פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-וארבע
הכנסת
128
ועדת הכספים
30/11/2021
מושב שני
פרוטוקול מס' 160
מישיבת ועדת הכספים
יום שלישי, כ"ו בכסלו התשפ"ב (30 בנובמבר 2021), שעה 9:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-24 מתאריך 30/11/2021
צו תעריף המכס והפטורים ומס קנייה על טובין (תיקון מס' 3), התשפ"ב-2021
פרוטוקול
סדר היום
צו תעריף המכס והפטורים ומס קניה על טובין (תיקון מס' 3), התשפ"ב–2021 (כלים חד-פעמיים)
נכחו
¶
חברי הוועדה: אלכס קושניר – היו"ר
ינון אזולאי
ולדימיר בליאק
משה גפני
אימאן ח'טיב יאסין
אחמד טיבי
מאיר יצחק-הלוי
עופר כסיף
אופיר כץ
יצחק פינדרוס
ג'ידא רינאוי-זועבי
נירה שפק
מוזמנים
¶
מירי סביון - משנה למנהל רשות המסים
יגאל פחימה - מנהל אגף בכיר, שומה וביקורת מע"מ, רשות המיסים
גיא גולדמן - ממונה חקיקה, רשות המיסים
קובי בוזו - מנהל תחום בכיר תכנון וכלכלה, רשות המיסים
לילי אור - עוזרת ראשית מחלקה משפטית, רשות המיסים
אבי חדד - סגן גובה המכס מעברים, רשות המיסים
מתן יגל - אגף תקציבים, משרד האוצר
אביטל עשת - ראש תחום כלכלה, המשרד להגנת הסביבה
יובל לסטר - ראש אגף תכנון, המשרד להגנת הסביבה
מיכל גייסט - לשכה משפטית, המשרד להגנת הסביבה
רן אברהם - ראש אגף בנייה ירוקה, המשרד להגנת הסביבה
פרופ' חגי לוין - יו"ר איגוד רופאי בריאות הציבור, ההסתדרות הרפואית בישראל
ד"ר פהד חכים - מנהל בית החולים האנגלי בנצרת
גדי אילן - מנכ"ל לוגיסטי בית החולים שערי צדק
הראל בן דוד - מנהל תחום פלסטיקה ואריזות, התאחדות התעשיינים בישראל
יורם סרוסי - מנכ"ל אריזות מדף פלזית
עמיעד לפידות - ראש תחום פסולת, אדם טבע ודין – אגודה ישראלית להגנת הסביבה
רמי שר שלום - מנכ"ל ונציג משווקי ויבואני החד"פ
נלי כהן - עו"ד, תמה גרופ, כלי אוכל רב-פעמיים
עמוס שקד - תעשיין,Paper Cups International
שרון שקד - מנכ"לPaper Cups International
דולב תורג'מן - שדלן, יועץ אסטרטגי פעמית, חברת ריפבליק יועצים
אריאל שפיר - שדלן, יועץ אסטרטגי, מייצג את החברה המרכזית לייצור משקאות קלים, חברת ריפבליק יועצים
גדעון זאגא - שדלן עצמאי, מייצג/ת אדם טבע ודין
יובל אלגד - שדלן, חב' גלעד יחסי ממשל
רישום פרלמנטרי
¶
ירון קוונשטוק
צו תעריף המכס והפטורים ומס קניה על טובין (תיקון מס' 3), התשפ"ב–2021 (כלים חד-פעמיים)
היו"ר אלכס קושניר
¶
בוקר טוב לכולם. היום יום שלישי, כ"ו בכסלו תשפ"ב, 30 בנובמבר 2021. יש לנו שני נושאים על סדר-היום, אחד זה מס על כלים חד-פעמיים והשני זה מס על משקאות ממותקים. עוד מעט אנחנו נצלול לגופם של הנושאים, אבל לפני זה, מאיר יצחק הלוי, בבקשה.
מאיר יצחק הלוי (תקווה חדשה)
¶
בוקר טוב, אדוני היושב-ראש, בוקר טוב לכולם. בתפקידי הקודם נהגתי לפתוח את ישיבות המועצה בפינת הפרגון. חשבתי שכשאתה מפרגן זה נותן לך אנרגיה לכל הישיבה, אז אני גם אעשה זאת פה. אז רק שני דברים שחשוב לי לעדכן ולהגיד לך ולצוות פה תודה, על שתי הודעות שהתבשרתי ביממה האחרונה. האחת משר הביטחון, שחתמו סופית על עסקת התכנסות בסיס חיל הים באילת.
מאיר יצחק הלוי (תקווה חדשה)
¶
כן. מה שמלמד שאחרי 17 שנים של עבודה יש בשורות טובות. אני חושב שגם לך ולנו יש תרומה לעניין, כי זה היה גורם מאיץ ושאפו גדול. ואתמול בערב התקשר אליי מנכ"ל חברת נתיבי ישראל ניסים פרץ והודיע לי שיש הוראת יציאה לעבודה לתחילת שדרוג המשך כביש 90, מה שמלמד שגם פה לוועדה היה מה להגיד. ובסוף בסוף במושב הזה יש לא רק דיבורים אלא גם תוצאות. אלה הדברים החשובים. ואני מקווה שתהיה לי ההזדמנות בכל ישיבה לפתוח בהצעה לסדר מן הסוג הזה, בכלל לפרגן ככה מעת לעת אני חושב שזה אנרגיות טובות במשכננו.
היו"ר אלכס קושניר
¶
קודם כול, מאיר, זה הרבה הרבה בזכותך, כי אתה הערת את תשומת ליבנו כאן בוועדה, וגם יחד פעלנו מול הממשלה כדי שהדברים האלה באמת יזוזו ממקומם וייקרו. ורק נשאר לנו לקבל עדכון לגבי האוטובוס האדום, ואז בכלל אנחנו יכולים לשים וי על כל מה שתכננו.
מאיר יצחק הלוי (תקווה חדשה)
¶
כן, שם הבענו את דעתנו, אמרנו את אשר אמרנו, ואנחנו דואגים לאילת כאי ירוק נגדיר את זה, תרתי משמע. ואני חושב שאתמול הובהר לחברה – שהיא חברה טובה – שאנחנו לא נוכל לאפשר סיכון ולו הקל שבקלים לפגיעה בשונית האלמוגים היפה ביותר בעולם, הצפונית ביותר בעולם. וכבר נאמר: כשיש ספק, אין ספק. ולכן אמרנו: תסירו מאיתנו את הספק, כדי שנוכל להתקדם. אני חושב שלשם הולכים ואלה החלטות נכונות.
היו"ר אלכס קושניר
¶
אנחנו מחכים ליועצת המשפטית, אבל בכל זאת אפתח לגופו של הנושא. ולדימיר, יש לך הצעה לסדר?
היו"ר אלכס קושניר
¶
אז לגופו של הנושא הראשון: כלים חד-פעמיים, אני קודם כול רוצה להגיד בצורה מאוד מאוד ברורה, שהמס הזה על כלים חד-פעמיים הולך לשמור על הטבע שלנו, הולך לשמור על הסביבה שלנו והולך לשמור על הבריאות של כולנו, כולל הילדים שלנו והילדים של הילדים שלנו, כי בסופו של דבר הנזקים הסביבתיים והבריאותיים משימוש מופרז בכלים חד-פעמיים אלה נזקים שיהיה מאוד מאוד קשה לאמוד אותם, גם עכשיו אבל גם בעתיד. גם ההשפעה על הסביבה ועל המגוון הביולוגי וגם על הבריאות שלנו, אותו מיקרו פלסטיק שפשוט חודר לתוך גופנו, ותורם להרבה מאוד מחלות.
לכן אני חושב שהצו הזה הוא נכון, ואני מאוד שמח שהצלחנו להתקדם ולהגיע לשינויים בתוך הצו, על מנת גם לאזן טיפה את אותם בעיות ואתגרים שזיהינו כאן. וכאן אני רוצה קודם כול להגיד מה הסיכומים שאליהם הגענו. ויש פה עוד נושא אחד שאני אבקש התייחסות, זה בעיקר מנציג המכס, אבל לפני כן בעצם אנחנו עושים שני שינויים משמעותיים בצו, אחד זה בנוגע לכוסות נייר מצופות פלסטיק, ששם המס הולך להיות כזה שמבטא את משקל הפלסטיק בתוך הכוס, ועוד מעט רשות המיסים והמשרד לאיכות הסביבה יציגו לנו את הנוסחה.
והדבר השני, בעקבות הדיון שהיה כאן בשבוע שעבר, וראינו שיש כלים גם בעובי דק, שיכולים להיות כלים רב-פעמיים. גם כאן אנחנו עושים איזשהו תיקון, מאפשרים טווח – וגם עוד מעט נדבר על הטווח הזה – שבו ניתן יהיה לטעון שמדובר בכלי רב-פעמי, לקבל על זה אישור, ואז הכלי הזה הולך להיות פטור ממס. ואגב, זה ישרשר לכל סוגי הכלים – גם סכו"ם וגם כוסות וגם קערות, צלחות.
והדבר הנוסף זה הנושא של המכס, שגם בדיון הקודם עלתה הסוגיה של הכנסת כלים, הכנסת מוצרים מתוך הרשות הפלסטינית ללא בקרה וללא מיסוי תואם. עשינו ישיבות עבודה. יש כאן נציגים של המכס שיציגו לנו?
היו"ר אלכס קושניר
¶
יופי. אז אני אתחיל מהצגת הנוסחה לכוסות, ואחר כך נדבר על הטווח של הכלים שהם רב-פעמיים או חד-פעמיים, ואחר כך מכס, ואחר כך נראה איך אנחנו מתקדמים. בבקשה.
אביטל עשת
¶
תודה. אני מנהלת תחום כלכלה במשרד להגנת הסביבה. לגבי מוצרי הנייר שמצופים בפלסטיק – האתגר הוא בגלל שהמס הוא מס לפי משקל, ויש הבדלי משקל בין חומרי הגלם בין פלסטיק לבין נייר מצופה פלסטיק. אם ניקח שתי כוסות, כוס שהיא פלסטיק וכוס נייר מצופה פלסטיק, ששתיהן מיועדות לאותו נפח, נגיד 180 סמ"ק, כוס הנייר שוקלת 5 גרם, כוס הפלסטיק שוקלת 1.5 גרם. כלומר כוס הנייר כבדה פי יותר משלוש מכוס הפלסטיק. זה אומר שאם לוקחים ק"ג של מוצרים, אז בק"ג של מוצרי נייר יהיו 200 כוסות, ובק"ג של כוסות פלסטיק יהיו 666 כוסות.
והנוסחה שהיו"ר דיבר עליה שאנחנו מציעים היא בעצם פשוטה, והמטרה שלה היא לנטרל את הבדלי המשקל האלה בין שני מוצרים מקבילים.
אביטל עשת
¶
מדובר על כל מוצרי הנייר המצופים פלסטיק, אבל את הנוסחה ביססנו על הכוסות, כי אלה המוצרים הכי נפוצים בין מוצרי הנייר.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
אבל אתם לא יכולים לבסס נוסחה על דבר אחד ולפגוע בדבר השני? אולי אל תיקחו את זה כמשקל, אולי תיקחו את זה כמשהו אחר? אם אנחנו מדברים על מוצר נייר, אני מסכים איתך, מוצר נייר זה בסדר גמור. אבל יכול להיות שבצלחות תמצאי פער יותר גדול. אז צריך למצוא נוסחה שיכולה ומתאימה לכל מוצרי הנייר למיניהם.
אביטל עשת
¶
אני אציג את הנוסחה. בעיקרון מה שאנחנו מציעים זה לתקנן את המס של 11 שקלים לק"ג בהתאם ליחס בין שני מוצרים מקבילים, שתי כוסות. היחס בין 5 גרם ל-1.5 גרם, שאלה משקלי הכוסות, הוא 3.3. אז אנחנו מציעים לקחת 11 שקלים, לחלק את זה בפרמטר של 3.3, ואז גובה המס שמתקבל הוא 3 שקלים ו-30 אגורות לק"ג של מוצרי נייר מצופים פלסטיק. וזה מס שבעצם מבטא את העובדה שכוס כזאת וכוס כזאת – שתיהן גורמות לאותו נזק סביבתי, ולכן ברמת היחידה שתיהן צריכות להיות ממוסות באותה רמה. זאת ההצעה שלנו.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
לא, אין בעיה, אנחנו יודעים שבשרוול של כוסות נייר, זה בדרך כלל הולך ב-50, שרוול של כוסות פלסטיק הולך ב-100. השאלה ביחס - - -
היו"ר אלכס קושניר
¶
בכל מקום שיש ציפוי פלסטיק. בגלל שהקרטון, או הנייר במקרה הזה, הוא יותר כבד מפלסטיק, אז עושים את התקנון כדי להגיע למס אמת. אז זה דבר אחד. דבר שני, לגבי הפח, בבקשה.
אביטל עשת
¶
אז כאן מה שאנחנו מציעים זה שמוצרי פלסטיק שמיועדים לשימוש רב-פעמי, אבל נמוכים מסיפי העובי שנקבעו בצו, יוכלו לבקש מהמשרד להגנת הסביבה להכיר בהם ככלים רב-פעמיים, ולכן שלא יהיו חייבים במס. והטווח שאנחנו מציעים, שמעליו יהיה ניתן לפנות: עבור כוסות, צלחות וקערות, שהסף שלהן בצו הוא 2 מ"מ – החל מ-1 מ"מ יוכלו לפנות. זאת אומרת, הטווח של בין 1 מ"מ ל-2 מ"מ.
אביטל עשת
¶
וצלחות הגשה. וסכו"ם – כפית, כף, מזלג וסכין, שהסף שלהם בצו הוא 1.2 – החל מ-0.6 מ"מ יוכלו לפנות; וקש, שהסף שלה בצו הוא 1 מ"מ – מחצי מ"מ. זאת אומרת, 50% פחות מהסיפים שנקבעו בצו יוכלו לפנות ולבקש להכיר בהם כמוצר רב-פעמי.
היו"ר אלכס קושניר
¶
רק הערה, ההצעה המקורית של הממשלה הייתה 1.5 עד שתיים. אני ביקשתי להוריד את זה לאחד. בעקבות הדיון שהיה כאן, והייתה נציגה של חברת תמה, שאמרה משהו מאוד מאוד הגיוני: כדי להגיע לפטור ממס, היצרנים עלולים להגדיל את עובי הפלסטיק. ואז בעצם אנחנו חוטאים פה למטרה. וכדי למנוע את זה, ביקשתי להגדיל את הטווח של אותם המוצרים שיכולים לטעון שמדובר בחומרים רב-פעמיים. אני רק מבקש לדייק ולהסביר בדיוק את הפרוצדורה.
אביטל עשת
¶
אוקיי. אז אנחנו נפרסם נוהל בתוך כמה ימים, שיפרט בדיוק איך תיעשה הפנייה. הפנייה בשלב ראשון תהיה למשרד במייל, ובהמשך אנחנו נתחבר למערכת המקוונת של רשות המיסים, כדי שזה יהיה יותר יעיל בצורה ביורוקרטית.
אביטל עשת
¶
הבקשה תצטרך לכלול הצהרה של היצרן או של היבואן שהמוצר מיועד לשימוש רב-פעמי, תיאור של המוצר. ובנוסף, תעודת בדיקה שמקבלים במסגרת תקן בטיחות 5113, שזה נושא שעלה בדיון הקודם, הציגה את האפשרות הזאת נציגת מפעל תמה, יש תקן בטיחות שכל כלי המזון מפלסטיק מחויבים לעמוד בו, תקן 5113, בטיחות למגע עם מזון. כאשר עורכים את הבדיקות לפי התקן הזה, ממילא כבר היום יש פרוטוקול בדיקה למוצר שמיועד לשימוש חד-פעמי ויש פרוטוקול בדיקה למוצר שמיועד לשימוש רב-פעמי. וכשמסתיימת הבדיקה אותו מוצר מקבל תעודה – וראינו את זה גם מדוגמאות שמפעל תמה הראה לנו – שכתוב בה בצורה ברורה, שהמוצר המסוים הזה עבר בדיקת התאמה לשימוש רב-פעמי. אז אנחנו נבקש להציג לנו את המסמכים האלה.
היו"ר אלכס קושניר
¶
מה שחשוב לבין זה מה קורה בטווח הביניים. אני מבין שאתם מפרסמים את הנוהל בימים הקרובים. אבל עד שהמערכת מתחילה לעבוד ואתם מתחברים, איך אנחנו מוודאים שאין כאן נטל ביורוקרטי על מעסיקים מעבר למה שצריך?
שגית אפיק
¶
וגם מה הלו"ז לאישור? אחרי שיהיה נוהל והכול – מגישים לכם, תוך כמה זמן תיתנו את האישורים האלה?
אביטל עשת
¶
אני חייבת להגיד, אנחנו עדיין מדייקים את הנוהל ואת לוח הזמנים שאליו נוכל להתחייב. הוא יפורסם להערות הציבור.
אביטל עשת
¶
יכול להיות שזה יהיה 30 יום. אנחנו ננסה פחות מזה. יש אפשרות בעיקרון שיגישו לנו את כל החומר, ואנחנו לתקופת ביניים ניתן אישור, והמצהיר גם יצהיר שהוא יודע שהבדיקה עוד לא הושלמה ואנחנו נשלים אותה. ואם תוך התקופה של ה-30 יום של הבדיקה יסתבר שלא הוגשה הצהרת אמת, אז נוכל לבטל - - -
היו"ר אלכס קושניר
¶
שנייה, ינון. אני רוצה להגיד את זה במילים יותר פשוטות. זאת אומרת, ברגע שהנוהל מתפרסם, וזה קורה תוך כמה ימים, הבקשות הראשונות יאושרו על בסיס הצהרת היצרן או היבואן, בהתניה שבמידה ותיעשה בדיקה אחרי שתיעשה בדיקה והבדיקה תמצא שלא מדובר בכלי רב-פעמי, אז היבואן או הצרכן יהיו מחויבים במס על אותם מוצרים?
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
אין בעיה. כלומר, מה שאת אומרת עכשיו, שקבעתם את הנוהל הזה בכלל בלי להתייעץ עם מכון התקנים אם זה רב-פעמי או חד-פעמי? כלומר, עשיתם את זה באמת ככה כמו שתמיד אמרנו?
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
שנייה, בואי נעשה סדר. עלה לי עד פה הסיפור של ההתנהגות בנושא הזה של החד-פעמי. ואני רוצה לשאול שאלה בצורה מכובדת, כדי שתעני לי בצורה מכובדת, תכבדי אותי ותעני לי לעניין. זו הבקשה שלי. אני שואל לעניין, מקווה לקבל תשובה לעניין. את אומרת שיש נוהל במכון התקנים מה זה רב-פעמי ומה זה חד-פעמי.
אביטל עשת
¶
זה לא הנוהל של מכון התקנים, ואולי לא הייתי ברורה, אז אני אסביר שוב. אין בעולם תקן שהמטרה שלו היא להבחין בין חד-פעמי לרב-פעמי, וזה גם נאמר בדיון הקודם. ובגלל זה היה צריך לחפש כל מיני חלופות. עכשיו, לו היה תקן כזה, ייתכן שהיה ניתן - - -
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
מה עכשיו אתם עושים? הבנו, את זה אמרתם אז. היום, כשת אומרת שאתם רוצים לעשות בנוהל החדש, איך אתם תבדקו שהיבואן, שאת אומרת שאתם לא יודעים אם הוא דובר אמת או לא בבדיקה שלכם, איך אתם תבדקו שמה שהוא אמר שזה רב-פעמי זה באמת רב-פעמי?
היו"ר אלכס קושניר
¶
שנייה, ינון, יש פה משהו שצריך להבין, ותקני אותי אם אני טועה. גם היום כל יבואן או יצרן עושה את הבדיקה הזאת, כדי לקבל תו תקן בטיחות במזון. אני צודק?
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
כן, אבל אני שואל שאלה, בגלל הדבר הזה שזה קיים, ואתם הלכתם למסות את זה, איך לא הלכתם לפני זה למכון הזה לבקש ממנו מה זה רב-פעמי וחד-פעמי? זו השאלה. לא, אי-אפשר להגיד ככה. כלומר, העבודה פה הייתה עבודה לקויה. ואנחנו הולכים וממסים דווקא על הצרכנים ועל היבואנים ופוגעים בהם. על מה? על עבודה שהיא לא עבודה בכלל.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
בבקשה, אז בוא תוכיח לי אחרת ממה שאני אומר. זה מה שהם עונים עכשיו, שקיים התקן הזה שלוקחים אותו, והיצרן לא אמור לתת להם את זה, אבל הוא יודע מה זה רב-פעמי וחד-פעמי. כלומר, התקן הזה קיים.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
עזוב רגע כוועדה. שנייה, אלכס, אתה רץ ל"כוועדה", אני רץ להליך שהיה פסול מעיקרא, ואתה רוצה לקחת ולהכשיר הליך שהוא פסול מעיקרא?
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
הם לא לקחו אותו לבדיקה. הם אומרים: אנחנו קבענו 2 מ"מ בלי לבדוק לפני זה. ומה שאמרנו, שהטענה ששלחו את אחת מהפקידות לעשות סיור בסופר, וקנו 30 מוצרים, כמו שאמרו פה - - -
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
אל תבדוק. שלחת להם את התעודה, נגמר הסיפור. אין לך מה לבדוק. למה להוסיף עליהם עוד ביורוקרטיה - - -
היו"ר אלכס קושניר
¶
שנייה, ינון, זה בדיוק להפך. ברגע שנשלחה התעודה והתעודה נבדקת, ובתעודה כתוב שהכלי הוא לשימוש רב-פעמי, אין בדיקה נוספת. אני מדבר איתך בשלב לפני זה, כדי למנוע את הביורוקרטיה. ברגע שהיצרן היום או היבואן שלח את הבקשה ובהצהרה הוא עצמו כתב שמדובר בכלי מבחינתו לשימוש רב-פעמי הוא לא ממוסה.
היו"ר אלכס קושניר
¶
סתם דוגמה, ינון, אם בן אדם כותב בהצהרה רב-פעמי, אבל הבדיקה מראה שזה חד-פעמי, אז ההצהרה שלו לא נכונה.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
אבל זה לא נכון. אתה הגוף הבודק מהמשרד להגנת הסביבה, ביקשת ממני לשלוח אליך. אני היבואן שולח אליך בדיקה, עם התעודה של תו התקן שזה רב-פעמי. תעודה מסודרת, הכול חתום. שלחתי לך. הכול בסדר?
שגית אפיק
¶
לא, הם אומרים שהם יעשו בדיקה, ואנחנו לא יודעים כמה זמן תיקח הבדיקה שלהם. על זה הוא שואל.
היו"ר אלכס קושניר
¶
אבל עכשיו הם נותנים את הפטור על בסיס הצהרה. היום כבר, אחרי שאנחנו מאשרים את הצו.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
אני רוצה להזכיר לך את הפטור על בסיס ההצהרה שהיא קראה פה. היו רשות המיסים, הם יודעים את זה. מה קרה? אמרו בקורונה: אנחנו רוצים לצאת לקראת האזרחים, נותנים לעצמאים את המענקים שמגיע להם.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
שמע, אם אתה רוצה שאני אהיה רגוע בדיונים, תתחיל את הדיון ב-10:00, לא ב-09:00. ב-10:00 אני בא יותר רגוע.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
מה קרה בסוף? אני לא חושב שאותו אחד היה רמאי, אבל הוא הצהיר על מה שהוא חשב, אני לא יודע מה קרה. היום באים מרשות המיסים: אנחנו רוצים את הכסף בחזרה. אין לו את הכסף, ועכשיו מתחילה כל הסאגה הזאת. אני אומר: יהיו מוכנים למה שהם רוצים, יש את ההצהרה שלו, מספקת, נגמר הסיפור במקום.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
לא, אני רוצה לבטל את המס עכשיו ולדחות אותו, עד שהוא יהיה מאורגן בכל המערכות שלך.
היו"ר אלכס קושניר
¶
היום ברגע שהנוהל מאושר, שזה קורה תוך כמה ימים בודדים, היבואן או היצרן יגיש למשרד לאיכות הסביבה הצהרה במייל, שבה הוא כותב שמבחינתו מדובר בכלי רב-פעמי, מצרף לזה את הבדיקה. על בסיס ההצהרה הוא מקבל אישור לפטור. לאחר מכן בודקים שהטופס שהוא נתן באמת כתוב עליו שהכלי רב-פעמי ונגמר הסיפור.
אופיר כץ (הליכוד)
¶
יש לי בעיה עם השלב הזה. אתה אומר שהוא שולח הצהרה, שהוא אומר שהכלי הזה רב-פעמי והוא מקבל. למה אתה מחייב אותו כבר בשלב ההגשה לצרף את הבדיקה? אתם אמרתם שזה תהליך שעדיין לא עשו - - - בוא נסתמך רק על ההצהרה שלו, בהמשך בוא נגדיר חודש שהוא צריך לצרף את הבדיקה, ואחרי זה הבדיקה שלהם. למה הוא צריך עכשיו ללכת למכון התקנים - - - הוא יחכה שם?
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
אתה לא מבין. אני אומר דבר אחד: אני לא רוצה שתיתן לו כסף לפני זה. אל תוריד לו ואל תמסה אותו לפני זה. אני רוצה שבדקה תסיים את התהליך, אתה מקבל, אתה יודע בדיוק מה קיבלת, נגמר הסיפור.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
בוא נתחיל את השלב הראשון. קודם כול שהמערכות שלהם יהיו מוכנות, אחר כך אני אתחיל לעבוד. ככה צריך להיות.
היו"ר אלכס קושניר
¶
אין ויכוח. ברגע שיש תקן ובתקן כתוב אין ויכוח, ינון. זה לא שעכשיו מישהו במשרד לאיכות הסביבה יתחיל לבדוק את הכלי. הוא בודק את הבדיקה. הוא מסתכל על הבדיקה, רואה רב-פעמי, נותן אישור. אני לא מבין מה הבעיה.
היו"ר אלכס קושניר
¶
בסדר, אין בעיה. אבל קודם כול הוא מקבל את הפטור על בסיס הצהרה. אני סומך על היבואנים ועל היצרנים שהם ייתנו הצהרת אמת.
יובל לסטר
¶
שואלים שאלה פשוטה: תוך כמה זמן הוא מקבל את התשובה הסופית, זה נגמר? תגידי: יומיים – אין בעיה; שבוע – אין בעיה.
היו"ר אלכס קושניר
¶
תוך כמה זמן הוא מקבל את התשובה עכשיו, כל עוד המערכות לא מסונכרנות? ותוך כמה זמן הוא יקבל את התשובה ברגע שהמערכות יהיו מסונכרנות?
יובל לסטר
¶
קודם כול אני רוצה לדייק פה. אתה אומר: המערכות לא קיימות – המערכות קיימות. התקן קיים, הבדיקה קיימת, ויש לנו מייל במשרד והוא מייל עובד. אז בן אדם יכול לשלוח לנו מייל ואנחנו נענה לו. ההבדל שאביטל ציינה זה שתהיה מערכת ממוחשבת שתדע לקלוט בצורה - - - לתת איזשהו חיווי: קיבלנו הודעה, משהו בסגנון הזה. זה לא פער משמעותי שעליו יקום וייפול הדבר הזה. ואנחנו מעריכים שאם הנוהל נעשה כמו שצריך, והבן-אדם מעביר את הטפסים - - -
יובל לסטר
¶
אם אנחנו מקבלים את המייל ומקבלים את הצרופות כמו שצריך, זה עניין של כמה ימים, רק צריך לראות שקיבלנו אותם והוא יקבל תשובה.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
תתחם אותי בימים. למה אתה אומר לי "כמה ימים"? זה מטמטם אותי. תגיד לי: הבן-אדם חייב תוך שבוע, ואם לא הצהרתו נבדקה, מבחינתנו מאומתת, נגמר הסיפור, אי-אפשר לחזור בנו.
היו"ר אלכס קושניר
¶
יש לך 100% הסתמכות על ההצהרה. אני לא מבין מה אתה רוצה יותר מזה. 100% על ההצהרה. כותב היבואן שההצהרה שזה רב-פעמי בתוקף – נגמר.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
אין בעיה. הוא רוצה לעשות בדיקה שלו, נכון? אין בעיה. היבואן לא גנב, לא רמאי – כולנו מסכימים, נכון?
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
אני אומר דבר אחד: אתה רוצה לעשות אחר כך את הבדיקה – אין בעיה. אתה רוצה לעשות את הבדיקה, בדיקה שכל משרד צריך לעשות – מקובל עליי. אני רוצה שתתחם את הזמן שהיבואן קיבל תשובה: הכול בסדר, וי, סע לדרך.
אביטל עשת
¶
אנחנו בהתייעצות בין המחלקה המשפטית שלנו לבין המכס, כדי להבין בדיוק למה אנחנו יכולים להתחייב ואיך עובד בדיוק התהליך בשרשרת. אנחנו שואפים לזה שהאישור הסופי יהיה תוך 30 יום.
מאיר יצחק הלוי (תקווה חדשה)
¶
אני רוצה, ברשותכם, להתייחס רק במבט של איכות סביבה, במבט הירוק, במבט של מה המשמעות של כלים חד-פעמיים, במקום שאני מכיר היטב, קוראים לו העיר אילת. דרך אגב, אדוני היושב-ראש, העיר הראשונה שהעבירה חוק עזר שעניינו אי שימוש בכלים חד-פעמיים.
והסיבות לעניין, אדוני היושב-ראש, זה כשאנחנו ראינו מה עוצמת הנזק האמיתי – האמיתי – שיש בכלים חד-פעמיים כשהם נמצאים בשטח, ואני אסביר על מה אני מדבר שטח. שטח מדובר גם בים וגם במדבר. ואני אומר את זה כמי שחווה חוויות אישיות כמעט מדי חודש, ואני מזמין גם את האנשים שנמצאים כאן היום להגיע ביום שישי ב-10:30, אנחנו נצא למבצע ניקיון עם בני נוער, מה שנקרא שומרי המפרץ באילת, ואתם תראו את כמויות הזוהמה בעיקר מכלים חד-פעמיים שנמצאים ביום.
ואני אספר לכם סיפור, עד כמה שזה יכול לגעת לליבכם. אני הייתי במחזה שראיתי איך דולפין מת כתוצאה מאכילת פלסטיק. והדברים נכונים גם במדבר, אדוני היושב-ראש, אנחנו מטפלים הרבה במדבר. ולכן אני חושב שזה ערך שעומד בפני עצמו, שצריך להתייחס אליו. אנחנו לא יכולים יותר להתגולל עם ערימות של טונות של מוצרים חד-פעמיים באזורי טבע. ולכן אני חושב שהפעולה הזאת היא פעולה נכונה במיוחד.
אימאן ח'טיב יאסין (רע"מ – רשימת האיחוד הערבי)
¶
בוקר טוב לכולם. אכן, הנושא הזה הוא נושא סביבתי ממדרגה ראשונה, ויש לו גם השפעות כלכליות. אנחנו שומעים משני הצדדים, בעיקר מהצד החרדי על חוסר היכולת לעמוד בדבר הזה. אני חושבת שבכלל צריך ללכת לכיוון של לא להשתמש בחד-פעמי, אבל בכל זאת צריך גם לאפשר למקומות שאי-אפשר לא להשתמש בחד-פעמי, ואני העליתי בישיבות הקודמות את הנושא של בתי החולים ואת הנושא של take away. אי-אפשר במקומות כאלה שאנשים יחזירו את הכלים. הם אולי יכולים להשתמש בהם בבית אם יהיה רב-פעמי, אבל מצד שני צריך לקחת את זה בחשבון מבחינה כלכלית – על מי ייפול הנטל הזה. אבל בבתי חולים למשל אני רואה חשיבות רבה בלהשאיר ולהחריג את הנושא של בתי חולים, כי נכון שאנחנו רוצים איכות סביבה, אבל אנחנו גם רוצים בריאות של אנשים, ולרוב מי שמגיע לבתי חולים אלה אנשים שיש להם בעיות בריאות.
היו"ר אלכס קושניר
¶
תהיה פה התייחסות אחר כך של המשרדים לנושא הזה של בתי החולים ושל מערכת החינוך, ומוסדות במערכת החינוך, פנימיות בעיקר.
אימאן ח'טיב יאסין (רע"מ – רשימת האיחוד הערבי)
¶
הדבר האחרון שאני רוצה להגיד, המטרה של הנושא זה באמת חינוך סביבתי. אם זה חינוך סביבתי, אז צריך לפעול ולנקוט פעולות של חינוך והסברה.
היו"ר אלכס קושניר
¶
יש פה. עוד לא הספקנו להציג. לממשלה יש פעולות שהיא רוצה לדבר עליהן כדי להציג לנו מה היא הולכת לעשות. ולדימיר בליאק, בבקשה.
ולדימיר בליאק (יש עתיד)
¶
תודה, אדוני היושב-ראש. אנחנו כאן בדיון השלישי, וזה מבחינתי מעיד על רצינות הוועדה, ואני מברך על כך. זה נושא חשוב. אנחנו מנסים כמו כל פעם להגיע להחלטה מיטבית. אני תמכתי בצו הזה מלכתחילה, אני גם חושב שאנחנו לא צריכים לא לדחות אותו ולא למסמס אותו. אנחנו פי חמישה בצריכה הביתית מהאיחוד האירופי, אי-אפשר להמשיך עם זה. אני כמובן מברך על הסיכום לגבי כוסות וגם לגבי כלים שנמצאים על הגבול.
אני אגיד לכם מה כן הפריע לי. אני מבין שהשוק הזה הוא 80% יבוא ו-20% ייצור מקומי. ועד כמה שהתרשמתי, ודיברתי עם מספר יצרנים, אתם לא דיברתם או שלא דיברתם איתם מספיק. הקשר היה לקוי, וזה גם הלקח מבחינתכם להבא: דברו עם היצרן המקומי, זה יכול רק להועיל לקבלת ההחלטות שלכם ושלנו. תודה רבה.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
תודה רבה לך, אדוני היושב-ראש. אני רוצה לדבר כאן על כמה דברים בנושאים שעלו. נכון, זה דיון שלישי. חבר הכנסת ולדימיר, אם זה היה רציני יותר, אז לפני שמפרסמים צו, הרצינות היא לעשות דבר כזה.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
זה שעשיתי עבודה רצינית זה בסדר, אבל האוצר היה צריך להביא את זה לפני שמפרסמים צו. אנחנו לא צריכים להיות כלאחר מעשה, גם מבחינת הכוח שלנו והמכובדות שלנו כחברי כנסת, זה חייב להיות בצורה כזאת. זה כל פעם חוזר על עצמו, אחרי שאנחנו מיישמים את הצו, אתה מתחיל להוציא אותו, מתחילים לשלם, ואז אנחנו מתחילים לדון על זה. זה לא ראוי ולא נכון.
אני אתחיל מהנושא של כוסות הנייר למיניהן וצלחות הנייר. יש מספר של עובי בכוסות. הרי כוס הנייר יכול להיות שהיא באמת מנייר, ויש כוס שהיא קצת יותר עמידה. אז זה שאתה לוקח, עוד פעם, על פי משקל ועושה זה לא נכון, כי כוס כזאת, כשאתה הולך לבית קפה ואתה נותן כוס, היא צריכה להיות כמה שיותר עבה, כדי שתרגיש שאתה שותה בכוס ולא זאת שמתקמטת לך. אז החישוב של השלושה שקלים ו-30 אגורות הוא לא שווה לכוס נייר שהעובי שלה X.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
יסביר לך את זה עוד מעט היבואן, הוא יביא לך גם דוגמאות ויראה לך זה. זה לא מבטא את המשקל מבחינת המחיר של הכוס, בשורה התחתונה כשזה מגיע לצרכן, אם זה בבתי קפה ואם זה בבית.
היו"ר אלכס קושניר
¶
סליחה שאני קוטע אותך, ינון. ראינו עוד לפני השינוי, תוספת העלות על הכוס עבור בית קפה זה 30 אג'. אז עכשיו אנחנו מדברים פי שלוש פחות.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
עזוב. אתה יודע מה? אני פחות מומחה בעובי, אני יכול רק להגיד לך מה אני מרגיש, אבל אני אשמח, ואני מאמין שגם תיתן ליצרנים לדבר בעניין הזה.
לגבי הנושא שיציגו רק את התעודה – העניין בלהציג תעודה, דיברה איתי גם מהגרופ וגם מהחד-פעמי, שזה כן בהסכמה שלהם, אבל צריך להבין דבר אחד: כשאני מביא את התעודה הזאת לארץ – בוא נדבר על היבואנים שמביאים – יש להם ארבעה ימים לשחרר את זה מהמכס. לא שחררו מהמכס הם מתחילים לשלם. עכשיו, הוא מביא את תו התקן כבר מסודר לפני זה. א' אני רוצה שהוא יוכל להגיש אליכם, ברגע שיש לו את תו התקן שהוא מביא, יוכל להגיש עוד לפני שהאונייה מגיעה, כמו שהוא עושה את זה היום.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
בסדר, אני רק אומר. והדבר הנוסף, האלמנט של הזמן חשוב פה מאוד מאוד מאוד. כלומר, אחרי ארבעה ימים הוא מוריד את זה כבר למדפים. בתוך ארבעה ימים שזה הגיע לפה, הוא צריך להוריד את זה למדפים, להבין מה קורה, כדי שלא ישלם מכס, ואז לא רק זה, הוא ישלם עוד ועוד על החנייה של הקונטיינר שלו בנמל. וזה חשוב. לכן אנחנו מתעקשים על אלמנט של זמן, שאני רוצה לדעת כמה זמן זה יהיה. ואני שואל אתכם: אתם בודקים רק את התעודה, או שאתם מבקשים לבדוק את המוצר או עוד דברים? אתה רואה את התעודה שהיא לא מזויפת, זה מול זה? זו ההסתכלות שלכם.
יובל לסטר
¶
לא, אין היום תקן בעולם למוצר רב-פעמי. אנחנו לא פוסלים בעתיד, וזה לא עניין של שבוע, לא חודשיים ואולי יותר משנה, לייצר תקן שיהיה למוצרים רב-פעמיים.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
בכלל. אז מה זה מה שאמרנו מקודם, שתו של איכות המזון, הם אומרים לך גם אם זה נועד לשימוש חוזר או לא?
יובל לסטר
¶
נכון. זו תעודת בדיקה של מכון התקנים. היום כל מוצר חד-פעמי מחויב בתקן חובה – זה תקן בטיחות – לבדוק שאין מיגרציה של חומרים בתנאים מסוימים מהפלסטיק לאוכל שאנחנו אוכלים. תעודת הבדיקה הזאת, מה שהיא מייצרת, זה את אותה בדיקה שעושים פעם אחת לאותה מיגרציה של חומר, עושים אותה שלוש פעמים. אולי הנציגה פה של חברת תמה תוכל להסביר יותר בפירוט, כי היא עושה את זה. ותעודת הבדיקה הזאת ממכון התקנים אומרת, שזה מוצר שמיועד לשימוש רב-פעמי. זה לא תקן.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
עכשיו, שבעה ימי עבודה, אני לא יודע עד כמה זה מספיק, שליבואנים יש רק ארבעה ימים לשחרר את זה מהמכס.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
- - אז בעניין של הזמנים נשמע אותם, אבל אמור להיות בסדר.
יש עוד נושא שדיברנו עליו, זה הנושא של בתי החולים.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
זה נושא שהעליתי אותו מספר פעמים. בתי החולים זה לא רק בכסף, ולפי דעתי יש גם בזום היום אורחים מבתי החולים, ואמרנו שיבואו ויציגו את זה. זה גם בעיות זיהומיות. אנחנו עדיין לא עזבנו את הקורונה. וגם בלי הקורונה הם טוענים שיש בעיות זיהומיות בקופות חולים, בבתי חולים. אומר לי היום אחד מהסמנכ"לים של בתי החולים הגדולים בארץ: מה אתה מצפה, שאשים לך ליד מטהר המים, מי עדן או כל דבר אחר שיהיה, כוסות זכוכית? הוא אומר לי: איך אתה רוצה שאני אשים לך שם כוסות זכוכית? באיזו תחלופה זה יהיה? הוא אומר לי: אתה יודע כמה זיהומים חסכנו באותה תקופה שאנחנו עם החד-פעמי? גם אם תשפה אותי, אני אמשיך להשתמש בחד-פעמי.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
וגם שם אנחנו יודעים את אותו מצב, גם זיהומית. גם אם תפתור כסף, אתה לא פותר זיהומית. אגב, מגיע לי עוד מפעם שעברה לדבר, אתה זוכר שעצרנו - - -
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
הדבר הנוסף שאני אומר לגבי פרסום הצו, שאני חושב שזה הדבר הכי חשוב שרק יש: פרסום הצו במצב שעדיין אין לנו את אי הוודאות בדיוק מה יהיה בו, אפילו שאומרים פה: הכול טוב ויפה, אנחנו יודעים איך זה נכנס, אנחנו לא יודעים איך זה יוצא בדרך כלל בנוהל. זה צריך לעבור מחלקה משפטית, ואחר כך להחזיר את זה, הערות לציבור, לא הערות לציבור. אני חושב שאסור לנו להמשיך עם הצו הזה, שהאזרחים משלמים, שהיבואנים משלמים, לפני שאנחנו יודעים מה. תעצור את הצו. מה קרה? מה יקרה אם עכשיו נעצור אותו לשבועיים, ועוד שבועיים נביא אותו ותמסה. מה קרה?
ולגבי המלאי – פרסנו את זה פה על פי הבקשה שלך ושל הוועדה לפרוס את זה. עד שהם לא יהיו בוודאות הם לא יכולים לשלם. עד שלא יקבלו את הכסף מהאזרחים, יש כרגע עצירה של המכירה של החד-פעמי, למרות ש אני אומר לך, בתוך שלושה חודשים, עם הכסף, בלי הכסף, כולם יחזרו לזה. אני לא יודע אם הכסף יחנך אותם. אבל צריך לדעת, צריך לדחות להם את התשלומים, לא מספיקה הפריסה עכשיו. לדחות להם שה-1 לא יתחיל מינואר אלא יתחיל מחודש שלישי, רביעי, שאז הם יודעים ברבעון הראשון כמה כסף הם מקבלים.
היו"ר אלכס קושניר
¶
תודה רבה. אני אתן לפרופ' חגי לוין, שפשוט צריך לצאת, להתייחס לנושא הזה של בתי החולים.
חגי לוין
¶
תודה רבה. אז קודם כול המביא דבר בשם אומרו מביא גאולה לעולם. אז אני כאן בשם ההסתדרות הרפואית, אני גם ראש צוות בתי חולים מקדמי בריאות בהסתדרות הרפואית. בתי החולים צריכים גם בעצמם לתת דוגמה, ואם צריך לעשות שינויים. מטופלים או בני משפחה יכולים להביא כוס רב-פעמית מהבית ולהכין להם קפה או תה בכוס שהם מביאים מהבית. אין שום בעיה של זיהומים. בבתי חולים יש נגישות למים וסבון ואפשר לשטוף את הכלים, אז אין שום בעיה כזאת. וזה נכון גם למוסדות אחרים.
חשוב להדגיש לגבי הנושא שעלה כאן: המס הוא על כלי פלסטיק. גם כלים רב-פעמיים מזיקים לסביבה. אותו בעל חיים, הדולפין שצוין פה, שנחנק מכלי פלסטיק, לא מעניין אותו אם הכלי הוא חד-פעמי או רב-פעמי. זה לא אומר שהמנגנון שמוצע כאן שלא למסות רב-פעמי הוא לא נכון. ברור שאנחנו מעדיפים רב-פעמי. זה רק אומר, שאם אנחנו גם נמסה רב-פעמי זאת לא תהיה טעות, לא צריך כל כך לדאוג מהעניין הזה, כי המטרה שלנו היא לצמצם את השימוש בכלי הפלסטיק.
גם המנגנון המוצע לגבי כוסות הנייר – שוב, אפשר להבין את הרציונל המוצע, אפשר גם היה להציע מס שהוא מחצית מהמס. המיסוי הוא לא דיפרנציאלי לחלוטין לרמת הסיכון, וראוי שהוא יהיה פשוט. אז טוב שמחפשים פתרונות גם לעזור לתעשיינים וליצרנים. זה בסדר. אבל צריך לזכור שבסוף מטרת החוק היא להגן על בריאות הציבור ועל הסביבה, וזה מה שצריך לעמוד לנגד עינינו. תודה.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
אגב, אני דיברתי עם לפחות שישה או שבעה בתי חולים, ולא דיברתי סתם, אני בקשר איתם ושאלתי אותם – הם חולקים על הדעה. וזה בסדר, מותר להם לחלוק על הדעה הזאת.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
אנחנו פה מנסים לדאוג לדולפינים ולחיות, אבל לבני אדם, למחלות שלהם – אנחנו שוכחים אותם, וזו הבעיה הגדולה שלי.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
לא, אני גם מדבר על עצם הזיהומים. אם תרצה, אחר כך אני אגיד לך עם מי דיברתי, ותשאל אותם. אני בטוח שהם חברים שלך ואתה מכיר אותם, והם נגד העניין של החד-פעמי, שרוצים למסות אותו, בראש ובראשונה בגלל זיהומים.
אימאן ח'טיב יאסין (רע"מ – רשימת האיחוד הערבי)
¶
לא, אני רוצה לשאול בסוגיה הזאת. אני יוצאת, יש לי ועדה.
אימאן ח'טיב יאסין (רע"מ – רשימת האיחוד הערבי)
¶
אני שומעת את המשפט האחרון שלך, אתה אומר שיש אפשרות לקנות מדיחים לבתי חולים. אני לא חושבת שזה ריאלי, זה לצוותים, אבל החולים שמגיעים מבחוץ, לשים להם כוסות מזכוכית.
היו"ר אלכס קושניר
¶
אבל אני רק רוצה להגיד לכם, שאני למשל לא מזמן הייתי צריך לבקר בבית החולים, וראיתי שמגישים אוכל לחולים בכלי פלסטיק אבל רב-פעמי.
אימאן ח'טיב יאסין (רע"מ – רשימת האיחוד הערבי)
¶
אנחנו לא מדברים על החולים בתוך המחלקות. אנחנו מדברים על אלה שבאים לבדיקות, לביקורים.
היו"ר אלכס קושניר
¶
לא, בקבוק. כולנו מסתובבים. כמעט כל האוכלוסייה מסתובבת עם בקבוק. אני לא מבין מה הסיפור. אני רוצה שנייה להמשיך.
נירה שפק (יש עתיד)
¶
בוקר טוב. קודם כול אני רוצה לומר שאני שמחה על חלק מההבנות שהושגו, אם זה בפריסת התשלומים של המלאי, שזה מאוד חשוב. וצריך לראות שאנחנו מקפידים שלא נוצר מצב שיש צוואר בקבוק אלא זה נעשה אוטומטית. ואני לא שמעתי את התהליך של האוטומציה, ואני אשמח לשמוע.
נירה שפק (יש עתיד)
¶
היום יש מלאי. על המלאי הזה מוטל מס, עשינו דיון מקדים בנושא. השאלה שלי היא מה התהליך?
יגאל פחימה
¶
אני מנהל היחידה הארצית לבלו ומס קנייה. אנחנו מטפלים בתפעול של המס בכל ההיבט של הייצור המקומי. תפעול המס בכל הנושא של היבוא נמצא בידי המכס. אנחנו בקשר עם היצרנים המקומיים. את הנושא של תפעול היטלי המלאי נמצא ביחידה, יצאו מכתבים ליצרנים. יש הנחיה של ערן יעקב לגבי פריסת תשלומים, עם שלושה מדרגים. המסמך כרגע לא מולי, אבל יש שמה פריסה, אם אני זוכר נכון - - -
יגאל פחימה
¶
שלושה, שישה ו-12, משהו כזה, המסמך לא מולי. אבל קיבלנו כרגע בקשות ספורות לפריסה של ההיטל מסוחרים. מי שביקש קיבל את הפריסה וביצע פריסה. כל הנושא - - - אצלנו ביחידה.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
מה שאני שאלתי זה היה על דחייה. מה שהעליתי, הם ביקשו על דחייה, לאו דווקא על פריסה, כי הם עדיין לא מקבלים כסף מהמכירות שלהם.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
לא פריסה. למה פריסה? הוא לא יודע מה הוא מוכר. תעשה לו עוד שלושה חודשים, הוא יראה שיש לו קצת כסף, ייתן לך.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
מה חשבת, שאני לא יודע את ההחלטה ואני לא יודע מה המלאי? אני ראיתי את ההחלטה - - -
מירי סביון
¶
אני שוב אומרת, מכיוון שמדובר פה במשהו שהוא קבוע בתוך התהליך שלנו, כאשר יבואן מביא לארץ סחורה, אז הוא משלם את מיסי הייבוא במועד השחרור מהמכס, ואחרי כן הדברים מתנהלים. ולכן כרגע יש איזשהו שינוי.
מירי סביון
¶
נכון, שינוי משמעותי. אבל המהלך של הדברים הוא משהו שיקרה מכאן ואילך. מאחר שלגבי הייבוא היה כאן בכל זאת איזשהו תשלום חד-פעמי שהוא יותר גדול, הפתרון שנתנו לזה הוא פתרון של פריסה בהתאם לסכום החוב. וזה נכון שמעכשיו כל מי שחייב במס קנייה וקודם לא היה חייב במס קנייה, צריך לקחת את זה בחשבון גם בהיבטים המימוניים. ולכן הפתרון הנכון למצב הזה זה לתת פריסה, ונתנו כרגע פריסה, בלי להיכנס לבחינה של כל אחד מהמקרים האלה.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
את מבינה אבל את ההיגיון, למה הבקשה לדחייה ולאו דווקא לפריסה? אני אגיד מה שאני יודע.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
אין בעיה, אני מחכה לסוף, אם לא עונים על שאלות, אני מבקש עוד פעם. אין בעיה, סגור.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
לא, בהמשך למה שאתה רוצה לשאול, השאלה קודם כול למה לא לעשות איזושהי דחייה, כי הרי בסופו של דבר זה תלוי במכירות? ודבר שני השאלה אם זה יהיה נומינלי או ריאלי? זו השאלה.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
בסדר, מס קנייה, כשאדם קונה את הסחורה – אני חושב שיותר היה נכון לדחות את זה בחודש-חודשיים, ואז להתחיל את הפריסה. פריסה היא דבר שהוא טוב אבל הוא לא מספיק.
אבל אני רוצה לשאול שאלה יותר עקרונית, אדוני היושב-ראש, ואני רוצה את הקשבתך: אני רוצה לדעת מי קבע את הגובה של המס. זאת אומרת, על סמך מה? מה ה-limit? בעצם יכולתם להגיד, כדי למנוע את הצריכה: בוא נעלה את זה ב-200%, 300%, נכון? לכאורה אין משהו שעוצר, אין איזה קו limit.
ולכן אני שואל
¶
האם מישהו כאן הסביר בדיוני הוועדה – אני לא זוכר – למה החליטו על 100% למה החליטו על 120%? יכול להיות שזה היה ולא הייתי, אז אני אשמח שתעדכן אותי.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
לא, השאלה הבאה שלי, אחרי שאני אדע מה היו השיקולים, ומי קבע כמה מרתיע כפול או פעם וחצי, ואם זה מרתיע או לא? מי קבע את זה? הרי בטח ישבו פה אנשי מקצוע.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
ועל סמך מה? ועל זה אני רוצה להמשיך. אני אפתיע אותך אחר כך בזה – זאת אומרת, אני לא אפתיע אותך כי דיברנו על זה. אני אגיד לך למה אני חותר: אני מבין שצריך ורוצים לגרום לכך שאנשים יצרכו פחות. אנחנו הולכים על אקט חינוכי. זה שהאוצר מרוויח כסף, אני חושב שזה היה רצון שלהם, אבל לא משנה. אבל בוא נאמר, שכולנו פה סביב השולחן אומרים: אנחנו רוצים אקט חינוכי.
עכשיו, בכל דבר הרי אין דברים מוחלטים, אין ייקוב הדין את ההר. יש דברים שאתה הולך איתם עם היגיון. וכשאתה מדבר על כל הכלים החד-פעמיים, אז אתה יודע שצלחות ומזלגות ודברים כאלה הם יותר בעייתיים, וזה דבר שבאמת צריך לשנות הרגלי צריכה. הוא יהיה קשה מאוד להרבה מאוד משפחות אובייקטיבית, אבל נגיד שהוא הכרחי ולכן החליטו כך וכך. בכוסות, בשרוולי הכוסות הרגילים – לא נדבר על הקרטון, מה שתוקן פה, שגם צריך לראות – אבל לגבי שרוולי הכוסות, כולנו מסתובבים וחיים פה בעולם, ואנחנו יודעים שזה לא לוקסוס. ובכל מקום, בכל משרד, בכל משרד ממשלתי – אל תשכח, אנחנו ארץ חמה, שרוצים גם לשמור על היגיינה כזו ואחרת. לא שייך בעולם, לא בבתי חולים, לא במוסדות ולא מוסדות כמו הכנסת וכו'.
אלא מה? אז מוסדות שהם תקציבי ממשלה, יעשו מה שבא להם וייקנו מה שבא להם, אף אחד לא יעצור אותם על זה אפילו. אבל מוסדות פרטיים, שאנשים משתמשים בהם, יש היום הרבה הפרטה, גם הרפואה מופרטת היום במידה כזו או אחרת. אנשים ישבו שעות בתורים, יש בדיקות שמחייבות אותך שתייה מרובה.
לכן מה אני אומר? לא אמרתי לבטל את המס על העניין הזה. אבל לעשות איזושהי דיפרנציאליות לנושא הזה של הכוסות. הכוסות הללו זה צורך חיוני של כולם. לא רק של חרדים, אוקיי? של כולם באמת. ולכן אני שואל מי קבע מה רמת - - הייתי מציע לחברי הוועדה, רואה חשבון בליאק, חבר הכנסת, ואחרים, תשקלו את הדבר הזה. אני דיברתי על זה עם היושב-ראש, לכן אני חוזר על זה שוב. אני חושב שצריך להחליט שהמס הזה על אותן כוסות יהיה מופחת. הוא עדיין מרתיע, עדיין העלית את המחיר, עדיין גרמת לכך שיחשבו פעמיים אם לקנות או לא, אני מבקש את הדבר הזה.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
עכשיו, לגבי בתי חולים במיוחד. אני פשוט לא מצליח להבין את – איפה הוא? הלך – שכל אחד. אתה דיברת על בקבוק – בסדר.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
אני יודע דבר אחד: כשאני אבוא עם ספל הקפה שלי מהבית, עם חצי קפה, כשאני בא לבית חולים להיבדק, ועוד לא יודעים אם יש לי חיידק כזה או חיידק אחר, ואני מסתובב עם זה. חבר'ה, תקשיבו אליי.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
הכול שימוש אישי. אתה בא, אתה מגיע למטבח, אתה מכין קפה, הכנסת את הכפית של בית החולים לתוך הספל שלך – בואו, חברים, לא צריך להיות כאלה קנאים. אל תהיו פנטים כמו החרדים, תחשבו רגע.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
אני הגבתי למה שאמר ד"ר לוין. ד"ר לוין אמר: שיביאו ספל מהבית ויכינו קפה. זה נשמע לי הזוי. אני אומר עוד פעם, ואני מציע לך לחשוב על העניין הזה בטרם הצבעה.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
לחשוב על העניין הזה, ולעשות דיפרנציאליות, לפחות בכוסות הללו, שזה דבר כללי נורמטיבי, חבל שהוא ימוסה אותו דבר, כמו דברים אחרים שאתה רוצה להיאבק יותר בהם.
אופיר כץ (הליכוד)
¶
תודה, אדוני היושב-ראש. קודם כול, למי ששכח, אני רק רוצה להזכיר, ששר האוצר אביגדור ליברמן אמר שלא יהיו מיסים, ואנחנו שוב בדיון על מיסים. אני לא זוכר תקופה, שנחמדים ככל שיהיו אנשי רשות המיסים, הם נמצאים כל כך הרבה בוועדת הכספים. ואני באמת מייחל ליום שנביא פה גם בוועדה הזאת, אלכס, בשורות לתושבים, לאזרחים. אנחנו כל היום רק ממסים אותם.
אופיר כץ (הליכוד)
¶
הגיע הזמן שהוועדה תתעסק גם בשורות ודברים טובים לאזרחים. כבר תקופה ארוכה אנשי רשות המיסים, אולי כדאי במקום לטרטר אותם, לדאוג להם לחדרים קבועים בכנסת, כי בינתיים מה שקורה פה זה תקופה ארוכה אנחנו רק ממסים את הציבור. אז למי ששכח מה אמר שר האוצר, שלא יהיו העלאות מיסים. הוא דיבר פה, כשאנשי משרד האוצר הציגו שקפים, בדיוק הפוך, והיום אנחנו רואים את זה הלכה למעשה, שמה שהוא אמר בעצם רחוק מהמציאות.
קודם כול שאלה
¶
השינוי שעשו עכשיו, שהורידו את זה לשליש, את כוסות הנייר, אז אם היה צפי להכנסות של 600 מיליון, כמה זה יהיה עכשיו בעקבות השינוי הזה?
אופיר כץ (הליכוד)
¶
אבל בזמנו רצו לעשות שינוי בצריכה של השקיות, שהיינו הולכים לסופר, משתמשים בשקיות. זו באמת הייתה תופעה שזיהמה את הסביבה. וראינו שבעשר אגורות סך הכול שינינו את זה.
היו"ר אלכס קושניר
¶
אתם עושים השוואה לא נכונה. עשר אגורות לשקית, אם תעשה עשר אגורות לכוס, זה יהיה הרבה יותר - - -
אופיר כץ (הליכוד)
¶
איך הגיעו ל-11 שקלים? אני רוצה להבין. שזה המחיר שיעשה את האפקט, שאנשים יצרכו פחות.
אופיר כץ (הליכוד)
¶
זה דבר נוסף. אני מזכיר לכם שכולם דיברו פה על החשיבות של איכות הסביבה, וגם אני בעד, וצריך לעשות פה באמת שינוי. כפי שאמרתי, אני לא מסכים לגובה הסכום, אני חושב שבפחות אפשר להשיג את אותה מטרה. אני עדיין מזכיר שהגשתי את הצעת החוק, שהכסף שייכנס מהמיסים האלה – אם זה היה 600, עכשיו זה ירד, אני לא יודע לכמה – ילך אך ורק לצרכים של שמירה על איכות הסביבה, ילך למשרד לאיכות הסביבה והם יקבעו כקריטריונים, כמו הפרויקט שמאיר יצחק הלוי אמר, פרויקטים נוספים, לשמור על החופים ודברים מהסוג הזה. בואו ניקח את הכסף הזה, נשים אותו על שמירה על איכות הסביבה, אני חושב שזה הדבר הנכון לעשות.
דבר נוסף, גם אני מצטרף לאמירה שצריך להחריג את בתי החולים שהם לא ישלמו את זה. אני לא יודע, הד"ר שישב פה, על סמך מה הוא אמר את הדברים שהוא אמר.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
הוא מייצג פוליטי, סליחה שאני אומר לך את זה. אני לא רוצה להטיח את זה בו כדי לא להעליב אותו, אבל הוא מייצג פוליטי, לא משהו אחר. אנחנו זוכרים איפה הוא היה. אז תעזוב. עזוב. אז תפסיקו.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
לא, כל פעם אתם מנפנפים עם זה, ובתי החולים לא איתו. זה העניין. אז אל תנפנפו לנו בזה.
אופיר כץ (הליכוד)
¶
אני דיברתי עם מנהלי בתי חולים, ובגלל זה אני מתפלא. אני דיברתי יותר עם אלה שבפריפריה, שנאבקים על כל שקל בשביל הקיום שלהם, והם אמרו לי: המס שאתם ממסים לא ישנה כהוא זה את הצריכה שלנו.
אופיר כץ (הליכוד)
¶
זאת אומרת, מה שהם צריכים, עכשיו בגלל המס הם לא ישתמשו בפחות, כי מה שהם צריכים זה הדברים הדחופים. הם בעד הכלים רב-פעמיים, הם משתמשים בזה לחולים, למאושפזים.
אופיר כץ (הליכוד)
¶
אז מנהלי בתי החולים, אני אומר שוב, שהם נלחמים על כל שקל. אתה מכיר את זה, אלכס, אני גם שיתפתי אותך, אתה מעורב בזה, בדברים אחרים שאנחנו עושים בבתי החולים. באמת חשוב להם כל שקל, ולתת להם עכשיו לשלם יותר, כי הם אמרו לי בצורה מפורשת: מה שאפשר רב-פעמי אנחנו משתמשים, אבל הצריכה שמכוונת לכלים חד-פעמיים, אנחנו לא נשנה אותה, אנחנו רק נשלם יותר.
דבר נוסף, השיטה הזאת של המנגנון, שקודם כול להטיל מס שהאזרחים ישלמו, ורק אחרי זה לבדוק אם עשית משהו נכון, או אם לחברי ועדת הכספים יש say בזה, שהם יכולים לשנות, אני חושב שזה דבר פסול, זה דבר עקום. זה לא אמור לעבוד ככה, זה לא אמור להיות ככה. קודם כול צריך לראות. הינה, עובדה שצדקנו לאורך כל הדרך, שנעשו שינויים, שהבינו פה שיש דברים שלא נעשו בשלמות ויש דברים שצריך לתקן. צריך קודם כול להביא את זה, לעשות את הדיונים הרציניים כפי שאנחנו עושים בימים האלה, ורק אחרי זה. ולכן אני חושב שאנחנו צריכים לדחות את הצו. ולגבי לוחות זמנים, אמרתם שבעה ימים, אז אני לא אגיד את זה. תודה.
אלון טל (כחול לבן)
¶
תודה רבה, אדוני היושב-ראש. אתה יודע שאני אחד המומחים הגדולים של הצו הזה, זה הקשר כללי, ואני מבין גם שהמושלם הוא האויב של הטוב. אבל אני כן רוצה להציג לחברי המשרד לאיכות הסביבה, שכנראה הסכימו לכמה ויתורים מופלגים, אני רוצה להבין למה. הרי מהמעט שאני יודע על איכות סביבה, כוס שיש בה ציפוי פלסטיק יותר קשה למחזר מאשר כוס שהיא 100% פלסטיק. אז איזה היגיון יש להפחית דווקא? אם המטרה היא להפחית בפסולת, ואנחנו במשבר פסולת, אין מטמנות, אז אנחנו אומרים: בסדר, אם 90% נייר, אז אנחנו – כי זה לא אומר, אנחנו יודעים מבדיקות ארכיאולוגיות, שהכוסות האלה נשארות לנצח. ולכן יש פה איזשהו דבר הפוך. דווקא כוסות 100% פלסטיק, מבחינה – אני מדבר על סתם צו. זה דבר ראשון.
דבר שני, אנחנו מדברים על שינוי התנהגות, זו מטרת החוק. עכשיו, בכל העולם הבינו שהתלות של כולנו, אני כולל גם את עצמי, בקשים הוא מיותר וכו'. אז למה בכלל לעודד איזשהו קש? אנחנו אומרים שמקדונלד'ס או סטארבקס – כולם מנסים עכשיו להוציא את הקשים. אז למה לתת הקלות בתחום הזה אני שואל.
והדבר הכי חשוב
¶
איך אנחנו במסגרת הצו וכל המהלך כזה משנים את הנהלים? יושב-ראש הוועדה אמר בצדק: תבוא עם הספל שלך. אבל אני לא רואה במסגרת ההקלות על כוסות חד-פעמיות בעשר אגורות – לדעתי לא מרתיע בכלל, לא משנה את דפוסי ההתנהגות, מבחינת גמישות המחירים זה לא ישנה דבר. למה אנחנו לא עושים אפילו יותר, כדי לעודד אנשים לבוא, ולאפשר איכשהו במסגרת החוק, שעסק שנותן שתייה בספל או אפילו אוכל בצלחת, ייתן הנחה משמעותית. וזה מה שייתן את התמריץ האמיתי, שמי שיודע: אני קונה כוס קפה בשמונה שקלים ולא ב-12 שקלים, אז הוא כבר יבוא עם הספל, וכולנו נתברך בשינוי. אז אלה שלוש השאלות שיש לי.
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
¶
תודה. אני חוזר למה שאמרתי גם בפעמים הקודמות. כמובן שאני אישית ואנחנו בעד מיסוי שיש בצידו תועלת לסביבה במקרה המדובר. על זה אין בכלל ויכוח. מצד שני, צריך למצוא את האיזונים הנכונים בין זה לבין צרכים של הציבור, בעיקר מהשכבות המוחלשות. וכולנו יודעים ששם, זה מופיע גם בדוח של הממ"מ וגם במקומות אחרים שקראנו, שבשכבות המוחלשות יש יותר שימוש. וגם הזכרתי פעם קודמת למשל את החברה החרדית בזמן חגים, ששם יש שימוש מאוד מאוד נפוץ בכלים חד-פעמיים.
ההצעה שלי הייתה פעם קודמת, ובדקתי את זה יותר ונכנסתי יותר לעומק, גם בקריאה וגם בשיחה עם גורמים סביבתיים, והמסקנה שלי שיש להשתמש בכסף, שאמור להיכנס בשלבים הראשונים לפחות מהמיסוי, לטובת סבסוד של כלים חד-פעמיים – לימדו אותי שלא צריך להגיד מתכלים אלא צריך להגיד compostable. זאת אומרת, יש כלים חד-פעמיים שהם compostable מה שנקרא, כלומר שאפשר להשתמש בהם אחר כך בקומפוסט. אפשר לקרוא להם אורגניים אפילו. וצריך לבחון היטב איך עושים את זה. במקרה הזה אנחנו בעצם תופסים שתי ציפורים במכה אחת: אנחנו גם מגינים על הסביבה, ואנחנו גם עוזרים לאותן שכבות שאצלן השימוש בכלים חד-פעמיים הוא קריטי. אז אני מבקש מהוועדה, אולי לקיים דיון עם אנשים המומחים בתחום, שבוחן את הסוגיה הזאת כאלטרנטיבה, ואז אני מקווה שנוכל להגיע להסכמות בנושא. תודה.
משה גפני (יהדות התורה)
¶
תודה רבה, אורי. אדוני היושב-ראש, אני מודה לך. אנחנו עוסקים הרבה בחינוך של ציבורים. אני גם ראיתי אתמול ישיבה חצופה של יועז הנדל עם אדמו"רים ורבנים, שהוא מחנך אותם גם כן. אני הולך לדבר על זה במליאה. כנראה שיש איזה רוח המפקד בממשלה הזאת, שאתם כל הזמן מחנכים את הציבורים. בסדר. חוצפה שאין שנייה לה. ראיתי את הסרטון עם המפגש הזה. פשוט גועל נפש. אין לו אנשים מאחוריו, ליועז הנדל.
משה גפני (יהדות התורה)
¶
אני אומר שבקושי יש לו אנשים שיצביעו עבורו. הוא נכנס למפלגה של גדעון סער כי הוא היה צריך - - -
משה גפני (יהדות התורה)
¶
לענייננו. טוב שיש חרדים במדינה, אחרת לא היו מטפלים באיכות הסביבה. וזה לא היה עולה על סדר-היום אם זה לא היה פגיעה בחרדים. עלה במליאת הכנסת בשבוע שעבר בשכונת הר נוף בירושלים, שהיא שכונה קצת מעין חרדית, שמעלים לשם את הצינור של פי גלילות. הפגיעה באיכות הסביבה – לא באיכות הסביבה, בבריאות של התושבים – עלה במליאת הכנסת. אם באמת הממשלה רוצה לטפל באיכות הסביבה, למה אתם פוחדים להתחיל עם מפרץ חיפה? למה אתם פוחדים להתחיל עם הטייקונים הגדולים, שהם מזהמי הסביבה הגדולים ביותר? לא רואים אתכם גיבורים גדולים. רואים אתכם גיבורים גדולים על שכבות מוחלשות. איך אמר עופר כסיף? אתם מטפלים באלה שהפרוטה לא מצויה בכיסם, והם ייפגעו.
עכשיו אני רוצה להגיד לכם
¶
לא יהיו כלים חד-פעמיים, החינוך יצליח. ואז אותן שכבות שעליהן אנחנו מדברים, יתחילו המחלות, הדיזנטריה – כל הדברים האלה שהיו בעבר. כל מה שהיה בעבר עכשיו יחזור חזרה. לא יהיה כסף לקנות מדיחים. אנחנו מדברים על מעמד ביניים, אנחנו מדברים על שכבות מוחלשות. אנחנו מדברים על כאלה שאין להם פתרון. הרי לא מסבסדים את זה ולא נותנים איזה פתרון לאנשים. הרי זה מה שיהיה. לא יהיו כלים חד-פעמיים, לא יהיה כסף לקנות. מה יעשו? ישטפו את הכוסות שמשתמשים בהם. וצודק עופר כסיף, בחגים מה יעשו? עם מה ישתמשו? אתם מתכוונים באמת לעניין הזה?
אמרתם שלא יהיה מיסוי – זה מס. האחוז שלו בפגיעה בכדור הארץ ובאיכות הסביבה הוא מזערי. הפגיעה האמיתית נמצאת במקומות אחרים, ששם אתם לא נוגעים, אתם מפחדים, אולי נותנים לכם כסף.
משה גפני (יהדות התורה)
¶
מאה אחוז. הדבר הראשון שאתם מביאים זה לפגוע בחלשים. זה הדבר הראשון. למה את זה אתם לא מביאים ראשון?
היו"ר אלכס קושניר
¶
אנחנו לא נלחמים על כלום, אנחנו נלחמים על איכות הסביבה, חבר הכנסת גפני. תודה רבה. אה, לא סיימת? בבקשה.
משה גפני (יהדות התורה)
¶
יש מס על פחמן ואתם רוצים להילחם נגד הטייקונים? בשמחה רבה, אבל תביאו את זה קודם.
משה גפני (יהדות התורה)
¶
אני על הפגיעה הישירה באיכות הסביבה, שהיא באמת עם אומץ. ואני יודע בדיוק, אני מכיר, אני קיימתי על זה דיונים, ואני עשיתי את הנושאים האלה עוד בעבר. אם אכן יתברר שזו באמת הכוונה, אני ודאי אלך אתכם.
משה גפני (יהדות התורה)
¶
על כל פנים, אני חוזר לנושא הזה. הנושא הזה הוא נושא שמחייב בדיקה אמיתית אם אין פה פגיעה בבריאות הציבור. אני לא מדבר על הציבור העשיר, הציבור העשיר יסתדר איתנו ובלעדינו, והוא ימצא את הפתרונות לכל הבעיות שאתם מעלים. אני מדבר על מעמד הביניים, אני מדבר על השכבות החלשות. זה יגרום בעיות בריאותיות שאי-אפשר לתאר אותן, אף אחד לא בדק אותן. באו עם שליפה כזאת. מישהו אמר לשר האוצר שזה פגיעה בחרדים – יאללה, גם זה נכנס לתוך הסל. כמו הנושא של מעונות, גם זה. בסדר.
זה הנושא. אין נושא אחר. איכות הסביבה – יש דברים אחרים. אתה אומר שזה יבוא בשבוע הבא? אני אשמח מאוד. אבל קודם את זה. קודם את הפגיעה באמת בנושא הזה של מה שפוגע באיכות הסביבה, ולא הדברים האלה שגורמים פה לנזק בריאותי שאי-אפשר לתאר אותו בשכבות החלשות. לכן אני מבקש ממך: אל תצביע על זה עד שקודם תביא את המס על הפחמן.
היו"ר אלכס קושניר
¶
תודה רבה. רק הערה אחת. כמובן, אתה הצגת את עמדתך, ואני רוצה להגיד לך את עמדתי. המס הוא לא נגד אף אחד, המס הוא בעד: בעד הציבור, בעד בריאות הציבור ובעד איכות הסביבה.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
תודה רבה. באמת היה חשוב לשמוע את הדברים של הרב גפני, אבל אני רוצה לצלול איתך ביחד לפרקטיקה, לדברים שאמרת בתחילת דבריך בדיון הזה, שהיית קשוב לדברים הגיוניים. אני חושב שגם עשית כמה דברים נכונים, כמו בעובי ובמכס, ובעוד דברים כאלה. אבל יש נושא אחד שדיברת עליו בישיבות, דיברת על המוסדות.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
אז אני רק אגיד: אין דין של צרכן פרטי למוסדות. הבעיות הן הרבה הרבה יותר גדולות. מוסדות חינוך ומוסדות רווחה, למשל משרד הבריאות לא מאפשר שימוש בכלי פלסטיק, בגלל טענת חריצים וכאלה דברים של היגיינה ובריאות. אז אנחנו מדברים על הכלים הרב-פעמיים, שהם הרבה יותר קשים לשימוש, הם הרבה יותר מתכלים. ולכן באותם מוסדות אנחנו צריכים ללכת על סוג של תמריצים, על חומרים מתכלים, על עוד דברים כאלה. אבל אי-אפשר להכליל.
וגם מבחינה בריאותית, אם נכריח מוסדות להשתמש בכלים רב-פעמיים, התוצאות של הבריאות וההשלכות של זה יהיו הרבה יותר קשות ממה שאנחנו נרוויח מהעניין הזה. ואני לא מדבר על השטיפות ועל חומרי הניקוי היותר-קשים והיותר-חזקים שהם ישתמשו בגלל אופי הדברים. וזה מביא אותנו באמת למצב שאנחנו צריכים להחריג אותם.
הדבר השני זה הנושא של הכוסות החד-פעמיים. אני אומר את זה בכל ישיבה ואני חוזר ואומר: זה נשמע קצת קשה להחריג סוג של כלים מסוימים, אבל אינה דומה כוס חד-פעמית לשאר הכלים. דיברנו על כך. כלים זה סעודה, זה אוכל. אוכל נמצא באיזה מקום, מרוכז, צמוד למטבח, צמוד להכנה. הכוס החד-פעמית היא אומנם כלי אוכל, אבל השתייה היא מעבר. האדם שותה כמה פעמים לאין ערוך ממה שהוא אוכל. והוא אוכל פעמיים, הוא אוכל שלוש פעמים, 20 פעם ביום הוא צריך לשתות. הפיזור של הכוסות החד-פעמיים הוא הרבה יותר. אנחנו לא יכולים לדרוש, אם אנחנו רוצים שהוא ישתה, שילך עם כוס חד-פעמית כל הזמן אצלו בכיס.
ולכן כשאנחנו לא מחריגים אותם – זה נשמע קשה – אנחנו נפגע בסופו של דבר בבריאות הציבור. אני רוצה גם להגיד לך: כוס מטבעה היא גם הרבה יותר קשה לניקוי. ותיקח מוסדות, היא נשברת מהר. היא כמעט לא רב-פעמית. קח כלי אחר באוכל לעומת כוס – הכוס נשברת הרבה הרבה הרבה יותר פעמים. ככה שהייצור שלה ומה שגורם לאיכות הסביבה הוא גם יותר ארוך בפרופורציה בין צלחת ומזלג ומשהו אחר ממתכת, לכוס רגילה שהיא כוס זכוכית. במיוחד אני מדבר איתך שאתה גם לא תוכל לשים בסופו של דבר, בפיזור שאנחנו יודעים שיש היום בשתייה, בבריאות הציבור לשתות. השתייה עצמה היא גם חשובה – אנחנו לא מדברים על שתייה מתוקה – כדי לשתות את המים עצמם.
אני אגיד לך עוד משהו שגם העירו את תשומת ליבי. הניקיון של הכוס הוא הרבה הרבה יותר קשה. גם הסיכון שלה מבחינה בריאותית היא רבה יותר, זאת אומרת שאנחנו לא נותנים לשתות. ואני באמת התוודעתי לפיזור מאוד גדול של שתייה. אני לא יודע אם אתה חי את זה, אבל אני עובר ברחובות בערים מסוימות, בבני ברק ובעוד מקומות, בפתח של מקומות אנשים מעמידים שתייה עם כוסות כדי שיוכלו לשתות. דיבר איתי בעל משאית, שהוא 50 וכמה שנים, עוד אבא שלו. באירועים מרכזיים הוא הופך משאיות למשהו של שתייה עם ברזים, ובכינוסי המונים הוא מחלק כוסות בחינם.
היו"ר אלכס קושניר
¶
אז אני אשאל אותך שאלה: באותם כינוסי המונים, מה הבעיה שאנשים יסתובבו עם בקבוק שאותו הם יכולים למלא? בקבוק שלהם. למה צריך כוס? למה? דווקא הכוסות הדקות האלה הן המזהמות ביותר.
היו"ר אלכס קושניר
¶
שנייה. המשרד לאיכות הסביבה, אני מבקש שתענו על השאלות שנשאלו כאן, בדגש, שוב, לחזור על ההיגיון בגובה המס ולמה הוא נקבע ככה. דבר שני, התייחסות לאותה תוכנית שבה אתם הולכים לעודד את הציבור לשימוש בכלים רב-פעמיים, ואיך ההתייחסות שלכם למוסדות ציבור, בעיקר מוסדות החינוך. ורשות המיסים, אני מבקש התייחסות בנושא של המכס, ומזה אני רוצה להתחיל.
היו"ר אלכס קושניר
¶
בתי החולים – יש לנו פה שני נציגים של בתי החולים, ניתן להם לדבר, ואז ניתן להתייחס. בבקשה, מכס.
מירי סביון
¶
אז אנחנו נתייחס לשני נושאים בעולם התוכן של המכס. החלק הראשון מסביר את המצב ברשות הפלסטינית. זאת הייתה השאלה בעצם: מה קורה מבחינת הדין שחל שם לגבי הסחורה? ובחלק השני נתייחס לפעולות האכיפה, איך זה נעשה ואיך זה מבוצע. אז, יגאל, ואחרי כן - - -
יגאל פחימה
¶
שיטת המיסוי שנהוגה ברשות היא שיטה שמועתקת מהשיטה הישראלית. על פי הסכם פריז אנחנו נמצאים במעטפת מכס אחת, כאשר כל הייבוא לרשות הפלסטינית עובר דרך המכס הישראלי ומשלם את אותם שיעורי מס. במסחר המקומי הם גובים את אותם מסים שאנחנו גובים, ויש התחשבנות לגבי המיסוי המקומי בינינו לבין הרשות, שמתבצעת מדי חודש במיסים השונים, כמו בלו, מס קנייה, מע"מ, כל המיסים המוטלים, ויש מערכת התחשבנות בין הצדדים.
משה גפני (יהדות התורה)
¶
ואתם סומכים על זה שלא יעבירו מהרשות הפלסטינית, אחרי שהצו הזה ייכנס לתוקף, לא יעבירו כלים חד-פעמיים?
יגאל פחימה
¶
לפני שבועיים נערכה ישיבה עם נציגי המכס הפלסטיני. הוצג להם נושא הטלת המס על כלים חד-פעמיים ועל משקאות ממותקים. הם אמרו שהם מתכוונים לאמץ בהתאם את החקיקה הזאת גם אצלם. מה שסוכם באותו מעמד זה שכלים חד-פעמיים ממפעלים שנמצאים בעיקר באזור חברון לא יצאו לישראל ללא טופס נלווה של התחשבנות מס קנייה, זאת אומרת שמעיד ששולם מס קנייה על המוצרים האלה. אתמול דיברתי עם נציג הרשות הפלסטינית, שאלתי אותו מה קורה לגבי החקיקה. הוא אמר שזה נמצא בהליכי חקיקה שלהם. כרגע הם לא אמורים להכניס סחורה לישראל. נמצא כאן חברי אבי חדד, שהוא מגובי מכס המעברים, והוא יוכל להסביר לגבי פעולות האכיפה שבוצעו.
אבי חדד
¶
אני אשתדל לענות על הפרקטיקה. אני סגן מנהל מכס מעברים. מכס מעברים מטפל ואחראי על הפיקוח והאכיפה של תנועת הסחר בין מדינת ישראל לרשות הפלסטינית. אנחנו פועלים במעברי הסחורות המוסדרים, שם אנחנו מבצעים פיקוח על התנועה של הסחר. אנחנו כיום מונעים כניסה של כלים חד-פעמיים מהרשות הפלסטינית, שבהם לא שולם מס הקנייה. וכרגע לא שולם מס קנייה, כי כרגע ברשות הפלסטינית עדיין לא הסדירו את זה. זאת אומרת, כרגע אנחנו מונעים כניסה של כלים חד-פעמיים מהרשות הפלסטינית.
לגבי נושא שדובר או שנאמר לגבי הברחות – מתבצעות הברחות, ואכן אנחנו נתקלנו בכמה אירועים מהסוג הזה. מתבצעות, אבל לא דרך מעברי הסחורה, דרך כל מיני מעברים אחרים, שאין לנו שליטה עליהם כי הם עובדים 24/7. אבל מבחינתנו אנחנו נעזרים גם במשטרה, גם במג"ב, גם בצה"ל וגם במשרד הביטחון שעובדים במעברים כמכפילי כוח, כדי לקרוא לנו במידה והם נתקלים בסחורה מהסוג הזה.
משה גפני (יהדות התורה)
¶
אבל לא שאלתי על המעברים. במעברים אני מבין, יש את האנשים שעומדים שם, ששומרים. ואם ההחלטה תהיה שבלי מס קנייה לא ייכנס – לא ייכנס. אבל אנחנו יודעים איך מעבירים דברים מהסוג הזה. אני שואל: האם אתם יודעים על איזה כמויות מדובר, שיעבירו באופן כזה שלא יגיעו למעברים, ולא תהיה שם המשטרה ולא אתם ולא אף אחד? לא אומרים סודות בחברה.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
לא, אין לו מיקרופון. זה שאין לו מיקרופון הוא אמר לו ולא לך – סודות בחברה, מה ששאלת.
משה גפני (יהדות התורה)
¶
הממשלה הזאת לא תהיה הרבה זמן, אבל בזמן הקצר שהיה תהיה אתם תהיו פה הרבה, כי הם מעלים כל הזמן מיסים.
אבי חדד
¶
חלק מהאירועים, שתפסנו לפחות, היו ברכבים פרטיים. יש כל מיני שיטות להברחה, הברחה היא דבר שאנחנו מתמודדים איתו כל יום, והיא קיימת, ואנחנו משתדלים. מבחינתנו כרגע עתירי מס, כמו הכלים החד-פעמיים, יש טבק וסיגריות, אנחנו משתדלים לשים יותר דגש בנושא הזה.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
אתה יודע כמה טבק וסיגריות נמצאים פה מהרשות הפלסטינית? יש לך מושג? יש לכם נתונים?
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
לך אין. גם לי אין. אבל אני רואה את זה. אנחנו שומעים על זה, מדברים עם האנשים שקונים. הם אומרים: תשמע, זה המחיר שהוא מקבל. למה? כנראה זה מוברח משם. וזו הבעיה הגדולה שלנו, כי שבוע שעבר שהייתם פה, שאלנו שאלה פשוטה: כשמגיעה משאית עם סחורה אתם עושים בדיקה? אמרו: לא. אמרו: בודקים את תעודת המשלוח. איך בודקים? סליחה שאני אומר, גמגמו לנו ולא ענו תשובה מסודרת.
אבי חדד
¶
מעברי הסחורות המוסדרים, שהם למעשה אמורים לשמש כהעברת סחורה בין מדינת ישראל לרשות הפלסטינית והפוך, בהם מתבצעות בדיקות ביטחוניות ראשית, ולאחר מכן בדיקות שלנו רנדומליות. זאת אומרת, אנחנו לא בודקים את הכול, כי אי-אפשר לבדוק את הכול, זה ברור.
אבי חדד
¶
כן, כמובן. ברגע שהוא מגיע אליי עם התיעוד כחוק ושילם מס קניה, אני מבחינתי מאפשר לו מעבר. כרגע אבל אני לא מאפשר לו לעבור, כי הוא לא שילם מס קנייה כרגע.
אבי חדד
¶
במעברי הסחורות המוסדרים, רק שם אמורה לעבור סחורה בין מדינת ישראל לרשות הפלסטינית, ושם אני מונע. אני עושה פעולות רנדומליות במקומות אחרים שהם מועדים לפורענות, ושם אני גם מונע כמובן.
היו"ר אלכס קושניר
¶
בקיצור, תן לי רגע לנסות להבין עד הסוף. במעברי סחורה יש 100% מניעה כל עוד לא שולם מס קנייה. ובמקומות אחרים שבהם יש ניסיונות לביצוע הברחות, אתם נמצאים ועושים שם פעולות רנדומליות, בדיקות, יחד עם גורמים נוספים של אכיפת החוק. אני מדייק?
משה גפני (יהדות התורה)
¶
מה קורה אם אתם תופסים אדם פרטי שלא במעבר, שהביא סחורה? מה אתם עושים איתו? אתם קונסים אותו? אתם מחרימים לו את הסחורה. בן אדם שעובר מהרשות הפלסטינית לא במעבר, אדם פרטי באיזה מושב ליד - - -
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
עזוב, בכניסה לקריית ארבע הוא פותח לך דוכן, משאית שלו, ומתחיל למכור. מה אתה עושה?
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
איפה הסיפור? כי פה אתה כבר ממסה, ואתה רוצה לתת את המכה, ואתה נותן את המכה על אזרחי מדינת ישראל, ומצד שני אתה נותן להם להרוויח.
היו"ר אלכס קושניר
¶
סליחה, אם יש מישהו שפותח משאית ומוכר ליד קריית ארבע כלים חד-פעמיים, אז יש משטרה בשביל זה.
משה גפני (יהדות התורה)
¶
אני שואל מה הם עושים. עם כל הכבוד, זו לא הברחה של סמים. מה עושים עם אותו אחד, שהעביר למושב סמוך לגבול עם הרשות הפלסטינית?
היו"ר אלכס קושניר
¶
חבר הכנסת גפני, אם הוא מביא ארבע כוסות, לא עושים לו כלום. אבל אם זו הברחה מסחרית, אז יש דין ופועלים לפי הדין.
אבי חדד
¶
הדין הוא קנס מנהלי. כרגע בגלל שאין לו אפשרות להביא לי את האישור ששילם מס קנייה ברשות הפלסטינית, אז אני לא קונס אותו, ובתנאי שיש לו חשבונית P, זאת אומרת חשבונית שמעידה על קנייה. במידה והוא בא בלי שום חשבונית, בלי מס קנייה, אני קונס אותו - - -
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
הוא שואל אותך שאלה פשוטה: לא תפסתם אותו מבריח במעבר. הוא הגיע לבקעת הירדן, הגיע לטבריה בסופו של דבר, שם את המשאית שם, פירק את הסחורה. באת, אמרו לך: הרשות הפלסטינית באה לפה, נתנה את הסחורה, אחד הבריח.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
השאלה שלנו היא פשוטה: אתה אומר שאתה לא יכול לתת לו קנס, כי שם אין את החוק, מצד אחד. מצד שני, הוא פה ימכור את הסחורה הזאת.
יגאל פחימה
¶
גובי מכס המעברים נמצאים במעברי הגבול. היחידה שאחראית על האכיפה בשוק המקומי זו היחידה שאני מנהל. יש לנו עובדים, שאם אנחנו מאתרים טובין חשודים כמוברחים, בין היתר גם טבק, טובין חייבי מס קנייה, אנחנו מחרימים אותם ואחרי זה משמידים אותם. זאת אומרת, אם אני מוצא בבית עסק - - -
יגאל פחימה
¶
אם אנחנו תופסים בבית עסק טובין, שאנחנו יודעים שהמקור שלהם בשטחים ולא שולם עליהם מס קנייה, הטובין האלה יוחרמו, ולאחר מכן או שישולם המס או שהם ילכו להשמדה. אותו דבר מבוצע בטבק, אותו דבר מבוצע באלכוהול.
משה גפני (יהדות התורה)
¶
השאלה שלנו הייתה: אותו אחד פלסטיני, שהביא סחורה מהרשות הפלסטינית, על פי החוק שם הוא איננו מחויב במס הזה, שעליו אנחנו מדברים, אני לא מדבר על דברים אחרים.
משה גפני (יהדות התורה)
¶
הוא בא אליך ואומר לך: מה אתה רוצה ממני? אני פעלתי על פי החוק ברשות הפלסטינית, ושם עדיין לא החילו את החוק הישראלי לגבי מס קנייה.
היו"ר אלכס קושניר
¶
קודם כול אין כניסה. אם מבוצעת הברחה והציוד נתפס בתוך שטח ישראל, הציוד הזה מושמד. אני צודק?
היו"ר אלכס קושניר
¶
אבל הבן-אדם עושה פעולה פלילית בזה שהוא מבריח פנימה. מספיק. בבקשה, המשרד לאיכות הסביבה, שתי נקודות.
אופיר כץ (הליכוד)
¶
רגע, אבל שאלתי כמה כסף זה יכניס. הרי אם עשינו את השינוי הזה, במקום 600 מיליון - - -
היו"ר אלכס קושניר
¶
עוד לא עשו את החישוב הזה. אני מבקש שתי תשובות: אחת, קודם כול לגבי הנושא של גובה המס. אבל לפני זה, כי זה יעורר פה עכשיו הרבה ויכוח, מה הממשלה הולכת לעשות כדי לעודד שימוש ברב-פעמי והסברה? בבקשה. לא מה היה, מה יהיה.
אביטל עשת
¶
המשרד מבצע מגוון של פעולות כדי לצמצם את המפגעים של פסולת פלסטיק חד-פעמי בשטח הפתוח ובמרחב העירוני: פעולות של הסברה, של תמיכה תקציבית ברשויות מקומיות ושל אכיפה. פעולות אלה מסתכמות ב-200 מיליון שקלים, ואני אציין דוגמאות בודדות של דברים שמתחילים עכשיו. קודם כול בשבועות הקרובים אנחנו נעלה קמפיין חדש לעידוד שימוש בכלים רב-פעמיים. הוא בעצם מצטרף לקמפיינים השנתיים שאנחנו עושים, שהם ממוקדים בחופי הים ועולים בעונת הרחצה כל שנה, עם המסר שחד-פעמי לא בים שלי. מבחינת תמיכות, יש קול קורא בהיקף של 50 מיליון שקלים לרשויות מקומיות, ששלב א' שלו כבר יצא, לניטור הלכלוך במרחב העירוני. ההמשך יהיה שלב ב' של ביצוע תוכניות למניעת השלכת פסולת במרחב.
אביטל עשת
¶
לכלוך במרחב העירוני. בדיון הראשון הצגנו ממצאים ראשונים מאותו סקר שהם עשו, שבו תמכנו, והראו ש-79% מפרטי הלכלוך במרחב העירוני הם פסולת פלסטיק חד-פעמי. 35% מתוך זה הכלים שהם במסגרת המס שנידון כאן.
וחוץ מזה, יש קול קורא נוסף בהיקף של 45 מיליון שקלים, תמיכה ברשויות מקומיות לרכוש מדיחי כלים לגני ילדים, כולל גם רכש של כלים רב-פעמיים ולממן את עלויות ההתקנה. קול הקורא הזה פורסם לפני כמה חודשים. סבב ראשון של אישורי תמיכה יצא עוד החודש עבור אלפי גני ילדים, ויהיה גם המשך לזה.
ויש גם פרויקט בחופי הים, גם נושא שעלה פה, בתמיכה של 8 מיליון שקלים להקמת עמדות לשטיפת כלים בחופי הים.
מתן יגל
¶
אני אתייחס לזה. אני מאגף תקציבים, משרד האוצר. אז באמת בהמשך הפעילות שהמשרד להגנת הסביבה עושה, וגם עכשיו עושה פעילויות חדשות בעקבות הצעד הזה, יש עוד פעילויות נוספות שאנחנו רוצים באמת לעשות. אחת מהן, בשביל לעודד את השימוש בכלים רב-פעמיים, לתקצב כסף לרשות הטבע והגנים להקים בפארקים בכל הארץ מתקנים לשטיפת כלים, כדי שאם בן אדם רוצה עכשיו לצאת לטבע ולהשתמש בכלים רב-פעמיים, באמת יהיה לו פתרון של מתקני שטיפה בכל הגנים הלאומיים.
מעבר לזה, אנחנו רוצים לעשות דרך משרד החינוך קול קורא של רכש מדיחים במוסדות חינוך. הרעיון הוא לתת מענה למוסדות תורניים פנימייתיים, פנימיות של נוער במנהל החינוך ההתיישבותי. זה בעיקר מוסדות שבהם יש מספר של תלמידים, שדרך הקול הקורא נוכל לאפשר להם רכש של מדיחי כלים.
מתן יגל
¶
עכשיו, מעבר לזה, יש את הסיפור של בתי החולים שעלה פה בוועדה. גם קיימנו שיח, חברי הכנסת, לאחר הדיון האחרון. אנחנו ביקשנו ממשרד הבריאות לערוך קודם כול בחינה של כל בתי החולים, לראות מה המצב. הרעיון שבכל בתי חולים שבו אין מדיחי כלים, והבנתי ממך שדיברת עם לא מעט מנהלי בתי חולים שבאמת אין, אנחנו באמת נאפשר ונתקצב - - -
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
אבל אמרתי לך גם שהבעיה זה לא רק מדיחי הכלים. זה פחות נוגע אליך. הבעיה היא זיהומית. זה לא קשור אליך, אבל חשוב להדגיש את זה. זה פותר להם אולי בעיה כספית בקניית המדיח, אבל לא פותר להם את הבעיה מבחינה זיהומית. אגב, אם אתה מדבר מבחינה כספית, גם מבחינת כוח אדם הם צריכים להגדיל את כוח האדם.
מתן יגל
¶
דרך אגב, ככלל אני חושב שהשימוש בכלים רב-פעמיים מבחינה כספית בסוף חוסך כסף. גם דיברנו על זה בדיונים הקודמים.
משה גפני (יהדות התורה)
¶
רגע, אתם הקצבתם לזה כסף? מה שאתה אמרת עכשיו עולה הרבה כסף. הקצבתם לזה כסף או שאנחנו עוד שנה נדבר עוד פעם למה לא ביצעתם? מאיפה הכסף הזה?
מתן יגל
¶
אני אפריד שני דברים. הסיפור של משרד החינוך, כי זה לא מעט מוסדות, אז הם ביקשו כארבעה חודשים להיות כבר מוכנים לצאת החוצה עם הקול הקורא שלהם. במשרד הבריאות אני מאמין שהתהליך יהיה הרבה יותר מהיר, כי זה בסך הכול מיפוי של לא הרבה בתי חולים.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
כשאתה מדבר על מוסדות החינוך במשרד החינוך, אתה מדבר על האגף למוסדות תורנים, שזה יהיה דרכו או שזה יהיה במשרד החינוך? כי הרי לא כולם מתוקצבים במשרד החינוך כמשרד החינוך. יש את אגף מוסדות תורניים שמתוקצבים בפנימיות, בעיקר בפנימיות של הישיבות - - -
היו"ר אלכס קושניר
¶
ינון, אני אגיד לך למה אני קוטע אותך. זה סיפור מורכב, וצריך לוודא שכל מוסדות החינוך בפנים.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
זו השאלה ששאלתי. ויותר מזה, זה הסיפור. אנחנו יודעים מה זה נוהל תמיכות שאמור לצאת, אתה ראית את זה פה, ואתמול דיברנו על ה-100 מיליון של נוהל התמיכות של הקורונה, שמונה חודשים עד שהוא יצא, ושנה וחצי עדיין לא סיימו איתו. כלומר, עוד פעם, חוזרים לאותו מקום. אתה עושה צו ומטיל הכול, ונוהל התמיכות אומר: לפני אפריל לא נתחיל איתו.
היו"ר אלכס קושניר
¶
- - ולבתי החולים זה משהו שנולד וקרה בעקבות הדיונים שלנו כאן בוועדה, בעקבות הדרישות שלכם ושל כולנו. ולכן זה ברור שהתהליך הזה צריך לקחת כמה חודשים, כדי לצאת לקול קורא, אבל זאת הדרך – אולי לא האפקטיבית ביותר, אבל אולי היחידה – לספק את מדיחי הכלים ואת הכלים הרב-פעמיים לאותם מוסדות. לכן אנחנו כאן בוועדה נלחץ ונוודא שקודם כול - - -
משה גפני (יהדות התורה)
¶
אבל, אדוני היושב-ראש, זה לא בפעם הראשונה שמביאים בשבועות האחרונים נושאים שיכולים להיות טובים ולהגיד: אנחנו עושים פעולות כדי למנוע את התקלות שיכולות להיות, אבל את המס אתם מטילים עכשיו, ואת הבעיות האלה שצריך לפתור - - -
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
אחרי מעט הדיונים שעשינו פה. שלושה דיונים זה לא איזשהו משהו גדול, שאפשר להתגאות בזה במס כזה כבד. אפשר רק להתבייש שזה רק שלושה דיונים, כשיש עוד הרבה מה לעשות. ובכל זאת, אתה רואה עוד כל כך הרבה בעיות שצפות, ובאיזושהי ריצת אמוק להביא עוד כסף למדינה. זה לא עסק. חבר'ה, אתם צריכים להבין: אתה רוצה להטיל מס על האזרחים, אתה רוצה להטיל מס על בתי החולים, על המסכנים – אין בעיה. אתה רוצה? החלטת לעשות את זה, זה הקו שלך? אין בעיה. אבל למה עכשיו?
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
אבל למה לא עוד חודש? למה עוד חודשיים? תעשה דיון כמו שצריך. למה להתחיל אותו, ישר לתת להם - - -
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
ויש חולים שנפגעים. סליחה, אני דואג לאנשים לפני שאני דואג לבעלי חיים, עם כל הכאב שלי לבעלי חיים.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
הגנת הסביבה הזאת שיגעה לנו את המוח, גומרים את האנשים, עושים אותם חולים, ואחר כך תגידו לנו: זה הבריאות. לא באמת, זה כבר מוגזם. כדור הארץ שמתפוצץ לנו בפנים בסופו של דבר.
אופיר כץ (הליכוד)
¶
זה מעט. יש פה דברים שהיא אמרה שכבר נעשו, כמו החופים ודברים כאלה. אז למה לא להשקיע יותר כסף בהסברה - - - אין לכם עוד יוזמות להציע?
אופיר כץ (הליכוד)
¶
לא מה שאמרת. אין לכם עוד דברים? כי נכנס פה 600 מיליון שקל. אתם יכולים להשתמש בזה.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
וגם אם אפשר להגיד, כמה כסף סך הכול נוצל כבר, לאחר שהגישו את הבקשות בצהרונים וברשויות המקומיות, מה שאמרת, 45 מיליון אמרת שהקצו לזה, כמה מתוך זה כבר נוצל וחולק? לא כמה צבוע, כמה חולק, בפועל הגיע?
אביטל עשת
¶
עניתי שהתחייבויות יתחילו לצאת החודש. רק לפני כמה חודשים פורסם הקול הקורא לגני הילדים, והתחייבויות - - -
אביטל עשת
¶
מה זאת אומרת לא יודעים כמה התחייבויות? 200 רשויות הגישו, 200 רשויות תקבלנה, וההתחייבויות הראשונות יתחילו לצאת החודש.
יובל לסטר
¶
שמעתי פה הרבה פעמים שהמס נועד לחנך את הציבור או אמירות כאלה. המס שאנחנו יצרנו לא נועד לחנך את הציבור, הוא נועד – אחד, להפנים את - - -
היו"ר אלכס קושניר
¶
לא, תקשיב, יובל, ביקשתי ממך לענות על שאלה אחרת, תענה על שאלה אחרת. אל תכניס אותי לדיון פילוסופי שוב מחדש. אנחנו כבר שלושה דיונים בפילוסופיה. קדימה, גובה המס.
יובל לסטר
¶
אז הסברנו את בדיונים הקודמים, גובה המס נקבע על בסיס מחקר שביצענו לגבי כיצד נוביל לשינוי התנהגות, כך שתהיה צריכה פחותה בשימוש בכלים חד-פעמיים? והגענו לנקודה שמבחינתנו הייתה האופטימום, שהייתה על ידי זה שנכפיל את המחיר עבור הצרכן. ולכן על בסיס זה נקבע גובה המס.
יובל לסטר
¶
יש עקומת ביקוש. הגענו לנקודה שבה זה היה הגובה האפקטיבי ביותר על מנת להכווין את ההתנהגות, שמצד אחד תפנים את ההשפעה השלילית של הצריכה של כלים חד-פעמיים על הסביבה ועל הציבור, ומצד שני עדיין - - -
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
100%. ו-80% לא? תוספת של עלות דיפרנציאלית אחרת? מי קבע את ההכפלה? למה לא לשלש? למה לא 50% מזה? מי קבע את זה? איזה מחקר יודע לקבוע דבר כזה?
יובל לסטר
¶
זה מחקר שבודק גמישות של ביקוש. אתה שואל אזרחים: מתי הם יגיעו לנקודה שבה הם יפחיתו את הצריכה שלהם? עשינו את זה על אוכלוסיות שונות, מדגם מייצג של מדינת ישראל. כל המידע הזה מופיע במחקר הזה, אני מזמין אתכם לעיין בו. והגענו לנקודה שבה זה האופן האפקטיבי ביותר - - -
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
אין בעיה, אם היית מכפיל את זה פי שלושה או פי ארבעה, ככל הנראה 100% היו מפסיקים לקנות. למה לא עשית את זה פי ארבעה?
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
עשית את המחקר הזה? אני עשיתי את המחקר הזה, בדקתי את זה. יצאתי לשוק, בדקתי עם 30 אנשים ושאלתי אותם. אני אומר לך, בדקתי אנשים. הינה, קח אותי: אם היית מכפיל את זה בארבע, אני אומר לך: לא הייתי קונה חד-פעמי בכלל.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
אני, ושאלתי עוד כמה אנשים מכל מיני מגזרים, אמרו לי: אם היית מכפיל את זה בארבע לא הייתי עושה את זה. למה אתה חושב שבשתיים כן ולא בארבע?
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
אני אומר לך ב-400, לא ב-300. 300 אני עוד קונה 10% מהצריכה שלי. ב-400% תעלה, אני מפסיק לקנות.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
אני לא עובר לכוס זכוכית, אני פשוט מתחיל לשתות עם הידיים, כמו שהיינו בברזיות של הילדים.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
אתם מדברים בעצם על 100%, אבל בפועל זה בין 150% ל-200%, עם המס בנקודות, על היבואן והצרכן והמע"מ, והכול ביחד. בסופו של יום לצרכן זה מגיע לא לפי המחקר שלכם, זה מגיע יותר.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
בדקתי את זה בכלים שיש לי, לפחות כמו הסקר שהם עשו פחות או יותר. בדקתי עם יבואנים.
נירה שפק (יש עתיד)
¶
שוב, חוץ מהתשובה שקיבלתי שהמסמך לא מולי לא קיבלתי תשובה. אני ביקשתי לדעת, האם יש אוטומציה? זאת אומרת, שאנחנו לא יוצרים שוב צוואר בקבוק. האם אחד או אחת שמחזיק במלאי יכולים להיכנס, להקליד, לקבל תשובה מצידי בלי מגע יד אדם, כי ההגדרות, כמו שאלכס פירט, קיימות, ולא קיבלתי תשובה לזה. לא רוצה עוד נקודת חיכוך.
היו"ר אלכס קושניר
¶
נירה, רק כדי שאני אבין את מה שאת שואלת. את שואלת בעצם מה התהליך לקבלת אישור לפריסה?
נירה שפק (יש עתיד)
¶
כן, התהליך צריך להיות - - - אם אתה מחזיק מלאי בסכום – מה אתה מצהיר? – בסכום של עד 10,000. הרי הגדרתם שיש לפי מה שנקרא עלות המלאי את הפריסה. אני רוצה לדעת איך זה נעשה בפועל.
יגאל פחימה
¶
יש תיבת מייל אלקטרונית שפרסמנו אותה באתר רשות המיסים לגבי היטל מלאי על כלים חד-פעמיים. מי שמעוניין לקבל פריסה פונה אלינו בתיבת דואר אלקטרונית.
יגאל פחימה
¶
מיידית. אנחנו מבקשים שישלחו לנו את הצ'קים אלינו למשרד או מסדירים את זה בדרך אחרת, וזה מאושר באופן מיידי. יש שני עובדים שעובדים על זה.
היו"ר אלכס קושניר
¶
שנייה, אתם תקבלו תשובות. אנחנו נקריא ונסביר את הצו המתוקן שאותו אנחנו רוצים לאשר. אחר כך אנחנו נשלים את התשובות שחבר הכנסת צריכים לשאול, הצו יפורסם.
היו"ר אלכס קושניר
¶
לא אמרתי שלא. אמרתי על ממותקים לא, על חד-פעמי אמרתי שכן. תבדוק. בבקשה. לא, תן לה רגע להסביר. שנייה, אתה תשאל.
אופיר כץ (הליכוד)
¶
מה שאתה אומר מצדיק את הטענה שלנו, שקודם מביאים את זה לדיון בוועדת הכספים ורק אחרי זה מטילים את הצו. הינה, בגלל מה שאתה אומר עכשיו: אני לא רוצה שישלמו - - - בוא נעביר את זה מהר. קודם להביא את זה לדיון, אחרי זה להוציא את הצו. מה שעשינו פה זה עקום.
שגית אפיק
¶
הפרוצדורה הזאת שבה ניתן להטיל מיסוי עקיף באופן אוטומטי, כך שהוא ייכנס לתוקף לתקופה של 60 ימים עד לאישור או לביטול על ידי הוועדה, כמו שהסברתי בישיבה הראשונה, זה מכוח פקודה מנדטורית שממשיכה לחול. לאורך השנים, גם בוועדות הקודמות, הוועדה מאוד מאוד התרעמה על זה, והיו סוג של סיכומים מול משרד האוצר, שלא יפורסמו צווים וייכנסו לתוקף באופן מיידי, אלא שיובאו לדיון בוועדה קודם לכן ויאפשרו לוועדה לשקול את הדברים, ולא שקודם יוטל המס ולאחר מכן יישמעו ההערות. כך נעשה למשל בצו של המשקאות הממותקים. אני כמובן ממליצה לתקן את החקיקה הזאת ולקבוע מנגנון אחר. המנגנון הזה של מיסוי עקיף שמוטל בדרך הזאת זה מנגנון שפוגע בכנסת, פוגע במעמדה של ועדת הכספים, ופוגע גם בעצם בשיטה ובהטלת מס שנעשית באופן חד צדדי על ידי רשות המיסים.
אבל משאנחנו נמצאים במצב הזה יש כרגע למעשה שתי אפשרויות שעומדות בפניכם ובפני יושב-ראש הוועדה. היושב-ראש הציג בתחילת הדברים שלו שלוש הקלות, שמוכנים להכניס אותן ולהטמיע אותן בצווים באופן מיידי. אז יש שתי אופציות לצורך הצבעה בעניין הזה. האופציה האחת היא, וזאת האופציה שנהגה גם בעבר בדרך כלל, זו אופציה שאנחנו נקריא עכשיו את הצו, אפשר להקריא את הצו המחמיר, אבל בתוכו כבר נטמיע את השינויים, והשינויים ייאמרו על ידי רשות המסים לתוך הנוסח, כך שתוכלו לראות את שלושת התיקונים שהיושב-ראש דיבר עליהם. לא תצביעו על הצו המחמיר, תאפשרו לרשות המסים לפרסם את הצו המקל, כך שהוא יגיע בהקדם האפשרי בחזרה לוועדה. אני מבינה, גיא, שאתם ערוכים לפרסם אותו היום.
שגית אפיק
¶
תוך זמן קצר. הצו הזה בעצם יבטל את הצו המחמיר, ייכנס במקומו באופן מיידי. בצו הזה תצטרך להיות גם התייחסות ביחס לאותו נוהל של המשרד לאיכות הסביבה ולעבודה לפיו.
ואז אתם למעשה תוכלו להצביע על הצו המקל שמבטל את הצו הקודם, עם כל התיקונים שידובר כאן. הצו הזה גם כן ייכנס לתוקף באופן מיידי. לכאורה יהיו לו 60 ימים, אבל ככל שתחליט להצביע עליו עוד היום, אז למעשה אני אניח אותו במליאה לשבוע ימים. ככל שבשבוע הזה לא יוגשו לגביו השגות, הוא ייכנס לתוקף באופן אוטומטי.
שגית אפיק
¶
הבנתי. כשיוגשו השגות למליאה יהיו שבועיים למעשה לקיים את הדיון בהשגות, בדיון אישי כמו שאמרתי, ולאחר מכן להצביע על הצו.
משה גפני (יהדות התורה)
¶
הנוהג בכנסת שבחנוכה לא מביאים דברים שנויים במחלוקת. גם במליאה לא מביאים אלא בהסכמות.
היו"ר אלכס קושניר
¶
אבל אני רוצה שישלמו מס נמוך יותר. הגענו פה להסכמות, עשינו תיקונים חשובים, ואני רוצה שזה יחול מהר ככל שניתן.
היו"ר אלכס קושניר
¶
אז יש לך עוד שבוע שהסחורה תקועה במכס, והם לא משחררים כי הם מחכים להקלות שלנו, שאנחנו עכשיו מנסים לייצר.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
קודם כול אני אשאל אותך שאלה בהמשך לדבריך: אתה מוכן להצטרף להצעת חוק שלי שאומרת - - -
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
טוב, אז אני אשב איתך, אני אראה לך.
ליועצת המשפטית, יש פה הרי שינוי מהותי בצו, והאם זה לא נכון כרגע לא להצביע על הצו הקיים? בכל מקרה, גם אם נצביע או לא נצביע, לא נשנה את הסטטוס שלו, כי בכל מקרה כרגע על המלאי משלמים גם האזרחים, גם היבואנים. כולם משלמים. אז אין נפקא מינה אם עכשיו, בגלל שזה נכנס לתוקף, אני מצביע עליו או לא. ולחכות עד שיגיע הצו החדש, ועליו נצביע.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
אני עדיין לא רואה אותו. כשנראה אותו – וזו השאלה הבאה – האם לא נכון לפרסם אותו להערות הציבור? כי בסופו של דבר יש פה שינויים מהותיים בצו, והאם לא נכון לפרסם להערות הציבור בנושא הזה?
גיא גולדמן
¶
הדיון הציבורי מתקיים פה בוועדה, ואנחנו נותנים מענה לטענות שלכם, לבקשות שלכם. בהתאם לבקשות שלכם מתוקנים הצווים. להתחיל את הדיון הציבורי מ-scratch זה לא הגיוני בשלב מתקדם כל כך בתהליך.
שגית אפיק
¶
אני התחלתי את הדברים שלי ואמרתי שיש שתי אפשרויות. סקרתי אפשרות אחת, שזו האפשרות שגם נהגנו בה בעבר בוועדה. אפשרות אחרת היא באמת מה שאתה אומר: הצו הקיים, זה שכבר פורסם, הוא בתוקף עד 18 בדצמבר. למעשה ככל שיתפרסם צו חדש, הוא יכול להיכנס לתוקף אחריו, הוא יכול להיכנס לתוקף באופן מיידי. הוועדה יכולה להחליט שהיא מצביעה על הצו המחמיר, לאפשר לרשות המסים את השהות לפרסם את הצו המקל, אלא שהצו המקל לא מגיע לוועדת הכספים.
ולכן המצב יהיה שמה שיונח במליאה, ומה שיאושר על ידי הוועדה כאן, מה שאתם תצביעו עליו, יהיה הצו המחמיר.
שגית אפיק
¶
שכרגע יפורסם צו מקל, שמבטל את הצו המחמיר, וההצבעה בוועדה תהיה לגביו.
לגבי הצו המקל – השוני בין מה שאתה אומר למה שמוצע כאן הוא הימים. אתה בעצם אומר: אני לא רוצה שעכשיו רשות המיסים תפרסם לי את הצו הזה בשעה הקרובה, אני מבקש רשות המיסים תפרסם את הצו הזה בשבוע הקרוב. זה בעצם ההבדל - - -
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
לא, אני רוצה להוסיף על ההבדל, שלא חידדתי אותו, וזה הרצון שלי, ואם זה נכון וראוי לעשות דבר כזה? שכרגע אין לי בעיה שיצביעו על הצו ולא יקבלו אותו, ייתנו הפסקה בשבוע הזה, שזה ייתן את הדחיפה לרשות המיסים להביא דברים שיהיו באמת מוסכמים על כולנו.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
רוב הדברים עדיין לא הסכמנו. לכן אני אומר: בוא נצביע עליו כנגד, תפיל את הצו הזה. אתה באמת רוצה לעזור להם? תן להם את השבוע, עשרה ימים האלה.
היו"ר אלכס קושניר
¶
אני לא עושה את זה. זה מטלטל עוד יותר את המשק. אם אנחנו מצביעים נגד, מה יקרה? בשבוע הזה כולם ידחפו – לא.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
אדוני היושב-ראש, אם אפשר בעניין הזה לשאול את רשות המיסים: האם זה היה על דעתכם שהצו יפורסם וייכנס לתוקף לפני שיגיע להחלטת הוועדה?
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
אתם בעד או נגד דבר כזה? כלומר, בהיגיון שלכם. אנחנו יודעים שזה הגיע כל פעם בהסכמות אחרי. אתה רוצה, גיא? בבקשה.
גיא גולדמן
¶
כן. יש גורמים שמוסמכים לקבל את ההחלטות. הן התקבלו. לא נפרוט עכשיו כל אחד בתוך המשרד - - -
שגית אפיק
¶
גיא, אנחנו רוצים לדעת לעתיד, האם המלצתכם המקצועית תהיה, כפי שהיא הייתה בעבר בוועדה הזאת, שצווים לא ייכנסו לתוקף לפני שהם מגיעים לכנסת? כגורם מקצועי של רשות המיסים, גם אתה וגם מירי.
גיא גולדמן
¶
אני אענה. יש צווים שהשיקולים האלה בהחלט נלקחים בחשבון. אתם ראיתם במשקאות הממותקים, שיש תאריך תחילה עתידי. היו צווים שהבאנו, גם בעבר, את זוכרת, אפילו רבים היו במועד תחילה עתידי. היו צווים לעומת זאת – את אמרת שלא היו בכלל, אבל היו – טבק לגלגול, IQOS. יש עוד צווים מהתחום הזה.
שגית אפיק
¶
לגבי טבק לגלגול היו נסיבות מאוד מאוד ייחודיות, שדרשו את הוצאת הצו באופן מיידי, מה שלא היה קיים ביחס לחד-פעמי.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
במיסים, סליחה. הבאתם אותם ב-1 בדצמבר, כשאתם ידעתם מראש שזה צו שמטורף להביא אותו, מטורף להביא אותו בצורה כזאת.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
כן, אבל אתה מבין את הבעיה? קודם כול עושים את זה. ייאמר לזכותך, שאמרת שבגלל החד-פעמי אתה אומר להם לדחות את זה בחודש. ואני אומר לך: גם בחודש זה לא הספיק - - -
היו"ר אלכס קושניר
¶
אז אני אומר לך, ינון, שלגבי הנושא של פרסום הצווים והדיונים בוועדה, גם אני נמצא על זה בשיח מול משרד האוצר, כדי לנסות שהדברים האלה לא ייקרו בעתיד. יש לנו עוד צו אחד כזה על סיגריות אלקטרוניות.
גיא גולדמן
¶
אני כן יכול להגיד שיש מקרים רבים שההמלצה שלנו היא לעשות מועד תחילה אחרי דיון בוועדה. לעומת זאת, יש מקרים - - -
שגית אפיק
¶
אני מציעה שנקריא את הצו הקיים, זה שכבר פורסם, ותגידו את התיקונים שאתם עושים בהתאם להסכמות עם יושב-ראש הוועדה, כפי שהוא הציג אותם, בסדר?
אופיר כץ (הליכוד)
¶
רגע, בצו אפשר להכניס, שעוד שנה נבוא ונראה מה זה עשה מבחינה תקציבית, מבחינת הצריכה?
לילי אור
¶
אני מרשות המיסים. אני מקריאה את הצו שכבר בתוקף, ואני אקריא תוך כדי את השינויים.
צו תעריף המכס והפטורים ומס קנייה על טובין (תיקון מס' 3), התשפ"ב–2021.
בתוקף סמכותי לפי סעיפים 3 ו-5 לפקודת תעריף המכס והפטורים, 1937 , לפי סעיף 1 לחוק מסי מכס ובלו (שינוי התעריף), התש"ט–1949, ולפי סעיף 3 לחוק מס קנייה (טובין ושירותים), התשי"ב–1952, אני מצווה לאמור:
תיקון סעיף 12
1.
בסעיף 12(ב) לצו תעריף המכס והפטורים ומס קנייה על טובין, התשע"ז–2017 (להלן – הצו העיקרי), לאחר "24.03" יבוא "39.17.329100, 39.24 ו-48.23".
תיקון התוספת הראשונה
1.
בתוספת הראשונה לצו העיקרי –
(1) בכללים לפרק 39, אחרי כלל 2 לכללים נוספים (ישראליים) יבוא:
"3. בפרק זה המונח "חד-פעמי" לעניין כלים או קשיות שתיה משמעו:
(1) כלים שעוביים המרבי, הנמדד בחלק הדק ביותר, לא יעלה על המפורט להלן:
(1) כוס, צלחת, צלחת הגשה וקערה – 2 מ"מ;
(2) מזלג, סכין, כף וכפית – 1.2 מ"מ;
(2) קשית שעובייה המרבי, הנמדד בחלק הדק ביותר, לא יעלה על 1 מ"מ;
(3) טובין המנויים בסעיפים קטנים א' וב' לכלל זה העשויים מפלסטיק תאי, בכל עובי";
אני מקריאה עכשיו את התיקון שאנחנו נכניס בתיאום:
"כלל זה לא יחול לעניין כלים או קשיות שתייה המפורטים בסעיפים קטנים (א) ו-(ב) שלגביהם אישר מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה כי הם מיועדים לשימוש רב-פעמי; אישור כאמור יינתן לכלים המיועדים לשימוש רב-פעמי שעוביים המרבי הנמדד בחלק הדק ביותר עולה על המפורט להלן:
1. כוס, צלחת, צלחת הגשה וקערה – 1 מ"מ;
1. מזלג, סכין, כף וכפית – 0.6 מ"מ;
1. קשית – 0.5 מ"מ";
שגית אפיק
¶
זאת אומרת, העובי יישאר אותו הדבר – אתם משאירים את הסעיף עם העובי הקיים, אתם משנים את העובי רק ביחס לכלים שמנכ"ל המשרד להגנת הסביבה - - -
לילי אור
¶
אנחנו לא משנים את העובי, אנחנו מוסיפים רף עובי מינימלי, שמעליו ניתן להגיש בקשה לאישור מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה.
שגית אפיק
¶
כי הם עדיין קבעו רף מינימלי להגשת הבקשה, כי פחות מזה, אני מניחה, יענה בוודאי המשנה למנכ"ל המשרד לאיכות הסביבה, פחות מזה הם מעריכים שלא יכול להיות ממילא לשימוש רב-פעמי אם הוא כל כך דק. אני חושבת שזאת ההנמקה.
משה גפני (יהדות התורה)
¶
אז אני לא כל כך הבנתי. עכשיו כוס וצלחת וכו' 2 מ"מ, אני, היצרן, יכול להגיש בקשה שזה לשימוש רב-פעמי? יש לי הוכחות לזה?
שגית אפיק
¶
התשובה היא כן. מ-1 מ"מ ומעלה אתה יכול להגיש את הבקשה למשרד לאיכות הסביבה, והוא יפעל - - -
שגית אפיק
¶
לא כתוב שהם עשויים מפלסטיק. אתה נמצא בתוך פרט מכס שהוא פלסטיק. לילי אומרת שיש להם פרט מכס אחר שהוא נייר.
לילי אור
¶
א.
פרט
ב.
תיאור
ג.
מכס כללי
ד.
מס קנייה
ה.
שיעור
התוספות
ביבוא
יחידה
סטטיסטית
329100/4
קשיות חד-פעמיות לשתייה, המפורטות בכלל 3 לכללים נוספים (ישראליים) בפרק זה (JOR)
8%
11 ש"ח לק"ג
-
ק"ג
329900/7
אחרים (JOR)
8%
פטור
-
ק"ג";
(2) בפרט 39.24, במקום סעיף 100000 יבוא:
א.
פרט
ב.
תיאור
ג.
מכס כללי
ד.
מס קנייה
ה.
שיעור
התוספות
ביבוא
יחידה
סטטיסטית
"100000 -
כלי שולחן וכלי מטבח
¶
-
101000--
כלים חד-פעמיים המפורטים בכלל 3 לכללים נוספים (ישראליים) בפרק זה:-
101100/4----
כוסות (JOR)
12%
11 ש"ח לק"ג
ק"ג
101200/2----
קערות וצלחות, לרבות צלחות הגשה (JOR)
12%
11 ש"ח לק"ג
ק"ג
101300/0----
סכינים, מזלגות, כפות וכפיות (JOR)
12%
כאן יש תיקון ביחידה הסטטיסטית – במקום "11 שקלים לק"ג" יהיו רשום "11 שקלים לק"ג כלים". וביחידה הסטטיסטית – ק"ג.
לילי אור
¶
יש פה שינוי נוסף. בעצם מה שקורה זה שהסכו"ם החד-פעמי לפעמים מגיע לארץ ארוז ביחד עם מוצרים נוספים כמו מפית או מלח או כל מיני דברים כאלה, כדי לא למסות את הרכיבים הנוספים אלא רק את הכלים. זה תיקון שמפעיל את המס - - -
היו"ר אלכס קושניר
¶
זאת אומרת, לפעמים מגיעים בסטים. בתוך ניילון יש סכין, מזלג, כפית, מלח, פלפל ועוד משהו. אז כדי לתת מס אמת ולמסות רק את הכלים החד-פעמיים, מכניסים פה את התיקון הזה שזה ק"ג של כלים ולא ק"ג של כל - - -
משה גפני (יהדות התורה)
¶
טוב. למה על קשיות אתם כותבים כל כך הרבה? זה גם כן נושא? קשיות, משקל. כשמביאים קשיות לילדים זה גם כן ימוסה?
לילי אור
¶
(3) בפרט 48.23 –
(1) במקום סעיף 690000 יבוא:
א.
פרט
ב.
תיאור
ג.
מכס כללי
ד.
מס קנייה
ה.
שיעור
התוספות
ביבוא
יחידה
סטטיסטית
"690000--
אחרים
¶
-
691000/5
כוסות בעלות שכבת פלסטיק אחת או יותר
8%
כאן נכנס התיקון – מס הקנייה יהיה 3.30 שקלים לק"ג
-
ק"ג
692000/4
קערות וצלחות, לרבות צלחות הגשה בעלות שכבת פלסטיק אחת או יותר
8%
גם כאן – 3.30 שקלים לק"ג
-
לילי אור
¶
אלה פרטי מכס לנייר מצופה פלסטיק. מס הקנייה היום הוא 11 שקלים, בצו המתקן שאני מקריאה עכשיו את התיקונים שלו זה יופחת ל-3.30 שקלים לק"ג. בסדר?
לילי אור
¶
ג.
מכס כללי
ד.
מס קנייה
ה.
שיעור
התוספות
ביבוא
יחידה
סטטיסטית
12%
גם כאן, היום רשום 11 ש"ח לק"ג, זה ישונה ל-3.30 לק"ג
ק"ג";
משה גפני (יהדות התורה)
¶
זה גם כן מזכיר את חנוכה. פתאום הביאו עלינו גזרות והכול, אבל הופך להיות גם נחמד.
לילי אור
¶
(4) בפרט 98.02, בטור ב', אחרי "ולמעט" יבוא "כלים או קשיות שתיה שחל עליהם מס קניה לפי כל פרט מפרטי תוספת זו";
(5) בפרט 98.03, בכותרת הפרט, אחרי "למעט" יבוא "כלים או קשיות שתיה שחל עליהם מס קניה לפי כל פרט מפרטי תוספת זו";
(6) בפרט 98.04, בכותרת הפרט, בפסקה 3, אחרי "על טובין אלה:" יבוא "כלים או קשיות שתיה שחל עליהם מס קניה לפי כל פרט מפרטי תוספת זו";
מס על מלאי
2.
(1) על כלים חד-פעמיים הנמצאים ביום התחילה בידי סוחר, כמלאי לצורך עסקו, יוטל מס בסכום של 11 שקלים חדשים לקילוגרם.
(2) מס לפי סעיף קטן (א) לא יחול על סוחר שסך כל המס - - -
משה גפני (יהדות התורה)
¶
יש לי שאלה אלייך: אני יבואן, ומה שאומרים לי אני עושה. התפרסם צו, אתם לקחתם ממני כסף ושילמתי. ועכשיו אנחנו משנים את הצו, אנחנו מקילים. ומתברר לפי המצב הזה שאני שילמתי יותר מדי כסף, שילמתי פי שלוש, אולי אפילו יותר. מה אתם עושים איתי?
משה גפני (יהדות התורה)
¶
אני שילמתי. אני לא מתחיל אתכם. אמרתם יש צו, מיד הלכתי, כתבתי צ'ק על המפעל שלי ושילמתי. פתאום אתם משנים את הצו, אתם אומרים שאני חייב שליש ממה ששילמתי בפועל. מה אתם עושים עם הכסף ששילמתי?
מירי סביון
¶
אז כמו שחבר הכנסת גפני בוודאי יודע ומכיר, החקיקה חלה החל מ-1 בנובמבר. ובאותו מועד, בדיוק כמו שהחל מאותו מועד שילמו מס קנייה בשיעורים שכתובים בצו שבתוקף כרגע - -
מירי סביון
¶
- - במחמיר, כך גם היטל המלאי, שהוחל לגבי מלאי שהיה קיים במקומות שציינו ב-1 בנובמבר. ולכן היטל המלאי נקבע לפי הצו המחמיר, כמו שאתה אומר, לגבי המלאי שהיה קיים באותו - - -
מירי סביון
¶
הצו שבתוקף כרגע, והיה נכון לאותו מועד. ולכן היטל המלאי נקבע לפי התעריף של 11 שקלים לקילו.
היו"ר אלכס קושניר
¶
אני ניסיתי לברר את הסוגיה הזאת, ואני אסביר אחר כך, ואני קודם כול רוצה לסיים את ההקראה.
לילי אור
¶
(ב) מס לפי סעיף קטן (א) לא יחול על סוחר שסך כל המס האמור, החל על כלים חד-פעמיים המצויים בידו ביום התחילה כמלאי לצורך עסקו, אינו עולה על 10,000 שקלים חדשים.
(ג) בסעיף זה –
"יום התחילה"- יום תחילתו של צו זה לפי סעיף 4;
"כלים חד-פעמיים"- טובין שסיווגם בפרטים 39.17.329100, 39.24.101100, 39.24.101200, 39.24.101300, 48.23.691000, 48.23.692000 או 48.23.907000 לצו העיקרי כנוסחם בצו זה.
תחילה
3.
תחילתו של צו זה ביום כ"ו בחשון התשפ"ב (1 בנובמבר 2021).
שגית אפיק
¶
או שתעשו רטרו את ההקלות, ואז תיפתר גם הבעיה שהעלה חבר הכנסת גפני, לא? מה אתם אומרים? אולי באמת זה לפחות יהיה לכבוד הוועדה, שתעשו את זה כך? רק דבר אחד לא שמעתי שהקראת: מתי הנוהל של המשרד לאיכות הסביבה ייכנס לתוקף ואפשר יהיה לפעול לפיו?
לילי אור
¶
אנחנו כתבנו את זה בשלב זה כצו מתקן, ואנחנו רשמנו במפורש שתאריך התחילה של הסיפור של הוראת המנכ"ל יהיה ביום ג' בטבת התשפ"ב, 7 בדצמבר 2021.
היו"ר אלכס קושניר
¶
שנייה. אנחנו נצביע על הצו בשעה 12:20. הצו יפורסם כעת ותוכלו לראות את התיקונים רשומים.
היו"ר אלכס קושניר
¶
ככל שהוא לא יפורסם אנחנו לא נצביע. נצביע רק אחרי הפרסום.
אבל עכשיו בנוגע לשאלה שלך, לגבי הנושא של המלאי והחזר על המס ששולם. אני גם העליתי את הסוגיה הזאת, ודיברנו וניסינו למצוא פתרונות. בגלל שהמלאי, חלק ממנו כבר מומש וחלק ממנו לא מומש, וחלק מוטל על חנויות וחלק מוטל על היצרנים וחלק מוטל על היבואנים, אי-אפשר למצוא איזושהי נקודה אפשר לעשות את ההחזר, מבלי לפגוע ולהפלות אחרים מסביב. ולכן ההחלטה היא לפרסם את הצו מהר ככל שניתן, כדי לתקן את הדבר הזה מפה והלאה. וזה גם מחבר אותי לאותה טענה שלכם וגם של שגית בנוגע למועד פרסום הצו ומועד כניסתו לתוקף. זו עוד סיבה למה חשוב קודם כול לתת את הצו, להביא אותו לדיון בוועדה, ואחר כך לפרסם.
היו"ר אלכס קושניר
¶
לא, זה לא סתם. הם שילמו קודם כול את הכסף על פי הצו הקיים על פי חוק. כרגע אנחנו מתקנים את זה. אי-אפשר לתקן אחורה, לצערי הרב, במקרה זה. אבל יש לי חובה לנציגים של בתי החולים שנמצאים בזום.
נלי כהן
¶
אני מחברת תמה גרופ. אנחנו יצרנים. לנו יש היום 9 טון מלאי ששוכב אצלנו. עוד לא שילמנו. אנחנו אמורים לשלם עד היום. הצו המקל התפרסם היום. אנחנו צריכים לשלם את ה-100,000 שקל מס על הכלים הרב-פעמיים? זה מה שהוחלט עכשיו?
יורם סרוסי
¶
אני רוצה להוסיף עוד על השאלה, אם אפשר. אני נציג היבואנים. אתמול קיבלנו מכולה של כוסות נייר - - -
יגאל פחימה
¶
אם אפשר להתייחס למה שהגברת אמרה. היצרנים לא אמורים לשלם היטל מלאי. ייצור מקומי משלם בעת המכירה. מי שמשלם היטל מלאי זה מי שמחזיק במלאי לצורך מכירה. זאת אומרת, זה יבואנים וקמעונאים מעל ההיקף שנקבע בחוק.
יגאל פחימה
¶
יצרנים מקומיים משלמים בעת המכירה, כי יש את התחולה של החוק מיום החלת הצו. מהמועד הזה כל מכירה שלהם חייבת במס קנייה. הם לא משלמים על המלאי שקיים אצלם בעסק. אם אני לא טועה, יש שאלות ותשובות באתר רשות המיסים, יש גם התייחסות למי חייב בהיטל המלאי.
אופיר כץ (הליכוד)
¶
אבל איזה מסר אנחנו מעבירים פה? שמי שבסדר, פועל לפי החוק, אז הוא עכשיו אוכל אותה? ומי שלא פעל על פי החוק ומחכה עד לשנייה האחרונה או אפילו מעבר - - -
היו"ר אלכס קושניר
¶
אופיר, יש לך היום שתי אופציות: אופציה אחת זה להשאיר את הצו כפי שהוא בלי לתקן אותו, ואז יש פה מס גבוה; או לתקן, ולפחות מהיום והלאה לוודא שהמס שמשולם הוא נמוך יותר. זה לא מצב אידיאלי.
פהד חכים
¶
כן, תודה רבה, אדוני היושב-ראש וחברי הכנסת, תודה על ההזדמנות להגיד את דעתי בעניין. קודם כול באופן כללי בכלל בעניין של מיסוי, אני גם רופא ילדים ורופא ריאות ילדים, אני חושב שהמיסוי שהוטל על עישון לא תרם הרבה להורדת כמות העישון במדינה, חוץ מפשוט עוד אופציות מאיפה להביא את הטבק לכמה תושבים. יש מיליארדים שמושקעים בדבר הזה, וצריך לחשוב חשיבה אמיתית מה מיסוי יכול לעשות, ואיך מנהיגים את זה כתודעה.
מה שקורה בבתי חולים, וזה מה שחשוב לי להביא, אני בנצרת, בית חולים פריפריאלי, וכל דבר קטן שעושים אותו חשוב לנו מאוד. בסופו של תהליך, לצערי הרב, בגדול הדיונים שקיימים אצלכם בסוף מטילים מס, ואנחנו בסוף צריכים לשלם את זה, ולשלם את זה מול מה שאנחנו כרגע עושים.
אני צריך להפריד את זה לשלושה רבדים: הרובד של המטופלים, הרובד של אנשי הצוות והרובד של המבקרים. עוד פעם, תחשבו על המבקרים ועל אנשי הצוות, אין לי בעיה, אני גם איש בריאות הסביבה ואני רוצה שכולם יהיו בריאים. אבל המטופלים – זה לא סתם מס, זה רפואה בסופו של תהליך. אנחנו לא משתמשים בכלים חד-פעמיים כדי להביא את האנשים האלה לצרוך יותר או פחות.
יש פה מחלקות שאי-אפשר לחשוב אחרת. אם אני כרגע בהשתלת מח עצם, ויש מישהו שנמצא כרגע בבידוד, ויש לו שלושה-ארבעה חיידקים עמידים, זה לא פשוט להביא לו כלים רגילים, צריך לספק גם מדיחים כמו שצריך וגם אנשי צוות כמו שצריך, וגם אפילו לא עניין של מחזור – שיהיה להם מחסנים, הרבה דברים וציוד שצריך לחשוב עליו.
אני חושב שהפינה הזאת של בתי חולים באופן בסיסי חייבת להיות משהו שונה לחלוטין מכל מה שכרגע הוצג בתוך הוועדה. יש פה משהו שהוא חשוב. למרות שזה לא נשמע הרבה, אבל זה חשוב לנו. אם אתה, אדוני היושב-ראש, יושב כרגע בחדר בידוד עם מישהו שנמצא עם שלושה-ארבעה חיידקים, אתה לא תחזיק את הכוס שקיימת בתוך בית החולים.
היינו בקורונה, הקורונה לימדה אותנו הרבה מאוד דברים. וכרגע מחזירים את בתי החולים לעידן לפני הקורונה, זה עלויות מטורפות, זה לא משהו קל. הציבור כבר התרגל, החולים כבר התרגלו. יהיה לנו קשה מאוד להחזיר את הדברים האלה. אני לא אומר שלא צריך, אני אומר שאתם כרגע לוקחים כספים, אז באמת תחזירו לנו – גם מדיחים, גם צוות, גם דברים אחרים. אבל יש אזורים מסוימים שמחייבים אותנו חשיבה שונה לחלוטין, כי זה חולים, זו בריאות בסוף וזה חיי אדם.
היו"ר אלכס קושניר
¶
- - אבל כן דובר כאן על סבסוד של מדיחים לבתי החולים. אבל אני רוצה לשאול אותך שאלה: איפה אתה משתמש בכלים חד-פעמיים?
פהד חכים
¶
הכלים החד-פעמיים שאתם הצגתם אותם, כיום בתקופת הקורונה כמעט כל המטופלים מקבלים כלים חד-פעמיים. אנחנו מאכילים את האנשים בכלים חד-פעמיים, כי זה היה מוצר מאוד מאוד חשוב, אנשים לא מוכנים - - -
פהד חכים
¶
אני לא יוצא מהכלל, אדוני. אבל זה עידן קורונה. עם כל הכבוד לכם ולוועדת הכספים, שיושבים ודנים בזה, תבואו ותראו את המטופלים שלנו. אנחנו לא יכולים להאכיל אותם בכלים רב-פעמיים כי זה עידן אחר, האנשים לא מוכנים. רבותיי, אנחנו בית חולים, אנחנו מקום מזוהם, אנחנו עוקבים אחרי זיהומים. זה לא פשוט.
קל מאוד להגיד
¶
יש פה צו. המטופל בעצמו לא יוכל, יסרב. בואו נחשוב טיפה. אני לא נגד, אבל בואו נעשה חשיבה. קל מאוד להביא צו היום, שאני צריך להסתדר איתו מחר. קל מאוד. זה מה שאני מנסה להגיד. אני לא נגד בריאות הציבור - - -
אופיר כץ (הליכוד)
¶
הינה, ראית דוגמה, השימוש לא יפחת, אבל בית החולים ישלם יותר. בית חולים פריפריאלי, שגם ככה המציאות היום-יומית קשה להם.
גדי אילן
¶
שלום, בוקר טוב – צוהריים טובים כבר, אני מהבוקר אתכם, אבל תודה רבה. קודם כול לגבי איכות הסביבה, אני חייב להגיד, אתמול התחלנו תהליך של תו ירוק מול מכון התקנים. אנחנו מאוד מאוד בפנים, גם בנושא אנרגיה, גם בנושא קוגנרציה בגז טבעי, כך שהנושא הזה מאוד קרוב לליבנו.
יחד עם זה, אני מצטרף לגמרי למה שאמר ד"ר חכים מנצרת, החד-פעמי עמוק עמוק בתוך הפעילות, בייחוד מתקופת הקורונה. אנחנו נותנים חד-פעמי, לשאלתך, גם למטופלים, גם בין הארוחות. יש כל הזמן נתינה של מים וכן הלאה, ויש בעיה קשה של שתייה של מטופלים, בעיקר בגריאטריה ובמקומות אחרים, שמביאה אותם עד כדי תת-תזונה וכו', ולכן זה חייב לתת מים לאורך כל היום ולא רק בארוחות. חד-פעמי ניתן גם לצוותים.
הנושא של מכונות שטיפה לא רלוונטי. אני צריך 60 מכונות שטיפה. בדקתי את זה בעבר, דרך אגב, בלי קשר, כי ביקשו ממני לנסות לחסוך. זה יעלה לי פי עשר, וכוח אדם שיתחזק את המכונות האלה. זה לא רלוונטי. אני גם מציע שמי שהציע כל מיני הצעות על פארקים עם מכונות שטיפה כנראה לא מבין במכונות שטיפה, אני אומר לכם את זה, כי מכונות שטיפה דורשות המון המון דטרגנטים והמון המון תחזוקה. המון תחזוקה.
רק שתבינו, אנחנו הערכנו בכסף את העלות של החד-פעמי לשנה הבאה, ל-2022, בחצי מיליון שקל. זה 500,000 שקל כתוספת לתקציב, שגם ככה אנחנו לא יודעים איפה אנחנו מקבלים את זה. והדברים האלה ידועים.
חולים בקורונה, כמו שהזכיר ד"ר חכים, לא מעוניינים לאכול ברב-פעמי. אני מעלה מגשים עם רב-פעמי, כמו שאמרת, אדוני יושב-ראש הוועדה – הם לא נוגעים במגשים, הם רוצים רק חד-פעמי. ולכן אין לי ברירה. זו כמו הוצאה קבועה. בשבילי זאת תהיה הוצאה קבועה. אין לי יכולת לצמצם בעניין הזה.
גם בצוותים. היום חדר האוכל שלנו ב-take away. פתחנו חצי חדר אוכל, וחצי אוכלים ב- take away. ה- take awayהזה ניתן בחד-פעמי לצערי. ועד שלא נחזור לאכול בצורה סדירה, חדר האוכל בשערי צדק, כידוע, הפך למחלקת קורונה, הוא כבר לא יחזור להיות חדר אוכל. חדר האוכל הרשמי יחזור להיות אולי ב-2024, כך שבשנתיים הקרובות בוודאי שנאכל חד-פעמי גם לצוותים, לצערי הרב. כך שחד-פעמי מבחינתי זאת הוצאת ברזל.
אני רק רוצה לציין עוד דבר קטן. כמה גופים פנו אליי למחזור כללי. הינה, יושבים שם אנשים מאיכות הסביבה, הם רוצים ממני כסף כדי לאסוף ממני פלסטיק של מחזור. אני מוציא המון פלסטיק של מחזור. יש לי רב-פעמי עצום בכל מיני ציוד שאני משתמש פה בבית חולים. הם לא מוכנים אפילו להרים את הכפפה של לאסוף ממני את הכלים של המחזור לא בכסף. ואין לי כסף לשלם על איסוף זבל. לכן הזבל הזה של מחזור נשפך לזבל. אז איפה אנשי איכות הסביבה בכל הציוד הרב-פעמי שאני זורק כל הזמן בטיפול במטופלים, בציוד שהרבה הרבה יותר מזהם את הסביבה מאשר אותו חד-פעמי שאני משתמש בו?
אז אני באמת מבקש מאוד, אני אחראי על התקציב הזה של החד-פעמי בשערי צדק, בין שאר הדברים: תעשו החרגה של בתי החולים. זה עונש שאינו מידתי לגמרי על בתי החולים. תודה.
אופיר כץ (הליכוד)
¶
אלכס, אמרת שהוא יוצא מהכלל? אז הינה, שני בתי החולים האלה, שלא דיברתי איתם, דיברתי עם אחרים, ואמרו לי את אותו דבר: אנחנו נשתמש בדיוק אותו דבר.
מתן יגל
¶
רק לגבי הסיפור של הקורונה ובתי החולים, אז אנחנו מכירים ויודעים שבעקבות הקורונה עלה השימוש בחד-פעמי בבתי החולים, ללא קשר, דרך אגב, גם לצו, ובעקבות זה עלו ההוצאות של בתי החולים. ובאמת כחלק מהפיצוי או מתוספות התקציב שנותנים לבתי חולים בשל השלכות הקורונה, זה גם אחד הדברים שאנחנו נותנים לו מענה, ונותנים תוספות תקציב לבתי חולים.
היו"ר אלכס קושניר
¶
למה? אומרים לך שניתנו תוספות תקציביות בעקבות העלייה בשימוש בחד-פעמי בגלל הקורונה.
רמי שר שלום
¶
אני נציג משווקים ויבואנים. לעניין דיווחי על המלאי, אנחנו אמורים לדווח היום, ב-30 בנובמבר, על המלאי שהיה ברשותנו ב-31 באוקטובר. אני חושב שזה לא הוגן מה שנאמר פה, שכל המס ימוסה במיסוי מלא ורגיל, בעוד שהמס עכשיו מתוקן. אנחנו לא יודעים איך להפיל את זה על הציבור, וזה הפסד נטו שלנו. זה אחד.
שתיים, אתמול, שלשום, קיבלנו מכולות של כוסות נייר עם ערכים של 11 שקל לקילו, שזה הולך להיות מתוקן ל-3.30 לקילו. עוד לא נמכר אגורה מזה, יכול להיות שזה אפילו עוד לא הגיע למחסן שלנו, כי זה שוחרר מהמכס וזה נמצא בתוך התהליך. לא נראה לי הגיוני, יש פה משהו מאוד מאוד בעייתי שאנחנו לא מקבלים החזר על זה.
וכל החודש האחרון לא מכרנו כמו חודשים רגילים, אז כל החודשים האחרונים מצטבר כל המלאי, והמלאי שלנו עלה בצורה משמעותית, כשזה לא הוגן שאתם עכשיו מתקנים את החוק ומבינים את הבעייתיות של החוק הזה, ואתם אומרים תדווחו כמו שהיה ב-31 באוקטובר. זה חוסר מידתי, זה לא הוגן, זו ממש פגיעה אמיתית פה - - -
רמי שר שלום
¶
אני אחזור. אני אומר שזה כרגע מתקנים את החוק ומבינים את העוולות שהחוק הזה יצר, אני שמח על כך.
רמי שר שלום
¶
כל החודש האחרון קיבלנו מלאים, לא מכרנו באותו קצב, כי בחודש הזה הייתה האטה ביחס למכירות של חודש קודם. המלאים שלנו הצטברו. לא הוגן שכרגע גם על הסחורות שנכנסו נשלם בעודף וגם על המלאי שעוד לא דיווחנו אותו, נדווח אותו היום, נשלם בעודף. ואפשר לתקן את זה, וראוי לתקן את זה, וצריך לתקן את זה, וזה מאוד מאוד חשוב.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
אלכס, אתה לא יכול. אתה יודע מה? זו כבר פעם שנייה - - - ואחר כך תגיד לנו שלושה דיונים.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
לא, אבל אתה אומר: שלושה דיונים, והדיון הזה לא קיים - - - ואתם צוחקים עליהם בעיניים.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
אבל זה לא רק זה, יש גם את הבעיה של בתי החולים. הם אומרים: אנחנו נמשיך. זה לא יעזור, הוא אומר - - -
היו"ר אלכס קושניר
¶
ותאמין לי, אם זה יעלה יותר, אז הם יעריכו את זה יותר, ויספרו את זה, ויהיה שימוש נמוך יותר.
היו"ר אלכס קושניר
¶
אני יוצא להפסקה. אנחנו נחזור בשעה 12:00.
(הישיבה נפסקה בשעה 11:38 ונתחדשה בשעה 12:06.)
היו"ר אלכס קושניר
¶
אני רוצה הסבר על הנושא של המלאים ושל מס הקנייה, והנושא של אי היכולת לאפשר החזרים, בבקשה.
משה גפני (יהדות התורה)
¶
אני מודה לך, אדוני היושב-ראש. שני דברים אני רוצה להגיד. אחד, שיהיה רשום בפרוטוקול, אני לא מאמין לעניין של איכות הסביבה בסיפור הזה. לא מאמין לזה, זה פשוט דבר שהוא איננו נכון. פשוט רוצים כסף.
משה גפני (יהדות התורה)
¶
אני מדבר עליי. ההיסטוריה הרי תשפוט אותנו על כמה דברים שנעשו, שידעו שאני אמרתי: לא עבדו עליי. רוצים כסף. רוצים כסף. אם אפשר לקחת את זה על חשבון חלשים, זה הטוב ביותר, בגלל שעם חזקים לא מתמודדים. שר האוצר הזה לא מתמודד עם קבוצות חזקות, הוא מתמודד רק עם החלשים. הפקרות מוחלטת.
את התוצאה של הדברים האלה אנחנו ראינו, ידענו את זה גם קודם, אבל שמענו את בתי החולים. מישהו מעלה בדעתו שייכנסו לבית חולים, אפילו מבקר, והוא ישתה שם עם כוס של בית החולים? מישהו מעלה בדעתו דבר כזה? אמרתי כשדיברנו על זה, הייתה דיזנטריה, היו מחלות, אני אפילו לא מכיר אותן, עד שבא החד-פעמי וירדו הדברים האלה. ישטפו את זה, ישימו מכונות שטיפה. משרד האוצר משקר שהוא אומר שהוא ייתן כסף – הוא לא נותן כסף ולא ייתן. מה שהוא חייב לתת לבתי החולים הוא לא נותן, הוא ייתן על זה? זה דבר אחד.
דבר שני, המלאים. אנחנו חושבים – אני כבר לא מדבר בלשון רבים, אני מדבר רק עליי – אני חושב שזה מס לא צודק, עשיתם מינוח פוליטי מאוד מטעה. אמרתם: עכשיו אנחנו מורידים – אתם לא מורידים, אתם מעלים. לא מעלים לתשעה שקלים, מעלים לשלושה שקלים. בכלל לא משנה. אתם מעלים. מס שאין לו שום ערך, הוא לא הוסיף שום דבר, מכיוון שהוא לא עוזר לאיכות הסביבה. אם היו רוצים להתמודד עם איכות הסביבה, היו הולכים למקומות שבהם באמת מזהמים את הסביבה באופן חמור ומסכנים את הבריאות של התושבים. זה מאוד מאוד בשוליים, כל העניין הזה, והתוצאה של הדבר תהיה פגיעה בבריאות.
עכשיו, אני יבואן או אני יצרן, אני עשיתי את מה שאומרים לי. אמרתם: יש צו של שר האוצר – שילמתי את המס. אז מה, אתם אומרים שעכשיו יכולה להיות בעיה? הוא כן והוא לא? צריך לפטור את האנשים בעקבות הצו החדש. לפטור את האנשים מזה. הכול צריך להיות רק לפי הצו הקיים. אני לא רוצה להשתמש בביטויים, אחרי זה גם אומרים לי בטלוויזיה שאני מדבר חריף מדי.
משה גפני (יהדות התורה)
¶
לא, הוא שאל אותי מה זה טלוויזיה. אני לא רוצה להתבטא חריף מדי, אבל זה פשוט לקחת כסף מאנשים ישרים, שמתמודדים עם פרנסה קשה, שמייצרים את הכלים האלה או שמייבאים אותם או שלא חשוב מה שעושים. אני מבקש שעל המלאי לא ישלמו אלא לפי הצו הקיים. אז היו כאלה שהוציאו לשוק – היו כאלה שהוציאו לשוק. אז בגלל אלה שהוציאו לשוק, אלה שלא הוציאו יצטרכו לשלם פי שלוש או יצטרכו לשלם הרבה יותר? למה? על המלאים, ברגע שהצו חל, הוא צריך לחול רטרואקטיבית. הוא צריך לחול מאז שהצו הזה נכנס. זה בא אלינו, אנחנו יכולים לבטל את הצו הזה. בכוחה של ועדת הכספים להצביע ולבטל את הצו. אנחנו לא עושים את זה.
היו"ר אלכס קושניר
¶
כן, אבל ברגע שאתה מבטל את הצו זה לא אומר שאנשים יחזירו את הכסף, מי ששילם את הצו - - -
משה גפני (יהדות התורה)
¶
תן לי רק להשלים את החלק הזה. אתה בא, יש לך גם רוב כנראה בוועדה, אתה יכול לאשר את הצו. אבל זה בכוח שלך לא לאשר את הצו. אתה אומר: אני הולך לאשר את הצו – ככה אני מתאר לעצמי, אלא אם כן חזרת בתשובה, אז אני לא מתערב בזה, אני עם חזרה בתשובה לא מתעסק – ואתה כן הולך לאשר את זה. אתה יכול להגיד: עם כל הכבוד, אני מבקש שהצו, היות שהגעתי למסקנה אחרי דיונים, גם שקיימתי בוועדה וגם שקיימתי בחדרי, יחד עם רשות המיסים או עם החברים, אני מבקש שהצו הזה שעליו אני מצביע, ואני מצביע עליו בעד, שהוא יחול מאז שהצו הזה נכנס לתוקף גם על המלאים. לעשות חילוקים ושינויים – זה כן הוציא את זה לשוק וזה לא הוציא את זה לשוק – זה פשוט לעשות עוול שאין כדוגמתו.
אני אומר לך: אני לא חסיד של בג"ץ, אבל אם מישהו ילך לבג"ץ על החלטה כזאת לא שוויונית הוא יזכה, זה דבר שהוא נורא ואיום. אי-אפשר יהיה להסביר: אבל הפחתנו – לא הפחתתם, הוספתם.
היו"ר אלכס קושניר
¶
חבר הכנסת גפני, הנקודה ברורה. אנחנו בדקנו את הסוגיה הזאת של אפשרות להחזרים או החלה רטרואקטיבית. זה עלול ליצור עיוותים הרבה יותר גדולים. ואני אומר לכם שהנושא הזה של הכנסת צו לתוקף לפני דיון בוועדת הכספים, אני נמצא במגעים על זה מול משרד האוצר, לוודא שזה לא קורה להבא, כי זה באמת מייצר פה הרבה מאוד קשיים. וינון, אם אתה רוצה לסוגיה הזאת, אז תגיד; אם לא, אז אני אתן למירי לענות, ואז אתה? בבקשה, מירי.
מירי סביון
¶
לגבי ההחלה של הצו שכרגע נמצא בתוקף מ-1 בנובמבר – אז ההחלה הייתה בשני מקומות: אחד, בהחלה של מס קנייה על מוצרים שיובאו לארץ החל ממועד הכניסה של הצו לתוקף; והשנייה בצורה חד-פעמית על המלאי הקיים. ולכן מאחר שהצו נכנס לתוקף ב-1 בנובמבר, ושם התוקף שלו, אז התעריפים גם לגבי מס קנייה, לגבי מוצרים שיובאו, וגם לגבי מלאי קיים, הם לפי התעריפים בצו הנוכחי.
צריך לקחת בחשבון שמאז שהצו הזה נכנס לתוקף בעצם המוצרים שווקו תחת ההנחה שמס הקנייה שמוטל עליהם זה מס הקנייה שבצווים, והמחירים האלה גולגלו לצרכנים.
מירי סביון
¶
לא תמיד מי ששילם את מס הקנייה זה מי שמחזיק את המוצר הזה במלאי. יכולים להיות מצבים שבהם המלאי הזה גולגל ממישהו שבעבר החזיק מלאי למישהו שעכשיו לא מחזיק מלאי.
מירי סביון
¶
כרגע המצב הוא שאנחנו חושבים שגם אין אפשרות לעשות את ההחזרים האלה, גם לא ניתן כרגע לחבר דווקא - - -
מירי סביון
¶
אני אסביר. אחד, זה מייצר כאן איזשהו עיוות, שיכול להיות שגורם אחד הוא זה ששילם את מס הקנייה או היטל המלאי ומישהו אחר הוא זה שמחזיק את המלאי הזה, מכיוון שהמלאי בינתיים עבר ידיים בחודש הזה.
מירי סביון
¶
בהגדרה בתקופה הזאת היה גם מסחר במוצרים האלה, ולכן אין זהות בין מי ששילם מלאי או מס קנייה למי שבהכרח - - -
משה גפני (יהדות התורה)
¶
אבל למה אי-אפשר לתת לכולם את ההנחה הזאת, את התשלום היותר-זול? למה? מה זה הסדום והעמורה הזה? חוקי סדום.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
מירי, אני לא מבין את הדבר הזה שאי-אפשר פתאום להחזיר. כשאתם רוצים לקחת מהאזרח שנתתם לו – בעצמאים – ידעתם לקחת בחזרה, פתאום כשאתם צריכים להחזיר כסף אתם לא יודעים להחזיר כסף. זה דבר שלא נשמע לי הגיוני. זה פשוט לקחת את אותם יבואנים, את אותם יצרנים, ופשוט להתעלל בהם. אם את מאמינה להם, הוא אומר לך: נמצאת לי במלאי כרגע סחורה X, שאותה עדיין לא שיווקתי בחוץ; נמצא לי על המדפים, נמצא לי בכל מקום, X סחורה – תזכו אותו על פי הסחורה הזאת. אין בעיה שתעשו את זה. אלא אם כן את אומרת: הוא שקרן, הוא רמאי, הוא נוכל, אני לא מאמינה לו. באמירה שלך שאת לא יכולה להגיע אליו, כי חלק שווק, חלק לא, בעצם את אומרת לו: תשמע, אני לא מאמינה לך, אתה שקרן, אתה רמאי, אתה נוכל.
זו אמירה שכל פעם שאתם מגיעים לפה אני אומר לכם עליה, ההסתכלות שלכם – פעם זה על עצמאים, עכשיו זה על אלה, אבל כל פעם זה ככה – זה לא נכון ולא ראוי. גיא, ההסתכלות הזאת לא נכונה ולא ראויה.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
גם לא פרסמתם. אתה מבין את הבעיה שלכם? כשאתם רוצים לעמוד על מה שאתם רוצים אתם יודעים לעשות את זה. עכשיו אתם מגלים: אנחנו לא מסוגלים לעמוד על רצוננו. אין דבר כזה לפרסם צו ולשלוח אותו לאזרחים החלשים, לעשוק אותם, לגזול אותם. וכשאני אומר לך: בוא תחזיר להם כסף – אתה לא יודע להחזיר להם כסף. אז מה אתה רוצה מהם? מה אתם רוצים מהם? להתעלל בהם?
משה גפני (יהדות התורה)
¶
יכול להיות שתגנבו כסף מאנשים. לא תהפכו להיות צדיקים. לא תהפכו להיות צדיקים. אתם לא יכולים להיות צדיקים.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
גיא, יש דברים שגם אם אני לא מסכים איתך אני יכול להבין את ההיגיון, פה אני לא מבין.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
הכנת פה את הצו לפני האישור. מה אתה משווה לי? זו לא השוואה מה שאתה עושה. פה הכנת צו, הורדת אותו לשטח, שילמו, עכשיו אנחנו עושים שינוי בצו כי אתם הייתם – בשליחות של האוצר או של המשרד להגנת הסביבה, לא יודע מי עשה את זה – שלומיאליות לשמה.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
לא, האוצר, כולם. שלחו את הפקידה לבדוק לי 30 אוצרים – זה לא אני אמרתי, זה המשרד להגנת הסביבה אמר, שבדקו 30 אוצרים. לא בדקתם את תו התקן לפני זה, לא עשיתם כלום, כל ההליך הוא פסול. היה מצופה מכם שתהיו הוגנים ותגידו: עשינו הליך פסול, פגענו באזרחים. אנחנו רוצים להפסיק את הצו הזה עכשיו, לעשות reset, ולבוא עוד שבועיים, עוד שלושה, עם צו מסודר, לזכות את האנשים שנתנו להם את זה. כשאתם רוצים אתם יודעים להגיע לאזרח הכי קטן, לקחת לו את השקל האחרון שנשאר לו, ולהשאיר אותו עוד במינוס של שני שקלים. כשאתם רוצים אתם יודעים לעשות את זה. רשות המיסים, כשהיא רוצה, היא יודעת להיות במקום – אני לא רוצה להתבטא ולהגיד: הכי אכזר, אבל במקום הכי קשה. פתאום כשאומרים לכם להחזיר להם, אתם אומרים: אנחנו לא יודעים איך מחזירים? בגלל ה-3.6 מיליארד נמצאים אצלכם בקופה של האזרחים.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
לא, אבל אתה צריך לדבר על הנושא הזה שעכשיו הוא אומר לך. אתה יודע מה? באתי לדבר על משהו אחר, מירי אומרת לי תשובה לא מקובלת. ואם היא מקובלת עליך, אדוני היושב-ראש, אין לי כבר מה להגיד. היא אומרת לך: אנחנו לא יודעים להחזיר להם כסף.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
אבל הינה אני אומר לך: תחזירי, את אומרת: לא, זה יצא. אני אומר לך: תאמיני לו. יש אחד שהוא רק יבואן, יש אחד שיש לו גם חנויות. הוא אומר לך: תשמעי, יש לי סחורה כרגע על המדפים שעוד לא מכרתי. הרי עוד חודש הוא יצטרך להגיש לך את המלאי בשביל סוף שנה. הוא עושה לעצמו ספירת מלאי, הוא יודע הכול. הוא אומר לך: בספירת מלאי שלי נמצאת אצלי עכשיו סחורה X, אני לא רוצה שתגבו לי עליה כמו הצו הישן. תאמינו לו. למה אתם לא מאמינים לו? למה אתם עושים אותו שקרן? מה הוא מבקש מכם? אין לי כסף, הרגתם אותי.
פעם שעברה היה פה יבואן שאמר לכם: תשמע, 120,000 שקל מס, אני משלם אחר כך עוד איזה 140,000 שקל, יצא לו בקיצור איזה 280,000 שקל רק על המס עם הכפל הזה שהיה פה. מה אתם רוצים? לקחת אותם באלונקה? לקבור אותם? זה לא ראוי לעשות את זה. תצאו מזה בכבוד, תגידו: אנחנו מזכים אותם, נותנים להם עוד שלושה חודשים, ועל הצו החדש עכשיו נעשה את זה. למה להתעלל באנשים האלה? מסכנים. כי הם לא זועקים פה? בגלל שהם ילדים טובים?
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
לא, זה מטמטם אותי. ואתה הולך איתם ומסכים איתם? תשמע, אני לא יכול לראות עוולה, לא מסוגל לראות את הדבר הזה. מתחילת הדרך זו עוולה, ההתנהלות של זה, הדרך שזה הגיע לפה. ואתה, במקום שתצעק עליהם ותזרוק אותם בצורה הכי בוטה שיש, אתה פשוט מגבה אותם ואומר להם - - -
היו"ר אלכס קושניר
¶
אתה מכיר אותי, אני לא צועק וזורק, אבל אנחנו באמת במשך השבוע וחצי האחרונים ניסינו לבדוק דרך איך אפשר לעשות את זה בצורה צודקת, אבל היות שאי-אפשר להפריד - - -
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
לא, אבל רק עניתי לה על זה. רציתי לדבר על שני נושאים. קודם כול כשאתם ממסים, יש כלים שאנחנו יודעים שהם כלים שמתכלים. גילוי נאות: שמאי הציג בפניי גם כלים שמתכלים בתוך שנתיים-שלוש. אם אתם רוצים באמת לעשות לתועלת, ודיברנו על זה: כלים שמתכלים – תיתנו שם עידוד, תורידו שם מס. אתם לא עושים גם את זה. כלומר, אתם אומרים: מבחינתנו החלטה שרירותית. זה אחד.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
הדבר הנוסף זה הכוסות בקרטון במשקל – ב-5% שיש בהם פלסטיק, אתם ממסים אותם בקילו, ביחסיות, כמו שאתם אמרתם, זה יוצא אותו דבר. אז זה לא הוגן ולא נכון.
והדבר האחרון, דיברתי איתך על זה ואני אדבר עוד פעם: בתי החולים אומרים שזו בעיה זיהומית לפני בעיה כספית. אנחנו דואגים לבעלי חיים לפני שדואגים לחולים, לאזרחים, שכל אחד מאיתנו, חלילה, יכול להגיע לשם, וכל אחד מהמשפחה שלנו יכול להיות שם, בתוך בתי החולים. אומרים מנהלי בתי החולים: יש לנו בעיה זיהומית, בעיה בריאותית ולא בעיה של כסף. הכסף זו גם בעיה, שנחנקים ונאנקים תחת המשא הכבד של הכסף.
אבל, המשרד להגנת הסביבה, אתם צריכים להבין שבבתי החולים מאושפזים – לא הווטרינריים, בתי החולים של האנשים, אנשים פשוטים, כמוני וכמוך – כל אחד מאיתנו פה יכול להיות מאושפז שמה. זה לא בית חולים ווטרינרי שאנחנו דואגים קודם לחיות – הוא נחנק מהפלסטיק הזה או מהפלסטיק הזה. הם אומרים לנו: יש בעיה זיהומית. תנו להם.
אתם יודעים מה? יש כאלה שעברו לפני הקורונה, יש כאלה שעברו בקורונה, תגידו: אנחנו מוכנים להחריג את זה לעוד שנה, עד סוף הקורונה. אבל תבינו אותם, הם זועקים בשביל המשפחות שלנו, בשביל כל אחד מאיתנו שעלול להיות שמה. הם משתמשים בחד-פעמי בגלל המצב הזיהומי. תעזרו להם, תפתחו את הלב שלכם בשבילם. אתם לא רוצים לפתוח את ההיגיון, תפתחו את הלב.
היו"ר אלכס קושניר
¶
אין בעיה, יהיה לך ברוויזיה. - - (תיקון מס' 3), התשפ"ב–2021 (כלים חד-פעמיים). מי בעד הצו? להרים את היד.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
אתה מבין שב-12:10 אנחנו נמצאים פה בדיון? לא, אבל אתה מבין שאנחנו נמצאים בדיון, אתה אומר לנו שפרסמת אותו.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
לא, הוא אומר ב-12:10. ב-12:00 החזרת אותנו, זה היה ב-12:10. זה לא נכון, הצו לא פורסם, לא ראינו אותו, אתה לא יכול להצביע עליו.
שגית אפיק
¶
אני רוצה להגיד שני דברים: אחד, מרגע שהצו פורסם ברשומות הוא בתוקף. זאת אומרת, מרגע זה הדין שחל מהשעה שפורסם הצו זה הדין שבצו המקל. זה דבר אחד. דבר שני, אומר מנהל הוועדה שהוא הפיץ לכם אותו בטרם ההצבעה. הצו הוקרא כאן עם התיקונים שנעשו. כמובן שתמיד ראוי שתהיה לכם שקיפות ושתקבלו את הצו מבעוד מועד ושתוכלו להצביע. במקרה הזה, בגלל שהצו כבר הוקרא, ואומר מנהל הוועדה שהוא הועבר לכם - - -
שגית אפיק
¶
אפשר להצביע גם מחר. שוב, זה בתוקף. זה לא משנה הצבעה היום או מחר לצורך העניין. אבל מבחינת מהות, הצו הוקרא לכם. אני לא רואה סיבה לעצור עכשיו - - -
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
אז מה זה נקרא? ברגע שהוא הוקרא לנו זה אומר שאנחנו עברנו על הצו הזה ואנחנו מצביעים עליו?
שגית אפיק
¶
שוב, אנחנו חוזרים לפרוצדורה. מרגע שהצו פורסם ברשומות הצו בתוקף. זו הפרוצדורה. הוא בתוקף ל-60 הימים הקרובים, אלא אם כן הוועדה מבטלת אותו.
היו"ר אלכס קושניר
¶
טוב, תודה רבה.
אני מעלה את הצו להצבעה. מי בעד הצו? להרים את היד. מי נגד הצו?
הצבעה
אושר.
משה גפני (יהדות התורה)
¶
אנחנו נבקש להשיג על ההחלטה הזו ברגע שאנחנו נדע שהצו הזה הונח. אנחנו נבקש להשיג עליו ולקיים דיון במליאה.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
ואני הייתי מבקש שמירי תסביר להם לפרוטוקול מה שהם ביקשו מקודם. זה מאוד חשוב - - -
מירי סביון
¶
הצו שהיה בתוקף עד לפני חצי שעה או משהו כזה הוחל מ-1 בנובמבר. המשמעות של ההחלה שלו זה שגם סחורות שיובאו החל מהמועד הזה וגם המלאי שהיה קיים בערב כניסת הצווים לתוקף, חויבו בתעריפים שנקבעו בתוך הצו הזה. וזו המשמעות של התחולה שלו החל מ-1 בנובמבר. מאז המלאי הזה עבר גלגולים, חלקו נמכר לצרכנים סופיים, שמן הסתם מס הקנייה גולגל אליהם בהתאם לשיקולים של עולם המסחר. וכיום המלאי הזה נמצא בכל מיני מקומות, שחלקם אולי שילמו היטל מלאי וחלקם לא שילמו היטל מלאי. ולכן כל דרך שבה אנחנו עכשיו ננסה למצוא מנגנונים לזכות את המלאי בידי מי שהוא נשאר, יכולים לייצר פה מצב של תחרות לא הוגנת בין מי - - -
אופיר כץ (הליכוד)
¶
ואולי זה לא ייצר? את כל הזמן אומרת "יכולים" ו"עלול". למה שלא תעשי בדיקה, קודם כול לראות אם - - -
היו"ר אלכס קושניר
¶
ינון, הדרך הנכונה, במסגרת האילוצים שיש פה – ויש פה אילוצים, אני לא אומר שזה מצב אידיאלי – אבל זה לפעול לפי דין, כי ברגע שאתה עכשיו מקל, לצורך העניין, על המלאי שעוד לא מומש, אתה מפלה את אלה שמימשו את המלאי אתמול. מה ההבדל?
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
אז פעם שעברה אמרתי, שמה שהטילו על המלאי – אני בעד. למה? כי בסופו של דבר האזרחים ישלמו את זה, וזה שיש לו מלאי לא יכול להיות שהוא כביכול ימכור את זה ביוקר לאזרחים והוא יקבל את זה בזול. זה בסדר. אמרתי, אין בעיה שיהיה שוויוני. אבל אתה מגיע למצב שאתה עכשיו מוציא מלאי אחר. אז בגלל שאתה לא יכול לפצות - - -
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
לא, אבל יש לו עכשיו מלאי שהוא שחרר אותו, הוא הודיע עליו. הוא עדיין לא מכר אותו, הוא נמצא אצלו במחסן. למה אתה לא מזכה אותו במלאי?
היו"ר אלכס קושניר
¶
רגע, יש לי שאלה: אתה מכרת אתמול את הסחורה שלך למכולת ברמלה. מי שילם על המלאי? מי שילם המס?
רמי שר שלום
¶
אני אענה לך. ההצעה שאני מציע היא שיהיו שתי ספירות מלאי: ספירה ב-31 באוקטובר וספירה ב-30 בנובמבר. ככל שיש פה דלתא גם שלי וגם של המכולת, אז כל אחד ישלם על הדלתא שלו.
היו"ר אלכס קושניר
¶
ואם זה סופר-מרקט גדול? ואם יש לו מלאי שהוא מהחודש שעבר ומהחודש הזה? איך אתה יודע איזה מלאי נמכר ואיזה לא?
היו"ר אלכס קושניר
¶
טוב. אני אומר ככה: לצערי הרב, אני מבין שיש פה מצב שהוא לא משולם, אבל כל ניסיון לשנות את זה מייצר עיוות עוד יותר גדול.
היו"ר אלכס קושניר
¶
ולכן לצערי אין לנו פתרון לזה. ככה זה נשאר. אני נועל את הישיבה וניפגש מחר בשעה 09:00 בבוקר.
תודה רבה. הישיבה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 12:35.