פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-וארבע
הכנסת
27
ועדת הכספים
15/11/2021
מושב שני
פרוטוקול מס' 148
מישיבת ועדת הכספים
יום שני, י"א בכסלו התשפ"ב (15 בנובמבר 2021), שעה 13:20
ישיבת ועדה של הכנסת ה-24 מתאריך 15/11/2021
צו תעריף המכס והפטורים ומס קנייה על טובין (תיקון מס' 4), התשפ"ב-2021
פרוטוקול
סדר היום
צו תעריף המכס והפטורים ומס קנייה על טובין (תיקון מס' 4), התשפ"ב-2021 (מס על משקאות מתוקים)
נכחו
¶
חברי הוועדה: אלכס קושניר – היו"ר
ינון אזולאי
ולדימיר בליאק
משה גפני
אימאן ח'טיב יאסין
אחמד טיבי
מאיר יצחק-הלוי
עופר כסיף
אופיר כץ
נעמה לזימי
נירה שפק
חברי הכנסת
¶
משה ארבל
יעקב אשר
אוריאל בוסו
קרן ברק
ניר ברקת
צבי האוזר
אלון טל
אורי מקלב
בצלאל סמוטריץ'
שלמה קרעי
מוזמנים
¶
רועי רייכר - רכז בריאות, אגף התקציבים, משרד האוצר
גאיה עפר - רפרנטית בריאות, אגף התקציבים, משרד האוצר
מירי סביון - משנה למנהל רשות המסים, רשות המסים, משרד האוצר
קובי בוזו - מנהל תחום בכיר תכנון וכלכלה, רשות המסים, משרד האוצר
לילי אור - עו"ד, עוזרת ראשית במחלקה המשפטית, רשות המסים, משרד האוצר
פרופ' נחמן אש - מנכ"ל משרד הבריאות
ד"ר מורן בלייכפלד מגנאזי - סגנית מנהלת אגף התזונה, משרד הבריאות
ד"ר מיכל גולדברג - מנהלת תחום כלכלת בריאות, משרד הבריאות
דן לסרי - יועץ מנכ"ל, משרד הבריאות
פרופ' נגה קרונפלד שור - מדענית ראשית, המשרד להגנת הסביבה
רועי אסף - ראש הרשות לפיתוח כלכלי חברתי במגזר החרדי, המשרד לשוויון חברתי
פרופ' חגי לוין - יו"ר איגוד רופאי בריאות הציבור, ההסתדרות הרפואית בישראל
דודי מנביץ - תעשיין, יו"ר איגוד המזון, התאחדות התעשיינים בישראל
איריס וינברגר - עו"ד, מייצגת את התאחדות התעשיינים בישראל, הרצוג, פוקס נאמן ושות' עורכי דין
ששי שדה - יו"ר האגף לאיגוד מקצועי, ההסתדרות הלאומית
פרופ' ארדון רובינשטיין - מומחה לרפואה פנימית ומחלות מטבוליות, משקאות ממותקים, החברה המרכזית לייצור משקאות קלים
ברק טבת - מנכ"ל גן שמואל מזון בע"מ
דליה טל - מנהלת קמפיינים, צלול – עמותה לאיכות הסביבה
רחל גור אגם - עו"ד, מנהלת תחום ממשלה, לובי 99 – חברה לתועלת הציבור
רן מלמד - מייסד נקודת מפנה – המרכז לקידום מדיניות של רווח
שלי לוי - ראש צוות, מרכז המחקר והמידע של הכנסת
מרב פלג גמאי - מרכז המחקר והמידע של הכנסת
בועז סופר - שדלן, מייצג את יצרני המזון
רישום פרלמנטרי
¶
אירית שלהבת
צו תעריף המכס והפטורים ומס קנייה על טובין (תיקון מס' 4), התשפ"ב-2021 (מס על משקאות מתוקים)
היו"ר אלכס קושניר
¶
כפי שסיכמנו, נתחיל כרגע דיון על הצו השני, צו על משקאות ממותקים. אנחנו ניתן למשרד הבריאות להציג את העמדה שלו ובזה נסיים את הדיון היום. נמשיך אותו לאחר מכן בתאריך אחר, עם התייחסות של חברי הכנסת וגורמי החברה האזרחית וכל מי שנמצא כאן.
אני מקדם בברכה את מנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' נחמן אש. בבקשה, הבמה שלך.
נחמן אש
¶
שלום לכולם. אנחנו שמחים לבוא לכאן ולהציג את העמדה שלנו בעניין הצו על מיסוי משקאות ממותקים. כמובן שכל הנושא מובל על ידי משרד האוצר אבל אנחנו תומכים בו בהיבט הבריאותי שלו.
מבחינתנו זה חלק חשוב מאוד באג'נדה של המשרד לקידום בריאות ומניעת תחלואה. אנחנו מקצים לכך בתוכניות העבודה של השנה הזאת תקציב מיוחד, לכל הנושאים הללו. אנחנו רוצים להוביל עשייה נרחבת בתחום של קידום בריאות.
נחמן אש
¶
אנחנו תומכים בזה באמת בלב שלם. אני לא חושב שזה משנה כל כך אם האוצר יזם את זה או לא האוצר יזם את זה.
נחמן אש
¶
אבל זה כנראה כבר במגרש שלכם. אני אשתדל להתמקד בעניינים המקצועיים.
מחלת הסוכרת היא מגפה של העידן הזה, גם במדינת ישראל. יש לנו מאות אלפי חולים. אחד הדברים המרכזיים שאנחנו מנסים לעשות הוא לצמצם את התחלואה בסוכרת. ההתמודדות עם זה היא בעיקר עם גורמי הסיכון, ואחד מגורמי הסיכון המרכזיים הוא השמנה. מערוצים שונים, מכיוונים שונים אנחנו עושים פעילויות על מנת להתמודד עם ההשמנה. צמצום צריכת הסוכר הוא אחד הדברים המרכזיים בנושא הזה, וצמצום השתייה של משקאות ממותקים הוא אחד האמצעים החשובים מאחר ושתייה ממותקת נפוצה. ככל שנוכל לצמצם את השימוש בשתייה ממותקת כך נוכל לצמצם את ההשמנה ונוכל לצמצם את התחלואה בסוכרת.
נחמן אש
¶
בסדר גמור. הצו הזה כמובן מייצר מדרג, ואפשר לדבר על המדרג הזה. עכשיו ניכנס לפרטים, נציג מצגת עם כל הנושא הזה. בוודאי יש כאן מדרגים שונים ושאלות שונות ואפשר לדבר על זה.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
מה עם שוקולד ומילקי וכל מיני דברים אחרים? אם כבר אנחנו הולכים להרזות את כולם בואו נעשה את זה כפי שצריך.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
אתה יודע איפה הבעיה שלי? הדבר המתוק היחיד שנשאר לנו במדינה, גם את זה הממשלה רוצה לקחת לנו.
נחמן אש
¶
אני רוצה להדגיש את השינוי הזה ואת חשיבותו, בעיקר בהקשר של ילדים. ככל שנוכל לצמצם את השתייה הממותקת על ידי ילדים אני חושב שנעשה דבר גדול להרבה מאוד שנים. זה עניין של הרגלים. ככל שנוכל להתמודד עם ההרגלים האלה נצליח יותר. כל המטרה שלנו בסופו של דבר היא למנוע מחלה, שהיא מחלה קשה שגורמת לנכות. יש אינטרס גדול שלנו כמדינה לעשות את זה. אני מקווה מאוד שנצליח בכך.
היו"ר אלכס קושניר
¶
לא כיוונתי אליך, אופיר. אני מתקן את עצמי: לכל אלה שעלולים להתנגד באופן אוטומטי - - -
היו"ר אלכס קושניר
¶
אני רוצה לומר שפשוט תיזכרו בתמונות שתלויות ליד הקופות בסופרמרקט, של אימהות שעומדות עם עגלות מלאות בשישיות של משקאות ממותקים, שבסופו של דבר מגיעים הביתה ונמצאים בבית והילדים שותים את זה ללא שום בקרה. בסופו של דבר המספרים על תחלואה בסוכרת והשמנה הם אלה שעומדים וצריכים לעמוד לנגד עיני כל מי שיושב פה וכל מי שמקבל החלטות, כי אחרת אנחנו פשוט מזיקים לבריאותם של הילדים.
מורן בלייכפלד מגנאזי
¶
שלום לכולם. אני ד"ר מורן בלייכפלד מגנאזי. אני סגנית מנהלת אגף התזונה במשרד הבריאות.
אני חייבת להגיד שהמהלך הזה, של מיסוי שתייה מזיקה, הוא מהלך מבורך, שמשרד הבריאות לא רק תומך בו אלא הוא גם דיבר עליו כמה שנים קודם, גם בוועדת ההסדרה. אנחנו יודעים שהשמנה ועודף משקל בישראל נמצאים בשכיחות גבוהה מאוד. ביחס לעולם בהשמנת ילדים אנחנו במקום גבוה מאוד, מקום שמיני לפי נתוני ה-OECD. גם בתוכנית המדדים הלאומית, השמנה גם בקרב מבוגרים, בקרב נשים ובקרב גברים, אנחנו מעל 50%. אנחנו יודעים שהשמנה היא גורם סיכון מרכזי למחלות כמו סוכרת. אם עכשיו אנחנו בתקופת קורונה, אנחנו יודעים שגם התחלואה בקורונה והסיבוכים מקורונה הרבה יותר קשים כשמדובר על השמנה.
מורן בלייכפלד מגנאזי
¶
תיכף נדבר על הרפורמה.
רואים השמנה חמורה בילדים. ככל שהמצב הכלכלי-חברתי נמוך יותר אנחנו רואים שההשמנה גדולה יותר, כאשר כמובן זה משפיע על ההמשך, גם על מחלות בעתיד.
מתוך מדדי הגדילה של משרד הבריאות, בכיתות א' ו-ז', אנחנו רואים שהאחוזים גבוהים מאוד בכיתה א' ואפילו עולים עוד יותר בכיתה ז', כאשר במגזר הערבי הם עולים באחוזים הרבה יותר גבוהים: 37% מן הילדים בכיתה ז' במגזר הערבי עם עודף משקל והשמנה, ו-28% במגזר היהודי. אנחנו יודעים שכאשר יש השמנה בגיל הילדות זה כמובן ממשיך גם הלאה ומלווה בכל המחלות הכרוניות שאנחנו מכירים.
אם אנחנו מסתכלים לאורך השנים, שזאת מגמה מטרידה מאוד - - -
מורן בלייכפלד מגנאזי
¶
תיכף נדבר גם על המגזר החרדי. כל המגזרים, המגזר הערבי, החרדי, היהודי, כולם, המס הזה הוא לטובת בריאות הציבור.
מורן בלייכפלד מגנאזי
¶
אין בעיה, בסדר גמור. המס הזה חל על כולם. אנחנו מדברים פה על נתונים של סקר HBSC, נתוני שתייה לגבי ילדים בני 11–15. אנחנו רואים ש-32% מן הבנות ו-28% מן הבנים דיווחו שהם שותים על בסיס קבוע, לפחות פעם ביום, משקה ממותק. ב-2019 אנחנו רואים שזה ממשיך לעלות. במגזר הערבי יש עלייה.
מורן בלייכפלד מגנאזי
¶
בטבלה משמאל אתם יכולים לראות שב-2014 אנחנו במקום גבוה בעולם מבחינת השאלה הזאת שנשאלה בסקר. אנחנו צורכים משקאות קלים לפחות פעם ביום.
כשמדברים על תחלואת סוכרת בישראל, אנחנו רואים שההימצאות של סוכרת עם השנים לא יורדת. אנחנו מדברים על אחוזים גבוהים. מבחינת קטיעות רגליים, שזה נתון מאוד מאוד משמעותי שמשפיע על כולם, יש יותר מ-1,000 קטיעות בשנה. אנחנו מדברים על מקום שני בעולם. זה אומר שגם השכיחות לא יורדת וגם הסיבוכים מסוכרת גבוהים יותר.
כמובן שהשמנה קשורה גם למחלות הללו. אם אנחנו מסתכלים על מצב חברתי-כלכלי נמוך, אנחנו רואים שככל שהמצב החברתי-כלכלי נמוך יותר כך השכיחות של הסוכרת גבוהה יותר בכל המגזרים. רואים פה לפי שכבות גיל. בכל הגילאים אנחנו רואים ששכיחות הסוכרת גבוהה יותר.
מורן בלייכפלד מגנאזי
¶
גם בפריפריה. בגלל זה אנחנו רוצים שהמס על השתייה המתוקה, כשאנחנו יודעים ששתייה מתוקה גורמת להשמנה וגורמת למחלות, גם לסוכרת וגם פוגעת באיזון הסוכרת, אנחנו רוצים בעצם לצמצם את הפערים שיש בחברה. לכן המס הזה דווקא מיטיב עם האוכלוסייה במצב כלכלי-חברתי נמוך.
מורן בלייכפלד מגנאזי
¶
בהחלט צריך להשקיע בהסברה וזה דבר שהמשרד עושה, ועוד יעשה. כפי שהמנכ"ל אמר, יש לנו תקציבים גם למניעה וגם לתוכניות לכל המגזרים.
אופיר כץ (הליכוד)
¶
הגשתי הצעת חוק, שהכסף שהם מרוויחים מפה ילך אך ורק לטיפול בסוכרת ובהשמנה. אני מאמין שמשרד בריאות יתמוך בזה וגם משרד האוצר.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
כמה המרכיב הזה של שתייה משפיע על גילאים 2–11 בסקרי מב"ת (מצב בריאות ותזונה)? אני מבין שההשפעה על הילדים נמוכה מאוד בנושא ההשמנה. זאת שאלה.
מורן בלייכפלד מגנאזי
¶
תיכף אענה בפירוט על נתוני צריכת סוכר בשתייה בקרב ילדים ומבוגרים.
כשיש כבר סוכרת, אנחנו רואים שאנשים סוכרתיים במצב חברתי-כלכלי נמוך הם עם סיבוכים גבוהים יותר: גם השמנה גבוהה יותר, גם המוגלובין מסוכרר A1c, שזה מדד איזון הסוכרת, גבוה יותר, גם התפקוד הכלייתי נמוך יותר. אנחנו רואים פה את הסיכונים שהולכים ועולים ככל שהמצב החברתי והכלכלי נמוך יותר.
בכמה מילים על הנזקים של צריכת שתייה מתוקה – אנחנו יודעים שצריכה של שתייה מתוקה מזיקה חד-משמעית לבריאות, אם זה עלייה מהירה ברמות הגלוקוז, אם זה השפעה על תנגודת לאינסולין, אם זה משקה שאנחנו יודעים שבא בנוזל, שלא גורם לשובע, ואנחנו צורכים יותר ויותר קלוריות, וכמובן גם הנזקים הסביבתיים, שבהמשך אולי נרחיב עליהם, אבל כמובן זה חלק בלתי נפרד מן הראייה של בריאות הציבור, שסביבה ובריאות הולכות ביחד.
אנחנו רואים שכל הדברים האלה גורמים לעלייה בתחלואה. אם זה השמנה, כבד שומני, סוכרת, מחלות לב וכלי דם, עששת ותמותה כוללת.
לכל הדברים האלה כמובן יש עלויות כלכליות, גם חברתיות וגם סביבתיות. אם אנחנו מדברים על אנשים חולים, ילדים ומבוגרים, בסופו של דבר זה יפגע בהם בכל תחומי החיים.
וגם בהקשר של הקורונה, אנחנו יודעים שהשמנה וסוכרת הם גורמי סיכון גם להידבקות בקורונה וגם לתחלואה קשה יותר בקורונה.
מורן בלייכפלד מגנאזי
¶
לגבי סקרי מב"ת (מצב בריאות ותזונה) – שאלתם כמה שתייה מתוקה צורכים בישראל. יש לנו את סקר מב"ת מבוגרים וסקר מב"ת לילד, והסקר שהזכרתי קודם של ה-HBSC לגבי בני הנוער. כששאלו אנשים מה הם צורכים, 23% מן היהודים, 51% מן המגזר הערבי ו-36% מאנשים מתחת לקו העוני דיווחו שהם שותים שתייה מתוקה. אתם רואים שהאחוזים גבוהים יותר מתחת לקו העוני ובמגזר הערבי. כשאנחנו מדברים על הילדים הנתונים אפילו מטרידים יותר.
מורן בלייכפלד מגנאזי
¶
זה לפני הרפורמה, זה ב-2016. יש לי נתונים גם על הירידה והעלייה בצריכה של משקאות. אנחנו נדבר גם על זה.
מורן בלייכפלד מגנאזי
¶
נכון.
בקרב ילדים – אנחנו רואים שהאחוזים גם כן מטרידים. 22% מן היהודים, 53% מן המגזר הערבי, 42% מן הילדים מתחת לקו העוני דיווחו שהם צורכים שתייה מתוקה.
כשמסתכלים על בני נוער – כפי שאמרתי גם קודם, 18% דיווחו שהם שותים על בסיס יומי משקאות קלים ו-48% מן המגזר הערבי בכל יום שותים משקאות קלים.
גם במשקאות אנרגיה אנחנו רואים שיש פערים גדולים מאוד בין המגזר הערבי למגזר היהודי – במגזר הערבי 20% דיווחו שהם שותים על בסיס קבוע יום-יום משקאות אנרגיה לעומת 6% במגזר היהודי.
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
¶
אני רוצה לשאול משהו בהמשך למה שאמרת. אני מסתכל על דברים שכתב פרופ' בשאראת, שהוא יושב-ראש החברה לקידום בריאות האוכלוסייה הערבית בהר"י. לא אכנס למספרים, המספרים שלו קצת שונים ממה שציינת, גבוהים יותר, אבל הוא אומר שמיסוי לא יספיק. חייבים לתת אלטרנטיבות זמינות, נגישות וזולות, בעיקר כשמדובר על הציבור הערבי, אבל לא רק. השאלה אם אתם עוסקים בזה.
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
¶
אם 380 מיליון שקלים בשנה, לפי מה שקראתי בדוח של הממ"מ, אמורים להיות ההכנסה ממיסוי על משקאות מתוקים, האם יש תוכנית להשקיע את זה? אני לא יודע אם את הכתובת לשאול. האם יש תוכנית להשקיע את זה למשל בהנגשה של מי שתייה?
מורן בלייכפלד מגנאזי
¶
בהחלט, הנושא של מס על שתייה מתוקה לא בא לבד. אנחנו עושים מגוון של פעולות לקידום בריאות, כולל הסברה, כולל להיכנס לבתי ספר, כולל תקנות.
מורן בלייכפלד מגנאזי
¶
גם הנגשת מי שתייה. יש לנו עבודה מאוד מאוד גדולה ברשויות המקומיות, גם עם אגף אסטרטגיה באשכולות וגם "אפשרי בריא" של מקדמי בריאות ברשויות. נושא הנגשת שתייה וברזיות הוא חלק מתוכניות העבודה. וכמובן זה לא בא לבד, חייבים לעשות את זה.
מורן בלייכפלד מגנאזי
¶
אני רוצה לדבר על הנושא הכלכלי של שתייה. ברגע שאנחנו מפסיקים שתייה מתוקה ועוברים למים למעשה אין לנו פה עלויות. זה לא שאנחנו צריכים – פרט לרשויות המקומיות שכמובן צריכות להציב ברזיות.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
אבל יש עלויות. לקנות את המוצר, לעבור לסודה – יש עלויות. אי אפשר להגיד שאין עלויות.
משה גפני (יהדות התורה)
¶
אנחנו מוכנים לתמוך בצו הזה, ובתנאי שהכסף כולו, 380 מיליון שקל, יעבור לטיפול בסוכרת, לטיפול בהשמנה, לטפל בכל המקומות האלה. תגידו שזה יהיה בצו וזה יעבור. אנחנו בעד.
היו"ר אלכס קושניר
¶
חבר הכנסת גפני, אגלה לך סוד: אם תבדוק את התקציב של משרד הבריאות תראה שיש הרבה מאוד תוכניות שנועדו לתחום הזה. ההוצאות האלה נלקחו בחשבון בעקבות ההכנסות האלה. תודה רבה על התמיכה. בבקשה, גברתי, תמשיכי.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
סליחה, אלכס, אמרת דבר חשוב. אתה אומר שהסעיפים המיועדים לטיפול בסוכרת ומניעה - - -
היו"ר אלכס קושניר
¶
לא רק בסוכרת. בהרבה מאוד דברים – בהסברה, בהנגשת המים. יש הרבה מאוד פעולות שמשרד הבריאות הולך לעשות.
היו"ר אלכס קושניר
¶
עכשיו הפכת את מה שאמרתי. אבל לא חשוב. אני מבין שבכל פעם אתם רוצים להציג את זה איך שנוח לכם. פעם אחת: תקצו כסף ותתנו. פעם שנייה: זה לא טוב.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
הדברים שאמר גפני מקובלים על כל חברי האופוזיציה. יש מצב שנתמוך בצו בגלל השיקולים הבריאותיים והרפואיים, בתנאי שזה יופנה לקרן לביטחון תזונתי.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
במקום להטיל מס על הכול, קושניר, תעודדו הפחתת כמויות. תעודדו יצרנים לעבור לשימוש בהרבה פחות סוכר.
היו"ר אלכס קושניר
¶
אתם רוצים לתת לה להמשיך לדבר או שאתם רוצים שאנחנו נפסיק את ההצגה המקצועית ונתחיל בהתייחסות של חברי הכנסת?
מורן בלייכפלד מגנאזי
¶
כל ארגוני הבריאות ממליצים להפחית את צריכת הסוכר. אנחנו מדברים על 5%–10% מהקלוריות, ואם מדברים על סוכר בכפיות מדברים עד שש כפיות לילד ולנשים מבוגרות, או עד תשע כפיות למבוגר. תיכף תראו כמה אנחנו עולים בצריכה, בכמות פי שניים מן ההמלצה הזאת, כאשר כאמור צריכת סוכר גורמת לכל המחלות שדיברנו עליהן.
משה ארבל (ש"ס)
¶
תציינו רק שיש מחלוקת לגבי הנתונים עצמם על פי הדוח של הממ"מ. הנתונים האלה הם לא תורה מסיני.
מורן בלייכפלד מגנאזי
¶
תיכף נדבר על הנתונים. גם המחלוקת על הנתונים וכל הטווח שמדברים, מהדרגה הנמוכה ועד הגבוהה, גם הדיווח הנמוך ביותר הוא עדיין גבוה יותר מהמלצות הסוכר. כלומר גם כשאנחנו מדברים על הפער הנמוך אנחנו מדברים פה - - -
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
ארבל, אתה חדש פה בוועדה. בדרך כלל זה דבר שלא נוהגים לעשות. למה אתה רוצה להנהיג פה מנהגים חדשים? זה לא בסדר.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
בזמן האחרון במקום להביא את משרד האוצר, שהוא שקובע את המיסים האלה, אתם עושים הצגה מקצועית.
מורן בלייכפלד מגנאזי
¶
אחזור כי דיברתם על זה עכשיו. נתוני התחלואה בישראל מדאיגים. הפערים בחברה מדאיגים. צריכת הסוכר היא גבוהה. הפערים שקיימים הם בגלל שיש מתודולוגיות שונות של דיווח נתונים. יש כאלה שמחלקים פר נפש, יש כאלה שמדברים לפי גילאים, יש כאלה שמדברים לפי מגזרים. בכל מקרה, גם הנתון הנמוך ביותר עדיין מראה על צריכה הרבה יותר גבוהה מן ההמלצות, של לפחות פי שניים.
אני רוצה לחדד ולהראות לכם כמה סוכר יש במשקאות. אם דיברנו שההמלצה היא עד שש כפיות ביום לילד ועד תשע כפיות למבוגר, אנחנו רואים שמספיק ששותים משקה אחד של שתייה מתוקה אנחנו כבר עולים מעל ההמלצות. בבקבוק יש 12 כפיות סוכר. אתם רואים שגם במיץ טבעי יש סוכר, גם בנקטר, גם במים בטעמים.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
כל פעם אומרים לנו: שתו מיץ טבעי, שתו פרי, אלה הפרסומות מאז שהיינו ילדים קטנים. פתאום עכשיו אתם אומרים לנו: עזבו את הכול. יש סוכרים טבעיים.
נירה שפק (יש עתיד)
¶
בואו נפסיק לעשות צחוק. זאת באמת שאלה מהותית שאני שואלת את משרד הבריאות. בסוף אתם לא מוניתם להגיד איך, אתם אומרים את המה. אתם אומרים עכשיו שיש בעיה רפואית שנובעת מ-X. אל תפלחו לי שבמיץ תפוזים טבעי ללא חומרים משמרים וללא תוספת סוכר זה בסדר, ותפוז זה לא. אני רוצה מאוד להבין מה ההבדל.
היו"ר אלכס קושניר
¶
נשאלה כאן שאלה על הבדל בין שימוש בפרי עצמו לבין שתיית המיץ. גורמי המקצוע, אפשר לקבל תשובה?
היו"ר אלכס קושניר
¶
אני מציע שהיום אחרי סיום המליאה נתכנס כאן להשתלמות מהירה על נושא התזונה, היות וכולנו פה בעלי תואר בנושא הזה וכל אחד מביע דעות, אבל אנחנו לא מצליחים לשמוע את הגורם המקצועי.
משה גפני (יהדות התורה)
¶
היום במליאה אתה הולך להעלות גם את מס הרכישה. מאה אחוז. כמה כסף אתם רוצים עוד לקחת?
מורן בלייכפלד מגנאזי
¶
אענה. קודם כול אתייחס לסוגיה הקודמת שעליה דיברת, לגבי מוצק לעומת נוזל. כשאנחנו שותים שתייה מתוקה, לא משנה מאיזה מקור של סוכר, בעצם הנוזל מגיע מהר מאוד לתוך הגוף שלנו, אנחנו פחות שבעים ושותים כמות גדולה של קלוריות מנוזל. זה דבר אחד באשר להבדל בין מוצק ונוזל.
בהחלט יש הבדל בין סוכר מוסף לבין סוכר ממיץ טבעי. בגלל זה המס נמוך יותר על מיצים טבעיים. מיץ טבעי עם פחות מ-5 גרם סוכר לא ימוסה בכלל.
בכוס של מיץ תפוזים יש ארבע מנות של פרי ואנחנו מעודדים לאכול את הפרי השלם כי בפרי השלם יש גם סיבים תזונתיים ויש עוד ערכים.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
אין מיץ טבעי עם פחות מ-5 גרם סוכר. למה להגיד דבר שלא קיים? מיץ טבעי מפרי שיש בו סוכר, קיים בו הסוכר, הוא לא הולך לטייל לשום מקום. נהייתי כבר פרדסן.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
אגב, תפוז מזיק פחות, או מועיל יותר ממיץ תפוזים, חד-משמעית, בגלל הסיבים.
מורן בלייכפלד מגנאזי
¶
בהחלט, חד-משמעית. את זה אומרים כל הארגונים לגבי ההמלצות, גם לילדים, ממליצים לא לשתות מיצים.
מורן בלייכפלד מגנאזי
¶
מתוך סקרי מב"ת – אנחנו מדברים פה עכשיו על מבוגרים – אתם רואים שצריכת הסוכר בכלל המדגם, גם השותים וגם אלה שלא שותים, היא 40 גרם סוכר ליום, סוכר מוסף, שמתוכם 15 גרם סוכר מוסף שהמקור שלהם הוא שתייה מתוקה, שזה בערך 37% מסך הסוכר המוסף בקרב כל המדגם.
חידוד חשוב שאני רוצה שתבינו, המיסוי נועד לאלה שקונים ולאלה שצורכים. אם אנחנו הולכים לעמודה השמאלית, רואים שאלה ששותים שתייה מתוקה צריכת הסוכר היא 77 גרם. 48 גרם סוכר מתוך שתייה מתוקה זה כמות אדירה – 12 כפיות סוכר רק משתייה מתוקה. אני בטוחה שאף אחד לא שם בקפה או בתה 12 כפיות סוכר. אנחנו מדברים פה על כמות גבוהה מאוד, שאם מסתכלים על האחוז של הסוכר המוסף שהמקור שלו משתייה מתוקה זה קרוב ל-70%, 67%, ובגלל זה השתייה היא פה במוקד.
אנחנו גם לא המצאנו את השיטה הזאת. ארגון הבריאות העולמי ממליץ למסות שתייה מתוקה. מדברים על זה בכל העולם, יותר מ-50 מדינות ממסות.
היו"ר אלכס קושניר
¶
כנראה תדירות הצריכה הרבה יותר נמוכה. אתם מגחכים כל נתון אבל יש פה נתון שמדבר על סוכר תוספתי של 70%.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
אנחנו בוכים על מה שיש עכשיו. אתה רוצה להוסיף עוד מיסים? מה קורה אתך? בריאות הציבור, אבל מצד שני תעודד לייצר שתייה פחות מתוקה, תעודד יצרנים לשים פחות סוכר בשתייה. אל תמסה את הכול.
מורן בלייכפלד מגנאזי
¶
אנחנו כמובן לא מעודדים צריכה של מזון מוצק עתיר סוכר, אבל בשתייה זה בהחלט מיותר כי זה לא נותן לנו שום ערך תזונתי מלבד הנזקים של הסוכר.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
למה אין הלימה בין מה שמשרד הבריאות עשה בעבר עם הסוכר בכמות גבוהה, גם על השתייה הרי יש את הסימונים. למה אתם לא ממסים רק את זה? הנה, יש פה שתייה מתוקה בלי המדבקה של כמות גבוהה, כי הפחיתו את הסוכר בשביל לעודד יצרנים ללכת לפחות סוכר, לא שהכול יהיה ממוסה.
מורן בלייכפלד מגנאזי
¶
המס הגבוה הוא בהלימה לסמל האדום, מעל 5 גרם.
אנחנו רואים פה שזה פי שניים מן ההמלצות.
אם אנחנו מסתכלים על ילדים באותה מתודולוגיה של סקר, אלך לעמודה השמאלית, של אלה שכן שותים שתייה מתוקה, שראינו שזה באחוזים גבוהים, ובמגזר הערבי ומתחת לקו העוני זה באחוזים אפילו עוד יותר גבוהים. 57 גרם סוכר, מתוכם 31 גרם סוכר שהמקור שלו הוא משתייה מתוקה. אנחנו רואים שהאחוז של הסוכר המוסף הוא 54%.
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
¶
זה עניין מעמדי בעיקר, ברצינות. כאשר אתה מסתכל בכל העולם, אתה רואה שבקרב אוכלוסיות עניות יותר יש צריכה גבוהה יותר של סוכר, דרך אגב גם מפחמימות ולא רק ממשקאות. מאחר והאוכלוסייה הערבית בישראל היא האוכלוסייה הענייה ביותר, לצד החרדים - - -
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
זאת אומרת שאנשים שיכולים להרשות לעצמם יותר מבחינה כספית ולקנות משקה דיאט פחות חשופים לנזקים.
היו"ר אלכס קושניר
¶
היום זה אותו דבר, מזמן כבר. אז הטענה שלך לא מתקבלת. אנחנו כרגע מדברים על סוכר. נגיע גם לדיאט.
מורן בלייכפלד מגנאזי
¶
אנחנו רואים שאנחנו צורכים כמות גדולה של סוכר, כמות גדולה של שתייה מתוקה. דיברנו על כך שבמצב חברתי-כלכלי מתחת לקו העוני האחוזים גבוהים יותר, שזה בהלימה גם למה שראינו קודם עם התחלואה ואנחנו חייבים לעצור את זה, גם כדי לצמצם את הפערים וגם כמובן לדאוג לכלל האוכלוסייה.
אנחנו צורכים פי שניים מן ההמלצות, מה שהראיתי לכם קודם: ההמלצה היא עד שש כפיות סוכר לילדים ואנחנו צורכים כמות משמעותית גדולה יותר, וגם תזכרו שזה קלוריות ריקות, אין בזה שום דבר מועיל בחלופה עם מים.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
אנחנו מסכימים שצריך להפחית את התחלואה, מסכימים שצריך להפחית את הסוכר. את מראה שדווקא הילדים באוכלוסיות החלשות צורכים יותר, כי אין להם את החלופות של הדיאט.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
למה לא להפנות אותם, לא להטיל מס על מיצים עם הרבה פחות סוכר? למה לא לעודד אותם לצרוך מיצים עם הרבה פחות סוכר? כך נרוויח משני הצדדים.
מורן בלייכפלד מגנאזי
¶
לגבי תחליפי הסוכר – אני רוצה לחדד פה כי זו נקודה חשובה מאוד, כאשר יש לעתים חוסר ידיעה בציבור על הנושא הזה. למרות שתחליפי הסוכר במקור נועדו להוריד קלוריות ולצמצם אולי את ההשמנה ואת הסוכרת, ולמרות שהם מאושרים לשימוש על ידי כל הגופים הבין-לאומיים, שניתן להכניס אותם לשתייה, מה שרואים זה הפוך. כלומר לא רק שהם לא הורידו את התחלואה ולא הורידו את ההשמנה, אנחנו רואים שזה אפילו העלה. יש מאות מחקרים שמראים ששתייה של תחליפי סוכר קשורה לעלייה בתחלואה, אם זה סוכרת, אם זה השמנה, אם זה מחלות לב וכלי דם ועלייה בתמותה.
מורן בלייכפלד מגנאזי
¶
קודם כול, היינו רוצים לסמן גם את זה. זה שהסימון הוא רק על סוכר, נתרן ושומן רווי לא אומר ששאר הדברים בריאים.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
היה שם סימון על בריאות, ואת אומרת שזה יותר גרוע. הייתם צריכים לסמן גם את זה. היו לחצים כלשהם ובגלל זה לא סימנתם? מה הסיפור? למה לא סימנתם? אני שואל על דיאט וזירו, למה זה לא סומן. הרי אין בהם סוכר.
מורן בלייכפלד מגנאזי
¶
בממתיקים אין סוכר, זה תחליפי סוכר. יש כאלה שיש בהם קלוריות ויש כאלה שאין בהם קלוריות, גם פה יש מנעד. ראו במחקרים ארוכי-טווח שלא רק שזה לא מוריד את ההשמנה ומוריד את הסוכרת אלא אנחנו רואים שזה אפילו מעלה.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
אני אומר ממקום שאומרים שהדבר הזה מסוכן. סימון אדום אומר לך: אור אדום, זה מסוכן. לא מזמן התחלתם בסימון המוצרים ואנשים אומרים: זה הסימון, ואנחנו רואים אותם בסופרמרקט בודקים את הסימונים. היה אותו זמן לעשות את הסימון הזה גם על הדיאט והזירו. אם אתם חושבים שזה לא בריא, אם אתם חושבים שזה מסוכן, לפי מה שאתם אומרים, ואף מסוכן יותר מסוכר, הייתם צריכים לסמן אותו. אם לא סימנתם אותו כלומר שאתם מבינים שזה פחות בעייתי. אז עכשיו כשאתם באים למסות אתם אומרים: בבום אחד נוריד לך הכול. למה? אתם רוצים את המיצים הטבעיים בפעם אחת להוריד, אתם רוצים את הזירו ואת הדיאט בפעם אחת להוריד. תעשו הדרגה. תתחילו קודם כול את הסימון, בואו נראה איך השוק עובד, אם יש מחקרים שמראים שזה באמת עוזר או לא עוזר וכך נמשיך.
חגי לוין
¶
בגלל חברי הכנסת. המומחים ביקשו את זה. הייתי בדיון ואז אמרנו, המומחים לבריאות הציבור בישראל, שאנחנו ממליצים לשים סימון אדום גם על משקאות הדיאט. זה אמנם לא קרה אבל לא בשל סיבות מקצועיות.
היו"ר אלכס קושניר
¶
ינון, אתה רץ קדימה. בואו נתקדם. כשהמשרד הציג את נזקי הסוכר דיברתם על דיאט, כאשר מציגים את הדיאט אתם מדברים על מיץ. חכו.
מורן בלייכפלד מגנאזי
¶
אני ממשיכה לתחליפי סוכר. אמרנו שזה גם מעלה תחלואה. יש הרבה מחקרים, וגם פרופ' ערן סגל שנמצא אתנו בזום, אם יהיה זמן אשמח שהוא גם יענה על זה. תחליפי סוכר משפיעים לרעה על החיידקים במעיים. כנראה שזה המנגנון גם לאי-סבילות של הסוכר ולכל שאר המחלות. אנחנו יודעים שאימהות שחשופות לממתיקים בעת ההריון זה קשור גם להשמנה בתינוקות, גם בבגרות שלהם.
מורן בלייכפלד מגנאזי
¶
כשבדקו מחקרי התערבות כדי להפסיק שתייה עם תחליפי סוכר ראו שמדדי הבריאות השתפרו.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
הרי יש כל הזמן עלייה בתוחלת החיים. איך זה מתיישב? אנחנו אוכלים דברים לא בריאים אך אנחנו כל הזמן מאריכים חיים יותר.
היו"ר אלכס קושניר
¶
יש כאן ניסיון להציג עמדה מקצועית. אתם רוצים לסתור אותה, בסדר, אבל תנו לה לסיים להציג אותה.
מורן בלייכפלד מגנאזי
¶
תחליפי סוכר יוצרים הרגל לטעם מתוק, שזה גם דבר שלא היינו רוצים שיקרה, והרבה פעמים זה גורם דווקא להשלמה קלורית לא רצויה. פרט לכך שמשקה עם תחליפי סוכר מוגדר כמשקה אולטרה-מעובד, הוא מכיל בנוסף לממתיק הרבה מאוד חומרים נוספים שגם עלולים להזיק. וגם מה שאמרתי קודם על הסוכר – גם לתחליפי סוכר יש השפעה סביבתית מזיקה ואנחנו יודעים שזה גם נשאר במים ולא מתפרק. גם זה נתון שצריך לתת עליו את הדעת.
לא אעבור אתכם על הכול אבל אלה המלצות בין-לאומיות שמתייחסות גם להמלצות להפחית שתייה של תחליפי סוכר.
בואו נדבר על למה למסות דיאט, גם מהניסיון בעולם וגם מבחינת הדברים הבריאותיים שדיברנו עליהם. למרות שתחליפי הסוכר מאושרים ובמקור הם נועדו להפחית צריכה של קלוריות אנחנו רואים שלא רק שהם לא יעילים בהפחתת השמנה, הם הרבה פעמים גורמים דווקא לאיזה פיצוי ואכילת-יתר. אז לא רק שהם לא מועילים, אנחנו יודעים שהם גם מזיקים, גם נזק בריאותי וגם נזק סביבתי. אמנם טרם הסירו אותם משימוש אבל בכל ההמלצות הלאומיות ממליצים להפחית את הצריכה שלהם ולעבור לשתיית מים. זה לא מוצר בסיסי שיש לו עוד ערכים תזונתיים כלשהם, זה למעשה מים עם דברים מזיקים בפנים.
עוד דבר, כשאנחנו מדברים על ממצאים סותרים במחקרים שונים לגבי תחליפי סוכר, אנחנו יודעים שהרבה פעמים הממצאים הסותרים הם בגלל שמשווים אותם לסוכר, ובאמת כשמשווים תחליפי סוכר לסוכר אז יכול להיות שתחליפי הסוכר פחות מזיקים, אבל כשמשווים תחליפי סוכר לדברים אחרים אנחנו לא רוצים את תחליפי הסוכר.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
מה החלק של השתייה מכלל צריכת הסוכר? נורא חשוב לדעת. אמר פה קודם חבר הכנסת האוזר: בואו נמסה את הסוכר.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
אני שואל בכלל. על פי הנתונים שלי זה פחות מ-15%. אז אני חושב שצריך דיון הרבה יותר רחב על הסוכר ותולדותיו.
אופיר כץ (הליכוד)
¶
ולמה אצלנו המיסוי הוא ברף הכי גבוה? לא ראיתי מדינה אחרת שממסה בסכום שאנחנו ממסים. למה יש מדינות שלא ממסות ולמה אנחנו ממסים בסכום כל כך גבוה?
מורן בלייכפלד מגנאזי
¶
קודם כול, יש מדינות שלא ממסות, אתה צודק. דווקא מן המדינות שלא מיסו אנחנו לומדים שברגע שלא ממסים את משקאות הדיאט אז הקטגוריה הזאת עולה. זה דבר שאנחנו רוצים לעצור.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
לשאלה ששאלתי, גברתי, אמרת 36%. במסמך של משרד הבריאות כתוב "כ-20% מצריכת הסוכר המוסף מקורה בשתייה מתוקה".
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
אנחנו מתווכחים כשעושים דבר בחובבנות. אתם רוצים לשנות את האוכלוסייה – מצוין. בואו נעשה תוכנית כוללת גדולה. מה שעושים פה, לוקחים כסף. אני חושש, אדוני היושב-ראש, שבסוף הערבים והחרדים יהיו רזים כולם ודווקא אלה שיש להם כסף יהיו שמנים. אי אפשר לגרום לכך שאנחנו נהיה רזים ויפים ואחרים יישארו שמנים.
היו"ר אלכס קושניר
¶
אני נאלץ להפסיק את הדיון בגלל שיש ישיבות סיעה. אנחנו נקבע דיון אחר שבו משרד הבריאות ימשיך את ההצגה שלו.