פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-וארבע
הכנסת
77
ועדת הפנים והגנת הסביבה
15/11/2021
מושב שני
פרוטוקול מס' 54
מישיבת ועדת הפנים והגנת הסביבה
יום שני, י"א בכסלו התשפ"ב (15 בנובמבר 2021), שעה 12:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-24 מתאריך 15/11/2021
חוק התכנון והבנייה (תיקון מס' 136), התשפ"ב-2021
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק התכנון והבנייה (תיקון - חיבור בתים לחשמל), התשפ"ב-2021, של ח"כ ווליד טאהא
מוזמנים
¶
יוראי מצלאוי - ראש מטה התכנון הלאומי, משרד הפנים
הלל קירשנבוים - עוזר לראש מטה התכנון הלאומי, משרד הפנים
בנימין ארביב - סגן היועצת המשפטית, מינהל התכנון
אפרת ברנד - סגנית בכירה ליועצת המשפטית, מינהל התכנון
רוסלאן עותמאן - משרד המשפטים
עמית שטאובר - סגן היועץ המשפטי, משרד האוצר
רישום פרלמנטרי
¶
אתי אפלבוים
הצעת חוק התכנון והבנייה (תיקון - חיבור בתים לחשמל), התשפ"ב-2021, של ח"כ ווליד טאהא
היו"ר ווליד טאהא
¶
צהריים טובים. אני פותח את ישיבת ועדת הפנים והגנת הסביבה. על סדר-היום: הצעת חוק התכנון והבנייה (תיקון – חיבור בתים לחשמל), התשפ"ב-2021, הכנה לקריאה ראשונה.
אנחנו אחרי הרבה זמן של דיונים בנושא חוק החשמל. קבענו את הפגישה הזאת להקראה, הערות והצבעה.
בדיונים הקודמים מיצינו דיון עמוק.
היו"ר ווליד טאהא
¶
כן. על כן, אחרי שנשמע את ההצעה לסדר של יואב, אנחנו נעבור ישר ליועץ המשפטי כדי להתחיל בהקראה.
יואב קיש (הליכוד)
¶
כמו שאתה אומר, ביום חמישי זה נשלח ואני ראיתי את זה אתמול. אני חושב שיש הרבה מאוד שינויים. אני חושב שהיו פה הרבה מאוד אי הסכמות וזה לא משהו שמיצה את מה שחברי הכנסת - - -
יואב קיש (הליכוד)
¶
כל חברי הכנסת פה. היה מגוון דעות. יכול להיות שהיושב-ראש, מאמין מן הסתם בהצעת החוק - -
היו"ר ווליד טאהא
¶
נראה. כשמקריאים רושמים הערות. אם למישהו יש הערה על סעיף על נושא, כותב את ההערה שלו. אמרתי הקראה, הערות והצבעה.
יואב קיש (הליכוד)
¶
אז אני חושב שלאור השינויים הרבים שיש פה, אני חושב ששווה להחליט דווקא בדיון על השינויים. לראות מה קורה עם חברי הכנסת ואם יש הסכמה.
היו"ר ווליד טאהא
¶
לא מתחילים בהקראה בקריאה ראשונה של החוק. אני אמרתי בדיונים הקודמים ואני חוזר על מה שכבר אמרתי הרבה מאוד פעמים. החוק הזה מתבסס על היגיון התכנון ותו לא.
היו"ר ווליד טאהא
¶
לא הכנסתי כלום. דרך אגב, לא הכנסתי כלום. יש פה את הגורמים המקצועיים והם ישימו את הדברים על דיוקם. אני השתמשתי בזכות של הוועדה לדון בחוק. אתה בא, מציע. אני כבר העברתי הערות של הליכוד בחוק ההסדרים. אז באים חברי כנסת מציעים, מורידים, מעלים. יש כאלה שכועסים שכנראה אות אחת השתנתה או מספר אחד השתנה. אז אוקי, בסדר, אני מבין. לא כולם היו מבסוטים כשבאנו להצביע על חוקי ההסדרים. בסדר, לגיטימי, מה יכול להיות? אז יואב לא מבסוט, איקס לא מבסוט. בסדר.
היו"ר ווליד טאהא
¶
אז מקריאים, רושמים את ההערות ומצביעים. מי שיש לו זכות להצביע הוא מצביע נגד או בעד וזאת זכותו המלאה. אנחנו עושים את העבודה של הוועדה כמו שצריך.
יואב קיש (הליכוד)
¶
היתה הערה, למשל, שבואו נעשה שהחוק יחול בצו אלוף גם ביהודה ושומרון. ההערה הזאת, משום מה, בחרת להתעלם ממנה.
אורית מלכה סטרוק (הציונות הדתית)
¶
תודה שאתה מרשה לי.
הצעת החוק שאתה הנחת כאן היא בקרה הטוב בן דוד חורג של ההצעה שעברה בטרומית. במקרה הטוב היא בן דוד חורג. היא פורצת את כל הגבולות - - -
אורית מלכה סטרוק (הציונות הדתית)
¶
נכון, יכול להיות. היא פורצת את כל הגבולות והסייגים שנכנסו בהצעת החוק שעברה בטרומית.
אני רוצה להבין שני דברים לפני שאנחנו מתחילים לקרוא. אחד, מה אומרים אנשי המקצוע על הפריצה הזאת של הגבולות והסייגים ומה אומרים בקואליציה על הפריצה של הגבולות והסייגים? עד כמה שאני הבנתי, כשהצבענו בטרומית על החוק, אני כמובן הצבעתי נגד כי החוק גם במתכונתו הטרומית הוא חוק רע מאוד, אבל ראיתי שהובהר שהוא לא הולך להשתנות במהלך החקיקה. אז אני רוצה להבין גם מה אומרים בקואליציה? מה אומרת שרת הפנים, שאני מבינה שהאנשים שלה נמצאים כאן? ומה אומרים אנשי המקצוע על הפריצה המוחלטת גם בנושא קו התאריך של חוק קמיניץ, בשאלה מי מגיש את התכנית וגם בשאלת סד הזמנים הבלתי אפשרי אליו אתה מכניס את כל שרשרת הפקידות. אם הם לא ייענו בשלילה, אז המשמעות היא כאילו שהם נענו בחיוב.
אורית מלכה סטרוק (הציונות הדתית)
¶
גם בשאלה שהערבות בסופו של דבר מושבת לבעלים. זאת אומרת, הוא לא הפסיד כלום. פתחת לו מסלול ירוק בחקיקה.
היו"ר ווליד טאהא
¶
את כמובן מקשקשת, לא אומרת דברים נכונים אבל בסדר גמור. אנשי המקצוע מבקשים לרשום הערות, לא לענות.
יואב קיש (הליכוד)
¶
למה אחרי שנתיים אם לא נהרס מבנה אפשר לחבר לו חשמל? יש צו הריסה וזה שהביצוע לא קרה אז עכשיו זה בסדר?
היו"ר ווליד טאהא
¶
חברי הכנסת, רציתי לעבור להקראה ואתם תרשמו את ההערות. יהיה לכם מספיק זמן לראות ולבדוק האם הדברים שנאמרים כאן הם נכונים או לא. צריך לקרוא את הנוסח.
מלכיאלי, אתה רוצה לומר כמה משפטים? בבקשה.
מיכאל מלכיאלי (ש"ס)
¶
לפי הפרסומים האחרונים בתקשורת, הצעת החוק הזאת גורמת לתזוזות לא נעימות בקואליציה ועל זה אני רוצה לברך אותך.
משה טור פז (יש עתיד)
¶
אדוני היושב-ראש, דווקא כחבר הקואליציה, אני חושב שיהיה לנו טוב אם נשמע ממישהו מהדרג המקצועי, שהם יתנו מבט על השינויים ועל התוספות לעומת הדברים הקודמים.
היו"ר ווליד טאהא
¶
הם כמובן יגידו את הדברים שלהם אחרי שמסיימים את ההקראה באמת אם יש שינויים הם יצביעו עליהם.
צהריים טובים, חבר הכנסת יעקב אשר, בבקשה.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
צהרים טובים, אדוני היושב-ראש. ככלל, אני חושב ורוצה שחוקים שבאים, או תיקוני חוקים שבאים לפתור בעיה, יפתרו בעיה לרוחב. אני אומר את זה מראש כי נוסחים משתנים, הולכים ימינה ושמאלה. אני אומר מראש, שבנושא הזה חייב להיות קו רוחב לכל מדינת ישראל.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
למרות שאני לא איש ימין מובהק ולא באתי ממפלגות ימניות מובהקות, אבל אני חושב שהיה נכון, או אולי אפילו היה חכם מבחינתך דווקא אדוני היושב-ראש, כי אתה מגיע מתוך המצוקה ורוצה לפתור את המצוקה. אני חושב שזה צריך לחול על כל ערי מדינת ישראל וגם על יהודה ושומרון. לא משנה שזאת מערכת אקוויוולנטית, אבל היא מערכת שאפשר בהחלט לבוא ולהתייחס אליה באותם תנאים, באותם דקדוקי תנאים כאלה ואחרים ובאמת לעשות את זה משהו רוחבי. כמובן שצריך לשמוע את דעתם של משרדי הממשלה.
אני רק יכול להמליץ ולומר בתור אחד שעשה את זה כשהייתי ראש עיר וניסיתי ללכת על דברים מסוימים כדי לפתור אותם. הייתי עושה לזה תקופה של התכלות. זאת אומרת, אם אחרי תקופה מסוימת, מספיק זמן כדי לאפשר דברים, לעשות איזה גג של לימיט כי אחרת אנשים אומרים שיש להם זמן לסדר את העניינים. אנחנו רוצים ואתה רוצה וכולם רוצים שבכל מקום, אם זה בכפר של המגזר הערבי, בעיר יהודית או בעיר חרדית, שאם יהיה דבר כזה שלא ינוצל לרעה על-ידי אינטרסנטים כאלה ואחרים.
לכן אני חושב, משרד הפנים, בנוסח צריך להכניס איזה לימיט שאחרי תקופה מסוימת, אם לא נעשו דברים כאלה וכאלה, המצב חוזר לקדמותו, ספציפית לאותו מקום שלא מילא את התנאים שהיה צריך למלא.
היו"ר ווליד טאהא
¶
בבקשה, הייעוץ המשפטי, אנחנו מתחילים הקראה. כל מי שיש לו הערה על מילה, אות, פסיק או נקודה יכתוב אצלו. אחרי ההקראה נשמע הערות ונעשה הצבעה.
תומר רוזנר
¶
אני רק אסביר בקצרה. במהלך הכנת הצעת החוק לקריאה ראשונה עלו בוועדה מספר רב של הערות, כאשר העיקרון שעומד בבסיסן היה, בעצם, לעגן את העקרונות שנקבעו במתווה המוסכם בתוך הוראות החוק. בעצם ניסינו לעגן את אותם דברים שהוסכמו במסגרת הוראות הצעת החוק.
תומר רוזנר
¶
הדברים שהוצגו כאן בוועדה - - הוצגו הסכמות לגבי שינויים בהצעת החוק ובמתווה שאמור היה ללוות אותה,. כאשר מה שהתבקשנו זה לעגן את הדברים בתוך הצעת החוק עצמה.
היו"ר ווליד טאהא
¶
חבר הכנסת יואב קיש, אתה לא תיכנס לדברים של היועץ המשפטי. אם כל אחד ירצה לנהל דיאלוג מול היועץ המשפטי, לא נצא מזה. הוא ישלים. תכתוב הערות, תטען מה שאתה רוצה אחר כך.
יואב קיש (הליכוד)
¶
אני לא צריך לכתוב. אני רוצה שידייק באמירות שלו. השינויים האלה על דעת יו"ר הוועדה בלבד, שנתן הנחיות לייעוץ המשפטי ולא יגיד שהממשלה הסכימה לשינויים שהיא לא הסכימה. אלא אם כן יש פה נציג של משרד הפנים שיגיד.
יואב קיש (הליכוד)
¶
תוציאו את הטוויטר מחוץ לחוק אז לא יהיו לכם בעיות. נציג משרד הפנים שיגיד מה עמדתה, מה הבעיה?
היו"ר ווליד טאהא
¶
אבל הוא יגיד מה שהוא יודע, לא מה שאתה רוצה, יואב. חברי הכנסת, אני אתחיל להתנהל אחרת, בבקשה.
תומר רוזנר
¶
בנוסף, התבקשנו לעגן מספר הוראות נוספות בהצעת החוק ואנחנו נצביע עליהן במהלך ההקראה. בעקבות ההערות שנשמעו בוועדה, התבקשנו לעגן אותן בנוסח. אנחנו מקווים שהצלחנו לשקף את אותן הערות שהתבקשנו לעגן אותן בנוסח.
רעות בינג
¶
הצעת חוק התכנון והבנייה (תיקון – חיבור בתים לחשמל), התשפ"ב-2021.
תיקון סעיף 157א.
בחוק התכנון והבנייה התשכ"ה-1965 בסעיף 156(א)(ח) אחרי פסקה 1 יבוא:
1.
1. בלי לגרוע מהוראות פסקה 1 שר הפנים רשאי לקבוע בצו לאחר התייעצות עם הוועדה המחוזית הנוגעת בדבר, כי הוראות סעיף זה לא יחולו בשטח פלוני לעניין חיבור מבנה המשמש בפועל למגורים שבנייתו הסתיימה עד יום יד' בטבת התשע"ח, 1.1.2018 (בפסקה זו - מבנה) לחשמל, מים או טלפון אם נתקיימו כל אלה. "
היו"ר ווליד טאהא
¶
לא. אם יש לך הערה או שאלה תכתבי אותה. נסיים הקראה ונתחיל סבב של זכות דיבור.
רעות תמשיכי.
רעות בינג
¶
"א. הוגשה תכנית כאמור בסעיף 83א1 המאפשרת הוצאת היתר למבנה, בלא צורך באישורה של תכנית נוספת (בפסקה זו – תכנית מוצעת); לעניין זה, יראו תכנית כאמור המותנית באישור תכנית איחוד וחלוקה לפי סימן ז' לפרק ג' או באישור תשריט חלוקה לפי פרק ד' כתכנית המקיימת הוראות פסקת משנה זו.
2. התקיים אחד מאלה:
1. התכנית שהוצעה הוגשה למוסד התכנון על ידי משרד ממשלתי או על ידי רשות שהוקמה לפי חוק.
2. התוכנית המוצעת הוגשה על ידי הוועדה המקומית, הרשות המקומית או מי שיש לו עניין בקרקע וניתנה חוות דעת מתכנן המחוז ולפיה התכנית המוצעת תואמת את הוראותיה של תכנית כוללנית או את הוראותיה של תכנית מתאר מקומית החלה על כל שטח מרחב התכנון המקומי או על כל שטח היישוב, שאושרו לגבי השטח; חוות דעת מתכנן המחוז תינתן בתוך 45 ימים ממועד הגשת התוכנית שהוצעה;
3. מוסד התכנון המוסמך החליט על הפקדת התכנית שהוצעה."
תומר רוזנר
¶
הדברים האלה הופיעו בהצעת החוק כפי שאושרה בקריאה טרומית. השינוי המרכזי בעצם מהמצב הקיים שבו החוק מדבר על תכנית מופקדת ופה מדובר על שהוגשה ועומדת בתנאי סף של הגשת תכנית. אז צריכות להתקיים אחת משלוש אפשרויות: או שהיא הוגשה על-ידי משרד ממשלתי או רשות ציבורית; או שהיא תואמת תכנית כוללנית או תכנית שחלה על כל שטח היישוב או על מרחב התכנון המקומי ואז יכולה להגיש אותה גם רשות מקומית או ועדה מקומית או מי שיש לו עניין בקרקע; או שהמוסד התכנון המוסמך לאשר את התכנית בעצם החליט על הפקדתה של התכנית.
רעות בינג
¶
")1ב) שר הפנים רשאי לצוות כאמור בפסקה 1א ביוזמתו או לפי בקשת מוסד תכנון או רשות מקומית הנוגעים בדבר; בקשה כאמור תוגש לשר הפנים עם העתק לוועדה המחוזית הנוגעת בדבר;
היו"ר ווליד טאהא
¶
אתה מנסה לשמוע את רעות אבל מדברים לידך ואי-אפשר. אנחנו לא נשחק לידי כל אחד פה. סמי, תשתדל.
היו"ר ווליד טאהא
¶
אולי תתחלף עם שקלי במקום? שקלי, אתה יכול לתת לו?
מלכיאלי, אני מבקש לא מדברים כי זה מפריע לרעות וגם לאחרים לשמוע. מי שמרגיש צורך יכול לצאת החוצה ולדבר אבל בוועדה ניתן את הכבוד הראוי.
שרון רופא אופיר (ישראל ביתנו)
¶
ברשותך, אדוני יושב-הראש ועל מנת שנוכל להתייחס לזה באופן ענייני. הנוסח המוצע לפנינו לא מלמד אותנו מה השתנה. זה שאת מקריאה קשה לי לעקוב.
שרון רופא אופיר (ישראל ביתנו)
¶
סליחה, סליחה. אומרים פה נוסח עם תיקונים. אנחנו רגילים בוועדה – האם יש שינויים?
היו"ר ווליד טאהא
¶
הבאנו חוקים בנוסח כלשהו, דנו בהם. באנו והקראנו נוסח אחרי הערות. לא בהכרח בעל שינויים.
שרון רופא אופיר (ישראל ביתנו)
¶
כן, אבל אדוני היושב-ראש. הרי יש חוק ואתם עכשיו באים ומקריאים ויש שינויים.
שרון רופא אופיר (ישראל ביתנו)
¶
יש שינויים, אם אני מבינה נכון ממשרד הפנים. גם אם זה מילה, צודקת חברתי. אני רוצה להבין איזו מילה זו. קשה לי לעקוב אחרי מה שרעות אומרת.
קרן ברק (הליכוד)
¶
יש תמיד שיטה ובכל הדיונים אנחנו מקבלים את זה עם אדום מחוק והתיקונים. גם בוועדה הזאת וגם בשאר הוועדות.
היו"ר ווליד טאהא
¶
שמענו אותך. חברי הכנסת, תומר יסביר עוד פעם. חבר'ה, אתם עומדים, מדברים ומפריעים לדיון.
תומר רוזנר
¶
כיוון שההצעה שעברה בקריאה טרומית המבנה הטכני שלה שונה מהמבנה שמוצע כאן. העקוב אחרי שינויים היה בעצם מוחק את מה שכתוב שם וכותב אותו פה מחדש. בעצם, ברמה הטכנית, זה היה נראה אותו דבר.
מכל מקום, בכל פעם שיש שינויים אני מסביר.
תומר רוזנר
¶
ברישה של פסקה 1א, השוני מההצעה הטרומית שהיא מעגנת בעצם את העובדה שמדובר במבנה מגורים שנבנו עד 2018, דבר שלא הופיע בהצעת החוק המקורית כפי שאושרה בקריאה טרומית.
השוני השני
¶
בפסקאות א, ב ו-ג הן בעצם ניסוח שונה של מה שהוצע בהצעת החוק הטרומית, למעט שני השינויים שאומר אותם להלן:
בפסקה 2 הובהר משהו שהוא לא שינוי מהות אלא הבהרה לבקשת הוועדה, שמי שיכול להגיש את התכנית לפי פסקה 2 הוא רשות מקומית, ועדה מקומית או למי שיש לו עניין בקרקע. זה לא הופיע בנוסח אבל זאת היתה הכוונה של מנסחי החוק.
עד כאן אלה השינויים שהיו עד כאן. לגבי שינויים בהמשך, אני אצביע עליהם בצורה ברורה.
אורית מלכה סטרוק (הציונות הדתית)
¶
אפשר בבקשה לשאול אותו כי הוא דילג על משהו. הוא אמר ככה: בהצעת החוק המקורית כתוב שבמקום פסקה 1 יבוא, ואילו בהצעת החוק כפי שהיא עכשיו כתוב אחרי פסקה 1 יבוא. כלומר, שפסקה 1 לא התבטלה.
אורית מלכה סטרוק (הציונות הדתית)
¶
האם תוכל בבקשה לומר לנו מה יש באותה פסקה 1 שלא התבטלה על-פי ההצעה החדשה וכן התבטלה על-פי ההצעה הטרומית.
תומר רוזנר
¶
את צודקת, אני אסביר זאת. הצעת החוק מציעה כרגע להשאיר את המסלול הקיים שמדבר, כפי שאמרתי, על תכנית מופקדת, שבה בעצם החוק לא קובע כמעט תנאים אלא אומר ששר הפנים רשאי לאחר התייעצות עם הוועדה המחוזית ויש תכנית מופקדת, רשאי לתת צו בתנאי שהמבנה שאותו מבקשים לחבר תואם את אותה תכנית או שאין התנגדות צפויה.
היו"ר ווליד טאהא
¶
אבל אל תנהלי דיאלוג איתו. שאלת שאלה והוא עונה. אי-אפשר לא מנהלים בוועדה בצורה הזאת. אני מנסה להסביר לך. אנחנו בשלב הקראה. את לא מנהלת את הוועדה. את שאלת שאלה והיועץ המשפטי עונה, זהו.
תומר רוזנר
¶
כיוון שהבקשה היתה לעגן בעצם את המתווה הספציפי שעליו הוסכם, או שהיתה הבנה לגביו, בהוראות החוק, סברנו שיש מקום להשאיר על כנה את המתכונת הקיימת ולתת בידי שר הפנים את הגמישות הראויה, אם הוא ירצה בעתיד להשתמש בסמכות שיש לו כבר כיום לגבי תכניות מופקדות. לצידה, לעגן את הסמכות בנושא של תכניות שטרם הופקדו, כלומר, תכנית שהוגשה שהיא בשלב תכנוני הרבה יותר מוקדם. זה אכן שינוי שלא דיברתי עליו.
תומר רוזנר
¶
לגבי פסקה 1ב שהוקראה, זאת אכן פסקה חדשה שלא היתה בנוסח המקורי, שבה בעצם נקצב לוח הזמנים לשר הפנים ולוועדה המחוזית לתת את החלטותיהם או עיצותיהם לפי העניין. כתיבת הזמנים הזאת לא היתה בקריאה המקורית. גם פה הוסף ששר הפנים ייתן את הצו ביוזמתו או לבקשת מוסד תכנון או רשות מקומית הנוגעות בדבר. זה שינוי נוסף.
שינוי אחרון שעליו אעמוד הוא, שחוות דעת של מתכנן המחוז לפי פסקה 2 של הסעיף הקודם, צריכה להינתן תוך 45 ימים מיום הגשת התכנית. זה לוח זמנים שקודם בעצם ללוח הזמנים שמופיעה בפסקה 1ב. כלומר, אם אנחנו מדברים על תכנית שהוגשה, לצורך העניין, על ידי רשות מקומית, קודם יש למתכנן המחוז 45 יום לקבוע האם התכנית הזאת באמת תואמת תכנית כוללנית או לא ופונים לשר הפנים שייתן צו, מתחיל לוח הזמנים של מה שמופיע כאן של 30 ו-60 בהתאמה. זאת אומרת, 45 יום של מתכנן המחוז קודמים לאותו לוח זמנים שמדובר בו כאן. אלה השינויים.
תומר רוזנר
¶
אני כבר אמרתי. בהצעה המקורית אין הגבלה על זהות המבנה, הוא יכול להיות כל מבנה שהוא, גם חדש גם מבנה שהוא לא מגורים. פה הובהר שמדובר רק במבני מגורים שנבנו עד 2018.
אורית מלכה סטרוק (הציונות הדתית)
¶
הפוך. בהצעה המקורית כתוב מבנה המיועד למגורים ובהצעה הזאת כתוב מבנה המשומש בפועל למגורים.
רעות בינג
¶
אני מקריאה שוב את 1ב.
"(1ב) שר הפנים רשאי לצוות כאמור בפסקה 1א ביוזמתו או לפי בקשת מוסד תכנון או רשות מקומית הנוגעים בדבר; בקשה כאמור תוגש לשר הפנים עם העתק לוועדה המחוזית הנוגעת בדבר; הוועדה המחוזית תחווה דעתה לעניין הבקשה בתוך 30 ימים מיום שנמסרה לה; לא חוותה הוועדה המחוזית את דעתה עד תום המועד האמור יראו אותה כאילו המליצה לשר הפנים להיענות לבקשה; שר הפנים יחליט בבקשה שהוגשה לו כאמור בתוך 60 ימים מיום הגשתה.
(1ג) ניתן צו כאמור בפסקה 1א, לא יחולו הוראות סעיף זה על חיבור מבנה כאמור באותה פסקה לחשמל, מים או טלפון בשטח עליו חל הצו אם התקיימו כל אלה:
(1) מבקש החיבור הגיש בקשה לחיבור המבנה לחשמל, מים או טלפון, לפי העניין, לרשות המאשרת הנוגעת בדבר, שהתקיימו בה כל אלה:
1. הבקשה הוגשה על ידי מי שרשאי להגיש בקשה להיתר לגבי המבנה.
2. המבקש התחייב כי יגיש בקשה להיתר למבנה בתוך שישה חודשים מיום אישור התכנית שהוצעה - - -
רעות בינג
¶
" - - יפעל להוצאת היתר כאמור בתוך שנה מיום אישור התכנית שהוצעה, ככל שהדבר בשליטתו, וישקיע את מירב המאמצים ואת המשאבים הנדרשים לצורך כך."
בנימין זאב בגין (תקווה חדשה)
¶
מי קובע את השאלה אם הוא השקיע את מירב המאמצים? זה קצת מעורפל, לא? מה קורה אם הוא לא השקיע את מירב המאמצים או השקיע ועדיין לא קיבל רישיון? זה לא נוסח כל-כך טוב.
היו"ר ווליד טאהא
¶
כן, הוא חייב לעשות את זה פשוט, נכון. אלא אם כן מציינים למה לא יעשה. אבל הוא חייב לעשות את זה.
אורית מלכה סטרוק (הציונות הדתית)
¶
בכל מקרה החשמל יישאר מחובר, אם הוא הגיש, אם לא הגיש. החשמל נשאר מחובר, מה זה משנה.
היו"ר ווליד טאהא
¶
דרך אגב, אם הוא שילם, אז אין שום סיבה שלא יוציא את ההיתר, אז הוא עושה שטות. למה לשלם את כל הסכום ולא להוציא את ההיתר? אז מה נשאר?
היו"ר ווליד טאהא
¶
אני לא חושב. אבל אם צריך לחדד את זה, בני בגין, שיהיה ברור שהוא צריך לעשות את זה, הכול בסדר, הכול טוב.
רעות בינג
¶
(3) המבקש צירף לבקשתו ערבות בנקאית לטובת הוועדה המקומית והרשות המקומית הנוגעות בדבר, להבטחת תשלום החיובים, כמשמעותם בסעיף 145(ד)(1) בשיעור החיובים שיעריכו שמאי הוועדה המקומית וגזבר הרשות המקומית, לפי העניין, או הפקיד בקופת הוועדה המקומית את שיעור החיובים כאמור; המבקש רשאי להפקיד חלק משיעור החיובים כאמור ולצרף לבקשתו ערבות בנקאית בגובה ההפרש בין החלק שהופקד לבין מלוא שיעור החיובים; לעניין הערכת שיעור החיובים כאמור, יראו את התכנית שהוצעה ואת תאריך הגשתה כתוכנית שאושרה במועד האמור; הערבות תהא צמודה למדד המחירים לצרכן שמפרסמת הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה; הערבות תהא ניתנת לחילוט אם המבקש לא יגיש בקשה להיתר למבנה כאמור בפסקת משנה (2) או לא ישלם את מלוא החיובים לפי דרישה שתומצא לו בקשר עם מתן ההיתר למבנה בתוך שישה חודשים ממועד הוצאתה; הערבות תושב למבקש אם שילם את החיובים במועד האמור או שהתכנית שהוצעה או הבקשה להיתר לא אושרו;
)ב) במועד הגשת הבקשה, לא קיים צו מנהלי סופי או צו שיפוטי סופי שניתן לפי פרק י', להריסת המבנה או למניעת השימוש בו שטרם בוצע, למעט צו שיפוטי שבית המשפט דחה או עיכב את ביצועו, או שחלפו שנתיים ממועד מתן הצו האמור והוא לא בוצע; )\
(2) ניתן אישור הרשות המאשרת לביצוע החיבור, ובו חיוותה דעתה כי המבנה תואם את התוכנית המוצעת.
(1ד) ניתן אישור הרשות המאשרת לחיבור המבנה כאמור בפסקה )1א), רשאים החברה, הספק או המנהל, לפי העניין, לחברו לחשמל, מים או טלפון, לפי העניין, סמוך לאחר מתן האישור ולא יותנה חיבור כאמור בהפקדתה או באישורה של התכנית שהוצעה, כמשמעותה בפסקה האמורה או במתן ההיתר למבנה."
רעות בינג
¶
" (2) בפסקה (2) אחרי "פסקה(1) יבוא "או (1א) ואחרי "שהופקדה" יבוא "או התוכנית שהוצעה או שהוחלט להפקידה, הכל לפני העניין".
תומר רוזנר
¶
בפסקה 1ג בעצם חלקה היה בנוסח ההצעה הטרומית. הפסקאות בעצם נועדו לעגן בהצעת החוק חלק מהתנאים שמופיעים היום במתווה של שר הפנים שאינו חלק מהחוק הקיים או מההצעה.
התנאי הראשון הוא שתוגש הבקשה על-ידי מי שרשאי להגיש בקשה להיתר בנייה. יש בתקנות רישוי בנייה קבועות מי רשאי להגיש בקשה להיתר. כיוון שאנחנו מדברים על מישהו שבעתיד יוכל להגיש את הבקשה להיתר, מן הסתם הוא זה שיוכל להגיש גם את הבקשה לחיבור. זאת להבדיל מהמתווה הנוכחי של שר הפנים שלפיו נדרשת הסכמת בעל המקרקעין לצורך הגשת הבקשה.
התנאי השני - - -
מיכאל מלכיאלי (ש"ס)
¶
אז עכשיו לא בעל המקרקעין יוכל להגיש. מישהו שנמצא שם והוא לא בעלים הוא יוכל להגיש?
תומר רוזנר
¶
כן. אם הוא יכול היה להגיש בקשה להיתר על אותו בניין. אם הוא יכול להגיש בקשה להיתר, הוא יכול להגיש את הבקשה הזאת.
התנאי השני מעוגן כיום במתווה.
תומר רוזנר
¶
התנאי השני מעוגן כיום במתווה של שר הפנים אבל בשינוי שהיושב-ראש אמר, שעלה כאן בוועדה. הנוסח הזה הוא נוסח זהה, למיטב הבנתי, לנוסח שמופיע במתווה, למעט השוני בזמן. במתווה מופיע 3 חודשים ו-6 חודשים וכאן מופיע 6 חודשים.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
למה זה צריך להיות למיטב הבנתך, היועץ המשפטי? אף פעם לא הייתי באף דיון שבו אין עקוב אחרי שינויים.
היו"ר ווליד טאהא
¶
חבר הכנסת קרעי, זה הופץ. אפשר גם למסור לו ביד שני נוסחים. זה הופץ. הנוסח הקודם ידוע. הנוסח הזה הופץ ביום חמישי וכל אחד יודע לקרוא.
היו"ר ווליד טאהא
¶
תומר הסביר, חבר הכנסת קרעי, שבניגוד לשינויים של מלל, יש פה כאילו נוסח במבנה חדש אבל אותו תוכן עניינים.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
ווליד, גם אם אנחנו חולקים על העניין עצמו. הייתי בדיון עצמו ותמיד יש עקוב אחר שינויים.
תומר רוזנר
¶
אני אסביר שוב. כיוון שההצעה המקורית שהובאה בטרומית, חלק מהסוגיות שבעצם ביקשו בוועדה להכניס אותן לתוך הצעת החוק. הדבר הצריך שינוי יסודי של מבנה ההצעה ולא רק שינוי כזה או אחר בתוך הנוסח המקורי. כאשר עשינו את זה בעקוב אחרי שינויים יצא שבעצם אנחנו צריכים למחוק את רוב הדברים ולכתוב אותם מחדש משיקולי ניסוח. לכן בעצם לא היה טעם בהפצת עקוב אחרי.
איתמר בן גביר (הציונות הדתית)
¶
אני רוצה להבין, עד כדי כך, שאי-אפשר היה לעשות עקוב אחר שינויים? מה זה אומר?
אורית מלכה סטרוק (הציונות הדתית)
¶
אדרבה, היית צריך להראות לנו איך הטמעת את המתווה לתוך ההחלטה. לא הראית לנו את זה. לא במקרה לא הראת לנו את זה. מאיפה הבאת את הדבר הזה שכל אזרח מייחל לו, שאם הוא מגיש בקשה תוך 45 יום צריכים לענות לו ואם לא ענו לו התשובה חיובית. הייתי מתה לדעת - - -
היו"ר ווליד טאהא
¶
אנחנו נשמע את ההערות.
תרצו לשמוע את נציגי המשרדים ואנשי המקצוע ואחרי זה תדברו. זה הנוסח.
היו"ר ווליד טאהא
¶
אני קורא אותך לסדר בפעם הראשונה. אם תעשי אותו סגנון את גם תמצאי את עצמך בחוץ, תחליטי.
עכשיו אני אשמע את ההערות של הגורמים המקצועיים על הנוסח שהוקרא, אני עובר לחברי הכנסת ומצביעים.
הגורמים המקצועיים, תנו את ההערות שלכם על הנוסח שפורסם ביום חמישי. כל אחד יגיד מה ההבדל לטעמו מהנוסח המקורי כדי שחברי הכנסת יבינו גם.
יוראי מצלאוי
¶
כבוד היושב-ראש, אני נציג המטה לתכנון לאומי תחת שלומי אייזלר. אני מבקש להבהיר רק ברקע הדברים שנאמרו - - -
יוראי מצלאוי
¶
ראש המטה של יו"ר המטה לתכנון לאומי, זה התפקיד. זה מבלבל אבל זה התואר.
אני מבקש להבהיר ברקע הדברים שנאמרו, שהמטה לתכנון לאומי, בשם שרת הפנים, אנחנו מתנגדים לשינויים שלא תואמים את הנוסח שעבר בקריאה הטרומית. ונציגי הלשכה המשפטית הזמינו את הטעמים לגופם.
בנימין ארביב
¶
אני אפרט את הדברים שמשרד הפנים מתנגד להצעה הנוכחית. חלק מהדברים נאמרו פה ואני רק אחזור עליהם לפי הסדר.
הדבר הראשון, בלי לקרוע, אנחנו מבקשים שזה יהיה כמו בהצעת חוק טרומית, שההצעה תחליף את פסקה 1.
התיקון הראשון בנוסח שלפניכם כתוב "בלי לגרוע מהוראות פסקה 1" ובנוסח שאושר בטרומית שעבר ועדת שרים זה מחליף את פסקה 1. המשמעות היא כזאת: בהתאם לנוסח שבפניכם יהיו שני הסדרים. הסדר אחד לגבי תכנית שהוגשה או הוחלט להפקידה, שאז התנאים ייקבעו בחוק והסדר אחר, שאם התכנית הופקדה בפועל לא יהיו שום תנאים בחוק ואולי יישאר המתווה.
אנחנו לא רואים היגיון בפיצול הזה. ככל שהמחוקק רוצה להסדיר את התנאים ואת המגבלות, התנאים צריכים להיקבע בחוק. אין גם טעם לדבר על שני מסלולים, הראשון תכנית שהוגשה או תכנית שהוחלט להפקידה והשני תכנית שהופקדה. לכן אנחנו מתנגדים לנוסח, "בלי לגרוע מהוראות פסקה 1" ומבקשים - - -
בנימין ארביב
¶
השתמשו בה כמה פעמים.
הסעיף מדבר על תכנית שהופקדה. המתווה להפעלת הסמכות נקבע במתווה בהתייעצות עם המשנה ליועץ המשפטי לממשלה. שרי הפנים חתמו על מתווה שבעצם מתווה את שיקול דעתם, המדיניות איך הם רואים לנכון להפעיל את הסמכות הזאת. אבל הסעיף שקיים בחוק מדבר על תכנית שהופקדה. כרגע מקדימים את זה לתכנית שהוגשה או שהוחלט להפקידה בכפוף למכלול שלם של תנאים ודברים שצריכים להתקיים.
לפי הנוסח של "בלי לגרוע מהוראות פסקה 1", זה אומר שבעצם יהיו שתי חלופות. חלופה אחת, שאם התכנית הוגשה או הוחלט להפקידה לפי הצעת החוק ובכפוף לכל התנאים שכתובים בהצעת החוק, וחלופה נוספת, שהיא החלופה הקיימת, שאם התכנית הופקדה התנאים שהמחוקק קובע לא יחולו.
אנחנו לא רואים בזה טעם, לא רואים בזה היגיון.
היו"ר ווליד טאהא
¶
יש לי שאלה. כמובן שהמתווה שיהיה זה המתווה הנוכחי. השאלה היא מה יהיה עם התכניות שהופקדו, שהופיעו במתווה הראשון?
בנימין ארביב
¶
בדיוק בגלל מה שאדוני היושב ראש אמר. שלב ההפקדה הוא מאוחר לשלב ההחלטה על ההפקדה והוא מאוחר בהרבה לשלב ההגשה ולכן אין בו צורך. לכן פשוט אין בו צורך כי אם אפשר לעשות את זה בשלב ההגשה או ההחלטה להפקדה אז אפשר לעשות - - -
היו"ר ווליד טאהא
¶
דרך אגב, איך שאתה הסברת, זה לא כל-כך ברור עד שאני התחלתי לשאול שאלות. אז אוקי, תציין את זה, בבקשה.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד)
¶
אני לא שואל אותך לגבי הטכניקה המשפטית. אני שואל אותך לגבי הנפקות של מה שכתוב. החלפת פסקה 1 מדברת על כל המקרים.
בנימין ארביב
¶
נכון. אני אסביר שוב. יש הסכמה אז אולי חבל על הזמן אבל אני אסביר. אם הנוסח יישאר כך, זה אומר שתכנית שמופקדת לא יחולו התנאים.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד)
¶
אני מבין מה שאמרת. לכן, אדוני היושב ראש, אם הנוסח הקודם מכסה את כל קשת המקרים, למה להביא את הנוסח החדש?
היו"ר ווליד טאהא
¶
למען האמת, מהותית הכול קשקוש. אבל בסדר, אין בעיה. ההערה מקובלת. זה שהופקד עבורו תכנית הוא נמצא גם בתיקון העכשווי? תודה הרבה. אז הנה, כל הטענות על נושא חדש אין אותן. אתה מבין איך זה קורה? זה המצב.
אורית מלכה סטרוק (הציונות הדתית)
¶
אני רוצה לשאול. בפסקה 1 כפי שהיא קיימת היום, יש קו תאריך או אין קו תאריך? כלומר, קו התאריך שאתם שמתם של חוק קמיניץ הוא נמצא במתווה, הוא לא נמצא בפסקה 1. עכשיו אם אתם מבטלים את המתווה ואתם משאירים את פסקה 1 בלי קו תאריך - - -
היו"ר ווליד טאהא
¶
אם אנחנו מבטיחים את זכותו של אדם שכבר הוגשו עבורו מזמן תכניות, שהוא יהיה בתוך הקטגוריה, הכול בסדר. אז מישהו התבלבל בהבנה. אני לא למדתי משפטים אז אני פחות - - -
אורית מלכה סטרוק (הציונות הדתית)
¶
אני רוצה לשאול. אם יש תכנית שהופקדה ואתה אומר שהיא נכנסת בתוך גדרי החוק, אבל אין בה בנייה עדיין. הפקידו אותה אבל לא בנו.
היו"ר ווליד טאהא
¶
בני, אני מבקש ממך, אתה לא מקשיב לשאלות שאני לא מאשר. אתה תמשיך עם ההערות שלך. בוא נראה את ההערה השנייה.
היו"ר ווליד טאהא
¶
חברת הכנסת, אל תנהלי את הדיון. אם את רוצה לשאול, תבקשי דרכי. אם אני לא מאפשר לך את לא שואלת, תודה. תמשיך.
בנימין ארביב
¶
ההערה השנייה אני מניח שהיא מוסכמת. הנוסח שהוקרא זה "שבנייתו הסתיימה". אנחנו מבקשים לוודא, כמו שכתוב בצווים ובמתווה, שלא יהיו תוספות בנייה אחרי התאריך הזה, אחרי 1.1.2018. זאת אומרת, לא רק שבניית המבנה המקורי הסתיימה אלא גם לא היו תוספות מאוחרות אחרי 2018.
היו"ר ווליד טאהא
¶
זאת טענה לנושא חדש אבל מקובלת. אתה רואה? זה לא פוליטי. אני לא קופץ כמו אלה שחושבים שאני מנהל אירוע פוליטי.
בנימין ארביב
¶
הנושא השלישי קשור לתכנית איחוד וחלוקה. פה אני רק מבקש להסביר טיפה בפירוט. בכל מה שנוגע לתכנית שניתן להוציא מכוחה היתרי בנייה, אז זה בסדר גמור. זאת אומרת, תכנית שאחרי שהיא תאושר ניתן יהיה להוציא מתוכה היתרים, אנחנו מסכימים.
בכל מה שנוגע לתכנית שגם אחרי שהיא תאושר יהיה צורך בתכנית נוספת לאיחוד וחלוקה, מובן שלוחות הזמנים שנקבעו פה בהמשך, שזה הגשת בקשה להיתר בתוך 3 חודשים או 6 חודשים ממועד אישור התכנית - - -
בנימין ארביב
¶
אני כרגע לא מדבר על 3 או 6, כבר נגיע לזה. אני רק מדבר על מה שכתוב פה "לעניין זה יראו תכנית המותנית באישור תכנית איחוד וחלוקה כתכנית שניתן להוציא מכוחה היתרים". המשמעות היא, שהתכנית שהוגשה או שהוחלט הפקיד אותה, גם אחרי שהיא תאושר, לא ניתן יהיה להוציא היתרים מכוחה. ניתן יהיה להוציא היתרים רק בכפוף לתכנית חדשה נוספת שעדיין לא הוגשה שתהליך האישור שלה יכול לקחת שנים.
לכן אנחנו מבקשים את העניין הזה להוציא מהחוק. הוא יישאר במתווה.
בנימין ארביב
¶
1אא. כתוב: "לעניין זה יראו תכנית כאמור המותנית באישור תכנית איחוד וחלוקה או באישור תשריט חלוקה כתכנית המקיימת הוראות פסקת משנה זו". זאת אומרת, שגם אם יש צורך בתכנית נוספת מעבר לתכנית - - -
היו"ר ווליד טאהא
¶
רגע, בוא נחזור להתחלה. הוגשה תכנית, שזה התנאי של הגשה מפורטת כאשר יש כוללנית. הוגשה תכנית ועכשיו מה אתה אומר בעניין הזה? שים אותי בקונספט המקצועי.
בנימין ארביב
¶
אני ממקד. צריך שהתכנית הזאת שהוגשה שתואמת לכוללנית. אם התכנית הזאת תאושר ניתן יהיה להוציא היתר בנייה מכוחו.
בנימין ארביב
¶
כן, כן, אבל צריך שהתכנית שהוגשה היא סוג תכנית כזאת שאחרי שהיא תאושר ניתן יהיה להוציא היתר בנייה מכוחה. אבל מה שמופיע פה זה שגם אם התכנית הזאת תאושר, לא ניתן יהיה להוציא היתר בנייה מכוחה ויהיה צורך בתכנית נוספת, תכנית חלוקה, לפני שניתן יהיה להוציא היתר בנייה. זה בעצם אומר שהשלב שעד הוצאת ההיתר יכול לקחת לא כמה חודשים אלא כמה שנים, כי התכנית לאיחוד וחלוקה עדיין לא הוגשה בכלל. בעניין הזה אנחנו מוצאים קושי להכניס את זה לחוק. אנחנו מבקשים שזה יישאר במתווה וזה יהיה בכפוף לשיקול דעת.
תומר רוזנר
¶
לא, דווקא הוא מאוד מדויק. בעיקרון, יש בהליך התכנון לעיתים נדרשת פעול קניינית לאיחוד כל החלקות הקיימות וחלוקתן מחדש למגרשים, כאשר עושים סדר בבעלויות של אותם מגרשים. זה נקרא "תכנית איחוד וחלוקה". מפרידים לצרכי ציבור, אומרים זה המגרש שלך וזה המגרש שלך, מה שקודם לא היה. זה נקרא תכנית איחוד וחלוקה.
לעיתים קרובות עושים תכנון של המגרשים מבלי להתייחס לנושא הקניני, למי שייכת איזו קרקע, כי הנושא הזה הוא מאוד מורכב וכפי שנאמר הוא לוקח הרבה זמן. לכן, גם אם יש תכנית מפורטת, עדיין אי-אפשר להוציא את ההיתרים מכוחה, כאשר יש צורך בתכנית איחוד וחלוקה. במקרה אחר זה גם נקרא גם "תשריט חלוקה". זאת פעולה דומה שנעשית לאו דווקא במסגרת תכנית אבל זאת אותה מהות של פעולה.
במתווה הקיים של שר הפנים, כפי שהוא קיים היום, תכנית מפורטת נחשבת כתכנית שאפשר לפעול לגביה לפי המתווה, גם אם עדיין נדרשת תכנית איחוד וחלוקה. זאת אומרת, המשמעות של מה שאמר מר ארביב, היא נסיגה בעצם מהמתווה הקיים. בעצם, תכניות מפורטות שיוגשו לא יקדמו את נושא החיבור לחשמל כי שמבקשים בהצעת החוק.
תומר רוזנר
¶
אלא תידרש תכנית נוספת, שכפי שנאמר, הכנתה תארך במקרה הטוב שנים מועטות ובמקרה הפחות טוב היא יכולה לקחת שנים רבות ואפילו עשור.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
תומר, למה בנוסח שהפצתם עכשיו הורדתם את המילה "מפורטת" שהופיעה בנוסח הקודם?
תומר רוזנר
¶
המשמעות היא, שבמתווה הקיים רואים כתכנית שנדרשת כתכנית שעדיין אפשר להוציא לגביה את הצו ולחבר לחשמל. כאן מבוקש בעצם לחכות עד שתהיה תכנית איחוד וחלוקה או תשריט חלוקה, שזה הליך שעלול לקחת שנים ועצם הגשת התכנית לא תקדם את האפשרות לחבר.
לשאלתו של חבר הכנסת סמוטריץ', אני רק אענה בקצרה. הנוסח המקובל בחוק התכנון והבנייה שמאפיין תכנית מפורטת, היא תכנית שניתן להוציא מכוחה היתרי בנייה ולכן השתמשנו בנוסח הזה.
תומר רוזנר
¶
אם היתה נכתבת המילה תכנית מפורטת זה היה ברור וכך גם הפרשנות שניתנה, שבעצם מבטא את אותו דבר.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
את זה הבנתי. בהינתן שאתה מגדיר תכנית שניתן להוציא מכוחה היתר בנייה ואם בלי איחוד וחלוקה אי-אפשר להוציא היתר בנייה?
תומר רוזנר
¶
המילה תכנית מפורטת לא מבהירה באמת באיזה עניין אנחנו עוסקים ואז היתה מתעוררת שאלה פרשנית מה היא תכנית מפורטת לעניין זה. להבנתי וכפי שהיה גם בנוסח הקודם של החוק, היו מפרשים את זה כתכנית שניתן להוציא מכוחה היתרי בנייה, או תכנית שנדרשת לגביה עדיין תכנית איחוד וחלוקה או תשריט חלוקה. זאת הפרשנות המקובלת ולכן אנחנו - - -
היו"ר ווליד טאהא
¶
אני מבין שאתה שואל שאלות ובכל זאת אני אומר לך שתכתוב את ההערות שלך ותרכז אותן לזכות דיבור. אבל בינתיים - - -
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
התחושה היא שאתם עושים משא ומתן ביניכם בתוך הקואליציה ואנחנו פה פיקטיביים. לא נתתם קובץ עקוב אחר שינויים - - -
היו"ר ווליד טאהא
¶
בני, שאלתי שאלה. למה נסוגים מהעניין הזה? מה קרה? אתה מודה שהבקשה הזאת זה נושא חדש?
בנימין ארביב
¶
אני אדייק. כמו שתומר אמר, גם בנוסח המקורי שעבר בטרומית כתוב "תכנית מפורטת". לעמדתנו, אם היה כתוב "תכנית מפורטת" ספק רב אם ניתן היה להחיל את החוק הזה אם נדרשת תכנית נוספת לאיחוד וחלוקה. אני מזכיר שבנוסח הקיים של החוק אין את המילה תכנית מפורטת. יש שם ניסוח אחר, מעורפל קצת יותר. לכן מבחינתנו, התוספת הזאת היא תוספת לעומת הניסוח של החוק בטרומית.
אנחנו מסכימים שזה מופיע במתווה.
היו"ר ווליד טאהא
¶
אז נוסח של קריאה בטרומית. למה אתה כל הזמן משווה. מה יש שם? תסביר את הסוגיה הספציפית. אם הסוגיה פוגעת במהות החוק, אני דוחה אותה.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
רגע, כדאי שתעדכן עם השרה שקד כי בינתיים הם מכופפים אותה מאחורי הקלעים. אז תעשה הפסקה קצרה.
היו"ר ווליד טאהא
¶
חבר הכנסת שלמה קרעי, בבקשה. אתה מדבר עם איש מקצוע. הוא לא נכנס לשטויות שלי ושלך וגם לא של השרה. תן לו לדבר מקצועית, בבקשה.
בנימין ארביב
¶
הבקשה של שרת הפנים שהמילים "לעניין זה" לא יופיעו בחוק עצמו אלא יישארו במתווה. זה לא אומר שלא ניתן יהיה לאפשר את זה. נמצא את הניסוח.
היו"ר ווליד טאהא
¶
אתה מבין? אתם טוענים לנושא חדש. מאשימים אותנו ואתם טוענים לנושא חדש. מישהו יודע להתנסח כי אנחנו צריכים להצביע על נוסח?
בנימין ארביב
¶
אני לא חושב שיש בעיה בניסוח, אני רק רוצה להסביר את המהות עוד חצי דקה ברשותך.
כמובן שכל הצו הזה הוא סמכות של שר הפנים. המשמעות היא ששר הפנים יוכל לשקול במסגרת שאר השיקולים שלו את העובדה האם התכנית שהוגשה ניתן להוציא מכוחה היתרי בנייה אחרי שהיא תאושר, או שיש צורך - - -
היו"ר ווליד טאהא
¶
יש תכנית כוללנית מפורטת, ערבות. אלו התנאים הקריטיים המהותיים. הוא צריך לראות שהם התקיימו או שהוא צריך לשקול?
בנימין ארביב
¶
לא, לא. זה תנאי סף. כל התנאים שנקבעו בחוק זה תנאי סף. גם אם התנאים האלה התקיימו, יש לו שיקול דעת. במסגרת שיקול הדעת של השר, הוא יבחן גם את השאלה האם להחיל את הצו גם אם יש צורך בתכנית נוספת לאיחוד וחלוקה, בהתחשב בפרק הזמן שנדרש לאישורה. זאת אומרת, הוא יוכל להגיד שהשיקול הזה מצדיק או לא מצדיק את מתן הצו.
זאת אומרת, העובדה שגם אחרי שתאושר התכנית המאושרת לא ניתן יהיה להוציא היתרים מכוחה אלא תידרש נוספת של איחוד וחלוקה, זה שיקול שהשר ישקול אותו לפני מתן הצו. זאת הבקשה בהקשר הזה.
היו"ר ווליד טאהא
¶
אני רק מבהיר כדי שאת תביני שהטענות על שינויים הם הפוכות. זה בניגוד מוחלט למה שאת קפצת עליו.
יוראי מצלאוי
¶
אתה אומר נסיגה ואני אסביר למה זה לא נסיגה. זה היה כתוב במתווה הקודם. כל מה שאנחנו מתנגדים אליו זה להכניס את האמירה הזאת לתוך החוק. היא תישאר במתווה כפי שהיה קודם.
היו"ר ווליד טאהא
¶
לא, לא. אם יש פה ניסיון לרוקן את החוק מתוכן, אני לא אתן יד. לא משנה מה העמדה שלך, אבל אם יש פה ניסיון לרוקן את החוק מתוכן, אני לא נותן לזה יד.
יוראי מצלאוי
¶
אני רק אולי אסביר את המשמעות. בגלל שזה עניין, כפי שהסביר בני, של שיקול דעת השר, אז אנחנו חושבים שנכון להשאיר את זה במסגרת המתווה כפי שהיה עד היום. זאת העמדה.
בנימין ארביב
¶
לא. אני ממשיך.
הערת ניסוח שדיברנו אתמול עם תומר. סעיף ב(2) כתוב "בעל עניין בקרקע". פירטו פה הוועדה המקומית, הרשות המקומית או מי שיש לו עניין בקרקע, צריך לכתוב גם בעל קרקע או למצוא את הניסוח המתאים. זאת הערת ניסוח, אני לא מתעכב על זה.
בנימין ארביב
¶
בסעיף 1ב יש לנו מספר הערות.
בנוסח שבפניכם כתוב "הוועדה המחוזית תחווה דעתה לעניין הבקשה בתוך 30 ימים מיום שנמסרה לה. לא חיוותה הוועדה המחוזית את דעתה עד תום המועד, יראו אותה כאילו המליצה לשר להיענות לבקשה". משרד הפנים מתנגד לאמירה הזאת. לכל היותר, אפשר לכתוב שאם לא המליצה בתוך המועד אז לא תידרש חוות דעתה וניתן יהיה להמשיך הלאה ללא. אבל להשמיט מהחוק את המילים "שאם לא" - - -
בנימין ארביב
¶
דבר נוסף שתומר אמר אני רק חוזר ומדגיש את זה. ה-30 יום שכתובים כאן הם אחרי ה-45 יום שיש למתכנן המחוז ואחרי שפנו אליהם. זאת אומרת, כל סעיף 1ב הוא אחרי שמתקיים הסעיף הקודם. תומר אמר את זה.
היו"ר ווליד טאהא
¶
אני לא ראיתי, בחיי לא ראיתי. אולי תעביר לי את זה בהודעה כי לא ראיתי.
מה אתה מציע להחליף, בני?
בנימין ארביב
¶
לכל היותר, אם היא לא חיוותה את דעתה, רשאי שר הפנים לחתום על הצו גם ללא התייחסות של הוועדה המחוזית, לכל היותר.
היו"ר ווליד טאהא
¶
עזוב מה כתוב פה. מה אתה מציע כדי שהוועדה תכבד את המעמד ותיענה לפניות? מה צריכים לעשות?
היו"ר ווליד טאהא
¶
למה הגוף המקצועי שצריך לכוון את השר, כי השר לא יושב - - -
את שמה לב שיש לך שני קריאות.
היו"ר ווליד טאהא
¶
אני קורא לך בפעם השלישית, בבקשה. יש לך את ההפקה, יש לך את הסרטון, יש לך את כל מה שרצית.
היו"ר ווליד טאהא
¶
אם אתם חושבים שזה לסובב מישהו על האצבע, אוי ואבוי לערכים. אוי ואבוי לערכים שלך ושלו ושל כל אחד שחושב כך.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
ווליד, הערה אחת שאני נתתי פה בשני דיונים ארוכים שהיינו, אחת שהתייחסת אליה ברצינות, שקלת אותה, שאתה נותן עליה תשובה.
בנימין ארביב
¶
אנחנו לגמרי מסכימים. אני לא חושב שזה יקרה שוועדה מחוזית לא תעביר את עמדתה לשר בתוך 45 יום מיום שפנו אליה. באמת אני לא חושב שזה יקרה ואם זה יקרה זה באמת לא בסדר. גם מנהל התכנון יעביר את ההנחיות במידת הצורך. אין על זה שום מחלוקת.
אנחנו מבקשים מה שאמרתי קודם, שלא יראו אותה כאילו המליצה. זאת אמירה שלדעתי גם - - -
בנימין ארביב
¶
אפשר גם לא להגיד כלום. אפשר להגיד שהיא תידרש ותעביר את עמדתה תוך 45 ימים. כמו שאדוני אמר, חזקה שזה יקרה. אם זה לא יקרה, ברור שהדבר הזה לא אמור לקרות. זה לא קשור לשאלה מה קורה אם וכאשר היא לא תעביר את עמדתה באותו מקרה חריג ונדיר שספק אם יקרה.
היו"ר ווליד טאהא
¶
אין לי בעיה לכתוב את ההיפך. מבחינתי, לא חיוותה, היא לא מאשרת.
למה אני אומר את זה? כדי באמת לכבד את החוק. לא יכול להיות שוועדת תכנון שצריכה לומר לנו שמתקיימים התנאים לגבי עמידה בתנאים, יעברו 45 יום והיא לא תחווה את דעתה המקצועית בעניין. באמת, אנחנו מכבדים את המחוקק או לא מכבדים את המחוקק?
בנימין ארביב
¶
אני רק מקריא. יש מקומות אחרים בחוק שזה כתוב כך: "לא הועברה חוות דעת בתוך המועד, לא תידרש חוות הדעת".
בנימין זאב בגין (תקווה חדשה)
¶
לשאלת היושב-ראש, כמה זמן התהליך הזה אורך בדרך כלל, כדי שנדע מה מקובל בשדה הזה של הפעולה?
בנימין ארביב
¶
אדוני שואל על התייחסות הוועדה המחוזית. אנחנו לא מכירים שום בעיה בהקשר הזה. אני לא חושב שוועדה מחוזית לא תעמוד ב-45 ימים. אני אומר את זה באופן ברור.
היו"ר ווליד טאהא
¶
תומר מציע, בני, שבעבור 45 ממסירת החומר לוועדה, אז פוסחים. "לא חיוותה הוועדה המחוזית את דעתה עד תום המועד האמור, יראו אותה כאילו המליצה" אז לא יראו אותה כאילו המליצה ושר הפנים יחליט בבקשה שהוגשה לו.
תומר רוזנר
¶
לא מוחקים. הוא רוצה להחליף את המילים "יראו אותה כאילו המליצה" בכך שלא יידרש השר לצורך בהמלצה שלה לשם קבלת החלטה.
בנימין ארביב
¶
ההערה השלישית בסעיף הזה. הסעיף "שר הפנים יחליט בבקשה שהוגשה בתוך 60 ימים". שרת הפנים מבקשת להוריד את הסעיף הזה. אין מקום לקצוב לשר לוחות זמנים בחקיקה. השר יידרש לזה כמו כל נושא אחר.
היו"ר ווליד טאהא
¶
אני מכיר גם סנקציות, אני מכיר הרבה דברים. אבל אני שואל, כמה 60? 90? 120? כמה רוצה השר כדי שיחליט?
בנימין ארביב
¶
כבר משרד האוצר ירחיב בעניין הזה, אבל מי שרשאי להגיש בקשה להיתר, זה מדבר על זהות מי שרשאי להגיש בקשה לחיבור. זאת אומרת, מבחינתנו בהתאם לתקנות הרישוי, זה גם בנוסח שכתוב פה, זה בעל זכות במקרקעין או מי שרשאי להירשם כבעל זכות במקרקעין ולא משהו מעבר לזה. כבר חברי ממשרד האוצר ירחיב בעניין הזה.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
אבל קודם היה פה דיון בשאלה האם תכנית איחוד וחלוקה מעכבת, נחשבת שצריך תכנית נוספת או לא?
בנימין ארביב
¶
הפסקה הראשונה פה עוסקת בזהות מי שרשאי להגיש בקשה לחיבור, מי זה. לא כל אחד רשאי להגיש בקשה לחיבור, צריך שיהיה לו איזה מעמד. המעמד שהחוק מציע פה זה שמי שרשאי לבקש את החיבור זה אותו אחד - - -
בנימין ארביב
¶
כן. אנחנו מסבירים מה כתוב פה. אנחנו מבהירים מה כתוב פה ומשרד האוצר ישלים. מי שרשאי להגיש בקשה להיתר לפי תקנות הרישוי, תקנה 26, זה בעל זכות במקרקעין. מבחינתנו בעל זכות במקרקעין גם בתקנות הרישוי וגם כאן זה או מי שרשום בפנקסי המקרקעין או מי שרשאי להירשם בפנקסי המקרקעין כמו זכות חוזית או כמו יורשים. אבל מי שאין לו מעמד כזה לא יכול להגיש בקשה להיתר וגם הוא לא יוכל להגיש את הבקשה לחיבור.
עמית שטאובר
¶
אני סגן היועץ המשפטי במשרד האוצר.
אנחנו כמובן רוצים להקטין את החשש והבנתי שגם היושב-ראש דיבר על זה בדיונים הקודמים, שיהיה כאן חיבור שנבנו על קרקע מדינה או מקרקעי ציבור אחרים. לאור העובדה שיש אי אלו שינויים בין הצעת הנוסח של הצעת החוק שעכשיו מונחת לבין הצעת החוק שעברה בטרומית, אז אנחנו רוצים לדייק. בסעיף הזה, אותו סעיף שבני דיבר עליו, "הבקשה הוגשה על-ידי", זה צריך להיות מישהו בעל זכות במקרקעין וקיבל את הסכמת הבעלים. אנחנו נמצאים בשלב תכנוני מאוד מאוד מוקדם. כמו שנאמר כאן, אין עדיין איחוד וחלוקה וזה שלב הגשת התכנית. אנחנו רוצים לצמצם ולוודא שכמובן אין בנייה על מקרקעי ציבור.
היו"ר ווליד טאהא
¶
יש הבדל בין מגיש הבקשה להיתר. מגיש הבקשה להיתר הוא זה שיש לו זכות לבנות. מה הקשר לבעלות על המקרקעין? ברור, אם זה מנהל או לא, אז הוועדה לא תיתן אישור.
עמית שטאובר
¶
לפי מה שאני מכיר, היום המתווה דורש הוכחת בעלות ודורש הסכמת בעלים. לכן, אם מעגנים בחקיקה את המתווה אז צריך ללכת - - -
היו"ר ווליד טאהא
¶
כן, אבל הוא לא בא למצוא פתרון לבעיות של החברה הערבית, המתווה הקיים. על כן אף אחד לא ישתמש בו.
מה אני טוען? אם אתה לא מבין את הבעיות שלי, אתה גם לא תדע לתת לי פתרונות. יש מגיש הבקשה להיתר שזה בעל הבית, בעל הדירה. אז מה הקשר של בעלות על הקרקע, עם כל הבעיות של הבעלויות על הקרקע בחברה הערבית?
עמית שטאובר
¶
כמו שאתה שם לב, אני לא מעיר לגבי החלק התכנוני שקשור לחיבור לחשמל. אבל בסוף יש מציאות פיזית. נאמר לי גם על-ידי חבריי שבדיונים הקודמים היושב-ראש הבהיר שאין שום כוונה לחבר מבנה שמחזיק בו מישהו שלא כדין. לכן חשוב מאוד, המתווה היום כולל הסכמת בעלים. הוא כולל, זה לא משהו שאני ממציא וזה לא שמשרד האוצר מגיע עם משהו חדש. המתווה כולל צורך בחתימה על הסכמת בעלים.
גם תקנות הרישוי, תומר מכיר את זה. רק בלילה עבדנו על הדברים האלה וכמובן שהייתי מעדכן גם אותך וגם את תומר. גם היום בתקנות הרישוי, סעיף 36 דורש הסכמת בעלים ודורש גם לאפשר לבעלים להתנגד.
אין שום בעיה וכך גם הבנתי את הדברים ונראה שכך חבריי האחרים הבינו את הדברים, גם ברמ"י וגם במנהל התכנון, שכמובן לא היתה כאן שום כוונה לתת לחבר לחשמל קרקע שהיא מקרקעי ישראל.
היו"ר ווליד טאהא
¶
אז אתה יכול להכניס סעיף ברור בעניין הזה, ששטח מריבה על הקרקע, בין אם זה רמ"י או כל גוף אחר, זה יוחרג. הסעיף הזה יכול לנטרל את כל הסיור.
עמית שטאובר
¶
אז בדיוק לכיוון שאתה הולך, בגלל שמבחינתנו זה חוק תכנוני באופיו אבל בסוף יש גם מציאות פיזית, אנחנו נרצה סעיף שמירת דינים, שכמובן מציין שאין בחוק הזה כדי ליצור איזו זכות קניינית חדשה. כמובן שהוא לא גורע מזכויות המדינה לפי חוק מקרקעי ישראל או כל דין אחר שחל על מקרקעי ציבור. זה הכיוון.
בעניין של הגשת הבקשה להיתר, מה שכתוב עכשיו לא מספיק. צריך להסביר בצורה מפורשת שיש כאן הסכמת בעלים.
היו"ר ווליד טאהא
¶
אמרתי ואני חוזר ואומר. להוציא את הפוליטיקאים שבאים לספר סיפורים, לא משנה אם הם מהקואליציה או האופוזיציה, אני נצמד לעיקרון התכנון. כוללנית מפורטת והתחייבות האזרח לשלם את ההיטלים. כל השאר פוליטיקה זולה.
איך עושים את זה בתוכו? שומרים על המהות ומכניסים כל סעיף שצריך. אבל לא הופכים כל אות, מספר ומילה לסוגיה פוליטית.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
לא הבנתי, מה שאתה מסכים הוא מקצועי ומה שלא אתה לא מסכים הוא פוליטי?
בנימין ארביב
¶
חס וחלילה.
אני אעשה את זה יותר מהר, ברשותך. בסעיף קטן א(2), "המבקש התחייב כי יגיש בקשה בתוך 6 חודשים". אנחנו מבקשים שזה יישאר 3 חודשים כמו שהיה במתווה.
היו"ר ווליד טאהא
¶
אמרתי וחזרתי על זה אלף פעם, שיש כאלה שנלחמים על אות ומספר והתכוונתי כמובן. מה ההבדל שלושה או שישה?
בנימין ארביב
¶
אני אסביר. זה היה גם במתווה וגם במצבים. זה גם בהמשך למשפט שאני אגיע אליו. רוצים להראות שהכוונה היא רצינית. הממשלה באה לקראת ומחברת באופן - - -
היו"ר ווליד טאהא
¶
כוונה רצינית. במקום אחד לא רוצים לציין שום יום כי שם לא רוצים לחבר. אבל פה בוא נראה איך רוצים להראות כוונות רציניות. תמשיך.
בנימין ארביב
¶
בסדר. אז הבקשה היא שזה יהיה שלושה חודשים.
בסיפה, בהמשך גם לשאלתו של חבר הכנת בגין, "יפעל להוצאת ההיתר כאמור בתוך שנה מיום אישור ככל שהדבר בשליטתו וישקיע את מירב המאמצים".
שוב, האמירה הזאת - - -
בנימין ארביב
¶
לא. עוד מעט נגיע לחילוט הערבות אם הוא לא ישלם. הוא הגיש בקשה להיתר, הוא ממתין להחלטה בבקשה ולפירוט החיובים ואם הוא לא ישלם את זה יחלטו לו את הערבות. זה הסעיף הבא. אם הוא לא ישלם את פירוט החיובים - - -
בנימין ארביב
¶
המצב השני שיחלטו לו את הערבות, שגם אם הוא הגיש בקשה להיתר במועד ופירטו לו את החיובים שכבר נגיע אליהם והוא לא שילם את פירוט החיובים, גם פה יש פער. אם כתבתם 6 חודשים ואנחנו מבקשים שגם שם זה יהיה 3 חודשים.
בנימין ארביב
¶
לא, לא, תשלום החיובים מרגע שהומצאה לו דרישת תשלום. זאת אומרת, הוא הגיש בקשה להיתר. רשות הרישוי דנה בה, החליטה בה ופירטה לו את החיובים, היטל השבחה, אגרות בנייה, מה שצריך לפי החוק, לפי 145ד'.
בנימין ארביב
¶
ב-2 זה 3 חודשים. בסיפה, אם זה יישאר בחוק, במקום שנה זה יהיה חצי שנה אבל ספק אם בכלל זה צריך להישאר בחוק.
אני עובר לפסקה 3.
בנימין ארביב
¶
לא. אם היה לזה שיניים אין שום בעיה אבל מה המשמעות של האמירה הזאת? אין חילוט ערבות בהקשר הזה. גם לא כל-כך ברור מה זה בשליטתו, מה זה מאמצים.
תומר רוזנר
¶
נוריד את זה מהחלק השני, אין בעיה. אפשר להוריד את זה. אני חושב שזה נכון כן לדרוש ממנו הצהרה - - -
בנימין ארביב
¶
מאוד חשוב שזה יהיה בצווים אבל אני לא בטוח שהמקום של זה בחקיקה ראשית. מבחינתנו להשאיר ברישה במקום 3 יהיה 6 והסיפה פשוט למחוק אותה. זה ייקבע במתווה ובצווים.
היו"ר ווליד טאהא
¶
אתה יודע, הנוסח הזה פורסם שבוע שעבר ובאים בטענות. מדברים הרבה על מתווה שאיננו אז איך יכול להיות?
בנימין ארביב
¶
אני אשתדל למהר.
פסקה 3: "המבקש צירף לבקשתו ערבות בנקאית לטובת הוועדה המקומית להבטחת תשלום החיובים כמשמעותם ב-45(ד)(1)". זאת הערת נוסח אבל היא הערה חשובה. הבטחת תשלום החיובים שהוא היה חב בהם לו ניתן היתר למבנה שלגביו מבוקש החיבור. אני מניח שזאת היתה הכוונה.
בנימין ארביב
¶
"לעניין הערכת שיעור החייבים כאמור, יראו את התכנית שהוצעה ואת תאריך הגשתה כתכנית שאושרה במועד האמור". הם מבקשים לתקן. שוב, אני לא חושב שיש על זה מחלוקת. לעניין הערכת היטל השבחה זה רלוונטי. אז לעניין הערכת היטלה השבחה כאמור, יראו את התכנית אבל לעניין שאר החיובים זה כמו שאמרתי קודם, החיובים יהיו "לו ניתן ההיתר". זה תיקון טכני אבל הוא חשוב בנוסח.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
אתם יכולים להסביר את ההערה הזאת? שאלתי פעם קודמת על מס שבח. מה בסיס החישוב? סליחה, על היטל השבחה.
היו"ר ווליד טאהא
¶
לא, לא נחזור לזה. הוא ישלם את מה שמשלם כל אזרח שמוציא היתר לפי טופס 4, נקודה. שום דבר אחר לא.
היו"ר ווליד טאהא
¶
מי שיש לו טענות עליו בעניין אחר מוזמן לגשת לתביעה נגדו, אבל בעניין הזה ספציפית לצורך חיבור לחשמל זה היטלים שמשלם אדם שמוציא היתר לבנייה.
בבקשה בני.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
אז לא הבנתי את ההערה השנייה שלך. מה אתה רוצה לנסות מהנוסח שפה ומה המשמעות של זה?
בנימין ארביב
¶
מה שכתוב פה, "לעניין הערכת שיעור החיובים כאמור, יראו את התכנית שהוצעה ואת תאריך הגשתה כתכנית שהוגשה במועד האמור". זה לא לעניין הערכת החיובים, זה לעניין הערכת היטל השבחה, כי רק לעניין - - -
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
מה זה המועד האמור? כתוב "יראו את התכנית שהוצעה ואת תאריך הגשתה כתכנית שאושרה במועד האמור".
תומר רוזנר
¶
במועד הגשתה. עושים פה פיקציה, אוקי? כשאתה מוציא היתר בנייה אתה משלם את היטל ההשבחה לפי מועד התכנית האחרונה שאושרה באותו מקום. פה אין תכנית שאושרה אלא התכנית עדיין מוצעת, אבל הם עושים פיקציה כאילו רואים אותה כתכנית שאושרה באותו מועד שהגישו אותה לצורך חישוב היטל ההשבחה.
בנימין ארביב
¶
הערה נוספת: הערבות תהא ניתנת לחילוט. אנחנו מבקשים לתקן. זה לא תהא ניתנת לחילוט, הערבות תחולט. זה מה שכתוב בצווים. אין פה שיקול דעת אם לחלט.
בנימין ארביב
¶
אני רק אסביר לחבר הכנסת סמוטריץ'. זה מופיע גם בצווים וגם במתווה. כיוון שצריך לתת ערבות, צריך לחשב את שיעור הערבות. עיקר החבות זה היטל השבחה. יש גם אגרות בנייה והיטלים כי זה חלק מהחיובים אבל בעיקר זה היטל השבחה.
איך לחשב היטל השבחה על תכנית שלא מאושרת? היטל השבחה לפי החוק, מחשבים את עליית ערך הקרקע בין תכנית קודמת לתכנית מאושרת. אז אומרים שיראו את התכנית המוצעת כאילו היא אושרה.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
הוא ישלם את עליית שווה הקרקע מחקלאות למגורים, כאילו התכנית של המגורים כבר אושרה.
בנימין ארביב
¶
"הערבות תהא ניתנת לחילוט". אנחנו מבקשים שהערבות תחולט ולא ניתנת לחילוט כי אין פה שיקול דעת.
בנימין ארביב
¶
מתי הערבות תחולט? כתוב פה "אם המבקש לא יגיש בקשה להיתר כאמור בפסקת משנה 2". זה מצב אחד. שוב, אני מזכיר שפסקת משנה 2 מדברת על 6 חודשים ואנחנו מבקשים 3 חודשים. קרי, אם הוא לא יגיש בקשה להיתר בתוך 3 חודשים ממועד אישור התכנית אז יחלטו לו את הערבות. זה המצב הראשון.
המצב השני, או לא ישלם את מלוא החיובים לפי דרישה שתומצא לו בקשר עם מתן ההיתר בתוך 6 חודשים ממועד הוצאתה". גם פה אנחנו מבקשים, כמו שהיה בטרומית, בתוך 3 חודשים ממועד הוצאתה. אין סיבה לתת יותר מ-3 חודשים בשני המצבים.
בנימין ארביב
¶
אני עובר להערה האחרונה. "הערבות תאושר למבקש אם שילם את החיובים במועד האמור כשהתכנית שהוצעה או הבקשה להיתר לא אושרו". פה בעצם נכתבו שלושה מצבים. המצב הראשון: אם שילם את החיובים במועד האמור, זה בסדר גמור. ברור שבמצב כזה יחזירו לו את הערבות.
בנימין ארביב
¶
אם הוא שילם, אז כמובן שיחזירו לו.
המצב השני והשלישי. או שהתכנית שהוצעה או הבקשה להיתר לא אושרו. אנחנו מתנגדים למה שכתוב פה. כמובן שהערבות תושב רק אם החיבור נותק. זאת אומרת, אם הבקשה להיתר או התכנית - - -
היו"ר ווליד טאהא
¶
לא. אתה אומר שגם אם התכניות נדחו והוא התחבר לחשמל, אין קשר, לא צריך להחזיר לו. נכון? גם אם לא הוציא היתר.
תקשיב מה אני אומר. הוא משלם עבור ההיתר, לא עבור החיבור לחשמל. אתה אל תבלבל וגם בני לא יבלבל. הוא ישלם עבור ההיתר. אז מדינת ישראל עד עכשיו הענישה אותו גם בחיבור החשמל בגלל ההיתר. אז הוא ישלם על ההיתר.
אתה אומר, בני, שאתה לא נותן לו היתר כי לא הגעת לשלב הזה ובכל זאת הוא ישלם את מלוא הסכום עבור ההיטל.
היו"ר ווליד טאהא
¶
את זה הבנו. מתי הוא משלם? רגע, זה נושא אחד. הנושא השני, כל אדם שמוציא היתה בנייה משלם היטלים.
היו"ר ווליד טאהא
¶
אנשים שומעים אותך, מבינים אותך. אתה כמובן מייעד את זה רק לערבים. כדי שלא לעשות לך עוול, זה רק לערבים, נכון?
בנימין ארביב
¶
אני אסביר. יש פה שני מצבים שלדעתי האישית צריך לדבר עליהם בנפרד. בוא נתמקד יותר במצב שהתכנית נדחתה. אפשר לחבר את זה - - -
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
או שנדחתה או שהמבנה הזה ספציפי בסוף יצא מחוץ לתחומי התכנית לבנייה. היא אושרה אבל הבית הזה לא מתאים.
בנימין ארביב
¶
זאת אומרת, אם התכנית שאפשרה את החיבור של המבנה נדחתה, אז צריך לנתק לו. אגב, זה לא משהו חדש, זה מופיע בכל הצווים. בכל הצווים כתוב שאם התכנית תידחה ישיבו לו את הערבות וינתקו את החיבור כי זה מה שצריך להיות. יתרה מזאת, כתוב שהצו בתוקף כל זמן שהתכנית לא נדחתה.
היו"ר ווליד טאהא
¶
התכנית כולה או שהמקרה הספציפי שלו בעייתי. תן לי להבין. נגיד, מתחם, שכונה. התכנית של שכונה נדחתה. מתחילים לנתק את כל השכונה?
בנימין ארביב
¶
כמו שאדוני הסביר. כל הרעיון בהצעת החוק הזאת היא צופה תכנון. אז אומרים שברגע שיש תכנית בצנרת, הוגשה או הוחלט להפקידה לפי החלופות, אז יש כבר היתכנות בטווח הנראה לעין שהתכנון יוסדר ולכן מחברים אותך לחשמל. אבל הבסיס שעליו - - -
היו"ר ווליד טאהא
¶
כל בית יכול להתחבר לחשמל וכאשר יתברר שהוא לא עונה אז מנתקים אותו. לא כך בנוי היגיון תכנון, בני.
היו"ר ווליד טאהא
¶
בעניין הזה של היטלים אני מבקש לא להעניש פעמיים את הבן אדם ולהשאיר את הפונקציה הזאת של ההיטלים קשורה בהיתר.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
הוא לא רוצה לחלט כלום. הוא רק אומר, תנתק את החשמל וקח את הערבות חזרה.
היו"ר ווליד טאהא
¶
אז אי-אפשר לומר לנתק אותו. הוא מדבר לנתק את השכונה, את המתחם. זה מאות בתים. הוא לא אמר את זה.
היו"ר ווליד טאהא
¶
שימו לב שאני כל הזמן נצמד לעיקרון התכנון. יכולים לטעון עלי מה שבא לכם. אני נצמד אך ורק לעיקרון התכנון.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
מה לעשות? אם אתה לא רוצה שהחוק הזה יביא הגשה של תכניות פיקטיביות רק כדי לקבל חשמל ואחר-כך לא משנה אם התכנית תתקדם או לא תתקדם, אז אתה צריך לוודא שהתכנית תהיה תכנית שכנראה - - -
בנימין ארביב
¶
כן, עוד שתי הערות. אגב, גם צריך לדבר על דחיית התכנית כמו שאמרנו וגם אם הבקשה להיתר - - -
בנימין ארביב
¶
גם אם הבקשה להיתר נדחתה, מה שכתוב כאן כמובן לא הגיוני. לא יעלה על הדעת שמישהו הגיש בקשה להיתר והיא נדחתה ואז ישיבו לו את הערבות ולא ינתקו לו את החיבור לחשמל. כמובן האפשרות שישיבו לו את הערבות זה רק אם החיבור ינותק. זה בהקשר הזה.
אני עובר לפסקה ב' לגבי צווים שיפוטיים. אנחנו מבקשים שהסעיף הזה יושמט מהחוק ויישאר במתווה.
היו"ר ווליד טאהא
¶
דרך אגב, אני לא אוהב מתווים. אני אוהב שמכבדים חוק מה שלא נעשה. אבל לא נורא, אתה מאוהב במתווים.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
חבר הכנסת בני בגין איך אתה חי עם זה שהחוק הזה יחול על - - - אם הוא היה עבריין - - פרס חשמל.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
הוא יכול להזכיר לי בני בגין איך הוא הצביע בחוק ההסדרה את הסיפור הזה של סעיף 7. לא זוכר, נראה לי שאתה לא הצבעת בניגוד לעמדת - - -
בנימין ארביב
¶
דיוק נוסף שגם על זה היו הסכמות. זה לא שנתיים ממועד ממתן הצו זה שנתיים ממועד תחילת תוקף של הצו. יש הבדל כמובן.
בנימין ארביב
¶
הוא לא היה בטרומית.
הערה אחרונה. בפסקה האחרונה, בהמשך להערה הראשונה שאמרתי. כיוון שזה לא פסקה 1א אז צריך לתקן את הנוסח בהתאם. זה הכול.
תומר רוזנר
¶
הערה של התנייה. בגלל שביקשתם עכשיו שהסעיף הזה יבוא במקום ולא בנוסף, אז צריך את ההפנייה בפסקה 1ד לשנות בהתאם. את ההפנייה. זה עניין של נוסח, זה לא משהו מהותי.
היו"ר ווליד טאהא
¶
הגענו כמעט לשעה שתיים. לפי נוהל הכנסת בדרך כלל בשעה שתיים מפסיקים ועדות לטובת סיעות. אני אתן לך רוסלאן לסיים. כנראה נקבע מועד אחר להצבעה אבל רק להצבעה.
בנימין זאב בגין (תקווה חדשה)
¶
הישיבה הבאה תוקדש רק להצבעה.
אז נגלוש מעבר לשעה שתיים ואתה תעיר.
בבקשה רוסלאן.
רוסלאן עותמאן
¶
אני ממש התייחסות קצרה לגבי הסעיף של הצווים השיפוטיים. בין אם הסעיף יישאר בחוק כפי שמוצע עכשיו ובין אם הוא יהיה במתווה, אני אבקש לתקן בשורה האחרונה בסעיף, איפה שכתוב: "או שחלפו שנתיים ממועד מתן הצו", אבקש לתקן את זה ולכתוב שנתיים ממועד כניסת הצו לתוקף ולא מיום מתן הצו. זה בפסקה ב'.
היו"ר ווליד טאהא
¶
איפה? באיזה ניסוח? כן, במועד הגשת הבקשה, למעט צו שיפוטי שבית המשפט עכב או שחלפו שנתיים. נו?
רוסלאן עותמאן
¶
אני מסביר. למה אני מבקש את התיקון הזה? כי בעצם, הרבה פעמים כשניתנים פסקי דין אז אחד הרכיבים בגזר דין הוא שצריך להרוס את הבינוי הלא חוקי. מה בדרך-כלל השופטים כותבים? נותנים תקופה של נניח 60 יום שהנאשם יבצע את ההריסה בעצמו ואם לא יעשה כן, אז ייכנס הצו. אז לפעמים המועד הוא עתידי.
היו"ר ווליד טאהא
¶
אין בעיה, אתה מבקש תיקון על ההצעה שלך למעשה, זאת לא הצעה של מישהו אחר. שלך, של משרד המשפטים התכוונתי.
היו"ר ווליד טאהא
¶
לא. אני לא נתתי זכות דיבור. לא נתתי ואני נותן זכות דיבור.
חבר הכנסת בני בגין בבקשה.
בנימין זאב בגין (תקווה חדשה)
¶
בסדר. לא יכולתי לעקוב אחרי כל מילה ומילה. באופן כללי אני חושב שצריך לשמור על הכלל אשר לשר לשר, אשר למלך למלך. זאת אומרת, המתווה צריך להישאר מתווה בידי השר.
בנימין זאב בגין (תקווה חדשה)
¶
אני רואה מרכיבים שאופייניים למתווה, אופייניים למתווה המוכר. אני חושב שכדאי לקבל את עמדת המשרד, עמדת השרה כפי שהובעה על-ידי היועץ המשפטי של מנהל התכנון.
הערה אחרונה כדי לקצר. בסוף הדיון הקודם זאת היתה הבנתי, אני חושב שכך גם תמצא, אדוני, בפרוטוקול, שהמתווה שלאורו ילך השר הוא המתווה שנחתם על-ידי שר הפנים גדעון סער ב-2014. אם הערתי נקלטה, אז נמצא את זה גם בפרוטוקול. לא חשוב, אני יכול לחזור על זה גם היום. זאת היתה הבנתי ואני מבקש לקיים את הבנתי זאת.
בנימין ארביב
¶
להבנתי, הוא תומך בעמדת שרת הפנים שהמתווה, למשל, בנוגע לצווים השיפוטיים שאמרתי כהערה אחרונה ייצא מהחוק ויישאר כמתווה. בנוסף הוא מבקש לא לשנות את המתווה מ-2014.
היו"ר ווליד טאהא
¶
למה צריך ועדות ודיונים, אולי יביאו לנו מתווה ונחתום עליו וזהו. למה לעשות לך ווג'ערס, לכל חברי הכנסת, לבני המסכן לעשות ווג'ערס?
יואב קיש (הליכוד)
¶
אבל זה מה שאתה עושה. אתה מביא מה שאתה רוצה, אתה לא נותן לח"כים לדבר. אתה רוצה רק את מה שאתה רוצה.
יואב קיש (הליכוד)
¶
זה הכול ולא מעניין אותך לא השרים ולא חברי הכנסת, רק מה שאתה רוצה. זה בסדר בשביל הבוחרים שלך.
בנימין זאב בגין (תקווה חדשה)
¶
אני חושב שהצעת החוק הזאת היא חשובה מאוד. אני חושב שצריך סוף סוף לחבר בתים רבים ככל הניתן לחשמל ביישובים הערבים. אבל אני חושב שזה - - -
היו"ר ווליד טאהא
¶
דיונים, התנגדויות והערות וחזרה על הערות, כאילו אנחנו מדברים על חוזה שלום בין שתי מדינות.
היו"ר ווליד טאהא
¶
ואפילו הרבה יותר קשה מלדבר על הסכם שלום בין שתי מדינות. הרבה חברי כנסת מגיעים הנה כדי לפרוק את הרעלים שלהם, על הזכויות הבסיסיות - - -
היו"ר ווליד טאהא
¶
על הזכויות הבסיסיות של האזרחים הערבים. תתביישו לכם, זה לא המקום, זה לא הדיון. אנחנו מדברים על חוק יסוד זכויות אדם.
היו"ר ווליד טאהא
¶
כל הזמן לבוא כדי להשמיץ ולנסות ולעכב.
היום רציתי אחרי שהקראתי ושמענו את ההערות, בני היה מספיק מתוחכם כדי למשוך אותנו כל הדרך אל השעה שתיים. אני יכול עכשיו להגיד שאנחנו מצביעים על הנוסח עם השינויים אבל זה לא ייראה יפה. כנראה שאני אעשה דיון מיוחד כדי לעשות הצבעה. גם בני בגין דיבר. הוא לא יכול לטעון שהוא לא דיבר, נתנו לו. עכשיו רק ניתן לסמוטריץ.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
היתרון הגדול שלך זה שאתה שקוף ואתה מהמקפצה, אתה לא מסתיר כלום. כשאני לוקח את כל התיקונים – אם עוד היה עוד ספק. אני מזכיר לך שאני הצעתי לך כמה מבחני רצינות בפעם הקודמת, האם באמת זה תומך הסדרה? האם המטרה להביא להסדרה או שזה ההיפך הגמור. כל התיקונים שעשית יחד עם תומר מהנוסח שהיה בפנינו בטרומית, ולא סתם לא שמתם נוסח עקוב אחרי עם השינויים לנוסח של היום, רק מוכיחה כמה כל הכוונה שלך זה לייצר ישראבלוף. התוצאה שלו תהיה שתלך רשות מקומית - - -
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
תן לי, אני אסביר.
יותר גרוע, שאלתי אותך איך אומרים ישראבלוף בערבית. בני, תאמין לי, פלא שאתה לא מבין.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
ישראבלוף, יפה.
החוק הזה יביא לזה שירוצו עכשיו רשויות מקומיות ויגישו תכניות פיקטיביות שהן רק מתאימות לתכנית הכוללת - - -
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
על בסיס ההגשה עומדים בתנאים צורניים של תנאי סף. יחברו חשמל. אתה רוצה שאחר-כך גם אם התכנית לא מתקדמת אז החשמל יישאר מחובר והערבות תחזור. ישראבלוף הכי בעולם.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
היתרון שלך, זה שאיילת שקד תיכנע ותיתן לך את כל מה שאתה רוצה ולכן אתה תמשיך.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
גם בני בגין יצביע בעד למרות רמיסת בית המשפט, שלטון החוק. להיפך מכל מה שהוא פעם אמר.