פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-וארבע
הכנסת
64
ועדת הכספים
08/12/2021
מושב שני
פרוטוקול מס' 166
מישיבת ועדת הכספים
יום רביעי, ד' בטבת התשפ"ב (08 בדצמבר 2021), שעה 9:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-24 מתאריך 08/12/2021
הצעת אישור עמותת המצפה לישראל (ע"ר) 580367209 כמוסד ציבורי לעניין סעיף 61 לחוק מיסוי מקרקעין (שבח ורכישה), התשכ"ג- 1963, הצעת אישור מוסדות ציבור לעניין סעיף 46 לפקודת מס הכנסה רשימה שסימנה 19-1008-21, הצעת אישור מוסדות ציבור לעניין סעיף 61 לחוק מיסוי מקרקעין
פרוטוקול
סדר היום
1. הצעת אישור מוסדות ציבור לעניין סעיף 46 לפקודת מס הכנסה
2. הצעת אישור מוסדות ציבור לעניין סעיף 61 לחוק מיסוי מקרקעין
3. הצעת אישור עמותת המצפה לישראל (ע"ר) 580367209 כמוסד ציבורי לעניין סעיף 61 לחוק מיסוי מקרקעין (שבח ורכישה), התשכ"ג- 1963
נכחו
¶
חברי הוועדה: אלכס קושניר – היו"ר
ניר אורבך
ינון אזולאי
ולדימיר בליאק
משה גפני
אימאן ח'טיב יאסין
אחמד טיבי
מאיר יצחק-הלוי
עופר כסיף
נעמה לזימי
ג'ידא רינאוי-זועבי
מוזמנים
¶
ארז אורעד - מנהל תחום בכיר מוסדות ציבור ומלכ"רים, רשות המסים
אפרת לקס - ממונה יועץ משפטי, רשות המסים
לירון נעים - עו"ד, יעוץ וחקיקה כלכלי פיסקלי, משרד המשפטים
היו"ר אלכס קושניר
¶
בוקר טוב לכולם, היום יום רביעי, ד' טבת התשפ"ב, ה-8 בדצמבר 2021, אני מתכבד לפתוח את ישיבת הוועדה. הנושא הראשון הוא הצעת אישור מוסדות ציבור לעניין סעיף 46 לפקודת מס הכנסה. לפני שנעבור לרשימה עצמה אני חייב להגיד שאני מגיע לדיון הזה בתחושות לא נוחות. בקדנציה הנוכחית אישרנו רשימה אחת, ושוב אני מגלה שלוועדה יש שיקול דעת מאוד מוגבל וחלש.
היו"ר אלכס קושניר
¶
מסיבה זו ביקשתי מחבר הכנסת בליאק להקים ועדת משנה לדיון בסוגיה. בשבוע הבא מתוכנן דיון של ועדת המשנה שתקום.
היו"ר אלכס קושניר
¶
לא ייתכן שלוועדת הכספים אין שיקול דעת, ובמקרה כזה היא לא צריכה להיות מעורבת בתהליך הזה. אני מאוד מקווה שהדברים יבשילו לכדי שינוי חקיקה בנושא הזה. אבקש מהיועצת המשפטית של הוועדה לתת את המסגרת של הדיון.
שלומית ארליך
¶
בהתאם למה שאמר היושב-ראש, בדיון האחרון קיבלנו נוהל חדש בחודש ספטמבר. זהו נוהל חדש של הוועדה בהתאם לפסיקת בית המשפט בנושא "יחד-רמת השרון". בית המשפט קבע שבשלב אישור מוסדות הציבור מוקנה לשר האוצר שיקול דעת חלש לבחינת הפעילות של המוסדות שפועלים לקידום המטרות הציבוריות, ושיש למקד את שיקול הדעת בבחינת ההיבטים הטכניים והניהוליים בלי לערב שיקול דעת מהותי. בהתאם לכך נקבע שגם לוועדת הכספים יהיה שיקול דעת מוגבל בבואה לאשר את החלטת רשות המיסים, ושתפקידה של הוועדה מתמקד בקיום פיקוח פרלמנטרי על הפעילות התקינה של רשות המיסים והיא לא רשאית להפעיל שיקול דעת מהותי חזק כפי שהפעילה כשקבעה שפעילות העמותה שנויה במחלוקת ציבורית עמוקה. בהתאם לזה קיבלנו את הנוהל והנוהל בעצם אומר שחברי הוועדה רשאים לאשר את הרשימה או לבקש לא לאשר לצורך בדיקה מחודשת של המסכת העובדתית על ידי רשות המיסים, או אם מצאו שלא ניתן להסיק שמתקיימים בעמותה הקריטריונים שקיימים בחוזר. לשם כל הדברים הללו הוקמה ועדת המשנה שהיא ועדת המשנה לבחינת תיקוני חקיקה לסעיף 46 לחוק מס הכנסת ולסעיף 61 לחוק מיסוי מקרקעין.
היו"ר אלכס קושניר
¶
תודה רבה. אני מזכיר שבדיון הקודם ביקשנו מנציגי רשות המיסים לעשות בדיקה נוספת לגבי עמותת "עד כאן" ואבקש לשמוע בהמשך הדיון אם יש התקדמות בנושא.
נעמה לזימי (העבודה)
¶
העברנו גם חומרים נוספים, תחקיר אחרון חמור - - - גרוע - - - אשמח לדעת אם זה נכנס לחומרי הבדיקה.
ניר אורבך (ימינה)
¶
בוקר טוב, תודה, אדוני היושב-ראש, כשעברנו על רשימת העמותות לאישור אז קפצו פה שתי עמותות שהפעילות שלהן מטרידה. הראשונה היא עמותת "כייאן" – שיש לה גם פעולות מבורכות בחיפה – אבל בין היתר היא גם עוסקת בתחום הקרקע, הדיור וזכות השיבה לגבולות 1948. לעמותה יש קבוצת נשים מקומיות שעובדת בשיתוף פעולה עם - - - פורום שזה פורום שמתעסק בנושא ניתוח דיור וקרקע בהקשר המגדרי כדי לקבל תמונה רחבה על הנכבה ועל ההשלכות העכשוויות שלה. כחלק מהעיסוק הזה העמותה הובילה קמפיין שנקרא - - - שבמהלכו פעלה קבוצת הנשים להעלאת המודעות לנכבה. הן גם עורכות סיורים למקומות בהם היו כפרים ערביים טרם מלחמת השחרור כדי להעלות את המודעות לנכבה ולזכות השיבה, הן מארגנות גם ערבים בנושאים הללו. במובן הזה הפעילות הזו מנוגדת לסעיף 3ב לחוק יסודות התקציב, שם מדובר על הפחתת תקציב או תמיכה בשל פעילות נגד עקרונות המדינה ואחד מהדברים שמפורטים שם זה ציון יום העצמאות ויום הקמת המדינה כיום אבל. בשיתוף פעולה עם יושב-ראש הוועדה יזמנו פנייה של היועצת המשפטית לרשות המיסים עם חומרים שהועברו כדי שהיא תעשה בדיקה נוספת. אני אשמח לשמוע מרשות המיסים איפה הדברים עומדים.
עוד דבר שמטריד אותי הוא עמותת "אימסח' דמעת אליתים". עמותה שמנוהלת על ידי ועד מנהל שיושבים בו מוחמד אל-רא'בי, אשרף - - ומוחמד יונס שהם גם חברי הוועד ומורשי החתימה של עמותה שמכונה "זכאאת אל קודס" שהיא עמותה ירדנית שהוקמה על ידי אכרים א-סברי, שייח קיצוני שתומך בפיגועי התאבדות. זה למעשה גוף צדקה של הוואקף בתוך הר הבית. מעבר לזה שיש גם פעילות פלילית של אחד מהוועד המנהל של העמותה, אשרף סלהאבה, שנעצר ב-2011 בגיל מעורבות באירוע סחיטה. בינואר 2021 מכשיר הפלאפון שלו הוחרם על פי צו בית משפט בעת פשיטה של המשטרה על מלון שברשותו, החשדות טרם פורסמו. הוא גם מתראיין בערוץ ירדני ומסביר את מטרות הפעולה שלו, פעולות למען יתומים במזרח ירושלים ובעיר העתיקה. הוא מסביר שהפעולות הן לצורך מימוש האחיזה הפלסטינית והאיסלמית של הערבים בירושלים.
אלו דברים שלכל הפחות הם מטרידים ולכן פניתי ליושב-ראש הוועדה, בעקבות כך היועצת המשפטית פנתה לשאילתה לרשות המיסים כדי לבדוק באמת בדיקה נוספת. אשמח לשמוע מרשות המיסים איפה הדברים עומדים, תודה רבה.
אפרת לקס
¶
שלום רב, אני אפרת לקס מהמחלקה המשפטית ברשות המיסים, אני נותנת ייעוץ משפטי במחלקת מוסדות ציבור ומלכ"רים. שתי העמותות שחבר הכנסת אורבך מדבר עליהן הועברו אלינו לבחינה רק בשבוע שעבר. מדובר במידע חדש שלא היה בפנינו כאשר העברנו את העמותות לאישור ועדת הכספים ואנחנו עדיין נמצאים בבחינה של המידע שנתקבל.
ארז אורעד
¶
בדרך כלל הדיון מתנהל בצורה כזו שאני מציג את הרשימות ואתם יכולים לתת הערה על כל עמותה ועמותה. בסמכותכם לאשר או לא לאשר את העמותות.
ארז אורעד
¶
על פי סעיף 46 – שר האוצר באישור ועדת הכנסת. הסמכות היא של אישור או לא אישור. זו זכותכם המלאה. כל השנים נהגתי להציג את הרשימות ואם יש הערה לגבי רשימה אז אני צריך - - -
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
גבירתי היועצת המשפטית, אני שומע את דברייך ומקבל אותם, כידוע. אני לא מקבל את דברי בג"ץ, אולי תסבירי לי, ואני אומר מראש שלא בטוח שאבין. איך זה שנותנים לנו להצביע ואנחנו לא עושים כלום עם ההצבעה? ההצבעה שלנו נטולת משמעות. זה לא כמו שאמר ארז שאנחנו יכולים לאשר או לא לאשר, פעם זה היה כך.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
אם החוק מצריך את אישור ועדת הכספים של הכנסת , אם אנחנו מצביעים נגד – זה אומר שזה לא מאושר? ומה קורה הלאה? לא יכול להיות שיגידו לנו שבית המשפט אומר שאנחנו חייבים לאשר.
היו"ר אלכס קושניר
¶
זו בדיוק הסיבה שבגינה נקים את ועדת המשנה האמורה, אנחנו חייבים לעבור לדרך עבודה אחרת.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
יש פה חברי כנסת רבים וכל אחד רוצה לדעת אם האצבע שלו היא שלו או של בית המשפט. האם הוא יכול להצביע עבור מה שהוא מייצג? אם האצבע היא של חבר הכנסת אז יש עמותות שאנחנו לא רוצים ומי שרוצה יצביע נגד ואז נדע אם לפסול אותן או לא וזה לא יוכל לחזור מחדש לאישור. אם האצבע היא של בית המשפט אז תגידי לנו ולא נצביע. זה מה שאני שואל את היועצת המשפטית.
שלומית ארליך
¶
רגע, רגע, הוועדה יכולה להפעיל שיקול דעת אבל בית המשפט מדבר על כך שמדובר בשיקול דעת חלש. הבחינה היא בחינה מפורשת של מסכת עובדתית או אם אנחנו מוצאים שלא ניתן להסיק שקיימים בעמותה קריטריונים שקבעה רשות המיסים בחוזר שלה. זה היקף שיקול הדעת שנקבע בחוק.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
גבירתי היועצת המשפטית, אני לא אמשיך לשאול אותך כי אני בטוח שגם את לא מרגישה נוח עם זה שאנחנו כחברי כנסת, אני מקבל את העמדה כי את אומרת, ואני מקבל את הדעה של הייעוץ המשפטי של הכנסת בכל נושא ומשתדל להבין אותה. לכן, איני מדבר אלייך כיועצת משפטית אלא אל חברי הוועדה. עולה מהדברים שנאמרו פה, מצד אחד מה שאומר ארז ומצד שני דבר בית המשפט, אומר בית המשפט שאנחנו לא רשאים שלא לאשר את מה שרשות המיסים מאשרת. הם הגוף שעשה את כל הביקורת ועליהם אנחנו חייבים לסמוך, אנחנו לא רשאים לא לאשר את זה, אתם חייבים לאשר את זה. למעשה בית המשפט אומר שהאצבע שלנו אצלו, בית המשפט מבחינתו רוצה גם את האצבע שלנו ולא רק את הראש שלנו. זה המצב הקיים וחשוב שחברי הכנסת יידעו, כשאתם מצביעים בעצם בית המשפט מצביע במקומכם. בואו נביא את המצב, ניר, אני איתך ספציפית גם בעמותה הזו, אתה צודק במאת האחוזים, יש עמותות שגם אתה לא תסכים עליהם כמו מיסיון וכדומה. אני אומר שאנחנו צריכים להצביע נגד עמותות ספציפיות שאנחנו חושבים שהן לא טובות ונראה מה הם יעשו עם זה.
היו"ר אלכס קושניר
¶
ינון, אני מסכים עם רוב דבריך ולכן הקמנו את ועדת המשנה, כדי לפעול ולפתור את הסוגיה. כפי שאמרתי קודם, נכון למצב העניינים היום הוועדה יכולה להפעיל שיקול דעת רק בעניין המסכת העובדתית שהוצגה לרשות המיסים. במידה שעולים דברים שרשות המיסים לא בחנה אותם כשהיא בדקה את הרשימות (כמו מה שהציג חבר הכנסת אורבך) אז נצטרך להחליט מה אנחנו עושים ואיך אנחנו מצביעים.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
אולי אתה יכול להסביר, אולי כחבר כנסת לחבר כנסת יש לנו הבנה פשוטה יותר, כשאתה הולך להצביע בעד מה זה אומר וכשאתה מצביע נגד מה זה אומר.
היו"ר אלכס קושניר
¶
אני מצביע שהשתכנעתי שהמסכת העובדתית שנבדקה על ידי רשות המיסים מאפשרת לעמותה להיות זכאית להטבות לפני סעיף 46.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
כלומר: הם צוחקים עלינו, אין לנו שיקול דעת. בית המשפט מתערב בכנסת פעם אחר פעם, אין שיקול דעת. זה מה שאני אומר תמיד, אין לי אמון במערכת המשפט, אני אומר את זה עוד פעם ועוד פעם. לא תראה אותי בבית המשפט מיוזמתי, לא לוקח שום עתירה לשם, לא מאמין בהם. אין לי אמון במערכת המשפט, במיוחד בגלל המקרים הללו שהם לא נותנים לי כחבר כנסת, הם רוצים לקחת לי את היד והם רוצים לא לתת לנו את האפשרות להביע את הדעה שלנו ולהצביע במה שאנחנו מאמינים. זה בית המשפט, בית המשפט פוליטי, זו בושה וחרפה.
ניר אורבך (ימינה)
¶
לא, אנחנו צריכים קהל פה, עוד דקה אני מסיים. אני מסכים עם מה שינון תיאר פה, זה מצב לא נורמלי, בוודאי לא שאנחנו מקבלים רשימה וצריכים לאשר או לדחות את הרשימה כולה. ארז, קיבלתם מידע חדש, אתם מצפים מאיתנו שנאשר את העמותה ואם המידע החדש יתברר כנכון אז מה נוכל לעשות?
נעמה לזימי (העבודה)
¶
תודה, אני רוצה להגיד לך, ינון, שאני מסכימה עם חלק מהדברים שאתה אומר ולכן הוקמה ועדת משנה, אבל בתי המשפט לא צריכים לעלות פה על המוקד כל פעם מחדש בצורה כל-כך לא פרופורציונאלית.
נעמה לזימי (העבודה)
¶
ינון, לא הפרעתי לך, אני מדברת עכשיו. עם כל הכבוד הרבה מהפסיקות של בתי המשפט היוו פלטפורמה לחקיקה בכנסת, חקיקה חברתית וחשובה. כיום אנחנו מקדמים נושאים כמו מלחמה בהתעמרות בעבודה למשל שהגיעו לשיח הציבורי בזכות פסיקות של בית המשפט. מדינה דמוקרטית צריכה לדעת לשמור על העוגן הזה. מה שאמרת עכשיו עובר את הגבול, מופרך לחלוטין, ואני מאוד מקווה שתחזור בך.
נעמה לזימי (העבודה)
¶
בית המשפט, כמו כל גוף במדינת ישראל, צריך גם לעבור ביקורת וגם יש לנו ביקורת על המקום הזה. כשאנחנו דנים בסוגיה הזו, טוב שקמה ועדת המשנה, אבל תעשו רגע הפרדה. רבים מאיתנו לא ביקרו כל עמותה חרדית או כל דבר שלא בא לי טוב בעין או תחת המעטה האידיאולוגי שלי, זה לא הסיפור פה. כשעשינו את הדיון הקודם דיברנו על מעשים מפוקפקים שלא עולים בקנה אחד עם משהו שאני אמורה כמייצגת את החברה הישראלית להצביע בעדו. אם יש התנגשות לא בגלל אידיאולוגיה אלא בגלל סוגיות מהותיות אז יש כאן בעיה. עמותת "כייאן" היא עמותה פמיניסטית חשובה, אני גרה בחיפה והייתי פעילה באישה לאישה שנים, עשינו שם דברים רבים – הזכות להפלות, מעונות חרום לנשים מוכות ועוד– כל העמותות הללו הן חלק ממה שנותן לנו היום זכויות ושוויון. תקראו את התפקיד של העמותה בוויקיפדיה, לי יש חברות פמיניסטיות ערביות שהעמותה הזו הייתה כר הפעולה הראשון שלהן למען נשים בחברה הערבית. לא ייתכן שכל מילה שלא מתאימה לעולם הערכים שלנו הופכת לכלי ניגוח. אם זה יקרה פה אז אני אתחיל לחפש עמותות אחרות - - -
נעמה לזימי (העבודה)
¶
לא כל דבר שנשמע לנו לא טוב אמור להיות כלי לניגוח. אולי בגלל זה בית המשפט מייצר פה מנגנונים שגם אם אני לא מסכימה עם חלקם, החשש הוא שיתחיל להיות פה פינג-פונג של שלילת עמותות, כל אחד על פי הנטייה שלו. לגבי עמותת "עד כאן" הסיפור פה הוא אחר לחלוטין, רק לאחרונה העברנו תחקיר חדש, מסוכן ומקומם על המנכ"ל של העמותה. אני מקווה שתתייחסו לזה.
נעמה לזימי (העבודה)
¶
קיבלנו, בוודאי, אנחנו דאגנו להעביר את זה בכל מיני ערוצים. הסיפור פה הוא אחר לחלוטין. זו לא ועדה שאמורה לנגח, גם מה שולדימיר יקים יהיה גוף מקצועי לניהול הדבר הזה, לא כדי לעשות גזרות - - -
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
תודה רבה, אני נמצא בדיונים האלה המון זמן. ההרגשה שלפעמים מתבצע צייד מכשפות כנגד עמותות, בעיקר עמותות ערביות ועמותות שמאל. זה לא תפקידה של הוועדה. כמו שאמרה נעמה, אפשר עכשיו להתחיל לחפש מה עשתה בת דודה של סגן המנהל בעמותת ימין זו או אחרת.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
אתייחס לכל נקודה. לגבי שתי העמותות שהציג יושב-ראש ועדת הכנסת, חבר הכנסת ניר אורבך. "אימסח' דמעת אל-יתים", אתה לא אמרת מה פירוש השם, אני אעזור ואתרגם. שם העמותה הוא: נגב את דמעת היתום, זה תחום הפעולה של העמותה. אני מכיר את העמותה, מכיר את האנשים שעובדים בה. העמותה הזו מטפלת ביתומים. נכון, הם יתומים פלסטינים, ערבים.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
זה נורא כל כך? מתברר שהפלסטינים הללו בירושלים המזרחית הם פלסטינים, הווי אומר שהם רוצים לשמור על ביתם, זה פשע נורא. ודאי שהם רוצים לשמור על ביתם, אבל כל העבודה שלהם היא עבודה פילנטרופית כדי לתת סעד ליתומים פלסטינים בירושלים המזרחית. על העמותה הזו אתם באים להלין ולבצע כנגדה ציד מכשפות? ניר, זאת עמותה, נכון, הקראת את העובדה שמדובר בעמותה אסלמית, אדוני, אתה יושב-ראש ועדת הכנסת בזכות קולות של אזרחים חברי התנועה האסלמית.
היו"ר אלכס קושניר
¶
שנייה, אני רק מבקש לשים את הדברים בפרופורציה. אני מסכים עם דברי נעמה לזימי, היא אמרה שלא נעשה כאן ציד מכשפות.
היו"ר אלכס קושניר
¶
ברור שלכל אחד יש העולם האידיאולוגי שלו, זה בסדר, לשם כך אנחנו חברי כנסת. יחד עם זאת, כפי שנאמר על ידי היועצת המשפטית, אנחנו כאן כדי לבדוק האם המסכת העובדתית נבדקה כראוי או שישנם דברים נוספים שכדאי לבדוק, זה כל העניין. כפי שעשינו בפעם הקודמת עם עמותת "עד כאן" שחברת הכנסת לזימי העלתה פה סוגיות שרשות המיסים לא בחנה עד לאותו רגע. ביקשנו לעשות בדיקה נוספת וזה הנוהל התקין. אני מבין שלכל אחד כאן יש אידיאולוגיה, גם לי, אבל הדיון הוא מנותק מזה ואני מבקשת לשמור על המסגרת האמורה.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
אז רק במסגרת הדיון אני רוצה לומר שעמותת אימסח' דמעת אל-יתים, מתוקצבת על ידי משרד החינוך של מדינת ישראל. העמותה היא בית ספר פעיל במחנה הפליטים שועאפת. העמותה מתוקצבת על ידי משרד החינוך ועל ידי תושבים והיא עושה עבודת קודש של ממש בטיפול ביתומים בבית הספר. לגבי עמותת "כייאן", מי שעושה מאמץ. קטן כדי לעקוב אחרי פעילות העמותה יודע שמדובר בעמותה חלוצית, פמיניסטית, מקדמת ענייני נשים, פועלת פעילות אמיצה נגד רצח נשים, הטרדה מינית. "כייאן" הן נשים ערביות פלסטיניות, הן לא מכחישות את זה, לא מדובר בארגון ציוני. מדובר בארגון ערבי-פלסטיני שמגונן על נשים מול הדברים שהזכרתי.
היו"ר אלכס קושניר
¶
אנחנו לא מנהלים פה דיון לגופה של העמותה. אנחנו מנהלים פה דיון האם כל המסכת העובדתית נבדקה או לא והאם יש דברים נוספים שכדאי לבדוק. אני יכול להתעכב על כל עמותה ולתת נאום אידיאולוגי אבל זה לא העניין של הדיון.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
נתת לו להשלים. אני ער לעובדה שאתה מנסה להיות שוויוני בהצגת הדברים. זו ישות של נשים אל מול הטרדות, מול רצח נשים. אם לא תתמכו ב"כייאן" אז אין לכם זכות לטפל בשום עמותה, תודה רבה.
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
¶
תודה רבה, לא אחזור על דברי חברי, חברת הכנסת לזימי וחבר הכנסת טיבי שאני מסכים איתם. אלך לכיוון אחר: אני חושב שחבר הכנסת אזולאי הוכיח מדוע צריך בית המשפט - - -
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
אחר כך אל תגיד לי לא להגיב. לא יכול להיות שמזכירים את שמי ואני לא אגיב. תהיה תגובה.
היו"ר אלכס קושניר
¶
יש מלא עמותות שאנחנו צריכים לאשר ושממתינות לסעיף זה. אי-אפשר שכל אחד יפרוס את המשנה האידיאולוגית שלו. תתקדמו, בבקשה.
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
¶
אני רוצה להתייחס לדברים שהוא אמר. אין בעיה, קחו את הזמן, יש פה עמותות שמחכות.
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
¶
אסיים את זה בשתי דקות אם לא תפריע. אני לא מדבר לגופו של אדם, השאלה היא מה אותו אדם אמר. הדברים שהוא אמר, מעבר שהם מייצרים דה-לגיטימציה כלפי מערכת המשפט שאי-אפשר לעבור על זה לסדר היום - - -
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
אם מותר לך לדבר על המשטרה אז מותר לי לדבר על בתי המשפט. אני אדבר גם על המשטרה וגם עליהם, אני יודע בדיוק את אתה פותח את הפה שלך על המשטרה. זכותי להגיד - - -
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
¶
יש הבדל בין לבקר לבין לעשות דה-לגיטימציה. גם לי יש ביקורת על מערכת המשפט, ועוד איך - - -
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
¶
למה התחלתי לומר שדבריו של חבר הכנסת אזולאי מוכיחים שיש מקום לבית המשפט?
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
¶
הוא אומר, אני מצטט אותו, "על פי דעתי ואמונתי". אני מתחבר למה שאמר היושב-ראש, אנחנו לא צריכים לשפוט עמותות על פי אמונתנו ודעתנו. זה בדיוק הבסיס לציד מכשפות משני הצדדים. אנחנו צריכים להתייחס לתשתיות עובדתיות. זה מראה למה לפעמים יש מקום לעבודת בית המשפט. אתן שתי דוגמאות, הראשונה היא פסילת מתמודדים: מדוע בית המשפט יכול להפוך החלטה של ועדת הבחירות שמורה על פסילת מועמד או רשימה מלהתמודד? מדוע בית המשפט יכול להחליט במקרה שוועדת הכנסת - - -
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
¶
אני מדבר על הרציונל, חבר הכנסת גפני. מה הרציונל של שינוי החלטה של הסרת חסינות של חבר כנסת? כל זה הוא משום שלוקחים בחשבון שכולנו, גם אני – דבריי נמסרים בגוף ראשון – כולנו אנשים פוליטיים, לכולנו יש הטיות פוליטיות ולא רק נטיות פוליטיות. הרבה פעמים אנחנו, גם אני, חוטאים כשאנחנו צריכים לקבל החלטה ולא מקבלים החלטה עניינית אלא על פי ההשקפות שלנו במקום על בסיס של תשתית עובדתית. הדבר הזה קורה בעת הסרת חסינות, פסילת מתמודדים, וגם כאשר מדובר בנושא שלפנינו. זו הסיבה לכך שיש מקום להתערבות של בית המשפט ויש לשמור על היכולת הזו ולא לעשות דה-לגיטימציה לבית המשפט, ואני לא מדבר על ביקורת שהיא תמיד לגיטימית ונדרשת.
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
¶
משפט אחרון באמת: שמעתם את דברי ידיד חבר הכנסת טיבי לגבי שתי העמותות. אני מקווה שכולם יצביעו לגופו של עניין, לא על בסיס השקפה פוליטית או אידיאולוגית אלא על בסיס התשתית העובדתית בלבד שנוגעת בעמותות. שימו לב שתיקון 40 לחוק יסודות התקציב מדגיש שיש סנקציה כלכלית אם עמותה או גוף מסוים במהותו שולל את קיומו של מדינת ישראל וכן הלאה. זה לא המצב כאן.
היו"ר אלכס קושניר
¶
זאת הרשימה, מי שמנהל אותה הוא טמיר. אני קורא מה כתוב ברשימה, ואיני עושה תיעדוף. הסדר הוא: גפני, ג'ידא, ולדימיר, אימאן, מאיר. זה מה שכתוב פה. אני מבקש מכם, כל מי שרוצה להירשם, אל תפנו אלי, פנו לטמיר כדי שלא תבואו אלי בטענות.
משה גפני (יהדות התורה)
¶
אני אעשה זאת בקצרה. השתתפתי בהצבעות על סעיפים 46 ו-61 במשך 30 שנים. אני לא זוכר מקרה אחד שהצבעתי נגד. כל העמותות הצבעתי נגד ומעולם השאלה הזאת לא עלתה לדיון עד שהגיעה עמותה אחת שנמצאת על סדר היום של הוועדה ולכן אתייחס אליה בנפרד. התחילו ויכוחים מהסוג שאנחנו מפתחים עכשיו, וקבענו נוהל על דעת היועצת המשפטית. הנוהל אמר שכדי לפסול עמותה צריך שני שליש חברי ועדה שמתוכם שליש חברי אופוזיציה. זה נעשה על מנת למנוע מציאות שאני בא עם השקפת עולם מסוימת, אומר אותה ופוסל עמותה. כמעט ואין אפשרות לפסול עמותה אלא אם כן כולם מתאחדים פה-אחד שזה לא המקרה של הסרת חסינות, הסרת חסינות החוק קבע שיש ועדת בחירות שמאשרת או לא מאשרת והחוק קבע שזה הולך לבג"ץ. החוק לא קבע לגבי הנושא של העמותות לסעיף 46. אנחנו קבענו את הנוהל הזה, גם קבענו אותו על דעת כל הסיעות בוועדת הכספים.
הגיעה נציגת משרד המשפטים המכובדת ואמרה שאי-אפשר בשום אופן לפסול עמותה. שאלנו אותה: אם כך, מה החוק אומר ומה הסמכות של ועדת הכספים ולמה זה מגיע אל שולחן הוועדה. אם אין לנו סמכות אז אין לנו סמכות על שום דבר. לשם הנושא הטכני אפשר לקחת מזכיר שיבדוק האם הכול נעשה כחוק. יש את משרד האוצר ואת האגף שמטפל בזה. התברר שבמקרה הזה אין מדובר בבית המשפט אלא שזו עמדת היועץ המשפטי לממשלה. 60 עמודים האיש כתב למה אין לנו סמכות. זו פשוט בורות, האיש לא יודע על מה הוא כתב. כנראה שמישהו כתב את זה והוא חתם. מה זה הדבר הזה שאתה אומר שאתה לא מקבל את הנוהל? מישהו עתר לבג"ץ על הנושא שלו, מה זה קשור בכלל לנוהל? מי ביקש ממך לבקר אותנו על העניין הזה. דיברתי עם היועץ המשפטי ואמרתי לו שהוא יועץ משפטי של הממשלה ולא של הכנסת. לכנסת יש ייעוץ משפטי והנוהל האמור הוא על דעתם.
משה גפני (יהדות התורה)
¶
מה זה משנה. זה הגיע לבג"ץ וזה פסק שאין לנו סמכות ושהנוהל הוא לא נכון. אני לא מקבל את זה, אני לא מקבל את עמדת היועץ המשפטי לממשלה. יש פה ויכוח על עמותות וזה יהיה מימין ומשמאל. אני מכיר את זה במשך כל השנים. אי-אשפר לפסול עמותות על פי הנוהל הזה אלא אם כן בא ארז אורעד ואומר שיש שם בעיות או שחבר ועדה מספר על חקירת משטרה כנגד עמותה ויש חשד לפלילים, במקרה שכזה מוציאים מהרשימה ומבקשים מארז אורעד לבדוק. אבל זה היה הנוהל, מה שאתה היום לוקח כמובן מאליו שזה לא נכון, זו טעות. אני מסיים, את מה שיש לי להגיד אומר בנושא השלישי של הדיון. אני אומר לך שזה עיוות של רצון המחוקק ורצון המחוקק בעניין הזה הוא חד-משמעי. צריך לפסול עמותה רק אם זה פה-אחד ואם זה לא פה-אחד – שני שליש ושליש מחברי האופוזיציה – אי-אפשר לפסול, זה הנוהל. הנוהל הזה נפסל על ידי בג"ץ בגלל שהוא רוצה שכאן יהיה בלגאן וכאן יהיו ויכוחים והוא יבוא כאיש הנחמד ויגיד מילים יפות ואנחנו נצדיע.
משה גפני (יהדות התורה)
¶
גם אני. שכל ישר אומר שכל ארגון שעוסק בפלילים או בפעילות לא חוקית צריך לבוא לכאן לדיון ואז אנחנו נחליט אם עושים לו בדיקה או לא. אני גם מאמינה שאם נתחיל בוועדה הזו או בוועדת המשנה לעשות ניתוח לכל עמותה, לי יש מלא מה להגיד על עמותות ימין, מלא, אני שלחתי אתמול מכתב לשר הביטחון גנץ בנושא של עמותת להב"ה. אם עכשיו נתחיל לעבור על כל העמותות שקשורות ללהב"ה אז יש לי מלא מה לעשות, אני לא מציע שאנחנו נלך לדרך הזו.
היו"ר אלכס קושניר
¶
זו זכותך המלאה, אם יש לך ספק לגבי המסכת העובדתית של העמותות שמוצגות כאן ברשימה – מימין או משמאל – אז את מוזמנת להגיש את הספקות.
ג'ידא רינאוי זועבי (מרצ)
¶
שעוסקות בטרור יהודי, שעוסקות בפעילות בלתי-חוקית, שעוסקות בפלילים. אבל ממתי הרצאה בנושא הנכבה הפכה למשהו בלתי-חוקי. עם כל הכבוד, אני באה מחברה אזרחית, אני הייתי עם מנכ"ל של ארגון שהיו לנו ערבים שבהם עסקנו בנושא הנכבה. סליחה, אם כך, אז אתם מתייגים אותי כעוסקת בפעילות בלתי-חוקית ואני לא ידעתי מזה.
לגופו של עניין לנושא "כייאן"
¶
"כייאן" עוסקים בפעילות פמיניסטית מבורכת, אני לא עודכנתי שפעילות בנושא של הנכבה היא לא חוקית. הרבה פעמים קשה לבלוע עמותות של השמאל ועמותות של הערבים קשות לבליעה אבל אני אומרת שלא נפתח את תיבת הפנדורה הזו וניצמד לשכל ישר ונהלים.
ולדימיר בליאק (יש עתיד)
¶
תודה, אדוני היושב-ראש, אני רוצה לומר שיש לי אמון מלא בבית המשפט ובבג"ץ. אני חושב שאנחנו כחברי כנסת חייבים לתת דוגמה בנושא הזה. בתי המשפט הם אבן היסוד של הדמוקרטיה שלנו, של זכויות הפרט, וחשוב להדגיש זאת שוב ושוב.
ולדימיר בליאק (יש עתיד)
¶
לגבי ועדת המשנה: נקיים בשבוע הבא דיון, נבחן את הקריטריונים, נבחן את תיקוני החקיקה ונביא את המסקנות לפתחה של הוועדה. איני מכיר את העמותות ואת הפעילות שלהן ואני חייב להגיד שדעתי לא נוחה. ברפרוף קצר, ובלי לדבר על אידיאולוגיה, מצאתי כאן הרבה מאוד עמותות שמציגות מחזורים מצחיקים, בלי שום ניהול תקין, שבקושי קיימות. אני לא יודע אם אנחנו יכולים לאשר אותן. אני מקבל את המסקנות ואת הנוהל ששיקול הדעת שלנו הוא חלש כרגע ואני הולך לפי זה. אם וכאשר אנחנו נציע תיקוני חקיקה בנושא אז נוכל לשנות יותר, תודה.
אימאן ח'טיב יאסין (רע"מ – רשימת האיחוד הערבי)
¶
קשה לי לשמוע את כל מה שהיה כאן, גם צורת הוויכוח וגם הדיבור עצמו. אני חושבת שיש גוף במדינה שנקרא רשות התאגידים, גוף שבודק כל עמותה שמגיעה לקבל אישרו להקמת עמותה. לא רק זה, הבדיקה נעשית כל שנה, כל שנה. בודקת את הפעילות שלה, ההתנהלות שלה, התקציבים שלה, את מי שיושב בתוכה. אז אני לא מבינה איך אנחנו רוצים להגיד שזה התפקיד שלנו. יש לנו דעה ואני רוצה שתהיה לי דעה ושיקול דעת, ועל סמך זה אני רוצה להצביע, אבל השיח המתלהם הזה על כל דבר שהוא ערבי - - -
היו"ר אלכס קושניר
¶
לא שמעתי מניר אורבך שיח מתלהם אלא רק הצגת עובדות. אני מבקש, סליחה, אם כל מה שאתה אומרת עכשיו את יכולה גם להשליך על עמותות שאת לא מסכימה איתן אז היינו צריכים בדיון הקודם לאשר את עמותת "עד כאן". לגבי עמותת "עד כאן" הועלו ספקות באשר למסכת העובדתית ולכן לא פסלנו את העמותה אלא הוצאנו אותה לבדיקה נוספת. לכן, אם את מוכנה, צריך להשליך את מה שאת אומרת על כל עמותה. תגידי כן או לא.
אימאן ח'טיב יאסין (רע"מ – רשימת האיחוד הערבי)
¶
אני לא עושה איפה איפה. אני אומרת שצריך לבדוק את הדברים במהות שלהם. מה רע בעמותת "כייאן" שהיא מהראשונות בחברה הערבית שעבדה למען נשים בחברה הערבית, למה זה פסול. אתם רוצים להגיד שאני יהודייה, אני לא יהודייה, אני ערבייה-פלסטינית אזרחית ישראל, זה מה שאני ולא משהו אחר ולא אתנכר לשורשים שלי. אם אתנכר לשורשים שלי זו לא בעיה שלי אלא של החברה האזרחית. אני חושבת שהגיע הזמן שבחברה הישראלית יכירו שיש פה שני עמים שיש להם זכות. יש לי זכות מלאה לחיות פה, אני ילידה, אני לא יכולה לחיות בדיסוננס כזה ולא לזכור שיש לי שורשים כאן, זה בלתי-אפשרי. אם אתם תמשיכו לדחוק אותנו לכיוון הזה אנחנו נהיה במקום אחר. אנחנו באנו לכאן ואמרנו שאנחנו רוצים להיות חלק מהאזרחים שרוצים לחיות בכבוד.
לגבי העמותה השנייה, דיבר חברי אחמד טיבי על העמותה. בית ספר ליתומים נזקקים, זו המהות שלו. לאן הגענו. בערבית יש פתגם שאומר : "אם המדינה לא לוקחת את האחריות אז ארגוני האזרחים עושים את העבודה". אני לא מבינה לאן אנחנו רוצים להגיע, קשה לי מאוד.
אימאן ח'טיב יאסין (רע"מ – רשימת האיחוד הערבי)
¶
הוא דיבר, הוא רצה להגיד שזו המהות של העמותה ולכן צריך לפסול אותה.
היו"ר אלכס קושניר
¶
הוא דיבר על אנשים בוועד המנהל והוא דיבר על חקירות פליליות. הוא דיבר על זה ואי-אפשר להתעלם מזה.
אימאן ח'טיב יאסין (רע"מ – רשימת האיחוד הערבי)
¶
אני הבנתי שדובר על המופתי הראשי, אכרם א-סברי, כאילו הוא הפך לדמות שהיא לא חוקית.
היו"ר אלכס קושניר
¶
תקשיבי, אני מכיר בזכות שלך לשוויון ואנחנו שותפים באותה הקואליציה, ואני מכבד אותך ומכבד כל אזרח באשר הוא, אבל אי-אפשר לעשות פה איפה ואיפה. כשעשינו פה דיון על עמותת "עד כאן" היה לי קשה מאוד, אני שתקתי, למה, כי היה ספק לגבי המסכת העובדתית. לא אמרתי מילה אחת על ההשקפה האידיאולוגית שלי, לא אמרתי מילה אחת על מה שאני חושב עליהם. כל זה כי אני בכובע של יושב-ראש ועדה שיש לו שיקול דעת מוגבל. לכן אני לא אתן לדבר למהות העמותות אלא אך ורק על הבדיקה של העובדות. לכל אחד יש פה אידיאולוגיה. גם לך יש, ואני מכבד זאת, אבל מבקש לכבד גם את שלי. מאיר יצחק הלוי, בבקשה.
מאיר יצחק הלוי (תקווה חדשה)
¶
אדוני היושב-ראש, אדלג על פינת הפרגון, אני רוצה להתייחס לגוף התהליך. אני מתחבר למה שאומר ולדימיר שאנחנו צריכים גם לכבד את אושיות הדמוקרטיה כמו בית המשפט וכן הלאה.
משה גפני (יהדות התורה)
¶
גם הכנסת היא אושיית דמוקרטיה, גם את הכנסת צריך לכבד. בג"ץ לא מכבד את הכנסת.
מאיר יצחק הלוי (תקווה חדשה)
¶
אני מביא את המטען מהרשויות המקומיות, אחד מהנושאים המורכבים והקשים הוא ההתייחסות לנושא התמיכות. תמיד מצאנו את עצמנו מסובכים שם כי הדברים לא היו ברורים דיים. אני אומר לך, אדוני היושב-ראש, אני חושב שדיון עומק בסמיכות לזה שאנחנו צריכים לאשר היום תקציבים, לא יכול להיות דיון אפקטיבי. אנחנו צריכים לבודד דיון שמתייחס רק לקריטריונים, תבחינים, אישורי ספרים, ניהול תקין וכדומה. הסמיכות מייצרת לחץ שלא מאפשר דיון אפקטיבי. הצעתי, ואני מתחבר לכל מה שאמרו החברים, יש לכנסת הרבה מאוד מה להגיד. צריך דיון שמתמקד בנושא התמיכות לעומק הדברים. שלא יהיה כאן פירוש רש"י ולא שום פירוש אחרי, שהדברים יהיו ברורים גם אם צריך לשבת על זה חצי שנה. לגמור את זה אחת ולתמיד, אחרת אנחנו נשב פה עוד 20 שנים, נדון, כל אחד יביא את האידיאולוגיות שלו וזה לא ייגמר.
ארז אורעד
¶
על סדר היום יש שלוש רשימות שעומדות לאישורה של ועדת הכספים של הכנסת. ברשימה הראשונה יש את עמותת המצפה לישראל שנמצאת ברשימה נפרדת. יש רשימה לפי סעיף 61 לעניין חוק מיסיו מקרקעין שמספרה 19101021. הרשימה השלישית שבה אנחנו דנים כעת היא רשימה לעניין סעיף 46 לפקודת מס הכנסה לאישור מוסדות ציבור שהמספר שלה הוא 19100821. אני מביא את הרשימות לאישור ועדת הכספים. אתם יכולים לשאול מה שתרצו.
היו"ר אלכס קושניר
¶
לעניין העמותות שבסעיף 46, בבקשה. יש שאלות לגבי הרשימה בסעיף זה? פרט לשתי עמותות שעוד מעט נחזור אליהן. לעניין עמותת אימסח' דמעת אל-יתים, בבקשה.
ארז אורעד
¶
עמותה זו, לפי התיאור שגלוי וידוע לכל הציבור באתר גיידסטר, עוסקת בעזרה בלימודים לילדים יתומים. אני לא אקריא את כל החומר שיש לי כאן אבל מכיוון שנדרשתי לעשות בדיקה חוזרת אז נכנסתי לעומקו של עניין וראיתי שיש לה אישור ניהול תקין. זה אומר שהיא עברה את כל השלבים של רשם התאגידים. לא מצאנו ביקורות שהראו דברים שלא בסדר בעמותה. מעבר לכך, העמותה המשיכה במדרג, רוב התקציבים שלה מגיע ממשרד החינוך ורשויות מקומיות. כל התקציבים הללו הם תקציבים ישירים בניגוד למימון שלנו שהוא עקיף, אנחנו נותנים את הכסף בחזרה למי שתורם לעמותה. התקציבים הללו הם תקציבים ממשלתיים שניתנו. הזכירו את חוק יסודות התקציב שמדבר לעניין תקציב ישיר ולא מזכיר את המימון העקיף. רוב חברי העמותה הם אזרחים ישראלים.
מבחינת המסכת העובדתית המשכורות צנועות ולא חריגות. אילו היה מדובר במשכורות חריגות אז לא הייתי מביא את זה לדיון. הזכירו משהו מסוים לגבי תמיכה באידיאולוגיה כזו או אחרת. לנו בחוזר מספר 92015 אנחנו למעשה הפננו לסעיף בחוק יסודות הכנסת שעל פיו מי שעוסק בפעילות טרור לא יקבל מימון. אני יכול להקריא את זה כאן.
ניר אורבך (ימינה)
¶
אדוני, סליחה שאני קוטע אותך, השאלה הייתה לא על פעילות העמותה אלא על פעילות הוועד המנהל של עמותה אחרת, עמותה ירדנית. אתה לא עונה לעניין.
היו"ר אלכס קושניר
¶
השאלה היא אחרת. האם קיבלתם נתונים חדשים לגבי העמותה הזאת, כולל מעורבות לכאורה בפלילים שלא אחד מחברי הוועד המנהל?
ניר אורבך (ימינה)
¶
איני מדבר על פעילות העמותה, חבר הכנסת טיבי, אני גם יכול להזדהות עם דמעות היתומים. אני מדבר על הפעילות של הוועד המנהל בעמותה שפועלת, במקרה הפחות רע, נגד האינטרסים של מדינת ישראל. חשוב לי להדגיש שאיני מדבר פוליטית אלא רק עובדתית. פוליטית יש לי הערכה רבה לעמותות שמאל ולעמותות במגזר הערבי, זו בכלל לא השאלה. השאלה היא לגבי המסכת העובדתית של הוועד המנהל בגוף שהוא למעשה ירדני שפועל נגד האינטרסים של מדינת ישראל. זו השאלה, זו גם ההגבלה של התחום שאני שואל. אגב, לא מדובר פה בשלילת עמותה אלא בהענקת הטבה נוספת של המדינה לעמותה.
ניר אורבך (ימינה)
¶
לגבי מה שאמר חבר הכנסת טיבי על בית הספר בשועאפת, אני רוצה להגיד לכם שאגף האכיפה של משרד החינוך פתח באכיפה גם על תכני הלימוד שם.
ארז אורעד
¶
נערוך בדיקה לגבי הנתונים שהצגתם בפנינו, אם נצטרך נעשה בדיקה יותר מעמיקה. מה גם שמשרד החינוך, אני צריך גם לברר איתם אם אכן הם פתחו בבדיקה, משם מגיעה רוב הכסף לעמותה. העמותה לא מקבלת שקל מתרומות.
ולדימיר בליאק (יש עתיד)
¶
התרומות יחד עם ההקצבות זה יותר גבוה מהמחזור, לכן אני שואל, אם מסתכלים על 2020.
ולדימיר בליאק (יש עתיד)
¶
אני שואל משהו אחר, התרומות פה זה 4.7 וההקצבות זה 400,000 שזה ביחד 5.2 מיליונים.
ולדימיר בליאק (יש עתיד)
¶
אז לפי מה שמופיע כאן התרומות זה 4.7, התרומות בלבד. אבל זה יותר גבוה מהמחזור.
ארז אורעד
¶
אני רואה את הדוחות הכספיים שיש לנו פה ואנחנו מסתכלים עליהם. כאן אנחנו רואים שרוב המחזור נובע מהקצבות שזה - - - 4,490,000 בשנת 2020. דרך אגב, כל המספרים גלויים.
ארז אורעד
¶
אז כנראה שהייתה טעות בהעתקה אבל מה שקובע זה הנתונים שנמצאים מולי וגם מפורסמים לכלל הציבור באתר גיידסטר, כל אחד יכול להוריד את זה משם.
קטי קטרין שטרית (הליכוד)
¶
לפי חוק-יסוד: התקציב, בתיקון 40, כתוב שם שבמידה שיש עמותות שמציינות את יום העצמאות או יום הקמת המדינה כיום אבל – הן אינן זכאיות לקבל.
ארז אורעד
¶
זה מדובר לגבי מימון ישיר, לא לגבי מימון עקיף, וגם לנו יש את החוזר שלנו שרציתי להקריא - - -
ארז אורעד
¶
אנחנו לא נותנים לפעילות שמימושה קשור במישרין או בעקיפין בסעיף 7א לחוק-יסוד: הכנסת, לרבות שלילת קיומה של מדינת ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית, הסתה לגזענות, תמיכה במדינת אויב או במאבק מזוין של ארגון טרור נגד מדינת ישראל. אם יש גופים שזו המהות שלהם אז כמובן שלא נביא אותם אפילו אל שולחנה של ועדת הכספים.
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
¶
בהמשך לדברי חבר הכנסת אורבך: מה הכוונה "פעילות הוועד המנהל", האם הכוונה לפעילות קולקטיבית או לפעילות של מי מחבריו – כי זה לא אותו הדבר.
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
¶
שנייה, זה לא עונה לשאלתי אז אחדד אותה. האם מדובר כקולקטיב או שמא מדובר על פעילות של מי מחברי הוועד המנהל גם אם זה כל החברים שלו באופן אינדיבידואלי, זה לא אותו דבר.
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
¶
הדבר השני, מה הקשר בין לשון החוק והחוזר לבין העניין הירדני שהזכרת, חבר הכנסת אורבך, אני באמת לא יודע מה הקשר.
ניר אורבך (ימינה)
¶
אדרבה, שיבדקו אם שלושתם עובדים יחדיו או כל אחד בנפרד, אין לי בעיה עם זה. הוועד המנהל הזה הוא ועד מנהל של עמותה ירדנית שפועלת נגד האינטרסים של מדינת ישראל, אני אומר זאת בעדינות.
ניר אורבך (ימינה)
¶
לגבי עמותת "כייאן". התחלתי ואמרתי שאני מעריך ברמה האישית את חברת הכנסת נעמה לזימי.
ארז אורעד
¶
עמותה מספר 87, עמותת "כייאן", מדובר בארגון פמיניסטי שנוסד בשנת 1999. אני יכול לומר שהעמותה עוסקת בפעילות לשינוי חברתי בתפיסת מעמדה ותפקידה של האישה בחברה הערבית ויצירת אלטרנטיבה רעיונית ואידיאולוגית למעמד האישה בחברה זו, אתם יכולים לקרוא את הכול. המטרה שלהם היא חינוך והגעה על זכויות האזרח בישראל. מדובר במטרה חוקית שנכללת בהוראות של מס ההכנסה ולהן היא כאן על שולחנכם. - - - התרומות של העמותה ואני רואה שיש תרומות מארגונים בחוץ לארץ, חלקם יהודיים.
קטי קטרין שטרית (הליכוד)
¶
זה לא יאומן. גם תומכי BDS יש יהודים, אז - - - מה הקשר אבל, הוא מביא את זה כאילו אם יש יהודים - - -
ארז אורעד
¶
ביקשו ממני את המסכת העובדתית, אני יכול להקריא את כל הארגונים שתרמו לעמותה הזאת. יש עוד שאלות לגבי העמותה? יש לה אישור ניהול תקין.
נעמה לזימי (העבודה)
¶
אני הייתי חברת מועצת עיר, הם יושבים במבנה עירוני שהעירייה מסבסדת. הפעילות של העמותה בחיפה מוכרת מאוד.
ארז אורעד
¶
העמותה לא מקבלת תמיכה מהמדינה. היא מגיעה לכאן כדי לעודד החזרים עבור התרומות ובכך להגדיל את מעגל התורמים. זה בדיוק מה שנקרא מימון עקיף וזו מטרת הסעיף.
ניר אורבך (ימינה)
¶
אני חוזר שוב על מה שאמרתי בתחילה, אני מכבד את חברת הכנסת לזימי ואת הפעילות שלה. אמרתי שלעמותה הנדונה יש פעילויות חיוביות כמו שהיא עושה בחיפה. אני מדבר, וזה לא פוליטי מבחינתי, אם אני ארגיש שאין לי מענה אז אצביע נגד כל החבילה כולל עמותות פוליטיות שאני רוצה לקדם. הנושא של חיזוק הנכבה, חברת הכנסת זועבי, הוא בניגוד לחוק.
היו"ר אלכס קושניר
¶
תקשיבי, הממשלה שלך נתנה תמיכות לעמותה שדיברנו עליה, אז זה לא דיון פוליטי, אני מבקש.
היו"ר אלכס קושניר
¶
ארז, חזור בבקשה לעמותה 64 ותגיד מאלו משרדי ממשלה העמותה הזו קיבלה תמיכה בשנה הקודמת.
קטי קטרין שטרית (הליכוד)
¶
כשאני הייתי ראש מטה של שר החינוך בדקנו את תוכניות הלימודים שמגיעות מירדן וקוראות לפיגועים, קוראות לשהידים - - -
ניר אורבך (ימינה)
¶
אני רוצה בשני משפטים לחזור לגבי שאלתו של חבר הכנסת אחמד טיבי. אמרת שכחלק מהעיסוק שלהם בזכות השיבה הם עשו קמפיין, תבדקו את זה, הקמפיין נקרא שבעה ימים של שיבה. במהלך הזה פעלו שם אנשים להעלאת המודעות לנכבה. עכשיו, חברת הכנסת זועבי, מה לעשות שפעילות שכזו היא בניגוד לחוק יסודות התקציב?
קטי קטרין שטרית (הליכוד)
¶
מעניין למה ל"עד כאן" לא עושים את זה. לא נותנים להם תמיכה אבל לנכבה נותנים תמיכה.
קטי קטרין שטרית (הליכוד)
¶
"עד כאן" זה פלילי, שהידים ונכבה זה בסדר, מאה אחוז. נעמה, אני רוצה שהוא ימשיך את הדיון, לא רוצה לשמוע, עם כל הכבוד לכם.
ניר אורבך (ימינה)
¶
אפשר לחלוק עלי וזה בסדר, אני רק רוצה להשלים שלוש מילים בנושא הזה. אפשר לתת לזה גם פרשנות אחרת אבל זו לשון החוק: פעילות בעד הנכבה שזה אומר לציין את יום העצמאות כיום אבל, זה סעיף מפורש בחוק, סעיף 3ב(4) לחוק יסודות התקציב אומר שתהיה החלטת תקציב או תמיכה, אגב, אני אומר עוד פעם שאנחנו לא מדברים פה על פסילת עמותה, לא מדברים פה על פסילת עמותה, אנחנו מדברים פה על שלילת הטבה שמהמדינה רוצה או צריכה לתת. ציון יום העצמאות או יום הקמת המדינה כיום אבל. אני מצטער מאוד, כי העמותה הזו עושה גם פעילויות חיוביות, הפעילות הזאת היא פעילות לא חוקית.
ג'ידא רינאוי זועבי (מרצ)
¶
אני לא מקבלת את הפרשנות שלך. ניר, זו הפרשנות שלך ואני לא מקבלת אותה, סליחה.
היו"ר אלכס קושניר
¶
ארז, לגבי העמותה הקודמת, אתם קיבלתם מסכת עובדתית חדשה שאם אומרים שצריך לבדוק אותה. לגבי עמותת "כייאן", מה המצב?
ארז אורעד
¶
עמותת "כייאן" אין לה שום מסכת עובדתית חדשה. מה שאנחנו יכולים לומר פה שבדקנו עוד פעם, ראינו שיש לה אישור ניהול תקין. אני רוצה לציין שהעמותה קיבלה אישור ניהול תקין מרשם העמותות, היא קיבלה תקציבים ממשרד החינוך של 4.5 מיליונים. יש גם 4.29 מיליונים בשנת 2021 והתקציבים הללו הולכים וגדלים. בשנת 2019 אנחנו רואים שמשרד החינוך העביר שלושה מיליון שקלים.
ארז אורעד
¶
בואו נדבר לגבי העמותות. "אמסח דמעת אל-יתים" קיבלה תקציבים ממשלתיים. עמותת "כייאן" שזה אירגון - - - לא קיבלה.
אפרת לקס
¶
אני מבקשת לתקן, אנחנו קיבלנו מידע חדש, יש מידע חדש לגבי שתי העמותות שאנחנו מדברים עליהן היום, על בית הספר וגם על עמותת "כייאן". קיבלנו מידע שלא עמד בפנינו במועד האישור. שתי העמותות מצויות בבדיקה עובדתית של המידע שהתקבל. לעמדתנו, בדיקה של מידע כמו שנעשה גם ביחס לעמותות קודמות – כמו "עד כאן", "מצפה לישראל" ו-"יחד רמת השרון" – אין משמעו להסיר את העמותות מהרשימה לדיון. אנחנו לא מנחים את ועדת הכספים מה לעשות. העמותות שציינתי – "אימסח דמעת אל-יתים" ו-"כייאן" – שתיהן מצויות בבדיקה עקב נתונים חדשים שהתקבלו רק בשבוע שעבר.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
כשאת אומרת שקיבלתם נתונים חדשים, מה זה אומר? שלא היה מונח ואז אתם צריכים לבחון את זה מחדש.
אפרת לקס
¶
סליחה, אנחנו לא בוחנים את כל העמותה מחדש. ארז תיאר בחינה מקיפה שנעשתה ביחס לשתי העמותות - - -
שלומית ארליך
¶
אפרת, תקשיבי לי רגע, את אמרת "לא מסירים" התכוונת שזה שהעמותה עוברת לבדיקה לא אומר שפוסלים את העמותה, זה אומר שמעבירים את העמותה או שתי העמותות לבדיקה של רשות המיסים שבודקת את המסכת העובדתית, כשהוועדה מאשרת את הרשימה היא מאשרת את הרשימה למעט שתי עמותות שנמצאות בבירור. זה לא אומר שהעמותות נפסלות, הן רק חוזרות לבירור המסכת העובדתית.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
לגבי הדברים שנאמרו על "כייאן": עובדה היא שהעמותה לא מתוקצבת על ידי המדינה, ולכן הסעיף עליו מדבר חבר הכנסת אורבך לא רלוונטי בכלל. הסעיף ברור, החוק ברור, ולכן כל הוויכוח כאן הוא ויכוח פוליטי. אסור שוויכוח פוליטי ישפיע על החלטה לגבי אישור טכני של עמותה לגבי סעיף 46. בואו נגדיר מה אנחנו עושים כאן. בזה סיימנו את הנושא הטכני והגדרת החוק. אמר חבר הכנסת אורבך שהעמותה בפעילותה מגבירה את המודעות לנכבה.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
מה אומר עמיתי, חבר הכנסת אורבך? שאתה כערבי-פלסטיני תתחיל לחשוב כציוני, אל תחשוב כערבי. אם אביך נהרג ב-1948 והבית שלך נהרס, ועקרו את עץ הזית - - -
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
יכול להיות שניר, שרק לאחרונה עובד עם ערבים בקואליציה, לא מכיר את ההוויה של ערבים במדינת ישראל. הם ערבים פלסטינים והם חיים - - -
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
הם חיים את תוצאות הנכבה. יש לו סבא שנהרג, יש לו סבא שגורש, יש לו סבא שגר שני קילומטר מהבית המקורי שלו שנחרב. מותר לו לחשוב, מותר לו לכאוב, מותר לו לחוש בכאב. אין בזה שום דבר שמאיים עליך, בינתיים אתה מאיים עליו.
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
¶
קודם כל, אני מחזק את דברי חברי, חבר הכנסת טיבי, וגם מוסיף שגם ליהודים שיש להם אמפטיה כלפי הקורבן מותר שתהיה מודעות לנכבה, זה העניין הפוליטי. לגבי העניין של התשתית העובדתית אל מול החוק, אני מקריא מתוך תיקון מספר 40 לחוק יסודות התקציב בסעיף 3ב (א,4). נאמר שאחד מהדברים שיגרמו להפחתת הסכומים שיש להעביר לגוף הוא "ציון יום העצמאות או יום הקמת המדינה כיום אבל". לא נאמר שום דבר לגבי העניין של העלאת או חיזוק המודעות של הנכבה, כלום, כלום. בלי קשר לעמדתי כלפי החוק, כדי לא להכניס את הפוליטיקה. העמדה שלי ברורה אבל איני מדבר עליה. החוק בלשונו מאוד פשוט ומי שלא שמע אני חוזר עוד פעם - - -
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
¶
אני אומר שמעבר לנושא של תשתית עובדתית כבסיס לבחינה נוספת או מחודשת של עמותה כזו או אחרת, צריך גם לראות האם אותה תשתית עובדתית רלוונטית ללשון החוק והיא לא רלוונטית.
משה גפני (יהדות התורה)
¶
אם היינו פועלים על פי הנוהל שקבענו כאן בוועדה אי-אפשר היה לפסול את העמותות בגלל שהיה צריך רוב מוחלט כולל שליש מהאופוזיציה אבל בג"ץ עשה לנו את כל הבלאגן.
משה גפני (יהדות התורה)
¶
היה יושב פה מיקי לוי, היה עובר על כל הרשימה, כל רשימה שהייתה מגיעה, והיה אומר: ראיתי בעיתון זניח - - -
משה גפני (יהדות התורה)
¶
מיקי לוי היה מצביע על בעיות בעמותות מסוימות שהוא ראה בעיתון ונעלמו מעיניו של ארז. ואז היינו מוציאים את העמותה בלי לבדוק, היינו מפנים לארז לבדיקה. זה לא היה רק מיקי לוי אבל הוא היה מאוד דרמטי בעניין. ארז היה בודק והיה מביא את זה לכאן לדיון המשך ואומר אם בדק, אם זה נכון וכולי.
קטי קטרין שטרית (הליכוד)
¶
לא, אלכס משתיק אותנו, זה בסדר, הכול טוב. - - - הקדמה ואחר כך לא, אם אתה רוצה שאני אסביר לך מה הנכבה אומרת אז תבין שהיא שוללת את המדינה כמדינה יהודית, יותר מזה אי-אפשר להמשיך. אני אומרת שדין עמותת "עד כאן" זהה לעמותות שלפנינו אם "עד כאן" הופנו לבדיקה נוספת, ארגון של קצינים במילואים שפועלים, אז בוודאי ובוודאי עמותה שתומכת בנכבה. אני אומרת שדין "עד כאן" הוא בדיוק כמו דין שתי העמותות הללו.
קטי קטרין שטרית (הליכוד)
¶
למה אני צריכה? אני קוראת מספיק, הכול בסדר. אתה מדבר עם מישהי שהייתה מורה להיסטוריה, אני יודעת טוב מאוד מה הם אומרים.
קטי קטרין שטרית (הליכוד)
¶
כפי שפועלים בנושא עמותת "עד כאן" יש לפעול לבדיקה בנוגע לשתי העמותות שאנחנו מדברים עליהן כרגע, תודה.
היו"ר אלכס קושניר
¶
לא. לא ראיתי שום פנייה, אפילו לא הכי קטנה, של חברי כנסת מהליכוד לעניין העמותות הללו. לא אל רשות המיסים ולא אל ועדת הכספים של הכנסת.
קטי קטרין שטרית (הליכוד)
¶
סליחה, אני התכוונתי להגיע לישיבה הקודמת שהייתה אמורה להיות ובוטלה, הגעתי במיוחד, אפילו לא טרחו להודיע לי. אלכס, אתה אמרת דבר מאוד חשוב. אם אתה רוצה לפתוח את זה, כל הבעיות בין הקואליציה לאופוזיציה לגבי איוש ועדות זה בגלל הוועדה הזו והפחד שלכם שחברי הכנסת של הליכוד יבואו ויחשפו בפני הוועדה הזו את כל המחדלים שאתם עושים. אם תיפתר הבעיה בוועדת הכספים כל הבעיות של כל הוועדות ייפתרו.
קטי קטרין שטרית (הליכוד)
¶
אתם אלו שפוחדים שנגיע לכאן, אתם לא רוצים שנפעל כאן, ולמרות זאת אנחנו מגיעים.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
שנייה, לפני שאתה מעלה, יש עוד עמותות שאני רוצה לדבר עליהן. אמרת שמיקי לוי עשה את העבודה אז הוא שלח לי. לגופו של עניין, של העמותות, הכנתי רשימה של 50 עמותות עם בעיות. אני לא הולך להקריא את הרשימה, תירגעו, אני גם לא הולך לשאול עליה. סתמו לנו את הפה, בית המשפט, ולכן אני לא הולך להגיד שום מילה על העמותות האלה. אם אתם חושבים שאנחנו בובה, אז בסדר, אז בית המשפט אמר שהוא לוקח את האצבע שלנו, אז אני לא אגיד כלום כי גם כך הדבר לא רלוונטי בעניין הזה של העמותות. לא יכול להיות שלוקחים לי את האצבע וחותכים אותה, לא נותנים לי להצביע, 50 עמותות שיש לי פה ואני יכול לתת לך את זה.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
הכנו את הרשימה אבל כאות מחאה לא אקריא אותה. היועץ שלי, גיל, הכין את הרשימה ועברנו עליה אבל לא אקריא אותה.
היו"ר אלכס קושניר
¶
קודם כל, אמרתי בתחילת הדיון וגם עכשיו, התחושות לגבי הסמכויות של הוועדה הן מאוד קשות ולכן אני מקווה שבשבוע הבא נעשה את השינויים אחרי שולדימיר יעשה את הדיונים בוועדת המשנה.
היו"ר אלכס קושניר
¶
בעקבות הדיון שנעשה כאן אני שוב פעם מחדד: שתי העמותות שנידונו כאן אינן נפסלות, נציגי רשות המיסים אמרו שהן מחייבות בדיקה נוספת. אנחנו נצביע על הרשימה ללא שתי העמותות האלה, תוך שאנחנו מבקשים מרשות המיסים להביא מהר ככל שניתן את שתי העמותות הללו ואת עמותת "עד כאן" לפה לאחר בדיקה.
ארז אורעד
¶
עמותת "עד כאן" נמצאת בבדיקה. הזמנו את העמותה אלינו לשימוע עוד החודש הזה. ניתן לומר שזה אינטרס שלהם להגיע לשימוע ולהתעמת עם החומרים החדשים שהגיעו.
קטי קטרין שטרית (הליכוד)
¶
אני מבקשת לא להשתמש במילה "פלילים". זה שיש לנו חסינות זה עוד לא אומר, כאן נתמכים על ידי - - - חמאס.
היו"ר אלכס קושניר
¶
כפי שאמרתי, אני מעלה להצבעה את הרשימה ללא שתי העמותות שצריכות לעבור בדיקה נוספת ברשות המיסים. מי בעד? מי נגד?
הצבעה
אושר
היו"ר אלכס קושניר
¶
הרשימות אושרו להוציא עמותת "כייאן" ו-"אימסח דמעת אל-יתים". אני מבקש מנציגי רשות המיסים לחזור לכאן אחרי בדיקה מהר ככל שניתן. אנחנו עוברים לסעיף הבא.
ארז אורעד
¶
רק נזכיר שההצבעה הייתה על הצעת אישור מוסדות ציבור לעניין סעיף 46 לפקודת מס הכנסה לגבי הרשימה הנזכרת.
הצעת אישור מוסדות ציבור לעניין סעיף 61 לחוק מיסוי מקרקעין
היו"ר אלכס קושניר
¶
נעבור לנושא הבא, הצעת אישור מוסדות ציבור לעניין סעיף 61 לחוק מיסוי מקרקעין. ארז אורעד, בבקשה
ארז אורעד
¶
אנחנו מביאים אל שולחן ועדת הכספים את הבקשה ל אישור מוסדות ציבור לעניין סעיף 61 לחוק מיסוי מקרקעין. מצורפת רשימה שמספרה 19101021. אנחנו מבקשים לאשר את העמותה שמופיעה ברשימה הזאת.
ארז אורעד
¶
החשב הכללי הוציא מכתב לכל משרדי הממשלה לגבי תקציב ישיר ונתן הקלה, אתה בטח מודע לזה, מקבלים אישור הגשת מסמכים על מנת לתת - - - זו הקלה לעומת - - -
ארז אורעד
¶
נכון, טוב שהזכרת זאת. אני אומר שזה לא רק אצלנו, זה נוהל מהחודש הבא שנהוג גם אצל החשב הכללי.
ארז אורעד
¶
כן, בדרך כלל. סעיף 61 נותן פטור לפי חוק מיסוי מקרקעין משני דברים: ממס רכישה – הקלה לחצי אחוז, מס שבח – שזה המון כסף – יש המון עמותות - - -
ארז אורעד
¶
זה פטור חלקי, יש שם את ההקלות שניתנות מכוח חוק נפרד, חוק מיסוי מקרקעין, שגם מדבר לגבי מסודות ציבור. יש הרבה מוסדות ציבור שלא נדרשים לסעיף זה אבל עושים עסקת מקרקעין ואז נזכרים שיכלו לקבל פטור. אם היה להם סעיף 46 הם היו מקבלים גם את הפטור הזה כי מי שיש לו סעיף 46 אז זה כולל גם את 61. רק במקרה הזה, בסעיף 46, לא נותנים רטרואקטיבי כי זה הסתמכות על מישהו אחר.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
כלומר, אם היום נתת סעיף 46 לאדם והוא רוצה לעשות משהו לאחור אז הוא צריך את סעיף 61 בנפרד.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
לגבי מס רכישה שיש להם שמשלמים רק 0.5%, לאחר העלאת מס הרכישה הם עדיין ממשיכים לשלם - - -
היו"ר אלכס קושניר
¶
אני מצטרף לברכה. רשימת סימוכין 19102021 לעניין סעיף 61 לחוק מקרקעין, עמותת "בית לכל איש". מי בעד? מי נגד?
הצבעה
אושר
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
אגב, לפרוטוקול – כי לא שאלת מי נמנע בהצבעה הקודמת – אני ועופר כסיף נמנענו.
היו"ר אלכס קושניר
¶
בהצבעה הקודמת שלושה נמנעים ובהצבעה הזו שני נמנעים.
הצעת אישור עמותת המצפה לישראל (ע"ר) 580367209 כמוסד ציבורי לעניין סעיף 61 לחוק מיסוי מקרקעין (שבח ורכישה), התשכ"ג- 1963
ארז אורעד
¶
יש לי את כל הזמן. לרשימה אין מספר כי העמותה הזו הוגשה בנפרד. מספר העמותה הוא 580367209. כפי שכתבתי במכתבי ליושב-ראש הוועדה, עניינה של העמותה מצוי בעתירה בבג"ץ, מספר עתירה 49425 / - - -
משה גפני (יהדות התורה)
¶
אדוני היושב-ראש, אני מבקש קודם לומר שהעמותה הזאת הייתה בדיון בוועדת הכספים ולא פעם אחת. אנשים הוזמנו לפה ושמעו את הדברים וכל חברי ועדת הכספים הצביעו נגד אישור העמותה. מיד אומר דברים חדשים. המציאות היא, כפי שאמרתי, בג"ץ החליט שהוא לא מקבל את הנוהל שלנו, של ועדת הכספים, וזה הוחזר עכשיו לוועדה. במכתב ששלח לך ערן יעקב הוא מבקש לאשר את זה. אני לא כל כך מבין את הנוהל הזה, אני לא מבין מה פתאום צריך להחזיר את זה. אם הייתי יושב-ראש הוועדה לא הייתי מחזיר את זה. יושבים פה כל חברי הוועדה בכמה דיונים ומקבלים החלטה וצריך לחזור לדון. אבל בסדר, אני יודע איפה אני חי. ערן יעקב כותב לך שאישורו של המוסד מותנה בכך שהוא לא ישנה את מטרותיו כפי שהן רשומות בתקנון. אגב, הם שינו את התקנון שלהם בעקבות הערות של משרד האוצר. התקנון שלהם היה שונה ואמרו להם שכך הם לא יקבלו, ובאמת בתחילה הם לא קיבלו את האישור על סעיף 46. או, כותב ערן יעקב, יחרוג בפעילותו מהאמור באותן המטרות. כל מה שהוא מבקש מאיתנו לאשר זה בתנאי שהוא לא שינה שום דבר ממטרותיו ולא חרג מהפעילות שלו. "וכן שיקיים את כל האמור בכתב ההתחייבות שצורף לבקשתו". עד כאן דברי ערן יעקב, קראתי קטע מדבריו.
אני מבקש, ברשותך, היות שהבאת את זה לדיון על פי הבקשה של רשות המיסים, אני ביקשתי שיבדקו האם הם שינו ממטרותיהם והאם הם עשו פעילות חריגה. הם עוד לא ראו את זה.
משה גפני (יהדות התורה)
¶
הם לא יודעים מזה, אבל אני רוצה להקריא לי את מה שכתבו לי אחרי שנבדק על ידי ועל ידי העוזרים שלי והארגונים שעוסקים בעניין הזה. ה-"מצפה לישראל" ממשיכה פעילות מסיונרית חדשה בערי ישראל. ביקורי בית, שיחות טלפון לילה לילה, פעיליה מנסים ליצור קשר עם נשים, גברים ואף עם ילדים. אני מביא כמה דוגמאות. יש לי הקלטה של שיחת הטפה בשפה האנגלית שהתקיימה לאחרונה. השיחה התקיימה עם ילדה צעירה שעל פי החוק אסור להטיף לה למיסיונריות. גיל הילדה לא נבדק מראש על ידי המטיף כפי שמתבקש בחוק. אני יכול להשמיע את הקלטת. הילדה שואלת את זאת שהתקשרה אליה מאיפה היא. המסיונרית אומרת: "אני שייכת לארגון העדים עדי השם". הילדה: "לא שמעתי על הארגון, מה אתם עושים?" המסיונרית תמהה על כך ואומרת שזה ארגון שמנסה לטעת תקווה בלב אנשים לגבי העתיד מתוך הבייבל, מאמין באל וגם בברית הישנה ובכתובים החדשים – כך אומרת המסיונרית לילדה – ומאמינים שיבוא זמן שיהיה שלים בכל העולם. הילדה: "מה את רוצה ממני עכשיו?". מסיונרית: "רוצה להקריא לך מבואה מהכתובים שלמדת לאחרונה". הילדה: "איני מאמינה בזבל הזה ולא להתקשר אלי שוב" וטורקת.
ההורים מגישים תלונה במשטרה על כך שנציגי מסיון ניסו לפתות את הבת שלהם שהיא קטינה ועל פי החוק זה אסור. ההקלטה מתבצעת יום-יום, אצלי יש קטע אקראי מתוך ההקלטות.
מקרה קשה נוסף של נער שעדי השם הטיפו לו בהיות קטין והוא הפך לחבר בכת ומסיונר במשך כ-30 שנים. לפנינו החלטת הביטוח לאומי בעניינו וקטעים מכתב תביעה שהנער הגיש נגד הכת. הביטוח הלאומי הכיר בו כי הוא היה בכת עדי השם, המצפה לישראל.
משה גפני (יהדות התורה)
¶
הם כותבים בהחלטת הביטוח הלאומי: נראה לפי גילו אינטליגנט ונימוסי, שיתוף פעולה מלא, לא מגלה פרודוגציה פסיכוטית אלא חשיבה אידיאולוגית לגבי סוף העולם שנספגה בכת משטיפת מוח.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
עמותת מצפה לישראל והכת הנזכרת זה היינו הך. אלו דברים חדשים שלא היו בפנינו בפעם שעברה. הרב גפני הביא אותם והוא עשה עבודה בעניין הזה. דברים חשובים - - -
משה גפני (יהדות התורה)
¶
מדובר בגבר בן 47 עם הפרעת אישיות גבולית אשר מגיל 15 נמשך על ידי כת עדי השם, תפס את האידיאולוגיה שלהם. כל השנים התגורר שם, קיבל אוכל ועבד כפקיד בהתנדבות. לאחרונה התחברו חרדות סביב האידיאולוגיה שלו ושל כת עדי השם. הדבר מתבטא בהתקפי חרדה ומחשבות טורדניות. יש מכלול שלם של דברים שקרו כתוצאה מזה.
אפרת לקס
¶
רק רגע. עמותת מצפה לישראל הגישה את הבקשה שלה אלינו בשנת 2015 בפעם הראשונה. מאז עברנו, כמו שתיאר חבר הכנסת גפני - - -
משה גפני (יהדות התורה)
¶
אקריא קטעים מכתב התביעה: נער צעיר, בין התובע לחברים מן הקהילה נוצר קשר בהיותו נער צעיר בבית הספר התיכון. עם סיום בית הספר הוא חבר לכת. לאחר כחצי שנה מתחילת קשריו הפעילים, הנתבעת (עמותת "המצפה לישראל") הוצב התובע לעבודה בתפקיד רשמי באשקלון שכלל הפצת משנתה המסיונרית של העמותה.
משה גפני (יהדות התורה)
¶
הפצת משנתה המסיונרית של הנתבעת, בתפקיד זה נדרש התובע לבצע כ-130 שעות חודשיות בעבודה שכללה מעבר מבית לבית ושיח עם אנשים במטרה לשכנעם להצטרף לקהילת עדי השם. במסגרת פעילותו זו הסדירה הנתבעת לתובע מגורים באשקלון. הכול נמצא בכתב התביעה בבית הדין לעבודה. לאורך עבודתו במערך התוכן של הנתבעת שולם לתובע שכר חודשי של כ-300 שקלים בחודש בתוספת החזרי הוצאות בגין נסיעות. התשלום הועבר מדי חודש בחודשו בהעברה בנקאית. מעבר לאמור, לא שולם לתובע דבר, לא כל שכן תשלום בגין זכויותיו. אנחנו מדברים על תביעה של אותו נער צעיר בבית הדין לעבודה.
משה גפני (יהדות התורה)
¶
עם תחילת עבודתו אצל הנתבעת התחייב התובע לעבודה בהתאם למסמך המכונה "נדר הצייתנות והעוני" – כך קוראים לזה – אשר על אף שמו המיסטי והרוחני לכל דבר ועניין. כך, בהתאם לנדר, התחייב התובע להקדיש את מיטב זמנו ומרצו לעבודתו ולא לעבוד בעבודה אחרת ללא אישור בזו הלשון, זו לשון הנדר: "חברי המסדר הדתי (עדי השם) נדרשים לנדור את נדר הצייתנות והעוני. בעקבות זאת, לא ילך לעבוד בעבודה חילונית בלא רשות כל עוד חובת הנדר חלה עליך. בימי היעדרות אינך כפוף לנדר בכל הנוגע בעבודה חילונית אולם הנדר בתוקף בשעות הערב או בסופי שבוע בשבוע עבודה רגיל. על מנת לעבוד בערב או בסוף שבוע יש צורך לקחת לפחות חצי יום היעדרות". זה נוסח הנדר שפוגע באופן מוחלט בזכויותיו של הנער הצעיר שהלך לאותו מקום. זה נמצא בכתב בתביעה שנמצא בבית הדין לעבודה, ולכן אני מבקש, אדוני היושב-ראש, אלו נושאים נוספים, אנחנו גילינו עוד כמה, אני לא רוצה להטריד את הוועדה באין ספור דברים רק מהזמן האחרון. מדובר, ככל הנראה, גם בעבירה על החוק. הדוגמאות הן של ילדה צעירה ונער צעיר שניסו לעשות להם שטיפת מוח. במקרה של הילדה הצעירה שניסו לעשות לה שטיפת מוח, במקרה של הילדה הצעירה הם לא הצליחו בגלל שהיא טרקה להם את הטלפון וההורים שלה הגישו או הולכים להגיש תביעה במשטרה על הטלפון הזה.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
אין מה להוסיף הרבה על דברי חבר הכנסת גפני. אני מכיר את החומר באופן אישי, עברתי עליו ואני רוצה להגיד שזה רק חלק מהחומר שנמצא, יש עוד חומר שניתן להעביר אותו. מדובר בדברים שקרו רק לאחרונה. אם כבר דיברנו בפעם שעברה על עמותה שיש לה בעיות פליליות אז זה פלילי מובהק. אגב, לגבי הקטין, הם הודו בוועדה, אמרה אז אפרת לקס שהעמותה מודה שהיא מדברת עם אנשים על מטרותיה. שאלו אותה למה באמצעות ילדים והם אמרו שעבודת ילדים - - - למטרת חינוך הילד מגיל צעיר. כלומר, הם מודים שהם משתמשים בילדים האלה למטרות החינוך שלהם. אם מישהו פה לא הבין מה זו העמותה הזו, שמעתי שלא הבינו את השם של העמותה, אנחנו פשוט לא אומרים את שם השם. מדובר במיסיון, אנשים שמטיפים לנצרות. אין לנו שום עניין עם שום דת אחרת וכל אחד יחיה באמונתו, אבל לקחת אנשים וקטינים ולנצל אותם ולהעביר אותם על דתם – זה אנחנו לא מוכנים שיהיה. אני רוצה להקריא לכם גם משהו ואבקש, ולדימיר, שתאזין למה שאני מקריא:
"אני מאמין שכל אדם רשאי להאמין במה שהוא רוצה. במדינת ישראל יש דת, יש חופש מדת. יש סטטיסטיקה עצובה מאוד שמראה שהעם היהודי טרם התאושש מהשואה. יש היום פחות יהודים בעולם ממה שהיו לפני השואה. לעם היהודי יש זכות להגן על עצמו. פה מדובר על לתת פטור ממס לפעילות מסיונרית שמטרתה להעביר ילדים יהודיים על דתם. כל האופוזיציה או לפחות רובה המוחלט תומכים בביטול הפטור ממס. זו לא התקפה על הנצרות, זו לא התקפה זו לא התקפה על אמונות, זו הזכות של העם היהודי להגן על עצמו במדינתו ולהגן עליו בשיתוף פעולה שחוצה את הקווים הרגילים של הפוליטיקה".
את הדברים הללו אמר יאיר לפיד בוועדה. הוא אמר שהוא מאמין בזה. גם חבר הכנסת גפני אמר שאביו של יאיר לפיד היה מתנגד למיסיון. אני חושב שהמיסיון זה דבר שהוא הרס, חורבן, זה מה שעשו לנו בשואה וזה מה שרוצים לעשות לנו. אסור לנו לתת לאנשים האלה דריסת רגל בשום מקום שקרוב אלינו ובוודאי שלא לתת להם תמיכה ממשלתית. לא יכול להיות שכספי המיסים שלנו, כספי התמיכה הממשלתית שלנו, אנחנו ניתן לאנשים שרוצים לקחת את הילדים שלנו. בפעם שעברה הבאנו הורים שאמרו שהרסו להם את הילד. זה לא סתם, כשהביטוח הלאומי מכיר בכת, אתם יודעים שקשה לקבל קצבה מביטוח לאומי, אנחנו יודעים את הטרטורים שהם מעבירים. ואם אנחנו מביאים ראייה מאדם שהוא קיבל נכות, לא משהו בעלמה, הווי אומר שכת זה דבר שהוא נוגד את החוק. הווי אומר שלעמותה הזו אסור לקבל בשום צד ואופן שום סיוע מהמדינה – לא ישיר ולא עקיף. אני מבקש מחברי הוועדה להיות עם הלב שלהם ועם האמונה שהעם היהודי זכותו לחיות במדינה שלו ושאף אחד לא יכול לקחת לו את היהדות שלו. אני מבקש מכן בכל לשון של בקשה לא לתת לדבר הזה לעבור, תודה.
אפרת לקס
¶
אני רוצה להקדים ולומר שאנחנו לוקחים את התפקיד שלנו מאוד ברצינות ומשתדלים לבדוק את כל העמותות שבפנינו בצורה היסודית ביותר.
משה גפני (יהדות התורה)
¶
לפני זה הם לא הגיעו בקשה, הם היו באים לוועדה למלחמה בכתות, הכנסת ביטלה את הוועדה.
אפרת לקס
¶
הטענות שהושמעו כלפי עמותת "מצפה לישראל", אנחנו שומעים עכשיו אנשים חדשים וזהויות חדשות אבל הטענות הן טענות ישנות מאוד שבדקנו. הוזכר פה הדיון הקודם שעלה אבא שאמר שהבן שלו נפגע כתות. הטענה לפיה הפעילות של העמותה מהווה פעילות של כת היא טענה שנתבקשנו לבחון על ידי ועדת הכספים גם לפני שאותו אדם הגיע להעיד. נדונה ועלתה לדיון בפני ועדת הכספים גם פנייה של אב שסיפר שפנו לבנו הקטין. את כל הדברים הללו בחנו והתייחסנו אליהם. עמדתנו היא שהעמותה מקיימת את כל הקריטריונים לבחינת מוסדות ציבור ולכן יש לאשר אותה. יכול להיות שהיא ממשיכה באותה הפעילות, אנחנו ממשיכים באותו קו. העובדה שהיא ממשיכה באותה פעילות שכבר ממילא נקבע שאין בה כדי להשמיט אותה מהקריטריונים - - -
קטי קטרין שטרית (הליכוד)
¶
לא נתת לי לדבר, היא לא עונה על זה כי שגית, היועצת המשפטית פנתה אליהם בדיון שהתקיים אז, ב-26 באוקטובר, ואמרה להם. הם לא מסירים את הסרטונים, זה כלל ברזל שהיה צריך מיד לסרב לפנייה שלהם. הם לא עשו את זה, רשות המיסים לא עשתה את זה. שגית אמרה אז: " מה שאתה אומר לא מתיישב עם זה שרשות המיסים ביקשה להסיר את הסרטונים מהאתר שלכם. היא ביקשה להסיר את הסרטונים מהאתר שלכם" – היא פונה למי שמייצג את העמותה בטענה שהסרטונים הללו מהווים עבירה על החוק.
אפרת לקס
¶
בוודאי. אני רוצה גם להתייחס למה שחבר הכנסת גפני אמר. אין מדובר בסרטונים אלא בכתבות שחשבנו - - -
אפרת לקס
¶
היה מידע מסוים שחשבנו שהוא מגיע לתפר, המידע הזה הוסר. הבקשות שלנו מהעמותה נתקיימו במלואן, אחרת לא היינו מאשרים אותה.
משה גפני (יהדות התורה)
¶
ערן יעקב אומר במכתב ליושב ראש הוועדה שאם יש דברים חדשים אז יש לבדוק אותם מחדש.
לירון נעים
¶
לירון נעים ממשרד המשפטים: אני רוצה להתייחס לשאלה האם יש פה עובדות חדשות או לא. בעצם השאלה הזו מחדדת את הנוהל שלה וועדה ואת הפרשנות של הוועדה.
לירון נעים
¶
אשמח להתייחס גם לזה. אני רק אגיד באופן כללי שכל עוד עמותה חיה וקיימת תמיד יהיו עובדות חדשות כי תמיד יש פעילות חדשה ושיחות טלפון נוספות. מדובר בעמותה מיסיונרית, פעילות מיסיונרית היא פעילות חוקית בישראל. כל עוד העמותה מקיימת את הפעילות תמיד תהיינה עובדות חדשות.
משה גפני (יהדות התורה)
¶
מדובר על קטינים שהעמותה פנתה אליהם, זו עבירה על החוק. זאת עבירה פלילית, היהדות היא לא מיסיונרית.
לירון נעים
¶
בחוק העונשין יש שתי עבירות פליליות רלבנטיות לגבי פעילות מיסיון. עבירה פלילית אחד. סעיף 368ב לחוק העונשין מדבר על כך שהמשדל קטין בפנייה ישירה במטרה להמיר את דתו דינו כך וכך.
משה גפני (יהדות התורה)
¶
הבאתי את זה לא בגלל הלשלם כסף. הבנתי שזה לא העניין, ידעתי גם מה שתגידי. מאה אחוז, לא על זה הבאתי את זה, הבאתי את הנער הצעיר שתובע בבית דין לעבודה. זה דבר חדש וזו עבירה על החוק, סעיף 174 לחוק וסעיף 368 לחוק.
לירון נעים
¶
אני מתייחסת רגע לעבירה הפלילית שקיימת. קודם כל, צריך לומר, כשאנחנו בוחנים האם פעילות של עמותה כרוכה בהפרת חוקי המדינה אנחנו לא שואלים שאלת רף פלילי. אני לא מחפשת ראיות מעבר לספק סביר או כתב אישום. מספיקות לי ראיות מינהליות, מספיקות לי ראיות בסטנדרט יותר נמוך. אילו היו לנו ראיות בסטנדרט יותר נמוך להפרת חוקי המדינה – די היה לנו בכך כדי לא לתת אישור לפי 46. בעניינה של העמותה הנדונה לא היו לנו ראיות שכאלה, לא היו לנו ראיות כאלו אפילו לא ברף המינהלי. ולמה? כיוון שכשאנחנו מדברים על פעילות, פנייה ישירה לקטין במטרה להמיר את דתו, הפעילות שמקיימת העמותה הזאת לא מפירה את הסעיף הזה מכמה טעמים. עולה שאלה מהי פנייה ישירה לקטין. האם פרסום באינטרנט שפונה לקבוצת קטינים בלתי-מסוימת עולה כדי - - -
לירון נעים
¶
- - האם כל שיתוף באמונה מהווה שידול להמרת דת וכולי. בדקנו עובדות דומות מאוד לטענות שהועלו כאן כרגע. הגענו לכדי מסקנה שהעובדות שנבדקו לא מהוות הפרה ולא מהוות פנייה ישירה לקטין במטרה להמיר את דתו.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
מה זה "דומה"? בן אדם רצח בן אחד, אחר כך הוא הלך ורצח בן אדם אחר, אותו דבר, אותו אקדח, אותו דבר. אז תגידי שזה משהו אחר?
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
אבל יש פה מסמך שהם הודו שהם מדברים ואמרה זאת אפרת לקס. אני הקראתי מפה ואני מקריא עוד פעם. אפרת לקס, יועצת משפטית מלכ"רים ברשות המיסים: "העמותה מודה שהיא מדברת עם אנשים על מטרותיה. שאלנו למה באמצעות ילדים, הם אמרו שהבאת ילדים אינה למטרת שיחה עם ילד אחר אלא למטרת חינוך מגיל צעיר. לחנכו מגיל צעיר לפעול למען הדת שלו. היו חומרים באתר העמותה שנגעו בפנייה לילדים והם הוסרו". אגב, זו גם בעיה, אם היו חומרי פדופיליה אז לא הייתם נותנים לזה להמשיך גם אם היו מורידים. אתם מודים שבעמותה הזו היו חומרים פליליים שפונים לילדים וזה דבר שהוא מפליל. גם אלו הוסרו רק לאחר שהעירו להם. כלומר, העמותה עברה עבירה פלילית. לדבר עם הילדים הללו ולשדל אותם זו עבירה פלילית. כשאתם אומרים שאין עובדות חדשות זה כמו שתגיד שאדם רצח אדם ואחר כך רצח אדם נוסף. אפילו אם מדובר ברצח של תאומים באותו אקדח, עדיין מדובר בשני דינים נפרדים. כאן מדובר על כך שפנה לקטין ועוד קטינה וכולי. הכול מתועד בהקלטות. זה חומרים חדשים שאמרה אפרת: "לא הגיעו לידנו העובדות החדשות האלה". אנחנו חושבים שאתם לא יכולים כרגע לדון על זה ולהצביע.
לירון נעים
¶
אומר שוב: הוועדה צריכה להחליט ביחס לנוהל של עצמה מה עולה כדי עובדות חדשות שמאפשרות לוועדה לא לאשר את העמותה - - -
לירון נעים
¶
יש שני דברים חשובים שצריך להזכיר: כשאנחנו בחנו את העמותה הזו, כשרשות המיסים בחנה אותה, בין היתר נעשה מהלך מאוד לא טרוויאלי של פנייה לעמותה בבקשה להסיר תכנים מסוימים.
לירון נעים
¶
עשינו את זה מכיוון שחשבנו, וזה צעד לא טריוויאלי, אבל כמובן שבחרנו לא להעלים עין מהעובדות שהציגה בפנינו הוועדה, ולנקוט את הצעד המידתי. ראינו פרסומים מסוימים שקוראים לילדים לפנות לילדים אחרים ולשתף אותם באמונות.
לירון נעים
¶
ביקשנו מהוועדה להסביר איך הפרסומים האלו עולים בקנה אחד עם ההצהרות שהיא הצהירה כלפינו כיוון שהוועדה הצהירה - - -
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
הבנתי מה את אומרת, אני רוצה לשאול אותך שאלה: אם הייתה עמותה שמעודדת לרצח וכותבת אצלה בעמותה על עידוד לרצח וכולי, הייתם פונים אליה בבקשה שיורידו?
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
למה? אני אשמע את כל מה שאת אומרת, לי יש זמן, אני אומר דבר אחד פשוט. אתם לא תעשו את זה, וזה נכון, מכיוון שזה דבר פלילי מובהק אז אין מה להוריד את זה ולהכשיר אותם מכיוון שמדובר בעבירה פלילית. לשדל קטין לזו עבירה פלילית וכרגע לא משנה למה. הם מטיפים דת ומדובר במיסיון שמטיף לקטין וזה גם פלילי. לא הייתה צריכה להיות פנייה שלהם להוריד. זה שאתם מנפנפים עם זה שהם הורידו זה בעצם שלקחתם אותם והכשרתם אותם.
משה גפני (יהדות התורה)
¶
אדוני היושב-ראש, אני רוצה לשאול את ארז אם הייתה מגיעה בקשה שכזו עם העובדות שהקראתי ועוד נוספות, אבל רק מה שקראתי, האם הוא היה נותן להם אישור לסעיף 46 מבלי לבדוק את זה.
ארז אורעד
¶
אני מתייחס לחוזר - - - אם יש פעילות לא חוקית אנחנו בודקים את זה. אני לא יכול לבדוק פה, אין לי את המסכת העובדתית שחבר הכנסת גפני מדבר עליה.
ארז אורעד
¶
כרגע אין לי את הנתונים בפני אז אני לא יכול לומר. אילו היה חשש לפעילות לא חוקית מכל סוג שהוא לא היינו מביאים את זה לכאן.
שלומית ארליך
¶
יש פה פנייה לקטין, שיחת טלפון, הייתה גם פנייה חזותית לקטין. האם מדובר בעובדות חדשות שדורשות בירור או שמדובר בעובדות שכבר נטענו בעבר ולגביהן כבר עשיתם את הבדיקה בצורה כזו או אחרת. האם יש מסכת עובדתית חדשה?
אפרת לקס
¶
אין מסכת עובדתית חדשה. בפני ועדת הכספים הקודמת תיארנו נסיבות שבהן הייתה פנייה. אב ובן קטין הלכו ברחוב והייתה פנייה אליהן. אנחנו ידענו את זה וחשבנו שזה לא מהווה עבירה פלילית.
אפרת לקס
¶
זו עובדה ישנה שעמדה לפנינו. חוץ מהפנייה פנים אל פנים אתה מספר עכשיו על פנייה נוספת טלפונית שלא ידעתי עליה. בעיני זה נמצא באותו המדרג.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
לא, לא, הוא התקשר לפלאפון שלו, תבדקי. היום כל קטין מחזיק טלפון. ברגע שהוא שואל אותו ויודע בן כמה הוא אז הוא מודע לכך. זו עובדה חדשה שאת מנסה להתעלם ממנה.
אפרת לקס
¶
אתה מבחין בין שני אירועים שאתה חושב שהם שונים ואני חושבת שהם דומים. אתה סבור שהם שונים במובן הזה שבפנייה אחת האבא היה לידו ובפנייה האחרת כביכול האב לא היה לידו. נניח שלא היה ליד הקטין. אני לא מבססת את ההחלטה שלי לאשר את - - - על העובדה שהאבא של הקטין עמד בסמוך אליו.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
אבל כל הביסוס שלך היה, גם עכשיו כשבאת ואמרת שהביסוס העובדתי שלי היה דבר פשוט. היה לנו סיפור שהאב היה עם הקטין ופנו אליו.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
ולכן אני אומר שעכשיו העובדה היא עובדה חדשה. העובדה החדשה אומרת שהייתה פה פנייה ישירה לקטין ללא האב והוא ידע שפונים לקטינה - - -
היו"ר אלכס קושניר
¶
ינון, אנחנו ארבע דקות לפני סיום ואני חייב לומר שאיני שומע עמדה אחידה מהכיוון שלכם, אני מבקש לדיון הבא, אנחנו לא מצביעים עכשיו, אני מבקש להתייחס לדברים שנאמרו ואם יש כאן מסכת עובדתית חדשה כדי שנוכל לקבל החלטה. תודה רבה, הישיבה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 11:20.
אישור מוסדות ציבור לעניין סעיף 46 לפקודת מס הכנסה
מכתבך מיום ד' בכסלו התשפ"ב, 8.11.21 רשימה מס': 19-1008-21
אישור מוסדות ציבור לעניין סעיף 61 לחוק מיסוי מקרקעין
מכתבך מיום ד' בכסלו התשפ"ב, 8.11.21 רשימה מס': 19-1010-21
הנני מתכבד להודיעך כי ועדת הכספים, בישיבתה היום, החליטה לאשר את העמותות הבאות לפי סעיף 46 לפקודת מס הכנסה:
1.
אבאמא שלי (ע"ר)
580634228
2.
אבני אליהו (ע"ר)
580587681
3.
אולפנת עטרת רחל (ע"ר)
580562221
4.
אלומת בנימין (ע"ר)
580600880
5.
חב''ד לנוער קרית אתא (ע"ר) – מאושר לשנה
580686228
6.
חוות החיות של סופי (ע"ר)
580629558
7.
יוצר אור - יחד יוצרים אור בחברה הישראלית (ע"ר) - מאושר לשנה
580641165
8.
יושב אהלים, אשקלון (ע"ר)
580263077
9.
ישיבת כולל קובנא (ע"ר) - מאושר לשנה
580713279
10.
כולל אברכים תפילת חנה ושיח יצחק לתורת חיים (ע"ר)
580481257
11.
כי מציון תצא תורה (ע"ר)
580624427
12.
מה יקר חסדך (ע"ר)
580606671
13.
מוסדות נר אברהם (ע''ר)
580645752
14.
מורשת הנחל (ע"ר)
580390029
15.
מכתב עוז (ע"ר)
580490647
16.
ממלכת החסד משמחי לב (ע"ר)
580548113
17.
פשוט לתת (ע"ר) - מאושר לשנה
580714095
18.
פתחי תשובה
580355386
19.
קהילת צעירי נחלאות ירושלים (ע"ר)
580622751
20.
בית מאור העולם רבי עובדיה יוסף (ע"ר) - מאושר לשנה
580694842
21.
תורת יעקב מפעלי תורה וחסד (ע"ר) – אושר
580515278
22.
כולל מישכן שם (ע"ר)
580071025
23.
המרכז ללימוד תורת הקבלה נהר שלום- בת ים (ע"ר)
580512572
24.
קהילת אור החיים הקדוש - הנר המערבי (ע"ר) - - מאושר לשנה
580704393
25.
עלמא- מרכז מחקרי חינוכי לאתגרי הביטחון של ישראל בצפון
580653640
26.
קול רנה - מיזמי חסד ותורה ע''ש רנה שנרב הי''ד - מאושר לשנה
580692770
27.
קהל נחלת יעקב ירושלים - מאושר לשנה
580663052
28.
בחצרות קדשך
580617603
29.
בניין חיים - ירושלים
580614246
30.
מאיר העולם - מאושר לשנה
580705481
31.
עמותת ערוס אלבחר לאישה ביפו
580477966
32.
קרן דוד עקיבא ז"ל
580227361
33.
שלהבת התורה
580634632
34.
קהילת אהרן ירושלים - מאושר לשנה
580684041
35.
בית כנסת חב"ד ניסן בלוד - מאושר לשנה
580657302
36.
ע.ר.כ - עין רעננה כדורסל
580654465
37.
בית קרוב - הבית היהודי שלי - מאושר לשנה
580708543
38.
חסדי העיר
580605319
39.
שערים - נתניה
580221935
40.
דרך חיים תורה וחסד
580626075
41.
להחיות בהם נפש כל חי - מאושר לשנה
580646552
42.
בית כנסת ומרכז קהילתי "אוהב ישראל" בנתיבות ע''ש הרב ישראל פרידמן בן שלום ז''צל - - מאושר לשנה
580700466
43.
אסיפת ישראל
580420735
44.
מרכז קהילתי מאורות
580682227
45.
כסופים - משכן שמעון נתיבות - - מאושר לשנה
580637262
46.
מוסדות ע"ש רבי יעיש קריספין זצוק"ל
580483436
47.
העמותה לפיתוח ענף ספורטיבי למחול, סדנאות וריקודים בבת - ים
580497170
48.
בית בקמפוס רחובות
580674240
49.
הבית השלישי - העמותה לחיזוק היהדות ברוח החסידות
580551745
50.
מעבר - מרכז אומנויות ויצירה
580666642
51.
ומלאה הארץ - מאושר לשנה
580693257
52.
להאיר - אור לעולם
580519916
53.
חושים בן דן
580663458
54.
המרכז להכשרות כלבי שירות בע"מ
515618098
55.
עמותת הידידים - לקידום תרבות, מוסיקה ותיירות באבו-גוש וערי יהודה
580215093
56.
אלתאח'י לספורט
580420305
57.
אני ואתה לקידום החינוך והתרבות
580430759
58.
מוסדות ביאלא, צפת
580562965
59.
צעירי כפר כנא
580566743
60.
משכן אשר
580570711
61.
סומך נופלים ירושלים והמרכז
580574853
62.
ארץ - סנטר מונדיאל סטודי
580579795
63.
קופה של צדקה קרית חסידים בית שמש
580605491
64.
את"ה 770 - פעילות תורנית חברתית לתלמידי הישיבות - מאושר לשנה
580619823
65.
נעם ללעטאא - מאושר לשנה
580632289
66.
נהירו דאנפין - מאושר לשנה
580650182
67.
הכנסת אורחים" - בולטון, מירון
580661890
68.
ועשית הישר והטוב
580668341
69.
בני הישיבות גבעת זאב
580671667
70.
עזרת רשב"י לזכות עזרא הסופר ורשב"י זיע"א – ירושלים – מאושר לשנה
580684264
71.
נפש החיים קריית מלאכי - מאושר לשנה
580698900
72.
אנשים - שנראה אחד את השני - מאושר לשנה
580702330
73.
ש"ס איד'ן - מאושר לשנה
580703684
74.
לעולם יהא אדם
580213494
75.
היכל עמרם
580323913
76.
שער נון
580422269
77.
מרכז אמונה ומצויינות (אומ"ץ)
580602787
78.
אלון ואלה- אנשים למען הקהילה - מאושר לשנה
580710606
79.
בראונסטון חוויה - מאושר לשנה
580636520
80.
דאנא - מאושר לשנה
580599546
81.
האיגוד העולמי למדעי היהדות
580046860
82.
העמותה לקידום הטניס בנצרת והסביבה
580439354
83.
העמותה לקידום חקר בעיות פתוחות בפיזיקה גרעינית ופיזיקת חלקיקים
580671329
84.
זה בנפשי - מאושר לשנה
580708162
85.
ישראייד - הפורום הישראלי לסיוע הומניטרי בינלאומי
580472959
86.
כרם - מרחב צעירים חברתי - מאושר לשנה
580713089
87.
למה כובע - עמותת נגני הרחוב
580607646
88.
מועדון הכדורגל, הפועל נצרת עילית
580347532
89.
מועדון ספורט לב ירושלים - מאושר לשנה
580653806
90.
מועדון העליה
580645364
91.
מיוחדים- הורים מיוחדים לילדים מיוחדים
580662112
92.
מכבי בני ריינה - עמותה לקידום הספורט והנוער בריינה
580446490
93.
מרכז קוקודי לדיאלוג תרבותי קוסמופוליטי בע"מ (חל"צ)
515872729
94.
מרכז תרבות במצפה רמון עש סמואל רובין בע"מ (חל"צ)
510623648
95.
נכה לא חצי בן אדם
580625986
96.
פותחים עתיד בע"מ (חל"צ)
515108884
97.
פרויקט השבת
580614758
98.
פרטיות ישראל - מאושר לשנה
580705309
99.
קהילת הפינטק הישראלית - סיטי טי.אל.וי
580572519
100.
קהילת לשם- - מאושר לשנה
580694925
101.
עמותת בזלת
580495711
102.
צועדים בגבורה - יחד
580658227
103.
הבסיס של מייקל לוין - - מאושר לשנה
580696094
104.
להחזיקם - קרן עזרה וחסד דחסידי סטולין קרלין - שכונת התמר - - מאושר לשנה
580557338
105.
בית הכנסת יצחק אבינו בנהריה
580649424
106.
גולן הייטז ארטיסטיק פרודקשין
580614899
107.
משמרת - כל הלב לכל אחד
580639367
108.
מעיין גנים - מרכז לתורה וליהדות - קרית אונו
580445534
109.
"יבנה עולמי" ארגון עולמי לסטודנטים דתיים ובני ישיבות
580078186
110.
מפי עוללים – בעלזא - - מאושר לשנה
580694818
111.
תהילת השם - כרמיאל
580594984
112.
העמותה לקידום הטפול בטראומה בישראל - מאושר לשנה
580167617
113.
בית מדרש שלום על ישראל
580632586
114.
אמרי נועם - שמחת שבת
580592111
115.
המכינה לקידום מצוינות דרך ספורט
580670842
116.
ישיבת תורת מנחם
580250496
117.
בית כנסת שבטי ישראל אדורה
580677706
118.
בית חב"ד כוכב יאיר - צור יגאל שע"י צעירי אגודת חב"ד
580462711
119.
גמ''ח תורת חברון על שם יהודה צבי וויס ז''ל - מאושר לשנה
580678159
120.
עוסקי תורה
580306520
121.
עזרתינו - סיוע ועזרה הדדית לוצק - מאושר לשנה
580699734
122.
אור החסד - מאושר לשנה
580710028
123.
פעולות צדקה וחסד - מאושר לשנה
580700011
124.
חסדי אורה - מאושר לשנה
580689818
125.
חסדי איש-ביתר עילית - מאושר לשנה
580709939
126.
בית הכנסת "בית יעקב חיים" - ביתר
580557320
127.
הביטחוניסטים - - מאושר לשנה
580697472
128.
העמותה לקידום שירותי הבריאות בבנימין - מאושר לשנה
580670065
129.
עמותה לקידום תעשיות עתירות ידע בנגב המזרחי
580572063
סעיף 61 לחוק מיסוי מקרקעין
¶
1.
בית לכול איש
580686541
בכבוד רב,
חה"כ אלכס קושניר
העתק: מר ארז אורעד, מנהל תחום בכיר מוסדות ציבור ומלכ"רים, רשות המסים בישראל