ישיבת ועדה של הכנסת ה-24 מתאריך 13/12/2021

דיון על ניהול ותפעול המקומות הקדושים ליהודים בארץ

פרוטוקול

 
פרוטוקול של ישיבת ועדה

הכנסת העשרים-וארבע

הכנסת



3
ועדת מיזמי תשתית לאומיים מיוחדים ושירותי דת יהודיים
13/12/2021


מושב שני



פרוטוקול מס' 23
מישיבת ועדת מיזמי תשתית לאומיים מיוחדים ושירותי דת יהודיים
יום שני, ט' בטבת התשפ"ב (13 בדצמבר 2021), שעה 12:00
סדר היום
דיון על ניהול ותפעול המקומות הקדושים ליהודים בארץ
נכחו
חברי הוועדה: יוליה מלינובסקי – היו"ר
משה טור פז
גלעד קריב
מוזמנים
שאול בטיש - קמ"ט דתות, משרד הביטחון

עומרי גולדינג - מנהל תחום משרדים מנהליים, חשכ"ל, משרד האוצר

אושרית אברמוביץ - חשבת, משרד האוצר

גל שם-טוב - משנה למנכ"ל, המשרד לשירותי דת

עמית קצין - יועץ מנכ"ל, המשרד לשירותי דת

יוסף שווינגר - מנהל המרכז הארצי לפיתוח המקומות הקדושים

אביגיל שקוביצקי - מנהלת כספים, המרכז הארצי לפיתוח המקומות הקדושים

ארז בן דוד - יועץ משפטי, המרכז הארצי לפיתוח המקומות הקדושים

ליאור חזן - פרויקטור, המרכז הארצי לפיתוח המקומות הקדושים

תני פרנק - המרכז ליהדות ומדינה במכון הרטמן

יוכבד רפפורט - מנכ"לית, נשות הכותל

הילה פריד זליגמן - דוברת, נשות הכותל

רחל כהן - שדלן, מועצה לשימור אתרי מורשת בישראל

ליאת קליין - מנהלת מחלקת דת ומדינה, נאמני תורה ועבודה

שי שמאי גליק - מנכ"ל בצלמו
מוזמנים באמצעים מקוונים
רותם רייבי - רפרנטית דת ומדינה, משרד המשפטים

גידי בן עמי - סגן מתכננת מחוז ירושלים, מינהל התכנון

מרדכי אליאב - מנכל הקרן למורשת הכותל, הקרן למורשת הכותל המערבי

עמי שחר - ראש מינהל שימור מורשת בנויה, רשות העתיקות
ייעוץ משפטי
רעות בינג
מנהלת הוועדה
לאה גופר
רישום פרלמנטרי
איה לינצ'בסקי

דיון על ניהול ותפעול המקומות הקדושים ליהודים בארץ
היו"ר יוליה מלינובסקי
שלום לכולם, תודה שהגעתם, אנחנו פותחים את הדיון. הופתעתי לגלות שהנושא של התנהלות המקומות הקדושים בארץ לא עלה לדיון ציבורי במשך הרבה שנים. כשצללתי לעומק הדברים ראיתי שאין שום דוחות, לא של מבקר המדינה, לא ביקורת פנים של משרד הדתות לכל ההתנהלות בנושא והמידע לוקה בחסר. הנושא רגיש, חשוב, גם למדינה וגם לעם ישראל. המקומות הקדושים הם הנשמה של עם ישראל והמדינה משקיעה בהם הרבה כספים. אנחנו נתמקד בדיון היום כיצד מתנהלים המקומות הקדושים במדינת ישראל. הנושא מאוד רחב, לא נספיק היום לגעת בכל המקומות הרלוונטיים, נתמקד בהתנהלות של רוב המקומות הקדושים בארץ.

אם הבנתי נכון, יתקנו אותי אנשי המקצוע אם אני טועה, כי זה משהו שלא היה לפני כן בכנסת, לכן ביקשתי שיגיעו לכאן הרבה נציגים. יש לנו מרכז ארצי למקומות קדושים, יש קרן מורשת כותל, יש מנהל אזרחי ויכול להיות שפספסתי משהו, אבל אלה הארגונים והגופים שמנהלים ומתחזקים את המקומות הקדושים בארץ.

זו תמונת המצב, מרכז ארצי, מורשת לכותל מערבי, קרן מורשת ומנהל אזרחי. הדיון יתמקד יותר במה שקורה במרכז ארצי למקומות הקדושים וגם לחלוקת התפקידים. אני מבקשת לשמוע בזום את נציג צה"ל, שאם אני מבינה נכון, הם אחראיים על תחזוקת המקומות הקדושים ביו"ש.
שאול בטיש
אני מטעם המנהל האזרחי.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אני אעלה בפניך כמה שאלות, כיצד עובדת חלוקת הניהול והתפעול של האתרים הקדושים? כמה אתרים אתם מתחזקים? איך זה עובד בשטח? מי הם בעלי התפקידים ומי מתקצב את הפעילות השוטפת שלכם?
שאול בטיש
את מדברת רק לגבי המנהל האזרחי?
היו"ר יוליה מלינובסקי
אני מדברת על המקומות הקדושים ביו"ש שאתם מתחזקים כאחראיים. אני חוזרת על השאלות: כיצד עובדת החלוקה הניהולית ואיך אתם מפעילים את המקומות הללו? על כמה אתרים אתם אחראיים? איך זה עובד בשטח, מהם בעלי התפקידים ומי מתקצב? שאלת ה"כמה" בכמה היבטים. מכיוון שאנחנו לא שומעים אותך טוב, נעבור למנהל התכנון, בבקשה.
גידי בן עמי
שלום לכולם, שמי גידי בן עמי ממנהל התכנון, סגן מתכנן מחוז ירושלים.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אתם אולי פחות רלוונטיים, אבל עדיין המקומות הקדושים הם חלק מהמערך התכנוני בארץ. איך אתם עובדים כשצריך לבנות שם משהו, לתקן משהו? היתרי בניה, מול מי אתם עובדים? מי הגורמים הרלוונטיים?
גידי בן עמי
שוב שלום לכולם ותודה לוועדה שהזמינה אותנו. למנהל התכנון מוגשות תוכניות, מוגשת תב"ע כאשר צריך לעשות פעולה ובהתאם לחוק התכנון והבנייה יש הליך סדור, בדומה לכל תוכנית אחרת. מוגשים מסמכים, בהנחה והם עומדים בתנאי הסף אז מתקיים דיון ומוחלט אם להפקיד אותם לציבור. מתקיים הליך של פרסום והתנגדויות ואז ההחלטה והתנגדויות ואישור התוכנית במידת הצורך.

אחר כך יש הליך בהתאם לחוק התכנון והבניה שקשור בערר על ההליך התכנוני. זה דומה לכל תב"ע אחרת שמוגשת. בהנחה ומוגשת רק בקשה להיתר בנייה - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
מי מגיש את הבקשות? מול מי אתם עובדים?
גידי בן עמי
תלוי מי מגיש את התוכנית. בדרך כלל מי שמגיש זה גוף ציבורי. אני יכול לתת דוגמה של מבנה של בית הליבה, מבנה יחסית אחרון של מקומות הקדושים שהוגש לנו, הוגש על ידי הקרן למורשת הכותל. בדרך כלל גופים ציבוריים מגישים את התוכנית.
היו"ר יוליה מלינובסקי
גם הקרן למורשת הכותל וגם המרכז הארצי למקומות הקדושים הם אלה שמגישים בקשות להיתרים.
גידי בן עמי
כן. חוק התכנון והבנייה קובע מי רשאי להגיש תוכנית. אנחנו לא מתעסקים בקניין, מי הבעלים. התב"ע לא מתייחס לזה, רק בהתאם למה שהחוק קובע.
היו"ר יוליה מלינובסקי
זה אומר שכל המבנים שנמצאים במקומות הקדושים צריכים להיות עם היתר וצריכים להיות מאושרים על ידי הוועדה לתכנון ובניה.
גידי בן עמי
לחלוטין כן.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אז איך אתה מסביר את המצב בהר מירון? הכול שם חוקי?
גידי בן עמי
אני לא יודע להגיד את המצב בהר מירון, לגבי כל מבנה ומבנה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
מה קורה אם המבנה במקום הקדוש לא חוקי? מה עושים אם בנו משהו במקום קדוש שהוא לא חוקי או עם חריגת בנייה. מה אתם עושים כמנהל התכנון?
גידי בן עמי
בגדול זה לא התפקיד של מוסד התכנון לבצע את הפיקוח על השטחים האלה. בדרך כלל אנחנו פועלים לאישור התוכניות. מוגשת לנו תוכנית ואנחנו מאשרים. הפיקוח בפועל מתבצע או על ידי הפיקוח של הרשות המקומית, יש גם יחידה ארצית לפיקוח והם בודקים את ההתאמה לחוקי התכנון והבנייה. זה לא משהו שמנהל התכנון עושה. אין לנו יחידת פיקוח שלנו.
היו"ר יוליה מלינובסקי
האם אפשר לקבל בהמשך מידע כמה בקשות להיתרי בנייה במקומות הקדושים הוגשו בחמש השנים האחרונות והאם יש צווי הריסה למבנים לא חוקיים במקומות הקדושים?
גידי בן עמי
בוודאי. ננסה לאתר את המידע הזה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
כמו כל אזרחי ישראל ראינו את התמונות מהאסון בהר מירון ולפי איך שזה נראה, יש לי הרגשה שחלק מהמבנים שם בלי היתרי בנייה. נשמח לדעת מה קורה כי כולנו ראינו מה התוצאות. כמה בקשות במקומות הקדושים הוגשו בחמש השנים האחרונות, כמה היתרים נתתם וכמה צווי הריסה יש במקומות הקדושים כרגע?
גידי בן עמי
רק אגיד שננסה לאתר את המידע מהגופים האחראים. כלומר, היתרי בנייה נמסרים בסמכות הוועדה המקומית ולא המחוז או מנהל התכנון, אלא הוועדה המקומית, רשות הרישוי המקומית, היא זו שנותנת את היתרי הבנייה. כמו שאמרתי, גם הפיקוח על צווי הריסה זו הרשות המקומית, אבל ננסה לאתר את המידע.
היו"ר יוליה מלינובסקי
זה לא באלפים, יש מספר מקומות ברור וידוע. אני מאמינה שכולנו מכירים בהם ויודעים איפה הם נמצאים ויהיה אפשר לאתר את המידע, כי בסוף זו שמירה על אותם מקומות וגם חיי אדם. מאוד חשוב שבמקומות שיכולה להיות התכנסות גדולה של אזרחים, לשמור גם על בטיחות והנושא של תכנון ובנייה הוא נושא קריטי לצורך ביטחון הציבור.
גידי בן עמי
אני אוסיף שיש סעיף מיוחד בחוק התכנון והבנייה, סעיף 99 לחוק שקובע שבמקומות קדושים צריך להתייעץ עם שר הדתות וזו ההתייחסות המפורשת של החוק למקומות הקדושים.
היו"ר יוליה מלינובסקי
זאת אומרת שחוקי תכנון ובנייה חלים לחלוטין על המקומות הקדושים.
גידי בן עמי
לחלוטין, אפילו יש עליהם התייעצות מורחבת ביחס לתוכניות אחרות.
היו"ר יוליה מלינובסקי
הבנתי, על ידי התייעצות עם שר הדתות. אנחנו רוצים לדעת בהמשך, תעבירו בבקשה את המידע לוועדה, כמה תוכניות אושרו בחמש השנים האחרונות? כמה צווי הריסה יש? ומה בוצע בפועל על ידי היחידה הארצית לפיקוח?
גידי בן עמי
בסדר גמור.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אני לא יכולה להגיד בוודאות, אבל מהמראות בטלוויזיה יש הרגשה שלא הכול שם כשר למהדרין. תודה רבה. נחזור למנהל האזרחי, בבקשה.
שאול בטיש
מבחינת אתרים, במנהל האזרחי יש שלושה אתרים קדושים גדולים וקולטי קהל: מערת המכפלה, קבר רחל וקבר שמואל הנביא. בנוסף יש עוד מספר אתרים שהם בשטחי A ו-B כמו קבר יוסף, קבר יהושע, שהגישה אליהם לא חופשית אלא רק מידי כמה שבועות יש כניסה מאורגנת.
היו"ר יוליה מלינובסקי
כמה סך הכול?
שאול בטיש
בערך עשרה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
מה התפקיד שלך?
שאול בטיש
קצין מטה לענייני דתות במנהל האזרחי.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אז אתה חייב לדעת את זה.
שאול בטיש
אני יודע, יש לי רשימה מסודרת. להגדיר מקום קדוש זה משהו לא מוחלט. למה את קוראת מקום קדוש? יש גם בתי כנסת, בתי עלמין, מקומות עתיקים, מקומות ארכיאולוגיים. השאלה איך את מגדירה את זה כקדוש?
היו"ר יוליה מלינובסקי
אני לא מגדירה, החוק מגדיר.
שאול בטיש
החוק בישראל מגדיר, החוק ביהודה ושומרון לא מגדיר.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אני מבקשת ממך להעביר לוועדה על כמה מקומות אנחנו מדברים שבאחריותכם, כגורם מוסמך, שהגדרתם אותם כמקום קדוש. לא ניכנס עכשיו להגדרות.
שאול בטיש
בהמשך לזה, הוצאנו תעודת מקום קדוש לשלושת המקומות שהזכרתי, לשאר המקומות אין תעודת מקום קדוש. כמו שאמרתי, הם קדושים, יש אנשים שבאים להתפלל אליהם, אבל לא הוצאנו להם תעודת מקום קדוש. הגדרנו רק שלושה מקומות: מערת המכפלה, קבר רחל וקבר שמואל הנביא.
היו"ר יוליה מלינובסקי
איך אתם מפעילים אותם?
שאול בטיש
המנהל האזרחי לא מפעיל אותם. בכל מקום יש מי שמנהל. את קבר רחל וקבר שמואל הנביא, מנהל המרכז הארצי למקומות קדושים שבטח תדברו אתם, הם מנהלים את המקום ומתפעלים אותו. במערת המכפלה יש גוף שנקרא המועצה הדתית קריית ארבע חברון, שהם מתפעלים את מערת המכפלה, כמובן רק את הצד היהודי. הצד המוסלמי מתופעל על ידי הווקף.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אתם גם לא מתקצבים אותם? אז מה התפקיד שלכם?
שאול בטיש
אני הרגולטור. מבחינת המנהל האזרחי אני ממונה על המקומות הקדושים, לוודא שהנהלים והתקנות של המקומות הקדושים נשמרים. בפועל, התפעול השוטף הוא לא על ידי המנהל האזרחי. כמובן שהמנהל האזרחי משקיע תקציבים בפיתוח של תשתיות במקומות הקדושים.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אז אתה כן משקיע כסף?
שאול בטיש
אני משקיע כסף במידה ויש צורך - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
דרך מי אתה משקיע כסף?
שאול בטיש
דרך הגוף שנמצא שם. למשל בקבר שמואל הנביא, עשינו שיפוץ, המנהל האזרחי תקציב ביחד עם תרומה שהגיעה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
דרך מי? אתה ניהלת את הכסף? או שהעברת כסף למישהו אחר?
שאול בטיש
העברנו כסף למרכז הארצי.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אז הכסף מכם עבר למרכז למקומות הקדושים והם עשו את העבודה. מכוח מה העברתם כסף למרכז הזה? על סמך מה?
שאול בטיש
כי הם אלה שמתפעלים את המקום. למנהל האזרחי יש הסכם עם המרכז הארצי ומכוח ההסכם הזה הם מתפעלים ומנהלים את המקום.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אז אני רוצה לסכם כדי שיהיה ברור, יש שלושה מקומות שהוצאתם עליהם תעודה של מקום קדוש. שניים מהם מנוהלים על ידי מרכז ארצי למקומות קדושים ואם צריך לעשות שם עבודות פיתוח, המנהל האזרחי מתקצב ומעביר את הכסף למרכז הארצי למקומות קדושים. הבנתי נכון?
שאול בטיש
הבנת נכון, אבל זה לא שאת כל העבודות רק המנהל האזרחי מתקציב, יכול להיות תקצוב מתרומות, או המרכז הארצי, או המשרד לשירותי דת.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אתם מתקצבים את החלק שלכם בדין ודברים עם המרכז הארצי. נכון?
שאול בטיש
כן.
היו"ר יוליה מלינובסקי
הם אחראיים על התפעול של המקומות האלה. מה זה אומר תפעול?
שאול בטיש
זה אומר ניקיון, תחזוקה. אני רוצה לפתוח סוגריים לגבי קבר רחל וקבר שמואל הנביא, הם לא שם לבד. בקבר רחל למשל יש את מנהלת קו התפר, זה נמצא צמוד לגדר ההפרדה והרבה מהתשתיות שם נוגעים לצה"ל, למשרד הביטחון, לכן הרבה דברים שם צריך לעשות בשיתוף פעולה עם הצבא. בקבר שמואל הנביא למשל מי שנמצא שם אלה רשות הטבע והגנים.
משה טור פז (יש עתיד)
מה קורה עם אתר כמו קבר דוד המלך ליד העיר העתיקה בירושלים?
שאול בטיש
הוא לא באיו"ש ולכן הוא לא קשור למנהל האזרחי.
היו"ר יוליה מלינובסקי
נבהיר את התמונה, שלושה מקומות עם תעודה שמבחינת אבטחה וביטחון זה צה"ל ואתם. תחזוקה שוטפת זה המרכז הארצי למקומות קדושים.
שאול בטיש
למעט מערת המכפלה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
שם הם קשורים או שזו קרן נפרדת?
שאול בטיש
לא קשורים.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אם יש צורך בשיפוצים, משהו שהוא לא שוטף, גם שוטף אתם מתקצבים?
שאול בטיש
לא.
משה טור פז (יש עתיד)
סליחה שאני מתעקש אתך, אבל מה שונה קבר דוד המלך מקבר שמואל הנביא? שניהם לא היו בשטח מדינת ישראל עד 67 ושניהם אחרי 67 הם כן בשטח המדינה. למה פה כן ופה לא?
שאול בטיש
לגבי קבר דוד אתה צודק. לגבי קבר שמואל הנביא, עדין לא בשטח המדינה. לא החילו שם את החוק. קבר שמואל הנביא הוא באיו"ש.
משה טור פז (יש עתיד)
אז למה אתם לא נוגעים בקבר דוד המלך?
שאול בטיש
המנהל האזרחי אחראי רק על יהודה ושומרון, אין לו יכולת לנגוע במקומות שבתוך ירושלים.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אנחנו לא נכנסים לשאלה על אתר כזה או אחר. הדיון הזה יתמקד על ניהול, תפעול, כסף ובעלי תפקידים. אלה גבולות הגזרה. מי מגדיר מקום כזה או אחר זו שאלה אחרת, יש לזה תקנות, יש לזה תוספת בתקנות, זה הוגדר. אולי אפשר להוריד, להוסיף, לשנות, אבל זו שאלה אחרת.

ענית לי לכל השאלות, אני אשמח לקבל בהמשך רשימה של מקומות אחרים, חוץ מהשלושה האלה, שיש להם חשיבות מבחינה לאומית שלנו. כמה מקומות ומה התדירות של הגעת הציבור לשם? סביר להניח שהנתונים האלה קיימים. זה בתקצוב של המנהל האזרחי לחלוטין.
שאול בטיש
גם זה לא בתקצוב ישיר של המנהל האזרחי, למשל בקבר יוסף, אם יש שם בעיה, בדרך כלל המנהל האזרחי יפנה לרשות הפלסטינית ויבקש מהם לטפל. זה לא קורה הרבה, בדרך כלל נכנסים פעם בחוד לשעה שעתיים ויוצאים מהמקום.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אני אשמח לדעת גם מבחינת הכסף, כי עדיין סביר להניח שזה מתוקצב בצורה כזו או אחרת. על כמה כסף מדובר? כמה ב-2019 אתם, כמנהל אזרחי, העברתם למרכז הארצי למקומות הקדושים לצורך תחזוקה של שני המקומות שפירטת? נא להעביר למנהלת הוועדה, תודה רבה.
שאול בטיש
בסדר גמור.
היו"ר יוליה מלינובסקי
ברשותכם נעבור לנקודה נוספת כדי להבין איך המערך הזה עובד. כפי שציינתי, לא נגעו בזה 20 שנה. יש מנהל אזרחי, השאלות לגבי תכנון ובניה ברורות, הכול חל שם, אלה שאלות שוועדה ממלכתית הייתה צריכה לשאול מבחינת תכנון ובנייה ואני מאמינה שהם יתייחסו לזה בדו"ח.

אני רוצה ברשותכם לגעת בנקודה נוספת, הממונה על המקומות הקדושים. מי שממלא את התפקיד הזה משנת 2000 זה הרב שמואל רבינוביץ, במקביל הוא ממלא את תפקיד רב הכותל. בן אדם יושב בשני תפקידים משנת 2000, גם רב הכותל וגם הממונה על המקומות הקדושים. בשנת 2000, מכוח התקנות, שר הדתות מינה אותו על פי המלצות הרבנים הראשיים, להיות הממונה הראשי על המקומות הקדושים. לא הצלחתי להבין את כפל התפקידים ואשמח לשמוע מנציגי משרד הדתות. מצד אחד הרב שמואל רבינוביץ הוא רב הכותל, מצד שני הוא ממונה על המקומות הקדושים ובנוסף, אין הגבלת קדנציה, כבר 20 שנה בן אדם בתפקיד. לא הצלחתי להבין את כפל התפקידים כי הכותל המערבי הוא גם מקום קדוש, אז הוא ממונה על עצמו?
גלעד קריב (העבודה)
יש בחוק הישראלי הגדרה של תפקיד רב כותל? כשאומרים שהרב שמואל רבינוביץ הוא רב הכותל אני מבקש להבין, אנחנו מדברים פה על נהלים?
היו"ר יוליה מלינובסקי
אני עוד לא שם.
גלעד קריב (העבודה)
אולי משרד הדתות יכול להתייחס לשאלה מה זו ההגדרה של רב הכותל ומה הסמכויות?
היו"ר יוליה מלינובסקי
יש בחוק ממונה על מקומות הקדושים. כרגע יש בן אדם אחד שהוא גם רב הכותל וגם ממונה על המקומות הקדושים. על סמך התקנות האלה בחוק, הוא בתפקיד הזה 20 שנה, למרות שאנחנו יודעים שבשירות הציבורי נהוג לעשות קציבת קדנציות. דבר שני, הוא עובד מדינה, הוא צריך לקבל משכורת, האם הוא מקבל משכורת כרב הכותל או כממונה? שאלה נוספת, זה אומר שהבן אדם הזה אחראי על המרכז, זה יכול להיות רב כזה או אחר אני לא רוצה לעשות את זה אישי בשום פנים ואופן, הבן אדם הזה צריך להיות מפקח עם הממונה על המרכז הארצי למקומות הקדושים, כולל אם זה קשור ליו"ש. משרד הדתות בבקשה, האם יש לכם תשובות?
גל שם-טוב
אין לי תשובות לכל השאלות שנשאלות פה. שמי גל שם-טוב, המשנה למנכ"ל במשרד לשירותי דת. לגבי רב הכותל, כל נושא הכותל יושב תחת משרד ראש הממשלה ולא תחת המשרד לשירותי דת. לגבי הממונה אין לי תשובה אני לא יודע מה ההגדרה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
הוא עובד מדינה? ממי הוא מקבל משכורת.
גל שם-טוב
הוא עובד מדינה, אני לא יודע להגיד לך ממי הוא מקבל משכורת.
היו"ר יוליה מלינובסקי
הוא ממונה מכוח החלטה של שר הדתות.
גלעד קריב (העבודה)
המינוי הוא של השר לשירותי דת בהמלצת הרבנים הראשיים.
היו"ר יוליה מלינובסקי
הממונה בחוק הוא עובד מדינה, זה נמצא בחוק. אני רוצה להבין את כפל התפקידים, את חוסר הגבלת הקדנציה מ-2000. ממי הבן אדם מקבל משכורת גם כרב הכותל וגם כממונה? מה הוא עושה כממונה? האם זה לא הפך להיות משהו ריק מתוכן? מה הגדרות התפקיד שלו ומה הסמכויות שלו? לפי החוק יש לו סמכויות, הוא צריך לפקח על כל המקומות הקדושים שיש בארץ, כולל התנהלות כספית וכלכלית ותפעולית.
גלעד קריב (העבודה)
אני אבקש גם תשובה לשאלתי, כי המונח רב הכותל נשמע כאן הרבה פעמים. אני מבקש להבין מהמשרד לשירותי הדת והשר האחראי על המקומות הקדושים, הכותל נמצא בתוך אותה רשימה, אני מבקש את התשובה של המשרד לשירותי דת, מה הגדרת התפקיד רב הכותל? האם יש תפקיד כזה במדינת ישראל? האם הוא מעוגן בחקיקה או בתקנות? מה סמכויותיו? אני לא מצאתי בחקיקה הראשית ובתקנות שנוגעים למקומות הקדושים הגדרה כזו. אני מבקש התייחסות לזה.
אלון טל (כחול לבן)
ומה המשך.
היו"ר יוליה מלינובסקי
לפי הבעות הפנים שלכם אני רואה שאתם לא מבינים על מה אנחנו מדברים.
גלעד קריב (העבודה)
יש להם מושג טוב מאוד על מה מדובר. אין הגדרה בחוק של רב הכותל.
היו"ר יוליה מלינובסקי
הם לא יודעים אפילו להגיד מאיפה הוא מקבל משכורת. אני רוצה את התשובות בכתב. זה כסף ציבורי, אלה תפקידים חשובים. האם הממונה הזה קשור לכל מה שקורה במקומות הקדושים. אני לא עושה עכשיו דיון ספציפי על אסון מירון, עדין זו שאלה שבאוויר.
השאלות הן
האם הממונה על המקומות הקדושים, כרגע מוגדר שהרב שמואל רבינוביץ הוא הממונה, האם הוא ממונה גם על המרכז הארצי ומפקח עליהם? האם הוא גם ממונה על מה שקורה ביו"ש? כי לפי ההגדרה זה כן. האם הוא מוגדר כעובד מדינה? מה לגבי כפל תפקידים? ומה ההגדרה של רב הכותל, כי אם חבר הכנסת קריב לא מצא בוועדת החוקה של הכנסת אז קטונתי מלהתווכח.
גלעד קריב (העבודה)
אפשר לשאול מדוע הוא לא נמצא כאן הממונה על המקומות הקדושים?
היו"ר יוליה מלינובסקי
אישרתי לו לא להגיע, נמצא אתנו המנכ"ל של קרן הכותל. שאלה נוספת, הממונה הזה מונה בשנת 2000, לפני 21 שנה. אין תקדים כזה בשירות הציבורי, לפחות ממה שאני מכירה, כי תפקיד ממונה הוא תפקיד בכיר. כפי שאתם זוכרים ברפורמת הכשרות עשינו הגבלת קדנציות, שזה מאוד מקובל ומאד בריא למערכת.
גלעד קריב (העבודה)
תכף נעשה גם הגבלת קדנציה לראש ממשלה, גם זה בריא
היו"ר יוליה מלינובסקי
אני מבקשת שתעלו את השאלה בפני השר או בפני מי שצריך, האם לא צריך עכשיו לפעול להגבלת קדנציה לתפקיד הממונה לאור חשיבות הנושא ורגישות הנושא? תתייחסו בבקשה גם לכפל התפקידים של רב הכותל וממונה. האם הוא ממונה על עצמו? אם הרב שמואל רבינוביץ הוא הממונה, הוא לא מוזכר בשום מסמך רשמי של משרד הדתות. אני מתייחסת כרגע רק לתפקיד הממונה, לא לדבר אחר. הוא לא מוזכר בשום מסמך רשמי כממנה ואחראי. אי אפשר להיות ממונה בלי אחריות. שאלה נוספת היא מה מקור המשכורת? משרד הממשלה? משרד הדתות? לא הצלחתי למצוא נתונים.
עמית קצין
לגבי המשכורת, הוא מקבל משכורת מהרבנות הראשית. הוא מדווח שעות לרבנות הראשית ומקבל מהם משכורת.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אבל הוא ממונה מטעם החלטת שר הדתות. איך הוא קשור לרבנות ראשית? מה זה אומר מדווח שעות? תפקיד הממונה בשירות הציבורי הוא בדרך כלל תפקיד בין הבכירים שיש בשירות הציבורי. מה זה אומר מדווח שעות? הוא מדווח שעות כממונה או מדווח שעות כרב הכותל? אני מבקשת גם תשובה לשאלתו של חבר הכנסת קריב על הגדרת רב הכותל, גם את זה לא הצלחנו להבין. אני רוצה תשובות מסודרות בכתב. שאלה נוספת, האם הממונה הזה הוא גם על המרכז הארצי וגם על יו"ש? מה קורה בחלוקת התפקידים.
משה טור פז (יש עתיד)
הוזכר הממונה על המקומות הקדושים, יש שאלה של מה גבולות התפקיד והאם הם ממומשים היום. אני אתן דוגמה של תלונה שהגיעה אלי. יש טענה על מקומות קדושים רבים, כולל כאלה שהוזכרו כאן, שאינם מונגשים היום. אנחנו יודעים שמוסדות ציבוריים היום בחוק, יש חובת הנגשה. האם המרכז למקומות קדושים אוכף את חובת ההנגשה?
היו"ר יוליה מלינובסקי
ניכנס לזה עכשיו, נגיע למרכז למקומות הקדושים, רוב הדיון יתמקד בזה עכשיו כי הבנתי שזה הגוף המרכזי שאחראי על כל מה שקורה. מנכ"ל המרכז הגיע בכבודו ובעצמו, לא ניסה לברוח, כבר זה עושה כבוד כי הרבבה אנשים מנסים לברוח מדיונים.
יוסף שוויגר
תלוי איך יתפתח, אולי אני עוד אברח.
היו"ר יוליה מלינובסקי
חס וחלילה. אבל עד כאן המחמאות.
גלעד קריב (העבודה)
הערה קצרה על נושא שכבר נידון, אחד האתגרים שניצבים בפנינו, זה עלה גם מסיפור מירון ועולה גם בהקשרים של הכותל המערבי, הוא המקומות הללו, שהם גם מקומות חשובים וגם רגישים. במירון לצערנו זה עלה בדמים, הכותל הוא מקום מורכב. המצב בו ענייני התכנון והבנייה במקומות הללו מתנהלים כפי שמתנהלים עניני התכנון והבנייה של כל קניון, יש עיוות בעיני בחוק הישראלי, המקומות הקדושים, שהם רשימה מאוד מאוד ברורה של מקומות שמוגדרים בתוספת לחוק לא צריכים להתנהל כאילו היו קניון ברשות המקומית.

צריך להעלות את השאלה וזה דורש תיקון חקיקה, האם לא היה נכון שהמקומות הקדושים, כל ענייני התכנון והבנייה שלהם יידונו מלכתחילה בוועדות המחוזיות ולא בוועדות המקומיות. ועדות שבהם למשרדי הממשלה יש מעורבות ישירה. צריך לומר שאנחנו נמצאים היום בכותל המערבי במצב אבסורדי, בו הממשלה מנסה להתקין את רחבת אזהרת ישראל, נדרש שם שיפוץ של אותה מרפסת שנושקת לאבני הכותל, שנהרסה בעקבות נפילת האבן ועיריית ירושלים, הוועדה המקומית של ירושלים מוציאה צו מניעה נגד הממשלה על פעולת שיפוץ של מרפסת, שדרך אגב ההתקנה שלה מחויבת מפסיקת בג"ץ. לא ייתכן שאזור הכותל המערבי כדוגמה, ינוהל על ידי ועדה מקומית שנשלטת בצורה מלאה רק על ידי כוחות מוניציפאליים בלי שום דריסת רגל של משרדי הממשלה. את העיוות הזה צריך לסיים ונדאג לעשות את זה בחקיקה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אני מפנה שאלה נוספת למנהל התכנון, האם לא כדאי להתייחס למקומות הקדושים שהם בתוספת לחוק כמשהו אחר ויכול להיות שתהליכי התכנון שם צריכים להתנהל שם אחרת. זו רק שאלה, אני לא מבקשת כרגע תשובה כי הדוגמאות רבות. בצד שני, אנחנו חייבים לשים סוף לפיראטיות שיש שם. אני חוזרת להר מירון, שיש ליה רגשה שהמבנים שם לא נבנו עם היתרי בנייה.
אלון טל (כחול לבן)
שתי שאלות, במסגרת רחבת הכותל יש את הסדרנים, רציתי לשאול לגבי היחס של משטרת ישראל לאותם סדרנים.
היו"ר יוליה מלינובסקי
לא קשור לדיון.
אלון טל (כחול לבן)
שאלה שנייה, מקובל בתכנון ובנייה להקציב מקום גדול יותר לנשים מאשר - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
זה מדיניות, זה לא שייך לדיון ואנחנו לא נכנסים לשם.
אלון טל (כחול לבן)
את לא רוצה לדעת על החלוקה המגדרית - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
אני לא נכנסת לשם כי זה לא הדיון כרגע. הדיון מתמקד בניהול, תפעול והתנהלות כספית. שאלה נוספת למשרד הדתות שהממונה על המקומות הקדושים שהוא גם רב הכותל, הוא גם יו"ר קרן למורשת הכותל. זו גם עמותה ממשלתית. זה כבר לא כפילות, זה שילוש. איך זה יכול להיות שהוא ממונה גם על קרן ממשלתית שהיא עמותה ממשלתית כשהוא ממונה על עצמו. בן אדם ממונה להיות יו"ר הקרן, ממונה על עצמו ועל פי מה שאני מבינה הוא גם ממונה על המרכז הארצי למקומות הקדושים. את המשכורת הוא מקבל מהרבנות הראשית על פי שעות שהוא מדווח, עוד לא שמעתי על דבר כזה. זו שאלה לנציבות שירות המדינה, איך זה יכול להיות מבחינת ניהול תקין. יש פה ממש חשש לניגוד עניינים. איך יכול להיות שאני אהיה גם שופטת, גם מבצעת, גם תופסת? איך אני יכולה להיות ממונה ולפקח על מה שקורה. נגיע גם לכסף, זה הרבה כסף ואני עוד לא נוגעת בכסף של קרן הכותל המערבי.

הגענו לנושא המרכזי, כי אני מבינה שזה הגוף המרכזי שמתפעל לנו את כל המקומות הקדושים, המרכז הארצי למקומות קדושים. אתן רקע, באתר המרכז כתוב שאתם אחראים ומתחזקים 130 מקומות כאלה. כיצד אתם מתחזקים את המקומות? צריך להגיד שהמרכז למקומות קדושים זו עמותה ממשלתית, זה לפחות איך שאני מבינה כרגע ההגדרה החוקית. הממשלה הקימה את זה וזה פועל בצורה כזו או אחרת מ-88 אחר כך תחת משרד התיירות וב-2014 עבר למשרד הדתות. המרכז הזה פועל כבר הרבה שנים.

מדוחות כספיים שהצלחתי לאתר, התקציב השנתי ב-2019 היה 44 מיליון שקלים, כולו כסף ממשלתי, למעט מיליון וחצי מתרומות. בדוחות הכספיים מופעים 130 אתרים שאתם מתחזקים ומפעילים. השאלה איך אתם מתחזקים אותם? האם אותו קבלן שאחראי על שמירה וניקיון נבחר במכרז? מי אותם בעלי תפקידים בעמותה? סך הכול ראיתי 42 בעלי תפקידים. איך הם נבחרו? מאיפה הם באו? איזה הליך הם עברו? לדעתי, אדוני המנכ"ל, אתה בתפקידך מ-2001. כבר 20 שנה מנכ"ל העמותה.
יוסף שוויגר
המסר זה ללכת הביתה? אולי תשמעי את הסקירה ובסוף תצאי בהודעה שאתם קוראים לי להישאר עוד 20 שנה. אי אפשר לדעת.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אני אומר בצורה כנה שאני חושבת שזה לא בריא למערכת שאותו בן אדם נמצא באותו תפקיד כל כך הרבה שנים.
יוסף שוויגר
אולי יש אנשים שמוכיחים את עצמם.
היו"ר יוליה מלינובסקי
זו עמדה עקרונית שלי. אבל בגלל שאדוני לא עובד מדינה אלא נמצא בגוף שהוא עמותה ארצית - -
גלעד קריב (העבודה)
מה זאת אומרת לא עובד מדינה?
היו"ר יוליה מלינובסקי
- - אז אין לי סמכות לקבוע. אני יכולה להגיד באמירה כללית שגם האירועים האחרונים שהיו בהר מירון אולי מוכיחים שלא הכול גן עדן. אבל אני לא בודקת את מה שהיה, יש לזה ועדה ממלכתית. אני רוצה להבין, על כל מקום יש ממונה או מישהו שמתחזק ומקבל על זה משכורת, על סמך זה האנשים האלה נבחרו או מונו. אני אשמח לקבל רשימת שמות האנשים בעלי התפקידים בעמותה, סך הכול 42 אנשים שמקבלים משכורת בעמותה.

בהר מירון, ב-2019, לתחזוקה ושמירה היה 9.276 מיליון שקלים. איך הם התנהלו עם הכסף הזה? היה מכרז? מי זכה במכרז? איזה קריטריונים היו לשירה וניקיון? יש כספים רבים שהמדינה משקיעה במקומות האלה ולא ברור לי שום דבר, נאלצתי להזמין את הדוחות הכספיים שלכם מרשם העמותות כי במשרד הדתות לא מצאנו שום מידע רלוונטי לנושא, למרות שזה מתוקצב 100% מטעם המדינה. בדוחות הכספיים מצאתי רק 20 מקומות קדושים שיש עליהם דיווח, למרות שבאתר שלכם כתוב שאתם מתחזקים 130, נעלמו לי 110 מקומות. אני מסתכלת רק על הדוחות הכספיים.

מההתרשמות שלי ומחוסר המידע שיש לנושא הזה, יש לי הרגשה שהמרכז הארצי למקומות הקדושים מתנהל כמו אקס טריטוריה. אני לא הצלחתי להבין, הצוות של הייעוץ המשפטי לא הצליח להבין את ההתנהלות של העמותה. לא יכולתי להגיד מה הפיקוח על התנהלות העמותה? מי מפקח? איך מפקחים? המידע לא היה נגיש.

לגבי התרומות, אני מקווה שאני לא טועה, אני מדברת בזהירות כי ברגע שאין מידע יש הרגשה שחסר משהו. אם אני לא טועה ב-2019 המרכז גייס 1.5 מיליון לתרומות, לא הצלחתי להבין הולך הכסף של התרומות.
יוסף שווינגר
שלום, שמי יוסף שווינגר, מנהל המקומות הקדושים. הנושא של המקומות הקדושים עלה בכנסת מספר פעמים. היו מספר דיונים בוועדת הפנים כשדוד צור היה יושב-ראש הוועדה, גם אצל מירי רגב. אני זוכר כמה דיונים שהתקיימו לגבי המקומות הקדושים ואתר הרשב"י. כמו כן, כמעט כל שנה באופן ססטמטי, חבר הכנסת אייכלר, שהיה יושב-ראש הוועדה לפניות הציבור, היה מקיים דיון גם על הילולת הרשב"י וגם על המקומות הקדושים, כך שהנושא, רק לידיעה, עלה בכנסת מספר פעמים.
היו"ר יוליה מלינובסקי
לא מהזווית הזאת. הייתי חלק מהדיונים הללו.
יוסף שווינגר
השתתפתי בדיון ונשאלתי חלק מהשאלות, אותן מהשאלות שהוצגו פה. יכול להיות שהזווית היא אחרת.
היו"ר יוליה מלינובסקי
בדקנו את הנושא, הזווית הייתה לחלוטין אחרת. אצל חבר הכנסת אייכלר, הייתי חברה בוועדה, הנושא המרכזי היה הגעת המתפללים להר מירון. אני שואלת אותך לגבי כסף, תפקידים וג'ובים. תסביר לי איך אתם מתנהלים, מי מפקח עליכם? אני רוצה לשמוע מה קורה שם.
גלעד קריב (העבודה)
גם מה שהעלתה יושבת הראש על הפער בין רשימת המקומות הקדושים שקובעים מכוח החוק, יש תוספת לחוק עם רשימה מצומצמת, לבין העובדה שהמרכז שלכם היום מנהל על פי האתר שלכם, 130 אתרים, אז חשוב לנו להבין מה הפרוצדורה של העברת אתר, שהוא שטח ציבורי. מה המשמעות שמגדירים מקום כמקום קדוש והוא לא מנוי בתקנות? מה הסמכויות שלכם באותו אתר? אם מחר תהיה הילולה לא במקום שמוגדר בחוק, אתם כבר היום מאפשרים הילולות במקומות שבעצם הם לא תחת חוק המקומות הקדושים. אם במירון לא הייתה ברורה חלוקת הסמכויות והאחריות, אז באתרים האלה, שאתם מגדירים אותם כמקומות קדושים, אבל החוק לא מגדיר אותם כמקומות קדושים, אולי שלא בדין, אז יותר יש בעיה של חלוקת אחריות וסמכויות.
היו"ר יוליה מלינובסקי
בסוף, הכסף תמיד משאיר עקבות. בדוחות הכספיים אני רואה כ-20, באתר 130, אני רוצה להבין את הפער.
יוסף שווינגר
אני מקווה שהשאלות לא תהיינה יותר ארוכות מהתשובות.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אנחנו בדיון מעמיק ואם יהיה צורך נעשה דיון נוסף.
יוסף שווינגר
אין בעיה, בשמחה. לגבי ה-20, יש לי דוח כספי שמופיע ש-20 האתרים שפירטנו זה 20 אתרים שמתוחזקים ברמה יום יומית, עם מנהל אתר. למה נקבעו האתרים האלה? כי אלה האתרים המבוקרים ביותר. מי שקובע את ה"רייטינג" של אותם אתרים, זה הציבור עצמו. לכן קבר רחל, שהוא מקום שני היום מבחינת ההגעה של האנשים, שלישי אחרי הכותל והרשב"י, הציבור מגיע שם באלפיו מידי יום, צריך שם אנשי תחזוקה, ניקיון וכך שאר האתרים. יש לי את רשימת האתרים וזה מפורט גם בדו"ח הכספי.

יש עוד שורה של עשרות אתרים שהם אתרים קטנים, כל מיני קברים בגליל העליון, בגליל התחתון, כל מיני קברים שבקושי יכולים להגיע אליהם אנשים. אבל עדיין אנחנו מתחזקים אותם, גם אם לא ברמה יום יומית, יש אנשי תחזוקה שעוברים קבוע מאתר לאתר ועושים מה שצריך, אם זה צבע, ניקיון, משהו נשבר.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אז ב-20 אתרים יש מנהל אתר.
יוסף שווינגר
כן. אלה ה-20 האתרים המבוקרים.
היו"ר יוליה מלינובסקי
מי ממנה את מנהלי האתר?
יוסף שווינגר
חלקם קיבלתי כשנכנסתי לתפקיד וחלקם נבחרו במכרז. אני רוצה לענות לכל הרמזים של כסף, ומכרזים. אני לא מכיר גוף במדינה שכל כך מבוקר, יותר מהמקומות הקדושים. אנחנו כפופים למשרד לשירותי דת. במשרד לשירותי דת יש לנו עכשיו את הביקורת הרביעית או החמישית. כאשר משרד לוי-בוקר מנהל כלפינו ביקורת למעלה מחצי שנה ברמה יום יומית, בה אנחנו צריכים לתת דו"ח על כל צעד ושעל, הדו"ח הזה עוד לא נגמר. אנחנו כפופים גם לחשבות של המשרד, אנחנו כפופים לאגף התקציבים ובעיקר אנחנו כפופים לרשות החברות הממשלתיות, שהיא המפקחת עלינו, עם רפרנט.
גלעד קריב (העבודה)
אתם חברה ממשלתית?
היו"ר יוליה מלינובסקי
אתם עמותה.
יוסף שווינגר
אנחנו גם עמותה ממשלתית בשביל לגייס תרומות, אבל אנחנו חברה ממשלתית לכל דבר ועניין שכפופה לרשות החברות. יש לנו רפרנט שמפקח עלינו שמו זאב ליכטנפלד. יש לנו משרד רואה חשבון, ערן כדורי, שהוא מהגדולים בתחום, שמפקח עלינו. זה חוץ ממבקר פנים, חוץ מוועדת ביקורת, חוץ מכך שמבקר המדינה ונציגיו ישבו אצלנו לפני 4 שנים במשך ארבעה חודשים, זה הגיע לרמה שכשהם סיימו אחד מהם נתן לי הזמנה לחתונה של הבן שלו מרוב שהכרנו. מבחינת רגולציה אנחנו עוברים ביקורות, דווקא בגלל השם שזה מעורר, בצורה הכי אופטימלית. אין מצב שאני מחליט לשחרר כסף על דעתי אנחנו צריכים להגיש הצעת תקציב מאושרת למשרד לשירותי דת. בודקים את זה גם הרגולטורים שלנו במשרד, יש רואי חשבון.
היו"ר יוליה מלינובסקי
כל נושא התחזוקה והניקיון בהר מירון עבר מכרז?
יוסף שווינגר
חד משמעית. אין מצב, ב-2021 ולא ב-2018 ולא ב-2011, אין משרד ממשלתי שישחרר שקל לפני שהוא בודק שכל המכרזים נעשו כדת וכדין, לפני שהוא בודק חשבוניות, אפילו על מאה שקלים.
גלעד קריב (העבודה)
מי חברי הוועד המנהל של העמותה?
יוסף שווינגר
אתה רוצה שמות? עמרם קלג'י, מיכל גודלשטיין ועורך דין רפי אסרף.
גלעד קריב (העבודה)
כל הדירקטוריון של העמותה שמנהלת, לא דירקטוריון כי זה ועד מנהל. חשוב להבין שאין פה שיח של טענות.
יוסף שווינגר
אני כל הזמן שומע טענות. אני לא שומע מילה טובה אחת. בטח תשאל אותי כמה אני מקבל לחודש כי זה בטח מסקרן אותך. אני מביא תלוש חודשי של 7,000 שקלים לחודש.
היו"ר יוליה מלינובסקי
לא שאלנו את השאלה הזו כי זה לא רלוונטי. הדיון הוא לא עליך באופן אישי. אני יודעת בדיוק את הרקע שלך, אני יודעת מאיפה באת, רואה את הקשרים שלך, הכול בסדר. כל עוד זה עובר את גופי הביקורת זה בסדר גמור. הנושא של המשכורת שלך לא מעניין אותי, אני יכולה לראות את זה בדוחות הכספיים, זה לא מידע שאי אפשר לראות, זה לא מעניין אותי. כנראה שאם אתה יושב שם 21 זה מתאים לך, אם זה לא היה מספיק לך, היית הולך. אף אחד לא מחזיק אף אחד בכוח.
יוסף שווינגר
יש אנשים שגם אוהבים את העבודה ולא באים רק בשביל המשכורת.
גלעד קריב (העבודה)
כולנו. אבל עם כל הכבוד, התפקיד של ועדות הכנסת זה לא לחלק מחמאות. כדי לחלק מחמאות אני מאזין לפעמים לתוכניות בהשתתפותך ברדיו כל חי, גם אני לא מקבל בכנסת מחמאות, בטח לא מסיעות מסוימות. התפקיד שלנו לא לחלק מחמאות.
יוסף שווינגר
למה אי אפשר להגיד מילה טובה?
גלעד קריב (העבודה)
הנה אנחנו אומרים מילה טובה, כל הכבוד.
יוסף שווינגר
תודה רבה.
גלעד קריב (העבודה)
התפקיד שלנו הוא לבצע בקרה מבלי להיכנס לתחומי האחריות של ועדת החקירה הממלכתית. הדיון הזה מתנהל גם בצילו של האסון הכבד במירון, שהוא המקום הקדוש מס' 2 במדד ההגעה אליו. יש פה חברי כנסת שמכירים את תמונת המצב המורכבת בכותל המערבי בהיבטים שונים וגם באתרים אחרים. אז תפקידה של הוועדה הזאת הוא לקיים דיון וזה בסדר גמור שמציבים שאלות, זו לא מתקפה אישית.

אחרי שיושבת הראש תסיים, אני אבקש את ההתייחסות למצב בו עמותה ממשלתית, שמופקדת על כל המקומות הקדושים לעם היהודי במדינת ישראל, יש לה ועד מנהל של שלושה אנשים. זה אומר משהו לגבי איכות הפעולה של הגוף.
היו"ר יוליה מלינובסקי
חבר הכנסת גלעד קריב, תסמוך עלי שאעשה את העבודה שלי.
גלעד קריב (העבודה)
עליך אני סומך.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אני רוצה לקבל לוועדה את רשימת השמות של 20 מנהלי אתרים, על סמך מה הם נבחרו ומתי הם התחילו לעבוד באותם מקומות. אני לא נכנסת לפירוט של שכר, כי אנחנו לא דנים לגופו של אדם, אבל עדיין אני רוצה רשימה שמית, יש לזה חשיבות.
יוסף שווינגר
אני רק רוצה להעיר לדבריו של חבר הכנסת קריב, שאם יש ועד של שלושה זה מראה על איכות. יש לנו מבקרת פנים, יש משרד שעושה עלינו ביקורת פנים, רשות החברות מבקרת אותנו באופן קבוע מידי שנה, יש משרד רואה חשבון חיצוני שמבקר אותנו, משר הדתות מבקר אותנו. כל בוקר שאני מגיע אני כבר לא שואל מאיזה משרד הם, אני כבר מכיר את המבקרים אישית.
היו"ר יוליה מלינובסקי
מה שאמרת זה מאוד חשוב, אבל להפתעתי לא הצלחנו למצוא שום דוחות.
יוסף שווינגר
אתמול התקשרה אלי עורכת דין בשם רעות בינג, ביקשתי ממנה שתחזור אלי אחרי עשר דקות כי הייתי באמצע ישיבת זום, כנראה שהייתה עסוקה כי עד עכשיו לא חזרה אלי, הייתי נותן לה את כל הפרטים. כל הדוחות הועברו למשרד הדתות, אין פה שום דבר נסתר.
היו"ר יוליה מלינובסקי
תעביר לנו לוועדה בבקשה את הדוחות.
יוסף שווינגר
תכנסו לאתר של רשות החברות הממשלתיות זה מופיע שם.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אין שם כלום.
יוסף שווינגר
מופיעים כל הדוחות הכספיים, אני מכיר את זה בעל פה, אתם לא יכולים להגיד דברים לא בדוקים. מותר לבקר אבל אסור לפגוע.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אין לי ספק שמבחינת ההתנהלות הכספית אתם מבוקרים. אני שואלת מבחינת התנהלות ניהולית, אני רוצה לראות רשימה של אנשים שאחרים על המקומות האלו, כולל קריטריונים ומתי התחילו לעבוד. אני רוצה לבקש גם רשימה של ספקים. בתארים הגדולים יש שירותי אחזקה וניקיון, מי הספקים שזכו במכרזים? ממתי הם זכו?
יוסף שווינגר
אני רק אציין שהמכרזים הגדולים נעשו בפומבי, עם פרסום בעיתונות, עברו פיקוח של משרד חיצוני, עברו פיקוח של רשות החברות, עברו פיקוח של משרד הדתות, נבדק על ידי גורמים בחשבות, גם הדתות, גם החשב הכללי וגם אגף התקציבים. זאת אומרת שזה עבר שש או שבע תחנות עד שאושרו הדברים. חשבונית של מאה שקלים עוברת בדרך כלל שבע, שמונה תחנות.

במסגרת הביקורת, יש גם חצי כוס מלאה. מאז שנכנסנו לתפקיד היו שורה של אתרים, חלקם המבוקרים ביותר, מאוד מוזנחים. תבואי היום, בטח את אחת שמרבה לפקוד את המקומות הקדושים, תראי איך נראה קבר רחל בשעתו - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
העקיצה הייתה רלוונטית?
יוסף שווינגר
לא, אני אומר שברור לי שאת מכירה את הנושא.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אלוהים הוא בלב ולא במקומות.
יוסף שווינגר
אם תראי איך נראה היום קבר רחל, איך נראה קבר דוד המלך, איך נראה שמואל הנביא, איך נראה שמעון הצדיק, איך נראה קבר הרמב"ם, שורה של אתרים ששיפצנו. אני חייב להגיד מילה טובה על הרב רבינוביץ שלא נמצא פה, הרב רבינוביץ הוא הממונה עלינו, גם מכוח הרבנים הראשיים לישראל, שהם למעשה המפקחים, אני רק מנסה להאיר את עיניכם. הוא פועל מכוחם של הרבנים הראשיים לישראל, הם הממונים עלינו בגדול, אבל הוא נחשב השליח. התפקיד הזה, של רב הכותל, היה עוד מתקופתו של הרב גץ, אנחנו מדברים אחרי 67. הרב רבינוביץ נכנס לנעליו וכנראה בהחלטה של משרד המשפטים הוא קיבל תפקיד נוסף של האחראי על המקומות הקדושים.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אתה עומד מולו רק בשוטף, הוא ממונה עליך ומנחה אותך בעבודה שלך?
יוסף שווינגר
אנחנו על בסיס קשר יום יומי.
היו"ר יוליה מלינובסקי
הוא מנחה אותך בעבודה שלך?
יוסף שווינגר
אם הוא חושב שיש משהו שצריך להנחות אותי, אני מתייעץ עם כל אחד, הוא רב. אני חייב להגיד עוד נתון, הוא אדם שגייס כספים רבים לפיתוח המקומות הקדושים. בזכותו שמואל הנביא נראה מקום מפואר, בזכותו דוד המלך נראה מקום מפואר. הוא גייס תרומה עכשיו למערת אליהו. הוא מגייס תרומה ליונתן בן עוזיאל. הוא לוקח אנשים מחוץ לארץ שתורמים למדינת ישראל - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
אני רואה שקיבלתם 1.5 מיליון תרומות.
יוסף שווינגר
זה לא מזה. אני אענה לך מאיפה זה. כל אתר שאת מגיעה והוא מבוקר, יש קופת צדקה. בקופת הצדקה שאת מפקידה הכסף, זה הולך לשיפוץ המקומות הקדושים. הכסף לא נכנס אלינו, זה לא שאני אוסף את הכסף ומחליט איפה לשים. זה נכנס לבנק ישראל, זה נמצא תחת המשרד לשירותי דת בחשבון ייעודי בבנק ישראל וכשאני רוצה לשפץ אתר אני פונה למשרד הדתות ובמקרה והם משתכנעים שאכן צריך את זה דחוף כי יש לנו את אנשי המקצוע, ליאור חזן המהנדס שלנו נמצא פה והוא מטפל בשיפוץ ושדרוג המקומות הקדושים, נמצא גם היועץ המשפטי שלנו ארז בן דוד. אין פעולה אחת שנעשית בלי ועדת מכרזים, בלי בדיקה. לפני שאנחנו פונים למשרד הדתות זה רק לאחר שאנחנו משוכנעים שהאתר צריך את זה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
זאת אומרת שהכסף מתרומות בקופות הצדקה נכנס לחשבון נפרד.
יוסף שווינגר
בבנק ישראל, בכלל לא אצלי.
היו"ר יוליה מלינובסקי
וזה לפי כל אתר ואתר.
יוסף שווינגר
הכסף משתחרר מול חשבוניות ביצוע.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אמרת שלא כל הכסף נכנס לשם.
יוסף שווינגר
הכסף כולו נכנס לבנק ישראל. שני שליש הולך לשיפוץ המקומות הקדושים ושליש הולך לתמיכה בעמותות רווחה שלמשרד העבודה והרווחה אין שיקול דעת בכלל, על פי החלטה שקיבל הרב רבינוביץ ביחד עם הרבנים הראשיים לישראל. במילים פשוטות, הקמחא דפסחא שמדינת ישראל מחלקת לכל העמותות שנמצאות ברשימה של משרד העבודה והרווחה, חלקו הארי מגיע מכספים - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
מה זאת אומרת שרבינוביץ החליט יחד עם רבנים הראשיים?
יוסף שווינגר
להקצות חלק מהכסף לתמיכה במשפחות נצרכות.
היו"ר יוליה מלינובסקי
בדרך כלל יש קריטריונים, זה לא לפי החלטה.
יוסף שווינגר
הם לא מתערבבים בכלל. התקנון מופיע שהם מוסמכים להחליט ששליש מהכסף יעבור לתמיכה בעמותות שקובע אותן משרד העבודה והרווחה ולא משנה מי השר ומי המנכ"ל. אין לנו שום התערבות, אין לנו מושג.
היו"ר יוליה מלינובסקי
נציגת משרד המשפטים נמצאת אתנו בזום והיא בקשה להתייחס לשאלות הקודמות בנושא הממונה.
רותם רייבי
שלום, אני רוצה להתייחס לכמה מהשאלות שנשאלו לגבי הרב רבינוביץ. אחד, נשאל לגבי קציבת הכהונה של הרב רבינוביץ, אני אציין - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
אני רק רוצה להגיד שלא ייקחו את זה למקומות אישיים, זה רק לגבי המשרה.
רותם רייבי
בסדר גמור, לגבי המשרה שממלא הרב רבינוביץ, במסגרת החלטת ממשלה 2464 מה-8 למרס 2015, נקבע שכהונת סגל בכיר מוביל בשירות המדינה תיקצב לשש שנים, שזה באזור האלף משרות בשירות המדינה. מבדיקה שלי המשרה של הרב נכללת תחת ההחלטה הזאת. ההחלטה הזאת לא משפיעה על אנשים שנמצאים בכהונה עצמה, כלומר זה יהיה החל מהאדם הבא שממלא את המשרה. התפקיד שממלא הרב רבינוביץ עכשיו אינו מוגבל בזמן עד האדם הבא שימלא אותו והוא יהיה מוגבל לשש שנים. זו פניה שנעשתה למשרד המשפטים בעניין הזה ואנחנו השבנו לתנועה לאיכות השלטון.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אז אין צורך לשנות את החוק להגבלת קדנציה? את התקנות? אם כבר יש החלטה.
רותם רייבי
יש החלטת ממשלה שהגבילה את הכהונה לשש שנים אבל זה מהאדם הבא שימלא את התפקיד הזה. זה לא רק בקשר לתפקיד הזה, זה לכלל התפקידים שנקבעו, מהאדם הבא שימלא אותם. אדם שנמצא בתפקיד הרבה זמן יש לו הסתמכות ויש כל מיני שיקולים אחרים, אז לא עושים את ההחלטה אחורנית אלא מעתה והלאה, מהתפקיד הבא ואילך.

נשאל לגבי כפל התפקידים שממלא הרב רבינוביץ - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
זה כבר לא כפל, אם הבנתי נכון זה כבר משולש ויתרה מזאת, הבנתי שהוא לא כפוף לשר הדתות אלא כפוף לרבנים הראשיים.
רותם רייבי
אני לא בנציבות שירות המדינה ואני לא יודעת מה כתוב לו בדיוק בתלוש. אז לא אוכל לענות על כל השאלות, אני אומרת רק מה שאני יודעת. אני יודעת שנעשתה פניה כבר לנציבות שירות המדינה לגבי כפל התפקידים ונציבות שירות המדינה השיבה שבעצם הם לא רואים סיבה, רב הכותל הוא גם הממונה על המקומות הקדושים והם אמרו אז שהם לא רואים סיבה - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
הוא גם רב הכותל, גם הממונה על המקומות הקדושים וגם יושב-ראש הקרן למורשת הכותל.
רותם רייבי
אני אומרת שוב שאני לא מנציבות שירות המדינה, אני אומרת שלי יש מכתב שנשלח בזמנו לנציבות שירות המדינה, שהם השיבו שהם לא רואים סיבה, הם אומרים שזה איצול מלאכותי בין ממונה על הכותל לבין - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
אנחנו נפנה את השאלה לנציבות שירות המדינה.
רותם רייבי
הם לא ראו אז סיבה לאשר משרה מיותרת לצורך ממונה נוסף. אני יכולה להעביר לכם את המכתב מנציבות שירות המדינה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
ממי זה?
רותם רייבי
פנו אליהם בעניין בשנת 2005, אעביר את זה ליועצת המשפטית.
היו"ר יוליה מלינובסקי
תודה. נושא של תכנון ובנייה במקומות הקדושים שאתם אחראיים עליהם. איך זה עובד? אתם מגישים את הבקשות להיתרי בניה, אתם אחראים גם על הבנייה? אם אתם רואים בנייה בלתי חוקית, מה אתם עושים?
יוסף שווינגר
זה שונה לכל אתר ואתר. אם זה רשב"י, אני אענה בנפרד. אם זה אתר אחר, למשל קבר רחל, עשינו שיפוץ רציני מאוד בקבר רחל, סיימנו אותו לפני שבע שנים, השקענו בו מכספי תרומות, תורם שאנחנו השגנו, כ-5.5 מיליון דולר, המדינה לא תרמה שקל אחד. גם הכסף הזה לא נכנס למקומות הקדושים, כדי שלתורם יהיה פיקוח ביקשנו להקים חשבון ייעודי, עם משרד עורכי דין יגאל ארנון, עם מפקח מטענו שיפקח על כל שקל ושיפצנו את המקום.

המקום צריך תחזוקה שוטפת, נמצא אתנו ליאור המהנדס שבודק את הדברים ומגיש את הבקשה. יש שיפוץ שוטף ואם צריך שיפוצים מעבר לזה אנחנו פועלים כמו כל גוף אחר במדינת ישראל, פונים לוועדה המקומית, יש לנו עכשיו תב"ע שהגנו לוועדה מחוזית בקבר יהונתן בן עוזיאל בעמוקה, יהודה הנשיא בציפורי, כולל הרשב"י, יש תב"ע שלמה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אם אתה רואה במקומות כמו הר מירון, הרבה בניה בלתי חוקית, מה אתה עושה עם זה?
יוסף שווינגר
אם זה דבר שקשור אלינו פרופר, את חייבת לדעת שהר מירון מחולק לשלוש, ארבע רשויות וזה חלק מהבעיות, אני לא מנסה לתרץ את עצמי.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אגב, היום התבשרתי שנגמר שם הביטוח, סוגרים את האתר כיוון שאין ביטוח.
יוסף שווינגר
נכון. מי שמנהל את האתר עצמו זו ועדת החמישה, זה לא קשור למקומות הקדושים, אנחנו גוף שמתחזק ומממן את העלות השוטפת. אין לנו שם שטחים שלנו. מעבר לאתר זו אחריות של הרשות המקומית מרום גליל. אחריות של רמ"י, מנהל מקרקעי ישראל, לנו אין שם שטחים.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אבל אתה ממונה על המקום הזה.
יוסף שווינגר
אני עונה לך שלא.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אז אתה רק מתקצב ב-9.3 מיליון שקל בשנה את התחזוקה השוטפת והניקיון.
יוסף שווינגר
נכון, כי ועדת החמישה היא לא גוף משפטי רגולטורי שיכול לתקצב, הוא גוף שמונה על ידי בג"ץ כמעמד ביניים ולכן אנחנו הגוף - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
הם לא קשורים לכסף הזה?
יוסף שווינגר
זה כסף שלנו. על כל שקל ושקל ועדת החמישה צריכים לתת דיווח.
היו"ר יוליה מלינובסקי
הכסף הזה עובר אליהם?
יוסף שווינגר
לא עובר כסף. אם אני משלם חשמל, מים וניקיון אז אני מעביר כסף? אני משלם לספק.
היו"ר יוליה מלינובסקי
מה זה פחת 737 מיליון שקל?
אביגיל שקוביצקי
שיפוצים. מפורט במאזן לגבי כל השנים.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אתה מחזיק שם משרדים? משכורות?
אביגיל שקוביצקי
במאזן יש קבר דוד, רמב"ם, יש את קבר הרשב"י.
היו"ר יוליה מלינובסקי
לקחנו את דוחות הכספיים ממירון ומהרמב"ם.
יוסף שווינגר
לרמב"ם יש מנהל אתר.
היו"ר יוליה מלינובסקי
איך הוא נבחר? במכרז? גם במירון?
יוסף שווינגר
במירון בטח. ועדת החמישה שבחרה את עורך דין אלי פרנז, זה היה במכרז.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אבל איך הם קשורים לזה? אתה צריך לעשות את המכרז.
יוסף שווינגר
הייתי חבר בוועדה אבל אני לא יכול לבחור בן אדם ללא ועדת החמישה שהיא האחראית על האתר. בית המשפט העליון קבע פסקה ברורה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אני לוקחת רק מהדוחות הכספיים. תחזוקה שוטפת- 2.3 מיליון, משכורות-138, אירועים-140, זה בשוטף.
יוסף שווינגר
זה לא קשור להילולה בכלל.
היו"ר יוליה מלינובסקי
חשמל ומים-770, שירותים מקצועיים, משרדים ופחת. לא נכנס לכל אירוע. אם אני מבינה נכון, אתם אחראים על 20, כל השאר זה במזדמן - - -
יוסף שווינגר
לא במזדמן, הם לא מבוקרים, טיפול לא קבוע.
היו"ר יוליה מלינובסקי
יש את ה-20 המרכזיים, שכל ההליך מתנהל שם לפי מנהל תקין, לפי מכרזים וכל האנשים בעלי התפקידים שם נבחרו במכרז.
יוסף שווינגר
כן.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אתה אומר שאתה מתנהל כמו חברה ממשלתית לכל דבר ועניין, עם אותן אמות מידה ועם אותם כללים.
יוסף שווינגר
כן.
היו"ר יוליה מלינובסקי
והתרומות הן חשבון נפרד ששני שליש הולך לפיתוח ולשיפוצים ושליש הולך לאותן עמותות.
יוסף שווינגר
למשרד העבודה והרווחה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
לאותן עמותות שקבע הרב שמואל רבינוביץ והרבנים הראשיים.
יוסף שווינגר
הוא לא מתערב בחלוקה, זה עובר למשרד העבודה והרווחה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
עכשיו יש לי שאלות לחשכ"ל, דברים שלא הצלחתי להבין ואולי המשרדים הרלוונטיים יוכלו לתת לי הסברים. העמותה הוקמה ב-88, אחר כך היו החלטות ממשלה וגם ככה הם כותבים על עצמם באתר האינטרנט שלהם, שהם גוף ביצוע של משרד הדתות. תסבירו לי בבקשה את הסיפור עם פטור ממכרז, שכל שנה אתם כחשכ"ל צריכים להעביר ולבצע. עכשיו זה סוף שנה והפטור ממכרז פג בעוד שבועיים. אם זה כמו חברה ממשלתית, למה צריך כל פעם פטור ממכרז? כל פעם יש ויכוח על איזה סכום יהיה הפטור ממכרז וכל פעם הם פונים שוב ושוב כדי להגדיר את סכומי הפטור למכרז?

אני מקריאה מפרוטוקול מהשנה: הוועדה מנחה את המשרד להסדיר בהקדם את ההכרה במרכז כזרוע ביצוע בהתאם לתקנה 35 לתקנות. למרות שהם חברה ממשלתית לכאורה, עמותה ממשלתית, כל שנה פטור ממכרז, כפופים למשרד הדתות, הם כותבים על עצמם שהם זרוע ביצוע. בוועדה האחרונה דרשתם להגדיר אותם כזרוע ביצוע. מה זה אומר? ממשרד הדתות נמסר שאתם מתכוונים לפעול להגדרה. זה כבר יותר מ-20 שנה פינג פונג כזה.
עומרי גולדינג
שמי עומרי, אני רכז משרדים מנהליים באגף. תקנות חוק חובת מכרזים מאפשרים להכריז על גוף מסוים כזרוע ביצוע. יש ממש דרך מסוימת בה זה נעשה על פי התקנות, על פי חוק חובת מכרזים. הגוף הזה עדיין לא זרוע ביצוע לפי התקנות. הוא לא הוכר כזרוע ביצוע.
היו"ר יוליה מלינובסקי
למה?
עומרי גולדינג
אלה הליכים שהמשרד צריך לנהל.
היו"ר יוליה מלינובסקי
זה כבר 20 שנה.
עומרי גולדינג
זו שאלה שאת צריכה להפנות לשר.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אם זה המצב והוא לא הוגדר כזרוע ביצוע כבר יותר מ-20 שנה, יכול להיות שבפעם הבאה שיפנו לפטור ממכרז לא צריך לאשר. לא צריך לעשות מעצמכם צחוק וגם מאתנו. מה צריכה להיות ההגדרה של זרוע ביצוע?
עומרי גולדינג
צריך לקבל החלטת ממשלה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
יש כבר החלטת ממשלה.
עומרי גולדינג
ספציפית לזה. יש פרוצדורה מוסדרת לפי התקנות, שהמשרד צריך לרכז ולבצע והוא מייעד את הגוף הזה שיהיה זרוע ביצוע לעניינים של המקומות הקדושים. לכן הפטור הזה מגיע מידי שנה כי הוא עדיין לא מוכר כזרוע ביצוע.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אדוני המנכ"ל יש לך הסבר? אתה בעצם מגיש את זה. למה 20 שנה לא פעלתם?
עומרי גולדינג
המשרד אמור לרכז את זה, לא המרכז למקומות קדושים.
יוסף שווינגר
אין לי קשר לזה, אני לא מאמין שאני אומר את זה, אבל אני מסכים עם כל מילה שאמרת.
היו"ר יוליה מלינובסקי
יופי, הגענו להסכמות.
יוסף שווינגר
אני עובר את אותה ויה דלרוזה ואני לא מבין את זה, אבל קטונתי.
היו"ר יוליה מלינובסקי
משרד הדתות בבקשה.
עמית קצין
שמי עמית קצין, יועץ המנכ"ל. ביוני 2013 עברה אלינו העמותה של המרכז הארצי לפיתוח מקומות קדושים מתוקף ההסכמים הקואליציוניים ובשנים הראשונות ההתקשרות אתם הייתה אל מול האוצר בהסכם שאנחנו חותמים אתם בפטור ממכרז. בשלב מסוים ועדת הפטור אמרה לנו להתחיל להפוך אותם לזרוע ביצוע. התחלנו תהליך, זו פרוצדורה לא קלה, איפה שהוא ב-2019 עם נפילת הממשלה וההמשכיות של כל מערכות הבחירות אי אפשר היה להמשיך ולקדם את זה. זה רלוונטי גם לשאלה ששאל קודם חבר הכנסת קריב למה הדירקטוריון מונה רק שלושה. ערב נפילת הממשלה ב-2019, זה מה שאפשרה לנו רשות החברות להקים, דירקטוריון מינימלי של שלושה. בימים אלה אנחנו עובדים על הרחבת הדירקטוריון לשבעה אנשים. בסופו של דבר יהיו שם שבעה אנשים.
היו"ר יוליה מלינובסקי
חייה להיות שם גם נציג אוצר?
עמית קצין
שני נציגי אוצר, שני נציגי משרד ושלושה נציגי ציבור. ההרכב הנוכחי כמו שהוא, הוא באישור רשות החברות כי היינו ערב נפילת הממשלה ואלה שהספיקו את התהליך - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
אם הם עמותה, מה קשור רשות החברות? תסבירו לי את הדבר הזה.
משה טור פז (יש עתיד)
אם אני מבין נכון, יש פה שני גופים. יש עמותה ויש חברה ממשלתית.
היו"ר יוליה מלינובסקי
לא.
משה טור פז (יש עתיד)
יש, יגיד לך המנכ"ל.
יוסף שווינגר
תכנסי לאתר החברות הממשלתיות, אנחנו מופיעים שם כאחת מהחברות הממשלתיות, עם כל הדוחות הכספיים.
גלעד קריב (העבודה)
זו עמותה שכפופה לרשם החברות. זה כמו הקרן למורשת הכותל המערבי.
יוסף שווינגר
לא לרשם החברות, לרשות החברות.
גלעד קריב (העבודה)
לרשות החברות.
משה טור פז (יש עתיד)
יש בישראל למיטב ידיעתי שתי עמותות שמוכרות כעמותות ממשלתיות: הקרן למורשת הכותל המערבי והמרכז למקומות קדושים.
יוסף שווינגר
גם המועצה לארץ ישראל יפה.
משה טור פז (יש עתיד)
למיטב ידיעתי יש מספר ככף יד אחת של עמותות שמוכרות כעמותות ממשלתיות לכן יש להם מעמד דואלי, שהם גם פה וגם שם. הם לכאורה זוכות לפיקוח כפול, אבל יש הרבה מאוד בעיות. אני אומר לאגף החשב הכללי, יש פה סוגיה, שאנחנו נדרשנו אליה כמה פעמים בנבחרי ציבור, יצור הכלאיים הזה הוא מאוד בעייתי. מצד אחד אתה חי בעולם העמותות, מכל מיני היבטים כמו מכרזים ועוד ומצד שני אתה בעולם החברות הממשלתיות.
גלעד קריב (העבודה)
כל הסיפור הזה נולד בחטא. הנושא של האתרים הקדושים צריך להיות מוסדר בחקיקה ראשית כוללת. כמו רשות הטבע והגנים או רשות הגנים הלאומיים, אתרי הנצחה וכו'. כל פתרונות הביניים זה בדיוק המקור, לא לאי סדרים אלא למורכבות של פעילות. אם הממשלה הזאת רוצה לטפל בעניין, צריכה להיות פה הצעת חוק ממשלתית להקמת רשות, לא חברה ממשלתית ולא עמותה ממשלתית, כמו רשות הטבע והגנים, הרשות למקומות הקדושים. יש היום סתירה בין חוק המקומות הקדושים לבין הפעילות של המרכז.
היו"ר יוליה מלינובסקי
זה בדיוק מה שאנחנו מגלים עכשיו. יש הרגשה שהכול נופל בין הכיסאות.
משה טור פז (יש עתיד)
זה נופל בין הכיסאות כי סטטוטורית יש פה שני משרדים ממשלתיים. משרד המשפטים ביד אחת, כי העמותות חונות אצלו והחברות הממשלתיות שזה אצל משרד האוצר מצד שני.
עומרי גולדינג
אני רק אחדד שכל הנושא הזה שהוא קריטי וחשוב זה נוגע לשאלות של אחריות ואני מאמין שוועדת החקירה הממלכתית תיגע בדיוק בסוגיות האלה בין היתר.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אני לא רוצה שנתמקד בכנסת אך ורק במירון, כי מירון זה סיפור אחר לגמרי, אבל הוא נותן לנו הבנה על מה שקורה שם. מה שקורה במירון זה גם הפקרות, ועדת החמישה, ועדת השלושה, הוועדה הזו והוועדה הזו ואי אפשר לזוז, מבנים בלתי חוקיים ואנדרלמוסיה אחת שלמה. זה נובע מחוסר סמכות, כמו שאמר חבר הכנסת גלעד קריב, שאין גוף רגולטורי שאחראי באחריות כוללת על הכול.

אני פונה לשר הדתות לחשוב בשום שכל על נושא של הקמת רשות. הקונסטרוקציה, ממה שראינו עכשיו ואני מאמינה שחברי הכנסת יסכימו אתי, זו קונסטרוקציה מאוד בעייתית שמשאירה הרבה שטחים אפורים ואי סדרים. שאלות לגבי כפל סמכויות או המשולש הזה שבן אדם מחזיק בשלושה תפקידים.
גלעד קריב (העבודה)
שני תפקידים, תפקיד אחד ותפקיד אחד שהוא נתן לעצמו. אין תפקיד כזה, מה לעשות.
היו"ר יוליה מלינובסקי
הסבר בבקשה מאיפה הגיע תפקיד רב הכותל. אם חבר הכנסת גלעד קריב לא הצליח להבין, קטונתי.
גלעד קריב (העבודה)
אני מבין מצוין. החליט מאן דהוא, בתמיכת הרבנות הראשית להכריז על עצמו כרב הכותל.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אני גם לא הצלחתי להבין מה זה הממונה האחראי הזה. הוא בעצם מונה על ידי שר הדתות אבל בפועל הוא כפוף לרבנים ראשיים, עוד לא הכרתי את הקונסטרוקציה הזאת. כל השאלות האלה נשאלו ונכתבו ויעברו למי שצריך.

לגבי המרכז למקומות קדושים, אני פונה לחשכ"ל, לאור זה שכבר 21 שנה זה המצב, אם הגורמים הרלוונטיים לא פעלו להסדיר את זה כזרוע ביצוע, עם כל הכללים שבנושא, אנחנו לקראת סוף שנה, אני פונה לחשכ"ל לא לאשר פטור מחובת המכרזים. לא לאשר. יכול להיות שיש במדינת ישראל עוד גופים, עמותות, שיכולות לתפעל את זה מצוין. יכול להיות שזה יהיה תמריץ להסדיר את הנושא הזה וסוף סוף תהיה לנו בהירות בנושא תחזוקת המקומות הקדושים.

אני קוראת את הפרוטוקולים שלכם וזה לא ייתכן. אפשר שנה, שנתיים, שלוש, אבל לא 21. לא יכול להיות מצב שכל פעם זה חוזר על עצמו. זה מנהל לא תקין, אחריות של חשכ"ל, זה כסף ציבורי. אני מזכירה שהתקציב של המרכז למקומות הקדושים, שכחתי לשאול אם זה כולל העברות תקציביות מהמנהל האזרחי. זה כל הכסף?
יוסף שווינגר
את שואלת אותי? אנחנו לא מקבלים שקל אחד מהמנהל האזרחי. לפעמים המנהל האזרחי מסיע בידינו לפרויקטים ספציפיים והוא מנהל את זה בתיאום אתנו.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אבל הוא אמר לנו עכשיו שהוא מתקצב אותך.
יוסף שווינגר
זה לא שהוא מעביר לי את הכסף, אלא זה נעשה בתיאום אתנו. אנחנו מדברים פה על 100,000 שקל פעם בחמש שנים, לא מדובר על סכומים גדולים. 90% מהתקציב אנחנו מגייסים, אם זה קבר רחל שאנחנו אתם בסנכרון ואם זה שמואל הנביא. המנהל האזרחי הוא הריבון בשטח. בגלל שזה מעבר לקו, הם הריבון, להם אנחנו מדווחים. כל פעולה שאנחנו צריכים לעשות אנחנו חייבים לקבל את רשותם, להיות מסונכרנים אתם. בשמואל הנביא יש גם את רשות הטבע והגנים, יש את רשות העתיקות.
היו"ר יוליה מלינובסקי
שאלה לרואת החשבון, אני פותחת את הדוחות הכספיים ורואה 42-44 מיליון שקל. זה כולל הכול?
אביגיל שקוביצקי
כולל הכול.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אין עוד איפה שהוא, חוץ מהתרומות שזה תקציב נפרד?
גלעד קריב (העבודה)
לא כולל את תקציבי הכותל.
היו"ר יוליה מלינובסקי
הכותל הוא נפרד. זו קרן נפרדת.
אביגיל שקוביצקי
גם את קופות הצדקה, כשזה מבוצע רואים את זה כאן.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אני מסתכלת לתקציב כולל, 44 מיליון שקל זה כולל הכול. כל מה שאתם מקבלים ממשרד ממשלה זה או אחר, נכנס לפה.
אביגיל שקוביצקי
בוודאי.
גלעד קריב (העבודה)
גברתי היושבת-ראש, לצערי נאלצתי לצאת לכמה דקות ואני רוצה לשאול משהו, אולי כבר נגעתם בנקודה. אני מבין את הקונסטרוקציה המשפטית והתפעולית של המרכז ואני מבין שהכותל לא אצלכם, למרות שאני חושב שזה לא עולה בקנה אחד עם ההגדרות שיש בחוק שלא עושות את האבחנה. מה הקשר בין סמכותו של הממונה לבין התפקוד שלכם? הזכרת את השמות של האנשים שיושבים בוועד המנהל כרגע, בקרן למורשת הכותל המערבי, הרב שמואל רבינוביץ' משמש כיושב-ראש הקרן, הוא יושב-ראש הוועדה המנהל של העמותה. לטעמי אין דבר כזה רב הכותל בחוק הישראלי אז אני שם את זה בצד. אבל מי שרוצה להבין מה המעמד של הרב שמואל רבינוביץ' בכותל מקווה תשובה ברורה: הוא יושב-ראש העמותה שנקראת הקרן למורשת הכותל המערבי, יושב-ראש הוועדה המנהל והוא גם הממונה על המקומות הקדושים.
היו"ר יוליה מלינובסקי
זה גם לא ברור כי הכותל המערבי מוגדר כמקום קדוש באותה תוספת.
גלעד קריב (העבודה)
אני רוצה להבין, הרב שמואל רבינוביץ', יש לו מינוי, תעזבו ממי הוא מקבל משכורת. הוא מונה על ידי הממשלה כממונה על המוקמות הקדושים. מה הקשר בין הסמכויות שלו, הרי יש לו סמכויות בחוק, לבין הפעולה שלכם? הוא קובע את הכללים ואתם מבצעים?
יוסף שווינגר
יש לנו מגעים אתו על בסיס יומי. למשל אני צריך לשפץ עכשיו אתר שהתחילו להגיע אליו הרבה אנשים והוא נמצא במצב קטסטרופלי. אני יודע שהמדינה, אגף התקציבים, משרד הדתות לא יוכלו לתת לי את התקציבים. אני מעדכן אותו, אני משתמש בו והוא משתמש בנו לנסות לגייס את הכספים.
משה טור פז (יש עתיד)
הוא בעצם יושב-ראש החברה הממשלתית?
יוסף שווינגר
הוא לא יושב-ראש החברה, יש לנו דירקטוריון, מתוקף סמכותו הוא אחראי על המקומות הקדושים.
משה טור פז (יש עתיד)
יש לו תפקיד סטטוטורי בעמותה או בחברה?
יוסף שווינגר
לא, אבל הוא אחראי מתוקף תפקידו, ברמה המשפטית, גם על המקומות הקדושים.
היו"ר יוליה מלינובסקי
הבנו. אני לא רוצה להקשות עליו, זה לא תפקידו וזו לא אחריותו. משרדי הממשלה צריכים לתת לנו תשובות ונציבות שירות המדינה צריכים לתת לנו תשובות. יש פה משהו שלא הכרנו בכלל. משרד האוצר, יש פה משהו לא תקין ניהולית, איפה אתם? משרד הדתות, איך יכול להיות שהבן אדם מונה כממונה על ידי השר אבל בפועל מי שמנהל אותו ומי שהוא מדווח לו אלה הרבנים הראשיים. זה תפקיד ניהולי לא תפקיד הלכתי. נקודה. הבן אדם הזה צריך לפקח על העבודה שלהם, על הכסף מול משרדי הממשלה, הוא צריך לקשר בין יו"ש לכל הגופים מול גורמים במשטרה. הממונה הזה צריך לתפעל את כל המערך הזה ובסוף אנחנו מבינים שזה לא קורה. משרד הדתות, משרד האוצר, משרד המשפטים, נציבות שירות המדינה, הנושא הזה יותר מידי חשוב. אתמול זה קרה בהר מירון, מחר זה יקרה חס וחלילה במקום אחר. זה התפקיד של הממונה ו-20 שנה אף אחד לא יודע מה קורה.

לגבי העמותה, משרד האוצר, אם זה לא תקין אל תאשרו את הפטור ואז יהיה מכרז לגבי העמותות. אם זה תקין, תעשו מה שצריך כדי שיהיו מוסדרים. משרד הדתות, תחשבו מה אתם עושים לגבי מה שנאמר על ידי חברי הכנסת, להקים רשות שהיא רשות ייחודית שם יושב הממונה, שם כל הסמכויות ושלא נהיה בדיון הזה שאף אחד לא יודע איפה שמאל ואיפה ימין. 44 מיליון שקלים, מקומות שחשובים לעם ישראל גם רגשית וגם ציבורית. אף אחד לא למד שום דבר מהאסון שקרה במירון?
יוסף שווינגר
היועץ המשפטי שלנו, עורך דין בן דוד מעיר לי הערה.
ארז בן דוד
סמכויות הממונה מופיעות בתקנות השמירה על המקומות הקדושים בסעיף 4(א) וסעיף 4(א) חל על המקומות הקדושים. זו התשובה.
גלעד קריב (העבודה)
התשובה הזאת מאוד בעייתית. סמכויות הממונה על פי התקנות חלות על מיעוט קטן מבין המקומות שהמרכז הארצי למקומות קדושים מנהל. על פי האתר של החברה הם מנהלים 130 מקומות בתוספת לתקנות יש רשימה של 12 מקומות. מי בדיוק הגדיר את יתר האתרים כמקומות קדושים? מכורח מה? מה הסמכויות? מה הקשר בין הממונה לבין מה שקורה במקומות שלא מופיעים בתוספת?
היו"ר יוליה מלינובסקי
חבר הכנסת גלעד קריב, אנחנו נשאל את משרד הדתות את הדברים האלה.
גלעד קריב (העבודה)
אני גם רוצה להבין האם במקומות האלה מתקיימים פרטיים? היה תחקיר ב"דה מרקר", אמנם נוגע לקרן למורשת הכותל המערבי, אבל מה לעשות הדיון הוא בניהול המקומות הקדושים והסתבר, שלפחות באתר הכותל המערבי אנשים מנהלים אירועים פרטיים סגורים, למשל אירועי בר מצווה במקומות אקסקלוסיביים בתוך האתר תמורת תרומות עתק לעמותה. אני רוצה לשאול האם יש אירועים פרטיים באחד מהאתרים אצלכם? האם משפחה יכולה להחליט שהיא רוצה לסגור חלק באחד מהאתרים בניהול שלכם תמורת תרומה לקרן? כי בכותל זה קורה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
השאלות הן כאלה, אני כבר לא יודעת את מי לשאול, אני שואלת את עצמי מי אחראי על המקומות הקדושים ומי הגדיר אותם כמקומות קדושים? כנראה משרד הדתות. השאלה הנוספת שאנחנו חייבים לשאול ולקבל עליה תשובה, הגדרה של מקום קדוש, בנוסף לתקנות הקיימות, מי מגדיר אותם? כפי שאמר חבר הכנסת קריב יש 12 שמוגדרים בתקנות, יש 20 אבל בפועל יש עוד 110. מה ההגדרה? יכול להיות שצריך לעשות דירוג בהגדרה, מה שעושים בפועל כנראה, לפי הצורך ולפי הביקוש, אבל זה לא מופיע בשום מקום. הבנו ששום דבר לא ברור בכל העסק הזה.
עומרי גולדינג
אני מבקש להוסיף, לגבי מה שאמרת לגבי ועדת הפטור. בגלל שיש כאן עניין של אחריות, הגוף הזה, כבר שנים מנסים להפוך אותו לזרוע ביצוע ובגלל שוועדת החקירה תיגע בין היתר בעניין אחריות הגוף והממשלה ואיך כל הדבר הזה יעבוד, אז העמדה שלנו היא לא לעשות שינויים כרגע עד שהמסקנות של הוועדה תהיינה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
זה לא רלוונטי, זו בריחה מאחריות. מה שהיה זה מה שהיה, אנחנו עם הפנים קדימה. אם תאשרו פטור ממכרז עם אותו נימוק, אתם תצטרכו להסביר לי למה.
עומרי גולדינג
הפעילויות האלה צריכות להתקיים ב-2022.
היו"ר יוליה מלינובסקי
לא, 20 שנה זה מספיק. תסדירו את זה ואל תברחו מאחריות.
עומרי גולדינג
האלטרנטיבה היא לסגור.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אז תעשו מכרז, אולי יש עוד עמותות שיכולות להתמודד במכרז הזה על 44 מיליון שקל? אין חלל ריק. מה שהיה, עובדה שלא היה טוב. כולנו ראינו מה קרה במירון. או שתפעלו להסדיר את זה כמו שצריך והמנכ"ל והדירקטוריון יהיו כפופים למנהל תקין, לקציבת קדנציות, לכל מה שקשור לשירות המדינה או שתפתחו את זה לעמותות אחרות. אני לא יכולה לדרוש ממנו כעובד מדינה, כי הוא לא עובד מדינה, אבל מצד שני הוא כן עובד מדינה. המעמד הזה הוא פיצול אישיות, זה לא מתאים. גם להם זה לא מתאים וגם לכם זה לא צריך להיות מתאים. 20 שנה זה מספיק.

יכול להיות שצריך לעשות סדר ולהקים רשות כי מהתמונה שקבלנו, לא ברור מי מקבל מה? מי אחראי על מה? מי כפוף למי? מי אחראי על מה? ממונה נושא באחריות על מה שקרה במירון? כן, מכוח החוק, אבל הוא לא מוזכר בשום מקום כי הוא בכלל לא קשור. הוא סמכות ניהולית או סמכות הלכתית? לפי מה שאני מבינה הוא כפוף לרבנים הראשיים, אבל בחוק הוא צריך להיות כפוף לשר הדתות. משרד האוצר נרדם בשמירה.
עומרי גולדינג
אני רק אוסיף שהמסקנות של ועדת החקירה נוגעות בדיוק למה שאת אומרת.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אז כיוונתי לדעת גדולים. אבל תתחילו לפעול. לגבי הזיקה הפוליטית, אני לא מאשימה אף אחד, ראיתי שהמרכז הזה היה תחת משרד הדתות מ-2014. כולנו יודעים מי שירת במשרד הדתות כבר מ-2009.
יוסף שווינגר
היינו גם בתיירות שנים. אצל אהרונוביץ.
היו"ר יוליה מלינובסקי
דוח המבקר היחיד שראיתי לגבי המרכז הארצי הזה היה לפי הזמנה של משרד התיירות, לפחות ממה שפורסם והצלחתי לאתר.
יוסף שווינגר
זו לא הזמנה. מבקר המדינה לא עושה ביקורות לפי הזמנה. זה היה בעקבות תקל תחבורתי ב-2008 באתר הרשב"י ואז הייתה ביקורת של מבקר המדינה. אם עברתם על זה ויש לך יועצת משפטית חרוצה, היא תראה שלא נמתחה ולו מילת ביקורת אחת על המרכז הארצי.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אני פונה למשרד הדתות ולמבקר המדינה, יש עכשיו ועדת חקירה אבל אני לא נכנסת לזה כי זה קשור למירון, לעשות ביקורת פומבית, ציבורית, שיהיה ברור מה קורה שם. לבדוק גם את הנושא של מינויים פוליטיים בתוך המרכז למקומות קדושים. אני לא רוצה להכפיש אף אחד, אני לא אקרא שמות מהתחקיר שאני הצלחתי לעשות, זה לא בסמכותי ולא אפגע באנשים באופן פרטי.
יוסף שווינגר
במרכז הארצי יש מינויים פוליטיים?
היו"ר יוליה מלינובסקי
לפחות ככה זה נראה.
יוסף שווינגר
אני מודיע לך חד משמעית, הגמרא אומרת שמזה שאתה שותק משמע שאתה מסכים. אז אני מודיע שכל המינויים אצלנו נעשו אחרי מכרזים. אני רוצה לשמוע שם אחד שהתמנה במינוי פוליטי.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אני לא אומר שמות כדי לא לפגוע באנשים. אמרתי בזהירות שלפי מה שאני בדקתי ואספתי, יש לי הרגשה שצריך לבדוק את המקום הזה בארבע עיניים ואני פונה למשרד לשירותי דת לבדוק את הנושא של מינוים בעלי תפקידים. ביקשתי לקבל בוועדה את רשימת הספקים לפי כל אתר ואת המכרזים בנושא שמירה וניקיון. שמות של מנהלי האתרים באותם 20 אתרים ובאיזה הליך הם נבחרו. אני פונה לגורם הממונה שזה משרד הדתות לבצע שם ביקורת בכיוון הזה. אני פונה גם למשרד האוצר להפסיק לזלזל ולפעול באוזלת יד ולדאוג או להסדרה של המקום כגוף ביצוע עם כל ההשלכות של זה או לסיים את הסיפור של פטור מחובת המכרזים. זה נראה לא טוב. אנחנו מדינה מתוקנת, אי אפשר להמשיך ככה. זה גם פוגע בעבודה שלהם. זה פוגע במעמד שלהם וגם ביכולת ההתנהלות שלהם. מי הם? מה הסטטוס שלהם? הם גוף ממשלתי? גוף פרטי? זה לא ברור.

לגבי הממונה, אני רוצה תשובות ממשרד הדתות. למי הוא כפוף? הממונה חייב להיות כפוף לשר הדתות ובפועל שמענו שהוא כפוף לרבנים הראשיים. לא הצלחתי להבין איך. מה האחריות? מה ההגדרה של התפקיד? האם הוא עובד מדינה. מה זה שהוא ממלא שעות ומדווח לרבנות הראשית. עוד לא שמעתי דבר כזה, לפי מה שאני מבינה ממונה זה תפקיד בכיר, כמעט כמו מנכ"ל או משנה למנכ"ל, במיוחד בנושא כל כך חשוב. גם מהאוצר אני מבקשת תשובה כי האוצר אחראי על הכסף שלנו, לא ברור לי איך זה מתנהל. מנהלת הוועדה, בבקשה תעבירי גם אתה שאלות למנהל התכנון, גם את השאלות שהיו למנהל האזרחי.

שאלות שעלו בנושא של הנגשה, לא נתייחס לזה היום בגלל הזמן, זה נושא חשוב וכאוב. המקומות האלה חייבים להיות נגישים לכלל הציבור, גם לציבור עם מוגבלויות. אשמח לקבל תשובה ממשרד הדתות והמרכז הארצי בנושא הנגשה.
יוסף שווינגר
יש לנו תשובות מוכנות.
היו"ר יוליה מלינובסקי
תשלחו את זה למנהלת הוועדה, אנחנו נפרסם את זה באתר הבעיה.
יוסף שווינגר
אין שום בעיה.
יוכבד רפפורט
אם אפשר להוסיף, יוכי רפפורט, מנכ"לית נשות הכותל.
היו"ר יוליה מלינובסקי
זה לא קשור לנשות הכותל.
יוכבד רפפורט
זה קצת קשור לתפעול ולניהול של הקרן למורשת הכותל.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אנחנו לא בדיון הזה. היית בדיון?
יוכבד רפפורט
בוודאי.
היו"ר יוליה מלינובסקי
הכותל המערבי כרגע לא בדיון, בדיון הוא התפקיד של הממונה והמשולש הזה שנבנה.
יוכבד רפפורט
בתור הממונה הוא גם אחראי על הביטחון בקרן למורשת הכותל.
היו"ר יוליה מלינובסקי
מי שאחראי על הביטחון זו משטרת ישראל שנוכחים פה, זה לא רלוונטי לדיון.
יוכבד רפפורט
לא, זה מה שאני רוצה לומר.
היו"ר יוליה מלינובסקי
תודה רבה לכולם, אני סוגרת את הדיון, נקבל את התשובות ונקיים דיון מעקב, תודה לכולם הישיבה נעולה.


הישיבה ננעלה בשעה 13:43.

קוד המקור של הנתונים