חייבים להביא את הסכום הזה ולכן אני מבקש לא להצביע או להצביע בעד ההעברה של הכסף לבתי הספר האלה.
היו"ר אלכס קושניר
תודה רבה. אנחנו מצביעים על אישור פנייה מספר 168-161, משרד החינוך. מי בעד? מי נגד? מי נמנע?

הצבעה
אושרה
היו"ר אלכס קושניר
4 מתנגדים. הפנייה אושרה.
אופיר כץ (הליכוד)
מנסור, אמרת שאתה מתנגד?
מנסור עבאס (רע"מ – רשימת האיחוד הערבי)
אני לא אמרתי שאני מתנגד. אמרתי שהכסף הזה יעבור. נקודה.
ינון אזולאי (ש"ס)
רוויזיה.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
רוויזיה.
מנסור עבאס (רע"מ – רשימת האיחוד הערבי)
רוויזיה.
היו"ר אלכס קושניר
יש רוויזיה.

פנייה מספר 151, 152, 154 ו-155, 189 ו-190, משרד השיכון.
ינון אזולאי (ש"ס)
אגב, מנסור, לגבי הפנייה. אם אתה רוצה להביא כסף רק למגזר הערבי, תביא. רק שתדאג למישהו. בינתיים אני רואה שאחרים כאן דואגים. זה שזה לא מגיע, נכשלת. נכשלת כלפי הציבור שלך. עזוב, הציבור שלנו יסתדר. יש לנו אמונה.
היו"ר אלכס קושניר
בבקשה. משרד השיכון.
משה גפני (יהדות התורה)
מתי הגיעה הפנייה של משרד השיכון לוועדה?
היו"ר אלכס קושניר
הפנייה הזאת הגיעה ביום ראשון.
יפתח עשהאל
פנייה תקציבית על סך 32 מיליון ו-641 אלף שקלים בהוצאה בסך של 77.840 אלפי שקלים בהרשאה להתחייב לפי התכניות הבאות:

כלל הסכום לסבסוד פיתוח וניהול דיור ציבורי –

תכנית מספר 1, 70-02-01, 25 מיליון ו-100 אלף שקלים.

תכנית מספר 2, 70-02-01, 7 מיליון ו-750 אלף שקלים.

תכנית מספר 70-02-05, 147 מיליון ו-877 אלף שקלים בהוצאה וסך של 201,631 אלפי שקלים בהרשאה להתחייב.

תכנית מספר 70-03-01, 68 מיליון ו-94 אלף שקלים בהרשאה להתחייב.

תכנית 70-05-01, סך 16 מיליון ו-500 אלף שקלים בהוצאה וסך של מיליון ו-800 אלף שקלים בהרשאה להתחייב.

תכנית 70-05-03, 2 מיליון ו-508 אלף שקלים בהרשאה להתחייב.

תכנית 70-05-05, 151 מיליון ו-712 אלף שקלים בהרשאה להתחייב.

תכנית 70-05-07, 16 מיליון ו-577 אלף שקלים בהרשאה להתחייב.

תכנית 70-05-09, 75 מיליון ו-145 אלף שקלים בהרשאה להתחייב.
היו"ר אלכס קושניר
שאלות.
ינון אזולאי (ש"ס)
בעיקרי הפנייה, זה גם תפעול ואחזקה של הדיור הציבורי.
יפתח עשהאל
נכון. ציינתי.
ינון אזולאי (ש"ס)
אני רק אומר שאנחנו יודעים שממש לפני מספר חודשים פורסם על הזנחה בדיור הציבורי. ראינו דירות מתקלפות ורטיבות. למה כאן אנחנו לא רואים שאתם הולכים לעשות איזשהו שינוי בתוך הדיור הציבורי בשיפוץ הדירות האלה כדי שיוכלו לגור בהן בצורה מכבדת יותר?
יפתח עשהאל
מועבר כאן תקציב של 16 מיליון ו-500 אלף שקלים לדיור הציבורי רק לטובת שיפוץ הדיור הציבורי. זה בנוסף - דיברנו על זה בהעברת התקציב עצמו – לתקציבים גדולים שהועברו לבסיס בנושא הזה בהתאם לבקשת משרד השיכון.
ינון אזולאי (ש"ס)
יש כ-900 דירות שלא ראויות למגורים. כמה דירות בסך הכול יש היום בדיור הציבורי?
יפתח עשהאל
משרד השיכון כאן והוא יוכל לפרט.
יוסי שבת
מנהל אגף מימון ותקציבים במשרד הבינוי והשיכון. יש לנו כ-53 אלף יחידות דיור בדיור הציבורי. במסגרת המדיניות רוצים לרכוש דירות נוספות. אנחנו רוצים לרכוש גם בתי גיל זהב ומאכלסים בתי גיל זהב. בפנייה יש לנו גם מכרז חדש לבתי גיל זהב על מנת לתת שירות טוב יותר לדיירים שם.
ינון אזולאי (ש"ס)
אתם יודעים כמה זכאים יש לכם שעדיין לא נמצאים בדירות?
יוסי שבת
כן. במשרד הבינוי והשיכון יש לנו כ-5,700 שממתינים לדיור הציבורי. המספרים האלה עולים מדי שנה. במשרד הקליטה יש עוד מעל 20 אלף שממתינים.
ינון אזולאי (ש"ס)
ידוע שיש דירות שהן דירות ריקות ושוממות של הדיור הציבורי. למה לפני שהולכים וקונים דירות נוספות, למה לא מגיעים קודם כל לדירות האלה? כמובן שצריך עוד דירות וצריך כמה שיותר להגדיל את ההיצע אבל בסופו של דבר יש את הדירות שהן לא שמישות ואפשר לקחת אותן, לשפץ אותן ולתת+ אותן למי שזכאי.
יוסי שבת
אתה צודק. אנחנו עשינו עבודה פנימית במשרד על מנת לבחון מה מהדירות האלו אין שם זכאים ואין ביקוש ויש לצורך העניין עודף דירות. אז אנחנו מתכוונים להוציא אותן למכירה ולהשתמש בכסף על מנת לקנות דירות במקומות שיש זכאים שמחכים לדיור.
ינון אזולאי (ש"ס)
במקומות האלה אין זכאים?
יוסי שבת
יש אזורים מסוימים ודירות מסוימות שאין להן ביקוש כבר שנים ויש זכאים שלא מוכנים להיכנס אליהן. זאת אומרת, אנחנו פוגעים בזכאים כי הוא רוצה לבוא ולהיכנס לדירה ואנחנו אומרים לו שאנחנו לא רוצים אפילו לרשום לו סירוב כי אנחנו מבינים שיש כאן בעיה.
ינון אזולאי (ש"ס)
אלה שכונות מוחשות?
יוסי שבת
שכונות מאוד קשות. אזורים מאוד קשים. אנחנו עושים מיפוי של הדירות. חלק מהן אנחנו נמכור ובאמצעות הכסף נרכוש דירות אחרות ובחלק מהדירות אנחנו כן מתכוונים לבצע שיפוץ יסודי ולהשמיש אותן. הכול במטרה לתת פתרונות ולצמצם את מספר הממתינים בדיור הציבורי. בעיקרון אנחנו לא מצליחים לצמצם כי קצב הגידול הוא יותר מהיר מהרכישה.
ינון אזולאי (ש"ס)
יותר מזה. לא רק שאתם לא מצליחים לצמצם וכמו אתה אומר המספר גדל, אלא יכול להיות שיש עוד – אני קורא לזה כך – עוולה כאשר יש משפחות שהיו להן שתי דירות ואתם באים ולוקחים להם דירה אחת למרות שהילדים עדיין ממשיכים לגור אצלם. נכון שהם מעל גיל 18. אני אתן לך דוגמה מהעיר ממנה אני מגיע. אני מגיע מאשדוד. יש שכונה שנקראת רבי טרפון, רחוב שנקרא רבי טרפון ושם יש מקבץ כזה של דיור ציבורי, חלקם יכלו וזכו לקנות ובחלקם מדובר על אלמנות. אגב, שתי אלמנות שאני מטפל בהן, אפילו באותו בניין, הילדים שלהן גרים איתן. עול הפרנסה עליהן. לקחת להן דירה אחת, זה גזר דין מוות לאותה משפחה שאין לה מאיפה לשלם שכירות. גם כשהם רוצים לקנות את הדירה, לנסות לקנות אותה, הם לא יכולים להגיע למצב של קניה כי העליתם את המחיר. זה לא כמו שהיה פעם, שנותנים להם מחיר של 10 או 20 אחוזים.
יוסי שבת
השאלה שאתה מעלה היא בעיה אמיתית שאנחנו מתמודדים איתה כי בסופו של דבר יש משפחות שהיו גדולות מאוד ונתנו להן עוד דירה. אמרו שאי אפשר לתת למשפחה גדולה דירה של שני חדרים בדיור הציבורי ואם אפשר לתת להם דירה צמודה, נתנו להם דירה צמודה. מה שקרה לאורך השנים זה שהתור גדל ויש לחץ של משפחות שמחכות לדידו.
ינון אזולאי (ש"ס)
אבל המשפחה לא קטנה. אם המשפחה קטנה יותר, אתה צודק כי מ-10 ילדים ירדו ל-5 ילדים, אבל אני מדבר איתך על מצב בו נשאר בבית אותו מספר ילדים. הם עברו את הגיל אבל ממשיכים לגור בבית. מה נעשה? הילדים עדיין לומדים במוסדות או שהילד חייל ובסוף שבוע הוא חוזר הביתה. זאת עוולה. אני מדבר איתך על משפחות במצב סוציו אקונומי הכי נמוך. אני מדבר על אלמנות אבל גם אם זאת לא אלמנות או אלמן, הבעיה היא בעיה וצריך לפתור אותה.
יוסי שבת
אתה צודק. בכללים שלנו הגיל הוא משפיע ויכול להיות שצריך לפתור את מה שאתה מדבר עליו.
ינון אזולאי (ש"ס)
יש לכם תכנית לפתור את זה?
יוסי שבת
הולך להיות צוות טיפול, צוות ציבורי, שידון בכל הנושא של הממתינים לדיור ציבורי. יותר בעצם איך לתת את הפתרונות. אם אין לנו ממתינים שעומדים בעורף, אתה לא רוצה לקחת למישהו דירה. אנחנו לא אומרים שהילדים גדלו וצריך לעבור לדירה קטנה יותר. בסוף יש לך הרבה מאוד משפחות במצב מאוד קשה שעומדות ומחכות ואין להן פתרון דיור.
ינון אזולאי (ש"ס)
אולי תוך כדי ההמתנה לוועדה שתקום, אולי לעצור את הפינוי של אותן משפחות. הרי המשפחות האלה קיבלו צו פינוי. אני חושב שצריך קודם כל לעצור את זה.
יוסי שבת
אנחנו כרגע לא מבצעים פינויים.
ינון אזולאי (ש"ס)
כלומר, גם אם קיבלו מכתב, אתה אומר שכרגע - - -
יוסי שבת
אני אעלה את זה ואבדוק את זה אצלנו אבל זה מקרה פרטני. יכול להיות שאפשר לבדוק את המקרה הספציפי שלך.
ינון אזולאי (ש"ס)
אני חושב שזה לא פרטני. הפניות מגיעות ללשכה אבל זה לא פרטני.
יוסי שבת
אני אעלה את הנושא.
ינון אזולאי (ש"ס)
אני יכול להפנות ספציפית למקרים.
יוסי שבת
אני אטפל בזה. אני אעלה את זה למנכ"ל ואבקש שיבדקו את הנושא הזה.
ינון אזולאי (ש"ס)
בתכנית מספר 2 יש פעולות בבנייה חדשה למגורים. במטרות השינוי יש את הסכמי הגג. אנחנו יודעים שהסכמי הגג תוקצבו בעשרות מיליארדי שקלים. נכון?
יוסי שבת
בסכומים גבוהים.
ינון אזולאי (ש"ס)
אני חושב ב-30 מיליארד שקלים בכל השנים האלה. אנחנו רואים את דוח מבקר המדינה שמציג מצב עגום של הסכמי הגג, שרשויות מצד אחד קיבלו חלק אבל מצד שני עדיין לא מתקדם. אנחנו יודעים על ערים שלא הצליחו להתקדם עם הסכמי הגג האלה. עכשיו אתה בא ואומר שאתה צריך עוד כסף במסגרת הסכמי הגג לרשות מקרקעי ישראל. על מה אנחנו הולכים לתת להם אם בסך הכול ניבנו רק 80 אלף יחידות דיור? זה שמשווקים כל שנה יחידות דיור, כשאין לך ספר מכרז או שעדיין אין התחלות בנייה, זה עדיין לא שיווקים. אני חושב שהדבר החשוב ביותר הוא התחלות בנייה. תוך כדי, אם תוכל לומר לי גם מה היה מספר התחלות בנייה ולא כמה שיווקים כי בשיווקים אמרת לי - השר אמר - שעד סוף השנה יהיו למעלה מ-80 אלף יחידות דיור, דבר שלא קרה. זאת לא חכמה לשווק. חכמה היא להתחיל בנייה.

אם כן, אני שואל קודם על הסכם הגג, 30 מיליארד שקלים שאנחנו יודעים שלא הגיעו ליעדם או שבעצם לא נוצלו בצורה הנכונה ועכשיו אנחנו הולכים להביא עוד כסף ואני שואל על מה ולמה, אם אנחנו עדיין לא יודעים לפתור את הבעיה שהייתה עד עכשיו. והדבר השני ששאלתי הוא לגבי התחלות הבנייה.
יפתח עשהאל
תכנית מספר 3 ולא תכנית מספר 2. הכוונה ל-70-02-05?
ינון אזולאי (ש"ס)
הסכמי הגג בתכנית מספר 2.
יוסי שבת
02-02. אני אסביר שהתכנית הזאת בסוף, זה לא שהמדינה מביאה כאן כסף.
ינון אזולאי (ש"ס)
לא. 02-05, הסכמי גג.
יפתח עשהאל
התקציב שמועבר כרגע, מועבר כאן גם תקציב מזומן בגין הרשאות עבר. זאת אומרת, פיתוח קרקע שנעשו על שיווקי עבר שהצליחו כבר ומפותחת בה הקרקע.
ינון אזולאי (ש"ס)
זה אתם מעבירים לרמ"י?
יפתח עשהאל
לא לרמ"י. רמ"י משווקת את הקרקע. משרד השיכון מפתח אותה. הוא בעצם מכין את הקרקע, מכין את התשתיות שנדרשות בשביל שכונת המגורים. ההרשאה להתחייב אלה שיווקים שהצליחו השנה במסגרת הסכמי הגג. זאת אומרת, זה מראה כאן על הצלחה מאוד גדולה.
היו"ר אלכס קושניר
זה בעצם מימוש ההרשאה.
יפתח עשהאל
בדיוק. יש את ההרשאה מזומן ויש את ההרשאה עצמה.
ינון אזולאי (ש"ס)
שם יש התחלות בנייה?
יפתח עשהאל
משרד השיכון מפתח את הקרקע, ההרשאה להתחייב היא בגין שיווקים שהצליחו בשנה-שנתיים האחרונות ומשרד השיכון החל לפתח את הקרקע שם. זאת הרשאה להתחייב. המזומן יוצא אחרי כמה שנים כשאנחנו נותנים בסוף ההרשאה להתחייב.
משה גפני (יהדות התורה)
מה זה מיליון וחצי שקלים לפיתוח מבני דת?
יפתח עשהאל
אלה כספים קואליציוניים. משרד השיכון יוכל להרחיב.
יוסי שבת
בית הכנסת תפארת ישראל.
משה גפני (יהדות התורה)
ברובע היהודי? אבל עליו יש החלטת ממשלה. למה זה צריך להיות בכסף קואליציוני?
יוסי שבת
כי החלטת הממשלה הייתה בשנים 2017-2014, אוגם שם חלק מהכסף בגלל כל מיני בעיות אחרות, החברה התחילה לפעול באתר ובית הכנסת בתהליכי בנייה. החברה פנתה לממשלה, גם למשרד האוצר וגם למשרד הבינוי והשיכון, במטרה לבקש לאגם עוד כספים - היא פנתה גם לחברי כנסת - כדי שהיא תוכל להשלים את הבנייה ולהשלים את מימוש החלטת הממשלה. בשנים האחרונות מדי שנה אנחנו מצליחים לאגם כסף מצומצם נוסף והכול במטרה שהם ישלימו את הבנייה.
משה גפני (יהדות התורה)
צריך להביא את זה בהעברה?
יוסי שבת
כן.
משה גפני (יהדות התורה)
אי אפשר להסתמך על החלטת הממשלה?
יוסי שבת
לא. פג תוקף החלטת הממשלה. הם קיבלו רק חלק מהסכום. הם קיבלו במועד ההחלטה 12.5 מיליון מתוך 24 מיליון.
ינון אזולאי (ש"ס)
אמרת דבר שקצת צרם לי. אמרת לרב גפני שהממשלה פנתה גם לחברי כנסת.
יוסי שבת
לא הממשלה. החברה.
ינון אזולאי (ש"ס)
שהחברה פנתה גם לחברי כנסת כאילו עשתה איזושהי מגבית. אם הכסף הוא נכון וראוי, היה צריך לשים שם כסף גם בלי ההסכם הקואליציוני.

אני אחזור למקום של התחלות הבנייה עליהן שאלתי. לגבי הסכמי הגג עניתם לי. לגבי התחלות בנייה, אני מבקש לדעת כמה התחלות בנייה יש. התחלות. לא שיווקים.
יפתח עשהאל
אני יכול לומר על התחלות בנייה שבוצעו בשנה שעברה.
ינון אזולאי (ש"ס)
אתה מדבר אתי על 2020 או על 2021?
יפתח עשהאל
2020. אנחנו לא יודעים על סוף 2021.
יוסי שבת
בנתון האחרון שפרסמה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה – היא מפרסמת באיחור – היא פרסמה על 56 אלף בשנה. כתוב כאן 4.3 לעומת שנה קודמת. אלה נתונים שמתפרסמים על ידי הלכה המרכזית לסטטיסטיקה ולאו דווקא על ידי משרד הבינוי והשיכון. ההיקפים הם די גבוהים ביחס לשנים קודמות.
ינון אזולאי (ש"ס)
שזה עדיין לא מספיק.
היו"ר אלכס קושניר
בשנה הבאה יהיה יותר.
יפתח עשהאל
התחלות בנייה הן בעצם ביטוי של שיווקי קרקע שבוצעו ולכן גם ההרשאה וההצלחה של שיווקים השנה התבטאו בהתחלות בנייה בעוד כשנתיים-שלוש קדימה.
ינון אזולאי (ש"ס)
בתכנית מספר 4, פעולות שיקום שוטפות, תשלום עבור פסקי דין, אל המשפטים מול אזרחים?
יוסי שבת
לא. אלה תביעות משפטיות בדרך כלל מאירועים שהיו לפני 30-20 שנים, עד שהתהליך המשפטי נסגר, בדרך כלל מול קבלנים.
ינון אזולאי (ש"ס)
רציתי דווקא לשאול מהצד של רוכשי הדירות. אנחנו נתקלים בהרבה פניות כאשר לדוגמה בן אדם קנה דירה בבית שמש או בירושלים ונתקל בכל מיני בעיות כמו קיר תומך או קברים שמצאו. אותו רוכש דירה בא להתקדם, זה הרי כל הכסף שיש לו, ואמרו לו שהדירה תהיה מוכנה תוך שלוש-ארבע שנים אבל עברו כבר ארבע שנים והטרקטור לא עלה על המקום. אם אותו בן אדם פונה למשרד השיכון, משרד השיכון אומר לו שזה לא הוא אלא הקבלן. הוא פונה לקבלן, הקבלן אומר לו שזה לא הוא אלא משרד השיכון. למה לא להקים מוקד מיוחד בנושא הזה אליו יוכלו לפנות אותם רוכשים שיש להם בעיות ויהיה ניתן גם לפתור להם את הבעיות? הרי אין סעיף בחוזה שלהם שאם הקבלן מאחר ביום אחד, הוא ישלם עבור זה. גם אם כתוב שהוא משלם 300 שקלים ליום בגין איחור, זאת בעיה עליה הוא צריך אחר כך להתמודד בבית המשפט. אם הוא יודע שהוא עומד מול משרד השיכון, אז בסדר.
יוסי שבת
הפניה לא נוגעת בנושא הזה. השר הנחה בחודש האחרון לשדרג את כל התפקיד של הממונה על חוק המכר, להפוך את זה לזרוע יותר חזקה של המשרד כדי שבאמת לרוכשים פרטיים יהיה מוקד לפנות אליו ואולי אפילו לפנות לציבור שידע שאפשר לפנות למשרד הבינוי והשיכון על מנת שאנחנו נוכל לסייע לאותם אנשים.
ינון אזולאי (ש"ס)
זה חשוב. בתכנית מספר 5, 70-05-01, הכסף שהולך לבתי גיל הזהב. הסוכנות היהודית בנתה את הבתים האלה? זה תחתיה ואתם רק שוכרים?
יוסי שבת
הסוכנות בנתה 2,650 דירות. היא לא בנתה אותן, היא התחילה בתהליך. יש בתל אביב ויש באשקלון מבנים שנבנו.
ינון אזולאי (ש"ס)
כמה שנים קיימת התכנית הזאת?
היו"ר אלכס קושניר
דיברנו על זה בדיון הקודם.
יוסי שבת
דיברנו על זה. עד 2025. יש כאן השלמת שכר דירה.
ינון אזולאי (ש"ס)
אם על זה דיברנו בדיון הקודם, זה בסדר גמור.

בתכנית 7, בתי גיל הזהב. אגב, אם כל אלה בבתי גיל הזהב, עליהם דיברנו בפניות הקודמות, למה לא שמים את זה בפנייה אחת?
היו"ר אלכס קושניר
גם אני שאלתי את השאלה הזאת.
ינון אזולאי (ש"ס)
בדיון הקודם אמרנו לשם הדחיפות. היינו מסיימים את זה אז אלא אם כן יש כאן משהו חדש.
יוסי שבת
לא. יש סיוע בשכר דירה שזה סעיף 42 ויש לנו גם פנייה בנושא הזה. יש את החלק של ניהול ותחזוקה גם של הדיור הציבורי וגם בתי גיל זהב, שאלה הנכסים. זה לא לאנשים. אצלנו זה סעיף 70, של משרד הבינוי והשיכון.
ינון אזולאי (ש"ס)
לאן זה הולך?
יוסי שבת
זה הולך למבנים עצמם. גם לניהול שלהם וגם לתחזוקה.
ינון אזולאי (ש"ס)
תכנית מספר 9, חוק מכר הדיור הציבורי. הייתי מבקש לדעת לגבי התכנית הזאת מה אנחנו רוצים בתקצוב שלה. אני מסתכל בפירוט והוא מאוד מינורי. על מה אנחנו מדברים?
יפתח עשהאל
התכנית הזאת היא – דיברנו על זה גם בפניית העודפים – התכנית בה אנחנו מתקצבים את חוק המכר, את קרן רכישת הדירות בדיור הציבורי.
ינון אזולאי (ש"ס)
כמה יש בה?
יפתח עשהאל
כל שנה בהתאם להכנסות שנכנסות לקרן, אנחנו מתקצבים הרשאה להתחייב כדי שהמשרד יוכל לבצע את הרכישות.
היו"ר אלכס קושניר
התכנון הוא לרכוש 3,000 יחידות דיור?
יפתח עשהאל
נכון. 1,700 יחידות דיור ובנייה של עוד 3,000.
היו"ר אלכס קושניר
בכל הארץ. לפי אזורי הביקוש.
יפתח עשהאל
1,700 דירות, מדובר בכסף נוסף. חוק המכר הוא כספים שבאים ממכירה של דירות בדיור הציבורי שמהם קונים דירות חדשות.
ינון אזולאי (ש"ס)
אגב, כל שנה יורד מלאי הדירות לדיור הציבורי.
יוסי שבת
נמכרות 2,000 דירות בשנה אבל יש האטה בקצב של המכירה.
ינון אזולאי (ש"ס)
בין 2014 ל-2020 נמכרו לזכאים לדיור הציבורי 10,984 ונרכשו 2,796.
יוסי שבת
כי הדירות שנמכרות נמכרות במחיר הרבה יותר נמוך מהדירות שרוכשים ולכן על כל 5-5.5 דירות שמוכרים, אפשר לקנות דירה אחת.
ינון אזולאי (ש"ס)
בגלל המצב במשק.
יוסי שבת
בגלל המחירים.
היו"ר אלכס קושניר
בגלל שמוכרים בהנחה וקונים במחיר מלא, אבל הממשלה הזאת שמה כסף נוסף כדי להגדיל.

אנחנו יוצאים להתייעצות סיעתית. חוזרים בשעה 14:42.

(הישיבה נפסקה בשעה 14:37 ונתחדשה בשעה 14:42.)
היו"ר אלכס קושניר
אני מחדש את הישיבה.

אנחנו מצביעים על פנייה תקציבית של משרד השיכון, מספר 151, 152, 154, 155, 189, 191.

מי בעד? מי נגד? מי נמנע.

הצבעה
אושרה
ינון אזולאי (ש"ס)
נמנע.
היו"ר אלכס קושניר
נמנע אחד. הפנייה אושרה.
ינון אזולאי (ש"ס)
רוויזיה.
היו"ר אלכס קושניר
יש רוויזיה.

פנייה מספר 200 ו-201, משרד השיכון.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
מתי אתה מצביע על הרוויזיה של הסעיף ההוא?
היו"ר אלכס קושניר
לקראת המליאה.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
בסביבות 16:00, פלוס-מינוס.
היו"ר אלכס קושניר
כן, משהו כזה.
עשהאל צור
אגף תקציבים. סעיף 42, מענקי בינוי ושיכון. הפנייה התקציבית נועדה להעביר סכום של 112 מיליוני שקלים לתכנית מספר 42-02-01 לצורך הגדלת הסיוע בשכר דירה למשפחות עולות הממתינות לדיור ציבורי ולקשישים הממתינים לבתי גיל זהב ומקבצי דיור, בהתאם להחלטת הממשלה מספר 289 מיום 1 באוגוסט 2021 בדבר יישום הסכמים קואליציוניים בשנים 2021 ואילך.
היו"ר אלכס קושניר
ברשותכם, אני רוצה לומר מילה. אני ביקשתי להביא את הפנייה הזאת היום להצבעה בגלל שמדובר בפעולה מאוד מאוד מורכבת שהמשרד יצטרך לעשות לאחר מכן. מדובר בצעד מאוד מאוד מבורך של העלאת הסיוע בשכר דירה לקשישים הנזקקים העומדים בתור לדיור ציבורי, גם במשרד השיכון וגם במשרד העלייה והקליטה. הצעד הוא מאוד משמעותי, מאוד מאוד חשוב ואני חייב לומר שניסינו לקדם את המהלך הזה במשך הרבה מאוד זמן ואני שמח שבממשלה הזאת, בשיתוף פעולה בין השר ליברמן לשר אלקין, זה הבשיל.

לכן אני מאוד מבקש מחברי הכנסת מכל הסיעות לתמוך בהעברה הזאת מהר ככל שניתן כי בסוף זה כסף שמגיע לקשישים ולמשפחות הנזקקות. זה מגדיל את הסכום בערך ב-800 שקלים לקשישים. זה אלה שעומדים בתור לדיור ציבורי.
אופיר כץ (הליכוד)
הם עוד לא קיבלו?
היו"ר אלכס קושניר
היום הם מקבלים סכום ובאמצעות ההעברה הזאת החל מינואר אנחנו מגדילים להם את הסכום בערך ב-800 שקלים לחודש. זה בין 700 ל-1,000 שקלים. תלוי.
אופיר כץ (הליכוד)
לכמה זמן זה?
היו"ר אלכס קושניר
לכל הזמן.
עשהאל צור
זאת העלאה על הבסיס. מהיום הסכומים יגדלו.
ינון אזולאי (ש"ס)
לא הייתי אתכם רק בדבר אחד. כמה הם קיבלו עד עכשיו?
עשהאל צור
עד עכשיו קיבלו סדר גודל של בין 1,300 ל-1,700 בהתאם לזכאות אישית, זוגות או יחידים. אני מדבר על קשישים. יש גם משפחות שממתינות.
ינון אזולאי (ש"ס)
ההעלאה שניתן עכשיו, ה-800 שקלים, היא רק לקשישים?
עשהאל צור
כן. לקשישים הממתינים לבתי גיל זהב או למקבץ דיור.
ינון אזולאי (ש"ס)
את ההעלאה הזאת אנחנו צריכים כי המחיר בבית גיל הזהב עולה?
עשהאל צור
לא. אני אסביר. אלה אנשים שמחכים להיכנס לבתי גיל זהב ובינתיים הם שוכרים דירה בשוק החופשי.
ינון אזולאי (ש"ס)
זה עבור שכירות הדירה שלהם. כמה ממתינים כיום?
עשהאל צור
יש לנו סדר גודל של 8,000 זכאים, שיזכו להגדלה הזאת.
היו"ר אלכס קושניר
לא. איך? יש לך במשרד הקליטה 20 אלף אנשים.
ג'ידא רינאוי זועבי (מרצ)
זכאי או כאלה שהגישו.
היו"ר אלכס קושניר
לא. מי שמקבל היום.
עשהאל צור
אני אסביר. מדובר על אלה ששוכרים דירה בגפם בשוק הפרטי.
היו"ר אלכס קושניר
גם זוגות וגם יחידים.
עשהאל צור
כן.
ינון אזולאי (ש"ס)
כל שנה המספר עולה ויורד? הוא מתאזן? לצערנו הקשישים הולכים ונעלמים.
עשהאל צור
מצד אחד נכנסים נוספים. מהצד השני, כמו שכבוד היושב ראש הזכיר קודם, אנחנו במהלך של בניית הרבה בתי גיל זהב. כמו שהוזכר ההסכם מ-2016 של 250 יחידות ועכשיו אנחנו הולכים לחתום על הסכם עם הסוכנות לבנייה של עוד 3,000 יחידות דיור כאלה של בתי גיל זהב.
ג'ידא רינאוי זועבי (מרצ)
באיזו פריסה גיאוגרפית?
עשהאל צור
ב-2,250, זה בשלבי בנייה שונים. כמו שהזכרנו, יש כאלה באשקלון. אם תרצו פריסה מדויקת, אני יכול להעביר לוועדה. ההסכם של ה-3,000 הנוספים עוד לא נחתם. באופן כללי הפריסה היא גיאוגרפית בכל הארץ.
ינון אזולאי (ש"ס)
יש צפי?
עשהאל צור
הצפי הוא שזה יהיה בכל הארץ.
ינון אזולאי (ש"ס)
מתי הוא ייחתם?
עשהאל צור
בחודשים הקרובים.
ינון אזולאי (ש"ס)
כלומר, ב-2022 כבר תהיה התחלה. אתם מעריכים שברבעון הראשון של 2022 זה ייחתם?
היו"ר אלכס קושניר
אני חושב שההחלטה על מיקום המקבצים החדשים או בתי גיל הזהב החדשים צריכה להתקבל קודם כל על סמך הקרקע שיש בזמינות אצל הסוכנות היהודית ועל פי אזורי ביקוש. הרי משרד השיכון יודע לפלח בדיוק היכן יש לו ביקושים גבוהים.
ינון אזולאי (ש"ס)
זה מביא אותי לשאלה הבאה. הקשישים פזורים בכל הארץ. בתי גיל הזהב שאתם בונים, אתם מסתכלים מבחינת המיקום? אם אתם יודעים שלמשל בעיר חיפה יש לך - - -
היו"ר אלכס קושניר
פגעת בול. בחיפה יש תור מטורף.
עשהאל צור
לדוגמה באשדוד יש בית גיל זהב במסגרת ההסכם של 2016 שבנייתו עומדת להסתיים בקרוב. משרד השיכון הולך להעביר אליו את הדיירים מבית גיל זהב הישן והולך לקדם בבית גיל זהב הישן פרויקט של פינוי-בינוי, לבנות מבנה חדש, גדול יותר.
ינון אזולאי (ש"ס)
מה אתם עושים עם אלה שגרים שם?
עשהאל צור
אמרתי. מעבירים לבית גיל הזהב החדש. הם עוברים לבית גיל זהב חדש בעיר אשדוד ובבית גיל זהב הישן עושים פינוי-בינוי כדי להגדיל עוד יחידות דיור לבית גיל זהב ואז יהיו שני בתים כאלה.
ינון אזולאי (ש"ס)
מתי בית גילה זהב באשדוד יהיה קיים?
עשהאל צור
הבנייה שלו צריכה להסתיים בחודש מארס השנה.
ינון אזולאי (ש"ס)
אתה לוקח מהישן ומעביר לחדש. בישן אתה גם בונה?
עשהאל צור
בונה ומוסיף עוד יחידות. אני לא יודע מספרים אבל אני יכול להעביר בהמשך.
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
הכוונה כאן לגיל הזהב או המחיר שהם יצטרכו לשלם הוא הזהב?
עשהאל צור
המחיר לא משתנה.
אופיר כץ (הליכוד)
אני רוצה שוב להבין. נראה לי שלא הבנתי. היום אותו קשיש משלם שכר דירה למישהו פרטי?
היו"ר אלכס קושניר
כן. כל עוד הוא שוכר דירה בשוק הפרטי וחי לבד או בתא המשפחתי שלו, הוא מקבל סיוע בשכר דירה. ברגע שהוא עובר לדיור הציבורי, הוא כבר לא מקבל שכר דירה.
אופיר כץ (הליכוד)
כשהוא נפטר, הזכאות עוברת הלאה לבא בתור? מה עושים עם ה-800 שקלים האלה?
עשהאל צור
הזכאות היא אישית. בן אדם שמקבל זכאות, יקבל זכאות. אין מספר מסוים של זכאות
.
ינון אזולאי (ש"ס)
אם הוא זוג ואחד מהם נפטר, הסכום יורד לו?
עשהאל צור
לא.
אופיר כץ (הליכוד)
הוא נפטר והוא לבד. ה-800 שקלים האלה שהיו עבורו עוברים לבא בתור שאמור לקבל?
עשהאל צור
כל מי שנמצא בקטגוריה יקבל את ההגדלה. אין מכסה של הגדלות.
אופיר כץ (הליכוד)
אם עוד חודש מתווספים עוד 2,000?
היו"ר אלכס קושניר
כולם יקבלו.
ינון אזולאי (ש"ס)
התייעצות.
היו"ר אלכס קושניר
חוזרים להצביע בשעה 14:54.

(הישיבה נפסקה בשעה 14:49 ונתחדשה בשעה 14:54.)
היו"ר אלכס קושניר
אני מחדש את הישיבה.

אנחנו מצביעים על פנייה מספר 200 ו-201, משרד הבינוי והשיכון. מי בעד? מי נגד? מי נמנע?

הצבעה
אושרה
ינון אזולאי (ש"ס)
בעד.
משה גפני (יהדות התורה)
בעד.
היו"ר אלכס קושניר
הפנייה.

יש רוויזיה?
ינון אזולאי (ש"ס)
לא.

פנייה מספר 170-169, משרד החינוך.
מוחמד חלאילה
הפנייה נועדה לתקצוב סך של 70 מיליוני שקלים בהוצאה מתקציב הפיתוח של משרד החינוך עבור התאמת התקציב לביצוע בפועל כמובן עבור מימון הרשאות עבר. ועבור תקצוב סך של 5.5 מיליון שקלים בהרשאה להתחייב עבור יישום הסכמים פוליטיים בעלי משמעות תקציבית. 2.5 מיליון שקלים בהרשאה להתחייב עבור בינוי כיתות לימוד בחינוך ההתיישבותי ועוד 3 מיליון שקלים בהרשאה להתחייב עבור חידוש מבנים במערכת החינוך בהתאם להחלטות הממשלה מספר 289 מיום 1 באוגוסט 2021 ומספר 551 מיום 24 באוקטובר 2021.
משה גפני (יהדות התורה)
כמה לחינוך ההתיישבותי?
מוחמד חלאילה
2.5 מיליון שקלים.
משה גפני (יהדות התורה)
וכמה לכללי?
מוחמד חלאילה
עוד 3 מיליון שקלים לחידוש מבנים.
אופיר כץ (הליכוד)
גם בהתיישבות?
מוחמד חלאילה
בכללי.
אופיר כץ (הליכוד)
מה זה המשטרה ובתי סוהר?
מוחמד חלאילה
מקור המזומן מגיע מסעיף אחר.
משה גפני (יהדות התורה)
כמה כסף בסך הכול?
מוחמד חלאילה
70 מיליון שקלים עבור מימון הרשאות עבר ו-5.5 מיליון שקלים עבור הסכמים קואליציוניים.
משה גפני (יהדות התורה)
מה זה הסכמים קואליציוניים? זה בינוי.
מוחמד חלאילה
נכון. חלק מההסכמים הקואליציוניים התבקשו סכומים לחידוש מבנים בחינוך ההתיישבותי ובמערכת הכללית.
ינון אזולאי (ש"ס)
כמה כסף?
מוחמד חלאילה
5.5 מיליון שקלים קואליציוני.
משה גפני (יהדות התורה)
זה לא כסף קואליציוני שמיועד למוסד מסוים.
מוחמד חלאילה
לא. כללי.
ינון אזולאי (ש"ס)
תסביר לי מאיזה סעיף בבתי הסוהר נלקח הכסף? בשבוע שעבר, ביום חמישי האחרון, היינו כאן. אנחנו זוכרים כמה כסף המשטרה ושירות בתי הסוהר היו צריכים בשביל כל נושא בתי הסוהר, בינוי והצטיידות. עכשיו אתה לוקח מהם.
יובל הכט
אגף התקציבים, משרד האוצר. המקור לשינוי התקציבי המבוקש מגיע מסעיף 52, תחום מספר 40 של שירות בתי הסוהר, מתוך תקציבים שמיועדים לפיתוח ולבינוי של הגדלת מקומות כליאה בבתי הסוהר.
ינון אזולאי (ש"ס)
בדיוק על הנושא הזה בפעם שעברה היינו כאן ואמרתם שמבקשים את הכסף בגלל הסיפור של הכליאה, כפי שהיה בבג"ץ.
יובל הכט
השינוי הנוכחי לא יפגע בפעילות הבינוי. מדובר בפעילות שהתעכב המעבר למה שחזינו.
ינון אזולאי (ש"ס)
מה שאתה אומר לי, זאת כותרת יפה. שזה לא יפגע, זה בסדר גמור. הדברים שיש כאן, הם הכי נחוצים שיש. הפנייה הזאת היא מאוד נחוצה. למה אתם לוקחים ממקום שאתם ביקשתם. תפתח את הפרוטוקול משבוע שעבר, ישבו כאן אנשי משטרה ושירות בתי הסוהר ואמרו שהם צריכים את הכסף עבור הכליאה, מרחב המחייה, ועכשיו אתה אומר לי שזה לא יפגע. אם אתה לוקח, זה פוגע. אם אתה לא לוקח, למה בפעם שעבר הבאת וביקשת להעביר לשם?
יואב הכט
בפעם הקודמת הוספנו תקציב - אם אני יודע למה אתה מתייחס - כדי שיהיה אפשר להרחיב התקשרויות קיימות. כעת אנחנו מבקשים להסיט תקציב שלא ייעשה בו שימוש השנה אלא הוא יתבצע לפי קצב יותר איטי ממה שקיווינו וציפינו ויתבצע בשנה הבאה. כמובן שההסטה התקציבית הנוכחית לא משפיעה על קצב הביצוע אלא רק מתאימה את עצמה לקצב הביצוע שהתארך.
משה גפני (יהדות התורה)
אדוני היושב ראש, אתה מצביע?
ינון אזולאי (ש"ס)
מבחינתנו אתה יכול להצביע.
משה גפני (יהדות התורה)
לאופוזיציה יש רוב בוועדה אבל אנחנו נצביע בעד.

(היו"ר ולדימיר בליאק)
היו"ר ולדימיר בליאק
אני לוקח התייעצות סיעתית.
אופיר כץ (הליכוד)
אתה לא סומך עלינו?
ינון אזולאי (ש"ס)
לנו יש מילה. בשביל החינוך היינו מעבירים את זה.
משה גפני (יהדות התורה)
לא היה במערכת הזאת שאמרתי סתם ועשיתי אחרת.
היו"ר ולדימיר בליאק
אנחנו מצביעים בשעה 15:30.

(הישיבה נפסקה בשעה 15:25 ונתחדשה בשעה 15:30.)

(היו"ר אלכס קושניר)
היו"ר אלכס קושניר
אני מחדש את הישיבה.

אנחנו מצביעים על פנייה מספר 170-169, משרד החינוך. מי בעד? מי נגד? מי נמנע?
ינון אזולאי (ש"ס)
בעד.

הצבעה
אושרה
היו"ר אלכס קושניר
הפנייה אושרה.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
חברת הכנסת הצביעה בעד הרוויזיה.
היו"ר אלכס קושניר
זאת לא רוויזיה. זאת פנייה 170-169.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
היא הצביעה גם בעד וגם נגד.
נירה שפק (יש עתיד)
לא. אני הצבעתי בעד.
היו"ר אלכס קושניר
הפנייה אושרה. הכול בסדר.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
זאת לא הרוויזיה שלי.
היו"ר אלכס קושניר
לא.
ינון אזולאי (ש"ס)
על הפנייה הזאת אנחנו לא מגישים רוויזיה.
היו"ר אלכס קושניר
בסדר. עכשיו אנחנו עוברים להצבעות על הרוויזיות. יש לנו שלוש רוויזיות שאנחנו צריכים להצביע עליהן. רויזיה ראשונה היא הרוויזיה על פנייה מספר 74, משרד הרווחה. מישהו רוצה לנמק?
ינון אזולאי (ש"ס)
כן. הצבענו קודם נגד בגלל שנותנים לחוזרים בשאלה ולא נותנים לחוזרים בתשובה. זה חייב שייאמר. תצביע.
משה גפני (יהדות התורה)
שערוריית עולם אדוני היושב ראש. זה דבר שאי אפשר לסבול אותו. בקואליציה הזאת יש גם אנשים דתיים ומביאים כסף לחוזרים בשאלה ולא לחוזרים בתשובה.
היו"ר אלכס קושניר
אומרים יוצאים בשאלה.

מי בעד קבלת הרוויזיה על פנייה מספר 74, משרד הרווחה? מי נגד? מי נמנע?

הצבעה
הרוויזיה לא התקבלה
היו"ר אלכס קושניר
נמנע אחד. הרוויזיה לא התקבלה. הפנייה אושרה.

רוויזיה על פנייה מספר 168-161, משרד החינוך.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
אני רוצה להסביר. אדוני היושב ראש, בשנה שעברה אנחנו ליווינו את המאבק של המוכר שאינו רשמי והיו הבנות והסכמים, הועברו חלק מהכספים והשנה היה צריך להעביר 84 מיליון שקלים. מדובר בבתי ספר בנצרת, ברמלה, ביישובים הערביים, בירושלים המזרחית. אם התקציב הזה לא יעבור, בתי הספר האלה יקרסו. לכן אנחנו רצינו לעכב את ההצבעה על העברה למשרד החינוך, כל העברה, כדי משרד החינוך ומשרד האוצר יבואו לקראת המוכר שאינו רשמי. יש גם בתי ספר יהודיים חרדים, יש גם בתי ספר ערביים.

אני פונה לכולם ומבקש לא להתחשב בקואליציה ואופוזיציה אלא להתחשב בתלמידים, בילדים, ולא לתת לזה לעבור. אם הרוויזיה תיפול, הם יהיו תחת הרחמים - וההבטחות שלעתים קרובות לא מתקיימות - של משרד האוצר.

לכן אני מבקש לקבל את הרוויזיה ולהצביע בעדה.
אופיר כץ (הליכוד)
מה לגבי ההבטחה של מנסור? הוא גם הבטיח.
היו"ר אלכס קושניר
תודה. אני רוצה להעלות את הרוויזיה להצבעה.
משה גפני (יהדות התורה)
רגע. אני רוצה להוסיף משפט. חבר הכנסת אחמד טיבי צודק. מה שעושים במקרה הזה, זה הומצא עם כל מיני תירוצים כאילו זאת קואליציה אבל זאת לא קואליציה אלא זאת כל מערכת החינוך במוכר שאינו רשמי. לכן צריך להצביע בעד הרוויזיה ולאפשר את זה.
ינון אזולאי (ש"ס)
אני רק רוצה לדעת אם מנסור כאן כי הבנתי שהיו איזה שהן הסכמות. כנראה שלא היו הסכמות ושוב עבדו עליו.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
מוחמד, יש הסכמות?
מוחמד חלאילה
אני לא מוסמך.
ינון אזולאי (ש"ס)
אני מבקש לומר דבר אחד. כל הסכמה שתהיה - - -
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
אין הסכמות.
ינון אזולאי (ש"ס)
אני יודע שכרגע אין הסכמות אלא עוד פעם עושים על מנסור סיבוב. אני אומר לך שאין הסכמות.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
יעשו פגישות.
ינון אזולאי (ש"ס)
יעשו סיבובים ולא פגישות. אני אומר לך שפיתוח צריך להיות כמו שהיה כל הזמן ונעשה כמו שידענו ביחד לדאוג לזה.
היו"ר אלכס קושניר
אנחנו מצביעים על רוויזיה על פנייה מספר 168-161. מי בעד? מי נגד? מי נמנע?

הצבעה
הרוויזיה לא התקבלה
היו"ר אלכס קושניר
הרוויזיה לא התקבלה. הפנייה אושרה.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
נציג רע"מ לא כאן ונציגת מרצ לא כאן.
היו"ר אלכס קושניר
רוויזיה אחרונה להיום. רוויזיה על פניות 151, 152, 154, 155, 189 עד 191, משרד השיכון. מישהו רוצה לנמק?
ינון אזולאי (ש"ס)
אני מקווה שאכן יהיה כפי שאמר לי יוסי שבת נציג משרד השיכון שהיה כאן ובפניו העליתי את הנושא של דיור ציבורי של נשים אלמנות שרוצים להוציא אותן מהדירה. הוא הבטיח לי שקמה ועדה ותוך כדי הם הולכים לעכב את זה על מנת שלא יוציאו את הנשים האלה מהדירות שלהן. אם יש פניות, אני אפנה אותן אליו.

מבחינתי אני מושך את הרוויזיה כי אני סומך עליו שבעניין הזה הוא יעמוד במילה וידאג לזה.
משה גפני (יהדות התורה)
גם אני מושך את הרוויזיה.
היו"ר אלכס קושניר
יש עוד מישהו שהגיש רוויזיה על הפנייה הזאת? אם כך, הרוויזיה לפניות מספר 151, 152, 154, 155, 189 עד 191, משרד השיכון – נמשכה. הפנייה אושרה.

נכון להיום הישיבה נעולה. לא יהיה המשך ישיבה אחרי המליאה. לגבי מחר, קצת יותר מאוחר יצא סדר יום.

תודה. הישיבה נעולה.


הישיבה ננעלה בשעה 15:38.

קוד המקור של הנתונים