פרוטוקול

 
פרוטוקול של ישיבת ועדה

הכנסת העשרים-וארבע

הכנסת



43
ועדת הכספים
24/11/2021


מושב שני


פרוטוקול מס' 158
מישיבת ועדת הכספים
יום רביעי, כ' בכסלו התשפ"ב (24 בנובמבר 2021), שעה 9:00
סדר היום
צו תעריף המכס והפטורים ומס קניה על טובין (תיקון מס' 3), התשפ"ב-2021 (כלים חד פעמיים)
נכחו
חברי הוועדה: אלכס קושניר – היו"ר
ג'ידא רינאוי-זועבי – מ"מ היו"ר
ינון אזולאי
ולדימיר בליאק
משה גפני
אימאן ח'טיב יאסין
אחמד טיבי
אופיר כץ
נעמה לזימי
יצחק פינדרוס
חברי הכנסת
יעקב אשר
מיכל ווולדיגר
אלון טל
אורי מקלב
שלמה קרעי
מוזמנים
יגאל גוטשל - רפרנט תכנון והגנ"ס, משרד האוצר

מתן יגל - משרד האוצר

מירי סביון - משנה למנהל רשות המסים, רשות המסים

קובי בוזו - מנהל תחום בכיר תכנון וכלכלה, רשות המסים, רשות המסים

לילי אור - עו"ד, עוזרת ראשית מחלקה משפטית, רשות המסים, רשות המסים

אלעד סולומינסקי - רפרנט, משרד המשפטים

יובל לסטר - סמנכ"ל מדיניות ואסטרטגיה, המשרד להגנת הסביבה

אביטל עשת - ראש תחום כלכלה, המשרד להגנת הסביבה

הראל בן דוד - מנהל תחום פלסטיקה גומי ואריזות, התאחדות התעשיינים בישראל

דליה טל - מנהלת קמפיינים, צלול - עמותה לאיכות הסביבה

עמיעד לפידות - ראש תחום פסולת, אדם טבע ודין - אגודה ישראלית להגנת הסביבה

תומר מור - מנכ"ל, מסעדנים חזקים ביחד

רמי שר שלום - מנכ"ל פעמית ויו"ר פורום היבואנים

עמוס שקד - תעשיין

נלי כהן - עו"ד, תמה גרופ
ייעוץ משפטי
שלומית ארליך
אייל לב ארי
מנהל הוועדה
טמיר כהן
רישום פרלמנטרי
מאיר פרץ


צו תעריף המכס והפטורים ומס קניה על טובין (תיקון מס' 3), התשפ"ב-2021 (כלים חד פעמיים)
היו"ר אלכס קושניר
בוקר טוב לכולם, היום יום רביעי, כ' בכסלו התשפ"ב, ה-24 בנובמבר 2021. אנחנו מנהלים את הדיון השני בנושא צו תעריף המכס והפטורים ומס קניה על טובין (תיקון מס' 3), התשפ"ב-2021 (כלים חד- פעמיים). בפעם הקודמת שמענו את הממשלה ואת חברי הכנסת, שמענו מעט את נציגי המגזר העסקי. את הדיון הזה נקדיש קודם כל עבור נציגי המגזר העסקי כדי שיוכלו להשמיע את טענותיהם. אני יכול לומר שאנחנו מזהים שיש שתי בעיות עיקריות בנושא הזה: כוסות הנייר המצופות פלסטיק וכן חומרים שנמצאים על התפר שיכולים להיות גם חד-פעמיים וגם רב-פעמיים מבחינת עובי חומר הגלם. אנחנו בודקים איך אפשר לפתור את שתי הסוגיות הללו ואני בטוח שגם נגיע לפתרונות. חברת הכנסת ג'ידא רינאווי זועבי, בבקשה.
ג'ידא רינאוי זועבי (מרצ)
בוקר טוב, אני רוצה לספר על אירוע שחוויתי אתמול בוועדת הפנים. לצערי הרב מדובר באירוע לא מכבד למשכן ולא מכבד את חבר הכנסת שפנה אלי. אתמול היה בוועדת הפנים דיון בנושא חוק החשמל, חוק חשוב ששמחתי שחברי ממפלגת רע"מ הסכימו להצמיד את ההצעה שלי אליהם, ואנחנו, אינשאללה, היום נעביר את זה בקריאה שנייה ושלישית. מהלך הדיון היה רגיל, לפעמים קצת לחץ ומתח בין חברת הכנסת אורית סטרוק ובין חבר הכנסת אוסאמה סעדי. אני אמרתי אז שאני מאוד תוהה על זה שאורית סטרוק ואוסאמה סעדי מסכימים על משהו, ואז דוקטור אחמד טיבי, חבר כנסת, בדרך כלל איש מאוד מכובד, התחיל לצעוק עלי. הוא אמר לי בצעקות: "תשבי בשקט, תשבי בשקט, אל תתחצפי".

אני אומרת שאנחנו דור חדש של פוליטיקאיות ערביות שלא יכולות לעבור לסדר יום למראה מציאות של פוליטיקאים שהם חושבים שהם בעלי הבית פה. אנחנו שותפות ואנחנו גם בעלות הבית ואני לא אתן לאף פוליטיקאי, ערבי או לא ערבי, להתנהל בצורה הזאת כלפי או כלפי כל אישה פוליטיקאית ערבייה. תודה רבה לכם. אני רוצה להפנות את תשומת לב כל הנשים הערביות הצעירות שמפחדות להיכנס לפוליטיקה בגלל הסיפור הזה, בגלל הלחץ והמתח והאלימות, זו אלימות. אני רוצה להגיד להן לא לפחד, להיכנס ולשנות את הפוליטיקה מבפנים ולהישאר ברמה גבוהה של מכובדות, תודה רבה.
היו"ר אלכס קושניר
תודה, חברת הכנסת ג'ידא רינאווי זועבי. ינון אזולאי, בבקשה.
ינון אזולאי (ש"ס)
בוקר טוב, תודה רבה, אדוני היושב-ראש, אני רוצה לעדכן אותך שמאז שעבר התקציב הפקקים נשארו ואפילו החמירו.
היו"ר אלכס קושניר
ציפית לשינוי תוך שלושה שבועות?
ינון אזולאי (ש"ס)
לפחות בדקה. אדוני היושב-ראש, בימים אלו הוגשו מסקנות הביניים של הוועדה בנושא אסון מירון. אני שמח על המסקנות, יש מה לדון, אני נוגע במה שהממשלה הצהירה: למשפחות מגיעים פיצויים. אתמול הייתה הסכמה שלא מדברים על יושב-ראש הוועדה הקודם, אבל גם אצלך דנו על זה. אנחנו רואים את משפחת חיות שהאב איבד את הבין שלו, הוא סיפר שהוא משלם כל חודש 9,000 שקלים עבור טיפולים לילדים ועבורו. מדובר במחנך שאמור לשלם את זה ואין לו מאיפה. לא מתייחסים לזה, לא במסקנות, לא בממשלה. הפיצויים למשפחות ההרוגים מאסון מירון, לא דנים על זה בכלל. מדובר במשפחות חלשות שכרגע צריכות להוציא כסף רב. אנחנו צריכים לעשות מעשה, לאשר להם לפחות את הטיפולים במיידי. לגבי הפיצויים, צריך לראות מה לעשות.
היו"ר אלכס קושניר
למה הוא משלם 9,000 שקלים?
ינון אזולאי (ש"ס)
יש לו טיפולים לילדים, טיפולים פסיכולוגיים, בעיות של שיקום, כל מיני דברים שאם רוצים אני יכול גם להביא פירוט. אני אומר שהוא לא היחיד, שמענו על משפחות רבות. לעבור כזה אסון, צריכים טיפולים נפשיים. יש הרבה ילדים בבית וההורים עוברים משבר. מר חיות גם פצוע וזה משפיע על השיקום שלו. הגיע הזמן ללא רק דיבורים בעניין הזה, מדובר במשפחות שאיבדו את יקיריהן באסון מירון, אלו משפחות שלנו, של כל אחד מאיתנו, אנחנו קרובים אליהם. אני חושב שחשוב מאוד לתת את הדעת על הנושא זה ולקדם את כל נושא הפיצויים כמה שיותר מהר. יש הצעות חוק של האופוזיציה, יעקב אשר, מלכיאלי ואחרים שהוגשו נדחו על ידי הקואליציה לצערי. לא מתייחסים אליהן ואפילו לא היו מוכנים להעביר אותן בטרומית כדי שזה יגיע ליעד. הגיע הזמן לטפל ולפצות, זה לא מענק, זו לא מתנה, זה משהו לטיפול הנפשי והגופני היומיומי שלהם, תודה.
היו"ר אלכס קושניר
תודה רבה. אימאן ח'טיב יאסין, בבקשה.
אימאן ח'טיב יאסין (רע"מ – רשימת האיחוד הערבי)
בוקר טוב לכולם, אני רוצה להתחיל במקום בו עצרה חברתי ג'ידא, כאישה ערבייה שיודעת כמה זה קשה להיות בפוליטיקה, במיוחד בפוליטיקה הישראלית. אני תמיד שמעתי את המשפט הזה: "פוליטיקה זה דבר מלוכלך". התגובה שלי הייתה שאנחנו הנשים טובות בלנקות ולכן אנחנו צריכות להיות שם. הקדנציה הזו שונה באופן מהותי ממה שעברתי בקדנציה הקודמת. מה שקורה פה לא יאומן ואי-אפשר לתת יד לדבר כזה. לא יכול להיות, ואני לא נכנסת לפרטים ולא לשמות של האנשים, אבל לא יכול להיות שמישהו יתייחס למישהו – אישה או גבר – יתייחס לאישה בצורה שכזו. זה לא נראה טוב מבפנים וזה משדר תמונה קשה. כשבאתי לכאן אחד היעדים שלי היה להראות שאנחנו, כנשים ערביות, יכולות להיות בכל מקום ואני לא רוצה שהדוגמה הזאת תשודר לבחורות הצעירות שתפחדנה מהמראות הללו. אני חושבת שזה לא הוגן, לא אתי, לא יפה, ואני מקווה באמת שהסיפור הזה ייגמר על הצד הטוב ביותר ולא יחזור על עצמו. לא רק עם ג'ידא אלא עם כל אישה אחרת בכנסת. אני חושבת ששיח מכובד צריך להיות בין כולנו – גברים ונשים. הגרוע הוא שזה קרה ביום בינלאומי למניעת אלימות נגד נשים וחבל, זה כואב עד מאוד.

הדבר השני שאני רוצה לשים על סדר היום של הוועדה, הבאתי את זה לוועדת החינוך ויש לזה נגיע תקציבית: יש בית ספר מיוחד, ואתמול היה גם היום המיוחד בכנסת לאנשים עם צרכים מיוחדים, יש בית ספר לילדים אוטיסטים ביישוב חורה, מדובר בבית ספר אזורי שממוקם באזור תעשייה. בבית הספר הזה יש 15 כיתות כיום, במבנה החדש יש 12 כיתות. מה יעשו עם שלוש הכיתות החסרות? אלוהים יודע. הדבר הנוסף: נתנו תקציב למבנה ולא נתנו תקציב לתשתיות ההיקפיות. בינתיים הכול מתעכב בגלל מחסור בגרושים להשלמת הדבר הזה עבור ילדים מאוכלוסייה מיוחדת ומהמקום הכי מודר בארץ. ריבונו של עולם, הגיע הזמן שאנחנו נסתכל לעצמנו בעיניים ונגיד לעצמנו האם זה הייעוד שלנו כאן, האם זה מה שאנחנו רוצים לראות. כסף יש, השאלה היא לאן מנתבים אותו.
היו"ר אלכס קושניר
אשמח לקבל פרטים בנושא אחר כך.
אימאן ח'טיב יאסין (רע"מ – רשימת האיחוד הערבי)
תודה.
היו"ר אלכס קושניר
אחמד טיבי, בבקשה.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
תודה רבה. האמת היא שלא רציתי להתייחס אבל אני רואה שיש קמפיין מאוס. כאשר חברת כנסת – שיודעת שאני מתייחס אליה בכבוד – פונה אל חבר הכנסת סעדי באופן מעליב ואומרת לו: "אתה בדיוק כמו אורית סטרוק", שהיא אויבת של העם שלו.
ג'ידא רינאוי זועבי (מרצ)
אל תסלף את דבריי, לא אמרתי את זה.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
לא הפסקתי אותך, ג'ידא, תני לי להמשיך. זה מעליב, זה פוגע, זה לא במקום, אז כשהיא קמה אז אני אומר לה לשבת.
מיכל וולדיגר (הציונות הדתית)
להיות כמו אורית סטרוק זה דבר חיובי.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
לא, אני לא חושב, לפחות אצלנו ההשוואה עם סטרוק היא השמצה.
ינון אזולאי (ש"ס)
אז תתבע אותה על הוצאת דיבה.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
כאשר איתמר בן גביר קם לפני שבועיים אמרתי לו "שב" בערבית וכן בעברית והוא לא חשב - - -
ג'ידא רינאוי זועבי (מרצ)
אני קמתי כשאתה אמרת לי: "תשבי בשקט, אל תתחצפי". אל תסלף, יש גם וידאו.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
תירגעי, תירגעי. אני לא עלי סלאלחה, מה שעשית לו בכפר קאסם, אז תירגעי.
ג'ידא רינאוי זועבי (מרצ)
סליחה.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
לכן הערתי את מה שהערתי. אם כבר משהו פמיניסטי ונשי, אני חושב שהחוק הגרוע ביותר, האנטי-פמיניסטי, הפוגעני ביותר כלפי נשים ערביות הוא החוק נגד איחוד משפחות. כל מי שהצביעה נגד חוק זה הצביעה נגד הנשים הפלסטיניות והיא צריכה לחשוב פעמיים על הנושא הזה. אני רוצה לציין שעיסאווי פריג' תקף את עאידה תומא סלימן בצורה בוטה ומשפילה, ועאידה לא חשבה לרגע להגיד שהוא תקף אותה בגלל שהיא אישה אלא תקף אותה בגלל עמדה פוליטית. בואו נשאיר את זה בעמדה הפוליטית. אני מסכים בהחלט שלא צריך לפגוע באנשים, אבל לא צריך להשמיץ אחרים ולצאת לרחוץ בניקיון כפיים, תודה רבה. וכשאני אומר "להצביע נגד איחוד משפחות" זה לא רק כלפי ג'ידא, כל מי שהצביע והצביעה נגד איחוד המשפחות עשה מעשה מחפיר היסטורית נגד נשים ואימהות פלסטיניות.
היו"ר אלכס קושניר
אני רוצה לומר שכנראה שכל מי שיושב פה ולא רק מי שיושב פה נתפס לפעמים ברגעים של עצבים חשופים ואומר משפטים שאחר כך בתוכו הוא - - -
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
אגב, אתה אמרת לי לפני חודש "שב בשקט" ולא הרגשתי שזה מגדרי.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
עוד רגע הוא יגיד לך את זה שוב, אחמד.
היו"ר אלכס קושניר
כולנו אומרים לפעמים דברים שאחר כך מצטערים עליהם, לפעמים בפנים והאמיצים גם אומרים בקול רם שהם טעו. אני חושב שראוי להתנצל. איני מסכים שבכנסת יש אויבים, חבר הכנסת טיבי. יש כאן יריבים פוליטיים מרים, אנחנו לא מסכימים בהרבה מאוד נושאים - - -
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
לא, אורית סטרוק היא אויבת העם שלי.
היו"ר אלכס קושניר
אז אני לא מסכים עם האמירה הזו ואני מתקומם כנגדה.
ינון אזולאי (ש"ס)
חבר הכנסת טיבי, עוד מעט תגיד שגם איתמר בן גביר הוא אויב שלך.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
יש אנשים שאני בז להם ואני לא רוצה השוואה איתם.
היו"ר אלכס קושניר
אני מבקש מכל מי שנמצא פה ולא נמצא פה, וגם מעצמי, לנסות לספור עד 10 לפני תגובות. המסר שאנחנו מעבירים לציבור יכול להיות הרסני. אני בטוח שחברת הכנסת ג'ידא וחבר הכנסת טיבי יכולים לשבת ביניהם וליישר את ההדורים. איני מתנדב להיות הבורר ביניכם ואני בטוח שאינכם צריכים. לא הייתי נוכח באירוע המדובר, אבל אני מבין שיש פה מישהי שנפגעה מאוד ויש פה מישהו שאולי לא הבין את הדברים כמו שצריך אז אם תשבו ביחד אני בטוח שתוכלו להגיע להסכמה וללבן את הדברים. המחלוקות הפוליטיות לא צריכות להשפיע על יחסים אישיים. הגיע הזמן שב-2021 לא תהיה אף אישה בכנסת שתרגיש מושפלת או תרגיש לא שווה – גם אם מדובר רק בתחושה.

נעבור לנושא עצמו. ראשית, ניתן לנציגי המגזר העסקי לדבר, בבקשה.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
המגזר הצרכני גם נמצא פה?
היו"ר אלכס קושניר
כל מי שנמצא פה.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
יש פה נציג של משפחה מסכנה? מישהו שאין לו לוביסט?
היו"ר אלכס קושניר
אתה פה עבורם.
טמיר כהן
ההרשמה הייתה פתוחה עבור כולם.
היו"ר אלכס קושניר
נציגת עמותת צלול, דליה טל, בבקשה.
דליה טל
בוקר טוב, תודה עבור הדיון ותודה למשרד להגנת הסביבה שקידם את הנושא הזה. אני דליה טל, מנהלת הקמפיינים בעמותה הסביבתית צלול. אנחנו חושבים שזה רק מהלך ראשון כי המטרה צריכה להיות, כמו שעשה האיחוד האירופי, בסופו של דבר להוציא את הכלים החד-פעמיים מחיינו. הייתי פה גם בדיון הקודם, אנחנו תומכים בדרישה של החברים פה להעביר חלק מהכסף למשרד להגנת הסביבה – את תקבולי המס האמור – לצורכי חינוך והסברה לציבור. אנחנו לא תומכים ברעיון של סבסוד או הפחתת המס על כלים מתכלים. לפי מה שאנחנו יודעים, וזה מבוסס על בדיקות רבות שערכנו, הכלים המתכלים אינם מתכלים באמת, הם מתכלים במדינות שמחזיקות מכשירי קומפוסט תעשייתיים גדולים. בארץ אין מכשירים שכאלו ועידוד רכישת כלים מתכלים זהה לרכישת כלים חד-פעמיים.

אני רוצה להגיד משהו לחבר הכנסת החרדים: אני שומעת את ההגנה הגדולה שלכם על המשך השימוש בכלים חד-פעמיים ואתם אפילו רוצים לפצות משפחות בעניין הזה. אתם חברה שמתאפיינת בשמרנות, בבגדים, בחלק גדול מהמקרים השמרנות הזו היא חיובית – בביגוד, בצניעות, במזון – ואיני מבינה למה אתם מעודדים את הטרנד הזה שהוא טרנד גרוע מבחינה סביבתית, חברתית, בריאותית, מכל הבחינות. דיברתם כאן על האישה החרדית שצריכה להדיח כלים רבים במוצאי שבת, גם הסבתא שלה הדיחה כלים וגם הסבתא של הסבתא שלה. כמו שאתם טורחים לשמר מנהגים אחרים, דווקא את העניין הזה – רדו מזה, זה רע, זה רע מאוד לסביבה, לבריאות, למדינה. אתם מחויבים - - -
אופיר כץ (הליכוד)
זו ועדת החינוך?
דליה טל
- - -
ינון אזולאי (ש"ס)
אני מקווה שלפני שאת מדברת על השמרנות החרדית תבואי קודם כל לראות - - -
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
- - - על החרדים כמו ש - - - אז כנראה - - - טוב לסביבה.
ינון אזולאי (ש"ס)
אל תטיפי לנו מוסר, לציבור החרדי. דברי על הנזק הסביבתי, לא בתור סדרת חינוך למגזר כזה או אחר.
דליה טל
אני לא נותנת סדרת חינוך.
ינון אזולאי (ש"ס)
אני מבין שאת עמותת צלול וזה בסדר, את יכול לבקש, הכול טוב ויפה. אבל להטיף לנו מוסר, אנחנו מודים לך והכול בסדר. אם תנסי ללכת פעם באותו - - - של ביגוד ושל כל מה שאמרת מקודם, אחר כך תבואי לדבר איתנו על הנשים שלנו ועל החינוך שלנו ועל כל מה שצריך, תודה.
דליה טל
אני אמרתי - - -
היו"ר אלכס קושניר
שנייה, אני מבקש ממך לשמור על שיח ענייני לגופו של החוק. אף אחד לא מחנך פה שום מגזר ולא נותן הוראות לשום מגזר ולשום חברה. כל אחד בוחר את אורח החיים שלו איך שהוא רואה לנכון ולכן תתייחסי בבקשה לעניין החוק והצו. את רוצה לדבר על המפגעים הסביבתיים שגורם השימוש בחד-פעמי – בבקשה.
דליה טל
אולי לא הובנתי נכון. רציתי להגיד שאני מאוד מכבדת את המנהגים, זה לא רק החברה החרדית, אנחנו מדברים על הרבה אנשים ששומרים על הרבה דברים חברתיים וסביבתיים ודווקא את העניין של הכלים החד-פעמיים אימצו בכזאת חדווה.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
תנסי לגדל 14 ילדים ואז תגידי לי איך עשית את זה.
דליה טל
קצת מאוחר מדי.
אופיר כץ (הליכוד)
- - - למה אנחנו מגיעים למקום הזה בכלל?
ג'ידא רינאוי זועבי (מרצ)
- - -
היו"ר אלכס קושניר
עוד פעם.
אופיר כץ (הליכוד)
הערת לה והיא מתעקשת.
היו"ר אלכס קושניר
גבירתי, יש לך עוד משהו להגיד על הנזק הסביבתי?
דליה טל
כן.
היו"ר אלכס קושניר
בבקשה.
ג'ידא רינאוי זועבי (מרצ)
גם על הצורה שבה - - -
שלמה קרעי (הליכוד)
אולי תדברי על הנזק הסביבתי של הבזבוז של המים ושל חומרי ניקוי, ושל חשמל בגלל מדיחים.
ג'ידא רינאוי זועבי (מרצ)
את אומרת "אימצו את זה בחדווה". את לא מכירה את אורחות החיים שלהם, את לא יודעת עם אלו קשיים כלכליים הקהילה החרדית מתמודדת, את צובעת את כולם בצבע שנובע מהתנשאות לצערי הרב. הצורה הזו לא מקובלת, עם כל הכבוד.
דליה טל
המסר שלי לא היה מתנשא, ואם ככה הובנתי אז אני מתנצלת. בכל אופן, בואו נדבר על - - -
ינון אזולאי (ש"ס)
אני לא חושב שהיה מתנשא כי אני לא מאמין שאת יכולה להתנשא.
היו"ר אלכס קושניר
בבקשה.
דליה טל
הכלים החד-פעמיים, אנחנו מוצאים אותם בשטחים הפתוחים, אנחנו מוצאים אותם בים. כשהכלים החד-פעמיים, כמו כל פלסטיק, מגיעים לחופי הרחצה ומשם מגיעים למי הים הם מתפוררים למקרו-פלסטיק, זה נאכל על ידי בעלי החיים, בסופו של דבר זה חוזר לשולחננו אם אנחנו אוכלים דגים.
שלמה קרעי (הליכוד)
ואת זה החרדים מביאים לים?
דליה טל
מה?
שלמה קרעי (הליכוד)
החרדים אחראיים להביא את הכלים החד-פעמיים לים.
היו"ר אלכס קושניר
שלמה, היא התנצלה, אנחנו ממשיכים, למה אתה הולך לשם? כן, בבקשה.
דליה טל
אני מדברת על כלל הציבור. דרך אגב, על פי המחקרים של המשרד להגנת הסביבה, השימוש בחברה החרדית ובחברה הכללית מאוד דומה, שיהיה ברור, אני רק מדברת כי אתם באתם לפה וכל כך התנגדתם.
היו"ר אלכס קושניר
תקשיבי, או שאת מתמקדת במה שאת רוצה להגיד על הסביבה או שאני מפסיק אותך. די עם ההשוואות בין חברה לחברה, די עם זה. דיברת על הים – יופי. מה עוד?
נעמה לזימי (העבודה)
אני לא מבינה אותך. את מייצגת עמותה מאוד חשובה, חיכיתי לשמוע אותך, במקום זה את עושה נזק. זה לא לעניין וחבל מאוד שזה קרה כאן עכשיו, בטח לעמותת צלול.
דליה טל
אני התנצלתי.
היו"ר אלכס קושניר
אבל את חוזרת לזה, את מתנצלת וחוזרת.
מיכל וולדיגר (הציונות הדתית)
בואו נתקדם, תגיעי לגופו של עניין.
היו"ר אלכס קושניר
את לא חייבת להגיב, יש לך עוד שתי דקות כדי להעביר את המסר שקשור בסביבה. אני בטוח שזה מה שמעניין את העמותה שאת מייצגת.
דליה טל
הכלים החד-פעמיים יוצרים נזק מאוד גדול לסביבה, הם יוצרים נזק גדול לכלכלה, הם מעמיסים עומס גדול על הפחים, הם מעמיסים עומס גדול על הפסולת. המטרה שלנו כחברה היא לצמצם את כמות הפסולת, להגיע לכמה שיותר מחזור. הכלים החד-פעמיים אינם ברי-מחזור ואינם מתכלים. גם הכלים המתכלים אינם מתכלים בסופו של דבר. צריך להגיע למצב שאנחנו מצמצמים את השימוש על ידי מיסוי בשלב הראשון ובשלב השני על ידי איסור מוחלט כמו שעשה האיחוד האירופי. ושוב, אם דברי לא הובנו אני מתנצלת.
היו"ר אלכס קושניר
תודה רבה. עמוס שקד, תעשיין, בבקשה.
עמוס שקד
תודה רבה ליושב-ראש ושלום לחברי הוועדה. שמי עמוס שקד, תעשיין, אני מנהל מפעל מקסים שמייצר אריזות לתעשיית המזון המהיר. כל האריזות שלנו ממותגות, בין היתר אנחנו מייצרים גם כוסות נייר. המפעל שלנו ממוקם בקיבוץ רמת יוחנן, הוא מעסיק כ-100 חברים, חלקם עם צרכים מיוחדים. זה מפעל מקסים ואתם מוזמנים לבקר. אני רוצה לדבר על גודל האבסורד: אני מעורב בנושא הזה בשבועות האחרונים ואני רוצה לתת לכם נקודת מבט שונה על כל נושא הכלי החד-פעמיים. ההבדל בין פלסטיק לנייר: בטון של כוסות פלסטיק יש טון פלסטיק ובטון של כוסות נייר יש 60 קילו פלסטיק, את זה הבנתי שכולם יודעים. ציבור הלקוחות שאנחנו משרתים הוא ציבור בתי הקפה, רשתות קפה, מסעדות, חברות פנים-ארגוניות – בנקים, חברות ביטוח, וכולי – שמשתמשים בכוסות לצריכה פנים-אירגונית. הציבור הזה הוא ציבור שבוי, זה לא משנה כמה מס תשיתו עליו – 200%, 300% – הם ישלמו. בית קפה, כוס נייר היא הכלי שלה על מנת לשרוד. נכון לרגע זה הם משלמים פי שתיים ממה שהם שילמו חודש לפני, בוכים ומשלמים. יש לקחת בחשבון שהמגזר הזה ספג מכה גדולה בקורונה וסופג בשנה האחרונה עלייה רוחבית במחירי חומרי הגלם כהוצאה מעליית מחירי השינוע. זה משהו שהייתי רוצה שתבינו.

במקרה של המס המדובר, בשוק הספציפי שאנחנו משרתים, המס מביא ליוקר מחייה ולא משיג לרגע את הירידה בצריכה. לא תהיה ירידה בצריכה בבתי הקפה, הוא צריך להשתמש. אני חייב להגיד מראש שאם יש למישהו אפשרות להשתמש בכוס רב-פעמית – שיעשה זאת, זה הטוב ביותר לעולם. אם אין אפשרות ואין חלופה אז אין ברירה וזה מה שעושים ותכף אספר לכם מה החלופה של הדבר הזה. המשרד לאיכות הסביבה ייסד בעבר את חוק מיסוי שקיות הניילון בסופר. ב-10 אגורות הופחתה 70% מצריכת השקיות וזה מדהים לכל הדעות. מנגד, אנחנו רואים שהמחוקק נתן חלופה בדמות שקית בד. במקרה הספציפי הזה אין חלופה לכוס החד-פעמית.

אני נחשפתי לחוק הזה לפני שלושה חודשים. אני תעשיין 15 שנים, מאוד מוכר בתחום שלי, נחשפתי דרך קריאה בעיתון והתחלתי להניע גלגלים. יצרתי קשר מהיר עם המשרד לאיכות הסביבה, הם עשו סקרים, אף אחד לא בא לדבר איתי, אף אחד לא בא לשאול אותי, אף אחד לא בא להבין מה יש בעולם הזה, אולי יש משהו שיכול לתת פרספקטיבה אחרת. נראה לי קצת מוזר שמשרד ממשלתי מנהל תחקירים ועושה סקרים בלי להתייחס אל התעשייה עצמה. זו שאלה שהייתי רוצה לקבל תשובה עליה. לא ממקום של ביקורת אלא כדי להבין איך הדברים מתנהלים.
אופיר כץ (הליכוד)
יש עוד מפעלים שמייצרים מה שאתה מייצר.
עמוס שקד
יש עוד מפעל שמייצר כוסות נייר. יצרני אריזות נייר אין עוד, הרוב זה ייבוא. יש את הרשות הפלסטינית שחוגגת בשבועיים – שלושה האחרונים. עשרות משאיות נכנסות למדינה ללא מס בשבועיים האחרונים.
היו"ר אלכס קושניר
איך זה יכול להיות, אני רוצה להבין. נציגי רשות המיסים, האמירה הזו נכונה? איך יכול להיות שנכנסת לכאן סחורה פלסטינית ללא מס כאשר יש מכס במעברים?
מיכל וולדיגר (הציונות הדתית)
אין מכס.
קובי בוזו
אנחנו ישבנו עם הרשות הפלסטינית גם לגבי הצווים וגם ישבנו איתם פרונטלית לגבי המיסוי על הכלים החד-פעמיים והסברנו להם בדיוק מה ממוסה ומה לא. כל מה שמיובא לרשות הפלסטינית מיובא כבר בנמל וחייב במס קנייה כמו כל ייבוא ישראלי. לגבי המפעלים ששוכנים ברש"פ, הם צריכים לאכוף את החוק שם ולגבות את המס.
מיכל וולדיגר (הציונות הדתית)
זה בדיוק המצחיק - - -
היו"ר אלכס קושניר
מי צריך לגבות את המס?
קובי בוזו
המכס הפלסטיני. כמו שיש היום מפעל טבק שנמצא ברשות הפלסטינית, הרשות גובה ממנו את המס. הם צריכים לאכוף את זה ולשלם - - -
היו"ר אלכס קושניר
אני רוצה להבין: יכול להיות שיש יצרנים ברשות הפלסטינית שמייצרים ולא משלמים את המס שהיצרן הישראלי משלם?
קובי בוזו
אנחנו לא נמצאים שם ולכן איננו יודעים אם הם גובים את המס מכל מפעל ומפעל. זה בסמכות שלהם.
היו"ר אלכס קושניר
כשסחורה נכנסת לישראל זה לא נבדק?
קובי בוזו
אם סחורה נכנסת לישראל היא נבדקת. למעשה הם צריכים לגבות את המס ולהעביר אותו אלינו כמו שאנחנו מעבירים אליהם.
היו"ר אלכס קושניר
אשאל שוב: יצרן פלסטיני מייצר כוסות, הוא משנע את הסחורה למחסום תרקומייה, מישהו בודק במחסום האם הוא שילם את המס או לא?
עמוס שקד
מחסום תרקומיה הוא לא אירוע מס. המיסים - - -
היו"ר אלכס קושניר
אני שואל האם במהלך הבדיקה מתבצעת בדיקה כזאת - - -
ינון אזולאי (ש"ס)
כשהמשאית נכנסת אתם עושים רישום של כמות החד-פעמי שנכנס ואתם מעבירים את דרישת התשלום לרש"פ? יש לכם מעקב?
מיכל וולדיגר (הציונות הדתית)
אתם מבקשים חשבונית כדי לראות שהם שילמו מס?
עמוס שקד
אין רישום בכלל.
ינון אזולאי (ש"ס)
אני רוצה לשמוע את זה מהם.
קובי בוזו
ככל הידוע לי, המשאיות שנכנסות במקומות הסדורים נרשמות, לאחר מכן יש התחשבנות בין רשויות המס בישראל לרש"פ. ברגע שנכנס מוצר שחייב במס קנייה אנחנו אמורים לקבל את המס.
מיכל וולדיגר (הציונות הדתית)
אתה בודק את זה? החייל במחסום, עוברת משאית ובה טון של כלים חד-פעמיים, האם הוא בודק במחסום את החשבונית או שאתם סומכים על הרש"פ שתגבה מהם את המיסים ונתחשבן איתה. נכנסות עשרות משאיות, מישהו בודק האם באמת שילמו שם מס?
קובי בוזו
אם שולם מס אנחנו לא יכולים לבדוק את זה.
מיכל וולדיגר (הציונות הדתית)
אז לא בודקים.
קובי בוזו
לא, מה שאנחנו יכולים לדעת זה שנכנסה סחורה שחייבת במס קנייה ולכן צריכה - - -
היו"ר אלכס קושניר
ואז מה קורה? אתם יודעים שנכנסה סחורה שכזו – איזו פעולה אתם מבצעים?
קובי בוזו
צריכה להיות התחשבנות.
ינון אזולאי (ש"ס)
אתה יודע כמה סחורה נכנסה?
מיכל וולדיגר (הציונות הדתית)
אמורים לדרוש את זה מהרש"פ.
היו"ר אלכס קושניר
זו תשובה שאני לא מקבל. היצרן הישראלי משלם מס מתחילת החודש. מה זה "צריכה להיות", זה קורה או לא? האם התהליך מוסדר או לא.
קובי בוזו
יש התחשבנות עם הרש"פ.
היו"ר אלכס קושניר
אפשר לבדוק על לדיון הבא כמה סחורה של כלים חד-פעמיים נכנסה לישראל מהרש"פ מהרגע שנכנס הצו לתוקף?
קובי בוזו
כן.
היו"ר אלכס קושניר
תודה רבה.
שלמה קרעי (הליכוד)
וכמה מס קיבלתם בגין הטובין.
היו"ר אלכס קושניר
ההתחשבנות יכולה להיות אחר כך, אבל עזוב, קודם כל - - -
מיכל וולדיגר (הציונות הדתית)
מה הסכום שנדרש.
אופיר כץ (הליכוד)
נשמע לי גם לא הגיוני שאם יש מפעל או שניים לחד-פעמי, שהמס ישפיע עליהם ואחר כך על העסקים והצרכנים, נשמע לי די מוזר שאף גורם שמעורב בצו הזה לא שמע אותו.
מיכל וולדיגר (הציונות הדתית)
או שמעודדים ייצור ישראלי או שלא.
היו"ר אלכס קושניר
אנחנו נשמע התייחסות של - - -
אופיר כץ (הליכוד)
יש בסך הכול מפעל אחד ואף אחד לא שמע אותו.
עמוס שקד
אשלים את דברי: בעולם כבר קיים נייר שנקרא No plastic. העברתי את כל החומרים של המוצר החדש למשרד לאיכות הסביבה, מדובר במוצר חדש שנמצא בשלבים אחרונים של ייצור, בסניפים של בתי קפה מסוימים בעולם הוא בהרצה. המוצר עצמו מצופה בציפוי אקולוגי לחלוטין. לוקחים את כוס הנייר וזורקים אותה לפח הירוק. זה אומר שהפתרון הוא לא פתרון רק לכוסות נייר אלא לכל אריזות המזון המהיר. אני יכול לספר לכם שאם אתם הולכים לסופר וקונים מוצר יוגורט – הוא כבר מגיע בגביע נייר. מקרר המעדנים באירופה מכיל 30% של גביעי נייר. אנחנו העתיד, לא העבר, אי-אפשר לקרוא לנו "אויבי העולם".
היו"ר אלכס קושניר
אף אחד לא קורא לכם אויבי העולם.
עמוס שקד
בחודש האחרון יש שיח ציבורי סביב נושא הפלסטיק. הפלסטיק הוא לא אויב, בני האדם הם האויב של העולם כי הם לא עושים את הדברים בצורה הנכונה. אני בן 52 ומעולם לא קטפתי כלנית או רקפת כי זה מה שלימדו אותי. הילדים שלי מעולם לא עלו על ההגה כשהם שתויים כי לימדו אותם שאם שותים לא נוהגים. העניין הוא 100% תלוי חינוך, כל הדיון פה הוא דיון סרק כי נוכל לעשות שינוי רק אם נטפל בחינוך ובהסברה ולא בדרך של הטלת מס שמייקר את המוצר וגורם לאנשים לשתות כוס קפה בעוד שקל או שניים ולפגוע להם בכיס.
ולדימיר בליאק (יש עתיד)
כמה המרכיב של הפלסטיק משמעותי בכוס?
עמוס שקד
בכוס זו אחוז הפלסטיק עומד על 5%. בכוס נייר יש 5% פלסטיק, בכוס פלסטיק יש 100%. בכוס הנייר החדשה לא יהיה פלסטיק בכלל.
היו"ר אלכס קושניר
אז כוס הנייר החדשה לא תמוסה.
עמוס שקד
אבל זה ייקח זמן, אנחנו צריכים להחליף את כל הציוד שלנו, זה ייקח זמן.
ולדימיר בליאק (יש עתיד)
כמה זמן להערכתך?
עמוס שקד
אם הדיון היה מתקיים עוד שנתיים, לא היינו בתוך הדיון הזה.
ינון אזולאי (ש"ס)
ואתה צריך להחליף את כל המכונות - - -
עמוס שקד
בזה הרגע אנחנו עושים ניסיונות על מכונות חדשות.
מיכל וולדיגר (הציונות הדתית)
כדאי שהמיסים שמשלמים היום ילכו לשם.
שלמה קרעי (הליכוד)
אלכס, זה מה שאמרנו בדיון הקודם.
עמוס שקד
במקום לבזבז כסף במקומות אחרים אולי תתנו תמריצים לתעשייה כחול לבן. אנחנו ציונות.
ינון אזולאי (ש"ס)
בכמה תתייקר הכוס?
עמוס שקד
פי שניים.
ינון אזולאי (ש"ס)
זה ישפיע גם על מחירי כוס הקפה.
עמוס שקד
זה הרבה יותר חמור: אם מכרתי כוס בשקל אמכור עכשיו כוס בשני שקלים, אני מגיע לסיטונאי שמגיע לסיטונאי שמגיע לבית הקפה. בית הקפה יגלם את זה בחצי שקל. כוס נייר עולה היום 60 אגורות לבית הקפה עצמו, זה חולני. מה עשה הסיטונאי, אותו לא מעניין, הכוס עולה לו פי שניים והוא מוסיף את הרווח. הסיטונאי הבא הוסיף את הרווח שלו, בית הקפה מקבל את זה בחצי שקל לכוס כשהמס בפנים.
היו"ר אלכס קושניר
אמרת כמה דברים מאוד חשובים אבל יש להיזהר מדמגוגיה. כשאתה אומר שכל אחד מרוויח את הרווח שלו, זה גם המצב שהיה קודם. המס לא אמור להשפיע על גובה הרווח, אלא אם כן מישהו עושה רווח על המס וזה כבר סיפור אחר. אני רוצה שנתקדם. נלי כהן מתמה גרופ, בבקשה.
נלי כהן
שלום לכולם, תודה עבור רשות הדיבור, אני נלי כהן מתמה גרופ. תמה היא חברה שתומכת בחקיקה הנדונה ולא מתנגדת להטלת מיסוי על כלי חד פעמיים ורואה חשיבות גדולה בשמירה על הסביבה. תמה אינה יצרנית של כלים חד-פעמיים. מדובר לא רק בכלים שהם על התפר בין חד-פעמי לרב פעמי אלא בכלים שהם באופן מובהק רב-פעמיים. יש לי פה מבחר - - -
היו"ר אלכס קושניר
דיברתי על העובי, לא על השימוש.
נלי כהן
אציין שהעובי הממוצע של דופן כלי פלסטיק רב פעמי עומד על 1.8 בדומה למה שציין עמוס שקד, אף אחד לא התייעץ איתנו לפני קביעת נוסח הצו.
אופיר כץ (הליכוד)
עם מי הם כן דיברו, בינם לבין עצמם?
היו"ר אלכס קושניר
עוד מעט נשמע.
ינון אזולאי (ש"ס)
אבל זו הכנה לקויה.
יגאל גוטשל
הצו פורסם להערות הציבור - - -
ינון אזולאי (ש"ס)
מה זה "הערות הציבור", עם מי אתם יושבים?
שלמה קרעי (הליכוד)
- - - תשעה ימים נתנו להגיב - - -
ינון אזולאי (ש"ס)
- - -
מיכל וולדיגר (הציונות הדתית)
- - -
יגאל גוטשל
- - - ולא פנו אלינו.
ינון אזולאי (ש"ס)
זה הזוי, בפעם שעברה הבאנו לפה כלים ואתם אפילו לא נגעתם בהם. שלחתם פקידה שתעשה סיבוב בסופר, נו, עזבו, אתם באמת רוצים שנפתח את הדברים האלה? שאלנו בפעם שעברה איך זה נעשה ואמרו שלקחו 30 כלים מפקידה שהלכה לעשות סיור בסופר. עדיף שלא תגיב, תשמע מה שאני אומר, עזוב, עזוב.
שלמה קרעי (הליכוד)
הם גם ביקשו דחייה, הם אומרים - - -
היו"ר אלכס קושניר
אני מבקש שנלי תדבר.
נלי כהן
אני מבקשת לציין שפנינו במסגרת הערות הציבור והחל שיח ביננו לבין רשות המיסים לבין המשרד להגנת הסביבה לפני שהצו נכנס לתוקף. התרשמנו שהייתה הבנה לגבי בעייתיות נוסח הצו ולמרות זאת הוא נכנס לתוקף. הכלים הללו שהם לשימוש רב-פעמי, עמידים במדיח, ואין כמעט בית בישראל עם ילדים קטנים שאין - - -
היו"ר אלכס קושניר
מה העובי שלהם?
נלי כהן
חלק אחד 8, חלק אחד 6.
היו"ר אלכס קושניר
תני את הנמוך ביותר ואת הגבוה ביותר.
נלי כהן
1.5 ו-1.8. בהתאם לנוסח הצו מדובר בחלק הדק ביותר בכלי. הצלחת שאני מחזיקה היא 1.8. כמעט אין בית בישראל שיש בו ילדים קטנים ואין בו כלים רב-פעמיים של תמה. אני כאן כדי להצביע על האבסורד הזה.
היו"ר אלכס קושניר
כדי להצביע את צריכה להיות חברת כנסת.
אורי מקלב (יהדות התורה)
גם הכוסות שאת מציגה הן רב-פעמיות?
נלי כהן
גם הכוסות, כולל הכוס עם הידית שהיה 1.5. העליון זה 2 והחלק התחתון זה 1.5. הצו מדבר על החלק הדק ביותר בכלי. בצלחת, לדוגמה, מרבית שטח פני הצלחת זה 1.8 ויש פה עוד דוגמאות. הכלים פה נחתכו במכונה ולא ביד אדם, שלא בטעות מישהו יגיד שזה אולי חד-פעמי שאפשר לשבור אותו.
ינון אזולאי (ש"ס)
לקחת את החצי השני לוועדה אחרת?
נלי כהן
הכלים שלנו נבדקים בידי מכון התקנים. כשכלים מגיעים לבדיקה אנחנו מחויבים להצהיר בפני המכון על תנאי השימוש בכלים. בבדיקות שהכלים עוברים מצוין שהכלים מיועדים לשימוש חוזר, חלקם גם מיועדים לשימוש במיקרוגל. למרות כל זאת, המיסוי החדש חל על הכלים של תמה גרופ. את העיוות הזה צריך לפתור. הצבענו על הפתרון האירופי וכל אנשי המקצוע פה מכירים את זה.
היו"ר אלכס קושניר
את יכולה להרחיב.
נלי כהן
שם מתייחסים לתכנון ולייעוד של הכלים. אין הגדרות מדויקות ומסתמכים על הצהרות. אין דרך להימנע מזה, גם אנחנו בדקנו עם אנשי המקצוע שלנו, גם אני יודעת שהתאחדות התעשיינים עשתה בדיקה עם מכון הפלסטיקה. אין בדיקה טכנית שיכולה להגיד אם הכלי הוא רב-פעמי או חד-פעמי מבלי להתייחס לייעוד שלו או לאופן שבו הוא אמור לשמש. ההצעה שלנו היא להסתמך על הצהרה של היצרן או היבואן. כשאני אומרת "יצרן" כוונתי ליצרן המקומי. לצורך העניין, הגוף שעליו חל המיסוי - - -
אורי מקלב (יהדות התורה)
גם היבואן יכול להצהיר.
נלי כהן
גם היבואן, רק שלא יסתמכו על הצהרות של יצרנים בחו"ל.
היו"ר אלכס קושניר
אבל היבואן מסתמך על הצהרה של היצרן, הוא לא מחליט לבד.
אורי מקלב (יהדות התורה)
- - - היצרן לבד - - -
היו"ר אלכס קושניר
אבל במקרה כזה אני יכול לקחת צלחת פלסטיק של 0.1 מ"מ ולהגיד שאני מחליט שזה רב-פעמי.
ינון אזולאי (ש"ס)
באירופה יש מקומות שבודקים כמה הדחות הכלי יכול לעבור.
אורי מקלב (יהדות התורה)
- - - היבואן - - -
היו"ר אלכס קושניר
הדחה במדיח כלים או בשטיפה?
ינון אזולאי (ש"ס)
תלוי את מי שואלים, באיזה מגזר.
נלי כהן
בישראל אין תו תקן לשימוש במדיח כלים. הכלים של מפעל תמה גרופ עוברים לעיתים בדיקות במעבדות בהתאם לדרישות של לקוחות גדולים. זה לא תו תקן שקיים כרגע בישראל. ההצעה שלנו היא להסתמך על הצהרות יצרן ולתמוך את זה באינדיקציות – איפה זה ממוקם במעברי הסופר, באיזו חנות נמכרים הכלים ועוד. לצורך העניין, יש פה קטלוג של כלי בית רב-פעמיים ולכן אף אחד לא יכול להגיד שמישהו מנסה למכור את הכלים הללו ככלים חד-פעמיים.
היו"ר אלכס קושניר
כמה עולה צלחת שכזו בסופר?
נלי כהן
7–10 שקלים.
היו"ר אלכס קושניר
לפני המס?
נלי כהן
איני בקיאה בנתונים הללו.
היו"ר אלכס קושניר
זו לא צלחת שעולה 10 אגורות.
נלי כהן
זו לא צלחת שעולה 10 אגורות. עוד אינדיקציה שיכולה להיות לגבי רב-פעמי / חד-פעמי היא אם הכלי נמכר במארזים של הרבה יחידות או נמכר בבודדים.
היו"ר אלכס קושניר
כמה עולה הכוס עם הידית?
אורי מקלב (יהדות התורה)
השאלה, אדוני, כמה עולה קילו. כמה עולה קילו.
היו"ר אלכס קושניר
אני מנסה להיכנס לעיניים של הצרכן.
אופיר כץ (הליכוד)
10 שקלים.
שלמה קרעי (הליכוד)
אם אתה משלם עבור כלי יותר משקל כנראה שזה כבר לא חד-פעמי.
שלמה קרעי (הליכוד)
אתה לא תזרוק אותו, כנראה.
אורי מקלב (יהדות התורה)
בכלים האלו המס לא כל-כך גבוה. יכול להיות שאם נשים 10 צלחות בקילו או 20 צלחות אז בסך הכול התוספת לא תהיה רבה.
מיכל וולדיגר (הציונות הדתית)
זה פי 100.
אורי מקלב (יהדות התורה)
כן, אבל על כל צלחת.
היו"ר אלכס קושניר
אורי, אתה בזכות דיבור, תמשיך.
אורי מקלב (יהדות התורה)
אני חושב שחברי הוועדה הובכו וכן היושב-ראש. הובכנו מחוסר ההכנה והמשמעות של חוק שחל על כלי פלסטיק רב-פעמיים. אני לא חושב שרצינו את זה.
היו"ר אלכס קושניר
לא הובכתי ואני לא חושב שהיה חוסר הכנה. יש פה הכנה ויש אנשי מקצוע שעבדו על הדבר הזה לא יום ולא יומיים. נכון שיש אי-הסכמות ואי-דיוקים אבל אני לא מסכים לאמירה שלא הייתה פה הכנה בכלל. אני לא הובכתי וראיתי את עבודות המטה שנעשו. יכול להיות שפספסו כמה דברים.
אורי מקלב (יהדות התורה)
אם מדובר בכלים רב-פעמיים ואתה ממסה אותם כחד-פעמיים אז - - -
היו"ר אלכס קושניר
יש מוצרים שיכולים להיות בשתי הרובריקות והם באותו עובי, זה יכול לקרות.
אורי מקלב (יהדות התורה)
בסופו של דבר ודאי לא התכוונת למיסוי של רב-פעמי. רוב הכלים בעצם יש עליהם מיסוי למרות שהם רב-פעמיים. הציעו כאן עשרות כלים שהם כמעט חלק עיקרי בנושא הרב-פעמי בסדר גודל של צלחות וכוסות וכולם נכנסים למיסוי.
היו"ר אלכס קושניר
מצד שני אף אחד לא הביא לכאן כלים בעובי דומה שהם לשימוש חד-פעמי. לכן, אני אומר שוב, התמונה שאנחנו רואים כאן היא תמונה שמצביעה על בעיה מסוימת, אבל זו תמונה חלקית.
ינון אזולאי (ש"ס)
גם המשרד להגנת הסביבה או רשות המיסים לא הביאו את הכלים שהם רוצים למסות. אתה אומר "כלים חד-פעמיים בעובי זהה" אז שיביאו ויראו לנו. זה לא נכון, אין כלים חד-פעמיים בעובי הזה, זה לא נכון.
היו"ר אלכס קושניר
ניתן לנלי כהן להשלים את דבריה.
נלי כהן
תודה. אציין שמבחינת תמה גרופ, ואני מניחה שזה גם מה שיקרה בשאר השוק, אם הנוסח יישאר כמו שהוא עכשיו נעבה את הכלים בניגוד למגמה העולמית של חיסכון בפלסטיק ויצירת כלים רב-פעמיים דקים. כך הרציונל של חיסון בחומר גלם לא יתממש. התוצאה תהיה שנשלם על המלאי הקיים, נעבה את הכלים ונגדיל את השימוש בפלסטיק, וחבל – זה מפספס את תכלית החקיקה.
היו"ר אלכס קושניר
תודה. תומר מור, בבקשה.
תומר מור
שלום לכולם, תודה ליושב-ראש ולחברי הוועדה. אני תומר מור, מנכ"ל "מסעדנים חזקים ביחד", עמותה שמייצגת מעל 1,500 מסעדות בכל רחבי הארץ ואת כלל התעשייה והאינטרסים שלה בפן הציבורי. ההיבט של החוק הזה מבחינת המסעדנים, כמו שאמר התעשיין מר שקדי, הוא להיות בצורה ישירה בכיס של המסעדנים. אסביר מה כוס קפה לשתייה חמה מסמלת בתעשייה שלנו ולמה הדבר הזה כל כך משמעותי, ולמה אנחנו מבקשים להחריג את כוסות הנייר מהחוק, או לצמצם את המס למינימום כדי שיהיה מינימלי ולא מקסימלי כמו שהוא כעת.

כוסות נייר, הסיגמנט שלהן בתוך עולם בית הקפה – בישראל תרבות הקפה משגשגת בעשור האחרון. בכל משרד יש מכונת קפה, שיח סביב קפה – עולם ומלואו. בקפה טייק-אווי של בתי קפה קטנים או רשתות בתי קפה בכל רחבי הארץ, בתחנות הדלק ובחנויות הנוחות, זה אומר מבחינתנו שמדובר במשקל מכירתי משמעותי ווקטור בהכנסות של אותם עסקים קטנים. לא אלאה אתכם בכל מה שהיה בתקופת הקורונה, כולכם מכירים ויודעים. ניהלנו מאבקים קשים בתעשייה שלנו. מה קורה פה? כמיליון צרכנים קונים כוס שתייה חמה ביום בכוס טייק-אווי, ברגע שכוס הנייר ממוסה ב-100% ומגדילים את עלותה בצורה כל כך משמעותית, הדבר פוגע באופן ישיר בהכנסה וברווחיות של בתי הקפה.

אנחנו לא באים לדבר על העלאת מחירים בשום צורה, ממש לא, צריך לשמור על המחיר נמוך ככל שניתן, אבל צריך להבין שהדבר הזה פוגע בכיס באופן ישיר. זה פוגע בהכנסות של אלפי בתי עסק בישראל שמעסיקים אלפי עובדים וכתוצאה ישירה - - -
מיכל וולדיגר (הציונות הדתית)
וזה לא יצמצם את הצריכה.
תומר מור
נכון, זה לא יצמצם את הצריכה. אעשה סקר זריז ואשאל: מישהו פה מוכן לוותר על כוס הקפה בבוקר?
אלון טל (כחול לבן)
תומר, אני מבקש שתתייחס גם לכך שברשתות גדולות בעולם, כמו סטארבקס, המגמה היא לעבור לרב-פעמי כמו כן אתה יכול להתייחס לכך שעל ידי תמריצים ביטלו בכלל את הגישה לקשים לשתייה. יש מגמה בעולם שהפוכה ממה שאתה מתאר.
ג'ידא רינאוי זועבי (מרצ)
אתם יכולים גם להתגמש ולהתיר לאנשים להביא את החד-פעמי שלהם. כל אחד יבוא עם - - -
מיכל וולדיגר (הציונות הדתית)
מה, עם הטייק-אווי?
תומר מור
אשמח להרחיב בנושא.
אלון טל (כחול לבן)
שיבואו עם הספל.
אופיר כץ (הליכוד)
אמרת בביטחון שלא יעלו את המחיר. איך אתה יודע?
מיכל וולדיגר (הציונות הדתית)
יעלו את המחיר.
אלון טל (כחול לבן)
תרבות הספל מהבית תחסוך לכם כסף.
תומר מור
- - - אסור לדבר ואני לא מתכוון לדבר. אני אומר שהמטרה שלנו היא להיות נגישים לציבור במחיר הכי תחרותי שאפשר.
אופיר כץ (הליכוד)
אבל אם אתה אומר שאתם תפסידו אז ברור שיהיה צורך להעלות את המחיר.
אלון טל (כחול לבן)
מי שיביא כסף יחסוך לו כסף והוא ימכור את זה בזול.
תומר מור
- - -
אלון טל (כחול לבן)
באוניברסיטת תל אביב, כבר היום, מי שמגיע למזנונים עם צלחת רב-פעמית מקבל 10% הנחה, זאת מדיניות נכונה.
תומר מור
לפני שנתיים עשינו קמפיין וולונטרי למניעת השימוש בקשים. הקמפיין הצליח בצורה מסחררת ובזכות הפעולה של חברת - - - ומסעדים חזקים אתם רואים היום שהקשים פחות נגישים. חסכנו שימוש במיליוני קשים. בחודש דצמבר נתחיל קמפיין נוסף לביטול הסכו"ם המצורף למשלוחים. אנחנו בעד החקיקה, אנחנו בעד מגמה ירוקה ובעד עולם ירוק יותר וצמצום הזיהום. אבל, לגבי השימוש החוזר והגעה עם כוסות רב-פעמיות, מה שהעלה חבר הכנסת טל, יש משרד בריאות שלא יכול לאפשר זאת. גם מהבחינה הביטוחית, אם באת עם כוס מהבית וחס-וחלילה היה בה לכלוך שגרם לקלקול קיבה, בסופו של דבר זה מושלך על בעל העסק. מדובר בסכנות שאנחנו - - -

(היו"ר ג'ידא רינאוי-זועבי, 10:00)
ינון אזולאי (ש"ס)
- - -
היו"ר ג'ידא רינאוי-זועבי
תנו לו לסיים, בבקשה.
תומר מור
בואו לא נשכח שאנחנו עדיין בתקופת קורונה. כולנו חובשים מסכות והתו הירוק עדיין תקף בתוך המסעדות. ההיגיינה נדרשת גם בהיבט הזה. המסעדנים לא נגד החוק, אנחנו מבקשים להחריג ממנו את כוסות הנייר בגלל שיש בהן רק 5% של פלסטיק. אנחנו מעלים על נס את הנושא שהצריכה לא תרד אבל הרווחיות תרד. היינו רוצים לראות חקיקה שתומכת גם בעסקים וגם באקולוגיה. הקמפיין שהזכרתי לא עלה למדינה דבר והרווח האקולוגי היה עצום. אפשר גם באופן וולונטרי להגן על הסביבה, מס הוא לא הדרך היחידה לעשות זאת.
ג'ידא רינאוי זועבי (מרצ)
ינון, התייחסות שלך.
ינון אזולאי (ש"ס)
אתה בא מצד המסעדנים ואומר שאף אחד לא יוותר על הקפה שלו. למה אתה לא מדבר על הכוסות של אייס-קפה, ברד, שאנחנו יודעים שגם הן נמצאות במסעדות.
תומר מור
ברגע שהוחלט שפלסטיק הוא הגורם המזהם וברגע שהקמפיין שקורה פה הוא קמפיין כנגד הפלסטיק, אנחנו לא באים - - -
ינון אזולאי (ש"ס)
מה יהיה הפתרון?
תומר מור
אנחנו נצרך למצוא פתרונות יותר יצירתיים לגבי הכוסות הללו. התעשייה מבינה שגם היא צריכה להתקדם, וכמו שאמר התעשיין עמוס שקדי, יש פתרונות שאנחנו נאמץ בשמחה. אנחנו תעשייה שרצה קדימה ומנסה לייצר הובלה טכנולוגית. אני מאמין שברגע שיבוא פיתרון, גם אם הוא יהיה טיפה יותר יקר, אגב, הקשים מנייר שאתם מקבלים הרבה יותר יקרים - - -
ינון אזולאי (ש"ס)
אתה מייצג מסעדנים. אני הרי נגד כל מיסוי ואני בעד השפעה באמצעות חינוך. כשאתה מדבר על הסכום, יש סכו"ם מעץ, למה אתה מבקש להחריג את הסכו"ם מהפלסטיק? שלא תחשוב שאני נגדך, אבל אני לא מבין למה אתה מייצג רק דבר אחד. אם אתה מייצג את המסעדים אז תעשה זאת עד הסוף. אם אתה מייצג את תחום כוסות הנייר בלבד אז אתה צריך להגיד את זה. כשאתה מייצג מסעדנים ולוקח רק נישה אחת, אני לא מסכים עם זה. אתם צריכים להבין שזו בעיה כללית שחלה על כל המוצרים החד-פעמיים.
תומר מור
אני מקבל את הערתך. אנחנו לא יודעים לטעון שיש פתרון להכול. במידה שהוועדה הנכבדה תבחר להחריג את - - - המסעדנות מהמס אנחנו בהחלט נהיה בעד. אנחנו גם יודעים לעשות פעולות אקטיביות כדי לצמצם את הזיהום מתוכנו גם בלי עזרה ממשלתית. אנחנו יודעים שאי-אפשר להחריג תעשייה ספציפית מתוך מיסוי כולל ולכן הדבר המשמעותי מבחינתנו - - -
ינון אזולאי (ש"ס)
אם אתה מאמין שאפשר להחריג את הסכו"ם אז תאמין שאפשר להחריג גם את שאר הדברים.
תומר מור
לגבי הסכו"ם, מכיוון שמשלוחים מגיעים לבתים ולמשרדים, שם ראוי שיהיה סכו"ם רב-פעמי, אנחנו אומרים שאפשר לייתר את הסכו"ם באופן ארצי כך שיהיה שימוש ברב-פעמי.

(היו"ר אלכס קושניר, 10:03)
ינון אזולאי (ש"ס)
אבל דיברת על להחריג.
תומר מור
לגבי הכוסות, אין חלופה. לגבי הסכום – יש.
ינון אזולאי (ש"ס)
אבל דיברת על החרגה שלו מהמס.
היו"ר אלכס קושניר
לא, הוא אומר לייתר את השימוש בו. אני רוצה להבהיר: לא תהיה שום תעשייה שתוחרג, ברגע שמתחלים להחריג – לא מסיימים עם זה. מנגד, אנחנו נבנה את המס בצורה כזו שנוכל לגבות מס אמת. אם בכל כוס נייר יש רכיב פלסטיק מסוים, אין סיבה שהמס ייגבה על כל משקל הכוס, שם נעשה תיקונים. לגבי הכלים שהם בעובי שיכול להיות גם לכלים רב-פעמיים, שם אנחנו נצטרך לבנות מנגנון שיאשר ליצרן או ליבואן שמדובר בכלי רב-פעמי ואז הכלי לא ימוסה.
אופיר כץ (הליכוד)
את זה צריך לעשות לפני שמצביעים על הצו.
היו"ר אלכס קושניר
ברור.
אופיר כץ (הליכוד)
אתמול זה לא היה כל כך ברור.
מיכל וולדיגר (הציונות הדתית)
הצו קיים כבר.
היו"ר אלכס קושניר
כדי להימנע מזה, שנייה, אתמול, כדי להימנע מהאירוע הזה, ביקשתי לדחות את כניסת הצו לתוקף. המצב הוא שהצו כבר בתוקף והם משלמים. עכשיו אנחנו צריכים לקבל את ההחלטות מהר ככל שניתן כדי שהמס יהיה מס אמת. חבר הכנסת טל, בבקשה.
אלון טל (כחול לבן)
גילוי נאות: אשתי ואחיה הקימו בית קפה קטן שנקרא קפה ג'ו ולימים הוא צמח לרשת. אני מכיר את הענף ורוצה לשאול שתי שאלות: האם יעזור לכם, המסעדנים, אם נמצא דרך לתת פטור מאחריות נזיקית על ספל שמישהו מביא איתו ומקבל את הקפה בו. אתה אומר, תומר, שיש בעיה של היגיינה. בכל העולם אנשים מגיעים עם הספל שלהם, מקבלים הנחה, זה חוסך כסף גם למסעדן ואנחנו צריכים לעודד את זה. אני שואל אם זה יעזור לכם.
עניין שני
המשתנה הרלוונטי הוא דיכוטומי. או שהחומר מתפרק ואפשר לזרוק אותו לאשפה, או שהוא לא. לפעמים 5% של פלסטיק בתוך כוס, מבחינת התופעה האקולוגית, זהה ל-100% פלסטיק. אני מבקש לדעת איך נוכל לעודד אותך להשתמש - - - אנשי ש"ס וחברי יהדות התורה הציגו לנו הצגה מקיפה על סוגים שונים של כלים חד-פעמיים ולמדנו מכך כולנו, יש באמת חד-פעמי שהוא פחות פוגע.
ינון אזולאי (ש"ס)
סוף סוף למדת מאיתנו משהו.
אלון טל (כחול לבן)
איך אנחנו נוכל לעודד אותך, תומר, להגיע לשם?
תומר מור
לגבי הכוס הרב-פעמית: אנחנו בעסקי מכירת הקפה, לא בעסקי מכירת כוסות פלסטיק לצרכנים. אין לנו שום בעיה בשימוש בכלי רב-פעמי, גם מי שיושב בתוך בית הקפה מקבל את הקפה בכוס רב-פעמית ששתו בה כבר ושטפו אותה. אם יהיה אפשרי לנתק אותנו מבחינת אחריות ביטוחית ותהיה אפשרות למכור בכוסות רב-פעמיות, אני לא חושב שהתעשייה תפסול את זה, אני חושב שהיא תחבק את הרעיון. כמו כל תהליך זה דבר שיכול לקחת זמן אבל בסופו של דבר זה משהו שאפשר לאמץ. גם הדבר הזה תלוי בחינוך, הרי איננו יודעים כמה לקוחות ירצו לבוא עם הכוס שלהם מהבית. בהינתן שזהו הסיטואציה - - -
ינון אזולאי (ש"ס)
חבר הכנסת טל, אחר כך כוס הזכוכית תהפוך לחד-פעמית, אתה משאיר ברכב ערימה ואז האישה מחפשת את הכוס וכולי.
תומר מור
לגבי השאלה השנייה של חבר הכנסת טל: כרגע אין בשוק כוסות לשתייה חמה שניתן להשתמש בהן בכמות מספקת לבתי קפה. אנחנו שומעים שהתחליף נטול הפלסטיק קיים ואף יגיע, זה עניין של זמן. כשיהיה תחליף זמין בארץ במחיר ראוי – כמובן שנאמץ אותו ונבחר בו. ככל שאנחנו יכולים לבחור בחירה אקולוגית שתיטיב עם הסביבה נעדיף זאת, גם במחיר מעט יקר יותר. כמובן שאני מכוון לעלות חומר הגלם ולא לעלות המס שלא קשור בעלות חומרי הגלם. אנחנו מקווים מאוד שחומרי הגלם העתידיים לא ימוסו ולא ייקרו לנו את אורח החיים.
היו"ר אלכס קושניר
תומר, כמה עולה כוס אחת?
תומר מור
לפני המס כוס עלתה בין 28 אגורות ל-20 אגורות.
היו"ר אלכס קושניר
מה המרכיב בתוך עלות כוס קפה.
תומר מור
כוס קפה בטייק אווי עולה כ-12 שקלים. רכיב החלב הניגר בקפה עולה לכדי שקל וקצת לכוס. היום שותים פחות חלב ניגר ושותים סוגי חלב אחרים.
היו"ר אלכס קושניר
תן לנו מספרים.
תומר מור
שבעה גרם של הקפה עולים 70 אגורות. פעולת המכונה, זמן ההכנה והרכיב של המפעיל – חמישה שקלים. כשאתה מוסיף 25 אגורות לדבר הזה בשל המס – זה המון, זה מייקר מאוד.
היו"ר אלכס קושניר
ב-8% ?
תומר מור
יותר לכיוון ה-10%.
היו"ר אלכס קושניר
זה לא 10% איך שלא תסתכל על זה.
תומר מור
קנינו 1,000 כוסות שמשמשות לקהל הרחב אבל גם הצוות שותה בהם ויש גם בלאי.
אלון טל (כחול לבן)
זה לא תירוץ.
תומר מור
זה לא תירוץ, אבל יש לנו בלאי קבוע של 10%.
היו"ר אלכס קושניר
ולפעמים גם יורד גשם ומרטיב את הכוסות.
תומר מור
רכיב הבלאי הוא רכיב משמעותי בתכנון הרווח. הדבר הזה יכול להגיע ל-10%.
היו"ר אלכס קושניר
אתה אומר שעלות ממוצעת של כוס שנמכרת ב-12 שקלים היא חמישה שקלים עבורכם.
תומר מור
וזה כולל מע"מ.
היו"ר אלכס קושניר
אני לא אומר אם זה הרבה או מעט.
ינון אזולאי (ש"ס)
הוא לא רוצה שתחשוב שהם מרוויחים שבעה שקלים לכוס.
היו"ר אלכס קושניר
זה ברור.
תומר מור
אני לא מדבר על רווח אלא על הכנסה. יש ארנונה, מע"מ, שכר דירה - - -
ולדימיר בליאק (יש עתיד)
אנחנו מדברים רק על הרווח הגולמי.
היו"ר אלכס קושניר
רק רציתי להבין את העלויות, איני בא לעשות תוכנית עסקית לבתי קפה.
ינון אזולאי (ש"ס)
חבר הכנסת טל, אפשר להוזיל את העלויות אם יביאו את הכוסות ברגל ולא במשאיות או באופניים לא חשמליים.
אלון טל (כחול לבן)
אני בעד.
היו"ר אלכס קושניר
נכון להיום ולפי הצו היום, המס המדובר מעלה את עלות הכוס ב-30 אגורות שזה כ-8% מסך העלויות שלך לכוס קפה.
תומר מור
באזור ה-10%.
היו"ר אלכס קושניר
זה אומר שעולה לך שלושה שקלים לייצר כוס קפה, תחליט.
תומר מור
אבל זה 100% מעלות הכוס. תראו, תעשיית המסעדנות - - -
היו"ר אלכס קושניר
עזוב, נתת את הנאום שלך, רק רציתי להבין, לפי פילוח הנתונים תוספת המס כפי שהיא מנוסחת היום מעלה את מחיר הכוס בשבילך ב-30 אגורות שזה 8% מעלות ייצור כוס קפה.
ינון אזולאי (ש"ס)
רגע, אם קיבלת כוס ב-28 אגורות עכשיו תקבל ב-58 אגורות?
תומר מור
כן.
אורי מקלב (יהדות התורה)
וכמה זה יעלה ללקוח? הרי המוכר לא יסתפק ב-8%.
היו"ר אלכס קושניר
עכשיו אתה צריך להיכנס לתוכנית עסקית של בית קפה כדי לדעת כמה רווח - - -
תומר מור
אני רק - - -
היו"ר אלכס קושניר
אוריאל בן דוד מהתאחדות התעשיינים, בבקשה.
שלמה קרעי (הליכוד)
בסופו של דבר, אדוני היושב-ראש, המס לא חל על הצרכן באופן מדויק. ראינו זאת גם בדיון הקודם שחבילה קטנה של כוסות שהמס עליה צריך להיות שניים וחצי שקלים – מחירה הוכפל. הצרכן משלם הרבה יותר מאשר שווי המס המושת על המוצר.
היו"ר אלכס קושניר
בגלל שהצרכן בישראל הוא פראייר.
אופיר כץ (הליכוד)
מה, הוא יוותר על הקפה?
היו"ר אלכס קושניר
אל תוותר על הקפה, אבל אל תיתן למישהו להעלות את המחיר פי שניים כאשר המס עלה ב-30 אגורות. הראל בן דוד, בבקשה.
הראל בן דוד
שלום, אני הראל בן דוד, מנהל את ענף הגומי, הפלסטיק והאריזות בהתאחדות התעשיינים. עמוס שקד עלה על כמה נושאים שרציתי לדבר עליהם. נושא המלאי: לא לקחתם בחשבון את היצרנים המקומיים שעובדים בעולם של אשראי. הם מוכרים את המוצר עכשיו וב-15 בחודש משלמים את המס. אם יצרן מייצר משהו בסביבות 500 טון חד"פ בחודש יש לו משהו כמו 1.1 מיליון שקלים מס בחודש, שוטף 90 זה בערך האשראי שיש בשוק – יוצא מכך שהלקוח משלם אחרי ארבעה חודשים וליצרן נוצר בור של 5–6 מיליוני שקלים. מדובר בפגיעה קשה בתזרים שלא הייתה קום.
היו"ר אלכס קושניר
אנחנו ביקשנו וקיבלנו - - -
הראל בן דוד
על המלאי, לא על היצרנים המקומיים. האחרונים משלמים באשראי.
מיכל וולדיגר (הציונות הדתית)
לא הבנתי את הבעיה עם המלאי.
היו"ר אלכס קושניר
ביקשנו מרשות המיסים בפעם הקודמת לאפשר פריסת תשלומים והם איפשרו זאת. הראל מדבר כרגע על ההתנהלות השוטפת ועל החיוב במס על כל ייצור. אני צודק?
הראל בן דוד
כן. הנקודה השנייה, קצת מדברים פה על פלסטיק, פלסטיק הוא שם גנרי להרבה מאוד חומרים. יש הרבה פתרונות למחזור סוגי פלסטיק שונים אבל זה לא כלכלי. פשוט לא כלכלי למחזר כוסות חד-פעמי. חלק מהמיסים שייגבו יחזרו בחזרה לתעשייה, למפעלי המחזור, מיון, פיתוח טכנולוגיות חדשות. תודה רבה.
היו"ר אלכס קושניר
עמיעד לפידות מארגון "אדם, טבע ודין", בבקשה.
שלמה קרעי (הליכוד)
רגע, לא עושים חבר כנסת – אורח?
היו"ר אלכס קושניר
ניתן לו לדבר ואחר כך נעבור לחברי הכנסת.
אלון טל (כחול לבן)
עמיעד לפידות הוא המומחה מספר 1 בארץ, תנו לו לדבר, זה האדם שהכי חשוב לשמוע.
ינון אזולאי (ש"ס)
זה ניגוד עניינים אצלך כשאתה אומר דבר כזה.
אלון טל (כחול לבן)
אכן. הוא פשוט האורים והתומים של כולנו בנושא הפסולת.
אופיר כץ (הליכוד)
אם אתה מהענף, אלון, היית צריך להכין את בעלי העסקים פה שלא מביאים כוסות ריקות של ארומה לדיון כזה חשוב. אחרי זה הם רוצים שיהיו איתם.
ינון אזולאי (ש"ס)
עוד מעט ימכרו בקופיקס כוס ריקה ואחר כך יגבו כסף עבור המילוי.
היו"ר אלכס קושניר
כן, עמיעד.
עמיעד לפידות
בוקר טוב, כל אחד הביא את הכלים שלו, גם אני מציג את הכלים שאני משתמש בהם. שמי עמיעד לפידות, ראש תחום פסולת וקיימות בארגון "אדם, טבע ודין". אני חוקר את נושא האשפה והפסולת כ-20 שנים. ברשותכם, חברים יקרים, אעלה שלוש סוגיות שפחות דובר בהן בהקשר לדיון זה. הדבר הראשון הוא הבריאות של כולנו: אדם שאוכל ארוחה ביום בכלים חד-פעמיים מכניס לגופו מיקרו-פלסטיק וננו-פלסטיק בכמות שמצטברת לכ-250 גרמים של פלסטיק בשנה, כמות שוות ערך לגביע של קוטג'. הידע על אודות הנזק הסביבתי שהדבר גורם – אנחנו בתחילת הדרך – משול הדבר לידע שהיה קיים בעולם בשנות ה-30 לגבי הנזק של הסיגריות. אז רופאים פרסמו סיגריות כי חשבו שזה בריא, רק לקראת סוף שנות ה-30 התחילו להבין שיש בעיה עם הסיגריות, ולקח עוד 40 שנים עד שהוציאו חוקים שמנעו את העישון במקומות ציבוריים וכן הלאה. הפלסטיק מזיק לנו כשאנחנו משתמשים בו. יותר ויותר מחקרים מראים שזה גורם לבעיות הורמונליות, בעיות השמנה, סכרת ועוד. נחשפתי לכך כחוקר של הפסולת.

הסוגיה השנייה שאני רוצה להעלות היא נושא העלות של השימוש בכלים חד-פעמיים שמוטל על הרשויות המקומיות. כשאדם בוחר לאכול בכלים חד-פעמיים, הוא בוחר להעמיס פסולת רבה על פח האשפה. הכלים החד-פעמיים מהווים כ-5% מכלל הפסולת המוניציפאלית בישראל וכ-10% מהנפח של פסולת זו. הרשויות המקומיות מוציאות על הפינוי, השינוע וההטמנה של הכלים החד-פעמיים כ-191 מיליוני שקלים בשנה. מדובר רק על הכלים החד-פעמיים שאנחנו משליכים לפח הירוק.
ינון אזולאי (ש"ס)
אז בשביל מה צריך פח ירוק, שיזרקו את זה לפח הרגיל.
עמיעד לפידות
הפח הירוק הוא הפח הרגיל.
היו"ר אלכס קושניר
הוא מתכוון שזורקים את זה לפח הרגיל.
ינון אזולאי (ש"ס)
הוא הלך להוציא את החד-פעמי מהפח כדי לבדוק כמה זה יוצא בסך הכול?
אלון טל (כחול לבן)
כן.
ינון אזולאי (ש"ס)
מה "כן"? הלכת לפחים להוציא את החד-פעמי?
אלון טל (כחול לבן)
כן, הוא חוקר את זה, הוא מומחה מספר 1.
ינון אזולאי (ש"ס)
אצלי בשכונה הוא לא היה.
עמיעד לפידות
איפה את גר?
ינון אזולאי (ש"ס)
רחוב ינאי באשדוד, אל תבואו.
עמיעד לפידות
באשדוד לא הייתי אבל אחרים היו וקראתי את התוצאות שלהם.
ינון אזולאי (ש"ס)
באשדוד יש מקומות עם סביבה ירוקה יותר - - -
עמיעד לפידות
כשאמרתי: "פח ירוק" התכוונתי לפח הרגיל ובמקרה הצבע שלו הוא ירוק, כך זה בארץ.
ינון אזולאי (ש"ס)
מה שמכנים "צפרדע".
עמיעד לפידות
נכון.
ינון אזולאי (ש"ס)
נבקש הצעת חוק שתחליף את הצבע של הפחים הרגילים.
ינון אזולאי (ש"ס)
בסוף ימסו גם את זה.
משה גפני (יהדות התורה)
אם הם מתכוונים למה שאתה אומר, עמיעד, למה לא מטפלים במזהמים הגדולים, למה איתם לא מתחילים?
עמיעד לפידות
מטפלים גם בהם.
היו"ר אלכס קושניר
תן לו לסיים.
משה גפני (יהדות התורה)
אני יודע מה מטפלים ואני יודע גם מי מטפל, באמת. תבוא למפרץ חיפה ותראה מה טיפלו.
אלון טל (כחול לבן)
חבר הכנסת גפני צודק בהקשר הזה.
עמיעד לפידות
ברגע שהמס יוריד, אל פי התחזיות, 40% מהצריכה, אנחנו מדברים על חיסכון של כ-100 מיליוני שקלים לרשויות בתחום הטיפול בפסולת, וכן הורדת נפח של 56,000 כלי אצירה שזו כמות פחים גדולה מאוד. חישבו על השינוע של הפסולת ועל המרחב שהפחים הללו תופסים במרחב הציבור שלנו.
הסוגיה השלישית
כמות גזי החממה שנוצרים מהכלים החד-פעמיים. מה שקורה זה שלייצר, להוביל, לשנע, להפיק ולהטמין – עולה לערך של חמישה קילוגרם גזי חממה. אם נצליח להוריד ב-40% את כמות השימוש בכלים חד-פעמיים בישראל, אנחנו נחסוך כמות גזי חממה ששקולה לכמות גזי החממה שפולטות 27 מיליון מכוניות שנוסעות את ציר ירושלים-תל אביב. מדינת ישראל נמצאת במקו הראשון בצריכת חד-פעמי לנפש. אנחנו מדברים על 21 גרם לאדם ליום על כול תשעת מיליוני האזרחים, כולל אנשים שמשתמשים בכלים שאינם חד-פעמיים. במקום השני נמצאת הונג-קונג עם 16 גרם לאדם ליום. מקום שלישי בעולם ארצות הברית עם שבעה גרם ליום ואירופה, הרחק מאחור, שלושה גרם לנפש ביום.

אין ספק שיש פה בעיה קולוסאלית שאנחנו חייבים לקחת עליה אחריות. דובר פה על חינוך, החינוך המשפיע ביותר הוא דרך הכיס, אין מה לעשות. כך אנחנו לומדים הכי מהר.
מיכל וולדיגר (הציונות הדתית)
אבל אפשר, כמו בשקיות הניילון, שזה לא יהיה מוחבא בתוך הסכום.
עמיעד לפידות
חד-משמעית.
ינון אזולאי (ש"ס)
מה חד-משמעית?
מיכל וולדיגר (הציונות הדתית)
אני אומרת שזה יהיה ישיר לאזרח, אנחנו משלמים 10 אגורות עבור כל שקית ניילון בסופר - - -
ינון אזולאי (ש"ס)
החינוך לא בא דרך 10 אגורות, החינוך הוא אם עושים חשיבה נכונה. גם הבקבוקים זה בצורה של חינוך. במוצאי שבת מקישות אצלנו בדלת בנות של סמינר בשביל לעשות עם זה פעולות טובות אז אנחנו אוספים את הבקבוקים ונותנים להן. זה בא מחינוך ולא מהכיס. אני חושב שחינוך לא צריך להגיע מהכיס.
אלון טל (כחול לבן)
חברת הכנסת וולדיגר צודקת. אם היינו נותנים לצרכן אופציה – או תוספת עלות או ספל מהבית אז זה תהליך חינוכי. אחרת זה סתם נבלע בסכום הכללי ומאבד משמעות.
שלמה קרעי (הליכוד)
גם בסופר, אם היית גובה שקל עבור כל חבילת חד-פעמי שקל זה היה עוזר יותר מהטמעה של הסכום ביוקר המחייה הכללי. עוד חודש אף אחד לא יזכור מה שיעור המס.
היו"ר אלכס קושניר
יש פה שיח תיאורטי שמתעלם מהממצאים ומהתוצאות של העלאות מס דומות בחוץ לארץ.
ינון אזולאי (ש"ס)
למה אנחנו הולכים לחו"ל בכל פעם?
ינון אזולאי (ש"ס)
אם כבר כמו חו"ל אז אל תמסה את זה בצורה שכזו. דיברנו על שיטת המיסוי בחו"ל. אם כבר הבאת - - - מה זה כבר 10 אגורות? זה מטמיע בחינוך עצמו, אני אומר לילד לקחת פחות שקיות.
היו"ר אלכס קושניר
אני לא אומר שזה לא נכון, רק מוסיף שיש להתייחס גם לפרקטיקות בעולם ושם יש ירידה דרמטית בשימוש בחד"פ בעקבות הטלת מס דומה.
ינון אזולאי (ש"ס)
גם בשקיות יש ירידה דרמטית.
עמיעד לפידות
אסכם בקצרה את שלוש הנקודות שרצית להעלות: כלים חד-פעמיים פוגעים בבריאות. כלים חד-פעמיים מעלים את יוקר הטיפול בפסולת עבור הרשויות המקומיות. הכלים החד-פעמיים מגדילים בצורה משמעותית את פליטת גזי החממה. אלו שלוש הנקודות המרכזיות. כשאנחנו פוגעים באדם אנחנו פוגעים באדמה וכשאנחנו פוגעים באדמה אנחנו פוגעים באדם, תודה.
היו"ר אלכס קושניר
רמי שר שלום, בבקשה.
רמי שר שלום
אני רמי שר שלום, מנכ"ל חברת פעמית. אני רוצה להעלות שתי נקודות שלא עלו בדיון: שיעור המס שרציתם לקבוע עומד על 100% תוספת על העלות. החשבון של האוצר והמשרד להגנת הסביבה היה ש-11 שקלים לקילוגרם ישקפו 100%. עכשיו נכנסנו למרוץ המס ואנחנו רואים כמה באמת זה עולה ליבואנים וכמה זה עולה לציבור. הבאתי כאן כמה דוגמאות: יש רשומון של ייבוא כוסות נייר. ערך הקנייה היה 66,000 שקלים, מס הקנייה היה 120,000 שקלים, זה לא 100% אלא 200%. שילמנו 200% בנמל. 11 שקלים לקילו זה לפני מע"מ, אחרי מע"מ זה 12.80 שקלים לקילוגרם. בואו לא נטעה את הציבור, יש מע"מ, המס הוא לא שלי - - -
היו"ר אלכס קושניר
שנייה, אתה לא יכול לזלזל בחברי הכנסת, על המע"מ אתה מזכה, דבר תכל'ס, בלי נאומים חוצבי להבות. נתתי לך לדבר בפעם השנייה למרות שיש כאלו שלא דיברו בכלל. אני מבקש שתדייק בפרטים.
ינון אזולאי (ש"ס)
- - -
רמי שר שלום
- - -
ינון אזולאי (ש"ס)
אני שואל אותך: נסתכל רגע רק על המס. קנינו ב-11 שקלים לקילו, כמה אנחנו משלמים?
היו"ר אלכס קושניר
12.80
רמי שר שלום
זה מה שרציתי לומר.
היו"ר אלכס קושניר
אבל עליית היוקר, לצורך העניין, הוא אמר: "בואו לא נטעה את הציבור". אז בואו לא נטעה את הציבור.
ינון אזולאי (ש"ס)
רמי, היית צריך להגיד - - -
שלמה קרעי (הליכוד)
אבל הוא לא מזדכה על כל המע"מ.
היו"ר אלכס קושניר
הוא מזדכה על כל המע"מ, עזוב, אפילו יש לו יתרות מע"מ.
רמי שר שלום
אני כמשווק לא נפגע לעניין המע"מ, זה נכון. אבל אם עלות המוצר החדשה לצרכן הסופי הקמעונאי עלתה מ-10 ל-20 אז בסופו של דבר הסכום הסופי יישא את המע"מ וזה נופל על הציבור. דבר שני, זה שנקבע 11 שקלים לקילוגרם יגרום לפגיעה אנושה בתחרות. כאשר מרכיב המוצר של עלות המכר - - - זאת אומרת שיש פה מרכיב פקטור משמעותי שפוגע בתחרות. אם עולה לי 10 אגורות ואני מוכר את זה ב-15 אגורות, זה משנה מאוד אם לחבר שלי יהיה מס קנייה של 50%. כאשר יש פקטור של 11 שקלים לקילו זה פוגע בתחרות וצריך להעביר את זה לאחוזים. ככל שהאחוזים ישקפו את מחיר העלות של היבואן-משווק-יצרן, תהיה גמישות בשוק ביחס למה שהוא יכול לחסוך בעלויות שלו.
היו"ר אלכס קושניר
משפט אחרון.
רמי שר שלום
כנראה לא הובנתי. משפט אחרון: יש מס על המלאי, ותודה על זה שדאגתם לפריסה, אבל אני חושב שהמס על המלאי אינו מידתי. יש סחורה שהבאתי לפני חמישה חודשים בהינתן תנאי שוק מסוימים. הערכתי שאמכור אותה בתנאים מסוימים. כשבאה היד הגדולה של המדינה ושמה יד על המלאי אז היא אומרת לי שאין שום התחשבות בתכנון שלי. יש פה משהו שאינו מידתי. למרות ההקלה והפריסה, אני חושב שעצם זה שיש מס על המלאי יוצר משהו מאוד לא מידתי בהתנהלות העסקית.
ינון אזולאי (ש"ס)
אבל אם לא היה מס על המלאי אז היה מס על האזרח. אני לא יכול לבדוק אותך ולדעת אם האזרח קיבל את המלאי במחיר הקודם. עד תחילת הצו הבאת סחורה מסוימת ועליה אין מס, יום אחרי המיסוי הבאת עוד סחורה, אתה לא תגיד ללקוח: זה לפני העלאה וזה אחרי העלאה. לכן אני אומר, המס על המלאי, אני חושב שהמס הוא גרוע אבל ששמו את המס על המלאי זה כדי להגן על האזרח. אני טוען שהפריסה, אחרי המאבק והודות ליושב-ראש, אני חושב שהיו צריכים לעשות את הפריסה קצת יותר מאוחר ולא מיד כי אנחנו עדיין לא יודעים איך השוק יגיב. המס על המלאי בא להגן על האזרח כי כשמגיע לחנויות - - -
מיכל וולדיגר (הציונות הדתית)
אז ינון, זו לא הגנה על האזרח. האזרח ישלם את אותו המחיר. אתה מתכוון שהם לא ירוויחו את העלייה. בסדר, אולי כן מגיע להם - - -
ינון אזולאי (ש"ס)
בתחרות אני פחות מבין אבל - - -
משה גפני (יהדות התורה)
אבל מה הוא אשם אם הוא קנה את זה לפני חצי שנה?
ינון אזולאי (ש"ס)
אני מסתכל גם על הצד השני, לא בטוח שהאזרח היה מרוויח מזה שאין מלאי.
היו"ר אלכס קושניר
תודה רבה.
רמי שר שלום
דבר אחרון: ב-30 בנובמבר אנחנו אמורים לדווח על מלאי, אני חושב שככל שיש בוועדה אי-בהירות לגבי הפרטים אני מבקש שידחו את זה.
היו"ר אלכס קושניר
אנחנו נחליט עד ה-30 בנובמבר.
משה גפני (יהדות התורה)
בלי נדר, אתה מתכוון.
היו"ר אלכס קושניר
חבר הכנסת מקלב, בבקשה.
אורי מקלב (יהדות התורה)
תודה, אדוני, אני רוצה להמשיך בנושא עובי חומר הגלם. שני דברים יקרו: ליצרנים תהיה מוטיבציה להעלות את עובי הכלים שזה יזיק לסביבה יותר. אם היצרן יעלה את העובי בשני מילימטר הוא ייפטר מהמס וכך אנחנו נותנים לו מוטיבציה שלילית. לא רק זה, אם אנחנו ממסים את הרב-פעמי אז אנחנו לא נותנים מוטיבציה ללקוח לקנות את הרב-פעמי.
היו"ר אלכס קושניר
לא נמסה את הרב-פעמי.
יעקב אשר (יהדות התורה)
כרגע זה ממוסה.
אורי מקלב (יהדות התורה)
השאלה איך תגדיר את הכלי. עוד דבר: השוני הגדול שיש בין כוסות חד-פעמי לשאר כלי האכילה החד-פעמיים. כוס חד-פעמי הוא גם לשתייה, שותים הרבה יותר פעמים ביום ולכן משתמשים יותר. יש בזה משמעויות הרבה יותר גדולות. לכוס הרב-פעמית גם אין תחליף. זה יזיק לבעלי עסקים ולמוסדות שלא ישימו את הכוסות הללו ליד מתקנים. זה גם יגרום לאנשים לקחת את הכוסות. זה גם יפגע בבריאות של האנשים כי השתייה של מים תהיה פחות זמינה. באופן הפרקטי, כל מי שמתעסק בזה יודע שכוס הרבה יותר קשה לשטיפה מצלחת. מי שמשתמש במדיח אני מניח שגם יודע את זה. הבאתי גם דוגמה מהכנסת: סיפרו במזנון שקנו 300 כוסות למזנון הבשרי לפני כחודשיים, נכון לאתמול נשארו 95 כוסות. זה הרבה יותר גרוע מכוס חד-פעמי. הנושא הזה מביא אותי להיגיינה, אני לא רוצה להוציא שם רע אבל אני מסתכל על הכוסות מהזכוכיות שאנחנו שותים בהן ואפשר לראות לכלוך.

כמו ששמענו מקודם, אנחנו מדברים על עלייה גדולה מ-100%. אני לא רוצה להיכנס למשפחות חרדיות או לא, אבל כלים שאים חד-פעמיים מתבלים בזמן רב יותר ועדיין המיסוי שם קטן יותר. זה עיוות שמה שמזהם פחות וזמן ההתכלות שלו איטי יותר – המחיר שלו גבוה יותר. לגבי הרשות הפלסטינית: אנחנו מתמודדים עם דברים אחרים, בשר וכולי, בסופו של דבר המיסוי הגבוה יגרום למוטיבציה גדולה להביא מהרשות הפלסטינית.
היו"ר אלכס קושניר
זו סוגיה שנרצה לבדוק ולראות איך אוכפים את החוק. שלמה קרעי, בבקשה.
שלמה קרעי (הליכוד)
תודה, אדוני היושב-ראש, דיברו על העובי של הכוסות ועל הרב-פעמי. יש תקן אירופי למדיח ויש עוד פתרונות. אני רוצה לדבר על השערורייה: יש עושק של הציבור, הציבור משלם כפול בחנויות כי לא ברור מה פלח המס שמושת על כל כלי וכלי. יכול להיות שעוד שבועיים נתקן את זה אבל בינתיים הם משלמים, מי יחזיר את זה לציבור? ראית פעם את מס הכנסה גובים מס ולא מחזירים כשהם גילו שזה בטעות? מי יחזיר לצרכנים את החודש הזה שאולי בו הם ישלמו בטעות בהסתכלות לאחור. יש פה שערורייה שאיני זוכר כמותה. קודם כל לוקחים את הכסף בצורת מס ואז בודקים האם עשינו את זה בצדק או שלא.

דיברת, אדוני, התווכחתם על גובה האחוז מהכוס. אני חושב שגם 8% זה הרבה.
היו"ר אלכס קושניר
אני לא הבעתי דעה, פשוט רציתי לדייק את המספר.
שלמה קרעי (הליכוד)
אני חושב שאף משכורת לא עלתה ב-8%. מנגד העלנו להם את המס על השתייה המתוקה, הכלים החד-פעמיים, התחבורה הציבורית, מחירי החנייה, עלות הרב קו. אלכס, אתה יודע טוב ממני - - -
היו"ר אלכס קושניר
אתה יודע טוב ממני שזה לא העלה באגורה.
שלמה קרעי (הליכוד)
יש כאן ייקור של הוצאות המחייה אבל אף אחד לא מקבל העלאה במשכורת שתחפה על כך. יש לי הצעה: אנחנו בעד עולם ירוק ועולם מתוקן, אנחנו למדנו בגן שיש לשמור על העולם המתוקן שקיבלת. אבל, העולם הירוק צריך לבוא גם עם חמלה ומתחשבים באוכלוסיות חלשות, ולא מטילים את המס הרגרסיבי הזה שחל יותר על אלו שמשתמשים בחד-הפעמי הזול. לדעתי המס צריך להיות באחוזים ולא לפי משקל. דיברנו על שקיות הניילון, אם היינו עושים אותו הדבר גם בחבילות החד-פעמי אז הלקוחות היו מבינים שאנחנו מעלים את המס על מנת לתקן את העולם. כשמשיתים את המס כחלק מהמכלול ואז הסוחרים מעלים את המחיר בלי פרופורציה למס שמוטל עליהם – לא תיקנו כלום. פשוט כדאי לכתוב במחיר שמוצג מה החלק של המס הירוק, זה גם ימנע מסוחרים להעלות מחיר בלי פרופורציה.
היו"ר אלכס קושניר
תודה, זה רעיון לא רע. מיכל וולדיגר.
מיכל וולדיגר (הציונות הדתית)
לפני הדיון לגופו של עניין הוזכר שמה של אורית סטרוק והיא לא הייתה כאן כדי להגן על עצמה. חשוב לי לומר שמדובר באחת מחברות הכנסת האיכותיות ביותר שיש. להגיד "אני בז לה" או "היא אויב" – אני מוחה על הדברים.
היו"ר אלכס קושניר
אני מצטרף למחאה.
מיכל וולדיגר (הציונות הדתית)
הלוואי וירבו כמותה בישראל ובכנסת. לגופו של דיון: אני חושבת שמדובר בחוק רע, בחוק לא נכון. איכות הסביבה חשובה לכולנו, הבעיה המרכזית שמפריע לי היא הבהילות וההשתה של המס לפני שנעשו עבודות מחקר רציניות. ישב פה עמוס שקד שדיבר על זה שהוא אחד התעשיינים הרציניים במשק. אף אחד לא פנה לשמוע מה דעתו. הוא מייצר במדינת ישראל, אנחנו מעודדים ייצור במדינת ישראל, חלקם עם אוכלוסיות מיוחדות, אף אחד לא פנה לשמוע את דעתו וכך לא ראוי לחוקק חוק במדינת ישראל. צריך לעשות בדיקות מעמיקות, במיוחד בתחום שהוא רלוונטי לאזרח הקטן.

דובר פה על חומר שהוא 100% אקולוגי ושאפשר לעשות באמצעותו את כל הכלים החד-פעמיים. אני מניחה שהחוק קיים, בסופו של דבר יוטלו מיסים על מדינת ישראל, הבנתי שמדובר על מיליארד. אני מציעה שבסכום זה יעודדו את התעשיינים ויתנו להם תמריצים לייצר בארץ את חומר הגלם האקולוגי. אם אנחנו דואגים לאיכות הסביבה, בואו נשקיע את הכספים שהתקבלו מהמס הזה לתוך תעשייה שהיא יותר איכותית, נכונה ופחות מזהמת. אלו דברים שבהחלט חשוב להגיד. כמובן שאני מצטרפת לעניין של לתקן את עובי הכלים ולמסות את כוסות הנייר שיש בהן רק חלק קטן של פלסטיק, באופן יחסי.
היו"ר אלכס קושניר
יש פה חבר כנסת שלא דיבר בכלל, ינון אזולאי, בבקשה.
ינון אזולאי (ש"ס)
תודה, באמת לא דיברתי ברשות בכלל. אני מצטרף לדברים, מיכל, אם זה היה חוק זה לא היה מגיע כך. הבעיה היא שמדובר בצו ואז אנחנו פועלים רק לאחר מעשה. בפעם שעברה העלנו את נושא בתי החולים שיש שם זיהומים ובתי החולים משתמשים בחד-פעמי כדי למנוע זיהומים. הייתה לי שיחה עם כמה וכמה מנהלי בתי חולים. לצערי אני לא רואה שהוזמנו לדיון, אני חושב שהיו צריכים להיות בדיון הזה על מנת להגיד את דבריהם. אם רוצים שגם הם יעברו לרב-פעמי אז הם צריכים לקנות מדיחי כלים תעשייתיים שעולים כסף רב. דיברנו בעבר על אופציה לשפות אותם בגין הדבר הזה.

יש מוסדות חינוך שגם שם להחזיק עוד עובדים - - -
היו"ר אלכס קושניר
אני מאמין שלמשרד לאיכות הסביבה יש התייחסות לזה.
ינון אזולאי (ש"ס)
גם במקרה של מוסדות חינוך צריך לשפות אותם. יש עניין רב בשמירה על היגיינה, אנחנו כבר בגל חמישי של קורונה למרות שרבים מהקואליציה פתחו שמפניות.
היו"ר אלכס קושניר
אף אחד לא פתח שמפניה, להיפך, השארנו את כל המנגנונים עובדים ואמרנו שלא פותחים שמפנייה וממשיכים לנהל את האירוע.
ינון אזולאי (ש"ס)
צודק, זה היה יין לבן בליל התקציב, טעיתי.
היו"ר אלכס קושניר
אני זוכר שמישהו שלח את כולם לשתות בירה אחרי סיום הגל הראשון.
אופיר כץ (הליכוד)
רק שר האוצר, למרות הנחיית היועץ, עדיין מתעקש שלא להגיע לישיבות קבינט למרות שהחוק מחייב אותו.
ינון אזולאי (ש"ס)
מה הקשר? אתה היית פעם אורח כבוד בכנס של ההסתדרות הציונית? הוא הלך לשם, למה אתה סתם מוציא לעז?
היו"ר אלכס קושניר
אני חושב שכל מי שיושב פה מכיר את חמד עמאר ויכול לסמוך שיקול דעתו ועל כך שהוא מייצג את האינטרסים של שר האוצר ושל משרד האוצר.
אופיר כץ (הליכוד)
זה לא שייך.
ינון אזולאי (ש"ס)
עזוב, אני לא במקום הזה.
יעקב אשר (יהדות התורה)
- - -
היו"ר אלכס קושניר
העובדה היא שעברנו את הגל האחרון בלי סגרים ובלי הגבלות.
מיכל וולדיגר (הציונות הדתית)
יש חוק והוא חל על כולם.
אופיר כץ (הליכוד)
החוק מחייב השתתפות של שר האוצר ולא של שר במשרד האוצר.
משה גפני (יהדות התורה)
אם הייתם מביאים חיסון בזמן לא היה גל רביעי.
היו"ר אלכס קושניר
אנחנו הבאנו את החיסונים בדיוק בזמן, היינו הראשונים בעולם.
ולדימיר בליאק (יש עתיד)
- - -
משה גפני (יהדות התורה)
חודש אחרי הזמן, שר האוצר היה עסוק במשהו אחר, אני תכף אגיד במה.
ולדימיר בליאק (יש עתיד)
אתה יודע כמה יש לי להגיד על זה?
משה גפני (יהדות התורה)
הייתם צריכים להביא את החיסונים בזמן.
היו"ר אלכס קושניר
זו דמגוגיה.
ולדימיר בליאק (יש עתיד)
אין לכם בושה?
היו"ר אלכס קושניר
אני לא אומר שאנחנו מושלמים, אפשר לבקר אותנו, אבל אנחנו היינו הראשונים שנתנו את הבוסטר לאזרחים. אי-אפשר להגיד שזה לא היה בזמן.
יעקב אשר (יהדות התורה)
היינו ראשונים - - -
אופיר כץ (הליכוד)
הסגרים היו כשלא היו חיסונים.
יעקב אשר (יהדות התורה)
- - - חודש - - -
אופיר כץ (הליכוד)
אתם קיבלתם אפס חולי קורונה.
היו"ר אלכס קושניר
אף אחד לא השתהה חודש, היינו צריכים לעשות את הבדיקות הרלוונטיות.
ולדימיר בליאק (יש עתיד)
האזרחים ישבו בבית במשך שנה, עכשיו אתם מדברים על ניהול?
אופיר כץ (הליכוד)
היו חיסונים בתקופה הזו?
ולדימיר בליאק (יש עתיד)
אתם מדברים על ניהול הקורונה? די כבר.
אופיר כץ (הליכוד)
תראה מה קורה בעולם.
ולדימיר בליאק (יש עתיד)
אין לכם בושה.
אופיר כץ (הליכוד)
היו חיסונים כשעשינו סגרים, נהנינו לעשות סגרים?
ולדימיר בליאק (יש עתיד)
באמת, קצת מודעות עצמית.
אופיר כץ (הליכוד)
לא היו חיסונים ותפסיקו לעוות את המציאות.
משה גפני (יהדות התורה)
מה, זה לא נכון? היו חיסונים? מה הדיבורים הללו, תכירו טובה לפחות.
ולדימיר בליאק (יש עתיד)
אנחנו כל יום אומרים לך תודה.
משה גפני (יהדות התורה)
אל תגידו לי תודה.
היו"ר אלכס קושניר
אני קם בבוקר ואומר תודה לממשלה הקודמת.
ולדימיר בליאק (יש עתיד)
- - -
היו"ר אלכס קושניר
תודה על המורשת והירושה שהיא השאירה לנו.
משה גפני (יהדות התורה)
למעלה מחודש לא - - -
היו"ר אלכס קושניר
ברוך השם יש הרבה עבודה.
משה גפני (יהדות התורה)
אנחנו נתנו לכם מדינה שלא היו בה מאומתים, היו בקושי חמישה, תראו מה עשיתם.
ולדימיר בליאק (יש עתיד)
אין לכם בושה.
משה גפני (יהדות התורה)
אין לנו בושה.
ולדימיר בליאק (יש עתיד)
כן, אין לנו בושה.
משה גפני (יהדות התורה)
כשאנחנו רואים אתכם אין לנו בושה.
היו"ר אלכס קושניר
נדבר על הנתונים: בסוף חודש מאי היו בישראל מאומתים ראשונים של גל הדלתא. אתם סגרתם וביטלתם את כל המינהלות וכל המנגנונים שהיו צריכים לטפל במשבר הקורונה.
משה גפני (יהדות התורה)
לא היה - - -
היו"ר אלכס קושניר
לכן, כשהתחלו להתרבות המאומתים זו הייתה התוצאה, גל דלתא שנוצר בגלל שלא עשיתם כלום בנתב"ג.
ינון אזולאי (ש"ס)
אתם קיבלתם חמישה חולים ועשיתם מזה - - -
היו"ר אלכס קושניר
אנחנו הפעלנו את כל המנגנונים באופן חסר תקדים, כולל להיות הראשונים בעולם שנתנו בוסטר. בלי פאניקה, לא סגרנו את המדינה והצלנו את הכלכלה.
משה גפני (יהדות התורה)
אתם הבאתם את הגל הרביעי.
היו"ר אלכס קושניר
אני מצטער שהדיון הולך לכיוון הזה.
אופיר כץ (הליכוד)
אם ה- - -
היו"ר אלכס קושניר
יש לי תשובות מצוינות – התוצאות בשטח.
ינון אזולאי (ש"ס)
אתם הראשונים שהבאתם לגל חמישי.
היו"ר אלכס קושניר
- - - עבודה מסודרת ונורמלית בתוך משרדי הממשלה. אני צריך לסיים את הדיון הזה כי הדיון הולך לכיוון שלא קשור לסדר היום ואין לנו מספיק זמן.
משה גפני (יהדות התורה)
אם אני רוצה רק להגיד בשבע הדקות שנותרו במה אתם לא בסדר?
היו"ר אלכס קושניר
לענייננו - - -
היו"ר אלכס קושניר
רגע, אתה עושה עבודה בינתיים, אני מקבל כל הזמן פניות לגבי העובי והמשקל של חומר הגלם. תודה לכל מי שהגיע והביע את דעתו. יש כרגע שני נושאים שחייבים להיות מטופלים לקראת הדיון הבא שיהיה גם הנושא המסכם: לבטא באופן אמיתי את משקל הפלסטיק בכוס נייר מצופה ולמסות בצורה ראויה. דבר שני, טווח העובי שבו היצרנים והיבואנים יוכלו לטעון שמדובר בכלי פלסטיק רב פעמי והמנגנון שאתם תצטרכו להציג כאן.

הנושא השלישי הוא הפירצה שקיימת לכאורה בנושא הסחורה שנכנסת מהרש"פ. אני רוצה לוודא שהנושא הזה סגור הרמטית ואין מצב שיש כאן הפלייה בין יצרנים ישראלים ליצרנים ברש"פ, כולם חייבים להיות ממוסים בשווה. בדיון הבא ארצה לשמוע גם על פעולות הממשלה המשלימות כדי לעודד סביבה ירוקה - - -
משה גפני (יהדות התורה)
למה לא התייחסת למספר השימושים?
היו"ר אלכס קושניר
כי אין תקינה שכזו בישראל.
ינון אזולאי (ש"ס)
מקודם הבאת דוגמאות מחוץ לארץ.
משה גפני (יהדות התורה)
בעולם יש.
היו"ר אלכס קושניר
זה הכיוון שאליו אנחנו הולכים, את זה אני מבקש לבדוק.
יעקב אשר (יהדות התורה)
אני מציע גם את נושא הכוסות, בכל משרד ממשלתי יש - - - לא לבטל את המיסוי, לפחות להפחית כאן כי זו גזירה שאף אחד לא יכול לעמוד בה.
אופיר כץ (הליכוד)
- - - מה קורה בעולם. בשתייה הממותקת הבאתם השוואות ממדינות אחרות.
היו"ר אלכס קושניר
דעתי האישית היא שברגע שיהיה מס על כוסות חד-פעמיים בכל המקומות, אז גם אותם מוסדות יתחילו לתת לזה יותר ערך, לספור אותן יותר ולא לבזבז.
ינון אזולאי (ש"ס)
אבל בתי חולים, זה דבר שהוא הזוי, זה לא יכול להיות.
יעקב אשר (יהדות התורה)
- - - תהיו ריאליים.
אופיר כץ (הליכוד)
אני רוצה לומר משהו בדקה: כמוש אמרתי אתמול, שר האוצר אביגדור ליברמס האשים אותנו שאנחנו מדמיינים שיש העלאות מיסים. אלכס, לצערי כל השבוע הנוכחי התעסקנו רק בהעלאות מיסים.
היו"ר אלכס קושניר
לא הסתרנו את זה, דיברנו על זה כל הזמן.
אופיר כץ (הליכוד)
השבוע התעסקנו רק בהעלאות מיסים, אנחנו נרגיש את זה ביוקר המחייה.
היו"ר אלכס קושניר
אופיר, אתה היית כאן בכל דיוני התקציב, ראית כמה רפורמות וכמה העלאות קצבאות עשינו. אגב, אתה רוצה להגיד מילה טובה על העלאת שכר חיילי החובה?
ינון אזולאי (ש"ס)
הוא אמר אתמול.
אופיר כץ (הליכוד)
אנחנו תמיד נהיה פה להזכיר לכם מה הם הדברים החשובים שצריך לדאוג להם.
היו"ר אלכס קושניר
אין מצב שתברך?
אופיר כץ (הליכוד)
אני מברך - - -
היו"ר אלכס קושניר
אין מצב שתגיד: "ליברמן הבטיח וקיים"?
יעקב אשר (יהדות התורה)
הוא הבטיח רק בתחילת 2023.
אופיר כץ (הליכוד)
אנחנו תמיד נהיה פה להזכיר לכם. תמיד אברך כל מה שהממשלה הזו תעשה למען חיילי צה"ל.
יעקב אשר (יהדות התורה)
אבל זה בזכותך, אופיר, בגלל הלחץ שלך.
אופיר כץ (הליכוד)
אמרתי: תמיד נהיה פה בשביל להזכיר הדברים החשובים. לגבי החד"פ, אדוני, כולם נתנו לדוגמה את השקיות והמיסוי שיש עליהן. למה אנחנו מקבלים כגזירה את המס של 11 שקלים לקילו חד"פ אם ראינו שזה עובד ב-10 אגורות. אפשר לשנות התנהגות צרכנית לטובה גם בחצי מהסכום שננקב כאן ולא צריך לקבל את זה כגזירה. לא ראינו השוואה למדינות אחרות בנושא זה למרות שבשתייה הממותקת ראינו.
היו"ר אלכס קושניר
תודה רבה, אני נועל את הישיבה.


הישיבה ננעלה בשעה 11:00.

קוד המקור של הנתונים