פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-וארבע
הכנסת
110
ועדת הכלכלה
13/12/2021
מושב שני
פרוטוקול מס' 112
מישיבת ועדת הכלכלה
יום שני, ט' בטבת התשפ"ב (13 בדצמבר 2021), שעה 10:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-24 מתאריך 13/12/2021
הצעה לדיון מהיר בנושא: "עמלות כספומטים פרטיים", הפגיעה בשירות לאזרחים ותיקים בשל סגירת סניפי בנקים
פרוטוקול
סדר היום
1. הפגיעה בשירות לאזרחים ותיקים בשל סגירת סניפי בנקים
2. הצעה לדיון מהיר בנושא: "עמלות כספומטים פרטיים"
מוזמנים
¶
נורית פלתר איתן - מנהלת מחלקת תקשורת וקשרי ממשל, בנק ישראל
איילון בנימין - ראש מטה מחלקת תקשורת, הסברה וקשרי ממשל, בנק ישראל
עודדה פרץ - סגנית המפקח על הבנקים, הפיקוח על הבנקים, בנק ישראל
גרניט אופק - יחידת אסדרה צרכנית, הפיקוח על הבנקים, בנק ישראל
אילת שמעון - הלשכה המשפטית, רשות שוק ההון, משרד האוצר
אהוד מוריה - מנהל מח' שירותים פיננסיים, רשות שוק ההון, הביטוח והחיסכון, משרד האוצר
נטע אבן צור - מרכזת בכירה, פניות הציבור, המשרד לשוויון חברתי
אודי פוגל - כלכלן, רשות התחרות
גלי כספרי - מנהלת מחלקת מחקר, איגוד הבנקים
טיבי רבינוביץ - מנהל קשרי חוץ, איגוד הבנקים
רונן סולומון - מנהל תחום פיננסים ושוק ההון, איגוד לשכות המסחר
משה כץ - מנכ"ל כספונט בע"מ
אביעד לחמנוביץ - יועץ משפטי חיצוני, קרן התמר
רן מלמד - מייסד נקודת מפנה, המרכז לקידום מדיניות של רווחה כלכלית
משה אשכנזי - נציג הסתדרות הגמלאים בישראל
שי אבו - יושב ראש, איגוד היועצים והמאמנים לכלכלת המשפחה בישראל
דורית פרי - אזרחית שנפגעה מסגירת כל סניפי הבנקים באזור מגוריה
שרון קנובליך - תוכנית חיסכון, חדשות 12
דורון יהודה - ארגון הנכים בישראל
רישום פרלמנטרי
¶
אלון דמלה
1. הפגיעה בשירות לאזרחים ותיקים בשל סגירת סניפי בנקים
2. הצעה לדיון מהיר בנושא: "עמלות כספומטים פרטיים", של ח"כ עופר כסיף, ינון אזולאי, נעמה לזימי, שלמה קרעי, ג'ידא רינאוי-זועבי (מס' 92).
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
שבוע טוב. אנחנו מתחילים את דיוני ועדת הכלכלה של השבוע הזה בכנסת בנושא מאוד מאוד חשוב, מורכב, שמשפיע על חיי אזרחים רבים, וגם כמובן, כמו דברים אחרים, משפיע על יוקר המחיה בישראל. הנושא שנדון בו הבוקר עוסק בעמלות כספומטים פרטיים ובנקאיים, כפל העמלות, ועלות העמלות, ואם בכלל יש פה שוק חופשי, אמיתי ותחרות, ואם יש פה מגמה שפגעה באזרחים לאורך השנים.
נגזר מהסיפור הזה הוא הנושא של סגירת סניפים. סגירת הסניפים פוגעת באוכלוסיות החלשות ביותר בחברה. וגם על כך ניתן את הדעת היום.
היוזמה לדיון בסוגיית העמלות של הכספומטים הייתה בתוך הוועדה עצמה וגם על ידי חברי כנסת – בוקר טוב, מרגי – ביוזמת חברי הכנסת נעמה לזימי, ינון אזולאי, ג'ידא רינאווי-זועבי, עופר כסיף ושלמה קרעי. וגם פנייה של חבר הכנסת יעקב מרגי לדון בנושא הזה בוועדה. בקיצור, זה הגיע מכל הכיוונים.
וגם יש לציין את החשיפה של שרון קנובליך מתוכנית חיסכון בערוץ 12, שהציגה את הפרדוקס של כפל העמלות ועלותן. ועל כך נעמיק היום.
אנחנו נשמע שישה דוברים, ולאחר מכן סבב חברי כנסת, ולאחר מכן ננסה לאפשר לדוברים נוספים להשתתף בדיון. חברי הכנסת ידברו לפי סדר הגעתם לוועדה. זה הנוהג שלנו.
כמה נקודות חשובות בפתיח של הדברים. מספר הכספומטים הפרטיים עלה ב-227% בעשור האחרון. מספר הכספומטים הבנקאיים עלה רק ב-35%. זאת אומרת, יש פה מגמה של הסרת אחריות של הבנקים מניהול הכספומטים, אולי הסרת אחריות והגדלת רווחיות, שתכף נדבר עליה. אבל דווקא בשנים האלה, באותן שנים, בעשור הזה של 2012–2019, חלה ירידה של 11% במספר סניפי הבנקים, בחמשת הבנקים הגדולים.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
המספרים מעידים על כך שב-2006 היו לנו 1,030 סניפים. בשנת שיא, 2012, היו 1,183. עדיין היינו כבר בעולם דיגיטלי, ועדיין מישהו חשב שיש מקום להגדיל סניפים. וב-2019 אנחנו ב-1,044. בעצם עשינו את כל הדרך לטמיון. מ-2006 עד 2019 מספר הסניפים בישראל לא השתנה. האוכלוסייה גדלה. הערים גדלו. היישובים גדלו. השכונות גדלו. ונעלמו הסניפים.
גם בחוק וגם בפיקוח על הבנקים יש דרישה, אני חושב, לפי תקנה 400, לבנק לנמק ולשקול שיקולים של פגיעה באוכלוסיות מוחלשות. אבל בסוף, כשאתה נותן לו את הסמכות הבלעדית לקבל את ההחלטה הזאת בעולם לא תחרותי, ואנחנו יודעים שאין מספיק תחרות ותנודות בעולם הבנקאי בין לקוחות, שזה ידוע שרוב הלקוחות לא זזים מהבנק שלהם, אז אנחנו בבעיה.
עוד בעיה שנובעת מהסיפור הזה היא העלות, האגרות של המשיכה. הפרטיים לוקחים בסביבות 5 –8 שקלים. אבל הבנק לא מוותר על חלקו בכספומט הפרטי, ומוסיף 1–2 שקלים.
עכשיו, מדברים רק על המשיכות בכספומטים הפרטיים, משהו בהיקף של 13 מיליארד שקל. עכשיו, המשיכה הממוצעת שם היא 600 שקל בערך. ואם אתה לוקח מזה את העמלה, נניח, 6 שקלים, לא הלכתי על הגבוה ביותר, זאת אומרת, זה - -
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
600 זה הממוצע. 650, אם אתה רוצה. אבל זה גדל ב-2019 ל-1,000. אתה צודק. אבל אני אמרתי 600, כי הרבה אנשים נשארים באפשרות הזאת.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
אגב, מציעים להם את הסכום הזה למשוך, כי שם העמלה יוצאת הכי טוב. אתה לוקח פחות כסף ומשלם יותר, כי זה מחיר מוחלט של העמלה. הוא לא באחוזים. הוא בשיעור מוחלט.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
אתה רואי חשבון, אתה מבין מהר. אמרתי. בכוונה עושים את המספר הזה כי הוא משתלם. אז נניח שהרוויחו את ה-6 שקלים על 600% מהפעילות, על 13 מיליארד, פעילות עסקית של הפרטיים, אחוז אחד, אתה יודע, 130 מיליון שקל. מי תרם את זה לפעילות העסקית במשק? האזרח הקטן.
עכשיו, הרבה אנשים רוצים לנהל את הכספים שלהם במזומן. הם אומרים: אני מפסיק לעשות אשראי, מפסיק הלוואות, מושך את ה-600 שקל לשבוע של המזון. אם אני עושה רכישה, אני משלם במזומן. אותו אדם, נניח, מושך שלוש פעמים בשבוע מבנקט, בערך 15 פעמים בחודש. תכפיל לו את ה-7 שקלים, 8 שקלים. תראה מה הצטרף להוצאה שלו. 100, 120 שקל הוצאה רק על עמלות על כספומטים.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
ומי נהנה מהשינוי הזה? הבנקים. כי הבנקים היו פעם בעיקר הכספומטים. והיום הבנקים הפכו, אם ב-2012 היו 1,400 כספומטים פרטיים ו-1,800 בנקאיים, היום יש 4,600 פרטיים ו-2,400 בנקאיים.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
הבנקים יעני הפריטו את התחום הזה. ויש להם חברות, חברת מס"ב וחברת שב"א – שירותי בנקאיים משהו, אוטומטיים, אני מנחש. שירות בנקאי אוטומטי, שב"א. בקיצור, הנתח של הבנקים הגדולים בפעילות של מס"ב ושב"א, חברות בבעלות הבנקים, 99%. זאת אומרת, יענו, חברה פרטית. עוד חברה קמה. עוד תקורות. מעניין למה הפריטו את הפעילות הזאת. אתה יודע למה? כי זה לא נוח. כי לנהל כספומט זה לא נוח. זה להכניס כסף.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
זה לתת שירות. פתאום הבנק צריך לתת כסף ושירות, אז הוא מפריט את החברה הזאת, מעודד את הפרטיים, ומרוויח על הפרטיים. ופתאום האזרח, מאז שיש פרטיים, עלו לו העמלות פה במאות אחוזים. ויש עוד עניין בדבר הזה. החברה הפרטית, שנקראת כספונט, יש לה נתח של כמעט 76% מהעמדות החוץ בנקאיות. אבל זה לא מונופול. זה שוק חופשי. זה הכול סבבה, לא? מרחב ההזדמנויות. חברה אחת, 76% מהעמדות החוץ בנקאיות. אתה בטח יש לך מה להגיד על שאני אומר, מטבע הדברים.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
אבל אתה תתאפק, ואני מקווה שזמנך יגיע. אבל שאתה קוטע אותי באמצע ההתלהבות שלי.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
אני פשוט מתאר את עקרונות השוק החופשי בישראל. אז הבנקים לא רצו לנהל כספומטים, כי זה לא נוח, כי זה כסף מזומן. זה רעש. אז נתנו את זה לחברות פרטיות שלהם לנהל. אז העמיסו וכאילו הפרידו את זה מהפעילות שלהם. ואפשרו לשוק הפרטי לחגוג.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
אני הופתעתי שזאת השאלה שלך. חשבתי שהפעם אתה תגיד: הבדלים בין קשישים לצעירים.
סמי אבו שחאדה (הרשימה המשותפת)
¶
לא. כי, אדוני, כשלא מודדים, גם לא רואים. מה שלא נמדד, לא עולה לשיח.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
אתה צודק, סמי. ואני מעריך שהאזרח הערבי, ואתה בטח תסכים איתי, פועל יותר במזומן ואולי משלם יותר עמלות, כי הוא רוצה - - -
נעמה לזימי (העבודה)
¶
לא. מיכאל, גם פה נשאלת השאלה, מה ההשלכות על שוק שחור בתוך הדבר הזה, ובטח בחברה הערבית ובכלל. כי כשסוגרים את האופציה למקום ממוסד להיות משמעותי, נכנסים. אין ואקום. לא נשאר פה ואקום.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
כולם רשומים. אבל קודם כול נשמע כמה אנשים, שיהיה בשר בדיון הזה. ואחר זה אני אתן לכם. אני חושב שהצגתי את עיקר הבעיה. אבל אני מתפלא על רשות התחרות, שיש שפה חברה עם 76% החזקות בשוק, והיא לא מכריזה עליה כמונופול. ולחברה הזאת נתנו חופש בקביעת האגרות. תאר לך שחברת החשמל הייתה בחופש בקביעת מחירי החשמל, איזו צעקה. או מקורות, חופש מחירים.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
אני לא יודע. אני יודע תמונת מצב. אני יודע תמונת מצב, ש-99% מהכספומטים הבנקאיים בשתי חברות בנק של חמשת הגדולים, ו-76% של החוץ בנקאי בחברה אחת.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
לי יש בעיה בעיקר עם הבנקים שסגרו סניפים, והם צריכים לפתוח בכל סניף שנסגר שלושה כספומטים חינמיים. פחות ריביות לחברות פרטיות.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
נכון. וזו הפגיעה. זה הנושא השני של הדיון היום: סגירת הסניפים ופגיעה בחלשים.
עודדה פרץ, סגנית המפקח על הבנקים – כל הדוברים שאני ציינתי עכשיו, יש לכם ארבע דקות להציג את הדברים. עודדה פרץ, בבקשה, מהפיקוח על הבנקים.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
אם זה יהיה מרתק, זה יהיה חמש דקות. אבל יש לנו הרבה דוברים. את יודעת, אם זה ארבע דקות, אז אף אחד לא גנב זמן. זה בסך הכול, כנראה, 14 דוברים, נכון?
יעקב מרגי (ש"ס)
¶
לטובת העניין, כדי שיראו רק - - - שלי להסיר אותה מסדר-היום, שהמפקח או הממונה על הבנקים יאמר לנו גם מה תפקידו בחוק: אם לדאוג לאזרח או האינטרס שלו זה היציבות של הבנקים. מה סדר העדיפויות?
עודדה פרץ
¶
אוקיי. אז אפשר להעביר לשקף הבא? אוקיי. אז אנחנו נתחיל עם הרקע. בעצם אנחנו אומרים שבשנים האחרונות יש איזשהו שינוי דרמטי, לא רק בישראל, בכל העולם. וגם לא רק במערכת הבנקאית, אלא בכל התחומים שאנחנו חווים, שבעצם יש שינוי משמעותי שנובע מההתפתחויות הטכנולוגיות, שהובילו לכך שיש גידול גדול מאוד בהיקפי השירותים הבנקאיים שניתנים באמצעים טכנולוגיים. וכתוצאה מזה, יש שינוי בהעדפות הצרכנים, ואנשים פחות רוצים להגיע לסניפים. רוב האנשים פחות יש להם צורך להגיע לסניפים. הם מעדיפים לעשות את הפעולות שלהם, לקבל את המידע, לצרוך את השירותים הבנקאיים שלהם באמצעים דיגיטליים, אם זה באמצעות האינטרנט, ואם זה באמצעות אתרים, ואם זה באמצעות אפליקציות. ואנחנו יכולים להראות, אם תיתנו לנו, ששיעור הלקוחות שעושים שימוש בבנקאות באמצעים הישירים עלה בצורה ממש דרמטית. וגם משבר הקורונה מאוד מאוד חיזק את המגמה הזו.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
חברים, לא להפריע. אני אומר לחברי הכנסת לא להפריע, בבקשה. ולך אני אומר: בואי נצלול לעמלות, לעלויות. זה מה שאנחנו רוצים לדבר. ולסגירת הסניפים.
עודדה פרץ
¶
אני רוצה רגע לענות לחבר הכנסת מרגי ולומר לו שאנחנו בטיפול שלנו בבקשות לסגירות סניפים – זו סמכות שניתנה למפקח על הבנקים בחוק הבנקאות: רישוי בעקבות יוזמה של חבר הכנסת כבל באוגוסט 2016, ומאז אנחנו בודקים. כל בנק שרוצה לסגור סניף, הוא צריך לקבל אישור מהפיקוח על הבנקים. ואנחנו בודקים כל בקשה ובקשה. אנחנו גם הוצאנו הוראה, הוראה 400, שקובעת מה הבנק צריך להעביר לפיקוח כשהוא מבקש.
עודדה פרץ
¶
כל בנק שרוצה לסגור סניף, צריך לפנות אלינו. ואנחנו, גם בעקבות החוק הזה, קבענו הוראה שקובעת מה הבנקים צריכים לבחון כדי לדאוג לכך שייתנו את השירותים, תחליפים טובים ללקוחות כשהם סוגרים סניפים, ומה המדיניות שהם צריכים לקבוע. ויש לנו טופס בהוראה שאותו הם צריכים למלא, ולמלא הרבה מאוד פרטים, כדי שאנחנו נוכל לוודא שהם נותנים את המענה הראוי ללקוחות, לכל הלקוחות.
אני רוצה לציין שהנושא הזה הוטל עליי, כי אני אחראית בפיקוח על הבנקים על כל מה שקשור להגנה על הלקוחות, בכל מה שקשור לכך שהבנקים יפעלו בצורה הוגנת כלפי הלקוחות שלהם. ולא בכדי זה הוטל עליי, כי היה ברור שברגע שאני אצטרך לחתום על דבר כזה, אני אחתום על כל אישור, לאשר רק אם אני אהיה בטוחה באופן שאני אוכל לישון בלילה אחרי זה, שהלקוחות לא נפגעו וניתן להם מענה הולם לצרכים שלהם.
אוקיי. אז אני רוצה להגיד שהעלייה שחלה בשירותים הדיגיטליים היא ממש ממש דרמטית, היא נובעת מזה שהסרנו חסמים ומזה שאנשים רוצים לעבור לדיגיטל. כמו שאמרתי, זה יותר נוח, זה יותר יעיל. אתה יכול לעשות את זה בלילה במיטה או מהכורסה. זה יותר זול וזה יותר נגיש. ולרוב האנשים כדאי לעשות, כל מי שיכול ורוצה לעשות, את הפעולות בדיגיטל. והעלייה היא מ-45% - - -
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
140 זה 10% מהסניפים בבנקים. ומה מדהים? שב-2006 היינו אותו מספר, ולבד הבנקים החליטו להגדיל עד 2012 ל-1,163. ובתוך שבע שנים, הם הורידו עוד פעם 140 סניפים.
עודדה פרץ
¶
אז כן. עד 2012, בשנים עברו, כשבנק רצה לגדול, הדרך שלו לגדול הייתה באמצעות גידול בכמות הסניפים. למה אני התחלתי עם המעבר לדיגיטל? כי ברגע שהלקוחות עברו לדיגיטל, אין שום צורך שיעמדו פילים לבנים של סניפים ושיישבו שם פקידים ויחכו שייכנס לקח ביום. ולכן אני מה שאני מנסה להדגיש הוא שהצורך בנושא הזה בא גם מכיוון הלקוחות, מכיוון שרוב הלקוחות לא רואים סניף. אני לא יודעת מתי כל אחד מכם היה פעם אחרונה בסניף בנק.
נעמה לזימי (העבודה)
¶
את לא יכולה להגיד שהצורך בא מכיוון הלקוחות, ואת אומרת: בגלל שהם לא רואים סניף. הלקוחות לא ביקשו לסגור סניפים. הצורך לא הגיע מהלקוחות.
נעמה לזימי (העבודה)
¶
אי-אפשר להגיד דבר כזה. יש שלך פנייה מלקוח שביקש ממך לסגור סניף. אנא תראי לנו את זה, בבקשה.
עודדה פרץ
¶
אוקיי. אז אני אדייק. לא הצורך הגיע מכיוון הלקוחות, אלא העובדה שלקוחות לא מגיעים לסניפים מייתרת אותם. ואין שום צורך שיעמדו כל הפילים הלבנים וישבו שם פקידים ויחכו שאולי ייכנס איזה לקוח. זה לא הגיוני ולא יעיל.
נעמה לזימי (העבודה)
¶
מיכאל, השאלה היא אם יש כספומטים לכל סניף שנסגר? האם סגרתם סניפים לפי נתוני הגעה אליהם?
עודדה פרץ
¶
בוודאי. בבקשות של הבנקים אלינו לאשר להם סגירות סניפים, אנחנו בוחנים כמה לקוחות, כמה ההגעה של הלקוחות לקבל שירותים פרונטליים, מה הצורך שלהם להגיע לשירותים פרונטליים, כמה לקוחות בסניף הזה עושים את השימוש שלהם בדיגיטל. ולפי זה אנחנו רואים את הצורך של הלקוחות בסניפים.
עודדה פרץ
¶
אחד התחליפים המקובלים גם בארץ וגם בעולם לזה שיעמדו סניפים ריקים כל השבוע הוא סניפים ניידים או חלקיים. זאת אומרת, יישאר הסניף או יעברו לסניף יותר קטן. והוא יפעל יומיים-שלושה בשבוע במקום חמישה ימים. זה אחד התחליפים. או סניף נייד שמגיע ברכב.
נעמה לזימי (העבודה)
¶
20% מהבקשות שקיבלנו או שהן נדחו או שהן אושרו בהתניה שיישאר שם במקום סניף נייד או חלקי. 20%, לא 5%.
עודדה פרץ
¶
כמות התלונות שקיבלנו ב-2021 – לא דווקא תלונות, זה יכול להיות פניות – הייתה 14. זו כמות יותר נמוכה ממה שהייתה אפילו לפני שנכנס החוק לתוקף. זו כמות מאוד מאוד נמוכה של פניות. הנושא הזה כבר לא מעסיק את - - -
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
האם זה הגיוני שאדם ישלם שתי עמלות, גם לבנק וגם לפרטי? האם הגיוני שחברה אחת מחזיקה ב-76% מהשוק של החוץ בנקאי, ועדיין הן יכולות לקבוע איזה עמלה שהן רוצות? אין פה שוק חופשי.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
אם הבנק הפריט את שירותי הכספומטים, ועדיין שומר לעצמו הכנסה נטו, זו לא בעיה שלך?
עודדה פרץ
¶
הבנקים לא הפריטו את זה. כל המכשירים שב"א נמכרו בעקבות דרישה של רשות התחרות. אני מציעה להפנות את השאלה אליהם. זה לא משהו שהם עשו מיוזמתם ומרצונם כמו שתיארתם.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
והעובדה שהולכים ופוחתים הכספומטים הבנקאיים ויש יותר פרטיים, כי זה מניב לכולם יותר?
עודדה פרץ
¶
תראו, יש יותר, הרבה הרבה יותר כספומטים היום במדינת ישראל, וזה דבר טוב, גם פרטיים וגם בנקאיים. יש עלייה גם באלה וגם באלה. ויש פריסה מאוד מאוד רחבה. אנחנו במצב הכי טוב בעולם בנושא הזה. זה דבר טוב שבן אדם - - -
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
וזה נראה לך טוב, שהכספומטים התייקרו בישראל במאות אחוזים, העמלות לאזרח הקטן?
נעמה לזימי (העבודה)
¶
כסוגרים סניף בשכונה במעמד סוציו-אקונומי בין 2 ל-3, בן האדם המבוגר הזה מהקצבת זקנה המסכינה שלו ימשוך כסף ב-8 שקלים.
עודדה פרץ
¶
יש לנו הוראה ייחודית למדינת ישראל, שבכל מקום שיש סניף צריך להיות גם מכשיר. ובמכשיר הזה אפשר לגבות רק עמלת ערוץ ישיר שהיא בסביבות 1.5–2 שקלים. אוקיי? וזה משהו שהוא ייחודי. ולכן השורה הראשונה היא שהכספומטים במדינת ישראל, הבנקאיים, הם מאוד מאוד מאוד זולים. המשיכה מהם היא מאוד זולה.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
לא רק הסניפים, גם הכספומטים עצמם. אם השיעור שלהם באוכלוסייה היה פעם בסביבות 60%, לפי מה שאני רואה, 1,800 מול 1,400, היום הם הפכו ל-30% מהשיעור שלהם באוכלוסייה. אתם אפשרתם הסרת אחריות משירות כספומטים בסיסי לאזרח הפשוט ביותר.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
ואמרת דיגיטליות. זאת אומרת, בעולם דיגיטלי, היו צריכים להיות יותר כספומטים של הבנקים, כי אין אנשים.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
אתה תשלח לי את האגרה שלקחת מהלקוח. קח 6 שקלים חופשי כי מותר לך. קח 8 שקלים ותוסיף 1.2 שקלים לבנק. וכל זה לא תפקידך כמפקחת על הלקוח בבנק?
עודדה פרץ
¶
אז אני אסביר. אני אשמח אם אפשר יהיה לעבור לשקף הרלוונטי. כשסוגרים סניפים, אנחנו יצרנו דבר שנקרא מכשיר נדרש, כדי שבאמת כמות של הכספומטים הזולים לא תפחת. ואנחנו נראה שהיא לא פחתה, כמות של המכשירים הבנקאיים.
עודדה פרץ
¶
לא. הכמויות העלו, גם של המכשירים הבנקאיים וגם של המכשירים הלא בקנאיים. אתם יכולים לראות פה. הכמות של המכשירים הבנקאיים העלתה מ-2015 מבערך 1,700 ל-2,050. עלתה ב-350 מכשירים. והכמות של המכשירים החוץ בנקאיים עלתה מסדר גודל של 2,700 ל-4,900. עלתה כמעט פי שניים. זה שגדלו הכספומטים החוץ בנקאיים זה לא סותר את זה שגדלו גם מכשירים הבנקאיים. הם גם גדלו. זה לא במקום.
יעקב מרגי (ש"ס)
¶
התפקיד שלנו, מעבר לראות, מעבר לקבל נתונים סטטיסטיים, הוא גם לוודא איפה גם האזרח ניזוק, נפגע - -
יעקב מרגי (ש"ס)
¶
- - וגם איפה התחרות נפגעת ואיפה השירות מונגש או לא מונגש. אנחנו לא יכולים להתנחם בזה שאת אומרת לי: יש כמה מכשירים - - -
נעמה לזימי (העבודה)
¶
לא אכפת לי אם נפתח עוד מרכז ביג ושמת בו כספומט. מעניין אותי מה קורה בשכונות שהיה בהן פעם סניף ואין בהן היום כספומטים. זה שגדלו הכספומטים לא בהכרח אומר שזה שמונגש במקומות, בפריפריות מודרות. כולם יודעים את זה. גם הם אומרים.
עודדה פרץ
¶
אני יכולה להראות לך, בכל סניף שנסגר באזורים פריפריאליים שאין ממש בקרבת מקום כספומט של בנק אחר. אנחנו נדרוש.
עודדה פרץ
¶
לא. תקשיבו, רגע. בכל אישור סגירה, אם אנחנו מאשרים סגירה של סניף, אנחנו יכולים להתנות בהתניות. אחת ההתניות היא השארת מכשיר כספומט שממנו אפשר יהיה למשוך מזומנים. וכאשר אנחנו, במסגרת הסגירה, דורשים מכשיר - - -
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
אז תרשמי. ואנחנו ניאבק על זה שתעני. שלמה, שאלה בלבד. עכשיו זה שאלות לעודדה, בבקשה.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
שאלה. הבעיה העיקרית שלי, היחידה אולי, היא עם הבנקים שמפעילים כספומטים וגובים העמלה הגבוהה הזו. בנקים לא צריכים להרוויח רווח נוסף, בפרט שאין להם את כל העלויות של הפרטיים. אין תשלום מסלקה של 2 שקלים על כל פעולה. אין להם עמלת משיכת מזומן מהבנק כמו הפרטיים. הפרטיים זה שוק חופשי ותחרותי.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
השאלה היא מדוע לא תשקלו להורות לבנקים שלא ישתתפו בעסק הזה של הכספומטים הפרטיים? הם מנצלים את הכספומטים הפרטיים להיכנס, את אותם 400, אני לא יודע כמה כספומטים שיש, הם גובים שם כפל עמלה, גם עמלת שורה וגם את ה-2 שקלים.
סמי אבו שחאדה (הרשימה המשותפת)
¶
עודדה, את אומרת שאיפה שנסגרו סניפים, אתם חושבים שיש שם כספומט. אני גר ביפו. עכשיו אני לא יודע אם אתם קוראים ליפו פריפריה או לא פריפריה, באזור שאני גר בו, 50 מהתושבים הם מתחת לקו העוני.
סמי אבו שחאדה (הרשימה המשותפת)
¶
שלושה סניפי בנקים. אין אף כספומט אחד של בנק קרוב אליי במרחק של כמה קילומטרים, אוקיי? כשאת אומרת את מה שאת אמרת עכשיו, את בטוחה והדבר הזה? שאיפה שנסגר סניף בנק, יש שם באמת כספומט?
נעמה לזימי (העבודה)
¶
בהמשך לשאלתו של מיכאל על מספר הכספומטים, הרי כספומט זה לא רק משיכת מזומן. הוא המידע ופעולות, הוא צ'קים, הוא הרבה דברים. ולכן תמיד בסניף היו, גם סניף עם 20 עובדים, וגם חמישה כספומטים. לא סתם זה היה כך. אז צמצום של כספומט אחד זה קודם כל לעג פשוט לכל דבר, וגם אם בכלל זה קיים, כי את אמרת נדרוש ולא זה.
אני רוצה לדעת: האם אתם בודקים את הדברים רק על בסיס מספר תושבים במרחב – לא שזה לא נכון – ולא על בסיס נתונים סוציו-אקונומיים ואוכלוסייה? כי באמת לי אין ספק שאתם לא עושים את זה, בגלל שאני גרה בשכונה. מה לעשות, לא כולם פה גרים בצהלה. אני גרה בשכונה באמת ותיקה בחיפה, לא פשוטה. אני ראיתי מה עשיתם. זה מקומם אותי, התשובות גם ששומעת פה וכל באמת משיכת הדברים. אני רוצה להבין, לפי נתונים, מה נעשה עד עכשיו?
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
¶
כן. אני רציתי לשאול למעשה שתי שאלות, אחת מהן אולי קצת פחות קשורה, אז תכף נראה. דבר ראשון, לפי הנתונים שהגיעו אלינו גם מהממ"מ וגם ממקורות אחרים, יש פער גדול בפריפריה כשמדובר – לא בפריפריה, בכלל – כשמדובר במשיכות מכספומטים לא בנקאיים, כשפער גדול מאוד בין מספר המשיכות לבין גובה המשיכות.
עכשיו, זה לכאורה, ועל כך אני שואל, יוצר בעיה. מדוע? משום שבנוסף לדברים שנאמרו – וכשיגיע תורי, אז אני ארחיב יותר - -
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
¶
- - על הנושא של פגיעה בעיקר באוכלוסיות המוחלשות – כולנו יודעים שבמכשירים לא בנקאיים גובה משיכה מוגבל. זה אומר שאם אדם צריך להוציא גובה מסוים או סכום מסוים שהוא לא יכול להוציא ממכונות - -
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
¶
הוא צריך להוציא יותר מפעם אחת. כלומר, הוא משלם עוד יותר. עוד פעם משיכה, עוד פעם ועוד פעם את העמלה.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
היא גם לאלי טובול, סגן בכיר לממונה על רשות שוק ההון, שהם אמורים לפקח על הכספומטים הפרטיים.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
אבל אנחנו לא מוותרים לבנק ישראל על העברת התחום הזה לפרטיים, ועדיין הגדלת הרווחים של הבנקים הרגילים מהפרטה הזוחלת של התחום הזה, מהזנחת התחום שהוא לא נוח לבנקים.
אז, עופר, הוא יענה גם על השאלה שלך. מאזן, שאלה.
יבגני סובה (ישראל ביתנו)
¶
אני, קודם כול, רוצה להגיד תודה על הדיון הזה. בקצרה, לפני שאני אשאל את השאלה, אני רוצה להגיד, ואנחנו נפגשנו ויש לנו גם הצעת חוק שאמורה למנוע את סגירת הבנקים. אני חושב שאפשר בהידברות להגיע להרבה דברים. אנחנו דחינו את זה בגלל התקציב. אמרנו שזה לא הזמן. אחרי התקציב, אני לא פוסל שנחזור לסוגיה הזאת.
שאלה פשוטה. פעם הייתה סוגיה של חנייה, כשאתה נכנס לחנייה, כל פעם כשאתה נכנס, יוצא, משלם על חנייה. פתרו את זה בכך שיש חנייה ל-24 שעות, נכון? יכול להיות שפה צריך גם לחשוב מחוץ לקופסה. אם בן אדם משתמש ב-24 שעות - -
יבגני סובה (ישראל ביתנו)
¶
עכשיו, רגע. רק שנייה. הייתה פה שאלה מאוד חשובה לגבי גובה המשיכה. יש כספומטים, אני לא יודע אם זה ATM או משהו אחר, שזה 400 שקל מקסימום.
יבגני סובה (ישראל ביתנו)
¶
אני אגלה לכם סוד. פה בכנסת יש כספומט שאתה יכול למשוך 2,000 ולשלם עמלה של 3 שקלים. אני לא יודע למה עשו את זה. מה, זו הנחה לחברי הכנסת?
יבגני סובה (ישראל ביתנו)
¶
אז אני לא ראיתי, לא נתקלתי בכספומטים עצמאיים ב-2,000 שקל אפשרות משיכה. לא ראיתי דבר כזה. בדרך כלל, זה מסתכם ב-400 שקל. אז פה יש מקום לחשיבה. החשיבה היא כזאת: גובה המשיכה, עמלה בהתאם לגובה המשיכה. דבר שני, כמו שאמתי, אם בן אדם עושה כמה פעולות ב-24 שעות, אז תעשו לו סוג של הנחה, סוג של מבצע. ואז אותו כספומט ידע לשקלל שאותו בן אדם משך כמה פעמים ב-24 שעות.
יבגני סובה (ישראל ביתנו)
¶
את יודעת, זה כמו במקדונלד'ס. פעם היו מחשבים אם אני לוקח צ'יפס וקולה בנפרד, היום - -
יבגני סובה (ישראל ביתנו)
¶
- - היום תוכנית עושה לך התאמה באופן עצמאי. היא מציעה לך שאתה תשלם פחות. אני מקווה שאני לא עושה פה פרסומות לזה.
יעקב מרגי (ש"ס)
¶
אני אומר, אנחנו טעינו. טעינו. הם הצליחו למשוך אותנו באף. הביאו אותנו, במקום לדון למה בכלל אני משלם על זה - -
יעקב מרגי (ש"ס)
¶
הם הצליחו עלינו. זה שירות בנקאי, אני משלם לבנק, הכסף שלי בבנק. הם מרוויחים עליי. הם רוצים את כל - - -
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
כי זה דורש לגעת בכסף ולפתוח מכונות. זה לא נוח. אז הם מפריטים את זה, ועוד מישהו מתעשר. ברוך השם, עם ישראל.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
חברה אחת 76%. כי, ברוך השם, עם ישראל מתעשר. לא עם ישראל. הלא העם מתעשר. כן.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
עכשיו, עודדה, אנא השיבי לשאלות הספציפיות. ואלי טובול, תשלים את התשובות שלך לשאלות הללו.
עודדה פרץ
¶
אני, קודם כול, רוצה ליישר קו עם איזו טעות, שיהיה על השולחן שהבנקים, כשהם מכרו את שב"א, עם הכספומטים ששם אפשר היה למשוך 2,000 שקל במשיכה אחת, הם עשו את זה בנגידו לרצונם, בגלל דרישה של רשות התחרות. ויש פה נציג של רשות התחרות. הוא יכול לספר את הסיפור.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
בנק ישראל מעביר לרשות התחרות. רשות התחרות לשוק ההון. שוק ההון אאוט. אין גול. אין גול. מכדררים את הכנסת.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
אנחנו נכודרר חופשי, עד שיהיה לנו כדור מאבן, כל מי שיבעט בו יהיה לו כואב. כן, בבקשה.
עודדה פרץ
¶
עכשיו, חבר הכנסת שלמה קרעי שאל לגבי הבנקים שגובים עמלה גבוהה מהכספומטים המרוחקים. אז כמו שאתם רואים, אין פה הרבה כספומטים מרוחקים כאלה בנקאיים. יש היום 421.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
והבנקים צריכים להגדיל את מספר הכספומטים, ושזה צריך להיות בחינם. יש עמלות שורה. שיהיו לא 400, שיהיו 4,000, אבל של הבנקים ושיהיו חינמיים. זו ההתוויה שאתם צריכים להתוות.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
אמרת דיגיטציה. העולם דיגיטלי. פחות בני אדם, יותר כספומטים של הבנקים. הגיון פשוט.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
והכספומט הזה יעשה עוד דברים: הפקדות צ'קים, דוחות כספיים, עו"ש, מה שהוא רוצה. דיגיטציה.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
עודדה, אשרתם לבנק לסגור סניף. יש לו עלויות מאוד גבוהות. שישלמו בחמישה כספומטים ברחבי העיר.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
למה אחד? למה תמורת אחד – אחד? אם סגר סניף, שיפתח חמישה כספומטים. מה ההיגיון של האחד?
יבגני סובה (ישראל ביתנו)
¶
רגע, יש הסבר הגיוני של הבנקים? יש הסבר, שהבנקים מציגים את ההסבר? רגע, אולי יש משהו שאנחנו לא יודעים.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
אנחנו מתקדמים בהדרגה. קדימה. לפי ח"כים, תשובות. בבקשה, עודדה. לפי ח"כים, תשובות.
עודדה פרץ
¶
אוקיי. בעבר, עד 2005, היה פיקוח על המחיר של הכספומטים. ולכן לא היו כספומטים מרוחקים. כשבנק שם כספומט באיזה אזור פריפריאלי מרוחק שאין בו סניף, אז זה הרבה יותר קשה להגיע לשם ולהטעין את המכשיר, כי הוא לא מחובר לסניף. יש, כמו שאמרתי, הוראה ייחודית למדינת ישראל, לא קיים בשום מקום בעולם, שחייבים לשים בכל סניף כספומט והוא מוזל. אבל רק ברגע שפתחנו את האפשרות, ביטלנו את הפיקוח על העמלה הזאת, אז התחילו הבנקים לפרוס כספומטים במקומות מרוחקים.
עודדה פרץ
¶
אם אנחנו נגיד: אוקיי, גם המרוחקים יהיו 1.5 שקלים, אז הם לא יהיו. כי אין בחוק חובה על בנק לשים.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
את זוכרת את הוויכוחים? יש את המנעד של יציבות הבנקים, טובת הבנקים וטובת הציבור. למה לא להטות קצת את הכף לטובת הציבור? אתם מאשרים להם פה.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
זה רווחים של עשרות מיליונים ברווח הנקי שלהם, כל סניף כזה שנסגר. שייתנו משהו, מעשר. לא לבקש מהם 50 כספומטים.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
אבל יש לי חדשות מהבוקר. אתם שומעים? כספונט, שדיברנו אודותיה, ששולטת ב-70% מהכספומטים החוץ בנקאיים, 76%. ראינו את זה? 75.8%. מי בעלי המניות?
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
וזו לא אחריותך? החוץ בנקאיים לא אחריותך, שאת שומעת עכשיו שהחברה של 76% מוחזקת בסוף על ידי שני בנקים.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
זו לא אחריותך, האינטרס של הצרכן, שעשו הפרטה זוחלת והסתירו את הפעילות הזאת מהפעילות העיקרית של הבנק בשרשור?
עודדה פרץ
¶
אוקיי. אז חבר הכנסת קרעי גם שאל עוד שאלה, למרות שהיה מותר לו אחת, על כפל העמלה. למה גובים גם עמלת ערוץ ישיר וגם עמלה של מכשיר מרוחק.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
לא. יש איזו לקוחה של דיסקונט – את שומעת? היא כותבת לי, לקוחה של דיסקונט, היא אומרת: הלכתי למשוך מכספומט וגיליתי ששילמתי לחברה הפרטית, שהיא בבעלות דיסקונט, ולבנק עוד עמלה.
משה כץ
¶
הבעלות של בנק דיסקונט בחברת כספונט היא באמת בסך הכול כ-20%. הרווח של הבנק מהפעילות בכספונט הוא כל כך זעום שאני אפילו לא בטוח שהוא מכסה משכורת של סמנכ"ל אחד בבנק.
יעקב מרגי (ש"ס)
¶
לא. מזל - - - את זכות הדיבור שלנו. היינו מתנפלים והולכים. אנחנו מכבדים אותך, מיכאל.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
לא. אתה לא תגיד לי לא. אתה תענה על שאלות. האם אתה עם 70% בשוק מהווה מונופול?
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
לא התכוונת משיכות הכספומטים. התכוונת משיכות מזומנים, כי בכספומטים, אם אתה חוץ בנקאי ואתה 70% והחוץ הבנקאיים הם יותר גדולים היום מהבנקים, מהכספומטים של הבנקים.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
שנייה, תגיד לי איפה טעיתי. תגיד לי איפה טעיתי. יש 4,600 פרטיים, חוץ בנקאיים?
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
אז אין עוד כספומטים אחרים. אז מכל הפעילות של הכספומטים בישראל, אתה לפחות 50%.
יעקב מרגי (ש"ס)
¶
מכשירים. דבר איתי על מכשירים. למה אתה מדבר איתי על כסף? דבר איתי על מכשירים מכאן, סך הכול. לא. מסך הכול המכשירים הפרטיים, כמה אתה?
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
תגידי את מה שחשוב לך בשלב הזה, כדי שנשמע גם את אודי מוריה מרשות שוק ההון. כן.
עודדה פרץ
¶
אני רק אגיד ש-89% מהמזומן שנמשך על ידי הציבור במכשיר למשיכת מזומן נמשכים מהמכשירים הבנקאיים הזולים. זאת אומרת, אנשים יודעים שהכספומטים הפרטיים הם יקרים. ולגבי המכשירים הבנקאיים, אנחנו דרשנו בכל כספומט יהיה, על גבי המסך, לפני שהלקוח מכניס את הכרטיס, יהיה גילוי על העלות של המכשיר כדי שהוא ידע אם זה מכשיר נדרש שהוא זול או מכשיר מרוחק שהוא יקר, לפני שהוא מכניס את הכרטיס.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
רגע. הבנתי את תושבתך. אבל עכשיו שגילית שחלק מהפעילות הזאת של כספונט היא בבעלות בנקים אחרים בהיקף של 20%, שזו החזקה די יפה. בחברות רגילות זה יכול להיות גרעין שליטה אפילו. כן. אז את לא חושבת שאת צריכה לפקח גם עליהן? כי יש לבנקים שלך החזקות של 20% בחוץ בנקאיים? לא הגיוני שאם יש לך גרעיני שליטה כאלה - - -
עודדה פרץ
¶
אז החוק, ואודי אחרי זה יתייחס לזה. אבל אני רוצה לומר, שאם בנק דיסקונט רוצה לסגור מכשיר, הוא לא יכול סגור מכשיר בלי שהוא מקבל אישור ממני כשהוא סגור סניף.
יעקב מרגי (ש"ס)
¶
נעניתם ל-95% מבקשות של הבנקים לסגירת סניפים. על מה את מדברת? למה את הולכת איתי לנתונים שנראים יפים ונמרחים. 400, בסך הכול 400. אני מדבר איתך כרגע, כל לקוח אצלנו, אחד, לקוח אחד סובל, אני רוצה הסברים.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
זה לא כואב למי שמרוויח 40,000 שקל. יוקר המחיה לא כואב למי שאין לו בעיה של יוקר מחיה.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
אדוני, חשוב לחדד את זה. בכספומטים הבנקאיים, אפשר להוציא משיכות של עשרות אלפי שקלים במשיכה אחת. זאת אומרת, אם רוצים, אפשר להוציא עשרות.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
העמלה של המשיכה הפרטית היא מוחלטת. היא לא באחוזים. אפילו היו אומרים: תעשה באחוזים; לקחת 100 שקל, קבל אחוזים. אותה עמלה.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
אדוני היושב-ראש, אבל עוד פעם, אני רוצה להגיד. הבעיה שלנו היא הבנקים שצריכים לתת את זה בשירותים חינמיים.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
בבקשה, אודי מוריה. אני מבקש, יש לי שאלה אליך מאוד ממוקדת, אודי מוריה מרשות שוק ההון, מפקחים על הכספומטים הפרטיים.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
האם המצב שאתה מגלה – אני לא יודע אם ידעת את זה, אבל נניח שידעת – שיש פה חברה אחת שמחזיקה ב-76% מהשוק, האם ניתן בכלל לתת לה חופש לקבוע מחיר ולא להכריז עליה מונופול ולתמחר את העמלות ולשנות את העמלות?
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
אבל אתה אמרת שהם מפקחים. שאלת אותם אם הם אחראים על הצרכן. אז הוא לא אחראי על הצרכן? אין לו שום אחריות?
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
לא נכון. אמר לי, אמר לי הממונה על רשות שוק ההון שהוא אחראי על הצרכנים. אמר לי בפגישה.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
אני מקווה שהמדיניות הגיעה לכולם.
אודי, איך? תסביר לי את הנתח האחיזה ויש לו חופש בקביעת העמלה. תסביר לי את המצב הזה.
אהוד מוריה
¶
תודה. אז, ברשותך, אני אתייחס לשאלה. אבל אני רוצה רגע לשים את הפרספקטיבה הרחבה יותר ככל שזה נוגע באמת לכספומטים הפרטיים. כשאנחנו מדברים על טובת הצרכן בהקשר הזה, אנחנו לא יכולים להסתכל על זה מתוך חלל ריק. אנחנו צריכים לזכור שהשירות של הכספומטים הפרטיים ניתן כאיזשהו שירות משלים לכספומטים הבנקאיים. זה התוצר ההיסטורי שעל פיו הם צמחו. וכשאנחנו עושים את הטרייד אוף בין – ואני תכף אתייחס למידת המעורבות שלנו בהקשר הזה ומה הבסיס למעורבות הזאת – אבל כשאנחנו עושים את הטרייד אוף לגבי טובת הצרכן, אני לא בטוח שעדיף שתהיה, כשהדגש צריך להיות עמלה או לא פריסה גאוגרפית, ככל שהן באות אחת מול השנייה. וכנראה שהן באות אחת מול השנייה ברמה כזו או אחרת. כי בסופו של יום, כמו שנאמר פה, זו יוזמה כלכלית. הם כאן כדי להרוויח.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
לא. אני רוצה תשובות. אל תמרח אותי, בבקשה. שאלה ספציפית, תשובה ספציפית. מספיק עם ההצגות הכלליות.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
אנחנו באים לדיון ספציפי עכשיו. גובה העמלות. יש פה עכשיו חברה שמחזיקה ב-76% מהשוק. אתה כמפקח חושב שהגיוני שיהיה לה חופש לקבוע את העמלה?
אהוד מוריה
¶
ההיבטים הצרכניים שהיא בוחנת – בסך הכול זה תחום שהוא תחום – אחד הפרמטרים המרכזיים שאנחנו בוחנים הוא דווקא התחרותיות. אנחנו לא מפקח שנכנס, פיקוח על הבנקים.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
תשיב. תשיב. תשיב. אם המחיר קבוע, איך יש תחרות? אם המחיר קבוע, איך יש תחרות? אנחנו רוצים להבין את זה.
נעמה לזימי (העבודה)
¶
יש אנשים שחלק האלוהים שלהם זה השכונה - - - זה חלקת האלוהים שלהם. איך אתה מדבר על תחרות? איזה תחרות יש פה באמת?
אהוד מוריה
¶
אני אגיד לך איך אני מדבר על תחרות, כי בשביל שיינתנו השירותים האלה, מישהו צריך לרצות לתת את השירותים האלה. הוא צריך להרוויח כסף.
יעקב מרגי (ש"ס)
¶
הוא חייב לתת את השירות. זה ההבדל ביני לתפיסה שלך. קודם כול, הוא חייב לתת את השירותים האלה. יש שירות בנקאי שאני משלם עליו. הכסף שלי אצלך ואצלם. אתה מציג נתונים פיננסיים למדינה מהכסף שלי, מהעושק שאתה עושק אותי הן בקרנות הפנסיה שלי, הן בחשבונות הבנק שלי. אתה משחק עם הכסף שלי באפס תמורה. וגם גובה, עושק אותי במשיכה, דבר טריוויאלי, מינימלי שאני צריך ממך, למשוך את הכסף שלי.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
אבל אתה למדת כלכלה תואר שני, תואר שלישי. חברה מחזיקה ב-76% מהשוק, האם היא יכולה לקבוע את העמלה? האם הלקוח ידע שהוא לא שילם יותר מדי? שאלה פשוטה בכלכלה עוד לפני תפקידך.
אהוד מוריה
¶
גם היבטים משפטיים אנחנו תכף נעלה, אם צריך. אבל אני רוצה להתייחס – אני פשוט מהאמירות שנאמרות כאן, יש פשוט טעות.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
למה לא חייבים לתת בעולם דיגיטלי? היא אומרת שהעולם נהיה דיגיטלי, בנקים ייסגרו. למה לא יהיו אלפי כספומטים של הבנקים. למה לא חייבים לתת?
אהוד מוריה
¶
אבל אני מנסה להגיד קצת את הפרספקטיבה. אתם שאלתם את העמדה של רשות שוק ההון בהקשר הזה. אתם מדברים על גופים מוסדיים, אתם מדברים על בנקים. זה לא קשור.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
כן. לא אבל זו בעיה. אני אסביר לך למה קשה לנו עם התשובות שלך, כי לי כתוב שאתה מפקח על הכספומטים הפרטיים. אבל אני שואל למה אתה לא מפקח על העמלה בעולם של מונופול, אתה אומר: זה לא אני.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
הוא יגיד משפטי סיום, כי לא קיבלנו תשובה. ונדבר עם רשות התחרות. נשמע את התשובה שלהם.
אהוד מוריה
¶
אני אגיד את הדבר הבא: תחרות נבחנת בכמה פרמטרים. זה תחום פעילות שהוא חדש. אם אתם חושבים שרק להטיל מגבלות כאלה ואחרות זה משהו שלאורך זמן יגדיל את התחרות, יגדיל את ההיצע של השירות - - -
יעקב מרגי (ש"ס)
¶
אדוני, אני לא ביקשתי הרצאה במאקרו כלכלה עכשיו ולא בתפיסה החזירית של הקפיטליזם. זה מה שאתה עושה.
יעקב מרגי (ש"ס)
¶
סליחה, אני אומר לך, אני לא הייתי פונה אליך בכלל. אתה פה בדיון הזה, סליחה כבוד היושב-ראש, אפילו מיותר בדיון. הייתי פונה ישר, אחרי שלא קיבלתי תשובות מבנק ישראל, מנסה למצוא את המענה שלי מהממונה על התחרות.
יעקב מרגי (ש"ס)
¶
עם ה-600 שקל שאני מושך, אתה לא תציל את השוק השחור במדינת ישראל. לכן לא הייתי פונה אליך.
נעמה לזימי (העבודה)
¶
הגבלת העמלה, אם לא ישתלם לכספונט, שיצאו מהשוק. הכול בסדר. עם כל הכבוד, הם לא עושים טובה.
משה כץ
¶
אנחנו בכלל לא חברה בליגה של בורסה. אנחנו חברה של 27 עובדים מראש העין. חבר'ה, בואו, פרופורציות.
משה כץ
¶
אמרתי בתחילת דבריי שהבנק לא מרוויח עלינו כמעט מאומה. הוא עושה את השירות הזה אפילו הייתי אומר, שירות ציבורי, כפיקוח של המפקח.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
למה הוא צריך להגיד כמה הוא לוקח? אם זה שירות ציבורי, שימשיך לנהל את זה בעצמו.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
למה להכפיל עוד מנכ"ל ועוד הוצאות? היה מנהל את הסניפים בעצמו, את הכספומטים.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
לא. אתה לא. אתה לא יכול לתת כי לא הגענו אליך. הממונה על התחרות, מישהו מהממונה על התחרות.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
האם עסקתם בסוגיה הזאת? האם אתם רואים פה כשל שוק? והאם בכוונתכם לפעול לאחר הדיון בנושא הזה? בבקשה. שלוש שאלות.
אודי פוגל
¶
יש איזשהו טרייד אוף בין הגובה של העמלה לבין הפריסה של הכספומטים, אוקיי? זה נכון שהעמלה היא בגובה מסוים. אם אנחנו נחליט לפקח על העמלה, זה יפגע בפריסה של הכספומטים האלה. עכשיו, מה שהיה בעבר, היה פיקוח על העמלות האלה, אוקיי? היה פיקוח. הסירו את הפיקוח, וזה מה שגרם לעלייה הגדולה הזאת בפריסה. ראיתם את זה בנתונים.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
השאלה מספר שתיים הייתה: האם כששמעת פה שלחברה אחת יש 76% מהבעלות על כספומטים פרטיים, והיא גם בבעלות בנק משנה של 20% של בנקים.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
והיא קובעת את העמלות, האם יש פה תחרות? והאם תתערבו במחיר העמלות ובכפל העמלות? שאלה ממוקדת.
נעמה לזימי (העבודה)
¶
מיכאל, הוא אומר משהו אחר. הוא אומר או שתהיה עמלה גבוהה או שאין כספומט. הוא אומר לך את זה, הוא אומר לך את זה.
נעמה לזימי (העבודה)
¶
שייתנו כספומט. לא מתאים לכם עמלה נמוכה, אל תציבו כספומטים. לא יקרה שום דבר. הבנקים יעשו את השירות. זה בסדר גמור.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
מיכאל, אתה רוצה לפרוס כספומטים פרטיים, תפרוס. אין שום מניעה, אין שום חסמים בשוק.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
הוא קיבל כל כך הרבה כוח בשנים האחרונות מהכנסת. ולא לקח את הכוח הזה לעשות את עבודתו.
אודי פוגל
¶
מה שעשינו הוא לקחנו את ההסדר של הבנקים, שמתחשבנים ביניהם בנוגע לעמלות של משיכת כספומט. משכנו אותו אלינו. החלטנו לתת פטור וקבענו שהבנקים יהיו מחויבים לצרף להסדר הזה גם את המפעילים הבנקאיים, סליחה, את הכספומטים הפרטיים. והדבר הזה יקל על אותם כספומטים פרטיים בעתיד ברגע שיהיו מפוקחים. מתי הם יהיו מפוקחים? ברגע שיהיה את החוק של רישוי שירותי תשלום, שאנחנו עובדים עליו יחד עם יתר המשרדים, שאנחנו עובדים עליו ממש ברגעים אלו במטרה שהחוק הזה יצא. ברגע שהגופים הפרטיים יהיו מפוקחים, על זה החוק הזה, הבנקים יהיו חייבים להכניס אותם להסכם. וכשהם יכניסו אותם להסכם, זה יוכל להסיר את החסמים קצת, זה יכול להקל ולהפחית את העלויות של אותם מפעילים.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
סוף השנה הזאת? היא לא עוד התחילה השנה החדשה. תודה. עכשיו אנחנו נשמע שלושה דוברים, ואחר כך – חברת הכנסת קרן ברק.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
לא קיבלנו, אבל אנחנו נמשיך להתמיד. אבל אני רוצה לאפשר לשלושה דוברים. שימו לב. שרון קנובליך שחשפה את זה בתקשורת, ואנחנו נותנים לך באמת חיזוק חיובי על החשיפה. ותכף תגידי כמה מילים. נטע אבן צור, מרכזת בכירה בפניות ציבור, המשרד לשוויון חברתי. ואחרי זה – דורית פרי, אזרחית ותיקה.
שרון קנובליך
¶
אז אני אתייחס לשתי נקודות קטנות, כי בסוף, לדעתי, ממה שאני פוגש מאנשים בשטח, צריך לשנות דברים קטנים. ולא עכשיו ללכת בגדול.
שרון קנובליך
¶
בסוף יש פה כפל עמלה. כשאני באה לכספומט פרטי, אני משלמת את העמלה לחברת הכספומטים הפרטיים שבאמת לא מפוקחת. הם צריכים לפרוס את הכספומטים. אני בטוחה שהם נושאים בהמון עלויות. הם גם משלמים לחנויות שהם שמים שם את הכספומטים. אז יש את העמלה הגבוהה הזאת.
השאלה היא למה אני, כלקוחת בנק, צריכה לשלם עוד עמלת שורה לבנק שלי, אם הבנק לא ממלא כסף בכספומט, הוא לא אחראי לתפעול הכספומט הפרטי? כל הכספומט הפרטי הוא אך ורק בטיפול של חברת הכספומטים הפרטיים. זה דבר ראשון שאני אשמח - - -
שרון קנובליך
¶
אני מסבירה הכי פשוט. כשאני באה לכספומט פרטי, שבחלק מהכספומטים זה בכלל מוגבל ל-500 שקלים.
שרון קנובליך
¶
בכנסת ישראל מסתבר שזה 3 שקלים. ונוסף לעמלה, החשבון שלך, בהתאם לתנאים מול הבנק, יכול להיות שיחויב בעוד עמלת שורה.
שרון קנובליך
¶
אם יש לך, כמובן, פטור מעמלות בבנק, אתה לא תשלם את זה. אבל אם אין, כי הרבה אנשים לא מצליחים לקבל פטור מעמלות בבנק, אז הם ישלמו עוד עמלת שורה. ככה ממשיכה של 500 שקלים הגעתי למצב שאני משלמת 5.9 שקלים עמלת פיקוח, עמלה לחברת כספומטים הפרטיים. ועוד עמלה, שנגיד בבנק דיסקונט היא 1.75 שקלים, ככה שילמתי בקלות בלי לעשות כלום. זה דבר ראשון.
אני רק אציין שבאירופה ובארצות הברית וגם באוסטרליה בכלל לא משלמים עמלות. והעמלות זה הכסף הקטן של הבנקים. הבנקים בכלל עושים את הכסף הגדול מהריביות מהלוואות.
קרן ברק (הליכוד)
¶
כשאין פיקוח על הבנקים, למה שלא יעשו את זה? הרי אין רשות תחרות, אין פיקוח על הבנקים. אין.
שרון קנובליך
¶
שנייה. רגע. עכשיו, 400 כספומטים המרוחקים הם כספומטים של הבנק. כן. הבנק מקבל מאיתנו מספיק הכנסות מהריביות, מהלוואות, מכל כך הרבה דברים. כספומט מרוחק מבנק, שזה כספומט שנמצא מעל 500 מטרים רחוק מהבנק, אין שום סיבה שהוא יקבל מאיתנו 5 שקלים – שאפרופו בנק לאומי העלו ב-1 באוגוסט האחרון ל-5 שקלים – יקבל גם עמלת משיכה 5 שקלים ועוד עמלת פעולת ערוץ ישיר. כן. אני כלקוחת, נגיד הפועלים, אשלם בכספומט מרוחק של בנק לאומי 5 שקלים לבנק לאומי ועוד עמלת ערוץ ישיר לבנק שלי.
שרון קנובליך
¶
בכספומט מרוחק אני מדברת. זה עוד עניין. הדבר האחרון שהיה לי חשוב להגיד – אה, בקשר לסגירת סניפים, באוגוסט אחרון נסגר סניף בנק דיסקונט ברמת גן. הוא נסגר. אני לא ראיתי שם שום כספומט של בנק. הבנקים האחרים נמצאים במרחק 15 דקות הליכה, ברחוב ביאליק המקביל, בסוף הרחוב, ביאליק 10. יש שם את הבינלאומי, הפועלים ולאומי. ואין שם כספומט של בנק. לקחו אותו. וזה מקום, זה כיכר אורדע, זה מקום מרכזי עם המון אוכלוסייה מבוגרת. אני לא ראיתי שם כספומט בנקאי. אבל ראיתי שישה כספומטים פרטיים. שישה במרחב אחד.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
בטח. כי זה משתלם לבנקים. כי זה מתגמל את הבנק. אפס הוצאה, מקסימום הכנסה. אפס תפעול ושישלמו כפול.
נטע אבן צור
¶
בוקר טוב לכולם. שמי נטע אבן צור. אני אחראית על תחום פניות הציבור באגף אזרחים ותיקים במשרד לשוויון חברתי. במסגרת תפקידי, אני - - -
נטע אבן צור
¶
בכל מקרה, אני מנהלת את מוקד 8840. זה מוקד לפניות אזרחים ותיקים, מוקד ממשלתי. ומתוקף כך, אני מייצגת את קולם. ובכל מקרה, אני רוצה להתייחס לנושא סגירת הסניפים. אני יכולה להעיד מהנתונים שיש אצלנו, שיא הפניות – בשנת 2016–2017 אלינו הגיעו למעלה מאלפי פניות בשנה בתחום הזה, של אזרחים ותיקים מיואשים.
נטע אבן צור
¶
אני אמשיך ואגיד שכמות הפניות הולכת ודועכת. יחד עם זאת, ברור כי היא לא הולכת ודועכת כי הבעיה נעלמה, אלא מייאוש. אזרחים ותיקים מתחילים למצוא פתרונות אחרים, מעידים על כך שעצמאותם נפגעת, מעידים על כך שהם זקוקים לבני משפחה שילוו אותם, כדי לקבל שירותי טלר. אני אעיד רק על פנייה שהגיעה אלינו בשבוע שעבר. אזרח ותיק תושב פתח תקווה ביקש שירותי טלר. התקשר לבנק. שלחו אותו לבני ברק לקבל שירותי טלר.
נטע אבן צור
¶
הלשכה המשפטית ונציגים מטעם המשרד נמצאים בקשר עם בנק ישראל.
אני רק רוצה לציין עוד סוגיה אחת בנושא סגירת הסניפים. פטור מתור תקף אכן בגיל 80. זאת אומרת, שאזרח ותיק שנוקש על דלת, והוא בן 80 ויום, השומר מכניס אותו. אבל אם אזרח ותיק הוא בן 78 והוא מתקשה בקביעת תור מראש דרך אפליקציה, דרך האתר, או לא מקבל מענה טלפוני, הוא נוקש על דלת הסניף, השומר לא נותן לו להיכנס, כי אין, לא תקף לגביו חוק הפטור מתור.
דורית פרי
¶
והדברים ברורים ומובאים שוב ושוב. אבי היה מנכ"ל משרד העבודה והרווחה. היה חבר הנהלת הסוכנות, איש רם דרג. ידע להסתדר בחיים. לצערי הרב, היום העצמאות ניטלה ממנו לחלוטין. מאחוריי אפשר לראות את ירושלים.
דורית פרי
¶
ראו, בבקשה, את מפת ירושלים. חלק ניכר מאוד מאזור מגורינו כבר איננו מכוסה בבנקים. נסגרו בנקים. אנחנו מדברים על 40,000–200,000 אנשי ירושלים מנותקים מבנק במרחק של קילומטר עד שני קילומטרים. דהיינו, אבא צריך לקחת שני אוטובוסים.
דורית פרי
¶
אנחנו מדברים על שכונות דרום ירושלים. אני לא מדברת על שכונות חלשות רק. אני מדברת על שכונות כמו קריית יובל, קריית מנחם, טלביה, בית וגן, גבעת מרדכי, גוננים, קריית שמואל, וכן הלאה. המפה נשלחה אליכם במייל. אנחנו מדברים על אוכלוסייה חזקה ואוכלוסייה חלשה. אתם מתארים לעצמכם כ-200,000 אנשי ירושלים מנותקים משירותי בנק הדורשים שני אוטובוסים כדי לנסוע לבנק. אני מבקשת לשאול את עודדה.
דורית פרי
¶
אני מבקשת לשאול את עודדה, בבקשה: כאשר נסגרו הסניפים האלה בדרום ירושלים וגם במערבה, האם שקלתם לבקש מהם להשאיר נקודת שירות, כפי שהוזכר בדיון, כפי שהיושב-ראש הציע? נקודת שירות פעמיים בשבוע שבה יוכלו האנשים לגשת ולראות אנשים באופן אישי, ולא להזדקק לבני משפחתם כדי להסיע אותם לבנק, כדי להזמין צ'קים, כדי – לא רק כספומט, כן? כדי לנהל את חשבונם. תודה רבה.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
אולי לא רק יהיה תהליך של סגירה, אולי פתיחה. לראשונה, הסניף ייפתח מחדש, אולי. אנחנו מקווים.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
נפעל למען העניין הזה יחד איתך. תודה רבה לך. עכשיו יוזמי הדיון. נעמה לזימי, בבקשה.
נעמה לזימי (העבודה)
¶
קודם כול, אני אגיד שבדרך כלל אני אדם אמוציונלי אבל לא עד כדי כך. משהו בדיון הזה באמת הוציא ממני את האמוציות בגלל שוויון נפש וכולם - - -
נעמה לזימי (העבודה)
¶
ושאין שום סיבה לדרוש מהבנקים, שרק השיאו רווחים, להשאיר את הכספומטים. אולי באמת לבחון מה ההשלכות של זה לאוכלוסיות. אגב, דורית צודקת. גם אני, דורית, צריכה סניף בנק. צריך לומר את זה. אני מדברת על אוכלוסיות הקצה. אבל במה שאת אומרת את צודקת, זה באמת צורך כללי. לא ייתכן שהמדינה פשוט מאפשרת את המצב הזה, סגירת 95% מהבקשות.
אני רוצה לשאול על הפיקוח על עמלת הבנקים. ווואלה, מיכאל, יש לך ועדה חשובה. אפשר גם פה להעביר חקיקה בנושא הזה. עם כל הכבוד, אם זה לא קורה בדרך המלך, יכול להיות שאנחנו, נבחרי הציבור שאולי באמת קצת יותר רואים מה קורה סביבנו, צריכים לעשות את הדבר הזה. למה באמת רק 5% מהבקשות נשללו, ולמה אושרו 95% מהבקשות לסגירת סניפי הבנקים?
עכשיו, איפה נסגרים הבנקים? איפה יש סניפים ראשיים? באזורים שהם אזורים, קודם כול, הרבה יותר מרכזיים, איפה שהם נמצאים גאוגרפית. ודווקא נסגרים במקומות בהם התלות בנק, בנציג, במישהו שיסביר גם בהנגשה שפתית, גם בהנגשה בכלל כללית על מה עושים, היא הרבה יותר חשובה. בעצם המדינה פה ובנק ישראל עודדו באיזשהו מקום גם הגדלת שוק שחור, יש לומר. יש לכם פה אחריות כבדה על מה שעשיתם, גם על העמקת פערים וגם על הגדלת אמצעים עבריינים להתנהל בגלל שעשיתם את המעשה הזה.
עכשיו, עומד פה המנכ"ל של כספונט ואומר לי: זה לא רווחי; דיסקונט לא מרוויחים; אני לא מרוויח.
נעמה לזימי (העבודה)
¶
אדוני, לא חייב. לא חייב. הבנקים צריכים לשים סניפים. אתה באמת לא עושה טובה. אדוני, אני אומרת לך, אני צריכה להגיד לך את זה כאן, המדינה צריכה לדרוש מהבנקים לעשות סניפים חד-משמעית.
נעמה לזימי (העבודה)
¶
ואף אחד לא צריך להיות תלוי בך. כשרשות התחרות אומרת שאין פה כשל שוק, מה זאת אומרת? יש פה כשל בכם. אם אין כשל שוק בזה, באמת אין לי מושג למה אתם מתקיימים ולמה צריך אתכם. אני לא מבינה. יש פה הפקרה מוחלטת של חובה מאוד אינהרנטית באמת לכל איכות חיים בסיסית במרחב – הנגישות לכסף, הנגישות לעצמאות כלכלית. אתם פגעתם בה. אתם פגעתם בדבר הבסיסי הזה. לא יכול להיות שבן אדם, שלא בטוח שיכול להתנייד בצורה נוחה מכל מיני סיבות, צריך לחפש את עצמו וצריך לבקש שמישהו יבדוק לו איפה יש סניף כן פתוח ואיזה קו אוטובוס מגיע. אני חווה את זה פשוט בשכונות קריית אלעזר, חיפה. פעמיים בשבוע אני צריכה להסביר למישהו איך להגיע לנביאים בהדר. אני כן.
נעמה לזימי (העבודה)
¶
אותו אני לא מאשימה. הוא השוק הפרטי שלא אמור לדאוג לאזרחים. אין לי ציפייה שתדאג לאזרחים. לא תדאג לאזרחים. אם לא נגביל אותך, לא תדאג לאזרחים. אתה לא שם בשביל זה. את כן.
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
¶
תודה רבה. ותודה גם לנעמה ולחברים האחרים שיזמו. אני אהיה מאוד קצר, אני לפחות אנסה. אני חושב שיש פה משהו יותר גדול מפיל בחדר שאנחנו לא נוגעים בו, או שהוא הוזכר קודם כדרך אגב, אבל בצורה לא נכונה. השאלה היא בכלל למה הבנקים נסגרים. לא, אני לא מקבל את האמירה הקודמת של עודדה, כמדומני, שזה משום שיש ביקוש יותר נמוך לשירותים בנקאים בסניפים מהציבור. זאת לא הסיבה. הסיבה היא שהבנקים רוצים להמשיך להרוויח. ואם הם יכולים לסגור סניפים ולפטר עובדים, ובכך לקצץ את ההוצאות שלהם, הם יעשו את זה. זאת הסיבה העיקרית.
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
¶
זאת הסיבה העיקרית. וכאן, כמובן, יש תפקיד למדינה. המדינה צריכה באמת להתערב כאן. אני לא ידוע כחובב הקפיטליזם ומה שמכונה בעגה העקומה, לשיטתי, תחרות חופשית ושוק חופשי. העמדה שלי היא שכשיש תחרות היא אף פעם לא חופשית, ובטח שהיא הופכת את האדם ללא חופשי. אבל אני לא אכנס עכשיו להגיגים, למרות שזה מאוד מפתה אותי. אבל אני כן אומר שסגירת הבנקים והסניפים היא הדבר, היא בעצם החטא הקדמון.
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
¶
ומה שגורם לסגירת הבנקים זה אך ורק דבר אחד: הרצון של בעלי ההון להרוויח עוד. אם אנחנו, כפי שאמרתי, יכולים לסגור סניף, לא מעניינים אותנו העובדים, נפטר אותם, לזרוק אותם. כמובן שבסניפים האחרים, אנחנו אולי גם נעסיק את העובדים כעובדי קבלן, אם אפשר, בלי זכויות. אם אפשר לשלם לעובדי הבנק אפילו שכר מינימום.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
ושם להרוויח כמה שרוצים. ולא יהיו דוחות לציבור. הבנק צריך דוח כספי לציבור. הוא נסחר.
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
¶
מה שמעניין את בעלי הבנקים, ולא משנה על איזה בנק מדובר – כמובן שזה לא רק הבנקים, אני מדבר על הבנקים, כי זה הנושא – הוא להרוויח כמה שיותר. אני חובב רוק, דרך אגב. נזכרתי בשיר. יש שיר נהדר של רמי פורטיס שאומר כך: "קונים עוד בית ועוד מכונית/ וקוקר ספניאל ועוד מכונית.//" זה בדיוק מה שבעלי הבנקים רוצים.
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
¶
זה מה שהם רוצים. הם רוצים רווח ורווח ורווח. לא מעניינים אותם העובדים שלהם, ולא מעניין אותם הציבור. ומאחר שמה שצריך לעניין אותנו כחברי כנסת ואת רוב האנשים שיושבים כאן, לפחות מהגופים שאמורים להיות גופים ציבוריים, זה הציבור, ולא בעלי הבנקים. ואם אנחנו דואגים לציבור, כולל ציבור העובדים של הבנקים, אנחנו צריכים לעשות הכול כדי שלא יסגרו סניפים. נהפוך הוא.
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
¶
וכמובן שחלק מזה צריך להיות, וגם המדינה צריכה להתערב פה, בזכויות העובדים, בתנאי ההעסקה שלהם. כל הדברים האלה קשורים. ומכאן, אחר כך כשסוגרים את הסניפים כדי להרוויח ולצמצם הוצאות, ואחר כך גם מאשימים: לא, אין ביקוש. שזה קשקוש. אחר כך מה עושים גם בנוסף לזה? אם סגרנו סניף, אנחנו גם, ואמר יפה קודם יושב-ראש הוועדה, ולא רק הוא, שהבנקים עדיין שולטים, בסופו של דבר בדרך כזו או אחרת גם במכונות משיכת הכספים הלא בנקאיות. מה הם עושים? הרי הם לא הרוויחו מספיק מזה שפיטרו עובדים וסגרו סניפים? מיליארד אחד אולי לא מספיק, אולי צריך עוד מיליארד. אז מה נעשה? נגבה גם עמלות כפולות ומכופלות ומשולשות כדי להרוויח עוד קצת. הדבר הזה חייב להיפסק.
והמשפט האחרון. אדוני היושב-ראש, זה לא דיון ראשון בוועדת הכלכלה בנושא. דנו בזה. אני זוכר שיושב-ראש הוועדה ב-2016–2017, איתן כבל, אמר דברים דומים.
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
¶
נכון. אבל אני הולך עוד יותר אחורה. אז אולי הגיע הזמן, אחרי שהנושא הזה עלה לדיון ב-2017 וב-2016 וב-2020, הגיע הזמן שהדיון הזה לא יהיה עוד דיון במסגרת הסיטקום המתמשך, אלא שיהיה דיון עם פריצת דרך לשינוי אמיתי. והשינוי אמיתי חייב להיות התערבות של המדינה נגד סגירת הסניפים, נגד ניצול העובדים, נגד ניצול הציבור בכך שהוא צריך לשלם עמלות מטורפות.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
אדוני היושב-ראש, אני חושב שאין לנו שום צורך להתמקד בחברות הפרטיות שמנסות לעשות כאן איזושהי יוזמה כלכלית. ההתמקדות צריכה להיות אחרת. וגם, אגב, אם היה כאן סוג של מונופול, אם היה, ואני לא חושב שקיים, לי אין שום ציפיות מרשות התחרות. כשראיתי שהם לא עשו כלום בעניין הזה, כשביטלנו בשנה שעברה את מגבלת שליש הפריים, וכל הבנקים העלו את הריביות, והחדשות 12 עשו על זה כתבה מאוד גדולה, ואתם נאלמתם דום. היה לכם קל ללכת, לקחת מסמכים מהסופרים, מרמי לוי, מפה משם, אבל בבנקים אתם לא מעיזים לנגוע.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
כשבעניין כל כך מהותי, שהבנקים מרוויחים 300 מיליון שקל בשנה בגלל אותה עמלת פירעון מוקדם ומגבלת שליש הפריים שמכניסה להם מיליארדים ושהם הקפיצו את כל המחירים בגלל זה, ואתם שותקים ונאלמים דום, אז מכם אין לי בכלל ציפיות.
אני חושב, אדוני, שצריך להתמקד כאן בנושא של השירותים הבנקאיים. הבנקים הם אלו שצריכים לדאוג לשירותי בנקאות, לא רק איפה שהסניף נסגר. איפה שהסניף נסגר, בוודאי. הם הרי חוסכים מיליונים או עשרות מיליונים בשנה. הם צריכים לשים לא רק כספומטים, גם שירותים אחרים, הפקדת צ'קים, כל המכונות האלה שצריכים לשים איפה שהיו סניפים ואינם. רוצים דיגיטל, תהפכו את זה לדיגיטל האמיתי, ולא לשלוח את הלקוחות לחפש במקומות אחרים.
ויתרה מכך, איפה שכספונט עכשיו בחרו לשים כספומטים, כי הם חושבים שהאוכלוסייה צריכה, אני מציע לכם, בנק ישראל, להכריח את הבנקים ולהורות להם לשים כספומטים חינמיים באותם מקומות שהאוכלוסייה משתמשת. כמו שאנחנו רואים, לא סתם – כספונט וכל הכספומטים הפרטיים, כנראה, עשו עבודה מאוד מאוד יסודית וטובה, וראו איפה האוכלוסייה צריכה למשוך כסף, איפה היא צריכה שירותים בנקאיים. את השירותים האלו, אתם, הפיקוח על הבנקים, צריכים להורות לבנקים לתת שירות כזה לאזרח. הרי הבנקים מרוויחים 10 מיליארד שקל בשנה. 10 מיליארד שקל רווח נקי בחמשת הבנקים הגדולים. אז ירוויחו 9.5 מיליארד.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
אין לי בעיה עם אנשים שמרוויחים כסף. רק שירוויחו את זה ביושר. ויש לי הרבה טענות על הבנקים, על העמלות פירעון מוקדם, על הריביות הנושכות במשכנתאות, על עמלת ערבות בנקאית. אתה מכיר את זה.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
אבל בנושא הזה, המינימום, השירות המינימלי של משיכת מזומנים, אתם חייבים להיכנס לעובי הקורה ולייתר את העמלות המנופחות שהבנקים גובים.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
שירות בסיס לאזרח בעולם דיגיטלי, שלא לפגוש בני האדם. לפחות נוכל לקחת כסף, אבל לא. זה לא התפקיד של הבנק הרגיל. זו ההפרטה. זה קודם ירוויח, ואחרי זה עוד מישהו ירוויח.
מרגי, בבקשה.
יעקב מרגי (ש"ס)
¶
אדוני היושב ראש, אני אומר לך בכנות, קשה להתמקד כי יש הרבה מה לומר. ואני אנסה להצטמצם. מוצאי שבת שודרה, זה נושא שדומה, בכאן 11 - -
יעקב מרגי (ש"ס)
¶
זמן אמת, תוכנית זמן אמת. המדינה משילה מעליה מתן שירותים, ומוציאה את זה למכרז. וראו איזה פלא, חברה אחת תמיד זוכה. פ.מ.י פרימיום. עוד מעט נשים את סמל המנורה על פ.מ.י פרימיום. עכשיו, למה אני אומר את זה?
יעקב מרגי (ש"ס)
¶
אנחנו המחוקקים נכשלנו בקטע הזה. אפשרנו לממשלה, אפשרנו לבנקים להתנער מכל החובה שלהם. הם משחקים בכסף שלנו. הם לא עושים לנו טובה. הרווחים האלה הם מהכסף שלנו.
יעקב מרגי (ש"ס)
¶
תסלח לי, היא אומרת לי, עודדה אומרת לי – אני אדם דיגיטלי. אני משתמש, כן? - - - סיפור אחד. בנק הדואר. נכון אי-אפשר להפקיד צ'קים שלא במסלקה של הבנק?
יעקב מרגי (ש"ס)
¶
אי-אפשר. עכשיו, אני כדי להפקיד צ'ק, מישהו נתן לי צ'ק בנק הדואר, אני צריך לנסוע, במקרה שלי זה 20 דקות, לסניף מרכזי. אין חנייה שם. אני צריך לשלם עוד 20–25 שקלים לחנייה. לחכות בתור, להפקיד, את יודעת מה, בחיש-בנק להפקיד אותו.
אז אל תאמרו לי, אל תנסו לנמק בקטע הזה. יש עדיין, עדיין אוכלוסיות רבות שנעדרות את היכולת הטכנולוגית. יש עדיין, עדיין אנשים שלא מוכנים לוותר בסוגיית ההון העצמי שלהם, הכסף שלהם, על המגע האנושי. הוא רוצה את המגע האנושי. אנחנו אפשרנו להם.
אני כופר בתפיסה הזו. אני מבקש ממך, אדוני היושב-ראש, הצעתי לך, לסכם שאנחנו נגיש כוועדה הצעת חוק.
יעקב מרגי (ש"ס)
¶
אם לא, אני אגיש אותה כפרטית. השירות הזה הוא שירות בנקאי פר אקסלנס, ולא צריך לשלם עליו. אם יש חברות פרטיות, שיתחשבנו עם הבנקים, לא איתנו.
יעקב מרגי (ש"ס)
¶
פעם היו לי הרהורי כפירה. היום אני כופר בעיקר בסוגיה הזו שהמפקח על הבנקים דואג לי. הוא לא דואג לי.
יעקב מרגי (ש"ס)
¶
הוא דואג ליציבות הבנקים. הממונה על שוק ההון לא דואג לי. הפנסיה שלי אצלו, קרן השתלמות שלי אצלו. הוא לא דואג לי. הוא דואג ליציבות, כי זה החמצן של המדינה, הפרטיות. אז אני אומר לכם, אנחנו אשמים. והגיע הזמן שנהיה יותר אגרסיביים. אל תמכרו לנו שאם נגביל, לא יהיו מכשירים. זה לא מאיים עלינו.
יעקב מרגי (ש"ס)
¶
ובכלל, הממונָה על התחרות, הממונֶה – היום אין ממונָה. הגיע הזמן או לתת להם זריקת המוגלובין, להזריק להם, להעיר אותם משנתם.
יעקב מרגי (ש"ס)
¶
זה חזירי. זה שוד לאור היום של האזרח. אני דורש להפסיק את התשלום. אל תגררו אותנו לפיקוח, פריסה, לא פריסה.
יעקב מרגי (ש"ס)
¶
זה שירות שהבנקים חייבים לתת אותו, וצריך לקבוע תקינה, כן, לכמה חשבונות בנקים מול מכשיר. כמו שאני יודע, מול המדינה, בשירותי הרווחה לקבוע תקינה, בחינוך לקבוע תקינה, גם פה אני רוצה לקבוע תקינה.
קרן ברק (הליכוד)
¶
טוב. אני יש לי תחושה מאוד קשה, כי אני מכירה את הפרצופים שיושבים פה. ויש לי תחושה שהתחושה שלהם זה: בואו, נגמור את הדיון הזה; בסדר, שיצעקו עלינו קצת; נמשיך לעשות את מה שאנחנו עושים הכי טוב, ולהתעלם מהציבור. הכלבים נובחים והשיירה עוברת. והם יושבים עם הפרצופים האלה. עכשיו, חבר'ה, אתם צריכים להבין, הם לא נותנים דין וחשבון לציבור. זה לא התפקיד שלהם. אנחנו נותנים דין וחשבון לציבור. אם אנחנו לא נשים את האנשים האלה, את שומרי הסף, את עודדה פרץ ואת הרשת התחרות במקום, אנחנו נשלם את המחיר, כי הציבור סומך עלינו. הם אמורים להיות שומרי הסף. עכשיו, הם נרדמו מזמן, מזמן, מזמן בשמירה, רשות תחרות. כל אחד יודע, במיוחד הטייקון במדינת ישראל יודע, שאין רשות תחרות במדינת ישראל. לפחות בחמש השנים האחרונות, המוסד הזה גמרו אותו בחמש השנים האחרונות. אם לא יפיחו בו חיים, אפשר לסגור אותו, כי זה עדיף מאשר שזה יהיה אות מתה. או סוגרים או לוקחים את האנשים הכי מוכשרים שישבו שם וילחמו.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
ואת מי ממנים? את ממי ממנים? עורך דין שייצג את אלה מהחברות הגדולות ביותר, הקרטלים? זה המינוי.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
אדם שלמד עשרות שנים איך לסבוב את המדינה ולייצג את הגופים הגדולים ביותר שנהנים מקרטל באספקת שירותים. את מי ימנו לתפקיד? הם היו נועזים ברשתות המזון. פתאום מעצרים, חקירות.
קרן ברק (הליכוד)
¶
אבל אם לא, לפחות שזה לא יהיה כאילו יש, ושהם עושים בדיוק הפוך, משמרים את המונופולים. אבל יש פה עוד גוף, שזה חמור בחזקות, כי אתם לא עושים לנו טובה. זה מה שאתם לא מבינים. אתם עושים טובה. אתם מקבלים משכורת כדי להגן על הציבור. זו העבודה שלכם. עכשיו, אם אתם לא מבינים – אתם, כמובן, צריכים לשמור על היציבות הבנקאית. אבל תשבו שבוע אחד, שבוע אחד, בבנק אחד, כל אחד מכם פה, בבנק, ותראו איך הבנקים האלה מתנהלים. אתם יושבים בגדל השן שלכם שם, למעלה, אין לכם מושג מה קורה למטה.
אתמול הייתה לי שיחה מאוד קשה עם הפיקוח על הבנקים בכלל על ענף התיירות: תגישו פרטני, ניתן לכם גרייס, ניתן לכם גרייס לענף התיירות, פרטני על כל עסק ועסק. לא. זה לא אירוע רוחבי?
קרן ברק (הליכוד)
¶
אז אני אומרת, אין במקום. במקום לרדת למטה, לשבת שבוע בבנק, לראות מה קורה בסניפים, מה קורה עם האנשים המסכנים. יושבים פה אנשים, מתחננים על חייהם: בבקשה, בבקשה. אנחנו צריכים לשבת פה על סף אנשים שאומרים: תעזרו לנו. על מה ולמה? זה לא תעזרו לנו בגופים שאין להם כסף. לגופים יש טונות של כסף.
התפקיד שלנו הוא שהם לא יתחננו. זה מביך אותי. מביך אותי כנבחרת ציבור שיושבים אנשים ומתחננים על חייהם. זה לא אמור להיות ככה. אנחנו היינו אמורים להקדים תרופה למכה. אנחנו נרדמנו בשמירה. הם כבר שנתיים משחקים במשחקים שלהם, והם אלה שקובעים. שוב אני חוזרת, כי אתם הפרעתם לי. הם יושבים, וכשאני אומרת להם: מה קורה עם ענף התיירות? תנו להם גרייס להחזר ההלוואות. לא, שיבקשו פרטני. אתה יודע כמה זמן ייקח להם לבדוק פרטני אחד-אחד? הענפים כבר ייסגרו. למה? כי הם מנותקים לחלוטין ממה שקורה במדינה.
ולכן, אם הם לא עושים את העבודה שלהם, והם לא עושים את העבודה שלהם – הינה, אני קובעת, הם לא עושים את העבודה שלהם, לא הפיקוח על הבנקים ולא רשות לתחרות – אז התפקיד שלנו זה לקחת את המושכות ולהוביל על הראש שלהם, גם נגד כל ההחלטות שלהם ונגד כל המדיניות שלהם, כי ככה המדינה שלנו תיגמר. הם לא עוזרים למדינה. הם עוזרים לעצמם. הם עוזרים לבנקים. אנחנו נעזור לציבור. תודה רבה.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
תודה לך, קרן ברק. דברים קשים. אבל אנשים בכנסת דיברו פה מדם ליבם. אני לא ראיתי הרבה דיונים אצלי שחברי כנסת היו נסערים רגשית כמו הדיון הזה. כנראה יש פה עוול מתמשך. כנראה לא הצלחנו לפצח מנגנון. כנראה הכלבים נובחים והשיירה עוברת, וזה מה שכסיף אמר. עוד דיון ועוד דיון. סיטקום, קראת לזה. אנחנו נצטרך להביא חוק.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
חוק של הקואליציה עם האופוזיציה, בהסכמה, ונביא אותו מהר ונעסוק בו.
סובה, אם אתה יכול להיות קצר. אנחנו בסוף הדיון.
יבגני סובה (ישראל ביתנו)
¶
אז אני מסביר לך שהסמכות הזאת הייתה בידי הכנסת. הכנסת לפני כמה שנים נתנה סמכות למפקח על הבנקים לסגור סניפים. עכשיו, במקום שאנחנו כל הזמן נבקש מהם, אפשר להקים ועדה. הוועדה הזאת תכלול את הנציגים של המשרדים הרלוונטיים. אני, גילוי נאות, גם ישבתי עם המפקח על הבנקים לפני העברת התקציב. אני רוצה שזה הדבר יהיה כן בהידברות, משום שהם אלה שאחראים על הנושא הזה. ואנחנו צריכים לפקח על הנושא הזה. אפשר להגיע לסיכום. אפשר לשבת, ואפשר למנוע סגירת סניפים ללא אינטרס הציבורי.
יבגני סובה (ישראל ביתנו)
¶
אבל העליתם פה את הסוגיה של סגירת סניפים. אז אני אומר את זה. גם לי מותר להגיד בנושא.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
לא. אבל את יכולה להחזיר סמכויות גם לוועדה הזאת בחוק. את יכולה להגיד שסגירת תעבור פה באישור.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
אנחנו נגיע לזה בסיכום. אנחנו לקראת סיכום הדיון. אוסאמה סעדי, ישבת בסבלנות, כן.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
אדוני היושב-ראש, תודה לחברים שיזמו את הדיון הזה, ותודה לך. אני מאז הכנסת הקודמת, מרגי, שהיית יושב-ראש ועדת הכלכלה, קיימנו מספר דיונים בעניין הזה של סגירת סניפי בנקים. אני הייתי אצלך, אדוני היושב-ראש, דיברנו על העניין הזה, ופניתי אליך עם היישוב איכסאל שסגרו, צמצמו למעשה את הסניף. והלכנו וקיימנו פגישה שם, וביקשנו מהם. הם אמרו במקום חמישה ימים, אנחנו נשאיר את זה יומיים, חצי יום ככה. ביקשנו מהם, עם ראש המועצה, שיפתחו את זה ביום שישי בבוקר, כי האנשים לא עובדים.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
אוכלוסייה. אנחנו צריכים ללכת לדרגים הגבוהים, למנכ"ל, לזה, לזה, על חצי יום. על כמה שעות ביום שישי. ועד עכשיו אין תשובה.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
ונביא לך תוצאה. אבל הכפר הזה, מה יעזור? יש לנו מאות מקומות. זו בעיה עקרונית.
קרן ברק (הליכוד)
¶
אני הייתי בדיזינגוף סנטר, בדיזינגוף סנטר, לא תגיד איזה, כדי להוציא דפי פירוט חשבון. שני מסופים, אין דפים בשניהם, בדיזינגוף סנטר, בבנק דיסקונט. איפה הם ואיפה זה. בדיזינגוף סנטר, לא תגיד באיזה מקום נידח. אין דפים במדפסת.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
אני אומר העניין הזה הולך ומחמיר, אדוני היושב-ראש, כי עכשיו הולכים ועוברים לכל העניין הזה של אוטומציה, ודיגיטציה, ודיגיטלי, והכול מכונות, והכול אוטומטי, בלי פקידים, בלי שום דבר. אז כמובן שזה פוגע באוכלוסיות החלשות, המבוגרים, בעלי מוגבלות, הנכים, וכל הדברים האלה.
אבל אני מסתכל על הטבלה, אדוני היושב-ראש, פה. מתוך 7,381 מכשירי ATM, 4,914 פרטיים, שני שלישים.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
שני שלישים. ואתם המפקחים עד היום לא באתם ואמרתם – אז על הכול נעבור לפרטי וזהו.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
ואני אומר, אדוני היושב-ראש, משפט אחרון. בנגב, שכולם מדברים על הנגב ועל זה, קרעי, אין סניף בנק אחד, אין סניף בנק אחד, חוץ מברהט. ביישובים המוכרים והלא מוכרים אין אפילו סניף בנק אחד לרפואה. כמה שהעלינו את זה פה, לא עושים. אפילו מכשירי ATM אין.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
הכול פרטי. אז איך אתה רוצה לפתח? ומדברים על עוני ועל מצוקות, רק הם טובים בלדבר על משילות, ועל משילות ועל משילות.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
כן. משה אשכנזי, הסתדרות הגמלאים. ואני אתן אפשרות למפקח על הבנקים להשיב, ולמפקח על ההון, ונסכם את הדיון. משה אשכנזי.
משה אשכנזי
¶
כן. תודה רבה. אני יוצא מתוך הנחה שמבנה עקום מוליד שיטה עקומה, ולהפך. וזה מה שקורה פה. אנחנו נותנים לחתול לשמור על השמנת. הדברים נאמרו פה. הדברים נאמרו פה ב-2015, בוועדת הכלכלה בראשותו של חברי איתן כבל ב-2018, אפילו חוקק חוק. ושום דבר לא עוזר. אנחנו או שלא יודעים לקרוא את הדברים או שעוברים ליד הדברים. אני מסתכל פה על הרגולטור, על הגורם שצריך להיות אחראי על הפיקוח על הבנקים. אחד העקרונות, אחד הדברים שמחייבים אותם, וכך כתוב: שמירת ההגינות ביחסים העסקיים שבין הבנקים ללקוחותיהם. ובזה אתם כשלתם וכשלתם בגדול.
את הסיבה לא צריך לחפש רחוק. אני מסתכל על הגוף המייעץ למפקח על הבנקים. תראו מי יושב שם: מנכ"ל בנק דיסקונט, מנכ"ל בנק איגוד, מנכ"ל בנק לאומי, המנכ"לים של שבעה הבנקים הגדולים. זה לא מספיק? גם יושב-ראש הרשות לניירות ערך.
אז חבר'ה, אני מאוד מבקש. אנחנו הגמלאים, ובצער רב אני אומר, פשוט הבנקים מתעללים בנו, ומתעללים ברמות שלא היו כדוגמתן. סגירת מעל ל-260 סניפים תוך 6–7 שנים וגרירת האזרחים הוותיקים, שהם אלה שביססו את הבנקים וגרמו לשגשוגם, הם לקוחות ששירתו את הבנקים 50–60 שנה, לבוא להתעלם מהם, לזרוק אותם, לראות בהם כחצר האחורית, לגבות מהם עמלות, ואני אסביר גם כן. השורש של העמלות האלה הם הוספת חטא על פשע. אי-אפשר לדרוש מאזרח ותיק לקחת אוטובוס או לשלם מונית או לשים דלק ולנסוע לסניף רחוק, בגלל שסגרו את הסניף הקרוב, ועוד לבקש ממנו עמלת ריחוק ובבואו למשוך כסף מכספומט. עכשיו זה את הקטע אחד. הקטע השני - - -
משה אשכנזי
¶
בבת ים שבה 160,000 תושבים. אין טלרים בבת ים. ובת ים היא אחת הערים המבוגרות. קרוב ל-37% מהאוכלוסייה הם אזרחים ותיקים. במצב כזה, אני מאוד מבקש מכבוד היושב-ראש, אם הוועדה הזאת לא תיקח יוזמה לקביעת תקינה או חקיקה להסדרת הכשלים והרשלנות הפושעת של הגורמים המפקחים על הבנקים, האזרחים הוותיקים ימשיכו לשלם את המחיר.
ולכן אני מציע שתיקבע, שהישיבה הזאת, כדי שלא תהיה ישיבה לפרוטוקול בלבד, ישיבה שבה – כולנו פה קראנו את העיתון של אתמול, למעשה. אם אנחנו רוצים לדבר על מה שיקרה מחר, אני מצפה מכבודו – והכרתי אותך כשהיית ראש מועצה בירוחם, ראיתי את העבודה המבורכת שלך – אני מבקש ממך לזמן לאלתר את השרה לשוויון חברתי, אותנו הסתדרות הגמלאים, את הגורמים המפקחים על הבנקים, את המחוקקים, ולצאת לדרך חדשה. תודה רבה.
רן מלמד
¶
קצר. תודה. רן מלמד, נקודה מפנה. אני רוצה להציע לחברי הכנסת או לבקש הצעה פרקטית. אחת הבעיות והכשלים שלא נגעו בהם מספיק לעומק היא העובדה שבמקומות שבהם האוכלוסייה מעוטת הכנסה ממילא העמלות גבוהות. ואני לא מדבר על הפריפריה. אני מדבר על תחנות אוטובוס, תחנות רכבת, סניפי ביטוח לאומי ומקומות אחרים. אני מאוד מבקש שחברי הכנסת ייזמו מהלך שבו העמלות שניתן יהיה לגבות במקומות האלה, ויש רשימה שהגשתי במסמך מפורט אליכם, לא יהיו גבוהות יותר מהעמלות שמשלמים במכשיר האוטומטי בכנסת.
רן מלמד
¶
אם אתם תגבילו, אם תגבילו – לא הפרעתי לך. אל תפריע לי. אם אתם תגבילו את העמלות בתחנות אוטובוס, בתחנות רכבת לאותם מקומות, כמו בכנסת, העמלות ירדו ואף אחד לא יפסיק או לא ייקח את הכספומט. ואם כספונט יוציאו את הכספומט שלהם מתחנת הרכבת, פה יבוא הפיקוח על הבנקים וצריך יהיה לחייב את הבנקים לשים שם, באותם מקומות חיוניים, כספומטים בנקאיים בעמלות מופחתות. תודה.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
תודה רבה. ואני מוסיף ששאלת אותי כמה סניפים ניידים פועלים היום, מה ההיקף שלהם ואיפה, ואם יש שקיפות בנימוקי הבנק, המפקח, לאשר או לדחות את הבקשה לסגירת סניפים. אם הנימוקים והתהליך מפורסמים לציבור. שתי שאלות שנרצה עליהן תשובה מהמפקח על הבנקים בפעם הבאה. תודה רבה לך.
משה כץ, בבקשה.
משה כץ
¶
תודה. דקה וחצי, זה מה שייקח לי. אגב, אציין שהמכשיר בכנסת, כמו בכל מיני מקומות, הכנסת משתתפת בסבסודו, ולכן דמי שירות הם יחסית נמוכים, מה שמאפשר לעשות אותו.
קרן ברק (הליכוד)
¶
עידית, תבקשי דוח. אנחנו רוצים לדעת כמה כסף משלמת לבנקים על זה שהיא שמה פה כספומט.
משה כץ
¶
אלומות, אלקנה, בית צפאפא, ג'יסר א-זרקא, עופרים, רהט, מי עמי, אבו קרינאת, ניר עוז, אזור תעשייה מטה בנימין, ניר עם, טירת צבי, עמיעוז - - -
משה כץ
¶
אלו הם חלק מהיישובים שכספונט מציבה בהם מסופים. ואנחנו בעיקר בפריפריה, ולא כמו הכתבה של שרון.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
תנו לו לסיים, חבר'ה. תנו לו. אנחנו מסכמים את הדיון. מרגי, עוד חמש דקות. סבלנות. מסכמים. סבלנו שעתיים מספיק.
משה כץ
¶
חבל שלא עשו את הכתבה במושב עמיעוז שבו הכספומט הקרוב הוא כספומט בנקאי שנמצא 30 ק"מ משם, באופקים.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
זה משפט לא נכון. אתה שולט ב-50% מהכספומטים, אתה לבדך כחברה, אם אתה 70% מכלל הפרטיים.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
לא משיכות. בנקים. כספומטים. אתה שולט ב-50% מהשוק. ב-50% מכלל הכספומטים, וב-70% מהכספומטים הפרטיים.
משה כץ
¶
אני לא אומר על זה זניח. אני אומר, השימוש של הציבור בשנת 2021 בואכה 2022, וכמות אפשרויות התשלום התרחבה: ביט, אפליקציות הבנקים, Paybox, Pay, מזומן ברשתות קמעוניות, שב"א וכרטיסי אשראי, אפליקציות דלק, אפליקציות תשלום, מועדונים, Apple Pay, Google Pay משבוע שעבר. הכספומטים הפרטיים מהווים שבריר אחוז מעולם התשלומים. והציבור מספיק נבון לבחור.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
במזומן זה לא נכון. בכסף מזומן זה לא נכון. במשיכות של מזומן זה לא טיעון. מה אתה משווה לי תפוח ותפוז? אתה משווה העברה בביט לזה שאדם צריך מזומן שיהיה לו בכיס?
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
אני, לצערי, משתמש סידרתי של ביט. אבל אני יודע שהוא שולט ב-60%–70% מהשוק של העברות דיגיטליות.
יעקב מרגי (ש"ס)
¶
אבל אתה יודע מה, אני לא בא אליו בטענות. הוא היחיד שמפסיד, מוכן להפסיד. בנק הפועלים כמונופול, כדואופול, שם אצלו כסף כדי?
עודדה פרץ
¶
אז קודם כול, שמענו פה מגוון של כל מיני רעיונות שאנחנו בהחלט נחשוב עליהם. יש לנו צוות בפיקוח על הבנקים, נבחן את מדיניות הסינוף. חלק מהדברים שעלו פה אפילו עלו בצוות הזה. אלה נושאים שאנחנו נחשוב עליהם, ואנחנו לא פוסלים.
אני ממש ממש לא מקבלת את זה שנרדמנו בשמירה. זה ממש ממש לא המצב.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
קרן, אנחנו לא יכולים לשמוע את מה שנעים לנו. היא אומרת כאן: שמעתי, הקשבתי, ואנחנו נבחן דברים.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
נעמה, יש לי חמש דקות לסיים את הדיון הזה. ואתן צריכות לעזור לסיים אותו. בבקשה, עודדה.
עודדה פרץ
¶
קודם כול, צריך להבין שכל העניין הזה של זה שהמפקח על הבנקים קיבל את הסמכות לבחון בקשות לסגירת סניפים זה משהו שהוא ייחודי למדינת ישראל. לא קיים בשום מקום אחר בעולם דבר כזה, שכשגוף עסקי רוצה לסגור סניף הוא צריך לקבל אישור של המפקח. זה לא קיים. זה ייחודי למדינת ישראל. זה לא משהו שהיה בסמכות המדינה או משהו והעבירה אותו לפיקוח על הבנקים. זה לא קיים בשום מקום.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
אתה נאלץ לעשות רגולציה גבוהה במקום שאתה לא מרגיש שהתחרות או מישהו אחר פועל בהגינות כלפי הלקוח.
נעמה לזימי (העבודה)
¶
אנחנו ראינו את הטבלה איפה ישראל ממוקמת ביחס לכספומטים בנקאיים. גם אנחנו ביחס לא טוב, וגם הקימו את מה שלא היו צריכים להקים. ואת עדיין עוד מלינה על זה?
עודדה פרץ
¶
אז אני אומרת, זו סמכות ייחודית למדינת ישראל, שכשבנק רוצה סגור סניף הוא צריך לבקש. זה שאת חוזרת על מספר 95, זה לא נכון, שוב, כי אני אומרת כי ב-80% מהמקרים, זה 80% מהמקרים, ולא 95. גם את זה את יכולה להגיד לי שזה מספר גבוה. הסיבה היא שיש לנו הוראה, הוראה 400, למי שמתעניין, שקובעת הרבה מאוד דרישות. אתם יכולים לראות שם נספח, טופס שהבנקים צריכים למלא כאשר הם רוצים לבקש לסגור סניף עם הרבה מאוד דרישות שנוגעות בדיוק לאוכלוסייה. מה שמעניין אתכם, מעניין אותי, וזה בנפשי. כשהאישה פה דיברה על אבא שלה בן 91, אז גם אבא שלי היה קשיש ואימא שלי הייתה קשישה, זיכרונם לברכה. בכל סגירה של סניף שאני צריכה לחתום על סגירה הזאת, אני חושבת עליהם. ואני לא אאשר שום סגירה של סניף, אם אני חושבת שזה יפגע בלקוחות. אני ידאג לכך.
קרן ברק (הליכוד)
¶
אבל חלק מהבעיה היא חוסר ההבנה. כאילו היא אומרת משפט: אני לא סוגרת משהו שפוגע בציבור. יש איזושהי סגירת סניף שלא פוגעת בציבור? האם קיים כזה דבר?
שי אבו
¶
רק אגיד משפט אחד, ברשותך, היושב-ראש. סליחה שאני מתפרץ. אבל הלוואי שהלב של הרבה אנשים במדינת ישראל היה כמו הלב של עודדה פרץ והמפקח על הבנקים. הם נמצאים בתקופה האחרונה - - -
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
שי, שי, שי. אתה התפרצת ועוד שמענו אותך. זהו. נגמר. אשכנזי, בבקשה. עודדה, אם את יכולה משפט סיום.
עודדה פרץ
¶
אני אומרת שהאחוז הגבוה של בקשות מאושרות נובע מזה שהבנקים, בגלל ההוראה הזאת, לא יכולים להגיש בקשות כשהם יודעים מלכתחילה שאנחנו נדחה אותם. הם לא מגישים. את רוב הבקשות הם כבר מסננים בעצמם. הם לא מגישים בקשות שהם יודעים שאנחנו נסרב להן.
אני רוצה עוד להגיד לנציגה של המשרד לשוויון חברתי שאני מאוד מתפלאת על מה שהיא אמרה, מכיוון שאנחנו ביחד איתם כתבנו אמנה לטובת האוכלוסייה של האזרחים הוותיקים. ובמסגרתה נתנו קדימות בתור לאנשים בגיל 70.
עודדה פרץ
¶
צריך להבין. אותה בת של קשיש דיברה על זה שיש מרחקים של מעל קילומטר-שני קילומטרים בירושלים. צריך להבין שהציפייה שיהיה בכל קילומטר סניף בנק היא לא סבירה. זה לא קיים בשום דבר. גם בקופות חולים אין בכל קילומטר סניף בנק.
עודדה פרץ
¶
אז צריך להבין שהציפייה הזאת היא לא משהו סביר. לא שהיא אמרה שבמרחק של 20 קילומטר אין לה סניף בנק בירושלים. לגבי ביאליק, אז יש כספומט של בנק מרכנתיל.
עודדה פרץ
¶
אז חשוב לי להגיד, אם הייתם נותנים לי להראות את המצגת, יש שלושה שקפים שמדברים על הפעילות שלנו לטובת הקשישים, פעולות שקשורה לסגירות סניפים, ופעילות שלא קשורה לסגירות סניפים, ושקשורה להרבה מאות מהסוגיות של הקשישים.
קרן ברק (הליכוד)
¶
הם לא מבינים את הבעיה. הבעיה היא שהם לא מבינים שיש בעיה. זו הבעיה, כי הם לא מבינים.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
למה? היא פתחה, הפתיח שלה היה: שמעתי פה כמה דברים ויש לנו צוות, ואני הולכת לבדוק.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
למה? זה היה פתיח לפחות של אמירה: אנחנו לא נקיים מטעויות ונבדוק את עצמנו. עכשיו, יש גם דברים אחרים.
עודדה פרץ
¶
אנחנו בהחלט קשובים. אנחנו שמענו את הדברים. אנחנו, אני אומרת, ממילא פועל צוות בפיקוח על הבנקים, שזה הנושא שאנחנו מטפלים בו. אנחנו מאוד מאוד לא אטומים. האמירה שאנחנו דואגים רק ליציבות של הבנקים היא אמירה לא נכונה. ואני מזמינה אותך לקרוא את הסקירה של פניות הציבור שפורסם לאחרונה שלמשל, את יכולה לראות שם, אם היית רוצה, מה אנחנו עושים.
קרן ברק (הליכוד)
¶
בואי נגיד את זה ככה. הניסיון שלי מולכם הוא מר ואומלל. השיח איתכם הוא בגובה 7,000 מטר ממה שבאמת קורה בקרקע. כל מה שאני ביקשתי, וביקשתי את זה לאורך כל הקורונה, הוא שתשבו בבנקים, תראו מה קורה בין ההוראות שלכם לבין מה שקורה באמת בפועל. אבל לא טרחתם. אז אתם מסוגלים להוציא משפטים כאלה של: בואו נבדוק מה קורה ברחוב ביאליק. ואל תעשי לי פרצופים. לא, אל תעשה לי פרצופים. ואתם מסוגלים להגיד לי: אנחנו נבדוק פרטנית כל מבקש בענף התיירות, במקום להבין שהבעיה בענף התיירות היא בעיה רוחבית. ואם אתם עכשיו תבדקו פרטני אחד-אחד, אז הבעיה הזאת תיפתר אחד-אחד אולי עוד שנתיים כשכבר לא יהיה מה להציל.
עודדה פרץ
¶
- - שאנחנו עושים את העבודה הזאת של בחינת אישור סגירות סניפים בצורה שהציבור החלש הוא לנגד עינינו, בעיקר הקשישים, האזורים הסוציו-אקונומיים נמוכים, הפריפריה.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
אבל מה שתואר פה בירושלים על ידי הגברת, שכונות הענק בלי סניפים, מוכר לכם הדבר הזה? האם אתם יודעים לעשות את הפעולה ההפוכה, להגיד: אוקיי, בנקים, תפתחו סניף במרחב הזה?
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
לא רק כן ייסגר, לא ייסגר. האם אזורים שננטשו וצריך להחזיר לשם סניף או שניים, האם אתם יודעים לכפות את המהלך הזה על הבנקים?
עודדה פרץ
¶
כרגע, אין סמכות כזאת. הסמכות שלנו היא לא לאשר סגירות סניפים. אבל יש לנו צוות, צוות מדיניות סינוף, שבוחן את כל הנושאים האלה. כל הדברים האלה הם כרגע על השולחן, ואנחנו בוחנים אותם.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
תודה רבה. עכשיו אנחנו נעים לסיכום הדיון הזה, דיון חשוב. הוועדה רואה בחומרה את המצב שבו אזרחים תמימים נדרשים לשלם עמלות על כספומטים בעלויות של מאות אחוזים ממה שנהוג היה בעבר, וזאת באמצעות הפרטת מערכת הכספומטים באופן שיצר שליטה מוחלטת של חברות פרטיות בכספומטים פרטיים. נתח השוק שלהן קרוב ל-70% ביחס לכספומטים של הבנקים. שם גם יש תופעה שהיא קרובה למונופול, שאנחנו מבקשים מרשות התחרות לבדוק. חברה אחת שמחזיקה במעל 70% מהכספומטים הפרטיים, ועדיין יש לה דרגות חופש לקבוע את המחיר כשהיא בעצם מעין מונופול במרחב.
הדבר השני שחמור פה הוא כפל העמלות, וכפל העמלות הוא מול בנק וחברה פרטית, או במצבים מיוחדים, מול חברה פרטית שבבעלות עקיפה וישירה של בנק, כמו דיסקונט, כמו שראינו את הדוגמה של כאל ודיסקונט באחזקות שלה בכספונט של קרוב ל-20% במצטבר. והיא גם מרוויחה מהעמלה מעמלת הבנק, השורה, הפעולה, וגם מהפעילות של חברת-בת שעושה עמלות גבוהות באופן דרמטי.
כדי להבין את הדבר הזה, אם קשיש שמרוויח את קצבת הזקנה שלו ואולי איזו פנסיה קטנה, נניח, מרוויח 3,00–4,000 שקל, רוצה לתת לילדיו כסף, רוצה ללכת למכולת עם מזומן, ומוצא את עצמו בכספומט פרטי ליד הבית, נניח, שקיים בסופר או במכולת ליד הבית, ועשה בערך 12 או 15 משיכות חודשיות. כפול ממוצע של אותה עמלה, כולל של הבנק, נניח, 8 שקלים, הלכו לו 100 שקל על עמלות רק לכספומט שלו מתוך אותם 2,000–3,000 שקל שיש לו להפעיל אותם, שזה יכול להיות 5% מההוצאה החודשית שלו. איך הגענו למצב שהעמלה במשיכה מכספומט יכולה להיות בעלות כל כך דרמטית למוחלשים ביותר? הרי אתם מבינים שמי שמרוויח 40,000 שקל לא צריך הנחה מכם. אתם מבינים שכספומט בכנסת, שחבר הכנסת מושך פה, ונתנו לו 3% העמלה במקום – 3 שקלים עמלה במקום ה-6 או ה-8 שקלים – הוא לא צריך הנחה מכם. מי שצריך את הכספומטים הם אנשים שמושכים כסף בבנק הדואר במזומן, או רוצים להפעיל במזומן, המובטלים, הבטחת הכנסה, אנשים שעובדים בשכר מינימום. האם יעלה על הדעת שרק הפעילות שלהם בכספומטים תהיה עשרות שקלים בחודש, ואולי מאות? רק העמלות. האם מישהו מוכן לחיות עם המצב הזה?
ולפתחם של כל הגופים; ולפתחה של רשות התחרות, שלא עושה את תפקידה בנושא הזה, לא באופן נחוש, ולא חוקרת, ולא בודקת, ולא פועלת מספיק; ולפתחו של הפיקוח על ההון, שאמור לפקח על הכספומטים הפרטיים, אבל הוא לא מוכן להגיד שהוא אחראי שם על תחרות ועל בדיקת העמלה. אז על מה הוא מפקח, אם הוא לא דואג לפקח על העמלה ועל התחרות? איזה בדיוק פיקוח הוא עושה בכספומטים פרטיים? ולפתחם של בנק ישראל ושל המפקח על הבנקים, כי אם בנקים הקימו חברות פרטיות לכספומטים פרטיים בהחזקות של 20%, שזה שיעור לא מבוטל, איך לא בודקים מה הם עושים שם. הרי בנק חייב בדוחות כספיים שקופים לציבור. אבל חברת-בת שלו ב-20% החזקות עם רווח מסוים לא חייבת לדווח לציבור מה הרווחים? למה הוא בכלל צריך חברת-בת? אם בנק דיסקונט ידע להקים חברת-בת לכספומטים פרטיים, למה הוא לא ניהל כספומטים בעצמו והיה מוזיל ולוקח את מה שהוא לוקח כבנק, בלי לתת את זה פעמיים לשתי חברות?
אלה שאלות שנשאל. ואני מבקש תשובות עליהן בעוד חודש וחצי בדיון. אני, בדרך כלל, לא דורש משרים לבוא לדיונים. אני פה, בדיון הזה, אדרוש משר האוצר בעצמו לבוא, כראש המערכת הכספית והפיננסית של ישראל; ומהשרה לשוויון חברתי, כמייצגת אוכלוסיות מוחלשות שנפגעות באופן ישיר. משניהם אני אבקש תשובות בעוד חודש וחצי על השאלות שהעליתי פה.
ובמקביל, הכנסת תקדם חקיקה. גם החוק של יבגני סובה שמדבר על סגירה או פתיחה של בנקים. שם הוא מציע ועדה מקצועית או אחרת. יכול להיות שנסמיך את ועדת הכלכלה לאשר סגירה או לחייב פתיחה של סניף.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
אז זה החוק של סובה. החוק שהנציג של הרשות התחרות, שאמר שאם יהיה לו חוק כזה הוא יוכל להשפיע על עמלות, אנחנו מקווים שתביאו את החוק הזה. אמרת לי שתהיה הצגה שלו עד סוף שנה.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
בסוף השנה מתקרב. זה עוד חוק שאנחנו רוצים שתביא אותו לפה, ונקדם אותו. אנחנו גם לא פוסלים חוק שיחייב פריסה של סניפים, על פי חוק.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
אנחנו גם לא פוסלים שנשנה בחוק שאם בכל זאת אושר לסניף בנק להיסגר, תמורתו יקומו חמישה כספומטים בנקאיים ללא תעריפים פרטיים. מה שלא תעשו כרגולטורים, נביא בחקיקה. הדרך היחידה שלנו שהעגלה הזאת תיסע כמו שצריך היא שיהיה תיקון, כי אם אומרים פה שמ-2015 זה אותו דיון פול גז בניוטרל, לא עשינו כלום.
אני באמת מוקיר את הכתבים שלא מוותרים על יוקר המחיה, עושים את העבודה השחורה הזאת של איתור נתונים, של איתור פרדוקסים. ועשינו את זה. עשינו את זה עם שופרסל במהדרין. עשינו את זה עם משכנתאות. ואנחנו עושים את זה גם איתך, שרון. תמשיכו לגלות גילויים. אנחנו נעשה את ה-follow up. ואם לא יספרו אותנו, נביא חוקים. ואם לא יקדמו את החוקים בכנסת, לא נצביע בכנסת. על העוולות לעניים שווה להפיל ממשלה. אם תבדקי, שרון, מתי ממשלות נפלו, אף פעם לא על עוולות לעניים. אנחנו רוצים להפיל ממשלה על עוולות לעניים. ממשלות נפלו על מטוסי F15 שהגיעו בשבת בטעות. ממשלות נפלו על פוליטי, על מדיני, על דת ומדינה. על מצב העניים והמוחלשים בישראל אף פעם הפילו בממשלה. אולי יש הזדמנות סוף סוף, אם הקריאה הזאת לא נענית, שתצאו למלחמת חורמה.
על מי שירוויח, בשמחה. תרוויחו 14 מיליארד, הבנקים. אבל תיתנו שירות. אולי תרוויחו רק 7 מיליארד, ויהיו 8,000 כספומטים בעולם דיגיטלי של בנקים. גם ההיגיון הזה עובד. אין אילוצים בדבר הזה. זה רק במצב של שוק לא תחרותי. אפילו בשם התחרות והכלכלה והשוק החופשי, אין לכם הסבר טוב. אנחנו יודעים איך האחיזה בבנקים נעשית. אנחנו יודעים ששני בנקים זה כבר 60% מהשוק, ושלושה זה 80%. אנחנו יודעים את הנתונים. צריך תחרות. צריך להיאבק למען החלשים. במקום שירוויחו 14 מיליארד, ירוויחו 7 מיליארד. תהיה יציבות לבנקים. אבל יהיה שירות לאזרחים, והחלשים ביותר לא ייפגעו.
כל הנושאים שהעליתי פה יידווחו לנו, כולל כמה סניפים ניידים פועלים. כולל אם היו מצבים שסגרתם בנק ולא היה כספומט. היו פה עדויות שבנקים נסגרו ולא היה כספומט במקומם, כמו שאתם אמרתם שזה אוטומטי.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
אמרתם שעל כל בנק שנסגר יש כספומט. אמרתם את זה, ואין. אמרתם את המשפט הזה. זה לא קורה.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
אמרת: סניף שנסגר אנחנו דואגים שיהיה כספומט. נסגר, ואין כספומט. שמענו עדויות. כמה כאלה יש? כמה סניפים אתם חושבים שצריך לפתוח מחדש? לפי העדויות בירושלים, 200,000 איש סובלים מחוסר נגישות לסניפי בנק בעיר הבירה שלנו. זה דבר שיעלה על הדעת?
כל השאלות האלה מחייבות תשובות בעוד חודש וחצי, לצידם של שר האוצר ואת השרה לשוויון חברתי. כל אנשי המקצוע, תעשו שיעורי בית. אני אשמח בחודש וחצי האלה, אם אתם תביאו שלושה חוקים לוועדה. ואני אשמח לבשר שמתחילה חקיקה שמסמיכה אתכם גם לפתוח סניפים, לא רק לאשר סגירת סניפים.
קרן ברק (הליכוד)
¶
לא. לא חפיף. יש לי תחושה שמה חשוב באמת הוא שתזמן לפה את שר האוצר, כי אולי כהכנה לדיון הזה, הוא פתאום ישמע מה קובע מסביבו, כי כל עוד אתה לא – שהרי כשהשר מגיע לפה, הוא צריך לעשות הכנה, ואנחנו נסביר לו, וככה הוא יוכל להבין מה קורה עם ההחלטה.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
אם זה יהיה עוד חודש, גם טוב. אבל אנחנו ניתן להם את הזכות להתכונן ולעשות פעולות בשטח.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
ואני מעדיף לא תירוצים, אלא אמירות: אלה המעשים שנעשה. ואנחנו נכתוב לו מכתב שמפרט לו את הדברים שאנחנו נרצה שהוא יתייחס אליהם – לשני השרים הללו – ואת הבקשה מיוחדת לנוכחותם בוועדה. אולי אם השר – את יודעת, כדררו אותנו קצת פה. אחד אמר: זה לא אני, זה התחרות; זה לא אני, זה המפקח; זה לא אני, זה ההון.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
ואנחנו היינו פה במשחק כדורגל, ולא הכנסנו גול. אבל עם המאמן יבוא, שר האוצר, אולי השחקנים יבקיעו גול.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
ואולי המאמן יבוא והשחקנים יבקיעו גול. תודה רבה לכם.
הישיבה ננעלה בשעה 12:16.