פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת
37
ועדת החינוך, התרבות והספורט
21/11/2021
הכנסת העשרים-וארבע
הכנסת
2
ועדת החינוך, התרבות והספורט
21/11/2021
מושב שני
פרוטוקול מס' 56
מישיבת ועדת החינוך, התרבות והספורט
יום ראשון, י"ז בכסלו התשפ"ב (21 בנובמבר 2021), שעה 9:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-24 מתאריך 21/11/2021
סיור בלולי תרנגולות מטילות
פרוטוקול
סדר היום
סיור בלולי תרנגולות מטילות
מוזמנים
¶
ד"ר רם כץ - השירותים הווטרינריים, משרד החקלאות ופיתוח הכפר
ד"ר חן הניג - מנהלת אגף רווחת בעלי חיים, משרד החקלאות ופיתוח הכפר
מוטי אלקבץ - מזכיר ארגון מגדלי עופות
שמעון ביטון - מגדל עופות ונציג מגדלי עופות
מזל אלקלעי - בעלת לול מעוף, יו"ר דירקטוריון של מגדלים בכרם בן זמרא
מוטי שמקה - יו"ר ועד מושב דלתון ויו"ר הוועדה החקלאית במועצת מרום הגליל
רם כץ
¶
בדרך כלל החוות האלה הן גם רחוקות מבתים, יש לנו פה בעיה שזה לולים שצמודים לגדר ואז אם יש חשש לבריאות הציבור ברמה מסוימת יש חשש שיפנו את הבתים. יש לנו את הבעיה של הקרבה של לולים אחד לשני, זאת אומרת שאם לול יידבק אז הוא נמצא בקרבה מספיק, וזה גם הקרבה הפיזית וגם מבחינה תפעולית, בלולים האלה אין שום בטיחות ביולוגית.
אתם יכולים לראות פה בין הלולים את כל הזבל שיש, כי איך מוציאים פה את הזבל? באים פועלים - - -
רם כץ
¶
שפעת העופות אין לנו באופן קבוע, שפעת העופות מגיעה אלינו מעופות נודדים. יש עכשיו באירופה הרבה שפעת, הם מגיעים אלינו, בסתיו זה מגיע מאירופה ובאביב זה יכול להגיע מהדרום, אבל זה מגיע וזה מדביק גם לולים שהם בבטיחות ביולוגית גבוהה, כל ההבדל הוא מה יקרה אחר כך. עד היום כשזה בלולים עם בטיחות ביולוגית גבוהה אנחנו מצליחים למנוע את המעבר לעוד לולים.
במקרה כמו מה שהדאיג החל מ-2006, ובגלל זה עשו את הרפורמה, כשהגיעה השפעת ב-2006, ואז ב-2007 הייתה החלטת ממשלה על שדרוג שלוחת ההטלה, זה היה בדיוק בגלל זה, כשהבינו שאם זה יקרה במקום כזה זה יכול בקלות לצאת משליטה, לעבור בתוך היישוב, בכל היישוב, לעבור בין יישובים, כי יש פה קשר תפעולי, מה שהסברתי.
כשאתם נסעתם פה אתם נסעתם על זבל של עופות, משאית שבאה להכניס תערובת, המשאית שבאה לאסוף ביצים, זו משאית שעוברת ליישוב אחר. עד שאנחנו נדע שפה יש בעיה יכול להיות שכבר העברנו את זה ליישובים נוספים. יש גם יישובים שבהם בן אדם עובד בכמה לולים, אוסף ביצים בכמה לולים, אוסף ביצים בלולים בכמה יישובים, הכול קיים.
ואז כבר מ-2006, כשזה התחיל, זה היה החשש ולכן עשו את התכנית ההיא שנקראה הרפורמה בשלוחת ההטלה, שחיברו אותה גם עם הנושא של הרווחה.
רם כץ
¶
כן. וגם אז הכניסו את הנושא של הרווחה, מה שהיה נכון לאז, לא ללא כלובים, אבל לא כלובים כאלה. אתם תראו שיש הבדל גדול בין כלובים כאלה לכלובים האלה.
קריאה
¶
לא, כל הנושא של הרווחה לא נכנס לקטע של הרפורמה כי במהלך הרפורמה הוא השאיר את הכלובים של המטילות בגודל של 550 מטר רבוע. מה שמשרד החקלאות רצה בזמנו זה בדיוק זה, לקבע איזה שהוא סטנדרט שלא היה נכון אפילו בתוך הדירקטיבה האירופאית וזה הגיע לבג"צ שבו נשמע גם מהמשרד להגנת הסביבה והוחלט להגביל את זה ל-750.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
אנחנו מסתכלים קדימה לקראת התקנות החדשות שהם באים להתקין, צריך לברך ולראות איך אנחנו בעצם - - -
חן הניג
¶
נכון. התקנות החדשות הולכות לכיוון ללא כלובים. אנחנו דנים, הדבר היחידי, הן בהוראות המעבר, איך נעבור, איך נעשה את זה חכם כדי שלא תהיה בעיה של - - -
חן הניג
¶
לא, אנחנו חושבים דווקא איך אנחנו עושים את זה שלא תהיה מה שנקרא שואת מטילות, שלא בבת אחת סוגרים את כל הלולים וצריך להמית את המטילות, אלא לעשות את זה בצורה חכמה. צריך לעשות תהליך כי מי שכבר אכלס, שלא נצטרך להמית לו בבת אחת, אבל דווקא זה המחשבה שלנו ברווחת בעלי החיים, היא דווקא על המטילה ולא, עם כל הכבוד – את זה מייצגים אנשים אחרים, של כלכלה, זה תפקידם לייצג, אני מייצגת את המטילה בסופו של יום.
אבל את יכולה פה לראות, אני לא צריכה להסביר יותר מדי, תסתכלי את המטילה, את השלישייה הזאת בתוך כלוב, ברור שהיא לא פורשת כנפיים, תראי את הצואה, תראי איך הן נראות. לא צריך להגיד כלום, תסתכלי על המטילה בעצמה איך היא נראית.
עלי סלאלחה (מרצ)
¶
והם מנסים למנוע את זה בכל דרך, היות שאומרים שהביצים שם נגועות בכל מיני מחלות ודברים כאלה, אני לא יודע כמה זה נכון.
קריאה
¶
פה יש בישראל המון סלמונלה. כל הזמן מדברים על זה, המון המון סלמונלה. אני לא יודעת להגיד לך אם שם זה יותר או פחות.
קריאה
¶
אני מניחה, אני לא יודעת, אבל אני יודעת שברגע שאנחנו נעלה את הסטנדרט פה והסטנדרט פה יהיה ברור ואחיד ויהיו תקנות ברורות, יש להם אינטרס לייצא אלינו, כדי לעמוד בסטנדרט הם יבינו שהם צריכים גם לעמוד בזה ואז זה לא יהיה שחור, כמו שאתה אומר.
תושב
¶
בושה וחרפה, אני מבקש שתעופו מהמקום או שאני מביא לכם משטרה. מהר לעוף. לעוף מפה, אני מבקש, אף אחד לא יבוא בלי אישור של המזכירות או ראש המועצה. אני מבקש שתעופו הביתה, בבקשה. אתם לא תבואו בלי לתאם. תתבייש לך אתה, כץ, אתה צריך לתאם עם ראש המועצה ועם ראש הוועד, תתבייש לך.
תושב
¶
אני מבקש לא לבוא ליפול על איזה מושב בלי לתאם. אל תסתכל עליי בצורה כזאת. אני צריך להתבייש מכם? אתה צוחק, אתה מכיר את המנטליות שלנו. אתה כחבר כנסת צוחק, אבל זה בושה בלי לתאם. זה בושה בלי לתאם. זה בושה.
מוטי אלקבץ
¶
חברי ועדה, אתם נכנסים בפנים. יש כאן בטיחות ביולוגית, מבקשים לא להיכנס. הושקע כאן הון תועפות. חברי הוועדה יוכלו להיכנס, לצפות. אתם מכירים את הלולים, אנחנו לא חושבים אחרת לאן צריכים ללכת.
מוטי אלקבץ
¶
אף אחד לא נכנס ללולים. הם יסתכלו, מי שירצה להיכנס יקבל מיגון. חברי ועדה, בבקשה, בואו איתי.
מוטי אלקבץ
¶
אנחנו לא אויבים, אנחנו שואפים לאותה מטרה, רק שיביאו כסף. ככה לא עושים, אנחנו לא גנבים בלילה, לא עושים, מתאמים.
מוטי אלקבץ
¶
לא, הם לא תיאמו. אני יודע, אני הייתי לאורך כל ה – ככה לא עושים. שרן, ברוכים הבאים. אני חייב לפתוח ולומר לכם שמה שנעשה בסיור בשפר זה לא הוגן, לא ככה עושים. ברגע שביקשתם אני תיאמתי, הייתה צריכה להיות שם, לקבל אתכם שם, לתת לכם סקירה.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
אני אסביר לך. אנחנו דנו בוועדה בעניין הכלובים. אותם נציגים גם מהלולים אמרו שאנחנו יכולים לבוא בכל יום לראות.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
המטרה הייתה לבוא ולעשות סוג של ביקור פתע, כדי לראות מה המצב כשלא מתכוננים לקראת הוועדה, אתה מבין את זה.
מוטי אלקבץ
¶
שרן, ד"ר רם כץ נמצא כאן. הרי גם אם היו יודעים לפני שבוע שאתם מגיעים והיו מקבלים אתכם אי אפשר לשנות את המבנה, אי אפשר לעשות שום דבר שכאילו ייפה את המצב. לא ידללו את מספר העופות ולא יהפכו את הכלובים ללא כלובים. הם יקבלו אתכם בדיוק כמו שהלולים, אבל דברים לא נעשים בגניבה. זה מעליב וזה לא כך צריך להיעשות. אנחנו לא אויבים, אתם יכולים לבוא בכל עת, לכל לול, לתאם.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
לא הייתה שום כוונה להעליב אתכם. המטרה, באמת, גם בוועדה ציינו שהביקור היה אמור להיות ביקור פתע, שאני לא אומר לכם מתי אני מגיעה ואנחנו נגיע - - -
היו"ר שרן מרים השכל
¶
חצר פרטית לא, אבל כחברת כנסת עם חסינות אני יכולה להגיע גם לביקורי פתע לבתי כלא.
מוטי אלקבץ
¶
שרן, אנחנו מכבדים. יותר מזה, הם נערכו שם, הוועד נערך שם לקבל אתכם עם כיבוד ולקחת אתכם לאן שתרצו בתוך שפר, אבל באופן שזה נעשה – אני לא ידעתי שאתם באים לשפר. ובאמת זה לא מעניין אותי, את יכולה לבוא ללול שלי בהפתעה עכשיו.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
אני אמרתי, גם בוועדה, כשקיימנו את הדיון, המטרה הייתה לסוג של ביקור פתע, ואז ללכת ביחד עם ה - - -
תושב
¶
- - - חצי מיליון עופות, כללים רגילים. למה לא ישבתם אתם בוועדה וביקשתם כתנאי לאישורי התכניות לול חופש. אני עכשיו השקעתי שבעה מיליון שקל על לול, אם היו אומרים לי - - -
היו"ר שרן מרים השכל
¶
אני אומרת לך, היה מתווה להעביר, כולל פיצויים ממשרד החקלאות, שהיה לפני שלוש שנים, דיברנו בוועדה, ממה שאני הבנתי מועצת הלול דחתה את זה ולא הסכימה. היה בלגן בוועדה, לא החליטו.
תושב
¶
אני לא מדבר על הקיים, אני מדבר על החדש. על החדש, אתם יודעים, כל לול חדש תחליטו שמהיום אתם רוצים לול חופש, אז אין בעיה. אבל אתם באים רק לחקלאי הקטן ולהגיד אם - - -
מוטי אלקבץ
¶
כל לול שמאוכלס, אם רם לא מאשר אותו, אם השירותים הווטרינריים לא מאשרים הוא לא היה מאוכלס. זאת אומרת שלול שיש בו עופות זה לול שמאושר על ידי השירותים הווטרינריים, עובר ניטור סלמונלה. היום בבוקר הלול שלי עובר ניטור סלמונלה. אז מה, אני עשיתי משהו בלול כדי להיערך? אם יהיה סלמונלה, חס וחלילה, אז משמידים לי את העופות, אז יש פיצויים, יש את הכול. אנחנו לא בורחים מאחריות כלפי הציבור.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
אז אני אמרתי לך, אנחנו גם דנו בזה, אני לא יודע אם היית בדיון ואם הקשבת למה שנאמר - - -
היו"ר שרן מרים השכל
¶
יש תקן אירופאי, התקן האירופאי הוא מאוד מאוד מוגדר, רק צריך לבדוק שהן מאושרות על ידי זה ולראות ש - - -
מוטי אלקבץ
¶
זאת חווה חדשה, הושקע כאן בתשתיות, זה מאכלס 12 לולים שאתם קוראים להם לולי זבל, מאוכלסים כאן 12 לולים שנסגרו במושב והועברו לכאן. התשתית כאן בוצעה על ידי משרד החקלאות.
תושב
¶
בן אליהו הרשע קרא לזה לולי זבל. הוא הרשע שקרא לזה לולי זבל. מנכ"ל משרד החקלאות. מנכ"ל משרד חקלאות, כבוד למדינת ישראל.
תושב
¶
פה זה לול של 45,000 יחידות, לפי 750 סנטימטר בניתי, יש לי פה 36,000 מטילות. למה? כי במועצת הלול 18 ועוד 18 מותר וזה 36,000.
תושב
¶
קודם כל זה לול מבוקר, טמפרטורה קבועה כל השנה. לפעמים אתה יוצא החוצה, בא לך לשבת עם העוף בתוך זה. זה לול שממוזג כל השנה, זה ה-א'-ב' שלו.
תושב
¶
פחות מחלות כי הזבל גם יוצא פעם בשבוע. פעם בשבוע אתה מוציא את הזבל, הוא נשפך, לא זבל שמתערבב, אין דבר כזה עכברים.
תושב
¶
הוא טוב, אבל בתאים. לולי החופש, בהמשך אתם תראו את התנאים שהעופות נמצאים שם והביצים שיוצאות שם על הזבל. כדאי שתבדקו את זה טוב שם. אף אחד לא נכנס לגוף של התרנגולת לדעת מה טוב לה, אבל אני אומר לך שפה הם חיים בתנאים של בתי מלון.
תושב
¶
כן, בתאים של שלושה מטר על 1.20 מטר רוחב, יש להם מספיק מקום להסתובב שם, יש להם מספיק מקום לשחק בתוך זה, כשזה הלול ממוזג, אני חושב שזה הכי נכון.
מוטי אלקבץ
¶
את מכירה את זה? לא, את לא נכנסת. את מכירה את זה, אם לא היית מכירה את זה – לא, לא, את לא נכנסת. את מכירה את זה, את מכירה את זה יותר טוב ממני.
תושב
¶
גברתי, אני אמרתי לך, אני לא מסתיר כלום. תסתכלי מפה. תבואו לפה. אני לא רוצה להרגיש שאני מסתיר משהו, אז בואו לפה. זה לול מבוקר, כל הזמן עם טמפרטורה אחידה כל השנה, ככה אתה מרגיש גם בקיץ וגם בחורף, העופות מסתובבות חופשי. איסוף ביצים זה אוטומטי מגיע, גם הוצאת הזבל אוטומטית הולכת לזבל מאחורה. אני אומר לך, אם אתם תראו לולי חופש, אתם תתרשמו שעדיף לעוף פה. עזבי, אני לא מדבר על הבן אדם, על העוף, אתם תגיעו למסקנה שעדיף להם ככה.
תושב
¶
לא, הכול אוטומט. אתה מזמין את זה מהמחסן, יש לך מסכי טלוויזיה, אתה מסתכל. אני השקעתי פה הרבה כסף מעל מה שצריך בכדי להתקדם עוד צעד אחד קדימה.
אנחנו מוכנים לעשות כל הסבה שידרשו, אין לנו שום התנגדות לצער בעלי חיים, לרווחת העוף.
מוטי אלקבץ
¶
לא כאן, לול בסגנון הזה את מכירה, אז למה לסכן אותם? למה? הייתם בשפר, בסביבה של לולים, למה את צריכה להיכנס? אני מכיר אותה הרבה זמן, אנחנו נפגשים, סתם היא נותנת לי להרגיש לא נוח, כי אני התחייבתי בפניו שלא ייכנסו.
שמעון ביטון
¶
אפשר לדבר בעניין הזה. אנחנו כמגדלים, כנציגי המגדלים, כל מה שמדבר לרווחת העוף, לבריאות הציבור, אנחנו לא אויבים, אנחנו לא נגד. הלול הזה נבנה לפי תקנות של ועדת הכלכלה, שר החקלאות ושר האוצר חתמו עליהם, והשירותים הווטרינריים, הוא מאוכלס לפי מה שנדרש.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
אני מבינה. תראו, אתם צריכים להבין, אנחנו כרגע דנים לא בתקנות של מה נדרשת התעשייה אלא בתקנות צער בעלי חיים.
מוטי אלקבץ
¶
אני יודע. שרן, אני הייתי בדיונים בוועדה הזו לאורך לפחות חמש השנים האחרונות, וכל פעם שעלה הנושא הזה - - -
מוטי אלקבץ
¶
מרגי ראה כשהוא היה יושב ראש הוועדה. שרן, יש עוד נושא, ביטול ההנשרה הכפויה. אנחנו בעד.
(בהמשך הסיור)
מוטי אלקבץ
¶
הילה לא נכנסת. הילה מכירה את הלול הזה, את לא הולכת לראות שום דבר שלא ראית כבר. הם לא ראו, הם ייכנסו, הם חברי ועדה. היא לא תיכנס.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
אני רוצה להשוות את זה, אני מבינה שהם עדיין בכלוב, בצפיפות, אבל בהחלט יש להן שם מקום, הן לא אחת על השנייה או דברים כאלה.
קריאה
¶
יש דברים שאין בלול קטן, האפשרות לפרוש כנפיים, האפשרות לנקר, האפשרות לישון על בדי לינה גבוהים יותר. אין את זה גם בלול גדול.
קריאה
¶
צריך 40 סנטימטר מעל הרצפה, שהמוט עצמו יהיה לפחות 40 סנטימטר מעל הרצפה כדי שלהן - - - אנחנו מדברים על מחקרים, זו הסיבה שבאיחוד האירופי הולכים לשם כי הם מבינים שזה לא זה.
קריאה
¶
זה הרבה יותר נקי, אבל אני אגיד לך מה הבעיה, עדיין בלולים כאלה הן לא יכולות לפרוש כנפיים, כי שמים אותן - - -
מוטי אלקבץ
¶
שרן, אנחנו נכנסנו למשא ומתן מול משרד החקלאות, על תקציבים. אלה הנושאים שאנחנו מעלים בדיונים, זה הקווים האדומים שלנו ומה אנחנו מוכנים לעשות. אז קודם כל אנחנו מוכנים להוריד את המחיר, זו המלצה שלנו. הטכנולוגיה המועדפת היא מעבר לולים נטולי כלובים, יש מענה לדרישות. אנחנו שם, זה אנחנו רוצים, זו העמדה שלנו. אנחנו שם. אני לא צריך שהיא תבוא כל שבוע מול העיניים שלי כדי שאני ארצה את זה, אני כבר שם.
מוטי אלקבץ
¶
את לא מתערבת בכלום ואת רוצה לקצר את הזמן. אין לי בעיה, אם המדינה יודעת היום להעמיד 500 מיליון שקל ולהגיד שנכנסים להליך מואץ של אישורים, שזה לא אני, זה המדינה רק יכולה לעשות מול המינהל, מול כל הגופים.
מזל אלקלעי
¶
נתחיל בפנים ואחר כך נצא לסיור בלול אחד, לתת מבט. אנחנו נכניס אתכם ללול שקיבלנו את העופות בשבוע שעבר, שהן עדיין בשלבי התאקלמות. אני רק מבקשת שללול ייכנסו רק חברי הוועדה וזהו. אנחנו מאוד מקפידים לא להכניס אנשים ללולים, מפאת מחלות, כל מיני דברים שיכולים לפגוע לנו בלול ובפרנסה, בסדר?
מזל אלקלעי
¶
זה המרכז שאנחנו מקבלים את הביצים, אתם תוכלו להסתכל, יש פה מצלמות גם על הלולים. אני אספר על החווה הזאת. החווה הזאת מורכבת משלושה לולים.
שלום לכולם, שמי מזל אלקלעי ואני יו"ר דירקטוריון של החברה הזאת. כשאני אומרת חברה אנחנו 18 חבר'ה מכרם בן זמרא, 18 מגדלים מהיישוב.
מזל אלקלעי
¶
אני אספר. אני מבינה שאת רוצה לדעת, אבל אני אספר כי זה היה קצת אחרת מכל מקום אחר. בעצם אנחנו התקבלנו ליישוב בשנות ה-80 כנחלות, אמצעי הייצור שניתן לנו זה החווה הזאת שאתם תראו עכשיו, שלושת הלולים, שהיו בה ביצי רבייה, אפרוחים, עם השנים זה התחלף לפטם, שמישהו אחר גידל את זה, ואנחנו דרך ועד היישוב של האגודה קיבלנו איזה שהוא משהו חודשי שבדרך כלל הלך למסים של היישוב, בקיצור לא ראינו שנים מהחווה הזו כלום.
ואז החלטנו באיזה שהוא שלב, עם קולות הקוראים שהיו, בשנת 2014 הגשנו קולות קוראים, אנחנו 21 חבר'ה שנמצאים פה בחווה הזאת, זה בעצם של כולנו, והחלטנו להגיש קול קורא. לקח לנו הרבה זמן, גם עם התכתשות בתוך היישוב, אבל זה לא קשור, והגשנו לקול קורא, זכינו במכסה אחת, אחר כך ב-2015 זכינו בעוד שתי מכסות, כרגע אנחנו עם שש מכסות שאנחנו מגדלים אותם ביחד, לא 21, כל ה-18.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
שאלה, אנחנו העברנו בתקנות שברגע שיש לולים ללא כלובים, לולי מעוף, יש לכם אפשרות לבקש מכסות נוספות.
מזל אלקלעי
¶
אנחנו הגשנו קול קורא לפני כמה חודשים, בקול קורא שיצא, הייתה צריכה להיות הגרלה, אנחנו 12 חבר'ה שיכולים לקבל מכסה.
מזל אלקלעי
¶
בסקציה שלנו יש 25 מכסות על כמה שמגישים. עד עכשיו לא נערכה ההגרלה בגלל כל הבלגן של הרפורמה.
מוטי אלקבץ
¶
לא משנה, הוא אומר שאם כן, אז הוא יישם את סעיף 5 שאומר שלא יוקצו יותר מכסות. זאת אומרת מצד אחד הוא אומר שהוא רוצה להכניס עוד מגדלים וכשאנחנו באים ואומרים שיש 170 מכסות לחלוקה בואו נעשה את ה –
היו"ר שרן מרים השכל
¶
אוקיי. קרן, תרשמי לי מחר לדבר עם השר פורר על עניין ההגרלות של הלולים ללא כלובים.
מזל אלקלעי
¶
בתקווה. עכשיו אני אגיד עוד משהו, אנחנו היינו עם לול אחד. היו לנו שש מכסות, עשינו לול אחד בסך הכול, אבל כשהתפרסם הקול קורא ולהכין את עצמנו כדי שנוכל להגיש את הקול קורא כמו שצריך ובאמת אם נקבל ישר לאכלס את ההורים, אז מראש הלכנו על לולי מעוף. דיברו כבר על הרפורמה והיו גם בלולי כלובים וגם בלולי מעוף, אנחנו החלטנו בהחלטה שלנו שנכון לראות צעד קדימה ולעשות מראש לולי מעוף ואת הראשון עשינו לול מעוף. ואז התחלנו להכין את השני והשלישי, שהם לא היו מותאמים לגידול מטילות, שהם היו בעצם פטם וזה, עשינו הכנות.
חבר'ה, ההכנות האלה, ההשקעות האלה, אני מדברת רק על שני הלולים, זה שלושה מיליון שקלים שאנחנו השקענו מכספנו, חלק מהון עצמי, שכל משתתף שם, חלק מהלוואות וחיכינו להגרלה. בינתיים זה נדחה ונדחה ונדחה, אז מה עשינו? כדי לא להשאיר את זה ובינתיים הבנק מבקש את הכסף, הבאנו מכסות מהיישוב שלנו, מכרם בן זמרא לגידול משותף איתנו, ולמה? כי הם מגדלים בלולים ישנים ויש להם אפשרות לעבור אלינו אז לקחנו אותם אלינו עכשיו כדי שנעשה איתם גידול משותף. מי שהסכים כמובן, לא כולם מסכימים ולא כולם רוצים, אבל זה תהליך שעוברים.
אני קוראת לזה יותר תהליך חברתי, מה שאנחנו עשינו, כי זה לא ברור מאליו שאני יושבת ראש דירקטוריון, בכלל במושבים, שאישה מובילה כזה מהלך, אבל אני חושבת שזה מה שתרם לזה שהמהלך הזה גם קרם עור וגידים ומתפעל כמו שהוא מתפעל בצורה מסודרת. יש לנו מנהל חווה מבריק, אחד מה-18 חבר'ה, רועי נחמיאס, שהוא מהנדס במקצועו, והוא זה שמנהל את כל הנושא הטכני ומלווה אותנו בגידול.
בעצם המצב הוא עכשיו שאנחנו עכשיו עם שלושה לולים מלאים, את האחרון מילאנו רק בשבוע שעבר ואנחנו מאוד מקווים, זה מטילות שאנחנו נצטרך להחזיר אותן, עשינו אותן באיזה שהוא הסדר מול הלולים שנשרפו ברמת רזיאל, אז בינתיים אנחנו מגדלים אצלנו בתקווה שאולי יהיו הגרלות. אנחנו צריכים להחזיר להם את המכסות שלהם כשהלולים שלהם ייבנו ואנחנו נוכל להחזיר להם כי כרגע בגלל השריפה אין להם איפה לגדל, אז אנחנו מגדלים אצלנו. זה איזה שהוא תהליך שעשינו כדי באמת שגם אנחנו נרוויח וגם הם לא יפסידו, זה היה שיתוף הפעולה.
מוטי אלקבץ
¶
חשוב לציין שהייתה כאן תשתית שכמעט הייתה מוכנה לתהליך מזורז, למרות זאת נדרשה כאן השקעה גדולה כדי להתאים את המבנים ללולים להטלה.
מזל אלקלעי
¶
לא דונם, זה שלושה לולים. שלושה לולים של 18,000 מטילות, בכל לול יש 18,000 מטילות. אבל זה כשהיה לנו את הבסיס. כשבונים לול חדש ההשקעה של לול חדש - - -
מוטי אלקבץ
¶
יותר נכון בגלל שזה היה לול של חוות רבייה. חוות רבייה, יש לה דרישות של בטיחות ביולוגיות. כל מה שאתם רואים כאן זה היה מותאם לחוות רבייה.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
לא, אבל השאלה שלי, נגיד אתה צריך 60,000 לתת ללולי מעוף, כמה הגישו בקשות ללולי מעוף? יש לך את ה-60,000 או שזה פחות?
מוטי אלקבץ
¶
מי שלא הגיש לול מעוף, רק בגלל שהוא לא שם לב לסעיף הזה, כי כולם מתכוונים ללול מעוף, כולם עוברים ללול מעוף. גם אלה שלא רשמו הם שם.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
אחת הטענות הייתה שאנחנו שמים את זה ללולי מעוף, אבל אף אחד לא מבקש. אז אתה אומר לי עכשיו שכולם למעוף.
מזל אלקלעי
¶
אני יכולה להגיד לך בענף התיירות, הצימרים שהתחילו ביישובים, אף אחד לא האמין, אמרו: מי יבוא לחור הזה, כרם בן זמרא? ומהרגע שהיו את הרכב הראשון והשני אצל מישהו מהשכנים כולם עושים חדרי אירוח. ככה זה עובד ביישובים, זה מדבק, אין מה לעשות, זה קנאת סופרים, זה מה שקורה. ולכן כשראו שמעוף, השד הוא לא נורא כל כך, נכון שצריך היערכות אחרת, נכון שמבחינת כוח אדם הוא צריך להיות יותר מוקפד, צריך להיות שטחי גידול יותר גדולים של הלולים כי זה צריך להיות רחב, נכון הכול, אבל מתרגלים לכול.
לכן כשרואים אצלנו כזו חווה, ואנחנו אנשים מהשורה, רגילים, חקלאים, עובדים, לא שלמדנו באיזה שהוא מקום לגדל את זה, תוך כדי אנחנו לומדים. אז השד הוא לא כל כך נורא. ואני רוצה להגיד לך שמושב כרם בן זמרא הגיש תב"ע לאזורי גידול נוספים כי כרגע אין לכרם בן זמרא אזורי גידול. זאת אומרת מי שנמצא ביישוב עכשיו ורוצה לצאת החוצה לגדל.
רם כץ
¶
זה מדורג. אבן הדרך הבא זה החל מה-1 במרץ 2022, לכל אחד שיש לו לול ישן שלא עומד בדרישות, בשביל לקבל היתר אכלוס הוא צריך שיהיה לו כבר היתר בנייה ללול שעומד בכל הדרישות.
מזל אלקלעי
¶
אבל לנו אין תב"ע בתוקף עוד. היישוב שלנו מנסה לקדם תב"ע לאזורי גידול כאשר זה נדון בוועדות, גם בוועדת תכנון ובנייה המחוזית, וכרגע פסלו לנו, לא פסלו, אני לא אגיד פסלו, הקפיאו כרגע את התכנית עד שהם יגיעו פה לסיור כי הרחבת הלולים שמתוכננת פה באזור הזה, שהחקלאים גם מודעים לזה שהם יצטרכו לוותר על קרקע, זה במשבצת היישוב. משרד הכלכלה אומר שלא, יש לו תכנונים לעשות פה אזור תעשייה, להגדיל את אזור התעשייה דלתון, להעביר אותו לכאן, להתפתח, ואז יוצא שהתכנית שלנו לא מאושרת.
מה אנחנו עושים? לאן אנחנו הולכים? אני לא מדברת עליי, אני מדברת על חבר'ה מהיישוב שרוצים לעבור לאזורי גידול. ד"ר רם כץ מכיר אותנו, אנחנו יישוב כרם בן זמרא, זה יישוב שמוביל דברים בצורה מסודרת, שרוצה לקדם תכנית וכרגע אנחנו תקועים. אנחנו פה אפשרנו לחלק מהיישוב, ממש מעטים, זה ארבע-חמש מכסות, זה מה שיש.
מזל אלקלעי
¶
כל התכנית נתקעת בגלל החלופה הזאת שלא נותנת פתרון לכולם. הוועדה המחוזית צריכה להגיע לכאן לסיור, אני מקווה שהיא תראה בעין, בשטח, ותחליט אחרת.
מוטי אלקבץ
¶
מה שאומר רם זה משהו שהוא בניגוד להסכמות של אבני דרך, אבל לזה נגיע ונחצה את הנייר. יש כאן בעיה ולכן כמחוקקים יש את המשימה הזו, לזרז את התהליכים של אישור אזורי גידול. כי אם אנחנו נלך במסלול שהמינהל עובד והוועדה המחוזית עובדת אנחנו פשוט ניתקל עם הכוונות של רם לקבוע תאריך מסוים למי שיש לו היתר. לאף אחד לא יהיה היתר בכרם בן זמרא אם אזורי הגידול לא מאושרים.
מוטי אלקבץ
¶
רם יודע, יש לו את הרשימה. כל מושב, למשל אצלי, כל המושב כבר אושר לאזורי גידול. היתר לא יהיה לנו ב-1 במרץ, למרות שאזור הגידול מאושר, אבל אנחנו לא נהיה שם. לא בגללנו.
רם כץ
¶
זה נתקע בגלל שרק לאחרונה – יש תכניות שכבר אושרו ב-2013, ב-2014, אבל לא נגעו בהן שנים, שבע שנים ואף אחד לא נגע בהן ורק עכשיו התחילו. מה שמוטי אומר, שלא הגיעו להיתר, זה גם כי - - -
מזל אלקלעי
¶
גילוי נאות, אני גם בתפקידי פרויקטורית מטעם משרד החקלאות של אזורי גידול במבואות חרמון ומרום גליל. במרום גליל, לא בכרם בן זמרא. במרום גליל יש הרבה אזורי גידול מאושרים שכרגע גם הולכים לפיתוח תשתיות. הייתם בכפר שמאי, זו הייתה חווה ראשונה שהמדינה השתתפה בתשתיות של אזור הגידול, אנחנו כרגע נמצאים בקבלת היתר לספסופה, עלמה וכפר שמאי לעוד אזורי גידול, אבל אליה וקוץ בה, ואת זה אני אגיד עכשיו. אזורי הגידול שתוכננו ושאושרו בתב"עות הם אזורי גידול לא כל כך רחבים, ללולי סוללה. יש עכשיו את המגמה הזאת לעבור ללולי מעוף, גם האנשים בשטח רוצים, אבל אז מבחינת השטח בתב"ע שמאושר, אי אפשר לעשות הכול לולי מעוף ואז יש בעיה.
מזל אלקלעי
¶
אבל לולי המעוף האלה הם דו קומתיים. זה ראשון, זה חדשני בארץ. אף אחד לא רוצה, ואני אגיד לכם למה, איך אומרים? אין חכם כבעל ניסיון. הם היו שפני הניסיון, הם עשו את זה, עלות ההשקעה בלול אחד, עוד לפני שהכניסו את הלולים, ורק במרץ הם עתידים להכניס את המטילות הראשונות, ארבעה וחצי מיליון רק הלול, עוד לפני התשתיות שמסביב, התשתיות הפרטיות שהם היו צריכים להשקיע.
רם כץ
¶
מה שהם עשו, אני אסביר את זה, הם בנו פשוט לול מעל לול. לא היה מספיק שטח, הם לקחו לול מעוף כזה, תחשבי לול מעוף כזה קומה שנייה. זה מאוד מאוד יקר.
רם כץ
¶
למה? כי כל התשתית, כל הקונסטרוקציה והתשתית צריכה להיות עכשיו, תחשבי שבנית בית מעל בית. פה זה יושב על האדמה והקונסטרוקציה מחזיקה גג, תחשבי שהקונסטרוקציה צריכה להחזיק עוד לול מעל.
מזל אלקלעי
¶
צריך להיות מדרך בטון. הם עשו את זה, אבל הם לא ציפו, לא שיערו, זה היה חדש, לא הייתה להם ברירה, הם הלכו לזה ואני רוצה להגיד לך שאף אחד מהלולנים הבאים לא יעשה את זה כי זו השקעה מטורפת. אני לא מאמינה. אני בת 50 ו-, אם היו אומרים לי עכשיו להיכנס להשקעה של כזה דבר בלול אחד, שכמה את יכולה לגדל שם? בכל מקרה הם יכולים לגדל שם 13,000 בכל אחד, יוצא 13 ועוד 13, זה לא כלכלי. הם לא ידעו את זה מראש, כי זה היה חדשני וראשון.
מוטי אלקבץ
¶
יש כאן את ראש הוועד של דלתון והוא יגיד לך, המגדלים מוציאים מכספם. בסדר, אנחנו שם, הם עשו את מה שהם עשו כדי לעמוד בדרישה הזו של לולי חופש, אבל זה לא כלכלי. מה עוד שהיום גם משרד האוצר וגם משרד החקלאות פועלים תוך כדי זה שהם מאיימים על המשך התכנון בלי אופק. בלי אופק של תכנון זה חיסול - - -
מזל אלקלעי
¶
לא, יכול להיות שאם יהיה עידוד מהמדינה, יכול להיות שהמדינה תגיד שהיא מעודדת והיא עוזרת לבנייה של לול כזה זה משהו אחר. כרגע המדינה לא עודדה בשקל, הדבר היחיד שכן והיא נתנה, בינתיים זה באחוזים קטנים יחסית לאזורי הגידול, אבל יש אזורי גידול שקיבלו עד שני מיליון שקל לפיתוח התשתית הציבורית בלול. זאת אומרת יש את התשתית הציבורית שהמדינה משקיעה בה. אתם לא רואים את האזורים היותר קשים אצלנו, אבל סתם לדוגמה, אם ניקח את חזון, עם טופוגרפיה מטורפת, עלות של התשתיות הציבוריות שם של אזור הגידול היא ארבעה וחצי מיליון שקל.
מזל אלקלעי
¶
עוד לפני שהם עושים את התשתיות הפרטיות של הלול ובונים את הלול. המדינה אומרת שהיא תיתן שני מיליון שקל, ואני חייבת לציין את המדינה שהעלתה בחזון בגלל הטופוגרפיה לשניים וחצי, אבל זהו. זאת אומרת שהם צריכים להביא מהבית לתשתיות הציבוריות עוד מיליון וחצי ואז לעשות תשתיות בתוך החווה, תשתיות פרטיות, שזה בערך יוצא לכל לול משהו באזור 800,000-700,000 שקל ומשם להתחיל לבנות את הלול. חבר'ה, זו השקעה מטורפת. אנחנו כולה באמת חקלאים, אנחנו לא בעלי הון.
תושב
¶
בהקשר הזה במשרד החקלאות אמרו לנו שהם יבחנו מחדש את ההקמה של המתחמים כדי שניתן יהיה להקים שם רק לולים ללא כלובים, לעשות את ההתאמות האלה. דבר שני, גם נאמר לנו שהמתחמים האלה מראש יהיו כאלה שהם מתאימים לכל סוג של לול, ודבר שלישי זה שהפערים האלה שאנחנו מדברים עליהם בגודל זה בגלל שהתקן שאנחנו מדברים עליו של כמה תרנגולות נכנסות בלול מעוף לעומת כמה בלול כלובים זה כי בלול כלובים התכלית של לדחוס את התרנגולות.
מזל אלקלעי
¶
לפי תנאי הרפורמה, 750 סמ"ר למטילה. אף אחד לא עושה אחרת, גם בלולי כלובים. יש תנאי רפורמה, אנחנו צריכים לעמוד בהם.
רם כץ
¶
לא מזה הפער. תדייק. הפער בין 750 ל-1,100 לא יוצר את החוסר. פה צריך 1,100 ושם רק 750, ההבדל הזה הוא לא ההבדל. ההבדל הוא שפה אתה יכול לעשות עד ארבעה מפלסים כולל הרצפה, ובלולי כלובים אתה יכול לעשות שמונה קומות, אתה יכול לעשות 12 קומות, אתה יכול לעלות הרבה מעל הקרקע.
קריאה
¶
לא, אפשר גם לצמצם עוד יותר ולבנות רק מפעלים שלא נראה בכלל את התרנגולות. זה לא מה שאתם הייתם רוצים.
מוטי אלקבץ
¶
עזוב, עזוב. אל תגיד דברים שאתה לא יודע, באמת, זה לא נעים. אתה לא מחובר למציאות, אני מבין את האידיאולוגיה ואני איתך. אתה יודע מה? אני לא לצדך, אבל די. האמירה שלך היא ברורה, ואנחנו איתכם, אבל עזוב, בנושא עלויות וזה אתה לא שם. אתה לא ממש מכיר.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
מארגוני בעלי החיים שפועלים בתחום. בדרך כלל אנחנו נפגשים בוועדה, היה לי חשוב שניפגש כולנו ביחד.
מזל אלקלעי
¶
תשמעי, אין לי בעיה, אבל צריך להבין שלצד בעלי החיים יש גם אנשים. אנחנו חיים פה, אנחנו מגדלים, אנחנו לא עושים מזה – אם תהיה לי בסוף לי ולבעלי פנסיה מזה – כי אחרת מה אנחנו? אנחנו כל החיים חקלאים. אתם מסתכלים ואנחנו לא האנשים המבוגרים שעברו כבר את ה-70, אנחנו אנשים שחושבים שהענף הזה יכול להשאיר לנו משהו בבית לפרנסה, לא רוצים להתעשר מזה, משקיעים, עובדים מאוד קשה, אני חושבת שהמדינה צריכה לבחון את הדברים באמת בישר.
אני מסכימה שצריך לחשוב על בעלי החיים ואני חושבת שהלכנו לזה עוד לפני שהיה את כל הבלגן של הרפורמה כי ראינו את הכיוון. מבחינתי כשאני רואה עוף כזאת שהיא שמחה, אני אומרת שמחה כי אני רואה איך היא רצה בלול, אני רואה שהיא לא פצועה, זה סבבה בעיניי, גם בשבילי זה טוב, אבל אני אומרת שאתם צריכים להבין שיש פה שני צדדים למטבע ותמיד צריך לחשוב גם על האנשים שחיים. אנחנו פריפריה, אנחנו לא נחליף את מקום החיים שלנו כי אנחנו אוהבים לחיות פה, אבל אני חושבת שצריך לדבר איתנו בגובה העיניים ולהבין את הבעיות, ויש בעיות.
מוטי שמקה
¶
אני יכול להגיד לך, מישיבה עם חברים והשקעה עם מתחם לולים, יש שם ארבעה לולים של מעוף, לול אחד של כלובים, דרך אגב אחרי התכנון, כשהם הבינו לאיפה נושבת הרוח הם שינו את המתקנים בפנים. חבל שלא באתם לדלתון, רציתי להראות לכם כמה קשה המקום והמרחב של הלול ואיך הם הולכים לתפעל אותו. אני עד עכשיו עדיין לא מבינים איך הם הולכים לתפעל את הלול הזה עם הצפיפות שיש שם.
מוטי שמקה
¶
לא יודע, אני לא מכיר את כל החקלאים, למרות שאני יושב ראש הוועדה החקלאית במרום הגליל, אבל אני אומר לך בוודאות, דלתון, די, נמאס להם מהמלחמות האלה, נמאס להם מהקשיים האלה. אנשים השקיעו בחווה הזאת 35 מיליון שקל, הם צריכים לאכלס אותה, הם מפחדים להזמין עופות, הם לא יודעים לקראת מה הם הולכים.
מוטי שמקה
¶
אנשים עם הלוואות, אנשים – נגמרו להם החיים. אנשים בני 70, כל מה שחסכו, כל מה שאספו במשך החיים נגמר להם. אני אומר לך, באמת, בשמם, אני באתי לפה רק להגיד את הדבר הזה. די, תנו לנו את הפיצוי של העלות של המכסות האלה, יישבו איתכם הנציגים, יסגרו את הנושא הזה, תיתנו את השוק הזה למי שאתם רוצים.
באמת, אנחנו מבחינתנו הרמנו ידיים, לא רוצים לגדל עופות, לא רוצים לגדל ביצים, תפתחו את השוק הזה למי שאתם רוצים, תכננו מה שאתם רוצים, תעשו שני לולים גדולים לכל מדינת ישראל, ודי, תנו לנו את מה שמגיע לנו, מהזיעה שלנו, במקום להשקיע בנדל"נים השקענו במכסות האלה. תחזירו לנו את ההשקעה הזאת, אפילו אנחנו מוכנים להפסיד, ודי, תשחררו את זה. לכו תביאו ביצים מטורקיה, מאוקראינה, מאיפה שאתם רוצים. מבחינתנו גם שכולם יעברו להיות צמחוניים. באמת, נו די. אנחנו הולכים ובאים, מגיעות הוועדות, יושבים, מסתכלים, איפה אנחנו בתמונה?
מזל אלקלעי
¶
נכון. הנה אנחנו, לדוגמה, מחכים להגרלות. השקענו פה ואתה מחכה להגרלות. הגרלה ראשונה לא, מאיימים, אתם חייבים לא לבצע הגרלות, דוחים את ההגרלה. עוד פעם, אנחנו שואלים מה קורה, יהיו הגרלות. עוד פעם אנחנו נכנסים למשא ומתן.
מוטי אלקבץ
¶
המנכ"לית אומרת לי אני רוצה להוסיף עוד 500 מגדלים, אמרתי אבל 170 את מונעת, על 500 את מדברת? 170 כבר חצי שנה היא מונעת.
מזל אלקלעי
¶
אין בעיה, שייכנסו עוד 500 ואז יספקו את כל הביצים גם בתקופות השיא, לא ייבאו ובעודף תייצאו אתם לאוקראינה או לטורקיה.
מוטי שמקה
¶
אני רוצה לראות את כל החכמולוגים שיושבים אחרינו אם הם באמת יגדלו פה ביצים, את הכול הם ייבאו מחו"ל.
מוטי אלקבץ
¶
אני אגיד לך עוד משהו, בלי תכנון להגיד שהיא רוצה עוד 500, בלי אופק להשקעות ובלי שוק מתוכנן שמבטיח לקוחות. אנחנו לא אירופה, אירופה זה שוק ענק שיש ניידות בין מדינה למדינה. אם באיטליה היום יש לקוחות אז לאיטליה יודעים לספק מספרד, איטליה יודעת לקלוט את העודפים של אירופה. לנו אין שוק כזה, אין ביצה אחת, כמעט, אני לא זוכר שהיה יצוא של ביצים בשנים האחרונות. זאת אומרת או שאנחנו משמידים את הביצים האלה, מייצרים ביצה ומשמידים אותה או שמוכרים את זה במחיר שבסוף מוביל את המגדלים לקריסה כלכלית ושם אנחנו לא מוכנים להיות.
היום כשבאים ורם רוצה, ואני מבין אותו, הוא רוצה להוביל את הענף הזה לאן שהוא רוצה, וזה בסדר, הוא רוצה בטיחות ביולוגית גבוהה ביותר. אני קורא גם בעיתונות נתונים שהם שקריים, שהם לא קשורים למציאות. יש לי כאן מסמך של השירותים הווטרינריים לגבי אירועי סלמונלה ובסוף אם רם מספיק כאן אמיץ או זה, לא, הוא אמיץ, הוא מטכ"ליסט, רם יגיד לך שהוא מעדיף ביצה ישראלית על ביצה מיובאת. לביצה מיובאת יש פג תוקף הרבה יותר קצר, הרבה פחות טובה מביצה ישראלית, ואני גם אגיד לך את האמת, אני לא בטוח שהם גדלים באותם לולים שעליהם המדינה מקבלת אישור של פיקוח.
רם כץ
¶
אין ויכוח, לא במשרד החקלאות ולא בשירותים הווטרינריים מנסים להוביל למצב שלא יגדלו את הביצים בישראל, לכן כל הדבר הזה זאת לא הנקודה. כן, השירותים הווטרינריים לוחצים לכיוון של שדרוג השלוחה ושיהיו בתנאים סניטריים נורמליים ואפשרות לשלוט על התפרצות של מחלות. פה זו לא דוגמה, זו חווה מבודדת, אנחנו רוצים שהכול יהיה בחוות כאלה.
רם כץ
¶
אז אני אסביר את זה עוד פעם. מוטי יודע את זה, אבל זה טוב, כי מצלמים, אז הוא אומר משהו – הבעיה שלנו, כל לול יכול להידבק בשפעת עופות, השאלה אם אנחנו נוכל להכיל את זה ולגמור את ההתפרצות או לא.
רם כץ
¶
אם זה היה קורה בלולים שאנחנו – מוטי לא יכול להבטיח שזה לא יקרה ולא יגיע לשם, אז אנחנו בבעיה. עכשיו, זה גם הגיע אלינו להטלה.
מוטי אלקבץ
¶
רם, יש ניהול סיכונים ובניהול סיכונים אתה יודע שרוב האירועים לא קרו, אף פעם לא קרה אירוע בלול הטלה.
מוטי אלקבץ
¶
יותר מזה, זה קרה תמיד תחת נתיבי הנדידה של הציפורים, את זה אתה יודע, וזה קרה גם בלולים קרנטינה, מה לעשות.
מוטי אלקבץ
¶
ואם זה אירע כאן אז מה קרה? אז פינו אותנו ליומיים, נכון? אנחנו במלחמת לבנון השנייה פינו אותנו לחודש, אז אנחנו יודעים.
מזל אלקלעי
¶
אבל אנחנו כולנו מסכימים, אנחנו לא אומרים שלא, וגם מוטקה אומר, אנחנו כולנו רוצים את השדרוג.
מזל אלקלעי
¶
כולנו רוצים להתקדם. נכון שמבחינת עלויות, מי כמוך יודע, אתה ואני אנחנו רואים את הלחצים של היישובים, הם רוצים והם כל הזמן נדרשים לתשלומים מטורפים. המדינה אומרת שהיא תשקיע בתשתיות והיא נתנה תקציב מאוד מוגבל בינתיים לתשתיות. זאת אומרת שאם היה תקציב יותר גדול כבר היינו יכולים לעבור לחוות האחרות, לאזורי הגידול האחרים. כרגע אין תקציב לאזורי הגידול האחרים, אנחנו יודעים את זה.
מזל אלקלעי
¶
בדלתון אתם תראו את הבנייה החדשה, תראו את הדו קומות, את המשמעות של זה אולי בעין וגם תבינו את המשמעויות הכספיות שעומדות מאחורי הקמה של כזה מבנה, זה משהו מטורף.
מוטי שמקה
¶
גם לא בטוח שהנציגים של ארגון צער בעלי חיים רוצים את זה. הם דוחפים לזה והם לא יודעים למה הם דוחפים. בואו תראו את זה פיזית בעין.
מזל אלקלעי
¶
הבטיחו לי שלא ייכנסו בכפר שמאי, לא אמרו לי שפר בכלל. אמרו לי שבכפר שמאי לא ייכנסו לתוך הלול. לכן, אני מאוד מבקשת, אם הייתם בלול אחר אני גם לא יכולה להראות. אני יכולה להסביר לכם.
מזל אלקלעי
¶
בעצם אתם רואים את הלולים. הן מסתובבות כל היום, בלילה הן עולות על אלה והן עומדות והן ישנות. צריך לראות בלילה תמונה, הן כולן ישנות ככה. זה תאי הטלה, כשהן רוצות להטיל הן נכנסות וקופצות לכאן, הן מתורגלות מגיל מאוד צעיר.
מזל אלקלעי
¶
מגיל צעיר מאוד הן גדלות, מאמנים אותן לעוף למעלה, לא להישאר. הן הגיעו לפני שבוע, בינתיים הן מתרגלות למקום, מתאקלמות, אז יש גם עכשיו יותר ביצי רצפה שצריך כל פעם למנוע את זה, אבל עם הזמן כשהן מתרגלות הן עולות לכאן, מטילות כאן ויוצאות. יש הן גם אוכל קרוב, גם מים, ואז הן ממשיכות לטייל.
יש לנו פה עובד שנכנס מדי פעם, מוציא את ביצי הרצפה, שלא ינקרו ושלא יגעו ושלא יתרגלו לזה ולאט לאט הן מגיעות למצב ש-95% אם לא יותר מטילות בתאי ההטלה. זה לוקח זמן, זה תהליך, בתקווה שלא תתקוף אותן שום מחלה, כי הן מאוד רגישות. אני לא יודע כמה אתן רגישות, אבל בלול הראשון שאכלסנו אחרי שלושה שבועות קיבלנו דלקת במעיים, אני חייבת לציין לטובה את השירותים הווטרינריים, ד"ר רם, אני אומרת משהו טוב עליכם, ד"ר אורית שליוותה אותנו, מהר מאוד תפסנו את הבעיה, טיפלנו בבעיה כמו שצריך עם אנטיביוטיקה, נתנו את זה כמו שצריך, עברנו את זה. אבל תקשיבו, כל דבר כזה זה פחד אלוהים. זה השקעה מטורפת.
קריאה
¶
לא, קיטום המקור מתבצע בלולי הפרגיות, אבל ניתן להימנע ממנו בלולים בלי כלובים כמו הלול הזה. ניתן להימנע מזה.
קריאה
¶
לא, אצלכם בטח לא, הן מגיעות לפני כן. בכל מקרה הביצים בתאי ההטלה מתגלגלות למסוע הזה שאנחנו רואות כאן, מתגלגלות למסוע אוטומטי.
מזל אלקלעי
¶
כן, אנחנו נצא החוצה ונוכל לראות לאן הם מגיעים. זה המסוע, גם הזבל יורד אוטומטית ויוצא מהכיוון השני של הלול.
מזל אלקלעי
¶
מפנים מדי פעם, יש לנו עובד פה 24 שעות, גם בשבתות וגם בחגים. קודם כל זה מאוד מאוד טכנולוגי, יש חדר בקרה, אנחנו מקבלים התראות על כל תקלה שיש במיידי ותמיד יש כאן מישהו 24 שעות להגיב. דבר שני, לגבי זבל, בגלל שהן הולכות על זה אז זה הופך להיות כמו רפד, כמו אבקה כזאת עם הזמן, אנחנו אחת לשבוע, שלושה-ארבעה ימים, יש פה עובד שנכנס, מנקה, מוציא עם מריצה את הזבל הזה לתוך המסוע, המסוע יוצא לכיוון השני. פה זה הביצים, האזור הנקי, פה זה הזבל, האזור המלוכלך. וזה שאני לא מבינה כל כך בלולים. זו החווה שלנו. אני מתנצלת שאני לא מכניסה אתכם, אבל זה בגלל דאגה.
תושב
¶
לא, סתם האופי שלהן להצטופף בפינות חשוכות ונוחות. יש מצב שאחת מהן או שתיים הטילו פה ויש להן טבע כזה ללכת לפינה.
מזל אלקלעי
¶
לא אותנו, גם את החקלאים האחרים, כולם רוצים לעבור לזה, רק הבעיה שפעם אחת, צריכה להיות הדרכה מאוד אינטנסיבית - - -
היו"ר שרן מרים השכל
¶
אני מקווה שעוד שבועיים אולי שלושה שבועות אנחנו נתכנס, אבל אני מוכרחה לדבר עם השר עודד פורר גם בעניין המכסות, לפחות המכסות של הלולים ללא כלובים.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
זה המינימום של המינימום, אפילו לפצל את זה. השאלה אם הם יסכימו לפצל את המכסות של לולי הכלובים ולולי מעוף.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
כן, אבל הנה, יש חקלאים שיכולים לקבל. יש גם בצופר, ליד צופר שם, הם אמרו לי שהם בנו שם לולים ללא כלובים והם ממתינים גם למכסות. כבר המון זמן.
מזל אלקלעי
¶
אבל זה הביצה והתרנגולת, אם בן אדם לא קיבל מכסה איך הוא יתחייב לבנייה? הוא צריך קודם כל לקבל מכסה כדי לבנות את הלול.
רם כץ
¶
אבל מה עם כל אלה שיש להם מכסות? את בוחרת להסתכל עכשיו על ה-170 מכסות, יש לנו 3,500 מכסות בארץ.
רם כץ
¶
אבל אני אומר, כשבאים לפתור בעיות צריך להסתכל מהגדול אל הקטן, השוליים זה הרבה אנשים שגם אם תיתני להם היום, היום אין לולים.
רם כץ
¶
כל מה שדיברנו על חוסר מקום, את מכפילה את זה ב- כי זה גם שש מטילות למטר ואת צריכה עוד חצרות גדולות. במתחמים כמו שיש לנו בגליל את יכולה להכניס 20,000 מטילות כשאת צריכה פתרון ל-120,000.
רם כץ
¶
עם הנושא של ללא כלובים תקעו את המטילות לעוד איזה עשר שנים, 15 שנה, כמה שזה ייקח, להוציא מהלולים הישנים. עכשיו אם יחליטו לא להעביר את הכול אז יתקעו את זה לעוד 20 שנה. אם התקנות האלה יעברו את השגת את האירופאים בכמה שנים.
חן הניג
¶
כמעט כל ספרד זה מטילות עם כלובים, ייקח להם הרבה זמן. לכן אני חושבת שאם אנחנו נריץ את זה פה אנחנו נשיג את האירופאים בקלות.
רם כץ
¶
ב-2014 הגיעו לפה מאירופה למבדק. הם עושים מבדקים כל כמה שנים, כמו שאנחנו עושים באוקראינה אז הם עושים כל כמה שנים. הם ראו את המציאות, היינו פה לא רחוק, בדלתון, ב-2014, ראו את המציאות, סגרו את ישראל לייצא, אי אפשר לייצא לאירופה, לא רק ביצים, גם בשר. אז יש פה גם פגיעה כלכלית מההיבט הזה.
מזל אלקלעי
¶
אני מודה שאני הובלתי את זה, זה לא היה פשוט להגיע להסכמה בין כל החברים, אבל הגענו לזה והנה אנחנו מגדלים את זה ביחד, יש לנו דירקטוריון, אנחנו משקפים לכולם מה אנחנו עושים, מקבלים את ההסכמות ורצים והנה אנחנו שנתיים בתחום הזה ואנחנו רוצים להמשיך. תודה רבה לכם ושיהיה לנו בהצלחה.
מזל אלקלעי
¶
צריך לעשות שינויים, צריך לעשות יותר בקרה, אין בעיה עם זה, אבל התכנון זה בעצם הגב שלנו לעמוד באיזה שהיא תחרות או סטנדרט כי אחרת ייכנסו לפה, כמו שאמרו - - - ואז מה הם צריכים אותנו? זה בדיוק כמו שקרה, אני אתן לך דוגמה מהחקלאות, עם היקבים. פתחו את זה. בהתחלה היקבים היו איתנו, בשנות ה-80, היינו נותנים ליקב דלתון, היינו נותנים ליקב כרמי, עם הזמן היקבים הלכו חכרו אדמות מהמדינה, נתנו להם והם גידלו את הענבים שלהם ובעצם הפסיקו לקחת מהחקלאי הקטן. החקלאי הקטן מה עשה? הפסיק לעבד את הקרקע שלו ושינה ייעוד כי כבר לא היה מי שייקח.
לכן אני אומרת, צריך להסתכל מה זה עושה לנו, לחקלאים, לא רק למזל, מה זה עושה לחקלאות פה, באמת כל גב ההר, יש בדרום, יש בהרי ירושלים, בכל המושבים, מה זה עושה. אנחנו בינתיים חיים בכבוד בזכות עצמנו, לא בזכות אף אחד אחר, וכרגע ביטול תכנון כזה יעשה לנו נזק מטורף. גם לצורך העניין המכסות האלה שאת מדברת עליהן, ההגרלה, אם יש ביטול תכנון אז כל אחד יוכל לגדל כמה שהוא רוצה איפה שהוא רוצה.